images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Посол США в Україні позитивно оцінила впровадження електронного проїзного квитка у Тернополі

Неділя, 11 листопада 2018, 08:12

Під час свого перебування у Тернополі  Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович оцінила роботу автоматизованої системи оплати за проїзд уміському громадському транспорті та спробувала скористатися електронним проїзним квитком.

На запитання Марі Йованович про переваги запровадження електронної системи оплати за проїзд та облік коштів, збережених у міському бюджеті завдяки цій системі, очільник Тернополя Сергій Надал відзначив, що після впровадження електронного квитка тернополяни та міська рада почали отримувати інформацію щодо доходів перевізників та ту кількість пасажирів, яка скористалася тролейбусом чи автобусом.

Сергій Надал також відмітив, що електронна оплата проїзду дозволила впровадити ведення чіткого обліку пенсіонерів та інших пільговиків, які скористалися громадським транспортом.

«Завдяки зусиллям міської ради, які впровадили такий проект електронного квитка, це дало можливість зробити систему оплати проїзду більш доступною, зручною та головне - прозорою», - відзначила пані Посол.

 

У Тернопільському дитячому садку №25 відкрили три повноцінні групи

Неділя, 11 листопада 2018, 08:10

Днями очільник Тернополя Сергій Надал відвідав дошкільний навчальний заклад №25 Тернопільської міської ради, де нещодавно завершився капітальний ремонт приміщення одного з корпусів.

Оскільки цей дошкільний заклад відвідують діти, що мешкають у мікрорайоні «Новий Світ», а також з центральної частини міста, тут спостерігалося значне перевантаження груп та нестача приміщень для навчання. Тому цього року з міського бюджету були виділені кошти для проведення капітального ремонту цілого корпусу, який тривалий час не використовувався.

Під час ремонту підрядники здійснили тут повне перепланування приміщення, провели заміну перекриття будівлі, системи опалення, водопостачання та каналізації,а також оновили сантехніку,

«Завдяки ремонту та розширенню приміщення, а також закупівлі додаткових дитячих меблів та ліжечок, у цьому дошкільному закладі відкрилися ще три повноцінні групи, серед яких і групи для дітей старшого віку, і ясельні групи для дітей від 2-х років, - розповідає Сергій Надал. - Ті умови, які тут створені, відповідають усім необхідним вимогам, та найголовніше, що цими змінами задоволені діти, які тут навчаються та їх батьки. І щорічно кількість нових місць у садочках Тернополя буде збільшуватися завдяки ремонту і відновленню існуючих комунальних закладів, а також будівництву нових».

Коли у відрядженні понесені витрати на таксі

П'ятниця, 09 листопада 2018, 07:58

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), згідно з п. п. 165.1.11 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Відповідно до п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, установ, організацій, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).

Зазначені в абзаці другому п. п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ витрати не є об’єктом оподаткування цим податком лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів.

При цьому будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Враховуючи викладене, якщо юридична особа не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то суми відшкодованих витрат за користування таксі під час відрядження як в межах території України, так і за кордоном, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб, за умови виконання вимог, встановлених п. 170.9 ст. 170 ПКУ.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

Військовий збір: оподаткування дарунка, отриманого фізичною особою від юридичної

П'ятниця, 09 листопада 2018, 07:57

Відповідно до п. п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 ПКУ встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі п. п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Водночас перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, встановлено п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема:

- дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ;

- дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді, зокрема, вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Якщо додаткові блага надаються у не грошовій формі, сума податку об’єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ.

Згідно з п. 174.6 ст. 174 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розділом IV ПКУ для оподаткування додаткового блага.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Разом з цим п. п. 1.7 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Враховуючи викладене, якщо вартість дарунку, отриманого фізичною особою від юридичної особи, у розрахунку на місяць не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, то вона не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та, відповідно, не є об’єктом оподаткування військовим збором.

Однак при перевищенні вказаного розміру уся вартість дарунку оподатковується військовим збором як додаткове благо. При цьому нормами п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ не передбачено застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 ПКУ.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


До уваги платників податків

П'ятниця, 09 листопада 2018, 07:55

Тернопільське  управління Головного управління ДФС у Тернопільській  області повідомляє звертає увагу платників податків, органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та інших органів, що контролюють справляння надходжень бюджету

З 11 вересня 2018 року функціонують виключно нові рахунки для сплати податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО 899998)

Інформацію про реквізити нових рахунків для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів Тернопільської області розміщено на веб-стрінці Головного управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області в рубриці «Реквізити рахунків» [www.treasury.gov.ua/reg/control/ter/uk/index]).

Кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки за старими реквізитами, не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам.

З метою забезпечення повноти та своєчасності розрахунків з бюджетами та недопущення виникнення у платників області податкового боргу, при сплаті податків, зборів, платежів до державного та місцевих бюджетів у платіжних документах необхідно зазначати реквізити нових рахунків (МФО 899998).

 

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.


 

Сторінка 849 з 1423

«ПочатокПопередня841842843844845846847848849850НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер