images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Павербанк з ліхтариком та рушники: у місті на Тернопільщині породіллі будуть отримувати додатковий пакунок малюка

Четвер, 29 серпня 2024, 13:23

Павербанк з ліхтариком та рушники: у місті на Тернопільщині породіллі будуть отримувати додатковий пакунок малюка
В одному із пологових будинків Тернопільщини вирішили запровадити свій власний, окремий від державного - пакунок малюка.

"Так, породіллі пологового відділення Чортківської лікарні отримуватимуть, окрім державних пакунків малюка, ще один пакунок від лікарні безкоштовно, до якого входить: мило, шампуні, порошок, вологі серветки, рушники, гумові шльопанці, павербанк з ліхтариком, екосумка, гребінець, вушні палички, засоби для гоління, пеленки, креми, маски і т.д. Вартість одного такого пакунка – 1940 гривень. 160 таких комплектів лікарня отримала завдяки співпраці із БФ «Інститут розвитку сім’ї та дитини",повідомили у лікарні.

 

 

 

Смертельна аварія у Чорткові: у ДТП загинув мотоцикліст

Четвер, 29 серпня 2024, 13:15

Смертельна аварія у Чорткові: у ДТП загинув мотоцикліст
Летальна ДТП сталася 28 серпня у Чорткові.

Як повідомили у поліції, близько 11:30 на вулиці Володимира Великого водій автомобіля ВАЗ 2106 зіткнувся з мотоциклістом. Внаслідок отриманих травм 68-річний кермувальник двоколісника помер у лікарні.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Проводиться досудове розслідування, правоохоронці встановлюють обставини автопригоди.

 

Тернопіль отримав чергову гуманітарну допомогу від партнерського міста Роннебю (Швеція)

Середа, 28 серпня 2024, 13:05

27 серпня, до Тернополя завітала делегація зі шведського міста Ронеббю, яке є нашим містом-партнером з 2023 року, та привезла гуманітарну допомогу.

«Сьогодні ми отримали нову партію допомоги від наших партнерів, представників муіципалітету міста Ронеббю з Швеції, з яким активно співпрацюємо останні роки. Це місто, незважаючи на велику відстань, стало нам дуже близьким. Чимало допомоги отримали наші медичні установи, об’єкти критичної інфраструктури та наші військові, - зазначає міський голова Сергій Надал. – Цього разу нам передали генератори,  автомобіль, та інші потрібні речі. Це вже не перший автомобіль, який привозять до Тернополя, ці автомобілі направляються для потреб наших військових. Наразі ми отримали звернення від командира однієї з військових частин, для якої цей транспортний засіб є вкрай необхідним. Після проведення технічного огляду автомобіль відправиться на передову, а генератори будуть використані для забезпечення об’єктів критичної інфраструктури у Тернополі».

Як розповідає заступник голови муніципалітету Роннебю Рогер Фредріксон, цього разу привезли не так багато генераторів, але вони є дуже потужними, для забезпечення важливих об’єктів у місті.

Нагадаємо, на початку серпня 40 дітей захисників та Героїв Тернопільської громади вирушили на відпочинок у Роннебю (Королівство Швеція).

 

Тернопільська міська рада передала чотири генератори для підтримки медичних закладів та міської інфраструктури

Середа, 28 серпня 2024, 13:02

На черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення про безоплатну передачу чотирьох генераторів з балансу Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення.

Зокрема, один генератор Detroit Diеsel Engine, ABB з допоміжним обладнанням передано на баланс КП «Тернопільводоканал».  Також три генератори Duab MDG 12S-3 буде передано КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Загальна вартість переданих матеріальних цінностей – 1 085 541 грн.

Це рішення спрямоване на покращення роботи міської інфраструктури та медичних закладів у разі перебоїв з електропостачанням

 

На Тернопіллі у 79 школах працюватимуть інспектори служби освітньої безпеки

Вівторок, 27 серпня 2024, 10:17

На Тернопіллі у 79 школах працюватимуть інспектори служби освітньої безпеки
В рамках запровадження СОБ на території Тернопільської області інспектори служби освітньої безпеки працюватимуть у 79 закладах загальної середньої освіти.

З них: 25 шкіл розташовані на території Тернополя, а інші 54 - в межах області.

Інспектори, яких обрали з-поміж чинних поліцейських, вже пройшли ретельну перевірку, завершили успішно навчання та здобули необхідні навички для виконання своїх службових обов’язків у школах.

Варто зазначити, що 75% інспекторів СОБ - це жінки, а інші 25% - чоловіки віком до 23 років.

"Поліцейські служби освітньої безпеки працюватимуть у школах повний робочий день та виконуватимуть три основні функції - правоохоронну - вони слідкуватимуть за безпекою всіх учасників освітнього процесу, контролюватимуть пропускний режим, здійснюватимуть комунікацію з екстреними службами, особисто реагуватимуть на правопорушення, припинятимуть їх та затримуватимуть порушників. Просвітницьку - інспектори проводитимуть інтерактивні заняття, уроки, бесіди, тренінги на різну тематику, в тому числі щодо запобігання вживання алкоголю, тютюнових виробів та наркотиків, попередження булінгу, кібергігієни тощо. Наставницьку - поліцейські СОБ мотивуватимуть до активної життєвої позиції, залучатимуть до активних видів діяльності, сприятимуть національно-патріотичному вихованню", - йдеться у повідомленні Тернопільської ОВА.

 

 

 

 

 

У тернопільському парку Сопільче відзначили День Державного прапора України підняттям стяга

П'ятниця, 23 серпня 2024, 13:51

Щорічно 23 серпня в Україні відзначають День Державного прапора. З цієї нагоди на центральній алеї у тернопільському парку Сопільче відбулася офіційна церемонія підняття синьо-жовтого стяга.

Розпочалися урочистості хвилиною мовчання за загиблими Героями та усіма українцями, які стали жертвами війни, розгорнутої росією на території України. За участі духовенства відбувся спільний молебень за мир у нашій країні, а також освячення та підняття найбільшого стяга на Тернопільщині.

Під час урочистостей секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчака нагородив правоохоронців нагородними знаками міського голови та цінними подарунками.

З нагоди свята також відбулося спецпогашення поштових марок «Все буде Україна». Поштова марка виготовлена у формі мапи України, символізуючи собою національну єдність та цілісність України. Тираж марки складає 800 тисяч примірників.

 

Через обрив контактної мережі у Тернополі змінено рух деяких тролейбусів

П'ятниця, 23 серпня 2024, 13:36

Змінено рух тролейбусів у звʼязку з обривом контактних мереж біля 6-ого магазину. Зокрема. зміни такі:
  • 5 тролейбус їде з центру через просп.Бандери, Збаразький поворот і далі по маршруту;
  • 8 тролейбус курсує у напрямку Березовиця - Ринок;
  • 10 тролейбус - розвертається на розвʼязці на вул.Текстильна, далі курсує через просп.Злуки, Київська, 15 Квітня, просп.Степана Бандери в центр через філармонію;
  • Тролейбуси 7,9,11 наразі не курсують.
На місці обриву тривають аварійно-відновлювальні роботи.
 

Волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» вирушили у чергову поїздку до захисників на фронт

Четвер, 22 серпня 2024, 12:42

Сьогодні, 22 серпня, водії та волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» вирушили у чергову поїздку до наших захисників на фронт. Цього разу волонтери прямують у Харківську, Донецьку та Запорізьку області.

«Впродовж декількох тижнів відбувався збір необхідної техніки, обладнання та продуктів харчування для наших військових. Дякую всім, хто долучився, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Ми додатково доукомплектували буси медичними аптечками, FPV дронами, зарядними станціями EcoFlow, генераторами та засобами радіоелектронної боротьби, які закупили за кошти бюджету нашої громади,  завдяки сплаченим податкам місцевих підприємців. Окрім цього, на фронт передаємо продукти тривалого зберігання, які виготовили внутрішньо переміщені особи з міста Рубіжне у гуманітарному Хабі «Нове життя»».

Нагадаємо, на базі управління соціальної політики (вул. Миколи Лисенка, 8-А) працює центр «Допомога армії від Тернополя», який здійснює безкоштовну доставку посилок в місця дислокації військовослужбовців.

 

У різних мікрорайонах Тернополя тривають ремонтні роботи дорожнього покриття

Четвер, 22 серпня 2024, 12:40

У Тернополі продовжуються поточні ремонти дорожнього покриття проїзних частин та пішохідних ділянок.

Проводяться роботи на транспортній розв’язці Злуки – Промислова – Збаразька – Текстильна – Енергетична. Наразі працівники підрядної організації проводять геодезичні роботи, після чого буде виконуватись фрезерування асфальтобетонного покриття дороги (фреза велика).

На вул. Промисловій триває влаштування бордюрів, корита та щебенево-піщаної основи тротуару з вкладанням фігурних елементів мощення.

Проводиться ремонтні роботи і у житловому фонді міста. Зокрема, триває відновлення покриття проїзних і пішохідних частин на прибудинкових територіях, міжквартальних проїздах та тротуарах:

  • бульв. Данила Галицького (від ж/б на пр. Ст. Бандери,92 до пр. Ст. Бандери) – мощення проїзду плиткою;
  • вул. Торговиця,26 – мощення тротуарів плиткою;
  • вул. Новий Світ, 93-95 – влаштування корита та піщаної основи проїзду;
  • вул. Миру, 1–А (тротуар прибудинкової території) – демонтаж бордюрів.
 

Рада дозволила відстрочку від мобілізації для неповнорідних родичів загиблих чи зниклих захисників

Середа, 21 серпня 2024, 14:37

Верховна Рада підтримала законопроєкт №11391 щодо відстрочки від мобілізації близьких родичів людей, які загинули або зникли безвісти під час участі у війні.

"За" відповідний законопроєкт проголосували 310 парламентарів, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Йдеться про відстрочку для військовозобов’язаних, чиї близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли безвісти під час участі в бойових діях під час дії воєнного стану.

Після нещодавніх змін закон прописував можливість відстрочки лише для повнорідних братів та сестер, а тепер йдеться і про неповнорідних (братів та сестер, які мають спільними лише одного з батьків).

"До Закону про мобілізацію №10449 до статті 23 було внесено правку, і в пункті щодо тих, хто не підлягає мобілізації, прибрали слово “... (неповнорідний) брат/сестра”. Чим керувалися, коли вносили таку правку, невідомо.

Але цією правкою завдали великого болю багатьом родинам, хто втратив близьких на війні. Родини, які звернулися зі звернення про внесення змін до Закону про мобілізацію шляхом повернення вилученої норми, вважають, що відправляти другого сина на війну, коли загинув перший, це над їхні сили", – йдеться у пояснювальній записці законопроєкту №11391.

ОЛЕНА БАРСУКОВА 

 

Генштаб: Росіяни бомблять власні села на Курщині, 27 КАБів з початку доби

Середа, 21 серпня 2024, 14:26

Російські війська активно застосовують авіацію по Курській області. З початку доби вони здійснили 17 авіаударів по населених пунктах РФ із застосуванням 27 керованих авіаційних бомб.

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ у соцмережах

Деталі: Повідомляється, що також за допомогою артилерії Росія обстрілює українські прикордонні населені пункти, зокрема Порозок та Пожня Сумської області.

За даними ГШ, на цей час кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 54. Найгарячіше зараз на Покровському напрямку.

На Харківському напрямку з початку доби відбулось чотири боєзіткнення поблизу Липців та Вовчанська,  два з них на даний час тривають.

На Куп’янському напрямку російські війська дев’ять раз штурмували українські позиції поблизу Петропавлівки, Синьківки, Стельмахівки, Берестового та в районі Андріївки. Напружена обстановка поблизу Стельмахівки, де на даний час триває чотири ворожі атаки.

На Лиманському напрямку ворог атакував в районах Торського, Новосергіївки, Макіївки, Греківки та Сергіївки. Всього з початку доби на цьому напрямку нараховується уже дев’ять боєзіткнень, досі триває два. Ситуація контрольована.

Противник не полишає спроб прорвати оборону українських військ на Сіверському напрямку, проте отримує гідну відсіч від українських захисників. Так, поблизу Спірного окупанти один раз, без успіху, намагалися потіснити наші підрозділи.

На Краматорському напрямку від початку доби російські війська п’ять разів намагалися вибити українських воїнів із займаних позицій. Усі штурмові дії поблизу Григоріки, Часового Яру та Предтечиного українські воїни відбили.

На Торецькому напрямку противник за підтримки штурмової та бомбардувальної авіації п’ять разів атакував позиції українських військ. На даний час триває одне боєзіткнення поблизу Торецька, на це місто загарбники вже скинули 11 КАБів.

Залишається напруженою ситуація на Покровському напрямку. В районах Пантелеймонівки, Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Гродівки, Миколаївки, Новогродівки, Михайлівки та Птичого українські захисники відбили 11 атак. Бої тривають в чотирьох локаціях.

На Курахівському напрямку від початку доби загарбник п’ять разів атакував українські підрозділи. Намагався просунутися поблизу Георгіївки, Костянтинівки та Побєди.

На ВремівськомуОріхівському та Придніпровському напрямку окупанти активних дій поки не проводять,  але завдають авіаційних ударів. Так, П’ятихатки, що на Запоріжжі, Ольгівка та Бургунка Херсонської області були обстріляні некерованими авіаракетами, також на Херсонщині ворог завдав ударів КАБами по Шляховому та Шиловій балці.

Командування Збройних сил України вживає необхідних заходів для стримування наступу противника та стабілізації обстановки.

 

БЕБ завершило розслідування проти Коломойського

Середа, 21 серпня 2024, 14:24

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування проти бізнесмена Ігоря Коломойського.

Про це повідомляє прес-служби БЕБ та Офісу Генпрокурора.

Стороні захисту відкрито матеріали досудового розслідування для ознайомлення.

Як йдеться в повідомленні, детективи виділили матеріали досудового розслідування відносно відомого олігарха в окреме кримінальне провадження, де повідомлено про завершення розслідування за 4 статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 200, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191.

Водночас триває слідство щодо інших учасників  організованої та керованої олігархом групи.

Йдеться про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення підозрюваним 5,8 млрд грн в касу банку, а також заволодіння понад 5,3 млрд грн, які надалі були легалізовані.

"Частина безпідставно зарахованих на особисті рахунки олігарха грошей була сформована за рахунок кредитних коштів підконтрольного банку. Зокрема це понад 2 млрд грн", - йдеться в повідомленні БЕБ.

У БЕБ додали, що також детективи довели факт організації заволодіння бізнесменом понад 3,3 млрд грн "Укрнафта" та учасників договорів про спільну інвестиційну діяльність.

Зокрема під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний організував заволодіння коштами акціонерного товариства шляхом укладання фіктивних договорів щодо робіт, які фактично не виконувались.

Надалі отримані незаконним шляхом понад 4 млрд грн підозрюваний легалізував.

В Офісі Генпрокурора повідомили, що завершено розслідування стосовно Коломойського та банківського екскерівника.

Нагадаємо:

Бюро економічної безпеки змінило підозру Ігорю Коломойському.

 

З центральної частини Тернополя демонтували 34 виносних рекламних засобів

Середа, 21 серпня 2024, 13:46

21 серпня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажу  спільно з управлінням муніципальної інспекції, демонтовано 34 виносних рекламних засобів в межах історичного ареалу «Середмістя» в м. Тернополі, 30 з яких демонтовано власниками добровільно, після проведення профілактичних бесід, та 4 демонтовано примусово.

Демонтаж провели на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 08.08.2024 року №1324 «Про скасування дозволів на розміщення рекламних засобів».

Робота щодо виконання рішення виконавчого комітету продовжується.

 

За нанесення тяжких тілесних ушкоджень поліцейські затримали жительку Кременецького району

Понеділок, 19 серпня 2024, 12:52


Зловмисниця спричинила поранення чоловікові від яких той помер. Фігурантці загрожує до восьми років позбавлення волі.

Повідомлення про смерть пацієнта надійшло на лінію 102 від фельдшера бригади екстреної медичної допомоги. На тілі померлого були виявлені ножові поранення.

Слідчо-оперативна група, виїхавши на місце події, з’ясувала, що напередодні у загиблого був конфлікт з дружиною. Родичі стверджують, що скандали в родині траплялися через запальний характер чоловіка. Він чинив домашнє насилля та підіймав руку на жінку.

Зі свідчень підозрюваної, того дня чоловік вкотре став чіплятися до неї. Жінка каже, що захищалася – вхопила зі столу кухонний ніж і нанесла ним декілька ударів. Одне поранення виявилося фатальним.

Поліцейські оголосили жительці Кременеччини підозру за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого. Суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Триває досудове розслідування.

 

Поліцейські Тернопільщини розпочали кримінальні провадження щодо двох жителів області за невиконання рішення суду

Понеділок, 19 серпня 2024, 12:52


Чоловіки були позбавлені права керувати транспортними засобами за їзду у нетверезому стані. Судове рішення вони проігнорували та продовжили керувати автомобілями.

Два факти керування транспортними засобами без документів зафіксували працівники поліції в Чортківському районі. Під час нагляду за дорожнім рухом правоохоронці зупинили водіїв, які нехтували правилами дорожнього руху. За кермом перебували 37-річний та 30-річний місцеві жителі.

У ході перевірки з’ясувалося, що згідно з рішенням суду чоловіки позбавлені права керувати транспортними засобами за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами особою у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння).

За фактами невиконання рішення суду слідчі поліції розпочали кримінальні провадження відповідно до ч. 1 ст. 382 Кримінального кодексу України. Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню, карається від штрафних санкцій до 3-річного позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські Тернопільщини встановлюють обставини чотирьох ДТП, у яких травмувалися люди

Понеділок, 19 серпня 2024, 12:50

Чотири дорожньо-транспортних пригоди зареєстрували працівники поліції 16 та 18 серпня на дорогах Тернопільщини. У результаті автопригод за медичною допомогою до лікарні звернулися 7 осіб, серед яких одна дитина.

У п’ятницю, 16 серпня, близько 8:30 у Тернополі на вулиці Винниченка водій автомобіля ГАЗ-3302 зіткнувся з мотоциклістом. У результаті ДТП 19-річного водія двоколісного транспортного засобу з численними травмами доправили до лікарні.

Того ж дня ще одна автопригода за участю мотоцикліста сталася у Кременці близько 14:40. Водій автомобіля Volkswagen, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, зіткнувся з мотоциклістом. Травму ноги отримав водій двоколісного транспортного засобу.

У неділю, 18 серпня, близько 12:00 на автодорозі Обхід м. Тернопіль, на перехресті сіл Біла-Чистилів Тернопільського району, не розминулися автомобілі "BMW X5" та "Skoda Octavia". Внаслідок ДТП травми отримали дві пасажирки "Skoda Octavia": 33-річна жінка та 10-річна дівчинка.

Цього ж дня близько 23:00 у селі Малі Заліщики Бучацької громади ДТП трапилася за участю двох мотоциклістів. У результаті зіткнення травми отримали водії обох транспортних засобів і один пасажир.

У всіх учасників автопригод взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Причини ДТП з'ясовують слідчі поліції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«Позич гроші, дуже потрібно»: поліцейські застерігають громадян від шахрайської пастки

Понеділок, 19 серпня 2024, 12:47

Злам облікових записів у соціальних мережах й розсилка меседжів із проханням позичити кошти – один із видів кіберзлочинів. Дві жінки перерахували на банківський рахунок зловмисників 15 000 гривень.

Як з’ясували правоохоронці, потерпілі отримали від знайомих у месенджерах повідомлення ідентичного змісту. У них йшлося про необхідність фінансової допомоги. 56-річна місцева мешканка поповнила картку шахраїв на 4000 гривень, а 39-річна жителька Чортківського району втратила 11 000 гривень. Лише згодом жінки зрозуміли, що товариші грошей не просили, а доступ до їхніх сторінок у соціальних мережах отримали аферисти.

За фактами шахрайства слідчі поліції відкрили кримінальні провадження відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для встановлення осіб зловмисників.

Працівники поліції застерігають мешканців краю бути вкрай обачними й обережними. Щоб не потрапити у пастку, дотримуйтеся наступних правил:

  • при отриманні схожих повідомлень не спішіть перераховувати гроші, особисто зателефонуйте до знайомих й з’ясуйте правдивість інформації;
  • напишіть спільним знайомим і запитайте чи не отримували вони такі ж меседжі;
  • не переходьте за посиланнями, навіть якщо його відправив товариш. Якщо сторінку вже зламали, шахраї можуть розсилати посилання на приховані віруси або фішингові вебсайти.

Аби убезпечити свій акаунт у месенджерах необхідно:

  • створити надійний та складний пароль. Не використовуйте однаковий пароль для декількох ресурсів;
  • підключіть двофакторну аутентифікацію. Щоб отримати доступ до свого облікового запису, окрім логіна та пароля, необхідно буде ввести код підтвердження з телефону, електронної пошти чи відповідного додатку.

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільська міська рада оголосила закупівлю для придбання квадрокоптерів на понад 3,2 млн грн

Понеділок, 19 серпня 2024, 12:47

Тернопільська міська рада продовжує підтримувати військових, оголошуючи нові закупівлі необхідного обладнання. Це стало можливим завдяки постійній взаємодії з військовими частинами, зокрема, міська рада відповідає на запити командирів та забезпечує обладнання, спорядження та інструменти.

16 серпня оголошено нову процедуру закупівлі для придбання ще 27-ми квадрокоптерів на загальну суму 3 251 200, а саме:

- квадрокоптер DJI Mavic 3Т або еквівалент - 9 шт;

- квадрокоптер DJI Mavic 3 Pro або еквівалент - 7 шт;

- квадрокоптер DJI Mavic 3 або еквівалент - 9 шт;

- квадрокоптер AUTEL EVO MAX 4T або еквівалент - 2 шт.

Переглянути закупівлю можна тут.

З Реєстром переданої допомоги можна ознайомитися на сайті міської ради у розділі Е-сервіси.

 

Воював з початку вторгнення: у Дніпрі зупинилося серце сержанта з Чортківщини Зіновія Крутія

П'ятниця, 16 серпня 2024, 12:22

Воював з початку вторгнення: у Дніпрі зупинилося серце сержанта з Чортківщини Зіновія Крутія
Зупинилося серце 52-річного воїна з Чортківщини, який взяв до рук зброя та захищав країну з перших днів вторгнення.

Сержант Зіновій Крутій, житель села Оришківці, помер 3 серпня в Дніпрі. Трагічну звістку повідомили у Копичинецькій міській раді.

"Він проходив військову службу по мобілізації із початку повномасштабного вторгнення. Щирі співчуття рідним та близьким військовослужбовця. Він назавжди залишиться у пам’яті родини, колег, бойових побратимів, усіх, хто його знав", – зазначили в мерії

 

ДТП у Тернопільському районі: потерпілого затисло в авто (фото)

П'ятниця, 16 серпня 2024, 12:16

ДТП у Тернопільському районі: потерпілого затисло в авто (фото)
Поблизу села Павлів Тернопільського району зіткнулися автомобілі Volvo та  ВАЗ.

Як повідомили у ДСНС, ДТП сталася 15 серпня о 16:30.

Рятувальники залучались до ліквідації наслідків автопригоди. Надзвичайники за допомогою гідравлічного інструменту деблокували з транспортного засобу потерпілого, якого затисло у понівеченому авто.

Чоловік був у свідомості. Його передали працівникам швидкої медичної допомоги.

Читайте також: ДТП у Почаєві: мотоцикліст врізався в авто

У Тернополі водій BMW збив велосипедиста (фото)

Найбільше ДТП на Тернопільщині стається у середу, п'ятницю та неділю (статистика)

У Чорткові 9-річний хлопчик потрапив під колеса авто

455034105_814612764195514_1605257321103052807_n.jpg

455614782_827945422857602_5949919173301230272_n.jpg

 

Під колеса авто потрапила жителька Ланівців

Четвер, 15 серпня 2024, 10:48

Під колеса авто потрапила жителька Ланівців
Аварія трапилась у місті Ланівці на Тернопільщині.

У середу, 14 серпня, під колеса автомобіля потрапила місцева жителька.

«Близько 10-ї години водій автомобіля ВАЗ-2108 наїхав на 36-річну жінку, яка знаходилася на проїжджій частині дороги. Постраждалу з травмами доправили до лікарні», - зазначили у поліції Тернопільської області.

У водія відібрано зразки крові для проведення експертизи на стан сп'яніння. Слідчі з’ясовують усі обставини аварії.

Поліцейські закликають громадян дотримуватися правил дорожнього руху.

«Водіям слід бути уважними за кермом та стежити за дорожньою обстановкою. Пішоходам варто переходити дорогу лише у встановлених місцях та використовувати світловідбиваючі елементи в темну пору доби», - наголосили у поліції.

 

Помер тернополянин Олександр Гнатишин, який отримав важкі поранення у бою

Четвер, 15 серпня 2024, 10:45

Помер тернополянин Олександр Гнатишин, який отримав важкі поранення у бою
Тернопільська громада втратила ще одного захисника.

На Харківщині віддав своє життя 43-річний тернополянин Олександр Гнатишин.

Трагічну звістку повідомив у Facebook міський голова Сергій Надал.

"Він помер 13 серпня, перебуваючи на лікуванні внаслідок важких поранень, які отримав у бою за Україну. Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким захисника. Вічна та світла йому памʼять", – написав мер.

Читайте також: Віддав життя за Україну: на фронті загинув воїн з Чортківщини Іван Клімко

Під Часовим Яром загинув військовий з Чортківщини Ігор Ухач

 

Про комплексні програми підтримки захисників у Тернополі розповіли військовим 44-ї окремої артилерійської бригади

Середа, 14 серпня 2024, 13:38

14 серпня відбулася онлайн зустріч представників Тернопільської міської ради з командирами батальйонів 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола.

Участь у зустрічі взяли секретар міської ради Ігор Гірчак, керівник управління соціальної політики Віталій Хоркавий, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами, запобігання корупції та мобілізаційної роботи Петро Гукалюк та заступник начальника відділу з медичних питань Ірина Питель.

Секретар міської ради Ігор Гірчак розповів про програми та ініціативи, які прийняті та реалізуються коштом місцевого бюджету у Тернопільській громаді з метою соціальної підтримки ветеранів війни та військовослужбовців.

Серед іншого, для захисників у Тернопільській громаді передбачено:

  • надання соціальної послуги «соціально-психологічна реабілітація» та «соціальна адаптація» для військовослужбовців;
  • витрати на оплату ж/к послуг членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО, Захисників і Захисниць України; членам сімей осіб, які пропали безвісти; сім’ям загиблих воїнів-афганців;
  • послуга «Соціальне таксі», яка забезпечує доступ осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури за допомогою власне проекту «Соціальне таксі»;
  • соціальна підтримка членів сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій, учасників добровольців під час безпосередньої участі у війні у формі одноразової грошової допомоги;
  • надання щомісячної грошової допомоги в розмірі 3000 грн військовослужбовцям, які мають статус особи з інвалідністю I чи II групи внаслідок війни, отриманої під час оборони України, захисті безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України;
  • надання одноразової грошової допомоги в розмірі 10 000 грн на забезпечення спорядженням та технічними засобами військовослужбовцям;
  • надання одноразової грошової допомоги військовослужбовцям на лікування (реабілітацію) в розмірі 10 000 грн;
  • покращення житлових умов військовослужбовців (забезпечення їх житлом через сприяння участі в програмі єОселя) шляхом надання грошової компенсації для часткового відшкодування суми початкового внеску по іпотечних кредитах.

Також відповідно до Програми «Обороноздатність» на 2024 рік передбачено підготовку (навчання) і перепідготовку мобілізованих водіїв-військовослужбовців і звільнених в запас (демобілізованих) з ЗСУ, зареєстрованих на території Громади. Навчання за програмою проводиться безкоштовно, за рахунок виділених коштів з бюджету громади та за наступними категоріями: В, Д, С, СЕ, ВЕ, А, А1, С1, Д1.

Про перелік усіх послуг, які передбачені для захисників, можна дізнатись у відділі по роботі з ветеранами та іншими пільговими категоріями управління соціальної політики за адресою вул. Миколи Лисенка, 8.

Додамо, увесь перелік актуальних пільг та послуг, які передбачені для захисників та членів їх сімей, доступний у Реєстрі за посиланням.

 

Після завершення ремонтних робіт відновлено рух на бульварі Тараса Шевченка у Тернополі

Середа, 14 серпня 2024, 13:37

14 серпня після завершення ремонтних робіт відновлено рух на бульварі Тараса Шевченка біля Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка.

На цій локації проводились роботи з влаштування реконструкції інженерних мереж з вул. Михайла Грушевського. Після проведення робіт, підрядники перемостили базальтову бруківку проїзної частини бульвару Тараса Шевченка та впорядкували територію проїзду.

 

Тернопільська міська рада передасть військовим частинам необхідне обладнання

Середа, 14 серпня 2024, 13:36

З метою посилення обороноздатності військових формувань, на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про безоплатну передачу з балансу Тернопільської міської ради на баланс 10 військових частин та Головного управління Національної поліції в Тернопільській області матеріальних цінностей.

Військові частини та управління Національної поліції отримають необхідне обладнання, враховуючи відповідні звернення, зокрема:

  • 5-ть квадрокоптерів DJI Mavic 3 Thermal на загальну вартість 852 746,55 грн;
  • 5 -ть квадрокоптерів DJI Mavic 3 Thermal на загальну вартість 852 746,55 грн.
  • 10-ть квадрокоптерів DJI Mavic 3 на загальну вартість 700 000,00 грн;
  • 40 апаратів літальних безпілотних БпЛА «РАПТОР 7» на загальну вартість 395 160,00 грн;
  • 3 квадрокоптери DJI Mavic 3 Thermal на загальну вартість 511 647,90 грн;
  • 3 квадрокоптери DJI Mavic 3 на загальну вартість 210 000,00 грн;
  • 50 апаратів літальних безпілотних БпЛА «РАПТОР 7» на загальну вартість 493 950,00 грн;
  • 2 квадрокоптери DJI 2 Mavic 3 на загальну вартість 140 000,00 грн;
  • 1 компресор 100л 3кВт 300В 10атм 500л/хв 2 циліндри на загальну вартість 17 000,00 грн;
  • 6-ть радіостанцій Motorola R7a NKP VHF AES 256 на загальну вартість 231 000,00 грн;
  • 3 шт. FPV окуляр SKYZONE SKY04X Pro на загальну вартість 74 571,90 грн;
  • 30-ть апаратів літальних безпілотних БпЛА «РАПТОР 7» на загальну вартість 296 370,00 грн;
  • 50 апаратів літальних безпілотних БпЛА «РАПТОР 7» на загальну вартість 493 950,00 грн;
  • 40 апаратів літальних безпілотних БпЛА «РАПТОР 7» на загальну вартість 395 160,00 грн;
  • 40 апаратів літальних безпілотних БпЛА «РАПТОР 7» на загальну вартість 395 160,00 грн.

Окрім цього, на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення про передачу комп’ютерної техніки для потреб захисників.

Нагадаємо, у Тернополі діє Реєстр переданої допомоги від Тернопільської міської ради Збройним силам України, ознайомитись з яким можна у розділі «Е-сервіси».

 

Тернопільська міська рада передала для захисників ноутбуки на понад 175 тис. грн

Середа, 14 серпня 2024, 13:34

14 серпня з метою посилення обороноздатності військових формувань Тернопільської громади для потреб захисників передали комп’ютерну техніку. Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет Тернопільської міської ради.

Так, на звернення командира військової частини захисникам передано сім ноутбуків Acer Aspire на загальну суму 178 479,00 грн.

Комп’ютерне обладнання було придбане в рамках програми Тернопільської громади «Обороноздатність» на 2024 рік.

Нагадаємо, у Тернополі діє Реєстр переданої допомоги від Тернопільської міської ради Збройним силам України, ознайомитись з яким можна у розділі «Е-сервіси».

 

"Відстрочка" за 800 доларів: на Прикарпатті викрили освітянина, який брав хабар у вступника

Вівторок, 13 серпня 2024, 14:05

190

В Івано-Франківську викрили освітянина, який за хабар обіцяв зарахувати військовозобов’язаного на навчання, щоб той отримав відстрочку від мобілізації.

За це секретар приймальної комісії фахового коледжу Львівського національного університету природокористування вимагав від абітурієнта призовного віку 800 доларів, повідомляє прокуратура.

"За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Івано-Франківської обласної прокуратури повідомлено про підозру секретарю приймальної комісії, завідувачу відділення державного коледжу за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України)", – кажуть правоохоронці.

Посадовець обіцяв зарахувати "абітурієнта" до фахового коледжу на денну форму навчання, що дала б можливість отримати відстрочку від призову на військову службу.

Правоохоронці затримали освітянина безпосередньо після отримання хабаря. Суд обрав йому запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.


Чоловіка вже відсторонили від посади, а тепер йому загрожує до 10 років за ґратами.

Нагадаємо, раніше хабарника-освітянина виявили у Харкові: викладач вишу вимагав 10 тисяч доларів за навчання на магістра.

 

У Тернополі відсвяткували Міжнародний день молоді: зустріч з міським головою та кінопоказ просто неба

Вівторок, 13 серпня 2024, 13:58

12 серпня на Набережній Тернопільського ставу відбулися святкові заходи з нагоди Міжнародного дня молоді.

Привітав тернопільську молодь зі святом і міський голова Сергій Надал.

«Першочергово віддаємо шану молодим захисникам та захисницям, які загинули на фронті, поклали життя за нашу незалежність та свободу. Наш святий обов’язок збудувати таку Україну, про яку мріяли наші Герої, – зазначає міський голова. – Для мене тернопільська молодь – найкраща у світі. Справжні патріоти з активною громадською позицією. Справжні лідери громадської думки Тернополя, формуєте тренд нашого міста. Перебуваєте на передовій всіх фронтів воюючої України – на військовому, волонтерському, тиловому. Допомагаєте фронту та жертвам московської агресії. Пишаюся тим, що щодня працюю з нашою молоддю».

З нагоди свята Сергій Надал вручив подяки, цінні подарунки за активну громадську діяльність представникам молодіжних організацій громади. Після нагородження відбулася зустріч з міським головою «Діалоги з мером «ЗапитуйТЕ», де охочі могли поспілкуватись про молодіжну політику та молодь загалом.

В день свята для молоді організували низку цікавих заходів. Зокрема, інтелектуальна гра «ПознайомТеся», де учасники перевіряли свої знання про молодіжну політику в громаді та дізнавалися нову інформацію про організації міста. О 19:00 розпочалися веселі заходи для молоді, де можна було пограти в настільні ігри «ВигравайТЕ» та поспівати у колі друзів і однодумців «НасолоджуйТеся».

Святкування завершилося о 21:00 показом просто неба фільму «Довбуш» режисера Олеся Саніна.

Більше фото зі святкування у розділі «Галерея».

 

У Тернополі продовжуються поточні ремонти дорожнього покриття проїзних та пішохідних ділянок

Вівторок, 13 серпня 2024, 13:57

У Тернополі продовжуються поточні ремонти дорожнього покриття проїзних частин та пішохідних ділянок.

Так, цими днями працівники підрядної організації вклали верхній шар асфальтобетонного покриття від вул. Михайла Грушевського до вул. Юліуша Словацького. Проведено роботи з ліквідації напливів асфальтобетонного покриття проїзної частини на вул. Князя Василя Костянтина Острозького.

Сьогодні, 13 липня роботи продовжуються на вул. Збаразькій. Зокрема,  в районі транспортної розвʼязки вулиць Збаразька – Бродівська-Галицька-Вояків Дивізії «Галичина» підрядники виконують нарощення горловин оглядових колодязів інженерних мереж. На цьому об’єкті також ліквідують напливи асфальтобетонного покриття проїзної частини на пішохідному переході.

На вул. Промисловій влаштовують корито та піщано-щебеневу основу тротуару.

Також у центральній частині міста проводять мощення тротуару плиткою, що на ділянці від вул. Білецької в напрямку вул. Замкової.

Робітники вже зробили перемощення базальтової бруківки проїзної частини бульв. Тараса Шевченка та тепер впорядковують  територію. Рух цією ділянкою буде відновлено уже сьогодні, 13 серпня.

У місті ремонтують двори та міжквартальні проїзди.  На вул. Торговиця, 26 проводиться влаштування  бордюрів та корита проїзду. На бульв. Данила Галицького (від ж/б на просп. Степана Бандери, 92 до просп. Степана Бандери) проводять бетонування сходів та мощення тротуарів плиткою.

 

На фронті загинув 44-річний військовий з Тернопільської громади Володимир Думанський

Понеділок, 12 серпня 2024, 11:55

На фронті загинув 44-річний військовий з Тернопільської громади Володимир Думанський 
Тернопільська громада втратила на війні ще одного захисника.

На фронті, виконуючи бойове завдання, обірвалось життя 44-річного військового Володимира Думанського.

Трагічну звістку повідомив у соцмережах міський голова Тернополя Сергій Надал.

"Виконуючи свій обовʼязок, загинув воїн Думанський Володимир Анатолійович (22.07.1980 р.н.). Його життя обірвалося 7 серпня під час виконання бойового завдання. Щирі співчуття родині, всім друзям, близьким, знайомим. Царство небесне Герою. Вічна пам’ять", – йдеться у дописі мера у Telegram.

 

У тернопільському парку ім. Тараса Шевченка дооблаштують меморіальну стелу «Воїнам, загиблим за волю України»

П'ятниця, 02 серпня 2024, 13:26

У парку ім. Тараса Шевченка, поблизу пам'ятника Степанові Бандері, буде дооблаштовано меморіальну стелу «Воїнам, загиблим за волю України». Проєкт є частиною ініціативи з вшанування пам'яті героїв, які віддали своє життя за незалежність та свободу України.

На встановлення меморіальної стели вже оголошено тендер через систему Prozorro, що дозволяє забезпечити прозорість та відкритість процесу.

Проєкт передбачає додаткове встановлення шести меморіальних плит. Крім того, об'єкт буде підсвічуватися чотирма наземними світильниками та двома додатковими світильниками зовнішнього освітлення.

 

Вулиці Тернополя носитимуть імена Героїв України

П'ятниця, 02 серпня 2024, 13:21

2 серпня на черговому засіданні сесії Тернопільської міської ради прийнято рішення «Про найменування вулиць іменами загиблих військовослужбовців, які удостоєні звання Героя України». Депутати підтримали відповідну ініціативу з метою прийняття виважених рішень щодо найменування та перейменування назв вулиць іменами загиблих військовослужбовців у населених пунктах Тернопільської міської територіальної громади.

Тож відтепер, присвоювати вулицям у населених пунктах Тернопільської міської територіальної громади будуть назви на честь імен загиблих військовослужбовців, які удостоєні звання Героя України.

Рішення прийнято враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань містобудування та з гуманітарних питань

 

CBS: Росія та Захід обміняють 24 ув’язнених, зокрема російського вбивцю Красікова

Четвер, 01 серпня 2024, 13:08

Обмін ув’язнених між Росією, США, Німеччиною та ще трьома країнами, який почався в четвер, 1 серпня, стосується 24 людей, серед них – троє ув’язнених американців і російський убивця Вадім Красіков.

Про це повідомляє телеканал CBS News з посиланням на джерело в Білому домі, пише "Європейська правда".

У межах домовленості на батьківщину повернуться ув'язнені в Росії репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, ветеран морської піхоти Пол Уілан та російсько-американська радіожурналістка Алса Курмашева.

Також до США має прибути російський опозиціонер, колумніст The дописувач The Washington Post Владімір Кара-Мурза, який має британсько-російське громадянство і є власником грін-карти.

Очікується, що в межах угоди щонайменше 12 політичних в'язнів, які утримуються в Росії, будуть передані Німеччині. Росія ж отримає вісьмох людей, більшість – підозрювані або засуджені через зв'язки з російською розвідкою.

Серед російських громадян, яких планують обміняти, – Вадим Красіков, убивця, який відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира, скоєне на замовлення російської федеральної влади.

Домовленість про обмін координувалася низкою урядових установ США, зокрема Білим домом, Державним департаментом і Центральним розвідувальним управлінням, пише CBS News.

Медіа в останні дні помітили ознаки підготовки потенційного великого обміну в’язнями між кількома західними країнами і Росією, а також Білоруссю. Зокрема, йшлося про те, що до такого потенційного обміну залучені Сполучені Штати, Німеччина, Словенія та Британія.

Серед іншого, напередодні у Словенії завершили суд над парою шпигунів з Росії, ЗМІ писали, що їх везуть на обмін.

А самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вирішив помилувати громадянина Німеччини Ріко Крігера, засудженого до страти нібито через роботу на "українські спецслужби". Причини такого кроку не повідомляли, але помилування Крігера теж пов'язують з обміном ув'язнених.

ОЛЕГ ПАВЛЮК

 

МЗС: У Польщі сталась смертельна аварія з українським мікроавтобусом, є загиблий

Четвер, 01 серпня 2024, 13:02

Мікроавтобус, який 30 липня потрапив у смертельне ДТП під Познанню, мав українську реєстрацію і перевозив громадян України.

Як повідомляє Укрінформ, пише "Європейська правда", про це повідомили у пресслужбі МЗС України.

У польських ЗМІ інформація про аварію з’явилась одразу після події, увечері 30 липня, але тоді не набула розголосу в українських ЗМІ.

На 172-му кілометрі траси A2 під Познанню зіткнулися мікроавтобус і вантажівка. У поліції повідомили, що автобус Fiat Ducato в’їхав у вантажівку ззаду. Найбільше постраждала ліва частина кабіни біля місця водія.

Внаслідок ДТП водій мікроавтобуса загинув, шістьох пасажирів госпіталізували з травмами.

Рух у напрямку Варшави після того був заблокований багато годин, дорогу повністю відкрили лише близько 6 ранку.

В МЗС України повідомили, що мікроавтобус мав українську реєстрацію і перевозив громадян України.

"За наявною інформацією Fiat Ducato врізався в задню частину вантажівки на ділянці автомагістралі, де тривають роботи з будівництва смуги. В мікроавтобусі перебувало 7 громадян України. Водій мікроавтобуса загинув на місці, шестеро пасажирів було госпіталізовано з ушкодженнями різної тяжкості", – повідомили у пресслужбі.

У відомстві зазначили, що стан постраждалих оцінюється як стабільний.

Справа перебуває на контролі Генерального консульства України у Вроцлаві.

За 10 днів до того у Польщі біля кордону з Німеччиною розбився інший український мікроавтобус, серед постраждалих були діти.

МАРІЯ ЄМЕЦЬ

 

ЗМІ: РФ звільнила журналіста WSJ і ексвійськового США в рамках великого обміну в’язнями

Четвер, 01 серпня 2024, 13:01

Росія звільнила репортера Wall Street Journal Евана Гершковича і колишнього морського піхотинця США Пола Вілана в рамках великого обміну в’язнями, зокрема, за участі США.

Про це агентству Bloomberg розповіли джерела, повідомляє "Європейська правда".

За даними співрозмовників агентства, Гершкович і Вілан зараз перебувають на шляху до місць призначення за межами Росії.

В рамках угоди США та їхні союзники повернуть Росії ув'язнених, яких вони утримують.

Подальші подробиці обміну наразі не розголошують.

Медіа в останні дні помітили ознаки підготовки потенційного великого обміну в’язнями між кількома західними країнами і Росією, а також Білоруссю. Зокрема, йшлося про те, що до такого потенційного обміну залучені Сполучені Штати, Німеччина, Словенія та Британія.

Раніше стало відомо, що Вілан, Гершкович і російський дисидент Володимир Кара-Мурза зникли з поля зору в середу, повідомили їхні адвокати.

У Словенії завершили суд над парою шпигунів з Росії, ЗМІ писали, що їх везуть на обмін.

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко вирішив помилувати громадянина Німеччини Ріко Крігера, засудженого до страти нібито через роботу на "українські спецслужби". Причини такого кроку не повідомляли, але помилування Крігера теж пов'язують з обміном ув'язнених.

Російське агентство ТАСС повідомило, що з публічної електронної бази даних Федерального бюро в'язниць США, що дає змогу встановити місце тримання під вартою ув'язнених, зникли відомості про росіян Александра Вінника, Владислава Клюшина, Вадима Конощенка і Максима Марченка.

Також Москва раніше дала зрозуміти, що хоче домогтися обміну Вадима Красікова, який був засуджений у Німеччині до довічного ув'язнення за вбивство колишнього чеченського командира.

ІРИНА КУТЄЛЄВА

 

Які релігійні свята у серпні відзначатимуть християни на Тернопільщині

Четвер, 01 серпня 2024, 12:04

Які релігійні свята у серпні відзначатимуть християни на Тернопільщині
Упродовж серпня християни відзначатимуть кілька великих церковних свят.

 

Зокрема на честь Спасителя Господа нашого Ісуса Христа. Ці свята є дуже шанованими в нашому українському народі, поділилися у Православній Церкві України.

Найперше велике свято серпня вже сьогодні, 1 числа: Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього. А ще на цей же день припадає вшанування пам’яті семи мучеників Маккавеєвих, матері їх Соломонії та учителя Єлеазара. 1 серпня також розпочинаємо двотижневий Успенський піст.

6 серпня – Преображення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. У це свято за традицією звершуватимемо освячення яблук та інших плодів, що достигли, задля благословення врожаю та у подяку Богу за подані нам від землі блага.

Успіння Пресвятої Богородиці відзначатимемо 15 серпня. А наступного дня – Перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образа (убруса) Господа нашого Ісуса Христа. Воно вшановує важливу подію: чудесне створення першої в історії ікони Ісуса Христа через дотик Його обличчя до полотняної тканини.

В кінці місяця – Собор преподобних отців Києво-Печерських, в Дальніх печерах спочилих (28 серпня) і Усікновення глави пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана (29 серпня). В день мученицької смерті Іоана Предтечі Церквою встановлений суворий одноденний піст.

"Нехай за молитвами Пречистої Діви Марії, за заступництвом всіх святих Господь подає нам те, що буде на благо!", - зазначили у ПЦУ.

 

Жіночі купе з’явилися у чотирьох популярних рейсах далекого сполучення

Четвер, 01 серпня 2024, 12:03

Жіночі купе з’явилися у чотирьох популярних рейсах далекого сполучення
Укрзалізниця продовжує системно розширювати кількість поїздів із жіночими купе.

З 1 серпня жіночі купе зʼявилися на чотирьох рейсах далекого сполучення: № 1/2 Харків — Івано-Франківськ, № 5/6 Запоріжжя — Ясіня; № 43/44 Черкаси — Івано-Франківськ; № 95/96 Київ — Рахів.

«Традиційно квитки в жіночі купе повністю викупаються на тиждень наперед, проте ще доступні при плануванні поїздки заздалегідь. Також на поїзди із жіночими купе доступний моніторинг квитків з автовикупом — цей механізм дає можливість вихопити квитки із системи для пасажира автоматично, як тільки хтось із інших пасажирів, наприклад, поверне свій квиток», - поділилися в Укрзалізниці.

Середньостатистичний відсоток повернення проїзних документів на всі напрямки складає 10%, тож при активуванні автовикупу шанси все ж знайти потрібний квиток значно підвищуються

Звертаємо вашу увагу, що посадка до жіночих купе доступна жінкам та дітям, яким не виповнилося 6 років.

Ці додаткові поїзди поповнять перелік з 8 поїздів, що вже зараз курсують із жіночими купе:

  • ⁠ ⁠№15/16 Харків – Ясіня;
  • ⁠ ⁠№17/18 Харків – Ужгород;
  • ⁠ ⁠№26/236 Одеса – Ясіня;
  • ⁠ ⁠№3/4 Запоріжжя – Ужгород;
  • ⁠ ⁠№41/42 Дніпро – Трускавець;
  • ⁠ ⁠№29/30 Київ – Ужгород;
  • ⁠ ⁠№81/82 Київ – Ужгород;
  • ⁠ ⁠№75/76 Київ – Кривий Ріг.

Придбання квитків у жіночі купе доступне виключно в застосунку Укрзалізниці, де такі місця мають відповідну позначку. Бажаємо нашим пасажиркам приємних подорожей та виключно гарних вражень від поїздок

 

Львівський суд задовольнив апеляцію Михайла Головка щодо поновлення його на посаді голови Тернопільської облради

Четвер, 01 серпня 2024, 12:02

Михайло ГоловкоМихайло Головко
Сьогодні, 1 серпня, в одному із суддів Львова розглядали  апеляцію на рішення Тернопільського окружного адміністративного суду, який вирішив не поновлювати Михайла Головка на посаді голови Тернопільської обласної ради.

За даними "Тернополян", Львівський апеляційний суд прийняв позитивне рішення на подану апеляцію Михайла Головка.

Так, Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова задовольнив позов колишнього голови Тернопільської облради Михайла Головка про поновлення на посаді та виплату зарплати за час вимушеного прогулу.

Рішення про поновлення на посаді Михайла Головка ухвалила колегія суддів під головуванням Володимира Качмара.

У рішенні йдеться  - рішення Тернопільського міськрайонного суду від 18 березня 2024 року скасувати, поновити Головка М.Й. на посаді голови Тернопільської обласної ради сьомого скликання 27.10.2023 року. Стягнути з Тернопільської обласної ради на користь Головка середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі - 591 тис 24 грн.

Дане рішення може бути оскаржене у Верховному суді України.

451639964 509401531554498 2621772303676486690 n

Нагадаємо, "Тернополяни" писали, що 18 березня цього року Тернопільський окружний адміністративний суд вирішив - у задоволенні позову Головка Михайла до Тернопільської обласної ради про визнання протиправним рішення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу – відмовити повністю.

Водночас адвокат Головка тоді ще заявив, що вони оскаржуватимуть вирок в апеляційному суді.

Головко не здається: колишній голова Тернопільської облради подав апеляцію до Львова і хоче поновитися на посаді.

Нагадаємо, колишнього голову обласної ради Михайла Головка та двох заступників начальника Тернопільської ОВА підозрюють у вимаганні хабаря у місцевого підприємця Олександра Ярмоленка.

За версією обвинувачення, вони висловлювали наполегливі прохання місцевому бізнесмену та волонтеру надати понад 2,4 млн грн за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів комунальним підприємством Тернопільської обласної ради, а також за здійснення оплати за заборгованістю Тернопільської ОВА перед ТОВ за роботи, які вже були виконані та прийняті у 2022 році.

Голову Тернопільської облради та двох заступників голови Тернопільської ОВА затримали "на гарячому" 26 червня 2023 року після одержання ними частини обумовлених коштів, а саме понад 600 тис. грн.

Додамо, що ексголова Тернопільської облради Михайло Головко, якого підозрюють у корупції, змінив адвокатів

 

Жителі чотирьох вулиць центру Тернополя залишаться без води

Четвер, 01 серпня 2024, 12:00

Жителі чотирьох вулиць центру Тернополя залишаться без води
У КП "Тернопільводоканалі" повідомили, що у наближчі дні, в місті не буде холодної водіи.

Без холодної води залишаться жителі чотирьох центральних вулиць Тернополя.

"У зв'язку з проведенням аварійно-ремонтних робіт на водопровідній мережі за адресою вул. Над Ставом з 9.00 до 17.00 год. 5 серпня буде припинена подача холодної води до житлових будинків за адресами - вул. Над Ставом, вул. Руська 1, 3, 5, 7, 9, вул. Старий Ринок 1, 1А, 3, 5, вул. Замкова 14. Просимо вибачення за тимчасові незручності та закликаємо завчасно подбати про запас води",повідомили у КП "Тернопільводоканалі".

 

На Тернопіллі анулювали 517 ліцензій на торгівлю алкоголем та сигаретами

Вівторок, 30 липня 2024, 09:48

На Тернопіллі анулювали 517 ліцензій на торгівлю алкоголем та сигаретами
Понад 4,5 тис. ліцензій на право роздрібної торгівлі алкоголем і тютюном мають підприємці Тернопільщини.

"Станом на початок липня цього року кількість діючих ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, виданих Головним управлінням ДПС у Тернопільській області, становила 4557 штук. Зокрема, 2509 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2048 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами. З початку року анульовано з різних причин 517 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Зокрема, 281 ліцензію на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 236 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами",відзначили у податковій службі Тернопільщини.

 

Намагалися надати неправомірну вигоду поліцейським: трьом жителям Тернопільщини загрожує до 4 років позбавлення волі

Понеділок, 29 липня 2024, 12:44


Водії хотіли «відкупитися» від адмінвідповідальності за керування транспортними засобами у нетверезому стані. Минулими вихідними на Тернопільщині зафіксовано три таких факти.

Під час нагляду за безпекою дорожнього руху співробітники групи реагування патрульної поліції сектору поліцейської діяльності №1 м. Почаїв Кременецького райвідділу поліції зупинили за порушення правил дорожнього руху автомобіль Volkswagen. У ході спілкування з водієм – 42-річним місцевим жителем, поліцейські помітили, що він має явні ознаки алкогольного сп'яніння. Правоохоронці запропонували порушнику пройти огляд у встановленому законом порядку на стан сп'яніння, проте він відмовився.

Під час оформлення адмінматеріалів водій спробував «домовитися» з поліцейськими та почав пропонувати їм неправомірну вигоду. Правоохоронці попередили чоловіка про кримінальну відповідальність за такі дії. Проте попередження він проігнорував та поклав у теку з документами кошти у розмірі 900 доларів. Факт корупційного діяння задокументувала слідчо-оперативна група, яку викликали на місце події поліцейські.

«Відкупитися» від адмінвідповідальності за керування транспортними засобами у нетверезому стані намагалися ще двоє водіїв. Мешканець Тернопільського району пропонував поліцейським 600 доларів, а житель Кременеччини – 100 доларів.

За всіма фактами слідчі поліції розпочали кримінальні провадження за ч. 1 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 4 років позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Також поліцейські склали на водіїв адмінпротоколи за статтею 130 (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння) Кодексу України про адміністративні правопорушення. За вчинення такого правопорушення передбачено 17 000 гривень штрафу з позбавленням права керування на 1 рік.

З початку цього року правоохоронці склали понад дві тисячі адміністративних протоколів на водіїв, які керували транспортними засобами в нетверезому стані (стаття 130 КУпАП).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: у жодному разі не виконуйте вказівок незнайомців, які представляються працівниками банку!

Понеділок, 29 липня 2024, 12:42


Понад 150 000 гривень зникло з банківських карток жительки Тернопільського району після спілкування з невідомим. Співробітники Тернопільського відділення поліції встановлюють особу афериста.

Зі слів заявниці, до неї зателефонувала особа, яка представилася співробітником банку. Співрозмовник запевнив жінку, що на установу здійснюється кібератака, тому її банківські картки заблоковані. Аби розблокувати їх потрібно було підтвердити операцію через телефонний дзвінок, натиснувши «1». Потерпіла виконала умови, відтак з її рахунків невідомі зняли понад 150 тисяч гривень.

Слідчі поліції за фактом шахрайських дій відкрили кримінальне провадження відповідно до ст. 190 Кримінального кодексу України. Правоохоронці здійснюють оперативно-розшукові заходи для розкриття кримінального правопорушення.

Працівники поліції розповідають жителям області, як уберегти свої заощадження:

  • якщо ви отримали подібний дзвінок, негайно припиніть розмову та самостійно зателефонуйте в банк за номером, вказаним на зворотному боці картки, або особисто зверніться у відділення банку;
  • співробітники банківської установи ніколи не перевіряють персональні дані;
  • не розголошуйте коди, які приходять на ваш мобільний номер, а також не набирайте невідомі комбінації цифр;
  • за жодних обставин не переказуйте кошти на будь-які інші рахунки на прохання співрозмовників;
  • якщо ви зрозуміли, що розкрили персональні дані картки аферистам або з вашим рахунком проводять підозрілі операції – негайно заблокуйте картку та доступ до інтернет-банкінгу, зателефонувавши до банку.

Якщо ви постраждали від шахраїв, не зволікайте та телефонуйте на спецлінію «102». Для оперативного надання допомоги від працівників Департаменту кіберполіції Національної поліції України звертайтесь за номером 0 (800)50-51-70.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Слідчі поліції встановлюють обставини двох автопригод, які трапилися на Тернопільщині

Понеділок, 29 липня 2024, 12:34


28 липня на дорогах Тернопільщини поліцейські зареєстрували дві аварії за участю мотоциклістів.

Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася о 7:50 в селі Буцнів Тернопільського району. З численними тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги привезла тернополянина 1989 року народження.

Чоловік, керуючи мотоциклом Shineray Intruder, не впорався з керуванням та перекинувся. Його госпіталізували до медзакладу, а транспорт вилучили на арештмайданчик.

Ще одну автопригоду зареєстрували слідчі поліції того ж дня у селі Годів Зборівської територіальної громади. Аварія трапилася о 17:24. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що 48-річний водій мотоцикла «Mustang» не дотримався безпечної дистанції й, здійснюючи обгін на рівнозначному перехресті, допустив зіткнення з автомобілем «Opel Combo».

У результаті удару мотоцикліста з травмами  доправили до лікарні. У всіх учасників автопригод взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Поліцейські нагадують, що водії мопедів, мотоциклів та скутерів є повноцінними учасниками дорожнього руху. Тому їм також варто пам'ятати та дотримуватися правил дорожнього руху.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Легендарного футболіста Зіку пограбували на Олімпійських іграх у Парижі

П'ятниця, 26 липня 2024, 13:58

Легендарного футболіста і тренера Артура Антунеса Коїмбру (Зіку) пограбували в Парижі, куди він приїхав на запрошення бразильської делегації на Олімпійські ігри.

Про це повідомляє французьке видання Le Parisien.

Увечері 25 липня Зіко залишив свій готель на таксі. Коли він сів у автомобіль, до водія підбіг невідомий і відвернув його увагу. У цей час спільник злочинця вкрав портфель Зіку з пасажирського сидіння.

У вкраденому портфелі знаходився годинник Rolex, діаманти, готівка (2 тисячі євро та 2 тисячі доларів) та прикраси. За фактом події було розпочато розслідування. Його доручили бригаді з протидії бандитизму.

Нагадаємо, Зіку є одним з найвеличніших футболістів в історії. У складі збірної Бразилії, за яку протягом кар'єри він забив 52 голи в 72 матчах, Зіку став бронзовим призером чемпіонату світу 1978. Крім того, він є дворазовим чемпіоном світу з пляжного футболу (1995, 1996).

Сьогодні, 26 липня, у Парижі відбудеться церемонія відкриття Олімпійських ігор 2024. Бразилія, на відміну України, не кваліфікувалася на футбольний турнір, проте буде боротися за медалі в багатьох інших видах спорту.

ДЕНИС ШАХОВЕЦЬ 

 

У Тернополі мешканцям 32 будинків на два тижні вимкнуть гарячу воду

Четвер, 25 липня 2024, 13:31

У Тернополі мешканцям 32 будинків на два тижні вимкнуть гарячу воду
У КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" повідомили, що від сьогодні, 25 липня на два тижні вимкнуть гарячу воду жителям 32 будинків.

"Для проведення гідравлічних випробувань від 25.07 по 07.08 2024 року буде призупинене ГВП до окремих будинків, а саме – до житлових будинків на вулиці Київська,4,8,10,12,14, Тарнавського,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26, Любомира Гузара,10,12, Лепкого,3,5,6,7,8,9,10,11,14, Захисників України,1,2,3,5; Смакули,1, Київська,6.Перепрошуємо за тимчасові незручності", - наголосили комунальники.

 

Благодійний захід на підтримку 125 бригади відбувся у Великій Березовиці (ФОТО)

Середа, 24 липня 2024, 11:30

Благодійний захід на підтримку 125 бригади відбувся у Великій Березовиці (ФОТО)
У селищі Велика Березовиця відбувся благодійний захід приурочений пам’яті загиблих воїнів з Великоберезовицької громади.

Дійство розпочалося 21 липня з молебню біля Алеї слави Героям російсько-української війни, де спільною молитвою вшанували пам’ять усіх, хто загинув у бою за Україну.

У межах заходу відбувся показ фільму з історіями родин полеглих бійців з Великоберезовицької громади. Батьки, матері, дружини, діти поділились спогадами про своїх Героїв, про їхні плани, мрії, бажання… А також розповіли історію вступу до війська.

«Виникла ідея створити такий фільм, благодійна організація «Штаб Перемога» підтримали мою ініціативу. Ми спільно з ними вирішили організувати благодійний захід, який приурочили пам’яті загиблих військовослужбовців з Великоберезовицької громади. Важливо пам’ятати наших Героїв», - розповіла жителька громади та організаторка Уляна Фіалка.

Окрім того, жителі громади мали змогу відвідати ярмарок та придбати в’язані іграшки, браслети, віночки, розфарбовані гільзи та шоломи, ікони, картини й солодощі. Гроші, з продажу яких, будуть направлені на придбання багі для бійців 125 окремої бригади територіальної оборони для евакуації поранених захисників та тактичних аптечок.

«Під час ярмарку відбувся благодійний концерт, де виступили творчі колективи громади, музичні виконавці Тернопільщини та виступив запрошений гість – заслужений артист України Володимир Трач. Також, відбувся турнір з міні-футболу серед дітей. Участь у змаганнях взяли юні футболісти – вихованці комунального закладу «Дитячо-юнацька спортивна школа «Олімп» Великоберезовицької селищної ради», - поділилися у громаді.

 

452412352_808010074845176_2604496760052578305_n.jpg

452473036_808009744845209_3507369413523379034_n.jpg

452528204_808019341510916_6566441224880713804_n.jpg

452226038_808009394845244_8886649803986888187_n.jpg

452247714_808009674845216_4135007138526843782_n.jpg

452403757_808019314844252_4022859565569387060_n.jpg

452555814_808013628178154_4011371163467641738_n.jpg

452109949_808013571511493_7105745892135975857_n.jpg

452435208_808010178178499_3233788292428667705_n.jpg

452350573_808013708178146_6535462168181667196_n.jpg

452258478_808009311511919_8576334345890584373_n.jpg

452516108_808009901511860_8632819281062051126_n.jpg

452305681_808009838178533_7210935203041575790_n.jpg

452193650_808022231510627_8651969766876674326_n.jpg

452473821_808009798178537_3294898064877647185_n.jpg

452506765_808010281511822_8504270892627831031_n.jpg

 

На Тернопільщину насуваються дощі та грози

Середа, 24 липня 2024, 11:29

На Тернопільщину насуваються дощі та грози
Синоптики попереджають про погіршення погодних умов на Тернопільщині.

Так, завтра, 25 липня по області марно.

"Дощі, грози. Вітер північно – західний, вночі 5 – 10 м/с, вдень – 9 – 14 м/с. Температура по області вночі 14 – 19° тепла, вдень 19 – 24° тепла; по м. Тернополю вночі 15 – 17° тепла, вдень 21 – 23° тепла. Область, місто: 25 липня грози",відзначили синоптики.

26 липня - хмарно з проясненнями. Місцями невеликі дощі. Вітер північно – західний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 13 – 18° тепла, вдень 19 – 24° тепла.

27 липня - марно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно – західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 13 – 18° тепла, вдень 25 – 30° тепла.

 

На хабарі затримали заступницю голови Кременецької РДА Аллу Злочевську

Середа, 24 липня 2024, 11:27

Алла ЗлочевськаАлла Злочевська
Вчора, 23 липня, правоохоронці завітали з обшуками у Кременецьку районну раду та адміністрацію.

Сьогодні, 24 липня, "Тернополянам" стало відомо, що працівники Нацполіції та управління стратегічного розслідування затримали на хабарі - заступницю голови Кременецької РДА Віталія Кудлака - Аллу Злочевську.

За попередньою інформацією, пані Алла вимагала та отримала 30 тисяч доларів хабаря за позитивне рішення з передачі комунального майна, площею 3000 м кв, в оренду, з подальшим правом викупу.

Гроші чиновниця отримувала частинами - загальна сума склала - 30 тисяч доларів.

Вчора, 23 липня, Аллу Злочевську затримали під час отримання чергового траншу хабаря та оголосили їй підозру - за частиною 3 статті 368 ККУ - (одержання хабара в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, - карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна).

 

Життя 27-річного воїна з Тернопільщини обірвалося на фронті (фото)

Середа, 24 липня 2024, 11:24

Життя 27-річного воїна з Тернопільщини обірвалося на фронті (фото)
У Скориківській громаді отримали звістку про загибель жителя села Терпилівка, воїна - Копчука Юрія Миколайовича (1997 р.н).

"Жителі Підволочиської громади ніколи не були байдужими до таких сумних звісток. І висловлювали своє співчуття при зустрічі кортежу з тілом загиблого героя у селищі Підволочиськ спільною молитвою. При отриманні, найближчим часом, додаткової інформації просимо жителів нашої Підволочиської громади прийти та почесно зустріти воїна, який останній раз повертається додому. Дата та час зустрічі буде повідомлено додатково. Приносимо щирі співчуття сімʼї загиблого",йдеться у повідомленні громади.

Вічна памʼять.

Герої не вмирають.

На зображенні може бути: 1 особа та текст

 

У Шумську на колінах зустріли загиблого Героя із Таджикистану (фото)

Середа, 24 липня 2024, 11:23

У Шумську на колінах зустріли загиблого Героя із Таджикистану (фото)
Жителі Шумської громади на колінах та зі сльозами на очах зустрічали полеглого військовослужбовця.

"На щиті" повернувся наш земляк – 51-річний Микола Пичулюк.

На площі Героїв Майдану священники відправили панахиду за полеглим воїном.

Траурний кортеж рушив до села Тилявка, яке стало рідним для загиблого.

Вздовж усієї дороги від Шумська тіло Героя зустрічали на колінах мешканці громади, щоб вшанувати пам’ять та провести в останню путь.

Знайомі та рідні висловлюють найкращі слова про Миколу, про його працьовитість, доброту душі та дружелюбність. Вічна пам’ять і слава українському воїну!

Чин поховання та віддання військових почестей відбудеться сьогодні, 24 липня, об 11 годині у селі Тилявка.

24 липня 2024 року в Шумській громаді оголошено днем жалоби.

До слова, народився Герой у Душанбе у Таджикистані. Після повномасштабного вторгнення рф був призваний до лав Збройних cил України, служив стрільцем-помічником гранатометника. Загинув під час виконання бойового завдання 17 липня 2024 року поблизу селища Нью-Йорк Донецької області.

 

 

 

 

 

Триває вступна кампанія у вищі військові навчальні заклади України

Середа, 24 липня 2024, 11:22

Триває вступна кампанія у вищі військові навчальні заклади України
Продовжується відбір кандидатів віком від 17 до 30 років для вступу до вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ).

Терміни та особливості вступної кампанії до військових вишів та закладів фахової передвищої військової освіти:

- З 20 по 30 липня відбуватиметься конкурсний відбір на навчання для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та ступеня вищої освіти бакалавра.

- 1 серпня – кінцевий термін зарахування на навчання

Як абітурієнту почати процес вступу до військових навчальних закладів, які документи необхідно зібрати і які дії виконати в першу чергу?

1. Подання заяви.

Вступники особисто подають заяву до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації для оформлення особової справи кандидата на навчання.

У заяві вступник вказує:

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • рік, місяць та день народження;
  • поштовий індекс, адреса місця проживання та номер контактного телефону;
  • найменування вищого військового навчального закладу;
  • обрану освітню програму (спеціальність), форму навчання;
  • перелік конкурсних предметів, з яких вступник зареєструвався для проходження ЗНО (HMT) в Українському центрі оцінювання якості освіти.

2. Оформлення документів.

Перелік документів, які необхідно подати вступнику до ТЦК та СП для оформлення особової справи вступника:

  • автобіографія;
  • копія документа державного зразка про повну загальну середню освіту (здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень і додаток до нього;
  • копія паспорта громадянина України або іншого документа, який засвідчує особу і громадянство України (відповідно до статті 5 Закону України “Про громадянство України”);
  • посвідчення про приписку або військовий квиток;
  • шість фотокарток розміром 3×4 см;
  • копії документів, які дають право на пільговий вступ до вищих військових навчальних закладах чи військових навчальних підрозділів вищих закладів освіти (за наявності);
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
  • три поштових конверти з марками і заповненими особисто вступником адресою проживання та адресою знаходженням Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де вступник перебуває на військовому обліку.

Медичні документи:

  • сертифікати про проходження профілактичного наркологічного огляду;
  • довідка про проведення попереднього та періодичного психіатричних оглядів;
  • довідки з протитуберкульозного та шкірно-венерологічного диспансерів (кабінетів);
  • результати проведених медичних досліджень.

Оформлюються безпосередньо у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки :

  • картка професійного відбору;
  • довідка про проходження спеціальної перевірки (наказ Міністра оборони України від 10.04.09 року №170 зі змінами);
  • картка медичного огляду кандидата на навчання у ВВНЗ.

3. Отримання повідомлень.

4. Прийом заяв і повідомлень.

Вступники прибувають до місця проведення Вступної кампанії та особисто подають заяву на участь у конкурсному відборі до Приймальної комісії, в якій вказують спеціальність та форму навчання.

Вступники можуть подати до п'яти заяв на вступ на різні спеціальності. Оригінали документів, які вступник пред‘являє при написанні заяви:

  • паспорт громадянина України;
  • військовий квиток або посвідчення про приписку;
  • документ державного зразка (оригінал) про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього; сертифікат (сертифікати) НМТ, ЗНО 2020, 2021, 2022, 2023 та 2024 року; (є можливість проходження НМТ у ВВНЗ)
  • документи, які підтверджують право вступника на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів, зарахування за співбесідою, зарахування за спеціальними умовами.

5. Вступні випробування.

6. Оприлюднення рейтингових списків.

7. Зарахування вступників, прибуття на навчання.

Перелік вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку військових фахівців на базі повної загальної середньої освіти за ступенем вищої освіти “бакалавр” та “магістр” для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу тактичного рівня:

1. Національний університет оборони України імені Івана Черняховського

Сайт https://nuou.org.ua/

Сайт https://nuou.org.ua/osvita/vstupnikam.html

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/TheNationalDefenseUniversity.ua

2. Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Сайт http://www.asv.gov.ua/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/asvpress

3. Військовий інститут Київського національного університету

імені Тараса Шевченка

Сайт https://mil.univ.kiev.ua/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/VIKNUKIEV

4. Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”

Сайт http://vitv.kh.ua/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/VITV.NTU.KhPI

5. Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба

Сайт http://www.hups.mil.gov.ua/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/hnups

6. Військова академія (м. Одеса)

Сайт http://vaodesa.mil.gov.ua/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/VAOdesa

7. Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут

Сайт http://www.viti.edu.ua/

Офіційна сторінка Facebook https://m.facebook.com/viti.edu.ua/

8. Інститут Військово-Морських Сил Національного університету “Одеська морська академія”

Сайт https://ivms.com.ua/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/onma.navy

Бот, в якому ви отримаєте відповіді на усі питання стосовно вступу до Інституту Військово-Морських Сил НУ "ОМА"

https://t.me/karas_ivms_bot

9. Житомирський військовий інститут імені С.П. Корольова

Сайт https://kzmi.mil.gov.ua/uk/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/zvir.zt.ua

10.Військово-юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Сайт https://nlu.edu.ua/instytu/vijskovo-yurydychnyj-instytut/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/nlu.official

- Кафедра військової підготовки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/kvpIFNTUNG

- Кафедра військової підготовки Національного авіаційного університету (м. Київ)

Сайт https://pk.nau.edu.ua/kafedra-viiskovoi-pidhotovky/

- Кафедра військової підготовки Одеського державного екологічного університету

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/odeku.ua

- Кафедра військової підготовки Національного університету біоресурсів і природокористування України

Сайт https://nubip.edu.ua/structure/viyskiova_kafedra

- Кафедра військової підготовки спеціалістів Державної спеціальної служби транспорту Українського державного університету науки і технологій

Сайт https://ust.edu.ua/faculty/vp/

Офіційна сторінка Facebook https://www.facebook.com/kvpdsst

На зображенні може бути: текст «4 Терноп.льський обласний Тцк сп УВАГА ВАЖЛИВА НФОРМАЦИЯ - -ТРИВАЕ ВСТУПНА КАМПАНИЯ У вищИ ВиЙСЬКОВ НАВЧАЛЬН ЗАКЛАДИ ЗБРОЙНИХ сил УКРАΪНИ»

 

У Тернополі в районі психоневрологічної лікарні виявили чоловіка з наркотиками (фото)

Понеділок, 22 липня 2024, 10:41

У Тернополі в районі психоневрологічної лікарні виявили чоловіка з наркотиками (фото)
У Тернополі патрульні виявили ймовірні наркотики у громадянина.

Учора на вулиці Тролейбусній патрульні зупинили підозрілого чоловіка, який, побачивши їх, різко змінив напрямок руху. Тож інспектори зупинили громадянина для перевірки документів

Під час спілкування з поліцейськими 29-річний чоловік поводився нервово. Ми провели поверхневу перевірку відповідно до закону і виявили в останнього сліп-пакет з ймовірно наркотичною речовиною — синтетичними канабіноїдами.

"На місце події патрульні викликали слідчо-оперативну групу для подальшого розслідування обставин. Відомо, що слідчими відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) ККУ", - відзначили у поліції.

 

 

У Бучачі рятували собаку, що впала у колодязь (фото)

Понеділок, 22 липня 2024, 10:41

У Бучачі рятували собаку, що впала у колодязь (фото)
У місті Бучач, що на Тернопільщині, рятувальники витягували з колодязя чотирилапого.

"20 липня до оперативно-диспетчерської служби надійшло повідомлення про те, що у місті Бучач Бучацької ТГ Чортківського району у відкритий сухий колодязь впала собака і не може самостійно вибратися на поверхню. Глибина пастки становила 2 м. Рятувальники за допомогою драбини спустилися донизу та підняли втомлену тварину на поверхню", - відзначили рятувальники.

 

 

 

 

У поліції назвали причину смертельної аварії у Тернополі на Будного

Понеділок, 22 липня 2024, 10:40

У поліції назвали причину смертельної аварії у Тернополі на Будного
Правоохоронці повідомили причину фатальної аварії на вулиці Будного у Тернополі, в якій загинуло двоє осіб.

Нагадаємо, аварія за участю одразу чотирьох автомобілів трапилася 21 липня на вулиці Степана Будного у Тернополі.

Внаслідок зіткнення, на місці одразу загинули двоє осіб, ще трьох з важкими травмами госпіталізували.

За даними поліції, 22-річний водій автомобіля Lada – житель села Вищі Луб‘янки- виїхав на смугу зустрічного руху, допустив зіткнення з транспортним засобом Alfa Romeo, який зупинився на заборонений сигнал світлофора.

"Від удару даний автомобіль зачепив ще одну автівку марки Volkswagen Passat. Врешті горе-водій «влетів» у транспортний засіб Тoyota Camry, що рухався у напрямку вулиці Микулинецької. Внаслідок ДТП загинули двоє пасажирів автомобіля Lada, а водій та ще одна пасажирка цього транспортного засобу з важкими травмами госпіталізовані до медичних закладів. Розпочато кримінальне провадження за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу України", - відзначили у поліції.

 

Живуть, як свині: на території Залозецької громади виявили 10 нелегальних сміттєзвалищ (фото)

Понеділок, 22 липня 2024, 10:39

Живуть, як свині: на території Залозецької громади виявили 10 нелегальних сміттєзвалищ (фото)
На території Залозецької громади виявлено 10 стихійних сміттєзвалищ, які займають майже 60 тис. кв. м.

"Фахівці ДЕІ у Тернопільській області продовжують проводити планові перевірки органів місцевого самоврядування щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства. Зокрема, під час обстеження території Залозецької громади виявлена низка порушень в управлінні відходами. Так, на території сіл: Гаї-Розтоцькі, Панасівка, Нетерпинці, Білоголови, Чистопади, Загір’я виявлені місця систематичного складування різного роду відходів (пластикові пляшки, пакети, скло, коробки, залишки будівельних відходів тощо), результатом яких стало утворення 10-ти масштабних стихійних сміттєзвалищ. До прикладу, лише одне з них займає 30 000 м2. Загалом площа засмічень на території громади становить понад 56 347 м2. За результатами обстеження, Інспекцією підготовлено та направлено на адресу Залозецької селищної ради вимогу, якою зобов’язано ліквідувати стихійні сміттєзвалища та вжити інших необхідних заходів, передбачених вимогами статті 26 Закону України «Про управління відходами»",відзначили у Державній екологічній інспекції.

Органи місцевого самоврядування повинні вживати заходів щодо запобігання утворення несанкціонованих сміттєзвалищ та їх ліквідації.

"Нагадаємо, про стихійні звалища з відходами можна повідомити Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області через застосунок #ЕкоЗагроза, на поштову адресу: Шашкевича, 3, м. Тернопіль, тел. (0352) 25-95-82, або на електронну адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Будьте свідомими, не створюйте стихійних сміттєзвалищ. Пам’ятайте, чисте довкілля — відповідальність кожного з нас",наголосили екологи.

 

 

 

 

 

Клеопатра, Медея, Вогнедар: рідкісні та найпоширеніші імена, якими назвали малюків у 2024 році

П'ятниця, 19 липня 2024, 10:50

Клеопатра, Медея, Вогнедар: рідкісні та найпоширеніші імена, якими назвали малюків у 2024 році
Маленьких українців, які народилися протягом шести місяців, назвали як традиційними так і рідкісними іменами.

Зокрема, за даними міністерства юстиції України, у першому півріччі 2024 року в Україні були популярними імена для дівчаток: Аліса, Анастасія, Анна, Варвара, Вікторія, Дарина, Єва, Емілія, Злата, Марія, Мілана, Поліна, Соломія, Софія, Стефанія, Уляна та для хлопчиків: Артем, Богдан, Давид, Данило, Максим, Матвій, Марк, Назар, Олександр, Тимофій, Тимур.

Рідковживаними іменами дівчаток стали: Авігея, Абігель, Айсель, Айріс, Аліша, Василина, Велла, Вірсавія, Даяна, Дзвіна, Дзенислава, Еліна, Естерсіта, Ілана, Клеопатра, К’яра, Леля, Летті, Лієль, Ліліт, Лія, Лорелай; Лукірія, Луна, Люсіанна, Маліка, Марфа, Медея, Мері, Мірабелла, Мірра, Нана, Наомі, Нонна, Ноомі, Олівія, Онися, Оріяна, Орислава, Рєната, Рута; Селена, Феміда

Водночас незвично називали хлопчиків: Августин, Амур, Аркад, Аквамарін, Віллі, Вогнедар, Даніслав, Добриня, Еліазар, Еней, Ескєндер, Ілай, Килим, Левко, Люциус, Маверік, Мілош, Олекса, Ольгерд, Ратислав, Рувім, Самсон, Сіріус, Тео, Торвальд, Фелікс, Флоріан, Чіпріан, Яким, Яник.

Нагадаємо, фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по-батькові.

«Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою батьків (одного з батьків — у разі, коли другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері), або за згодою піклувальника», - пояснили у міністерстві.

 

На фронті загинув командир стрілецької роти з Кременеччини

П'ятниця, 19 липня 2024, 10:50

На фронті загинув командир стрілецької роти з Кременеччини
Кременецьку громаду сколихнула трагічна звістка з фронту.

 

Про втрату військовослужбовця, жителя села Бонівка, Чугалівського старостинсько округу, молодшого сержанта, Мазановича Андрія Володимировича, 1987 року народження, командира 2 стрілецького відділення 3 стрілецького взводу 2 стрілецької роти повідомили у Кременецькій міськраді.

Про дату та час зустрічі військовослужбовця буде повідомлено додатково.

Співчуття рідним та близьким воїна.

Вічна та світла пам'ять Герою.

 

У Теребовлі зустріли майора Валентина Ільїна, серце якого зупинилось на фронті

Четвер, 18 липня 2024, 10:26

У Теребовлі зустріли майора Валентина Ільїна, серце якого зупинилось на фронті
На щиті повернувся у Теребовлю майор Валентин Ільїн.

Захисник пішов з життя 13 липня під час виконання обов’язків військової служби на Донеччині. Він начальником служби засобів ближнього бою та розвідки озброєння логістики.

Воїн родом із Київщини, проживав з сім’єю у Теребовлі. Вдома на нього чекали дружина та син.

Валентин Ільїн колишній кадровий військовий, вийшов на пенсію, у мирному житті працював в агросфері. Та коли росія напала на Україну, не міг сидіти вдома – пішов захищати державу. Зі слів друзів, чоловік був прекрасною, доброю людиною, дуже любив тварин.

"У Теребовлі домовину з тілом захисника зустрічали 16 липня у другій половині дня. Після спільної молитви за упокій душі, жителі громади заспівали Гімн України. Далі кортеж вирушив до будинку, де проживав захисник. Там також спільно помолилися за душу покійного. Після цього тіло Валентина Ільїна повезли на першу батьківщину – Київщину, де він народився. Саме там 19 липня його поховають", – повідомили у міській раді.

Зустріч Валентина Ільїна, фото з Фейсбук-сторінки Теребовлянської міської ради

451608913_792844196354431_7983014410472196811_n.jpg

451703388_792844259687758_526934559855489548_n.jpg

451737838_792844273021090_2521982118733572813_n.jpg

451960747_792844443021073_5257603581770186350_n.jpg

451716684_792844463021071_4144797367237029277_n.jpg

451640997_792844623021055_1070079932484166359_n.jpg

451693073_792844649687719_1287822504102263580_n.jpg

 

Гідрометцентр попереджає про грози, які насуваються на Тернопільщину

Четвер, 18 липня 2024, 10:25

Гідрометцентр попереджає про грози, які насуваються на Тернопільщину 
Штормове попередження оголошено на Тернопільщині.

За повідомленням обласного гідрометцентру, 18 липня на території краю очікують грози. Оголошено І рівень небезпечності, жовтий.

Вдень синоптики прогнозують помірні короткочасні дощі. Вітер буде північно-західним, 7-12 м/с. Протягом дня температура становитиме 25-30° тепла.

У п'ятницю, 19 липня, на території краю передають мінливу хмарність, без істотних опадів. Вітер змінить напрямок на північний, зі швидкістю 5-10 м/с. Температура вночі 15-20°, вдень – від 25 до 30° тепла.

Ще на кілька градусів буде прохолодніше у суботу. Так, у перший день вихідних на Тернопільщині очікують від 24 до 29°, вночі – 14-19°. Опадів 20 липня не передбачається.

Читайте також: Ще один температурний рекорд зафіксували в Тернополі

451744459_797204349249150_1335857668056532440_n.jpg

 

Землі заповідника незаконно передала в оренду селищна рада на Тернопільщині

Середа, 17 липня 2024, 10:46

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
На Тернопільщині землі заповідника незаконно передали в оренду фермерському господарству.

Землі природно-заповідного фонду були незаконно передані в комунальну власність Підволочиської селищної ради та надалі – в оренду фермерському господарству для здійснення сільськогосподарського виробництва.

«Господарським судом Тернопільської області задоволено позов Теребовлянської окружної прокуратури в інтересах держави про витребування двох земельних ділянок у державну власність площею майже 7 га вартістю понад 400 млн грн, які перебувають в межах загальнодержавного заказника «Товтровий степ», та скасування їх державної реєстрації як земель сільськогосподарського призначення», - зазначили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Рішення суду ще не набрало законної сили.

Нагадаємо, То‌втровий степ-ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні площею понад 120 га, створений Указом Президента України від 27.07.2016 № 312 та розташований поблизу сіл Жеребки, Колодіївка, Галущинці.

Згідно з вимогами Земельного кодексу України землі під об'єктами природно-заповідного фонду загальнодержавного значення не можуть передаватися ні в комунальну, ні в приватну форму власності. Ці землі залишаються в користуванні держави і можуть лише надаватися уповноваженим органам для цілей, визначених Положенням про заказник, тобто, для здійснення природоохоронних заходів.

 

foto_tovtroviy_stepa_prokuratura.jpg

 

Енергетики внесли зміни у графік відключення світла на Тернопільщині на 17 липня

Середа, 17 липня 2024, 10:44

Енергетики внесли зміни у графік відключення світла на Тернопільщині на 17 липня
Увага! Зміни в застосуванні погодинних вимкнень. З 11:00 до 17:00 буде застосовано 4 черги відключень одночасно.

У середу, 17 липня, з 00:00 до 24:00 год, на Тернопільщині прогнозується застосування погодинних вимкнень

Відповідно до попередніх розпоряджень НЕК "Укренерго" вимкнення електроенергії у черг (груп) споживачів в Тернопільській області плануються в наступні години:

- 00:00-01:00 2 черга

- 00:00-02:00 1 черга

- 01:00-04:00 6 черга

- 02:00-05:00 5 черга

- 04:00-07:00 4 черга

- 05:00-09:00 3 черга

- 06:00-10:00 2 черга

 

- 07:00-12:00 1 черга

- 09:00-14:00 6 черга

-  10:00-15:00 5 черга

- 11:00-16:00 4 черга

- 12:00-17:00 3 черга

 

- 14:00-18:00 2 черга

- 15:00-19:00 1 черга

- 16:00-20:00 6 черга

- 17:00-21:00 5 черга

- 18:00-22:00 4 черга

- 19:00-23:00 3 черга

- 20:00-24:00 2 черга

- 21:00-24:00 1 черга

- 23:00-24:00 6 черга

Перевірити до якої черги (групи) відноситься ваша адреса можна на офіційному сайті АТ "ТЕРНОПІЛЬОБЛЕНЕРГО":

https://www.toe.com.ua/news/71

 

Тернополяни, які не встигли оновити свої дані у ЦНАПах, можуть зробити це у ТЦК та "Резерві+"

Середа, 17 липня 2024, 10:42

Тернополяни, які не встигли оновити свої дані у ЦНАПах, можуть зробити це у ТЦК та "Резерві+"
Від сьогодні ЦНАПи не будуть оновлювати військові дані, — речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін.

Він зазначив, що це повʼязано із тим, що робота ЦНАПів «жодним чином» не підпорядковується Міноборони.

А от оновити дані з 17 липня все ще можна «Резерв+» та територіальних центрах комплектування.

 

У Борщівській громаді зустріли загиблого молодшого сержанта Віталія Мартинюка

Середа, 17 липня 2024, 10:40

У Борщівській громаді зустріли загиблого молодшого сержанта Віталія Мартинюка
16 липня у Борщівській громаді зустріли полеглого 36-річного солдата Віталія Мартинюка з села Залісся.

Молодший сержант загинув під час мінометного обстрілу противника на Луганщині.

Жителі громади навколішки зустріли кортеж з тілом захисника.

"Люди віддали останню шану воїну та помолились за вічний спокій його душі. Священнослужителі відправили поминальну панахиду. Нехай допоможе Господь рідним пережити цей важкий біль втрати Героя. Вічна пам’ять! Пам’ятаймо про страшну ціну, яку платить Україна за свою незалежність", – зазначили на Фейсбук-сторінці Борщівської міської ради.

Читайте також: Президент присвоїв звання "Герой України" полковнику з Тернопільщини Сергію Лі

450989896_809170601395292_4994527930105841001_n.jpg

451050652_809170434728642_1351649467221654706_n.jpg

451393599_809170561395296_9186103042410720648_n.jpg

451267077_809170714728614_7980975394607686742_n.jpg

 

“Без економіки ми не виграємо війни” – мер Збаража Роман Полікровський

Середа, 17 липня 2024, 10:40

“Без економіки ми не виграємо війни” – мер Збаража Роман Полікровський 
У новому випуску проєкту “Тернополяни” наш журналіст Сергій Сінкевич приїхав до Збаража та поспілкувався з очільником громади Романом Полікровським.

Він розповідає що зараз, під час повномасштабної війни, громада багато допомагає ЗСУ. Зокрема завдяки потужному волонтерському руху.

– Дякую кожному волонтеру за все, що він робить. Ми теж не стоїмо осторонь: проводимо збори та благодійні заходи, щоб зібрати кошти на купівлю дронів та обладнання. Стараємося насамперед не перешкоджати волонтерам і, звичайно, підтримуємо за можливості, – говорить Роман Полікровський. – Однак треба знаходити баланс між потребами міста і ЗСУ. Маємо допомагати нашим воїнам, але завжди нагадую, що ми – не Міноборони. Інколи відчуваю себе маленьким міністром оборони, коли переглядаю пошту і бачу 5 –10 листів від військових підрозділів. Розумію, що не можу всіх забезпечити, бо бюджету не вистачить. Відмовити теж не можу. Разом з тим згадую, проблемну ділянку дороги біля лікарні, яка потребує ремонту.

Депопуляція – величезна проблема, як для країни, так і для громади каже Роман Полікровський.

Зараз працюємо над тим, щоб були робочі місця і сюди приїжджали й з інших міст.  Це впливає на економіку громади.  Я бачу позитивне майбутнє для Збаражчини, попри важкі часи зараз. У нас запрацювали релоковані підприємства. За останні два з половиною роки в громаді з'явилося понад 700 робочих місць – це дуже багато, –  зазначає міський голова Збаража– Зараз розпочалося будівництво двох релокованих заводів, які разом додадуть ще близько 300 робочих місць. Тож маємо велику надію, що тут будуть люди. А будуть люди – буде все решта.

Однією з “больових точок” місцевої економіки є мобілізація, зізнається Роман Полікровський.

– Деякі підприємства кажуть, що працюють на доволі тонкій межі і якщо забрати двох-трьох ключових людей – робота зупиниться. Тож завжди закликаю тих, хто займається мобілізацією знаходити мудрий підхід. Без економіки ми не виграємо війни: якщо зупиниться підприємство, не буде за що придбати набої і виплатити зарплату військовому. Бізнес має працювати, люди мають заробляти собі на хліб, а  ми всі  – перемагати. Переможемо ми коли будемо сильними, зокрема й економічно, – зазначає він.

Більше – дивіться в інтерв’ю.

 

18 липня в окремих будинках Тернополя не буде води

Середа, 17 липня 2024, 10:37

18 липня в окремих будинках Тернополя не буде води
18 липня будуть продовжені роботи з прокладання водопроводу на вул. Андрея Шептицького.

У зв'язку з цим, у четвер у деяких будинках не буде води. Про це попереджає "Тернопільводоканал".

"З 9:00 до 22:00 тимчасово буде припинена подача холодної води до будинків на вул. Андрея Шептицького (від вул. Медової до вул. Князя Василя Костянтина Острозького). Перепрошуємо за незручності", – повідомили у комунальному підприємстві.

Тернополян просять завчасно зробити запаси води.

Читайте також: На Тернопіллі оприлюднили графік вимкнення світла на 17 липня

 

Сторінка 1 з 114

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер