images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Незаконну порубку та крадіжку деревини зареєстрували поліцейські Тернопільщини

Понеділок, 18 березня 2024, 14:35

Незаконну порубку дерев зареєстрували поліцейські в межах національного природного парку "Дністровський каньйон".

15 березня працівники групи реагування патрульної поліції неподалік села Дністрове Мельниці-Подільської територіальної громади, зупинили двох місцевих жителів. Батько та син їхали на гужовій підводі, завантаженою дровами. Під час розмови правоохоронці встановили, що родичі незаконно зрубали чотири дерева породи акації.

Деревину поліцеські вилучили. Сума збитків встановлюється. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 3 статті 246 ККУ. Санкція статті передбачає штраф від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Того ж вечора в урочищі "Загайці" Лановецького лісництва філії працівник лісогосподарства помітив два вози, завантажені дровами. Чоловік поїхав за ними і викликав поліцію. У ході перевірки з'ясувалося, що два жителі Кременецького району, перебуваючи у стані сильного алкогольного сп'яніння, поїхали до лісу, аби викрасти заготовлену деревину.

На дві гужових підводи вони завантажили майже 3 кубічних метри граба, дуба та береста. Проте далеко від'їхати не встигли. Триває слідство відповідно до частини 4 статті 185 та частини 2 статті 15 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахрайка-ворожка, знімаючи «пороби», видурила у жительки Тернопільського району 180 тисяч гривень

Понеділок, 18 березня 2024, 14:33


Значну суму грошей за допомогу у «розв’язанні» особистих проблем перерахувала незнайомці жителька Тернопільського району. Проте очікуваного результату не отримала і звернулась за допомогою до співробітників поліції.

Як з’ясувалося, жінка в месенджері Telegram побачила оголошення про надання послуг із вирішення особистих проблем шляхом зняття «поробів». Написала незнайомці, яка пообіцяла їй допомогти. Спілкувалиcя вони упродовж трьох місяців онлайн. «Ворожіння» відбувалося в декілька сеансів, кожен з яких коштував якусь певну суму грошей. В результаті жителька Тернопільського району перерахувала шахрайці 180 тисяч гривень.

Поліцейські застерігають жителів області бути пильними та не довіряти незнайомцям, які пропонують послуги ворожіння, зняття «поробів» та «очищення карми». У жодному разі не перераховуйте їм гроші та не оплачуйте сумнівні послуги! Немає магічної пігулки, яка вирішить всі ваші проблеми та відверне життєві негаразди. Тим паче, це не зробить фейкова особа з Інтернету. Розміщуючи такі оголошення, шахраї мають на меті одне – виманити у вас лише гроші.

Розкажіть про такий вид шахрайства вашим близьким, знайомим, щоб убезпечити їх від аферистів.

У випадку, якщо ви все ж потрапили у пастку шахраїв, не зволікайте та звертайтеся до поліцейських.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахрайство на торговельних майданчиках: майже 200 000 гривень заробили за три дні аферисти на довірливих громадянах

Понеділок, 18 березня 2024, 14:32


Найчастіше у пастки шахраїв потрапляють люди, які на платформі онлайн-оголошень хочуть придбати або продати товар. Попри численні застереження працівників поліції, жителі області продовжують потерпати від аферистів. Шість кримінальних проваджень зареєстрували слідчі за фактом шахрайства.

Схеми зловмисників здебільшого однакові: телефонують або пишуть продавцю товару в месенджер. Далі - погоджуються купити річ та запевняють, що оформили покупку за допомогою сервісу доставляння. Для того, щоб отримати кошти, необхідно перейти за посиланням і заповнити особисті дані та внести дані банківської картки, аби одержати оплату.

Після цього продавець переходить за надісланим ресурсом й вводить усі реквізити. Згодом шахраї запитують про код, який надійшов від банку для підтвердження операції. Як тільки аферисти отримують всю інформацію, привласнюють кошти з банківських рахунків.

Про подібну аферу заявили четверо жителів області. Вони виставили оголошення щодо продажу речей. Замість того, щоб заробити – втратили свої заощадження. У 19-річного жителя Тернопільського району шахраї виманили понад 9000 гривень, які він хотів отримати від продажу запчастин до автомобіля. З електронного гаманця 61-річного тернополянина аферисти зняли 84 000 гривень. Хотіла продати сукню 40-річна мешканка Чортківського району, натомість отримала сповіщення про списання 14 000 гривень, а у 18-річної місцевої жительки з банківського рахунку щезло 83 000 гривень.

Жертвою інтернет шахраїв можна стати не лише продаючи товар, а й купуючи його. Варто пам’ятати головне правило – передоплату можна перераховувати тільки перевіреним продавцям або післяплатою!

Виманили 3000 гривень зловмисники у двох тернополян. 28-річний чоловік хотів придбати дитячий візок, а 36-річна – плаття. Гроші надіслали, однак бажаний товар покупці так і не отримали.

Дані події слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають заходити, аби встановити осіб зловмисників.

Будьте пильними, не дайте аферистам себе ошукати!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ще 30 FPV дронів передав Тернопіль для захисників

Понеділок, 18 березня 2024, 13:53

18 березня Тернопільська міська рада передала ще одну партію квадрокоптерів FPV для військовослужбовців Збройних сил України.

На звернення військових, міська рада в рамках програми «Обороноздатність» передала на баланс однієї із військових частин 30 квадрокоптерів FPV SAG 7/IX загальною вартістю 400 500 грн.

До слова, цими днями Тернопільська міська рада передала для захисників ноутбуки, планшети, принтери, зарядні станції та дрони FPV.

Ознайомитись з інформацією, як місто допомагає ЗСУ можна у Реєстрі переданої допомоги у розділі «Е-сервіси».

 

Триває реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ) - 2024

Понеділок, 18 березня 2024, 13:51

З 14 березня триває реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті, яка триватиме до 11 квітня включно. Цьогоріч український центр оцінювання якості освіти забезпечить реєстрацію в безпаперовій формі, роблячи процес максимально зручним та доступним.

Для реєстрації вступникам потрібно:       

- самостійно створити персональний кабінет на сайті    УЦОЯО: https://my.testportal.gov.ua/registration/nmt
- зазначити реєстраційні дані;       
- завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів;
- надіслати внесену інформацію та копії документів на оброблення до регіонального центру оцінювання якості освіти;
- чекати повідомлення про успішну реєстрацію.

Детальніше про процедуру реєстрації за посиланням.

 

По Одесі 15 березня Росія вдарила балістичним "Іскандером" – Сили оборони півдня

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:25

Вдень 15 березня російсько-окупаційні війська вдарили по Одесі з оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер М".

Джерело: Сили оборони півдня у Telegram

Дослівно: "Ворог підступно вдарив балістикою по Одесі, випустивши з тимчасово окупованого Криму ракети Іскандер-М".

Деталі: Внаслідок нинішньої ракетної атаки агресора по об’єктах цивільної інфраструктури міста зруйновано триповерхову будівлю рекреаційного об'єкту, пошкоджено щонайменше 10 приватних будинків, станцію техобслуговування, газопровід низького тиску, автівки швидкої допомоги та пожежно-рятувальні автомобілі.

Рятувальники ліквідували пожежу. Триває розбір завалів.

За наявними даними, загинуло 14 людей, серед яких мешканці району, медик і рятувальник. 46 людей отримали поранення, серед них 8 рятувальників.

На місці працюють відповідні екстрені служби.

Решта інформації уточнюється, зазначають Сили оборони півдня.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Підволочиські поліцейські викрили жителя Рівненщини у незаконному збуті вогнепальної зброї

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:24


Чоловік переробляв пістолети під вогнепальну зброю та продавав. Також під час санкціонованого обшуку за місцем проживання фігуранта поліцейські виявили підакцизну продукцію.

Під час заходів з припинення незаконного обігу зброї співробітники відділення поліції №5 м.Підволочиськ виявили факт збуту переробленого пістолета. Було встановлено, що до злочину причетний житель Рівненської області. Вилучений речовий доказ було направлено на експертизу. Відповідно до її висновків, це гладкоствольна вогнепальна зброя виготовлена шляхом переробки із стартового пістолета.

Під час санкціонованого обшуку за місцем проживання фігуранта поліцейські виявили ще 2 пістолета з ознаками переробки, майже 50 саморобних набоїв, дві банки пороху по 200 грамів та знаряддя для виготовлення вогнепальної зброї.

Окрім цього, у помешканні чоловіка знайшли майже 420 літрів спирту та 1900 пачок сигарет без марок акцизного податку. Усі речові докази вилучено та направлено на експертизу.

Поліцейські встановлюють походження підакцизної продукції та зброї.

Слідчі оголосили підозру жителю Рівненщини за частиною 1 статті 263 ( незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснює Теребовлянська місцева прокуратура.

 

На Тернопільщині поліцейські викрили гастролера з Київщини, котрий видурив у потерпілих майже два мільйони гривень

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:22


Зловмисник, тимчасово мешкаючи в Бучачі як внутрішньо переміщена особа, зумів налагодити довірливі стосунки з місцевими жителями, а згодом, користаючись цим, обдурював людей. У ході досудового розслідування слідчі відділення поліції №2 міста Бучача задокументували сім епізодів шахрайської діяльності 30-річного киянина.

У тенета пройдисвіта потрапив бучаччанин, котрий, будучи переконаним у порядності молодого чоловіка, позичив йому понад шість тисяч американських доларів на авто. Гарантією повернення позики мав стати сам автомобіль, який зловмисник у сервісному центрі зареєстрував на позичальника. Однак це не завадило киянину згодом перепродати транспортний засіб та лише частково повернути потерпілому борг. Довірливий бучаччанин дозволив втягнув себе у нову аферу, віддавши лиходієві майже 7 500 американських доларів на придбання пального за дешевими цінами. Всієї суми й цієї позики він так і не отримав, заявивши згодом про збитки на понад пів мільйона гривень.

Серед потерпілих – бучацький волонтер, котрому киянин пообіцяв пригнати з-за кордону автомобілі для ЗСУ. Взявши у потерпілого 12 000 доларів та 2 500 євро - домовленостей не виконав.

Ще п’ятеро жителів Бучача повірили пройдисвіту, віддавши свої кревні хто за можливість перетнути кордон, хто за дешеве пальне, хто просто позичивши. Загальна сума заявлених потерпілими збитків склала майже два мільйони гривень.

30-річному киянину оголошено підозру у вчиненні злочинів, передбачених частинами 2 та 3 статті 190 Кримінального кодексу - заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, вчинене повторно та що завдало значної шкоди потерпілим. Зловмисникові загрожує до восьми років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські оперативники викрили зловмисника, який скористався чужою банківською карткою

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:20

Із заявою про крадіжку до співробітників Тернопільського районного управління поліції звернулася 54-річна місцева жителька. Як розповіла потерпіла, під час проїзду у громадському транспорті вона втратила банківську картку. Невдовзі жінка отримала сповіщення на мобільний телефон про списання грошей з банківського рахунку.

Працівники кримінальної поліції встановили особу, причетну до злочину. Це - мешканець обласного центру 1980 року народження. Чоловік раніше до кримінальної відповідальності не притягався.

Слідчі відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 4 статті 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. За вчинене тернополянину загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«Термін дії вашої сім-карти закінчився»: працівники поліції застерігають від шахрайської пастки

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:17


Від аферистів потерпів 63-річний житель обласного центру. З електронного гаманця чоловіка зловмисники зняли понад 105 000 гривень.

За словами потерпілого, на телефон дружини зателефонував невідомий, який представився оператором мобільного зв’язку. Співрозмовник повідомив, що термін дії сім-карти закінчився, тож його необхідно продовжити. Начебто для вирішення проблеми зловмисники продиктували заявнику код, який потрібно було ввести. Після цього, шахрай запевнив чоловіка, що роботу мережі відновлено.

За деякий час аферисти повторно зателефонували до потерпілого й сказали, що найближчим часом і його сім-картка перестане працювати. Далі чоловік погодився на умови невідомого, який попросив придумати пароль. Допоки тернополянин називав різні комбінації цифр, зловмисники говорили про проблеми із мобільним зв’язком. Заявник назвав крайній код, шахраї повідомили щодо відновлення мережі.

Лише наступного дня місцевий житель виявив відсутність своїх заощаджень. Чоловік намагався розрахуватися у магазині, де йому сказали про брак коштів на банківському рахунку.

Слідчі здійснюють розслідування в рамках кримінального провадження відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Працівники поліції вживають заходів, аби встановити особу зловмисника.

Правоохоронці вкотре наголошують краянам: ні за яких обставин, не повідомляйте особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Чортківські поліцейські за фактом отруєння тварин розпочали кримінальне провадження

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:16

На одному з полів Нагірнянської громади Чортківського району місцеві мешканці помітили мертвих зайців. Інформація про те, що тварин отруїли, отримала розголос, потрапивши у соціальні мережі. Поліцейські зареєстрували дане повідомлення.

На місце події було скеровано слідчо-оперативну групу. Поліцейські провели огляд земельної ділянки, яку на даний час орендує фермерське господарство, взяли взірці ґрунту та зелених насаджень для проведення експертизи.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу - забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Кременецькому районі поліцейські офіцери громади розшукали зловмисника, який викрав запчастини до трактора

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:14


Поліцейські оперативно встановили особу зловмисника та вилучили у нього крадені речі. За фактом крадіжки слідчі розпочали кримінальне провадження.

До поліцейського офіцера Почаївської громади Кременецького районного відділу поліції надійшло повідомлення від 60-річної жительки одного із сіл про те, що невідома особа викрала з підсобного приміщення її господарства два колеса та задній міст до саморобного трактора. Потерпіла не могла вказати, коли саме сталася крадіжка. Будівля, де знаходився транспортний засіб, не була зачинена і вона туди тривалий час не навідувалися. Коли ж виявила, що хтось погосподарював у гаражі,– зателефонувала до поліцейського офіцера своєї громади. Збитки жінка оцінила у 7 тисяч гривень.

У ході встановлення обставин крадіжки місцеві поліцейські офіцери громади майор поліції Юрій Решетило та капітан поліції Леонід Ярмусь розшукали зловмисника. Ним виявився 35-річний односельчанин потерпілої. У його господарстві поліцейські виявили крадені запчастини до трактора.

Відомості за даним внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.4 ст. 185 (крадіжка). Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополі демонтували шість вивісок

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:13

15 березня постійно діюча робоча група з організації проведення демонтажу спільно з управлінням муніципальної інспекції в присутності працівників поліції,  демонтували шість вивісок на вулицях: Юліша Словацького, Богдана Хмельницького,  Миколи Гоголя та бульварі Тараса Шевченка в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 03.01.2024 року № 45 «Про демонтаж вивісок».

Робота по виконанню рішення виконавчого комітету продовжується.

 

У Тернополі тривають роботи з ліквідації ямковості та пониження ділянок тротуарів

П'ятниця, 15 березня 2024, 12:56

Працівники підрядної організації продовжують виконувати роботи з ліквідації аварійних вибоїн на проїзних вулицях міста та проводити роботи з пониження ділянок перед пішохідними переходами.

Сьогодні, 15 березня ремонтні роботи виконають на ділянках на дев'яти вулицях міста, зокрема: вул. Миру, вул. Івана Мазепи, вул.Володимира Лучаковського, вул. Чумацька, вул. Приміська, вул. Слівенська, вул. Мирона Тарнавського, вул. Миколи Пирогова, вул. Микулинецька та на двох транспортних розв’язках вулиць Микулинецька – Торговиця – Князя Василя Костянтина Острозького – Замонастирська – Євгена Коновальця та Збаразька – Злуки – Текстильна – Промислова. Роботи проводяться з використанням холодного асфальтобетону і холодної бітумної органо-мінеральної суміші.

Пониження ділянок перед пішохідними переходами наразі проводиться за адресами: вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 1 (перед перехрестям з вул. Руська),  6 (початок вул. Доли), 12, 7. Тривають роботи із  влаштування піщано - щебеневої основи та встановлення фігурних елементів мощення.

 

Возз’єднання України з РФ: Медведєв озвучив так звану "російську формулу миру"

Четвер, 14 березня 2024, 13:08

Заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв запропонував так звану "російську формулу миру", яка передбачає капітуляцію України, "виплату всіх належних компенсацій Росії" та "ухвалення акту про возз'єднання територій колишньої "України" з РФ".

Джерело: Медведєв в Telegram

Деталі: За словами Медведєва, щоб досягти так званого "консенсус із міжнародною спільнотою" Україна має оголосити про "повну і беззастережну капітуляцію", "провести демілітаризацію", "відправити у відставку всі конституційні органи влади" та "негайно провести вибори до тимчасового парламенту".

Також заступник голови Радбезу РФ наполягає, щоб західні країни визнали "київський політичний режим нацистським" та провели "примусову денацифікацію всіх органів влади" під контролем ООН.

Крім того, російський чиновник вважає, що Україна має виплати компенсації Росії, зокрема, відшкодування родичам солдатів РФ і "офіційно визнати, що вся територія України - це територія Російської Федерації".

Пряма мова: "Такою може бути м'яка російська формула миру. Адже це і є компромісна позиція, так? Думаю, саме за нею і можна шукати доброзичливий консенсус із міжнародним співтовариством, включно з англосаксонським світом, проводити продуктивні саміти, розраховуючи на взаєморозуміння наших близьких друзів - західних партнерів".

АНАСТАСІЯ ПРОЦ 

 

Росіяни вдарили С-300 по передмістю Харкова

Четвер, 14 березня 2024, 13:05

Російські окупаційні війська вдень 14 березня обстріляли передмістя Харкова, ймовірно із зенітно-ракетного комплексу С-300.

Джерело: мер Харкова Ігор Терехов та голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram

Пряма мова Терехова: "За попередньою інформацією "прильоти" у близькому передмісті. Але загроза для Харкова зберігається".

Пряма мова Синєгубова: "Зафіксований ворожий удар ракетою С-300 у Харківському районі. На цю хвилину (14.40 –ред.) - без постраждалих".

 

На Тернопільщині у ДТП загинув 26-річний чоловік

Четвер, 14 березня 2024, 13:00


Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 13 березня. Близько 20:30 на лінію "102" надійшло повідомлення від диспетчера пожежно-рятувальної частини Козови про те, що неподалік села Городище зіткнулися трактор та легковий автомобіль. Є травмовані.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група й бригада екстреної медичної допомоги. У ході перевірки з'ясувалося, що аварія трапилася на трасі Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка-Луганськ-Ізварине. За попередньою інформацією, водій автомобіля Volkswagen Passat не обрав безпечної швидкості та допустив зіткнення із задньою частиною трактора-навантажувача марки "Merlo 34.7 TOP".

У результаті удару водій легкового транспортного засобу від отриманих травм помер на місці події.

Даний факт внесений в ЄРДР відповідно до частини 2 статті 286 ККУ. Триває слідство.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шуфрича залишили в СІЗО до 11 травня

Середа, 13 березня 2024, 13:05

Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 11 підозрюваному в держзраді народному депутату групи "Платформа за життя і мир" Нестору Шуфричу.

Джерело: "Суспільне"

Деталі: Прокурор просив тримання під вартою, без альтернативи застави.

У коментарі Суспільному нардеп заявив, що вже пів року перебуває під вартою і, на його думку, в його діях немає складу інкримінованих йому злочинів:

"Я не розумію як за об'єктивну критику влади, можна притягати людину до відповідальності, тим паче кримінальної, тим паче за зраду. Вважає що моє переслідування є замовним".

Також Шуфрич поскаржився на умови перебування в СІЗО. За його словами, він наразі перебуває в умовах, які були затверджені за часів КДБ СРСР.

Передісторія:

 

У Тернополі двоє пішоходів отримали травми в результаті ДТП

Середа, 13 березня 2024, 13:04

Дві дорожньо-транспортних пригоди з потерпілими зареєстрували слідчі у Тернополі.

З тілесними ушкодженнями та множинними травмами до лікарні екстреної медичної допомоги потрапив житель Тернополя. 41-річний чоловік потрапив під колеса автомобіля. Аварія трапилася близько опівночі на вулиці 15 Квітня. У ході перевірки з'ясувалося, що водій автомобіля "Opel astra" не встиг загальмувати і здійснив наїзд на чоловіка, який переходив дорогу за межами пішохідного переходу.

Кермувальник попередньо тверезий, але у нього взяли взірці крові для перевірки на вміст алкоголю.

Чергову автопригоду з потерпілими зареєстрували слідчі в обласному центрі на вулиці Котляревського близько 16:20.  До травмпункту із забоями ноги звернулася п'ятнадцятирічна дівчина. Вона сказала, що потрапила під колеса авто.

Працівники поліції становлюють особу кермувальника і просять відгукнутися очевидців даної автопригоди, оскільки водій автівки залишив місце ДТП.

Інформацію можна залишити за номером телефону: +380 67 351 3837. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: аферисти масово розсилають фейкові оголошення від імені відомого супермаркету

Середа, 13 березня 2024, 13:03


Шахраї й надалі створюють нові схеми, аби виманити кошти у громадян. Під приводом фейкового сайту, використовуючи назву «АТБ-маркет», зловмисники обманюють довірливих людей. Суть афери – розсилка користувачам соціальних мереж оголошень щодо зменшення ціни при купівлі товарів у торговій мережі. У таку пастку потрапив житель обласного центру.

Як з’ясували працівники поліції, потерпілому в месенджері надійшло повідомлення начебто від магазину про можливість отримання знижки під час покупок. Чоловіка зацікавила така пропозиція. Тернополянин перейшов за посиланням, вказаним в оголошенні, і зазначив особисті дані. Ще одною умовою під час заповнення анкети були реквізити банківської картки, заявник надав і їх. Після цього, ввів коди, які надійшли, щоб підтвердити операцію. Як результат – з електронного гаманця потерпілого аферисти зняли 13 000 гривень.

За фактом шахрайства слідчі відкрили кримінальне провадження згідно з статтею 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські наголошують жителям області, що вся інформація щодо акційних пропозицій та знижок, які проходять у супермаркеті, розміщується лише на офіційному сайті й на справжніх сторінках соціальних мереж. У жодному разі не переходьте за сумнівними посиланнями. Не розголошуйте особисті дані та дані банківських рахунків, адже цього достатньо шахраям, аби отримати доступ до вашого електронного гаманця.

Будьте обачні та обережні! Не дайте аферистам себе ошукати!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські громадські об’єднання отримають фінансову підтримку

Середа, 13 березня 2024, 12:57

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про надання фінансової підтримки двом громадським об’єднанням у Тернополі на загальну суму 20 000 гривень.

Відповідно до рішення грошову допомогу виділено:

  • громадській організації «Тернопільська міська громадська організація інвалідів «Опора» – 10 000 гривень;
  • громадській організації «Тернопільська обласна організація Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса» – 10 000 гривень.
 

У Львові медики здійснили мрію пораненого захисника: він знову може бігати. ФОТО

Вівторок, 12 березня 2024, 13:24

ФОТО: НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР "НЕЗЛАМНІ"
2413

Військовий Геннадій Тамулевич, який після втрати кінцівки мріяв знову могти бігати, отримав спортивний протез і вже пробіг свої перші три сотні метрів.

25-річний боєць родом із Луганщини. Стати професійним військовим він вирішив ще у підлітковому віці: після початку війни на сході України російські війська окупували і його рідний Первомайськ. Тож після школи юнак вступив до військової академії в Одесі, повідомляє Національний реабілітаційний центр “Незламні”.

Повномасштабна війна застала Геннадія під Києвом. У боях за столицю він був командиром групи, яку з міркувань безпеки не можна називати. Коли ворог відступив від столиці, підрозділ офіцера перемістили на харківський напрямок. Потому – на запорізький, де воїн отримав поранення у квітні 2022 року.

“Того дня група наших бійців зайшла в один з населених пунктів, щоб пересвідчитись: окупантів там – немає. Та коли вони ближче підійшли до будинків, зрозуміли – на них уже чекали. Почалася перестрілка. Бій практично упритул.

На відстані десяти метрів Геннадій побачив і свого противника. Той цілився у нього з автомата. Лише мить – і захисник відчув, як струм вдаряє йому в ногу. Але перед тим, як зомліти, зібрався з рештками сил, вистрілив у ворога та знешкодив його”, – зазначають у реабілітаційному центрі.

Отямився боєць у запорізькій лікарні. Медики боролися за його ногу, але зрештою кінцівку довелося ампутувати: дві ворожі кулі попросту розтрощили йому колінний суглоб і стегно.

Згодом Геннадій Тамулевич лікувався у Дніпрі, Вінниці, Львові та в Німеччині, де йому встановили перший протез.

“З ним він повернувся до України, бо вирішив: боротись із ворогом він буде до кінця, хай і не на передовій. Не відмовився захисник і від свого своєї мрії – знову бігати, нехай і на штучній кінцівці. Адже до поранення він бігав часто та багато”, – розповідають медики.

У Львові протезисти виготовили для нього ще один індивідуальний куксоприймач, до якого прилаштували спеціальне активне коліно та бігову стопу. Завдяки цьому офіцер уперше за півтора року зміг пробігти три сотні метрів.

“Було непросто. До цього треба звикнути. Але початок – покладено. Мрії здійснюються”, – каже військовий.

Нагадаємо, у Вінниці провели унікальне для України протезування: пацієнт зможе ходити вже за шість тижнів.

ІРИНА БАТЮК

 

Тернопільська міська рада передала для захисників на передову ще три квадрокоптери DJI Mavic 3T

Вівторок, 12 березня 2024, 13:14

12 березня Тернопільська міська рада для захисників військової частини Тернополя вчергове передала додаткове розвідувальне обладнання.

На звернення військових, міський голова Сергій Надал в рамках програми «Обороноздатність» передав три квадрокоптери DJI Mavic 3T загальною вартістю понад 585 001, 26 грн.

До слова, сьогодні, 12 березня, для виконання бойових завдань на фронті передали захисникам ще 30 квадрокоптерів FPV.

Додамо, переглянути усю допомогу, яку Тернопільська міська рада надає Збройним силам України, можна у Реєстрі переданої допомоги у розділі «Е-сервіси».

 

Ще 30 квадрокоптерів FPV спрямував Тернопіль для виконання бойових завдань на фронті

Вівторок, 12 березня 2024, 13:13

12 березня Тернопільська міська рада передала ще одну партію квадрокоптерів FPV для військовослужбовців Збройних сил України.

На звернення військових, міська рада в рамках програми «Обороноздатність» передала на баланс однієї із військових частин 30 квадрокоптерів FPV SAG 7/IX загальною вартістю 400 500 грн.

До слова, минулого тижня Тернопіль передав для захисників відстежувальний комплекс для виявлення та знешкодження повітряних цілей, квадрокоптери Mavic 3T та дрони FPV.

Також тривають закупівлі для придбання квадрокоптерів DJI Mavic 3Т,  DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro загальною вартістю на понад 3,8 млн грн.

Ознайомитись з інформацією, як місто допомагає ЗСУ можна у Реєстрі переданої допомоги у розділі «Е-сервіси».

 

"Пам’ятаємо кожен день Маріуполя": Зеленський відреагував на перший в історії України "Оскар"

Понеділок, 11 березня 2024, 13:59

Президент України Володимир Зеленський подякував творцям стрічки "20 днів у Маріуполі", яка стала переможницею премії "Оскар-2024" в номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм".

Нагороду він назвав такою, "що дає змогу голосно сказати про російську війну проти України".

"Ми пам’ятаємо й ніколи не забудемо кожен день цієї війни, кожен день Маріуполя, його захисників і захисниць. Ми пам’ятаємо всіх, хто боровся заради міста. Памʼятаємо та маємо звільнити з російського полону всіх оборонців Маріуполя та "Азовсталі", яких досі утримують у нелюдських умовах", – зауважив президент.

Крім того, у своєму дописі він згадав і журналістів зі всього світу, які висвітлюють правду про українську боротьбу.

"Я дякую кожному й кожній, хто поширює правду про цю війну, про хоробрість наших людей і про біль нашого народу. Правда долає все. І я дякую кожному у світі, хто підтримує нашу державу, наших людей із перших днів цієї війни. Разом маємо захистити життя", – наголосив Зеленський.

Авторами фільму "20 днів у Маріуполі" є режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. На початку повномасштабного вторгнення вони залишалися в Маріуполі й зафіксували початок знищення міста.

Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Вона зібрала 500 тисяч гривень за перший вікенд у прокаті.

Нагадаємо, у січні 2024 року фільм "20 днів у Маріуполі" здобув премію BAFTA.

 

47 дітей захисників та Героїв Тернополя поїхали на відпочинок в оздоровчий табір у Карпати

Понеділок, 11 березня 2024, 13:50

Цими днями 137 дітей українських військовослужбовців поїхали на оздоровчий відпочинок у Карпати. З них 47 – це діти загиблих Героїв та військовослужбовців Тернопільської громади, які зараз стоять на захисті нашої країни.

Відпочивають діти у гірськолижному селищі Славське на Львівщині. Упродовж одинадцяти днів на юних туристів чекає насичена культурно-відпочинкова програма. Зокрема, відвідування екскурсій на водоспади, катання на лижах, купання в басейнах термальних вод, різноманітні оздоровчі процедури, піші походи в гори тощо. Для дітей передбачено чотириразове харчування, цікаві і різноманітні конкурси.

Додамо, виконавчий комітет міської ради виділив для цієї поїздки на перевезення дітей в оздоровчий табір до 350 л пального ГО «СХІД ТА ЗАХІД ЄДИНІ НАЗАВЖДИ».

 

У Теребовлі слідчі затримали водія, причетного до смерті мотоцикліста

Понеділок, 11 березня 2024, 13:42

Дві дорожньо-транспортних пригоди з потерпілими зареєстрували слідчі на дорогах Тернопільщини.

З тілесними ушкодженнями до лікарні звернулася жителька обласного центру. Вона повідомила, що отримала травми в результаті дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилася 8 березня. За словами потерпілої, її близько 7:30 на регульованому пішохідному переході, що на вулиці Микулинецька, збив водій автомобіля "Renault Sandero". На місці пригоди працювала слідчо-оперативна група. Водій попередньо тверезий.

Позбавлення волі на строк від трьох до восьми років загрожує водієві, причетному до автопригоди з летальними наслідками. Аварія трапилася 10 березня о 17:00 у селі Млиниська.

За попередньою інформацією, водій автомобіля ЗАЗ, 1991 року народження, виїхав на смугу зустрічного руху і допустив зіткнення із мотоциклом "Мінськ". Мототранспортом керував 19-річний житель села Кобиловолоки. Молодий чоловік від отриманих травм загинув на місці пригоди.

Водій автівки від проходження тесту на стан алкогольного сп'яніння відмовився. Його затримали згідно зі статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Факти щодо двох автопригод слідчі внесли до ЄРДР відповідно до статті 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На понад 50 тисяч гривень ошукали шахраї жителя Підгаєцької громади

Понеділок, 11 березня 2024, 13:41

Чоловік знайшов оголошення про отримання "допомоги від ООН" у месенджері.

Побачивши інформацію про отримання "допомоги від ООН", житель Підгаєцької громади перейшов за посиланням та зазначив реквізити своєї банківської картки. Згодом йому надійшло повідомлення про списання з рахунку понад 50 тисяч гривень.

Щоб не потрапити у пастку шахраїв, поліцейські рекомендують дотримуватися таких правил: ніколи не переходьте за посиланням в електронних листах, які пропонують вам ввести особисту інформацію, навіть, якщо вам здається, що відправник — ваш банк; переконайтеся, що вебсторінка не містить граматичних помилок або незрозумілих слів. Це може свідчити про те, що сайт — фейковий; не здійснюйте ніяких фінансових операцій та не перераховуйте гроші на невідомі рахунки.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно звертайтеся на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські оперативники викрили чоловіка, причетного до серії майнових злочинів

Понеділок, 11 березня 2024, 13:41

За крадіжки товарно-матеріальних цінностей відповідатиме житель Тернополя. До співробітників Тернопільського районного управління надійшли звернення від представника торгового центру.

Поліцейські встановили, що зловмисник, перебуваючи у приміщенні торгового закладу, таємно виносив товар. Протягом місяця чоловік вчинив сім злочинів. Сума завданих збитків становить близько 5000 гривень. Камера відеоспостереження зафіксувала протиправне.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники кримінальної поліції встановили причетного до серії крадіжок. Це – тернополянин 1968 року народження. Чоловік раніше до кримінальної відповідальності не притягався.

За крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану, передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. Слідчі здійснюють досудове розслідування в рамках кримінального провадження відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

 

Відому російську балерину позбавили громадянства Литви за підтримку Путіна і війни

Четвер, 07 березня 2024, 13:55

Президент Литви Гітанас Науседа позбавив балерину Ілзе Лієпу, яка мешкає в Росії, і бізнесмена, колишнього співробітника КДБ Юрія Кудімова литовського громадянства.

Джерело: агентство BNS

Деталі: Науседа підписав два декрети.

Комісія з питань громадянства в лютому запропонувала президенту позбавити їх громадянства.

Ініціатива позбавити Лієпу громадянства виникла після того, як балерина, яка має литовське і російське громадянство, в інтерв'ю російським ЗМІ засудила поведінку країн Балтії і висловила підтримку президенту РФ Володимиру Путіну і війні Росії проти України.

В той же час громадянство Кудімова мало бути анульоване після того, як департамент державної безпеки Литви вказав, що бізнесмен здобув литовське громадянство, надавши недостовірні відомості про освіту та місце роботи, тобто не повідомивши, що був співробітником радянського КДБ.

Президент Литви Гітанас Науседа позбавив балерину Ілзе Лієпу, яка мешкає в Росії, і бізнесмена, колишнього співробітника КДБ Юрія Кудімова литовського громадянства.

Джерело: агентство BNS

Деталі: Науседа підписав два декрети.

Комісія з питань громадянства в лютому запропонувала президенту позбавити їх громадянства.

Ініціатива позбавити Лієпу громадянства виникла після того, як балерина, яка має литовське і російське громадянство, в інтерв'ю російським ЗМІ засудила поведінку країн Балтії і висловила підтримку президенту РФ Володимиру Путіну і війні Росії проти України.

В той же час громадянство Кудімова мало бути анульоване після того, як департамент державної безпеки Литви вказав, що бізнесмен здобув литовське громадянство, надавши недостовірні відомості про освіту та місце роботи, тобто не повідомивши, що був співробітником радянського КДБ.

Президент Литви Гітанас Науседа позбавив балерину Ілзе Лієпу, яка мешкає в Росії, і бізнесмена, колишнього співробітника КДБ Юрія Кудімова литовського громадянства.

Джерело: агентство BNS

Деталі: Науседа підписав два декрети.

Комісія з питань громадянства в лютому запропонувала президенту позбавити їх громадянства.

Ініціатива позбавити Лієпу громадянства виникла після того, як балерина, яка має литовське і російське громадянство, в інтерв'ю російським ЗМІ засудила поведінку країн Балтії і висловила підтримку президенту РФ Володимиру Путіну і війні Росії проти України.

В той же час громадянство Кудімова мало бути анульоване після того, як департамент державної безпеки Литви вказав, що бізнесмен здобув литовське громадянство, надавши недостовірні відомості про освіту та місце роботи, тобто не повідомивши, що був співробітником радянського КДБ.

 

Росія завдала авіаційно-ракетного удару по Сумах

Четвер, 07 березня 2024, 13:32

Російські військові вдень завдали авіаційно-ракетного удару по місту Суми – пошкоджена цивільна інфраструктура.

Джерело: Сумська ОВА

Дослівно: "7 березня ворог наніс авіаційно-ракетний удар по місту Суми. Пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури. На місці працюють всі необхідні служби. Наслідки атаки росіян уточнюються".

Деталі: Близько 14:43 ЗМІ повідомляли про вибух у місті.

 

Телефонний шахрай, представившись працівником банку, видурив у жительки Збаразької громади майже 57 тисяч гривень

Четвер, 07 березня 2024, 13:31

Поліцейські вкотре застерігають жителів області від шахраїв, які представляються працівниками банку. У жодному разі не довіряйте таким співрозмовникам та не виконуйте їхні рекомендації, щоб не втратити кошти.

У шахрайську пастку таких аферистів потрапила жителька Збаразької громади. Зі слів потерпілої, їй зателефонували начебто із банку. Телефонний незнайомець повідомив, що хтось намагається зняти гроші з її картки. Порадив їй переказати свої заощадження на резервний рахунок. Жінка повірила та виконала усі вказівки невідомого: перерахувала майже 57 тисяч гривень зі своєї картки на вказаний ним рахунок. Після цього співрозмовник поклав слухавку і більше на зв’язок з жінкою не виходив.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом шахрайства.

Поліція наголошує:

-не довіряйте невідомим додзвонювачам;

- у жодному разі не перераховуйте кошти зі своєї картки на невідомі вам рахунки;

-якщо вам телефонують «працівники фінансових установ» та пропонують змінити пароль, розблокувати картку, збільшити терміни її дії тощо і при цьому вимагають повідомити конфіденційну інформацію, у жодному разі не надавайте її;

-будь-які банківські операції краще здійснювати особисто у відділенні банку, а не в телефонному режимі за вказівками невідомих.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі в тролейбусі травмувалася жінка

Четвер, 07 березня 2024, 13:30


До лікарні з тілесними ушкодженнями середнього ступеня тяжкості госпіталізували 69-річну жительку обласного центру. Травми вона отримала в результаті падіння в тролейбусі.

На місці події працювали слідчі. За попередньою інформацією, потерпіла - кондуктор в громадському транспорті. Шостого березня водій електротранспорту марки Škoda 15Tr, виїжджаючи з зупинки на вулиці Київська в напрямку Тарнавського, застосував екстрене гальмування. Кермувальник каже, що зробив так, аби уникнути удару з автівкою, яка проїжджала повз.

У результаті різкої зупинки кондуктор тролейбуса не втрималася та впала. Інші пасажири травм не отримали. У водія взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до статті 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Друг просить гроші у борг: правоохоронці застерігають від шахрайської пастки

Четвер, 07 березня 2024, 13:28


Поліцейські нагадують, якщо знайомий просить позичити гроші у месенджері – не поспішайте перераховувати кошти. За такою схемою аферисти зламують облікові сторінки користувачів соціальних мереж і виманюють гроші. Потерпіли від рук шахраїв житель Білецької громади та тернополянка.

25-річний мешканець Тернопільського району побачив у соціальній мережі оголошення знайомої, яка, начебто, потребувала матеріальної допомоги. Чоловік хотів допомогти їй та на вказаний банківський рахунок здійснив транзакцію у розмірі 2000 гривень. Згодом стало відомо, що насправді акаунтом жінки скористалися шахраї.

Майже 10 000 гривень втратила 26-річна місцева жителька. Вона отримала повідомлення від подруги, яка просила позичити кошти. Без жодних вагань заявниця перерахувала гроші на банківську картку, згадану в меседжі. Лише за деякий час потерпіла зрозуміла, що поповнила гаманець аферистів.

За фактом шахрайства працівники поліції розпочали кримінальні провадження відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре застерігають: якщо ви отримали подібне повідомлення, зв’яжіться з людиною особисто і запитайте чи дійсно вона потребує допомоги. Щоб захистити свій обліковий запис у соціальні мережі - встановіть двофакторну аутентифікацію.

Якщо ви все ж таки стали жертвою шахрайства, телефонуйте на лінію «102» або самостійно зверніться у відділення поліції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопіль передав для захисників на фронт ще п’ять одиниць розвідувальної техніки

Четвер, 07 березня 2024, 13:27

Цього тижня Тернопільська міська рада для захисників військової частини, що  створена на базі Тернополя, вчергове передала додаткове розвідувальне обладнання.

На звернення військових, міська рада закупила і передала в рамках програми громади «Обороноздатність» п’ять квадрокоптерів DJI Mavic 3T загальною вартістю понад 975 002,10 грн.

Нагадаємо, минулого тижня Тернопільська міська рада передала на баланс військових частин та поліції розвідувальної техніки на суму понад 4,6 млн грн (дрони FPV, тепловізори, радіостанції).

Додамо, у Тернополі діє Реєстр переданої допомоги від Тернопільської міської ради Збройним силам України, ознайомитись з яким можна у розділі «Е-сервіси».

 

Тернопіль передав 50 FPV дронів для спецпідрозділу управління Національної поліції

Четвер, 07 березня 2024, 13:26

6 березня Тернопільська міська рада передала партію обладнання для бійців одного зі спеціальних підрозділів управління Національної поліції Тернопільської області.

Так, на запит командира підрозділу Тернопільська міська рада безоплатно передала на баланс квадрокоптери FPV SAG 7/IX в кількості 50 шт на загальну вартість 667 500 грн.

Обладнання придбали в рамках програми обороноздатності з метою підтримання військових формувань на належному рівні, необхідному для виконання бойових завдань.

Нагадаємо, переглянути усю допомогу, яку Тернопільська міська рада надає Збройним силам України, можна у Реєстрі переданої допомоги у розділі «Е-сервіси».

 

У Чорткові гість обікрав господиню помешкання

Середа, 06 березня 2024, 13:21


Про крадіжку мобільного телефона слідчим Чортківського районного відділу поліції повідомила місцева мешканка. Жінка розповіла, що засіб зв'язку, ймовірно, зник після того, як у неї побували двоє чоловіків.

За словами потерпілої, до неї на початку лютого зайшли в гості знайомі. Проте після того, як вони залишили помешкання, щез і телефон вартістю в чотири тисячі гривень.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники поліції встановили особу крадія і його місцеперебування. Підозрюваний - чортківчанин 1998 року народження. Він у скоєному зізнався. Каже, що взяв телефон для власного користування. Проте не зміг його розблокувати й здав знайомому, аби той допоміг. Як тільки товариш увімкнув мобільний та повернув його, до підозрюваного прийшли працівники поліції.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 4 статті 185 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Аферист видурив у жительки Тернопільського району понад 120 тисяч гривень

Середа, 06 березня 2024, 13:16


До співробітників Тернопільського районного управління поліції звернулася жителька одного з сіл району і повідомила про шахрайські дії, вчинені щодо неї невідомою особою, з якою вона познайомилася в соціальних мережах. Невідомий видурив у потерпілої 122 тисячі гривень.

Зі слів заявниці, чоловік запевняв, що є громадянином США, обіцяв їй заміжжя, але в якийсь момент став скаржитися, що у нього важкохвора матір на лікування якої потрібні гроші. Жінка вирішила допомогти майбутньому чоловікові й на його прохання перерахувала на банківські картки гроші. Щойно «іноземець» отримав переказ, враз перестав виходити на зв'язок.

Поліцейські вживають заходів задля встановлення особи, причетної до шахрайських дій. За даним фактом розпочато кримінальне провадження – стаття 190 ККУ.

Поліцейські застерігають краян не вестися на обіцянки невідомих осіб, не довіряти їм, і, тим більше, за жодних обставин не перераховувати їм кошти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Очікуючи на допомогу, тернополянин втратив гроші

Середа, 06 березня 2024, 13:14


51-річний житель Тернополя звернувся за допомогою до працівників поліції. Він повідомив, що потрапив у пастку шахраїв.

За словами потерпілого, 5 березня йому у месенджер "Viber" надійшло повідомлення про надання допомоги від ООН. У тексті було посилання, перейшовши за яким його перекинуло у застосунок однієї із фінансових установ. Чоловік одразу заповнив форму у застосунку - зазначив усі особисті дані та вказав номер картки, дату та код, вказані на ній. За деякий час отримав сповіщення, але не про надходження, а про списання коштів.

З його електронного гаманця невідомі зняли всі гроші - це майже 19 тисяч гривень. Вирішується питання про внесення даного факту в ЄРДР відповідно до статті 190 ККУ.

Працівники поліції щодня нагадують, як розпізнати шахраїв на те потрапити в їхні пастки. На жаль, люди продовжують вірити аферистам та втрачати все.

Запам'ятайте, ніколи не вводьте особисті дані, такі як номери соціального страхування, банківські реквізити або паролі, використовуючи ненадійні джерела. Державні органи не запитують конфіденційну інформацію. Перевіряйте вірогідність посилань, адже навіть одна зайва буква в електронній адресі свідчить про фейковий сайт. Інформацію про будь-яку допомогу потрібно шукати лише на офіційних вебресурсах!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають від продавців-шахраїв: житель Тернополя перерахував за неіснуючий товар понад 26 тисяч гривень

Середа, 06 березня 2024, 13:13


Перерахував усю суму наперед за замовлений планшет та мобільний телефон житель Тернополя. Проте товар не отримав. За фактом шахрайства дізнавачі Тернопільського райуправління поліції розпочали кримінальне провадження.

Як встановили поліцейські, потерпілий знайшов в Інтернеті оголошення про продаж планшета та телефона. Зв’язався з продавцем, який повідомив, що відправить товар після оплати. Тернополянин перерахував гроші, але товар так і не отримав. Продавець видалив усю переписку з покупцем та більше на зв’язок не виходив.

Поліцейські проводять оперативно-розшукові заходи для встановлення особи шахрая.

Правоохоронці вкотре закликають жителів області бути обережними при купівлі товарів в Інтернеті. Перед тим, як перераховувати гроші, необхідно пошукати відгуки про продавця, інтернет-магазин. Краще здійснювати замовлення з послугою післяплати, щоб у разі шахрайства мати можливість повернути гроші.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Нещасний випадок розслідують тернопільські поліцейські

Середа, 06 березня 2024, 13:10

5 березня о 16:50 год. на лінію «102» надійшло повідомлення від очевидців про падіння жінки з вікна багатоповерхівки. Подія трапилася на вулиці Іллі Рєпіна. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група та екстрена медична допомога.

Від отриманих травм тернополянка померла на місці події. Загибла – жителька обласного центру 1972 року народження. Як з’ясувалося, жінка з власної необережності випала з вікна балкону, що на восьмому поверсі.

Правоохоронці дану подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 115 Кримінального кодексу України з поміткою «нещасний випадок».

Триває розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ще понад 3,6 млн грн виділено для реконструкції та ремонтів у школах та садочках Тернополя

Середа, 06 березня 2024, 13:06

6 березня на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про використання коштів бюджету розвитку для реконструкції, реставрації, капітального ремонту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Спрямовано кошти у сумі 1 854 000 грн для придбання основних засобів, а також здійснення реконструкції, реставрації, капітального ремонту в закладах дошкільної освіти, зокрема, для ТЗДОЯС №№3,5, 32.

Ще 1 801 000  грн. (один мільйон вісімсот одна тисяча гривень 00 копійок) для придбання основних засобів, а також для здійснення капітального ремонту в закладах загальної середньої освіти:

· ТЗОШ І-ІІІ ступенів №4 – на придбання основних засобів;

· ТЗОШ №13 ім. Андрія Юркевича – на капітальний ремонт-влаштування огорожі спортивного майданчика;

· ТАЛ «Генезис» – на придбання основних засобів та на капітальний ремонт системи опалення-усунення аварійної ситуації.

Нагадаємо, у лютому виконком також виділив понад 5,1 млн грн для реконструкції та ремонтів у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Тернополя.

 

ЗМІ: Літак рейсом до Кутаїсі приземлився в Румунії через бійку між грузинами та росіянами

Вівторок, 05 березня 2024, 15:05

Літак авіакомпанії Wizz Air, що виконував рейс з німецького міста Меммінген до грузинського Кутаїсі, здійснив вимушену посадку в Румунії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Netgazeti.

Причиною екстреної посадки став конфлікт між пасажирами під час польоту, який переріс у фізичну сутичку.

Джерела видання повідомляють, що між грузинськими і російськими пасажирами сталася сутичка, в ході якої останні отримали тілесні ушкодження.

Через це літак одразу приземлився в Румунії. Після приземлення поліція вивела з літака усіх учасників бійки.

Нагадаємо, у лютому під час трансатлантичного перельоту в літаку Boeing 787 Dreamliner перестали працювати майже всі туалети, що змусило пілотів розвертатися та повернутись в аеропорт Амстердама.

Перед цим рейс угорського лоукостера Wizz Air з грузинського Кутаїсі до Барселони розвернули назад через повідомлення про нібито вибухівку на борту.

 

Ще 70 дронів FPV передала Тернопільська міська рада для захисників

Вівторок, 05 березня 2024, 14:45

5 березня Тернопільська міська рада спрямувала ще партію дронів FPV для військовослужбовців Збройних сил України.

Так, враховуючи звернення військових спрямовано ще 70 дронів FPV SAG 7/IX в комплекті на загальну вартість 934 500 грн.

Додамо, ці безпілотники придбали та передали в рамках програми Тернопільської громади «Обороноздатність» на 2024 рік.

Переглянути детальну інформацію про те, як місто допомагає ЗСУ можна у Реєстрі переданої допомоги у розділі «Е-сервіси».

 

У Тернополі розпочали роботи щодо пониження ділянок перед пішохідними переходами

Вівторок, 05 березня 2024, 14:39

Наше місто активно впроваджує проєкт «Тернопіль – місто без бар’єрів» для забезпечення безбар’єрного середовища та комфортних умов життя для всіх мешканців. Одним із ключових заходів цього проєкту є пониження ділянок перед пішохідними переходами, що полегшить рух людей з інвалідністю, батьків з колясками, маломобільних громадян та усіх жителів.

Зокрема, наразі роботи розпочали на двох локаціях:

  • ділянка на переході вул. Романа Шухевича – просп. Степана Бандери;
  • ділянки на переході вул. Вояків Дивізії «Галичина» – просп. Степана Бандери.

На цих об'єктах працівники підрядної організації розбирають асфальтобетонне покриття тротуару, демонтують бордюрів, після чого буде влаштовуватись щебенево-піщана основа.

Додамо, місто активно взаємодіє з громадськістю та експертами з питань доступності, щоб забезпечити максимально ефективну реалізацію проєкту та врахувати потреби різних соціальних груп.

 

Знайомство в соціальній мережі обернулося для мешканки області втратою власних коштів

Понеділок, 04 березня 2024, 14:17

До працівників бережанської поліції звернулася жителька району та повідомила про те, що чоловік з яким вона познайомилася в соціальній мережі, заволодів її грошима .

Зі слів заявниці, віртуальне знайомство тривало майже рік.  Аферист розповів, що сам родом зі США, також повідомив, що працює по контракту на закритому об’єкті  в Сирії.

Гроші згодом попросив, аби мати змогу приїхати до неї на зустріч, розповідав, що наразі не може вивести власні кошти з рахунку саме в країні де працює. Жінка повірила, що він одразу віддасть їй готівку при зустрічі і  через банк перерахувала понад 38 тисяч гривень. На цьому листування завершилося. Тоді потерпіла збагнула, що потрапила у шахрайську пастку і звернулася до поліції.

Відомості за фактом шахрайства внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно статті 190 ККУ. Слідчі встановлюють усі обставини.

Поліцейські застерігають краян від необдуманих вчинків, особливо, коли справа стосується грошей.  Не вступайте в довірливу розмову, переписку з невідомими особами в мережі. Ігноруйте зайві запити на переписку від незнайомців та у жодному разі не перераховуйте їм гроші.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Кременеччині легкове авто врізалося в трактор

Понеділок, 04 березня 2024, 14:12

У важкому стані до хірургічного відділення бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала чоловіка. Травми він отримав у результаті дорожньо-транспортної пригоди.

На місце злочину виїжджала слідчо-оперативна група. Аварія трапилася 3 березня близько 18:30 на автодорозі "Кременець–Ржищев", а саме у межах села Катеринівка.

За попередньою інформацією, 56-річний потерпілий - водій автомобіля "Skoda Octavia". Він, керуючи транспортним засобом, не обрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої ситуації та допустив виїзд на смугу зустрічного руху, де зіткнувся із трактором "John Deere" із навісними дисками для обробітку ґрунту.

У обох кермувальників взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Трьом членам злочинної групи, які продавали підроблену валюту, слідчі Тернополя оголосили підозру та обрали запобіжний захід

Понеділок, 04 березня 2024, 14:08

Збут підробленої іноземної валюти у складі організованої злочинної групи, створеної на етнічній основі із міжрегіональними зв’язками, інкримінують слідчі Тернопільщини трьом жителям Київської області. Двоє із підозрюваних - уродженці країн Кавказу. Фальшиву американську валюту підозрювані реалізовували по західних областях України.

Інформацію про те, що в Тернополі невідомі через обмінні пункти намагаються збути фальшиві стодоларові купюри, отримали оперативники краю.

Співробітники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими Тернопільського райуправління поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури почали перевіряти її.

У жовтні оперативники разом із бійцями роти поліції особливого призначення Київщини провели у житлових та нежитлових приміщеннях Обухова, які належали підозрюваним, дев'ять санкціонованих обшуків.

Серед вилученого: високоякісна підроблена валюта, яку навіть не розпізнавав спеціальний детектор, 2,5 кілограма коноплі, зброя, набої, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, сім-картки.

Слідчі з'ясовують, звідки зловмисники брали фальшиву валюту, а також де вона виготовлялася.

Чоловікам оголосили підозру відповідно до частини 3 статті 28 та ч. 3 ст. 199 КК України, двом обрали запобіжний захід - тримання під вартою з можливістю внесення застави. Питання щодо третього вирішується.

За фактом вилучення зброї та наркотичних засобів, після проведення відповідних судових експертиз, вирішуватиметься питання про повідомлення підозри фігурантам згідно з ст.ст.263(незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), 309 (незаконне зберігання наркотичних засобів) КК України. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Пам’ятайте: матеріальні виплати від держави – можливість потрапити у чергову шахрайську пастку

Понеділок, 04 березня 2024, 14:07

Кількість випадків шахрайської схеми щодо отримання грошової допомоги дедалі зростає. Аферисти використовують фейкові повідомлення нібито із застосунку «Дія» або інших організацій та фондів. У соціальних мережах зловмисники розсилають і публікують дописи із фішинговими посиланнями, а громадяни переходять за ним та надають свої конфіденційні дані шахраям. 62-річний тернополянин хотів отримати кошти, натомість втратив їх.

8000 гривень виманили аферисти у місцевого жителя. Чоловіку прийшлося звертатися за допомогою до працівників поліції. Як з’ясувалося, оголошення про виплати від держави тернополянин побачив в одному із месенджерів. Далі потерпілий перейшов за посиланням, щоб оформити заявку. Після того, як чоловік ввів реквізити банківського рахунку, отримав сповіщення про списання грошей з електронного гаманця.

Слідчі дану подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці застерігають жителів області бути більш пильними та обачними. Аби не потрапити на гачок шахраїв, дотримуйтеся наступних правил:

  • перевіряйте вірогідність повідомлення на офіційних джерелах;
  • перегляньте профіль сторінки з якої ви побачили оголошення. Зверніть увагу на дату створення акаунту, наявність будь-яких попередніх дописів, активність користувачів;
  • з обережністю ставтеся до меседжів, що просять надати особисту інформацію. Запам’ятайте: номер картки, CVV-код, PIN-код – це конфіденційні дані, які не можна повідомляти нікому!
  • не переходьте за посиланнями із сумнівних повідомлень та не залишайте жодну особисту інформацію через форми анкетування чи опитування;
  • не вводьте на підозрілих сайтах логіни та паролі від додатків банків й паролі підтвердження операцій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

Понад 47 тисяч гривень втратила жителька Теребовлянщини, спокусившись на онлайн-заробітки.

Понеділок, 04 березня 2024, 14:05

У соціальних мережах та телефонних месенджерах поширюється повідомлення про онлайн-заробіток. Людям обіцяють великий дохід за примітивну роботу в мережі. Поліцейські нагадують, це - шахраї.

Невідомі обіцяють чималий дохід за написання коментарів в соціальних мережах, поширення повідомлень, перегляди відео. Також жертвам пропонують викуповувати товар, вкладати гроші до фондових бірж, клеїти конверти, скручувати ручки.., словом, чого тільки не придумують лиш би залізти в чужу кишеню. А люди, як не дивно, ведуться на пропозиції, бо тверезо оцінити ризики ніколи, адже перед очима захмарні прибутки, обіцяні шахраями.

До співробітників відділення поліції №3 міста Теребовлі надійшло повідомлення від місцевої жительки про те, що невідома особа під приводом надання заробітку заволоділа її грошима в сумі понад 47 тисяч гривень. Як з’ясувалося, жінка в інтернеті знайшла оголошення про роботу онлайн. Зв’язалася з «роботодавцем». Їй запропонували надати реквізити банківських карт, аби туди згодом могли надходити кошти за виконану роботу. Заробітків потерпіла не дочекалася, а її гроші з банківських гаманців зникли.

Поліцейські розпочали кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу.

Пропозиція онлайн-заробітку від невідомих – це найпоширеніша схема шахрайства, - вкотре нагадують правоохоронці і застерігають громадян не довіряти таким оголошенням та не вестися на сумнівні пропозиції. Якщо вам надійшли подібного змісту повідомлення– не відкривайте їх, видаляйте. Обов’язково розкажіть про такий вид афер своїм рідним та знайомим. Подбайте про свою фінансову безпеку та бережіть свої заощадження!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За пропозицію неправомірної вигоди жителю Кременецького району загрожує до чотирьох років позбавлення волі

Понеділок, 04 березня 2024, 14:01


Чоловік хабарем намагався вирішити питання непритягнення його до адміністративної відповідальності за завідомо неправдивий виклик поліції.

Співробітники сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №2 міста Ланівці отримали повідомлення про те, що допомоги потребує житель села Бодаки. Виїхавши на місце події, з’ясувалося, що заявник через небажання повертати знайомому 800 гривень боргу, вирішив викликати поліцію.

Розуміючи, що виклик поліцейських був завідомо неправдивий, молодик став пропонувати правоохоронцям тисячу доларів неправомірної вигоди, аби не бути притягненим до відповідальності за статтею 183 КУпАП. Факт корупційного злочину задокументувала слідчо-оперативна група.

Щодо зловмисника розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 369 ККУ та складено адміністративний протокол за статтею 183 КУпАП. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У лютому контролери виявили 324 порушення, які здійснили пасажири у громадському транспорті Тернополя

Понеділок, 04 березня 2024, 12:49

Контролери КП «Тернопільелектротранс» спільно з інспекторами муніципальної інспекції продовжують здійснювати посилений контроль за оплатою пасажирами проїзду в громадському транспорті Тернополя, зокрема, в частині відповідальності за безквитковий проїзд.

Так, впродовж лютого контролери здійснили 4117 щоденних перевірок у пасажирському громадському транспорті, з яких близько 1800 – в автобусах комунальної та приватної власності.

За цей період виявлено 324 порушення, які здійснили пасажири у міському громадському транспорті.

З громадянами, котрі намагалися сплатити за проїзд готівкою, було проведено роз’яснювальну роботу щодо оплати проїзду банківськими картками, неперсоніфікованими електронними проїзними квитками або «Соціальною картою тернополянина».

В ході перевірки виявлено також пасажирів, котрі оплачували проїзд не власними персоніфікованими електронними квитками, такі картки вилучені. Загалом контролери оштрафували 127 пасажирів.

Звертаємо увагу, що контроль оплати проїзду пасажирами у громадському транспорті Тернополя здійснюватиметься й надалі.

Контрольною службою постійно змінюється локація та місця проведення перевірок, що дозволяє охопити при перевірках усі маршрути громадського транспорту.

 

У Тернополі відбувся XX обласний конкурс юних піаністів імені українського композитора Василя Барвінського

Понеділок, 04 березня 2024, 12:41

24 та 25 лютого у Тернополі відбувся обласний конкурс юних піаністів імені нашого земляка, талановитого українського композитора, патріота – Василя Барвінського.

Оргкомітет конкурсу отримав 54 заявки на участь у ювілейному мистецькому змаганні. Це учні мистецьких шкіл з міст: Збаража, Острова, Мельниці-Подільської, Чорткова, Шумська, Кременця, Гусятина, Ланівців, Товстого, Теребовлі, а також закладів: Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи Ігоря Герети, ТМШ №2 ім. М.Вербицького, ТМШ №1 ім. В.Барвінського.

Цьогоріч конкурс проводився наживо. Впродовж двох днів журі прослуховувало конкурсні програми учасників.

24 лютого змагались юні піаністи молодшої вікової категорії. Вони виконували три твори. Обов’язковою вимогою конкурсу є виконання твору Василя Барвінського для всіх вікових категорій, а також твір українського композитора.

25 лютого свою конкурсну програму демонстрували діти середньої та старшої вікових категорій.

Для всіх учасників оргкомітет підготував цікаві сувеніри, буклети, дизайнерські дипломи.

Переможці та номінанти отримали подарунки і дипломи лауреатів.

Викладачів, які підготували конкурсантів, нагородили дипломами під гучні аплодисменти їхніх вихованців.

Володарка ГРАН-ПРІ, якою стала учениця 7 класу ТМШ №1 ім. Василя Барвінського, – Христина Карашкевич (викл. Любов Крива), була нагороджена цікавою колекцією книг від видавництва «Богдан» та метрономом, який буде слугувати їй в подальших підготовках до виступів на престижних конкурсах та фестивалях.

 

На Збаражчині поховали 30-річного захисника Віталія Маслова (фото)

П'ятниця, 01 березня 2024, 11:03

На Збаражчині поховали 30-річного захисника Віталія Маслова (фото)
29 лютого Збаражчина провела в останню дорогу ще одного Героя – Віталія Маслова.

30-річний воїн з села Нижчі Луб'янки загинув 25 лютого поблизу населеного пункту Залізне Донецької області внаслідок поранення від удару керованої авіаційної бомби.

Віталій Маслов служив водієм відділення зв'язку взводу управління мінометної батареї стрілецького батальйону.

"Війна із російським агресором перекреслила молоде, сповнене планів і мрій життя, поселила нестерпний біль у материнське серце. Ми завжди будемо пам'ятати героїзм та мужність нашого земляка, його відданість Україні і своєму народу, за який поліг на полі бою. Нехай Господь обійме його душу у Царстві Небесному. Вічна слава Герою!", – повідомили у Збаразькій міській раді.

Читайте також: Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним

Навіки 35: у Заліщицькій громаді попрощались з військовим Василем Джумаком

Прощання з Віталієм Масловим, фото: Збаразька міська рада

429686262_833437682154158_7614785381206943348_n.jpg

429850101_833437708820822_123512007512696428_n.jpg

429673575_833437845487475_1747359067616684568_n.jpg

429673651_833438188820774_8466565756664851727_n.jpg

429686355_833438235487436_1385932709486233598_n.jpg

429803205_833437328820860_2334261349330714014_n.jpg

429683984_833438718820721_881813368641449188_n.jpg

429690297_833437552154171_5062355893544459817_n.jpg

429880003_833439235487336_3365791549907077098_n.jpg

429865026_833440195487240_5274284258288507036_n.jpg

429657998_833446035486656_8105697851626518397_n.jpg

429772834_833446845486575_6618454382159239833_n.jpg

429672420_833446945486565_3023649190302121567_n.jpg

 

Помер відомий тернопільський вчений Йосип Гушулей

Четвер, 29 лютого 2024, 10:29

Помер відомий тернопільський вчений Йосип Гушулей
28 лютого на 83 році життя відійшов у вічність відомий український вчений, доктор педагогічних наук, професор Гушулей Йосип Миколайович.

Впродовж багатьох років чоловік працював деканом інженерно-педагогічного факультету ТНПУ, завідувачем, професором кафедри сфери обслуговування, технологій та охорони праці.

"Професійна діяльність Йосипа Миколайовича значною мірою пов’язана з Тернопільським національним педагогічним університетом імені Володимира Гнатюка. Педагогічним працівникам і науково-педагогічним фахівцям відомі його праці в галузі технологічної освіти.

Сумуємо і висловлюємо щирі співчуття рідним і друзям покійного. Разом із колективом ТНПУ співчуття висловлюють випускники різних літ, освітянська та наукова спільнота", – йдеться у дописі на Фейсбук-сторінці університету.

 

Навіки 35: у Заліщицькій громаді попрощались з військовим Василем Джумаком

Четвер, 29 лютого 2024, 10:27

Навіки 35: у Заліщицькій громаді попрощались з військовим Василем Джумаком
28 лютого Заліщицька громада провела в останню дорогу Василя Джумака.

Життя 35-річного захисника обірвалось на фронті.

Біля домівки військового зібралися рідні, друзі, побратими, представники влади, духовенство та небайдужі жителі міста.

"Рідні втратили близьку людину, а наша громада і вся Україна – хороброго воїна, патріота своєї держави. То ж ми маємо жити так, щоб бути гідними пам’яті Василя та усіх наших захисників. Василю Джумаку залишилось назавжди – 35… Вічна шана і слава!, – повідомили у Заліщицькій міській раді.

Читайте також: Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним

На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов

429567997_817261027108186_2897754491154978889_n.jpg

430229125_817261123774843_5304235053992771365_n.jpg

429568124_817261447108144_8772052954035520726_n.jpg

430315255_817261157108173_1664425123660833397_n.jpg

 

Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним

Четвер, 29 лютого 2024, 10:25

Трагічний випадок забрав життя: на Збаражчині попрощались з військовим Романом Ющишиним
28 лютого мешканці Збаразької громади попрощались з уродженцем села Зарубинці, захисником України Романом Ющишиним.

Чоловік майже два роки воював із російським загарбником у 68-ій єгерській бригаді.

У листопаді 2023-го прийшов додому у відпустку підлікуватись.Та, на жаль, 25 лютого трагічний випадок забрав його життя. Воїн не дожив до свого 50-ліття, яке мав відзначити 21 вересня. У захисника залишились доньки та однорічний внучок.

Чин похорону відбувся у церкві Святого Івана Богослова у Зарубинцях. Поховали захисника України на сільському цвинтарі.

"Вічна шана мужньому воїну, який на російсько-українській війні відстоював цілісність і незалежність нашої держави", – зазначили на Фейсбук-сторінці Збаразької міської ради.

Читайте також: На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов

429661209_832789895552270_8784437776842717744_n.jpg

429668083_832789475552312_2325854841943392023_n.jpg

429685263_832790082218918_8299762693314789251_n.jpg

429761477_832789575552302_3679189178362561598_n.jpg

429679249_832791352218791_6677668307388736533_n.jpg

429948520_832791495552110_7176109250102991216_n.jpg

428598605_832793288885264_4384573541278185554_n.jpg

429672571_832793762218550_4401856461259248382_n.jpg

 

Ангели, які наближають перемогу: у Тернополі відкрили виставку військового священника Олександра Левчука (фоторепортаж)

Четвер, 29 лютого 2024, 10:24

Картини із серії «Українські ангели» Олександр Левчук почав створювати на другий день після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

– Це наш цвіт! Це люди, які могли вторити майбутнє України! Така вже історія. Нашій нації, схоже, було суджено жити у період історичних перепуть. У цих роботах я хотів показати, що прості люди стають нашими героями, а не великі начальники. Вони не жаліють себе, а воюють з гордістю та звитягою. Українські герої пішли в бій з мирного життя, у якому присутні, на жаль, корупція, свавілля та інші злі речі. Наші воїни зберігають оту святість, оту відданість своїй державі, –наголосив капелан Олександр Левчук.

Чимало його колег, волонтерів та студентів прийшло на відкриття виставки. Серед них – художник Микола Шевчук.

– Сьогодні маємо дуже сонячний день. Тепло на душі не тільки від сонячного проміння, а від духовного проміння кожного з вас, хто прийшов на цю виставку. Отче Олександре, щирий вам поклін та дяка за вашу працю! Господь у свій час призиває кожного для своєї роботи. Отець Олександр покликаний служити словом Божим в храмі, але і пензлем він також несе Божу правду, пише український літопис для майбутнього покоління,  зазначив Микола Шевчук.

Виставку ікон організував центр ЮНЕСКО за підтримки Тернопільської міської ради.

Відвідати експозицію можна до 8 березня в Українському домі за адресою: м. Тернопіль. Бульвар Шевченка 27.

 

Зеленський підписав з Албанією угоду про дружбу і співробітництво

Середа, 28 лютого 2024, 11:55

Зеленський підписав з Албанією угоду про дружбу і співробітництво
ФОТО ОП

Президент Володимир Зеленський та глава албанського уряду Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між двома країнами.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на пост Зеленського у Telegram

Деталі: За словами українського президента, цей документ сприятиме розвитку співпраці двох країн та зміцненню позицій України в Балканському регіоні.

На зустрічі у Тирані сторони обговорили також оборонні потреби України та можливість спільного виробництва озброєнь.

Пряма мова Зеленського: "З перших днів повномасштабного вторгнення Албанія підтримувала Україну, нашу боротьбу за свободу й територіальну цілісність… Дякуємо уряду та народу Албанії, ніколи не забудемо теплого ставлення вашого суспільства до українців!".

Деталі: В ОПУ уточнили, що, згідно з договором, Україна та Албанія розвиватимуть взаємовигідне співробітництво в галузі торгівлі, економіки, науки й технологій, культури, освіти, охорони здоров’я, засобів масової інформації, туризму та спорту.

Також співпрацюватимуть у сфері охорони довкілля, застосування екологічно чистих технологій та раціонального використання природних ресурсів. Передбачається і встановлення комерційних контактів між державними і приватними підприємствами та організаціями двох держав.

Україна й Албанія забезпечуватимуть розширення контактів між громадянами та державними й недержавними організаціями, профспілками, навчальними та культурними закладами, молодіжними і спортивними організаціями двох держав.

Також сторони співпрацюватимуть у питаннях боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею, торгівлею людьми і контрабандою всіх видів.

Передісторія:

 

Понад 91 тисячу гривень вкрав «працівник банку» у тернополянки

Середа, 28 лютого 2024, 11:45

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
Довірлива тернополянка потрапила до рук шахраїв.

З її рахунку зникла 91 тисяча гривень.

«З заявою до працівників Тернопільського районного управління поліції 6 листопада звернулася потерпіла. Провірена схема, за якою діють всі аферисти вкотре спрацювала: лунає дзвінок, невідомий чоловік представляється працівником банку. Спочатку аферист ввійшов в довіру, дізнався якомога більше інформації про картковий рахунок, а потім спонукав жертву переводити гроші на інші рахунки», - зазначили у поліції Тернопільської області.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

 

Судитимуть тернополян, які вимагали хабар з військового: обіцяли службу у ТЦК в Тернополі

Середа, 28 лютого 2024, 11:41

Судитимуть тернополян, які вимагали хабар з військового: обіцяли службу у ТЦК в Тернополі
З військового вимагали хабар двоє жителів Тернополя.

Чоловіки хотіли отримати від військовослужбовця 6 тисяч доларів за можливість проходити службу при обласному ТЦК, а не у зоні проведення бойових дій.

«Чоловіків затримали під час отримання коштів. У ході проведення оперативних заходів силовики з'ясували, що до протиправного причетні двоє осіб – старший лейтенант однієї із військових частин, а за сумісництвом депутат територіальної громади, та житель Тернополя», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Чоловіки запропонували військовослужбовцю, який працював у роті охорони Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, уникнути поїздки в зону бойових дій.

"Бізнесмени" розповіли, що мають друзів серед керівного складу РТЦК і запевнили, що проблем із виготовленням документів не буде. Свої послуги вони оцінили у 6000 доларів США.

Депутата та його спільника затримали після того, як вони отримали неправомірну вигоду.

У поліції розповіли, що слідчі зібрали достатню кількість доказів щодо діяльності чоловіків, завершили досудове розслідування, а матеріали з обвинувальним актом скерували до суду.

Чоловікам повідомили про підозру відповідно до частини 2 статті 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою) та частини 2 статті 369-2 (зловживання впливом) ККУ.

За корупційні оборудки чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

 

427462483_713984804256494_2800754271022962971_n.jpg

421843862_713984824256492_6598930117111009205_n.jpg

 

Судитимуть львів'янина, якого впіймали на Тернопільщині з підробленим посвідченням водія

Середа, 28 лютого 2024, 11:41

Судитимуть львів'янина, якого впіймали на Тернопільщині з підробленим посвідченням водія
Житель Львівщини понесе кримінальну відповідальність за використання підробленого документа.

Під час зупинки автотранспорту 36-річний водій пред'явив співробітникам патрульної поліції у Бережанах посвідчення водія, яке виявилося фальшивим. Дізнавачі розпочали кримінальне провадження за фактом використання завідомо підробленого документа.

"У ході досудового розслідування водієві було оголошено підозру за частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу. Матеріали кримінального провадження скеровано до суду", – повідомили у Нацполіції краю.

Правоохоронці працюють над встановленням осіб, які виготовили фальшиві документи. За використання підробленого посвідчення львів’янину загрожує штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян, арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

"Єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія – це індивідуально пройти процедуру отримання послуги в сервісному центрі МВС. Не шукайте незаконних шляхів отримання водійських документів. Пам’ятайте, за це передбачена кримінальна відповідальність", – наголосили у ГУ НП.

 

У будь-який момент могла задихнутися, – львівські лікарі врятували 2-місячну крихітку з Тернопільщини

Середа, 28 лютого 2024, 11:38

У будь-який момент могла задихнутися, – львівські лікарі врятували 2-місячну крихітку з Тернопільщини
У Львові врятували двомісячну крихітку, яка не могла дихати і два тижні перебувала на апараті штучної вентиляції легень.

Веронічка з Тернопільщини народилася передчасно – на 37-му тижні вагітності. Перші три тижні життя дівчинка була цілком здоровою, а потім раптом з'явилися хрипи та ускладнене дихання.

Тернопільські медики діагностували немовляті пневмонію і почали лікування. Проте дитинці лише гіршало – стало складно ковтати та дихати.

Лікарі зробили КТ і виявили, що на корені язика дитини утворилася велика кіста – розміром 1 см 3 мм. Вона поступово росла. А це – ризик для життя, адже у будь-який момент крихітка могла задихнутися. Новоутвір потрібно було негайно видаляти. Для виконання операції дитину скерувати до Львова – у Лікарню Святого Миколая.

"Спеціалісти одразу провели Веронічці бронхоскопію. Поступово набряк горла у маляти почав збільшуватись – дівчинці ставало все важче дихати. Лікарям довелося ввести інтубаційну трубку, підключити крихітку до апарату штучної вентиляції легень та ввести у стан медикаментозної коми. За життя дівчинки боролась команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Та перш ніж виконати термінову операцію з видалення кісти, лікарям довелося провести Веронічці переливання крові – через низький рівень гемоглобіну", – повідомили на Фейсбук-сторінці медзакладу.

Задля порятунку крихітки спеціалісти Дитячої Лікарні Святого Миколая об’єднали свої зусилля з колегами Лікарні Святого Пантелеймона. Разом лікарі успішно видалили новоутвір та розблокували дихальні шляхи немовляти. Дівчинка вже повністю одужала і повернулася з батьками додому.

Читайте також: У Тернополі лікарі вийняли серце військового, щоб врятувати йому життя

429676532_122148606716086720_2054802133332499572_n.jpg

429679263_122148606650086720_3081622209791070861_n.jpg

429683377_122148606632086720_1768637136316241720_n.jpg

 

На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов

Середа, 28 лютого 2024, 11:36

На фронті загинув 30-річний воїн зі Збаразької громади Віталій Маслов
Збаражчина втратила на війні ще одного Героя.

25 лютого загинув 30-річний солдат з села Нижчі Луб'янки Віталій Маслов. Захисник отримав смертельні поранення поблизу населеного пункту Залізне Донецької області.

Трагічну звістку повідомив у Facebook міський голова Роман Полікровський.

"Щиро співчуваємо рідним та близьким Віталія. Вічна слава мужньому воїну, який віддав життя за наше гідне майбутнє.

Зустріч Героя відбудеться, у середу, 28 лютого, у Сквері Героїв о 14 год. Після цього траурний кортеж прослідує у рідну оселю в с. Нижчі Луб'янки, де відбудеться парастас. Про час і місце проведення чину похорону буде повідомлено додатково", – написав мер.

 

Двом довгожителькам з Тернопільщини виповнилось 102 роки (фото)

Середа, 28 лютого 2024, 11:36

Софія Москвяк (Бойко)Софія Москвяк (Бойко)
По 102 роки виповнилось двом жителькам Тернопілля.

25 лютого поважну дату святкувала Софія Москвяк з Тернополя.

"У Тернопільській громаді знаменна подія – 102 роки від дня народження Софії Москвяк (Бойко), бабусі нашого колеги Володимир Бойко, народного депутата України, який з перших днів війни на передовій", – повідомив у Facebook Михайло Апостол.

Софія Москвяк народилася 25 лютого 1922 року на Львівщині в селі Кропивна, що знаходиться на 20 км південніше містечка Золочів. Батьки Бойко Олексій та Варвара виховували 7 дітей.

Жінка навчалася в семирічній школі у рідному селі. Навчання проводилось польською мовою, але жителі села не відмовлялися від рідної – української. Родина пережила першу російську окупацію, потім – прихід німців та другі совіти. Найстарший брат Михайло був активним упівцем, а сама Софія часто передавала звістки в сусідні села та отримувала зворотну інформацію.

Брат Михайло отримав від радянської влади 10 років тюрми, а всю сім’ю виселили до Сибіру. Софії деякий час вдавалося переховуватись в родичів, які проживали в сусідніх селах, але, зрештою, доля відправила до Сибіру і її. В Кемеровській області вона працювала на вугільній шахті. Там вона познайомилась із ще одним упівцем, який до смерті Сталіна відбував десятирічний тюремний термін в мордовських таборах разом із її рідним братом Михайлом. Це був Москвяк Семен, родом із села Підсадки поблизу Пустомит. Згодом пара одружилася.

У Тернополі Софія працювала на цукровому заводі, а пізніше – техпрацівником в магазині із залізничної системи, а чоловік Семен був будівельником. Вони, як свідомі українці, брали участь у всіх патріотичних акціях, які проходили в місті та на околицях.

Помер чоловік Семен у 1995 році, вже дочекавшись Незалежності України. Софія до цього часу проживає в Тернополі.

Також цими днями 102 роки виповнилось жительці села Старий Олексинець на Кременеччині Ганні Архипівні Гук. Привітати довгожительку прийшли сільський голова Олександр Стецюк, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Наталка Дець та працівник Староолексинецького старостату Оксана Бондар.

Ганна Гук

409126703_3049231848546248_602063519378083183_n.jpg

Софія Москвяк (Бойко)

428655030_2534679680045142_2735280382685239102_n.jpg

 

Сторінка 1 з 108

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер