images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Шлюбний договір

Вівторок, 04 квітня 2017, 11:42

Шлюбний договір – це один із видів договорів, який регулює майнові права та обов’язки подружжя, пов’язані з укладенням шлюбу, його існуванням і припиненням.

Шлюбний договір укладається у письмовій формі і посвідчується нотаріально.

Сторонами шлюбного договору можуть бути: чоловік і дружина (подружжя); особи, які мають право на шлюб, та які подали заяву про реєстрацію шлюбу (наречені).

Так, сторони у шлюбному договорі можуть визначити майнові відносини між собою, в тому числі:

- правовий режим майна (ст. 97 Сімейного кодексу України);

- порядок користування житлом (ст. 98 Сімейного кодексу України);

- право на утримання (ст. 99 Сімейного кодексу України).

В шлюбному договорі може бути встановлений загальний строк його дії, строки тривалості окремих прав та обов’язків. Крім того, сторони можуть встановити чинність договору або окремих його умов і після припинення шлюбу. Але так як шлюбний договір нерозривно пов’язаний із реєстрацією шлюбу, то умови шлюбного договору можуть, за домовленістю сторін, застосовуватись до відносин між ними, які виникли до укладення шлюбного договору, але не раніше ніж з моменту реєстрації шлюбу.

При цьому сторони не можуть на власний розсуд врегулювати у договорі свої відносини, якщо:

1) існує пряма заборона, встановлена актом цивільного законодавства;

2) заборона випливає із змісту акта законодавства;

3) така домовленість суперечить суті відносин між сторонами (обмеження встановлені ст. 3 Цивільного кодексу України).

Сторони в договорі можуть домовитися про можливий порядок поділу майна, у тому числі і в разі розірвання шлюбу. Встановлений подружжям порядок поділу може стосуватись як того майна, що є наявним на момент укладення шлюбного договору, так і того майна, яке буде набуте подружжям у майбутньому.

Шлюбним договором може бути встановлена можливість припинення права на утримання одного з подружжя у зв’язку з одержанням ним майнової (грошової) компенсації.

Крім того, шлюбним договором можуть бути визначені майнові права та обов’язки подружжя як батьків. Наприклад, вони можуть встановити порядок надання дитині утримання, форму такого утримання (грошова або натуральна), визначити питання, пов’язані з наданням коштів на навчання, чи на відпочинок і т.д.

Умови шлюбного договору можуть бути змінені за спільною згодою подружжя. Договір про зміну шлюбного договору підлягає нотаріальному посвідченню. Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути змінений за рішенням суду, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також інтереси непрацездатних повнолітніх дочки, сина, і якщо такі інтереси мають істотне значення.

Подружжя, за спільною згодою, має право відмовитися від шлюбного договору. У такому разі, за вибором подружжя, права та обов’язки, встановлені шлюбним договором, припиняються з моменту його укладення або в день подання нотаріусу заяви про відмову від нього. Одностороння відмова від шлюбного договору не допускається.

На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду з підстав, що мають істотне значення, зокрема в разі неможливості його виконання. Розірвання договору здійснюється на підставі рішення суду при відсутності згоди сторін на припинення дії договору. Цим розірвання шлюбного договору відрізняється від випадку відмови від договору, яка здійснюється виключно за підставі згоди подружжя.

Також, на вимогу одного з подружжя або іншої особи, права та інтереси якої порушені шлюбним договором, за рішенням суду такий договір може бути визнаний недійсним.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Як скористатися податковою знижкою у разі переобладнання авто на газ

Вівторок, 04 квітня 2017, 07:10

В останні роки багато водіїв переобладнують свої автівки для роботи на газу. Держава посприяла зацікавленості фізосіб у придбанні газобалонного обладнання – передбачила повернення частини витрат на переобладнання через механізм податкової знижки. Як скористатися таким правом і що для цього потрібно?

Правом на податкову знижку у 2017 році може скористатись фізична особа - власник автівки, яка є резидентом та одержувала доходи у вигляді зарплати. Серед документів доцільно мати:

- довідку про зарплату;

- платіжні та розрахункові документи, що підтверджують понесені платником податку витрати на переобладнання авто;

- акт технічної експертизи про відповідність конструкції та технічного стану переобладнаного транспортного засобу вимогам безпеки дорожнього руху або сертифікат відповідності, виданий уповноваженою випробувальною лабораторією;

- свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт), у яке внесли дані щодо встановленого спеціального обладнання та виду використовуваного палива.

Як правило, для пришвидшення перевірки відомостей та розрахунку знижки, копії вказаних документів додаються до декларації. Слід зазначити, що до податкової знижки включаються витрати лише в сумі, яку фізособа сплатила впродовж звітного податкового року. Жодних обмежень щодо вартості робіт із переобладнання, яку можна віднести до податкової знижки, Податковий кодекс не висуває.

Декларацію для використання свого права на податкову знижку громадяни можуть подавати впродовж усього року – до 31 грудня.

Як зазначили у відділі адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків з громадян, станом на 14 березня 5 власників переобладнаних транспортних засобів уже подали декларації для отримання податкової знижки, сума до повернення склала 11,4 тис грн.

За матеріалами відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Як козаки доходи декларували

Вівторок, 04 квітня 2017, 07:08

Десь у козацькому краї... Козаки зручно вмостившись, складають декларацію про отримані доходи... Лунають голоси:

 

«- Пиши!

- Декларація про доходи…

* Я отримав подарунок від отамана!

* А я, в спадок, отримав хатину з садочком – від кума!

* Я хижу свою – шинкареві в оренду здав!

* А я в поході золота трохи набрав!

* Встигнути б до 1 травня, в славнім граді Тернополі, подати декларацію!

* А я декларацію давно інтернетом подав!

* І ми на це пристаємо!

* Пристає-мо-о-о-о-о…

* Тобі, Україно, я декларую!!!»

 

Сучасну версію ролика, створеного на основі відомого полотна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» – втілили в життя фахівці Тернопільської об’єднаної ДПІ та провідні актори Тернопільського академічного обласного драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Ось уже третій рік він лунає із гучномовців і телевізійних екранів міста, закликаючи громадян задекларувати отримані статки.

Повну версію ролика, також, можна переглянути на суб-сайті офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби за посиланням: http://tr.sfs.gov.ua/.

За матеріалами відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Процедура припинення громадського формування зі статусом юридичної особи

Понеділок, 03 квітня 2017, 07:35

Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» передбачена процедура припинення юридичної особи, яка здійснюється в два етапи:

Для державної реєстрації рішення про припинення структурного утворення політичної партії, прийнятого її учасниками, подаються такі документи: примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення вищого органу управління (з'їзду, конференції, загальних зборів тощо) про припинення структурного утворення політичної партії має містити відомості про персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), про порядок та строк заявлення кредиторами своїх вимог.

Рішення повинно бути прийнято в порядку, визначеному статутом політичної партії, та оформлене у вигляді протоколу. Невід'ємною частиною протоколу є реєстр осіб.

Рішення про припинення діяльності структурного утворення політичної партії приймається більшістю не менш як у 3/4 голосів.

Для державної реєстрації припинення структурного утворення політичної партії в результаті його ліквідації на підставі рішення про припинення структурного утворення політичної партії після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами (не менш як 2 місяці), подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, форма якої затверджена наказом Міністерства юстиції України 06.01.2016 № 15/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних - підприємців та громадських формувань»;

2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Процедура позбавлення статусу юридичних осіб структурних утворень політичних партій чинним законодавством України не передбачена.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

У Тернополі ремонтують дороги повітряно-струменевим методом

Понеділок, 03 квітня 2017, 06:37

Цими днями у Тернополі триває поточний ремонт доріг повітряно-струменевим методом. Вже під час вихідних бригади встигли провести ремонт на трьох вулицях.

«Завдяки сприятливим погодним умовам під час вихідних повітряно-струменевим методом були відремонтовані дороги на вул. 15 Квітня (до «Сільпо»), на пр. С.Бандери, на вул. Р.Купчинського. Ремонт на інших вулицях триватиме впродовж тижня», - розповідає начальник відділу технагляду Олег Вітик.

 

На Дарахівському перехресті буде кільцева дорога

Неділя, 02 квітня 2017, 15:30

Перетин автомобільних доріг державного значення Н-18 Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль та Т-09-03 Галич – Підгайці – Сатанів, що знаходиться в с.Дарахів, вже багато років має у водіїв погану славу. Ледь не щороку на перехресті стаються кілька ДТП. Деякі – зі смертельним наслідком.


У Службі автомобільних доріг у Тернопільській області вирішили покласти край трагедіям та обладнати на перехресті розв’язку “кільце”. У проектному відділі організації вже розробили нову схему руху транспорту. Вона виглядатиме ось так:

До кінця 2017 року роботи з облаштування кільцевої дороги планують завершити. Під час проведення дорожніх робіт рух транспорту перехрестям буде обмежено.

 

На тернопільському ринку очистили тротуари та проїзні шляхи від елементів несанкціонованої торгівлі

Субота, 01 квітня 2017, 17:22

30 березня працівники управління муніципальної поліції спільно з однією з обслуговуючих організацій Тернополя провели очистку проїзних шляхів та тротуарів на території поблизу центрального ринку вул. Шептицького та вул. Живова.

Загалом було вивезено 19 дерев’яних столів та прилавків, які використовувалися для несанкціонованої торгівлі.

 

31 березня у Тернополі завершується опалювальний сезон

Субота, 01 квітня 2017, 17:21

Міський голова Сергій Надал підписав розпорядження про завершення опалювального сезону у Тернополі з 24.00 год. 31 березня 2017 року.

У розпорядження ідеться: «Дозволити комунальному підприємству теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради та підприємствам, котельні яких забезпечують теплопостачання житлових будинків міста, завершити 31 березня 2017 року о 24 год. 00 хв. опалювальний період для всіх споживачів теплової енергії міста».

«Оскільки середньодобова температура у Тернополі останні три дні становить більше 8 градусів тепла і синоптики прогнозують значне потепління прийнято рішення припинити опалювальний сезон у Тернополі. Також це рішення дасть можливість зекономити кошти за опалення тернополянам», - зауважив міський голова Сергій Надал.

 

Що робити та як бути у разі насилля: відбувся круглий стіл на тему запобігання насильству в сім’ї

П'ятниця, 31 березня 2017, 06:44

1-0-02-05-71edb43ca77ff0d92a8c2619

29 березня фахівці системи безоплатної правової допомоги, різних органів та інстанцій, громадських об’єднань і представники місцевого населення Тернополя мали нагоду обговорити одне із горезвісних явищ у суспільстві, надто прикрих, аби про нього мовчати – насилля у сім’ї. У приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області відбувся круглий стіл, на якому учасники детально розглянули у чому полягає коріння насильства, куди звертатися у разі його вчинення та як цьому явищу запобігти.

Зі вступним словом виступила директор Регіонального центру Ірина Хондогій. Вона висвітлила основні правові та соціальні аспекти такого негативного явища, як насильство та коротко проінформувала про  систему надання безоплатної правової допомоги, роботу центрів і бюро правової допомоги, які допомагають у вирішенні питання насильства в сім’ї.

«Якщо щодо особи застосували насильство, або ж якщо вона сама обвинувачується чи засуджена у вчиненні насилля, то може звернутися до Регіонального центру як обвинувачена чи засуджена, або до місцевого центру – як потерпіла чи свідок». – нагадала присутнім очільниця Центру.

2-0-02-05-b457ceb55a3240ca3a66

Заступник директора Регіонального центру Світлана Бандура зауважила: «Жертві насилля є можливість звернутися за безоплатною правовою допомогою не лише в місцеві центри з надання БВПД чи бюро правової допомоги, але й до центрів медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, які забезпечують доступ до безоплатної правової допомоги, організовують надання юридичних консультацій потерпілим від насильства в сім’ї».

Привітавши учасників круглого столу, Віталій Сольський, працівник Регіонального центру, представив презентацію, у якій зазначалася цікава для аналізу інформація: «Панельне дослідження, яке здійснювала громадська організація «Жіночі перспективи», підтверджує гіпотезу про те, що розірвання шлюбу не завжди є вирішенням проблеми насильства в сім’ї. Кривдник часто продовжує вчиняти насильство і після розірвання шлюбу, і навіть за умови окремого проживання. Дослідження спростовують міф про те, що насильство в сім’ї відбувається у сім’ях, де жінка повністю економічно залежна від чоловіка, оскільки більшість жінок-потерпілих від насильства в сім’ї, які звертались по допомогу до організації, - працюють та мають хоча б мінімальні доходи».

Юрій Гордєєв, директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, підкреслив ефективність співпраці між центром та громадськими об’єднаннями у сфері запобігання насильства в сім’ї: «Важливим кроком є момент успішної взаємодії центрів з надання БВПД та громадських організацій, адже представники ГО, якщо дізнаються про вчинення щодо людини насильства, направляють її до нас у центр і наші спеціалісти надають цьому потерпілому  на безоплатній основі адвоката за рахунок держави».

3-0-02-05-9ecce1b2f1d9d7abc954a

Начальник управління превентивної діяльності ГУ НП України в Тернопільській області Олександр Розпутний ознайомив учасників із нормами закону «Про попередження насильства в сім’ї» та акцентував увагу на законодавчих новелах: «Раніше у законодавстві був введений термін «віктимна поведінка», зараз, на жаль, у новому законопроекті «Про запобігання та протидію домашньому насильству» № 5294 від 20.10.2016 р. такий термін не передбачений. Між іншим, по статистиці всього лише 2 % чоловіків страждає від насильства у сім’ї. Це насильство здебільшого психологічне. Сумно, проте, як бачимо, великий відсоток припадає саме на насилля над жінками».

Працівник поліції вказав також на ефективність і дієвість проходження особою, яка вчинила насильство, корекційної програми у кризовому центрі. Відмітив, що після проходження такої програми лише одна особа за всю практику діяльності поліції наважилася повторно вчинити насильство. «Відмінним засобом протидії вчиненню насильства є і захисний припис. Він виноситься людині, яка є осудна, досягла 16-річного віку, після того, як отримала офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Припис встановлюється терміном до 90 діб і забороняє вчиняти певні визначені дії відносно жертви, щодо якої вчинили насильство». – наголосив начальник управління.

До бесіди долучився й Ростислав Дрозд, начальник служби у справах дітей Тернопільської ОДА: «Проблема у тому, що нормативна база в Україні здебільшого має декларативний характер і не дає чітких тез як запобігти насильству в сім’ї, які механізми захисту людини від цього. А за неінформування і непопередження відповідальними службовими особами випадків домашнього насильства відповідальність взагалі нерегламентована».

«Працівники центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області (СССДМ) постійно проводять  роботи щодо раннього виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою попередження вчинення насильства, посилення батьківської відповідальності в сім’ях, де вчинили насильство. Проблеми таких сімей розглядаються на координаційних радах щодо попередження насильства. – ознайомив учасників круглого столу з діяльністю органу СССМД Богдан Рокочий, директор Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. – З питань протидії та попередження домашнього насильства проводяться бесіди, соціально-психологічні тренінги, дискусії, круглі столи, опитування». – додав він.

Олександра Гриньків, голова правління ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини», представила звіт за результатами проекту «Ми проти насильства в сім’ї». За спостереженнями, які проводила громадська організація впродовж 10 місяців, дуже поширеними є факти, коли діти, гуляючи влітку з батьками у парках, на вулиці, буває, з необережності падають, починають плакати, а батьки ще й до цього дають їм ляпасів. «Це дуже неприємний факт, який створює відповідний негативний мікроклімат в сім’ї». – коментує представниця громадської організації та у процесі обговорення проблематики розповсюджує серед учасників буклети-пам’ятки для батьків, які мають на меті виховати свою дитину в гармонії та любові, ознайомлює з інформаційними брошурами про те, куди звертатися, якщо людина постраждала від насильства в сім’ї.

«Є певна проблема у тому, що при вчиненні насильства люди неохоче звертаються до відповідних служб чи громадських об’єднань. Жертв насильства стримує страх перед наданням їх особистих даних. Але люди, які потерпіли, повинні розуміти, що їхнє життя і здоров’я стоять вище від будь-яких страхів. І що ми готові допомогти у будь-який момент: морально, психологічно, консультуючи, у тому числі, скласти звернення в орган поліції чи піти з людиною у відповідну службу. Щодо дітей, то прикрість, звісно, ще більша, адже в незрілому віці молоді представники населення «перебирають» на свою майбутню сім’ю проекцію поведінки власної сім’ї, а якщо у ній є елементи насилля, це загрожує повторенню такої моделі поводження, і так далі «по колу». – запевнила Оксана Шлюсар, тренер–консультант ГО «ТМЖК «Відродження нації».

«Завдячуючи місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги, члени багатодітних сімей можуть отримати консультації та правозахисника». – висловила свою подяку працівникам центрів Леся Балуш, керівник Тернопільської обласної спілки багатодітних.

Підсумовуючи обговорення, учасники круглого столу дійшли зрозумілого і цілком закономірного висновку, що співпраця між ними – неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному, духовному та економічному здоров’ю людей. Не кажучи вже про тілесні ушкодження, які заподіює насильник у пориві злості чи агресії щодо своєї жертви.

17670967 1328194470559471 974132173 n

«Ті, що бажали впорядкувати свою державу, спершу доводили до ладу свою сім'ю; ті, що бажали довести до ладу свою сім'ю, спершу вдосконалювали свою особу… За вдосконаленістю особи йде влагодженість сім'ї» – писав китайський мудрець Конфуцій у своїй знаковій праці «Велике вчення».

Тому, у подальшому є намір робити взаємні кроки щодо попередження насильства в сім’ї: проводити спільні заходи на цю тему (семінари, тренінги, круглі столи, правопросвітництво у вигляді бесід, дискусій, годин психології з учнями шкіл, розповсюдження інформаційно-роз’яснювальних матеріалів з питань попередження насильства у сім’ї), здійсненні виїздів-консультувань людей, потерпілих від насилля, а також організації превентивних заходів, що допоможе зменшити масштаби, а то й взагалі запобігти цьому вкрай невтішному явищу.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.

 

Тернополян запрошують на участь у конкурсі з облаштування громадських просторів

П'ятниця, 31 березня 2017, 06:41

Українські міста запрошуються до участі у конкурсі урбаністично-культурного проекту Майстерні міста 2017 «Облаштування, використання і розвиток громадських просторів».

В рамках конкурсу три міста-переможці зможуть отримати фінансування в сумі до 2.000 євро (кожне), а також консультації під час підготовки та реалізації заходу.

Дедлайн – 9 квітня 2017 р.

Довідка. «Майстерня міста» – це урбаністично-культурний проект, що стартував у 2012 році за ініціативи проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова», який за дорученням уряду Німеччини виконує Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, та Львівської міської ради.


miskrada_download

Детальний опис та умови конкурсу

Аплікаційна форма

 

Нова «земельна» декларація

П'ятниця, 31 березня 2017, 06:39

Тернопільській ОДПІ інформували, що 21 березня 2017 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 23.01.2017 № 9 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», який вніс зміни до форми Податкової декларації з плати за землю.

Зокрема, даним Наказом передбачено відображення в декларації:

- не лише місяця і року, а також і дати державної реєстрації прав на земельну ділянку, а також дати документу, що засвідчує/підтверджує право оренди землі;

- площі земельної ділянки не лише в га, а також і в кв. м.;

- нормативної грошової оцінки одиниці площі земельної ділянки.

Крім того, при уточненні податкових зобов’язань більше не потрібно буде розмежовувати суми збільшення/зменшення податкових зобов’язань на ті, за якими ще не настав строк сплати, і на ті, за якими строк сплати вже минув.

Одночасно, в інспекції звернули увагу, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, застосовуються форми декларацій (розрахунків), які діяли до такого визначення.

Довідково: Наказ № 9 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 21.03.2017 № 23.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

На трьох вулицях Тернополя ремонтують тротуари

Четвер, 30 березня 2017, 08:46

На вулицях Білецька, Кн.Острозького та Глиняна у Тернополі триває капітальний ремонт тротуарів. Зі слів міського голови Сергія Надала, там проводять заміну фігурних елементів мощення та бордюрного каменю.

«Цього року з міського бюджету Тернополя виділено майже 6 мільйонів гривень, за які заплановано відремонтувати 17 тротуарів у різних мікрорайонах міста, - розповідає очільник Тернополя. – Наразі підрядна організація вже завершила ремонт тротуарів на вул. Новий Світ, вул. Лозовецька та продовжує ремонт на вул. Білецька, вул. Кн.Острозького та вул. Глиняна».

Нагадаємо, що у місті цього року також заплановано відремонтувати тротуари на вул. Танцорова, вул. Пушкіна (від будинку №2 до вул. Б.Лепкого), вул. Гребінки (в сторону моста через залізничну колію на вул. Микулинецькій) та ін.

 

Подайте заяву – отримайте дотацію

Четвер, 30 березня 2017, 00:00

За результатами діяльності у лютому 2017 року зможуть отримати бюджетну дотацію ті сільгосптоваровиробники, які в установленому порядку подадуть до 01.04.2017 року заяви про внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та які станом на 31.12.2016 року були внесені до реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ. Про це інформував начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Тернопільської ОДПІ Віктор Саванець.

Він також зазначив, що такі виробники, станом на 01.03.2017 року, повинні бути зареєстровані як платники ПДВ та провадити види діяльності, визначені у пункті 16¹.3 статті 16¹ Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Докладні консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 46-3-46-24, 43-46-22.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

ДЖЕРЕЛА НАДХОДЖЕННЯ І ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ТА ІНШОГО МАЙНА ГРОМАДСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ

Середа, 29 березня 2017, 06:23


Громадські об’єднання відіграють важливу роль у суспільно житті країни. Вони сприяють розвитку громадської активності, створюються для захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Відповідно до Закону України "Про громадські об'єднання" (далі – Закон) Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до Закону передане такому громадському об'єднанню його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески, пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями, набуте в результаті підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об'єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об'єднання та сприяє її досягненню, а також майном, придбаним за рахунок власних коштів, тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.

Відповідно до статті 23 Закону визначено, що громадські об’єднання зі статусом юридичної особи мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевого бюджету і зобов'язані подавати та оприлюднювати звіти про використання цих коштів.

Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, створені ним юридичні особи (товариства, підприємства) зобов'язані вести бухгалтерський облік, фінансову та статистичну звітність, бути зареєстрованими в органах доходів і зборів та сплачувати до бюджету обов'язкові платежі відповідно до закону. Надання громадським об'єднанням, створеним ними юридичним особам (товариствам, підприємствам) пільг, у тому числі з оподаткування, здійснюється на підставах та в порядку, визначених законом.

Доходи (прибутки) Громадського об'єднання використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такого Громадського об'єднання, реалізації мети (цілей), завдань та напрямів діяльності, визначених його установчими документами, а також заборони розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

 

Головне територіальне управління юстиції

в Тернопільській області

 

Що нового в оформленні спадщини?

Середа, 29 березня 2017, 06:22


Нарешті в  Україні спрощено  оформлення спадщини для найбільш близьких родичів спадкодавця. Так, 23 лютого 2017 року народні депутати прийняли законопроект. Правові норми затверджені Законом №0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини та уточнення деяких положень». Закон вступає в силу з наступного дня після його офіційної публікації і буде застосовуватися до доходів, отриманих від спадщини або дару, починаючи з 1 січня 2017 року.

При спадкуванні нерухомості: скасовано податки і грошова оцінка нерухомих об’єктів оформленої спадщини, отриманих спадкоємцями першої та другої черги споріднення зі спадкодавцем (батьки, чоловік, дружина і діти заповідача.)Спадкоємці другої черги – брати, сестри, дідусі, бабусі, онуки заповідача – в 2017 році, отримали право на нульову ставку податку на дохід від успадкованого майна. Також скасована оцінка нерухомості, отриманої за заповітом у спадок.При даруванні нерухомості: при оформленні договору дарування, подарунки, в тому числі, і нерухомість, оподатковуються за нульовою ставкою податку для родичів першої черги споріднення. Але всі інші родичі повинні сплатити державі 5% за отримання нерухомості в дар.Законопроектом передбачається запровадити ці довгоочікувані суспільством новели шляхом внесення змін і доповнень до Цивільного кодексу України, до Закону України «Про нотаріат», Закону України «Про оцінку земель», Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Запровадження цих змін, спростить оформлення громадянами свого права на спадщину та реєстрацію спадкоємцями прав на успадковане ними нерухоме майно, зробивши відповідні послуги більш доступними для громадян; зменшить часові та грошові витрати громадян на оформлення права на спадщину та на реєстрацію прав на успадковане нерухоме майно; дозволить органам місцевого самоврядування у сільських населених пунктах надавати більше гостро необхідних послуг мешканцям цих населених пунктів, покращивши комфортність проживання у сільській місцевості тощо. 

Головне територіальне управління юстиціїу Тернопільській області





























 

Рік роботи Тернопільської облради: хто з депутатів може втратити мандати

Вівторок, 28 березня 2017, 06:58


“Народний контроль” та “Солідарність” відвідують засідання найгірше. Половина депутатів із фракції БПП — прогульники, серед яких є екс-регіонали та фігуранти стовпа ганьби часів Євромайдану. Кандидатами на відкликання є п’ятеро депутатів від БПП, по двоє від “Свободи”, “Радикальної партії” та “Народного контролю”. 4 кандидати на відкликання минулого скликання ради знову стали прогульниками. Якщо депутат місцевої ради пропускає понад половину засідань комісій чи сесій, — його можна позбавити мандату. Про це йдеться в Законі України “Про статус депутатів місцевих рад”.У Тернопільській облраді — 11 кандидатів на відкликання. Це перший рік роботи. Нагадаємо, під час моніторингу за 5 років роботи депутатів  минулого скликання виявилося, що аж 46 депутатів пропустили  більше половини засідань за певний рік і стали кандидатами на відкликання.
Ось чинні депутати облради, які можуть втратити мандат.



Кандидатом на відкликання став голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Він пропустив 6 з 11 засідань комісії з питань соціального захисту населення та учасників АТО і членів їх сімей. Депутат вважає, що мав вагомі причини не відвідувати засідання комісії:
“Я всі засідання відвідую. Як у мене можуть бути пропуски? Я депутат обласної ради від 2006 року, це вже 3-тє моє скликання як депутата, з невеликою перервою, коли я був депутатом Верховної Ради. На якій посаді я б не перебував, для мене був, є і буде обов’язок виконувати повноваження депутата обласної ради. Якщо, може, і були пропуски комісій, то вони були з поважних причин. Комісії відбуваються не завжди у ті дні, коли я можу бути присутній. Можливо, був у відрядженні, чи ще якась причина. Коли я в Тернополі, то я завжди відвідую комісії. Ви дивіться по сесіях обласної ради, де в мене немає пропусків. Будьте певні, що я завжди в курсі всіх питань порядку денного”.
Барна, який був нардепом, а відтак законотворцем, повинен знати, що закон не передбачає поважних причин для пропусків засідань комісій чи сесій. Депутат місцевої ради має представницький мандат і має відвідувати не менше 50% засідань і сесій і комісій. Інакше депутат може втратити мандат, бо його робота в раді є неефективним представництвом виборців.
Також депутат має розуміти, що саме на засіданнях комісій готуються і опрацьовуються проекти рішень, за які голосують в сесійній залі. Тобто комісії не менш важливі за сесії.
Більше того, депутати місцевих рад, які намагаються поєднати представницький мандат з посадою чиновника, як правило, потрапляють до кандидатів на відкликання. Вони не можуть якісно суміщати посаду й роботу в депутатському корпусі. 
Абсолютно аналогічна ситуація в голови Рівненської ОДА Олександра Муляренка. Він теж став кандидатом на відкликання у Рівненській міській раді. Схожа ситуація в депутата облради Київської області Лева Парцхаладзе, який став заступником міністра з питань ЖКГ та у депутатки Івано-Франківської облради Галини Карп, яка стала заступницею міністра з питань ЖКГ. Обидвоє чиновників Кабміну теж потрапили до кандидатів на відкликання. 
В усіх випадках це депутати Блоку Петра Порошенка. Вони отримують посади і не відмовляються від мандатів у радах. Окрім Барни, ще четверо депутатів Тернопільської облради від БПП стали кандидатами на відкликання. Цікаво, що двоє з них були кандидатами на відкликання за попередньої каденції — це Осип Гасюк та Олександр Самсоненко.
Депутат Осип Гасюк став 100% прогульником засідань комісії з питань соціально-економічного розвитку. Цікаво, що депутат був кандидатом на відкликання і за час минулої каденції обласної ради. До того ж, у 2010 р. очолював список “Партії регіонів” на виборах до Лановецької райради.  
За кілька тижнів руху ЧЕСНО так і не вдалося відшукати 100 % прогульника Гасюка.
Олександр Самсоненко також прогулював засідання комісії з питань соціально-економічного розвитку. Нагадаємо, що за часів Євромайдану він був фігурантом стовпа ганьби. З Самсоненком поспілкуватись не вдалося, проте його помічник  Мирослав Хмура прокоментував ситуацію таким чином: 
“Бувають нагальні справи, тому пропускав. Але завжди, коли на комісії немає Самсоненка, то є його помічник. Ви запитайте голову голову комісії, він завжди в курсі”. 
Через кілька хвилин помічник Самсоненка перетелефонував і розповів ЧЕСНО, що в депутата, який вже став кандидатом на відкликання за попередньої каденції, були поважні причини: в серпні в нього померла мати, а в грудні батько, вони проживали в Чернігові, тому Самсоненко був змушений знаходитись там. Згідно з результатами відвідуваності, Самсоненко пропускав засідання саме в ці місяці.
Іван Марущак пропустив 60% засідань комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту.
У список кандидатів на відкликання потрапив іще один депутат від БПП, екс-регіонал Юрій Березовський, який у 2010 був депутатом районної ради. Наразі він є головою комісії з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства. Депутат пропустив 63% засідань комісії. Яким чином голова комісії може пропускати понад 50% її засідань і чому члени комісії на не скаржаться на відсутність голови на засіданнях?
Зауважимо, що за списком БПП до обласної ради потрапили чимало екс-регіоналів.  
Троє з кандидатів на відкликання зараз перебувають у зоні АТО. “Свободівець” Андрій Василишин, член комісії з питань соціально-економічного розвитку, не відвідав жодного засідання комісії. Наразі він є командиром першого відділення другого взводу Окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ». Ще один “свободівець” Сергій Коцемір пропустив 5 сесій облради та 5 засідань комісії. На сайті обласної ради зазначено, що ще з січня 2015 року він мобілізований до лав Збройних Сил України.
Нам не вдалося зв’язатись із депутатами, проте ситуацію прокоментував лідер фракції “Свобода” в облраді Олег Сиротюк: 
“Ми очікуємо, що ті хто служать, матимуть можливість демобілізуватись і виконувати свої депутатські функції, оскільки за них проголосували люди і люди очікують від них, захисту своїх інтересів, як і від депутатів місцевих рад. Тому це питання до Генерального штабу, що військовослужбовці, які є депутатами місцевих рад, можливо є сенс все ж таки приймати по них рішення і дати їм можливість виконувати обов’язки  депутата, оскільки за них проголосували багато людей”.
Залишається незрозумілим, чому “Свобода” не ініціює припинення повноважень депутатів, які не можуть відвідувати засідання, щоб за списком до ради пройшов їхній же однопартієць.
Василь Зарівний з “Народного контролю” в раді має опікуватися питаннями здоров’я, будучи в комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства, проте він пропустив 79% засідань. На теперішній час він мобілізований та працює начальником медичного пункту 4 реактивного артилерійського дивізіону у в/ч п/п В 1060. Також депутат пропускав і сесії ради.
Ще один кандидатат на відкликання з “Народного контролю” — Орест Винницький, який пропускав засідання з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту. Він працює директором загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 м. Заліщики.  “Радикал” Іван Навольський  прогуляв 71% засідань комісії з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, будівництва, дорожнього та житлово-комунального господарства. Телефоном депутат відповідає: “Я не пропускав комісію. Яку комісію? Коли я пропустив?”
З офіційної відповіді облради чітко видно, коли депутата не було на засіданнях.




“Коли сесію проводять, я у відрядженні. Ви ж розумієте, я не можу кожного дня сидіти і чекати, коли сесія. Про сесію повідомляють не заздалегідь, а за 2 дні. А на комісіях я буваю практично на всіх. 90% на комісіях я буваю, хіба я у відрядженні, тоді пропускаю. А так, я на всіх комісіях буваю. Вам або дали недостовірні дані, або що. А практично на всіх сесіях я присутній, можливо 2 чи 3 пропустив. Я вам кажу так як є”. 
Навольський став кандидатом на відкликання і за результатами пропуску сесій, і за результатами пропуску комісій. 
Голова обласної ради Віктор Овчарук прокоментував, що сесії скликаються заздалегідь, лише позачергові сесії, коли є термінові питання можуть скликатись за 1-2 дні. 
Кандидатом на відкликання став ще  один депутат з “Радикальної партії” Сергій Тарашевський, який минулої каденції був першим заступником голови Тернопільської обласної ради, наразі прогулює сесійні засідання і засідання з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства. Він теж є одним із  фігурантів стовпа ганьби.


Хто став прогульником облради? 
Окрім депутатів, які за кількістю своїх прогулів ризикують залишитись без мандата, є низка таких, які пропустили від 25 до 50% засідань комісій або сесійних засідань ради.  Загалом, 11 депутатів облради є прогульниками, відповідно, якщо вони не працюють на сесіях та комісіях — вони не виконують свою представницьку функцію. 

Серед них, найбільше депутатів із фракції БПП. Зокрема, Петро Гадз, голова комісії з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування прогулював і засідання ради, і комісії. Лідер фракції БПП, екс-регіонал Любомир Білик пропускав засідання комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства, дитинства. Прогульниками засідань ради стали Олег Крижовачук та Антон Білик, які були кандидатами на відкликання минулої каденції та потрапили на стовп ганьби Євромайдану.Антон Білик відповідає:
“Які засідання? Я не пропускав. Якщо були пропуски, то я був у відпустці, або хворий. Такого немає, щоб я не їздив на сесії. Ніколи в житті такого не може бути, щоб я прогуляв. Якщо був відсутній — то була поважна причина”.

Двоє представників із “Батьківщини” пропускали свої депутатські комісії. Василь Ференц — регламенту, а Надія Заріцька — комісію з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.
Лідер фракції “Народний контроль” Володимир Болєщук пропускав засідання бюджетної комісії. 
Роман Василіцький із “Самопомочі” є головою комісії з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, проте це не завадило йому пропускати засідання комісії.
Член фракції “Громадянська позиція” Володимир Тимчишин та “свободівець” Олег Любінський пропускали засідання комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту.Варто зауважити, що у “Народного контролю” найвищий рівень партійної безвідповідальності в облраді.  До списку прогульників потрапили 3 із 5 депутатів. Це аж 60%.У “Солідарності”, яка завела в раду найбільше депутатів рівень партійної безвідповідальності сягнув 50%. Голова фракції Любомир Білик  обіцяє розібратися із ситуацією і поговорити з кожним депутатом.“Хочу вам сказати, що найперше ми зараз зберемося і дуже серйозно поговоримо один з одним. Мова йде про відвідування комісій, про відвідування сесій. Я не розумію такого, коли людини немає на одному чи на іншому, а розумію, коли кожен має свою позицію і він голосує “так” чи “ні”. А “свиняча поза” — не прийти — це погано. Кожен має свою працю: прийшов, обрався, пильнуй, відповідай - от і вся філософія”, — каже голова фракції БПП.Що стосується його власних 36% пропусків засідань комісії, то голова фракції дивується і спершу не вірить. “Ви маєте на увазі конкретно в мене? Не зовсім погоджуюся, можливо, не зовсім так… Коли в нас проходять засідання комісії, якщо я в силу певних причин не можу бути, то я в телефонному режимі з головою комісії своє міркування і бачення обговорюю. Комісійно воно приймається”, - виправдовується голова фракції. У “Радикалів”  —  40%.  “Громадянська позиція” показала 25% партійної безвідповідальності. “Свобода” — 23%. “Самопоміч” — 16%. “Батьківщина” — 10%.  І лише серед трьох членів фракції УКРОП немає прогульників.
Політичний баласт: хто може замінити кандидатів на відкликання?
Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.



Кандидатів на відкликання від БПП Осипа Гасюка, Юрія Березовського, Олександра Самсоненка, Івана Марущака та Степана Барну в обласній раді можуть замінити  Володимир Богайчук, директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, Володимир Коваль, заступник голови СФНВГ "Коваль", Степан Коціра, голова приватної сільськогосподарської агрофірми "Нічлава", Володимир Буграк, настоятель Собору Преображення Господнього та Віталій Шафранський, заступник директора ПП "Дари ланів", які йдуть наступними у партійному рейтингу.
Ротації у “Свободі” можуть відбутись на користь Василя Чашки, бійця  БОП "Січ" МВС України та Богдана Лихого, радника голови Тернопільської районної ради, які можуть замінити Андрія Василишина та Сергія Коцеміра у разі їхнього відкликання.
Депутати від ”Народного контролю” Василь Зарівний та Орест Винницький можуть поступитися місцем Мирону Жебаку, професору "Бережанського агротехнічного інституту" та Ярославу Дрюченку, заступнику приватно-орендного підприємства "Урманське".
Івана Навольського та Сергія Тарашевського з “Радикальної партії Олега Ляшка” можуть замінити Ігор Яцишин, директор КП ТОР "Профдезінфекція" та пенсіонер Ігор Погоратий.Нагадуємо, що Громадський рух ЧЕСНО раніше писав про приймальні депутатів обласної ради.Рік роботи облради — спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект — частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.
Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка Громадського руху ЧЕСНО на Тенопільщині

 

Біля екстрим-парку в гідропарку «Топільче» розширять відпочинкову зону

Понеділок, 27 березня 2017, 08:17

Днями у гідропарку «Топільче», де облаштований екстрим-парк, розпочнуться роботи з розширення відпочинкової зони. Там встановлять лавочки для відпочинку, «сонячне дерево» для підзарядки мобільних пристроїв та відремонтують конструкції скейтпарку.

«Загалом реконструкція триватиме майже два місяці, проте весь цей час екстрим-парк буде доступний для відвідувачів. Планується, що конструкції екстрим-парку будуть розвернуті на 90 градусів, а на тому місці облаштуємо зону відпочинку, встановимо «сонячне дерево» та декілька лавочок», - розповідає начальник управління сім’ї, молоді та спорту Микола Круть.

Скейт-парк не буде функціонувати лише декілька днів, коли підрядники ремонтуватимуть окремі конструкції.

 

Центр зайнятості на дні кар'єри-2017

Понеділок, 27 березня 2017, 07:48

Тернопільський національний технічний університет імені І. Пулюя організовував День кар’єри, що відбувся у СМК «Політехнік» в Тернополі. Роботу на заході пропонували: компанії «FORTE Group», «Волошин», товариства «Яваре», «Завод газового обладнання «Альфа-Газпромкомплект», «Future Processing Ukraina», приватні підприємства «МагнетікВан», «Колумбус», Тернопільське державне науково-технічне підприємство «Промінь» та багато інших.

До заходу долучився і Тернопільський міськрайонний центр зайнятості. Фахівці ТМРЦЗ розповіли учасникам Дня кар’єри про послуги служби зайнятості, про техніку складання резюме, ефективність відеорезюме для молодого спеціаліста, проінформували про роль самопрезентації у процесі працевлаштування. Усі охочі спробували свої сили у написанні резюме.

Під час презентації теми «Співбесіда з роботодавцем» ті, хто бажав, дізналися про особливості проходження такої співбесіди та розглянули запитання, які може задавати роботодавець.

Цей захід допоміг студентам ознайомитись із ситуацією на ринку праці Тернополя, дізнатись безпосередньо від роботодавців про вакансії та вимоги до них, встановити контакти з працедавцями у невимушеній відкритій атмосфері, отримати навички самопрезентації та поліпшити комунікаційні якості.

 

Майже 2000 тернополян долучилися до першої загальноміської толоки

Понеділок, 27 березня 2017, 00:00

Перша загальноміська толока відбулася у Тернополі 24-25 березня у рамках двомісячника благоустрою. Зі слів міського голови Сергія Надала, долучилися до колективного очищення міських територій підприємства та організації різних форм власності, балансоутримуючі організації, ОСББ, навчальні заклади.

«У першій толоці взяли участь майже 2000 тернополян, серед яких дуже активно долучилися представники ОСББ, які прибирали прибудинкові та прилеглі території, - розповідає очільник Тернополя. – Також було проведено традиційну щорічну акцію озеленення території міста на вул. Гетьмана Сагайдачного, у парку ім. Т. Шевченка та гідропарку «Топільче», де було висаджено майже 30 декоративних дерев».

За попередніми підрахунками, під час толоки було вивезено орієнтовно 300 тонн відходів. До слова, друга загальноміська толока відбудеться 4-6 квітня 2017 року.

 

Депутати затвердили зміни до Генерального плану Тернополя

Неділя, 26 березня 2017, 12:43

На сесії міської ради депутати затвердили зміни до Генерального плану Тернополя. Загалом серед 33-ох присутніх 26 проголосували «ЗА».

Як розповідає міський голова Сергій Надал, затвердженню змін до Генерального плану передувала тривала робота фахівців спеціалізованого державного інституту «Діпромісто», громадські обговорення та робота комісії, у яку входили депутати, фахівці та представники громадськості.

«Затверджений Генеральний план є узгодженим документом, у якому максимально враховано ті зауваження та пропозиції, які попередньо надавалися депутатами, громадськими активістами, суб’єктами господарювання та тернополянами, - розповідає очільник Тернополя. – На сесії депутати підтримали зміни до Генерального плану, одночасно дали доручення внести у документ ще пропозиції, які були визначені під час останньої роботи комісії».

Прийняття змін до Генерального плану є важливим для життя міста і його майбутнього розвитку.

«Генеральний план – це будівельна конституція усього міста, яка визначатиме його розвиток на найближчі п’ять років. Адже наша мета - максимально зберегти межі зелених насаджень, межі парків, зафіксувати їх, не дозволити більше хаотичної забудови», - додає Сергій Надал.

До слова, також на сесії депутати прийняли рішення про коригування плану зонування Тернополя та затвердили детальні плани мікрорайону «Північний» та «Пронятин».

 

У парку Шевченка після реконструкції збільшиться площа зелених зон

Субота, 25 березня 2017, 00:00

З початку березня у Тернополі триває реконструкція входу в парк імені Тараса Шевченка (в районі пам’ятнику Степану Бандері). Відповідно до затвердженого проекту, після реконструкції площа зелених зон стане більшою на 670 кв. м.

«Загалом у проекті передбачена заміна покриття, ремонт підпірної стінки, оновлення зовнішнього освітлення та фасаду будинку на вул. Грушевського, 9, влаштування перголи та ремонт тротуару навпроти парку, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Також важливо, що на цій ділянці буде збільшено кількість зелених зон на 670 кв.м., облаштовано газонів з посівом трави на площі майже 1000 кв.м. та висаджено 29 нових дерев».

 

В Українському домі «Перемога» зареєстровано двадцять восьмий шлюб у рамках сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу»

П'ятниця, 24 березня 2017, 13:32

У Тернополі зареєстровано двадцять восьмий шлюб у рамках нового сервісу Мін’юсту – «Шлюб за добу». У нашому місті дану послугу запущено 20 лютого 2017 року.


Особливою ця церемонія стала тому, що молодята, Мешканець Тернопільщини Арслан та Донеччанка Людмила, познайомилися під час проходження Арсланом служби у лавах ЗСУ за контрактом у зоні антитерористичної операції на Сході нашої держави. Вони зустрілися випадково в одній з невеличких кав’ярень в Артемівському районі Донеччини і зрозуміли що своє майбутнє уявляють лише разом. Як тільки у Арслана з’явилась можливість отримати короткотермінову десятиденну відпустку – ні секунди не сумніваючись молода пара вирішила поєднати свої долі у шлюбі.

Саме завдяки сервісу Мін’юсту «Шлюб за добу» - Арслан та Людмила змогли втілити своє кохання у створення молодої української сім’ї у такий короткий термін.

Молоде подружжя привітав начальник головного територіального управління юстиції Едуард Кольцов та вручив приємні символічні подарунки молодятам, а також наголосив:

 

* «Ми запрошуємо усіх бажаючих, а особливо учасників бойових дій, учасників АТО - для них ця послуга є безкоштовною, скористатися

 

У Тернопіль приїде легенда українського народного мистецтва

П'ятниця, 24 березня 2017, 07:36

20 квітня в ПК «Березіль» завітає Національний заслужений академічний український народний хор імені Григорія Верьовки.

Національний хор України ім. Гр. Верьовки - це унікальний художній колектив, який своїм досконалим мистецтвом репрезентує все найкраще з невичерпного джерела народної творчості всіх етнографічних районів України.

У його програмах - історичні думи, козацькі та чумацькі пісні і танці, жартівливі хорові сценки, родинно-побутова, обрядова лірика - пісні і танці, виконувані на святах врожаю, на весіллях, а також колядки, щедрівки.

Хор включає також у свої концерти пісенні скарби багатьох народів світу. Органічними для колективу стали й оригінальні композиції, в яких музика, спів і танець виступають триєдиним компонентом.

Організатори запрошують усіх шанувальників українського народного мистецтва в ПК «Березіль» 20 квітня о 19:00 на зустріч з українською легендою.

Квитки в касах УД «Перемога» та ПК «Березіль».

Концерт пройде за підтримки Тернопільської міської ради.

 

Особливі дітки у Тернополі відвідуватимуть міні-садок

П'ятниця, 24 березня 2017, 07:36

21 березня світ відзначає Міжнародний день людей із синдромом Дауна. Невипадково у ці дні громадська організація Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо», яка опікується «сонячними дітками», розпочала свою роботу у новому приміщенні за адресою вул. Федьковича, 14. Це приміщенням їм надала Тернопільська міська рада.

«Робота Центру – це соціальний проект, який реалізовується спільно мерією Тернополя та громадською організацією. Раніше Центр працював на орендованій квартирі, за яку платили кошти самі громадські активісти. Коли закінчувався термін оренди, вони звернулися у міську раду і нами було прийнято рішення виділити для роботи цього Центру приміщення, площею майже 160 кв.м., на вул. Федьковича, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Поруч розташована і дитяча лікарня, і Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів».

Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо» сьогодні відвідує 20 діток з синдромом Дауна, аутизмом, частково з ДЦП. А у групі денного догляду, відповідно до законодавства, перебуває восьмеро маленьких тернополян.

«Наша організація була заснована у 2010 році. У Центрі проводяться і індивідуальні, і загальні заняття, а також є міні-садочок денного догляду, - розповідає голова громадської організації Ольга Гордієнко. – Ми вдячні очільнику Тернополя та міській раді за сприяння у вирішенні питання з приміщенням. Адже такий Центр необхідний для діток з особливими потребами та для їх батьків».

Представники Центру сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо» вручили міському голові подяку за допомогу та підтримку.



 

За останні три роки у Тернополі з’явилося більше 30 екопарковок

П'ятниця, 24 березня 2017, 07:35

За останні три роки у дворах багатоповерхівок Тернополя облаштовано 31 екопарковку. Як розповідає начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Анна Муца, збільшують кількість місця для паркування під час капітальних ремонтів прибудинкових територій, якщо є технічна можливість.

«Перед ремонтом кожного двору проводяться збори, на яких враховуються пропозиції мешканців з різних питань, у тому числі і щодо збільшення кількості місць для паркування у їх дворів. Варіант екопарковок є доволі популярним, оскільки вони не перешкоджають проростанню трави і одночасно забезпечують додаткові місця для паркування автомобілів», - додає Анна Муца.

До слова, лаштування екопарковок також передбачено під час проведення капітальних ремонтів дворів у 2017 році.

 

Податкова бліц-відповідь

Середа, 22 березня 2017, 11:07

Підприємець на спрощеній системі (перша група, без найманих) планує взяти відпустку на один місяць. Єдиний податок за цей період не сплачується, а як бути з єдиним соціальним внеском?

Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не містить норм про звільнення підприємців – платників єдиного податку від сплати єдиного соціального внеску на період перебування у відпустці.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Ви консультувались у податковій

Середа, 22 березня 2017, 11:04

У 2016 році підприємець був на єдиному податку, а з нового року, знаючи, що буде продавати пиво та алкоголь, перейшов на загальну систему. Зареєстрував книгу обліку доходів і витрат. У 2017 році значно розширено перелік витрат, на які можна зменшувати свій дохід. Що це за витрати?

Законом від 21.12.16р.№ 1797 внесено суттєві зміни для підприємців, що працюють на загальній системі оподаткування. Зокрема, до витрат включаються суми єдиного внеску, суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності підприємця.

Однак, суми ПДВ, якщо такий підприємець зареєстрований платником ПДВ та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб із власного доходу від господарської діяльності та податку на майно – до витрат включатись не будуть. До витратної частини можна, також додавати платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів підприємницької діяльності, одержання дозволу чи якогось іншого документа дозвільного характеру, пов’язаного з господарською діяльністю. Також, з цього року, підприємцям надано право за власним бажанням, нараховувати та включати до складу витрат амортизацію основних засобів та нематеріальних активів, але - за умови ведення окремого обліку таких амортвитрат. Цікавим є і те, що можуть повністю включатись до складу витрат, а не амортизуватись, витрати звітного періоду на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів, а також витрати на ліквідацію основних засобів.

Зауважимо, що при цьому, підприємці, не мають права амортизувати основні засоби подвійного призначення, до яких віднесли земельні ділянки, житлову нерухомість, легкові та вантажні автомобілі.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Правопросвітницький захід з учасниками АТО та консультування громадян в обласній бібліотеці

Середа, 22 березня 2017, 09:35

Нещодавно фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели правопросвітницький захід з учасниками АТО та забезпечили роботу мобільного консультаційного пункту доступу громадян до безоплатної правової допомоги в обласній бібліотеці.

Так, 15 березня 2017 року директор Тернопільського місцевого центру Юрій Гордєєв провів семінар для учасників АТО, які перебувають на обліку в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості. Очільник центру проінформував присутніх про пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них, а також про право на безоплатну вторинну правову допомогу.

У той же день, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги та поширення інформації про можливість її надання, головний спеціаліст відділу представництва Світлана Нужда провела консультування громадян у мобільному консультаційному пункті на базі Тернопільської обласної наукової універсальної бібліотеки.

Для отримання консультацій у правовому полі до фахівців центру звернулося 2 громадян. Одним із питань було: зміст та строки подання касаційної скарги.

17410226 1319912694720982 1984617076 n 1

ВАЖЛИВО!

Відповідно до ст. 326 Цивільного процесуального кодексу України у касаційній скарзі повинно зазначатися:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) ім'я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження;

3) ім'я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їх місце проживання або місцезнаходження;

4) рішення (ухвала), що оскаржується;

5) в чому полягає неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права;

6) клопотання особи, яка подає скаргу;

7) перелік письмових матеріалів, що додаються до скарги.

Касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником.

До касаційної скарги, поданої представником, повинна бути додана довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника.

Касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.

У разі пропущення встановленого законодавством строку, з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

— м. Бережани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.

 

Урочисте складення Присяги державного службовця

Середа, 22 березня 2017, 08:32

21 березня 2017 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області 14 новопризначених державних службовців в урочисто та публічно склали Присягу державного службовця.

Новопризначені державні службовці присягнули вірно служити Українському народові, дотримуватися Конституції та законів України, втілювати їх у життя, поважати та охороняти права, свободи і законні інтереси людини і громадянина, честь держави, з гідністю нести високе звання державного службовця та сумлінно виконувати свої обов’язки.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард КОЛЬЦОВ привітав із призначеннями на посади та побажав почесно нести звання державного службовця, служити народу України, дотримуючись основних принципів державної служби, а також успіхів у роботі, кар’єрного росту.
«Наша країна переживає якісно новий період свого розвитку, а її громадяни особливо гостро потребують захисту правди, чесного і справедливого відношення до себе. Ми разом формуємо нову філософію органів юстиції. У вас є можливість долучитися до важливого процесу реформ, які давно чекає країна.
Щиро вітаю юристів, котрі хочуть долучитися до реформи виконавчої служби, а з приводу мотивації, то крім заробітної плати, у вас є право на грошову винагороду.
Почати кар’єру в державних органах – непоганий стимул до розвитку, адже це є важлива, клопітка та відповідальна праця людей, які у своїй більшості виконують її за покликанням серця, демонструючи справжню відданість справі та бажання служити людям.»

6 7


 

Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності подружжя

Середа, 22 березня 2017, 08:31

Насамперед, необхідно зауважити, що відповідно до ст. 368 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Згідно ч. 3 даної статті, майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду (ст. 370 ЦК України).

Для вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном необхідно згода всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

Положення ст.69 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) передбачають право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя та передбачають, що дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя викладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Одночасно з посвідченням договору про виділ частки в натурі житлового будинку, будівлі або споруди нотаріусом посвідчується договір про виділ частки в натурі на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього разом з іншими документами нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Укладення договору про виділ частки в натурі припиняє спільну часткову власність для особи (осіб), частка якої виділяється за цим договором.

Якщо між учасниками спільної часткової власності виникають спори щодо виділу частки спільного майна в натурі, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії і роз`яснює заінтересованим особам їх право звернутися до суду для вирішення цих спорів.

 

Головного територіального управління

юстиції у Тернопільській області

 

Виділ частки із майна, що є у спільній сумісній власності подружжя

Вівторок, 21 березня 2017, 10:22

Насамперед, необхідно зауважити, що відповідно до ст. 368 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Згідно ч. 3 даної статті, майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду (ст. 370 ЦК України).

Для вчинення одним із співвласників правочину щодо розпорядження спільним майном необхідно згода всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.

Положення ст.69 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) передбачають право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя та передбачають, що дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя викладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Одночасно з посвідченням договору про виділ частки в натурі житлового будинку, будівлі або споруди нотаріусом посвідчується договір про виділ частки в натурі на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього разом з іншими документами нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Укладення договору про виділ частки в натурі припиняє спільну часткову власність для особи (осіб), частка якої виділяється за цим договором.

Якщо між учасниками спільної часткової власності виникають спори щодо виділу частки спільного майна в натурі, нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії і роз`яснює заінтересованим особам їх право звернутися до суду для вирішення цих спорів.

 

Головного територіального управління

юстиції у Тернопільській області

 

Муніципальний Галицький камерний оркестр відзначив своє 25-річчя

Вівторок, 21 березня 2017, 08:49

19 березня Муніципальний Галицький камерний оркестр відзначив своє 25-річчя. З нагоди свята оркестранти підготували музичний вечір, під час якого для слухачів звучали найулюбленіші класичні та популярні твори, композиції джазової та рок-музики.

Міський голова Сергій Надал привітав колектив з ювілеєм та побажав усім творчої наснаги, цікавих мистецьких проектів, невпинного руху вперед та Божого Благословіння.

«За 25 років діяльності оркестр дав близько двох тисяч концертів у Тернополі та області, а також для офіційних закордонних делегацій, відіграв гастролі в Німеччині, Франції, Польщі, Угорщині, Словенії. Я пишаюся тим, що наш Галицький оркестр став не лише справжнім символом Тернополя, а й вважається одним із кращих оркестрів України і займає гідне місце у симфонічному житті країни та світу», - зазначив очільник Тернополя.

Міський голова також подякував керівнику, диригенту та наставнику оркестру – Народному артисту України Василю Феленчаку за його працю на благо оркестру та усього міста.

 

Безробітних тернополян запрошували на службу в поліції

Понеділок, 20 березня 2017, 07:41

Посади поліцейський та інспектор реагування патрульної поліції запропонували представники головного управління Національної поліції України в Тернопільській області під час презентації роботодавця, що відбулась у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості.

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулась презентація роботодавця - головного управління Національної поліції України в Тернопільській області.

Заступник начальника відділу комплектації УКЗ ГУНП в Тернопільській області, капітан поліції Петро Гаврон та старший інспектор з кадрового забезпечення роти патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль», капітан поліції Тарас Куриляк детально ознайомили безробітних про можливості працевлаштування на посади: поліцейський та інспектор реагування патрульної поліції; ознайомили із основними службовими обов’язками, вимогами до кандидатів, соціальними гарантіями, можливостями кар’єрного росту.

Учасники заходу цікавились умовами праці та її оплати, знаннями та навичками, які необхідні для роботи в поліції, деталями прийому на службу.

Капітан поліції Петро Гаврон наголосив, що бажаючі працювати в органах поліції можуть знайомитись із вакантними посадами на сайті головного управління Національної поліції України в Тернопільській області та при бажанні заповнити анкету онлайн.

 

Долучитись до аналізу проблем місцевих бюджетів закликає студентів ГО «Експертно-аналітична група «Акцент»

Понеділок, 20 березня 2017, 07:32

8 березня розпочався перший етап проекту-конкурсу студентських публікацій «Ефективність видатків органів місцевого самоврядування», що організовується «Експертно-аналітичною групою «Акцент», кафедрою фінансів ім. С. І. Юрія ТНЕУ та за фінансової підтримки Громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля».

Бюджетний моніторинг, аналіз ефективності витрачання коштів – на сьогодні вкрай важливі напрями роботи громадянського суспільства. Саме тому, як говорять організатори, виникла ідея проведення такого конкурсу серед студентів та залучення їх до аналізу та моніторингу видатків місцевих бюджетів.

Впродовж минулого року організатори проводили подібний конкурс «Використання коштів обласного бюджету», що був спрямований на пошук та висвітлення студентами проблем у обласному бюджеті Тернопільської області, зокрема завдяки наявному механізму публічних звітувань головних розпорядників коштів. Зокрема, за 4 етапи попереднього конкурсу студентами було підготовлено більше 30 статей.

«У 2017 році конкурс вирішили провести у 2 етапи на всеукраїнському рівні. Студенти денної та заочної форми навчання будь-якого ВНЗ країни, що зацікавленні у цій тематиці, можуть надсилати для участі у конкурсі власні аналітичні статті, у яких висвітлять проблеми ефективності видатків місцевих бюджетів. Основні вимоги – це використання студентами детальної інформації про видатки (звіти про результати використання коштів на порталі Тернопільської ОДА, відкритих баз даних, таких порталів як E-data, Spending.gov.ua, системи публічних закупівель ProZorro та ін.), а також використання інфографіки. Переможці конкурсу отримають грошові винагороди (1000, 600 та 400 грн – за призові місця), цінні подарунки та сертифікати (призовий фонд, до речі, сягає 2000 грн)»– розповідає голова ГО «ЕАГ «Акцент» Богдан Малиняк.

Сьогодні важливо поєднати теорію з практикою, тому написання таких робіт це – в першу чергу – розвиток аналітичних та творчих здібностей студентів. А виявлені ними проблеми щодо ефективності витрачання сплачених нами податків – крок до привернення уваги суспільства до даної проблеми.

Статті переможців конкурсу будуть опубліковані на сторінках ГС “РБТ”, ГО “ЕАГ “Акцент”, у тижневику “RIA плюс”, збірниках наукових праць студентів кафедри фінансів ім. С.І.Юрія ТНЕУ та інших виданнях.

Дедлайн – 5 квітня. Роботи надсилати на пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Довідкова інформація: * Детальніше про конкурс (https://www.facebook.com/ngo.accent) * Положення про Конкурс та вимоги (https://issuu.com/ternomal/docs/students_2017) * Контактна особа: Маланчук Оксана +380989239899

Проведення конкурсу відбувається в межах проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», який виконується Експертно-аналітична група "Акцент" та Центр політико-правових реформ за фінансової підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

 

Сквер на бульв. Куліша - це культурна та спортивна зона

Неділя, 19 березня 2017, 13:58

Сквер на бульварі Куліша належить до території культурної та спортивної зони. Відтак, поширена інформація активістами з організації «Демальянс» щодо можливої забудови цієї ділянки житловими будинками є неправдивою.

За інформацією управління архітектури, містобудування, кадастру та відділу земельних ресурсів міської ради, згідно з планом зонування сквер на бул. Куліша належить до культурної та спортивної зони. Міська рада Тернополя не приймала жодних рішень щодо будівництва житлових будинків на цій території.

 

Тернопільська міська рада підписала меморандум про співпрацю з «Гільдією інженерів технічного нагляду»

Субота, 18 березня 2017, 15:12

Меморандум про співпрацю між Тернопільською міською радою та Всеукраїнською громадською організацією «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури» підписано 16 березня. Ця громадська організація налічує понад 4500 осіб, які спостерігають за забезпеченням якості будівельних робіт та у 2015 році отримала делеговані повноваження атестувати інженерів технагляду в Україні.

«Тернопіль, як і інші міста, отримав повноваження Державно-архітектурного будівельного контролю. Метою цього Меморандуму є ефективне співробітництво для отримання позитивного результату при здійсненні повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та сприяння професійній діяльності інженерів технічного нагляду на об’єктах будівництва, тобто це інструмент спільних дій для досягнення якості будівельних робіт у місті», - розповідає віце-президент «Гільдії інженерів технічного нагляду за будівництвом об’єктів архітектури» Олег Спицький.

Очільник Тернополя Сергій Надал привітав учасників Гільдії у Тернополі та зазначив, що «Гільдія інженерів технічного нагляду за будівництва об’єктів архітектури» може бути гідним прикладом для представників інших сфер, адже ця організація створена фахівцями.

«Будівництво є однією з тих галузей, які найбільше розвиваються у місті і функції державного архітектурно-будівельного контролю – це, перш за все, безпека людей, це інтеграція з існуючими мережами та навколишнім середовищем, це відповідність всім правилам та нормам будівельного законодавства, - каже міський голова Сергій Надал. - Саме тому нам важливо співпрацювати з кваліфікованими представниками вашої організації, яких будемо долучати і до роботи дорадчих органів у сфері містобудування Тернополя».

 

Право молодіжної громадської організації

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:31

Відповідно до частини 1 Статті 2 Закону України «Про молодіжні та дитячі громадські організації» молодіжна громадська організація – це об'єднання громадян віком від 14 до 35 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів.

Створення таких організацій, тягне за собою одне із прав приймати участь у підготовці та прийнятті рішень з питань державної молодіжної політики. А саме:

* вивчення становища молоді, створення необхідних умов для зміцнення правових та матеріальних гарантій щодо здійснення прав і свобод молодих громадян, діяльності молодіжних організацій для повноцінного соціального становлення та розвитку молоді;

* допомога молодим людям у реалізації й самореалізації їх творчих можливостей та ініціатив, широке залучення юнаків і дівчат до активної участі у національно-культурному відродженні українського народу;

* залучення молоді до активної участі в економічному розвитку України;

Тому, молодіжні громадські організації залучаються органами виконавчої влади та місцевого самоврядування до розроблення і обговорення даних проектів рішень з питань державної молодіжної політики.

А також, відповідно до частини 1 Статті 9 даного закону державна підтримка молодіжних та дитячих громадських організацій здійснюється в надання молодіжним та дитячим громадським організаціям інформації про державну політику щодо дітей та молоді,поданням методичної та організаційної допомоги з питань соціального становлення та розвитку молоді і дітей і сприянню створенню підприємств, установ і організацій, які надають послуги молоді та дітям або сприяють зайнятості молоді.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області

 

У "Клубі бізнес-подій" - керівники фірм та підприємств

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:12

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості у «Клубі бізнес-подій» відбулося засідання на тему: «Позитивний мікроклімат у колективі (ефективна комунікація). Skype-інтерв'ю: нова форма оптимізації співбесіди». У ньому взяли участь керівники фірм та підприємств Тернополя.

Керівник «Клубу успішного бізнесу» Роман Репко порадив присутнім, як оптимізувати спілкування та розпізнати те, що, можливо, співрозиовник приховує, коли говорить правду, а коли обманює. Адже вербально (із допомогою мови) людина надаємо лише 7% інформації, 93% - це інформація невербальна: міміка, жести, пози, рухи очей, інтонації, паузи тощо.

Провідний фахівець з профорієнтації міськрайоного центру зайнятості Аліна Грицаєнко поінформувала учасників заходу про те, як проводити Skype-інтерв'ю, а також продемонструвала переваги такої форми співбесіди для роботодавця.

 

Добровольцям АТО у Тернополі призначили 75% пільгу на оплату комунальних послуг

П'ятниця, 17 березня 2017, 08:46

Добровольці АТО, які зареєстровані та проживають у Тернополі, отримають 75% пільгу на оплату комунальних послуг з міського бюджету. Таке рішення прийняте на черговому засіданні виконавчого комітету з метою соціальної підтримки добровольців.

«Сьогодні на державному рівні, на жаль, ще не врегульовано статус добровольців і значна частина з них не отримує від держави жодної допомоги чи компенсації. Саме тому міською радою Тернополя прийнято рішення підтримати тернополян-добровольців АТО і членів їх сімей та надати 75% пільгу на оплату за житлово-комунальні послуги, - пояснює міський голова Сергій Надал. – Для отримання пільг добровольці повинні написати заяву та подати перелік документів в управління соціальної політики».

Перелік документів, які необхідні для отримання пільги:

  1. Заява;
  2. Копія посвідчення учасника - добровольця;
  3. Kопії паспортів заявника та членів сім’ї;
  4. Копії реєстраційних номерів облікової картки платника податків (позначка в паспорті, в разі відмови від одержання ідентифікаційного номера);
  5. Копію квитанції про оплату житлово – комунальних послуг;
  6. Довідку про склад сім‘ї;
  7. Копії свідоцтв про народження дітей.
 

Майже 30 мільйонів – у бюджеті району

П'ятниця, 17 березня 2017, 08:45

Про надходження податкових платежів до бюджету Тернопільського району інформувала заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк. Вона зазначила, що впродовж січня – лютого цього року казна району (разом із територіальними громадами) отримала 29,5 млн грн таких надходжень. А це, майже на 11 мільйонів більше, як за такий же період минулого року.

Більше половини надходжень – це податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 16,5 млн грн, ще 6,6 млн грн поступило єдиного податку, 2,9 млн грн – акцизного податку. Землекористувачі району внесли до бюджету 2,8 млн грн плати за землю.

Також, Лариса Березюк, інформувала, що Тернопільська ОДПІ запрошує жителів району до 1 травня подати податкові декларації та сплатити податки з неоподаткованих у 2016 році доходів.

Консультації, тренінги та надання практичної допомоги у заповненні декларації можна отримати – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Внесення змін до Генерального плану Тернополя є суспільною необхідністю

П'ятниця, 17 березня 2017, 08:25

Діючий генеральний план Тернополя затверджений ще у 2010 році. Відповідно до законодавства, чергові зміни у цей документ можна вносити не частіше, аніж один раз у п’ять років. За цей час місто розвивається, у ньому відбувається чимало змін: з’являються нові промислові чи соціальні об’єкти, житлові будинки, прокладаються інженерні мережі і ці всі зміни потребують відображення в основному містобудівному документі міста.

«Генеральний план – це фактично будівельна Конституція міста, яка передбачає цілий комплекс робіт у життєдіяльності міста. Це інженерні мережі, школи та дитсадки, це визначення меж парків та зелених зон, це чітке відображення, де можна проводити житлову забудову, а де можуть бути промислові зони. І прийняття цього документу може навести порядок у будівельній сфері міста», - каже міський голова Сергій Надал.

Разом із генеральним планом приймається цілий пакет документів, наприклад, план зонування, який розмежує зони забудови, комерційної та соціальної діяльності, зони промисловості та інженерні мережі. Наступним кроком є розробка детального плану території, у якому кожен мікрорайон буде мати свій план із зазначенням прибудинкових територій, меж парків, зелених зон, місць забудови, тощо.

Нагадаємо, що зміни до Генплану розробляла проектна організація із Києва «Діпромісто» імені Ю.М.Білоконя.

 

Тарифи на житлово-комунальні послуги у Тернополі будуть встановлюватися для кожного будинку окремо

Четвер, 16 березня 2017, 13:39

На черговому засіданні виконавчого комітету управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології доручили повноваження встановлювати та коригувати тарифи на житлово-комунальні послуги. Це означає, що тарифи за обслуговування багатоповерхових будинків будуть встановлюватися для кожного будинку окремо, але після узгодження з мешканцями.

«Раніше тарифи на житлово-комунальні послуги у Тернополі затверджував виконавчий комітет. Зараз ці повноваження буде реалізовувати управління ЖКГ, - пояснює міський голова Сергій Надал. – Тобто балансоутримуюча організація, або як в народі називають ЖЕК, повинен розробити вартість тарифу для кожного будинку окремо, обговорити його з мешканцями будинку і лише після цього управління ЖКГ буде затверджувати/незатверджувати тариф і контролювати, щоб він відповідав якості послуг, які надаються».

 

Кращим спортсменам Тернополя виплачуватимуть стипендії

Четвер, 16 березня 2017, 13:38

Положення про призначення стипендій кращим спортсменам Тернополя за високі спортивні досягнення затвердили на засіданні виконкому. Відповідно до рішення, стипендії будуть призначатися персонально талановитим спортсменам, які є чемпіонами та призерами чемпіонатів, першостей світу, Європи, України та інших змагань, сприяють уславленню міста на всеукраїнському і міжнародних рівнях.

«Виконком затвердив склад комісії, яка визначатиме перелік осіб, які отримуватимуть стипендії. Підставою для призначення стипендії буде відповідне клопотання тренерів, керівників фізкультурно-спортивних установ, закладів, та інформація про результати участі у змаганнях. Також спортсмен самостійно може висунути свою кандидатуру на призначення стипендії, - розповідає міський голова Сергій Надал. – Згідно з рішенням комісії кожному спортсмену буде виплачуватися 1500 грн. в місяць до кінця року».

Спортсменами-кандидатами на здобуття стипендії подаються наступні документи:

  1. копія паспорта громадянина України (або свідоцтво про народження);
  2. клопотання тренера спортсмена, спортивних федерацій (асоціацій, спілок тощо), фізкультурно-спортивних установ, закладів та організацій;
  3. копії протоколу змагань;
  4. ідентифікаційний номер.
 

Спрацювання “тривожної кнопки” допомогло оперативно піймати крадія грошей

Середа, 15 березня 2017, 12:18

Вісім тисяч гривень з каси магазину викрав невідомий та втік. Проте далеко відбігти не встиг та й гроші не витратив. Його піймали працівники управління поліції охорони.

За словами продавця, поки вона показувала товар одному з клієнтів, зайшов ще один покупець. Він одразу підійшов до каси та витягнув гроші. Тікати почав лише після того, як зникнення коштів помітила продавець. Жінка одразу натиснула тривожну кнопку та кинулася його наздоганяти. Злодій викрав вісім тисяч гривень.

Піймав його за кілька хвилин після злочину наряд реагування поліції охорони. Саме на пульт центрального спостереження Управління поліції охорони надійшов тривожний сигнал. Його працівники приїхали на місце події, а свідок вказав поліцейським напрямок, куди побіг крадій. Окрім цього, злодюжку зафіксувала й камера відеоспостереження, встановлена в магазині.

Обстежуючи прилеглу територію на вулиці Чернівецькій, працівники поліції охорони побачили підозрюваного. Його затримали.

Крадієм виявився раніше судимий тернополянин, 1986 року народження. Чоловік притягувався до відповідальності за майнові злочини. У ході слідчо-оперативних заходів стало відомо, що дана особа причетна ще до двох крадіжок з магазинів – у одного з клієнтів викрав телефон, а в іншого – планшет. В скоєному він зізнався. Його затримали відповідно до статті 208 КПК.

Зараз чоловік перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. Тернополянину інкримінують частину другу статті 185 ККУ – крадіжка, вчинена повторно.


 

Ви запитували – податківці відповідають

Середа, 15 березня 2017, 12:14

Викладач, у 2016 році отримував доходи на двох роботах. Чи має він обов’язок подавати декларацію до 1 травня?

У відділі адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків з громадян Тернопільської ОДПІ нагадали, що у зв’язку із запровадженням у 2016 році єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 %, замість 15% і 20 %, за 2016 рік вже немає обов’язку подавати річну декларацію, якщо протягом року отримувались доходи від двох чи більше податкових агентів.

Детальніші консультації, тренінги та надання практичної допомоги у заповненні декларації про майновий стан і доходи можна отримати – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

 

У податковій знову буде «гаряче»

Середа, 15 березня 2017, 12:03

У п’ятницю, 17 березня 2017 року, з 10 до 11 год у приміщенні Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області відбудеться черговий телефонний сеанс «гаряча» лінія.

Тема телефонного сеансу: «Деклараційна кампанія – 2017: інформація для громадян». На запитання відповідатиме начальник відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ Василь Ілліч Карпа за телефоном: 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської OДПІ


 

Посвідчення факту, що громадянин є живим

Вівторок, 14 березня 2017, 10:31

Одним із завдань нотаріату в Україні є посвідчення фактів, що мають юридичне значення, з метою надання їм юридичної вірогідності. Посвідчення окремих фактів, що передбачені ст. 34 Закону України «Про нотаріат» є юридичними діями. Главою 12 Закону України “Про нотаріат” врегульований порядок вчинення юридичних дій, як посвідчення фактів на прохання осіб.

Зокрема, статтею 80 ЗУ «Про нотаріат» передбачено, посвідчення факту, що громадянин є живим.

При вчиненні зазначеної нотаріальної дії нотаріуси також керуються Главами 6 та 20 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі - Порядок), а також Правилами ведення нотаріального діловодства (далі — Правила).

Факт, що громадянин є живий відповідно до ст. 38 Закону України “Про нотаріат» мають право посвідчувати і консульські установи.

Необхідно звернути увагу на те, що посадові особи місцевих рад, на яких покладено функції вчинення нотаріальних дій, не мають права вчиняти дії щодо посвідчення факту, що громадянин є живим.

Нотаріус за усним зверненням особи, надання письмової заяви з проханням посвідчити той чи інший факт не вимагається, посвідчує факт. Що громадянин є живим. Під час вчинення такої нотаріальної дії нотаріус повинен встановити особу, що звернулася за вчиненням такої нотаріальної дії за загальними вимогами та відповідно до ст. 43 Закону України “Про нотаріат”, глави 3 розділу І Порядку.

Так, потреба у посвідчені факту, що громадянин є живий може виникнути в разі оспорювання знаходження в живих особи, що одержує кошти на утримання або коли спадщина відкрилася за кордоном. Коли особа помилково оголошена померлою, вона може звернутися до суду для оспорювання факту визнання її померлою та надати суду свідоцтво, видане нотаріусом, про те, що вона жива, для скасування судового рішення.

Як правило, особа, факт знаходження в живих якої посвідчується нотаріусом, має особисто з'явитися до державної нотаріальної контори або до приватного нотаріуса за адресою, що є його робочим місцем. У випадку хвороби, інвалідності або з інших поважних причин, через які особа не може звернутися до нотаріуса особисто, вказаний факт може бути посвідчений поза приміщенням нотаріальної контори або робочого місця нотаріуса, але в межах нотаріального округу дії приватного нотаріуса, з зазначенням причини та місця посвідчення такого факту у свідоцтві та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Факт, що малолітня дитина, недієздатна фізична особа є живою, посвідчується за зверненням її законних представників (батьків, усиновлювачів, опікуна або піклувальника). Такі особи теж мають з’явитися до нотаріуса для посвідчення факту, що особа є живою та отримання представниками такої особи свідоцтва про це.

Факти, що неповнолітня дитина, а також фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, є живою, посвідчуються за їх особистим зверненням та за згодою на це законних представників (батьків, усиновлювачів, піклувальників). Засвідчення справжності підпису на заяві про згоду на отримання свідоцтва що неповнолітня особа або особа, цивільна дієздатність якої обмежена, не потребується, якщо законні представники особисто з'являться до нотаріуса та подадуть відповідну заяву про свою згоду. У цьому випадку нотаріус встановлює особу та повноваження батьків, усиновлювачів, піклувальників, перевіряє справжність їх підписів та вказує у службовій відмітці на цій заяві дані про документи, на підставі яких встановлена особа та повноваження представника. В окремих випадках, коли неповнолітній, ще не отримав паспорт, і його особа встановлюється за свідоцтвом про народження, батьки у своїй заяві, крім надання згоди на посвідчення факту, підтверджують, що ця особа є їхньою дитиною. На підтвердження факту, що особа є живою, нотаріусом видається свідоцтво за формою № 21 або № 22 Додатку 25 до Правил ведення нотаріального діловодства. У свідоцтві зазначається дата і точний час, коли особа особисто з'явилася до нотаріуса. В разі встановлення факту, що особа є живою, поза приміщенням державної

нотаріальної контори чи приміщенням, що є робочим місцем приватного нотаріуса, в свідоцтві зазначається, що нотаріус посвідчив цей факт, особисто з'явившись за зазначеною адресою в зазначений час. Якщо факт, що особа є живою, встановлений у приміщенні, наприклад, лікарні, поряд з поштовою адресою зазначається і повна назва установи, в приміщенні якої вчинена нотаріальна дія. Крім того, в свідоцтві зазначається, у супроводі кого саме з законних представників неповнолітня особа або особа, дієздатність якої обмежена, з'явилася до нотаріуса. Вчинення такої нотаріальної дії за участю представника по довіреності не допускається, оскільки свідоцтво, що особа є живою, видається нотаріусом після особистого спілкування з цією особою і особисто щодо неї посвідчує факт, що вона жива.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

До уваги неприбуткових організацій!

Понеділок, 13 березня 2017, 12:09

Верховна Рада прийняла законопроект № 5368, який продовжує строк формування нового Реєстру неприбуткових установ та організацій до 1 липня 2017 року.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) передбачає комплекс змін у сфері оподаткування.. Серед іншого законопроект передбачає поправки до пунктів 34 і 35 підрозділу 4 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України, які передбачають:

1. Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України № 652-VIII (тобто на 13.08.2015 р.), не підлягають виключенню з цього Реєстру до 1 липня 2017 року;

2. Неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій на день набрання чинності Законом України № 652-VIII (тобто на 13.08.2015 р.), що не відповідають вимогам пункту 133.4 статті 133 Кодексу, з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій зобов’язані до 1 липня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність із нормами цього Кодексу та у цей самий строк подати копії таких документів до контролюючого органу;

3. Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не привели свої установчі документи у відповідність із нормами пункту 133.4 статті 133 цього Кодексу, після 1 липня 2017 року виключаються контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Відповідні зміни у проекті закону № 5368, внесеного до парламенту Кабінетом Міністрів, є реакцією на звернення громадських активістів, у тому числі представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, про неможливість перереєстрації всіх неприбуткових організацій до кінця цього року.

 

Головне територіальне управління юстиції

в Тернопільській області

 

Флеш-моб в пологових будинках Тернопільщини

П'ятниця, 10 березня 2017, 12:47

Продовжується впровадження послуги щодо видачі свідоцтв про народження дитини у закладах охорони здоров’я.

09 березня 2017 року керівництвом Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області проведено флеш-моб з видачі перших документів нового громадянина України – свідоцтв про народження у м. Чорткові, м. Теребовлі та м. Тернополі, а також довідок про реєстрацію місця проживання дитини.

пологовий

Для жінки немає більш значущої і незабутньої події, ніж народження дитини. Наші діти народжуються у чудовій країні, де світить лагідне сонце, є родюча земля, чиста вода – в країні здорової нації. Можливість отримати свідоцтво про народження у пологовому будинку, це турбота держави про жінок, які народжують майбутнє покоління! Сьогодні перші документи держави отримали 22 маленьких громадянина України. Органи юстиції ідуть до батьків з метою видачі свідоцтв про народження!

Довідково: перелік закладів охорони здоров’я Тернопільської області, у яких доступна дана послуга, можна переглянути за наступним посиланням terjust.gov.ua

 

Адвокат довів у суді невинуватість клієнта у скоєнні хуліганства із застосуванням фізичного насильства

П'ятниця, 10 березня 2017, 12:45

Ternopil Borys

Громадянин Г. обвинувачувався у тому, що, відпочиваючи в барі, грубо порушив громадський порядок, заподіявши фізичне насильство жінці, яка знаходилася у цьому ж закладі. Правозахисник, який співпрацює із Регіональним центром з надання БВПД у Тернопільській області підтвердив, що достатніх, беззаперечних доказів, які би доводили поза розумним сумнівом, що саме Г. причетний до нанесення удару потерпілій, до суду подано не було, а отже немає підстав вважати Г. винним у скоєнні правопорушення.

7 березня 2016 року обвинувачений відпочивав у місцевому барі. Там він став свідком сутички між декількома людьми, у яку випадково потрапив й сам, отримавши від невідомої людини тілесні ушкодження. Жінка, яка стояла у той час при вході у бар вказала,  що гр. Г наніс їй у процесі сутички удар(кваліфікація – ч. 1 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю). Громадянин Г. у свою чергу зазначив, що до цих подій потерпілої не знав узагалі.

Чоловік потерпілої, котрий знаходився у той день разом зі своєю дружиною, дав показання про те, що не бачив як гр. Г. наносив жінці удар, оскільки в приміщенні бару у цей момент не був. Тому, за допомогою аргументації адвоката та зважаючи на вимоги ст. 23 КПК України про безпосередність дослідження судом доказів, суд не взяв до уваги слідчі протоколи, у яких фіксувалося відтворення подій (а саме: як обвинувачений наносив потерпілій удар).

Виписки з медичних карт вказали, що потерпіла разом зі своїм чоловіком на момент нанесення їй фізичної сили мали легку степінь алкогольного сп’яніння. До того ж, показання потерпілої та її чоловіка про те, за яких обставин вони вперше побачили обвинуваченого, суперечливі. Окрім того, потерпіла не могла уточнити куди саме гр. Г. її вдарив. Медичного огляду чи експертизи щодо тілесних ушкоджень потерпіла не проходила.

Розходилися й показання потерпілої та її чоловіка на те, як був одягнений Г., що також свідчить на користь сторони захисту.

Адвокат Станіслав Борис, захищаючи клієнта згідно з дорученням № 567 від 29.04.2016 року, виходив із тих міркувань, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо прокурор не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом (ч. 2 ст. 17 КПК України). Як аргументував у суді Станіслав Борис, визначення «поза розумним сумнівом» використовував у своїх рішенням Європейський суд з прав людини. Зокрема, у п. 43 рішення від 14 лютого 2008 року у справі «Кобець проти України», /у якому міститься посилання на першоджерело – рішення у справі «Авшар проти Туреччини, п. 282/ Європейський суд з прав людини вказав, що доведення «поза розумним сумнівом» має випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумпцій, достатньо вагомих, чітких та узгоджених між собою. На думку правозахисника, таких ознак чи презумпцій, котрі давали би можливість поза розумним сумнівом стверджувати про винуватість Г. у вчиненні ним злочину, не було.

Суд дійшов висновків, що з відеозапису, який надав прокурор, неможливо встановити причетність обвинуваченого Г. до вчинення будь-яких дій. Оглянувши зазначене відео, потерпіла не могла вказати, де вона на ньому зафіксована, обмежившись фразою «десь є», а у подальшому зазначила, що «на ньому взагалі нічого не видно».

Щодо інших доказів, суд наголосив на тому, що документи містять дані щодо обставин провадження, повідомлені самою лише потерпілою та аналогічні до тих, які вона висловила у суді. Взявши до уваги усі докази, а саме: показання потерпілої та три протоколи, суд повважав, що вони не є достатніми для визнання Г. винним згідно обвинувачення.

Відтак, Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області визнав Г. невинуватим у пред’явленому обвинуваченні, винісши 09.02.2017 р. виправдувальний вирок.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.

 

В Університетській лікарні практично завершено реконструкцію радіологічного корпусу

Четвер, 09 березня 2017, 07:40

Новий сучасний лабораторний комплекс невдовзі запрацює у Тернополі. Це один із шести довгобудів, які вдалося завершити на теренах області за підсумками 2016 року. Стан проведення ремонтних робіт оглянув керівник області Степан Барна.
Реконструкція лабораторного та радіологічного корпусу із надбудовою під розміщення лабораторного комплексу розпочалася ще у 2011 році, проте наступні 4 роки роботи на даному об’єкті були «заморожені».

«Даний об'єкт був визначений як один із стратегічних та ввійшов у перелік об’єктів, що фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку. У 2015 році будівництво відновилося, було вкладено близько 20 млн грн. У 2016 році — виділено 12 млн грн, а за рахунок економії на інших об’єктів було дофінансовано ще 2 млн грн. На сьогоднішній день всі ремонтно-будівельні роботи вже повністю завершені. Залишаються лише роботи з благоустрою, а також з підключення медичного обладнання. Орієнтовно через 10 днів об’єкт  буде зданий в експлуатацію», — зазначив начальник управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктор Кузяк.
Загалом на спорудження даного медичного закладу було витрачено близько 40 млн грн. Найближчим часом жителі краю матимуть змогу пройти обстеження на обладнанні, що відповідає світовим стандартам. Тут проводитимуть біохімічні, бактеріологічні, імуноферментні аналізи тощо. Результати обстеження пацієнти зможуть отримати вже через три-чотири години.

«Необхідність створення лабораторного центру була крайньою, адже на даний час наші лабораторії розташовані у пристосованих приміщеннях. Якщо ми розширимо потужності нашого обладнання, то зможемо забезпечити лабораторною діагностикою всі комунальні установи міста й області», — наголосив головний лікар Університетської лікарні Василь Бліхар. 
Підвищення якості послуг для жителів Тернопільщини – це довгострокова стратегія обласного керівництва. У сфері охорони здоров’я уже два роки поспіль концентрують увагу на третинному рівні медицини. Саме через це першочергово фінансуються стратегічні спеціалізовані установи, послугами яких зможе скористатися максимальна кількість наших краян, наголошує Степан Барна.

«Вартість нового сучасного обладнання для лабораторно-діагностичного центру - 4 млн грн. Та найголовніше наше завдання —  зробити так, щоб це обладнання стало максимально доступним для пересічних людей. Якщо ми придбали його за державний кошт, то вартість надання послуг не може бути комерційною. Це суттєво вплине на здешевлення медичних послуг для жителів Тернопільщини. Крім того, громадяни соціально незахищеної категорії, а також військовослужбовці та учасники АТО обслуговуватимуться безкоштовно», — підкрелив голова Тернопільської ОДА.

 

У Тернопільській ОДА прозвітували про виконання бюджету за 2016 рік

Середа, 08 березня 2017, 10:02

Публічне представлення інформації про виконання  обласного бюджету за 2016 рік та інформації про бюджет головного розпорядника коштів державного бюджету – Тернопільської обласної державної адміністрації за 2016 рік відбулося 7 березня у Тернопільській обласній державній адміністрації.
Про виконання бюджету поінформував директор департаменту фінансів ОДА Степан Скибиляк.
«До загального фонду обласного бюджету надійшло 307,3 млн гривень власних доходів, виконання склало 114,1 відсотків (одержано понад план 37,9 млн гривень), з них: податку та збору на доходи фізичних осіб –255,3 млн гривень (126,4 відсотка до плану та на 85,3 млн гривень або 50,2 відсотка більше надходжень 2015 року), податку на прибуток підприємств – 21,5 млн гривень», — повідомив він.
За словами Степана Скибиляка, трансфертів з державного бюджету одержано 4444,9 млн гривень, із них базової дотації – 54,1 млн гривень, стабілізаційної дотації  – 89,5 млн гривень. Субвенцій по загальному фонду надійшло 4301,4 млн гривень.
У той же час видатки загального фонду з урахуванням міжбюджетних трансфертів та кредитування склали 4741,3 млн гривень.
На фінансування галузі освіти спрямовано 324,7 млн гривень, охорони здоров’я – 547,6 млн гривень, соціального захисту та соціального забезпечення 55,1 млн гривень, культури та мистецтва – 53,9 млн гривень, фізичної культури та спорту – 17,4 млн гривень.
Для галузей соціально-культурної сфери із загального обсягу видатків на заробітну плату з нарахуваннями на неї направлено 664,4 млн гривень, оплату за спожиті бюджетними установами енергоносії та житлово-комунальні послуги – 78,9 млн гривень, продукти харчування – 35,8 млн гривень, медикаменти – 112 млн гривень, стипендії – 43 млн гривень, пільгові пенсії – 6,9 млн гривень.
На фінансування обласних програм спрямовано 34,7 млн гривень, зокрема на підтримку осіб, які брали участь в антитерористичній операції – 4,3 млн гривень, оздоровлення дітей – 5,7 млн гривень, “Ветеран? – 1,6 млн гривень, розвитку місцевого самоврядування – 2,8 млн гривень.

 

Працевлаштовано більш як 8 тисяч найманих працівників

Вівторок, 07 березня 2017, 10:53

Впродовж січня та лютого цього року до Тернопільської ОДПІ 2844 суб’єкти господарювання міста Тернополя і Тернопільського району подали повідомлення про прийняття на роботу 8005 найманих працівників. З цієї кількості – 1815 фізичних осіб – підприємців прийняли на роботу 3315 працівників. Про це інформував начальник відділу адміністрування податків із самозайнятих осіб Тернопільської ОДПІ Ігор Задорожний.

Нагадаємо, що Порядок повідомлення податкової інспекції про прийняття на роботу працівників, затверджений постановою Кабміну 17.06.15 р. № 413. Повідомлення подається власником підприємства, установи (організації) чи фізичною особою до податкових інспекцій за місцем їх обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Звертаємо увагу, що у випадку залучення тимчасових працівників за договорами цивільно – правового характеру, таке повідомлення подавати не потрібно.

Однак, слід пам’ятати що при укладенні договору ЦПХ виконавець виконує роботу на власний ризик, він не є найманим працівником та на нього не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку. Роботодавець за таким договором не забезпечує умови праці громадянина, тому, останній самостійно організовує виконання роботи (надання послуг) та не може використовувати засоби праці роботодавця. За договором ЦПХ оплачується не процес праці, а його конкретний результат, який визначається по закінченні певної роботи й оформлюється актом приймання – передачі.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Про необхідність отримання захищених носіїв особистих ключів

Понеділок, 06 березня 2017, 15:16

 З метою реалізації вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис», Міністерством юстиції України прийнято наказ від 31 жовтня 2016 року №3086/5 «Про врегулювания відносин з використання захищених носіїв особистих ключів», відповідно до вимог якого, державні реєстратори прав на нерухоме майно, державні реєстратори юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, нотаріуси використовують захищені носії особистих ключів з моменту впровадження відповідного програмного забезпечення Єдиних та Державних реестрів, держателем яких є Міністерство юстиції, що забезпечує використання таких носіїв, але не пізніше 31 березня 2017 року.

За інформацією державного підприємства «Національні інформаційні системи» з 00:00 годин 01 квітня 2017 року програмне забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних oсіб реєстрів буде переведено в режим роботи із підтримкою виключно захищених носіїв ключової інформації.

Крім того, на виконання статті 46' Закону України «Про нотаріат» та наказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2016 року №» 3773/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», нотаріуси під час вчинення нотаріальних дій обов'язково використовує відомості, зокрема, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

З метою своєчасного забезпечення всіх користувачів реєстрів захищеними носіями ключової інформації, Тернопільська філія державного підприємства «Національні інформаційні системи» пропонує завчасно звертатися за адресою: 46003, м. Тернопіль, вул. Білецька, 51, тел.(0352) 43 02 68, факс, адміністратор, 25 75 06 адміністратори, 43 39 26 інженери ЕЦП.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Поняття територіальної громади!

Понеділок, 06 березня 2017, 15:15

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальна громада це жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі комітети.

Органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Питання організації управління районними в містах належить до компетенції міських рад.

Стаття 10 Закону передбачає, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

 

 

Головне територіальне управління

юстиції в Тернопільській області

 

 

 

 

Реконструкція входу у парк Шевченка триватиме три місяці

Понеділок, 06 березня 2017, 09:49

Днями у Тернополя розпочалася реконструкція входу у парк імені Тараса Шевченка (в районі пам’ятнику Степану Бандері). Ремонтні роботи на цій ділянці триватимуть три місяці.

Підрядна організація вже розпочала демонтаж бордюрного каменю та старого покриття. Після цього розпочнуться роботи з облаштування нового покриття, ремонт підпірної стінки, оновлення зовнішнього освітлення та фасаду будинку на вул. Грушевського, 9, яка прилягає до площі. Також буде влаштовано перголу.

Загальна вартість проекту становить майже 8 млн. грн.

 

Муніципальна поліція посилила контроль за ліквідацією написів «графіті» у Тернополі

П'ятниця, 03 березня 2017, 08:36

З настанням сприятливих погодних умов управління муніципальної поліції посилило контроль за ліквідацією написів «графіті» в Тернополі. Відтак 27-28 лютого працівниками управління проведено перевірку в центральній частині міста щодо виявлення таких написів на фасадах будівель, стінах будинків, елементах благоустрою. За результатами перевірки надано 17 приписів про усунення порушень законодавства з метою приведення об’єктів у належний санітарний стан відповідно до вимог Правил благоустрою м. Тернополя.

Муніципальна поліція з цього питання проведе обстеження всіх мікрорайонів обласного центру.

Нагадаємо, що відповідно до п.2.8 згаданих Правил: «обов’язки підприємств, установ та організацій, незалежно від форми власності , фізичних осіб-підприємців – підтримувати в належному стані зовнішній вигляд об’єкта підприємницької діяльності (фасад будівлі, прилеглу територію), засоби зовнішнього оформлення (вивіска, трафарети та інше), ліквідовувати написи «графіті» за власний рахунок». Відповідальність за вказане правопорушення передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на суму від 850грн. до 1700грн.

 

У Тернополі розпочинається двомісячник благоустрою

П'ятниця, 03 березня 2017, 08:35

З 1 березня до 30 квітня у Тернополі триватиме двомісячних благоустрою. Зі слів міського голови Сергія Надала, проведення таких двомісячників – це традиційна практика і за цей час обслуговуючі підприємства, комунальні структури та небайдужі мешканці наводять порядок у місті після зимового періоду.

«За цей час усі відповідальні структури повинні привести у належний стан всю територію міста. Рішенням виконавчого комітету затверджено перелік робіт, які повинні бути зроблені під час двомісячника, наприклад прибирання горищ та підвалів будинку, прибудинкових територій, скверів, парків, вулиць, тротуарів, доріг, тощо, - пояснює очільник Тернополя. - Також запланована висадка зелених насаджень».

Міський голова додає, що під час двомісячника благоустрою заплановані загальноміські толоки. Якщо у попередні роки дати були визначені наперед, то цього року через мінливість погоди про дати толок буде повідомлено додатково.

«Звертаюся до мешканців міста долучатися до прибирання міста, а також контролювати якість прибирання відповідальними структурами. Якщо роботи виконуються неналежним чином, прошу про це інформувати міську раду за телефоном 15-80», - додає Сергій Надал.

 

Котельні у Тернополі термомодернізують за Європейським досвідом

Четвер, 02 березня 2017, 07:57

Заступник міського голови Владислав Стемковський та директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак розповіли про впровадження у Тернополі програми модернізації системи гарячого водо- та теплопостачання, яка триватиме до 2020 року.

«Програма передбачає максимальну диверсифікацію джерел постачання енергоресурсів, тобто необхідно вжити усіх заходів, щоб максимально відмовлятися від споживання газу. Ми повинні розуміти, навіть якщо газ надходить до нас із країн Західної Європи, то у більшості випадків цей газ також надходить з Росії, – розповідає Владислав Стемковський. – Наступне завдання, яке зазначене у програмі – це зменшення споживання енергоресурсів на рівні кінцевого споживача. Тобто ми не говоримо про те, що потрібно споживати менше, а кажемо, що потрібно споживати стільки, скільки необхідно. Саме для цього у навчальних закладах міста декілька років тому були встановлені індивідуально-теплові пункти (ІТП) з погодним терморегулюванням».

Владислав Стемковський додає, що важливими кроком є термомодернізація будівель у місті. Завдяки фахівцям Світового банку Тернопіль отримав техніко-економічне обґрунтування, відповідно до якого планує здійснити термомодернізацію 94 об’єктів соціальної сфери міста та зменшити споживання теплової енергії вдвічі.

Четвертим кроком є облаштування приладів обліку теплової енергії у будинках. Проте, в умовах хаотичного відключення від систем централізованого теплопостачання, яке спостерігалося декілька років тому, встановлювати прилади обліку тепла без облаштування ІТП буде нераціонально. Тому місто працює над тим, щоб максимальна кількість будівель була обладнана ІТП.

Директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснює, що диверсифікація видів палива – це одна з необхідних умов існування централізованого постачання у Європі. І саме на європейські норми орієнтується Тернопіль під час будівництва та модернізації котелень.

«Над проектом будівництва котелень на альтернативних видах палива ми працюємо уже більше року. Зараз ми будуємо сім котелень, щоб замістити на 10-12% споживання природнього газу альтернативними видами палива, – розповідає Андрій Чумак. – Зазначу, що ми обирали такі технології, які дозволяють на одному котельному агрегаті використовувати два-три види палива».

Андрій Чумак наголошує, що кожна котельня проходить процедуру вимірювання викидів і повинна отримати екологічний дозвіл на викиди. Цю процедуру успішно пройшли вже дві котельні. Цими днями фахівці перевіряють третю котельню і поки не висловлювали жодних зауважень.

«Таку ж процедуру перевірки систематично проходять і ті котельні, які використовують газ, - каже директор КП «Тернопільтеплокомуненерго». – Цього року на котельні на вул. Київська була небезпека, що вона не отримає дозвіл на викиди після спалювання газу. Тому ми дали гарантії, що вкладемо кошти у модернізацію котельню і зменшимо викиди».

Щодо ситуації, яка зараз склалася з переобладнання на альтернативні види палива котельні на Київській, то на даний час усі роботи були призупинені до отримання висновків спеціальної комісії.

«У Тернополі на нових котельнях ставлять дороге обладнання з якісними системами очищення, які відповідають європейським нормам, – додає Андрій Чумак. – Адже європейські та світові структури, які надають кредити та гранти підприємству, вимагають прописувати у документації ті екологічні норми, які діють у Європі, проте досі не чинні в Україні. А це підвищує якість виробництва теплової енергії і забезпечує екологічну безпеку в місті».

 

ЧЕСНО навчить місцевих депутатів заповнювати е-декларації

Четвер, 02 березня 2017, 07:38

Громадський рух ЧЕСНО запускає всеукраїнську просвітницьку кампанію “Лайфхак: як заповнити е-декларацію депутату місцевої ради”.


Тренінг для депутатів Тернопільської міської ради відбудеться 7 березня о 10:00 в сесійній залі Тернопільської міської ради.
Тренінг для депутатів Тернопільської обласної ради відбудеться 7 березня о 13:00 в 532 кабінеті обласної ради.


В процесі подання е-декларацій з осені 2016 року (згідно із Законом про запобігання корупції) декларанти скаржилися на складність форми, відсутність чітких інструкцій із її заповнення та допускали чимало помилок. Вже до 1 квітня е-декларації подадуть депутати всіх місцевих рад (сільські, селищні, міські, районні в містах, районні, обласні) та посадові особи місцевого самоврядування 1-7 категорій


Для вирішення проблеми був обраний формат 2-годинного тренінгу, які відбудуться у 24 містах України за підтримки Програми розвитку ООН. Сама методика тренінгу розроблена спільно з ПР ООН, та на основі роз’яснень Національного агентства з питань запобігання корупції.


Після навчання місцевих депутатів активісти кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО системно проаналізують близько 1200 декларації депутатів міських рад 24 обласних центрів на предмет порушень та фактів подання недостовірної інформації. Кампанія реалізується за фінансової підтримки Національного демократичного інституту міжнародних відносин.



Додатково:


Громадський рух ЧЕСНО понад 5 років бореться за прозорість, відкритість та підзвітність роботи депутатів всіх рівнів. У 2012 р. ЧЕСНО провів кампанію “Фільтруй Раду”, однією зі складових якої була вимога декларацій нардепів. Якщо на початку ініціативи активістам вдалося отримати лише 12 паперових декларацій, то вже в 2014 р. майже всі декларації народних депутатів були оприлюднені на сайті Верховної Ради.


У 2015 р. ЧЕСНО запустив кампанію “Стеж за грошима” з моніторингу статків та доходів депутатів місцевих рад. Ключовими здобутками кампанії стало оприлюднення  депутатських декларацій у Тернополі, Івано-Франківську та Львові.


Активісти ЧЕСНО розробили унікальний продукт “Багатії та злидні” місцевих рад, де аналізували декларації топ-5 найбагатших та найбідніших депутатів у раді. За цією методикою проаналізовано декларації депутатів 7 міських рад обласних центрів.


Після публікації е-декларацій восени 2016 р. аналітики ЧЕСНО проаналізували статки народних депутатів Прикарпаття та Буковини та оприлюднили загальний огляд статків народних обранців.


Розклад заходів у інших містах:


“Лайфхак: як заповнити е-декларацію депутату місцевої ради”


Місто

Дата

Місто

Дата

Київ

2-3 березня

Миколаїв

6 березня

Вінниця

13 березня

Одеса

15 березня

Дніпро

6 березня

Полтава

3 березня

Слов'янськ

6 березня

Рівне

13 березня

Житомир

2 березня

Суми

2 березня

Запоріжжя

7 березня

Тернопіль

7 березня

Івано-Франківськ

2 березня

Ужгород

10 березня

Кропивницький

14 березня

Харків

10 березня

Сєвєродонецьк

7 березня

Херсон

7 березня

Луцьк

14 березня

Хмельницький

2 березня

Львів

7 березня

Черкаси

13 березня

Чернівці

2 березня

Чернігів

10 березня


 

Посвідчення заповітів

Вівторок, 28 лютого 2017, 15:25

У відповідності зі статтею 1233 Цивільного кодексу України (надалі ЦК України) заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Тобто заповіт являє собою вчинений відповідно до вимог закону документ, що містить у собі одностороннє особисте розпорядження спадкодавця на випадок своєї смерті стосовно порядку передачі його майна на користь певних осіб.

Зазвичай заповіт складається однією особою. Проте ЦК України не забороняє складення так званого спільного заповіту. До нього, зокрема, належить заповіт подружжя (ст. 1243 ЦК України).

Закон визначає певні вимоги щодо особи заповідача. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ст. 1234 ЦК України). Заповідач має розуміти значення своїх дій і їх наслідки, тому забороняється протиправний вплив на свідомість людини під час складення заповіту. У зв’язку з цим існує правило, відповідно до якого право на заповіт здійснюється заповідачем особисто, а вчинення заповіту через представника не допускається.

Заповідач визначає зміст заповіту та його основні положення. Заповідач має право:

- призначити коло спадкоємців;

- визначити обсяг спадщини;

- зробити заповідальний відказ;

- покласти на спадкоємців інші обов’язки;

- скласти заповіт з умовою;

- підпризначити спадкоємця, якщо основний спадкоємець помре до відкриття або в момент відкриття спадщини (одночасно із спадкодавцем). Заповідач також має право скасувати або змінити заповіт. У цьому полягає свобода заповіту.

Визначаючи коло спадкоємців, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб. Спадкоємцями можуть бути названі будь-які учасники цивільних відносин – фізичні та юридичні особи, держава, територіальні громади, Автономна Республіка Крим. Водночас заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування особу (осіб), яка є його спадкоємцем за законом. Проте право спадкодавця у цьому питанні має деякі обмеження.

Закон визначає коло осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині (ст.. 1241 ЦК України). До таких осіб належать: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти; непрацездатна вдова (вдівець); непрацездатні батьки спадкодавця. Обов’язкова частка складає половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Заповіт має бути складений у письмовій формі, підписаний особисто заповідачем, із зазначенням місця і часу складення заповіту. Якщо заповідач унаслідок фізичної вади, хвороби або з будь-яких інших причин не може власноручно підписати заповіт, за дорученням заповідача він може бути підписаний іншою особою за правилами, викладеними в  главі 3 розділі II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012р., зі змінами. На бажання заповідача, а також у випадках, якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватися при свідках.

При посвідченні заповіту від заповідача не вимагається подання доказів, які підтверджують його право на майно, що заповідається, згідно вимогам ст.56 Закону України «Про нотаріат».

Заповіт має бути складений так, щоб розпорядження заповідача не викликало незрозумілостей чи суперечок після відкриття спадщини.

Нотаріус при посвідченні заповіту зобов’язаний роз’яснити заповідачу зміст статті 1241 ЦК України про право на обов’язкову частку у спадщині, зміст статті 1307 ЦК України щодо нікчемності заповіту на майно, яке є предметом спадкового договору та статті 1254 ЦК України про право заповідача на скасування та зміну заповіту.

Для більш повного і всебічного захисту інтересів заповідача і збереження таємниці заповіту передбачається можливість складення секретного заповіту, який посвідчується нотаріусом без ознайомлення з його змістом.

Особливий порядок посвідчення нотаріусом секретного заповіту робить неможливим передчасне ознайомлення з його змістом будь-якої особи. Секретний заповіт оголошується нотаріусом лише після смерті заповідача і відкриття спадщини.

Заповіти, складені та посвідчені, змінені або скасовані в установленому законодавстві порядку, підлягають обов’язковій реєстрації у Спадковому реєстрі у порядку, установленому Положенням про Спадковий реєстр.

Інваліди 1 та 2 групи звільняються від сплати державного мита за посвідчення заповіту та його реєстрацію у Спадковому реєстрі.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

 

 

Комунальні служби ліквідовують глибокі вибоїни на дорогах Тернополя

Вівторок, 28 лютого 2017, 09:37

Впродовж останніх декількох днів комунальні служби Тернополя проводять ліквідацію глибоких вибоїн на дорогах міста. Начальник відділу технагляду Олег Вітик звертає увагу водіїв, що це ще не поточний ремонт дорожнього покриття, а лише превентивні заходи для забезпечення нормального проїзду автотранспорту.

«У попередні дні, коли були несприятливі погодні умови, ми використовували відходи від холодного фрезерування. Тобто ми використовували безкоштовний матеріал, відходи, яким засипали глибокі вибоїни, - розповідає Олег Вітик. – Зараз, коли на дворі підвищилася температура повітря, ми почали використовувати бітумну суміш, яку можна використовувати при високій вологості».

Цими матеріалами комунальні служби проводять ліквідацію глибоких вибоїн на вул. 15 Квітня, Універсаму, тощо. Сьогодні бригади працюватимуть на вул. Живова, Тарнавського, 15 Квітня, Коновальця, тощо.

«Ми плануємо за декілька днів ліквідувати всі глибокі ями і при сприятливих погодних умовах приступити до поточного ремонту тернопільських доріг. Для цього середньодобова температура повітря повинна становити +5 градусів», - додає начальник відділу технагляду.

Тернополян просять повідомляти про незадовільний стан дорожнього покриття в управління житлово-комунального господарства за телефоном 52-58-48.

 

Соціальні послуги жителів інших населених пунктів у Тернополі повинні фінансуватися з районного бюджету

Вівторок, 28 лютого 2017, 09:35

Рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг» прийняли депутати на черговій сесії міської ради. Зі слів міського голови Сергія Надала, це рішення важливе для того, щоб районний бюджет фінансував соціальні послуги, які отримують у Тернополі мешканці інших населених пунктів.

«Багато мешканців з інших населених пунктів відвідують навчальні заклади у Тернополі та лікуються у міських медичних установах, які утримуються виключно за кошти міського бюджету. Тому було розраховано фінансові нормативи вартості цих послуг і депутати прийняли рішення розіслати відповідні звернення до об’єднаних територіальних громад та сільських рад, проінформувати їх про цю вартість з метою, щоб вони уклали угоду про міжбюджетні трансферти, - розповідає очільник Тернополя. – Це означає, що за ці соціальні послуги, які люди з інших населених пунктів отримують у Тернополі, повинні платити з районного бюджету. Адже ми не можемо за кошти бюджету нашого міста оплачувати соціальні видатки людей, які тут не проживають».

 

Муніципальна поліція контролюватиме територію тернопільського ставу

Вівторок, 28 лютого 2017, 09:33

На черговій сесії міської ради депутати внесли зміни до Положення про роботу управління муніципальної поліції у Тернополі. Цим рішення їм делеговано додаткові повноваження у питаннях дотримання правил благоустрою та використання водного плеса тернопільського ставу.

«Для патрулювання на території тернопільського ставу муніципальній поліції виділено додаткові кошти з міського бюджету на придбання спеціального обладнання», - коментує міський голова Сергій Надал.

Також управління муніципальної поліції буде брати участь у перевірках щодо дотримання законодавства про працю у частині оформлення працівників.

 

Що повинні видавати тернополянам?

Понеділок, 27 лютого 2017, 12:34

В Тернопільській ОДПІ роз’яснили, чи зобов’язаний платник єдиного податку на вимогу покупця видавати будь який розрахунковий документ.

Зокрема, зазначили, що підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, під час приймання грошових коштів від покупців за продані їм товари чи надані послуги, мають право не використовувати зареєстровані, опломбовані і переведені у фіскальний режим роботи РРО. Таке право їм надає стаття 9 Закону від 06.07.95 р. № 265 «Про застосування РРО…».

Однак, стаття 3 цього ж Закону та стаття 8 Закону «Про захист прав споживачів» гласить, що, при цьому, обов’язок для продавця – видати покупцям розрахунковий документ установленої форми, що підтверджує факт купівлі і дату продажу товару (послуги).

Що може служити таким документом? Як правило, підприємці, використовують, як документ, товарний чек. Його форма законодавчо не затверджена, однак, важливо, щоб за своїм змістом він відповідав вимогам пункту 2 ІІ розділу Положення №13, висунутим до розрахункових документів, за винятком відображення в ньому фіскального номера РРО та напису «Фіскальний чек». А саме, повинні бути обов’язкові реквізити: найменування господарської одиниці, адреса, назва товару (послуги), одиниця виміру, вартість одиниці виміру, загальна сума, форма оплати. Якщо підприємець є зареєстрованим платником ПДВ, вказується ставка податку у відсотках та загальна сума ПДВ.

В інспекції, також наголосили, що за невидачу розрахункового документа підприємця та його працівника, який не видав такий документ, можуть притягнути до адмінвідповідальності. Це передбачено статтею 1551 Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема, реалізатора товару можуть оштрафувати від 34 до 85 грн, а самого підприємця – від 85 до 170 грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Сторінка 81 з 110

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер