images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Визначено найкращих юних спортсменів в номінації «Олімпійська надія Тернопільщини 2021 року»

Вівторок, 04 січня 2022, 11:19

На завершення кожного року традиційним є підбиття підсумків здобутих перемог та досягнень. Так і на засіданні виконавчого комітету місцевого осередку Національного олімпійського комітету України в Тернопільській області було визначено імена тих юнаків та дівчат, хто завдяки своїм спортивним здобуткам отримав право увійти до номінації «Олімпійська надія Тернопільщини 2021 року». Цього року таких юних олімпійців було дванадцятеро. Цих спортсменів нагороджено іменними стипендіями та олімпійськими подарунками від регіонального осередку НОК України в Тернопільській області.

Отож, до номінації «Олімпійська надія Тернопільщини 2021 року» увійшли:

 

Володимир ВОЙТОВИЧ — володар Кубка України з греко-римської боротьби серед юніорів;

Юліана ТУНИЦЬКА — бронзова призерка чемпіонату Європи з санного спорту серед молоді віком до 23-х років;

Аліна ДАДЕРКО — четверте місце на чемпіонаті Європи з важкої атлетики, восьме — на чемпіонаті світу;

Катерина КОНДРАТЕНКО — переможниця Всесвітніх учнівських ігор з вільної боротьби;

Юрій ЩЕРБАНЬ — п’яте місце на юніорському чемпіонаті світу з велосипедного спорту на треку;

Матвій ЧАУШ — переможець Всесвітніх учнівських ігор з легкої атлетики в стрибках у висоту;

Олеся КРИСЮК — бронзова призерка чемпіонату Європи з боксу серед молодих атлетів віком до 22-х років;

Іванна ДЯЧЕНКО — бронзова призерка чемпіонату Європи з веслування на байдарках і каное;

Руслан ЧЕРВАТЮК — переможець Дитячої ліги чемпіонату України з волейболу серед юнаків 2004 року народження, бронзовий призер чемпіонату Східно-Європейської зональної асоціації серед юнацьких команд віком до вісімнадцяти років;

Віталій МАНДЗИН — бронзовий призер етапу юніорського Кубка IBU з біатлону;

Сергій ЛИСОБЕЙ — майстер спорту з плавання, член збірної України, багаторазовий переможець і призер чемпіонатів України серед юнаків, юніорів та молоді;

Богдана ГРИЦИК — дворазова чемпіонка України з волейболу серед дівчат, третє місце відбіркового турніру чемпіонату Європи в Латвії.

 

Для низки вин скасували акцизні марки з 1 січня

Понеділок, 03 січня 2022, 13:45

 
JOSEP LAGO/AFP VIA GETTY IMAGES

З 1 січня набув чинності закон, який скасовує акцизні марки для певних видів вин за умови ферментного походження спирту – на сплату акцизів це не вплине.

Про це йдеться у статті ЕП.

Йдеться про податковий закон №5600, що передбачає скасування акцизних марок для звичайних (неігристих) видів вина та зброджених напоїв міцністю понад 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вище за 15%. За умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне походження.

Також зміни стосуються тестових зразків алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу і ввозяться для проведення досліджень чи випробувань. Проте об’єм обмежений – не більше 3 л кожного виробу.

Під проведенням досліджень і випробувань йдеться про калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну.

При цьому, про скасування плати акцизу не йдеться – лише про те, що у виробників відпадає необхідність закуповувати цю марку у податківців та клеїти її (якщо приклеїли неправильно – це автоматично штрафні санкції від Податкової).

До цього маркуванню акцизними марками підлягали усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з вмістом етилового спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць.

Більше про те, що змінилося з початком 2022 року читайте у статті Олексія Павлиша: Зростання податків, зарплат, тарифи і нові правила для ФОПів: що змінюється з 1 січня 2022 року

Економічна правда

Зеленський доручив створити декілька природних парків та розширити існуючі

Понеділок, 03 січня 2022, 13:39

ХОЛОДНИЙ ЯР, ФОТО З САЙТУ РАДИ

Президент Володимир Зеленський підписав укази, якими передбачено створення національних природних парків "Пуща Радзівіла", "Куяльницький" і "Холодний Яр".

ДжерелоОфіс президента

Деталі: Також в указах йдеться про збільшення меж території Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку "Меотида", національного природного парку "Вижницький" та ботанічного заказника загальнодержавного значення "Староманзирський".

Національний природний парк "Холодний Яр" (6,8 тисячі гектарів землі) створять на Черкащині, "Куяльницький" (10,8 тисячі гектарів) на Одещині", "Пуща Радзівіла" (24 тисячі гектарів) на Рівненщині.

Окрім того, збільшиться територія Карпатського біосферного заповідника, до складу якого увійдуть 17,9 тис. га земель.

До території національного природного парку "Вижницький" включать 131 га земель державної власності на території Чернівецької області.

До території національного природного парку "Меотида" передбачено включення 580,2 га земель державної власності Донецької області.

 

Дощ та плюсова температура: на Тернопільщині у наступні дні буде не по-зимовому

Понеділок, 03 січня 2022, 12:53

Дощ та плюсова температура: на Тернопільщині у наступні дні буде не по-зимовому
Кінець грудня радував мешканців Тернопілля снігом та справді зимовою погодою, однак 31 грудня прийшло потепління, сніг розтанув і пішов дощ. Що ж очікувати від погоди далі?

 

В Україні 4-5 січня потепління на кілька градусів затримається - місцями до 12 градусів вище нуля. Уже 6 січня очікується певне зниження температури. Про це розповідають в Укргідрометцентрі.

За прогнозом погоди від синоптиків, у найближчі три доби, 4-6 січня, часом невеликі та помірні опади у вигляді дощу, на північному сході країни та в Карапатах вночі з мокрим снігом. Завтра на заході, 5 січня в Україні пориви південно-західного вітру 15-20 м/с, в Карпатах 25-30 м/с.

Температура 4-5 січня вночі 0-5° тепла, на північному сході та в Карпатах 1-6° морозу; вдень 3-9° тепла, на півдні, 5 січня і Прикарпатті до 12°, 6 січня у західних, північних та центральних областях вночі від 2° тепла до 3° морозу, вдень 0-5° тепла.

Якщо говорити про Тернопільщину, то у нас синоптики прогнозують дощ та плюсову температуру вдень до 8-ми градусів. Вночі у наступні дні буде від 0 до -6. Тож, очевидно, Різдво ми, як і Новий рік, зустрічатимемо без снігу.

У Львові лікарі провели складну операцію на спинному мозку 5-річної дитини. Тепер вона зможе ходити

Четвер, 30 грудня 2021, 09:39

У Львові лікарі зробили 5-річній дівчинці операцію на спинному мозку і повернули їй здатність ходити.

Дівчинка кілька років пересувалася тільки з візочком-опорою, повідомляє Перше територіальне медичне об'єднання Львова у Facebook.

До 2021 року такі операції виконувалися лише за кордоном. Для медиків львівської дитячої лікарні це була перша операція такого типу.

"Нарешті вона знову зможе ходити! Наші лікарі повернули 5-річній дівчинці здатність вільно ступати ніжками", – написали вони.

 

Фото: romrodinka/Depositphotos

Христина народилася здоровою дитиною: активно розвивалася і в рік навчилася ходити.

Однак за кілька місяців м’язи в її ногах почали напружуватися, з’явилося відчуття крепатури, яке щодень лише посилювалося.

За якийсь час дитина вже не могла стати на стопи, а причиною була генетична хвороба Штрюмпеля.

Це спадкове захворювання, яке вражає бічні і передні спинномозкові стовпи, і може призвести до паралічу ніг.

Щоб урятувати Христину, медики Міської дитячої клінічної лікарні провели селективну дорзальну різотомію.

Нейрохірурги мали дістатися до спинного мозку і частково перерізати чутливі нерви, що йдуть до ніг і провокують напругу.

Цю операцію потрібно було виконати так, щоб усунути проблему і не зачепити нерви, які відповідають за рух.

Наразі дівчинка проходить реабілітацію. Без опори вона ще не ходить, але вже може повністю ставати на стопи.

"Неозброєним оком видно: напруга у м’язах ніжок нашої маленької пацієнтки зменшилася…

Якщо позитивна динаміка буде продовжуватися, 5-річна Христина невдовзі зможе вільно ходити. І це для неї з батьками стане найкращим подарунком на Новий 2022 рік", – кажуть у медичному об’єднанні.

 

Сторінка 742 з 1430

«ПочатокПопередня741742743744745746747748749750НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер