images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Чи мобілізують в Україні жінок на війну? Відповідь ЦПД

Середа, 29 червня 2022, 11:19

З початком повномасштабної війни в Україні почало ширитись багато фейків стосовно мобілізації населення.

Зокрема, один із них – про примусову мобілізацію жінок, яких начебто згодом відправляють на передову.

У Центрі протидії дезінформації розповідають, що жінки в лавах Збройних сил служать лише в добровільному порядку та за контрактом.

Одним із головних приводів для поширення фейку є взяття жінок на військовий облік, яке має початися з 1 жовтня 2022 року.

Фото: Bumble-Dee/Depositphotos

"Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань.

Але це лише жінки тих професій, які визначені в наказі Міноборони України №313 від 11.10.2021р.", – йдеться в повідомленні.

У ЦПД наголошують, що взяття на облік не є мобілізацією, оскільки у воєнний час жінки можуть бути прийняті на службу лише на контракт або в добровільному порядку.

Також не підлягають призову на військову службу через мобілізацію жінки з дітьми до 18 років.

Утім в Міноборони раніше заявили, що жінки, які перебувають на обліку за військово-обліковими спеціальностями, все ж можуть бути мобілізовані у разі гострої нестачі спеціалістів.

"Наразі такої необхідності немає, але в окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями", – пояснює заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Нагадаємо, раніше УП.Життя писала про те, кого можуть мобілізувати та в яких випадках відправлятимуть на передову.

Михайло Загородній

 

Десантники вогнем артилерії знищили батарею САУ "Акація" загарбників

Середа, 29 червня 2022, 11:18

СКРІНШОТ

Артилеристи 81 бригади Десантно-штурмових та Сухопутних військ ЗСУ знищили батарею 2С3 "Акація" російських окупантів.

Джерело: командування ДШВ ВС України у Facebook

Деталі: Захисники вдарили по окупантах з американських 155-мм гаубиць M777, знищивши ворожу батарею самохідних гаубиць 2С3 "Акація". Де саме відбулося бойове зіткнення, не повідомляється.

Працівники поліції розшукали афериста, який ошукав місцевого мешканця

Середа, 29 червня 2022, 10:37

Чергова жертва в шахрайській схемі «дай подзвонити» втратила засіб зв’язку. Поліцейські  вийшли на слід підозрюваного. Тепер йому доведеться відповідати за скоєне.

На лінію 102 надійшло повідомлення від жителя обласного центру. Заявник зазначив, що на одній із вулиць міста до нього підійшов невідомий. Він попросив зателефонувати, адже його мобільний розрядився. Чоловік погодився й передав телефон зловмиснику. Не встиг потерпілий озирнутися, як незнайомець зник із привласненим майном.

У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до шахрайства причетний місцевий мешканець, 2003 року народження. В минулому він вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Правоохоронці перевіряють причетність краянина до скоєння аналогічних злочинів на території обласного центру.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/praczivniki-policziji-rozshukali-aferista-yakij-oshukav-misczevogo-meshkanczya/

 

Мешканець району понесе відповідальність за незаконний продаж забороненого предмета.

Середа, 29 червня 2022, 10:29

До тернопільських поліцейських надiйшло повідомлення від мешканця району. Заявник розповів, що на місцевому ринку невідомий чоловік запропонував йому купити заборонену зброю.

На місце пригоди прибула слідчо-оперативна група. Вони з'ясували, що 28-річний мешканець району без передбаченого законом дозволу намагався збути предмет, ззовні схожий на тактичний мисливський ніж.

Як пояснив сам правопорушник, холодну зброю він знайшов у лісі. Предмет правоохоронці  вилучили та направили  на експертизу.

За протиправний вчинок чоловік відповідатиме перед  Законом згідно ч.2 статті  263 КК України. Таке правопорушення карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Тривають слідчі дії.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/zbroya-ta-vibuxivka/meshkanecz-rajonu-ponese-vidpovidalnist-za-nezakonnij-prodazh-zaboronenogo-predmeta/

Працівники підрозділів служби «102» пройшли тренінг для оперативного реагування на звернення дітей у воєнний період .

Середа, 29 червня 2022, 10:22

Працівники підрозділів служби «102» пройшли тренінг для оперативного реагування на звернення дітей у воєнний період.

Навчальний курс на тему» Ефективне реагування під час війни на звернення дітей з особливою увагою до постраждалих від домашнього насильства» пройшли співробітники лінії 102 та чергових служб ГУНП в Тернопільській області. Захід відбувся за сприяння  місії ОБСЄ.

Два дні працівники поліції разом із менеджерами місії ОБСЄ, представниками ГО «Ла Страда Україна» та психологами навчалися особливостей телефонного спілкування з дітьми різних вікових категорій, які постраждали від різного роду насильства.

Присутні обговорили  причини та прояви булінгу і насильства , вивчали алгоритми реагування  на такі виклики у воєнний період. Під час практичних занять учасники тренінгу відпрацювали навички ідентифікації постраждалих дітей, як отримати від них детальну інформацію про подію, розглянули складнощі опрацювання таких повідомлень на окупованих територіях.

Окремо лектори звернули увагу і на професійне вигорання працівників чергових служб у режимі підвищених навантажень. Відтак, працівники диспетчерської та чергових служб спілкувалися із психологами задля підтримання емоційної рівноваги і профілактики проблемних ситуацій у професійній діяльності.

Керівник Нацполіції краю Олександр Богомол подякував залученим експертам за опанування нових навичок в роботі операторів. Він зазначив, що кожна порада, кожне практичне заняття удосконалює роботу служби «102».

Усі учасники курсів отримали відповідні сертифікати, що підтверджують підвищення їх кваліфікації.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/praczivniki-pidrozdiliv-sluzhbi-102-projshli-trening-dlya-operativnogo-reaguvannya-na-zvernennya-ditej-u-vojennij-period/

 

Сторінка 633 з 1423

«ПочатокПопередня631632633634635636637638639640НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер