images/stories/logosait_new.jpg

 

Грижі міжхребцевих дисків.

Грижі  (кили) міжхребцевих дисків.

Дуже частою причиною болю в хребті є кила (грижа) міжхребцевого диску. Це розрив диска хребта від перевантаження, порушення його живлення або травми. У результаті розриву зовнішнього фіброзного кільця міжхребцевого диска в хребетний канал випинається його внутрішній вміст (пульпозне ядро, що представляє собою драглисту масу діаметром 2 - 2,5 см, оточеного щільним хрящовим кільцем). Випнута частина диска може затиснути  нерви й судини спинного мозку, си мптомами якого є  біль у хребті та іншими порушеннями. Є два варіанти розвитку хвороби – протрузія та пролапс диску.

Протрузія - це випинання диску назовні без розриву фіброзного кільця. При цьому допускається ще консервативне лікування.

При пролапсі наступає повний розрив фіброзного кільця й тому необхідно проводити оперативне лікування . Нажаль оперативне лікування забирає наслідок - саму грижу , а не причину її утворення. Тому грижа може виникати повторно.

То що необхідно роби ти, щоб грижа диску не виникала знову?

Потрібно змінювати свій стереотип рухової активності, коротше кажучи, правильно навантажувати хребет - правильно згинатися, підіймати вантажі, а також закачувати м`язи спини. У своїй практиці я застосовую введення препаратів, які покращують живлення міжхребцевого диску безпосередньо в остисті відростки хребта,  що дозволяє  зберігати максимальною концентрацію ліків у хворому місці. Цей унікальний метод дозволяє покращити доступ поживних речовин безпосередньо до хребця і потім - до міжхребцевого диска. Цей метод - остеорефлексотерапія. Завдяки цій методиці можливо уникнути ускладнень гриж міжхребцевих дисків, а часто і оперативного втручання.

Лише небагато лікарів в Україні володіють цією методикою  введення ліків. Цьому  методу  я навчався в Латвійському інституті клінічної та експериментальної медицини (проф. Янковский Г.А.) в 1989 році.  Також показано введення препаратів для зняття запалення, набряку стисненого корінця паравертебрально (біля остистого відростка хребця).

 

Приведу приклад: пацієнт з килою диску в поперековому відділі хребта  L5-S1 розміром 12,5 мм був направлений на оперативне лікування в нейрохірургічне відділення, від якого він відмовився.

Йому було проведене консервативне лікування методом остеорефлексотерапії  та паравертебральних ін’єкцій, тракцій.

Після чого почував себе добре протягом 6 років. Після незручного  підняття вантажу  звернувся знову зі скаргами на біль в попереку. На комп’ютерній томографії - зменшення кили диску L5-S1 до 7,1мм. Після нетривалого лікування  (9процедур) він став почувати себе повністю здоровим.

Тривалість лікування залежить від стану пацієнта. І може становити  тиждень – два, чи більше.

Щодо болючості методу. Ця процедура не болюча. Інколи пацієнти перепитують: „Чи вже зробили укол?”

 

Лікар вищої категорії

Ярослав Володимирович ПІНКЕВИЧ,

Амбулаторна медична допомога,

м. Тернопіль, вул. Квітка Цісик, 41

+38(098)2598811

(інстаграм) vertebrologiaternopil

Ліц. МОЗ України АБ 554009 від 18.08.2010

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер