images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


До уваги платників податків

П'ятниця, 09 листопада 2018, 07:55

Тернопільське  управління Головного управління ДФС у Тернопільській  області повідомляє звертає увагу платників податків, органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та інших органів, що контролюють справляння надходжень бюджету

З 11 вересня 2018 року функціонують виключно нові рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998)

Інформацію про реквізити нових рахунків для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів Тернопільської області розміщено на веб-стрінці Головного управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області в рубриці «Реквізити рахунків» [www.treasury.gov.ua/reg/control/ter/uk/index]).

Кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки за старими реквізитами, не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам.

З метою забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та недопущення виникнення у платників області податкового боргу, при сплаті податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів у платіжних документах необхідно зазначати реквізити нових рахунків (МФО 899998).

 

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.


 

Витрати за навчання дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти дадуть право на податковий кредит

Четвер, 08 листопада 2018, 08:59

Право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п. п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

До податкової знижки включають фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п. п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права регулює Закон України від 5 вересня 2017 року №2145-VІІІ «Про освіту» (далі – Закон №2145).

Крім того, спеціальними законами, які визначають правові, організаційні, фінансові засади, а також структуру та типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти є: Закон України «Про позашкільну освіту» Закон України «Про дошкільну освіту», Закон України «Про загальну середню освіту».

Згідно з п. 5 ст. 79 Закону №2145 встановлено, що розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором.

Договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.

Враховуючи викладене, з метою використання права на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року платник податку може включити фактично здійснені ним витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, підтверджені відповідними документами, зокрема, копією договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника) та/або юридичну чи фізичну особу, яка здійснює оплату.

При цьому в договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


Підприємницьку діяльність припинено: можливість отримання довідки про доходи періоду діяльності

Четвер, 08 листопада 2018, 08:59

Згідно зі ст. 1 Закону України від 2 жовтня 1996 року №393/96-ВР «Про звернення громадян» (далі – Закон №393) громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.

Підставою для надання фізичній особі – підприємцю довідки про доходи від здійснення нею підприємницької діяльності є подання до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкової декларації про майновий стан і доходи платниками на загальній системі оподаткування та декларації платника єдиного податку підприємцями на спрощеній системі оподаткування (ст. 177 та ст. 296 Податкового кодексу України).

Відповідно до ст. 291 розділу І Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 №578/5 (далі – Перелік), облікові справи платників податків і зборів (обов’язкових платежів) зберігаються протягом 5 років після припинення діяльності таких суб’єктів господарювання.

Враховуючи викладене, фізична особа щодо якої внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань запис про припинення підприємницької діяльності як фізичної особи – підприємця, може отримати за письмовим зверненням в органі ДФС довідку про доходи на підставі поданої податкової  декларації з врахуванням термінів зберігання облікових справ визначених ст. 291 Переліку.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Незабаром ще один тролейбус Škoda 14Tr курсуватиме містом

Середа, 07 листопада 2018, 09:19

Уже за кілька днів тролейбус Škoda 14Tr з порядковим номером 104 пройде випробування на вулицях Тернополя, після чого розпочне перевозити пасажирів на маршрутах міста.

Як повідомляють  в КП «Тернопільелектротранс», наразі завершується капітальний ремонт тролейбуса.

Також тривають ремонти тролейбусів Škoda 14Tr №151 та Škoda 15Tr №161 і №156.

До слова, сьогодні, 6 листопада, на маршрути міста виїхало 54 одиниці електротранспорту.

Тернопільщина: на соціальні гарантії спрямовано майже 2,7 млрд гривень

Середа, 07 листопада 2018, 09:09

З початку року до бюджету платники Тернопільщини забезпечили 2 млрд 668,6 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на 74,1 млн грн більше за очікуваний показник. Виконання бюджетного призначення становить 102,9%. Порівняно з десятьма місяцями минулого року забезпечено приріст надходжень на 590,3 млн грн або на 28,4%.

Зокрема, за підсумками жовтня поточного року на соціальні гарантії спрямовано 287,9 млн грн ЄСВ, що порівняно з минулорічним періодом більше на 58,5 млн грн або на 25,5%.

Як зазначають в управлінні податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області, така позитивна динаміка свідчить про те, що серед пріоритетів роботи фіскальної служби залишається вжиття заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. Адже офіційне працевлаштування дасть змогу громадянам легально працювати і мати соціальні гарантії, а бюджет відповідно отримає додаткові надходження у вигляді податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім цього, громадяни мають можливість, уклавши Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, докупити пенсійний стаж, якого їм не вистачає для призначення пенсії шляхом одноразової сплати ЄСВ за весь період або поступової сплати внесків. Загалом з початку 2018 року на Тернопільщині 242 особи скористалися правом на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Найбільше таких договорів уклали в обласному центрі (62), Гусятинському і Підволочиському районах (по 22) .

Варто нагадати, що особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, має подати до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування,  копію трудової книжки (за наявності) та копію документа, що посвідчує особу. З особою, яка подала заяву, після перевірки викладених у ній відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається відповідний договір.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області




 

Сторінка 847 з 1420

«ПочатокПопередня841842843844845846847848849850НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер