images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


У Тернополі перевіряють стан готовності укриттів у закладах освіти

П'ятниця, 22 липня 2022, 10:33

Цими днями в навчальних закладах Тернопільської громади триває активна підготовка до нового навчального року. Керівники закладів освіти отримали рекомендації як організувати та привести фонд захисних споруд у готовність для використання їх за призначенням.

21 липня міський голова Сергій Надал спільно з начальницею управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгою Похиляк перевірили стан готовності укриттів у тернопільських загальноосвітніх школах №№ 14, 15,17.

«Сьогодні одним із першочергових завдань є безпека  мешканців нашого міста. Тому маємо створити максимальну кількість нових укриттів і підготувати до належного стану вже наявні укриття, зокрема, зробити їх більш комфортними та безпечними. Адже чимало захисних споруд у школах використовуються як безпечні місця під час повітряної тривоги для мешканців прилеглих будинків, – зазначає Сергій Надал. – Сьогодні оглянули стан укриттів у школах №№ 14,15,17. Зокрема, у ТЗШ №14 роботи майже завершено, залишилось посилити роботу вентиляційної системи, у ТНВК №15 та ТСШ №17 триває поточний ремонт стін та вентиляції. Роботи розпочаті та тривають і в інших навчальних закладах громади та мають бути завершені до 20 серпня цього року».

Міський голова додає, інспектування стану укриттів у школах нашого міста та громади тривають.

Нагадаємо жителям та гостям міста, що на сайті Тернопільської міської ради розміщено інтерактивну карту захисних споруд (в рубриці Е-сервіси), на якій можна переглянути місця укриттів, що розміщені найближче до вашого місця перебування чи проживання.

 

США знайшли на конфіскованій яхті Керімова ймовірне яйце Фаберже: може коштувати мільйони доларів

Четвер, 21 липня 2022, 13:59

У США повідомили, що знайшли на борту яхти Amadea російського олігарха Керімова, яка була конфіскована урядом Фіджі на вимогу США минулого місяця, предмет, що нагадує яйце Фаберже.

Про це заявила перша заступниця міністра юстиції - генерального прокурора США Ліза Монако, повідомляє The Guardian.

"Ми знаходимо справді цікаві речі [на заарештованих яхтах]. На одній з них ми знайшли яйце Фаберже - або, ймовірно, яйце Фаберже. Тож стає все цікавіше і цікавіше", - розповіла Монако, виступаючи на безпековому форумі в американському Аспені.

Вона не уточнила, про яку саме яхту йдеться, але зазначила, що зараз судно пришвартоване у затоці Сан-Дієго, куди прибуло з Фіджі у червні.

7 червня Верховний суд Фіджі дозволив США вивезти за межі острова суперяхту Amadea, яка була затримана на запит Вашингтона. Наприкінці минулого місяця її доставили до Сан-Дієго.

У США заявляють, що судно належить російському мільярдеру Сулейману Керімову, який потрапив під санкції.

Офіційний власник яхти - зареєстрована на Кайманових островах компанія Millemarin Investments - стверджує, що судно не належить Керімову.

За словами Монако, якщо справжність знайденого яйця підтвердиться, його вартість може становити "мільйони доларів".

Ювелір Карл Фаберже створив лише 50 яєць для російської імператорської родини і не всі з них збереглися, зазначає The Guardian.

"Ми працюємо з нашими колегами з правоохоронних органів у всьому світі, щоб проводити обшуки на цих яхтах, щоб переконатися, що ми маємо повноваження і ми можемо звернутися до суду, заарештувати їх і потім конфіскувати доходи", - зазначила Монако.

Вона додала, що підтримує ідею конфіскації прибутку від заарештованих активів, у тому числі на відновлення України.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

Українці визначилися, що треба зробити з радянським гербом на щиті "Батьківщини-мати"

Четвер, 21 липня 2022, 12:28

Більшість українців вважають, що радянську символіку на щиті столичного монументу "Батьківщина-мати" необхідно замінити на український герб.

Про це свідчить опитування громадян у "Дії", що завершилося 21 липня, повідомляє міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Загалом українцям запропонували три варіанти щодо зміни символіки на монументі. За те, щоб на щиті "Батьківщини-мати" виднівся один із державних символів України проголосували 85% від загальної кількості опитуваних у близько 780 тисяч людей.

Найменше голосів (6%) серед українців набрав варіант в опитуванні "залишити все як є". Ще 9% опитуваних проголосували за те, щоб зняти радянський герб і залишити щит чистим.

Фото: joyfull/Depositphotos

"Так, ми могли все зробити без консультацій з громадськістю. Зробити на свій розсуд. Але я впевнений, що діалог з суспільством – вкрай важливий. Його треба ініціювати по таких питаннях, тим паче коли нам це нічого не коштує", – наголосив Ткаченко і зізнався, що віддав свій голос за встановлення тризубу на щиті "Батьківщини-мати".

Читайте також: "Місце на звалищі": пам'ятник Катерині ІІ в Одесі пропонують знести

Він також підкреслив, що зараз демонтаж монументу "точно не на часі". Зокрема, причиною міністр назвав величезні кошти, яких потребує цей процес.

Крім того, у Мінкульті нагадали, що монумент "Батьківщина-мати" охороняється законами:

  • "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки",
  • "Про охорону культурної спадщини" як твір мистецтва та об‘єкт культурної спадщини,
  • "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" як пам’ятник на вшанування пам’яті учасників та жертв Другої світової війни і одночасно пам’ятку Другої світової війни.

"Батьківщина-мати" – найвища монументальна скульптура в Європі, що розташована на території Національного музею історії України у Другій світовій війні.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

У "Дії" тепер можна замовити дублікат або витяг документів: як це зробити

Четвер, 21 липня 2022, 12:08

Відтепер на портал "Дія" можна замовити дублікат або витяг документів – свідоцтва про народження, смерть, зміну імені, реєстрацію чи розірвання шлюбу.

Про це повідомляє пресслужба сервісу "Дія" у Telegram.

Зазначається, що раніше для отримання цих документів необхідно було двічі ходити у ДРАЦС, зараз же на порталі "Дія" за кілька кліків можна подати заяву, щоб отримати свідоцтва та витяги.

"Якщо ви загубили, втратили чи забули, скажімо, свідоцтво про шлюб під час евакуації чи переїзду, замовте його повторну видачу на порталі Дія - просто заповніть форму. Відео, як скористатися послугою, тут", - пояснили в "Дії".

Зараз можна замовити дублікати та витяги про:

  • народження
  • смерть
  • зміну імені
  • реєстрацію шлюбу
  • розірвання шлюбу.

"Отримайте документ у ДРАЦС або замовте доставку Укрпоштою", - додали в "Дії".

Економічна правда

Хакери атакували українське радіо і запустили фейк про госпіталізацію Зеленського

Четвер, 21 липня 2022, 11:54

У радіохолдингу TAVR Media заявили, що на мережу радіостанцій здійснили кібератаку, в результаті якої в ефірі прозвучало повідомлення про нібито тяжкий стан президента Володимира Зеленського.

Джерело: TAVR Media"Суспільне"

Дослівно: "Сьогодні було здійснено кібератаку на сервери та мережі радіостанцій TAVR Media. В даний момент відповідні служби працюють над вирішенням цієї проблеми.

Наголошуємо, жодна інформація про проблеми із здоров’ям президента України Володимира Зеленського не відповідає дійсності".

Деталі: Очевидці розповіли, що в ефірі "Радіо Рокс" звучало повідомлення, що Зеленський потрапив в реанімацію.

Так, ефір обірвався і там прозвучало: "Увага! Термінове повідомлення: Володимир Зеленський в реанімації у важкому стані. Його обов'язки виконує Голова ВР".Довідка. TAVR Media належать радіостанції Хіт FM, Kiss FM, Radio ROKS, Radio Relax, Мелодія FM, Наше Радіо, Classic Radio, Radio Jazz, Радіо Байрактар.

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА 

 

Сторінка 610 з 1430

«ПочатокПопередня601602603604605606607608609610НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер