images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

«Набігло» 5 мільйонів. Що робити?

Вівторок, 16 серпня 2016, 05:53

У відділі адміністрування місцевих податків Тернопільської ОДПІ дали роз’яснення, які дії повинна вчинити фірма, котра перебуває на спрощеній системі оподаткування (ІІІ група) та за січень–серпень сума отриманого доходу складе 5 млн грн.

Платники єдиного податку третьої групи – юридичні особи, які перевищили у звітному періоді обсяг доходу, визначений для таких платників пунктом 291.4 статті 291 Податкового кодексу, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у подвійному розмірі, а також зобов’язані у встановленому порядку перейти на сплату інших податків і зборів («загальну систему» оподаткування).

Заяву слід подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу. В даному випадку – не пізніше 20 вересня.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

На Тернопільщині встановили памʼятник мігрантам

Вівторок, 16 серпня 2016, 05:49

У селі Зарваниця 14 серпня було освячено памʼятник мігрантам-заробітчанам, які змушені були покинути свої домівки та поїхати за кордон заробляти гроші для своєї сімʼї. Монумент відкрили в межах Міжнародної пішої прощі мігрантів, яка тривала з 5 до 14 серпня. Цього року паломницька дорога була завдовжки 236 кілометрів.

zp3

Скульптура виготовлена з металу. Головною особливістю памʼятника є зображення заплаканої дівчинки, яка тримає у руках Зарваницьку ікону Божої Матері. Поруч розташовані валіза та камінь, на якому лежить вишитий рушник. На ньому символічно зображено згортку землі, з якої проростає жолудь. Також на камені викарбувані слова євангеліста Івана: «Щастя у Господі, бо Він дорога, щастя і життя».

zp6

Для спорудження цього монумента чимало зусиль доклали українські мігранти, які перебувають за межами країни, а саме в Італії, Португалії, Іспанії тощо. Значна сума коштів була виділена фундацією «Мігрантес» та Пасторально–міграційним відділом УГКЦ.

Памʼятник планували збудувати ще з 2009 року. Ініціатором цієї ідеї був пасторальний координатор українських греко-католицьких громад в Італії Василь Поточняк.

 

Тернопільська міська рада допомагає дітям із особливими потребами

Понеділок, 15 серпня 2016, 05:43

До Тернопільської міської ради звернулося керівництво громадської організації «Центр медико-соціальної реабілітації» та молоді інваліди, діти-інваліди з особливими потребами із проханням допомогти у придбанні необхідних канцтоварів для здійснення ефективного процесу навчальної діяльності.

За сприяння міської ради меценат надав необхідні канцелярські приладдя, які допоможуть у організації навчальної діяльності та в організації дозвілля дітей з особливими потребами.

 

Тернополян запрошують на "Республіку"

Неділя, 14 серпня 2016, 10:21

У перших числах вересня в Україні вже вшосте пройде міжнародний фестиваль RESPUBLICA. Містом фестивалю традиційно стане Кам’янець-Подільський Хмельницької області. Тут, прямо поблизу історичної фортеціXIV століття, буде розташовано кілька сцен, де відбуватимуться виступи найкращих виконавців із різних країн світу. А найкращі вуличні художники з усього світу приїдуть сюди, щоб розмалювати будинки у різних частинах міста, адже RESPUBLICA – це єдиний масштабний стріт-арт фестиваль України. А Кам’янець-Подільський – перше місто, яке представляє Україну на всесвітньому проекті Google Street Art Project. Атмосфера старовинного міста, історична фортеця та пам’ятки, креативна молодь, поступове перетворення спальних та депресивних районів міста на музей соціального та територіального мистецтва – фестиваль RESPUBLICA щорічно доводить, що ми самі можемо змінювати свої міста на краще.

За 5 років на сценах фестивалю виступали гурти з України, Білорусі, Польщі, Росії, Туреччини, Німеччини. У 2016 році сюди приїдуть виконавці з Польщі, Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Швеції.

За чотири дні на 5 сценах фестивалю виступлять понад 100 гуртів! Серед них, зокрема, британський гурт Molotov Jukebox (солістка – актриса «Гри престолів» Наталі Тена), Kadavar (Німеччина), Scream Your Name (Швейцарія), Walking With Strangers (Швеція), польський рок-гурт CHEMIA на чолі гендиректором "Укрзалізниці» Войцехом Бальчуном, білоруські гурти «Дай Дарогу!», Botanic project, TRUBETSKOY, AKUTE, петербурзька група «Animal ДжаZ», а також найкращі українські гурти – The HARDKISS, Vivienne Mort, Epolets, DaKooka, «Один в каное», Morphine Suffering, «Пропала Грамота», «Хамерман Знищує Віруси» та інші.


 

Тернопільські кооперативи мають змогу отримати 10 тисяч доларів

Субота, 13 серпня 2016, 05:49

Три кооперативи, які діють на Тернопільщині можуть отримати по 10 тисяч доларів для того, щоб реалізувати свої проекти. Щоб отримати цю значну суму, плани своїх робіт кооперативи повинні подати до кінця серпня. Ідея повинна бути значна та корисна для громадськості.

Координатор обласного ресурсного центру громад Олег Процик розповів, що до претендентів на цей гранд зараховують «Дари Ланів», «Щедрий край» та Сількогосподарський обслуговуючий кооператив або СОК «Кринички». Для отримання коштів необхідно виконати певні умови. Потрібно завершити міні-проект, підготувати звіт про зроблену роботу і діяльність закладу, закуплене обладнання поставити на баланс. Також обовʼязковим є створення бізнес-плану другого проекту, який має бути реалізований кожним кооперативом.

Ця сума буде виділена в рамках проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Діяти ця ідея почала на території України з 2008 року.

 

Ціни на комунальні послуги знову збільшили

П'ятниця, 12 серпня 2016, 06:29

Останній місяць літа приготував для тернополян неприємну новину - ціна на водопостачання та водовідведення знову буде збільшена. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла постанову про нову вартість цих послуг. З 1 серпня 2016 року ціна становить 11 гривень 48 копійок за метр кубічний для мешканців квартир і 10 гривень 64 копійки власникам приватних будинків.

Начальник планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал» Володимир Водовіз повідомив, що ціна буде збільшена на 29%. Основною причиною таких змін є підвищення цін на електроенергію для великих підприємств, зокрема таких, як «Тернопільводоканал». Оскільки на виробництві були значні затрати електрики, підприємство заборгувало близько мільйона гривень, які не в змозі виплатити іншим шляхом.

Також до низки причин, які вплинули на це рішення, зараховують зростання зборів та податків, подорожчання матеріалів, які необхідні для якісного постачання комунальних послуг мешканцям міста. До того ж, у законі «Про державний бюджет України на 2016 рік» не затверджено оплату різниці, як це було минулих років. Якщо жителі міста хочуть зекономити свої кошти, у підприємстві рекомендують встановити лічильники.

Начальник відділу розрахунків населення КП «Тернопільводоканал» Руслан Бурман розповів, що раніше тернополяни, які мали лічильники в середньому платили близько 70 гривень. Зараз ця ціна буде збільшена до 90 гривень. Більша частина населення, а саме 95% перейшли на індивідуальне опалення. Для інших 5% нарахування показника буде здійснюватися за нормою або загальнобудинковим лічильником. Відповідно ціна буде дещо більша.

Мешканців Тернополя запевняють, що вартість, яка буде введена з 1 серпня одна з найнижчих в Україні. Аварійне обслуговування не входитиме у вартість оплати, а окремо становитиме 1 гривню 84 копійки.

 

Онлайн-консультації: роз’яснюють тернопільські податківці

П'ятниця, 12 серпня 2016, 06:26

У Тернопільській ОДПІ провели чергову інтернет-конференцію. Цього разу вона стосувалася порядку подання розрахунку за формою № 1ДФ. На запитання відповідала головний державний інспектор відділу організації роботи Галина Оленин.

Додзвонювачі найбільше цікавились порядком виправлення помилок, котрі вони допустили у розрахунку форми № 1ДФ та деякими особливостями його подання:

Фірма, у зв’язку з виробничою необхідністю, перевела працівника на роботу до філії в іншому місті й для нього орендується квартира. Орендна плата сплачується підприємством за рахунок прибутку. Надання працівникові житла, за яке йому не треба платити, на нашу думку, не вважається додатковим благом, а тому в 1ДФ – не відображали. Чи є це помилкою?

Ні, це не буде помилкою. Адже відповідно до Порядку заповнення, розрахунок за формою № 1ДФ, подається, якщо підприємство нараховує й виплачує дохід на користь платника. За загальними правилами, орендна плата, що сплачується підприємством за проживання працівника, є для працівника додатковим благом та повинна оподатковуватись.

Проте, нормами Податкового кодексу передбачено виняток: якщо житло орендується для працівника у зв’язку з виконанням ним трудової функції, то безоплатне проживання в орендованому приміщенні не є для працівника додатковим благом (пп. 164.2.17). У вашому випадку, підприємство не нараховує та не виплачує дохід працівникові, тому й відображати у формі № 1ДФ цю операцію не потрібно.

 

В березні виплатили заробітну плату померлого працівника його вдові. Також, їй було надано допомогу на поховання у сумі 4000 грн. При цьому, у формі 1ДФ за І квартал, бухгалтер відобразив ці виплати під податковим номером отримувача (вдови). Чи правильно нами заповнено розрахунок?

У цій ситуації, при заповненні форми № 1ДФ, було допущено помилку у відображенні податкового номера, яку слід виправити шляхом подання уточнюючого розрахунку. Дохід у вигляді заробітної плати було нараховано працівникові за відпрацьований час. Тому, незважаючи на те що працівника вже немає в живих, у формі № 1ДФ, такий дохід слід відображати за податковим номером працівника та ознакою доходу «101».

Щодо допомоги на поховання, то:

* сума, що не перевищує 3860 грн (двократний розмір прожиткового мінімуму х 1,4) не буде обкладається ПДФО, а у формі № 1ДФ її слід відобразити за ознакою «146»;

* суму, що перевищує цей розмір, необхідно оподаткувати за ставкою 18 % (у вашому випадку – 140 грн) та відобразити в розрахунку за ознакою «126».

І у першому, і у другому випадку, сума допомоги на поховання працівника буде відображатися у формі № 1ДФ за номером отримувача, тобто вдови.

 

Підприємець заключив договір на проведення в магазині ремонтних робіт з іншим підприємцем. При заключенні договору було проведено передоплату, яку відобразили в розрахунку 1ДФ за І квартал 2016 року. Проте, договір було розірвано, а послуги так і не надані. Підприємець суму авансу повернув у ІІ кварталі. Чи потрібно відображати повернену суму?

У разі повернення фізичній особі-підприємцю суми попередньої оплати при розірванні договору, яка була відображена іншим підприємцем в розрахунку за формою № 1ДФ за попередній квартал, така сума повернення зазначається з від’ємним значенням у складі податкового розрахунку за будь який наступний податковий період, протягом якого відбулося таке повернення коштів. У вашому випадку, при поданні розрахунку форми № 1ДФ за ІІ квартал суму повернення треба відобразити із знаком «-».

 

Яка освіта, на вашу думку, є сьогодні найбільш перспективною на ринку праці?

Четвер, 11 серпня 2016, 05:43

Державна служба зайнятості склала перелік найбільш перспективних професій в Україні, попит на які не буде зменшуватись у найближчі роки. "У ТОП найбільш перспективних в Україні професій і за затребуваністю у роботодавців, і за рівнем заробітної плати є професії у галузі IT, медичній галузі, інженерні професії та висококваліфіковані спеціалісти у аграрній сфері", – зазначив виконуючий обов’язки Голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

За його словами, якщо розглядати найбільш перспективні професії у розрізі робітничих спеціальностей, то найбільш затребуваними у найближчі роки будуть трактористи, кухарі, швачки, водії та будівельники. При цьому, Кравченко наголосив, що середня заробітна плата кваліфікованого кухаря близько 8 тисяч гривень, а тракторист за рік може отримувати заробітну плату до 120 тисяч гривень.

Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є перукар, кухар, електрогазозварник, тракторист-машиніст, водій, продавець, швачка. Рівень працевлаштування після закінчення профнавчання у ЦПТО – 85%.

 

Олександра ЛуканюкОлександра Луканюк вишивальниця.

− Я за освітою педагог, але не працюю за освітою. Професія вчителя – благородна, але не вдячна. Склалося так, що наших вчителів учні не поважають. Багато потрібно нам кваліфікованих спеціалістів. Головне, щоб після навчання працювали за фахом. Для своїх дітей хочу таку роботу, щоб вони її любили і отримували задоволення від неї.

 

Ракович ІринаІрина Ракович майстриня з миловаріння.

− Найперспективніший напрямок освіти – IT, туризм, ресторанний бізнес. Мій син має нахил до комп'ютерних здібностей, якщо обере професію пов'язану із комп'ютерними технологіями я буду лише рада.

 

 

Дана КогутДана Когут

− Зараз час, який потребує вміння, навичок і розуміння. З престижніших професій залишається робота адвоката. Мої діти мають престижну освіту та роботу якою задоволені. Якби мала можливість вступити зараз в університет, то обрала  філософію. Погано, якщо в сім'ї династія лікарів, то дитина вимушена вступати в медичний університет, попри свої бажання чи схильності до іншої професії.

Людмила КазмірукЛілія Казмірук – домогосподарка.

− Зараз усюди потрібно вищу освіту, я маю теж вищу освіту, але не працюю за фахом. Якщо ти матимеш освіту з найкращого ВУЗу, але не захочеш бути кваліфікованим працівником, то тут ніхто не зарадить.

 

 

Уляна НауменкоУляна Науменко

− Я вважаю, що технічна освіта найпотрібніша. За спеціальністю я працювала, але зараз в декретній відпустці. Якби зараз вступала, то обрала б дизайн.

 

 

 

Бариш МаріяБариш Марія – вчитель географії, викладач філософії.

− Маю дві вищі освіти, працюю вчителем географії, вивчала філософію. Я вступала колись на юридичний факультет не поступила і тішуся з того. Мій син, якому 5 років каже, що буде художником і будівельником.

 

 

Сорожкевич ОльгаСорожкевич Ольга – вчитель початкових класів.

− Зараз я в декретній відпустці, до того працювала вчителем початкових класів. Була б археологом при можливості. Професія кваліфікованого лікаря – найпотрібніша!

 

 

 

Ірина МихальчукІрина Михальчук – майстриня-початківець.

− Освіта найперспективніша та, яка до душі людині. За освітою я економіст, працювала довго у цій сфері, але вже вичерпала себе. Творча жилка з дитинства була присутня, зараз її реалізовую.

 

 

 

Cвітлана ХмелівськаСвітлана Хмелівська – продавець.

− Я економіст, працювала за фахом, якби обирала спеціальність зараз, то зупинилася також на економічній спеціальності. Колись виїхала закордон шукати кращої роботи, бо в Тернополі не було робочих місць.

 

 

Марія БурбанМарія Бурбан – вчитель.

− За освітою я вчитель, зараз працюю за своїм фахом. Обрала б нову спеціальність – ландшафтний дизайн. Викладаю в школі уроки хімії. Приємно, коли діти поглинають усе те, що ти їм розповідаєш.

 

 

Сагайдак УлянаУляна Сагайдак

− Я за освітою інженер, працювала в бібліотеці, обслуговую комп'ютери. Зараз вишиваю із задоволенням. Зараз вступила б в Косівський інститут прикладного мистецтва.

 

 

 

Сорожкевич Анатолій Анатолій  Сорожкевич – викладач класу ударних інструментів.

− Працюю в Теребовлянській музичній школі. Моя робота приносить мені задоволення, а це – головне! Спеціальності зараз не змінював би. Найбільше нам необхідні кваліфіковані працівники в медичній сфері.

 

 

Онуферко МарянаМар'яна Онуферко

− Будь-яка робота може бути престижною, якщо ти вчився добре і маєш бажання, то маєш усі задатки бути успішним в своїй роботі. Інженерія – найнеобхідніша професія.

 

 

 

Антонщишин НаталіяНаталія Антонщишин

− Я інженер-технолог ресторанного бізнесу, за фахом не працювала, бо не було робочих місць, де себе можна було б реалізувати. Обрала б професію вчителя зарубіжної літератури або ветеринара.

Справа не в тому яка професія, а як людина може себе реалізувати. У нас в Україні перенасичення будь-якої професії.

 

 

АВТОР: ШИЛО ТЕТЯНА

 

 

 

 

Фонди отримали пів мільярдні гривневі надходження

Четвер, 11 серпня 2016, 04:42

Платники обласного центру та Тернопільського району за сім місяців поточного року сплатили на централізовані рахунки податкової інспекції 496,7 млн грн єдиного внеску, з яких – 441,7 млн грн внесли містяни та 55,0 млн грн – жителі району.

Як інформувала заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк, страхові кошти, акумульовані на таких централізованих рахунках, автоматично перераховуються не пізніше наступного операційного дня після їх зарахування, на централізовані рахунки Пенсійного фонду, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, та на рахунки Накопичувального пенсійного фонду.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Безробітні стали стропальниками

Середа, 10 серпня 2016, 05:58

До Тернопільського міськрайонного центру зайнятості звернулося ТОВ «Тервікнопласт» з проханням допомогти у підборі осіб, які могли б працювати за професією стропальник. До слова, «Тервікнопласт» – один із найбільших виробників металопластикових конструкцій в Україні.

Завод у Тернополі площею 12 тисяч квадратних метрів виготовляє щомісяця понад 50000 металопластикових конструкцій будь-якого типу: вікна, балконні та вхідні двері, балконні скління, конструкції складної конфігурації. Для їх виготовлення використовуються високоякісні матеріали найбільш відомих європейських виробників.

стропальник

Для оперативного реагування на потребу роботодавця фахівці міськрайцентру зайнятості відібрали трьох безробітних з метою проходження професійного навчання за індивідуальною формою. Навчальний процес був організований на базі Тернопільського обласного навчально-курсового центру.

Професійно-практичну підготовку безробітні пройшли безпосередньо у «Тервікнопласті», і після отримання свідоцтва про присвоєння професії стропальник їм надали постійні місця.

 

Що потрібно знати про найменування юридичної особи

Середа, 10 серпня 2016, 05:46

Статтею 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі – Закон) передбачено вимоги до найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, а саме:

1. Найменування юридичної особи повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму (крім державних органів, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим, державних, комунальних організацій, закладів, установ) та назву.

2. Організаційно-правова форма юридичної особи визначається відповідно до класифікації організаційно-правових форм господарювання, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері технічного регулювання.

3. Назва юридичної особи може складатися з власної назви юридичної особи, а також містити інформацію про мету діяльності, вид, спосіб утворення, залежність юридичної особи та інші відомості згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм юридичних осіб, установленими Цивільним, Господарським кодексами України та цим Законом.

4. Найменування юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юридичної особи (крім органів місцевого самоврядування).

5. У найменуванні юридичних осіб забороняється використовувати:

повне чи скорочене найменування державних органів або органів місцевого самоврядування, або похідні від цих найменувань, або історичні державні найменування, перелік яких установлює Кабінет Міністрів України, – у найменуваннях юридичних осіб приватного права;

символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, заборона використання яких встановлена Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»;

терміни, абревіатури, похідні терміни, заборона використання яких передбачена законом.

6. Законами можуть бути встановлені особливості найменування товариств, холдингових компаній, банків, пенсійних фондів, корпоративних інвестиційних фондів, торгово-промислової палати, навчальних закладів, юридичних осіб, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності, волонтерських організацій, адвокатських бюро, операторів державних лотерей, асоціацій органів місцевого самоврядування та їх добровільних об’єднань, політичних партій, громадських об’єднань, профспілок, їх організацій та об’єднань, організацій роботодавців, їх об’єднань.

7. Вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, встановлюються Міністерством юстиції України.

З метою реалізації вимог частини п’ятої статті 16 Закону Кабінет Міністрів України розпорядженням від 6 липня 2016 р № 479-р затвердив перелік

історичних державних найменувань, які забороняється використовувати у найменуваннях юридичних осіб приватного права.

До переліку увійшли назви:

1. Державні утворення: Київська Русь; Руське Королівство; Галицько-Волинська Русь; Велике Князівство Литовське; Річ Посполита; Гетьманщина; Запорізька Січ; Запорозька Січ; Слобідська Україна; Правобережна та Лівобережна Україна; Українська Народна Республіка (УНР); Українська держава; Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР); Карпатська Україна.

2. Найменування органів влади, а також організацій, структур, формувань, які боролися за незалежність України у ХХ столітті: Центральна Рада; Генеральний секретаріат; Державний секретаріат; Рада народних міністрів; Генеральні секретарства; Державна варта; Директорія Української Народної Республіки; Державна народна рада; Генеральний суд; Державний сенат; Українське державне правління (УДП); Дієва армія; Сойм; Українські Січові Стрільці (УСС); Українська галицька армія (УГА); Повстанча армія України; Українська повстанська армія (УПА); Організація народної оборони «Карпатська Січ» (ОНОКС); Українська головна визвольна рада (УГВР).

3. Найменування станових органів.

4. Історичні найменування: «Малоросія», «Новоросія», «губернія».

 

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Безробітні відвідали міні-ярмарки вакансій

Середа, 10 серпня 2016, 00:00

У рамках реалізації соціальної програми «Добре бачу» Тернопільський міськрайонний центр зайнятості на замовлення громадської організації з Іва-но-Франківщини «Ваш зір» організував для безробітних тернополян міні-ярмарок вакансій.

Працівниця «Вашого зору» С. І. Гнідь представила вакансії сестри ме-дичної, офтальмолога, невропатолога та сімейного лікаря.

Присутні на заході дізналися про умови праці та її оплату. Учасників міні-ярмарку також було поінформовано, що фахівці, яких набирає громадсь-ка організація, залучатимуться до активної просвітницької, наукової та куль-турної діяльності, спрямованої на розв’язання проблем медичного обслуго-вування населення з питань офтальмології, до пропагування серед соціально незахищених верств населення правильного використання оптичних пристро-їв.

Ще один міні-ярмарок вакансій спеціалісти міськрайонного центру зайнятості провели на прохання Тернопільського навчально-виховного ком-плексу № 28, якому потрібні кухар, кухонний працівник та прибиральник службових приміщень.

Відвідувачам заходу розповіли про вимоги роботодавця до майбутніх працівників. За результатами міні-ярмарку вакансій двом безробітним було видано направлення на роботу до роботодавця.

 

Тернополян запрошують на майстер-клас по веденню блогів

Вівторок, 09 серпня 2016, 06:26

Молодий відеоблогер Olya Kozak розповість про те, як можна створювати культурні ініціативи своїми руками з мінімальним бюджетом.

Дівчина поділиться досвідом створення та ведення блогів.

- які теми актуальні для блогів
- які труднощі долають початківці
- як на цьому заробляти кошти
- як знайти себе та свою тему
- яку техніку можна використовувати для створення відео

Приходьте у четвер на 18:30 в ПК Березіль ( 2 пов., 18 каб.) Вхід - вільний.

Попередній запис за тел. 096-467-03-52.

 

Майже 5000 працівників отримали офіційне місце праці

Вівторок, 09 серпня 2016, 05:43

З початку року працівники Головного управління ДФС області з метою забезпечення контролю за суб’єктами господарювання, вжиття заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення під час проведених камеральних перевірок і індивідуальних співбесід з 2919 суб’єктами господарської діяльності виявили 5343 не облікованих найманих працівники, яким виплатили 20 млн 450,2 тис. грн доходів. В результаті проведених заходів бюджету отримав 2 млн 870,8 тис. грн податку на доходи фізичних осіб та 4 млн 509,9 тис. грн єдиного соціального внеску.

За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, логічним завершенням усунення порушень у сфері зайнятості населення став той факт, що по області роботодавці офіційно працевлаштували 4429 громадян.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У Тернополі проведуть конкурс квітів у патріотичному дусі

Понеділок, 08 серпня 2016, 00:00

До Дня міста Тернополя міська влада планує провести грандіозний конкурс. Для участі в ньому необхідно підготувати патріотичний букет або квіткову композицію. На думку організаторів, це чудовий привід, щоб обʼєднати всіх мешканців міста спільною ідеєю. Конкурс проводитимуть у парку Національного відродження.

Міська рада повідомила, що основною метою цієї акції є формування та пробудження патріотизму, любові до рідної землі, національної гідності. Учасником конкурсу може стати кожен тернополянин. Особливо, покладають надії на організації, установи, підприємства, заклади освіти. Форма власності та кількість учасників немає значення.

Для визначення переможця буде створена спеціальна комісія, яка оцінюватиме креативність, розкриття теми, оформлення, цілісность, творчий підхід, складність та патріотизм витвору. Переможці цього конкурсу отримають призи, подарунки і подяки від міського голови Сергія Надала.

 

Тернопільська митниця ДФС забезпечила 439 млн грн бюджетних надходжень

Неділя, 07 серпня 2016, 10:54

У січні-липні Тернопільською митницею ДФС до бюджету перераховано 439 млн грн митних платежів, що на 40,7 млн грн або на 10,2% більше за аналогічний період минулого року. Зокрема, у липні до державної скарбниці надійшло 72 млн грн митних платежів.

У розрізі видів податків найбільше надійшло від сплати податку на додану вартість склали – 402 млн грн, що на 113,7 млн грн або 39,4% більше, ніж торік. Також сплачено 34,3 млн грн мита; 1,7 млн грн акцизного податку; 1 млн грн плати за здійснення митних формальностей та інші платежі.

Як зазначила в. о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович, позитивна динаміка у надходженнях відбулася завдяки збільшенню обсягів імпорту бюджетоформуючих підприємств, в тому числі і сезонна активізація імпортерів сільськогосподарської техніки. Всього підприємства, які збільшили надходження порівняно з минулим роком, за 7 місяців поточного року сплатили 292,5 млн грн або 67% від адміністрованої суми, зріст до минулого року становить 138 млн грн або 89%.

Також збільшенню цьогорічних надходжень посприяли підприємства, які не працювали минулого року (в тому числі з місцем обліку в інших областях України), а цього року здійснили імпорт. Загалом такі підприємства сплатили 73,8 млн грн, а це 17% від адміністрованої митницею суми податків.

Крім цього, відбулося оформлення в зоні діяльності Тернопільської митниці товарів підприємств з місцем обліку в інших митницях ДФС, в тому числі із східних областей України. Так, 45 підприємств при імпортуванні сплатили 82,5 млн грн податків або 19% від адміністрованої митницею суми платежів.

Загальна сума додаткових надходжень від контролю за правильністю визначення митної вартості, класифікації та країни походження товарів становить 19 млн грн (4,3% від адміністрованої суми), в т.ч. митна вартість – 17 млн грн (3,9% від адміністрованої суми); класифікація – 1,6 млн грн (0,4 % від адміністрованої суми); країна походження – 346,4 тис. грн. (0,1% від адміністрованої суми).

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

День відкритих дверей на виробництві

Субота, 06 серпня 2016, 06:50

У рамках проведення заходу «Тижні Фокстрот» Тернопільським міськайонним центром зайнятості спільно з ТОВ САВ «Дістрібьюшн» проведено «День відкритих дверей на виробництві». У заході взяли участь безробітні, які перебувають в пошуку роботи в Тернопільському міськрайонному, а також в Підволочиському, Козівському, Збаразькому районних центрах зайнятості.

Представник тернопільського магазину «Фокстрот» Тамара Оксюта сказала, що сьогодні компанія ТМ «Фокстрот. Техніка для дому» - одна із найбільших роздрібних мереж за кількістю магазинів і обсягами продажів електроніки та побутової техніки в Україні. Перший магазин був відкритий ще у 1994 році. Нині мережа налічує більше 200 супермаркетів.

Роботодавцем проводилась презентація свого підприємства та була організована екскурсія в торговому закладі. Усі бажаючі змогли ознайомитись з умовами праці та відпочинку, графіком роботи. Оксюта Тамара Миколаївна відповіла на запитання безробітних щодо критеріїв підбору претендентів, надання соціального пакету. Було наголошено на перспективах розвитку мережі «Фокстрот», йшлося і про можливість кар’єрного росту.

Центр зайнятості і надалі буде продовжувати роботу в даному напрямку, оскільки запорука успіху – тісна співпраця з роботодавцями для досягнення позитивного результату - укомплектування вакансій роботодавцю з одного боку та працевлаштування громадян, які шукають роботу з іншого. Загалом у Дні відкритих дверей взяли участь 27 шукачів роботи, які на завершення зустрічі подякували за теплий прийом колективу та побажали успіхів у роботі.

 

Притягнення до кримінальної відповідальності буде по-новому

П'ятниця, 05 серпня 2016, 04:34

Державна фіскальна служба України наказом від 18.07.2016 №633 внесла зміни до Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків. Відтепер при виявленні порушень податкового, валютного чи іншого законодавства, за якими сума завданої державі шкоди є достатньою для притягнення до кримінальної відповідальності, кримінальні провадження розпочинатимуться, якщо такі податкові повідомлення-рішення набудуть статусу «узгоджених» після адміністративного та/або судового оскарження.

Нагадаємо, раніше слідчі мали право розпочинати кримінальні провадження на підставі результатів податкових перевірок, навіть, якщо вони знаходилися на оскарженні в судах.

Слідчим підрозділам фінансових розслідувань матеріали перевірок для прийняття рішення згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України (крім випадків, визначених пунктом 36 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу) передаватимуться виключно після узгодження грошових зобов’язань (зменшення бюджетного відшкодування), вимог та рішень щодо єдиного внеску. При цьому терміни передачі матеріалів – протягом 20 робочих днів, наступних за днем узгодження прийнятих за їх результатами податкових повідомлень-рішень.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Про доходи відтепер потрібно повідомляти в електронному вигляді

П'ятниця, 05 серпня 2016, 04:26

З 15 серпня відкриють електронну систему оподаткування майна посадовими особами. Відтепер за невірну інформацію буде передбачене покарання, а саме адміністративний штраф або кримінальна відповідальність. Національне агентство з питань запобігання корупції буде детально вивчати заповнення онлайн-декларацій та їх достовірність.

Заступник голови НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції) Руслан Радецький повідомив, що відповідальність за недостовірну інформацію про майно від 138 тисяч гривень буде передбачена дисциплінарна відповідальність. Від 138 до 345 тисяч гривень платитимуть штраф у розмірі від 17 до 43 тисяч гривень. У випадку, коли сума буде значно більша зловмисник буде позбавлений волі до 2-ох років. Повідомити про невірну інформацію може кожен громадянин. Для цього спеціально створений інститут, завданням якого є збір фактів та повідомлення НАЗК.

Окремо будуть фіксувати декларації про орендоване та контрольоване майно. Обовʼязковою є умова, щоб члени сімʼї, з якими проживає декларант або займається господарською діяльністю, подавали свої дані. У випадку, якщо подружжя разом не проживає, кожен з них має у своїх декларація вказувати свого (колинього) чоловіка або дружину. Якщо є майно, яке записане на іншу особу, але контролюється декларантом, про це теж необхідно повідомляти.

Такі умови виконання запровадили для того, щоб знати реальні доходи громадян. Оскільки часто траплялися ситуації, коли у деклараціях зазначена мінімальна сума, а насправді у власності декларанта є чималі статки. Якщо будуть помічені якісь розбіжності у відомостях, це спровокує генеральну перевірку певної особи.

13 жовтня 2016 року всі деріжавні службовці мають заповнити електронні декларації . Після цього для перевірки громадянина, який потрапив у сумнівне поле зору, достатньо буде одного кліку.

Голова обласної адміністрації Степан Барна додав, що таке нововедення є обовʼязковою вимогою ЄС. Це прогнозує значне викривання «прихованих» коштів. Тому купуючи дорогу покупку, доведеться подумати не раз.

Для того, щоб заповнити декларацію потрібно зайти на сайт НАЗК НАЗК www.nazk.gov.ua. Також для ефективного використання створили пробну версію try.declaration.org.ua.

Олена Сабатюк

 

Тернопільська ОДПІ повідомляє

Четвер, 04 серпня 2016, 13:56

Громадяни мають можливість впродовж робочого тижня спілкуватись з фахівцями Тернопільської об’єднаної ДПІ в режимі «Skype» щодо нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

* понеділок, середа, п’ятниця – з 10:00 до 11:00 год;

* вівторок, четвер – 16:00- 17:00 год.

 

Довідково:

Аби запитати й отримати відповідь, Вам необхідно зареєструватись чи зайти на свій обліковий запис у програмному забезпечені – «Skype», у вікні «Пошук» ввести ім’я «todpi1918» (ТОДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області) та додати до свого списку контактів.

За інформацією щодо проведення тематичних інтернет-конференцій слідкуйте на суб-сайті ТО ДФС у Тернопільській області.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Що потрібно знати для укладення шлюбного договору

Четвер, 04 серпня 2016, 13:02

Сезон весіль – урозпалі! Але, перш ніж пролунає «А тепер – обміняйтеся обручками», закохані можуть, за бажанням, поставити підписи під одним невеликим, але важливим для обох документом. Це – шлюбний договір.

У сучасному українському суспільстві спостерігаються економічні зміни, міняються життєві цінності. Роль подружжя в побуті, а також права та обов’язки визначає, у тому числі, матеріальна сторона сімейного життя. Суперечки через майно часто стають причинами розірвання шлюбу. З кожним роком зростає число судових позовів з питань поділу спільно нажитого майна. Їх було б менше при існуванні традиції складати договори про розподіл майнових прав та обов’язків. Такі договори поширені в сім’ях з великим достатком, або їх укладають громадяни, реєструючи шлюб з іноземцями.

Шлюбний договір укладають до чи після реєстрації шлюбу?

Шлюбний договір набуває чинності з моменту реєстрації шлюбу, але укласти цей документ можна як перед одруженням, так і після нього. У разі підписання такого договору вже в шлюбі документ буде вважатися чинним з моменту його нотаріального посвідчення. Під час укладення угоди сторонам важливо врахувати якнайбільше можливих життєвих ситуацій, що можуть виникнути у сімейному житті.

Існує безліч причин, з яких громадяни не укладають такі договори:

1. Частина населення країни належить до категорії малозабезпечених. У них немає майна, розділ якого може якось ускладнити розірвання шлюбу.

2. Головне – в Україні не прийнято укладати шлюбні договори. Для українців укладення шлюбу засноване на почуттях, коли люблячі люди оберігають один одного. У цей період не хочеться навіть вимовляти слово розлучення. А спроби запропонувати підписання договору розцінюються, як бажання отримати вигоду і свідчать про відсутність почуттів, несерйозності намірів і т.д.

3. Багато хто просто не хоче проходити процедуру укладення шлюбного договору, який підлягає обов’язковому посвідченню у нотаріуса.

4. У шлюб вступають і заможні люди, яким є що ділити, і договір був би найкращим виходом у непростій ситуації із розлученням і розділом майна. Але і ці люди не вживають заходів із-за власної необізнаності в питаннях шлюбного договору.

За бажанням сторін шлюбний договір можуть укладати у присутності свідків.

Такий договір, відповідно до глави 10 Сімейного кодексу України, може містити будь-яку інформацію щодо моральних, майнових і немайнових обов’язків подружжя. У шлюбному договору передбачають майнові права та обов’язки подружжя, зокрема питання, пов’язані з правом власності на рухоме та нерухоме майно як придбане до шлюбу, так і під час шлюбу, на майно, одержане в дар чи успадковане одним з подружжя, а також питання, пов’язані з утриманням одне одного та дітей, та інші. Водночас діє правило: умови шлюбного договору не можуть погіршувати становище подружжя порівняно із законодавством України.

На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

Чого не можна передбачити у шлюбному договорі?

Через те, що шлюбний договір нерозривно пов’язаний з особою його учасника, він не може бути укладений за відсутності особи (навіть за участю законного представника або за дорученням).

З тих самих міркувань неможливою є заміна сторони в договорі.

Неможливою є передача прав та обов’язків третім особам.

Неможливо врегулювати особисті відносини між подружжям, а також між батьками та дітьми, а лише майнові і матеріальні питання.

Неможливо встановити право кожного з подружжя на віросповідання, виховання в дітях прихильності до певної релігії, визначення культурних та мовних пріоритетів.

Не можна зменшити обсяг прав дитини, які встановлені законодавством. Тобто, не можна укласти договір за яким дитина буде позбавлена права на аліменти, права на отримання майна у власність, права на проживання в певному житловому приміщенні тощо.

Неможливим є включення до шлюбного договору умов, що обтяжують право та дієздатність дружини та чоловіка (наприклад, заборона подружжю звернення до суду, заповідати, вчиняти правочини тощо).

Неможливим є закріплення в договорі відмови від прав, які включаються до загального цивільного статусу особи, наприклад, відмову одного з подружжя від одержання в майбутньому заробітної плати на користь другого з подружжя.

Неможливим є закріплення в договорі умов, за якими зобов’язаною особою ставали б не самі сторони (дружина та чоловік), а треті особи – діти подружжя або їхні родичі.

Що може бути підставою для розірвання шлюбного договору?

Подружжя може відмовитися від шлюбного договору, але тільки за взаємною згодою, про що слід подати відповідну заяву до нотаріуса. Одностороння відмова від шлюбного договору неприпустима. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний за рішенням суду. Водночас, якщо життєві обставини змінилися, виникла потреба у внесенні змін, доповненні до чинного договору чи викладенні його в новій редакції, то закон цього не забороняє. Такі зміни мають бути внесені за згодою сторін та нотаріально посвідчені. В іншому разі вони можуть бути визнані судом неправомірними. Нотаріус не приймає для посвідчення договору із внесеними змінами у разі, якщо це суперечить вимогам чинного законодавства або погіршує становище одного з подружжя чи дитини. Кожна сторона у шлюбному договорі має право на судовий захист у разі недотримання іншою стороною умов договору. У разі розірвання шлюбу, визнання його недійсним, усі майнові спори, спори про дітей та інші вирішує суд на підставі чинного законодавства – з урахуванням умов шлюбного договору.

Цей документ може стати у пригоді лише в разі розірвання шлюбу?

Не обов’язково. Наприклад, у шлюбному договорі може бути пункт про порядок погашення боргів за рахунок спільного чи роздільного майна. У наш час люди доволі часто потрапляють у роль боржників, і кредитор має право звертатися з претензією як до позичальника, так і до його законного чоловіка чи дружини. Якщо ж у шлюбній угоді є пункт, в якому зазначено, що один із членів подружжя не зобов’язаний виплачувати борги іншого, то жоден колектор чи суд його до цього не змусить.

Отже, шлюбний договір може стати надійним фундаментом відкритих і обміркованих відносин, в яких кожен готовий прийняти на себе свою частку відповідальності.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 

Педагоги отримуватимуть заробітну платню без затримок

Четвер, 04 серпня 2016, 06:34

Кожного року значних проблем у фінансуванні зазнає освітня галузь. Через це виникає затримка заплат, недостача навчального матеріалу того. Міська влада пообіцяла, що у 2016 році освіті буде приділена чимала увага.

2 серпня відбулася прес-конференція міського голови Сергія Надала. Очільник міста повідомив, що з міського бюджету буде виділена велика сума грошей, щоб улагодити всі наявні проблеми. У звʼязку з тим, що держава не забезпечує достатньо освітню галузь, розвивається вона неналежним чином. Саме тому міські органи зобовʼязані за кошти міста вирішувати цю проблему, щоб забезпечити мешканців Тернополя зарплатами.

Міський голова розповів, що цього року буде наполягати на тому, щоб для виплати заробітної платні педагогам було виділена 47 мільйонів 737 тисяч гривень. З них 9 мільйонів будуть призначені для виплати зарплат та утримання технічної освіти. 665 тисяч гривень планують перерахувати новому дитячому садочку, який буде відкрито цього року 1 вересня на вулиці Юності. 43 мільйони гривень будуть виділені для відновлення та ремонту інших дитячих садків. Найпоширенішою проблемою є заміна вікон та покрівля дахів. 337 тисяч гривень буде виділено на відеоспостереження та тривожні кнопки у освітніх закладах, оскільки діти повинні бути у безпеці і батьки впевнені у їх спокої.

Олена Сабатюк

 

Незайві 120 мільйонів гривень

Четвер, 04 серпня 2016, 06:33

Більш як 402 млн грн податкових надходжень отримав бюджет міста впродовж семи місяців поточного року. Про це інформував начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук.

Він зазначив, що це на 120,5 млн грн більше, як передбачалось Розписом доходів. Перевершило на 67,2 млн грн від очікуваних поступлення податку на доходи фізичних осіб, загальна сума якого склала 233,6 млн грн, а акцизний податок, який «прямою гривнею» надходить до бюджету міста, збагатив місцеву казну на 57,1 млн грн. А це, також, 23,8 млн грн додаткових надходжень.

«Єдинники» внесли до бюджету 56,7 млн грн, а власники та орендарі земельних ділянок – 43,8 млн грн.

Розпочали сплату податку на нерухоме майно фізичні особи, сума якого склала поки 354,3 тис грн, а от юридичні особи–власники нерухомості, уже сплатили з початку року 8,4 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Імпорт й експорт тепер – «по-новому»

Четвер, 04 серпня 2016, 06:30

У Тернопільській ОДПІ повідомили, що 29 липня 2016 року набрала чинності постанова Правління Національного банку України № 361 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України».

Внесеними змінами подовжено граничні строки для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів з 90 днів до 120 днів.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Близько 100 майстрів зі всієї України продаватимуть на "Вуличному ринку" свій хендмейд

Четвер, 04 серпня 2016, 06:23

Понад сотню хендмейкерів чекають в Тернополі на фестивалі "Вуличний ринок". Відтак відвідувачі зможуть взяти участь у творчих майстер-класах та придбати оригінальні сувеніри на творчій ярмарці.

- Загалом чекаємо майстрів з Тернополя, Львова, Одеси, Івано-Франківщини та інших куточків країни. На ярмарці можна буде купити прикраси з дерева, шкіри, срібла та вовни, будуть футболки з вишивкою і патріотичною символікою, торби з льону і кераміка. Також продаватимуть вишиванки, рюкзаки та інші цікаві речі, - розповіла координатор ярмарки Оля Биндас.

Щодня для відвідувачів фестивалю будуть організовувати кілька майстер-класів, де можна буде виготовити собі виріб чи навчитись новій техніці.

Усі, хто хоче долучитись до фестивалю і запропонувати свій хендмейд можуть заповнити спеціальну анкету на сайті фестивалю.

- Ми шукаємо майстрів-рукодільників. Від майстрів по дереву, котрі роблять щось креативне і компактне, до майстрів з прикрас і найдрібніших деталей. Це і валяльники і гончарі і лялькарі, художники, тобто всі види творчості, - зазначає Оля Биндас.

Нагадаємо, що фестиваль "Вуличний ринок" відбудеться у парку Шевченка і триватиме з 23 по 28 серпня.

 

Кава з алкоголем: чи потрібна ліцензія?

Середа, 03 серпня 2016, 07:35

У відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Тернопільської ОДПІ зазначили, що суб’єкти господарювання, які торгують уроздріб продукцією власного виробництва, у тому числі кавою, кондитерськими виробами з додаванням алкоголю – в окремих випадках можуть не отримувати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Це можливо лише за умови дотримання технологічних режимів виробництва, визначених нормативною документацією. При цьому, всі місця зберігання алкогольних напоїв, які використовуються у виробництві такої продукції, повинні бути внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

Пунктом 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства (далі – Правила) встановлено, що суб’єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).

Суб’єкти господарської діяльності при користуванні збірниками рецептур страв та кулінарних виробів, зокрема, мають право:

– заміняти (виключати) у рецептурах відсутні види продовольчої сировини та харчових продуктів (крім основних складників страви) або додатково включати їх у необхідних кількостях, не погіршуючи смакових властивостей страв (виробів), при цьому не допускати порушення Санітарних правил, технологічного режиму виробництва продукції, погіршення споживних властивостей та якості страв (виробів). Зміни до рецептур в обов’язковому порядку вносяться в технологічну документацію на страви та вироби і калькуляційні карти;

– самостійно розробляти фірмові страви та вироби. Технологічна документація на фірмові страви та вироби складається у довільній формі та затверджується керівником суб’єкта господарювання у сфері ресторанного господарства.

У відділі наголосили, що кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби (п. 2.3 Правил).

Технологічна документація на страви та вироби – документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів.

Також фахівці ТОДПІ зазначили, що у разі зберігання, зокрема, алкогольних напоїв у місцях, не внесених до Єдиного реєстру - передбачено застосування до суб’єктів господарювання фінансових санкцій. Також, виручка від продажу такої продукції не є об’єктом оподаткування акцизним податком.

Детальніше проконсультуватись можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Тернополяни підтримаємо нашу Олімпійську збірну в Ріо -де-Женейро

Вівторок, 02 серпня 2016, 09:00

5 СЕРПНЯ о 18.00 в парку ім.Т.Г. Шевченка (бетонна площадка біля літньої сцени) відбудеться спортивно-розважальне свято «ОЛІМПІЙЦІ ВПЕРЕД» приурочене відкриттю XXXI літніх Олімпійських ігор 2016 у Ріо-де-Женейро

У програмі заходу:

- підняття Олімпійського прапору;

- олімпійський забіг;

- спортивні естафети;

- спортивні естафети;

- танцювальні розминки;

- вікторина «Олімпійський всезнайко»

Активних учасників нагородять подарунками від наших партнерів!!!

Запрошуємо всіх, і дорослих, і малих, весело провести час!

Станьте учасниками Олімпійського руху!

Організатори: Тернопільська міська рада, Управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту, Тернопільське обласне відділення Національного олімпійського комітету України, Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

 

«Вуличний ринок» оголосив про 5 грантів для творчих тернополян

Вівторок, 02 серпня 2016, 07:33

Талановиті тернополяни зможуть отримати п'ять грантів, які зі своєю продукцією захочуть взяти участь у "Вуличному ринку". Переможців конкурсу проконсультують відомі ресторатори і навчать організувати торгову точку.

Ідейники  фесту розповідають, що в минулі роки участь у грантових програмах взяло понад 50 учасників, 5 з яких розпочали власний бізнес у Тернополі. Всі вони успішно презентували свій продукт та зацікавили тернополян гастрономічнимипроектами.

- Основна мета фестивалю «Вуличний ринок» - це підтримка підприємливої молоді і поштовх відкривати власну справу. Тому на фестивалі й існує програма ґрантів. Кожен, хто стане переможцем гранту, безкоштовно візьме участь у фестивалі, зможе отримати консультації від найкращих рестораторів Тернополя та допомогу в бюджетуванні, брендуванні та оформленні проекту, - зазначив один із організаторів фестивалю Любомир Шимків.

Для того, щоб взяти участь у програмі, необхідно заповнити форму реєстрації, що розміщена на сайті «Вуличного ринку». Кожен учасник має описати свою точку, придумати цікаву назву, логотип та зазначити, чому саме його ідея заслуговує наґрант.

Нагадаємо, що «Вуличний ринок» вже втретє відбудеться в парку Шевченка і триватиме з 23 по 28 серпня.

 

 

 

Для розгляду скарг - не більше 60 календарних днів

Понеділок, 01 серпня 2016, 12:46

Відповідно до п.56.8 ст.56 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контролюючий орган, який розглядає скаргу платника податків, зобов’язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом 20 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника податків поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку.

Згідно з п.56.9 ст.56 ПКУ керівник (його заступник або інша уповноважена посадова особа) відповідного контролюючого органу може прийняти рішення про продовження строку розгляду скарги платника податків понад 20-денний строк, визначений у п.56.8 ст.56 ПКУ, але не більше 60 календарних днів, та письмово повідомити про це платника податків до закінчення строку, визначеного у п.56.8 ст.56 ПКУ.

Якщо вмотивоване рішення за скаргою платника податків не надсилається платнику податків протягом 20-денного строку або протягом строку, продовженого за рішенням керівника (його заступника або іншої уповноваженої посадової особи), така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем зазначених строків.

Скарга вважається також повністю задоволеною на користь платника податків, якщо рішення керівника (його заступника або іншої уповноваженої посадової особи) про продовження строків її розгляду не було надіслано платнику податків до закінчення 20-денного строку, зазначеного в абзаці першому цього пункту.

Рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику, прийняте за розглядом скарги платника податків, є остаточним і не підлягає подальшому адміністративному оскарженню, але може бути оскаржене в судовому порядку (п. 56.10 ст. 56 ПКУ).


 

Про діяльність на території України потрібно звітувати по-новому

Понеділок, 01 серпня 2016, 12:46

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що 29 липня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 13.06.2016 №544 «Про затвердження форм та Порядку розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво» (далі – Наказ №544).

Відзначимо, що даним документом затверджено:

- форму Розрахунку податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення окремого балансу фінансово-господарської діяльності;

- форму Розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7;

- порядок розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво.

Відповідно втратив чинність наказ Міністерства фінансів України від 25 червня 2013 року №610 «Про затвердження форм та Порядку розрахунку податкових зобов'язань з податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво».

З текстом Наказу №544 можна ознайомитись, скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Розпорядження РДА, накази їх структурних підрозділів відтепер проходять правову експертизу в головному територіальному управлінні юстиції

Понеділок, 01 серпня 2016, 09:57

Відповідно до частини шостої статті 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», нормативно-правові акти місцевих державних адміністрацій підлягають державній реєстрації у відповідних органах юстиції в установленому порядку і набирають чинності після реєстрації з моменту їх оприлюднення, якщо самими актами не встановлено пізніший строк введення їх у дію.

У період з січня 1993 року до травня 2016 року державну реєстрацію нормативно-правових актів районних державних адміністрацій та їх структурних підрозділів здійснювали районні управління юстиції.

У зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 року № 99 «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги», відповідно до пункту 1 якої ліквідовано районні управління юстиції, а також на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 року № 339 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731», державну реєстрацію нормативно-правових актів районних державних адміністрацій, їх структурних підрозділів здійснюють головні територіальні управління юстиції в областях.

При цьому, згідно з абзацом третім пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади», органам, що здійснюють державну реєстрацію нормативно-правових актів, надано право перевіряти в органах виконавчої влади додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, у разі потреби вимагати подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію та вносити пропозиції про усунення виявлених порушень і недоліків та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у допущених порушеннях.

Неподання, несвоєчасне подання для державної реєстрації нормативно-правових актів, які відповідно до закону підлягають державній реєстрації, направлення на виконання нормативно-правових актів, що не пройшли державної реєстрації та не опубліковані в установленому законом порядку, а також надіслання для виконання вказівок, роз’яснень у будь-якій формі, що встановлюють правові норми, - тягнуть за собою накладення штрафу на керівників органів, нормативно-правові акти яких відповідно до закону підлягають державній реєстрації, від тридцяти до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (стаття 18841 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Принагідно зазначаємо, що усі суб’єкти нормотворення області (департаменти, управління, відділи, сектори облдержадміністрації та управління, відділи, сектори та інші структурні підрозділи райдержадміністрацій) щомісяця за підписом керівника або особи, яка виконує

його обов’язки, складає з дотриманням хронології повний перелік прийнятих ним актів та до 5 числа місяця, наступного за звітним, надсилає супровідним листом цей перелік до Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, кабінет 216, тел. 0352 520232.


Головне територіальне управління юстиції у Тернопільської області

 

Триває боротьба з гральним бізнесом

Понеділок, 01 серпня 2016, 06:37

gr.avtomatyОдинадцять комп’ютерів та моніторів, один термінал та 10 флешок з програмним забезпеченням вилучили правоохоронці Тернополя із підпільного грального закладу, який функціонував на проспекті Злуки,1.

За словами заступника відділу слідчого управління Олександра Процака, його підприємець маскував під заклад з продажу державних лотерей.

За попередньою інформацією, в клубі працювали охоронець та адміністратор. З реальними грошима вони справи не мали. Усе оплачувалося через спецобладнання. Ігромани закидали та отримували кошти через термінал.

Працювавло підпільне казино цілодобово. Правоохоронці за даним фактом відкрили кримінальне провадження за статтею 203-2 частина 1 ККУ – зайняття гральним бізнесом.

 

В Тернополі на ремонт шкіл та садочків виділили понад 3 млн.грн.

Неділя, 31 липня 2016, 07:15

У Тернополі триває підготовка до початку навчального року. У міських школах зараз проводять необхідні ремонтні роботи.

Як зазначає начальник управління освіти і науки Ольга Похиляк, на ремонт шкіл і садочків у Тернополі з міського бюджету було виділено понад 3 мільйони гривень. Водночас на рівні держави тернопільські школи не отримали нічого.

«Тривають роботи у міських школах. Зокрема, на це з міського бюджету було виділено 3,5 мільйона гривень. На кожну дитину у дошкільному і загальноосвітніх закладах було виділено по 100 гривень. Умовно кажучи, якщо в школі є 1000 учнів, то ця школа отримує сто тисяч гривень, - зазначає Ольга Похиляк.- Тим часом з держави на капітальні та поточні ремонти ми вже кілька років підряд грошей не отримували. Усі кошти на ремонти виділяють з міського бюджету».

Нагадаємо, що у школах та садочках заборонено примусово збирати гроші з батьків на поточні потреби та ремонти. Відповідне розпорядження ще навесні підписав міський голова Тернополя Сергій Надал.

Згідно документу керівники закладів освіти не рідше 2-х разів на рік зобов’язані звітувати перед громадськістю про використання коштів, що надійшли у заклади.

Тернополян, які стикнулись з фактом примусового збору коштів, просять повідомляти в управління освіти та науки тернопільської міської ради.

 

Якщо перейменували вулицю – змініть ключ

Субота, 30 липня 2016, 16:08

У Тернопільській ОДПІ інформували, що розпорядником Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб–підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) було внесено зміни до облікових даних суб’єктів господарювання, а саме – перейменовано назви міст, селищ, сіл, районів, районів у містах та вулиць на виконання Закону України №317 «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та окремих Постанов Верховної Ради України про перейменування адміністративно-територіальних одиниць.

У разі наявного факту, суб’єктам господарювання необхідно переоформити електронні ключі відповідного до внесених змін.

Для уникнення непорозумінь під час отримання послуг електронного цифрового підпису від АЦСК ІДД ДФС реєстраційні картки необхідно заповнювати наступним чином:

* для юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців у поле юридична адреса (місце знаходження філії), адреса реєстрації місця проживання необхідно вказувати інформацію відповідно до даних Єдиного державного реєстру;

* для фізичних осіб, у тому числі, які здійснюють незалежну професійну діяльність, слід зазначати адресу реєстрації місця проживання відповідно до паспортного документа.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10 та 23-53-61.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

У Тернополі ПП "ТПК Арсен" запропонувало роботу комерційному директору, менеджеру та бухгалтеру

П'ятниця, 29 липня 2016, 11:39

Однією з ефективних форм співпраці з підприємствами, організаціями, приватними підприємцями щодо пошуку претендентів на вільні робочі місця є організація центрами зайнятості презентацій роботодавців. Перевага таких презентацій – можливість для безробітних безпосередньо зустрітися з роботодавцем та з’ясувати питання працевлаштування, а для представників підприємств – ознайомити безробітних з діяльністю та виробництвом, провести індивідуальні співбесіди з кандидатами на посади, якісно підібрати персонал. Так, у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбулась презентація ПП "ТПК Арсен" (м. Рівне).

Менеджер з персоналу Світлана Лебедюк розповіла присутнім, що підприємство вже 15 років динамічно розвивається на ринку товарів та послуг в Україні. За цей час по Західній Україні було відкрито 14 філій, здобуто вагомий досвід щодо реалізації широкого спектру запчастин до комбайнів Claas, John Deere, Fortschitt, New Holland, СК-5 "Нива", Дон, тракторів МТЗ, ЮМЗ, Т-16, Т-25, Т-40, К-700 та інших механізмів. У зв’язку із розширенням представництва підприємству потрібні комерційний директор, менеджер (управитель) зі збуту, бухгалтер.

Світлана Лебедюк поінформувала присутніх про специфіку діяльності ПП "ТПК Арсен", перспективи його розвитку, умови праці та рівень заробітної плати, соціальні гарантії, про вимоги до майбутніх працівників; провела співбесіди з бажаючими працювати на підприємстві; запросила відвідати "ТПК Арсен", аби безпосередньо на підприємстві ознайомитися з умовами роботи та вирішити питання працевлаштування.

На завершення заходу також відбулась зустріч представника роботодавця та фахівців центру зайнятості, під час якої мова йшла про шляхи співпраці з питань подальшого добору необхідних кадрів, професійного навчання та стажування безробітних.

 

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями ТМРЦЗ

 

Особливості виконання рішень Європейського суду з прав людини

П'ятниця, 29 липня 2016, 11:38

Виконання рішень Європейського суду з прав людини є специфічним правовим інститутом, відмінним від схем, передбачених для виконання рішень національних судів, а також для визнання й виконання на території України рішень іноземних судів та іноземних недержаних установ. Тому з огляду на міжнародні зобов'язання, передбачені Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, і наддержавний статус Європейського суду з прав людини установлено й особливі механізми реалізації його рішень.

Рішення Європейського суду з прав людини є обов’язковим для виконання Україною, що передбачається ст. 46 Конвенції про захист прав і основних свобод людини. При цьому, виконанню підлягають ухвали палат Європейського суду з прав людини, які відповідно до п. 2 ст. 44 згаданої Конвенції набули статусу остаточних. Проте, до повноважень Європейського суду з прав людини не входить виконання винесених ним рішень, вони направляються до Комітету міністрів Ради Європи, що покликаний контролювати їхню реалізацію та забезпечувати виплату грошових компенсацій.

Виконання Рішення в Україні здійснюється шляхом: виплати відшкодування, вжиття додаткових заходів індивідуального характеру, вжиття заходів загального характеру.

Першим основним обов’язком держави є виплата сум, визначених Європейським судом як справедливе відшкодування заявникові. Згідно ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження» рішення Європейського суду з прав людини виконуються Державною виконавчою службою України. Державна виконавча служба впродовж десяти днів з дня надходження документів відкриває виконавче провадження. Протягом одного місяця від дня відкриття виконавчого провадження за Рішенням Секретаріат Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини надсилає до Державної казначейської служби постанову про відкриття виконавчого провадження, разом із оригінальним текстом і перекладом Рішення. Стадія безпосереднього виконання рішення Європейського суду наступає після оприлюднення офіційного перекладу тексту (опублікування в газетах «Урядовий кур’єр» і «Голос України»). Впродовж десяти днів від дня надходження зазначених документів Державна казначейська служба здійснює списання на вказаний стягувачем банківський рахунок, а у разі його відсутності – на депозитний рахунок Державної виконавчої служби. У цілому, виплата відшкодування має бути здійснена у тримісячний строк із моменту набуття Рішенням статусу остаточного, або у строк, визначений у рішенні. У випадку порушення строку на суму відшкодування нараховується пеня.

Однак виплата справедливого відшкодування – не єдиний обов’язок, що випливає з рішення. На виконання рішення Європейського суду, де встановлено одне або кілька порушень Конвенції, державу-відповідача залежно від обставин справи може бути зобов’язано вжити певних заходів: по-перше, заходи індивідуального характеру на користь заявника, аби припинити незаконну ситуацію і відшкодувати її наслідки, по-друге, заходи загального характеру, (а саме: вжити заходи, передбачені в рішенні Суду про дружнє врегулювання; внесення змін до чинного законодавства та практики його застосування; забезпечення юридичної експертизи законопроектів; інші заходи, які визначаються з боку Комітету міністрів Ради Європи), щоб запобігти подальшим порушенням подібного типу.

 

Перший заступник начальника управління,

представник Урядового уповноваженого

у справах Європейського суду з прав

людини у Тернопільській області Т.В. Вовк

 

Реєстрація податкової накладної має термін

П'ятниця, 29 липня 2016, 08:22

На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін (п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України (далі - ПКУ)).

Згідно з п. 201.10 ст. 201 ПКУ реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН має бути здійснена протягом п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов'язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування.

Відповідно до п. 2 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, внесення відомостей, що містяться у податковій накладній та/або розрахунку коригування, до ЄРПН здійснюється шляхом подання протягом операційного дня зазначених документів в електронній формі ДФС з використанням електронного цифрового підпису та внесення відповідних відомостей до ЄРПН.

Враховуючи зазначене, реєстрація податкових накладних у ЄРПН здійснюється платником ПДВ протягом п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Пунктом 120 1.2 ст. 120 1 ПКУ визначено, що відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної, що підлягає наданню покупцю - платнику податку на додану вартість, та розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення на платників податку, на яких відповідно до вимог ст. ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі 50 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування.

Отже, згідно із загальним правилом реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов'язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування, але не пізніше 180 календарних днів від дати їх складання.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

За хибні виклики поліцейських штрафуватимуть

П'ятниця, 29 липня 2016, 06:35

З появою поліції на вулицях Тернополя мешканці міста доволі часто звертаються до правоохоронців. Проте, ці виклики є не завжди виправданими, оскільки є люди, які мають бажання лише пожартувати або перевірити роботу поліцейських. Це безумовно є перешкодою для якісної роботи патрульних.

Начальник УПП міста Тернополя Володимир Струк розповів, що хибні виклики часто поступають від людей в стані алкогольного спʼяніння. За необдумані виклики згідно Кодексу адміністративних порушень зловмисник може понести відповідальність за статтею 183 - завідомо неправдивий виклик спеціальних служб. В результаті передбачено штраф - 51 гривня.

В середньому поліцейські отримують близько сотні викликів за день. З них не менше 5 є хибними. Від початку функціювання патрульної поліції вдалось офіційно зареєструвати всього більше двадцяти неправдивих викликів, за які було передбачено відповідальність. Інші випадки складно зареєструвати, тому що повідомляють хибні анкетні дані і не відповідають на дзвінки.

Часто є випадки, коли виклик не відповідає обовʼязкам поліцейських. Наприклад, коли під будинком померла собака і від неї несе неприємний запах, або ж служба в церкві, яка порушує спокій мешщканців тощо. Чимало таких ситуацій трапляється за день. Жартома повідомляють про замінування приміщень, коли до роботи долучають й інші спецслужби. Внаслідок таких дзвінків патрульні втрачають час, який могли б виділити для серйозних випадків, де допомога справді потрібна.

Часто люди скаржаться і на поліцейських. Особливо тоді, коли виписано штраф. Зловмисники це пояснюють тим, що не було відеофіксації і немає доказу правопорушення. Проте поліцейські наголошують, що для адміністративного порушення відео є лише одним із факторів і не є обовʼязковою умовою.

Начальник Тернопільського УПП визнає, що бувають помилки і в роботі поліцейських. Якщо виникли певні суперечності, згідно Конституції України громадянин може захищати свої права у суді.

Олена Сабатюк

 

Отримали запит із податкової? Віднесіться серйозно!

Четвер, 28 липня 2016, 07:32

У діючому законодавстві чітко визначено перелік підстав для направлення суб’єкту господарювання запиту про надання інформації, а також вимоги до його оформлення.

Направлення запитів від податкової інспекції регламентується статтею 73 Податкового кодексу та постановою Кабінетів Міністрів України № 1245 «Про затвердження порядку періодичного подання органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом».

Як інформували в управлінні аудиту Тернопільської ОДПІ, відповідно до п. 73. 3 ст. 73 Кодексу, податкова інспекція має право звернутись до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про надання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на неї функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Такий запит підписується начальником чи заступником начальника податкової інспекції й повинен містити:

1. підстави для надання запиту, із зазначенням інформації, яка це підтверджує;

2. перелік інформації, яка запитується, та перелік документів, які пропонується надати;

3. печатку податкової інспекції.

В управління також зазначили, що коли запит податкової інспекції складено з порушенням вказаних вимог, платник податків звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит.

Якщо ж звернення від органу ДФС складено у відповідності з встановленим порядком, подавати інформацію, визначену у запиті та її документальне підтвердження платники податків зобов’язані протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту, із зазначенням номера й дати запиту, на який надається відповідь.

У разі, якщо платник податків не надає відповідь на письмовий запит податкової інспекції в установлений строк, то в контролюючого органу, відповідно до статті 78 Податкового кодексу, виникає право на проведення документальної позапланової перевірки такого платника.

Детальніше проконсультуватись із даного питання можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Щоб не втратити субсидії необхідно повідомляти про фінансові доходи

Середа, 27 липня 2016, 07:27

Чимало жителів Тернопільщини мали полегшення на свій гаманець у звʼязку із виплатою субсидії. Через кілька місяців знову проводитимуть перерахунок тим, хто оформив необхідні документи. Це дає змогу економити на щомісячних виплатах. На сьогодні у Тернопільській області субсидії отримують близько двохсот тисяч жителів. Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації прогнозує, що скоро ця цифра може бути збільшена ще на сорок тисяч.

Директор департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Вадим Боярський розповів, що ті, хто мають бажання та умови оформити субсидію, повинні це зробити якомога швидше. Оскільки найбільший наплив охочих припадає на початок опалювального сезону, через це черги у пунктах прийому документів значні. Саме тому це дасть змогу уникнути втрати часу.

Субсидію назначають з періоду місяця звернення. Зараз цією послугою користуються 194 тисяч жителів Тернопільщини. Після року нарахування субсидії автоматично проводиться перерахунок. Якщо ж у квартирі змінилась кількість осіб, які там проживають, про це необхідно повідомити. Ще однією обовʼязковою умовою є повідомлення про дохід жильців. Чимало випадків було зафіксовано, коли цей факт був повідомлено не правдиво. Внаслідок цього мешканці житла зобовʼязані виплатити кошти, якими користувалися впродовж отримання субсидії. Якщо ж була здійснена покупка на 50 тисяч гривень, субсидію на рік відмінять. Відновити її можна буде лише через рік. У випадку відмови виплати субсидії, звертатися необхідно наступного року.

Олена Сабатюк

 

«Ноу-хау» у Тернополі: крамниця електронних послуг мережі «Твій час» – вже у файному місті!

Вівторок, 26 липня 2016, 09:47

Дотримуватися європейських стандартів, успадковуючи їх, можна, і навіть треба, не чекаючи, коли вони самі «нагрянуть» та полонять українські ринки. Адже, як відомо, «під лежачий камінь вода не тече».

Тепер можемо бути певні, що у сфері надання електронних послуг український ринок впевнено та ефективно робить зміни назустріч європейським цінностям: турбота про клієнтів, швидкість, зручність та якість в їх обслуговуванні, економія часу, комфорт.

1hkl

Про працелюбність, впевнене та наполегливе досягнення цілей, піклування про людей, а також швидке, якісне та кваліфіковане надання людям сервісу подбала крамниця електронних послуг «Твій час» – мережа Партнерів Групи компаній «Інтелект-Сервіс» (дистриб’юторів та дилерів «M.E.Doc», СОТА, АЦСК «Україна» тощо).

1fhj.,

На сьогоднішній момент вже відкрито більше 60 крамниць по всій Україні. А до кінця 2016 року їх кількість як мінімум подвоїться. До слова, крамниця такого зразка в Тернополі перша та єдина працюватиме на благо Вашого бізнесу.

1chj.

Вигідне розташування у самому центрі міста, забезпечення клієнтів пакет-сервісом «all inclusive», високоспеціалізований дружній персонал – такі преференції дарує нам новостворена крамниця електронних послуг у Тернополі, що відкрилася 26 липня 2016 року о 10:00. Вже відтепер нова мережа «Твій час» дає змогу позбутися зашкарублих формальностей, забувши що таке «бюрократія», «папірці», біганина по «довідки» та, здавалося б, безкінечні стояння у чергах до кас задля отриманням того чи іншого спектру послуг.

Отож, що пропонує своїм потенційним клієнтам запуск мережі «Твій час»? Віднині усі охочі матимуть зручну нагоду скористатися в нововідкритій у Тернополі електронній крамничці наступними послугами:
1gvjk.

Можливість сформувати електронний цифровий підпис АЦСК «Україна» для подачі звітності в контролюючі органи, пропонуються і самі послуги із подачі електронної звітності, здійснення реєстрації податкових накладних, робота із електронними договорами, актами та рахунками (в модулі «Електронний документообіг»), електронне управління підприємством.

Бухгалтерам, фінансистам та податківцям забезпечено українську ERP-систему «ІС-ПРО» для бухгалтерського та податкового обліку, управління фінансами, закупівлями, збутом тощо. Діятиме зручна CRM-система для роботи з клієнтами! Можна буде здійснити технічне обслуговування та підтримку програм, встановити «M.E.Doc» та «СОТА», налаштування підписів та прав доступу, навчитися роботі у програмах.

У пошуку відповіді на ті чи інші питання фінансового характеру до Ваших послуг консультація бухгалтера, який також, при необхідності, надасть допомогу у заповненні звітності, декларації про доходи, запропонує усне консультування.
1nklnkl

Ви зможете скористатися послугою «Віддалений офіс» – робоче місце з усім необхідним програмним забезпеченням та обладнанням для роботи з документами.  Тобто, у Вас з’явиться чудова нагода перевірити електронну пошту, знайти потрібну інформацію в Інтернеті, вдасться також і роздрукувати, або ж скопіювати необхідні документи!

Надаватимуться електронні послуги фізичним особам, буде можливість оформити оплату таких послуг: комунальних платежів, користування мобільним зв’язком (зокрема, поповнення мобільного рахунку), придбання електронних квитків на літак, потяг чи автобус.

Тож, завітайте до крамниці замовити необхідні електронні послуги та автоматично пересвідчуйтеся у влучності вибору слогану «Твій час», адже тут економлять Ваш час, Ваші сили та ресурси!


За додатковою інформацією звертайтеся:
м. Тернопіль вул. Крушельницької 18, офіс 512.

телефон: (0352) 40-70-70, 067 332 85 11

 

Хабарників затримали «на гарячому»

Вівторок, 26 липня 2016, 07:21

У ході проведення спільних заходів співробітники відділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Тернопільській області спільно з ВБКОЗ Управління СБ України в Тернопільській області та прокуратури Тернопільської області, днями в рамках кримінального провадження №420160000000071, внесеного до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, на території привокзальної площі залізничного вокзалу ст. «Тернопіль» провели документування факту отримання неправомірної вигоди двома працівниками ГУ ДФС у Тернопільській області, якими здійснювалась фактична перевірка господарської діяльності підприємця області.

У ході проведення перевірки зафіксовано, що відповідно до попередньої домовленості із вказаним підприємцем, податківці отримали від підприємця неправомірну вигоду за зменшення суми штрафних санкцій у вигляді талонів на пальне в кількості 200 літрів, що в грошовому еквіваленті складає орієнтовно 5000 гривень.

Слідчим прокуратури Тернопільської області в рамках кримінального провадження працівникам ГУ ДФС області оголошено підозру про вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Триває слідство.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Вступників запрошують на безкоштовне навчання

Вівторок, 26 липня 2016, 07:15

Нещодавно на прес-конференції обласного війкового комісаріату було повідомлено, що всі абітурієнти з Тернопільщини, які не поступили у жодний вищий навчальний заклад, мають змогу навчатися у військових університетах. Чимало ВНЗ погодились навчати абітурієнтів безкоштовно. Серед них Житомирський військовий інститут, Національна академія оборони України, Львівський державний університет внутрішніх справ, Одеський державний університет внутрішніх справ. У звʼязку з прийнятим рішенням у вище зазначених університетах продовжили термін подачі документів.

4f8c9c11-965c-4219-89ef-b7753ef8d2b2

Обласний військовий комісар Володимир Катинський розповів, що зараз у вищих навчальних закладах завершують прийом документів. Проте, з військовими ВНЗ є домовленість про відтермінування подачі документів та вступу тернопільських абітурієнтів. Якщо потенційний студент поступив на платну форму навчання або ж взагалі не поступив, тоді у нього є змога отримати цивільні спеціальності і у військових ВНЗ. Це повʼязано з тим, що для відповідного військового забезпечення необхідні кухарі, водії та інші спеціальності.

Кожен вступник, який має бажання навчатися у таких вищих навчальних закладах ще має змогу подати документи. Обласний військовий комісаріат пообіцяв, що навчання буде безкоштовним для всіх абітурієнтів.

Олена Сабатюк

 

За продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну підприємцям анулювали 22 ліцензії

Понеділок, 25 липня 2016, 10:00

З початку року за результатами проведеної 91 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, застосовано 775,6 тис. грн фінансових санкцій. Про це повідомили у відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Перевірками встановлено 18 випадків здійснення підприємцями торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідної ліцензії. У 18 випадках торгівля алкогольними напоями відбувалась за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, у 2 – продаж тютюнових виробів за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін, а також зафіксовано по одному факту зберігання алкогольних напоїв у місці, не внесеному до єдиного реєстру, та зберігання алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка тощо.

На підставі матеріалів перевірок також прийнято рішення про анулювання 164 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 155 – на право вроздріб торгувати цигарками. В тому числі за порушення вимог статті 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами та доповненнями) в частині продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, анульовано 22 ліцензії, зокрема, 17 – за продаж алкогольних напоїв та 5 – за продаж неповнолітнім тютюнових виробів.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Як проводять дозвілля ваші діти в літній час?

Понеділок, 25 липня 2016, 07:44

Літо у cамому розпалі, можна робити стільки речей: їсти морозиво, купатись у річці, кататися на велосипеді цілий день, гуляти з друзями з ранку до вечора. Літо – це та пора року, коли найменше хочеться провести літо вдома на канапі. Але не кожен тернополянин знає, як можна весело та з користю організувати літні канікули своїм дітям Хтось шукає для дітей найкращі табори, хтось відвозить дітей в село до рідних, а інші гуляють із своїми малюками вихідними.

Іванна Човніцька – ріелтор, 36р.

Човн¦цька− Мій син Василько протягом навчального року дуже зайнятий, адже грає на флейті у зразковому ансамблі «Dolce». 9 навчальних місяців у нього дуже активні, бо зі своїм ансамблем приймають участь у багатьох концертах, музичних олімпіадах та фестивалях.

Коли приходить довгоочікуване літо, то я намагаюся, щоб воно було дуже яскравим, а головне наповнене веселими поїздками та зустрічами з цікавими для нього людьми.

На початку червня ми усією сім'єю поїхали в Німеччину, де були 3 тижні. За цей час я хотіла, щоб Василь відвідав якнайбільше відомих місць Німеччини, щоб у нього залишилися незабутні враження та емоції від побаченого.

Василь любить футбол, тому перегляд футбольного матчу Німеччина-Україна для нього – це окрема історія, яку він не забуде ніколи.

Зараз збираємося їхати на море, в Одесу, де отримаємо ще одну дозу задоволення, емоцій та вражень. Надіюся, що тепле сонечко, гарячий пісок на березі моря зарядять нас енергією на цілий рік, і Василько зможе приступити з новими силами, ентузіазмом та креативними ідеями до навчання в школі та занять в ансамблі «Dolce».

Галина Синоруб − доцент кафедри журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка, 41 р.

Галина-Синоруб-1024x682− У літній час щороку діти відвідують табори. Безкоштовні путівки отримують в СДЮСШ "Екстрім". Окрім цього вище згадана школа постійно є учасником міських заходів. Зазвичай діти ціле літо відвідують цей заклад заклад та приймають участь у змаганнях.

 

 

 

Олег Лівінський – журналіст, 46р.

Л¦в¦нський− У моїх дітей влітку − досить активний і різноплановий відпочинок. Спершу ми об'іздили майже всю нашу родину по цей бік Дніпра. Потім діти відпочивали в селі на Зборівщині, де поєднувати працю на городі з купанням і засмаганням на місцевих водоймищах. Ну, і, як і в моєму дитинстві, вони майже щодня грають у футбол, волейбол та інші ігри. Зараз мій старший син перебуває у молодіжному таборі "Клуб вільних людей" у селі Млинки на Борщівщині. А молодший − у селі з бабусею.

Плануємо сім'єю взяти учать у Всеукраїнській прощі в Зарваниці та здійснити авто мандрівку, що ми робимо майже щороку, замками Тернопілля і сусідніх регіонів. Окрім цього, до кінця канікул, наші діти побувають ще в інших таборах, можливо духовного або військово-спортивного спрямування. Наразі визначаємося з варіантами.

Марія Буняк – менеджер, 27р.

Буняк− Діти з нетерпінням чекають літніх канікул, хоч вони ще і маленькі, бо літо це час для різного виду розваг. Оскільки ми з чоловіком працюємо, тому увесь час проводити з малюками не має змоги.

Розглядаємо варіант літнього табору, але, звичайно, не на всі літні канікули. З огляду на сімейний бюджет це неможливо. Більшу частину часу діти проводять з бабусею та дідусем.

 

Лілія Вавринів – директор ТЗОШ № 28, вчитель-методист, 43 р.

Ваврин¦в− Мої діти вже дорослі,тому як мама не відчуваю такої проблеми. Але як освітянин розумію, що вона актуальна. Для дітей літо − це довгоочікувані канікули, а для батьків − це складний період, якщо малеча залишається в місті.

Найкращий вихід − це табір, в якому дитину займають на весь день іграми, екскурсіями, цікавими заняттями. І батькам спокійно, адже діти під опікою. На жаль, школи не можуть активно пропонувати такі послуги. Необхідне додаткове фінансування, відповідний персонал. Та й приміщення школи потрібно підготувати до початку навчального року.

Але кількість літніх таборів зростає. Популярними стають проекти організації дозвілля для дітей в місті. Не має потреби відправляти дитину від дому. Чула дуже хороші відгуки про дитячу школу "Дивосвіт", де тренером є чемпіонка світу з пауерліфтингу Лілія Проць. Чим не вихід? Дуже хороша альтернатива таборам, які далеко за містом.

Віктор Мацикур – директор департаменту сім'ї, молоді,фізичної культури та спорту Тернопільської обласної державної адміністрації, 41р.

мацикур− Мій син цієї осені піде в третій клас. Влітку в нього активний відпочинок та підготовка до школи. Ми побували разом на відпочику уже, ще частина відпустки є, знову проведем її у мандрах, поки не спланували, можливо поїдем на Шацькі озера. Щодня ми організовуєм фізичну активність сину, це або гра у футбол, або заняття на вуличних тренажерах, або в тренажерному залі, або повторюєм техніку карате, готуючись до здачі на 8 кю.

До кінця літа можливо буде організований спортивний табір для каратистів, тоді син візьме у ньому участь обов'язково.

 

Надія Слободюк – вчитель англійської мови, 35р.

Слободюк− Гуляємо сім'єю в парку, їздимо до села. Старший син працює по вихідних. І літнє дозвілля без інтернету не обходиться.

 

 

 

 

Наталя Фурманкевич − кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики ТНПУ ім. В. Гнатюка, 31р.

Фурманкевич− У моїх діток літо активне. Син Артур має тренування з футболу, а через місяць − футбольний шестиденний турнір в Одесі.

Дочка Олександра займається танцями вже 5 рік поспіль. У серпні їде в Карпати із своїм танцювальним колективом. Незабаром в неї розпочнеться навчання в модельній школі. Та, попри те, ми не забуваємо і про навчальну програму: пишемо, рахуємо та читаємо.

 

 

Сергій Головайчук – тернопільський шеф-кухар, член Асоціації шеф-кухарів, ведучй кулінарної програми на телеканалі ІНТБ, розробник більше десятка меню для закладів на заході України, гуру в кулінарії, 28р.

Головайчук− Наші діти ще досить маленькі, тому влітку, переважно на канікулах у бабусі в іншій області,а взагалі я стороник того, щоб якщо діти вже були

більш самостійними,то віддавати їх у літні табори, де вони зможуть отримати море позитивних емоцій, нові знайомства з ровесниками, і незабутні враження.

 

Тетяна Шершун – власниця першого глянцевого журналу «City Life», 28р.

шершун− У зв'язку з специфікою роботи я співпрацювала з декількома дитячими таборами Тернопільської області. Побачене викликало в мене негативне враження, оскільки дітки в нас маленькі таборам,наразі,недовіряєм.

Дитячі садочки закриті, тому в робочий час старша донечка у нас за няню.

Літнє дозвілля дітей лежить повністю на батьках. У нашій сім'ї − це активний відпочинок у вихідні дні, виїзд з палатками на природу, відпочинок на базах за містом та просто прогулянки парками міста на роликах та велосипедах.

Олександра Журавльова – вчитель англійської мови, 39р.

Журавльова− Діти відпочивають у селі, а також у таборах закордоном: у Словаччині та Польщі.

 

 

 

Олена Абакумова − директор відділу маркетингу компанії «Viknar’off» та громадська активістка, 31р.

Абакумова− Старша донька , якій 8 років відвідає за це літо табір двічі. Ще займається в школі ведучих, займається танцями (канікули там 1,5 місяці). Готується до школи − позашкільне читання, математика.

Молодша донька, якій 3 роки − ходила в «Пізнайко», але зараз там канікули. У Тернополі більша проблема з дозвіллям дітей такого віку, тому що багато гуртків набирають дітей з 4-5 років. Але ми не сумуємо, їздимо з мамою на роботу, з бабусею готуємо печиво.

Ну і наймолодшому представнику нашої родини 2 місяці, йому поки що класно лежати на сонечку.

Маріанна Балабан − співвласник та головний редактор журналу «CITY LIFE», 29р.

Балабан− Так як моя донечка, Настя, протягом навчального року досить зайнята: школа, великий теніс, бальні танці, вокально-хорова школа, влітку я цілком дозволяю дитині відпочити. Ми відмовляємося на 3 місяці від всяких занять, тільки в кінці серпня починаємо готуватися до школи.

Настя не любить проводити літо в місті, тому канікули переважно проходять в родичів у селі, що на Кременеччині . Там дивовижна природа, чисте повітря, ставки, багато діток – що ще потрібно дитині, яка цілих 9 місяців з ранку до ночі зайнята?

Тут Настя щороку відвідує американський табір, в якому є надзвичайно цікава, розважальна, спортивна та інтелектуальна програма, яка дуже подобається діткам.

Вони з нетерпінням чекають наступного літа аби знову потрапити в цей табір. Звісно, також, щороку донечка купається у морі, кожного разу ми стараємося вибирати різноманітні морські куточки України. Водні атракціони, прогулянки морськими містами, хлюпання в морі, гра в гарячому пісочку неабияк впливає на гарне самопочуття дитини і заряджає на цілий наступний навчальний рік.


Ірина Мацко – тернопільська письменниця, 38р.

Мацко− В основному діти їздять у село до бабусі, туди, де я виросла. У цьому році відвідували ще табір при церкві, а також плануємо поїхати усією сім'єю на спільний відпочинок.

− Як ти проводиш літо?

 

 

Христина Микита – студентка, 16р.

Микита− Літо − чудова пора, щоб почати щось нове і цікаве для себе. У цей чудовий час завжди знаходиться час для заняття спортом. Свій вільний час я весело проводжу з друзями, подорожуючи у різні цікаві місця. Тому ця пора − найкращий час для незабутніх вражень і подій.

− Чим діти будуть зайняті у літній школі «Дивосвіт?

 

 

 

Лілія Проць – чемпіонка світу з пауерліфтингу, співзасновник літньої школи «Дивосвіт», 42р.

Проць− Крім занять у нашій літній школі учасники продовжують займатися у своїх секціях та гуртках: плавання, фрі-файт, великий теніс, танці, ходять у театральний гурток та мають заняття з англійської. У нас в школі діти

навчаються робити ранкову гімнастику, займаються на вуличних тренажерних, ходять по стропі, вчаться стояти на балансборді, ще навчаємо стрибати через канал, вибивати руками м'яч, грати у квадрат.

 

 

 

АВТОР: ШИЛО ТЕТЯНА

 

Консультація податкового юриста: тернополяни можуть запитати

Неділя, 24 липня 2016, 07:08

У середу, 27 липня 2016 року, з 16 до 17 год у приміщенні Тернопільської об’єднаної ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області відбудеться черговий телефонний сеанс «гаряча» лінія.

Тема телефонного сеансу: «Права та обов’язки платників податків». На запитання відповідатиме начальник юридичного відділу Тернопільської ОДПІ Брик Віталій Григорович за телефоном: 43-46-46.

Відділ організації роботи Тернопільської OДПІ

 

Не отримано податкове повідомлення на сплату податку. Чи є кара?

Субота, 23 липня 2016, 00:00

Фахівці відділу адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ відповіли на запитання, чи буде фізична особа притягатись до відповідальності за несплату податку на нерухоме майно та земельного податку, якщо податкова інспекція не надіслала до 1 липня податкові повідомлення-рішення (ППР) про сплату цих податків.

Вони зазначили, що, якщо сума грошового зобов’язання розраховується податковим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність та повноту нарахування такої суми.

З питань, що виникають, просять звертатись безпосередньо у відділ, або за телефоном: 43-46-30.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Квартира одна, а власників – декілька. Кого оподаткують?

П'ятниця, 22 липня 2016, 04:40

У відділі адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ зазначили, що відповідно до статті 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Згідно із ст. 355 Цивільного кодексу (далі – ЦКУ) майно, що є у власності двох або більше осіб чи співвласників, належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Це передбачено статтею 368 ЦКУ.

Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Вони, також, мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження таким спільним майном.

Підпунктом 266.1.2 статті 266 ПКУ визначено платників податку в разі перебування, зокрема, об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, зокрема:

якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Таким чином, фізичні особи-співвласники житлової нерухомості, яка перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити податкову інспекцію про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, звернувшись з письмовою заявою до інспекції за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІі

 

Заборонити продаж алкогольних напоїв на території залізничного вокзалу не вдалось

П'ятниця, 22 липня 2016, 04:33

22 червня 2016 року на сайті «Єдиної системи місцевих петицій» було запропоновано рішення «Заборонити продаж спиртних напоїв на території залізничного вокзалу». Цю ідею запропонував Грубий Роман Богданович, який у тексті петиції докладно пояснив свою думку: «В місті Тернопіль небагато публічних місць де збираються напівкримінальні елементи зокрема забігайлівка «ТЕМП» на залізничному вокзалі, цілодобовий продаж алкоголю, постійні конфлікти, притон проституції... Прошу підтримати очищення нашого міста від такого типу закладів».

Для вирішення цього питання тернополяни мали 1 місяць, протягом якого за прийняття рішення мали проголосувати 300 осіб. За 1 день до кінця збору підписів свій голос віддали лише 198 людей. Це означає, що місцевих жителів, скоріш за все, задовольняє факт наявності таких закладів на території залізничного вокзалу, де продають алкогольні напої. Не зважаючи на чимало інцидентів, які відбувалися у цих закладах, зокрема, фатальний випадок, коли загинув чоловік у суперечці, для розгляду цієї петиції не хватило 100 голосів, що становить значну частину жителів Тернополя.

Тому, швидше за все змін не відбудеться і гостей нашого міста будуть зустрічати такі заклади.

Олена Сабатюк

 

Податкова міліція: підсумки роботи у І півріччі

П'ятниця, 22 липня 2016, 04:31

З початку року працівники Слідчого управління фінансових розслідувань розпочали 35 кримінальних проваджень. За результатами досудового розслідування вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень 14 особам, до суду направлено 10 кримінальних проваджень. З метою забезпечення відшкодування завданих збитків накладено арешт на майно в сумі 20 млн гривень, що майже у 7 разів більше, ніж минулого року. Про це повідомив під час брифінгу, що відбувся у Головному управлінні ДФС в області, перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Віталій Дума.

Зокрема, направлено до суду кримінальне провадження стосовно організованої злочинної групи, якою завдано збитків бюджету на суму 7 млн гривень. У ході досудового розслідування відшкодовано 1,3 млн гривень, накладено арешт на майно на суму 17,1 млн гривень.

Припинено діяльність «конвертаційного» центру, створеного групою осіб, який надавав послуги підприємствам реального сектору економіки західного регіону. Попередньо встановлені збитки, які завдані бюджету, становлять 5,4 млн гривень. Накладено арешт на грошові кошти в сумі понад 2,2 млн гривень, також вилучені печатки, штампи та факсиміле підписів керівників транзитно-конвертаційних підприємств та вигодонабувачів, чекові книжки, банківські картки. Триває досудове розслідування за ст.ст.205, 212 КК України.

За словами Віталія Думи, у ході операції «Рубіж-2016», метою якої є виявлення та руйнування схем ухилення від сплати податків та митних платежів у сфері зовнішньоекономічної діяльності, зруйновано схему імпорту транспортних засобів за заниженою фактурною вартістю. За результатами проведених за ініціативою податкової міліції митних оглядів вилучено предметів митних правопорушень на суму 1,1 млн гривень.

Під час проведення операції «Акциз-2016» з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 7,4 млн гривень, що удвічі більше, ніж за весь минулий рік. Припинено діяльність 3 підпільних цехів, у яких вилучено 1,4 тис. літрів спирту, близько 2 тис. пляшок горілки. За результатами розгляду справ про кримінальні та адміністративні правопорушення судами винесені рішення про конфіскацію фальсифікованої підакцизної продукції вартістю 665 тис. гривень.

Пріоритетними напрямами роботи податкової міліції з детінізації економіки й надалі залишатимуться відпрацювання підприємств реального сектору економіки, які користуються послугами «конвертаційних центрів»; виявлення кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним формуванням податкового кредиту з ПДВ та незаконним відшкодуванням податку на додану вартість; протидія незаконному обігу підакцизних товарів, а також виявлення кримінальних правопорушень у митній сфері.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Тернополяни можуть отримати кошти на реалізацію соціального проекту

Четвер, 21 липня 2016, 10:31

Реальна можливість отримати до 15 000 грн. Тернополяни можуть отримати кошти на реалізацію соціального проекту. Станьте учасником тренінгу "Активні громадяни" та реалізуйте свої мрії.

Тренінг "Активні громадяни" - це простір для отримання знань та відповідних навичок щодо ведення діалогу, розуміння потреб громади, планування та реалізації проектів соціальної дії. Організаційний внесок 20.00 грн. Обов'язкова реєстрація за тел. 0677310948.

Ведучі тренінгу:
Анастасія Чорній - сертифікований фасилітатор програми "Активні громадяни" від Британської Ради, випускниця програми "Розуміємо права людини", спеціаліст із застосування лінгвістичних категорій у процесі модерування, юрист ГО "Молодіжний центр розвитку "МІСТ"

Світлана Фаленда - сертифікований фасилітатор програми "Активні громадяни" від Британської Ради, випускниця програм "Школа молодого реформатора", "Студенти для органів місцевого самоврядування".

13708204_1768437826774207_9162467180527403491_o

 

Поради тернополянам: Про причини болю в хребті розповів лікар вищої категорії

Четвер, 21 липня 2016, 08:54

Біль в ділянці хребта може бути  результатом захворювання як безпосередньо самого хребта , так і оточуючих його тканин. Також може  виходити з інших структур , наприклад, органів черевної порожнини, легень, тощо.

Найчастішою причиною болю в хребті є дистрофічні ураження хребта:
 

Остеохондроз є дегенеративно-дистрофічним ураженням міжхребцевих дисків та прилеглих до них поверхонь тіл хребців;

Спондилоартроз - виявляється артрозом дуговідросчастих та  фасеточних суглобів;


Спондиліт – Запальне захворювання тіла хребця. Він може бути як інфекційним (напр. – при туберкульозі) , так і неінфекційної етіології (напр. хвороба. Бехтєрєва).
 

Остеохондрозу та спондилоартрозу піддаються всі відділи хребта, але більшою мірою патологічний процес виражений,  в нижньо-шийному, верхньо-грудному і нижньо-поперековому відділах хребта. Особливістю остеохондрозу є його поширення – він після 40 років виявляється практично у всіх людей.

 

Міозит – запалення м`язів в результаті переохолодження чи надмірного фізичного перевантаження.

Перенапруження міжхребцевих зв`язок – як наслідок надмірного фізичного навантаження.

Кили міжхребцевих дисків – як один з варіантів ускладень остеохондрозу.
 

Причиною болю в хребті можуть бути пухлини чи метастази пухлин.
 

Біль в ділянці хребта  людина може відчувати і в результаті такого захворювання як розшаровуючи аневризма аорти .

Часто біль може бути викликаний і захворювання органів малого тазу у жінок – різні гінекологічні захворювання.

Але часто може  бути й навпаки – причина захворювання, наприклад, органів черевної порожнини, легень, серця, знаходиться в неправильному взаємному розміщенні окремих хребців.


Детальніше тут ambulatoria.io.ua

 

Тривають ремонтні роботи в інфекційному відділенні міської лікарні

Четвер, 21 липня 2016, 08:52

Тривають ремонтні роботи в інфекційному відділенні на базі Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги. Капітальний ремонт тут проводили більше 10 років тому. Тут планують встановити сучасне обладнання, щоб пацієнти могли отримати кваліфіковану допомогу, як в європейських країнах.  Хід ремонтних робіт у відділенні перевірив Степан Барна, голова ОДА.

«Перше, що ми робимо тут, – це проведення зовнішнього ремонту, утеплення приміщення. Друге – це прибудова сходової клітки і ліфту. Третє – це внутрішні роботи. Найважливіше, що реконструкція цього об’єкту відбувається відповідно до стандартів лікування інфекційно-хворих країн Європи, тобто з автономними повністю боксами», - зазначив очільник краю.

У 2015 році з державного фонду регіонального розвитку на реконструкцію відділення виділили 5 млн. грн. Однак є співфінансування і з обласного, і з міського бюджету.
Інфекційне відділення розраховане на п’ятдесят ліжок для дорослих. Однак після реконструкції тут обслуговуватимуть і дітей, кількість місць теж збільшиться.

За словами головного лікаря міської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослава Чайківського, уже є домовленості про можливості збільшення кількості ліжкомісць на тих площах, які є. Лікарня обслуговуватиме мешканців як Тернополя, так і області.  Завершити роботи планують до Дня Незалежності України.

 

Електронні сигарети. Ліцензія – не потрібна. Продаж – дозволено

Середа, 20 липня 2016, 06:50

Як зазначили у відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Тернопільської ОДПІ, органи ДФС України здійснюють ліцензування діяльності суб'єктів господарювання з виробництва спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, з оптової торгівлі спиртом, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Згідно з абзацом одинадцятим статті 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» тютюнові вироби - це сигарети з фільтром або без фільтра, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

Електронні продукти для парування, які імітують форму і функцію звичайних сигарет, а також у вигляді електронних люльок та кальянів не відносяться до тютюнових виробів. Відповідно, ДФС України не здійснює їх ліцензування в сфері оптової та роздрібної торгівлі.

Також, як інформували у відділі, електронні сигарети не є підакцизним товаром, оскільки не належать до відповідних кодів УКТ ЗЕД, зазначених у Податковому кодексі. Тому, платники єдиного податку можуть теж здійснювати їхній продаж.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Оплату за таксі – повертають

Середа, 20 липня 2016, 06:49

У Тернопільській ОДПІ повідомили, що витрати за користування таксі або оренди автотранспорту працівниками, котрі перебували у відрядженнях, можуть бути відшкодовані лише з дозволу керівника підприємства.

Вартість таких витрат включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу такого працівника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. Відшкодування зазначених витрат здійснюється на підставі підтвердних документів.

Детальніші консультації у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Тенісні корти стануть гордістю Тернополя

Середа, 20 липня 2016, 05:45

Ще з минулого року в Тернополі планували встановити тенісні корти. Для цього відбувся конкурс інвесторів, на якому було чітко визначені фінансові аспекти побудови проекту. Фірма, яка отримала перемогу повинна встановити тенісні корти в парку Національного відродження. Вартість спорудження становитиме більше 6 мільйонів гривень.

Начальник міського управління стратегічного розвитку міста Юрій Дейнека розповів, що під час розробки проекту виникло чимало проблем. Однією з таких була заборона капітальних споруд у парках. Саме тому був надісланий запит до містобудівної ради, управління архітектури та інших установ, щоб зʼясувати доцільність розміщення тенісних кортів у парку. Після довгої наради було визначено згідно документації, що встановлення спортивно-рекреаційних споруд дозволено будувати. Роботи обіцяють розпочати на днях. Головна особливість цих кортів є те, що вони повністю криті. Це дасть змогу займатися спортом в будь-яку пору року, незважаючи на природні умови.

На сьогодні інвестори, які займаються побудовою цього проекту частково виконали фінансове забезпечення. Ця фірма неподалік від запланованої будови спорудила футбольне поле з штучним покриттям. На це було виділено більше 1 мільйона гривень.

Щодо користування кортами суперечок не було. Буду виділено години, коли займатися спортом на території корту можна буде безкоштовно. Особливу увагу приділятимуть дітям та спортсменам. В план проекту також входить побудова санвузлів. Із зовнішньої сторони будуть облаштовані дороги.

Олена Сабатюк

 

Відтепер подати документи щодо реєстрації громадських формувань можна до трьох місцевих центрів

Вівторок, 19 липня 2016, 12:54

Відтепер у Тернопільській області подати документи щодо реєстрації громадських формувань можна до трьох місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Функції у сфері реєстрації громадських формувань передано у відповідні головні територіальні управління юстиції, які як правило розміщуються в обласних центрах.

Однак громадянам з районів, сіл, селищ та міст області не обов’язково їхати до обласного центру, щоб подати документи.

З метою забезпечення доступності, а також підвищення якості надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації громадських формувань Міністерством юстиції України видано наказ «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань» від 17.06.2016 № 1717/5, відповідно до якого запроваджується пілотний проект в частині забезпечення прийняття та видачі документів під час державної реєстрації громадських формувань місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги як фронт-офісами.

Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області для уповноважених працівників Кременецького, Чортківського і Тернопільського місцевих та Тернопільського регіонального центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги 11-13 липня 2016 року проведено навчання щодо застосування законодавства у сфері реєстрації громадських формувань.

Всі центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги підключені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

У разі подання документів уповноважена особа здійснює усі дії щодо прийняття та видачі документів для державної реєстрації громадських формувань.

У Тернопільській області діє 4 центри з надання безоплатної вторинної допомоги.

1. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області
46003, вул. За Рудкою, 33, м. Тернопіль тел. 0800-21-31-03 тел. (0352) 52-56-12

2. Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
47000, вул. Шевченка, 59-А, м. Кременець, Тернопільська область тел. (03546) 2-52-33

3. Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
46000, вул. Шпитальна, 7, м. Тернопіль тел. (0352) 52-15-20

4. Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
48500, вул. Шевченка, 54, м. Чортків, Тернопільська область тел. (03552) 2-09-50

 

Головне територіальне управління юстиції інформує

Вівторок, 19 липня 2016, 12:53

11 лютого 2016 року ліквідовані районні, міські, міськрайонні управління юстиції. Функції у сфері реєстрації громадських формувань передано у відповідні головні територіальні управління юстиції, які як правило розміщуються в обласних центрах.

Однак громадянам з районів, сіл, селищ та міст області не обов’язково їхати до обласного центру, щоб подати документи.

Міністерством юстиції України наказом від 09.02.2016 року № 359/5 затверджено Порядок державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, яким громадянам надано альтернативну можливість подачі документів до суб’єктів державної реєстрації головних територіальних управлінь юстиції або до центрів надання адміністративних послуг.

Уповноважена особа центру надання адміністративних послуг здійснює усі дії щодо прийняття та видачі документів для державної реєстрації громадських формувань.

Всі центри надання адміністративних послуг Тернопільської області підключені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Головним територіальним управлінням юстиції затверджені інформаційні картки адміністративних послуг у сфері реєстрації громадських формувань, що надаються через центри надання адміністративних послуг.

Контактні дані центрів надання адміністративних послуг, а також інформаційні картки адміністративних послуг громадяни можуть переглянути на сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

 

У 2016 році стати студентом ще простіше

Вівторок, 19 липня 2016, 06:36

Цьогоріч в абітурієнтів збільшились шанси поступити у вищі навчальні заклади України. Це явище у 2016 році сприщило чимало факторів. Однією з головних причин є демографічна ситуація в країні, а відповідно - зменшення кількості абітурієнтів. Кількість навчальних місць для вступників збільшено на 25%. Державну форму навчання обіцяють більше ніж половині майбутніх студентів.

Заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Шайнюк повідомив, що вступна кампанія у 2016 році має всі перспективи пройти успішно. Це повʼязано з тим, що у вищих навчальних закладах більше місць, ніж потенційних студентів. Значною причиною, яка слугує цьому - бажання українських абітурієнтів навчатися за кордоном. Цьому сприяє ефективне вивчення іноземних мов у школах чи за власним бажанням. На сьогодні чимало абітурієнтів володіють англійською, німецькою та французькою мовами.

Тому цього року вступники мають більше шансів стати студентами омріяного університету. Вступна кампанія діятиме до 28 липня. Для уникнення витрати часу абітурієнти можуть використати електронні ресурси.

Олена Сабатюк

 

Чого чекати при неподанні звітності про контрольовані операції

Понеділок, 18 липня 2016, 07:54

Відповідно до п. 120.3 ст. 120 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) неподання платником податків звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення або не включення до такого звіту інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції відповідно до вимог п. 39.4 ст. 39 ПКУ тягне за собою накладення штрафу у розмірі:

- 300 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, - у разі неподання (несвоєчасного подання) звіту про контрольовані операції;

- 1 відсоток суми контрольованих операцій, незадекларованих у поданому звіті про контрольовані операції, але не більше 300 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за всі незадекларовані контрольовані операції;

- 3 відсотки суми контрольованих операцій, щодо яких не була подана документація, визначена п.п. 39.4.6 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, але не більше 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за всі контрольовані операції, здійснені у відповідному звітному році.

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податку від обов’язку подання звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення.


Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Оновлено довідники податкових пільг

Субота, 16 липня 2016, 15:27

Державною фіскальною службою України затверджено нові довідники пільг станом на 29.06.2016 року:

- Довідник №79/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

- Довідник №79/2 інших податкових пільг.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, ПДВ, плати на землю, акцизного податку, місцевих податків та зборів, оподаткування неприбуткових установ і організацій, а також початок та кінець дії пільг.

Нагадаємо, що зазначений документ застосовується при заповненні Звіту про суми податкових пільг (додаток до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1233).

Детальніше про коди пільг можна дізнатися на веб-порталі Державної фіскальної служби України http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Для «ПДВ-вешників» зменшено пакет документів

П'ятниця, 15 липня 2016, 08:34

З 1 липня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України № 503, яким внесено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Нововведеннями встановлено, що Додаток до реєстраційної заяви платника ПДВ, в якому зазначаються причини реєстрації або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Податкового кодексу, до податкової інспекції не подається. Також, скасовано обов’язок платника щодо подання до заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ Додатка, в якому платник вказує причину анулювання реєстрації платника ПДВ.

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що законодавчі підстави як для реєстрації платника ПДВ, так для її анулювання, як і раніше, зазначаються безпосередньо у самій заяві у відповідних розділах.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Припинено діяльність незаконної автозаправної станції

Четвер, 14 липня 2016, 08:08

У ході проведення операції «Акциз-2016» працівники оперативного управління Головного управління ДФС у Тернопільській області припинили діяльність АЗС, яка здійснювала реалізацію скрапленого газу пропан-бутан без наявності необхідних дозвільних документів на здійснення вказаної діяльності.

14

В результаті проведених заходів вилучено 8,8 тис. літрів зрідженого газу, а також обладнання автомобільного газозаправного комплексу загальною вартістю 332,5 тис. гривень.

Вирішується питання про притягнення порушників до відповідальності згідно з вимогами діючого законодавства.


Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

За нерухомість уже сплатили мільйони гривень

Четвер, 14 липня 2016, 08:01

Більш як 7,8 млн грн податку на нерухоме майно уже сплатили до місцевих бюджетів платники обласного центру і Тернопільського району. З них, від юридичних осіб надійшло – 7,7 млн грн, а від фізичних – 142 тис грн даного податку. Про це повідомили у відділі адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ.

Нагадуємо, що громадяни сплачують податок на нерухоме майно протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення, а юридичні особи – сплачують авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються ними в річній Податковій декларації з податку на нерухоме майно.

Детальніше можна проконсультуватись у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька,1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Оподаткування призу у випадку виграшу у грошову лотерею

Середа, 13 липня 2016, 06:15

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України, яким визначено, що об’єктом оподаткування фізичної особи-резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів.

Приз (виграш) – це кошти, майно, майнові чи немайнові права, які підлягають виплаті (видачі) гравцю в разі його виграшу в державну лотерею відповідно до оприлюднених умов її проведення.

Особливості нарахування (виплати) та оподаткування виграшів і призів регулюються п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України, згідно з п.п. 170.6.1 якого податковим агентом платника податку, зокрема, під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату).

Відповідно до п.п. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені Податковим кодексом України для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою 18%, визначеною п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

При цьому податкові агенти-оператори лотереї у податковому розрахунку (форма №1ДФ) відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. Крім того, у податковому розрахунку (форма №1ДФ) не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізичну особу-платника податку, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу).

Згідно з п.п. 170.6.4 п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях, не беруться до уваги витрати податку у зв’язку з отриманням такого доходу.

Також доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України, є об’єктом оподаткування військовим збором. Ставка військового збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України.

Відтак дохід у вигляді виграшу (призу) у державну лотерею включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Сторінка 85 з 109

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер