images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Відкрили пам’ятну дошку загиблому бійцю АТО Олександру Орляку

Субота, 30 травня 2015, 09:17

28 травня на фасаді загальноосвітньої школи №5 відкрили пам’ятну дошку загиблому бійцю АТО Олександру Орляку, який навчався у цьому навчальному закладі. Під час відкриття були присутні родичі бійця, друзі, вчителі та школярі.

Міський голова Сергій Надал подякував від імені громади родині і вчителям за виховання героя.

«Немає більшої любові за ту, коли хто душу свою кладе за друзів своїх…». Ця цитата з Євангелія від Івана згадується щоразу, коли мова заходить про молодих хлопців, які могли б жити і любити, творити, реалізовуватись у звичайному мирному житті, але залишились навічно молодими в пам’яті рідних і близьких, своїх друзів, однокласників, вчителів, - зазначив Сергій Надал. - Олександр Орляк, як учень школи №5, мабуть, не раз на уроках історії, на виховних годинах і на різноманітних заходах чув про героїзм козаків, стрільців, повстанців. Сьогоднішнє і наступні покоління учнів цієї школи буде так само говорити про нього – про тернопільського хлопця, доля якого переплелась з долею країни».

 

Довідково: Олександр Орляк був командиром гарматного розрахунку 128-ої гірсько-піхотної бригади . Загинув 6 лютого 2015 року від осколкового поранення під Дебальцево під час мінометного обстрілу.

 

 

Пиво стає алкогольним напоєм

П'ятниця, 29 травня 2015, 13:40

Продавцям пива необхідно подбати про ліцензію на роздрібну торгівлю

З 1 липня 2015 року пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% буде прирівняно до алкогольних напоїв. Відповідні зміни внесені Законом № 71-VIII до Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольними напоями та тютюновими виробами».

Отже, з 1 липня 2015 року пиво відноситься до алкогольних напоїв, а згідно з частиною дванадцятою статті 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Якщо у суб'єкта господарювання є ліцензія на продаж алкогольних напоїв, то окрема ліцензія на роздрібну торгівлю пивом не потрібна.


Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Жінка на ринку праці

П'ятниця, 29 травня 2015, 10:34

У гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, що в Будинку праці по вул. Текстильна, відбувся семінар «Жінка на ринку праці» за участю безробітних жінок та провідного спеціаліста, психолога Тернопільського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Лариси Васильєвої.

Присутні ознайомились із гендерними аспектами на ринку праці; взяли участь у дискусії щодо міфів про жінок у професійні сфері; поділилися власним досвідом подолання стереотипного уявлення суспільства щодо кар'єрного росту жінок; гралися у психологічну гру «Мої сильні професійні сторони».

Цікавими для жінок були й ділові вправи. Так, моделюючи ситуацію співбесіди з роботодавцем, учасниці побували у ролі і рекрутера, і шукача роботи.

Жваво обговорювали присутні важливість першого враження під час зустрічі з роботодавцем.

- Проведення спеціалізованих заходів для жінок зумовлено тим, що їх серед безробітних – більша частина, у професійній кар'єрі вони частіше стикаються з упередженим ставленням суспільства щодо можливості самореалізації та професійного росту, непоодинокі дискримінаційні моменти зі сторони роботодавців, - зауважила фахівець МРЦЗ Інна Лісовська. Важливим фактором є народження дітей, декретні відпустки і догляд за дитиною до трьох років, які ”вибивають” осіб прекрасної статі з ”професійного русла”. Як наслідок, дезорієнтація на сучасному ринку праці, тривале безробіття, зниження самооцінки та зневіра у своїх професійних можливостях.

Відтак семінари для жінок спрямовані на пошук внутрішніх потенціалів, нових шляхів професійного розвитку, допомагають визначити сильні професійні сторони, сприяють у визначенні кар’єрних планів, побудові стратегії пошуку роботи.

Загалом, з початку року у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулося 7 семінарів «Жінка на ринку праці», у яких взяли участь понад 60 безробітних жінок.

 

Відбудеться мистецьке дійство «Читаючи Шевченкові листи»

П'ятниця, 29 травня 2015, 09:42

31 травня о 18.00 год. в Українському домі «Перемога» відбудеться мистецьке дійство «Читаючи Шевченкові листи». Цим заходом завершить свій 23 концертний сезон колектив муніципального Галицького камерного оркестру під орудою заслуженого артиста України В.Феленчака.

У рамках програми для тернополян та гостей міста буде представлено невідомі поезії та листи Т.Шевченка у поєднанні з музикою Я.Степового, В.Барвінського та М.Скорика. Текст від автора буде читати заслужений діяч мистецтв України Олег Герман.

Запрошуються тернополяни та гості міста. Телефони для довідок 066-114-86-34, 098-409-87-72.

Чи потрібні нотаріусам касові апарати?

Четвер, 28 травня 2015, 08:22

Роз’яснює головний державний інспектор відділу комунікацій Галина Оленин.

Про те, кого законодавець зобов’язав використовувати у своїй діяльності РРО, йдеться в Законі України № 265/95-ВР від 06.07.1995р. «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Так, застосовувати касові апарати зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій (із застосуванням платіжних карток, жетонів та ін.) формі при продажі товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Вищезазначений Закон не визначає порядок здійснення розрахунків особами, що здійснюють незалежну професійну діяльність та відповідно не поширюється на цих осіб.

Відповідно до чинного законодавства України, а саме Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів» виконавець залежно від характеру і специфіки виконаної роботи (наданої послуги) зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ, що засвідчує факт виконання роботи (надання послуги). Однак, стаття 23 цього Закону, що визначає відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів, не передбачає будь-якої відповідальності за ненадання розрахункового документу.

Крім того, стаття 31 Закону України від 2 вересня 1990 року №3425-ХІІ «Про нотаріат» із змінами та доповненнями визначено, що приватні нотаріуси, за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та громадянином або юридичною особою.

Отже, законодавство не встановлює вимог щодо надання нотаріусом розрахункового документа при наданні клієнту послуги, а також не встановлює форму такого документу.

Враховуючи наведене, особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, може видати клієнту на його вимогу складений в довільній формі документ, який підтверджує факт наданої послуги або виконаної роботи.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Сторінка 1316 з 1408

«ПочатокПопередня1311131213131314131513161317131813191320НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер