images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Школу з водних видів спорту у Тернополі оновлять

Вівторок, 20 грудня 2016, 09:27

Школу, яка спеціалізується з водних видів спорту у Тернополі відкрили у 2016 році. Сергій Надал розповів, що з місцевого бюджету на створення та утримання навчального закладу було виділено 219 000 гривень. Хоча школа ще зовсім нова, багато обладнання є неякісним та застарілим. У 2107 році планують реставрувати та оновити заклад, який зараз знаходиться на території колишньої бази «Буревісник».

Таку ідею запропонували для того, щоб розширити спеціалізацію школи. Зокрема, першочергово будуть виділені кошти для введення нових видів спорту, наприклад, віндсерфінгу. Очільник міста розповів, що до недавнього часу у Тернополі такої школи не було, саме тому базою для створення такого закладу стало фізкультурне товариство «Буревісник». Кошти, які були виділені раціонально використали для розвитку школи. Орієнтовна кількість учнів, яка зможе займатися у навчальному закладі становитиме близько 130 осіб. Метою відкриття спортивної школи став розвиток ставу, водних видів спорту у Тернополі тощо.


Олена Сабатюк

 

У Пронятині відкрили першу групу для дошкільнят

Понеділок, 19 грудня 2016, 13:04

На базі школи №30, яка розташована у Пронятині, відкрито першу групу для дошкільнят. Приїхав привітати перших маленьких тернополян, які навчатимуться у цій групі, їх батьків і вихователів міський голова Сергій Надал.

«До міської ради зверталося чимало людей, які проживають у Пронятині, з проханням відкрити у групу, яку зможуть відвідувати дошкільнята. Враховуючи ці звернення, з міського бюджету було виділено кошти на ремонт приміщень, заміну вікон, закупівлю необхідного обладнання та відкриття групи, - розповідає очільник Тернополя. - Зараз ми обговорюємо можливість весною облаштувати дитячий майданчик і на перспективу на базі школи відкривати інші групи для дошкільнят».

Нагадаємо, що цього року у дитсадках Тернополя було додатково відкрито 12 груп.

 

19 грудня відбудеться урочисте відкриття головної ялинки Тернополя

Неділя, 18 грудня 2016, 19:56

У понеділок, 19 грудня о 16.30 год. на Театральному майдані Тернополя відбудеться Освячення Різдвяної шопки та урочисте засвічення вогнів головної Новорічної ялинки.

Священнослужителі усіх християнських конфесій урочисто освятять Різдвяну шопку. Після чого на тернополян очікує показ вертепного дійства та передача Вифлиємського вогню Миру від пластунів.

Офіційне засвічення вогнів Новорічної ялинки відбудеться цього ж дня о 17 год. Також на театральному майдані запрацює ярмаркове містечко та ковзанка під відкритим небом.

 

З 19 грудня буде відновлено навчання у освітніх закладах Тернополя

Субота, 17 грудня 2016, 14:32

На засіданні комісії з питань надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради було прийнято рішення відновити навчання у всіх освітніх закладах Тернополя з понеділка, 19 грудня. Попри це, комісія залишила право за керівниками навчальних закладів самостійно закривати окремі класи на карантин при відсутності 20% учнів.

За даними представника обласного центру Держсанепідемслужби, наразі ситуація захворюваності населення на грип та ГРВІ у Тернополі оцінюється як нестійка, але з ознаками стабілізації.

Представники відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення закликають тернополян пройти щеплення (вакцина є у наявності), а також дотримуватися санітарно-гігієнічних правил, зокрема, часто мити руки, а при появі перших симптомів грипу залишатися вдома, щоб не провокувати ускладення власної хвороби та не наражати інших людей на небезпеку.

 

З 1 січня 2017 року деякі неприбуткові організації будуть виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій якщо не приведуть у відповідність установчі документи

Четвер, 15 грудня 2016, 10:07

У зв’язку з прийняттям змін до Податкового кодексу України громадські організації до кінця поточного року повинні внести зміни до установчих документів. Це необхідно для того, щоб не сплачувати податки та лишитись у Реєстрі неприбуткових організацій.

Громадські організації мали фактично два роки для звернення до територіальних органів Мін`юсту, але не всі організації на цей час привели установчі документи у відповідність до вимог Податкового кодексу України.

Саме задля того, щоб уникнути незручностей для громадян, Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області вживає відповідних заходів, а саме:

- збільшено кількість годин прийому та видачі документів державними реєстраторами;

- проводяться публічні заходи та прес-конференції для представників громадських формувань з метою надання роз’яснень з нагальних питань;

- проводяться робочі зустрічі з представниками ЦНАПів та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою неухильного забезпечення прийому та видачі документів всіх громадських формувань;

- на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області створено банер «До уваги неприбуткових організацій!», у якому розміщується вся необхідна інформація;

- розроблено методичні рекомендації з питань державної реєстрації внесення змін до установчих документів неприбуткових організацій та буклети «Приведення статутів громадських формувань у відповідність до вимог чинного законодавства».

Також у головному територіальному управлінні юстиції створено «гарячу телефонну лінії з питань державної реєстрації громадських формувань».

Закликаємо громадські організації негайно внести необхідні зміни до статутів!

Мін’юст для цього реалізував усе необхідне.

Тепер громадяни отримають вказані послуги якісно і прозоро.

Наразі здійснити внесення змін до статутів можливо в місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та у Центрах надання адміністративних послуг Тернопільської області, також документи можна подати у Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області.

Усі адреси розміщені на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.



Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області

 

Шістсот мільйонів гривень – уже у бюджеті Тернополя

Середа, 14 грудня 2016, 14:12

Бюджет міста Тернополя впродовж 11 місяців цього року отримав 664,7 млн грн надходжень, що контролюються податковою інспекцією. Про це інформував начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук.

Більш як 377 млн грн поступило податку на доходи фізичних осіб, ще понад 94 млн грн до бюджету надійшло акцизного податку, 100,2 млн грн – єдиного податку та 72 млн грн – плати за землю.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Аудитори провели перевірки

Середа, 14 грудня 2016, 14:11

Фахівці управління аудиту Тернопільської ОДПІ за січень-листопад 2016 року провели 168 документальних перевірок юридичних осіб з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства.

За результатами перевірок донараховано 2,7 млн грн грошових зобов’язань, з яких до бюджету уже поступило 2,1 млн грн.

Окрім цього, перевірками зменшено від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями з ПДВ на суму 2,1 млн грн та зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на суму 2,0 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Особам з особливими потребами - руку підтримки

Середа, 14 грудня 2016, 12:12

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар з соціальними партнерами на тему: «Надання соціальних послуг особам з інвалідністю» за участю представників Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Тернопільського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, соціальних служб м. Тернополя і Тернопільського району.

Директор ТМРЦЗ Анатолій Куриляк ознайомив присутніх із станом ринку праці та можливостями служби зайнятості щодо працевлаштування та професійного навчання осіб з обмеженими фізичними можливостями; звернув увагу на динаміку змін щодо кількісного та професійного складу безробітних, в тому числі осіб з інвалідністю.

Про особливості надання безоплатної правової допомоги особам з інвалідністю розповів директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв. Він повідомив, що цього року в центр звернулись 142 інваліди, яким залежно від їх потреб були надані юридичні роз’яснення та послуги адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

У виступі першого заступника начальника Тернопільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області Ніни Банзерук йшлося про призначення пенсій особам з інвалідністю. Від загальної кількості пенсіонерів об’єднаного управління, особи з інвалідністю складають 13%. Середній розмір пенсії по інвалідності становить 1550,15 грн., що в 1,2 рази більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності певного стажу роботи. Наприклад, інвалід ІІ чи ІІІ групи у віці до 23 років має право на пенсію за наявності одного року страхового стажу роботи. Зі збільшенням віку — збільшується необхідний стаж роботи. Уже у віці 56 років інвалід ІІ чи ІІІ групи повинен мати 14 років страхового стажу. Необхідний страховий стаж у залежності від віку та групи інвалідності визначено статтею 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У разі відсутності необхідного стажу інвалід не має права на пенсію. У такому випадку є можливість звернутися до органів праці та соціального захисту населення за призначенням державної соціальної допомоги. Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: І-ша — 100% пенсії завіком; ІІ-га— 90%; ІІІ-тя— 50%. Якщо інваліди ІІ та ІІІ групи не працюють та мають відповідний стаж роботи (без урахування додаткового періоду з дня встановлення інвалідності до досягнення пенсійного віку), пенсія по інвалідності обчислюється у розмірі пенсії за віком. Тобто, у повному розмірі без застосування 50 чи 90 відсотків.

Тетяна Матвіїшин, заступник начальника управління – начальник відділу з питань праці та соціально - трудових відносин РДА повідомила про те, що завдяки зусиллям управління направлено на навчання та працевлаштовано 4 водіїв, з яких 3 - демобілізовані учасники АТО. Вона зауважила, що великою проблемою є доступність осіб з інвалідністю до громадських місць та транспорту: відсутність або непридатність пандусів.

Варто відзначити, що фахівці центру зайнятості разом із органами влади та місцевого самоврядування, громадськими організаціями, що опікуються проблемами інвалідів, знаходять нові можливості для забезпечення робочим місцем тих, кому доля приготувала складні випробування, докладають максимум зусиль для того, щоб безробітні знайшли свого працедавця та отримували гідну зарплату.

Учасники заходу визначили основні пріоритети подальшої співпраці зі службою зайнятості.


 

До нової зупинки на вул. Чернівецькій розпочне курсувати автобус №36

Вівторок, 13 грудня 2016, 11:46

З 14 грудня розпочинається виконання рейсів автобусами маршруту №36 до вул. Чернівецької. Як зауважив міський голова Тернополя Сергій Надал, для того, щоб вирішити проблему сполучення цієї вулиці з усією мережею громадського транспорту міста, було проведено ремонт, розширення дороги, а також облаштовано розворотний майданчик та зупинку громадського транспорту.

Відправки автобусів від зупинки «Міська лікарня №2» в напрямку до вул. Чернівецької: 6:59, 7:21, 7:43, 8:05, 8:27, 17:15, 17:59, 18:43, 19:49.

Відправки автобусів від зупинки «Вул. Чернівецька»: 7:09, 7:31, 7:53, 8:15, 8:37, 8:59, 17:47, 18:31, 19:15, 20:21

Обслуговування автобусного маршруту №36, з виконанням рейсів до вул. Чернівецької, забезпечує перевізник КП «Міськавтотранс», тел. 43-19-30, 53-71-10.

 

Школи Тернопільщини візьмуть участь у всеукраїнській акції "Shakespeare Day"

Вівторок, 13 грудня 2016, 06:48

14 грудня у 60 школах по всій країні відбудеться «День Шекспіра». Оскільки п’єси Шекспіра створені, перш за все, для сцени, а під час читання у них можна не помітити багато захопливих деталей, учні гратимуть у виставах, де свої ролі виконуватимуть англійською мовою. Цього дня також відбудуться відкриті уроки та розмовні клуби англійською. 

Тернопільську область на всеукраїнській акції представлятиме:

- Кременецька ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 - ДНЗ", с.Кременька Тернопільської області (school5_kremenets@ukr.net);

Для студентів ВНЗ цього дня будуть діяти дискусійні клуби англійською мовою стосовно культурної дипломатії чи теорії м’якої сили.

Всі події передбачають інтерактивний підхід – школярі, вчителі та студенти можуть ділитись своїми висновками, ідеями чи фото світлинами з подій у соціальних мережах під хештегом #WeekOfEnglish.

День англійської мови у навчальних закладах відбудеться за підтримки Міністерства освіти та науки України, Британської Ради в Україні та громадської ініціативи GoGlobal. Проект реалізовується в рамках Тижня англійської мови. Впродовж 12-го по 18-те грудня по всій країні заплановані заходи із вивчення та користування англійською мовою. Проект присвячений офіційному закриттю Року англійської мови в Україні та спрямований на популяризацію вивчення англійської мови в Україні.

 

Смертельно небезпечна дорога:аварійний міст у Тернополі може впасти у будь-яку мить?

Понеділок, 12 грудня 2016, 14:14

Вже три місяці аварійний міст на вулиці Об’їзній в Тернополі частково перекритий. Це створює неабиякі незручності, адже жителі навколишніх сіл, щоб дістатися додому, тепер змушені або простоювати в пробках, або об’їжджати ледь не півміста, або навіть порушувати правила дорожнього руху.

Експерти кажуть, що відремонтувати шляхопровід можна за місяць часу, проте відсутність фінансування гальмує процес. Сума на ремонт віадуку обчислюється десятками мільйонів гривень, а такі кошти – не підйомні для місцевого бюджету. 
І поки влада міста шукає гроші, водії, які проїжджають цією ділянкою, щодня ризикують життям, адже невідомо, скільки ще зможе простояти цей міст без ремонту.

На дорогу – втричі більше часу і пального
Ремонт шляхопроводу, що на Об’їзній дорозі, біля повороту на Великі Гаї, практично відрізав жителів одного із найбільших сіл області від світу. Великогаївчанам доводиться долати цю ділянку щодня, тому вони не з чуток знають, наскільки важко доводиться їм зараз добиратися до власних домівок.

Володимир Богданович живе у Великих Гаях, а працює в Тернополі на БАМі. І якщо раніше дорога додому забирала у нього максимум 15 хвилин, то тепер у дорозі він проводить втричі більше часу. Відповідно більшими стали і його витрати на пальне.
«Раніше я спокійно їздив як на роботу в Тернопіль, так і додому у Великі Гаї. Відстань, яку я щодня долав, проїжджаючи мостом, дорівнювала 10-ти кілометрам, тож мені вистачало щонайбільше 20 хвилин, щоб добратися чи в одну, чи в іншу сторону.

Після перекриття правої полоси мосту ситуація суттєво ускладнилася. Тепер на гаївському перехресті можна їхати або прямо, або направо, а повертати наліво в сторону Гаїв забороняється. Тож тепер усім, хто їде з БАМу чи зі «Східного» мікрорайонів, потрібно рухатися через центр, тоді в сторону Великої Березовиці на так званий «клеверний міст», а тоді повертатися назад. Оскільки, згідно з дорожніми знаками, по-іншому їхати заборонено», - розповідає пан Володимир.

За його підрахунками, таким чином щодня доводиться намотувати зайвих 10 кілометрів і об’їжджати практично половину міста.
«Зараз замість 20-ти хвилин я їду додому цілу годину, а якщо додати затори у після робочий час в центрі міста, то, самі розумієте, ситуація виходить невтішна. Окрім того, практично тричі зросли витрати і пальне», - констатує Володимир Богданович.
Проте ця проблема стосується не тільки жителів Великих Гаїв, але і інших навколишніх сіл.

«У нашому селі практично у кожному дворі є автомобіль. Люди добираються на роботу чи по інших справах. Але не забуваймо і про сусідні села, жителі яких також їздять цією ділянкою – Товстолуг, Кип’ячка, Дичків тощо. Там живуть десятки тисяч людей і всі вони наполовину відрізані від світу. Тож це – не лише моя проблема, тому інакше, як ущемленням прав простих людей, я це назвати не можу», - каже водій.

За його спостереженнями, дехто ризикує і, щоб скоротити дорогу додому, повертає у забороненому місці. При цьому полісмени, каже пан Володимир, штрафують таких порушників вибірково.

Проте найбільше обурює чоловіка той факт, що за три місяці він не бачив, щоб міст хоча б почали ремонтували. 
«Ніяких ремонтних робіт тут ще не проводили, та й не знати, коли вони розпочнуться. Замість того, щоб щось робити, дорожники лише понаставляли знаків заборони, а люди мусять страждати. На мою думку, можна було б зробити додаткову полосу з правого боку, адже з лівої сторони перехрестя – достатньо широке. Тоді водії змогли б, як і раніше, повертати. Я не розумію, чому процес так тормозиться, адже це – напружене перехрестя, тут постійний рух, і вкінці кінців, це – дорога державного значення, а не заїзд на хутір із п’яти будинків», – обурюється Володимир Богданович. 

«Щодня ризикую життям»

Нарікає на затягування ремонту шляхопроводу інший водій Микола Іванович. 
«В час «пік» на мості – страшенні затори. А під час листопадового снігового «апокаліпсису» тут взагалі рух було перекрито», – розповідає чоловік.

Проте непокоїть Миколу Івановича і той факт, що міст – аварійний, і не можна сказати із впевненістю, скільки він ще простоїть.
«Щодня я долаю цю ділянку із острахом, адже доводиться, в прямому сенсі слова, ризикувати своїм життям і життям своїх рідних. При цьому ніяких ремонтних робіт за три місяці тут навіть і не починали. 

І я всі, і всі водії дуже сподіваємося, що проблема із фінансуванням найближчим часом вирішиться. Не розумію, чому влада затягує виділення коштів. З такими темпами міст взагалі може зруйнуватися», - каже пан Микола.
40 років без ремонту

Через шляхопровід на вулиці Об’їзній проходить траса міжнародного значення, яка фактично сполучає Балтійське море з Середземним. Тут постійно їздять безліч автомобілів, в тому числі великогабаритний транспорт. Під мостом – колія, по якій рухаються і пасажирські потяги. Не важко уявити, яких трагічних масштабів може сягнути обвал мосту, якщо продовжувати ним користуватися.

Саме тому міською радою, на балансі якої перебуває віадук, і було прийняте рішення про часткове перекриття цієї ділянки.
Як розповів заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський, міст на Об’їзній – об’єкт стратегічного значення. Проте і він, і ще десятки кілометрів доріг націо-нального значення до 16 навколишніх сіл перебувають на балансі міста. 
«Їхнє утримання, в тому числі ремонт, зимове прибирання тощо, відтягує дуже значний ресурс від міського бюджету. Ще у 2007 році Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова, згідно із якою такі об’єкти мали бути передані на баланс держави, тобто в Службу автомобільних доріг України. Проте минуло майже 10 років, а ця постанова досі невиконана, - каже заступник мера. – При цьому 70% навантаження на міст створює саме транзитний міжнародний транспорт. Держава при заїзді транспорту з-за кордону збирає кошти, відповідно держбюджет поповнюється, а Об’їзну вулицю, по якій транзитний транспорт рухається через Тернопіль, залишили на утриманні міста. Така ситуація – ситуація ненормальна», – каже посадовець.

Віадук на Об’їзній - це складова частина траси європейського значення Е85 і Е 50. Тут проходять транзитні маршрути, а траси мають загрузку дуже великої кількості вантажного транспорту. Саме це, за словами фахівців, і стало причиною руйнування мосту.
Він був збудований ще у 1968 році разом із Об’їзною дорогою і відтоді не ремонтувався. За своїми технічними параметрами шляхопровід відповідає вимогам 70-х років, проте теперішні навантаження по вазі, інтенсивності та швидкості руху цим параметрам не відповідають, кажуть експерти.

Тому ще у 2014 році спеціалістами було проведено обстеження технічного стану шляхопроводу. Тоді його стан експерти визнавали умовно задовільним, але експлуатацію дозволяли. Того ж року було виготовлено технічний звіт та замовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт шляхопроводу. 
Цьогоріч же під час планового обстеження спеціалісти виявили повздовжні тріщини і констатували, що сьогодні міст знаходиться в аварійному стані і щодня все більше руйнується. Вже зараз пошкоджені несучі конструкції шляхопроводу, окремі конструктивні елементи та сама поверхня мосту.

Ремонт не допоможе?
На думку експертів, простого ремонту – недостатньо, а шляхопровід потрібно реконструювати. У іншому випадку можна чекати біди. Про це вони розповіли під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації. 

Як розповів директор ТОВ «Тернопільмостобуд» Юрій Левкович, під час будівництва мосту майже 40 років тому були використані струнно-бетонні балки, які, до слова, ще 20 років тому заборонили використовувати під час будівництва мостів.
«Міст не розрахований на теперішні великі навантаження, які він витримує щоденно. Тому до роботи необхідно приступати терміново. Облаштування мосту струнно-бетонними балками я вважаю помилкою проектувальників. Адже струни завтовшки 3-5 мм мають бути натягнуті, а інтенсивний рух та інші фактори спричиняють їхню корозію. 

Струни втрачають пружність, внаслідок чого міст може «скластися». Такі випадки в Україні були. При цьому зазначу, що у такому разі міст може впасти під своєю вагою, не кажучи вже про наслідки руху великогабаритного транспорту по ньому», – каже Юрій Левкович.

Підтверджує його слова і керівник групи обстеження НВП «Тріада», доцент кафедри доріг і мостів Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Сало.

За його словами, окремі балки – зношені, а інші потребують термінової заміни. 
«Після попереднього обстеження ми зробили висновки, що причина аварійності моста полягає у втраті стійкості балок. Напередодні мостом міг проїхати великоваговий автомобіль не по осі балок, що, власне, й могло призвести до їхнього руйнування, а таких автомобілів щоденно тут курсує чимало. 

Як експерт зазначу також, що замінити балки буде легше і ефективніше, ніж здійснювати ремонтні роботи. При цьому, варто встановити сучасні балки, розраховані на більші навантаження», – каже Володимир Сало.
Окрім проблем із пружністю балок, також зруйнувався верхній шар їхнього покриття та верхній шар бетонних опор, а це загрожує обвалу мосту.

Були виявлені й інші дефекти, зокрема, провалля асфальтобетонного покриття на перехідних плитах, зруйноване покриття на тротуарах тощо.

Зараз на шляхопроводі досить помітні глибокі тріщини з однієї сторони. Тому поява тріщин з іншого боку – лише питання часу.
Міст можуть перекрити повністю?

За словами Володимира Сала, окрім того, що міст потребує реконструкції, поки не розпочався ремонт, його потрібно правильно експлуатувати. 

Саме тому з 15 вересня і до сьогодні виконується рішення міської ради про припинення автомобільного руху на найбільш аварійній ділянці шляхопроводу – по правій смузі руху від вул. Протасевича в напрямку вул. Гайова. При цьому їздити по мосту можна зі швидкістю не більше 40 км/год.

Окрім того, тут заборонений рух транспорту, вагою більше 8 тонн, а при в’їзді у Тернопіль цілодобово виставлені патрулі для обмеження руху важковагового транспорту зі сторони м. Хмельницького та м. Кременця.
«Це було дуже складне рішення, адже на даній ділянці дороги спостерігається шалений рух. Тим більше, що ця траса має міжнародне значення, і потік вантажного транспорту, при чому дуже часто перевантаженого на десятки тонн, дуже великий, що теж не на користь аварійній споруді, – коментує часткове перекриття мосту заступник міського голови Тернополя з питань інфраструктури Владислав Стемковський. – Наразі ми зробили те, що могли: обмежили рух по одній зі смуг і обгородили ділянку». 


На всіх в’їздах у Тернопіль стоять інформаційні щити, які показують схему об’їзду шляхопроводу. 
Окрім того, якщо водії стають свідками порушення правил об’їзду мосту водіями великогабаритного транспорту, заступник мера рекомендує записувати реєстраційний номер автомобіля, зробити за допомогою відеореєстратора чи фотоапарата фіксацію факту порушення. Копію цих доказів слід надіслати у Тернопільську міську раду та Національну поліцію. 

«Це питання безпеки для всіх нас. Якщо ігнорувати порушення вантажівками вимог безпеки, на мосту може статися біда. Під ним, нагадаю, проходить залізнична колія, яка сполучає Київ і Берлін. Знак обмеження там стоїть не тому, що комусь захотілось обмежити права далекобійників», - наголошує Владислав Стемковський.

При цьому в управлінні житлово-комунального господарства не виключають, що рух на мості можуть і зовсім заборонити.
«Якщо буде потреба, то цей шляхопровід перекриють повністю. Все залежатиме від стану конструкції», - кажуть в управлінні.
Після ремонту – нові правила руху
Під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській ОДА свою думку з приводу ситуації на шляхопроводі озвучила і начальник сектору організації дорожнього руху ДАІ області Світлана Поважна.
Вона звернула увагу на те, що рівень аварійності на цій ділянці – досить великий, тому тут потрібно не тільки проводити ремонтні роботи, але й змінити організацію дорожнього руху.

«Припускаю, що однією із можливих причин руйнування ділянки шляхопроводу, є наявність світлофорного об’єкта, через який транспорт зупиняється на мості. 

Окрім того, мають місце суттєві зловживання з боку водіїв важковагової техніки, адже після переважування автомобілів неодноразово з’ясовувалося, що вони важчі понад норму у декілька разів. Тому рішення обмеження руху я вважаю актуальним», - прокоментувала проблему Світлана Поважна.

Гроші на реконструкцію шукають
За висновками Львівської експертної комісії зараз шляхопровід перебуває у аварійному стані і з кожним днем руйнується все більше. Якщо споруду не відремонтувати у найближчий час, то вже за кілька місяців рух по ній може стати смертельно небезпечним. 

Ремонтні роботи на проблемній ділянці планували розпочати ще цього року. Будівельники в інтерв’ю журналістам запевняли, що роботи можна провести всього за місяць часу, але процес гальмує відсутність фінансування. Гроші на реконструкцію міська влада вже шукає.
За словами заступника начальника управління ЖКГ Тернопільської міськради Андрія Дроздовського, на капітальний ремонт віадуку потрібно близько 30 млн. гривень, а на реконструкцію, яку робити найдоречніше, від 40 до 100 млн. грн. 
Окрім того, міська рада замовила виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт мосту. Оскільки у проекті 2014 року не передбачалася заміна струнних балок прогонової частини шляхопроводу, то він потребує корегування.Орієнтовна вартість документації – 30 млн. грн. 

Зрозуміло, що у міському бюджеті на це грошей немає. Наразі під час сесії депутати виділили з міського бюджету лише 2 млн. гривень на виготовлення документації про початок ремонтних робіт моста на вулиці Гайовій. 
Гроші на сам ремонт місцева влада очікує від уряду, адже вказаний міст є частиною траси міжнародного сполучення. 
«Це - надто великий об’єм коштів для міста Решту суми ми очікуємо отримати від держави, як допомогу в умовах надзвичайної ситуації. Адже спеціалісти зафіксували даний випадок, як випадок, що може відноситися до надзвичайної ситуації..Але якщо ми не отримаємо розуміння від центральної влади, тоді змушені будемо вишукувати кошти у міському бюджеті, щоб проводити ремонтні роботи», – розповів мер Тернополя Сергій Надал.

Міськрада вже надіслала звернення до Кабінету міністрів щодо виділення коштів з резервного фонду для здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій.
«Ми подали звернення Кабінету Міністрів і персонально Прем’єр-міністру щодо необхідності виконання термінових робіт з реконструкції. Підкреслюю: реконструкції, а не капремонту. 

Було надіслано прохання виділити кошти на термінові роботи з резервного фонду держави. Є доручення Володимира Гройсмана. Знаємо, що його надіслали Національній поліції, Службі автомобільних доріг та Міністерству надзвичайних ситуацій, в компетенції яких є це питання. Ми їм теж надали результати експертизи мосту», - пояснює Владислав Стемковський.
Проте на разі невідомо, коли саме Кабінет міністрів виділить кошти. А тому терміни перекриття мосту і його реконструкції також залишаються невідомими.
*** 
Великі тріщини на шляхопроводі вже помітні неозброєним оком і не потрібно бути великим фахівцем, щоб розуміти, що міст руйнується. 

Тому виникає тільки одне запитання: чому за три місяці столична влада не змогла знайти кошти на його реконструкцію. Поки у своїх затишних кабінетах вони замаються популістськими рішеннями: чи то підвищенням мінімальної зарплати чи то виділенням мільярдів гривень на субсидії – в Тернополі тим часом, не дай Боже, може статися масштабна трагедія.
Питання також і до колишньої та теперішньої влади міста: чому міст не реконструювали ще 20 років тому, коли були заборонені струнно-бетонні балки, ну чи хоча б 5 років тому? Чому усі чекають біди? 

На жаль, народне прислів’я: «Поки грім не гримне, мужик не перехреститься», стало неписаним правилом для багатьох державних чиновників. Поки не розіб’ється в авіакатастрофі літак, його технічними проблемами ніхто не займається, поки не злетить у повітря якась АЗС, техніка безпеки автозаправок нікого не цікавить, поки не загине дитина, провалившись у відкритий каналізаційний люк, ніхто їх не інспектуватиме.

А тут, подумаєш, якийсь там міст у якомусь там обласному центрі. Звичайно, якщо завтра шляхопровід просяде, то міністри і чиновники першими знайдуть того, хто найбільше винний.

А тим часом тисячі водіїв не тільки терплять незручності, простоюючи у півгодинних заторах, але і щодня ризикують життям, проїжджаючи через аварійний міст, сподіваючись, що він таки сьогодні не впаде. 
То, може, не чекатимемо грому?


Підготував Адам Стрижнюк

 

Щоб зекономити на новорічному столі, слід вирушати за покупками

Понеділок, 12 грудня 2016, 08:33

Для економіки будь-якої країни вихідний святковий день пов'язаний із витратами громадян. Безперечно, по гаманцях українців чи не найбільший удар припадає на період новорічно-різдвяних свят. Подарунки на Миколая та під ялинку українці уже навчилася закуповувати заздалегідь, адже на порозі свят ціни ростуть на очах. Те ж саме стосується і їжі.

Результат пошуку зображень за запитом "новорічний стіл"Отож, аби зекономити тернополянам слід поволі починати закупівлю продуктів до святкового столу. Експерти прогнозують спад вартості продуктів, особливо популярних у передноворічний період: сири, ковбаси, рибу, рибні делікатеси, кондитерські вироби, консервацію, заморожені продукти, каву, чай, алкоголь, а також зниження цін на атрибутику свята. Все ж, до покупок слід підходити раціонально. Зверніть увагу на те, що акційні ціни також треба порівнювати. Товар із надписом «Акція» нерідко вартує дорожче, ніж він же у переддень акції, тому будьте пильні.

У передноворічну пору йде масовий забій свиней, чим пояснюється зниження цін на м’ясо на 7-10%. Також у зв’язку із зростанням пропозиції очікується спад вартості курячих яєць. Не передбачається подорожчання складників борщового набору, а от традиційні фрукти Нового року - мандарини уже почали роти в ціні. Сьогодні ще є можливість придбати їх оптом по 20-22 грн/кг та в роздріб по 26-28 грн/кг.

Готуй сани влітку, як говорить народна мудрість. Здійснювати закупку продуктів рекомендують починати в середині грудня. У цей час супермаркети традиційно запроваджують акції практично на всі категорії товарів і у вас ще є час проаналізувати ринок.


Піготувала Юлія Хім’як

 

Карантину у навчальних закладах Тернополя наразі не буде

Неділя, 11 грудня 2016, 12:11

9 грудня відбулося засідання комісії з питань надзвичайних ситуацій у зв’язку з підвищенням рівня захворюваності на грип та ГРВІ у Тернополі.

На комісії було вирішено наразі не призупиняти навчання у освітніх закладах міста. Хоча ситуацію було оцінено як нестійку, тому прийнято рішення застосувати превентивні заходи: обмежити проведення у навчальних закладах масових заходів, вжити відповідні епідзаходи, а також дозволити керівникам навчальних закладів самостійно закривати окремі класи на карантин при відсутності 20% учнів.

«Сьогодні говорити про епідемію передчасно, хоча ситуація тривожна. Це пов’язано з тим, що збільшується кількість тернополян, у першу чергу дітей віком до 14-ти років, які хворіють на ГРВІ, - розповідає начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ростислав Левчук. - Динаміка зростання рівня захворюваності від понеділка до п’ятниці показує, що ситуація наближається до порогового рівня і сьогодні становить 92,6% (від порогового рівня епідемії)».

За словами Ростислав Левчука, особливість цьогорічної епідемії у тому, що немає колективного імунітету на один із штампів грипу, який поширюється в Україні - грипу H3N2 «Гонконг». Також поширюються віруси типу А H1N1 «Каліфорнія» та типу В «Брісбен».

Заступник міського голови Леонід Бицюра каже, що члени комісії проводять постійний моніторинг ситуації, відслідковують показник рівня захворюваності та при необхідності комісія буде скликана позачергового і прийматиме відповідні рішення.

 

 

Володимир Гройсман оцінив переваги електронної картки у тернопільських тролейбусах

Субота, 10 грудня 2016, 15:25

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман проїхався у одному з тернопільських тролейбусів. Таки чином він мав нагоду ознайомитись із результатами запровадження міської Програми автоматизованої системи оплати за проїзд.

Також Володимир Гройсман зауважив, що Україна має відходити від стандарту загальних пільг і поступово робити їх цільовими. У майбутньому контролювати це питання повинна влада на місцях.

«Ми маємо відходити від загальних пільг на безоплатний проїзд і зробити їх цільовими. Це питання повинне бути на постійному контролі місцевої влади, яка краще розуміє, як це можна зробити, адже транспорт – місцевий, люди – місцеві, кошти з транспорту отримують місцеві підприємства, вони і мають вирішувати співвідношення пільговиків теж», - зазначив Володимир Гройсман.

Нагадаємо, що Тернопіль перше місто в Україні, де запрацював електронний квиток у громадському транспорті. Поки що таке нововведення працює у міських тролейбусах, проте з часом планують перевести на електронні квитки увесь громадський транспорт.

Нововведення має ряд переваг. Зокрема, можна буде побачити реальний облік усіх пасажирів на кожній зупинці. Також завдяки електронному квитку городяни зможуть зекономити 10% власних коштів.

 

«Серце» багатоповерхівки: чим живуть та як «лікуються» тернопільські ліфти

П'ятниця, 09 грудня 2016, 09:02

liftЛіфт, без сумніву, є найважливішим рухомим технічним елементом у сучасних  багатоповерхівках. Як без  нього, коли підніматися та спускатися потрібно по декілька разів впродовж дня? Справний ліфт неабияк виручає і матусь із дитячими візками, літніх людей та тих, у кого проблеми зі здоров’ям, тих, хто повертається із супермаркету чи після виснажливого робочого дня. Ліфт є місцем щоденної нетривалої  зустрічі із сусідами  чи служить для того, щоб впродовж лічених хвилин руху у ньому зібратися з думками та налаштуватися на вдалий робочий день… Недаремно часто можна почути, що ліфт – це «серце» багатоповерхівки, адже він завжди у русі. Насправді ж – це складна інженерно-технічна  споруда, яка може бути як помічником, так і найближчою до нашої оселі смертельною небезпекою. Все залежить від того, у якому технічному стані він перебуває та скільки часу пропрацював. Щоб користування ліфтом не становило небезпеки для пасажирів, необхідний постійний нагляд за ним  з боку інженерів ліфтових служб, які оперативно усунуть недоліки та зроблять усе, щоб прилад прослужив якнайдовше.

viber-image1

Головний інженер ПТ “Максима” Ростислав Прохира

Найбільше тернопільських ліфтів встановили у вісімдесятих

У Тернополі послугу з технічного обслуговування ліфтів надає три підприємства. Найбільшу частку у місті від 2012 року обслуговує ПТ «Максима». Як розповів головний інженер підприємства Ростислав Прохира на технічному обслуговування ПТ станом на третій квартал 2016 року знаходиться 427 пасажирських ліфтів в житлових будинках,  що перебувають на балансі підприємств, які обслуговують житловий фонд та прибудинкові території та 22 ліфти, які належать об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

  • Двісті сорок вісім ліфтів, що перебувають на нашому обслуговуванні, виготовлені на Могилівському ліфтобудівному заводі (МЛЗ), сто сімдесят три – виробництва Київського заводу ліфтів (КЗЛ), – розповідає пан Ростислав. – Як свідчать наявні документи, основну частину ліфтів, які перебувають на обслуговування ПТ «Максима», встановили ще у 1981-1985 роках. Загалом картина по місту така: впродовж 1974-1980 року було встановлено 66 ліфтів, у 1981-1985 роках – 128, у 1986-1990 роках – 96, 1986-1990 роках – 96, а у 1991 – 36 ліфтів. Цілком зрозуміло, що кількість нових підіймачів обумовлена інтенсивністю забудови Тернополя у ті чи інші періоди.

Майже усі ліфти перетнули свою вікову межу, тому проводяться роботи по їх відновленню

Ростислав Прохира розповів, що термін експлуатації ліфтів у багатоповерхівках  передбачений міждержавним стандартом і становить 25 років. Як видно із вищенаведених даних – у значної частини ліфтів термін експлуатації уже завершився.

  • Ліфтів, які станом на 2016 рік відпрацювали державний термін експлуатації, 326 одиниць. Цим ліфам відповідно до договорів, укладених із управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР експертне ЕТЦ «Держпраці» проводить експертне обстеження з метою встановлення можливості, доцільності, умов, терміну подальшої експлуатації. За результатами діагностики ходової частини і систем безпеки та стану обладнання ліфта вираховується термін подальшої експлуатації (звичайно 2- 4 роки, залежно від зносу основних вузлів). Раз у рік фахівцями проводиться технічний огляд ліфта.

Як зазначив інженер, після виділення бюджетних коштів і укладання з управлінням житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР договорів на проведення капітальних ремонтів ліфтів, для усунення виявлених недоліків ПТ «Максима» здійснює придбання необхідних матеріалів для капітального ремонту  ліфтів і продовження експлуатації ліфтів на дозволений експертною оцінкою термін.

  • У 2013 році ПТ «Максима» був здійснений капітальний ремонт восьми ліфтів, у 2014 році – чотирьох, у 2015 – семи, а у 2016 – заплановано капітально відремонтувати дванадцять кабін. У рамках таких ремонтів підприємством за рахунок власних коштів проведено капітальний ремонт кабін ліфтів із заміною щитів купе кабін, постів керування,  плафонів, покриття підлоги кабін, приводів дверей кабіни, обрамлення дверей кабіни, стулок дверей кабіни тощо. Впродовж останніх років фахівці ПТ «Максима» здійснили повну заміну двох десятків кабін. У першому півріччі 2016 року заплановано замінити три кабіни ліфтів у тернопільських багатоповерхівках.

Вандалізм пасажирів – одна з основних причин несправності

Щомісячно за рахунок інвестиційної складової (10% від обсягу робіт) ПТ «Максима» купує матеріали та виконує роботи з поточного ремонту обладнання ліфтів. Та роботи постійно додається, адже обладнання ліфтів не лише старіє та зношується, але й нищиться несвідомими користувачами.

  • Одною з причин зупинок та простоїв ліфтів є вихід з ладу обладнання, ресурс якого, передбачений заводом – виготовителем, вичерпався, – каже Ростислав Прохира. –  Та особливо часто сьогодні кабіни страждають через вандалізм пасажирів. А це – нищення щитів ліфтів, підпалювання кнопок в пульті управління,  кнопок постів виклику на сходових майданчиках… Полюбляють у нас заліпити жувальними гумками все, що можливо – і обладнання, і стелю, і плафони…

Попри все, у підприємстві докладають усіх зусиль, щоб мешканцям користуватися ліфтами було максимально комфортно. Зокрема, у ПТ «Максима» цілодобово працює ліфтова аварійна служба, працівники якої оперативно усувають непередбачені зупинки ліфтів та визволяють пасажирів, що застрягли у кабіні.

  • Впродовж робочого дня, від 9.00 до 18 .00 години, працює два автомобілі ліфтової аварійної служби, а від 18.00 до 9.00 години і у вихідні дні працює один черговий автомобіль з електромеханіком. Відтак, впродовж буквально декількох хвилин після телефонного дзвінка на місце зупинки ліфта прибуває аварійна бригада  і здійснює необхідні роботи для відновлення роботи ліфта, – каже  головний інженер ліфтового підприємства.

Окрім реагування на аварійні виклики, фахівці ПТ «Максима» здійснюють, як зазначалося, інші роботи: повну заміну кабін ліфтів, ремонт кабін, пультів керування, щитів, заміну освітлення, пластику стулок, лінолеумного покриття підлоги тощо, розповідає інженер.

– Робіт здійснюється чимало, та є проблема, що полягає у нешанобливому ставленні мешканців до цього місця загального користування. Приміром, не пройшло й двох днів, як щойно поміняний ліфт попалили запальничкою, – з сумом констактує пан Ростислав.- Мешканці, на жаль, не завжди усвідомлюють, що ліфт – це спільне майно і його варто берегти. А це означає не випалювати кнопок, не перетворювати ліфт у туалет, не смітити тут, не ліпити жувальних гумок. Ми просимо усіх з повагою відноситися до роботи електромеханіків із ліфтових служб!

До слова, як розповів Ростислав Прохира, є у Тернополі ліфти, яким уже понад двадцять років, а вони перебувають практично в ідеальному стані. Це вкотре підтверджує думку про те, що термін експлуатації ліфта та стан ліфтової кабіни залежить від добросовісності мешканців будинку.

Запчастини виготовляють в Україні та в Білорусії

Особливістю роботи із ліфтами є те, що виготовити запчастин для них неможливо. Необхідні деталі можна лише придбати, при цьому – не завжди можливо зробити це на території України.

  • Ми купуємо запчастини в Україні та в Білорусії. Здійснити ремонт існуючих елементів наші фахівці можуть, а от виготовити нові деталі – ні. Справа в тому, що на кожну запчастину для ліфта необхідна документація: сертифікат, паспорт відповідності із заводським номером. Це – ключові речі, які забезпечують якісну і безперебійну роботу підйомника. Кожна деталь ліфта має пройти необхідні тести та випробування, перед тим, як ми її купуємо, адже мова йде про безпеку, а в окремих випадках – і про людське життя. Наполегливо наголошую: при зупинці ліфта чи виникненні підозр щодо його справності, користувач має терміново звернутися до аварійної служби і в жодному разі не приймати жодних інших мір. Бувало, що мешканці поводяться агресивно, опинившись у кабіні, намагаються виламати двері, стрибають, щоб привернути увагу, або з метою звільнити «заручника» машини, сусіди лізуть у машинне відділення а намагаються щось відремонтувати самостійно. Робити це категорично заборонено! Нагадую, що в кожній кабіні ліфта є спеціальні наклейки, на яких зазначені номери телефонів диспетчерів аварійних служб. У деяких містах України у кабінах надається послуга диспетчеризації – достатньо лише натиснути кнопку звукової сигналізації на панелі, щоб диспетчери отримали інформацію про зупинку ліфта. Хоча, й тут українці часто самі собі обмежують можливість швидко звільнитися із ліфтового полону. Одним  із елементів, якими найчастіше цікавляться крадії, є трансформатори. Впродовж минулого року у Тернополі «виросли ноги» у доброго десятка саме цих запчастин, адже вони містять у собі мідь, тому не дивно, що вони є ласим шматком для зловмисників. Зникнення трансформатора мешканці помічають не відразу, адже ліфт без нього продовжує працювати. Втім, у разі зупинки ліфта, пасажир всередині залишається без світла і без можливості передачі інформації про поломку за допомогою звукового сигналу, – розповідає пан Ростислав.

Нехтування правилами користування ліфтом може  вартувати життя

На щастя, у Тернополі не траплялося трагічних випадків, спричинених неправильною експлуатацією ліфтів. Та нещодавно всю Україну сколихнула страшна трагедія, яка трапилася в Одесі. У шахті ліфта загинув трирічний хлопчик. Як  зауважив Ростислав Прохира,  знання та застосування правил безпечної експлуатації ліфтів могло б врятувати життя дитини та запобігти страшній втраті в одеській родині.

Нагадаємо, що 28 березня цього року, мешканка одеської багатоповерхівки підійшла з дитиною в колясці до ліфта на першому поверсі й викликала кабінку. Коли двері ліфта відчинилися, вкотила дитячий візок з малюком у кабіну ліфта. Однак запідозрила, що підйомний механізм несправний, і відразу ж викотила візок назад. При цьому дитина випала з нього, потрапивши в отвір між внутрішніми і зовнішніми дверима ліфта, впала у приямок (технологічне приміщення під першим поверхом висотою близько 2 метрів). Навіть невеликої висоти вистачило для того, щоб дитина загинула при падінні, – так зазначили в поліції. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

 

Головний інженер ПТ «Максима» Ростислав Прохира зазначив, що мама хлопчика не дотрималася правил безпечної експлуатації ліфтів, але, безумовно, у цьому випадку відповідальність мають нести і працівники підприємства, яке обслуговувало вказаний ліфт. Адже рух кабіни без команди свідчить про його технічну несправність. Тернопільські ліфтовики нагадують, що у відповідності до правил безпечної експлуатації ліфтів, в жодному разі не можна транспортувати дитину у візку. Дорослі, які супроводжують малюка, повинні брати його на руки перед тим, як зайти у ліфт. Про це зазначено в правилах, наклеєних чи не у всіх кабінках ліфтів, та, на жаль, ними часто нехтують, просто відклеюють чи пошкоджують таким чином, що прочитати їх не можливо. Як показує трагічна подія в Одесі, недотримання елементарного правила вартувало життя.

Для довідки:

Правила користування ліфтом

Для виклику кабіни натисніть кнопку виклику;
після автоматичного відкриття дверей треба пересвідчитись, що кабіна знаходиться перед вами. Увійшовши до кабіни, поверніться обличчям до двірного отвору, пересвідчившись, що нічого не заважає зачиненню дверей;
натисніть кнопку потрібного поверху. Двері зачиняться автоматично та кабіна прийде у рух. Якщо двері зачинились, а кабіна не прийшла у рух, натисніть кнопку «Стоп» і двері автоматично відчиняться для виходу;
при русі донизу кабіна може зупинитись на проміжних поверхах для посадки інших пасажирів;
для перевезення дитини у колясці необхідно перед входом до кабіни обов’язково взяти дитину на руки та увійти з нею до кабіни, після чого завезти за собою пусту коляску;
при виході з кабіни спочатку вивезіть пусту коляску, а потім вийдіть самі з дитиною на руках;
при поїздці дорослих з дітьми до 12 років першими до кабіни повинні заходити дорослі, а потім діти;
при виході першими повинні вийти діти;
припускається перевозити вантажі великих габаритів тільки в присутності обслуговуючого персоналу.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

 

У тернопільській медіалабораторії записали першу казку для незрячих дітей

П'ятниця, 09 грудня 2016, 08:04

Проект Medialab розширює горизонт своїх зацікавлень. Так, нещодавно на одному із ворк-шопів було здійснено професійний аудіо-запис дитячої казки. Новостворений продукт покликаний виконувати благородну місію – дарувати можливість незрячим дітям відкрити для себе магічний світ казки.

Ініціативна команда творчих та небайдужих тернополян на базі медійної лабораторії Medialab, що у ПК "Березіль", здійснила запис своєї першої аудіо-роботи. Під керівництвом звукорежисера Тараса Гнатіва було записано твір талановитої тернопільської дитячої письменниці Ірини Мацко «Мамине серденько».

Ірина Мацко – письменниця, літератор, керівник дитячої студії «ІРИска»:

«До мене зателефонувала Оксана Ратушняк і запропонувала взяти участь у занятті, яке проводив актор Тернопільського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Олександр Папуша. На зустрічі планувалося записати казку для незрячих діток. Мені було цікаво попрацювати над аудіо-записом, оскільки ніколи раніше такого не робила. До того ж, сама ціль зустрічі спонукала без вагань погодитися. Із заняття отримала новий цікавий досвід. Тепер буду запрошувати Medialab до нас в літературну студію «Майстерня казки» при студії «ІРИска». При потребі з радістю надам для запису будь-яку зі своїх казок».

Тепер голосом актриси Оксани Нижник казка звучатиме для незрячих діток, адже нещодавно представники Medialab завітали до Тернопільської обласної організації Українського товариства і передали диски до фонду аудіо-бібліотеки, що не оновлювався ще з 2006 року. Книга сьогодні також є у вільному доступі за посиланням: https://soundcloud.com/medialab…/rina-matsko-mamine-serdenko.

Олексій Войтович – керівник Тернопільської обласної організації Українського товариства сліпих (УТОС):

«Нещодавно ми отримали запис казки «Мамине серденько» у двох примірниках. Діти ще не мали змоги його прослухати, але в найближчому часі ми це організуємо.

Запис аудіо-книги – це хороша ініціатива і вона має свої переваги для незрячих дітей, а також казку може прослухати і зряча дитина. До слова, художня література у нашій бібліотеці записана в основному на плівку».



На першому кроці Medialab зупиняти рух у напрямку доброї справи не збирається, тому запрошує до співпраці звукорежисерів, музикантів, акторів та усіх, хто б міг посприяти у записі аудіо-книг. Телефонуйте: 096 467 03 52. Анонси занять шукайте тут: https://www.facebook.com/groups/1582935468693166/

Дякуємо Молодіжний центр розвитку "МІСТ" та Британській раді за допомогу у реалізації благодійного проекту та за можливітсь продовжувати добру справу.


Підготувала Юлія Хім’як

 

У Тернополі відкрили капітально відремонтоване інфекційне відділення

П'ятниця, 09 грудня 2016, 07:30

8 грудня міський голова Сергій Надала та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман відкрили після реконструкції інфекційне відділення комунальної лікарні швидкої допомоги. Кошти на ремонтні роботи були надані на умовах співфінансування від Тернопільської міської ради та Державного фонду регіонального розвитку.

З нагоди відкриття інфекційному відділенні було подаровано електрокардіограф.

«Це відділення хоч і працює при міській лікарні Тернополя, проте надає медичну допомогу також і жителям області, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Ремонтні роботи розпочалися ще у 2014 році. За цей час повністю відремонтовано та утеплено фасад приміщення, замінено вікна на енергозберігаючі, інженерні комунікації, у палатах проведено ремонти, облаштовано санвузли, проведено гарячу воду, облаштовано окремі інфекційні бокси. Загалом створені кращі умови як для роботи лікарів, так і лікування пацієнтів».

Загалом на реконструкцію інфекційного відділення було витрачено майже 9,5 млн. грн. - 5,5 млн. грн. з Державного фонду регіонального розвитку та 4 млн. грн.з міського бюджету Тернополя. 

 

У Тернополі можуть назвати вулицю на честь американського президента

Четвер, 08 грудня 2016, 06:49

28 листопада на сайті «Єдиної системи місцевих петицій» зʼявилась пропозиція, щоб одну з вулиць Тернополя назвати на честь новообраного президента США Д. Трампа «Назвати одну з вулиць м.Тернополя іменем 45 президента США Дональда Трампа для зміцнення україно-американських відносин». Автором цієї петиції став Руслан Середа.

Тернополянин пояснив свою позицію так: «Пропоную назвати одну з вулиць м. Тернополя ім. Дональда Трампа 45 президента США для зміцнення україно-американських відносин з метою залучення американських інвестицій в економіку міста для побудови підприємств і створення робочих місць на прикладі компанії McDonalds».

Станом на 7 листопада петицію підписало всього 11 осіб із 300 потрібних, тому вірогідність реалізації цієї ідеї - невелика. До завершення голосування залишився ще 21 день, тому жителі міста ще мають нагоду змінити це рішення та внести таку креативну зміну в історію міста.

Підтримати петицію можна тут: http://e-dem.in.ua/ternopil/Petition/View/606


Олена Сабатюк

 

У Тернополі учасники АТО та Революції Гідності отримали матеріальну допомогу

Середа, 07 грудня 2016, 07:11

Напередодні Дня Збройних Сил України в управлінні соціальної політики відзначили тернополян, які втратили здоров’я на Сході та під час Революції Гідності. Цього дня матеріальну допомогу отримали 23 тернополян.

Міський голова Сергій Надал зауважив, що люди які першими вийшли на Майдан, а згодом добровольцями поїхали в зону АТО захищати територіальну цілісність України, є прикладом для всіх тернополян і заслуговують на гідну підтримку, як з боку держави, так і з боку міської влади.

«Напередодні свята ми вручили премії інвалідам війни, які отримали цей статус беручи участь в АТО та тернополянам, які втратили здоров’я під час подій Євромайдану. Я розумію, що ніякими коштами не можна компенсувати втрату здоров'я і ці премії не є досить великими. Проте це є прояв того, що міська рада, депутати і все місцеве самоврядування пам’ятає про наших новітніх Героїв», - підсумував Сергій Надал.

 

Інформація про кожну школу скоро стане відкритою

Вівторок, 06 грудня 2016, 06:46

Нещодавно був запроваджений новий проект «Відкрита школа», який дає змогу дізнатися дані про будь-якою школу Тернопілля та інших регіонів України. Доступною буде інформація про рейтинг ЗНО та різновид спеціалізацій.

Цей проект особливо актуальний для вступників, тому що дає змогу обрати найкращий навчальний заклад. Зараз відбувається процес тестування, проте, жителі Тернополя можуть вже користуватися цією послугою.

Керівник проекту у Тернополі Ігор Проць розповів, що «Відкриту школу» створили для того, що полегшити вибір школярам України. Зміст інформації міститиме кількість учнів у класі, наявних вільних місць, технічне забезпечення школи тощо. Також будуть доступні результати олімпіад та підсумкових атестацій школярів.

Ініціатори проекту мають надію, що він допоможе дізнатись багато нового про навчальні заклади України та спровокує зменшенню корупції в освітній галузі.


Олена Сабатюк

 

Злодія-гастролера, під час чергової крадіжки, затримали поліцейські охорони

Понеділок, 05 грудня 2016, 12:34

46-річний раніше судимий житель Херсонської області був затриманий поліцейськими охорони під час спроби обікрасти продуктовий кіоск.

Завдяки оснащенню кіоску сигналізацією Управління поліції охорони правоохоронцям вдалося за лічені хвилини затримати на гарячому злодія-рецидивіста.

Проник до торгового залу серійний злочинець шляхом пошкодження задньої стінки сандвіч-панелі. При поверхневому огляді поліцейськими охорони було вилучено знаряддя скоєння злочину: ножиці по металу, викрутка, ніж, пасатижі.

До слова, чоловік і раніше мав проблеми із законом та притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки. В місяцях позбавлення волі провів більше двадцяти двох років.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Триває слідство.

 

Про послуги, які надає система безоплатної правової допомоги дізналися студенти Коледжу

Понеділок, 05 грудня 2016, 07:15

2 грудня 2016 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій розповіла студентам першого курсу Коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ про систему надання безоплатної правової допомоги.

Ірина Хондогій повідомила студентам, що сьогодні система надання безоплатної правової допомоги в Україні – це мережа зі 121 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та понад 420 бюро правової допомоги  у всіх регіонах України.

15319476_1217309908314595_128414259_n

“З 1 липня 2015 року безоплатна вторинна правова допомога надається також у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях, у повному обсязі, зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (у тому числі учасникам АТО), реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги у примусовому порядку”, наголосила Ірина Хондогій.

Допитливі першокурсники зацікавилися переліком послуг, які надають місцеві центри з надання БВПД та бюро правової допомоги.


ЯКІ ПОСЛУГИ НАДАЄ СИСТЕМА БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ?

            Якщо особа побачили установу з логотипом системи безоплатної правової допомоги, то за підстав і в порядку, визначеному Законом України «Про безоплатну правову допомогу», вона має право на такі види юридичних послуг за рахунок держави: 
·        надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань;
·        надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації;
·        складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; 
·        здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
·        забезпечення захисту особи від обвинувачення.
 
            Наприкінці лекції Ірина Хондогій розповсюдила серед студентів-першокурсників буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу.

Усього в області працює три місцеві центри з надання БВПД: Тернопільський місцевий центрКременецький місцевий центрЧортківський місцевий центр та чотирнадцять бюро правової допомоги. Останні є структурними підрозділами  місцевих центрів з надання БВПД.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.

 
 

Чому у Тернополі не встановлюють будинкові лічильники теплової енергії?

Понеділок, 05 грудня 2016, 06:34

lichІнвестиційну програму Тернополя, яка базується на залученні грантових коштів, нацкомісія неодноразово відмовлялася погоджувати.

Встановлення будинкових лічильників не забезпечить зменшення оплати за спожите тепло для населення.  Міський голова Тернополя неодноразово звертався до нацкомісії з проханням повернути функцію тарифоутворення  органам місцевого самоврядування для того, щоб даний крок був послідовним та виправданим. Дійсно, станом на сьогоднішній день у Тернополі будинковими лічильниками теплової енергії оснащено всього шість будівель.  Але  мешканці цього незначного відсотку житлового фонду Тернополя, які раніше самі ініціювали встановлення приладів обліку, зараз на межі відмови від них: нарахування по лічильниках суттєво вищі, ніж нарахування по метражу житлової площі. Як зазначає заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський, втілення ініціативи уряду блокується рядом факторів.

  • Децентралізація, яка проводиться здебільшого на словах, взагалі не зачіпає тарифну політику – про це не йдеться взагалі. Відтак, тарифи цілком залежать від Нацкомісії та уряду. Як наслідок маємо те, що нарахування по будинкових лічильниках є на 30-40 відсотків вищими, ніж у інших абонентів без лічильників. Це перший фактор, який стримує від встановлення будинкових приладів обліку. Тернопіль – унікальне місто, бо немає  жодного іншого обласного центру, де б 40 % міста  в хаотичний спосіб від’єдналося від централізованого опалення, повністю розбалансувавши систему з точки зору гідравлічної, тепло-енергетичної, фінансово-економічної. Це означає, що місця загального користування обігріваються винятково за рахунок абонентів центрального опалення, відповідно, якщо просто встановлювати лічильники, то люди платитимуть більше.  Можливо було б по-іншому, якби люди хотіли від’єднатися від централізованого теплопостачання повністю, але у Тернополі немає стовідсоткового бажання.  Отже, для того, щоб встановлювати лічильники, спочатку необхідно облаштувати ІТП, щоб температуру не лише обліковувати, але нею управляти, регулювати і передбачати погодне регулювання. Для цього ми втілюємо три проекти, які напрацьовувалися впродовж останніх років, а саме – проект за підтримки ЄБРР,  грант від фонду  E5P, кредит від Світового банку, кредит від Міжнародного банку реконструкції і розвитку і НЕФКО, що дозволяє нам встановити тисячу  ІТП з лічильниками. Втім, нацкомісія неодноразово не погоджувала нашу інвестиційну програму, ігнорує десятки наших звернень та навіть ділове листування, то ж дивно, що зараз ми чуємо звинувачення. Адже Тернопіль – єдине місто в Україні, яке має можливість встановити ІТП на 100 % житлового фонду, для чого уже навіть підписані відповідні контракти.

Андрій Чумак, директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» зазначає, що заява голови нацкомісії щодо незабезпечення оснащеності обліком теплової енергії багатоквартирного житла у Тернополі, і у нього викликала чималий подив.

  • Підприємство теплопостачання ,на відміну від тої думки, яку висловлює голова нацкомісії, має дуже великий інтерес, щоби в Тернополі було встановлено стовідсотковий облік теплової енергії на вводах у будинок. Втім, місто вже має негативний досвід, адже в 2007 -2008 роках в місті було встановлено 60 теплових лічильників. В попередні роки 40% помешкань багатоквартирних  будинків було обладнано системами індивідуального опалення, а 60 %- централізованого, цей процес  був припинений тільки в 2012 році. Така ситуація суттєво впливає на покази будинкових лічильників, відтак вкінці 2010 року за колективними зверненнями громадян (мешканців будинків з лічильниками) вони були зняті, бо їхні покази на 20-30 % перевищували нарахування по площі у відповідності до Постанови Кабміну. Тоді ж була створена спеціальна комісія, до складу якої входили фахівці ТМТКЕ, ОДА та ДП «Тернопільстандартметрологія», яка проводила інвентаризацію цих приладів. Як результат, було прийняте рішення не використовувати будинкові прилади обліку через небажання мешканців  здійснювати по даних лічильниках розрахунки за спожите тепло. Одною з причин є якраз наявність індивідуального опалення у багатоквартирному житловому фонді, адже лічильник показує загальне постачання тепла, а сума до оплати діляться між мешканцями із централізованим опаленням. В той же час, мешканці із індивідуальним опаленням також здійснюють оплату  у відповідності до показів своїх квартирних лічильників. У всіх підприємствах з будь-якої області були такі періоди, коли мешканці відмовлялися від оплати по лічильниках, особливо в холодні роки, коли нарахування по лічильниках в рази перевищують нарахування по Постанові Кабміну, – пояснює Андрій Чумак.

Приміром, в минулому сезоні у Тернополі було три таких будинки, в цьому році – маємо шість, де є стовідсоткове централізоване опалення і є встановлені будинкові прилади обліку. Втім, розрахунки по лічильнику, які проводилися від січня, показали, що у будинках з лічильниками нарахування вищі (див. таблицю нижче).

untitled-1

 

Здійснюючи нарахування за жовтень цього року, фахівці виявили,  що в цих будинках нарахування на дві гривні більші, ніж у будинках без лічильників, тобто становлять 21 гривню, а не 19 гривень за метр квадратний, як у інших абонентів централізованого опалення. У цих будинках, до слова, лічильники були встановлені з ініціативи мешканців. Відповідно, на рівні споживачів є цілковите розуміння, чому лічильники не встановлюються масово.

  • Місто не розраховувало на державні інвестиції, у нас є грантові кошти. Тож у цьому плані найобразливіше те, що від 2012 до 2014 року ми не могли отримати погодження уряду Януковича  та Азарова на місцеву гарантію, не зважаючи на зусилля міського голови Сергія Надала, який особисто їздив до Азарова для отримання відповідних погоджень.  Вже від нового уряду Яценюка ми отримали ці гарантії. Потім впродовж року проходили процедуру реєстрації грошей в «Нацбанку» та в Міністерстві фінансів, і лише в кінці 2015 року ми змогли почати конкурс, який вже станом на сьогоднішній день завершений і є обрані переможці, – продовжує фахівець. – З кінця 2015 року в підприємство намагається в складі інвестиційної складової домогтися узаконення урядом встановлення цих лічильників, на що отримуємо відмову, мотивовану тим, що ми отримуємо кошти із міжнародних фондів і не маємо погодження із попередньою комісією у 2012 році.  Через це ми змушені були перенести виконання робіт на 2017 рік, відтак, виникає логічне питання щодо того, яке моральне право має  голова нацкомісії висловлювати нам претензії, знаючи, що це він змусив нас  на рік перенести процедуру внаслідок бюрократичних питань.

Особливо дивною є реакція голови нацкомісії з огляду на те, що інвестиції не впливають на величину тарифу, бо це є грантові кошти. Єдиною причиною таких дій я вважаю прагнення до керування в ручному режимі фінансовими потоками місцевих рад в частині житлово-комунального господарства, – зазначає Андрій Чумак.

Фахівець каже, що така критична заява голови нацкомісії може викликати лише подив, адже той чітко розуміє, що основною причиною ситуації, яка назріла, є затягнута його відомством бюрократична процедура і невигідність для населення  встановлення таких лічильників без втілення додаткових кроків, зокрема, встановлення приладів погодного реагування.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

 

Тернопільський аеропорт набуде скоро нового рівня

Неділя, 04 грудня 2016, 11:52

Про те, що аеропорт у Тернополі невдовзі зможуть сертифікувати, повідомив заступник голови Василь Деревляний. Чиновник розповів, що цю ідею давно обговорювали і, нарешті, це питання постало на рівні Києва. Мінтранс вже кілька разів розглядали цю пропозицію і прийняв певні рішення.

Для аеропорту цей сертифікат потрібен для того, щоб він відновив свою діяльність. З Тернополя матимуть змогу вилітати літаки тільки у цьому випадку. Заступник голови додав, що цей документ повинен бути ухвалений протягом двох тижнів. Тим більше, що цей обʼєкт є одним з тих, які включені до державної програми розвитку малих аеропортів. У звʼязку з цим передбачено фінансову допомогу, але в області таких коштів немає. Міністерство економічного розвитку та торгівлі надіслало лист, у якому було вказано, що мали перерахувати 50 мільйонів гривень у 2016 році, проте часу вже осталось обмаль. Є надія на те, що їх нарахують у 2017 році.

Для того, щоб аеропорт функціював за призначенням потрібно вирішити проблему не тільки фінансову, а й формальну. Оскільки чимало проблем є з оформленням документації через землі та обʼєкти на території аеропорту.

Олена Сабатюк

 

Поліцейські охорони затримали «злодійське тріо» на крадіжці електро-інструменту

Субота, 03 грудня 2016, 09:54

Троє жителів обласного центру вирішили скористатися великим скупченням людей у гіпермаркеті та пронести повз касу дороговартісну електричну дриль "Makita 1640" вартістю 1899 грривень. Однак, їм на перешкоді стали поліцейські охорони.

Гіпермаркет Тернопільщини, який охороняється поліцейським постом Управління поліції охорони в Тернопільській області, щораз манить до себе любителів легкої наживи. Цього разу, в поле зору поліцейського охорони потрапили троє чоловіків, які довший час розглядали дорогі інструменти. В певний момент, двоє з них почали озиратись на всі боки та прикривати свого товариша, поки той ховав дриль під куртку.

Поліцейські охорони одразу затримали злодійське тріо. Спочатку чоловіки «відхрещувалися» від крадіжки. Однак, після того, як під час поверхневого огляду у них виявили інструмент, парубки визнали свою провину, зізналися у скоєному та пояснили, що на крадіжку пішли, будучи в наркотичному дурмані, а дорогий інструмент їм потрібен для подальшого збуту та купівлі наркотичних засобів.

Тепер горе-крадії позбуватимуться згубної звички за гратами. Зловмисників доставили до Тернопільського відділу поліції. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України та вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу. Триває слідство.

 

Нещодавні снігопади можуть вплинути на вартість продуктів

П'ятниця, 02 грудня 2016, 06:14

Аномальний снігопад на Тернопільщині завдав чималої шкоди для майбутнього врожаю. Особливо це вплине на цукровий буряк, соняшник, кукурудзу, сою тощо. Департамент агропромислового розвитку ОДА попереджає тернополян про можливі зміни.

Підприємець Ігор Федорчук розповів, що наслідки, які були спричиненні снігопадом підраховують і досі. Виробники вже впевненні в тому, що ціни можуть зрости у кілька разів. Зокрема, першочергово подорожчає олія. Якщо зараз середня її вартість 25-30 гривень, то з Нового року це коштуватиме значно більше. Про вартість цукру поки говорити не наважуються, тому що ще складно визначити основні затрати, тим паче, що ціну на цей продукт часто змінюють. Ось, наприклад, цього року кілограм цурку повинні були продавати по 20 гривень за кілограм, але ця цифра вже давно збільшена. Тому варто робити запаси цього продукту на перший час, оскільки точна вартість буде відома скоро і це коштуватиме значно більше.


Олена Сабатюк

 

За результатами 10 місяців Тернопільщина покращує соціально-економічні показники

Четвер, 01 грудня 2016, 07:06

Реальний сектор економіки Тернопільської області демонструє позитивні тенденції, аналіз даних свідчить про, що у порівнянні з 2015 роком, ми маємо певні зрушення. Про це у м. Зборів під час виїзного засідання колегії Тернопільської ОДА, зазначив очільник області Степан Барна.

Згідно озвучених даних, промисловість області нарощує темпи: виробництво продукції зросло на 7,9%, а обсяг її реалізації на 27,6% та склав 9,9 млрд грн. у сільському господарстві також виробили валової продукції на 2,7% більше, ніж минулоріч, у коштах це – 7,3 млрд грн.

Не відстає і будівельна галузь, де виконані роботи збільшилися на 36,2% - їх загальна вартість склала понад 1 млрд грн.

У розвиток економіки області вкладено капітальних інвестицій  майже на 3 млрд грн, що на 40,9 % більше, ніж у січні-вересні 2015 року. Обсяг прямих іноземних інвестицій зріс на 8% і склав $53,1 млн.


Таким чином за темпами розвитку згаданих показників Тернопільщина входить у «десятку» кращих:

• виконання робіт підприємствами будівельної галузі – 3 місце;
• обсяг прямих іноземних інвестицій – 4 місце;
• вироблення продукції промисловим комплексом – 5 місце;
• обсяг капітальних інвестицій – 9 місце;
• обсяг виробництва валової продукції сільського господарства – 10 місце.


 

Уже з грудня – нова мінімальна зарплата

Середа, 30 листопада 2016, 07:44

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», з грудня розмір мінімальної заробітної плати становитиме – 1600 грн.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

На галузь освіти Тернополя буде виділено 2,5 млн грн

Середа, 30 листопада 2016, 07:26

Місту Тернополю на галузь освіти, зокрема для виплати зарплат, буде виділено 2,5 млн грн Розпорядженням Голови Тернопільської ОДА з подальшим затвердженням депутатським корпусом Облради. Про це стало відомо сьогодні під час виїзного засідання колегії ОДА, яке відбулося у м.Зборів.

З цим проханням секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада звернувся до голови ОДА Степана Барни. «Цього року місто отримало на 5,3 млн грн менше субвенції з Держбюджету, тож коштів на виплату заробітної плати працівникам навчальних закладів до кінця цього року не вистачає. Загальна потреба в коштах, які потрібні для того, щоб навчальні заклади міста могли повноцінно функціонувати, а виплата заробітної плати освітянам проводилася вчасно – необхідно 5 млн грн. Ми просимо область допомогти в цьому питанні», - зазначив Віктор Шумада. Голова ОДА підтримав дане прохання.

Нагадаємо, напередодні 28 листопада, відповідне звернення на ім’я Голови Тернопільської ОДА Степана Барни підготувала група депутатів Тернопільської міської ради з проханням виділити 2,5 млн грн державної субвенції на навчальні заклади освіти м.Тернополя.

Відповідно до Розпорядження Кабінету міністрів від 16 листопада додатковий обсяг освітньої субвенції, виділеної для Тернопільської області, становить 116,6 млн грн.


 

Тернопільські абітурієнти дізналися про умови майбутнього вступу

Вівторок, 29 листопада 2016, 07:19

Цьогоріч майбутні студенти матимуть змогу подати 9 заяв на 4 напрямки. Тому перед тим, як реєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання потрібно вивчити детально умови вступу у вищий навчальний заклад.

Заступник директора Тернопільського комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Шайнюк розповів, що вступну кампанію цього року значно змінили. Кількість абітурієнтів цього року обіцяє бути більшою, оскільки нововведенням буде те, що минулорічні результати будуть дійсні і для вступу 2017 року. Хоча, чимало суперечок зараз зосереджено навколо цієї теми, оскільки вважають, що не можна порівнювати результати різних років. Завдання кожного року має свою певну особливість, яка не дає підстав ототожнювати результати.

Також вищі навчальні заклади самі формуватимуть вимоги до вступників. Обовʼязковим у кожному університеті буде сертифікат ЗНО з трьох предметів. Перший - українська мова та література, другий - математика або історія України (може бути біологія в залежності від університету). Тому перед реєстрацією потрібно врахувати всі умови цьогорічного вступу.

Основний перелік вимог до абітурієнтів вищі навчальні заклади повинні сформувати до кінця грудня.

 

Як живуть тернопільські нардепи і держслужбовці?

Понеділок, 28 листопада 2016, 06:50

Мільйони гривень під подушками і сотні квадратних метрів хоромівПригадуєте Антона Семеновича Шпака – стоматолога із фільму «Іван Васильович міняє професію»? Виявляється, його славнозвісні «три магнітофони, три камери закордонних, три портсигари вітчизняних і три замшеві куртки» - це просто жалюгідні пожитки, порівнюючи із тим, що задекларували народні обранці та чиновники, в тому числі тернопільські.

Та що там Антон Семенович, екс-президент зі своїм золотим батоном та екс-генпрокурор, він же «Юлій Цезар», тихо покурюють в стороні, читаючи декларації своїх наступників.

Їхньому «всьому, нажитому непосильною працею» можуть позаздрити навіть бізнесмени зі списку Форбс.

А дивуватися і справді є чому: мільйони доларів у готівці, десятки квартир і земельних ділянок, розкішні автомобілі, діаманти, ікони, картини, мощі святих та навіть храми і політ у космос – і це ще неповний перелік того добра, яким володіють слуги народу.

1b

Проте є серед них і мало не безхатьки, які не заробили ні на квартиру, ні на землю, ні автомобіль.

Як і у першому, так і у другому випадку зрозуміло, що українцям посадовці показали далеко не все, а велика частина усього багатства ховається «на чорний день» у офшорах або переписана на троюрідних братів двоюрідних тіток.

Проте, якби не зусилля зовнішніх партнерів, то ні за що закон про електронне декларування в Україні не те що не набув би чинності, його навіть не розглядали б, і тернополяни могли б тільки припускати, у якому Пшонка-стайлі купаються можновладці.

Антикорупційна «революція» чи мрії про безвіз?

Впровадження в Україні е-декларування було останньою умовою для отримання безвізового режиму з державами Шенгенської зони. І попри невдоволення деяких політиків вимогою декларувати, окрім своїх, ще й статки членів родини, а також нормою про кримінальне покарання за обман у деклараціях, закон таки прийняли.

Його впровадження експерти називають справжньою антикорупційною революцією, адже тепер кожен українець може дізналися, на скільки чесно живуть обрані ним «слуги народу».

Окрім того, електронне декларування, на думку експертів, повинне стримувати потенційних корупціонерів, а нова система зробити неможливим перебування на державній службі непорядних людей.

Скептики ж вважають, що ті, хто захоче приховати своє майно, зроблять це будь-яким способом.

Якби там не було, кожен тернополянин чи чортківчанин мають право знати про рівень доброчесності свого мера чи полісмена і переконатися, що джерела їхніх доходів - законні, а майно придбано за чесно зароблені кошти.

Тепер, купуючи новий автомобіль, президент чи місцевий депутат, не зможе відбрехатись «підматрацними» заощадженнями: його платоспроможність можна буде перевірити цифрами у декларації.

А вони, якщо Ви ще не бачили, повірте, дивують. Тому, перш, ніж перейти до місцевої тернопільської еліти, ми не могли оминути увагою найбезглуздіші надбання народних депутатів та міністрів.

Самовари, статуї та ікони  – безглузді надбання українських політиків

Електронні декларації українських політиків показали , що вони дуже полюбляють розкіш. Проте у деяких випадках задекларовані ними статки не лише дивують, а просто викликають огиду.

Наведемо лише декілька таких прикладів. Ну, зокрема, нас так і мучить запитання навіщо депутату від "Волі народу" Олесю Довгому 11 елітних годинників, 10 статуй і 95 картин XIX-XXI століть?

Тобто поки тернопільська пенсіонерка вирішує, що цього місяця зможе обійтися без масла і м’яса, бо треба купити ліки своєму чоловікові, пан Олесь вибирає 11-ту статую, яка прикрасить його розкішні хороми?

Таке саме запитання до депутата фракції Олега Ляшка Андрія Лозового. Невже колекція вин із 186 пляшок, меблі голландського і англійського виробництва 19 століття,72 ікони, і хрест-енколпіон зі Святими мощами 13 століття зробили Ваше життя повноціннішим?

Що вже казати про заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Анатолія Матвієнка, який пішов ще далі і задекларував Храм Успіння Пресвятої Богородиці в селі Бирлівка Вінницької області.

Порівняно із цим, колекція з 170 самоварів IX-XX століть нардепа Дмитра Шенцева і яйця Фаберже народного обранця Геннадія Бобова – просто квіточки. Хоча, якщо подумати, що не кожен тернополянин може собі дозволити щодня їсти омлет із звичайних курячих яєць, то яйця Фаберже виглядають не такими вже квіточками.

Хочемо відзначити і мера Дніпра Бориса Філатова. Він, собі коханому, купив квиток на суборбітальний політ в космос, вартістю не мало не багато 1 400 000 грн. І це в той час, коли на Тернопільщині діти, які отримують Президентські стипендії,  ходять пішки десятки кілометрів до навчальних закладів, бо не мають шкільних автобусів. Чи тоді, коли тернополянка мерзне на зупинці і не сідає у маршрутку, а чекає на тролейбус, щоб зекономити 1 гривню.

Хочеться згадати і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який виявився великим любителем дорогих годинників і не тільки. Він, зокрема, задекларував годинники марок Rolex Daytona, Vacheron Constantin, Jaeger LeCoultre, 25 картин, 760 пляшок вина з Франції та Італії, 22 пляшки дорогого вина Chateau Mouton-Rothschild і Chаteau Pеtrus 1945 року, 1982,1986 і 2000 років, набір італійських меблів для робочого кабінету, 2 комплекти італійських меблів для спальні, ще один набір італійських меблів для кабінету - з синіми вставками, набір меблів для вітальні, меблі для бібліотеки, набір меблів «для малої вітальні» та меблі для кухні і 9 мільйонів гривень.

І поки молода сім’я, яка тулиться в тісній орендованій квартирі, бо заробити на свою можна хіба роками, перепрошуємо, підтирань п’ятих точок італійським сеньйорам, пан Аваков декларує ще й 12-кімнатну квартиру, шуби дружини й діаманти.

Хочемо наголосити, що все це «добро» наші люді слуги народу показують не тому, що вони такі чесні, а тому, що, згідно із правилами, має бути задеклароване все майно, вартість якого перевищує 100 мінімальних заробітних плат. Уявили тепер собі масштаб? Тож, рахуючи дні до своєї чергової мінімальної зарплатні, думаємо, Ви неодмінно захочете згадати «незлим тихим словом» того, хто в черговий раз порадить Вам затягнути пояси, брати лопати і йти на городи.

Найбагатший тернопільський нардеп

Ну а тепер можемо заглянути «під матраци» і тернопільських нардепів та посадовців, серед яких чимало багатіїв і тих, хто, за мірками вищеописаних декларантів, таки ледь бідує.

Серед тернопільських нардепів найбільшими статками володіє екс-мер Роман Заставний. Його сім’я задекларувала майже 9, 5 млн. грн., що на 97% більше їхнього річного доходу.

Зокрема, у 2015 році представник «Народного фронту», працюючи у Верховній Раді, заробив 80 268 грн. Окрім того, Заставний отримав 120 тис. грн. авторської винагороди.

В дружини політика – заробітки значно менші: всього неповних 6 тисяч гривень, які вона отримала, працюючи у телекомпанії «Смайл».

Двоє синів колишнього мера Тернополя (20 і 23 роки) не заробили нічого.

Мабуть, після роботи у одному із банків, пан Роман більше довіряє банківським установам, оскільки всі гроші тримає у готівці. А сума, до слова, доволі немаленька:  2 мільйони 850 тисяч гривень і 267 тисяч доларів.

Умови проживання родини нардепа – також нескромні. У їхній власності будинок площею 358 кв. м квадратів у Великих Гаях поблизу Тернополя, і ще одна хатинка на 737 квадратів у Гатному на Київщині. Окрім того, у сім’ї Заставного є дворівнева квартира в Тернополі площею 281,7 кв. м. та невеличкий 38-метровий офіс.

Задекларував слуга народу і чотири земельні ділянки: в Гатному – 2636 квадратів (дві ділянки), у Тернополі - 612 та у Великих Гаях – 1800.

Є у Заставного і автівки преміум класу: у нього – «Land Rover» 2008 року випуску та «Audi Q7» 2013 року - у сина. Також парламентар володіє мотоциклом «Восход» (1988 р. в.).

Родина екс-мера володіє також сімейним бізнесом і має чимало корпоративних прав в ТОВ «Манзаст», «Еко-партнери», «ТерА», «Протекшн-Груп», ПП «Агенція розвитку засобів масової інформації», «Еко-Тернопіль», ТОВ «Ресурс-Лімітед», «ТерА», ТОВ «Перукарня «Чародійка».

$ 110 тис. тримає вдома

Не менш шикарно живе ще один тернопільський народний депутат Тарас Пастух, родина якого у минулому році заробила 3 058 676 гривень. Майже половину доходу екс-учасник АТО отримав від продажу рухомого майна - 1,17 млн. грн.

При цьому заробітна плата обранця із «Самопомочі» становить лише 76 314 грн., натомість його дружина у 2015-му заробила майже 1,3 млн. грн., з яких майже 9 тисяч гривень – за основним місцем роботи у місцевому вузі, а решта суми – дохід від підприємницької діяльності. Так, у дружини обранця є 100% корпоративних прав на ТОВ «Файне місто».

Родина у пана Тараса – велика: він проживає з батьками, дружиною, трьома доньками і сином-студентом. Відповідно нерухомістю політик обзавівся немалою. Зокрема, він має житловий будинок в Тернополі площею 126,4 кв. м, будинок в Бучацькому районі на 47 квадратних метрів. Окрім того, у столиці він орендує частину будинку площею 100 метрів квадратних і там же кімнату в готелі на 40 кв. м.

При цьому, не зважаючи на мільйонні статки, нардеп не відмовився від компенсації витрат за житло у Києві – 154 360 грн. із держбюджету.

Задекларував Пастух і недобудований дачний будинок на 12 квадратних метрів у Петрикові біля Тернополя. Окрім того, у власності парламентаря аж 8 земельних ділянок від 0,03 метрів квадратних до 0, 45 - в Підгородньому, Петрикові, Байківцях, Курівцях, Губині та в Тернополі .

Має нардеп дві автівки: Volkswagen Passat 2013 року випуску, яку, згідно із декларацією, він купив минулого року за 350 тис. гривень, і  Toyota Camry (2011 р.в.).

Як і Заставний, Тарас Пастух воліє зберігати все зароблене не у банківських установах, а вдома. Так, у декларації зазначено, що він володіє готівковими коштами у сумі 110 тисяч доларів.

Будинки і земля в Буковелі

Родина іншого народного обранця-багатія з Тернополя Миколи Люшняка минулого року заробила майже 2, 5 млн. гривень, із яких 2,2 млн. грн. – це дохід дружини політика. Вона отримала 1,5 млн. грн. дивідендів, 664 227 грн. доходу від провадження підприємницької діяльності та 45 467 грн. доходу від передачі в оренду майна.

Згідно із декларацією, сім’я нардепа має шикарні апартаменти, зокрема, житловий будинок в с. Поляниця (Буковель) площею 415,4 кв.м. оформлений на парламентаря, і ще три будинки площею 708,8 кв. м., 280,4 кв. м. та 38,3 кв. м. (Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська області) - на його дружину.

Родина посадовця також володіє двома земельними ділянками у Петрикові, трьома у Поляниці та однією у Ямельниці на Львівщині.

Мають і нардеп, і його дружина по автомобілю. У голови сімейства - «Wolkswagen Phaeton» 2013 року, у дружини - «Volkswagen Multivan — T5», 2013року, вартістю 430 600 грн.

Микола Люшняк, як і його колеги, тримає гроші вдома. Готівкою він задекларував 7480 євро, 54 200 доларів та 50 тис. у гривнях. Його дружина має на банківському рахунку 70 тис. грн. а решту коштів зберігає, мабуть, у «панчохах». Це  – 15 600 доларів і 100 000 гривень.

Депутат-мільйонер

Має Тернопіль ще одного депутата-мільйонера. Це – «порошенківець» Ігор Побер. Він задекларував більше 2 мільйонів гривень, які до речі, також тримає вдома, мабуть, під матрацом: 750 тисяч гривень належать дружині Дар’ї 50 тисяч доларів – політику.

Якщо вірити декларації, то минулого року колишній спортсмен жив на одну депутатську зарплату, яка складає 79 584 грн., а також отримав відшкодування за депутатську діяльність у сумі 80 559 грн., компенсацію вартості винайму готельного номера - 167 тис. грн. і ще понад та чверть мільйона гривень від відчуження цінних паперів та корпоративних прав.

У власності нардеп має квартиру у столиці площею 11,2 «квадратів», дачу на 299 кв. м. та земельну ділянку (800 кв. м) у Тернополі. У його дружини також є квартира, щоправда, у Тернополі, яка має площу 82 квадратних метра і земельну ділянку на 800 «квадратів», де веде будівництво дачного будиночка.

Автомобіля, згідно із декларацією, нардеп не має. У родині за кермом їздить лише його дружина, яка має Lexus  RX 350 2012 року випуску, придбаний минулого року за 420 тисяч гривень.

Окрім того, дружина Побера взяла у 2015 році кредит на суму 600 тисяч гривень.

Допомагають родичі із-за кордону і … теща

Найбільш скоромними виявилися народні депутати Михайло Головко, Олег Барна, а також Тарас Юрик і Володимир Соляр. Останні троє не мають у своїй власності ні квартир, ні будинків. Так, Володимир Соляр заробив минулого року 142, 5 тисячі гривень, має лише 4 гектари землі в Козові на Тернопільщині і 2 автомобілі - «Mitsubishi» 2008 року випуску та «Chevrolet» 2011 р. в.

Нардеп Юрик не задекларував жодного автомобіля. Він також не володіє власним житлом, проте орендує в Тернополі дві квартири площею 73 кв. м.  і 52,6 кв. м.

Минулого року політик заробив 79 481 грн. зарплати і отримав 100 тисяч грн. «авторської винагороди». Його дружина, працюючи на місцевому телеканалі, поповнила сімейний бюджет на 17,3 тис. гривень. Не зважаючи на це, у власності депутата знаходиться немало готівки: 864 тис. грн., 7500 доларів та 3200 євро.

Брат тернопільського губернатора нардеп Олег Барна, який неодноразово відзначався у Верховній Раді скандальним витівками, не володіє ніяким житлом і земельними ділянками. І будинок на 77,4 кв. м., і земля площею 6, 5 «сотих», згідно із декларацією, належать його тещі.

Сам політик лише орендує номер в столичному готелі «Україна», за проживання в якому він отримав із держбюджету майже 168 тис. гривень компенсації, і їздить на «Форд сієрра» 1987 року випуску.

За минулий рік він заробив, працюючи у Верховній раді 79 256 грн. і отримав матеріальну допомогу за участь в АТО в розмірі 1250 грн.

Окрім того, нардеп взяв кредит в банку в розмірі майже 33 тисячі гривень. А всі гроші тримає вдома: 75 тисяч у гривнях і 34,5 тисячі у доларах.  Дружина також не довіряє банківським установам і ховає вдома майже три тисячі доларів та 2 090  євро, сини мають по 5 і 7 тисяч доларів, теща - 7,5 тисяч доларів.

Якщо Олегові Барні допомагає теща, то нардепу Головкові – родичі із-за кордону. Про це свідчить його декларація. Зокрема, у ній вказано, що минулого року родина політика заробила майже 150 тис. грн., з яких 2 000 доларів отримала дружина парламентаря як переказ з-за закордону.

Порівняно із скромними заробітками, готівки у Головка - немало: 34 тисячі доларів та 95 тисяч гривень.

У його власності також перебуває квартира площею 64 кв. м і автомобіль Honda 2012 року випуску, придбаний за 280 458 грн. Земельних ділянок нардеп немає.

Голова облради - безхатько

Практично «бідно» живе і голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. Він не заробив ні на житло, ні на автомобіль, ні на землю.

І квартира, площею 87 кв. м., і земельна ділянка в с. Охримівці Збаразького району, площею 1 365 кв. м, і автомобіль «Шкода Октавіа» 2011 року випуску зареєстровані на його дружину Ларису.

Загалом минулого року очільник області отримав дохід у розмірі близько 100 тис. гривень, серед яких 100 грн. – у якості подарунка.

Квартиру записав на дружину

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна живе не так скромно. Він минулого року заробив 111 тис. 458 грн., а його дружина – трохи більше 43 тис. гривень.

Губернатор Тернопільщини має у своїй власності земельну ділянку площею 1,17 га у селі Нагірнянка Чорківського району, де він народився, а також два автомобілі - Daewoo Lanos 2005 року випуску та Skoda Super Classik 2007 р.в.

Квартира площею 91,9 кв. м. у Тернополі зареєстрована на його дружину.

Зароблені гроші родина губернатора зберігає на банківських рахунках. Барна задекларував 1 116 грн., 606 євро та 2 156 доларів, а його дружина - 2 486 доларів.

Мер Тернополя — один із «найбідніших»

Судячи з е-декларацій, міський голова Тернополя – один із найбідніших мерів в Україні. Він не задекларував жодного автомобіля, лише житло та земельні ділянки.

Увесь бюджет родини мера, яка складається із дружини та дочки-студентки, поповнює лише голова сімейства. Він заробив минулого року 663 175 гривень, 500 тис. грн. з яких – від продажу свого «залізного коня».

У його власності перебуває квартира в Тернополі площею 61,2 кв. м. та 20% від квартири площею 58, 7 кв.м. Будинок у Байківцях на майже 400 «квадратів» записаний порівну на його дружину та дочку.

Вони також володіють трьома земельними ділянками загальним розміром у 3, 7 «сотих».

Зароблені гроші мер зберігає і вдома - 200 тисяч гривень, і на банківському рахунку – 80 518 грн., 929 доларів і 2 941 євро.

Головний полісмен і прокурор живуть на зарплату

Очільник поліції Тернопільщини Олександр Богомол, якщо вірити декларації, живе не «на широку ногу». Він має чотирьох діток і минулого року отримав лише 132 000 грн. заробітної плати та 25 300 грн. матеріальної допомоги. В його дружини за весь рік – всього 15 153 грн. матеріальної допомоги.

Олександр Богомол також задекларував квартиру, площею 63,3 квадрати, придбану у 1996 році. Йому, щоправда, належить лише четверта частина. Ще одна квартира, площею майже 70 квадратів, записана на дружину і відзначена позначкою «з іншим правом користування».

У її власності також є автомобіль «Део Сенс» 2006 року випуску, вартістю 62 000 грн.

Згідно із оприлюдненої декларації, порівняно із вищою елітою, не розкошує і головний прокурор Тернопільщини В'ячеслав Перч. Він задекларував заробітну плату у розмірі 309 тис. грн.. та пенсію - 75 883 грн. Додаткових джерел надходження він не має.

Очільник прокуратури області також задекларував квартиру, площею 50 «квадратів»,у Чернівцях, земельну ділянку на Київщині, площею 1200 квадратних метрів, та автомобіль «Land Rover» 2012 року випуску, придбаний у 2014 році за 145 тис. грн.

Дружина посадовця володіє будинком, площею 242,7 кв. м, та земельною ділянкою у 1000 квадратних метрів у Чернівецькій області.

Ще одна квартира у Києві, площею 81 кв.м., записана на дружину та сина.

Чи зробимо висновки?

Якщо бути чесними, то, зрозуміло, що кожен із нас прекрасно знав, що українські політики –люди, як мінімум, зовсім не бідні. Але оприлюднені ними декларації виходять за всі рамки. І будьмо знову ж таки чесними, зрозуміло, що це – далеко не вся їхня розкіш, бо ті ж політики - люди, як мінімум, не зовсім чесні.

Дуже шкода, але електронні декларації в черговий раз підтвердили, що, яка б влада не прийшла, і скільки б не мінялися місцями чиновники, їхнє головне завдання – це не служіння народу, а лише власна нажива.

Бо як інакше пояснити те, що вже майже три роки бідні українці допомагають волонтерам одягати і годувати солдат, які щодня ризикують життям на лінії війни, і те, що прожитковий мінімум знаходиться на рівні африканських країн, а у тумбочках державних службовців на дрібні витрати лежить 200-річна пенсія вчительки.

Та що там пенсія! Там лежать мільярди гривень. Ще мільярди гривень вкладені у ексклюзивні вина, діаманти, годинники, картини та ікони, в сотні квадратних метрів квартир і гектарів землі.

А у нас при цьому більшість пенсіонерів не мають можливості нормально харчуватися, а практично вся молодь мріє емігрувати за кордон. Не має нормального ремонту у лікарнях та людського гуртожитку для студентів, не має грошей на дитячі і спортивні майданчики, на шкільні автобуси і нові дороги, не має, де працювати і не має нормальних зарплат. У нас всього немає!

Єдине, що у нас точно є, то це купа багатіїв у владних кріслах, у тумбочках та сейфах яких можна знайти суму, еквіваленту черговому траншу від МВФ.

Тому я дуже сподіваюся, що це буде «протверезним» душем для кожного тернополянина зокрема і кожного українця загалом. Бо простого обурення на кухні і смішних картинок та саркастичних коментарів у соцмережах вже мало. Потрібно зробити висновки, адже зрозуміло одне: золотого дна і навіть країв у нашої еліти немає, і жити так далі не можна.

Почніть хоча б з того, що на наступних виборах не голосуйте за кандидатів із корупційним шлейфом за жодних обставин. Навіть за гроші.

 

Перший альбом гурту Tik Tu чекає на слухача

Неділя, 27 листопада 2016, 11:33

28 листопада новий, але багатьма уже улюблений гурт Tik Tu оприлюднить на просторах Інтернету своє перше музичне дітище. 2 грудня музиканти представлять дебютний альбом київській публіці. У шанувальників також буде можливість придбати аудіо-диск у музичних крамницях. Детальніше про музичну формацію дізнавалися в учасниці тріо Наталі Багрій.

afisha-tik-tu

Наталю, скільки всього композицій у вашому доробку?

На сьогодні близько 20 композицій — це цікава різнопланова клубна чи фестивальна програма на півтори години.

Що стало мотивом створення гурту? Хто став вашим натхненником?

На нашу думку, Tik Tu став повноцінним гуртом (таким, яким він зараз є, у складі тріо) досить спонтанно. Ми і раніш грали у різних інших цікавих проектах. Потім у Наталі та Роми виникло кілька спільних студійних композицій, які захотілося грати наживо. Згодом прийшло розуміння, що необхідний драммер, аби все було непрісним, живим та розвивалося і рухалося у часі. З того моменту до нашого складу долучився Лесик Драчук і ми вперше зіграли спільну програму на фестивалі «Республіка 2015» у Кам’янець-Подільському.

Ваш слухач, хто він?

Та будь-хто. Зараз нікого у власному виборі не стримаєш, але ми знаємо точно, що наша аудиторія формується і досі та будемо раді, якщо цей процес не буде спинятися)

У вашому тріо в процесі творчих пошуків панує одноголосся чи композиції народжуються в суперечках та компромісах?

Компроміс на компромісі, ми би так сказали. Зібралися дорослі дядьки і тьотка, і всі мають різний музичний смак. Як гарно, що нас у складі троє, - завжди вирішує більшість.

Особливість вашого стилю відчутно не лише в музиці, а й у візуальних образах (сценічних костюмах, декораціях, відеороботах). Хто над цим працює і чому це важливо?

У нас немає стиліста, візажиста та художника-перукаря. Швидше ми станемо шукати хорошого віджея, аніж цих всіх персоонажів. У погоні за образами можна втратити не тільки себе, а й основну музичну ідею. Тоді постає питання: з чого все починалося? У нас є кілька спецічних костюмів, що об’єднують нас на сцені, але, повірте, ми не настільки сильно вгрузли у пошуках чогось екстра неординарного.

Нещодавно ви? цитую: «Зіграли на псітрансовому весіллі, дали сольник в Роттердамі». Поділіться враженнями від публіки. Як сприйняли вашу музику європейці?

Ми були готові до всього. Але, направду, все склалося набагато краще, ніж очікувалося. Весілля було дуже цікавим і пречудовим, адже все відбувалося за сценарієм «Аліси в країні див». Гості мали можливість самовиразитися в образі певного казкового героя. Все відбувалося за незвичним як для нас традиційним сценарієм весілля і ми були чудесним сюрпризом для гостей із різних кутків світу, не тільки нідерландців. А у Роттердамі на наш концерт прийшло неочікувано багато людей і ми отримали на виході багато позитивних вібрацій. Чимало людей прийшло на концерт у вишиванках, аби підтримати наше етнічне походження. Загалом, ми дуже задоволені і, швидше за все, на цьому не закінчяться наші концерти у Нідерландах.

Знаючи вашу любов до експериментів зі звучанням не можу не спитати, - чого очікувати від вашого дебютного альбому?

Альбом багатий на образність. Кожен трек — окрема історія, також ви там зустрінете багатоголосся та безліч струнних інструментів, що повноцінно співіснують із живим драмом, електронним бітом та любов’ю до синтезаторів. До запису був залучений також львів’янин Олександр Марусяк, котрий музикує у складі досить цікавого львівського колективу «Гич Оркестр». Ми цілком задоволені альбомом, оскільки наповнили його стилістично різноплановою музикою, що прийдеться до смаку різній аудиторії.

Що таке Shuma (прим. назва альбому)?

Шума — вигадане, не існуюче слово, що для нас має зміст першого шуму, спакованого в повноцінний альбом.

Які композиції увійдуть до плей-листа?

До альбому ввійде 10 композицій, деякі із них уже на слуху: «Маленькі малюсіки», «Твоє Моє» та «Колихана». Направду, матеріалу у нас достатньо багато, але у нас відбувся дуже прискіпливий та критичний відбір, який повинен був вписатися у цифру 10. Для першого альбому цього достатньо. Не багато і не замало.

Також ми не відмовилися від створення аудіо-диску та вирішили потішити поціновувачів можливістю купити собі в колекцію якісний альбом. Колаж на обкладинку диску робила дуже талановита дівчина Grycia Rd, роботи якої нас полонили в соцмережах. Вона моментально відгукнулася на нашу пропозицію і зробила дуже красиве та цікаве оформлення, за що ми страшенно вдячні та задоволені, як слоники, котики і коники.


Спілкувалася Юлія Хім’як

 

5 мільйонів гривень з міського бюджету буде виділено на перспективні проекти

Субота, 26 листопада 2016, 00:00

Два тижні було відведено для місцевих жителів для того, щоб визначити, на які потреби Тернополя потрібно виділити значну суму коштів. Нещодавно цей проект під назвою «Громадський бюджет» завершився. До вирішення цього питання долучилося близько 5, 5 тисяч тернополян, що становило один з найгірших показників серед інших міст. На думку місцевих жителів першочергово кошти потрібно виділити на створення «Молодіжного центру», «Центру науки», закладу для розвитку дітей з особливостями розвитку та соціального мультиспортивного залу.

Ініціатор проекту «Соціальний мультиспортивний зал» Михайло Онишків розповів, що головна задумка полягає у тому, щоб люди могли займатися не лише традиційним видом спорту, а й інноваціним, наприклад, слек-лайн тощо. Приміщення, для того, щоб розвиток спорту проходив в усіх галузях поки немає.

На меті «Громадського бюджету» також є забезпечення малих проектів. До них відносять облаштування дитячих майданчиків, вуличних тренажерів, мистецький фестиваль «Ї» тощо.

Міський голова Сергій Надал додав, що на малі проекти буде виділено близько 1 мільйона гривень, а на великі до 4 мільйонів гривень. Надану кількість коштів вираховують за допомогою одного відсотка, який надходить від суми надходжень міського бюджету. Тому враховуючи запланований бюджет на 2017 рік сума повинна бути значною. У звʼязку з цим буде змога обрати ще кілька проектів для фінансування. Реалізовувати задумане почнуть з наступного року.

 

Олена Сабатюк

 

Незабаром з тролейбусів зникнуть звичні квитки

П'ятниця, 25 листопада 2016, 10:35

З 22 лиcтoпaдa в пiдгoтoвчoмy peжимi працює електронна система оплати проїзду. Поряд зі звичайним одноразовим проїзним квитком пасажир отримує електронний. Останній друкується безпосередньо в салоні громадського транспорту. Уже в грудні КП «Тернопільелектротранс» планує повністю перейти на автоматизований режим.

Тернопільські кондуктори працюють до початку зими із новими приладами – валідаторами, які згодом окрім функції друку квитка будуть використовуватися для перевірки документів на електронних носіях. Плacтикoвi кapтки для пpoїздy y тpoлeйбycaх мoжнa бyдe пpидбaти також з 1 гpyдня y тролейбусному дeпo, a згoдoм - у понад ста пунктах розповсюдження. Термін дії тapифних пакетів, кpiм бeзлiмiтнoгo, що діятиме 30 днiв, складатиме 90 днiв з мoмeнтy пpидбaння чи пoпoвнeння кapтки.

Віталій Васильків – керівник ТОВ «Системний зв'язок»: «Система електронної оплати проїзду на разі в процесі випробування, але уже з 1 грудня кондуктори вийдуть на роботу із валідаторами. Нововведення забезпечить ефективний облік пільгових категорій, дозволить прослідкувати пасажиропотік і, з огляду на це, корегувати графіки руху громадського транспорту для зручності тернополян».

Автоматична система оплати, як зазначають її ідейні розробники, дасть можливість прозорого обліку оплати проїзду, а також сприятиме економії тернополян на витратах за проїзд.

Підготувала Юлія Хім’як

 

 

У Тернополі діятиме сучасний молодіжний центр

П'ятниця, 25 листопада 2016, 09:34

Із результатом у 863 голоси проект «Молодіжний центр – відкрита платформа для комунікації, навчання та втілення проектів» перемагає у конкурсі громадських проектів Тернополя ( «Громадський бюджет Тернополя»), займаючи другу позицію у рейтингу. На реалізацію такої ініціативи міська рада Тернополя у майбутньому має виділити один мільйон гривень.

За словами ідейних розробників проекту, схожі центри уже діють по всій Україні. Метою, яку переслідуватиме центр є створення нових якісних можливостей для активної молоді міста Тернополя. Кошторисом проекту передбачені капітальний ремонт приміщення, забезпечення технічним обладнанням (ноутбуки, проектори, екран, принтери), обладнання залу для проведення конференцій, облагородження вуличного простору для відпочинку і навіть велостоянка. Також у планах створення хенд-мейд крамнички та творчої майстерні.

Вероніка Дякович – молодіжний мер Тернополя, член команди-переможця у конкурсі громадських ініціатив Тернополя (проект «Молодіжний центр»):

«Всі проекти проходять атестацію у 2017 році, саме тоді, коли буде формуватися бюджет міської ради Тернополя. Левова частка кошторису проекту припадає власне на ремонт приміщення, тому плануємо відкриття після його закінчення. Маємо надію, що встигнемо завершити всі роботи і закупити обладнання до Дня молоді, коли й хочемо робити відкриття. Діяльність центру буде зорієнтована на молодь, але не виключно, що організовуватимемо заходи і для інших вікових категорій. Це буде ресурсний центр для роботи громадських організацій міста, оскільки багато з них не мають власного приміщення; майданчик для їхньої співпраці; місце для проведення заходів як відкритого, так і закритого типу.»

Молодіжний центр діятиме за адресою: м. Тернопіль, вул. Йосипа Сліпого, 3.

Підготувала Юлія Хім’як

 

В гіпермаркеті поліцейські охорони затримали чоловіка, який намагався «затоваритися» за фальшиві гроші

Четвер, 24 листопада 2016, 09:40

Поліцейські охорони Управління поліції в Тернопільській області затримали 39-річного мешканця Тернопільщини через підозру у кримінальному правопорушення, пов’язаному зі збутом фальшивих грошей.

Чоловік намагався придбати пляшку для води до велосипеда та крем для взуття, розрахувавшись за них фальшивими 50-ма гривнями. Касир гіпермаркету помітила, що купюра з ознаками підробки та одразу ж покликала на допомогу працівника Управління поліції охорони, який ніс службу по охороні даного об’єкту.

На запитання поліцейського охорони, звідки у нього підроблені купюри, чоловік стверджував, що це не його рук справа і отримав він їх на ринку або ж на АЗС.

Поліцейські охорони затримали власника несправжньої купюри та передали слідчо-оперативній групі ГУНП Тернопільської області для подальшого розгляду обставин та винесення відповідного процесуального рішення.

 

Найближчим часом ціни на проїзд у громадському транспорті планують збільшити

Середа, 23 листопада 2016, 07:12

Перевізник почали скаржитись, що тих коштів, які зараз поступають від пасажирів - недостатньо. Зараз у місті ціна проїзду становить 3 гривні. У звʼязку з тим, що чималі затрати витрачають на ремонт транспорту та заробітну платню водіям, перевізники пропонують змінити вартість до 4 гривнів.

Директор товариства «Менс-Авто» Андрій Намака повідомив, що це питання постало ще з лютого минулого року, відколи підняли ціни на паливо. Проте, тоді цю проблему вирішили. Зараз вона постала знову, тому що вартість палива збільшили, а це вже критична ситуація. Оскільки на носі зима, довелось купувати нові колеса, акумулятори та інші потрібні речі в борг.

Директор товариства «Мега-Сервіс» Роман Сполович розповів, що для якісного надання цих послуг критично недостатньо обігових грошей. Через це виникає проблема ремонту транспорту, тим паче, що їх вартість досить значна. Купувати дешевші запчастини немає сенсу, оскільки тривалість їхньої ефективності низька. Тому ціни на проїзд потрібно збільшувати примусово. Від цього залежатиме безпека пасажирів.

Підприємство «Тернопільелектротранс» підтримує цю позицію і вважає, що вирішальним чинником є і підняття вартості на електроенергію.

Перевізники ці розрахунки передали на розгляд місцевих депутатів. Якщо комісія підтримає цю думку, то вартість проїзду у громадському транспорті буде близько 4-ох гривнів.

 

Олена Сабатюк

 

Науковці у Тернополі привітали Грушевського із ювілеєм

Середа, 23 листопада 2016, 07:06

У вівторок, 22 листопада в Тернополі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція, приурочена 150-річчю від Дня народження Михайла Грушевського. Захід проходив у стінах ТНПУ ім. В.Гнатюка. На ньому були присутні наукові та педагогічні працівники як з Тернополя, так і з інших міст.

Учасники конференції обговорювали важливі проблеми сучасності, пов’язані з творчою спадщиною та історичним надбанням такої відомої української постаті як М.Грушевський. Учасники конференції ділилися корисним досвідом, розповіли чимало цікавих та маловідомих фактів  з життя відомого академіка. Основою дискурсу стала тема «Актуальні питання історії України у ІІІ тисячолітті».

«На даній науковій конференції ми зуміли реалізувати все, що планували. Усі, без виключень, учасники змогли виголосити свої ідеї та міркування, виразити власне бачення того, що було в минулому і того, що слід очікувати від майбутнього. Такі конференції і надалі повинні набирати обертів, залучаючи все більшу кількість учасників. У Тернополі такі заходи проводяться регулярно, зокрема, історичний факультет часто організовує подібне, також ми мали досвід і в міжнародних історичних конференціях. Сподіватимемось, що ця традиція не зникне і ми спільними зусиллями зможемо залучити більшу кількість учасників" - коментує директор Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Петровський О.М.

Українська історія надзвичайно багата і, безсумнівно, завжди знайдеться над чим дискутувати. Теми доповідей, презентовані учасниками, були безперечно цікавими та вартими уваги: актуальні питання життя і творчості Грушевського, його історична роль у формуванні України як держави, останні роки політичного діяча. Окрім цього, були представлені й інші теми, які стосувались міста Збаража та його історії, Тернополя та його революційного уряду, а також Харкова та його муніципальної влади, та ін.

Як зазначив голова організації "Нове покоління Тернопільщини" Іван Янюк, вони вперше долучились до такого типу заходу, як наукова конференція: "Ми задоволені результатами  і  можемо гарантувати, що це не остання така зустріч. Нам приємно, що сьогодні тут були присутні високоповажні люди, такі як професори і доктори наук. Обговорювані питання є достатньо актуальними і на сьогоднішній день, адже українську історію багато людей сприймають в аспекті культурно-просвітницької діяльності або національно-визвольної боротьби. Насправді історичне життя українців цікаве та багатогранне. Тому такий досвід був надзвичайно корисним та захоплюючим."

Організатори конференції мають на меті розширити її масштаби та залучити якомога більше учасників не лише серед науковців, а й студентів, магістрантів та аспірантів-істориків. Бо теорія - це основа знань, тому такі конференції є просто необхідними і це чудесно, що в нашому місті є люди, які вміють організувати такі заходи на високому рівні.

Наталія Шкляр

 

Під час ліквідації наслідків стихії з Тернополя вивезли 750 вантажівок снігу

Вівторок, 22 листопада 2016, 07:55

750 вантажівок снігу вивезли з Тернополя за період ліквідації наслідків аномальних снігопадів. Як зауважив начальник відділу технагляду Олег Вітик, такої кількості снігу, який випав за один день минулих вихідних, не спостерігали за останніх 15 років. Наприклад у 2012 році в Тернополі місячна норма снігу випала за першу декаду грудня, тоді висота снігового покриву в день сягала не більше 20 см.

«Минулих вихідних всю Західну Україну накрив аномальний снігопад. За добу випала місячна норма снігу. Тернопіль опинився в епіцентрі циклону. Висота снігового покриву в Тернополі сягала 60 см. Для порівняння у сусідньому Львові та Івано-Франківську — від 30 до 40 см. В гідрометеоцентрі нам повідомили, що в Тернополі сніг йшов 17 годин поспіль. Як стверджують метеорологи, така аномалія підпадає під категорію стихійних гідрометеорологічних явищ», - зазначив Олег Вітик.

На даний час комунальні структури міста працюють над посипанням вулиць міста протиожеледною сумішшю.

 

На замітку пасажирам маршрутних таксі (маршруток) та інших видів громадського транспорту у місті Тернополі

Понеділок, 21 листопада 2016, 08:22

  • Оскільки проблема спілкування водіїв транспорту громадського користування із своїми знайомими, а також паління і відтворювання музики (особливо російської 'тюремної') в салоні транспорту є розповсюдженою, Софія Пасічник, фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області: http://ternopil.legalaid.gov.ua/ua/, консультує якою нормативною базою регулюються зазначені правопорушення і наголошує, що за всі протиправні діяння настає передбачена законом відповідальність:

  • 2368534-e1431529757235

  • 1) Пункт 21.2 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306:

    - Водіям маршрутних транспортних засобів забороняється під час перевезення пасажирів розмовляти з ними, їсти, пити, палити, а також перевозити пасажирів і вантаж у кабіні, якщо вона відокремлена від салону.
     

    2) Згідно із пп. 3 п. 149 та пп. 11 п. 154 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 18 лютого 1997 р. N 176:

    Водію автобуса забороняється:

    – розмовляти з пасажирами, їсти, пити, курити під час руху автобуса.

    Водію таксі забороняється:

    – їсти, пити та курити під час руху (на противагу водіям автобусів, цим розмовляти з пасажирами, звісно, – не зась).
     

    3) Пункт 2.2.23 Договору перевезення пасажирів:

    – Перевізник забороняє водіям під час руху їсти, пити, палити, розмовляти з пасажирами та по телефону, транслювати музику, за що несе персональну відповідальність.
     

    4) Пункт 2 рішення виконкому Тернопільської міськради "Про припинення публічного виконання аудіовізуальних творів за участю діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України" від 18.05.16 р. (назва, щоправда, не зовсім вдала, бо є вужчою по змісту відносно всього рішення, охоплює лише його частину):

    – Зобов’язати всі комунальні, приватні та колективні підприємства, які здійснюють перевезення громадян України в межах Тернополя, припинити публічне виконання аудіовізуальних творів російських виконавців музичного жанру «шансон» та іншої кримінальної лірики.
     

    ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

    Відповідно до п. 11 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту організатори регулярних перевезень, замовники послуг, автомобільні перевізники, автомобільні самозайняті перевізники, персонал автомобільного транспорту, автостанції та пасажири несуть відповідальність за невиконання цих Правил згідно із законом.


 

Тернопіль - у сніговому полоні: нерозчищені дороги, кілометрові затори і безліч травмованих

Понеділок, 21 листопада 2016, 07:07

Тернопіль останній тиждень нагадував кадри із американського фільму-катастрофи «Післязавтра»: декілька метрові кучугури снігу, безлюдні вулиці та кілометрові ряди автомобілів, які застрягли у снігових пастках.

І поки одні спостерігали за тим, як Тернопіль «бореться» із зимовою стихією, інші випробували всі її наслідки на собі: ходили пішки на роботу, травмувалися на слизьких дорогах, витягували зі снігових заметів автобуси, тролейбуси і «швидкі», жителі приміських сіл три дні сиділи без світла та тепла, а вагітні жінки ледь народжували у заторах.

За весь цей тиждень мер Тернополя встиг зробити фото із лопатою в руках, відкупитися за свою бездіяльність триденним безкоштовним проїздом у тролейбусах, попросити вибачення у пішоходів та водіїв за незручності і пообіцяти покарати винних. Як виявилося, цього недостатньо, щоб ліквідувати наслідки стихії у місті.

А місцеві жителі бояться лише одного: щоб через невчасно вивезений сніг Тернопіль у найближчі дні не поплив.

Сніг_тернопіль

«Бум» на лопати

Ранок після снігопаду у Тернополі розпочався не як звично - із кави, а із відкопування своїх автомобілів з-під снігу та розчищання проходів до будинків та гаражів. У соцмережах тернополяни публікували засипані двори і непрохідні тротуари, а також довжелезні затори на дорогах.

Розуміючи, що від комунальних служб допомоги не дочекаєшся, місцеві жителі організовувалися і самостійно розчищали сніг не тільки біля своїх домівок, але і у найбільш важко прохідних місцях у різних мікрорайонах міста.

Відповідно на вагу золота стали лопати, адже відкопуватися потрібно ж було чимось. Як розповів знайомий, що працює в місцевому будівельному супермаркеті, всього за першу добу після снігопаду вони продали більше 2 тисяч лопат.

У заторах – по три години

Проте навіть ті, хто добрався до своїх автомобілів, годинами простоювали у заторах. І якщо по місту хоч якийсь рух відбувався, то на виїзді з Тернополя до смт. Велика Березовиця по вулиці Микулинецькій водії годинами стояли у заторах.

Тернополянин Андрій, який намагався добратися з роботи додому, три години їхав від вулиці Острозького до «Ватри». І якщо на Велику Березовицю автомобілі по трохи просувалися, то до Тернополя виїхати було нереально.

«Багато моїх сусідів і знайомих працюють в Тернополі, тож їм доводилося ночувати у знайомих, або ризикувати не потрапити додому чи на роботу наступного дня», - розповів Андрій.

Після триденного перебування у родичів в Тернополі, додому на «Кемпінг» двічі пробувала повернутися молода мама Уляна.

«Після снігопаду у нас зникло світло і опалення. У мене на руках – місячне маля, тож тримати його у холодній квартирі я не могла. Родич відвіз мене із дитиною у Тернопіль, проте повернутися назад виявилося непростим завданням.

На четвертий день після снігопаду ми пробували близько 12 години прорватися в сторону Березовиці, проте простояли біля «клеверного мосту» більше години і змушені були розвернутися назад. Дізнавшись через соцмережі, що ситуація на тій ділянці зрухалася, ввечері вирішили ще раз поїхати. На щастя, після півгодинного простоювання у заторах, таки добралися додому. Питання тільки одне: чому за 4 дні ніхто не розчистив дороги?», - каже Уляна.

Громадський транспорт брали штурмом

По три десятки людей на кожній зупинці цілий тиждень штурмували поодинокі тролейбуси і маршрутки, які через раз зупинялися і, здавалося, ставали безрозмірними, адже вміщали в себе нереальну кількість людей.

В Інтернеті щодня з’являлися відео та фото із переповненим громадським транспортом і потенційними пасажирами, які сварилися, штовхалися, але будь-що намагалися потрапити у салон.

Так, у тролейбусі №5 було настільки багато людей, що вони вибили скло у вхідних дверях, після чого усім все одно довелося йти пішки.

Окрім того, транспорт часто застрагяв на нерозчищеній дорозі, тож пасажири самостійно витягували із заметів тролейбуси, маршрутки і автомобілі «швидкої допомоги».

Через жахіття на дорогах на вулицях Мазепи та Текстильній дві маршрутки взагалі ледь не перекинулися.

Сніг_затори

Пішки на навчання, на роботу і в лікарні

Жителі приміських сіл – Байківців, Смиківців, Петриків та Великої Березовиці – через нерозчищені дороги зовсім залишилися без громадського транспорту, тож змушені були ходити пішки на роботу.

40-річний Ігор із Смикавців виходив із дому в 6 ранку, щоб до 9 години добратися на роботу в районі «Комбайнового заводу». І це не літо чи прохолодні весна та осінь, а морозна зима зі слизькими дорогами, і це не відстані у 200 метрів, а десятки кілометрів!

Так само близько двох годин із Березовиці до центра Тернополя цілий тиждень пішки діставалася до робочого місця 30-річна Інна.

Власним ходом на навчання ходили і студенти з БАМу на «Дружбу». Школи у ці дні були напівпусті, адже не всі батьки пускали дітей на не посипані і не розчищені доріжки.

Одинадцятикласник Олександр зі «Східного» масиву пішки йшов до школи №27 у іншому мікрорайоні, а його друзі розповідали, що у деяких класах було всього по 2-3 учні.

Тернополянка Катя забирала свою 7-класницю-дочку після роботи на таксі. Дорога додому зайняла у них дві години.

Через транспортний колапс тернополяни не могли дістатись і медзакладів. Пані Оксана пройшла з сином 9 км, щоб потрапити на прийом до дитячого лікаря.

У дорозі ледь не народжували вагітні жінки. Стоячи у заторах, їм доводилося викликати поліцію, оскільки «швидкі» доїхати також не могли.

Хто винен у сніговому «апокаліпсисі»?

Цілий тиждень Тернопіль не сходить зі сторінок Всеукраїнських видань та з екранів телевізора.

Поки інші обласні центри повертаються у звичне русло, наше місто ніяк не оговтається від хуртовин. Тернополяни в один голос скаржаться на нерозчищені дороги і не розуміють, що робили комунальники цілих сім днів, адже зустріти якийсь тракторець або поодинокого двірника було за щастя.

Через слизькі доріжки в місті в декілька разів зросла кількість постраждалих, а місцеві травмпунки були переповнені. Лікарі навіть самостійно розчищали сніг перед медзакладами, щоб «швидка» змогла доставити людей.

Хто відповідатиме за фізичні травми і сніговий колапс в місті, тернополян цікавить найбільше.

«Є дyжe бaгaтo piзних дyмoк, є питaння, якi пoтpeбyють дocлiджeння. Алe зapaз пoтpiбнo, в пepшy чepгy, зaбeзпeчити пpибиpaння мicтa. І тoдi знaйти хтo в цьoмy винyвaтий: чи цe тeхнiкa, чи цe людcький фaктop, чи цe пiдpядник», – сказав мер Тернополя Сepгiй Нaдaл.

Сніг, як завжди, на голову

Коли б у Тернополі не випав сніг: у грудні, березні чи листопаді, як показує досвід, тернопільські комунальники завжди до нього не готові.

Як виявилося, підприємство «Теркомуналсервіс», яке виграло тендер на 18 млн. грн. на прибирання Тернополя, не приховувало, що не має техніки для розчищення снігу, однак управління ЖКГ і благоустрою Тернопільської міської ради ніяких зауважень з цього приводу не мало.

Так, із опублікованого місцевими журналістами документу, стало зрозуміло, що захищати Тернопіль від зимових хуртовин мали всього 1 навантажувач, 3 трактори, 7 плужно-щіточно-посипочних автомобілів, 1 грейдер, 1 бульдозер і 5 плужно-щіточних тракторів.

Окрім того, під час оперативної наради з’ясувалося, що на початку листопада комунальники прозвітували, що для боротьби зі стихією заготовлено п’ять тисяч метрів кубічних піщано-соляної суміші й підготовлено 17 одиниць техніки. Однак станом на вівторок, 15 листопада, «ТерКомуналСервіс», мав вивести на дороги міста сім одиниць техніки, а вивів лише три.

Тож депутати запропонували виставити підприємству, яке мало розчищати місто, рахунки із медзакладів, де лікуються травмовані тернополяни, а також провести новий тендер і знайти нове підприємство для прибирання міста.

А поки ж синоптики попереджають про потепління, тож, якщо всі кучугури снігу із Тернополя не вивезуть у найближчий час, він ризикує вже, у прямому сенсі слова, плавати.

***

Цьогорічний досвід вкотре показав неспроможність місцевої влади протистояти стихії. У цивілізованих країнах відповідальні за такий провал самі б написали заяви на звільнення, але тільки не у нас.

Тож ніхто й не сумнівається, що вкотре знайдеться цап-відбувайло, на якого скинуть всі проблеми, тернополяни ще декілька днів будуть згадувати цей прикрий інцидент, а згодом все забудеться. До наступної снігової несподіванки.

Хоча хочеться сподіватися, що ця ситуація чогось нас таки навчить.

 

У Тернополі продовжують прибирати місто після снігової негоди

Неділя, 20 листопада 2016, 12:53

Комунальні структури Тернополя та підрядні організації продовжують очищувати місто після снігової негоди.

Згідно з планом, у ніч з 19 на 20 листопада здійснено посипання ряду вулиць, очищення та вивезення снігу з різних масивів міста.

Виконані наступні роботи:

1. Посипання вулиць на житлових масивах «Дружба», верхній та нижній «Центр», «Сонячний» та «Східний».

2. Очищення від льоду вул. Шептицького, Живова, К.Острозького, Наливайка та інші.

3. Зачистка проїзної частини за грейдером та очищення тротуарів.

4. Навантаження та вивезення снігу та льоду з вулиць мікрорайону «Старий парк» вул. Лисенка, Весела, Монюшка, Зелена, Паркова, Шухевича, С. Качали, Родини Барвінських, Словацького, Камінна, Ю.Опільського.

Впродовж дня 19 листопада здійснювалися роботи з вивозу снігу з транспортної розв’язки вулиць Збаразька-Текстильна-Промислова, розчищення решіток зливової каналізації (вул. Руська - Дамба Тернопільського ставу, Острозького, Дамба), зупинок громадського транспорту пр. Ст. Бандери, пр. Злуки, очищення вулиць вул. Дівоча, Манастирського, Татарська, Глибока, Малишка, Чайковського, проїзної частини вул. Бродівська, очищення тротуарів від снігу та льоду на вул. В. Чорновола, вул. Опільського, вул. Руська, вул. Тарнавського, пр.Злуки.

 

 

«Чорна п’ятниця» по-тернопільськи: великі знижки чи великий обман?

Субота, 19 листопада 2016, 08:52

На годиннику – північ, а сім’я з дітьми ночує у наметі перед входом у торговий центр чи мережу популярних магазинів. Побачити таку картину для Тернополя – досить дивно, а ось для американців – це вже норма, якщо завтра - «Чорна п’ятниця» - початок грандіозних передріздвяних розпродажів.

Проте на цьому все не закінчується, а скоріше тільки починається. Далі будуть тиснява, бійки, крики і декілька годинні черги, аж поки омріяний телевізор чи плаття не опиняться у Вашому пакеті.

Наслідуючи американську моду, останні декілька років подібні нічні розпродажі влаштовують і в Тернополі, проте відбуваються вони з однією відмінністю: якщо за кордоном під час таких акцій можна суттєво зекономити, хоч і ризикуючи отримати сінці, у нашому місті, на жаль, в багатьох випадках, так звані «розпродажі» – це звичайне обдурювання.

Чому п’ятниця - «чорна»?

Цього року славнозвісна «чорна п’ятниця» у США відзначатиме півстолітній ювілей. Проводять її в четверту п'ятницю листопада - на наступний день після Дня Подяки, і з цієї дати в Америці розпочинається традиційний Різдвяний сезон розпродажів.

Існують різні версії, чому п’ятницю називають саме чорною, але всі вони так чи інакше підкреслюють масштабність заходу.

Так, за однією із версій, «чорною» п'ятницю назвали через те, що американські продавці ведуть облік витрат ручкою червоного кольору, а доходів - чорною. І зрозуміло, що в перший день розпродажів всі бухгалтерські книги країни були суцільно чорними.

fight

Також, вважають, що таку назву п’ятниця отримала тому, що напередодні розпродажів багато покупців займають черги в магазини з ночі, коли навколо все чорне.

Проте найпопулярнішою є версія, згідно з якою вперше п'ятницю обізвали «чорною» у 1966 році поліцейські Філадельфії, коли спостерігали величезні пробки на дорогах і переповнені людьми тротуари в перший день різдвяних розпродажів після Дня подяки.

Якби там не було, проте «Чорна п’ятниця» - це головний день в році для всіх американських шопоголіків. І хоча він не є офіційним святом, багато працівників у цей день беруть відгул або спеціально йдуть у відпустку, щоб купити подарунки родичам чи закупитися необхідними, на їхню думку, одягом та технікою.

Варто відзначити, що в ці дні у жителів Америки настільки піднесений настрій, що продавці не обмежується однією лише п'ятницею: багато розпродажів продовжуються ще на декілька днів, зокрема, до початку наступного робочого тижня.

Окрім того, у США є ще один день розпродажів – це кіберпонеділок, який настає відразу після Чорної п’ятниці і розпочинає грандіозний розпродаж у онлайн-магазинах. Вважається, що понеділок — це день, коли більшість службовців США повертаються до роботи, і починають робити покупки в Інтернет-мережі зі своїх службових комп'ютерів.

14 днів ночувала під магазином

Пропуск Чорної п'ятниці американці називають восьмим «смертним гріхом», - розповідає тернополянин Антон Балюк, який вже більше року працює в США. Кожна сім’я в цей день може зекономити від кількох сотень доларів до тисяч.

«Перші місяці мого перебування в Америці якраз припали на період розпродажів, і моїй дружині було дуже цікаво поглянути, як Чорна п’ятниця відбувається насправді. Оскільки я тільки влаштувався на роботу, то брати вихідний заради того, щоб поглянути на шопоголіків, мені не дуже хотілося, а ось дружина з друзями, які вже декілька років живуть у США, таки потрапила на ніч розпродажів. Щоправда, наслухавшись розповідей про бійки і навіть смертельні випадки під час подібних акцій, вона скоріше була спостерігачем, ніж учасником, та й прийшла запізно», - розповідає Антон.

У Чорну п'ятницю магазини відкриваються дуже рано - близько 5 години, а деякі найбільші торговельні мережі - навіть опівночі, тож американці займають черги затемна, і вже в 2-3 ночі черги до найбільших торгових центрів можуть розтягнутися на десятки метрів.

Окрім того, першим покупцям пропонують серйозні знижки - до 90%, тому перше правило покупок в «Чорну п'ятницю» говорить: «Не спи - пропустиш кращу знижку!». Тож деякі сім’ї ночують просто у наметах під дверима торгових центрів. Але своєрідний рекорд поставила американка, яка провела перед магазином 14 днів, щоб купити телевізор з величезною знижкою.

Проте навіть не чекання – найгірше, а те, що починається після відкривання магазинів.

«Якщо Ви хочете уявити, як виглядає «Чорна п’ятниця» в Америці, то просто прийдіть під будь-який секонд-хенд у Тернополі в день завозу нового товару. Коли відкриваються двері, в американських магазинах починається те саме. Величезний натовп з неймовірною швидкістю вривається всередину, змітаючи все на своєму на шляху, і атракціон «небаченої щедрості» починається. Для довідки додам, що триває він недовго, і якщо Ви прийдете в магазин в 5-6 ранку, то нічого, окрім спорожнілих полиць і довжелезних черг на касах, Ви не побачите. Таку картину застала моя дружина, коли запізнилася на Чорну п’ятницю», - жартує тернополянин.

Щоправда навіть, якщо Ви запізнитеся, все одно ще можете купити багато продукції зі знижкою впродовж наступних двох днів, адже після продажу акційних товарів, магазини виставляють на розпродаж решту своєї продукції. Окрім того, на відміну від українських реалій, у американському розпродажі беруть участь не тільки уцінені або непопулярні товари, знижки поширюються і на кращу продукцію в асортименті.

«Знаю, що завдяки таким «чорним» п’ятницям, багато середньостатистичних американських сімей непогано економлять. Жінка, яка живе по сусідству, розповідала, що минулого листопада під час розпродажу накупила одягу своїй доньці на рік вперед – і зимового, і демісезонного, і літнього. Щоправда, речі, придбані в цей день, повернути в магазин за будь-якої причини вважається поганим тоном, тому, якщо купуєш «на око», можеш прогадати і даремно витратити кошти. А оскільки відсоток повернення таких покупок невеликий, то це також на руку продавцям», - розповів Антон.

Кривава «чорна п’ятниця»

Під акційну ціну у Чорну п’ятницю потрапляють практично всі категорії товарів: від продуктів харчування і шкарпеток до величезних плазмових панелей. Проте найвигідніше

купувати одяг, іграшки та побутову техніку. Саме на них магазини пропонують покупцям найприємніші знижки – до 60%. До того ж вже традиційно фірми-виробники техніки та побутових товарів приурочують випуск нової лінійки продукції до цього періоду.

Проте така небачена щедрість має і зворотну сторону: ажіотаж настільки великий, що нерідко в гонитві за вподобаним товаром трапляються тисняви і бійки, а люди перетворюються у звірів, готових розтерзати будь-якого, хто зазіхне на їхню омріяну річ.

Трапляються випадки, коли покупці калічать один одного і навіть відкривають стрілянину, намагаючись вирвати один у одного товари за смішною ціною. Тому майже щороку хтось в Америці стає жертвою «Чорної п'ятниці»: отримує фізичні каліцтва або навіть втрачає життя.

Ось тільки декілька жахливих фактів про чорну п'ятницю в Америці.

У 2011 році в штаті Західна Вірджинії 61-річний покупець втратив свідомість, роблячи покупки в супермаркеті Target. Жоден покупець не допоміг чоловікові піднятися і не викликав швидку. Навпаки - одержимі купити побільше, люди переступали через нього, а деякі навіть наступали на чоловіка.

У тому ж магазині сталося ще два інциденти. У натовпі, який поспішалав увійти в магазин, штовхнули вагітну жінку. Та не втримала рівновагу і впала. Покупці просто не звернули на неї уваги, в прямому сенсі затоптавши нещасну. Коли потерпіла опинилася в лікарні, лікарі констатували, що вона втратила дитину.

У 2012 році в магазині Walmart жінка, прикриваючись двома дітьми, розпорошувала перцевий аерозоль, щоб не допустити інших покупців всередину. Їй кортіло якнайшвидше отримати ігрову приставку. Постраждали майже 2 десятки людей.

Постраждав і продавець тієї ж мережі. У його випадку теж не обійшлося без сумного сценарію. Чоловіка збили з ніг шалені покупці. Незважаючи на зріст 195 см і вагу 122 кг, чоловіка затоптали на смерть.

Ще дві смерті в день "чорної п'ятниці" відбулися в Каліфорнії. У магазині товарів для дітей Toys R Us два покупці не поділили іграшку. Кожен хотів придбати її для своєї дитини. Зав'язалася бійка, в ході якої один з чоловіків відкрив стрілянину, в результаті якої обидва чоловіка загинули.

А «Чорна п'ятниця -2015» вразила інцидентом в одному з магазинів США. Люди хапали коробки, розкидані по підлозі. Одна жінка навіть билася з дитиною за цю коробку. У підсумку в інцидент втрутилася матуся малюка.

Рух проти «чорної п’ятниці»

Якщо в Україні нічні розпродажі тільки набувають популярності, то останніми роками в Америці вони втрачають попит. Так, за прогнозами експертів цьогорічна Black Friday не стане найбільшим торговим днем. Замість неї лідером в списку найбільших торгових днів стане п'ятниця 23 грудня, що передує католицькому Різдву.

Окрім того, в США зародився національний рух «Захопи Уолл-Стріт», який закликає американців в «Чорну п'ятницю» або зовсім нічого не купувати, або відвернутися від великих марок і мережевих магазинів і робити свої покупки з розумом в невеликих торгових точках, власниками яких не є корпорації, а скромні приватні підприємці.

Таким чином, вважають активісти руху, американці віддадуть свої гроші не 1% багатіїв, а тим 99% громадян, які власною працею, а не фінансовими махінаціями, заробляють собі на життя.

«Чорна п’ятниця» втрачає позиції ще й через те, що найбільші знижки на електроніку, одяг і дитячі іграшки можна знайти в наступні два тижні після «чорного» розпродажу.

Розпродажі в Тернополі - без бійок і без … знижок

В Тернополі «чорні п’ятниці», зазвичай, відбуваються не тільки у американську «Чорну п’ятницю». Подібні нічні розпродажі в місті влаштовували вже тричі, і проводили їх або перед завозом нової колекції, щоб розпродати стару, або перед святами.

Найбільш масовою була акція напередодні Пасхи два роки. Тоді усі місцеві ЗМІ і соцмережі облетіли фото із торгового центру, який проводив нічний розпродаж. Вже за півгодини до старту «чорної п’ятниці» по-тернопільськи всі бутіки були вщент залюднені, а в годину «Х» люди брали магазини штурмом. Продавці обіцяли менші ціни на 90%, а знижки були навіть у аптечних кіосках.

«Це був скоріше грандіозний ажіотаж, а не грандіозний розпродаж», - пригадує тернопільська студентка Марія. Вона разом із одногрупницями побувала на тернопільській «Чорній п’ятниці», проте, каже, що вітринах магазинів тоді красувалися більші знижки, ніж в середині.

« Я живу неподалік і часто заходжу у магазини одягу, тому приблизно орієнтуюся у цінах на ті товари, які мене цікавлять. Прийти на нічний розпродаж мені було цікаво не тільки, щоб купити за безцінь щось, а переконатися, чи насправді брендові бутіки продаватимуть свою продукцію зі знижками», - розповідає Марія.

Але, як і думала дівчина, ціни під час «чорної п’ятниці» не суттєво відрізнялися від тих, які були напередодні.

«Точно не пригадаю, але обіцяних 70% знижки точно не було. Лише одяг та взуття зі старих колекцій продавали зі знижкою до 50%. На всю іншу продукцію акційна ціна була меншою хіба на 10%-30%, тому залишалася не по кишені багатьом покупцям.

Одним словом, до американських різдвяних розпродажів нашій було ще далеко. Тим паче, що в США найбільші знижки дають на електронну та побутову техніку, а в нас лише на штани, платтячка і кросівки, які можна купити за акційною ціною і в звичайні дні», - розповідає тернополянка.

Не зважаючи на це, бажаючих отримати «халявний» одяг було дуже багато, пригадує дівчина.

«Єдине, що радувало, так це те, що у Тернополі, на відміну від американських реалій, дівчата не виривали один одному волосся, а чоловіки не билися за прикраси чи джинси. Вражали черги і до примірочних, і до кас. Дехто нетерплячий обирав одяг «на око», а чоловіки, не соромлячись, приміряли поміж рядами сорочки і штани», - розповідає Марія. – Але були і такі, хто зробив дуже мудро: наприклад, переді мною в черзі стояла дівчина, яка напередодні прийшла і поміряла речі, які їй подобалися, а у день розпродажу просто взяла ті, що йшли зі знижкою».

Це була одна із найбільш масових «чорних п’ятниць» в Тернополі. Зрідка в місті відбуваються подібні акції, проте вони вже не викликають такого ажіотажу. Можливо, через те, що тернополяни не вірять у обіцяні шалені знижки, а, можливо, тому, що навіть на вже знижені товари їхньої мінімальної зарплати не вистачає. Окрім того, через ріст цін на продукти, комунальні послуги та інші категорії товарів, їм доводиться все більше економити і все частіше одягатися у секонд-хендах.

Якби там не було, місцеві магазини одягу цього року не анонсують масштабних розпродажів у «Чорну п’ятницю». Проте активно до неї готуються Інтернет-магазини. На деяких сайтах, наприклад, вже з’явилися лічильники із відліками часу до старту акції, а потенційні покупці, промоніторивши ситуацію на різних порталах, можуть обрати найвигіднішу для себе покупку.

Проте експерти радять: щоб скористатися реальними знижками під час «Чорної п'ятниці» і «кіберпонеділка», треба заздалегідь, до початку грандіозних акцій, відстежувати вартість вподобаного товару. Тоді Ви не станете жертвою банального обману, а покупка принесе Вам не тільки радість, але і реальну економію.

 

Травмованим тернополянам повернуть кошти

П'ятниця, 18 листопада 2016, 06:57

Унаслідок великого снігопаду на Тернопільщині виникло чимало проблем. Однієї з основних було те, що дороги та тротуари не розчистили від снігу. Внаслідок цього, як водії, так і пішоходи не мали змоги пересуватися по місті. Чимало людей травмувалися через льод, який влада Тернополя не спішить «дискваліфіковувати».

На днях міські депутати на нараді прийняли рішення, що кошти, які люди витратили, у звʼязку з такими незручностями, потрібно повернути. Для цього з кожної лікарні будуть надіслані списки потерпілих, які потрапили у медичних заклад протягом цих днів.

Проте питання, хто саме має виділити на це гроші досі не вирішили. Чи кошти будуть виділені з бюджету міста, чи за це платитиме винуватець нерозчищених доріг «ТерКомунСервіс» невідомо. Для вирішення цього питання буде створена спеціальна комісія, яка прийме кінцеве рішення.

Також вищезгадана комісія вирішить, хто оплачуватиме безкоштовний проїзд тернополян у громадському транспорті протягом цих днів. Депутати вважають, що оплатити таке «задоволення» має той, хто не виконав своїх обовʼязків, тому цю проблему має вирішувати підрядник.

 

Олена Сабатюк

 

Субсидії готові оформити ще кільком десяткам тисяч тернополян

Четвер, 17 листопада 2016, 07:25

На сьогодні питання оформлення субсидії серед місцевих жителів є досить актуальним. У звʼязку зі значним підвищенням вартості за комунальні послуги, влада готова піти на поступки і ще виділити близько 30-40 тисяч місць.

Станом на 11. 11. 2016 р. субсидії оформили 200 912 осіби, а це близько 52,6% всього населення області. У порівнянні з минулим роком, цьогоріч субсидії отримало на 130 000 сімей більше.

Директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської області державної адміністрації Вадим Боярський повідомив, що до кінця сезону ще чимало людей повинні оформити необхідні документи. Тому що це чудова змога економії, яка у зимовий період по-особливому потрібна. Всі заяви обовʼязково будуть розглянуті та прийняті рішення. Мешканців Тернополя просять раціонально використовувати теплопостачання та не зловживати послугами, тому що це питання актуальне завжди.

Ті, хто використовують централізоване опалення можуть звернутися у спеціальні служби за відстрочкою оплати. Для цього надається 50% у літній період та 50% в опалювальний сезон.

У Департаменті наголошують на тому, щоб тернополяни подавали документи враховуючи всі деталі та термін подачі.

 

У Тернополі проведуть цілодобове змагання для студентів

Середа, 16 листопада 2016, 00:00

17 та 18 листопада в Українському домі  «Перемога» ГО «Молодіжне об’єднання «Файне Місто» проведе цілодобове змагання для студентів усіх вищих навчальних закладів Тернопільщини та інших областей.

Мета проекту: виявлення, розвиток, вдосконалення інтелектуальних і творчих здібностей молоді; формування інтелектуальної еліти шляхом залучення студентів до участі в тренінгах і різноманітних інтелектуальних іграх, в результаті яких відбуватиметься створення Кодексу учасника Студдоби; популяризація міста Тернополя як студентської столиці з активною молоддю, готовою приймати серйозні та дієві рішення для покращення роботи студентських самоорганізацій.

«Студдоба» - це гарний спосіб драйвово та креативно відсвяткувати  Міжнародний день студента. Актуальність даного заходу полягає в організації в місті правильного дозвілля у Міжнародний день студентства та формуванні молодої інтелектуальної еліти.

Програма заходу:
10.00-10.30 Реєстрація + кава
10.30-11.00 Офіційне відкриття

11.30-12.00 Квест-знайомство
12.15-13.15 "Академічна доброчесність"
від Тимочко Тараса - координатора проекту сприяння академічної доброчесності в Україні
13.30-14.30 Завдання по "Академічній доброчесності"
14.45-15.45 Обід
16.00-17.00  вільний час
18.30-19.30  історія успіху молодих підприємців
від - Гетун Діани - головного редактора глянцевого жyрналу «Джаст Ван»;

 

Нова проекція вулиці Чорновола у Тернополі

Вівторок, 15 листопада 2016, 07:22

Роботу над проектом почали близько півтора роки тому. Ця вулиця є важливою для міста, тому що гості, які приїжджають на залізничний вокзал відразу її бачать. Саме тому реконструкцію заплановано з весни 2017 року.

1478789803676

Спочатку була запропонована ідея зробити цю вулицю пішохідною. Проте, це неможливо втілити в життя. Тому вулицю обладнають лавками, велосипедною доріжкою та новим кісним освітленням. На прохання ініціаторів з Uri Sobi на тиждень проїзд перекрили і тим самим зробили вулицю пішохідною. Після цього вели довгі спостереження та аналіз результатів, проте було виявлено багато недоліків такого нововведення.

У новому проекті запропоновано зрівняти тротуарну частину дороги з проїзною, тим самим збільшивши територію для пішоходів. Велосипедна доріжка буде зʼєднана із виїздом з вокзалу та ближнім сквером. Відділено її від тротуарної зони буде за допомогою лавок.

 

Споживчий кошик: скільки тернополяни витрачають грошей на продукти

Понеділок, 14 листопада 2016, 08:12

У рамках справи про перегляд вмісту "споживчого кошика" Кабмін готується затвердити нові набори продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг, від яких залежить встановлення розміру прожиткового мінімуму в Україні.

Відповідно до "споживчого кошика", українцям надається можливість придбання: 1 шафа для одягу (строк служби - 25 років), 1 стілець (15 років), 1 ліжко (25 років), 1 стіл письмовий (25 років), 1 набір для кухні (25 років), 1 дзеркало для ванної кімнати (20 років), 1 телефон (25 років), 2 тарілки (3 роки), 1 ніж (10 років), 2 виделки (10 років), 2 ложки (10 років), 1 холодильник (15 років), 1 пральна машина (14 років), 1 люстра (25 років), 1 радіоприймач (20 років).

Замість масла в переліку наборів продуктів харчування для працездатного населення міститься позиція "маргарин" (2 кг на рік). Також у переліку передбачено не більше ніж 2 кг сала на рік для українця, 8 кг свинини та 9 кг ковбаси",

Що ж до одягу, то уряду пропонується також затвердити для чоловіків норму по 1 костюму, краватці, джемперу, светру, брюках на рік. З білизни: 6 трусів, 2 майки, 1 плавки та 10 шкарпеток - на рік.

"Жінкам: 6 трусів, 2 бюстгальтера, 2 майки, 1 купальник, 2 синтетичних колготок та 1 брюки. В частині засобів гігієни: 2 зубні щітки, 1 одеколон, 1 гребінка, туалетний папір - 12 шт., - все це на рік", - каже Батрин.

З предметів санітарії та ліків, за інформацією юриста, вирізняються такі показники: 1 вата (100 гр.), 2 бинти, 2 жарознижуючі засоби, 7 пластирів, дитячий крем - на 1 рік.

Стосовно перукарських послуг, комісія залишила норму в 4 стрижки на рік.

Батрин зауважив, що про міжміські чи міжнародні поїздки комісія "забула". Вказані виключно приміські перевезення (до 50 км).

Показник відвідування закладів культури - 6 разів на рік, придбання книг - не більше 6. Про це повідомляє юрист, керівник проекту "Відкритий Суд" Станіслав Батрин у листі, що є у розпорядженні Укрінформу.

Юлія Синюгіна – товарознавець.

Синюгіна

* В тиждень на продукти ми витрачаємо 1700 грн. Усе приходиться купувати. Доньці у школу необхідно окрім обідів додаткова їжа. Круасани, банан, водичка, цукерочка, а ще бутерброди з сиром.

Тетяна Богушевська – приватний підприємець

Богушевська

* Наша сім'я складається з 3 людей і однієї собаки. Останнім часом у зв'язку із значним підвищенням цін, ми почали ретельніше контролювати вирати та планувати сімейний бюджет більш детально. Щонеділі плануємо орієнтовне меню на тиждень та робимо великі закупи. Загалом виходить 500-600 грн на тиждень( враховуючи форс-мажорні забаганки донечки та їжу для собаки).

Людмила Майор – власниця креативної студії «ІдеЯ»

майор

* Ми витрачаємо приблизно 700-800 грн, всі харчуються переважно вдома. Більшість витрачаємо на м'ясо, печінку, рибу. Ще частина на різні каші, молоко, сири, яйця, хліб. Ну і звичайно фрукти та овочі. Є правило вдома, що вдень кожен має споживати щось молочне (молочну кашу, сир), суп або салат із свіжих овочів, кашу та м'ясну страву або рибну, обов'язково яблука і дочка любить банани та виноград.

Наталія Карчевська – приватний підприємець

КАрчевська

* Наша сім'я витрачає орієнтовно 1.000 -1.500г рн. в тиждень. Це при тому, що є домашня курочка та кролик, рибу стараюсь купувати на гуртовні,трішки економніше виходить.

Віталій Лисюк – власник кав'ярні Coffee brand

лисюк

* Протягом тижня ми витрачаємо не менше 1000 грн. Зараз приходиться шукати місця, де пропонують нижчі ціни, акції (навіть якщо далеко добиратись). Постійно готуємо самі (не дуже довіряємо закладам громадського харчування, тому що їм також приходиться переходити на більш дешеві і менш якісні продукти).

Але на якості продуктів, які купуємо для себе не економимо, частіше купуємо товари привезені із закордону.

Сергій Головайчук – шеф-кухар

головайчук

* У залежності від мого апетиту! Якщо я у своїй майстерні щось нове хочу приготувати, то може бути і тисячу з гаком, а якщо в звичайній ситуації, то 500-700 грн. Як то зараз модно казати живем по-новому!

Lissa Kvin – дизайнер одягу детально розповіла про те, на що витрачає гроші протягом тижня.

Лісса квін

* Я харчуюся як дівчина, яка переважно на роботі і в дорозі. Їм – мало, п'ю багато води! Купую багато овочів та фруктів. Кожного тижня обов'язково зустрічаюся з подружками чи друзями це ще додаткові витрати.

ЩО В КОШИКУ НОВОГО?

Головні зміни торкнулися ліків, їх перелік тепер набагато більший. Значно зросли норми споживання риби: з 2,5 до 9 кг в рік, додані такі звичні речі, як чай – 400 г на рік, лавровий лист, сіль і навіть півкіло кави в зернах. Нові норми і по одязі: замість пальто на 8 років – куртка на 5 років, чоловікам дозволили мати 6 пар трусів на рік (було 5 на 2 роки), жінкам – 2 бюстгальтери на рік (було 2 на 2 роки), а пенсіонери зможуть засмагати не в сімейних трусах, а в плавках. Жінкам офіційно дозволили мати штани, одну пару на 4 роки. Але скорочені до соціальних норм споживання води, газу і світла. Тобто доведеться або менше митися, або економити воду. Більшість позицій – їх в СК близько 250, збереглися. Наприклад, один стілець на 15 років, стіл, шафа, ліжко, люстра на 25 років.

Підготувала Тетяна Шило

 

Тернополяни, які не мають субсидії, можуть сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року

Неділя, 13 листопада 2016, 10:55

Сім’ї, які не підпадають під дію субсидії, мають можливість сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року. Про це повідомила заступник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Софія Близнюк.

«Уряд надав можливість українським сім’ям, які не підпадають під дію житлової субсидії, сплачувати рахунки за послуги централізованого опалення рівними частинами протягом року. Тобто у споживачів буде можливість в опалювальний період сплачувати лише 50% вартості спожитих послуг, решту - 50% рахунку - доплатити у літній період. Відповідну постанову прийнято 19 жовтня 2016 року», - прокоментувала Софія Близнюк.

 

Щоб скористатися послугою, варто звернутися із письмовою заявою до виконавця послуги з централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги з теплопостачання. Починаючи з дати подання заяви щомісяця протягом опалювального періоду підприємство виставлятиме рахунок у вигляді 50% від нарахованої плати за спожиту послугу. Решту суми – неоплачених 50% від нарахованої протягом опалювального періоду плати за житлово-комунальну послугу виставлятиметься споживачу протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами, починаючи з травня до вересня включно.

 

У разі звернення споживача, який не має житлової субсидії, із заявою для отримання розстрочки в оплаті комунальних рахунків на теплопостачання, підприємство у платіжному документі передбачить:

• графу для зазначення оплати 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення протягом опалювального періоду

• графу розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення.

Таким чином, споживач матиме змогу бачити суму, яку вже сплатив, і яку потрібно сплатити.

«Розстрочку платежу за опалення можна вважати позитивом для споживачів, адже це дозволить не викладати одразу з кишені чималу суму. Механізм оплати не передбачає жодних комісій, процентів, пені чи інших додаткових витрат. У заяві споживач гарантує здійснювати оплату у зазначений строк та підтверджує відсутність субсидій. Проте необхідно пам’ятати, що розстрочка – це не його відміна, а у споживача є обов'язок оплачувати отримані комунальні послуги, чітко закріплений в ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», - підсумувала Софія Близнюк.

 

У Тернополі відкриють диспетчерський центр швидкої допомоги

Субота, 12 листопада 2016, 10:51

Диспетчерські центри надання екстреної медичної допомоги не новина для нашої країни. Сьогодні вони вже функціонують у кількох областях. Незабаром такий центр з’явиться і в Тернополі. Передбачається, що він стане єдиною структурою краю, куди надходитимуть виклики жителів області. На виклик виришутиме та машина, яка знаходиться найближче до пункту призначення. Структурі будуть підвладні всі медичні бригади Тернопілля.

З метою підвищення ефективності роботи «швидких» області до кінця 2016 року у Тернополі має розпочати роботу єдиний диспетчерський центр. Cтворення такого центру дозволить максимально зменшити час, який карета швидкої допомоги проводитиме у дорозі до громадянина, якому потрібна медична допомога. На медичних машинах будуть встановлені GPS- навігаторами, а на шляху до пацієнта світлофори перемикатимуться на зелене світло. Тернополяни зможуть бачити, де саме знаходиться викликана «швидка» на інтерактивній карті місцевості.

Також завдяки новому диспечерському центру вдасться ефективно використовувати наявний автопарк і знизити експлуатаційні витрати комунальних підприємств. Карети планують обладнати системою передачі даних у медичні заклади. Таким чином уже в дорозі до медичного закладу можна буде робити обстеження хворого, а дані оперативно надсилати до лікарні.

У 2016 році на спорядження центру з державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету виділено 7624,618 тис грн. Планово центр розпочне свою роботу вже цього року у грудні за адресою вул. Рєпіна, 11.

 

Підготувала Юлія Хім’як

 

Про що запитують депутати Тернопільської міськради?

П'ятниця, 11 листопада 2016, 14:33

Про що запитують депутати Тернопільської міськради?За рік роботи тернопільські депутати подали 26 запитів. Не всі народні обранці вміють користуватися цим інструментом та не знають до кого можна з ним звертатися.

Одним із критеріїв ефективності роботи місцевого депутата є його вміння працювати з наданими йому законом інструментами впливу. Інструментами впливу депутата на установу, організацію будь-якої форми власності є депутатський запит.

На відміну від депутатських звернень, які може писати кожен обранець, депутатський запит має значно більшу силу. Його має підтримати на сесії голосуванням більшість депутатів. По суті, це не вимога одного депутата, а вимога усієї Ради.

За рік роботи депутати Тернопільської міської ради підтримали 26 запитів.

Для порівняння, за весь час минулої каденції (2010 - 2015 рр.) депутатами Тернопільської ради було підтримано лише 11 запитів, в той час, коли депутати Львівської міської ради подали 1 575 запитів. Київрада тоді подала майже 900 запитів, але депутати Київради 7 скликання на той момент пропрацювали лише півтора роки. Ось графіка, яка відображає кількісні показники запитів  попередньої каденції міськрад по всій Україні.

 

В багатьох радах є традиція підтримувати всі запити всіх депутів. Це так зване негласне сприяння та взаємодопомога депутатського корпусу. Але тим не менше під час гострих конфліктів часто одні депутати не підтримують інших, незважаючи на текст та значення запиту. Це негативний аспект. Разом з тим, багато запитів не підтримуються правильно, зокрема через те, що вони спрямовані за межі Тернополя, а закон такого робити не дозволяє. Також трапляються абсурдні вимоги в тексті запитів, тобто пропонуються безглузді рішення. Зрозуміло, що рада за такі запити теж не хоче голосувати! - каже Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти.

Відповідно до ЗУ “Про місцеве самоврядування” депутати можуть звернутися із запитом виключно до керівництва міста, підприємств, установ, організацій, розташованих на території міста, проте в ТМР є депутати, які звертаються і до керівництва країни. Так, депутат від ВО “Свобода” Ігор Турський подав два запити, які стосуються допомоги АТОвцям, проте скерував їх не за адресою - звертався до Кабміну, Міноборони та нардепа Пастуха.

Тернопільські депутати подавали запити міському голові щодо оприлюднення публічної інформації, публікування на веб-сайті міськради усіх актів та їх проектів з усіма додатками.

Також народних обранців цікавили питання благоустрою вулиць, транспорту, атракціонів в парках містах, приватизації житлових приміщень в гуртожитках. Піднімалось питання військового кладовища.

Рух ЧЕСНО підготував для депутатів роз’яснення щодо запитів та звернень.

Рух ЧЕСНО продовжує стежити за роботою міської влади у Тернополі та очікує на звіт мера у прямому ефірі. Нагадаємо, Сергій Надал публічно пообіцяв прозвітувати за рік роботи відповідно до стандартів ЧЕСНО.

 

Новий споживчий кошик неприємно здивував українців

П'ятниця, 11 листопада 2016, 13:55

З новим товарним кошиком про часті покупки можна не хвилюватися. Деякі непродовольчі товари та послуги в ньому й взагалі відсутні, а левова частка витрат припадає на продукти харчування. Товарний кошик урядовці переглянули вперше за останні 15 років, проте й досі чимало його пунктів далекі від української реальності.

Офіційний сайт уряду оприлюднив новий споживчий кошик громадян. До складу кошика включений наборів продуктів харчування, непродовольчі товари та послуги.

«Урядовим рішенням збільшені обсяги споживання деяких продуктів харчування (крупи, м'ясо, фрукти), збільшено кількість окремих товарних позицій в наборах непродовольчих товарів (одяг, взуття) і скорочені терміни їх використання. Переглянуті також набори предметів першої необхідності, санітарії та ліків, ЖКП і послуг зв'язку», − повідомляється на сайті.

Зі списку споживчого кошика, що знаходиться у вільному доступі в мережі Інтернет дізнаємося, що Кабмін справді дещо збільшив норму вживання круп: кожному громадянину України відведено 39 кг житнього та 62 кг пшеничного хліба, а також 4 кг макаронних виробів, 5 кг рису, 2 кг гречки, кілограм пшона та на 100 грамів більше вівсянки, ніж минулого року.

Ситуація з одягом вкрай невтішна. Працездатній особі жіночої статі передбачені шість пар трусів на рік, а непрацюючій ту ж саму кількість доведеться носити два роки. Однієї спідниці й однієї пари зимового взуття має вистачити працездатній жінці на три роки, непрацюючій – на кілька років довше. Одна пара чоловічих штанів розрахована на чотири роки, а краватку (так само як і костюм-двійку та демісезонну куртку) працездатні чоловіки можуть змінювати кожних п’ять років, непрацездатні (краватку) – кожних десять.

Список необхідних товарів викликає чимало запитань. Наприклад, в його переліку немає витрат на послуги користування Інтернетом, не передбачено утримання домашніх улюбленців та ще чимало потрібних речей, як от окуляри для зору або дитячі іграшки.

Підготувала Юлія Хім’як

 

Про хабарництво у медичних закладах Тернополя скоро можна буде повідомити за допомогою SMS-повідомлення

П'ятниця, 11 листопада 2016, 07:46

Невдовзі у загальне користування буде впроваджена мобільна програма, за допомогою якої кожен мешканець міста зможе поскаржитись на те, що лікарі вимагали кошти задля збагачення власного гаманця. Для цього пацієнтові необхідно відправити повідомлення на номер, який буде відомий згодом. Детальну інформацію кожен зможе прочитати при вході у лікарні, де і будуть написані контактні дані.

Тернополяни неодноразово скаржились на хабарництво у медичних закладах міста. Особливо часто з цією ситуацією стикаються пенсіонери, які у звʼязку із станом здоровʼя змушені відвідувати лікарні ледь не кожного місяця. Проте, не всі мають сміливість повідомити про це відкрито. Саме тому система анонімного SMS-повідомлення дає змогу поскаржитись на неякісні медичні послуги і залишатися невідомим.

Через кілька тижнів у кожному медичному закладі будуть розміщені оголошення, на яких буде чітко вказана потрібна інформація для користування цією послугою. Також пильну увагу буде зосереджено на якості наданих послуг. Якщо ж лікар виконав свою роботу неналежним чином, пацієнт може скористатися QR-кодом або надіслати SMS. Цю інформацію отримає керівництво медичного закладу.

 

Олена Сабатюк

 

В палаці культури «Березіль» вчитимуть розробляти візитки

П'ятниця, 11 листопада 2016, 07:28

У медійній лабораторії, що знаходиться в ПК Березіль, відбудеться безкоштовний майстер-клас по розробці візиток. Заняття проводить  дизайнер Анастасія Чабан.

Ви дізнаєтесь:

  • основні правила створення якісної візитки
  • формати візиток
  • використання кольору, шрифтів та графічної інформації
  • наповнення візитки
  • міжнародні тренди у дизайні візиток
  • практика створення візитки у програмі Adobe Photoshop.

Приходьте у неділю, 13 листопада, о 16:00, у Medialab (ПК Березіль, 2 пов, 18 каб) та дізнайтесь, як грамотно оформити візитку.

Заняття проходить за підтримки ТОО ВМГО «АТОМ» — молодіжна громадська організація яка працює в напрямку сприяння працевлаштуванні та неформальному навчанні молоді.

Кількість місць: 10.

Запис за тел. 096-467-03-52.

15036317_206756379766892_4082759317576533748_n

 

Тарифний «апокаліпсис»

Четвер, 10 листопада 2016, 07:16

«Комуналка» в опалювальний сезон обійдеться тернополянам в 1, 5 мінімальні зарплати! Тернополяни цього року пережили справжній тарифний шок. Так, спочатку в травні уряд скасував пільгову ціна на газ для населення в опалювальний сезон. Потім влітку подорожчала гаряча вода, при чому вдвічі, а за нею – й холодна – майже на чверть. Місяць тому вкотре зросла оплата за електроенергію, тож тернополяни вже сповна встигли відчути на собі дію нових тарифів.

Але і це ще «квіточки». «Ягідки» розпочнуться, коли стартує опалювальний сезон, який вже не за горами, і у платіжках з’явиться нова сума до оплати за тепло, яке, до речі, подорожчало більш, ніж на половину.

тарифи_газ

У наступному ж році експерти прогнозують українцям чергове зростання тарифів на газ – цього разу на третину.

Таке суттєве здорожчання комунальних послуг зараз хвилює практично кожного тернополянина. Нові космічні тарифи будуть не по кишені не тільки пенсіонерам і тим, хто працює за мінімальну зарплату, але і суттєво вдарять по сімейному бюджеті тих, хто до цього не переймався зростанням «комуналки».

І якщо раніше тернополяни ще якось зводили кінці з кінцями, то сьогодні бояться, що їм просто не буде на що жити.

В той же час влада обіцяє видати мільярдні субсидії і переконує, що нові тарифи є економічно обґрунтованими.

Чому зросли тарифи, скільки тепер доведеться платити за «комуналку» і чи врятують тернополян субсидії, з’ясовувала «Моя газета».

 

Чому дорожчає «комуналка»?

Астрономічні суми за оплату комунальних послуг в Тернополі обговорюють усюди – вдома, у транспорті, на вулиці, у крамницях, на роботі. Люди вже підраховують, на скільки їм доведеться спустошити свої гаманці в опалювальний сезон і розуміють, що економити на продуктах та одязі доведеться ще більше, а про відпочинок дехто взагалі може забути.

Тернополяни не розуміють, чому влада доводить до зубожіння свій народ, адже за останній рік тарифи на «комуналку» зросли більш, ніж вдвічі, а мінімальна зарплата підвищилася всього на 200 гривень.

Як пояснюють експерти, комунальні послуги в Україні дорожчають через вимогу МВФ. Адже одна із головних вимог фонду для надання фінансової допомоги країні – це приведення тарифів на ЖКГ до економічно обґрунтованого рівня.

У МВФ вважають, що таким чином з часом можна буде відмовитися від дотацій державних монополій і скоротити дефіцит бюджету. Тож виходить, що вимоги МВФ влада виконує за рахунок і так бідуючого населення.

Зважаючи на різке зростання тарифів, невідомо, чи всі зможуть потягнути такі суми за послуги ЖКГ. Ще за старими тарифами жителі Тернопільщини суттєво боргувало за «комуналку». При цьому, за даними управління статистики Тернопільщини, населення області станом на кінець серпня боргує за газ – 5 млн. грн.., за централізоване опалення та гаряче водопостачання 27,6 млн. грн., за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 21,7 млн. грн., за вивезення побутових відходів – 3,4 млн. грн.., за централізоване водопостачання та водовідведення – 0,5 млн. грн.

Що і наскільки подорожчало?

Холодна вода

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила проект постанови про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення для ряду підприємств України, зокрема, і для КП «Тернопільводоканал».

Згідно із документом, вартість централізованого водопостачання та водовідведення зросла майже на 25% і тепер для мешканців приватного сектору становить 10,31 грн. за метр кубічний води та стоків (з яких  4,44 грн. – за воду і 6, 20 грн. – за каналізацію), а для мешканців багатоповерхових будинків – 11,14 грн. за метр кубічний води та стоків (4,79 грн. і 6, 69 грн.). До серпня тарифи становили відповідно 8, 26 грн. та 8, 98 грн.

Основною причиною перегляду тарифів є зростання вартості електроенергії. Крім того, як кажуть у «Тернопільводоканалі», старі тарифи, що як базові були прийняті ще в травні 2014 року, були збитковими ще й через цілий ряд інших факторів, зокрема, зростання податків і зборів, а також вартості паливно-мастильних матеріалів, реагентів тощо.

Гаряча вода

Одне із найбільш суттєвих подорожчань, яке вже добряче позначилося на сімейному бюджеті тернополян, це – зростання тарифів на гарячу воду, які вступили в дію з 1 липня. Нові тарифи, до речі, різні у всіх регіонах України і залежать від постачальника послуги та наявності рушникосушки.

На Тернопільщині, зокрема, тариф став на 96% (!) більшим. Зокрема, якщо раніше за 1 кубометр гарячої води (без рукошникосушок) тернополяни платили 34,28 гривень і 37,04 гривень за куб, якщо є рушникосушка, то тепер платити доведиться відповідно 67,11 гривень та 72,74 гривень.

Здорожчання – дуже суттєве, але при цьому тернопільські тарифи є ще не найбільшими в Україні.

 

Опалення

Та найбільше вдарять по гаманцях тернополян нові тарифи на опалення, яке зросло на 105%! Платити за новими рахунками доведеться у листопаді, адже опалювальний сезон в Україні, зазвичай, розпочинають у жовтні.

Тож тепер, якщо у Вашій оселі немає лічильника на теплову енергію, то замість звичних 14,88 гривень за метр квадратний площі доведеться платити 30,52 гривень за метр квадратний.

Якщо лічильник є, то замість 608,89 гривень за 1 Гкал, Ви заплатите 1249,15 гривень.

 

Газ

Цього року в Україні була скасована пільгова ціна на газ для населення в опалювальний сезон.

До 1 травня 2016 року обсяг газу до 1200 кубометрів в опалювальний сезон коштував 3600 грн. Обсяг понад 1200 кубометрів, а також спожитий не в опалювальний сезон газ оплачувався за ціною 7188 грн. за 1 тис. кубів.

Тепер, незалежно від сезону і обсягу спожитого газу, населення України платить 6879 грн. за тисячу кубів.

У наступному році, за оцінками голови правління НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва, газ подорожчає втричі або навіть вп’ятеро. За його прогнозами, у 2017 році українці будуть платити за блакитне паливо приблизно 9,3 тис. грн. за 1 тис. куб. м.

 

Електроенергія

Згідно з підписаним у 2015 році з МВФ меморандуму, Україна зобов'язалася підвищити ціни на електроенергію приблизно в 3,5 рази. Тарифи мали переглядатися п'ять разів. Чотири з них ми вже пройшли.

Чергове подорожчання відбулося 1 вересня.

Так, на сьогодні тариф 1 кВт/год електроенергії коштує 71,4 коп. (при споживанні до 100 кВт/год у місяць), 1,29 грн. (від 101 до 600 кВт) і 1,638 грн. (понад 600 кВт/год).

Останнє обіцяне українцям подорожчання заплановане на 1 березня 2017 року. З цього дня всіх споживачів буде поділено вже не на три, а на дві групи: ті, хто використовує до 100 кВт/год, і більше 100 кВт/год електроенергії на місяць. Тарифи відповідно складуть 90 коп. і 1,68 грн.

Зекономити на оплаті за світло зможуть власники двозонних лічильників, адже вночі електроенергія коштує вдвічі дешевше.

 

Комуналка «з’їсть» усю зарплату?

Зважаючи на увесь список подорожчання, «комуналка», особливо в опалювальний сезон, може стати не підйомним випробуванням для багатьох тернополян, адже одній сім'ї доведеться заплатити за послуги ЖКГ вдвічі більше, ніж минулого року.

Так, для прикладу, візьмемо двокімнатну квартиру площею 50 м. кв.

Тепер за 3 куби «накрученої» гарячої води і місяць потрібно заплатити 201,33 грн. (раніше було 102, 84 грн.).  Три куби холодної води обійдуться в 34,44 грн. (раніше 26, 94 грн.)

У новому опалювальному сезоні тільки за опалення квартири у 50 квадратів доведеться викласти 1526 грн. (раніше 744 гривні).

В середньому одна сім’я старається «накручувати» до 100 кВт/год електроенергії, щоб платити за нижчими тарифами, тож ця позиція це – ще «плюс» 70 грн. до загальної суми.

За використання в середньому 15 кубів газу в місяць доведеться заплатити ще 103 грн.

Послуги ЖЕКу та вивезення сміття – близько 150 грн.

А додавши послуги Інтернету, кабельного телебачення та оплату за домашній телефон – це ще до 200 грн.

Тобто у кінцевому підрахунку сьогодні «комуналка» обійдеться приблизно вдвічі дорожче, ніж торік, а саме 760 гривень (раніше близько 640 грн.) в неопалювальний сезон і майже 2300 грн. в опалювальний (проти 1190 грн. – до підвищення тарифів). А це - більш, ніж 1, 5 мінімальні зарплати!

Тож тернополянам, які згідно із даними Держслужби статистики, отримують найменшу зарплату в Україні, доводиться сподіватися лише на субсидії, адже у деяких оплата за комунальні послуги дорівнює практично місячному заробітку. Проте, як попереджають фахівці, скоро навіть субсидія може тернополянам тільки снитися.

 

Субсидії не врятують від космічних тарифів?

В уряді очікують, що через зростання тарифів збільшиться кількість тих, хто звертатиметься за субсидіями, особливо з початком опалюваного сезону. Зокрема, за час опалювального сезону 2015/2016 субсидії отримали 5,5 млн. домогосподарств. Цього року, за підрахунками експертів, ця цифра може зрости до 8 млн. заявників.

Тож якщо в минулому році на субсидії з держбюджету було виділено 24 млрд. грн.., цього року – понад 40 млрд., то в наступному році Кабмін хоче виділити близько 80 млрд. грн.

І якщо в уряді заявляють, що населення з низькими доходами суттєво не відчує на собі підвищення тарифів завдяки субсидіям, то експерти попереджають: субсидії всіх не врятують і прикриватись ними владі не варто, адже коштів, щоб забезпечити 80-90 % населення субсидіями у бюджеті просто немає.

На думку фахівців, вже зараз зрозуміло, що державна казна не витримує субсидійного навантаження і цей солодкий «пряник» у людей доведеться забирати. Фундамент для цього вже готується, зокрема, заплановане у майбутньому впровадження обов’язкового декларування доходів громадян.

В результаті жодна зароблена українцями копійка не пройде повз уваги чиновників, бо кінцева мета – саме змусити людей віддавати свої останні заощадження, переконані експерти «Публічного аудиту».

 

***

Таке значне підвищення комунальних послуг українці сприймають як злочин і  геноцид влади проти власного народу, адже нові тарифи суттєво позначаться на рівні життя населення. Так, за даними ООН 90% українських сімей вже опинилися за межею бідності, а це 13,5 млн. домогосподарств!

Найбільше на високі тарифи скаржаться пенсіонери, безробітні і ті, хто працює за «мінімалку». Їм вже зараз доводиться віддавати третину, а то й половину свого місячного доходу, а в опалювальний сезон розраховуватися за новими платіжками стане ще важче.

Соціологи попереджають владу про зростання соціальної напруги серед населення, яке може перерости в масові страйки. Так, в липні профспілкові комітети з різних регіонів України вже провели в столиці попереджувальну акцію протесту проти шокового зростання тарифів.

Такий високий рівень невдоволеності роботою керівництва держави і падіння довіри до влади можуть спровокувати масові бунти, кажуть експерти. Тому владі потрібно вже сьогодні задуматися над цієї проблемою і нарешті почати боротися не з тарифами, а з бідністю.

 

 

В Тернополі презентують настільну гру про радянське минуле України «Timeline»

Середа, 09 листопада 2016, 10:17

Запрошуємо журналістів на презентацію настільної гри «Timeline» та публічну дискусію «Ігри з історією», що відбудуться в Тернополі 11 листопада.

Захід розпочнеться о 16.00 в «АртГалереї» (вул. Митрополита Шептицького 4).

Розробники гри розповідають: «Наша команда поставила за мету підвищити інтерес молоді до історії України періоду Радянського Союзу, а також покращити рівень знань фактів про нього і можливе їх переосмислення. Ми сподіваємось, що цей час сприйматиметься не тільки, як чорне чи біле, але буде усвідомлюватись в комплексі, з усіма перемогами та втратами».

Презентація гри є частиною програми відкритих заходів програми «Студії живої історії» що відбуватиметься в Тернополі з 10 по 12 листопада.

Більше про програму: https://www.facebook.com/LiveHistoryWorkshop

Подія на Facebook: https://www.facebook.com/events/1685060875143731/

 

У центральному парку Тернополя викладуть вишивку

Середа, 09 листопада 2016, 06:34

Нещодавно міські депутати вирішили провести ремонт парку Т. Шевченка, що знаходиться біля памʼятника С. Бандері. Сквер розміщений зразу напроти обласної ради. На ремонтні роботи було виділено близько 3,8 млн. гривень.

Таку значну суму грошей було виділеного 3 листопада виконавчим комітетом міської ради. Роботи у парку поповнили список капітального ремонту та реконструкції обʼєктів шляхово-мостового господарства на 2016 рік.

Головною ідеєю оновлення стало викладення бруківки у формі вишивки. Проте більшість тернополян не схвалили цю затію прояснивши тим, що якщо вхід у центральний парк буде оформлений таким чином, то це буде свідчити про дизайнерський несмак. Тому місцеві жителі запропонували провести опитування серед тернополян, як саме потрібно оформити ще одне місце для відпочинку у Тернополі.

 

Олена Сабатюк

 

Про отримання безкоштовних лікарських засобів, а також право на землю спілкувалися із учасниками АТО

Середа, 09 листопада 2016, 06:27

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі — БВПД) Юрій Франків та Олена Шумило провели зустріч із учасниками АТО у Тернопільській обласній комунальній клінічній психоневрологічній лікарні.

Останні просили роз'яснити їм порядок отримання у власність земельної ділянки. Зокрема, чи можуть учасники АТО звернутися із заявою на виділення землі до будь-якого органу місцевого самоврядування, чи лише до органу реєстрації місця проживання.

Працівники Тернопільського місцевого центру пояснили, що, відповідно до Конституції України та Земельного кодексу України, громадяни можуть звертатись із заявою про виділення земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва до будь-якого органу місцевого самоврядування, без прив'язки до зареєстрованого місця проживання.

Учасників АТО цікавило питання про безкоштовні лікарські засоби. Співробітники місцевого центру з надання БВПД проінформували, що, відповідно до чинного законодавства України, воїни АТО мають право на безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів (ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”). Зважаючи на те, що жодним нормативно-правовим актом не закріплено обмежень для отримання ліків (щодо суми, періодичності тощо) на одну особу, то така особа має право на отримання тієї кількості ліків та з тією частотою, якої вона потребує, але за умови наявності рецепта лікаря.

Юрій Франків та Олена Шумило повідомили присутнім, що при порушенні своїх прав та інтересів вони можуть звернутися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД (м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7) із відповідним зверненням та отримати кваліфіковану юридичну допомогу, або зателефонувавши за номером телефону: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63. Усього в області працює три місцеві центри з надання БВПД: Тернопільський місцевий центр, Кременецький місцевий центр, Чортківський місцевий центр та чотирнадцять бюро правової допомоги. Останні є структурними підрозділами місцевих центрів з надання БВПД.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави.

 

Живемо чи виживаємо?

Вівторок, 08 листопада 2016, 07:44

Як тернополянам прожити на 48 гривень у день? Тернополяни, уявіть собі таку картину: щодня Вам потрібно обмежувати свій раціон 169-ма грамами хліба, сімома грамами рису і з'їдати тільки половину яйця, одну картоплину і 25 г ковбаси. При цьому кави і чаю у Вашому раціоні немає.

Окрім того, Ви носите старе, брудне і єдине пальто, яке купували ще 7 років тому або засмальцьовану п’ятирічну краватку.

Уявили? Неприємна картина, правда ж? Тим не менше, саме так, на думку влади, повинен харчуватися і одягатися кожен пересічний тернополянин, оскільки саме такі соціальні стандарти закладені в офіційний споживчий кошик, який не переглядався вже більше 16 років (!).

СК9

І якщо Ви раптом подумаєте, що урядовці нарешті повернулися до людей обличчям і вирішили підвищити соціальні стандарти маленьких українців, то, на жаль, ви глибоко помиляєтесь. Бо той «оновлений» споживчий кошик, який влада обіцяє затвердити вже найближчим часом, ще вкрай далекий від реалій життя.

Так, за новими соціальними стандартами Вам нарешті дозволять купувати чай, каву і солодощі, а також трохи більше ліків, проте натомість уріжуть норми споживання газу, світла і води. І, звісно, ніякого Вам мобільного телефону, Інтернету чи закордонних поїздок.

То ж як виглядає гідне життя народу в очах української влади і що нового буде у споживчому кошику, з’ясовувала «Моя газета».

Живемо за нормами 15-річної давності

Перш, ніж заглядати в середину кошика, розберемося із самим поняттям.

У багатьох розвинених країнах світу рівень життя громадян давно визначається вартістю їхнього споживчого кошика, тобто тим, без чого людина, в принципі, обійтися не може. Іншими словами, це - набір товарів і послуг, необхідних для задоволення наших першочергових потреб в середньому за рік.

Зазвичай, у споживчий кошик «кладуть» ті речі, які вважаються необхідними для того, щоб людина була ситою і здоровою. В цивілізованих країнах до нього входять медичні послуги, необхідні для лікування та підтримки здоров'я, проїзд у громадському транспорті, освіта, задоволення культурних потреб, подорожі, всілякі послуги, непродовольчі товари тощо.

Важливо також і те, що за вартістю споживчого кошику визначається прожитковий мінімум, і як наслідок – мінімальна зарплата і пенсія.

Ціна споживчого кошика залежить від рівня роздрібних цін на товари і тарифів на платні послуги (наприклад, комунальні платежі). Ця практика відома у всьому цивілізованому світі. З кожного виду потреб до розрахунку включають придбання відносно дешевих товарів, як правило, за державними фіксованими цінами. Якщо, наприклад, на ринку даний продукт або послуга продається за більш низькими цінами, за основу береться найнижчий рівень.

Формуванням споживчого кошика в Україні займається Кабінет Міністрів . На сьогоднішній день у ньому налічується 296 товарів і послуг.

За законом споживчі набори мають оновлюватися не рідше одного разу на п’ять років, проте до сьогодні українці живуть за нормами кошика, який був встановлений постановою Кабміну ще від 2000 року (!), тому й не дивно, що його наповнення за 15 років по багатьох позиціях перестало відповідати сучасним потребам людей.

Востаннє про перегляд споживчого кошика влада говорила ще у далекому 2010 році і навіть пробувала вносити якісь зміни, проте віз, як-то кажуть, досі там.

Цього року лише після позову активістів до уряду із вимогою провести ревізію складових прожиткового мінімуму і встановити його на достатньому рівні, Кабмін нарешті зарухався і разом з Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, МОЗом та Мінфіном розробили новий споживчий кошик. Затвердити його обіцяють до кінця до року. Проте оновленим назвати його важко, адже він досі не відповідає європейським стандартам і не враховує багатьох реалій життя.

 

«Дієта» для тернополян від уряду

Споживчий кошик українця включає мінімальний набір продуктів, одягу, предметів побуту та відпочинку для трьох груп населення – дітей, працездатних та непрацездатних осіб.

Тож почнемо з продуктового кошику. Заглянувши у нього, розумієш, що влада вже 15 років тримає українців на суворій дієті, якщо взагалі не на примусовому голодуванні, при цьому явно не лікувальному.

Так, виходячи з принципу «все найкраще – дітям», найбільш розмаїте меню урядовці розробили для дітей. У їхній річний раціон навіть включили чай (73-100 г на рік у залежності від віку дитини), какао (365 г на рік), фруктові соки (45-54 л річно), сіль, дріжджі, спеції і мед.

До рекомендованого урядом мінімального раціону для дорослих ці продукти сьогодні не входять, тому вони мають вдовольнятися лише водою з-під крану.

У новому проекті споживчого кошику дорослим нарешті дозволили пити чай і каву в зернах – 400 і 500 грам у рік відповідно. Проте меду і соків повнолітнім українцям у майбутні 5 років (коли кошик знову мали б переглянути) так і не бачити.

Окрім того, дорослим збільшили споживання риби – з 2, 5 кг у рік до 9,5 кг, яловичини – з 14 кг до 15 кг і птиці – з 14 кг до 16 кг.

Також, готуючи страви, Ви нарешті зможете використовувати сіль і лавровий лист, які вперше додали до продуктового набору працездатного населення.

Інших позицій їстівного кошика зміни не торкнулися.

Так, із продуктів найпершої потреби на рік урядовці пропонують повнолітнім 62 кг білого хліба (169,8 г на день), 95 кг картоплі (260 г на день), 9кг ковбаси (24 г на день), 2 кг сала (5,5 г на день).

Рису – 2,3 кг, гречки – 2 кг, 60 л молока і 187, 5 штук  яєць. А також 25 кг помідорів і огірків разом (68 г на день), 60 кг фруктів і ягід (164 г на день, півтора яблука). Підсолодити життя можна кондитерськими виробами на 13 кг у рік.

Проте найбільш обділеними виявилися непрацездатні люди. З їхнього раціону виключили твердий сир, 3,5 кг якого може спожити за рік працездатна особа. Натомість їм запропонували 1, 8 кг плавлених сирків.

Цю категорію також обмежили маслом, дозволивши лише 1, 5 кг у рік маргарину. У їхньому раціоні немає обезжиреного молока, зменшено споживання м’яса, риби, овочів та фруктів, зате запропонували більше картоплі.

Серед напоїв у продуктовому кошику непрацездатних осіб –  0, 4 кг чаю, 0,3 кг какао і лише 60 г натуральної кави у рік (!).

Саме такий убогий раціон, на думку влади, дозволить українцям повноцінно харчуватися і бути повними сил та енергії.


Один костюм – на 5 років, сукня – на 3, 5 роки

Ну що ж, з їжею розібралися. Тепер можна поглянути і на перелік предметів мінімального гардеробу, який закладений у споживчому кошику. Відразу попереджаємо: на нього без сліз взагалі дивитися не можна.

Так, мабуть, чиновники вважають, що людині, заробітки якої рівняються з прожитковим мінімумом, у пристойних місцях показуватись негоже, бо як інакше пояснити, що одне зимове пальто працездатній жінці доведеться носити 7 років, зимові чоботи – 3 роки, одну сукню – 3,5 роки, а спідницю – 4 роки.

Не менш працездатний чоловік має право раз на 3 роки придбати собі куртку, зимове взуття, джинси і светр. Костюм треба носити 5 років, як і краватки та плавки. Проте і це «радує», бо раніше плавки і краватку можна було купувати лише раз у 10 років (!).

Окрім того, урядовці вважають на один рік чоловікам вистачить 4 штуки трусів і 10 пар шкарпеток. Для жінок шкарпетки взагалі непередбачено, їм натомість треба носити 6 пар колгот у рік, 2 бюстгальтери і 6 трусів.

Цікаво, що цього року вперше у проект нового кошика для жінок внесли штани (1 на 4 роки) і натоміть забрали рейтузи, а також додали майки – 2 штуки на 4 роки.

Чоловікам додали бритву (1 на 3 роки) і леза (1 упаковка на 2 роки), прибравши з кошика електробритву.

При цьому деякі позиції із дорослого гардеробу не зменшили, а навпаки – збільшили. Так, тепер жінкам треба носити літні туфлі не 1, 5 роки, а 2.

Ще менше із гардеробом пощастило непрацездатним людям. Їм укладачі мінімального гардеробу відмовили в праві мати спортивне взуття, штани для жінок, а решта одягу має прослужити довше, ніж у працездатних осіб.

Проте у їхньому кошику нарешті з’явилися купальники і плавки, які розраховані на 7 і 10 років носіння відповідно. Потішили їх в уряді, так потішили.

Дитячий гардероб виглядає не менш кумедно, ніж дорослий. Дітям, звісно, одяг чиновники дозволили зношувати швидше. Наприклад, новий дитячий зимовий одяг можна купувати щодва роки, краще за все на кілька розмірів більший, бо за цей час дитина встигає неабияк вирости.

Вперше у кошику для хлопчиків включили джинси (2 пари на 1, 5 року), а для дівчаток нарешті додали бюстгальтер (2  - на 1 рік).

Натомість пелюшки і памперси до дитячого споживчого кошика покласти забули. А й справді, краще з перших місяців життя привчати дитину до горщика. Тут виникає питання: невже в урядовців своїх дітей немає, що вони так знущаються з інших?

 

Хворіти заборонено

Є у споживчому кошику і пропонований набір ліків, проте він ясно дає зрозуміти, що хворіти громадянам України не дозволяється, навіть суворо забороняється, адже коштів на медикаменти передбачено мінімум.

При цьому замість того, щоб поповнити медичну корзину, вже наявні позиції були зменшені наполовину.

Так, на середньостатистичну сім'ю на рік передбачено всього 1 упаковка вати вагою 100 грам, 2 упаковки десятиметрового бинту, 3 банки дезінфекційних засобів (йоду, зеленки або перекису водню), 10 штук гірчичників та 1 тюбик дитячого крему.

Мабуть, влада вирішила, що українці – дуже здорова нація, бо за новими нормами замість 50 таблеток судинорозширювальних засобів (валідол, валеріана) тепер можна у рік купувати 30, замість 50 таблеток боле- та жарознижуючих (анальгін, аспірин) – лише 20.

Щоправда, у новий кошик урядовці вперше додали термометр (1 на 1, 5 роки), тож нарешті можна буде зміряти температуру, і 7 штук бактерицидного пластиру на 1 рік.

Що ж, з таким набором ліків дійсно особливо не похворіє, адже противірусних препаратів, антибіотиків, спазмолітиків (наприклад, но-шпи), антигістамінних (від алергії) у переліку немає.

Окрім того,  пропонований мінімальний набір складається із найбільш дешевих лікарських препаратів. Напевно, для того, щоб середньостатистичний українець не лікував свої хвороби, а просто заглушав біль за допомогою анальгетиків.

 

1 рулон туалетного паперу в місяць і ніякого дезодоранту

Асортимент предметів гігієни також не дивує своїм різноманіттям. Так, у мінімальному наборі на одну середньостатистичну сім’ю зменшили втричі норми мила та шампуню. Зокрема, тепер буде дозволено у рік використовувати не більше 14 штук туалетного мила, 11 штук господарського мила і 1 півлітрову банку шампуню. І це на сім’ю!

Щороку, на думку урядовців,  сім’ї має вистачати 6 (по 75 г) тюбиків зубної пасти, а 2 зубні щітки треба використовувати цілий рік, тобто про те, що їх потрібно змінювати кожні три місяці, варто забути.

Доглядати за собою можна тільки наполовину, адже у кошику немає ні дезодоранту, ні туалетної води, ні антиперспіранту… Напевне, має вистачити 1 банки одеколону на рік на всю середньостатистичну сім'ю. Що вже говорити про косметику для прекрасної половини.

Ну і лише сміх може викликати норма використання туалетного паперу для сім’ї: а це – не більше 1 рулона в місяць.

До того ж у новому кошику скорочені норми споживання електроенергії, води та газу. Тобто людині доведеться сидіти немитою в холодній кімнаті у темряві і тоді реально можна вкластися в норми, які пропонує уряд.

 

Рушником треба користуватися 6 років

Не менш «цікаві» норми у кошику на промтовари, які також не змінювалися з 2000 року. Проте, навіть переглянувши новий проект, складається враження, що ці цифри урядовці брали «зі стелі».

Так, одну ковдру можна купувати раз у 10 років, подушку – раз у 15 років. Простирадла і наволочки мають використовуватися 2 роки, перш, ніж купувати їм заміну.

Щодо рушника, то ним доведеться користуватися шість років, якщо, звісно, він зможе стільки прослужити.

А носові хустинки у кількості трьох штук Вам передбачені на 1 рік.

 

Без Інтернету та мобільних телефонів

Мінімальний споживчий кошик не обмежується лише одягом, їжею і предметами гігієни та ліками. Урядовці подбали і про меблі, побутову техніку та посуд. Ну подбали – це надто голосно сказано.

Так, одна особа може купити собі раз у п’ять років по ложці та виделці і раз у 10 років – ножа. Окрім того, можна собі дозволити 1 стілець на 15 років і ліжко – одне на 25 років.

А ціла сім’я може раз в 25 років змінити меблі на кухні, шафу для одягу, письмовий стіл і люстру. Окрім того, пральну машинку можна купити лише після 14 років її служби, а холодильник (однокамерний) – після 15 років. Раз у 4, 5 роки можна купити сковороду і 2 каструлі.

Пилососу у кошику немає, як і віника, тому смітити середньостатистичній сім’ї не можна.

У новому кошику зате з’явився LED телевізор із діагоналлю 38 см і антеною. Він передбачений один на років.

До того ж вперше у споживчі норми додали стаціонарний телефон (!), яким сьогодні вже мало хто користується. Він у кошику – 1 на 20 років.

Про мобільний зв'язок «на верху», звісно, ніхто не чув, тому він для українців непередбачений. Як і непередбачені комп’ютерна техніка і послуги Інтернету, проте у кошику досі є радіоприймач.

6 книг – на рік

Навіть найбідніший українець має право на те, щоб підтримувати зв’язок з зовнішнім світом.  Так, 524 рази на рік він може проїхатися на міському транспорті (треба так розуміти, що на роботу і додому).  Їхати за місто, а тим більше за кордон  українцям – зась.

Раз в місяць середньостатистична сім’я може написати листа своїм родичам чи знайомим, раз в тиждень купити газету, а ще 25 хвилин у місяць присвятити телефонним розмовам (звісно, телефон – стаціонарний).

Окрім того, раз у 2 місяці можна зробити культурну вилазку до театру, кіно, музею, зоопарку, цирку чи філармонії. Або ж, якщо жодна з цих розваг родину не тішить, можна купити одну книжку на 2 місяці і читати її цілою сім’єю.

У мінімумі, який Кабмін вважає достатнім для середньостатистичного українця, є перукарські послуги – 1 раз на квартал. Митися в лазні люди можуть собі дозволити раз на рік, звичайно, якщо на це є вільні кошти.

 

На такий мінімум не проживеш

На думку чиновників, у склад нового споживчого кошика включено все, щоб українець жив нормально і відчував себе комфортно: не голодував, стежив за зовнішнім виглядом, більш-менш пристойно одягався і навіть долучався до прекрасного.

Таке «шикування», тобто вартість споживчого, за підрахунками Мінсоцполітики, становить 3018 гривень.  При цьому мінімальна зарплата в Україні на кінець цього року становитиме трохи більше 1500 гривень, тож навіть школяр розуміє, що цієї суми катастрофічно мало для того, щоб задовольнити елементарні потреби людини.

На думку експертів Українського аналітичного центру, реальний прожитковий мінімум має становити в Україні 400 доларів, тобто у 8 разів більше, ніж він є зараз. Цієї суми вистачило б на скромне життя: недорогі продукти, нечасту заміну побутової техніки й одягу, а також бюджетні подорожі, - кажуть економісти.

Вони зауважують, що затверджений проект нового кошику мало чим відрізняється від чинного, адже у ньому не врахували витрати на памперси для дітей, мобільний зв'язок, поїздки, крім приміських до 50 км, більше коштів на розваги.

При цьому експерти переконані, що влада не має наміру суттєво змінювати споживчий кошик, адже його довелося б робити дорожчим, і відповідно збільшувати соціальні стандарти – підвищувати мінімальні зарплати, пенсії і стипендії, а у держбюджеті, як завжди, на це коштів не вистачає.

Проте держава не повинна виправдовуватися, що у неї немає грошей, як вона це робить, починаючи з 1991 року, а шукати кошти, щоб забезпечити своїм громадянам гідний прожитковий мінімум, як це роблять у цивілізованих країнах.

 

А як за закордоном?

На відміну від нашої влади, у країнах заходу про населення дбають набагато краще.

Скажімо, в Англії у споживчий кошик закладено шампанське та пиво, а ще МР3-плеєр з музичними записами. Крім того, акустична гітара і великий перелік товарів для дому, включаючи дверні ручки та витрати на садівника.

Кошик США передбачає витрати на дітей, на освіту, мобільний та комп'ютерний зв'язок, на тютюнові та алкогольні вироби.

А французи заклали у свій споживчий кошик навіть витрати на купування лаків для волосся, гелів для душу та інших численних косметичних засобів, без яких сучасне життя неможливе. Крім цього, передбачені кошти на няню для дитини, апарати для виправлення зубів, оренду автомобілів, проїзд на таксі, а також їжу для котів та собак.

Загальноєвропейські стандарти вимагають включати до споживчого кошика послуги соціальної сфери – щомісячну вартість дитячих ясел, амбулаторний догляд за хворими, утримання у будинках престарілих, доставку продуктів харчування додому. Включають до кошика і відвідування футбольних матчів, абонементи в басейн, на теніс, до спортзалу.

Виходить, чим повніше кошик відображає вимоги часу, тим багатша країна. Лише українці не відчувають цієї динаміки, живучи за стандартами минулого століття.

 

Живемо чи виживаємо?

На Заході люди не бояться думати про майбутнє, де вони більш заможні, ніж сьогодні. Для них світ весь час змінюється і удосконалюється, як і норми споживчого кошика.

Українці ж у кращому випадку стоять на одному місці. Адже наш споживчий кошик, у прямому розумінні слова, – порожній. Його норми не враховують багатьох реалій, а набір пропонованих продуктів, товарів і послуг, які нам диктують можновладці, можна назвати не інакше як нав’язування злиднів.

На практиці це може підтвердити кожен українець, який спробує щось купити на 48 гривень. Саме на цю «астрономічну суму» може собі дозволити щоденно «шикувати» кожен тернополянин із мінімальною зарплатою, про якого уряд дбає і вдень, і вночі.

При цьому скаржитися на те, що немає що їсти чи за що оплатити «комуналку», тернополянину не годиться, адже уряд працює і покращує його життя. Та в реальному житті на ці 48 гривень багато українців вимушені просто виживати і постійно економити, економити і ще раз економити.

Тому закономірно виникає питання: чому ті, хто складає цей споживчий кошик, і ті, які потім його затверджують, самі не спробують, заради експерименту, прожити таким чином? Певно, що вже за тиждень їм захочеться назад до теплих кабінетів, дорогих костюмів, повноцінного харчування та, звісно, до чималої заробітної плати, яку, до слова, виплачують щомісяця і вчасно.

І на останок: відомий у світі борець із бідністю, лауреат Нобелівської премії миру, професор економіки Мухаммад Юнус говорив, що бідняк – це людина, яку штучно позбавляють життєвих ресурсів і не дають реалізувати свій потенціал.

Сказав наче про українців. Тож нам залишається лише сподіватись, що те «життя по-новому» таки колись настане.

 

 

Скоро у багатоповерхівках Тернополя встановлять лічильники тепла

Вівторок, 08 листопада 2016, 06:44

Цього року міські чиновники вирішили обʼєднати спільними лічильниками тепла багатоповерхівки Тернополя. Для покупки та встановлення техніки виділили около 4 млн. гривень з міського бюджету.

Міський голова Сергій Надал розповів, що головною метою таких робіт є єдина система лічильників для всіх будинків. За кошти, які вже виділено, лічильники будуть встановленні лише в деяких будинках, які не фінансують програми зі Світового банку та ЄБРР. Зараз триває процес оформлення всієї документації та проектні роботи і вже з початку листопада розпочнуть ремонт.

Завдяки такій системі жителі багатоповерхівок оплачуватимуть лише за фактично спожите тепло, а фінансові затрати на ремонтні роботи відтепер нестиме «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Після того, як завершаться роботи, за теплопостачання платитимуть і ті жителі, які використовують індивідуальне опалення. На відмінну від інших мешканців будинку вони оплачуватимуть за тепло в підʼїзді, підвалах та на горищі.

Роботи займуть чимало часу. Завершення проекту передбачається на кінець наступного року, тому що обсяг чималий. Протягом опалювального сезону міський голова планує завершити ремонт у тих будинках, лічильники для яких були придбані за кошти з міського бюджету.

 

Олена Сабатюк

 

Ризик для неприбуткових

Понеділок, 07 листопада 2016, 10:02

У Тернопільській ОДПІ інформують: якщо неприбуткова організація виплачує будь який дохід (прибуток) засновнику (учаснику), працівникові або члену такої організації на підставі цивільно – правового договору, то це вважається використанням доходу для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням.

В такому разі подається Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, а така організація підлягає виключенню податковою інспекцією із реєстру неприбуткових.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Тернополян не беруть на роботу через дітей, вікові і гендерні стереотипи та навіть довжину ніг

Понеділок, 07 листопада 2016, 08:18

Якщо Ви 45-річна жінка, не модельної зовнішності, та ще й вагітна, то шукати роботу в Тернополі Вам видасться набагато важчим, ніж здійснити 12 подвигів Геракла.

І не думайте: ми не перебільшуємо із саме такими даними у Вашому потенційному резюме, бо, якби іронічно це не звучало, але у більшості випадків тернопільські роботодавці шукають молодих та красивих дівчат та хлопців, але бажано із 15-річним стажем роботи, і краще, якщо без дітей та сім’ї.

Robota

Це підтверджують більшість із тих, хто змушений знову і знову проходити численні співбесіди, зустрічаючись при цьому із гендерним, віковими та іншими стереотипвми.

Ви можете мати не той рівень освіти або бути занадто мудрим для тієї чи іншої роботи. Можете злякати роботодавця своїм рівнем кваліфікації або прагненням працювати за його пропоновану мізерну зарплату. Та ще й не вистачало, щоб Ви, боронь Боже, не сподобалися його дружині чи домашньому улюбленцеві.

І це не звучало би так смішно, якби не було так сумно, адже такі і ще більш дивні та безглузді відмови у прийнятті на роботу отримують тернополяни від потенційних босів.

Зважаючи на це, здається, що знайти роботу на Марсі реальніше, ніж в Тернополі. Так це чи ні, з’ясовували наші журналісти.

Мої роки – моє багатство?

Перечитуючи оголошення в газетах та на Інтернет-ресурсах, складається враження, що в Тернополі живуть лише дівчата та хлопці модельної зовнішності, яким щонайбільше 35 років, які знають мінімум дві іноземні мови, встигли попрацювати у багатьох компаніях, набратися досвіду за кордоном і після цього готові працювати і вдень, і вночі (і так 365 днів у рік), забуваючи про відпочинок і сон, та ще й при цьому їх влаштує зарплата у максимум 3000 гривень.

Цікаво, що згідно із Трудовим кодексом, в Україні роботодавцям не можна вказувати в текстах оголошень характеристики, які не стосуються фахових якостей кандидата. Утім, на практиці все виходить зовсім по-іншому.

Щоб переконатись у цьому, достатньо переглянути вакансії на популярних сайтах із пошуку роботи. На деяких із них, всупереч закону, роботодавцям пропонують визначити бажану стать працівника: відповідна категорія міститься у стандартній формі для заповнення.

Нерідко, розміщуючи вакансію, вони обирають стать із власної ініціативи. Приміром, одна з великих фінансових компаній шукає «HR-директора, чоловіка до 35 років», іншій фірмі потрібен «менеджер із продажу, чоловік з активною життєвою позицією» або «дівчина до 28 років, приємної зовнішності» тощо.

Тож, у переважній більшості виходить, що чим старшим стає працівник, тим менше він потрібен роботодавцеві. І якщо на Заході 45-50 років – це розквіт кар'єри, то у нас – це вже глибока пенсія. Бо перед досвідченими і відповідальними фахівцями роботодавці віддають перевагу молодим і легкокерованим.

В Тернополі, наприклад,  деякі роботодавці навіть прибиральниць, старших за 45 років не хочуть брати на роботу.

Так, 51-річна пані Марія, із середньою спеціальною освітою та десятками років стажу продавцем, після втрати роботи, декілька місяців нікуди не могла влаштуватися. Продавцем її брати вже не хотіли, оскільки роботодавцеві потрібні були молоді і красиві дівчата, щоб залучати клієнтів.

Жінка шукала хоча б підзаробіток, проте навіть на розклеювання оголошень за пару сотень гривень у місяць її брати відмовлятися, мовляв, потрібні молоді та енергійні люди.

«Ще я проходила «кастинг» на прибиральницю у приватну компанію, проте знову ж таки була не надто «молодою» для керівництва. Тож від я відчаю готова була йти на будь-яку роботу. І якось побачила оголошення, що в магазин ритуальних послуг потрібен продавець. Подумала, що туди явно ніхто з молодих не піде і клієнтів залучати не треба. Але не тут-то було. Мені сказали: «Було б вам хоча б 45», - пригадує свої поневіряння тернополянка Марія.

Головне – цифри у паспорті

Із «віковим цензом» під час пошуку роботи зіткнулася і колишня вчителька англійської мови Оксана Василівна. Жінці – 40 років, проте виглядає вона не гірше за Ані Лорак, постійно слідкує за собою і при цьому досить сучасна у своїх поглядах, із хорошим почуттям гумору та легко знаходить спільну мову із молоддю.

Потрапивши під скорочення, пані Оксана вже рік не може знайти роботу, оскільки всюди чує відмови через свій вік.

«Щотижня я відправляла десятки резюме і не отримувала відповіді. Було дивно, адже у мене 15 років англійської за плечима, престижна освіта і приємна зовнішність. Тож одного разу я вирішила сама зателефонувати і поцікавитися, чому я не підійшла. Мені прямим текстом сказали, що шукають молодшого працівника.

Я була і здивована, і розбита. Невже мій вік стане на перешкоді у пошуках хоча б якоїсь роботи? Якби причина була у вазі, я б, можливо, схудла, якби у кольорі волосся – перефарбувалася, у невідповідному гардеробі – змінила б, але ж я не можу повернутися у минуле, коли була молодшою, і там знайти собі роботу до того, як була звільнена», - скаржиться Оксана Василівна.

Але жінка вирішила не опускати рук. Вона просто перестала надсилати резюме, а відразу телефонувала за цікавими вакансіями з тією мето, щоб їй призначили «живу» співбесіду і оцінили її справжню, а не «паперову» версію із резюме.

«Проте я дуже помилялася, коли думала, що це спрацює. По критеріям на посади помічників керівника чи офіс-менеджерів із хорошою зарплатнею, яким потрібні були претенденти із високим знанням англійської, я знову не підходила через свій вік.

Потенційні роботодавці сумнівалися, що я впишуся в корпоративну культуру фірми і були переконані, що я просто не буду мати про що поговорити із молодим колективом», -  розповіла тернополянка.

Звісно, вона не заперечує той факт, що могла давно працевлаштуватися на якусь малооплачувану роботу на неповну ставку, проте відмовлялася, адже, за її підрахунками, потенційної зарплатні вистачило б лише на проїзд громадським транспортом і обіди.

Із віковою дискримінацією зустрічаються і чоловіки. Будь-який кандидат після 40 років перебуває в групі ризику. А після 50-ти чоловіків беруть хіба у сторожі чи охоронці, та й то не завжди.

Бути надто молодою

Як показує практика, нерідко в групі «вікового ризику» опиняються не тільки жінки за 40, а й дівчата до 25 років, навіть із чималим досвідом роботи.

«Я працювала в серйозній фармацевтичній компанії, – розповідає Марія, цьогорічна випускниця вишу. – Нещодавно вирішила змінити роботу. Досвід на попередній посаді здобула чималий. Для вакансій, на які претендувала, це навіть більше, ніж потрібно! Але на співбесідах постійно чую: «Так, досвід роботи у вас великий. Але ми бачимо на цій посаді старшого кандидата, скажімо, від 25 років».

Описані випадки – непоодинокі. На ринку праці Тернополя, та й усієї України, це - вже тенденція. Згідно з опитуванням, в 34% компаній існують вікові обмеження.

І якщо закордоном Вам би відмовили в прийомі на роботу, посилаючись тільки на вік, то такого роботодавця вже давно притягнули б до відповідальності. У нас же ставлення до законів - своєрідне,  і відсудити моральну шкоду українцям практично неможливо.

Вагітніти заборонено

Ще одним типовим різновидом дискримінації тернополянок на роботі є упередження щодо їхнього сімейного стану і наявності дітей.

Тож, якщо Ви молода, не важливо одружена чи ні, але бездітна дівчина, то під час співбесіди роботодавець може вже уявляти Вас вагітною і навіть чути, як Ви домовляєтеся про декретну відпустку.

Не менше «пощастило» і молодими мамам, яких нерідко ігнорують роботодавці, адже не наважуються відверто сказати, що саме дитина є причиною «невідповідності» жінки бажаній посаді.

25-річна Юлія не могла знайти роботу майже півроку, їй відмовляли на численних співбесідах без жодних адекватних пояснень. «Навіть коли я підходила за всіма параметрами», – підкреслює вона.

Зрештою молода мама знайшла малооплачувану роботу на дому. «Роботодавці, напевно, вважають, що жінка використовуватиме дитину як виправдання, постійно ухиляючись від власних обов’язків, а також часто братиме лікарняні чи вихідні через хворобу маляти».

Але і це - ще не межа. Як розповів знайомий юрист, є навіть такі роботодавці, які пропонують прописати в контракті пункт, що зобов’язує жінку не народжувати, доки вона працює на їхній фірмі, інакше їй загрожуватимуть штрафні санкції.

Хоч це і поодинокі випадки, але такі вимоги – незаконні, як і звільнення через вагітність, тож у разі виникнення схожих інцидентів треба звертатися до суду.

Цікаво, що чоловіків, які очікують на поповнення в родині, на роботу навпаки беруть дуже охоче, адже, за статистикою, такі працюють на 30–40% більше, щоб заробити на пологи і потреби немовляти.

Чим довші ноги, тим краще

Має місце в Тернополі й дискримінація за зовнішністю. Деякі роботодавці віддають перевагу лише гарним пані.

«В одного із наших клієнтів були прописані вимоги до кандидаток на вакансії: довгі ноги, розкішне волосся, хороша фігура… І навіть якщо жінка – суперфахівець, але низького зросту чи з не дуже привабливим, на думку роботодавця, личком, – намагалася влаштуватися на роботу, то у неї це не виходило», – розповіли в одній із кадрових агенцій.

Потяг керівників до краси не завжди є безневинним бажанням помилуватися підлеглими. Такі вимоги часто тісно пов’язані з проблемою сексуальних домагань до жінок на роботі.

Як свідчать оприлюднені Гельсінською федерацією соціологічні дослідження, жертвами сексуальних домагань в Україні стають приблизно 50% представниць жіночої статі. Правових заходів із цього приводу в нас вживати «не прийнято:  домагання українки воліють просто перемовчати, як і будь-які інші несправедливі дії роботодавців.

Краса - це страшна сила

Проте, навіть якщо Ви, як і героїня із однойменного фільму, « найчарівніша і найпривабливіша», це ще не означає, що Вас візьмуть на роботу.

У тому, що краса може стати перешкодою у пошуку роботи, переконалася 28-річна тернополянка Оля. Дівчина намагалася отримати місце у відділі продажів однієї невеликої фірми. Там працювала її знайома, яка і порадила спробувати свої сили та надіслати резюме.

Та незважаючи, на досвід роботи, відповідну освіту та приємну зовнішність, вдалу попередню співбесіду по телефону, вдруге їй ніхто не перетелефонував і відповідно роботу вона не отримала.

Як потім Олі розповіла все та ж знайома, причиною стало те, що кандидатка була … занадто гарною.

«Виявилося, що менеджер по персоналу тієї фірми –  дружина того самого керівника відділу продажів. Тож під час пошуку відповідної кандидатури вона керувалася власними критеріями. Так, за обідом вона чітко і зрозуміло пояснила моїй знайомій, чому я не підійшла. «Твоя Оля - не просто симпатична, вона - красуня, яких мало! А я ж не божевільна, щоб Максимові у відділ таке «диво» садити, щоб він на неї щодня по вісім годин милувався», - прямим тестом сказала менеджер, а я залишилася без роботи через банальну жіночу ревність», - констатує Оля.

Розуму забагато … буває?

Ще одна причина, через яку Вас можуть не взяти на роботу у Тернополі – це занадто високий інтелект. Так-так. Не дивуйтеся, такі випадки також мають місце у нашому місці.

52-річна Софія все життя пропрацювала редактором у видавництві, потрапила під немилість свого начальника і була звільнена за декілька років до пенсії. Розуміючи, що її, «передпенсійну» пані, братимуть на роботу неохоче, та й вакансій за її спеціальністю не було, жінка вирішила пошукати хоча б під заробіток, щоб приносити додому якісь гроші.

І їй пощастило. Так вона думала спочатку. Поруч із її будинком, на підприємство потрібен був охоронець.

«Хоч і невеликий, але стабільний заробіток, позмінна робота, тож часу багато займати не буде. І вдома встигатиму допомагати, та й внука доглянути зможу», - вже малювала картини свого майбутнього пані Софія.

Але, прийшовши на співбесіду, жінка її із тріском провалила.

«Як сказав начальник, мій інтелект заважатиме мені стояти на посту, а їм потрібні, цитую, «грубі й тупі люди», а мені це не під силу», - розповідає тернополянка.

Людей із великим досвідом керівники часто просто бояться брати на роботу. Це підтверджує інспектор з кадрів однієї із будівельних компаній. Там шукали економіста у фінансовий відділ.

«Було проведено чимало співбесід, частина претендентів вирушила на бесіду з керівником відділу. Серед них був хлопець, який підходив по всіх критеріях: з вищою економічною освітою, вільною англійською (стажувався за кордоном), досвідом роботи і т.д. При цьому - доброзичливий і спокійний.

Тож наш колектив зрадів: нарешті знайшли ідеального кандидата! Але керівник його кандидатуру «забракував», а на вакантне місце взяли студента ВНЗ, без усякого досвіду!

Пізніше у розмові з керівником одного із відділів, він розповів, чому не взяв того «ідеального» кандидата: «такий співробітник - як бомба сповільненої дії. Він знає роботу краще за мене, тому не здивувався, якби через рік-другий зайняв моє місце. Я краще візьму хлопця, в очах якого буду професіоналом високого класу».

Жінкам платять менше

Одним із поширених типів дискримінації, які мають місце не тільки в Тернополі, але і за кордоном – це різниця у винагороді, яку чоловіки та жінки отримують за ту саму роботу.

«В усіх галузях виробництва, навіть тих, де домінує зайнятість жінок, зарплати прекрасної половини за виконання однакової або схожої роботи набагато менші, ніж чоловічі, й становлять у середньому 70% від них», – описують українські реалії дослідники компанії Human Rights Watch.

Навіть на керівних посадах доходи жінок мають нижчий поріг, ніж у чоловіків. Хоча піднятися вгору тернополянкам з кожним роком дедалі легше, стереотипи щодо оплати праці не зникають, кажуть спеціалісти.

Наприклад, за штатним розкладом керівник відділу має отримувати 5 тис. грн. на місяць. Неважливо, хто одержить ці гроші – Іра чи Іван, але жінці можуть запропонувати менше, оптимізувавши таким чином бюджет, мовляв, у неї є чоловік, який може її забезпечувати.

Як свідчить дослідження Rabota.ua, поміж керівників середньої ланки в Україні дохід близько 6 тис. грн. на місяць мають 46% чоловіків і лише 29% жінок, понад 20 тис. грн. – відповідно 14% і 5%.

Нерівність у доходах демонструють і відповіді топ-менеджерів на запитання про їхню зарплату. Велика кількість жінок-керівників (35%) одержують 8–12 тис. грн. на місяць, тоді як 27% чоловіків на таких самих посадах – понад 25 тис. грн.

Тернопільщина б’є рекорди по безробіттю

Попри усі стереотипи та дискримінацію, роботу в Тернополі важко знайти ще й через високий рівень безробіття, при чому щороку воно все більше «молодшає».

Так, згідно даних держслужби статистики, найвищий рівень безробіття в Україні, зокрема і на Тернопільщині,  серед молодих людей віком до 35 років, при чому з вищою освітою. У цій категорії – майже 40% безробітних.

Як пояснюють експерти, з одного боку, молодь має більші шанси для працевлаштування за віковим критерієм, а з іншого – з відсутністю трудового досвіду ці шанси критично зменшуються. Тому й виходить замкнуте коло.

Загалом в Україні на сьогодні налічується близько 1 мільйона 800 тисяч безробітних. Проте експерти кажуть, що неофіційна цифра взагалі досягає 10 мільйонів. І це не враховуючи сотні тисяч українців на заробітках закордоном.

Тернопільщина ж із року в рік займає одне з перших місць в Україні за рівнем безробіття. Сьогодні він становить 12, 9%, і це - один із найвищих показників в країні. За офіційними даними, на 1 жовтня у базових центрах зайнятості Тернопільської області було зареєстровано 9, 4 тис. безробітних, і на одне місце в середньому претендують 8 осіб. Проте, зрозуміло, що ці дані далекі від реальності.

У цьому переконалася і 24-річна тернополянка Мар’яна, яка намагалася отримати роботу адміністратора у дитячому центрі. Прийшовши на співбесіду, дівчина дізналася, що на цю посаду претендує аж 80 осіб.

Україну чекає нова хвиля звільнень

Не зважаючи на і так непросту ситуацію із низьким рівнем зайнятості населення, експерти прогнозують нову хвилю звільнень в Україні.

Найбільше шансів втратити роботу мають фахівці, що працюють у державному секторі: лікарі, вчителі, чиновники, працівники держпідприємств — їх частка від загальної кількості «щасливчиків» складає 60%.

Вже зараз, за офіційними даними Державної служби зайнятості, майже 122 тисячі українців перебувають у неоплачуваних відпустках, а 430,6 тисячі переведені на неповний робочий день із відповідним скороченням зарплат. І держава, на жаль, як і раніше, не стимулює створення нових робочих місць.

***

У європейських країнах рівень безробіття понад 10% вважається дуже високим показником, і, як правило, викликає побоювання експертів, які при таких цифрах вже починають хвилюватися про стан економіки.

В Україні ж чиновники лише звітують про зменшення безробіття на одну тисячну відсотка і вважають це подвигом, достойним ледь не Ордена Ярослава Мудрого.

І поки посадовці у своїх теплих кабінетах готують нові звіти, тернополяни продовжують виїжджати у інші країни у пошуках хоч якогось заробітку. Так, за неофіційними даними, вже понад чверть населення нашої області перебуває за кордоном. Окрім того, Тернопільщина є лідером із подачі заявок на «Зелену карту»: від жителів нашої області надходять 40% від усіх анкет Західного регіону.

Ну а ті тернополяни, що залишаються вдома, гарячково тримаються своїх робіт, переважно із мінімальними заробітками, не маючи ніякої впевненості у майбутньому. Бо за 2 роки правління команди нового Президента, ніякого «життя по-новому» для себе тернополяни не побачили. Змінилося тільки те, що вартість продуктів збільшилася, комунальні тарифи зросли, безробітних стало більше, а усміхнених людей на вулицях все менше і менше.

 

У 2017 році заробітня платня зросте вдвічі

Неділя, 06 листопада 2016, 19:19

З першого дня прийдешнього 2017 року мінімальні зарплати українців можуть зрости вдвічі. Вперше за роки незалежності мінімальна заробітня плата дорівнюватиме прожитковому мінімуму працездатних громадян.

Уряд України ініціює підвищення мінімальної зарплатні з 1600 до 3200 грн. Такими діями мають на меті вивести з тіні «зарплату у конвертах». Підвищення мінімальної заробітної плати стосується всіх без виключення працюючих в Україні громадян. Для платників податку 1 і 2 груп це означає збільшення податку, адже розмір ставки єдиного податку прив’язаний до мінімальної зарплати. Таким чином, державна казна отримає нові грошові надходження.

Прес-служба уряду повідомляє, що зростання мінімальної заробітної плати не вплине на розмір субсидії, призначеної в опалювальному сезоні 2016-2017 років.

«Підвищення мінімальної заробітної плати до 3,2 тис. грн є лише першим кроком», - говорить голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров, повідомляє прес-служба ДФС. Наступного року мінімальна зарплата має зрости спочатку до 5 тис. грн, а потім – до 7,5 тис. грн. Чи вдасться урядовцям при цьому забезпечити стабільність економіки та добробут громадян, дізнаємося у разі схвалення урядової ініціативи Верховною Радою.

Підготувала Юлія Хім’як

 

Суперечка між студентками завершилася грабежем

Субота, 05 листопада 2016, 00:00

mobilkaПро викрадення мобільного телефону у неповнолітньої доньки в Кременецький відділ поліції заявив місцевий житель. Злочин трапився 2 листопада близько 17:00.

Справою зайнялися правоохоронці. За словами начальника Кременецького відділу поліції Володимира Галевича, вони з’ясували, що грабіж трапився під час сварки.

Між двома дівчатами – 1998 та 2000 років народження виник словесний конфлікт в результаті якого старша вирвала з рук молодшої мобільний телефон марки “ПРЕСТІЖІО-3505″ та пішла.

Даний факт зареєстрований в журналі єдиного обліку про скоєні злочини та правопорушення.

 

За жовтневе теплопостачання у Тернополі змінять ціну

П'ятниця, 04 листопада 2016, 09:23

Оскільки у жовтні температура повітря була помірно високою, то оплата за тепло у домі зменшиться. Проте цей факт буде неприємним для тих, хто отримує субсидію.

За теплопостачання тернополянам у жовтні доведеться заплатити по 19, 813 гривень за квадратний метр. В управлінні ЖКГ Тернопільської міської ради повідомили, що ця ціна є на 35% менша від стандартного тарифу 30, 52 г, що гривні за квадратний метр опалюваної площі. Тому фінансові витрати на комунальні послуги будуть зменшені.

У зв’язку з тим, що середньодобова температура у жовтні була близько 5⁰ С тепла, ціна оплати була значно зменшена від того тарифу, який був стандартизований Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Оскільки оплата зменшилась, майже в два рази, свій результат це може показати у наступному місяці. Якщо температура різко зміниться, кошти у гаманцях тернополян теж зазнають значних змін.


Олена Сабатюк

 

Сторінка 83 з 110

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер