images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Електронні сигарети. Ліцензія – не потрібна. Продаж – дозволено

Середа, 20 липня 2016, 06:50

Як зазначили у відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Тернопільської ОДПІ, органи ДФС України здійснюють ліцензування діяльності суб'єктів господарювання з виробництва спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, з оптової торгівлі спиртом, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Згідно з абзацом одинадцятим статті 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» тютюнові вироби - це сигарети з фільтром або без фільтра, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

Електронні продукти для парування, які імітують форму і функцію звичайних сигарет, а також у вигляді електронних люльок та кальянів не відносяться до тютюнових виробів. Відповідно, ДФС України не здійснює їх ліцензування в сфері оптової та роздрібної торгівлі.

Також, як інформували у відділі, електронні сигарети не є підакцизним товаром, оскільки не належать до відповідних кодів УКТ ЗЕД, зазначених у Податковому кодексі. Тому, платники єдиного податку можуть теж здійснювати їхній продаж.

Детальніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Оплату за таксі – повертають

Середа, 20 липня 2016, 06:49

У Тернопільській ОДПІ повідомили, що витрати за користування таксі або оренди автотранспорту працівниками, котрі перебували у відрядженнях, можуть бути відшкодовані лише з дозволу керівника підприємства.

Вартість таких витрат включається до загального місячного (річного) оподаткованого доходу такого працівника та оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. Відшкодування зазначених витрат здійснюється на підставі підтвердних документів.

Детальніші консультації у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Тенісні корти стануть гордістю Тернополя

Середа, 20 липня 2016, 05:45

Ще з минулого року в Тернополі планували встановити тенісні корти. Для цього відбувся конкурс інвесторів, на якому було чітко визначені фінансові аспекти побудови проекту. Фірма, яка отримала перемогу повинна встановити тенісні корти в парку Національного відродження. Вартість спорудження становитиме більше 6 мільйонів гривень.

Начальник міського управління стратегічного розвитку міста Юрій Дейнека розповів, що під час розробки проекту виникло чимало проблем. Однією з таких була заборона капітальних споруд у парках. Саме тому був надісланий запит до містобудівної ради, управління архітектури та інших установ, щоб зʼясувати доцільність розміщення тенісних кортів у парку. Після довгої наради було визначено згідно документації, що встановлення спортивно-рекреаційних споруд дозволено будувати. Роботи обіцяють розпочати на днях. Головна особливість цих кортів є те, що вони повністю криті. Це дасть змогу займатися спортом в будь-яку пору року, незважаючи на природні умови.

На сьогодні інвестори, які займаються побудовою цього проекту частково виконали фінансове забезпечення. Ця фірма неподалік від запланованої будови спорудила футбольне поле з штучним покриттям. На це було виділено більше 1 мільйона гривень.

Щодо користування кортами суперечок не було. Буду виділено години, коли займатися спортом на території корту можна буде безкоштовно. Особливу увагу приділятимуть дітям та спортсменам. В план проекту також входить побудова санвузлів. Із зовнішньої сторони будуть облаштовані дороги.

Олена Сабатюк

 

Відтепер подати документи щодо реєстрації громадських формувань можна до трьох місцевих центрів

Вівторок, 19 липня 2016, 12:54

Відтепер у Тернопільській області подати документи щодо реєстрації громадських формувань можна до трьох місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Функції у сфері реєстрації громадських формувань передано у відповідні головні територіальні управління юстиції, які як правило розміщуються в обласних центрах.

Однак громадянам з районів, сіл, селищ та міст області не обов’язково їхати до обласного центру, щоб подати документи.

З метою забезпечення доступності, а також підвищення якості надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації громадських формувань Міністерством юстиції України видано наказ «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань» від 17.06.2016 № 1717/5, відповідно до якого запроваджується пілотний проект в частині забезпечення прийняття та видачі документів під час державної реєстрації громадських формувань місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги як фронт-офісами.

Головним територіальним управлінням юстиції у Тернопільській області для уповноважених працівників Кременецького, Чортківського і Тернопільського місцевих та Тернопільського регіонального центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги 11-13 липня 2016 року проведено навчання щодо застосування законодавства у сфері реєстрації громадських формувань.

Всі центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги підключені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

У разі подання документів уповноважена особа здійснює усі дії щодо прийняття та видачі документів для державної реєстрації громадських формувань.

У Тернопільській області діє 4 центри з надання безоплатної вторинної допомоги.

1. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області
46003, вул. За Рудкою, 33, м. Тернопіль тел. 0800-21-31-03 тел. (0352) 52-56-12

2. Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
47000, вул. Шевченка, 59-А, м. Кременець, Тернопільська область тел. (03546) 2-52-33

3. Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
46000, вул. Шпитальна, 7, м. Тернопіль тел. (0352) 52-15-20

4. Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
48500, вул. Шевченка, 54, м. Чортків, Тернопільська область тел. (03552) 2-09-50

 

Головне територіальне управління юстиції інформує

Вівторок, 19 липня 2016, 12:53

11 лютого 2016 року ліквідовані районні, міські, міськрайонні управління юстиції. Функції у сфері реєстрації громадських формувань передано у відповідні головні територіальні управління юстиції, які як правило розміщуються в обласних центрах.

Однак громадянам з районів, сіл, селищ та міст області не обов’язково їхати до обласного центру, щоб подати документи.

Міністерством юстиції України наказом від 09.02.2016 року № 359/5 затверджено Порядок державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, яким громадянам надано альтернативну можливість подачі документів до суб’єктів державної реєстрації головних територіальних управлінь юстиції або до центрів надання адміністративних послуг.

Уповноважена особа центру надання адміністративних послуг здійснює усі дії щодо прийняття та видачі документів для державної реєстрації громадських формувань.

Всі центри надання адміністративних послуг Тернопільської області підключені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Головним територіальним управлінням юстиції затверджені інформаційні картки адміністративних послуг у сфері реєстрації громадських формувань, що надаються через центри надання адміністративних послуг.

Контактні дані центрів надання адміністративних послуг, а також інформаційні картки адміністративних послуг громадяни можуть переглянути на сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

 

У 2016 році стати студентом ще простіше

Вівторок, 19 липня 2016, 06:36

Цьогоріч в абітурієнтів збільшились шанси поступити у вищі навчальні заклади України. Це явище у 2016 році сприщило чимало факторів. Однією з головних причин є демографічна ситуація в країні, а відповідно - зменшення кількості абітурієнтів. Кількість навчальних місць для вступників збільшено на 25%. Державну форму навчання обіцяють більше ніж половині майбутніх студентів.

Заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Юрій Шайнюк повідомив, що вступна кампанія у 2016 році має всі перспективи пройти успішно. Це повʼязано з тим, що у вищих навчальних закладах більше місць, ніж потенційних студентів. Значною причиною, яка слугує цьому - бажання українських абітурієнтів навчатися за кордоном. Цьому сприяє ефективне вивчення іноземних мов у школах чи за власним бажанням. На сьогодні чимало абітурієнтів володіють англійською, німецькою та французькою мовами.

Тому цього року вступники мають більше шансів стати студентами омріяного університету. Вступна кампанія діятиме до 28 липня. Для уникнення витрати часу абітурієнти можуть використати електронні ресурси.

Олена Сабатюк

 

Чого чекати при неподанні звітності про контрольовані операції

Понеділок, 18 липня 2016, 07:54

Відповідно до п. 120.3 ст. 120 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) неподання платником податків звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення або не включення до такого звіту інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції відповідно до вимог п. 39.4 ст. 39 ПКУ тягне за собою накладення штрафу у розмірі:

- 300 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, - у разі неподання (несвоєчасного подання) звіту про контрольовані операції;

- 1 відсоток суми контрольованих операцій, незадекларованих у поданому звіті про контрольовані операції, але не більше 300 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за всі незадекларовані контрольовані операції;

- 3 відсотки суми контрольованих операцій, щодо яких не була подана документація, визначена п.п. 39.4.6 п. 39.4 ст. 39 ПКУ, але не більше 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, за всі контрольовані операції, здійснені у відповідному звітному році.

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податку від обов’язку подання звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення.


Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Оновлено довідники податкових пільг

Субота, 16 липня 2016, 15:27

Державною фіскальною службою України затверджено нові довідники пільг станом на 29.06.2016 року:

- Довідник №79/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

- Довідник №79/2 інших податкових пільг.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, ПДВ, плати на землю, акцизного податку, місцевих податків та зборів, оподаткування неприбуткових установ і організацій, а також початок та кінець дії пільг.

Нагадаємо, що зазначений документ застосовується при заповненні Звіту про суми податкових пільг (додаток до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1233).

Детальніше про коди пільг можна дізнатися на веб-порталі Державної фіскальної служби України http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Для «ПДВ-вешників» зменшено пакет документів

П'ятниця, 15 липня 2016, 08:34

З 1 липня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України № 503, яким внесено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Нововведеннями встановлено, що Додаток до реєстраційної заяви платника ПДВ, в якому зазначаються причини реєстрації або критерії, за якими платник відповідає вимогам розділу V Податкового кодексу, до податкової інспекції не подається. Також, скасовано обов’язок платника щодо подання до заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ Додатка, в якому платник вказує причину анулювання реєстрації платника ПДВ.

У Тернопільській ОДПІ нагадують, що законодавчі підстави як для реєстрації платника ПДВ, так для її анулювання, як і раніше, зазначаються безпосередньо у самій заяві у відповідних розділах.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Припинено діяльність незаконної автозаправної станції

Четвер, 14 липня 2016, 08:08

У ході проведення операції «Акциз-2016» працівники оперативного управління Головного управління ДФС у Тернопільській області припинили діяльність АЗС, яка здійснювала реалізацію скрапленого газу пропан-бутан без наявності необхідних дозвільних документів на здійснення вказаної діяльності.

14

В результаті проведених заходів вилучено 8,8 тис. літрів зрідженого газу, а також обладнання автомобільного газозаправного комплексу загальною вартістю 332,5 тис. гривень.

Вирішується питання про притягнення порушників до відповідальності згідно з вимогами діючого законодавства.


Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

За нерухомість уже сплатили мільйони гривень

Четвер, 14 липня 2016, 08:01

Більш як 7,8 млн грн податку на нерухоме майно уже сплатили до місцевих бюджетів платники обласного центру і Тернопільського району. З них, від юридичних осіб надійшло – 7,7 млн грн, а від фізичних – 142 тис грн даного податку. Про це повідомили у відділі адміністрування майнових податків і зборів з фізичних осіб Тернопільської ОДПІ.

Нагадуємо, що громадяни сплачують податок на нерухоме майно протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення, а юридичні особи – сплачують авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються ними в річній Податковій декларації з податку на нерухоме майно.

Детальніше можна проконсультуватись у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька,1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Оподаткування призу у випадку виграшу у грошову лотерею

Середа, 13 липня 2016, 06:15

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України, яким визначено, що об’єктом оподаткування фізичної особи-резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів.

Приз (виграш) – це кошти, майно, майнові чи немайнові права, які підлягають виплаті (видачі) гравцю в разі його виграшу в державну лотерею відповідно до оприлюднених умов її проведення.

Особливості нарахування (виплати) та оподаткування виграшів і призів регулюються п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України, згідно з п.п. 170.6.1 якого податковим агентом платника податку, зокрема, під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату).

Відповідно до п.п. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені Податковим кодексом України для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою 18%, визначеною п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

При цьому податкові агенти-оператори лотереї у податковому розрахунку (форма №1ДФ) відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. Крім того, у податковому розрахунку (форма №1ДФ) не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізичну особу-платника податку, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу).

Згідно з п.п. 170.6.4 п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях, не беруться до уваги витрати податку у зв’язку з отриманням такого доходу.

Також доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України, є об’єктом оподаткування військовим збором. Ставка військового збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України.

Відтак дохід у вигляді виграшу (призу) у державну лотерею включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Що думають тернополяни, чи обов'язкове медичне страхування?

Вівторок, 12 липня 2016, 08:24

В рамках реалізації нового закону Кабмін України планує створити самоврядну організацію некомерційного типу. Ця роль буде відведена фонду медичного страхування. Власне, він і буде здійснювати функції страхувальника; розробити критерії та порядок збору та обліку спільного для всіх громадян внеску з медстраховки. Міністерство охорони здоров’я планує стягувати за страховку з роботодавців 4,25% від заробітної плати; задіяти кошти з державного та місцевого бюджету. Вони будуть надходити на сплату страховки для пільгових категорій.

Резерви фонду будуть поповнюватися із коштів фондів страхування від нещасних випадків та професійних захворювань. Крім цього, планується задіяння коштів самостійно зайнятих груп населення. Система охорони здоров’я в Україні належить до пріоритетних напрямів соціальної політики держави, оскільки людина, її життя та здоров’я є найвищою соціальною цінністю, що затверджено ст. 3 Конституції України.

Законопроект планується ввести в дію не раніше початку 2017 року. Управління фондом буде проводитися на рівних умовах: застрахованими особами, обраними профспілкою; роботодавцями, обраними всеукраїнським об'єднанням; особами, яких призначатиме та звільнятиме Кабмін. Законопроект виділяє медичне страхування в окрему галузь страхової діяльності

Що думають тернополяни, чи обов'язкове медичне страхування?

Яніна Чайківська – журналіст, 40р.

Чайківська− Якщо це такий варіант як в Грузії, то однозначно за. Нам потрібно ще мати під це чітку законодавчу базу. Страхування − це означає, що гроші ідуть за клієнтом і відповідно цей підхід стимулюватиме ринок медичних послуг. Фактично клієнт стає вище, тому медики зобов'язані надавати послуги якісно і відповідально. Людина матиме право вибору до кого звернутися за допомогою. Але знову ж таки без чіткої і грунтовної законодавчої бази це впроваджувати не можна.

 

 

СтефанчукНаталя Стефанчук  − дизайнер весільного , вечірнього та дитячого одягу, 44р.

− Позитивно відношусь до обов'язкового медичного страхування в цілому, але маю сумніви щодо справедливого виконання, оскільки спочатку потрібно привести у належний порядок служби у нашій країні, які відповідають за його виконання, а це важка справа.

Повинні бути порядок, дисципліна, чесність і закон.

 

 

 

Башта Олександр Башта – депутат обласної ради, 55р.

− В цивілізованих країнах страхування, і медичне у тому числі популярне, і  там я за !

Але в наших реаліях, то буде лише метушня та обман. Та і саме розуміння "обов'язкове"  у нас спаплюжене.

 

 

 

 

ГрушицькийОлег Грушицький – громадський активіст, волонтер, 23р.

− Відношусь позитивно! Вважаю, що кожна людина повинна мати медичне страхування і може собі дозволити. Життя непередбачуване. Щоб не сталось, важливо мати гарантію, що вистачить грошей на лікування та реабілітацію.

Береженого Бог береже!

 

 

 

 

ТомчишинВасиль Томчишин – журналіст, член громадської організації «Молодіжне об'єднання  «Файне місто», 23р.

− Звісно позитивно відношуся. Хоча в нас воно і є, та на превеликий жаль  не виконує своїх функцій. Жителі нашої держави все одно не мають жодних гарантій в безкоштовній медичній допомозі.

Соціальна сфера потребує кардинальних реформ.

 

 

 

ТарасенкоПавло Тарасенко – громадський активіст, 25р.

− Враховуючи, що насправді безкоштовної медицини у нас не існує, хіба на папері, то до медичного страхування  ставлюсь позитивно.

Свого часу, перебуваючи у США, бачив таку систему в дії, і хотілось би, щоб у нас цей  досвід врахували.

Правда, вважаю, що має бути вибір щодо обов'язковості.

 

 

 

 

ВолянськийНазар Волянський – студент, журналіст телеканалу СТБ, 19р.

− Ставлюся позитивно, бо  це гарантує громадянину безкоштовне надання певного обсягу медичних послуг, при порушенні здоров'я.

 

 

 

 

ШершунТетяна Шершун – власниця першого глянцевого журналу в Тернополі «Сity Life», 28р.

− Обов'язкове медичне страхування − позитивна практика у багатьох країнах світу. Але не для України, нажаль. Тому що якість послуг не покращиться, а створиться ще один напрямок для «відмивання» грошей з населення. Щоб вносити якісь кардинальні зміни для населення України спочатку потрібно привести в належний стан самі лікарні та поліклініки , забезпечити їх хоча б мінімальним набором медикаментів та медичного устаткування!

 

 

 

КарчевськаНаталя Карчевська – приватний підприємець, 34р.

− На мою думку обов'язкове медичне страхування є необхідним, адже тоді і лікарі будуть отримувати гідну зарплату і населення буде захищене, а не "сувати" в кишеню невідомо за що. Сподіваюсь, що тоді й медичні послуги будуть якіснішими, а медичний персонал привітнішим!

 

 

 

 

 

КозарикІрина Козарик – медсестра, 24р.

− В загальному до медичного страхування відношуся доволі позитивно, звичайно, якщо страхова компанія оплачує людям гідну страхівку! А на рахунок обов`язкового,то мені здається, що це справа кожного і примушувати до цього не потрібно.

 

 

 

 

 

 

 

ШереметаАнастасія Шеремета – директор «Sefie Models Group», 23р.

− Я взагалі за  приватну медицину, адже державні клініки не надають якісного обслуговування і все одно  "беруть" гроші. Я за обов' язкове платне страхування, якщо лікування буде якісним і швидким, а не з чергами більше двох днів.

 

 

 

ПроцьЛілія Проць – чемпіонка світу з пауерліфтингу, 42р.

− 22 роки занять пауерліфтингом завжди вимагали на змаганнях страхування.

Я зараз страхую всіх спортсменів клубу, які виступають на змаганнях.

У  літній дитячій школі "Дивосвіт" теж страхую дітей.

Вважаю, що повинно бути особливо добре, коли ти раптово потрапив у лікарню і є страхівка,

але все залежить від юридичної сторонни,  щоб не «кинули».

Тетяна Шило

 

Що дали перевірки?

Вівторок, 12 липня 2016, 07:10

Близько 2,5 млн грн податків та штрафних санкцій дорахували податкові ревізори Тернопільської ОДПІ за наслідками проведених перевірок юридичних осіб у першому півріччі 2016 року. Про це інформувала начальник управління аудиту Людмила Кривик.

До бюджету уже надійшло – 1,8 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Надходження до бюджетів

Вівторок, 12 липня 2016, 07:04

Впродовж першого півріччя 2016 року платники обласного центру та Тернопільського району внесли до Зведеного бюджету України більш як 862 млн грн податків та зборів. Про це інформував начальник Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Петро Якимчук.

Зокрема, до Державної казни поступило близько 386 млн грн платежів, а місцеві бюджети отримали понад 476 млн грн.

Лідером серед платежів є податок на доходи фізичних осіб, якого було сплачено майже 385 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Не варто чекати початку опалювального сезону, щоб оформити субсидії на природний газ

Понеділок, 11 липня 2016, 11:43

Як ми вже інформували, з 1 травня 2016 року в Україні змінилася ціна на газ для населення і для підприємств теплокомуненерго. Відповідно до рішення уряду про встановлення єдиної ціни на газ для населення ціна на паливо з 1 травня 2016 року становить 6879 грн за тисячу кубометрів. Для того, щоб споживачі не потерпали від змін у тарифах, їм варто скористатися можливістю оформлення субсидій.  директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець нагадує, що тернопільські споживачі можуть звертатися до управління соціальної політики Тернопільської міськради з ціллю оформлення субсидій на споживання природнього газу. Можливість отримання субсидій є особливо актуальною для тих громадян, які є користуються індивідуальним опаленням. При цьому фахівець радить не зволікати, а тим, хто ще не подав заяву для оформлення субсидій, зробити це за першої можливості, не очікуючи на початок опалювального сезону.

-         За підрахунками фахівців Міністерства соціальної політики, у нинішньому опалювальному сезоні за субсидіями звернуться 9 мільйонів домогосподарства (про це йдеться на офіційному сайті Міністерства). Тому ми також закликаємо тернополян до оформлення субсидій, які допоможуть суттєво зекономити при оплаті за комунальні послуги і за спожитий природний газ зокрема, – зазначає директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець. – При цьому, нагадуємо споживачам, що урядом передбачені певні зміни при нарахуванні субсидій на газ

В департаменті соціального захисту населення Тернопільської ОДА пояснили як згідно постанови Кабміну від 27.04.2016 р №319 нараховуватимуться субсидії.

Як повідомив директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський, норми, які використовуються при нарахуванні субсидії зменшили: норму використання природного газу зменшили з 7 до 5,5 м3 на 1 кв. метр опалюваної а субсидії в наступний опалювальний період. Це означає, що у наступному опалювальному сезоні отримувачам субсидії не доведеться «випалювати» субсидійовані кубометри газу.

Фахівець зазначив, що право пільговика на отримання пільг з врахуванням доходів визначатиметься на 12 місяців.

Громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються за субсидією, пільги на період отримання субсидії не нараховуються.

Як зазначив Вадим Боярський раз на рік буде здійснений перерахунок субсидії по фактичному використанню. Якщо користувачем була зекономлена субсидія на опалення житла, то йому за економію лишається на неопалювальний період 100 метрів кубічних газу або 150 кВт•г електричної енергії.

Тим часом Віталій Бобрівець нагадує, що нapaхyвaння  вapтocтi cпoжитoгo гaзy зa ocoбoвими paхyнкaми cпoживaчiв пpoвoдять у відповідності до їхніх показників лічильників зa повний кaлeндapний мicяць. Тому для тoчнocтi здiйcнeння poзpaхyнкiв peкoмeндyється пoдaвaти пoкaзи від 1 до 5 числа місяця, наступного за розрахунковим. Дo peчi, для зpyчнocтi клiєнтiв, нa caйтi gazpostach.te.ua пpaцює “Оcoбиcтий кaбiнeт”, зapeєcтpyвaвшиcь y якoмy кoжeн cпoживaч змoжe внecти показники газового лiчильникa тa звipити cтaн ocoбoвoгo paхyнкy. Пoкaзники лiчильникa гaзy мoжнa пepeдaти і нa caйтi tmgaz.te.ua, зa дoпoмoгoю cepвicy eps.te.ua, при оплаті чepeз тepмiнaл «Пpивaт Бaнкy» aбo ж зa телефонами 52-46-95, 52-71-99, 52-63-78, 52-27-30, 52-72-19 (з 1 по 5 число). Дізнатися стан нарахувань можна за  нoмepoм бaгaтoкaнaльнoгo тeлeфoнy 51-95-95 з 10 по 30 числа кожного місяця (лінія працюватиме з 08.00 до 17.00 год). Оплатити за спожитий природний газ можна у ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз», що знаходиться за адресою вулиця Родини Барвінських, 4 та ПАТ «Тернопільміськгаз», що на вулиці Митрополита Шептицького, 20. До слова, вказані установи працюють також у суботу від 8.00 до 14.00 години.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»

 

У Тернополі розпочався проект «Спорт у кожному дворі»

Субота, 09 липня 2016, 09:38

Весь світ очікує на значну подію у спортивному житті – 31 літні Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро. Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення з цієї нагоди організовує спортивно-масові заходи «Спорт у кожному дворі».

7 липня відбувся перший захід у дворі будинку по вул.Стуса, 10.

А так як старт припав ще й на релігійне свято Івана Купала, організатори присвятили його водним олімпійським видам спорту.

Діти взяли участь у веселих естафетах з водою, танцювальних майстер-класах та олімпійській вікторині.

На зелених клаптиках паперу, що символізують австралійський континен, учасники спортивних веселощів написали побажання спортсменам, що представлятимуть Україну на змаганнях.

Нагородили учасників призами від Тернопільського обласного відділення Національного олімпійського комітету України та партнерів заходу : ПП «Колумбус», ТМ «Ласунка» та видавництва «Школярик».

Фото та відео з заходу можна переглянути на сторінках Центру в соціальних мережах: http://vk.com/album-71041493_234450338 https://www.facebook.com/centrzdorovja/photos/?tab=album&album_id=1599791017018092 https://ok.ru/ternopil.sport/albumEdit/53298452234326

Наступне спортивне дійство відбудеться 12 липня на бульварі Д. Вишневецького. Початок о 18.00 год.

Тож приєднуйтесь до свята спорту та миру у вашому дворі!

 

Коли відремонтують Тернопільську дамбу?

П'ятниця, 08 липня 2016, 06:10

У кінці першого місяця літа розпочали ремонт дамби, яка сполучала район Дружба та центр міста. У звʼязку з цим, рух транспорту, частково, буде перекритий на місяць. Оскільки це є одним з головних сполучень Тернополя, дорогу перекрити повністю неможливо, тому оновлення відбуватиметься в два етапи.

Міський голова Сергій Надал розповів, що таке рішення було спричинене і тим, що гідротехнічний стан дамби знаходиться в аварійному стані. Ремонту тут не було близько 60-ти років. Основної документації щодо будови споруди немає, тому важко визначити, як саме було влаштоване будівництво. Саме тому, спершу необхідно вивчити стан споруди, яка постачає воду з парку Топільче у міський став, щоб уникнути непередбачуваних ситуацій. До цього також зараховано ремонт частини вулиці Руської від Надставної церкви і до дамби. В другу чергу будуть проводити власне ремонтні роботи.

Значні проблеми виникли і з фінансуванням реставрації. Спочатку було заплановано, що кошти виділять з Києва та з місцевого бюджету. Проте зі столиці перерахували значно меншу суму, ніж повинна була бути. Загалом необхідно 28 мільйонів гривень. 15 мільйонів гривень має виділити Державний фонд регіонального розвитку. Іншу планували виділити з міського бюджету. Проте на сьогодні Регіональний фонд перерахував лише 5 мільйонів. Не зважаючи на значні фінансові проблеми перший етап розпочато. Якщо з першого джерела перерахують необхідну суму грошей, тоді ремонт буде завершено цього року. В іншому випадку, за кошти міського бюджету про завершення можна говорити лише за 2 роки.

Олена Сабатюк

 

Майже півмільярда гривень

Четвер, 07 липня 2016, 06:25

Більш як 476 мільйонів гривень внесли до місцевих бюджетів платники обласного центру і Тернопільського району впродовж першого півріччя цього року.

До бюджету міста поступило 400,7 млн грн, а казна району – отримала 75,9 млн грн надходжень. Лідером серед платежів є податок на доходи фізичних осіб, якого загалом було сплачено 288,7 млн, з яких 246,7 млн грн – отримав бюджет містян, а 42 млн грн – бюджет Тернопільського району.

Загалом, цьогорічні піврічні бюджетні надходження перевищили надходження за такий же період попереднього року на 150,6 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

У Тернопільській області близько тисячі вакансій на військову службу

Четвер, 07 липня 2016, 06:13

Цього року в Тернопільській області планують відновити дві військові частини в Чорткові та Теребовлі. Проект був створений давно, проте були проблеми із фінансуванням ремонтних робіт. Для повного оновлення необхідно 40 мільйонів гривень. Частину з них вже було виділено, а саме 13,5 мільйонів гривень. Роботи будуть розпочаті восени.

Головною проблемою, яка турбує організаторів такої ідеї є кадрове укомплектування військових частин. Зарплату обіцяють виплачувати високу - близько 7 тисяч гривень. На сьогодні Тернопільська область виконала більше ніж на 50% призову на службу за контрактом.

Військовий комісар Тернопільського обласного військкомату повідомив, що на роботу потребують понад 400 водіїв, 100 звʼязківців, 12 кухарів, 5 музикантів тощо. Начальник відділу державного реєстру виборців Бережанської райдержадміністрації Ростислав Легкий розповів, що нещодавно повернувся із зони АТО і має бажання продовжити службу вже на своїй території. Близькі підтримують його рішення, оскільки це необхідно для розвитку війська.

Ті, хто мають досвід служби в зоні АТО можуть не проходити спеціальне навчання. Без будь-яких перешкод контракт можна підписати в 44 атрбригаді.

Олена Сабатюк

 

Тренінг з виживання у дикій природі в Карпатах для тернополян

Середа, 06 липня 2016, 09:19

Дика природа кидає тобі виклик! ГО "Збереження агробіорізномаїття на Закарпатті" організовує триденний тренінг з виживання 8-9-10 липня.

Він унікальний тим, що однією з локацій буде полонина поблизу гори Переслуп, де таборує відомий еколог з Німеччини Мішель Якобі разом зі своїми буйволами.

13557932_1194902427227623_3882089555685525064_n



Базові елементи програми:

– Моделювання екстремальної ситуації, введення учасників в рольову гру.

– Постановка задачі – потрібно вижити. Психологія виживання. Фактори ризику.

– Практичний інструктаж – алгоритм виживання. Що та як треба послідовно зробити аби зберегти здоров’я, своє життя та життя інших членів групи.

– Ресурси: вода, вогонь, їжа, житло.

– Використання наявного спорядження. Як здобути собі потрібні речі і зброю в природі.

– Орієнтування на місцевості.

– Основи долікарської допомоги під час виживання.

– Тактика виживання– очікування на допомогу чи як вийти до цивілізації.

13516437_1194902477227618_7499154300401483125_n

Трішки фотграфій з полонини, які показують побут Мішеля, буйволів та волонтерів. Теплі речі необхідні.

13502076_1194902480560951_2737655927682401182_n 13528766_1194902423894290_2390830000185745899_n13510991_1194902420560957_6024528781747506118_n

Тренінг для нас зголосився провести  інструктор з виживання у дикій природі Дерех Віталій. Він є учасником війни на Сході України, командир розвідувально-ударного відділення; один з інструкторів Тренінгового центру СРУБ (система раціонального управління безпекою). Свого часу подорожував такими країнами Африки як Кенія, Танзанія, Мадагаскар, ПАР. Має досвід екстремальних мандрівок горами у різні пори року.

13533177_1193627924021740_8364019501806903136_n

Для того, щоб стати учасником тренінгу, потрібно заповнити форму:

https://docs.google.com/forms/d/1LXaPFsoqj7HmJGQcih86K3T7pILq8Oy9T5coZLItnUY/viewform

Довідки за тел: 098-305-22-70

 

Тернополяни мають змогу добровільно та безкарно здати зброю

Вівторок, 05 липня 2016, 06:12

Цього місяця в Тернопільській області поліцейські проводитимуть акцію, яка дає змогу добровільно здати вогнепальну зброю. Прийматимуть засоби самозахисту, вибухові матеріали та зброю до 31 липня.

Метою збору на думку полісменів є те, що це дає змогу якісно та ефективно зібрати небезпечні прибори, які можуть загрожувати життю. У звʼязку з цим буде зменшено кількість вбивств, поранень та незаконного зберігання зброї. Це забезпечує спокій та безпеку тернополян.

Сектор комунікації ГУНП у Тернопільській області повідомив, що здача зброї чи інших небезпечних предметів відбуватиметься без притягнення до закону. Хоча є статті щодо незаконного зберігання зброї. А саме за статтею 263. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами ККУ передбачено 5 років позбавлення волі. У статті 190. Порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї КУпАП передбачено стягнення штрафу залежно від виду зброї та враховуючи інші чинники.

Ті, хто здаватимуть зброю протягом цього місяця будуть звільненні від кримінальної чи адміністративної відповідальності. Зброю, яка дозволена, наприклад, мисливську чи газову, можна буде зареєструвати за бажанням власника.

Детальну інформацію можна дізнатися за номерами: (0352) 27-13-11, 27-13-96.

Олена Сабатюк

 

Тернополяни, готуйте гроші: податок на нерухомість доведеться платити навіть за гаражі й туалети

Понеділок, 04 липня 2016, 09:27

Вслід за черговим  підвищенням комунальних  послуг, здорожчанням  продуктів харчування, зокрема, «золотою» гречкою, цього року влада «потішила» тернополян ще і новим податком.

Так, з 1 липня українці платитимуть податок на нерухомість. До кінця червня кожен, хто потрапляє під категорію платника цього податку, отримає «листи щастя» із сумою до сплати.

І поки місцеві бюджети підраховують, наскільки розбагатіють від цього нововведення, спеціалісти надають податку суперечливі оцінки. Головну небезпеку експерти вбачають у тому, що податок не прив’язаний до ціни квартири або будинку, тож переплачувати, як завжди, доведеться не власникам колекцій заміських вілл, замків, басейнів, а сільським жителям і орендарям квартир.




Хто з тернополян платитиме податок на нерухомість і у яку суму це їм обійдеться, досліджували журналісти «Моєї газети».

Платити доведеться навіть за погріб і ... туалет


Новина про запровадження податку на нерухомість сьогодні обговорюється не менше, ніж зростання цін на продукти та подорожчання комуналки.


Особливо стривожені цим повідомленням пенсіонери – власники невеличких дачних будиночків або ті, хто живе у «хрущовках». Саме громадяни зі скромними доходами першими взялися гарячково рахувати свої житлові квадратні метри.


Так, згідно із новими змінами до Податкового кодексу, платити податок доведеться як за житлову нерухомість (квартиру чи будинок), так і нежитлову, враховуючи господарські будівлі (хліви, гаражі, літні кухні, вбиральні, погреби тощо).


Так, оподаткуванню підлягають:
• готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку;
• будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей;
• торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування;
• гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки;
• казино, ігрові будинки;
• господарські (присадибні) будівлі - допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції.
У документі також йдеться, що не є об’єктом оподаткування житлова площа, яка перебуває у власності держави або територіальних громад, що перебуває в зоні відчуження або примусового відселення, а також та, що належить дитячим будинкам сімейного типу.

Не оподатковуються також
• гуртожитки;
• житлова нерухомість, непридатна для проживання, в тому числі у зв’язку з аварійним станом; 
• об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках;

• будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств;
• будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності;
• об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств.


Згідно з Податковим кодексом, кожен (!) українець за законом має право на пільгу на одну квартиру площею до 60 квадратних метрів або будинок до 120 квадратних метрів. Зауважте, житлових і нежитлових «квадратів». Тобто майно, що не перевищує ці показники, не оподатковуються. Окрім того, якщо у Вашій власності є різні типи об’єктів житлової нерухомості (наприклад, квартира і будинок), то в цьому випадку застосовується пільга у розмірі 180 кв. метрів. А власне податок нараховується на квадратні метри, що перевищують «пільговий» поріг. При цьому ставку податку визначила місцева влада у кожному регіоні по-різному.

Скільки платитимуть тернополяни?

В Тернополі депутати міської ради прийняли рішення, згідно із яким ставка податку для житлової та нежитлової нерухомості становить 1% від мінімальної заробітної плати. Тобто за кожен «зайвий» квадратний метр тернополяни заплатять 12,18 грн. Проте, якщо зросте розмір мінімальної зарплати – зросте і сума податку на нерухомість. Тому у наступному році, коли тернополяни платитимуть податок за 2016 рік, сума сплати буде більшою.

Тож у скільки пересічним тернополянам обійдеться новий податок?
Наприклад, якщо Ви є власником квартири загальною площею 79 кв. м., то вона буде сплачувати податок лише за «зайві» 19 кв. м.,а це майже 232 грн. в рік.  Проте, зверніть увагу, у випадку, коли квартира поділена між двома власниками, то пільга в розмірі 60 кв. м застосовується для кожного з них, отже платити податок не потрібно буде.


Якщо ж Ви володієте різними типами нерухомості, зокрема, будинку площею 150 кв. м.,. і квартирою 65 кв. м., то, застосовуючи пільгу у 180 м.кв., Ви заплатите податок лише за 35 кв. м., тобто майже 427 грн. на рік.
Є у документі ще один пункт, згідно якого власник квартири, площею більше 300 кв. м., або будинку більше 500 кв. метрів, будуть сплачувати у бюджет, окрім податку на нерухомість за «зайву» площу, також додатково 25 тис. грн. на рік. Сплатити податок, пояснюють у Міндоходів, необхідно впродовж 60 днів з моменту отримання квитанції. Для цього громадяни можуть скористатися послугами банківських установ, поштових відділень, а також кас сільських рад. У Міндоходів також зазначили, що в податкові органи можна звернутися, якщо платник не згоден з обсягами нарахованих платежів. Однак таке звернення буде чинним у термін не пізніше двох місяців з моменту отримання квитанції.


Якщо не заплатити податок до 28 серпня, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу. Якщо податок не сплачується тривалий час, майно продають за рішенням суду. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 ККУ).
Юридичним особам податок потрібно сплачувати щоквартально (до 30 квітня 2016 року, 30 липня 2016 року, 30 жовтня 2016 року, 30 січня 2017 року).


Найближчим часом в Тернополі також планують створити інтерактивну карту податку на нерухоме майно. На неї будуть внесені усі об’єкти, які підпадають під оподаткування і необхідну суму до сплати. Завдяки такій карті кожен тернополянин зможе зайти на сайт, знайти на карті своє житло та побачити, яку суму податку він повинен сплатити.

Маразми податку на нерухомість по-українськи

Звісно, ідея оподаткування житлової нерухомості має право на існування, адже так не один десяток років живе увесь цивілізований світ. Ба, більше, доходи від сплати цього податку є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів. У світі. Але не у нас.


Автори законопроекту презентували податок на нерухомість як особливо значущий крок в історії незалежної України, адже передбачалося, що власники розкішних палаців поповнюватимуть казну, а звичайні українці будуть звільнені від такого податку. Втім, ці обіцянки виявилися лише черговими деклараціями і популістськими заявами, наслідок яких у тому, що новий податок вдарить по гаманцях частини українців, і так доведених до бідності жахаючими тарифами на комуналку і цінами на продукти першої необхідності.
Найперше, що дивує у новому податку на нерухомість – це визначення об'єкту оподаткування, а це – житлові і нежитлові приміщення, які перебувають у власності платників податку – фізичних осіб або платників податку – юридичних осіб. Інакше як ідіотизмом це не назвеш. Адже нерухомістю є земля, а не якісь там будівлі, які сьогодні є, а завтра – немає, бо господарі знесли самі, чи смерч налетів, чи повінь змила.

Дурість подібного оподаткування очевидна кожному студенту-першокурснику, але чомусь складна для розуміння чиновникам Кабміну. Перш за все тому, що самі по собі метри й сантиметри жодною вартістю чи цінністю не володіють. Якщо виходити з оподаткування саме їх, то будинок на Збаражчині та рівний йому за площею палац в Конча-Заспі вимагатиме від їхніх власників однакового платежу на користь бюджету.
Ще одним маразмом українського податку на нерухомість є і те, що в розрахунку його ставки жодної ролі не відіграє вартість житла. Тому виходить, що за квартиру в елітному будинку її власник буде платити стільки ж, скільки і старенької квартири.


То де ж обіцяна справедливість від нашої влади, якщо у кінцевому результаті власник розкішної квартири в центрі Тернополя, площа якої становить 59 м.кв. не платитиме податок на нерухомість, а заплатить старенька бабця зі своєї мізерної пенсії за стару хатину, яку отримала у спадок, і вона підпадає під норми оподаткування.  Так само, скажімо, власник будинку з житловою площею 130 квадратів у глухому селі, хоч би він навіть був побудований з глини, буде платити таку ж суму, що й володар елітного будинку в Петриках аналогічних розмірів.


Тому при оподаткуванні житла законотворці мали б врахувати не лише площу житла, а і його вартість. Адже житлова площа не враховує багатьох особливостей і навряд чи може бути базою для оподаткування. Це те саме, що стягувати, наприклад, однаковий податок з велосипеда і «Фераррі» тільки через те, що обидва – транспортні засоби, кажуть економісти. Це порушенням базової норми будь-якого суспільства – норми соціальної справедливості.


Тому і суттєвий «мінус» українського податку – це зрівнялівка. За кордоном уже давно діє прогресивна шкала податків: що більше заробляєш, то вищий податок. Прогресивної шкали оподаткування, на жаль, у цьому проекті немає, тож і мільйонери, і пенсіонери заплатять однаково.


Переплачувати доведеться і сім’ям, які роками збирали гроші на власні будинки і після того, як нарешті купили собі будинок за містом, економивши на всьому, змушені будуть також платити податок на нерухомість. Адже у приватних будинках є мансандри, гаражі, прибудови і площі, які не використовуються здебільшого як житлові, але підлягають оподаткуванню. Так само пенсіонери, які 30 років тому збудували собі будинок площею 200 м. кв., літню кухню, погріб і тоді ці закони не діяли, тепер змушені платити податок за сарай, горище і навіть туалет. І смішно, і сумно.


Звісно, ніхто не каже, що такий податок не потрібно вводити, але він має бути справедливим для усіх громадян. Тому, окрім врахування вартості оподаткованого майна, потрібно звернути увагу і на те, скільки осіб у ньому проживає, яку частину площі використовують як житлову і рівень життя цих людей. 
Бо, наприклад, якщо у квартирі площею 65 кв. м, проживає більше 4 осіб (двоє з них - діти), які живуть на мінімальні зарплати, а по сусідству живе бізнесмен, то сума сплаченого податку неоднаково відіб’ється на їхньому сімейному бюджеті.


Тому податок на нерухомість у тому вигляді, яким він є сьогодні не має право на життя. Бо влада не може вирішувати свої економічні проблеми за рахунок простих громадян, які і так не розкушують. На Тернопільщині, наприклад, за даними держстату, більша половини населення проживає за межею бідності. А новий податок спустошить їхні гаманці ще не на одну сотню гривень.

А як платять податок на нерухомість у світі?

Податок на майно в Західній Європі діє ще з часів Римської імперії. Так, станом на сьогодні, в усіх країнах Євросоюзу, крім Мальти та Ірландії, сплачують податок на нерухомість. Він у кожній державі стягується за різними правилами, тому значно відрізняється навіть у сусідніх країнах.
Проте є одна спільна риса у європейському оподаткуванні нерухомого майна. Так, уряди багатьох країн вже давно використовують як базу для оподаткування житла його ринкову вартість, а не площу, як це роблять у нас. Як правило, податок сплачується раз на рік. У більшості країн Євросоюзу мінімальна ставка не перевищує 1%. У рік власники платять в середньому 100-400 євро. Податок на нерухомість у світі розраховують за трьома способами. Перший і найбільш поширений: ставка податку визначається пропорційно до вартості нерухомості.


Другий спосіб. Ставка податку призначається з розрахунку на квадратний метр. Така система діє в Польщі, Словаччині, Чехії, частково в Угорщині. Зокрема, в Польщі власники платять 0,17 євро за кв.м., в Словаччині - 0,033 євро за кв.м., в Чехії - від 0,08 до 0,4 євро за кв.м. в рік. В Угорщині в деяких випадках не стягується податок на нерухомість, наприклад, у випадках міського житла. Там місцева влада сама вирішує, яка має бути ставка податку, яка залежить не тільки від типу нерухомості, але і від місця її розташування. Загалом податок на нерухомість в Угорщині максимально може становити 6 євро за кв.м. або 3,6% від ринкової вартості.


Третій варіант працює в країнах, де існує фіксована плата, розмір якої встановлюють муніципалітети.
Серед країн, де прийнято нараховувати певний відсоток від вартості об'єкта, найменше платять власники недорогої нерухомості на Кіпрі. Так, там житло вартістю до 120 000 євро податком не обкладається. Власники дорожчої нерухомості (від 120 000 до 800 000 євро) платять за ставкою від 4 до 7%. Якщо об'єкт коштує більше 800 000, він оподатковується за максимальною ставкою 8%.
Невисокі ставки прийняті в Греції. Податком не обкладаються об'єкти, оціночна вартість яких менше 200 000 євро. Все, що дорожче, підлягає оплаті за ставкою від 0,2 до 2,0%. Крім того, місцеві муніципалітети додають ще 0,025-0,035%.


У Болгарії щорічний податок на нерухомість становить орієнтовно 0,25% від її балансової вартості. Ставка встановлюється місцевими органами, тому трохи відрізняється залежно від місцевості.
В Німеччині податок при купівлі нерухомості – Grunderwerbsteuer – становить 3,5-5% від її кадастрової вартості, податок на утримання нерухомості – Grundsteuer – 0,5-1,5%. При цьому ставки в Німеччині вважаються одними з найнижчих в Європі. В Іспанії власникам житла доводиться платити на рік два податки: муніципальний – 0,4-1,1% від кадастрової оцінки житла, і податок на майно – 0,2-2,5%. Для останнього базою може бути і кадастрова вартість об'єкта, і його ринкова ціна.


Для багатьох країн податок на нерухомість є основним джерелом фінансування будівництва інфраструктури. У Великобританії платник може звернутися до влади із запитом, що було побудовано в його районі за рахунок податкових надходжень. Зазвичай, дані платники надсилають у письмовому вигляді на домашню адресу. Окрім того, у Великобританії один раз на десять років по-новому оцінюється ринкова вартість житла. 
У Франції є три різних податки на нерухомість: на житло, податок на майно (забудовані ділянки) та податок на майно (незабудовані ділянки). Податок обчислюється з кадастрової вартості будов, що не переглядалися останні півстоліття. Якщо власник будинку в ньому живе, він платить два податки, якщо ні – тільки один. Загалом у рік французи платять від 400 до 1 500 євро податку. У Нідерландах податок на нерухомість стягується щорічно і складається із двох частин – накладаються на власників нерухомості і на користувачів нерухомості. Коли власник і користувач є однією особою, ця особа сплачує обидві частини податку.
У Латвії власники не платять за право володіння, але податком обкладається прибуток від здачі в найм особняків. У цьому відмінність від більшості європейських країн, де навпаки, давно відмовилися від стягування податку з доходу від продажу нерухомості, зате практично повсюдно діє податок на володіння нею.  У США почали стягувати податки на власність майже 180 років назад. Розмір щорічного податку на нерухомість тут становить 1-2% від ціни продажу об'єкта.


Тож, як бачимо, податок на нерухомість – це не щось нове у світовому досвіді. Сьогодні такий податок існує приблизно в 130 країнах світу. У більшості з них цей податок є місцевим, а надходження від його сплати становлять основну статтю доходів бюджетів місцевих органів влади. Як самі бачити, повчитися є чому.

***
У спробі повернути прихильність народу влада гарячково шукає способи зменшення прірви між багатими і бідними. Новий податок на нерухомість мав стати елементом оподаткування розкоші, про яке говорять вже не один рік. Ідея цілком непогана, а от втілення – як завжди.


Так, у багатих людей, зазвичай, знаходиться чимало родичів і «друзів», за якими можна «закріпити» понаднормову нерухомість. Також замість справедливого збору за розкіш на користь держави, тепер податок сплачуватимуть і люди з малими статками, у тому числі пенсіонери і селяни.


І справа не в тому, скільки заробляють олігархи, а в тому, скільки заробляє середньостатистичний громадянин – шахтар, лікар, учитель… Звичайні громадяни повинні заробляти на життя гідною працею та мати можливість гідно утримувати свою сім’ю.


Як тільки середня зарплата в Україні досягне гідного рівня і люди не будуть думати, як дожити до наступної зарплати, то не думатимуть вони і про заробітки олігархів. Не в цьому соціальна несправедливість. Ця сама несправедливість полягає в поляризованому розподілі багатства таким чином, що одні мають надприбутки, а іншим нема за що вижити.


Депутати приймали зміни до Податкового кодексу із таким поспіхом, що не передбачили жодної градації, не продумали ставки і коефіцієнти. Але чому через їхній поспіх селянин з Лановеччини має сплачувати такий самий податок, як і мільйонер з Києва?


Тому замість нормальної європейської практики податку на нерухомість в Україні він перетворився на податок на надлишкову площу, який, як завжди, відіб’ється на гаманцях не олігархів, а простих українців.

Довідка
Детальніше з усіх питань щодо податку на нерухомість можна проконсультуватись у Центрі обслуговування платників податків за адресою: вул. Білецька, 1, телефони: 43-46-10, 43-46-46.


Підготував Адам Стрижнюк

 

Тернополяни створили резонансний проект у соцмережах

Понеділок, 04 липня 2016, 05:39

Тернопільські студенти в рамках соціального експерименту запустили в соцмережах новий проект «Кориснощі».

Специфіка проекту полягає у концентрованому контенті, котрим, як запевняють організатори, неможливо не поділитися.

Вже за перші два дні до спільноти приєдналося понад три тисячі людей. Зараз у групі майже десять тисяч читачів. Ідея поширювати корисний контент набула вірусного ефекту. У перспективі цей проект має стати не лише соціальним, а й благодійним.

Зараз на сторінці розміщують посилання на корисні статті, списки найкращих книг та фільмів, підбірки сайтів для саморозвитку та навчання, мотиваційні пости для самовдосконалення.


 

Кишкові інфекції влітку: як уберегтися від небезпеки?

Неділя, 03 липня 2016, 07:18

Нарешті настав літній період, а з ним, відповідно, розпочався і сезон «масового» смакування фруктами та ягодами. Не секрет, що ними люблять ласувати і дорослі, і наймолодші. І це все, звісно, добре, якби тільки не одне «але». Разом із приходом теплої сонячної погоди, ростом овочевих культур і плодів на деревах та кущах, одночасно збільшився й ризик поширення та загострення кишкових інфекційних захворювань.

Як повідомляє завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк, спричинити інфекційне захворювання кишечника можуть не лише невимиті руки чи поїдання брудних фруктів. Якщо ви «засиділися» за столом, святкуючи гучний бенкет, недотримали відповідної температури, за якої можна зберігати продукти харчування, неправильно обробили харчі – все це також потенційна передумова загострення кишкової інфекції. Із перерахованих вище причин, як інформує п. Ольга, може виникнути сальмонельоз, є ризик настання дизентерії, можна викликати і ротавірусну інфекцію («кишковий» чи «шлунковий» грип, який вражає шлунково-кишковий тракт). Все це – гострі кишкові інфекції. Потрібно бути обережним і в закладах громадського харчування, щоб, не дай Боже, після повернення додому не виявити в себе ознак отруєння. До речі, тішить те, що цього літа в Тернополі, зі слів Ольги Дивоняк, фактів масового отруєння не фіксували. Лиш би не зурочити!

Закономірно, тернополян цікавить питання – які ж існують шляхи передачі вже згаданої, не вельми приємної, кишкової інфекції? Це – водний, харчовий, фекально-оральний способи, часто трапляється і контактний шлях передачі. Ольга Дивоняк також застерігає, що не варто їсти продукти безпосередньо «з рук», навіть якщо дуже кортить – краще потерпіти, допоки їх не помиєте. Знову ж-таки, в цілях збереження здоров’я.

Якщо вже так трапилося, що захворіли, то, закономірно, потрібно багато пити, та й про якість самої води дбати – на цьому теж акцентувала пані Ольга. У разі виявлення перших проявів та ознак захворювання, слід вжити щось із сорбентів. Такими можуть бути, для прикладу, «Смекта», «Атоксил», «Сорбекс». Бажано «обзавестися» бактерійними препаратами. Не зашкодять, а лиш допоможуть відвари із сушених яблук, ізюму, навіть звичайний чай – і той пригодиться, будучи помічним уже хоча б тому, що заварений на воді. У будь-якому разі, як підсумувала пані Ольга, напої поновлять запаси води організму, компенсуючи втрачену рідину у випадку блювоти або діареї.

 

Софія Пасічник

 

У липні єдиний внесок – по-новому

Субота, 02 липня 2016, 00:00

Тернопільська ОДПІ повідомляє, що починаючи з 1 липня 2016 року Звіти з єдиного внеску за звітний період «червень 2016 року» подаються платниками єдиного внеску до податкової інспекції за новою формою.

Нові електронні формати Звіту розміщенні на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність» / Платникам податків про електронну звітність / Інформаційно-аналітичне забезпечення / Реєстр електронних форм податкових документів.

Звертаємо увагу, що для подання Звіту в електронному вигляді за новими форматами та згідно із затвердженим форматом (стандартом) платникам єдиного внеску у разі відсутності діючого Договору про визнання електронних документів (J/F1391004) з відповідним органом ДФС необхідно укласти такий Договір.

Разом з тим, повідомляємо, що Звіт за попередній звітний період (періоди) до 2016 року, який не подавався, подається до податкової інспекції за формою, що діяла з 1 травня 2015 року та відповідних форматах.

Детальнішу консультацію можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька,1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Переселенців чекає детальна перевірка

П'ятниця, 01 липня 2016, 06:47

Переселенців, які зареєстровані в Тернопільській області тепер детально перевірятимуть. Це повʼязано з тим, що біженці часто використовують допомогу неналежним чином і намагаються обдурити закон.

Начальник управління соціальної політики Володимир Сулима пояснив, що вже наявні декілька випадків, коли переселенці реєструються в Тернопільській області і після того повертаються додому на окуповані території. Внаслідок цього кошти, які могли бути призначені тим, хто цього справді потребує і чекає допомоги виплачують комусь «в кишеню».

Перевірку переселенців проводитиме комісія виконкому і вирішуватиме, кому оплату залишити, а кому скасувати. На сьогодні непрацездатним громадянинам виплачують 884 грн., а працездатним - 442 грн. До цієї суми додатково нараховують виплати, які біженці отримували раніше на території, де вони проживали. Зараз у Тернопільській області зареєстровано 1260 осіб, які змушені були покинути домівки. З них 625 - працездатні, 306 - дітей, 372 - пенсіонери і 17 інвалідів.

Олена Сабатюк

 

Порятунок Малашівського сміттєзвалища: надія на американського інвестора та паперові пакети

Четвер, 30 червня 2016, 10:41

Розпочну із вислову Річарда Хелла: «Cьогоднішнє сміття – завтрашня культура.» Проблема забруднення довкілля побутовими відходами в межах Тернопільської області була і не перестає бути дуже серйозною. Надто серйозною для того, щоб продовжувати залишатися непоміченою та проігнорованою. І навіть глобальною – настільки, наскільки можливо помістити глобальність у невеликі масштаби Тернопільщини. Мова ітиме про Малашівське сміттєзвалище – осередок постійних диспутів, чвар і невирішених щодо його долі домовленостей.

Від невтішної ситуації із сміттєзвалищем потерпають усі – починаючи від самої землі, яка на цій території вже немає змоги родити, продовжуючи людьми, які живуть неподалік від сміттєзвалища, толком і не живучи. Адже вони, окрім морального незадоволення та болю за свою забруднену малу Батьківщину, вимушені дихати токсичними газами і через це хворіти букетом різного роду неприємних захворювань.

Авжеж, в Україні переробка сміття не є поширеною. Проте й спалюванням сміття люди займаються вже менше. Загорівся вогник надії в тому, що поліетиленові пакети поступово будуть замінювати на паперові, що дасть зможу процесам розкладання сміття пришвидшитися та не розтягуватися в століття. Адже на останній сесії Тернопільської міської ради депутатський корпус підтримав звернення до Верховної Ради України і Міністерства екології та природних ресурсів України щодо прискорення прийняття проекту Закону України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів». Благо, і «на нашій вулиці свято настане», наздоженемо ми врешті своїх європейських колег у вмінні налагоджувати відносини із Матінкою-природою та самими себе.

Отож, село Малашівці Зборівського району віднедавна удостоїлося проекту рекультивації сміттєзвалища. Начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич повідомляє, що залишилося лише завершити справу із наданням земельної ділянки, і тоді можна приступати до будівництва самих об’єктів по рекультивації та сортування сміття. Але це ще не все. Міський голова Тернополя Сергій Надал потішив нас інформацією про те, що вже знайдено американського інвестора, який готовий встановити спеціальне обладнання для дегазації сміттєзвалища. Найближчим часом, зі слів мера міста, земля все ж таки буде закріплена та узаконена за управлінням ЖКГ міської ради, перший проект землеустрою вже розроблений, скоро будуть розпочаті роботи із дегазації. Встановлять і сміттєсортувальну лінію. Важливо те, що небезпечний газ, який можна буде витягнути новозбудованим спеціальним обладнанням, зможуть перетворити в електроенергію. Натомість, самі новозбудовані об’єкти дадуть можливість для створення додаткових робочих місць, що також не може не радувати.

Софія Пасічник

 

Чого не вистачає тернополянам, щоб відчути себе європейцями?

Четвер, 30 червня 2016, 10:34

Для когось бути європейцем перш за все означає нести відповідальність за свою родину, громаду, країну. За все, що відбувається навколо тебе. Це надає певну свободу, насамперед свободу вибору. Для багатьох українців, тернополян «бути європейцем» означає відсутність віз, тоді як демократичні цінності залишаються поза увагою. Через освіту, через прищеплювання цих цінностей дітям і молоді може відбуватися формування нашого європейського майбутнього. Не шляхом нудних лекцій, а своїм прикладом, думкою про те, що саме від нашого вибору залежить не тільки завтрашній день, а й наше сьогодення.

Головною причиною, чому українці не відчувають себе європейцями, вони назвали низький рівень добробуту.

"Відчувають європейцями лише 29%, а не визначились - 9%. Серед тих, хто не відчуває себе європейцем, головною причиною цього називають низький рівень добробуту - 73% опитаних", - наголошується в повідомленні. На другому місці - соціально-культурні умови життя (46%). Мовні бар'єри визначили 36%, "неєвропейську" свідомість - 33%, низький рівень культури, освіти - 29%, відчуття себе представником іншої культури - 16%, релігійну приналежність - 4,7%. У 2006 році не відчували себе європейцями 68% респондентів, відчували тільки 27%. Кількість тих, хто не визначився, була на рівні 6%. Серед тих, хто не вважав себе європейцями, більшість також називали соціально-економічні причини: низький рівень добробуту (73%), соціально-культурні умови життя (39%). Низький рівень культури, освіти визначили тоді (33%), "неєвропейську свідомість" - 28%, мовні бар'єри - 23%, відчуття себе представником іншої культури (10%), релігійну приналежність (2,4%).

Чого не вистачає тернополянам, щоб відчути себе європейцями?

Софія Пасічник - юрист, журналіст, 24 роки

Фото_опитування
Почнімо із того, що взагалі таке «європейськість»? «Свобода», «демократизм», – я правильно розумію? Але ж усе це вже є в нас! Навіть історично українці спраглі і непереборні у своїй тязі до волі, визволення. Так чому ж ми тоді такі «невільні», «нещасні»? Бо ліниві, інертні, бо живемо в страху, надто закостенілі у своєму консерватизмі і небажанні експериментувати, видозмінюватися, пробувати щось нове…

Для чого жити в постійному ментальному ярмі? Для прикладу, займатися самоїдством чи продовжувати залишатися «скупим» (причепився цей ярлик до українців, як «воша кожуха»!). Та це не риси «європейця»! Потрібно собі постановити, щоб це ніколи не було ознаками «справжнього» українця. Варто скинути тягар «вбитих» в голову і самостійно нав’язаних ментальних шаблонів – для прикладу, навіки забути про такий «звичаєвий закон», як «моя хата скраю, я нічого не знаю». Відтепер нехай буде так: «Моя хата не знаходиться скраю, тож я всіх у ній щиро вітаю!».

Хто такий «європеєць»? Як на мене, в ідеалі, –  це людина вищих порядків, рівнів і «ґатунків». Втім, це навіть не прив’язка до слова. «Європейцем» може бути як американець, так і африканець (саме так!). Часто на слуху таке європеїзоване слово – «стандарт». Так-от, якщо таки починати «із себе самого», то скажу ось що. Треба для початку навчитися бути «правильним» українцем і жити універсальними «стандартами». Це зробить тебе не тільки «справжнім» українцем чи ж європейцем, а, насамперед, – особистістю. Отже, варто «стандартно» практикувати:

Викристалізовуватися духовно, психологічно, спортивно. Зрощувати себе комунікацією з цікавими, розумними людьми, споживати «правильну» і «потрібну» інформацію (навчитися відсортовувати зерна від полови). Не забувати на прикладі свого життя створювати в середовищі людей сприятливий мікроклімат. Яким чином? Елементарно: як мінімум, навчитися усміхатися і перестати бути весь час набундюченим (кидаю виклик пасажирам місцевих маршрутних таксі)! Творити своє місто! Не просто любити його, а робити практичні речі: приєднуватися до розробки проектів з місцевих питань, брати участь в різного роду акціях, бути активним волонтером, самому генерувати ідеї! Бо ж «хто, як не ти»? Історія людини формується, зокрема, і з історії свого краю. І навпаки!

Ще потрібно знати і пам’ятати: настрій аж ніяк не залежить від погодних умов за вікном. Сказано метафорично, але, що я маю на увазі: українцям варто навчитися не перекидати на інших відповідальність! Не жалітися на «владу», «посадовців», «державу», шукаючи різного роду відмовки від несення відповідальності. Це банальний “хід” скидання її з себе!

Якщо я все-таки вже згадала про державних діячів – то ось які побажання до них видаються першочерговими в контексті пришвидшення руху через «вікно» в Європу:

  1. Щоб були відкриті дороги за кордон – жодних черг у візові центри!;
  2. Система електронного документообігу: «ні» паперовій бюрократії!;
  3. Не безкоштовна «на папері» медицина, а грамотна система медичного страхування;
  4. «Європеїзація» українських атестатів та дипломів, які можна було би зараховувати при вступі у закордонні ВНЗ;
  5. Можливість самостійно обирати шкільні навчальні предмети та дисципліни у ВНЗ;
  6. Підняття заробітних плат (у першу чергу, працівникам сфери освіти, науки, культури та медицини) та підвищення розміру виплат соціально незахищеним/вразливим верствам населення;
  7. Оптимізація органів влади.

Складність полягає у простоті: люби людей, будь відкритим до новизни, працюй над собою, впевнено став цілі, так само впевнено їх досягаючи. Тоді й успіх і щастя не забаряться, тоді й відкриється шлях до Європи!

Ірина Мацко – тернопільська письменниця, 38р.

Мацко− Що мені потрібно? Найперше вимоги маю до себе − усвідомити і прийняти власну гідність, що я українка, народилася і живу на цій землі, поважати її. Відчути себе європейцем і жити, як європейці. Думати, діяти, відповідати за свою країну, свою землю, свій дім і працювати над тим, щоб створити в своєму домі Європу. Не дозволяти приниження та використання, спекулювання, гри на поняттях націоналізму, патріотизму.

Моя позиція − починати з себе будувати Європу і відчувати себе європейцем.

І, думаю, над собою багато треба ще попрацювати, щоб справді так мислити і чинити. Тому все в наших руках.

Марія Костюк – студентка, 18р.

Костюк− По-перше, потрібно, щоб тернопільське «бидло» стало людьми по відношенню до інших. По-друге, щоб наша влада відносилася з розумінням до людей з обмеженими можливостями, бо у Польщі, де я навчаюся з цим все в порядку. Для таких людей, тут все облаштовано і їм комфортно.

Нам потрібно навчитися не смітити на вулицях, сортувати сміття вдома. П'яним по вулиці ходити не дозволено, адже зразу заберуть тебе у поліцейський відділок на 20 діб. Не курити у громадських місцях. А про дорогу окрема розмова, бо це небо і земля.

Медицина – один із найголовніших європейських чинників. У старості держава утримує літніх людей.

Коли ми це матимемо, то тернопільське «бидло» відчує себе крутим і зіпсує все. Головне – це бажання людей, щоб вони ціннували те, що мають.


Оксана Пілат – журналіст, тренер з танців, 20р.

П¦лат− Я досить часто їжджу в Польщу і бачу велику різницю у різних сферах послуг. Коли приїждаю туди, то реально відчуваю себе європейкою. Відчуття того, що держава за тебе турбується і робить все, щоб тобі полегшити тобі життя. Ті високі податки, які там сплачують − варті того, щоб так жити і знати, що в цій країні для тебе роблять все якнайкраще. Особисто мені треба, щоб я себе комфортно і без всіляких там вічних дорікань користувалася звичайними послугами для життя: їжа( яка дешевша), транспорт ( який комфортний і приїжджає хвилину-в-хвилину), торгові центри з фірмовими магазинами( в яких кожен собі дозволить якусь одежину), рівень всіх послуг, який найвищий і те, що твою працю цінують і добре оплачують. Мовчу вже про корупцію. Як на мене, українці відчули б яке було життя до, а яке після - якби в нас все змінили.


Олег Синовець − голова тернопільського осередку ГО «Молодь Демократичного Альянсу», 32р.

Cиновець− Щоб відчути себе європейцем потрібна європейська зарплата, європейська медицина, європейська освіта, європейська культура і вільне пересування між країнами.






Вікторія Карчевська – школярка, 13 р.

Карчевська− Як на мене, щоб відчути себе європейцем потрібно вміти правильно поводитись серед людей,розуміти їх та добре до них відноситись. Бути європейцем− це бути правильним громадянином. Мені здається я б відчула себе в Європі, якби на вулицях завжди був спокій і порядок, якби діти могли спокійно йти до школи, а старші люди б не боятись,що їх можуть образити на вулиці кривим поглядом. На мою думку, не обов'язково належати до Європи, цілком достатньо почати бачити в світі щось більше, ніж просто купу людей, які йдуть у невідомому напрямку.


Віктор Гунька – студент-медик, 20р.

Гунька− Щоб всі без винятку нарешті зрозуміли, що людина це найбільший подарунок даний Богом і вона повинна бути на вагу золота . І тоді, не знаю чи європейцями, але можливо людьми станемо.









Христина Біла - керівник громадської організації "Молодіжний центр розвитку "МІСТ", 30 р.

б¦ла− Завершення війни, забезпечення і дотримання прав людини, незалежна судова гілка влади, виконання зобов'язань і вступ України в ЄС.





Вікторія Костик – абітурієнтка, модель, 17р.

костик− Мені потрібно ввічливе, неупереджене ставлення працівників державних установ, якісне медичне обслуговування, абсолютне відчуття безпеки зі сторони правоохоронних органів і повага кожної особистості в нашій державі.







Ірина Юрко - журналіст, 28 років

ірина юрко− Аби бути європейцем, нічого не потребую, в мене все для цього є. Я – космополіт, а мій визначальний ресурс – бажання+дія. Хочу в Європу – працюю більше, не лінуюся вивчити дешеві маршрути, і я вже там. Хочу Європу в Тернополі – поводжуся, як європейка: не кидаю сміття за межами призначених для цього місць, не скиглю через когось, хто мав би робити це місто таким, як я хочу, – дію сама.



Олег Гевко – фотограф, 39р.

гевко− Я себе відчуваю європейцем. Маю хорошу роботу, яка подобається, фінансово незалежний від когось і чогось. У мене все добре, і в країні скоро все буде добре!








Таїсія Меренко – педагог, 28 р.

Меренко− Будучи мамою трирічної дитини, хочу бути впевненою, що щасливе майбутнє саме тут, в державі, де народився мій син. Щоб відчути себе європейцем хотілося б, щоб у нас запровадили повне медичне страхування. Також бажаний комфорт у транспорті, 4G інтернет. Звичайно, хочеться фінансової стабільності. Ціни на продукти повинні відповідати якості.





Автор: ШИЛО ТЕТЯНА.


 

Іноземні інвестиції – «вільні»

Четвер, 30 червня 2016, 08:15

Тернопільська ОДПІ повідомляє, що 25.06.2016 набрав чинності Закон України від 31 травня 2016 року № 1390-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов’язковості державної реєстрації іноземних інвестицій» (далі – Закон № 1390).

Законом № 1390 скасовано обов’язкову державну реєстрацію іноземних інвестицій.

Відповідні зміни щодо скасування державної реєстрації іноземних інвестицій внесено, зокрема, до Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV та Закону України від 19 березня 1996 року № 93/96-ВР «Про режим іноземного інвестування» (далі – Закон № 93).

Згідно з прикінцевими положеннями Закону № 1390 документи, подані до набрання чинності Законом № 1390 до органу державної реєстрації для державної реєстрації іноземних інвестицій, та документи, подані до набрання чинності Законом № 1390 до територіального органу Державної фіскальної служби України для підтвердження інформаційних повідомлень про фактичне внесення іноземних інвестицій, повертаються іноземним інвесторам або уповноваженим ними особам без розгляду по суті з повідомленням про підстави повернення документів.

Також, передбачено, що всі іноземні інвестиції (зареєстровані та не зареєстровані до набрання чинності Законом № 1390) мають рівне право на одержання пільг та гарантій, встановлених Законом № 93.

Довідково: Закон № 1390 опубліковано в газеті «Голос України» від 24.06.2016 № 116.

Детальніше проконсультуватись можна й у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

«Довідки» тепер не врятують від армії

Четвер, 30 червня 2016, 06:01

Відтепер особливу увагу будуть приділяти хворобам, якими хворіють призовники. У військкоматах це пояснюють тим, що на сьогодні цим часто маніпулюють для того, щоб «відкосити» від армії. Зараз триває весняний призов, який розпочався 5 квітня і буде завершений в останні дні червня. Протягом цього часу було чимало випадків, коли призовники приносили довідку про хворобу, яка має сумнівне походження.

Обласний військовий комісар, полковник Володимир Катинський повідомив, що в спершу особливу увагу будуть приділяти тим, хто хворіє саме в термін призову. Раніше на військову службу брали лише абсолютно здорових чоловіків. На сьогодні умови змінилися і лише ті, хто має хронічні захворювання або інваліди можуть уникнути призову. Для цього необхідна вся історія хвороб від початку і до моменту призову. Інші довідки не будуть впливати на кінцеве рішення.

Поширеною хворобою серед призовників була плоскостопість. Тепер це не є серйозним захворюванням. Дієвим це є лише в тих випадках, якщо це дає ускладнення або є однією з вагомих причин для відмови від військової служби.

Начальник управління охорони здоровʼя Тернопільської обласної адміністрації Володимир Богайчук розповів, що «одноразові» довідки часто приносять у військкомати. Проте не завжди вони відповідають реальності. Такі ситуації будуть розглядати і детально перевіряти фахівці. Це впливатиме на медиків, які виписують такі «довідки», оскільки вони несуть відповідальність за поставлені діагнози.

Олена Сабатюк

 

Спекотний «Олімпійський день 2016» у Тернополі

Середа, 29 червня 2016, 14:15

26 червня на Театральному майдані у Тернополі відбулося спортивне свято, присвячене Міжнародному Олімпійському дню та Дню молоді.

Упродовж дня, не зважаючи на спеку, молоді спортсмени демонстрували свою майстерність під час показових виступів. Родзинкою заходу став номер з воркауту, спеціально запрошених гостей, учасників шоу «Польща має талант». Не менш захоплюючими були трюки на роликових ковзанах від вихованців ДЮСШ «Екстрім». Танцювальним драйвом порадували глядачів виступи спортивно-танцювального клубу «Fitness House», школи вуличного танцю «Nino» та танцювального центру «Ларівель». Глядачів вразив креативний людина-оркестр BeatVan – біт боксер Стас Клапак.

Також відбулися майстер-класи від Центру дитячої творчості. Пізнавальними для тернополян і гостей міста стали локації поліції та управління надзвичайних ситуацій.

Для сімей організатори провели гру від партнера заходу ТМ «Ласунка», а для найменших - конкурс малюнків на асфальті «Моє Олімпійське літо».

Традиційно Олімпійські змагання розпочинаються із запалення вогню, тому організатори провели символічну олімпійську естафету із смолоскипом, що символізувала передачу вогню із континенту на континент та з покоління в покоління. Олімпійський вогонь передавали: Іван Панасюк, майстер спорту України з легкої атлетики, чемпіон та призер чемпіонатів України та міжнародних змагань, Анастасія Бачинська, кандидат в майстри спорту України і спортивної гімнастики, чемпіонка та призерка чемпіонатів України, член молодіжної збірної України із спортивної гімнастики, вихованці КДЮСШ з футболу та інших ігрових видів спорту та маленька «зірочка» – вихованка «Fitness House». А останнім отримував смолоскип заслужений майстер спорту СРСР з футболу, чемпіон XXVI Олімпійських ігор Володимир Лютий.

Підготовкою до змагання стала розминка від Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення, і звичайно ж символічний Олімпійський забіг.

Для тих хто не брав участі у забігу було проведено вікторину «Олімпійський всезнайко» від партнера ПП «Колумбус», де найбільш ерудовані отримали подарунки.

Переможців забігу вітали та нагороджували на сцені Іван Панасюк та Віталій Ігнатенко, перший заступник Тернопільського обласного відділення НОК України. Призерів нагородили подарунками від НОК України, а переможців відзначили сертифікатами на знижку на 1000 грн. турагенства «Coral Travel» та подарунками від меблевого дому «Home Exspress». А втамувати спрагу усім учасникам допомогла водичка від ТМ «Микулинецькі напої».

 

Оцінити роботу комунальних підприємств відтепер можна в мережі

Середа, 29 червня 2016, 06:48

На сьогодні кожен тернополянин може оцінити якість наданих йому послуг комунальними підприємствами у глобальній мережі. Проект організували з метою покращення та оптимізації КП завдяки голосуванню міських жителів. Головний керуючий проектом - Рустам Ершегов. Втіленням у життя займалися журналісти та активісти із семи областей Західної України, зокрема Івано-Франкіська, Ужгорода, Рівного, Львова, Луцька, Хмельницького та Тернополя. Перед початком проекту було детально вивчено всі характеристики, особливості функціювання комунальних підприємств.

Рейитинг

У названих містах представники проводитимуть моніторинг роботи комунальних підприємств та спостерігатимуть за їх відкритістю. Після цього результати будуть передані у міські органи влади і будуть представлені у вільному доступі. Оцінити роботу КП тернополяни можуть на сайті http://www.kprating.info/ternopil/ , де вказано назви підприємств, місце розташування та іншу детальну інформацію, яка дає змогу скоординувати реципієнта. Серед запропонованих у списку підприємств можна проголосувати за всі або за декілька від 1 до 5 балів. Все абсолютно анонімно для справедливості оцінки.

Олена Сабатюк

 

Житлові субсидії на новий лад

Вівторок, 28 червня 2016, 07:58

З початком травня Кабінет Міністрів України ввів своєю постановою певні зміни щодо призначення житлових субсидій та їх нарахування. Відтепер, зі слів начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимира Сулими, якщо у тернополян відбулися зміни в соціальному статусі чи кількості зареєстрованих осіб і житлові субсидії призначені за рішенням комісії, то потрібно подати новий пакет документів в міське управління соціальної політики. Зробити це треба протягом місяця.

Також, одним з нововведень є те, що сім’ї тепер не зможуть отримувати і пільги, і субсидії водночас. А створювати режим суворої економії у себе вдома не має сенсу, оскільки, зекономлені кошти від використання газу та електроенергії тепер повертатимуться державі. До наступного розрахункового періоду можна зекономити кошти, еквівалентні 100 кубометрам газу та 150 кіловатам електроенергії. Пов’язано це все з тим, що під час неопалювального сезону коштів в державний бюджет надходить менше. Цих коштів не вистачає для перерахування субсидій на всіх, тож вже близько 7 тисяч сімей їх не отримали. Проте, як повідомляє пан Володимир, із початком опалювального сезону ці сім’ї знову зможуть отримувати субсидії.

Також, на даний момент, державну допомогу перераховують сім’ям, які вже рік чекають на це. Ці перерахунки проводяться в автоматичному режимі на новий термін, який триває до завершення опалювального сезону, але не більше 1 року.

Софія Пасічник

 

«Бути чи не бути» пам’ятнику тернопільській «Шапокляк»?

Понеділок, 27 червня 2016, 12:41

Якою буде доля пам’ятника легендарній колоритній бабусі «Шапокляк», що прожила своє життя у Тернополі? Залежить вона, закономірно, від архітекторів Тернополя. Питання щодо встановлення пам’ятника вже покійній «зірці» екстравагантності та стилю – Ніні Михайлівні розглядатимуть на черговому засіданні архітектурно-містобудівної ради, – так повідомляють у Тернопільській міській раді.

Ідею створення пам’ятного монумента висунула тернополянка Тетяна Семусь. Вона надіслала електронну петицію на офіційний веб-сайт міської ради під назвою «Пам'ятник "Бабусі Шапокляк" (Ніні Михайлівні) в центрі Тернополя». У своїй петиції п. Тетяна акцентує на необхідності створення пам’ятника «в повний зріст і в реальному розмірі». Автор наголошує і на тому, що славнозвісна бабуся була не інакше, як справжньою родзинкою Тернополя, а зараз її постать, вилита в пам’ятник, може стати  туристичною окрасою для гостей міста, місцем для фотосесій.

24158876

Попри те, ставлення у людей до потенційної «затії» виробилося досить непевне. Частина тернополян схиляються думки, що Ніна Михайлівна не зробила нічого особливого, щоб мати підставу із впевненістю спорудити їй пам’ятник.

Софія Пасічник

 

Пільги на проїзд у тролейбусах Тернополя продовжили

П'ятниця, 24 червня 2016, 04:03

Нещодавно міська рада ухвалила рішення про продовження перевезення пільговиків у тролейбусах з матеріальними врахуваннями. Для цього чималу суму коштів довелось виділити з місцевого бюджету, а саме 1,5 мільйонів гривень. Це дає змогу забезпечити перевезення всі пільговиків без виключення.

Сергій Надал повідомив, що для такої зміни в бюджеті потрібно було виконати чимало умов. Головною проблемою, яка виникла в процесі обговорення - фінансування. Справа в тому, що держава абсолютно не виділяє кошти для перевезення пільговиків. Тому значна сума грошей виділена з місцевого бюджету, щоб компенсувати витрачені кошти. Хорошою новиною є те, що ціна на проїзд в тролейбусах цього року не зросте.

Варто зазначити, що під час затвердження бюджету було також виділено 900 тисяч гривень для закупівлі підручників для учнів 4-7 класів. Іншу частину коштів спрямовано на забезпечення медикаментами лікарень. 5 мільйонів гривень затверджено для виплати заробітної платні «Тернопільміськтеплокомуненерго» та кошти «Водоканалу» за оплату електроенергії.

Олена Сабатюк

 

Поради водіям: Як їздити автомобілем у спеку

Четвер, 23 червня 2016, 12:53

У Тернополі встановилася спекотна погода, яка не найкращим чином впливає на водіїв. У багатьох під час спеки підвищується тиск, виникає сонливість, знижується пильність. Всі ці фактори негативно впливають здібності керувати транспортним засобом і можуть викликати не тільки аварійні ситуації, а й ДТП.

Ось  кілька порад, дотримання яких допоможе вам під час експлуатації автомобіля в жарку погоду:

- Завжди зберігайте в автомобілі необхідний мінімум ліків, якими ви користуєтеся зазвичай, а також запас води;

- Вживайте побільше рідини;

- Якщо потрібно зупинитися, то знижуйте швидкість поступово, оскільки при різкому гальмуванні на сильно розігрітому асфальті машину може повести;

- Не перевищуйте швидкість і тримайте безпечну дистанцію;

- При найменшому погіршенні самопочуття негайно знижуйте швидкість і зупиніться;

Державтоінспекція радить водіям у такі дні планувати свої поїздки, а особливо на великі відстані з урахуванням погодних умов. Намагатися одягати в дорогу вільний, нещільний одяг, уникати вживання жирної і солоної  їжі.

Перед поїздкою обов’язково перевіряти технічний стан авто. В спекотну погоду особливу увагу потрібно звертати на систему охолодження двигуна, рівень мастила, стан гальмівних колодок та тиск у шинах.

Ще один негативний фактор переважно літнього періоду, що додає клопоту  учасникам дорожнього руху – поява на дорогах водіїв, які керують автомобілем в стані втоми.

У період відпусток, коли так хочеться швидше дістатися місця призначення, водії часто проводять за кермом по 10-12 годин без перерви на відпочинок,  що нерідко призводить до негативних наслідків.

Ще кілька порад від експертів щодо того, як кермувати у спекотну погоду.

Уважно стежте за чистотою повітряного фільтра. За зиму і весну він може засмітитися пилом і пухом, отже доступ свіжого повітря буде утруднений і збільшиться витрата бензину

Більшість автомобілістів рятуються від спеки завдяки кондиціонеру. Однак є нюанси.

Якщо включити кондиціонер і інтенсивну вентиляцію, як часто роблять автомобілісти, сідаючи в розігріту машину, то охолодження буде нерівномірним: дах, торпедо, сидіння ще гарячі, а ви вдихаєте вже охолоджене повітря. Так можна застудитися, а оскільки повітря сухе, то і захворіти на пневмонію. Шкідливі бактерії, що викликають цю хворобу, поширюються саме в сухому повітрі.

Друге джерело атаки бактерій - радіатор кондиціонера. Там під час його роботи накопичується бруд і волога – гарне середовище для їх розмноження. Звідти бактерії потрапляють в систему вентиляції і в ваші органи дихання. Неприємний запах у салоні підказує, що пора провести дезінфекцію кондиціонера.

У нагрітій машині ніколи не направляйте струмінь холодного повітря на себе - тільки на скло. І періодично вимикайте пристрій - припустимо, на хвилину через кожні п'ять хвилин. За цю хвилину вологість повітря в салоні швидко підвищиться. З клімат-контролем таких проблем немає.

Частіше заглядайте під капот

Головна деталь, що відповідає за охолодження мотора, - це радіатор. Дуже важливо, щоб його стільники не були забиті пухом і іншим дрібним сміттям.

Придивіться і до рівня охолоджуючої рідини - її в жодному разі не повинно бути менше необхідного рівня. Вчасно доливайте.

Стоячи в заторах, поглядайте на показання датчика температури. Якщо стрілка добігає до червоної зони, а зупинитися можливості немає, спробуйте включити пічку на повну і відкрийте вікна.

Не перевищуйте швидкість. У спеку колодки і диски швидко перегріваються, гальмівна рідина може легко закипіти.

Не заправляйтеся «під зав'язку». При нагріванні паливо розширюється - це може привести до виливання з бака або псування паливної системи.

Порада ставити авто в тіні неоднозначна. На практиці, по-перше, не завжди там є вільне місце. По-друге, воно вже через годину може виявитися сонячним. Часто шукають вихід, ставлячи машину під деревом, але в цьому випадку є ризик отримати незмивні з кузова плями від смоли, що капає з дерев.

Якщо ж довелося залишити автомобіль на сонці, постарайтеся закрити панель приладів світловідбиваючим екраном або розкласти білий рушник або газету.

Ніколи не залишайте в салоні автомобіля дітей і тварин! Серце собаки не витримає вже через півгодини. При цьому не допоможуть і відкриті вікна - всередині автомобіля утворюється парилка.

Не забувайте в салоні запальнички, дезодоранти та інші ємності знаходяться під тиском - від нагрівання на сонці вони можуть вибухнути.

Водії, завжди будьте уважними за кермом і щасливої вам дороги!

 

 

Які пенсії не підлягають оподаткуванню з 1 липня?

Четвер, 23 червня 2016, 09:44

З 1 липня пенсії в межах до 10 740 гривень не підлягають оподаткуванню

З 1 липня набирає чинності Закон України від 2 червня 2016 року №1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій», яким внесено зміни до п.п. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України та визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Водночас положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Варто зазначити, що раніше оподаткуванню підлягали пенсії, що перевищували три мінімальні зарплати (4134 грн у 2016 році).


Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У Тернополі готуються підняти тарифи на воду

Четвер, 23 червня 2016, 09:05

Вже незабаром у Тернополі почнуть діяти нові тарифи на послуги водоканалу. На підставі відповідної постанови плата для мешканців багатоквартирних будинків зросте на 2,5 гривні за кубометр – з 8 гривень 98 копійок до 11 гривень 48 копійок. Дещо меншим буде зростання тарифу для споживачів приватного сектору та юридичних осіб, які мають окремі будівлі. Якщо чинний тариф становить 8 гривень 26 копійок, то після підвищення за кубометр слід буде сплачувати 10 гривень 64 копійки.

Директор комунального підприємства «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма зазначає, що тарифи, які діють у Тернополі зараз, порівняно з іншими водоканалами є одними з найнижчих в Україні. Підвищення тарифів пояснюють зростанням цін на електроенергію та окремих податків, через що підприємство зазнає збитків. Володимир Кузьма з розумінням ставиться до ускладнень, які викликає зростання тарифів, адже доходи населення практично не зростають. Тому він рекомендує цього місяця подати показники лічильників максимально точно, щоби нарахування за червень відбулося ще за старим тарифом, і нагадує, що досить активно працює система субсидій.

Коли саме діятимуть нові тарифи – поки що невідомо.

Софія Пасічник

 

"Олімпійський день" скликає тернополян на майдан

Середа, 22 червня 2016, 11:43

26 червня на Театральному майдані у Тернополі відбудеться справжнє спортивне свято – Олімпійський день-2016.

У програмі заходу:

* легкоатлетичний пробіг;

* показові виступи з воркауту за участю польських спортсменів;

* турнір з тенісболу (серед юнаків);

* показові виступи спортсменів Тернопільщини з різних видів спорту;

* сімейна гра від ТМ «Ласунка»;

* вікторина «Олімпійський всезнайко» від ПП «Колумбус»;

* змагання серед дітей до 1 року «Спритний повзунець»;

* рухливі ігри та майстер-класи;

* конкурс малюнків на асфальті «Моє Олімпійське літо»;

* змагання на роликових ковзанах;

* пізнавальні локації від екстрених служб м. Тернополя.

Активних учасників нагородять подарунками від наших партнерів: ТМ «Ласунка», ТМ «Микулинецькі напої», ПП «Колумбус», Меблевий торговий центр «Home Express» та турагенства «Coral Travel».

Ми стартуємо о 1500 год.

Запрошуємо всіх, і дорослих, і малих, весело провести час!

Станьте учасниками Олімпійського руху!

 

Тернопільські студенти за сесію без хабарів

Середа, 22 червня 2016, 07:42

Кожен знає про те, скільки вартують бали в різних викладачів та в різних університетах. У звʼязку із літньою сесією, яку зараз здають всі студенти в Україні, у Тернополі відбулася акція #сесія_без_хабарів. Таку цікаву ідею провели випускники проекту «Механізм ефективного розвитку» разом з Тернопільським відділенням студентського антикорупційного агентства. Також участь у реалізацію проекту взяла організація «Файне місто», яка з натхненням підтримала ідею проекту.f98ec99c-a0e5-4ac3-b01b-48d162db2380

Втілювати у життя свій задум організатори почали приблизно місяць тому. Протягом трьох тижнів студенти Тернопільських університетів робили фото, де було вказано, що хабарів вони не платять. Головним атрибутом фотосесії був чемодан з грошима на якому був надпис «Я здаю сесію без хабарів» або «Ці гроші я можу витратити на самоосвіту, а не на сесію». Світлину потрібно було зробити на фоні свого вищого навчального закладу та за бажанням виставити у соціальні мережі з вказівкою на акцію.

eb77eb7c-a98c-4491-bca3-3b569f6dbc54

Ініціатори раді тому, що до проекту долучилося чимало студентів. Це свідчить про якість освітніх послуг та справедливість отриманих знань. Так молодь висловлює та відстоює свою думку.

611c9e68-2a0e-4cc4-b890-1c94e47bdbb1

Після того, як акція стартувала в Тернополі до неї долучилося чимало студентів з інших міст України. Зокрема, у Чернівцях, Житомирі, Одесі, Харкові тощо.

Олена Сабатюк

 

Серед білого дня «домушники» намагалися обікрасти одну з тернопільських квартир

Середа, 22 червня 2016, 07:31

Тернопільські грабіжники проникли в одну з квартир масиву «Дружба» та на заваді стала тривожна сигналізація поліції охорони.

Скориставшись святковими днями і відсутністю господарів, зловмисники проникли до оселі шляхом пошкодження двох врізних замків, але виконати задумане не змогли. Квартира, на яку спокусилися «домушники», перебувала під цілодобовою технічною охороною Управління поліції охорони.

Переступивши поріг квартири, злодії одразу ж зрозуміли, що квартира перебуває під охороною. Ризикувати вони не стали, адже розуміли, що на втечу в них є максимум 3 хвилини, саме тому покинули оселю з пустими руками.

Тож, як показує практика, дієвий та надійний спосіб захисту домівки – засоби охоронної сигналізації.

Від несанкціонованого доступу захистить технічна охорона Управління поліції охорони, за допомогою якої власники помешкань можуть спокійно йти на роботу, їхати в подорожі й не хвилюватись про своє житло, адже якісне обслуговування замовника досягається за рахунок сучасної апаратури охоронної сигналізації.

 

Всі сигнали з охоронних об’єктів надходять на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони в Тернопільській області, який розташований в обласному центрі. Більш того, щодоби за спрацюваннями слідкують оператори, які фіксують й передають інформацію групам затримання.

 

Групи затримання розташовані так, аби в найкоротші терміни прибути на місце спрацювання, зазвичай, необхідно 3-4 хвилини. По прибуттю група реагування поліції охорони здійснює оперативно-пошукові заходи з метою з’ясування причин надходження тривожного повідомлення, виявлення, переслідування та затримання злочинців.

 

До слова, власники помешкань повинні розуміти, що крадіжки майна скоюються не лише за тривалої відпустки мешканців будинків, а й тоді, коли господарі вийшли до магазину чи у своїх справах. Професійні «домушники» випадково до осель не заходять, а свій візит завчасно готують. Чи заощаджувати на безпеці житла – особиста справа кожного, та варто пам’ятати, що візит непроханих гостей обходиться набагато дорожче, аніж щомісячна плата за охоронні послуги!

 

Скоро у Тернополі прийматиме пацієнтів сучасний лабораторно-діагностичний центр

Вівторок, 21 червня 2016, 13:32

Чимало оновлень цього року було і буде втілено у медичній галузі. На сьогодні відбуваються ремонтні роботи у радіологічному корпусі університетської лікарні. Після завершення реалізації плану на цьому місці буде працювати сучасний лабораторно-діагностичний центр.

Начальник управління охорони здоровʼя Тернопільської обласної адміністрації Володимир Богайчук повідомив, що у цьому корпусі здійснюватимуть чимало значних медичних обстежень. Всі обладнання для необхідних процедур будуть находитися в одному центрі, тому діагностика відбуватиметься якісно і швидко.

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна розповів, що заклад працюватиме і випливатиме позитивно і на гаманці пацієнтів. Оскільки тепер діагностику проводитимуть за кошти держави. Це сприятиме кількості пацієнтів та незалежності діагнозу. Для проведення цього проекту було виділено 19, 5 мільйонів гривень. Більшу частину, а саме 10 мільйонів виділено з Фонду регіонального розвитку, решта - з місцевого бюджету. 3 мільйони призначені для покупки нового та сучасного обладнання, яке дасть змогу діагностувати важкі захворювання, які складно визначити за допомогою застарілих обладнань.

Щодо завершення проекту точної дати немає. Оскільки результат залежатиме від спільних зусиль та складності роботи, проте мають надію, що роботи будуть закінчені до кінця цього року.

Олена Сабатюк

 

Додаткові потяги через станцію «Тернопіль» обіцяє «Укрзалізниця»

Вівторок, 21 червня 2016, 07:39

ПАТ «Укрзалізниця» потішило збільшенням кількості пасажирських потягів, які влітку будуть курсувати через станцію «Тернопіль». Зрештою, минулих років зростання чисельності потягів також мало місце.

Зі слів заступника начальника залізничного вокзалу станції «Тернопіль» Михайла Жукова, станом на зараз виділили 4 потяга, які курсуватимуть «Львівською залізницею» через Тернопіль. Такими є два потяги з кінцевою станцією «Херсон» та два сполученням на Одесу.

Як повідомляє пан Михайло, маршрут потяга 256/255 «Львів-Херсон» «ходитиме» з 04.06., а № 264/264 «Луцьк-Херсон» буде пролягати з 13.06. Натомість, з 06.06. вирушатиме потяг під № 228/227 «Львів-Одеса». З 18.06. у цьому ж напрямку курсуватиме і № 258/237.

Відбудуться зміни щодо графіка потяга № 109/110 сполученням «Львів-Херсон». Відтепер він «ходитиме» кожного дня. Потяг № 95/96 «Львів-Черкаси» очікуватимемо по непарних числах.

Тільки два цілорічні пасажирські потяги змінять періодичність свого курсування, щодо всіх інших – змінам вони не підлягатимуть. Під нововведення також не підпадає і графік проїзду приміських потягів.

Стосовно замовлення квитків за 45 діб до відправлення потяга, то отримати такі можна у залізничних касах, зателефонувавши за номером телефону: 47-24-24, або ж замовивши через мережу Інтернет.


Софія Пасічник

 

Де можна купатися у Тернополі?

Понеділок, 20 червня 2016, 11:47

Згідно даних санепідеміологів, які досліджували всі водні місцини міста на безпечність плавання, єдиним паспортизованим, де можна проводити час на воді, є «Дальній пляж».  

Працівники державної санітарно-епідеміологічної служби провели заміри води акваторії Тернопільського ставу і дійшли висновку, що на "Дальньому пляжі" немає нічого загрозливого для життя та здоров’я, адже всім нормативним значенням вода відповідає: мікробіологічні та санітарно-гігієнічні показники – достатні. Також зазначимо, що на території діє рятувально-водолазна служба.

Що не скажеш про інші місцини, де люблять відпочивати тернополяни. Як показали результати мoнiтoрингoвиx дocлiджeнь зразків вoди, у всіх інших місцях Тернополя ситуація прикра. Спеціалісти  Тернопільського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби застерігають: в межах Тернопільського ставу в районах «Ближнього пляжу», набережної «Циганки» та готелю «Галичина», де мікробіологічні та санітарно-хімічні показники не в нормі, проводити відпочинок на воді не можна! Низькі показники підтвердили і заміри води на території парку «Топільче» в районі так званого «Моржатника».

Нагадуємо, купання у невідведених для цього несанкціонованих місцях забороняється, оскільки є нeбeзпeчним для життя!

Софія Пасічник



 

Третій день «Галицької дефіляди»: буде печиво, вишиванки та «Мавки»

Неділя, 19 червня 2016, 00:00

Третій день фестивалю "Галицька дефіляда" дуже насичений подіями. Адже на відвідувачів сьогодні чекають конкурси "Найсмачніше солодке печиво", "Мавка 2016" та найкращі вишиванки. Розважатимуть гурти "Петрос", "Медовий полин", "Ті, що падають вгору". А на завершення - 15-хвилинне вогняне шоу на ходулях.

19 червня 12.00-18.00 Дитяча галявина: майстер-клас від клубу «LetsGo» 14.00-19.00 Народні майстерні: гончарство, розпис «Міхенді» 16.00 Конкурс «Найсмачніше солодке печиво». 15.30 14.00-15.00 Театр «Дивосвіт» (м.Козова) 16.00 Дитяча галявина: танцювальні виступи, конкурси, майстер-класи, аква-грим 16.30 Виступ молодіжного колективу «Сузір’я» 16.30 Конкурс краси «Мавка 2016» З 18.00 Ходулісти 18.00 гурт ПЕТРОС 19.30 Конкурс «Для тих, хто у вінку», поїдання вареників 19.30 МЕДОВИЙ ПОЛИН 20.30 ТІ, ЩО ПАДАЮТЬ ВГОРУ 22.30- 22.50 Вогняне шоу на ходулях

Ходи на "Галицьку дефіляду"!

 

На «Файне Місто» приїде російський гурт, який виступив проти путінського режиму

Субота, 18 червня 2016, 15:37

Російській гурт Елізіум виступить у другий фестивальний день на головній сцені «Файного Міста». Панк-рокери давно прославились у себе на батьківщині піснями, в яких закликали не голосувати за Путіна на виборах.

У 2011 році під час презентації альбому «Зло помре» панк-рокери звернулись  до фанатів з нагадуванням про президентські вибори і закликали голосувати за будь-яку партію проти «Єдиної Росії». Півтори тисячі фанатів «Елізіум» зустріли ці слова захопленим ревом і оплесками.

5 березня 2012 року через день після виборів, «Елізіум» висловив підтримку в честь протесту проти їх фальсифікації. На додаток протесту проти Путіна, «Елізіум» записав нову пісню «Зле серце», приурочену до масових заворушень, які сталися 6 травня 2012 року на Болотній площі.

До слова, музиканти співають не тільки російською, але й українською мовою. В кінці лютого 2011 вони записали максі-сингл «Найкращi спiванки» з версіями своїх пісень на українській. Того ж року група вирушила у велике турне по Україні, давши концерти в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Одесі.

 

Відео випускників Тернопільської школи №16: весела гра чи глибокий задум?

П'ятниця, 17 червня 2016, 08:15

Неймовірний резонанс цієї весни спричинили тернопільські випускники школи № 16 своїм відео. Після появи в мережі школярів у стилі головних героїв з фільмів жахів цю новинку активно обговорювали, засуджували або схвалювали.

Випускники розповіли, що навіть не думали, що це відео викличе такий шквал емоцій. Ця ідея виникла спонтанно і не мала бути втілена у життя. Проте після дискусій учні вирішили, що це має право на життя. Героїв обирали згідно з асоціаціями. Декорації та образи розробляли власноруч. Робота тривала 6 годин і участь у ній взяли 16 учнів.

Фотограф Роман Савка, який запропонував цю креативність розповів, що випускникам булла лише одна умова - згода всіх батьків. Вони ж в свою чергу підтримали ідею і дозволили дітям зробити цей експеримент. На думку батьків, нічого погано в цьому відео немає, тому що це лише одна з фото сесій. Одна була зроблена зимою, коли учні прикрашали ялинку, а іншу планують зробити влітку на природі. Серед користувачів мережі думки розділилися. Наприклад, Сергій Гаврюк: «але вже хайпу намутили)»; Олічка Забурська: «Це природно вони зробили те що хотіли а не те чого від них вимагали тому вийшло круто і не банально так би сказати внесли нову моду»; Олександр Малаховський: «Ідея цікава) так трошки моторошно реалізована, але молодь на те і молодь, щоб креативити»; Віталій Фінковяк: «Дуже крута ідея, фотограф молодець !»; Анонім: «Норм дуже оригінальні :)і креативні я б також хотіла такий випускний! Шкода що мій клас не такий оригінальний», Відповісти Анонім: «України може їх варто відправити і тоді москалі з переляку дременуть ,,,,,, та співчуваю їхнім батькам» Анонім: «Зустрічаються хлопець з дівчиною,уявляєте він їй одного разу каже:-кохана,хочеш побачити мою вінєтку? )))І це вони ще універа не закінчували.)))».

Однак справа зроблена і випускники, і їхні батьки оцінюють цю роботу високо. Можливо на наступний рік тернопільські випускники створять щось, що перевершить випускників Тернопільської школи № 16. Очікуймо креативності учнів!

Олена Сабатюк

 

Чи бути ще одній новинці у Тернополі?

П'ятниця, 17 червня 2016, 06:24

У одній із соціальних мереж в групі Від Тарнополя до Тернополя активний користувач всесвітньої павутини запропонував ідею, яка втілена у багатьох містах України, зокрема у Львові, Вінниці тощо.

Це «постамент», який складається з великих білих літер, якими написано «I❤TERNOPIL», який мав би бути встановленим біля озера. Це креативне питання було поставлене 12 червня до мешканців міста та всіх небайдужих, а саме, чи підтримують вони пропозицію встановлення цієї новинки.

За 1 день користувачі мережі, здебільшого, підтримали цю ідею, а саме 4161 з 4898 осіб. Негативно до цього поставилися 369 осіб і 368 просто цікавилися результатом голосування.

213

Різні думки виникли щодо цього.

коментарі

коментарі1

Тож можливо, якщо більшість підтримають цю ідею її варто втілити в життя і поповнити місто ще однією колоритною новинкою.

 

Сьогодні тернополян частуватимуть супом з кропиви та рагу з кульбаби

П'ятниця, 17 червня 2016, 06:24

17 червня у Тернополі розпочинається V етно-гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда». Локація незмінна - парк ім.Т.Шевченка.

Кулінарна частина сьогодні складатиметься із традиційної української кухні, а також будуть новинки. Зокрема, на відвідувачів чекає майстер-клас із приготування супу з кропиви, рагу з кульбаби, компоту з сухофруктів - за тими рецептами, які у давнину готували наші бабусі. Розпочнуться кулінарні майстер-класи сьогодні, 17 червня о 16.00 год. Опісля приготування усі охочі зможуть спробувати ці страви.

Паралельно о 16.00 год. на сцені розпочнуть виступати дитячі колективи «Центру творчості дітей та юнацтва», далі - Муніципальний камерний оркестр, гурти «Lemko Bluegrass Band», «Калакута», «Йорий Клоц». Будуть також кулінарні конкурси, вуличні співи, функціонуватиме дитяча галявина. Зустрічатиме при вході символ фестивалю - «Кібер-вуйко».

Ходи на «Галицьку дефіляду»! Не пропусти!

Сьогодні тернополян частуватимуть супом з кропиви та рагу з кульбаби

17 червня у Тернополі розпочинається V етно-гастрономічний фестиваль «Галицька дефіляда». Локація незмінна - парк ім.Т.Шевченка.

Кулінарна частина сьогодні складатиметься із традиційної української кухні, а також будуть новинки. Зокрема, на відвідувачів чекає майстер-клас із приготування супу з кропиви, рагу з кульбаби, компоту з сухофруктів - за тими рецептами, які у давнину готували наші бабусі. Розпочнуться кулінарні майстер-класи сьогодні, 17 червня о 16.00 год. Опісля приготування усі охочі зможуть спробувати ці страви.

Паралельно о 16.00 год. на сцені розпочнуть виступати дитячі колективи «Центру творчості дітей та юнацтва», далі - Муніципальний камерний оркестр, гурти «Lemko Bluegrass Band», «Калакута», «Йорий Клоц». Будуть також кулінарні конкурси, вуличні співи, функціонуватиме дитяча галявина. Зустрічатиме при вході символ фестивалю - «Кібер-вуйко».

Ходи на «Галицьку дефіляду»! Не пропусти!

 

Мінімальна заробітна плата збільшиться

Четвер, 16 червня 2016, 11:44

До Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» внесено зміни щодо розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Так, починаючи з 1 грудня мінімальна заробітна плата становитиме 1600 грн на місяць. Нагадуємо, що на сьогоднішній день мінімальна заробітна становить 1450 грн.

Повний текст цих змін викладено у Законі України від 19.05.2016 р. № 1384-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», який набрав чинності з 16 червня 2016 року та опублікований у газеті «Голос України» від 14.06.2016 р. № 109.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Змінено порядок оподаткування пенсій

Четвер, 16 червня 2016, 11:43

Починаючи з 1 липня 2016 року набирає чинності Закон України від 2 червня 2016 року 1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій».

Цим Законом передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків включаються суми пенсій, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня звітного податкового року (у 2016 році – 10740 грн), – у частині такого перевищення.

Тобто, з 1 липня цього року, пенсії, розмір яких не перевищує 10 740 грн на місяць, не будуть оподатковуватись, а з суми перевищення буде утримуватись податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір – 1,5%.

Повний текст Закону опубліковано у газеті «Голос України» від 14.06.2016 р. № 109.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

“Зелений” коридор для громадян: особливості ввезення та вивезення готівки

Четвер, 16 червня 2016, 10:54

За умови усного декларування фізична особа незалежно від віку має право ввозити в Україну та вивозити з України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу. Водночас фізична особа-резидент незалежно від віку має право ввозити в Україну готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10000 євро, за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі та за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах), виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10000 євро. Строк дії таких документів 30 календарних днів, починаючи з дня видачі.

Фізична особа-нерезидент незалежно від віку має право ввозити та вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10000 євро, якщо сума готівки, що вивозиться, не перевищує суми готівки, письмово задекларованої цією особою митному органу при ввезенні в Україну. Вивезення готівки у такому випадку здійснюється за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі.

Порядок та особливості переміщення валюти визначено Інструкцією про порядок переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженою постановою правління Національного банку України від 27.05.2008 р. №148.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У Тернопільській області проведуть децентралізацію медичних закладів

Четвер, 16 червня 2016, 09:32

У Тернопільській області цього року планують поділити медичні установи на 3 окружні лікарні. Відповідно головні госпітальні округи будуть діяти у Кременці, Чорткові та Тернополі, а саме міська лікарня №2. Це пояснюють тим, що сфера охорони здоровʼя повинна працювати злагоджено та ефективно, тому для цього необхідні такі зміни.

Начальник управління охорони здоровʼя Тернопільської обласної адміністрації Володимир Богайчук повідомив, що вибір відбувався продумано та довго. В результаті вибрали ці лікар, оскільки вони є одними з найбільших і транспортне сполучення до них якісне та швидке. Ці медичні заклади надаватимуть допомогу разом з районними лікарнями. В других буде функціювати діагностичне відділення. Для обслуговування пацієнтів буде виділено приблизно 50-100 ліжок різних видів.

Для початку запровадження цієї реформи необхідно небагато часу, тому таке оновлення може бути реалізованим у серпні-вересні 2016 року. Ще одним аспектом змін буде фінансування, а саме оплата буде здійснюватися за фактично надані послуги. Кошти будуть виділяти безпосередньо на пацієнта, а не на заклад. Тому від кількості хворих і залежатиме фінансовий стан медичного закладу. Це дасть змогу мотивувати роботу персоналу та змін якості надання медичної допомогою. Виникне конкуренція і лікарні будуть змушені покращувати умови для того, щоб пацієнти обрали саме цей заклад.

 

Фан-зона в Тернополі: до «Євро-2016» місто підготувалося на всі сто

Середа, 15 червня 2016, 09:13

Нарешті! Стартував 15-ий чемпіонат Європи з футболу «Євро-2016». Віднедавна всі футбольні гравці та вболівальники мають можливість протягом місяця часу «ласувати» грою улюблених команд. Стати мега-активним фанатом футболу не забарився і Тернопіль – місто успішно підключилося догоджати прихильникам футбольної гри у трансляції матчів чемпіонату. Адже, відтепер, початком з 12 червня, на центральному стадіоні міста діє «Фан-зона Тернопіль-2016», яка дозволить переглядати всі футбольні протистояння «Євро-2016». Тоді ж – в неділю, 12 числа, фан-зона офіційно і відкрилася.

Вартість квитків у фан-зону на матчі збірної України становить 30 гривень, всі інші матчі – вартістю в 20 гривень. Продаються квитки в касах центрального універмагу міста («ЦУМі»). Придбати їх можна також і в касах Тернопільського міського стадіону.

Не проґавте наступний турнір: футбольне змагання між збірною України та збірною Північної Ірландії вже незабаром – 16 червня. Тож, хутчіш на фан-зону!

Софія Пасічник

 

Кому з  кращих учнів Тернополя «перепаде» стипендія?

Вівторок, 14 червня 2016, 08:51

Ура-ура-ура! З приходом літа не забарилися до тернополян і зігріваючі новини в сфері освіти. Скоро в учнів нашого міста з’явиться можливість отримувати щомісячні іменні стипендії – про це йдеться на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради. Такий подарунок учням зробила міськрада. Від неї школярі й отримуватимуть грошові виплати. Вже зовсім незабаром буде діяти створена спеціальна конкурсна комісія по відбору кращих з кращих учнів тернопільських шкіл. Її склад позначився місцевими постатями: заступником Тернопільського міського голови Леонідом Бицюрою; начальником управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгою Похиляк; депутатом Тернопільської міськради, головою постійної депутатської комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту Володимиром Місько; спеціалістами управління освіти; методистами освітніх центрів Тернополя.

Чим же займатиметься комісія? Організувати роботу з розгляду, здійснити відбір та, врешті, висунути самих кандидатів – потенційних претендентів на отримання іменної стипендії – ось такими будуть її беззаперечні завдання.

Вже в середу, 15 червня, комісія вперше запрацює. Свою роботу по вiдбoрy тa виcyнeнню кaндидaтiв нa iмeннy стипeндiю вона розпочне о 14 годині в сесійній залі Тернопільської мерії – тоді відбудеться перше засідання комісії.

Отож, відтепер в учнів з’являться додаткові стимул та мотивація для більш поглибленої, підсиленої праці над собою, шліфування cвоєї наполегливості, кристалізації вже здобутих вмінь та навичок. Адже «тaлaнoвитим – вxiд бeз чepги!»: стипендію отримуватимуть найбільш здібні, ерудовані та обдаровані міські школярі. Відтак, зі слів мера Тернополя Сергія Надала, іменна винагорода заохочуватиме до навчання, «cтимyлювaтимe шкoляpiв пoглиблювaти свoї знaння y пeвнiй гaлyзi». Концепція задуму така: в різних сферах освіти виділено 17 номінацій. І «чим далі – тим краще»: по три учні кожної з них щомісяця отримуватимуть стипендію. Так триватиме весь навчальний рік. Стипендії дістануться переможцям різного роду олімпіад, учням від 7 по 11 класи. А також тим із школярів, хто стане лідерами знань у 17-ти нoмiнaцiяx.

Софія Пасічник

 

У Тернополі обирають найкрасивіший український віночок

Неділя, 12 червня 2016, 09:23

27 конкурсанток подали свої заявки на участь у конкурсі «Найкрасивіший український віночок», який організовують у рамках фестивалю «Галицька дефіляда». Сам фестиваль відбудеться у парку ім.Т.Шевченка, під час якого й нагородять переможницю конкурсу грошовим призом - п’ятьмастами гривнями.

Як розповідають організатори конкурсу, на скриньку надійшло 27 заявок від молодих дівчат та від батьків, які подали на конкурс фотографії своїх дітей в українських віночках.

Одні учасники конкурсу - сім’я Чирських на конкурс подала фото своєї 4-річної донечки Христинки. Вони написали, що беруть участь у конкурсі на «Найкрасивіший український віночок» з благодійною метою. Якщо виграють, то кошти передадуть на лікування тернопільського волонтера Богдана Кіндія.

Організатори проводять голосування у два етапи. На першому - до середи, 15 червня потрібно просто поставити «вподобайку» під кращим фото українського віночка у групі фестивалю http://vk.com/galychdefilyada?w=wall-70792450_462, потім до початку буде тривати другий етап голосування через сайт. Голоси додадуться і так визначиться переможець.

 

Зупинка «Центральний ринок» в Тернополі зазнала змін

Субота, 11 червня 2016, 12:00

Систему зупинки громадського транспорту на «Центральному ринку» оновили. Територію зупинки нещодавно розділили по частинах. Всього частин відтепер чотири. Перша з них призначена для тролейбусної зупинки, всі інші – для зупинок маршрутних таксі.

Закономірно, номери маршруток відображаються на табличках, які встановили перед кожною з «кишень» - місць для зупинок транспорту. Біда, щоправда, наразі в тім, що людям незвично, адже до такої новизни вони ще не встигли пристосуватися, тому й на наземний транспорт продовжують чекати на звичних місцях. В додаток до всього - непристосованість до нової системи зупинки водіїв. Незвиклість до місцевої переміни спричинює порушення ними ПДР та виникнення дорожніх заторів.

Обговорюючи недавні зміни, люди розділилися на два табори – ті, хто підтримують видозміну в системі зупинки, інші ж дотримуються думки, що краще було б взагалі нічого не змінювати. Адже, зараз, з їх слів, непросто розібратися до котрої із зупинок транспорту йти, щоб сісти на те маршрутне таксі, яке допоможе їм добратися до бажаного місця призначення. Скаржаться міські жителі і на те, що водії зупиняються далеко від визначеного місця зупинки.

Залишаються невирішеними і проблеми пропускання водіями транспортних зупинок. Водії вирішують скорочувати свій маршрут, не зупиняючись на визначеній згідно схеми маршруту зупинці, їдуть далі, не попереджаючи пасажирів про зміну напряму руху. Мовляв, не встигають по часу, а отже й змушені оминати зупинки транспортних засобів.

Хочеться сподіватися, що дезорієнтація в новій системі зупинки «Центрального ринку» внормується вже найближчим часом, непризвичаєність тернополян до нових місць для зупинок транспорту загального користування здолається, а тимчасовий хаос, що виник на ґрунті цього, зникне швидше, аніж встиг настати.

Софія Пасічник

 

На Тернопільщині припинено діяльність міжрегіонального «конвертаційного» центру»

П'ятниця, 10 червня 2016, 09:09

Співробітниками податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області ліквідовано міжрегіональний «конвертаційний» центр. До складу злочинної групи, яка забезпечувала його роботу, входили 5 осіб. Про це на брифінгу, що відбувся у Головному управлінні ДФС в області, розповів перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Віталій Дума.

Механізм діяльності «конвертаційного» центру діяв наступним чином: його організатори, отримавши замовлення від суб’єкта господарської діяльності реального сектору економіки на переведення безготівкових коштів у готівку, укладали із ними «фіктивні» угоди на поставку товарів й надання різноманітних послуг без фактичного їх виконання, отримували на розрахункові рахунки підконтрольних їм підприємств грошові кошти з призначенням платежу за товари та послуги, після чого перераховували їх по ланцюгу підприємств для подальшого переведення в готівку через каси банків.

Так, за словами Віталія Думи, зазначена схема дозволяла підприємствам реального сектору економіки отримувати необліковані готівкові кошти, створювати умови для безпідставного завищення витрат та податкового кредиту з ПДВ шляхом організації проведення безтоварних операцій.

Переведення коштів у готівку здійснювалось за винагороду, яка становила 10-12% від суми «проконвертованих» грошових коштів.

Впродовж 2015 року та з початку 2016 року учасниками «конвертаційного» центру переведено у готівку більше 40 млн гривень.

За результатами санкціонованих обшуків, проведених на території областей західного регіону, вилучено 76,5 тис. доларів США, 1,7 тис. євро, 261 тис. гривень (у загальному в перерахунку у національну валюту – на суму понад 2,2 млн грн), оргтехніку, документи бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи, засоби зв’язку, чекові книжки, банківські картки (для виплат). Накладені арешти на більш як 30 банківських рахунків.

Триває досудове розслідування за фактами умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та фіктивного підприємництва.

 

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

"Ешафот" по-тернопільськи: "Основи християнської етики" у школах Тернополя. Доля предмета визначена

П'ятниця, 10 червня 2016, 08:23

Незвичайний ажіотаж у Тернополі та за його межами, у вигляді як обурень, так і схвальних вигуків, викликала запропонована тернополянкою тема… стосовно виключення з системи шкільної освіти одного з навчальних предметів – «Основи християнської етики». Активне обговорення в мережі Інтернет, місцях скупчення людей породила внесена на розгляд Тернопільської міської ради електронна петиція Тетяни Семусь, яка й спричинила розголос у всього міського, і не тільки, населення.

Підставою надсилання жінкою петиції «Про відокремлення освіти від релігії (щодо дотримання у закладах освіти вимог ст. ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту») на офіційний веб-сайт Тернопільської міської ради, як випливає зі змісту петиції, слугувало порушення конституційних норм та недотримання положень чинного законодавства України в галузі освіти. Двісті п’ятдесят голосів, необхідних для початку розгляду петиції, остання набрала протягом, всього-на-всього, чотирьох днів.

Тож, чим же завершилася «епопея» у вигляді вирішення питання «бути чи не бути?» донедавна ще шкільному навчальному предмету – християнській етиці?.. А увінчалася вона тим, що виконавчий комітет Тернопільської міської ради згадану електронну петицію щодо скасування навчальної дисципліни «Основи християнської етики» попросту відхилив. Як зазначено на офіційному веб-сайті міської ради, рішення про відхилення  петиції прo вiдмiнy вивчeння xриcтиянськoї eтики y шкoлaх було прийнято на основі думки більшості: із врахуванням численної кількості звернень громадян міста та області, які надійшли на адресу міської ради із закликом не підтримувати петицію. Про це повідомив на своєму брифінгу міський голова Тернополя – Сергій Надал. До того ж, констатував він, освоєння дисципліни із вивчення християнських моральних чеснот – факультативне, а тому змушувати дітей вивчати її – так чи інакше – ніхто не має права. А ще, поява такого предмета у шкільних навчальних закладах як «Основи християнської етики» – ініціатива територіальної громади, проінформував мер міста. З його слів, уроки вивчення християнських цінностей у школах Тернополя почали викладати ще з часів проголошення незалежності України, предмет спрямований на правильне виховання учнів – виключно у дусі добра. Сергій Надал відмітив, що, як фактор становлення українців, важливість християнства для української нації є зрозумілою.

Підсумовуючи викладене, навчання дітей основ християнської етики у школах Тернополя не відміняють. Як і раніше, учні зможуть відвідувати уроки на добровільних засадах, з правом на це вибору: бути присутніми на них чи ні.


Софія Пасічник


 

Стихійні ринки викликають стихійні захворювання

П'ятниця, 10 червня 2016, 06:58

З початком тепла на вулицях Тернополя значного поширення зазнали стихійні ринки на яких продають тільки «свіжі» продукти.  Проте покупці не замислюються над тим, де ці продукти росли, як оброблялися і де продаються. Здебільшого такі ринки розташовані біля проїзної частини і продаються на вулиці в період спеки. Саме тому ми не можемо бути впевнені в якості таких товарів, тим паче, що документації на неї немає.

Такі ринки є на вул. Шептицького, 15 Квітня, Київській тощо. За даними медиків, на 22% гострих кишкових захворювань серед тернополян побільшало. «Потерпілі» здебільшого діти до 7 років. Причиною хвороби стає молоко, яйця, перепелині яйця тощо.

Леонід Бицюра заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради повідомив, що з проблемою стихійних ринків на сьогодні є проблема якості продуктів. Багато продукції продається просто на землі і тим самим втрачає поживність та набуває шкідливих речовин. Цього року захворювання перевершило минулорічні  показники - 429 випадків проти 352. Дітей серед них 90%.

Продукти не проходять жодної перевірки, тому про їх якість навіть не варто сперечатися. Медики попереджають, що зараз стає поширеним сказ та африканська чума, тому продукти краще купувати у магазинах, де можна без сумніву переконатися у тому, що купуєш.

Олена Сабатюк

 

Як зменшити ризик квартирної крадіжки під час літнього відпочинку?

П'ятниця, 10 червня 2016, 06:55

Відстежуючи новини ми часто чуємо про зростанні числа квартирних крадіжок, які скоюються не тільки місцевими злодіями, а й приїжджими з інших міст України та зарубіжними злодіями – «гастролерами».

Як відомо, у 2015 році відбувалося 106 квартирних крадіжок, на сьогоднішній день - 163 «обчищені» квартири, що на 53,8% більше чим минулого року.

Працівники Управліня поліції охорони в Тернопільській області розповідають, що “домушники», найчастіше, потрапляють в квартиру зламавши серцевину замка на вхідних дверях. На частку таких крадіжок припадає 50% усіх злочинів.

охорона

Другий улюблений метод – відкрити викруткою або фомкою металопластикове вікно або пробратися в квартиру через відкриту кватирку, використовуючи професійні альпіністське спорядження та навички, якщо це вище третього поверху. До третього поверху злодії-екстремали добираються навіть без спорядження за лічені хвилини.

Багато хто сподівається на те, що металопластикові вікна надійно захистять від злому. Така думка – помилкова. Єдине призначення таких вікон – забезпечення теплозвукоізоляції. Практика показує, що пластикові вікна дуже легко розкриваються самої звичайною викруткою за наявності певних знань, досвіду та навичок.

Як кажуть поліцейські охорони, будь-які двері і замки можна зламати, тому радять ставити сигналізацію на квартиру. Повна гарантія безпеки майна тернополян забезпечена тільки в тому випадку, якщо в кожній кімнаті встановлений датчик руху, який передасть сигнал тривоги помітивши будь-який рух в цій кімнаті.

Останнім часом люди встановлюють сигналізацію в квартиру блокуючи тільки вхідні двері, що є дуже ризиковим вчинком, адже, як правило, злодій проникаючи в квартиру через вікно, через нього ж і вийде з украденим, залишаючи датчики руху біля вхідних дверей незадіяними.

Ставити квартиру на сигналізацію з першого погляду може здатися дуже затратно, але це тільки з першого погляду. Будь-яке майно: телевізор, комп’ютер, гаджети, заощадження, прикраси, а особливо спокій і моральне здоров’я – цінуються набагато дорожче вартості сигналізації. Тому варто задуматися про те, щоб встановлювати датчики в кожній кімнаті виключаючи всі варіанти проникнення недоброзичливців.

Не нехтуйте даними статистики квартирних крадіжок і встановлюйте охоронну сигналізацію з повним блокуванням квартири. І нехай Ваш відпочинок буде безпечним!

 

Умови для скасування нарахованих штрафних санкцій

Четвер, 09 червня 2016, 07:42

Відповідно до п. 35 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік складав менше 20 мільйонів гривень, штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення в терміни, визначені ПКУ, скасовуються протягом 10 днів з дня сплати такого податкового зобов’язання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання з одного й того самого податку або збору. При цьому у разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов’язання не підлягає подальшому оскарженню.

Нагадаємо, що Порядок скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 10.02.2016 №40.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Ви консультувались у податковій

Четвер, 09 червня 2016, 06:51

Я новостворений підприємець, обрав спрощену систему оподаткування. Який порядок отримання витягу з Реєстру платників єдиного податку?

Податковим кодексом України передбачено, що за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку.

Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Платники податків можуть отримати консультацію з питань податкового законодавства, в тому числі щодо заповнення запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та сам витяг з реєстру платників єдиного податку – у Центрі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ за адресою: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1.

ЦОП працює з понеділка по четвер з 9 год до 18 год, у п’ятницю – з 9 год до 16 год 45 хв, у суботу – з 9 год до 13 год, неділя – вихідний. Обідня перерва – з 13 год до 13 год 45 хв. В останній день граничного строку подання звітності, час роботи ЦОП подовжується до 20 год.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Бюджет Тернополя активно наповнюється

Середа, 08 червня 2016, 08:39

Про це зазначив начальник Тернопільської ОДПІ Петро Якимчук. Він інформував, що протягом січня–травня поточного року платники податків Тернополя внесли до місцевого бюджету 277,0 млн грн, а це на 81 млн, або 41,3% більше від очікуваних.

Активно наповнювалась казна міста податком на доходи фізичних осіб, якого поступило 156,1 млн грн, єдиним податком з юридичних та фізичних осіб, якого було внесено 44,6 млн, акцизним податком, надходження якого склали 39,3 млн грн.

Свою частку до міського бюджету внесли й ті, хто є власниками та користувачами земельних ділянок, які сплатили 29,5 млн грн плати за землю. Також, власники нерухомості розпочали сплачувати податок на нерухоме майно, якого бюджет отримав уже в сумі 5,8 млн грн.

Загалом, як зазначив очільник інспекції, надходження п’яти місяців поточного року більші за минулорічні на 94,5 млн грн.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Сторінка 87 з 110

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер