images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Десять підривних машинок для розмінування передали захисникам однієї з військових частин Тернополя

Понеділок, 27 листопада 2023, 10:37

Уже 642 дні з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, громада Тернополя продовжує забезпечувати українських захисників спорядженням та амуніцією.

Цими днями для захисників однієї з військових частин, що створена на базі нашого міста, передали десять машинок конденсаторних багатоцільових MNL-OS-S700-2H загальною вартістю 92 980 грн. Це обладнання міська рада закупила та передала на засіданні виконавчого комітету на звернення військової частини.

Як зазначають військові, машинка OneShot MNL-OS-S700-2H – це компактна та потужна підривна машинка, розроблена компанією Midnight Lab для сприяння роботи саперів у розмінуванні територій. Її особливості та характеристики забезпечують надійність, легкість використання та мобільність.

До слова, в рамках виконання Програми обороноздатності щотижня на баланс військових частин, що створені на базі Тернопільської громади, передаються квадрокоптери, тепловізори, генератори, запчастини, комп’ютерна техніка та інші необхідні речі, про потребу в яких звертаються командири частин.

Нагадаємо, у Тернополі діє Реєстр переданої допомоги від Тернопільської міської ради Збройним силам України, ознайомитись з яким можна у розділі «Е-сервіси».

 

Тривають підготовчі роботи на об’єктах критичної інфраструктури до роботи у зимовий період

Понеділок, 27 листопада 2023, 10:35

Днями міський голова Тернополя оглянув стан виконання підготовчих робіт на об’єктах критичної інфраструктури у зимовий період.

Зокрема, на одному із об’єктів каналізаційно-насосної станції триває налаштування генераторів до роботи у випадку можливого блекауту.

«Робота з підготовки об’єктів, які забезпечують життєдіяльність міста продовжується. На одному із інфраструктурних об’єктів влаштовано новий потужний генератор - понад 800 кВт. Всього сім таких генераторів як допомогу ми отримали від наших партнерів з Європейського Союзу, їхня вартість складає понад 60 млн грн, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Окрім резервної подачі електроживлення проводяться роботи з облаштування певних захисних споруд, що мають захистити об’єкти критичної інфраструктури від уламків. Робимо все можливе для того, щоб у випадку критичної ситуації мешканці могли отримувати централізоване водопостачання та працювала побутова каналізація».

 

На дорогах Тернопільщини триває боротьба з наслідками негоди

Понеділок, 27 листопада 2023, 10:22

На дорогах Тернопільщини триває боротьба з наслідками негоди (відео)
З ночі на автошляхах Тернопільщини працює 30 спецмашин.

Як повідомили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури, опади в області продовжуються, а тому дорожники продовжують працювати.

"Боротьба з наслідками негоди на дорогах Тернопільщини триває. Станом на зараз використано 267 тонн суміші піску та солі. Проїзд дорогами забезпечено, покриття деяких доріг місцями засніжене", – інформують у службі.

Дорожники просять водіїв бути особливо уважними у період ускладнення погодних умов. Зокрема, дотримуватись швидкісного режиму та безпечної дистанції під час руху.

Нагадаємо, за прогнозом синоптиків, 27 листопада у Тернополі та області очікується ускладнення погодних умов, зокрема сніг, хуртовини, пориви вітру 15-20 м/с та ожеледь.

Жителів Тернопільщини просять не вирушати в дорогу, поки не закінчиться снігопад.

 

У Києві викрили "детективне агентство": незаконно стежило за людьми

П'ятниця, 24 листопада 2023, 10:18

Правоохоронці викрили у Києві так зване "детективне агентство", учасники якого здійснювали протиправне стеження за громадянами з використанням спецзасобів та незаконно продавали інформацію з державних та правоохоронних баз даних.

Джерело: Київська міська прокуратура у Telegram

Деталі: Згідно з матеріалами слідства, учасники "детективного агентства" за гроші стежили за громадянами − зокрема, відслідковували маршрути їх пересування.

До переліку "послуг" агентства також входило надання інформації з державних та правоохоронних баз даних. За це просили від 600 доларів.

Дослівно прокуратура
: "У свою чергу, невстановлені особи, зловживаючи своїм службовим становищем за грошову винагороду здійснювали перевірку потрібних фізичних осіб за наявними базами даних та передавали отриману інформацію "детективу"".

Деталі: У ході досудового розслідування правоохоронці провели низку обшуків, за результатами яких задокументували протиправну діяльність вказаних осіб.

Одному з фігурантів повідомили про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 362 та ч. 2 ст. 361-2 (несанкціоноване втручання в роботу електронно- обчислювальних машин) ККУ та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності усіх причетних осіб", − підсумували в прокуратурі.

 

У справі Коломойського продовжили досудове розслідування

П'ятниця, 24 листопада 2023, 10:05

Шевченківський райсуд Києва 23 листопада продовжив досудове розслідування у справі олігарха Ігоря Коломойського до 2 березня 2024 року включно.

Про це пише Суспільне.

Прокурори просили продовжити досудове розслідування у справі про заволодіння Коломойським коштів ПриватБанку.

За словами прокурорів, потрібно більше часу, щоб опитати підозрюваних у кримінальному провадженні, провести слідчі експерименти, судово-економічні експертизи, провести допити свідків, опитати службових осіб ПриватБанку тощо.

"Натомість сторона захисту, зокрема адвокати Олег Пушкар та Олександр Лисак просили не задовольняти клопотання прокурора про продовження досудового розслідування", - пише Суспільне.

"Є документи, є фінансові операції, тож у цьому обсяг доказів зводиться не до показів свідків, а до розрахункових операцій", - сказав Лисак.

Зрештою, суд задовольнив клопотання прокурорів продовжити досудове розслідування.

Тим часом видання ТСН.ua, яке входить до медіахолдингу 1+1 media Коломойського, оприлюднило лист олігарха до генпрокурора України Андрія Костіна, у якому Коломойський поскаржився на упередженість представників Офісу генпрокурора та затягування розслідування, а також попросив особисто втрутитись в ситуацію.

Нагадаємо:

Апеляційний суд Києва частково змінив запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському - він залишиться під вартою до 2 грудня 2023 року. При цьому суд зменшив розмір застави з 3 млрд 891 млн грн до 3 млрд 712 тис грн.

Шевченківський районний суд міста Києва відхилив клопотання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському на домашній арешт.

Раніше Шевченківський районний суд міста Києва продовжив термін перебування під вартою олігарха Ігоря Коломойського ще на місяць до 2 грудня включно. Розмір застави тоді був 3,9 млрд грн.

2 вересня Служба безпеки України, Бюро економіч ної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. Згодом Коломойський отримав ще 2 підозри: про виведення з Приватбанку загалом 15 млрд грн.

Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком 60 днів із можливістю внесення застави в розмірі майже 510 мільйонів гривень. Згодом розмір застави збільшили до 3,89 млрд грн.

8 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура на 2 доби наклали арешт на активи та майно Коломойського.

Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко 21 вересня відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського.

24 жовтня Шевченківський суд Києва відхилив клопотання захисту Ігоря Коломойського про зміну запобіжного заходу на домашній арешт, залишив альтернативу - внесення застави у 3,9 млрд гривень, та відправив на медобстеження.

Коломойському загрожує до 12 років ув'язнення.

Економічна правда

 

Ступці винесли вирок за п'яне ДТП, прокуратура оскаржуватиме "через м'якість покарання"

П'ятниця, 24 листопада 2023, 09:55

Столичний суд визнав винним актора Остапа Ступку у скоєнні ДТП в нетверезому стані та призначив покарання у вигляді обмеження волі на 3 роки з позбавленням права керування на 8 років.

Джерело: пресслужба Київської міської прокуратури

Дослівно: "За підтримання публічного обвинувачення прокурором Київської міської прокуратури судом оголошено обвинувальний вирок 56-річному чоловіку за обвинуваченням у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди у стані алкогольного сп’яніння (ч. 2 ст. 286-1 КК України)...

За сукупністю доказів сторони обвинувачення чоловіка визнано винним в інкримінованому злочині та засуджено до 3 років обмеження волі з позбавленням права керування транспортними засобами на 8 років".

Деталі: За даними УП, прокуратура, яка просила для Ступки 3 роки ув'язнення, оскаржуватиме це рішення суду.

Дослівно: "Вирок суду буде оскаржено прокурором в апеляційному порядку з підстав неправильного застосування закону про кримінальну відповідальність, через м’якість призначеного покарання".

Передісторія:

  • За даними слідства, 4 квітня 2023 року Ступка за кермом Range Rover, рухаючись вул. Федорова в напрямку перехрестя з вул. К. Малевича, виїхав на зустрічну смугу і скоїв наїзд на припаркований на вулиці Mitsubishi. Унаслідок ДТП чоловік, який перебував у легковику, зазнав травм, його шпиталізували.
  • Ступку затримали на місці події. Прилад "Драгер" показав 1,62 проміле алкоголю в його крові.
  • Попередньо подію було кваліфіковано за ч. 1 ст. 286-1 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп'яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження). Однак, враховуючи висновки судово-медичної експертизи, яка встановила, що заподіяне потерпілому тілесне ушкодження є тяжким, кримінальне провадження перекваліфіковано на ч. 2 ст. 286-1 КК України.
  • ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО
 

За кордон за злодійською схемою: поліцейські Тернопільщини викрили групу осіб, які допомагали тікати з України військовозобов'язаним

П'ятниця, 24 листопада 2023, 09:47


Вісім тисяч доларів - саме стільки платили військовозобов'язані чоловіки за можливість безперешкодного проїзду через державний кордон України. Поліцейські встановили, що послугами злочинної групи скористалося 18 осіб, але вони не виключають, що ця кількість може бути й більшою.

Слідчі Тернопільщини спільно із працівниками управління стратегічних розслідувань та співробітниками СБУ під процесуальним керівництвом обласної прокуратури викрили бізнесмена, який допомагав ухилянтам тікати з України.

Підозрюваний - житель Києва. Він, аби мати доступ до інформаційної системи, придбав одне з товариств, яке займалося перевезенням людей, а також автомобіль марки «Mercedes-Benz Sprinter». З метою конспірації підприємець кожних 2 тижні перереєстровував транспорт для зміни номерного знаку.

У спільники він взяв трьох людей - жителів західних областей. Помічники шукали клієнтів призовного віку, зустрічалися з ними, обговорювали усі деталі та допомагали перетинати кордон.

У ході проведення оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що за вказаною злочинною схемою територію України незаконно покинули близько 18 осіб.

Під час спецоперації оперативники та слідчі спільно із бійцями Управління КОРД та РПОП ГУНП в Тернопільській області у момент отримання грошей затримали організатора та одного зі спільників. Чоловікам повідомили про підозру у вчиненні злочину у складі організованої злочинної групи відповідно до ч. 3 ст. 332 КК України. За скоєне зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від семи до дев'яти років.  Питання щодо інших учасників групи вирішується.

Провели правоохоронці одночасно й 16 обшуків за місцями проживання фігурантів кримінального провадження, в їхніх автомобілях, у житлових та нежитлових приміщеннях на території трьох областей та вилучили понад 100 тисяч доларів США, 16 тисяч євро, майже 5 тисяч злотих та 45 тисяч гривень, автомобілі, записники, комп'ютерну техніку й мобільні телефони.Триває слідство.

 

В Україну прийде короткочасне, але відчутне тепло

Четвер, 23 листопада 2023, 13:15

У п'ятницю 24 листопада в Україні прогнозують короткочасне, але відчутне потепління до +2+9 градусів, але в кінці тижня та на початку наступного погода ускладниться.

Джерело: синоптик Наталя Діденко у Facebook

Дослівно: "24-го листопада в Україні відчутно потепліє, відлига.

Температура повітря у денні години підвищиться до +2+9 градусів, на півдні буде +10+14 градусів.

Ніч також відсуне морози, +1+3 градуси, на півдні до +6 градусів, лише в східній частині та на подекуди в центральних областях -1-4 градуси.

Дощі, місцями з мокрим снігом пройдуть на заході та півночі України. На решті території - без істотних опадів".

Деталі: Водночас, синоптик попереджає про сильний південно-західний вітер, який досягатиме часом штормових поривів.

У Києві 24 листопада очікується хмарна волога вітряна, проте тепліша погода.

Дощ, місцями з мокрим снігом. Вночі у столиці близько нуля, вдень повітря у столиці прогріється до +5 градусів.

Діденко попереджає, що в кінці тижня та на початку наступного в багатьох областях ускладниться погода – мокрий сніг, налипання мокрого снігу, сильний вітер. Водночас на захід країни уникне сильних опадів.

Наступний тиждень, за словами синоптика, загалом буде холодним, з вівторка 28-го листопада вночі знову домінуватиме морозна погода.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

"Безпека в Інтернеті: шахраї зламують сторінки в соцмережах та виманюють гроші у друзів зі списку

Четвер, 23 листопада 2023, 13:14

Останнім часом стає дедалі більше випадків шахрайств, пов'язаних зі зламом особистих облікових записів. Одним із методів заробітку аферистів стало звернення до друзів та родичів зі списку контактів із проханням надати фінансову допомогу.

Жертвою пройдисвітів став житель Борщова. До нього написала подруга дружини й попросила позичити 2000 гривень. Чоловік без зайвих запитань перерахував зі своєї картки на вказаний рахунок гроші.

Проте, коли дружина перетелефонувала подрузі, то з'ясувалося, що її сторінку зламали, а жодних грошей вона не просила й не отримувала. Хто спілкувався із потерпілим, встановлюватимуть працівники поліції.

Правоохоронці нагадують, що для захисту своїх облікових записів потрібно застосовувати двофакторну аутентифікацію. Будьте уважні до повідомлень про прохання позичити гроші, особливо, якщо вони приходять з акаунта вашого друга чи родича. Завжди перевіряйте інформацію особисто. Регулярно змінюйте паролі та обирайте складні комбінації.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області


 

На Тернопільщині водій намагався відкупитися від поліції хабарем

Четвер, 23 листопада 2023, 13:09

22 листопада близько 23:40 наряд сектору реагування патрульної поліції за порушення правил дорожнього руху в селі Урожайне Чортківського району зупинили автомобіль Mercedes-Benz. Під час перевірки поліцейські виявили, що водій перебуває в стані алкогольного сп'яніння.

Намагаючись уникнути відповідальності відповідно до статті 130 КУпАП, він спробував відкупитися від правоохоронців та кинув у салон авто іноземну валюту.

Проте це йому не вдалося. На місце події правоохоронці викликали слідчу групу. На водія склали протокол за керування у стані сп'яніння та спробу дати хабар, а це - стаття 369 ККУ.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахрай видурив у жительки Тернопільського району 79 тисяч гривень, представившись її племінником

Четвер, 23 листопада 2023, 13:07


Жінка думала, що допомагає родичу, який служить в Збройних силах України. Проте виявилося, що її ошукав шахрай.

Як встановили поліцейські, до жительки Тернопільського району зателефонував чоловік, який представився її племінником. Голос був схожим і жінка була переконана, що розмовляє зі своїм родичем, який проходить службу в лавах ЗСУ. Чоловік сказав, що йому терміново потрібні гроші і попросив позичити йому в борг.

Після телефонного спілкування вони почали переписуватися у месенджері. Шахрай весь час тримав свою жертву на зв'язку і говорив, що і як потрібно робити. Як наслідок, потерпіла перерахувала декількома транзакціями на вказаний ним рахунок 79 тисяч гривень.

Лише після того, як зв’язалася з справжнім племінником, жінка зрозуміла, що її ошукали та звернулася за допомогою до правоохоронців. Поліцейські вживають заходів для встановлення особи шахрая та притягнення його до відповідальності.

Правоохоронці вкотре наголошують жителям області проявляти пильність при спілкуванні з телефонними незнайомцями. Ретельно перевіряйте усю інформацію. Обов’язково попередьте своїх батьків, рідних, сусідів, особливо літнього віку, про такі види шахрайства та застережіть не перераховувати гроші на невідомі рахунки. Про випадки та спроби шахрайства слід відразу повідомляти на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські встановили причетність жителя Озернянської громади до крадіжки грошей з банківської картки

Четвер, 23 листопада 2023, 13:05


До співробітників відділення поліції №2 м. Зборів надійшло повідомлення від місцевої жительки про те, що невідома особа викрала з її банківської картки майже 3 тисячі гривень.

Потерпіла пояснила, що не помітила, коли у неї зникла картка. Дізналась, коли почали надходити повідомлення про зняття коштів з рахунку.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили, що банківською карткою потерпілої скористався раніше судимий 32-річний житель Озернянської громади. Чоловік заходив гості до потерпілої та викрав картку. Гроші, які зняв з чужого рахунку, витратив на власні потреби.

Триває досудове розслідування за ч. 4 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Поліцейські перевіряють фігуранта на причетність до інших правопорушень на території обслуговування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Обдуривши тернополянку, шахраї оформили на її ім‘я кредит

Четвер, 23 листопада 2023, 13:04


Отримати гроші в кредит без перевірок – послуга, яку пропонують сервіси фінансової допомоги. На жаль, користаються ними й шахраї, обдурюючи простих людей.

До співробітників Тернопільського районного управління поліції звернула мешканка обласного центру і повідомила про те, що на її ім’я невідомий зловмисник оформив 8 000 гривень кредиту. Зі слів заявниці, їй зателефонував чоловік, назвався співробітником служби безпеки мобільного оператора і запропонував безкоштовну послугу – подання заявки на захист її номера. Тернополянка погодилася, не відаючи, що потрапила на гачок пройдисвіта.

Далі жінка робила все, як консультував дозвонювач,- повідомляла йому паролі, що приходили на її телефон, будучи переконаною, що це потрібно для подання заявки. Насправді це були коди з допомогою яких невідомий оформлював на тернополянку кредит і перекидав ці кошти на свій рахунок.

Поліцейські вживають заходів з метою встановити особу зловмисника, якого підозрюють у вчиненні шахрайських дій, а жителів Тернопільщини просять не вестися на «послуги», особливо безкоштовні, які вам пропонують невідомі особи в телефонному режимі. Пам’ятайте, за спокусу отримати щось «на халяву» доведеться дуже дорого заплатити.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За незаконну порубку лісу відповідальність нестиме житель Чортківського району

Четвер, 23 листопада 2023, 13:02

Факт злочину проти довкілля виявив дільничний офіцер відділення поліції №2 міста Бучача. На місце події виїхала слідчо-оперативна група.

Як з’ясувалося, лісові насадження вирішив «прорідити» житель села Млинки Золотопотіцької громади. Чоловік з допомогою бензопили взявся різати деревину у лісі поблизу села. На час прибуття поліцейських встиг розділити зрізане дерево сосни на колоди для транспортування.

Поліцейські вилучили лісопродукцію а також знаряддя злочину - бензопилу. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 246 Кримінального кодексу – незаконна порубка лісу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на вул. Руській демонтували об’ємну світлову вивіску

Четвер, 23 листопада 2023, 12:59

23 листопада постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради демонтовано об’ємну світлову вивіску на вул. Руській, 40 в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 04.10.2023 року № 1188 «Про демонтаж вивісок».

Демонтована вивіска знаходиться на території, що охороняється за адресою вул. Лесі Українки, 5-А.

Для повернення вивіски власникам необхідно звернутися в ПП «Східний Масив» за адресою просп. Степана Бандери, 94.

 

У Тернополі на вул. Руській демонтували об’ємну світлову вивіску

Четвер, 23 листопада 2023, 12:58

23 листопада постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради демонтовано об’ємну світлову вивіску на вул. Руській, 40 в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 04.10.2023 року № 1188 «Про демонтаж вивісок».

Демонтована вивіска знаходиться на території, що охороняється за адресою вул. Лесі Українки, 5-А.

Для повернення вивіски власникам необхідно звернутися в ПП «Східний Масив» за адресою просп. Степана Бандери, 94.

 

Помер директор Театру на Печерську

Середа, 22 листопада 2023, 14:16

21 жовтня помер від інфаркту директор та художній керівник Театру на Печерську Олександр Крижанівський. 66-річний режисер і актор був також відомий ролями у серіалах "Нюхач", "Повернення Мухтара" та багатьох інших. В його доробку понад 60 ролей у фільмах та створення 25-ти вистав.

"Сьогодні ми осиротіли… Наш Олександр Володимирович помер. Висловлюємо найглибші співчуття дружині, Тамарі Олександрівні та сину Володимиру", – йдеться у повідомленні Київського академічного театру на Печерську.

Крижанівський керував театром від початку його створення – з 2000 року. Під час повномасштабного вторгнення Росії Крижанівський разом з акторами театру приєднався до роботи гуманітарного штабу Печерського району.

Олександр Крижанівський у серіалі "Нюхач-2"

Водночас він надавав постійну допомогу військовій частині 3066 Нацгвардії України, яка у березні 2022 року охороняла Печерськ.

"Олександр Крижанівський за власні кошти забезпечував їх харчами, кариматами та іншими нагальними речами. Актори театру під керівництвом Крижанівського у час воєнного стану вели активну діяльність для підняття бойового духу військових та населення", – зазначили в Печерській райадміністрації.

Олександр Крижанівський у ролі Маркіза Форліпополі, вистава "Трактирниця".

Тетяна Пушнова

 

Уважність – ключ до безпеки в онлайні

Середа, 22 листопада 2023, 14:14


Шахраї обіцяють легкі гроші в інтернеті й в результаті цього люди втрачають все. Пам'ятайте: реальний заробіток вимагає праці та обачності, а тому будьте обережні з неперевіреними пропозиціями.

Три жертви шахраїв, які сумарно втратили понад 110 тисяч гривень, написали заяви до поліції. Усі потерпілі повірили у легкий та швидкий заробіток в інтернеті.

Кожна із жінок отримала повідомлення в якому йшлося про додаткову можливість заробити. Потрібно було лише ставити вподобайки та виконувати у соцмережах завдання роботодавців.

Усі троє погодилися на пропозицію. Потерпілих не збентежило й те, що менеджер за деякий час сказав внести гроші на вказані рахунки, які згодом повернуться з відсотками.

Як наслідок кожна втратила - 53 тисячі, 21500 та 36 280 гривень. Працівники поліції внесли даний факт в ЄРДР відповідно до статті 190 ККУ. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Автошахраї в дії: двоє мешканців області потрапили в афери, намагаючись придбати транспорт

Середа, 22 листопада 2023, 14:11


За минулу добу до поліції Тернопільщини надійшли одразу дві заяви про шахрайство від краян, які намагалися в інтернеті придбати транспортні засоби.

Мешканець обласного центру вирішив купити автівку. Він знайшов вигідну пропозицію в мережі Інтернет та зв'язався з продавцем. Той запевнив, що вже декілька років працює з іноземними фірмами та привозить транспорт з Європи.

Псевдопродавець обіцяв за декілька днів пригнати авто з-за кордону, тож попросив передоплату – дві тисячі євро. Коли ж тернополянин заплатив, зв’язок із “продавцем” зник.

Не пощастило придбати сільськогосподарську техніку мешканцю Тернопільського району. Чоловік шукав трактор, натомість знайшов шахрайське оголошення. Переказав завдаток у розмірі 37 тисяч гривень і ситуація повторилась — шахрай припинив виходити на зв'язок.

Поліцейські вкотре закликають громадян бути пильними і ретельно перевіряти інформацію перед тим, як перераховувати кошти чи надавати незнайомцям персональну інформацію:

  • не довіряти випадковим людям, сумнівним оголошенням у соціальних мережах;
  • завжди перевіряти інформацію, цікавитися відгуками інших покупців;
  • не переказуйте кошти наперед за товари та послуги;
  • для певності розраховуватися із продавцем під час передачі транспорту.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянка втратила понад 35 тисяч гривень, купуючи товари онлайн

Середа, 22 листопада 2023, 14:08

До співробітників Тернопільського районного управління поліції із заявою звернулася жителька обласного центру і повідомила про заволодіння її коштами. Гроші зникли з банківської картки.

Як з’ясувалося, жінка купувала товар через відомий інтернет-магазин роздрібної торгівлі. Оформляючи замовлення, надала дані банківської картки для розрахунку. Каже, ніби нічого зайвого не вводила, проте згодом прийшло повідомлення про стягнення великої суми грошей. Загалом збитки склала понад 35 тисяч гривень.

Поліцейські внесли дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство. Краянам нагадують бути уважними й обережними, коли здійснюєте покупки онлайн. Адже шахраї дуже винахідливі і ви навіть на збагнете, коли і як надасьте їм доступ до власних рахунків. Не переходіть за посиланнями, які, здебільшого надсилають пройдисвіти, аби оформити доставку товару, не розголошуйте паролів, які приходять вам на телефон для підтвердження здійснення оплати, не вказуйте CVC код банківської карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейська комісія рекомендувала 7 кандидатів на службу

Середа, 22 листопада 2023, 14:05


Засідання поліцейської комісії відбулося у Тернополі. Набір проводився на посади оперуповноважених, дільничних офіцерів поліції та до штурмової бригади «Лють».

Претенденти пройшли декілька етапів перевірки: тестування щодо професійних знань та умінь, військово-лікарську комісію, здавали нормативи з фізичної підготовки. У рамках відбору з ними спілкувалися поліцейські психологи, які враховували особливості характеру кожного кандидата, мотивацію до проходження служби.

Співбесіда стала завершальним етапом конкурсного відбору. Члени поліцейської комісії спілкувалися з кожним кандидатом, вивчали результати попередніх перевірок. За рішенням комісії конкурсний відбір у лави поліції області пройшли 7 кандидатів. Їх очікує відповідний курс професійної підготовки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на вул. Броварній демонтують п’ять тимчасових споруд

Середа, 22 листопада 2023, 14:00

З метою усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування, враховуючи звернення управління муніципальної інспекції, у Тернополі на вул. Броварній, 14 проведуть демонтаж п’яти тимчасових споруд, власник не встановлений.

Рішення прийнято на черговому засіданні виконавчого комітету.

Відповідно до рішення, демонтовано буде чотири металевих тимчасових споруди та одна дерев’яна тимчасова споруда на прибудинковій території.

Постійно діюча робоча група в 10-ти денний термін з дня прийняття рішення організує та проведи роботи з демонтажу.

Користувачі тимчасових споруд маю змогу самостійно їх демонтувати

 

У Тернополі демонтують 21 вивіску у центральній частині міста

Середа, 22 листопада 2023, 13:58

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення «Про демонтаж вивісок», яким передбачається демонтувати 21 вивіску у центральній частині Тернополя, які встановлені самовільно без відповідних дозвільних документів.

Зокрема, вивіски будуть демонтовані за адресами: вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 19, вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 48, вул. Богдана Хмельницького, 14, вул. Замкова, 6, вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 21, вул. Старий Поділ, 16, вул. Старий Поділ, 10, вул. Маркіяна Шашкевича, 3, вул. Руська, 16-А, дві вивіски на вул. Замкова, 1, вул. Замкова, 5, вул.  Замкова, 8/1, вул. Руська, 19, вул. Руська, 20 та шість вивісок на вул. Руській, 21.

Постійно діюча робоча група організує та проведе роботи з демонтажу у 10-ти денний термін з дня прийняття рішення.

Нагадаємо, що рішення ««Про затвердження загальних вимог та обмежень щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади» було прийняте ще у листопаді 2022 року. Відтоді підприємцям міста було дано час до 1 травня для зміни вивісок відповідно до затверджених вимог.

 

Запрошуємо долучитись до щорічної благодійної акції «Миколай про тебе не забуде» 2023

Вівторок, 21 листопада 2023, 12:03

Цьогоріч День Святого Миколая у зв’язку з переходом українських церков на новоюліанський календар відзначатимемо раніше – 6 грудня.

У нашому місті уже розпочалася щорічна благодійна акція «Миколай про тебе не забуде», у рамках якої подарунки отримають понад 1000 дітей, що потребують особливої уваги у цей нелегкий час. Тож запрошуємо усіх охочих долучитися до цієї акції.

Як стати помічником Святого Миколая:

  • принести на Фабрику Святого Миколая (цьогоріч фабрика змінила адресу та переїхала на вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 55, храм Успіння Пресвятої Богородиці, монастир редемптористів): іграшки в індивідуальному пакуванні, канцтовари, настільні іграшки, книги, солодощі, засоби особистої гігієни;
  • скласти пожертву на закупівлю складників до подарунків;
  • придбати символічні пряники у неділю у храмах УГКЦ, кошти з продажу яких підуть на придбання подарунків;
  • стати волонтером чи водієм, який буде розвозити подарунки.

Детальніша інформація за посиланням, через QR-код або за телефоном (068) 242 09 89. Посилання у соціальних мережах – інстаграм mykolaj.ternopil.

 

Військовий з Чортківщини отримав почесний нагрудний знак від Залужного

Вівторок, 21 листопада 2023, 11:47

Військовий з Чортківщини отримав почесний нагрудний знак від Залужного
Захисник з села Возилів Петро Джердж отримав "Золотий хрест" від Головнокомандувача Збройних Сил України.

Радісною звісткою поділились у місцевій Facebook-спільноті.

"Вітаємо із заслуженою нагородою "Золотий хрест", яку отримав наш захисник із села Возилів, Петро Джердж", – йдеться у дописі.

Нагадаємо, цією відзнакою нагороджуються особи рядового і сержантського складу Збройних Сил України за проявлену мужність і успішне виконання завдань під час бою.

Читайте також: Важкопораненому військовому з Тернопільщини вручили почесну відзнаку

25-річного воїна з Чортківщини посмертно нагородили орденом "За мужність" III ступеня

Нардепу з Тернопільщини присвоїли офіцерське звання

404524401_2452636051583587_12196598652574520_n.jpg

 

На Чортківщині мешканці села власним коштом відремонтували місцевий храм

Вівторок, 21 листопада 2023, 11:44

На Чортківщині мешканці села власним коштом відремонтували місцевий храм
19 листопада у селі Шершенівка Більче-Золотецької громади освятили оновлений храм.

За кошти місцевих жителів, підприємців та вихідців з села, там перекрили дах та ряд провели ряд інших відновлювальних робіт.

"Дякуємо Богу за його благословення, дякуємо ЗСУ за можливість працювати, дякуємо всім, хто долучився до цієї благородної справи", – повідомили в Більче-Золотецькій сільській раді.

Читайте також: Встановили пам'ятний знак: на Тернопільщині завершили облаштування місця для перепоховання римо-католиків

404416244_382291240794738_4115042587796158684_n.jpg

404468685_382291220794740_1417157402827527159_n.jpg

 

Військовий з Коропецької ОТГ, який днями загинув, лише нещодавно освідчився коханій

Вівторок, 21 листопада 2023, 11:44

Військовий з Коропецької ОТГ, який днями загинув, лише нещодавно освідчився коханій 
Тернопільщина втратила на війні ще двох захисників.

19 листопада поблизу населеного пункту Работине, на Запоріжжі, загинули двоє побратимів з Коропецької ОТГ – Вадим Медведєв та Коропецький Ігор.

Вадиму було всього 22 роки. Лише у жовтні хлопець освідчився коханій.

Воїн народився та виріс на Тернопільщині, а дівчина у Вільнянську Запорізької області. Познайомились у рідному селі захисника, куди майбутня наречена приїхала, як переселенка. Згодом вона повернулась у Запоріжжя і там Вадим публічно зробив їй пропозицію руки та серця.

"У цьому відео 2 жовтня 2023 року, якихось 48 днів тому ці діти щасливі, емоційні, спішать жити, любити, Вадим Медвєдєв тут невимовно хвилюється, бо так є в будь-якому фільмі про любов, бо так завжди є в кожній реальній історії про юність, кохання, запальність і романтику...

І такі історії, реальні і кінематографічні, обов'язково мали б закінчуватися щасливо! Але ні, 19 листопада Вадим загинув...", – написала у Facebook землячка захисника Світлана Дрозд.

 

Американка після своєї смерті зібрала понад 440 тис. доларів для покриття медичних боргів інших

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:54

Американка після свої смерті започаткувала кампанію, спрямовану на допомогу людям погасити свої медичні борги.

За тиждень вдалося зібрати понад 200 тисяч доларів, повідомляє The New York Times.

Станом на 20 листопада суму пожертвувань вдалося збільшити вдвічі – понад 440 тисяч доларів.

38-річна Кейсі Макінтайр померла від раку яєчників 12 листопада. За два дні після цього на її сторінці в соцмережі X (Twitter) з’явився допис, в якому жінка закликала робити пожертвування на кампанію з оплати медичних боргів інших людей.

На прохання Кейсі відгукнулося дуже багато користувачів.


"Я і вся сім'я Кейсі приголомшені. Було дуже приємно бачити реакцію людей, які хочуть сплатити медичні борги незнайомих людей", – прокоментував ситуацію чоловік Кейсі Ендрю Грегорі.

Кампанія Макінтайр проводиться на вебсайті RIP Medical Debt. Він використовує аналітику даних для пошуку домогосподарств із медичними боргами. Допомогу можуть отримати ті, хто має дохід, нижчий за чотирикратний федеральний рівень бідності, або чиї борги становлять понад 5% від річного доходу.

Організація купує борги пакетами "зі значною знижкою". Кожна пожертва зменшує вартість боргу "приблизно в 100 разів".

"Загалом, пожертвуваний 1 долар перекриває 100 доларів медичного боргу. У нинішньому вигляді (станом на 18 листопада, коли було зібрано 200 тисяч доларів – ред.) це, ймовірно, дозволить списати близько 19 мільйонів доларів", – розповів віце-президент з комунікацій RIP Medical Debt Деніел Лемперт.

Як зазначає NYT, близько 16 мільйонів американців заборгували щонайменше 1000 доларів за медичні послуги, а близько трьох мільйонів – понад 10 тисяч доларів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у США за 20 років знизилася смертність дітей і підлітків від раку на 24%.

Альона Павлюк

 

Дрова від інтернет-аферистів: жителька району потрапила в аферу

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:37

До  відділення поліції №4 міста Збараж звернулася місцева мешканка. Вона повідомила, що її ошукали під час інтернет-покупки.

Жінка хотіла придбати родичам дрова на зиму, знайшла відповідне оголошення в мережі Фейсбук. Однак, після переказу грошових коштів, зв'язок із продавцем зник. Потерпіла втратив 11 тисяч гривень, натрапивши на афериста в мережі.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства та встановлюють осіб, причетних до вчинення даного злочину.

У поліції наголошують: працівники лісогосподарства ніколи не викладають приватні оголошення у соціальних мережах. Телефонні номери як і ціни на деревину вказані на офіційних сайтах лісогосподарських підприємств.

Не здійснюйте платіжні операції за вказівками невідомих, не переходьте на сумнівні посилання від продавців.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«Допомога» від міжнародної організації обійшлася жительці Кременецького району у майже 16 000 гривень

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:36


До співробітників Кременецького районного відділу поліції звернулася жителька одного з сіл району із заявою про шахрайство. Жінка повідомила, що з її банківської картки викрадено понад 16 тисяч гривень.

Зі слів жінки, вона знайшла в соціальній мережі повідомлення про виплату допомоги від міжнародних організацій. Далі перейшла за посиланням і ввела дані банківської карти, куди начебто мали проступити гроші. Як виявилося, посилання було фішингове. Незнайомець, який консультував жінку, переконав, що допомога вже надійшла, от тільки треба відкрити кредитну картку і перечислити з неї кошти на резервний рахунок і тоді автоматично з цього рахунку повернуться і кредитні гривні, і допомога від міжнародних партнерів.

Потерпіла робила все через мобільний додаток банку, чітко керуючись інструкціями незнайомця. У результаті їй вдалося відкрити кредитну лінію із лімітом понад 16 тисяч гривень. Усі ці кошти вона перекинула на резервний рахунок, який, як виявилося згодом, був рахунком шахрая.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу. Поліцейські вкотре застерігають краян не довіряти незнайомцям, які називають себе представниками банку, чи служби безпеки фінустанов. Пам’ятайте, будь-які питання, пов‘язані з банківськими питаннями, варто вирішувати у відділеннях фінансових установ, а не в телефонному режимі невідомо з ким.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

«допомога» від міжнародної організації обійшлася жительці кременецького району у майже 16 000 гривень
 

На Теребовлянщині поліцейські затримали чоловіка, який під час суперечки поранив ножем свого гостя

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:33


У важкому стані з проникаючим ножовим пораненням до реанімаційного відділення бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала 44-річного жителя Теребовлянської територіальної громади. Травми чоловік отримав під час розпивання спиртних напоїв із сусідами.

На місці події працювала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, 19 листопада потерпілий разом із двома односельцями розпивав спиртні напої. Між господарем приміщення та одним із гостей виникла суперечка, яка переросла у "криваві" розбірки.

Власник житла схопив кухонний ніж та завдав ним один удар співрозмовнику в область грудей. Другий гість розборонив чоловіків, відібрав холодну зброю та викликав швидку.

Потерпілого у важкому стані доправили до лікарні.

Підозрюваний у скоєному зізнався. Його затримали згідно зі статтею 208 КПК. Вирішується питання про оголошення чоловікові підозри відповідно до статті 121 ККУ та обрання запобіжного заходу. Процесуальне керівництво здійснює Теребовлянська окружна прокуратура. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За пропозицію неправомірної вигоди поліцейським жителю Борщівської громади загрожує кримінальна відповідальність

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:29


Чоловік пропонував поліцейським 200 євро за непритягнення його до адміністративної відповідальності за керування автомобілем у стані сп’яніння.

Під час несення служби співробітники групи реагування патрульної поліції відділення поліції №1 м.Борщів зупинили за порушення правил дорожнього руху водія автомобіля «Volkswagen Golf». За кермом перебував 40-річний житель громади. Під час спілкування правоохоронці помітили у нього ознаки алкогольного сп’яніння. Інспектори запропонували чоловіку пройти огляд на стан сп’яніння на місці події або проїхати у медзаклад. Проте він відмовився.

Водій запропонував поліцейським 200 євро неправомірної вигоди, аби вони його відпустили і не складали на нього адмінпротокол. Факт корупційного діяння задокументувала слідчо-оперативна група, яку на місце події викликали інспектори.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу – пропозиція надання неправомірної вигоди службовій особі. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 4 років позбавлення волі.

Також чоловіку доведеться сплатити штраф за їзду напідпитку. Поліцейські склали на нього протокол за ст. 130 КУпАП.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Порушення ПДР - причина аварій та травмування людей

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:28

Сім дорожньо-транспортних пригод трапилося на дорогах області 17 -19 листопада. У результаті - десятеро людей з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості потрапили до лікарні.

На автодорозі Тернопіль-Ланівці близько 8:00 не розминулися вантажівка та легковий автомобіль. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій автомобіля "МАЗ 6501" з причепом не врахував дорожньої ситуації та на перехресті допустив зіткнення із "Audi 80". У результаті удару - водія та двох пасажирів з легкового авто госпіталізували до лікарні. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно статті 415 ККУ.

Ще одна автопригода з потерпілими трапилася о 17:30 при в'їзді в село Сидорів Чортківського району. Тринадцятирічний юнак керував мотоциклом "Viper" та допустив зіткнення із зустрічним автомобілем "Mercedes-Benz Citan". Неповнолітнього з тілесними ушкодженнями доправили в хірургічне відділення.

Зареєстрували слідчі і дорожньо-транспортну пригоду в селі Колодне Збаразької громади. О 18:20 водій "Citroen C3" на нерегульованому пішохідному переході збив місцевого жителя 1985 року народження. Чоловіка доправили в травматологічне відділення.

У Кременці близько 19:00 після висадки пасажирів водій автобуса "Паз-32053" здійснив наїзд на одного з них. Під колеса пасажирського транспорту потрапила 46-річна жінка. Її з переломами та іншими ушкодженнями госпіталізували.

Вісімнадцятого листопада близько 9:10 між селом Котівка і Копичинцями водій автомобіля "FORD ESСАРЕ" не впоралася із керуванням, виїхала на смугу зустрічного руху та допустила зіткнення з автомобілем марки "ВАЗ 2109". До лікарні потрапило двоє пасажирів "ВАЗу".

О 17:00 на автодорозі зі сполученням Ікава-Кременець в селі В. Млинівці невідомий автомобіль збив велосипедиста 1957 року народження. Чоловік отримав тілесні ушкодження, але його не госпіталізовували. Встановлюють слідчі особу водія-втікача та звертаються до очевидців даної автопригоди допомогти розшукати порушника.

19 листопада близько 13:50 до лікарні з тілесними ушкодженнями потрапила жителька Шумської громади. Травми вона отримала на власному подвір'ї. Жінка розповіла, що припаркувала автомобіль Citroen Nemo під нахилом. У якийсь момент транспорт почав котитися, а вона спробувала його спинити, впершись руками у капот. Як наслідок - автівка притиснула її ногу до стовпця воріт.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

700 тисяч гривень втратили загалом троє жителів області, спокусившись на онлайн-заробітки.

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:24

І це лише за минулі вихідні.

У соціальних мережах та телефонних месенджерах поширюється повідомлення про онлайн-заробіток. Мешканцям обіцяють великий дохід за примітивну роботу в мережі. Поліцейські нагадують, це - шахраї.

Невідомі обіцяють чималий дохід за написання коментарів в соціальних мережах, поширення повідомлень, перегляди відео. Також жертвам пропонують викуповувати товар, вкладати гроші до фондових бірж, клеїти конверти, скручувати ручки.., словом, чого тільки не придумують лиш би залізти в чужу кишеню. А люди, як не дивно, ведуться на пропозиції, бо тверезо оцінити ризики ніколи, адже перед очима захмарні прибутки, обіцяні шахраями. Жадібність затьмарює розум.

До співробітників відділення поліції №3 міста Теребовлі надійшло повідомлення від місцевого жителя про те, що невідома особа під приводом надання заробітку заволоділа його грошима в сумі 450 тисяч гривень. Як з’ясувалося, чоловік в телеграм-каналі знайшов оголошення про роботу онлайн. Зв’язався з «роботодавцем». Йому запропонували зареєструватися на сайті і викупляти товар, за який обіцяли повертати непогані відсотки. Відсотки були, от тільки від першої покупки: чоловік вклав 17 тисяч гривень, а на карту йому повернули 22 тисячі. А далі гонитва за заробітком призвела до втрати 450 тисяч гривень.

Інший потерпілий – житель обласного центру на онлайн-заробітках втратив понад 250 тисяч гривень. Чоловікові мали платити за перегляд відео і коментарі, так само, як і тернополянці, котра втратила майже 60 тисяч гривень.

За усіма фактами поліцейські розпочали кримінальні провадження за статтею 190 Кримінального кодексу.

Пропозиція онлайн-заробітку від невідомих – це найпоширеніша схема шахрайства, - вкотре нагадують поліцейські і застерігають громадян не довіряти таким оголошенням та не вестися на сумнівні пропозиції. Якщо вам надійшли подібного змісту повідомлення– не відкривайте їх, видаляйте. У жодному разі не перераховуйте гроші на невідомі рахунки. Обов’язково розкажіть про такий вид афер своїм рідним та знайомим. Подбайте про свою фінансову безпеку та бережіть свої заощадження!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: не довіяйте телефонним незнайомцям, які представляються працівниками банків, кіберполіції

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:23

Повірила телефонним незнайомцям і втратила понад 13 тисяч гривень жителька Зборівської громади. Із заявою про вчинення щодо неї шахрайських дій жінка звернулася до співробітників відділення поліції №2м.Зборова.

Зі слів потерпілої, спершу до неї зателефонував нібито працівник банку. Співрозмовник повідомив про те, що з її картки намагаються зняти кошти і порадив зателефонувати за номером 3700 і заблокувати картку. Жінка так і зробила. Через деякий час їй знову зателефонували, але вже з іншого номера. На цей раз незнайомець представився працівником кіберполіції та почав розповідати, що з картки жінки хочуть викрасти гроші і їх необхідно перекинути на інший рахунок. За вказівкою співрозмовника, потерпіла зайшла в банківський додаток і перерахувала кошти зі своєї картки на рахунок, який їй продиктували. Після такої трансакції більше ніхто на зв’язок з жінкою не виходив.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Співробітники поліції вкотре радять жителям краю не довіряти телефонним незнайомцям, які розповідають про проблеми з банківськими картками та лякають втратою коштів. Будь-які операції з платіжною карткою краще проводити особисто у відділенні банку. За жодних обставин не переказуйте ваші кошти на будь-які інші рахунки та рахунки третіх осіб. Не розголошуйте нікому: тризначний номер на звороті картки, пін-код до картки, логін та пароль до інтернет-банкінгу та коди, які надходять вам на телефон.

У випадку підозри шахрайських дій, блокуйте картку та телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Знайомство в соціальній мережі обернулося для мешканки області втратою власних коштів

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:17


До працівників бережанської поліції звернулася жителька району та повідомила про те, що чоловік з яким вона познайомилася в соціальній мережі, заволодів її грошима .

Зі слів заявниці, віртуальне знайомство тривало майже рік.  Аферист розповів, що сам родом зі США, також повідомив, що працює по контракту на закритому об’єкті  в Сирії.

Гроші згодом попросив, аби мати змогу приїхати до неї на зустріч, розповідав, що наразі не може вивести власні кошти з рахунку саме в країні де працює. Жінка повірила, що він одразу віддасть їй готівку при зустрічі і  через банк перерахувала понад 38 тисяч гривень. На цьому листування завершилося. Тоді потерпіла збагнула, що потрапила у шахрайську пастку і звернулася до поліції.

Відомості за фактом шахрайства внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно статті 190 ККУ. Слідчі встановлюють усі обставини.

Поліцейські застерігають краян від необдуманих вчинків, особливо, коли справа стосується грошей.  Не вступайте в довірливу розмову, переписку з невідомими особами в мережі. Ігноруйте зайві запити на переписку від незнайомців та у жодному разі не перераховуйте їм гроші.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

ДТП з потерпілими: автомобіль на літніх шинах злетів з дороги на Тернопільщині (ФОТО)

Понеділок, 20 листопада 2023, 11:49

ДТП з потерпілими: автомобіль на літніх шинах злетів з дороги на Тернопільщині (ФОТО)
ДТП виникла на автошляху М-30 «Стрий — Ізварине» сьогодні, 20 листопада.

Водій, керуючи автомобілем Nissan, не впорався з керуванням та здійснив наїзд на дорожнє огородження. На жаль, автопригода з травмованими, усі обставини встановлюватиме слідчий.

«Поліцейські встановили, що керманич своєчасно не замінив шини в автівці на зимові, нехтуючи власною безпекою та безпекою інших учасників дорожнього руху. Зимові шини краще утримують автомобіль на снігу, мокрій дорозі й ожеледиці, а також зменшують гальмівний шлях. Зчеплення з дорогою на літній шині значно гірше за низьких температур», - розповіли у патрульній поліції Тернопільської області.

Також правоохоронці нагадали водіям, що безпека на дорозі залежить від саме від них, а літня гума на колесах під час несприятливих погодних умов — це супутня причина автопригод.

На автопригоду відреагував очільник патрульної поліції України Олексій Білошицький.

«Бажаю здоровʼя. Перший сніг, перші ластівки… Хто ще не встиг підготуватись — зробіть це зараз. Зимові шини, зимовий омивач, перевірте акумулятор, подбайте про наявність засобів очищення авто від снігу й обмерзання, невелика складна лопата — також може стати в пригоді, закиньте в багажник», - наголосив Олексій Білошицький.

 

402405571_10228998372336563_126953039339020359_n.jpg

402405847_10228998372176559_5716152037611533215_n.jpg

 

На кордоні з Польщею тимчасово не працює один з пунктів пропуску

Понеділок, 20 листопада 2023, 10:38

На кордоні з Польщею тимчасово не працює один з пунктів пропуску
У пункті пропуску "Шегині" тимчасово призупинені пропускні операції.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

У ДПСУ зазначили, що це пов'язано з відсутністю електропостачання в польському пункті пропуску "Медика".

"Пропуск осіб та транспортних засобів на виїзд з України суміжною стороною тимчасово призупинено. Просимо громадян врахувати цю інформацію під час перетинання кордону", – інформують у прикордонній службі.

 

На Тернопільщині до 10-ти років позбавлення волі засудили колаборантку

Понеділок, 20 листопада 2023, 10:36

На Тернопільщині до 10-ти років позбавлення волі засудили колаборантку
На Тернопільщині судили зрадницю.

До 10 років позбавлення волі за участь в організації псевдореферендуму засуджено мешканку смт Розівка Запорізької області

За публічного обвинувачення прокурорів Тернопільської обласної прокуратури, в порядку спеціального судового розгляду, жительку смт Розівка Запорізької області за участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Запорізької області засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна і з позбавленням на 15 років права обіймати посади в державних органах влади та правоохоронних органах (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Прокурори довели у суді, що колаборантка допомагала окупантам у проведенні нелегітимного референдуму на тимчасово окупованій території регіону щодо входження до складу країни-агресора.

У квітні 2022 року на зібранні односельців, яке проводила окупаційна влада, вона агітувала за приєднання смт Розівка до складу «ДНР».

Пізніше, з 23 по 27 вересня 2022 року, під час проведення незаконного референдуму про  входження Запорізької області до складу рф, вона координувала роботу представників так званої виборчої комісії, роздавала мешканцям населеного пункту бюлетені для голосування.

Вирок ще не набрав законної сили

 

На Херсонщині ввели "сухий закон" у прибережних селищах та містах

П'ятниця, 17 листопада 2023, 14:26


У 160 населених пунктах Херсонської області заборонили продаж алкоголю.

Джерело: очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін у соцмережах

Пряма мова: "Заборонено продаж алкоголю у Станіславській, Білозерській,  Херсонській, Чорнобаївській, Музиківській, Дарʼївській, Тягинській, Бериславській, Борозенській, Милівській, Новоолександрівській громадах, а також селах Новомиколаївка, Черешневе, Костирка, Нововознесенське, Добрянка Високопільської громади та Трифонівка, Нововасилівка Великоолександрівської громади.

Обмеження не поширюється на Херсон, Зеленівку, Степанівку та Чорнобаївку".

Деталі: Прокудін уточнив, що йдеться про 160 населених пунктів, які розташовані в 30-кілометровій зоні від річки Дніпро.

Крім того, до Херсона не зможуть потрапити військові, які не виконують бойові завдання на території Херсонської громади. Виключення –  захисники і захисниці, котрі проживають у місті, знаходяться у відрядженні, відпустці або проходять лікування.

Також в області посилюють роботу з мобілізації і заборонили публікацію фото та відео, за якими можна "точно визначити місце російського прильоту".

Прокудін додав, що на Херсонщині підсилюють обладнанням мобільні групи, які виявляють і нищать російські безпілотники.

Крім того, в одному з населених пунктів Чорнобаївської громади буде створено модульне містечко для жителів області, котрі втратили домівки.

Рішення прийняті на засіданні Ради оборони Херсонщини.

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО

 

У результаті нещасного випадку на Бережанщині загинув пенсіонер

П'ятниця, 17 листопада 2023, 14:23

Тіло чоловіка 1962 року народження виявили пожежники після того, як загасили вогонь у приміщенні.

Нещастя трапилося 16 листопада вранці. Дим із вікон однієї із хат на хуторі Козівської територіальної громади побачили сусіди. Вони знали, що там мешкає чоловік пенсійного віку.

Про ймовірне нещастя люди телефоном повідомили синові. Той приїхав, вибив двері до літньої кухні й в цей момент почалася пожежа. На місце події викликали рятувальників та коли вони загасили вогонь, то на підлозі біля ліжка виявили бездиханне тіло чоловіка.

Пожежники припускають, що загоряння трапилося через несправне пічне опалення.

Слідча група, яка також виїжджала на хутір, даний факт внесла в ЄРДР відповідно до статті 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У селі Довжанка не розминувся автобус та автомобіль

П'ятниця, 17 листопада 2023, 14:22


Аварія трапилася 16 листопада близько 14:30 у селі Довжанка.

За попередньою інформацією, водій автобуса "Еталон", ймовірно через несправності транспорта, не впорався з керуванням і його викинуло на смугу зустрічного руху, де він зіткнувся зі службовим автомобілем «Mitsubishi Oullander», який супроводжував колону автобусів з дітьми.

У результаті різкої зупинки «Mitsubishi" автобус «Neoplan 116», який рухався позаду, не встиг загальмувати й теж протаранив службове авто.

На кермувальника "Еталону" склали адмінпротоколи відповідно до статті 124 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) КУпАП та винесли постанову згідно із ч. 2 ст. 121 (Керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування) КУпАП.

Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські нагадують жителям області про важливість дотримання комендантської години

П'ятниця, 17 листопада 2023, 14:21


Не забувайте: комендантську годину ніхто не відміняв, вона діє на території Тернопільської області з 00:00 до 5:00. У цей період заборонено перебувати на вулицях без нагальної потреби та спеціальних перепусток, виданих комендатурою Тернопільської обласної військової адміністрації.

Якщо виникла потреба покинути місце свого перебування під час комендантської години, громадянам слід мати при собі документи. У разі їх відсутності, таких людей поліцейські доставлятимуть до найближчого відділення поліції для встановлення їх особи.

Заборона перебування на вулиці у комендантську годину діє і щодо руху транспорту. Водії, котрі здійснюють пасажирські перевезення, теж повинні мати спеціальні перепустки.

Під час комендантської години в обласному центрі працюють мобільні поліцейські групи. Їхні завдання – забезпечення правопорядку на вулицях міста, нагляд за безпекою дорожнього руху, виявлення та вилучення з незаконного обігу заборонених предметів та речовин. Правоохоронці щоденно стежать за виконанням комендантської години закладами громадського харчування, торгово-розважальними центрами та нічними клубами.

Поліцейські звертаються до громадян виконувати встановлені обмеження. Такі превентивні заходи спрямовані на безпеку жителів краю.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники встановили причетність двох уродженців Закарпаття до квартирних крадіжок у Тернополі

П'ятниця, 17 листопада 2023, 14:18


Зловмисники шляхом вільного доступу проникли до квартир двох мешканців обласного центру. З одного помешкання викрали мобільний телефон, з іншого – 47 тисяч гривень.

Упродовж одного дня до співробітників Тернопільського районного управління поліції надійшло два схожих повідомлення про квартирні крадіжки. Обоє потерпілих – мешканці масиву «Сонячний». Жінки, прийшовши додому, не зачинили вхідні двері й цим скористалися невідомі.

З оселі 29-річної тернополянки викрали гаманець з грошима і мобільний телефон, які вона залишила в коридорі. З помешкання іншої потерпілої винесли усі заощадження – 47 тисяч гривень. Жінка була на кухні і не чула, як до відчиненої квартири, зайшла стороння особа.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили зловмисників. Це – двоє мешканців Закарпаття – 20-річна жінка та 28-річний чоловік, які наразі проживають у Тернополі. Вони ходили під’їздами багатоповерхівок, прикриваючись фейковим збором допомоги для лікування рідних. Насправді ж, вишукували можливість непомітно зайти до помешкання.

За фактами двох крадіжок розпочаті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України. Оперативні заходи тривають, поліцейські перевіряють причетність фігурантів до інших злочинів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У центрі науки Тернопіль відбувся воркшоп з питань безбар'єрності у рамках проєкту Empower Ukraine

П'ятниця, 17 листопада 2023, 12:22

16 листопада у центрі науки Тернопіль відбувся воркшоп з питань безбар’єрності «Розвиток інклюзивності в громадах», який провела ГО «Ліга сильних». Захід відбувся у рамках проєкту Empower Ukraine, що створений за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини (GFFO), CBM та Європейського Форуму з питань осіб з інвалідністю.

Участь у заході щодо безбар’єрного розвитку взяли представники місцевого самоврядування, громадські активісти, волонтери та небайдужі тернополяни.

В Україні  прийнята Національна стратегія зі створення безбар'єрного простору в Україні до 2030 року, яка розроблена з ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар'єрів». Концепція передбачає шість напрямів безбар’єрності:

  • фізична;
  • суспільна та громадянська;
  • освітня;
  • інформаційна;
  • цифрова;
  • економічна.

Тож під час заходу спікери розповіли, що таке безбар’єрність та яких сфер це стосується, опрацювали термінологію, а також основні правила впровадження інклюзивності у громадах, питання проблем та викликів у питаннях впровадження інклюзивності. Також сформовано дорожню карту проблем та рішень щодо впровадження безбар’єрності у Тернопільській громаді.

Нагадаємо, у Тернополі до 1 грудня  триває обговорення та збір пропозицій до Концепції зі створення безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю та інших категорій маломобільних груп населення на території Тернопільської міської територіальної громади «Тернопіль – місто без бар’єрів» на 2024-2026 роки.

Довідка. «Ліга сильних» – це громадська спілка, яку заснували шість організацій, що працюють у сфері осіб з інвалідністю, та яка  має на меті змінити стереотипи суспільства про людей з інвалідністю та сформувати інклюзивний підхід до суспільної свідомості. Об’єднання виникло у 2021 році як реакція нового покоління професійних і незалежних лідерів на монополію і формалізм, що твердо вкорінювалися в Україні серед громадських організацій, що діють в інтересах осіб з інвалідністю.

 

Продовжуються навчання з підготовки населення та відповідальних служб до можливих блекаутів

П'ятниця, 17 листопада 2023, 12:20

У Тернополі на базі освітніх закладів розгорнуто 12 пунктів для забезпечення проживання громадян у разі відсутності газу, електроенергії, централізованого тепло- та водопостачання у зимовий період. Один з них у випадку блекауту функціонуватиме у школі-економічному ліцеї №9 імені Іванни Блажкевич у Тернополі.

З метою налагодження роботи цих пунктів у разі надзвичайних ситуацій на об'єктах критичної інфраструктури в місті проводяться відповідні навчання.

У випадку критичної ситуації у цьому пункті для тернополян буде забезпечено функціонування польової кухні, медичного кабінету, кабінету психологічної підтримки, а також облаштовано місця для проживання людей.

Зроблено запаси води, продуктів, побутової хімії, є подовжувачі для зарядки телефонів та інші потрібні речі.

 

Північне сяйво над Україною — причини та перспективи від експертів

Середа, 15 листопада 2023, 12:27

Північне сяйво над Україною — причини та перспективи від експертів
Причини появи аврори, характеристика північних сяйв, перспектива майбутніх атмосферних явищ

Експерти відповіли чи можлива повторна поява північного сяйва над Україною

Увечері 5 листопада полярне сяйво проявилося майже над усією територією України. Наперекір те, що подібне атмосферне явище вважаються не характерними для географічного положення країни, в поточному році сталася можливість спостерігати атмосферне оптичне явище 23 квітня. Астрономи попередили, що періодичність, інтенсивність світіння верхніх шарів атмосфери збільшується в міру наростання активності сонця. Припущення вчених підтвердилося, відзначаючи тенденцію до збільшення подібних випромінювань цих явищ до кінця 2024 року.

Причини виникнення полярного сяйва

Передбачається, що причиною нещодавніх випромінювань є сонячні спалахи, які відбуваються на поверхні цього космічного тіла. Коли стаються подібні сплески у космос викидається значна кількість заряджених частинок. Фрагменти впливають на атмосферу планети, призводячи до випромінювання світлових променів видимого спектра. Відвідувачі Ельдорадо казино у звичайній ситуації навіть не побачать потенційного сяйва, бо воно видиме лише на певних ділянках планети. Тому, наприклад, в Україні таке явище — рідкість.

Зазвичай магнітне поле Землі слугує захистом від наведених цих впливів. Але коли кількість частинок стає занадто великою, до того ж енергія фрагментів істотно перевищує середню, останні проходять в атмосферу настільки глибоко, що інтенсивність світіння стає помітною для спостереження неозброєним оком.

Характеристика полярних сяйв:

  • - часто проявляються зеленим кольором, спричиненим світінням молекул, атомів атмосферних газів;
  • - явище відбувається на висоті 80-300 км, після впливу фрагментів;
  • - останні володіють відмінними енергетичними характеристиками, що надає світінню червоного відтінку;
  • - залишки атмосфери на цій висоті постійно випромінюють світло, але його інтенсивність занадто слабка для візуального спостереження, особливо в умовах темряви.

Коли сталися нещодавні події, а саме 5 листопада, у небі переважало червоне світіння, хоча за сприятливих умов спостережень можна було розрізнити, що нижня частина світлових стовпів мала жовтий і зеленуватий відтінки.

Перспектива

Можливість спостереження полярного сяйва залежить від коефіцієнта геомагнітної активності. Останню регулярно опубліковують провідні сонячні обсерваторії. Коли наведений показник перевищує 5 одиниць, північні краї України опиняються в зоні видимості аврорального своєрідного овалу — кільцеподібної області, де очікуються сяйва. Згідно з прогнозами геліофізиків, 6-7 листопада індекс сягнув порога 6, хоча суттєві щоденні коливання були присутні. Тож тими днями жителі багатьох регіонів насолоджувалися небесним шоу.

 

На проєкти «Громадського бюджету» у Тернополі виділили 11,5 мільйонів гривень

Середа, 15 листопада 2023, 12:16

На проєкти «Громадського бюджету» у Тернополі виділили 11,5 мільйонів гривень
У Тернопільській міській громаді визначили проєкти-переможці «Громадського бюджету 2024».

Оголосили та затвердили проєкти-переможці «Громадського бюджету 2024» Тернопільської міської територіальної громади на підсумковому засіданні Номінаційного комітету, яке відбулося 13 листопада.

«Згідно з результатами голосування, під час якого за великі і малі проєкти було віддано 15879 голосів переможцями визначено вісім проектів, серед них п’ять великих та три малих проєкти «Громадського бюджету 2024. На проєкти у категорії «Освіта» виділяється не більше 30% суми Громадського бюджету», - зазначили у міськраді.

З детальним описом проєктів-переможців можна ознайомитися на порталі «Громадський бюджет».

 

852888.jpg

 

З-під носа жителя Борщівщини вкрали його скутер

Вівторок, 14 листопада 2023, 13:32

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
Крадіжка трапилась у місті Борщів на Тернопільщині.

Місцевий мешканець повідомив у поліцію про зникнення власного транспортного засобу – скутера марки Honda Lead-20.

«Чоловік розповів, що 10 листопада транспорт зламався і він залишив його на вулиці, аби повернутися із запчастинами та відремонтувати. Проте 11 листопада, коли повернувся до скутера, мототранспорту уже там не було», - повідомили у поліції Тернопільської області.

Потерпілий оцінив завдані збитки у понад 20 тисяч гривень.

Поліцейські знайшли скутер та встановили особу чоловіка, який його привласнив. Зловмисником виявився місцевий житель 1973 року народження. Чужий транспорт він відігнав у двори та сховав. У скоєному зізнався, а крадене повернув. Раніше в поле зору працівників поліції не потрапляв.

Триває слідство відповідно до статті 289 ККУ.

 

Події "Листопадового зриву" відтворили пластуни поблизу Тернополя (ФОТО)

Вівторок, 14 листопада 2023, 13:32

Події "Листопадового зриву" відтворили пластуни поблизу Тернополя (ФОТО)
Пластовий захід, приурочений подіям Листопадового чину відбувся у Великоберезовицькій громаді.

 

Дійство уже не вперше провели у селі Острів за ініціативи Національної Скаутської Організації України «Пласт».

Цьогоріч у заході взяли участь понад 120 дітей з Великоберезовицької громади, міста Тернополя та інших населених пунктів області, у яких є «Пласт», розповіли у громаді.

Традиційно дійство розпочалось з офіційного відкриття, нагадування про героїчні події Листопадового чину, їхню важливість як майбутнього нашої держави. Опісля, відбулась Божественна Літургія у храмі Св. Софії у с. Острів.

Основною частиною заходу стала теренова гра – своєрідне змагання, у якому учасники поділились на 3 команди: Україна, Польща, Австро-Угорщина. Гра передбачала квест на знання, фізичну підготовку та кмітливість. Команда переможців отримала пам’ятні подарунки.

Завершився захід запаленням ватри у теплій та дружній атмосфері. Усі учасники дійства мали можливість поспілкуватися між собою, співати під гітару, взяти участь у різних іграх та гарно провести час серед однодумців.

"Дякуємо кожному, хто долучився до організації заходу. У сьогоднішніх реаліях важливо проводити такі мандрівки та екскурси в історію України, аби діти пам’ятали за що боролись наші предки та за що продовжуємо боротись ми", - поділилися у громаді.

 

401085128_663802125932639_7882928993005478001_n.jpg

402206893_663802309265954_3102133911943233677_n.jpg

402387420_663802242599294_6333565041201301891_n.jpg

402194127_663802155932636_5964737662711266365_n.jpg

401026076_663802299265955_3432792229676222286_n.jpg

402300294_663802359265949_6217042963779786640_n.jpg

402180173_663802229265962_8924455935550096346_n.jpg

402273832_663802199265965_5254776459192473934_n.jpg

400917310_663802022599316_3017165299638956927_n.jpg

 

Новий маршрут "Укрзалізниці" до Варшави зазнав змін з 14 листопада

Вівторок, 14 листопада 2023, 13:31

Укрзалізниця" продовжила новий маршрут до Варшави, тепер з 14 листопада на українській території пасажири зможуть доїхати до Чернівців.

Про це повідомляє пресслужба "Укрзалізниці".

Раніше пасажири могли їхати поїздом із Коломиї до Львова, а на прикордонній станції Рава-Руська пересідали на польський поїзд.

Новий варіант маршруту дає змогу пасажири починати або завершувати варшавський маршрут з Чернівців.

Так, поїзд №868/867 в експериментальному режимі відправлятиметься з Чернівців через Івано-Франківськ та Львів до Рави-Руської 15, 17, 19, 21, 25 та 27 листопада о 3:02.

Він прямуватиме через станції Снятин, Заболотів, Коломию, Івано-Франківськ, Калуш, Долину, Моршин, Стрий, Львів, Брюховичі та Жовкву і прибуватиме до Рави-Руської о 9:58. Там відбуватиметься пересадка на поїзд польського перевізника SKPL, який прибуває до Варшави о 17:18.

З Рави-Руської у зворотному напрямку поїзд відправлятиметься 14, 16, 20, 23, 25 та 27 листопада о 6:15, і прибуватиме до Чернівців о 13:20.

Також призначені додаткові рейси з Чернівців до Рава-Руської через Івано-Франківськ та Львів. Поїзд №866/865 відправлятиметься з Чернівців 14, 16, 20, 23, 25 та 27 листопада о 14:45 і прибуватиме до Івано-Франківська о 17:03, до Львова о 20:07, і до Рави-Руської о 22:02.

У зворотному напрямку поїзд відправлятиметься 14, 16, 18, 20, 24 та 26 листопада о 16:19, прибуватиме до Львова о 17:54, до Івано-Франківська о 21:33 та до Чернівців о 23:42.

Придбати квитки на всі рейси можна в застосунку "Укрзалізниці", на сайті, в чат-боті та в касах вокзалів.

Нагадуємо:

З 8 листопада придбати квитки на найпопулярніший потяг Київ — Варшава в застосунку Укрзалізниці можна лише з "Дія.Підписом". Такий крок має вплинути на ситуацію з масовою перекупкою квитків на цьому напрямку.

 

Погіршення погодних умов передають на Тернопільщині: прогноз на 14-16 листопада

Вівторок, 14 листопада 2023, 13:03

Погіршення погодних умов передають на Тернопільщині: прогноз на 14-16 листопада
14 листопада погоду Тернопільщини визначатиме проходження атмосферних фронтів від циклону над Балтійським морем.

Як повідомляють в обласному гідрометцентрі, сьогодні на території краю буде хмарно з проясненнями. Вночі помірні, вдень – невеликі дощі. Температура становитиме від 7 до 12° тепла.

Крім того, очікуються пориви західного вітру, швидкістю від 15 до 20 метрів на секунду. У зв'язку з цим, на Тернопільщині оголошено І рівень небезпечності – жовтий.

У середу, 15 листопада, в області також прогнозують хмарну з проясненнями погоду. Вночі обійдеться без істотних опадів, вдень передають невеликі дощі. Вітер західний, 9-14 м/с. Температура вночі 2-7°, вдень – від 6 до 11° тепла.

16 листопада на Тернопіллі буде хмарно з проясненнями, вночі невеликі дощі, вдень – без істотних опадів. Вітер західний, 7-12 м/с, вночі пориви 15-20 м/с. Впродовж доби очікують від 2 до 7° тепла.

 

Росіяни атакували лікарню в Херсоні, знищили "швидку" – ОВА

Понеділок, 13 листопада 2023, 13:47

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що російські військові вдень 13 листопада обстріляли лікарню у Херсоні, наразі відомо про знищену "швидку".

Джерело: Прокудін у Telegram

Пряма мова: "Російська армія вкрила вогнем одну з лікарень у Херсоні".

Деталі: За словами Прокудіна, внаслідок обстрілу знищено "швидку" та інші автомобілі. Інформація уточнюється.

Що було раніше: перед цим російські військові завдали удару з артилерії по машині на околицях Херсона, внаслідок чого загинув пенсіонер, дістали поранення двомісячна дівчинка та її мати.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

 

Зборівські поліцейські викрили раніше судимого жителя Тернополя у крадіжці велосипеда

Понеділок, 13 листопада 2023, 12:26

Також поліцейські отримали інформацію, що зловмисник ходив по різних установах, видавав себе за волонтера і збирав гроші. Ці дані правоохоронці перевіряють.

До співробітників відділення поліції №2 м.Зборів надійшло повідомлення від жительки села Озерна про те, що невідома особа викрала у неї велосипед.

Зі слів потерпілої, ровер вона залишила на вулиці поблизу кафе. Коли ж повернулася – транспортного засобу вже не було.

У ході оперативних заходів співробітники поліції розшукали зловмисника. Це – раніше неодноразово судимий за майнові злочини житель Тернополя. Чужий велосипед він завантажив у свій автомобіль та відвіз до себе додому. Речовий доказ поліцейські у нього вилучили.

За фактом крадіжки велосипеда розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

зборівські поліцейські викрили раніше судимого жителя тернополя у крадіжці велосипеда
 

Розклад занять на цей тиждень для людей поважного віку у Терцентрі

Понеділок, 13 листопада 2023, 12:11

Відділення денного перебування Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг) запрошує людей «золотого віку» активно та з користю провести своє дозвілля.

Взяти участь у будь-яких запропонованих Центром подіях можна за попереднім записом.

У заходах можливі доповнення. Детальна інформація за телефонами: (0352) 22-02-62, (0352) 22-02-52, (067) 530-59-40, (098) 715-42-21, (067) 172-89-88.

Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення знаходиться за адресою: вул. Миколи Лисенка, 8.

Понеділок, 13 листопада

10:00 - Факультет «Практична психологія», 1 група (кабінет №5);

12:00 - Рух «Зігрій»: в’язання виробів для військових (шкарпетки, балаклави);

12:00 - Психолого-корекційне заняття, група «Сонечко»;

12:00 - Соціальний проєкт «Здорові люди»: похід в аквапарк «Алігатор»;

14:00 - «Смартфон для батьків»: заняття з гаджетології (попередній запис).

Вівторок, 14 листопада

11:00 - Факультет «Практична психологія», 2 група (кабінет №5);

11:00 - Індивідуальні заняття на тренажерах та дошці Євмінова (кабінет №6);

11:00 - День краси – парафінотерапія (кабінет №8);

11:00 - Факультет «Спорт, краса, здоров’я» (кабінет №8);

11:30 - «Час жити» відвідування ресторації «Старий млин»;

14:00 - Факультет «Практична психологія», 3 група (кабінет №5);

14:00 - Презентація факультету  «Спорт, краса, здоров’я» (кабінет №8);

16:30 - Соціальний проект «Насичене життя» відвідування кінотеатру «Злата».

Середа, 15 листопада

10:00 - Танцювально-рухова терапія у парку Тараса Шевченка;

11:00 - Індивідуальні заняття на тренажерах та дошці Євмінова (кабінет №6);

12:00 - Майстер клас з Марією Чорною (кабінет №8);

12:00 - Психолого-корекційне заняття, група «Сонечко»;

14:00 - «Смартфон для батьків»: заняття з гаджетології (попередній запис).

Четвер, 16 листопада

10:00 - Заняття на Шведській стінці та Дошці Євмінова (кабінет 6);

10:00 - Група здоров’я з Іваном Стелігою;

12:00 - Факультет «Англійська мова» І група (кабінет №8);

13:00 - Факультет «Англійська мова» ІІ група (кабінет №8);

13:00 - Соціальний проект «Здорові люди» відвідування Центру ортоподології;

14:00 -  Творча зустріч з колективом «Золоті Журавки» (кабінет №8);

16:00 – Соціальний проект «Здорові люди» відвідування центру «Лорімед»

Психологічні консультації за попереднім записом  - 096  111 64 29.

П’ятниця, 17 листопада

10:00 - Заняття на Шведській стінці та Дошці Євмінова;

14:00 - «Смартфон для батьків»: заняття з гаджетології (попередній запис);

17:00 - Відвідування оздоровчого комплексу «Еней» (за записом).

Субота, 18 листопада

17:00 – Відвідування оздоровчого комплексу «Еней» (за записом).

 

П’яний за кермом та з наркотиками: на Чортківщині спіймали 21-річного порушника

Понеділок, 13 листопада 2023, 12:10

фото ілюстративнефото ілюстративне
21-річний житель Копичинців постане перед судом.

Протягом 12 листопада молодик «заробив» на два кримінальні провадження та адмінпротокол за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння, повідомили у поліції Тернопільської області.

«Близько обідньої пори юнака зупинили оперативники карного розшуку і під час поверхневого огляду у нього було виявлено порошкоподібну речовину білого кольору ззовні схожу на наркотичну та поліетиленовий згорток із подрібненою зеленою речовиною рослинного походження. Молодик добровільно видав речові докази, запевняючи, що придбав їх для власного споживання без мети збуту», - розповіли у поліції.

Відомості за даним фактом поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу, а речові докази скерували на експертизу.

«Не минуло й декількох годин, як молодик вдруге потрапив у поле зору поліцейських. Співробітники групи реагування патрульної поліції зупинили його за порушення правил дорожнього руху. За кермом молодик перебував у стані алкогольного сп’яніння», - зазначили у поліції.

Проте зловмисник вирішив «залагодити» питання хабарем – пропонував 7000 гривень за непритягнення його до адміністративної відповідальності. Як наслідок – ще одне кримінальне провадження – за пропозицію неправомірної вигоди службовій особі – стаття 369 Кримінального кодексу.

Триває досудове розслідування.

 

На Кременеччині небезпечні пестициди забруднили земельні ділянки: у прокуратурі розпочали розслідування

Понеділок, 13 листопада 2023, 11:55

На Кременеччині небезпечні пестициди забруднили земельні ділянки: у прокуратурі розпочали розслідування
Через велику концентрації, пестициди забруднили земельні ділянки на Кременеччині.

За фактом неналежного зберігання пестицидів на Кременеччині триває досудове розслідування.

Під процесуальним керівництвом Кременецької окружної прокуратури триває досудове розслідування за фактом неналежного зберігання непридатних хімічних засобів захисту рослин та території колишньої ферми в одному з сіл Кременецького району, що призвело до забруднення земель відходами, шкідливими для довкілля (ч.1 ст.239 КК України).

Під час слідства встановлено, що частина небезпечних відходів знаходиться на відкритій місцевості без жодного упакування.

Лише після початку досудового розслідування сільською радою прийнято рішення про передачу коштів у вигляді міжбюджетного трансферту із бюджету сільської територіальної громади Тернопільському обласному бюджету для співфінансування екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів та небезпечних хімічних речовин.

Крім цього, зараз вживаються інші заходи щодо утилізації та захоронення небезпечних хімічних речовин.

Розслідування здійснюють слідчі поліції.

 

Понад 15 тисяч гривень чоловік перекинув на картку шахраю

П'ятниця, 10 листопада 2023, 11:18


Жертвою шахраїв став військовослужбовець із Запоріжжя. Чоловік у Тернополі проходить лікування після поранення.

9 листопада йому у "Telegram" написала дівчина, з якою він зустрічається в реальному житті. Вона попросила позичити терміново гроші. Чоловік без вагань перекинув 15200 гривень на вказаний рахунок, а за деякий час зв'язався з подругою і зрозумів, що спілкувався із шахраєм.

Він із заявою звернувся до поліції. У ході перевірки стало відомо, що невідомі зламали "Telegram" дівчини від її імені надсилали повідомлення.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до статті 190 ККУ.

Поліцейські наголошують, що перш ніж перераховувати кошти чи надавати особисті дані, перевірте інформацію. Потурбуйтеся й про соцмережі - періодично міняйте паролі та встановлюйте подвійну перевірку. Це означає, що для входу на новому мобільному пристрої вам треба буде ввести не лише код із SMS, але й пароль, який придумали та знаєте тільки ви.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські оголосили підозру двом жителям Тернопільського району у вчиненні шахрайських дій

П'ятниця, 10 листопада 2023, 10:50


Два кримінальні провадження, розпочатих за фактами шахрайських дій, пов’язаних з отриманням адресної допомоги від держави, розслідують слідчі відділення поліції №1 м.Тернопіль.

Підозрювані – жителі Тернопільського району. Вони отримували адресну допомогу від держави, вказавши неправдиві дані про тимчасове проживання у їх помешканні внутрішньо переміщених осіб. Один із них фігурантів шляхом обману отримав 25 тисяч гривень, інший – 12 тисяч.

Поліцейські встановили, що раніше у даних громадян дійсно проживали люди з територій, де велися бойові дії, проте вже тривалий час вони там не мешкають. Фігуранти ж не поінформували відповідні служби про зміни та продовжували незаконно отримувати бюджетні кошти. Тепер їм доведеться відшкодувати завдані державі збитки.

Фігурантам слідчі оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Санкція статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Завершилося голосування за проєкти «Громадського бюджету 2024» Тернопільської міської територіальної громади

П'ятниця, 10 листопада 2023, 10:47

9 листопада о 23:59 год завершилося голосування за проєкти «Громадського бюджету 2024», подані жителями Тернопільської міської територіальної громади.

Загалом за великі і малі проєкти було віддано 15879 голосів, з них понад 97% через онлайн-сервіси.

Нагадаємо, із поданих жителями громади проєктів до голосування було допущено  18 проєктів, з яких 13 - великі та 5 - малі.

Проекти-переможці будуть визначені на засіданні Номінаційного комітету відповідно до кількості набраних голосів.

Нагадаємо, у четвер, 9 листопада, голосування завершилося і за учнівські проєкти, подані на «Шкільний громадський бюджет».

 

Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізацію

Четвер, 09 листопада 2023, 14:36

Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізацію
ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, ФОТО: ОП

Президент Володимир Зеленський підписав закони щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року.

Джерело: картки законопроєктів №№ 10211 та 10212

Деталі: Закони були прийняті парламентом 8 листопада. Це було вже девʼяте голосування ВР за продовження воєнний стан з початку повномасштабного вторгнення Росії.


 

Апеляційний суд поновив на посаді начальника Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василя Хомінця

Четвер, 09 листопада 2023, 11:24

Апеляційний суд поновив на посаді начальника Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василя Хомінця
Василя Хомінця знову поновили на посаді начальника Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду залишено без змін рішення Тернопільського окружного адміністративного суду про негайне поновлення на посаді начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Хомінця Василя Петровича.

Про це повідомив його адвокат, експрокурор Віталій Сідоров.

Нагадаємо, "Тернополяни" писали раніше про те, що 22 червня, після трьох років судів, на посаді начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області поновили Василя Хомінця.

Детальніше про це: Назад до худоби: Василя Хомінця поновили на посаді начальника Держпродспоживслужби в Тернопільській області

До слова, Василь Петрович Хомінець народився 13 жовтня 1973, с. Виноград Коломийського району Івано-Франківської області — український політик, голова Тернопільської обласної ради (2013—2015).

24 січня 2017 року Василь Хомінець очолив ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області, а у грудні 2020 року був звільнений з посади.

 

У Заліщиках відкрили меморіальну дошку полеглому воїну Івану Морозу

Четвер, 09 листопада 2023, 11:22

У Заліщиках відкрили меморіальну дошку полеглому воїну Івану Морозу
На фасаді школи №2 у місті Заліщики облаштували меморіальну дошку воїну ЗСУ Івану Морозу.

Як повідомили у міській раді, відкриття меморіалу відбулося 8 листопада.

Покласти квіти та помолитися за захисника прийшли рідні, небайдужі жителі громади, представники влади та духовенства.

Іван Мороз ще у далекому 2015-му році вступив у лави Збройних Сил України. Обороняв від російського агресора Херсонську та Луганську області. За сумлінне виконання службових обов’язків отримав нагрудний знак "Учасник АТО" та медаль "Захисник України".

У 2016-му був демобілізований, але у 2022 році, коли росія розпочала повномасштабний наступ, чоловік знову став на захист країни. Брав участь в боях за Київщину, Сумщину, Харківщину та Запоріжжя.

"До останнього подиху, зі зброєю в руках, боровся із загарбниками. Але 10 березня 2023 року, безжальна рука ворога, забрала життя захисника. Іван обрав шлях Воїна, шлях сильного та справжнього чоловіка. Його ім’я назавжди вписане в історію України як захисника і Героя. Допоки житимуть люди, житиме і пам’ять про героїв. На їх прикладах будуть виховуватися діти, а пам’ять про них передаватиметься з покоління у покоління", – зазначили у Заліщицькій міській раді.

Нагадаємо, Іван Мороз був сержантом із матеріального забезпечення артилерійської батареї 44 бригади. Загинув 10 березня у населеному пункті Листівка на Запоріжжі.

Читайте також: Меморіальну дошку полеглому воїну ЗСУ відкрили у Підволочиській громаді

397536116_745851230915833_3012567700633231605_n.jpg

397573764_745851467582476_3101142678393406380_n.jpg

397551205_745851444249145_3534577969699628394_n.jpg

 

Жителька Чортківського району, ввівши дані банківської картки, – втратила 9 тисяч гривень

Середа, 08 листопада 2023, 10:00

Повідомлення про шахрайство надійшло до співробітників Чортківського райвідділу поліції від жительки одного із сіл району. Невідома особа заволоділа її коштами, які були незаконно списані з банківської картки, після введення нею особистих даних на одному із сайтів.

Зі слів потерпілої, вона в інтернеті знайшла оголошення про працевлаштування за кордоном. Зв’язалася з «роботодавцями». Їй красиво розповіли про перспективи роботи в одній із країн Європи. Відтак сказали, що потрібно зареєструватися на сайті компанії і пройти авторизацію. Шахраї скинули їй посилання, де вона ввела свої персональні дані та дані банківської картки. Після цього з її рахунку списали 9 тисяч гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Працівники поліції застерігають: не переходьте за сумнівними посиланнями від незнайомців. У жодному разі не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах. Не розголошуйте нікому: тризначний номер на звороті картки; пін-код до картки; логін та пароль до інтернет-банкінгу та коди, які надходять вам на телефон. У разі підозри шахрайських дій, блокуйте картку та телефонуйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

жителька чортківського району, ввівши дані банківської картки, – втратила 9 тисяч гривень

 

У жовтні поліцейські виявили 350 нетверезих водіїв

Середа, 08 листопада 2023, 09:58


Минулого місяця співробітники поліції оформили 13 370 адміністративних матеріалів в сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, порушення правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку, порушення правил користування ременем безпеки.

У жовтні на дорогах Тернопільщини трапилося 282 дорожньо-транспортних пригоди. З них – 61 з потерпілими, в яких 10 людей загинули та 63 отримали травми. 17 аварій вчинили водії, які сіли за кермо напідпитку. В результаті цих автопригод 1 людина загинула та 5 зазнали травм.

Серед причин ДТП: порушення правил маневрування, перевищення швидкісного режиму та дотримання безпечної дистанції.

У жовтні поліцейські склали 350 адміністративних протоколів за керування транспортними засобами у нетверезому стані відповідно до ст. 130 КУпАП.

Правоохоронці нагадують: за керування автомобілем в стані сп’яніння передбачено 17000 грн. штрафу з позбавленням права керування на 1 рік. Відмова від проведення огляду на стан сп'яніння рівноцінна керуванню напідпитку.

За вчинення ДТП у стані сп’яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, згідно зі статтею 286-1 Кримінального кодексу України, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

у жовтні поліцейські виявили 350 нетверезих водіїв
 

Сторінка 8 з 109

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер