images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Є більш як пів-мільярда бюджетних надходжень

Середа, 11 травня 2016, 08:09

Заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк інформувала про суми надходжень до бюджетів усіх рівнів протягом січня-квітня поточного року. Вона зазначила, що платники податків Тернополя та району за цей період внесли до державного та місцевих бюджетів 558,5 млн грн, а це на 18,4% більше від очікуваних.

Так, Державний бюджет отримав 251,1 млн грн надходжень Найбільше, а це 95,4 млн грн, внесено до бюджету податку на додану вартість та 51,5 млн грн – податку на прибуток. Внесок наших земляків в обороноздатність країни склав за ці місяці 21,9 млн грн військового збору.

На рахунки місцевих бюджетів поступило 307,3 млн грн платежів. Левову частку складає податок на доходи фізичних осіб – 182,8 млн грн, єдиного податку надійшло 38,5 млн грн, акцизного податку – 38,1 млн грн, плати за землю – 28,5 млн грн.

Заступник начальника зазначила також, що юридичними та фізичними особами обласного центру та Тернопільського району сплачено і 272,5 млн грн єдиного внеску.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Чи змінилася сума єдиного податку?

Вівторок, 10 травня 2016, 09:13

З 1 травня поточного року розмір мінімальної заробітної плати складає 1450 грн. Однак, для платників єдиного податку першої-другої груп, для яких ставки встановлені у відсотках до розміру «мінімалки», змін у сумах єдиного податку не відбудеться, оскільки Податковим кодексом такі ставки «прив’язані» до розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового року.

Таким чином, “спрощенці” першої групи продовжуватимуть сплачувати до кінця поточного року 137 грн 80 коп щомісячно, а ті, котрі обрали другу групу – 275 грн 60 коп.

А от єдиний внесок слід сплачувати, виходячи з нового розміру зарплати за ставкою 22%, тобто 319 грн 00 коп.

Консультації із вказаних питань платники можуть отримати у Центрі обслуговування Тернопільської ОДПІ, телефон: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

З початку року платники Тернопільщини сплатили понад півмільярда гривень ЄСВ

Вівторок, 10 травня 2016, 09:02

З початку 2016 року територіальними органами Головного управління ДФС у Тернопільській області забезпечено надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі 506,6 млн грн, що на 25,5 млн грн більше ніж очікувалось. Виконання бюджетного призначення становить 105,3%.

Як повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, у квітні сплачено 137,9 млн гривень, що на 9,8 млн гривень більше за прогнозний показник.

Варто нагадати, що у 2016 році підприємці на загальній системі оподаткування сплачують ЄСВ з чистого доходу. Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Водночас сума ЄСВ, який сплачується, не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) або приймається рішення про сплату такого ЄСВ при відсутності оподаткованого доходу. Підприємці на єдиному податку сплачують ЄСВ у сумах, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відділ організації роботи

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

У сільські школи виїжджав мобільний центр профорієнтації

Вівторок, 10 травня 2016, 07:24

Фахівці з профорієнтації Тернопільського міськрайонного центру зайнятості цьогоріч провели виїзні акції з використанням спеціально оснащеного транспортного засобу «Мобільний центр профорієнтації» у загальноосвітних школах сіл Баворів, Товстолуг, Байківці та Великий Глибочок Тернопільського району.

Школярів ознайомили зі світом професій, правилами вибору майбутнього виду трудової діяльності. Ті, хто бажав, пройшли профдіагностичне обстеження на виявлення професійно важливих нахилів, здібностей та уподобань. За допомогою тестових методик старшокласники визначили типи своєї професійної спрямованості.

центр зайнятості

А ще учні залюбки виконували профорієнтаційні вправи, долучилися до ділових ігор, дискутували щодо становлення і ролі молодої людини у суспільстві.

Окрім школярів у акціях взяли участь педагоги та батьки старшокласників. Працівники центру зайнятості надали їм поради щодо психологічної підтримки учнів під час іспитів, розповіли про те, які професії нині користуються попитом на ринку праці.

моб_5638

Загалом профорієнтаційною роботою у навчальних закладах було охоплено майже 300 осіб.

 

День Перемоги - "Ніхто не забутий, ніщо не забуте"

Вівторок, 10 травня 2016, 07:05

Такі слова вималювані золотою фарбою при вході на військовий меморіал Теребовлянського кладовища. Однак, чомусь, дуже швидко все забулося.

Я не хочу подавати з політичних позицій історію Другої світової війни, та ставити під сумнів питання перемоги. Оскільки, оцінюючи кількість жертв і втрат, "перемога" ставиться під сумнів. Але "9 травня" це свято завершення найжахливішої за всю історію кропролиткої бійні. В цій війні загинуло чимало наших земляків з Теребовлянщинни, які по власному чи не по власному бажанню вступали до лав Червоної армії, загонів УПА-Захід, чи СС Галичини.

І в сьогоднішній день, 9 травня, слід вшанувати всіх хто загинув, хто поклав життя за наше з вами майбутнє. Але нажаль, у Теребовлі цього зроблено не було. Місцева влада, не спромоглася навіть прибрати могили солдат,що загинули. Попри могильні плити меморіалу проросли бур'яни, кожна плита у болоті і смітті. Біля пам'ятника "Борцями за волю України" купи сміття. Я вже не говорю про реставрацію плит, про те що імена і прізвища не видно на затертому брудному граніті.

А найцікавіше те, що представники влади організували у п'ятницю 6 травня поминальну ходу до меморіалу, Скажіть будь ласка шановний Сергій Іванович, ви не бачили в якому стані меморіал? Ви показово несли вінок, щоб всі бачили вашу громадянську позицію, а відправити працівників кладовища на прибирання меморіалу не можете? Крім того військовий комісар Кравець Олександр Юрійович, не доклав жодних зусиль до наведення порядку на могилах військових, а це ж його прямий військовий обов'язок!

Все з вами ясно, піар дорожче всього. Вся міська рада славетного міста Теребовля, всім вам ГАНЬБА!

Наступне, що варто згадати, вчора 8 травня, у нашому славному місті, міською радою було проведено чудовий концерт в честь дня матері, сьогодні зранку, 9 травня, йдучи на кладовище, в парку князя Василька, мною було зафіксовано таку картину (див.фото). Невже важко після свята було прибрати гори сміття? Тим більше в день 9 травня.

В обід, я взяв відро, щітку і тряпку, і відправився виконувати роботу нашої влади. Мною було помито всі надгробки солдатів та вирвано бур'яни. Ви би бачили сльози бабусь, які приходять на такі занедбані могили своїх родичів, друзів близьких.

Шановний міський голова міста Теребовлі, військовий комісар, і вся ваша команда, незважаючи на все те, що ви зробили для міста(а зробили ви справді багато), я оголошую вам ГАНЬБУ, адже один раз в рік можна навести порядок на могилах тих людей, які віддали за нас з вами життя!


Даний матеріал надіслав на пошту редакції автор – Олександр Титжинський.

 

У Тернополі привітали багатодітних матерів

Понеділок, 09 травня 2016, 12:00

У другу неділю травня традиційно в Україні відзначають День матері. Напередодні цього свята подяками, квітами та подарунками відзначили у Тернополі багатодітних матерів, які народили та виховали п’ять і більше дітей та матерів, діти яких досягли високих результатів у спорті, науці та культурній галузі.

Заступник міського голови Леонід Бицюра зазначив, що Тернопіль гордиться українськими традиціями виховання дітей та досягненням обдарованих тернополян.

«З нагоди Дня матері щиро вітаю Вас із цим святом, оскільки ви дали безцінний дар життя своїм дітям, опікуєтесь прийомними, виховуєте успішних особистостей та даруєте їм ласку, розуміння та сімейне тепло. Бажаю, що у вашому домі завжди було щастя та любов, а рідні були здорові», - зазначив Леонід Бицюра.

 

Податкові міліціонери викрили підприємця, який незаконно збував елітний іноземний алкоголь

Субота, 07 травня 2016, 06:55

Під час Великодніх свят співробітники податкової міліції припинили надходження в область алкогольних напоїв іноземного виробництва.

Так, у рамках операції «Акциз-2016», фахівці оперативного управління та відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС викрили підприємця, який, не маючи ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями, зберігав та розповсюджував незаконно ввезену на митну територію України алкогольну продукцію іноземного виробництва.

В ході проведення санкціонованих обшуків, у гаражному приміщенні вказаного підприємця, розташованому у приміській зоні Тернополя, вилучено 374 пляшки алкогольних напоїв закордонного виробництва (віскі, лікери, текіла, самбука, вино, бренді). Їх розливали у скляну, паперову та пластикову тару місткістю від 0,5 л до 5 літрів, без марки акцизного податку.

Загальна вартість вилучених підакцизних товарів становить 120 тис.гривень.

На даний час вирішується питання щодо притягнення вказаного суб’єкта господарювання до адміністративної та фінансової відповідальності.

Слід відзначити, що Кодексом України про адміністративні правопорушення за реалізацію алкогольних напоїв без ліцензії передбачена відповідальність у вигляді штрафу розміром від 17000 грн до 34000 грн. Якщо ж на алкогольних напоях відсутні марки акцизного податку на порушника окрім вказаного, накладається штраф у розмірі від 850 грн до 3400 грн із конфіскацією алкогольних напоїв.

DSC00197

Крім цього, Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» за здійснення торгівлі алкогольними напоями без ліцензії, а також за зберігання та реалізацію алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка передбачено застосування фінансових санкцій у розмірі 200 відсотків вартості товару (але не менше 17000 грн) за кожне із вказаних порушень.

Всього ж з початку року співробітниками податкової міліції області з незаконного обігу вилучено товарів підакцизної групи на суму 6,2 млн грн, судами прийняті рішення про конфіскацію контрафактної підакцизної продукції на суму 501 тис. гривень.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Тернопільським школярам показали фільм про захисників Донецького аеропорту

П'ятниця, 06 травня 2016, 08:00

Учням десятих класів 19, 20, 21, 22 шкіл та студентам Технічного ліцею 5 травня в актовому залі 22 школи було показано фільм «Добровольці Божої чоти». Ініціаторами показу фільму є депутати Тернопільської Молодіжної міської ради. Після показу фільму діти отримали змогу поспілкуватися із учасниками цих подій – друзями Сичом та Лівим, які брали участь в обороні аеропорту.

13178561_955545044562810_9117929498955293768_n

Це був лише перший показ із серії – зазначає один із організаторів заходу Іван Янюк – Ми плануємо показати його усім школярам десятих класів Тернополя (для молодших цей фільм може виявитися надто складним). Показ приурочений до Дня Героїв, який традиційно відзначається у травні. Ми повинні виховувати у дітях патріотизм, любов до рідної землі та готовність її захищати. А що можу бути кращим для виховання, ніж приклад людей, які добровільно пішли на війну, щоб не словом, а ділом виконувати свій обов’язок перед Батьківщиною?

Показ фільму відбуватиметься протягом наступних двох тижнів і завершиться 20 травня сеансом для школярів навчальних закладів центру міста у Тернопільській Українській гімназії ім. І. Франка.

 

До бюджетів місцевих громад Тернопільщини спрямовано 567,6 млн грн

П'ятниця, 06 травня 2016, 07:54

За перші чотири місяці 2016 року бюджети місцевих громад Тернопільщини отримали 567,6 млн грн податкових платежів. Це на 151,5 млн грн більше від очікуваного та на 183,3 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року.

Один з найвагоміших платежів – це податок на доходи фізичних осіб, якого протягом січня-квітня надійшло 323,5 млн гривень, додатково забезпечено надходження майже 80,5 млн грн. Суб’єкти малого підприємництва сплатили 79 млн грн єдиного податку.

Надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів з початку 2016 року склали 68,1 млн гривень, додатково місцеві бюджети отримали 21,4 млн гривень. Прогнозний показник виконано на 145,7% .

Впровадження процесів децентралізації влади надає громадам унікальну можливість підвищення соціальних гарантій своїх мешканців. Насамперед це залежить від сумлінності платників податків, які і забезпечують повне та своєчасне наповнення бюджетів місцевих громад.

 

Відділ організації роботи

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Проведення ЗНО на Тернопільщині відбулося під прицілом поліцейських охорони

П'ятниця, 06 травня 2016, 07:41

Вчора, 5 травня, 6700 тернопільських абітурієнтів звершили перший етап зовнішнього незалежного оцінювання. Вже шостий рік поспіль працівники поліції охорони слідкують за порядком та законністю проведення цього заходу. На кожному з 28-ми пунктів тестування були залучені співробітники Управління поліції охорони Тернопільської області.

Для них поставлено чітке завдання та розписані обов’язки. Працівники здійснювали пропускний режим, проводили сканування учасників тестування ручними металошукачами задля виявлення і усунення заборонених пристроїв.

DSC_1831

Співробітники поліції охорони відповідали за цілісність та збереження тестів, пильно слідкували за дотриманням громадського порядку на території пункту тестування та стежили за тим, щоб під час тестування учасники не користувалися мобільним телефоном, радіозв’язком та іншими технічними пристроями.

DSC_1842

Врахувавши минулорічний гіркий досвід хитрунів, які намагалися пронести на пункти оцінювання телекомунікаційні засоби та "полегшити" собі життя шпаргалками, а як наслідок були «обеззброєні» правоохоронцями та змушені покинути пункт тестування з анулюванням роботи. Саме тому, цього року абітурієнти розраховували лише на свої знання.

DSC_1848

Члени експертної комісії шкіл Тернополя висловили подяку сторожам правопорядку – поліцейським охорони. «Дякую керівникові Управління поліції охорони за професійні дії працівників поліції, за те, що з їх допомогою було створено безпечні умови для …. всіх учасників ЗНО», - розповідає відповідальний за пункт тестування, директор Тернопільської ЗОШ №11 Петро Степанович Літинський.

DSC_1850

То ж за порядок та достовірність проведення наступних етапів зовнішнього незалежного оцінювання можна не хвилюватися, адже за це відповідають професіонали.

 

«Мигдаль для серця» на фестивалі «Ї»

П'ятниця, 06 травня 2016, 06:54

В рамках фестивалю «Ї», в неділю, 8 травня, відбудеться презентація другої книжки новел та замальовок Ірини Мацко «Мигдаль для серця».

Щоденне вживання десяти-п’ятнадцяти сторінок мигдальних творів забезпечує організм повноцінним комплексом думок та емоцій, необхідних для відчуття наповненості життя.

Для того, щоб відповісти на питання, чим корисний мигдаль, потрібно заглянути всередину цього «горішка».

«Мигдаль для серця» – універсальний. Його можуть вживати майже всі категорії людей, за винятком тих, хто володіє індивідуальною непереносимістю душевного тепла або надлишковою увагою до себе. Чим корисний мигдальний твір – так це своїми загальнозміцнюючими, заспокійливими і очищуючими думки властивостями.
"Мигдаль для серця" на фестивалі "Ї"

Регулярне вживання «Мигдалю для серця» в свіжому вигляді заспокоює нервову систему і сприятливо позначається на якості сну; забезпечує нормальну роботу головного мозку при підвищених інтелектуальних навантаженнях; заліковує травми серця, негативні спогади; покращує бачення прекрасного в житті.

Нагадаємо, фестиваль «Ї» відбудеться у Тернополі 6,7,8 травня. На міжнародне мистецьке дійство приїде декілька десятків музикантів, художників та письменників України та ближнього зарубіжжя.

Презентація книжки Ірини Мацко відбудеться в галереї «Бункермуз» 8 травня о 14:00.

 

Не забудьте подати

Четвер, 05 травня 2016, 08:18

У відділі електронних сервісів та звітності Тернопільської ОДПІ нагадують платникам податків, що 10 травня 2016 року завершується термін подання:

податкової декларації з податку на прибуток підприємства за I квартал 2016 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;

розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності, за I квартал 2016 року;

фінансової звітності за I квартал 2016 року до органів ДФС платниками податку на прибуток, що звітують щокварталу;

декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, за I квартал 2016 року;

податкової декларації з податку на додану вартість за I квартал 2016 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;

податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, за I квартал 2016 року (форма № 1ДФ);

податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за I квартал 2016 року платниками, віднесеними до 3 групи;

податкової декларації платника єдиного податку – юридичної особи за I квартал 2016 року платниками, віднесеними до 3 групи;

податкової декларації екологічного податку за I квартал 2016 року;

податкової декларації з рентної плати за I квартал 2016 року;

податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за I квартал 2016 року;

податкової декларації з туристичного збору за I квартал 2016 року;

звіту про суми податкових пільг за I квартал 2016 року.


Консультації з питань подання вказаної звітності платники можуть отримати у Центрі обслуговування Тернопільської ОДПІ, телефон: 43-46-10.


Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Платники Тернопілля поповнили бюджет країни на 954 мільйони гривень

Четвер, 05 травня 2016, 07:55

Впродовж чотирьох місяців 2016 року до загального фонду державного бюджету платники Тернопільщини сплатили понад 954 млн грн, що на 38,7 млн грн або на 4,2 % більше показника попереднього року. Як зазначив начальник ГУ ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат, індикативні показники виконані на 119,9%.

Зокрема, платники спрямували до державного бюджету 61,6 млн грн податку на прибуток, що на 1 мільйон гривень більше прогнозного показника. Акцизного податку надійшло 6,5 млн гривень.

До місцевих бюджетів цього року надійшло 567,6 млн гривень, з них податку на доходи фізичних осіб 323,5 млн гривень. Відчутним для місцевих бюджетів стало надходження 68 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, додатково бюджет отримав 21,4 млн гривень цього податку.

Необхідно зазначити, що надходження єдиного соціального внеску з початку року склали 506,6 млн грн, що на 25,5 млн грн більше за прогнозні показники.

 

Відділ організації роботи

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

На що б тернополяни витратили 1 мільйон гривень?

Четвер, 05 травня 2016, 07:45

Якщо б я мав мільйон?!  Питання, яке задавав собі, мабуть, кожен, хто його немає! Тернополяни фантазують, вигадують, що б це вони  зробили, якби у них з'явився мільйон, ну хоча б, гривень. Усе ж таки ми в Україні живемо, тай з точки зору патріотизму, не варто забувати про своє.

Як і більшість людських винаходів, гроші являються великим добром та великим злом водночас. За допомогою грошей людина може забезпечити себе житлом, їжею, одягом та іншими необхідними речами. Їй не потрібно все робити самій. Коли людина має багато грошей, в неї так само багато можливостей: подорожувати, навчатися в кращих університетах, покращити свою зовнішність за допомогою пластичної операції тощо. Люди забувають, що гроші є благом, коли вони служать людині, а не навпаки. Гроші мають бути для людини, а не людина для грошей!

Людині даний не один лише матеріальний світ. Є також світ духовних цінностей. Світ доброти, віри, моральних принципів, кохання та поваги до інших. А на що свій мільйон витратять тернополяни?

 

Юлія Кухарук ― школярка, модель, 15 р.

― Я вклала б гроші в модельний бізнес, започаткувала б щось нове у нашому місті.

Юлія Кухарук

Cергій  Балуцький ― журналіст, 26 р.

― Частину коштів витрачу на кілька однокімнатних квартир,  які буду здавати місцевим студентам. Решту грошей піде на подорожі,  вивчення іноземних мов і розваги. Також давав би свої гроші винахідникам за креативні ідеї.

сергій Балуцький

Оксана Слободян ― маркетолог, 21 р.

― Не казатиму, що абсолютно все відам на благодійність чи то, як сьогодні модно казати "добрі справи».  Мільйон поділила б у відсотки,. Десята частина пішла б на дитбудинки у вигляді потрібного товару, 20% забезпечила б старість батькам (вважаю, що це найважливіші люди у житті кожного), 30% капіталовкладень на наступний мільйон, і решту 40% на самоосвіту та враження, які змінюють погляди.

Оксана Слободян

Тетяна Нюня ― методист Тернопільського центру інновацій та моніторингу.

― Це залежало б від багатьох об'єктивних і суб'єктивних факторів.  Якщо зараз,  і сума в гривнях, то  ―  частину на благодійність (справжні притулки для тварин з належними умовами), частину ― на подорожі, можливо, на потреби рідних  чи знайомих.

Тетяна Нюня

Горбатюк  Світлана  ― власниця івент компанії.

― Вклала гроші б в бізнес, півмільйона у перспективний стартап в сфері IT, а інших півмільйона в консервативний  напрям, типу газети.

Горбатюк  Світлана

Юрій Питель ― помічник  депутата Міської ради, 20 р.

―  Свій мільйон я витрачу на відкриття власної справи, в якості приватного підприємця.

Юрій Питель

Ольга Заверуха ―організатор конкурсів краси, 31 р.

― Маючи 1 мільйон  (якщо я його заробила) певно витратила на потреби сім'ї і близьких, також кудись поїхала  б родиною,  в якусь цікаву країну,  а якщо я б його виграла, чи мені хтось подарував, то я перш за все, частину витратила б, на дітей, які потребують допомоги, а частину витратила б, на підтримку цікавих проектів, на їх реалізацію.

Ольга Заверуха

Наталя Бабич ― стиліст, 47 р.

― За ці гроші розвивала б індустрію краси у Тернополі.

Наталя Бабич

Олег  Газилишин ― абітурієнт, 16 р.

― Купив би акції перспективних компаній, щоби вдало вкласти гроші. Таким чином, з одного мільйона буде не один мільйон.

Олег  Газилишин

Автор: Тетяна Шило


 

Складання податкової накладної: нюанси

Четвер, 05 травня 2016, 07:15

Починаючи з 1 квітня 2016 року, податкова накладна складається за формою та в порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (далі - Порядок № 1307).

Начальник відділу адміністрування ПДВ та контролю за відшкодуванням ПДВ Тернопільської ОДПІ Лариса Овсійчук зазначила, що вказаним Порядком передбачено складання податкової накладної та додатків до неї в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису уповноваженої платником особи.

Відповідно до п. 16 Порядку № 1307 до граф 4 та 5 вносяться дані щодо одиниці виміру товарів/послуг.

Графи 4 та 5 податкової накладної заповнюються відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання податкової накладної.

У графі 4 зазначається умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), зазначеної у КСПОВО.

У разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у п. 11 Порядку № 1307, у графі 4 вказується «грн».

У разі якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, у графі 4 зазначається умовне позначення одиниці вимірювання таких товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах;

у графі 5 - код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО.

У разі якщо в графі 4 зазначено умовне позначення одиниці виміру, яка відсутня в КСПОВО, графа 5 не заповнюється.

До графи 6 вносяться дані щодо кількості (об’єму, обсягу) постачання товарів/послуг.

У разі складання податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

Якщо податкова накладна складається на часткове постачання послуги, або на суму попередньої оплати частини вартості послуги, то у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказується число «0,5».

У графі 7 податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Начальник відділу також проінформувала, що консультації з даного та інших питань податкового законодавства, платники можуть отримати у Центрі обслуговування Тернопільської ОДПІ, тел. 43 46 10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Завершився процес передачі повноважень у сфері державної реєстрації на місця

Четвер, 05 травня 2016, 06:16

Це черговий крок на шляху до створення прозорої та максимально спрощеної процедури надання адміністративних послуг громадянам.

Разом із повноваженнями на місця передано і кошти, які українці сплачуватимуть за отримані послуги.

Головним завданням «децентралізації реєстраційних функцій» було забезпечити громадян правом вільного вибору того, хто буде проводити реєстраційну дію.

Таким чином, для збільшення конкуренції передано реєстраційні функції не лише місцевій владі, а й приватним нотаріусам та акредитованим суб’єктам.

А також було прийнято стратегічне рішення дозволити нашим громадянам проводити реєстрацію бізнесу в будь-якому куточку України, а нерухомості – в межах області.

Розширення кола суб’єктів реєстрації безперечно сприятиме й якості надання цих послуг, адже фактично створюється конкурентне середовище в цій сфері.

Акредитовані суб’єкти, що можуть здійснювати реєстрацію - це юридичні особи публічного права, що розпочинають свою роботу після проведення їх акредитації Міністерством юстиції України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Останні можуть здійснювати усі повноваження суб’єкта державної реєстрації або здійснювати прийняття та видачу документів у сфері державної реєстрації на підставі договору з іншим суб’єктом державної реєстрації та/або нотаріусом.

На території Тернопільської області діє один акредитований суб’єкт - Тернопільське районне госпрозрахункове бюро технічної інвентаризації, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Полковника Данила Нечая, 27.

Сільські, селищні та міські ради (крім рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення) можуть здійснювати функції державної реєстрації після прийняття на своїх пленарних засіданнях рішень про здійснення повноважень суб’єктів державної реєстрації виконавчими органами таких рад, за умови інституційної готовності до реалізації зазначених повноважень.

Вже зараз на території області прийняли рішення про здійснення повноважень з питань реєстрації і організовують роботу по наданню таких послуг Заліщицька, Лановецька, Монастириська міські ради, Велигаївська та Байковецька сільські ради Тернопільського району, Васильковецька сільська рада Гусятинського району, Вишнівецька селищна рада Збаразького району.

Таким чином, передача повноважень це черговий крок на шляху до створення прозорої та максимально спрощеної процедури надання адміністративних послуг громадянам.

За Міністерством юстиції України та його територіальними органами залишаються лише повноваження з нормативно-методичного забезпечення державної реєстрації прав та бізнесу, контролю за проведенням такої реєстрації,

розгляду скарг на рішення дії чи бездіяльність державних реєстраторів та забезпечення підвищення кваліфікації держреєстраторів.

Довідково: Адреси суб’єктів державної реєстрації можна знайти на сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (http://terjust.gov.ua/?page=consult&consultid=7924&sub=) або на сайтах відповідних районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.
 

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області
– начальник Управління державної реєстрації Ольга Чепурна

 

Водії громадського транспорту Тернополя пройшли навчання

Середа, 04 травня 2016, 07:16

Керівник управління патрульної поліції Володимир Струк, начальник управління Укртрансбезпеки в Тернопільській області Ігор Табака та керівник управління транспорту міської ради Ігор Мединський провели навчання водіям громадського транспорту Тернополя.

Водіям наголошено на необхідності дотримання розкладів руху, належного обслуговування міських кладовищ у Великодні свята, попереджено про недопущення порушення Правил дорожнього руху та роз’яснено систему роботи патрульної поліції міста.

 

Цього року тернопільський пляж «Циганка» перетвориться на сучасну відпочинку зону

Середа, 04 травня 2016, 06:35

Бульвари, сквери, пішохідні ділянки та територію пляжу «Циганка» біля Набережної ставу цього року реконструюють у Тернополі. Міський голова Сергій Надал розповідає, що деякі об’єкти уже почали ремонтувати, а до роботи над іншими приступлять згодом, після підготовки проектно-кошторисної документації. Наприклад, таким об’єктом є територія біля Набережної ставу - пляж «Циганка».

«Завдяки громадській ініціативі молодих тернопільських архітекторів цього року занедбана територія пляжу біля ставу перетвориться на повноцінну туристично-відпочинкову зону. Набережна ставу буде умовно поділена на шість зон: прогулянкову алею з пристанню, зону тихого відпочинку та скейтпарк, головну площу з пірсом і пішохідним фонтаном, «Зелений пляж» з рестораном та спортивну зону з дитячим майданчиком, - зазначає очільник Тернополя. - Також буде велодоріжка, яка з’єднуватиметься з парком ім. Т.Шевченка».

До слова, також капітально буде відремонтована проїжджа частина на вул. Білецькій.

 

Тернополянин у салоні авто перевозив наркотики

Вівторок, 03 травня 2016, 12:11

amfetaminУ незаконному придбанні, зберіганні та перевезенні наркотичних засобів тернопільські працівники Департаменту протидії наркозлочинності підозрюють 34-річного мешканця обласного центру. Молодик у власному авто перевозив наркотики та обладнання для їх продажу.

Як повідомив начальник відділу другого управління Департаменту протидії наркозлочинності в Тернопільській області Володимир Строїч, поліцейські в ході оперативно-профілактичного відпрацювання отримали інформацію про те, що мешканець Тернополя може зберігати наркотичні засоби.

28 квітня під час проведення оперативних заходів поліцейські спільно з працівниками обласного відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, та патрульними поліцейськими Тернополя зупинили на одній з вулиць міста авто підозрюваного. Під час огляду правоохоронці виявили в салоні іномарки полотняну сумку з 10-ма грамами марихуани, електронні ваги з залишками наркотичної речовини, схожої на амфетамін, чотири навігатори з кабелями та два предмети схожі на пістолети.

Чоловіка доправили у відділення поліції для документування. Вилучене направлено на експертизу.

Як зясувалося, тернополянин в минулому вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння наркотичних злочинів, однак продовжив займатися протиправним.

По даному факту розпочато досудове розслідування за ч.1 статті 309 Кримінального кодексу України. Правоохоронці встановлюють канали надходження наркотичних речовин до підозрюваного. Тривають слідчі дії.

 

Джамала представить новий альбом в Тернополі

Понеділок, 02 травня 2016, 11:06

20 травня  в ПК Березіль відбудеться сольний концерт української співачки Джамали. Початок концерту в 19.00. Це перший концерт в Тернополі і перший виступ на батьківщині після фіналу «Євробачення 2016», який відбудеться з 12 по 14 травня у Стокгольмі (Швеція).

Виступ відбудеться в рамках всеукраїнського турне містами України. Концертна програма отримала назву «Шлях додому» і буде сформована, насамперед, на матеріалі альбому «Подих» (2015), а також на популярних композиціях з EP «Дякую», альбомів All or Nothing і For Every Heart.

Нагадуємо, Джамала з піснею «1944» представить Україну на конкурсі «Євробачення-2016», котрий пройде в травні в Стокгольмі. Співачка стала переможцем Національного відбору, по результатам SMS-голосування отримавши найбільшу кількість голосів телеглядачів — 37,77%.


 

Аферисти телефонують від імені працівників податкової

Неділя, 01 травня 2016, 11:54

Керівництво Головного управління ДФС у Тернопільській області, відділ внутрішньої безпеки Головного управління ДФС в області, доводить додаткову інформацію до широкого кола громадськості Тернопільщини та суб’єктів господарської діяльності області щодо спроб шахраїв-аферистів злочинним шляхом заволодіти матеріальними цінностями у вигляді грошових коштів.

Проведеними заходами встановлено, що дзвінки з номера: 066-052-70-23, від імені так званих «службових осіб Головного управління в області чи їх довірених осіб», для виманювання грошей, здійснювались та здійснюються з виправної колонії № 38, котра знаходиться на тимчасово непідконтрольній території України (зокрема, смт. Ленінське, Свердловського району, Луганської області).

Вкотре нагадуємо, що службові особи Головного управління ДФС у Тернопільській області, його територіальних органів і Тернопільської митниці ДФС жодних вказівок збирати гроші від свого чи від імені довірених осіб не давали й давати не можуть.

Отож, наполегливо радимо бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям.

При виявленні випадків шахрайства слід негайно звертатись до місцевих органів Національної поліції, а також повідомляти у Головне управління ДФС в області за номерами телефону: (0352) 43-46-45, 43-04-16 (факс), 43-46-38, 098-992-42-82 або особисто звертатися у відділ внутрішньої безпеки за адресою: Тернопіль, вул. Білецька, 1.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

На Тернопільщині вже 23 громадян задекларували мільйонні статки

П'ятниця, 29 квітня 2016, 07:27

Під час деклараційної кампанії, яка розпочалася 1 січня 2016 року та триватиме до 1 травня, 23 громадян Тернопільщини вже задекларували доходи понад 1 млн грн на загальну суму 38 млн 61 тис. гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат.

Мільйонери Тернопільщини сплатять до бюджету 1 млн 798 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб та 227 тис. гривень військового збору.

Головне управління ДФС в області нагадує, що кампанія декларування вийшла на фінішну пряму. Залишились лічені дні для того, щоб відзвітувати про свої доходи. Усім громадянам, які отримували доходи від двох та більше податкових агентів, спадок, іноземні доходи тощо, необхідно звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації особисто або електронною поштою (за наявності ключа електронного цифрового підпису) до 4 травня 2016 року.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

«Олімпійська зміна» перемагають у Тернополі

П'ятниця, 29 квітня 2016, 06:32

27 квітня відбулися фінальні змагання міського етапу спортивно-масового заходу серед дітей та юнацтва «Олімпійське лелеченя». Юних фіналістів майбутніх олімпійських надій з різних мікрорайонів нашого міста прийняла ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Програма фінальних змагань складалася з трьох етапів: презентації, 5-ти спортивних естафет та вікторини на олімпійську тематику.

Під час урочистого відкриття учасників привітали: майстер спорту України з віндсерфінгу, володар ліцензії на участь в Олімпійських іграх 2016 р. - Олександр Тугарєв, Член виконкому Тернопільського обласного відділення НОК України - Богдан Дікальчук, відповідальний секретар Тернопільського обласного відділення НОК України - Валерій Кравчук та директор Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення - Галина Федорович.

У спортивній залі школи панував справжній олімпійський дух, який заставляв команди боротися за подарунки та путівку на обласні фінальні змагання. У підсумку п’ятий рік поспіль перемогу здобула команда «Олімпійська зміна» з ТСШ №3 з поглибленим вивченням іноземних мов, представник команди Бенцал Любомир. Друге місце посіла команда ТЗОШ №24 «Юнга», представник команди Поліщук Ігор, третє – «Боги олімпу» з ТСШ № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов , представник команди Вінніков В.В., IV місце – «Рекорд» (ТЗОШ №10) представник команди Олена Шульгіна, V місце – «Олімпієць» (ТЗОШ №27) представник команди Корнага В.

Справжньою окрасою спортивного свята стали презентації, де кожна з команд фіналістів показали свої вміння та майстерність. Також учасники фіналу виготовили плакат «Привітання Олімпійцям», де кожен залишив свої побажання нашій Олімпійській збірній. Його урочисто вручили нашу «майбутньому олімпійцю» Олександру Тугарєру.

Призери та переможці змагань були нагороджені грамотами обласного відділення Національного олімпійського комітету України. За I- місце команда переможців була нагороджена футболками, кепками та значками від НОК України та путівкою на участь в обласному етапі. За II – місце команда отримала подарунки від ТМ «Ласунка» (терморюкзаки та годинник). За III-місце учасники отримали зошити від видавництва «Школярик». Всі учасники отримали літературу на Олімпійську тематику та зошити від ТМ «Ласунка».

Вітаємо юних лелеченят з перемогою!!!

 

12-тирічна система освіти скоро чекає тернопільських школярів

Четвер, 28 квітня 2016, 07:54

Значного резонансу серед батьків школярів набула тема тривалості навчання. Колись вже була спроба ввести нову програму, за якою учні повинні були вчитися 12 років. Однак впродовж довгих обговорень та критичності ситуації це рішення було відмінене і навчання повернено до звичної одинадцятирічної середньої освіти.

На днях Міністр освіти Лілія Гриневич на своїй сторінці у соцмережі повідомила, що скоро цей експеримент буде повернено і учні навчатимуться 12 років. Це викликало обурення серед людей і досі не розуміють, у звʼязку з чим відбуваються такі зміни. Депутат пояснила: «Діти мають здобути навички та компетентності 21 сторіччя, які узгоджені країнами Європейського Союзу і які потрібні сьогодні сучасному українцю.

Окрім знання рідної державної і двох іноземних мов, інформаційних технологій, вміння критично мислити, аналізувати, працювати в команді, мати навички фінансової грамотності й підприємництва, нашим дітям потрібна освіта для життя».

Через це зміни планують вводити у найближчі роки, щоб молодь країни була розвинена за європейськими стандартами, оскільки за словами Міністра до цього часу Україна буде в ЄС: «Наша програма мінімум - це запровадження 12-річної школи з 1-го класу з 2018 року. У цьому випадку ви виходимо на 12-й клас у 2029 році. Це орієнтовані терміни вступу України в Європейський Союз, якщо план зближення з ЄС буде виконуватися. Такий план також буде обговорено на національному рівні і узгоджено з парламентом. А поки - ми запускаємо розвантаження існуючих програм і запровадження компетентнісного підходу». Володимир Бєлий, заступник директора з НВР підтримав цю ідею: «Такий 12-й рік продовження навчання апріорі не може бути гіршим ні за нинішній 11-й у школі, ні за теперішній 1-й рік у закладі дорослої освіти. Це є очевидним, бо так буде ПРИНЦИПОВО кращим відносно як перезрілого «сидіння» у тому ж самому «колективі», що з 1-го класу школи, так і недозрілого до дорослої програми «навчання» на 1-му курсі чужого для недавнього школяра світу діяльності».

Тому, батькам і школярам залишається лише здогадуватись, що їх чекає зовсім скоро і як це вплине на їхнє майбутнє.

Олена Сабатюк

 

Шахраї з виправної колонії на Луганщині видурюють гроші у підприємців з Тернопільщини

Четвер, 28 квітня 2016, 07:40

Головне управління ДФС у Тернопільській області повідомляє, що на теренах нашої області продовжуються випадки телефонного шахрайства. Зокрема, шахраї представляються довіреними особами посадовців Головного управління ДФС у Тернопільській області та вимагають кошти для залагодження так званих перевірок чи на якісь інші нагальні потреби. У результаті проведених заходів встановлено, що дзвінки з номеру телефону 066-052-70-23 надходять із виправної колонії №38, яка знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україною території у смт. Ленінське Свердловського району Луганської області.

Вкотре наголошуємо, що посадові особи Головного управління ДФС в області, територіальних органів ДФС у Тернопільській області та Тернопільської митниці ДФС жодних вказівок збирати гроші від свого імені ніяким довіреним особам не давали.

Отож, наполегливо радимо громадянам бути пильними та обачними, не вірити сумнівним пропозиціям та ретельно перевіряти інформацію.

При подібних випадках шахрайства суб’єктам господарювання слід негайно звертатись до місцевих органів Національної поліції, а також повідомляти у Головне управління ДФС в області за номерами телефону (0352) 43-46-45, 43-04-16 (факс), 43-46-38, 098-992-42-82 або особисто звертатися у відділ внутрішньої безпеки за адресою: Тернопіль, вул. Білецька, 1.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Вакантні посади та вільні робочі місця

Середа, 27 квітня 2016, 09:35

Станом на 01 квітня 2016 року 268 підприємств міста подали інформацію до Тернопільського міськрайонного центру зайнятості про наявність 656 вільних робочих місць та вакантних посад ( на 01.04.2015 р. – 945 вакансій), у тому числі потреба для заміщення на посади службовців – 192 місця, для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями – 24 місця.

Всього за січень – березень 2016 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості отримав від 707 підприємств міста інформацію про наявність 3262 вільних робочих місць та вакантних посад. Для покращення ситуації на ринку праці та розширення спектру послуг, що надається службою зайнятості роботодавцям, за січень – березень 2016 року проведені 18 тематичних семінарів з роботодавцями по вирішенню актуальних питань, а також 6 міні-ярмарків вакансій щодо сприяння роботодавцю в укомплектуванні заявлених вакансій, в яких взяли участь 105 осіб, 1 презентація роботодавця, 1 профорієнтаційний масовий захід «День відкритих дверей на виробництві» з ТзОВ «Тервікнопласт» - 10 чол.

У складних умовах формування ринку праці служба зайнятості працює достатньо злагоджено. Відпрацьовано систему прийняття і виконання управлінських рішень, чітку систему звітності та особистої відповідальності працівників, що забезпечує адресний підхід до кожного, хто звертається в центр зайнятості.

 

Ярмарок кар’єри

Середа, 27 квітня 2016, 09:34

Фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості провели семінари з техніки пошуку роботи та взяли активну участь у ярмарку вакансій, які відбулися в рамках “Тижня професійної кар'єри студентів та випускників Тернопільського національного економічного університету”. Метою таких заходів є сприяння зайнятості студентів та випускників, формування у них навиків побудови кар'єри, ознайомлення із шляхами та інструментами пошуку роботи, тенденціями на молодіжному ринку праці тощо.

Любов Смик та Анатолій Чорній ознайомили присутніх студентів та викладачів з основними правилами та принципами написання резюме та секретами проходження співбесіди.

“Особливістю резюме для студентів та колишніх випускників є проставляння акцентів на своїх навичках та вміннях, оскільки досвід роботи, або зовсім відсутній, або дуже незначний. Таке резюме називається функціональним”, - наголосила Любов Смик. “Інформація про те, де і в який період працювала людина у функціональному резюме або замовчується, або описується тільки в загальних рисах. Резюме функціонального типу концентрує увагу на трудових досягненнях, знаннях та вміннях і дозволяє приховати прогалини у трудовій біографії. Функціональне резюме особливо потребує супровідного листа”, - повідомила фахівець центру зайнятості.

Співбесіда з роботодавцем є основним методом відбору кандидатів при влаштуванні на роботу. Успіх чи невдача залежить як від професійних характеристик, так і від того, як себе зарекомендує шукач на співбесіді. На нинішньому суперконкуруючому ринку праці навіть отримання запрошення на співбесіду - вже досягнення, але навіть незначні помилки можуть зруйнувати ваші шанси на успіх.

Фахівці центру зайнятості Оксана Колега та Наталія Паславська не лише ознайомлювали із актуальнимина ринку праці вакансіями, а й надавали практичні рекомендації щодо пошуку роботи, використання різноманітних джерел інформації про вільні робочі місця, допомагали коригувати резюме та анкети учасників заходу.

 

 

 

Відділ активної підтримки безробітних Тернопільського МРЦЗ

 

До уваги громадян!

Середа, 27 квітня 2016, 09:10

26.11.2015 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» та Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», які, зокрема, передбачають передачу функцій з державної реєстрації органам місцевого самоврядування, держадміністраціям, нотаріусам (за органами юстиції залишається державна реєстрація громадських формувань).

Процес поступової передачі функцій органів юстиції починається з 01 січня 2016 року та завершується 30 квітня 2016 року.

У зв'язку з децентралізацією у Тернопільській області триває передача реєстраційних функцій від районних, міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції до районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських рад (міст обласного значення).

На сьогодні Збаразька, Лановецька та Козівська районні державні адміністрації повідомили про інституційну готовність здійснювати повноваження у сферах державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

У зв'язку з цим відпала потреба у здійсненні цих повноважень органами юстиції на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

За пропозицією Міністерства юстиції України розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016року № 304-р «Про припинення надання адміністративних послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців деякими органами державної реєстрації, утвореними Міністерством юстиції» вирішено припинити надання адміністративних послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців, зокрема, у Тернопільські області:

1) Збаразьким міжрайонним управлінням юстиції;

2) Козівським районним управлінням юстиції.

Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Тернопільської

 

У Тернополі встановили нову екопарковку

Середа, 27 квітня 2016, 06:36

З початком весни у Тернополі почали проводити капітальні ремонти дворів та вулиць. Дорогу вкладають новим та якісним асфальтом. Роботи проводяться на вулицях Симоненка 16, 18, Миру 11, 12, Новий Світ 91 та проспекті Злуки 33.

12932581_1725286431071973_4408650154813720617_n1

Нещодавно на вулиці Куліша 4 почали проводити ремонтні роботи по встановленню екопарковки. Майже, місяць часу важкої праці було вкладено у цю роботу. В проект оновлення вулиці увійшли: зняття шару старого покриття, щебенева основа дороги, облаштування тротуарної частини. Проїзну частину вклали фігурним мощенням.

Наступними вулицями, де буде встановлено екозупинки будуть Куліша 10, де вже почали проводити роботи, та Куліша 8.

 

Працівники поліції охорони не дали юнаку стати на кримінальну стежину

Вівторок, 26 квітня 2016, 10:52

Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, люди доволі часто роблять необдумані вчинки, за які потім дорого розплачуються. Серед тих, кому затьмарила розум оковита, став 21-річний житель обласного центру, який прийшов на закупи до однієї з продуктових гуртівень.

Увагу продавчині магазину одразу ж привернула хитка хода молодого юнака. Не спускаючи з нього очей, продавець вирішила простежити за ним, адже розуміла, що від захмелілого юнака можна очікувати підступного вчинку.

Проте, очікувати протиправної ситуації продавець не стала. Аби вберегти себе та магазин від небажаних затрат, вирішила натиснути кнопку термінового виклику поліції, чим викликала на допомогу працівників поліції охорони.

«Я одразу помітила цього молодика і зрозуміла, що він перебуває в стані алкогольного сп’яніння. Дуже боялася, що він може побити товар, або ж щось вкрасти, а він ще юний і так не хочеться щоб він став на шлях злочинності. Тому й натисла на «тривожну» копку і вже через 3 хвилини на порозі магазину стояли поліцейські охорони», - розповіла продавець гуртівні.

Відтак, пильність продавця та оперативні дії групи реагування Управління поліції охорони дали змогу уникнути вчиненню злочину.

 

Чорнобиль – 30 років потому

Вівторок, 26 квітня 2016, 07:51

Зруйнування 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, що сталося в ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, стало початком не лише велетенської катастрофи планетарного масштабу, але й початком великої життєвої трагедії для багатьох українців.

Минуло 30 років. Нині з перших ліквідаторів наслідків чорнобильської аварії у живих нікого не залишилось. Загальну ж кількість постраждалих внаслідок аварії важко визначити навіть сьогодні. Загалом, за офіційними даними, в Україні постраждалими внаслідок катастрофи на ЧАЕС було визнано понад 3 млн 300 тис. осіб.

16

Думали-гадали

«Ми вийшли, прогулялися. Вертольоти літають – цікаво подивитися. Були й такі, які бігали за палаючою станцією поспостерігати», – так згадує Андрій Шкарупа про день 26 квітня. Тоді, в 1986 році, він навчався в дев’ятому класі середньої школи №3 Прип’яті – міста енергетиків-ядерників, розташованого за 2,5 км від станції.

Він пам’ятає, що в день катастрофи навіть мови про евакуацію не було. Ні діти, ні дорослі не проявляли особливого занепокоєння, а керівництво міста не поспішало повідомляти про подію, яка пізніше змінить всю історію України.

Допіру минуло півтори доби після аварії і влада нарешті дала добро на евакуацію міста енергетиків. А через тиждень, отримавши більш-менш точне уявлення про те, що сталося в Чорнобилі, керівники Радянської України вже розглядали варіанти вивезення з Києва всього його майже тримільйонного населення. На масштабну евакуацію вони так і не наважилися, лише вивезли на літо всіх столичних школярів і дітей з постраждалих північних областей республіки.

Поки керівництво думало, що робити, Київ захлеснула лава біженців. А потім і з головного міста Радянської України самостійно, не дочекавшись допомоги влади, десятками тисяч почали виїжджати люди. Як правило, їхали матері з дітьми, наспіх оформивши відпустки. Батьки сімейств залишалися в місті: нагальний від’їзд з постраждалої від радіації столиці в той час міг дорого обійтися, наприклад – коштувати партквитка. Тільки наприкінці літа до Києва почали повертатися люди, а для деяких ця «відлучка» розтягнулася на роки.

Неготовність №1

Вночі 26 квітня 1986 року міністра внутрішніх справ Української Радянської Соціалістичної Республіки Івана Гладуша, який знаходився в той момент у відрядженні в Харківській області, розбудив телефонний дзвінок з Києва. Начальник штабу Внутрішніх військ Іван Смирнов повідомив міністру, що на Чорнобильській АЕС сталася пожежа.

«Я йому кажу: ти не темни, – згадує в розмові з «Корреспондентом» Гладуш. – Якщо просто пожежа, ти міністру о третій годині ночі дзвонити не будеш. Щось серйозне? І почув у відповідь: «Так, серйозне».

Того ж дня міністр разом з членами урядової комісії з Москви на вертольоті прилетів на місце події. Пожежу на четвертому енергоблоці на той час вже загасили.

Але навіть в такому вигляді відкритий реактор справляв незабутнє враження. «Над станцією світіння було синьо-блакитним, якимось неземним», – згадує колишній головний міліціонер УРСР. Хоча вогню над реактором і не було, він продовжував викидати в повітря радіоактивні речовини. Аж 15 листопада над четвертим енергоблоком звели справжній саркофаг, який закрив реактор від світу. Він став своєрідним надгробком радянської атомної електроенергетики. Атомна тема, чи то військова, чи громадянська, завжди розвивалася в СРСР під грифом «Таємно». А вже про аварії і зовсім намагалися мовчати.

Взяти їжу на три дні..

За цією ж схемою керівництво на всіх рівнях – від станційного начальства до верхівки радянської владної піраміди – почало діяти і в 1986 році, але нечуваний масштаб аварії змусив партійних бонз розкрити карти. У цій справі постаралися і вітер, що дув у північному напрямку, і капіталістичні країни – Швеція і Фінляндія, які першими занепокоїлися підвищенням рівня радіації на своїй території і вирахували, що небезпека прийшла до них з Союзу.

Іноземців Рада Міністрів СРСР спробувала заспокоїти в манері, в якій звикла спілкуватися зі своїм народом. «В настоящее время обстановка на электростанции и прилегающей местности стабилизирована», – передала радянська преса 28 квітня.

Однак союзне керівництво спробувало приховати власне безсилля. Влада не тільки на місці катастрофи, а й у далекій Москві перебувала в цілковитому замішанні. Атмосферу тих днів добре описав академік Валерій Легасов з Інституту атомної енергії: «Така неготовність, така недбалість, такий переляк, немов прийшов 41-й рік. З тією ж мужністю, з тим же відчаєм, але з тією ж неготовністю».

До речі, тодішній директор ЧАЕС Віктор Брюханов (нині покійний) став героєм анекдоту, який загалом стосувався не стільки його самого, скільки всієї радянської традиції замовчувати і прикрашати наслідки будь-якої катастрофи. Отож історія трапилася вже після аварії. Майстер в перукарні стриже Віктора Петровича і запитує: «Як справи на станції?» «Все добре», – відповідає Віктор Петрович. Через кілька хвилин майстер знову задає йому те ж питання. Брюханов не витримує: «Та що ви мене постійно про це питаєте?» – «А ви коли говорите «все добре», у вас волосся дибки стає, стригти зручно».

Хоча насправді було не до сміху. Від безсилля і туподумності тодішньої влади навіть зараз хочеться кричати. Зокрема, показовою в цьому контексті є ситуація, яка склалася навколо базового елементу боротьби з радіацією – виміром її рівня. Навіть на самій станції довго не могли з’ясувати, наскільки високий рівень зараження. Московська комісія, яка прибула розбиратися з аварією, доручила головному міліціонеру республіки Гладушу зібрати точні дані.

Екс-глава МВС згадує, що дані вдалося отримати і вони виявилися невтішними. Над реактором радіаційний фон становив близько 4 тис. рентген на годину, на станції – від 500 до 1000, в Прип’яті місцями доходив до 100. Але ж випромінювання потужністю від 200 рентген на годину і вище – це 100% -а ймовірність розвитку променевої хвороби зі смертельними наслідками.

Саме ці цифри вирішили питання про евакуацію людей із зони ураження, незважаючи на бурхливі протести з боку генсека Михайла Горбачова. Москва в той момент більше боялася паніки серед населення, адже міністр енергетики СРСР Анатолій Майорець постійно виступав перед кремлівськими керівниками з райдужними доповідями.

Міністр запевняв Горбачова, що радіаційний фон стабілізується, як тільки зупинять пошкоджений реактор. Майорець переконував уряд, що четвертий енергоблок відновлять вже до 7 листопада 1986 року – чергової річниці Жовтневої революції 1917-го року, – а в кінці року можна буде запустити і п’ятий енергоблок.

Члени комісії розуміли всю абсурдність цих заяв. Зрештою, здався і Горбачов. Першою, через 37 годин після аварії, евакуювали Прип’ять.

Місто, якого нема

Коли трапилася аварія, Володимиру Вербицькому було 25, а його синові – рік. У 1986 році сім’я могла вже отримати власну двокімнатну квартиру в Прип’яті. Але Вербицькі не поспішали – планували отримати трикімнатну, народивши згодом другу дитину. Чекати поліпшення житлових умов у Прип’яті нікому довго не доводилося. З гуртожитками для одиноких проблем не було. Але в них новачки селилися ненадовго, оскільки в перший же рік роботи молодий спеціаліст міг отримати однокімнатну квартиру.

Сьогодні у Прип’яті неможливо знайти об’єкти незавершеного будівництва. Довгобудів там просто не було. Хрущовок також. Кімнати навіть у п’ятиповерхівках були виключно роздільними. Будувалося також житло експериментального планування – чотирикімнатні і навіть дворівневі квартири! Не дивно, що в місті, де не існувало проблем ні з житлом, ні з дитячими садками, ні з роботою, показники народжуваності були одними з найвищих в Україні.

11

– Ми з дружиною до аварії жили в квартирі друзів її батьків: вони отримали житло і поїхали на заробітки, залишивши ключі і дозволивши поселити нас, – розповідає Володимир «Фактам». – Не знаю, що їх змусило їхати за «довгим рублем» на північ з Прип’яті. Адже тут, як і в Чорнобилі, жили найзаможніші українці: зарплат, менших ніж 180 рублів, практично не було. А на станції і радіозаводі фахівці отримували 400-600 рублів.

Про те, наскільки високим був рівень життя у цьому місті, свідчить такий факт. Якось в магазин привезли експериментальний зразок меблевої стінки «Європа», ціна якої була шість тисяч рублів. Вирішили вивчити попит: чи купить хтось такий дорогий товар. Звичайну меблеву стінку в ті часи можна було купити за 500-1000 рублів (щоправда, постоявши в черзі: меблевих гарнітурів, як і автомобілів, гостро не вистачало).

– Стінка за ціною автомобіля не простояла і двох днів! – згадує Володимир. – Та й автомобілів, як для радянського часу, в Прип’яті було чимало: на 50 тисяч населення, включаючи дітей, – майже 15 тисяч особистих автомобілів і стільки ж катерів. У гаражних кооперативах були свої пронумеровані... вулиці. А гаражі для катерів теж були встановлені в певному порядку і обладнані підйомниками й лебідками. У нас з дружиною не було своєї машини і катера тільки тому, що ми не так давно створили сім’ю. Витрачали гроші на модні новинки: наприклад, незадовго до трагедії купили магнітофон «Юпітер», який коштував 500 рублів. А коли у нас народився син, застелили підлогу в кімнаті великим килимом, який купили в магазині за три тисячі рублів.

Я жив, можна сказати, при комунізмі – коли практично все вже є і зарплати вистачає, а на деякі блага навіть грошей не потрібно. І за часів горбачовської перебудови в магазинах Прип’яті асортимент товарів був цілком прийнятним. У нас навіть була своя «Берізка» (мережа фірмових роздрібних магазинів в СРСР, що реалізували продукти харчування і товари народного споживання за іноземну валюту або за сертифікати-чеки «Внешторгбанка» і «Внешпосылторга» – А.С.).

У магазині з такою назвою працівники Чорнобильської АЕС не за валюту, а за талонами, виданими на підприємстві, купували за «державною ціною» (фіксованою державними органами регулювання) певні порції дефіцитів – сирокопчену ковбасу, червону і чорну ікру. А імпортні речі – американські джинси і фінські чоботи – нерідко з’являлися і у вільному продажу в місцевому універмазі.

За світло, гарячу воду і опалення ми платили суто символічно, оскільки отримували їх майже безкоштовно – вони надходили в житловий фонд як продукти роботи ЧАЕС.

25

Чорнобильські біженці

Відразу після катастрофи мало хто думав про захист населення від її наслідків. Представники Цивільної оборони та Міністерства охорони здоров’я перебували в повній розгубленості. Рішення про йодопрофілактику Київський обласний відділ охорони здоров’я, наприклад, прийняв лише 6 травня, коли її ефективність вже стала нульовою – радіоактивний йод розпадається за вісім діб.

Просто диву даєшся, що так безграмотно спрацювала система, яка про це все знала.

«Ми дізналися про аварію 26 числа вранці, коли були в школі, – згадує колишній прип’ятчанин Шкарупа. – У когось батьки працювали в пожежній частині, у когось в охороні станції».

Шкільне начальство, прислухавшись до думки вчителя хімії, того дня на свій страх і ризик відпустило хлопців з уроків раніше, давши пораду сидіти вдома і закрити вікна. Діти, звичайно, не виконали рекомендацій, та це й не дивно – по місту, наче нічого не сталося, спокійно ходили дорослі.

Діти повибігали на вулиці, гралися, милувалися тим, як над їхніми головами літають вертольоти, зайняті гасінням пожежі на станції. Дехто з хлопців навіть видирався на дахи і дерева, щоб спостерігати за пожежею. Особливого хвилювання, згадує Шкарупа, помітно не було.

Але частина прип’ятчан швидко зорієнтувалася і без зайвого галасу покинула заражену територію. За свідченням очевидців, з 5,5 тис. персоналу станції в перший же день аварії «зникло» близько 4 тисяч.

А в ніч з 26 на 27 квітня в Прип’ять із Києва вже рухалася колона із 1100 порожніх автобусів – щоб відвезти людей подалі від місця катастрофи. Масова евакуація городян почалася о 14:00. Двома годинами раніше про неї оголосили по місцевому радіо – диктор порекомендував землякам взяти гроші, документи і їжу на три дні.

Все населення міста – 51 тис. чоловік – вдалося вивезти вже до восьмої вечора, розмістивши по селах Київської області. «Паніки не було. Всі вважали, що дійсно їдемо на три дні. Особливо ніхто не переживав», – згадує Шкарупа.

Зате від паніки постраждала столиця України. Кияни не могли не помітити, що вранці 26 квітня ДАІ перекрило столичну Вишгородську трасу в напрямку Чорнобиля – дорогу, по якій почала снувати військова техніка і спецтранспорт. А над містом, наче джмелі, задзижчали вертольоти.

«Ми весь час билися над тим, щоб отримати хоч якусь інформацію, – згадує тодішній заступник Київського міського виконавчого комітету Галина Менжерес. – І нам, і керівникам України, тому ж першому секретарю ЦК Компартії республіки Володимиру Щербицькому ніхто нічого не міг сказати».

Пізніше на вулицях Києва з’явилися перші евакуйовані прип’ятчани, а за ними потягнулося населення прилеглих до місця трагедії сіл. «З 30-кілометрової зони люди просто йдуть до Києва. Подалі звідти, а куди – невідомо, – малює картини весни 1986-го Менжерес. – Дзвонить мені головлікар Жовтневої лікарні Катерина Паламарчук: «У мене повний двір людей». Їду туди. Люди з дітьми прийшли, один дід з коровою».

На прибулих одяг від радіації зашкалював. А на питання Менжерес, що ж у такому випадку робити, представник штабу Цивільної оборони розвів руками: «Ми знаємо, як захищатися від вибуху атомної бомби, а тут зовсім інше». В результаті втікачів спочатку залишили в лікарні, а потім розселили по готелях, будинках відпочинку і дитячих таборах навколо Києва.

Рівень випромінювання у столиці почав швидко зростати. Найвищим він був у районі аеропорту Жуляни, де базувалися вертольоти, що засипали зруйнований реактор з повітря піском, свинцем і доломітом.

Сильно постраждала від забруднення заплава Дніпра. А Київське водосховище, розташоване на північ від столиці, взагалі стало буфером на шляху радіоактивних часток. На його дні з цією метою терміново намили два великих поперечних канали-пастки.

Сьогодні, за оцінками експертів, по всій площі Київського водосховища лежить 90 млн куб. м радіоактивного мулу, який чіпати не можна.

За дітей не покарають

Уже через тиждень після вивезення населення з Прип’яті постало питання і про евакуацію столиці. Однак куди переселити майже 3 млн жителів, ніхто сказати не міг.

Кожного дня з міста самостійно виїжджали по 50 тис. чоловік. Квитків не було, потяги і літаки забиті. Людей ніхто не стримував, навпаки, навіть стимулювали, бо на місці нічим допомогти їм не могли.

Пізніше керівники України зважилися-таки дати відмашку на евакуацію дітей з Києва та постраждалих районів Київської, Житомирської та Чернігівської областей.

23

«Спочатку обговорювали це питання 3 травня. Москва дуже опиралася, звинувачувала нас у тому, що сіємо паніку, – згадує Валентина Шевченко, яка в ті роки очолювала Верховну Раду УРСР. – Але 7 травня було остаточно прийнято рішення на Політбюро ЦК Компартії України, і Щербицький сказав: «За дітей нас не покарають».

526 тис. юних українців вивезли буквально за десять днів. Вони їхали цілими школами, причому родичам забороняли їх проводжати. Тільки після того, як школярі добиралися до пунктів призначення – як правило, дитячих таборів або санаторіїв Криму, Приазов’я, Херсонської, Одеської та Миколаївської областей, – батькам через школу повідомляли, де проведуть літо їхні чада.

Дітлахів, як згадує Менжерес, яка керувала роботою штабу з вивезення дітей зі столиці, збирали в школах. Туди під’їжджали колони автобусів і вивозили їх на залізничні станції. В автобусах роздавали їжу на дорогу. Директорів шкіл Менжерес призначала начальниками поїздів, у яких кожному класу належав свій вагон.

Коли літо закінчилося, столичні діти почали повертатися на батьківщину. Але деякі батьки, які зуміли вивезти своїх чад самостійно, до родичів або знайомих, повернули їх додому лише через кілька років.

Воно й не дивно – аварія на Чорнобильській станції стала головним страхом для цілого покоління українців. Кілька років тому Інститут гігієни та медичної екології досліджував, які фактори ризику найбільше турбують жителів країни. Вони вибирали з 16 факторів, в тому числі таких як алкоголь, наркотики, куріння, дорожньо-транспортні пригоди, втрата роботи, вбивство.

В результаті всі були шоковані, коли отримали результати. 95% населення України, незалежно від місця проживання, освіти, віку, статі, поставили Чорнобиль на перше місце.

Зона відчуження

У перші роки після аварії 30-кілометрову зону відчуження охопила хвиля мародерства. Владі навіть довелося посилювати наряди міліції. Зараз же туди пускають лише організованих (за попередньою домовленістю) туристів і родичів місцевих жителів – живих людей похилого віку провідати та на могилах прибрати.

Старожилів, які залишилися в зоні відчуження, залишається все менше. На момент створення зони зі 125 тисяч жителів, що проживали в 96 населених пунктах, в селах залишилися півтори тисячі – ті, хто категорично відмовився переселятися. В основному це були люди пенсійного віку, яким влада дозволила доживати свій вік вдома. Сьогодні таких старожилів не більше ста.

У Прип'яті після аварії ніхто не живе. У Чорнобилі живуть працівники станції і правоохоронці, які стежать за порядком і дотриманням пропускного режиму в 30-кілометрову зону відчуження.

Співробітники об'єкту «Укриття» трудяться вахтовим методом: або 15 днів роботи, потім стільки ж відпочинку, або чотири дні роботи і три дні відпочинку. Після аварії на станцію повернулося 95 відсотків персоналу.

Підготував Адам Стрижнюк

 

Змінився розмір мінімальної заробітної плати

Вівторок, 26 квітня 2016, 06:55

Відповідно до Закон України від 24.12.2015 р. № 928 - VIII «Про Державний бюджет України на 2016 рік», встановлено мінімальну заробітну плату в такому розмірі (на місяць):

з 1 травня - 1450 гривень;

з 1 грудня - 1550 гривень.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений на рівні мінімальної заробітної плати.

Детальнішу консультацію стосовно даного питання можна отримати у Центрі обслуговування платників (ЦОП) за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10. Тернопільська ОДПІ також нагадує, що термін подання декларації про майновий стан і доходи збігає – 4 травня 2016 року. Консультації, тренінги та надання практичної допомоги можна отримати у ЦОПі, телефон для довідок: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Через безвідповідальність депутатів тернополяни заплатять своїм здоровʼям

Вівторок, 26 квітня 2016, 06:38

На сьогодні поширеною хворобою серед тернополян є цукровий діабет. Саме тому багато людей в області потребують інсуліну для підтримання свого здоровʼя та щоб уникнути погіршення стану. Цього місяця місцева влада не встигла прийняти потрібних заходів для швидкого доставлення препарату в медичні заклади.

Міський голова Сергій Надал пояснив проблему ситуації, яка виникла. Закупівля медикаментів у лікарні відбувається за рахунок місцевого бюджету. Для того, щоб замовити інсулін потрібно було провести ряд необхідних заходів та тендерів, яких досі не планували. У звʼязку з тим, що не було ухвалено кількість замовлення препарату, зараз його доставка неможлива. Через це, хворим потрібно чекати ще певний час і тим самим відтермінувати своє лікування.

Сто тисяч гривень у березні вже було виділено з міського бюджету. Таку ж суму було отримання завдяки сесії обласної ради. Однак, навіть, такої кількості коштів недостатньо для повного забезпечення хворих інсуліном. Щоб виконати норму необхідно суму збільшити втричі. Тому вже було звертання до депутатів Тернопільської обласної ради Степана Барни та Віктора Овчарука про термінове проведення тендеру та замовлення ліків.

Саме тому тернополяни можуть бути переконані в тому, що найближчим часом необхідні для їх життя медикаменти будуть у всіх медичних закладах міста.


Олена Сабатюк

 

Сьогодні в Тернополі відбудеться масштабне прибирання

Субота, 23 квітня 2016, 05:00

23 квітня о 10.00 на всій території України відбудеться наймасштабніша щорічна Всеукраїнська соціально-екологічна акція «Зробимо Україну чистою разом!», яка проходить під патронатом Дружини Президента України Марини Порошенко. Метою заходу є формування екологічної культури, дбайливого ставлення до довкілля, правильного поводження з відходами, прибирання та благоустрій засмічених зелених зон, а також місць громадського відпочинку.

Також, о 15:00 в парку Топільче відбудеться екологічний фестиваль для дітей «ЧистоFest Kids-2016». Організатори фестивалю – члени ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто». Мета проекту – донести до населення проблему екології через мистецтво; активізувати екологічний і естетичний розвиток молоді; виховання в дітей любові до природи та рідного міста ще з раннього віку. Учасниками фестивалю зможуть стати дорослі та діти віком від 5 років. Програма заходу передбачає проведення фотоконкурсу, виставки малюнків на екологічну тематику, майстер-класи, рухливі ігри та безліч інших цікавих дійств. Головною подією фестивалю стане захопливий квест, під час якого відбудеться прибирання парку Топільче.

 

У Тернополі розпочався освітній ярмарок

П'ятниця, 22 квітня 2016, 12:17

Сьогодні в УД "Перемога" розпочався Освітній ярмарок.

Впродовж трьох днів представники навчальних закладів Польщі презентуватимуть тернополянам кращі пропозиції  та нададуть вичерпну інформацію про переваги та можливості навчання. На другому поверсі, у кінозалі, навчальні заклади демонструють відеоролики та проводять презентації, під час яких можна дізнатися умови проживання, оплати та можливість участі у додаткових проектах.

Виставка триватиме до 24 квітня включно.

IMG_1976 IMG_1978 IMG_1980 IMG_1983 IMG_1986 IMG_1988 IMG_1989 IMG_1990 IMG_1991 IMG_1992 IMG_1993 IMG_1996 IMG_1998 IMG_1999 IMG_2004

Оксана Божко

 

Багатії та злидні Тернопільської ради

П'ятниця, 22 квітня 2016, 03:52

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” аналізує майнові декларації депутатів, щоб виявити корупційну складову або потенційну залежність міських обранців від власних інтересів, а не від волі виборців.

До уваги були взяті доходи нинішніх депутатів за 2014 рік, які вони подавали до ТВК. Навіть ці декларації отримати було досить складно. Міський архів відмовлявся надавати їх для ознайомлення, чим порушував Закон України “Про доступ до публічної інформації”. Складається враження, що і міський архів, і лідери фракцій, і депутати намагаються приховати свої статки. Зрештою дані вдалося отримати та проаналізувати.

Найбагатшими депутатами, яких було обрано до ради, стали по двоє депутатів від ВО "Свобода" та ВО "Самопоміч" та депутат із "Громадянської позиції".

Отож, найбагатшою виявилась родина депутатки міської ради Галини Гевко із сукупним сімейним доходом близько 2,5 млн. грн. на рік. Сама Галина, яка є членом постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, заробила близько 85 тис. грн, перебуваючи на посаді директора ПП “Благоустрій”. Її чоловік отримав близько 2 млн. грн від підприємницької діяльності. Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також органів державної статистики, основним видом його діяльності, як підприємця, є  ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення. До того ж, чоловік депутатки займається обслуговуванням житлового фонду та прибудинкових територій, працюючи директором ПП "Люкс". Їхній син займає посаду директора в одному із ЖЕКів Тернополя. Відповідно, постає запитання про конфлікт інтересів, адже пані Гевко приймає рішення, що стосуються благоустрою.

Головою комісії з питань житлово-комунального господарства є депутат, котрий посідає третє місце у рейтингу найбагатших депутатів – Іван Сороколіт. Дохід його сім’ї трішки не дотягує до мільйона в гривневому еквіваленті. Сороколіт є підприємцем та директором КП ТМР "Тернопіль Інтеравіа", що займається обслуговуванням системи централізованого відео-спостереження Тернополя – webcam.te.ua та надає  телекомунікаційні послуги. Він разом з дружиною є чи не найуспішніми підприємцями серед депутатів ТМР, адже левова частка їх доходів саме від впропавадження підприємницької дільності.  Основним видом його діяльності згідно з ЄДР є надання в оренду офісних машин і устаткування, а його дружини - діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування.

Цікаво, що депутати Гевко і Сороколіт, діяльність яких дотична до сфери ЖГК, входять до відповідної профільної комісії.

Лідерські позиції у рейтингу також займає голова фракції "Громадянська позиція" Петро Ландяк із сукупним доходом сім’ї близько 1 млн. грн. Ландяк заробив ці гроші, керуючи ТОВ "Продлюкс" і ТОВ "Універсам Текстерно".

У ТОП-5 найзаможніших депутатів потрапили два медійники та приватні підтримці із “Самопомочі” Юрій Штопко (комісія з питань містобудування) та Олег Нитка (комісія з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту). Схоже, що партія тримає під контролем важливі місцеві ЗМІ: ТОВ "Медіа Дім "РІА" та "Вуличне радіо", директорами яких є депутати. За дивним збігом обставин, річні сімейні доходи обох складають  близько 900 тис. грн, які включають в себе заробітну плату та дохід від провадження підприємницької діяльності, основою якої за даними ЄДР є рекламні агентства. Дивно, що  Штопко та його сім’я, яка має один із найвищих доходів у раді немає у власності житлової нерухомості.

Окрім доходів депутати декларували ще розмір сімейних фінансових активів, що включать в себе кошти на банківських рахунках, вартість цінних паперів та внески до статутного капіталу підприємства чи організації.

За цим критерієм, найбагатшою є  Оксана Яциковська, яка близько 1 млн. грн. внесла до статутного капіталу підприємства. До того ж, депутатка разом із сім’єю має 1572 км2 житлової нерухомості (квартира та 3 житлових будинки), що є найбільшою загальною площею серед усіх депутатів  ради. Вона працює в сфері медіа, є директором ПП "Радіо Бонус" та  шеф-редактором газети "Місто"

Найбільше коштів на банківських рахунках має порошенківець, Юрій Смакоуз, до того ж він має найбільшу кількість квартир. Задекларував  він разом із сім’єю 4 земельних ділянки та 5 квартир. Окрім нерухомості Смакоуз має ще 2 легкових автомобілі та 7 вантажних. Дохід від здачі в оренду майна депутата складає 99% від сукупного доходу його сімї.

Свободівець Володимир Стаюра лідирує за кількістю земельних ділянок, у депутата їх аж 5, також депутат має 3 будинки та 2 квартири.

“Багатим бути не соромно. Соромно має бути тим депутатам, які намагаються приховати свої статки. Відкритість та прозорість - це перший крок на шляху побудови довіри до влади. Саме тому ми ініціюємо оприлюднення депутатських декларацій на сайтах міськрад”, - зазначила Віта Думанська, керівник кампанії “Стеж за грошима”.

Окрім багатіїв у Тернопільській раді є й злидні. До цього списку потрапили 5 депутатів міськради. Ось ті, хто задекларував нижчі доходи, ніж прожитковий мінімум.

Перше місце посів Павло Бич – порошенківець, робітник з благоустрою із доходом у напрочуд дивну суму – 331 гривня на рік.

На момент заповнення декларації я працював в службі автомобільних доріг, тому і вписав це в декларації, але займав там посаду у період  червня-жовтня 2015 року, а зароблені кошти задекларував у 2015 році. В 2014 р. я був студентом контрактної форми навчання, не працював і, відповідно, доходів не мав.”, - коментує депутат.

Священик з депутатським портфелем Володимир Гринда з фракції “Батьківщина” теж є на межі виживання із сукупним заробітком в 29 280 грн.

Ще один депутат від Блоку Петра Порошенка, Тарас Білан, який задекларував за рік трішки більше ніж 4000 грн., які зазначені як допомога по безробіттю, а разом з дружиною вони заробили близько 16 тис. грн..

Третім у списку “злиднів” є свободівець Олег Шморгай, член комісії з питань містобудування, який задекларував з сім’єю 27 тисяч гривень. У декларації він вказав, що є приватним підприємцем. Згідно з єдиним державним реєстром  юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань основним видом його діяльності є надання послуг таксі.

Один із “злиднів” ради, свободівець Іван Зінь, вправно вирішив приховати місце, в якому заробив близько 16 тис. грн. Задекларувавши річний дохід у 24182 грн, він показав, де отримав лише 8702 грн, які складають заробітню плату та допомогу по безробіттю. Очевидно, він не побажав відкривати решту джерел своїх надходжень.

У Тернопільській міській раді “виділились” і така депутатка, яка будучи на поважній посаді, задекларувала низькі доходи.  Ліна Прокопів, раніше менеджер з продажів з багаторічним стажем, а сьогодні заступник директора однієї з найбільших будівельних компаній міста ПП «Креатор-Буд». Її родина виживає на 20 тис. грн на рік, що ледь перевищує прожитковий мінімум. До того ж, Ліна Прокопів стала членом комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі. Незважаючи на такі низькі доходи, вона має 2 автомобілі: CITROEN C4, 2007 р.в та Renault Megane 2013 р.в., на покупку яких витратила загалом 250 тис. грн. Нагадаємо, що депутатка була помічена  у скандалі з виділенням землі бійцям АТО. Також її звинувачували у лобіюванні в раді інтересів фірми та її керівника. Ймовірно, тут має місце конфлікт інтересів.

Є серед депутатів і безхатченки - ні вони, ні їхні сімї не володіють житловими будинками чи квартирами. До цього списку увійшло три депутати з ТОП-5 найбідінших -  Тарас Білан та Павло Бич з БПП та свободівець Іван Зінь. Ще 4 депутати, доходи яких коливаються в межах 76 - 163 тис. грн. теж не задекларували нерухомості. Що дивно  - без житла заишився і Штопко, що потрапив у ТОП-5 депутатів із найбільшими доходами.

Склад ради оновився на 80%. Лише восьмеро обранців громади раніше мали депутатські мандати. Системний аналіз депутатських декларації дозволить відстежити зміну статків місцевих депутатів за час їхньої канденції.

Рух ЧЕСНО й надалі буде моніторити декларації депутатів міської ради - громада має знати про статки своїх обранців. Уже зовсім скоро буде опубліковано огляд майнових декларацій депутатів за 2015 рік.

Така практика успішно працює у Києві. Київрада прийняла рішення, згідно з яким абсолютно всі депутати зобов’язані подавати свої декларації до ради й надають згоду на їхнє оприлюднення. Цю  унікальну практику ЧЕСНО намагається пошитири на інші обласні центри. Тернополяни також повинні мати змогу вільно ознайомитися з депутатськими деклараціями на сайті міськради. Мер міста під час свого звіту за 100 днів роботи публічно пообіцяв оприлюднити декларації депутатів на сайті міськради. Але такі зміни мають бути впроваджені на рівні закону.

Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка кампанії “Стеж за грошима” руху ЧЕСНО у Тернополі

 

Психологічній службі освіти – 25 років

Четвер, 21 квітня 2016, 11:51

23 квітня в Україні відзначається День психолога. Цьогорічне свято особливе ще й тим, що психологічна служба освіти святкує своє 25-річчя.

З нагоди відзначення цієї знаменної дати 20 квітня 2016 року в Українській гімназії ім. І. Франка відбулася святкова конференція працівників психологічної служби.

Психологів та соціальних педагогів вітали начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради О.П. Похиляк, голова міської профспілки працівників освіти В.М. Кухар. Кращих з фахівців психологічної служби нагороджено грамотами управління освіти і науки та сертифікатами від салону краси «Beauty сlub». Отримали нагороди також психологи, які розбудовували психологічну службу освіти від початку її створення та до сьогодні зберігають вірність професії та своїй школі.

Керівництвом відзначено, що нині освіта міста має потужну психологічну службу, в якій працює 55 психологів та 24 соціальних педагоги. Всього ж від початку функціонування психологічної служби у ній працювало більше 200 спеціалістів. Загальний стаж роботи фахівців — 612 років.

Лише у 2015-2016 н. р. фахівці психологічної служби вибороли 6 (шість) призових місць у конкурсі «Парадигма освітніх інновацій», матеріали з досвіду роботи психологів та соціальних педагогів ТЗОШ № 19 та ТЗОШ № 4 отримали золоту і срібну медалі конкурсу тематичних номінацій VІІ міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» у м. Київ, здобуто І місце у конкурсі «Моє покликання - методист», організованому столичним Університетом менеджменту освіти. Разом практичні психологи та соціальні педагоги підготували більше 100 публікацій у фахових виданнях та виступів у ЗМІ.

Найяскравіша дитяча перемога вихованців шкільних психологів − ІІІ місце на 4 етапі Всеукраїнської олімпіади з педагогіки та психології у випускниці Тернопільської Української гімназії Анастасії Репіховської, яка також уже обрала собі професію психолога.

Серед почесних гостей – і викладачі інституту педагогіки та психології Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, які починали свою професійну діяльність у навчальних закладах міста як практичні психологи: кандидати психологічних наук Шевченко О. М., Тіунова О. В. й Свідерська Г. М.

Психологів міста привітали безпосередні партнери − доцент кафедри практичної психології педуніверситету, кандидат психологічних наук Чорна І.М., завідувач центру практичної психології та соціальної роботи Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Коротюк З.М., методист центру Демидась С.Р.

В організації святкування активну допомогу надали фабрика емоцій ОГОГО, творча майстерня АРТ-КОЛЕСО.

 

 

Методист психологічної служби

Несмашна Галина Євгенівна,

 

У Тернополі стартує конкурс учнівських есе

Четвер, 21 квітня 2016, 07:21

Громадська організація "Молодіжний центр розвитку "Міст" та Управління освіти і науки ТМР з метою розвитку культури прав людини, поширенню інформації про права людини, мотивації педагогічних працівників до навчання правам людини, проводить конкурс учнівських есе на тему "Права дитини в моїй країні".

У Конкурсі можуть брати участь учні та учениці старших класів загальноосвітніх навчальних закладів м.Тернополя. Останній термін подачі матеріалів на Конкурс - 25 травня 2016р. Матеріали надсилати: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або бульв.Шевченка,1 (Управління освіти і науки ТМР).

Деталі та умови в Положенні: https://docs.google.com/…/1owlDBYRSYl2gBLTkIFzwzT_25yP…/edit

13029725_1803141266581491_2815632513999124506_o

 

Оновлені атестати для випускників відмінили

Четвер, 21 квітня 2016, 06:42

Цього року тернопільські випускники повинні були отримати атестати за новою програмою, яку планували реалізувати через місяць. Проте у звʼязку з технічними проблемами систему буде відмінено.

Про цей факт на своїй сторінці у соцмережі повідомила Міністр Лілія Гриневич, яка пояснила детально причини раптової зміни: «Місяць тому МОН раптово змінив електронну базу, в яку мають вноситися дані про випускників для подальшого друку документів. Що з'ясувалося на нараді: нова база даних не пройшла тестування, не сертифікована, не має підтвердження, що в ній будуть захищені персональні дані випускників, немає гарантії, що база витримає навантаження, коли до неї звертатимуться тисячі шкіл. І найстрашніше - при роботі з цією базою атестати випускникам можуть бути видані не раніше липня!

13012803_1151339528243424_4090304423803584912_n

Безумовно, ми не можемо цього допустити. Ми вимушені повернутися до перевіреної процедури і зробити все можливе, щоб всі діти вчасно отримали свої документи. І ми обіцяємо, що атестати і свідоцтва будуть видані вчасно, щоб діти не мали проблем з поданням документів на вступну кампанію. Вартість документів буде значно здешевлено».

Також Міністр висловила свою власну думку щодо цієї проблеми: «Я особисто переконана, що ми мусимо руйнувати монополії і старі схеми, вважаю, що бази даних освіти мають бути в державній, а не в приватній власності, але не можна ставити експерименти на дітях, змінюючи процедури видруку атестатів за два місяці до випускних. Цього року діти отримають вчасно документи про освіту».

У міському управліні освіти підтримали думку Міністерства. Начальник міського управління освіти і науки Ольга Похиляк розповіла, що цьогоріч атестати будуть видавати по старій системі, а вдосконаливши нову, впроваджуватимуть наступного року. А на сьогодні документи вже замовлені і скоро будуть доставлені. Тому причин для хвилювання у випускників 2016 року немає.

13000365_1151340661576644_8642026111814555131_n13062211_1151340718243305_4622999437640761804_n

 

На місці звичайних табличок-прохань тепер висять «застереження»

Середа, 20 квітня 2016, 03:30

У багатьох закладах міста в убиральнях можна побачити попередження, які дивують та спантеличують відвідувачів. На місці звичайних табличок-прохань тепер висять «застереження», порушивши які, можна заплатити штраф.

Зокрема, таке «інформаційне попередження» тернополяни помітили на вході до вбиральні до «Укртелекому»

2

В приміщені ОДА це попередження має особливе значення та привселюдне «визнання».

1

Серед креативних попереджень уваги заслуговує таблиця, яка знаходиться у вбиральні піцерії «Каштан».

3

У соцмережах на такі застереження відреагували позитивно, вважаючи це вдалим розіграшем. Бурбеза Григорій: «Тільки за «несанкціоноване»! Беріть санкцію у директора!», Микола Притолюк: «Думаю, хтось приколовся в кафе - приніс листок і наліпив».

Проте потрібно бути уважними і охайними, щоб не заплатити гроші чи не стати «незабутнім» відвідувачем закладу , скориставшись «обовʼязковою послугою».

 

«Тернопільводоканал» оновлено

Вівторок, 19 квітня 2016, 11:57

Цього тижня значного оновлення зазнало комунальне підприємство «Тернопільводоканал». Обладнання вже потребувало змін і в результаті модернізації на обʼєкт завезли нові меблі та предмети для лабораторії.

Завідувач лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води Лідія Шимків розповіла, що оновлення позитивно вплине на якість та швидкість виконаної роботи. Оскільки ця техніка дає змогу значно ефективніше визначити склад води та наявні в ній речовини. Серед таких предметів є атомно-абсорбаційний спектрометр, який визначає склад вони та допустимість її речовин. Інший прилад газовий хроматограф аналізує кількість пестицидів, нафто продукції тощо. Тому тепер мешканці міста можуть бути впевнені в безпечності питної води.

Директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма повідомив, що ці зміни стали можливими завдяки Світовому банку. Підготовка до цього процесу була значна – півтора роки, протягом яких проводили тендери на цю техніку. Чималим досягненням цього оновлення є придбання екскаваторної техніки середньої потужності, за допомогою якої можна працювати у важкодоступних місцях.

В майбутньому планують укласти ще не один такий контракт зі Світовим банком, який покращить умови праці та продукції. Зокрема, облаштувати станцію знезалізнення води, покращені каналізаційні очисні споруди та багато інших проектів, про які буде відомо пізніше.

 

Незабаром у Тернополі відбудеться Всеукраїнська екологічна акція

Вівторок, 19 квітня 2016, 07:09

23 квітня о 10.00 на всій території України відбудеться наймасштабніша щорічна Всеукраїнська соціально-екологічна акція «Зробимо Україну чистою разом!» (Головна локація Тернополя – парк за 11 корпусом ТНЕУ, вул. Львівська), яка проходить під патронатом Дружини Президента України Марини Порошенко. Тернопіль не став винятком. Організатором заходу у нашому місті є ГО «Молодіжне об’єднання «Файне місто». Метою заходу є формування екологічної культури, дбайливого ставлення до довкілля, правильного поводження з відходами, прибирання та благоустрій засмічених зелених зон, а також місць громадського відпочинку.

У 2016 році Акція охопить понад 5000 різноманітних локацій та близько 700 тисяч волонтерів по всій території України.

В акції беруть участь громадяни, громадські організації, представники ОДА та МР, комерційні компанії та державні підприємства, співробітники яких приєднуються на рівні корпоративної соціальної відповідальності та українські селебріті. Запрошуємо і ваш по максимуму долучитися до акції!

Щоб приєднатися до акції «Зробимо Україну чистою разом!», треба заповнити форму реєстрації на сайті letsdoitukraine.org, обрати або запропонувати найближчу локацію та взявши необхідний інвентар, вийти на найбільшу толоку країни.

Разом з акцією відбудеться Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧИСТОFEST kids». У Тернополі розпочинається о 15:00 на острівці «Чайка». Проходитиме у розважальному форматі для дітей і батьків.

.

* Громадська організація «Let’s do it, Ukraine!» (LDU) - ініціатор та головний організатор акції «Зробимо Україну чистою разом!» яка є частиною всесвітнього руху «Let’s Do It! World», що об’єднує понад 14 мільйонів людей в 112 країнах, які щорічно в обраний день виходять на прибирання у своїй країні, щоб піклуватися про екологію нашої планети.

**Акція «Зробимо Україну чистою разом!» не підтримує жодної політичної партії та є некомерційним соціальним проектом, який проводиться винятково на громадських засадах. Акція вже стала найбільшим соціальним проектом України. ***ГО «Let’s do it, Ukraine!» ПЕРЕМОЖЦІ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ «БЛАГОДІЙНА УКРАЇНА – 2015» в номінації «Благодійник – неурядова організація».

Локації Тернополя (питання по координаторах локацій – Склярова Тетяна 096 490 0772:

1.Річка Рудка (за 4им училищем); 2.Ліс "Подоляни"; 3.Білецький міст; 4.Річка вздовж провулку Цегельний; 5.Львівська траса (тобто від ТНЕУ до заправки) ГОЛОВНА ЛОКАЦІЯ. 6. Острівець"Чайка"(ЧистоFEST)


Контактна особа:

Надія Шамбель

тел.+38 (96) 542 4323 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Координатор Тернопільської області – Микитюк Вікторія, 067 114 74 80 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

Кава з коньяком. Чи є акциз?

Понеділок, 18 квітня 2016, 15:21

Заклад ресторанного господарства у своєму меню має декілька видів фірмової кави з додаванням рому та коньяку. Виникає запитання: чи потрібно, в такому разі, власнику ресторану, сплачувати акцизний податок з реалізації вказаних алкогольних напоїв?

Як інформувала заступник начальника Тернопільської ОДПІ Лариса Березюк, статтею 213 Податкового кодексу України (ПКУ) визначено, що об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. До підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво. А в статті 14 ПКУ зазначено, що алкогольні напої – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до УКТ ЗЕД готові харчові продукти, які містять алкоголь, віднесені до коду 1806; кава – 0901, чай – 0902 та, враховуючи зазначене, не є підакцизними.

Пунктом 2.2 Правил роботи закладів ресторанного господарства встановлено, що суб’єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).

Таким чином, суб’єкт господарювання ресторанного господарства не повинен сплачувати акцизний податок з роздрібної торгівлі фірмових страв, кулінарних, кондитерських та борошняних виробів, кави, чаю або шоколаду, до яких відповідно до нормативних документів на їх виготовлення, затверджених в установленому порядку, додано алкогольні напої, оскільки кінцева продукція не є підакцизною.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Місцеві бюджети Тернопільщини в березні отримали 145,5 млн грн надходжень

Понеділок, 18 квітня 2016, 07:52

Протягом березня цього року до місцевих бюджетів області платники Тернопілля сплатили 145,5 млн грн податків і зборів. За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, це на 39,7 млн грн більше від очікуваного та на 12,9 млн грн більше, ніж у березні минулого року.

Найвагомішим платежем є податок на доходи фізичних осіб, якого протягом цього місяця надійшло 88 млн гривень, додатково забезпечено надходження 25,7 млн грн. Суб’єкти малого підприємництва сплатили 9,5 млн гривень єдиного податку.

Надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів у березні 2016 р. склали 19,8 млн гривень.

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

7 книжкових новинок «Мистецького фестивалю «Ї»

Понеділок, 18 квітня 2016, 06:46

Вже зовсім скоро у Тернополі розпочнеться фестиваль «Ї». Триденна мистецька подія відбудеться у нашому місті вчетверте. І як обіцяють організтори, здивує шанувальників цікавими сюрпризами.

Нагадаємо, в рамках фестивалю, минулого року наше місто відвідали 130 відомих письменників, музикантів, художників, фотографів, небайдужих до розвитку сучасного українського мистецтва. Участь у фестивалі також взяли представники ближнього зарубіжжя. До нас завітали Андрій Хаданович (Білорусія), Віталь Рижков (Білорусія), Андрей Адамович (Білорусія), Анета Камінська (Польща).

Зовсім молодому фестивалю на третьому році свого існування вдалося вийти на міжнарожний рівень та завоювати статус одного з найбільших міжнародних мистецьких фестивалей України.

Цьогоріч організатори планують здивувати поціновувачів мистецтва неочікуваними перформансами та не менш відомими митцями.

До вашої уваги 7 книжкових новинок «Мистецького фестивалю «Ї» 2016.

Свої напрацювання на спільному творчому вечорі презентуватимуть  Іван Байдак та Роман Штігер. Зокрема, Іван Байдак розповість про свою нову книгу «Псевдонім», а Роман Штігер поділиться з шанувальниками частинкою себе у виданні «невірші.2.0».

bqO9-NCmZH8

Про іронію, правду життя, дрібку любові і щирість, щирість, щирість розповість Олексій Чупана презентації книги «Вишня і я».

13022395_839357372863158_525018040_n

Катерина Бабкіна розповідає, що у книзі«Щасливі голі люди» йдеться про травматичний досвід кількох поколінь українців, які пережили Радянський Союз та непрості часи становлення нової країни. Саме цю збірку оповідань авторка презентуватиме на цьогорічному фестивалі «Ї».

Щасливі голі люди

З презентацією книги «Оптимістичні подорожі довоєнною Україною» до нас завітає Надія Сеньовська. Її книга складається з одинадцяти самодостатніх подорожніх записок, загалом не пов’язаних між собою за змістом.

Незмінним гостем фестивалю є відомий український прозаїк, поет Іздрик. Цього разу Юрко презентуватиме зібрання прозових текстів «Номінація». Тут зібрані тексти від культових «Воццека», «Подвійного Леона», «Острова КРК» і до опублікованих у різних виданнях есеїв.

nominacia_0

Ну і як без сюрпризів? В рамках фестивалю Юрко Іздрик представить поціновувачам поезії ще одне, нове творіння, яке стане приємним сюрпризом для відвідувачів. Назву новинки організатори поки тримають в секреті.

Підготувала Оксана Божко

 

У Тернополі тривають заняття в медійних лабораторіях

Неділя, 17 квітня 2016, 07:09

Нещодавно, в рамках проекту Medialab, активна молодь міста започаткувала шість навчально-пізнавальних курсів у сфері інноваційних технологій.

На базі сучасного обладнання усі охочі мають змогу відвідати заняття по відеозйомках та монтажу, освоїти фотосправу, пройти курс занять по звукорежисурі, відвідати заняття по сценічному мовленню, відвідати курс журналістики та PR, а юні тернополяни можуть навчитися створювати анімаційні ролики.

На заняттях з анімації, які відбулися 10 квітня, дітки знайомилися з базовими особливостями та функціоналом програми Powtoon.

944009_1040548702693128_7144446152616727772_n11215164_1040545952693403_8521880259453895260_n12718013_1040545862693412_5950569682084049798_n13000233_1040548699359795_6946677193065624890_n

На лекції звукорежисури вивчали цифровий інтерфейс музичних інструментів (MIDI) — стандарт передачі інформації між електронними музичним інструментами.

12963690_1040558549358810_4789013607545130839_n12993321_1040558546025477_3595624461467714641_n12963882_1040558406025491_2697827910717979008_n

На «основах фотографії» намагалися розібратися в режимах зйомки та функції об’єктиву.

12961720_1040564559358209_7782249586910976713_n

На заняттях по сценічному мовленню виражали підтекст у простих словах.

12805875_1040567096024622_1409358216116658174_n12963815_1040566079358057_3279701597033869772_n12963901_1040566962691302_5119322917132977762_n

Про роль світла при відеозйомці дізнавались з професійних відеопрограм. Отримані знання учасники спробують реалізувати на наступних заняттях.

12961544_1040575729357092_5394943011972680478_n12991079_1040575839357081_5542024769387693372_n12963871_1040575819357083_8055070353061052558_n12936658_1040575836023748_7143627271877210786_n

Програма Medialab триватиме й надалі і тішитиме тернополян новими цікавими курсами.

Графік занять 17 квітня (неділя):
— відео-зйомка та монтаж
ПК «Березіль», 17:00-19:00
— основи фотографії
УД «Перемога», 12:00-14:00
— звукорежисура
ПК «Березіль», 12:00-14:00
— сценічне мовлення
ПК «Березіль», 14:00-16:00
— створення анімаційного ролику (для дітей 7-10 років)
ПК «Березіль», 14:00-16:00
— журналістика та PR
УД «Перемога», 14:00-16:00

Проводиться набір на наступний курс, який розпочнеться у травні.
Запис за телефонами 096-467-03-52 та 099-303-39-40 — Оксана.

Долучайтеся до нас у соцмережах

https://www.facebook.com/groups/1582935468693166/

https://vk.com/medialabternopil

 

Значну допомогу на Тернопільщині надали переселенцям зі Сходу

Субота, 16 квітня 2016, 06:46

Чимало людей приїхало протягом останніх двох років на Тернопільщину зі Сходу України у зв'язку з обставинами, які відбулися на їхній території. Кожен з них був змушений почати життя заново: дім, робота, гроші, освіта тощо.

Голова ГО «Об'єднання вимушено переселених осіб «Наше майбутнє» Юлія Білецька, яка сама переїхала з Криму розповіла, що всі, хто звертався за допомогою, її невідкладно отримали. На сьогодні переселенців близько півтора тисячі і ще багатьом з них необхідні певні кошти чи матеріали. Організація має на меті створення списку, в якому буде вказано кількість осіб та речей, яких вони потребують. Радник Міністра соціальної політики України з питань ВПО в Тернопільській області Ірина Жигунова повідомила, що значним досягненням є надання чималої гуманітарної допомоги,а головне – створення об'єднання, яке почало працювати нещодавно.

До 1 квітня 2016 року допомогу отримали вже 758 сімей. Значну кількість коштів було перераховано, а саме 2 мільйони 690 тисяч гривень. Також всі переселенці мають право на житлову субсидію на території області. Більшість людей на сьогодні живуть в обласному центрі. В основному допомога полягала в одязі, кухонному приладі, медикаментах, їжі тощо.

Начальник відділу організації заходів цивільного захисту обласного УДСНС Ігор Греса додав, що з 7 липня 2014 року розселення отримали 661 особи. 12 квітня 2016 року ця цифра значно збільшилась. Зокрема, ця 1560 сімей, кількість дітей становила 636 осіб, яким була надана кваліфікована допомога організації. Переселені зараз живуть у готелях, приватних секторах та закладах соціального захисту.

Допомогти цим людям погодились і журналісти. Голова Тернопільського прес-клубу Анджела Кардинал повідомила, що на сьогодні готують видати чималу кількість матеріалів, які дадуть змогу зорієнтувати людей, які потребують допомоги та звернути увагу інших до цієї проблеми. Також планують видати брошуру в якій буде інформація про деталі переміщення. У перспективі розглядають створення акції на передодні Великодня, яка об'єднає та згуртує людей, які змушені були покинути свої домівки. Тому, організатори просять не бути байдужим та активно допомагати тим, хто справді цього потребує.

 

Поліцейські охорони затримали любителя дармового ремонтно-будівельного обладнання

П'ятниця, 15 квітня 2016, 07:17

Працівники Управління поліції охорони в Тернопільській області затримали «на гарячому» нечесного на руку відвідувача гіпермаркета.

Випадки, коли у покупців виникає спокуса щось винести з магазину і не розплатитися, на жаль, не рідкість. Виявляється, охоронці супермаркетів мало не щодня ловлять ласих на чуже клієнтів. Деякі з них не соромляться намагатися вкрасти навіть після того, як їх упіймали «на гарячому».

Серед таких був раніше судимий 28-річний тернополянин, який вирішив покинути приміщення гіпермаркета не з пустими руками. Не маючи бажання оплатити бажаний товар, молодий чоловік вирішив забрати з полиці товар “за так”, сховавши його за пазухою.

Таким чином зловмисник намагався пронести повз касу 18 сверл та 3 упаковки насадок до шуруповерта, на загальну суму близько 620 гривень. Проте, завдяки пильності працівника Управління поліції охорони крадіжка не вдалася.

Щодо нього відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Покарання за такі дії – чималий штраф, виправні роботи строком до двох років або позбавлення волі – до трьох років.

 

На Тернопільщині хочуть закрити туберкульозну лікарню

Четвер, 14 квітня 2016, 14:14

12 квітня у селі Плотича Тернопільського району відбулася зустріч громади села із головою Тернопільської обласної ради Віктором Овчаруком, його заступником та новим головним лікарем закладу для хворих на туберкульоз, який розташований у цьому селі. Люди зібралися, щоб обговорити питання закриття лікарні та перетворення її у хоспіс.

Лікарню вирішили змінити на хоспіс депутати Тернопільської обласної ради через недостатню завантаженість, зменшення кількості хворих натуберкульоз та нераціональне використання коштів. Видавати заробітну плату працівникам закладу, коли хворих переводять у смт. Березовиця, влада не бачить сенсу.

Обурення мешканців села викликало не стільки рішення депутатів, скільки те, що ніхто з ними не радився.  Адже біля закладу розташована школа, дитячий садок і футбольне поле, де проводяться змагання для дітей та різноманітні святкування. Батьки проти, аби діти бачили людей, котрі знаходяться у передсмертному стані.

Жителі цікавилися у чиновників, чи будуть дотримані санітарні норми, чи відбуватиметься благоустрій парку, чи контактуватимуть діти із хворими, чи буде проведено ремонт закладу і т.д. Голова обласної ради Віктор Овчарук запевнив, що у статуті новоствореного закладу чітко прописані критерії, за якими допускатимуться у хоспіс пацієнти з онкологічними хворобами, які не несуть загрози поширення інфекцій.

Головним каменем спотикання на зустрічі стало фінансування. На сьогодні надаються державні субвенції для створення та ремонту хоспісів, яких, до речі, у Тернопільській області поки не відкрили.

Рівень захворюваності на туберкульоз впав, а після реформування ми залишаємо усіх людей на їхніх робочих місцях. Таким чином, жителі не будуть втрачати заробітні плати”, - додав Віктор Овчарук.

Лікувальний заклад та прилегла територія є комунальною власністю, яка належить Тернопільській обласній раді. Деякі жителі запропонували передати майно на баланс сільської громади. Проте, в. о. сільського голови Плотичі заперечив: “Утримувати лікарню коштує 3 млн. грн. на рік при тому, що бюджет села - 500 тисяч грн. Ми не зможемо фінансувати її”.

Заступник голови обласної ради Любомир Крупа зазначив, що не лише держава, а й громадські організації готові виділяти кошти на заклади цього типу. Він повідомив, що бюджет обласної ради наразі не в змозі покрити ремонт аварійної будівлі та заробітні плати. Це можливо зробити лише завдяки залученню коштів ззовні.

Зрештою, влада та жителі села домовились створити робочу групу, яка працюватиме над змінами в статуті хоспісу і наглядом за відкритістю діяльності його керівництва. Проте, дехто надалі наполягав залишити ту ж саму лікарню. Аудиторія поділилась на дві частини: одні хотіли отримати заклад у розпорядження громади, а інші - погодитись на хоспіс. До кінця зустрічі так і не було досягнуто спільного бачення вирішення проблеми.

Марія Іщенко,

Член всеукраїнської ініціативи “Активна громада”

 

Безкоштовно вивчити англійську мову можна у літній школі Тернополя

Четвер, 14 квітня 2016, 07:12

Цього року вдруге відкриють благодійну літню школу в Тернополі. Такий проект організовували минулого року і він виявився досить успішним та результативним. Чимало охочих нещодавно приїхали попробувати свої сили та провести три тижні в середовищі науки та духовності. Навчання будуть проводити на Батьківщині Патріарха Йосифа у с. Заздрість Теребовлянського району.

Школу організовують спеціально для дітей-сиріт, переселенців і тих, чиї батьки воюють в зоні АТО. Також навчатися у цьому закладі можуть учні духовних семінарів Тернопільської та Київської областей.

Директор благодійної літньої школи Ірина Іванкович розповіла, що проект організовано за сприянням товариства «Свята Софія», яке знаходиться в США. Також участь в проекті взяла Тернопільська-Зборівська Митрополія, яка чимало допомогла для реалізації цього задуму.

kanikuly

Днями вже відбувся тест з англійської мови, який дасть змогу поділити учнів на групи за рівнем знань., яких у школі три: початковий, середній і вищий. Кожен з учнів буде навчатись в тій групі, яка відповідає його рівню. Кожна з них буде мати свій спеціалізований підручник, оскільки це дає змогу додатково вивчити, повторити та вдосконалити іноземну мову. Цьому сприяє детальне вивчення англійської з урахуванням граматики, письма, читання тощо. У навчальну програму також включені екскурсії та курси кулінарії.

Головною особливістю цього закладу є духовна атмосфера. Відповідно до режиму занять, а це ранішні та післяобідні, будуть проводити спільні молитви, літургію та Хресну дорогу англійською мовою. За основу навчання взято заповіт Йосифа Сліпого, який сповідував поєднання духовного та інтелектуального становлення.

У цьому році в школі буде навчатися двадцять двоє учнів. Чимало з них приїхали сюди вже вдруге. Кожен задоволений минулорічними результатами і має натхнення на майбутню працю. Однією з них виявилась Софія Муховська, яка приїхала з Донецька другий раз. Дівчина розповіла, що навчання її дуже сподобалось, тому що програма була цікава та продуктивна. Особливо запамʼяталися вчителі, які спілкувались лише англійською та були американцями. Це позитивно вплинуло на процес навчання.

Вчителі з Америки проводитимуть навчання і цього літа. Директор школи повідомила, що серед них буде дві жінки, які із задоволенням погодились прийняти участь в проекті. Одна з них має українське коріння і ця практика допоможе її вивчити колорит України. Інша буде давати майстер-класи з кулінарії, оскільки на своїй Батьківщині вона є професійним шеф-поваром.

Олена Сабатюк

 

Податкова інтернет-конференція: що запитували тернополяни?

Четвер, 14 квітня 2016, 06:58

У Тернопільській ОДПІ провели інтернет-конференцію на тему «Декларування доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна».

Упродовж години фахівці інспекції надавали консультації та практичні поради щодо питань подання декларацій, роз’яснювали усі аспекти відображення в них доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна. Платники податків мали змогу, в режимі реального часу, спілкуватись одночасно у текстовому, візуальному та аудіо форматах.

До уваги читачів надаємо найактуальніші запитання та відповіді на них.

Син у 2015 році отримав у подарунок від батька автомобіль. Чи потрібно йому подавати декларацію про доходи і майновий стан, адже податку сплачувати він не буде?

Якщо отримано подарунок від батька, то річну декларацію про майновий стан і доходи подавати не потрібно. Дарунок, отриманий від члена сім’ї першого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. А відповідно до вимог Податкового кодексу, платник податку звільняється від подання річної декларації у випадку отримання доходу, який оподатковується за нульовою ставкою, якщо протягом звітного року не було отримано інших доходів.

Тернополянин у минулому році продав будинок в Чернівцях, який він отримав у спадок від батька. При посвідченні договору купівлі-продажу ним було сплачено податок в м. Чернівці. Чи правильно, що податок сплачений не за місцем його реєстрації (у Тернополі)?

Відповідно до вимог Податкового кодексу, податок на доходи фізичних осіб фізособа сплачує за місцем нотаріального посвідчення відповідного договору. А тому, якщо податок сплачено в м. Чернівцях, то це законно. Крім того, тернополянину необхідно буде подати річну декларацію, задекларувати отримані від продажу рухомого майна доходи та сплатити військовий збір. Військовий збір становить 1,5 % від суми продажу квартири й сплатити його необхідно до 31 липня 2016 року.

Якщо декларант отримав дохід від продажу нерухомого чи рухомого майна, то такий дохід відображається у Декларації з урахуванням сплачених податків чи без них?

Відповідно до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи дохід, отриманий у звітному році від продажу нерухомого (рухомого) майна, відображається у рядку 01.02 розділу II декларації. При цьому, в колонці 3 вказується загальна сума нарахованого (виплаченого) доходу на користь платника податку протягом звітного податкового періоду з урахуванням податків і внесків, які відповідно до закону утримуються з таких доходів при їх виплаті. У колонці 4: вказується сума податку на доходи фізичних осіб, обов'язок щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) якого до бюджету покладається на податкового агента. У колонці 5: вказується сума податку на доходи фізичних осіб, обов'язок щодо сплати (перерахування) якого до бюджету покладається на платника податку.

Громадянином було передано легковий автомобіль іншому громадянину за довіреністю (а фактично – продано). Чи буде оподатковуватись така передача і коли? Якщо так, то хто повинен сплачувати податок і декларувати доходи?

Оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користування рухомим майном не відбувається перехід власності на об’єкт від довірителя до повіреного, то не має обставин для оподаткування при передачі рухомого майна.

Але, якщо в подальшому такий автомобіль буде відчужено, то податок буде сплачуватись відповідно до вимог Податкового кодексу. А саме, якщо це легковий автомобіль і такий продаж відбувся один раз протягом року, то обов’язку сплати податку й подання декларації не буде.

Якщо це буде другий продаж легкового автомобіля, то ставка податку становитиме 5 %. Обов'язок сплати та подання декларації виникає у довірителя (того хто дав доручення на користування транспортним засобом).

Мама в 2014 році отримала статус резидента Іспанії. В 2015 році продала в Україні будинок, який був отриманий нею у спадщину від чоловіка. Чи потрібно їй сплачувати податок від такого доходу, якщо так, то в якому розмірі?

Дохід від операцій з продажу не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи-нерезидента менше трьох років, але були одержані такими фізичними особами у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

При цьому, у разі продажу в 2015 року більш як одного з об’єктів нерухомості, одержаний дохід для фізичних осіб-нерезидентів буде оподатковуватися за ставкою 15 %.

В минулому році було продано складське приміщення. Податок був сплачений при посвідчені договору купівлі-продажу. Чи потрібно, в такому випадку, декларувати такі доходи?

Так, за продане приміщення, незалежно від того, що податок був сплачений, необхідно до 1 травня 2016 року подати декларацію. Крім того, потрібно сплатити ще й військовий збір в розмірі 1,5% від вартості проданого майна. Сплата здійснюється до 31 липня 2016 року.

Підприємець в 2015 році діяльність здійснював на спрощеній системі оподаткування. Крім того, ним було отримано дохід від продажу нерухомості. Який термін подання ним декларації про майновий стан і доходи, до 9 лютого чи до 1 травня?

Якщо ви зареєстровані як суб’єкт підприємницької діяльності і протягом звітного року здійснювали діяльність за спрощеною системою оподаткування то термін подання декларації про майновий стан і доходи буде до 1 травня, а якщо підприємницьку діяльність здійснювали на загальній системі оподаткування, то термін подання декларації до 9 лютого.


За інформацією щодо проведення наступних тематичних інтернет-конференцій та аналогічних заходів – слідкуйте на суб-сайті ТО ДФС у Тернопільській області, у ЗМІ та соціальній мережі – Facebook (Тернопільська ОДПІ - https://www.facebook.com/Тернопільська-ОДПІ-437913149745577/).

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

Сервіс по-тернопільськи в міськгазі

Четвер, 14 квітня 2016, 05:14

Нещодавно Тернопільміськгаз інформував містян про зручність подачі показників лічильників та отримання оперативної інформації  через онлайн ресурси, зокрема у статті пропонували подавати свої дані на сайті gazpostach.te.ua.

З приводу цього, до редакції «Моя газета» звернулась тернополянка Тетяна, нарікаючи  на труднощі, пов’язані із оперативною подачею показів лічильників та оплатою рахунків за спожитий газ.

-          Дізнавшись, що подавати покази лічильників відтепер можна онлайн, видихнула з полегшенням,  - розповідає 50-ти річна тернополянка. -  Адже усім нам добре відома ситуація з нескінченними чергами до віконечок у міськгазі. Однак тішитись довелось  не довго. Скориставшись послугами сайту gazpostach.te.ua очікувала на інформацію, яку мені мали надіслати відразу після обробки моїх даних. На жаль, на результат я так і не дочекалась. Щоб подати покази лічильників та оплатити за спожитий газ довелося йти у відділення на вул. Шептицького, 20.  Коли зайшла в приміщення, то просто жахнулася:  купа людей, у залі - душно, брак повітря. 
13016437_1043197065761625_241978420_o
У черзі стояли тернополяни різного віку, в тому числі літні люди. У погано провітрюваному приміщенні декому стало погано. Та найбільше, що мене вразило це - «спрощена» чи то «удосконалена» система обслуговування клієнтів.  У залі працювало всього лиш три (з шести) віконечка, у кожному з яких - своя історія. Виявляється, щоб подати покази лічильників, потрібно займати одну чергу, аби дізнатися суму для оплати - просять відстояти в черзі у наступному віконечку (!), і лише у третьому віконці у вас приймуть кошти. Інакше – ніяк. Ситуація абсурдна, люди незадоволені, виснажені та розчаровані. Виникає запитання: що змінилося після голосних повідомлень міськгазу про спрощення подачі показів лічильників та оплату за спожитий газ?

13020260_1043197079094957_379581984_n13015001_1043197089094956_1889778893_n

Редакція звернулася до інформаційного відділу міськгазу. Наразі  очікуємо на відповідь.

 

Проводиться набір на безкоштовні заняття в оздоровчих групах

Середа, 13 квітня 2016, 10:58

Проводиться набір на безкоштовні заняття в оздоровчих групах для тернополян віком від 55-ти років.

Перше заняття відбудеться 17 квітня о 12.00 год. у парку ім. Т. Г.Шевченка на Літній естраді. Заняття буде проводити заслужений працівник фізичної культури і спорту, людина з багаторічним досвідом роботи – Іськів Володимир Васильович.

Дрес-код: зручний одяг та взуття та бадьорий настрій.

12992828_1742309446055767_621680654_n

 

Адвокат довів у суді безпідставність стягнення заборгованості за кредитним договором

Вівторок, 12 квітня 2016, 10:33

Адвокатка Мирослава Черняк допомогла чоловіку з інвалідністю довести у суді безпідставність стягнення коштів за кредитним договором та не дала банку нарахувати необґрунтовані відсотки, повідмоляє у листі до редакції Тетяна Докиль.
Текст повідомлення передаємо дослівно:
До Кременецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги звернувся чоловік з питанням щодо забезпечення інтересів у суді. Стосовно громадянина  Василя Петровича* ПАТ «ПРИВАТБАНК» подав позовну заяву до суду про стягнення з нього кредитної заборгованості у сумі 29 895, 41 грн. Як інвалід ІІІ групи, чоловік має право на безоплатну правову допомогу, тому місцевий центр призначив для здійснення представництва його інтересів у суді адвоката Мирославу Черняк. 
Виявилося, що у  2006 році  Василь Петрович отримав у банку кредит в сумі 4 000 грн. із базовою процентною ставкою 4% в місяць із розрахунку 360 днів у році. Порядок погашення заборгованості - щомісячними платежами в розмірі 7% від суми витрат. При цьому відповідач, як стверджувалося банком, був ознайомлений з умовами надання банківських послуг, Правилами користування платіжною карткою та Тарифами банку.
У 2007 році суд виніс наказ про стягнення заборгованості по цьому кредиту в сумі 5602, 90 грн, з них 3996, 40 грн – заборгованість по кредиту, 1606,50 грн – проценти, та пред’явлено до виконання до відділу ДВС. У 2012 році борг повністю стягнули та закрили виконавче провадження. Однак, банк продовжував нараховувати на цю заборгованість пеню і штрафи, керуючись «Умовами і правилами надання банківських послуг» і в кінці 2015 року банк подає позов про стягнення заборгованості, в яку включає заборгованість по кредиту та відсотки за користування кредитом, які були нараховані за період з 2006 року по 2015 рік .
Адвокату  Мирославі Черняк вдалося  довести у суді неправомірність вимог банку, так як ст.256, 257 Цивільного кодексу України встановлено строк позовної давності – 3 роки. Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення по справі. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.
Відповідно до положення п. 7 частини 13 ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів» у спорах щодо споживчого кредитування, кредитодавцю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, строк давності якого минув. У зв’язку з цим позовна давність за позовом про повернення споживчого кредиту застосовується незалежно від наявності заяви сторони у спорі.
Суд дійшов висновку, що позивач не мав права пред’являти позов про стягнення основної суми 3996,40 грн повторно, оскільки, вона вже була стягнута судовим наказом від 2007 року і виконання по якій завершилося у 2012 році, то відповідно у банку не було і підстав нараховувати відсотки на основну суму. Ті відсотки, які нараховувались чоловіку до повного виконання зобов’язань по основній сумі з 2006 по 2012 роки, до повного виконання зобов’язань щодо повернення основної суми, позивач мав право пред’являти до стягнення в строк до 2015 року. Так як позовна заява була подана уже після спливу цього строку, суд дійшов до висновку, що в позові слід відмовити.
Адвокат, який не допустив стягнення кредитної заборгованості з громадянина Василя Петровича співпрацює з Кременецьким місцевим  центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та надав послуги клієнту за рахунок державного бюджету. 
Нагадуємо, що на сьогоднішній день в Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, громадяни можуть звертатися за такими адресами: 
м. Тернопіль -  вул. Шпитальна, 7, 
м. Кременець - вул. Шевченка, 59А, 
м. Чортків - вул. Шевченка, 54.  
Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).
*ім’я та по – батькові громадянина змінено з етичних міркувань

З повагою,
заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації
Докиль Тетяна Юріївна
 

Надходження зростають, але перевіряти – не завадить

Вівторок, 12 квітня 2016, 08:07

Більш як на 62 млн грн зросли надходження податку на доходи фізичних осіб за 3 місяці поточного року в порівнянні із січнем-березнем 2015 року. Сума платежу, яку внесли до бюджетів усіх рівнів платники обласного центру та Тернопільського району, склала 170,6 млн грн.

Однак, як показали результати десяти перевірок з питань нарахування та своєчасної сплати даного податку, які були проведені фахівцями відділу контрольно-перевірочної роботи у першому кварталі, не усі підприємства ревно переймаються правильністю оподаткування зарплати та інших доходів громадян. І донарахована їм 651 тисяча грн податку та штрафних санкцій – тому свідчення. Вказана сума уже сплачена порушниками до бюджету.

В Тернопільській ОДПІ, також, інформували, що до 1 травня 2016 року триває кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги платники можуть отримати у Центрі обслуговування Тернопільської ОДПІ, телефон: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

 

В Тернополі відбувся фінал «Дворових Олімпійських ігор» з футболу

Вівторок, 12 квітня 2016, 07:53

10 квітня 2016 року на універсальному спортивному майданчику по вул. Лесі Українки 17 (Д. Галицького) відбулося справжнє спортивне свято - фінал з футболу серед дворових команд віком 10-12 років в програмі «Дворових олімпійських ігор».

Відкрили фінальні матчі Володимир Лютий, заслужений майстер спорту СРСР (1989), футбольний тренер та олімпійський чемпіон (1988р.) та Ярослав Несторович, президент фундації зірок світового футболу «Діти». Відомі гості побажали юним футболістам: «Достойної гри, швидких м’ячів, гарних голів та впевненої перемоги!!!».

IMG_8829

До щирих вітань приєднались Валерій Кравчук, начальник відділу молоді та спорту управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту та Галина Федорович, директор Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення, висловивши сподівання, що зростає гідна змінна нашим футболістам.

IMG_8953IMG_8990

Участь у змаганнях взяло 6 дворових футбольних команд, які восени змагалися за першість у своєму мікрорайоні:

– це «Аматор» та ФК «Футболіст» (мікрорайон Східний),

- ФК «Дружба» - (мікрорайон Дружба),

- ФК «Канада» - (мікрорайон Канада),

- «Звєрі з БАМу» - (мікрорайон Сонячний),

- «Барс» - (мікрорайон Центр).

У запеклій боротьбі перемогу здобули команди:

I місце - «Звєрі з БАМу»,

II місце – ФК «Канада»,

III місце - ФК «Футболіст».

IMG_8878

Суддівська колегія нагородила переможців грамотами від Національного Олімпійського комітету України і квитками на домашні матчі ФК «Тернопіль».

Усі учасники були нагороджені подарунками від ТМ «ТерА» та видавництва «Школярик». Футболісти втамували спрагу під час гри солодкою водою від ТМ «Микулинецькі напої».

IMG_8974

Організаторами спортивного заходу виступили: КО «Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення» управління у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Тернопільської міської ради та Тернопільське обласне відділення Національного олімпійського комітету України.

 

Степан Барна розповів про результати річної роботи

Вівторок, 12 квітня 2016, 07:27

11 квітня голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна прозвітував про виконану роботу за останній рік. Подія відбулася на базі колишньої військової частини у Теребовлі. Чимало цікавої інформації прозвучало про минулі звершення очільника та майбутні обіцянки.

Головної темою доповіді стала саме військова проблема на території області. Оскільки значна кількість будівель була зруйнована або деформована. Зокрема, військова частина, на які відбувалася зустріч, була покинута у 2004 році і всі службовці були переведенні до міста Стрий. Сьогодні на цьому місці лише розбиті вікна, зруйновані стіни та пусті будівлі. Проте чиновник розповів, щов 2016 році з бюджету виділено 14 млн. гривень. Саме така сума необхідна для відновлення та функціювання частини.

Також, значну кількість коштів було виділено для військових частин: у місті Чорткові - 4 млн. гривень, де працюватиме 600 службовців, в Бережанах - 2 млн. гривень, для роботи 500 військових.

Детально Степан Барна розповів про участь Тернопільсьої області у зоні АТО. Зокрема, впевнено можна сказати, що регіон є один з перших у фундації фортифікаційних споруд, хоча завдання полягало спочатку , лише, у будівництві 4 захисних споруд на Луганщині.

Робота почалась ще з квітня 2015 року. Майже, за один тиждень вдалось зібрати загін із 97 людей та 23 предмета будівельної техніки, за допомогою яких протягом 4 місяців було облаштовано 17,5 кілометрів оборонної лінії.

Важливим чинником була допомога сімʼям, родичі яких знаходились в зоні АТО. Значну фінансову допомогу було надано всім, хто цього потребував. На це з бюджету виділи 2 з половиною мільйони гривень. Одноразову допомогу було виділено сімʼям загиблих в розмірі 27 мільйонів гривень за сприяння програми «Турбота».

Відповідні соціальні пакети були надані бійцям АТО. Допомогу на сьогодні надали, майже, всім. 1140 учасників отримали право власності на земельні території, 4 військових отримали квартири за рахунок бюджету. Також, діти бійців мали змогу відвідати оздоровчі заклади за кошти влади. Потрібну документацію отримали вже понад 2 тисяч учасників.

Степан Барна зазначив, що значна частина роботи була здійснена за допомогою волонтерів. Зокрема, у своїй доповіді чиновник згадав Координаційну раду учасників АТО, яка сприяла забезпеченню всіх умов нашим бійцям і протягом цього часу зробила чималий внесок у сьогоднішні результати.

Непомітним 28 квітня 2015 року залишився Меморандум про співпрацю із «Укробонпромом». Завдяки цьому була встановлена угода про те, що 5 тернопільских підприємств матимуть змогу забезпечувати військових продукцією різних видів.

Очільник додав, що значним досягненням річної діяльності також було відкриття заводу в місті Чорткові.

Підсумовуючи вище сказане Степан Барна проголосив девіз своєї роботи, а саме - «Все неможливе робимо можливим!». З непохитною вірою надіється, що майбутні плани будуть втілені якомога швидше.

 

Чемпіонка Європи Ольга Чорна поділилася секретом успіху з дітьми

Вівторок, 12 квітня 2016, 06:50

Спортивно - пізнавальний захід «Крок до успіху», що проводить Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення серед учнів загальноосвітніх шкіл міста, цього разу нещодавно відбувся зі школярами 5-А та 5-Б класу Тернопільської ЗОШ №20.

Майстер спорту з гандболу, чемпіонка Європи серед студентів, чемпіонка України з класичного та пляжного гандболу, Ольга Чорна та тренер з гандболу Тернопільської ДЮСШ з ігрових видів спорту Володимир Лобур, поділилися секретом успіху з дітьми, заохотили їх до занять гандболом, відповіли на запитання, розповіли про роботу спортивної секції в Тернопільській ДЮСШ, яка знаходиться поряд з їхньою школою. Особливо п’ятикласників зацікавило те, що гандбол схожий до футболу, який зараз такий популярний серед дітей, тому спортсмени розказали правила гри у гандбол та запросили усіх охочих на майстер-клас та пробну гру.

SAM_7861

Цікавою та пізнавальною була зустріч школярів, які мали можливість не тільки поспілкуватися зі спортсменами, але й потримати в руках медалі й кубки зі змагань та сфотографуватися з чемпіонами.

SAM_7864

Такі зустрічі дуже позитивно впливають на вибір дітей вести здоровий спосіб життя, більше рухатися, піклуватися про своє здоров’я , а також йти в спорт, ставити цілі і досягати їх.

 

Відтепер гаджети можна буде заряджати на вулицях Тернополя

Вівторок, 12 квітня 2016, 06:31

Місцева влада вирішила запровадити інноваційні технології в самому центрі міста. Відтепер кожен тернополянин або гість міста може зарядити свій мобільний пристрій на вулиці. Сонячне дерево буде встановлене біля памʼятника Олександру Пушкіну на вулиці Вʼячеслава Чорновола. Новинку планують запровадити вже цього тижня.

До Днів сталої енергії заплановано новий проект, якого на сьогодні в Україні немає ніде. Тернопіль буде першим містом, яке буде мати «solar tree». Це «дерево», яке живиться сонячною енергією, якою може скористатися кожен на місці. Одночасно можна буде заряджати 10 пристроїв.

2f1c976060cdf029a406c4b59d7d0ee2

Заступник міського голови Владислав Стемковський повідомив, що таке нововедення є, майже, у кожному європейському місті. Біля «sun tree» буде розташована лавка та спеціальне місце для гаджетів. За словами чиновника це сприятиме розумінню людей про альтернативні джерела енергії.

Вперше таке «дерево» було впроваджено у 1998 році. Шаленого резонансу зазнало «Суничне дерево», яке було розроблене відомою сербською компанією і в 2011 році перемогло за конкурсі у Брюсселі.

Олена Сабатюк

 

На Тернопільщині виявили 800 нелегальних працівників

Понеділок, 11 квітня 2016, 09:47

З початку року працівники Головного управління ДФС області виявили 800 не облікованих найманих працівників, сума виплачених зарплат «у конвертах» яким становила майже 1 млн 129 тисяч гривень. В свою чергу до бюджету сплачено понад 143 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

За словами начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, у результаті проведених заходів із 798 громадянами роботодавці оформили трудові відносини, що становить майже 100% від кількості виявлених не облікованих найманих працівників.

Варто зазначити, що легальна заробітна плата є одним із важливих важелів соціального захисту працюючих, що сприяє збільшенню пенсійного забезпечення громадян та робить вагомішими соціальні гарантії.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

У Тернополі планують презентувати фільм «Добровольці Божої чоти»

Неділя, 10 квітня 2016, 18:36

До Дня Героїв (23 травня) у місті планується презентація фільму «Добровольці Божої чоти», яка проходитиме у всіх ЗОШ міста Тернополя для учнів 9-11 класів. Показ стрічки відбудеться за ініціативи комісії Молодіжної міської ради з питань національно-патріотичного виховання.

іван янюкЯк зазначає Іван Янюк, голова комісії ММР з питань національно-патріотичного виховання, фільм «Добровольці Божої чоти» описує героїзм борців за Донецький аеропорт. Він показує долі простих людей, які жили серед нас, але коли прийшов час захищати Батьківщину, не вагаючись зробили свій вибір. Вони — справжні воїни.

Перегляд цього фільму корисний як для підростаючого покоління, яке має з кого брати гідний приклад і відчувати гордість за свою Батьківщину, так і для хлопців з передової, які відчувають, що їх не забули і вони потрібні своєму народу. Особливо це актуально зараз, коли інформація про АТО зійшла і сторінок українських ЗМІ, — каже Іван Янюк.

Добровольці Божої чоти

Також Іван зауважив, що організатори очікують на сприяння управління освіти і науки у цьому питанні.

— Комісія ММР з питань національно-патріотичного виховання централізовано скоординує школи, складе графік показу фільму, а тоді волонтери (бажано бійці АТО, учасники цих подій) презентуватимуть цю кінострічку, — завершив він.

Соня Королюк

 

Усім шанувальникам футболу!

Субота, 09 квітня 2016, 00:00

10 квітня о 14.00 год. на універсальному спортивному майданчику по вул. Л.Українки. 17 (вул. Д.Галицького) відбудеться справжнє спортивне свято - фінал з футболу серед дворових команд віком 10-12 років в програмі «Дворових олімпійських ігор».

На учасників очікує зустріч із срібними призерами чемпіонату світу з вуличного футболу.

У фінальних матчах беруть участь переможці турнірів, що відбулись у вересні-жовтні 2015р. на майданчиках нашого міста.

Нехай переможуть сильніші!

Партнери заходу: ТОВ «Микулинецький Бровар», видавництво «Школярик» та кондитерська фабрика «ТерА».

Організатор: Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення.

Афіша_футбол_10.04

 

У Тернополі вдруге відбудеться літературний батл

П'ятниця, 08 квітня 2016, 04:27

17 квітня о 18:00 у Дружній ресторації «Мамонт» вдруге відбудеться літературний батл.

Якщо ви пишете вірші та мрієте презентувати їх публіці, поспішайте заповнити анкету, щоб взяти участь у літературному конкурсі. Найбільш талановитих учасників чекатимуть призи, а слухачів ми пригощатимемо чаєм, печивом, а також будуть розігруватись різні призи, повідомляють організатори.

Впродовж заходу ви зможете познайомитися з цікавими, творчими людьми, зарядитись позитивними емоціями, послухати гарну музику.

Заповнити анкету:
https://docs.google.com/forms/d/1yCI6v7Dl0WovAUnV67lLZvrB54_nisQuk78sdb9SH9I/viewform

У Тернополі вдруге відбудеться літературний батл

 

Тернополяни відзначали День здоров'я

Четвер, 07 квітня 2016, 12:37

Сьогодні в центрі міста тернополяни відзначали День здоровя. В обідню пору під активну музику усі охочі приєднались до танцювальних ігор та руханки, а також взяли участь у майстер-класах.

Захід відбувся з нагоди Всесвітнього Дня здоров’я.

12939439_1132295583471297_990555259_n 12939504_1132295530137969_1465523104_n 12939519_1132295646804624_458349663_n 12966557_1132295586804630_465149506_n 12968788_1132295566804632_2049085581_n 12980481_1132295636804625_2059523838_n

 

Від хуліганів врятує «тривожна» кнопка

Четвер, 07 квітня 2016, 07:41

«Тривожна» кнопка відноситься до техніки забезпечення особистої безпеки громадян та призначений для оповіщення оточуючих людей і поліції охорони про необхідність надання людині екстреної допомоги у надзвичайній ситуації.

«Найбільша кількість кнопок екстреного виклику поліції встановлена у місцях масового відпочинку городян. Саме там часто виникають стихійні конфлікти й правопорушення, наприклад, хуліганство, які через велике скупчення людей потребують швидкого реагування й термінового блокування конфлікту. Тим паче, у таких місцях серед відпочиваючих багато дітей. Тому, наряди групи реагування Управління поліції охорони сьогодні забезпечують всі ці вимоги у повній мірі, діючи миттєво й професійно», - розповідає начальник Управління поліції охорони Олег Іващенко.

dH1C_r3nxf8

На разі, в Тернопільській області встановлено 160 систем термінового виклику поліції в громадських місцях, з яких: 72- об’єкти торгівлі, 4- розважальні заклади, 60- підприємства, 24- інші об’єкти.

Знайти цю "тривожну" кнопку можна за спеціальним вказівником - наклейкою жовтого кольору з написом "Терміновий виклик поліції". Кожен пересічний громадянин, який став свідком чи потерпілим внаслідок вчинення правопорушення, має можливість звернутися до адміністрації об'єкту, де знаходиться кнопка тривожної сигналізації, з проханням викликати поліцію. На місце виклику наряд прибуває за 2-3 хвилини. За такий короткий проміжок часу правопорушникам рідко вдається втекти, тому більшість злочинів розкриваються відразу.

Шановні тернополяни! Якщо ви стали очевидцем чи свідком правопрушення, одразу викликайте працівників поліції! Пам’ятайте, тільки за «гарячим слідом» легше затримати зловмисника!

 

Сторінка 88 з 109

«ПочатокПопередня81828384858687888990НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер