images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Атака на аеродром у Пскові була з РФ: ЗМІ показали момент удару

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:13

Атака на аеродром у Пскові була з РФ: ЗМІ показали момент удару
ФОТО: ГУР

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що атака безпілотників на російські військово-транспортні літаки Іл-76 у Пскові вночі 30 серпня була здійснена з території Росії.

Джерело: коментар Буданова The War Zone, Буданов у Telegram

Пряма мова Буданова: "Ми працюємо з території Росії (по аеродрому у Пскові – ред.)".

Деталі: Водночас він не уточнив, хто здійснив атаку, співробітники ГУР, чи партизани. Він також відмовився сказати, які саме безпілотники були використані та не назвав їхню кількість.

Оцінюючи бойові пошкодження літаків, Буданов повідомив, що "два були знищені і два отримали серйозні пошкодження".

Видання також отримало знімок екрану з інфрачервоної камери одного з безпілотників, який використовувався під час атаки.

 
Фото: The War Zone

Зображення, надане джерелом ГУР, показує безпосередній результат одного з ударів: він влучив у те саме місце, де два літаки зазнали пошкоджень.

Видання припускає, що паливо на борту одного з літаків стало причиною того, що два інших повністю згоріли, але "ми можемо припустити, що ціллю була та ж сама критична зона".

Видання твердить, що бомби було скинуто з безпілотників, якими керував місцевий "диспетчер", що відповідає словам Буданова про те, що це був удар, завданий всередині Росії, ймовірно, дуже близько до бази, а не з використанням автономних безпілотників дальнього радіусу дії.

Буданов у Telegram зазначив, що держава-агресор використовувала літаки для перевезення військових вантажів та особового складу повітряно-десантних військ Росії. "Цілеспрямовано були атаковані паливні баки та важлива частина лонжерону крила, які розміщені у верхній частині ІЛ-76", - підкреслив він.

Нагадаємо: Російський добровольчий корпус, який воює на боці України, взяв на себе відповідальність за атаку на аеродром у Курській області Росії 27 серпня.

Передісторія:

  • 31 серпня в Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили знищення чотирьох російських військово-транспортних літаків Іл-76 під час нічної атаки безпілотників на Псков.
  • 21 серпня російські Telegram-канали повідомили про спробу атаки дроном ЗСУ аеродрому у Калузькій області. Там, як стверджувалиTelegram-канали, ушкоджень зазнав літак, який не використовується. Губернатор регіону заявляв, що на території Кіровського району було відбито атаку БПЛА і що постраждалих та інших руйнувань інфраструктури нібито немає.
  • 19 серпня безпілотники атакували військовий аеродром у Новгородській області РФ, повідомлялося про пошкодження щонайменше одного літака.
  • Пізніше ЗМІ повідомили, що внаслідок атаки безпілотників на аеродром Україна вперше змогла повністю знищити стратегічний ядерний бомбардувальник Збройних сил РФ.
  • Згодом джерело УП у розвідці повідомило, що внаслідок атак по аеродромах "Сольці" та "Шайковка" були повністю знищені два стратегічних бомбардувальники Ту-22М3, ще два літаки пошкоджені.
  • СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 
 

Поліцейські разом з рятувальниками провели «Єдиний урок з безпеки» для школярів

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:12

Привітати дітей з початком навчального року та нагадати їм правила безпечної поведінки – з такою метою побували сьогодні поліцейські майже в усіх школах області.

У Тернополі співробітники ювенальної превенції супроводжували до навчального закладу вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Тут проживає малеча із багатодітних та малозабезпечених сімей. Правоохоронці тривалий час опікуються такими дітьми та допомогли їм цьогоріч підготуватися до школи – подарували наплічники та канцелярське приладдя.

З школярами провели профілактичні бесіди. Важливі поради у рамках «Єдиного уроку з безпеки» дітям надавали працівники ювенальної превенції та представники Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Поліцейські наголосили на важливості дотримання правил дорожнього руху, розповіли про відповідальність за вчинення правопорушень, надали дієві поради, до кого потрібно звернутись по допомогу у випадку проявів жорсткого поводження.

Що робити у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, обговорили з дітьми рятувальники. Наголосивши їм, що не варто торкатися підозрілих знахідок чи розбирати їх, адже вони можуть нести загрозу.

Безпека дітей – це важливе питання сьогодення. Знання, які учні отримують під час тематичних уроків, є життєво необхідними.

«Ми вдячні поліцейським, представникам ДСНС за такі повчальні роки. Захищеність дітей та створення для них безпечного освітнього середовища – для нас першочергове завдання», - зазначив директор Тернопільської ЗОШ №13 ім. Андрія Юркевича Руслан Вавричук.

Поліцейські і надалі разом з рятувальниками проводитимуть «Єдини урок з безпеки», аби діти були більш обізнані та знали як поводитися у непередбачуваних ситуаціях.

 

У Теребовлянській громаді трапилася ДТП за участю дітей – поліцейські встановлюють обставини

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:11

Дорожньо-транспортна пригода трапилася у четвер, 31 серпня, близько 19 години у селі Лошнів Теребовлянської громади.

За попередніми даними, 11-річний місцевий житель, керуючи мопедом, на дорозі виїхав на смугу зустрічного руху та в’їхав у велосипедиста. На ровері їхав 10-річний хлопчик. Внаслідок зіткнення малолітній велосипедист впав та отримав травму голови. За попередніми даними, хлопчика після надання медичної допомоги відпустили за місцем проживання.

Поліцейські встановлюють обставини події.

Правоохоронці звертаються до батьків пильнувати за своїми дітьми, не залишати їх без нагляду. Постійно нагадуйте їм про правила дорожнього руху, застережіть їх не виїжджати на проїжджу частину дороги.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителька Чортківського району видурила у чоловіка з Львівщини 85 тисяч гривень

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:09

До Чортківського районного відділу поліції звернувся житель міста Новий Розділ Львівської області із заявою про шахрайство. Жінка, з якою він спілкувався на сайті знайомств, видурила у нього 85 тисяч гривень.

Як встановили поліцейські, зловмисницею виявилася 19-річна жителька району. На сайті знайомств жінка зареєструвалася під чужим іменем та прикріпила чуже фото. Не повідомила й про те, що вона вже заміжня. Мешканець Львівщини вподобав те, що бачив на екрані, й став спілкуватися, відтак за обіцяні зустрічі став платити гроші. Жінка була щедра на слова та обіцянки, а за це отримувала немалі кошти. Загалом – 85 тисяч гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 ККУ. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі на вул. Замковій демонтували тимчасову споруду – гараж

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:06

1 вересня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів спільно з управлінням муніципальної інспекції міської ради в присутності працівників Тернопільського РУП  ГУНП в Тернопільській області  шляхом розрізання  демонтовано  тимчасову споруду –  гараж, яка була розміщена на вулиці Замковій, 5 у дворі будинку в м. Тернополі. Власника даної споруди не встановлено.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 09.08.2023 року № 961 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтовані конструкції тимчасової споруди вивезено на сміттєзвалище.

 

На вулицях Тернополя тривають поточні ремонти дорожнього покриття

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:05

З метою належного утримання доріг та забезпечення безпечного проїзду громадського і приватного транспорту, у Тернополі продовжуються поточні ремонти  дорожнього покриття. Разом з тим триває відновлення дворів, проїздів та тротуарів.

Продовжується вкладання фігурних елементів мощення на вул. Мирона Тарнавського. На перехресті вулиць Євгена Коновальця-Іллі Рєпіна в рамках поточного ремонту влаштовують траншею, труби та колодязі дощової каналізації.

Ремонтується під’їзна дорога до сміттєзвалища твердих побутових відходів біля с. Малашівці Тернопільської громади.

Влаштування щебеневої основи, бордюрів та мощення фігурними елементами тротуару триває на просп. Злуки, що поруч зі Свято-Троїцьким Духовним Центром Данила Галицького ПЦУ.

В рамках поточного ремонту асфальтування заплановано у місцях влаштування додаткових дощоприймачів на вул. Князя Василя Костянтина Острозького, вул. Михайла Паращука, вул. Текстильній. На вул. Руській  (шляхопровід через колію)  ліквідовуватимуть вибоїни на підходах до шляхопроводу.

Реконструкція інженерних мереж виконується на вул. Михайла Грушевського, де працюють над  влаштуванням траншеї та прокладання труб дощової, побутової каналізації та водопроводу.

Окрім того, сьогодні підрядники продовжать відновлювати прибудинкові території та міжквартальні проїзди за адресами: вул. Київська, 18; двір та міжквартальний проїзд на бульв. Данила Галицького (в межах буд. №1; в межах буд. №5; в межах буд. №1-№3; в межах буд. №92 на просп. Степана Бандери); вул. Євгена Коновальця. 14-16; вул. Іванни Блажкевич, 7; вул. Галицька, 35.

 

У Тернополі внутрішньо переміщені особи та родини загиблих Героїв отримали сертифікати на купівлю продуктів

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:02

Грошові сертифікати на придбання продуктів в одній з мереж супермаркетів отримали внутрішньо переміщені особи та родини Героїв Тернопільської громади. Загалом отримали сертифікати 71 сім’я загиблих захисників та 111 сімей ВПО. Кожен член сім’ї отримав сертифікат на суму 500 грн.

«Діти – це щастя, радість та найбільший Божий дар. Вони – наше майбутнє. Саме тому кожний дорослий має докласти зусиль, щоб діти відчували турботу, допомогу й росли щасливими. Особливо це актуально сьогодні в умовах війни розпочатої росією, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Щиро дякуємо усім нашим партнерам, меценатам і спонсорам, які долучаються до підтримки дітей. Слова подяки ГО «Епіцентр дітям» та іспанським партнерам, які водночас є нашими добрими помічниками вже багато років. І коли розпочалась повномасштабна війна вони продовжили допомагати та підтримувати наших дітей. Щиро вдячні за підтримку, бажаємо усім якомога швидшої перемоги та миру».

До слова, даний інтеграційний захід організувала ГО «Епіцентр дітям» спільно з Тернопільською міською радою за підтримки іспанської громадської організації «Cesal» та мерії м. Мадрид.

 

Сергій Надал обговорив співпрацю з керівництвом товариства «Просвіта»

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:01

1 вересня у День знань міський голова Тернополя Сергій Надал провів робочу зустріч з головою Тернопільського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка -  Наталією Чорною та очільником Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка - Петром Шимківим.

На зустрічі були обговорені питання щодо співпраці та активізації просвітницької роботи в освітніх закладах, зокрема, організації шкільних конференцій, освітянських зустрічей. Щодо культурно-мистецької співпраці проводитиметься популяризація імен просвітян, які є вихідцями саме з Тернопільської міської територіальної громади. У майбутньому також заплановано реалізувати школу лідерства для молодіжного крила, проводити заходи з ветеранами.

У товаристві  «Просвіта» також діє декілька різноманітних клубів, налагоджено роботу з внутрішньо переміщеними особами, які знайшли прихисток у нашому місті.

 

Міський голова Сергій Надал оглянув укриття у тернопільських школах №19 та №20 ім. Руслана Муляра

П'ятниця, 01 вересня 2023, 11:59

31 серпня міський голова Сергій Надал спільно з працівниками ДСНС та поліції перевірив укриття у закладах освіти на предмет готовності до початку нового навчального року. Зокрема оглянули захисні споруди, що облаштовані у школах ТЗОШ №19 і ТЗОШ №20 ім. Р. Муляра.

«Комісія видає відповідний висновок, чи може заклад освіти з наявним укриттям розпочинати навчання та у якій формі: очне навчання чи змішана форма навчання,  – зазначає Сергій Надал. – Під час літнього періоду у закладах освіти провели ремонти, щоб покращити умови перебування в укриттях та збільшити кількість дітей, що можуть там перебувати. Зокрема, оглянули школи №19 та №20 ім. Руслана Муляра. Тут навчання буде проводитись в очному режимі. Приміщення укриття можуть вмістити усіх учасників освітнього процесу – і школярів, і вчителі».

Міський голова додає, загалом у Тернополі 24 школи, які зможуть проводити навчання в очному режимі за шкільними партами. У випадку небезпеки – діти й вчителі зможуть перейти в безпечне укриття. Ще 17 навчальних закладів будуть використовувати змішану форму навчання.

До слова, укриття, які є в школах  та вищих професійних училищах під час сигналу оповіщення «Повітряна тривога» доступні лише для учасників навчального процесу. Користуватися ними населення може тільки у визначені години з 18:00 до 08:00 год.

Знайти усі захисні споруди, які є у місті, можна на інтерактивній карті або у додатку «е-Тернопіль» (для iOS та для Android), де інформація постійно оновлюється.

 

“Частина нашої душі”: воїни 35-го окремого батальйону передали бойовий прапор музею Тернополя (фото)

Четвер, 31 серпня 2023, 13:09

“Частина нашої душі”: воїни 35-го окремого батальйону передали бойовий прапор музею Тернополя (фото)
Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини передали бойовий прапор 35 Окремого стрілецького батальйону військової частини А4048.

Стяг до музею принесли воїни та ветерани батальйону.

Батальйон було сформовано у Тернополі. Воїни брали участь у визволенні Сумщини, охороняли найнебезпечніші частини кордону з країною-агресором, захищали українські землі біля Бахмута, виконуючи бойові завдання у Кліщіївці, Андріївці, Часовому Яру та інших населених пунктах.

Бойовий стяг, який від сьогодні буде представлено в експозиції музею, супроводжував захисників на кожному напрямку від початку формування батальйону. Про це розповів заступник командира військової частини А4048 майор Євген Степанов.

Коли ми були на виконанні бойових завдань, командири підрозділів ставили свої автографи та підписували прапор. Так було його створено, – говорить майор Степанов. – Для нас це дуже цінний прапор, він підписаний кров'ю. Це кусок нашої душі, нашого військового братерства, це дуже відповідальна річ. На війні ще гостріше сприймаєш такі поняття, як гордість, прапор, обов'язок і країна. Бо кожен день хтось за них гине.

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини збирає колекцію бойових прапорів військових частин нашої та інших областей ще з 2014 року.

Зараз колекція музею налічує орієнтовно півсотні стягів, розповідає в минулому директор музею, а сьогодні – воїн ЗСУ Євген Філь.

– У нас є прапори розвідки, ССО, Української добровольчої армії, 105 бригади та багато інших. Стараємось, в першу чергу, звісно, збирати стяги бригад з Тернопільщини, однак плануємо зібрати більше прапорів. Це наша історія, наша слава, – каже Євген Філь. Прапор завжди був символом незламності, боротьби. Є столітня традиція: військовий підрозділ, який втрачає прапор – розпускається.  Тим більше цінний прапор, якщо на ньому позивні або прізвища людей, які безпосередньо відстоювали нашу країну.

Разом з прапором воїни шеврони батальйону. Вони також стануть частиною експозиції музею.

 

На спецпоказ історичного фільму «Довбуш» до Тернополя приїхали актори та режисер (ФОТО)

Четвер, 31 серпня 2023, 12:25

На спецпоказ історичного фільму «Довбуш» до Тернополя приїхали актори та режисер (ФОТО)
Спеціальний показ українського повнометражного історичного фільму «Довбуш» відбувся у Тернополі.

В основі сюжету – життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Презентували фільм у Тернополі режисер Олесь Санін, продюсер Максим Асадчий та актори Олексій Гнатковський та Роман Ясіновський.

Події фільму відбуваються в Карпатах на початку 18 століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів, брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий — справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша, але він їх перехитрив. І розрослася легенда про карпатського лицаря. Легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі. Про силу і любов Олекси Довбуша, про зраду і кривду.

Читайте також: Якою буде погода у перші дні осені на Тернопільщині

372994913_613622954225160_1184962529312468831_n.jpg

373084662_613622894225166_2434898328131632041_n.jpg

 

Якою буде погода у перші дні осені на Тернопільщині

Четвер, 31 серпня 2023, 12:24

Якою буде погода у перші дні осені на Тернопільщині
У перший день осені синоптики прогнозують мінливу хмарність.

Про це повідомили у Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології.

1 вересня погода буде без істотних опадів, вночі та вранці слабкий туман. Вітер західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 10 – 15°, вдень 21 – 26°.

2 вересня теж варто очікувати хмарну погоду з проясненнями, без опадів. Вітер західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 10 – 15°, вдень 23 – 28°.

За словами синоптиків, 3 вересня буде хмарно з проясненнями. Короткочасні дощі, грози, вітер північно – західний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 12 – 17°, вдень 19 – 24°.

 

Рюкзаки зі шкільним приладдям подарують першокласникам у громаді на Тернопільщині

Четвер, 31 серпня 2023, 12:21

Рюкзаки зі шкільним приладдям подарують першокласникам у громаді на Тернопільщині
У Лановецькій громаді на Тернопільщині першокласники отримають подарунки – шкільне приладдя.

«Завдяки ефективній співпраці міської ради з Тернопільським регіональним відділенням Асоціації міст України та Німецьким благодійним фондом «Синьо-жовтий хрест» 22 першокласники Лановецької громади отримають рюкзаки, наповнені необхідним шкільним приладдям», - зазначили у міськраді.

Зокрема мова йде про тих дітей, батьки яких беруть (брали) безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України або загинули.

 

 

Довгожителька з Лановеччини відсвяткувала 100-річчя

Четвер, 31 серпня 2023, 11:58

Довгожителька з Лановеччини відсвяткувала 100-річчя
Поважний ювілей відзначила жителька Ланівців Олена Демчук.

Як повідомили у міській раді, днями жінці виповнилось 100 років.

"Життя довжиною в століття – так можна сказати про корінну ланівчанку Олену Максимівну Демчук. Зі святом ювілярку привітав заступник міського голови Олег Казмірчук, побажавши міцного здоров’я, родинного затишку та мирних буднів", – зазначили в мерії.

Бабуся пережила три війни і сьогодні її серце вкотре тривожиться за долю та майбутнє країни. Однак довгожителька переконана, що єдність українців та їх жагу до волі не зможе знищити жодне московське військо.

Нагадаємо, 21 серпня 100-ліття відсвяткувала чортків’янка Ганна Жаровська.

 

Найбагатший уродженець Тернопільщини може позбутися частини активів

Четвер, 31 серпня 2023, 11:58

Найбагатший уродженець Тернопільщини може позбутися частини активів
Володимир Зеленський анонсував націоналізацію енергетичних активів українських олігархів.

Forbes Ukraine поспілкувався з п’ятьма високопосадовцями, які мають безпосереднє відношення до енергетичної сфери, щоб розібратися, кого саме мав на увазі президент.

"Усі співрозмовники вважають, що йшлося про газовий бізнес Дмитра Фірташа, активи групи VS Energy, яку повʼязують із підсанкційними росіянами, можливо, про енергетичний бізнес Костянтина Жеваго. Найбільша енергетична приватна компанія країни – ДТЕК Ріната Ахметова – на зараз не знаходиться в зоні ризику", – йдеться в статті.

Нагадаємо, держава вже понад 1,5 року намагається взяти під контроль газовий бізнес, який повʼязують з Фірташем. Йдеться про 20 обласних газорозподільних компаній.

Раніше СБУ викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України.

До організації оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Серед них керівники "Регіональної Газової Компанії", яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитки на понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн.

завантаження.jpg

 

У заповіднику на Тернопільщині зростає рідкісна папороть, яка є ровесницею динозаврів

Четвер, 31 серпня 2023, 11:57

У заповіднику на Тернопільщині зростає рідкісна папороть, яка є ровесницею динозаврів
На території природного заповідника "Медобори" зростає рідкісна папороть.

"Ровесниця динозаврів. Голокучник дубовий, або голокупник дубовий – невелика папороть тінистих лісів. Червонуваті ніжки відходять по одинці від підземного довгого тонкого кореневища. Листова пластина від жовтаво- до середньо-зеленої. Росте у тінистих лісах помірного клімату в Європі, Азії, Північній Америці", – розповіли в установі.

У природному заповіднику "Медобори" із папоротей голокучник дубовий є найрідкіснішим видом.

Зазвичай ця рослина обирає для "проживання" вологі ліси й тінисті скелі, береги та яри, часто росте в більш-менш кислому ґрунті.

 

Через негоду в сусідній області знеструмлено 47 населених пунктів

Четвер, 31 серпня 2023, 11:56

Через негоду в сусідній області знеструмлено 47 населених пунктів
У сусідній Хмельницькій області, внаслідок вчорашньої негоди, частково знеструмлено 47 населених пунктів.

Про це повідомили в ОДА.

Тривають роботи з відновлення електропостачання.

Нагадаємо, 29 серпня негода пройшла Івано-Франківщиною. Потужні дощі з грозами, які супроводжувались градом та шквалистим вітром, призвели до пошкодження покрівель 3-х адміністративних будівель, 13 господарських та 31 житлового будинку.

Крім того, вітер повалив на Прикарпатті 12 дерев.

 

Британська оборонна компанія BAE Systems відкриє офіс в Україні

Четвер, 31 серпня 2023, 11:14

 
ОФІС ПРЕЗИДЕНТА

Британська компанія з виробництва зброї BAE Systems відкриє офіс в Україні для реалізації спільних проектів з виробництва зброї.

Про це повідомляє пресслужба Мінстратегпрому та Telegram-канал президента Зеленського.

30 серпня президент Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором BAE Systems Чарльзом Вудберном та командою керівників компанії з нагоди відкриття офісу в Україні.

За словами президента, зброя, яка зараз допомагає нашим воїнам захищати Україну, має вироблятися в Україні. Це, зокрема, артилерійські системи L119 та M777 та МБП CV90 від компанії BAE Systems.

Глава держави подякував керівнику BAE Systems за дотримане слово відкрити офіс компанії в Україні до Дня Незалежності.

"Ви є прикладом для інших компаній розвивати присутність в Україні та розвивати виробництво зброї", – заявив Зеленський.

За його словами очільника BAE Systems Вудберна, відкриття представництва компанії в Україні допоможе ефективніше впроваджувати проекти з локалізації виробництва озброєнь власних зразків.

"BAE Systems хоче бути надійним партнером України у війні за свободу і незалежність, а також у побудові сильного стійкого технологічного оборонно-промислового комплексу для ефективного запобігання спробам агресії у майбутньому", – зазначив Вудберн.

Читайте також: Зірковий час для військових заводів. Як Україна може виробляти більше зброї?

Нагадуємо:

На початку липня німецький концерн Rheinmetall оголосив про намір відкрити в Україні завод з виробництва боєприпасів, танків та іншої бронетехніки протягом наступних 12 тижнів.

Турецька компанія Baykar розпочала будівництво заводу з виробництва ударних безпілотників Bayraktar в Україні.

 

Тернополянка скористалася чужою банківською карткою, тепер відповідатиме за крадіжку

Четвер, 31 серпня 2023, 10:57

Із заявою про крадіжку банківської карки до співробітників Тернопільського районного управління поліції звернулася жителька обласного центру. Жінка повідомила, що жертвою крадія став її 14-річний син.

Як встановили оперативники, банківську картку неповнолітній загубив, а знайшла її 39-річна тернополянка. І замість повернути електронний гаманець до банківської установи, вирішила скористатися ним. Жінка двічі розрахувалася чужими грошима в торгових закладах, витративши понад 700 гривень.

У скоєному тернополянка зізналася. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Знайомство з іноземцем коштувало жительці Ланівецької громади понад 70 тисяч гривень

Четвер, 31 серпня 2023, 10:55

До співробітників відділення поліції №2 міста Ланівці із заявою про шахрайство звернулася жителька одного з сіл місцевої громади. Невідомий видурив у неї понад 70 тисяч гривень.

Зі слів потерпілої, з чоловіком, котрий назвався іноземцем, вона познайомилася в соціальних мережах. Стали переписуватися і він зізнався, що має до неї почуття, але через брак коштів не може виготовити документи для поїздки в Україну. Обіцяв все повернути, якщо жінка допоможе йому фінансово. Без вагань потерпіла декількома платежами перечислила на рахунок незнайомця понад 70 тисяч гривень. Тоді зв'язок перервався.

Поліцейські застерігають краян не вестися на подібного роду пропозиції від незнайомців, не перераховувати їм грошей і не надавати доступ до карткових та банківських рахунків. Бо шахраї вигадують різні схеми, аби заволодіти вашими коштами.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернопільській спеціалізованій школі №7 реалізували проект «Шкільного громадського бюджету 2022» - «У світі цікавої фізики»

Четвер, 31 серпня 2023, 10:52

У школах Тернопільської громади завершується реалізація проектів-переможців «Шкільного громадського бюджету 2022».

Нещодавно у Тернопільській спеціалізованій школі №7 з поглибленим вивченням іноземних мов для учнів середніх та старших класів у кабінеті фізики оновили обладнання.

Метою проекту «У світі цікавої фізики» було зацікавити школярів до самостійного проведення різноманітних фізичних експериментів на сучасному обладнання під час уроків.

В рамках реалізації проекту придбано сучасне фізичне обладнання, а саме: електрофорна машина, дозиметр, світлофільтри, манометр рідинний, електрична машина, демонстраційний блок живлення, реостати, амперметри, динамометри та інше, що дасть можливість школярам проводити різноманітні фізичні дослідження та експерименти під час виконання лабораторних робіт та засвоєння шкільного матеріалу.

Проєкт також сприяє підтримці інтересу учнів до вивчення фізики, розвитку соціальної компетентності та робить освітнє середовище кабінету привабливим і комфортним.

До слова, у 30 навчальних закладах міста учнівські ініціативи вже реалізовано. Ознайомитися з проектами можна за посиланням.

 

До Білорусі з Росії прибув ешелон із ракетними комплексами "Іскандер-М"

Середа, 30 серпня 2023, 15:33

До Білорусі з Росії прибув ешелон із ракетними комплексами Іскандер-М
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

До Білорусі прибув ешелон із щонайменше 10 одиницями ракетних комплексів "Іскандер-М".

Джерело: повідомлення аналітичного проєкту "Беларускі Гаюн"

Дослівно: "За інформацією "Беларускі Гаюн", ешелон із щонайменше 10 одиницями ОТРК "Іскандер-М" прибув на станцію Осиповичі (Могильовська обл.) із с. Капустін Яр в Астраханській області РФ.

Відомо, що там розташований однойменний ракетний полігон - 4-й державний центральний міжвидовий полігон РФ. Повідомляється, що ОТРК "Іскандер-М" уже надійшли на озброєння ЗС РБ. І цей ешелон з Іскандерами є не останнім, який прибуде до Білорусі".

Передісторія:

  • В червні 2022 року президент Росії Володимир Путін заявив, що найближчим часом передасть Білорусі комплекси "Іскандер М",які можуть застосовувати балістичні та крилаті ракети. Путін наголосив, що ці ракети можуть мати ядерні боєголовки.
  • В квітні 2023 року Глава Міноборони Росії Сергєй Шойгу заявив, що Білорусь вже має у своєму розпорядженні штурмові літаки та комплекси "Іскандер-М", які здатні завдати тактичних ядерних ударів.

 

Оголошується конкурс на визначення операторів паркування на бульв. Тараса Шевченка у Тернополі

Середа, 30 серпня 2023, 12:32

На черговому засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про оголошення конкурсу з визначення суб’єктів господарювання–операторів паркування транспортних засобів в місті Тернополі на бульв. Тараса Шевченка, що навпроти Українського дому.

Загальна площа паркувального майданчика становить 282 м. кв та розрахована на 18 машино-місць, з них 16 – для платного паркування. Майданчик працюватиме за графіком: щоденно, з 08:00 год по 18:00 год.

Для участі у конкурсі необхідно ознайомитися з оголошенням про проведення конкурсу та відповідними умовами у розділі «Виконавчий комітет/Рішення виконавчого комітету».

Учасник подає організатору на кожний об’єкт конкурсу окремо такі документи:

  • заяву на участь у конкурсі;
  • конкурсні пропозиції - умови організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для паркування, що пропонуються учасником, можливість забезпечення яких підтверджується документально;
  • виписку або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;
  • нотаріально завірену копію установчого документа;
  • довідку про включення до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);
  • довідка про відсутність заборгованості з обов’язкових платежів;
  • витяг з реєстру платників єдиного податку;
  • копію документа, що підтверджує проведення процедури санації (за умови проведення санації).

Кінцевий строк прийняття документів: до 9:00 год 29 вересня 2023 року.

Засідання конкурсного комітету та проведення конкурсу відбудеться о 11:00 год. 02.10.2023 року в залі засідань Тернопільської міської ради, за адресою: вул. Листопадова, 5.

 

 

Суд виправдав кременчанина, який ухилився від мобілізації, проте згодом відправив у тюрму

Середа, 30 серпня 2023, 12:03

Суд виправдав кременчанина, який ухилився від мобілізації, проте згодом відправив у тюрму
Військовозобов’язаному жителю Кременця скасували виправдувальний вирок.

В апеляційному суді прокурор довів, що мешканець районного центру перебував на обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки як військовозобов’язаний, розповіли в обласній прокуратурі.

Після оголошення та проведення мобілізації у зв’язку з військовою агресією проти України обвинувачений пройшов медичний огляд та був визнаний військово-лікарською комісією придатним до проходження військової служби.

Отримавши повістку для відправлення у складі команди до навчального центру для проходження військової служби у Збройних Силах України за призовом під час мобілізації, він не прибув до Кременецького РТКЦ та СП у визначений у повістці день та час.

Свою неявку обвинувачений намагався виправдати у суді релігійними переконаннями, які не дозволяють йому брати до рук зброю.

«За результатом розгляду апеляційної скарги прокурора Тернопільським апеляційним судом скасовано виправдувальний вирок Кременецького районного суду щодо військовозобов’язаного з Кременця за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період», - повідомили в обласній прокуратурі.

Вироком апеляційного суду Тернопільської області його визнано винним у вчиненні злочину за ст. 366 КК України й засуджено до 3 років позбавлення волі.

Вирок суду набрав законної сили.

 

В останній день літа на Тернопільщині передають грози

Середа, 30 серпня 2023, 12:02

В останній день літа на Тернопільщині передають грози
Тернопільщина 31 серпня перебуватиме в зоні впливу атмосферних фронтів.

За інформацією Тернопільського обласного центру з гідрометеорології, 31 серпня буде хмарно з проясненнями. Короткочасні дощі, грози. Вітер західний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 14 – 19°, вдень 21 – 26°.

"Попередження: 31 серпня грози. Перший рівень небезпечності, жовтий – НМЯ І", - зазначили синоптики.

1 та 2 вересня прогнозують мінливу хмарність, без істотних опадів. Вітер західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 11 – 16°, вдень 21 – 26°.

 

На фронті загинув 21-річний тернополянин Олег Захарків

Середа, 30 серпня 2023, 12:01

На фронті загинув 21-річний тернополянин Олег Захарків
Трагічну новину повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

"Ангелом повертається додому ще один Герой. На передовій, мужньо захищаючи нашу рідну землю від загарбників, загинув Захарків Олег Віталійович (19.06.2002 р.н.). Його душа увійшла у вічність 27 серпня під час виконання бойового завдання у Запорізькій області. Йому було всього лише 21 рік. Низький уклін захиснику за сміливість, мужність та патріотизм! Висловлюємо найщиріші співчуття родині та близьким. Вічна пам’ять нашому Герою", - відзначив Сергій Надал, міський голова Тернополя.

 

На Кременеччині представили нового начальника поліції (фото)

Середа, 30 серпня 2023, 12:01

На Кременеччині представили нового начальника поліції (фото)
Начальник поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко представив на Кременеччині нового керівника місцевої поліції.

"Сьогодні з робочим візитом відвідав Кременець. Провів нараду з особовим складом районного відділу поліції за участю керівників органів місцевого самоврядування та прокуратури. Представив нового начальника підрозділу – полковника поліції Андрія Купчака. Це один із найдосвідченіших керівників. Впевнений, що він сумлінно виконуватиме свої службові обв’язки.Акцентував увагу поліцейських на важливості взаємодії з профільними службами, а також на наданні якісних сервісних послуг населенню", - відзначив Сергій Зюбаненко.

До слова, Андрій Купчак в органах внутрішніх справ служить понад 20 років. Кар’єру правоохоронця розпочав на Тернопільщині, пройшовши шлях від міліціонера окремої роти патрульно-постової служби до керівника територіального підрозділу.

До призначення на посаду виконував обов‘язки начальника відділення поліції №3 міста Теребовлі.

 

 

Пожежа у будинку на Кременеччині: постраждали двоє людей

Середа, 30 серпня 2023, 12:00

фото ілюстративне з вільних джерелфото ілюстративне з вільних джерел
Пожежа з потерпілими виникла у селі Темногайці Великодедеркальської громади Кременецького району.

29 серпня о 14:20 годині на території приватного домогосподарства місцевого жителя, 1982 року народження, виникла пожежа житлового будинку з перекиданням на господарську будівлю.

«Внаслідок пожежі вогнем знищено житлову будівлю площею 95 м кв., пошкоджено покриття та перекриття господарської будівлі на площі 20 м кв., речі домашнього вжитку», - повідомили у ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

Відомо, що під час гасіння пожежі травмувались 2 особи, дружина власника домогосподарства, її брат та госпіталізовані до Шумської міської лікарні.

Пожежу ліквідовано черговими караулами 16-ї державної пожежно-рятувальної частини та місцевої пожежної команди с. Великі Дедеркали. Під час гасіння пожежі врятовано 1 господарську будівлю.

Встановлюються причини виникнення пожежі та завдані матеріальні збитки.

 

Зривало дахи та валило дерева: Івано-Франківщиною пройшла сильна негода (фото)

Середа, 30 серпня 2023, 11:56

Зривало дахи та валило дерева: Івано-Франківщиною пройшла сильна негода (фото)
Ввечері 29 серпня в різних районах Івано-Франківської області пройшли потужні дощі з грозами, які супроводжувались градом та шквалистим вітром.

В результаті негоди було пошкоджено крівлі 3-х адміністративних будівель, 13 господарських та 31 житлового будинку.

Крім того, вітер повалив на території краю 12 дерев.

Як повідомили у ДСНС, до ліквідації наслідків негоди залучили 36 рятувальників та 7 одиниць техніки. Найбільше збитків було завдано у Калуському районі в селі Підмихайля та в селі Завій Новицької ТГ.

На щастя, постраждалих внаслідок негоди немає.

Нагадаємо, сьогодні погіршення погодних умов передають на Тернопільщині.

Фото: Головне управління ДСНС України в Івано-Франківській області

371127777_613658260923541_3350303129517629183_n.jpg

371138647_613658354256865_7037605957978696802_n.jpg

371758714_613658257590208_5054847455853928024_n.jpg

371770873_613658244256876_3464542625087763012_n.jpg

 

На Луганщині загинув 23-річний воїн з Чортківщини Степан Фецич

Вівторок, 29 серпня 2023, 11:14

На Луганщині загинув 23-річний воїн з Чортківщини Степан Фецич
Під час виконання бойового завдання неподалік Кремінної на Луганщині поліг 23-річний воїн з села Возилів Степан Фецич.

Захисник України з села Возилів Золотопотіцької громади Чортківського району загинув 26 серпня 2023 року під час виконання бойових завдань із забезпечення відсічі збройної агресії російської федерації на території Серебрянського лісництва у районі населеного пункту Кремінна, Луганської області.

«Фецич Степан Володимирович, 12.08.2000 року народження, з 26.02.2022 року перебував у лавах ЗСУ. З честю і гідністю виконував свій обов'язок. Щира подяка і уклін батькам за виховання сина, за справжнього Героя, вірного, сміливого... Гідного громадянина своєї України! Висловлюємо найщиріші співчуття родині захисника. Світла пам’ять воїну, який віддав своє життя за вільне, мирне і щасливе майбутнє українців», - повідомили у Бучацькому РТЦК та СП.

Вічна пам’ять і шана Герою України!

 

У Тернополі відбулося спецпогашення поштової марки «Вічна памʼять»

Вівторок, 29 серпня 2023, 11:07

29 серпня АТ «Укрпошта» ввело в обіг нову благодійну поштову марку  «Вічна памʼять».

Ескізом до нової поштової марки стала картина заслуженого художника України Олега Шупляка «Журба» (2016 р.). На ній козак-бандурист схиляє голову над могилами побратимів, а над ним журавлі летять у вирій.

Участь у спецпогашенні продукції спеціальним поштовим штемпелем взяли голова Тернопільської ОВА Володимир Труш, перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук, міський голова Сергій Надал та директорка ТД АТ «Укрпошта» Любов Гринчишин.

Тираж поштової марки - 500 000 екземплярів. Також до неї випущено конверт «Перший день».

 

На Тернопільщині назвали вулицю на честь загиблого поліцейського Михайла Гудзя

Вівторок, 29 серпня 2023, 10:44

На Тернопільщині назвали вулицю на честь загиблого поліцейського Михайла Гудзя (ВІДЕО)
На Тернопільщині у селі Петриків Великоберезовицької громади на честь загиблого поліцейського Михайла Гудзя назвали одну з вулиць.

Пройшло вже більше року із дня загибелі на війні поліцейського роти патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль» Михайла Гудзя.

27 квітня 2022 року Михайло Гудзь ніс службу на одній із бойових позицій, коли почався ворожий артилерійський обстріл. Внаслідок потрапляння снаряда правоохоронець та ще двоє його побратимів отримали поранення несумісні з життям.

«Ніби знаєш, що вже не повернеш, але не хочеться вірити. Кожен день одна думка про це, з нею лягаєш і прокидаєшся. Підеш навіть на кладовище, не віриться, що він там. Як вдома чекаєш, думаєш от зараз прийде», - поділилася дружина Михайла Гудзя Ліна.

З 2021-го року пліч-о-пліч в роті поліції «Тернопіль» ніс службу з Михайлом його син Олег. Вони разом їздили у відрядження на Схід. Такі поїздки їх зближували, вони ще більше відкривалися один одному. Тато завжди був прикладом для сина у всьому. Наприкінці березня 2022 року вони обоє вирушили у зону бойових дій, аби змінити своїх колег. Ця поїздка стала останньою для Михайла – 27 квітня він загинув.

«Бувають такі моменти, що хочеться вернуться назад туди, де служив разом з батьком. Не встиг татові сказати, як люблю його і яким він насправді для мене був. Сильним, мужнім, завжди давав мені поради, я завжди хотів рівнятися на нього», - розповів син Олег.

У селі Петриків, де Михайло проживав, вирішили вшанувати пам’ять загиблого, назвавши вулицю його ім'ям. З такою пропозицією Головне управління Нацполіції в Тернопільській області звернулося до Великоберезовицької громади. Депутати підтримали ініціативу. Символічно таке рішення прийняли напередодні Дня Незалежності та Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

«Виважений, спокійний, надійний, завжди готовий підставити дружнє плече — саме таким залишиться назавжди Михайло Гудзь в пам’яті його побратимів, товаришів. Біль втрати не вщухає для рідних: щодня запалює свічку на могилі чоловіка дружина, потребують батьківського плеча двоє синів», - підкреслили правоохоронці.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення поліція Тернопільщини втратила чотирьох своїх побратимів. У квітні 2022 року на Луганщині загинули троє бійців роти «Тернопіль», у лютому 2023 року на Донеччині смертельне поранення отримав спецпризначенець КОРДу.

 

64eda59d68cb0991165480.jpg

 

У Японії автошкола дала водіям сісти за кермо напідпитку у виховних цілях

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:48

Автошкола Chikushino в японському місті Фукуока запропонувала водіям сісти за кермо після вживання алкоголю, щоб показати небезпеку водіння напідпитку.

Спочатку тверезим водіям запропонували подолати три ділянки дороги – зигзаг з перешкодами, S-подібну дорогу і дорогу з крутими поворотами, повідомляє The Guardian.

Потім учасники експерименту вживали алкоголь і ще раз намагалися подолати такий шлях під наглядом інструкторів. Однак якість водіння дуже знижувалася: хтось виїжджав на зустрічну смугу, перевищував швидкість тощо.

Цією акцією поліція Японії та інструктори хочуть переконати "самовпевнених" водіїв ніколи не сідати за кермо в нетверезому вигляді.

"Ми дамо вам можливість відчути, наскільки змінюється ваше водіння до і після вживання алкоголю", – сказав учасникам представник школи.

Олена Барсукова

 

У Вінниці схопили на гарячому лікаря, який продав більше 200 довідок ухилянтам

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:30

У Вінниці схопили на гарячому лікаря, який продав більше 200 довідок ухилянтам
ФОТО: ПРЕССЛУЖБА ОГП

Контррозвідка Служби безпеки спільно з Національною поліцією затримала у Вінниці посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який торгував фіктивними медичними довідками, які дозволяли уникнути мобілізації та втекти за кордон військовозобов’язаним. Вартість "послуги" стартувала від $3 тис.

Джерело: пресслужби СБУОГП

Дослівно: "За даними слідства, підозрюваний організував виготовлення фіктивних медичних документів для військовозобов’язаних. Підроблені довідки лягали в основу висновку військово-лікарської комісії про тимчасову непридатність до військової служби. Вони надавали право на тимчасовий виїзд за кордон для нібито проходження лікування".

 

Деталі: До своєї незаконної діяльності лікар залучив більше ніж 10 осіб. Насамперед чиновників обласної військово-лікарської комісії.

Сума "послуги" залежала від "складності" діагнозу і терміновості його "встановлення".

Після отримання "замовлення" зловмисник звертався до своїх спільників з місцевої військової медкомісії, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я їхніх клієнтів.

Таким чином вони створювали формальну підставу для "списання" ухилянтів з військового обліку і зняття відповідних обмежень щодо виїзду за кордон.

Співробітники СБУ встановили понад 200 епізодів вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників.

Правоохоронці затримали головного фігуранта "на гарячому" під час передачі йому нової суми неправомірної вигоди. Наразі йому повідомлено про підозру.

Що передувало: 25 серпня начальника ВЛК районного військкомату в Києві викрили на виготовленні довідок з фальшивими діагнозами для ухилянтів.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

 

Чортківські оперативники вилучили у жителя району боєприпаси та вибухові речовини

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:25


Окрім цього, в домогосподарстві чоловіка знайшли коноплю. Усі речові докази вилучено та направлено на експертизу.

Співробітники Чортківського райвідділу поліції отримали оперативну інформацію про те, що 36-річний житель одного із сіл району зберігає заборонені речовини.

У ході проведення санкціонованого обшуку за місцем проживання даної особи оперативники карного розшуку виявили декілька рослин коноплі, а також боєприпаси та вибухові речовини. Серед вилученого: 300 набоїв калібру 5,45 мм, дві тротилові шашки загальною вагою 600 грам, два запали до гранат.

Фігурант вперше потрапляє в поле зору правоохоронців. Поліцейські встановлюють звідки чоловік взяв заборонені предмети.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 263 (незаконне зберігання бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу) та ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів або їх аналогів без мети збуту). Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

2000 гривень житель Теребовлянської громади пропонував поліцейським за те, що сів за кермо нетверезий

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:24

Опубліковано 28 серпня 2023 року о 10:46

Намагаючись відкупитися хабарем, чоловік тепер нестиме ще й кримінальну відповідальність.

На лінію 102 надійшло повідомлення від інспектора сектору реагування патрульної поліції про те, що водій мопеда пропонує неправомірну вигоду за непритягнення його до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

На місці події слідчо-оперативна група задокументувала корупційне діяння жителя Теребовлянської громади. З’ясувалося, чоловіка зупинили за порушення правил дорожнього руху. У ході спілкування поліцейські помітили, що він нетверезий. На прохання пройти тестування на стан алкогольного сп’яніння зловмисник став пропонувати поліцейським 2000 гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 369 (пропозиція неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі. Відповідальність за статтею 130 (керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння) КУпАП теребовлянець теж нестиме.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителю Вишнівецької громади загрожує кримінальна відповідальність за нанесення тілесних ушкоджень дружині та порушення обмежувальних заходів

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:22


До співробітників відділення поліції №2 у місті Ланівці надійшло звернення від жительки села Малий Кунинець про те, що її чоловік під час сварки заподіяв їй тілесні ушкодження у вигляді колотої рани тулуба.

Як з’ясувалося, зловмисник уже не вперше потрапляє у поле зору поліцейських за насильницькі дії щодо дружини та малолітньої доньки. За матеріалами кримінального провадження, розпочатого за фактом спричинення тілесних ушкоджень жінці та 2-річній доньці суд виніс зловмисникові покарання у вигляді громадських робіт та обмежувальний захід у виді заборони перебувати в місцях спільного проживання з особою яка постраждала від домашнього насильства. Але на шлях виправлення зловмисник не став.

В ніч з 26 на 27 серпня 44-річний зловмисник знову прийшов до будинку дружини і вчинив скандал внаслідок якого потерпілій наніс ножове поранення.

Поліцейські внесли відомості за даним фактом до ЄРДР за частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу - умисне легке тілесне ушкодження, а також розпочали кримінальне провадження за порушення ст. 390-1 ККУ - невиконання обмежувальних заходів.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителька Лановецької громади перерахувала шахраєві 10 000 гривень за дрова

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:19


Жінка перекинула гроші за товар наперед, проте продавець не виконав домовленостей. Після отримання коштів він вимкнув свій телефон.

Зі слів потерпілої, в одній із соцмереж вона знайшла оголошення по продаж дров. Зв’язалася з продавцем, який запевнив, що доставить їй товар лише після повної оплати. Жінка перекинула на банківську картку незнайомця 10 тисяч гривень. Проте дрова їй так і не привезли, і кошти не повернули.

За даним фактом співробітники Лановецького відділення поліції розпочали кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські розшукують зловмисника.

Правоохоронці радять громадянам бути обережними та не перераховувати гроші наперед за товар, навіть у мінімальних розмірах. У випадку з купівлею дров, пропонуйте розрахунок на місці після доставки. Ретельно вивчайте усю інформацію про продавця. Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи інтернету. Не виключено, що хтось уже став жертвою псевдопродавця і попереджає про це інших.

У разі якщо ви все ж таки потерпіли від шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на спецлінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

До 13:00 год буде перекрито рух транспорту на вул. Князя Василя Костянтина Острозького

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:02

У зв’язку з проведенням урочистого богослужіння з нагоди храмового празника у церкві Успення Пресвятої Богородиці, з 10:45 год по 13:00 год буде перекрито рух транспорту на вул. Князя Василя Костянтина Острозького.

Відповідно, внесено зміни у рух громадського транспорту, зокрема:

  • тролейбуси №№1, 3, 7, 8, 9 проходитимуть біля Тернопільської обласної філармонії.
  • автобусні маршрути №№8, 13, 14, 17, 18, 20, 20-А, 22, 22-А проходитимуть через вулиці: Замонастирська, Глибока, Глиняна.

Прохання до водіїв бути уважними і завчасно обирати маршрути руху.

Просимо вибачення у пасажирів за тимчасові незручності.

 

У салоні автомобіля житель Кременеччини перевозив боєприпаси та гранату із запалом

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:12

Транспортний засіб, яким керував 50-річний житель одного з сіл Кременецької громади, співробітники сектору реагування патрульної поліції зупинили на посту. При огляді автомобіля було виявлено заборонені предмети.

Чоловік не скривав, що везе стріляні тубуси від гранатометів, як трофей, проте під час ретельного огляду багажного відділення транспортного засобу було виявлено предмети, які заборонено перевозити. Зокрема, 60 набоїв, гранату РГД та запал до неї. Також вилучено стартовий пістолет із патронами та штик-ніж.

Поліцейські усі речові докази скерували на дослідження в НДЕКЦ. Щодо 50-річного кременчанина розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 263 - незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

10 000 доларів США за зняття з військового обліку та виїзду до іншої країни - на Тернопільщині викрито схему переправлення ухилянтів

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:11

Зловмисник за грошову винагороду обіцяв чоловіку призовного віку «зробити» його непридатним до служби, аби той мав змогу легально виїхати за межі країни.

Оперативники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України та Департаменту військової контррозвідки СБУ спільно із слідчими тернопільської поліції викрили колишнього правоохоронця, який організував «бізнес» на ухилянтах.

Встановлено, що фігурант запропонував чоловіку за 10 000 доларів США допомогти «зробити» так званий «білий квиток», аби він міг виїхати за кордон. Ділок запевнив чоловіка, що може вплинути на рішення членів військово-лікарської комісії в одному з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для отримання документів про зняття з військового обліку через стан здоров’я.

Правоохоронці задокументували факт передачі частини неправомірної вигоди – 5 000 доларів США.

Наразі слідчі поліції Тернопільщини оголосили чоловіку про підозру за ч. 1 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Фігуранту загрожує до восьми років позбавлення волі.

 

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України

 

49-річному тернополянину слідчі оголосили підозру за незаконне поводження зі зброєю та її переробку

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:09

У ході оперативних відпрацювань щодо запобігання незаконному обігу зброї співробітники карного розшуку Тернопільського районного управління поліції виявили у 49-річного жителя обласного центру пістолет. Зброю чоловік зберігав на робочому місці – в кіоску на території ринку, що по вулиці 15 квітня.

При первинному огляді вилучений речовий доказ нагадував газовий пістолет із візуальною реконструкцією механізму. Експертиза підтвердила, що пістолет перероблений, а, отже, це короткоствольна вогнепальна зброя.

Слідчі оголосили тернополянину підозру у порушення статей 263 – незаконне поводження зі зброєю та 263-1 - незаконна переробка вогнепальної зброї Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сподіваючись отримати швидкий кредит, жителька Тернополя потрапила у шахрайську пастку

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:05


До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від 41-річної жительки обласного центру про те, що невідома особа шахрайським способом заволоділа її 2 500 гривень.

Зі слів потерпілої, вона хотіла оформити онлайн-кредит. На одному із сайтів знайшла відповідне оголошення. Зв’язалася з представником вказаної компанії: спілкувалася з ним телефоном і переписувалася у месенджері. Потерпілу запевнили, що їй нададуть онлайн кредит готівкою у розмірі 250 тисяч гривень. Проте спочатку їй необхідно було оплатити 2 500 гривень страхового внеску. Жінка перерахувала на рахунок «компанії» гроші. Їй скинули договір про оформлення кредиту та почали ще видурювати кошти під різними приводами. Тоді і тернополянка запідозрила щось неладне: кредиту вона так і не отримала, і «страховий внесок» їй не повернули.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають оперативно-розшукові заходи для розкриття афери.

Правоохоронці звертаються до краян не довіряти незнайомцям та не вестися на сумнівні пропозиції, а тим паче, коли мова йде про гроші. Оформлюйте кредити лише у банківських установах.

У випадку, якщо потерпіли від шахраїв, не зволікайте та повідомляйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У День Незалежності міський голова відвідав поранених бійців, які проходять лікування та реабілітацію у Тернополі

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:04

У День Незалежності, 24 серпня міський голова Сергій Надал відвідав поранених військовослужбовців, які проходять лікування та реабілітацію в одній з лікарень нашого міста.

Сергій Надал поспілкувався з захисниками, привітав зі святом та подякував за віддану службу й захист нашої держави.

«Відвідав черговий раз наших захисників, які зараз проходять реабілітацію та привітав їх з Днем Незалежності від усієї громади. Від щирого серця дякую кожному воїну за боротьбу та захист! Слава нашим Героям! Бажаю нашим захисникам швидкого одужання. Також висловлюю подяку медикам, які оберігають здоров’я наших воїнів», – зазначає міський голова.

 

У Тернопільській громаді продовжуються поточні ремонти дорожнього покриття та відновлення дворів, тротуарів

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:01

На магістральних шляхах та вулицях Тернопільської громади продовжуються активні поточні ремонти дорожнього покриття та відновлення міжквартальних проїздів, прибудинкових територій та тротуарів.

Сьогодні, 25 серпня, роботи продовжаться на вулиці Мирона Тарнавського, де проводиться мощення тротуару фігурними елементами.

Ремонтується під’їзна дорога до сміттєзвалища твердих побутових відходів біля с. Малашівці Тернопільської громади. Тут підрядники проводять укріплення узбіччя щебенем.

Влаштування бордюрів та мощення фігурними елементами тротуару триває на просп. Злуки, що поруч з Свято-Троїцьким Духовним Центром Данила Галицького ПЦУ. На пішохідній доріжці на просп. Злуки триває впорядкування території. Влаштовується пандус у межах сходів та пішохідного переходу на просп. Злуки, де також уже впорядковується територія.

Реконструкція інженерних мереж виконується на вул. Михайла Грушевського, де працюють над влаштуванням траншеї та прокладання труб дощової, побутової каналізації та водопроводу, прокладанням кабелю освітлення з влаштуванням траншеї і з засипкою піском.

Окрім того, сьогодні підрядники продовжать відновлювати прибудинкові території та міжквартальні проїзди за адресами: вул. Київська, 18; двір та міжквартальний проїзд на бульв. Данила Галицького (в межах буд. №1; в межах буд. №5; в межах буд. №1-№3; в межах буд. №92 на просп. Степана Бандери); вул. Євгена Коновальця. 14-16; вул. Іванни Блажкевич, 7; вул. Чернівецька, 52.

 

Для тернопільських військовослужбовців додатково передали необхідне обладнання та комп’ютерну техніку

П'ятниця, 25 серпня 2023, 11:55

Тернопіль і надалі передає захисникам обладнання й техніку, амуніцію та спорядження, щоб наблизити перемогу над російськими загарбниками.

Цими днями для захисників однієї з військових частин, що створена на базі Тернополя, додатково передали необхідне спорядження та комп’ютерну техніку.

«Продовжуємо допомагати військовим. Для нашої частини, яка дислокується в одному з «гарячих» місць на Донеччині та нищить окупантів, передаємо техніку. А саме: тепловізійні камери, монітори, ноутбуки й інше обладнання, яке сподіваємось допоможе більш ефективно виконувати захисникам свої функції, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Бажаємо нехай ця техніка рятує життя, допомагає нищити й виганяти ворога».

Зокрема, передано: п’ять ноутбуків, три біспектральні тепловізійні камери, п’ять телевізорів, а також – комутатори, маршрутизатори, точки доступу, джерела безперебійного живлення, кабелі, оптичні щипці та жорсткі накопичувачі.

Традиційно допомога надається відповідно до запитів наших захисників, адже на фронті квадрокоптери є дуже необхідними у виявленні ворожих позицій.

 

В Українському Домі відбулася церемонія нагородження громадян відзнаками міської ради «Почесний громадянин міста Тернополя»

П'ятниця, 25 серпня 2023, 11:52

24 серпня у День Незалежності в Українському Домі відбулася церемонія нагородження відзнаками Тернопільської міської ради «Почесний громадянин міста Тернополя».

З нагоди свята міський голова Сергій Надал привітав присутніх та вручив почесні відзнаки Тернопільської міської ради.

«День Незалежності – найбільше свято для кожного українця. І сьогодні маємо можливість відзначати його завдяки  нашим мужнім воїнам-захисникам, завдяки вашим чоловікам, синам, братам і батькам. Вони віддали найдорожче – своє життя – для того, щоб Україна залишалась, щоб московські окупанти не вбивали наших громадян й не нищили наші міста, – зазначає Сергій Надал. –  Сьогодні висловлюємо слова вдячності всім нашим воїнам, згадуємо світлу пам'ять і віддаємо шану загиблим Героям. Пам'ять про них назавжди буде в наших серцях. На їхньому прикладі будуть навчатись наступні покоління українців, а їхні імена будуть закарбовані в історії нашого міста й країни».

За вагомий особистий внесок у становленні української державності та особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України та заслуги перед містом присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя»:

  • ОЛЕЩУК Ігор Андрійович, громадсько-політичний діяч, учасник національно-визвольних змагань.

Посмертно присвоєно звання та вручено рідним загиблих Героїв:

  • БОЙКО Сергій Васильович, старший сержант;
  • ВАРДЕЦЬКИЙ Роман Григорович, старший сержант;
  • ВОЛИНЯК Андрій Ярославович, солдат;
  • ГЛАДКИЙ Михайло Ярославович,  солдат;
  • ГНІДИЙ Анатолій Дмитрович, старший солдат;
  • ДАНЬКІВ Віктор Богданович, старший солдат;
  • КЛИМ Олег Миколайович, сержант;
  • КУЗНЄЦОВ Денис Анатолійович, молодший сержант,
  • ЛАБ’ЯК Віктор Мирославович, старший лейтенант,
  • ЛИТВИН Роман Євгенович, солдат;
  • МИКОЛІВ Микола Іванович, солдат;
  • НАКОНЕЧНИЙ Володимир Іванович, солдат;
  • ОЛЕКШІЙ Андрій Михайлович, старший сержант;
  • ПЕТЛЬОВАНИЙ Андрій Миколайович, старший солдат;
  • ПЕТРИШИН Михайло Іванович, солдат;
  • ПЕТРОВ Дмитро Валерійович, старший солдат;
  • СКІРА Роман Іванович, солдат;
  • СТУСЯК Роман Олександрович, солдат;
  • ФУРЛА Юрій Михайлович, старший солдат;
  • ШЕВЧУК Богдан Тарасович, молодший сержант;
  • ЯЦИШИН Богдан Ігорович, старший лейтенант.

Також під час урочистостей за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, активну громадянську позицію, жертовну працю у наданні медичної допомоги військовослужбовцям та заслуги перед містом «Відзнаку Тернопільської міської ради» вручено:

  • БІЛИЙ Роман Васильович, лікар-ортопед-травматолог відділення відновної, реконструктивної та малоінвазивної хірургії комунального некомерційного підприємства «Міська комунальна лікарня№3» Тернопільської міської ради»;
  • ГРАБОВЕЦЬКА Галина Орестівна, сестра медична травматологічного відділення комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги»;
  • ЖЕВОРОНКО Віталій Володимирович, лікар-хірург відділення відновної, реконструктивної та малоінвазивної хірургії комунального некомерційного підприємства «Міська комунальна лікарня№3» Тернопільської міської ради»;
  • МАНДЗІЙ Олег Ярославович, лікар-хірург хірургічного відділення комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги».
 

Тернопільське громадське об’єднання отримає фінансову підтримку

П'ятниця, 25 серпня 2023, 11:51

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про надання фінансової підтримки громадській організації «Тернопільська міська організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина»  на загальну суму 10 000 гривень.

Рішення прийнято з метою фінансової підтримки громадських об’єднань у Тернополі.

Нагадаємо, на засіданні виконавчого комітету виділено грошову допомогу на суму 215 000 гривень 101 мешканцю Тернопільської громади.

 

Виконком додатково спрямував кошти на ремонти у закладах освіти та медицини Тернополя

П'ятниця, 25 серпня 2023, 11:50

На черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення про перерозподіл бюджетних асигнувань.

Згідно з рішенням, спрямовано понад 7, 2 млн грн для проведення ремонтів та реконструкцій у закладах освіти та медицини Тернополя:

  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №24 ТМР –  на капітальний ремонт системи водопониження ґрунтових вод та на капітальний ремонт будівлі (облаштування укриття) – 6 млн грн;
  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №23 ТМР – на капітальний ремонт будівлі, зокрема, усунення аварійної ситуації – 450 000 грн;
  • КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» на проведення робіт з капітального ремонту щодо заміни трубопроводу та каналізаційної системи в приміщенні головного корпусу – 800 000 грн.
 

101 мешканець Тернопільської громади отримає грошову допомогу

П'ятниця, 25 серпня 2023, 11:49

24 серпня на засіданні виконавчого комітету затверджено Протокол засідання Комісії з розгляду заяв громадян про надання грошової допомоги.

Так, згідно з рішенням 101 мешканець Тернопільської громади отримає грошову допомогу на загальну суму 215 000 гривень. Ще 24 громадяни отримають адресну грошову допомогу на суму 8 580 грн для часткової компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року у Тернополі адресна допомога на оплату комунальних послуг виплачується у грошовій формі.

Ознайомитись із розрахунком сум адресної грошової допомоги для часткової компенсації витрат на оплату житлово-комунальних послуг на 2023 рік можна тут.

 

Поліцейські застерігають: шахраї зламують акаунти в соцмережах і розсилають прохання про допомогу

Четвер, 24 серпня 2023, 09:41


Зловмисники завдяки спеціальним ботам отримують доступ до особистих акаунтів користувачів соцмереж, а далі від їх імені розсилають фейкові повідомлення друзям, знайомим з проханням позичити чималі суми.

У таку шахрайську пастку потрапив житель Тернополя. В одній із соцмереж йому нібито написала знайома та попросила терміново перекинути їй гроші. Кошти попросила скинути на банківську картку. Заявник перерахував понад 2500 гривень. Згодом побачив в оголошеннях знайомих, що сторінку дівчини, котра начебто потребувала допомоги, зламали і від її імені розіслали повідомлення з проханням позичити гроші.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 ККУ (шахрайство). Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські радять жителям області завжди перевіяти інформацію, яку отримуєте, та у жодному разі не перераховувати гроші на невідомі вам рахунки. Зв’яжіться особисто з людиною, яка вам написала. Коли ж не вдалося до неї дотелефонуватися, дзвоніть до її родичів, спільних друзів, аби з’ясувати ситуацію.

Подбати про надійний захист своїх облікових записів у месенджерах та соціальних мережах варто усім користувачам. Використовуйте складні паролі, не заходьте до акаунтів з чужих пристроїв та не переходьте за невідомими посиланнями.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За минулу добу на Тернопільщині трапилися дві ДТП з потерпілими

Четвер, 24 серпня 2023, 09:40

У Тернополі велосипедист наїхав на дівчину, а у Чортківському районі під колеса мікроавтобуса потрапив неповнолітній велосипедист.

У середу, 23 серпня, близько 17 години у Тернополі на вулиці 15 квітня 20-річний житель Збаража, рухаючись на велосипеді, наїхав на 23-річну дівчину, котра переходила дорогу в межах регульованого пішохідного переходу. Потерпілу доправили до лікарні.

Цього ж дня близько 18.30 у селищі Товсте Чортківського району водій автомобіля «Ford Transit» наїхав на 16-річного велосипедиста. Неповнолітнього після надання меддопомоги відпустили за місцем проживання.

У водіїв взяли кров для перевірки на вміст алкоголю. Працівники поліції встановлюють обставини ДТП.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Зборівські поліцейські у вчиненні крадіжки підозрюють неповнолітнього

Четвер, 24 серпня 2023, 09:39

15-річний школяр, розбивши вікно, заліз до приватного будинку і викрав ноутбук

До співробітників відділення поліції №2 міста Зборова звернувся житель Львова. Як пояснив потерпілий, хтось проник до помешкання, яке він орендує у селищі Залізці, і викрав ноутбук. Вартість краденого – 4 000 гривень.

У ході оперативних заходів поліцейські встановили, що до незаконного заволодіння чужими майном причетний місцевий школяр. Хлопець неодноразово притягувався до відповідальності за вчинення майнових злочинів і на даний час перебуває на обліку в центрі пробації.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

З картки тернополянки шахраї викрали понад 11 тисяч гривень

Четвер, 24 серпня 2023, 09:37


До співробітників Тернопільського районного управління поліції із заявою про шахрайство звернулася жителька обласного центру. Зі слів потерпілої, з її рахунку зникло 11 400 гривень.

Жінка напередодні розмістила оголошення на сайті ОЛХ про продаж книг. Мала необережність перейти за фіктивним посиланням, яке їй надіслав невідомий, котрий нібито хотів придбати товар. Як наслідок, гроші за книги не надійшли, а з картки зникло понад 11 000 гривень.

Поліцейські радять краянам, котрі торгують в мережі, не використовувати карток, на яких ви зберігаєте кошти і які прив’язані до номера вашого мобільного. Для таких цілей відкрийте новий рахунок. І за жодних обставин не повідомляйте реквізитів банківської карки. Покупцю, аби перечислити на неї гроші за товар, достатньо лише її номера.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейський офіцер Почаївської громади оперативно відреагував на повідомлення про виявлення вибухонебезпечних предметів

Четвер, 24 серпня 2023, 09:36


У Кременецькому районі вилучили та знищили артилерійські снаряди часів Другої світової війни, які знайшов мешканець села Валігури під час проведення будівельних робіт.

До поліцейського офіцера Почаївської громади Юрія Решетила звернулися небайдужі жителі Будківського старостинського округу та повідомили, що мешканець села Валігури напередодні знайшов декілька предметів, ззовні схожих на снаряди часів Другої світової війни.

Отримавши дану інформацію, поліцейський негайно виїхав у вказаний населений та встановив особу, яка знайшла підозрілі предмети. Чоловік пояснив, що викопав снаряди з землі та мав намір сповістити про них працівників поліції.

Дане повідомлення було зареєстровано в Журналі єдиного обліку правопорушень Кременецького райвідділу поліції. Поліцейські повідомили про виявлені предмети працівників ДСНС в Тернопільській області. До приїзду рятувальників місце знахідки охороняли працівники Кременецького райвідділу спільно з представниками добровільного формування Почаївської громади.

При огляді піротехніки встановили, що виявлені предмети - артилерійські снаряди діаметром 105мм., загальною вагою 48 кг часів Другої Світової війни.

Снаряди були вилученні та знищенні в спеціально відведеному безпечному місці.

Поліцейські звертаються до громадян з проханням бути пильними та повідомляти про виявлені підозрілі чи вибухонебезпечні предмети.У жодному разі не торкатися знахідок власноруч і не доз­воляйте це робити іншим. Категорично забороняється переміщувати вибухонебезпечні предмети, намагатися розібрати їх, заносити у приміщення, закопувати у землю, кидати у водойми тощо. Пам’ятайте, що знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У центральній частині Тернополя демонтують майже 50 вивісок, які встановлені без погоджувальних документів

Четвер, 24 серпня 2023, 09:35

На черговому засіданні виконавчого комітету міської ради прийнято рішення про демонтаж та впорядкування вивісок.

Згідно з рішенням, постійно діюча робоча група у десятиденний термін організує проведення демонтажу 48 вивісок у центральній частині міста, які встановлені самовільно без погоджувальних документів (додається).

Окрім того, передбачено суб’єктам господарюванням доручити привести у відповідність до затверджених загальних вимог та обмежень щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади, такі вивіски: (додається).

Нагадаємо, що рішення «Про затвердження загальних вимог та обмежень щодо розміщення вивісок (табличок) на території Тернопільської міської територіальної громади» було прийняте ще у листопаді 2022 року. Відтоді підприємцям міста було дано час до 1 травня для зміни вивісок відповідно до затверджених вимог.

 

Виконком додатково спрямував кошти для реконструкції та капітального ремонту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти

Четвер, 24 серпня 2023, 09:34

24 серпня на черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про використання коштів бюджету розвитку для реконструкції, реставрації, капітального ремонту у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Так, спрямовано кошти у сумі  1 446 770 грн для виконання ремонтних робіт у таких закладах дошкільної освіти:

  • ТЗДОЯС №6 ТМР –  на капітальний ремонт будівлі, усунення аварійної ситуації;
  • ТЗДОЯС №10 ТМР – на капітальний ремонт з влаштування тіньових навісів;
  • ТЗДОЯС № 16  ТМР – на капітальний ремонт будівлі (укриття);
  • ТЗДОЯС № 17  ТМР – на капітальний ремонт будівлі;
  • ТЗДОЯС № 25  ТМР – на капітальний ремонт будівлі-усунення аварійної ситуації;

Ще 4 830 900 грн скеровано для здійснення реконструкції, реставрації, капітального ремонту в закладах загальної середньої освіти:

  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №4 ТМР – на капітальний ремонт будівлі, усунення аварійної ситуації;
  • Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ст. №5 з поглибленим вивченням іноземних мов ТМР – на реставраційний ремонт будівлі, усунення аварійної ситуації;
  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №11 ТМР – на капітальний ремонт будівлі (укриття);
  • ТЗОШ І-ІІІ ст. №16 ТМР ім. В. Левицького – на капітальний ремонт будівлі;
  • Тернопільський ліцей №2-спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради – на капітальний ремонт будівлі (укриття).
 

Розвідка виманила в Україну російський вертоліт Мі-8 із пілотом

Середа, 23 серпня 2023, 12:24

Розвідка виманила в Україну російський вертоліт Мі-8 із пілотом
ІЗ РОСІЇ В УКРАЇНУ ВИМАНИЛИ БОЙОВИЙ ВЕРТОЛІТ МІ-8, ФОТО "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"

Нещодавно гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Джерело: високопоставлені джерела "Української правди" в спецслужбах

Деталі: Це була спецоперація ГУР, яка тривала більше 6 місяців.

Українська розвідка виманила пілота Мі-8 АМТШ в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ.

Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер.

Мі-8 приземлився у Харківській області.

У результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані.Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли з РФ.

Мі-8 залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які він мав доставити росіянам.

 
ГУР провернуло спецоперацію й Україна отримала російський Мі-8
ФОТО УП

Гелікоптер, за даними УП, вже у Києві.

Передісторія:

  • Навесні 2023 року стало відомо про невдалу й неофіційну спробу виманити в Україну російського пілота ліака Су-24 і Су-34 влітку 2022 року.
  • Служба безпеки України затримала колишнього виконувача обов’язків командира однієї із частин Сил спецоперації Романа Червінського у справі про ракетний обстріл Росією аеродрому "Канатове".
  • 21 квітня Червінському оголосили підозру за статтею ККУ "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень". За матеріалами справи, Червінський разом із іншими особами самовільно вирішили провести "спецоперацію" – заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України, проте натомість Росія обстріляла аеродром "Канатове" на Кіровоградщині влітку 2022 року.
  • Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив що ГУР "відразу відкинуло" ідею викрадення літака, запропоновану колишнім співробітником Романом Червінським.
  • РОМАН КРАВЕЦЬ, ОЛЕНА РОЩІНА 
 

Президент Литви: установки NASAMS прибудуть до України у вересні

Середа, 23 серпня 2023, 12:13

Литовський президент Гітанас Науседа заявив, що придбані Литвою пускові установки ЗРК NASAMS прибудуть до України у вересні.

Як передає "Європейська правда", про це він написав у Twitter.

Науседа наголосив, що Литва підтримуватиме Україну до перемоги.

"Сьогодні в Києві я сказав моєму дорогому другу президенту Володимиру Зеленському, що Литва підтримуватиме Україну до перемоги.

Наступного місяця Литва передасть Україні пускові установки NASAMS" – написав він.

У свою чергу, Зеленський подякував Литві за сильну і тривалу підтримку України.

"Завжди радий вітати Гітанаса Науседу у Києві. Я подякував Гітанасу за сильну і тривалу підтримку України з боку Литви.

Військова допомога, формула миру, експорт зерна, відновлення та інші питання. У нас є повне розуміння і готовність працювати разом", – написав Зеленський

Always a pleasure to welcome @GitanasNauseda in Kyiv.

I thanked Gitanas for Lithuania’s strong and lasting support for Ukraine.

Military aid, the Peace Formula, grain exports, recovery, and other issues.

We have a full understanding and readiness to work together

 

У Росії знову заявили про атаку дронів поблизу Шайковки

Середа, 23 серпня 2023, 12:01

Влада Калузької області Росії заявляє про збиття дронів поблизу села Шайковка, неподалік якого розташований однойменний аеродром.

Джерело: губернатор Калузької області Владислав Шапша у Telegram

Пряма мова: "Вдень на території Кіровського району, поблизу с. Шайківка, силами ППО було знищено два БПЛА".

Деталі: Він стверджує, що постраждалих і руйнувань інфраструктури немає.

Що передувало:

  • 21 серпня російські Telegram-канали повідомили про спробу атаки дроном ЗСУ аеродрому у Калузькій області вранці.
  • Там, як стверджують Telegram-канали, ушкоджень зазнав літак, який не використовується.
  • Губернатор регіону стверджує, що на території Кіровського району було відбито атаку БПЛА і що постраждалих та інших руйнувань інфраструктури нібито немає.
  • Пізніше джерела УП в ГУР підтвердили, що внаслідок атак на аеродроми "Сольці" та "Шайковка" були повністю знищені два літаки.
  • ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО
 

Тернопільські поліцейські долучилися до урочистостей з нагоди підняття державного прапора

Середа, 23 серпня 2023, 12:00


Офіційна церемонія з нагоди Дня прапора відбулася в тернопільському парку Сопільче. Працівники поліції долучилися до підняття національного полотнища на найбільшому в області флагштоці, висота якого сягає 50 метрів.

У часи повномасштабної війни синьо-жовтий прапор став символом незламності, стійкості та мужності українців. Нині наші захисники та захисниці продовжують боротися за цінності, які символізує наш стяг - за єдність нації та незалежність держави.

Урочистості розпочалися хвилиною мовчання. Присутні вшанували пам’ять Героїв, які загинули під час виконання бойових завдань із захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

З нагоди свята п’ятеро поліцейських отримали відзнаки. Медалями «За службу Україні» від Тернопільської військової адміністрації нагороджено трьох спецпризначенців. Ще двох правоохоронців заохочено грамотами Тернопільської обласної ради.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Від ураження струмом загинув 13-річний школяр з Бучача

Середа, 23 серпня 2023, 11:59

Співробітникам поліції про нещасний випадок з неповнолітнім повідомили медики Бучацької міської лікарні. Хлопця привези до медичного закладу після ураження струмом, однак врятувати його не вдалося.

Поліцейські, виїхавши на місце події, з’ясували, що нещастя сталося на вулиці Галицькій в Бучачі, біля недіючого приміщення магазину. Там було виявлено на землі електричний кабель під напругою, який і вразив струмом неповнолітнього.

Встановлено, що дане приміщення на праві спільної часткової власності належить двом місцевим жителям.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

6000 доларів США за службу в тилу: на зловживанні впливом викрито військового та його спільника з Тернопільщини

Середа, 23 серпня 2023, 11:58


Неправомірну вигоду зловмисники вимагали від військового за можливість і надалі проходити службу при обласному ТЦК, а не у зоні проведення бойових дій. Під час отримання 6000 доларів США фігурантів затримали.

Оперативники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки та управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області ДСР Нацполіції разом із колегами з Департаменту військової контррозвідки СБУ та слідчими поліції ГУНП у Тернопільській області встановили причетність командира взводу однієї з бригад ЗСУ, який також є депутатом однієї з територіальної громади, та його спільника до протиправних дій.

Вони запропонували чоловіку, який проходить службу у роті охорони Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, вплинути на службових осіб військкомату, аби той продовжував нести службу при військкоматі у роті охорони та уникнув відрядження у район проведення активних бойових дій. Свої послуги ділки оцінили у 6000 доларів США.

Одразу після отримання неправомірної вигоди правоохоронці затримали старшого лейтенанта та його спільника, а гроші вилучили.

Наразі їм  оголошено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України. За корупційні оборудки чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська спеціалізована прокуратура у сфері оборони у Західному регіоні.

 

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України

 

Оперативники встановили причетність жителя Тернополя до серії крадіжок з кіосків швидкого харчування

Середа, 23 серпня 2023, 11:56


До співробітників Тернопільського райуправління поліції почали надходити повідомлення про крадіжки товарів з кіосків швидкого харчування, розташованих у парках обласного центру. Суми збитків складали від однієї до п’яти тисяч гривень.

Як встановили правоохоронці, усі злочини вчинялися вночі. Товар викрадали з морозильних камер, що були поруч з кіосками швидкого харчування. Зловмисник пошкоджував кришку холодильника та виносив морозиво, напівфабрикати. Усі крадіжки були схожі за способом скоєння.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше судимий 24-річний житель Тернополя. У фігуранта поліцейські вилучили докази, що свідчать про його протиправну діяльність.

Працівники поліції встановили причетність тернополянина до 6 фактів крадіжок з кіосків.

За усіма фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Стартувала інформаційна кампанія «Виходь на світло!

Середа, 23 серпня 2023, 11:52

В умовах повномасштабної війни одним з головним чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Сплата податків важлива як ніколи.

Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!

Саме тому, територіальні органи Держпраці розпочали інформаційну кампанію «Виходь на світло!», до якої долучились працівники органів місцевого самоврядування. Це черговий крок до формування у суспільства розуміння важливості оформлення трудових відносин. Основна мета донести до всіх громадян інформацію про ризики і наслідки незадекларованої праці, правильність оформлення трудових відносин та зміни у законодавстві.

Кампанія реалізується за підтримки проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці».

Більше інформації на сайті Держпраці https://dsp.gov.ua та інформаційному порталі https://pratsia.in.ua» .

 

Сторінка 15 з 110

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер