images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Численні опіки отримала тернополянка під час розпалювання газової колонки

П'ятниця, 04 жовтня 2024, 10:56

Численні опіки отримала тернополянка під час розпалювання газової колонки
3 жовтня у реанімаційне відділення міської лікарні потрапила 60-річна тернополянка.

У жінки був термічний опік шиї, голови та верхніх кінцівок І-ІІ ступеня.

Як повідомили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, постраждала отримала травми під час розпалювання газової колонки у приватному будинку.

Рятувальники просять мешканців краю дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті.

"Не залишайте ввімкнені електроприлади без нагляду, особливо праски, обігрівачі та зарядні пристрої. Не перевантажуйте розетки, використовуйте тільки один потужний прилад на одну розетку. Перевантаження може спричинити коротке замикання.

Не паліть у ліжку, це одна з головних причин пожеж у житлових будинках. Ніколи не зберігайте бензин або інші пально-мастильні матеріали у житлових приміщеннях. Навчіться користуватися вогнегасником, тримайте його в доступному місці, особливо на кухні чи в гаражі. Встановіть пожежні сигналізації. Дотримуйтесь правил експлуатації газових колонок, камінів", – закликали у ДСНС.

462118655_861248986193912_7357481453836895400_n.jpg

 

У Міноборони розповіли, скільки добровольців подались до Українського легіону в Польщі

П'ятниця, 04 жовтня 2024, 08:50

У Міністерстві оборони України повідомили, що за перші дні роботи центру Українського легіону в Польщі, що запрацював у Любліні, подали заявки майже 200 кандидатів.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони, пише "Європейська правда".

Рекрутинговий центр пропонує консультації та підтримку в процесі реєстрації. Крім того, на місці працює військово-лікарська комісія, оснащена необхідним обладнанням для оцінки придатності кандидатів до служби. Процес набору відбувається як онлайн, через офіційний сайт Легіону, так і офлайн, через консульства та посольства.

Міноборони повідомило, що в перший день роботи центру в Любліні на базі українського консульства було подано 138 заяв онлайн і 58 через консульські установи. Після опрацювання заявок персонал рекрутингового центру зв’язується з кандидатами для проведення попередньої співбесіди, уточнення даних та визначення посад.

Кандидатів, які мають українські паспорти, запрошують до рекрутингового центру на співбесіду з командиром, під час якої визначається посада, перевіряються документи і видається направлення на медичний огляд.

Якщо медкомісія пройшла успішно, доброволець отримує дату підписання контракту, зазвичай через два тижні після завершення усіх перевірок.

Після підписання контракту добровольці вирушають на полігон для проходження навчання, яке триватиме 35 днів. В подальшому військовослужбовці можуть бути направлені на підвищення навичок на одну з європейських баз НАТО ще на кілька місяців.

Рекрутинговий центр Українського легіону в Польщі запрацював 1 жовтня, у День захисників і захисниць.

Оголошення про відкриття збіглося з візитом  міністра закордонних справ Андрія Сибіги до Польщі, де він брав участь у Варшавському безпековому форумі й зустрівся з низкою польських посадовців.

Нагадаємо, 2 жовтня голова польського Міністерства національної оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що кількість українців, які зголосились до Українського легіону у Польщі, виявилась вкрай малою.

 

У Генштабі підтвердили удар по нафтобазі у Воронезькій області РФ

П'ятниця, 04 жовтня 2024, 08:37

Сили оборони України атакували базу пально-мастильних матеріалів "Аннанафтопродукт" у Воронезькій області РФ. Внаслідок влучання в один із резервуарів розпочалася пожежа.

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Дослівно: "В районі об’єкта фіксувалася робота російського ППО. Підтверджено влучання у щонайменше один з вертикальних резервуарів. Відбулось займання".

Деталі: Повідомляється, що операцію успішно виконали сили та засоби Служби безпеки України у співпраці з іншими підрозділами Сил оборони. Наразі триває уточнення результатів ураження.

Передісторія:

  • Вночі губернатор Воронезької області Олександр Гусєв написав, що у Воронезькій області безпілотник атакував нафтобазу ТОВ "Аннанафтопродукт" у селищі міського типу Анна.

 


 

Оперативники Тернопільського районного управління поліції встановили причетність раніше судимого жителя Тернополя до двох крадіжок

П'ятниця, 04 жовтня 2024, 08:36

Фігурант вночі викрав два велосипеди з під’їздів багатоповерхівок на масиві «Сонячний». За вчинене йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції надійшло повідомлення від жительки обласного центру про викрадення велосипеда. Транспортний засіб вона залишила на ніч у під’їзді на сходовій клітці, а вже вранці його не було.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився 43-річний житель Тернополя.

Під час перевірки поліцейські з’ясували, що фігурант причетний до ще однієї крадіжки –викрав ще один велосипед з під’їзду багатоповерхівки. Крадені двоколісники він здав до ломбарду.

За обома фактами слідчі поліції розпочали кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі. Вирішується питання про оголошення йому підозри та обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі під колеса авто потрапила жінка

П'ятниця, 04 жовтня 2024, 08:35

До лікарні із тілесними ушкодженнями звернулася жителька Тернополя. 38-річна жінка повідомила, що потрапила у дорожньо-транспортну пригоду.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. У ході перевірки працівники поліції встановили, що водій автомобіля Audi Q5, рухаючись вулицею Мазепи, допустив наїзд на пішохода. Потерпіла переходила дорогу на нерегульованому пішохідному переході.

Водій попередньо тверезий, але в нього взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські поліцейські встановлюють особу афериста, який ошукав місцеву жительку на 60 000 гривень

П'ятниця, 04 жовтня 2024, 08:32

Продаж неіснуючого товару в мережі Інтернет - поширена шахрайська схема. Аби зменшити ризик потрапити на гачок зловмисників - обирайте піспляту та не переходьте за покликаннями, які надсилають незнайомці.

Із заявою про шахрайські дії до співробітників Тернопільського районного управління поліції звернулася 34-річна мешканка обласного центру. Жінка розповіла, що мала намір придбати книгу, оголошення про продаж якої було розміщено на торговельній платформі. Вона зв'язалася з начебто продавцем та узгодила умови купівлі товару. Співрозмовник запропонував їй оформити безкоштовне доставляння, на що заявниця погодилася. Далі потерпіла перейшла за покликанням на фішинговий сайт, де вказала конфіденційні дані своєї банківської картки. Як результат - зникли всі заощадження, а це - 60 000 гривень.

Слідчі поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття кримінального правопорушення.

Якщо ви потерпіли від шахраїв, телефонуйте на спецлінію 102. Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 


 

Ще вісім рекламних конструкцій демонтували у центральній частині Тернополя

П'ятниця, 04 жовтня 2024, 08:26

3 жовтня постійно діюча робоча група з організації проведення демонтажу тимчасових споруд спільно з управлінням муніципальної інспекції демонтували вісім рекламних конструкцій.

Конструкції були розміщені на зовнішніх поверхнях будівель на вул. Руській, 17, вул. Торговиці, 28 та вул. вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 33. П’ять рекламних конструкцій знаходяться на зберіганні на території вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 32.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 15.05.2024 року №791 «Про демонтаж рекламних засобів».

Для повернення рекламних конструкцій власнику необхідно звернутися в КП «Тернопільміськсвітло» для оплати проведених демонтажних робіт.

 

Торгівля немовлятами в Україні: організаторам та учасникам злочинної схеми висунули обвинувачення

Четвер, 03 жовтня 2024, 11:20

У Києві судитимуть організатора та двох учасників злочинної організації, що вербувала жінок для участі у програмах сурогатного материнства для самотніх іноземців.

Правоохоронці вже скерували до суду обвинувальний акт, повідомляє Київська міська прокуратура.

Слідство встановило, що загалом до злочинної організації входило 12 осіб – двоє співорганізаторів (керівники медичних клінік) і 10 членів. Серед них є адвокат, менеджери, адміністратори, перекладачі тощо.

Дії керівника одного зі медзакладів кваліфікували як створення злочинної організації та вербування людини з метою експлуатації.

Дії двох інших учасників злочинної організації кваліфіковано як участь у злочинній організації та вербуванні людей для експлуатації.

Також розглядають кримінальне провадження за тими ж злочинами ще двох учасників-перекладачів.

Оболонський і Подільський районні суди міста Києва винесли обвинувальні вироки відносно трьох учасників злочинного угрупування (двох менеджерів та адвоката). Їм призначили покарання – 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 3 роки.

Прокуратура створила окреме кримінальне провадження щодо чотирьох підозрюваних, які втекли за кордон – їх оголошено у міжнародний розшук.

Усім підозрюваним арештували майно (будинки, автомобілі, квартири, земельні ділянки) та наклали арешт на корпоративні права клінік.

Нагадаємо, учасники схеми шукали жінок з Харківщини, які мали фінансові проблеми. Вони обманом умовляли їх стати сурогатними матерями для закордонних пар.

На зустріч з жінками іноді навіть приходили сімейні пари, для яких начебто народжували дітей.

Злочинці отримували за немовля 50-70 тисяч євро, тоді як плата сурогатній матері складала лише 12 тисяч євро.

Клініки порушували закон, коли надавали послуги чоловікам, що не мали дружини. Матір для дитини вони обирали з каталогу донорів за фото.

Після народження дитини сурогатній мамі казали, що в документах має бути її ім'я. А далі – вимагали підписати дозвіл на вивіз дитини за кордон.

Якщо ж жінки не погоджувалися на такі умови, їм погрожували не заплатити повну суму за їхні послуги.

Іноземці-замовники приїжджали до України та вивозили дітей за кордон.

 

ЗСУ за допомогою ATACMS знищили коштовну російську РЛС "Небо-М" – Генштаб

Четвер, 03 жовтня 2024, 11:06

Сили оборони уразили російську радіолокаційну станцію "Небо-М" за допомогою балістичних ракет ATACAMS, повідомили у Збройних силах.

Джерело: Генштаб ЗСУ у Facebook

Дослівно Генштаб: "Підрозділи ракетних військ ЗСУ завдали успішного удару балістичними ракетами ATACAMS по російській радіолокаційній станції "Небо-М". Її знищення суттєво знижує здатність армії РФ виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі".

Деталі: Військові наголошують, що "Небо-М" є дуже складним об'єктом для ураження, оскільки вона працює в стелс-режимі, скануючи горизонт у пошуках повітряних об’єктів.

За даними Генштабу, у росіян залишилося лише 10 працюючих систем цього типу. Вартість такої РЛС становить понад 100 мільйонів доларів.

"Знищення РЛС "Небо-М" створить сприятливий "повітряний коридор" для ефективного використання крилатих ракет Storm Shadow і SCALP-EG. Бойова робота Сил оборони по важливих цілях ворога триває", – підсумували у Генштабі.


 

Дрони СБУ та Сил оборони атакували аеродром у Воронезькій області РФ – джерело

Четвер, 03 жовтня 2024, 11:02

В ніч на 3 жовтня безпілотники Сил оборони відпрацювали по військовому аеродрому "Борісоглєбськ" у Воронезькій області РФ.

Джерело: співрозмовник "Української правди" в СБУ

Деталі: За даними джерела УП, вночі дрони СБУ, а також ССО та інших Сил оборони атакували склади з КАБами, стоянки літаків СУ-35 і СУ-34, а також місця зберігання авіаційного пального. З цього аеродрому ворог активно бомбить КАБами українські території.

Вночі росіяни писали в соцмережах про роботу ППО, прольоти великої кількості безпілотників та потужні вибухи й пожежу в районі місцевого аеродрому. Супутниковий моніторинг зафіксував чотири осередки пожеж на території "Борісоглєбська".

Що передувало: Російське Міноборони заявило про масовану атаку безпілотників у 4 регіонах – запевнялося, що було збито 113 дронів.

РЕКЛАМА:


 

На Тернопільщині судитимуть членів організованої злочинної групи, створеної на етнічній основі: слідчі поліції завершили досудове розслідування

Четвер, 03 жовтня 2024, 10:55

«Кримінальний авторитет» разом з двома учасниками угруповання вимагав від жителя Тернополя 8 000 доларів нереального боргу. У разі несплати коштів у визначений термін погрожували йому фізичною розправою.

Злочинну групу, що діяла на території області, викрили у квітні цього року оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області Нацполіції спільно зі слідчими обласної поліції. Діяльність угруповання, яке «спеціалізувалося» на «вибиванні» нереальних боргів, організував 36-річний громадянин Грузії.

Він діяв від імені «злодія в законі» і отримав статус так званого "наглядача" за Тернопільською областю. Підозрюваний поширював злочинний вплив на території обласного центру та регіону, координував протиправну діяльність, відповідав за наповнення та розподіл так званої «злодійської каси».

«Кримінальний авторитет» разом з двома спільниками погрожував тернополянину фізичною розправою та вимагав у нього нереальний борг, а саме - 8 000 доларів.

Слідчі поліції задокументували два факти передачі коштів вимагачам – 20 000 та 100 000 гривень і одразу після цього зловмисників затримали оперативники та слідчі ГУНП в Тернопільській області за силової підтримки бійців роти поліції особливого призначення.

Фігурантам оголосили підозри за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.189, ч.1 ст.255-1, ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України, за фактом вимагання грошових коштів нереального боргу організованою злочинною групою, поширення злочинного впливу в суспільстві та незаконного поводження зі зброєю. За скоєне підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснювала Тернопільська обласна прокуратура. Слідчі поліції зібрали достатньо доказів і скерували провадження до суду.

 

У Тернополі потяг збив чоловіка: слідчі поліції встановлюють обставини події

Четвер, 03 жовтня 2024, 10:51

Бездиханне тіло чоловіка 2 жовтня близько 10:40 на перегоні колії селища Велика Березовиця - Тернопіль виявили працівники залізничної станції. Про це вони повідомили на спецлінію "102".

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група Тернопільського районного управління поліції. За попередньою інформацією, нещастя на колії трапилося в період з 5 по 7 годину. Загиблий - житель Березовиці 1956 року народження.

Працівники поліції встановлюють, який саме потяг проїжджав даною ділянкою, та особу машиніста.

За цим фактом відкрите кримінальне провадження відповідно до частини 3 статті 276 (порушення правил безпеки руху залізничного, транспорту, що спричинили загибель людей) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Правоохоронці просять відгукнутися очевидців даної події. Інформацію можна повідомити за номером +380673513837 або на спецлінію "102". Анонімність гарантується. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Кременці зустріли полеглого захисника Сергія Федорова

Середа, 02 жовтня 2024, 10:15

У Кременці зустріли полеглого захисника Сергія Федорова
На щиті повернувся на рідну Тернопільщину старший солдат Сергій Федоров.

Прощання із захисником відбулося 1 жовтня на Майдані Волі у Кременці.

Військовий служив майстром відділення розбирально-складальних робіт ремонтного взводу. Його серце зупинилося 28 вересня у Ніжинській центральній міській лікарні.

"Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, друзям та побратимам Героя. Вічна пам'ять, шана і слава захиснику України", – повідомили у Кременецькій районній державній адміністрації.

Читайте також: У Бучачі на Алеї Слави освятили пам’ятні знаки ще чотирьом полеглим захисникам

461660778_1314325726609353_7402858648900220104_n.jpg

461730849_1314326526609273_3634757130609884515_n.jpg

461696939_1314328209942438_4115909976033977364_n.jpg

461860013_1314328783275714_634939662349454081_n.jpg

 

Американська IT-компанія ABBYY звільнила всіх співробітників-росіян

Середа, 02 жовтня 2024, 08:01

Американська IT-компанія ABBYY звільнила своїх співробітників, які мають російське громадянство, зі своїх офісів у Сербії, Угорщині та на Кіпрі.

Про це повідомляється зі слів співробітників, передає "Радіо Свобода".

"У неділю ввечері у розкладі з’явилася зустріч із керівництвом компанії, на яку було запрошено більшість співробітників сербського офісу. Загалом я здогадався, до чого все йде - відключено чат, Mandatory Meeting у назві. На зустрічі говорили стандартні слова про те, що "ми ухвалили рішення, нам потрібно рухатися далі", щось про трансформацію та поділ і одразу відключили доступ до всієї робочої інфраструктури", - розповів звільнений співробітник ABBYY.

Він пояснив, що звільнили лише росіян, решта співробітників ще працює, але "що з ними буде далі - незрозуміло".

Водночас колишній співробітник припускає, що компанія прийняла відповідне рішення, оскільки їх клієнти - великі американські компанії, і вони працювали з їхніми документами: "Мабуть, вони були незадоволені тим, що до їхньої інформації можуть отримати доступ росіяни. Але це моє припущення".

Компанія ABBYY була заснована у 1989 році уродженцем Єревана, випускником Московського фізико-технологічного інституту Давидом Яном. Тепер штаб-квартира компанії розташовується у США. Компанія розробляє софт для розпізнавання тексту. 2022 року ABBYY пішла з Росії.

 

Керівник товариства заволодів понад 12 мільйонами гривень Тернопільської міськради: слідчі поліції оголосили йому про підозру

Середа, 02 жовтня 2024, 07:43

Заволодіння, розтрату та відмивання майна, одержаних злочинним шляхом, інкримінують слідчі Тернопільського райуправління поліції керівнику одного із товариств столиці. Фігурант кримінального провадження своїми діями завдав місцевому бюджету Тернополя збитки на суму у понад 12 мільйонів гривень.

У ході досудового розслідування правоохоронці спільно з працівниками УСБУ в Тернопільській області встановили, що ще 16 листопада 2022 року підприємство перемогло у тендері міської ради Тернополя із закупівлі спальних мішків відповідно до Програми захисту населення і території Тернопільської міської територіальної громади. Відповідно до умов договору підприємство зобов'язувалося надати 4500 спальних мішків.

Проте товар, який передав 33-річний житель Києва, не відповідав зазначеним вимогам. Не було на нього й сертифікату якості, а їхня вартість виявилася втричі нижчою, сплаченою міською радою.

Як з'ясувалося, підприємство було зареєстроване фактично за пʼять днів до укладення свого першого договору з бюджетною організацією. Крім того, вказане підприємство не мало у своєму використанні виробничих можливостей, які б дозволяли пошиття текстильних виробів, керівник замовив виготовлення спальних мішків у швейної фабрики із Закарпаття, яка спеціалізується на пошитті меблів.

Керівнику приватного підприємства слідчі поліції оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська окружна прокуратура. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

"Укрпошта" показала нову марку, присвячену українським захисникам та захисницям

Вівторок, 01 жовтня 2024, 14:04

Укрпошта показала нову марку, присвячену українським захисникам та захисницям

"Укрпошта" створила поштовий набір "Під покровом Богородиці" на честь Дня захисників та захисниць України – він складається із шести марок, конверта та картки.

Про це повідомив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

"Сьогодні, як і щодня, день, коли варто сказати дякую тим, завдяки кому ми маємо можливість сказати своїм рідним "Доброго ранку" – це наші захисники та захисниці! Вітаємо з їх днем та, перш за все, бажаємо перемоги та можливості одного дня сказати своїм рідним "я повернувся" або "я повернулася"!" – написав він.

На новій марці – зображення Пресвятої Богородиці авторства українського художника Олександра Охапкіного, якому вдалося відобразити "глибокий зв’язок між українськими воїнами та їхньою духовною покровителькою".

Символ християнської святої обрали неспроста – 1 жовтня козаки урочисто відзначали свято Покрови Пресвятої Богородиці. На сайті "Укрпошти" розповідають, що воно також мало іншу назву – Козацька Покрова.

 

На Сумщині примусово евакуюють дітей з батьками із 90 населених пунктів

Вівторок, 01 жовтня 2024, 13:53

У 90 населених пунктах 7 територіальних громад Сумського району оголосили обов’язкову евакуацію дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками у примусовий спосіб.

Джерело: Сумська районна рада

Деталі: Указ про евакуацію 30 вересня підписали керівники Сумської ОВА та Оперативно-тактичного угруповання "Сіверськ".

Це стосується Білопільської та Ворожбянської міських територіальних громад, Краснопільської та Хотінської селищних територіальних громад, Юнаківської, Миропільської та Миколаївської сільських територіальних громад Сумського району.

Дослівно: "До організації примусової евакуації дітей та їх батьків залучено соціальні служби органів місцевого самоврядування та державної влади, поліцію, рятувальників та військових".

  • 13 травня у Сумській області почали евакуювати людей з міст Білопілля та Ворожба.
  • 23 травня через посилення обстрілів з боку РФ влада Сумської області оголосила про евакуацію людей з прикордонних громад Охтирського району.
  • На початку квітня 2024 року у двох територіальних громадах Сумщини оголосили обов’язкову евакуацію дітей у примусовий спосіб.
  • Голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх 12 серпня повідомив, що від початку евакуації із Сумщини вдалося евакуювати 19800 людей, близько 2 тисяч із них – діти.

 




 

На фасаді тернопільської школи №24 відкрили меморіальну дошку на честь Назарія Шимківа

Вівторок, 01 жовтня 2024, 13:39

1 жовтня на фасаді Тернопільської загальноосвітньої школи № 24 урочисто відкрили меморіальну таблицю захиснику, тернополянину та випускнику цієї школи Назарію Шимківу. До її відкриття долучився міський голова Сергій Надал спільно з духовенством, родичами, друзями та школярами.

«Дуже символічно, що саме у День захисників і захисниць України та свята Покрови Богородиці ми відкриваємо меморіальну дошку на честь воїна Назарія Шимківа, який віддав своє життя за незалежність України. Назар був не тільки учнем цієї школи, а й справжнім патріотом, який у вирішальний момент обрав шлях захисника своєї Батьківщини. Він був стрільцем і кулеметником, а також надійним товаришем і відважним воїном, - зазначає міський голова Сергій Надал. - На жаль, Назар загинув у боях під Бахмутом, але його подвиг навічно залишиться в серцях українців і в історії нашого міста. Його приклад буде натхненням для майбутніх поколінь та учнів цієї школи, які щодня бачитимуть пам’ятний знак і згадуватимуть про його жертовність та любов до країни. Щирі співчуття рідним Назарія Шимківа та вічна пам’ять усім загиблим Героям».

Довідка. Назарій Шимків народився 17 лютого 1991 року в Тернополі. Він навчався у школі № 24, проходив службу в армії, а після повернення працював механіком. Влітку 2022 року добровільно пішов на фронт де загинув 9 лютого 2023 року під час виконання бойового завдання на Донеччині. Похований 16 лютого 2023 року на Алеї Героїв Микулинецького кладовища.

Військовому посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин Тернополя» за вагомий особистий внесок у становлення української державності та особисту мужність і героїзм у виявленні у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 

Тернопіль вшановує полеглих захисників меморіальною стелою «Воїнам, загиблим за волю України»

Вівторок, 01 жовтня 2024, 13:36

Сьогодні, 1 жовтня, з нагоди Дня захисників і захисниць України відкрили оновлену меморіальну стелу «Воїнам, загиблим за волю України» в парку ім. Тараса Шевченка. Стелу присвячено захисникам, які віддали своє життя за незалежність України під час російсько-української війни.

Міський голова Сергій Надал разом із родинами Героїв, військовослужбовцями, їхніми побратимами та представниками громадськості взяв участь у молебні та покладанні квітів до меморіальної стели та пам’ятника Степанові Бандері.

«Сьогодні ми зібралися тут, аби увіковічнити пам’ять наших захисників, які не пожаліли найдорожчого - свого життя заради того, щоб усі ми сьогодні жили у незалежній українській державі. Меморіальна стела - це не просто камінь і метал. Це символ вічної поваги, невимовного болю та водночас нашої гордості і вдячності - звернувся до присутніх міський голова Тернополя Сергій Надал. - Кожне ім'я, викарбуване тут, є символом мужності, самопожертви та справжньої любові до Батьківщини. Їхній приклад виховує сучасне покоління, і їх наслідуватимуть майбутні. Нехай ця стела завжди нагадує нам про ціну державності та незалежності, а їхні імена надихають нас так любити та захищати Україну, як це робили вони. Вічна пам'ять і слава загиблим Героям».

 

До 9 років ув'язнення загрожує тернополянину та його спільниці, які переправляли чоловіків через кордон

Вівторок, 01 жовтня 2024, 11:25

До 9 років ув'язнення загрожує тернополянину та його спільниці, які переправляли чоловіків через кордон
37-річному тернополянину та його 47-річній спільниці загрожує до 9 років в'язниці за незаконне переправлення військовозобов'язаних через кордон.

Вони допомагали чоловікам потрапили в інші країни поза межами пропускних пунктів.

У ході досудового розслідування слідчі встановили, що підозрюваний разом зі своєю спільницею підшуковували бажаючих нелегально виїхати з України. Надалі тернополянин доправляв своїм автомобілем "клієнтів" на територію Закарпатської області, надаючи поради та вказівки, як перейти кордон.

Організатора незаконної схеми затримали у місті Берегове, неподалік прикордонної смуги. Він саме віз одного з "замовників" до обумовленого місця, щоб допомогти йому перетнути кордон.

"На підставі зібраних доказів фігурантам було оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів) Кримінального кодексу України. Наразі обвинувальний акт скеровано до суду", – повідомили у Нацполіції краю.

За скоєне обвинуваченим загрожує до 9 років позбавлення волі.

 

«Сказав підійти до машини впритул і розстріляти»: нові подробиці у справі підпалу елітних авто

Вівторок, 01 жовтня 2024, 11:23

«Сказав підійти до машини впритул і розстріляти»: нові подробиці у справі підпалу елітних авто
Вже понад півтора року у Тернопільському міськрайонному суді триває розгляд справи щодо підпалу трьох елітних авто.

Нагадаємо, усього за три місяці 2022 року у Тернополі відбулися підпали трьох автомобілів. Загальна сума збитків склала майже 150 тисяч доларів. За версією слідства, бізнесмен, якого підозрюють у злочині, залучив трьох спільників, щоб здійснити злочин. Йдеться про 65-річного Михайла Палагнюка, Андрія Гульку, Михайла Кузя та Юрія Білика, який, як відомо, втік за кордон.

Чергове засідання у справі відбулося сьогодні, 30-го вересня. Під час нього один з підозрюваних – Михайло Кузь повідомив нові деталі справи. За його словами, Михайло Палагнюк спочатку звернувся до нього з проханням вбити Тараса Синишина.

– У травні/червні 2022 року в нас з Михайлом Палагнюком в присутності Гульки Андрія відбулася розмова, в ході якої він запропонував за винагороду купити двустволку 16 калібра та з нього зробити обріз. Підійти впритул до машини та через скло розстріляти Тараса Синишина. Від даної пропозиції я відмовився. Після цього через 2 тижні Михайло Палагнюк в присутності Андрія Гульки попросив мене здійснити підпал автомобіля Тараса Синишина. Взамін пообіцяв винагороду – 2 000 доларів США. Я погодився на дану пропозицію, найняв свого колишнього знайомого, який і підпалив автомобіль, – повідомив у суді Михайло Кузь.

Після цього, адвокат обвинуваченого подав клопотання про вжиття заходів, таких як переселення в інше місце проживання та/або охорона.

– За вказаних обставин, беручи до уваги спроможність Палагнюка замовити вбивство мене так само, як він замовляв вбивство Тараса Синишина, я вирішив зробити дану заяву та клопотати перед судом про вжиття заходів, – додав Михайло Кузь. – Я відповідаю за свої слова. Мені 60 років, у мене є совість. Я покаявся і прошу вибачення перш за все перед потерпілими. Я не боюся. Він може мене вбити, але я сказав про це і ви мене почули.

Інший обвинувачений Андрій Гулька повністю заперечив усе, вказане в заяві.

Після заяви потрепілі усно клопотали про цілодобовий домашній арешт для Михайла  Палагнюка та Андрія Гульки.

– Те, що я почув сьогодні просто не налазить на голову. Враховуючи погрози, я знав, що він це може зробити. Після почутого я не хочу бачити на волі ні Гульку, ні Палагнюка. В мене 3 дітей. Тим більше, що постійно бачу їх (обвинувачених) транспортні засоби бачу біля роботи, неподалік дому. Тому ми б хотіли, щоб запобіжний захід до цих двох був змінений, – говорить Тарас Синишин.

За результатами засідання, суд задовольнив клопотання Михайла Кузя про застосування до нього засобів захисту.

Розгляд справи відклали на 29 жовтня на 15 годину.

 

Сьогодні у Кременці зустрічатимуть тіло захисника Сергія Федорова

Вівторок, 01 жовтня 2024, 11:09

Сьогодні у Кременці зустрічатимуть тіло захисника Сергія Федорова
Чергова трагічна звістка надійшла на Тернопільщину.

У Ніжинській центральні міській лікарні помер житель Кременця, старший солдат Сергій Федоров, 1978 року народження. Військовий був майстром відділення розбирально-складальних робіт ремонтного взводу.

"Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким та усіх, хто знав Героя! Вічна пам’ять і слава українському воїну", – повідомив у Facebook голова Кременецької громади Андрій Смаглюк.

Тіло захисника зустрічатимуть сьогодні о 10:30 на майданчику біля урочища Заброддя. Після того кортеж поїде в Собор Преображення Господнього, де проведуть заупокійну службу.

Прощання відбудеться цього ж дня на Майдані Волі. Далі траурний кортеж попрямує в село Антоніни, Хмельницької області, де воїна поховають.

 

Як відзначатимуть день захисників та захисниць України в Тернополі: програма заходів

Понеділок, 30 вересня 2024, 13:55

Як відзначатимуть день захисників та захисниць України в Тернополі: програма заходів
День захисників та захисниць України відзначатимуть у вівторок, 1 жовтня.

З нагоди свята у Тернополі відбудеться низка пам'ятних заходів, щоб вшанувати Героїв і підтримати Збройні Сили України.

Про програму заходів повідомили у Тернопільській міській раді:

  • Відкриття, освячення та покладання квітів до меморіальної стели «Воїнам, загиблим за волю України»

09:00, Парк Тараса Шевченка

  • Урочистості присвячені 82-річчю УПА, святу Покрови, Дню українського козацтва та Дню захисників і захисниць України

10:00, Театральний майдан

  • Зустріч з мамою загиблого Героя Олександра Орляка, Лесею Орляк, та презентація книги «Ти зробив усе, що зміг»

11:15, Міська бібліотека, Вул. Руська, 31

  • Благодійний захід «Разом до Перемоги» – концертна програма на підтримку ЗСУ

14:00-19:00, Парк Тараса Шевченка / Літня сцена

«Запрошуємо всіх небайдужих долучитися до заходів, щоб разом вшанувати пам’ять героїв та підтримати наших захисників!», - зазначили у міськраді.

 

Меморіальні дошки полеглим Героям відкриють у Борсуківській громаді

Понеділок, 30 вересня 2024, 13:53

Меморіальні дошки полеглим Героям відкриють у Борсуківській громаді
У Борсуківській громаді вшанують пам’ять полеглих захисників України.

У День захисників та захисниць України, Покрови Пресвятої Богородиці, який відзначатимемо у вівторок, 1 жовтня, у Борсуківській громаді відкриють меморіальні дошки трьом загиблим Героям.

У селі Передмірка освятять меморіальні дошки полеглим воїнам: Ткачуку Миколі Івановичу, Жигайлу Юрію Івановичу та Душку Петру Миколайовичу.

Захід розпочнеться об 11:00 годині.

«Запрошуємо усіх до спільної молитви за всіх загиблих воїнів нашої громади», - зазначили у громаді.

 

461461792_858976993044787_6471033440503886308_n.jpg

 

У Бучачі на Алеї Слави освятили пам’ятні знаки ще чотирьом полеглим захисникам

Понеділок, 30 вересня 2024, 13:49

У Бучачі на Алеї Слави освятили пам’ятні знаки ще чотирьом полеглим захисникам
29 вересня у Бучачі на Алеї Слави освятили пам’ятні знаки ще чотирьом полеглим захисникам – Сергію Поповичу, Павлу Хортику, Мирону Птицю та Роману Сокальському.

Під час заходу прозвучав гімн України, всечесні отці відправили панахиду за загиблими Героями та освятили меморіали.

"Ці мужні хлопці віддали найдорожче, що мали, своє життя, за нас із вами, за весь український народ, за сьогодення і за майбутнє. Тому ми не маємо права змарнувати їхню жертву – жертву усіх загиблих захисників, а також зусилля тих, хто нині на фронті в окопах захищає Батьківщину… Вічна пам’ять воїнам", – повідомили у Бучацькій міській раді.

Читайте також: У Великобірківській громаді попрощались з Романом Гармашем, який загинув під Бахмутом (фото)

У селі поблизу Тернополя попрощались з молодшим сержантом Віталієм Сегіним

Освячення пам’ятних знаків на Алеї Слави у Бучачі, фото: міська рада

461526240_932478092246033_6509954623186005829_n.jpg

461516094_932478255579350_1161619477563113483_n.jpg

461605285_932478415579334_1719429031068984570_n.jpg

461591319_932478502245992_2715040473627750342_n.jpg

461484439_932478422246000_3436586851817367529_n.jpg

461588209_932478732245969_7782336627570296241_n.jpg

461624905_932478608912648_3204790477282467406_n.jpg

 

На Чортківщині полум'я охопило житловий будинок (фото)

Понеділок, 30 вересня 2024, 13:45

На Чортківщині полум'я охопило житловий будинок (фото)
У селі Сидорів на Чортківщині виникла пожежа житлового будинку.

Повідомлення про це надійшло до рятувальників 29 вересня близько 13:10, інформують у ДСНС.

Пожежу ліквідував черговий караул за допомогою місцевих пожежників.

Вогонь знищив покрівлю на площі 70 квадратних метрів, перекриття житлового будинку на площі 30 кв. м, бойлер та меблі у мансардній кімнаті. Крім того, пошкоджено речі домашнього вжитку та внутрішнє облицювання стін. Будинок вдалось врятувати.

Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються.

461463071_844386611208457_2924788665627936345_n.jpg

 

При Міністерстві освіти і науки відкриють дитсадок: хто його відвідуватиме

Понеділок, 30 вересня 2024, 10:04

Наприкінці жовтня при Міністерстві освіти і науки України відкриється дитячий садок для дітей співробітників. Вони зможуть перебувати під наглядом вихователів, поки їхні батьки працюють.

Це стане першим кроком у випробуванні нової моделі дошкільної освіти.

Про це розповіла заступниця міністра Євгенія Смірнова в інтерв'ю для ZN.UA.

За її словами, основна ідея проєкту полягає в створенні так званих дошкільних осередків, які можуть працювати при різних установах – при міністерствах, бібліотеках та бізнес-центрах.

"Перевага осередків у тому, що для них не потрібна окрема велика будівля, якщо в громаді мало дітей. А роботодавці можуть відкривати дошкільні осередки, аби залучити на роботу мам і тат малечі", – підкреслила Смірнова.

Вона зазначила, що уже визначено кілька громад, де в рамках цього проєкту з'являться перші пілотні заклади.

Раніше ми розповідали, що якісна дошкільна освіта – один з пріоритетів МОН на 2024/2025 навчальний рік.

 

У Карпатах випав перший сніг

Понеділок, 30 вересня 2024, 09:58

У Карпатах на горі Іван Піп випав перший у цьому році сніг.

Про це повідомляє Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост.

Станом на ранок 30 вересня на горі Іван Піп туман. Температура повітря на вершині станом на 9:30 становила -5°С. Вітер північний зі швидкістю 20-22 м/с.

Гора Іван Піп розташована на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Вона є однією з найвищих в Україні – її вершина сягає 2028,5 метрів у висоту.

Наразі прикордонники обмежили відвідування туристичних маршрутів, що пролягають на цю гору.

Нагадаємо, що минулого року перший сніг у Карпатах випав 9 жовтня.

Раніше Український гідрометеорологічний центр пояснював, що близькі до історично максимальних, а подекуди й рекордні температури в Україні пов’язані зі змінами клімату

 

Низьку ціну на товар часто пропонують аферисти: працівники поліції застерігають громадян бути обачними при онлайн-покупках

Понеділок, 30 вересня 2024, 09:35

Шахрайство, пов’язане з купівлею товару через інтернет, зареєстрували співробітники Тернопільського районного управління поліції. Потерпілий перерахував 54 000 гривень за ноутбук, якого так і не отримав.

На різних платформах зловмисники заманюють покупців товарами зі значними знижками. При цьому обов’язковою умовою є часткова або повна оплата, а це – головні ознаки шахрайської пастки. Як тільки кошти надходять на рахунки, аферисти зникають з привласненими грошима.

Від такого злочину потерпів 37-річний місцевий житель. Чоловік на одному із сайтів знайшов оголошення про продаж ноутбука. Продавець пообіцяв відправити товар після оплати. Тернополянин перерахував на рахунок шахрая 54 000 гривень, після цього зв’язок з останнім було втрачено.

За фактом шахрайства слідчі поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають заходів для розкриття злочину та застерігають від такої афери жителів області.

При інтернет-покупках варто пам'ятати:

- під час здійснення купівлі товару через інтернет слід детально обговорити з продавцем всі ключові умови покупки: найменування і характеристики, стан товару, вартість, спосіб доставлення.

- найбільшим ризиком бути обманутим під час купівлі товару через мережу – це товар куплений по передоплаті.

- зараз всі поштові служби пропонують послуги оплати після перевірки самого товару, тому намагайтеся узгодити з продавцем саме такий спосіб оплати.

- платіж після перевірки якості захищає від ризиків як продавця, так і покупця.

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Причини автопригод, у яких загинули та травмувалися люди, встановлюють поліцейські Тернопільщини

Понеділок, 30 вересня 2024, 09:30


У чотирьох дорожньо-транспортних пригодах, які трапилися на дорогах Тернополя та області, постраждали люди. У результаті отриманих травм четверо осіб загинули на місці аварій.

27 вересня о 7:20 на трасі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, а саме в селі Старий Вишнівець, не розминулися два автомобілі. На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій автомобіля Volkswagen Passat, рухаючись в напрямку Тернополя, виїхав на смугу зустрічного руху та допустив зіткнення з автомобілем Mercedes Benz Sprinter, а після цього врізався у відбійник.

У результаті удару 41-річний кермувальник Volkswagen отримав травми, несумісні із життям. Пасажира з даного авто бригада швидкої доправила до лікарні з тілесними ушкодженнями. Водій буса не постраждав.

Того ж дня о 13:50 в Тернополі на вулиці Микулинецькій водій автомобіля Volvo FH500, рухаючись в складі автопоїзда із напівпричепом, допустив зіткнення з автомобілем ВАЗ 21063. У результаті удару легкове авто відкинуло на смугу зустрічного руху, де воно врізалося в Volkswagen Passat. До лікарні за меддопомогою звернувся кермувальник Volkswagen Passat.

Автопригода зі смертельними наслідками трапилася у суботу близько 21:30 на автодорозі поблизу села Підлісці Кременецького району. За попередніми даними, 39-річна жителька села Колосова, керуючи автомобілем Hyundai Tucson, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не надала переваги у русі вантажному автомобілю DAF. Внаслідок зіткнення на місці події загинули водійка позашляховика та 36-річна пасажирка. Травми отримав водій вантажівки, його доправили до лікарні.

У Тернополі 30 вересня близько 6:50 на вулиці 15 Квітня, біля "Аквастради", під колеса автомобіля потрапив чоловік. На місце події виїжджали слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту ГУНП в Тернопільській області. За попередньою інформацією, потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу, а саме у місці, де рух пішоходам категорично заборонений. Як наслідок, чоловік потрапив під колеса Opel Vivaro. Його травми виявилися несумісними із життям. Швидку та поліцію викликав сам водій.

У всіх учасників ДТП взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Відомості за фактами ДТП зі смертельними наслідками слідчі поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочали кримінальні провадження відповідно до частини 2 та 3 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху) Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

 


 

На Запоріжжі загинув 28-річний воїн із Борсуківської громади Віталій Кухарук

П'ятниця, 27 вересня 2024, 13:04

На Запоріжжі загинув 28-річний воїн із Борсуківської громади Віталій Кухарук
На фронті загинув воїн із Борсуківської громади Віталій Кухарук.

Життя захисника України обірвалося 25 вересня 2024 року, повідомили у громаді.

Кухарук Віталій Ігорович (18.09.1996 р.н.) із села Піщатинці був молодшим сержантом, командиром стрілецького відділення стрілецького взводу стрілецької роти.

Загинув воїн під час виконання бойового завдання за призначенням під час воєнних дій на території України в районі населеного пункту Полтавка Полтавської сільської громади Гуляйпільського району Запорізької області.

Про зустріч Героя та чин похорону повідомимо додатково.

Співчуття рідним та близьким.

Вічна пам’ять Герою!

 

461099598_856076720001481_5651345015856618993_n.jpg

 

У Тернополі збудують ще одне реабілітаційне відділення

Середа, 25 вересня 2024, 10:18

У Тернополі збудують ще одне реабілітаційне відділення
Ще одне відділення для реабілітації з'явиться у Тернополі.

Його збудують на території обласної лікарні.

"Модульне відділення буде займатися гострим реабілітаційним періодом, який проводиться безпосередньо після хірургічних втручань. Він триватиме до двох тижнів, після чого пацієнтів переводитимуть в медичні установи, які проводять довготривалу реабілітацію", – повідомили в обласній державній адміністрації.

Завершити добудову до одного з корпусів планують до кінця 2024 року.

Читайте також: Відновлення серед природи: у Тернополі відділення реабілітації переїхало у новий корпус

460851081_929181682588208_3267966580420575106_n.jpg

461192536_929181659254877_6572722122066958051_n.jpg

 

У поліції відреагували на відкритий люк в Бережанах, куди провалилася дитина (фото)

Середа, 25 вересня 2024, 10:17

У поліції відреагували на відкритий люк в Бережанах, куди провалилася дитина (фото)
Вчора, "Тернополяни" писали, що у місті Бережани, що на Тернопільщині у відчинений люк провалилася дитина.

Дитина отримала травми, але на щастя цим і обійшлося.

На публікацію "Тернополян" відреагували у поліції.

"Так, працівники відділу поліції №1 міста Бережани Тернопільського районного управління поліції зареєстрували в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події даний факт - виїхали на місце події, поспілкуються з родиною дитини, проведуть перевірку та виявлять того хто винен, що люк був відчинений. Станом на сьогодні, 25 вересня, люк вже закритий", - відзначили у поліції.

459381840 1605413610409083 5694145334773304757 n

 

Поблизу Тернополя зустріли тіло 29-річного захисника Віталія Сегіна (фото)

Середа, 25 вересня 2024, 10:16

Поблизу Тернополя зустріли тіло 29-річного захисника Віталія Сегіна (фото)
24 вересня у село Велика Лука Великоберезовицької громади прибув кортеж із тілом полеглого 29-річного Героя Віталія Сегіна.

Захисник загинув 19 вересня, обороняючи Україну від окупантів.

Односельці зустріли воїна, стоячи на колінах.

"У Віталія залишились мати – Надія, батько – Іван, сестра – Катерина… Висловлюємо щирі співчуття рідним загиблого. Вся громада в скорботі разом з вами", – зазначили у Великоберезовицькій селищній раді.

Поховають захисника сьогодні, 25 вересня.

Читайте також: У Надрічному попрощалися у полеглим Героєм Андрієм Савчуком

461284009_848562110789972_1564100726555246911_n.jpg

461051927_848563477456502_789003767202891945_n.jpg

461206161_848563827456467_8930311603505554354_n.jpg

461166938_848563697456480_2623326577390982700_n.jpg

460845199_848563650789818_7204082728712540936_n.jpg

461037183_848564660789717_6888639758744577488_n.jpg

 

На Тернопільщині судитимуть ділків, які незаконно видобули піску на понад 40 мільйонів гривень

Середа, 25 вересня 2024, 10:00

Слідчі Нацполіції завершили досудове розслідування відносно злочинної групи, яка незаконно видобула 35,5 тис. м.куб. корисних копалин. Організатор орендував ділянку для ведення бізнесу, проте безпосереднє видобування піску разом зі співучасниками здійснював без дозвільних документів на суміжних земельних площах, які перебувають у комунальній власності. За це їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Оперативники Департаменту стратегічних розслідувань в Тернопільській області встановили, що організував діяльність злочинної групи 58-річний місцевий мешканець. Він оформив себе як фізичну особу-підприємця, отримав дозвіл на видобування корисних копалин і орендував ділянку для ведення бізнесу, проте сам видобуток вів без дозвільних документів на суміжних земельних площах, які перебувають у комунальній власності.

До оборудки залучив свого сина та двох водіїв спецтехніки, які відповідали за незаконний видобуток піску з подальшим його відвантаженням до місць реалізації. Здобутий пісок відвантажували на місцеві майданчики з продажу будівельних матеріалів та продавали фізичним та юридичним особам.

У жовтні минулого року поліцейські провели обшуки за місцями роботи й проживання фігурантів, в ході яких вилучили службову документацію з доказами правопорушень, печатки, гроші й спецтехніку. Крім того, на території Чортківського району, де учасники злочинної групи здійснювали незаконний видобуток піску, було призначено й проведено інженерно-екологічну експертизу. За її результатами, зловмисники незаконно видобули 35,5 тис. м.куб. корисних копалин місцевого значення, чим завдали державі збитків у великих розмірах — понад 40 млн грн.

У квітні поточного року слідчі Нацполіції повідомили всім чотирьом фігурантам про підозру за порушення правил використання надр і незаконне видобування корисних копалин організованою групою за попередньою змовою (ч. 2 та 3 ст. 27 ч. 4 ст. 240 Кримінального кодексу України), а в вересні під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора скерували обвинувальні акти до суду.

За скоєне фігурантам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Департамент комунікації

Національної поліції України

(за матеріалами Головного слідчого управління НПУ)


 

Керівник держустанови, котрий вимагав 10 500 гривень за виготовлення медичних довідок, постане перед судом: слідчі поліції завершили досудове розслідування

Середа, 25 вересня 2024, 09:59

Незаконну діяльність викрили слідчі Головного управління Національної поліції в Тернопільській області спільно з працівниками СБУ у момент отримання фігурантом другої частини неправомірної вигоди у розмірі 7500 гривень.

Під час досудового розслідування встановлено, що обвинувачений отримував гроші від спортсменів за виготовлення медичних документів, які мали слугувати допуском до тренувань та змагань без реального проходження оглядів. Вартість одного документа становила 500 гривень.

Посадовець пообіцяв тренеру вчасно підготувати довідки для всієї команди, за що попросив 10 500 гривень. Тренер сплатив 3000 гривень авансу, а решту приніс, коли прийшов забирати документи. Поліцейські затримали фігуранта після отримання ним другої частини неправомірної вигоди у розмірі 7500 гривень.

За наявності достатніх доказів слідчі поліції повідомили керівнику держустанови про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Працівники поліції скерували обвинувальний акт до суду. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснювала Тернопільська обласна прокуратура.

Обвинуваченому загрожує позбавлення волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Тернопільщині судитимуть водія, причетного до смерті трьох осіб

Середа, 25 вересня 2024, 09:57


53-річному тернополянину слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту ГУНП в Тернопільській області повідомили про підозру щодо порушень правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель трьох осіб (ч. 3 ст. 286) Кримінального кодексу України.

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 17 жовтня 2023 року на трасі Тернопіль — Львів — Рава-Руська, неподалік села Озерна Тернопільського району. О 22:00 водій автопоїзда у складі сідлового тягача Volvo FH 13.440 із напівпричепом не вибрав безпечної швидкості, виїхав на смугу зустрічного руху та допустив зіткнення із TOYOTA CAMRY.

У результаті удару загинув батько та син з легкового авто, а також пасажир із вантажівки. У ході досудового розслідування працівники поліції разом з експертами встановили, що водій сів за кермо технічно несправної вантажівки.

24 вересня кримінальне провадження з обвинувальним актом працівники прокуратури скерували до суду. Водієві загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На понад 77 000 гривень ошукав аферист місцеву жительку: тернопільські поліцейські за фактом шахрайства розпочали кримінальне провадження

Середа, 25 вересня 2024, 09:54

Працівники поліції встановлюють особу зловмисника та застерігають громадян: не переходьте за підозрілими посиланнями й у жодному разі не вводьте дані своїх банківських карток.

Зі слів потерпілої, на торговельному майданчику вона знайшла оголошення про продаж дитячого мопеда. Ціна була приваблива, тому жінка вирішила написати продавцю, аби з’ясувати деталі про товар. Далі стандартна схема: перейшла за надісланим покликанням, ввела конфіденційні дані банківської картки й отримала сповіщення про списання усього залишку, а це – понад 77 000 гривень.

Слідчі поліції здійснюють розслідування в рамках кримінального провадження відповідно до ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Проводяться розшукові заходи.

Правоохоронці нагадують громадянам, як убезпечитися від подібних випадків:

- листування з продавцем чи покупцем ведіть виключно на вебсайті, де здійснюєте замовлення або торгуєте. Якщо спілкуєтеся через месенджери, не переходьте за іншими посиланнями, які вам надсилають.

- уникайте передоплати при купівлі речей. Оплачуйте товар лише після отримання, огляду та перевірки у відділенні пошти;

- не ведіться на низьку ціну товару в порівнянні з аналогами в інших продавців.

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області




 

Громади Тернопільщини долучаться до відновлення Сумщини

Вівторок, 24 вересня 2024, 10:46

Громади Тернопільщини долучаться до відновлення Сумщини
Представники шести громад із Київської, Рівненської та Тернопільської областей підписали Меморандум про співпрацю з громадами Сумщини щодо матеріальної, фінансової та організаційної допомоги.

Ініціатива передбачає відновлення об'єктів, пошкоджених внаслідок війни, зокрема багатоквартирного будинку в Охтирці та дитячого садка "Орлятко" у Конотопі.

Зустріч, на якій було підписано Меморандум, провів Віце-прем’єр-міністр з відновлення Олексій Кулеба під час робочої поїздки на Сумщину. За його словами, проєкт передбачає добровільну допомогу більш спроможних громад прифронтовим населеним пунктам.

"Українці завжди були сильними завдяки здатності об’єднуватися перед викликами. Наша згуртованість – це не просто відповідь на військову агресію росії, це сила, яка дозволяє вистояти у найважчі часи", – зазначив Кулеба.

У рамках угоди передбачена не лише фізична відбудова, але й обмін досвідом та реалізація спільних проєктів. До співпраці вже долучилися Обухів, Збараж, Тернопіль, а також Березнівська, Рокитнівська та Копичинецька громади.

photo_2024-09-24_08-15-26_2.jpg

photo_2024-09-24_08-15-26.jpg

photo_2024-09-23_21-34-57.jpg

photo_2024-09-23_21-35-31.jpg

 

У Вишнівці водійка Volkswagen Golf збила велосипедиста

Вівторок, 24 вересня 2024, 10:43

У Вишнівці водійка Volkswagen Golf збила велосипедиста
Дві ДТП сталися у Вишнівці днями.

Про наїзд на пішохода на спецлінію "102" повідомив житель селища 20 вересня о 21:25, інформують у Нацполіції. На місце події виїжджали лановецькі правоохоронці.

У ході перевірки з'ясувалося, що водій автомобіля Opel Omega виїхав на зустрічну смугу руху та збив 54-річного пішохода. Чоловік знаходився на узбіччі проїжджої частини дороги. Його з переломами та іншими тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні.

Ще одна автопригода трапилася у Вишнівці, але вже вранці 21 вересня. Близько 10:45 кермувальниця автомобіля Volkswagen E Golf допустила наїзд на велосипедиста, який рухався у попутному напрямку. Водія двоколісника, 1944 року народження, доправили до лікарні.

 

Тернопільські спортсмени здобули 24 нагороди на чемпіонаті України з кікбоксингу (фото)

Вівторок, 24 вересня 2024, 10:42

Тернопільські спортсмени здобули 24 нагороди на чемпіонаті України з кікбоксингу (фото)
З 12 по 15 вересня у Тернополі відбувся Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед спортивних клубів та  ДЮСШ.

Участь у змаганнях взяли 907 учасників з 22 регіонів України.

Спортсмени клубу  Fight Club Ternopil на змаганнях вибороли 9 золотих, 6 срібних і 6 бронзових нагород.

Про це повідомив тренер спортсменів Олександр Дульнев.

— Спортсмени здобули шосте командне місце. Це дуже гарний результат для нашої команди, — каже тренер.

photo_2024-09-22_21-38-30.jpg

 

photo_2024-09-22_21-38-31753215.jpg

 

Кабмін виділив майже 72 мільйони на розсилку поштою 900 тисяч повісток до кінця року

Вівторок, 24 вересня 2024, 09:09

Кабінет міністрів виділив 71 мільйон 820 тисяч гривень на централізований друк 900 тисяч повісток до кінця 2024 року.

Джерело: документи, які має в розпорядженні "Українська правда"

Дослівно розпорядження уряду: "3 метою зміцнення обороноздатності держави виділити Міністерству оборони 71 820 тис. гривень для проведення централізованого друку повісток про виклик резервіста або військовозобов'язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу, які сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, і направлення зазначених повісток військовозобов'язаним та резервістам засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням із описом вкладення і повідомленням про вручення".

Звіт про використання цих коштів мають подати Міністерству економіки, Міністерству фінансів і Державній казначейській службі до 28 грудня 2024 р.

Що передувало: Кабінет міністрів на засіданні 9 липня упорядкував механізм централізованого друку і надсилання повісток військовозобов‘язаним поштою.

Централізований друк повісток здійснюватиметься Міністерством оборони або державними підприємствами, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави (в поліграфічній галузі), на підставі договорів, укладених між МОУ, призначеним оператором поштового зв’язку та відповідними державними підприємствами.

 
витяг із пояснювальної записки до розпорядження за підписом віцепрем'єрки, міністерки економіки Юлії Свириденко

Деталі: Рішення ухвалено на засіданні 24 вересня.

Згідно з пояснювальною запискою Мінекономіки, планується друкувати 300 тисяч повісток на місяць.

Міністерству фінансів доручено виділити кошти з резервного фонду державного бюджету.

 

Недоїдали та жили в неволі: трьох левиць евакуювали з України

Вівторок, 24 вересня 2024, 08:56

Заповідник великих котів у Великій Британії успішно евакуював ще трьох левиць з України – Ванду та сестер Амані й Ліру.

Про це повідомив Міжнародний фонд захисту тварин (IFAW).

Левиць евакуювали з Києва 18 вересня і перевезли через три країни до Бельгії. Тварини подолали в дорозі понад 2 тисячі кілометрів. Вони прибули до Бельгії 20 вересня, де тимчасово оселилися в місцевих зоопарках.

Ванду – однорічну левицю – утримували як домашнього улюбленця у квартирі на південному сході України. Вона не мала доступу до сонячного світла і страждала від недоїдання. Зараз Ванда перебуває в зоопарку Планкендаель.

Сестри Амані та Ліра були незаконно розведені для фото та розваг. Тимчасово вони живуть у зоопарку Пайрі Дайза, але незабаром їх перевезуть до нового дому – Центру порятунку левів у Великій Британії.

Це вже не перша рятівна операція тварин з України: у серпні цього року до Великої Британії евакуювали ще двох левів – Юну та Рорі. Юна наразі проживає у графстві Кент, де вперше в житті ступила на траву, а Рорі поки що чекає на завершення будівництва свого постійного житла в Британії.

 

У Тернополі на проспекті Бандери не розминулися автомобілі

Вівторок, 24 вересня 2024, 08:45

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася у Тернополі 23 вересня близько 16:25 на проспекті Степана Бандери.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, водій автомобіля Lexus LX-450 не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення з автомобілем Opel Astra.

На момент аварії в салоні Opel Astra перебували пасажири - 37-річна жінка та її однорічна дитина. Потерпілу госпіталізували до лікарні, а немовля, яке знаходилося в автомобільному кріслі, не постраждало.

У обох кермувальників взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі поліцейські виявили місцевого жителя з наркотиками

Вівторок, 24 вересня 2024, 08:41

У незаконному зберіганні заборонених речовин правоохоронці підозрюють 25-річного тернополянина. Тепер порушнику загрожує обмеження волі на строк до п’яти років.

Під час патрулювання обласного центру співробітники патрульної поліції помітили чоловіка, який поводився підозріло та нервував. У ході проведення поверхневої перевірки правоохоронці виявили у нього два поліетиленових пакетики із порошкоподібною речовиною білого кольору.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група Тернопільського районного управління поліції. Як з’ясувалося, заборонені речовини мав при собі раніше не судимий 25-річний місцевий мешканець. За його словами, наркотики зберігав для власного споживання.

Дізнавачі поліції речові докази вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр. За фактом наркозлочину поліцейські розпочали кримінальне провадження відповідно до ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

 

У МОН розповіли про переваги 12-річної системи шкільної освіти

Понеділок, 23 вересня 2024, 13:05

З 2027 року старшокласники в Україні будуть навчатися на рік довше.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий пояснив, чому в МОН запровадили такі зміни.

"Власне, реформу змодельовано так, щоб ви приходили більш підготовленими до університету. Ми зараз працюємо з нашою командою директорату вищої освіти й за деякими напрямками ми передбачаємо скорочення бакалаврату.

Ми окремо анонсуємо, коли прийдемо до цього рішення, але ви виходите до університету більш підготовленими. І так само, якщо ви вибрали професійний коледж, ви виходите на ринок праці уже з професією. Тому плюс один рік і, відповідно, вибір профілів, за якими працюєте", – сказав Лісовий на презентації дослідження щодо реформи старшої школи.

Нагадаємо, профільна середня освіта має запрацювати як продовження реформи НУШ у 2027 році.

Після 9 класу учні зможуть вступити в академічний ліцей, обираючи профіль і предмети, та поглиблено готуватимуться до здобуття фаху.

МОН вже обрало 25 шкіл для пілотування реформи профільної школи. Пілотування має початись у вересні 2025 року, тобто з дворічним випередженням упровадження реформи.

Раніше Оксен Лісовий заявив, що вважає реформу НУШ одночасно найбільшими досягненням і невдачею за свій перший рік на посаді.

 

Екс-податківець Яцина по другому колу пробує поновитися на посаді у «хорошого друга» судді Баб’юк

Понеділок, 23 вересня 2024, 11:00

Михайло Яцина та Петро Баб'юкМихайло Яцина та Петро Баб'юк
У Тернопільському окружному адміністративному суді вкотре буде розглядатися справа щодо поновлення на роботі екс-керівника податкової Тернопільщини Михайла Яцини.

Це друга спроба одіозного чиновника поновитися на посаді. Михайло Яцина продовжує боротьбу за «найважливіше крісло» у своєму житті. Колишній головний податківець Тернопільщини звільнили з посади за його заявою після корупційного скандалу у серпні 2022 року. Згодом він передумав та через суд намагається скасувати наказ, про звільнення через те, що його «змусило керівництво написати таку заяву». Суд першої інстанції відхилив скаргу Яцини, але Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова постановив повернути його на посаду.

Але головне управління ДПС подало до Верховного суду України, який 30 серпня 2024 року постановив - скасувати рішення і Тернопільського окружного і Львівського апеляційного та направити дану справу на новий розгляд до Тернопільського окружного адміністративного суду.

Поки інформації про конкретну дату розгляду немає, але, як стало нам відомо з власних джерел, поновлення на посаді Яцини буде розглядати заступник голови Тернопільського окружного адміністративного суду Петро Баб’юк. Що найцікавіше, пана Петра часто можна побачити у компанії Михайла Яцини. Сам же ж екс-податківець неодноразово розповідав своїм знайомим, що вони із суддею Баб’юком хороші друзі.

Тож інтригуючим та відкритим залишається питання, яке ж рішення буде прийняте судом, якщо Верховний Суд 30 серпня 2024 року, направляючи справу на новий розгляд, скасував рішення апеляційного суду про поновлення та чітко сформував висновки по даній справі про те, що відсутність у заяві про звільнення конкретної дати, з якої державний службовець бажає припинити трудові відносини, не є підставою вважати, що між ним і роботодавцем не досягнуто згоди щодо звільнення, позивач свою заяву не відкликав, інших дій, які 6 свідчили про відсутність волевиявлення на припинення державної служби не вчиняв, а у матеріалах справи відсутні докази, що заяву про звільнення за угодою сторін позивач склав під примусом чи тиском.

Залишається очікувати, що візьме гору в даній ситуації - Закон і здоровий глузд, чи все ж таки «міцна чоловіча дружба».

 

На щиті повертається додому 44-річний захисник з Лановеччини Євген Лисак

Понеділок, 23 вересня 2024, 10:55

На щиті повертається додому 44-річний захисник з Лановеччини Євген Лисак
12 вересня на фронті загинув уродженець села Вишгородок Лановецької громади Євген Лисак.

Життя 44-річного захисника обірвалося під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Лобкове Васильківського району Запорізької області.

Полеглий служив стрільцем-снайпером у механізованому батальйоні.

"Щиро співчуваємо братові Героя, який проживає у нашій громаді, у селі Чеснівський Раковець, та усій родині. Зустрічати траурний кортеж будемо 23 вересня, о 12 годині, у Сквері Героїв. Просимо прийти і гідно вшанувати воїна, який віддав своє життя за наше майбутнє", – повідомив у Facebook збаразький міський голова Полікровський Роман.


 

У Тернополі водійка "Фольксвагена" збила на переході дитину

Понеділок, 23 вересня 2024, 10:52

У Тернополі водійка "Фольксвагена" збила на переході дитину
Аварія сталася вранці 23 вересня на мікрорайоні "Аляска".

Як повідомляє видання TeNews, водійка "Фольксвагена" збила хлопчика, який з велосипедом переходив дорогу по пішохідному переході.

ДТП сталася біля церкви Петра і Павла. На місці події працювала поліція та швидка.

Дитину забрали до лікарні для надання медичної допомоги. Обставини аварії з’ясовують правоохоронці.

 

За 150 кілометрів від Тернополя біля атомної електростанції зафіксували політ ворожого "шахеда"

П'ятниця, 20 вересня 2024, 11:33

За 150 кілометрів від Тернополя біля атомної електростанції зафіксували політ ворожого "шахеда"
Голова Хмельницької ОВА Сергій Тюрін повідомив, що цієї ночі зафіксували політ ворожого "шахеда" впритул біля Хмельницької АЕС.

"Сьогодні, під час нічної атаки, був зафіксований проліт російського ударного БПЛА типу «Шахед» у безпосередній близькості до ХАЕС. росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. Сьогоднішній інцидент з "Шахедом" біля ХАЕС – чергове підтвердження. Саме тому Президент України Володимир Зеленський, всі представники нашої держави так активно звертаються до партнерів надати Україні сучасні системи ППО, щоб ми могли захистити не лише себе, а й весь континент від російського терору. Дякую силам ППО за ефективну роботу",повідомив голова ХОВА.

"Тернополяни" писали, що на Львівщині впали уламки безпілотника (фото)

 

Старовинні цегли австрійського періоду передали у Тернопільський краєзнавчий музей (фото)

Середа, 18 вересня 2024, 13:47

Старовинні цегли австрійського періоду передали у Тернопільський краєзнавчий музей (фото)
Сьогодні «фундамент» фондової збірки Тернопільського обласного краєзнавчого музею збагатився двома старовинними цеглинами австрійського періоду (поч. ХХ ст.).

"Одну цеглину передав до музею кандидат технічних наук ТНТУ ім. І. Пулюя – Валерій Лазарюк. Зі слів вченого, цеглину було вилучено з кладки при демонтажі однієї зі стін будівлі економічного університету, корпусу №2, що по вул. Руській, 56. Згідно даних, корпус було побудовано у 1907 році. Іншу цеглину було знайдено на вул. Бережанській, поблизу будинку №47. Історія її потрапляння на подвір’я будинку невідома. Цеглини відрізняються розміром від сучасних, вони значно більші. На одній із широких граней посередині рельєфне клеймо з написами: - «2 I. C. P. TARNOPOL», «16 I. C. P. TARNOPOL», які засвідчують виробника та партію",повідомила Антоніна Баран, завідувачка відділу природи ТОКМ.

 

 

 

 

 

 

Міська рада передала на баланс військової частини товарно-матеріальні цінності

Середа, 18 вересня 2024, 13:40

З метою посилення обороноздатності військових формувань на території Тернопільської громади, на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про безоплатну передачу матеріальних цінностей.

Так, враховуючи відповідне звернення військової частини, з балансу Тернопільської міської ради на баланс військової частини передано чотири бензопили ланцюгові Dnipro-M на загальну вартість 21 000 грн.

Нагадаємо, що на запити командирів військових частин Тернопільська міська рада регулярно закуповує та передає необхідну техніку та обладнання.

Ознайомитися із Реєстром переданої допомоги можна за посиланням.

 

У Тернополі на умовах співфінансування проводять ремонт покрівлі на бульв. Дмитра Вишневецького, 3

Середа, 18 вересня 2024, 13:39

Тернополі триває ремонт покрівлі багатоквартирного будинку за адресою бульвар Дмитра Вишневецького, 3, на умовах співфінансування. Мешканці активно користуються програмою ремонту житлового фонду, яка дозволяє поліпшувати стан будівель за рахунок співфінансування з бюджету громади.

«У Тернополі діє програма, яка надає мешканцям багатоквартирних будинків можливість провести будь-які види ремонтів у житловому фонді. Дуже часто ремонту потребують дахи, фасади, ліфти чи мережі. Оскільки всі власники квартир є співвласниками будинку, але надзвичайно важко самостійно організувати такі ремонти, ми пропонуємо їх проводити на умовах співфінансування, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Частина коштів виділяється з бюджету громади, а решту фінансують мешканці. Це дозволяє їм вибрати необхідний ремонт – дах, фасад, ліфти або мережі водопостачання та каналізації».

Минулого року мешканці будинку на бульв. Дмитра Вишневецького, 3 вже скористалися програмою для проведення капітального ремонту внутрішньобудинкових мереж, зокрема, заміни систем каналізації та лежаків холодного водопостачання. Також було оновлено ліфтове обладнання. Цього року мешканці звернулися з проханням провести ремонт покрівлі.

«Мешканці свій відсоток сплачують. Ми плануємо й надалі брати участь у цій програмі, оскільки вона полегшує оновлення житлових будинків та покращує умови проживання», – ділиться голова ОСББ «Вишневецького 3».

Додамо, програмою можуть скористатися як ОСББ, так і управителі будинків (ЖЕКи). Дія програми поширюється на всі багатоквартирні будинки Тернопільської громади, які експлуатуються понад 10 років. Фінансування виділяється за певною пропорцією залежно від виду робіт.

 

У Зборові зустрінуть тіло полеглого Героя Павла Саляка

Понеділок, 16 вересня 2024, 12:17

У Зборові зустрінуть тіло полеглого Героя Павла Саляка
На щиті до рідного дому сьогодні, 16 вересня, повертається воїн зі Зборівщини Павло Саляк.

Жителів Зборівської громади просять гідно зустріти тіло полеглого Героя з села Млинівці Саляка Павла Олеговича (11.07.1985 р.н.) та віддати останню шану Герою.

Жителів Зборова просять о 15:30 годині вийти на центральну частину міста для зустрічі траурного кортежу з полеглим захисником.

Про це повідомив міський голова Зборова Руслан Максимів

Співчуття рідним та близьким.

Вічна пам'ять Герою!

 

460279105_1768757470530882_8103567474226068203_n.jpg

 

"Тримайтесь подалі від рекламних щитів і дерев", - мешканців Тернопільщини попереджають про сильні пориви вітру

Понеділок, 16 вересня 2024, 12:13

"Тримайтесь подалі від рекламних щитів і дерев", - мешканців Тернопільщини попереджають про сильні пориви вітру
У понеділок на Тернопільщині здійметься штормовий вітер.

Про це попереджають у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

"Згідно з повідомленням обласного гідрометцентру, до кінця доби 16 вересня очікуються пориви південно-східного вітру, 15-20 м/с. Тримайтеся подалі від рекламних щитів, ліній електропередачі, дерев та конструкцій будівель, що можуть зірватися", – зазначили рятувальники.

Читайте також: У Дністрі росте рівень води. Спеціалісти закликають бути готовими до змін

459737729_848069730845171_3308499766919751534_n.jpg

 

У лікарні після важкого поранення помер військовий, випускник ТНПУ Михайло Парій

Понеділок, 16 вересня 2024, 12:08

У лікарні після важкого поранення помер військовий, випускник ТНПУ Михайло Парій
12 вересня після важкого поранення помер у лікарні військовослужбовець ЗСУ, випускник фізико-математичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка Михайло Парій.

Наступного дня йому мало виповнитися 34 роки. У воїна залишилася дружина і двоє маленьких дітей.

"Висловлюємо щирі співчуття родині! Вічна пам'ять та слава Герою", – зазначили на Фейсбук-сторінці фізико-математичного факультету.

Поховали захисника 14 вересня в селі Залізці.

 

У Тернополі на Бандери збили мотоцикліста (фото)

Четвер, 12 вересня 2024, 11:06

У Тернополі на Бандери збили мотоцикліста (фото)
Автопригода з травмованими сталася у Тернополі 11 вересня.

О 20:30 на проспекті Степана Бандери на нерегульованому перехресті нерівнозначних доріг кермувальник автомобіля Fiat Doblo під час виконання повороту виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся із мотоциклом Yamaha Fazer. У результаті цього мототранспорт відкинуло на Volkswagen Caddy.

"До лікарні за меддопомогою звернувся водій мотоцикла. У всіх учасників автопригод взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю", – повідомили у поліції.

Триває слідство.

 

На Чортківщині водій напідпитку та без прав в'їхав в огорожу, а далі на смерть збив жінку

Четвер, 12 вересня 2024, 11:00

На Чортківщині водій напідпитку та без прав в'їхав в огорожу, а далі на смерть збив жінку
Водій автомобіля Mitsubishi L200 у стані сильного алкогольного сп'яніння в'їхав в огорожу, а після цього ще збив жінку.

Потерпіла померла до приїзду бригади екстреної медичної допомоги.

"Аварія трапилася в селі Сидорів Чортківського району близько 17:00. На місці пригоди працювала слідчо-оперативна група. За словами начальника відділу розслідування злочинів у сфері транспорту ГУНП в Тернопільській області Олександра Марченка, працівники Гусятинського відділення поліції оперативно встановили особу втікача. Це - 25-річний житель сусіднього села.  За попередньою інформацією, чоловік, керуючи автомобілем Mitsubishi L200, не впорався з керуванням та в'їхав в огорожу. Після цього він не зупинився, а, виїжджаючи, збив місцеву мешканку. Жінка 1968 року народження від отриманих травм померла на місці події", - відзначили у поліції.

На момент автопригоди кермувальник перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Чоловіка затримали відповідно до статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Йому інкримінують частину 3 статті 286 пункт 1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху, вчинені в стані алкогольного сп’яніння, що спричинили смерть потерпілого) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

За словами правоохоронців, підозрюваний сів за кермо автомобіля не маючи посвідчення водія.

Проте він уже не вперше потрапляє у поле зору поліції за керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння.

Триває слідство.

На зображенні може бути: 1 особа, автомобіль та текст

 

У Києві попрощаються з сином головного рабина України, який загинув на фронті

Середа, 11 вересня 2024, 13:13

У четвер 12 вересня в столиці пройде церемонія прощання з прийомним сином головного рабина України Моше Асмана Матітьягу Самборським, який загинув на передовій.

Джерело: Асман у Facebook

Пряма мова: "Завтра в Центральній синагозі відбудеться прощання з моїм сином Матітьягу (Антоном), який загинув на фронті, захищаючи Україну".

Деталі: 29 серпня равин Асман повідомив про те, що 24 липня під час бою його син зник безвісти, а пізніше прийшов офіційний документ про його загибель.

Родина рабина всиновила Матітьягу у 2002 році, коли йому було 11-років. Хлопчика, який залишився сиротою, звали Антон Самборський, сім'я Асман дала сину єврейське ім'я Мататьягу (Мотя) на честь героїчного лідера повстання Маккавеїв проти імперії загарбників понад 2200 років тому — події, які лягли в основу свята Хануки, пояснював Асман.

У Матітьягу залишилася дружина і маленька донька, яка народилася в травні 2024 року.

Його призвали до армії через тиждень після народження дитини.

 

У жителя Бережанщини поліцейські вилучили автомат та майже пів тисячі набоїв

Середа, 11 вересня 2024, 12:59

За незаконне поводження зі зброєю зловмисникові загрожує до семи років позбавлення волі.

Під час оперативного відпрацювання співробітники відділу поліції №1 міста Бережани здобули інформацію про те, що житель одного з сіл місцевої громади може незаконно зберігати заборонені предмети. За даним фактом було розпочато кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 263 Кримінального кодексу України.

Санкціонований обшук бережанські поліцейські провели за участю спецпризначенців КОРДу. У приватному будинку, де проживає 36-річний фігурант, було знайдено та вилучено майже пів тисячі боєприпасів і вогнепальну зброю - автомат Калашникова. Речові докази направлено на експертизу.

За вчинення злочину, передбаченого частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України, зловмисника затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та оголошено підозру. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Поліцейські також встановлюють походження зброї та боєприпасів.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснює Бережанська окружна прокуратура.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські встановлюють обставини двох дорожньо-траспортних пригод з потерпілими

Середа, 11 вересня 2024, 12:58


У вівторок, 10 вересня, аварії сталися в Тернополі та на автодорозі в Заліщицькій громаді. У результаті ДТП травми отримали четверо людей, серед них – дитина.

Близько 10-ї години в Тернополі на вулиці Тарнавського 61-рінчий тернополянин, керуючи моторолером, зіткнувся з автомобілем Volkswagen Golf. Внаслідок ДТП з травмами до лікарні доправили 59-річну пасажирку моторолера.

Близько 22-ї години на автодорозі в селі Дзвиняч Заліщицької громади житель 31-річний села Бедриківці не впорався з керуванням автомобіля Mercedes-Benz Sprinter, зїхав у кювет та врізався у дерево. Травми отримали водій та двоє його пасажирів: 29-річна жінка та 3-річний хлопчик

Поліцейські встановлюють обставини обох подій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині дільничний офіцер поліції розшукав зниклого безвісти важкохворого пенсіонера

Середа, 11 вересня 2024, 12:57


Два дні поліцейські та рятувальники шукали зниклого безвісти жителя села Загороддя Вишнівецької громади. Знайшов пенсіонера дільничний, котрий приїхав на місце пошуку раніше всіх.

Про те, що пішов з дому і не повернувся 74-річний пенсіонер рідні повідомили поліцейських 10 вересня. Особовий склад відділення поліції, що у місті Ланівці, спільно з рятувальниками одразу були орієнтовані на пошук чоловіка, адже зник він ще 9 вересня і до цього часу рідні самотужки намагалися його розшукати.

Обстеживши локації, де міг бути розшукуваний, правоохоронцям не вдалося його знайти. Зранку 11 вересня було вирішено продовжити пошуки. На місце події першим прибув дільничний офіцер Володимир Мосейко. Поліцейський, аби не гаяти часу, разом з місцевими жителями розпочали пошуки. І за три кілометри від місця проживання знайшли пенсіонера. На щастя, живим, але у важкому стані. Чоловік не міг ні говорити, ні рухатися. На місце події поліцейський викликав медиків, котрі госпіталізували пенсіонера.

Родичі вдячні усім, хто долучився до пошуку пенсіонера, адже життя людини – найцінніше.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителька Тернопільщини хотіла отримати матеріальну допомогу, а потерпіла від рук аферистів: поліцейські встановлюють особу шахрая

Середа, 11 вересня 2024, 12:53

Фейкові виплати – один із видів кіберзлочинів. Перейшовши за фішинговим покликанням 41-річна мешканка Підгороднянської громади втратила понад 115 000 гривень.

За словами потерпілої, оголошення про можливість отримання матеріальної допомоги побачила в одній із соціальних мереж. Аби одержати гроші необхідно було перейти за вказаним посиланням та авторизуватися. Жінка вказала дані банківської картки, а потім і код підтвердження транзакції. Відтак, доступ до електронного гаманця отримали шахраї, звідки й списали понад 115 000 гривень.

Слідчі поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Працівники поліції вживають заходів, необхідних для встановлення осіб зловмисників.

Щоб убезпечити кошти від шахрайських пасток, поліцейські нагадують: ні в якому разі не переходьте за неперевіреними покликаннями; перевіряйте правильність назви вебсайтів; не вводьте реквізити платіжних карток та облікові дані онлайн-банкінгу; нікому не повідомляйте PIN-код до картки, три цифри на звороті картки, одноразові паролі, що надходять в повідомленнях та сповіщеннях від банків чи мобільних операторів.

Якщо ви потерпіли від шахраїв, телефонуйте на спецлінію 102. Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільська міська рада передасть військовим частинам та поліції техніку й обладнання

Середа, 11 вересня 2024, 12:50

11 вересня на засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про передачу матеріальних цінностей на баланс військових частин та Головного управління Національної поліції в Тернопільській області. Рішення прийнято з метою зміцнення та посилення обороноздатності військових формувань.

Обладнання передають відповідно до звернень від зазначених структур:

  • товарно-матеріальні цінності на загальну вартість 178 224 грн, зокрема, пропелери до DJI MAVIC, BRITANKA-комплект обладнання переносу спектру;
  • газоаналізатор Алконт U8300 на загальну вартість 19 500  грн;
  • товарно-матеріальні цінності на загальну вартість 272 352,06 грн, зокрема, фільтри, кабелі, колодки, кабельні канали, стелажі, олива, джерела безперебійного живлення та телевізор;
  • пульти управління для дрона Radiomaster Boxer (3 шт) на загальну вартість 20 985 грн.

Нагадаємо, у Тернополі діє Реєстр переданої допомоги від Тернопільської міської ради Збройним силам України, ознайомитись з яким можна у розділі «Е-сервіси».

 

Ще в одній громаді Тернопільщини з'явилася поліцейська станція

Вівторок, 10 вересня 2024, 10:43

Ще в одній громаді Тернопільщини з'явилася поліцейська станція
Поліцейська станція запрацювала днями у в Коропецькій громаді.

Її відкрили завдяки співпраці місцевої влади та Головного управління Національної поліції в Тернопільській області.

Поліцейським офіцером громади став Сергій Володимирович Бей. Його головне завдання – щоденно забезпечувати правопорядок на території обслуговування, своєчасно реагувати на звернення людей та запобігати вчиненню правопорушень.

"Кабінети станції облаштовані відповідно до всіх потреб повсякденної роботи поліцейського та обладнані необхідною оргтехнікою для надання кваліфікованих послуг", – повідомили у місцевій Фейсбук-спільноті.

Службовий автомобіль Renault Duster придбали за кошти іноземних споносорів в рамках загальнодержавної програми "Поліцейський офіцер громади".

Нагадаємо, "Поліцейський офіцер громади" – це безпековий проєкт Нацполіції. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме там, щоб оперативно реагувати на правопорушення. На Тернопільщині уже працює кілька десятків таких станцій.

458984577_1104014798010170_1489030291379884207_n.jpg

459042827_1104014558010194_5638063510571277102_n.jpg

458792984_1104014624676854_4853868414503740122_n.jpg

458964135_1104014931343490_519713492306129801_n.jpg

458926439_1104014268010223_1870242974652303926_n.jpg

 

Сторінка 1 з 115

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер