images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Зеленський доручив створити декілька природних парків та розширити існуючі

Понеділок, 03 січня 2022, 13:39

ХОЛОДНИЙ ЯР, ФОТО З САЙТУ РАДИ

Президент Володимир Зеленський підписав укази, якими передбачено створення національних природних парків "Пуща Радзівіла", "Куяльницький" і "Холодний Яр".

ДжерелоОфіс президента

Деталі: Також в указах йдеться про збільшення меж території Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку "Меотида", національного природного парку "Вижницький" та ботанічного заказника загальнодержавного значення "Староманзирський".

Національний природний парк "Холодний Яр" (6,8 тисячі гектарів землі) створять на Черкащині, "Куяльницький" (10,8 тисячі гектарів) на Одещині", "Пуща Радзівіла" (24 тисячі гектарів) на Рівненщині.

Окрім того, збільшиться територія Карпатського біосферного заповідника, до складу якого увійдуть 17,9 тис. га земель.

До території національного природного парку "Вижницький" включать 131 га земель державної власності на території Чернівецької області.

До території національного природного парку "Меотида" передбачено включення 580,2 га земель державної власності Донецької області.

 

Дощ та плюсова температура: на Тернопільщині у наступні дні буде не по-зимовому

Понеділок, 03 січня 2022, 12:53

Дощ та плюсова температура: на Тернопільщині у наступні дні буде не по-зимовому
Кінець грудня радував мешканців Тернопілля снігом та справді зимовою погодою, однак 31 грудня прийшло потепління, сніг розтанув і пішов дощ. Що ж очікувати від погоди далі?

 

В Україні 4-5 січня потепління на кілька градусів затримається - місцями до 12 градусів вище нуля. Уже 6 січня очікується певне зниження температури. Про це розповідають в Укргідрометцентрі.

За прогнозом погоди від синоптиків, у найближчі три доби, 4-6 січня, часом невеликі та помірні опади у вигляді дощу, на північному сході країни та в Карапатах вночі з мокрим снігом. Завтра на заході, 5 січня в Україні пориви південно-західного вітру 15-20 м/с, в Карпатах 25-30 м/с.

Температура 4-5 січня вночі 0-5° тепла, на північному сході та в Карпатах 1-6° морозу; вдень 3-9° тепла, на півдні, 5 січня і Прикарпатті до 12°, 6 січня у західних, північних та центральних областях вночі від 2° тепла до 3° морозу, вдень 0-5° тепла.

Якщо говорити про Тернопільщину, то у нас синоптики прогнозують дощ та плюсову температуру вдень до 8-ми градусів. Вночі у наступні дні буде від 0 до -6. Тож, очевидно, Різдво ми, як і Новий рік, зустрічатимемо без снігу.

У Львові лікарі провели складну операцію на спинному мозку 5-річної дитини. Тепер вона зможе ходити

Четвер, 30 грудня 2021, 09:39

У Львові лікарі зробили 5-річній дівчинці операцію на спинному мозку і повернули їй здатність ходити.

Дівчинка кілька років пересувалася тільки з візочком-опорою, повідомляє Перше територіальне медичне об'єднання Львова у Facebook.

До 2021 року такі операції виконувалися лише за кордоном. Для медиків львівської дитячої лікарні це була перша операція такого типу.

"Нарешті вона знову зможе ходити! Наші лікарі повернули 5-річній дівчинці здатність вільно ступати ніжками", – написали вони.

 

Фото: romrodinka/Depositphotos

Христина народилася здоровою дитиною: активно розвивалася і в рік навчилася ходити.

Однак за кілька місяців м’язи в її ногах почали напружуватися, з’явилося відчуття крепатури, яке щодень лише посилювалося.

За якийсь час дитина вже не могла стати на стопи, а причиною була генетична хвороба Штрюмпеля.

Це спадкове захворювання, яке вражає бічні і передні спинномозкові стовпи, і може призвести до паралічу ніг.

Щоб урятувати Христину, медики Міської дитячої клінічної лікарні провели селективну дорзальну різотомію.

Нейрохірурги мали дістатися до спинного мозку і частково перерізати чутливі нерви, що йдуть до ніг і провокують напругу.

Цю операцію потрібно було виконати так, щоб усунути проблему і не зачепити нерви, які відповідають за рух.

Наразі дівчинка проходить реабілітацію. Без опори вона ще не ходить, але вже може повністю ставати на стопи.

"Неозброєним оком видно: напруга у м’язах ніжок нашої маленької пацієнтки зменшилася…

Якщо позитивна динаміка буде продовжуватися, 5-річна Христина невдовзі зможе вільно ходити. І це для неї з батьками стане найкращим подарунком на Новий 2022 рік", – кажуть у медичному об’єднанні.

 

У період новорічних святкувань поліцейські посилено стежитимуть за дотриманням карантинних обмежень в області

Четвер, 30 грудня 2021, 09:38

Щодня в області працює 46 рейдових груп, які контролюють виконання  карантинних правил громадянами та суб’єктами господарювання. Вони перевіряють наявність сертифікатів про вакцинацію та дотримання протиепідемічних заходів у місцях обслуговування краян.

Упродовж грудня поліцейські зафіксували понад 1 600 порушень карантинних вимог на території області. Складено 232 адмінпротоколи за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП відносно суб’єктів господарювання (порушення правил щодо карантину людей). Зокрема, на заклади громадського харчування, продовольчі магазини та перевізників. Згідно санкції статті порушникам загрожує штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Також за цей період винесено 1 377 адмінпостанов щодо перебування осіб у громадських місцях без захисних масок. За нехтування масковим режимом передбачено накладення штрафу від 170 грн до 255.

У передсвятковий період правоохоронці посилили контроль за додержанням карантину, особливо у місцях масового скупчення людей – на ринках, торгового-розважальних центрах.

Поліцейські нагадують: в громадських закладах персонал та відвідувачі повинні мати сертифікат про вакцинацію або ПЛР-тести. За використання підроблених документів законодавством передбачена кримінальна відповідальність.

Закликаємо громадян з розумінням поставитись до обмежувальних заходів, які необхідні для припинення розповсюдження небезпечного вірусу. Дотримуйтесь всіх правил та заходів, аби вберегти себе та своїх близьких.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/u-period-novorichnix-svyatkuvan-policzejski-posileno-stezhitimut-za-dotrimannyam-karantinnix-obmezhen-v-oblasti/

Студентки Тернопільського мистецького фахового коледжу презентували власні дослідження на науково-творчій конференції пам’яті Стефанії Павлишин

Четвер, 30 грудня 2021, 09:18

Студентки Тернопільського мистецького фахового коледжу презентували власні дослідження на науково-творчій конференції пам’яті Стефанії Павлишин

У конференції взяли участь троє четвертокурсниць Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької. Організаторами заходу виступили Львівська національна музична академія ім. М.В. Лисенка та студентське науково-творче товариство «Medianta».

0Діана Барилко, студентка IV курсу відділу «Хорове диригування», представила доповідь «Боже, спаси мене» Псалом №53 Мирослава Скорика. Особистісні відчуття при прочитанні твору» (науковий керівникНаталія Букало). Зі своїми дослідженнями виступили також студентки IV  курсу відділу «Теорія музики»: Вікторія Книшрозкрила тему «Метафоричний стиль у вокальній творчості Валентина Сильвестрова»; Яна Антків презентувала роботу «Вплив поетичного слова Ліни Костенко на камерно-вокальну творчість Богдани Фільц» (науковий керівник обох дівчатОльга Драгомирецька).

Студентки підкріпили свої доповіді презентаціями, що дало можливість більш якісніше і переконливо висвітлити теми доповідей. За словами керівників, дівчата ретельно готувалися до цієї конференції, яка була дуже представницькою.

1Конференцію урочисто відкрили проректор з наукової роботи ЛНМА ім. М.В. Лисенка Віктор Камінський та вчений секретар вченої ради, завідувачка відділу аспірантури, асистентури-стажування ЛНМА ім. М.В. Лисенка Ольга Катрич. У її роботі брали участь також почесні гості – Любов Кияновська, доктор мистецтвознавства, член-кореспондент НАМУ, завідувачка кафедри історії музики ЛНМА ім. М.В. Лисенка; Мирослава Новакович, доктор мистецтвознавства, професор кафедри музичної україністики та медієвістики ЛНМА ім. М.В. Лисенка; Лілія Назар-Шевчук, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри історії музики ЛНМА ім. М.В. Лисенка.

Доповіді для студентської науково-творчої конференції пам’яті Стефанії Павлишин підготували також студенти Львівської музичної академії та мистецьких фахових коледжів з різних куточків України, – розповідають у коледжі.

 

Сторінка 742 з 1430

«ПочатокПопередня741742743744745746747748749750НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер