images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Якщо дохід у негрошовій формі: термін сплати

Понеділок, 23 січня 2017, 08:18

У Тернопільській ОДПІ інформували, що з 1 січня 2017 року податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходу, наданого у негрошовій формі або виплаченого готівкою з каси податкового агента, необхідно сплачувати не пізніше трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).

До 01.01.2017 року в зазначеному випадку податок сплачувався до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).

Зазначена норма передбачена пп 168.1.4 Податкового кодексу, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.12.2016 р. №1797.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

У тернопільській «гармонії» жінки вчилися «писати сценарії життя» своїм дітям

Понеділок, 23 січня 2017, 07:24

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулося засідання жіночого клубу ”Гармоня”, учасниці якого обговорили роль виховного процесу батьків у дорослому житті дітей.

«Психологами доведено, що всі проблеми, комплекси, світосприйняття дорослого мають глибоке коріння, яке йде ще з дитинства, - зазначила фахівець МРЦЗ Інна Лісовська. - Саме тому, щоб побудувати успішне суспільсво, закласти фундамент ”щасливої людини” ми маємо знати та використовувати правильні підходи у виховному процесі дітей».

Психолог Ольга Волошин, яка тривалий час займається вивченням дитячої психології, розповіла про вікові періоди дітей, кожен з яких має свої особливості світосприйняття та методи виховного впливу. Вона повідомила: «Від народження до 1 року - це час немовляти. Психічний розвиток дитини здійснюється на рівні інтимно-емоційних відносин, реальність сприймається на рівні підсвідомості. Проте, саме цей період залишає значний відбиток на особистості: хто був небажаний, недоглянутий в цей час, у того зароджується почуття недовіри до оточуючого світу, незрозуміле для людини відчуття ”ворогів навколо”. Коли ж дитина була бажаною, з нею спілкувалися, усміхалися, то в неї на все життя розвивається почуття довіри до оточуючого світу.

Від 1 до 3 років - переважає рухова діяльність. Дитина з цього часу намагається максимально бути незалежною: «я сама...». Завдання батьків - виховати самостійну, відповідальну особистість. У цей період в батьків є можливість закласти ”фундамент впевненості в собі”, даючи можливість дитині розвиватись.

У 3-5 років діти починають проявляти ініціативу. Важливо їх навчити відповідальності за свої вчинки (поскладати іграшки, які сама порозкидала...). Тато і мама мають бути прикладом в усьому. Потрібно заохочувати дитину до прояву ініціативи, до роботи, допомоги... Ігнорування дитини може проявитися у дорослому віці у почутті провини та пасивності.

Молодший шкільний вік 6-12 років. Зовнішні прояви у цьому віці пертворюються у внутрішні. Це період сприятливий для становлення мозкових механізмів, до навчання.

12-18 років - це підлітковий вік і вік юності - період для духовного розвитку. В цей період виникає запитання: ”Хто я є?” Підліток піхнає себе, шукає друзів, життєвий шлях, професію, яку обрати. Це період самовизначення, прийняття самостійних рішень. У такому віці до дитини ставитися необхідно, як до дорослого. У бесіді переконувати, наводити аргументи, адже сила та тиск у цей період викликають супротив, агресію, нерозуміння, замкнутість».

Під час засідання клубу мова йшла й про те, що від матерів, їх обізнаності, правильної життєвої позиції залежить сценарій майбутнього життя дитини. Адже саме вона є першою вихователькою і вчителькою власного чада, важливою опорою і порадницею, тією хто ділиться досвідом та спрямовує у певне життєве русло.

Жодна з учасниць клубу не залишилася байдужою до інформації, отриманої на заході.

До речі, за 5 років діяльності жіночого клубу ”Гармонія”, що діє при гендерному центрі Тернопільського міськрайонного центру зайнятості, відбулося 64 зустрічі за участю понад тисячі безробітних тернополянок. На засіданнях розглядали найбільш актуальні теми жіноцтва: здоров'я, краса, кар'єра, психологічні аспекти особистості, самовдосконалення. Представники громадських організацій, соціальні партнери, успішні та активні гості жіночого клубу допомагали учасницям порадами, ділилися досвідом та здобутими знаннями.

 

При сплаті за комунальні послуги «Укрпошта» та «Ощадбанк» беруть додаткову комісію

Неділя, 22 січня 2017, 14:36

При здійсненні оплати за комунальні послуги у державних установах УДППЗ «Укрпошта» та АТ «Ощадбанк» введена комісія. Становить вона від 3 грн. в «Укрпошті», від 7 до 10 грн. в АТ «Ощадбанк» та сплачується на користь саме цих установ.

«Укрпошта» бере зі споживачів комісію у розмірі 3 грн., яка збільшується у відповідності до суми, що вноситься. Згідно з тарифами «Укрпошти», за кожен рахунок фізичні особи платять комісію, розмір якої залежать від суми платежу, але становить не менше 3 гривень. Зокрема, до 400 грн. – 1,5%, від 400 грн. до 1000 грн. – 1%, понад 1000 грн. – 0,8%.

Тернополяни для оплати за комунальні послуги можуть користуватися послугами інших банків, у деяких з них комісії навіть нижчі. Окрім того, можна користуватися ресурсом oplata.te.ua, де взагалі не передбачено жодних додаткових комісій.

 

Більше 30 мільйонів гривень передбачено у бюджеті Тернополя на забезпечення пільгових перевезень

П'ятниця, 20 січня 2017, 07:10

Більше 30 мільйонів гривень передбачено у бюджеті Тернополя на забезпечення пільгових перевезень

Майже 31 млн.грн. передбачено у бюджеті Тернополя на 2017 рік, щоб забезпечити безкоштовні перевезення пільгових категорій населення у громадському транспорті міста.

«Цього року всі пільгові категорії тернополян зможуть надалі користуватися громадським транспортом на пільгових умовах. Оскільки держава не компенсує пільговий проїзд, тому Тернопіль заклав ці витрати у бюджет міста», – розповідає міський голова Сергій Надал.

Одночасно у 2017 році Тернопіль продовжить розбудовувати мережу електротранспорту міста, у якому всі пільгові категорії можуть їздити без обмежень. Зокрема, у 2017 році заплановане будівництво нової тролейбусної лінії через вул. Бродівську і до с.Біла.

Нагадаємо, що за минулі роки були збудовані п’ять нових тролейбусних лінії: у мікрорайоні «Аляска» (вул. В. Великого – Л. Курбаса – Морозенка – Симоненка); в районі обласної дитячої лікарні (вул. Корольова – Сахарова – Купчинського); на масиві «Дружба» (вул. Бережанська – Лучаківського – Будного – Тролейбусна); на масиві «Східний» (вулицями Протасевича – О. Довженка – Лесі Українки) та у 2016 році тролейбусна лінія сполучила «Аляску» та «Дружбу».

 

Відбулось чергове засідання клубу бізнес-подій за участю керівників місцевих підприємств

Четвер, 19 січня 2017, 10:55

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулось чергове засідання Клубу бізнес-подій за участю 15 керівників місцевих підприємств, власників фірм, що працюють у сфері готельно-ресторанного бізнесу.

Тема зустрічі: «Проведення маркетингових досліджень методом "таємний покупець". Практичний менеджмент для керівників. Форми дієвої співпраці служби зайнятості із роботодавцями. Основні зміни у податковому законодавстві».

Спікери заходу: кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу ТНЕУ, керівник центру розвитку бізнесу "Робота і кар’єра» Любов Турчин, заступник начальника відділу адміністрування податків на доходів фізичних осіб, головного управління ДФС у Тернопільській області Віктор Орнатовський, психолог, провідний фахівець відділу активної підтримки безробітних Аліна Грицаєнко та економіст, провідний фахівець з питань зайнятості Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Оксана Паньків.

Відкрив засідання директор Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк. Він привітав присутніх, зауважив, що служба зайнятості завжди відкрита до співпраці та готова до ефективної взаємодії з роботодавцями та іншими соціальними партнерами, подякував за активну і плідну співпрацю.

Керівник центру розвитку бізнесу "Робота і кар’єра» розповіла про метод дослідження ринку "таємний покупець", як спосіб вдосконалення роботи закладу; ознайомила з його історією, метою, методами, інструментами, типами збору даних, вимогами до «таємного покупця»; поінформувала про можливості використання даного методу у секторі HORECA (готельно-ресторанний бізнес).

Віктор Орнатовський ознайомив з основними змінами в оподаткуванні, які набрали чинності з 2017року.

Поняття «спіральної динаміки» розвитку бізнес-структури, її рівнів та складових, можливих варіантів подальшого розвитку висвітлила фахівець МРЦЗ Аліна Грицаєнко. «Умовно кожен рівень має своє забарвлення: фіолетовий, червоний, синій, помаранчевий, зелений, жовтий, бірюзовий; має свої ідеї, джерело енергії, процес, структуру, стиль лідерства і є якіснішим за попередній. Проте кожен рівень тієї чи іншої бізнес-структури має право на існування і свою нішу, - звернулась до присутніх фахівець МРЦЗ. - Якщо організація на порозі змін, виникли певні кризові явища в колективі чи бізнесі - варто використовувати ці знання «спіральної динаміки» на практиці. Залишаючи найкраще, поступово запроваджувати принципи вищого рівня».

А фахівець МРЦЗ Оксана Паньків розповіла присутнім про соціальні послуги роботодавцям, зокрема: організацію стажування безробітних безпосередньо на робочих місцях, виплату компенсації єдиного соціального внеску у разі створення нових робочих місць, використання резюме та відеорезюме безробітних, створення відеовакансій, проведення ярмарківвакансій та скайп-презентацій з метою підбору працівників.

 

У державній службі зайнятості запроваджено електронну чергу реєстрації безробітних

Четвер, 19 січня 2017, 08:36

З 13 січня 2017 року громадяни України, які шукають роботу, та безробітні мають можливість скористатись унікальним сервісом електронних послуг. За допомогою Інтернету можна самостійно записатись на індивідуальний прийом до фахівця центру зайнятості без попереднього відвідування центру зайнятості. Сервіс «Електронна черга реєстрації безробітних» доступний на порталі Державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua у розділі «Електронні послуги» http://www.dcz.gov.ua/EReception/#/appointment.


Скориставшись нею, громадяни можуть записатись на:
· отримання консультації;
· перший прийом для осіб, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості та мають бажання звернутись до центру зайнятості для пошуку роботи.
«У разі якщо особа зарезервувала для себе час, їй не потрібно отримувати талон на відвідування, а необхідно безпосередньо звернутись у зарезервований час до фахівця центру зайнятості, робоче місце якого вказане під час запису засобами електронної черги. Це значно спростить та оптимізує комунікацію між шукачами роботи та центрами зайнятості», - повідомив директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

 

Школи Тернополя отримають нові спортивні майданчики

Четвер, 19 січня 2017, 08:22

У 2017 році на території шкіл №2, 11 та 16 облаштують сучасні універсальні спортивні майданчики, де школярі зможуть займатися футболом, волейболом, баскетболом та тенісом. На це із міського бюджету передбачено майже 4 млн.грн.

Як розповідає начальник управління освіти та науки Ольга Похиляк, минулого року було відкрито перші три спортивні майданчики на території шкіл № 6, 8 та 19. Цього року школи вибирали так, щоб вони знаходилися у різних мікрорайонах: на «Новому світі», масивах «Сонячний» та «Дружба». Майданчиками зможуть користуватись і діти з будинків, які розташовані біля навчальних закладів.

 

20 січня о 19:00 у тернопільській галереї «Бункермуз» розпочнеться відкриття виставки арт-об’єктів theROOM

Середа, 18 січня 2017, 11:02

theROOM — проект п’ятнадцяти молодих українських художників та ілюстраторів. Це певною мірою психотерапевтична спроба помістити світ у невеликий простір дерев’яної коробки, а для глядача – можливість побачити наскільки різні речі можуть трапитися в абсолютно однаковому форматі.

Куратор експозиції Наталка Гайда: — Ідея проекту виникла на основі синтезу кількох речей. А це — мої спогади про дитинство: бажання заселити світами найменші шпарини, зробити їх комфортними та придатними для існування найменших, невідомих можливих жителів (маленькі простори дуже добре надаються до заселення), це діарами, що завжди вражали мене, це так звані «коробки пам’яті», невеличкі бокси, де людина може концентровано розмістити зліпок себе, свого існування.

Ілюстраторів об’єднав формат. Учасники першого етапу (а це саме перший, буде ще продовження) вибрані так, щоби заповнити цей формат якнайрізноманітніше. Тема кімнати у когось виступає головною, у когось - дуже прихована, її потрібно ловити. Але вона завше є, і це, мабуть, робить проект для мене ще цікавішим.

За творчістю всіх учасників проекту я спостерігала досить давно, більшість до того ж працювало в 2Д-форматі (у проекті багато ілюстраторів), і всім, як виявилося, було ново та цікаво попрацювати в об’ємі. Крім того, цей проект говорить нам дуже просту річ, яку часом досить важко зрозуміти і прийняти - ВСІ МИ РІЗНІ ТА ВСІ МИ ОДНАКОВІ. Ця дуальність формує нас.

 

Поліцейські охорони затримали любителя ножів

Середа, 18 січня 2017, 06:41

В тернопільському гіпермаркеті працівники Управління поліції охорони затримали чоловіка, який намагався поцупити з магазину ножі.

Гіпермаркет, який охороняється поліцейським постом Управління поліції охорони в Тернопільській області, щораз манить до себе любителів дармової наживи. Цього разу, в поле зору поліцейських охорони потрапив 40-річний житель обласного центру, який намагався вкрасти з прилавку п’ять кухонних ножів Krauff на суму 2350 гривень.

Попри те, що чоловік вже володіє злочинним досвідом, йому не вдалося залишитися непоміченим. Затриманий у своє виправдання сказав, що побачивши на полиці гарні, але дуже дорогі ножі, не зміг встояти від спокуси.

Поліцейські охорони вилучили та повернули кухонне приладдя на прилавок торгового центру, а зловмисника доставили до Тернопільського відділу поліції. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України та вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу. Триває слідство.


Управління поліції охорони

в Тернопільській області

 

Не побачити себе до 25 грудня

Вівторок, 17 січня 2017, 07:50

Документальна планова перевірка суб’єкта господарської діяльності повинна бути передбачена у плані-графіку проведення таких документальних перевірок. Про це інформували в Тернопільській ОДПІ.

Відповідно до внесених Законом № 1797 від 21.12.2016 р. змін до Податкового кодексу України, План-графік документальних планових перевірок на поточний рік оприлюднюється на офіційному веб-сайті Державної фіскальної служби України до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки. Тож, в світлі змін, побачити, кого перевірятимуть у 2018 році, можна буде до 25.12.2017 року.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Періодичність проведення таких перевірок визначається залежно від ступеня ризику в їх діяльності, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім – не частіше ніж раз на два календарних роки, високим – не частіше одного разу на календарний рік.

Податковим кодексом заборонено проведення документальної планової перевірки за окремими видами зобов'язань перед бюджетами, однак це не стосується перевірок щодо правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати митних платежів, податків, зборів та єдиного внеску при виплаті (нарахуванні) доходів фізичним особам.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Дохід 3 млн грн, а податок – нуль

Понеділок, 16 січня 2017, 08:34

Ставка податку на прибуток – «нуль відсотків» встановлена в оновленому Податковому кодексі аж до кінця 2021 року для окремих платників. В категорію «нульових», зокрема, можуть потрапити юридичні особи – платники податку на прибуток, якщо в них:

- річний бухгалтерський дохід не перевищує 3 млн грн;

- розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) кожному з працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим як дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом.

Крім цих основних вимог, такі особи повинні відповідати ще одному із таких критеріїв:

а) утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2017 року;

б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує трьох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від п'яти до 20 осіб;

в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до 1 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до трьох мільйонів гривень та середньооблікова кількість працівників становила від п'яти до 50 осіб.

Використати нульову ставку не зможуть суб'єкти господарювання, які:

1) утворені після 1 січня 2017 року шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), приватизації та корпоратизації;

2) ті, що здійснюють:

- діяльність у сфері розваг

- виробництво, оптовий продаж, експорт, імпорт підакцизних товарів;

- виробництво, оптовий та роздрібний продаж пально-мастильних матеріалів;

- видобуток, серійне виробництво та виготовлення дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення;

- фінансову та страхову діяльність

- діяльність з обміну валют;

- видобуток та реалізацію корисних копалин загальнодержавного значення;

- операції з нерухомим майном ;

- поштову та кур'єрську діяльність ;

- діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

- діяльність з надання послуг у сфері телебачення і радіомовлення відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення»;

- охоронну діяльність;

- зовнішньоекономічну діяльність (крім діяльності у сфері інформатизації);

- виробництво продукції на давальницькій сировині;

- оптову торгівлю і посередництво в оптовій торгівлі;

- діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води;

- діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку;

- діяльність у сфері інжинірингу.

Детальніші консультації можна отримати у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефономі: 43-46-10, 43-46-21.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Податкова знижка: новації -2017

Понеділок, 16 січня 2017, 08:33

Аналіз поданих декларацій попередніх років для отримання податкової знижки свідчить, що найчисельнішим є декларування витрат за навчання. Найсвіжішими змінами до ПКУ передбачено, що розмір плати, який можна включати до податкової знижки, тепер не обмежуватиметься помісячним лімітом у вигляді прожиткового мінімуму, помноженого на 1,4 та округленого до 10 грн. Новацією є й те, що у податковій знижці можна буде враховувати витрати на навчання члена першого ступеня споріднення незалежно від того, отримувала така особа заробітну плату чи ні.

Однак, все це буде «працювати» у 2018 році – при поданні декларацій за 2017 рік. Ті, хто цьогоріч реалізовуватиме право на податкову знижку за 2016 рік, повинні будуть керуватись помісячним лімітом – 1930 грн у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання.

Також, на сьогодні, діє норма, якщо член сім’ї, за навчання якого платили, паралельно отримував зарплату, податкової знижки, крім нього, нікому не нададуть. Як й раніше, податкова знижка не може перевищувати загального річного оподатковуваного доходу у вигляді зарплати.

Детальніші консультації та надання практичної допомоги у заповненні Декларації про майновий стан та доходи надаються у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ. Телефон для довідок: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Жителів Тернопільщини запрошують взяти участь у міжнародному конкурсі музейного селфі

Понеділок, 16 січня 2017, 08:22

Популяризувати Тернопілля за допомогою участі в цікавому конкурсі, що відбудеться у рамках відзначення Міжнародного дня музейного селфі, запрошуються усі охочі мешканці області та гості краю. Світлини неповторних музеїв Тернопільщини зможе побачити весь світ.

Конкурс відбудеться 18 січня 2017 року. Умови прості: необхідно завітати до будь-якого музею області, сфотографуватися біля експонату, який сподобався та опублікувати фото у соцмережах Facebook, Twitter та Instagram із хештегом #MuseumSelfie . А також тегом музею, де зроблено фото, для прикладу -  #KremenetsMuseum .
 

У багатьох виставкових та експозиційних залах музею працює WIFI, тому офублікувати світлину можна буде без зайвих проблем. Переможців конкурсу чекають подарунки. Нагадаємо, що в Україні дана акція проходить вже втретє. Торік у відзначенні Міжнародного дня музейного селфі взяли участь близько 50 музеїв.

Довідково

У Тернопільській області діють 28 комунальних музеїв, вісім з яких - обласного підпорядкування: Тернопільський обласний краєзнавчий музей, Тернопільський обласний художній музей, Борщівський краєзнавчий музей, Велеснівський етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка, Меморіальний музей-садиба Леся Курбаса (село Старий Скалат Підволочиського району), Меморіальний музей Богдана Лепкого (м. Бережани), Літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького (м. Кременець), Музейний комплекс «Лемківське село» (м. Монастириська), Бібліотека-музей «Літературне Тернопілля».

 

Ситуація з грипом та ГРВІ на Тернопільщині – контрольована

Неділя, 15 січня 2017, 12:33

На Тернопільщині епідемія грипу та ГРВІ не є критичною і носить виключно сезонний характер. Загальна захворюваність за останні 7 днів склала 401 випадок на 100 тисяч населення. При цьому кількість хворих зменшується - за перший тиждень нового року захворіло на 40,5% менше, ніж станом на останній тиждень 2016 року. Найважливішим є те, що летальних випадків, пов’язаних з цими хворобами не зафіксовано.


«Ситуація із розповсюдженням гострих респіраторних та грипу захворювань в області — контрольована, завдяки застосованим торік в грудні ефективним заходам. Ми провели засідання техногенної протиепідемічної комісії, де прийняли відповідні рішення, що спрацювали на випередження. Наступна хвиля захворюваності на грип очікується в кінці січня - на початку лютого, відповідно профілактичні заходи посилюватимуться», — зазначає начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.


З метою координації дій та попередження ускладнення ситуації з поширенням інфекційних хвороб за участю керівництва області та експертів медичної спільноти відбулася спеціальна нарада.


«Ми зробили все для того, щоб лікування інфекційних хвороб пацієнтів Тернопільської області відповідало вищому рівню. Капітально відремонтована інфекційна лікарня, з держбюжету для цього було виділено понад 8 млн грн.


Сьогодні ми забезпечені належними умовами для лікування інфекційних хворих. Другий етап — це максимальна координація дій органів державної влади та місцевого самоврядування на максимальне запобігання поширення захворюваності на ГРВІ та грип на території області. Вчасно проводитимуться санітарно-епідеміологічні заходи і карантин. Ми мали вже негативний досвід, коли техногенна комісія вирішили  впровадити у школах області карантин, проте органи місцевого самоврядування — прийняли інше рішення.  Внаслідок цього епідемія охопила багато шкіл Тернопільської області, — повідомляє голова Тернопільської ОДА Степан Барна. — Ми відпрацювали повний склад медикаментозного забезпечення обласної швидкої допомоги, кожна карета якої повинна бути стовідсотково забезпечена лікарськими засобами першої необхідності. Також на часі — профілактика інформаційної кампанії, яка має проводитися закладами охорони здоров’я області».


За словами медиків, зараз у Тернопільській області невідомих штамів вірусу грипу немає. Епідеміологічна ситуація цілком контрольована.


«Зараз в Україні переважно циркулюють три різновиди вірусу грипу. А саме — вірус A H1N1, вірус A Н3 N2 та вірус парагрипу. Буває так, що протягом кількох років циркулює один і той самий штам вірусу, відтак у значної частини населення до нього є вже вироблений імунітет, який зберігається від одного до трьох років. Теперішня епідемія грипу значно слабша ніж та, що була в Україні у 2009-2010 роках», — прокоментував професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб ТДМУ Михайло Андрейчин.
На сьогоднішній день вберегтися від грипу та ГРВІ допоможуть профілактичні заходи, а також вакцинація – в першу чергу, вона рекомендована для осіб групи ризику, які часто і багато контактують з людьми: медики, працівники транспортної сфери, торгівлі та послуг. Дітям вакцинація рекомендована не раніше 5 років.


В аптечній мережі сьогодні є в наявності вакцина, зазначає Володимир Богайчук. «Завдяки вакцині можна значно знизити рівень захворюваності. Разом з тим, треба пам’ятати, що після проведеного щеплення імунітет виробляється не відразу. На це потрібно від 10 діб до місяця, а іноді й довше. Цей час потрібно бути особливо пильним й намагатися уникати можливого інфікування», — зазначив Михайло Андрейчин.


Як стверджують експерти, в аптечній мережі зараз достатньо противірусних препаратів, у боротьбі з грипом та ГРВІ можна вдаватися і до методів народної медицини. Однак, самолікування може бути небезпечним – краще вчасно звернутися до лікаря.

 

Понад 5000 тернопільських дітей отримають подарунки під час акції «Ялинка міського голови»

Субота, 14 січня 2017, 17:59

З 13 по 15 січня у Палаці культури «Березіль» відбуваються благодійні театралізовані ранки для дітей «Ялинка міського голови». Протягом цих днів понад п’ять тисяч маленьких тернополян з малозабезпечених, багатодітних та соціально-незахищених родин відвідають дійство. Також подарунки отримають діти учасників АТО та переселенців.

Привітав дітей зі святами міський голова Сергій Надал, який побажав усім, щоб у Новому році об’єднувалися добрі починання і звершення заради майбутнього Тернополя.

«Зимова пора дарує нам одні з найсвітліших свят – День Святого Миколая, Новий Рік, Різдво Христове. Сьогодні ми продовжуємо зимові святкування на Старий Новий рік та Святого Василія, - зазначив очільник Тернополя. - Мені найбільше приємно, що це свято для дітей творять самі діти. Ми побачимо виступи багатьох дитячих колективів, сотні дітей покажуть свої вміння. Міцного Вам здоров’я, достатку, тепла та любові у душах і серцях! Миру і Божої благодаті в кожен наш дім!».


 

Громади Тернопілля реалізували більше 200 проектів за кошти з державної субвенції

П'ятниця, 13 січня 2017, 09:17

228 проектів розвитку інфраструктури громад, переважна частина яких стосується ремонту доріг, шкіл, медичних та навчальних закладів, будинків культури, а також об'єктів житлово-комунальної інфраструктури,  реалізовано у 2016 році у області. За інформацією державного казначейства із передбачених 141,55 млн гривень субвенції об'єднаними територіальними громадами освоєно 133,35 млн гривень. Це складає 94,2 відсотки.  Про це повідомили в управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації.

«Практично повністю освоїли кошти субвенції Байковецька, Білобожницька, Васильковецька, Великогаївська, Заводська, Іванівська, Козлівська, Лопушненська, Новосільська, Озернянська та Скала-Подільська об'єднані територіальні громади», - зазначив начальник управління Володимир Харченко.
Водночас, як показала практика, не всі громади виявилися готові до реалізації практичних завдань. Найбільший обсяг неосвоєних коштів, які повернуто до державного бюджету у Золотниковської ОТГ – 1,45 мільйони гривень, Підволочиської ОТГ – 1,44 мільйони гривень, Теребовлянської ОТГ  – 2,1 мільйони гривень. В основному неосвоєння коштів відбулося через погіршення погодних умов та неможливості завершити розпочаті ремонти доріг. Ці проекти передбачається завершити у 2017 році першочергово.


Також через прогалини у процедурі закупівель товарів та послуг через систему електронних закупівель “ProZorro” в окремих випадках було допущено до реалізації проектів недобросовісних учасників торгів, які згодом відмовилися від укладання угод, в основному на постачання техніки для комунальних підприємств за заявленими під час тендеру цінами, що привело до необхідності проведення повторних торгів і втрати часу.
«Державним бюджетом 2017 року для розвитку об'єднаних територіальних громад України передбачена субвенція 1,5 мільярда гривень. Частина вказаних коштів надійде для 26 існуючих та 10 новоутворених громад області, органи виконавчої влади усіх рівнів будуть працювати над тим, щоб усі громади змогли їх реалізувати згідно з власними потребами, у повному обсязі, і з найбільшою ефективністю», - констатував Володимир Харченко.


Нагадаємо,  2016 році в області діяло 26 новоутворених об'єднаних територіальних громад, які  охопили 27 % території та 21 % населення. Одним з першочергових завдань органів місцевого самоврядування об'єднаних територіальних громад стала організація розвитку своїх територій та створення нової інфраструктури. Для фінансової підтримки з державного бюджету місцевим бюджетам була надана субвенція на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.
Згідно з Порядком та умовами надання вказаної субвенції, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 року № 200 для забезпечення розвитку 26 об'єднаних територіальних громад області у 2016 році надійшло 141,55 мільйони гривень. Громади самостійно вирішували на що їм витратити вказані кошти і які проекти реалізовувати першочергово. Обласною державною адміністрацією та Мінрегіоном лише погоджувалися напрямки використання коштів та відповідність проектів чинному законодавству.
Для розгляду проектних заявок та підготовки висновків розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18 квітня 2016 року № 223-од (зі змінами) утворено робочу групу до складу якої увійшли керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації. Загалом на розгляд до обласної державної адміністрації від громад надійшло 268 проектних заявок, які були розглянуті у встановлений термін. За результатами розгляду обласною державною адміністрацією підготовлено та надано об'єднаним територіальним громадам 268 висновків, 10 з яких визнано такими, що втратили чинність у зв'язку із заміною громадами проектних заявок на аналогічні зі зміненими фінансовими показниками.


Згідно з чинними 258 висновками обсяг фінансування проектних заявок становив 172585,6263 тис. гривень за рахунок коштів субвенції та 6886,324 тис. гривень за рахунок співфінансування з місцевих бюджетів. Збільшення обсягу фінансування проектних заявок від загальнообласного обсягу субвенції відбулося за рахунок економії коштів під час реалізації проектів та за рахунок відмови громад у реалізації окремих інфраструктурних проектів та заміні їх іншими.

 

Як оформити скаргу на рішення, дії та бездіяльність державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації

Четвер, 12 січня 2017, 14:39

З січня 2016 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області діє Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

До Комісії може звернутися кожен, хто впевнений, що його права порушено рішенням, дією чи бездіяльністю державного реєстратора чи суб’єкта державної реєстрації, при цьому дотримуючись 60 календарних днів з дня прийняття рішення, яке оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

Для цього необхідно подати належним чином оформлену скаргу, яка повинна відповідати наступним вимогам:

1. Вказати у скарзі повне найменування (ім'я) скаржника.

2. Якщо скарга подається представником скаржника, то найменування (ім'я) представника.

3. Місце перебування чи проживання (для фізичних осіб), для юридичних осіб – місцезнаходження тих, хто звертається зі скаргою.

4. Реквізити рішення державного реєстратора, яке підлягає оскарженню (у сфері нерухомості).

5. Зміст оскаржуваного рішення (дії чи бездіяльності) (у сфері бізнесу).

6. Норми законодавства, що були порушені, на думку скаржника.

7. Обставини, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги.

8. Відомості про наявність чи відсутність судового спору з порушеного у скарзі питання.

9. Підписи скаржника або його представника.

10. Дата складання скарги.

11. Скарга розглядається лише за умов, якщо вона подана особою, що може підтвердити факт порушення її прав (стосується лише сфери нерухомості).

12. Якщо скарга подається представником скаржника, то до скарги додається або довіреність, або інший документ, що підтверджує його повноваження, або копія такого документа, засвідчена у встановленому порядку.

13. За наявності до скарги додаються засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують порушення прав скаржника.

Лише у випадку якщо скарга відповідатиме вимогам закону її буде розглянуто Комісією.

Зверніть увагу! Комісія не буде розглядати вашу скаргу, якщо її подано з порушенням хоча б одного з зазначених вище пунктів.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

У 2016 році бюджет міста отримав понад 220 млн грн додаткових надходжень

Четвер, 12 січня 2017, 11:07

Про це зазначила заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк. Із запланованого розпису доходів в сумі 711,2 млн грн фактичні надходження склали 731,4 млн грн.

Найбільша частка надходжень – податок на доходи фізичних осіб, якого мешканці та представники бізнесу обласного центру сплатили 423,4 млн грн, а це майже на 130,7 млн грн більше, як торік.

Платники, які обрали спрощену систему оподаткування, внесли до бюджету майже 105 млн грн єдиного податку, а 102,4 млн грн надійшло акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання підакцизних товарів.

Землекористувачі поповнили місцеву скарбницю на 77,9 млн грн платою за землю, а власники нерухомого майна – на 17,6 млн грн, з яких 12,4 млн грн сплатили юридичні особи та 5,2 млн грн – фізичні особи. За елітні авто бюджет отримав 1,6 млн грн транспортного податку.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Відрядні добові: вас цікавить – скільки?

Четвер, 12 січня 2017, 11:06

З нового року неоподатковуваний розмір добових по Україні встановлено на рівні 0,1 від мінімальної зарплати станом на 1 січня звітного року.

Таким чином, у 2017 році на один день відрядження буде припадати 320 грн добових, що не підлягатимуть оподаткуванню. А от неоподатковуваний розмір закордонних добових у цьому році не буде «прив’язаний» до мінімальної зарплати й становитиме 80 євро на день.

Обчислення гривневого еквівалента буде базуватися на курсі НБУ окремо за кожен день відрядження. Про це повідомили в Тернопільській ОДПІ.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

12 січня з 10.00 год. не буде газу у частині Тернополя

Четвер, 12 січня 2017, 08:14

ПАТ «Тернопільміськгаз» повідомляє, що 12 січня з 10.00 год. буде припинена подача газу у частині Тернополя у зв’язку з проведенням аварійних робіт. У цей же день понижений тиск газу буде у центральній частині міста.

Подача газу буде припинена за адресами:

1.Чехова

2. За Рудкою

3. Головацького

4. Гніздовського

5. пр. За Рудкою

6. Опільського

7. Гнатюка

8. Броварна

9. Білецька

10. Горбачевського

11. Новий Світ

12. Котляревського

13. Ясна

14. Рівна

15. Вагилевича

16. Нечая

17. Набережна бічна

18. пр. Броварний

19. Наливайка

20. Транспортна

21. Березова

22. Кармелюка

23. Вільхова

24. Новий Світ Бічна

25. Ділова

26. Межова

27. Циганська

Адмінбудівлі: Грушевського 8, Білецька 1.

 

Увага! Відмінено «тютюновий» та «алкогольний» звіти!

Середа, 11 січня 2017, 10:36

У Тернопільській ОДПІ інформували, що відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів – з 1 січня 2017 року відмінено подачу звітів 1-РА та 1-РТ.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Більш як чверть мільйона звернень

Середа, 11 січня 2017, 10:35


У Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ підбили підсумки роботи у 2016 році. Василь Кравець, начальник управління обслуговування платників, зазначив, що впродовж минулого року кількість звернень до Центру перевершила – 258 тисяч.Платникам надано 27201 адміністративну послугу.

Найбільш затребуваною виявилась видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки – 13735. Фахівцями, задіяними до роботи у Центрі, зареєстровано 3166 книг обліку розрахункових операцій, 2124 книги обліку доходів і витрат, надано 2421 витяг з реєстру платників єдиного податку, перереєстровано 927 установ в Реєстрі неприбуткових організацій, видано 1464 довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, проведено реєстрацію 487 РРО тощо.Керівник управління інформував, також, що з початку нового року, зростає кількість відвідувачів, котрі хочуть отримати практичну допомогу у заповненні Декларації про майновий стан і доходи, адже саме в ці дні стартувала деклараційна кампанія – 2017.

Тренінги та фахові консультації з цього питання платникам будуть надавати впродовж усієї кампанії як при відвідуванні ЦОПу, так й шляхом проведення інтернет-конференцій, відео-консультацій та за телефонами: 43-46-10, 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Одна з головних причин підвищення вартості проїзду

Середа, 11 січня 2017, 07:42

Протягом довгого часу тривали дискусії щодо впровадження нових цін для тих, хто користується громадським транспортом.  Відтак у 2017 році вартість проїзду у маршрутці становить 4 гривні, у тролейбусі - 3 гривні. Школярі оплачують 2 гривні не залежно від виду міського транспорту. Для пенсіонерів та пільговиків все залишається без змін. Як і раніше люди цієї категорії користуються громадським транспортом безкоштовно.

Результат пошуку зображень за запитом "маршрутка сніг тернопіль"

Начальник управління транспорту, комунікацій та звʼзку пояснив, що такі зміни є необхідними та обговоренню не підлягають. Однією з головних причин стало підвищення вартості на користування електроенергією. З нового року ціни збільшенні. КП «ТЕТ» не в змозі самостійно оплатити всі рахунки, тому ці кошти необхідні для подальшого функціювання громадського транспорту.

Після оголошення цього нововведення на сайті Єдиної системи місцевих петицій були запропоновані альтернативні варіанти вирішення цієї проблеми місцевими жителями. Зокрема, у одній було представлено ідею заміни маршруток тролейбусами, оскільки це дешевше та екологічно безпечніше. Автор другої петиції запропонував оприлюднювати рахунки вартості проїзду у міському транспорті. На разі, першу підтримало чимало тернополян і заява вже може бути розглянута міською радою. Щодо іншої, потрібна кількість людей ще не проголосувала, проте, до закінчення голосування залишилося 23 дні.


Олена Сабатюк

 

На основних маршрутах Тернопіль прибирає 27 одиниць снігоочисної техніки

Вівторок, 10 січня 2017, 10:07

Механізм прибирання міста чітко прописано у новій «Дорожній карті утримання шляхо-мостового господарства Тернополя взимку», яку виконком міської ради затвердив наприкінці минулого року. Ефективність прописаних у «Дорожній карті» механізмів прибирання міста комунальні структури міста продемонстрували у час Різдвяних свят, адже саме з 7 до 9 січня спостерігалося значне пониження температури повітря та снігопади.

У документі прописано, що у місті діє три рівні системи оповіщення населення про погодні умови та початок роботи снігоприбиральної техніки: зелений рівень (за умов виникнення ожеледиці чи потреби прибирання снігу в денний період доби (крім години «пік») при не значних та помірних снігових опадах); жовтий рівень (за виникнення ожеледиці чи потреби прибирання снігу в вечірній та нічний період доби при не значних та помірних снігових опадах) та червоний рівень (за виникнення потреби виконання робіт в будь-який період доби при інтенсивних снігопадах та надзвичайній ситуації).

У дні снігопадів у Тернополі був оголошений «зелений рівень» системи оповіщення із переходом у «жовтий рівень». Відповідно до «Дорожньої карти», у першу чергу прибирання здійснювалося за вісьмома маршрутами:

  1. Маршрут №1 «Центр-1» (Дамба – Руська - Чорновола – Сагайдачного - Над Ставом)
  2. Маршрут «2 «Центр-2» (Патріарха Мстислава – Живова - Шептицького-Танцорова – Острозького - Стрімка)
  3. Маршрут №3 «Новий світ»
  4. Маршрут №4 «Старий парк»
  5. Маршрут №5 «Сонячний»
  6. Маршрут №6 «Східний»
  7. Маршрут №7 «Дружба»
  8. 8Маршрут №8 «Об’їзна»

 

На усіх маршрутах працювало 27 одиниць техніки: це піскорозкидачі, тракторні щітки, навантажувачі, тракторні посипальні механізми (для тротуарів), автогрейдери, тощо. Одночасно житловий фонд, прибудинкові території, очищала від снігу техніка балансоутримуючих організацій та ОСББ.

 

Тернополян запрошують на курси програмування

Понеділок, 09 січня 2017, 11:11

Чудова новина для усіх, хто мріяв спробувати себе в ІТ. Medialab спільно з TOO «ATOM» розпочинає курс програмування для дорослих.

На заняттях будемо вивчати Microsoft Visual Basic. Курс є початковим, вступним для усіх бажаючих, які прагнуть зрозуміти принципи програмування.

Заняття проводить Ірина Ко.

Ви дізнаєтеся як:

— побудувати програму з виведенням заданого повідомлення на екран. Створити перший проект, розмістити елементи управління у вікні;

— створити програму «Конвертер валют» та написати математичний калькулятор;

— умови «if» та «then», застосування їх на практиці. Створення гри «Вгадай число»;

— оператор Select Case. Створення гри «Камінь, ножиці, папір»;

— робота з випадковими числами і таймером. Гра «Однорукий бандит»;

— робота з масивами. Гра «Хрестики нулики» — реалізація базових функцій;

— гра «Хрестики нулики» — заставляємо комп’ютер «думати».

Середовище розробки VB містить інструменти для візуального конструювання користувацького інтерфейсу та вважається потужним засобом швидкої розробки програм. Використовується для компонентного способу створення програм, що працюють під управлінням майже усіх версій операційних систем сімейства Microsoft Windows.

Розпочинаємо 14 січня, в суботу, о 14:00. ПК Березіль, 2 пов., 18 каб. Приєднуйтеся! Навчання безкоштовне. Кількість місць: 5.
Запис обов’язковий, тел. 096-467-03-52.

Дізнавайтеся про усі курси та майстер-класи Medialab: https://www.facebook.com/groups/1582935468693166/

 

Президент України доручив підвищити розмір доплат військовим на передовій

Понеділок, 09 січня 2017, 10:37

Я дав доручення Міністру оборони підняти доплати, які отримують військовослужбовці, які знаходяться на першій лінії – лінії зіткнення – до 6 тис. грн. А військовослужбовцям, які знаходяться на другій лінії – до 2,4 тис. грн.», - повідомив Петро Порошенко під час робочої поїздки до Донецької області.
«Я впевнений в тому,  що ми маємо створювати і фінансову, і матеріальну мотивацію для того, щоб надійно були захищені і забезпечені українські військовослужбовці. Зараз ми маємо витрачати гроші український платників податків, гроші української держави, в першу чергу на те, щоб забезпечити надійну обороноздатність», - підкреслив Президент.
Глава держави наголосив, що не міг не приїхати туди, де «найкращі з найкращих, найсміливіші із найсміливіших, найсильніші з найсильніших захищають нашу країну від агресії з боку Російської Федерації».
«Очевидно, що саме тут найбільш важливе місце, де  ми маємо вітати і дякувати.  За кілька годин вся Україна, забувши на мить про проблеми та турботи, з мріями та надією зустріне 2017 рік.  Можливістю ж мирно відзначити це свято, - як і Різдво Христове, що у нас незабаром, - ми зобов’язані Збройним Силам України, Національній гвардії, присутнім тут прикордонникам, СБУ, іншим силовим структурам», - сказав Президент.
Петро Порошенко наголосив, що прибув на Донеччину в Маріуполь, щоби виказати українському воїнству велику пошану  і подяку. «Від усіх ваших співвітчизників, від держави. І від себе особисто. І не лише як від Президента і Верховного Головнокомандувача, але й як від українця-громадянина, як чоловіка і сина, як батька чотирьох дітей і діда двох онуків», - сказав він.
Глава держави розповів, що побував на передовій, де зустрівся із бійцями 36-ї окремої бригади морської піхоти, які несуть свою службу зараз під Широкино. За його словами, морські піхотинці героїчно і мужньо утримують позиції на Маріупольському напрямку.
«Ми маємо справу з ворогом, у якого – нічого святого, навіть Різдва.  Хоча інтенсивність вогню бойовиків дещо зменшилася, жодної тиші, про яку було домовлено у Мінську, так і не настало», - сказав він та нагадав, що  два тижні тому  російсько-терористичні підрозділи намагалися захопити два наших опорних пункти в районі селища Луганське, що на Світлодарській  дузі.  Українські воїни не лише відбили атаки ворога, але  й перейшли у контратаку. Завдавши окупантам серйозних втрат, здобули перемогу, покращивши диспозицію наших військ, зазначив Президент.
«Напруженою обстановка залишається на Маріупольському напрямку, де останнім часом ворог застосовує практично весь спектр наявного в нього озброєння – за винятком хіба що реактивної артилерії», - зазначив Президент.
Петро Порошенко зазначив, що лише протягом цього року 211 військовослужбовців Збройних Сил України віддали своє життя за мир, свободу нашої держави, захищаючи її від агресора.
Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.
Президент особливо наголосив, що цього року завдання зміцнення обороноздатності вирішувалось без мобілізації. «Четверту, п’яту, шосту черги – демобілізували. Українські воїни повернулися додому, до мирного життя, до рідних та близьких і зараз вдома зустрічають Новий рік. Замість же сьомої, восьмої та дев’ятої хвиль укладено майже сімдесят тисяч контрактів добровольців, які записались до лав Збройних Сил. І, зауважу, що лише завдяки Мінським домовленостям, ми виграли час для переведення армії на професійну основу та для її озброєння, доозброєння та переозброєння», - зазначив він.
Петро Порошенко також зауважив, що на оборонно-безпековий сектор Україна витрачає 5% ВВП, безпосередньо на армію – більше 3%.

www.oda.te.gov.ua

 

Тернопільщина працює над поверненням статусу «туристичного регіону»

Неділя, 08 січня 2017, 16:24

Рік сталого туризму й забезпечення насиченого й змістовного відпочинку — таке завдання ставить перед собою керівництво відділу туризму Тернопільської облдержадміністрації. З метою додаткової популяризації туристичних об’єктів Тернопільщини розроблена відповідна стратегія розвитку туризму до 2020 року. Серед її основних завдань — покращення стану доріг, встановлення вказівників, промоційних щитів, зазначає начальник відділу туризму Тернопільської ОДА Назар Яворський.
«Покращення стану під’їзних шляхів до печер, замків та духовних центрів Тернопільщини створить у подальшому позитивний імідж Тернопілля, як туристично привабливого краю», — наголошує він.
Крім розвитку туристичної інфраструктури, актуальним питанням залишається й покращення якості обслуговування, розповсюдження якісної реклами та вичерпної інформації про туристичні послуги, які пропонує Тернопільщина.
«Якщо з’являтимуться нові туристичні об’єкти, стоянки для автотуристів, автокемпінги, велосипедні сервісні пункти, наметові містечка та хостели, безперечно, потік туристів зросте», — підсумував Назар Яворський.
Над стратегічними планами розвитку туризму наразі працюють й окремі громади Тернопільщини. Крім того, торік у Тернополі була створена громадська організація «Туристична асоціація Тернопілля», діяльність якої спрямована на популяризацію туристичного потенціалу області. Сюди увійшли представники туристичного бізнесу Тернопільщини.
«За відносно короткий період своєї діяльності асоціація гідно презентує Тернопілля на представницьких міжнародних і всеукраїнських заходах, виставках, фестивалях», — зазначає начальник відділу туризму обласної адміністрації.
Представники асоціації підтримують участь  Тернопільської області у міжнародній і всеукраїнській виставках, долучилися до виготовлення інформаційного буклету про Тернопілля.
Заступник голови асоціації, яким став Назар Яворський запрошує всіх охочих долучатися до спільної справи, ділитися свіжими ідеями й проектами та разом працювати над розвитком туристичного продукту Тернопільської області.

 

На Тернопільщині очікується до 20-26° морозу

Субота, 07 січня 2017, 20:32

Шановні громадяни! Звертаємося до вас з проханням дотримуватися правил безпеки під час погіршення погодних умов!
За прогнозами Укргідрометцентру, 6-7 січня у зв'язку із вторгненням арктичного повітря на Тернопільщині очікується різке зниження температури: вночі до 13-19° морозу. Місцями очікується до 20-26° морозу, вдень до 11-17° морозу.

З метою власної безпеки рекомендуємо утриматися від поїздок на далекі відстані. 
Крім цього, Управління ДСНС України у Тернопільській області радить дотримуватися основних правил поведінки в умовах низьких температур.
Перебуваючи на холоді, не вживайте алкогольних напоїв – це сприяє значній  втраті тепла, в той же час викликаючи його ілюзію. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.
Голодний шлунок теж не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом.
Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити такий, що не промокає.
Тісне взуття та відсутність устілки, можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу.
У вітряну погоду відкриті ділянки тіла можна змащувати спеціальним кремом.
Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. По-перше: метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. В будь-якому випадку якщо кінцівки почали замерзати, ними слід негайно починати рухати, не дозволяючи їм мерзнути.

За матеріалами Управління ДСНС в Тернопільській області

 

У 2017 році на фінансування галузі профтехосвіти спрямують понад 120 млн. грн.

П'ятниця, 06 січня 2017, 09:43

На Тернопільщині триває реформа закладів професійно-технічної освіти. Всі заходи проводяться згідно Регіонального плану розвитку профтехосвіти на 2016-2018 роки.
Про це повідомила в.о. начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ганна Зварич.
«З квітня 2016 року при обласній державній адміністрації працює Регіональна рада з питань розвитку профтехосвіти. До її складу входять представники структурних підрозділів ОДА, підприємці, представники громадськості тощо. Тому при прийнятті рішень ми прислухаємося до пропозицій членів ради», - наголосила Ганна Зварич.


Наразі в області ще триває процес передачі закладів профтехосвіти з державної власності у комунальну власність обласної ради. Лише після завершення цього процесу буде можливо повністю фінансувати заклади галузі за рахунок місцевих бюджетів. Однак на час перехідного періоду проблем з фінансування бути не повинно, запевняє Ганна Зварич.
«Фінансування галузі освіти області здійснюється відповідно до Постанови КМУ від 14.01.2015 №6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» та додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам. На фінансування закладів освіти області передбачено 1 млрд. 727 млн. 129,4 тис. грн. коштів освітньої субвенції. Зокрема, для закладів професійно-технічної освіти – 127 млн. 743,3 тис. грн. З них – освітня субвенція – 49 млн. 620 тис. грн., додаткова та базова дотація – 57 млн. 475,3 тис. грн, доходи обласного бюджету – 20 млн. 647, 2 тис. грн.», - поінформувала Ганна Зварич.
На сьогоднішній день в Тернопільській області працюють 22 заклади професійно-технічного профілю, в яких освіту здобувають 9 тисяч учнів. У 2016 році майже 4 тисячі із них отримали робітничу професію та стали фахівцями у сфері послуг.

 

У 2017 році медична та освітня субвенції для Тернопільщини збільшаться приблизно на 30%

П'ятниця, 06 січня 2017, 09:42

За рахунок освітньої субвенції цьогоріч в області  фінансуватимуться заклади профтехосвіти, тоді як у 2016 році вони були на цілковитому утриманні місцевих бюджетів.  Про це інформує директор департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Скибиляк.
Загалом освітня субвенція для Тернопільщини у 2017 році збільшиться на 398,4 млн грн (на 30 %) і становитиме 1 млрд 726, 9 млн грн. Медична субвенція зросте на 295, 4 млн грн (на 25,7 %) й становитиме 1 млрд 446,3 млн грн.
«Варто зазначити, за рахунок медичної субвенції не оплачуватимуться енергоносії медичних закладів, а за рахунок освітньої субвенції здійснюватиметься лише виплата заробітної плати педагогічних працівників.
Для забезпечення енергоносіїв закладів охорони здоров’я та освіти в держбюджеті передбачена додаткова дотація —  502,1 млн грн», — розповідає Степан Скибиляк.
За його словами, загальний обсяг доходів та видатків місцевих бюджетів області на 2017 рік становитиме 10,5 млрд грн, що на 3 млрд грн більше ніж торік. Власні доходи місцевих бюджетів очікуються 2,4 млрд грн (на 843 млн грн більше, ніж у 2016 році). Базової дотації область отримає 407,3 млн грн (на 91,9 млн грн більше ніж торік).
Як і в минулому році, передбачена субвенція на придбання матеріалів для інгаляційної анестезії та медикаментів для швидкої медичної допомоги.
«Варто зазначити, цьогоріч Тернопільщина отримає нові види трансфертів: субвенцію на придбання ангіографічного обладнання в сумі 4,1 млн грн та субвенцію на відшкодування лікарських засобів — 13,7 млн грн», — зазначає Степан Скибиляк.

 

У Тернополі оголошується «зелений рівень» системи оповіщення

П'ятниця, 06 січня 2017, 09:04

У зв’язку з погіршення погодних умов, прогнозами виникнення ожеледиці та можливих снігових опадів, Тернопільська міська рада оголошує «зелений рівень» системи оповіщення.

Це означає, що з 16.00 год. на восьми маршрутах Тернополя, тобто на центральних вулицях, виїжджає працювати спеціальна техніка, яка буде посипати дороги протиожеледною сумішшю.

Просимо тернополян забрати транспорті засоби з центральних вулиць, а також скоригувати свої маршрути.

 

«Спрощенці» платитимуть по-новому

Четвер, 05 січня 2017, 08:43

У зв’язку із прийняттям Бюджету – 2017 та змінами до Податкового кодексу, з нового року змінено ставки для платників єдиного податку – фізичних осіб-підприємців.

Так, для «єдинників» першої групи на 2017 рік ставки встановлено у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1600 грн). Таким чином, з 1 січня сума єдиного податку для вказаної групи становитиме 160 грн.

Ставка ж податку для платників – «спрощенців» 2 групи у цьому році буде «прив’язана» до розміру мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2017 року збільшилася до 3200 грн. Тож, такі підприємці будуть сплачувати 640 грн податку щомісячно.

Для платників єдиного податку третьої групи затверджено ставку 3% від доходу (хто є зареєстрованим платником ПДВ) та - 5%, для тих що не зареєстровані платниками ПДВ.

Одночасно, в Тернопільській ОДПІ повідомили, що реквізити рахунків для сплати єдиного податку станом на 04 січня 2017 року не змінені.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

З січня заробітна плата – 3 200 гривень

Четвер, 05 січня 2017, 08:38

У Тернопільській ОДПІ нагадали, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» встановлено розмір мінімальної заробітної плати у сумі – 3 200 грн на місяць, погодинний розмір становить – 19,34 грн.

Законом також встановлено й новий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб:

* з 1 січня – 1600 грн;

* з 1 травня -1684 грн;

* з 1 грудня – 1762 грн.

Детальніше проконсультуватись можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

У зв'язку з снігопадами у Тернополі оголошено «зелений рівень» системи оповіщення

Четвер, 05 січня 2017, 08:34

У зв’язку з погіршення погодних умов, прогнозами виникнення ожеледиці та снігових опадів, Тернопільська міська рада оголошує «зелений рівень» системи оповіщення.

Це означає, що за дві години (о 13.00 год.) на усіх восьми маршрутах Тернополя, тобто на центральних вулицях, виїжджає працювати спеціальна снігоочисна та снігопосипальна техніка.

Прибирання здійснюватиметься за маршрутами:

1. Маршрут №1 «Центр-1» (Дамба – Руська - Чорновола – Сагайдачного - Над Ставом)

2. Маршрут «2 «Центр-2» (Патріарха Мстислава – Живова - Шептицького-Танцорова – Острозьког о- Стрімка)

3. Маршрут №3 «Новий світ»

4. Маршрут №4 «Старий парк»

5. Маршрут №5 «Сонячний»

6. Маршрут №6 «Східний»

7. Маршрут №7 «Дружба»

8. Маршрут №8 «Об’їзна»

Просимо тернополян забрати транспорті засоби з центральних вулиць, а також скоригувати свої маршрути.

 

Тернопіль підписав Меморандум щодо вимірювання динаміки розвитку міста в рамках «City Progress Index»

Вівторок, 03 січня 2017, 08:29

Тернопіль став першим містом Західної України, яке підписало Меморандум про наміри співпраці щодо вимірювання динаміки розвитку міста в рамках проекту «City Progress Index».

Міський голова Сергій Надал каже, що цей Меморандум засвідчує, що Тернопіль готовий долучитися до комплексного рейтингового моніторингу зміни рівня якості життя в містах, інвестиційної привабливості та інституційної спроможності муніципалітетів. Таким чином, наше місто увійде у 20 «пілотних міст», де буде проведено об’єктивну зовнішню оцінку динаміки розвитку міст.

Саму оцінку міст в рамках проекту буде запущено в 2017 році.

«Консорціум, у який входять експерти, розробить конкретну методологію вимірювання кожного індикатора. Далі, орієнтовно наприкінці весни - на початку літа відбудеться підписання конкретних угод з чітким переліком індикаторів та даних, які повинні надати міста», - каже голова правління Агенції «Спільні зусилля» Руслан Рохов,

За задумом ініціаторів, результати моніторингу «City Progress Index» будуть представлятися щорічно на Міжнародному конгресі мерів. А «переможці» – міста, які займатимуть перші позиції у рейтингу, тобто демонструватимуть найбільшу динаміку розвитку, отримуватимуть гранти з спеціально створеного Фонду підтримки місцевого розвитку, який Агенція «Спільні зусилля» планує заснувати наступного року.

Довідка: Уперше концепція «City Progress Index» була представлена Агенцією «Спільні зусилля» на Міжнародному конгресі мерів. Ініціативу запустити такий проект підтримали такі компанії, як PwC, GfK, Deloitte та Baker Tilly, Київська школа економіки, VoxUkraine та Центр економічної стратегії.

 

Креативних тернополян запрошують у Медіалаб

Понеділок, 02 січня 2017, 17:02

У нас є все для створення сучасного цифрового мистецтва. Хочеш разом з нами творити нові відеопродукти та анімацію?

Заповнюй форму https://goo.gl/forms/OMVyJDuYKafZowo32

Детальніше про МедіаЛаб https://www.facebook.com/groups/1582935468693166/

Додаткова інфо за номером 096 467 03 52.

 

У Тернополі обмежено продаж алкоголю та використання піротехнічних засобів

П'ятниця, 30 грудня 2016, 09:18

З нагоди прийдешніх Нового року та Різдвяних свят Тернопільська міська рада нагадує, що у місті діє заборона на використання піротехнічних засобів на території Тернополя до моменту завершення антитерористичної операції.

«Звертаюся до тернополян з повагою ставитися до людей, які сьогодні зі зброєю у руках захищають Україну від окупантів. Ми не повинні створювати у місті надзвичайних ситуацій, тому прошу усіх утриматися від використання гучних феєрверків, салютів та іншої піротехніки», - зауважив очільник Тернополя Сергій Надал.

Продаж піротехнічних засобів на Театральному майдані заборонений. Також на Різдвяному ярмарку, який відкрили у центрі міста, заборонено продавати алкоголь після 22.00 год.

«У Новорічну ніч з 31 грудня на 1 січня ми очікуємо біля головної ялинки міста багато тернополян. Тому, у цілях безпеки, до цього часу повинні бути забрані усі столики, які встановлені біля торгових палаток, а також буде заборонено використовувати для приготування їжі відкритий вогонь», - додає міський голова.

При виявленні порушень тернополян просимо звертатися на довідку за тел. 1580 або у поліцію.

 

Перелік осіб, які матимуть право на безоплатну правову допомогу, незабаром розшириться

Четвер, 29 грудня 2016, 07:34

14-07-01

21 грудня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про Вищу раду правосуддя», внісши зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Тож найближчим часом коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, суттєво розшириться за рахунок надання такого права найбільш незахищеним суспільним групам.


Насамперед – це внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

Також суттєво підвищується поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:

  • по-перше, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер;
  • по-друге, особа матиме право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • по-третє, інвалід матиме право, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Це стало можливим завдяки тому, що сьогодні Верховна Рада України внесла такі зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (Відомості Верховної Ради України, 2011, № 51, ст. 577):

«У частині першій статті 14:

а) пункт 1 викласти у такій редакції:

«1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону»;

б) доповнити новими пунктами 2ˡ і 2² такого змісту:

«2ˡ) внутрішньо переміщені особи – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону;

«2²) громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи»;

в) у пункті 9 слова «на правові послуги, передбачені пунктами 1– 3 частини другої статті 13 цього Закону, стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом» замінити словами «на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону»

г) доповнити новим пунктом 9ˡ такого змісту:

«9ˡ) особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, – до моменту прийняття рішення про надання такого статусу».

«Координаційний центр з надання правової допомоги дякує народним депутатам України Ігорю Алексеєву, Андрію Помазанову та Русланові Сидоровичу, депутатській фракції «Народний фронт», Комітетові з питань правової політики і правосуддя за внесення та підтримку відповідної поправки (988) до тексту проекту Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (реєстраційний номер 5180 від 23.09.2016), прийнятого Верховною Радою України у першому читанні 03.11.2016, у другому читанні та в цілому в редакції Комітету (тобто з урахуванням даної поправки) 21.12.2016. Також дякуємо Кабінету Міністрів України, Міністерству юстиції України, Міністерству фінансів України та Міністерству економічного розвитку і торгівлі за принципову підтримку прийнятих змін», - директор Координаційного центру Андрій Вишневський.


ЗУ «Про Вищу раду правосуддя» набере чинності з дня його опублікування.

 

Як захистити свої права у сфері державної реєстрації прав та бізнесу

Середа, 28 грудня 2016, 08:36

Цього року вперше розроблено та втілено вжиття комплексний підхід для боротьби з незаконними реєстраційними діями. На вимогу законодавства у січні 2016 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області розпочала свою роботу Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Комісія є постійно діючим колегіальним консультативно-дорадчим органом при Головному територіальному управлінні юстиції у Тернопільській області, що функціонує в межах повноважень, визначених Законами України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», та забезпечує розгляд скарг у сфері державної реєстрації.

Комісія має право розглядати скарги у сферах державної реєстрації прав та бізнесу:

1) на рішення (крім рішення про державну реєстрацію), дії або бездіяльність державного реєстратора;

2) на дії або бездіяльність суб'єктів державної реєстрації прав.

Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області розглядає скарги щодо державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, які здійснюють свою діяльність на території Тернопільської області.

Презентуємо показники роботи Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації від дня її створення.

 

 

Варто розуміти, що відміною незаконних реєстраційних дій межі компетенції Комісії закінчуються.

Комісія не є судом та не визнає недійсними документи, на підставі яких було проведено ту чи іншу реєстраційну дію. При розгляді скарг Комісія досліджує документи, які були або мали бути поданими до державного реєстратора.

Не варто звертатися до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації якщо: Комісією розглянуто 12 скарг у сфері державної реєстрації прав 8 скарг у сфері державної реєстрації бізнесу 4 скарги перенаправ-лено за належністю 5 скарг прийнято рішення про часткове задоволення 1 скарги відмовлено у задоволенні 3-х скарг без розгляду їх по суті перенаправ-лено за належністю 3 скарги

- наявна інформація про судове провадження у зв'язку із спором між тими самими сторонами, з тих самих предмета і підстав;

- наявна інформація про судове рішення або ухвалу про відмову позивача від позову з того самого предмета спору, про визнання позову відповідачем або затвердження мирової угоди сторін;

- реєстраційну дію проведено на підставі рішення суду;

- порушені вимоги щодо терміну подання скарги до Мін`юсту (це 60 днів після вчинення незаконної реєстраційної дії, або ж 60 днів з того моменту, як особа дізналася про цей факт);

- є рішення цього органу з того самого питання.

Звертаємо увагу, що Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації не є останньою інстанцією.

Рішення, дії або бездіяльність Комісії можуть бути оскаржені до Мін’юсту або до суду.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Тернопільських школярів вчили фінансової грамотності

Вівторок, 27 грудня 2016, 07:20

У клубі бізнес-подій, що діє в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості, відбулося чергове засідання на тему: «Фінансова грамотність» за участю 16 учнів 9-го класу Тернопільської ЗОШ №11. На початку уроку діти познайомилися, називаючи кожен своє ім’я і хобі, обговорили питання фінансових витрат на його розвиток.

Разом з фахівцем центру зайнятості юні відвідувачі клубу визначали звички бідних і багатих людей, розглядали статистику, яка вказує на те, як вони розпоряджаються коштами і від яких факторів це залежить.

Зацікавила школярів й інформація тренерів з фінасової грамотності - представників «Приват-банку», які розповіли про типи ставлення людей до грошей, а потім проективним методом визначали до якого типу належить кожен з учасників заходу. У ході бесіди з тренерами діти визначали доходи і витрати своїх сімей.

Повчальною була й притча про гроші.

«Наші гроші – це наш час і повинні навчитись правильно ними розпоряджатись, розуміти на що їх витрачати», - сказав 9-класник Андрій.

«Фінансова грамотність на даний час - необхідний навик кожної людини. Оскільки діти - наше майбутнє, то розпочинати їх освіту у цьому плані потрібно з того віку, коли вони починають взаємодіяти з грошима, - зауважила фахівець МРЦЗ. - Основною метою заняття було розповісти дітям про важливість вміння розпоряджатись власними коштами, як основу ведення власного бюджету».

 

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулось чергове засідання

Понеділок, 26 грудня 2016, 13:54

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулось чергове засідання "Клубу бізнес-подій". Тема зустрічі: «Практичний менеджмент для керівників» зацікавила 17 роботодавців Тернополя. Захід відівдав й директор обласного центру зайнятості Василь Олещук.

Під час засідання мова йшла про принципи «спіральної динаміки», яка пояснює, як еволюціонує та розвивається структура організації, особистість від одного рівня до іншого.

«Умовно кожен рівень має своє забарвлення: фіолетовий, червоний, синій, помаранчевий, зелений, жовтий, бірюзовий; має свої ідеї, джерело енергії, процес, структуру, стиль лідерства і є якіснішим за попередній. Проте кожен рівень тієї чи іншої бізнес-структури має право на існування і свою нішу, - звернулась до присутніх фахівець МРЦЗ Аліна Грицаєнко. - До прикладу: найнижчий фіолетовий рівень характеризується такими якостями: дія – результат; наші - проти чужинців; атрибути та ритуали; старійшина – це головна постать, що відноситься до всіх однаково; один за всіх і всі за одного; відмова від свого «Я» заради іншої цілі; належність до спільноти. Червоний рівень (світ «его») це: сильний лідер, який завжди правий, негайне виконання завдань, є тільки зараз, тут помиляються один раз, відсутність співпереживання.

Синій рівень (стабільність та порядок) характеризують культура правил та жорсткої дисципліни, без конфліктів, структурування кожного етапу життя, чітка ієрархія, відданість справі.

Більш демократичний помаранчевий рівень (світ результату) передбачає: самостійність, позитивність, цінність професійного рівня людини, використання технологічних інновацій, потреба найкращого у всьому, розвиток персоналу.

Зелений рівень (кар’єрний штиль): згуртування однодумців, кожен має право висловити свою думку, жодного формального завдання, жодного контролю, на заміну відповідальності приходить турбота, взаємні поступки заради гармонії, рішення приймаються колегіально на підставі консенсусу.

Жовтий рівень (особистісний розвиток): самоосвіта, самоорганізація, самопошук, самопізнання, конгломерація однодумців в межах однієї структури, вміння отримувати задоволення від життя.

Якщо організація на порозі змін, виникли певні кризові явища в колективі чи бізнесі, - варто використовувати ці знання «спіральної динаміки» на практиці. Залишаючи найкраще, поступово запроваджувати принципи вищого рівня».

На засіданні клубу кожен з керівників мав можливість проаналізувати «колір» своєї фірми як на сьогоднішній день, так і в процесі діяльності.

Присутні отримали поради щодо полегшення переходу з одного рівня на інший для збереження цілісності та якості роботи бізнес-структури.

 

У Тернополі на маршруті нової тролейбусної лінії на вул. Текстильній з’явилось освітлення

Понеділок, 26 грудня 2016, 13:47

Під час будівництва нової тролейбусної лінії на вулиці Текстильній облаштували вуличне освітлення.Працівники КП «Тернопільелектротранс» кажуть, що вони не лише встановили опори та натягнули контактну мережу, а й облаштували ліхтарі.

Раніше там були ліхтарі, які не міняли ще з часів розпаду СРСР і які вже давно вийшли з ладу. А на ділянці від митниці до об’їзної дороги освітлення взагалі було відсутнє.

Відтепер вулиця Текстильна набула цивілізованого вигляду, де не лише регулярно їздять тролейбуси, а й безпечно знаходитись у темну пору доби.

«Це не перша вулиця, яку ми освітили. Подібні роботи були проведені на вулицях Морозенка, Сахарова, Протасевича, Довженка. Тобто всюди, де ми будуємо нові тролейбусні лінії ми цю зону освітлюємо», - підсумував директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх.

 

Збільшення вартості проїзду у громадському транспорті не уникнути

Неділя, 25 грудня 2016, 12:25

У звʼязку з підвищенням цін на паливо та технічне обслуговування транспорту вартість на користування міським транспортом буде збільшена. Також значним чинником для такого запровадження є підвищення вартості електропостачання. Відповідно до цього у КП «Тернопільелектротранс» витрати зазнають змін. На сьогодні точної цифри не встановили, проте зазначають, що це буде ватувати не менше 4-ох гривень.

Керівник КП Андрій Мастюх повідомив, що Національна комісія у сферах енергетики і комунальних послуг найближчим часом має намір запровадити спеціальний тариф для підприємств, які обслуговують міський транспорт. На сьогодні ця цифра ще не оголошена. Зараз КП «Тернопільелектротранс» сплачує 1, 59 коп./кВт. Наразі проводять підрахунки ефективності ціни на проїзд. Приблизна вартість становитиме 4 грн. 13 коп. Проте, стверджувати про фіксовану ціну ще рано. Хоча, профспілки протестують проти цього введення - зміни необхідні.


Олена Сабатюк

 

Затверджена нова «Дорожня карта утримання шляхово-мостового господарства Тернополя взимку»

Субота, 24 грудня 2016, 00:00

Виконком міської ради затвердив новий план прибирання міста у зимовий період. Новий план (дорожня карта) розроблена з врахуванням роботи відповідних служб США та Канади.

За словами міського голови Сергія Надала, «дорожня карта» доповнювалася пропозиціями експертів, а її реалізація дасть змогу очищати місто від снігу за максимально короткий термін.

Загалом у документі розписано поетапне виконання робіт у чотирьох групах: це попередження - оброблення покриття технологічними матеріалами, що запобігають утворенню ожеледі та сприяють її ліквідації; очищення - згрібання, підмітання снігу і сколу та укладання у вали; видалення – формування снігового валу з подальшим його механізованим вивезенням у спеціально визначені снігозвалища; догляд - ліквідація ожеледі та боротьба із слизькістю доріг і тротуарів.

Важливою є також система оповіщення населення через ЗМІ про початок роботи технологічного транспорту на маршрутах снігоприбирання. Система розподілена за трьома рівнями: зелений, жовтий та червоний. А це відповідно три, дві та одну годину, за які населення буде проінформоване про початок прибирання і за цей час зможе скоригувати свої плани, а водії тимчасово можуть забрати автомобілі з маршруту слідування технологічного транспорту.

Загалом дорожня карта містить 52 сторінки (додається).

 

Де легально придбати живу ялинку?

П'ятниця, 23 грудня 2016, 07:56

Наближаються новорічні свята, обов’язковими атрибутами яких є гарний настрій і… ялинка. Де у Тернополі можна буде легально купити новорічну красуню допоможе дізнатися інтерактивна карта.

Міськрада Тернополя затвердила місця продажу ялинок. Придбати новорічну красуню у відведених локаціях можна буде вже на днях. Стихійну ж торгівлю присікатиме поліція. Рейдові групи діють вже з 5 грудня. Їхня робота триватиме до кінця різдвяних свят і охоплюватиме територію області. Зазначимо, що на кожному дереві, котре привезене із належної відведеної території має бути спеціальна пластикова бирка зі штрих-код та індивідуальним номер. Купуючи таку ялинку, тернополяни можуть бути певні, що не сприяють браконьєрству.

Результат пошуку зображень за запитом "жива ялинка"

А щоб жителям області було легко зорієнтуватися, де можна законно придбати зимову красуню, була розроблена інтерактивна карта точок продажу по всій області: ternopillis.gov.ua. За посиланням також можна дізнатися номери телефонів гарячих ліній підприємств та відповідальних осіб за ялинкову кампанію-2017.

Ялинка є невід’ємним елементом екосистеми, тому її несанкціоноване вирубування переслідується законом. За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства штраф за купівлю ялинки «без бирки» складатиме від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів (85 до 170 грн), а для посадових осіб – від 7 до 12 неоподаткованих мінімумів (119 до 204 грн).

Підготувала Юлія Хім’як

 

У Тернополі скоро розпочнуть розбудову дитсадків

П'ятниця, 23 грудня 2016, 06:38

На сесії міської ради було прийняте рішення про розширення можливостей дитячих садочків. Начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк повідомила, що значну суму коштів з міського бюджету заплановано виділити для створення нових дошкільних закладів, реставрацію існуючих та відкриття додаткових груп у різних районах Тернополя.

Також є ідеї для побудови дитсадків з неповним робочим днем, тобто таких, де діти проводитимуть лише якусь частину дня. Здебільшого це для тих, хто відвідує старшу групу. Відповідно до цього є Закон України «Про освіту» згідно з яким, батьки мають можливість залишати дитину до семи років у дитячих садочках. Часто у різних навчальний закладах такого типу, з великої кількості груп, на ще один додатковий рік залишається близько 20-30 учнів семирічного віку, що дає змогу створення такого запровадження.

У виділений бюджет враховано оновлення технічного забезпечення та електрообладнання дошкільних закладів. До того ж, в проект буде додано створення спеціальних груп чи дитячих садків для дітей з обмеженими можливостями, тобто профільного навчання.

Ольга Похиляк додала, що на виконання цієї ідеї виділено 144 мільйони гривень, які повинні бути реалізовані протягом трьох років. Міська рада покладає надії не лише на виділений бюджет, а й на кошти з банку Європейського розвитку для укріплення дахів та екстерʼєру будівель.


Олена Сабатюк

 

Антирейдерський закон - Вам буде це цікаво…

Четвер, 22 грудня 2016, 07:55

Продовжує змінюватися та удосконалюватися законодавство України у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. 02.11.2016 набрав чинності Закон України від 06.10 2016 № 1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності».

Законом були внесені зміни до низки нормативних актів, якими передбачається забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном.

Що змінив новий Закон?

1. За результатами вчинення реєстраційних дій за бажанням заявника видається витяг/виписка з відповідного Реєстру. Документ оформляється на аркушах паперу форматом А4 без використання спеціальних бланків, з проставленням підпису та печатки державного реєстратора.

2. Надано повноваження Міністерству юстиції України здійснювати моніторинг та контроль за роботою реєстраторів шляхом проведення «камеральних перевірок».

3. Строк подання звернення до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації збільшився з 30 до 60 календарних днів.

4. Встановлена заборона припинити керівника або заступника політичної партії, громадського об’єднання чи іншого громадського формування шляхом подання заяви до відповідних статутних органів.

5. Посилено захист отримання захищених носіїв особистих ключів для доступу до Єдиних та Державних реєстрів.

6. Впроваджено нотаріальне посвідчення підписів голови та секретаря, учасників зборів або уповноважених ними осіб на рішенні уповноваженого органу управління юридичною особою та установчому документі при реєстрації змін щодо юридичної особи у визначеному законом порядку.

7. Зменшено плату за внесення змін до установчих документів утричі, що зменшує зайві витрати.

8. Посилено кримінальну та адміністративну відповідальність усіх причетних до рейдерських захоплень:

- максимальне покарання – 10 років позбавлення волі;

- максимальне накладення штрафу за порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З метою захисту прав власності та бізнесу при Міністерстві юстиції України та його територіальних органах створені та функціонують Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, завдання яких – скасовувати незаконні реєстраційні дії.

За період роботи Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області розглянуто 11 скарг на рішення, дії чи бездіяльність державних реєстраторів. З них 8 скарг

згідно законодавства направлено на розгляд за належністю у Міністерство юстиції України, 1 скарга задоволена частково, 2 скаржникам відмовлено у задоволені скарги, у зв’язку з недотриманням вимог щодо оформлення скарги.

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Громадські організації міста візьмуть участь у «ЗнайМО»

Четвер, 22 грудня 2016, 07:54

22 грудня в Українському домі «Перемога» відбудеться «ЗнайМО» - знайомство і презентація громадських організацій міста Тернополя.  Метою проекту є познайомити людей з діючими молодіжними об’єднаннями та залучити їх до громадських ініціатив.

Участь у заході візьмуть близько 15-ти організацій. Розпочнеться «ЗнайМО» о 16:00 з презентації об’єднань. Усі бажаючі зможуть дізнатися більше про організації, які їх цікавлять, поставити запитання і поспілкуватися з їх членами.

О 18:00 розпочнеться друга частина заходу – тренінги, а також обмін думками та ідеями між членами молодіжних організацій.

«Проект «ЗнайМО» сьогодні дуже актуальний. У Тернополі є багато молодих людей, які мають великий потенціал, але не знають про можливості. Ми хочемо показати їм ці можливості, допомогти їм знайти себе шляхом долучення до громадських ініціатив. Можливо, для когось це стане шансом змінити своє життя і почати втілювати свої задуми у реальність», - зазначає координатор заходу Сергій Васильків.

Організатор: ГО «Файне місто» за сприяння Міської ради і Молодіжної міської ради Тернополя.

 

Що зміниться після націоналізації «ПриватБанку»?

Четвер, 22 грудня 2016, 07:52

Цими днями ажіотаж навколо «ПриватБанку» виник через одержавлення установи. Міністерство фінансів та власники банку не бачать в націоналізації приводу для занепокоєння. Чи справді звичайним громадянам варто непокоїтися за свої кошти через зміну керівництва найбільшої в Україні фінансової установи?

Одержавлення «ПриватБанку» спровокувало в суспільстві певні незручності – клієнти панікують та знімають гроші з банкоматів. Дане явище стало помітне і для Тернополя – в кількох банкоматах міста 19 грудня швидко закінчувались гроші. Щоб не посилювати хвилювання серед тернополян, представники банку постійно їх завантажували.

За словами керівника регіонального прес-офісу «ПриватБанку» Олександра Жильцова, цього дня в роботі «ПриватБанків» міста дійсно були певні обмеження: 19 грудня не працювали розрахунки між корпоративними клієнтами і не працювали деякі каси, відділення, у зв’язку із тим, що проходила ревізія фінансовими установами. Проте для фізичних осіб не відбулося жодних змін - люди могли повноцінно послуговуватися як терміналами, так і банкоматами.

Олександр Жильцов заспокоює - українським громадянам не варто створювати паніку через зміну власника банку, оскільки нововведення ніяк не вплинули на роботу фінустанови і клієнти зможуть в будь-який час забрати свої заощадження: «Банкомати на ранок цього дня були повністю завантажені. Можу заспокоїти людей - не потрібно ставати в кілометрові черги до банкоматів, адже ми будемо працювати так і надалі. Працює «Приват 24», всі платежі для фізичних осіб, термінали, відділення працюють у звичному режимі. Вклади залишаються на наших рахунках, а більшість депозитів в будь-якому разі залишаються в банку, просто тепер банк належатиме державі.

Повністю гарантуються виплати усім нашим вкладникам, кожен отримає свої гроші. Хвилюватись не потрібно - для фізичних осіб, для вкладників, володарів карток, рахунків, на котрих є кошти, ніяких змін не буде».

Наостанок керівник регіонального прес-офісу «ПриватБанку» завірив, що представники Нацбанку і «Приватбанку» спільними зусиллями зроблять усе можливе для того, аби процес націоналізації пройшов максимально швидко та непомітно для українців.

Анна СЕМЕНКІВ, студентка ІІ курсу факультету філології та журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка

 

Кількість вакантних посад та вільних робочіх місць в місті Тернополі

Середа, 21 грудня 2016, 08:21

За станом на 01 грудня 2016 року 424 підприємства міста подали інформацію про наявність 1153 вільних робочих місць та вакантних посад ( на 01.12.2015 р. – 735 вакансій), у тому числі потреба для заміщення на посади службовців – 297 місць, для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями – 27 місць.

Всього за січень – листопад 2016 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості отримав від 1670 підприємств інформацію про наявність 12055 вільних робочих місць та вакантних посад.

 

«Неприбутківці» повинні знати

Вівторок, 20 грудня 2016, 10:38

Тернопільська ОДПІ нагадує, що усі неприбуткові установи та організації повинні до 1 січня 2017 року привести у відповідність установчі документи та звернутись до податкової інспекції для включення до нового Реєстру. В іншому випадку, таких «неприбутківців» буде виключено із Реєстру неприбуткових організацій.

Додатково повідомляємо, що 20.11.2016 року оподаткування для неприбуткових організацій змінилось. Зокрема, відповідні зміни внесено Законом України від 6 жовтня 2016 року №1667-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій».

Так, фінансування видатків на утримання неприбуткової організацій, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) або їх частини. Це передбачено доповненим положенням до абзацу третього п.п. 133.4.1. п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України.

Змінами також дозволено використання релігійними організаціями своїх доходів на здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для таких організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

Підставою ж для виключення неприбуткової організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій є встановлення податковою інспекцією факту використання доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені підпунктом 133.4.2 статті 133 ПКУ.

Детальніше – у листі ДФС України від 09.12.2016 № 39344/7/99-99-15-02-01-17

Консультації «неприбутківці» можуть отримати й у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефонами: 43-46-10, 43-46-21.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Школу з водних видів спорту у Тернополі оновлять

Вівторок, 20 грудня 2016, 09:27

Школу, яка спеціалізується з водних видів спорту у Тернополі відкрили у 2016 році. Сергій Надал розповів, що з місцевого бюджету на створення та утримання навчального закладу було виділено 219 000 гривень. Хоча школа ще зовсім нова, багато обладнання є неякісним та застарілим. У 2107 році планують реставрувати та оновити заклад, який зараз знаходиться на території колишньої бази «Буревісник».

Таку ідею запропонували для того, щоб розширити спеціалізацію школи. Зокрема, першочергово будуть виділені кошти для введення нових видів спорту, наприклад, віндсерфінгу. Очільник міста розповів, що до недавнього часу у Тернополі такої школи не було, саме тому базою для створення такого закладу стало фізкультурне товариство «Буревісник». Кошти, які були виділені раціонально використали для розвитку школи. Орієнтовна кількість учнів, яка зможе займатися у навчальному закладі становитиме близько 130 осіб. Метою відкриття спортивної школи став розвиток ставу, водних видів спорту у Тернополі тощо.


Олена Сабатюк

 

У Пронятині відкрили першу групу для дошкільнят

Понеділок, 19 грудня 2016, 13:04

На базі школи №30, яка розташована у Пронятині, відкрито першу групу для дошкільнят. Приїхав привітати перших маленьких тернополян, які навчатимуться у цій групі, їх батьків і вихователів міський голова Сергій Надал.

«До міської ради зверталося чимало людей, які проживають у Пронятині, з проханням відкрити у групу, яку зможуть відвідувати дошкільнята. Враховуючи ці звернення, з міського бюджету було виділено кошти на ремонт приміщень, заміну вікон, закупівлю необхідного обладнання та відкриття групи, - розповідає очільник Тернополя. - Зараз ми обговорюємо можливість весною облаштувати дитячий майданчик і на перспективу на базі школи відкривати інші групи для дошкільнят».

Нагадаємо, що цього року у дитсадках Тернополя було додатково відкрито 12 груп.

 

19 грудня відбудеться урочисте відкриття головної ялинки Тернополя

Неділя, 18 грудня 2016, 19:56

У понеділок, 19 грудня о 16.30 год. на Театральному майдані Тернополя відбудеться Освячення Різдвяної шопки та урочисте засвічення вогнів головної Новорічної ялинки.

Священнослужителі усіх християнських конфесій урочисто освятять Різдвяну шопку. Після чого на тернополян очікує показ вертепного дійства та передача Вифлиємського вогню Миру від пластунів.

Офіційне засвічення вогнів Новорічної ялинки відбудеться цього ж дня о 17 год. Також на театральному майдані запрацює ярмаркове містечко та ковзанка під відкритим небом.

 

З 19 грудня буде відновлено навчання у освітніх закладах Тернополя

Субота, 17 грудня 2016, 14:32

На засіданні комісії з питань надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради було прийнято рішення відновити навчання у всіх освітніх закладах Тернополя з понеділка, 19 грудня. Попри це, комісія залишила право за керівниками навчальних закладів самостійно закривати окремі класи на карантин при відсутності 20% учнів.

За даними представника обласного центру Держсанепідемслужби, наразі ситуація захворюваності населення на грип та ГРВІ у Тернополі оцінюється як нестійка, але з ознаками стабілізації.

Представники відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення закликають тернополян пройти щеплення (вакцина є у наявності), а також дотримуватися санітарно-гігієнічних правил, зокрема, часто мити руки, а при появі перших симптомів грипу залишатися вдома, щоб не провокувати ускладення власної хвороби та не наражати інших людей на небезпеку.

 

З 1 січня 2017 року деякі неприбуткові організації будуть виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій якщо не приведуть у відповідність установчі документи

Четвер, 15 грудня 2016, 10:07

У зв’язку з прийняттям змін до Податкового кодексу України громадські організації до кінця поточного року повинні внести зміни до установчих документів. Це необхідно для того, щоб не сплачувати податки та лишитись у Реєстрі неприбуткових організацій.

Громадські організації мали фактично два роки для звернення до територіальних органів Мін`юсту, але не всі організації на цей час привели установчі документи у відповідність до вимог Податкового кодексу України.

Саме задля того, щоб уникнути незручностей для громадян, Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області вживає відповідних заходів, а саме:

- збільшено кількість годин прийому та видачі документів державними реєстраторами;

- проводяться публічні заходи та прес-конференції для представників громадських формувань з метою надання роз’яснень з нагальних питань;

- проводяться робочі зустрічі з представниками ЦНАПів та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою неухильного забезпечення прийому та видачі документів всіх громадських формувань;

- на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області створено банер «До уваги неприбуткових організацій!», у якому розміщується вся необхідна інформація;

- розроблено методичні рекомендації з питань державної реєстрації внесення змін до установчих документів неприбуткових організацій та буклети «Приведення статутів громадських формувань у відповідність до вимог чинного законодавства».

Також у головному територіальному управлінні юстиції створено «гарячу телефонну лінії з питань державної реєстрації громадських формувань».

Закликаємо громадські організації негайно внести необхідні зміни до статутів!

Мін’юст для цього реалізував усе необхідне.

Тепер громадяни отримають вказані послуги якісно і прозоро.

Наразі здійснити внесення змін до статутів можливо в місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та у Центрах надання адміністративних послуг Тернопільської області, також документи можна подати у Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області.

Усі адреси розміщені на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.



Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Шістсот мільйонів гривень – уже у бюджеті Тернополя

Середа, 14 грудня 2016, 14:12

Бюджет міста Тернополя впродовж 11 місяців цього року отримав 664,7 млн грн надходжень, що контролюються податковою інспекцією. Про це інформував начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук.

Більш як 377 млн грн поступило податку на доходи фізичних осіб, ще понад 94 млн грн до бюджету надійшло акцизного податку, 100,2 млн грн – єдиного податку та 72 млн грн – плати за землю.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Аудитори провели перевірки

Середа, 14 грудня 2016, 14:11

Фахівці управління аудиту Тернопільської ОДПІ за січень-листопад 2016 року провели 168 документальних перевірок юридичних осіб з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

За результатами перевірок донараховано 2,7 млн грн грошових зобов’язань, з яких до бюджету уже поступило 2,1 млн грн.

Окрім цього, перевірками зменшено від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями з ПДВ на суму 2,1 млн грн та зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на суму 2,0 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Особам з особливими потребами - руку підтримки

Середа, 14 грудня 2016, 12:12

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар з соціальними партнерами на тему: «Надання соціальних послуг особам з інвалідністю» за участю представників Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, соціальних служб м. Тернополя і Тернопільського району.

Директор ТМРЦЗ Анатолій Куриляк ознайомив присутніх із станом ринку праці та можливостями служби зайнятості щодо працевлаштування та професійного навчання осіб з обмеженими фізичними можливостями; звернув увагу на динаміку змін щодо кількісного та професійного складу безробітних, в тому числі осіб з інвалідністю.

Про особливості надання безоплатної правової допомоги особам з інвалідністю розповів директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв. Він повідомив, що цього року в центр звернулись 142 інваліди, яким залежно від їх потреб були надані юридичні роз’яснення та послуги адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

У виступі першого заступника начальника Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області Ніни Банзерук йшлося про призначення пенсій особам з інвалідністю. Від загальної кількості пенсіонерів об’єднаного управління, особи з інвалідністю складають 13%. Середній розмір пенсії по інвалідності становить 1550,15 грн., що в 1,2 рази більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності певного стажу роботи. Наприклад, інвалід ІІ чи ІІІ групи у віці до 23 років має право на пенсію за наявності одного року страхового стажу роботи. Зі збільшенням віку — збільшується необхідний стаж роботи. Уже у віці 56 років інвалід ІІ чи ІІІ групи повинен мати 14 років страхового стажу. Необхідний страховий стаж у залежності від віку та групи інвалідності визначено статтею 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У разі відсутності необхідного стажу інвалід не має права на пенсію. У такому випадку є можливість звернутися до органів праці та соціального захисту населення за призначенням державної соціальної допомоги. Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: І-ша — 100% пенсії завіком; ІІ-га— 90%; ІІІ-тя— 50%. Якщо інваліди ІІ та ІІІ групи не працюють та мають відповідний стаж роботи (без урахування додаткового періоду з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку), пенсія по інвалідності обчислюється у розмірі пенсії за віком. Тобто, у повному розмірі без застосування 50 чи 90 відсотків.

Тетяна Матвіїшин, заступник начальника управління – начальник відділу з питань праці та соціально - трудових відносин РДА повідомила про те, що завдяки зусиллям управління направлено на навчання та працевлаштовано 4 водіїв, з яких 3 - демобілізовані учасники АТО. Вона зауважила, що великою проблемою є доступність осіб з інвалідністю до громадських місць та транспорту: відсутність або непридатність пандусів.

Варто відзначити, що фахівці центру зайнятості разом із органами влади та місцевого самоврядування, громадськими організаціями, що опікуються проблемами інвалідів, знаходять нові можливості для забезпечення робочим місцем тих, кому доля приготувала складні випробування, докладають максимум зусиль для того, щоб безробітні знайшли свого працедавця та отримували гідну зарплату.

Учасники заходу визначили основні пріоритети подальшої співпраці зі службою зайнятості.


 

До нової зупинки на вул. Чернівецькій розпочне курсувати автобус №36

Вівторок, 13 грудня 2016, 11:46

З 14 грудня розпочинається виконання рейсів автобусами маршруту №36 до вул. Чернівецької. Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, для того, щоб вирішити проблему сполучення цієї вулиці з усією мережею громадського транспорту міста, було проведено ремонт, розширення дороги, а також облаштовано розворотний майданчик та зупинку громадського транспорту.

Відправки автобусів від зупинки «Міська лікарня №2» в напрямку до вул. Чернівецької: 6:59, 7:21, 7:43, 8:05, 8:27, 17:15, 17:59, 18:43, 19:49.

Відправки автобусів від зупинки «Вул. Чернівецька»: 7:09, 7:31, 7:53, 8:15, 8:37, 8:59, 17:47, 18:31, 19:15, 20:21

Обслуговування автобусного маршруту №36, з виконанням рейсів до вул. Чернівецької, забезпечує перевізник КП «Міськавтотранс», тел. 43-19-30, 53-71-10.

 

Школи Тернопільщини візьмуть участь у всеукраїнській акції "Shakespeare Day"

Вівторок, 13 грудня 2016, 06:48

14 грудня у 60 школах по всій країні відбудеться «День Шекспіра». Оскільки п’єси Шекспіра створені, перш за все, для сцени, а під час читання у них можна не помітити багато захопливих деталей, учні гратимуть у виставах, де свої ролі виконуватимуть англійською мовою. Цього дня також відбудуться відкриті уроки та розмовні клуби англійською. 

Тернопільську область на всеукраїнській акції представлятиме:

- Кременецька ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 - ДНЗ", с.Кременька Тернопільської області (school5_kremenets@ukr.net);

Для студентів ВНЗ цього дня будуть діяти дискусійні клуби англійською мовою стосовно культурної дипломатії чи теорії м’якої сили.

Всі події передбачають інтерактивний підхід – школярі, вчителі та студенти можуть ділитись своїми висновками, ідеями чи фото світлинами з подій у соціальних мережах під хештегом #WeekOfEnglish.

День англійської мови у навчальних закладах відбудеться за підтримки Міністерства освіти та науки України, Британської Ради в Україні та громадської ініціативи GoGlobal. Проект реалізовується в рамках Тижня англійської мови. Впродовж 12-го по 18-те грудня по всій країні заплановані заходи із вивчення та користування англійською мовою. Проект присвячений офіційному закриттю Року англійської мови в Україні та спрямований на популяризацію вивчення англійської мови в Україні.

 

Смертельно небезпечна дорога:аварійний міст у Тернополі може впасти у будь-яку мить?

Понеділок, 12 грудня 2016, 14:14

Вже три місяці аварійний міст на вулиці Об’їзній в Тернополі частково перекритий. Це створює неабиякі незручності, адже жителі навколишніх сіл, щоб дістатися додому, тепер змушені або простоювати в пробках, або об’їжджати ледь не півміста, або навіть порушувати правила дорожнього руху.

Експерти кажуть, що відремонтувати шляхопровід можна за місяць часу, проте відсутність фінансування гальмує процес. Сума на ремонт віадуку обчислюється десятками мільйонів гривень, а такі кошти – не підйомні для місцевого бюджету. 
І поки влада міста шукає гроші, водії, які проїжджають цією ділянкою, щодня ризикують життям, адже невідомо, скільки ще зможе простояти цей міст без ремонту.

На дорогу – втричі більше часу і пального
Ремонт шляхопроводу, що на Об’їзній дорозі, біля повороту на Великі Гаї, практично відрізав жителів одного із найбільших сіл області від світу. Великогаївчанам доводиться долати цю ділянку щодня, тому вони не з чуток знають, наскільки важко доводиться їм зараз добиратися до власних домівок.

Володимир Богданович живе у Великих Гаях, а працює в Тернополі на БАМі. І якщо раніше дорога додому забирала у нього максимум 15 хвилин, то тепер у дорозі він проводить втричі більше часу. Відповідно більшими стали і його витрати на пальне.
«Раніше я спокійно їздив як на роботу в Тернопіль, так і додому у Великі Гаї. Відстань, яку я щодня долав, проїжджаючи мостом, дорівнювала 10-ти кілометрам, тож мені вистачало щонайбільше 20 хвилин, щоб добратися чи в одну, чи в іншу сторону.

Після перекриття правої полоси мосту ситуація суттєво ускладнилася. Тепер на гаївському перехресті можна їхати або прямо, або направо, а повертати наліво в сторону Гаїв забороняється. Тож тепер усім, хто їде з БАМу чи зі «Східного» мікрорайонів, потрібно рухатися через центр, тоді в сторону Великої Березовиці на так званий «клеверний міст», а тоді повертатися назад. Оскільки, згідно з дорожніми знаками, по-іншому їхати заборонено», - розповідає пан Володимир.

За його підрахунками, таким чином щодня доводиться намотувати зайвих 10 кілометрів і об’їжджати практично половину міста.
«Зараз замість 20-ти хвилин я їду додому цілу годину, а якщо додати затори у після робочий час в центрі міста, то, самі розумієте, ситуація виходить невтішна. Окрім того, практично тричі зросли витрати і пальне», - констатує Володимир Богданович.
Проте ця проблема стосується не тільки жителів Великих Гаїв, але і інших навколишніх сіл.

«У нашому селі практично у кожному дворі є автомобіль. Люди добираються на роботу чи по інших справах. Але не забуваймо і про сусідні села, жителі яких також їздять цією ділянкою – Товстолуг, Кип’ячка, Дичків тощо. Там живуть десятки тисяч людей і всі вони наполовину відрізані від світу. Тож це – не лише моя проблема, тому інакше, як ущемленням прав простих людей, я це назвати не можу», - каже водій.

За його спостереженнями, дехто ризикує і, щоб скоротити дорогу додому, повертає у забороненому місці. При цьому полісмени, каже пан Володимир, штрафують таких порушників вибірково.

Проте найбільше обурює чоловіка той факт, що за три місяці він не бачив, щоб міст хоча б почали ремонтували. 
«Ніяких ремонтних робіт тут ще не проводили, та й не знати, коли вони розпочнуться. Замість того, щоб щось робити, дорожники лише понаставляли знаків заборони, а люди мусять страждати. На мою думку, можна було б зробити додаткову полосу з правого боку, адже з лівої сторони перехрестя – достатньо широке. Тоді водії змогли б, як і раніше, повертати. Я не розумію, чому процес так тормозиться, адже це – напружене перехрестя, тут постійний рух, і вкінці кінців, це – дорога державного значення, а не заїзд на хутір із п’яти будинків», – обурюється Володимир Богданович. 

«Щодня ризикую життям»

Нарікає на затягування ремонту шляхопроводу інший водій Микола Іванович. 
«В час «пік» на мості – страшенні затори. А під час листопадового снігового «апокаліпсису» тут взагалі рух було перекрито», – розповідає чоловік.

Проте непокоїть Миколу Івановича і той факт, що міст – аварійний, і не можна сказати із впевненістю, скільки він ще простоїть.
«Щодня я долаю цю ділянку із острахом, адже доводиться, в прямому сенсі слова, ризикувати своїм життям і життям своїх рідних. При цьому ніяких ремонтних робіт за три місяці тут навіть і не починали. 

І я всі, і всі водії дуже сподіваємося, що проблема із фінансуванням найближчим часом вирішиться. Не розумію, чому влада затягує виділення коштів. З такими темпами міст взагалі може зруйнуватися», - каже пан Микола.
40 років без ремонту

Через шляхопровід на вулиці Об’їзній проходить траса міжнародного значення, яка фактично сполучає Балтійське море з Середземним. Тут постійно їздять безліч автомобілів, в тому числі великогабаритний транспорт. Під мостом – колія, по якій рухаються і пасажирські потяги. Не важко уявити, яких трагічних масштабів може сягнути обвал мосту, якщо продовжувати ним користуватися.

Саме тому міською радою, на балансі якої перебуває віадук, і було прийняте рішення про часткове перекриття цієї ділянки.
Як розповів заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський, міст на Об’їзній – об’єкт стратегічного значення. Проте і він, і ще десятки кілометрів доріг націо-нального значення до 16 навколишніх сіл перебувають на балансі міста. 
«Їхнє утримання, в тому числі ремонт, зимове прибирання тощо, відтягує дуже значний ресурс від міського бюджету. Ще у 2007 році Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова, згідно із якою такі об’єкти мали бути передані на баланс держави, тобто в Службу автомобільних доріг України. Проте минуло майже 10 років, а ця постанова досі невиконана, - каже заступник мера. – При цьому 70% навантаження на міст створює саме транзитний міжнародний транспорт. Держава при заїзді транспорту з-за кордону збирає кошти, відповідно держбюджет поповнюється, а Об’їзну вулицю, по якій транзитний транспорт рухається через Тернопіль, залишили на утриманні міста. Така ситуація – ситуація ненормальна», – каже посадовець.

Віадук на Об’їзній - це складова частина траси європейського значення Е85 і Е 50. Тут проходять транзитні маршрути, а траси мають загрузку дуже великої кількості вантажного транспорту. Саме це, за словами фахівців, і стало причиною руйнування мосту.
Він був збудований ще у 1968 році разом із Об’їзною дорогою і відтоді не ремонтувався. За своїми технічними параметрами шляхопровід відповідає вимогам 70-х років, проте теперішні навантаження по вазі, інтенсивності та швидкості руху цим параметрам не відповідають, кажуть експерти.

Тому ще у 2014 році спеціалістами було проведено обстеження технічного стану шляхопроводу. Тоді його стан експерти визнавали умовно задовільним, але експлуатацію дозволяли. Того ж року було виготовлено технічний звіт та замовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт шляхопроводу. 
Цьогоріч же під час планового обстеження спеціалісти виявили повздовжні тріщини і констатували, що сьогодні міст знаходиться в аварійному стані і щодня все більше руйнується. Вже зараз пошкоджені несучі конструкції шляхопроводу, окремі конструктивні елементи та сама поверхня мосту.

Ремонт не допоможе?
На думку експертів, простого ремонту – недостатньо, а шляхопровід потрібно реконструювати. У іншому випадку можна чекати біди. Про це вони розповіли під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації. 

Як розповів директор ТОВ «Тернопільмостобуд» Юрій Левкович, під час будівництва мосту майже 40 років тому були використані струнно-бетонні балки, які, до слова, ще 20 років тому заборонили використовувати під час будівництва мостів.
«Міст не розрахований на теперішні великі навантаження, які він витримує щоденно. Тому до роботи необхідно приступати терміново. Облаштування мосту струнно-бетонними балками я вважаю помилкою проектувальників. Адже струни завтовшки 3-5 мм мають бути натягнуті, а інтенсивний рух та інші фактори спричиняють їхню корозію. 

Струни втрачають пружність, внаслідок чого міст може «скластися». Такі випадки в Україні були. При цьому зазначу, що у такому разі міст може впасти під своєю вагою, не кажучи вже про наслідки руху великогабаритного транспорту по ньому», – каже Юрій Левкович.

Підтверджує його слова і керівник групи обстеження НВП «Тріада», доцент кафедри доріг і мостів Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Сало.

За його словами, окремі балки – зношені, а інші потребують термінової заміни. 
«Після попереднього обстеження ми зробили висновки, що причина аварійності моста полягає у втраті стійкості балок. Напередодні мостом міг проїхати великоваговий автомобіль не по осі балок, що, власне, й могло призвести до їхнього руйнування, а таких автомобілів щоденно тут курсує чимало. 

Як експерт зазначу також, що замінити балки буде легше і ефективніше, ніж здійснювати ремонтні роботи. При цьому, варто встановити сучасні балки, розраховані на більші навантаження», – каже Володимир Сало.
Окрім проблем із пружністю балок, також зруйнувався верхній шар їхнього покриття та верхній шар бетонних опор, а це загрожує обвалу мосту.

Були виявлені й інші дефекти, зокрема, провалля асфальтобетонного покриття на перехідних плитах, зруйноване покриття на тротуарах тощо.

Зараз на шляхопроводі досить помітні глибокі тріщини з однієї сторони. Тому поява тріщин з іншого боку – лише питання часу.
Міст можуть перекрити повністю?

За словами Володимира Сала, окрім того, що міст потребує реконструкції, поки не розпочався ремонт, його потрібно правильно експлуатувати. 

Саме тому з 15 вересня і до сьогодні виконується рішення міської ради про припинення автомобільного руху на найбільш аварійній ділянці шляхопроводу – по правій смузі руху від вул. Протасевича в напрямку вул. Гайова. При цьому їздити по мосту можна зі швидкістю не більше 40 км/год.

Окрім того, тут заборонений рух транспорту, вагою більше 8 тонн, а при в’їзді у Тернопіль цілодобово виставлені патрулі для обмеження руху важковагового транспорту зі сторони м. Хмельницького та м. Кременця.
«Це було дуже складне рішення, адже на даній ділянці дороги спостерігається шалений рух. Тим більше, що ця траса має міжнародне значення, і потік вантажного транспорту, при чому дуже часто перевантаженого на десятки тонн, дуже великий, що теж не на користь аварійній споруді, – коментує часткове перекриття мосту заступник міського голови Тернополя з питань інфраструктури Владислав Стемковський. – Наразі ми зробили те, що могли: обмежили рух по одній зі смуг і обгородили ділянку». 


На всіх в’їздах у Тернопіль стоять інформаційні щити, які показують схему об’їзду шляхопроводу. 
Окрім того, якщо водії стають свідками порушення правил об’їзду мосту водіями великогабаритного транспорту, заступник мера рекомендує записувати реєстраційний номер автомобіля, зробити за допомогою відеореєстратора чи фотоапарата фіксацію факту порушення. Копію цих доказів слід надіслати у Тернопільську міську раду та Національну поліцію. 

«Це питання безпеки для всіх нас. Якщо ігнорувати порушення вантажівками вимог безпеки, на мосту може статися біда. Під ним, нагадаю, проходить залізнична колія, яка сполучає Київ і Берлін. Знак обмеження там стоїть не тому, що комусь захотілось обмежити права далекобійників», - наголошує Владислав Стемковський.

При цьому в управлінні житлово-комунального господарства не виключають, що рух на мості можуть і зовсім заборонити.
«Якщо буде потреба, то цей шляхопровід перекриють повністю. Все залежатиме від стану конструкції», - кажуть в управлінні.
Після ремонту – нові правила руху
Під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській ОДА свою думку з приводу ситуації на шляхопроводі озвучила і начальник сектору організації дорожнього руху ДАІ області Світлана Поважна.
Вона звернула увагу на те, що рівень аварійності на цій ділянці – досить великий, тому тут потрібно не тільки проводити ремонтні роботи, але й змінити організацію дорожнього руху.

«Припускаю, що однією із можливих причин руйнування ділянки шляхопроводу, є наявність світлофорного об’єкта, через який транспорт зупиняється на мості. 

Окрім того, мають місце суттєві зловживання з боку водіїв важковагової техніки, адже після переважування автомобілів неодноразово з’ясовувалося, що вони важчі понад норму у декілька разів. Тому рішення обмеження руху я вважаю актуальним», - прокоментувала проблему Світлана Поважна.

Гроші на реконструкцію шукають
За висновками Львівської експертної комісії зараз шляхопровід перебуває у аварійному стані і з кожним днем руйнується все більше. Якщо споруду не відремонтувати у найближчий час, то вже за кілька місяців рух по ній може стати смертельно небезпечним. 

Ремонтні роботи на проблемній ділянці планували розпочати ще цього року. Будівельники в інтерв’ю журналістам запевняли, що роботи можна провести всього за місяць часу, але процес гальмує відсутність фінансування. Гроші на реконструкцію міська влада вже шукає.
За словами заступника начальника управління ЖКГ Тернопільської міськради Андрія Дроздовського, на капітальний ремонт віадуку потрібно близько 30 млн. гривень, а на реконструкцію, яку робити найдоречніше, від 40 до 100 млн. грн. 
Окрім того, міська рада замовила виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт мосту. Оскільки у проекті 2014 року не передбачалася заміна струнних балок прогонової частини шляхопроводу, то він потребує корегування.Орієнтовна вартість документації – 30 млн. грн. 

Зрозуміло, що у міському бюджеті на це грошей немає. Наразі під час сесії депутати виділили з міського бюджету лише 2 млн. гривень на виготовлення документації про початок ремонтних робіт моста на вулиці Гайовій. 
Гроші на сам ремонт місцева влада очікує від уряду, адже вказаний міст є частиною траси міжнародного сполучення. 
«Це - надто великий об’єм коштів для міста Решту суми ми очікуємо отримати від держави, як допомогу в умовах надзвичайної ситуації. Адже спеціалісти зафіксували даний випадок, як випадок, що може відноситися до надзвичайної ситуації..Але якщо ми не отримаємо розуміння від центральної влади, тоді змушені будемо вишукувати кошти у міському бюджеті, щоб проводити ремонтні роботи», – розповів мер Тернополя Сергій Надал.

Міськрада вже надіслала звернення до Кабінету міністрів щодо виділення коштів з резервного фонду для здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій.
«Ми подали звернення Кабінету Міністрів і персонально Прем’єр-міністру щодо необхідності виконання термінових робіт з реконструкції. Підкреслюю: реконструкції, а не капремонту. 

Було надіслано прохання виділити кошти на термінові роботи з резервного фонду держави. Є доручення Володимира Гройсмана. Знаємо, що його надіслали Національній поліції, Службі автомобільних доріг та Міністерству надзвичайних ситуацій, в компетенції яких є це питання. Ми їм теж надали результати експертизи мосту», - пояснює Владислав Стемковський.
Проте на разі невідомо, коли саме Кабінет міністрів виділить кошти. А тому терміни перекриття мосту і його реконструкції також залишаються невідомими.
*** 
Великі тріщини на шляхопроводі вже помітні неозброєним оком і не потрібно бути великим фахівцем, щоб розуміти, що міст руйнується. 

Тому виникає тільки одне запитання: чому за три місяці столична влада не змогла знайти кошти на його реконструкцію. Поки у своїх затишних кабінетах вони замаються популістськими рішеннями: чи то підвищенням мінімальної зарплати чи то виділенням мільярдів гривень на субсидії – в Тернополі тим часом, не дай Боже, може статися масштабна трагедія.
Питання також і до колишньої та теперішньої влади міста: чому міст не реконструювали ще 20 років тому, коли були заборонені струнно-бетонні балки, ну чи хоча б 5 років тому? Чому усі чекають біди? 

На жаль, народне прислів’я: «Поки грім не гримне, мужик не перехреститься», стало неписаним правилом для багатьох державних чиновників. Поки не розіб’ється в авіакатастрофі літак, його технічними проблемами ніхто не займається, поки не злетить у повітря якась АЗС, техніка безпеки автозаправок нікого не цікавить, поки не загине дитина, провалившись у відкритий каналізаційний люк, ніхто їх не інспектуватиме.

А тут, подумаєш, якийсь там міст у якомусь там обласному центрі. Звичайно, якщо завтра шляхопровід просяде, то міністри і чиновники першими знайдуть того, хто найбільше винний.

А тим часом тисячі водіїв не тільки терплять незручності, простоюючи у півгодинних заторах, але і щодня ризикують життям, проїжджаючи через аварійний міст, сподіваючись, що він таки сьогодні не впаде. 
То, може, не чекатимемо грому?


Підготував Адам Стрижнюк

 

Щоб зекономити на новорічному столі, слід вирушати за покупками

Понеділок, 12 грудня 2016, 08:33

Для економіки будь-якої країни вихідний святковий день пов'язаний із витратами громадян. Безперечно, по гаманцях українців чи не найбільший удар припадає на період новорічно-різдвяних свят. Подарунки на Миколая та під ялинку українці уже навчилася закуповувати заздалегідь, адже на порозі свят ціни ростуть на очах. Те ж саме стосується і їжі.

Результат пошуку зображень за запитом "новорічний стіл"Отож, аби зекономити тернополянам слід поволі починати закупівлю продуктів до святкового столу. Експерти прогнозують спад вартості продуктів, особливо популярних у передноворічний період: сири, ковбаси, рибу, рибні делікатеси, кондитерські вироби, консервацію, заморожені продукти, каву, чай, алкоголь, а також зниження цін на атрибутику свята. Все ж, до покупок слід підходити раціонально. Зверніть увагу на те, що акційні ціни також треба порівнювати. Товар із надписом «Акція» нерідко вартує дорожче, ніж він же у переддень акції, тому будьте пильні.

У передноворічну пору йде масовий забій свиней, чим пояснюється зниження цін на м’ясо на 7-10%. Також у зв’язку із зростанням пропозиції очікується спад вартості курячих яєць. Не передбачається подорожчання складників борщового набору, а от традиційні фрукти Нового року - мандарини уже почали роти в ціні. Сьогодні ще є можливість придбати їх оптом по 20-22 грн/кг та в роздріб по 26-28 грн/кг.

Готуй сани влітку, як говорить народна мудрість. Здійснювати закупку продуктів рекомендують починати в середині грудня. У цей час супермаркети традиційно запроваджують акції практично на всі категорії товарів і у вас ще є час проаналізувати ринок.


Піготувала Юлія Хім’як

 

Карантину у навчальних закладах Тернополя наразі не буде

Неділя, 11 грудня 2016, 12:11

9 грудня відбулося засідання комісії з питань надзвичайних ситуацій у зв’язку з підвищенням рівня захворюваності на грип та ГРВІ у Тернополі.

На комісії було вирішено наразі не призупиняти навчання у освітніх закладах міста. Хоча ситуацію було оцінено як нестійку, тому прийнято рішення застосувати превентивні заходи: обмежити проведення у навчальних закладах масових заходів, вжити відповідні епідзаходи, а також дозволити керівникам навчальних закладів самостійно закривати окремі класи на карантин при відсутності 20% учнів.

«Сьогодні говорити про епідемію передчасно, хоча ситуація тривожна. Це пов’язано з тим, що збільшується кількість тернополян, у першу чергу дітей віком до 14-ти років, які хворіють на ГРВІ, - розповідає начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ростислав Левчук. - Динаміка зростання рівня захворюваності від понеділка до п’ятниці показує, що ситуація наближається до порогового рівня і сьогодні становить 92,6% (від порогового рівня епідемії)».

За словами Ростислав Левчука, особливість цьогорічної епідемії у тому, що немає колективного імунітету на один із штампів грипу, який поширюється в Україні - грипу H3N2 «Гонконг». Також поширюються віруси типу А H1N1 «Каліфорнія» та типу В «Брісбен».

Заступник міського голови Леонід Бицюра каже, що члени комісії проводять постійний моніторинг ситуації, відслідковують показник рівня захворюваності та при необхідності комісія буде скликана позачергового і прийматиме відповідні рішення.

 

 

Володимир Гройсман оцінив переваги електронної картки у тернопільських тролейбусах

Субота, 10 грудня 2016, 15:25

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман проїхався у одному з тернопільських тролейбусів. Таки чином він мав нагоду ознайомитись із результатами запровадження міської Програми автоматизованої системи оплати за проїзд.

Також Володимир Гройсман зауважив, що Україна має відходити від стандарту загальних пільг і поступово робити їх цільовими. У майбутньому контролювати це питання повинна влада на місцях.

«Ми маємо відходити від загальних пільг на безоплатний проїзд і зробити їх цільовими. Це питання повинне бути на постійному контролі місцевої влади, яка краще розуміє, як це можна зробити, адже транспорт – місцевий, люди – місцеві, кошти з транспорту отримують місцеві підприємства, вони і мають вирішувати співвідношення пільговиків теж», - зазначив Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що Тернопіль перше місто в Україні, де запрацював електронний квиток у громадському транспорті. Поки що таке нововведення працює у міських тролейбусах, проте з часом планують перевести на електронні квитки увесь громадський транспорт.

Нововведення має ряд переваг. Зокрема, можна буде побачити реальний облік усіх пасажирів на кожній зупинці. Також завдяки електронному квитку городяни зможуть зекономити 10% власних коштів.

 

Сторінка 82 з 110

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер