images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Понад 50 посилок та військове спорядження відправлено на передову з центру «Допомога армії від Тернополя»

Четвер, 21 липня 2022, 11:19

20 липня у третю поїздку вирушили волонтери-водії, які доставляють посилки з центру «Допомога армії від Тернополя» на передову. Цього разу маршрут пролягає у напрямку Запорізької, Харківської, Донецької та Дніпропетровської областей.

Комплектація посилок відбувається за потребами військових, а це військова форма, нижня білизна, взуття, засоби особистої гігієни адже надійний тил теж важливий під час війни.

«Продовжує свою роботу наш центр «Допомога армії від Тернополя». Черговий вантаж із пакунками від рідних, близьких та небайдужих тернополян відправляється на передову. Цього разу це понад 50 посилок для наших воїнів. Додатково ми укомплектували екіпаж спеціальним військовим обладнанням, зокрема, квадрокоптерами, тактичним взуттям, генераторами, спеціальними антенами, які просили наші військові та іншим спорядженням, - розповідає міський голова Сергій Надал. -  Волонтери також долучилися до збору речей. Наші водії традиційно відвідують ті військові частини, де воюють тернополяни. Тож бажаю їм щасливої дороги, а ми в свою чергу будемо готуватися до наступної поїздки та збирати потрібні речі».

Квадрокоптери і тактичні рюкзаки для медиків передали українським волонтерам з Америки. Важливо відзначати те, що комплектація їх дозволяє в польових умовах проводити мінімальні оперативні втручання. Окрім цього передається 90 пар тактичного взуття, з них 60 – отримано від міста, ще 30 – від небайдужих тернополян.

Нагадаємо, на базі управління соціальної політики працює центр «Допомога армії від Тернополя». Жителі та гості нашої громади, які бажають передати посилку своїм рідним чи готують передачу для військових, можуть приносити їх на вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру:

  • понеділок-четвер – 08:00-17:15 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год., обідня перерва з 13:00 по 14:00 год.;
  • неділя – вихідний.

За додатковою інформацію просимо звертатися за телефоном «гарячої» лінії +38 (067) 009-15-40.

 

До уваги водіїв! 21 липня у зв’язку із дорожніми роботами на вул. Андрея Шептицького у Тернополі буде ускладнений рух транспорту

Четвер, 21 липня 2022, 10:54

Цими днями завдяки сприятливим погодним умовам на вулицях Тернополя продовжуються активні поточні ремонти дорожнього покриття.

Так, у місті триває відновлення підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького, де сьогодні, 21 липня, працівники підрядної організації виконуватимуть роботи з фрезерування дорожнього полотна. У зв’язку з цим на даній ділянці буде ускладнений рух транспорту упродовж дня.

На ділянці проведення ремонтних робіт встановлені дорожні знаки відповідно до типових схем організації дорожнього руху.

Просимо водіїв бути уважними і завчасно обирати маршрути руху.

 

Польща спростила отримання "карти поляка" для українців, не потрібно виїжджати з країни

Середа, 20 липня 2022, 11:02

Уряд Польщі затвердив пропозицію Міністерства закордонних справ щодо спрощення правил отримання "карти поляка" для громадян України, які отримали притулок після російського вторгнення.

Про це йдеться у заяві на сайті польського Кабміну, пише "Європейська правда".

Згідно з новими правилами, які набудуть чинності 29 липня, документ на отримання "карти поляка" можна буде подати в будь-якому управлінні одного з 16 воєводств відповідно до місця перебування у Польщі, а не, як у попередніх правилах, – лише у польських консульствах за межами країни.

"Завдяки цьому буде виконано встановлений законом обов'язок щодо надання правомочним особам можливості подати заяву на отримання "карти поляка", незважаючи на призупинення діяльності більшості консульств Республіки Польща в Україні через агресію Російської Федерації проти цієї країни", - наголошується в повідомленні.

Заяви можуть подати як ті, хто вже мав "карту поляка", так і ті, хто подає заявку вперше. Документи можна отримати там, де подано заяви, без необхідності виїжджати до України.

Зазначені положення поширюватимуться і на громадян Білорусі та Росії.

Раніше повідомлялося, що країни ЄС досі не узгодили між собою правила для українців, які через війну виїхали за кордон і отримали тимчасовий захист в одній з країн, у зв’язку з чим можливо отримати проблеми під час мандрівок між країнами блоку або у разі короткострокового повернення в Україну.

 

Завдяки оновленню ПП "Краківець" пропускна здатність зросла в понад половину

Середа, 20 липня 2022, 10:59

Середньодобова кількість вантажівок, які виїхали з України через пункт пропуску "Краківець" на кордоні з Польщею за місяць після оновлення в рамках проєкту "Відкритий кордон", зросла на 51% – до 423.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури у Facebook.

"Реалізація пілотного проєкту на пункті "Краківець – Корчова" дозволила збільшити середньодобову кількість пропущених в Польщу вантажівок на 51% та скоротити черги на кордонах", – зазначили в Мінінфраструктури.

У відомстві нагадали, що проєкт "Відкритий кордон" – це не лише стратегічний розвиток логістики на європейському напрямі, але й один із проєктів "виживання" для української економіки.

"В умовах блокади морських портів нарощування пропускних здатностей автомобільних пунктів пропуску надає можливість підтримувати українських експортерів та покращувати продовольчу ситуацію у світі ", – додали у повідомленні.

Наразі на пункту пропуску тривають роботи з облаштування майданчиків для простою вантажівок, окремого терміналу для огляду автобусів, здатного пропускати до 50 транспортних засобів на добу, та навісу над павільйонами для митного та паспортного контролю.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, найближчим часом планується масштабувати "Відкритий кордон" на інші пункти пропуску. Серед пріоритетів – найбільш завантажений пункт на українсько-польському кордоні "Ягодин – Дорогуськ".

20 червня на кордоні з Польщею відновив роботу оновлений пункт пропуску "Краківець – Корчова".

Кількість смуг для вантажівок збільшили з 4 до 10 та створили додаткові павільйони для митного і паспортного контролю.

Також збільшили кількість прикордонників та митників на пункті пропуску. Для їхньої роботи польська сторона надала спеціальні контейнерні модулі.

Економічна правда

 

Навчайся безоплатно в найбільшій дистанційній школі України «Оптіма»!®

Середа, 20 липня 2022, 10:49

Оптіма

Перша й найбільша дистанційна школа України "Оптіма" та благодійний фонд "За майбутнє дітей" відкрили стипендіальну програму для українських школярів. Отримавши стипендію, учні зможуть здобувати освіту безоплатно або компенсувати більшу частину витрат на навчання.

З перших днів війни перша та найбільша дистанційна школа України "Оптіма" відкрила вільний доступ до своїх матеріалів для всіх дітей, які втратили можливість навчатися у своїх звичних закладах освіти. Благодійний пакет "З ОПТИМізмом у серці" об’єднав близько 100 000 школярів і дав їм можливість вчасно закінчити навчальний рік. І зараз "Оптіма" знайшла можливості відкрити стипендіальну програму для допомоги українцям.

Що передбачає програма

Благодійний проєкт "Оптіми" та фонду "За майбутнє дітей" надає 300 стипендій пільговим категоріям. Для учасників передбачається повна компенсація вартості навчання або відшкодування більшої частини оплати за навчальні пакети.

Діти зможуть вчитися за авторськими уроками "Оптіми", розробленими спеціально для дистанційного навчання. Унікальний освітній контент повністю відповідає навчальним програмам, затвердженим Міністерством освіти і науки України. В уроках використовуються інтерактивні навчальні ігри, велика кількість відео- та аудіоконтенту, анімації, 3D-моделі тощо. Учні отримують всі без виключення довідки та документи про освіту державного зразка, аналогічні очним школам.

Для навчання потрібні лише комп’ютер або ноутбук і доступ до інтернету.

Оптіма

Хто може скористатись

Стипендіальна програма передбачає допомогу дітям:

  • батьки яких загинули на війні;
  • евакуйованим із територій активних бойових дій;
  • які проживають на тимчасово окупованих територіях;
  • батьки яких є військовослужбовцями;
  • які мають посттравматичні наслідки та вади здоров’я.

Ці категорії виявились найменш захищеними від злочинної російської агресії та потребують потужної підтримки від держави та громадських організацій. Проєкт "Оптіми" та фонду "За майбутнє дітей" дозволить їм отримати якісну освіту за українською програмою та за зручним графіком, незалежно від того, де фізично знаходяться учні.

Як подати заявку

Щоб скористатися програмою, потрібно перейти на сайт  childrensfuture.org.ua і залишити заявку на стипендію, заповнивши невелику реєстраційну форму.

На цьому ж сайті можна зробити благодійний донат на будь-яку суму, замовити детальну консультацію та ознайомитися з повною інформацією.

 

Ухилянтів від мобілізації не знімають з військового обліку: чи можуть видати повістку повторно

Середа, 20 липня 2022, 10:45

Усіх чоловіків, які двічі проігнорували повістки до військкомату, притягають до кримінальної відповідальності.

Проте у законодавстві для порушників не передбачена відстрочка від мобілізації, повідомляє Роман Лихачов з волонтерського руху "Адвокати ЗСУ".

Усі, кого засудили за статтею "Ухилення від призову за мобілізацією", можуть підлягати мобілізації та повторно отримати відповідні повістки.

Стаття кримінального кодексу за "ухилянство" від мобілізації карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Фото: Bumble-Dee / Depositphotos

У Єдиному реєстрі судових рішень станом на 15 липня вже є 8 вироків за цією статтею.

Кожному з обвинувачених суд призначив покарання з іспитовим строком від 1 до 3 років.

Судові справи є у таких областях:

  • Закарпатській;
  • Волинській;
  • Львівській;
  • Сумській.

Наприклад, у Волинській області засудили чоловіка. Йому призначили 1 рік іспитового строку.

Схожа ситуація була на Львівщині, коли чоловік проігнорував повістку, а згодом – вимогу з'явитися на медкомісію.

В Івано-Франківській області Коломийський міськрайнний суд визначив заставу за "ухилянта" у розмірі понад 24 тисячі гривень. Чоловік прибув з міста Кам`янське Дніпропетровської області, став на облік до військкомату, пройшов медкомісію і отримав повістку для відправлення до військової частини. Але проігнорував її.

 

ЗСУ вдруге вдарили по мосту у Херсоні, окупанти хочуть його закрити – росЗМІ

Середа, 20 липня 2022, 10:36

ФОТО РИА НОВОСТИ

Російські ЗМІ повідомили, що Збройні сили України вдруге за два дні вдарили по Антонівському мосту у Херсоні, тепер окупанти заявили, що його потрібно закрити.

Джерело: російські пропагандистські видання "РИА Новости", ТАСС, "Известия", колаборант Володимир Сальдо у Telegram

Пряма мова колаборанта Кирила Стремоусова: "Швидше за все рух ми перекриватимемо по мосту. Ми знайдемо шляхи з'єднання з лівим берегом. Будуватимемо понтонні мости. Я переконаний, що міст зараз потрібно закривати".

Деталі: За його словами, ЗСУ випустили 12 ракет з HIMARS по Антонівському мосту і били "по шву моста".

 
СКРИНШОТ З ВІДЕО "ИЗВЕСТИЙ"

Він додав, що окупанти нарахували "близько восьми попадань по мосту, а частина ППО перехопила".

Інший колаборант, призначений окупантами на посаду так званого "голови адміністрації Херсонської області" Володимир Сальдо, повідомив, що на Антонівському мосту тимчасово обмежать рух, щоб розпочати ремонт.

За його словами, рух мостом буде дозволено лише легковому та пасажирському транспорту, а вантажний транспорт змушений буде об'їжджати через Каховську ГЕС.

Чому це важливо: Антонівський міст – важлива транспортна артерія, по якій загарбники постачають техніку та боєприпаси з окупованого Криму.

Що було раніше: Вранці 19 липня в окупованому Херсоні пролунали вибухи. РосЗМІ повідомили, що ЗСУ випустили по ворожих цілях 6 ракет і що одна з них упала в районі Антонівського мосту.

Пізніше в облраді повідомили, що стратегічно важливий Антонівський міст у Херсоні був пошкоджений, але залишився придатним до експлуатації.

Передісторія:

 

В Україні викрили 45 каналів переправлення чоловіків за кордон - поліція

Середа, 20 липня 2022, 10:34

Поліція викрила 45 каналів незаконного переправлення чоловіків за кордон та затримала 63 підозрюваних, серед яких є іноземці, прикордонники та працівники митниці.

Джерело: департамент стратегічних розслідувань Нацполіції у Telegram та Міністерство внутрішніх справ у Facebook

Деталі: Учасники злочинної групи публікували в соцмережах інформацію щодо можливого переправлення за кордон та домовлялися з клієнтом про зустріч. Вони пропонували чоловікам переправити їх через кордон річкою на човні, вплав у водолазному спорядженні або пішки в обхід офіційних пунктів пропуску.

Вартість послуги - від 1000 до 20 000 доларів з однієї людини. Всього вони отримали майже 200 000 доларів за свою діяльність.

Упродовж чотирьох місяців правоохоронці затримали 63 людини, серед яких є громадяни інших країн.

Дослівно: "Зокрема на Закарпатті затримали 18 зловмисників, на Львівщині – 11, у Чернівецькій області – 14, на Одещині – 10. Також було затримано двоє порушників на Вінничині та одного - у Рівненській області. Серед спільників були працівник митниці та прикордонних служб, які під час перетину кордону не заносили документи до систем".

 

У автопригоді на Тернопільщині травмувався неповнолітній

Середа, 20 липня 2022, 10:29

З тілесними ушкодженнями до реанімаційного відділення 19 липня бригада екстреної меддопопоги госпіталізувала п'ятнадцятирічного жителя Бережанського району. Травми хлопчик отримав в результаті аварії, яка трапилася ще 17 липня.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, стало відомо, що неповнолітній перебував в автомобілі, як пасажир.

Дорожньо-транспортна пригода трапилася близько 22:00 на автодорозі "Бережани-Вербів", неподалік села Лапшин. Дев'ятнадцятирічний водій автомобіля Volkswagen Golf IV не впорався з керуванням, автомобіль з'їхав у кювет та перекинувся.

Триває слідство згідно зі статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Вам зателефонували з банку і повідомили про загрозу втрати заощаджень – це шахраї!

Середа, 20 липня 2022, 10:27

«Діалог» з невідомими обернеться втратою грошей, тим більше, коли розкажете «секрети» банківської картки.

По декілька випадків шахрайств, пов’язаних зі крадіжками грошей з банківських карток, документують тернопільські поліцейські. Приміром, лише за останню добу їх майже десяток.

У шахрайські тенета потрапили жителі Бережанщини, Збаражчини та Тернополя. Їм усім чи то телефонували, чи надсилали повідомлення начебто з банку про загрозу втрати коштів. Потерпілі виконували вказівки невідомих осіб, врешті, виявляли, що з банківських карток зникали гроші: в кого 20 тисяч гривень, а в кого й більше.

Поліцейські нагадують: банківські працівники ніколи не телефонують клієнтам! Тому «байки» від так званих співробітників служби безпеки будь якого банку чи навіть Національного банку – це все ретельно продумана шахрайська схема.

Зміст «байки» може трохи різнитися: то хтось хоче зняти ваші гроші, то потрібно перерахувати свої статки на резервний рахунок, то ваша картка вже заблокована, або буде заблокована та інші.

Правила безпеки: не слухайте таких «співробітників банку», одразу переривайте бесіду; ніколи і нікому не кажіть даних вашої банківської картки чи смс-повідомлень, які почали надходити на ваш телефон; якщо у вас виникли якісь сумніви - перетелефонуйте на гарячу лінію банку, клієнтом якого ви є, або ж підіть до найближчого відділення.

Якщо ви знатимете свої права і будете відповідальними та уважними, ніхто і ніколи не зможе вас обдурити.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/vam-zatelefonuvali-z-banku-i-povidomili-pro-zagrozu-vtrati-zaoshhadzhen-cze-shaxraji/

 

Шахраї двічі ошукали жителя Києва, який шукав незаконні шляхи перетину кордону в умовах воєнного стану.

Середа, 20 липня 2022, 10:26

Загальна сума, яку чоловік перерахував аферистам,  - понад 80 тисяч гривень. За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

До співробітників Бережанського відділу поліції надійшло повідомлення від 31-річного жителя Києва про те, що невідомі особи заволоділи його коштами під приводом виготовлення документів для виїзду за кордон.

Як встановили поліцейські, заявник – житель Києва, тимчасово проживає на території Козівської громади. Чоловік шукав різні шляхи перетину кордону в умовах воєнного стану. На одному із сайтів натрапив на оголошення про допомогу в оформленні документів, за якими чоловіки призовного віку начебто можуть виїхати за межі України. Незнайомець обіцяв за 1500 американських доларів виготовити студентський квиток. Киянин повірив і перекинув майже 50 тисяч гривень за послуги. Після того,  як гроші опинилися у шахрая, він більше не виходив на зв'язок.

Попри це, киянин продовжував шукати інші способи виїзду за кордон. В одному із месенджерів знайшов ще одне оголошення. Незнайомець пропонував виготовити медичну довідку про непридатність до військової служби. Ціна питання – 37 тисяч гривень. Заявник знову ж таки  перерахував гроші на рахунок аферистів, які після отримання коштів припинили з ним спілкування.

Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 190 ККУ (шахрайство). Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають: за використання відроблених документів передбачена кримінальна відповідальність.

Прикордонники, виявляючи факт підробки, одразу викликають на місце події поліцейських, які затримують ухилянтів і відкривають провадження за ч.1 ст.358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Санкція статті передбачає покарання до двох років обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

MRIYA об'єднала людей у боротьбі з окупантом у медіапросторі

Середа, 20 липня 2022, 10:21

Кіберполіцейських, програмістів та волонтерів об'єднала боротьба з російськими фейковими новинами та дезінформацією. З початку війни в Україні запрацювала екосистема "Мрія", учасники якої роблять усе можливе, аби протидіяти кремлівським пропагандистам.

За час війни до "Мрії" долучилося понад 215 тисяч людей, які ведуть боротьбу в медіапросторі.

"До її системи входить канал «StopRussia | MRIYA», бот для блокування ресурсів та бот "Народний месник" в який можна повідомляти інформацію про переміщення окупантів, - розповідає старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції НПУ Роман Свірський. - Щоб долучитися до боротьби, вистачає мати телефон, комп'ютер та обліковий запис в месенджері Telegram".

Від початку війни кіберполіцейські спільно із волонтерами заблокували понад 4200 ресурсів, які розповсюджували брехливу та фейкову інформацію про діяльність росіян на території України.

До каналу MRIYA може долучитися кожен, адже війна це не лише винищування ворога в зоні бойових дій, але й блокування його інтернет-ресурсів та зупинка проросійської пропаганди.

Стати бійцем інформаційного простору можна, ввівши у месенджері Telegram «StopRussia | MRIYA» або "Народний месник". Не будьте байдужими – об'єднуйтеся заради перемоги!


 

У Тернополі на перехресті вулиць Татарська-Глибока відновлено рух транспорту

Середа, 20 липня 2022, 10:07

Завершився ремонт на перехресті вулиць Татарська – Глибока, який розпочався тут минулого місяця. Сьогодні, 19 липня, цю дорогу відкрили для проїзду громадського та приватного транспорту.

«Для нашого міста це перехрестя є дуже важливим транспортним вузлом, на якому останнім часом спостерігалося просідання проїжджої частини. Обстеження показало, що були проблеми з підземними мережами, яких  там доволі багато. Тому впродовж місяця проводилися ремонтні роботи на даній ділянці дороги, - відзначає міський голова Сергій Надал. - За цей час повністю відремонтовано дощоприймальні решітки, мережі водопостачання та водовідведення, зливна каналізація. Підрядна організація влаштувала новий шар асфальтобетонного покриття. Тож рух транспорту на перехресті вулиць Татарська-Глибока  уже відновлено».

 

РФ "передала" 108 українських дітей-сиріт з Донбасу російським сім'ям

Вівторок, 19 липня 2022, 10:23

Росіяни вивезли 108 українських дітей, які позбавлені батьківського піклування, з Донецької області на територію країни-агресора.

Дітей віком від 5 до 16 років, які до цього набули громадянства РФ, "влаштували" у прийомні сім’ї.

Зокрема, 14 липня 32 дітей передали у сім’ї в Москві, Московській, Воронезькій, Калузькій та Тульській областях, а також у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Про це повідомила дитячий омбудсмен РФ при адміністрації Путіна Марія Львова-Бєлова.

 

Фото: Марія Львова-Бєлова/"ВКонтакте"

13 дітей за участі Львової-Бєлової вивезли в Росію з Донецька, Шахтарська і Макіївки. Ще 19 дітей раніше депортували в РФ – росіяни називають це евакуацією.

Дітей спочатку привезли в Москву для зустрічі з "прийомними батьками", перш ніж розвезти їх по 6 областях.

"Усього до кінця тижня батьки з'являться у 108 дітей-сиріт Донбасу, які набули російського громадянства", – написала Львова-Бєлова у російській соцмережі "ВКонтакті".

На це відповіла Єлєна Зайцева – начальниця Управління опіки щодо неповнолітніх Департаменту праці та соціального захисту населення Москви.

"Тепер вони наші", – написала Зайцева.

Раніше українським дітям-сиротам почали давати російське громадянство за "спрощеною процедурою" після указу президента країни-агресора.

Документ, що підписав Путін, дає низці людей можливість просити російського громадянства для українських дітей-сиріт з тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, Ірина Верещук пояснювала, як депортовані Росією українці можуть повернутися додому.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Рада підтримала у першому читанні проєкт про додаткові права для поляків

Вівторок, 19 липня 2022, 10:18

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про додаткові права для громадян Польщі, ініційований президентом як подяка за підтримку Польщею Уркаїни та українців під час війни.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив депутат Ярослав Желєзняк.

За його словами, "за" проголосували 321 депутат.

Проєкт передбачає, що громадяни Польщі зможуть перебувати в Україні протягом 18 місяців та користуватись усіма правами й свободами, як і громадяни України, зокрема - отримувати український податковий номер, вільно влаштовуватись на роботу, навчатись в українських закладах і займатися бізнесом, отримувати медичну допомогу та певні соцвиплати.

Нагадаємо, 11 липня президент Володимир Зеленський вніс у Раду проєкт про особливий статус для громадян Польщі. Примітно, що Зеленський зробив це у день, коли Польща вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії.

В Офісі президента пояснили, що на цей крок президент пішов "на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності".

Законопроєкт передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, аналогічних до встановлених в ухваленому 12 березня 2022 року польському законі "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни".

 

Україна повернула ще 45 тіл загиблих захисників

Вівторок, 19 липня 2022, 10:13

ФОТО, ПРЕССЛУЖБА МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ

Відповідно до норм Женевської конвенції на підконтрольну Україні територію повернули ще 45 тіл загиблих захисників.

Джерелопресслужба Мінреінтеграції

Дослівно: "Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла 45 своїх захисників".

Деталі: Операція проводилась за співпраці уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенка та силових структур України.

Що було раніше: 3 липня віцепрем'єрка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляла, що країні вдалося повернути тіла понад 400 загиблих протягом повномасштабної війни з Росією.

 

Поліцейські Кременеччини викрили шахрая, який збагачувався на благодійництві.

Вівторок, 19 липня 2022, 09:58

Зловмисник здавав в оренду чужу квартиру, яку йому віддали у безоплатне користування як волонтеру.

До співробітників Кременецького відділу поліції надійшло одразу дві заяви щодо шахрайських дій 27-річного уродженця району. Звернулися і власниця помешкання, і родина переселенців з Харкова, котрі сплачували за оренду помешкання абсолютно чужій людині.

Як з’ясувалося, виїжджаючи за кордон, господиня квартири передала ключі від житла своїй сестрі і попросила, аби та прихистила людей, котрі змушені були тікати від війни.  Про вчинок жінки дізнався 27-річний житель Луцька, котрий, до слова, є уродженцем Кременеччини. Тоді він й вигадав історію про волонтерство, мовляв, потрібне приміщення аби організовувати допомогу потребуючим. Таким чином зловмисник отримав ключі від чужого помешкання.

Коли з-за кордону повернулася власниця квартири – її зустріла сім’я переселенців з Харкова. Яким же було здивування кременчанки, коли та дізналася, що упродовж чотирьох місяців родина сплачує оренду за її помешкання невідомій особі. Зі слів харків’ян, за чотири місяці проживання вони перерахували на банківську картку чоловіка 24 тисячі гривень.

Поліцейські оперативно встановили зловмисника.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу. Поліцейські перевіряють зловмисника на причетність до вчинення аналогічних кримінальних правопорушень.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Поліцейських Тернопільщини нагороджено відомчими відзнаками

Вівторок, 19 липня 2022, 09:56

Нагороди правоохоронцям вручив начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол.

За високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків семеро співробітників поліції краю отримали нагрудні знаки, грамоти та подяки Міністерства внутрішніх справ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Щодня на Тернопільщині в середньому на чергування заступає 25 спільних патрульних груп .

Вівторок, 19 липня 2022, 09:54

Вже більше місяця на Тернопільщині працюють спільні патрульні групи, до складу яких входять поліцейські, представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військової служби правопорядку, органів місцевого самоврядування.

Основна мета їхньої роботи – перевірка реєстрації внутрішньо-переміщених осіб та взяття їх на військовий облік.  З початку липня спільні патрульні групи перевірили документи у понад 8 тисячі осіб. Серед них виявлено 699 внутрішньо-переміщених осіб, котрі не стали на військовий облік та  432 особи, котрі перебувають на території області без реєстрації. За цей період також вручено повістки 2411 чоловікам, котрі підлягають мобілізації.

Нагадуємо: якщо ви переїхали на нове місце проживання, і зобов’язані повідомити про це місцевий територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (військкомат). Для постановки на військовий облік треба особисто прибути до військкомату.

Поліцейські звертаються до громадян з розумінням поставитися до таких вимог, зумовлених воєнним станом,  та завжди носити з собою документи, які засвідчують особу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Тернопільщині оперативники вилучили майже 1000 рослин коноплі та 6 тисяч маку.

Вівторок, 19 липня 2022, 09:49

74 факти незаконних посівів або вирощування снодійного маку та конопель зареєстрували поліцейські на території Тернопільської області. В Україні триває оперативно-профілактична операція “МАК-2022”. Практичний етап стартував 1 червня.

Впродовж чотирьох місяців оперативники управління по боротьбі з наркозлочинністю  спільно з дільничними офіцерами, працівниками кримінальної поліції та сектору реагування патрульної поліції працюють над виявленням та знищенням нелегальних посівів нарковмісних рослин маку та конопель. Відстежують вони й шляхи надходження небезпечної сировини до споживачів наркотиків.

Відпрацьовують поліцейські й присадибні ділянки на яких люди вирощують заборонені рослини, а також нагадують їм про те, що навіть за мак для пиріжків можна потрапити під кримінальну відповідальність.

Що стосується самосівів на території підприємств, то поліцейські наголошують, що знищувати їх повинні представники організацій самостійно.

За півтора місяці оперативники вилучили 927 рослин коноплі та майже 6 тисяч маку.

Якщо Вам відома інформація про незаконні насадження конопель або маку, а також про факти виготовлення чи збуту наркотичних засобів, повідомляйте про це на лінію «102".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко оглянув проєкт будівництва реабілітаційного центру у Тернополі

Вівторок, 19 липня 2022, 09:47

18 липня у Тернополі з робочим візитом перебував Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Під час візиту Міністр оглянув проєкт будівництва реабілітаційного центру у Тернополі за адресою вул. Максима Кривоноса, 7-А.

«За підсумками огляду система охорони здоров’я у Тернополі працює, медична допомога надається, лікарні не перезавантажені. Одним із перспективних плані у місті є побудова нового сучасного нейрореабілітаційного комплекму з урахування того, що тут працюють спеціалісти, які вже проводять нейрореабілітацію, - відзначає Віктор Ляшко. - Окрім цього у Тернополі є приватний заклад, який готовий включитися в програму медичних гарантій, яка фінансується з державного бюджету для того, щоб усі, хто потребує нейрореабілітації, зокрема дитячої та ті, хто постраждав внаслідок війни, могли отримувати ці послуги».

Під час зустрічі також обговорилися питання матеріально-технічного забезпечення реабілітації та протезування пацієнтів, які постраждали внаслідок російської агресії.

«Разом з Міністром обговорено не лише поточний стан справ, а й майбутні перспективи з можливістю залучення в медичний простір міста приватних коштів, надання додаткових медичних послуг, яких раніше в місті не було. Над  цим  питання будемо працювати разом з Міністерством про те, як правильно це інтегрувати з трьох сторін: держави, міста та приватного сектору», - зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Андрій Рій, який є одним із співзасновників дитячого реабілітаційного Центру у Тернополі розповідає, що дитячий дошкільний заклад з функцією реабілітації спрямований на дітей з інвалідністю . Його мета - допомогти батькам, чиї діти мають проблеми зі здоров’ям в будь-який момент звернутися у центр для отримання комплексу реабілітації та не залишалися на одинці зі своїми проблемами.

 

 

Російський телеканал "Дождь" перереєструвався у Латвії і відновлює мовлення

Понеділок, 18 липня 2022, 11:02

ФОТО НАТАЛІЯ СІНДЄЄВА У FACEBOOK

Російський телеканал "Дождь", який припиняв свою роботу через утиски влади, частково відновить мовлення з 18 липня, повноцінний запуск планується на осінь.

Джерело: гендиректор Наталія Сіндєєва в інтерв’ю виданню "Холод", журналістка Ксенія Ларіна у Facebook

Пряма мова Ларіної: "Дождь" буде першим непідцензурним російськомовним професійним телебаченням після розгрому російської журналістики".

Деталі: Канал перереєструвався у Латвії та отримав право на мовлення в Європі. З 18 липня планується запустити вечірні прямі ефіри на YouTube. Великий запуск планується на осінь, оскільки, як каже Сіндєєва, потрібно обладнати студію та побудувати декорації.

Що було раніше:

  • У 2021 році в Росії телеканал "Дождь" був оголошений іноземним агентом, редакція з цим не погодилася.
  • У березні цього року "Дождь" призупинив свою роботу. Перед цим Роскомнагляд зажадав видалити матеріали "Новой газети", "Медіазони", "Дощу" та інших ЗМІ, де розповідалась правда про вторгнення російських військ в Україну.
 

Для жінок створять уніфіковану військову форму вперше в історії ЗСУ

Понеділок, 18 липня 2022, 10:46

Уперше в історії Збройних сил України для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану жіночу військову форму.

У Міністерстві оборони розповіли, що розробкою форми уже займаються волонтери двох ініціативних груп, пише BBC News Україна.

Одну з них курує проєкт першої леді Олени Зеленської "Безбар'єрність". Другу групу – Arm Women Now – очолила депутатка Київради Ірина Никорак. Зараз вони працюють спільно, резюмували у Міноборони.

Волонтерів попросили проаналізувати досвід щодо жіночої форми в арміях інших країн, звернувши увагу на типи фігур. Це дозволить на перших етапах індивідуально підбирати жінкам одяг.

Фото: Bumble-Dee/Depositphotos

За словами Ірини Никорак, першу партію штанів, кітелів і тактичної білизни вже цього тижня передадуть українським захисницям безоплатно для того, щоб протестувати форму і переконатися, що вона функціональна та зручна.

Лекала для однострою розробили за жіночою формою збройних сил США, однією з найкращих у світі. Одяг для військових відшили з якісного "пікселю", що замовили у Польщі, розповідає депутатка.

Також Arm Women Now планує запустити виробництво:

  • футболок,
  • тактичних сорочок "убокс",
  • термобілизни,
  • теплого зимового одягу, який розроблятимуть за новими лекалами.

Ідея виробництва уніфікованої жіночої військової форми з'явилася після численних запитів від жінок, які зараз воюють на передовій, наголошує авторка проєкту Arm Women Now.

Никорак також пояснила, що чоловічі розміри і фасони військової форми не відповідають жіночим. Наприклад, штани можуть добре сидіти у стегнах, але будуть завеликі у талії, а кітелі мають задовгі рукави, тому плече опускається майже до ліктя.

"Жінкам доводиться перешивати форму або пристосувати її булавками та тактичним ременем у польових умовах. Це незручно й нефункціонально", – наголошує авторка проєкту.

Arm Women Now фінансується благодійними внесками й через аукціони за участю зірок шоу-бізнесу та спортсменів. Наразі волонтерам уже вдалося зібрати 400 тисяч гривень. Цього вистачило, щоб пошити 300 комплектів військової форми для жінок.

Крім того, проєкт співпрацює з Міністерством оборони. За словами Ірини Никорак, коли форму протестують на передовій, відомство зможе затвердити єдиний стандарт жіночої уніформи та передбачити на це гроші в бюджеті.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

В окупованому Маріуполі хлопець вийшов до Драмтеатру з прапором України

Понеділок, 18 липня 2022, 10:44

МАРІУПОЛЬ, СПРОТИВ, ФОТО МІСЬКРАДИ

Маріупольська міська рада показал фото сміливця, який вийшов на вулиці Маріуполя з прапором України попри окупацію росіянами та ризик затримання й катувань.

Джерело: Маріупольська міська рада

Дослівно: "Навіть окупований, Маріуполь не здається. Юнак вийшов на площу біля розбомбленого рашистами Драмтеатру з прапором України. Справжня сміливість зробити це, коли навіть за українську мову можна потрапити "на підвал".

Десятки тисяч людей й досі не можуть виїхати з міста. Але вони чекають та мріють, що скоро Маріуполь знов буде українським".

Деталі: Міськрада показала фотографії хлопця, який наважився на такий акт мирного спротиву окупації.

 
 
 

Ховали заживо: поліція встановила 17 катів, які знущалися з українців на Донеччині

Понеділок, 18 липня 2022, 10:32

Правоохоронці встановили особи 17 людей, які знущалися з військовополонених на Донеччині.

Джерело: Нацполіція

Деталі: У 2014 році до складу так званої "ДНР" увійшли незаконні "міністерство державної безпеки" та "Калінінська виправна колонія №27". За інформацією слідства, це були "каральні органи, які мали на меті знищення українців". Наразі правоохоронцям вдалося ідентифікувати 17 осіб, які знущалися з полонених. Під час катувань вони, як правило, ховали обличчя та не зверталися один до одного на ім'я, через що постраждалі часто не могли їх впізнати.

Дослівно: "Аби змусити зізнатися у шпигунстві та інших надуманих "злочинах", в'язнів заживо хоронили, імітували їхній розстріл, погрожували катуванням і вбивством близьких родичів, дружин, дітей. Це катування електричним струмом, систематичне побиття, насильницькі дії сексуального характеру, випалювання шкіри, вогнепальні поранення рук та ніг, спилювання зубів, виривання нігтів, вирізання геніталій".

Деталі: Правоохоронці також оприлюднили уривок з допиту постраждалого: "Мене примотували до металевого стовпа обличчям донизу, при цьому одягали на пальці рук та ніг електричні дроти, через які періодично, упродовж декількох годин, подавали струм та обливали водою, били гумовими палицями по стопах, наносили удари прикладом і ногами, прострелили ногу та сечовий міхур. Потім відвезли до свинарника, де залишили на ніч без взуття, внаслідок чого сталося обмороження ніг".

За інформацією слідства, крім росіян, до лав каральних органів вступали й українці. Усі фігуранти підозрюються у держзраді, участі у терористичній діяльності та жорстокому поводженні з цивільним населенням та полоненими. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

 

На Кременеччині не розминулися дві автівки.

Понеділок, 18 липня 2022, 10:26

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 16 липня в Кременці.

За попередньою інформацією, близько 16:00 водій автомобіля KIA SOUL не врахував дорожньої ситуації при виїзді із другорядної дороги на головну, та допустив зіткнення з VOLKSWAGEN TOURAN.

Кермувальника KIA в результаті удару із тілесними ушкодженнями госпіталізували в анестезіологічне відділення.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Даний факт слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно зі статтею 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/dtp/na-kremenechchini-ne-rozminulisya-dvi-avtivki1807/

 

«Безпечне літо»: тернопільські поліцейські активно комунікують зі школярами .

Понеділок, 18 липня 2022, 10:25

Цього разу зустріч відбулася у дитячому таборі, організованому при обласній бібліотеці для молоді в Тернополі.

Зі слів директорки закладу Лесі Гук, працівники намагаються зробити дозвілля вихованців не лише цікавим, а й повчальним.

«У нашому таборі перебувають хлопчики та дівчатка віком від 8 до 12 років. Це не лише діти з Тернополя, є і з родин внутрішньо переміщених осіб.  Ми залучаємо фахівців різних спеціальностей, аби нашим вихованцям було цікаво з ними поспілкуватися».

З поліцейськими школярам сумно не було: ігри, цікаві історії, та найбільше, хто їм сподобався, – чотирилапі помічники правоохоронців.

«Завдання ювенальної превенції та поліції загалом – допомогти батькам в організації безпечного середовища для наших дітей під час літніх канікул, - каже начальник ювенальної превенції поліції області Петро Тихович. – Такі зустрічі, як сьогодні, проходять систематично».

Попри ігри та розваги поліцейські не забувають нагадувати школярам основні правила безпечної поведінки. Зараз у пріоритеті знання як поводитися під час повітряних тривог, як вести себе у місцях масового скупчення  людей та інші, продиктовані воєнними подіями в Україні.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Продавали гуманітарну допомогу: на Тернопільщині викрили групу осіб .

Понеділок, 18 липня 2022, 10:08

Реалізовувалися товари в основному військового призначення – плитоноски, військовий одяг тощо.

Викрили протиправну діяльність оперативники управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області спільно зі слідчими Кременецького районного управління поліції.

Четверо чоловіків, маючи дозволи на виїзд до Європейського союзу, ввозили до України гуманітарну допомогу для потреб ЗСУ та внутрішньо переміщених осіб. Наділі завезені вантажі розподіляли між учасниками злочинної групи та реалізовували на території власних домогосподарств.

14 липня правоохоронці провели ряд санкціонованих обшуків та вилучили гуманітарну допомогу: формений одяг, розгрузки, тактичні окуляри, ножі, продукти харчування, засоби особистої гігієни, речі для немовлят, аптечки та медикаменти, серед яких сильнодіючий лікарський засіб «Трамадол».

Сума вилученого майна орієнтовно становить два мільйони гривень.

Вирішується питання про повідомлення фігурантам підозри за ч. 3 ст. 201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснюється прокурорами Кременецької окружної прокуратури.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


 

До окремих будинків у Тернополі відновлено подачу гарячого водопостачання

Понеділок, 18 липня 2022, 10:06

Як повідомляє КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», до окремих будинків у Тернополі відновлено подачу гарячого водопостачання. Однак, ремонтні роботи на ділянках теплової мережі від ЦТП на вул. Патріарха Любомира Гузара, 2-А (колишня вул. Чалдаєва) та вул. Київській, 10 продовжуються.

Зокрема, гаряче водопостачання відновлено за адресами:

  • вул. Богдана Лепкого, 11;
  • вул. Патріарха Любомира Гузара (вул. Чалдаєва), 13;
  • вул. Леся Курбаса, 5, 9, 11;
  • бульв.Пантелеймона Куліша, 8, 10.

Відтерміновано подачу гарячої води до таких будинків:

  • вул. Мирона Тарнавського, 2, 4;
  • вул. Олександра Смакули, 1;
  • вул. Захисників України (вул.Пушкіна), 5;
  • вул. Богдана Лепкого, 9;
  • вул. Оболоня, 19;
  • вул. Андрея Шептицького, 3.

Завершити аварійно–відновлювальні роботи заплановано у вівторок, 19 липня, до 16:00 год.

Адміністрація КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» просить вибачення у споживачів за тимчасові незручності.

 

У Тернополі завершується ремонт проїжджої частини на перехресті вулиць Татарська-Глибока

Понеділок, 18 липня 2022, 10:05

З 19 липня у Тернополі планується відкрити дорогу для проїзду громадського та приватного транспорту на перехресті вулиць Татарська-Глибока.

На цій ділянці проводився ремонт дорожнього покриття з 20 червня, оскільки там систематично спостерігалося аварійне просідання дорожнього полотна, що вказувало на проблеми з водовідведенням, зливовою каналізацією та водопроводом. До проведення ремонту були залучені як дорожні організації, так і комунальні підприємства, що відповідають за підземні комунікації.

Відтак, на перехресті вулиць вже влаштовано новий шар асфальтобетонного покриття, а КП «Тернопільводоканал» проведе роботи з промивання мережі, після чого рух на цій ділянці для усього громадського та приватного транспорту буде відновлено.

 

У Тернополі провели нараду з питань посилення заходів безпеки

Понеділок, 18 липня 2022, 10:03

Днями, під керівництвом міського голови Сергія Надала, відбулася нарада з представниками сфер житлово-комунального господарства, торгівлі, освіти, спорту та культури щодо посилення заходів безпеки та влаштування додаткових укриттів для населення.

Відтак, заклади торгівлі та ресторанного  господарства повинні на вхідних дверях розмістити інформаційні повідомлення про найближчі укриття для населення, а у свої приміщення, які знаходяться у торгових приміщеннях і можуть бути використані як укриття - зобов’язані забезпечити загальний доступ мешканців.

Заклади культури, спорту, освіти повинні провести інвентаризацію приміщень для облаштування додаткових укриттів, які можуть бути використані як сховища для населення.

Таке ж доручення отримали в управлінні житлово-комунального господарства. Окрім діючих укриттів, вони повинні перевірити увесь житловий фонд на предмет наявності чи проведення додаткових робіт для облаштування приміщень, що можуть також бути використані для укриття населення.

Локації додаткових укриттів, при завершенні усіх робіт, будуть додатково оприлюднені на карті захисних споруд та на сайті Тернопільської міської ради.

Наголошуємо, що сховища, які розміщені у міських лікувальних закладах (поліклініках, лікарнях), призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медзакладі. А укриття у дитячих садочках -  виключно для евакуації дітей під час відвідування закладу дошкільної освіти.

Нагадаємо, що у Тернополі оновили ознакування захисних споруд. Детальніше про цеможна прочитати за посиланням

 

Під час Всеукраїнської прощі у Зарваниці молилися за мир та припинення війни в Україні

Понеділок, 18 липня 2022, 09:58

16-17 липня у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася щорічна Всеукраїнська проща за мир та припинення війни в Україні. У зв’язку із воєнними діями та через можливу небезпеку для вірян захід відбувся в онлайн-форматі.

З нагоди прощі у Соборі Зарваницької матері Божої відбулася Божественна Літургія, яку очолив Глава та Отець Української греко-католицької церкви – Блаженніший Святослав Шевчук.

Міський голова Сергій Надал щороку відвідує прощу та всебічно допомагає у її організації.

«Щороку в неділю після свята Верховних апостолів Петра і Павла ми приїжджаємо на молитву до Зарваницької чудотворної ікони Матері Божої. На жаль, через воєнний стан ми не змогли цього зробити, тому проща відбулась в режимі онлайн, – розповів міський голова Сергій Надал. – Сьогодні разом із вірянами з різних куточків України молились за наших захисників, мир та нашу перемогу. Сподіваюсь, що ця молитва дасть усім сили та натхнення, здоров’я, добробуту та миру нашій країні, нашому місту і кожній оселі. Висловлюю глибоку подяку нашій Церкві, нашим святим отцям, які підтримували й підтримують українців у найскладніші періоди нашої історії. Віримо, що Україна завжди перемагатиме, поки у нас є Церква та такі духовні наставники!»

До слова, Марійський духовний центр «Зарваниця» – одна з найбільших святинь Української греко-католицької церкви. Собор Зарваницької Божої Матері має статус малої базиліки, куди на прощі щороку приїжджають віряни не лише з України, а й з усього світу.

 

Тернопіль попрощався із захисником та Героєм Володимиром Заблоцьким

Понеділок, 18 липня 2022, 09:57

17 липня Тернопіль попрощався з мужнім воїном і Героєм Володимиром Заблоцьким.

Наш земляк віддав найцінніше – своє життя за Батьківщину у боротьбі з окупантом на Донечинні.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким Героя. Ми збережемо світлу пам'ять про всіх захисників.

Вічна пам'ять і слава Герою!

 

 

 

Британець Пол Юрі помер у полоні окупантів на Донеччині

П'ятниця, 15 липня 2022, 13:25

PAUL URY, ФОТО З SVOBODA.ORG

В Інтернаціональному легіоні оборони України підтвердили інформацію про смерть співробітника гуманітарної організації Presidium Network, громадянина Великої Британії Пола Юрі.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пресслужбу Інтернаціонального легіону

Дослівно: "Ми засмучені звісткою про смерть містера Юрі. Хочемо уточнити, що він не був в Інтернаціональному легіоні. Він не воював в Україні. Він був співробітником гуманітарної організації, як підтвердила Presidium Network, некомерційна організація, в якій працював містер Юрі".

Деталі: В Інтернаціональному легіоні зазначили, що оскільки Юрі не був легіонером, додаткову інформацію надати не можуть.

Раніше бойовики так званої "ДНР" повідомили, що Пол Юрі помер 10 липня через "діагнози й стрес", запевнивши, що британцю надавали медичну допомогу.

У квітні співзасновник та головний операційний директор Presidium Network Домінік Бірн повідомив про те, що двох громадян Великої Британії, Пола Юрі та Ділана Гілі, викрали на тимчасово окупованій території Запорізької області.

На початку травня на російському телебаченні було показано відео з Юрі. На записі британець у наручниках казав, що сфотографував підірваний міст, "щоб продемонструвати докази того, що засоби масової інформації в Англії брешуть". Він також казав, що раніше був в Іраку, Афганістані та Лівії.

 

Кіберполіцейські подякували студентам Західноукраїнського університету за допомогу у протидії злочинам в інформаційному просторі .

П'ятниця, 15 липня 2022, 10:42

Студенти факультету комп'ютерних інформаційних технологій Західноукраїнського університету долучились до допомоги кіберполіцейським. У свій вільний час молоді люди на волонтерських засадах співпрацювали з фахівцями Департаменту кіберполіції щодо попередження та виявлення різноманітних злочинів в Інтернеті.

«Студенти ЗУНУ допомагали кіберполіцейським виявляти шахраїв, котрі під приводом волонтерської діяльності збирали кошти у людей та витрачали їх на власні потреби. Старшокурсники, використовуючи свій технічний досвід та напрацювання, які здобули в університеті, розробили певні інструменти для швидшого викриття та документування таких злочинів», - розповідає начальник управління Департаменту кіберполіції Євгеній Панченко.

Зі слів декана факультету комп'ютерних інформаційних технологій Миколи Дивака, для вишу така взаємодія має важливе значення та допомагає підвищувати фаховий рівень студентів. На базі факультету створено кіберполігон, який обладнаний сучасним програмним забезпеченням.

«У вересні ми підписали угоду про співпрацю з кіберполіцією, яка створює можливості допомагати фахівцям кіберполіції з нашого боку, а зі сторони кіберполіції - сприяти нам у коригуванні навчальних планів, щоб ми мали змогу формувати тих фахівців, які потрібні на ринку праці».

Поліцейські подякували студентам за згуртованість, наполегливість та командну роботу у протидії інформаційним загрозам у кіберпросторі. Неабиякий новий досвід та практичні навички здобули для себе і самі студенти, особливо, цьогорічні випускники факультету комп'ютерних інформаційних технологій ЗУНУ.

«Вважаю, що знання, які отримав, допоможуть мені в подальшому розвиватися та просуватися на більш високий рівень», - зауважує випускник вишу Богдан Бараннік.

Загалом в Україні 12 вищих навчальних закладів долучилися до допомоги поліцейським щодо попередження та виявлення різноманітних злочинів в Інтернеті. За результатами співпраці кращі студенти зможуть піти на службу в поліцію та працювати в сфері протидії кіберзлочинності.


 

Псевдобанкір обшахраював тернополянку на чималу суму © Офіційний сайт Національної поліції.

П'ятниця, 15 липня 2022, 10:38

Ваш банківський рахунок заблоковано, збій системи або ж збільшення кредитного ліміту – саме під такими способами пройдисвіти телефонують до мешканців області та довідуються конфіденційну інформацію. Вони спустошують електронні гаманці, привласнюючи заощадження краян.

Від такого роду злочину потерпіла жителька обласного центру 1951 року народження. До неї зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Він зазначив про несанкціоноване втручання в банківську систему й аби уберегти кошти жінки необхідно повідомити персональні дані. Тернополянка без роздумів зробила все що її попросив аферист, а за лічені хвилини отримала сповіщення про списання 5600 гривень

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

У Тернополі облаштували квітники в кольорах прапорів ЄС, США, Польщі та Великобританії

П'ятниця, 15 липня 2022, 10:26

Комунальні служби Тернополя продовжують оформлювати паркові зони, вулиці та прибудинкові території клумбами-квітниками.

На вул. Євгена Коновальця цими днями з’явилися нова ландшафтна композиція, на якій квіти висадженні у кольорах  прапорів Європейського Союзу, країн США, Польщі та Великобританії, а поруч майорять їхні стяги. Адже саме ці країни чи не найбільше допомагають Україні у війні.

Як розповідає начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою так екології Олег Соколовський, ідея створення патріотичних клумб у місті виникла з ініціативи тернополян та внутрішньо переміщених осіб, які проживають у місті. Зокрема, такі патріотичні квітники є на масиві Дружба, при вході у парк Сопільче, на просп. Степана Бандера.

До слова, у місті вже облаштовано близько 30-ти клумб-квітників, більшість з яких висаджено у паркових зонах нашого міста.

 

 

Папа Римський вперше в історії призначив трьох жінок до Департаменту у справах єпископів

Четвер, 14 липня 2022, 09:41

Папа Римський Франциск вперше в історії римсько-католицької церкви призначив трьох жінок до Департаменту у справах єпископів Ватикану. Раніше до цього комітету входили виключно чоловіки.

Про це повідомляє Vatican News.

Зокрема, 13 липня Понтифік ввів до складу департаменту:

  • черницю та генерального секретаря уряду Ватикану Раффаеллу Петріні,
  • черницю й колишню настоятельку ордена Дочок Марії помічниці християн Івонн Ренгот,
  • мирянку та президента Всесвітнього союзу жіночих католицьких організацій Марію Ліа Дзервіно.
Понтифік вперше призначив жінок до комітету, куди раніше входили виключно чоловіки. Фото: Vatican News

Також до Департаменту у справах єпископів увійшли 11 кардиналів, єпископів та священиків.

Двох монахинь і одну мирянку призначили у Департамент терміном на п’ять років. Зазвичай комітет нараховує близько 25-30 осіб.

До їхніх обов'язків входитиме надання архієпископам пропозицій щодо імен священиків, які, на їхню думку, могли б стати хорошими єпископами.

Потім список передається ватиканському нунцію або послу в країні, який проводить подальше розслідування особи та надсилає свої рекомендації до Ватикану.

 

Члени комітету, які приїжджають з усього світу, збираються в Римі приблизно двічі на місяць і надсилають свої рекомендації Папі Римському, який ухвалює остаточне рішення.

Нагадаємо, у Ватикані не виключають, що Папа Римський Франциск у серпні може здійснити візит до України.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя


 

Засудженій киянці родичка в колонію передала наркотики .

Четвер, 14 липня 2022, 09:36

Два поліетиленових прозорих пакетика з білою попрошкоподібною речовиною виявили та вилучили працівники Збаразької виправної колонії. Про заборонені речовини охорона повідомила працівників поліції.

Як з'ясувалося у ході розслідування, наркотики надійшли поштою на ім'я однієї із засуджених. Жінка позбавлена волі на п'ять років за майнові злочини.

Передачу їй з столиці надіслала родичка. Проте до адресата наркотики не дійшли. Їх виявили під час перевірки посилок та відправили на експертизу в науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

Даний факт слідчі відділення поліції №4 Збаража внесли в ЄРДР згідно із ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, вчинене повторно) ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Кіберполіцейські Тернопільщини виявили нову "фінансову піраміду"

Четвер, 14 липня 2022, 09:34

Більше 12 потерпілих, які втратили понад 200 тисяч гривень - наслідки роботи чергової фінансової піраміди. Кіберполіцейські кажуть, що кількість жертв зростатиме, бо ще не всі зрозуміли, що потрапили на гачок аферистів.

"Під виглядом україно-польсько-американського підприємства, яке здійснює торгівлю товарами, пропонувалося людям здійснити інвестицію. Після цього люди деякий час гроші отримували. Далі стартувала велика акція, де при внесенні солідної суми обіцявся великий прибуток. Далі вебресурс закрився", - розповідає старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції НПУ Роман Свірський.

За словами кіберполіцейського, на початку весни соцмережами активно популяризувався пасивний вид заробітків. Заманювали людей до фінансової піраміди рекламою та схвальними відгуками від відомих блогерів та людей, які вклали гроші в дану піраміду. Стати учасником пасивного заробітку було просто. Додаткові гроші нараховувалися і за новоприбулих членів піраміди, яких учасники бізнесу залучили до справи.

"Ви реєструєте свій фінансовий кабінет, далі бачите інформацію про інвестиції, обираєте свій пакет та оплачуєте гроші на рахунок особи, яка переказує кошти у віртуальні. На сайті був налаштований простий скрипт і люди бачили, що їм нараховуються гроші під виглядом торгівлі товарами".

Ще одна пастка, на яку повелися учасники фінансової піраміди - це терміни вкладень. Чим довше гроші на рахунку, тим вищі виплати. Вивести кошти достроково було не можливо. Як результат - люди вклали солідні суми на тривалий період і втратили все.

"Даний проект називається "хайп-проект". Тобто - швидкий набір користувачів, швидка виплата, велика акція, а після цього - закриття сайту. Деякі люди встигли вивести частину грошей, інші - ні. Вони стали жертвами шахрайств".

Як тільки люди побачили, що їхні віртуальні сторінки із заробітком щезли, а сам сайт не працює, вони звернулися до поліції. Жертви махінаторів стали жителі з різних куточків України. Даний факт вирішується питання про внесення даного факту до ЄРДР згідно зі статтею 190 (шахрайство) ККУ. Встановлюватимуть кіберполіцейські номери рахунків та шляхи грошових переказів.

Як не стати жертвою фінансвої піраміди:

Знайдіть фінансову організацію у реєстрах НБУ.
Переконайтеся, що компанії немає у списку сумнівних організацій.
Перевірте дані у держреєстрі юридичних осіб. Якщо юридична особа не зареєстрована в Україні, то від інвестицій краще відмовитися.
Прочитайте відгуки в Інтернеті про дану компанію/сайт.
Вивчіть документи, що містяться на сайті.

Лише ваша увага та наполегливість допоможе не потратипити на гачок аферистів.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/kiberpoliczejski-ternopilshhini-zasterigayut-pro-novu-finansovu-piramidu/

 

У Тернополі триває ремонт теплової мережі на вул. Патріарха Любомира Гузара, 2-А та вул. Київській, 10

Четвер, 14 липня 2022, 09:23

Як повідомляє КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», триває ремонт теплової мережі на ділянках від ЦТП на вул.Патріарха Любомира Гузара, 2-А (колишня вул. Чалдаєва) та вул. Київській, 10, у зв’язку з цим подачу гарячого водопостачання в окремі житлові будинки перенесено.

Відсутнє гаряче водопостачання за такими адресами:

  • вул. Мирона Тарнавського, 2, 4;
  • вул. Богдана Лепкого, 11;
  • бульв.Пантелеймона Куліша, 8, 10;
  • вул. Леся Курбаса, 5, 9, 11;
  • вул. Олександра Смакули, 1.

Завершити аварійно–відновлювальні роботи заплановано у п’ятницю, 15 липня, до 16:00 год.

Адміністрація КП «Тернопільміськтеплокомуненрго» просить вибачення у споживачів за тимчасові незручності.

 

З Тернополя для потреб військовослужбовців Збройних сил України передано ще чотири автомобілі

Четвер, 14 липня 2022, 09:21

П’ятий місць поспіль в Україні триває повномасштабна війна. Впродовж цього часу з Тернополя для військовослужбовців надається необхідна допомога. Сьогодні, 14 липня, для наших захисників передано ще чотири автомобілі, які вже ближчими днями будуть допомагати виконувати їм бойові завдання.

Долучилися до придбання цих транспортних засобів освітянська спільнота, вихователі,  педагоги закладів дошкільної та шкільної освіти, а також підприємці Тернополя.  Для наближення української перемоги працюють і на фронті, і в тилу.

«Допомога армії від Тернополя триває і надходить вона пор-різному, зокрема,  вигляді коштів з бюджету, які ми перераховуємо безпосередньо військовим частинам для придбання техніки, обладнання чи ремонту. Також це посилки, які небайдужі жителі міста приносять у наш центр «Допомога армії від Тернополя», їх згодом доставляють на фронт. Це і транспорті засоби, що передаються на передову для наших військовослужбовців. Намагаємося в найкоротші терміни зробити те, на що є запит, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Сьогодні ці чотири автомобілі, з них два повнопривідних вантажних мікроавтобуси марки Volkswagen Transporter та два позашляховики Mitsubishi L200, Jeep Grand Cherokee передаються у військові частини, які сформовані у Тернополі. Вже завтра вони будуть використовуватися  на передовій. Висловлюю щирі слова подяки підприємцям, освітянам та всім небайдужим тернополянам, хто продовжує надавати допомогу. Нашим військовослужбовцям бажаємо мужності, здоров’я, нехай Господь  оберігає кожного з вас».

Нагадаємо, минулого тижня від освітянської спільноти було передано два вантажних мікроавтобуси Volkswagen Transporter.

Загалом від початку війни для допомоги військовим і медиками у різні міста України та на передову було передано  26 автомобілі, з них: 19 – позашляховиків, вантажних авто та 7 машин швидкої допомоги.

 

У Тернополі з 60-літтям привітали директора академічного обласного театру актора і ляльки Івана Шелепа

Четвер, 14 липня 2022, 09:14

13 липня свій день народження відзначив директор-художній керівник Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки Іван Шелепа. Привітав ювіляра з 60-літтям міський голова Сергій Надал та на знак подяки за вкладені роки праці на творчій ниві вручив імениннику золотий значок «Герб міста Тернополя».

«Я пишаюся тим, що знаю вас як людину порядну, надзвичайно добру, прекрасного і чудового керівника театру. Ви – людина, яка живе мистецтвом і культура живе всередині вас. Вам вдається творити та розвивати успішний наш тернопільський ляльковий театр, який сьогодні є одним із кращих в Україні, адже він неодноразовий дипломант багатьох міжнародних та українських фестивалів театрів ляльок. Дякую вам за роки доброї співпраці, соціальні проєкти, які ви разом з вашим колективом робите для міста. Це, зокрема, заходи, що спрямовані на підтримку дітей з особливими потребами, дітей із соціально незахищених сімей, - розповідає Сергій Надал. -  З перших днів російської агресії ми почали приймати постраждалих від цієї війни. Приїхало багато дітей з різних регіонів. Вони потребують не лише прихистку, тепла, їжі. Сьогодні діти, як ніколи, потребують усмішок та радості, хоч невеликого, але свята. Саме завдяки виставам, де виступають актори театру ви даруєте почуття захищеності. Щиро бажаю вам міцного здоров’я , натхнення, нових успішних проєктів, повні зали вдячних глядачів. Всім нам якомога швидкої перемоги, миру, розвитку і процвітання нашій країні».

 

У Мілані стартувала трієнале з першим українським павільйоном

Середа, 13 липня 2022, 12:23

13 липня в Італії стартувала Міланська трієнале, де вперше представили український павільйон Planeta Ukrain.

Кураторами проєкту стали письменник Джанлуїджі Рікуператі, акторка Лідія Ліберман і піаністка Анастасія Стовбир.

Про це повідомляє міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Telegram.

"Вдячний Президенту Трієнале Стефано Боері та Міністру культури Італії Даріо Франческіні за підтримку та реалізацію Павільйону з нуля протягом буквально трьох місяців", – сказав міністр.

 

Фото: Tkachenko.UA

Представники сучасної української культури з образотворчого мистецтва, архітектури, театру, музики, кіно, літератури, фотографії, педагогіки та філософії візьмуть участь у подіях павільйону протягом 2022 року.

Програма триватиме до грудня.

 

"Україна має посідати вагоме місце в подіях такого масштабу – нам є що запропонувати світу", – додає Ткаченко.

 

Раніше український павільйон з виставкою про війну також відкрили на Венеційській бієнале.

 

Нагадаємо, Італія відмовила росіянам в участі у Міланському трієнале.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Пса Патрона нагородили дві ветеранські організації США. ФОТО

Середа, 13 липня 2022, 10:38

Зірковий пес-піротехнік Патрон, який працює у ДСНС, отримав пам’ятні відзнаки одразу від двох ветеранських організацій США.

Організації Veterans of Foreign Wars VFW та Bomb Techs Without Borders нагородили Патрона грамотою та бойовою монетою.

Відзнаки вручили засновник Bomb Techs Without Borders Метью Говард та представниця Асоціації військових офіцерів США Донна Кальп.

Про це повідомляють на особистій сторінці пса Патрона у Facebook.

 

Фото: Патрон/Facebook

Організація Veterans of Foreign Wars VFW (Ветерани зарубіжних воєн Сполучених Штатів) – одна з найстаріших організацій у США.

Її створили у 1936 році, а нині вона об'єднує близько 2 мільйонів людей.

"Структура має свої відділення у всіх штатах і у федеральному окрузі Колумбія, а також у 19 країнах світу, зокрема у державах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Європи та Латинської Америки", – розповідає Патрон.

 

Патрон отримав відзнаки від двох ветеранських організацій США

Bomb Techs Without Borders (Бомботехніка без кордонів) була заснована наприкінці 2018 року групою ветеранів армії США.

Одним із напрямків роботи організації є підвищення обізнаності про міни та інші вибухонебезпечні предмети – від Північної Америки до Європи.

Наразі організація співпрацює з українськими надзвичайниками.

 

Пса нагородили грамотою та бойовою монетою

 

Фото: Патрон/Facebook

 

Фото: Патрон/Facebook

Нагадаємо, раніше у Каннах Патрону присудили особливу премію Пальмовий пес – це найпрестижніша кінонагорода, яку отримують тварини.

Також зірковий пес-сапер отримав нагороду "Золота лапа" від ірландського кінологічного клубу.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

Білоруський прикордонник під обстрілами своїх пробрався в Україну, щоб воювати з РФ

Середа, 13 липня 2022, 10:36

ФОТО ДПСУ

Білоруський прикордонник порушив кордон, аби доєднатися до Сил оборони України у війні проти Росії.

Джерело: речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко у коментарі УП

Деталі: За словами Демченка, нещодавно прикордонний наряд одного з підрозділів Волинського прикордонного загону затримав чоловіка без документів. Він незаконно перетнув кордон України, пробираючись із Білорусі.

Пряма мова: "Затриманий повідомив, що є білоруським прикордонником та проходить службу у Брестській прикордонній групі. Він зауважив, що на порушення зважився, щоб доєднатися до Сил оборони України у війні проти російського агресора.

Чоловік також розповів, що відносно необхідності протистояти Росії мав однодумців. З одним із них білоруський прикордонник й вирушив в Україну, але в прикордонні дорогою до кордону їх виявили та зі стрільбою переслідували, тож перетнути державну межу зміг лише він один".

Деталі: Демченко додав, що наразі проводиться перевірка озвученої затриманим громадянином РБ інформації, після чого буде прийматися рішення щодо його подальшої долі.

Що передувало: 12 липня стало відомо, що в Україні затримали білоруського прикордонника за незаконний перетин кордону, і що суд покарав його дводобовим арештом.

У свою чергу, Державний прикордонний комітет Білорусі 12 липня повідомив, що інцидентів з прикордонниками не було: мовляв, жоден білоруський прикордонник не перетинав кордон з Україною.

 

За пропозицію патрульним неправомірної вигоди тернополянину загрожує до чотирьох років позбавлення волі.

Середа, 13 липня 2022, 10:21

40 євро житель обласного центру пропонував співробітникам сектору реагування патрульної поліції міста Збаража,  аби відкупитися від адміністративної відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані. Натомість, окрім адміністративного протоколу, нестиме ще й кримінальне покарання.

На лінію 102 надійшло повідомлення від інспектора сектору реагування патрульної поліції Збаража про те, що за порушення правил дорожнього руху у селі Зарубинці Тернопільського району було зупинено автомобіль марки "Рeugeot". Спілкуючись з водієм, поліцейські помітили, що 42-річний чоловік перебуває у стані алкогольного  сп’яніння.  Під час складання адміністративного протоколу водій всіляко намагався «залагодити питання», пропонуючи патрульним гроші. Факт пропозиції неправомірної вигоди задокументувала слідчо-оперативна група, що виїхала на місце події.

Відомості за даним фактом внесено до ЄРДР за частиною 1 статті 369 (пропозиція службовій особі надати їй неправомірну вигоду) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі. Окрім того, чоловік нестиме адміністративну відповідальність за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння – стаття 130 КУпАП.

Відділ комунікації поліції Тернопільській області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/korupcziya/za-propozicziyu-patrulnim-nepravomirnoji-vigodi-ternopolyaninu-zagrozhuje-do-chotirox-rokiv-pozbavlennya-voli/

 

Житель області став жертвою шахраїв.

Середа, 13 липня 2022, 10:19

Працівники відділення поліції № 3 м. Теребволя відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого щодо місцевого мешканця 1978 року народження.

Заявник звернувся до правоохоронців за допомогою. Він зазначив, що під час продажу транспорту, який він нещодавно придбав дізнався, що майно знаходиться у власності інших осіб.

Поліцейські територіального підрозділу поліції встановили, що предметом спору є сільськогосподарська техніка, яка знаходиться у власності у столичної фірми. Вони на підставі договору лізингу передали майно у користування чоловіку з Одеси, який зобов’язувався сплачувати обумовлену суму, аби набути право власності.  Однак лізингоодержувач до кінця не оплатив грошові кошти та перепродав транспорт особі з Рівненської області, а він в свою чергу вже жителю Тернопільщини. Заявник зазначив, що майно йому вартувало 14500 американських доларів.

Трактор працівники поліції вилучили та помістили на арештмайданик.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 3 статті 190 Кримінального кодексу України. Проводиться досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Здай кров — врятуй життя воїна. Поліцейські Тернополя стали донорами крові для поранених захисників.

Середа, 13 липня 2022, 10:15

Майже тридцять поліцейських Тернопільщини здали кров на потреби пораненим військовослужбовцям, котрі проходять лікування в ортопедії однієї з  лікарень обласного центру.

З проханням допомогти пацієнтам звернулися лікарі ортопедичного відділу. Поліцейські зорганізувалися оперативно.  Два дні співробітники Тернопільського обласного центру служби крові надавали медичні послуги донорам у погонах, аби дати шанс на повноцінне життя пораненим захисникам.

До слова, тернопільські поліцейські не вперше організовано здають кров для тих, хто потребує, це вже стало традицією. У центрі крові навіть створено банк донорської крові від поліцейських, котрий регулярно за потреби поповнюється.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/zdaj-krov-vryatuj-zhittya-vojina-policzejski-ternopolya-stali-donorami-krovi-dlya-poranenix-zaxisnikiv/

 

На території тернопільського парку «Сопільче» («Топільче») частково демонтовано тимчасову споруду

Середа, 13 липня 2022, 10:14

13 липня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради проведено частковий демонтаж, з технічних причин, тимчасової споруди, яка була розміщена без дозвільних документів на території парку «Сопільче» («Топільче») в місті Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 29.06.2022 року  № 656 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Робота з виконання рішення виконавчого комітету продовжується.

 

 

 

Міський голова Тернополя Сергій Надал привітав жителів Чернихова з Днем села

Середа, 13 липня 2022, 10:04

Цьогоріч минає 809-річниця від дня першої згадки про село Чернихів, що входить до складу Тернопільської міської територіальної громади з 2018 року. Міський голова Сергій Надал з нагоди Дня села привітав місцевих жителів зі святом.

«Чернихів – село з багатою та славною історією. Одиниці українських міст можуть похвалитись такою історією та відзначати вже 809 річницю. Але найголовніше, це село з працьовитими та освіченими людьми, в яких на генетичному рівні закладений патріотизм та любов до України. Сьогодні Чернихів – це волонтерський центр, де люди не покладаючи рук працюють для допомоги фронту та жертвам московської агресії. Тонни найсмачніших домашніх страв вирушили на фронт, щоб наші захисники хоч на хвилину відчули себе вдома, - відзначає Сергій Надал. - Дякую кожному з Вас за працю, патріотизм та любов до України. Весь Тернопіль пишається тим, що такі славні люди зі ставного Чернихова є частиною нашої спільної Тернопільської громади. Бажаю всім здоров’я, щастя та Божого Благословення. Нехай Господь та Пресвята Богородиця охороняє всіх наших воїнів, які боронять святу українську землю. Миру нам всім після перемоги над нашим тисячолітнім московським ворогом».

 

Нова ера астрономії: телескоп Джеймса Вебба надіслав надчіткий науковий знімок

Вівторок, 12 липня 2022, 11:02

Космічний телескоп Джеймса Вебба створив найглибше та найчіткіше наукове фото космосу.

На зображенні в інфрачервоному діапазоні – скупчення галактик SMACS 0723.

Знімок представив на брифінгу президент США Джо Байден, повідомляє NASA.

"Тисячі галактик, включаючи найслабкіші об’єкти, які коли-небудь спостерігали в інфрачервоному діапазоні, вперше з’явилися в полі зору Вебба. Цей шматочок величезного всесвіту займає ділянку неба розміром приблизно з піщинку, яку хтось із землі тримає на відстані витягнутої руки", – пояснюють науковці NASA.

Зображення NASA

Камера на телескопі створила серію зображень на різних хвилях  інфрачервоного діапазону. На збір та обробку інформації для створення єдиного фото витратили 12,5 годин, раніше для цього довелось би витратити кілька тижнів.

На світлині показано скупчення галактик SMACS 0723 таким, яким воно виглядало 4,6 мільярда років тому. Це скупчення галактик "працює" як гравітаційна лінза, тобто збільшує віддалені галактики позаду та робить їх більш яскравими.

Зображення телескопом Вебба та Hubble

Таким чином телескоп Вебба дозволяє науковцям розгледіти та дослідити крихітні слабкі структури, які ніколи раніше не бачили, зокрема зоряні скупчення та дифузні елементи.

Нагадаємо, у вересні 2021 року телескоп Hubble зробив знімок потужного вибуху від смерті зірки.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

З російського полону звільнили п’ятьох українців, серед них троє цивільних

Вівторок, 12 липня 2022, 10:44

З російського полону звільнили п’ятьох українців, серед яких військовослужбовець ЗСУ, колишній співробітник поліції та троє цивільних осіб.

Джерело: повідомлення ГУР України

Дослівно: "В ході проведеної спецоперації силами спецпідрозділу ГУР МО України на тимчасово окупованих територіях Херсонської області звільнено п’ятьох громадян України, які перебували в полоні російських окупантів".

Деталі: Повідомляється, що звільнили військовослужбовця ЗСУ, колишнього співробітника поліції та трьох цивільних осіб. Один зі звільнених має серйозне бойове поранення.

Обставини звільнення не наводяться.


 

За пів року у Тернополі більше трьохсот осіб постраждали від домашнього насильства.

Вівторок, 12 липня 2022, 10:10

Оперативне реагування на повідомлення про домашнє насильство, надання допомоги постраждалим особам та профілактична робота – основні завдання мобільної групи з протидії  домашньому насильству, яка вже майже три роки працює у Тернопільському райуправлінні поліції.

Як розповідає начальниця підрозділу Галина Гуменюк, за пів року працівники групи здійснили 561 виїзд на повідомлення жителів Тернополя. Загалом за цей період потерпіли від домашнього насильства  303  особи. Найбільше зверталися за допомогою жінки – 160 повідомлень. Очевидцями сімейних сварок чи їх учасниками стали 69 дітей.

За результатами проведених перевірок поліцейські склали 223  адмінпротоколи за статтею 173-2 КУпАП на осіб, які вчинили домашнє насильство. Також розпочали 9 кримінальних проваджень за ст. 126-1 ККУ (домашнє насильство), 12 – за ст. 125 ККУ (умисне легке тілесне ушкодження) та 6 – за ст. 390-1 ККУ   (невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників).

З початку року співробітники мобільної групи винесли 123 термінових приписи особам, які вчиняли домашнє насильство. Цим приписом правоохоронці можуть зобов’язати домашнього кривдника залишити місце проживання жертви й заборонити йому контактувати з постраждалою особою. За невиконання такого припису порушнику доведеться сплатити штраф, виконати громадські роботи або відбути адміністративний арешт.

Задля запобігання проявам домашнього насильства співробітники групи систематично співпрацюють з соціальними службами. З початку року вони здійснили майже 50 спільних профілактичних рейдів у сім’ї, які перебувають на обліку.

Правоохоронці звертаються до громадян не замовчувати факти жорстокого поводження у родинах, а вчасно звертатися за допомогою, особливо, якщо очевидцями чи учасниками таких явищ є діти, особи похилого віку чи громадяни із особливими потребами.  Телефони для контактів: (0352) 23-55-92 (Тернопільський міський центр соціальних служб, вулиця Медова, 3), 0352-43-31-00 (телефон довіри) та спецлінія 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Автомобіль від благодійного фонду отримали правоохоронці Тернопільщини.

Вівторок, 12 липня 2022, 10:07

Допомога бійцям Збройних сил України та спецпідрозділам поліції особливого призначення, відпочинковий благодійний табір для дітей військовослужбовців та переселенців, закупівля амуніції, необхідної воїнам - це лише частина того, чим займаються волонтери благодійного фонду "Розвиток Тернопілля". Війна згуртувала людей, які всіляко намагаються підтримувати наших захисників.

"Поліція - це структура, яка безпосередньо допомагає та пришвидшує нашу перемогу, тому ми намагаємося допомагати як ЗСУ, так і поліції, бо це спільна справа заради перемоги", - розповіла представник благодійного фонду «Розвиток Тернопілля» Тетяна Мельник.

Сьогодні в зоні бойових дій знаходиться близько сотні працівників поліції Тернопілля. Це, в основному, бійці спецпідрозділів, які виконують завдання за призначенням там, де ведуться бої. Підтримати правоохоронців волонтери вирішили, подарувавши транспортний засіб - легковий автомобіль марки AUDI. За допомогу подякував представникам фонду начальник поліції Олександр Богомол.

"Ми вдячні за допомогу фонду "Розвиток Тернопілля". Всі автомобілі, які нам передали волонтери, використовуються або на фронті, або готуються до поїздки в зону проведення бойових дій. Це і джипи, і легкові - автомобілі розвідки, евакуації та бойові. Дякую вам від себе особисто за допомогу."


 

600 жителів Тернопільської громади, які розмістили ВПО у своїх помешканнях, подали документи щодо нарахувань компенсації за житлово-комунальні послуги за червень

Вівторок, 12 липня 2022, 10:06

До 5 липня у тернопільському Центрі надання адміністративних послуг тривав прийом документів для компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у попередньому місяці.

За період з 1 по 5 липня надійшло 600 звернень громадян, які розмістили ВПО у своїх помешканнях, щодо нарахувань компенсації за червень. Звернення  опрацьовані працівниками виконавчих органів міської ради, зокрема:

-  594 особам визначено обсяг компенсації витрат осіб що тимчасово розмістили ВПО, які перемістились у період воєнного стану на територію Тернопільської міської територіальної громади всього на суму  понад 716 389 грн.

- 6 особам відмовлено (причини – не вірно вказано кількість людино-днів, ВПО не зареєстровані в Єдиній інформаційній базі, або вибули в інше місце проживання, при перевірці встановлено факт не проживання ВПО за даною адресою, не вірно вказанні ін.код та розрахунковий рахунок, особи що розмістили ВПО є членами сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України ).

Компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується у безготівковій формі до кінця місяця з дня закінчення звітного місяця.

До слова, за березень, квітень та травень компенсацію за тимчасове розміщення ВПО загалом нарахували 2156 власникам житла на загальну суму понад 2 млн грн.

Нагадаємо, фізичні особи-громадяни України віком від 18 років, які є власниками житла або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї  для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням внутрішньо переміщених осіб, повинні подати адміністратору для сканування наступні документи:

  • документ, який посвідчує його особу. Особа, яка звертається по довіреності - оригінал довіреності та документ, що посвідчує особу, на яку оформлена довіреність;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Додатково мати копії документів:

  • реєстраційного номеру облікової картки платника податків заявника;
  • номер банківського рахунку для перерахування суми компенсації (за стандартом ІВАN, який складається з 29 символів);
  • довідок внутрішньо переміщених осіб.

Детальніше ознайомитися з порядком подання документів для отримання компенсації можна за посиланням https://ternopilcity.gov.ua/news/59247.html

 

У Тернополі триває оновлення рухомого складу пасажирського транспорту

Понеділок, 11 липня 2022, 12:45

Впродовж трьох років у Тернополі триває оновлення рухомого складу пасажирського громадського транспорту.

Зокрема,  КП «Тернопільелектротранс» придбано:

  • у 2019 році - 21 низькопідлоговий автобус МАN А21;
  • у 2020 році - у лізинг 20 нових низькопідлогових автобусів МАЗ середньої вмістимості;
  • у 2022 році - 15 нових низькопідлогових автобусів середньої вмістимості Еталон А28118 «Троянда» для КП «Міськавтотранс». Ще 15 таких автобусів повинні надійти в підприємство згідно укладеного договору лізингу.

На вулицях міста Тернополя низькопідлогові автобуси працюютьна автобусних маршрутах №№1-А, 4, 6, 6-А, 8, 9, 16, 19, 20, 20-А, 21 ,23, 27, 29, 31, 32, 35, 37, 38. В КП «Тернопільелектротранс» на балансі є три низькопідлогові тролейбуси ЛАЗ-Е183 та три низькопідлогові тролейбуси Skoda-24TR, які працюють на маршрутах №№2, 3, 5, 9.

Для покращення якості обслуговування пасажирів придбано вісім низькопідлогових автобусів міського класу Атаман, які невдовзі вийдуть на автобусні маршрути №8 та №27.

В рамках співпраці з ЄІБ, проект «Міський громадський транспорт України –І планується придбаня 15 великовмістимих низькопідлогових міських автобусів. Також Тернопіль приймає участь в проекті «Міський громадський транспорт України – ІІ», згідно якого передбачається придбання для міста 30 нових низькопідлогових тролейбусів.

 

У Тернополі тривають поточні ремонти дорожнього покриття

Понеділок, 11 липня 2022, 12:39

Впродовж минулого тижня у Тернополі в різних мікрорайонах міста тривали локальні поточні ремонти дорожнього покриття, а також відновлення асфальтобетонного покриття на прибудинкових територіях.

Наразі у місті продовжуються роботи на перехресті вулиць Татарська – Глибока. Цього тижня тут заплановано провести ремонт колодязів каналізаційної мережі, дощеприймальних та оглядових колодязів, розчищення об’єкту від наносів ґрунту тощо.

Триває поточний ремонт з вкладання асфальтобетону на вулицях: Кирила Студинського, Івана Гавдиди (колишня вул. Гагаріна), Над Ставом, Старий ринок та на провулку Садовому,

На вул. Андрея Шептицького працівники підрядної організації відновлюють підходи автомобільного моста через р. Серет, а на вул. Квітовій - відновлюють покриття проїзної частини.

Водночас ремонти тривають у шести дворах за адресами: вул. Андрія Малишка, 2, проїзд вул. Торговиця (вул. Живова), 14- 18, вул. Лесі Українки, 29, вул. Миру, 2-А, вул. Миру, 3-А, вул. Івана Мазепи, 1.

У зв’язку з високими температурними показниками навколишнього середовища, які спостерігалися впродовж попереднього тижня, виникла необхідність у виконанні робіт з ліквідації напливів та колійності асфальтобетонного покриття проїзних частин вулиць міста. За сприятливих погодних умов роботи будуть виконуватися за адресами:

  • вул. Руська ( вузька частина, «Політехнічний міст»);
  • просп. Степана Бандери (від бульв. Данила Галицького до вул. Омеляна Польового);
  • вул. Андрея Шептицького (вузька частина);
  • вул. Михайло Грушевського ( в районі ОДА);
  • вул. Микулинецька (в районі транспортної розв’язки вул.Торговиця (вул. Живова) - вул. Василя Острозького;
  • вул. 15 Квітня (в районі вул. Київська, просп. Злуки);
  • вул. Бродівська (шляхопровід);
  • вул. Северина Наливайна ( в районі «пивзаводу»).
 

В Україні заборонили курити сигарети для нагрівання у громадських місцях

Понеділок, 11 липня 2022, 10:45

 
SEBASTIAN KAHNERT/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

В Україні набули чинності норми антитютюнового закону, які передбачають заборону куріння тютюнових виробів для нагрівання (ТВЕН) у визначених законом місцях нарівні з цигарками, кальянами та електронними цигарками.

Про це повідомляє Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Норми закону також забороняють "курилки" у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця.

Держпродспоживслужба уточнила, що скаргу на куріння у забороненому законом місці можна подати через офіційний вебпортал відомства За куріння у заборонених законом місцях відповідальність несуть як курці-порушники, так і суб'єкти господарювання, у приміщенні чи на території яких здійснюється правопорушення.

За порушення заборони для громадянина законом, що набирає чинності, передбачено штраф у розмірі від 51 до 350 грн, для закладів громадського харчування – від 3 тис до 15 тис грн.

CЕРГІЙ МЕЛЬНИК

Економічна правда

 

Ігнорування правил дорожнього руху - причина аварій та травмування людей.

Понеділок, 11 липня 2022, 10:43

П'ятеро людей отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості в результаті дорожньо-транспортних пригод. Впродовж 8-10 липня на дорогах Тернополя та області працівники поліції зареєстрували 3 аварії.

8 липня близько 11:15 на вулиці Шептицького під колеса автомобіля потрапила 62-річна тернополянка. За попередньою інформацією, водій автомобіля Renault Logan, рухаючись заднім ходом, не побачив пішохода і зачепив її. Жінка отримала тілесні ушкодження.

Того ж вечора на автодорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, в межах селища Велика Березовиця, зіткнулися дві іномарки. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій автомобіля Mercedec Benz врізався в автівку попереду.

Удар відбувся в той момент, як кермувальник Ford Sierra зупинився на світлофорі. На момент аварії в салоні Ford Sierra перебувала вагітна жінка. Її з травмами госпіталізували до лікарні.

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 10 липня на вулиці Львівській. Водій Volvo 740, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не переконався в безпечному русі і допустив зіткнення з ВАЗ-2109.

В результаті удару за меддопомогою зверталися обидва кермувальники та пасажир.

У всіх водіїв - учасників ДТП, слідчі взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Працівники поліції звертаються до усіх учасників дорожнього руху бути обережними та уважними. Водії та пасажири, не нехтуйте ременями безпеки, не зловживайте швидкістю та дотримуйтеся дистанції. Пішоходи повинні також зважати на автівки. Переходити дороги лише у встановлених місцях і тільки після того, як переконаєтеся, що авто встигає загальмувати.

І головне – будьте взаємоввічливими та толерантними один до одного.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Замість товару – сміття. Жителька Бережан стала жертвою афериста, здійснюючи покупку через Інтернет .

Понеділок, 11 липня 2022, 10:42

Жителька Бережан замовила на одному із сервісів оголошень відеокарту до комп’ютера. Начебто вжила заходів безпеки – грошей наперед за товар не оплачувала, домовилася з продавцем, що здійснить оплату одразу після надходження товару. Але таки потрапила у пастку шахрая.

Як повідомив начальник відділу поліції №1 міста Бережани Артем Колодій, жінка, отримавши товар, не перевірила його. Оплатила немалу суму –майже 12 тисяч гривень, гроші оператори служби доставки перечислили на рахунок продавця, а клієнтка пішла додому. Лише там, розпакувавши посилку, замість відеокарти знайшла сміття.

Нині правоохоронці намагаються з’ясувати, хто заволодів грошима жительки Бережан, а також нагадують правила безпеки покупки товару через мережу.

Насамперед, ніколи не оплачуйте повну вартість товару, сто разів подумайте перед тим, як перечислити невідомій вам особі кошти. Завдатку теж не давайте.

Отримавши товар, не спішіть платити за нього, не перевіривши його наявність в пакуванні та справність. Наприклад, у відділеннях пошти завжди знайдеться розетка, аби спробувати, чи працюють електроінструменти. Одяг, взуття та інший товар теж потрібно оглянути на цілісність.

Якщо товар вам не підходить, поверніть його – це передбачено законодавством.

Якщо ви знатимете свої права і будете відповідальними та уважними, ніхто і ніколи не зможе вас обдурити.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Тернополянка обікрала торговельний заклад .

Понеділок, 11 липня 2022, 10:41

Таємне викрадення чужого майна інкримінують правоохоронці міста 36-річній місцевій мешканці. Жінка спокусилася на майна та пішла на злочин.

Поліцейські Тернопільського РУП встановили, що підозрювана причетна до викрадення товару з магазину. Зловмисниця скористалася слушною нагодою та непомітно пронесла повз каси майно, за яке не заплатила. Факт скоєння протиправного зафіксувала камера відеоспостереження, записи з якої допомогли вийти на слід крадійки.

У скоєному вона зізналася. Перевіряється причетність жінки до вчинення аналогічних протиправних дій на території міста.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 (крадіжка). Санкція передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Оперативники обласного центру розшукали зловмисника

Понеділок, 11 липня 2022, 10:16

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує мешканцю Тернополя 1993 року народження, який привласнив майно жительки міста.

На лінію «102» надійшло звернення від 46-річної тернополянки. Вона повідомила, що стала жертвою крадія. За словами жінки, невідома особа проникла в підвальне приміщення багатоповерхівки, де вона зберігала цінні речі. Зловмисник привласнив побутову техніку, інструменти та чималу кількість колекційних іграшок. Завдані збитки заявниця оцінила в 24 000 гривень.

У ході розшукових заходів оперативники Тернопільського районного управління поліції вийшли на слід зловмисника. Ним виявився раніше судимий на скоєння майнових злочинів житель обласного центру. У скоєному він зізнався. Правоохоронці завадили чоловіку реалізувати викрадане майно, яке вилучили.

Відомості про злочин внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Його судитимуть по законах воєнного часу.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

У Тернополі тривають поточні ремонти дорожнього покриття

Понеділок, 11 липня 2022, 10:15

Впродовж минулого тижня у Тернополі в різних мікрорайонах міста тривали локальні поточні ремонти дорожнього покриття, а також відновлення асфальтобетонного покриття на прибудинкових територіях.

Наразі у місті продовжуються роботи на перехресті вулиць Татарська – Глибока. Цього тижня тут заплановано провести ремонт колодязів каналізаційної мережі, дощеприймальних та оглядових колодязів, розчищення об’єкту від наносів ґрунту тощо.

Триває поточний ремонт з вкладання асфальтобетону на вулицях: Кирила Студинського, Івана Гавдиди (колишня вул. Гагаріна), Над Ставом, Старий ринок та на провулку Садовому,

На вул. Андрея Шептицького працівники підрядної організації відновлюють підходи автомобільного моста через р. Серет, а на вул. Квітовій - відновлюють покриття проїзної частини.

Водночас ремонти тривають у шести дворах за адресами: вул. Андрія Малишка, 2, проїзд вул. Торговиця (вул. Живова), 14- 18, вул. Лесі Українки, 29, вул. Миру, 2-А, вул. Миру, 3-А, вул. Івана Мазепи, 1.

У зв’язку з високими температурними показниками навколишнього середовища, які спостерігалися впродовж попереднього тижня, виникла необхідність у виконанні робіт з ліквідації напливів та колійності асфальтобетонного покриття проїзних частин вулиць міста. За сприятливих погодних умов роботи будуть виконуватися за адресами:

  • вул. Руська ( вузька частина, «Політехнічний міст»);
  • просп. Степана Бандери (від бульв. Данила Галицького до вул. Омеляна Польового);
  • вул. Андрея Шептицького (вузька частина);
  • вул. Михайло Грушевського ( в районі ОДА);
  • вул. Микулинецька (в районі транспортної розв’язки вул.Торговиця (вул. Живова) - вул. Василя Острозького;
  • вул. 15 Квітня (в районі вул. Київська, просп. Злуки);
  • вул. Бродівська (шляхопровід);
  • вул. Северина Наливайна ( в районі «пивзаводу»).
 

Парафіяни Церкви Зарваницької Матері Божої провели благодійний ярмарок, кошти з якого передадуть на ЗСУ

Понеділок, 11 липня 2022, 10:03

10 липня у церкві Зарваницької Матері Божої, що розташована на вул. Петрушевича, 1-А, відбулася Свята Літургія з нагоди храмового празника. У цей же день парафіяни організували благодійну ярмарку з продажу солодкої випічки, зібрані кошти з якого передадуть на потреби ЗСУ. Також усі кошти з скриньок храму, що пожертвували в цей день тернополяни та гості міста, будуть передані на потреби військовослужбовців.

Привітав прихожан та долучився до спільної молитви міський голова Сергій Надал.

"Ваша церква є молодою, проте вже стала таким культурним, духовним, волонтерським центром у нашому місті та його культурною окрасою. Звісно, що сьогодні під час війни всі наші погляди, молитви, бажання спрямовані на передову, щоб допомогти нашим захисникам і якомога швидше виграти цю війну. З кожним днем все більше допомоги їде на фронт з благословіння Зарваницької Божої Матері і за участі вашої церкви, - зазначив Сергій Надал. - Патріарх Йосиф Сліпий говорив, що зло довго тривати не може. Впевнений, що це зло, яке сьогодні завдає страждань нашому народу, теж довго тривати не буде. Завдяки мужності наших воїнів, завдяки нашій спільній праці нам вдасться перемогти ворога і досягнути миру та спокою. Тож нехай у це свято Господь і Матінка Божа дає сміливості, мужності та сили усім захисникам, хто виганяє ворога з української землі, допомагає всім, хто постраждав. Нехай Бог дарує особливі ласки і щедроти цьому храму, нашому місту і Україні!».

 

Сторінка 48 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер