images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Спортсмени з Кременця вдало виступили на змаганнях з лижного двоборства та стрибків нх з трампліна у Польщі

Четвер, 02 вересня 2021, 08:25

Спортсмени з Кременця вдало виступили на змаганнях з лижного двоборства та стрибків нх з трампліна у Польщі

Високі результати показали учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту на змаганнях з лижного двоборства та стриа лижабків на лижах з трампліна, що 28 серпня відбулись у місті Загуж (Польща). Учасниками турніру стали 124 спортсмени, які представляли Україну, Білорусь та Польщу. Щодо виступів учасників української команди з Кременця, то, як ідеться на сторінці школи у соцмережах, Каріна Козлова зайняла перше місце зі стрибків на лижах з трампліна та друге - у двоборстві, а Дарина Ільчук була другою в стрибках, а в двоборстві - четвертою.

 

Серед юнаків Максим Прокопюк став переможцем в стрибках та третє місце зайняв у двоборстві; Ілля Чеболда в стрибках виборов срібну нагороду, а у двоборстві був четвертим; у Руслана Шуманського «золото» у двоборстві та «бронза» у стрибках; Шовкопляс Олександр зайняв друге місце у двоборстві, а у стрибках був четвертим.

Юні спортсмени готувались до змагань під керівництвом тренерів школи Карпця Ярослава Тимофійовича, Точинського Олександра Васильовича, Нікіфорука Василя Івановича, Стрільчука Василя Володимировича та Скиби Владислава Михайловича.

«Вітаємо наших чемпіонів та призерів змагань та їх тренерів і бажаємо успіхів на наступних стартах», - підсумовується у повідомленні на сторінці школи.

 

У МОН розповіли, про що буде перший урок у новому навчальному році

Середа, 01 вересня 2021, 10:44

Цьогоріч навчання в українських школах розпочнеться у День знань – 1 вересня.

Міністерство освіти та науки визначило тему першого уроку у новому навчальному році.

У відомстві рекомендують його присвятити відзначенню 30-ї річниці незалежності України.

Вчителі під час підготовки уроку можуть скористатись матеріалами від Українського інституту національної пам’яті, які містять, зокрема, інформацію про етапи українського державотворення, відновлення незалежності, Конституцію Пилипа Орлика.

А також ресурсами від ГС "Освіторія" для тематичного уроку до Дня Незалежності у 1-11 класах.

Фото oksun70/Depositphotos

1 вересня  заклади також можуть долучитися до інтерактивного уроку для учнів 1-6 класів, трансляція якого розпочнеться 1 вересня о 9:30 на YouTube-каналі "Освіторії".

Загалом навчальний рік 2021-2022 року триватиме не менше 175 навчальних днів і повинен закінчитись не пізніше 1 липня наступного року.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що новий навчальний рік проходитиме у звичному режимі, але з дотриманням простих протиепідемічних правил.

 

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує відвідати цікаву виставку

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:59

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує відвідати цікаву виставку

Цьогоріч виповнюється 100 років з дня народження Костянтина Адріановича Татаринова — видатного вченого, зоолога, палеонтолога, спелеолога, мисливствознавця, мандрівника, натураліста, палкого захисника природи, професора, доктора біологічних наук. З цієї нагоди у музеї відкрилася виставка «Видатний природодослідник фауни Поділля К.А. Татаринов».
0У фондах музею зберігається надзвичайна палеозоологічна колекція, яку віднайшов Костянтин Татаринов. Вона нараховує більше 2-ох тисяч решток давніх тварин і була відібрана з основних місцезнаходжень викопної фауни на території Тернопільської області.
За півстоліття творчої праці Костянтин Адріанович видав понад 800 науково-популярних статей, у тому числі посібники, довідники, підручники, путівники, енциклопедичні та суто наукові статті, які прочитали та на яких вчилися десятки тисяч майбутніх лікарів, викладачів і науковців України. Визначне місце у творчому спадку професора посідають праці спелеологічного спрямування, насамперед про печери Поділля, їх викопну й сучасну фауну.
У фондах музею збереглася надзвичайно цікава, інколи непроста, переписка між завідувачкою відділу природи Сидонією Зелінською та видатним вченим, яка висвітлює плідну й самовіддану співпрацю науковців заради розвитку 1музейної справи. Саме внаслідок співробітництва Сидонії Степанівни і Костянтина Адріановича, палеонтологічна збірка музею поповнилися більше, ніж на 2 тисячі рідкісних експонатів. В результаті, на початку 1982 року музей отримав надзвичайну палеозоологічну колекцію, що була відібрана з основних місцезнаходжень викопної фауни на території Тернопільської області. До колекції ввійшли залишки більше видів тварин: ведмідь пліоценовий, носоріг Мерка, зубр первісний, північний олень, печерний лев, бізон первісний, печерна гієна, олень велетенський та ін. Цей різновіковий матеріал був використаний для висвітлення в експозиції відділу природи історії розвитку органічного світу в неогеновому і антропогеновому періоді.
Окрім цього, Татаринов неодноразово надавав консультації при створенні експозиції відділу природи музею та щодо видової приналежності скам’янілостей. Безцінними можна назвати його поради, що базуються на великому життєвому досвіді та любові до своєї професії.
У фондах музею зберігається велика кількість матеріалів, які висвітлюють життя і діяльність відомого дослідника природи. Серед них: фотографії, негативи, книги з дарчими написами палеонтолога, відбитки статей, фото, які зробив К. Татаринов.
На жаль, у 2002 році Костянтина Адріановича не стало та його вклад у розвиток природничої науки неможливо переоцінити. Він є одним із найвідоміших природознавців України.
 

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту показали високі результати на міжнародних змаганнях

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:57

Учні Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту показали високі результати на міжнародних змаганнях

Змагання з лижного двоборства та стрибків на лижах з трампліна відбулися в місті Загуж у Польщі.
0Козлова Каріна зайняла І місце у стрибках на лижах з трампліна та ІІ місце в двоборстві. Ільчук Дарина стала ІІ у стрибках та IV в двоборстві.
Прокопюк Максим виборов перкмогу в стрибках та зайняв ІІІ місце в двоборстві. Чеболда Ілля — ІІІ місце в стрибках і ІV — у двоборстві.
У Шуманського Руслана — перемога в двоборстві та ІІІ місце — у стрибках. Шовкопляс Олександр зайняв ІІ місце у двоборстві та ІV — у стрибках.
Всього в змаганнях взяли участь 124 спортсмени, які представляли Україну, Білорусію та Польщу, — розповідають у ДЮСШ.
12
 

Легкоатлетка Наталя Стребкова – срібна призерка престижних міжнародних змагань у Будапешті

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:56

Легкоатлетка Наталя Стребкова – срібна призерка престижних міжнародних змагань у Будапешті

На міжнародних змаганнях у Будапешті, які входять до серії World Athletics Continental Tour, відома тернопільська легкоатлетка Наталія Стребкова, виступаючи у бігу на дистанції 3000 метрів з перешкодами, фінішувала другою з результатом - 9:32.05, що є її особистим рекордом. П’ять секунд не вистачило атлетці, щоб оновити національний рекорд України, який тримається за Валентиною Горпинич - 9:27.26 (2007 рік), - повідомляє портал «Жорстка атлетика».

 

«Важкий сезон тренувань і змагань. Відчувала, що цього року в найкращій своїй фізичній формі в житті. І нарешті 3000 м з перешкодами особистий рекорд - 9.32,05! Дякую Будапешт та World Athletics Continental Tour Bronze meeting за цей шанс, який вдалось втілити на 90%. Бо зажди хочеться краще», - написала Наталя Стребкова на своїй сторінці у соцмережах. ⠀

До речі, за словами спортсменки, наступні її змагання відбудуться 31.08 в Роверето в Італії, де вона виступить у бігу на 3000 м.

Наталя Стребкова – майстер спорту України міжнародного класу, представляє ФСТ «Динамо» та обласну школу вищої спортивної майстерності (тренери Олександр Степанюк та Михайло Борейко), була учасницею Олімпійських Ігор-2020 у Токіо, де єдиною від української збірної виступала у бігу на 3000 метрів з перешкодами.

 

Юна важкоатлетка з Хоросткова Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті Європи у Польщі

Вівторок, 31 серпня 2021, 09:55

Юна важкоатлетка з Хоросткова Аліна Дадерко успішно виступила на чемпіонаті Європи у Польщі

Прекрасний дебют продемонструвала юна спортсменка з Хоросткова Аліна Дадерко на чемпіонаті Європи з важкої атлетики серед кадетів до 15-ти та до 17-ти років. Такий престижний турнір з 17 до 28 серпня відбувався у польському місті Цеханов. Аліна виступала у віковій групі до 15 років і у ваговій категорії 45 кг посіла четверте місце. Спортсменка показала результат 51 кг у ривку, 64 кг у поштовху. «Це перші змагання такого високого рівня в спортивній кар’єрі Аліни», – розповів  тренер дівчини Ярослав Ваверчак. А наступні старти, які чекають спортсменку, – це чемпіонат Світу з важкої атлетики серед спортсменів до 17 років, який з 5 до 12 жовтня проходитиме у Саудівській Аравії.

Аліна Дадерко представляє обласну ШВСМ, де тренується також під керівництвом Вікторії Шаймарданової, є вихованкою Хоростківської ДЮСШ.

Ярослав Ваверчак висловив вдячність за сприяння у участі спортсменки у престижних змаганнях чемпіонату світу у Польщі директору обласної ШВСМ Олегу Любінському, Президенту Федерації важкої атлетики області Богдану Олійнику, голові Хоростківської ОТГ Степану Гладуну.

 

Волейболістки тернопільської команди «Галичанка-ЗУНУ» - бронзові призерки VII Всеукраїнського турніру пам’яті Сергія Юрія

Понеділок, 30 серпня 2021, 12:19

Волейболістки тернопільської команди «Галичанка-ЗУНУ» - бронзові призерки VII Всеукраїнського турніру пам’яті Сергія Юрія

На базі Західноукраїнського національного університету у Тернополі завершився VII Всеукраїнський турнір з волейболу серед жіночих команд, присвячений пам’яті голови Тернопільського обласного відділення НОК України, віце-президента Федерації волейболу України, колишнього ректора ТНЕУ, професора Сергія Юрія. У змаганнях взяли участь чотири команди: «Галичанка-ЗУНУ» (Тернопіль); «Волинь-Університет» (Луцьк); «Регіна» (Рівне); «Білозгар» (Вінниця). Переможницями турніру стали вінницькі спортсменки, друге місце посіла луцька команда «Волинь», бронзові медалі завоювала «Галичанка-ЗУНУ», на четвертому місці – «Регіна».


У номінації «Кращий блокуючий» перемогла Даньчак Вікторія («Волинь»), «Кращий ліберо» – Лустюк Тетяна («Регіна»), «Кращий нападник» – Павлик Адріана («Галичанка-ЗУНУ») «Кращий зв’язуючий» – Рудик Олена («Волинь»), «Кращий гравець» – Якушева Валерія («Білозгар»), – йдеться на офіційній Інтернет-сторінці ЗУНУ.

До слова, відкривали змагання перший проректор класичного університету Тернополя Микола Шинкарик, директор навчально-наукового центру студентського спорту ЗУНУ Роман Циквас, перший заступник голови Тернопільського обласного відділення НОК України Віталій Ігнатенко, голова Тернопільського обласного відділення комітету фізичного виховання та спорту Олександр Бірюков, начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів ТОДА Андрій Човган.

На завершення урочистої частини гості та учасники змагань оплесками передали вітання президенту НОК України, олімпійському чемпіону Сергію Бубці, якого було нагороджено високою державною нагородою – Орденом Свободи під час урочистого параду з нагоди 30-річчя Незалежності України.

Додамо, що Всеукраїнський турнір з волейболу серед жіночих команд, присвячений пам’яті Сергія Юрія було засновано місцевим осередком НОК України в Тернопільській області спільно з вищим навчальним закладом.

 

Вона – цнотлива, він – цілеспрямований. В українські бібліотеки за держкошт закуплять книгу про сексистське виховання

П'ятниця, 27 серпня 2021, 10:49

459 примірників книги "Щоб не було у 16 запізно", яка розповідає про "традиційні сімейні цінності", закуплять за державні кошти для бібліотек країни.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook фемініст, спеціаліст з комунікацій Микола Ябченко.

Книга Марини Ланге "Щоб не було у 16 запізно" потрапила у перелік з 689 найменувань видань, який погоджений трьома експертними радами та затверджений наказом Міністерства культури і інформації.

У книзі зокрема розповідається про сексистське виховання хлопчиків та дівчаток.

Марина Ланге презентувала книгу в Києві на традиційній виставці "Книжковий Арсенал". Її сприйняли неоднозначно.

Дівчинка мусить вміти піклуватися, надихати, бути цнотливою та умиротвореною. А хлопчик – цілеспрямованим, щедрим та аскетичним.

Авторка книги Марина Ланге стверджує, що "хлопчику щодня потрібно напрацьовувати чоловічі чесноти", а дівчатка "вже народжуються з жіночими якостями".

Фрагмент з книги

"Як так? Так працювала ж експертна рада! Навіть три. А можна якось впевнитися, що жодна гривня з моїх податків не піде на цей домострой?", – обурюється Микола Ябченко.

За словами Ябченка, авторка цієї книги не має освіти психолога і педагога, але викладає психологію в ліцеї, а потім пише книгу, яка за кошти платників податків потрапляє в бібліотеки.

Раніше Марина Ланге презентувала книгу в Києві на традиційній виставці "Книжковий Арсенал". Її сприйняли неоднозначно.

Письменниця розповідала, що в особисті повідомлення стали приходити погрози. А онлайн магазин Yakaboo зняв книгу з продажу.

"Я за щасливу родину. Гармонійних та здорових хлопчиків та дівчаток та дорослих чоловіків та жінок, які знають себе, приносять добро цьому світу та вміють створювати міцні взаємо-збагачуючі стосунки.

Це мої цінності. Я так живу кожен день. В молитві, здорових стосунках і в русі до мети. Я не буду нікого переконувати, хто вірить у ранній секс, в більше ніж дві статі або теорію Дарвіна", – написала Марина на своїй сторінці у Facebook у відповідь на критику.

Закупівлею книг в бібліотеки займається Український інститут книги.

Всього до бібліотечних фондів  цьогоріч планується надіслати 333 372 примірники.

Нещодавно Український інститут книги потрапив у скандал навколо коміксу "Принцеса + принцеса: довго і щасливо". За державні гроші було придбано 1240 примірників книжки, яка розповідає про стосунки двох дівчат-принцес з натяками на лесбійську любов.

Депутати Луцької міськради, Одеської облради та  християнські й культурні об'єднання Івано-Франківська вимагали вилучити цю книгу з українських бібліотек.

 

У Тернополі стартує чемпіонат України з веслування на байдарках та каное серед ветеранів

П'ятниця, 27 серпня 2021, 10:31

У Тернополі стартує чемпіонат України з веслування на байдарках та каное серед ветеранів

Чемпіонат України з веслування на байдарках та каное серед ветеранів прийматиме цими днями Тернопіль. Відбуватимуться змагання з 27 до 29 серпня на Водній арені «Тернопіль». Церемонія відкриття запланована на 28 серпня. Початок о 12 годині. У змаганнях візьмуть участь веслувальники з різних регіонів України - учасники чемпіонатів України, Європи, світу та навіть Олімпійських ігор, які свого часу завойовували медалі у цьому виді спорту. Також очікується приїзд гостей із Білорусі. Спортсмени виступатимуть у своїх вікових групах у класах байдарок і каное-одиночок, двійок і четвірок.


До речі, під час чемпіонату тернополяни матимуть змогу повболівати й підтримати своїх земляків – тернопільських ветеранів веслувального спорту, які колись здобули не одну перемогу європейського й світового рівнів. А зараз вийдуть на дистанції Водної арени у рідному місті.

 

Тернопільські велосипедисти вибороли бронзові нагороди на змаганнях у Білій Церкві

П'ятниця, 27 серпня 2021, 10:30

Тернопільські велосипедисти вибороли бронзові нагороди на змаганнях у Білій Церкві

Кубок України в олімпійських видах та чемпіонат України в командній гонці на шосе 20-23 серпня тривав у місті Біла Церква. Вдало виступили на цих змаганнях тернопільські велосипедисти, здобувши бронзові медалі у різних видах програми. Як повідомляє Тернопільський осередок Федерації велосипедного спорту України, Віталій Гринів став бронзовим призером в індивідуальній гонці на 20 км. Поступившись лише одну секунду у боротьбі за «бронзу», четверте місце посів Владислав Щербань. Зате в командному заліку у цьому виді наші хлопці зайняли третє місце.

Також бронзові нагороди Владислав Щербань, цього разу уже разом із Назаром Покойовим, здобули у командній гонці на 75 км.

У ще одному виді змагань - груповій гонці на 145 км - Владислав Щербань знову посів четверте місце. І у підсумку у цьому виді в командному заліку наші хлопці стали четвертими.

Усі спортсмени – вихованці обласної ШВСМ. У складі тернопільської команди виступав також Артем Авдалян – учень ОДЮСШ. Тренер команди Володимир Павелко.

 

З нагоди 30-ї річниці Незалежності України територіальні громади Тернопільщини підготували флешмоби

Четвер, 26 серпня 2021, 09:06

З нагоди 30-ї річниці Незалежності України територіальні громади Тернопільщини підготували флешмоби

Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»впроваджуватиме на території нашої області соціальний проект Президента України «Активні парки – локації здорової України». Мета проекту  – зробити спорт ближчим до людей, створити умови для того, щоб кожен громадянин України, а саме, діти дошкільного та шкільного віку, підлітки, молодь, люди середнього та похилого віку, люди з інвалідністю, ветерани війни та члени їх сімей мали можливість зміцнити своє здоров’я, підвищити якість та тривалість активного життя, не витрачаючи великих коштів та використовуючи наявні у місці проживання умови для занять.

Заходи соціального проекту Президента України «Активні парки – локації здорової України» проходитимуть у десять етапів. Їх також можна проводити і в онлайн-форматі. Передбачається проведення естафет, конкурсів, акцій, показових виступів, розробка маршрутів зі спортивного орієнтування, рухливих ігор з елементами спорту за участю провідних спортсменів, спортивних змагань, вікторин, естафет, занять із ознайомлення з новими видами спорту, майстер-класів та показових виступів спортсменів з різних видів спорту, виконання комплексів фізичних вправ помірної інтенсивності для учасників без спеціальної підготовки, проведення спортивних фестивалів та фізкультурно-оздоровчих заходів, демонстрація спортивного інвентарю для різних видів спорту, різноманітних видів рухової активності, також підготовка фізкультурно-розважальних програм.

Відповідно до вищеназваних завдань, територіальні громади Тернопільщини розпочали свою роботу зі створення фізкультурно-розважальних програм. Тобто, підготували різноманітні та цікаві флешмоби за участю дітей та жителів громад, присвячені 30-й річниці Незалежності України. Головною метою таких заходів стало формування в українців різного віку національно-культурної ідентичності, активної громадянської, державницької позиції, підтримання патріотичного духу населення України, виховання поваги до історії та культури України. А ціллю та завданнями флешмобу є формування у людей традицій здорового способу життя, залучення до занять фізичною культурою і спортом.

Одинадцять чудових колоритних відеороликів надійшли у Тернопільський обласний центр фізичного здоровя населення «Спорт для всіх» та Всеукраїнський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» від Товстенської (координатор Саковська Антоніна), Більче-Золотецької (координатор Бабич Володимир), Великобірківської (координатор Дулібан Сергій), Байковецької (координатор Хома Марта), Васильковецької (координатор Лахман Олег), Кременецької (координатор Запольський Євген), Борщівської (координатор Николаїшин Надія), Підволочиської(координатор Дрейко Сергій), Бережанської(кординатор Марта  Сеньків-Ковбасюк) Козівської(координатор Оксана Юрків) та Гусятинської(коордимнатор Галиняк Олег) територіальних громад.

Діти виконували різноманітні комплекси фізичних вправ, тобто заоохочували власним прикладом усіх бажаючих щодня займатись фізичною культурою і спортом, та вітали українців з днем Незалежності нашої держави.

Всі представлені флешмоби можна побачити на сторінках у фейсбук вищеназваних громад за адресами, набравши на пошуковому віконці на фейсбук: Активні парки – локації здорової України та назва громади.

 

У Тернопільському краєзнавчому музеї створили новий експозиційний розділ

Четвер, 26 серпня 2021, 09:04

У Тернопільському краєзнавчому музеї створили новий експозиційний розділ

У відділі нової і новітньої історії музею створено експозиційний розділ, присвячений 30-річчю Незалежності України. Тут представлені унікальні фотодокументальні артефакти з фондових збірок музею, які відображають передумови й основні віхи розбудови української державності.
0Кінець 80-х початок 90-х років ХХ ст. — воістину неповторний час. Політичні пристрасті вирували по всій Україні, і в тому числі на Тернопільщині. На численних мітингах, демонстраціях та інших протестних акціях наші краяни рішуче виступали проти тоталітарної системи, вимагали демократичних перетворень, свободи й суверенітету для Української держави. Все це можна побачити на фото в експозиції.
Експонати розповідають про діяльність Народного Руху України на Тернопільщині. Привертають увагу матеріали про важливі суспільно-політичні події, які відбувалися в Україні і в нашому краї у цей період. Зокрема, прийняття нової Конституції України, історичний ланцюг єднання між Києвом та Львовом, який організували 21 січня 1990 року з нагоди 71-ої річниці Акту Злуки УНР і ЗУНР, святкування 450-річчя міста Тернополя та ін.
1Особливо хвилюють експонати, які безпосередньо висвітлюють події тих незабутніх днів, пов’язаних з проголошенням Незалежності України і проведенням Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року на підтвердження цього доленосного рішення. Прийняття нової Конституції України, грошова реформа, духовне й культурне відродження, нове сучасне будівництво, розвиток новітньої інфраструктури — про все це розповідають матеріали експозиції.
Поряд з фото і документами розміщено багато національної символіки, зокрема, синьо-жовті прапори, кожний з яких має свою унікальну історію. Особливо вражають бойові знамена з зони російсько-української війни.
Любов Катеринюк,
завідувачка відділу
нової та новітньої історії.


 

Українські юніори завоювали більше двадцяти медалей на чемпіонаті Європи з боксу

Четвер, 26 серпня 2021, 07:45

Українські боксери успішно виступили на юніорському чемпіонаті Європи в Сараєво (Боснія і Герцеговина), в якому брали участь юнаки та дівчата.

Наші спортсмени викликали справжній фурор, взявши 23 медалі із 29-ти можливих. Українці завоювали сім золотих, дев'ять срібних і сім бронзових нагород. Такий показник дозволив збірній України посісти друге місце в загальнокомандному заліку чемпіонату Європи.

Найбільше здивувала боксерський бомонд 13-річна красуня Кіра Макогоненко. Вона завоювала одну із золотих медалей, перемігши в фіналі турніру суперницю з Росії. Українка стала кращою в категорії до 42 кілограмів.

Відсвяткувала перемогу на рингу наша «Ломаченко в спідниці», як вже охрестили дівчину, українським національним танцем «гопак».

«Спасибі Всевишньому за все! - написала у себе в Інстаграм Кіра Макогоненко. - Перемогу в цьому чемпіонаті Європи я присвячую, в першу чергу, своїм батькам. Кращому татові і тренеру, який вірив у мене і підтримував. Своїй мамі, у якої був день народження 12-го числа - дарую цю перемогу тобі, рідна».

Додамо, що юна боксерка представляє Україну на міжнародній арені від Харкова, їй 13 років і вона вже активно веде свій Інстаграм, в якому є спільна фото з чемпіоном Василем Ломаченко.

Незважаючи на захоплення таким жорстким видом спорту, як бокс, дівчина намагається представляти себе в мережі і як майбутня модель, що у неї так же добре виходить, як і боксувати на ринзі.

З іншими цікавими новини, а також прогнозами експертів на важливі спортивні події, знайомтесь на порталі Metaratings.


 

Зеленський вручив Блохіну нагороду «Національна легенда України»

Четвер, 26 серпня 2021, 07:44

Президент України Володимир Зеленський вручив перші державні нагороди «Національна легенда України» 7 українцям. Про це повідомляє видання Українська правда.

Серед перших нагороджених - легенда футболу, колишній гравець «Динамо» і тренер збірної України Олег Блохін.

Легендарний український футболіст і тренер, володар «Золотого м'яча» отримав орден князя Ярослава Мудрого II ступеня. Почесну нагороду Блохіну вручив в Будинку футболу міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

«Висока нагорода для одного з найяскравіших футбольних талантів України! Це прекрасна можливість, щоб згадати пам'ятні сторінки, які Олег Володимирович вписав в футбольну історію нашої держави як гравець і як тренер національної збірної України», - прокоментував нагородження Блохіна член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Також глава УАФ подякував міністру за високу нагороду для Блохіна, відмітивши його досягнення та вклад в розвиток професійного футбол.

«Дякую Олегу Блохіну за відданість грі і історичні перемоги українського футболу на міжнародній арені», - сказав президент УАФ.

Разом з Олегом Блохіним нагороди отримали співачка Софія Ротару, художник Іван Марчук, хореограф Мирослав Вантух, поет Юрій Рибчинський, артистка балету і педагог Олена Потапова і композитор Мирослав Скорик (посмертно).

Про інші актуальні спортивні новини України і світу дізнавайтесь на порталі Metaratings.


 

Ярослава Магучіх отримала нову квартиру в Дніпрі

Четвер, 26 серпня 2021, 07:44

Олімпійській призерці, стрибунці у висоту Ярославі Магучіх за дорученням президента України вручили ключі від квартири в Дніпрі.



Згідно розпорядження Володимира Зеленського, квартиру в Дніпрі, крім спортсменки, також отримав ветеран АТО Ігор Сулима. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Дніпропетровської ОДА.

«Державний прапор захищають військові на фронті. Його прославляють і спортсмени на міжнародних змаганнях. Символічно, що саме в День Прапора України відзначаємо тих, ким пишаємося - легкоатлетку Ярославу Магучіх і учасника АТО Ігоря Сулиму», - сказав голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко під час вручення ключів від квартир.

«Дуже приємно, що цінується наполеглива праця. Круто, коли так нагороджують людей за їх досягнення. Дизайн квартири є в голові - хочу модерний стиль. Але поки втілювати це в життя немає часу. Візьмуся після закінчення змагального сезону», - поділилася планами Ярослава.

Другий власник новенького житла військовий Ігор Сулима зазначив, що подарунок сім'я отримала напередодні 5-річчя доньки, яка народилася 24 серпня - в День незалежності України.

Нагадаємо, 19-річна легкоатлетка з Дніпра Ярослава Магучіх стала призером Олімпіади-2020 в Токіо. 7 серпня спортсменка завоювала бронзову медаль у стрибках у висоту. Варто відмітити, що експерти сайту Bookmaker Ratings прогнозували успіх українки, котра являється чинною чемпіонкою Європи та України.


 

Українка Костюк пробилася в чвертьфінал турніру в Чикаго

Четвер, 26 серпня 2021, 07:43

Українська тенісистка Марта Костюк (№56 WTA) перемогла естонку Кайю Канепі (№69 WTA) у другому колі турніру WTA в Чикаго.


Переможний для українки поєдинок тривав 1 годину і 33 хвилини і закінчився з рахунком 6:2, 6:3.

Марта зробила 4 ейси, допустила 6 подвійних помилок, реалізувала 4 з 9 брейк-поінтів. Це була перша зустріч тенісисток в історії. На стартовому колі естонка перемогла українку Ангеліну Калініну.

Наступною суперницею в рамках чвертьфіналу Костюк буде росіянка Варвара Грачьова (№88 WTA). Попередня зустріч суперниць завершилась перемогою українки - 6:1, 6:2. Переконливу перемогу Марти прогнозували експерти сайту «Рейтинг Букмекерів».

Нагадаємо, в першому колі Марта обіграла канадку Кетрін Себов. Костюк розбила суперницю за півгодини. Рахунок поєдинку - 6:0, 6:3.

Здобула перемогу на турнірі в першому колі й інша українка - Еліна Світоліна. У статусі першої сіяної турніру WTA 250 в Чикаго вона на відмові обіграла 91-у ракетку світу Клару Бюрель (5:7, 6:1, 2:0, відмова француженки).

Світоліна у першому матчі в Чикаго реалізувала 6 з 9 брейк-поінтів, віддала 4 гейми на своїй подачі, а також подала 3 ейси і виграла 69% очок з першого м'яча.

У другому раунді в Чикаго Світоліну чекає зустріч з ще однією тенісисткою з Франції - Фіоною Ферро (№80 рейтингу WTA). В наступному раунді переможниця пари зіграє з Крістіною Младенович (№57 WTA).


 

Букмекери оцінили шанси Петракова вивести збірну України на ЧС-2022

Четвер, 26 серпня 2021, 07:42

Після невдалого старту у відборі до світового футбольного форуму аналітики досить низько оцінюють шанси нового тренера збірної України Олександра Петракова виправити ситуацію.


Посилання на обкладинку (картинку):




Майже три тижні збірна України з футболу не мала керманича, аж допоки Виконком УАФ не затвердив на посаді виконувача обов’язків Олександра Петракова. У першому своєму інтерв’ю новоспечений наставник пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб успішно подолати груповий етап кваліфікації до чемпіонату світу.


«У відбірному турнірі чемпіонату світу потрібен результат. Залишилося п’ять матчів. Кожна гра — як фінальна, це не клубний футбол. Я зроблю все, що від мене залежить, щоб вивести команду на чемпіонат світу в Катарі», – сказав спеціаліст.


Однак, на думку експертів інтернет-видання «Bookmaker Ratings», шанси українців потрапити у фінальну частину Мундіалю невеликі. Вони оцінюються у 22%.


Серед команд, що потрапили у квартет D, фаворитом являється збірна Франції. Ймовірність того, що команда продовжить боротьбу за звання чемпіона, складає 86%, а шанси на перемогу в першості оцінюються у 14%.


Можливість того, що «Синьо-жовті» отримають титул кращої команди в світі, оцінюється у 1%.


Нагадаємо, за підсумками минулого розіграшу звання чемпіона здобула збірна Франції. Підопічні Дідьє Дешама у фінальному матчі, що відбувався у Росії в 2018 році, переграли Хорватію (4:2). Українська збірна тоді не змогли подолати кваліфікаційний турнір.


 

Проголошення Незалежності України сьогодні підтримали б 80% українців – соціологія

Четвер, 19 серпня 2021, 09:23

ФОТО З ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

Згідно з опитуванням, проголошення Незалежності України сьогодні підтримали б 80% опитаних, а не підтримали б – 15%.

Джерело: опитування групи "Рейтинг"

Деталі: Проголошення Незалежності України сьогодні загалом підтримали б 80% опитаних. Не підтримали б – лише 15%, вагалися з відповіддю – 5%.

Найвищий рівень підтримки Незалежності серед покоління, яке народилося після 1991 року (87%).

Також більше тих, хто підтримав би Незалежність, серед мешканців західних та центральних регіонів та більш заможних. Попри розбіжності, не менше двох третин у кожній із демографічних груп підтримали б сьогодні проголошення Незалежності.

 

 

Українська правда
 

76% українців вважають себе щасливими. Опитування

Четвер, 19 серпня 2021, 09:19

76% українців можуть назвати себе щасливими людьми, а більше 50% громадян ототожнюють щастя з успіхом.

Про це свідчать дані всеукраїнського соціологічного дослідження "Хто ми: дослідження українського суспільства до 30-річчя Незалежності України".

39% респондентів однозначно вважають себе щасливими і 37% – скоріше вважають себе такими.

Жителі різних регіонів одностайні щодо визначення свого стану, розбіжності складали лише кілька відсотків:

  • Захід – 78%;
  • Центр – 77%;
  • Південь – 77%;
  • Схід – 73%;
  • Донбас – 75%.

Найбільше щасливих – серед молоді. Утім, великої розбіжності серед вікових категорій немає.

Зокрема, 49% молоді однозначно вважають себе щасливими людьми, а 38% – скоріше є щасливими.

Фото: stockasso/Depositphotos

Серед людей віком 31-54 роки 40% відносять себе до щасливих людей і скоріше відносять – 39%.

Серед покоління від 55 років однозначно щасливими вважають себе 33%, скоріше щасливими – 36%.

58% громадян впевнені, що успіх є тотожним щастю.

Зокрема успішна людина, на думку більшості громадян України, – це та, яка має роботу з гідною зарплатнею (так вважають 52% респондентів) та займається улюбленою справою (47%).

Молодь частіше за інші покоління вважає успішною людиною ту, яка має бізнес (26%) та добрі зв’язки (19%).

На заході країни частіше за інші регіони критерієм успіху називають наявність улюбленої справи (49%).

На Донбасі успіхом вважають:

  • наявність бізнесу (25%);
  • депутатство (22%);
  • добрі зв’язки (20%);
  • статус олігарха (25%);
  • роботу IT-спеціалістом (13%).

Дослідження було проведене Українським інститутом майбутнього спільно з соціологічною компанією "Нью Імідж Маркетинг Груп" у період з 17 липня по 1 серпня 2021 року на всій території України.

Загалом було опитано 5000 громадян face-to-face віком 18 років і більше.

Результати є репрезентативними. Статистична похибка для вибіркової сукупності на рівні всієї країни з ймовірністю 0.95 не перевищує 1,41%, на регіональному рівні – 3,16%.

Водночас згідно із соціологічним опитуванням, проведеним 14-16 січня 2021 року групою "Рейтинг", лише 29% українців вважали себе дуже щасливими людьми, і лише 2% – абсолютно нещасними.

 

"Ще дофарбують": на репетиції до Дня Незалежності помітили танк, закамуфльований скотчем

Четвер, 19 серпня 2021, 09:03

Ции днями на головній площі країни у Києві відбуваються репетиції святковихзаходів приурочених Дню Незалежності.

Один із танків, які беруть участь у репетиції параду до Дня Незалежності, не встигли дофарбувати, і камуфляж зробили за допомогою малярної стрічки.
Про це повідомили у соціальних мережах кияни, які спостерігали за репетицією військового параду до Дня Незалежності. Відповідні фото швидко поширюються соцмережами.
“Це правда. На парад випустили танк, закамуфльований піксельної малярною стрічкою”, – написав один із користувачів Twitter.

"Ще дофарбують": на репетиції до Дня Незалежності помітили танк, закамуфльований скотчем, фото-1

Більшість користувачів, коментує це фото так: "До святкування ще кілька днів, тому ще встигнуть усе довести до ладу".

 

Представниця Тернопільського «Інваспорту» Софія Яцькова – срібна призерка чемпіонату світу з пляжного волейболу

Середа, 18 серпня 2021, 09:07

Представниця Тернопільського «Інваспорту» Софія Яцькова – срібна призерка чемпіонату світу з пляжного волейболу

У місті Сулейов (Польща) з 9 до 14 серпня 2021 року тривав ІІІ-ій Чемпіонат світу з пляжного волейболу серед спортсменів з порушеннями слуху. В складі дефлімпійської збірної України виступала вихованка ТДЮСШІ «Інваспорт» Софія Яцькова. Наша землячка разом зі своєю партнеркою по команді Юлією Ярошевською стали віце-чемпіонками світу, посівши другі місця у турнірній таблиці змагань.

А загалом, як повідомляє Тернопільський Регіональний центр «Інваспорт», і чоловіча, і жіноча дефлімпійська збірні України здобули на  змаганнях у Польщі звання чемпіонів світу. Так, серед жінок перше місце вибороли ЗАТИЛКИНА/Юлія ЧЕРНЕНКО, серед чоловіків  - ПОЛТОРАЦЬКИЙ Олександр/ЦАПЛЕНКО Микола.

Тренер Софії Яцькової – тренер-викладач вищої категорії ТДЮСШІ «Інваспорт» Петро НІКОЛЮК, - інформує Тернопільський регіональний центр «Інваспорт».

 

Тернополянин Віталій Мандзин став срібним призером чемпіонату України з літнього біатлону серед юніорів

Вівторок, 17 серпня 2021, 10:14

Чемпіонат України серед юніорів та юніорок, присвячний 30-й річниці Незалежності України, завершився в Чернігові. Срібним призером змагань у супер-спринті став тернопільський біатлоніст Віталій Мандзин, поступившись спортсмену з Харкова Степану Кінашу. Ще один представник Тернопільської області Юрій Крикончук посів у цій гонці шосте місце, а його колега по команді Давид Драбик був сьомим. Хлопці є вихованцями Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту, а Віталій Мандзин – обласної школи вищої спортивної майстерності (тренер Назар Бурик). Серед юніорок тернополянка Олександра Усенко (ТОШВСМ) стала тринадцятою.

«Гонка було дуже важка. Погодні умови, дуже жарко. Дуже важко бігти. Я попав два рази, потім один промах і останній патрон теж був промах. Мені треба було останній попадати. Можливо, зі Стьопою змагався б в більшому контакті. На фініш могли би йти нога в ногу. А тут я допустив на один промах більше», – поділився враженнями із кореспондентом «Суспільне.Спорт» Віталій Мандзин.

Додамо, що програма чемпіонату України з літнього біатлону включала, окрім супер-спринтів, спринти, гонки переслідування та змішану естафету.

А наступними стартами для Віталія Мандзина стане літній чемпіонат Світу з біатлону, який 25-29 серпня проходитиме в чеському містечку Нове Мєсто. У складі української біатлонної збірної Віталій виступатиме у змаганнях серед юніорів.

Фото з мережі Інтернет

 

УПЛ назвала кращого гравця і тренера третього туру

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:32

Українська Прем'єр-Ліга, опитавши фахівців, які входять до експертної ради, визначила кращого футболіста з усіх, які взяли участь в матчах 3-го туру УПЛ, та тренера.

Посилання на обкладинку (картинку):


До складу експертної ради увійшли Олег Венглинський, Артур Валерко, Сергій Нагорняк, Геннадій Орбу, Віктор Грачов, Йожеф Сабо, Олександр Сопко, Степан Юрчишин, Анатолій Чанцев, Ігор Яворський.

За підсумками голосування перемогу здобув нападаючий «Десни» Денис Безбородько, який набрав сім голосів. Ще троє футболістів отримали по одному голосу: Олів'є Тілль, Руслан Степанюк (обидва з «Ворскли») і Кирило Ковалець (ФК «Олександрія»).

Нагадаємо, що в матчі третього туру УПЛ Безбородько забив два м'ячі у ворота «Інгульця». У цій грі «Десна» перемогла з рахунком 2:0. Також Денис відмітився голом в ворота суперників з «Дніпро-1» вже в матчі 4-го туру.

Що стосується кращого тренера третього туру УПЛ, то ним став Юрій Гура - наставник «Олександрії».

Українська незалежна ТВ-корпорація з Всеукраїнським об'єднанням тренерів з футболу,  проаналізувавши підсумки третього туру УПЛ, поставили головному тренеру «Олександрії» 4.6 балів з п'яти можливих.

Майже за всіма показниками Гура отримав відмінний бал:

номінальний результат команди (важливість, несподіванка, сила суперника) - 5;

труднощі в побудові та управлінні підопічними (травмовані або дискваліфіковані гравці) - 4;

майстерність в роботі з кадрами (несподівані позиції у футболістів) - 5;

тренерське майстерність (різноманітність схем і тактик) - 5;

накопичувальний критерій (систематичні перемоги в чемпіонаті) - 4.

Нагадаємо, що в матчі третього туру УПЛ «Олександрії» на виїзді вдалося обіграти екс-чемпіона країни - ФК «Шахтар» (2:1).

Про останні новини спорту України та світу дізнавайтесь на сайті Всепроспорт.

 

Вболівальники з України не зможуть відвідати матч відбору ЧС-2022 в Казахстані

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:30

На збірну Україну чекає виїзний поєдинок кваліфікаційного турніру чемпіонату світу-2022 в групі D


1 вересня 2021 українці зіграють проти національної команди Казахстану в Нур-Султані на стадіоні «Астана Арена». Однак підтримати збірну в цьому поєдинку вболівальники з України не зможуть. Відповідний лист надійшов на адресу  Української асоціації футболу від ФІФА.

За погодженням з УЄФА прийнято рішення скасувати квоту 5% квитків для вболівальників гостьових команд на всі вересневі матчі відбору ЧС-2022 і товариські зустрічі національних збірних під час вересневого вікна.

Таке рішення обумовлене недавніми спалахами COVID-19 в Європі і великою кількістю матчів, які будуть зіграні протягом цього часу.

Нагадаємо, збірна України вже провела три гри та має в своєму активі 3 очки. Раніше вже відбулися матчі зі збірними Казахстана, Фінляндії та Франції. Всі поєдинки закінчилися з рахунком 1:1. І якщо такий результат в матчі з французами можна розцінювати як успішний, оскільки збірна Франції була фаворитом матчу, то в інших двох випадках нічия асоціюється з провалом.

Через нестабільну гру українська національна команда займає 15-е місце в рейтингу збірних УЄФА. Що ж стосується рейтингу національних збірних ФІФА, то Україна опустилася на 25-е місце. На позицію в рейтингу вплинули результати товариських матчів, а також виступ на Євро-2020.

За актуальними прогнозами на матчі збірної України слідкуйте на сайті Vseprosport.

 

Став відомий склад збірної України на чемпіонат світу з літнього біатлону

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:28

На гонках Чемпіонату України з літнього біатлону серед юніорів та юніорок в Чернігові тренери остаточно визначитися із заявкою на світову першість.

Посилання на обкладинку (картинку):

В кінці серпня в Нове-Мєсто (Чехія) відбудеться чемпіонат світу з літнього біатлону. Нагадаємо, в минулому році турнір був перенесений через пандемію коронавірусу і пов'язані з нею карантинні обмеження. У нинішньому сезоні спортсмени поборються за перемогу на трьох дистанціях - як у дорослих, так і у юніорів, починаючи з 26 серпня. Про це повідомляє biathlon.com.ua.

Нещодавно в Чернігові відбулися гонки Чемпіонату України з літнього біатлону серед юніорів та юніорок, приурочені до 30-річчя незалежності України. Результати спортсменів дозволили тренерам команди визначитися із заявкою на світову першість. Однак, в частині чоловічої команди заявка все ж носить попередній характер, оскільки Юрай Санітра поки не визначився, чи готовий він відпустити когось із спортсменів команди А на турнір, якого спочатку не було в планах підготовки команди до сезону. Таким чином, зараз в заявку внесено імена спортсменів команди Б, але до початку турніру можуть бути зроблені заміни.

В заявку серед жінок потрапили Олена Білосюк (Підгрушна), Катерина Бех, Дар'я Блашко, Анна Кривонос, Ольга Абрамова, Надія Бєлкіна.

В чоловічій команді виступлять Андрій Доценко, Руслан Бригадир, Денис Насико,  Віталій Труш, Сергій Телень, Андрій Орлик.

Участь в змаганнях приймуть юніорки: Юлія Городна, Христина Дмитренко, Оксана Москаленко, Олександра Меркушина, Любов Кіпяченкова, Анна Скрипко.

Серед заявлених юніорів: Роман Боровик, Степан Кінаш, Дмитро Грущак, Владислав Чихару, Віталій Мандзин, Володимир Кошман.

Відстежувати останні новини, а також знайомитися з анонсами та прогнозами на основні спортивні події України і світу, можна на сайті Metaratings.

 

17 серпня збірна України отримає нового головного тренера

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:26


Олександр Петраков очолить національну збірну України


Посилання на обкладинку (картинку):



За даними Metaratings, у вівторок, 17 червня, на Виконкомі УАФ буде представлений новий головний тренер національної збірної України - 64-річний Олександр Петраков. Одним з його помічників буде Андрій Анненков, з яким вони разом працювали в молодіжній збірній України, яка стала в 2019 році чемпіоном світу.


За наявною інформацією, консультантом збірної пропонували стати італійському фахівцю Мауро Тассотті, який входив в тренерський штаб попереднього рульового - Андрія Шевченка, проте він не погодився.


Нагадаємо, головним претендентом на посаду наставника української збірної був Сергій Ребров. Однак у нього річний контракт з арабським клубом «Аль-Айн», який український фахівець продовжить тренувати. До розриву контракту справа так і не дійшла.


Раніше повідомлялось, що якщо у Реброва виникнуть нерозв'язні проблеми, зокрема, непідйомна сума компенсації, то в УАФ є запасний варіант. Із заслуженим тренером України Олександром Петраковим була досягнута домовленість про те, що він стане  головним тренером національної збірної України з приставкою в.о.


Але оскільки Сергія Реброва не відпустили з «Аль-Айна», а Мирон Маркевич самоусунувся, УАФ зупинилася на кандидатурі Олександра Петракова.


За підсумками 2019 року Петраков увійшов до двадцятки кращих тренерів світового футболу за версією Міжнародної федерації футбольної історії і статистики IFFHS.


Нагадаємо, що вже 1-го вересня національна збірна України в черговому матчі відбіркового циклу чемпіонату світу зіграє з Казахстаном.


 

Хижняк отримав в подарунок дорогий автомобіль від ФБУ

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:16

Срібний призер Олімпійських Ігор в Токіо український боксер Олександр Хижняк отримав цінний подарунок від федерації боксу України.

Посилання на обкладинку (картинку):

За повідомленням ФБУ, за досягнення боксера Федерація боксу України подарувала йому автомобіль Volkswagen Touareg.

Нагадаємо, Олександр приймав участь в турнірі з боксу серед чоловіків в категорії до 75 кг. В фінальному бою на Олімпіаді українець поступився бразильцю Хеберту Соузі. Незважаючи на те, що в двох перших раундах Хижняк домінував і обидва закінчилися з рахунком 5:0, всередині третього, йдучи вперед без захисту, він пропустив один потужний удар назустріч та впав в нокдаун. Рефері одразу зупинив бій, оголосивши переможцем суперника.

Слід відзначити, що саме 26-річного українця експерти вважали фаворитом протистояння, відмічаючи його переваги - інтенсивність, швидкість, жорсткість. Ще на старті Олімпійських Ігор його називали головним претендентом на золото, адже Олександр завоював титули чемпіона світу та Європи.

«Дуже хотілося перемогти. Зараз важко прокоментувати фінальний поєдинок.

Напевно, потрібно ще попрацювати, щоб заслужити золоту медаль. Буду продовжувати підготовку, попереду Париж.

Олімпійські ігри важко порівняти з іншими змаганнями. Всі противники дуже сильні. І перший суперник, і останній - їх важко порівнювати.

Це дійсно високопрофесійні спортсмени. Я вже боксував з бразильцем і перемагав його. Сподіваюся, в майбутньому ми зустрінемося знову і я зможу отримати перемогу», - сказав в інтерв’ю Хижняк.

Наступні Олімпійські Ігри пройдуть в 2024 році в Парижі. Спостерігати за новими досягненнями українців та бути в курсі основних подій спорту сьогодні допоможе сайт Metaratings.


 

«Верес» зіграв внічию з «Ворсклою»

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:13

У 4-му турі чемпіонату України «Верес» приймав «Ворсклу». Команди не змогли виявити сильнішого, обмінявшись голами. Зустріч завершилася внічию 1:1.

У першому таймі матчу, який проходив в Луцьку, команди не забили голів. Більш активною гра стала вже в другому таймі. Першими відзначилися гості. Відразу після перерви «Ворскла» заробила пенальті. Його успішно реалізував люксембурзький півзахисник Тілль на 48-ій хвилині.

Пропущений гол мотивував «Верес». Зовсім скоро, на 54-ій хвилині, господарі поцілили у ворота суперників. Півзахисник Роберт Гегедош з кутового на правому фланзі подав у центр штрафного, а звідти захисник «Вереса» Ігор Солдат прицільно пробив головою.

У попередньому матчі «Верес» поступився львівському «Руху» з рахунком 2:1. За результатами чотирьох турів рівненська команда набрала 2 очки. Наразі підопічні Юрія Вірта займають 12 місце в таблиці УПЛ.

Щодо «Ворскли», то в минулому турі команда розгромила «Львів» з рахунком 4:1. В цілому полтавці виглядають дуже непогано в нинішньому сезоні. На даний час колектив займає 4 позицію в таблиці УПЛ.

В наступному турі «Ворскла» 20 серпня на домашньому полі зустрічатиме харківський «Металіст-1925», а наступного дня «Верес» - закарпатський «Минай».

Ознайомитися з розкладом матчі УПЛ сезону 2021/22, а також з прогнозами експертів, вболівальники можуть на сайті.



 

Клініко-діагностична лабораторія Тернопільської університетської лікарні успішно пройшла зовнішній контроль Всесвітньої організації охорони здоров’я

Понеділок, 16 серпня 2021, 10:39

Клініко-діагностична лабораторія Тернопільської університетської лікарні успішно пройшла зовнішній контроль Всесвітньої організації охорони здоров’я

Ефективність та якість проведення ПЛР-досліджень, що проводять у клініко-діагностичній лабораторії КНП «Тернопільська університетська лікарня» Тернопільської обласної ради підтвердило оцінювання від Всесвітньої організації охорони здоров’я.
0Здійснили оцінювання в рамках програми визначення ефективності лабораторій щодо виявлення SARS-CoV-2 методом ПЛР в 2020 році.
За словами лікарки-бактеріологині Наталії Красій, наприкінці 2020 року ВООЗ розсилала 1всім закладам, які проводять ПЛР-тести на COVID-19, контрольні зразки для того, або пересвідчитися у їхній якості.
«Ми успішно пройшли контроль за всіма п’ятьма зразками та сьогодні вже маємо відповідний сертифікат. Про що це говорить, — про якість проведення досліджень, наявність відповідного професійного устаткування, а також кваліфікованість і високий рівень вмінь лікарів-лаборантів, які роблять дані аналізи», — пояснила вона.
 

Тернопільські віндсерфінгісти вибороли весь комплект медалей на Кубку України з вітрильного спорту

Понеділок, 16 серпня 2021, 10:38

Тернопільські віндсерфінгісти вибороли весь комплект медалей на Кубку України з вітрильного спорту

З перемогою повернулись тернопільські віндсерфінгісти з Кубку України з вітрильного спорту в олімпійських номерах програми, який відбувся у місті Дніпро. Регата впродовж п’яти днів тривала на Дніпрі, в акваторії місцевого яхт-клубу «Січ», і учасниками її стали близько півсотні спортсменів з Маріуполя, Одеси, Харкова, Миколаєва, Полтави, Світловодська, Запоріжжя, Тернополя. Спортсмени виступали у різних олімпійських класах вітрильних яхт та вітродощок. Організаторам змагань – Міністерству молоді та спорту і Вітрильній Федерації України – вдалося провести десять перегонів. Відтак яхтсмени за час регати мали можливість випробувати себе і в сильний вітер, і майже в повний штиль, і під грозовим дощем, і в спеку до + 35 градусів.

В результаті у класі вітродощок «RS-X» серед чоловіків весь п’єдестал пошани підкорився тернополянам. Так, перше місце і звання володаря Кубку України виборов Мар’ян Воловець. Поступившись лише одне очко переможцю, срібним призером став Юрій Будай, третє місце посів Тігран Данієлян. Серед жінок Кубок України здобула Аліна Нижегородова, яка виграла більшість перегонів і з перевагою у сім очок над суперницею зі Світловодська завоювала перше місце.

Мар’ян Воловець, Юрій Будай та Тігран Данієлян представляють обласну ШВСМ, а Аліна є вихованкою КДЮСШ з водних видів спорту Тернопільської міської ради. Тренер команди Олексій Нижегородов.

За словами Олексія Нижегородова, змагання у Дніпрі підбили своєрідний підсумок багатолітньої історії олімпійського класу вітрильних дощок «RS-X», оскільки вже наступна регата для дорослих спортсменів, яка відбудеться в середині вересня у Маріуполі, буде проведена у новому олімпійському класі «IQFoil». Відтак тернополяни, повернувшись додому, вже проводять тренування на новому обладнанні і готуються до чемпіонату міста з віндсерфінгу, який пройде на Тернопільському ставі наприкінці серпня з нагоди Дня міста.

 

Тернопільський біатлоніст Дмитро Підручний був п’ятим у шоу-гонці City Biathlon у Вісбадені

Понеділок, 16 серпня 2021, 10:37

Тернопільський біатлоніст Дмитро Підручний був п’ятим у шоу-гонці City Biathlon у Вісбадені

У німецькому Вісбадені відбулась шоу-гонка City Biathlon, яка вважається неофіційним першим міжнародним стартом літнього біатлонного сезону. Учасниками її стали топ-біатлоністи світу, зокрема олімпійські чемпіони та чемпіони світу. Вперше в історії у цій літній виставковій гонці українці взяли участь і в жіночій, і в чоловічій програмі. В результат українська біатлоністка Юлія Джима серед жінок стала четвертою, а тернополянин Дмитро Підручний в чоловічій гонці фінішував п’ятим.

 

Як повідомляє Федерація біатлону України, Дмитро Підручний мав дебютувати на німецькій шоу-гонці ще у 2020 році, однак тоді приїхати завадив позитивний тест спортсмена на коронавірус. Щодо перебігу цьогорічних змагань, то в кваліфікації, яка відбулася в той самий день, Дмитро Підручний фінішував сьомим. Результати кваліфікації впливали лише на стартові номери біатлоністів.

Тож розпочинав гонку Підручний із сьомої позиції. На стартовому вогневому рубежі наш біатлоніст одним із перших закрив усі мішені в положенні лежачи та вийшов у лідери, поступаючись ходом лише Тар’єю Бьо. А от уже після другого вогневого рубежу Підручний не схибив жодного разу та одноосібно очолив гонку з 11-секундною перевагою над словенцем Яковом Факом, що йшов другим. Під час третьої стрільби наш земляк так само не зробив помилок, які б призвели до штрафних секунд, і продовжив триматись у групі лідерів. Однак тепер на першу позицію знову повернувся Бьо-старший.

Після першої роботи в стійці Підручний знову вийшов у лідери, залишивши позаду обох братів Бьо, - усе завдяки лише одній помилці під час стрільби. Але надовго втримати перше місце Дмитрові не вдалося - норвежці обійшли його, і він опинився на третій позиції.

На п’ятому вогневому рубежі Підручний допустився двох промахів, тож випустив уперед Йоханнеса Бьо, але доволі швидко закрив свої мішені і зумів утриматись на другій позиції. Відставання українця від лідера склало близько 15 секунд одразу після п’ятої стрільби.

Під час завершальної стрільби Бьо-молодший за кілька секунд закрив усі мішені й де-факто гарантував собі перше місце. Наступним стрільбище покинув Тар’єй Бьо. Дмитро Підручний мав шанси потрапити в трійку найкращих, однак упав і втратив дорогоцінні секунди. Справжній «подарунок» суперникам приніс той же Тар’єй Бьо - норвежець так само упав - уже вдруге за гонку - і вибув із боротьби за топ-3. Але скористатись цією ситуцією сповна Підручний не зміг - він фінішував тільки п’ятим.

Результати чоловічої виставкової гонки у Вісбадені:

1 місце - Йоганнес Тінгнес Бьо (Норвегія, 0+6), 32:01.5

2 місце - Саїд Халілі (Росія, 0+5), +16.4

3 місце - Лукас Гофер (Італія, 2+9), +22.7

4 місце - Роман Реєс (Німеччина, 0+8), +29.7

5 місце - Дмитро Підручний (Україна, 0+10), +42.2

6 місце - Яков Фак (Словенія, 0+8), +1:07.9

7 місце - Філіпп Наврат (Німеччина, 4+8), +2:18.2

8 місце - Ерік Лессер (Німеччина)

9 місце - Тар'єй Бьо (Норвегія).

Нагадаємо, що виставкова гонка у Вісбадені відбувається на лижеролерах у форматі масстарту. Як і в жіночих змаганнях, у чоловічих брали участь дев’ять спортсменів. Завданням було пройти сім кіл по 1,6 кілометра. Упродовж дистанції біатлоністи мали відпрацювати на п’яти вогневих рубежах: на перших трьох – із положення лежачи і ще трьох – зі стійки. На кожному вогневому рубежі можна використовувати по три додаткові патрони. Якщо за 8 пострілів спортсмен не закриває всі мішені, він повинен перейти в «штрафну зону» - це аналог штрафного кола під час офіційних стартів. За кожну незакриту мішень біатлоніст отримує по 10 штрафних секунд.

Додамо, що літня виставкова гонка City Biathlon проходить у Німеччині з 2005 року. Раніше вона відбувалася в Пютлінгені, а з 2018-го її приймає Вісбаден. До цього українці жодного разу не брали участі в чоловічій гонці City Biathlon. Дмитро Підручний став першим.

У жіночих змаганнях найкращим українським результатом стало перше місце Віти Семеренко у 2012 році – тоді ще в Пютлінгені.

Щодо наступних біатлонних стартів, то 25-29 серпня в чеському Нове Мєсто відбудеться літній чемпіонат світу з біатлону. Від України в чоловічих змаганнях виступатимуть Андрій Доценко, Денис Насико, Сергій Телень, Андрій Орлик та тернопільські біатлоністи Руслан Бригадир та Віталій Труш. У юніорській віковій категорії змагатимуться Роман Боровик, Дмитро Грущак, Степан Кінаш, Владислав Чихарь, Володимир Кошман і тернополянин Віталій Мандзин.

Підготовлено за матеріалами офіційного інтернет-сайту Федерації біатлону України та «Суспільне.Медіа».

 

П'ятниця 13-те: день забобонів та міфів

П'ятниця, 13 серпня 2021, 10:02

П'ятниця 13-те: день забобонів та міфів

П'ятниця 13-те - день, якому багато людей надають міфічності. Багато хто відміняє поїздки та важливі справи, які мали б зробити. Звідки ж з'явилась така нелюбов та пересторога до цього дня?

Згідно з переказами, саме в такий день Єва скуштувала заборонений плід, пригостивши і Адама. Також у п'ятницю 13-те Каїн убив Авеля.
Також вважається, що Страсна П'ятниця, коли був розп'ятий Ісус Христос, була саме 13-го числа.
Деякі міфи свідчать, то в п'ятницю 13-го нечиста сила і відьми влаштовують шабаші.
Про містичне значення цієї дати в сучасній культурі заговорили після того, як в 1980-му в США вийшов фільм "П'ятниця, 13-те" з подальшими франшизами.

Величезна кількість прикмет та заборон пов'язаних із цим днем придумали люди. Вважається, що в цей день не можна:
Давати чи брати гроші в борг. Вважається, що через гроші може передатися негатив.
Планувати або здійснювати поїздки.
Виходити на нову роботу.
Влаштовувати весілля.
Починати нові справи.

Але варто пам'ятати, що ніяких підтверджень того, що в разі порушення цих заборон станеться щось погане, немає.

 

У Кременці впродовж десяти днів тривали всеукраїнські та міжнародні змагання із санного спорту на санкороликах

П'ятниця, 13 серпня 2021, 09:55

У Кременці впродовж десяти днів тривали всеукраїнські та міжнародні змагання із санного спорту на санкороликах

 

Цілий ряд змагань із санного спорту на санкороликах приймав нещодавно Кременець. Відбувались заїзди на єдиній в Україні санній трасі навчально-спортивної бази «Колос». Першими на старт вийшли учасники чемпіонату України серед юніорів та юніорок – представники Львівської та Тернопільської областей. У заїздах на одномісних санях серед юніорів перемогли львів’яни, а серед дівчат уся палітра нагород дісталася спортсменкам із Кременця.

Так, титул чемпіонки виборола Юліанна Туницька (учениця Тернопільської обласної ШВСМ), віцечемпіонкою стала Вікторія Коваль, третє місце здобула Наташа Хитренко (обидві спортсменки – вихованки Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту). У командній гонці перемогу теж завоювали спортсмени з Тернопілля – команда, у складі якої виступали Юліанна Туницька, Олександр Сохацький та Антон Шевчук.

Щодо подальших виступів кременецьких санкарів, то на чемпіонаті України серед молоді U-23 Вікторія Коваль виборола бронзову нагороду. У змаганнях всеукраїнської першості серед чоловіків та жінок в одномісних екіпажах багаторазовий учасник Олімпійських ігор Андрій Мандзій та Юліанна Туницька здобули золоті медалі. Разом з Ігорем Гоєм вони також стали чемпіонами України і в командній гонці.

А завершили серію спортивних випробувань для санкарів у Кременці Міжнародні літні змагання із санного спорту на санкороликах «Кубок Бони». Цьогоріч вони були ювілейними, оскільки проводились двадцятий раз поспіль. На урочистостях з нагоди відкриття учасників – спортсменів Тернопільської, Львівської областей, Польщі та Грузії – вітали заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Віктор Устенко, голова Кременецької райдержадміністрації Віталій Кудлак, міський голова Кременця Андрій Смаглюк, головний тренер збірної із санного спорту України Тарас Гарцула, президент Федерації санного спорту України Анатолій Малищик. Під час заходу відбулось також вручення посвідчень майстрів спорту міжнародного класу із санного спорту лідерам збірної України, і зокрема, Андрію Мандзію.

До речі, саме Андрій Мандзій здобув «Кубок Бони-2021» серед чоловіків. А серед жінок високий титул переможниці виборола Юліанна Туницька. Переможцями і призерами в своїх вікових групах також стали кременчани Вікторія Коваль, Наташа Хитренко, Дмитро Остапчук, Антон Шевчук, Денис Позняк, Ольга Гурник, Іван Шевчук, Богдан Дідик, Ірина Скрипник, Яна Карпенко, Олександр Швед, Микита Запольський, Олександра Радчук, Дарія Коваль, Ангеліна Нагребельська та Єлизавета Олейникова.

У командній гонці дорослих перше місце здобула збірна України в складі Андрія Мандзія, Антона Дукача, Олени Смаги та Юліанни Туницької, другий результат показала об’єднана збірна Грузії та України, третіми були польські та українські санкарі.

Тренери кременецьких спортсменів – Світлана Кравчук, Василь Казмірук, Надія Казмірук та Аліна Заряда.

 

На популярному українському курорті стрімко поширюється коронавірус

Четвер, 12 серпня 2021, 08:25

На популярному українському курорті стрімко поширюється коронавірус

У курортній Кирилівці зростає захворюваність на коронавірусну інфекцію.

Про це повідомили в пресслужбі Кирилівської селищної ради.

З 16 по 30 липня в Кирилівці COVID-19 виявили у 20 місцевих мешканців. З 30 липня по 5 серпня зареєстрували ще 11 випадків захворюваності. Плюс з 6 по 11 серпня у місцевих виявили ще п'ять лабораторно підтверджених випадків інфікування.

“На території Кирилівської ОТГ станом на 11 серпня проведено 1168 щеплень від COVID-19 на пунктах щеплення. З них 485 щеплень повторно. Зараз вакцинацію роблять вакцинами Coronavac, AstraZeneca та Moderna. Вакцина AstraZeneca використовується для повторного щеплення”, — розповіли в пресслужбі Кирилівської селищної ради.

Нагадаємо, що в Україні станом на ранок 12 серпня зафіксовано 1247 нових випадки коронавірусу. Протягом доби від COVID-19 померли 24 людини.

 

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на виставку

Четвер, 12 серпня 2021, 08:23

Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на виставку

Виставку «Символи державності України» презентували у фойє музею з нагоди 30-ої річниці Незалежності України.
0Відвідувачі музею мають змогу ознайомитися з історичними моментами затвердження української державної символіки.
«Після проголошення Незалежності в Україні розпочалися державотворчі процеси, зокрема, утвердження атрибутів державності, без яких не існує суверенної держави. Згідно зі ст. 20 Конституції України державними символами є: Державний прапор України, Державний герб України, Державний гімн України. Кожний з цих символів має свою давню і цікаву історію», — зазначають у музеї.
Доповнюють виставку друковані матеріали про здобутки у процесі державотворення за періоди президенства М. Грушевського, Л. Кравчука, Л. Кучми (підбірка плакатів перших президентів з їхніми фотографіями, біографічними довідками та цитатами).
«Велику увагу привертають декоративна тарілка з гербом (автор — С. Сембрат), Конституція України, булава, тематичні листівки із зображенням народних українських символів, розміщених на фоні синьо-жовтого прапора», — наголошують організатори виставки.
 

Сьогодні у Києві відбудеться церемонія проводів паралімпійської збірної України на XVI літні Паралімпійські ігри до Японії

Четвер, 12 серпня 2021, 08:21

24 серпня 2021 року, у День 30-тої річниці Незалежності України, у японському Токіо розпочинаються XVІ літні Паралімпійські ігри. Для національної паралімпійської збірної команди України це вже сьома за рахунком Паралімпіада. А 12 серпня о 19 годині на телеканалі UA: ПЕРШИЙ транслюватиметься церемонія проводів паралімпійської збірної України на XVI літні Паралімпійські ігри. Загалом, як інформує Національний комітет спорту інвалідів України, можна буде щодня з 24 серпня до 5 вересня стежити разом із Суспільним за найважливішими змаганнями Паралімпіади. Окрім трансляцій, будуть підготовлені підсумки кожного змагального дня: о 16:30 — у програмі «Студія Паралімпійські ігри»; о 21:30 — у щоденниках «Доба Паралімпійських ігор».


Перші спортивні старти Паралімпіади-2020 розпочнуться 25 серпня. Національна паралімпійсьа збірна команда України планує виступати у 15 видах спорту: бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо, фехтування на візках.

Загалом на Паралімпійських іграх буде представлено 22 види спорту. Україна дебютуватиме у трьох видах спорту: голбол (чоловіча команда), бадмінтон, тхеквондо (бадмінтон та тхеквондо вперше увійшли до програми Паралімпійських ігор).
Як повідомляє Національний комітет спорту інвалідів України, наразі у доробку національної збірної 132 ліцензії (а це - 143 спортсмени) у 15 видах спорту: 2 - стрільба із лука, 7 – стрільба кульова, 4 – веслування академічне, 4 – параканое, 40 – плавання, 32 - легка атлетика, 3 – паратхеквондо, 8 – настільний теніс, 2 – велоспорт, 1 – голбол (чоловіча команда),9 – фехтування на візках, 3 – паратриатлон, 8 – дзюдо, 8 - пауерліфтинг, 1 – бадмінтон.

Національна паралімпійська збірна команда України на Паралімпійських іграх матиме значимі ознаки саме національної команди, що зумовлено широким представництвом спортсменів практично з усіх областей України. Найчисленніше представництво спортсменів у складі збірної команди України з Дніпропетровської області – 13,5%, Рівненської області – 8,7% та Харківської області– 8,1%.

Девіз цієї Паралімпіади – «United by emotion» – «Об’єднані емоцією»; девіз національної паралімпійської збірної команди України: «Ваша підтримка – наша перемога!»

Віримо у перемоги національної паралімпійської збірної команди та сподіваємось на підтримку всієї України!

 

Історичний візит: в Україну приїде Вселенський Патріарх Варфоломій

Середа, 11 серпня 2021, 10:12

Історичний візит: в Україну приїде Вселенський Патріарх Варфоломій

Історичний візит Константинопольського Патріарха Варфоломія до Києва, приурочений до 30-річчя незалежності України, триватиме чотири дні і приблизно почнеться 22 серпня.

Детальна програма візиту поки не публікується - щоб уникнути провокацій з боку найбільш радикальних прихильників Московського Патріархату в Україні, які обіцяють "зірвати візит".

Про це Порталу "Credo.Press" 10 серпня повідомило джерело, близьке до керівництва Православної Церкви України.

Патріарх Варфоломій проведе в Києві низку офіційних зустрічей - з президентом, прем'єр-міністром і головою Верховної Ради України, а також буде присутній на параді на честь Дня Незалежності 24 серпня.

Серед "світських" заходів візиту - зустріч з дітьми героїв, загиблих на Донбасі за свободу України, візити до послів Греції і Туреччини, а також покладання квітів до пам'ятника жертвам Голодомору (геноциду українського народу).

В церковну частину патріаршого візиту входить вечірня в Андріївському храмі Києва, який є ставропігією Константинопольського Патріархату, Літургія в соборному храмі Михайлівського Золотоверхого монастиря з митрополитом Епіфаній (Думенком) та іншими єрархами ПЦУ, спільна трапеза з духовенством цієї Церкви.

 

Заробити на киберспорте - як правильно скласти прогноз?

Середа, 11 серпня 2021, 08:05

Заробити на киберспорте - як правильно скласти прогноз?


Ставки на кіберспорт можна порекомендувати всім тим, хто любить сучасні напрямки в спорті і непогано розбирається в проходять турнірах, ймовірних наслідках матчів та їх учасників

На кого краще поставити в майбутньому кіберспортивного матчі?

Віртуальний спорт об'єднує величезну аудиторію гравців, які заробляють завдяки перемогам улюблених клубів на ключових турнірах. Від Беттери лише потрібно вибрати підходящого букмекера для ставок, а також переконатися в правильності своєї передматчевій підготовки. На сайті https://parimatch.com/ru/e-sports можна ознайомитися з кіберспортивного подіями, які пройдуть найближчим часом , щоб скласти для себе уявлення про те, на кого в розділі eSports буде найкраще зробити ставку.

Популярні дисципліни кіберспорту

Далеко не всі комп'ютерні ігри можуть використовуватися для проведення турнірів. Це пов'язано з тим, що не завжди вдається дотримати баланс, в якому кожна ігрова фракція або персонаж будуть в рівних умовах з суперниками. З цієї причини можна виділити кілька ключових дисциплін, які можна відшукати в лінії надійного БК.

Ставки на CS: GO

З матеріалу https://isport.ua/other/cybersport/4963705-navi -gambit-rezultat-grand-finala можна дізнатися, що NaVi відігралися з 0: 2 і обіграли Gambit в гранд-фіналі RMR-турніру. З цієї причини команда з України в хорошій формі і ставки на неї в Counter Strike: Global Offensive буду виправданим рішенням. Дана кіберспортивного дисципліна є лідером глядацьких симпатій. Організатори турнірів це чудово розуміють, тому проводять безліч змагань між командами протягом усього року. Беттери можуть поставити на:

  • переможця або нічийний рахунок;
  • фору (мінусову - для фаворита, плюсову - для Андердог);
  • індивідуальний тотал гравців;
  • на статистику команди.

Стаття https://sportarena.com/betting / saw-wisla-krakow-stavki-na-kibersport-po-cs-go-15 / дозволила скласти прогноз, як буде проходити матч між sAw - Wisła Kraków. Ставки на кіберспорт по CS: GO актуальні практично протягом усього року, а в момент, коли в турнірному графіку починається затишшя, гравці можуть ставити на Dota 2.

Ставки на Dota 2

Ця розрахована на багато користувачів гра відбувається між двома командами, які змагаються за перемогу, намагаючись знищити фортецю супротивника. У кожної зі сторін є 5 гравців, які на початку матчу вибирають собі героя. В доті зазвичай роблять ставки на результат в матчі, тотал з убивств, а також результат з форою або тривалість зустрічі між суперниками.

 

Тернопільський обласний художній музей запрошує на відкриття виставки

Вівторок, 10 серпня 2021, 08:48

Тернопільський обласний художній музей запрошує на відкриття виставки

13 серпня о 14:00 год. у виставковому залі художнього музею відбудеться урочисте відкриття виставки сакрального живопису Народного художника України Богдана Ткачика.
0Експозиція присвячена 70-річчю від дня народження мистця.
Переглянути виста
 

«З Україною в серці»: Тернопільська обласна філармонія запрошує на концерт

Вівторок, 10 серпня 2021, 08:48


«З Україною в серці»: Тернопільська обласна філармонія запрошує на концерт

З нагоди 30-річчя Незалежності України у філармонії презентують концертну програму «З Україною в серці».

0Участь у заході візьме Академічний симфонічний оркестр, Академічний ансамбль танцю «Надзбручанка», Академічний ансамбль народної музики «Візерунок», Академічний камерний хор «Бревіс», Вокальний квартет «АКОРД», Вокальне тріо «Солов’ї Галичини» та солісти обласної філармонії.

Ведуча заходу — заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук.

Початок концерту 23 се


 

Тернопільські спортсменки повернулись із медалями чемпіонату Європи з пауерліфтингу у Чехії

Понеділок, 09 серпня 2021, 09:21

Тернопільські спортсменки повернулись із медалями чемпіонату Європи з пауерліфтингу у Чехії

Чемпіонат Європи з пауерліфтингу серед всіх вікових груп з 2 до 8 серпня 2021 року тривав у чеському місті Плзень. За право називатися «найсильнішою державою європейського континенту» боролися в складі збірних команд різних країн 283 спортсмени. Серед них і троє представниць Тернопільської області, які мали честь представляти нашу державу в складі збірної команди України, – повідомляє Федерація пауерліфтингу області.

Зокрема, у дівчачій групі (до 18 років) виступали Полянська Марія (вагова категорія до 52 кг) та Бздир Софія (вагова категорія до 63 кг), а серед юніорок (до 23 років) – Канюка Олена (вагова категорія до 57 кг). Ці троє спортсменок є вихованками Тернопільської обласної ДЮСШ з літніх видів спорту, і право виступу на міжнародному турнірі в складі збірної команди України дівчата вибороли на чемпіонаті України з пауерліфтингу, який відбувся в квітні цього року.

Отож, у перший день змагань європейської першості у Чехії збірна України серед дівчат завоювала 5 золотих та 4 срібні медалі, посівши перше командне місце! А тернополянки в актив української команди долучили дві срібних нагороди. Так, у ваговій категорії до 52 кг другу сходинку п’єдесталу пошани посіла Полянська Марія з сумою 335 кг, виконавши всі 9 підходів. У вправі присідання зі штангою спортсменка показала результат 140 кг (3 місце), жим лежачи – 65 кг, станова тяга – 130 кг (1 місце). Тренують Марію Полянську Погребінський В.А., Лисий І.В., Злочовський А.П.

А Бздир Софія, яка, до речі, також є студенткою факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка, у ваговій категорії до 63 кг зібрала усі срібні нагороди та завершила виступ з результатом у сумі 340 кг. Софія присіла зі штангою 140 кг (2 місце), жим лежачи – 65 кг (2 місце) та у становій тязі впоралась із вагою у 135 кг (2 місце). Софія тренується під керівництвом В.А. Погребінського, А.В. Лисої, А.П. Злочовського.

Підхопили тріумфальну естафету на чемпіонаті Європи після юнаків та дівчат і наші юніорки, теж завоювавши перше командне місце! Так, тернополянка Канюка Альона посіла другу сходинку на європейському п’єдесталі та здобула срібну медаль у ваговій категорії до 57 кг. Альона без проблем впоралась з вагою у 155 кг в присіданнях зі штангою (2 місце), у жимі лежачи – 65 кг (2 місце) та завершила свій виступ з вагою 140 кг у становій тязі. Тренери спортсменки І.В. Лисий; А.В. Лиса, А.П. Злочовський.

Тернопільська федерація пауерліфтингу висловлює подяку за підтримку і чудову організацію поїздки на чемпіонат Європи Національній Федерації пауерліфтингу України (IPF), президенту Федерації Сіражутдіну Базаєву, генеральному секретарю Федерації Тетяні Мельник, старшому тренеру збірної команди України Вадиму Воронецькому, а також начальнику управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА Андрію Човгану та начальнику відділу спорту Ігорю Угрину.

 

ХХХІІ Олімпійські Ігри у Токіо завершились, - у здобутку українських атлетів 19 медалей

Понеділок, 09 серпня 2021, 09:20

Одну золоту, шість срібних та дванадцять бронзових нагород вибороли українські спортсмени на Олімпіаді-2020 у Токіо. Ці найпрестижніші світові змагання тривали у столиці Японії з 23 липня до 8 серпня. Завоювавши 19 медалей, Україна посіла 16 місце за загальною кількістю здобутих нагород серед 206 країн-учасниць.

Українськими медалістами Ігор ХХХІІ Олімпіади стали:

«Золото»:

- Жан Беленюк (греко-римська боротьба, в\к 87 кг)

«Срібло»:

- Михайло Романчук (плавання, 1500 м вільним стилем)

- Парвіз Насібов (греко-римська боротьба, в\к 67 кг)

- Анжеліка Терлюга (карате, в\к до 55 кг)

- Людмила Лузан та Анастасія Четверікова (веслування на байдарках і каное, каное-двійка, 500 м)

- Олександр Хижняк (бокс, в\к до 75 кг)

- Олена Старікова (велоспорт-трек, спринт)

«Бронза»:

- Дар’я Білодід (дзюдо, в\к 48 кг)

- Ігор Рейзлін (фехтування, шпага)

- Олена Костевич та Олег Омельчук (кульова стрільба, мікст)

- Михайло Романчук (плавання, 800 метрів вільним стилем)

- Еліна Світоліна (теніс)

- Алла Черкасова (жіноча боротьба, 68 кг)

- Ірина Коляденко (жіноча боротьба, 62 кг)

- Марта Федіна та Анастасія Савчук (артистичне плавання, дует)

- Людмила Лузан (веслування на байдарках і каное, каное-одиночка, 200 м)

- Станіслав Горуна (карате, до 75 кг)

- Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва, Катерина Резнік, Анастасія Савчук, Ксенія Сидоренко, Марта Федіна, Аліна Шинкаренко, Єлизавета Яхно (артистичне плавання, група)

- Ярослава Магучіх (легка атлетика, стрибки у висоту)

Окрім медалістів, ще 23 українських спортсмени зупинились буквально в кроці від п’єдесталу, посівши 4-6 місця у фінальних змаганнях.

Додамо, що в Токіо українці суттєво перевершили результат попередньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро (2016), коли було здобуто 11 олімпійських медалей (2 золоті, 4 срібних та 5 бронзових нагород), незважаючи на те, що команда була представлена більшою кількістю атлетів (206). Загалом, участь в Олімпійських Іграх у Токіо взяли 153 українських спортсмени. Єдиною представницею від Тернопільщини на Олімпіаді-2020 була легкоатлетка Наталія Стребкова, яка виступала у бігу на дистанції 3000 метрів з перешкодами. Наталя - майстер спорту України міжнародного класу, представниця Тернопільської обласної школи вищої спортивної майстерності та обласного ФСТ «Динамо-Україна», випускниця факультету фізвиховання ТНПУ ім. Володимира Гнатюка.

 

Українці почали рідше помирати від "паленки" чи передозування алкоголем – Опендатабот

П'ятниця, 06 серпня 2021, 10:13

2,5 тис. українців померли в 2020 році через передозування алкоголем, а також вiд випадкових отруєнь, причиною яких часто стає так званий "палений" алкоголь.

Цей показник, порівняно з випадками смерті 16-річної давності, в 4 рази нижчий, повідомили в Опендатабот.

Якщо в середині нульових алкоголем кожен день фатально труїлося в середньому по 28 людей, то тепер – по 7.

Зокрема, у 2005-му році від перепою і "паленки" пішли померло більше 10 тис. людей.

Фото:  belchonock/Depositphotos

У сумі за 16 минулих рокiв алкоголь вбив понад 81 тис. людей.

"Серед причин смерті, що традиційно пов’язуються з випивкою, більше життів за цей час забрала тільки серцева недостатність – сумарно 85 203 смертей від алкогольної кардіоміопатії", – повідомляють в Опендатабот.

У першому кварталі 2021-го року від алкогольних отруєнь вже померло 580 українців.

 

На Тернопільщині відбудеться Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

П'ятниця, 06 серпня 2021, 09:58

На Тернопільщині відбудеться Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

Фестиваль триватиме два дні, 7—8 серпня, в м. Монастириська. У програмі — огляд експозиції Музею лемківської культури та побуту, хід учасників по місту, покладанні квітів до пам'ятників Т.Г. Шевченку, Пам'ятного знаку депортації лемків, Меморіалу «Борцям за волю України», фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

Урочисте відкриття ХХІІ міжнародного фестивалю розпочнеться о 13:00 год.

Детальніше у сюжеті:
 

Палив сміття, а підпалив ліс: мешканець Тернопільщини отримав 175 тис. грн штрафу

Четвер, 05 серпня 2021, 12:35

Чоловік із Шумська Тернопільської області має сплатити понад 175 тис. грн штрафу за пожежу в лісі, яку він спричинив, спалюючи сміття поблизу

Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Чоловік спалював сміття поблизу лісопосадки. Через сильний вітер вогонь перекинувся на дерева.

Полум’я обпалило 94 сосни та сухостій. Загалом вогонь знищив 0,15 га рослинності.

Фото: Тернопільська обласна прокуратура

Порушника визнали винним за ч. 1 ст. 245 Кримінального кодексу України (знищення або пошкодження лісових масивів)

У суді чоловікові призначили покарання у вигляді 2 років обмеження волі з іспитовим строком на 1 рік та штраф на суму понад 175 тис. грн.

Нагадаємо, рада збільшила штрафи за знищення або пошкодження навколишнього середовища.

Ось 11 причин, чому не варто спалювати листя.

 

Учасниця Олімпійських Ігор у Токіо тернополянка Наталя Стребкова подякувала усім за підтримку

Середа, 04 серпня 2021, 09:29

Учасниця Олімпіади-2020, єдина представниця від Тернопільщини на іграх у Токіо легкоатлетка Наталія Стребкова висловила вдячність своїм землякам, шанувальникам спорту за підтримку. «Хочу подякувати всім, хто мене підтримував словами, хто писав коментарі і повідомлення! Я не очікувала такої підтримки. Ви нереальні!», - написала спортсменка на своїй сторінці у соцмережах.

 

Наталія Стребкова дебютувала на Олімпійських Іграх у Японії у бігу на дистанції 3000 метрів з перешкодами та зупинилась на етапі кваліфікації. Легкоатлетка показала 11-й результат в першому забігу з підсумковим результатом 9:49,15 хвилин, чого було недостатньо для виходу до фіналу. За правилами, у фінал виходять по три найсильніші спортсменки з кожного з трьох забігів плюс шість кращих за часом.

Як ідеться у коментарі Наталії Стребкової щодо свого виступу для інтернет порталу «Жорстка Атлетика», спортсменка не витримала 37-градусної спеки у Токіо та високої вологості. «Підготовка йшла дуже добре, я була в Карпатах, там дуже добре попрацювала. Всі тренування заходили чудово. Звісно, розраховували з тренером на високий результат», - говорить атлетка.

До речі, жіночий стипль на 3000 метрів став олімпійською дистанцією, починаючи з Олімпійських Ігор 2008 року в Пекіні. Українські стаєрки були представлені на кожній з Олімпіад, але подолати кваліфікаційні забіги поки що нікому не вдавалось: 2008 в Пекіні Україну представляла Валентина Жудіна, в 2012 році в Лондоні до Валентини долучилась Світлана Шмідт, в 2016 році в Ріо єдиною українкою в даному виді змагань була керчанка Марія Шаталова, і вже в Токіо – тернополянка Наталія Стребкова. Найкращий виступ мала Марія Шаталова 2016 року в Ріо, яка показала і найшвидший час серед всіх українок на Іграх – 9:30.89, і була лише в 35 сотих від виходу в фінал.

Додамо, що у легкій атлетиці, зокрема, у спортивній ходьбі, спортивну честь України і Тернопілля захищала свого часу на олімпійських змаганнях відома тепер тренерка, майстер спорту України міжнародного класу, Віра Зозуля, яка була учасницею трьох Олімпійських ігор (2000 Сідней, Австралія; 2004 Афіни, Греція; 2008 Пекін, Китай).

Для Наталії Стребкової - майстра спорту України міжнародного класу, представниці Тернопільської обласної школи вищої спортивної майстерності та ФСТ «Динамо», випускниці факультету фізвиховання ТНПУ ім. Володимира Гнатюка (тренер Олександр Степанюк) Олімпійські Ігри у Токіо були дебютом. Відтак, сподіваємося, що ці змагання, потрапити на які було величезної мрією Наталії,  стануть для спортсменки впевненою сходинкою для нових досягнень і перемог.

 

Представники Тернопільського «Інваспорту» Катерина Кухарчук та Едуард Каськів здобули два «золота» і «бронзу» на чемпіонаті України з пауерліфтингу

Вівторок, 03 серпня 2021, 13:24

Представники Тернопільського «Інваспорту» Катерина Кухарчук та Едуард Каськів здобули два «золота» і «бронзу» на чемпіонаті України з пауерліфтингу

Золоту і бронзову нагороди виборола на чемпіонаті України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату представниця Тернопільського регіонального центру «Інваспорт» Катерина Кухарчук. Такі змагання відбулися у місті Дніпро, і участь у них взяло понад 30 жінок та 76 чоловіків. Виступаючи у ваговій категорії 55 кг, наша землячка із жимом 61 кг стала чемпіонкою України серед юніорок, а серед жінок виборола бронзу і вперше виконала норматив кандидата у майстри спорту. Катерина - учениця обласного навчально-реабілітаційного центру, уродженка міста Ланівці. А ще одну золоту медаль завоював для збірної нашої області тернополянин, майстер спорту України Едуард Каськів серед чоловіків у ваговій категорії до 97 кг.

Також Тарас Дигідь із міста Підгайці здобув п’яте місце серед чоловіків у ваговій категорії до 72 кг, а Володимир Чайковський із села Грабківці був дев’ятим у ваговій категорії до 80 кг.

Готували спортсменів до змагань тренери Віктор Юзчишин та заслужений працівник фізичної культури і спорту України Олег Юзчишин.

 

В Україні змінили дату святкування Дня молоді

П'ятниця, 30 липня 2021, 12:01

Відтепер День молоді в Україні буде відзначатися щороку 12 серпня.

Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленськийповідомляють на сайті глави держави.

Зазначається, що Україна відзначатиме цей день разом з усім світом в Міжнародний день молоді.

Документ набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Фото Syda_Productios/Depositphotos

"Глава держави підписав відповідний указ № 333/2021 з метою підтримки прагнення української молоді до інтеграції у європейську спільноту, утвердження цінностей демократії та свободи, а також ураховуючи ініціативу молодіжних організацій та рухів", – йдеться у повідомленні.

При цьому втратив чинність указ президента від 22 червня 1994 року "Про День молоді", відповідно до якого це свято відзначалося в нашій країні щороку в останню неділю червня.

 

В Ізраїлі жінка народила дитину, в животі якої лікарі виявили ембріон.

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:58

В Ізраїлі жінка народила дитину, в животі якої лікарі виявили ембріон.

Випадки зародження плоду в плоді є дуже рідкісними та виникають приблизно один раз на 500 тисяч народжень, пишуть в The Times of Israel.

Про інцидент розповіли працівники медичного центру в Ашдод, де народилася дівчинка.

На пізніх стадіях вагітності медики виявили, що живіт немовляти збільшився.

При огляді після природних пологів лікарі впевнилися, що всередині дитини щось є. Додатково також провели УЗД та рентген.

"Ми були здивовані, виявивши, що це був ембріон", – зауважив директор відділення неонатології медичного центру Ассута Омер Глобус.

Фото ziggy_mars/Depositphotos

Бригада фахівців медичного центру провела операцію та видалила ембріон.

За їхніми словами, це не був повністю сформований ембріон – він розвинувся лише частково. Лікарі змогли побачити тільки деякі кістки та серце.

Операція пройшла успішно, і очікується, що дівчинка повністю одужає. Її разом з мамою вже виписали з лікарні.

На думку Омера Глобуса, існує кілька теорій щодо того, як виникають такі випадки.

Згідно з однією із них, вагітність починається з двох ембріонів, але потім один з них поглинає іншого.

"Це відбувається в процесі розвитку плоду, коли є порожнини, які закриваються під час розвитку, і один з ембріонів потрапляє в такий простір.

Всередині плід частково розвивається, але не виживає і залишається там", – пояснює лікар.

 

Затримали чоловіка, який влаштував вибухи в поштоматах у Києві та Одесі

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:46

Правоохоронці затримали чоловіка, який надіслав до Києва та Одеси відправлення з піротехнічними виробами, які у поштоматах здетонували.

Джерело: Київська міська прокуратура, речниця відомства Надія Максимець у коментарі УП, столична поліція

Деталі: У четвер 29 липня близько шостої години ранку у приміщенні одного із ТЦ на Оболоні у скриньці поштомату "Нової пошти" стався вибух. Під час вибуху ніхто не постраждав. Згодом аналогічний інцидент стався у поштоматі в Одесі.

Увечері цього ж дня за результатами слідчих (розшукових) заходів правоохоронці встановили особу підозрюваного та затримали його у місті Чернівці. Затриманим виявився 32-річний уродженець АРК Крим, мешканець Чернівців, раніше не судимий.

У ході невідкладних обшуків за місцем проживання чоловіка правоохоронці виявили частини саморобного вибухового пристрою, пакети з порошкоподібною речовиною, схожою на вибухову, засіб для заглушування GSM сигналу, товарні накладні "Нової Пошти", чорнові записи тощо.

 

Вилучені предмети та речовини направлено на експеризи.

Також у затриманого виявили паспорти громадянина України та РФ, видані на його ім’я.

За цей час черівчанина доставили до Оболонського управління поліції ГУ НП в м. Києві для проведення слідчих дій.

Чоловіку готується повідомлення про підозру за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) КК України та вирішується питання про обрання запобіжного заходу. За вказаний злочин підозрюваному загрожує до десяти років тюремного ув’язнення.

Пряма мова Максимець: "За попередніми даними, зловмисник в обох випадках використовував саморобні вибухові пристрої малої потужності, які були введені у дію годинниковим механізмом. На цей час слідство встановлює мотиви і обставини вчинення злочинів.

Враховуючи суспільний резонанс і особливу складність кримінального провадження, вчинення  пов’язаних між собою злочинів на теритоії декількох областей України, для оперативного проведення слідчих дій створено спільну слідчу групу ,до складу якої включено слідчих з декількох регіонів країни".

Передісторія:

  • 29 липня стався вибух у комірці поштомату Нової пошти в Києві, а згодом у комірці поштомату в Одесі. Під час вибухів ніхто не постраждав.
  • Після цих інцидентів компанія "Нова пошта" заявила, що буде перевіряти усі посилки та вантажі за допомогою рентгену та кінологічних служб.


Українська правда
 

На Тернопільщині відбудеться Чемпіонат України з санного спорту на санкороликах

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:38

На Тернопільщині відбудеться Чемпіонат України з санного спорту на санкороликах

У рамках Чемпіонату, який пройде в Кременці з 30 липня по 1 серпня, свої здібності демонструватимуть юніори та юніорки. Проведуть Чемпіонат з нагоди 30-ої річниці Незалежності України.
0Програма змагань:
30 липня — офіційні тренувальні заїзди, одномісні сани;
31 липня — урочисте відкриття змагань, змагальні заїзди, одномісні сани, нагородження переможців і призерів;
1 серпня — командні змагання (естафета).
 

У Тернопільському обласному центрі охорони та наукових пам'яток культурної спадщини розповіли про знаного українського дослідника

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:38

У Тернопільському обласному центрі охорони та наукових пам'яток культурної спадщини розповіли про знаного українського дослідника

Нещодавно виповнилося 98 років з дня народження відомого українського археолога, дослідника палеолітичної доби Південно-Західної Волині, кандидата історичних наук Савича Володимира Петровича. У Центрі окреслили віхи його життєвого шляху.

0Народився Володимира Савич 27 липня 1923 року в селі Ігровиця Тернопільського району. У 1947—1952 роках навчався у Львівському державному педагогічному інституті. З 1952 по 1967 рік працював заввідділом первісної археології Львівського історичного музею.
У 1968—1989 роках відбулася його експедиція до палеолітичної стоянки Кременця, яка розташовувалася на горі Куличівка. Упродовж понад 20-ти років польових досліджень вдалося накопичити величезний фактичний матеріал. На ділянці площею близько 3000 квадратних метрів, було виявлено понад 600 тисяч крем’яних артефактів, які знаходяться у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Це дало можливість створити в експозиції відділу стародавньої історії розгорнуту картину життя і побуту людей періоду палеоліту.
1Паралельно з роботою у складі експедиції Володимир Савич також проводив археологічні розвідки на території нашої області. Найбільш продуктивними в цьому аспекті робіт можна вважати 1986—1988 роки, впродовж яких вдалося визначити місцезнаходження більше ніж 50-ти об’єктів археології в населених пунктах північної частини області (с. Великі Бережці, с. Малі Бережці, с. Старий Вишнівець, с. Цеценівка, с. Дунаїв, с. Двірець, с. Новий Кокорів та ін). Крім того дослідник обстежив декілька об’єктів, зокрема стоянки та поселення,  біля Малашівців, стоянку в околицях Долішнього Івачева, — розповідають у Центрі.
 

У Бережанах триває будівництво спортивного комплексу

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:30

У Бережанах триває будівництво спортивного комплексу

У рамках програми Президента України «Велике будівництво» триває зведення спортивного комплексу в Бережанах. Згідно з проєктом, це спортивний зал розміром 24 х 42 м, басейн та приміщення для глядачів. Як заявив керівник підрозділу інвестицій та розвитку спортивної інфраструктури Міністерства молоді та спорту України Володимир Манін, який нещодавно побував на цьому об’єкті, такий комплекс надасть можливість проводити спортивні турніри з багатьох видів спорту, а місцеві жителі матимуть вільний доступ до зайняття спортом. На його думку, в майбутньому спорткомплекс стане «інвестиційним магнітом», що сприятиме пожвавленню не тільки спортивного життя регіону, але й сприятиме розвитку низки суміжних галузей з оздоровлення та відпочинку.

Під час зустрічі гостя було ознайомлено зі станом ведення будівельних робіт, строками їх виконання та остаточного завершення будівництва. Обговорено окремі організаційні питання при здійсненні робіт (особливо залу з басейном) та вибір системи опалення з використанням альтернативних і відновлювальних джерел енергії, зокрема, сонячної енергії з допомогою геліоколекторів.

Також представник Міністерства висловив зацікавлення з приводу використання в майбутньому цього об’єкта для організації тренувальних зборів та змагань із різноманітних видів спорту державного та регіонального рівнів. Під час обговорення цього питання запропоновано низку рішень для розширення інфраструктури спортивних споруд міста з метою залучення спортсменів у легкоатлетичних видах спорту, а також організації дозвілля та харчування учасників тренувальних зборів і змагань, - повідомляє Бережанська міська рада.

 

Золоту та срібну нагороди вибороли тернопільські веслувальники у фінальній частині командного чемпіонату України

Четвер, 29 липня 2021, 09:37

Понад 450 юних веслувальників зібралися в місті Умань, щоб розіграти комплекти нагород командного чемпіонату України з веслування на байдарках і каное серед юнаків та дівчат. Команду Тернопільської області представляли вихованці КДЮСШ з водних видів спорту Тернопільської міської ради та Бережанської ДЮСШ, які попередньо пройшли "сито" відбору на зональних змаганнях, що відбулись в селі Добротвір Львівської області. За умовами відбору, до фінальної частини чемпіонату допускались лише веслувальники, які завоювали призові місця на зональних змаганнях.

Отже, золоті нагороди вибороли Єлізавета Ліщина та Яніна Кушнір у байдарці-двійці на дистанції 1000 метрів серед дівчат молодшої вікової групи.


Срібна нагорода дісталася Ірині Марцюк у байдарці-одиночці на 200 метрівці серед дівчат старшої вікової групи. Тренери Ігор Ладика та Валентина Кудрявцева з КДЮСШ з водних видів спорту.

Четвертими фінішували Максим Самборський та Богдан Гасій у байдарці-двійці на 500 та 200 метровій дистанції серед юнаків старшої вікової групи.

Ірина Марцюк у парі з Богданою Казмірчук показали шостий результат у байдарці-двійці на 200 метрівці серед дівчат старшої вікової групи.

Також шостий результат у вихованки Бережанської ДЮСШ Олександри Ковальської у байдарці-одиночці на дистанції 1000 метрів серед дівчат молодшої вікової групи.

 

Instagram посилює заходи щодо захисту дітей і зробить їхні акаунти закритими

Середа, 28 липня 2021, 11:49

Соціальна мережа Інстаграм змінює політику конфіденційності, яка стосується неповнолітніх користувачів.

Відтепер під час реєстрації профілі користувачів, яким не виповнилося 16 років (або 18 років в деяких країнах), будуть за замовчуванням переведені в приватний режим.

Про такі зміни повідомили у блозі компанії.

Особисті облікові записи дозволяють користувачам контролювати, хто бачить їх контент або відповідає на нього.

Фото IgorTishenko/Depositphotos

Сторонні користувачі, які не матимуть підписки на сторінку дитини, не зможуть переглядати її публікації, історії, геомітки, хештеги, чи залишати коментарі.

Діти, у яких вже є загальнодоступні сторінки, отримають повідомлення про переваги приватного облікового запису і поясненням, як змінити налаштування конфіденційності.

Тобто діти матимуть вибір – перемкнути профіль на приватний режим, чи залишити його відкритим.

Щоб сприяти захисту дітей, мережа також ускладнить пошук дитячих сторінок для потенційно підозрілих акаунтів.

"Під "потенційно підозрілою поведінкою" ми маємо на увазі облікові записи, що належать дорослим, які, наприклад, могли бути нещодавно заблоковані або про які повідомив неповнолітній користувач", – пояснюють у компанії.

Ці люди не будуть бачити профілі неповнолітніх у своїх рекомендаціях, їхні коментарі на інших сторінках та не зможуть на них підписатися.

Додатково Instagram обмежить можливості рекламодавців по залученню молоді.

"Через кілька тижнів ми дозволимо рекламодавцям націлювати рекламу на людей молодше 18 років (або старше в деяких країнах) в залежності від їх віку, статі та місця розташування.

Це означає, що попередні варіанти орієнтування, наприклад, на основі інтересів або їх активності в інших додатках і вебсайтах, більше не будуть доступні рекламодавцям", – розповідають у компанії.

А також  додають, що  такі зміни будуть застосовуватися до Instagram, Facebook і Messenger.

Коли користувачу виповниться 18 років, його повідомлять про варіанти орієнтування, які рекламодавці тепер можуть використовувати для його охоплення, і  доступні  інструменти для управління своєю рекламою.

 

Українка вперше піднялася на найнебезпечнішу гору світу

Вівторок, 27 липня 2021, 09:29

Ірина Галай стала першою українкою, яка піднялася на другу за висотою гірську вершину світу – Чогорі (К2).

Своє сходження альпіністка здійснила о 8.42 за місцевим часом.

Вона присвятила його 30-річчю незалежності України, повідомляють в "Укрінформі".

Українці вдалося підкорити гору висотою 8 611 метрів.

Фото Ірина Галай

Через надзвичайну складність сходження вершину також називають Дикої горою або "горою-вбивцею".

Рівень смертності при сходженні на цю вершину становить рекордні 23%.

Це означає, що кожен четвертий альпініст, який підіймається на К2, зазнає трагічних наслідків.

Станом на 2021 рік, на К2 піднялося лише 337 альпіністів, серед них 20 жінок, додають в "Інтерфакс-Україна".

Українська експедиція на К2 стартувала ще на початку липня.

До команди увійшли альпіністи Ірина Галай та Дмитро Семеренко, а також фотограф Назарій  Кривошеєв.

Дмитро разом з Іриною піднялися на вершину Чогорі, а Назарій зупинився у базовому таборі на висоті 6 800 метрів.

 

Чому при схудненні важливо займатись спортом

Вівторок, 27 липня 2021, 09:06

Регулярні фізичні вправи мають дуже важливе значення для підтримання хорошого здоров’я під час втрати ваги та допомагають підтримувати «нову вагу». І не потрібно лякатись терміну «вправи». Вони не обов’язково повинні бути складними та обтяжливими, а навпаки. Тридцять хвилин швидкої ходи можуть мати такий самий ефект, як біг. Люди, які генетично схильні до ожиріння, можуть значно знизити ризик його розвитку, щоденно проходячи пішки до 30 хвилин. Про це говорять дослідники з Департаменту з харчування в Гарвардській школі охорони здоров’я.

За повідомленням Центру з контролю та профілактики захворювань, створюючи дефіцит калорій, фізична активність дійсно допомагає підтримувати нову вагу. Вправи також сприяють збереженню м’язової маси, яку люди, що сидять на дієтах, зазвичай втрачають.

Дієта в поєднанні з фізичною активністю допомагає огрядним людям скинути вагу – дві доповіді, опубліковані в JAMA (Журнал Американської медичної асоціації) показали, що особи, які страждають навіть сильним ожирінням, можуть скинути значну кількість ваги, якщо вони дотримуються різноманітної програми схуднення, включаючи в себе фізичну активність.

Команда Фреда Хатчинсона з онкологічного наукового центру виявила, що для втрати ваги будь-яка програма повинна включати дієту та спорт. Але чи збільшують фізичні навантаження апетит, що веде до збільшення ваги? Ні! Фахівці називають це одним із найбільших міфів, що популярний серед людей із надлишковою вагою. Американська академія спортивної медицини процитувала Джанет Ранкін, доктора філософії та спеціаліста в галузі харчування та фізичних вправ, який сказав: «Заперечення думки, що фізичні вправи ніби змушують вас їсти більше та набирати вагу, полягає в тому, щоб просто подивитись на живі приклади. Якщо б це було так, то найтовстішими були б ті, хто більше за всіх займався спортом. Але ж це нонсенс!».

Які вправи краще за все підходять для схуднення? Експерти говорять, що аеробіка та силові тренування ідеальні для швидкої, ефективності та довгострокової втрати ваги. Отож, існує два типи вправ, які можна розглянути. Це насамперед, аеробні вправи – часто відомі, як «кардіовправи», що передбачають активні вправи, які сприяють циркуляції кисню через кров та викликають почащене серцебиття (катання на велосипеді, плавання, біг та швидка хода). Тренування на опір – також відомі, як «силові тренування», що передбачають вправи, які викликають скорочення м’язів та нарощування сили, анаеробної витривалості та розміру скелетних м’язів, тобто роблять вас сильнішими та збільшують розмір ваших м’язів.

Аеробні вправи більш ефективні для втрати ваги, ніж тренування з обтяженням. Однак, більшість спортивних вчених та спеціалістів з контролю за вагою підкреслюють, що програма вправ повинна включати обидва види вправ.

Група експертів з фізіології в університеті Дьюка після порівняльного аналізу аеробних та силових тренувань прийшли до висновку, що аеробні вправи більш ефективні для спалювання жиру. Вони стверджують, що їх дослідження, яке було опубліковано в журналі Applied Physiology, є найбільшим дослідженням з оцінки змін у складі тіла в результаті виконання різноманітних видів вправ серед повних людей, які не страждають на діабет.

Вправи на опір в поєднанні з аеробними тренуваннями гарантують найкращий результат –  провідний дослідник Леслі Х. Уілліс, додав, що учасники їх досліджень, які виконують аеробні та силові тренування, продемонстрували найбільше зменшення в об’ємі талії. В той час, як аеробні вправи дозволяють спалити більше калорій за хвилину, ніж тренування з обтяженням, це не означає, що ви повинні ігнорувати останнє.

Вправи на опір допомагають підтримувати м’язову масу, яку ми ризикуємо втратити під час дієти. Чим більше у вас м’язів, тим більше калорій за хвилину ви будете спалювати навіть під час  відпочинку. Тренування на опір не обов’язково означає використання тяжкої ваги – дослідження, проведене в Університеті МакМастер в Канаді, показало, що такого самого ступеня нарощування м’язової маси можна досягти за допомогою легкої ваги, за умови, якщо тренуватися до м’язової втоми при кожному підході. Керівник дослідження, професор Стюарт Філіпс сказав: «Замість того, щоб мучитись під великою вагою, ви можете взяти вагу набагато легшу, але повинні піднімати вагу так довго, поки зможете. Ми впевнені, що ріст м’язів означає їх стимуляцію будувати нові м’язові білки, процес в організмі, який з часом призведе до збільшення м’язів». Пам’ятайте, якщо ви виконуєте вправи, включаючи вправи на опір, ваша форма тіла може змінюватись скоріше, ніж ваша швидкість втрати ваги. Один кубічний сантиметр м’язів важить набагато більше, ніж кубічний дюйм жиру. Тому краще оцінювати свої успіхи шляхом вимірювання талії. Ваша талія може зменшуватись швидше, ніж ваша загальна вага.

Підготовлено за матеріалами Інтернет-видань

Фото з відкритих джерел

 

Представники тернопільського «Інваспорту» Назар Хом’як та Ростислав Паньків здобули по дві золотих і дві срібних медалі на чемпіонаті України з шашок

П'ятниця, 23 липня 2021, 06:45

У чудовому куточку України на базі практик «Гарт», яка розташована на березі озера Світязь, що знаходиться в селі Світязь Ковельського району Волинської області, відбувся чемпіонат України з шашок-100 з класичної та блискавичної гри (чоловіки, жінки) та чемпіонат України з шашок-100 з класичної та блискавичної гри (молодь) серед спортсменів з порушеннями слуху. У цих змаганнях взяло участь 52 спортсмени з 15 регіонів України (38 дорослих та 14 юніорів). Збірну Тернопільського регіонального центру та ДЮСШІ «Інваспорт» представляло п’ять учасників, а також учень Тернопільської спеціальної школи Тернопільської обласної ради. Отож, у складі команди виступали ПАНЬКІВ Ростислав, ХОМЯК Назар, кандидат у майстри спорту ХАРЧУК Лариса, КАРАГОДІН Сергій, ПЕТРУНИК Ярослав.

Наші спортсмени досягли таких результатів:

У RAPID (молодь U 23) блискавична гра за коловою системою 7 турів:

І місце - ХОМЯК Назар;

ІІ місце - ПАНЬКІВ Ростислав.

У класичній грі за коловою системою 7 турів (молодь U 23):

І місце - ХОМЯК Назар;

ІІ місце - ПАНЬКІВ Ростислав.

У чемпіонаті України з блискавичної гри за коловою системою 9 турів (жінки):

4 місце - кандидат у майстри спорту ХАРЧУК Лариса.

У класичній грі за коловою системою 9 турів (жінки):

4 місце - кандидат у майстри спорту ХАРЧУК Лариса.

У чемпіонаті України з класичних шашок серед чоловіків:

4 місце - КАРАГОДІН Сергій (набрав 12 очок з 18 очок).

Готував спортсменів до цих відповідальних змагань тренер-викладач вищої категорії ДЮСШІ, майстер спорту ЯБЛОНСЬКИЙ Пантелеймон.

Тернопільський регіональний центр та ДЮСШІ «Інваспорт» висловлює щиру вдячність директору Тернопільської спеціальної школи СМАЧИЛУ Івану за розуміння та співпрацю у підготовці спортсмена.

 

У «Козацьких забавах» та «Богатирських іграх» у Яблунові мірялися силою найсильніші

Середа, 21 липня 2021, 09:23

У «Козацьких забавах» та «Богатирських іграх» у Яблунові мірялися силою найсильніші

«Козацькі забави» серед юніорів віком від 14-18 років та «Богатирські ігри» для учасників вікової категорії 18 і старші відбулись у селі Яблунів. Спортивна програма для юніорів віком 14-18 років складалася з п’яти вправ: станова тяга класичний хват, поштовх гирі за одну хвилину, прогулянка фермера 40 м за одну хвилину, коромисло 20 м за одну хвилину, колесо (Тайгер Фліп) за одну хвилину. За сумою результатів пройдених вправ перше місце здобув Нападій Тарас, друге місце зайняв  Євчин Василь і третю сходинку п’єдесталу посів Схаб Ростислав. Для дорослих (18 і старші) змагання відбувалися в двох категоріях: до 90 кілограмів і більше 90 кілограмів. Програма складалася з шести вправ. Зокрема, до тих, що вже були вказані у змаганнях юніорів, додалась ще вправа – колодязь та замість штовхання гирі чоловіки піднімали гантель за одну хвилину.

За результатами виконання всіх вправ в категорії до 90 кг з великим відривом чемпіоном став Балабух Андрій, друге місце зайняв Фречка Євгеній і третє місце виборов Нефельт Владислав, а в категорії більше 90 кг перемогу здобув Бойко Володимир, другу сходинку п’єдесталу посів Токар Василь, третє місце зайняв Слабковський Максим.

Також відбулися командні змагання, де п’ять учасників з кожної команди випробовували себе в чотирьох вправах: піднімання гирі 16 кг, присідання з штангою за 1хв, стрибки в мішках, стрибки на скакалці за 1 хв. За сумою очок перемогла команда під назвою «Ромашки», другими стала команда «Копичинці» та третіми стала команда «Барвіночок».

Організатори змагань: староста села Яблунів, Копичинецька міська ТГ, ГО «Час волонтера» та Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

 

 

Тернополяни здобули дві золотих і одну срібну нагороди на VIII Всеукраїнському турнірі з греко-римської боротьби серед юніорів 2001-2004 років народження пам’яті Євгена Ворка у Тернополі

Середа, 21 липня 2021, 09:22

Тернополяни здобули дві золотих і одну срібну нагороди на VIII Всеукраїнському турнірі з греко-римської боротьби серед юніорів 2001-2004 років народження пам’яті Євгена Ворка у Тернополі

Близько ста борців з усієї України та збірна команда Республіки Польща стали учасниками VIII Всеукраїнського турніру з греко-римської боротьби серед юніорів 2001-2004 років народження пам’яті президента Федерації греко-римської боротьби Тернопільської області Євгена Ворка. Такі змагання 16-18 липня 2021 року відбувались у Тернополі, на базі фізкультурно-оздоровчого комплексу «КДЮСШ з ігрових видів спорту» Тернопільської міської ради (вул. Братів Бойчуків, 4А). Тернополяни завоювали на турнірі дві золотих та одну срібну нагороди.

Так, у ваговій категорії 60 кг переможцем став Едуард Стрільчук (Тернопільська область, місто Тернопіль/«КДЮСШ з греко-римської боротьби»ТМР/студент ЗУНУ), а «срібло» виборов Володимир Войтович (Тернопільська область, місто Тернопіль/ШВСМ/студент ЗУНУ). А ще одне перше місце і відповідно, золоту медаль здобув у ваговій категорії 63 кг Василь Васильківський (Тернопільська область, місто Тернопіль/ШВСМ/студент ЗУНУ).

Організатори висловлюють вдячність за сприяння у проведенні турнірі Міністерству молоді та спорту України; Тернопільській обласній державній адміністрації; Тернопільській міській раді, Генеральному директору ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» Юрію Ворку (віце-президент Федерації греко-римської боротьби Тернопільської області); броварні ТОВ «Микулинецький бровар»; директору КУТОР ТО «ШВСМ» Любінському Олегу Євгеновичу (віце-президент Федерації греко-римської боротьби Тернопільської області), - ідеться на інтернет-сторінці Федерації греко-римської боротьби міста Тернополя.

 

Вступна кампанія-2021: коли вона відбудеться та які документи потрібні

Четвер, 15 липня 2021, 09:52

ОНОВЛЕНО 14.07.2021

Незалежно від епідеміологічної ситуації вступна кампанія 2021 року буде проходити у звичному режимі, проте з дотриманням карантинних обмежень.

Про це повідомили у Міністерстві освіти та науки.

У відомстві також розповіли, які документи потрібно підготувати вступникам та як їх можна подавати.

Дати проведення вступної кампанії-2021

Реєстрація електронних кабінетів для вступу на 1 курс для здобуття ступеня молодшого бакалавра або бакалавра розпочалася 1 липня.

Медичні огляди та інші доконкурсні процедури, якщо це викликано особливими умовами конкурсного відбору, проводяться до 9 липня

❗️Прийом заяв і документів розпочався 14 липня.

❗️Для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів, прийом документів закінчується о 18:00 16 липня.

❗️Абітурієнти, які вступають за результатами ЗНО, а також вступних іспитів та творчих конкурсів, які були складені з 1 до 13 липня, повинні подати заяви та документи до 18:00 23 липня.

Фото  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду /Depositphotos

Вступні іспити та творчі конкурси проводяться в кілька сесій:

  • з 1 до 13 липня включно – для вступників на місця державного та регіонального замовлень;
  • з 14 до 23 липня можуть проводитись додаткові сесії творчих конкурсів для вступників на контракт;
  • з 17 до 19 липня включно проводяться співбесіди.

У 2021 році списки рекомендованих до зарахування на бюджет оприлюднять в такі терміни:

  • для тих, хто проходив співбесіди та за квотою 2 – не пізніше 20 липня;
  • для інших – не пізніше 28 липня.

Переведення на вакантні бюджетні місця будуть тривати до 19 серпня.

Які документи потрібні для вступу

Цьогоріч вступники можуть подати 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення на будь-які спеціальності.

Максимально можна подати 30 заяв на контрактну форму навчання.

Вступників попереджують, що доступ до їхнього електронного кабінету, через який вони можуть подавати документи на вступ, повинен бути лише у них.

Це допоможе уникнути ситуації, коли батьки чи рідні реєструють замість них електронні кабінети та на власний розсуд подають заяви на вступ.

"У таких ситуаціях нерідко вже нічого не можна змінити, якщо таку заяву на бюджет з вказаним пріоритетом зареєстрував заклад освіти.

Вступник вже не зможе скасувати та подати замість цих заяв інші, а отже – вступити на бюджет до омріяного університету", – пояснюють у Державному підприємстві "Інфоресурс".

Абітурієнти мають право вступати у вищий навчальний заклад на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018, 2019, 2020 та 2021 років.

Загалом є два способи подачі заяви на вступ – в електронній та паперовій формі.

Електронна форма

Вступники, які подають заяви в електронній формі, реєструють особистий електронний кабінет на цьому сайті. Він працює під час вступної кампанії.

Під час реєстрації вступник зазначає такі дані:

  • адресу електронної пошти, до якої має доступ (вказана адреса буде логіном для входу до кабінету);
  • пароль для входу до кабінету;
  • номер, пін-код і рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;
  • серію та номер документа про повну загальну середню освіту;
  • середній бал додатка до вказаного документа.

Середній бал обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин та розраховується як середнє арифметичне всіх оцінок у додатку атестата.

Водночас предмети, за якими зроблено запис "звільнений(а)", а також факультативи, в загальну кількість не враховуються.

Паперова форма

Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто оригінали:

  • документа, що посвідчує особу;
  • військово-облікового документа для військовозобов’язаних (крім випадків, передбачених законодавством);
  • документа державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;
  • документів, які підтверджують право вступника на зарахування за співбесідою, на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів та/або квотою-1, квотою-2, квотою-3 чи квотою-4 на основі повної загальної середньої освіти.

До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає такі документи:

  • копію документа (одного з документів), що посвідчує особу;
  • копію військово-облікового документа (у військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення, а у призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць);
  • копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;
  • копію сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3х4 см.

Детальніше про те, які вступники мають право подавати заяви у паперовому виді, читайте за посиланням.

В умовах прийому 2021 не передбачено, що вступники повинні  подавати медичну довідку.

Проте виші можуть встановити додатковий перелік документів, необхідних для вступу на певну спеціальність або конкурсну позицію.

Тому це варто уточнити у приймальній комісії вишу.

Вступники, які проходять вступні іспити та творчі конкурси, повинні мати із собою оригінал документу, що посвідчує особу, екзаменаційний листок з фотокарткою та документ, що підтверджує право на участь у вступному іспиті.

 

Де не варто купатися в Україні? Перелік пляжів

Середа, 14 липня 2021, 07:17

Центр громадського здоров'я опублікував список перелік водойм із відхиленнями показників якості води.

На цих пляжах рекомендовано встановити щити про заборону купання, а також взяті на повторні дослідження проби.

У цьому сезоні ЦГЗ спостерігає за якістю води на 189 річкових пляжах по Україні та на 83 пляжах на території південних областей.

Перелік пляжів, де не варто купатися, станом на 9 липня 2021 року:

У Донецькій області

Відхилення від стандарту за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички):

  • міський пляж у Маріуполі у районі водної станції "Куточок");
  • пляжі "Кокос", "Арбор" у місті Лиман;

Знайдені небезпечні збудники:

  • громадські пляжі у селах Мелекіно, Урзуф, смт Ялта.
Фото: Leonid_Andronov/Depositphotos

У Запорізькій області

Відхилення від стандарту за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички):

  • пляж у місті Бердянськ;
  • пляж "Правий берег" у Запоріжжі;
  • пляж у місті Енергодар (також відхилення за хімічними показниками).

У Миколаївській області

  • пляж у місті Южноукраїнськ – відхилення від стандарту за індексом ЛКП;
  • пляжі у місті Миколаїв – відхилення за хімічними показниками.

У Херсонській області

  • пляж "Молодіжний" у Херсоні – відхилення за індексом ЛКП.

У Києві

  • пляжі "Веселка", "Венеція", "Дитячий", "Золотий", "Молодіжний", "Передмістна слобідка", "Центральний", "Чорторий", "Троєщина", "Тельбін", "Райдуга", "Вербне", "Пуща-Водиця", "Галерний" – відхилення за індексом ЛКП;
  • пляжі "Вербне", "Пуща-Водиця" – відхилення за хімічними показниками.

З повним переліком пляжів і якістю води можна ознайомитися за посиланням.

Також у МОЗ заявили, що морська вода у Затоці непридатна для купання.

Гігієнічним вимогам не відповідають проби води у трьох зонах: прибережна зона район "Центральний", прибережна зона район "Сонячний", прибережна зона район "Лиманський".

 

Верховна Рада провалила легалізацію медичного канабісу в Україні

Середа, 14 липня 2021, 07:16

Верховна Рада провалила голосування законопроєкту №5596, що надає доступ хворим до медичного канабісу в Україні та регулює його обіг.

"За" проголосували 184 народні депутати. "Проти" – 33. Ще 61 утримався.

Законопроєкт не повернули на повторне перше читання і відправили на доопрацювання.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я закликало нардепів ухвалити відповідний закон, щоб пацієнти отримали доступ до медичного канабісу.

Завдяки закону пацієнти могли б придбати необхідні ліки, що допоможуть вгамувати біль, але тільки за електронним рецептом від лікаря.

Ліки на основі канабісу будуть у вигляді піґулок, олій, спреїв і навіть пластирів. Вони не викликають звикання у пацієнтів.

"Зараз їх терміново потребують понад два мільйони українців.

Це – паліативні та онкохворі, близько 20 тис. дітей із важкою формою епілепсії, ветерани війни, які мають ПТСР, пацієнти з хворобою Паркінсона, Альцгеймера, розсіяним склерозом, псоріазом і багато інших", – розповідає народна депутатка від партії "Голос" Ольга Стефанишина.

Медичний канабіс сьогодні дозволений у понад 60 країнах світу.

В Україні він досі заборонений. Пацієнти або не можуть його купити, або змушені купувати нелегально.

Цей законопроєкт повинен був дозволити:

✅ тяжкохворим можливість лікуватися медичним канабісом в Україні легально;

✅ українському бізнесу вирощувати рослини канабісу та виробляти з них ліки в Україні;

✅ українським науковцям досліджувати ці препарати.

Після ухвалення законопроєкту мав відбуватися електронний реєстр усіх препаратів на основі канабісу.

Також повинно було здійснюватися ліцензування будь-якої діяльності, пов’язаної з обігом медичного канабісу.

Фото: JanMika/Depositphotos

"Ми 100% не дозволимо цим законом використовувати канабіс не в медичних цілях. Кожен кущ, який вирощуватиметься для медичних цілей, матиме GPS трекер.

Національна поліція зможе відслідковувати шлях від виробника до хворого. Це також буде контролюватися Міністерством внутрішніх справ та Міністерством охорони здоров‘я.

Сподіваюся, що буде контроль громадськості", – розповів голова медичного Комітету ВР Михайло Радуцький.

За ухвалення закону боролися важкохворі пацієнти та небайдужі – 13 липня вони вийшли до Верховної Ради на акцію протесту "Зупиніть наш біль: зараз у нас є лише "Потерпін".

Активісти вимагали якнайшвидше проголосувати за "Закон для Софійки" – законопроєкт № 5596 про легалізацію медичного канабісу.

 

У КМДА розповіли, хто і коли зможе щепитися Pfizer у столичному центрі вакцинації

Вівторок, 13 липня 2021, 11:54

У київському центрі вакцинації із 16 липня почнуть щеплювати препаратом Pfizer проти COVID-19.

Але тільки людей віком від 60 років, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Відповідний запис вже відкрито в системі HELSI.ME, де можна зареєструватися на конкретний час.

Окрім вакцини виробництва Pfizer, для людей 60+ залишається доступним і CoronaVac виробництва Sinovac.

Фото: grejak/Depositphotos

У центрі вакцинації молодших за 60 років і надалі щеплюватимуть вакциною CoronaVac.

Коли Pfizer стане доступним у центрі вакцинації для всіх охочих – наразі не відомо.

"Велике прохання до киян: донесіть цю інформацію до своїх старших родичів. У разі необхідності – допоможіть їм записатися, адже не всі люди похилого віку "дружать" з гаджетами.

Також непогано буде, якщо ви зареєструєтеся на щеплення і самі: з одного боку, супроводжуватимете на вакцинацію близьку людину, а з іншого – також отримаєте захист від COVID-19.

Проте нагадую: у Центрі вакцинації проти COVID-19 молодших за 60 років осіб щеплюють вакциною CoronaVac", – наголосила Гінзбург.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що COVID-вакцина Pfizer стала доступною для всіх охочих у центрах масової вакцинації, але з пріоритетом для людей похилого віку та людей із супутніми захворюваннями.

Згодом координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк заявив, що COVID-вакцини Pfizer на всіх охочих в столиці не вистачить.

Але у МОЗ цю інформацію спростували, зазначивши, що вакцини має вистачити для всіх охочих, оскільки людей щеплюватимуть поступово.

 

«Спортивне літо» завітало у «Барвінок»

Вівторок, 13 липня 2021, 11:38

«Спортивне літо» завітало у «Барвінок»

Фізкультурно-оздоровчий захід «Спортивне літо» працівники Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» провели в стаціонарному дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Барвінок», що в селі Мшанець. Усі хлопчики та дівчатка, які відпочивають у цьому таборі, залюбки взяли участь у спортивних естафетах. Проходило спортивне дійство на великому просторому стадіоні закладу. Хороша сонячна погода тільки сприяла заняттям фізичною активністю на свіжлму повітрі.

Діти під запальну музику вправлялися на естафетах «Швидкі та спритні», «Баскетбол», «Мішечки в ціль», «Фрізбі», «Боулінг». Але, що найголовніше, - гарний настрій, море позитиву, заряд енергії та нагородну атрибутику з логотипом «Спорт для всіх» і друковану продукцію від ТОВ «Видавництво «Школярик» отримав кожен учасник фізкультурно-оздоровчого заходу.

 

 

Сторінка 63 з 110

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер