images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Захисники вийшли з Сєвєродонецька – журналіст

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:38

Українські захисники вночі 24 червня залишили частину промзони і вийшли з Сєвєродонецька.

Джерело: журналіст Юрій Бутусов у Facebook

Пряма мова Бутусова: "Ми вийшли з Сєвєродонецька. Сьогодні вночі українські підрозділи організовано залишили частину промзони Сєвєродонецька. На тій ділянці фронту, де я знаходився, відхід пройшов під обстрілом, але без втрат. Відходити гірко, але це рішення давно вже назріло".

Деталі: За словами журналіста, українські воїни гідно бились за місто, і зробили більше, ніж можливо у таких надзвичайно важких умовах.

Він підкреслив, що "без мостів та без понтонів кожен день бою був суцільним героїзмом", і пообіцяв більше розповісти про це пізніше.

"Ми вийшли. Але ми обов’язково повернемось. Вічна слава українським героям, які бились за Сєвєродонецьк до кінця", – підсумував Бутусов

ІРИНА БАЛАЧУК

 

У Тернополі поліцейський зупинив чоловіка із гранатою в барсетці

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:30

Під час патрулювання Тернополя на вулиці Лозовецькій правоохоронці зупинили чоловіка. При перевірці його документів стало відомо, що це місцевий житель, 1993 року народження. Проте на даний час чоловік ніде не зареєстрований. Спілкуючись з поліцейськими він зізнався, що в барсетці має гранату.

На місце події оперативний працівник Тернопільського райуправління поліції викликав слідчо-оперативну групу. За словами підозрюваного, небезпечний предмет він знайшов кілька днів тому на вулиці. Підібрав та носив весь час із собою.

За словами експертів, при попередньому огляді граната 83 УЗРГМ-2 583 має всі ознаки бойової і при неправильному використанні могла здетонувати. Вибуховий пристрій передали на експертизу в НДКЦ.

Тернополянина затримали згідно зі статтею 208 КПК. Йому інкримінують ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) ККУ. Триває слідство.

Працівники вибухотехнічної служби поліції Тернопільщини виїжджають на усі повідомлення без виключення, оглядають та перевіряють усе, що не дає спокою людям. З початку військової агресії Росії проти України оперативники виявляють чимало бойових небезпечних предметів.

Поліцейські нагадують що у разі виявлення підозрілих предметів, речей, зброї чи боєприпасів, необхідно
одразу повідомити на лінію 102 чи 101. За жодних обставин не підходити близько та не чіпати небезпечний предмет. Поки чекаєте на рятувальників та поліцейських, подбайте, щоб ніхто з людей не заходив у потенційно небезпечну зону. Для цього позначте місце знахідки яскравою тканиною, гілкою або стрічкою.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/zbroya-ta-vibuxivka/u-ternopoli-policzejskij-zupiniv-cholovika-iz-granatoyu-v-barsetczi/

 

Жителька Тернопільщини втратила майже 20 000 гривень

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:29

Черговий факт шахрайства задокументували працівники відділення поліції №1 м. Шумськ вчинений щодо жительки одного із місцевих сіл. З кредитного рахунку 62-річна потерпілої зникло 18781 гривня.

За словами заявниці, перевіривши стан рахунку вона виявила нестачу чималої суми. Як пояснила жінка, дані карткового рахунку нікому не повідомляла та не переходила за підозрілими посиланнями.

Наразі працівники територіального підрозділу поліції проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити причетних осіб та перевіряють яким чином аферисти отримали доступ до рахунку краянки.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські просять громадян не нехтувати елементарними правилами користування банківськими рахунками. У разі виникнення буди-яких питань , найкраще зателефонувати на гарячу лінію фінансової установи.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

За надання неправомірної вигоди тернопільським поліцейським жителю Кіровоградщини загрожує до чотирьох років позбавлення волі

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:24

Слідчі скерували до суду кримінальне провадження, розпочате щодо 56-річного жителя Кіровоградської області за надання неправомірної вигоди поліцейським. Чоловіка, котрий керував транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, на одній з вулиць Тернополя зупинили патрульні. Водій не став заперечувати, що сів за кермо напідпитку, навіть погодився пройти тест за допомогою газоаналізатора. Був переконаний – хабарем вдасться залагодити проблему. Проте на пропозицію неправомірної вигоди поліцейські відповіли попередженням про кримінальну відповідальність.  Чоловіка це не зупинило. Перебуваючи біля службового автомобіля, він кинув гроші у багажне відділення.

Про факт надання неправомірної вигоди патрульні повідомили на лінію 102. Слідчо-оперативна група, що виїхала на виклик, задокументувала злочин.

Згідно санкцій інкримінованої статті 369 (частина 1) – надання неправомірної вигоди службовій особі Кримінального кодексу жителю Кіровоградщини загрожує від двох до чотирьох років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Продовжується ремонт дорожнього покриття на перетині вулиць Татарська-Глибока та на інших локаціях у Тернополі

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:22

20 червня у Тернополі розпочався ремонт дорожнього покриття на перетині вулиць Татарська-Глибока. Для безпечного проведення робіт рух транспортних засобів тут тимчасово перекрито.

Впродовж чотирьох днів працівники підрядної організації ТзОВ «Техно-Буд-Центр» провели фрезерування 1300 м2 дорожнього полотна та демонтаж більше 200 м.п. бордюрів.

Як пояснили в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, через систематичне просідання грунту на даному перехресті, тут, ймовірно, є проблеми з водовідведенням, зливовою каналізацією та водопроводом. Тому уже сьогодні, 24 червня, на об’єкті розпочнуться роботи з ремонту колодязів каналізаційної мережі, дощеприймальних та оглядових колодязів.

При сприятливих погодних умовах ремонтні роботи на перетині вулиць Татарська-Глибока заплановано завершити до 18 липня.

До слова, окрім зазначеного транспортного вузла, поточний ремонт дорожнього покриття цього тижня проводився також за адресами: вул. Микулинецька, вул. Богдана Лепкого, вул. Сергія Корольова, вул. Андрія Сахарова, вул. Липова, вул. Чалдаєва.

24 червня роботи з асфальтування виконуватимуться на вулицях: Городня, Глінки, Юрія Федьковича. У попередні дні за даними адресами були проведено нарізання дорожніх карт.

Цього ж дня підрядники здвйснюватимуть в’язання металевої та композитної арматури каркасу монолітної розподільчої плити в рамках виконання ремонту підходів автомобільного моста через р. Серет на вул. Андрея Шептицького.

 

У тернопільських парках триває висадження нових квітників у патріотичному стилі

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:21

У Тернополі продовжується квіткове оформлення та озеленення паркових зон, вулиць і прибудинкових територій.

Більшість квітників, що з’являються у нашому місті, є у патріотичному стилі та присвячені боротьбі України з російським агресором.

Так, нещодавно на проспекті Степана Бандери працівники комунального підприємства здійснили висадження нової патріотичної клумби, що складається з трьох елементів: тризуб і написи «Слава ЗСУ» та «Слава Україні».

Розпочалося також висадження квітника «Серце України» у Тернополі на перетині вулиць Максима Кривоноса – Бережанська та ще однієї квіткової локації - при вході у парк «Топільче» зі сторони вулиць Живова- Танцорова.

Водночас, нова ландшафтна композиція - сучасна лавандова клумба, з’явилася цими днями при вході у парк ім. Т. Шевченка неподалік пам’ятника Степанові Бандері.

Загалом у Тернополі уже облаштовано близько 30-ти клумб-квітників, більшість з яких висаджено у паркових зонах нашого міста.

Незабаром у місті заплановано також посадку ще трьох великих патріотичних квітників на вул. Євгена Коновальця. Планується й облаштування трьох нових скверів – на просп. Злуки, вулицях Олександра Довженка і Новий Світ, ініціатива про створення яких надійшла від тернополян.

Нагадаємо, у червні у парку «Топільче» облаштували квіткову композицію у патріотичному стилі, а на території скверу ім. Тараса Шевченка матері загиблих на війні бійців та вимушені переселенці спільно з міським головою висадили символічний «Квітник Матері».

 

У Тернополі на вул. Андрія Малишка, 2 триває ремонт прибудинкової території

П'ятниця, 24 червня 2022, 09:19

У  Тернополі на вул. Андрія Малишка, 2 триває ремонт двору. Роботи тут проводяться уже впродовж двох тижнів і за сприятливих погодних умов працівники підрядної організації планують завершити їх впродовж місяця.

«Перед початком ремонту з мешканцями була проведена зустріч щодо змін, які вони хотіли б мати у дворі. Одна з них - це розширення місць для паркування транспорту, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Працівники підрядної організації фігурними елементами мощення та тактильною плиткою уже облаштували тут пішохідну ділянку, а наразі ремонтується проїжджа частина, по периметру будинку заливається бетонна відмостка. Також, задля безпеки дітей, тут буде загороджено уже існуючий ігровий майданчик. Зона зелених насаджень, що є поруч, також відновлюється».

До слова, цими днями у місті також тривають роботи з відновлення асфальтобетонного покриття на міжквартальних проїздах і прибудинкових територіях за адресами: вул. Володимира Винниченка, 3, проїзд вул. Живова, 14 – 18, вул. Слівенська, 13, вул. Клима Савури, 8, вул. Миру, 2-А, вул. Лесі Українки, 29. А нещодавно ремонтні роботи завершилися у дворах на вулицях: Миру, 3, Миру, 4, бульв.Симона Петлюри, 4, бульв. Симона Петлюри, 2, Мирона Тарнавського, 26, Володимира Лучаківського, 1-А та Сергія Корольова, 6.

 

"Кришталева дитина": українські медики провели унікальну операцію 9-річній дівчинці з рідкісним захворюванням

Четвер, 23 червня 2022, 10:30

Дитячі лікарі із львівської лікарні св. Миколая провели складну операцію дитині, яка має рідкісне генетичне захворювання кісток.

9-річна Віка із Львівщини за своє життя 10 разів ламала кінцівки, а найменший удар загрожує їй переломом, розповіли у лікарні.

Її діагноз – недосконалий остеогенез є рідкісною недугою, через яку кістки стають ламкими, а скелет деформується. Таких дітей часто називають "кришталевими".

Хворобу у Віки виявили ще на другому році життя після чергового перелому, лікарі попередили, що цей стан не лікується.

Фото: лікарня св. Миколая

"Стегнову кістку Віка зламала, коли вчилася ходити, у два роки – лікоть, під час поїздки на озеро – палець, пізніше – зап’ястя, а ще багато разів - малу та велику гомілкову кістки", – розповідають в лікарні.

Для дівчинки життя було суцільним страхом травмуватись, батьки дівчинки після чергового перелому звернулись до фахівців із лікарні св. Миколая.

У неї діагностували перелому обох кісток гомілки зі зміщенням правої кінцівки. Щоб вирівняти ніжку дитини, лікарі вдалися до унікальної операції: багаторівневої остеотомії.

Лікарі встановили дитині титанові фіксатори, які зробили кістки Віки більш стійкими до ушкоджень.

"Операція минула успішно. Вікусі зняли гіпс і вона легко може ступати на ніжку. Пізніше дівчинці планують прооперувати й другу нижню кінцівку", – кажуть у лікарні.

 

Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови

Четвер, 23 червня 2022, 10:26

Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію із закликом надати статус кандидата на членство в Європейському Союзі для України та Молдови, а також підтримати європейську перспективу для Грузії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомила пресслужба Європарламенту.

Резолюцію підтримали 529 депутатів Європарламенту, проти висловилися 45, ще 14 - утрималися.

У документі парламентарі закликають Європейську раду надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата в ЄС "невідкладно". Те ж саме рекомендується для Грузії, "коли її уряд виконає" пріоритети, зазначені Європейською комісією.

У контексті жорстокої російської загарбницької війни проти України цей крок буде прирівнюватися до демонстрації лідерства, рішучості та бачення, кажуть євродепутати. Вони наполягають на тому, що не існує "швидкого шляху" для членства в ЄС і що вступ залишається структурованим і заснованим на заслугах процесом, який вимагає виконання критеріїв членства в ЄС і залежить від ефективного впровадження реформ.

Парламент запрошує владу України, Республіки Молдова та Грузії "недвозначно продемонструвати свою політичну рішучість реалізувати європейські амбіції свого народу", прискорити реформи з метою якнайшвидшого ефективного виконання критеріїв членства в ЄС.

У резолюції наголошується, що немає альтернативи розширення, яке є "більш ніж будь-коли геостратегічною інвестицією" у стабільний, сильний та об’єднаний ЄС.

Перспектива повноправного членства в ЄС для країн, які прагнуть стати членами ЄС, відповідає власним політичним, економічним інтересам та інтересам безпеки Європейського Союзу.

Депутати Європарламенту також вимагають, щоб процес розширення був "відновлений" і розблокований щодо Західних Балкан.

Резолюція є рекомендаційною, але Європейська рада майже напевне ухвалить позитивне для України рішення, про що у четвер вранці оголосив глава Євроради Шарль Мішель.

Нагадаємо, 17 червня Європейська комісія оприлюднила свій висновок, у якому рекомендувала визнати європейську перспективу Україні та надати нашій державі статус кандидата на вступ до спільноти.

У проєкті підготовлених висновків засідання йдеться, що "Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова".

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство.

 

У Бурятії палає електростанція – частина регіону без світла

Четвер, 23 червня 2022, 10:17

СКРІНШОТ

Значна частина районів Улан-Уде (столиця Бурятії) та сусіднє Забайкалля залишилися без електроенергії через аварію на Гусиноозерській ГРЕС.

Джерело: "Интерфакс" із посиланням на місцеву владу

Деталі: Через аварійну ситуацію на електромережах сталося відключення головного водозабору та інших об'єктів водопостачання.

Зафіксовано також масове відключення енергооб'єктів, дитячих садків, котелень, центральних теплових пунктів та помпових станцій.

Проблеми виникли у низці муніципальних районів республіки. З цієї ж причини відключення зафіксовано й у сусідньому Забайкальському краї.

Саме з Бурятії багато людей воюють на території України. Наразі невідомо, аварію спричинили випадкові дії чи умисні.

Передісторія:

  • Під час війни в Росії періодично стаються масштабні пожежі на стратегічних об'єктах. Наразі невідомо, де були підпали, а де випадковість.
  • Зокрема, у Дзержинську Нижегородської області була пожежа площею близько 2 тис. кв. м після загоряння цистерни із розчинником.
  • На Сахалінській тепловій електростанції сталася масштабна пожежа.
  • На нафтобазі в російському Білгороді неподалік українського кордону теж сталася пожежа.
  • Також пролунав вибух у військовій частині у селищі Тейсін Хабаровського краю, там був загиблий та постраждалі.
  • РОМАН ПЕТРЕНКО
 

У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука

Четвер, 23 червня 2022, 10:12

ВІКТОР МЕДВЕДЧУК. ФОТО СБУ

Личаківський райсуд Львова 23 червня проводить попереднє засідання у справі про обвинувачення нардепа Віктора Медведчука у держзраді та замаху на розграбування національних цінностей.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Офіс генпрокурора

Дослівно ОГП: "Личаківський райсуд Львова зараз проводить попереднє засідання у справі Медведчука".

Деталі: У відомстві додали, що засідання проходить у закритому режимі.

На попередньому слуханні суд має визначитися із призначенням справи до слухання по суті.

Передісторія:

  • 2 червня до суду передали обвинувальний акт стосовно Медведчука у справі про держзраду та замах на розграбування національних цінностей.
  • Медведчук обвинувачується в тому, що спільно з іншим народним депутатом від "ОПЗЖ", який перебуває в розшуку, а також посадовими особами РФ він вчинив замах на розграбування національних цінностей. Йдеться про незаконний видобуток нафти та газу у шельфі Чорного моря в районі Криму.
  • Щодо іншої – "вугільної" – справи стосовно Медведчука слідство ще триває.
  • 9 червня Личаківський райсуд продовжив термін тримання Медведчука під вартою до 9 серпня. Також за рішенням суду заарештовані 279 картин, статуетки, посуд та залізничний вагон-ресторан, виявлені під час обшуку 7 червня в будинку Медведчука.

 

Від початку року тернопільські поліцейські виявили понад 700 нетверезих водіїв.

Четвер, 23 червня 2022, 09:57

За минулий місяць співробітники поліції оформили 5377 адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень – перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку.

Загалом, за  5 місяців на дорогах Тернопільщини трапилося 868 дорожньо-транспортних пригоди. в яких 38 людей загинули.

94  автопригод вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. Серед основних причин ДТП: перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування та виїзд на смугу зустрічного руху.

З початку року поліцейські виявили 706 осіб, котрі сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння. За нентверезе водіння на порушників складено адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

1330 адмінматеріалів працівники поліції вже скерували до суду.

Водіям слід не забувати про дотримання Правил дорожнього руху і пам’ятати – керування у стані сп’яніння є небезпечним як для самого кермувальнича, так і для інших учасників дорожнього руху.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/vid-pochatku-roku-ternopilski-policzejski-viyavili-ponad-700-netverezix-vodijiv/

 

Наркотиків на 120 тисяч гривень вилучили оперативники в тернополянки .

Четвер, 23 червня 2022, 09:55

Інформацію про те, що тернополянка, 1992 року народження, ймовірно замовила партію наркотичної речовини, отримали працівники управління по боротьбі з наркозлочинністю. Поліцейські почали перевіряти дану особу.

21 червня жінку піймали на гарячому з посилкою. При огляді пакунку оперативники виявили пакет з психотропною речовиною "PVP". 100 грам солей надійшло поштою з Одеси. Їхня вартість на чорному ринку - 1200 гривень за грам. Отримувачка стверджує, що купила наркотики для власного вживання.

Їх вилучили та направили на експертизу. Встановлюють поліцейські походження солей, а також відправників. Як стало відомо, тернополянка неодноразово притягувалася до кримінальної відповідальності за незаконні операції з наркотиками.

Наразі вирішується питання про обрання жінці запобіжного заходу та оголошення підозри. Їй інкримінують ч. 2 ст.309 ККУ. Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська окружна прокуратура. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

У Тернополі школи готуються до ймовірного відновлення роботи з початку нового навчального року

Четвер, 23 червня 2022, 09:48

Початок повномасштабної війни в Україні змусив мільйони українців вимушено покинути свої домівки у тих регіонах, де ведуться активні бойові дії, та шукати прихистку у більш безпечних областях та країнах.

Станом на ранок 23 червня, на території Тернопільської міської територіальної громади офіційно зареєструвалося більше 27 тисяч ВПО, з них тимчасовий прихисток  отримали близько 12 тисяч українців.

Окрім придбаних чи орендованих квартир та помешкань тернополян, які охоче зголосилися надати житло, тисячі внутрішньо переміщених осіб проживають у місцях компактного поселення, переобладнаних під прихтисток, - це і приміщення початкових шкіл, закладів середньої та професійно-технічної освіти, й гуртожитки місцевих навчальних закладів.

Проте зважаючи на те, що незабаром розпочнеться новий навчальний рік, дирекція шкіл розпочинає підготовку класів, спортзалів шкіл до прийому учнів.

Відтак людям, які зараз проживають у приміщеннях шкіл, буде запропоновано проживання у тернополян, що зареєструвалися у системі «Прихисток», або вони тимчасово зможуть жити у гуртожитках училищ міста.

Також Тернопільською обласною військовою адміністрацією прийнято рішення про те, що внутрішньо переміщені особи зможуть також проживати і в гуртожитках Тернопільського національного медичного університету ім.І. Горбачевського, а саме там, де раніше мешкали студенти-іноземці.

Просимо внутрішньо переміщених осіб не зволікати з часом та зареєструватися у системі «Прихисток». Функція «Знайти житло» допоможе підшукувати оптимальний варіант. Також звертаємося до тернополян, хто готовий надати власне житло, подати дані на сайт, вказавши усі вимоги.

 

Співчуття з приводу загибелі на Донеччині Героя, захисника Миколи Дяченка

Четвер, 23 червня 2022, 09:45

Понад 120 днів мужні українські військовослужбовці захищають свою країну та ведуть запеклі бої проти російських загарбників, які принесли сюди лише біль і розруху.

І щоразу важче отримувати звістки про втрати наших найкращих українців.

З глибоким сумом та скорботою в серці повідомляю про загибель українського захисника Миколи Миколайовича Дяченка, який загинув у боях на Донеччині.

Мужній воїн героїчно захищав рідну Україну і кожного з нас.

Хай Господь прийме його душу і дасть сил рідним та близьким пережити це горе.

Сумуємо разом із Вами, низько схиляємо голови у скорботі.

Вічна пам’ять полеглим Героям України!

Слава Україні!

Слава Героям!

Міський голова Тернополя                                                Сергій Надал

 

Британія не дала візи російським депутатам для участі в сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ

Середа, 22 червня 2022, 10:31

Велика Британія відмовила в наданні віз російській делегації, яка мала взяти участь у липневій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ в місті Бірмінгем.

Про це у середу заявив перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Интерфакс".

"Нами отримано, по суті, обурливу відповідь про те, що уряд Великої Британії – дослівно – не може видати візи членам російської делегації в ПА ОБСЄ, з якою б метою вони не відвідували країну", – сказав Джабаров.

Він додав, що Росія заздалегідь просила керівництво Парламентської асамблеї "вирішити питання про надання британською стороною гарантій видання нашим парламентаріям в'їзних віз" для участі в "цьому найважливішому міжпарламентському заході".

Після цього віцеспікер Держдуми Петро Толстой заявив, що рішення Лондона не видавати візи делегації РФ до ПА ОБСЄ "робить резолюції Асамблеї нелегітимними для РФ".

Ще у березні Велика Британія наклала санкції на російських депутатів, які голосували за "незалежність" псевдореспублік Донбасу. Ці санкції зокрема забороняють в’їзд на британську територію.

А в понеділок стало відомо, що послу Росії у Великій Британії буде заборонено відвідувати будівлі парламенту у Вестмінстері протягом невизначеного періоду.

 

IKEA почала попереджати торгові центри у РФ про розірвання договорів оренди – ЗМІ

Середа, 22 червня 2022, 09:36

Меблевий гігант IKEA почав повідомляти орендодавців торгових центрів у РФ, де розміщувалися магазини та студії бренду, про бажання достроково розірвати договори оренди.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на джерела на ринку комерційної нерухомості.

За словами одного із співрозмовників газети, такі листи отримали "майже всі" ТЦ, де був присутній шведський бренд.

Обидва джерела зазначили, що розірвання договорів відбудеться в односторонньому порядку. Співрозмовники вважають, що це означатиме для IKEA великі штрафи.

За словами старшого директора ритейл-департаменту CORE.XP Марини Малахатько, значні штрафи у разі дострокового розірвання договорів оренди призначають через підвищені ризики орендодавця, наприклад, через неможливість знайти нового орендаря.

Нагадаємо:

Меблевий гігант IKEA продає свої чотири заводи в Росії та скорочує штат працівників, компанія "не бачить можливості відновити продажі в осяжному майбутньому".

У березні ІКЕА оголосила про призупинення роботи в Росії та припинення операцій з РФ та Білоруссю через їхню війну проти України.

Торговельний гігант ІКЕА продовжив термін оплати праці майже 15 тисяч співробітників у РФ до серпня.

Економічна правда

 

Поліцейські попереджають неповнолітніх краян та їх батьків про небезпеку на воді

Середа, 22 червня 2022, 09:20

Інформаційно–роз’яснювальну роботу щодо дотримання правил безпеки під час літнього відпочинку проводять поліцейські  у рамках профілактичних заходів «Безпечні канікули». Особливу увагу працівники поліції приділили розвагам біля води.

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Однак навіть той, хто добре плаває, повинен бути обережним, і суворо дотримуватись правил. Відпрацювання в місцях дозвілля та  відпочинку поблизу місцевого ставу влаштували правоохоронці ювенальної превенції Тернопільського районного управління поліції. Особливу увагу  приділили неповнолітнім. Дітей застерегли не купатися без нагляду дорослих.  Правоохоронці наголочили, що саме  легковажне поводження та незнання елементарних правил безпечної поведінки - першопричина сумних та трагічних наслідків на водоймах.

Застерігали правоохоронці і батьків: виховувати у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи її на власному прикладі, а також тримати під контролем проведення дозвілля сина чи доньки.

Застереження від людей у формі є надзвичайно дієвими. Підлітки прислухаються до порад, а дорослі дякують за увагу до їх дітей.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

«Безпечне літо»: поліцейські Тернопільщини дбатимуть про школярів на канікулах

Середа, 22 червня 2022, 09:15

Забезпечення безпеки дітей під час відпочинку – основна мета профілактичних заходів «Безпечне літо», до яких залучені працівники ювенальної превенції краю. Поліцейські посилили заходи безпеки на літній період, коли батьки працюють, а діти відпочивають.

Цьогоріч через військовий стан чимало діток не матимуть змоги відпочити в таборах. Аби надзвичайні події не змарнували літні канікули, правоохоронці Тернополя розпочали перевіряти звичні місця дозвілля школярів. Їм наголошують про важливість дотримання правил, які рятують життя.

Під час профілактичних бесід ювенальні поліцейські застерегли неповнолітніх від спілкування з незнайомими людьми, нагадали про правила поведінки на вулиці та необхідності використання світловідбиваючих елементів на одязі.

Діти з задоволенням спілкувались з працівниками поліції, активно відповідали на питання, ділилися своїми знаннями щодо дій у випадку надзвичайної події. Світловідбиваючі браслети та листівки-застереження отримали усі, хто спілкувався з поліцейськими.

Превентивні відпрацювання триватимуть протягом усього літнього періоду. Ювенальні поліцейські звертаються до батьків з проханням відповідально ставитися до виконання своїх обов'язків та цікавитися дозвіллям дітей.


 

Оперативники Тернополя викрили магазинних злодіїв

Середа, 22 червня 2022, 09:13

Працівники Тернопільського районного управління поліції інкримінують двом мешканцям обласного центру таємне викрадення чужого майна. Зловмисники діяли по-різну, однак місце скоєння протиправного обирали невеликі магазини.

Оперативники територіального підрозділу поліції встановили, що підозрювані 1970 та 1982 років народження користалися моментм та непомітно проносили повз каси різноманітне майно, яке ховали під верхній одяг.

Перевіряється причетність зловмисників до вчинення анологічних протиправних дій на території міста.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Санкція передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Вступ-2022: 21 червня розпочався другий етап підтвердження участі в основній сесії НМТ

Середа, 22 червня 2022, 09:12

До уваги учасників 3НО-2022! 21 червня розпочався другий етап підтвердження участі в основній сесії Національного мультимедійного тесту. Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

Для цього з 21 червня до 7 липня 2022 року на інформаційній сторінці https://zno.testportal.com.ua/info/login у спеціальній формі потрібно вибрати із запропонованого переліку назву населеного пункту, де зручніше буде складати тестування незалежно від того, де перебуватиме учасник у період проведення основної сесії, ー в Україні чи за кордоном.

Важливо! Якщо кількість вступників, які хочуть складати тестування в певному місті перевищуватиме кількість робочих місць, що можуть створити організатори для проходження тестування, то після заповнення цих місць місто стане недоступним для вибору у випадному списку.

Детальніше ТУТ.

 

Понад 27 тисяч внутрішньо переміщених осіб залишились у Тернопільській громаді на тривалий період

Середа, 22 червня 2022, 09:10

Станом на 21 червня 2022 року Тернопільська міська територіальна громада прийняла 38989 внутрішньо переміщених осіб, 11 907 з яких – отримали прихисток на декілька днів, а 27082 (з них діти: до 6 років – 2915, від 6-18 років – 4417) – залишилися у Тернополі на тривалий період.

2992 особи з числа внутрішньо переміщених отримали персоніфіковані проїзні квитки «Соціальна карта тернополянина» категорій «Загальна» та «Учнівська», ще 1797 –  категорії «Пільгова» для проїзду у громадському транспорті.

607 дітей з числа тимчасово переміщених зараховані до закладів освіти Тернопільської міської територіальної громади (250 учнів – 1-4 класи; 281 учень – 5-9 класи; 76 учнів – 10-11 класи).

 

Розпочався другий етап підтвердження участі у спрощеному ЗНО

Вівторок, 21 червня 2022, 10:10

У вівторок, 21 червня, розпочався другий етап підтвердження участі у національному мультипредметному тестуванні. До 7 липня усі учасники мають обрати місто/країну для проходження тесту.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Аби остаточно підтвердити намір складати спрощене зовнішнє незалежне оцінювання, необхідно зайти на інформаційну сторінку та у спеціальній формі обрати із запропонованого переліку назву населеного пункту, де зручніше буде пройти тестування. Місце складання НМТ можна обрати незалежно від того, де перебуватиме учасник у період проведення основної сесії, – в Україні чи за кордоном.

"Важливо якнайуважніше вибирати населений пункт із випадного списку, адже деякі міста додано/вилучено з переліку населених пунктів, які були запропоновані на першому етапі підтвердження", – наголошують в УЦОЯО.

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Також вступників попередили: якщо кількість робочих місць для учасників НМТ у певному місті досягне ліміту, то після заповнення форми цей населений пункт стане недоступним для вибору у випадному списку.

Читайте також: Онлайн, але присутні фізично: як випускники складатимуть спрощене ЗНО

Не всі вступники зможуть скласти НМТ за кордоном у найбільш зручному за місцем розташування для них населеному пункті. Як пояснили в УЦОЯО, кількість робочих місць для учасників НМТ за кордоном у тимчасових екзаменаційних центрах створювали з урахуванням даних першого етапу реєстрації, а також можливостей закордонних партнерів.

"Наразі у переважній більшості міст вступники, які раніше повідомили про своє бажання пройти в них тест, матимуть змогу це зробити. Однак у разі суттєвого збільшення кількості охочих проходити НМТ у певних містах, особам, які підтверджуватимуть своє бажання взяти участь у тестуванні в останній момент, можливо, доведеться, вибирати з-поміж доступних міст", – зауважили в Центрі.

Можливість завантажити із вкладки "Місце проведення" запрошення із даними про дату, час та місце проходження НМТ з'явиться лише після проходження двох етапів підтвердження участі у тестуванні.

Читайте також: В Україні скасували прохідний бар’єр для вступу на медичні спеціальності

Водночас абітурієнтів, які з 20 травня до 7 червня підтвердили участь у НМТ і хотіли б пройти тестування в додаткову сесію, просять пропустити другий етап вибору місця проходження НМТ під час основної сесії. Натомість вони мають підтвердити участь у додатковій сесії протягом 8-18 липня, обравши із запропонованого переліку країну/місто, де бажають скласти тест.

У додаткову сесію учасники НМТ також зможуть проходити тестування у:

  • Фінляндії (м.Гельсінкі),
  • Люксембурзі (м. Люксембург),
  • США (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та м. Сакраменто, штат Каліфорнія),
  • Словенії (м. Марібор),
  • Німеччині (м. Берлін),
  • Швейцарії (м. Берн).

Нагадаємо, цього року через війну в Україні замість класичного варіанту тесту абітурієнти складатимуть НМТ з трьох предметів: української мови, математики та історії України.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Українців попередили про нові кібератаки: хакери використовують тему штрафів від податкової

Вівторок, 21 червня 2022, 10:02

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, попереджає про нову кібератаку на об’єкти критичної інфраструктури України.

Про це повідомляє Держспецзв'язку.

Фахівці виявили розповсюдження електронних листів начебто від імені "Державної податкової служби України" з темою "Повідомлення про несплату податку".

У них міститься архів "НакладенняШтрафнихСанкцiй. zip" з однойменним docx-документом.

"Його відкриття в кінцевому результаті призведе до завантаження шкідливої програми Cobalt Strike Beacon. Активність відстежується за ідентифікатором UAC-0098", - йдеться у повідомленні.

Ще одна кібератака здійснювалася за допомогою розповсюдження шкідливого документу з назвою "Nuclear Terrorism A Very Real Threat.rtf", відкриття якого призводить до завантаження та запуску шкідливої програми CredoMap. Цю активність асоціюють із діяльністю групи APT28.

Економічна правда

 

Харків: окупанти вдарили по об'єкту метро – поранений співробітник і пошкоджені поїзди

Вівторок, 21 червня 2022, 09:44

Російська ракета, яку окупанти запустили 20 червня по Харкову, поцілила по об'єкту метрополітену, внаслідок чого один співробітник підприємства отримав поранення, також пошкоджені 3 потяги.

Джерело: місцеве видання Status quo з посиланням на начальника ГУ Нацполіції Харківської області Володимира Тимошка

Пряма мова Тимошка: "Було завдано удару по інфраструктурі харківського метрополітену. Зокрема – за місцем розташування поїздів метрополітену. Пошкоджено як мінімум 3 поїзди, поранено працівника. Його стан – середнього ступеня тяжкості".

Деталі: Начальник обласної поліції висловив думку, що подібні удари армії РФ – це крик розпачу, бажання, щоб мешканці почали панікувати та знову масово їхати з міста.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

За три дні роботи спільних патрульних груп перевірено документи у майже тисячі осіб

Вівторок, 21 червня 2022, 09:35

Задля запобігання диверсійній діяльності на території області, перевірки реєстрації внутрішньо-переміщених осіб та взяття їх на військовий облік на Тернопільщині з 18 червня організовано роботу спільних патрульних груп.

До складу груп входять на лише поліцейські, а й представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військової служби правопорядку, органів місцевого самоврядування. Загалом щодня на патрулювання в області виходить 25 груп.

За інформацією управління превентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області, з 18 по 20 червня було здійснено перевірку документів у майже тисячі осіб. Серед них виявлено 140 внутрішньо-переміщених осіб, котрі не стали на військовий облік та  майже 70 осіб, котрі перебувають на території області без реєстрації. За цей період вручено повістки 333 чоловікам, котрі підлягають мобілізації.

Робота спільних патрульних служб триватиме й надалі. Поліцейські звертаються до громадян з розумінням поставитися до перевірок та завжди носити з собою документи, які засвідчують особу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Наркотики — у кишені: правоохоронці виявили порушників

Вівторок, 21 червня 2022, 09:32

Порушника комендантської години, який мав при собі наркотики зупинили працівники поліції Чорткова.

Під час патрулювання вулиць правоохоронці побачили чоловіка, який у комендантську годину пересувався містом. Його зупинили.У кишені 32-річного чоловіка виявили паперовий пакунок білою порошкоподібною речовиною, схожою на наркотичну.Підозрілий пакунок поліцейські вилучили їх відправлено на експертизу

Ще одного порушника виявили працівники Національної гвардії України на вулиці у Тернополі. У тернополянина вилучили згорток з марихуаною та пристрій для куріння.

Заобом  фактами слідчі відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Продаж товару через інтернет завершився для краянки втратою готівки

Вівторок, 21 червня 2022, 09:28

Майже 30 000 гривень зняла невідома особа з банківського рахунку жительки Бучацького району. Жінка потрапила в шахрайську пастку повіривши аферистам.

Заявниця розповіла, що через інтернет-платформу продавала товар. До неї зателефонував невідомий та повідомив про намір придбати актуальне майно. Жінка зазначила реквізити свого банківського рахунку, аби здійснити оплату.

За певний проміжок часу до неї знову зателефонував аферист, однак цього разу представився співробітником фінансової установи. Він запевнив краянку  про певні технічні несправності та необхідність повідомити персональні дані, аби успішно пройшла оплата від покупця. Жінка погодилася, однак лічені хвилини зрозуміла, що її ошукали, адже отримала сповіщення про списання з електронного гаманця 29 929 гривень.

Відомості про злочин правоохоронці відділення поліції № 2 м. Бучач внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Поліцейські застерігають жителів краю не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ ніколи, за жодних обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте щодо вашого електронного гаманця, є конфіденційними.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

З Тернополя передано чергову партію військової допомоги на фронт у ті підрозділи ЗСУ, де служать тернополяни

Вівторок, 21 червня 2022, 09:26

20 червня минуло сто сімнадцять днів від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України.

З першого дня повномасштабна війна об’єднала та згуртувала українців, і в той час, поки наші військовослужбовці захищають територіальну цілісність України на передовій, ми тримаємо оборону в тилу.

Так, 20 червня з Тернополя передано черговий гуманітарний вантаж на фронт у ті підрозділи ЗСУ, де служать жителі Тернопільської міської територіальної громади.

«Багато тернополян зараз перебувають на передових позиціях в зоні активних бойових дій, тож ми намагаємося всіляко допомогти та підтримати наших захисників, - зазначає міський голова Сергій Надал. - Сьогодні передаємо чергову допомогу хлопцям відповідно до запитів їхнього командування – це те, що найнеобхідніше зараз: наколінники, кепки, штани, підсумки, дощовики, тактичне взуття, балаклави, футболки тощо. Віримо у нашу перемогу. Слава Україні! Слава українським захисникам!».

Нагадаємо, на території Тернопільської міської територіальної громади діє «Програма забезпечення обороноздатності військових формувань на 2022 рік», в рамках якої виділено необхідне фінансування для закупівлі рацій, планшетів, будівельних матеріалів, оргтехніки для наших військових частин. Видатки на тероборону були спрямовані на пошиття форми, рюкзаків, розвантажувальних систем, амуніції тощо. Також з резервного фонду спрямовано кошти для придбання додаткових систем сповіщення та системи інформування населення.

А віднедавна у місті на базі управління соціальної політики запрацював центр «Допомога армії від Тернополя», в рамках діяльності якого жителі громади можуть безплатно передати посилку для наших захисників на передову.  Перші вантажі за декількома напрямками у місця дислокації тернопільських військовослужбовців уже відправлені та доставлені хлопцям. Дякуємо волонтерам центру та водіям, які доставили вантаж на передову.

 

Окупанти вирішили встановити пам’ятник "асвабадітєлю" у Бердянську

Понеділок, 20 червня 2022, 13:33

ФОТО "РАДІО СВОБОДА"

У Бердянську Запорізької області окупанти планують встановити пам’ятник російському солдату.

Джерело: проєкт "Радіо Свобода" "Новини Приазовʼя" з посиланням на місцевих жителів

Деталі: За словами мешканців, нещодавно у зеленій зоні Приморської площі міста, що на центральній набережній, провели "урочисте відкриття закладного каменю". На ньому вказано, що на цьому місці буде "пам’ятник російському солдату-визволителю".

Співрозмовник видання висловив сподівання, що "ЗСУ визволять бердянців раніше, ніж вони (окупанти – ред.) встановлять оце (пам’ятник – ред.)".

Він додав, що через загрозу переслідувань, люди відкрито не висловлюють свого обурення такими подіями. Водночас житель Бердянська переконаний, що як тільки наблизиться деокупація міста, жителі "допоможуть знести" цей камінь.

 

В окупованому Бердянську створюють штучні черги по російські паспорти – розвідка

Понеділок, 20 червня 2022, 13:32

Українська розвідка повідомляє, що окупаційна адміністрація Бердянська Запорізької області створює штучні черги в місцеві ЦНАПи, щоб продемонструвати "бажання" місцевих мешканців отримати російські паспорти.

ДжерелоГоловне управління розвідки Міноборони

Дослівно: "Окупаційна адміністрація Бердянська створює штучні черги в місцеві ЦНАПи. Щоб продемонструвати начебто "бажання" місцевих жителів отримати російські паспорти, всіх, хто стоїть на обліку у військовій комендатурі Бердянськ примусово відправляють до ЦНАП для створення черг перед пунктами фотографування на документи.

Громадян, які не погодились стояти в чергах, відправляють на громадські роботи".

Деталі: Крім того, розвідка повідомляє, що протягом минулого тижня на тимчасово окупованих територіях півдня України спостерігалась робота мобільної групи радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби ЗС РФ.

Під час роботи зазначених груп на кожній конкретній локації в радіусі від кілометра зникав мобільний зв’язок українських операторів та блокувалась можливість перегляду українських сайтів в мережі Інтернет. Після переміщення групи з локації доступ до українських сайтів відновлювався.

"Імовірно, що головне завдання зазначених груп – пошук проукраїнськи налаштованих осіб та членів їхніх сімей", – вважають у ГУР.

 

Курс валют на 20 червня: скільки коштує гривня в касах банків

Понеділок, 20 червня 2022, 13:24

Середній курс гривні 20 червня стабільний відносно минулого тижня і становить 35,2-35,8 грн за долар.

Про це йдеться у даних сайту minfin.com.ua.

Так, 20 червня середні курси валют в касах банків був такими:

  • Долар США – 35,2-35,8 грн (курс на 17 червня – 35,2-35,9 грн);
  • Євро – 36,81-37,75 грн (курс на 17 червня –36,6-37,75 грн).

У розрізі банків, Приватбанк пропонує курс долара на рівні 35,3-35,7 грн, Ощадбанк – 35-35,65 грн, Укрексімбанк – 34,95-35,65 грн, Райффайзен – 35,4-36 грн.

За даними finance.ua, котирування гривні проти долара на чорному ринку поступово міцнішали протягом дня. Так, на 15:20 вони становили 35,32-35,51 грн за долар, хоча на 17 червня становили 35,54-35,76 грн.

Нагадуємо:

Національний банк з 21 травня скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту – дотепер він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого регулятором.

В НБУ пояснювали, що такий крок зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті

 

Захисники вдарили ракетами по вкрадених Росією "вишках Бойка" у Чорному морі

Понеділок, 20 червня 2022, 11:28

ФОТО СКРІНШОТ

Збройні сили України завдали удару по бурових установках привласненого Росією "Чорноморнафтогазу", які ще називають "вишками Бойка"

Джерело"Крыминформ", російський ставленик у Криму Сергій Аксьонов у Telegram, народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram

Пряма мова Аксьонова: "Сьогодні вранці ворог завдав удару по бурових платформах "Чорноморнафтогазу". Перебуваю на зв'язку з колегами з Міноборони та ФСБ, працюємо над порятунком людей".

Пряма мова Гончаренка: "Наші ракетники курили не біля Зміїного, а курили біля вишок Бойка. Ракетний удар по вишках трішки завадив газовидобуванню в українському Чорному морі зі сторони росіян".

Деталі: За словами Аксьонова, є поранені і пропалі без вісти. Патрульні катери та авіація Міноборони РФ намагаються проводити рятувальні роботи.

Передісторія:

  • У 2014 році Росія захопила обидві установки, коли був анексований Крим. При цьому вони залишалися на Одеському родовищі, яке знаходиться набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова. У грудні 2015 року РФ відвела "вишки Бойка" ближче до окупованого Криму.
  • 23 грудня 2015 року Печерський суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про арешт "вишок Бойка" - бурових установок на чорноморському шельфі, за які сім років тому Україна переплатила 400 млн доларів.
  • У січні 2017 року український суд заарештував захоплені Росією бурові установки.
 

Білоруські військові намагалися зробити підкоп на кордоні з Польщею

Понеділок, 20 червня 2022, 11:18

Співробітники прикордонної служби Польщі помітили провокацію з боку білоруських військових, які намагалися зробити підкоп під нещодавно встановленим парканом на кордоні.

Про це польські прикордонники розповіли у Twitter, виклавши фото, пише "Європейська правда".

На ділянці у районі села Дубичі Церковні офіцери помітили групу з шести білоруських солдатів, які намагалися зробити підкоп під парканом на польсько-білоруському кордоні.


Крім того, вчора 21 особа намагалася нелегально потрапити до Польщі через кордон з Білорусі. Це були мігранти, зокрема з Марокко, Сенегалу та Індії.

У середині червня Польщі завершили спорудження відрізка загородження на кордоні з Білоруссю довжиною 140 кілометрів.

Раніше повідомлялося, що загородження заввишки 5 метрів простягнеться на 186 кілометрів. Будівельні роботи планують завершити до 30 червня.

Тиск з боку тисяч мігрантів з Близького Сходу та Африки на кордон Польщі та Литви з Білоруссю розпочався влітку минулого року, що призвело до зіткнень із польськими прикордонниками.

Після цього Польща закрила кордон із Білоруссю колючим дротом та збільшила кількість прикордонників.

 

На кордоні з Польщею запрацював оновлений пункт пропуску "Краківець"

Понеділок, 20 червня 2022, 11:16

На кордоні з Польщею відновив роботу оновлений пункт пропуску "Краківець-Корчова".

Як пише "Європейська правда", про це повідомили у Мінінфраструктури.

Оновлення здійснили у рамках проєкту "Відкритий кордон", який започаткували у рамках домовленостей президента України Володимира Зеленського та президента Польщі Анджея Дуди.

Роботи над збільшенням пропускної спроможності пункту почали 10 днів тому. Кількість смуг для вантажівок збільшили з 4 до 10 та створили додаткові павільйони для митного і паспортного контролю. Очікується, що це збільшить пропускну спроможність щонайменш на 50%.

Також збільшили кількість прикордонників та митників на пункті пропуску. Для їхньої роботи польська сторона надала спеціальні контейнерні модулі.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, успішний досвід на цьому пункті пропуску планують застосувати ще на семи інших на українсько-польському кордоні, а також збільшувати пропускну спроможність на кордонах з іншими західними сусідами.

 

Співчуття міського голови з приводу загибелі Героя, солдата-захисника Андрія Побережника

Понеділок, 20 червня 2022, 11:15

З глибоким сумом повідомляю, що захищаючи Україну від російських загарбників, у запеклих боях на Луганщині внаслідок артилерійського обстрілу загинув солдат, стрілець-помічник гранатометника 3 гірсько-штурмового відділення 1 гірсько-штурмового взводу 1 гірсько-штурмової роти військової частини А3715 Андрій Дмитрович Побережник.

Захисник віддав своє життя за перемогу Батьківщини над злом та за вільне, квітуче майбутнє нашої держави.

Не забудемо і не пробачимо ворогу жодного вбитого воїна, жодного вбитого українця.

Слава Героям, які захищають Україну!

Низький уклін та найщиріші співчуття батькам і рідним Андрія Побережника.

Вічна пам’ять Герою!

 

Міський голова                                                                      Сергій Надал

 

Всесвітня рада церков засудила війну РФ проти України

Понеділок, 20 червня 2022, 08:28

Всесвітня рада церков засудила війну РФ проти України і закликала до "встановлення стійкого миру".

Організація відкинула виправдання агресії РФ релігією, а також закликала провести обмін військовополоненими і тілами загиблих.

Відповідну заяву опублікували після засідання центрального комітету Всесвітньої ради церков у Женеві 15-18 червня.

"Всесвітня рада церков повторює заклик глобального товариства церков, представлених у ВРЦ, до припинення цієї трагічної війни, до негайного припинення вогню, щоб зупинити смерть і руйнування, а також до діалогу та переговорів для забезпечення стійкого миру", – йдеться у документі.

 

ВРЦ у Женеві 16 червня. Фото: World Council of Churches/Instagram

Всесвітня рада церков засудила зловживання релігійною мовою та владою для виправдання агресії.

"Війна з убивствами та всіма іншими трагічними наслідками, які вона тягне за собою, несумісна з самою природою і волею Бога щодо людства та проти наших фундаментальних християнських та екуменічних принципів", – кажуть у ВРЦ.

Релігійні діячі також закликали "всі сторони конфлікту" поважати принципи міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо захисту цивільного населення та цивільної інфраструктури, а також гуманного ставлення до військовополонених.

"Ми закликаємо до обміну військовополоненими та тілами загиблих комбатантів між двома сторонами", – наголошує організація.

Організація закликала міжнародне спільноту до більших інвестицій у пошуки та сприяння миру, а не в ескалацію та розкол.

 

Також вона зауважила, що Світова Рада Церков є платформою та безпечним простором для зустрічей і діалогу.

Всесвітня рада церков просить виконуючого обов’язки Генерального секретаря очолити делегацію "Паломництва справедливості і миру" до Києва та Москви, щоб зустрітися з керівництвом церков.

Генсек Всесвітньої ради церков має з’ясувати, що сприяє миру і що необхідно урядам країн для негайного припинення вогню.

"ВРЦ молиться за всіх жертв цього конфлікту в Україні, в регіоні та в усьому світі, щоб їхні страждання припинилися, щоб вони могли бути втішеними та повернутися до життя в безпеці та гідності, і запевняє їх у любові та співчутті", – наголошує організація.

 

Через аварійно-ремонтні роботи 20 червня з 10:00 по 17:00 год. буде понижений тиск газу в районі «Старого парку»

Понеділок, 20 червня 2022, 08:16

За інформацією ПрАТ «Тернопільміськгаз», 20 червня проводитимуться аварійно-ремонтні роботи на газопроводі низького тиску на вул. Квітовій у Тернополі.

З цієї причини 20 червня з 10:00 до 17:00 год. буде понижений тиск газу в районі «Старого парку».

Адміністрація ПрАТ «Тернопільміськгаз» просить вибачення у споживачів за тимчасові незручності.

 

Співчуття міського голови з приводу загибелі засновника та командира добровольчого батальйону «Карпатська Січ» Олега Куцина

Понеділок, 20 червня 2022, 08:15

Шановна громадо!

Захищаючи Україну на Харківщині загинув представник політради ВО «Свобода», голова Закарпатської ВО «Свобода», засновник та командир легендарного свободівського, добровольчого батальйону «Карпатська Січ» Олег Куцин.

Олег – це яскравий приклад справжнього націоналіста, для якого Україна завжди була понад усе. Олег Куцин з самого початку, коли у 2014 році чобіт московського окупанта ступив на святу українську землю, взяв до рук зброю і став на захист України.

«Карпатська Січ» Куцина завжди воювала в найгарячіших точках, постійно била московитів. І завжди приклад особистого героїзму показував командир Олег Куцин. Бійці любили та поважали свого командира.

Олег жив як Герой та загинув як Герой, героїчною смертю за Україну.

Спочивай з миром, друже Олеже. Допомагай ангелам тримати наше найсиніше українське небо.

Близькі та рідні Олега. Ваш біль-це наш біль!

Вічна пам’ять і вічна слава Герою!

Ворог знай, українська нація ніколи не забуде жодного полеглого воїна, жодного невинно вбитого українця.

З нами правда і з нами Бог!

 

Міський голова Тернополя                             Сергій Надал

 

У Латвії створять мозаїки на основі картин Примаченко для згорілого музею в Іванкові

Неділя, 19 червня 2022, 09:20

У Ризі митці створять мозаїчні репліки-парафрази з робіт української художниці Марії Примаченко.

Згодом їх передадуть до музею в Іванкові, що на Київщині, йдеться на сторінці проєкту "Відкрита майстерня".

Ініціатором проєкту є керівник студії художньої мозаїки Вадим Верник.

Він розказав, що давно був поціновувачем робот української мисткині Марії Примаченко. Коли Вадим дізнався, що музей з її роботами згорів, вирішив відновити деякі з них у стилі мозаїки.

Створення мозаїки. Фото: "Відкрита майстерня"

"Ми створюватимемо фрагменти її робіт у техніці мозаїки у більш "вічному", аттрактивному, візуально багатому та професійному матеріалі – муранській смальті. У всіх нас буде можливість власноруч доторкнутися до унікальної творчості великої художниці та поділитися частинкою свого серця", – зазначають організатори проєкту.

Вони додали, що матеріалів є приблизно на 60 картин розміром 25х25.

Створення мозаїки. Фото: "Відкрита майстерня"

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

 

В Україні виписали першого пацієнта, якому двічі пересадили серце

Субота, 18 червня 2022, 18:31

Першого пацієнта в Україні, який пройшов два етапи імплантації серця, виписали з лікарні.

Операцію Миколі Медведєву зробили у Інституті серця Міністерства охорони здоров’я України.

Як розповідає голова інституту Борис Тодуров, півтора роки тому чоловікові імплантували механічне серце, оскільки у нього був постінфарктиний кардіосклероз з дуже вираженою серцевою недостатністю.

"І ось після 1,5 роки життя з механічним серцем, знайшовся донор і 3 тижні тому ми зробили трансплантацію серця.

Це була дуже важка повторна операція, завжди після механічних сердець багато спайок та проблем", каже лікар.

Микола Володимирович з лікарями

Механічне серце живиться від батареї, яка постійно носиться в сумці з собою, і періодично потребує підзарядки.

Під час війни Микола Володимирович опинився в окупації під Києвом, де періодично вимикали світло. Однак чоловік зміг виїхати, і отримати нове серце фактично на свій день народження.

 

Ніцца вигнала з порту круїзний лайнер, на який поскаржились за забруднення довкілля

Субота, 18 червня 2022, 18:24

У французькій Ніцці міська влада наказала вийти з порту круїзному лайнеру, на який поскаржилися за забруднення довкілля, за кілька годин після його прибуття.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє BFMTV.

Випадок стався ще у четвер. Грецький круїзний лайнер Aegan Odyssey з близько 300 пасажирами надвечір зайшов у порт міста.

Місцеві жителі звернули увагу на густі клуби диму, які він викидає, і шум від обладнання корабля, та поскаржилися міській владі. Близько 11 години вечора, за кілька годин після прибуття, лайнеру наказали залишити порт і він рушив у напрямку Тулузи.

Як стало відомо AFP, компанія-агент Medov France з офісом у Марселі, що відповідає за зупинки лайнера від імені чартерної компанії, звернулася за роз’ясненнями до портової влади, скаржачись, що це "удар по репутації" компанії.

Французькі міста на середземноморському узбережжі в останні роки все частіше постають перед дилемою з круїзними лайнерами які, з одного боку, є джерелом забруднення, але з іншого боку, є важливим джерелом доходу для місцевої економіки.

 

Україна опублікувала свої відповіді на опитувальник ЄС щодо членства

Субота, 18 червня 2022, 18:22

На урядовому сайті опублікували відповіді України в опитувальнику ЄС для набуття статусу країни-кандидата в блоці.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Так, на Євроінтеграційному порталі оприлюднені як обидві частини самого опитувальника ЄС, так і українські відповіді на нього.

28 лютого, за 4 дні після початку російської агресії, Україна офіційно подала до Брюсселя заявку про вступ до ЄС та висловила сподівання, що ЄС, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочату процедуру.

В середині квітня Україна відправила Єврокомісії першу частину заповненого опитувальника для оцінки спроможності отримати статус кандидата у члени ЄС. Заповнення другої і фінальної частини опитувальника Київ завершив 9 травня.

17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Також у висновку Єврокомісії перелічені сім вимог до України, зокрема, у сфері верховенства права та антикорупції.

Офіційне рішення щодо статусу для України мають ухвалити на саміті лідерів ЄС 23 червня.

 

Поліцейські Хмельниччини забрали з місця злочину трьох хом’яків і обирають їм імена

Субота, 18 червня 2022, 18:15

Поліцейські Кам’янець-Подільського районного управління забрали з місця злочину трьох хом’ячків, а тепер підбирають для них імена.

Тварини були у вкрай занедбаному стані, розповідають у поліції Хмельницької області.

Тепер хом’ячки живуть у відділенні поліції, у них є новий будиночок і вдосталь їжі.

"Допомагатимуть правоохоронцям розкривати злочини. От тільки імена ще не підібрали", – розповіли у відомстві.

Хом’ячки у старому домі, де їх знайшли поліцейські

Поліцейські звернулися до користувачів Facebook з проханням підібрати імена для гризунів. Наразі більше всього людей вподобали варіант з відомого мультфільму: Чіп, Дейл та Гаєчка.

Новий будиночок гризунів у відділенні поліції

Хом’ячків також пропонували назвати Мак, Шоль і Дра; Миша, Гриша і Опанас та Льоша, Гоша і Потап.

Окрім того, були й варіанти, пов’язані з війною: Пістон, Гільза, Пуля, Патрон, Джевеліна і Байрактар.

Яна Осадчажурналіст

 

Кабмін запровадив візовий режим з Росією

Субота, 18 червня 2022, 18:05

Кабінет міністрів ухвалив рішення про припинення з 1 липня дії угоди з Росією про безвізовий режим.

Джерело: прем’єр Денис Шмигаль у Telegram

Дослівно: "Задля протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави уряд на виконання доручення президента України щойно ухвалив рішення про припинення дії угоди з РФ про безвізовий режим.

Росіяни не зможуть потрапити в Україну без отримання візи. Рішення набуває чинності з 1 липня цього року".

Що передувало: 17 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що з 1 липня 2022 року Україна запровадить візовий режим в’їзду для громадян РФ.

За словами джерел УП, якщо росіянин в Росії і захоче поїхати в Україну, то йде у візовий центр, якщо за кордоном, то йде в українське посольство або у візовий центр і отримує там візу на в'їзд.

Українська правда

 

Міський голова Сергій Надал привітав та нагородив кращих медичних працівників Тернопільщини з нагоди професійного свята

Субота, 18 червня 2022, 14:30

Напередодні професійного свята – Дня медичного працівника, який традиційно відзначається у третю неділю червня, міський голова Сергій Надал взяв участь в урочистостях, які відбулися у Тернопільській обласній клінічній лікарні, та привітав й нагородив працівників медичної галузі.

«Від усієї Тернопільської громади вітаю вас і медиків усієї України з прийдешнім професійним святом. Низький уклін Вам за невтомну працю, щире і відкрите серце. Сьогодні ви рятуєте життя, лікуєте поранених безпосередня на полі бою, також рятуєте життя у тернопільських лікарнях – це надзвичайно відповідальна і важлива праця, – наголошує Сергій Надал. – Нехай ті добрі справи, які ви робите, повертаються до вас сторицею. Бажаю міцного здоров’я нашим Ангелам охоронцям у білих халатах. Щастя та Божої благодаті Вам і Вашим родинам. Успіхів у роботі і нових звершень. Слава українським медикам! Слава Україні!»

За сумлінну працю, високий професіоналізм у роботі, особистий вагомий внесок у надання висококваліфікованої медичної допомоги і забезпечення охорони здоров’я населення та за нагоди свята кращі представники медичної галузі Тернопільщини нагороджені відзнаками, подяками міського голови та цінними подарунками.

Більше фото з нагородження можна переглянути у розділі «Галерея».

 

В Україні розпочався період активності отруйних змій. Як вберегтись від укусу?

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:45

В Україні із літньою порою року розпочався період активності змій, у п’яти областях зареєстрували випадки отруйних укусів.

Через холодну весну та військові дії зараз у змій піковий період активності.

Як уникнути неприємної зустрічі з ними розповіли в Центрі громадського здоров’я.

"Змії в нашій країні активні з квітня до жовтня, найбільше шансів зустріти їх – у квітні-травні, під час шлюбного періоду. Другий пік – восени, у вересні", – йдеться в повідомленні.

Фото: mountainpix/Depositphotos

На середину червня в Україні зареєстрували 26 звернень з отруйними укусами. Станом на 14 червня від змій постраждали чотири дитини до 17 років.

По допомогу звертались українці з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Запорізької, Полтавської та Чернівецької областей.

Летальних випадків зареєстровано не було.

Читайте також: Небезпека пилку та комах: як розпізнати набряк Квінке і надати першу допомогу

Як не стати жертвою отруйної змії?

  • Оберіть одяг, який захистить від укусів, бажано носити штани із щільної тканини, які потрібно заправляти у взуття.
  • Ретельно перевірити місце відпочинку, перш ніж сісти десь на природі, постукайте по землі палицею, щоб налякати змію.
  • Не спішіть торкатись невідомих предметів не перевіривши їх, змії полюбляють ховатись у старих пеньках, копицях сіна, під каменями чи стовбурами дерев.
  • Якщо побачили змію, не робіть різких рухів і не наближайтесь до неї, краще за все буде завмерти або без різких рухів відійти вбік.
  • Не намагайтесь вбити чи зловити змію, вони не нападають першими, а агресивними стають лише у разі небезпеки.

Якщо вас вже вкусила змія потрібно якнайшвидше потрапити до лікарні та отримати медичну допомогу, адже укуси насамперед небезпечні через ускладнення після них.

Як надати медичну допомогу при укусі, якщо лікарні поруч немає:

  • потрібно забезпечити мінімум рухів і спокій;
  • пити багато води;
  • обробити місце укусу антисептиком;
  • зняти з одяг, взуття або прикраси з кінцівки, яку вкусила змія;
  • прикласти лід, обмотаний тканиною;
  • зафіксувати на місці уражену кінцівку у разі транспортування;
  • випити 1-2 таблетки від алергії.

Чого не можна робити у разі укусу змії?

  • Не висмоктуйте отруту, так ви можете отримати алергічну реакцію та набряк верхніх дихальних шляхів.
  • Не вживайте алкоголь.
  • Не накладайте джгутів.
  • Не припікайте рану.
  • Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя
 

Українським дітям у Литві ввели уроки української мови 5 разів на тиждень

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:43

У школах в Литві для дітей, які вимушено виїхали з України через агресію РФ, викладають українську мову п'ять разів на тиждень.

Про проведення уроків уже домовились з міністром освіти, науки і спорту Литви Юргітою Шюгждінієне, розповіли в Міністерстві освіти і науки України.

"Пані міністр повідомила, що у литовських школах запроваджено викладання 5 уроків української мови на тиждень", – йдеться в повідомленні.

Міністри домовились створити робочу групу, яка займатиметься освітніми питаннями та проведенням національного мультипредметного тесту, який українські абітурієнти можуть скласти в Литві.


Фото: luminastock/Depositphotos

У Міносвіти розповіли, що до Литви з початком повномасштабної війни виїхали понад 20 тисяч українців.

З них більше ніж 10 тисяч дітей, які відвідують місцеві школи та садочки.

Також у Литві вже працевлаштовано 500 українських вчителів із 2 тисяч, які вимушено виїхали за кордон.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

Добрий ранок: ЗСУ підбили буксир окупантів, який віз людей та зброю на Зміїний

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:36

Військово-морські сили Збройних сил вразили буксир російських окупантів із зенітно-ракетним комплексом "ТОР" на борту, який віз людей та зброю на Зміїний.

ДжерелоВМС ЗСУ, ОК "Південь"

Дослівно: "ВМС ЗС України уразили черговий "аналогов нет" - буксир із ЗРК "ТОР" на борту

В акваторії Чорного моря було уражено буксир чорноморського флоту "Василий Бех", під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу чорноморського флоту.

Навіть наявність на борту зенітно-ракетного комплексу "ТОР" не завадило ВМС ЗСУ демілітаризувати російських загарбників".

Оновлено: За інформацією ОК "Південь", буксир "перетворили на плавуче вогнище".

За попередніми даними, уражено 70% екіпажу, доля решти – невідома.

Російські кораблі намагаються проводити пошуково-рятувальну операцію.

Довідково: Побудований на астраханському судноремонтному заводі буксир водотоннажністю 1605 тон був прийнятий до складу чорноморського флоту РФ у 2017 році.

Передісторія:

  • За даними українських військових, Росія в акваторії Чорного моря тримає в бойовій готовності близько 40 крилатих ракет класу "Калібр".
  • На початку червня українське військове командування повідомляло, що росіяни розмістили на острові Зміїний зенітно-ракетні комплекси та реактивні системи залпового вогню, дальність котрих сягає південних районів Одеської області.
 

Невідомі зняли з банківського рахунку тернополянина чималу суму

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:21

Майже 3000 гривень зняла невідома особа з банківського рахунку. З таким повідомленням до працівників Тернопільського районного управління поліції звернувся житель обласного центру.

Заявник не зміг пояснити яким чином з його електронного гаманця зникли заощадження в розмірі 2925 гривень. Адже потерпілий не здійснював жодних транзакцій.

Наразі правоохоронці встановлюють обставини події. Однак за попередньою інформацією, заявник міг розмістити в інтернеті дані банківського рахунку, коли здійснював розрахунок за покупки.

За даним фактом розпочато досудове розслідування відповідно до статті 190 ККУ «шахрайство».

Правоохоронці вкотре наголошують власникам карткових рахунків бути обережними з покупками в мережі Інтернет.

Необхідно пам’ятати, що заповняти різного роду дані, які являються конфіденційною інформацією є першим кроком до того, що в один день ви залишитесь без власних заощаджень.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Правоохоронці Тернопільщини викрили магазинних злодіїв

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:20

Трьом мешканцям області доведеться відповісти за скоєнні протиправні дії, які вони вчинили до ведення на території держави воєнного стану. Міру покарання їм обере суд.

Один з підозрюваних мешканець Збаража. Перебуваючи в Заліщиках, чоловік пішов на злочин. Краянин обікрав місцеву крамницю, привласнивши товару майже на 1500 гривень. В минулому чоловік вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Ще двох зловмисників 2002 та 2004 років народження викрили правоохоронці Кременецького районного відділу поліції. Вони довели, що місцеві мешканці залізли в нічну пору добив крамницю та викрали товарно-матеріальні цінності на суму 20 000 гривень.

Відомості про злочини правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Поліцейські Тернополя продовжують виявили осіб, які зберігали заборонені речовини

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:19

Впродовж доби працівники Тернопільського районного управління поліції задокументували два факти незаконного зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Підозрюваним загрожує позбавлення волі строком до трьох років.

Одна з подій трапилася в дворі багатоповерхівки. Під час патрулювання поліцейські помітили підозрілого чоловіка. У ході спілкування чоловік 1987 року народження добровільно видав паперові згортки з невідомою речовиною.

Ще одного правопорушника правоохоронці виявили в одному із парків міста. Під час проведення поверхневої перевірки у тернополянина виявили медичні ампули з невідомим вмістом та пристрій для куріння.

Всі заборонені речовини працівники поліції вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України. Міру покарання їм обере суд.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Співчуття з приводу смерті актора, режисера, громадського діяча Ореста Савки

П'ятниця, 17 червня 2022, 09:12

З глибоким сумом повідомляю, що 16 червня відійшов у вічність актор, режисер, сценарист, громадський діяч, старший науковий співробітник «Історико-меморіального музею політичних в'язнів» Орест Іванович Савка.

Орест Савка був Митцем з великої літери, якого всі поважали й шанували за мудрість, професіоналізм, доброзичливість.

Народився 10 березня 1939 року у с. Круглець Чортівського району. Творче життя митець присвятив розвитку аматорського театрального мистецтва, донесенню засобами театру високих моральних, культурних цінностей до глибин провінційного життя.

У 1965 році перспективний актор Тернопільського обласного, тоді музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка Орест Савка, відмовившись від професійної кар'єри, переїхав з обласного центру до містечка Копичинці, щоби створити там повноцінний аматорський театр. Завдяки самовідданій багаторічній праці, О. Савка зумів виплекати із самодіяльних артистів справжніх акторів – професіоналів, перетворити аматорський театр на місце творчого експерименту, осередок театральної культури регіону. Одночасно зі формуванням народного театру створив танцювальний колектив, який отримував високу оцінку на оглядах, фестивалях, конкурсах за виконання таких танців як – «Український гопак». Понад сорок років Орест Савка був незмінним режисером Копичинського народного драматичного театру ім. Б. Лепкого.

Впевнений, справу Ореста Савки будуть гідно продовжувати його учні та колеги.

Від себе особисто та від імені всієї Тернопільської громади висловлюю щирі співчуття рідним і близьким світоча театрального мистецтва.

Дякуємо за розвиток та вагомий внесок у культурну спадщину України.

Пам'ять про Ореста Савку завжди буде в наших серцях.

Вічна пам’ять та Царство Небесне!

 

Міський голова                                                                                    Сергій Надал

 

В Росії сталася пожежа на найбільшому газовому родовищі

Четвер, 16 червня 2022, 10:56

а найбільшому в Росії газовому родовищі сталася пожежа на промисловому майданчику "Газпром видобуток Уренгой" через розгерметизацію нитки газового колектора.

Про це повідомило кремлівське ЗМІ РБК з посиланням на пресслужбу "Газпрома".

"16 червня о 0:30 мск на Уренгойському родовищі відбулася розгерметизація із загорянням другої нитки газового колектора, розташованого між установками комплексної підготовки газу УКПГ-7 та УКПГ-8В. Постраждалих немає", – заявили у Газпромі.

У компанії кажуть, що після ліквідації пожежі виробничі потужності запустили знову, а сама пожежа не вплинула на плановий видобуток газу.

Уренгойске нафтогазоконденсатне родовище є найбільшим в РФ, його початкові запаси газу становили 10,9 трлн млрд куб. м.

Зазначається, що саме в Уренгої знаходиться один із кінців центрального газотранспортного коридору в РФ.

 

На Харківщині арештували активи російських компаній на 40 мільйонів

Четвер, 16 червня 2022, 09:50

На Харківщині за ініціативи СБУ арештували активи російських компаній на 40 мільйонів гривень - йдеться про майно 4 місцевих підприємств, засновниками та кінцевими бенефіціарами яких є громадяни та юрособи країни-агресора.

Про це повідомляє пресслужба СБУ у Facebook.

"Два з цих підприємств пов'язані між собою та здійснюють торгівлю російським балансувальним і вимірювальним обладнанням. Їх материнська структура в росії підтримує збройну агресію проти України.

Інші два - займаються оптово-роздрібною торгівлею в Україні", - йдеться у повідомленні.

За рішенням Київського районного суду м. Харкова накладено арешт на рухоме та нерухоме майно, а також корпоративні права цих компаній.

Наразі триває передача їх в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), додали в СБУ.

"СБУ продовжує досліджувати всі обставини роботи цих підприємств у рамках кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст.209 ККУ (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинених у великих розмірах).

Заходи з викриття проводили співробітники СБУ за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури", - зазначили у відомстві.

Економічна правда

 

Росіяни знищили вагон з гуманітарною допомогою для маріупольців – радник мера

Четвер, 16 червня 2022, 09:47

РОЗБИТИЙ ВАГОН, ФОТО: ПЕТРО АНДРЮЩЕНКО

Російські загарбники розбили ракетою вагон з гуманітарною допомогою для маріупольців у евакуації.

Джерело: радника міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Пряма мова: "…російська ракета влучила у вагон з гуманітарною допомогою World Cental the Kitchen, яка мала годувати Донеччину та тепер вплине на маріупольців по центрах "ЯМаріуполь".

"МраZота продовжує паскудити життя Маріуполя та маріупольців. Навіть у тимчасовій евакуації".

 

Окупанти насильно виписують "громадянство РФ" новонародженим на Херсонщині

Четвер, 16 червня 2022, 09:39

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Окупаційна "влада" Херсонської області заявила, що всі діти, народжені в регіоні після 24 лютого, автоматично отримуватимуть громадянство Росії.

Джерело: заступник глави окупаційної "ВЦА" Кирило Стремоусов, якого цитує кремлівське видання ТАСС

Деталі: Всі діти, народжені на Херсонщині після 24 лютого, автоматично отримуватимуть громадянство Росії.

За його словами, діти-сироти громадянство Росії вже отримали.

Стремоусов запевняє, що на російські паспорти в області "ажіотажний попит", а люди "масово стоять у чергах".

Колаборант також каже, нібито в області подано понад 10 тисяч заявок на російське громадянство.

Передісторія: У перший день роздачі російський паспорт з усього Херсона взяли лише 23 особи, серед них – колаборант та колишній мер міста Володимир Сальдо.

 

Лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії прибули в Ірпінь

Четвер, 16 червня 2022, 09:38

Лідери Франції, Німеччини та Італії прибули в Ірпінь, щоб на власні очі побачити руйнування, які залишила російська армія.

Про це пише "Європейська правда" із посиланням на BFM TV.

Еммануель Макрон, Олаф Шольц та Маріо Драгі в оточенні кількох команд охоронців, військових та журналістів пройшли вулицями міста, де 75% будівель було пошкоджено в результаті вторгнення російських військ.

 

Телефонують працівники банку – діють шахраї .

Четвер, 16 червня 2022, 09:26

Ваш банківський рахунок заблоковано, збій системи або ж збільшення кредитного ліміту – саме під такими способами пройдисвіти телефонують до мешканців області та довідуються конфіденційну інформацію. Вони спустошують електронні гаманці, привласнюючи заощадження краян.

Працівники Тернопільського районного управління поліції задокументували факт шахрайства. Потерпіла розповіла, що до неї зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Він дізнався дані краянки та зняв готівку в розмірі 17 000 гривень.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Працівники поліції звертаються до мешканців краю бути обачними та не довіряти невідомим. Зрозумійте, ви самі своїми ж діями допомагаєте зловмисникам, які в подальшому викрадають ваші заощадження.

Пам’ятайте, ніколи, ні за яких обставин не повідомляйте зловмисникам ваші особисті дані. Працівники фінустанов не телефонуватимуть та не дізнаватимуться конфіденційну інформацію.

У разі, якщо у вашому домі пролунав дзвінок, дізнайтесь якомога більше інформації від невідомого. Не гайте часу, одразу телефонуйте на лінію «102».

Розкрити такий вид злочинів надзвичайно важко, оскільки відстежити в подальшому рух коштів майже неможливо.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області



 

Оперативники розшукали шахрая, який виманив мобільний телефон у тернополянина

Четвер, 16 червня 2022, 09:23

Правопорушник неодноразово був судимий за майнові злочини. За вчинення шахрайства йому загрожує до трьох років обмеження волі.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції надійшло повідомлення від 44-річного жителя обласного центру про те, що невідома особа шляхом обману заволоділа його мобільним телефоном вартістю майже 10 000 гривень. Зі слів чоловіка, незнайомець попросив у нього мобілку, нібито  терміново потрібно комусь зателефонувати, і втік.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники відділу кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Це – 39-річний житель Тернополя.

Чужий телефон він встиг продати на ринку, поліцейські встановлюють особу покупця.

За фактом шахрайства розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські застерігають краян від таких випадків та радять дотримуватися правил безпеки: не передавайте свій телефон в руки невідомим особам; номер набирайте самостійно, якщо бажаєте допомогти людині; увімкніть на телефоні гучномовець, не випускаючи його з рук.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Жителю Кременецького району поліцейські інкримінують погрозу вбивством та незаконне зберігання вогнепальної зброї .

Четвер, 16 червня 2022, 09:21

Повідомлення про погрозу вбивством надійшло до співробітників Кременецького райвідділу поліції від контролера газової служби. Зі слів чоловіка, залякував його предметом, схожим на пістолет, власник одного із домогосподарств.

Поліцейські, які виїхали за вказаною адресою, дійсно виявили у чоловіка зброю. У нього вилучили два пістолета. Один із яких, яким він погрожував, за результатами експертизи належить до вогнепальної зброї та зберігається незаконно.

Правопорушник – 29-річний житель Кременецького району. Як з’ясувалося, суперечка виникла через те, що йому не сподобалося, що на території його господарства перебував працівник газової служби. Він вчинив з ним сварку та, тримаючи в руці пістолет, погрожував ним. На щастя, обійшлося без стрілянини.

Жителю Кременецького району правоохоронці інкримінують дві кримінальні статті: 129  – погроза вбивством та 263 – незаконне зберігання вогнепальної зброї. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Оперативники Тернопільщини затримали сутенерку.

Четвер, 16 червня 2022, 09:05

Жінку, яка організувала бізнес, торгуючи чужим тілом, викрили та затримали працівники міграційної поліції спільно зі слідчими Тернопільщини. Впродовж кількох місяців правоохоронці документували діяльність жінок, які займалися проституцією.

У ході оперативних заходів стало відомо, що причетна до незаконного бізнесу жителька Тернопільщини, 1979 року народження. Підозрювана впродовж тривалого часу заробляла тим, що здавала подобово житло. Проте грошей не вистачало і вона вирішила підробляти сутенерством.

Спочатку в інтернеті розмістила оголошення про пошук дівчат на високооплачувану роботу. Усі деталі повідомляла або при зустрічі, або телефоном. Зголосилися співпрацювати з бізнесменшею кілька дівчат з Тернополя, Вінничини та Запоріжжя. Наступне оголошення, яке з'явилося у соцмережах, стосувалося пошуку клієнтів.

Місцями для інтимних зустрічей були квартири, які здавала сутенерка подобово. Година послуг вартувала 1600 гривень. Заробітки ділили 50 на 50.

В ході обшуку, проведеного під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури, працівники міграційної поліції виявили у квартирі сутенери більш як 500 тисяч гривень, мобільні телефони, записник з базою клієнтів, а також наркотичну речовину - марихуану.

Жінку затримали відповідно до статті 208 КПК. Ій оголосили підозру відповідно до ч. 2 ст. 303 (створення або утримання місць розпусти і звідництво) ККУ.

За словами Олександра Буняка, на Тернопільщині, як і по всій Україні в цілому, впродовж червня триває спецоперація по боротьбі з кримінальними правопорушеннями, пов'язаними з торгівлею людьми. Основну увагу оперативники звертають на сутенерство, створення та утримання місць розпусти, дитячу порнографію, а також незаконне переправлення осіб через державний кордон.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Об’єднані заради Перемоги: українська спільнота Нідерландів передала чергову гуманітарну допомогу тернопільським поліцейським

Середа, 15 червня 2022, 10:14

Уже вкотре підтримку захисникам, які несуть службу на передовій, надає українська громада Нідерландів. Цього разу допомогу організували для бійців спецпідрозділу поліції Тернопільщини.

Гуманітарний вантаж на Україну доправив волонтер Ігор Карп. Серед доставленого – тактичне взуття, бронежилети, футболки, каремати, спальні мішки та інші речі першої необхідності.

Як розповідає волонтер, з перших днів війни наші земляки, які нині проживають в Нідерландах, згуртувалися та почали активно допомагати українським воїнам.

«У  Нідерландах часто проходять мітинги на підтримку України, на вулицях багато українських прапорів. Наша українська громада  об’єдналася та допомагає чим може, аби забезпечити потреби хлопців, які боронять нашу державу. Ми дуже хочемо, щоб перемога була за нами, а щоб була перемога треба всім допомагати!» - розповідає Ігор Карп.

Тернопільські поліцейські вже раніше отримали від української громади Нідерландів автомобіль, який вони використовують у зоні бойових дій. Допомога кожного нині важлива нашим бійцям. Вони вдячні усім благодійникам за небайдужість та розуміння.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області 

 

Поліцейські застерігають: не залишайте цінне майно в автомобілі!

Середа, 15 червня 2022, 10:10

Через власну необачність потерпів мешканець Золотопотіцької ТГ. Він незачинив авто і натрапив на автозлодія. З салону зникло портмоне.

Кримінальна пригода трапилася в селі, де мешкає потерпілий. Транспорт стояв припаркований біля будинку. Вранці чоловік помітив пропажу, а згодом з'ясував, що з картки яка була у гаманці, невідомий злодій зумів зняти майже 20 тисяч гривень.

Правоохоронці вживають заходи щодо розкриття злочину та наголошують, що єдиний і найбільш дієвій спосіб вберегтися від крадіжки – це не залишати в салонах цінних речей.

Виходячи з автомобіля навіть на 5 хвилин, не забувайте замикати його та забирати з собою усе майно. Обладнайте свій транспортний засіб надійними сигналізаційними системами. Також не залишайте вночі транспорт в неосвітлених районах і в місцях, які недоступні для огляду (подвір’я багатоповерхових будинків, проїжджі частини доріг). Паркуйте транспортний засіб у гаражі або ж у спеціально відведених місцях, де встановленні камери відеоспостереження.

Ніколи не залишайте в салоні особистих документи та цінні речі (гаманець, мобільний телефон, ноутбук), які можуть привернути увагу злочинців і спровокувати їх на крадіжку.

Якщо ж ви потерпіли від рук зловмисників не зволікайте, а  одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Майже 2,5 тис. л дизпалива виконком Тернопільської міської ради спрямував для потреб наших військовослужбовців

Середа, 15 червня 2022, 10:06

На черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення про передачу на баланс Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки паливно-мастильні матеріали, а саме дизпаливо - 2000 літрів, для забезпечення робіт, пов’язаних з виконанням мобілізаційних завдань.

Як пояснив міський голова Сергй Надал, тернопільський військомат забезпечує перевезення військовослужбовців до різних військових частин, доставку транспорту, то ж у них є постійна потреба у паливно-мастильних матеріалах.

Виконком також прийняв рішення про виділення з резервного фонду бюджету Тернопільської міської територіальної громади на 2022 рік кошти в сумі 300 000,00 грн, за які буде придбано 450 л дизпалива для передачі його ГО «Схід та Захід єдині назавжди», що здійснюватиме доставку вантажів з Тернополя у місця дислокації наших військових на фронті в рамках діяльності новоствореного центру «Допомоги армії від Тернополя».

«Вже цієї неділі, 19 червня, перший вантаж відправиться з Тернополя до наших військовослужбовців, які захищають Україну на різних напрямках – це і Харківщина, й Донеччина, Сумщина, Чернігівщина, а також Запорізький і південні напрямки, - додає міський голова. – Ми уже отримали десятки звернень від водіїв, які зголосилися їхати, а ми, в свою чергу, їх забезпечимо паливно-мастильними матеріалами у достатній кількості і вирішимо усі організаційні питання».

 

Сторінка 50 з 110

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер