images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Українці визначилися, що треба зробити з радянським гербом на щиті "Батьківщини-мати"

Четвер, 21 липня 2022, 12:28

Більшість українців вважають, що радянську символіку на щиті столичного монументу "Батьківщина-мати" необхідно замінити на український герб.

Про це свідчить опитування громадян у "Дії", що завершилося 21 липня, повідомляє міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Загалом українцям запропонували три варіанти щодо зміни символіки на монументі. За те, щоб на щиті "Батьківщини-мати" виднівся один із державних символів України проголосували 85% від загальної кількості опитуваних у близько 780 тисяч людей.

Найменше голосів (6%) серед українців набрав варіант в опитуванні "залишити все як є". Ще 9% опитуваних проголосували за те, щоб зняти радянський герб і залишити щит чистим.

Фото: joyfull/Depositphotos

"Так, ми могли все зробити без консультацій з громадськістю. Зробити на свій розсуд. Але я впевнений, що діалог з суспільством – вкрай важливий. Його треба ініціювати по таких питаннях, тим паче коли нам це нічого не коштує", – наголосив Ткаченко і зізнався, що віддав свій голос за встановлення тризубу на щиті "Батьківщини-мати".

Читайте також: "Місце на звалищі": пам'ятник Катерині ІІ в Одесі пропонують знести

Він також підкреслив, що зараз демонтаж монументу "точно не на часі". Зокрема, причиною міністр назвав величезні кошти, яких потребує цей процес.

Крім того, у Мінкульті нагадали, що монумент "Батьківщина-мати" охороняється законами:

  • "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки",
  • "Про охорону культурної спадщини" як твір мистецтва та об‘єкт культурної спадщини,
  • "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" як пам’ятник на вшанування пам’яті учасників та жертв Другої світової війни і одночасно пам’ятку Другої світової війни.

"Батьківщина-мати" – найвища монументальна скульптура в Європі, що розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

У "Дії" тепер можна замовити дублікат або витяг документів: як це зробити

Четвер, 21 липня 2022, 12:08

Відтепер на портал "Дія" можна замовити дублікат або витяг документів – свідоцтва про народження, смерть, зміну імені, реєстрацію чи розірвання шлюбу.

Про це повідомляє пресслужба сервісу "Дія" у Telegram.

Зазначається, що раніше для отримання цих документів необхідно було двічі ходити у ДРАЦС, зараз же на порталі "Дія" за кілька кліків можна подати заяву, щоб отримати свідоцтва та витяги.

"Якщо ви загубили, втратили чи забули, скажімо, свідоцтво про шлюб під час евакуації чи переїзду, замовте його повторну видачу на порталі Дія - просто заповніть форму. Відео, як скористатися послугою, тут", - пояснили в "Дії".

Зараз можна замовити дублікати та витяги про:

  • народження
  • смерть
  • зміну імені
  • реєстрацію шлюбу
  • розірвання шлюбу.

"Отримайте документ у ДРАЦС або замовте доставку Укрпоштою", - додали в "Дії".

Економічна правда

Хакери атакували українське радіо і запустили фейк про госпіталізацію Зеленського

Четвер, 21 липня 2022, 11:54

У радіохолдингу TAVR Media заявили, що на мережу радіостанцій здійснили кібератаку, в результаті якої в ефірі прозвучало повідомлення про нібито тяжкий стан президента Володимира Зеленського.

Джерело: TAVR Media"Суспільне"

Дослівно: "Сьогодні було здійснено кібератаку на сервери та мережі радіостанцій TAVR Media. В даний момент відповідні служби працюють над вирішенням цієї проблеми.

Наголошуємо, жодна інформація про проблеми із здоров’ям президента України Володимира Зеленського не відповідає дійсності".

Деталі: Очевидці розповіли, що в ефірі "Радіо Рокс" звучало повідомлення, що Зеленський потрапив в реанімацію.

Так, ефір обірвався і там прозвучало: "Увага! Термінове повідомлення: Володимир Зеленський в реанімації у важкому стані. Його обов'язки виконує Голова ВР".Довідка. TAVR Media належать радіостанції Хіт FM, Kiss FM, Radio ROKS, Radio Relax, Мелодія FM, Наше Радіо, Classic Radio, Radio Jazz, Радіо Байрактар.

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА 

 

Зросла кількість загиблих і поранених від російського обстрілу Харкова

Четвер, 21 липня 2022, 11:51

Кількість загиблих внаслідок ранкового ворожого обстрілу Харкова зросла до 3 людей, ще 23 — поранено.

Джерело: прокуратура Харківщини

Дослівно: "Встановлено, що 21 липня о 9:30 ранку окупанти обстріляли, попередньо, з реактивних систем залпового вогню "Ураган" зупинку громадського транспорту біля ринку в Київському районі Харкова. Загинуло троє цивільних, ще двадцять отримали поранення.

Крім того, російські військові здійснили артилерійський обстріл Салтівського району м. Харкова. Окупанти влучили у житловий будинок. Постраждали троє мирних мешканців".

Деталі: Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

Опіки досягають кісток: 7-річний хлопчик у важкому стані після ракетного удару по Вінниці

Четвер, 21 липня 2022, 11:40

Серед постраждалих внаслідок ракетного обстрілу центру Вінниці – 7-річний хлопчик Роман зі Львова.

Зараз він перебуває у дуже важкому стані, тож дитину евакуювали на лікування за кордон, розповідають у Першому медичному об'єднанні Львова.

У Романа близько 45% тіла вкриті зовнішніми опіками та ще 35% – внутрішніми.

"Вони настільки глибокі, що місцями навіть досягають кісток. Обгоріло обличчя, верхні та нижні кінцівки, дихальні шляхи", – резюмують медики дитячої лікарні Святого Миколая.

7-річний львів'янин Роман отримав внутрішні та зовнішні опіки внаслідок ракетного обстрілу центру Вінниці

Крім того, у хлопчика констатували закритий перелом лівої руки. Також кілька уламків від ворожого снаряду влучили у череп.

Наразі Рому вже евакуювали зі Львова до Німеччини, де на нього чекає низка операційних втручань, у тому числі пересадка шкіри та пластичні операції.

"На жаль, нині нам доводиться приймати дуже важких пацієнтів. За близько п’ять місяців війни наші спеціалісти уже надали допомогу 5 тисячам постраждалих із найскладнішими воєнними травмами.

Серед них багато й дітей з мінно-вибуховими, осколковими пораненнями, ампутованими кінцівками та важкими опіками", – резюмують лікарі.

Постраждалу дитину евакуювали на лікування до Німеччини

У день, коли сталася трагедія, 14 липня, хлопчик разом з мамою поїхав навідати бабусю з дідусем у Вінницю і заодно записалися на консультацію до лікаря у місцеву клініку. Батько Романа, Ярослав, залишився у Львові.

Як розповідають медики, того дня Ярослав втратив зв'язок із сім'єю близько об 11 годині, а невдовзі дізнався, що РФ обстріляла Вінницю. Синові, на щастя, вдалося вижити, а от мама хлопчика, на жаль, загинула.

"Рому батько знайшов у Вінницькій обласній лікарні і тільки три дні тому за результатами ДНК-експертизи дізнався про смерть 29-річної дружини Галини", – розповідають у Першому медоб'єднанні Львова.

Мама постраждалого хлопчика, на жаль, загинула під час ракетного обстрілу центру Вінниці. Усі фото: Перше медоб'єднання Львова

Нагадаємо, росіяни вдарили по Вінниці вдень 14 липня. Внаслідок ракетного обстрілу загинули 25 людей. Серед них – троє дітей, зокрема і 4-річна дівчинка Ліза.

Наразі у лікарнях Вінниці лікуються 55 поранених, 8 пацієнтів – у важкому стані.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Сторінка 606 з 1426

«ПочатокПопередня601602603604605606607608609610НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер