images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Випускники 11 класів можуть подати заяви про вступ до вишів: дати і умови

П'ятниця, 29 липня 2022, 14:25

29 липня розпочався прийом електронних заяв вступників у вищі навчальні заклади.

Випускники 11 класів на основі повної загальної освіти можуть подати документи на бюджет або контракт, повідомляють у Міністерстві  освіти та науки.

Електронні заяви для вступу на бюджет та контакт за результатами індивідуальної усної співбесіди, а також творчих конкурсів (складених 1-18 липня)  можна подати до 18:00 8 серпня.

Абітурієнти, які вступатимуть за результатами НМТ (ЗНО), а також творчих конкурсів, складених (9-16 серпня), можуть подавати документи до 18:00 23 серпня виключно на контактну форму навчання.

Фото: lcrespi / Depositphotos

У МОН зазначають, що день подачі заяви жодним чином не впливає на рейтинг. 

Важливо: після подання першої заяви в електронному кабінеті нічого змінити не можна. Тому варто уважно перевірити:

  • коректність контактного телефону;
  • наявність фото на документи,
  • за необхідності – сертифікати ЗНО попередніх років тощо.

Вступники, які подають заяви на основі результатів НМТ, варто дочекатися офіційних результатів, які можна завантажити в електронному кабінеті вступника.

Якщо замість НМТ вступник подає результати ЗНО 2019-2021 років, він може використати результат ЗНО з одного предмета: українська мова, математика та/або історія України. Умовою є те, що результати тестування не відрізняються між собою більше, ніж на 15 балів.

Абітурієнт можна подати до 5 заяв на бюджет. Кожна з них має мати "рейтинг" пріоритетності від 1 до 5, де 5 – найбільш бажана заява.

Якщо вступник передумав подавати заяву, її можна скасувати без втрати пріоритетності лише якщо навчальний заклад не встиг присвоїти статус: "Зареєстровано в закладі освіти" або "Потребує уточнення вступником".

Фото: stockasso / Depositphotos

Після цього скасувати заяву можна тільки з втратою пріоритету: подати нову з таким же пріоритетом вступник не зможе.

Вступник може обрати одне з двох джерел фінансування:

  • бюджет+контракт (якщо вступник не отримує бюджетне місце, то автоматично бере участь у конкурсі на контракт за тією ж заявою);
  • тільки контракт (у такому разі вступник не може претендувати на отримання та переведення на бюджетне місце).

Крім електронних документів цьогоріч обов'язково завантажити мотиваційний лист.

Для вступників, які мають привілеї для першочергового вступу варто звернутися до найближчого закладу освіти для внесення інформації в ЄДЕБО. Проте це можна зробити й після подання електронної заяви.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

У Миколаєві розповіли про стан поранених внаслідок обстрілу

П'ятниця, 29 липня 2022, 13:43

ЗУПИНКА ГРОМАДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ У МИКОЛАЄВІ ПІСЛЯ ОБСТРІЛУ, ФОТО НОВОСТИ N

Внаслідок ранкового обстрілу Миколаєва госпіталізовано 12 людей, з них четверо перебувають у реанімації та ще трьох оперують медики.

Джерело: мер міста Олександр Сєнкевич у Telegram

Пряма мова: "Наразі відомо про 5 загиблих. 12 осіб із пораненнями госпіталізовано, семеро з них - у важкому стані, трьох оперують, четверо - у реанімації.

Удар був завданий із РСЗВ, тому площа ураження дуже велика, вона сягає кількасот метрів. Тому багато постраждалих. Є ще легко поранені, які після надання медичної допомоги лікуватимуться вдома".

Деталі: Сєнкевич додав, що жодного військового на зупинці громадського транспорту не було. Загинули і постраждали цивільні, які зранку прямували по своїх справах.

Передісторія: 29 липня окупанти обстріляли один з районів Миколаєва, в результаті чого загинуло 5 людей поблизу зупинки громадського транспорту.

Хто з абітурієнтів має право першочергового вступу: пояснення від МОН

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:58

Під час зарахування до профтехзакладів та університетів низка абітурієнтів має право першочергового вступу.

Хто підпадає під цю категорію пояснили у Міністерстві освіти та науки.

Якщо до навчального закладу подають абітурієнти з однаковою кількістю балів, то привілеї мають:

 

Бучацькі правоохоронці задокументували нещасний випадок на водоймі

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:36

В четвер, 28 липня на лінію «102» надійшло повідомлення від лікаря медзакладу. Жінка розповіла, що на водоймі в Монастириськах під час купання помер чоловік.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. Тіло місцевого мешканця 1964 року народження направили для проведення судово-медичної експертизи.

Правоохоронці застерігають: основними причинами загибелі людей на воді є купання у нетверезому стані та вибір необладнаних пляжів без рятувальних постів, із необстеженим водолазами дном, де багато водоростей, корчів та валунів.

«П’яні» купання посідають першу сходинку у сумному антирейтингу причин загибелі жителів області. Незважаючи на застереження родичів і друзів, громадяни пірнали у незнайомих місцях та запливали на значну глибину.

Запам'ятайте, купатися слід лише в місцях для цього пристосованих, тобто обладнаних усім необхідним для безпечного відпочинку і, в разі необхідності, надання рятувальної чи медичної допомоги.

Під час відпочинку на водних об’єктах, необхідно знати елементарні норми поведінки і беззаперечно їх виконувати:

•    не заходьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;
•    не запливайте за буї, відчувши втому перепочиньте: переверніться на спину і підтримуйте себе на плаву легкими рухами рук;
•    потрапивши в течію не слід з нею боротися: пливіть вниз по течії під невеликим кутом, поступово наближаючись до берега;
•    не губіться потрапивши у водоверть: наберіть побільше кисню в легені, якомога глибше пірнайте і потужним ривком спробуйте випірнути убік;
•    не допускайте грубих ігор під час купання;
•    не залишайте дітей без догляду;
•    обережно плавайте на надувних виробах: вітром чи течією їх може віднести далеко від берега.
•    
І пам’ятайте: паніка – головна причина усіх бід: не метушіться, а заспокойтеся і подумайте яким чином підвищити плавучість плавзасобу, що зробити аби більш впевнено триматися на воді.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/buchaczki-pravooxoronczi-zadokumentuvali-neshhasnij-vipadok-na-vodojmi/

Хабарі за відпуск продукції: тернопільські поліцейські затримали керівника держпідприємства.

П'ятниця, 29 липня 2022, 09:35

Корупційну діяльність посадової особи викрили оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області та слідчі Кременецького районного управління поліції.

Встановлено, що керівник державного підприємства у сфері видобування корисних копалин налагодив «схему» відпуску продукції без відповідного бухгалтерського обліку та за заниженою вартістю.

Дане підприємство має чималий борг, зокрема і по заробітній платі його працівникам. Але замість того, аби кошти від продажу спрямовувати на рахунки держструктури, посадовець наповнював власний гаманець. Від підприємця фігурант вимагав 19 000 гривень неправомірної вигоди.

28 липня його затримали відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання частини коштів - 14 500 гривень. Посадовцю повідомили про підозру згідно із ч. 3 ст. 368 (вимагання та отримання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Кременецька окружна прокуратура.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Сторінка 601 з 1430

«ПочатокПопередня601602603604605606607608609610НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер