images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Тернопільська міська рада та школярі ЗОШ №17 відправили допомогу в зону АТО

Четвер, 13 квітня 2017, 12:38

12 квітня Тернопільський козацько-десантний екологічний осередок імені Дмитра (Байди) Вишневецького відправився у зону АТО, щоб завезти бійцям на передову допомогу, яку зібрали, за сприяння Тернопільської міської ради, небайдужі тернополяни та школярі ЗОШ №17.

Напередодні учні школи №17 провели благодійний ярмарок, виручені кошти з якого передали козацько-десантному осередку. Натомість останні, розчулені небайдужістю школярів, організували для них патріотичні майстер-класи, показали різні види зброї та частували польовою кухнею.

«Така співпраця – це хороший приклад єднання поколінь, патріотичне виховання підростаючого покоління, - зазначив очільник Тернополя. – Хочу подякувати усім, хто долучився до цієї акції та збору продуктів, у першу чергу, школярам та небайдужим тернополянам. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо перемогти».

 

У клубі "Гармонія" вчилися пізнавати жіночу природу

Четвер, 13 квітня 2017, 06:45

На квітневому засіданні жіночого клубу «Гармонія», що діє при гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, його учасниці спілкувалися на тему: «Пізнання жіночої природи».

Практикуючий психолог, кандидат психологічних наук, регіональний представник Східно-Європейської асоціації арт-терапії Олена Тіунова розповіла присутнім на заході про різні аспекти жіночої психології, моделі поведінки, базові жіночі архетипи та їх вплив на якість життя людини.

Учасниці засідання намагалися визначити свої архетипи. Таким чином вони змогли подивитися на себе з боку, проаналізувати, кого бачать у собі і хто у них домінує, наприклад, Єва – жінка-природа (ніжна, тендітна, мрійлива, чуттєва). Або ж Єлена – зрілий образ (цілеспрямована, реалістична). У когось основним архетипом виявилась Марія – матір (піклування, відповідальність), у когось Софія – життєва мудрість (виваженість, наполегливість).

«Однак «чистого» архетипу не існує, – зауважила Олена Тіунова. – Людина у собі поєднує їх кілька, які з віком інколи змінюються. Найголовніше ж – жити у гармонії зі своїм внутрішнім та навколишнім світом. Любити та цінувати кожну хвилинку життя!»

 

Надходження зростають

Середа, 12 квітня 2017, 07:01

У Тернопільській об’єднаній державній податковій інспекції інформували, що впродовж січня–березня поточного року бюджет міста Тернополя отримав майже 216 млн грн податкових надходжень. А це майже на 59 мільйонів більше, як за такий же період минулого року.

Більша частина надходжень – це податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 130,5 млн грн, ще 39 млн грн поступило єдиного податку, 19,5 млн грн – акцизу. А землекористувачі внесли до бюджету 21 млн грн плати за землю. Ще 3,6 млн грн податку на нерухоме майно сплатили власники житлової та нежитлової нерухомості, а за елітні авто бюджет отримав понад 320 тисяч гривень транспортного податку.

Також, в інспекції інформували, що залишилось менш як місяць, щоб задекларувати отримані у 2016 році доходи. Останній день подання декларацій про майновий стан і доходи – 3 травня. З початку деклараційної кампанії уже подано 1576 декларацій, з яких 563 – подано громадянами, які зобов’язані їх подати та 1013 декларацій – для отримання податкової знижки. Бюджети отримають 3 млн 255 тис грн податку на доходи та військового збору. Натомість, громадянам, які мають намір використати своє право на податкову знижку, буде повернуто 1 млн 743 тис грн раніше сплаченого податку.

Отримати докладні консультації та практичну допомогу у заповненні декларацій можна у Центрі обслуговування платників. Телефон для довідок 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

«Заповіт подружжя»

Вівторок, 11 квітня 2017, 07:10

Заповіт є найдавнішою формою спадкування, що пройшла тривалий і складний шлях розвитку. Адже кожна людина, яка володіє тим чи іншим майном, хоча б раз у житті замислюється над питанням: як краще ним розпорядитися? Одним із різновидів заповіту є заповіт подружжя, який законодавець перейняв із досвіду інших країн.

Відповідно до статті 1243 ЦК України подружжя, яке перебуває у зареєстрованому шлюбі, має право скласти спільний заповіт щодо майна, яким вони володіють на праві суспільної власності. Таким є майно, набуте подружжям під час шлюбу, незалежно від того, що один із них не мав з поважної причини самостійного заробітку (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо). На підтвердження цього факту подружжя надає нотаріусу оригінал свідоцтва про шлюб.

Потрібно зауважити, що фактичні шлюбні відносини не породжують права на спільний заповіт, оскільки згідно зі ст. 21 Сімейного кодексу України шлюбом визнається сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Крім того, положення про заповіт подружжя дещо суперечить ст. 1233 ЦК України і поняттю "заповіт", в основі якого лежить саме "особисте розпорядження фізичної особи". Тому при розгляді даної теми не може постати питання про межі і такого "спільного" волевиявлення.

Надаючи певного визначення спільному заповіту подружжя, можна сказати, що він є домовленістю між подружжям про перехід прав власності на суспільне набуте майно після смерті обох з подружжя до визначених спільним рішенням спадкоємців. При цьому заповіт може бути складений щодо всього спільного майна подружжя або стосовно його частини, яка конкретно обумовлюється в даному заповіті. У разі складення такого заповіту частка у праві спільної сумісної власності після смерті одного з подружжя переходить до другого з подружжя, який його пережив. Слово "переходить" не означає, що другий з подружжя вважатиметься власником спільного майна. Навпаки, з урахуванням ч.3 ст. 1243 ЦК України, можна вважати, що він втрачає право відмовитися від спільного заповіту, оскільки таке право існує лише за життя обох з подружжя. І, як наслідок, він матиме можливість лише володіти і користуватися таким майном, оскільки нотаріус, отримавши відповідне повідомлення згідно з ч. 4 ст. 1243 ЦК України, накладає заборону відчуження на майно, зазначене у заповіті подружжя.

У заповіті подружжя доцільно повно вказувати майно, яке є спільною сумісною власністю подружжя, та яке належить кожному з подружжя особисто, бо норма ст. 1243 не встановлює будь-яких заборон відносно такої можливості, тим більше, що зазвичай подружжя володіє не лише спільним майном, а й певним майном, яке належить кожному з них на праві приватної власності, зокрема, подароване, успадковане, придбане на особисті кошти, речі індивідуального користування.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

Особливості правового статусу місцевих осередків всеукраїнських громадських об’єднань

Вівторок, 11 квітня 2017, 06:46

Особливості правового статусу місцевих осередків Всеукраїнських громадських об’єднань визначені Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про громадські об’єднання» (далі - Закон).

До набрання чинності Законом України «Про громадські об’єднання», тобто до 01.01.2013, всеукраїнські (міжнародні) громадські організації мали право створювати місцеві осередки без права юридичної особи, а також з правом юридичної особи (до березня 2011 року).

Починаючи з 01.01.2013 Закон України «Про громадські об’єднання» передбачив можливість створення лише відокремлених підрозділів громадського об’єднання. Відповідно до статті 13 Закону відокремлені підрозділи громадського об’єднання не є юридичними особа, крім випадків, передбачених Законом України «Про громадські об’єднання».

Так, пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону передбачено, що місцеві осередки всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи на день введення Закону України «Про громадські об’єднання» в дію (01.01.2013), за рішенням вищого органу управління всеукраїнської (міжнародної) громадської організації зберігають за собою статус юридичної особи після введення Закону в дію.

Статути (положення) таких місцевих осередків всеукраїнських (міжнародних) громадських організацій, які діяли зі статусом юридичної особи станом на 01.01.2013, мають бути приведені у відповідність із вимогами Закону у строк до 31.12.2018. Статут (положення) громадського об’єднання повинен обов’язково містити положення, передбачені статтею 11 Закону.

Відтак, статут (положення) місцевого осередку всеукраїнської громадської організації повинен містити такі відомості:

1) найменування громадського об'єднання та за наявності - скорочене найменування;

2) мету (цілі) та напрями його діяльності;

Зверніть увагу! Утворення та діяльність громадських об'єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, забороняються.

3) порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об'єднанні, права та обов'язки його членів (учасників);

4) повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління (далі – керівні органи) громадського об'єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадське об'єднання, та її заміни (для громадських об'єднань, що не мають статусу юридичної особи);

5) періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об'єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв'язку;

6) порядок звітування керівних органів громадського об'єднання перед його членами (учасниками);

7) порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об'єднання та розгляду скарг;

8) джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання;

9) порядок внесення змін до статуту;

10) порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об'єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилися після саморозпуску, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Сторінка 1028 з 1420

«ПочатокПопередня1021102210231024102510261027102810291030НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер