images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Державні службовці ГУНП Тернопільщини підвищують кваліфікацію .

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:26

«Ефективні способи поведінки у кризовій ситуації» - основна мета навчання для державних службовців Нацполіції краю. Працівники отримають знання з активізації професійного самовдосконалення та набудуть психологічні навички.

Навчання проходять у рамках про співробітництво між Західноукраїнським національним університетом та Головним управлінням Національної поліції в Тернопільській області.

Директорка школи професійного розвитку «АКМЕ» навчально-наукового інституту комунікацій Марія Бригадир розповіла, що в межах програми слухачі матимуть змогу отримати знання та засвоїти нові практичні навички про кризові ситуації, копінг-стратегії поведінки, різновиди стресу, першу психологічну допомогу в надзвичайних ситуації та способи їх подолання.

Після завершення навчання студенти-службовці отримають відповідні сертифікати.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

31-річному жителю Чортківського району загрожує відповідальність за шахрайські дії

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:23

Зловмисник під приводом зателефонувати видурив у тернополянина мобільний телефон.

До співробітників Тернопільського  районного управління поліції звернувся житель обласного центру і повідомив про те, що незнайомий чоловік у парку "Здоров’я" видурив у нього смартфон. Зловмисник попросив гаджет, щоб зателефонувати, та щойно чужа річ опинилася в його  руках – накивав п’ятами.

Поліцейські встановили особу зловмисника – ним виявився житель одного з сіл Чортківського району, 1991 року народження. До слова зловмисник уже неодноразово мав проблеми із законом через майнові злочини.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу. Поліцейські перевіряють, чи не причетний зловмисник до інших злочинів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

41-річного тернополянина поліцейські затримали за замах на вбивство

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:21

Зловмисник ножем вдарив у груди 31-річного сусіда. Потерпілий у важкому стані – в реанімації.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції надійшло повідомлення від жителів однієї з багатоповерхівок по вулиці Іванни Блажкевич у Тернополі про те, що в ході конфлікту один сусід наніс ножове поранення іншому.

Виїхавши на місце події, поліцейські встановили, що 41-річний тернополянин, будучи у стані алкогольного сп’яніння, заподіяв ножове проникаюче поранення грудної клітки  31-річному сусідові. Конфлікт між чоловіками стався через те, що дружина зловмисника, котра теж була нетвереза, вийшовши на балкон випалити цигарку-другу почала сваритися з сусідами поверхом вище. Старші люди зробили зауваження жінці, аби та не травила їх цигарковим димом, - тоді нетверезе подружжя накинулося з нецензурною лайкою на старших людей. 31-річний чоловік, котрий перебував на вулиці, став заступатися за літніх людей, у результаті сам опинився в епіцентрі конфлікту.

Зі слів очевидців, щойно потерпілий піднявся на поверх, аби з’ясувати стосунки з нетверезим сусідом, той вибіг з квартири з ножем у руці і завдав удару.

31-річного тернополянина у важкому стані госпіталізували до реанімаційного відділення медичного закладу. Нападника поліцейські затримали в порядку статті 208 Кримінально-процесуального кодексу. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 15, частиною 1 статті 115 (закінчений замах на вбивство) Кримінального кодексу. Вирішується питання про оголошення підозри та обрання запобіжного заходу.


 

Жителька Тернопільщини втратила 12 000 гривень

П'ятниця, 26 серпня 2022, 10:20

Правоохоронці Тернопільщини продовжують документувати факти шахрайств пов’язаних з привласненням грошових коштів з чужих банківських рахунків. 50-річна заявниця намагалася оформити фінансову підтримку від міжнародних організацій, а потрапила в шахрайську пастку.

Аферисти створюють різноманітні сайти з інформацією про виплату матеріальної допомоги. В повідомленні шахраї вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

В таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані та автоматично передають їх шахраям. Володіючи такими даними зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Від такої афери й потерпіла жителька Борщівщини. З її банківського рахунку зникло 12000 гривень. За даним фактом слідчі територіального підрозділу поліції  відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Кіберполіцейські вкотре закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

На вулицях Тернополя продовжуються локальні поточні ремонти дорожнього покриття

П'ятниця, 26 серпня 2022, 09:42

Завдяки сприятливим погодним умовам цими днями працівники підрядних організацій продовжують виконувати у Тернополі локальні поточні ремонти дорожнього покриття, відновлювати покриття у міжквартальних проїздах, на прибудинкових територіях та тротуарах.

Так, на перетині вулиць Івана Мазепи–Дружби–Чумацька–дамба Тернопільського ставу тривають роботи з фрезерування та асфальтування  раніше підготовлених ремонтних карт. На цій ділянці після завершення усіх робіт буде запроваджено нову схему організації дорожнього руху.

В межах виконання поточного ремонту дорожнього покриття, проводиться підготовка ремонтних карт та асфальтування й на вул. 15 Квітня.

На вул. Андрея Шептицького завершуються роботи з відновлення підходів до автомобільного моста через р. Серет, де сьогодні наносять гідроізоляцію монолітної розподільчої плити.

Окрім того, у місті триває влаштування котловану дощового колектора на вул. Галицькій і транспортній розв’язці вулиць Збаразька – Галицька – Вояків дивізії «Галичина» – Бродівська.

На зупинці громадського транспорту, що на вул. Антіна Манастирського, проводиться відновлення елементів благоустрою, зокрема триває влаштування посадкового майданчика фігурними елементами мощення.

На ділянці від вул. Олени Теліги до вул. Івана Котляревського, 24 тривають роботи з відновлення покриття тротуару, де наразі підрядники демонтували старі бордюри та влаштовують нові.

Паралельно у Тернополі триває ремонт дворів та міжквартальних проїздів за адресами: вул. Івана Мазепи, 1; вул. Іванни Блажкевич, 5; вул. Торговиця, 14–18; вул. Галицька, 41; вул. Олександра Смакули, 1; вул. Лесі Українки, 29.

 

Повітряна тривога у День Незалежності лунала 189 разів і сягала 14 годин

Четвер, 25 серпня 2022, 10:39

Повітряна тривога у День Незалежності України сумарно була оголошена 189 разів і тривала від 3-х до 14-ти годин у різних регіонах.

Джерело: два Telegram-канали "Карта повітряних тривог"

Деталі: Повітряні тривоги 24 серпня лунали від 6 разів у західних областях України до 12-ти у Полтавській і Кіровоградській областях. У Києві сигнал тривоги у День Незалежності вмикався 7 разів.

Кількість та тривалість повітряних тривог за 24.08.2022
Кількість та тривалість повітряних тривог за 24.08.2022

За тривалістю найдовші тривоги були у Запорізькій (14 годин), Дніпропетровській (13 годин) та Харківській (11 годин) областях. У Луганській області повітряна тривога без упину.

Тривалість та кількість сигналів тривог за 24.08.2022
Тривалість та кількість сигналів тривог за 24.08.2022

Також були повідомлення про фейкові замінування об'єктів інфраструктури у Вінниці, Рівному, Львові, Хмельницькому й Києві.

Водночас, повідомляється, що 24 серпня були вибухи на окупованих росіянами територіях:

  • Токмак, Запорізька область (склад боєприпасів росіян);
  • Ровеньки, Луганщина (база окупантів);
  • Каховський район, Херсонщина (база російських військових);
  • Чаплинка, Херсонщина (склад боєприпасів та база окупантів);
  • Бериславський район, Херсонщина (інформація уточнюється).
  • ОЛЕНА РОЩІНА
 

Під Мелітополем підірвали штаб із підготовки "референдуму" – ЗМІ

Четвер, 25 серпня 2022, 10:28

Вночі 25 серпня під Мелітополем сили опору підірвали штаб із підготовки до псевдореферендуму.

ДжерелоРІА Мелітополь

Деталі: За інформацією видання, вибух пролунав у селищі Приазовське Мелітопольського району приблизно о 1:30 ночі.

Повідомляється, що у будівлі штабу з підготовки до псевдореферендуму також розташовувався пункт видачі російських паспортів.

За даними видання, це викликало паніку у колаборантів, оскільки вони зрозуміли, що оформляти паспорти та готується до референдуму небезпечно для життя.

Наразі на місці події чергують військові поліцейські – до будівлі нікого не підпускають.

ІРИНА БАЛАЧУК 

 

Понад 300 мільйонів сина Януковича передали на потребу ЗСУ

Четвер, 25 серпня 2022, 10:13

Суд передав понад 300 мільйонів гривень коштів арештованих коштів ПАТ "Всеукраїнський банк розвитку" сина президента-втікача Віктора Януковича Збройним силам України.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Власником 100% акцій банку з 2011 року був старший син колишнього президента.

"Працівники банку намагались приховати походження готівкових коштів цієї фінустанови. Адже гроші не мають законного джерела походження. Тож банківські робітники, за допомогою фінансових операцій легалізовували доходи, які були отримані злочинним шляхом", – йдеться в повідомленні.

Під час досудового розслідування прокурори Офісу Генерального прокурора наклали арешт на грошові кошти службових осіб "Всеукраїнського банку розвитку" та безпосередньо кошти сина експрезидента.

Потім судовими рішеннями ці гроші були передані АРМА. Наразі суд постановив відправити зазначені кошти Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України.

В результаті 304 мільйона гривень зараховані на спеціальний рахунок для забезпечення обороноздатності України.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Кременецькі поліцейські оголосили підозру жителю райцентру за незаконний збут зброї © Офіційний сайт Національної поліції.

Четвер, 25 серпня 2022, 10:12

Зловмисник за тисячу гривень намагався реалізувати револьвер. Був затриманий працівниками поліції в порядку статті 208 КПК.

Співробітники Кременецького відділу поліції отримали оперативну інформацію про те, що раніше судимий житель райцентру має намір збути вогнепальну зброю.

Проведеними заходами працівників сектору кримінальної поліції під процесуальним керівництвом кременецької окружної прокуратури затримали 40-річного зловмисника, котрий за тисячу гривень намагався продати предмет, ззовні схожий на пістолет типу «револьвер» невідомого калібру, без маркування та надписів на ньому.

Зброю поліцейські вилучили та направили на експертизу. За попереднім висновком експерта, револьвер є вогнепальною зброєю, придатною до використання.

Кременчанину оголошено підозру за частиною 1 статті 263 (незаконний збут вогнепальної зброї) Кримінального кодексу. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Слідчі тернопільської поліції повідомили про підозру організаторам та учасникам злочинної організації наркоторговців

Четвер, 25 серпня 2022, 10:11

За процесуального керівництва обласної прокуратури слідчі Головного управління Національного поліції Тернопільщини  повідомили про підозру двом організаторам та вісьмом учасникам злочинної організації, що реалізовували через телеграм-канали та віртуальні магазини наркотики й психотропні речовини в особливо великих розмірах. Зловмисників звинувачено у легалізації майна, отриманого злочинним шляхом – частина 2 статті 209; створенні, керівництві та участі у злочинній організації -  частини 1,2 статті 255; використанні коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів – частина 2 статті 306; незаконному виробництві, виготовленні, придбанні, зберіганні, перевезенні, пересиланні та збуті наркотичних засобів, психотропних речовин - частина 3 статті 307. Також у порушенні статей 27 (частина 3) – види співучасників та 28 (частина 4) - вчинення кримінального правопорушення  злочинною організацією Кримінального кодексу України.

На початку квітня цього року оперативники управлінь боротьби з наркозлочинністю Тернопільщини та Хмельниччини викрили злочинну діяльність групи осіб, що займалися реалізацією наркотиків та психотропних речовин через телеграм-канали та віртуальні магазини.

Незаконний бізнес разом зі своєю співмешканкою організував житель Хмельниччини. Чоловік створив два інтренет-магазини через які реалізовував заборонений товар. Спочатку займався протиправним лише з подругою, але згодом розширив діяльність: створив ще два віртуальні магазини та залучив до роботи загалом 16 чоловіків та жінок.

На «бізнесмена» у злочинній організації працювало сім гуртових розповсюджувачів наркотиків та маркетолог, а також 8 «закладників», які не були членами злочинної організації.

Клієнтами «підприємців» були жителі Тернопільської, Хмельницької, Львівської та Івано-Франківської областей. Серед асортименту продавців були фактично всі види заборонених речовин.

Оперативники провели одночасно 20 санкціонованих обшуків за місцями проживання фігурантів, а також в їхніх автомобілях. Було виявлено та вилучено наркотиків на понад мільйон гривень, а також 600 тисяч гривень та 2 000 американських доларів готівкою.

У ході досудового розслідування було встановлено, що шість з половиною  мільйонів гривень, отриманих від обігу наркотиків та психотропів, «відмивалися» через банківські операції та частково використовувались для продовження злочинної діяльності, яку у час війни наркоторговці активізували.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Правоохоронці Тернопільщини отримали відзнаки

Четвер, 25 серпня 2022, 10:08

За сумлінне виконання службових обов’язків та  з нагоди відзначення 31-ї річниці Незалежності України  дванадцять поліцейських Тернопільщини отримали відзнаки.

Грамоти та подяки від голови Тернопільської ОВА та Обласної ради спецпризначенням РПОП, РПСПОП «Тернопіль» та КОРД вручив очільник Нацполіції краю Олександр Богомол. Генерал поліції відзначив  листами подяками й поліцейських управління превентивної діяльності, слідчого управління та управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування.

Керівник  побажав підлеглим у цей нелегкий для країни час з гордістю нести звання поліцейського.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Старий радянський літак «МІГ-17» продадуть на електронному аукціоні, а за виручені кошти куплять дрони

Четвер, 25 серпня 2022, 10:06

24 серпня на електронному майданчику «Prozorro» оголошено аукціон про продаж корпусу радянського літака «МІГ-17» без силової установки та без навісного обладнання.

Літак раніше розміщувався на просп. Степана Бандери при вході у парк Національного Відродження.

Стартова ціна лота становить 245 376 грн.

Долучитись до участі в торгах онлайн можна на платформі Ubiz  за посиланням.

Нагадаємо, 22 серпня на засіданні сесії міської ради прийнято рішення продати корпус радянського літака «МІГ-17», а за отримані кошти – придбати армію дронів для ЗСУ.

Довідка. Корпус літака МіГ-17 без силової установки та без навісного обладнання МіГ-17 (за класифікацією НАТО: Fresco)  – радянський реактивний винищувач періоду Холодної війни. Стояв на озброєнні країн Варшавського договору, Китаю та інших держав. Перший політ прототипу відбувся 14 січня 1950 року. Державні випробування проходили у 1951 р.

 

Якою буде погода на День Незалежності – прогноз

Середа, 24 серпня 2022, 08:20

Якою буде погода на День Незалежності – прогноз
24 серпня, на День Незалежності, в Україні буде сонячно та спекотно.

Як повідомила у Facebook синоптик Наталка Діденко, температура повітря протягом дня коливатиметься в межах 28-33 градусів.

Свіжіше буде в Карпатах, спекотніше – на крайньому сході.

Щодо опадів, то, каже метеоролог,  ймовірність локальних невеликих дощів є лише у гірських регіонах.

"Особливо важливим зараз є напрямок вітру, бо імла з південного сходу охопила багато наших областей. Він залишається південно-східним, східним, тому й імла ще триватиме. Лякатися не варто, таке явище для України – не аномалія. Влітку особливо, коли сухо, сонячно і певний вітер – таке буває", – зазначила синоптик.

У східних областях України та на південному сході пориви вітру досягатимуть 15-20 метрів за секунду.

Нагадаємо, що Департамент цивільного захисту населення разом з пожежниками та гідрометеорологами відпрацювали усі версії можливих причин задимлення у Тернопільській області.

За інформацією гідрометеорологічного центру, явище, що спостерігалося – це імла, яка може бути спричинена проведенням сільськогосподарських робіт на території центральних та південних регіонів України.

 

ДБР розслідує перетин кордону "батальйоном Монако": у списку понад 80 осіб

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:58

ЛАЗУРОВЕ УЗБЕРЕЖЖЯ, ДЕ ПЕРЕСИДЖУЮТЬ ВІЙНУ НАРДЕПИ ВР. СКРИНШОТ З ВІДЕО УП

"Українська правда" отримала список фігурантів розслідування ДБР стосовно "Батальйону Монако" – у ньому понад 80 осіб.

Джерело: співрозмовники УП у правоохоронних органах

Деталі: Провадження відкрите 17 серпня за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 332 ККУ а саме "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України".

У рамках розслідування фігурантів перевірятимуть на предмет організації незаконного переправлення через кордон та використання службового становища для незаконного переправлення через кордон.

У списку є народні депутати та члени їх родин. А також інші герої та власники автомобілів з матеріалу "Батальйон Монако", який "Українська правда" опублікувала 2 дні тому.

Список фігурантів розслідування ДБР:

  1. Абрамович Ігор Олександрович
  2. Абрамович Олена Анатоліївна
  3. Столар Михайло Леонідович
  4. Столар Вадим Михайлович
  5. Суркіс Ігор Рахмільович
  6. Пузанов Олександр Геннадійович
  7. Вязмікін Сергій Анатолійович
  8. Вязмікіна Оксана Олександрівна
  9. Єрмолаєв Вадим Володимирович
  10. Мосцевий Олексій Олександрович
  11. Мосцева (Порицька) Руслана Олександрівна
  12. Карпюк Артур Теофілович
  13. Головешко Петро Іванович
  14. Вафін Вадим Олександрович
  15. Мельничук Наталя Миколаївна
  16. Шарфіов Тимур Юсуб Огли
  17. Гольдштейн Юрій Олександрович
  18. Сахарова (Пащенко) Іванна Валеріївна
  19. Ядловський Микола Володимирович
  20. Котілевська Олеся Іванівна
  21. Бойко Олексій Григорович
  22. Скоробагач Володимир Іванович
  23. Скоробогач Марія Володимирівна
  24. Скоробагач Лілія Федорівна
  25. Грицак Юрій Петрович
  26. Дегтяр Наталія Геннадіївна
  27. Дегтяр Катерина Володимирівна
  28. Марцинюк Євгеній Олександрович
  29. Лаурінаічуте Яна Андріївна
  30. Божик Василь Васильович
  31. Тітаренко Олег Миколайович
  32. Ковальова Наталія Олександрівна
  33. Ковальов Олександр Михайлович
  34. Коваленко Наталія Вікторівна
  35. Мінакова Яна Георгіївна
  36. Мінакова Альона Андріївна
  37. Лученко Валентина Миколаївна
  38. Марчук Ірина Олександрівна
  39. Табалов Сергій Олександрович
  40. Табалов Андрій Олександрович
  41. Табалова Ксенія Вікторівна
  42. Цимбалова Хелена Федорівна
  43. Вінниченко Анна Олександрівна
  44. Назаренко Владислав Сергійович
  45. Назаренко Сергій Леонідович
  46. Величко Юрій Васильович
  47. Шевченко Сергій Ігорович
  48. Вернудін Олег Іванович
  49. Тищенко Олена Олександрівна
  50. Дев’ятов Денис Олексійович
  51. Астапов Андрій Юрійович
  52. Астапова Наталя Сергіївна
  53. Барабаш Дмитро Вікторович
  54. Станевічус Аліна Едгарівна
  55. Храмцов Олександр Володимирович
  56. Калівошко Едуард Михайлович
  57. Бородуліна Юлія Олегівна
  58. Андріканич Крістіна Іванівна
  59. Боярчук Ігор Степанович
  60. Данилів Борис Васильович
  61. Веретенніков Віталій Сергійович
  62. Рудь Микола Володимирович
  63. Рабенко Ганна Юріївна
  64. Глоба Анатолій Михайлович
  65. Афоніна Ганна Рубінівна
  66. Олександров Дмитро Андрійович
  67. Олександров Андрій Миколайович
  68. Губан Сергій Миколайович
  69. Ковтун Вікторія Віталіївна
  70. Оксаметна Валерія Геннадіївна
  71. Хомутиннік Юрій Юрійович
  72. Хомутиннік Віталій Юрійович
  73. Чернець Юрій Петрович
  74. Назарко Роксоляна Олегівна
  75. Мацюк Юлія Олегівна
  76. Цимбалова Ірина Анатоліївна
  77. Щербановський Андрій Анатолійович
  78. Шевченко Валентина Олександрівна
  79. Шевченко Оксана Миколаївна
  80. Баран Сергій Васильович
  81. Олексієнко Віталій Федорович
  82. Мухалов Андрій Сергійович
  83. Ейдельнант Андрій Юрійович
  84. Завадська Наталія Андріївна

Передісторія:


  • 17 серпня "Українська правда" оприлюднила розслідування щодо українських VIP-біженців у Монако, Монте-Карло та Ніцці.
  • В ньому йдеться про олігархів та бізнесменів, які облюбували Лазурове узбережжя протягом повномасштабної війни України з РФ. Зокрема, про нардепів Вадима Столара, Ігоря Абрамовича та Григорія Суркіса, які виїхали з країни і упродовж майже 6 місяців не брали участі у засіданнях ВР.
  • Після цього головний редактор "Української правди" Севгіль Мусаєва закликала позбавити мандатів VIP-біженців з парламенту.
  • Державне бюро розслідувань повідомило, що вивчає законність перетину державного кордону військовозобов’язаними громадянами України під час війни з Росією.
  • 18 серпня народний депутат від Слуги народу Мар’яна Безугла подала до ВР звернення щодо дострокового позбавлення повноважень нардепів Вадима Столара, Ігоря Абрамовича та Григорія Суркіса, які перед повномасштабним вторгненням Росії виїхали з України і не брали участі у засіданні парламенту.
 

Хотів придбати іномарку, а натрапив на шахрая © Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/xotiv-pridbati-inomarku-a-natrapiv-na-shaxraya/

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:56

Працівники поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого щодо мешканця Чортківського району. Аферист шляхом обману заволодів грошовими коштами в сумі більше 30 тисяч гривень.

Заявник розповів, що знайшов в інтернеті оголошення про продаж автомобіля «Volkswagen T5». Зв’язавшись з продавцем, сторони обумовили умови покупки. За домовленістю заявник перераховує завдаток за іномарку й як тільки кошти прийдуть на рахунок продавця, останній обіцяв доправити автівку в пункт призначення й отримати решту грошей. Однак як тільки краян здійснив транзакцію й зателефонував продавцю-аферисту, зрозумів, що його ошукали. Телефон пройдисвіта вже був вимкнений.

Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції звертають до мешканців краю з проханням здійснювати подібного роду правочини в перевірених торгових представників. Адже знайшовши в мережі Інтернет дописи про продаж автомобілів, ви можете легко натрапити на аферистів.

Відділ комунікації поліції 
Тернопільської області

 


 

Передоплата за товар – ймовірно працюють шахраї

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:54

Поліцейські вкотре попереджають: не замовляйте товар у неперевірених продавців, а оплату здійснюйте лише після отримання та перевірки бажаного майна.

Зазвичай зловмисники заманюють покупців товарами зі значними знижками, але при цьому обов’язковою умовою являється передоплата. Як тільки кошти надходять на рахунки аферистів, вони зникають із привласненими грішми.

Від такого злочину потерпіла житель Кременецького району. Чоловік хотів придбати дрова, однак втратив 5000 гривень, які перерахував як завдаток за бажане.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують про прості правила, як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

- перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;
- при надходженні товару перевірте його на пошті;
- використовуйте функцію післяоплату;
- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102»

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Дільничні офіцери Тернопільського райуправління поліції викрили місцевого жителя у крадіжках з магазині.

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:51

Зловмисник виносив товар повз касу та не розраховувався. Поліцейські встановили причетність чоловіка до трьох фактів крадіжок з торгових закладів.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від керуючого мережі магазинів косметики про те, що з однієї із крамниць зникає товар, за який ніхто не оплачує. Дільничні офіцери поліції, переглянувши відео з камер спостереження, встановили, що крадіжки – справа рук одного чоловіка. Як виявилося, це 36-річний житель Тернополя. Він двічі заходив до даного магазину і непомітно виносив звідти товар. Суми збитків були різні від 200 до 500 гривень.

У ході перевірки з’ясувалося, що фігурант причетний ще до однієї крадіжки з продуктового магазину.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 ККУ (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). На час досудового розслідування суд обрав тернополянину запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Оперативники встановили зловмисника, котрий розраховувався чужою банківською карткою

П'ятниця, 19 серпня 2022, 10:44

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від жителя обласного центру про те, що невідома особа викрала гроші з його банківської картки.

За словами потерпілого, він забув картку в банкоматі. Зникнення виявив лише після того, як на телефон почали приходити сповіщення про зняття коштів.

Як встановили поліцейські, карткою тернополянина розрахувалися в декількох продуктових магазинах.  Загальна сума покупок сягнула майже 2 000 гривень. Оперативники встановили чоловіка, який привласнив картку потерпілого. Ним виявився раніше судимий за наркозлочини 40-річний житель Тернополя.

За даним фактом розпочали кримінальне провадження за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). Це передбачає покарання від 5 до 8 років позбавлення волі. Оперативники також перевіряють причетність чоловіка до вчинення інших кримінальних правопорушень.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Dodge припинить випуск маслкарів Charger та Challenger

Четвер, 18 серпня 2022, 10:26

 
CEM OZDEL/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Американський автовиробник Dodge після 2023 року припинить випускати спортивні моделі Charger та Challenger через перехід до виробництва електрокарів.

Про це повідомляє Stellantis, материнська структура Dodge, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми відзначаємо кінець епохи та початок нового світлого електричного майбутнього", - написав глава Dodge Тім Куніскіс.

Charger і Challenger відомі своєю високою витратою палива (майже 12 літрів на 100 км, за даними Kelly Blue Book) та великим обсягом викидів парникових газів.

Однак існує ймовірність, що автолюбителі побачать оновлені версії улюблених моделей в форматі електрокарів. Зокрема, раніше Stellantis анонсував появу "першого у світі електричного маслкара" у 2024 році.

Dodge випускає Challenger з 1970 року, Charger – з 1966 року.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

"Вільні, Незламні, Непереможні": Смілянський показав марку до Дня Незалежності. ФОТО

Четвер, 18 серпня 2022, 10:07

"Укрпошта" до Дня Незалежності України, який припадає на півріччя повномасштабної війни, випустить блок-марку під назвою "Вільні, Незламні, Непереможні" з конвертом.

Про це повідомив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський, опублікувавши ескіз марки.

Як пояснив гендиректор компанії, терміни були "дуже стислі", тому марка вийде обмеженим тиражем в 1 мільйон примірників. Марка "Вільні, Незламні, Непереможні" – робота художника Антона Хрупіна.

"Але я впевнений, що всі поціновувачі філателії зможуть її придбати й додати до колекції з нагоди Дня Незалежності, яку щороку можна буде доповнювати новими марками від Укрпошти", – підкреслив Смілянський.

Нова марка від Укрпошти "Вільні, Незламні, Непереможні". Фото: Ігор Смілянський

У центрі марки до Дня Незалежності зображено українського захисника. А також жінок, одна з яких знаходиться у зруйнованому окупантами будинку; розбомблений маріупольський театр з написом "діти", а також закривавлена іграшка з вокзалу Краматорська, дитяча коляска та валізи.

"Цього року для нас це не просто додатковий вихідний, а нагадування усьому світу, як дорого коштує людська свобода. 24 серпня маємо свого роду символізм – рівно 6 місяців, як Україна знову змушена захищати свою незалежність від ворогів у війні, яка насправді триває не півроку, не 8, не 100 і навіть не 300 років", – наголошує Смілянський.

Він додав, що деталі запуску марки "Укрпошта" оголосить тільки напередодні Дня Незалежності 24 серпня через "підвищену увагу" з боку ворога.

"Бо наші сусіди, як у тій приказці: бачать чуже під лісом, а не бачать своє під носом. Тож через підвищену увагу до нас з боку "асвабадителей" змушені контролювати безпекову ситуацію", – пояснив гендиректор "Укрпошти".

Нагадаємо, як повідомляв раніше Ігор Смілянський, загалом у серпні "Укрпошта" випустить дві нові марки. Друга тематична марка буде присвячена чернігівському псу-саперу Патрону.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Мешканка Тернопільщини хотіла отримати фінансову допомогу, але втратила гроші. Поліцейські застерігають, як не стати жертвою шахрайства.

Четвер, 18 серпня 2022, 10:02

Інформація про можливість отримати допомогу від державних установ чи міжнародних організацій, активізувала не лише заявників, а й шахраїв. Людям  надходять різні повідомлення про виплати  з посиланням, за яким можна подати заявку. У результаті з картки зникають кошти.

В телеграм-каналі мешканка Чотрківського району побачила інформацію про виплати для українців допомоги  від ООН. В цьому повідомленні було зазначено посилання на фішинговий сайт, щоб пройти опитування та заповнити персональні дані  для отримання коштів. Жінка виконала всі вказівки, сподіваючись отримати гроші. Натомість втратила свої. Лише наступного дня жертва помітила, що з її банківської картки  зникли майже 40 тисяч гривень. Довелося звертатися в поліцію. У рамках кримінального провадження поліцейські встановлюють усі обставини правопорушення та особу зловмисника.

Застерігаємо: ніколи не переходьте за такими посиланнями. Жодний банк чи організація  не створювали каналів та ботів для виплат у телеграмі або інших месенджерах у яких потрібно вводити конфіденційні дані,  номери карток, PIN-коди та паролі.

Фішингові сайти можуть бути двійниками справжніх сайтів. Тому краще не переходити за жодним посиланням, а шукати офіційний  сайт «єДопомога»  чи сайт банку через пошукову систему..

Застережіть від подібних шахрайств  своїх родичів!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські просять зголоситися осіб, у котрих вимагали неправомірну вигоду за місце для поховання /

Четвер, 18 серпня 2022, 09:52

16 серпня оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області та слідчі слідчого управління обласної поліції затримали працівника спеціалізованого комунального підприємства Тернопільської міської ради під час отримання неправомірної вигоди.

Фігурант вимагав та отримав 65 000 гривень за резервування місця для поховання на території «Микулинецького кладовища». Зазначену суму поліцейські вилучили на місці затримання.

Для об’єктивного розслідування справи поліцейські просять звертатися осіб, у котрих вимагали хабарі за місце для поховання на кладовищі за номером телефону  096-54-24-921.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У різних мікрорайонах Тернополя тривають локальні поточні ремонти дорожнього покриття

Четвер, 18 серпня 2022, 09:51

У Тернополі продовжується виконання поточних ремонтів дорожнього покриття з метою уникнення аварійних ситуацій та запобігання утворень глибоких вибоїн, а також - відновлення елементів благоустрою.

Так, від початку тижня активні ремонтні роботи ведуться на транспортній розв’язці вулиць Івана Мазепи-Дружби-Чумацька-дамба Тернопільського ставу. Наразі працівники підрядної організації проводять там роботи з демонтажу бордюрів, влаштують корито фартуха та його бетонування.

Триває влаштування котловану дощового колектора на вул. Галицькій і транспортній розв’язці вулиць Збаразька -Галицька -Вояків дивізії «Галичина» - Бродівська.

На зупинці громадського транспорту, що вул. Антіна Манастирського, проводиться відновлення елементів благоустрою, а саме – влаштування посадкового майданчика фігурними елементами мощення та оновлення бордюрів.

На вул. Андрея Шептицького влаштовується тротуар на підходах до автомобільного моста через р. Серет.

Окрім ремонту об’єктів шляхово-мостового господарства, ремонтуються у Тернополі й двори та міжбудинкові проїзди за адресами: вул. Івана Мазепи, 1, вул. Іванни Блажкевич, 5, вул. Галицька, 41, вул. Олександра Смакули, 1, вул. Михайла Грушевського, 5, вул. Лесі Українки, 29 та проїзд на вул. Торговиця, 14-18.

 

В Новій Каховці знищили базу окупантів

Середа, 17 серпня 2022, 11:39

ФОТО З TELEGRAM ДПСУ

Збройні сили України ліквідували базу російських загарбників в окупованій Новій Каховці на Херсонщині.

Джерело: Управління стратегічних комунікацій ЗСУ та Держприкордонслужба у Telegram

Дослівно СтратКом ЗСУ: "За попередньою інформацією, це відеопідтвердження влучного "куріння в невстановленому місцю", яке знаходиться в Новій Каховці".

Деталі: Повідомляється, що разом з технікою знищили щонайменше 12 загарбників.

 
ФОТО З TELEGRAM СТРАТКОМА ЗСУ

 

Батальйон "МОНАКО". УП знайшла елітних біженців на Лазурному узбережжі

Середа, 17 серпня 2022, 11:07

початку повномасштабного вторгнення "Українська правда" неодноразово отримувала сигнали про те, що у Монако, Монте-Карло та Ніцці сконцентрувалося непристойно багато українських VIP-біженців.

Лунали різні прізвища та різні адреси. Але ми вирішили, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути. І дорогою до Туреччини та яхт російських олігархів заїхали на декілька днів на Лазурне узбережжя.

Побачене сильно контрастує з тим, що вже шостий місяць переживає Україна та українці.

Лазурний берег історично – одне з улюблених місць для літнього відпочинку світових еліт. Саме тому складно зрозуміти, навіщо українські мільйонери та мільярдери, які не одне десятиліття послаблювали країну, вирішили "пересидіти" війну саме там, на очах у всього світу. Світу, який зараз допомагає зробити Україну міцнішою.

Гіршої антиреклами, здається, аніж Бентлі та Майбахи останніх моделей на українських номерах годі й шукати.

 
 
 

Михайло Ткач

 

Окупанти Маріуполя вигадали схему "легалізації" вкрадених авто – міськрада

Середа, 17 серпня 2022, 10:46

ФОТО: МАРІУПОЛЬСЬКА МІСЬКРАДА

Окупанти вигадали спосіб красти автомобілі жителів Маріуполя, ставлячи на "особливий облік" машини без відповідних документів.

Джерело: Маріупольська міськрада у Telegram

Дослівно: "Тепер у місті дозволено поставити "на особливий облік" машини на які, через війну втрачені, відсутні або викрадені реєстраційні документи".

Деталі: Таким чином окупанти та місцеві колаборанти розв’язали собі руки для наживи, прикриваючись вигаданою схемою, а по суті продовжуючи красти транспортні засоби маріупольців, які полишили місто.

Що було раніше: У липні радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомляв, що російські окупанти позбавили громадян України права власності на нерухомість у місті.

 

Маріуполь: окупанти тримають у черзі на фільтрацію більше 1 300 людей - радник мера

Середа, 17 серпня 2022, 10:43

У тимчасово окупованому російськими військами Маріуполі черга на фільтрацію для виїзду з міста перевищує 1 300 людей.

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram

Пряма мова: "Фільтрація. На Лівобережжі відкрили другий в місті пункт фільтрації. Черга на фільтрацію на сьогодні сягає понад 1300 маріупольців.

Для проходження фільтрації необхідно подати паспорт, телефон та трудову книжку. Без довідки про фільтрації неможливо отримати перепустку на виїзд з міста та евакуюватись. Перепони для евакуації маріупольців на кожному кроці".

Нагадаємо: Окупанти примушують маріупольців, які хочуть виїхати на контрольовану урядом України територію, проходити принизливу процедуру фільтрації: вони допитують людей, перевіряють їхні документи та телефони, беруть відбитки пальців.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Врятував чотирьох людей: у Львові пересадили серце, печінку та нирки донора, який загинув у ДТП

Середа, 17 серпня 2022, 10:29

У Львові чотирьом пацієнтам пересадили здорові органи 29-річного донора, який загинув у ДТП.

Операції проходили в один день у різних лікарнях, повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

Чоловік отримав важкі травми тіла і головного мозку, врятувати його не вдалося.

"Але він врятував життя чотирьох людей – трьох дорослих і дитину", – говорить директор лікарні св. Луки Василь Трунквальтер.

Медики вшановують пам'ять донора

Серце пересадили 33-річному Василю з Миколаєва, що на Львівщині. Торік він переніс обширний інфаркт і його серце вже не могло перекачувати кров. Чоловік навіть не міг піднятися сходами на другий поверх.

Операції проходили в один день у різних лікарнях

Орган вилучили у лікарні св. Луки і реанімобілем доставили до лікарні св. Пантелеймона, де провели операцію з трансплантації.

У Львові чотирьом пацієнтам пересадили здорові органи 29-річного донора

Печінку отримала 62-річна жінка із Закарпаття, у якої діагностували цироз. Трансплантацію львівські лікарі проводили спільно з колегами з київської лікарні "Феофанія".

Одну нирку пересадили 30-річному чоловікові з Львівщини, який на операцію очікував сім років.

Орган вилучили у лікарні св. Луки і реанімобілем доставили до лікарні св. Пантелеймона

Другу нирку пересадили12-річному Назарові з Яворівщини. У нього і його старшої сестри діагностували рідкісне захворювання – синдром Жубера, при якому спостерігаються важкі поліорганні зміни.

Пересадку нирки Назарові проводили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі лікарі Центру і лікарні св. Пантелеймона. Операція тривала три години і пройшла успішно.

Другу нирку пересадили12-річному Назарові з Яворівщини

"Стан пацієнта наразі не викликає жодних зауважень: підліток добре себе почуває, у нього нормалізувались показники рівня креатиніну та сечовини, достатній діурез, тиск у межах вікової норми. Назар дуже добре переніс трансплантацію і є сподівання, що і в майбутньому не виникне ускладнень", - повідомив нефролог Центру Роман Андруневич.

Сестра хлопчика перенесла дві трансплантації – печінки та нирки, попереду ще одна. Дівчині планують замінити донорську нирку від мами, яка через 8 років після пересадки перестала нормально функціонувати.

Яна Осадчажурналіст

 

Через війну з України за кордон виїхали 22 тисячі вчителів

Середа, 17 серпня 2022, 10:26

За кордоном знаходяться близько 22 тисячі вчителів, 5% від загальної кількості освітян.

Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов під час брифінгу в Укрінформі.

"Тому браку освітян через те, що вони за кордоном, не буде. Це навіть добре, що вони там. Бо можуть працювати в українських школах, можуть здійснювати дистанційне навчання", – каже Горбачов.

За словами омбудсмена, за межами України наразі перебуває, за різними оцінками, від 700 тисяч до 1,5 мільйона дітей шкільного віку.

Фото: Sepy/Depositphotos

"В Україні цього року буде набагато менша наповненість шкіл, зараз навіть є проблема з формуванням перших класів", – зазначає освітній омбудсмен.

Нагадаємо, освітній омбудсмен також повідомив, що в Україні понад 50% батьків обирають дистанційну форму навчання в школах з 1 вересня.

Яна Осадчажурналіст

 

Мешканці краю втратили гроші через торги в інтернеті.

Середа, 17 серпня 2022, 10:09

Купувати в інтернет-мережі часто дуже вигідно, однак саме там шахраї шукають довірливих та чесних покупців. Афер від продажі-купівлі онлайн безліч.

На нечесних продавцій натрапили мешканці Чортківського та Кременецького районів. Обоє чоловіків хотіли придбати дрова. Домовились про переказ коштів, а далі відбувся класичний сценарій шахрайства – гроші за товар було перераховано, а продавець зник з примарним товаром. Один потерпілий втратив 5 тисяч гривень інший – 2 тисячі.

Не придбала чотирилапого друга 47-річна тернополянка  Вона перерахувала  продавцю понад 6 тисяч гривень завдатку за цуценя породи чихуахуа, а той просто зник з мережі.

Та найбільше втратив мешканець селища Заліщики. Він вирішив придбати мотоцикл, оголошення про продаж якого знайшов в соцмережі, і перевів аферисту 19 тисяч гривень. Транспорт потерпілий так і не побачив.

За усіма фактами шахрайств розпочато кримінальні провадження, слідчі встановлюють особи зловмисників.

Поліцейські вкотре застерігають мешканців області: торгуйте в мережі безпечно! Найкраща порада, як вберегти кошти – купувати  післяоплатою! Ще варто  первіряти  банківські картки, телефони та сумнівні посилання на сайті кіберполіції у розділі "Stop fraud", адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 


 

20 тисяч гривень житель Шумської громади пропонував поліцейським за те, що сів за кермо нетверезий .

Середа, 17 серпня 2022, 10:07

Намагаючись відкупитися хабарем, шумчанин тепер нестиме ще й кримінальну відповідальність.

На лінію 102 надійшло повідомлення від  інспектора сектору реагування патрульної поліції про те, що водій автомобіля ВАЗ 2109 пропонує неправомірну вигоду за непритягнення його до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

На місці події слідчо-оперативна група задокументувала корупційне діяння жителя Шумської громади. З’ясувалося, чоловіка зупинили в місті за порушення правил дорожнього руху. У ході спілкування поліцейські помітили, що він нетверезий. На прохання пройти тестування на стан алкогольного сп’яніння зловмисник став пропонувати поліцейським 20 тисяч гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 369 (пропозиція неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу.  Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі.  Відповідальність за статтею 130 (керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння)  КУпАП шумчанин теж нестиме.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

США здійснили запуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III

Вівторок, 16 серпня 2022, 11:04

США провели випробування міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III, щоб продемонструвати готовність своїх ядерних сил.

Про це повідомило командування глобальних ударів Повітряних сил США, пише "Європейська правда".

Міжконтинентальну балістичну ракету Minuteman III запустили з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії, щоб "продемонструвати готовність ядерних сил США і забезпечити впевненість у смертоносності та ефективності ядерного стримування", йдеться у повідомленні.

У ВПС США зазначили, що цей тестовий запуск є частиною звичайних і періодичних заходів, спрямованих на демонстрацію того, що засоби ядерного стримування Сполучених Штатів є безпечними, надійними та ефективними для стримування загроз XXI століття та заспокоєння союзників.

"Такі випробування раніше відбувалися понад 300 разів, і це випробування не є результатом поточних світових подій", - йдеться у повідомленні.

На початку місяця це випробування було відкладено, щоб уникнути напруженості у відносинах із Китаєм.

У березні США також перенесли випробувальний запуск Minuteman III, щоб знизити ядерну напруженість із Росією на тлі війни в Україні.

 

Російський флот притиснувся до Криму і не має ефективного контролю над морем — британська розвідка

Вівторок, 16 серпня 2022, 10:53

 Кораблі Чорноморського флоту Росії продовжують займати вкрай оборонну позицію, патрулювання зазвичай обмежується акваторією в межах видимості кримського узбережжя.

Про це йдеться у щоденному звіті британської розвідки, пише "Європейська правда".

"Це контрастує з підвищеною активністю російських військово-морських сил в інших морях, типовою для цієї пори року", - наголошується в повідомленні.

Також повідомляється, що Чорноморський флот РФ продовжує використовувати крилаті ракети великої дальності для підтримки наземних наступів, але наразі зазнає труднощів зі здійсненням ефективного контролю над морем.

"Він втратив свій флагман "Москва", значну частину бойових літаків морської авіації та контроль над Зміїним островом", - йдеться у повідомленні.

У британській розвідці вказують, що обмежена ефективність Чорноморського флоту РФ підриває загальну стратегію вторгнення Росії, частково тому, що морська загроза Одесі зараз значною мірою нейтралізована.

"Це означає, що Україна може відволікти ресурси, щоб чинити тиск на сухопутні війська Росії в іншому місці", - йдеться у повідомленні.

Раніше розвідка повідомляла, що Росія перебуває на просунутій стадії планування проведення псевдореферендуму про приєднання так званої "ДНР", хоча незрозуміло, чи вже є остаточне рішення щодо голосування.


 

Зеленський доручив уряду розглянути заборону російського букмекера 1xBet

Вівторок, 16 серпня 2022, 10:49

Президент Володимир Зеленський розглянув електронну петицію щодо заборони роботи в Україні російському букмекеру 1xBet, яку підписали понад 25 тисяч громадян.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Автор петиції наголошує на необхідності проведення Комісією з регулювання азартних ігор та лотерей перевірки роботи російського оператора азартних ігор "1xBet" в Україні, який веде свою букмекерську діяльність через неліцензійний сайт 1xbet.com.

Він закликає заблокувати роботу цього сайту на території України та анулювати ліцензію, видану ТОВ "Твоя беттінгова компанія" на проведення букмекерської діяльності та діяльності онлайн-казино під російським брендом "1xBet".

Петиція набрала 26 444 підписів із 25 тисяч необхідних.

У своїй відповіді Зеленський зазначив, що регулювання азартних ігор та лотерей здійснюють Верховна Рада, Кабмін, Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей та інші органи державної влади

Кабінет Міністрів затверджує ліцензійні умови для проведення азартних ігор, а також координує роботу Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, яка вживає заходів відповідно до закону та співпрацює з правоохоронцями, якщо виявлено порушення.

Тому Зеленський доручив премʼєр-міністру Денису Шмигалю разом із правоохоронними органами опрацювати це питання.

Про рішення автора петиції має поінформувати уряд.

Нагадуємо:

Бюро економічної безпеки перевіряє діяльність компаній у сфері азартних ігор, передусім повʼязаних з Росією, та підстави для видачі їм ліцензій.

Вже після початку повномасштабної війни РФ проти України Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей видала ліцензії на провадження букмекерської діяльності та на організацію азартних ігор в казино компанії "Твоя беттінгова компанія".

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

У Норвегії розгорівся скандал через вбивство популярної серед туристів моржихи Фреї

Вівторок, 16 серпня 2022, 10:36

У Норвегії розгорівся скандал через вбивство 600-кілограмового моржа Фреї за рішенням влади.

Фрея провела останні тижні у затоці Осло-фіорд і користувалась популярністю в місцевих жителів та туристів, розповідають в NYT.

Тварина з’явилась на узбережжі орієнтовно 17 липня, вона  залазила на човни біля берега та відпочивала на пірсах, через що багато людей та дітей намагались зробити селфі з моржем.

Утім норвезькі рибні служби занепокоїлись через гостювання тварини, люди постійно турбували Фрею, зокрема плавці, човнярі та інші любителі водного відпочинку.

Морж Феря. Фото: Reuters

Натомість моржам потрібно багато відпочивати, а постійне чіпляння з боку людей може зробити тварину агресивною.

Управління рибного господарства Норвегії заявило, що моржа приспали  "на основі загальної оцінки загрози безпеці людей" після того, як громадськість проігнорувала попередження не наближатися до неї, часто з маленькими дітьми, повідомляє The Guardian.

На додачу люди нерідко кидали в неї речі та оточували її у великій кількості. Одного разу поліції довелося евакуювати та закрити зону купання після того, як Фрея погналася за жінкою в море.

У службі повідомили, що виникало забагато небезпечних для людей ситуацій.

Рішення рибної дирекції про евтаназію тварини підтримали уряд країни та провідний зоолог Норвегії.

"Я підтримую рішення про евтаназію Фреї. Це було правильне рішення. Я не здивований, що це викликало багато міжнародної реакції. Іноді нам доводиться приймати непопулярні рішення", – сказав прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

В уряді кажуть, що ці тварини можуть бути небезпечними, й іноді їх необхідно знищувати, якщо це не ставить під загрозу виживання популяції.

Утім, з таким рішенням не погоджуються зоозахисники, на думку яких можна було б зробити більше для порятунку Фреї.

Зокрема, в групі захисту прав тварин Британії вважають, що людей, які наближались до моржа, слід було спочатку штрафувати.

А в асоціації охорони природи Норвегії рішення про евтаназію назвали ганебним через те, що відпочивальників не вдалось втримати подалі від Фреї.

"Люди поводилися як ідіоти, зіткнувшись із природою. В інших місцях владі вдалося утримувати моржів подалі, але тут, у Осло-фіорді, "не можна" було турбувати туристів, тому ми вбили її", – каже керівник асоціації Трулс Гуловсен.

Утім зоологи таке рішення підтримали, оскільки це було необхідно для безпеки людей і не мало наслідків для майбутнього виду.

На додачу переміщення Фреї в інше, більш природнє для неї місце, було неможливим без загрози для її життя.

"Ви не можете очікувати, що 1,6 мільйона людей не купатимуться у Осло-фіорді.

А тут раптом 600-кілограмова тварина з’явилась за метр від них, усі знали що могло трапитись", – каже старший радник екологічного агентства Норвегії Еспен Ф'єлд.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

Зеленський відповів на петицію про виїзд чоловіків за кордон

Вівторок, 16 серпня 2022, 10:32

ФОТО: ОП

Президент Володимир Зеленський відповів відмовою на прохання відкрити кордони для невійськових чоловіків через петицію "Зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду".

Джереловідповідь на петицію

Деталі: Петицію за три місяці підтримали понад 25 тисяч громадян. Згідно з текстом, "воювати мають лише боєздатні люди", а "інші будуть корисні за кордоном, працюючи та підтримуючи армію коштами".

Зеленський нагадав, що згідно зі статтею 17 Конституції захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу, а за статтею 65 Основного Закону захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України.

Також Зеленський нагадав про указ від 24 лютого "Про загальну мобілізацію", за якою військовозобов’язані, які раніше не проходили військову службу, після підготовки на полігонах чи навчальних центрах можуть комплектувати Збройні сили.

Президент також зауважив, що громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу, можуть бути залучені до робіт, які мають оборонний характер.

У відповіді на петицію також йдеться, що держава має право обмежувати виїзд громадян за кордон в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень.

Зеленський обіцяє, що обмеження на виїзд за кордон скасує після завершення дії правового режиму воєнного стану.

Нагадаємо: 15 серпня Рада підтримала продовження воєнного стану в Україні строком на 90 днів, до 21 листопада

РОМАН ПЕТРЕНКО

 

Оформлення грошової допомоги обернулося для жителів області втратою заощаджень

Вівторок, 16 серпня 2022, 10:22

Двоє мешканців Тернопільщини, які тимчасово проживають на території області стали жертвами злочинів, пов’язані з привласненням їх заощаджень. Громадяни намагалися оформити грошову допомогу для внутрішньо переміщених осіб й потрапили в шахрайську пастку

Заявниць ошукали за аналогічною схемою: в мережі Інтернет вони знайшли сайт з інформацією про матеріальну допомогу. В повідомленні шахраї вказали посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням потерпілі ввели персональні дані та номера банківських карток для зарахування грошей. Однак як тільки вони це зробили, отримали сповіщення про списання власних заощаджень. Одна заявниця втратила 6100 гривень, а інша – 6440 гривень.

Відомості про події слідчі внесли в ЄРДР відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські розповідають, що в таких випадках аферисти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, автоматично передають їх шахраям. Після чого зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Працівники поліції вкотре просять громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Телефонують з банку: працюють аферисти.

Вівторок, 16 серпня 2022, 10:20

Черговий факт шахрайства задокументували працівники відділення поліції №4 м. Заліщики вчинений щодо місцевої мешканки. Після спілкування з додзвонювачем з її карткового рахунку зникла чимала сума.

Потерпіла розповіла правоохоронцям обставинам події: до неї зателефонував невідомий та представився співробітником фінустанови. Він зазначив, що в банківській системі відбувається перепис інформації  й аби не відбулося автоматизоване блокування рахунку, необхідно зазначити персональні дані. Жінка зробила те що її попросили. Однак за деякий час вона отримала сповіщення про списання заощаджень в розмірі 4000 гривень.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч.1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби не потрапити на гачок такого роду шахраїв, поліцейські радять бути уважними. Працівники банку не телефонують клієнтам, щоб дізнатися інформацію про пароль та особисті дані. У разі такої ситуації і коли названий працівник дзвонить зі звичайного номера мобільного телефону, завершуйте розмову і передзвоніть за номером банку.

Якщо ви все таки потрапили на гачок шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

В аварії на Чортківщині загинув 66-річний водій мікроавтобуса.

Вівторок, 16 серпня 2022, 10:17

Винуватця ДТП затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу.

15 серпня близько 17 години до поліцейських надійшло повідомлення про дорожньою-транспортну пригоду, що трапилася в селі Рожанівка Чортківського району.

Виїхавши на місце події, поліцейські встановили, що 19-річний водій автомобіля «Volkswagen Touareg» - житель Чорткова під час обгону виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив зіткнення із автомобілем «Volkswagen Transporter» за кермом якого перебував 66-річний житель села Ангелівка Чортківського району. Від отриманих травм водій мікроавтобуса помер у лікарні.

19-річний винуватець ДТП також перебуває у медичному закладі. Його затримано в порядку статті 208 КПК.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Рада ухвалила закон про "митний безвіз" з Євросоюзом

Понеділок, 15 серпня 2022, 14:11

Верховна рада України ухвалила закон про "митний безвіз" з Євросоюзом та приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту з країнами ЄС.

Як пише "Європейська правда", про це у своєму Telegram повідомив депутат Ярослав Желєзняк, який є також заступником голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

"Рада схвалила №7420 про "митний безвіз" та приєднання до системи NCTS. В цілому – 275", -  повідомив він.

Як раніше пояснили у Мінфіні, після приєднання України до NCTS український бізнес зможе користуватися такими перевагами та спрощеннями:

  • одна транзитна декларація та одна гарантія для переміщення товарів між 36 країнами (з країнами ЄС і ще з Великою Британією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном та Швейцарією);
  • авторизовані підприємства зможуть відправляти та отримувати товари на своєму підприємстві без заїзду на митні термінали;
  • українські фінансові гарантії діятимуть ще у 35 країнах світу.

Рішення про запрошення України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS) та до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами Єврокомісія схвалила на початку липня.

Україна розпочала застосування NCTS з листопада 2020 року в пілотному режимі, а з березня 2021 року розпочали етап національного застосування NCTS. Очікується, що розпочати міжнародне застосування NCTS Україна зможе вже наприкінці 2022 року.

 

Незалежність та пес Патрон: Укрпошта випустить ще дві марки у серпні

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:41

Укрпошта збирається випустити ще дві тематичні марки впродовж серпня.

Одна з них буде присвячена Дню Незалежності, розповів в ефірі телемарафону 15 серпня генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

"В серпні буде дві марки, одна присвячена Дню Незалежності і шести місяцям активної фази війни", – каже він.

Другу тематичну марку створять на честь чернігівського пса-сапера Патрона.

Фото: Укрпошта

Окрім цього в планах Укрпошти зробити марку, присвячену Кримському мосту, однак її хочуть випустити "синхронно" після того,  як його знищить ЗСУ.

"Я думаю, це буде спільна акція з ЗСУ, коли ми випустимо нову марку (про Кримський міст)", – сказав Смілянський.

Він також розповів, що частина коштів від продажу марок йде на допомогу українським солдатам на передовій.

"Ми нещодавно передали військовим на Донбасі рації і дрони, тому марки мають непрямий вплив на хід бойових дій", – каже Смілянський.

Нагадаємо, раніше Укрпошта виставила на продаж марки зі зруйнованим росіянами найбільшим вантажним літаком "Мрія".

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

З Мелітополя вивозять родини військових Росії – мер

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:35

ПЛАКАТ МЕЛІТОПОЛЬ ЦЕ УКРАЇНА, ФОТО З 061.UA

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що з міста почали вивозити родини російських військових.

Джерело: Федоров у Telegram

Пряма мова: "Після активної роботи ЗСУ минулого тижня військовослужбовці Росії почали вивозити свої родини з Мелітополя. Ми це бачимо чітко".

Деталі: Водночас мер підтвердив інформацію, що після підриву мостів у Херсонській області місцеве "керівництво" окупантів тікає до Мелітополя. Крім того, у місті посилилися перевірки будинків для пошуку диверсантів, а також "масові фільтрації" посеред вулиці.

Передісторія:

  • 9 серпня у Херсонській облдержадміністрації повідомили, що з окупованого Херсону почали вивозити родини російських військових після чергового удару ЗСУ по Антонівському мосту.
  • 12 серпня радник мера Маріуполя повідомив, що з узбережжя окупованого Маріуполя вивезли родини російських військових після вибухів на аеродромі в Криму.
 

У кафе Криму включили пісню про "Азов" та смерть росіян – діджея арештували

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:10

СКРІНШОТ З КЛІПУ

Російський "суд" в окупованому Криму заарештував на 10 діб діджея, який увімкнув пісню "Дике поле" українського репера YARMAK у кафе міста Щолкіне.

Джерело: "Крим.Реалії" з посиланням на рішення "Ленінського районного суду" Криму

Деталі: Чоловіка звинуватили у тому, що у кафе на проекторі "демонструвалася нацистська символіка" полку "Азов".

Діджея арештували на 10 діб. Він сказав, що пісню йому замовив відвідувач, а зміст та кліп йому нібито були невідомі.

Російські пропагандисти вже опублікували відео свідчень діджея та чоловіка, який замовив пісню.

Довідка: Пісня "Дике поле" - про війну, полку "Азов" та російську агресію.

Наприклад, у пісні є слова "Знову орда із боліт наступає, / Суні і суні, та враг не знає, / Що на нього в нашому краю / Тільки смерть чекає" чи "І ще покаже свою міць полк Азова!"


 

«Ваш родич у біді»: шахраї ошукали пенсіонерку зі Збаража

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:08

Від телефонних аферистів найчастіше потерпають одинокі люди та пенсіонери. 90-річна збаражчанка втратила понад п’ять тисяч доларів. Думала, що рятує доньку, натомість збагатила чергового шахрая.

Пройдисвіт діяв, за вже відомою, проте і надалі  дієвою схемою: зателефонував до старенької, представився працівником медзакладу та розповів страшну історію про те, що її донька та онука потрапили в аварію і  терміново необхідна дороговартісна операція. Перелякана жінка погодилася віддати усі гроші, аби врятувати рідних. Зловмисник тримав на телефоні жертву аж до приходу спільника.

За цей час донька потерпілої декілька разів намагалися дозвонитися до старенької матері, однак номер був постійно зайнятий. Запідозривши недобре, подалася до її помешкання. На порозі будинку жінка зіткнулася з підозрілим незнайомцем, який представився працівником соціальної служби. Вона не повірила почутому, однак втримати зловмисника не вдалося, поки жінка кликала на підмогу сусідів, той втік з чужими грошима. Довелося телефонувати в поліцію.

За фактом шахрайства працівники розпочали кримінальне провадження. Особи аферистів встановлюють.

Працівники поліції вкотре нагадують: не довіряйте незнайомцям! Не спішіть у паніці віддавати гроші!  Шахраї використовують методи психологічного впливу, вимагають  не класти слухавки, не робити розголосу, а швидко виконувати їх умови.

Зберігайте розважливість перевіряйте почуту інформацію. Часто люди самі називають при розмові імена рідних, не перепитують навіть  фамілію, не уточнюють, де саме знаходиться родич. Варто лише уточнити дані, які відомі тільки Вам і шахраї самі кинуть слухавку.

Не будьте байдужими! Попередьте про подібні злочини усіх стареньких родичів, сусідів та знайомих, розкажіть їм, як правильно діяти у подібних ситуаціях.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У двох ДТП травмувалися троє осіб

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:07

Усі потерпілі рухалися на двоколісних транспортних засобах – мотоциклі та скутері.

В автівку, що прямувала у попутному напрямку, в’їхав 30-річний мотоцикліст. Аварія сталася 13 серпня у місті Монастириська. Місцевий житель  не врахував, що авто, яке рухалося попереду, повертатиме. Внаслідок зіткнення мотоцикліст отримав тілесні ушкодження  з якими був госпіталізований до медичного закладу.

Того дня автопригода з двома потерпілими сталася в селі Остап‘є Скалатської громади. Як встановили поліцейські, 36-річний кермувальник скутера не вибрав безпечну швидкість руху через що не впорався з керуванням транспортного засобу та допустив наїзд на бетонну огорожу. Водій та 30-річний пасажир отримали травми. За попередніми даними, обоє учасників ДТП перебували у стані алкогольного сп’яніння.

Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху)  та частиною 1 статті 286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані сп’яніння) Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейські затримали нетверезого чоловіка з гранатою у кишені

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:06

На території садового товариства, що по вулиці Київській в обласному центрі, співробітники Тернопільського районного управління поліції під час патрулювання виявили у 68-річного чоловіка предмет, схожий на гранату.

Під час огляду небезпечного предмета з’ясувалося, що він був із запалом, отже, в будь який момент при необережному поводженні міг детонувати. Зловмисник, в руках котрого опинилася граната, перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Поліцейські вилучили небезпечний предмет, а чоловіка затримали в порядку статті 208 КПК. Після оголошення підозри за частиною 1 статті 263 (незаконне поводження з вибуховими речовинами) Кримінального кодексу зловмисникові обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Поліцейські з’ясовують походження вибухівки. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Тернопільські депутати продовжують долучатися до огляду укриттів житлового фонду міста

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:03

Тернопільські депутати продовжують долучатися до перевірки укриттів у багатоквартирних житлових будинках Тернополя.

Так, нещодавно до інспектування стану готовності захисних споруд житлового фонду міста приєдналася і депутатка Тернопільської міської ради Наталія Паньків.

Оглянуто було, зокрема, сховища у будинках за адресами: вул. Галицька, 32, просп. Злуки, 53, вул. Квітова, 15-А, вул. Миколи Лисенка, 6.

Попередньо огляд укриттів провели також Секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак, депутати Олеся Чванкіна, Андрій Грицишин та Мар’яна Головко.

Нагадаємо, ОСББ та ЖЕКи повинні забезпечити належний стан укриттів у житлових будинках Тернополя. Місце для сховища повинно мати відповідне маркування на фасаді будинку та містити запасний вихід. Приміщення для найпростішого укриття повинні бути облаштовані місцями для сидіння та мати запаси питної води (2 літри на одну особу), запаси технічної води для потреб гігієни мешканців. Окрім того, повинні мати незалежні джерела освітлення, ліхтарики, гасові лампи, свічки, первинні засоби пожежогасіння, вогнегасники, засоби для надання першої медичної допомоги, аптечки, контейнери для зберігання продуктів, а також – шанцевий інструмент, лопати, кирка, лом, пилка по металу, пилка по дереву та інше. Мешканці можуть перебувати у найпростіших укриттях та сховищах до 48 годин.

 

Лікарі-волонтери уже розпочали надавати необхідну стоматологічну допомогу тернопільським бійцям на передовій

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:01

Мобільний стоматологічний кабінет, що був відправлений з Тернополя на фронт для надання нашим захисникам ургентної стоматологічної допомоги, уже доїхав до одного із місць призначення та приймає перших пацієнтів.

«Транспортний засіб повністю підготовлений та обладнаний усім необхідним для того, щоб працювати на передовій, тож уже зараз у місцях дислокації тернопільських військовослужбовців наші лікарі-волонтери розпочали надавати необхідну стоматологічну допомогу», - зазначає міський голова Тернополя Сергій Надал.

Нагадаємо, реалізувати благодійний проєкт – мобільну стоматологію на колесах для тернопільських бійців на фронті допомогла місцева компанія «Галіт», що представляє в Україні цілий ряд відомих світових виробників стоматологічного обладнання.

 

22 серпня у Тернополі на вул. Братів Бойчуків і частині вул. 15 Квітня буде відсутнє водопостачання

Понеділок, 15 серпня 2022, 10:59

Як повідомляє КП «Тернопільводоканал», у зв’язку із проведенням ремонтних робіт, 22 серпня з 09:00 до 20:00 год. буде тимчасово припинено водопостачання за адресами: вул. Братів Бойчуків та вул. 15 Квітня, 3, 3-Б, 5, 5-А.

Адміністрація КП «Тернопільводоканал» просить вибачення за тимчасові незручності й закликає заздалегідь запастися водою.

 

З Маріуполя почали вивозити родини військових Росії – радник мера

П'ятниця, 12 серпня 2022, 12:33

ВІДСТАНЬ МІЖ С. МЕЛЕКІНЕ ТА С. Б.КОСА ПІД МАРІУПОЛЕМ, СКРІН

З узбережжя окупованого Маріуполя вивезли родини російських військових після вибухів на аеродромі в Криму.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram

Пряма мова: "Всі родини військових окупантів після кримської бавовни терміново залишили узбережжя від с. Мелекіне до с. Б. Коса. Страх панує серед колаборантів та верхівки маріупольских окупантів".

Деталі: Крім того, за його словами, у гауляйтера Костянтина Іващенка, якого Росія призначила "мером" Маріуполя, кількість охоронців зросла з 4 до 7.

Передісторія:

 

В Україні запрацював чат-бот для пошуку полонених та зниклих безвісти військових

П'ятниця, 12 серпня 2022, 11:31

В Україні створили чат-бот у Telegram для пошуку даних про захисників, які не виходять на зв'язок з певних причин.

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими Головного управління розвідки Міністерства оборони.

Зокрема, у чат-боті "Розшук по даних Національного інформаційного бюро" створили спеціальні інструменти, за допомогою яких рідні та близькі українських оборонців, які потрапили у полон до ворога або зникли безвісти за особливих обставин, можуть здійснити швидкий пошук даних про них.

Щоб визначити статус розшукуваного військового, необхідно подати таку інформацію:

  • ідентифікаційний код,
  • прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону та дату народження особи, яка розшукує,
  • прізвище, ім'я та по батькові, дату народження та ідентифікаційний номер розшукуваної особи.
Фото: DmyTo/Depositphotos

У результаті пошуку рідні та близькі зможуть отримати у чат-боті один із поточних статусів полоненого:

  • Про особу немає даних у реєстрі НІБ. Якщо їх не вносили, чат-бот запропонує додати ці відомості;
  • Дані є, але в базі даних НІБ немає відомостей, чи перебуває особа в полоні;
  • Дані є, особа ймовірно перебуває в полоні (бракує підтвердження від Міжнародного комітету Червоного Хреста – МКЧХ);
  • Дані про особу є в базі НІБ, перебування в полоні підтверджено МКЧХ;
  • Полонена особа звільнена під час обмінів.

"Чат-бот полегшує і пришвидшує взаємодію родичів та близьких із державними органами. Україна робить усе можливе, аби всі оборонці якнайшвидше повернулися з полону", – наголошують у Координаційному штабі.

Національне інформаційне бюро опрацьовує запити щодня з 9:00 до 23:00.

Нагадаємо, в Україні запрацював державний портал розшуку дітей, зниклих під час війни.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Wizz Air, який відновить рейси до Москви, виділив ще 100 тисяч безкоштовних квитків для українців

П'ятниця, 12 серпня 2022, 11:30

 
PATRICK PLEUL/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Угорський лоукостер Wizz Air запропонує ще 100 тисяч безкоштовних квитків для громадян України.

Про це йдеться на сайті авіаперевізника.

Пропозиція розповсюджується на всі рейси континентальної Європи та Великої Британії. Квитками можна буде скористатися для подорожей з 15 вересня по 8 грудня цього року.

Забронювати рейс за схемою безкоштовних квитків можна за посиланням.

Нагадуємо:

Угорська бюджетна авіакомпанія WizzAir з жовтня відновить польоти з Абу-Дабі до Москви.

У березні Wizz Air вирішив надати 100 тисяч безкоштовних квитків для українців, які тікають від війни.

 

Україна вже повернула тіла 522 захисників, їх вважали зниклими безвісти

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:58

ФОТО: ПРЕСС-СЛУЖБА МИНРЕИНТЕГРАЦИИ

Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко повідомим, що до України вже повернули тіла 522 захисників, які були у списках зниклих безвісти.

Джерело: Котенко в ефірі національного телемарафону

Пряма мова Котенка: " Є точна цифра тіл наших захисників, які ми забрали, 522 тіла нам вдалося забрати. Ми забираємо (тіла – ред.) з різних напрямків, не тільки з Донецького напрямку, ми забираємо з напрямку Луганського, Харківського".

Деталі: Котенко запевнив, що Україна працює над тим, щоб забрати всі тіла загиблих. Він також уточнив, що на сьогодні перемовини з окупантами ведуться не напряму, а через Міжнародний Червоний Хрест.

Що було раніше: У липні віцепрем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляла, що за час повномасштабної війни з Росією Україні вдалося повернути тіла понад 400 загиблих захисників.

 

З початку війни на кордоні викрили понад 700 псевдонепридатних до війська – ДПС

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:54

ФОТО: ДПС

З початку повномасштабної російської агресії прикордонники вже викрили понад 700 військовозобов’язаних, які надавали фальшиві довідки про непридатність до військової служби.

Джерело: пресслужба ДПС

Дослівно: "Після введення воєнного стану охоронці кордону викрили понад 700 чоловіків, у яких були довідки про непридатність до військової служби з ознаками підробки. За фальшиві документи ухилянти викладають тисячі доларів чи євро".

Деталі: Прикордонник розказали, що один з тих, кого викрили, виклав за довідку з вигаданими хворобами $3 тис.

Прикордонник пояснили, що співпрацюють з військкоматами, які інформують про надання відповідних довідок, а також попередили про кримінальну відповідальність за ухиляння від призову та підробку документів.

Що було раніше: 12 серпня Служба безпеки України ліквідувала у Києві та ще трьох областях масштабні канали нелегального переправлення чоловіків за кордон.

 

Спіймали російського агента, який навів удар по Харківській ОДА – СБУ

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:47


Служба безпеки України затримала "законсервованого" агента ФСБ, який коригував ракетні удари Росії по Харківщині, зокрема по будівлі Харківської облдержадміністрації на початку березня.

Джерело: СБУ в Telegram

Деталі: Повідомляється, що саме за його "наводкою" агресори здійснили ракетні удари по будівлі ОДА та ще 7 цивільних об’єктах.

Також зловмисник передавав окупантам геолокації міської інфраструктури.

Розвіддані він переправляв у вигляді текстових файлів з детальним описом об’єктів та інформацією щодо перебування в них людей.

За даними слідства, зрадником є колишній правоохоронець, завербований кадровим співробітником ФСБ під час перетину російського кордону у 2019 році.

Після отримання оперативного псевдоніму та проходження інструктажу зловмисник був переведений у "режим очікування".

Після вторгнення РФ на зв’язок з агентом вийшов російський "куратор".

У разі успішного виконання вказівок окупанти обіцяли "вивести" свого прибічника на територію РФ і оформити громадянство, але співробітники СБУ завадили цим "планам" і затримали зловмисника.

Агенту повідомлено про підозру.

ЄВГЕН КІЗІЛОВ 

 

Австралійський суд оштрафував Google на 43 мільйони доларів за обман користувачів

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:38

Австралійський суд зобов'язав Google сплатити штраф у розмірі 60 млн австралійських доларів (42,7 млн доларів США) за введення користувачів в оману щодо  щодо збору їх особистих даних про місцезнаходження.

Про це пише Reuters з посиланням на австралійську службу з контролю за дотриманням конкуренції.

Суд визнав, що Google ввів в оману деяких клієнтів щодо персональних даних про місцезнаходження, зібраних через їхні мобільні пристрої Android у період з січня 2017 року по грудень 2018 року.

Зазначається, що Google ввів користувачів в оману, переконавши, що налаштування "історії місцезнаходжень" на їхніх телефонах Android є єдиним способом збору даних про місцезнаходження, коли функція моніторингу активності в Інтернеті та програмах також дозволяла збирати та зберігати локальні дані.

Наглядовий орган, за оцінками якого постраждали 1,3 мільйона користувачів облікових записів Google в Австралії, розпочав судовий процес проти компанії та її місцевого підрозділу в жовтні 2019 року.

За словами регулятора, у 2018 році Google вжив заходів для виправлення ситуації.

Google заявив, що врегулював цю проблему, і додав, що зробив інформацію про місцезнаходження простою для керування та легкою для розуміння.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ


 

У центрі Чернівців знесли пам‘ятник червоноармійцю

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:27

ДЕМОНТОВАНИЙ ЧЕРВОНОАРМІЄЦЬ, СКРИНШОТ

Місцева влада демонтувала пам‘ятник червоноармійцю на Соборній площі в центрі Чернівців.

Джерело: Чернівецька міська рада у Telegram

Дослівно: "Довше "возилися" з документами. Всього за годину зняли пам‘ятник червоноармійцю з постаменту на Соборній площі. У жодному разі нищити його не будемо. Натомість перемістимо туди, де йому місце".

Деталі: Повідомляється, що демонтажу передували публічні консультації, і влада міста врахувала "думку кожного, хто готовий був нею ділитися".

За словами міськради, абсолютна більшість просила забрати пам‘ятник з площі, ще частина просила створити умовний "парк тоталітаризму" чи "парк нацизму" та перемістити солдата туди. Над цим зараз місцева влада працює разом з Міністерством культури та інформаційної політики.

Питання, що буде на місці прибраного червоноармійця, планують вирішити після війни.

ЄВГЕН КІЗІЛОВ 

 

Мешканець Тернопільщини зберігав заборонені речовини .

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:21

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту інкримінують працівники відділення поліції №2 м. Ланівці місцевому мешканцю 1992 року народження.

Правоохоронці отримали інформацію, про те що місцевий мешканець по місцю свого проживання може зберігати заборонені речовини. Під час санкціонованого обшуку в будинку підозрюваного поліцейські виявили цигарки наповненні подрібненою речовиною зеленного кольору та паперові згортки з аналогічним вмістом. А на присадибній ділянці чоловік вирощував рослини коноплі.

Заборонені речовини працівники поліції вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 2 статті 309 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Внаслідок дорожньої аварії травм зазнав велосипедист

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:13

Чоловіка госпіталізували до медичного закладу.

11 серпня у селі Красівка Тернопільського району дороги «не поділили» 39-річний водій автомобіля  «Volkswagen» - житель села Дичків  та 66-річний велосипедист з Красівки.

Про ДТП повідомив водій легковика. Його автомобіль вилучено та поміщено на спецмайданчик.

Травмованого велосипедиста доправлено до медичного закладу.

Вирішується питання про внесення відомостей за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Львівщині 8-річний хлопчик зібрав понад 70 тисяч на ЗСУ, співаючи на вулицях

Четвер, 11 серпня 2022, 14:20

Українські діти долучаються до волонтерства не менше, ніж дорослі: хтось грає у шашкиробить лимонад чи миє автівки.

Зокрема, 8-річний Юрій Напора уже зібрав понад 70 тисяч на Збройні сили України, співаючи на вулицях у містах Львівщини.

10 серпня Юрій вкотре організував благодійний концерт у Новояворівську на підтримку захисників України.

Хлопчику вдалося зібрати понад 14 тисяч гривень, розповідають у Львівській обласній держадміністрації.

"Хлопчина понад три години спільно з батьком виконував українські пісні для перехожих яворівчан", – йдеться у повідомленні.

Усі кошти Юрко відправив волонтерам ГО "Апостольська Чота", які допомагають захисникам Миколаєва.

 

Фото: Львівська ОДА

Юрій уже не вперше долучається до збору коштів для ЗСУ, кажуть в ОДА.

Нещодавно хлопець зібрав понад 23 тисяч гривень, співаючи патріотичні пісні у Мостиськах.

А понад 40 тисяч гривень йому вдалося зібрати під час концертів у центрі Городка на Львівщині.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

З Тернополя для потреб захисників передано ще 400 комплектів військової форми

Четвер, 11 серпня 2022, 14:08

11 серпня минає 169 днів війни, розгорнутої росією на території України. З першого дня повномасштабного вторгнення тернополяни та усі українці, які проживають як на території нашої країни, так й за її межами, згуртувались та активно підтримують наших захисників на передовій.

Так, сьогодні, з міста передано 400 комплектів сучасної військової форми для потреб тернопільських військовослужбовців, зокрема, для 83-го окремого батальйону 105-тої окремої бригади територіальної оборони.

«У нас добра співпраця з українцями, які проживають у США, зокрема, нам активно допомагає благодійний фонд «Help Heroes Of Ukraine». Нещодавно ми отримали від них тканину, з якої шиють одяг для американської армії. Так, з отриманої тканини на замовлення командування було пошиту форму для наших військових, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Приємно, що є можливість шити її тут, на базі наших комунальних підприємств та місцевих виробників, які мають відповідну фурнітуру, обладнання та можуть шити їх у більшій кількості. Наразі форма уже готова до відправлення і вже сьогодні буде передана для потреб підрозділів територіальної оборони. Це перша партія і вже є наступна партія тканини, яка передана на виробництво. Плануємо налагодити пошиття на регулярній основі».

Загалом від початку війни з Тернополя було передано понад 2000 комплектів військової форми.

Нагадаємо, фонд «Help Heroes Of Ukraine Inc NFP» – благодійна організація, яка заснована у 2022 році керівниками найбільших логістичних і транспортних компаній США, до складу якої входять сотні українців в Америці. Цілі благодійної організації включають надання Україні широкого спектра медичної, військової та гуманітарної допомоги.

 

12 серпня з Тернополя для лікування бійців на передову поїде мобільна пересувна стоматологія

Четвер, 11 серпня 2022, 14:06

Сьогодні, 11 липня, міський голова Сергій Надал спільно з начальником відділу охорони здоров’я міської ради Василем Даньчаком оглянули комплектацію мобільної пересувної стоматології. Автомобіль уже завтра поїде надавати ургентну стоматологічну допомогу нашим захисникам на передовій.

«Ми отримали автомобіль від іноземних партнерів для медичних закладів Тернополя. Проте була потреба у стоматологічному лікуванні для наших військовослужбовців  на передовій, відтак ми переобладнали його під мобільну стоматологію, – зазначає Сергій Надал. – Це автомобіль обладнано сучасним стоматологічним обладнанням. Додатково придбали рентген-апарат та іншу техніку, яка допоможе лікарям ефективніше та якісніше проводити лікування. І вже завтра, 12 серпня, цей мобільний кабінет з медиками-добровольцями вирушить у місця дислокації наших військових, щоб надавати стоматологічну допомогу. Надалі, ці поїздки будуть регулярними та відбуватимуться у визначені дні».

Мобільний кабінет обладнаний стоматологічною установкою, стерилізаційним відділенням, кондиціонером. Є відповідні матеріали, медикаменти та необхідний  інструментарій для того, щоб проводити лікування у польових умовах.

Окрім того, автомобіль пройшов повний технічний огляд, замінено старі шини на нові, зроблено розвал сходження тощо.

До слова, втілити проєкт мобільної стоматології на колесах допомогла місцева фірма «Галіт», яка займається виробництвом стоматологічного устаткування.

 

 

Результати основної сесії НМТ: 200 балів з математики набрали майже 6 тисяч людей

Четвер, 11 серпня 2022, 11:19

Українські абітурієнти пройшли основну сесію національного мультипредметного тестування – спрощеного ЗНО.

За результатами тестування5965 учасників основної сесії НМТ набрали 200 балів з математики.

З української мови максимальний бал отримали 2852 учасники, а з історії України – 3885 учасників, повідомляє Міністерство освіти і науки.

Основна сесія НМТ-2022 тривала з 22 липня до 4 серпня, результати отримали понад 187 тисяч учасників.

 

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Оцінювання відбувалось у більш ніж 250 населених пунктах України та в понад 40 містах Європи.

Під час основної сесії понад 19 тисяч українців склали тест за кордоном.

Загалом 200 балів на основній сесії НМТ отримали:

  • з одного предмета – 7462 учасники;
  • з двох предметів – 1855 учасників;
  • з трьох предметів – 510 учасників.

Нагадаємо, 10 серпня завершився другий етап підтвердження участі у додатковій сесії НМТ-2022.

Для людей, які підтвердили участь, з 12 серпня з’явиться можливість завантажити із вкладки "Місце проведення" запрошення-перепустку.

Там буде вказано дату, час і місце проходження тестування.

Додаткова сесія НМТ має тривати з 16 по 20 серпня.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Тернопільські поліцейські вдосконалювали свої професійні навички та вміння в польових умовах

Четвер, 11 серпня 2022, 10:53

Злагодження з підвищення рівня професійної підготовки пройшли співробітники одного із поліцейських спецпідрозділів. Правоохоронці відпрацьовували основні прийоми тактичних дій зі зброєю, правила надання домедичної допомоги та поводження з вибухонебезпечними предметами.

Під час тренувань бійці спецпідрозділу мали змогу поглибити свої знання задля успішного виконання службових завдань в бойових умовах, а також навчалися діяти злагоджено.

«Основна мета навчань – підготовка індивідуального якісного рівня працівника спецпідрозділу, його фахове підвищення. У реаліях нашого сьогодення та в умовах війни дуже важливо бути готовим до виконання різних викликів та задач», - розповідає заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Михайло Білецкий.

Правоохоронці удосконалювали навички стрільби з різних видів зброї, відпрацьовували особливості та правила ведення вогню. Поліцейські навчалися зупиняти кровотечі, накладати турнікет, здійснювати комплекс медичних заходів, спрямованих на надання долікарської допомоги у невідкладних станах.

Під час навчань фахівці вибухотехнічної служби акцентували увагу правоохоронців на основних правилах безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами. У воєнний час ці знання є надзвичайно необхідними, адже можуть зберегти життя.

Злагодження проходило в умовах, максимально наближених до бойових. За словами бійців, такі навчання допомагають відпрацювати алгоритми дій у конкретних ситуаціях та закріпити практичні навички.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Нічого святого: У Бережанах зловмисник викрав церковне майно.

Четвер, 11 серпня 2022, 10:52

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники відділу поліції №1 (Бережани) місцевому мешканцю. 39-річний чоловік накриміналив у храмі.

Повідомлення про невідомого, який викрав з церкви акустичну колонку надійшло до правоохоронців від одного з прихожан. На місце події  виїхала слідчо-оперативна група. Як з’ясувалося, зловмисник  зайшов до храму, схопив зі столу музичний інвентар  і швидко покинув приміщення.

Злодія з краденим майном в руках оперативики виявили на одній з вулиць міста. Той у скоєному зізнався. Чоловіка затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

За фактом злочину розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Сторінка 45 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер