images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Врятував не одного бійця: хірург з Тернополя отримав високу відзнаку

Понеділок, 19 лютого 2024, 10:22

Врятував не одного бійця: хірург з Тернополя отримав високу відзнаку 
Лікаря-хірурга з Тернополя Едуарда Ремезюка нагородили пам'ятною відзнакою імені академіка Олександра Олексійовича Шалімова за його особистий вагомий внесок у розвиток хірургії в Україні, наукові та професійні досягнення, а також за багаторічну бездоганну лікарську працю.

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці міської комунальної лікарні швидкої допомоги.

"Едуард Ремезюк служив у 2014 році, а потім, з перших днів війни 2022 року, вступив до лав ЗСУ виконувати свій медичний обов'язок, виявивши велику відданість та мужність. Протягом цього часу врятував не одне життя наших захисників і продовжує надавати професійну та висококваліфіковану допомогу українським військовим.

Колектив лікарні швидкої допомоги вітає колегу із цією відзнакою та очікує повернення у стіни медичного закладу. Бажаємо міцності, стійкості та витримки на шляху до перемоги нашої країни!", – йдеться у дописі.

417431464_853083169951312_7050836256613606216_n.jpg

417407005_853083183284644_6482131277649410679_n.jpg

 

«Коли їхали на війну, взяли лише три пари шкарпеток, бо розуміли, що помремо там», – Ігор Шолтис

Понеділок, 19 лютого 2024, 10:14

«Коли їхали на війну, взяли лише три пари шкарпеток, бо розуміли, що помремо там», – Ігор Шолтис (відео)
На YouTube-каналі «Варто знати» вийшло інтервʼю з офіцером ЗСУ Ігорем Шолтисом на псевдо «Шульц».

Вперше на війну Шульц потрапив у 2015-му році. Під час виконання бойового завдання отримав тяжке поранення, після якого майже рік пересувався у колісному кріслі. З початком повномасштабного вторгнення Ігор знову повернувся на фронт.

У нашому інтерв’ю Шульц розповів про мотивацію на війні, амурні справи, Залужного і Сирського та багато іншого.

– Мотивація – це про стрижень. Вона також залежить від жорсткості та ефективності управління в підрозділі. Коли ми відправлялися на фронт в перші дні повномасштабної війни, то взяли з собою по три пари шкарпеток. Чому? Бо їхали на вірну смерть! Ми відправлялися у зону бойових дій не з баченням, що виживемо і переживемо цю війну, а з розумінням того, що помремо на ній, – наголосив Шульц.

Більшість тих, хто не хоче йти на війну, думає, що його одразу кинуть у «м’ясний штурм», каже Ігор Шолтис.

– Людей, які не були вмотивовані з самого початку, ти не зможеш вмотивувати якимось високими патріотичними цінностями. Ти не скажеш йому, що сто років тому боровся Шухевич з хлопцями, а тепер і ти маєш це робити. Необхідно тиснути на чоловічі якості, на стрижневі якості. Кожен воїн має розуміти: якщо він відмовиться виконувати своє завдання, то інші хлопці, суміжники, які зараз в окопі, загинуть, – підкреслив Шульц.

Розповів Ігор Шолтис дещо і про «амурні» справи, зокрема незначні вимоги до своєї майбутньої обраниці.

– Я не є суперсимпатичним Валерієм Маркусом, за яким бігають тисячі жінок. Попри це мені важливо, щоб людина, навіть якщо і не орієнтується, все ж була зацікавлена в державотворчих процесах. Я б не зміг жити з людиною, яка не знає, як по-батькові нашого президента чи з якого міста він родом. Помічаю, що можу обговорювати багато тем, але все зводиться до громадського та політичного життя, – зазначив Ігор Шолтис.

Більше – у нашому інтерв’ю.

 

На Бандери у Тернополі – ДТП: на місці працюють медики та патрульні

Понеділок, 19 лютого 2024, 10:13

На Бандери у Тернополі – ДТП: на місці працюють медики та патрульні
Вранці 19 лютого на проспекті Степана Бандери у Тернополі сталася дорожньо-транспортною пригодою з травмованими.

Як повідомляє Патрульна поліція, рух транспорту частково ускладнений.

На місці працюють правоохоронці, медики та слідчий по ДТП.

"Плануйте маршрут своєї поїздки з урахуванням цієї інформації", – зазначили у поліції.

Як дізнались журналісти "20 хвилин", водій автомобіля Peugeot скоїв наїзд на пішохода, який переходив дорогу по зебрі. У соціальних мережах свідки аварії повідомляють, що під колесами авто опинилась 15-річна дівчина.

 

У США вперше схвалили ліки проти обмороження

П'ятниця, 16 лютого 2024, 11:04

Вперше в історії схвалили препарат проти обморожень
YANGTAK/DEPOSITPHOTOS
4162

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вперше схвалило препарат для лікування сильного обмороження в дорослих.

Ліки зменшують ризик ампутації пальців рук або ніг, йдеться у пресрелізі.

Обмороження може відбуватися в кілька стадій.

Перша стадія або легке обмороження не потребує медичного втручання. Однак важке обмороження спричиняє замерзання шкіри та тканин, через що й припиняється кровотік. Коли кровопостачання у тканинах відновити вже неможливо, лікарі вимушені ампутувати кінцівку.

Ін'єкційний препарат Aurlumyn, який схвалили у США, має у складі діючу речовину ілопрост, яка розширює судини та запобігає згортанню крові. Таким чином ліки допомагали відновити кровотік в обморожених ділянках рук та ніг.

“Це схвалення (препарату – ред.) надає пацієнтам перший в історії варіант лікування серйозного обмороження”, – зазначив доктор медичних наук, директор відділу кардіології та нефрології в Центрі оцінки та дослідження ліків FDA Норман Стокбрідж.

Засіб має доведену ефективність у лікуванні важких обморожень: вчені проводили дослідження у 1996-2008 роках.

В експерименті взяли участь 47 дорослих із сильним обмороженнями. Їх поділили на три групи. Перша отримувала аспірин та ілопрост кожні 6 годин протягом 8 днів.

Друга група отримувала аспірин та аналог ілопросту (який не схвалила FDA), а пацієнти третьої групи отримували виключно аспірин.

Основним показником ефективності було сканування кісток, яке робили через 7 днів після початкового обмороження. За цим рентгенівським знімком медики вирішували щодо необхідності ампутації принаймні одного пальця руки або ноги.

У групи, яка приймала ілопрост з аспірином, не було жодної людини, якій треба було провести ампутацію.

Однак препарат від обморожень також має низку побічних ефектів. Серед них – головний біль, прискорене серцебиття, нудота, блювота, запаморочення та гіпотонія (надто низький артеріальний тиск).

Нагадаємо, що найчастіше з важким обмороженням найчастіше стикаються військові, які перебувають в окопах. У Держприкордонслужбі надали 9 порад, як уникнути обмороження.

 

Зеленський прибув до Німеччини, попереду "два важливих дні"

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:56

Третя штурмова пояснила, чому в Авдіївці складніше, ніж в Бахмуті
АВДІЇВКА, СКРІН З МАПИ DEEPSTATE СТАНОМ НА РАНОК 16 ЛЮТОГО

Третя окрема штурмова бригада пояснила, чим бойові дії в Авдіївці наразі відрізняються від боїв, які були у Бахмуті з тодішньою ПВК "Вагнер".

Джерело: пресофіцер 3-ї ОШБр Олександр Бородін в ефірі національного телемарафону новин

Пряма мова: "Бо (в Авдіївці - ред.) у ворога величезна кількість КАБів і техніки. "Вагнера" (в Бахмуті - ред.) берегли техніку і працювали переважно людьми. Тут (в Авдіївці - ред.) – танкові атаки разом з піхотою, велика кількість БТР та БМП, авіації та FPV-дронів.

Такого в Бахмуті під час "Вагнерів" не було. Там було складно, але зараз – надскладно".

Деталі: Пресофіцер додав, що на деяких ділянках оборонні дії ведуться на 360 градусів ураження від ворога. Він уточнив, що не має на увазі оточення.

При цьому ворог постійно перекидає нові сили в район Авдіївки.

Передісторія:

  • 15 лютого Третя окрема штурмова бригада підтвердила, що була терміново передислокована для посилення українських військ у районі Авдіївки, а також повідомила, що на Авдіївському напрямку двом бригадам ворога завдано критичного ураження, проте українським захисниками доводиться "воювати на 360 градусів", а росіяни перекидають до Авдіївки нові сили.
  • ОСУВ "Таврія" наголошувала, що на Авдіївському напрямку Сили оборони України протистоять у тому числі російським спецпризначенцям та десанту, в останні дні ворог залучає більше бронетехніки для наступу.
 

У Тернополі розпочався туристичний форум «Тернопільщина вражає»

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:52

Сьогодні, 16 лютого у Тернополі розпочався туристичний форум «Тернопільщина вражає». Мета форуму – популяризація нашого краю завдяки використанню внутрішнього туристичного потенціалу поєднаного з унікальними особливостями крафтового виробництва, фермерства, садівництва, яким наділена наша область.

Розпочався захід із благословення та молитви директора благодійного фонду «Карітас», отця Романа Загородного. Привітав учасників форуму і міський голова Сергій Надал.

«До початку епідемії коронавірусу та повномасштабного вторгнення Тернопіль входив у десятку найбільших туристичних міст України. Лише у 2019 році наше місто відвідало понад 2 млн громадян. Однак всі ці події внесли свої корективи у туристичне життя. Багато працівників цієї сфери стали військовими і волонтерами. Туристів замінили внутрішньо переміщені особи, хостели та готелі стали прихистками для тисяч переселенців, – зазначає Сергій Надал. –  Сфера туризму напевно одна із тих, що найбільше постраждала за ці роки. Але вона втрималась і почала адаптуватись до нових умов життя. Тому дякуємо сьогодні усіх підприємцям, які продовжили працювати, реалізувати нові ідеї, сплачувати податки, давати робочі місця і зарплатню. Дякуємо усім, хто щодня долучається до підтримки та допомоги нашим воїнам. Спільно наближаємо нашу перемогу».

Для учасників форуму підготували багато цікавого, зокрема, нові знання, мотиваційні настанови від спікерів, багато нових знайомств для розвитку та популяризації туризму Тернопільщини.

Окрім того, під час форуму діятиме виставка крафтового виробництва Тернопільської області. Свою продукцію презентують 11 представників крафтового виробництва – це: чаї, пиво, олії, вино, сири тощо.

 

Поліція зацікавилася фактом погроз журналісту з Тернополя Сергію Сінкевичу

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:43

нардеп Людмила Марченко та журналіст Сергій Сінкевичнардеп Людмила Марченко та журналіст Сергій Сінкевич
У поліції "Тернополянам" повідомили, що зацікавилися справою щодо можливих погроз місцевому журналісту Сергію Сінкевичу.

"За повідомленням у ЗМІ, отримавши та опрацювавши дану інформацію, працівники Тернопільського районного управління поліції, внесли в єдиний журнал обліку заяв та повідомлень про скоєнні злочини та правопорушення щодо погроз журналісту Сергію Сінкевичу зі сторони наразі невстановлених  на сьогодні осіб. Відповідно за цією інформацією працівники поліції за даним фактом проводять перевірку та встановлюють всі обставини цієї інформації. Буде опитано тих людей, що беруть участь у даній справі, якщо з'ясується, що це дійсно погроза журналісту, тоді буде - стаття 345-1 Кримінального кодексу України (ред. погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років)", - відзначили у поліції.

Нагадаємо, вчора, "Тернополяни" писали, що помічниця скандальної народної депутатки Людмили Марченко Наталія Клек спробувала замовити побиття відомого тернопільського журналіста.

9 липня 2023 року Сергій Сінкевич написав пост про нардепку Людмилу Марченко, яку детективи НАБУ затримали після того, як вона з помічницею за гроші відправляла чоловіків призовного віку за кордон.

 

Вірні московського патріархату готуються до Всеукраїнської хресної ходи «за нашу перемогу та справедливий мир»

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:43

Вірні московського патріархату готуються до Всеукраїнської хресної ходи «за нашу перемогу та справедливий мир»
Військовий відділ УПЦ мп проведе Всеукраїнський хресний хід задля духовної підтримки та укріплення народу України.

18 лютого 2024 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія розпочнеться Всеукраїнський хресний хід задля духовної підтримки та укріплення народу України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужубу Військового відділу.

Молитовний хід розпочнеться з Божественної літургії, яку очолить Голова Синодального військового відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

Богослужіння розпочнеться о 9:00 у Свято-Воскресенському храмі пам’яті полеглих воїнів-інтернаціоналістів.

Відповідальним за проведення Хресного ходу виступає Військовий відділ УПЦ.

«Священнослужителі з іконами Покрову Пресвятої Богородиці (з часткою Її омофору), рівноапостольного князя Володимира та праведного Петра Калнишевського (з частками мощей святих) з молитвою за здоров’я та спасіння, благословення і збереження українських воїнів, за поранених та полонених, їх сім’ї та сім’ї загиблих, за нашу перемогу та справедливий мир, за злагоду та благополуччя в Україні відвідають різні куточки України», - зазначається у повідомленні.

 

56165465.jpg

 

У Чорткові авто наїхало на 3-річну дитину

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:41

У Чорткові авто наїхало на 3-річну дитину
Вчора, 15 лютого, у місті Чортків, що на Тернопільщині, сталося ДТП, в якій постраждала малолітня дитина.

За даними поліції мама та дитина їхали в таксі -  авто марки "Нісан".

Сім'я вийшла з авто, а далі водій здав назад і малолітня дитина потрапила під колеса.

Дитину з численними травмами госпіталізували.

Хлопчика рятують медики.

Водій попередньо тверезий, триває слідство.

 

У Підгаєцькій громаді досі не декомунізували 9 радянських пам'яток (фото)

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:40

У Підгаєцькій громаді досі не декомунізували 9 радянських пам'яток (фото)
На Підгаєччині досі триває процес декомунізації.

У населених пунктах громади перейменували всі вулиці з радянськими назвами, проте ще залишається 9 пам’ятних знаків, що підлягають дерусифікації.

Як повідомили у Підгаєцькій міській раді, відділом культури, туризму, молоді та спорту вже підготовлено проєкт рішення "Про проведення робіт із пристосування, демонтажу пам’яток історії місцевого значення та об’єктів, що не є об’єктами культурної спадщини", згідно з яким пропонуються варіанти пристосування цих пам’яток.

Зокрема, демонтувати з Братської могили воїнів Радянської армії у Підгайцях обеліск з надписами прізвищ та надпису російською мовою, встановити там хрест та символічну плиту з надписами прізвищ українською мовою і зображенням дати 1939-1945 рр.

Пам’ятний знак воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни у с. Голгоча, пропонують демонтувати. Подібний пам’ятний знак, який знаходиться у с. Мужилів, хочуть залишити, але замінити надпис на плиті "1941-1945 роки Вам безсмертні герої, що в грізну годину життя віддали за свою батьківщину" на "1939-1945" і додати табличку "Полеглим у Другій світовій війні".

На Братській могилі воїнів Радянської армії у Мужилові пропонують замінити дату "1941-1945" на "1939-1945", надпис "Полеглим воїнам радянської армії" на "Полеглим у Другій світовій війні", зображення п’ятикутної зірки на хрест.

У селі Степове на Братській могилі воїнів Радянської армії надпис хочуть замінити на: "Полеглим у боях за с. Поплави та с. Ригайлиха (тепер с. Степове) у Другій світовій війні".

Пам’ятний знак воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни у с. Гнильче, також зазнає змін. Там пропонують замінити надпис "Воїнам-землякам, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945" на надпис "Пам’ятний знак полеглим воїнам-землякам у Другій світовій війні 1939-1945 років" та виготовити таблички з іменами полеглих.

У с. Мирне на Обеліску односельчанам, які загинули в боротьбі за Радянську владу, хочуть встановити додаткову табличку і замінити надпис на: "Землякам, полеглим у Другій світовій війні 1939-1945 років".

У с. Завалів пропонується заміна аварійного пам’ятного односельчанам, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни, на вертикальну табличку з прізвищами односельців та надписом "Землякам, полеглим у Другій світовій війні 1939-1941 років".

Щодо перенесення пам’ятника радянським солдатам Топоркову та Зубкову – до Міністерства направлено науково-проєктну документацію. Мерії очікує дозвіл на проведення ексгумацію та перенесення тіл.

426489428_712486904405092_6562121991437313575_n.jpg

428457148_712486934405089_2977981015324947109_n.jpg

428346845_712487021071747_8583348857438988918_n.jpg

 

Впіймали трьох жителів Тернопільщини, які намагались незаконно перетнути кордон

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:40

Впіймали трьох жителів Тернопільщини, які намагались незаконно перетнути кордон 
Лише за одну добу 18 чоловіків намагалися втекти з України.

Днями поблизу кордону з Угорщиною військовослужбовці Мукачівського загону зупинили декілька груп порушників, повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України. Серед них було троє жителів Тернопільської області.

Прикордонні наряди відділу "Лужанка" тричі ставали на заваді правопорушникам, у результаті чого затримали п’ятьох закарпатців, двох житомирян та одного дніпропетровця.

Сімох порушників затримали на своїй ділянці відповідальності військовослужбовці відділу "Вилок". 11 лютого прикордонний наряд цього підрозділу зупинив двох мешканців Львівщини, а наступного ранку прикордонники виявили та затримали двох тернополян, одесита, харків’янина та запоріжця.

Не мала успіху спроба незаконного перетину ще для однієї групи порушників, до складу якої увійшли житель Закарпаття, Львівщини та Тернопільщини. Чоловіків затримали прикордонники відділу "Косине".

Стосовно усіх втікачів склали протоколи про адмінправопорушення, передбачене ст. 204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". Справи скерували до суду.

 

"На щиті" повернувся додому військовий з Кременеччини Андрій Олещук (фото)

П'ятниця, 16 лютого 2024, 10:39

"На щиті" повернувся додому військовий з Кременеччини Андрій Олещук (фото)
15 лютого у Почаєві зустріло тіло загиблого захисника Андрія Олещука.

Біля Меморіалу борцям за волю та незалежність священники відслужили поминальну панахиду.

Як повідомляють у міській раді, поховають воїна сьогодні, 16 лютого.

Нагадаємо, житель села Комарівка Андрій Олещук загинув 5 лютого під час ворожого артилерійського обстрілу.

Вічна пам’ять та вічна слава захиснику.

Читайте також: У Донецькій області загинув 41-річний захисник з Тернополя

424976669_714723357502347_3942884627967664200_n.jpg

422107115_714723360835680_2289572289897931954_n.jpg

422106647_714723464169003_1469629259504276633_n.jpg

 

Вчені виявили метод, що дозволяє перекрити постачання "палива" для раку

Четвер, 15 лютого 2024, 11:41

0

Вчені з Техаського університету в Остіні (США) виявили, що агресивна і смертельно небезпечна форма лейкемії має здатність швидко поширюватися в організмі. В експериментальному дослідженні вони змогли стримати зростання раку, не завдаючи шкоди здоровим клітинам.

Це відкриття дає підказки майбутнім розробникам ліків, як підвищити ефективність одного з видів хіміотерапії. Відповідне дослідження опубліковане в журналі Cell Metabolism, пише Medical Xpress.

Гострий мієлоїдний лейкоз (ГМЛ) – це агресивне онкологічне захворювання кровотворної системи людини. Ця форма раку, відома своїм швидким поширенням. Більшість випадків заховрювання трапляються у людей старше 65 років, які погано реагують на агресивні методи лікування, як-от трансплантацію кісткового мозку.

Вчені виявили, що пацієнти з ГМЛ мають підвищений рівень клітинного транспортера під назвою SLC25A51. У здорових клітинах цей транспортер переміщує клітинне паливо в мітохондрії клітини, забезпечуючи її енергією. Дослідники визначили, що в ГМЛ-клітинах рівні SLC25A51 підвищені.

Знизивши рівень транспортерів, вчені фактично поставили затискач на “двигуні”: ракові клітини відмирали, хвороба прогресувала набагато повільніше.

"Це нова потенційна терапевтична мішень для хвороби, яка важко піддається лікуванню", – сказав Сяол Камбронн з Департаменту молекулярних біологічних наук.

Зниження SLC25A51 не завдало шкоди нормальним клітинам кісткового мозку, тільки раковим.

Схоже, що ми можемо повернути рівні транспортерів до нормального базового рівня або навіть трохи нижчого, і при цьому здорові клітини не зазнають негативного впливу”, – додав Камбронн.

Крім того, коли знижені рівні транспортерів поєднувалися з 5-азацитидином – типом хіміотерапії, що використовується у пацієнтів з ГМЛ, це підвищувало виживання людини і зменшувало пухлини. Виявилося, що нижчі рівні транспортерів роблять ракові клітини більш піддатливими до впливу хіміопрепарату, зазначають вчені.

Хоча на сьогодні не існує ліків, які знижують транспортер SLC25A51, дослідники кажуть, що наступним кроком є розробка сполуки, яка зможе безпечно зробити це в організмі людини.

 

У Тернопільській громаді діє заборона на торгівлю рослинами, занесеними до Червоної книги України

Четвер, 15 лютого 2024, 11:26

Щорічно у весняний період на території Тернополя здійснюється незаконна торгівля ранньоквітучими, ендемічними, реліктовими та занесеними до Червоної книги України видами рослин. Серед них: підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа (черемша), горицвіт весняний, конвалія травнева тощо.

Збирання таких видів рослин призводить до скорочення їх чисельності та знищення цілих популяцій. Обсяги незаконного збору та торгівлі цими рослинами, особливо в передсвяткові дні, набирають злочинного характеру.

Так, відповідно до ст. 64 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 36 Закону України «Про рослинний світ», ст. 8 Закону України «Про Червону книгу України», на виконання листа Державної екологічної інспекції у Тернопільській області від 01.02.2023 №1/1-1-04-246 інформуємо про заборону торгівлі об’єктами рослинного світу занесеними до Червоної книги України на території міста.

За порушення вимог природоохоронного законодавства передбачена відповідальність за ст. 88-1 ч. 1, ч. 2 та ст. 90 КУпАП. При виявленні порушень природоохоронного законодавства просимо негайно інформувати управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради, правоохоронні органи та Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області.

Звертаємось до громадян із проханням відмовитись від збирання та придбання ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України видів рослин. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізують червонокнижні первоцвіти.

 

23-річний лейтенант поліції зі Збаража загинув на передовій (фото)

Четвер, 15 лютого 2024, 11:23

23-річний лейтенант поліції зі Збаража загинув на передовій (фото)
Молодий військовий з Тернопільщини поклав своє життя на Донеччині.

Трагічну новину сповістив міський голова Збаража Роман Полікровський.

("Збаразька громада знову втратила молодого воїна. 23-річний збаражанин лейтенант поліції Ігор Сокальський загинув 14 лютого під час бойових дій внаслідок ворожого обстрілу поблизу населеного пункту Григорівка Бахмутського району Донецької області. Щиро сумуємо і розділяємо з родиною горе втрати близької людини. Ігор назавжди залишиться у нашій пам'яті мужнім захисником, Героєм, який віддав життя за рідну Україну. Про зустріч траурного кортежу, з яким повертатиметься до рідного дому наш захисник, буде повідомлено додатково", - відзначив мер.

На зображенні може бути: 1 особа

 

СБУ повідомила про заочну підозру Таїсії Повалій, яка закликала захопити всю Україну

Четвер, 15 лютого 2024, 11:16

СБУ повідомила про заочну підозру Таїсії Повалій, яка закликала захопити всю Україну
Служба безпеки зібрала доказову базу на співачку та колишню народну депутатку Таїсію Повалій, яка виправдовує агресивну війну рф проти України.

Напередодні повномасштабного вторгнення рф вона виїхала до країни-агресора, де отримала російське громадянство та публічно підтримала кремль.

Під час інтерв’ю московському інтернет-виданню колаборантка вихваляла путіна та закликала до захоплення всієї території України.

Також вона намагалась дискредитувати українських захисників, які брали участь у боях за Київ.

"Крім того у вересні 2023 року Повалій на запрошення терориста Пасічника виступила на концерті у тимчасово окупованому Луганську. Тоді прямо зі сцени вона висловилась на підтримку російських загарбників та героїзувала їхню учать у війні проти України. Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти підривної діяльності зловмисниці на користь країни-агресора"- відзначили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Таїсії Повалій про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:  ⁠ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ⁠ст. 436 (публічні заклики до агресивної війни), ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України).

Оскільки зловмисниця перебуває на території росії, тривають комплексні заходи для притягнення її до відповідальності за вчинені злочини.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

На зображенні може бути: 1 особа, світле волосся та текст

 

У Тернополі "накрили" міжнародний шахрайський кол-центр, який заробляв 100 тис доларів за місяць

Четвер, 15 лютого 2024, 11:16

У Тернополі "накрили" міжнародний шахрайський кол-центр, який заробляв 100 тис доларів за місяць (фото, відео)
У Тернополі, на вулиці Текстильна працював міжнародний кол-центр шахраїв - туди завітала поліція.

Про телефонних аферистів повідомив начальник ГУ НП у Тернопільській області Сергій Зюбаненко.

"Аферисти виманювали гроші у іноземців, переважно телефонували громадянам Польщі, Чехії та Словаччини. Щомісячний прибуток кол-центру становив майже 100 тисяч доларів. І ще одна деталь: «на роботу» підбирали молодих людей, які вільно володіли іноземними мовами. Оператори-шахраї представлялися працівниками фінансових установ. Шляхом обману дізнавалися їх конфіденційні дані, після чого викрадали чималі суми з їхніх рахунків. Або ж пропонували іноземцям інвестувати гроші у псевдоброкерські проєкти. Ті, хто повівся на такі пропозиції, втрачали десятки тисяч доларів", - відзначив Зюбаненко.

За цим фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ч.5 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою осіб) Кримінального кодексу України. Санкція статті серйозна – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

 

 

На Тернопільщині за день дві аварії: постраждали троє осіб (фото)

Четвер, 15 лютого 2024, 11:12

На Тернопільщині за день дві аварії: постраждали троє осіб (фото)
Через неуважність та порушення ПДР на Тернопільщині зафіксували вчора, 14 лютого дві аварії з потерпілими.

За даними поліції, вчора, на автодорозі Івано-Фраківськ-Бучач-Тернопіль близько 11:20 водій автомобіля "Hyuindai Tucson" не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху та допустив зіткнення із "Mercedez-Benz Sprinter".

У результаті удару водієві та пасажиру з "Hyuindai" надавали медичну допомогу.

"Ще одна аварія трапилася близько 19:30 на Теребовлянщині. За попередньою інформацією, водій автомобіля "Mercedez Sprinter" допустив зіткнення із "Skoda Fabia", кермувальник якого в цей момент здійснював маневр розвороту. Водія "Skoda" з тілесними ушкодженнями різного ступеня тяжкості госпіталізували до лікарні", - відзначили у поліції.

У водіїв взяли кров, щоб визначити чи були вони тверезими на момент зіткнення.

Триває слідство.

 

 

Під час пожежі у Тернопільському районі згоріли авто, млин та 5 тонн пшениці

Четвер, 15 лютого 2024, 11:10

Під час пожежі у Тернопільському районі згоріли авто, млин та 5 тонн пшениці
14 лютого у селі Залужжя Тернопільського району виникла пожежа гаражного приміщення з автомобілем.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, на місце події оперативно прибули вогнеборці.

Надзвичайники ліквідували загоряння та врятували будівлю.

Полум'я встигло знищити автомобіль, млин, 5 тонн зерна пшениці, профнастил та дерев’яне обрештування на площі 130 квадратних метрів.

Читайте також: На Кременеччині посеред дороги спалахнуло авто (фото)

На Тернопільщині жінку, яка хотіла розпалити піч, з опіками забрали в лікарню

Під_час_пожежі_у_Тернопільському_районі_згоріло_авто_млин_та_5_тонн_пшениці.JPG

 

Внаслідок вибуху боєкомплекту загинув військовий з Чортківщини Олег Ширма

Четвер, 15 лютого 2024, 11:10

Внаслідок вибуху боєкомплекту загинув військовий з Чортківщини Олег Ширма
Тернопільщина втратила ще одного військовослужбовця.

7 лютого, внаслідок вибуху під час підготовки до вантаження боєкомплекту, загинув головний сержант роти ударних безпілотних авіаційних комплексів в/ч А4447 Олег Ширма з села Шипівці.

Трагічну звістку повідомили на Фейсбук-сторінці Товстенської селищної ради.

"Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким загиблого! Вічна пам’ять та Слава Герою! Про час зустрічі нашого захисника ми повідомимо додатково", – йдеться у дописі.

Читайте також: Біля Авдіївки загинув 27-річний воїн з Борсуківської громади Юрій Островерхов

427984049_307175769035452_6520613414232026152_n.jpg

 

ДТП з потерпілими на Теребовлянщині: не розминулись бус і позашляховик (ФОТО)

Середа, 14 лютого 2024, 11:54

ДТП з потерпілими на Теребовлянщині: не розминулись бус і позашляховик (ФОТО)
Аварія виникла неподалік села Зеленче Теребовлянської громади.

На автошляху «Тернопіль-Бучач» зіткнулися Hyundai Tucson та Mercedes Sprinter.

За словами очевидців, у ДТП є потерпілі.

Наразі причини аварії не відомі. На місці ДТП працюють правоохоронці. Рух транспортних засобів ускладнено.

Детальнішу інформацію повідомимо згодом.

Читайте також: Понад 5 мільйонів гривень у Тернополі спрямують на ремонти у дитсадках і школах

 

photo_2024-02-14_12-24-02_2.jpg

 

ДТП з потерпілими на Теребовлянщині: не розминулись бус і позашляховик (ФОТО)

Середа, 14 лютого 2024, 11:52

ДТП з потерпілими на Теребовлянщині: не розминулись бус і позашляховик (ФОТО)
Аварія виникла неподалік села Зеленче Теребовлянської громади.

На автошляху «Тернопіль-Бучач» зіткнулися Hyundai Tucson та Mercedes Sprinter.

За словами очевидців, у ДТП є потерпілі.

Наразі причини аварії не відомі. На місці ДТП працюють правоохоронці. Рух транспортних засобів ускладнено.

Детальнішу інформацію повідомимо згодом.

 

Чортківський водоканал подає в суд на боржників

Середа, 14 лютого 2024, 11:49

Чортківський водоканал подає в суд на боржників
Водоканал у Чорткові буде судитися зі боржниками.

Як повідомили у міській раді, на сьогодні понад 50 абонентів водоканалу мають борги за послуги водопостачання та водовідведення понад 5 тис. грн. З них 20 абонентів боргують більше як 10 тисяч.

На 16 споживачів підприємство вже подало в суд, проти 4 – направило заяви до виконавчої служби про відкриття провадження. У боржників можуть заблокувати банківські рахунки, в тому числі – пенсійні, а також вилучити майно.

Крім цього, водоканал примусово відключатиме злісних боржників від мереж. Перші відключення відбудуться вже найближчим часом. У мерії кажуть, що підставою для відключення абонента від мереж є несплата за послуги протягом двох і більше місяців.

Також у міській раді анонсували підвищення тарифів на воду.

"У діючому тарифі на воду та каналізацію закладено вартість електроенергії на рівні 3,80 грн. Зараз її ринкова ціна – 8,23 грн. За короткий проміжок часу електроенергія зросла більш ніж вдвічі. Борги водоканалу за електроенергію зростають із кожним днем. Покривати різницю у тарифах з бюджету громади, який знекровлений втратою "військового ПДФО", можливості немає. Тож всім водоканалам України рано чи пізно доведеться йти на непопулярні кроки, коригуючи тарифи", – зазначили у міській раді Чорткова.

Нагадаємо, 29 грудня 2023 року уряд скасував мораторій на відключення комунальних послуг користувачам, які мають заборгованість з їх оплати перед постачальниками.

Читайте також: Списки на відключення вже сформовані: на Тернопільщині боржники можуть залишитися без газу

427839339_795455899294718_1601858437326367819_n.jpg

 

На об’єктах критичної інфраструктури Тернопільщини встановлюють потужні генератори

Середа, 14 лютого 2024, 11:44

На об’єктах критичної інфраструктури Тернопільщини встановлюють потужні генератори
На Тернопільщину прибула чергова партія генераторів.

Вони нададуть можливість забезпечити безперебійну роботу об’єктів інфраструктури області у разі екстрених вимкнень електроенергії.

За сприяння Національного Комітету Українського Червоного Хреста, Тернопільщина отримала 2 генератори потужністю 135 кВт та 3 генератори потужністю 67 кВт. Про це повідомили на Фейсбук-сторінці обласної організації ЧХ.

Генератори потужністю 135 кВт передали Петриківському обласному комунальному дитячому будинку-інтернату та у село Козівка, Великогаївської громади, де наразі Червоний Хрест проводить реконструкцію двоповерхового приміщення адміністративного будинку для довготривалого проживання внутрішньо переміщених осіб.

Генератори потужністю 67 кВт отримали Петриківській обласний геріатричний пансіонат та комунальне підприємство Теребовлянської міської ради "Теребовля". Ще один передали у село Підволочиськ для забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури.

427894352_791500973023009_8449912656764949087_n.jpg

427946492_791501029689670_2882513148830324524_n.jpg

 

Музиканта з Тернополя нагородили орденом Богдана Хмельницького

Середа, 14 лютого 2024, 11:39

Фото: "Терен"Фото: "Терен"
Орденом Богдана Хмельницького III ступеня нагородили захисника з Тернополя, музиканта Олександра Жизномірського.

Про це військовий розповів на своїй Фейсбук-сторінці.

"Служу в ЗСУ півтора з хвостиком роки. Цей час був різним, щось будував, щось ламав. Але незмінним залишились люди, котрі мене завжди підтримували, і без яких не уявляю якби я справився.

Ця нагорода – це відзнака для моїх побратимів та близьких на яких завжди міг покластись", – написав чоловік.

Олександр Жизномірський був бас-гітаристом гуртів "Хвилі", "Ті, що падають вгору", Mr. Freeman. Зараз служить у 43 окремій артилерійській бригаді.

 

Понад 1,4 млрд грн податків та 37,7 млн грн на соціальні проєкти: «Контінентал» звітує про показники за 2023 рік (фото)

Середа, 14 лютого 2024, 11:36

Понад 1,4 млрд грн податків та 37,7 млн грн на соціальні проєкти: «Контінентал» звітує про показники за 2023 рік (фото)
«Контінентал Фармерз Груп» оприлюднила інформацію про виконані податкові зобов’язання за 2023 рік, реалізовані соціальні проєкти та надану гуманітарну допомогу.

Cума податкових відрахувань, які Компанія сплатила до бюджетів усіх рівнів торік, сягнула 1,4 млрд грн.

З цими результатами «Контінентал» увійшов до списку найбільших платників податків за 2023 рік у галузі українського АПК.

Попри складний для країни час, «Контінентал Фармерз Груп» продовжила спрямовувати соціальні інвестиції на розвиток місцевих громад, неухильно й у повному обсязі виконуючи взяті на себе зобов’язання. Загалом за 2023 рік на територіях своєї присутності Компанія реалізувала соціальних проєктів на суму 37,7 млн грн.

Вагомими статтями соціальних інвестицій торік стали проєкти у сфері благоустрою та інфраструктури. Крім того, було втілено освітні й культурні ініціативи для молоді, серед яких «Розумний город» і «Великодня веселка».

Невіддільною частиною політики соціальної відповідальності «Контінентал» залишається підтримка українських захисників.

За період від лютого 2022 року Компанія спрямувала 55,1 млн грн на допомогу військовим і значно розширила масштаби корпоративного волонтерства: протягом року було проведено щонайменше шість волонтерських заходів із залученням працівників Компанії та відправлено понад 4 т продовольства мобілізованим співробітникам «Контінентал».

Генеральний директор «Контінентал Фармерз Груп» Георг фон Нолкен підкреслив, що прозора й своєчасна звітність про результати діяльності Компанії — один із головних її принципів:

«Як чесний і відповідальний бізнес, ми незмінно щороку звітуємо про сплачені податки та фінансову підтримку громад, з якими співпрацюємо. Хочу наголосити, що і для пайовиків, і для держави “Контінентал Фармерз Груп” є та залишатиметься надійним довгостроковим партнером, особливо в теперішній нелегкий період».

podatky CFG

 

Ігор Василів вручив директорці музею у Кременці почесну грамоту від Верховної Ради України (фото)

Середа, 14 лютого 2024, 11:34

Ігор Василів вручив директорці музею у Кременці почесну грамоту від Верховної Ради України (фото)
Народний депутат Ігор Василів відзначив грамотою Верховної Ради України директорку обласного комунального літературно-меморіального музею Юліуша Словацького в м. Кременці Тамарі Сеніній.

Грамоту «За заслуги перед Українським народом» він вручив за дорученням голови ВРУ Руслана Стефанчука.

– Подякував Тамарі Григорівні за багатолітню працю та вагомий внесок у культурно-освітній розвиток держави, популяризацію життєвого та творчого шляху славних уродженців рідного краю, налагодження українсько-польського міжкультурного діалогу,  наголосив Ігор Василів.

До слова, обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького в Кременці створений 26 липня 2002 року. Присвячений життю і творчості Юліуша Словацького заклад заснували завдяки співпраці обох Міністерств культури — Республіки Польщі та України, Спілкам польських та українських письменників, науковцям музею літератури ім. Адама Міцкевича у Варшаві, науковцям із Кременця тощо.

 

На Тернопільщині найстаршій жительці громади цьогоріч виповнюється 102 роки

Середа, 14 лютого 2024, 11:33

На Тернопільщині найстаршій жительці громади цьогоріч виповнюється 102 роки
Катерина Чудик з села Козлів – найстарша жителька своєї громади.

У жінки п’ять внуків та 10 правнуків. 5 березня 2024 року їй має виповнитись 102 роки, пише "Суспільне".

Довгожителька народилась у селі Озерна. Пережила Другу світову війну. У 1942 році її виселили до Австрії на примусові роботи, де вона пробула три роки.

У 28 років Катерина Чудик одружилась із чоловіком Антоном та переїхала з ним до Козлова. у шлюбі пара прожила 45 років.

Бабуся каже, що секрет її довголіття – молитва.

"Ксьондз обіцяв прийти на моє день народження моє. Я багато молюсь і мене молитва тримає", – поділилась жінка.

554675d1623067cd.jpg

 

Біля Авдіївки загинув 27-річний воїн з Борсуківської громади Юрій Островерхов

Вівторок, 13 лютого 2024, 13:31

Біля Авдіївки загинув 27-річний воїн з Борсуківської громади Юрій Островерхов
Обороняючи Україні на фронті своє життя віддав воїн з Борсуківської громади Юрій Островерхов.

Захисник Островерхов Юрій Юрійович (12.03.1996) мешкав у селі Піщатинці. Був старшим стрільцем-оператор 2 штурмового відділення 3 штурмового взводу 4 штурмової роти 2 штурмового батальйону.

«Захисник, що проходив військову службу за контрактом, вірний військовій присязі, захищаючи територіальну цілісність та державний суверенітет України, загинув біля населеного пункту Авдіївка Донецької області 12 лютого 2024 року», - повідомили у громаді.

Про зустріч Героя та чин поховання буде відомо згодом.

Щиро співчуваємо сімʼї та рідним загиблого воїна.

 

НМТ-2024: оприлюднили демонстраційний варіант тесту

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:37

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив демонстраційний варіант національного мультипредметного тесту (НМТ).

Випускники можуть ознайомитися із завданнями на сайтіповідомили в установі.

До представлених предметів увійшли:

  • українська мова;
  • українська література;
  • математика;
  • історія України;
  • англійська мова;
  • німецька мова;
  • французька мова;
  • іспанська мова;
  • біологія;
  • фізика;
  • хімія;
  • географія.

Предметні тести мають вигляд окремих pdf-файлів, тому будуть зручними для людей, у яких повільний інтернет.

Демонстраційний варіант НМТ-2024: УЦОЯО опублікував зразок тесту. Фото: luckybusiness/Depositphotos

Для самоперевірки наприкінці кожного тесту наведено правильні відповіді.

Щоб відтворити атмосферу справжнього НМТ, УЦОЯО рекомендує пройти онлайн-тестування. Для цього треба зареєструватися на платформі "Всеукраїнська школа онлайн".

Під час НМТ випускники виконуватимуть роботу у два етапи. Кожен із них триватиме 120 хвилин. Між етапами буде 20-хвилинна перерва.

Сертифікаційна робота НМТ міститиме завдання з чотирьох предметів:

  • обов’язкові – українська мова, математика та історія України;
  • вибіркові – українська література, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька, французька), біологія, фізика, хімія та географія.

Працюючи на платформі з демонстраційним варіантом, учні можуть скомпонувати роботу з потрібних предметних тестів. Під час проходження можна обирати послідовність виконання завдань і змінювати варіант відповіді. Також тут є довідкові матеріали з математики, фізики та хімії.

"Всеукраїнська школа онлайн" не має часового обмеження для виконання тестів – про це потрібно подбати самостійно.

Після завершення роботи можна переглянути звіт про свої успіхи. У ньому вказані кількість тестових балів, помилки та теми, які варто доопрацювати для подальшого уникнення хиб.

Нагадаємо, в МОН визначили дати проведення НМТ-2024 – з 14 травня до 19 липня. У цей період відбудеться основна і додаткова сесії.

Також УЦОЯО затвердив характеристики цьогорічного НМТ. Тести з української мови та літератури, історії України, біології, хімії і географії міститимуть по 30 завдань. З математики й фізики треба буде виконати 22 і 20 тестів відповідно, а з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької) – по 32.

 

ДТП на «Східному»: не розминулися поліцейський та навчальний автомобілі (ФОТОФАКТ)

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:27

фото ілюстративнефото ілюстративне
ДТП виникла на «Східному» у Тернополі.

Поблизу будівлі СБУ на проспекті Степана Бандери не розминулися два транспортних засоби – правоохоронців та навчальний.

Про деталі аварії повідомимо згодом.

Фото «20 хвилин»

 

photo_2024-02-13_10-13-28.jpg

photo_2024-02-13_10-13-28_2.jpg

 

Захисник Головка хотів викликати до суду усіх 63 депутати Тернопільської облради

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:26

Захисник Головка хотів викликати до суду усіх 63 депутати Тернопільської облради
Вчора, 12 лютого, в окружному адміністративному суді Тернополя відбулося заключне підготовче засідання за позовом Михайла Головка щодо його звільнення, поновлення на роботі, а також повернення зарплати.

Представник та захисник Михайла Головка - Руслан Гуцол через відеозв'язок був присутній на засідання та вимагав викликати у якості свідків усіх 63 депутати Тернопільської обласної ради.

"На попередньому судовому засіданні суд вирішував питання про виклик свідків на стороні відповідача. Це були 5 депутатів обласної ради, які дозволять суду всебічно розглянути справу, встановити істину і практичні обставини. Ми також просимо викликати свідків по цій справі, зокрема, всіх депутатів Тернопільської обласної ради. Також викликати працівників апарату Тернопільської обласної ради, а саме, заступника начальника відділу юридичного супроводу, кадрової роботи і внутрішнього аудиту Кузьму Г.Р., також заступника керівника секретаріату Тернопільської обласної ради Кухарського Т.В.", - відзначив адвокат.

Суддя Оксана Мартиць клопотання позивача задовольнила частково.

"Усіх 63 депутати суд допитувати в суді не буде, тому суд цієї частини прохання не задовільняє", - наголосила суддя.

Михайла Головка на суді не було. Телефоном він розповів Суспільному, що до цього часу перебуває під домашнім арештом у справі ймовірного отримання хабаря.

Наступне судове засідання призначили на 26 лютого.

Нагадаємо, у понеділок 26 червня 2023 року детективи НАБУ затримала на отриманні хабаря у місцевого підприємця Олександра Ярмоленка тоді ще голову Тернопільської обласної ради "свободівця" Михайла Головка.

Станом на початок лютого, Михайлу Головку продовжили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, також САП оголосила про завершення досудового розслідування у даній справі.

Попри цю справу, колишній голова Тернопільської облради Михайло Головко подав до тернопільського суду щодо свого звільнення, поновлення на посаді та повернення зарплати.

 

У Настасові зустріли 26-річного загиблого Героя Василя Темірханова: без батька залишились 3-річна донечка (ФОТО)

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:25

У Настасові зустріли 26-річного загиблого Героя Василя Темірханова: без батька залишились 3-річна донечка (ФОТО)
У селі Настасів Великоберезовицької громади зустріли тіло полеглого на Донеччині воїна Василя Темірханова.

Траурний кортеж з тілом захисника прибув до громади 12 лютого, розповіли у громаді.

Односельчани на колінах зустріли тіло загиблого Героя та віддали шану українському захиснику, який загинув 9 лютого обороняючи Україну від російських окупантів поблизу Авдіївки на Донеччині. Траурний кортеж з тілом полеглого воїна пройшов від фігури Матері Божої до рідної хати Василя Темірханова.

«Сум та розпач знову охопили нашу громаду, безжальна війна продовжує забирати наших захисників. Ніщо не зможе полегшити біль рідних та близьких від втрати», - зазначили у громаді.

У Василя Темірханова залишились 3-річна донечка Поліна, дружина Василина, мати Ганна, батько Олексій, брати Віталій та Назар.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким. Вічна пам’ять та шана Герою!

 

428012569_714646114181573_3059957879168632752_n.jpg427968426_714646334181551_4354732210095903140_n.jpg428021756_714646294181555_1188112164728353872_n.jpg

427994730_714646097514908_1508718709468965402_n.jpg427970936_714646367514881_8107099916652567449_n.jpg

428091217_714646434181541_4661191763914788076_n.jpg

428122364_714646394181545_4739289043363259056_n.jpg

428086715_714646234181561_4325786484116872457_n.jpg427993353_714645450848306_7250965175702149883_n.jpg

427971531_714646207514897_128134285980299824_n.jpg

428139512_714646270848224_9203346638956807024_n.jpg

428168970_714646044181580_2973766142043604825_n.jpg

 

Проїзд перекрили: на Тернопільщині бетонують 51-метровий міст (фото)

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:25

Проїзд перекрили: на Тернопільщині бетонують 51-метровий міст (фото)
У Гусятині ремонтують 51-метровий міст через річку Збруч.

Підрядна організація вже влаштувала монолітну розподільчу плиту та тротуари, і тепер приступила до бетонування споруди. 

"Це один із ключових етапів ремонту споруди. Саме розподільча плита бере на себе динамічні навантаження від руху транспорту, її якість та міцність є запорукою тривалої експлуатації мосту. Щоб якнайшвидше відновити сполучення автошляхом Т-23-12, бетонування монолітної розподільчої плити і тротуарів проводилося паралельно з 2 сторін мосту.

Також зроблено ремонт насадок та опор. Раніше було замінено 12 балок прогонової будови, тріщини яких стали головною причиною терміновості робіт. Тепер потрібно зачекати, аби бетон набув необхідної міцності. Після цього підрядник нанесе гідроізоляцію та нове асфальтобетонне покриття. Після цього ми відновимо рух транспорту відремонтованим мостом", – повідомили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області.

Водіїв просять бути уважними під час руху дорогою Т-23-12, зважати на нові дорожні знаки та неухильно дотримуватися їхніх вимог. На час ремонту рух через міст у Гусятині повністю перекрили.

428346844_781442327350885_7160614389327261064_n.jpg

427983795_781442260684225_6929052232332472651_n.jpg

428386825_781442354017549_5607293575249246232_n.jpg

 

На Кременеччині посеред дороги спалахнуло авто (фото)

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:24

На Кременеччині посеред дороги спалахнуло авто (фото)
Пожежа легкового авто сталася 12 березня о 21:11 в селі Іква.

Як повідомили у ДСНС, для ліквідації наслідків події туди прибув черговий караул з Кременця.

На щастя, внаслідок пожежі ніхто з людей не постраждав.

Причину виникнення загоряння та суму матеріальних збитків встановлюють фахівці.

Читайте також: На трасі "Тернопіль - Львів" виявили фуру, яка з порушенням перевозила великогабаритний вантаж

На Тернопільщині жінку, яка хотіла розпалити піч, з опіками забрали в лікарню

428387087_724690983188446_743427662511516588_n.jpg

428344949_724691023188442_155375633888421037_n.jpg

 

На трасі "Тернопіль - Львів" виявили фуру, яка з порушенням перевозила великогабаритний вантаж

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:23

На трасі "Тернопіль - Львів" виявили фуру, яка з порушенням перевозила великогабаритний вантаж
Тернопільські патрульні винесли постанову на водія, який з порушенням перевозив великогабаритний вантаж.

Вантажівку MAN інспектори зупинили вчора, близько 22-ї години, на автодорозі М-09 Тернопіль – Львів – Рава Руська.

Кермувальник перевозив великогабаритний вантаж з порушенням вимог зазначених у дозволі, а саме, без автомобіля супроводу.

"Водії, пам’ятайте, порушуючи правила перевезення великогабаритних вантажів, ви наражаєте інших учасників дорожнього руху на небезпеку", – зазначили у Патрульній поліції.

З водієм інспектори провели профілактичну бесіду та винесли постанову за ст. 132-1 (Порушення правил перевезення великогабаритних вантажів) КУпАП.

 

У Тернополі нагородили переможців конкурсу "Учитель року - 2024" (фото)

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:23

У Тернополі нагородили переможців конкурсу "Учитель року - 2024" (фото)
12 лютого у Тернополі відзначили лауреатів обласного етапу всеукраїнського конкурсу "Учитель року - 2024".

Цьогоріч кращих педагогів визначали у чотирьох номінаціях: українська мова та література, географія, образотворче мистецтво та фізика.

Як повідомили у Тернопільській ОВА, переможці представлятимуть Тернопільщину на національному рівні.

Найкращим педагогом Тернопільщини у номінації "Українська мова та література" стала вчителька Лановецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2 Матевощук Лілія Юріївна. Як розповіли у міській раді, жінка народилася та провела дитинство на Одещині, а зараз плекає українську мову в Лановецькій громаді.

"Щиро вітаємо Лілію Юріївну з підкоренням нової вершини! Пишаємося та захоплюємося Вашим талантом і досягненнями. Нехай творчий потенціал, палкий ентузіазм та наполеглива праця принесуть перемогу у наступному турі конкурсу!", – зазначили у Лановецькій міській раді.

У номінації "Географія" перемогу здобув вчитель географії та директор Буцнівського ліцею – Коляса Роман Іванович. У номінації "Фізика" перемогу здобув вчитель фізики Мишковицького ліцею – Михайленко Василь Володимирович.

426520814_789329086573469_6118094243129714524_n.jpg

427755600_789329149906796_1238404894760242779_n_1.jpg

427720075_789329349906776_5041303196877441811_n.jpg

426391535_789329103240134_1862430748042956619_n.jpg

 

На Тернопільщині зросла захворюваність на коронавірус

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:22

На Тернопільщині зросла захворюваність на коронавірус
За останній тиждень на Тернопільщини зменшилась захворюваність на ГРВІ та зросла на коронавірус.

Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

З 5 по 11 лютого на території краю зареєстрували 6827 випадків ГРВІ. У порівнянні з попереднім тижнем, кількість захворілих зменшилась на 4,3%. Питома вага дітей до 18 років серед хворих склала 54,2%, школярів – 61,2% від усіх захворілих дітей.

"У порівнянні з попереднім тижнем відмічається зниження захворюваності серед дітей на 7,6%, серед школярів – на 11%. Госпіталізовано за звітний тиждень 270 осіб, із них 133 дитини (49,3%). Кількість госпіталізованих збільшилася на 22,7%", – зазначили епідеміологи.

Щодо коронавірусу, то захворюваність зросла. За тиждень було зареєстровано 38 випадків COVID-19. Це більше на 26,7% у порівнянні з попереднім тижнем (38 випадків проти 30). Серед захворілих 5,3% – це діти віком до 18 років.

За останній тиждень в області не фіксували летальних випадків від грипу чи COVID-19. Всього з початку епідсезону на території краю зареєстрували 17 смертей від цих недуг, з них 14 – це люди старше 65 років – 14 випадків, 15 – не щеплені від ковіду.

 

Надпотужний РЕБ отримали воїни на передовій від «Української команди» Тернопільщини

Понеділок, 12 лютого 2024, 13:57

Надпотужний РЕБ отримали воїни на передовій від «Української команди» Тернопільщини
Потужний купольний РЕБ придбав на фронт волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області.

Систему радіоелектронної боротьби вогнолонтери передали захисникам 201 батальйону 102 бригади ТрО ЗСУ, які боронять Україну на Донеччині.

РЕБ вдалося придбати завдяки збору коштів. Його ініціювала волонтерка «Української команди» Тетяна Комісарчук.

– Про потребу у засобі радіоелектронної боротьби нашим волонтерам розповіли воїни. Вони наголосили, що ситуація зараз дуже важка, адже рашистські покидьки атакують наші позиції безперервно. Система РЕБ, яку ми придбали, виготовлена в Україні. Дякуємо виробникам за лояльну ціну та якість установки. Вона працює в широкому діапазоні частот. Сподіваємося, цей РЕБ допоможе дезорганізувати ворога та захистити позиції наших воїнів!  розповів лідер «Української команди» в Тернопільській області, народний депутат Микола Люшняк.

РЕБ складається із чотирьох модулів та акумуляторного блоку для кількохгодинної автономної роботи.

 

На Луганщині загинув 57-річний воїн з Бучача Василь Бойко

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:59

На Луганщині загинув 57-річний воїн з Бучача Василь Бойко
На фронті обірвалося життя воїна з Бучацької громади Василя Бойка.

Командир 1 стрілецького відділення, сержант, мешканець Бучача Василь Бойко (1966 р.н.) загинув 7 лютого поблизу населеного пункту Діброва Луганської області.

«Завтра, орієнтовно у другій половині дня, Герой повернеться до рідного Бучача. Кортеж їхатиме з Тернополя до Бучача із зупинкою біля Церкви Покрови Пресвятої Богородиці. Про час виїзду кортежу з Тернополя повідомимо додатково», - зазначили у Бучацькій міськраді.

 

422006515_784089380418239_8996035827418762574_n.jpg

 

ВАКС продовжив розслідування справи ексдепутата Тернопільської райради до 8 квітня

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:59

ВАКС продовжив розслідування справи ексдепутата Тернопільської райради до 8 квітня
Вищий антикорупційний суд продовжив до 8 квітня строк розслідування справи за підозрою колишнього депутата Тернопільської районної ради Володимира Тимчія та адвоката  у вимаганні 300 тисяч доларів неправомірної вигоди, а також підприємця Ореста Самотяги у підбуренні до підкупу судді Господарського суду Тернопільської області.

Таке рішення 5 лютого ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання - задовольнити частково. Продовжити до п'яти місяців, тобто до 8 квітня 2024 року строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою (Ореста Самотяги – ред.) у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України; (Володимира Тимчія – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України та (Ростислава Лукашовая – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, "Тернополяни" неодноразово писали про дану справу.

 

Посилки на фронт: тернополяни протягом тижня можуть приносити пакунки для воїнів

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:58

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
На фронт до воїнів вирушить чергова «Допомога армії від Тернополя».

Водії та волонтери центру «Допомога армії від Тернополя» 18 лютого відправляться у чергову поїздку до наших захисників на передову в напрямку Донецької та Харківської областей, повідомили у міській раді Тернополя.

Усі охочі передати посилки своїм рідним та близьким, котрі проходять службу за цими напрямками, можуть приносити їх за адресою: вул. Миколи Лисенка, 8-А.

Графік роботи центру: понеділок-четвер – 08:00-17:00 год, обідня перерва з 13:00 по 14:00 год; п’ятниця-субота – 08:00-16:00 год, обідня перерва з 13:00 по 14:00 год; неділя – вихідний.

За додатковою можна звернутися за телефоном: (067) 009-15-40.

 

dopomoga-armii-12022024.jpg

 

Жорстоко побив малюків співмешканки 23-річний житель Тернопільщини

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:54

Жорстоко побив малюків співмешканки 23-річний житель Тернопільщини
Жорстоке побиття маленьких хлопчиків виявили на Тернопільщині.

Діти 2020 р.н. та 2023 р.н. з чисельними травмами потрапили до лікарні. У нанесенні тілесних ушкоджень дітям поліцейські підозрюють співмешканця матері.

Про випадок правоохоронців повідомив лікар екстреної медичної допомоги. В обох хлопчиків медики діагностували чисельні множинні гематоми, а в старшого – ще й перелом стегнової кістки.

«Як встановили поліцейські «вихованням» дітей займався житель Тернопільського району, 2000 року народження. Мати – жителька Закарпатської області залишила їх на співжителя, а сама майже три місяці тому поїхала за кордон», - зазначили у поліції Тернопільської області.

За словами правоохоронців, зловмисник жорстоке ставлення до дітей заперечує. Діти на даний час госпіталізовані, встановлюються обставини, проводиться перевірка.

За нанесення дітям тілесних ушкоджень середньої важкості розпочато кримінальне провадження щодо жителя Тернопільського району. Відомості за даним фактом внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 122 Кримінального кодексу.

 

Храм на Тернопільщині прикрашатиме стяг, який волонтери привезли з фронту

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:54

Храм на Тернопільщині прикрашатиме стяг, який волонтери привезли з фронту
У селі Стінка на Тернопільщині відбулося освячення українського прапора, який волонтери привезли з фронту.

Стяг з автографами захисників прикрашатиме храм Пресвятої Богородиці.

"Він займе почесне місце у стінах нашого храму, щоб, схиляючи наші голови та коліна у щирій молитві за здоров'я наших мужніх воїнів, ми пам'ятали, кому ми маємо дякувати за тепле ліжко, ситну їжу, міцний сон, дитячий сміх та спокійне Богослужіння у храмах. Пам'ятаймо, що хлопці на передовій заради цього ризикують найціннішим, що дає людині Бог – життям!", – написала у Facebook місцева жителька Гарбуз Галина.

 

Тернопільська обласна організація ветеранів війни та «Карітас» започатковують спільний проєкт, щоб допомагати воїнам і їхнім сім’ям

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:53

Тернопільська обласна організація ветеранів війни та «Карітас» започатковують спільний проєкт, щоб допомагати воїнам і їхнім сім’ям (відео)
Допомагати демобілізованим воїнам та сім’ям загиблих чи зниклих безвісти – з такою метою у співпраці об’єдналися Тернопільська обласна організація ветеранів війни та благодійний фонд «Карітас Тернопіль».

Спільно вони започатковують новий проєкт, у межах якого підтримуватимуть воїнів, які повернулися з війни, а також допомагатимуть дружинам, дітям та батькам захисників.

– Люди, які повернулися з пекла війни, мають різні фізичні, духовні і психологічні травми. Не менш страждають і сімї тих, хто загинув, опинився в полоні чи безвісти зник. Знаєте, Христос каже: «Там, де двоє або троє зберуться в Ім'я Моє, там і Я серед них». Нашими однодумцями у прагненні допомагати воїнам та їх родинам стала Тернопільська обласна організація ветеранів війни, тож ми не самі. Думаю, наша спільна праця буде благословення Богом та приноситиме свої плоди,  наголосив директор БФ «Карітас Тернопіль», отець Роман Загородний.

У межах ініціативи ветеранська громадська організація та «Карітас Тернопіль» надаватимуть воїнам соціальну, психологічну, юридичну допомогу. Окрім цього, організовуватимуть дні духовної віднови для сімей воїнів у Зарваниці, проводитимуть заходи для дітей тощо.

– Наразі з Тернопільською обласною організацією ветеранів війни напрацьовуємо напрямки роботи. Організуємо зустріч із демобілізованими військовослужбовцями та родинами воїнів, щоб точно знати, якої конкретно допомоги вони потребують, – пояснила заступниця директора БФ «Карітас Тернопіль» Наталія Масник.

Загалом проект реалізовуватимуть за такими напрямками:

  • Соціальний супровід
  • Юридичні консультації
  • Психологічні консультації
  • Майстер-класи
  • Паломницькі та туристичні поїздки

– Нам важливо надавати саме ту допомогу, якої точно потребують демобілізовані воїни та їхні рідні. Будемо вести роботу з випадком. Вивчатимемо на проблему і спільно вирішуватимемо, як її подолати, – розповіла заступниця директора БФ «Карітас Тернопіль» Аліна Муц.

У  Тернопільській обласній організації ветеранів війни наголошують, що проєкт стартує невдовзі. У планах – значно масштабувати його.

– Сподіваємося, що наша співпраця буде ефективною. Якщо все піде так, як плануємо, то згодом значно розширимо напрямки співпраці. Усі воїни, які потребують допомоги, можуть звертатися до нашої організації. Ми вас проконсультуємо та допоможемо тим, чим зможемо!  зазначив керівник громадської організації Тарас Пастух.

Співзасновник Тернопільської обласної організації ветеранів війни Руслан Ваврик каже, людям, які воювали, дуже нелегко знову адаптуватися до життя в тилу.

– Зараз нам важливо максимально спрямувати свої зусилля на те, щоб воїни, які з певних причин повертаються додому, бачили, що про них тут піклуються та не залишать наодинці з проблемами, підкреслив Руслан Ваврик.

Саме тому Тернопільська обласна організація ветеранів війни у співпраці з «Карітасом» об’єднується, щоб допомагати, наголосив співзасновник громадської організації Володимир Камінський.

– Ми дуже добре знаємо, з якими труднощами стикаються ветерани після повернення додому. Чимало випробувань проходять також їхні дружини, діти та батьки, тому маємо допомогти тим, хто захищав нашу державу, ризикуючи найціннішим – власним життям, – зазначив Володимир Камінський.

За детальною інформацією звертайтеся у Тернопільську обласну організацію ветеранів війни чи БФ «Карітас Тернопіль».

Тернопільська обласна організація ветеранів війни: вулиця Івана Франка, 8а. Номери телефонів – 0670000225, 0680332346.

БФ «Карітас Тернопіль»: вулиця Замонастирська, 1. Номер телефону: 0672738176.

 

Йде весна: в Україні зацвіли перші квіти (фото)

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:51

Йде весна: в Україні зацвіли перші квіти (фото)
Перші квіти починають цвісти в Україні.

Днями на схилах Дністровського лиману зацвів пізньоцвіт Бібірштейна – рідкісна рослина з Червоної книги України.

Про це повідомили у Нижньодністровському національному природному парку.

Крім того, вже з'явились перші підсніжники.

Читайте також: Сьогодні на Тернопільщині передають до 14° тепла

У нацпарку на Тернопільщині зафіксували рідкісного зеленого дятла

7.02.2024, Черкащина

421977985_3682377465351297_3342014087471891924_n.jpg

Пізньоцвіт Бібірштейна, фото О. Петренка

в_Україні_зацвіли_перші_квіти.JPG

 

У Кременці вимагають повернути у власність громади приміщення ліцею, яке виставили на продаж

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:51

У Кременці вимагають повернути у власність громади приміщення ліцею, яке виставили на продаж
Активісти виступили проти продажу приміщення Кременецького ліцею, що знаходиться на вулиці Харчука.

Крім того, будівлю вимагають повернути у власність громади. Про це йдеться в заяві голови громадської організації "Форматор" Вячеслава Онишкевича.

За його словами, у 2002 році приміщення передали на баланс Кременецького гуманітарно-педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка. З того часу будівля жодного разу не ремонтувалась та лише занепадала.

Оскільки споруда не була забезпечена відповідною охороною, туди безперешкодно міг проникати будь-хто. У приміщенні навіть був зафіксований нещасний випадок із летальним наслідком, коли хлопець впав із висоти третього поверху.

"Станом на сьогодні приміщення й надалі перебуває в занедбаному стані, не використовується за цільовим призначенням, руйнується, що завдає шкоди інтересам Кременецької громади, більше того Тернопільська обласна рада внесла вказане приміщення в перелік нерухомого майна на продаж.

Беручи до уваги зазначене вище, наголошуємо на неприпустимості продажу вказаних приміщень та підтримуємо негайне повернення у власність Кременецької громади приміщення розташованого по вулиці Бориса Харчука у місті Кременець. Відповідне звернення надсилаємо до Тернопільської обласної ради", – зазначив Вячеслав Онишкевич.

 

На Тернопільщині онук зник по дорозі до магазину: бабуся звернулася у поліцію (фото)

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:50

На Тернопільщині онук зник по дорозі до магазину: бабуся звернулася у поліцію (фото)
Вчора, 11 лютого, у місті Почаїв бабуся з онуком пішли до магазину.

По дорозі онук зник, а бабуся терміново звернулася у поліцію.

За словами пенсіонерки, її онук хворіє, уже неодноразово тікав з дому.

Поліцейські відреагували миттєво та пошуки у Почаєві не дали жодних результатів.

Тільки через декілька годин правоохоронець виявив зниклого онука на дорозі "Шумськ-Кременець".

Молодий чоловік не зміг пояснити, як він туди потрапив, поліцейські відвезли його додому та передали родичам.

У поліції вкотре наголошують пильнувати за дітьми та в разі зникнення неповнолітніх одразу телефонувати "102".

 

 

 

 

Хоче повернути зарплату та поновитися на посаді: суд розгляне позов колишнього голови Тернопільської облради

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:49

Хоче повернути зарплату та поновитися на посаді: суд розгляне позов колишнього голови Тернопільської облради
Сьогодні, 12 лютого, Тернопільський окружний адміністративний суд продовжиться слухання за позовом колишнього голови Тернопільської бласної ради Михайла Головка, який хоче поновитись на посаді та повернути втрачену зарплату.

Про це на власній сторінці у Фейсбук повідомив місцевий журналіст Сергій Сінкевич.

"Дно не має дна. У понеділок, 12-го лютого у тернопільському окружному адміністративному суді продовжиться слухання за позовом Головка, який хоче поновитись на посаді голови обласної ради. Та ще й "втрачену" зарплату повернути. Вчора розмовляв з головківського приводу з поважним тернополянином, який свого часу обіймав найвищі керівні посади. Його слова: "це ж яким треба бути ідіотом, щоб вранці у шортах їхати за хабарними грошима, а ще більшим ідіотизмом виглядає судитись зараз з обласною радою", - відзначив Сергій Сінкевич.

12-го лютого окружний адміністративний суд має заслухати п'ятьох свідків, від п'ятьох фракцій обласної ради. Це мають бути Ірина Шумада (Європейська солідарність), Денис Милий (Слуга народу), Ярослав Дрюченко (За майбутнє), Віталій Шафранський (Довіра) і Роман Мороз (Батьківщина).

"Свідків буде лише п'ять, бо шоста фракція - партії Свобода - наскільки мені відомо, нікого не делегувала свідчити з приводу звільнення Головка. Таким свободівці, очевидно, бачать поняття "етичні міркування". Ну, то їхня справа. До слова,  Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже оголосила про завершення досудового розслідування у хабарницькій справі Головка. Значить - тепер у Вищому антикорупційному суді розпочнеться слухання справи по суті. Не виключаю, що тепер НАБУ і САП суттєво доповнять і розширять доказову базу", - наголосив Сергій Сінкевич.

Нагадаємо, у понеділок 26 червня 2023 року детективи НАБУ затримала на отриманні хабаря у місцевого підприємця Олександра Ярмоленка тоді ще голову Тернопільської обласної ради "свободівця" Михайла Головка.

Станом на початок лютого, Михайлу Головку продовжили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, також САП оголосила про завершення досудового розслідування у даній справі.

На зображенні може бути: 3 людини

 

Українську ППО посилили новим ефективним обладнанням, яке закупили в рамках збору “Запакуй небо - прокачай ППО”.

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:49

Українську ППО посилили новим ефективним обладнанням, яке закупили в рамках збору “Запакуй небо - прокачай ППО”.
Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» спільно з Новою поштою передали Повітряному командуванню «Центр» усі із запланованих носимі комплекти зв’язку та управління (НКЗУ).

НКЗУ мають усе необхідне для швидкого розгортання резервного командного пункту в разі влучення ракети або дрона у стаціонарний. Це надзвичайно важливо, адже пункти управління — мозок протиповітряної оборони.

У фонді «Повернись живим» зазначають, що проблема стаціонарних командних пунктів полягає у тому, що ворог може дізнатися про їхнє розташування і завдати удар.

– Мобільні рухомі пункти більш захищені, але через їх невеликий розмір існують певні обмеження у кількості робочих місць. НКЗУ забезпечують мобільність, а отже безпеку для підрозділів протиповітряної оборони. При цьому обмежень щодо місць для бійців чи обладнання не існує. Їх швидше розгортати, ніж стаціонарні — потрібні хвилини, а не дні, — зазначив консультант «Повернись живим» Олексій Дубинка.

Підрозділи протиповітряної оборони отримали перший з десятків таких НКЗУ ще у жовтні 2023. Вартість одного комплекту — понад 1 мільйон гривень.

Носимі комплекти зв’язку та управління — це валізи вагою до 60 кг, які легко розкладаються у мобільний командний пункт із необхідним для військових обладнанням.

– Їх спроєктували спеціалісти Фонду, враховуючи виклики російсько-української війни. Раніше подібного готового рішення підрозділи протиповітряної оборони не мали. Усередині цього кейсу знаходиться комплект меблів, великі телевізори для відображення повітряної обстановки, ноутбуки, багатоканальний захищений зв’язок, мережеве обладнання, ір-телефони та інше. Це все допомагає організувати бойове чергування та ефективно збивати повітряні цілі, — підкреслила директорка з управління репутацією Нової пошти Олена Плахова.

Фонд і Нова пошта передали підрозділам протиповітряної оборони уже три партії обладнання у рамках проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО».

Окрім цього, повітряне командування «Центр» вже отримало комплексні апаратні зв’язку (КАЗ) і телекомунікаційні комплекти.  

КАЗи — це енергонезалежні прохідні вантажівки, забезпечені всім необхідним обладнанням, технікою, захищеними видами зв’язку, аби ефективно виконувати бойові завдання, супроводжуючи протиповітряні ракетні комплекси.
Телекомунікаційні комплекти — рюкзаки, які містять усі необхідні види зв’язку для мобільних вогневих груп. Фактично — автономні хаби із захищеним звʼязком, які дозволяють екіпажам вчасно отримати накази, інформацію про рух цілей, інші дані для їх знищення.  

Також Фонд і Нова пошта планують забезпечити підрозділи протиповітряної оборони рухомими командними пунктами на базі прохідних вантажівок. Вони дадуть можливість командувати військами під час руху і матимуть універсальні місця роботи й відпочинку для захисників.

 

На фронті загинув 26-річний командир відділення з Тернопільського району Василь Темірханов

Понеділок, 12 лютого 2024, 12:47

На фронті загинув 26-річний командир відділення з Тернопільського району Василь Темірханов
Захищаючи Україну від російських окупантів, загинув житель села Настасів Василь Темірханов.

Трагічну звістку повідомили у Великоберезовицькій селищній раді.

Життя мужнього воїна, старшого солдата, командира 2-го відділення 2-го взводу роти протитанкових керованих ракет в/ч А4447 обірвалося 9 лютого 2024 року в результаті ворожого мінометного та артилерійського обстрілу поблизу Авдіївки на Донеччині.

У Василя залишились 3-річна донечка, дружина, батьки та брати. Траурний кортеж прибуде у Настасів 12 лютого.

"Зустріч тіла загиблого захисника України відбудеться близько 12:00 години біля фігури Матері Божої. Просимо жителів громади вийти до дороги та віддати останню шану Герою, який у боротьбі за волю та незалежність України пожертвував власне життя. Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким, розділяємо з вами страшне горе та біль втрати", – зазначили у селищній раді.

Панахида відбудеться 12 лютого о 19:00 годині. Поховають захисника наступного дня.

Народився Василь 10 червня 1997 року. Навчався у Настасівській школі, згодом здобув фах електрозварювальника у Тернопільському центрі професійно-технічної освіти.

 

Президент України нагородив орденом військового з Тернополя (фото)

П'ятниця, 09 лютого 2024, 11:53

Андрій ГреськоАндрій Гресько
Досвідчений військовий з Тернополя отримав орден від Президента України - Володимира Зеленського.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено Андрія Греська.

Про відзначку розповіла дружина військового Наталя Гресько.

"Ми пишаємся тобою, Андрій Гресько. Любимо і чекаємо вдома!"відзначила Наталя.

Приєднуємося до вітань захисникові.

 

На зображенні може бути: текст

 

Залужний пішов – прийшов Сирський: аналізуємо причини

П'ятниця, 09 лютого 2024, 11:53

Залужний пішов – прийшов Сирський: аналізуємо причини
Президент Вoлoдимир Зеленський звiльнив Вaлерiя Зaлужнoгo з пoсaди Гoлoвнoкoмaндувaчa ЗСУ.

Зaмiсть ньoгo нa пoсaду признaчив 58-рiчнoгo генерaл-пoлкoвникa Олексaндрa Сирськoгo, який iз 2019-гo рoку oчoлювaв Сухoпутнi вiйськa Збрoйних сил Укрaїни.

Аналізуємо причини такого рішення:

- Залужний очолив ЗСУ в один із найскладніших періодів. Ми всі йому вдячні. Але війна у 2024 році дуже відрізняється від 2022-го Значить, повинні змінюватись ЗСУ. Не надто вдалий контрнаступ минулого року це показав;

- Зеленський вирішив перезавантажити керівництво військом, і це його право. Все має працювати заради Перемоги;

- Досвід Залужного потрібен державі, тому він залишається в команді. І це плюс;

- Наші джерела говорять, що Президент запитав у Залужного, кого той бачить керівником ЗСУ. Він відповів – Сирського;

- Сирський – бойовий генерал. На його рахунку і оборона Києва, і звільнення Харківщини;

- Новий Головком ЗСУ має авторитет серед бойових командирів і знає, які зміни треба армії;

- Це війна не однієї людини, а багатьох українців. Перемога кується не лише генералами. Але від них усі чекають стратегічних рішень;

- Зараз слід вирішити купу проблем: логістика, техніка, озброєння, дрони. Зрештою – аудит чисельності ЗСУ. Зараз маємо мільйон людей, але воюють далеко не всі;

- Міжнародних партнерів попередили про кадрові зміни. Вони не були проти. Добре знають Сирського, а значить – працюватимуть напряму з ним.

Все інше – деталі. Головне – максимальна ефективність і рішення, які допоможуть нам перемогти.

 

У нацпарку на Тернопільщині зафіксували рідкісного зеленого дятла (фото)

П'ятниця, 09 лютого 2024, 11:52

У нацпарку на Тернопільщині зафіксували рідкісного зеленого дятла (фото)
Ще одного рідкісного птаха помітили працівники Національного природного парку  "Дністровський каньйон" на Тернопільщині.

На території НПП вдалося зафіксувати червонокнижного дятла, також відомого як жовну зелену.

Як розповіли у Нацпарку, улюбленою поживою цього птаха є мурашки і їхні лялечки, яких пернатий витягає з мурашника своїм довгим 10-сантиметровим липким язиком.

"Селяться у лісах, садах, парках, але за умови, що поблизу є великі мурашники. Як і усі дятлові гніздо знаходиться у дуплі, яке вони видовбують самостійно, або займають старе дупло. Шлюбні ігри у птахів починаються вже в лютому. Птахи стають жвавими, голосно кричать, іноді видають барабанний стукіт. Тому стають більш помітними для людей", – зазначили у НПП "Дністровський каньйон".

Читайте також: На Дністрі виявили одного з найбільших хижих птахів Європи (фото)

Сліди унікальних тварин виявили у заповіднику на Тернопіллі (фото)

Фото Тетяни Микитюк

425798776_722813043287209_2032154507535568907_n.jpg

426325951_722813066620540_2612463405630123614_n.jpg

 

Двом полеглим Героям присвоїли звання «Почесний громадянин Тернопільської області»

Четвер, 08 лютого 2024, 12:55

Двом полеглим Героям присвоїли звання «Почесний громадянин Тернопільської області»
У Тернопільській області області ще двом загиблим воїнам присвоїли звання «Почесний громадянин Тернопільської області».

Депутати Тернопільської обласної ради одноголосно проголосували за присвоєння звання «Почесний громадянин Тернопільської області» посмертно:

Мялікгулиєву Назару Курбангельдийовичу – військовослужбовцю 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади, який загинув 23 червня 2022 року на східному напрямку оборони під час виконання бойового завдання, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України;

Теребію Андрію Богдановичу – військовослужбовцю 81-ї окремої аеромобільної бригади 122 ОАеМБ, який загинув 4 квітня 2022 року в боях за місто Рубіжне Луганської області.

Вічна пам'ять і слава нашим Героям!

 

 

Тернопільська громада для бійців аеромобільної бригади передала 20 FPV дронів

Четвер, 08 лютого 2024, 12:39

7 лютого міський голова Сергій Надала передав FPV дрони з акумуляторами для бійців аеромобільної бригади, що виконують спеціальні завдання в районі бойових дій.

З метою підтримання військових формувань для виконання бойових завдань, на баланс військової частини в рамках програми «Обороноздатність» спрямували 20 FPV дронів в комплекті (комплекс безпілотний авіаційний).

«Чергова партія «бойових пташок» відпрвляється на передову. Ми отримали лист від командування однієї з частин, які сьогодні гостро потребують такої техніки. Дякуємо нашим суб’єктам господарювання, які сплачують податки, завдяки чому громада має можливість цю техніку купляти та передавати бійцям. Нехай вона допомагає нищити окупанта і швидше перемагати»,  – зазначає міський голова.

Додамо, цього тижня Тернопіль передав 100 дронів FPV з акумуляторами для захисників на передову для виконання бойових завдань.

Переглянути усю допомогу, яку міська рада надає Збройним силам України, можна у Реєстрі переданої допомоги у розділі «Е-сервіси».

 

Роком родини Степана Бандери буде 2024 на Тернопільщині: відповідне рішення прийняли депутати

Четвер, 08 лютого 2024, 12:30

Роком родини Степана Бандери буде 2024 на Тернопільщині: відповідне рішення прийняли депутати
2024 рік оголосили роком цілої родини Степана Бандери.

Таке рішення прийняли сьогодні, 8 лютого, на черговій сесії Тернопільської облради.

52 депутати проголосували «За».

До слова,  Степан Андрійович Бандера (народився 1 січня 1909, с. Старий Угринів, Калуський повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина, нині Калуського району, Івано-Франківська область, Україна — 15 жовтня 1959, Мюнхен, Баварія, Федеративна Республіка Німеччина) — український політичний діяч, революціонер, один із радикальних та чільних ідеологів, практиків і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б.

Разом з Миколою Лебедем був одним з організаторів вбивства Броніслава Перацького за політику пацифікації та вбивства Олексія Майлова через проведення спланованого та штучного організованого голоду на українських землях 1932—1933.

 

Зростуть тарифи на воду: у Тернополі підніматимуть ціни в два етапи

Четвер, 08 лютого 2024, 12:29

Зростуть тарифи на воду: у Тернополі підніматимуть ціни в два етапи
У Тернополі планують застосувати нові тарифи на холодну воду.

На відкритому засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 30 січня схвалили проєкт постанови НКРЕКП про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для КП “Тернопільводоканал”. Про це повідомили у міськраді.

«Такий перегляд тарифів відбувся і для багатьох інших водоканалів обласних центрів і великих міст. Втім це лише початковий етап процедури встановлення тарифів. Приблизно місяць проєкт обговорюватимуть. Згодом повинне відбутися ще одне засідання. На ньому прийматимуть остаточне рішення щодо встановлення тарифів», - пояснили у міськраді.

Підняття тарифів заплановано в два етапи – в квітні та липні. Якщо постанову приймуть, то: тариф з централізованоговодопостачання для населення з 1 квітня 2024 року становитиме 17,33 грн за 1 м.куб. (без ПДВ); тариф з централізованого водовідведення для населення з 1 квітня 2024 року становитиме 19,11 грн за 1 м. куб. (без ПДВ). Разом: 36,44 грн за 1 м. куб. (без ПДВ).

З 1 липня 2024 року плануються наступні розміри тарифів: тариф з централізованого водопостачання для населення з липня 2024 року становитиме 26,04 грн за 1 м.куб. (без ПДВ); тариф з централізованого водовідведення для населення з 1 липня 2024 року становитиме 22,42 грн за 1 м. куб. (без ПДВ). Разом: 48,46 грн за 1 м. куб.(без ПДВ).

 

Ще 330 тернопільських військових отримають від міської ради по 10 тисяч гривень

Четвер, 08 лютого 2024, 12:26

Ще 330 тернопільських військових отримають від міської ради по 10 тисяч гривень
Ще 330 захисників з Тернопільської громади отримають одноразову грошову допомогу у розмірі 10 тисяч гривень на забезпечення спорядженням та технічними засобами.

Як повідомили у міській раді, відповідне рішення було прийняте 7 лютого на засіданні виконавчого комітету. Загальна сума виплати становитиме 3 300 000 грн.

"Рішення про виплати приймаються почергово в міру надходження заяв від захисників. Подати документи на отримання допомоги тернопільські захисники та захисниці можуть у відділі звернень міської ради за адресою м.Тернопіль, вул. Листопадова, 6, 1 поверх, у робочі дні", – зазначили в мерії.

Нагадаємо, виплату 10 000 грн можуть отримати усі військовослужбовці з Тернопільської громади, які беруть участь у бойових діях та забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони України. Заяву на одноразову грошову допомогу можна подати впродовж року.

 

У Бучачі на приватному подвір'ї згорів бус (фото)

Четвер, 08 лютого 2024, 12:23

У Бучачі на приватному подвір'ї згорів бус (фото)
У місті Бучач загорівся автомобіль.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, пожежа виникла у дворі приватного господарства 7 лютого о 16:14.

На місце події прибув черговий караул 9 державної пожежно-рятувальної частини та ліквідував загоряння.

На жаль, вогонь знищив транспортний засіб. Під час гасіння надзвичайники врятували будинок, біля якого спалахнув бус.

Причини виникнення пожежі та сума збитків встановлюється.

Читайте також: Мертву 39-річну жінку виявили у пожежі на "Східному" в Тернополі

На Чортківщині вогонь охопив житловий будинок (фото)

Спалахнув одяг: житель Тернопільського району, розпалюючи пічку, отримав численні опіки

426326142_700759775571337_2793129614858232148_n.jpg

426313960_700759812238000_7394746976229008440_n.jpg

 

У духовному центрі «Зарваниця» для родин полеглих воїнів Тернополя організували відпочинкову реабілітацію

Середа, 07 лютого 2024, 12:24

7-11 лютого у Марійському духовному центрі «Зарваниця» пройде відпочинкова реабілітація для родин полеглих Захисників та Захисниць України.

На духовну реабілітацію відправились 40 осіб з числа родин загиблих Героїв Тернопільської громади, чиї сини та доньки віддали свої життя у час жорстокої боротьби із російським загарбником. Рідні Героїв зможуть відвідати Божественну Літургію, приступити до Святої Тайни Сповіді та прийняти Святе Причастя, молитися за воїнів, за поранених та полонених, відвідати реколекції та духовні навчання.

Під час зустрічі родини наших Героїв супроводжуватиме головний капелан Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Микола Квич.

Організували поїздку Громадська організація «Родини полеглих воїнів Тернополя» за сприяння Тернопільської міської ради в рамках програми «Родини Героїв Тернопільської міської територіальної громади» та спільно з Марійським духовним центром «Зарваниця».

 

У Тернопільській громаді створили Раду безбар’єрності

Середа, 07 лютого 2024, 12:23

З метою ефективного забезпечення безперешкодного середовища для всіх груп населення, в тому числі осіб з інвалідністю та інших категорій маломобільних груп, у Тернополі створили колегіальний орган – Раду безбар’єрності. На черговому засіданні виконавчого комітету міської ради затвердили відповідне положення та склад Ради.

«Тернопіль – одне з чотирьох міст, що увійшло у пілотний проєкт з реалізації Стратегії зі створення безбар’єрного середовища. Наше місто перше в Україні затвердило Концепцію створення безбар'єрного середовища та План дій з впровадження цієї ініціативи у Тернопільській громаді. Зараз створюємо колегіальний орган – Раду безбар’єрності. Його завданням буде проконтролювати виконання Концепції, яка прийнята на сесії», – розповідає секретар міської ради Ігор Гірчак.

Рада працюватиме у пошуку ефективних, дієвих рішень адаптованих до конкретних умов і потреб у контексті реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

До роботи залучатимуться фахівці із життєвим досвідом подолання бар’єрів для себе та інших людей, напрацюванням та реалізації концептуальних та операційних документів щодо системного впровадження конкретних заходів на території нашої громади. Зокрема, щоб формувати безбар’єрний простір, враховуючи потреби різних людей, створюючи умови життя комфортні для всіх, прибираючи бар’єри та обмеження.

 

Водійка Suzuki ледь не врізалась у поліцейських

Середа, 07 лютого 2024, 12:21

Водійка Suzuki ледь не врізалась у поліцейських (ВІДЕО)
На Тернопільщині в автомобіль патрульних ледь не врізалась водійка Suzuki.

 

Інспектори ледь уникнули зіткнення з автомобілем Suzuki під час патрулювання на автодорозі М-19 Доманове — Тереблече 6 лютого. Про це повідомили у патрульній поліції Тернопільщини.

За словами патрульних, водійка виїжджаючи з другорядної дороги, створила аварійну обстановку для службового автомобіля, який рухався головною дорогою в зустрічному напрямку.

«Безвідповідальне керування автівкою може спричинити небезпечні наслідки. На щастя, вдалося уникнути трагічних наслідків, але могло б бути й по-іншому. Інспектори склали на кермувальницю протокол за ч. 5 ст. 122 (Створення аварійної ситуації) КУпАП», - зазначили у патрульній поліції.

Рішення по справі прийматиме суд.

 

У суді Тернополя обирають міру запобіжного заходу для волонтера Володимира Петришина

Середа, 07 лютого 2024, 12:20

Володимир ПетришинВолодимир Петришин
У ці хвилини в Тернопільському міськрайонному суді обирають міру запобіжного заходу для керівника ГО "Сильна Галичина" Володимира Петришина.

Засідання очолює суддя - Дзюбаноський Юрій Ігорович.

На прохання адвоката підозрюваного - Василя Притули (рідного брата відомого волонтера Сергія Притули), журналістів у судову залу пустили, дозволили бути частково присутніми, але не дозволили ні знімати, ні записувати, адже за версією захисника це може нашкодити слідству.

Володимира Петришина обвинувачують за статтею 332 ККУ - незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організа­ція незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівни­цтво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіска­цією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину.

Підтримати Володимира Петришина у суді прийшов Олег Любінський, депутат Тернопільської обласної ради.

Нагадаємо, "Тернополяни" писали, що поліція затримала керівника ГО "Сильна Галичина" Володимира Петришина.

 

Командувач Сухопутних військ вручив захиснику з Тернопільщини бойову нагороду (фото)

Середа, 07 лютого 2024, 12:18

Командувач Сухопутних військ вручив захиснику з Тернопільщини бойову нагороду (фото)
Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський відзначив бойовими нагородами бійців 24 ОМБр імені короля Данила.

Серед них – військовий з Тернопільщини.

"Нам надзвичайно приємно повідомити, що серед нагороджених і випускник нашого освітнього закладу 2004 року випуску, а зараз батько наших учнів та воїн ЗСУ, молодший сержант Стремський Василь Михайлович!

Вітаємо із заслуженою нагородою! Пишаємося своїми випускниками!", – зазначили на Фейсбук-сторінці закладу загальної середньої освіти селища Гусятин.

Читайте також: Портрет випускниці ТНПУ, яка героїчно загинула під час порятунку військових, з'явився на марках Ліберії

Родина загиблого Героя України з Тернопільщини отримала від Президента сертифікат на житло

424569170_1156966308754780_7298908127465060083_n.jpg

 

Сторінка 3 з 109

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер