images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Інклюзивна освіта: школи Тернопільщини готуються прийняти дітей з особливими потребами

Вівторок, 24 жовтня 2017, 07:37

Нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав закон про інклюзивну освіту. Відтак, з 1 вересня, діти з особливими освітніми потребами зможуть навчатися у звичайних школах. На скільки готові школи Тернопільщини до такого європейського кроку і які новаторства у зв’язку з цим відбудуться, запитували у начальника Управління освіти й науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольги Хоми.

Пані Ольго, яких змін слід очікувати у школах?

Уже з 1 вересня діти з особливими освітніми потребами, тобто діти, які мають певні захворювання, матимуть змогу навчатися разом із звичайними дітьми у загальноосвітніх навчальних закладах. Для цього необхідно створити спеціальні класи з невеликою кількістю дітей. Звісно, впровадження інклюзивної освіти неможливе без внесення змін у стандарти викладання уроків. Адже вона передбачає адаптацію навчального матеріалу до кожної дитини. А також постійний психологічний супровід такого учня та робота з асистентом вчителя.
Знаємо, що для таких діток передбачена дистанційна або індивідуальна форма навчання…

Попри те, що дитинка відвідуватиме клас разом із здоровими дітьми, вона має також право на отримання освітніх послуг в індивідуальній формі.  Батьки  можуть привести дитину в позаурочний час до школи і вчитель проведе певні уроки за розкладом. А дистанційна форма навчання – це виконання певних завдань через мережу інтернет.

Батьки мають право самі обирати навчальний заклад, який їм до вподоби чи навпаки адміністрація школи повинна створити промоцію свого навчального закладу, і в такий спосіб залучити до навчання дітей з особливими потребами?

Щойно батьки приведуть дитину з особливими потребами у будь-яку ними обрану школу – ця школа відразу стає інклюзивною. Жоден директор не може відмовитися від дитини з інвалідністю, мотивуючи це тим, що «наша школа не така». Його завдання – взяти документи і створити для такої дитини зручний освітній простір. Це означає, що у класі повинен з’явитися асистент вчителя, який допомагатиме цій конкретній дитині долати навчальну програму, перебуватиме поряд на перерві, стане «місточком» між батьками і вчителем. Якщо потрібно, у школі мають також переобладнати туалет (наприклад, для дитини на інвалідному візку), зробити пандус, покласти спеціальні пластикові накладки на східці (щоб дитина могла піднятися на вищі поверхи) або дати їй таку можливість іншими чином. Загалом, простір повинен бути пристосований для того, щоб дитина з особливими навчальними потребами отримувала знання без особливих труднощів.

Чи передбачена законом певна квота кількості класів з інклюзивною освітою?

Для таких діток квот немає. Якщо у деяких навчальних закладах діток з особливими потребами більше, то для них будуть створені додаткові класи.

А як щодо фінансування на додаткове облаштування шкіл спеціально для діток із особливими потребами?

Цього року для дітей з особливими освітніми потребами, які навчалися в загальноосвітніх навчальних закладах була виділена освітня субвенція. Дані кошти були спрямовані на оплату праці педагогічним працівникам, а також на покращення матеріальної бази. На новий навчальний рік така субвенція теж передбачена.

Довідково, за попередній навчальний рік у Тернопільській області діяв 21 клас, де навчалися 74 дитини з особливими освітніми потребами. Відтак, звертаємо увагу батьків, які хочуть записати дитину з особливими освітніми потребами до школи: за відповідною інформацією та з усіма необхідними документами потрібно звертатися безпосередньо до директорів навчальних закладів.

 

Нові правила нарахування та індексації пенсій відповідатимуть розвитку економіки і зростанню зарплат

Вівторок, 24 жовтня 2017, 07:36

Пенсійна реформа уряду Володимира Гройсмана успішно стартувала. Одразу після підписання Президентом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» уряд розпочав виплати перерахованих пенсій.
До 25 жовтня більше ніж 9 млн пенсіонерів мають отримати вищі пенсії. Надалі пенсії будуть індексуватися автоматично в залежності від інфляції і зростання заробітної плати. Втім, деякі політики і експерти продовжують залякувати людей погіршенням пенсійного забезпечення, перекручуючи і спотворюючи факти.
Уряд Володимира Гройсмана розпочав пенсійну реформу, аби відновити соціальну справедливість для мільйонів пенсіонерів і людей праці. Завдяки реформі вони отримуватимуть гідні пенсії. Тому про жодне погіршення умов нарахування і виплат пенсій не може навіть йтися.
Без ухвалення пенсійної реформи провести перерахунок пенсій було неможливо. Проводити індексації пенсій в залежності від зростання цін зобов’язує Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».  Але ще в 2014 році відповідна норма цього закону була призупинена «до стабілізації економічної ситуації в країні». Таким чином, уряд не міг власним рішенням відновити перерахунок пенсій - для цього Верховна Рада мала  б ухвалити зміни до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які б скасовували чинний мораторій на перерахунок пенсій.
Але і це б не вирішило головної проблеми – наявність фінансового ресурсу для подальшого підвищення пенсій. Уряд запропонував провести пенсійну реформу, аби забезпечити фінансовим ресурсом підвищення пенсій не тільки в 2017 році, а і у майбутньому. Чому це було важливо? Цього року дотація з Державного бюджету Пенсійному фонду становить 141,3 млрд грн. Це майже половина від суми, необхідної для виплати усіх пенсій в державі! Якщо нічого не змінювати, то вже за кілька років Пенсійний фонд з власних надходжень не зміг би виплачувати навіть мінімальні пенсії, не кажучи вже про їх підвищення. Урядова пенсійна реформа запропонувала низку кроків, які дозволять поступово зменшувати, а за 7-10 років остаточно ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Що означатиме нові можливості підвищувати пенсійні виплати, а відтак – і якість життя людей похилого віку. 

Надсилайте звітність через Електронний кабінет

Понеділок, 23 жовтня 2017, 12:37

Платники податку на прибуток, з базовим звітним періодом квартал, можуть подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 № 467, через Електронний кабінет платника. Про це повідомили у відділі електронних сервісів та звітності Тернопільській ОДПІ.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог Податкового кодексу, платник податку на прибуток подає разом з Декларацією фінансову звітність, яка є неодмінною частиною Декларації.

Оскільки форма Декларації містить обов’язкові для заповнення позначки щодо наявності поданих до Декларації додатків – форм фінансової звітності, то Декларація подається після подання фінансової звітності й отримання квитанцій щодо її прийняття.

Граничний термін подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 3 квартал 2017 року – 09.11.2017.


 

Опалення у будинках тернополян включать 23 жовтня

Понеділок, 23 жовтня 2017, 12:34

З 23 жовтня у житлових будинках Тернополя розпочнеться опалювальний сезон. Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал.

«У понеділок з 6.00 год. у житлові будинки міста буде подано тепло. Опалювання медичних закладів та закладів освіти було увімкнене поступово, розпочинаючи з початку жовтня, - розповідає очільник Тернополя. – Працівники «Тернопільміськтеплокомуненерго» працюватимуть у ці вихідні, щоб забезпечити вчасно запуск котелень та теплопостачання житлових будинків міста».

До слова, у випадку будь-яких проблем з опаленням у житловому фонді варто звертатися на гарячу телефонну лінію 15-80 або до обслуговуючого підприємства.

24 жовтня стартує голосування за проекти Громадського бюджету Тернополя

Понеділок, 23 жовтня 2017, 12:33

Починаючи з вівторка, 24 жовтня (00:00 год.) до 7 листопада включно триватиме голосування за проекти, які будуть реалізовані за кошти міста у 2018 році в рамках «Громадського бюджету Тернополя».

Голосування за проекти, які отримали позитивну оцінку і виставлені на голосування, здійснюють громадяни України, які зареєстровані та проживають у місті Тернополі віком від 16 років.

Тернополяни можуть проголосувати двома способами:

  1. увійшовши через систему BankID на сайті pb.rada.te.ua,
  2. шляхом заповнення друкованої версії бланку для голосування, відвідавши Центр надання адміністративних послуг у Тернополі (ЦНАП) в робочий час (пн-чт з 9:00 до 17:00 год. пт. З 9:00 до 16.00), пред’явивши паспорт або ID-картку (з довідкою про реєстрацію місця проживання особи).


Наголошуємо, що кожен мешканець може віддати один голос за малий проект та один голос за великий проект. У підсумку голосування ті проекти, які набрали найбільшу кількість голосів до вичерпання обсягу виділених коштів (а це приблизно 9 млн. 400 тис. грн.) будуть реалізовані у 2018 року.

Нагадуємо, до голосування на Громадський бюджет допущено 43 проекти. З проектами можна ознайомитися на сайті https://pb.rada.te.ua

 

Сторінка 974 з 1422

«ПочатокПопередня971972973974975976977978979980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер