images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Затримуються потяги, які курсують в Україну із Польщі

Середа, 05 липня 2023, 08:52

Затримуються потяги, які курсують в Україну із Польщі
Поїзди з Польщі – затримуються.

Як повідомили в "Укрзалізниці", це пов'язано з травмуванням людини на колії поблизу Перемишля.

Поліція проводила на місці події слідчі дії, що спричинило відставання від графіка потягів.

Майже на шість годин затримується поїзд 716/715 Перемишль – Київ, на 5:40 год потяги № 54/53 Перемишль – Київ та 36/35 Перемишль – Одеса, на 4:24 год № 32/31 Перемишль – Запоріжжя, на 3:41 № 37/38 Ужгород – Одеса та на 1:39 поїзд № 705/706 Київ – Перемишль.

При цьому інших 82 поїзди "Укрзалізниці" прямують по Україні чітко за розкладом.

"Перепрошуємо за незручності і наздоганяємо графік, наскільки це можливо. Пасажирів вказаних поїздів просимо сповістити наші поїзні бригади про подальші пересадки, щоб залізничники змогли запропонувати зручні опції продовження подорожі з урахуванням спізнення", – зазначили у компанії.

 

Віддав життя за вільну Україну: на Чортківщині попрощалися Віталієм Лавренюком

Середа, 05 липня 2023, 08:48

Віддав життя за вільну Україну: на Чортківщині попрощалися Віталієм Лавренюком
4 липня на Чортківщині провели в останню дорогу військового ЗСУ Віталія Лавренюка.

Останній бій за волю і незалежність України захисник зустрів 1 липня в районі Зеленого Поля на Донеччині.

Поховали військовослужбовця у його рідному селі – Стрілківцях.

"Рідні, друзі, однокласники, односельчани прийшли віддати останню шану воїну, який віддав життя за вільну Україну, за нас із вами. Герої не вмирають – вони вічно живуть у наших серцях!", – повідомили у Борщівській міськраді.

 

9 133 адміністративних постанови винесено інспекторами з паркування від початку року

Середа, 05 липня 2023, 08:43

На вулицях міста продовжують працювати інспектори з паркування управління муніципальної інспекції, які штрафують власників транспортних засобів, виносять постанови, розглядають справи щодо порушення правил паркування, а також здійснюють евакуацію транспортних засобів та переміщують їх на штрафмайданчик.

Так, від початку цього року інспекторами винесено 9 133 адміністративних постанови власникам транспортних засобів за порушення ст.122 КУпАП.

Зокрема, за шість місяців 2023 року інспекторами евакуйовано та переміщено на арештмайданчик 169 автомобілів, які суттєво перешкоджали проїзду інших транспортних засобів або проходу пішоходів.

Завдяки роботі інспекторів з паркування стало значно менше порушень водіями правил паркування та майже ліквідовано масовість порушень на центральних вулицях міста, а саме: вул. Миколи Пирогова-Шпитальна (біля КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги»), на бульв. Тараса Шевченка, перехресті вул. Степана Качали - Юліана Опільського - вул. Камінна, площа Героїв Євромайдану, вул. Торговиця (біля ТРЦ «Орнава»), вул. Івана Франка та вул. Старий Поділ.

Також працівники муніципальної інспекції звертають увагу та фіксують порушення паркування на зелених зонах та у дворах багатоквартирних будинків.

Про факти порушень водіями правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів тернополяни можуть повідомляти в управління муніципальної інспекції за номером +38 (073) 015 1481 (Viber) із фотофіксацією та зазначенням адреси для подальшого реагування інспекторів з паркування , відповідно до повноважень.

 

31 постраждалий, поранено двох немовлят і ще 7 дітей: росіяни обстріляли Первомайський

Вівторок, 04 липня 2023, 14:08

31 постраждалий, поранено двох немовлят і ще 7 дітей: росіяни обстріляли Первомайський
ВИБУХ У МІСТІ ПЕРВОМАЙСЬКИЙ, ФОТО З ТЕЛЕГРАМ ОЛЕГА СИНЄГУБОВА

У місті Первомайський Харківської області 4 липня пролунав вибух, після якого сталася пожежа, пошкоджені автомобілі та житлові будинки, постраждала 31 особа, з них 9 дітей.

Джерело: "Суспільне Харків", голова Харківської ОВА Олег СинєгубовДСНС і поліція Харківської області

Деталі: У місті Первомайський близько 13:35 у вівторок пролунав вибух.

Внаслідок вибуху у Первомайському сталася пожежа, пошкоджені автомобілі та житлові будинки, повідомляє кореспондент "Суспільного".

Синєгубов повідомив, що, за попередньою інформацією, обстріл було здійснено фугасним снарядом.

Обстріл міста Первомайський, снаряд влучив у парковку
Обстріл міста Первомайський, снаряд влучив у парковку
ФОТО ПОЛІЦІЇ

За даними ОВА, у місті пошкоджено скління 8 багатоповерхових будинків. Окрім того, горіло 4 автомобілі, а також 1 автомобіль пошкоджено (загоряння сталося на парковці).

Попередньо відомо про 31 постраждалу особу, з яких 9 дітей. Зокрема, серед них 10-місячне немовля та однорічна дитина.

За даними ДСНС, 31 людину було поранено на паркувальному майданчику поблизу житлової 9-поверхівки.

 

Комісії завадили опечатати звільнені корпуси Києво-Печерської лаври

Вівторок, 04 липня 2023, 14:05

Комісії Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", яка зранку 4 липня прибула, щоб перевірити та опечатати корпуси Нижньої лаври, не дали цього зробити віряни та ченці УПЦ МП.

Парафіяни УПЦ МП не пустили комісію до приміщень, заблокувавши входи та співаючи молитви, передає кореспондент Укрінформу.

Представники комісії викликали на місце правоохоронців і написали заяву про перешкоджання їхній роботі. Вони кажуть, що отримали всі юридичні документи від Міністерства культури та інформаційної політики, тож зараз вступають в права по об'єктам, що за законом належать заповіднику.

 

Комісію не пустили опечатати корпуси Лаври. Фото: Нікіта Галка / Суспільне

 

В.о. голови заповідника Максим Остапенко розповів, що адміністрацію монастиря попередили про передачу приміщень, там дали письмову згоду.

"Ми попередили монастир про п'ять корпусів. Вони добровільно погодились надати доступ до двох, але цю свою письмову обіцянку вони не виконали. Тому ми вимушені звернутись до правоохоронців, щоб держава змогла використовувати це майно за призначенням", – цитує в.о. гендиректора заповідника "Києво-Печерська Лавра" Максима Остапенко Суспільне.

 

Віряни УПЦ МП заблокували входи. Фото: Нікіта Галка / Суспільне

 

"Люди не визнають право держави на володіння будівлями, які 30 років тому передавались монастирю московського патріархату. Зараз всі об'єкти мають повністю повернути в користування держави і це буде виконано", – додав Остапенко.

Що відбувається довкола Лаври?

1 січня 2023 року сплив термін дії договору від 17 червня 2016 року, укладеного між Національним заповідником Києво-Печерська лавра та Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічий монастир) Української православної церкви про надання Успенського собору та Трапезної церкви в почасове безоплатне користування УПЦ.

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені були покинути монастир і всі будівлі.

Але представники УПЦ МП відмовилися це робити. 29 березня до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. У ньому вимагали визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

А намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду. 1 квітня Шевченківський суд Києва відправив Павла під цілодобовий домашній арешт на два місяці за підозрою у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

12 квітня на території Лаври нарешті розпочала свою роботу Комісія з приймання-передачі державного майна. 5 червня вона завершила свою роботу і заповідник направив чоловічому монастирю УПЦ МП вимогу про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення всіх культових будівель та іншого майна, що є державною власністю. Напередодні стало відомо, що церква у встановлений термін не підписала акти приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври.

13 червня Господарський суд Києва ухвалив рішення про відмову в задоволенні позову УПЦ МП до Національного заповідника Києво-Печерська лавра щодо проведення богослужінь у Києво-Печерській лаврі.

Марія Кабацій

 

На Одещині знайшли двох хлопців, які заблукали в катакомбах

Вівторок, 04 липня 2023, 11:01

В Одеській області розшукали двох хлопців 13-ти та 15-ти років, які напередодні ввечері заблукали в катакомбах.

Дітей знайшли цілими та неушкодженими, повідомляють в Державній службі з надзвичайних ситуацій.

3 липня близько 23.00 до рятувальників надійшло повідомлення, що в Одеському районі у катакомбах загубились двоє хлопців.

Протягом ночі правоохоронці, кінологи, рятувальники, активісти й небайдужі люді шукали зниклих дітей.

Фото: ДСНС

Підлітків виявили о пів на сьому годину ранку 4 липня. Дітей знайшли на відстані 300 метрів від входу.

У коментарі "УП. Життя" речниця ДСНС в Одеській області Марина Мартиненко розповіла, що обидва хлопці з села Нерубайське.

"Вони десь знайшли вхід в катакомби, який був абсолютно відкритим. Нікого не попередивши вони пішли туди гуляти й заблукали. На момент, коли їх знайшли, з ними було усе в порядку", – додала речниця.

Фото: ДСНС

Раніше ми повідомляли, що на Харківщині знайшли 2-річну дівчинку, яку шукали понад три доби.

 

Депутатам Львівської облради вручили повістки

Вівторок, 04 липня 2023, 10:42

Депутатам Львівської облради вручили повістки
ПОВІСТКА, ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО, УП

4 липня перед засіданням Львівської обласної ради депутатам вручили повістки.

Джерело: депутат Львівської облради Йосиф Ситник у FacebookСуспільне із посиланням на коментар начальниці пресслужби Львівського ТЦК та СП Марії Левко

Пряма мова Ситника: "Сесія Львівської обласної ради починається із зустрічі з представниками Личаківсько-Залізничного ОРТЦК та СП м. Львова. Депутатам вручили Повістки. Слава Україні!".

Деталі: Він не уточнив, скільки депутатів їх отримали.

Інформацію про вручення повісток депутатам перед засіданням підтвердила начальниця пресслужби Львівського ТЦК та СП Марія Левко. За її словами, повістки вручили в межах мобілізаційних заходів в Україні.

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО

 
 

Оперативники затримали жителя Тернополя за вчинення крадіжок

Вівторок, 04 липня 2023, 10:02


Зловмисника затримали відповідно до ст. 208 КПК після вчинення ним чергової крадіжки. Правоохоронці встановили причетність фігуранта до чотирьох фактів таємного викрадення чужого майна.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від жителя обласного центру про те, що невідома особа викрала у нього велосипед. Чоловік залишив двоколісник поблизу магазину, а через декілька хвилин виявив його відсутність. Збитки оцінив у 50 тисяч гривень.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники карного розшуку встановили особу зловмисника. Ним виявився 32-річний житель Тернопільського району, котрий вже неодноразово був судимий за майнові злочини. Крадений велосипед він здав до ломбарду.

Під час перевірки поліцейські встановили причетність чоловіка ще до трьох крадіжок товару з різних торгових закладів.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження. Тернополянину інкримінують ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

оперативники затримали жителя тернополя за вчинення крадіжок
 

Збаразькі поліцейські затримали місцевого жителя під час збуту гранати та боєприпасів

Вівторок, 04 липня 2023, 10:01

Зловмисникові оголошено підозру за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу, санкція якої передбачає позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

У ході оперативних заходів співробітники сектору карного розшуку відділення поліції №4 міста Збаража отримали інформацію про те, що 28-річний місцевий житель має намір збути гранату та боєприпаси, які зберігає незаконно. За кримінальний товар молодий чоловік, до слова, раніше судимий за майнові злочини, просив 2 500 гривень.

Під час продажу поліцейські затримали зловмисника в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. У нього вилучили предмет, схожий на гранату, та запал до неї, а також майже сотню набоїв до стрілецької зброї. Речові докази вилучено та направлено на експертизу.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

збаразькі поліцейські затримали місцевого жителя під час збуту гранати та боєприпасів

 

Поліцейські нагадують: за незаконний посів маку чи коноплі передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність

Вівторок, 04 липня 2023, 09:50

Лише за минулу добу поліцейські задокументували декілька фактів незаконного посіву снодійного маку у великих кількостях. Тому звертаються до громадян пам‘ятати про відповідальність за такі дії.

Співробітники сектору карного розшуку Кременецького районного відділу поліції виявили на земельній ділянці, що належить жителю села Кімната, понад півтисячі рослин маку, а дільничні офіцери відділення поліції в місті Гусятин задокументували посів понад чотири сотні рослин на ділянці, що належить жителю села Сорока. Відомості за обома фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 310 Кримінального кодексу.

Поліцейські нагадують: за незаконний посів або вирощування до 100 рослин маку або до 10 конопель — адмінвідповідальність за статтею 106-2 КУпАП (від вісімнадцяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин); від 100 до 500 рослин маку або від 10 до 50 конопель — кримінальна відповідальність за частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України (штраф, або арешт до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років); понад 500 рослин маку або понад 50 конопель — кримінальна відповідальність за частиною 2 статті 310 Кримінального кодексу України (від 3 до 7 років позбавлення волі).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські нагадують: за незаконний посів маку чи коноплі передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність

 

Частина мікрорайону "Аляска" на день залишиться без води

Вівторок, 04 липня 2023, 09:46

Частина мікрорайону "Аляска" на день залишиться без води
13 липня в окремих будинках мікрорайону "Аляска" не буде води.

 

Про це інформують на сайті міської ради.

"У зв'язку з профілактично-ремонтними роботами на одній із насосних станцій підкачування, 13 липня з 9:00 до 18:00 тимчасово не буде водопостачання за адресами: вул. Володимира Великого, 4, 6, 8, 10, 12, бульв. Дмитра Вишневецького, 3, 5, 7, 9 та вул. Леся Курбаса, 2, 4, 6", – зазначили у мерії.

Адміністрація водоканалу просить вибачення за тимчасові незручності та закликає мешканців заздалегідь зробити необхідні запаси.

Крім того, тернополяни можуть користуватися колонками-качалками та бюветами з питною водою. Вони позначені на інтерактивній карті.

Нагадаємо, жителі міста можуть отримувати сповіщення про відключення води, газу, тепла та світла у мобільному додатку "е-Тернопіль" та за допомогою сервісу "Сіті-бот Назар".

 

Від 8 до 13 мільйонів: САП вимагає збільшити заставу для Головка та заступників голови ОВА

Вівторок, 04 липня 2023, 09:45

Михайло ГоловкоМихайло Головко
Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила запобіжні заходи голові Тернопільської облради та двом заступникам начальника обласної військової адміністрації.

САП подала у Вищий антикорупційний суд апеляційну скаргу на рішення слідчого судді, якими Михайлу Головку, Ігорю Дем'янчуку та Ігорю Гайдуку обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою з альтернативою внесення понад 805 тис. грн застави.

"Прокурор не погоджується з розміром застави та, зважаючи на тяжкість злочину, наполягатиме на застосуванні більш суворого запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 13 млн грн для голови Тернопільської облради, 10 млн грн – для першого заступника голови Тернопільської ОВА та 8 млн грн – іншого заступника", – повідомляють у відомстві.

Крім того, стороною обвинувачення готується клопотання про відсторонення голови облради від займаної посади. Двоє заступників голови Тернопільської ОВА звільненні від виконання своїх посадових обов’язків з березня 2023 року.

Водночас з наших джерел стало відомо, що захисники Головка також подаватимуть апеляцію на рішення ВАКС щодо обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, голову Тернопільської облради Михайла Головка та двох заступників начальника ОВА Дем'янчука і Гайдука підозрюють у вимаганні близько 2,4 мільйона гривень у підприємця за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту об'єктів інфраструктури. Чиновників затримали 26 червня.

Усім трьом обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 805 тисяч 200 гривень.

Чиновники вийшли з-під варти, внісши заставу, а Михайло Головко навіть повернувся на своє робоче місце. Він дав журналістам коротку прес-кофенецію та публічно заявив, що хабаря не брав.

Праворуч на фото Ігор Дем'янчук, ліворуч – Ігор Гайдук

b2fa8313d8f1e9112fce44fb64500a4c_XL.jpg

 

Недолікована хвороба спричинила у мешканки Тернопілля запалення мозку

Вівторок, 04 липня 2023, 09:44

Недолікована хвороба спричинила у мешканки Тернопілля запалення мозку
Недолікований отит мало не став причиною трагедії.

У Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги врятували матір двох маленьких дітей.

Як повідомили у медзакладі, пацієнтка звернулася до них зі скаргами на головні болі та високу температуру, а вже через кілька годин впала у коматозний стан.

"Зібравши анамнез у її батька, стало відомо, що вона раніше лікувалась у лора з проблемами вуха. Тож лікарями нашого закладу було проведено дообстеження отоларингологом та зроблено компʼютерну томографію, яка підтвердила наявність вторинного менінгіту, спричиненого отитом", – розповіли лікарі.

Завдяки вчасно проведеній процедурі, на другий день жінка опритомніла та почала одужувати.

Читайте також: Чотири рази зупинялося серця: тернопільські лікарі врятували 16-річного юнака після жахливої ДТП

347601365_728323609093936_1180724479018341647_n.jpg

 

Збирав персональні дані жителів області: правоохоронцю з Тернопільщини загрожує до 5 років в'язниці

Вівторок, 04 липня 2023, 09:44

Збирав персональні дані жителів області: правоохоронцю з Тернопільщини загрожує до 5 років в'язниці
Працівника одного з правоохоронних органів Тернопільщини судитимуть за незаконний збір персональних даних жителів області.

Йому загрожує до 5 років ув'язнення.

Як повідомили у прокуратурі, фігурант систематизував та зберігав імена мешканців краю, дати їх народження, місце реєстрації та проживання, наявність у власності рухомого та нерухомого майна, вогнепальної зброї і спецзасобів.

Ці дані він пересилав іншому правоохоронцю незахищеними каналами зв’язку, під час чого могло статися несанкціоноване поширення цієї інформації.

Правоохоронця обвинувачують в незаконному збиранні, зберіганні, поширенні конфіденційної інформації (ч. 1, 2 ст. 182 КК України). Прокурори скерували до суду обвинувальний акт.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

 

Чотири рази зупинялося серця: тернопільські лікарі врятували 16-річного юнака після жахливої ДТП

Вівторок, 04 липня 2023, 09:43

Чотири рази зупинялося серця: тернопільські лікарі врятували 16-річного юнака після жахливої ДТП
У Тернопільській обласній дитячій лікарні більше як 20 днів боролися за життя 16-річного пацієнта.

Павло потрапив у медзаклад 26 березня, після жахливої ДТП. Стан юнака був критичним.

У хлопця були чотири зупинки серця, кома, забій головного мозку, видалення селезінки, розрив печінки та відмова нирок.

З такими травмами шансів на порятунок було небагато, але медикам вдалося неможливе.

"Лікарі нашого відділення спільно з хірургами, нейрохірургами, неврологами та з Божою поміччю змогли врятувати життя ще зовсім молодої людини. Було проведено величезний об’єм роботи, ряд операцій. Враховуючи важкість стану, шансів було не багато, але ми з колегами не покладали рук", – розповів лікуючий лікар Богдан Криницький.

Коли стан юнака стабілізувався, його транспортували на у Перше медичне об'єднання Львова. Після місяців реабілітації Павло завітав у тернопільську лікарню, щоб особисто подякувати своїм рятівникам.

 

Місяць не буде гарячої води: у Тернополі закрили на ремонт ще три котельні (адреси)

Вівторок, 04 липня 2023, 09:43

Місяць не буде гарячої води: у Тернополі закрили на ремонт ще три котельні (адреси)
У Тернополі готуються до нового опалювального сезону.

Відтак, як повідомили у міській раді, на ремонт закрили ще три котельні – на Новому Світі, 36-А, Петра Батьківського, 46-Б та Транспортній, 7-Б.

Роботи там триватимуть до 2 серпня. У цей час послуга із постачання гарячої води споживачам тимчасово не надаватиметься.

У "Тернопільміськтеплокомуненерго" перепрошують за тимчасові незручності та нагадують, що проведення профілактичних та ремонтних робіт є вимогою законодавства.

На місяць без гарячої води залишаться будинки за адресами: вул. Новий Світ, 1, 38, вул. Золотогірська, 3, 4, 9, 13, 15, 16, 20, 24, 26, вул. Миколи Бенцаля, 3, 4, вул. Данила Нечая, 29.

 

ЗАЕС вдалося підключити до резервної лінії електропередач, вперше за чотири місяці – МАГАТЕ

Понеділок, 03 липня 2023, 13:54

Запорізьку атомну станцію вперше за чотири місяці вдалося підключити до єдиної доступної резервної лінії електропередач.

Про це йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

"Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) було знову підключено до єдиної доступної резервної лінії електропередач, через чотири місяці після її втрати", – заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він наголосив, що це є "важливим кроком", оскільки необхідно для охолодження реактора (один з блоків станції залишається у стані гарячий зупин, решта - у стані холодний зупин - ред.) та інших важливих функцій ядерної безпеки. До початку війни, в лютому 2022 року, до ЗАЕС вело чотири лінії 750 кВ, уточнили в МАГАТЕ.

Водночас ситуація з енергопостачанням на майданчику залишається надзвичайно крихкою та нестійкою.

"Хоча повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, що підкреслює ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на майданчику", – сказав Гроссі.

Нагадуємо:

30 червня в ГУР повідомили, що російські окупанти "зменшують присутність" на захопленій Запорізькій атомній електростанції. В українській розвідці уточнили, що російські військові рекомендували евакуюватися персоналу, який підписав контракти з "Росатомом" – вони мають виїхати до 5 липня, "бажаний напрямок евакуації" – територія окупованого Криму.

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов також заявив, що російські війська додатково замінували окуповану Запорізьку АЕС.

 

Послушник Почаївської лаври УПЦ МП із кримінальним минулим отримав вирок за матеріалами СБУ

Понеділок, 03 липня 2023, 13:49

Послушник Почаївської лаври УПЦ МП із кримінальним минулим отримав вирок за матеріалами СБУ
ФОТО, НАДАНЕ УП ДЖЕРЕЛОМ

Послушника Почаївської Успенської лаври, який виправдовував збройну агресію РФ проти України, засудили до  5 років ув'язнення.

Джерело: пресслужба СБУ, Тернопільська обласна прокуратура, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Дослівно прокуратура: "Послушник Почаївської лаври, який мав непогашену судимість за вбивство й проживав на території монастиря з 2017 року, у власних облікових записах у соціальних мережах "ВКонтакте" й "Одноклассники" поширював дописи про підтримку захоплення територій нашої країни й глорифікацію російських військових, за перемогу яких просив молитись.

Також у поширених ним відеоматеріалах містились публічні заклики до підтримки окупаційної адміністрації держави-агресора".

Деталі: За даними джерела УП, Олександр Смірнов відсидів 15 років у виправній колонії за групове вбивство.

СБУ зазначає, що після 24 лютого 2022 року фігурант почав активно поширювати наративи російської пропаганди через власні профілі у заборонених соцмережах "Одноклассники" та "Вконтакте".

Під час обшуку у келії послушника було виявлено мобільні телефони, які він використовував для публікації деструктивного контенту.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти його підривної діяльності на користь країни-агресора.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);

ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність)

Йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України, органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги строком 15 років.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Як вступити до ЗВО на бакалавра онлайн: покрокова інструкція від МОН

Понеділок, 03 липня 2023, 13:24

У Міністерстві освіти та науки розповіли, як абітурієнтам можна подати документи на вступ до навчальних закладів онлайн.

Для того треба дотримуватися певного алгоритму дій.

Реєстрація особистого кабінету

Особистий кабінет можна зареєструвати з 1 липня у будь-який зручний час, навіть після початку прийому заяв. На сайті треба зазначити:

  • логін (пошта, до якої маєте доступ);
  • пароль;
  • серію та номер документа про освіту
  • номер, РІN-код та рік отримання сертифіката ЗНО/НМТ або тип та номер документа, що посвідчує особу, або РНОКПП (ІПН);
  • контактні номери.
Фото: Goodluz/Depositphotos

Також необхідно завантажити фото. В МОН уточнюють, що це не мають бути селфі.

За потреби можна додати інші документи про освіту.

Вступ за творчими конкурсами та співбесідами

З 3 до 10 липня обов’язково треба зареєструватися на випробування в електронному кабінеті.

Для цього є спеціальний модуль: "Реєстрація на вступне випробування (співбесіда, творчий конкурс, фахове випробування)".

Також варто перевірити дату, час та місце проведення вступних випробувань – співбесіди чи творчого конкурсу. Вони проводитимуться з 7 до 18 липня.

Уже з 19 липня у разі успішного складання іспитів можна буде подавати заяву на вступ.

Творчі конкурси та співбесіди на контракту форму навчання проводитимуть до 31 липня.

"Наголошуємо: заяви на вступні випробування НЕ є заявами на вступ. Це різні типи заяв.

Якщо ви вступаєте за співбесідою або творчим конкурсом, вам треба подати обидва типи заяв в електронному кабінеті", – додають в МОН.

Вступ за результатами ЗНО/НМТ

З 19 до 31 липня треба подати заяви на вступ до омріяного вишу.

Для цього треба обрати в електронному кабінеті:

  • ступінь, який хочете здобути (молодший бакалавр, бакалавр, магістр);
  • основу вступу (освіту);
  • спеціальність;
  • конкурсну пропозицію;
  • форму здобуття освіти;
  • джерело фінансування.

Також треба зазначити пріоритетність заяв та додати мотиваційний лист.

Відстеження статусу

До 5 серпня вступники отримають рекомендації до зарахування.

Після цього необхідно:

  • підтвердити вибір місця навчання;
  • виконати вимоги до зарахування;
  • укласти договір на надання освітніх послуг.

Нагадаємо, абітурієнти можуть подавати у сукупності до 20 заяв до університетів, з них на бюджет – не більше 5. Більше про вступну компанію можна прочитати тут.

 

Окупанти в Олешках дають 10 тисяч рублів та вакцину від гепатиту А лише власникам паспортів РФ

Понеділок, 03 липня 2023, 13:21

У тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині росіяни видають 10 тисяч рублів лише власникам російських паспортів.

Також для отримання матеріальної допомоги жителям Олешок потрібно отримати щеплення проти гепатиту А.

Про це заявив Олешківський міський голова Євген Рищук у коментарі кореспонденту "Укрінформу".

"Окупанти проводять вакцинацію проти гепатиту А, черевного тифу та, здається, від правця. Сказали, що будуть робити три, але роблять лише одне – проти гепатиту А", – сказав Рищук.

Міський голова додав, що три щеплення роблять військовикам та окупаційним "поліцейським".

 

Затоплені Олешки. Фото: ВВС

Нагадаємо, тимчасово окуповане місто Олешки на Херсонщині постраждало від затоплення після підриву окупантами Каховської ГЕС.

Після трагедії сотні жителів окупованих Олешок загинули через відмову росіян в евакуації. Також вода затопила унікальний будинок-музей Поліни Райко.

Також у Центрі національного спротиву повідомили, що внаслідок затоплення кладовищ, скотомогильника та біотермічної ями на ТОТ Херсонської області може виникнути епідемія.

 

Залужний вдруге за три дні прибув на Рівненську АЕС

Понеділок, 03 липня 2023, 12:14

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний і начальник Генерального штабу Сергій Шаптала прибули на Рівненську АЕС - вдруге за три дні.

Про візит Залужного повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом"

"Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний і начальник Генерального штабу генерал-лейтенант Сергій Шаптала спільно з Президентом НАЕК "Енергоатом" Петром Котіним та директором Рівненської АЕС Павлом Ковтонюком опрацювали питання обміну інформацією між військом та енергетиками з метою аналізу, планування та прогнозування можливих сценаріїв розвитку подій на Запорізькій атомній станції", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають в "Енергоатомі" військові та енергетики обговорили взаємодію задля своєчасного вжиття заходів реагування "на ті чи інші ситуації".

Нагадуємо:

1 липня президент Володимир Зеленський провів на РАЕС засідання Ставки, яке тривало два дні. Обговорювалося посилення Північного напрямку через "ситуацію в Білорусі" й охорона Рівненської АЕС.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов доповіли про оперативну ситуацію на білоруському кордоні та можливі дії ворога.

 

Оновлять пішохідну ділянку – завершують ремонт дороги на Тарнавського у Тернополі (ФОТО)

Понеділок, 03 липня 2023, 10:00

Оновлять пішохідну ділянку – завершують ремонт дороги на Тарнавського у Тернополі (ФОТО)
У Тернополі на завершальному етапі ремонт проїзної частини на вулиці Мирона Тарнавського.

Про завершення ремонтних робіт повідомили у міськраді.

Нагадаємо, у Тернополі на вул. Мирона Тарнавського, на ділянці дороги від транспортної розв’язки вул. Мирона Тарнавського – вул. Київська до транспортної розв’язки вулиць Мирона Тарнавського-Василя Симоненка-Володимира Великого, тривають ремонтні роботи з відновлення дорожнього полотна.

«Нещодавно працівники підрядної організації провели роботи з фрезерування зношеного та пошкодженого покриття, відновлення дощової каналізації, влаштовано нижній та верхній шар асфальтобетонного покриття. Також під час виконання робіт буде оновлено пішохідну ділянку дороги, встановлено нові бордюри та зроблено їх пониження», - пояснили у міськраді.

Тернополян просять з розумінням поставитись до тимчасових незручностей та зміни руху транспорту на час ремонтних робіт.

Читайте також: Усі гроші віддала на лікування онука: у Тернополі «лікар» обікрав пенсіонерку

 

remont-na-tarnavskogo-03072023-1.jpg

remont-na-tarnavskogo-03072023-3.jpg

remont-na-tarnavskogo-03072023-4.jpg

 

Усі гроші віддала на лікування онука: у Тернополі «лікар» обікрав пенсіонерку

Понеділок, 03 липня 2023, 09:59

Усі гроші віддала на лікування онука: у Тернополі «лікар» обікрав пенсіонерку
У Тернополі 81-річна пенсіонерка стала жертвою шахрая.

До жінки зателефонував невідомий чоловік, який представився лікарем. Він розповів, що онук жінки потрапив до медзакладу після ДТП і потребує грошей на лікування.

«Хвилюючись за життя родича, жінка без вагань зібрала всі заощадження і віддала незнайомцеві, котрий прийшов до неї додому. Загалом потерпіла втратила 4 000 американських доларів, 3 000 євро та 68 000 гривень. Що стала жертвою пройдисвіта тернополянка збагнула після того, як наважилася зателефонувати онукові, який повідомив, що в ДТП не потрапляв і допомоги лікарів не потребував», - повідомили у поліції Тернопільської області.

Пенсіонерка звернулася за допомогою до правоохоронців.

Слідчі встановили, що до шахрайських дій причетний житель Києва, 1988 року народження, який неодноразово був судимий за вчинення майнових злочинів.

«Затримали зловмисника на Волині, де він теж вчинив шахрайство. На вирок суду киянин чекатиме під вартою в слідчому ізоляторі Луцька. Слідчі Тернопільського районного управління оголосили підозру зловмисникові за частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу», - зазначили у правоохоронці.

За скоєне зловмиснику загрожує позбавлення волі на строк до трьох років.

 

У центрі Тернополя зацвіло лавандове міні-поле (фото)

Понеділок, 03 липня 2023, 09:59

У центрі Тернополя зацвіло лавандове міні-поле (фото)
Тернополянам не обов'язково їхати далеко за місто, аби відвідати лавандові поля, які набувають все більшої популярності.

А все тому, що така локація з'явилася у самісінькому центрі міста, по площі біля входу у парк Шевченка, навпроти ОДА.

Крім того, на більшість полів з лавандою вхід платний. Містяни ж можуть насолодитися цим видовищем безкоштовно.

Неймовірними світлинами розквітлої клумби поділився у Facebook міський голова Сергій Надал.

"Така лавандова галявина квітне у центрі нашого міста. Дякуємо нашим Героям за можливість дбати про Тернопіль. Разом до Перемоги! Слава Героям України!", – написав мер.

Читайте також: На Тернопільщині починається сезон лавандового поля

357120919_818615989634399_6251624086160689856_n.jpg

357095729_818615996301065_2418530033413488856_n.jpg

356852932_818616019634396_7062518140491666716_n.jpg

 

Керівниця поштового відділення відповідатиме перед Законом за привласнення чужих коштів: слідчі Тернополя скерували провадження до суду

Понеділок, 03 липня 2023, 09:16

Працівниця пошти, зловживаючи службовим становищем, оплачувала мікрокредити чужими грошима. Жінка привласнила понад 165 тисяч гривень, які мали йти на рахунки АТ "Укрпошта".

У обов'язки підозрюваної входила виплата пенсій, субсидій, переказів, приймання комунальних платежів, вручання посилок та листів. Залишки коштів жінка щодня мала обліковувати та передавати до каси відділення.

У березні адміністрація пошти виявила відсутність грошей у сейфі і з'ясувала, що працівниця їх використовувала у власних інтересах.

Підозрювана у скоєному зізналася. Вона розповіла, що свого часу взяла мікрокредити у різних фінансових установах, а от грошей, аби їх вчасно сплачувати, не мала, а тому використовувала кошти акціонерного товариства.

Повернути борг до встановленого терміну не встигла, оскільки її схему викрили колеги. У ході слідства стало відомо, що жінка вже повернула "Укрпошті" частину коштів. Решту також пообіцяла віддати. Під час  розслідування слідчі встановили, що підозрювана уже не вперше маніпулює із чужими грошима.

Слідство по даному провадженню завершилося – справу працівники поліції під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури скерували до суду.

42-річна жителька Тернопільського району постане перед судом відповідно до частини 4 статті 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах чи в умовах воєнного стану) ККУ.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Чортківщині не розминулися мотоцикл та вантажівка

Понеділок, 03 липня 2023, 09:15


Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 30 червня близько 19:50. В селі Гермаківка не розминулися вантажний автомобіль та мотоцикл. Кермувальник двоколісного транспортного засобу з місця пригоди залишив.

Працівники поліції, які виїжджали на місце події, встановили особу мотоцикліста, а також попередню причину аварії. У ході перевірки стало відомо, що мотоциклом "Spark" керував учень 10 класу. Юнак не дотримався бокового інтервалу та допустив зіткнення із попутним автомобілем "Volvo FH 12.420".

У результаті ДТП з тілесними ушкодженнями до лікарні звертався мотоцикліст. Йому надали меддопомогу та відпустили за місцем проживання.

Водії попередньо тверезі, але у них взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські Підволочиська викрили зловмисника, причетного до крадіжки електроінструментів

Понеділок, 03 липня 2023, 09:13


Зловмисник проник на обійстя знайомого, знаючи, що той нечасто навідується туди, і викрав зварювальний апарат та дві болгарки. Потерпілий оцінив збитки у понад 4 000 гривень.

До співробітників відділення поліції №5 селища Підволочиськ із заявою про крадіжку звернувся житель села Остап‘є Скалатської громади. Чоловік розповів, про те, що невідома особа викрала з його обійстя електроінструменти. Зі слів заявника, тривалий час він не навідувався до господарства, а коли повернувся, то виявив, що з підсобного приміщення хтось викрав зварювальний апарат та дві болгарки.

У ході оперативних заходів поліцейські встановили, що до крадіжки причетний знайомий потерпілого, котрий мешкає по сусідству. У зловмисника вилучили одну болгарку, яку той залишив для власного користування. Решту краденого він продав.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу. 31-річному зловмисникові загрожує до восьми років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Три проекти «Шкільного громадського бюджету 2022» реалізували у Тернопільській школі №10

Понеділок, 03 липня 2023, 09:12

Одразу три проекти – переможці «Шкільного громадського бюджету 2022» реалізували у Тернопільській школі №10. В освітньому закладі за виділені кошти у кабінет хімії придбали обладнання для вирощування кристалів, у кабінеті обслуговуючої праці з’явилося нове швейне обладнання, а також облаштовано шкільну майстерню, де реалізовуватимуть ідею шкільного підприємництва.

Проект «Cristal» - автор Максим Чистух запропонував у кабінеті хімії вирощувати кристали для подальшого створювання прикрас. Як зазначає учень, останнім часом в Інтернеті можна знайти багато інформації щодо експериментів з хімії, особливо, вирощування кристалів – люди роблять їх різної форми, кольору, текстури. Ми вирішили випробувати свої сили в науці, щоб зацікавити більше учнів хімією. З вирощених кристалів створюватимуться сувеніри та прикраси.

Для втілення ідеї було придбано хімічні складники та хімічне обладнання (мідний купорос, паперові фільтри, плитка для переміщень, кулони)

«Нове швейне обладнання майстерні» з’явилося в кабінеті обслуговуючої праці. Придбано швейні машини, ножиці, нитки, установка для кнопок та кнопки. Сучасне обладнання допоможе продемонструвати можливості пошиття виробів різної складності. Учні вже виготовили перші вироби на новому устаткуванні.

Проект «Шкільне підприємництво» - у заклад освіти придбали сучасну вишивальну машинку з цифровим програмним керуванням (ЦПК). Учні зможуть оволодіти навичками створення нових схем для вишивання та освоїти вишивання різних форма складності, створювати унікальні речі з машинною вишивкою відповідно до власного стилю й уподобань.

Переглянути вже реалізовані проекти у закладах освіти Тернопільської громади можна за посиланням.

 

У Тернополі на просп. Степана Бандери тривають роботи з відновлення дорожнього покриття

Понеділок, 03 липня 2023, 09:11

З 19 червня у Тернополі на просп. Степана Бандери, на ділянці від «Збаразького кільця» в напрямку бульв. Данила Галицького, тривають роботи з відновлення дорожнього покриття проїзної частини.

«Працівники підрядної організації днями завершили влаштування верхнього шару асфальтобетонного покриття. З початку цього тижня будуть проводитися роботи з облаштування заїздів на прибудинкові території. Окрім цього відремонтується також і пішохідна ділянка дороги, на тих ділянках , де знаходяться зупинки громадського транспорту та буде зроблено пониження бордюрів», - відзначає міський голова Сергій Надал.

За сприятливих погодних умов ремонтні роботи на об’єкті триватимуть по 10 липня.

 

Спробував підняти тарифи без відома міської ради: керівника МКП "Збараж" можуть звільнити

П'ятниця, 30 червня 2023, 08:25

Спробував підняти тарифи без відома міської ради: керівника МКП "Збараж" можуть звільнити
За самовільну спробу підняти тарифи на воду керівник міського комунального підприємства "Збараж" може поплатитись посадою.

29 червня на сторінці МКП у Facebook з'явилася інформація про зміну тарифів.

Проте, як з'ясувалося згодом, підприємство прийняло відповідне рішення без відома міської ради.

"Оголошення МКП "Збараж" про підняття тарифу на водопостачання та водовідведення відверта брехня! Жодного рішення про нові тарифи ми як депутати не приймали.

Неадекватні вчинки керівника даного МКП створюють обурення жителів нашої громади, тому наступними днями напевне буде розглядатись питання про звільнення з посади, а не про підняття тарифів!", – повідомив депутат Ігор Дмитришин.

347246705_941929963748186_593089114323963415_n.jpg

 

Судитимуть податківця з Тернопільщини, через якого в держбюджет не надійшли 32 млн грн

П'ятниця, 30 червня 2023, 08:15

Судитимуть податківця з Тернопільщини, через якого в держбюджет не надійшли 32 млн грн
Перед судом постане податківець з Тернопільщини, через дії якого держбюджет втратив 32 мільйони гривень.

Про це повідомляє Львівське теруправління ДБР.

За даними слідства, заступник начальника одного з управлінь Державної податкової служби на Тернопільщині допустив ліквідацію місцевого підприємства, яке займалося імпортом тютюну і боргувало державі більше як 30 мільйонів.

"Підприємство ввозило сировину на пільгових умовах, але після зміни законодавства втратило такі преференції. Протягом 5-ти років комерсанти безпідставно не сплачували акцизний податок та ПДВ. Згодом власники ліквідували підприємство, а усе майно перереєстрували на інше товариство для уникнення арешту активів", – розповіли у Державному бюро розслідувань.

Податківець допустив ліквідацію підприємства, через що держбюджет втратив 32 млн грн. Чиновнику інкримінують ч. 2 ст. 367 КК України (Службова недбалість).

357180618_290777230146972_8258577756711127545_n.jpg

356853278_290777240146971_7748213694945216419_n.jpg

 

На Тернопільщині оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки: ходити у ліс – заборонено

П'ятниця, 30 червня 2023, 08:14


На Тернопільщині оголосили надзвичайний рівень пожежної  небезпеки: ходити у ліс – заборонено
30 червня у низці областей України оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

За прогнозами гідрометцентру, вона триватиме щонайменше три дні. Про це повідомляють у ДСНС.

"30 червня-2 липня в Житомирській, Черкаській, Херсонській, Запорізькій, 1-2 липня в Миколаївській, Тернопільській та Вінницькій областях переважатиме надзвичайний рівень пожежної небезпеки", – зазначили рятувальники.

У ДСНС наголосили, що відвідувати лісові масиви у цей період – заборонено.

"Дотримуйтеся правил пожежної безпеки! Бережіть себе та довкілля", – закликали надзвичайники.

356856022_664958675672025_645956843016408949_n.jpg

 

У гідрометцентрі повідомили, якою буде погода на Тернопільщині цих вихідних

П'ятниця, 30 червня 2023, 08:14

У гідрометцентрі повідомили, якою буде погода на Тернопільщині цих вихідних
У п'ятницю вдень місцями на території краю очікуються невеликі дощі.

Про це повідомляє Тернопільський гідрометцентр.

Вітер вщухне – його швидкість становитиме 9-14 метрів на секунду. Повітря прогріється до 22-27° тепла.

На вихідних в області прогнозують хмарну з проясненнями погоду.

У суботу обійдеться без істотних опадів. Вітер західний, 7-12 м/с. Температура вночі 11-16°, вдень – від 24 до 29° тепла.

В неділю, 2 липня, передбачають короткочасні дощі та грози. Вітер змінить напрямок на північно-західний. Вночі передають 12-17°, вдень – 21- 26° тепла.

Надалі температура буде зростати.

"З початком липня, в Україну повернеться висока температура повітря, відновиться спека, позначки термометрів підтягнуться до +25+31 градуса, лише в західних областях ще затримається свіжіша на кілька градусів погода", – інформує синоптик Наталка Діденко.

 

Стало відомо, скільки учасників НМТ отримало найвищі бали і з яких предметів

Четвер, 29 червня 2023, 11:38

Учасники Національного мультипредметного тесту отримали результати основної сесії. За підсумками, 3 685 учасників отримали найвищу кількість балів хоча б з одного з предметів.

Про це повідомили в Українському Центрі якості оцінювання освіти.

Максимальні 200 балів з одного предмета отримали 3227 людей, 408 – з двох, а 50 – з усіх трьох.

Найбільше вступників отримали вищий бал з математики (1871) та з української мови (1095). Ці два предмети були обов’язковими.

Фото: belchonock/Depositphotos

760 людей отримали 200 балів з англійської, 273 – з історії України і 126 – з біології. 28 вступників набрали максимум балів з фізики і 26 – з хімії.

Також 11 людей здали з найкращими результатами німецьку мову, двоє – іспанську, і один – французьку.

"Ми щиро вітаємо всіх, хто на сьогодні успішно досяг проміжної станції на шляху до омріяного вишу. Вам дійсно є чим пишатися, адже в надскладних умовах навчання в часи пандемії COVID-19 і повномасштабної російської агресії ви показали те, що називають академічною стійкістю, хоча насправді це можна було б назвати і маленькими проявами героїзму", – говорять в УЦОЯО.

Центр також просить вступників, які набрали максимум балів хоча б з одного предмета, "поділитися секретом". Для цього треба заповнити форму "НМТ-2023: історії успіху".

Пізніше в УЦОЯО обіцяють розповісти про досвід успіху вступників.

Загалом за підсумками основної сесії свої результати отримав 260 381 учасник.

Нагадаємо, раніше в УЦОЯО заявили про "безпрецедентний рівень недоброчесності" на НМТ-2023.

Яна Осадча

 

В Атлантичному океані знайшли нові уламки "Титана" та рештки тіл – берегова охорона США

Четвер, 29 червня 2023, 11:22

Берегова охорона США знайшла на дні Атлантичного океану уламки затонулого підводного човна "Титан", який мав доставити туристів до уламків "Титаніка" та вибухнув 18 червня. Також там розшукали останки людських тіл.

Вони можуть належати загиблим членам екіпажу, припускають у відомстві.

Знайдене планують доставити до порту США, де морська рада з розслідувань (MBI) зможе  детально перевірити та проаналізувати докази.

"Медики США проведуть офіційний аналіз ймовірних людських останків, які були знайдені в уламках на місці інциденту",  повідомили у пресслужбі.

"Титан". Фото: OceanGate

Також там зазначають, що розслідування катастрофи триває. Його проводять правоохоронці США та Канади.

"Я вдячний за скоординовану міжнародну та міжвідомчу підтримку у вилученні та збереженні цих життєво важливих доказів на величезних відстанях і глибинах у морі", заявив голова MBI капітан Джейсон Нойбауер.

За його словами, знайдене може допомогти слідчим зрозуміти причини трагедії. Попри те, що для їх виявлення, залишився значний обсяг роботи, вони зроблять все можливе, щоб подібна трагедія більше не повторилася.

MBI продовжує збирати докази та опитувати свідків.

Новини щодо розслідування обставин трагедії будуть публікувати на сайті берегової охорони США.

"Будь-хто, хто бажає надати інформацію, яка може допомогти береговій охороні MBI, може надіслати її на електронну пошту ( Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду )", додали у пресслужб берегової охорони США.

Нагадаємо, раніше ми писали, що дружина капітана затонулого підводного човна Титан – нащадок подружжя з "Титаніка"

Тетяна Денисенко

 

«Державна підтримка внутрішньо переміщених осіб»

Четвер, 29 червня 2023, 11:21

29 червня 2023 року в Медіацентрі Україна-Укрінформ відбулась пресконференція на тему: «Державна підтримка внутрішньо переміщених осіб» за участю Віцепрем’єр-міністра ‒ Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, директора Державного центру зайнятості Юлії Жовтяк, заступника голови Закарпатської обласної державної адміністрації - начальника обласної військової адміністрації, керівника Координаційного центру підтримки цивільного населення Петра Добромільського, голови Комітету сталого розвитку Федерації роботодавців України Олени Колеснікової та виконавчого директора ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» Вікторії Золотухіної.

Під час зустрічі йшлося про залучені державою механізми допомоги внутрішньо переміщеним особам та сприяння якнайшвидшій їх інтеграції на новому місці проживання.
“Стратегічна мета - повноцінно інтегрувати внутрішніх переселенців у приймаючі громади або реінтегрувати їх у рідні громади. Основний засіб такої інтеграції - це працевлаштування. Саме тому, цього року ми фокусуємо увагу на навчанні та перенавчанні ВПО, а також на таких інструментах, як кредити та гранти на розвиток бізнесу, релокація бізнесу та інші способи створення робочих місць для ВПО. Маємо налаштувати співпрацю в трикутнику: Уряд, місцева влада та міжнародники”- наголосила Ірина Верещук.
У свою чергу очільник Державної служби зайнятості розповіла про послуги служби і провадження нею активних програм для ВПО, зокрема - надання мікрогрантів на створення або розвиток бізнесу, професійне навчання та профорієнтація, ваучер  на навчання, долучення до "Армії відновлення" тощо. 
“З початку повномасштабного вторгнення нашими послугами скористалися 93 тисячі внутрішньо переміщених осіб. З-поміж усього переліку послуг найбільшим попитом користується ваучер на навчання. Лише в червні цього року онлайн-заявку на отримання ваучера подали майже 1 тис. ВПО. Це говорить про бажання людей адаптуватися в нових умовах, в інших регіонах та успішно реалізуватися на ринку праці” - зазначила Юлія Жовтяк.

Інші учасники заходу  презентували свою діяльність та напрацювання, направлені на підтримку внутрішніх переселенців. 
Після виступів спікери відповіли на запитання журналістів. 
Трансляція за посиланням https://is.gd/PUT3bZ

Управління комунікацій
Державного центру зайнятості
телефон: (044) 244-94-64(050) 308-11-77
www.dcz.gov.ua
Контактна особа - Сергій Винник

 

Відомі результати НМТ: на Тернопільщині близько сотні випускників отримали найвищий бал

Четвер, 29 червня 2023, 10:16

Відомі результати НМТ: на Тернопільщині близько сотні випускників отримали найвищий бал
Тернопільська область має випускників шкіл, якими може пишатись.

На цьому акцентувала начальниця департаменту освіти і науки ТОДА Ольга Хома.

За її словами, 86 учасників НМТ з Тернопільщини здобули найвищі результати з національного мультипредметного тесту.

«Тернопільщина має ким пишатись. За офіційною інформацією Українського центру оцінювання якості освіти з НМТ 200 балів отримали 86 учасників нашої області. Більш детальна інформація з яких предметів, населених пунктів буде згодом», - розповіла Ольга Хома.

 

Оперативники розшукали зловмисника, який викрав залишений без нагляду велосипед

Четвер, 29 червня 2023, 10:07

Повідомлення про крадіжку велосипеда надійшло до співробітників Тернопільського райуправління поліції від 18-річного жителя обласного центру. Збитки потерпілий оцінив у 12 тисяч гривень.

Хлопець не міг точно пригадати, де залишив свій двоколісник. Вже під вечір виявив зникнення майна. Поліцейські з’ясували місця, де впродовж дня перебував хлопець, та за допомогою камер відеонагляду встановили, де саме у потерпілого викрали транспортний засіб. Виявилося заявник залишив велосипед поблизу спортивного майданчика.

Оперативники розшукали зловмисника. Причетним до крадіжки виявився 44-річний житель Тернополя. Крадений велосипед вартістю 12 тисяч гривень він здав в ломбард за 2 тисячі гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Тернополян поліцейські просять подбати про безпеку своїх велосипедів та не залишати їх без нагляду. Намагайтеся паркувати свій транспортний засіб лише у спеціально відведених для цього місцях та використовуйте велозамки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

оперативники розшукали зловмисника, який викрав залишений без нагляду велосипед
 

На Тернопільщині триває операція «Акциз»

Четвер, 29 червня 2023, 10:06

Заходи щодо протидії правопорушень у сфері обігу спирту, лікеро-горілчаних та тютюнових виробів тривають на Тернопільщині. Операція "Акциз" стартувала по всій Україні ще 19 травня.

Працівники Тернопільського районного управління поліції контролюють ввіз та реалізацію спиртної та тютюнової продукції, аби унеможливити потрапляння контрафакту на полиці торговельних закладів обласного центру.

"Сьогодні, 28 червня, дільничні офіцери спільно з працівниками патрульної поліції та внутрішньої безпеки неподалік центрального ринку зупинили автомобіль з тютюновими виробами без відповідних марок акцизного збору та спиртосумішшю. Продукцію вилучили і склали адмінпротокол, який направимо до суду", - розповів старший дільничний офіцер Володимир Пецур.

Під час перевірки автомобіля поліціянти виявили та вилучили 484 пачки цигарок, понад 37 літрів коньяку, 85 літрів спирту та 10 літрів алкоголю в пачках.

Загалом від початку проведення операції "Акциз" правоохоронці Тернополя виявили та вилучили близько 30 літрів спиртосуміші, 4800 пачок тютюну на 251 тисячу гривень, 800 пристроїв для куріння та 170 рідин до них.

Склали поліціянти 21 адміністративний протокол та розпочали 3 кримінальних провадження відповідно до статті 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) ККУ. Тривають слідчі дії.

Поліціянти наголошують власникам та працівникам торговельних закладів дотримуватись норм чинного законодавства під час реалізації алкогольних та тютюнових виробів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сергій Надал: Наші Герої мають повернутись в оновлені міста - ремонтуємо вулицю Гайову

Четвер, 29 червня 2023, 09:46

Сергій Надал: Наші Герої мають повернутись в оновлені міста -  ремонтуємо вулицю Гайову
Тривають ремонти дворів та міжквартальних проїздів.

Допомога армії від Тернополя триває, але незважаючи на воєнний стан у місті продовжується капітальний ремонт та відновлення дорожнього покриття, ремонт прибудинкових територій, міжквартальних проїздів та тротуарів. У літній період комунальники та підрядні організації працюють у посиленому режимі.

Ремонт вул. Гайова

У Тернополі розпочався капітальний ремонт вул. Гайова. З метою проведення робіт з капітального ремонту, з 23 червня по 01 жовтня буде перекрито рух транспорту на ділянці дороги від транспортної розв’язки вулиць Гайова - Подільська до залізничного мосту на вул. Гайовій.

На ділянці проведення робіт будуть встановлені дорожні знаки відповідно до схеми організації дорожнього руху. Перекриття ділянки відбуватиметься з урахуванням потреб підприємств, що працюють на даній вулиці.

Ремонт просп. Степана Бандери

Триває поточний ремонт дорожнього покриття на просп. Степана Бандери, на ділянці від Збаразького кільця в напрямку бульв. Данила Галицького. Наразі тут проводиться демонтаж бордюрів, влаштування корита під бордюри та нові бордюри. Роботи на цій ділянці заплановано завершити до 10 липня. Рух транспорту тут відбувається по смугах.

Ремонт вул. Бродівської

На вул. Бродівській, ділянка від шляхопроводу до транспортної розв’язки вулиць біля зупинки «6-ий магазин», триває мощення тротуарів фігурним елементами з пониженням бордюрів.

На просп. Злуки, на зупинці громадського транспорту «Парк Національного відродження», також проводиться мощення ділянки фігурними елементами.

Розпочались роботи з фрезерування (фреза велика) асфальтобетонного покриття на Майдані Волі (в районі буд. №1 на вул. Патріарха Йосипа Сліпого).

Триває ремонт тротуару на вул. Юліана Опільського (від бульв. Тараса Шевченка до вул. Соломії Крушельницької). На вул. Василя Стуса, 2 та Василя Стуса, 4 проводяться роботи з доброустрою, де роботи на завершальному етапі та наразі впорядковують зелені зоні.

Ремонт дворів та міжквартальних проїздів

Відновлення покриття у дворах та міжквартальних проїздах триває за адресами: вул. Лесі Українки, 31; вул. Максима Кривоноса-вул. Петриківська; вул. Євгена Коновальця, 14-16; вул. Чернівецька, 52-58; вул. Київська, 6; вул. Олександра Довженка, 1; вул. Євгена Коновальця, 18; просп. Степана Бандери, 20.

Нещодавно працівники підрядної організації завершили ремонт дворів на просп. Степана Бандери, 72; вул. Лесі Українки, 8 та міжбудинковий проїзд на просп. Злуки між будинками №19 та №21.

Відремонтовано дитячий майданчик

Працівники підрядної організації звершили ремонт дитячого майданчику у парку ім. Тараса Шевченка, що поблизу острівка «Чайка».

На дитячому майданчику провели повну заміну старого покриття, відновили пошкоджені елементи та впорядкували територію.

Завдяки ремонту, покращився естетичний вигляд майданчика та продовжено термін його експлуатації.

 

Триває цілеспрямована кампанія із дискредитації Михайла Головка, – заява ВО «Свобода»

Четвер, 29 червня 2023, 09:45

Триває цілеспрямована кампанія із дискредитації Михайла Головка, – заява ВО «Свобода»
Заява прес-служби ВО «Свобода» щодо розгляду кримінальної справи проти голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка.

«Перше судове засідання Вищого антикорупційного суду України показало, що детективи НАБУ припустились фатальної помилки під час розслідування і свідомо створювали умови для поспішного висунення звинувачень Михайлові Головку. У справі немає жодного доказу, який підтвердив би, що голова облради вимагав хабаря від підприємця або створював йому перешкоди в роботі», - наголосили у ВО «Свобода».

Також у заяві ідеться, що зафіксовано низку фактів, які свідчать про те, що підприємець нав‘язливо пропонував Головку кошти для гуманітарної допомоги.

«Прикриваючись цим мотивом, намагався спровокувати його до вчинення злочину. Задля цього підприємець наполегливо добивався багаторазових зустрічей із Головком та системно затягував його у комунікацію з чиновниками, зокрема з тими, яким висунуто підозру у вимаганні неправомірної вигоди», - йдеться у заяві.

Окрім цього ВО «Свобода» зазначає про свою абсолютну нетерпимість до корупції і розраховує на об‘єктивне розслідування справи.

«Наявні факти свідчать про те, що сьогоднішні події – це ніщо інше, як цілеспрямована кампанія із дискредитації Михайла Головка, що стала наслідком його боротьби із московським патріархатом та спроб повернути Почаївську лавру у володіння Тернопільської громади. Сподіваємося, що правоохоронні органи та Вищий антикорупційний суд будуть справді незалежними в розгляді цієї справи», - заявили у ВО «Свобода».

Також партія зазначила, що найближчими днями Михайло Головко внесе ясність у цій справі перед суспільством на прес-конференції.

Нагадаємо, Михайла Головка звинувачують в отриманні неправомірної вигоди у підприємця-волонтера Олексанра Ярмоленка у розмірі 2,4 млн грн.

 

На Кременеччині поховали 27-річного захисника Василя Іванчука (фото)

Четвер, 29 червня 2023, 09:44

На Кременеччині поховали 27-річного захисника Василя Іванчука (фото)
28 червня у Борсуківській громаді назавжди попрощалися з військовим з села Нападівка Василем Іванчуком.

Захисник загинув 24 червня внаслідок поранень, отриманих під час артобстрілу біля н.с. Затишшя на Запоріжжі.

4 серпня Василь Іванчук мав святкувати своє 28-річчя.

"Страшний та болісний день, що назавжди закарбується у памʼяті рідних загиблого воїна, який захищав на війні нашу країну, волю та свободу усіх людей. Своє життя Василь віддав задля життів усіх українців, за мирне майбутнє, за те, щоб це майбутнє взагалі було…

Жодні слова не стануть розрадою для вбитих горем батьків, дружини та усіх рідних, друзів, знайомих загиблого. Цей біль назавжди буде у їх серцях… Памʼятаймо завжди, якою ціною здобувається мир та спокій, адже загиблий лише починав жити, створив сімʼю, будував своє життя, але війна стерла усе, що могло б бути…", – написали на Фейсбук-сторінці громади.

Читайте також: На фронті загинув воїн з Підволочиської громади Ігор Лазарев

356431909_599077235701432_1484845552003165118_n.jpg

356652716_599077472368075_8176257942034226532_n.jpg

356824919_599077895701366_5122810758042178102_n.jpg

 

Заступнику голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку обрали запобіжний захід

Четвер, 29 червня 2023, 09:42

Заступнику голови Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку обрали запобіжний захід
Ще одному заступнику начальника Тернопільської ОВА – Ігорю Гайдуку – обрали запобіжний захід.

Про це повідомили на сторінці Вищого антикорупційного суду у Facebook.

За рішенням ВАКС, чиновник проведе за ґратами 60 діб і має право внести заставу у розмірі 805 тисяч 200 гривень.

Нагадаємо, іншому заступнику начальника Тернопільської ОВА Ігорю Дем'янчуку, а також голові Тернопільської облради Михайлу Головку, обрали аналогічні запобіжні заходи.

Посадовців підозрюють у вимаганні близько 2,4 мільйона гривень у підприємця за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту об'єктів інфраструктури. Чиновників затримали 26 червня.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням займати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

 

Комісія порахувала, скільки будівель постраждали від ракетного удару по Тернополі у травні

Четвер, 29 червня 2023, 09:41

Комісія порахувала, скільки будівель постраждали від ракетного удару по Тернополі у травні
Внаслідок ракетних ударів, які завдала рф по Тернополю 13-14 травня, постраждали більше сотні будівель.

Про це свідчать результати обстежень, які представила комісія на засіданні виконкому.

Загалом було оглянуто 116 об’єктів нерухомого майна. З них зазнали пошкоджень 2 квартири, 1 заклад освіти, 22 будівлі комунальних підприємств, 88 виробничих будівель, а також було знищено 3 виробничих будівлі двох юридичних та однієї фізичної особи.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 травня рашисти завдали ракетного удару по Тернополю. Ввечері 13 травня було влучання у складські приміщення на промзоні. Вдруге ворог атакував наше місто близько 5 години ранку. Внаслідок вибухів були пошкоджені цивільні будівлі та автомобілі. У багатьох людей постраждало майно.

У Тернополі створили спеціальну комісію, яка визначатиме розмір компенсації.

 

ДТП на перехресті неподалік Збаража: одне авто перекинулось (фото)

Четвер, 29 червня 2023, 09:40

ДТП на перехресті неподалік Збаража: одне авто перекинулось (фото)
28 червня на перехресті біля Збаража та села Добриводи сталася ДТП.

Як повідомили у ДСНС, на автодорозі М-19 зіткнулися два авто – Volkswagen Transporter та Opel Zafira.

Внаслідок удару на бік перекинувся мінівен, а його кермувальник, житель с. Залужжя, опинився заблокованим всередині.

О 16:53 на місце події прибуло рятувальне відділення.

Надзвичайники деблокували водія Opel, а також вжили заходи щодо недопущення виникнення пожежі.

Читайте також: 2 людини загинули, 6 отримали травми: тернополянина судитимуть за ДТП на автомагістралі в Угорщині

Смертельна ДТП під Бережанами: водій загинув на місці (фото)

349086297_1181866122500456_7363992832907634011_n.jpg

 

На фронті загинув воїн з Підволочиської громади Ігор Лазарев

Четвер, 29 червня 2023, 09:37

На фронті загинув воїн з Підволочиської громади Ігор Лазарев
Тернопільщина втратила на війні ще одного захисника.

26 червня в бою за Україну на Донеччині загинув молодший сержант 79-тої десантної-штурмової бригади ЗСУ, житель села Дорофіївка Ігор Лазарев.

Сумну звістку повідомили на сторінці Підволочиської селищної ради у Facebook.

"Приносимо щирі співчуття сімʼї загиблого, рідним, односельчанам, побратимам та усім, хто знав воїна Ігора Лазарева. Вічна памʼять герою! Інформацію про зустріч кортежу з тілом загиблого та похорон повідомимо додатково", – йдеться у дописі.

 

"Мама шукає весільні сукні для поховання": у Краматорську через обстріл РФ загинули 14-річні близнючки

Середа, 28 червня 2023, 13:43

У Краматорську на Донеччині внаслідок російського обстрілу закладу харчування ввечері 27 червня загинули 9 осіб, серед яких – 14-річні близнючки Анна та Юлія Аксенченки.

У цьому році дівчата закінчили 8 клас Краматорської школи №24, а у вересні мали святкувати своє 15-річчя, повідомляють в Управлінні освіти Краматорської міськради.

У коментарі "УП. Життя" вчителька з математики та виконуюча обов’язки директорки школи №24 Людмила Осадча розповіла, що сестри були старанними ученицями, вміли гарно малювати, тому завжди допомагали з оформленням шкільних свят.

Після початку повномасштабного вторгнення дівчата виїхали з міста в село, звідки навчалися дистанційно, каже вчителька.

Аня та Юля Аксенченки. Фото: Юлія Аксенченко/Instagram

"З міркувань безпеки, вони переїхали в сільську місцевість ближче до Добропілля, це 50 км від Краматорська. В місто приїжджали на канікули, аби побачити маму, яка працює в місцевій хірургії", – розповідає Людмила Осадча.

За її словами, дівчата повернулися в Краматорськ за кілька днів до трагедії. Вчителька розповідає, що це друга втрата для місцевої школи – в лютому внаслідок російського обстрілу загинула директорка закладу.

"Вони – близнючки й зовні були дуже схожі, але характери в них різні. Аня була більш "пряма", а Юля – трохи тихіша. Аня завжди її підтримувала та допомагала.

Їхня мама нині шукає весільні сукні для них, але у нас в місті такого немає зараз, жоден салон не працює", – мовить викладачка й додає, що дівчат поховають у Добропіллі.

Фото: Управління освіти Краматорської міськради

Нагадаємо, в Одесі після нічного російського обстрілу в ніч на 10 червня через падіння уламків дрона на багатоповерхівку загинуло подружжя переселенців з Бахмута.

 

ВАКС не дозволив транслювати судове засідання, де оберуть запобіжний захід керівництву Тернопільської ОВА

Середа, 28 червня 2023, 09:23

ВАКС не дозволив транслювати судове засідання, де оберуть запобіжний захід керівництву Тернопільської ОВА
Вищий антикорупційний суд відмовив у проведенні трансляції з обрання запобіжного заходу керівництву Тернопільської обласної військової адміністрації, яке підозрюють у хабарництві.

Таке рішення ухвалив суддя ВАКС, зазначають Українськi Новини.

"Тернополяни" писали, що у ці хвилини, в столиці, у Вищому антикорупційному суді обирають запобіжні заходи для трьох чиновників з Тернопільщини - голови обласної ради Михайла Головка та двох колишніх заступників голови ТОВА Ігора Дем'янчука та Ігора Гайдука.

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко відмовився проводити трансляцію судового засідання з обрання запобіжного заходу першому заступнику голови Тернопільської обласної військової адміністрації Ігорю Дем'янчуку.

Він зазначив, що особи, які не є учасниками судового засідання не можуть подавати відповідне клопотання. Також суддя додав, що лише учасники засідання можуть просити про трансляцію, тобто сторона захисту або прокурор/детектив.

Нагадаємо,

 

Резніков заявив, що резерви на фронті ще не задіяно і є успіхи, які не розголошують

Середа, 28 червня 2023, 09:10

Резніков заявив, що резерви на фронті ще не задіяно і є успіхи, які не розголошують
ОЛЕКСІЙ РЕЗНІКОВ, ФОТО МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ

Міністр оборони України Олексій Резніков відкидає сумніви в успіху літнього контрнаступу й натякає, що нещодавні скромні здобутки – лише "превью" до набагато більшого наступу.

Джерело: Олексій Резніков в інтерв'ю "Financial Times"

Деталі: Резніков заявив, що деокупація групи сіл впродовж останніх тижнів було "не головною подією" в запланованому Києвом наступі.

"Коли це станеться, ви всі це побачите... Всі побачать все", – сказав він, відмахнувшись від повідомлень ЗМІ про повільне просування проти добре укріплених російських позицій.

Міністр підтвердив, що основні військові резерви України, включаючи більшість бригад, які нещодавно пройшли навчання на заході і оснащені сучасними танками і бронемашинами НАТО, ще не були задіяні в операції.

За словами Резнікова, українська армія продовжує завдавати великих втрат російським військам, їхня "деградація" є інструментом, а звільнення українських земель – метою.

Міністр оборони заявив, що українські війська досягли "певних успіхів", які Генеральний штаб не розголошує, щоб не наражати на небезпеку війська.

Пряма мова: "Іноді росіяни не доповідають своєму керівництву про те, що вони втратили певну ділянку або територію. Вони бояться доповідати далі своєму керівництву".

Деталі: Водночас, Резніков попередив, що ця операція буде контрастувати з минулорічним приголомшливим розгромом російських військ у Києві, в Харківської області та в Херсоні.

"Не можна очікувати дива в кожній операції", – сказав він.

FT зазначає, що українські війська зараз "промацують" лінії російської оборони й атакують у численних точках, щоб змусити Росію здогадуватися, де буде основний наступ.

27 червня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив, що в результаті контрнаступу Україна відвоювала у Росії близько 300 квадратних кілометрів. Це вдвічі більше, ніж офіційно оголосив Київ.

Раніше президент України Володимир Зеленський визнав, що успіхи на фронті "повільніші, ніж хотілося б". За його словами, восени теж був момент, коли контрнаступальні дії здавалися повільними, але згодом було просування вперед.

 

Тромб у сонній артерії: тернопільські лікарі врятували від інсульту молоду жінку

Середа, 28 червня 2023, 09:05

Тромб у сонній артерії: тернопільські лікарі врятували від інсульту молоду жінку
У Тернопільській обласній психоневрологічній лікарні прооперували та врятували 38-річну жінку.

Як повідомили у медзакладі, вночі 25 червня у пацієнтки діагностували гострий тромбоз внутрішньої сонної артерії.

За словами лікарів, основна небезпека тромбозу кровоносних судин полягає в обмеженні кровопостачання, що призводить до виникнення інсульту або інфаркту мозку. А відрив тромбу – це раптова і неминуча смерть.

У цьому випадку – час має значення. Саме тому медики вирішили негайно оперувати жінку.

"Всі необхідні заходи були організовані в межах 4,5 год. Проведення своєчасної діагностики тромбозу та невідкладного оперативного втручання щодо відновлення прохідності судини – запорука поетапного одужання та відновлення пацієнтки. Ще одне життя врятовано", – зазначили у лікарні.

352398956_635020328663354_1134071330921623063_n.jpg

 

На Тернопільщині завершили перевірку укриттів: 245 визнали непридатними

Середа, 28 червня 2023, 09:05

На Тернопільщині завершили перевірку укриттів: 245 визнали непридатними
Оперативні групи перевірили усі 1649 укриттів Тернопільщини.

Про це повідомляють в обласній державній адміністрації.

За результатами обстежень, 1404 об'єкти готові до використання, 245 споруд – непридатні. З них 99 сховищ були зачинені, 146 – не готові до експлуатації.

"З 21 червня відновили перевірку тих 99 зачинених укриттів. Наразі їх перевіряють 15 спеціальних груп. Відповідно до нових даних – на мапах і сайтах відкорегують список актуальних укриттів", – розповів головний рятувальник області Віктор Маслей.

Поліція буде слідкувати, аби під час повітряної тривоги усі укриття були відкритими. Про зачинені сховища просять повідомляти на лінію "102".

Нагадаємо, Уряд ухвалив рішення про проведення перевірки всіх укриттів після гибелі трьох людей біля зачиненого сховища у столиці.

 

2 людини загинули, 6 отримали травми: тернополянина судитимуть за ДТП на автомагістралі в Угорщині

Середа, 28 червня 2023, 09:04

2 людини загинули, 6 отримали травми: тернополянина судитимуть за ДТП на автомагістралі в Угорщині
Тернополянин відповідатиме за вчинення смертельної ДТП на автостраді в Угорщині.

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт щодо водія Mercedes-Benz Sprinter, обвинуваченого у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель 2 людей та отримання травм 6 потерпілими.

Подія сталася 7 лютого 2020 року на автомагістралі М-3 . За даними слідства, тернополянин при наближенні до затору, утвореного внаслідок ДТП, не зменшив швидкості руху й зіткнувся з 2 транспортними засобами.

"Втративши керування авто, обвинувачений допустив наїзд на 8 пішоходів, які щойно вийшли з автобуса, котрий потрапив у аварію та стояли на узбіччі. Внаслідок ДТП 2 людей загинули, 1 потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження, 5 – тілесні ушкодження середньої тяжкості. Усі потерпілі – громадяни України", – повідомили в пресслужбі Тернопільської прокуратури.

Розслідування, яке здійснювали слідчі, завершено. Тепер чоловік постане перед судом.

 

У центрі Тернополя – ДТП: рух тимчасово ускладнений (фото)

Середа, 28 червня 2023, 09:03

У центрі Тернополя – ДТП: рух тимчасово ускладнений (фото)
На перехресті вулиць Олени Теліги та Соломії Крушельницької сталася ДТП.

Про це повідомляє Патрульна поліція.

У зв'язку з дорожньо-транспортною пригодою, рух транспорту на цій ділянці ускладнений.

"Плануйте маршрут своєї поїздки з урахуванням цієї інформації. Кермуйте відповідально та неухильно дотримуйтесь правил дорожнього руху", – закликали патрульні.

Читайте також: Смертельна ДТП під Бережанами: водій загинув на місці (фото)

На трасі "Львів-Тернопіль" спалахнуло та дотла згоріло авто

photo_2023-06-28_09-07-15.jpg

 

Військовий Юрій Сиротюк готовий взяти голову Тернопільської облради на поруки

Середа, 28 червня 2023, 09:01

Юрій СиротюкЮрій Сиротюк
Чимало жителів Тернопільщини, та і України загалом, активно висловлюють свою позицію щодо затримання голови Тернопільської облради Михайла Головка за хабарництво.

Одні довіряють повідомленням НАБУ, інші ж вважають – провокацією.

У підтримку Михайла Головка виступив й однопартієць, військовий Юрій Сиротюк. Він заявив, що навіть готовий взяти затриманого на поруки.

“Я ж знаю Михайла Головка як людину, яка перша серед нардепів виїхала на лінію фронту у 2014 році. І з тих пір незмінно допомагає фронту. Вже з початку широкомасштабного вторгнення не раз був на фронті, зокрема в нашому підрозділі, без зайвого піару з перших днів допомагаючи усім. Знаю його як побратима, з яким пройшов Майдан з першого до останнього дня. Бʼючись з «Беркутом» на Лютеранській, Інститутській, Грушевського. Знаю як взірцевого сімʼянина, батька чотирьох дітей. Знаю як людину, яка системно боролася з впливами РПЦ МП на Почаївщині”, – зазначив Юрій Сиротюк.

Також він вважає, що у цій справі про хабар є кілька дивних фактів. Зокрема, що розпорядниками коштів під час війни є військові адміністрації, а не голови облрад.

“Звісно, про жодні індульгенції не може йтися в воюючій країні. Але давайте все ж дочекаємось вироку. Якщо буду не правий – вибачуся. Так само докладу максимум зусиль, щоб вибачились ті, хто кидає голослівні большевицькі звинувачення. Особливо ті, хто атакує нашу ідею”.

 

Навчали безпечній поведінці: тернопільські правоохоронці відвідали літній табір

Середа, 28 червня 2023, 08:22

Ювенальні поліцейські та працівники Кінологічного центру навідалися до літнього пришкільного табору у Тернополі. У веселій та ігровій формі гості пояснювали діткам призначення дорожніх знаків та наголосити на безпечному відпочинку під час літніх канікул.

Поліцейські пояснили вихованцям табору, як орієнтуватися та діяти у складних ситуаціях, нагадали малечі номери екстрених служб, а також наголосили про необхідність розвитку спостережливості, обачності та уваги.

Особливості дресирування службових собак демонстрував чотирилапий помічник правоохоронців  Найк. Собака вправно шукав заховані предмети, виконував різні команди, а ще грався з дітьми та позував для фото.

На прощання правоохоронці закликали школяриків добре відпочити та не забувати дотримуватися їх порад, аби літні канікули минули весело і корисно.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Співпраця заради протидії шахрайствам

Середа, 28 червня 2023, 08:21

Поліцейські шукають нові можливості співпраці заради протидії шахрайським схемам, від яких дуже часто потерпають жителі області. Одну з форм спільної превентивної діяльності за ініціативою тимчасово виконуючого обов’язки керівника ГУНП в Тернопільській області Сергія Зюбаненка керівництво Тернопільського управління поліції запропонувало духівництву греко-католицької церкви. На зустріч з митрополитом Василієм Семенюком та священниками прийшов керівник районного управління поліції Сергій Осадця.

Зі слів поліцейського, однією з важливих причин зростання кількості шахрайств, є, насамперед, важкий психологічний стан людей у зв’язку з війною, яка триває в Україні. Люди стали боязкими, піддаються впливам сторонніх осіб. А цим користаються нечисті на руку громадяни.

«Звертаюся до вас з проханням допомогти розповсюдити серед людей інформацію про види шахрайств та основні поради, як запобігти цьому. Для цього ми підготували спеціальні буклети, які можна роздати парафіянам у ваших храмах, - закликав Сергій Осадця. – Впевнений, це дасть позитивний результат, і ми спільно допоможемо зберегти нашим громадянам їхні кошти».

Священники висловили готовність співпрацювати з поліцією заради безпеки та добра людей.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Прикордонники спростовують розгортання баз для "вагнерівців" у Білорусі

Вівторок, 27 червня 2023, 11:02

Прикордонники спростовують розгортання баз для вагнерівців у Білорусі
АНДРІЙ ДЕМЧЕНКО. ФОТО "УКРАЇНА - УКРІНФОРМ"

Державна прикоронна служба України спростовує інформацію щодо початку будівництва таборів для розміщення бойовиків ПВК "Вагнер" у Білорусі.

Джерело: речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі "Українській правді"

Пряма мова: "Щодо появи інформації про можливе будівництво баз для російських найманців на території Білорусі, на це момент таких робіт ми не фіксуємо.

Водночас виключати цього не можна. За ситуацією в Білорусі активно стежить розвідка, в тому числі Державної прикордонної служби".

Деталі: Так само, за словами Демченка, не зафіксовано появи на території РБ угруповання російських найманців ПВК "Вагнера".

До 2000 російських військових, які за даними ДПСУ, наразі перебувають у країні, задіяні до навчань і підготовки на білоруських полігонах

Водночас, цей напрямок завжди залишається напруженим, адже Білорусь продовжує підтримувати агресора.

Хоча наразі ситуація не змінилася, прикордонники не фіксують якогось переміщення техніки чи живої сили як російських підрозділів так і білоруських поблизу кордону, а РФ не має достатньо сил здійснити повторне вторгнення на цьому напрямку, Сили оборони продовжують зміцнювати лінію кордону та укріплювати прикордоння з Білоруссю, пам’ятаючи про підступність ворога.

Пряма мова: Ми добре розуміємо підступність Російської Федерації, і РБ, яка підтримує державу-агресора.

Поза тим, щоб не відбувалося, завдання України – мати сильну оборону на цьому напрямку, як провадилося так і продовжує робитися: в інженерному відношенні, підготовці і взаємодії складових Сил оборони і постійним відстеженням ситуації по території Білорусі".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Аграрії з усієї України з’їхалися на Тернопільщину, щоб обмінятися досвідом на форумі «Живе спілкування в полі»

Вівторок, 27 червня 2023, 08:32

Аграрії з усієї України з’їхалися на Тернопільщину, щоб обмінятися досвідом на форумі «Живе спілкування в полі»
ПАП «Агропродсервіс» знову організувало форум «Живе спілкування в полі».

Під час заходу аграрії обмінювалися досвідом, оглядали посіви на демонстраційних ділянках компанії «Агропродсервіс», демонстрували свої гібриди зернових тощо.

Окрім цього, кілька десятків сільськогосподарської техніки представили сім аграрних компаній у селі Настасів на Тернопільщині. Упродовж трьох днів учасники форуму могли оглянути робочі потужності для обробітку, транспортування, зберігання й післязбиральної обробки.

– Кожен, хто відвідує наш захід, має можливість підійти, поспілкуватися, перейняти досвід, зацікавити у майбутньому покупкою цієї техніки,– зазначила заступниця комерційного директора з насінництва компанії «Агропродсервіс» Галина Біловус.

Учасники кажуть, такі форуми особливо важливі в час війни, адже аграрії західних регіонів України повинні працювати вдвічі потужніше, щоб підтримати колег з прифронтових областей.

Також під час форуму учасники мали змогу долучитися до збору коштів на пікапи для НГУ «Азов», який розпочав благодійний фонд «Покрова».

– Завдяки таким заходам, куди нас запрошують, ми зібрали понад 120 тисяч на пікапи для Національної гвардії України «Азов», – розповіла директорка благодійного фонду «Покрова» Любов Вовк.

Загалом на аграрному форумі 11 компаній демонстрували свої гібриди зернових. Це 86 сортів озимої пшениці, ярої пшениці та ярого ячменю.

 

Андрій Козак заявив, що голова Тернопільської ОВА "замовив" справу проти нього та його брата

Вівторок, 27 червня 2023, 08:31

Андрій Козак заявив, що голова Тернопільської ОВА "замовив" справу проти нього та його брата
Андрій Козак, якого разом з братом звинувачують у присвоєнні благодійних коштів, заявив про фабрикацію справи головою Тернопільської ОВА Володимиром Трушем.

На своїй сторінці у Facebook чоловік розповів, що очільник обласної військової адміністрації "замовив" їх з братом, а конфісковане у них майно привласнив.

"Саме рік тому, в травні 2022 року, Володимир Труш, на фото якого ви бачите, замовив мене та мого брата, бо мабуть не дали йому 1,8 мільйона, як мав зробити це сьогоднішній волонтер підприємець з Тернополя, з якого вони збивали гроші.

Саме ці гроші, які йшли на фронт, стали кісткою в горлі до цих начальників, які так захотіли їх заполучити у власні кишені. Але ж брати славились честю, порядністю та гідністю, і іншого виходу, щоб кинути нас за ґрати, вони не знайшли", – написав Андрій Козак, коментуючи недавні затримання в облраді.

За його словами, саме Володимир Труш віддав наказ забрати у них 8 автомобілів – два приватні і 6 волонтерських "джипів".

"Жоден з цих авто на фронт так і не потрапив, а на автомобілі мого брата сьогодні їздять чиновники і постійно порушують правила, у "Дію" постійно проходять штрафи. Саме так горе Труш вкрав 8 автомобілів, а ще хотів вкрасти гроші", – зазначив Козак.

 

Витік аміаку стався у тернопільському гуртожитку (фото)

Вівторок, 27 червня 2023, 08:28

Витік аміаку стався у тернопільському гуртожитку (фото)
26 червня у підвалі тернопільського гуртожитку на вул. Стецька, 25 відбувся витік аміаку.

Як повідомили у ДСНС, під час проведення ремонтних робіт було пошкоджено систему охолодження холодильника "Кристал", внаслідок чого сталася розгерметизація.

Рятувальники у спеціальних костюмах та засобах захисту органів дихання огородили місце події, провітрили приміщення та винесли холодильник на вулицю.

Після цього надзвичайники вжили заходи щодо зниження концентрації випарів аміаку.

Читайте також: Внаслідок загорання вантажівки на Тернопільщині стався витік соляної кислоти

356229578_581851164132789_6668819007460878841_n.jpg

356214562_581851127466126_5109747571782702537_n.jpg

 

На Тернопільщині очікують погіршення погодних умов: оголосили штормове попередження

Вівторок, 27 червня 2023, 08:25

На Тернопільщині очікують погіршення погодних умов: оголосили штормове попередження
27 червня західні, східні та північно-східні області "накриє" негода.

Як повідомили в Тернопільському гідрометцентрі, сьогодні на території краю очікуються грози, місцями пориви північно-західного вітру від 15 до 20 метрів на секунду.

У зв'язку з цим, оголошено І рівень небезпечності – жовтий.

Це означає, що погодні умови потенційно небезпечні для населення, інфраструктури та навколишнього природного середовища.

Найближчі декілька днів в області також передають опади. 28-29 червня на Тернопільщині буде хмарно з проясненнями, у середу короткочасні, у четвер – невеликі дощі. Вдень прогнозують від 17 до 22° тепла.

27.06_гідрометцентр.jpg

 

Смертельна ДТП під Бережанами: водій загинув на місці (фото)

Вівторок, 27 червня 2023, 08:24

Смертельна ДТП під Бережанами: водій загинув на місці (фото)
Ще одна смертельна аварія сталася неподалік Бережан.

26 червня о 21:50 біля села Шибалин водій автомобіля Renault 19, 1991 року народження, не впорався з керуванням та зіткнувся з відбійником.

Як повідомили у Головному управлінні ДСНС у Тернопільській області, від отриманих травм чоловік загинув на місці події.

Надзвичайники деблокували тіло загиблого з понівеченого авто.

Нагадаємо, 25 травня цього року біля Шибалина відбулась ще одна смертельна аварія. Водій автомобіля Volkswagen Passat, здійснюючи обгін, зіткнувся з трактором John Deere, а після цього виїхав на зустрічну та врізався у вантажівку MAN. Внаслідок ДТП загинула 1 людина, ще 2 – зазнали травм.

У 2021 році у цьому селі ж у ДТП загинуло подружжя. 8 листопада кермувальник автомобіля Skoda Yeti, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з Daewoo Lanos. Жінка та чоловік, які перебували в цьому авто, померли миттєво. Їх 5-річний син опинився в реанімації.

356376202_580434747613318_7793679009979814986_n.jpg

 

У жителя Тернопільщини з карток зникло майже 65 тисяч гривень

Вівторок, 27 червня 2023, 08:15

Понад шістдесят тисяч за ніч щезло з карток жителя Шумської територіальної громади. Невідомі зняли усі кошти з кредитної та зарплатної картки потерпілого.

Чоловік звернувся за допомогою до поліції. Спілкуючись зі слідчими він розповів, що ще минулого тижня на його номер неодноразово телефонували невідомі. Проте він на дзвінки не відповідав.

Черговий дзвінок від невідомих надійшов у ніч з 25 на 26 червня. Робот запропонував чоловікові підтвердити чи відмінити фінансову операцію. Чоловік дав відмову і ліг спати, а вранці зауважив, що його мобільний банківський додаток заблокований. За деякий час житель області з'ясував, що з його обох карток зникло майже 65 тисяч гривень.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно з частиною 3 статті 190 ККУ. Поліціянти перевіряють, яким чином невідомі отримали доступ до банківських карток. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині тривають заходи з протидії кримінальним правопорушенням у сфері обігу підакцизних товарів

Вівторок, 27 червня 2023, 08:13

Вже понад місяць поліцейські Тернопільщини проводять заходи, спрямовані на підвищення ефективності боротьби з нелегальним ринком підакцизної продукції та ліквідації незаконної торгівля алкогольними, тютюновими виробами та пальним.

За підсумками заходів з незаконного обігу вилучено понад вісім тисяч пачок цигарок та понад три тисячі літрів алкогольної продукції. Приміром, співробітники Кременецького районного відділу поліції зупинили автомобіль у якому місцева жителька перевозила підакцизні товари без марок акцизного збору. Вилучено майже 300 пачок цигарок та 13 літрів алкоголю на суму майже 16 тисяч гривень.

Загалом з початку проведення заходів складено 159 адміністративних протоколів та розпочато 6 кримінальних проваджень за зберігання та незаконний збут підакцизних товарів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Для дітей тернопільських Героїв організували екскурсію та водну прогулянку на теплоході

Вівторок, 27 червня 2023, 08:11

У Тернополі продовжують реалізовувати заходи з метою соціального захисту, допомоги та підтримки родин та дітей Героїв нашої громади.

Цими днями для дітей тернопільських Героїв провели екскурсію та водну прогулянку на теплоході міським ставом.

«Дякуємо нашим Героям зі Збройних сил України, які боронять українську землю та нищать окупантів. На жаль, ця війна приносить багато сумних звісток – чимало захисників гунуть, захищаючи Україну. Тож сьогодні обов’язок громади – подбати про їхні сім’ї, дітей та родини, – зазначає міський голова Сергій Надал. – У Тернополі прийнято програму, яка передбачає підтримку сімей Героїв та різноманітну допомогу у вирішенні соціальних-побутових питань, освітніх, розважальних та інших заходів. Також запрошую тернополян підтримати дітей наших Героїв».

Нагадаємо, на сесії Тернопільської міської ради прийнято програми підтримки родин та дітей Героїв Тернополя та громади з метою соціального захисту та підтримки родин Героїв, надання додаткових до встановлених законодавством пільг і соціальних виплат.

 

Сторінка 20 з 110

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер