images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У ВР пропонують дозволити чоловікам виїжджати з України за внесок на ЗСУ

Четвер, 15 вересня 2022, 11:32

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який пропонує дозволити чоловікам призовного віку виїжджати за кордон при умові щомісячного грошового внеску, частина коштів з якого піде на ЗСУ.

Зокрема, йдеться про виїзд на роботу в інші країни.

Законопроєкт передбачає, що чоловік, який перетинає кордон, мусить заплатити гарантійний внесок в державний банк в сумі 5 неоподаткованих мінімумів для працездатних громадян. Наразі це  13 тис. гривень. Витрачати ці кошти за межами країни не можна.

Чоловік має передати банку нотаріально засвідчену заяву про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском сумою, яка дорівнює мінімальному розміру податків з мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування за кордоном. Станом на тепер це  майже 2,7 тис. грн. А також надати дозвіл відраховувати цю суму на підтримку ЗСУ.

Фото: david-pull.hotmail.com/Depositphotos

Автор законопроєкту народний депутат Георгій Мазарашу впевнений, що така норма сприятиме зміцненню економіки та обороноздатності і знизить градус соціально-економічної напруги.

Георгій Мазарашу вважає, що українські заробітчани зможуть не тільки прогодувати свої родини, але й допомогти ЗСУ, а в армії з тих, хто не хоче воювати, все одно користі не буде.

"Дуже мало людей реально заробляють стільки, щоби мати можливість підтримувати фінансово армію. Зростає рівень негативних емоцій щодо держави, не кажучи про емоції щодо влади", зазначає народний депутат.

Також депутат стверджує, що чимало українських громадян виїжджають у західні країни через непідконтрольні території, РФ і Білорусь.

"З кожних 100 тисяч військовозобов’язаних громадян, які виїдуть під час воєнного стану за кордон на запропонованих умовах, майже 270 млн грн щомісяця буде потрапляти на рахунок ЗСУ", йдеться у записці.

Нагадаємо, в Україні зняли обмеження на кількість виїздів за кордон для людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, під час воєнного стану.

Яна Осадчажурналіст

 

ДТП з автомобілем Зеленського: ДБР відкрило провадження

Четвер, 15 вересня 2022, 11:29

Державне бюро розслідування розслідуватиме ДТП за участі автівки президента України Володимира Зеленського.

Джерело: пресслужба ДБР

Деталі: Працівники бюро відкрили кримінальне провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, що сталась у середмісті Києва 14 вересня.

За даними ДБР, легковик зіткнувся з автівкою президента України та машинами супроводу.

Дослівно: "Проводиться весь комплекс необхідних слідчих дій. За їх результатами ДБР проінформує громадськість".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Чотирьом людям, які потрапили у ДТП, лікарі надавали допомогу

Четвер, 15 вересня 2022, 11:09

Чотири дорожньо-транспортні пригоди зареєстрували слідчі впродовж доби, 14 вересня. До лікарні бригада швидкої доправила пасажира автомобіля Lanos. Аварія трапилася в селі Смиківці близько 9:05. На автодорозі не розминулися Renault Megane та Lanos.

За попередньою інформацією, водій Renault, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив легківку і зіткнувся з нею.

О 16:10 в обласному центрі на вулиці Руська кермувальник Honda Accord збив пішохода. Потерпілий - двадцятирічний хлопець, який переходив дорогу у невстановленому місці. Потерпілому надавали меддопомогу.

Не обрав безпечної швидкості руху та не впорався з керуванням і водій мотоцикла SUZUKI. 34-річний житель Бережан врізався в електроопору. Чоловіка з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості госпіталізували в травматологічне відділення лікарні. Водій тверезий.

Того ж вечора потрапив у автопригоду і реанімобіль, який віз пацієнта. Між склом Озеряни Борщівської громади та Колиндяни - Чортківською не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху і кермувальник службового авто марки Volkswagen. Після цього автівка з'їхала в кювет. Тілесні ушкодження отримала пацієнтка.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Причини автопригод встановить слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

«Ми повинні закінчити цю війну, аби спокійно жили наші діти та онуки», –тернопільський поліцейський Роман Тишко

Четвер, 15 вересня 2022, 11:08

Майор поліції Роман Тишко з гордістю носить поліцейську форму та захищає територіальну цілісність і суверенітет України.


Після закінчення Тернопільської академії народного господарства чоловік служив в прикордонних війсь­ках. Хоробрість, мужність, сміливість, любов та повага до рідної країни була поштовхом до важливого кроку в житті Романа. Він, не вагаючись,  присягнув на вірність українському народу.


Свою кар’єру правоохоронець розпочав у Підволочиському райвідділку на посаді дільничного офіцера. Під час несення служби Роман отримав виклик, який запам’ятався йому на все життя – він вперше отримав ножове поранення на службі. Був січень, коли надійшло повідомлення про сімейну сварку. Приїхавши на місце події, Роман стикнувся з де­боширом, який накинувся на нього з ножем. Проте мужність та безстрашність допомогли йому вгамувати правопорушника.


Роман Тишко працював на посаді старшого оперуповноваженого кримінальної міліції у справах дітей (сьогодні ювенальна превенція), був оперупов­новаже­ним карного розшуку та поліцейським сектору реагування патрульної поліції.
З 2021 року він старший інспектор групи кадрового забезпечення у роті патрульної служби особливого призначення «Тернопіль». Складна ситуація в Україні не давала спокою Роману, тому він ще у 2014 році вирішив їхати на схід боронити пліч-о-пліч зі своїми товаришами Україну. Спецпризначенець з побратимами ніс службу в зоні проведення ООС. Вони перевіряли підозрілих осіб, транспортні засоби, вантажі та вилучали небезпечні предмети.


Про те, що йому з товаришами за кілька років доведеться зустрітися з ворогом віч-на-віч ніхто не знав.
24 лютого 2022 року під час несення служби старшим наряду на блокпості, о 5 годині ранку він отримав повідомлення від чергового про повномасштабне вторгнення росії на територію України. Весь особовий склад тернопільських правоохоронців, який знаходився на ротації, вирішив залишитися в гарячій точці та нести покладені на них обов’язки.
«Ми виконували завдання з контрдиверсійних заходів по боротьбі з десантом противника та забезпечували публічну безпеку й порядок у населених пунктах», – розповідає майор поліції Роман Тишко.
Вірність українському народу давала сили протистояти ворогу, не здаватися та боронити Україну.
«27 квітня під час мінометного артилерійського обстрілу Луганської області я отримав багаточисленні поранення різного ступеня важкості. Пряме попадання ворожого снаряду у наше укриття забрало життя трьох моїх побратимів», – пригадує Роман Тишко.


На даний час спецпризначенець проходить реабілітацію, після якої одразу повернеться на службу.
«Одного дня на просторах інтернету мені трапився відеоролик офіцера Збройних Сил України, який зауважив, що сьогодні на фронті є багато молодих хлопців, які в 2014 році були ще дітьми, а сьогодні вони змушені воювати і доробляти те, що ми не встигли зробити за цих вісім років – не встигли запобігти пов­номасштабному вторгненню. Тому хто, як не я, повинен боронити Батьківщину заради свободи та світлого майбутнього своїх малолітніх синів та усіх малюків», – стверджує Роман.
Кожен українець сильний духом та безстрашний, а з такими героями – Все буде Україна!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/policziya-v-oblichchyax/mi-povinni-zakinchiti-czyu-vijnu-abi-spokijno-zhili-nashi-diti-ta-onuki-roman-tishko/

 

Оплачуйте покупки в Інтернеті лише після отримання товару

Четвер, 15 вересня 2022, 11:02

Оперативно-розшукові заходи для розкриття шахрайства, пов’язаного з купівлею товару в Інтернеті, проводять співробітники Бережанського відділення поліції.

Потерпілий, 29-річний чоловік, хотів придбати військову форму. Оголошення про необхідний товар знайшов в одній із соцмереж. Зв’язався з продавцем, який пообіцяв переслати форму після оплати завдатку. Покупець перерахував 800 гривень. Відтак продавець скинув потерпілому накладну нібито про відправлений товар та попросив його оплатити решта суми. Чоловік повірив та перечислив ще 2 000 гривень на рахунок незнайомця. Проте товару так і не дочекався і гроші йому теж не повернули, а псевдопродавець на зв’язок більше не виходив.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре застерігають жителів області від таких афер. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця, інтернет-магазин, шукайте відгуки інших клієнтів, уважно перевіряйте банківські реквізити. Намагайтесь уникати передоплати при купівлі речей. Здійснюйте оплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки у відділенні пошти. Переписку з продавцем ведіть виключно на веб-сайті, де здійснюєте замовлення. Якщо спілкуєтеся через месенджери, не переходьте за іншими посиланнями, які вам надсилають.

У випадку, якщо ви все-таки стали жертвою інтернет-шахраїв, слід максимально зафіксувати дані про них: скріншоти акаунтів, SMS-повідомлень, телефонних дзвінків, номери рахунків, на які здійснювались перекази тощо. Це допоможе правоохоронцям швидше вийти на слід аферистів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

/

 

У Тернопільській громаді продовжує перебувати більше 28 000 тисяч внутрішньо переміщених осіб

Четвер, 15 вересня 2022, 11:01

Станом на 15 вересня в управлінні соціальної політики зареєстровано 28 452 внутрішньо переміщених осіб, з них тимчасовий прихисток на території Тернопільської міської територіальної громади отримали 12 246 громадян.

Оскільки у Тернополі діє безготівкова форма оплати за проїзд в міському громадському транспорті, внутрішньо переміщені особи уже отримали 3200 неперсоніфікованих електронних квитків, ще 2157 - персоніфікованих електронних квитків «Соціальна карта тернополянина» категорії «Пільгова».

У місті працює «гаряча лінія» +38 (067) 461-10-75, зателефонувавши на яку громадяни можуть отримати консультації з питань соціального захисту населення. Послуги консультування уже надано 3506 ВПО.

З метою підтримки наших співгромадян у Тернополі від початку повномасштабної війни була організована видача гуманітарної допомоги. Відтак, продуктові набори та засоби гігієни отримали 28 865 осіб, одяг та взуття – 17 220 осіб, а засоби реабілітації  - 25 людей.

У 12-ти школах та шести закладах професійно-технічної освіти загалом було розгорнуто 2970 ліжкомісць. За весь  період прихисток отримали більше 12 000 людей.

Педагогічні колективи  теж не залишилися осторонь і створили волонтерський освітянський штаб для допомоги постраждалим від війни. Вони самостійно організували харчування для людей, щоденно готуючи сніданки, обіди і вечері.

До слова, піклуючись про повноцінний раціон харчування внутрішньо переміщених осіб, Тернопільської міською радою виділено кошти у загальній сумі 2 250 000 грн на закупівлю продуктів харчування для потреб переселенців.

Фото з відкритих джерел

 

У Тернополі на просп. Злуки проведено демонтаж тимчасової споруди

Четвер, 15 вересня 2022, 11:00

15 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради, в присутності працівників поліції демонтовано тимчасову споруду, яка була розміщена поруч з будинком на просп. Злуки, 1 в м. Тернополі.

Власника тимчасової споруди не встановлено.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 07.09.2022 року  №934 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтована тимчасова споруда знаходиться на зберіганні на території КП «Міськшляхрембуд» за адресою вул. Антіна Манастирського, 8  в м. Тернополі.

 

Від початку повномасштабної війни з Тернополя на фронт передано 44 транспортних засоби

Четвер, 15 вересня 2022, 10:57

Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України з Тернополя на фронт передано 34 автомобілі, з них 26 позашляховиків і вантажних мікроавтобусів та вісім машин швидкої допомоги.

Окрім того, військовослужбовцям ЗСУ передано 10 пасажирських автобусів, ще 1 автобус підготовлено для передачі.

Усі автомобілі забезпечені необхідними комплектуючими та паливними матеріалами.

З метою забезпечення максимальної підтримки українських захисників у боротьбі з російським агресором, окрім транспортних засобів Тернопіль надає на фронт й необхідну гуманітарну допомогу та військове спорядження.

Серед переданого:

  • 1300 комплектів військової форми;
  • 600 жилетів розвантажувальних;
  • 735 костюмів польових (завершується пошиття ще 1020 костюмів польових);
  • 100 курток утеплених;
  • 550 сумок-аптечок;
  • 12 генераторів;
  • 20 од. сонячних станцій;
  • 20 портативних газових плит;
  • 18 000 маскувальних сіток;
  • 60 «кікімор» (маскувальний одяг);
  • 25 тепловізорів (17 - за кошти працівників ТМР);
  • 10 квадрокоптерів.
  • 5 ноутбуків, 4 принтери

Для допомоги Збройним силам України працівниками лікувальних закладів Тернопільської громади спрямовано майже 1,5 млн грн із заробітної плати.

Військовим госпіталям передано лікарські засоби, вироби медичного призначення та засоби індивідуального захисту на загальну суму 1443,5 тис. грн, військовим частинам - на суму 192,4 тис. грн. Необхідна допомога нашим захисникам на фронті надаватиметься Тернополем й надалі. Віримо у нашу перемогу. Слава Україні! Слава Збройним силам України!

 

Фахівці КП «Тернопільводоканал» виконують планові ремонтні роботи на масиві «Сонячний»

Четвер, 15 вересня 2022, 10:50

В рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 14-15 вересня фахівці КП «Тернопільводоканал» виконують планові ремонтні роботи на масиві «Сонячний».

Напередодні тут було замінено орієнтовно 300 метрів основної гілки водопостачання цілого мікрорайону. Проклали її сюди ще на початку 70-х років, тож настав час замінити комунікації сучаснішими.

Працівники КП «Тернопільводоканал» виконають також перепідключення до оновленої нитки водопроводу два прилеглі багатоквартирні будинки, а також встановлять два нових пожежних гідранти Hawle.

Проведені роботи зведуть до мінімуму загрозу виникнення будь-якої аварії на цій ділянці мережі.

 

Україна приєднається до зони роумінгу ЄС - фон дер Ляєн

Середа, 14 вересня 2022, 12:09

GETTY IMAGES

Глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн заявила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.

Про це вона оголосила у своєму щорічному зверненні "Про становище Союзу" в Європарламенті, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми введемо Україну в нашу європейську вільну зону роумінгу. Настав час це зробити", - сказала вона

Після Ради асоціації Україна-ЄС за підсумками засідання 5 вересня ЄС підкреслив своє зобов’язання вивчити можливості для довгострокової домовленості про скасування плати за роумінг між ЄС та Україною.

24 липня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна планує незабаром приєднатися до роумінгового простору ЄС.

У квітні оператори мобільного зв’язку з країн ЄС та України підписали спільну заяву, якою засвідчують наміри співпрацювати задля забезпечення доступного або й безкоштовного роумінгу між Євросоюзом та Україною. Представниця ЄК Катарина Матернова зазначала, що це може бути однією з перших підвалин для майбутньої угоди щодо роумінгу між Україною та ЄС.

 

У Херсоні й деяких районах області зникла електрика – ЗМІ

Середа, 14 вересня 2022, 11:57

У Херсоні та деяких районах Херсонської області зникла електроенергія.

Джерело: "Суспільне" з посиланням на своїх кореспондентів

Деталі: У Херсоні та деяких районах області зникла електроенергія, повідомили кореспонденти "Суспільного" близько 14:20.

Причини поки не відомі.

Перед цим у Херсонській області оголошувалася повітряна тривога.

Цьому передувало: 11 вересня електроенергія зникала в Харківській області та ще низці областей після того, як російська армія вдарила ракетами по Харківській ТЕЦ-5 і ще одному об'єкту під Харковом. 13 вересня у Харкові й області повторно зникало світло, бо вийшла з ладу резервна лінія.

ОЛЕНА РОЩІНА 

 

Зеленський приїхав у звільнений від росіян Ізюм

Середа, 14 вересня 2022, 11:51

ФОТО: СТРАТКОМ

Президент Володимир Зеленський прибув у деокупований Ізюм Харківської області.

Джерело: Зеленський у Telegramуправління стратегічних комунікацій ЗСУ, 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада

Дослівно Зеленський: "Раніше, коли ми дивилися вгору, завжди шукали синє небо. Сьогодні (14 вересня - редю), коли дивимося вгору, шукаємо тільки одне – прапор України.

Наш синьо-жовтий уже майорить у деокупованому Ізюмі. І так буде в кожному українському місті й селі. Рухаємося лише в одному напрямку – вперед і до перемоги".

Деталі: Повідомляється, що Зеленський наразі у звільненому українськими десантниками Ізюмі, де урочисто підняли державний прапор.

 
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО
 
ФОТО: ТГ ЗЕЛЕНСЬКОГО

Крім того, в урочистостях прийняли участь представники ЗСУ та інших силових підрозділів, які декілька днів тому звільнили місто від російських окупантів.

На початку урочистостей присутні вшанували пам'ять загиблих захисників хвилиною мовчання, далі президент подякував воїнам за звільнені українські землі.

 
ФОТО 25 ОКРЕМА ПОВІТРЯНОДЕСАНТНА СІЧЕСЛАВСЬКА БРИГАДА
 
ФОТО 25 ОКРЕМА ПОВІТРЯНОДЕСАНТНА СІЧЕСЛАВСЬКА БРИГАДА
 
ФОТО 25 ОКРЕМА ПОВІТРЯНОДЕСАНТНА СІЧЕСЛАВСЬКА БРИГАДА

Передісторія: Місто Ізюм у Харківській області було окуповане з 2 квітня 2022 року російськими військами, 10 вересня росіяни відійшли з нього, залишаючи військову техніку.

Ізюм було сильно пошкоджено під час боїв. У ньому немає електрики, води та газу.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

Оперативники Тернополя встановили особу чоловіка, який користувався чужою карткою.

Середа, 14 вересня 2022, 11:13

Впродовж трьох днів житель Хмельницької області користувався чужою банківською карткою. Електронний гаманець був безконтактний. Платіжний засіб власниця залишила в терміналі і чоловік скористався ним, оскільки картка була безконтактною.

Аби перевірити чи там є гроші, він купив товар за 50 гривень. Далі почав оплачувати й інші покупки. Загальна сума, яку хмельниччанин витратив на власні потреби за три дні, 8 тисяч гривень.

Власниця картки - пенсіонерка, 1947 року народження. Жінка карткою користується рідко, а мобільний телефон старий, тож смс-повідомлення вона не отримувала. Зникнення картки виявила за кілька днів і вже тоді з'ясувала, що на ній не залишилося грошей. За допомогою потерпіла звернулася до поліції.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами, працівники карного розшуку Тернополя встановили особу підозрюваного. Це - житель селища Ярмолинці, 1991 року народження. У скоєному він зізнався і каже, що поверне витрачені кошти.

Проте це не звільнить його від відповідальності. Чоловік відповідатиме у суді відповідно до ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські розшукують шахрайку, яка виманила у жительки Чортківського району кошти за оренду неіснуючої квартири

Середа, 14 вересня 2022, 11:11

У шахрайську пастку потрапила 42-річна жителька Чортківського району. Жінка перерахувала незнайомці, яка обіцяла їй здати квартиру в Тернополі,  майже 5 000 гривень.

Як розповіла потерпіла, на одному із сайтів вона знайшла оголошення про здачу квартири в центрі Тернополя. Зателефонувала жінці, яка виставила допис. Під час спілкування орендодавиця попросила перерахувати їй завдаток за житло. Потерпіла двічі перекинула гроші на номер мобільного телефону, який продиктувала їй шахрайка. Загальна сума –  4 950 гривень.  Після цього аферистка вимкнула свій телефон і більше на зв’язок не виходила.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають: не перераховуйте гроші на банківські картки і на мобільні номери до перегляду житла і знайомства з його орендодавцем. Потрібно вимагати від господаря помешкання пред'явити документи. І не тільки власний паспорт з пропискою, а й документи, що підтверджують право власності на житло. При пошуку квартири краще скористатися послугами фірм з нерухомості.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі демонтують три тимчасових споруди, які розміщені на проспекті Злуки

Середа, 14 вересня 2022, 11:10

14 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції в процесі підготовки до демонтажу від’єднали від електропостачання три тимчасових споруди, які розміщені на проспекті Злуки (біля будинку №1 та біля ЗГТ «Текстильник») в м. Тернополі.

Власники тимчасових споруд не встановлені.

У зв’язку із технічною неможливістю провести демонтаж двох тимчасових споруд в цілісному вигляді, постійно діюча робоча демонтує їх шляхом розбору.

Демонтаж проведуть на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 07.09.2022 року  № 934 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

 

Близько 260 жителів Тернопільської громади отримають грошову допомогу

Середа, 14 вересня 2022, 11:06

14 вересня на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про надання грошової та безготівкової адресної допомоги мешканцям Тернопільської міської територіальної громади.

Так, відповідно до рішення, грошову допомогу отримають 257 тернополян на загальну суму 372 000 грн.

Ще восьми громадянам буде надано адресну безготівкову допомогу в розмірі 50% відшкодування оплати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання.

 

У ЄС і Британії готуються подати позови проти Google на 25 мільярдів євро

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:40

Проти компанії Google готуються судові позови у Європейському Союзі та Великій Британії на загальну суму 25 мільярдів євро за звинуваченням у нечесній конкуренції на ринку цифрової реклами.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Компанію, яка є ключовим гравцем на ринку онлайн-реклами, звинувачують у зловживанні на ринку рекламних технологій, пов’язаних із координацією продажу рекламного простору онлайн.

Як пояснює Дам’єн Джераден з бельгійської юридичної фірми Geradin Partners, яка бере участь у підготовці позову в ЄС, через неконкурентну поведінку Google "місцеві та національні ЗМІ, які відіграють життєво важливу роль у нашому суспільстві, протягом тривалого часу зазнавали шкоди".

Аналогічний позов у Великій Британії до Апеляційного трибуналу з питань конкуренції планує подати в жовтні юридична фірма Humphries Kerstetter. Там кажуть, що через антиконкурентну поведінку Google протягом багатьох років інформаційні сайти і малий бізнес втратили приблизно сім мільярдів фунтів стерлінгів.

У Великій Британії позивачами автоматично будуть усі постраждалі сторони, тоді як у позові в ЄС, який буде подано в Нідерландах, потенційні заявники повинні самостійно звертатися для приєднання до позову.

На прохання про коментар Google лише зазначив, що його інструменти допомагають вебсайтам знаходити потенційну аудиторію, і лише у Великій Британії це принесло 700 тисячам підприємств додаткові приблизно 55 мільярдів фунтів стерлінгів.

Як повідомлялося, ірландська комісія із захисту даних оштрафувала Instagram на рекордні 405 мільйонів євро за порушення Загального регламенту захисту даних Євросоюзу.

Європейська правда

 

Пішохід, яка порушила ПДР, потрапила під колеса автомобіля.

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:15

12 вересня під колеса автомобіля потрапила пенсіонерка. Аварія трапилася о 20:05 у Тернополі на вулиці 15 Квітня.

Водій автомобіля ВАЗ збив жінку, 1938 року народження. За попередніми даними, тернополянка переходила дорогу за межами пішохідного переходу.

Її бригада екстреної меддопомоги госпіталізувала до лікарні з забоями та іншими тілесними ушкодженнями.
У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство згідно зі статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Злодія, який крав товар з крамниць, розшукали тернопільські поліцейські

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:11

евідомий відвідувач викрав  товар – таке повідомлення отримали працівники поліції від працівників одного  з торгових закладів міста. Поліцейські  спіймали злодія.

Протиправне, як встановили правоохоронці, вчинив 46-річний місцевий житель. Зловмиснику тричі  вдавалося винести з магазинів дрібну побутову техніку: зарядні пристрої, навушники, електробритви. Під час чергової спроби винести з крамниці товар зловмисника затримали.

Чоловік в минулому вже притягувався до відповідальності за аналогічні злочини, не працює. Крадені речі ніс до ломбарду, або ж використовував для власних потреб.

За усіма фактами злочинів слідчі розпочали кримінальні провадження згідно ч. 4 статті 185( крадіжка) Кримінального кодексу України.  Поліцейські встановлюють причетність підозрюваного до інщих аналогічних протиправних діянь. Слідчі дії тривають.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі в рамках співпраці з чеськими партнерами з’являться будинки блочного типу для вимушено переселених громадян

Вівторок, 13 вересня 2022, 10:10

Іноземні партнери та міжнародні організації продовжують активно підтримувати Україну та надавати всебічну допомогу нашим громадянам.

12  вересня до Тернополя з робочим візитом завітала чеська делегація у складі: Генерального консула Чеської Республіки у Львові Давида Нови, представника Міністерства закордонних справ Чехії Марека Свободи, представника Міністерства промисловості та торгівлі Чехії Марії Горбатової та представників бізнес-структур Чехії – Іржі Плеціти, компанія «Linet» та Романа Балажа, компанія «OMNIPOL».

Під час зустрічі було підписано меморандум, мета якого – допомогти з житлом внутрішньо переміщеним особам, які вимушено покинули свої домівки через війну.

«Станом на сьогодні у Тернополі проживає понад 28,2 тисяч офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Розуміємо, що їхня кількість потенційно може збільшуватись, адже наразі відбувається евакуація мешканців з тих населених пунктів, де під загрозою проведення опалювального сезону, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Наразі працює система «Прихисток», є чимало помешкань, які тернополяни надають безкоштовно для проживання переселенців, житлом слугують багато гуртожитків наших закладів профтехосвіти. Однак, разом з тим, потрібно думати та створювати нові місця, де внутрішньо переміщені громадяни зможуть комфортно проживати. Тому ми активно працюємо у цьому напрямі з нашими міжнародними партнерами».

Міський голова додає, що підписаний меморандум заплановано реалізувати впродовж двох місяців. Тернопіль виділить земельну ділянку для облаштування житла для внутрішньо переміщених осіб.

Своєю чергою чеська сторона забезпечить виготовлення, перевезення й облаштування будинків блокового типу для проживання внутрішньо переміщених осіб.

Зі слів представника Міністерства закордонних справ Марека Свободи, Чеська Республіка рада допомогти містам України, де зараз живуть люди, які були вимушені покинути свої домівки на сході України.

«Після завершення війни плануємо надати Україні ще більшу допомогу, до прикладу, в галузі енергетики та інфраструктури, щоб разом з тим допомогти Україні наблизитися до Європейського Союзу, а також допомогти українським друзям підвищити рівень життя в країні», – наголосив пан Марек Свобода.

 

 

Мешканець Чортківщини при спробі отримати допомогу, втратив свої гроші. Поліцейські застерігають від такого роду шахрайств

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:50

Інформація про можливість отримати допомогу від держави чи міжнародних організацій, активізувала чимало шахраїв. Людям  надходять повідомлення про виплати у смс та месенджерах. У результаті з картки, зникають кошти.

В телеграм-каналі мешканець Чортківського району побачив інформацію про виплати для українців допомоги  від ООН. Кібершахрай пропонував клієнтам перейти за посиланням на фішинговий сайт, щоб пройти опитування,  заповнити персональні дані та дані банківських карток для отримання допомоги. Чоловік виконав всі вказівки, сподіваючись отримати гроші. Лише наступного дня він виявив, що з  банківської картки зникли 50 тисяч гривень. Довелося звертатися в поліцію. У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють усі обставини правопорушення.

Застерігаємо: будь-які виплати через чат-боти в телеграм чи на інщих месенджерах, де від вас вимагають увійти в інтернет банкінг чи ввести тризначний CVV код і підтвердження по СМС – це шахрайство!

Жодний банк чи організація не створювали каналів та ботів для виплат у телеграмі або в інших месенджерах

Зареєструватися для отримання допомоги можна лише на фіційному сайті https://aid.edopomoga.gov.ua/app#social_status

Якщо дані платіжної картки помилково введено на шахрайському веб-сайті, негайно заблокуйте платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, гарячої лінії банку (телефон зазначено на звороті картки) або через інтернет-банкінг.

Застережіть від подібних шахрайств  своїх родичів, дбайте про фінансову безпеку!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

П'ять автопригод за дві останніх доби трапилося на дорогах Тернопільщини

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:49

Впродовж 10 та 11 вересня слідчі Тернопільщини зареєстрували 5 дорожньо-транспортних пригод в яких тілесні ушкодження різного ступеня складності отримали восьмеро людей.

Десятого вересня близько 13:00 на вулиці Острозького у Тернополі в автопригоду потрапило два автомобілі та автобус. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій Toyota Prado, виїжджаючи з стоянки, врізався у Ford. Після цього транспортні засоби за інерцією відкинуло на припаркований автобус. Усі кермувальники тверезі.

Не дотрималася безпечного інтервалу та дистанції й в'їхала в Nissan X-Trail, що рухався попереду, водійка BMW. Аварія трапилася у Тернополі. На щастя, травмованих немає. На винуватицю поліцейські склали адмінпротокол.

11 вересня о 15:15 на лінію "102" надійшло повідомлення від пасажирки автомобіля Renault Trafic про аварію. Слідчо-оперативна група, яка виїжджала на місце ДТП встановила, що на трасі Тернопіль-Львів-Рава-Руська, неподалік села Довжанка, водій Mercedes Atego 815 допустив зіткнення із Renault Trafic, що їхав попереду, а той, в свою чергу, зіткнувся з ще одним бусом марки Renault Master.

В результаті удару за меддопомогою звернулися водій та троє пасажирів Renault Trafic. У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Того ж дня про чергову аварію повідомив й житель Підволочищини. Чоловік заявив, що він послизнувся та потрапив ногою під сусідський мотоблок з причепом. Від госпіталізації заявник відмовився, а місцеперебування водія встановлюють поліцейські.

В ніч з 11 на 12 вересня на дорозі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече, неподалік села Кобиловолоки, водій автомобіля ВАЗ при виїзді з другорядної дороги на головну не пропустив та врізався в VW Caddy. І кермувальнику, і  пасажирці ВАЗу надавали меддопомогу.

Причини усіх автопригод встановлюють працівники поліції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Остерігайтеся шахраїв: не розголошуйте нікому дані, пов’язані з банківською карткою

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:48

До співробітників Збаразького відділення поліції надійшло повідомлення від 49-річної жительки Великобірківської громади про те, що невідома особа шляхом обману заволоділа її коштами з банківської картки. Загальна сума – 41 500 гривень.

За словами потерпілої, до неї зателефонував незнайомець, який представився співробітником служби безпеки банку. Повідомив, що з картки жінки намагаються незаконно зняти гроші невідомі і для того, щоб вберегти кошти, необхідно провести деякі операції. Заявниця повірила співрозмовнику та виконала усі його вказівки, зокрема, продиктувала йому SMS-код, який надійшов їй на мобільний. Як результат, з її кредитної картки викрали кошти.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Правоохоронці вкотре застерігають жителів краю не довіряти телефонним незнайомцям, які представляються працівниками банку. Не розголошуйте жодних реквізитів вашої картки, а також коди, які надходять на мобільний телефон.

Ніколи не встановлюйте жодних програм чи застосунків з функціоналом віддаленого доступу на прохання банківських співробітників. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб. Будь-які операції з платіжною карткою краще проводити особисто у відділенні банку.

Якщо все ж таки ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Як я дивитимусь в очі синові, коли в такий складний час не піду боронити рідний край - тернопільський поліцейський Тарас Гогусь .

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:21

Старший сержант поліції  Тарас Гогусь - люблячий батько, чоловік, син. Він віддано захищав рідну землю, відстоював її незалежність та свободу. Життєва стежина поліцейського взводу №1 роти патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль» ГУНП в Тернопільській області обірвалася 27 квітня 2022 року поблизу селища Золоте на Луганщині. 6 червня йому б виповнився 51 рік…

Народився Тарас Зіновійович у селі Заздрість на Теребовлянщині. Він -  шоста дитина в багатодітній родині. Загальну освіту здобув у місцевій школі, а відтак продовжив навчання у Тернопільському вищому  професійному училищі сфери послуг та туризму. Після служби в армії, яку проходив на Дніпропетровщині, хлопець вирішив поповнити лави тернопільської міліції.  В 1991 році розпочав роботу в  патрульно-постовій службі, а згодом зайнявся розшуковою роботою в  УМВС в Тернопільській області. У 2002 році Тарас створив власну сім’ю, а вже через рік дружина Галина подарувала його найбільше щастя в житті  – синочка Віктора. Його любив безмежно, піклувався з великою батьківською любов’ю, дарував всю ласку і тепло. Через життєві обставини довелося залишити міліцейську службу, обоє з дружиною важко працювали, аби забезпечити сину щасливе дитинство та майбутнє. Галина працювала вдень, а Тарас ходив на нічні зміни, після яких цілий день доглядав за малюком.

Син Віктор пригадує, як батько змалку прищеплював йому любов до всього українського: він був патріотом рідної землі, шанував українську мову. А ще привів сина у волейбол. Завдяки татовим старанням хлопчик  зумів проявити себе у спорті, потрапив в другу у вищу волейбольну лігу, не раз здобував командну першість на змаганнях. Однак, тепер бачить себе не на волейбольному майданчику, а як і тато – в поліції. 19-річний юнак  навчається на юридичному факультеті та  хоче стати слідчим. Зізнається, коли почалася війна, він  дуже хотів йти служити  на підмогу батьку. Але той сказав: «Маму одну залишати не можна, а раптом щось трапиться – ти будеш опорою і підтримкою в родині». Як відчував…

Гідний приклад  патріота Тарас Гогусь показав сину ще під час подій на Майдані. Коли розпочалася Революція Гідності, чоловік одразу вирушив до Києва на протести, аби виразити свою громадянську позицію Він  долучився до самооборони, охороняв барикади, патрулював.  Коли ж повернувся додому і дізнався, що формується батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Тернопіль», одразу вирішив поновитися  на службі. 
"Як я потім буду дивитися в очі синові, коли в такий складний час не піду боронити рідний край?" – сказав дружині. 
У 2014 році Тарас Гогусь вперше вирушив на буремний схід. З того часу і почалися постійні відрядження  в зону АТО.  За 8 років сумлінної служби став досвідченим бійцем, отримав  почесні нагороди та відзнаки.

Перші проводи у складі батальйону дружина пам’ятає й досі. Зізнається, дуже переживала за чоловіка, не знала, що його чекає там, але плакала вже вдома, аби не передавати йому своє хвилювання. Каже, Тарас завжди випромінював позитив, умів заспокоїти, розвеселити. Жалітися не вмів, а навпаки, за  добрим словом і підтримкою до нього зверталися як рідні, так і друзі.  Маленький Віктор дуже пишався, що татко обороняє Україну. Щодня чекав від нього дзвінка, а найбільше – його повернення. Як би важко не було, поліцейський телефонував з хорошими та світлими новинами, особливо для старенької матері. Її теж ніжно оберігав від усього негативу. Жінка до останнього дня не підозрювала, що син воює на передовій.


Попри обстріли, бійці намагалися максимально допомогти місцевим мешканцям вижити в умовах війни. Вони розвозили гуманітарну допомогу, отриману від тернопільських волонтерів. 
Біля будинку поліцейського квітне малесенька яблунька. Саджанець Тарас привіз на згадку під час  чергової ротації, аби посадити її біля своєї нової, такої бажаної оселі. Мріяв про свій сад, був хорошим господарем. Любов до землі  ще  з дитинства йому прищепили батьки. Навіть під час перебування на сході, як тільки мав змогу, копав грядочки, аби посадити бодай зелень, частував побратимів своїм борщем, а на Різдвяні чи Великодні свята, які доводилося проводити далеко від  дому, готував бойовим товаришам традиційну страву. 
Дуже тішився, коли врешті вдалося придбати своє житло за містом, а біля нього клаптик землі. Перед війною справили новосілля. Помешкання доводив до ладу власними руками, планував приймати у себе в садочку друзів, насадити городини, а біля яблуньки поставити гойдалку…
У власній домівці вдалося пожити лише 4 місяці.  Життя бійця обірвалось раптово, від рук російських окупантів.  Квітневу тишу розірвав вибух: ворожий артилерійський снаряд влучив на позицію, де перебували тернопільські поліцейські. Страшна та несправедлива смерть зруйнувала усі плани на життя, забрала в України її воїна, в старенької мами сина, в дружини – чоловіка, а в сина – батька.

Людина не вмирає. Вона живе стільки, скільки її пам’ятають. Вдячну пам’ять про Тараса зберігатимуть усі, хто його знав, працював поруч із ним, товаришував та мріяв про щасливе майбутнє у вільній країні. 
Світла та вічна пам’ять полеглим за волю України!


 

Закликаємо тернополян та гостей міста не годувати тварин у зоокутку парку Сопільче

Понеділок, 12 вересня 2022, 11:19

У зоокутку тернопільського парку Сопільче наразі мешкає понад 70 представників парнокопитних та птиці. Працівники зоокутка піклуються про усіх підопічних, доглядають та годують відповідно до сезонного раціону: трава, овочі та зернові культури. Саме тому відвідувачів закликають не підгодовувати звірів у зоокутку.

«Тварин годувати не потрібно, вони мають чудовий раціон та забезпечені всім, зокрема, і вітамінами. Наразі тварин годують зеленою масою, в якій є достатня кількість вітамінів. Коли ж закінчується трава, тваринам дають відповідні корми – подрібнені ячмінь, пшеницю тощо. Окрім того, на зиму додатково закупляються овочі, тож тварин підгодовувати не потрібно», – розповідає директор КП «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач.

Адміністрація зоокутка додає, люди часто приносять шкірки з бананів, кабачків, баклажанів, картоплі, буряка, підгнилі яблука, хліб із цвіллю, іноді з поліетиленовим кульком, цукерки в обгортці. Це все може спричинити загрозу здоров’ю та життю мешканцям звіринцю. А лікувати диких тварин дуже складно.

За словами фахівців, навіть сам факт взаємодії із ветеринарами є великим стресом для тварин, не кажучи вже про сам процес лікування. При вилові для обстеження та лікування є ризик травмування і для персоналу,  й для тварин. Іноді доводиться застосовувати транквілізатори, щоб надати невідкладну допомогу. На щастя, наразі тернопільські ветеринари рятують жителів зоокутка, які довірливо їдять усе, що потрапляє їм під ноги.

Тож просимо тернополян та гостей міста під час відвідування зоокутка уважно читати таблички щодо правил поведінки, які категорично забороняють годувати тварин. Якщо ж у вас є бажання пригостити тварин, то поцікавтесь в адміністрації зоокутка, що можна залишити для тварин. Тоді ваш гостинець передадуть пернатим чи копитним у потрібній кількості і відповідно до графіка годувань. Потреби такої немає, кажуть у зоокутку, але це значно краще, аніж перекидати їжу до вольєрів.

Щоб тварини почувалися комфортно, закликаємо відвідувачів не вигулювати собак поблизу огорожі зоокутка.

Додатково звертаємо увагу, що гучні звуки можуть лякати тварин, тож намагайтеся мінімізувати надмірний шум.

 

Через "Дію" тепер можна подати заяву на статус кандидата на всиновлення: як це зробити

П'ятниця, 09 вересня 2022, 13:49

У "Дії" оголосили про спрощення процесу усиновлення - у сервісі запустили послугу реєстрацію для потенційних батьків, щоб всиновити дитину, онлайн.

Про це повідомляє пресслужба "Дії".

"Через повномасштабне вторгнення Росії багато дітей залишилися без батьків. Водночас процес усиновлення дуже складний, бюрократичний та корумпований. Команда Дії працює над спрощенням цього, щоб якомога більше дітей змогли знайти родину.

Це вже друга послуга з усиновлення на порталі Дія, раніше ми запустили консультації, а сьогодні - реєстрацію для потенційних батьків, щоб всиновити дитину", - пояснили в сервісії.

Як зареєструватися онлайн:

1. Увійдійть у кабінет громадянина на порталі Дія: diia.gov.ua.
2. Натисніть Послуги - Сімʼя - Усиновлення: реєстрація кандидатом
3. Заповніть анкету, вказавши дані про шлюб та чоловіка/дружину, фактичну адресу проживання та про дитину, яку ви хочете усиновити: стать, вік тощо.
4. Завантажте потрібні документи.
5. Підпишіть заяву е-підписом та натисніть Надіслати.

Далі заяву перевірятимуть працівники служби у справах дітей, це триватиме 5 робочих днів, пояснюють в "Дії.

"Після цього служба у справах дітей завітає до вас додому, щоб переконатися, що там може жити дитина.

Якщо все добре - усиновлювачів очікує подальша реєстрація на статус кандидата", - йдеться у повідомленні.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

В Дніпрі з’явиться вулиця Бандери – мер

П'ятниця, 09 вересня 2022, 12:50

ФОТО: GETTY IMAGES

Міський голова Дніпра Борис Філатов повідомив, що одна з центральних вулиць міста носитиме ім’я Степана Бандери.

Джерело: Філатов у Telegram

Пряма мова Філатова: "В рамках декомунізації/деколонізації/дерусифікації Дніпрорада вирішила перейменувати ще 45 топонімів".

Деталі: За його словами, в цей перелік входить присвоєння одній з центральних вулиць Дніпра імені Степана Бандери.

Що було раніше: У квітні Філатов казав, що у місті дуже багато вулиць, які мають назви, пов'язані з Росією, які треба перейменувати. "По всій країні йде масова дерусифікація. І ми відмовлятимемося від російських географічних назв", - обіцяв мер.


 

СБУ показала фото зі звільненої Балаклії

П'ятниця, 09 вересня 2022, 11:04

Служба безпеки України опублікувала фото зачистки міста Балаклія на Харківщині та селища Високопілля на Херсонщині, які деокупували ЗСУ.

Джерело: СБУ у Telegram

Дослівно СБУ: "Крок за кроком повертаємо рідні міста і села! Спецпризначенці Центру спецоперацій "А" СБУ пліч-о-пліч з бойовими побратимами з Сил оборони звільнили Високопілля та Балаклію!".

 

Деталі: В СБУ опублікували фото з деокупованих міста і селища.

 

"Йдемо вперед – до нових перемог! І жоден ворог нас не зупинить!", – підсумували в СБУ.

 

Передісторія:

 

У Британії оприлюднили деталі церемонії проголошення нового короля

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:20

Принц Чарльз, який технічно став главою британської монархії після смерті Єлизавети II, офіційно буде проголошений королем у суботу.

Про це повідомляє BBC, пише "Європейська правда".

Церемонія пройде в Сент-Джеймському палаці в Лондоні перед церемоніальним органом, відомим як Рада з вступу на посаду.

На зібранні буде оголошено про смерть королеви Єлизавети II та буде зачитано традиційне звернення. Потім король, який взяв собі ім’я Чарльз III, відвідає другу зустріч із цією групою, де він проголосить свою першу заяву та принесе клятву зберегти Церкву Шотландії.

Пізніше Чарльз III буде офіційно проголошений новим королем, а з майданчиків по всьому місту пролунають гарматні залпи.

 

Прапори, приспущені через загальнонаціональну жалобу, піднімуть на 24 години, починаючи з 13:00 суботи за місцевим часом, щоб відзначити проголошення короля, а потім їх знову приспустять.

Тим часом королева Єлизавета II спочиватиме в соборі Святого Джайлза в Единбурзі, у той час, як буде іти підготовка до її похорону, який очікується приблизно через 10 днів.

Потім труну доставлять літаком до Лондона, де сотням тисяч людей буде дозволено прийти протягом чотирьох днів у Вестмінстер-хол.

У віці 96 років у шотландському замку Балморал 8 вересня померла королева Великої Британії Єлизавета II.

У Великій Британії, а також усіх країнах Співдружності Націй розпочалася десятиденна жалоба у зв’язку зі смертю королеви Єлизавети II.

 

Поліцейські застерігають від телефонних шахраїв: не розголошуйте зміст отриманого вами SMS-повідомлення іншим особам

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:18

У шахрайську пастку потрапила пенсіонерка з Харкова, яка наразі проживає у Тернополі. Після спілкування з телефонним незнайомцем з двох банківських карток жінки були викрадені кошти. Загальна сума – понад 40 000 гривень.

За допомогою харків’янка звернулася до співробітників Тернопільського райуправління поліції. Як розповіла, до неї зателефонував незнайомець, який представився працівником однієї із мереж мобільного оператора. Він повідомив, що вишка мобільного зв’язку пошкоджена і номер жінки потрібно перевести на іншу станцію. Для цього попросив продиктувати йому пароль, який прийшов їй у SMS-повідомленні. Потерпіла виконала усі вказівки телефонного незнайомця. Невдовзі номер телефону жінки заблокували, а з двох банківських карток викрали усі кошти.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Будьте обережні, коли відповідаєте на дзвінок з незнайомого номеру та завжди перевіряйте інформацію, яку вам повідомляють. У жодному разі не розголошуйте зміст отриманого вами SMS-повідомлення та інші особисті дані іншим особам. Також не виконуйте на телефоні операцій за вказівками незнайомців. Встановіть ліміт на зняття коштів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

\

 

Черговий аферист збагатився на довірі, поліцейські розшукують зловмисника

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:17

Купив мобільний у шахрая мешканець міста Монастириська. Схема злочину добре відома, проста, але й надалі дієва: оголошення, приваблива ціна, і обов’язкова оплата товару перед відправкою.

Значна знижка на недешевий ґаджет привабила потерпілого. На післяоплату,  продавець не погоджувався, але це не насторожило покупця і він погодився оплатити товар.

Новий айфон чоловік не отримав, натомість втратив майже 22 тисячі гривень.

За фактом шахрайства  слідчі розпочали кримінальне провадження, особу афериста встановлюють.

Нагадуємо: часто шахраї в мережі не продають жодного товару, а створюють фейкові лоти з продажів, або ж навіть цілі сторінки відомих онлайн-платформ.  Жертва реагує на привабливу ціну або ж на дефіцитний товар і потрапляє в  шахрайську схему.

Продавець такого «товару» просить передоплату, або під різними приводами буде дізнаватися дані Вашої картки.

Правоохоронці радять  не перераховувати гроші наперед ні за доставку, ні за сам товар, перевіряти банківські картки, телефони та сумнівні посилання на сайти кіберполіції у розділі "Stop fraud", адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У аварії на Тернопільщині травмувався неповнолітній мотоцикліст.

П'ятниця, 09 вересня 2022, 10:09

Із тілесними ушкодженнями до лікарні Копиченець бригада екстреної медичної допомоги 8 вересня госпіталізувала 15-річного місцевого жителя.

Травми юнак отримав в дорожньо-транспортній пригоді. Про неї на лінію "102" повідомили лікарі медзакладу. На місце аварії виїжджала слідчо-оперативна група.

За попередньою інформацією, близько 19:00 водій автомобіля Skoda Octavia під час розвороту врізався в мотоцикл KTM 390 DUKE. Десятикласника госпіталізували, а у водія авто взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/u-avariji-na-ternopilshhini-travmuvavsya-nepovnolitnij-motocziklist909/

 

Спецслужби РФ створили фейковий сайт Зеленського для німців – ОП

Четвер, 08 вересня 2022, 11:46

ФОТО З FACEBOOK OП

Російські спецслужби створили для німецької аудиторії фейковий сайт Володимира Зеленського, щоб дискредитувати президента України.

Джерело: пресцентр Офісу президента з посиланням на дані української розвідки

Деталі: За інформацією Головного управління розвідки, спецслужби РФ створили фейковий інтернет-портал для дискредитації Зеленського у країнах Західної Європи. Зокрема, 7 вересня з’явився такий сайт для німецької аудиторії. Його запуск мав відбутися 30 вересня.

В ОП наголошують, що на офіційних ресурсах Офісу Президента немає жодної інформації про цей сайт. Крім того, портал створений для привласнення коштів під виглядом фонду допомоги Україні.

Дослівно ОП: "Закликаємо українців і міжнародну спільноту не довіряти російським фейкам і брати до уваги інформацію виключно з офіційних сторінок президента України та Офісу глави держави".

Нагадаємо: У серпні розвідка повідомила, що російські спецслужби створили фейковий сайт так званого "Фонду Зеленського" та підготували широку медійну кампанію для дискредитації президента України.

 

Країни Балтії та Польща закриють в’їзд російським туристам

Четвер, 08 вересня 2022, 11:33

ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО, GETTY IMAGES

Країни Балтії та Польща з 19 вересня запроваджують жорсткі обмеження на в'їзд для громадян Росії з шенгенськими туристичними візами, незалежно у якій країні вони видані.

Про це повідомили члени уряду Естонії на прес-конференції у четвер, пише "Європейська правда" з посиланням на ERR.

"Разом із Латвією, Литвою та Польщею ми хочемо суттєво обмежити в'їзд громадян Росії, метою яких є туризм. Сьогодні ми разом із прем'єр-міністрами Латвії, Литви та Польщі зробимо заяву з цього приводу. Ми вже оцінили це як необхідне", - заявила прем'єр-міністр Кая Каллас.

Каллас виділила питання безпеки як одну з причин введення обмежень на в'їзд, оскільки Естонія не може контролювати всіх, хто прибуває. Вона зауважила, що обмеження повинні передбачати винятки для тих, хто відвідує членів сім'ї, дисидентів та власників посвідок на проживання.

Каллас також зазначила, що оскільки авіасполучення було призупинено через введені проти Росії санкції, на прикордонні з Росією країни лягло дуже велике навантаження.

Глава МЗС Естонії повідомив, що балтійська країна закриє в’їзд для російських туристів з 19 вересня.

"Естонія має політичну волю, яку ми реалізуємо у правовому полі. У ніч з 18 на 19 вересня почне діяти заборона на в'їзд до Естонії через шенгенський зовнішній кордон для громадян РФ, незалежно від того, яка країна видала шенгенську візу", – сказав міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

Глава МЗС Латвії напередодні повідомив що Литва, Латвія та Естонія домовились суттєво обмежити в’їзд росіян, у яких є чинні шенгенські візи.

У вівторок Європейська комісія оприлюднила пакет проєктів рішень про зміну візових правил для громадян РФ. Про те, що є та чого бракує у планах Євросоюзу, читайте в статті Що змінить рішення ЄС про візи для росіян та чому воно не має задовольнити Україну.

 

У Львові рятують брата з сестрою, у чий дім на День Незалежності влучила ракета РФ

Четвер, 08 вересня 2022, 11:04

15-річний Олег та 13-річна Богдана – рідні брат і сестра, які серйозно постраждали, коли в їхній дім на День Незалежності України прилетіла російська ракета.

Того дня діти втратили маму, розповідають у Першому медичному об'єднанні Львова.

Лікарі кажуть, що хлопець "народився у сорочці" – уламок ворожого снаряду застряг за кілька міліметрів внутрішніх органів.

"Ще трішки і він міг пошкодити печінку та кишківник", – наголошують медики.

Лікарі кажуть, що 15-річний Олег "народився у сорочці"

Крім того, в Олега – численні відкриті рани живота, нижньої частини спини, тазу, шиї, голови та плеча, садна та забої. Також у підлітка наскрізна рана правого плеча, струс головного мозку та ушкодження слухової (євстахієвої) труби.

У підлітка численні травми внаслідок ворожого прильоту

Його молодша сестричка також отримала численні травми внаслідок ворожого "прильоту". У Богдани – множинні пошкодження нижніх кінцівок, травми гомілки та вуха, поверхнева травма частин голови, численні садна. Лікарі оцінюють її поранення як середнього ступеня тяжкості.

13-річна Богдана отримала множинні пошкодження нижніх кінцівок

У Першому медоб'єднанні Львова не уточнили, звідки саме поранені діти. Але відомо, що після трагічного ракетного удару евакуаційним потягом їх доправили до лікарні Святого Миколая у Львові. Там медики одразу провели хірургічну обробку ран.

На 15-річного Олега попереду ще чекає тривала реабілітація. З обома дітьми нині працює психолог.

Олег та Богдана разом із тіткою, яка опікуватиметься ними, поки батько не одужає. Усі фото: Перше медоб'єднання Львова

Їхній батько також постраждав. Він знаходиться у лікарні на Дніпропетровщині, де йому вже провели п'ять операцій. Чоловік зараз у реанімації, кажуть у першому медоб'єднанні.

 

Доки батько Олега та Богдани не одужає, дітьми опікуватимуться родичі. Зокрема тітка, яка зустріла поранених брата з сестрою у Львові.

"Ми продовжуємо приймати пацієнтів із різних регіонів України, постраждалих внаслідок бойових дій. І докладаємо максимум зусиль, створюючи Національний реабілітаційний центр "Незламні" UNBROKEN Ukraine для порятунку українців на Батьківщині", – підсумовують у Першому медоб'єднанні Львова.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Впродовж серпня тернопільські поліцейські склали понад 240 адмінпротоколів на водіїв за керування у нетверезому стані

Четвер, 08 вересня 2022, 10:42

За минулий місяць співробітники поліції оформили 9 147 адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку.

У серпні на дорогах Тернопільщини трапилося 227 дорожньо-транспортних пригод. Із них 61 – із постраждалими, в яких 13 людей загинули,  ще 80  отримали травми. 16 аварій трапилося за участю пішоходів. 28 аварій вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку.

Серед основних причин ДТП: перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування та виїзд на смугу зустрічного руху.

Минулого місяця поліцейські виявили 241 особу, котрі сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння. На порушників склали адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Правоохоронці нагадують: за керування транспортом у стані сп'яніння передбачений штраф у розмірі від 17 до 51 тисячі гривень з позбавленням права на керування та конфіскацією авто. За вчинення ДТП у стані сп’яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, згідно зі статтею 286-1 Кримінального кодексу України,  передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції  Тернопільської області


 

Водій загинув, а двоє пасажирів у лікарні - наслідки ДТП на Тернопільщині

Четвер, 08 вересня 2022, 10:40

Дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими зареєстрували працівники відділу розслідування злочинів у сфері транспорту 7 вересня.

Близько опівдня на автодорозі Тернопіль-Ланівці, біля села Чернихівці, водій автомобіля ВАЗ не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням і допустив з'їзд легківки в кювет. Після цього транспортний засіб врізався в перешкоду.

На момент аварії в салоні авто, окрім водія, перебувало двоє пасажирів - його неповнолітній син та односельчанин.

Життя 54-річного кермувальника врятувати не вдалося. Він помер на місці ДТП. Пасажирів бригада екстреної допомоги доправила до медзакладу.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно із ч. 2 ст. 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські застерігають: шахраї виманюють кошти під приводом продажу дров

Четвер, 08 вересня 2022, 10:38

В області активізувались шахраї, які розміщують в інтернеті оголошення про продаж паливних дров та після отримання передоплати за товар зникають.

Минулої доби у схожу шахрайську пастку потрапила жителька Підволочиської громади. Жінка в одній із соцмереж знайшла оголошення про продаж дров. Зв’язалася з продавцем, який погодився доставити товар лише після оплати. Потерпіла перекинула на банківську картку незнайомця 7 000 гривень. Після отримання коштів зловмисник вимкнув свій телефон.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають жителів області від шахрайської схеми. Не перераховуйте гроші як завдаток чи передоплату за товар навіть у мінімальних розмірах. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця. Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи Інтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая і попереджає про це інших. Якщо є можливість, зустрічайтеся з продавцем особисто і розраховуйтеся за товар лише після його отримання.

Відділ комунікації поліції  Тернопільської області


 

У гуманітарному штабі, що діє на базі Центру науки Тернополя, відбулася видача матраців і ковдр внутрішньо переміщеним особам

Четвер, 08 вересня 2022, 10:38

У Тернополі продовжують надавати усю необхідну допомогу внутрішньо переміщеним особам, котрі через активні бойові дії змушені покинути власні домівки та шукати прихистку в більш безпечних областях.

Так, 7 вересня у Гуманітарному штабі, що діє на базі Центру науки Тернопіль, організовано видачу матраців та ковдр для внутрішньо переміщених осіб.

«Дякуємо Благодійному фонду «Рокада» та представництву Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні, які активно долучаються до допомоги внутрішньо переміщеним особам. Завдяки їм переселенці у Тернополі можуть отримати речі, яких вони дійсно потребують та раніше не отримували. Зокрема, сьогодні це – матраци та ковдри. Така допомога надаватиметься й надалі – згодом вимушено переселені громадяни зможуть отримати у нашому волонтерському центрі і подушки, й кухонні набори, рушники, розкладачки та інші побутові речі, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Від початку воєнних дій у Тернополі десятки тисяч переселенців отримали прихисток. Сьогодні офіційно у нашій громаді проживає понад  28 тисяч таких осіб. Більша частина з них – це люди, які втратили усе і потребують будь-якої допомоги. Тому дякуємо нашим міжнародним партнерам за співпрацю і підтримку».

На базі гуманітарного штабу внутрішньо переміщені особи за необхідності можуть залишити заявку для отримання соціального супроводу чи психологічної допомоги.

Окрім того, багатодітні сім’ї, котрі мають статус ВПО та мешкають на території Тернопільської громади, можуть також отримати сімейні продуктові набори та базові засоби гігієни. Для цього необхідно пройти онлайн-реєстрацію за посиланням.

Детальна інформація – за номером телефону: +38(098)-181- 95-15.

 

"Армія дронів": ЗСУ отримали перші 20 безпілотників Warmate – Федоров

Середа, 07 вересня 2022, 10:14

БЕЗПІЛОТНИК WARMATE, СКРІН З ВІДЕО В TELEGRAM МИХАЙЛА ФЕДОРОВА

Українська "Армія дронів" поповнилася першими 20 безпілотниками Warmate, які придбали на пожертви через Monobank, ще 20 дронів ЗСУ отримають цього місяця.

Джерело: віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram

Пряма мова: "Менш ніж за тиждень ви надіслали на банку mono 64 млн грн, які передали на "Армію дронів". За ці кошти закупили 40 безпілотників Warmate. Половину з них ми вже передали на фронт. Ще 20 дронів поїдуть на передову цього місяця".

Деталі: Федоров розповів, що дрони Warmate виявляють і уражають легко броньовану техніку, засоби ППО, радіоелектронної боротьби і радіоелектронної розвідки. Повна підготовка системи до виконання завдань в польових умовах триває не більш 10-ти хвилин. Зокрема, такі безпілотники використовує армія Польщі та інші країни-члени НАТО. На дронах українці залишили послання росіянам: "За Маріуполь і за Бучу", "Білет на концерт Кобзона" та ін Українська "Армія дронів" поповнилася першими 20 безпілотниками Warmate, які придбали на пожертви через Monobank, ще 20 дронів ЗСУ отримають цього місяця. pic.twitter.com/TAowyCaZTH

Нагадаємо: Україна в рамках проєкту "Армія дронів" отримала вже близько 100 великих безпілотників для далеких відстаней, найближчими місяцями очікується ще стільки ж.

 

MRIYA об’єднує людей у боротьбі з окупантом

Середа, 07 вересня 2022, 10:10

Кіберполіцейських, програмістів та волонтерів об’єднала боротьба з російськими фейковими новинами та дезінформацією. З початку війни в Ураїні запрацювала екосистема “Мрія”, учасники якої роблять усе можливе, аби протидіяти кремлівським пропагандистам.

За час війни до “Мрії” долучилося понад 215 тисяч людей, які ведуть боротьбу в медіапросторі.

“До її системи входить канал «StopRussia | MRIYA», бот для блокування ресурсів та бот “Народний месник” в який можна повідомляти інформацію про переміщення окупантів. Щоб долучитися до боротьби, вистачає мати телефон, комп’ютер та обліковий запис в месенджері Telegram”.

Від початку війни кіберполіцейські спільно із волонтерами заблокували понад 4200 ресурсів, які розповсюджували брехливу та фейкову інформацію про діяльність росіян на території України.

До каналу MRIYA може долучитися кожен, адже війна це не лише винищування ворога в зоні бойових дій, але й блокування його інтернет-ресурсів та зупинка проросійської пропаганди.

Стати бійцем інформаційного простору можна, ввівши у месенджері Telegram «StopRussia | MRIYA» або “Народний месник”.

Бот «StopRussia | MRIYA»

@stopdrugsbot – приймає інформацію про фейкові ресурси. Модератори їх перевіряють і відправляють на блокування. Завдяки цьому чат-боту зібрано найбільшу кількість антиукраїнських ресурсів і профілів – понад 50 тисяч.

Канал «StopRussia | MRIYA»

https://t.me/stoprussiachannel – спільнота небайдужих українців, які протидіють російській агресії в інтернеті. Цей канал – головна інструкція та засіб комунікації з підписниками щодо блокування ворожих ресурсів. На вказаній платформі щоденно з’являються онлайн-завдання для підписників, свіжі новини та актуальна інформація з кібергігієни.

Бот «Народний месник»

https://t.me/ukraine_avanger_bot – у цей чат-бот надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси. Отримані відомості опрацьовують модератори боту та передають правоохоронцям на відпрацювання. Нещодавно сюди також додали опцію зазначення камер відеоспостереження в місцях, де перебувають окупанти.

Сервіс «MRIYA Automatic»

Безкоштовний автоматизований сервіс для боротьби з російською пропагандою, розробниками якого є Banwar та Qlixer Social. MRIYA Automatic працює в хмарі та не використовує браузер вашого комп'ютера чи смартфона.

Гра «Котяцький драйв»

Це благодійна гра-клікер, де котики ЗСУ, територіальної оборони та поліцейські звільняються рідну землю від рашистської навали.

Віртуальні бої відбуваються на легендарних локаціях: Чорнобаївка, Гостомель і крейсер «москва». У грі необхідно здолати лідерів орків, таких як «дон», вусатий тарган і міністр непотрібних справ росії.

Гра безкоштовна й не містить реклами. Її можна завантажити як для смартфона, так і для Windows/

Не будьте байдужими – об’єднуйтеся заради перемоги!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Двоє тернополян потрапили у шахрайські пастки

Середа, 07 вересня 2022, 10:08

Втрачені гроші: саме  так закінчилися торги в інтернет-мережі для двох мешканців Тернополя. Вони довірилися невідомим продавцям, а вони виявилися аферистами.

42-річний чоловік шукав шини для авто за вигідною ціною. Товар знайшов, домовився про покупку та перевів на картку невідомого 5000 гривень. Товару потерпілий так і не дочекався. Зникло  й оголошеня про продаж. Жертва обману звернувся  в поліцію.

Повірила у чесність продавця ще одна мешканка обласного центру. Дівчина хотіла придбати мобільний. Оголошення про продаж мобілки тернополянка знайшла в соцмережі. Продавець навіть додаткові фото скинув і ціну знизив, а згодом надіслав фішингове посилання на оплату. Потерпіла збагатила афериста на 11 тисяч гривень.

Довелося терефонувати в поліцію. За обома фактами шахрайств відериті кримінальні провадження, слідчі встановлюють особи зловмисників.

Працівники поліції вкотроре наголошують: немає жодних гарантій, що покупець чи продавець не виявиться  шахраєм. Тому читайте відгуки, просіть фото товару, а головне – не оплачуйте наперед дороговартісний товар, домовляйтеся про мінімальний завдаток та післаплату.

Не переходьте на сумнівні посилання, які надсилають невідомі, перевіряйте їх та мобільні продавціі на сайті кіберполіції у розділі "Stop fraud": https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

Відділ комунікації поліції  Тернопільської області


 

З Тернополя для наших захисників передано чергових 500 комплектів військової форми

Середа, 07 вересня 2022, 10:02

Більше півроку в Україні триває повномасштабна війна, яку розпочала росія. Тернополяни та небайдужі громадяни продовжують допомагати українським військовослужбовцям на фронті продуктами харчування, засобами гігієни, військовим спорядженням тощо.

Днями з Тернополя для наших захисників, які зараз перебувають на передовій, було передано чергових 500 комплектів військової форми. Її пошили на одному із комунальних підприємства з тканини, переданої місту від Благодійного фонду «Help Heroes Of Ukraine» з США.

Загалом від початку війни з Тернополя було передано близько 2500 комплектів військової форми та понад 2000 розвантажувальних систем (розгрузок), пошитих на замовлення військовослужбовців.

Традиційно форму доставлять на фронт водії-волонтери із «Центру допомоги армії від Тернополя». Цього разу маршрут пролягає у напрямку Донецької та Дніпропетровської областей. Окрім військової форми, наші захисники отримають понад 40 посилок від рідних та близьких, а також турнікети, буржуйки, теплі речі та інше.

Нагадаємо, фонд «Help Heroes Of Ukraine Inc NFP» – благодійна організація, яка заснована у 2022 році керівниками найбільших логістичних і транспортних компаній США, до складу якої входять сотні українців в Америці. Цілі благодійної організації включають надання Україні широкого спектра медичної, військової та гуманітарної допомоги.

 

З центру «Допомога армії від Тернополя» відправилась чергова партія вантажів для наших захисників на фронті

Середа, 07 вересня 2022, 10:00

6 вересня водії-волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» відправились у нову поїздку, щоб доставити вантажі для наших захисників на фронті. Цього разу посилки поїдуть у місця дислокації військовослужбовців у Донецькій та Дніпропетровській областях.

«Центр «Допомога армії від Тернополя» продовжує працювати. Дякую усім, хто долучився до допомоги нашим захисникам. Зокрема, тернополяни передали понад 40 посилок для своїх рідних, друзів та близьких. Значну частину зібрали волонтери, підготувавши перелік, що необхідно відправити, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Ми також доукомплектували автомобіль 500 комплектами нової військової форми, теплим одягом, білизною, взуттям, продуктами харчування тривалого зберігання, сухпайками, буржуйками, турнікетами та іншим необхідним. Бажаємо нашим волонтерам успішної поїздки, спокійної дороги і якомога швидше доставити передачі».

Разом з вантажем для тернопільських військових, на фронт вдруге відправиться пересувна мобільна стоматологія у складі чотирьох медиків Тернопільської міської стоматологічної поліклініки. Лікарі-волонтери надаватимуть безкоштовну ургентну стоматологічну допомогу нашим захисникам.

 

Працівники підрозділу патрульної поліції з охорони громадського порядку ТОР у Тернополі затримали "закладчика"

Вівторок, 06 вересня 2022, 13:59

Екстазі, солі, амфетамін - усі ці особливо небезпечні психотропні речовини виявили та вилучили працівники Тернопільського райуправління поліції у сорокачотирирічного жителя району.

5 вересня працівники тактико-оперативного реагування патрулювали Тернопіль. Їм на зустріч йшов чоловік, який, побачивши автівку поліцейських, різко змінив напрямок руху і пришвидшив крок.

ТОРівці наздогнали невідомого і під час проведення поверхневої перевірки виявили у нього закладки з наркотичною сировиною. На місце події патрульні викликали слідчо-оперативну групу. Спілкуючись із правоохоронцями чоловік зізнався, що вже встиг розкласти 48 пакунків і показав куди саме. Окрім цього він розповів, що дома має іншу частину наркотиків.

У ході обшуків у жителя району виявили та вилучили близько 120 закладок. Підозрюваний каже, що в інтернеті познайомився із чоловіком, який запропонував легкий та швидкий заробіток. За один сховок отримував 80 гривень. Пофасовані наркотики йому надсилалися поштою, а місця закладок невідомий повідомляв через соцмережі.

Усі наркотики слідчі вилучили. "Заробітчанина" затримали згідно зі статтею 208 КПК. Вирішується питання про оголошення йому підозри згідно із ч. 2 ст. 307 ККУ та обрання запобіжного заходу. Встановлюють слідчі й особу організатора незаконних заробітків. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі поліцейські врятували пенсіонера від самогубства

Вівторок, 06 вересня 2022, 13:58

Швидкість  та чіткість дій співробітників сектору протидії домашньому насильству Тернопільського районного управління поліції допомогла запобігти спробі самогубства пенсіонера.

Інцидент трапився у понеділок, 5 вересня, близько 10.30 на масиві «Дружба».  Під час чергування поліцейські отримали повідомлення від жителя обласного центру про те, що  його 92-річний дідусь поводиться агресивно.

Приїхавши за вказаною адресою, старший інспектор Павло Пелешок та інспектор Анна Фемчина побачили, що на підвіконні відчиненого вікна 5-го поверху сидить літній чоловік та погрожує вистрибнути. Біля під’їзду вже почався збиратися натовп людей.

Як розповів старший інспектор Павло Пелешок, у цей час до поліцейських підбігла жінка, як виявилося, це була донька чоловіка. Вона розповіла, що її батько перебуває один у зачиненій квартирі та передала правоохоронцям ключі від помешкання.

«Ми розуміли, що потрібно діяти негайно, аби не втратити час. Отримавши ключі, ми миттю з напарницею піднялися до квартири. Непомітно відчинили вхідні двері та затягнули пенсіонера у середину помешкання».

Врятованого чоловіка правоохоронці передали медикам.


 

Шольц відмовився давати танки Україні – ЗМІ

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:21

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив прохання українського прем’єра Дениса Шмигаля про постачання додаткового важкого озброєння.

Про це, як пише "Європейська правда", німецькому виданню Welt стало відомо з українських урядових кіл.

Йшлося, зокрема, про поставку німецькою промисловістю найсучасніших танків Leopard 2.

Підставою для цього була пропозиція від збройової групи Krauss-Maffei Wegmann (KMW) від 8 квітня щодо прямої поставки в Україну. На той момент компанія вже домовилася про поставку в Україну 100 танків Leopard 2A7, включаючи запчастин та навчальні блоки для солдатів, на загальну суму 1,55 млрд євро. Тому перші танки могли бути доставлені через 36 місяців після укладення контракту.

Однак Шольц не пообіцяв таких постачань, а радше залишився "загальним і неконкретним" у розмові зі Шмигалем. Канцлер не виявив "зовсім жодного бажання" змінити свою негативну позицію щодо постачання танків, повідомило джерело видання.

У відповідь на запит Welt в уряді Шольца повідомили, що не припиняють підтримувати Україну як у військовому, так і в політичному, фінансовому та гуманітарному планах.

"Ми просимо вас з розумінням поставитися до того, що ми, як правило, не повідомляємо про конфіденційні обговорення", — сказала представниця відомства канцлера.

Нагадаємо, Шмигаль перед візитом до Німеччини закликав федеральний уряд постачати українським військовим бойові танки, щоб відбивати російських нападників.

Під час візиту в Берлін він поговорив про поставки зброї Україні і з президентом Німеччини.

 

Три автопригоди за минулу добу зареєстрували правоохоронці Тернопільщини

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:16

Дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими зареєстрували працівники поліції 5 вересня на Кременеччині. На автодорозі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече, на перехресті Кременця та села Підлісці, не розминулися автомобілі AUDI та DAF.

За попередньою інформацією, водій легківки не врахував дорожньої ситуації при виїзді з другорядної дороги на головну і як результат - врізався у вантажівку.

Водія AUDI та його 19-річного пасажира госпіталізували в анестезіологічне відділення.

В'їхав у бетонну опору того ж дня і водій автомобіля Dacia Logan. Аварія трапилася у Тернополі на вулиці 15 Квітня. Чоловіка доправили до лікарні.

На перехресті вулиці Будного-Винниченка не розминулися дві іномарки. Водій Volkswagen Passat допустив зіткнення з Audi A4. В результаті удару кермувальники з обох автівок отримали тілесні ушкодження.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки та встановлюються причини аварій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Двоє мешканців області понесуть покарання за вирощування нарковмісних рослин

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:14

Посіви снодійного маку в рамках профілактичних заходів виявили на приватній земельній ділянці жительки одного з сіл Бережанської територіальної громади працівники відділу поліції №1 міста Бережани. Мак був засіяний поміж іншою городиною.

Поліцейські виявили та вилучили майже триста рослин маку. Як пояснила порушниця, рослини вирощувала для власних потреб.

Нарковмісні рослини вирощував на городі  мешканець Чортківського району. Під час санкціонованого обшуку земельної ділянки слідчі виявили та вилучили  20 рослин коноплі.

Вилучене правоохоронці направили на експертизу. За обома фактами злочинів, розпочато кримінальне провадження згідно статті 310 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції  застерігають громадян та нагадують, що за незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості від 100 і більше рослин або конопель у кількості понад 10 рослин передбачена кримінальна відповідальність.

Вчинення такого кримінального правопорушення карається штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 - 8500 гривень) абo арештoм на стрoк дo шести місяців, абo oбмеженням вoлі на стрoк дo трьoх рoків (ч.1 ст. 310 КК України).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські радять жителям області оплачувати товар після його отримання

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:12

Факт шахрайства, пов’язаний з купівлею товару через Інтернет, задокументували співробітники Гусятинського відділення поліції.

Як встановили поліцейські,  потерпілий, 61-річний житель Гусятина, в одній із соцмереж знайшов оголошення про продаж дров. Зателефонував до продавця, який сказав, що доставить товар після повної оплати. Чоловік перекинув на рахунок незнайомця 9 600 гривень. Після перерахування грошей потерпілий більше не зміг дотелефонуватися до продавця.

Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття шахрайства. Поліцейські застерігають жителів області від схожих випадків. Основна порада – не здійснюйте передоплату за товар. Розраховуйтеся з продавцем лише після отримання замовлення.

У разі якщо ви все ж таки потерпіли від шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на спецлінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі внутрішньо переміщені особи та багатодітні сім’ї отримали базові продуктові набори та гігієнічні засоби

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:10

Сьогодні, 6 вересня, у волонтерському штабі, що на базі Центру науки Тернопіль, розпочалась видача сімейних продуктових наборів та базових засобів гігієни з метою підтримки багатодітних сімей.

«Спільно з міською організацією Товариства Червоного Хреста розпочинаємо видачу продуктових наборів і засобів гігієни, які першочергово отримають внутрішньо переміщені особи, що мешкають у нашому місті, та багатодітні сім’ї. Перших 500 пакунків з продуктами і засобами гігієни уже готові та будуть передані. Попередньо спільно з працівниками Червоного хреста визначено, які є потреби у людей і підібрано у набори необхідні речі та засоби,  – зазначає міський голова Сергій Надал. – З початку війни Тернопіль надав прихисток десяткам тисяч переселенцям і наразі понад 28 тисяч таких осіб залишились жити тут на тривалий період. Упродовж цього часу волонтери, іноземні партнери та небайдужі мешканці допомагали, щоб забезпечувати внутрішньо переміщених осіб продуктами харчування, одягом і всім необхідним. Дякую сьогодні кожному, хто долучався до підтримки наших громадян. Разом ми переможемо».

Міський голова додає, що такі набори з продуктами харчування та засобами гігієни будуть видаватись і надалі.

Нагадаємо, отримати таку допомогу можуть:

  • сім’ї, які виховують четверо та більше дітей, віком до 18 років;
  • багатодітні сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • багатодітні сім’ї, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи в Тернопільській громаді;
  • багатодітні сім’ї, у яких один з батьків – мобілізований.

Для того, щоб отримати допомогу, потрібно зареєструватись та заповнити онлайн-заявку запосиланням.

За детальною інформацією звертайтесь за номером телефону: (098) 181 95 15.

 

 

У Тернополі на вул. Білецькій частково демонтовано дерев’яну тимчасову споруду

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:10

6 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради, в присутності  працівників Тернопільського РУП  ГУНП в Тернопільській області частково демонтовано дерев’яну тимчасову споруду, яка була розміщена на вул. Білецькій (біля пляжу «Циганка») в м. Тернополі. Власника даного об’єкту не встановлено.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 31.08.2022 року  №906 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

У  зв’язку із технічною неможливістю провести демонтаж тимчасової споруди в цілісному вигляді, постійно діюча робоча група з організації проведення демонтажів демонтує об'єкт шляхом розбору.

 

Цього тижня у Тернополі підрядні організації продовжують виконувати локальні поточні ремонти

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:09

Незважаючи на календарну осінь, сприятливі погодні умови дозволяють проводити локальні поточні ремонти на прибудинкових територіях, міжквартальних проїздах та автомобільних шляхах Тернопільської громади.

Так, на вулиці Новій, що у селі Курівці, днями працівники підрядної організації проводитимуть влаштування асфальтобетонного покриття. Попередньо тут було зроблено корито проїзної частини та влаштування дороги щебенево-піщаною сумішшю.

Продовжуються роботи з відновлення підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького у Тернополі. Цими вихідними на ділянці вулиці проводилось влаштування верхнього шару асфальтобетонного покриття.

На вул. Квітовій триває відновлення проїзної частини. Наразі працівники підрядної організації встановлюють тут дорожні знаки.

Влаштування піщано-щебенової основи та фігурних елементів мощення проводиться й на ділянці від вул. Олени Теліги до вул. Івана Котляревського, 24.

Також у місті ремонтуються двори та міжквартальні проїзди за адресами: вул. Івана Мазепи, 1, вул. Іванни Блажкевич, 5, вул. Торговиця, 14-18, вул. Олександра Смакули, 1, вул. Лесі Українки, 29, пров. Цегельний, 1-Д, вул. Максима Кривоноса, 3.

 

У Дніпрі діти продавали іграшки, щоб зібрати кошти на тепловізор для ЗСУ

Понеділок, 05 вересня 2022, 11:12

У Дніпрі четверо дітей облаштувати блокпост і продавали свої іграшки, щоб зібрати гроші на тепловізор для військових.

Діти зупиняли автівки на вулиці та пропонували людям купити іграшки заради Збройних Сил України.

Малеча розклала "товари" на шинах, повідомляє "Суспільне".

Повну банку грошей вдалося зібрати за три дні.

 

Фото: "Суспільне. Дніпро"

Продавати іграшки, якими діти вже не граються, маленьким волонтерам запропонували батьки.

За словами мами одного з хлопчиків, діти волонтерили з самого ранку і до 7-8 вечора – додому не заходили.

"Щоб зробити блокпост, нам потрібні були матеріали. Ми вирішили знайти шини. Знайшли дуже багато покришок і велику шину.

Побудували блокпост і знайшли велику палицю. Перегородили дорогу, щоб зупиняти машини", – розповів один із волонтерів Артур.

 

У Дніпрі діти облаштувати блокпост і продавали свої іграшки заради ЗСУ

6-річна Ганна розповіла, що дуже любить свої іграшки, але хоче, щоб вони принесли користь.

"Добро – це допомога ЗСУ. А ЗСУ – це наша країна. Вони нас оборонять", – додав 12-річний Віталій.

Діти не знають, скільки грошей зібрали, адже банку не відкривали.

Усю зібрану суму вони передали волонтерці Оксані Чаловій.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Через контрнаступ ЗСУ на Херсонщині окупанти поставили на паузу "референдум"

Понеділок, 05 вересня 2022, 11:03

СКРИНШОТ

Колаборант Кирило Стремоусов повідомив в ефірі російських ЗМІ, що окупанти "взяли паузу" щодо проведення псевдо референдуму з "приєднання" Херсонської області до Росії.

Джерело: російське пропагандистське інформагентство "ТАСС"

Пряма мова Стремоусова: "Ми підготувалися до голосування, ми хотіли вже провести референдум найближчим часом, але через всі ті події, які відбулися зараз (контрнаступ ЗСУ – ред.), я думаю, що поки ми зробимо паузу".

Деталі: Після цього колаборант почав виправдовуватись що і без проведення референдуму "Херсон назавжди російський", а люди буквально готові "бігти" на псевдо референдум окупантів.

Передісторія:

  • 7 серпня президент України Володимир Зеленський попереджав: "Якщо російські окупаційні сили зважаться провести хоча б один псевдореферендум на окупованих територіях України, будь-яка можливість переговорів з Росією буде закрита".
  • 8 серпня речник президента Росії Дмитро Пєсков відреагував на це пропагандистським твердженням, що нібито не Росія збирається проводити псевдореферендуми на окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини, а "місцеве населення" – хоча до вторгнення РФ і думки про це не було.
  • 29 серпня оперативне угруповання "Каховка" повідомило, що українські захисники знищили практично всі великі мости поблизу Херсона й прорвали першу лінію "оборони" російських військ у Херсонській області.
  • Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко заявив, що російські окупаційні сили не зможуть найближчим часом провести псевдореферендум, який вони планували попередньо на 11 вересня, в єдиний день голосування в Росії.

 

Частина учасників місії МАГАТЕ залишила ЗАЕС – Енергоатом

Понеділок, 05 вересня 2022, 11:01

МІСІЯ МАГАТЕ НА ЗАЕС, ФОТО З TWITTER IAEA – INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY

5 вересня чотири з шести учасників місії МАГАТЕ завершили роботу та покинули територію Запорізької АЕС, на станції лишилося двоє представників організації.

Джерело: "Енергоатом" в Telegram

Дослівно: "Сьогодні, 5 вересня 2022 року, чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції".

Деталі: Два експерти МАГАТЕ продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі.

Передісторія:

  • 2 вересня гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі підтвердив, що після завершення місії на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє представників організації.
  • 1 вересня місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула на Запорізьку АЕС в окупованому Енергодарі.
 

Нещасний випадок на риболовлі зареєстрували поліцейські Шумщини

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:23

На місцевому ставку втопився житель Шумська, 1966 року народження. Нещастя трапилося 3 вересня близько 7 ранку.

За словами очевидців, чоловік прийшов на риболовлю, але риба потягнула вудочку і потерпілий зайшов у воду за нею. Проте на берег не повернувся. Рибалки, які перебували поруч, почули, що чоловік щось крикнув і після цього його тіло пішло під воду. Вони кинулися на допомогу й витягнули потерпілого на берег.

Чоловіки викликали швидку та поліцейських. Медики констатували смерть чоловіка. Судово-медичний експерт, який оглядав тіло, слідів насильницької смерті не виявив. Шумчанин був тверезий, а ймовірна причина нещастя, серцевий напад і як результат - утоплення.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно із ст 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок". Остаточна причина смерті стане відома після проведення експертизи. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські застерігають від шахраїв, які обіцяють пригнати авто з-за кордону і просять передоплату.

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:21

Два факти шахрайств, пов’язаних з купівлею транспортних засобів, зареєстрували впродовж вихідних тернопільські поліцейські. У одному випадку сума збитків становить понад 20 000 доларів, у іншому – 17 500 гривень.

Одні із потерпілих – двоє жителів Тернопільського району. З їхніх слів, вони в соціальній мережі знайшли оголошення про продаж автомобілів з-за кордону. Зв’язалися з продавцем, котрий пообіцяв викупити дві дорогі іномарки на аукціоні в США і потім доставити їх в Україну. За свої послуги запросив передоплату. Покупці трьома платежами перерахувала на рахунок незнайомця гроші. Загальна сума – 20 600 доларів. Після трансакцій «продавець» ще деякий час «годував» обіцянками потерпілих пригнати автомобілі, а згодом перестав виходити на зв’язок.

У схожу ситуацію потрапив житель Кременецького району. Чоловік теж на одному із сайтів знайшов оголошення про продаж автомобіля, ціна якого була значно нижча за ринкову. Через месенджер сконстатував з продавцем, котрий запевнив, що автівка зараз перебуває на митниці в Польщі і невдовзі він доставить її в Україну. Навіть скинув точну геолокацію. Відтак попросив перекинути йому гроші нібито для оформлення документів. Для переконливості зловмисник скинув потерпілому в месенджер копію свого паспорта. Житель Кременеччини повірив незнайомцю та перерахував 17 500 гривень. Отримавши кошти, шахрай перестав виходити на зв’язок.

За обома фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочинів.

Поліцейські застерігають громадян від таких випадків.  Перше правило, якого варто дотримуватися, коли купуєте авто з-за кордону: не відправляйте гроші незнайомцеві, поки не переконаєтеся в надійності людини. Не ведіться на низьку ціну товару та оплачуйте гроші лише після його отримання. Аби не потрапити у шахрайську пастку, краще скористатися послугами офіційних фірм, які займаються доставками автомобілів з-закордону.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Групу осіб, яка реалізовувала наркотики, отримані на замісній терапії, викрили оперативники ДБН.

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:18

Майже рік працівники боротьби з наркозлочинністю Тернопільщини документували діяльність трьох жителів області, які продавали нарковмісні таблетки.

Підозрювані - ін'єкційні наркомани з багаторічним стажем. Двоє з них - 53-річна жінка та тридцятирічний чоловік проходять замісну терапію в одній із клінік краю. Третій спільних лише допомагав перепродувати товар.

За словами заступника начальника обласного управління боротьби з наркозлочинністю Андрія Шафранського, наркозалежні особи отримували таблетки метадону, а на соннат отримували рецепти та брали його в аптеках. Проте препарати вони реалізовували своїм наркозалежним знайомим. За одну таблетку просили 100-150 гривень.

Як кажуть правоохоронці, підозрювані дурили лікарів та стверджували, що доза, яку їм видають, замала. Тому медики її підвищували. Зловмисники частину приймали самостійно, а іншу - продавали.

"Ще кілька років тому пацієнти замісної терапії змушені були приймати ліки безпосередньо в клініці і під наглядом медперсоналу. Проте епідемія ковіду, а потім війна внесли свої корективи. Сьогодні наркозалежні особи раз в тиждень приходять та отримують препарати на 7 днів, а тому проконтролювати приймання ліків стало складно",- розповів Андрій Шафранський.

Оперативники УБН провели санкціоновані обшуки в помешканні фігурантів та виявили нарковмісні препарати, а також списки клієнтів. Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська міська прокуратура.

Учасникам групи оголосили підозру відповідно до ч. 1 ст. 307 та ч. 1 ст. 321 ККУ. Жінка відповідатиме у суді ще й згідно із ч. 3 ст. 321 ККУ. Вирішується питання про обрання усім трьом жителям краю запобіжного заходу. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:17

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Чергове шахрайство з банківськими картками задокументували тернопільські правоохоронці. Невідомий викрав з банківського рахунку  жительки області чималі кошти.

Незнайомець зателефонував на мобільний 48-річної потерпілої та представився працівником банку. Повідомив про підозрілі спроби зняття коштів з її рахунку. Зловмисник  запевнив, що задля безпеки необхідно змінити усі паролі. Жінка  надала  незнайомцю дані картки та повідомила усю конфіденційну інформацію, що надійшла у вигляді смс. Як результат -  з її рахунку зникли всі заощадження – понад 20 тисяч гривень.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Аби не потрапити в шахрайські пастки, слід не довіряти незнайомцям конфіденційну інформацію.

Працівники банку ніколи не телефонують самостійно аби провести ідентифікацію власника карти - тільки якщо ви самі дзвоните в банк. Крім того, пам'ятайте, що співробітники фінустанов не дзвонять з особистих мобільних номерів.

Яке б СМС-повідомлення ви не отримали від банку - завжди уважно читайте його зміст.Ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код від вашої карти, а також секретні одноразові коди.

Ніколи не повідомляйте свій пін-код стороннім особам, в тому числі родичам. Банківські співробітники не мають права запитувати у вас пін-код. Не записуйте пін-код на картках.

Якщо співробітник банку пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою (наприклад, отримати допомогу продовжити термін дії, змінити код) - наполягайте на проведенні їх у відділенні банку.

Не виставляйте в соціальних мережах номер мобільного, прив'язаного до банківської карти, не вказуйте дату народження, адресу та іншу особисту інформацію.

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:13

Працівники поліції застерігають не надавати конфіденційні дані невідомим!

Чергове шахрайство з банківськими картками задокументували тернопільські правоохоронці. Невідомий викрав з банківського рахунку  жительки області чималі кошти.

Незнайомець зателефонував на мобільний 48-річної потерпілої та представився працівником банку. Повідомив про підозрілі спроби зняття коштів з її рахунку. Зловмисник  запевнив, що задля безпеки необхідно змінити усі паролі. Жінка  надала  незнайомцю дані картки та повідомила усю конфіденційну інформацію, що надійшла у вигляді смс. Як результат -  з її рахунку зникли всі заощадження – понад 20 тисяч гривень.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Аби не потрапити в шахрайські пастки, слід не довіряти незнайомцям конфіденційну інформацію.

Працівники банку ніколи не телефонують самостійно аби провести ідентифікацію власника карти - тільки якщо ви самі дзвоните в банк. Крім того, пам'ятайте, що співробітники фінустанов не дзвонять з особистих мобільних номерів.

Яке б СМС-повідомлення ви не отримали від банку - завжди уважно читайте його зміст.Ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код від вашої карти, а також секретні одноразові коди.

Ніколи не повідомляйте свій пін-код стороннім особам, в тому числі родичам. Банківські співробітники не мають права запитувати у вас пін-код. Не записуйте пін-код на картках.

Якщо співробітник банку пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою (наприклад, отримати допомогу продовжити термін дії, змінити код) - наполягайте на проведенні їх у відділенні банку.

Не виставляйте в соціальних мережах номер мобільного, прив'язаного до банківської карти, не вказуйте дату народження, адресу та іншу особисту інформацію.

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Тернопільські лікарі-волонтери та мобільна стоматологія уже вдруге відправляться на фронт, щоб надавати там стоматологічну допомогу нашим захисникам

Понеділок, 05 вересня 2022, 10:11

Уже цього тижня водії та волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» відправляться у напрямку Дніпропетровщини та Донеччини, щоб доставити посилки від рідних та близьких нашим військовослужбовцям.

Разом з вантажем для тернопільських військових, у «гарячі» точки відправиться й мобільна стоматологія, де лікарі-волонтери з міської стоматологічної поліклініки будуть надавати безкоштовну стоматологічну допомогу тернопільським захисникам.

Додамо, це буде уже друга поїздка наших медиків на передову. Під час першої серпневої поїздки лікарі-волонтери впродовж чотирьох днів надали безкоштовну стоматологічну допомогу 79-ти тернопільським військовим завдяки мобільній стоматології.

Дякуємо усім, хто допомагає нашим військовим!

Дякуємо водіям та волонтерам, які ризикуючи життям, доставляють допомогу на фронт.

Дякуємо стоматологам-добровольцям, котрі безкоштовно рятують наших захисників від зубного болю.

 

Укрпошта випустила марку з Дюком Рішельє до Дня Одеси. ФОТО

П'ятниця, 02 вересня 2022, 11:48

Одеса отримала свою марку до Дня міста.

Її урочисто "погасили" 2 вересня біля мерії, повідомляють в офіційному Telegram-каналі Одеси.

Марка називається "Одеса". На ній зображено пам’ятник Дюку де Рішельє під час війни, обкладений мішками.

Гасіння марки – це погашення спеціальним поштовим штемпелем поштових конвертів та марок, випущених з нагоди великих та пам'ятних подій.

Марка до Дня міста Одеси

Нагадаємо, що 1 вересня в Укрпошті стартував продаж першої благодійної марки з псом Патроном. На вилучені кошти планують придбати машину для розмінування.

Гасіння марки

Вікторія Андрєєва

 

Після вибухів Росія перенесла з Криму чемпіонат з картингу, де бере участь внук Путіна

П'ятниця, 02 вересня 2022, 11:46

ВНУК ПУТІНА НА ПЕРЕДНЬОМУ ПЛАНІ У ЖОВТОМУ ШОЛОМІ З ДВОГОЛОВИМ ОРЛОМ. ФОТО BUSINESS-GAZETA.RU

Після вибухів у Криму фінальний етап чемпіонату Росії з картингу, в якому має брати участь онук президента Росії Володимира Путіна, перенесли з Євпаторії до Грозного.

Джерело"Настоящее время"

Деталі: Фінальний етап чемпіонату Росії з картингу мали провести в Євпаторії 9-11 вересня. Однак після вибухів на військовому аеродромі Саки, розташованому приблизно за 20 кілометрів від Євпаторії, змагання перенесли до столиці Чечні.

За даними видання, у чемпіонаті з картингу у класі "міні" бере участь 10-річний онук Путіна Роман Фаассен.

Фаассен – син старшої дочки президента РФ Марії Воронцової від першого шлюбу з громадянином Нідерландів Йоррітом Фаассеном.

Онук Путіна брав участь у п'яти з шести етапів чемпіонату. Його найкращий результат – 14 місце з 22 за підсумками перегонів, які відбулися в Рязані 25 липня. У загальному заліку чемпіонату він займає 28 місце з двома очками, у поточного лідера, 11-річного москвича Марка Зайцева, 300 очок.

Фаассен представляє у змаганнях Москву – збоку на автомобілі поруч із прізвищем у нього розміщений прапор Росії, а на ремені у гонщика – прапори РФ та Нідерландів. Гоночний шолом розфарбований у жовто-жовтогарячі кольори, зі срібним двоголовим орлом зверху.


Передісторія:

 

В Москві ФСБ шукає вихідців з України для звинувачення у "терактах" – розвідка

П'ятниця, 02 вересня 2022, 11:29

У Москві співробітники ФСБ шукають тих, хто проти війни, особливо вихідців з України, щоб звинуватити їх у "терактах" в Росії.

Джерело: головне управління розвідки

Дослівно: "В Москві посилюється кампанія з пошуку громадян РФ, які негативно ставляться до війни проти України.

Особлива увага приділяється колишнім громадянам України та українцям за походженням".

Деталі: Зокрема, в місті проводиться поквартирний обхід групами людей, вдягнених в цивільне, які представляються співробітникам ФСБ.

У людей з’ясовують, чи живуть десь поблизу українці, або чи хтось не здає українцям в оренду житло.

Також з’ясовують ставлення громадян до так званої "СВО".

У розвідці зазначають, що одна з цілей вказаних дій – недопущення формування та розповсюдження у Москві негативного ставлення до війни та виявлення людей, які можуть вплинути на формування незалежної громадської думки щодо неї.

Також ця кампанія має сформувати негативний образ українців – терористів та радикалів.

У ГУР зазначають, що надалі саме їх можуть звинуватити в терактах, організованих російськими спецслужбами у Росії.

 

Сторінка 43 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер