images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

У Тернополі через борги за холодну воду можуть заблокувати зарплатну картку

Четвер, 18 квітня 2024, 11:51

У Тернополі через борги за холодну воду можуть заблокувати зарплатну картку
Про це розповіли у КП "Тернопільводоканал".

За словами комунальників це уже крайній метод, але вкрай дієвий.

"Мова про один із крайніх методів боротьби «Тернопільводоканалу» зі злісними боржниками. Як запускають механізм блокування картки - спершу юристи КП «Тернопільводоканал» направляють заяву до суду про видачу судового наказу. Якщо суд видає судовий наказ, юристи звертаються до виконавчої служби. Державна виконавча служба відкриває виконавче провадження щодо боржників, стосовно яких виданий судовий наказ. У рамках виконавчого провадження Державна виконавча служба має право блокувати банківські картки. Отже, цей метод впливу на боржника застосовує виконавча служба", - відзначили комунальники.

При чому боржника попереджають про ймовірне блокування картки. 

Виконавча служба має право звертати стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію, щоб звернути стягнення і задовольнити вимоги КП «Тернопільводоканал», оскільки підприємство надає послуги і відповідно до договору споживачі зобов'язані їх оплачувати.

Щоб розблокувати картку, боржник повинен оплатити заборгованість.

Він може це зробити, перерахувавши гроші на рахунок Державної виконавчої служби. Служба, у свою чергу, перешле кошти водоканалу. Також абонент має змогу оплатити заборгованість і безпосередньо «Тернопільводоканалу». Після цього юристи підприємства зможуть видати споживачу довідку чи заяву про відсутність заборгованості.

Відтак Державна виконавча служба знімає арешти з карток.

 

Головною ціллю російських "шахедів" цього ранку був Івано-Франківськ

Четвер, 18 квітня 2024, 11:49

Головною ціллю російських "шахедів" цього ранку був Івано-Франківськ
Івано-Франківськ був головною ціллю ворога під час нічної атаки, - Повітряні сили.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Іллі Євлаша, російські "Шахеди" цієї ночі летіли стандартними маршрутами, намагалися обходити ППО важкодоступними ділянками місцевості.

"У тому числі намагалися обходити Івано-Франківськ і атакувати місто з різних сторін - півночі, півдня. Також йшли шеренгою, щоб складніше було їх уразити", - зазначив він.

"Тернополяни" писали, що на світанку ударні безпілотники атакували Івано-Франківську область.

 

Польські фермери поновили блокування пунктів пропуску "Корчова" та "Медика"

Четвер, 18 квітня 2024, 11:42

Польські фермери поновили блокування пунктів пропуску "Корчова" та "Медика"
Щойно у прикордонній службі України підтвердили, що польські фермери поновили блокування кордону з Україною на пунктах пропуску "Корчова-Краківець" та "Медика-Шегині".

За інформацією, яку українські прикордонники отримали від представників Прикордонної варти Республіка Польща, польські фермери поновили блокування руху для вантажівок на двох напрямках.

"Такі дії учасники акції на території Польщі розпочали сьогодні після 9 години по пунктам пропуску «Корчова» та «Медика», що навпроти українських «Краківець» і «Шегині». На напрямку пункту пропуску «Краківець» обмежується рух вантажних транспортних засобів, які слідують в бік України, а по напрямку «Шегинь» як на виїзд з Польщі так і на в’їзд. За наявною інформацією, польські фермери планують здійснювати блокування руху по «Краківцю» до 9.00 20 квітня і по пункту пропуску «Шегині» до 9.00 19 квітня",відзначили у прикордонній службі України.

Станом на ранок сьогодні в чергах на території Польщі на цих напрямках очікують на можливість проїзду в бік України близько 1 500 вантажних транспортних засобів. Ускладнень для руху легкових автомобілів та автобусів не передбачається.

Нагадаємо, що заблокованими польськими фермерами також залишаються напрямки пунктів пропуску «Ягодин» та «Рава-Руська».

Протестувальники продовжують тут ускладнювати рух вантажівкам, пропускаючи по кілька транспортних засобів на годину, або взагалі обмежуючи рух. Через ці пункти польські протестувальники за останній час взагалі не пропускають вантажівки в бік Польщі.

Через «Ягодин» як і раніше пропускають в бік України незначну кількість вантажівок, особливо якщо порівнювати з пропускною спроможністю даного напрямку.

На ранок сьогодні на цих двох пунктах в чергах на території Польщі загалом перебуває близько 600 вантажівок.

 

На ділянці Дністра у Тернопільській області підвищиться рівень води

Четвер, 18 квітня 2024, 11:39

На ділянці Дністра у Тернопільській області підвищиться рівень води
У річці Дністер на Тернопільщині підвищиться рівень води.

Про це повідомляє обласний гідрометцентр.

"У зв’язку з очікуваними опадами та добіганням незначної хвилі стоку, 18-20 квітня в Дністрі на ділянці Галич – Заліщики очiкується пiдвищення рiвнiв води 0,7-1,2 м над поточними вiдмiтками, без негативних наслiдкiв", – інформують синоптики.

Нагадаємо, 18 квітня на річці Серет очікується підвищення рівнів води на 0,3-1,3 м.

Читайте також: Дощі та похолодання передають на Тернопільщині: прогноз погоди

Рідкісні рослини виявили у Дністровському каньйоні на Тернопільщині (ФОТО)

437796082_743251034644482_4192235077747904480_n.jpg

 

Зручність та швидкість: Як Автоцентр спрощує процес купівлі нового автомобіля

Четвер, 18 квітня 2024, 11:38

Зручність та швидкість: Як Автоцентр спрощує процес купівлі нового автомобіля
Зручність та швидкість: Як Автоцентр спрощує процес купівлі нового автомобіля

Вступ: Революція в Покупці Авто

Покупка нового авто – це завжди велика подія. Це зазвичай вимагає багато часу і зусиль. У світі, де швидкість та зручність стають все важливішими, Автоцентр стає надійним партнером для тих, хто шукає новий автомобіль, спрощуючи процес вибору та покупки й забезпечуючи високу якість обслуговування для своїх клієнтів. З появою онлайн-платформи autocentr.ria.com, цей процес став значно простішим та швидшим.

Онлайн-платформа, стала одним із відповідей на зростаючу популярність інтернет-торгівлі автомобілями. На відміну від традиційних автосалонів, платформа пропонує клієнтам широкий вибір автомобілів різних марок та моделей, доступних для перегляду та покупки онлайн.

Розвиток Онлайн-торгівлі: Відповідь на Запити Сучасності

Платформа пропонує великий асортимент автомобілів від різних виробників, що дозволяє клієнтам знайти авто онлайн, яке  відповідає їхнім потребам та бюджету.

Сайт Автоцентр має зручний інтерфейс та фільтри, які допомагають швидко й ефективно знайти потрібний автомобіль.Кожен автомобіль супроводжується докладним описом, високоякісними фотографіями та технічними характеристиками, що дозволяє клієнтам отримати повну інформацію перед покупкою.

Якщо у клієнта виникли питання або він бажає додатково порадитися з фахівцем, він може зв'язатися з продавцем за допомогою онлайн-форми зв'язку або телефону.

Зручність та Гнучкість: Процес Оплати

Після остаточного вибору автомобіля, клієнт може укласти угоду онлайн, вказавши всі необхідні деталі та умови покупки.

Також сайт Автоцентр  пропонує різноманітні способи оплати, включаючи банківські перекази, кредитні програми та розстрочку платежів, що робить процес покупки максимально зручним для клієнтів.

Клієнти можуть зручно оплатити свій автомобіль через інтернет або особисто, використовуючи будь-який з доступних способів оплати.Після здійснення оплати, клієнт отримує підтвердження операції та всю необхідну інформацію про подальші кроки.

Замість того, щоб проводити години в автосалонах, клієнти можуть переглядати авто онлайн та робити покупки зручно з дому або з мобільного пристрою.

Платформа Автоцентр дозволяє клієнтам порівнювати ціни та характеристики автомобілів безпосередньо на сайті, що допомагає зробити обдуманий вибір при купівлі авто онлайн.

Купити нове авто в Україні онлайн займає значно менше часу ніж традиційний метод, оскільки це не вимагає фізичного візиту до автосалону та переговорів з продавцями.

Платформа Автоцентр гарантує якість автомобілів, що з'являються на їхньому сайті, що дозволяє клієнтам мати впевненість у своєму придбанні.

При покупці автомобіля, особливо в онлайн-форматі, підтримка та допомога клієнтам відіграють важливу роль у створенні позитивного досвіду. Автоцентр розуміє це і пропонує ряд сервісів, що спрощують процес вибору та покупки автомобіля, а також забезпечують високий рівень підтримки клієнтів.

Підтримка та Супровід: На Кожному Етапі

1.Автоцентр пропонує чат-підтримку на своєму веб-сайті, де клієнти можуть швидко звернутися до фахівців для отримання відповідей на свої запитання та консультацію.

2.Крім чат-підтримки, клієнти можуть зателефонувати на контактний номер Автоцентру для отримання професійної допомоги в процесі вибору та покупки авто онлайн.

3.Крім того, Автоцентр надає можливість проведення тест-драйву обраного автомобіля перед придбанням, що дозволяє клієнтам оцінити його характеристики та комфорт в керуванні.

4.Співпрацюючи з банками та кредитними установами для надання різноманітних фінансових послуг, таких як кредитування або лізинг, Автоцентр таким чином допомагає клієнтам здійснити покупку, навіть якщо вони не мають повної суми на руках.

Підтримка клієнтів та додаткові послуги надані Автоцентром, дозволяють зробити процес вибору та покупки авто онлайн максимально зручним та безпечним для клієнтів. Висококваліфіковані консультанти, різноманітні послуги та інноваційні фінансові рішення роблять Автоцентр ідеальним партнером для тих, хто прийняв рішення купити нове авто в Україні.

Оформлення замовлення та оплата автомобіля через Автоцентр - це швидкий та зручний процес, який дозволяє клієнтам здійснити покупку без зайвих зусиль та витрат часу. Ця інноваційна платформа демонструє, як технології можуть спростити життя та зробити процес покупки автомобіля приємним та ефективним для кожного клієнта.

Підсумок: Максимум Зручності та Якості

Платформа Автоцентр відіграє ключову роль у сфері автомобільних продажів, забезпечуючи клієнтам не лише широкий вибір автомобілів, але й високий рівень сервісу та підтримки. Завдяки зручним онлайн-консультантам, різноманітним фінансовим послугам та інноваційним сервісам, покупка автомобіля стає приємним та безпроблемним досвідом для кожного клієнта. Платформа продовжує підтверджувати своє місце як надійний та сучасний інструмент для всіх, хто шукає якісний та комфортний автомобіль. Вибір Автоцентру - це вибір спрощення та забезпечення якості, що зробить кожен крок у процесі покупки автомобіля максимально ефективним та приємним.

 

Із початку 2024 року майже 3 тисячам українців встановили діагноз "гостра реакція на стрес" – МОЗ

Середа, 17 квітня 2024, 11:34

Із початку 2024 року майже 3 тисячам українців встановили діагноз гостра реакція на стрес – МОЗ
Допомогу з ментальним здоров'ям можна отримати в 982 закладах охорони здоров'я.
MASKOT/GETTY IMAGES
3713

У 2023 році понад 4 тисячам українців діагностували гостру реакцію на стрес, а вже з початку 2024 року такий діагноз поставили майже 3 тисячам осіб.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Там також роз’яснили, які симптоми можуть у сукупності свідчити про наявність стресу. Це:

  • пришвидшення серцебиття (для більшості дорослих 60-100 ударів на хвилину) та частоти дихання (12-20 вдихів на хвилину);
  • уповільнення або повна зупинка травлення;
  • звуження кровоносних судин у багатьох частинах тіла;
  • розширення кровоносних судин у мʼязах;
  • зупинка слиновиділення та вироблення сліз;
  • розширення зіниць;
  • тремор;
  • підвищене потовиділення;
  • тунельний зір – стан, коли органи зору не можуть бачити предмети з боків, що виходять із центрального огляду.

Українцям, які не можуть самостійно впоратися симптомами стресу в МОЗ рекомендують звернутися до фахівця, адже наслідки цього стану нерідко ускладнюють життя.

Спершу слід відвідати сімейного лікаря, який проведе діагностику психічного стану. За її результатами спеціаліст складе план лікування в межах своєї компетенції.

За необхідності медичний працівник може направити на консультацію до фахівця вужчого профілю.

Наразі допомогу з ментального здоров’я можна отримати в 982 закладах України в межах пакета "Супровід і лікування дорослих та дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги" за наявного укладеного договору із Національною службою здоров’я України.

Знайти потрібний заклад можна скориставшись онлайн-мапою або зателефонувавши в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

Пацієнтам, які не можуть або не хочуть зустрітися з лікарем особисто, слід зателефонувати на одну із ліній психологічної підтримки, що надають послуги безоплатно.

Також у МОЗ рекомендують техніки самодопомоги у випадку стресу. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

Раніше ми писали, що в 2023 році майже 135 тисяч українців скаржились на проблеми із психологічним здоров’ям.

 

У Тернополі директорка дитячої бібліотеки вимагала у переселенців 600 гривень застави за книжки (фото)

Середа, 17 квітня 2024, 11:19

директорка бібліотеки Новіцька Надія Семенівна з заступницеюдиректорка бібліотеки Новіцька Надія Семенівна з заступницею
У Тернополі, директорка Тернопільської обласної дитячої бібліотеки для дітей Новіцька Надія Семенівна вимагала у дитини з Харкова 600 гривень застави за дві книги, бо ніби то хлопчик може написати на книжках - "слава росії".

Про абсурдний випадок у мережі Фейсбук розповіла мама хлопчика переселенця з Харкова - Катерина Посохова.

"Директорка і заступниця директорки Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, вважають, що мій Святослав "може написати в бібліотечних книжках "слава росії", тому побоюються видавати йому книжки. Більше 2 років в Тернополі Свят ходив в міську бібліотеку біля школи. Перечитав багато, жодних нарікань не мав. В черговий візит бібліотекар порадила звернутись до значно більшої - обласної бібліотеки. І ось тут ми дізналися, що дитина в Тернополі "не своя", а які можуть бути книги для не своїх? За 2 обрані книги (старенькі і в ганебному стані) на абонементі нам виставили рахунок у 600 грн. Така, типу, застава, бо довіри до нас нема. Ми щиро здивувалися. На що почули оце все про "можете написати "слава росії", " такі як ви вже багато книг у нас потягли". Але ж які ми? Офіційно зареєстровані в місті, працюємо, навчаємось - дитина в місцевій школі, має відмінні успіхи. Сказати, що Свят засмутився - це нічого не сказати. При нас видають дітям книги без проблем, але не йому", -відзначила жінка.

Годинна розмова про неприпустимість дискримінації. Заступниця директорки здається - книги дають на загальних засадах, але настрій зіпсовано.

"Прочитали. Приходимо здавати - вчасно, книги цілі. Перше, що каже бібліотекар - більше вам книг без застави не дамо. Чому? Розмовляйте з директоркою - так написали на вашому формулярі. Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти хоч скільки б вони жили в Тернополі. Намагаюсь спокійно апелювати до Конституції, де всі громадяни рівні тощо. У відповідь - або платіть, або ідіть, або поліцію викликаємо. Засумнівалась в адекватності дій адміністрації зі співробітників хіба прибиральниця - пошепки уточнила у іншої співробітниці, чи точно в бібліотеці правильно поводяться. Звичайно, кажуть. Свій фронт у поважних керівниць бібліотеки", - підсумувала переселенка.

 

 

Тернополян запрошують на майстер-клас з писанкарства

Середа, 17 квітня 2024, 11:17

Тернополян запрошують на майстер-клас з писанкарства
20 квітня у Тернопільському пласті відбудеться майстер-клас з писанкарства.

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці організації.

"Ми навчимо тебе писати писанки та водити справжні гаївки, щоб бути готовими до Великодня. З собою мати білі яйця та гарний настрій", – зазначили організатори.

Майстер-клас відбудеться в приміщенні пласту на Федьковича, 11. Початок – о 13:00.

Зареєструватися на захід можна до 18 квітня включно за посиланням.

436357974_825002133002794_6619077309991966079_n.jpg

 

Рятувальники висадили на Тернопільщині гектар нового лісу (фото)

Середа, 17 квітня 2024, 11:16

Рятувальники висадили на Тернопільщині гектар нового лісу (фото)
Особовий склад Головного управління ДСНС Тернопільщини долучився до акції "Створюємо ліси разом", яка проходить в рамках програми Президента "Зелена країна".

Рятувальники висадили понад 1 га саджанців червоного дуба на території Микулинецького лісництва поблизу села Лучка.

"Ліс – це свіже повітря та чисте довкілля, завдяки якому зберігається біорізноманіття. Головна мета програми – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів і висадити один мільярд дерев", – зазначили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Нагадаємо, весняна лісокультурна кампанія наближається до завершення. На Тернопільщині висадили 1 млн 198 тис. дерев. Щоб виконати план, залишилось посадити ще орієнтовно 600 тис. сіянців.

Читайте також: На Тернопільщині завершили посів ранніх зернових та зернобобових

437728084_755067686812043_4529120321531310613_n.jpg

438094002_755067676812044_652230132549113239_n.jpg

437121613_755067670145378_5476723913699071589_n.jpg

437396930_755067720145373_7998914376751430737_n.jpg

437464459_755067723478706_2722575419692981992_n.jpg

 

Два роки бореться з онкологією: 28-річний військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги

Середа, 17 квітня 2024, 11:09

Два роки бореться з онкологією: 28-річний військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги
Уже два роки військовий з Тернополя Дмитро Линва бореться із важкою хворобою.

Навесні 2022 року у нього діагностували дифузну гліому Gr 4, яка є однією із найагресивніших видів онкології.

У серпні минулого року у місцевих ЗМІ та соцмережах рідні Дмитра оголосили збір коштів, аби врятувати чоловіку життя. Наразі кожних три тижні він приймає ліки «Авастин». Ціна за одну крапельницю – 110 тисяч гривень. Попередній збір допоміг родині Дмитра Линви зібрати чималу суму коштів, якої вистачило на понад пів року лікування. На жаль, гроші закінчилися, а потреба у дороговартісному препараті не зникла.

– Ми дуже дякуємо усім, хто долучився до попереднього збору фінансово та інформаційно. Навіть не сподівалися, що стільки людей відгукнуться. Завдяки вашій допомозі ми зібрали кошти, за які Дмитро мав можливість пів року лікуватися препаратом «Авастин». На фоні прийому цих ліків з’явилася позитивна динаміка. Звісно, хвороба нікуди не поділася, але зменшився набряк, який утворився в головному мозку після променевої терапії, а також пухлина змогла зупинитися в своєму рості, –розповіла дружина Дмитра Діана Линва.

Поки лікарі не беруться за оперативне втручання. Кажуть, що наразі найкраще рішення для Дмитра – хіміотерапія.

«Авастин» зміг призупинити розвиток недуги, а тому онкологи одноголосно рекомендують продовжити приймати цей препарат. На жаль, у рідних та друзів Дмитра закінчилися кошти, тому вони просить небайдужих про допомогу.

– Ще донедавна «Авастин» входив до переліку препаратів, ціна на які регулювалася державою. Тепер він вийшов з цього переліку. Якщо раніше одна крапельниця коштувала 90 тисяч гривень, то зараз її ціна – 110 тисяч гривень за те саме дозування. На жаль, кошти уже закінчуються. Ми дуже хочемо, аби Дмитро жив звичним життям, займався своїми справами, ходив на роботу та радів кожному дню, а для цього йому потрібно продовжити хіміотерапію, –зазначила Діана Линва.

Реквізити для допомоги Дмитру

Монобанк: Посилання на банку

https://send.monobank.ua/jar/yjw53oGMn

Номер картки банки

5375 4112 1556 7053

ПриватБанк: Отримувач

ЛИНВА ДМИТРО ПЕТРОВИЧ

IBAN

UA283052990000026205685564189

РНОКПП/ЄДРПОУ

3499201675

Призначення платежу

Поповнення рахунку, ЛИНВА ДМИТРО ПЕТРОВИЧ

Номер картки: 4149499380127371

 

Шукали два місяці: підтвердилася загибель 58-річного матроса з Тернопільщини (фото)

Середа, 17 квітня 2024, 11:08

Шукали два місяці: підтвердилася загибель 58-річного матроса з Тернопільщини (фото)
58-річний військовий з Почаєва загинув на передовій 15 лютого цього року.

Тільки сьогодні змогли офіційно підтвердити, що захисник поліг на полі бою.

"Підтвердилась загибель ще одного бійця з Почаївської територіальної громади, який раніше вважався зниклим безвісти. 15 лютого 2024 року під час виходу особового складу з н.п. Авдіївка, загинув старший навідник гранатометного відділення гранатометного взводу механізованого батальйону військової частини А**** матрос Михалко Сергій Михайлович, 1966 року народження, житель м. Почаїв. Щирі співчуття рідним та близьким! Вічна пам’ять Герою! Про дату та час прибуття тіла загиблого буде повідомлено додатково",відзначили у Почаївській міській раді.

 

На зображенні може бути: 1 особа

 

19 стихійних сміттєзвалищ виявили екологи на території Гусятинської громади

Середа, 17 квітня 2024, 11:06

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
На території Гусятинської громади виявили 19 стихійних сміттєзвалищ.

Про це повідомили у Державній екологічній інспекції Тернопільщини.

"Несанкціоновані полігони із непотребом забруднюють ґрунт, повітря та водойми, а ще порушують екологічну рівновагу та загрожують здоров'ю людей", – зазначили в установі.

Фахівці інспекції підготували та направили на адресу територіальної громади вимогу ліквідувати стихійні сміттєзвалища та вжити заходи щодо запобігання їх виникнення шляхом проведення просвітницької роботи і посилення контролю.

Нагадаємо, про несанкціоновані сміттєзвалища можна повідомити у Державну екологічну інспекцію через застосунок #ЕкоЗагроза, на поштову адресу: Шашкевича, 3, м. Тернопіль, тел. (0352) 25-95-82, або на електронну адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

437545084_736048262037747_7968332116138950302_n.jpg

437521966_736048215371085_3994203897920780505_n.jpg

 

Хайп на бронюванні: 67-річного екс-викладача «фінансового» використовують для дискредитації Володимира Труша

Середа, 17 квітня 2024, 11:05

колишній голова ТОВА Володимир Трушколишній голова ТОВА Володимир Труш
Ціла група місцевих сайтів використали неперевірену інформацію фейсбучного бота про бронювання колишнього голови місцевого ОВА Труша завдяки роботі у ЗУНУ.

Як виявилося, як аргумент використали ім’я та прізвище 67-річного викладача пенсіонера, який не працює у ВУЗі вже з 2008 року.

Вчора, 16 квітня, "Тернополяни" опублікували ексклюзивне інтерв'ю з колишнім головою ТОВА Володимирем Трушем.

В коментарі "Тернополянам" Володимир Труш пояснив, що він не заброньований від служби в ЗСУ, адже хоч і працює викладачем в ЗУНУ, але немає наукового ступеня.  Більше того, Труш відзначив, що його присутність у ВУЗі не перешкоджає бронюванні інших працівників.

Нагадаємо, чотири дні тому у профілі Марія Смолей у Фейсбук, який є "фейковим", була опублікована інформація, що через Володимира Труша, ЗУНУ не може забронювати від призову її чоловіка.

Отже, за нашими даними, єдина особа, яка працювала у ЗУНУ з таким прізвищем - це 67-річний Смолей Василь Васильович, який звільнився з ВУЗу у 2008 році.

На сьогодні цьому науковцю виповнилося 67 років!

Сьогодні ж один з власників тернопільських сайтів, який є екс-наркозалежним з кримінальним минулим та зараз переховується вдома від служби в ЗСУ, написав, що Смолій Василь є поважним кандидатом економічних наук ЗУНУ. Він же автор наукових робіт і книг.

У своїх постах апелюють до людини, якій сьогодні 67 років і яка 16 років тому звільнилася із ЗУНУ, роздувають на рівному місці скандал, що ніби то через Володимира Труша не можуть забронювати того ж Смолія.

На жаль, ці екс-наркомани не намагалися отримати офіційний коментар в ЗУНУ про колишнього 67-річного працівника, який давно звільнився і на пенсії.

 

У річці Серет на Тернопільщині очікується підвищення рівнів води

Середа, 17 квітня 2024, 11:03

У річці Серет на Тернопільщині очікується підвищення рівнів води
Синоптики оголосили на Тернопільщині штормове попередження.

Як інформують у ДСНС, за повідомленням обласного гідрометцентру, 17-18 квітня, у зв’язку з прогнозованими значними опадами, на річці Серет очікується підвищення рівнів води на 0,3-1,3 м над рівнями 16 квітня, без негативних наслідків.

Нагадаємо, на Тернопільщині найближчими днями передають дощі, похолодання та сильні вітри.

Читайте також: Рідкісні рослини виявили у Дністровському каньйоні на Тернопільщині (ФОТО)

Фото: ДСНС Тернопільщини

437529680_755047106814101_6795736755700948188_n.jpg

 

Інтернет-шахраї ошукали двох мешканців Тернопільщини майже на 190 тис. грн

Вівторок, 16 квітня 2024, 09:52

Жителі Тернопільщини продовжують потерпати від шахраїв.

Двоє мешканців краю "повелися" на можливість отримати соціальні виплати і в результаті – втратили чималі кошти.

Про шахрайські дії правоохоронців повідомив обласного центру. На одному з сайтів він побачив оголошення щодо надання матеріальної допомоги начебто за програмою "єПідтримка".

"Аби отримати гроші, чоловік перейшов за посиланням та підтвердив вхід у застосунок банку. Невдовзі тернополянин почав одержувати сповіщення про списання коштів. Відбулося близько десяти транзакцій, а сума завданих збитків становить понад 137 тисяч гривень", – інформують у Нацполіції краю.

Ще однією жертвою шахраїв став мешканець Чортківського району. Він хотів оформити виплати від фінансової установи у Viber. Потерпілий перейшов за фішинговим посиланням та ввів конфіденційні дані банківської картки. Як наслідок – втратив 51 тисячу гривень.

За фактами шахрайства правоохоронці відкрили кримінальні провадження, триває досудове розслідування.


 

У Тернопільській області триває набір у лави патрульної поліції

Вівторок, 16 квітня 2024, 09:51

У Тернопільській області триває набір у лави патрульної поліції
На Тернопільщині усіх бажаючих запрошують заповнити анкету та вступити до лав патрульної поліції.

Кандидатам, які готові служити у лавах патрульних пропонують - можливість кар'єрного росту, стабільну заробітну плату, безкоштовне обслуговування в медзакладах МВС, щорічну відпустку тривалістю не менше 30 діб, грошову компенсація на оздоровлення, можливість взяти житло в лізинг та компенсацію оренди житла.

Подати заявку на участь у конкурсі можна за посиланням  https://my.patrolpolice.gov.ua/

Телеграм-канал корисної інформації щодо вступу до патрульної поліції: https://t.me/patrol_police_gov_ua.

Поставити свої запитання ви можете за номером  -  0672119631.

438221119 403218939299130 6204725156873883586 n

 

На Тернопільщині в режимі суворої економії ремонтують основні державні дороги (фото)

Вівторок, 16 квітня 2024, 09:45

Дорожники приводять до ладу основні державні автошляхи Тернопільщини.

Як повідомили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури, за минулий тиждень було ліквідовано майже 1000 квадратних метрів ямковості на автошляхах області з найвищою інтенсивністю руху, які відіграють важливу роль в обороноздатності країни та логістиці.

"Боремося з вибоїнами за допомогою гарячого асфальтобетону та пневмо-струменевого методу. Ліквідація ямковості – тимчасова міра забезпечення проїзду, яка не здатна замінити капітального ремонту покриття", – наголосили дорожники.

У Службі додали, що роботи виконуються в умовах суворої економії, адже з 1 січня 2024 року кошти, які надходили у Дорожній фонд для фінансування капітального і поточного ремонтів, а також експлуатаційного утримання автомобільних доріг, Уряд перенаправив на оборонні потреби.

437075589_820912096737241_8862542113374357452_n.jpg

437044533_820912106737240_94445254810772275_n.jpg

435268868_820912066737244_3490932427874607309_n.jpg


 

За 160 кілометрів від Тернополя збили ворожий дрон, начинений вибухівкою

Вівторок, 16 квітня 2024, 09:43

За 160 кілометрів від Тернополя збили ворожий дрон, начинений вибухівкою
Цієї ночі, з 15 на 16 квітня, силами ППО було збито ворожий російський дрон, на відстані за 160 кілометрів від Тернополя.

Прицільним військовим вдалося ліквідувати "Shahed" на сусідній Хмельниччині, всього за кілька десятків кілометрів від Тернополя.

Про це розповіли у Хмельницькій ОВА сьогодні, 16 квітня зранку.

"Сьогодні вночі, під час повітряної тривоги, наші сили ППО ЗСУ знищили 1 ворожий БпЛА типу "Shahed". Загиблих та травмованих, а також руйнувань немає.
Дякуємо нашим ЗСУ за захист неба", -відзначили у Хмельницькій ОВА.

 

Ходив у ТЦК, як на роботу: у Тернополі затримали чергового «рішалу», який допомагав ухилянтам

Вівторок, 16 квітня 2024, 08:44

Ходив у ТЦК, як на роботу: у Тернополі затримали чергового «рішалу», який допомагав ухилянтам (відео)
Вчора, 15 квітня, ввечері на АЗС на проспекті Злуки у Тернополі правоохоронні структури затримали чергового «рішалу», який за гроші допомагав ухилянтам.

З власних джерел "Тернополянам" стало відомо, що вночі оперативники Тернопільського Департаменту внутрішньої безпеки затримали чергового підозрюваного в організації схеми щодо вивозу чоловіків закордон.

На заправці по проспекті Злуки підозрюваного затримали "на гарячому".

У авто "AUDI Q8" з номерним знаком ВО 8888 були помітні стодоларові купюри.

Співробітники ДВБ до пізнього вечора провадили слідчі дії.

За нашою інформацією, презентабельна автівка синього кольору належить Венеаміну Ковальчику.

Вдень цей транспортний засіб бачили біля обласного ТЦК, а його власник заходив на територію військових.

 

На Лановеччині попрощались з командиром взводу вогневої підтримки Олегом Плахотним

П'ятниця, 12 квітня 2024, 09:32

На Лановеччині попрощались з командиром взводу вогневої підтримки Олегом Плахотним
11 квітня Лановецька громада попрощалася з молодшим лейтенантом, командиром взводу вогневої підтримки із села Грибова Олегом Плахотним.

Життя захисника обірвалося 5 квітня внаслідок вибухової травми в районі населеного пункту Шевченкове Охтирського району Сумської області. Разом з ним загинули ще двоє воїнів з Тернопільщини – снайпер роти вогневої підтримки, солдат Андрій Сисак та механік-водій танкового взводу роти вогневої підтримки, старший солдат Петро Тененський.

Під звуки залпу та державного гімну дружині полеглого вручили український стяг як символ держави, якій вірно служив військовослужбовець.

"Хто наші захисники? Це прості люди з наших сіл та містечок, які в поті чола, мозолястими руками заробляли гроші на хліб, цеглинка до цеглинки будували своє сімейне гніздечко…Але прийшов ворог, який захотів те все знищити. І вони не вагаючись пішли захищати не лише свої сім’ї, а й нас з вами – незнайомих їм людей, тож пам’ятаймо їх жертву", – зазначив капелан військової частини, в якій служив командир.

Прощання з Олегом Плахотним, фото: Лановецька міська рада

436240056_729739249320904_5794356472841270552_n.jpg

436351971_729739372654225_7940887206557574695_n.jpg
436787233_729739269320902_6941535026875521873_n.jpg

436409914_729739279320901_7118132006946006968_n.jpg

436403255_729739555987540_2626687394327845231_n.jpg

436431697_729739775987518_337111442307772515_n.jpg

436360770_729739952654167_6192127218854034209_n_1.jpg

436342630_729739899320839_305717378326965412_n.jpg

436450921_729740005987495_8436987496493138629_n.jpg

436363604_729740092654153_4490617760695362025_n.jpg

 

Автомобілі тернополян можуть мобілізувати на потреби ЗСУ: новий законопроект

Четвер, 11 квітня 2024, 10:16

Автомобілі тернополян можуть мобілізувати на потреби ЗСУ: новий законопроект
У жителів Тернопільщини можуть вилучати транспортні засоби згідно прийнятого законопроекту про мобілізацію.

Нагадаємо, парламент прийняв законопроект про мобілізацію у другому читанні та в цілому. За нього проголосували 283 народні обранці.

Зокрема, у законопроекті зазначається, якщо у власності людини більше 1 транспортного засобу, автомобіль можуть мобілізувати.

Відомо, що військово-транспортний обов’язок встановлюється з метою задоволення потреб Збройних Сил України на особливий період транспортними засобами і технікою. Такий обов'язок поширюється як на місцеві, центральні органи влади, підприємства та установи, так і на громадян – власників транспортних засобів.

Тобто, якщо у громадянина у власності знаходиться більше одного транспортного засобу, то автомобіль чи інший транспортний засіб можуть мобілізувати на потреби ЗСУ. Відповідно, це не стосується тих, хто має у власності лише один транспортний засіб.

Детальніше про прийнятий законопроект: Обмежено придатних більше не буде: Уряд прийняв законопроект про мобілізацію

Читайте також: Строковики служитимуть 5 років в ЗСУ – прийнято законопроект про мобілізацію

Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону, у випадку якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу.

Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК. Ті, хто отримав II - III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, окрім військовослужбовців, мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.

Законопроект передбачає обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби, проте є винятки.

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів.

Усім громадянам віком від 18 до 60 років необхідно обов'язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ.

 

Спрацювала ППО: уламки збитих ворожих ракет впали на Тернопільщині

Четвер, 11 квітня 2024, 10:15

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
Протягом ночі рф здійснила комбінований удар по Україні ракетами різних типів та ударними БпЛА.

У повітряному просторі Тернопільської області Сили оборони знешкодили кілька ворожих повітряних цілей. Про це повідомили у Тернопільській ОВА.»

Внаслідок збиття ворожих об'єктів на території області зафіксовано падіння уламків. На місці працюють відповідні служби.

«Постраждалих немає. Про ймовірні пошкодження майна повідомимо згодом. Наполегливо просимо не наближатися до місць падіння уламків та телефонувати 102 у випадку виявлення залишків повітряних об'єктів. Дякуємо усім захисникам неба, які цієї ночі відбивали чергову терористичну атаку окупантів», - зазначили в ОВА.

Нагадаємо, у ніч проти 11 квітня атаки російських військ повністю зруйнували Трипільську теплоелектростанцію на Київщині, заявив голова наглядової ради «Центренерго» Андрій Гота.

 

На Підгаєччині гасили пожежу дерева, на якому розташоване гніздо лелек

Четвер, 11 квітня 2024, 10:10

На Підгаєччині гасили пожежу дерева, на якому розташоване гніздо лелек
Вчора на Тернопільщині від вогню рятували дерево та лелек.

10 квітня о 18:11 в селі Новосілка Підгаєцької ТГ Тернопільського району на території приватного домоволодіння виникла пожежа окремо стоячого дерева на якому розташоване гніздо лелек.

"Пожежу ліквідовано черговим караулом 14 державної пожежно-рятувальної частини 2 державного пожежно-рятувального загону Головного управління. Під час гасіння пожежі врятовано дерево та гніздо лелек",відзначили рятувальники.

На зображенні може бути: вогонь та вогнище

 

У селі Бобулинці поховали загиблого воїна Андрія Сисака (фото)

Четвер, 11 квітня 2024, 10:09

У селі Бобулинці поховали загиблого воїна Андрія Сисака (фото)
У селі Бобулинці, що на Бучаччині провели в останню дорогу загиблого військового Андрія Сисака.

На похороні отець сказав прощальні слова.

"Село Бобулинці. Попрощали воїна - героя Андрія. Ти став сиротою втративши батька в 12 років. Твій син Макимко став сиротою в 5 років. От така вона війна . Дякуємо брате. Спочивай з Богом", - відзначив отець Володимир Заболотний.

До слова, солдат Андрій Сисак, снайпер роти вогневої підтримки, призваний 09.05.2022 третім відділом Чортківського РТЦК і СП Тернопільської області, військовослужбовець військової служби за призовом по мобілізації, загинув три дні тому на Сумщині.

Співчуття рідним та близьким, вічна пам'ять Герою.

 

 

 

 

 

Силами ППО знищено 57 повітряних цілей: 18 ракет та 39 БпЛА

Четвер, 11 квітня 2024, 10:09

Силами ППО знищено 57 повітряних цілей: 18 ракет та 39 БпЛА
У ніч на 11 квітня 2024 року російські окупанти завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА. Основний напрямок – Львівщина.

Загалом ворог застосував 82 засоби повітряного нападу: 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків – Саратовська обл. -рф.), 6 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» з винищувачів МіГ-31К (район пусків – Тамбовська область -рф.), 12 зенітних керованих ракет С-300 (пуски із Бєлгородської обл. - рф.), 40 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (із районів Приморсько-Ахтарськ - рф., Чауда – Крим), 4 керовані авіаційні ракети Х-59 (із повітряного простору окупованої Запорізької обл.).

"До відбиття повітряного нападу противника залучено винищувальну авіацію та зенітні ракетні війська Повітряних Сил, мобільні вогневі групи та підрозділи радіоелектронної боротьби Сил оборони України. В результаті протиповітряного бою знищено 57 повітряних цілей: 16 крилатих ракет Х-101/Х-555; 39 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136»; 2 керовані авіаційні ракети Х-59. Дякую усім захисникам неба, хто цієї ночі відбивав чергову терористичну атаку окупантів.
?? Разом – до перемоги",відзначив командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

 

Заборонили в’їзд у лісові масиви Національного природного парку «Дністровський каньйон»

Четвер, 11 квітня 2024, 10:08

Заборонили в’їзд у лісові масиви Національного природного парку «Дністровський каньйон»
У період високої пожежної небезпеки (при встановлені IV і вище класу небезпеки) заборонено в’їзд у лісові масиви Національного природного парку «Дністровський каньйон» транспортних засобів крім тих, які використовуються для лісогосподарської діяльності та охорони лісів.

Про це йдеться у розпорядженні Тернопільської ОВА від 27.02.2024 року №19-01.02-01 «Про тимчасові заборони відвідування лісів населенням та в’їзд до них механічних транспортних засобів та інших механізмів у період високої пожежної небезпеки протягом 2024 року».

"З метою запобігання протягом 2024 року виникнення пожеж у лісових масивах адміністрація Парку повідомляє - у період високої пожежної небезпеки (при встановлені IV і вище класу небезпеки) заборонено в’їзд у лісові масиви Національного природного парку «Дністровський каньйон» транспортних засобів крім тих, які використовуються для лісогосподарської діяльності та охорони лісів. За невиконання даного розпорядження порушників буде притягнуто до відповідальності згідно чинного законодавства", - йдеться у документі.

 

Президент нагородив орденом Богдана Хмельницького легендарного військового з Тернопільщини

Четвер, 11 квітня 2024, 10:07

Президент нагородив орденом Богдана Хмельницького легендарного військового з Тернопільщини
Ігор Дикун з Борщівщини нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Про це йдеться на офіційному сайті Президента України.

"Нагородити орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня Дикуна Ігоря Володимировича — капітана", -відзначено у документі.

До слова,  Ігор Дикун родом з Борщева. З 2014 року перебуває в гарячих точках російсько-української війни. У 2014-му брав участь у звільненні Ямполя. У тому бою загинули командири батальйону, роти, відділення. Під час штурму захисник отримав важкі поранення. Після лікування повернувся до лав ЗСУ.

23 березня 2022 року, під час бою в районі міста Ірпінь на Київщині, він, виконуючи обов'язки заступника командира зведеної роти, зазнав вогнепального поранення. Попри це – продовжував бій, особисто знищив десять піхотинців, одну БМД та одну БМП противника.

Нагадаємо, Ігор Дикун нагороджений "Срібним хрестом" Головнокомандувача Збройних Сил України.

 

На Чортківщині попрощались з захисником, який загинув у жорстоких боях біля Бахмута (фото)

Середа, 10 квітня 2024, 12:11

На Чортківщині попрощались з захисником, який загинув у жорстоких боях біля Бахмута (фото)
9 квітня жителі села Буданів провели в останню дорогу 38-річного захисника Юрія Кобильника.

Військовий загинув у жорстоких боях біля Бахмута, отримавши поранення несумісні з життям. Він служив у гранатометному відділенні протитанкового взводу роти вогневої підтримки.

"Висловлюємо найщиріші співчуття матері, сестрам, всім родичам і близьким Героя та розділяємо спільно цей, повний невимовної туги і скорботи, біль втрати, який тяжким тягарем лягає на серце, лишаючи по собі незгладимий слід. Назавжди у наших серцях", – повідомили на Фейсбук-сторінці Білобожницької громади.

Читайте також: Назавжди 25: у Тернополі поховали Віталія Малюка, який загинув в боях за Україну (фоторепортаж)

434746218_1584807325586643_2274293399025951268_n.jpg

436544657_1584808282253214_8138590064871406259_n.jpg

435942151_1584807722253270_7929422525536576862_n.jpg

436817557_1584808502253192_4862550802648069985_n.jpg

436360801_1584808602253182_5967630227358189171_n.jpg

436331776_1584808765586499_1942072456534276377_n.jpg

436349492_1584807882253254_8380933956676047780_n.jpg

436933528_1584808438919865_748625254896808544_n.jpg

436401977_1584808712253171_4265388541107773760_n.jpg

437055691_1584808845586491_3722469446546325924_n.jpg

436465130_1584808932253149_7704055123631457325_n.jpg

 

Понад 170 захисників отримали безкоштовну стоматологічну допомогу на передовій

Вівторок, 09 квітня 2024, 10:29

З 29 березня мобільний стоматологічний кабінет Тернополя працює на бойових позиціях наших захисників у напрямку Донецької та Харківської областей.

За цей час лікарі Тернопільської міської стоматологічної поліклініки уже надали терапевтичну та хірургічну допомогу понад 170 захисникам.

Загалом це вже 17-та поїздка мобільного стоматологічного кабінету. З початку роботи мобільної стоматології проліковано понад 2470 захисників на передовій.

До слова, проєкт мобільної стоматології реалізували у Тернополі у серпні 2022 року. Кабінет має відповідне стоматологічне обладнання, інструментарій, медикаменти для лікування у польових умовах. Його допомогла втілити місцева фірма «Галіт», яка займається виробництвом стоматологічного устаткування.

 

Державними нагородами посмертно нагородили двох захисників з Кременеччини (фото)

Вівторок, 09 квітня 2024, 10:23

Державними нагородами посмертно нагородили двох захисників з Кременеччини (фото)
Воїнів з Кременеччини Андрія Мельничука та Віталія Степанюка посмертно відзначили нагрудними знаками 111-ї окремої бригади територіальної оборони ІІІ ступеня.

Державні нагороди вручили матерям полеглих захисників.

Андрій Мельничук загинув 25 травня 2022 року від кулі ворожого снайпера. Без батька залишилось двоє маленьких діток.

Життя Віталія Степанюка обірвалося 27 січня 2023-го у селі Кузьмине на Луганщині.

"Жодні нагороди не зможуть вгамувати біль матері, яка втратила сина. Дружини чи дітей, яких більше не зможе обійняти найрідніша людина. Проте ці відзнаки повинні нагадувати нам про подвиги сучасних українських Героїв. І щоб ми щоразу пам’ятали: їхня жертва не є даремною. Їхня відважність та хоробрість залишаються у пам'яті наших дітей. Про них писатимуть книги та розповідатимуть у школах. А ми ж зробимо все, щоб наблизити перемогу у цій війні", – повідомили у Кременецькій РДА.

435878562_1201625261212734_9149204294247700836_n.jpg

434027454_1201490777892849_6621668670575543040_n.jpg

435731910_1201627017879225_446953307003186661_n.jpg

435678775_1201626971212563_4195558438091777033_n.jpg

435674371_1201625347879392_2593012603906193067_n.jpg

 

Директора тернопільської будівельної компанії, який обманув пайовиків, засудили до 12 років в’язниці

Вівторок, 09 квітня 2024, 10:22

Директора тернопільської будівельної компанії, який обманув пайовиків, засудили до 12 років в’язниці
Директора будівельної компанії, який розтратив гроші пайовиків, а будинок так і не здав в експлуатацію, засудили до 12 років ув’язнення.

Йдеться про багатоповерхівку на Галицькій, 7 у Тернополі. Її будівництво мали завершити ще у 3 кварталі 2008 року.

Пайовики сплатили компанії 3,8 мільйона гривень. Проте кошти витрачались забудовником на зведення інших приміщень у с. Великій Березовиці та м. Хмельницькому, а будівля по вул. Галицькій, 7 залишається недобудованою по цей час.

"Суд визнав винним засудженого у розтраті майна в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем, й призначив йому покарання – 12 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 2 роки та з конфіскацією всього майна, що є у його власності. Вирок ще не вступив у законну силу", – повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

434215611_860998582706048_5022544490004540999_n.jpg

 

У Копичинецькій громаді відкрили меморіальні дошки трьом полеглим захисникам (фото)

Понеділок, 08 квітня 2024, 08:42

У Копичинецькій громаді відкрили меморіальні дошки трьом полеглим захисникам (фото)
7 квітня у Копичинецькій громаді відбулося урочисте відкриття меморіальних дошок в пам’ять про загиблих Героїв.

Дві з них облаштували в Копичинцях, ще одну – у селі Яблунів.

Меморіал для військовослужбовця Василя Курніцького розмістили на фасаді рідної школи – ліцею №1. Як повідомили у міській раді, чоловік добровільно приєднався до лав Збройних Сил України.

14 липня 2023 року, під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Старомайорське в Донецькій області, Василь Курніцький загинув. Воїна посмертно відзначено почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України "Кращий сержант (старшина) Збройних Сил України".

Також  на фасаді ліцею розмістили пам'ятну дошку для захисника Чернеги Віталія. Чоловік був важко поранений під час виконання бойового завдання на Харківщині. Він помер у госпіталі 28 листопада 2023 року.

"Багато хто особисто знав Віталія, адже він брав активну участь у громадському житті міста Копичинці", – зазначили у мерії.

Меморіальну дошку для військовослужбовця Ростислава Вонітового, який народився 3 квітня 2002 року в селі Яблунів, відкрили у рідному ліцеї.

"Ростислав був сміливим і відважним воїном. Він завжди був готовий допомогти своїм побратимам. Та 23 листопада 2023 року він востаннє виконав свій військовий обов'язок. Ми схиляємо голову перед мужністю наших Героїв та приносимо щирі співчуття рідним і близьким загиблих захисників України", – додали у міськраді.

436540320_747563270890018_3407360504098503666_n.jpg

436686686_747563394223339_7299023785480237480_n.jpg

435576240_747569024222776_8551836242549633669_n.jpg

435589756_747569347556077_8306281961660936182_n.jpg

 

Містичний день: тернополяни зможуть побачити повне сонячне затемнення на сайті NASA

Понеділок, 08 квітня 2024, 08:39

Містичний день: тернополяни зможуть побачити повне сонячне затемнення на сайті NASA
Сьогодні, 8 квітня з 18.42 та до 23.52 відбудеться повне сонячне затемнення.

Але в Україні, як і в усій Європі, явище побачити вживу не вдасться.

Повну фазу затемнення зможуть спостерігати лише мешканці вузької смуги у Північній та Центральній Америці. Через це в ЗМІ явище назвали Великим американським затемненням. Пік затемнення припаде на 20:18 за Києвом.

Є думка, що сонячне затемнення, а тим більше повне, може викликати й "затемнення" та помутніння розуму у людей і збої в роботі техніки і різних систем. Навіть може бути негативний вплив на світову політику та економіку, що спричиняє фінансові колапси та загострення конфліктів.

Українці зможуть побачити трансляцію затемнення  на сайті NASA.

Нагадаємо, велике сонячне затемнення можна буде спостерігати у понеділок, 8 квітня 2024 року.

Воно розпочнеться о 18:42 за київським часом і закінчиться о 23:52.

Пік затемнення розпочнеться о 20:18.

Що не можна робити у день сонячного затемнення:

конфліктувати, з'ясовувати стосунки;

ухвалювати важливі рішення, підписувати договори;

проводити хірургічні операції, за виключенням термінових;

проводити ризиковані фінансові операції;

наражати себе на значні фізичні та емоційні навантаження;

проводити всілякі магічні ритуали.

Що варто робити під час сонячного затемнення:

відпочивати, проводити час із близькими;

гуляти на свіжому повітрі, проводити час на природі;

медитувати, думати про позитивні зміни у житті;

відвідувати храм та молитися.

 

У Шумську відновив роботу народний аматорський театр (фото)

Понеділок, 08 квітня 2024, 08:38

У Шумську відновив роботу народний аматорський театр (фото)
У новоствореному "Центрі культури та дозвілля" відновив свою роботу шумський народний аматорський театр, режисером якого є Ігор Захожий.

Про це повідомив у Facebook міський голова Вадим Боярський.

Днями у Шумську відбулася премʼєра благодійної вистави на підтримку ЗСУ, яка розповідає про один день з життя сучасної української сімʼї.

"Не можна в кількох словах передати емоції глядачів. Це біль і радість, сльози і сміх. Театр планує відвідати старостинські округи громади. Вся країна бореться з окупантом, всі наші зусилля, вміння та таланти мусять слугувати для підтримки одне одного та наших військових", – написав мер.

Читайте також: Центр ментального здоров’я запрацював у Тернополі (фото)

435662545_25098643019784427_8472940748278810643_n.jpg

 

У Тернопільському районі знешкодили дві застарілі авіабомби

П'ятниця, 05 квітня 2024, 08:34

У Тернопільському районі знешкодили дві застарілі авіабомби
На Тернопільщині продовжують знаходити та знищувати боєприпаси часів Другої світової війни.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, 4 квітня в полі поблизу с. Бенева Тернопільського району, під час технічного обстеження території, піротехніки служби виявили, вилучили та знешкодили 2 осколкові авіабомби вагою 2,5 кг.

"Аби не трапилось лиха, у випадку виявлення підозрілих, або вибухонебезпечних предметів, пам’ятайте головні правила мінної безпеки: "Не підходь! Не чіпай! Телефонуй 101!", – закликали рятувальники.

 

Чоловіка, причетного до двох крадіжок у Збаражі, розшукують правоохоронці

Четвер, 04 квітня 2024, 13:39


Крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану інкримінують слідчі жителю одного із сіл Тернопільського району. Чоловік впродовж дня обікрав магазин та автомобіль.

Обидва злочини трапилися 1 квітня впродовж години. Потерпілі звернулися за допомогою до поліції.

Зникнення набору ключів з салону автомобіля виявив господар транспортного засобу. Чоловік каже, що залишив автівку без нагляду на кілька хвилин. Двері не замикав і як наслідок - до неї заліз невідомий та забрав інструменти. Суму збитків потерпілий оцінив у дві тисячі гривень.

Про крадіжку двох сокир, по 700 гривень кожна, із магазину в Збаражі заявили адміністратори. У ході моніторингу камер відеоспостереження вони помітили, що о 16:45 невідомий чоловік, переконавшись, що за ним ніхто не стежить, заховав під верхній одяг будівельні інструменти та вийшов з торгового закладу.

Проведеними оперативними заходами працівники поліції встановили особу підозрюваного. Наразі правоохоронці з'ясовують його місцеперебування. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«З вашої картки намагаються викрасти гроші»: шахраї ошукали жительку Скалатської громади на майже 39 тисяч гривень

Четвер, 04 квітня 2024, 13:34


Поліцейські вкотре застерігають: у жодному разі не довіряйте телефонним незнайомцям, які представляються працівниками банку, та не виконуйте їхніх вказівок.

До співробітників відділення поліції №5 (м. Підволочиськ) надійшло повідомлення від жительки Скалатської громади про те, що невідома особа під приводом проведення банківських операцій незаконно заволоділа її грошима. Загальна сума – майже 39 тисяч гривень.

Зі слів потерпілої, їй зателефонували начебто із банку та повідомили, що з її картки намагаються викрасти гроші. Співрозмовник запропонував їй передзвонити на гарячу лінію банку і уточнити інформацію. Жінка зателефонувала, але зв’язатися з оператором їй не вдалося. Через декілька секунд їй знову подзвонили нібито із банку. Підтвердили, що з її картки намагаються викрасти гроші. Відтак запропонували їй перекинути кошти зі своєї картки на резервний рахунок, який їй продиктував псевдобанківський працівник. Потерпіла так і зробила. У результаті таких операцій, залишилася без грошей.

За цим фактом поліцейські розпочали кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Тривають заходи для розкриття злочину.

Правоохоронці радять краянам проявляти пильність та у жодному випадку не перераховувати гроші на невідомі рахунки. Будь-які питання з банківськими картками вирішуйте у відділенні банку, а не в телефонному режимі з невідомими особами.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Пропонуючи легкий заробіток в інтернеті, шахраї виманюють гроші у громадян

Четвер, 04 квітня 2024, 13:32


У аферу з онлайн-заробітками потрапила 20-річна жителька м. Зборів. Вона розповіла, що протягом кількох місяців спілкувалась з чоловіком, який обіцяв їй шалені прибутки.

У ході розмови аферист запевнив, що як тільки вона йому перерахує гроші, він їх вкладе у бізнес і жінка почне заробляти. Потерпіла тривалий час пересилала гроші невідомому. Згодом чоловік почав ігнорувати її повідомлення й вона зрозуміла, що потрапила в аферу. Загальна сума збитків становить 5 тисяч гривень. Заявниця звернулась за допомогою до Зборівського відділення поліції.

За даним фактом працівники поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу. Співробітники поліції встановлюють особу зловмисника та закликають громадян бути обережними з людьми, яких вони в реальному житті не знають.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині судитимуть підприємця за привласнення бюджетних коштів, виділених на ремонт навчального закладу

Четвер, 04 квітня 2024, 13:28


Слідчі Головного управління Національної поліції в Тернопільській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом підроблення офіційних документів та привласнення бюджетних коштів, призначених для ремонту котельні однієї із шкіл у Мельнице-Подільській громаді.

На лаві підсудних опинився приватний підприємець. На підставі зібраних доказів слідство встановило, що фігурант, виконуючи підрядні роботи на об’єкті, привласнив бюджетні кошти.

Як з’ясувалося, між органом місцевого самоврядування та приватним підприємцем був укладений договір щодо проведення ремонту котельні навчального закладу. Підрядник значно завищив вартість будівельних матеріалів, закупленої опалювальної техніки та виконаних ремонтних робіт. Неправдиві відомості вніс у офіційну документацію.

Слідчі поліції під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури викрили та задокументували протиправні дії підрядника. Йому було висунуто підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) та ч. 1 та 366 (складання та видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа) Кримінального кодексу України.

Обвинувальний акт слідчі скерували до суду.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські оперативники вилучили 36 одиниць вогнепальної зброї та понад 30 кілограмів вибухівки за перший квартал цього року

Четвер, 04 квітня 2024, 13:23


Вилучення нелегальної зброї в громадян - одне з пріоритетних завдань працівників правоохоронних відомств. Від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, зросла кількість зброї військового зразка, боєприпасів та вибухонебезпечних речовин, завезених із зони проведення бойових дій.

Оперативники Тернополя та області вилучили 36 одиниць вогнепальної зброї, а це, порівнюючи з аналогічним періодом 2023 року, майже на 50% більше. Серед вилученого - автомати, кулемет, нарізні пістолети, карабіни, обрізи та зброя, перероблена кустарними методами на вогнепальну.

За три місяці оперативники виявили та вилучили 47 гранат, 3 гранатомети, міни й снаряди. У ході проведених оперативних заходів у жителів Тернопільщини працівники кримінальної поліції за перший квартал минулого року вилучили майже 5 кілограмів вибухонебезпечних речовин та 2433 набоїв різного калібру, то за січень-березень 2024-го - понад 30 кілограмів вибухівки та 10348 патронів.

Попри чисельні попередження працівників поліції про кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами, до яких відноситься й мисливський порох, окремі громадяни легковажно ставляться до цих застережень. А отже, ризикують не лише здоров‘ям та життям своїх рідних, що можуть постраждати в результаті нещасного випадку, а й власною долею.

Правоохоронці нагадують: лише добровільна здача зброї, боєприпасів чи вибухових речовин звільняє людину від кримінальної відповідальності. В іншому випадку громадяни ризикують отримати кримінальну відповідальність, яка передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 3 до 7 років.

 

Купівля транспортного засобу на передову закінчилась аферою

Четвер, 04 квітня 2024, 13:22


За допомогою до співробітників Чорткiвського районного відділу поліції звернувся житель Тернопільської області із заявою про вчинення щодо нього шахрайських дій.

Як стало відомо, чоловік на платформі «OLX» знайшов оголошення щодо продажу автомобіля з-за кордону. Почав спілкуватись із продавцем і повідомив йому, що автівка потрібна для роботи у зоні ведення бойових дій. Умови, які запропонував співрозмовник, підійшли покупцеві і він погодився переслати гроші невідомому.

Заявник перерахував шахраю кількома платежами 96213,50 гривень. Після цього продавець перестав виходити на зв’язок. Житель Чорткова запідозрив, що став жертвою афериста і написав заяву до поліції.

За даним фактом дізнавачі відкрили кримінальне провадження відповідно до ч.1 ст. 190 Кримінального Кодексу України. Поліцейські вживають заходів, аби встановити осіб, причетних до злочину.

Працівники поліції та адміністратори платформи «OLX» радять, як розпізнати шахрая й уникнути втрати грошей на «передоплаті» :

1.    Для початку, стався з обережністю до оголошень із занадто низькими цінами. Подивися подібні пропозиції в декількох продавців. Якщо вартість обраного товару безпричинно низька — краще не ризикувати й пошукати варіанти з більш реалістичною ціною.

2.    Продавець ставить ультиматум або робить передоплату обов’язковою умовою угоди? Знову ні!

3.    Обирай ті оголошення, де товар продається з OLX Доставка. Вона гарантує, що тобі не доведеться розкривати свої платіжні дані третім особам, а оплата продавцю прийде, тільки коли ти перевіриш та забереш товар із Нової пошти.

 

У березні контролери виявили 255 порушень, які здійснили пасажири у громадському транспорті Тернополя

Четвер, 04 квітня 2024, 13:17

Контролери КП «Тернопільелектротранс» спільно з інспекторами муніципальної інспекції продовжують здійснювати посилений контроль за оплатою пасажирами проїзду в громадському транспорті Тернополя, зокрема, в частині відповідальності за безквитковий проїзд.

Так, впродовж лютого контролери здійснили 4242 щоденних перевірки у пасажирському громадському транспорті, з яких понад 2000 – в автобусах комунальної та приватної власності.

За цей період виявлено 255 порушення, які здійснили пасажири у міському громадському транспорті.

З громадянами, котрі намагалися сплатити за проїзд готівкою, було проведено роз’яснювальну роботу щодо оплати проїзду банківськими картками, неперсоніфікованими електронними проїзними квитками або «Соціальною картою тернополянина».

Під час перевірки виявлено також пасажирів, котрі оплачували проїзд не власними персоніфікованими електронними квитками, то ж такі картки вилучені. Загалом контролери оштрафували 144 пасажирів.

Звертаємо увагу, що контроль оплати проїзду пасажирами у громадському транспорті Тернополя здійснюватиметься й надалі.

Контрольною службою постійно змінюється локація та місця проведення перевірок, що дозволяє охопити при перевірках усі маршрути громадського транспорту.

 

100 тисяч на навчання можуть отримати студенти на Тернопільщині

Середа, 03 квітня 2024, 11:46

100 тисяч на навчання можуть отримати студенти на Тернопільщині
Грант для студентів та абітурієнтів Тернопільського району (соціальна програма Scholarship).

"В цей тяжкий і нелегкий час для всіх українців, в умовах військового стану, багато сімей вже постраждало від рук ворога. В зв'язку з цим ми хочемо потурбуватися про наступне покоління нашої держави і надати можливість юним українцям отримати безкоштовне навчання. Давайте об’єднаймося! Нехай кожен зробить свій вклад для побудови гідного майбутнього України. Запрошуємо студентів та абітурієнтів Тернопільського району взяти участь у соціальній програмі Scholarship. Адже майбутнє нашої країни не тільки в руках наших відважних військових, а й у ваших", - йдеться у дописі куратора благодійних проектів Лілії Ярмоленко https://scholarship.events/.

Головний приз - гранти (стипендія) на сплату року навчання в українському ВНЗ.

Наразі відкрито 6 номінацій:

25 000 грн. - https://art-trade.com.ua/ua/scholarship/ (запитання та роботи надсилати на пошту:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )

30 000 грн. - https://dobroyou.com/ua/scholarship (запитання та роботи надсилати на пошту:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )

30 000 грн. - https://kes.com.ua/ua/scholarship/ (запитання та роботи надсилати на пошту:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )

30 000 грн. - https://belsta.ua/scholarship/ (запитання та роботи надсилати на пошту:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )

100 000 грн. - https://seoquick.com.ua/ua/scholarship-ua/ (запитання та роботи надсилати на пошту:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )

100 000 грн. - https://trading.biz/ua/scholarship (запитання та роботи надсилати на пошту:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )

Участь повністю безкоштовна. Компанія оплачує навчання в усіх закладах, як приватних, так і державних.

 

У Ланівцях проводять реконструкцію лікарні (фото)

Середа, 03 квітня 2024, 11:43

У Ланівцях проводять реконструкцію лікарні (фото)
У Лановецькій громаді триває реконструкція міської лікарні.

У КНП «Лановецька міська лікарня» тривають роботи ІІ етапу проєкту з реконструкції міської лікарні, що передбачає капітальний ремонт приміщень приймального відділення з встановленням ліфта для транспортування пацієнтів.

На даний час проходять зовнішні будівельні роботи та будівництво ліфтової шахти.

Також проводять поточний ремонт системи водовідведення головного корпусу.

Роботи проводяться з метою забезпечення довгострокової та ефективної роботи міської лікарні.

 

 

У Чорткові переобрали директора центру первинної медико-санітарної допомоги

Середа, 03 квітня 2024, 11:34

У Чорткові переобрали директора центру первинної медико-санітарної допомоги
Новим директором Чортківського центру первинної медико-санітарної допомоги стала Тетяна Овсинська.

З нею підписали контракт терміном на 1 рік. Про це повідомили у міській раді.

Раніше жінка працювала заступницею директора Чортківської центральної міської лікарні. До цього чортківську "первинку" впродовж багатьох років очолював Ярослав Ратушняк.

"Мені було комфортно із вами працювати. Результатом співпраці задоволений, але наступає момент, коли ми повинні рухатись ще швидше та вибудовувати нову стратегію. Ви робили свою роботу якнайкраще, особливо у такий важкий час реформ", – сказав мер Чорткова Володимир Шматько.

Він додав, що Ярослав Ратушняк залишиться у медичній сфері та працюватиме у Чортківській центральній міській лікарні.

434638321_826321636208144_9155635969990241359_n.jpg

419491233_826321736208134_7081859686899289453_n.jpg

420545736_826321632874811_5577204050704842830_n.jpg

 

У Тернополі житель Кривого Рогу торгував зброєю (фото)

Середа, 03 квітня 2024, 11:34

У Тернополі житель Кривого Рогу торгував зброєю (фото)
Про продавця зброї на Тернопільщині розповів начальник ГУ НП у Тернопільській області Сергій Зюбаненко.

"Днями оперативники карного розшуку Тернопільського районного управління поліції задокументували факт продажу двох бойових пістолетів «ТТ» жителем Кривого Рогу. Під час санкціонованого обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили ще один «ТТ», а також пістолети «Вальтер» та «Наган» і кілька десятків набоїв до зброї різного калібру.Тернопільські слідчі оголосили підозру «зброяреві» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України – незаконне поводження зі зброєю. Наразі поліцейські встановлюють звідки у чоловіка вдома було стільки зброї", - відзначив Зюбаненко.

 

 

 

Один збив, а інший водій переїхав: поліція шукає свідків смертельної ДТП біля Тернополя

Середа, 03 квітня 2024, 11:26

Один збив, а інший водій переїхав: поліція шукає свідків смертельної ДТП біля Тернополя
Очевидців ДТП, яка трапилася у ніч з 30 на 31 березня між Тернополем та селом Смиківці, просять відгукнутися.

Як повідомили у Нацполіції краю, смертельна аварія сталася між 00:00 та 00:20.

Водій автомобіля Hyundai Sonata збив хлопця 2000 року народження, який переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Після цього потерпілого відкинуло і його переїхало авто "Opel Zafira", яке рухалося позаду. Від отриманих травм чоловік загинув на місці пригоди.

Інформацію про ДТП можна повідомити за номером (050)102 02 59 або на лінію "102".

"Встановити причини дорожньо-транспортної пригоди та притягнути винних до відповідальності – завдання слідчих відділу розслідування злочинів у сфері транспорту. Анонімність гарантується", – зазначили у поліції.

 

Прослужив у храмі 27 років: помер священник з Теребовлянщини Олег Маліброда

Середа, 03 квітня 2024, 11:24

Прослужив у храмі 27 років: помер священник з Теребовлянщини Олег Маліброда
На 69-у році життя відійшов у вічність священник з Теребовлянщини Олег Маліброда.

Чин похорону відбувся 1 квітня. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ.

Отець 27 років здійснював служіння у парафіяльному храмі св. Івана Богослова в селі Ілавче.

Священник народився 5 січня 1955 року у с. Затурин на Підгаєччині. 15 лютого 1981 року був висвячений на священника. Душпастирював на Гусятинщині та інших селах Тернопільщини. 29 серпня 1996 року був прийнятий у лоно Тернопільської єпархїі УГКЦ кир Михаїлом Сабригою та призначений парохом с. Ілавче.

"Добрий, чуйний, з великою любов'ю у серці священник. Так ми вас запам’ятаємо. Дякуємо, отче за Ваше невтомне служіння і за сміливість бути з людьми у найскладніших моментах їхнього життя. Віримо, що навіть відійшовши від життя земного, отець Олег продовжуватиме охороняти молитвою кожного з нас", – зазначили у місцевій Фейсбук-спільноті.

Читайте також: Митрополит Василій Семенюк у Зарваниці висвятив нового священника (фото)

mal.jpg

mal2.jpg

434465225_414934744454237_6642333764124078659_n.jpg

 

В Україні працює мобільний застосунок для жінок, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, або перебувають у групі ризику

Вівторок, 02 квітня 2024, 10:13

В Україні запрацював мобільний застосунок для жінок, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, або перебувають у групі ризику. Його презентувало Представництво UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Додаток створено у співпраці з Міністерством внутрішніх справ України та Національною поліцією за підтримки уряду Великої Британії.

Застосунок спрямований на полегшення отримання допомоги тією категорією жінок, які не мають можливості подзвонити у поліцію через фізичні особливості (наприклад, особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, відсутність коштів на рахунку тощо.

Мобільний застосунок надає можливість викликати поліцію через кнопку «SOS», без дзвінка на 102. У такому випадку спілкування телефоном з оператором можна уникнути, адже поліція приїде знаючи про специфіку випадку (домашнє насильство) за геолокацією або вказаною при реєстрації адресою.

Зовнішній інтерфейс замасковано під звичайний мобільний застосунок у телефоні жінки. Кнопка виклику поліції, корисна інформація та контакти інших служб допомоги у випадках домашнього або гендерно зумовленого насильства, доступні тільки у прихованому інтерфейсі, доступ до якого має лише власниця телефону.

Застосунок функціонує і доступний для завантаження як у Play Market, так і в App Store.

 

На Хмельниччині знешкодили ворожу ракету, яка не здетонувала

Вівторок, 02 квітня 2024, 08:55

На Хмельниччині знешкодили ворожу ракету, яка не здетонувала (відео)
Вибухотехніки знешкодили бойову частину ракети "Іскандер М", яка містить майже пів тонни вибухової речовини.

Ворожий снаряд збила ППО у Шепетівському районі під час чергової атаки рф, повідомляє поліція Хмельницької області.

Ракета не здетонувала і впала неподалік одного із сіл Полонської тергромади, що становило значну небезпеку для місцевих мешканців. Там вибухівку і знешкодили.

З початку повномасштабного вторгнення фахівці вибухотехнічної служби ГУНП в Хмельницькій області здійснили вже понад 250 виїздів з метою знешкодження залишків ракет та безпілотників, якими ворог атакує область.

 

У Тернопільському районі на території колишнього колгоспу загинув неповнолітній (фото)

Вівторок, 02 квітня 2024, 08:54

У Тернопільському районі на території колишнього колгоспу загинув неповнолітній (фото)
Нещасний випадок стався 1 квітня близько 18:00 в одному із сіл Підволочиської громади.

Як повідомили у поліції, про бездиханне тіло неповнолітнього на лінію "102" повідомили медики бригади екстреної медичної допомоги. Їх на місце події викликали товариші загиблого.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що житель одного із сіл Підволочиської територіальної громади 2007 року народження разом з двома неповнолітніми друзями пішли на територію колишнього колгоспу. Хлопці перебували біля закинутої та майже зруйнованої будівлі.

"За їхніми словами, сімнадцятирічний товариш палкою намагався розхитати брилу з кількох цеглин. У результаті цього обвалилася мурована частина арки даху і придавила юнака. Він від отриманих травм загинув", – зазначили у ГУ НП.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до статті 115 Кримінального кодексу з поміткою "нещасний випадок".

434073354_733299472325027_5792985829215711417_n.jpg

 

Археологи знайшли чергові артефакти під час обстеження трипільських поселень на Тернопільщині

Вівторок, 02 квітня 2024, 08:54

Археологи знайшли чергові артефакти під час обстеження трипільських поселень на Тернопільщині 
Весняна пора сприяє виявленню і фіксації нових археологічних пам’яток.

Цими днями археолог Михайло Сохацький спільно з працівниками Борщівського обласного краєзнавчого музею продовжили планові обстеження трипільських поселень поблизу сіл Залісся та Ланівці.

"На поверхні розораних пам’яток дослідники виявили фрагменти кераміки, кремֽ’яні знаряддя праці та глиняні фігурки", – повідомили на Фейсбук-сторінці музею.

Ці артефакти доповнять археологічну фондову колекцію установи.

Фото: Борщівський обласний краєзнавчий музей

434406198_737052215226551_3388020999678066522_n.jpg

434453043_737052285226544_7087019881014250406_n.jpg

 

Загрожує довічне: працювала у дитсадку і коригувала ракетні удари по Харкову (фото)

Понеділок, 01 квітня 2024, 13:44

Загрожує довічне: працювала у дитсадку і коригувала ракетні удари по Харкову (фото)
СБУ затримала зрадницю, яка працювала у дитсадку і коригувала ракетні удари по Харкову.

Кіберфахівці Служби безпеки затримали ще одну агентку російської розвідки, яка коригувала ракетно-дронові удари по Харкову.

Зловмисницею виявилась працівниця місцевого дитячого садка. У вільний від роботи час вона допомагала рашистам поцілити у пункти базування Сил оборони в обласному центрі.

Для наведення ворожого вогню фігурантка отримувала від окупантів геолокації потенційних цілей, а потім проводила там дорозвідку.

"Перебуваючи поблизу об’єкта, вона приховано спостерігала за ним, щоб встановити там орієнтовну кількість особового складу та військової техніки. Потім отримані відомості агентка месенджером передавала своєму російському куратору у вигляді текстових повідомлень із позначенням координат на Google-картах. На підставі агентурного «звіту» окупанти готували повітряні атаки на місто із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed. Завдяки оперативному реагуванню СБУ ворожу поплічницю було викрито ще на початковому етапі її розвідувальної активності, а потім поетапно задокументовано. Також у цей час було проведено комплексні заходи для убезпечення пунктів базування оборонців Харкова",відзначили в СБУ.

У подальшому співробітники СБУ затримали зловмисницю у власному помешканні.

За даними слідства, жінка була дистанційно завербована російською розвідкою восени 2023 року. У поле зору окупантів вона потрапила через свого знайомого з міста Куп’янськ, який під час захоплення райцентру втік до рф та приєднався до ворожих військ.

Під час обшуків в оселі затриманої вилучено мобільний телефон, який вона використовувала для комунікації з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Харківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

 

 

 

П'ять найбільших сіл біля Тернополя залишаться 2 квітня без електропостачання

Понеділок, 01 квітня 2024, 13:43

П'ять найбільших сіл біля Тернополя залишаться 2 квітня без електропостачання
У ВАТ "Тернопільобленерго" повідомили, що завтра, 2 квітня, у 5-ти селах неподалік Тернополя змушені обмежити електрпостачання.

"2 квітня з 10 до 16 години буде припинена подача електроенергії у селі Байківці на вулицях або в окремих будинках вулиць: Львівська, Шумська. У с. Шляхтинці (з 10-16 год.) Галицька, Липова; с. Романівка (з 10-16 год.); с. Гаї-Шевченківські (з 10-16 год.) Затишна, Наливайка; с. Гаї-Гречинські (з 10 – 16 год.) вул.: Івана Франка, Березова, Вишнева, Гайова, Галицька, Глибока, Джерельна, Долинна, Зелена, Зелена-Бічна, Крушельницької, Лесі Українки, Липова, Медова, Молодіжна, Польова, Садова, Сонячна, Тараса Шевченка, Тернопільська", - відзначили енергетики.

 

У Тернополі чиновники з мітлами вийшли прибирати вулиці (фото)

Понеділок, 01 квітня 2024, 13:42

У Тернополі чиновники з мітлами вийшли прибирати вулиці (фото)
У Тернополі працівники Тернопільського міського центру фізичного здоров'я населення взялися за роботу в рамках двомісячника благоустрою.

Чиновники озброїлися мітлами, граблями та ломатами і пішли прибирати вулиці міста.

Працівники вийшли на прибирання майданчиків, які перебувають на балансі установи: вул. Гузара, 1, скейт-парк "Орнава", скейт-парк "Циганка", спортивний майданчик по вул. П. Орлика.

"Протягом дня вони загрібали торішнє листя та старі гілки, а також збирали сміття. Метою толоки є намір зробити наші спортивні майданчики чистими, безпечними та привабливими для всіх мешканців нашого міста", - відзначили в установі.

 

 

 

 

Крім того, у ТМР нагадали, що працівники підприємств, які обслуговують житловий фонд міста, комунальні підприємства, ОСББ та управителі будинків здійснюють роботи з очищення прибудинкових територій, ліквідації написів «графіті» на фасадах будинків, ремонту дитячих майданчиків, встановлення нових пісочниць, також проводяться роботи з очищення зелених зон, вулиць, висаджування зелених й квітучих насадження тощо.

На зображенні може бути: кісткове плодове дерево

 

У Кременці вантажівка зіштовхнулася з мотоциклом: 40-річного чоловіка забрали в лікарню

Понеділок, 01 квітня 2024, 13:41

У Кременці вантажівка зіштовхнулася з мотоциклом: 40-річного чоловіка забрали в лікарню
У Кременці, що на Тернопільщині, вантажівка "Вольво" зіштовхнулася з мотоциклом.

"Аварія з потерпілими трапилася в Кременці близько 11:13. Водій мотоцикла "Viper", виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив транспорт та допустив зіткнення з автомобілем "Volvo". У результаті удару сорокарічного мотоцикліста госпіталізували в анестезіологічне відділення", - повідомили у поліції.

У всіх учасників автопригод взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки.

 

На 5 днів оголосили жалобу: у Коропці хоронять військового Нацгвардії (фото)

Понеділок, 01 квітня 2024, 13:40

На 5 днів оголосили жалобу: у Коропці хоронять військового Нацгвардії (фото)
Сьогодні, 1 квітня, у селищі Коропець, що на Тернопільщині ховають 54-річного військового Національної гвардії України Михайла Мочкодана.

Через смерть захисника, у Коропецькій громаді на 5 днів, з 31 березня по 4 квітня оголосили дні жалоби.

Військовий Михайло Мочкодан стояв на захисті держави, та захворів, 30 березня 2024 року помер у лікарні внаслідок хвороби.

Похорон захисника відбувається сьогодні, 1 квітня у селищі Коропець.

Два тижні тому військовий відсвяткував своє 54-річчя.

Вічна пам'ять захиснику Михайлу Мочкодану.

Співчуття рідним та близьким .

 

На зображенні може бути: 1 особа

 

Тернопільська "Нива" підписала контракт з вихованцем донецького "Шахтаря"

Понеділок, 01 квітня 2024, 13:39

Тернопільська "Нива" підписала контракт з вихованцем донецького "Шахтаря"
"Нива" уклала контракт з півзахисником Артемом Векленком.

Про це повідомили у пресслужбі тернопільського ФК.

Футболіст – вихованець донецького "Шахтаря". У школу гірників він потрапив у 13-річному віці, де пройшов весь шлях до команди U19.

Також Артем Векленко виступав у Юнацькій Лізі Чемпіонів, окрім того, викликався у Юнацьку Збірну України U19.

У "Ниві" новачок гратиме під 19 номером.

 

Пішла з життя тернопільський хореограф Галина Яровенко

Понеділок, 01 квітня 2024, 13:38

Пішла з життя тернопільський хореограф Галина Яровенко
На 64 році життя перестало битися серце талановитого хореографа Галини Яровенко.

Сумну звістку повідомили на Фейсбук-сторінці Тернопільського ВПУ технологій та дизайну.

Більше як 30 років жінка була наставником молоді. Під її керівництвом фольклорний ансамбль народного танцю "Візерунки" здобув звання народного.

"Вона залишила по собі добрі спогади і як голова профспілкової організації училища. У нашій пам'яті Галина Василівна назавжди залишиться добрим другом, доброзичливою колегою, надійним порадником, професіоналом своєї справи.

Глибоко сумуємо з приводу непоправної втрати та висловлюємо щирі співчуття родині померлої. Вічна світла пам'ять нашій колезі і другу", – зазначили на сторінці училища.

Попрощаються з Галиною Яровенко сьогодні.

 

Закордонні паспорти відтепер видаватимуть у громаді на Кременеччині

П'ятниця, 29 березня 2024, 12:12

Закордонні паспорти відтепер видаватимуть у громаді на Кременеччині
У громаді на Кременеччині відбулися оновлення у ЦНАПі.

Мова йде про Центр надання адміністративних послуг Почаївської міської ради. В установі з’явилося обладнання для оформлення та видачі паспортів.

Комплекс біометричного обладнання для оформлення та видачі паспорта громадянина України (у формі ID-картки) та паспорта громадянина України для виїзду за кордон передали у Дія.Центр представники Тернопільської ОВА та проєкту ПРООН/SIDA «Посилене партнерство для сталого відновлення»

«Після підключення обладнання до каналу конфіденційного зв’язку понад 18 тисяч мешканців громади матимуть можливість отримати паспортні послуги в приміщенні центру надання адміністративних послуг», - зазначили у Почаївській міськраді.

 

434148509_738294271811922_5943548282257106429_n.jpg

434034502_738294141811935_617088482572029029_n.jpg

 

Біля замку, який найгірше зберігся на Тернопільщині, відбудеться толока

П'ятниця, 29 березня 2024, 12:11

на фото руїни Залозецького замкуна фото руїни Залозецького замку
Організовують толоку біля найгірше збереженого замку на Тернопільщині.

У Залозецькій громаді запрошують усіх активних жителів на толоку. Захід розпочнеться 2 квітня о 09:00 годині біля місцевого замку.

Нагадаємо, Залозецький замок – пам'ятка архітектури національного значення та один з найгірше збережених замків Тернопільщини

«Як ми й обіцяли, організовуємо толоку-прибирання. Беріть рукавички та гарний настрій, щоб разом з нами рятувати спадщину!», - наголосили організатори.

 

432942376_916864670439025_126154794383564391_n.jpg

 

На Чортківщині призначили нового начальника податкової (фото)

П'ятниця, 29 березня 2024, 12:09

На Чортківщині призначили нового начальника податкової (фото)
У Чортківському районі призначили нового керівника місцевої податкової.

Про це повідомили у Чортківській мерії.

"Відбулася зустріч міського голови Чорткова Володимира Шматька та новопризначеного начальника Чортківської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ігоря Билиці. Під час заходу обговорили питання наповнення місцевого бюджету громади, зокрема і щодо пошуку додаткових джерел надходжень, необхідності отримання доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, проблемні питання щодо сплати земельного податку, орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки", - розповіли у мерії.

До Чортківщини, Ігор Билиця очолював податкову на Теребовлянщині.

 

У Тернополі чоловік був незадоволений припаркованими у дворі авто та пошкодив машини (фото, відео)

П'ятниця, 29 березня 2024, 12:08

фото ілюстративнефото ілюстративне
У Тернополі місцевий житель був незадовлений, коли у дворі припаркували багато авто, тому чоловік не знайшов іншого виходу, як пошкодити машини.

Тернополянином зацікавилися правоохоронці.

"Йде мова про правопорушника, якого поліцейські підозрюють в умисному пошкодженні чужих автомобілів. Він обливав машини невідомою речовиною, яка знищувала лакофарбове покриття. За словами фігуранта, йому не подобалося, що автівки були неналежним чином припарковані в дворі спального району в Тернополі. Такими діями чоловік спричинив чималі матеріальні збитки потерпілим, а собі нажив проблеми із Законом. Закликаю громадян, не чинити самосуд у ситуаціях, які вас обурюють чи викликають певні побутові незручності. У будь-якому випадку необхідно діяти виключно у правовому полі та звертатися до відповідних служб для вирішення проблеми", - відзначив Сергій Зюбаненко, начальник ГУ НП у Тернопільській області.

 

 

 

 

Тіло полеглого воїна Романа Янчука зустрінуть у Кременці

П'ятниця, 29 березня 2024, 12:08

Тіло полеглого воїна Романа Янчука зустрінуть у Кременці
Сьогодні, 29 березня, у Кременці зустрінуть тіло полеглого Героя Романа Янчука.

«Наша громада втратила військовослужбовця, який помер у лікарні, жителя міста Кременець, старшого лейтенанта Янчука Романа Петровича, офіцера обліку мобілізаційної роботи другого відділу Кременецького РТЦК та СП», - повідомили у громаді.

Тіло воїна зустрінуть о 14:00 годині біля «Трьох Валетів». Траурний кортеж зупиниться поблизу Майдану Волі, де прочитається Євангеліє, а після цього вирушить до родинного дому, де проживав Роман. Одразу після цього розпочнеться панахида (вул. Київська, буд 46).

Похорон розпочнеться у суботу, 30 березня, о 13:00 годині (літія в домі воїна), о 14:00 годині – у соборі Преображення Господнього. Близько 15:00 години відбудеться прощання на Майдані Волі.

Поховають Романа Янчука на кладовищі в селі Великі Млинівці.

У міській раді просять гідно зустріти та вшанувати військовослужбовця, який віддав своє життя за волю та незалежність України.

 

434186997_3227593064043544_8568596233716761583_n.jpg

 

Тернопільські прокурори оголосили підозру колаборантці, яка працювала на окупантів

П'ятниця, 29 березня 2024, 12:07

Тернопільські прокурори оголосили підозру колаборантці, яка працювала на окупантів
За процесуального керівництва тернопільської прокуратури мешканці Запорізької області повідомлено про підозру в колабораційній діяльності.

За даними слідства, жінка, підтримуючи воєнну агресію рф, прийняла пропозицію представників окупаційної адміністрації та добровільно зайняла посаду "начальника отдела по активной поддержке безработых"  у так званому центрі зайнятості.

"Колаборантка реалізовувала єдину державну політику рф у сфері зайнятості населення, встановлюючи для цього постійні ділові контакти з окупаційними органами влади, роботодавцями та громадянами на тимчасово окупованій території, забезпечувала виконання інших обов’язків та незаконних вказівок окупаційної адміністрації", – повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Здійснюючи особистий прийом громадян, підозрювана надавала їм консультації щодо працевлаштування на тимчасово окупованій території Запорізької області, схиляла до підтримання окупаційної влади та сприяння у встановленні нового правового порядку, відповідно до законів держави-агресора, переконувала у необхідності здачі українських документів та отримання паспортів громадян рф.

Жінці повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111–1 КК України).

 

Сторінка 1 з 110

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер