images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Нові правила нарахування та індексації пенсій відповідатимуть розвитку економіки і зростанню зарплат

Вівторок, 24 жовтня 2017, 07:36

Пенсійна реформа уряду Володимира Гройсмана успішно стартувала. Одразу після підписання Президентом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» уряд розпочав виплати перерахованих пенсій.
До 25 жовтня більше ніж 9 млн пенсіонерів мають отримати вищі пенсії. Надалі пенсії будуть індексуватися автоматично в залежності від інфляції і зростання заробітної плати. Втім, деякі політики і експерти продовжують залякувати людей погіршенням пенсійного забезпечення, перекручуючи і спотворюючи факти.
Уряд Володимира Гройсмана розпочав пенсійну реформу, аби відновити соціальну справедливість для мільйонів пенсіонерів і людей праці. Завдяки реформі вони отримуватимуть гідні пенсії. Тому про жодне погіршення умов нарахування і виплат пенсій не може навіть йтися.
Без ухвалення пенсійної реформи провести перерахунок пенсій було неможливо. Проводити індексації пенсій в залежності від зростання цін зобов’язує Закон «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».  Але ще в 2014 році відповідна норма цього закону була призупинена «до стабілізації економічної ситуації в країні». Таким чином, уряд не міг власним рішенням відновити перерахунок пенсій - для цього Верховна Рада мала  б ухвалити зміни до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які б скасовували чинний мораторій на перерахунок пенсій.
Але і це б не вирішило головної проблеми – наявність фінансового ресурсу для подальшого підвищення пенсій. Уряд запропонував провести пенсійну реформу, аби забезпечити фінансовим ресурсом підвищення пенсій не тільки в 2017 році, а і у майбутньому. Чому це було важливо? Цього року дотація з Державного бюджету Пенсійному фонду становить 141,3 млрд грн. Це майже половина від суми, необхідної для виплати усіх пенсій в державі! Якщо нічого не змінювати, то вже за кілька років Пенсійний фонд з власних надходжень не зміг би виплачувати навіть мінімальні пенсії, не кажучи вже про їх підвищення. Урядова пенсійна реформа запропонувала низку кроків, які дозволять поступово зменшувати, а за 7-10 років остаточно ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Що означатиме нові можливості підвищувати пенсійні виплати, а відтак – і якість життя людей похилого віку. 

 

Надсилайте звітність через Електронний кабінет

Понеділок, 23 жовтня 2017, 12:37

Платники податку на прибуток, з базовим звітним періодом квартал, можуть подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 № 467, через Електронний кабінет платника. Про це повідомили у відділі електронних сервісів та звітності Тернопільській ОДПІ.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог Податкового кодексу, платник податку на прибуток подає разом з Декларацією фінансову звітність, яка є неодмінною частиною Декларації.

Оскільки форма Декларації містить обов’язкові для заповнення позначки щодо наявності поданих до Декларації додатків – форм фінансової звітності, то Декларація подається після подання фінансової звітності й отримання квитанцій щодо її прийняття.

Граничний термін подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 3 квартал 2017 року – 09.11.2017.


 

Опалення у будинках тернополян включать 23 жовтня

Понеділок, 23 жовтня 2017, 12:34

З 23 жовтня у житлових будинках Тернополя розпочнеться опалювальний сезон. Відповідне розпорядження підписав міський голова Сергій Надал.

«У понеділок з 6.00 год. у житлові будинки міста буде подано тепло. Опалювання медичних закладів та закладів освіти було увімкнене поступово, розпочинаючи з початку жовтня, - розповідає очільник Тернополя. – Працівники «Тернопільміськтеплокомуненерго» працюватимуть у ці вихідні, щоб забезпечити вчасно запуск котелень та теплопостачання житлових будинків міста».

До слова, у випадку будь-яких проблем з опаленням у житловому фонді варто звертатися на гарячу телефонну лінію 15-80 або до обслуговуючого підприємства.

 

24 жовтня стартує голосування за проекти Громадського бюджету Тернополя

Понеділок, 23 жовтня 2017, 12:33

Починаючи з вівторка, 24 жовтня (00:00 год.) до 7 листопада включно триватиме голосування за проекти, які будуть реалізовані за кошти міста у 2018 році в рамках «Громадського бюджету Тернополя».

Голосування за проекти, які отримали позитивну оцінку і виставлені на голосування, здійснюють громадяни України, які зареєстровані та проживають у місті Тернополі віком від 16 років.

Тернополяни можуть проголосувати двома способами:

  1. увійшовши через систему BankID на сайті pb.rada.te.ua,
  2. шляхом заповнення друкованої версії бланку для голосування, відвідавши Центр надання адміністративних послуг у Тернополі (ЦНАП) в робочий час (пн-чт з 9:00 до 17:00 год. пт. З 9:00 до 16.00), пред’явивши паспорт або ID-картку (з довідкою про реєстрацію місця проживання особи).


Наголошуємо, що кожен мешканець може віддати один голос за малий проект та один голос за великий проект. У підсумку голосування ті проекти, які набрали найбільшу кількість голосів до вичерпання обсягу виділених коштів (а це приблизно 9 млн. 400 тис. грн.) будуть реалізовані у 2018 року.

Нагадуємо, до голосування на Громадський бюджет допущено 43 проекти. З проектами можна ознайомитися на сайті https://pb.rada.te.ua

 

У центральні частині Тернополя провели комплексну реконструкцію

Неділя, 22 жовтня 2017, 00:00

У центральній частині міста – від Катедри до пам’ятника Івану Франку завершилися роботи з капітального ремонту двору, тротуару та проїжджої частини. Як розповідає очільник Тернополя Сергій Надал, окрім комплексної реконструкції території у одному з прилеглих будинків, зокрема на вул. Сагайдачного,8 оновлюють фасад.

«Під час реконструкції підрядниками відремонтовано проїжджу ділянку, тротуари для пішоходів від вул. Листопадової до вул. Гетьмана Сагайдачного (поблизу Архикатедрального собору) та до Театрального майдану, влаштовано додаткові місця для паркування транспортних засобів. Паралельно проведено капітальний ремонт системи теплопостачання на вказаній ділянці та замінено інженерні комунікації»,- коментує міський голова.

 

На вул. Глиняній встеляють верхній шар асфальту

Субота, 21 жовтня 2017, 00:00

На проїжджій частині вулиці Глиняної підрядники завершують встеляти верхній шар асфальтного покриття.

Як розповідає начальник відділу технагляду Олег Вітик, при сприятливих погодних умовах уже з наступного тижня розпочнуться ремонтні роботи пішохідної ділянки, зокрема буде влаштовано тротуар та замінено бордюри.

Після завершення капремонту вулиця буде відкрита для проїзду транспорту.

 

Триває термомодернізація п’яти тернопільських будинків

П'ятниця, 20 жовтня 2017, 11:16

У Тернополі продовжують утеплювати будинки за програмою термомодернізації житлового фонду за умови співфінансування 70% з міського бюджету та 30% за кошти мешканців. Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, за час дії програми у місті уже утеплили 22 фасади будівель, проведено заміну вікон загального користування у 27 будинках, на двох об’єктах оновлено систему освітлення та замінено лампочки на енергоефективні.

Загалом з початку 2017 року підрядниками виконано роботи із термомодернізації у сімнадцяти будинках. Наразі роботи тривають у п’яти будинках за адресами: вул. Бродівська, 50, вул. Збаразька, 37, вул. В. Великого, 8, вул. С. Будного, 50 (блок А), проспект С. Бандери, 90А. Зауважимо, що кількість звернень мешканців щодо виконання робіт із термомодернізації з кожним роком збільшується. Якщо у 2015 році виконано роботи із термомодернізації лише у дев’яти будинках, то у 2017 році співвласники понад чотирьох десятків будинків вирішили утеплити своє житло, подавши відповідні звернення та необхідну документацію.

 

У Тернополі пройшов перший міжнародний турнір з бодібілдінгу

П'ятниця, 20 жовтня 2017, 11:16

За підтримки Тернопільської міської ради днями у ПК «Березіль» відбувся перший міжнародний турнір з бодібілдингу «International Ternopil Cup». У змаганнях взяли участь представники з Норвегії, Польщі, Естонії, Чехії, Німеччини та України. Міжнародний турнір такого рівня у Тернополі пройшов вперше.

«Враховуючи звернення представників федерацію бодібілдингу, Тернопільська міська рада із задоволенням долучилася до організації змагань. Турнір пройшов на високому рівні. Впевнений, що такі заходи дадуть поштовх до розвитку даного виду спорту та популяризації здорового способу життя»,- говорить очільник Тернополя Сергій Надал.

Зі слів секретаря Тернопільської обласної федерації з бодібілдингу, співорганізатора турніру Дмитра Гарячого, будь-які спортивні змагання, а особливо міжнародного рівня дуже корисні для Тернополя, оскільки це хороша промоція міста не лише серед інших міст, а й держав.

«Я дуже радий, що переміг на цих змаганнях, оскільки учасники були сильні, а це лише початок мого сезону. Турнір пройшов на високому рівні, за що я хочу подякувати організаторам. Це є хорошим прикладом для інших міст та популяризації бодібілдингу в Україні»,- коментує здобув абсолютний чемпіон Європи Володимир Бірук, який здобув перемогу у Тернополі.

 

Триває термомодернізація п’яти тернопільських будинків

Четвер, 19 жовтня 2017, 12:10

У Тернополі продовжують утеплювати будинки за програмою термомодернізації житлового фонду за умови співфінансування 70% з міського бюджету та 30% за кошти мешканців. Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, за час дії програми у місті уже утеплили 22 фасади будівель, проведено заміну вікон загального користування у 27 будинках, на двох об’єктах оновлено систему освітлення та замінено лампочки на енергоефективні.

Загалом з початку 2017 року підрядниками виконано роботи із термомодернізації у сімнадцяти будинках. Наразі роботи тривають у п’яти будинках за адресами: вул. Бродівська, 50, вул. Збаразька, 37, вул. В. Великого, 8, вул. С. Будного, 50 (блок А), проспект С. Бандери, 90А. Зауважимо, що кількість звернень мешканців щодо виконання робіт із термомодернізації з кожним роком збільшується. Якщо у 2015 році виконано роботи із термомодернізації лише у дев’яти будинках, то у 2017 році співвласники понад чотирьох десятків будинків вирішили утеплити своє житло, подавши відповідні звернення та необхідну документацію.

 

У центральні частині Тернополя провели комплексну реконструкцію

Четвер, 19 жовтня 2017, 12:09

У центральній частині міста – від Катедри до пам’ятника Івану Франку завершилися роботи з капітального ремонту двору, тротуару та проїжджої частини. Як розповідає очільник Тернополя Сергій Надал, окрім комплексної реконструкції території у одному з прилеглих будинків, зокрема на вул. Сагайдачного,8 оновлюють фасад.

«Під час реконструкції підрядниками відремонтовано проїжджу ділянку, тротуари для пішоходів від вул. Листопадової до вул. Гетьмана Сагайдачного (поблизу Архикатедрального собору) та до Театрального майдану, влаштовано додаткові місця для паркування транспортних засобів. Паралельно проведено капітальний ремонт системи теплопостачання на вказаній ділянці та замінено інженерні комунікації»,- коментує міський голова.

 

У Тернополі затвердили Стратегію розвитку відкритих даних

Четвер, 19 жовтня 2017, 07:42

Виконком затвердив Стратегію розвитку відкритих даних на 2017-2018 року – документ, у якому визначено та описано покрокову діяльність, яка направлена на розвиток відкритих даних міста, впровадження інструментів е-демократії та e-урядування.

У документі, який розроблений на основі принципів Міжнародної хартії відкритих даних, ідеться про визначення пріоритетних наборів даних, які будуть оприлюднені для вільного доступу, методологію аудиту відкритих даних міської ради та щодо кожного набору період оновлення.

Зі слів очільника Тернополя, міська рада прагне у своїй роботі залишатися максимально відкритою, адже сьогодні у місті працює ряд платформ е-демократії: відкрите місто, електронні петиції, громадський бюджет, відкритий бюджет, тощо. А прийняття Стратегії розвитку відкритих даних – це ще один крок у напрямку прозорості та відкритості.

«Стратегія розвитку відкритих даних дасть можливість представити тернополянам більшу кількість відкритих даних, на основі яких можна буде розробляти такі ж ресурси, як Інтерактивна карта реєстру комунального майна, карта позашкільних навчальних закладів, оприлюднювати на інтерактивних платформах відкриті дані з інших важливих сфер життєдіяльності міста», - розповідає міський голова Сергій Надал.

До слова, над Стратегією працювала міська рада спільно з Центром громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі та представниками TAPAS - Прозорість і підзвітність у держуправлінні та послугах.

 

Через відсутність кворуму розгляд громадських проектів перенесли

Середа, 18 жовтня 2017, 10:35

17 жовтня мало відбутися засідання Номінаційного комітету Громадського бюджету, на якому повинні були обговорити питання допущення до голосування поданих проектів. Проте засідання не відбулося через відсутність кворуму.

Згідно раніше прийнятих рішень, Номінаційний комітет складається з 12 членів, серед яких половина – з депутатського корпусу. Проте, останні проігнорували чергове засідання. Відтак, через відсутність кворуму розгляд громадських проектів перенесли на четвер, 19 жовтня.

 

21 жовтня у Тернополі пройде сільськогосподарський ярмарок

Середа, 18 жовтня 2017, 10:33

21 жовтня у трьох мікрорайонах міста будуть проведені сільськогосподарські ярмарки, де тернополяни матимуть змогу купити продукти та товари підприємств харчової промисловості. Відповідне розпорядження підписав міський голова Тернополя Сергій Надал.

Ярмарки відбудуться на:

  1. масиві «Дружба» (територія на перехресті вул. Миру – Дружби);
  2. масиві «Східний» (проспект Степана Бандери, 15 – площадка перед центральним стадіоном, вул. Протасевича – площадка перед рестораном «Галич»);
  3. масиві «Сонячний» (вул. Леся Курбаса – площадка ринку «Галицький», проспект Злуки, 45 – площадка біля кінотеатру ім. Довженка).
 

У Тернополі триває капітальний ремонт двору на бульварі Симона Петлюри

Вівторок, 17 жовтня 2017, 07:21

Зранку, 17 жовтня, під час традиційного ранкового об'їзду міста очільник Тернополя Сергій Надал побував у дворі на бульварі Симона Петлюри, 10, де триває капітальний ремонт прибудинкової території.

«У цьому дворі ведуться ремонтні роботи з розширення проїжджої частини, збільшення місць для паркування автомобілів, облаштування тротуарів і відмостки будинку, - пояснює міський голова. - Наступного року запланований ремонт проїзду, що з’єднує Бульвар Симона Петлюри з вулицею Василя Стуса»

До слова, наразі у місті триває ремонт 14 прибудинкових територій та міжквартальних проїздів.

 

Компанія "Кінодністер" започаткувала новий відео проект

Понеділок, 16 жовтня 2017, 10:14

Компанія "Кінодністер" з нагоди 75-річчя УПА започаткувала новий відео проект на історико-патріотичну тематику для молоді фото-комікс "Мій янгол". Проект соціальний, будемо вдячні за вашу підримку і співпрацю.



тел. для довідок 0978309083 - Наталя Музичук


 

Очільник Тернополя привітав учасників Всеукраїнського турніру з вільної боротьби «Тернове поле»

Неділя, 15 жовтня 2017, 07:04

12-13 жовтня у Тернополі проходить відкритий Всеукраїнський турнір з вільної боротьби серед чоловіків «ТЕРНОВЕ ПОЛЕ - 2017», який присвячений пам’яті Віталія Назарчука, заслуженого тренера України, судді міжнародної категорії.

На турнір приїхало понад 140 учасників практично з усіх міст України та представники з Білорусі. Привітав учасників турніру очільник Тернополя Сергій Надал.

«Цей турнір є відбірковим до участі українських борців до змагань міжнародного рівня, - зазначає міський голова. – У Тернополі є хороша борцівська школа, тому, на перспективу, нашим завданням повинно бути спорудження сучасного борцівського залу, де будуть належні умови для проведення змагань міжнародних рівнів».

 

У Тернополі висадили найдовшу в Україні катальпову алею

Субота, 14 жовтня 2017, 08:44

У Тернополі зафіксували новий рекорд – найдовша в Україні катальпова алея. Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, її протяжність майже 1500 метрів та ростуть там 169 дерев. Зафіксували досягнення у Книзі рекордів міста.

«Катальпи у парку «Топільче» висаджували протягом року, - розповідає міський голова. – Сьогодні ми висадили ще 45 катальп, які разом становлять найдовшу катальпову алею України. Алея з назвою «Файне місто Тернопіль» є природоохоронною акцією, яка поєднує два напрямки: екологічний та урбаністичний»

До слова, у Тернополі діє концепція комплексного озеленення міста, відповідно до якої у місті поступово проводиться заміна дерев. Наприклад, замінюються тополі, на пух яких багато людей мають алергію, на катальпи, червонолисті клени, тюльпанові дерева тощо.


 

Матеріальна допомога на оздоровлення при наданні відпустки

Субота, 14 жовтня 2017, 08:15

У випадку якщо виплата матеріальної допомоги на оздоровлення передбачена положеннями про оплату праці найнятих робітників (колективним договором, галузевою угодою і тому подібне), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то ця матеріальна допомога в цілях оподаткування прирівнюється до зарплати і включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків в місяці, в якому здійснено її фактичне нарахування та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором 1,5%.

Сума матеріальної допомоги на оздоровлення є також базою нарахування ЄСВ в місяці, в якому працедавець нараховує суму відпускних.

За матеріалами  Тернопільської ОДПІ


 

Розпочався капітальний ремонт ще двох прибудинкових територій

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 07:52

Розпочався капітальний ремонт прибудинкових територій на вулиці Чубинського, 2 та Вербицького, 1. Наразі працівники підрядної організації здійснюють підготовчі роботи - знімають старе асфальтобетонне покриття та бордюри.

До слова, наразі у місті завершився капітальний ремонт 25-ти об’єктів, роботи на 14-ти об’єктах – тривають.

 

Розпочато монтаж підсвітки берегових аераційних фонтанів у Тернополі

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 07:51

Нещодавно розпочалася друга черга будівництва системи аерації Тернопільського ставу. Як інформують в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, тривають роботи з влаштування водозбірних насосів. Наразі розпочато встановлення підсвітки берегових аераційних фонтанів зі сторони Тернопільського ставу та острівця «Чайка».

Прожектори монтують на кожну форсунку. Сумарно їх буде 404 - по 202 на кожній лінії фонтанів.

Роботи планують завершити до свята Покрови, 14 жовтня.

 

Тернопіль - лідер рейтингу інвестиційної ефективності серед усіх міст України

Четвер, 12 жовтня 2017, 06:47

Аналітична агенція «Євро-Рейтинг» оновила рейтинг інвестиційної ефективності міст України за підсумками 2-го кварталу 2017 р. Відтак, вперше, Тернопіль посів найвищу сходинку рейтингу, випереджаючи навіть Київ.

За підсумками набраних балів за 2-й квартал 2017 року Тернопіль отримав 242 бали, випередивши на 28 балів Івано-Франківськ, що став другим в рейтингу відповідно. Столиця України розділила 3-4 місця з Вінницею.

За підсумками 1-го кварталу 2017 року, Тернопіль уже демонстрував максимальну інвестиційну ефективність (ineА), отримавши 215 балів, проте настільки високого результату, як цього разу, місто досягло вперше.

«Тернопіль нині почав випереджати такі визнані регіональні центри «тяжіння» інвестицій, як Львів, Дніпро і Одеса, - зазначає гендиректор «Євро-Рейтингу» Григорій Перерва виданню «Економіст». - А за працевлаштуванням безробітних, прийняттям в експлуатацію житла, наданим послугам, місто обіймає 4, 2 і 2 місця відповідно. Темпи ж приросту та обсяги даних показників в розрахунку на одного мешканця Тернополя одні з найвищих в Україні»

 

Триває капітальний ремонт скверу біля площі Героїв Євромайдану

Четвер, 12 жовтня 2017, 06:46

Нещодавно працівники підрядної організації приступили до першої черги капітального ремонту скверу, який розташований між житловими будинками на вулицях Медовій та Танцорова поблизу площі Героїв Євромайдану.

Роботи на цьому об’єкті будуть розділені на дві черги: цього року планується насамперед відремонтувати покриття відпочинкової зони та оновити вуличне освітлення. Влаштування схеми організації дорожнього руху біля скверу, озеленення, встановлення велопарковок тощо буде проведено вже у 2018 році.

Наразі на цьому об’єкті вже проведені підготовчі роботи, зокрема, підведені кабелі для подальшого облаштування зовнішнього освітлення, після чого розпочалися роботи з влаштування бордюрів тощо. Скоро розпочнеться роботи із облаштування доріжок фігурними елементами мощення. За словами фахівця, роботи першої черги повинні завершитися до кінця осені.

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський розповідає, що минулого тижня, у відповідності до проектно-кошторисної документації, було здійснено роботи із видалення та обрізки старих дерев. На місці виконавці робіт разом із мешканцями прилеглих будинків погоджували, які дерева зрізати. На їх місці будуть висаджені катальпи, червонолисті клени тощо.

 

Здійснення державної реєстрації нерухомості та бізнесуу Тернопільській області

Середа, 11 жовтня 2017, 08:47

26 листопада 2015 року Парламент прийняв розроблений Міністерством юстиції України пакет документів із децентралізації повноважень у сфері державної реєстрації, який забезпечив передачу функцій з реєстрації нерухомості та бізнесу місцевій владі, нотаріусам та акредитованим суб’єктам. Міністерство юстиції та його територіальні органи повністю відмовилисьвід функцій реєстрації, передавши ці повноваження на місця, та кошти, які сплачуються за одержання відповідних послуг – на місця.

Станом на сьогодні організаційну систему державної реєстрації прав та бізнесу становлять:

  1. Міністерство юстиції України та його територіальні органи.

  2. Суб’єкти державної реєстрації прав:

Виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;

акредитовані суб’єкти.

  1. державні реєстратори прав на нерухоме майно.


У Тернопільській області функції з державної реєстрації прав та бізнесу станом на 01 жовтня 2017 року здійснюють:

  • 17 районних державних адміністрацій,

  • 4 міські ради обласного значення (Бережанська,Кременецька,Тернопільська, Чортківська),

  • 31 виконавчий орган сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад, а саме:

    • 8 міських (Борщівська, Бучацька, Заліщицька, Зборівська, Лановецька, Монастириська, Скалатська та Шумська міські ради),

    • 6 селищних рад (Гусятинська селищна рада, Товстенська селищна рада Заліщицького району, Вишнівецька селищна рада Збаразького району, Залозецька селищна рада Зборівського району, Коропецька селищна рада Монастириського району, Підволочиська селищна рада),

    • 17 сільських рад (Нараївська, Жовнівська, Надрічнянська та Котівська сільські ради Бережанського району, Більче-Золотецька сільська рада Борщівського району, Васильковецька та Коцюбинська сільські ради Гусятинського району, Чернихівецька, Колоднецька та Базаринська сільські ради Збаразького району, Млиновецька сільська рада Зборівського району, Великомлинівецька сільська рада Кременецького району, Завалівська та Голгочанська сільські ради Підгаєцького району, Різдвянівська сільська рада Теребовлянського району, Байковецька та Великогаївська сільські ради Тернопільського району).

Також функції з державної реєстрації прав здійснюють 7 акредитованих суб’єктів (Гусятинське районне комунальне бюро технічної інвентаризації, Комунальне Підприємство Лазарівської сільської ради з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, бізнесу та громадських формувань, Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації, Комунальне підприємство «Реєстрація об’єктів нерухомості» Малоходачківської сільської ради, Тернопільська філія КП «Центр реєстрації прав» Корецької районної ради Рівненської області, Комунальне підприємство «Тернопільське бюро реєстрації нерухомості та бізнесу обласне» та Комунальне підприємство «Центр реєстрації майнових прав» Чортківської районної ради Тернопільської області).

Отже, на території Тернопільської області працюють 129 державних реєстраторів, з них: 56 проводять реєстрацію по двох напрямках, 112– усфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та 73 – усфері державної реєстрації бізнесу.

Окрім того, у Тернопільській області налічується 19 державних нотаріальних контор, в яких працює 25 державних нотаріусів, та 18 нотаріальних округів, де здійснюють приватну нотаріальну діяльність 105 нотаріусів.

За таких умов громадяни отримують широкий вибір для звернення до того суб’єкта, який краще може надати відповідну послугу, що сприяє розвитку конкуренції у сфері державної реєстрації та є передумовою для надання якісних демонополізованих адміністративних послуг. Таким чином, за час дії реформ у Тернопільській області можна спостерігати покращення рівня надання адміністративних послуг.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати

Середа, 11 жовтня 2017, 08:45

Доброго дня пане Міністре! Після звільнення за згодою сторін мені не виплатили частину коштів, які я заробив. Як мені поступити в такому випадку?

Олександр Раєвський

Чи має роботодавець при звільненні виплатити всю суму одразу?

При звільненні працівника виплата всіх сум провадиться в день звільнення. Якщо працівник в цей день не працював – кошти мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану нею суму.


Що робити, якщо не дійшли згоди?

Працівник може стягнути нараховану, але не виплачену заробітну плату:

в позасудовому порядку;

в судовому порядку.


Як вирішити спір у позасудовому порядку?

Звернутися із заявою до комісії по трудових спорах (у разі її створення) без обмежень будь-яким строком.

Трудовий спір підлягає розгляду, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом.

Комісія зобов’язана розглянути спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу. Розгляд спору за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника при розгляді спору від його імені може виступати представник профспілкового органу або за вибором працівника інша особа, в тому числі адвокат.


Чи можна оскаржити рішення комісії?

У разі незгоди з рішенням комісії по трудових спорах можна оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення виписки з протоколу засідання комісії чи його копії. Пропуск вказаного строку не є підставою відмови у прийнятті заяви. Визнавши причини пропуску поважними, суд може поновити цей строк і розглянути спір по суті. В разі коли пропущений строк не буде поновлено, заява не розглядається, і залишається в силі рішення комісії по трудових спорах.


Чи довго чекати виконання рішення комісії?

Рішення комісії по трудових спорах підлягає виконанню у триденний строк після закінченні 10 днів, передбачених на його оскарження.

У разі невиконання власником або уповноваженим ним органом рішення комісії по трудових спорах у встановлений строк  працівникові комісією по трудових спорах підприємства, установи, організації видається посвідчення, що має силу виконавчого листа.

На підставі посвідчення, пред'явленого не пізніше тримісячного строку до органу державної виконавчої служби або приватному виконавцю, державний виконавець чи приватний виконавець виконує рішення комісії по трудових спорах у примусовому порядку.

Що необхідно знати, щоб звернутися до суду?

Для стягнення заборгованості працівник може звернутися до суду в порядку:

наказного провадження (вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною);

позовного провадження (наявний спір щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання).


Яка процедура в рамках наказного провадження?

Судовий наказ може бути видано у разі якщо заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівнику суми заробітної плати.

Заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за місцем розташування підприємства або за місцем реєстрації позивача.

Працівник має право звернутися до суду без обмеження строку.


Які документи необхідно подати і скільки це коштує?

Заява подається у письмовій формі та має містити докази:

перебування заявника у трудових відносинах із боржником (наприклад: засвідчені копії наказу про прийняття на роботу, копія трудової книжки, копія трудового договору між роботодавцем і працівником, довідка з місця роботи тощо);

підтвердження суми, яка стягується (будь-який належно оформлений документ, що вказує на розмір нарахованої заробітної плати та компенсації за порушення строків її виплати, зокрема, довідка бухгалтерії боржника, розрахунковий лист чи копія платіжної відомості тощо).

При зверненні до суду в порядку наказного провадження з вимогою про стягнення нарахованої, але не виплаченої зарплати судовий збір не сплачується.


Як довго чекати рішення?

У разі прийняття судом ухвали про відкриття провадження, суд у триденний строк видає судовий наказ по суті заявлених вимог.

Судовий наказ набирає законної сили протягом 3 днів після закінчення десятиденного строку, які виділяються позивачу на подання заяви про відміну ухвали.

На підставі судового наказу стягувач повинен звернутися до державної виконавчої служби з метою його примусового виконання.

Яка процедура звернення у рамках позовного провадження?

У разі наявності спору щодо розміру заборгованості працівник може звернутися з позовною заявою до суду за місцем розташування підприємства чи місцем проживання/перебування позивача без обмеження строків.

Позивачі звільняються від сплати судового збору.

Чи передбачене відшкодування за час затримки розрахунку при звільненні?

Суд стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку. Якщо розрахунок не проведений до розгляду справи – по день постановлення рішення.

Відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

У разі спору про розмір виплат вимоги про відповідальність за затримку підлягають задоволенню у повному обсязі, якщо спір вирішено на користь позивача.

При частковому задоволенні позову працівника суд визначає розмір відшкодування за час затримки розрахунку з урахуванням спірної суми, на яку той мав право, частки, яку вона становила у заявлених вимогах, істотності цієї частки порівняно із середнім заробітком та інших конкретних обставин справи.


Як довго чекати рішення щодо стягнення заробітної плати?

Судове рішення про виплату заробітної плати підлягає негайному виконанню, якщо сума заборгованості не перевищує 1 місяць.

Суд, ухвалюючи рішення, може допустити негайне виконання судового рішення в разі стягнення всієї суми заборгованості із заробітної плати.

Куди звернутися, щоб отримати детальну консультацію?

Консультацію з цих питань Ви можете отримати у Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, тел. 52-22-92, 25-49-38, 52-23-42


 

Учасникам АТО у Тернополі виділили 698 земельних ділянок

Вівторок, 10 жовтня 2017, 06:43

У Тернопільську міську раду надійшло понад 1500 звернень учасників АТО щодо виділення земельних ділянок.

На сьогодні у місті видано 782 дозволи на виготовлення проектів землеустрою та передано безоплатно у власність учасникам АТО 698 земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд на вул. Микулинецькій загальною площею 14,52 га. Там же за кошти міського бюджету проводиться рекультивація земель.

Також 9 сімей загиблих учасників АТО отримали у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд на території міста.

Відповідно до програми «Турбота» 19 інвалідам війни з числа учасників бойових дій (УБД) виплачено матеріальну допомогу у розмірі по 10 тис. грн. та чотирьом учасникам Революції гідності, які стали інвалідами війни. Від початку року 645 учасників АТО вже пройшли медичне лікування. На обліку для забезпечення путівкою на санаторно-курортне лікування в управлінні соціальної політики перебуває 92 учасники бойових дій та 4 інваліди війни, які брали безпосередню участь в АТО. Також діти учасників АТО забезпечені безоплатним харчуванням в дошкільних навчальних закладах, школах та ПТУ.

Для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги ветеранам війни (УБД (за місцем реєстрації) необхідно подати:

  1. Копії паспорта пільговика (дружини,батьків пенсіонерів) (1,2,10,11ст.) свідоцтв про народження неповнолітніх дітей.
  2. Копія ідентифікаційного коду пільговика (дружини, батьків пенсіонерів, неповнолітніх дітей) .
  3. Копії посвідчення учасника бойових дій та довідки про безпосередню участь особи в АТО.
  4. Довідка з ЖЕКу (ОСББ) про всіх зареєстрованих разом з пільговиком.
  5. Оригінали всіх документів пред’являються особисто.
  6. Управління соціальної політики ТМР; вул. Лисенка 8, каб.№5 (обід 13-14). тел. 23-61- 66.

 

Інваліди війни, учасники бойових дій, які приймали безпосередню участь в антитерористичній операції та зареєстровані в м. Тернополі, для забезпечення путівками можуть звернутися в управління соціальної політики Тернопільської міської ради (м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8, каб. № 23, телефон – 22 04 37) та заповнити заяву.

До заяви необхідно додати такі документи:

  1. Медичну довідку Форми – 070 (довідка для одержання путівки);
  2. Копію посвідчення учасника бойових дій (інваліда війни);
  3. Копію довідки про безпосередню участь в АТО.
  4. Копію військового квитка (за наявності);
  5. Копію паспорта;
  6. Копію ідентифікаційного номера.

 

З собою мати оригінали документів.

Учасники бойових дій з числа військовослужбовців, що перебувають на військовій службі за контрактом, працівники Збройних Сил України, органів внутрішніх справ, Національної Гвардії України та інших силових структур, ветерани військової служби, ветерани війни та члени їх сімей, які одержують пенсії по лінії Міноборони, МНС, МВС, СБУ забезпечуються путівками на санаторно-курортне лікування відповідними міністерствами та відомствами.

 

На дамбі тернопільського ставу встелили нижній шар асфальту

Вівторок, 10 жовтня 2017, 06:43

На ділянці дороги на дамбі, де тривав ремонт, влаштували нижній шар асфальтобетонного покриття. Рух автотранспорту у дві сторони відновлено.

Зі слів підрядників, на даному етапі відремонтовано 310 метрів смуги. Там влаштовано нижній шар асфальтобетонного покриття, нові бордюри та виконано роботи з ремонту дощової каналізації. У зв’язку з несприятливими погодними умовами встановлення верхнього шару асфальтобетонного покриття на обох смугах перенесено на наступний рік.  Також наступного року планується відремонтувати ще близько 200 метрів ділянки, - проїжджу частину до Надставної церкви та пішохідні доріжки.

До слова, під час цьогорічного виконання ремонтних робіт на ділянці поблизу парку «Топільче» виявили місця значного перезволоження ґрунту в дорожньому кориті. Для вирішення проблеми було проведено стабілізацію та регенерацію ґрунту з додаванням щебеневих матеріалів та цементу ресайклером. Дощі та додатковий об’єм робіт призвели до збільшення терміну виконання робіт у порівнянні з ремонтом ділянки зі сторони ставу.

Як зазначав раніше міський голова Сергій Надал, на ремонт дамби з міського бюджету виділено 5 млн. грн. та ще 5 млн. з ДБРР.

 

З 10 жовтня діти без жодної вакцинації проти кору не зможуть відвідувати навчальні заклади Тернополя

Понеділок, 09 жовтня 2017, 06:05

У Тернополі спалах кору. Відповідно до даних Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, у місті зафіксовано п’ять випадків захворювання дітей на кір.

Для того, щоб не допустити подальшого поширення інфекції, 2 жовтня відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді. Зі слів заступника начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольги Ярмоленко, комісія визначила, що епідситуація із захворюваності на кір у Тернополі є неблагополучною.

«Спалах кору оголошується тоді, коли фіксується три випадки захворюваності на кір. Станом на сьогодні у місті зафіксовано таких п’ять випадків. Для того, щоб уникнути подальшого поширення інфекції, комісією було прийнято рішення провести ряд профілактичних попереджувальних заходів. Такими заходами, у першу чергу, є проведення вакцинації дітей, - пояснює Ольга Ярмоленко. –Згідно з календарем щеплень, діти повинні отримати дві дози вакцини КПК у віці 1 та 6 років. У Тернополі наразі без жодного щеплення проти кору є 1134 дитини, а з порушенням графіку вакцинації загалом 8663 дітей. Проте навіть ті, хто вчасно не отримав вакцини, може це зробити найближчим часом. Тому ми звертаємося до батьків дітей, які не отримували жодної вакцинації або отримали лише одну з обов’язкових вакцинацій, звернутися до педіатра та у дитячу поліклініку, де працюють кабінети для проведення профілактичних щеплень».

Вакцина проти кору у місті видається безкоштовно та є у достатній кількості.

З 10 жовтня діти, які не отримали жодної вакцинації проти кору, на період спалаху, будуть відсторонені від відвідування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Період спалаху визначається протягом 21 дня від останнього зафіксованого випадку захворювання на кір.

«Кір – це інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом і дає серйозні ускладнення. Він загрожує і дітям, і дорослим, незахищеним щепленням. Тому закликаємо батьків вакцинувати дітей, щоб вберегти їх від цього небезпечного захворювання та його ускладнень», - додає заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення.

До слова, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради у своєму висновку користувалася ст. 15 Законом України «Про захист від інфекційних хвороб», у якому визначено, що «дітям, які не отримали профілактичних щеплень відвідування дитячих закладів не дозволяється». Також Міністерство освіти та науки України спільно з Міністерством охорони здоров’я у листі рекомендувало місту не допускати у навчальні заклади дітей, які не отримали вакцинації від кору.

До слова, поширення кору зафіксовано також у Івано-Франківській та Одеській областях, де зафіксовано два випадки смерті дітей від цього інфекційного захворювання.

 

Триває прийом документів делегатів у Молодіжну міську раду Тернополя

Неділя, 08 жовтня 2017, 13:02

З 25 вересня по 10 жовтня 2017 року молодіжні громадські організації (далі МГО), учнівське та студентські самоврядування матимуть змогу долучитися до формування 4-го скликання молодіжної міської ради при Тернопільській міській раді.

Депутатом ММР може бути обраний Громадянин України віком від 14 до 35 років, якщо він є членом саме молодіжної громадської організації або студентом з числа представників органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів чи закладів професійно-технічної освіти або учнем навчального закладу м. Тернополя

Громадська організація для того, щоб делегувати кандидата, повинна відповідати наступним критеріям:

– діяти у м. Тернополі і бути офіційно зареєстрована;

– з дня реєстрації МГО повинно бути не менше одного року (якщо ви проходили момент перереєстрації це необхідно вказати);

– МГО провела протягом останнього року, до дня початку кампанії формування персонального складу ММР, не менше трьох публічних заходів з публікацією в ЗМІ, для підтвердження цього потрібно надати сканкопії публікацій у місцевих ЗМІ про або посилання на відповідну публікацію на веб-сайті ЗМІ.

Окрім документів, які підтверджують вище описані вимоги також потрібно надати:

– витяг з протоколу про обранання делегата в депутати ММР

–  резюме делегата

Важливо! Одна громадська організація може делегувати лише одного члена до складу ММР. Кожний ВНЗ чи ЗПТО, який знаходиться у м. Тернополі та мають діючі ОСС можуть делегувати в депутати ММР одну особу, яка є представником ОСС даного закладу. Для цього необхідно подати протокол засідання ОСС, на якому було обрано делегата в депутати ММР та резюме делегата.

Тернопільський Міський учнівський парламент «Наснага» делегує в депутати ММР трьох учнів, які є представниками органів учнівського самоврядування м.Тернополя. Міський учнівський парламент «Наснага» подає протокол свого засідання обрання делегатів в депутати ММР та резюме делегатів.

Пакет документів потрібно подати в Управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту, яке знаходиться за адресою вул.. Шевченка 1, з 25 вересня по 10 жовтня 2017 року у робочі години: понеділок-четвер з 8.00 по 17.15, п’ятниця з 8.00 по 16.00. Після 10 жовтня заявки не приймаються.

З 11 жовтня Виборча Комісія опрацьовуватиме усі подані заявки та наприкінці жовтня місяця оголосить список депутатів ММР.

 

Поняття територіальної громади

П'ятниця, 06 жовтня 2017, 05:50

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальна громада це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.


Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети.

Органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районними в містах належить до компетенції міських рад.

Стаття 10 Закону  передбачає, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими  радами.



Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області







 

Консультує Міністр юстиції

П'ятниця, 06 жовтня 2017, 05:45

Порядок приватизації квартири (будинку), житлового приміщення в гуртожитку

Пане Міністре, доброго дня. Ми з колегами по 30 і більше років пропрацювали на виробництві. Жили у гуртожитку від заводу. Зараз пішли слухи, що можливо ми отримаємо право на приватизацію нашого житла. Підкажіть, як ми маємо це правильно зробити?

Тетяна Литвин

_VAN6796 (1)Хто має право на приватизацію?

Громадяни України, які постійно проживають в квартирах (будинках) або перебували на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.

Кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз.

Які об'єкти не підлягають приватизації?

  1. квартири-музеї;

  2. квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ та організацій, природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків-пам'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв;

  3. квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, які перебувають в аварійному стані; квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані в зоні безумовного відселення.

Як можна приватизувати житло?

Варіант 1. Безоплатна передача громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю.

Варіант 2. Продаж надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, які мешкають в них або перебувають в черзі на поліпшення житлових умов.

Куди звернутися для приватизації?

Приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває державний житловий фонд.

Які потрібно зібрати документи?

  1. оформлена заява на приватизацію;

  2. копія документа, що посвідчує особу;

  3. технічний паспорт на квартиру (будинок), жиле приміщення у гуртожитку;

  4. довідка про склад сім'ї та займані приміщення;

  5. копія ордера про надання житлової площі (копія договору найму у гуртожитку);

  6. документ, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду (довідка з попередніх місць проживання (після 1992 року) щодо невикористання права на приватизацію державного житлового фонду);

  7. копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації;

  8. заява – згода тимчасово відсутніх членів сім'ї наймача на приватизацію.


Кому може бути відмовлено у приватизації?

Громадянам, які:

  • проживають у гуртожитках менше ніж 5 років,  без правових підстав;

  • проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання, у зв'язку з навчанням, перенавчанням чи підвищенням кваліфікації у навчальних закладах та у зв'язку з роботою (службою) за контрактом;

  • мешкають у спеціальних гуртожитках, призначених для тимчасового проживання осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі і потребують поліпшення житлових умов або жила площа яких тимчасово заселена, або яким немає можливості повернути колишнє жиле приміщення;

  • потребують медичної допомоги у зв'язку із захворюванням на туберкульоз;

  • проживають у гуртожитках, що мають статус соціальних на день набрання Законом України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".

Чи можна оскаржити відмову?

Спори щодо приватизації квартири (будинку), житлового приміщення в гуртожитку вирішуються в порядку цивільного судочинства.

Чи можна продати або подарувати приватизоване житло?

Власник приватизованого житла має право розпорядитися майном на свій розсуд. Він може продати, подарувати, заповісти, здати в оренду, обміняти, закласти, укласти будь-які інші угоди, які не заборонені законом.

Куди звертатися, щоб отримати детальну консультацію?

Додаткову консультацію з цих питань Ви можете отримати у Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, тел. 52-22-92, 25-49-38, 52-25-65, 52-90-81.










 

Триває прийом документів делегатів у Молодіжну міську раду Тернополя

Четвер, 05 жовтня 2017, 08:46

З 25 вересня по 10 жовтня 2017 року молодіжні громадські організації (далі МГО), учнівське та студентські самоврядування матимуть змогу долучитися до формування 4-го скликання молодіжної міської ради при Тернопільській міській раді.

Депутатом ММР може бути обраний Громадянин України віком від 14 до 35 років, якщо він є членом саме молодіжної громадської організації або студентом з числа представників органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів чи закладів професійно-технічної освіти або учнем навчального закладу м. Тернополя

Громадська організація для того, щоб делегувати кандидата, повинна відповідати наступним критеріям:

– діяти у м. Тернополі і бути офіційно зареєстрована;

– з дня реєстрації МГО повинно бути не менше одного року (якщо ви проходили момент перереєстрації це необхідно вказати);

– МГО провела протягом останнього року, до дня початку кампанії формування персонального складу ММР, не менше трьох публічних заходів з публікацією в ЗМІ, для підтвердження цього потрібно надати сканкопії публікацій у місцевих ЗМІ про або посилання на відповідну публікацію на веб-сайті ЗМІ.

Окрім документів, які підтверджують вище описані вимоги також потрібно надати:

– витяг з протоколу про обранання делегата в депутати ММР

–  резюме делегата

Важливо! Одна громадська організація може делегувати лише одного члена до складу ММР. Кожний ВНЗ чи ЗПТО, який знаходиться у м. Тернополі та мають діючі ОСС можуть делегувати в депутати ММР одну особу, яка є представником ОСС даного закладу. Для цього необхідно подати протокол засідання ОСС, на якому було обрано делегата в депутати ММР та резюме делегата.

Тернопільський Міський учнівський парламент «Наснага» делегує в депутати ММР трьох учнів, які є представниками органів учнівського самоврядування м.Тернополя. Міський учнівський парламент «Наснага» подає протокол свого засідання обрання делегатів в депутати ММР та резюме делегатів.

Пакет документів потрібно подати в Управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту, яке знаходиться за адресою вул.. Шевченка 1, з 25 вересня по 10 жовтня 2017 року у робочі години: понеділок-четвер з 8.00 по 17.15, п’ятниця з 8.00 по 16.00. Після 10 жовтня заявки не приймаються.

З 11 жовтня Виборча Комісія опрацьовуватиме усі подані заявки та наприкінці жовтня місяця оголосить список депутатів ММР.

 

З 10 жовтня діти без жодної вакцинації проти кору не зможуть відвідувати навчальні заклади Тернополя

Середа, 04 жовтня 2017, 11:24

У Тернополі спалах кору. Відповідно до даних Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, у місті зафіксовано п’ять випадків захворювання дітей на кір.

Для того, щоб не допустити подальшого поширення інфекції, 2 жовтня відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді. Зі слів заступника начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ольги Ярмоленко, комісія визначила, що епідситуація із захворюваності на кір у Тернополі є неблагополучною.

«Спалах кору оголошується тоді, коли фіксується три випадки захворюваності на кір. Станом на сьогодні у місті зафіксовано таких п’ять випадків. Для того, щоб уникнути подальшого поширення інфекції, комісією було прийнято рішення провести ряд профілактичних попереджувальних заходів. Такими заходами, у першу чергу, є проведення вакцинації дітей, - пояснює Ольга Ярмоленко. –Згідно з календарем щеплень, діти повинні отримати дві дози вакцини КПК у віці 1 та 6 років. У Тернополі наразі без жодного щеплення проти кору є 1134 дитини, а з порушенням графіку вакцинації загалом 8663 дітей. Проте навіть ті, хто вчасно не отримав вакцини, може це зробити найближчим часом. Тому ми звертаємося до батьків дітей, які не отримували жодної вакцинації або отримали лише одну з обов’язкових вакцинацій, звернутися до педіатра та у дитячу поліклініку, де працюють кабінети для проведення профілактичних щеплень».

Вакцина проти кору у місті видається безкоштовно та є у достатній кількості.

З 10 жовтня діти, які не отримали жодної вакцинації проти кору, на період спалаху, будуть відсторонені від відвідування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Період спалаху визначається протягом 21 дня від останнього зафіксованого випадку захворювання на кір.

«Кір – це інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом і дає серйозні ускладнення. Він загрожує і дітям, і дорослим, незахищеним щепленням. Тому закликаємо батьків вакцинувати дітей, щоб вберегти їх від цього небезпечного захворювання та його ускладнень», - додає заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення.

До слова, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради у своєму висновку користувалася ст. 15 Законом України «Про захист від інфекційних хвороб», у якому визначено, що «дітям, які не отримали профілактичних щеплень відвідування дитячих закладів не дозволяється». Також Міністерство освіти та науки України спільно з Міністерством охорони здоров’я у листі рекомендувало місту не допускати у навчальні заклади дітей, які не отримали вакцинації від кору.

До слова, поширення кору зафіксовано також у Івано-Франківській та Одеській областях, де зафіксовано два випадки смерті дітей від цього інфекційного захворювання.

 

Про діяльність ЦОПу на податковій «гарячій» лінії

Середа, 04 жовтня 2017, 05:14

У приміщенні Тернопільської ОДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку – «гаряча» лінія. На запитання додзвонювачів відповідав начальник відділу організації роботи ЦОП та надання адміністративних послуг Василь Карпа.


До уваги читачів найактуальніші питання проведеного заходу.


Я новий бухгалтер на фірмі, хотіла знайти податкову звітність та окремі реєстраційні документи (навіть інформацію про наявність банківських рахунків) за попередні роки, але не змогла. Знаючи, що податкова формує по платниках всю інформацію, хочу запитати, чи можна звернутись до ЦОПу, щоб підняли справу оподаткування та надали для ознайомлення те, що мені треба?

Справді, відповідно до Податкового кодексу України інформація, що збирається, використовується та формується податковою інспекцією у зв’язку з обліком платників податків, вноситься до інформаційних баз даних.

Взяття на облік платників податків здійснюється нами за принципом організаційної єдності реєстраційних процедур, що проводяться державними реєстраторами, та процедур узяття їх на податковий облік. Усі відомості про юридичних осіб, їх відокремлені підрозділи та фізичних осіб-підприємців, які включаються до ЄДР, надаються до нас у порядку інформаційної взаємодії державним реєстратором згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Дані про взяття на облік юридичних осіб та підприємців як платників податків і зборів та як платників єдиного внеску у контролюючих органах передаються до ЄДР у день взяття на облік та оприлюднюються на порталі електронних сервісів Міністерства юстиції України  та на офіційному порталі ДФС України.

Банки та інші фінансові установи у день відкриття чи закриття рахунка платника податків подають відомості про це в електронному вигляді на адресу Інформаційного порталу Державної фіскальної служби України.

Щодо облікової справи платника, то її реєстраційна частина містить лише паперові документи, які надходять до податкової інспекції з питань обліку платника податків, та не містить жодних електронних документів. Кожна справа має опис, а документи, що містяться в реєстраційній частині можуть містити персональні дані третіх осіб (засновників, керівників та інших пов’язаних осіб).

Уповноваженій особі платника за її зверненням може бути надано для ознайомлення опис документів, що зберігаються в реєстраційній частині облікової справи такого платника податків. Питання про можливість видачі чи відмови у видачі копій конкретних документів з реєстраційної частини облікової справи розглядається керівником податкової інспекції з дотриманням вимог ЗУ «Про захист персональних даних».

Враховуючи зазначене, хочу порадити Вам, що для отримання повних та актуальних даних, що містяться щодо фірми, де Ви працюєте, і які є наявні в інформаційних базах даних контролюючих органів, найкраще скористатись особистою (приватною) частиною Електронного кабінету платника, котра, зокрема містить інформацію про:

облікові дані платника (реєстраційні дані, відомості про керівника, про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, відомості про об’єкти оподаткування, дані про банківські рахунки, дані податкового обліку і реєстрів);

подання звітності (перелік звітів, перегляд квитанції, інформація про раніше надіслані звіти).


Планую на початку жовтня прийти до ЦОПу та здати першу декларацію єдинника третьої групи, поки на паперових бланках. Я зможу на другому примірнику отримати підтвердження про здачу?

Звичайно. Пунктом 4.9 Методичних рекомендацій щодо приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності платників податків, зокрема визначено, що за відсутності зауважень до оформлення податкової звітності інспектори, що здійснюють приймання такої звітності, реєструють датою її фактичного отримання. Така податкова звітність вважається прийнятою. Цей факт засвідчують відповідні відмітки: штамп, дата реєстрації документа та реєстраційний номер.

На примірнику, що залишається у платника за його бажанням, проставляється штамп «ОТРИМАНО».


Моїй дружині потрібні довідки про її та мої доходи для Декларації, оскільки влаштовується на держслужбу. Вона зможе їх отримати в інспекції ?

Так, таку послугу надають у нашому Центрі. Фізична особа, яка бажає отримати інформацію про свої доходи, повинна звернутись особисто або через уповноважену особу до податкової інспекції за своїм місцем проживання або за місцем отримання доходів, та на підставі документа, що посвідчує особу, подати заяву відповідної форми. Якщо звертається уповноважена особа, то вона додає до заяви довіреність на такі дії, засвідчену нотаріально та її копію, а також документ, що посвідчує  її особу.

Зараз популярний варіант отримання інформації про суми виплачених доходів через електронний сервіс «Електронний кабінет платника» з використанням електронного цифрового підпису, який фізичній особі можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів. Він розміщений також у нашому ЦОПі.

Для отримання електронної інформації, Вам необхідно заповнити запропоновану форму «Запиту про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру...», після обробки якого до особистого електронного кабінету надійде спеціальне повідомлення, при натисканні на яке відкриються необхідні відомості. Їх можна переглянути, зберегти чи надрукувати.

Однак, звертаю увагу, що запитувані відомості про доходи можна отримати за останні три роки (поквартально), а відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.


За матеріалами Тернопільської ОДПІ


 

Нову велодоріжку будують на перехресті вулиці Збаразька-проспект Злуки

Вівторок, 03 жовтня 2017, 07:51

У Тернополі триває реалізація програми розвитку велоінфраструктури, відповідно до якої у місті встановили 114 велопарковок біля місць громадського відпочинку, навчальних закладів та медичних установ. Тривають роботи також з облаштування велодоріжок. Зокрема в мeжaх тpaнcпopтнoї poзв’язки нa вyлицях Збapaзькa, Енepгeтичнa, пpocпeкт Злyки тa нa вyлицях Тeкcтильнa-Пpoмиcлoвa підрядники вкладають велодоріжки фігурними елементами мощення.

Нагадаємо, що нещодавно у місті з’явився новий велопереїзд (паралельно до існуючого пішохідного переходу) на вул. Руській поблизу Надставної церкви. Також промарковано велодоріжки на ділянці від «Острова закоханих» до пивзаводу  та попри існуючий пішохідний перехід до парку імені Тараса Шевченка (поблизу податкової).

 

Третє засідання Номінаційного комітету відбудеться 3 жовтня

Неділя, 01 жовтня 2017, 07:44

До 30 вересня триває прийом проектів на участь у "Громадському бюджеті" 2018.

Засідання Номінаційного комітету "Громадського бюджету" відбудеться 3 жовтня о 16.00 год. в "зеленій" кімнаті Тернопільської міської ради (вул. Листопадова,5).

 

Ремонт тернопільської дамби триває

Субота, 30 вересня 2017, 09:52

Капітальний ремонт проїжджої частини дамби тернопільського ставу триває. Роботи продовжуються зі сторони ставу, а зі сторони парку Топільче нещодавно було вкладено нижній шар асфальту.

«Роботи виконуються за новими технологіями, зокрема методом холодного ресайклингу. Окрім того,  основа дороги поглиблена на метр, щоб вона була надійнішою, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Цього року буде завершена  ділянка, де зараз тривають роботи, а вже наступного плануємо провести ремонти до сторони Надставної церкви та відремонтувати пішохідні доріжки».

До слова, бруківка, яка знята з дамби, передана на зберігання у комунальне підприємство. Наступного року її використають для мощення вулиць Кульчицької та Брюкнера, а іншу продадуть на відкритому аукціоні.

 

Для Тернопільської міської лікарні №3 придбали нове сучасне обладнання

Субота, 30 вересня 2017, 09:46

Для потреб Тернопільської міської комунальної лікарні №3 придбали нове сучасне обладнання на суму понад 3 млн. 800 тис. грн. Серед обладнання автоматичний біохімічний аналізатор, який виконує сто шістдесят показників біохімічних аналізів, лапараскопічна стійка для проведення малоінвазивних оперативних втручань та ін.

«У Тернополі діє програма «Здоров’я тернополян», яка передбачає цілий комплекс заходів, які повинні бути проведені у кожній медичній установі міста, щоб покращити умови праці лікарів та створити комфортні умови пацієнтам, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Цього року для придбання обладнання для лікарні №3 виділено з міського бюджету понад 3 млн. 800 тис. грн. У попередні роки у цьому медзакладі замінили вікна на енергозберігаючі, обладнали котельню тощо».

До слова, Тернопільська міська комунальна лікарня №3 обслуговує майже 30 000 пацієнтів, переважно мешканців  мікрорайонів Дружба, Кутківці та Пронятин. Медичний заклад розрахований на 125 ліжок.

 

У будинку на вул. Чалдаєва встановлюють індивідуально-тепловий пункт

Четвер, 28 вересня 2017, 11:21

Під час традиційного ранкового об’їзду міста очільник Тернополя Сергій Надал оглянув стан ремонту двору на вул. Чалдаєва, 13. Там триває капітальний ремонт проїжджої частини та пішохідних ділянок, а також влаштування екопарковки.

«Також у цьому будинку проводяться роботи з влаштування індивідуально-теплового пункту (ІТП), який повинен забезпечити належну якість тепла та подачу гарячої води мешканцям, - розповідає міський голова. – Реалізовується програма завдяки співпраці «Тернопільміськтеплокомуненерго» та Європейського банку реконструкції та розвитку».

 

У Тернополі, завдяки програмі термомодернізації, утеплили 22 фасади будинків

Четвер, 28 вересня 2017, 11:21

З 2015 року у Тернополі діє програма термомодернізації житлового фонду за умови співфінансування 70% з міського бюджету та 30% за кошти мешканців. Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, за час дії програми у місті утеплили 22 фасади будівель, проведено заміну вікон загального користування у 27 будинках, на двох об’єктах оновлено систему освітлення та замінено лампочки на енергоефективні.

«Лише цього року у Тернополі проведено утеплення у шести будинках, роботи тривають ще у чотирьох будинках за адресами вул. Збаразька, 37, вул. Володимира Великого, 8, пр. Степана Бандери, 90А та на С. Будного, 50А, - розповідає міський голова. – Також цьогоріч проведено заміну вікон на енергозберігаючі в одинадцяти будинках».

 

У Тернополі відкрили оновлене діагностично-інфекційне відділення дитячої лікарні

Четвер, 28 вересня 2017, 05:21

26 вересня відбулося відкриття оновленого діагностично-інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні.

«Це відділення є важливим для міста, адже тут лікують дітей із захворюваннями органів дихання. Зокрема, лише минулого року у ньому було проліковано понад 1500 пацієнтів, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Вперше за 25 років це відділення капітально відремонтовано. Причому оновлено не тільки палати, коридор, але і ліжка, і меблі та інше обладнання».

Очільник Тернополя також зазначає, що цього року на ремонту дитячої лікарні та поліклінік виділено майже 3 млн. грн. Паралельно з цим триває дооснащення лікарні найсучаснішою апаратурою. Зокрема, придбано апаратури на понад 1 млн. грн. та продовжується повна комп'ютеризація всіх дитячих поліклінік.

«Також зараз триває ремонт інфекційного відділення на Сонячному масиві, який фінансується міським бюджетом та Державним фондом регіонального розвитку», - додає Сергій Надал.

Головний лікар Андрій Артимович зазначає, що міська дитяча лікарня фактично виконує функцію обласного закладу з лікування інфекційних дитячих захворювань.

«Звичайно, що є інші відділення, які потребують ремонту. Проте ми поступово оновлюємо приміщення, проводимо заміну вікон тощо, адже розуміємо, що після реформи охорони здоров’я медичні заклади міста будуть нести одну з ключових ролей у госпітальному окрузі», - додає Андрій Артимович.

 

Права споживачів у разі придбання товару неналежної якості

Середа, 27 вересня 2017, 05:50

Консультує Міністр юстиції


Права споживачів у разі придбання товару неналежної якості

Шановний пане Міністр! Ми купили бойлер, бо вже з квітня немає гарячої води і вмикати її ніхто не збирається. Кілька днів тому він потік. Чи маємо ми право на заміну його на новий чи мені повернуть гроші?

Лілія Онуфрик

_VAN6796 (1)На що має право покупець у разі придбання товару неналежної якості?

Покупець має право вимагати пропорційного зменшення ціни або безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк, або відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Товар неналежної якості може підлягати обміну протягом гарантійного строку, який зазначається в документах, котрі додаються до продукції.

У разі виявлення недоліків товару протягом встановленого гарантійного терміну з вини виробника покупець має право:

  • розірвати угоду і повернути кошти, які були витрачені на покупку,

  • замінити товар на такий самий, або аналогічний, якщо є в наявності у продавця.

Наявність недоліків або факт фальсифікації підтверджується висновком експертизи, яка повинна бути організована продавцем у 3-денний строк з дня одержання від споживача письмової згоди на цю дію.

Експертиза проводиться за рахунок продавця. Якщо у висновках експертизи буде доведено, що недоліки виникли внаслідок порушення споживачем встановлених правил використання, зберігання чи транспортування, вимоги споживача не підлягають задоволенню, а споживач зобов'язаний відшкодувати продавцю витрати на проведення експертизи.

Як довго чекати на заміну товару?

  • За наявності товару – негайно;

  • У разі перевірки якості товару - 14 денний термін;

  • У разі відсутності товару – 2 місячний строк з моменту подання заяви.

Скільки може тривати усунення недоліків товару?

Недоліки товару, пред'явлені споживачем, повинні бути усунуті протягом 14 днів з дати його пред'явлення або за згодою сторін в інший строк.

Чи маю я право отримати у користування інший прилад на час ремонту?

На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації).

За кожний день затримки виконання вимоги споживача сплачується неустойка у розмірі 1 % вартості товару.

При усуненні недоліків шляхом заміни комплектуючого виробу або складової частини товару, на які встановлено гарантійні строки, гарантійний строк на новий комплектуючий виріб і складову частину вираховуються з дня видачі споживачеві товару після ремонту.

Які документи треба мати при собі?

Розрахунковий документ з позначкою про дату продажу товару, гарантійні зобов'язання, зміст договору з виконавцем робіт (послуг), опис виявлених недоліків, висунуті вимоги (прохання) з документальним підтвердженням факту їх отримання продавцем (виконавцем), отримані заявником відповіді, висновки тощо.

Куди звертатися, якщо продавець порушує права?

Якщо ви хочете уникнути судового розгляду, то до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у відповідному регіоні. Контакти територіальних органів можна знайти за посиланням http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Kontakti_Terorganiv/139/

У випадку порушення продавцем прав споживача останній має право звернутися до уповноваженого органу з усним, електронним або письмовим зверненням (скаргою).

До письмового звернення (скарги) додаються наступні документи:

  1. копія звернення до суб'єкта господарювання (продавець);

  2. копія документу, який засвідчує факт придбання товару;

  3. копія технічного паспорта з позначкою про дату продажу;

  4. інші документи, які стосуються розгляду звернення.

У які строки буде розглянуто таке звернення?

У термін не більше 1 місяця від дня їх надходження.

Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, продавець встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється подавачу.

При цьому загальний термін вирішення питань не може перевищувати 45 днів.

Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

Чи можу я звернутися до суду?

Споживач для захисту своїх прав має право звернутися до суду за місцем проживання, місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

До позовної заяви додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги, тобто відмову покупця обміняти товар, зокрема:

  1. копія звернення до продавця;

  2. висновок експертизи про невідповідність товару встановленим вимогам якості;

  3. копія документу, який засвідчує факт придбання товару;

  4. копія технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу;

  5. інші документи, які стосуються розгляду звернення.

Суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної  шкоди.

Скільки це коштуватиме?

Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, які пов'язані з порушенням їх прав (частина 3 статті 22 Закону України "Про захист прав споживачів").

Які строки розгляду питання судом?

Цивільна справа в порядку позовного провадження розглядається судом протягом розумного строку, але не більше 2 місяців з дня відкриття провадження у справі.

Куди звертатися, щоб отримати детальну консультацію?

Додаткову консультацію з цих питань Ви можете отримати у Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, тел. 52-22-92, 25-49-38



 

1 жовтня «ПодоляниFest»

Середа, 27 вересня 2017, 05:49

У грудні торгово-розважальному центру «Подоляни» виповнюється 10 років! Саме цій події цьогоріч присвячений найбільший музичний фестиваль області з вільним входом «ПодоляниFest». На фестивалі  вже побували такі класні українські гурти як ТІК, Скай, Mad Heads XL, Скрябін та гості України Zdob și Zdub! «ПодоляниFest» полюбився і дорослим і малечі. Цього року на фестивалі на тернополян та гостей міста чекатиме грандіозна святкова програма, море шаленого драйву, конкурси і звичайно ж подарунки.  Організатори фестивалю приготували незвичайний сюрприз для ровесників ТРЦ «Подоляни» - всі кому вже виповнилося в цьому році 10 років або виповнюється,  стануть  учасниками нового рекорду Тернополя. Однолітки «Подолян» разом виконають гімн України і таким чином офіційно відкриють ювілейний «ПодоляниFest».  Всі учасники рекорду гарантовано отримають подарунки від улюбленого центру, крім цього матимуть шанс виграти цінні призи від магазину «Фокстрот». Головний приз гіроборд!

Багато конкурсів і звісно подарунків чекає також на «дорослих» тернополян.

Отож розпочинаємо святкувати  10-ти річчя «Подолян» 1 жовтня разом  із гуртом ТНМК! Готуємось до потужного заряду позитиву та неймовірних емоцій! «ПодоляниFest» запрошує всіх: вхід вільний.

Правила участі у встановленні Рекорду Тернополя.

Насправді все просто:

1. ПРИЙДИ 1.10.2017 о 14:00 в ТРЦ «Подоляни»

2. ЗАРЕЄСТРУЙСЯ для участі в рекорді Тернополя в центральному холі ТРЦ Подоляни з 14:00 по 15:00. Для реєстрації необхідно мати свідоцтво про народження (або копію), що підтверджує 10-ти річний вік учасника

3. ОТРИМАЙ подарунок та шанс виграти один з 10 призів (головний приз ГІРОБОРД)  вручення призів і подарунків відбудеться на головній сцені фестивалю о 15:30.


Деталі на сайті www.podolyany.com.ua


 

Не дбаєте про пенсію – очікуйте штрафи

Вівторок, 26 вересня 2017, 07:02


Як інформувала начальник відділу адміністрування єдиного внеску Тернопільської ОДПІ Сніжана Кравчун, впродовж січня – травня цього року за несвоєчасну сплату єдиного внеску до страхувальників застосовано 202 фінансових санкції на загальну суму 206,4 тис грн, а за неподання чи несвоєчасне подання звітності з даного внеску 354 платники сплатять 77,8 тис грн штрафу.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ


 

У Тернополі презентували книгу про вміння приймати інакшість людей

Вівторок, 26 вересня 2017, 06:58

В Україні з’явилася вкрай потрібна книжка про хлопчика з синдромом Асперґера

Презентація нового роману Марка Лівіна «Рікі та дороги», який побачив світ у видавництві «Vivat», відбулася  в Тернополі. В рамках зустрічі пройшла відкрита бесіда з автором, знайомство з уривками роману та автограф-сесія.

«Рікі та дороги» –  історія про чотирнадцятилітнього Матвія, хлопчика із синдромом Асперґера. Матвій може існувати тільки за власними правилами, до яких іншим потрібно призвичаюватися. Поставленого діагнозу у книзі немає, адже деякі стадії аутизму в Україні дуже часто не діагностуються і ці діти живуть серед нас, як звичайні. Але з поведінки та відчуттів головного героя це зрозуміло.

Матвій втікає до лісу, щоб знайти себе. Прагнучи порозумітися з власним «я», він розповідає про свої почуття, сім’ю, світ, який водночас розбився на друзки, як тарілка. І про неймовірного друга — рудого собаку із чорною лапкою, купою історій і специфічним почуттям гумору. Це важлива і вкрай потрібна книжка про вміння приймати інакшість людей і про любов. Книжка про усвідомлений біль і неусвідомлені страхи, про раз і назавжди визначені правила і про час, коли їх варто порушити.

«Текст вийшов багато в чому біографічним, мені довелося повернутися до складних моментів моїх взаємин з мамою і пробачити їй та собі багато складних речей. Ця книга присвячена їй», розповідає Марк Лівін.

Ця книга адресована тим, хто зіткнувся з інакшістю своїх дітей, людям, які хочуть розібратися зі своїми страхами, яким треба повірити у те, що життя існує навіть після найфатальніших помилок, і воно насправді досить звичайне у побуті, але в десятки разів сильніше у бажанні жити та спокутувати.


«Якщо наші українські письменники почали писати книги про дітей з аутизмом, це означає, що суспільство повертається до наших дітей лицем. Це означає, що наша культура розвивається в правильному напрямку, а рівень толерантності до тих, хто відрізняється, росте. Від всіх батьків особливих малюків хочу сказати дякую Марку за увагу і здатність так цікаво писати про доволі непрості речі. Це ще одна наша спільна перемога! І хай наш переможний шлях непростий, але він переможний! У наших дітей вже є майбутнє, тому що їх починають розуміти», - ділиться засновник Фонду домоги дітям з аутизмом «Дитина з майбутнім», мама хлопчика з аутизмом, консул «Аутизм Європа» Інна Сергієнко. Фонд  «Дитина з майбутнім» являється партнером презентаційного туру Марка і залучив до презентації регіональні організації, які опікуються особливими дітьми на місцях.

Презентація «Рікі та дороги» стартувала 16 вересня у Львові в рамках 24-го Форуму видавців. Регіональний презентаційний тур триватиме 2 тижні і охопить більше 10 українських міст.

Про автора:

Марк Лівін сучасний український письменник, журналіст. Колишній маркетинг-директор Громадського телебачення. На даний момент заступник головного редактора The Village Україна. Автор книжок «Життя та інша хімія», «Бабине літо».

Про Фонд «Дитина з майбутнім»:

Міжнародна громадська організація «Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» (www.cwf.com.ua) працює з 2009 року з метою консолідації батьків, у сім'ях яких ростуть діти з особливостями, зокрема з аутизмом,  та професіоналів, які працюють з такими дітьми. Фонд сприяє соціальному захисту дітей з особливостями та інших членів їхніх сімей, а також організації заходів, спрямованих на надання допомоги. Фонд заснований мамою хлопчика з аутизмом.

 

Мобільний інформаційний пункт управління юстиції завітав у Заводську селищну ОТГ

Вівторок, 26 вересня 2017, 06:53


21 вересня 2017 року, згідно графіку роботи мобільних інформаційних пунктів у населених пунктах Тернопільської області у селищі Заводське для жителів Заводської селищної об’єднаної територіальної громади за участю в. о. начальника Головного територіального управління юстиції Тетяни Вовк та заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлани Бандури, відбулося консультування громадян у рамках проекту Мін’юсту – «Юстиція – відкрита для людей!».

Метою заходу є формування правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту. Під час зустрічі з громадянами працівники головного територіального управління юстиції та регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ознайомлювали місцевих жителів зі створенням мобільних інформаційних пунктів у віддалених населених пунктах Тернопільщини з питань правового інформування населення. Розповіли про запуск з 01.09.2017 Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Даний проект впроваджено Кабінетом Міністрів України з ініціативи Міністерства юстиції України, яке його реалізовує, з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті.

Девіз проекту: ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ!

Знаю свої права.

Користуюсь ними і знаю, що треба робити, коли мої права порушують.

Захищаю себе згідно з законами, а держава захищає мене і мої права.

В рамках проекту проводиться інформування населення та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав громадян за найбільш актуальними напрямами.

Поширення знань та освітня місія сприяє залученню громадян до правової активності та правосвідомої поведінки.

Тетяна Вовк розповіла про те, що у планах працівників управління юстиції на найближчі місяці відвідати 461 населений пункт області, з метою надання консультацій та роз’яснень громадянам чинного законодавства та безоплатної вторинної правової допомоги, створення оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя в області, позицію Міністерства юстиції щодо якомога ширшого розголосу інформації про усі відомі факти спроб рейдерських захоплень, розроблене Мін’юстом та прийняте Парламентом законодавство, спрямоване на реформу системи реєстрації в Україні, що дало можливість запровадити сучасний та дієвий механізм адміністративного оскарження дій реєстраторів через Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації та інше.

Мешканці громади мали можливість отримати відповіді на питання, що їх турбують. Зокрема щодо виконання рішень суду, стягнення аліментів, реєстрації права власності, оформлення спадкових прав та інші. Громадян особливо цікавили питання щодо впровадження в області таких сервісів Мін’юсту: «Шлюб за добу», «Проставлення апостиля», «Видача свідоцтва про народження в пологовому будинку», «Державна реєстрація народження в закладах охорони здоров’я» та інші.

Також в рамках заходу проведено робочу зустріч із представниками органів місцевого самоврядування, під час якої обговорено проблемні питання та позицію Міністерства юстиції щодо якомога ширшого розголосу інформації про усі відомі факти спроб рейдерських захоплень, подальші шляхи реалізації Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

З графіком роботи мобільних інформаційних пунктів у населених пунктах Тернопільської області можна ознайомитися на сайті головного територіального управління юстиції у Тернопільській області http://terjust.gov.ua/, на сторінці Facebook та у засобах масової інформації.


 

У Тернополі запрацювала Інтерактивна карта реєстру комунального майна

П'ятниця, 22 вересня 2017, 07:32

Міський голова Сергій Надал, координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі Василь Томчишин та директорка «MagneticOne Municipal Technologie» Катерина Бігняк презентували Інтерактивну карту реєстру комунального майна. Це один з сервісів для підвищення відкритості влади та зручності користування тернополян на основі відкритих даних.

«Прозорість та відкритість – одні з ключових пріоритетів у діяльності Тернопільської міської ради. Сьогодні у місті функціонує безліч електронних сервісів, зокрема відкритий бюджет, відкрите місто, електронні петиції, громадський бюджет тощо, - розповідає очільник Тернополя. – Ще одним інструментом для відкритості та прозорості стане інтерактивна карта комунального майна на основі відкритих даних, яка дозволить будь-якому користувачу знайти інформацію про усе комунальне майно, яке перебуває у власності громади, побачити, ким орендується, яка площа приміщення і т.д.».

Інтерактивна карта доступна на сайті Тернопільської міської ради у розділі «Реєстр комунального майна» (http://rada.te.ua/mapa_mista/)

 

22-23 вересня відбудуться тренінги з інфокомпанії та реалізації проектів «Громадського бюджету»

Четвер, 21 вересня 2017, 06:13

22 та 23 вересня в приміщенні Українського дому «Перемога» (прес-центр, 2 поверх) відбудуться тренінги щодо подання проектів на «Громадський бюджет» та їх реалізації. Тренінги триватимуть з 12.00 до 16.00 год.

Серед заходів:

22.09.2017 (пт) – «Інфо-кампанія для авторів проектів»

23.09.2017 (сб) – «Реалізація проектів в громадському бюджеті».

 

До участі запрошується активна громадськість міста, студенти, майбутні автори проектів, представники міських адміністрацій, департаменти міських рад, відповідальні за впровадження громадського бюджетування, депутати та громадські організації.

Участь безкоштовна.

Зареєструватися можна за лінком: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcPDrqJd9PviK27kcSAOFYBBOYDVQAh-zyt0pJ9fNaAJRZJw/viewform

Нагадаємо, що до 30 вересня у Тернополі триває прийом проектів на «Громадський бюджет». У 2018 році на реалізацію проектів «Громадського бюджету» передбачено 9 млн. 400 тис. грн. Детальніше про «Громадський бюджет» можна прочитати на офіційному сайті Тернопільської міської ради (http://rada.te.ua/novyny/60664.html) або на сайті https://pb.rada.te.ua/

 

Що треба зробити для виплати аліментів?

Середа, 20 вересня 2017, 06:35

Павле Дмитровичу, зараз ми з чоловіком у процесі розлучення. Цікавить питання аліментів. Скажіть, чи треба для цього звертатися до суду, чи можна якось визначитися без цього, і на які суми я можу розраховувати?

Вікторія Степанюк

_VAN6796 (1)Що треба зробити для виплати аліментів?

Один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину в розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.

Аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії.

На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані й тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Чи потрібно підписувати якісь папери?

Обов’язку підписання таких паперів немає. Однак батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначаються розмір та строки виплати.

Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором, аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

У яких випадках слід звертатися до суду?

У разі неможливості досягнення між батьками угоди про добровільне відрахування, кошти на утримання дитини можуть бути присуджені за рішенням суду.

Яким може бути розмір аліментів?

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Якщо стягуються аліменти на 2 і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

  • на 1 дитину – однієї чверті,

  • на 2 дітей – однієї третини,

  • на 3 і більше дітей – половини заробітку платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Суд за заявою одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

У такому випадку розмір аліментів підлягає індексації. Індексація проводиться згідно із Законом України «Про індексацію грошових доходів населення».

Той із батьків, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У 2017 році прожитковий мінімум на дітей становить:

віком до 6 років:

  • з 1 січня 2017 року - 1355 гривень,

  • з 1 травня - 1426 гривень,

  • з 1 грудня - 1492 гривні;

віком від 6 до 18 років:

  • з 1 січня 2017 року - 1689 гривень,

  • з 1 травня - 1777 гривень,

  • з 1 грудня - 1860 гривень.

Чи є можливість змінити розмір аліментів?

Розмір аліментів може бути згодом зменшено або збільшено за домовленістю між батьками або за рішенням судуза позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.

За яких умов можливе дострокове припинення виплати аліментів?

За угодою між батьками обов’язок зі сплати аліментів може бути достроково припинений шляхом укладення з дозволу органу опіки та піклування договору про припинення права на аліменти на дитину в зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації.

Куди звертатися, щоб отримати детальну консультацію?

Додаткову консультацію з цих питань Ви можете отримати у Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, тел. 52-22-92, 52-23-42



 

Порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації до територіального органу Міністерства юстиції України

Середа, 20 вересня 2017, 06:33

Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до територіальних органів Міністерства юстиції України або до суду.

Рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до територіальних органів Міністерства юстиції України протягом 60 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

У разі якщо розгляд та вирішення скарги потребують перевірки діяльності державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації, а також залучення скаржника чи інших осіб, територіальні органи Міністерства юстиції України можуть встановити інші строки розгляду та вирішення скарги, повідомивши про це скаржника. При цьому загальний строк розгляду та вирішення скарги не може перевищувати 45 календарних днів.

Скарга на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації або територіального органу Міністерства юстиції України подається особою, яка вважає, що її права порушено, у письмовій формі та має містити:

1) повне найменування (ім’я) скаржника, його місце проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (ім’я) представника скаржника, якщо скарга подається представником;

2) зміст оскаржуваного рішення, дій чи бездіяльності та норми законодавства, порушені на думку скаржника;

3) викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;

3-1) відомості про наявність чи відсутність судового спору з порушеного у скарзі питання, що може мати наслідком скасування оскаржуваного рішення, повідомлення або реєстраційної дії державного реєстратора та/або внесення відомостей до Єдиного державного реєстру;

4) підпис скаржника або його представника із зазначенням дати складення скарги.

До скарги додаються засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують факт порушення прав скаржника (за наявності), а також якщо скарга подається представником скаржника - довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження такого представника, або копія такого документа, засвідчена в установленому порядку.

Якщо скарга на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації подається представником скаржника, до такої скарги додається довіреність чи інший документ, що підтверджує його повноваження, або його копія, засвідчена в установленому порядку.

За результатами розгляду скарги територіальні органи Міністерства юстиції України приймають мотивоване рішення про:

1) відмову в задоволенні скарги;

2) задоволення (повне чи часткове) скарги шляхом прийняття рішень відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області




 

Фестиваль «Сала і самогону» перенесли

Середа, 20 вересня 2017, 06:20

Гастрономічний фестиваль «Сала і самогону» перенесли на наступні вихідні – 29-30 вересня та 1 жовтня. Як повідомляють організатори, причина у складних погодних умовах, оскільки на найближчі вихідні передають проливні дощі, зливи та навіть грози.

Погода – суттєвий фактор у проведенні будь-яких заходів під відкритим небом. Організатори просять тернополян та гостей міста з розумінням поставитися до цієї ситуації і чекають усіх 29-30 вересня та 1 жовтня на Театральному майдані міста. Принаймні, на ці дні синоптики прогнозують без опадів.

Офіційна сторінка фестивалю: https://www.facebook.com/TenopilFest

 

Ремонт тернопільської дамби триває

Вівторок, 19 вересня 2017, 09:14

Друга черга реконструкції дамби тернопільського ставу триває. Зі слів головного інженера відділу технічного нагляду Ярослава Копчі, на даний час на лівій смузі руху (зі сторони парку «Топільче») проведено підготовчі роботи, зокрема влаштовано дорожнє корито, а у понеділок підрядники розпочали влаштовувати бордюрний камінь.

«У середу, при сприятливих погодних умовах, планується влаштовувати нижній шар асфальтобетонного покриття. Проте ще раз наголошу, що ці роботи проводитимуться при сприятливих погодних умовах. У випадку дощу роботи будуть перенесені у часі до повного висихання дорожнього корита, - пояснює головний інженер. – Зазначу, що ремонтується ділянка за допомогою спеціального методу холодного ресайклінгу, який дозволяє суттєво зміцнити основу та запобігти утворенню колійності та інших деформацій дорожнього покриття».

 

Стартує конкурс «Учитель року-2018»

Понеділок, 18 вересня 2017, 07:42

З 1 жовтня розпочнеться реєстрація на Всеукраїнський конкурс «Учитель року-2018», що має виявити педагогів, готових до реформування освіти.

Переможці конкурсу отримають звання «Заслужений вчитель України» та грошові винагороди, лауреати  - грамоти Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

«Конкурс є важливим для нас, оскільки він проходитиме у передстартовий рік для формування Нової української школи. Ми розуміємо, що зміни в школі відбудуться лише тоді, коли зміниться учитель, і цей конкурс має допомогти нам виявити активних педагогів, тих, хто готовий до змін уже зараз», - наголосив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Конкурсні змагання проводитимуться  у чотирьох номінаціях: «Українська мова та література», «Фізика», «Німецька мова» та «Фізична культура».

Основні фахові змагання вчителів відбуватимуться публічно, про що йдеться в умовах конкурсу.

Вперше конкурсантів реєструватимуть на єдиній платформі, яку надала компанія «Майкрософт Україна». Посилання на реєстраційну форму буде розміщено на сторінці МОН України 1 жовтня.  А реєстрація триватиме до 22 жовтня 2017 року.

У фіналі конкурсу педагоги  представлятимуть  коротке відеорезюме - міні-розповідь про досвід роботи у школі та унікальні напрацювання. Також освітяни продемонструють педагогічну майстерність у конкурсі «Методичний практикум».

Завершальні змагання відбудуться в чотирьох областях: Рівненській, Івано-Франківській, Запорізькій та Волинській.

Перебіг заключного туру, відеозаписи конкурсних випробувань, оціночні відомості можна буде переглянути на сторінці конкурсу: http://mon.gov.ua/activity/education/vseukrayinskij-konkurs-uchitel-roku-2018/

Окрім цього, МОН розпочне роботу над оновленням Положення про Всеукраїнський конкурс «Учитель року».   Проект цього документу буде представлено для широкого громадського обговорення.

 

Сільська медицина області отримає шанс на «друге життя»

Понеділок, 18 вересня 2017, 07:39

За ініціативи Президента України Петра Порошенка під час перегляду бюджету у липні поточного року були внесені зміни, у зв’язку з якими 4 млрд. грн. буде спрямовано на розвиток сільської медицини. Про це повідомив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, перебуваючи із робочою поїздкою у Шумському районі.

«Сільська медицина – це по суті первинний рівень надання медичних послуг. Тобто перед тим, як людина потрапить до районної лікарні, вона звертається у сільську амбулаторію, фельдшерсько-акушерський пункт. М’яко кажучи, вони зовсім в неналежному стані. Хоча у Тернопільській області за два останні роки ми їх підтягли більш-менш до нормального вигляду», – зауважив Степан Барна.

При цьому, від додав, що сьогодні першочерговим завданням є забезпечити сучасне переоснащення амбулаторій та ФАПів. «Це буде виглядати наступним чином: приблизно з чотирьох мільярдів гривень з Державного бюджету Тернопільська область отримає 160 млн. грн. За рахунок коштів із бюджетів громад ми здійснюємо утеплення, заміну вікон, перекриття дахів, заміну підлог, а за рахунок коштів із Державного бюджету закупляємо сучасне обладнання для цих амбулаторій. Гадаю, що цей рік буде переломним для медицини області та для якості надання медичних послуг», – наголосив очільник краю.


Відео

 

До уваги тернополян, які потребують комплексної реабілітації

Неділя, 17 вересня 2017, 07:25

З метою реалізації державної політики у сфері проведення комплексної реабілітації (абілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, дітей віком до двох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності у містах України функціонують реабілітації установи, цільовим призначенням яких є здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку даної категорії осіб, з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.

Реабілітаційні установи підпорядковані Мінсоцполітики України, а також комунальні реабілітаційні установи забезпечують проведення комплексу заходів з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, медичної, психолого-педагогічної, фізкультурно-спортивної, професійної і трудової реабілітації.

Реабілітація проводиться безоплатно, за державні кошти.

Детальну інформацію можна отримати в управлінні соціальної політики Тернопільської міської ради, за адресою: м. Тернопіль, вул. Лисенка, 8, каб .№ 23, тел. 22 04 37.

 

На Тернопільському міському стадіоні тривають роботи з влаштування газону

Субота, 16 вересня 2017, 09:30

На Тернопільському міському стадіоні тривають роботи з влаштування газону. Зі слів начальника управління у справах сім’ї, молодіжної політики та спорту Миколи Крутя, газон потребував заміни, оскільки його не оновлювали понад тридцять років.

«Потреба в оновлені газону виникла давно. Саме тому ми вирішили постелити рулонний газон, адже такий метод дає можливість в найкоротші терміни оновити зелене покриття та проводити ігри на стадіоні набагато раніше, аніж якби газон пересівали заново, - пояснює Микола Круть. – Зазначу, що система поливу газону залишилася існуюча».

За умов сприятливих погодних умов планується завершити роботи з влаштування газону до кінця тижня, а вже через місяць на оновленому газоні можна проводити змагання.

 

Тернопіль отримав медаль від польського міста Люблін

Субота, 16 вересня 2017, 09:28

Тернопіль отримав медаль до 700-річчя міста Люблін (Польща). Відповідний документ підписано Президентом міста Люблін Криштофом Жуком. Як ідеться у документі, медаль вручена за вклад Тернополя у співпрацю між містами



 

Чи можна перейти на спрощену систему протягом звітного року?

П'ятниця, 15 вересня 2017, 09:39

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що відповідно до Податкового кодексу України суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до податкової інспекції не пізніше ніж за 15 календарних дів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на єдиний податок один раз протягом календарного року.

Перехід на «спрощенку» може бути здійсненний за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені Кодексом.

До поданої заяви також додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

У вересні останнім днем, коли можна подати заяву для переходу на спрощену систему для таких платників, є 15 число.

 

 

 

Вакантні посади та вільні робочі місця в місті Тернополі

П'ятниця, 15 вересня 2017, 09:38

За станом на 01 вересня 2017 року 456 підприємств міста подали інформацію про наявність 1274 вільних робочих місць та вакантних посад ( на 01.09.2016 р. – 945 вакансій), у тому числі потреба для заміщення на посади службовців – 407 місць, для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями – 37 місць. Навантаження на одну вакансію становить 1,6 чол.

Всього за січень – серпень 2017 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості отримав від 1838 підприємств інформацію про наявність 10737 вільних робочих місць та вакантних посад. Для покращення ситуації на ринку праці та розширення спектру послуг, що надається службою зайнятості роботодавцям, у січні – серпні 2017 року проведені 62 тематичних семінари з роботодавцями по вирішенню актуальних питань, 15 міні – ярмарків вакансій та 3 презентації роботодавця: ТОВ «АТБ-маркет», яку відвідали 29 безробітних, Головне Управління Національної поліції України в Тернопільській області – 19 осіб і Управління патрульної поліції у м.Тернополі – 9 чол. З початку 2017 року проведено 3 семінари з соціальними партнерами на теми: «Започаткування власної справи – рішучий крок до самостійного працевлаштування», «Надання соціальних послуг демобілізованим учасникам АТО» і «Підвищення соціальної відповідальності бізнесу – запорука зростання зайнятості».

У 2017 році проведені 5 профорієнтаційних масових заходів «День відкритих дверей на виробництві»: ТзОВ «Тервікнопласт», в якому взяли участь 27 чол., 3 рази ФОП Слободян Ю.Ю. ( Фітнес-центр «Fit Curves») – 52 безробітні та ТзОВ «Фалькон Стар» – 18 осіб.

 

 

Кількість безробітних в місті Тернополі

П'ятниця, 15 вересня 2017, 09:37

За серпень 2017 року в Тернопільський міськрайонний центр зайнятості звернулися 515 громадян, які проживають в м. Тернополі, що на 41 особу менше ніж за аналогічний період минулого року (556 чол.). Чисельність незайнятого населення, що перебували на обліку протягом січня – серпня 2017 року у міськрайонному центрі зайнятості, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 6732 чол., що на 589 осіб більше, ніж на 1 вересня 2016 року (6143 чол.).

Станом на 1 вересня 2017 року на обліку в центрі зайнятості знаходилися 2015 незайнятих громадян з числа осіб, що проживають в м. Тернополі ( на 1 вересня 2016 року – 2061 чол.).

За станом на 01 вересня 2017 року на обліку в центрі зайнятості перебували 1169 безробітних громадян, що на 369 чол. або на 24,0% менше, ніж на відповідну дату минулого року (1538 чол.), з них 145 осіб, в яких адреса реєстрації проживання за межами м.Тернопіль. Чисельність робітників на даний час становить – 20,6% проти 76,3% від чисельності службовців. Жінки складають 65,9% від загальної чисельності безробітних (770 осіб). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 51,0 % на 01.09.2016 року до 47,5 % на 01.09.2017 року.

 

 

На нараді при Міністерстві тернопільські тепловики порушили проблему централізованого постачання гарячої води

Четвер, 14 вересня 2017, 12:11

Сьогодні, 13 вересня, у Міністерстві регіонального розвитку та будівництва відбулася нарада щодо підготовки міст до опалювального сезону.

Під керівництвом заступника Міністра Едуарда Кругляка представники облдержадміністрацій з усієї України, профільні заступники міських голів та керівники теплокомуненерго обговорювали  фінансовий стан підприємств, які надають населенню послуги централізованого тепло- та водопостачання. Адже сьогодні практично в усіх містах ці підприємства мають величезні заборгованості за газ, а відтак і не можуть, особливо у літній період, постачати гарячу воду населенню.

На нараді заступник міського голови Владислав Стемковський разом з керівником КП «Тернопільтеплокомуенерго» Андрієм Чумаком порушив проблему постачання гарячої води населенню в неопалювальний період через відсутність затверджених на рівні усієї країни нормативних актів. А без них міста не можуть вчасно розраховуватися за спожитий газ перед НАК «Нафтогаз України» та отримувати ліміти використання газу. Оскільки, при використанні газу без лімітів, газооператори вимагають від комунального підприємства оплату на рівні тарифу комерційних підприємств, що двічі вищий, аніж вартість газу, що закладена у тарифах.

Зазначені нормативні акти розробляються на рівні Міністерства, тому, за результатами обговорення, було прийнято рішення пришвидшити цей процес.


 

У Тернополі продовжують встановлювати дитячі майданчики

Четвер, 14 вересня 2017, 12:09

У Тернополі тривають роботи зі встановлення дитячих та спортивних майданчиків. Як пояснюють в управлінні житлово-комунального господарства, цього року у житловому фонді міста встановлено 18 нових дитячих майданчики та два спортивних. Окрім того, нові спортивні майданчики отримали загальноосвітні школи №11 та 16. Роботи на інших запланованих об’єктах тривають.

Головний спеціаліст відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Олександр Чурілов розповідає, що після встановлення дитячі майданчики передаються на утримання житлово-експлуатаційній організації, яка обслуговує територію.

Зазначимо, що список, де встановлюються дитячі та спортивні майданчики, формується на основі звернень мешканців та балансоутримуючих організацій.

 

Сплачувати податки та збори можна через «Електронний кабінет платника»

Четвер, 14 вересня 2017, 07:30

У Тернопільській ОДПІ зазначили, що електронний сервіс ДФС - «Електронний кабінет платника» (особистий кабінет – «Стан розрахунків з бюджетом»), надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі, а також переглянути інформацію щодо стану їх розрахунків з бюджетом.

Банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження.

У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня.

Дані про надходження податків, зборів, митних та інших платежів до бюджету та єдиного внеску відображаються в інтегрованій картці платника і в реєстрі надходжень та повернень контролюючим органом за місцем його знаходження на податковому обліку у день отримання від органів Державної казначейської служби України відомостей про зарахування та повернення надміру сплачених платежів у вигляді електронного реєстру розрахункових документів.

Також, у податковій інспекції зазначили, що для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів та платежів через даний електронний сервіс на сьогодні не реалізована.


 

15 вересня відбудеться тренінг з написання проектів для Громадського бюджету

Середа, 13 вересня 2017, 12:05

15 вересня у Тернополі з 12:00 до 16:00 в Українському Домі «Перемога» (бул. Шевченка, 27) відбудеться тренінг: «Що таке громадський бюджет та як написати креативний проект для свого міста?», на якому учасники матимуть змогу дізнатися більше про інструмент громадського бюджету та потренуватися у написанні проектів.

Зареєструватися на захід можна за посиланням: https://goo.gl/forms/3pu3tmX4fcs8wQRM2

22 вересня з 12:00 до 16:00 відбудеться тренінг: "Успішна рекламна кампанія для проектів громадського бюджету". Тренер заходів – експерт з громадського бюджетування Ірина Стасюк (м. Рівне/ м. Чернігів).

26 вересня з 12:00 до 16:00 учасники дізнаються більше про механізми контролю за реалізацією проектів в рамках тренінгу: «Як контролювати реалізацію проектів: моніторинг та оцінка». Захід проведуть Ерік Браунстійн (м. Нью-Йорк, США), спеціаліст з питань оцінки, волонтер «Корпусу Миру», та Лілія Ковшун (м. Вінниця), проектний менеджер з питань партисипації, ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

До участі запрошується активна громадськість міста, студенти, майбутні автори проектів, представники міських адміністрацій, департаменти міських рад, відповідальні за впровадження громадського бюджетування, депутати та громадські організації.

Заходи відбуваються за сприяння USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження». Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» (ІБСЕД) і розробником електронної системи «Громадський Проект» – ГО «SocialBoost».

Участь в усіх заходах безкоштовна.

За додатковою інформацією звертайтесь: 093 32 888 58, Ковшун Лілія Ігорівна, асистентка керівника субгранту в рамках проекту «ЗМФІ-II», менеджер проектів з питань партисипації ГО «Подільська агенція регіонального розвитку»

 

Робоча група працює над підготовкою Стратегії розвитку відкритих даних

Середа, 13 вересня 2017, 12:04

Днями відбулася чергова зустріч робочої групи з підготовки Стратегії розвитку відкритих даних Тернополя, у яку входять представники органу місцевого самоврядування та громадських організацій.

На засіданні члени робочої групи обговорили результати навчань, проведених для виконавчих органів ради та головних розпорядників коштів, а також триває узагальнення пропозицій до Стратегії розвитку відкритих даних.

Нагадаємо, що прозорість та відкритість є важливим принципами у роботі Тернопільської міської ради. Саме тому місто працює над створенням інтерактивної карти Реєстру комунального майна, також продовжується прийом проектів на «Громадський бюджет 2018» і працюють інші інструменти е-демократії, наприклад, «Електронні петиції», «Відкрите місто», «Відкритий бюджет» тощо.

 

Здійснення контролю у сфері державної реєстрації

Вівторок, 12 вересня 2017, 09:39

Контроль у сфері державної реєстрації здійснюється Міністерством юстиції України, у тому числі шляхом моніторингу реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі з метою виявлення порушень порядку державної реєстрації державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації.

За результатами моніторингу реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі у разі виявлення порушень порядку державної реєстрації державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації Міністерство юстиції України проводить камеральні перевірки суб’єктів державної реєстрації.

У разі якщо в результаті проведеної камеральної перевірки суб’єктів державної реєстрації виявлено прийняття рішень державним реєстратором з порушенням законодавства, що має наслідком порушення прав та законних інтересів фізичних та/або юридичних осіб, Міністерство юстиції України вживає заходів щодо негайного повідомлення про це відповідних правоохоронних органів для вжиття необхідних заходів, а також заінтересованих осіб.

За результатами проведення перевірок суб’єктів державної реєстрації Міністерство юстиції України у разі виявлення порушень порядку державної реєстрації державними реєстраторами, уповноваженими особами суб’єктів державної реєстрації приймає вмотивоване рішення про:

1) тимчасове блокування доступу державного реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта державної реєстрації до Єдиного державного реєстру;

2) анулювання доступу державного реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта державної реєстрації до Єдиного державного реєстру;

3) притягнення до адміністративної відповідальності державного реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта державної реєстрації;

4) направлення до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України подання щодо анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю;

5) скасування акредитації суб’єкта державної реєстрації.

Технічний адміністратор Єдиного державного реєстру у день надходження рішень, передбачених пунктами 1 і 2 частини другої цієї статті, забезпечує їх негайне виконання.

Рішення, передбачені пунктами 3-5 частини другої цієї статті, виконуються Міністерством юстиції України протягом п’яти робочих днів з дня їх прийняття.

У разі прийняття рішення про тимчасове блокування або анулювання доступу державного реєстратора до Єдиного державного реєстру, скасування акредитації суб’єкта державної реєстрації Міністерство юстиції України вирішує питання про передачу на розгляд суб’єкту державної реєстрації, в якого зберігається реєстраційна справа, документів, що подані для проведення реєстраційних дій та перебувають на розгляді у відповідного нотаріуса, акредитованого суб’єкта державної реєстрації.

Порядок здійснення контролю, проведення камеральних перевірок та критерії, за якими здійснюється моніторинг, визначаються Кабінетом Міністрів України.


Головне територіальне управління юстиції

У Тернопільській області


 

Сторінка 76 з 110

«ПочатокПопередня71727374757677787980НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер