images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Платники єдиного податку – рівні

Середа, 25 жовтня 2017, 06:58


З 1 січня 2018 року із Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» новоприйнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» виключає норму, яка дозволяла підприємцям – платникам єдиного податку першої групи сплачувати єдиний внесок у розмірі 0,5 мінімального страхового внеску. Про це інформувала начальник управління обслуговування платників Тернопільської ОДПІ Лілія Волянюк.

Тож, сума мінімального єдиного внеску для «єдинників» першої групи з нового року буде такою ж, як і для інших платників, які оподатковуються за спрощеною системою оподаткування, тобто – 22% від мінімальної зарплати. У 2017 році вона становила 704 грн на місяць.

Детальніше – у Центрі обслуговування платників, телефон для довідок: 43-46-10, 52-12-27.


 

Дізнайтесь нове про ризики

Середа, 25 жовтня 2017, 06:57

У Тернопільській ОДПІ інформували про набрання чинності наказу Міністерства фінансів України від 18.09.2017 № 776 «Про внесення Змін до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – наказ 776).

Основні зміни полягають в наступному:

- платник податків має право подати Таблицю даних платника податків (далі – Таблиця) без наявності факту зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

- до Таблиці подається пояснення платника податків, в якому зазначається специфіка господарської діяльності, що має незмінний характер, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податків;

- інформація з Таблиці розглядається ДФС протягом п’яти робочих днів, що настають за днем її отримання;

- інформація з Таблиці враховується автоматично системою Моніторингу, якщо така інформація подається сільгосптоваровиробниками, яких внесено до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та/або сільськогосподарськими підприємствами, що на 31.12.2016 застосовували спеціальний режим оподаткування згідно зі статтею 209 Податкового кодексу України (у редакції, що діяла на 31.12.2016) і мають власну чи орендовану земельну ділянку загальною площею понад 200 га включно станом на 01.01.2017, що задекларована до 20.02.2017, і у яких за період з 01.01.2017 не було одночасної зміни засновника і керівника та в якій зазначено коди згідно з УКТ ЗЕД постачання (виготовлення) груп товарів, визначених наказом 776.

ДФС забезпечено приймання Таблиці за формою (J/F1312301) без наявності факту зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Приймання Таблиці за формою (J/F1312302), яка повинна подаватися платниками податків з дотримання вимог наказу 776,  буде здійснюватись, починаючи з 23.10.2017.

Також, звернули увагу, що інформація з Таблиці враховуватиметься автоматично системою Моніторингу у разі, якщо Таблиця не міститиме коди послуг згідно з ДКПП або коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, відмінні від груп товарів, визначених наказом 776.



Поняття територіальної громади

Вівторок, 24 жовтня 2017, 09:31

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальна громада це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети.

Органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районними в містах належить до компетенції міських рад.

Стаття 10 Закону  передбачає, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими  радами.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Інклюзивна освіта: школи Тернопільщини готуються прийняти дітей з особливими потребами

Вівторок, 24 жовтня 2017, 07:37

Нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав закон про інклюзивну освіту. Відтак, з 1 вересня, діти з особливими освітніми потребами зможуть навчатися у звичайних школах. На скільки готові школи Тернопільщини до такого європейського кроку і які новаторства у зв’язку з цим відбудуться, запитували у начальника Управління освіти й науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольги Хоми.

Пані Ольго, яких змін слід очікувати у школах?

Уже з 1 вересня діти з особливими освітніми потребами, тобто діти, які мають певні захворювання, матимуть змогу навчатися разом із звичайними дітьми у загальноосвітніх навчальних закладах. Для цього необхідно створити спеціальні класи з невеликою кількістю дітей. Звісно, впровадження інклюзивної освіти неможливе без внесення змін у стандарти викладання уроків. Адже вона передбачає адаптацію навчального матеріалу до кожної дитини. А також постійний психологічний супровід такого учня та робота з асистентом вчителя.
Знаємо, що для таких діток передбачена дистанційна або індивідуальна форма навчання…

Попри те, що дитинка відвідуватиме клас разом із здоровими дітьми, вона має також право на отримання освітніх послуг в індивідуальній формі.  Батьки  можуть привести дитину в позаурочний час до школи і вчитель проведе певні уроки за розкладом. А дистанційна форма навчання – це виконання певних завдань через мережу інтернет.

Батьки мають право самі обирати навчальний заклад, який їм до вподоби чи навпаки адміністрація школи повинна створити промоцію свого навчального закладу, і в такий спосіб залучити до навчання дітей з особливими потребами?

Щойно батьки приведуть дитину з особливими потребами у будь-яку ними обрану школу – ця школа відразу стає інклюзивною. Жоден директор не може відмовитися від дитини з інвалідністю, мотивуючи це тим, що «наша школа не така». Його завдання – взяти документи і створити для такої дитини зручний освітній простір. Це означає, що у класі повинен з’явитися асистент вчителя, який допомагатиме цій конкретній дитині долати навчальну програму, перебуватиме поряд на перерві, стане «місточком» між батьками і вчителем. Якщо потрібно, у школі мають також переобладнати туалет (наприклад, для дитини на інвалідному візку), зробити пандус, покласти спеціальні пластикові накладки на східці (щоб дитина могла піднятися на вищі поверхи) або дати їй таку можливість іншими чином. Загалом, простір повинен бути пристосований для того, щоб дитина з особливими навчальними потребами отримувала знання без особливих труднощів.

Чи передбачена законом певна квота кількості класів з інклюзивною освітою?

Для таких діток квот немає. Якщо у деяких навчальних закладах діток з особливими потребами більше, то для них будуть створені додаткові класи.

А як щодо фінансування на додаткове облаштування шкіл спеціально для діток із особливими потребами?

Цього року для дітей з особливими освітніми потребами, які навчалися в загальноосвітніх навчальних закладах була виділена освітня субвенція. Дані кошти були спрямовані на оплату праці педагогічним працівникам, а також на покращення матеріальної бази. На новий навчальний рік така субвенція теж передбачена.

Довідково, за попередній навчальний рік у Тернопільській області діяв 21 клас, де навчалися 74 дитини з особливими освітніми потребами. Відтак, звертаємо увагу батьків, які хочуть записати дитину з особливими освітніми потребами до школи: за відповідною інформацією та з усіма необхідними документами потрібно звертатися безпосередньо до директорів навчальних закладів.

Нові правила нарахування та індексації пенсій відповідатимуть розвитку економіки і зростанню зарплат

Вівторок, 24 жовтня 2017, 07:36

Пенсійна реформа уряду Володимира Гройсмана успішно стартувала. Одразу після підписання Президентом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» уряд розпочав виплати перерахованих пенсій.
До 25 жовтня більше ніж 9 млн пенсіонерів мають отримати вищі пенсії. Надалі пенсії будуть індексуватися автоматично в залежності від інфляції і зростання заробітної плати. Втім, деякі політики і експерти продовжують залякувати людей погіршенням пенсійного забезпечення, перекручуючи і спотворюючи факти.
Уряд Володимира Гройсмана розпочав пенсійну реформу, аби відновити соціальну справедливість для мільйонів пенсіонерів і людей праці. Завдяки реформі вони отримуватимуть гідні пенсії. Тому про жодне погіршення умов нарахування і виплат пенсій не може навіть йтися.
Без ухвалення пенсійної реформи провести перерахунок пенсій було неможливо. Проводити індексації пенсій в залежності від зростання цін зобов’язує Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».  Але ще в 2014 році відповідна норма цього закону була призупинена «до стабілізації економічної ситуації в країні». Таким чином, уряд не міг власним рішенням відновити перерахунок пенсій - для цього Верховна Рада мала  б ухвалити зміни до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які б скасовували чинний мораторій на перерахунок пенсій.
Але і це б не вирішило головної проблеми – наявність фінансового ресурсу для подальшого підвищення пенсій. Уряд запропонував провести пенсійну реформу, аби забезпечити фінансовим ресурсом підвищення пенсій не тільки в 2017 році, а і у майбутньому. Чому це було важливо? Цього року дотація з Державного бюджету Пенсійному фонду становить 141,3 млрд грн. Це майже половина від суми, необхідної для виплати усіх пенсій в державі! Якщо нічого не змінювати, то вже за кілька років Пенсійний фонд з власних надходжень не зміг би виплачувати навіть мінімальні пенсії, не кажучи вже про їх підвищення. Урядова пенсійна реформа запропонувала низку кроків, які дозволять поступово зменшувати, а за 7-10 років остаточно ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Що означатиме нові можливості підвищувати пенсійні виплати, а відтак – і якість життя людей похилого віку. 

 

Сторінка 979 з 1427

«ПочатокПопередня971972973974975976977978979980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер
Банер