images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Популярна афера: шахрай ошукав тернополянку через фішингове посилання

Понеділок, 19 червня 2023, 11:42


До правоохоронців надійшло повідомлення від 18-річної тернополянки. Дівчина повідомила про факт шахрайства через онлайн мережу.

Дівчина намагалася продати одну із власних книг, розмістивши оголошення на сайті. Натомість, вона не заробила, а втратила  через шахрайську пастку. «Псевдопокупець» отримав персональні дані дівчини, надіславши їй фішингове посилання на оплату, та зняв 5000 гривень  з її банківського рахунку. Поліціянти розпочали кримінальне провадження та з`ясовують обставини події.

Правоохоронці нагадують бути обачними під час торгу в соціальних мережах та не переходити за підозрілими та сумнівними посиланнями.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Головам ОСББ розповіли про можливості співфінансування ремонтів внутрішньобудинкових мереж

Понеділок, 19 червня 2023, 11:39

Цими днями на базі КП «Тернопільводоканал» відбулась чергова нарада з головами правлінь ОСББ щодо заміни мереж водопостачання та водовідведення всередині багатоповерхових житлових будинків на умовах співфінансування.

«Рішенням сесії міської ради змінено порядок оплати вартості проведення робіт зі заміни внутрішньобудинкових мереж у багатоповерхових будинках. Збільшилася частка оплати з міського бюджету, тож мешканці зможуть платити за ці роботи лише третину, – зазначає міський голова Сергій Надал. – Спілкуємось з головами ОСББ та управителями про те, щоб зробити заміну мереж водопостачання всередині багатоквартирних будинків. Цього року заплановано завершити роботи на станції знезалізнення води і замінити мережі водопостачання по місту. Проблемними залишаються мережі всередині будинків. Розуміємо, що для мешканців ці роботи можуть бути дорогими, тому пропонуємо програму заміни на умовах співфінансування. Заміна мереж дозволить подати до квартир тернополян чисту та якісну воду».

Міський голова додає, фінансування ремонту та реконструкції внутрішньобудинкових інженерних мереж та обладнання систем подачі теплової енергії, гарячого водопостачання, холодного водопостачання та каналізації буде здійснюватися у співвідношеннях: 70 % – коштом бюджету громади та 30% складатимуть кошти співвласників, ОСББ, управителів, інші джерела.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні сесії міської ради внесено зміни у Порядок проведення ремонтів житлового фонду на умовах співфінансування на території Тернопільської громади.

До слова, що у багатоквартирних будинках Тернополя на умовах співфінансування можна провести ремонт житлового фонду. Детальніше ознайомитися з можливостями можна тут.

 

Міський голова Сергій Надал зустрівся з дітьми тернопільських Героїв

Понеділок, 19 червня 2023, 11:34

У Тернополі продовжують реалізувати заходи в рамках Програм підтримки родин та дітей Героїв Тернопільської громади.

Цими днями для дітей загиблих тернопільських Героїв відбулася чергова зустріч з міським головою Сергієм Надалом. Для юних тернополян провели тематичну екскурсію у приміщенні Тернопільської міської ради, розповіли про те, як працює орган місцевого самоврядування та які рішення тут приймаються.

«Вкотре у Тернопільську міську раду завітали наші найулюбленіші гості. Це діти, батьки яких є Героями сьогодення. Діти, чиї батьки за волю України віддали життя. Ми зобов’язані піклуватися про них та забезпечувати їм захист та комфорт у нашому місті. Дякуємо нашим маленьким гостям за щирі усмішки і приємне спілкування, – зазначив міський голова. – Запрошую тернополян долучатись до підтримки дітей: діліться досвідом, навичками, запрошуйте до себе на підприємства чи виробництва. Такі ініціативи є надзвичайно важливими».

Нагадаємо, на сесії Тернопільської міської ради прийнято програми підтримки родин та дітей Героїв Тернополя та громади з метою соціального захисту та підтримки родин Героїв, надання додаткових до встановлених законодавством пільг і соціальних виплат.

 

У Тернополі на просп. Степана Бандери та вул. Юліана Опільського розпочалися ремонтні роботи

Понеділок, 19 червня 2023, 11:29

У літній період у Тернополі триває активне відновлення пішохідної та проїзної частин дорожнього покриття задля безпечного руху пішоходів, громадського та приватного транспорту.

Від сьогодні, 19 червня ремонтні роботи розпочались на просп. Степана Бандери, на ділянці від Збаразького кільця в напрямку бульв. Данила Галицького. Наразі тут триває фрезерування асфальтобетонного покриття (фреза велика). Роботи заплановано завершити до 10 липня. Рух транспорту на цій ділянці відбувається по смугах.

Також з 19 по 29 червня повністю перекрито рух транспорту на вул. Юліана Опільського, на ділянці дороги від бульв. Тараса Шевченка до вул. Соломії Крушельницької. На об’єкті працюватиме важка техніка, щоб не пошкодити приватний транспорт рух буде призупинено.

На вул. Мирона Тарнавського, на ділянці від вул. Київської до кільця вул. Василя Симоненка-Володимира Великого, працівники підрядної організації продовжують влаштовувати корито, щебеневу основу під бордюр та вкладають бордюри. На цій ділянці уже відремонтували проїзну частину та вклали нижній шар асфальтобетонного покриття. Також заплановано влаштування верхнього шару асфальту після завершення усіх робіт та ремонт тротуару.

На вул. Бродівській, від шляхопроводу до транспортної розв’язки вулиць, проводиться мощення тротуарів фігурними елементами з пониженням бордюрів.

На просп. Злуки (зупинка громадського транспорту «Парк Національного відродження») розпочали демонтовувати бордюри та розбирати старе дорожнє покриття.

Триває відновлення покриття на прибудинкових територіях та міжквартальних проїздах за адресами: вул. Лесі Українки, 8; вул. Лесі Українки, 31; вул. Максима Кривоноса-Петриківська; вул. Євгена Коновальця 14-16; вул. Київська, 6; вул. Чернівецька, 52-58 в межах будинків №44а та №50; вул. Олександра Довженка, 1. Нещодавно працівники підрядної організації завершили ремонт прибудинкової території на просп. Степана Бандери, 72 та міжбудинковий проїзд на просп. Злуки між будинками №19 та №21.

Тривають роботи на вул. Василя Стуса, 4, де проводиться вкладання ділянки фігурними елементами мощення. Пандус у межах сходів та пішохідного переходу влаштовують на просп. Злуки. Разом з тим проводиться пониження бордюрів на пішохідних переходах: вул. Замонастирська, вул. Павла Чубинського та на просп. Злуки. Розпочався ремонт тротуару на вул. Юліана Опільського, тут демонтують бордюри.

 

Скандал у Копичинцях через дитячу бібліотеку: військовий з фронту б’є на сполох

П'ятниця, 16 червня 2023, 11:47

Скандал у Копичинцях через дитячу бібліотеку: військовий з фронту б’є на сполох
У Копичинцях місцева влада хоче закрити дитячу бібліотеку.

Про це у соцмережі заявляє місцевий активіст, військовослужбовець, засновник ГО «Учасників бойових дій АТО «Збруч»» Сергій Башта. Також чоловік публічно звернувся до міського голови Копичинець Богдана Келічавого.

«Нешановний Келічавий Богдан Вікторович! Якщо Ви закриєте дитячу бібліотеку у м. Копичинці, ми повернемось з війни і ти з своїми посіпаками, рітами будете всім дітям громади читати на ніч шепеляво казки. Задумайтесь, що ви чудите!», - наголосив на своїй сторінці Сергій Башта.

У коментарях його підтримали місцеві мешканці та поскаржились на безкарність можновладців, особливо під час воєнного стану. Люди підкреслюють, що воїни віддають власне життя за Україну у той час як влада краде гроші у народу і гуляє в ресторанах:

«братан, всі служать, а вони роблять що хочуть, ти ж знаєш так небуде»

«Боже бережи хлопців. А ми будьмо як мурахи, допомагаймо, чим можемо».

«А вони всі чудять страшно під «шумок» війни. Поки одні віддають життя, здоровʼя, наша влада на всіх рівнях краде безбожно. Приймають ідіотські рішення, виписують собі шалені премії, гулянки у них по ресторанах і тд.»

Нагадаємо, у 2021 році у Копичинцях виник скандал через бажання місцевої влади перенести дитячу бібліотеку з центру міста до приміщення дорослої бібліотеки, яке потребувало ремонту.

Місце дитячої книгозбірні влада збиралась віддати Молодіжній раді. Людей обурило таке рішення, оскільки дитяча бібліотека користується великою популярністю серед дітлахів. За словами місцевих жителів, у місті є інші приміщення, у яких змогла б працювати Молодіжна рада.

 

«Мирний план» до України привезли лідери африканських країн, завтра його покажуть путіну

П'ятниця, 16 червня 2023, 11:38

«Мирний план» до України привезли лідери африканських країн, завтра його покажуть путіну (ВІДЕО)
Лідери африканських країн привезли до України «мирний план», який планують показати президенту Володимиру Зеленському.

У п’ятницю в Києві прогриміли щонайменше два вибухи та завили сирени повітряної тривоги, коли африканські лідери почали мирну місію, сподіваючись стати посередником між Україною та Росією, зазначає Reuters.

Зокрема лідери ПАР, Єгипту, Сенегалу, Уганди, Замбії та Республіки Конго хочуть запропонувати низку заходів, які дозволять сторонам «побудувати довіру» і почати відновлення миру, а також домовитися про збільшення поставок зерна і добрив.

«Очікується, що африканська делегація, до складу якої входять лідери Південної Африки, Сенегалу, Коморських островів і Єгипту, зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським, а потім проведе переговори з президентом росії володимиром путіним у суботу в санкт-петербурзі», - зазначає Reuters.

За даними Reuters, «африканський мирний план» може включати: відведення російських військ, виведення з білорусі тактичної ядерної зброї, призупинення дії ордеру МКС на арешт путіна, послаблення антиросійських санкцій.

 

Суд зобов’язав УПЦ МП повернути державі Миколаївський собор у Кременці

П'ятниця, 16 червня 2023, 09:26

Суд зобов’язав УПЦ МП повернути державі Миколаївський собор у Кременці
Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення повернути Миколаївський собор з келіями у місті Кременець державному історико-архітектурному заповіднику.

Про це повідомляють на сайті Мінкульту.

Суд задовольнив позов Кременецько-Почаївського ДІАЗ та зобов’язав релігійну громаду парафії Святителя Миколая УПЦ МП усунути перешкоди в користуванні державним майном та повернути його заповіднику.

Нагадаємо, що 12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

Заповідник неодноразово повідомляв про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. У свою чергу, релігійна громада зверталася до Мінкульту щодо продовження дії угоди, але отримала відмову.

З 13 лютого 2023 року і по даний час громада незаконно, без будь-якої правої підстави, продовжує користуватися державним майном – пам’яткою архітектури національного значення. У зв’язку з цим, Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник звернувся до Господарського суду з позовною заявою повернути Миколаївський собор з келіями, зобов’язавши УПЦ МП вивільнити зайняті приміщення та підписати відповідний Акт приймання-передачі.

 

"На щиті" повернувся додому молодий військовий з Чортківщини Сергій Романов

П'ятниця, 16 червня 2023, 09:24

"На щиті" повернувся додому молодий військовий з Чортківщини Сергій Романов
Назавжди до рідного дому повернувся 35-літній Романов Сергій із села Горішня Вигнанка.

Воїн загинув 11 червня під час виконання бойового завдання поблизу Новомихайлівки, що на Донеччині.

Вчора загиблого захисника зустріли в Чорткові. Вшанувати пам'ять Героя прийшли десятки людей.

Як повідомили у міській раді, похорон розпочнеться сьогодні о 12 годині у с. Котівка, у домі матері бійця. О 14-тій воїна привезуть до бабусиного дому у Горішню Вигнанку, а опісля поховають на місцевому кладовищі.

Вічна пам'ять українському захиснику та щирі співчуття рідним.

354049876_653482243492085_3057559021145670513_n.jpg

352281150_653482240158752_1567615715697161002_n.jpg

354471663_653481760158800_3383819121686661938_n.jpg

352394835_653482463492063_684748562514525850_n.jpg

353823572_653482053492104_994352067016040661_n.jpg

 

Візьміть барабани та пройдіть в укриття: як українці реагують на дивні закупівлі столичних освітян

Четвер, 15 червня 2023, 12:20

Новина про те, що управління освіти Дніпровського району Києва закупило до шкільних укриттів барабани з паличками, дорогі овочерізки та сковорідки, надихнула українців на нові меми та дотепні дописи.

Про закупівлю в укриття незвичних, але дуже дорогих речей свідчать дані в системі онлайн-закупівель Prozorro.

Барабани за 3,5 млн грн мають сприяти "психологічному розвантаженню дітей під час повітряних тривог". Сковорідки та кухонні комбайни на 2,7 мільйона "необхідні" для обробки харчові продукти.

Одна овочерізка обійшлася управлінню освіти  у майже 132 тис.грн, а електропательня – у 700 тис.

"Коли ми знайшли тендер на закупівлю в укриття електричних овочерізок за 130 тис. грн штука, я думав більше мене нічого не здивує. Але супер електрична сковорідка з тачскріном і ціною 720 тисяч грн за штуку, це навіть для мішелінівського ресторану перебір, не те що для укриття дніпровського району", пише голова комісії Київради з питань регламенту, депутатської етики та запобігання корупції Леонід Ємець.

Депутат "пропонує" також закупити до укриттів, які вже добре оснащені, ще більярдний стіл, набір кальянів та ігрові автомати.

Громадський діяч Сергій Кошман розширив список "необхідних речей" для укриття до кількох десятків позицій. До "переліку" увійшли сокодавилка для цитрусових, тостер, гра "Вовк ловить яйця", папуга у клітці, iPad Pro, акваріум тощо.

Яна Осадча

 

Європарламент схвалив резолюцію із закликом прийняти Україну в НАТО після завершення війни

Четвер, 15 червня 2023, 12:12

Європарламент схвалив резолюцію із закликом прийняти Україну в НАТО після завершення війни
ФОТО: GETTY IMAGES

Європарламент 15 червня схвалив резолюцію на підтримку України, у якій, серед іншого, закликає країн-членів НАТО почати процес прийняття України до Альянсу після завершення війни.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За резолюцію проголосували 425 депутатів, 38 голосували проти, 42 – утрималися.

Євродепутати висловлюють очікування, що процес вступу України до НАТО почнеться після завершення війни і його фіналізують якнайшвидше.

До набуття Україною повноправного членства, зазначають у тексті, ЄС та країни-члени, як і союзники у НАТО та близькі партнери, мають у тісній співпраці з Україною створити тимчасовий механізм безпекових гарантій, що має бути впроваджений одразу після війни.

Також висловлюють сподівання, що Єврокомісія дасть позитивний висновок щодо викоанння Україною семи кандидатських рекомендацій і переговори про вступ України до ЄС відкриють вже цього року/

Європарламентарі наголошують, що інтеграція України до ЄС і НАТО покращить безпекову ситуацію для регіону та всього світу.

Також у резолюції засуджують руйнування Росією дамби Каховської ГЕС, наголошуючи, що це воєнний злочин і велика шкода для довкілля. Депутати наголошують, що відповідальні за цей та інші воєнні злочини мають відповісти за свої дії згідно з міжнародним правом.

Частина резолюції присвячена відбудові України. Євродепутати закликають ЄС створити для України комплексний пакет, який би враховував невідкладні, середньострокові та довгострокові потреби.

Депутати підкреслюють важливість поєднання відбудови України, її євроінтеграційних кроків та інших реформ, а також зазначають, що важливо під час відбудови створювати кращу інфраструктуру, ніж втрачена, та враховувати при цьому політику Європейського зеленого курсу – щоб Україна перетворювалася на "вільну від викидів та цифровізовану сучасну європейську державу загального добробуту із ринковою економікою".

Нагадаємо, генсек Альянсу розповів, що консультації щодо моделі руху України до НАТО тривають.

Серед форматів розширення співпраці, які обговорюються – створення Ради Україна-НАТО. Водночас, глава МЗС України зазначив, що створення цього органу без перспектив членства – немов "танк без гармати".

 

"Борець з росіянами": у Києві створили петицію про пам'ятник-фонтан акулі

Четвер, 15 червня 2023, 11:53

У Києві пропонують встановити пам'ятник-фонтан акулі в історичному центрі.

Про це йдеться на сайті петицій Київради.

За 3 дні звернення підписали понад 2,5 тисячі людей, що складає 44% від кількості  для розгляду петиції.

"Тема пам’ятного знаку є – увіковічення акули-борця з росіянами, що матиме культурну, історичну та ідеологічну цінність для міста та країни", – зазначає автор петиції Мирослав Латик.

Фото: peternile/Depositphotos

Нагадаємо, 8 червня у Єгипті акула з’їла 23-річного росіянина. Чоловік приїхав з Архангельська до свого батька.

Цей інцидент активно почали обговорювати українці: соцмережі вибухнули мемами, а також побоюваннями про "розлюднення" українців.

Наприклад, нобелівська лауреатка миру та правозахисниця Олександра Матвійчук наголошує на небезпеці чорного гумору щодо трагічного випадку.

"Тому я б нічого взагалі не писала, але "синдром акули" небезпечний. На війні завжди є загроза стати дзеркалом іншої сторони. Коли кожного дня стикаєшся з жорстокими вбивствами, катуваннями та тотальним руйнуванням, складно зберігати людяність посеред виру людського горя. Але ми і це зможемо.

Виграти війну з Росією - це ще значить, не перетворитися самим на Росію", – зазначила вона.

А от блогер Діма Коваленко створив кілька мемів про ситуацію.

Вікторія Андрєєва

 

Росіяни влаштували показове судилище над 22 "азовцями" – AP

Четвер, 15 червня 2023, 11:05

Росіяни влаштували показове судилище над 22 азовцями – AP
ФОТО: AP

У російському Ростові-на-Дону влаштували показове судилище над 22 "азовцями", які боронили Маріуполь і "Азовсталь", серед них - вісім жінок.

Джерело: Associated Press

Деталі: Окупанти у середу влаштували судилище над 22 українськими захисниками, які потрапили в полон під час бойових дій в Україні.

Йдеться про членів батальйону "Азов", який воював з російськими загарбниками в Маріуполі.

Російська влада визнала "Азов" терористичним угрупованням.

Українським бійцям окупанти висунули звинувачення в участі в терористичній організації та участі в діях, спрямованих на повалення підтримуваної Росією влади в Донецькій області.

У разі визнання їх "винними" окупанти можуть посадити українців на строк від 15 років до довічного ув'язнення.

З 24 осіб, яким висунуті звинувачення, двоє були обміняні на російських військовополонених в рамках обміну.

З решти 22 "азовців", вісім - жінки, які, за повідомленнями, працювали кухарями в батальйоні "Азов".

Читайте також: Михайло Вершинін (Кот): Коли кажуть, що "командири "Азова" сидять в Турції, отдихають" – це повна фігня: вони в полоні

"Острів надії". Як вийшли і що зараз із захисниками "Азовсталі"

Командир "Азова" Денис Прокопенко (Редіс): Ми зробили все можливе та неможливе, аби відтягнути на себе переважаючі сили противника

Нагадаємо:

  • Із 16 до 20 травня 2022 року, після 3-х місяців оборони й боїв, 2 439 військовослужбовців вийшли з підземель заводу "Азовсталь", сподіваючись на обмін між Росією та Україною. Частину бійців згодом вдалося визволити з полону.
  • За даними родин захисників Маріуполя, уже рік у російському полоні перебувають більше, ніж 1900 військових-захисників "Азовсталі", з них – понад 700 бійців полку "Азов".
  • АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 
 

Гендиректор МАГАТЕ таки приїхав на Запорізьку АЕС

Четвер, 15 червня 2023, 10:52

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі приїхав на Запорізьку АЕС в Енергодарі, який наразі окупований російськими військами.

Про це повідомила пресслужба Енергоатому в Telegram, пише "Європейська правда".

"Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розпочав візит на тимчасово окуповану Запорізьку АЕС", – йдеться у повідомленні.

 

Напередодні агентство Reuters із посиланням на неназваного урядовця повідомляло, що Гроссі відклав заплановану поїздку на захоплену Росією Запорізьку АЕС через ситуацію з безпекою.

"Він (Гроссі. – Ред.) чекає, коли зможе безпечно доїхати", – сказало джерело.

Очікувалося, що Гроссі відвідає станцію в середу після переговорів у Києві у вівторок, але дипломатичне джерело повідомило, що візит буде відкладено "на кілька годин".

 

Поліцейські розшукали крадіїв

Четвер, 15 червня 2023, 10:43

Позбавлення волі строком від п'яти до восьми років загрожує двом мешканцям обласного центру, які обікрали жителів Тернополя.

Один з підозрюваних 1968 року народження вчинив злочин на дитячому майданчику. Зловмисник привласнив мобільний телефон 8-річного хлопчика. Підозрюваний скористався моментом, коли малолітній залишив техніку без нагляду.

Натомість інший крадій 1983 року народження вкрав чужий велосипед. Зловмисник хотів продати викрадений трапорт, однак реалізувати свій задум йому завадили працівники поліції.

Підозрювані у вчиенних протиправних діяї зізналися.

Відомості про події слідчі територіального підрозділу поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 КК України.

Віддділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Аферисти через соціальну мережу видурили в краянки гроші

Четвер, 15 червня 2023, 10:38

Правоохоронці Тернопільщини відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого щодо мешканки краю. Дівчина хотіла допомогти своєму знайомому, однак стала жертвою афери.

Як розповіла потерпілаґ, в одній із соціальних мереж їй надійшло повідомлення від приятеля. Автор допису просив позичити йому кошти в сумі 10 000 гривень.Дівчина без роздумів здійснила транзакцію, а коли вирішила зателефонувати приятелю, то виявилося, що його сторінку взламали. За допомогою вона звернулася до правоохоронців.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Аби не стати жертвою такого виду шахрайства, кіберполіцейські радять:

– при отриманні схожих повідомлень не перераховуйте гроші, не перевіривши інформацію. Зв’яжіться особисто з людиною, яка вам написала, аби з’ясувати, що з нею трапилося;

– не переходьте за підозрілими посиланнями. Навіть, якщо це вам надіслали знайомі. Краще зателефонувати до них та уточнити, що за посилання вам скинули;

– створюйте складні паролі для реєстрації в соцмережах, не використовуйте один і той самий пароль всюди та час від часу змінюйте його.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські задокументували шахрайство пов'язане з оформленням грошової допомоги

Четвер, 15 червня 2023, 10:36


Останнім часом почастішили випадки, коли громадяни оформляючи грошову допомогу від міжнародних організацій почали потерпати від рук аферистів. Громадяни довіряли недостовірній інформації й втрачали власні кошти.

Насправді шахрайська схема за допомогою якої діють пройдисвіти наступна: громадяни переходять за посиланням, яке пропонує отримати кошти. Насправді людина потрапляє на фішинговий сайт. Це двійник надійного легального сайту, розміщений за схожою електронною адресою – людина думає, що зайшла на сайт свого банку, а насправді – це сайт-двійник шахраїв, який візуально дуже схожий, адреса сайту відрізняється зазвичай всього на одну літеру. Якщо на такому фішинговому сайті людина вводить номер картки, мобільного телефону, паролі – шахраї можуть отримати доступ до її рахунків і зняти всі кошти.

Жителька Чортківського району 1958 року народження позбулася майже 10000 гривень, які аферист зняв без труднощів.

Відомості про злочин працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські закликають: не довіряти повідомленням в соцмережах та телеграм-каналах, які просять перейти за невідомим посиланням та ввести секретні дані банківської картки нібито для оформлення "грошової допомоги".

Нікому ніколи не потрібно повідомляти секретну інформацію про свій банківський рахунок, паролі карток тощо. Всі операції щодо банківського проводьте безпосередньо у відділенні банку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські задокументували шахрайство пов'язане з оформленням грошової допомоги
 

500 доларів США за не вилучення авто для ЗСУ – на Тернопільщині підозрюють офіцера

Четвер, 15 червня 2023, 10:35


За процесуального керівництва Тернопільської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону повідомлено про підозру старшому лейтенанту районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за фактом одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч.3 ст.368 КК України).

За даними слідства, офіцер вимагав у підприємця гроші за не вилучення (мобілізацію) сільськогосподарської техніки на потреби Збройних Сил України. Таку «послугу» військовий оцінив у 500 доларів США.

Затримали його «на гарячому» – під час отримання раніше обумовленої суми коштів на одній із автозаправних станцій у Чортківському районі.

На цей час підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Поліція Тернопільської області за оперативного супроводу Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Тернопільської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону

 

500 доларів сша за не вилучення авто для зсу – на тернопільщині підозрюють офіцера
 

Мешканець району понесе відповідальність за крадіжку

Четвер, 15 червня 2023, 10:33

Тернопільські правоохоронці викрили 49-річного чоловіка, який скоїв крадіжку майна.

До працівників поліції звернулася житель Тернопільського району. Він повідомив, що у нього викрали гаманець з банківською карткою.

Поліцейські встановили, що до протиправних дій причетний випадковий знайомий. Зловмисник і заявник разом випивали у компанії. Злодій вирішив вдатися до протиправного та викрав гаманець. Чужою карткою розрахувався в крамницях і витратив увесь залишок – понад 2 тисячі.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. За свій кримінальний вчинок тернополянин відповідатиме у суді.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Зрадник в пагонах: стало відоме ім'я правоохоронця з Тернопільщини, який "зливав" інформацію про ЗСУ росіянам

Середа, 14 червня 2023, 13:00

фото ілюстративнефото ілюстративне
Серед лав правоохоронців Тернопільщини виявили зрадника.

Сьогодні, "Тернополяни" писали, що працівник правоохоронного органу з Тернопільщини незаконно збирав інформацію про добровольців Сил територіальної оборони ЗСУ.

Згодом ці дані були оприлюднені на російських пабліках.

Як повідомив на власній сторінці у Фейсбук громадський активіст, йому стало відоме прізвище зрадника в пагонах.

"ДБР разом із Тернопільською обласною прокуратурою провели розслідування, в ході якого, оголошено про підозру працівнику того самого управління стратегічних розслідувань, але з прізвищем Гнатів, який являється племінником того самого екс-начальника УСР - Джиджори Василя, який являється братом Бучацького бізнесмена Шеремети Петра, який перед початком повномасштабного наступу РФ в Україну публічно прославляв Путіна на своїй сторінці ФБ. Про що я також робив реєстрацію в СБУ, яка по сьогодні так і не осилила, відреагувати жодним чином, чи то була зацікавлена не осилити - не знаю. Або ж можливо пан Шеремета дійсно такий крутий, чи то покручений, що СБУ до його персони безсиле" , -відзначив Роман Довбенко.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, персональні дані понад 300 військовослужбовців, в тому числі командирів та членів добровольчих формувань територіальної громади та підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ Тернопільської області, було розміщено на створеному у месенджері Telegram каналі «Солнцепек».

Правоохоронцю повідомили про підозру в незаконному збиранні, зберіганні, використанні та поширенні конфіденційної інформації (ч. 1, 2 ст. 182 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

 

У Тернополі завершили роботи із висадження квітників та елементів вертикального озеленення

Середа, 14 червня 2023, 08:10

У Тернополі завершили висаджувати нові квітники, встановлювати вертикальні клумби та впорядковувати сквери.

На сьогодні уже завершені роботи із впорядкування зелених квіткових зон на вул. Петра Конашевича-Сагайдачного, вул. Листопадовій, бульв. Тараса Шевченка, у сквері Кобзаря, сквері Андрея Шептицького, на вул. Івана Мазепи та на бульв. Данила Галицького.

Висаджено квіти на ландшафтній композиції у кольорах прапорів Європейського Союзу, країн США, Польщі та Великобританії, що на вул. Євгена Коновальця.

Вертикальне озеленення висаджено і у парках Національного відродження, Сопільче, імені Тараса Шевченка, а також таке озеленення з’явилось на вул. Руській, просп. Степана Бандери, на майдані Волі та вул. Соломії Крушельницької.

Нагадаємо, на території паркових зон міста встановлено 27 фігур (акри, серце, букети) та 154 окремі елементи вертикального озеленення (вазони на електропорах). Для оформлення квіткових композицій використовуються рослини ампельної форми – пеларгонії та сурфінії.

 

Персональні дані тероборонівців з Тернополя потрапили до російських пропагандистів

Середа, 14 червня 2023, 08:07

Персональні дані тероборонівців з Тернополя потрапили до російських пропагандистів
Працівник правоохоронного органу з Тернопільщини незаконно збирав інформацію про добровольців Сил територіальної оборони ЗСУ.

Як повідомили у ДБР, особисті дані членів тернопільської тероборони були оприлюднені на одному з російських пропагандистських ресурсів.

Під час розслідування витоку інформації з’ясувалося, що один із місцевих правоохоронців незаконно збирав з доступних йому баз даних інформацію про учасників територіальної оборони в Тернопільській області.

"Фігурант систематизував та зберігав імена тероборонівців, дати їх народження, місце реєстрації та проживання, наявність у власності рухомого та нерухомого майна, вогнепальної зброї та спецзасобів, контактні номери телефонів родичів", – зазначили у Державному бюро розслідувань.

За даними ДБР, чоловік пересилав ці дані іншому правоохоронцю незахищеними каналами зв’язку. Таким чином, конфіденційна інформація могла опинитися у ворога.

Наразі слідство встановлює, навіщо він збирав персональні дані тероборонівців та як вони потрапили до російських пропагандистів.

Правоохоронцю повідомили про підозру в незаконному збиранні, зберіганні, використанні та поширенні конфіденційної інформації (ч. 1, 2 ст. 182 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.

 

Скандальна справа Палагнюка: у Тернополі втік один із підозрюваних, якого звинувачують у підпалі елітних авто

Середа, 14 червня 2023, 08:06

Юрій Білик, один із підозрюваних у справі підпалів елітних авто у ТернополіЮрій Білик, один із підозрюваних у справі підпалів елітних авто у Тернополі
"Тернополянам" стало відомо, що через затягування процесу розслідування та розгляду справи, "подався в біга" один із підозрюваних та виконавців у гучній справі Михайла Палагнюка про підпали трьох елітних автомобілів у Тернополі - Юрій Білик.

Нагадаємо, минулого року, за три місяці у Тернополі відбулися підпали одразу трьох елітних авто.

Загальна сума збитків становить майже 150 тисяч доларів.

Головним підозрюваним у замовних злочинах виявився відомий 65-річний бізнесмен Михайло Палагнюк, який є власником торгово-готельного комплексу «Золоте кільце», що на масиві Східний.

Виконавцями злочинів виявилися троє найманців.

Перший підпал відбувся ще 26 вересня у провулку Цегельний, 1д. Тоді згорів білий Мерседес.

За кілька днів до нового року, 27 грудня, група спалила БМВ Х-5 по вулиці Корольова, 5.

31 грудня  о четвертій годині ранку «несподівано» загорівся ще один транспортний засіб. Цього разу на згарище перетворився червоний "Мерседес".

Згодом слідство встановило, що замовником злочинів був тернопільський бізнесмен - Михайло Палагнюк, а палили машини троє його спільників.

Серед них був і 60-річний товариш Палагнюка - Білик Юрій Євгенович, житель Тернополя.

Так ось, з власних джерел "Тернополянам" стало відомо, що через затягування справи, даний підозрюваний, вийшов під заставу та втік, зараз він перебуває в бігах.

Нагадаємо, "Тернополяни" неодноразово писали про дану резонансну справу.

На Тернопільщині затримали власника готельного комплексу за підпал трьох елітних авто своїх колег. У справі вивчають слід ФСБ росії.

Михайло Палагнюк, якого підозрюють у підпалі трьох елітних машин у Тернополі, вийшов на волю.

У Тернополі будуть судити бізнесмена Палагнюка та трьох його спільників за підпал елітних авто.

Суд знову переніс засідання щодо тернопільського підприємця Палагнюка, якого звинувачують у підпалі елітних авто.

Завтра та післязавтра у суді розглядатимуть справу підпалу елітних авто тернопільським бізнесменом Палагнюком.

 

Від рук окупантів загинув військовий з Чортківщини Сергій Романов

Середа, 14 червня 2023, 08:05

Від рук окупантів загинув військовий з Чортківщини Сергій Романов
Ще одного захисника втратила Чортківська громада.

Боронячи Україну, від рук окупантів загинув Сергій Романов з села Горішня Вигнанка.

Останній бій воїна відбувся 11 червня поблизу населеного пункту Новомихайлівка, що на Донеччині.

"Пішов захищати рідну землю наприкінці 2022 року. Служив стрільцем у штурмовому батальйоні, відзначався особливою стійкістю та мужністю", – повідомляють у міськраді.

Вдома у Героя залишилась мама, сестра та бабуся.

Тіло полеглого воїна зустрічатимуть 15 червня о 13 годині у Соборі верховних апостолів Петра і Павла, що у Чорткові.

 

Вночі Одесу атакували ракетами: 3 людей загинуло, 13 поранені

Середа, 14 червня 2023, 08:04

Вночі Одесу атакували ракетами: 3 людей загинуло, 13 поранені
Вночі окупанти атакували Одесу.

Як повідомили в обласній військовій адміністрації, країна-агресор випустила з акваторії Чорного моря чотири ракети "Калібр".

"Сили протиповітряної оборони збили три, але маємо і влучання. На жаль, загинули троє людей, 13 поранені", – зазначили в ОВА.

Внаслідок ракетної атаки зайнялося складське приміщення торговельної мережі. Вогнеборці займання ліквідували. Наразі триває розбір завалів. Троє співробітників складу загинули, семеро отримали поранення.

Крім того, пошкоджено бізнес-центр, навчальний заклад, житловий комплекс, заклади харчування та крамниці в середмісті.

"Ворог вчергове випробовує Одесу. Російські терористи застосовують свою зброю проти цивільних людей. Висловлюю щирі співчуття родинам загиблих та бажаю скорішого одужання всім постраждалим", – сказав голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

354049296_653348920154094_5644631613026964493_n.jpg

photo_2023-06-14_08-33-49.jpg


 

Прийшло все село: у Підволочиській громаді попрощалися з воїном Сергієм Леськівим (фото)

Середа, 14 червня 2023, 08:04

Прийшло все село: у Підволочиській громаді попрощалися з воїном Сергієм Леськівим (фото)
13 червня у Підволочиській громаді провели в останню дорогу воїна ЗСУ Сергія Леськіва.

Захисник родом із Кам‘янок. Служив у ремонтно-відновлювальному батальйоні.

На фронті отримав важкі контузії. 11 червня серце воїна зупинилось.

Відгукуються про захисника, як про хорошого чоловіка і батька, улюбленого дідуся, доброго колегу та вірного побратима. Завжди усміхнений та життєрадісний, готовий першим взятися до роботи.

"Провести Сергія в останню дорогу прийшло все село, але прощалися ним не лише односельці, а під звуки плакучих клаксонів стояли плачучи його три машини, на яких він працював ще до війни в ТОВ "Медобори". Не було жодної людини, яка б в цей час не зронила сльози, серце краялося від звуків цих машин, які теж прощалися зі своїм люблячим господарем", – йдеться у дописі селищної ради.

Побратими кажуть, що у загиблого були золоті руки, адже в нього будь-яка машина рушала з місця, все, що він ремонтував, їздило справно і без проблем.

"Об‘їздили багато місць ведення бойових дій, там багато роботи, бо техніка часто виходить з ладу, але Сергій любому транспорту давав раду, вміло лагодив", – пригадали військові.

На днях Сергію мало виповнитися 50 років, чоловік думав зібрати рідних, та не знав, що родина зійдеться не на святкування, а на прощання.

Світла пам'ять українському воїну.

Читайте також: Військовий з Тернопільщини загинув під час контрнаступу на Донеччині

Фото: Підволочиська селищна рада

353818167_579777680937758_513574424240644885_n.jpg

354050970_579776180937908_8156633753437491369_n.jpg

353669792_579777667604426_626897895955280866_n.jpg

353811156_579776080937918_6918970077886386092_n.jpg


 

Автомобіль швидкої допомоги на фронт передала громада з Тернопільщини

Вівторок, 13 червня 2023, 12:33

Автомобіль швидкої допомоги на фронт передала громада з Тернопільщини
Автомобіль швидкої допомоги воїнам на фронт передала Великобірківська громада.

Передача автівки начальнику Тернопільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки відбулася сьогодні, 13 червня.

Після цього «швидку» відправлять у бригаду для надання допомоги бійцям, які стоять на захисті нашої Батьківщини, зазначили у громаді.

Додамо, що автомобіль швидкої допомоги громада отримала з-за кордону. Транспортний засіб пройшов повний технічний огляд, також його доукомплектували необхідним обладнанням.

Читайте також: Авто злетіло з дороги і перекинулось у кювет: ДТП на Чортківщині (ФОТО)

 

353469460_638354824994544_638475230702239258_n.jpg

 

Машина злетіла з дороги і перекинулась у кювет: ДТП на Чортківщині (ФОТО)

Вівторок, 13 червня 2023, 12:32

Машина злетіла з дороги і перекинулась у кювет: ДТП на Чортківщині (ФОТО)
Аварія виникла у селі Сухостав Чортківського району.

Близько опівночі 12 червня водійка автомобіля Hyundai Santa Fe, рухаючись дорогою «Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече», не впоралася з керуванням та з’їхала у кювет.

«У результаті аварії із забоями до лікарні бригада швидкої доправила двох пасажирів. Після того, як їх оглянули лікарі, потерпілих відпустили за місцем проживання», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Триває слідство.

Читайте також: З російського полону вдалося повернути воїна з Настасова (ФОТО)

 

Зображення-1WhatsApp-дата_-2023-06-13-о-11.41.10.jpg

 

Шахрайська схема « родич в біді» допомогла пройдисвітам спустошити кишені краянки

Вівторок, 13 червня 2023, 11:13


50 0000 гривень перерахувала жителька обласного центру шахрайці. За словами потерпілої повіривши додзвонювачці, вона стала жертвою аферистів.

Як вдалося встановити правоохоронцям, до жительки Тернополя зателефонувала невідома жінка, яка представилася співробітницею правоохоронних органів. Вона повідомила, що неповнолітня онука тернополянки штовхнула дівчинку в результаті чого остання зламала руку та пошкодила дороговартісний телефон. Шахрайка запевнила краянку, щоб онука уникнула відповідальності за скоєнні дії, їй необхідно заплатити гроші, як компенсацію. Заявниця погодилася та за підказками додзвонювачки переказала на невідомий рахунок 50000 гривень. Вже згодом коли вона зв’язалася з родичами, то зрозуміла, що її ошукали. За допомогою звернулася до поліцейських.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські наголошують ніколи і ні за яких обставин не довіряти невідомим дозвонювачам, оскільки аферисти телефонують всім підряд, і якась частина абонентів обов’язково повірить їм та віддасть власні заощадження.

Також пройдисвіти телефонують до певного кола осіб, яких знають і мають на меті ошукати. Вони можуть володіти інформацією про своїх жертв, аби в тих не виникало ніяких сумнівів.

Якщо до вас телефонують з інформацією про ваших близьких та рідних, не панікуйте, а ставте чіткі запитання. Після цього додзвонювач неодмінно поставить слухавку. Найкраще - це зателефонувати родичам та спростувати свої здогадки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 


 

На Чортківщині у кювет злетів автомобіль Hyundai Santa Fe

Вівторок, 13 червня 2023, 11:10

Дорожньо-транспортна пригода трапилася в селі Сухостав 12 червня близько опівночі. На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група.

За попередньою інформацією, водійка автомобіля Hyundai Santa Fe, рухаючись трасою Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече, не впоралася з керуванням та з'їхала у кювет.

У результаті аварії із забоями до лікарні бригада швидкої доправила двох пасажирів. Після того, як їх оглянули лікарі, потерпілих відпустили за місцем проживання. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Кривому Розі російська ракета влучила у п'ятиповерхівку: є жертви

Вівторок, 13 червня 2023, 08:34

У Кривому Розі російська ракета влучила у п'ятиповерхівку: є жертви (відео)
Вночі 13 червня окупанти обстріляли ракетами Кривий Ріг.

Як повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, відбулося влучання у п’ятиповерховий будинок.

Попередньо, загинули троє її мешканців. 25 людей поранені, з них 19 – у лікарні.

Горять квартири з першого по п’ятий поверхи. Вогонь охопив 700 кв м. Триває пошуково-рятувальна операція. Уточнюється кількість загиблих та постраждалих.

"Троє постраждалих – на приватному підприємстві. Їх госпіталізували. Ймовірно, під завалами потрощеного складу є люди. Їх шукають рятувальники. Побиті 6 легкових машин. Ще 4 травмованих – на іншій локації. Там горіли будівля та авто. Пожежу вже загасили. Побите і автомобільне підприємство. Зайнялася вантажна техніка. Полум’я вже вгамували. Зруйнована господарська споруда. Також пошкодження є у рятувальному підрозділі", – зазначив начальник військової адміністрації.

Усюди працюють відповідні служби. Наслідки атаки уточнюються.

Президент України відреагував на ракетний удар по житловому будинку у Кривому Розі.

"Чергові ракети терористів, російські вбивці продовжують свою війну проти житлових будинків, звичайних міст і людей. На жаль, є загиблі, є поранені. Рятувальна операція у Кривому Розі триває. Мої співчуття усім, хто втратив рідних! Ніколи не буде прощення терористам, і за кожну свою ракету вони відповідатимуть", – написав Володимир Зеленський.

 

Зеленський встановив 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом

Понеділок, 12 червня 2023, 13:23

Зеленський встановив 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом
ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, ФОТО: GETTY IMAGES

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років", який відзначатимуть в Україні 8 травня.

Джерелосайт Верховної Ради

Деталі: У пояснювальній записці вказано, що Україна як цивілізована, миролюбива та демократична європейська держава вшановує пам’ять про подвиг кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв, кого торкнулась війна, – цивільних, які постраждали від окупації і бойових дій, остарбайтерів, підпільників, дітей війни та інших.

Для громадян України є обов’язком пам’ятати, ціною яких величезних втрат здобуто перемогу над нацизмом.

У європейських державах ця перемога щороку відзначається 8 травня в день капітуляції нацистської Німеччини – вшануванням пам’яті полеглих у Другій світовій війні.

"Це чиста історія, без ідеологічних домішок. І це – історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі", - вказував президент при поданні документу до парламенту.

Передісторія:

  • У березні 2015 року президент Петро Порошенко своїм указом визначив 8 травня в Україні як День пам'яті та примирення, однак 9 травня залишилося Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 8 травня було робочим днем, а 9 травня залишалося святковим вихідним.
  • Порошенко тоді пояснив це прагненням об’єднати Україну і заявив: "Коли ми чуємо на запитання провокатора відповідь президента сусідньої країни, що перемога могла б відбутися без українців, – це розкол загального антифашистського руху, знущання над пам’яттю українців, які звільнили не лише Україну, але всю Європу".
  • 2 травня 2023 року, через 9 років гібридної війни Росії проти України і понад рік повномасштабної війни, Верховна Рада на законодавчому рівні визнала політичний режим у Росії "рашизмом" та засудила його.
  • Росія 9 травня відзначає День перемоги у "Великій вітчизняній війні".
  • У європейських країнах 9 травня відзначають День Європи, в Україні День Європи до цього року відзначали у третю суботу травня.
  • СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 
 

Захисник острова Зміїний повернувся з російського полону на власний день народження

Понеділок, 12 червня 2023, 11:53

З російського полону звільнили 28-річного захисника острова Зміїний.

Чоловік повернувся в Україну у день свого народження, 11 червня, повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.

Ім’я чоловіка не розголошують.

Як розповів Державній прикордонній службі звільнений боєць, у повернення додому він не вірив до останнього.

"Сіли в автобус і їхали із зав’язаними очима. Я думав, а якщо щось піде не так? Зірветься обмін чи ще щось і поїдемо назад. Однак у глибині душі я вірив що, все здійсниться", – каже прикордонник.

Чоловік розповідає, що видихнув лише на кордоні, коли ступив на рідну землю та побачив дітей з українськими прапорами, які зустрічали колишніх полонених.

"Пощастило мені, доля такий подарунок зробила на день народження. Емоції не передати. Я відвертався і плакав. Таке враження, що вся Україна знає, що у мене день народження", – розповідає військовий.

З російського полону звільнили 28-річного захисника острова Зміїний. Фото: МВС

Боєць говорить, що у полоні було тяжко передусім морально.

"Кожен вечір лягаєш і молишся, думаєш про рідних і близьких. Всім, хто ще у полоні, я бажаю не здаватися і вірити у найкраще, не боятися і не падати духом", – каже він.

Нагадаємо, 11 червня в результаті чергового обміну полоненими Україна повернула додому 95 військових, серед яких воїни ЗСУ, Нацгвардії і прикордонники. Деякі зі звільнених перебували в полоні у ПВК "Вагнер" та підрозділу "Ахмат", а троє офіційно не були підтверджені ворогом як полонені.

Яна Осадча

 

У два роки говорив реченнями: в компанії Ілона Маска працюватиме 14-річний програміст

Понеділок, 12 червня 2023, 11:37

Компанія Ілона Маска SpaceX найняла на роботу 14-річного Кайрена Квайзі.  Він працюватиме інженером-програмістом.

Про це повідомляє Insider.

Підліток нещодавно закінчив університет Санта-Клари в Каліфорнії (США). Він став наймолодшою ​​людиною, яка це зробила, пише The Seattle Times.

Щоб розпочати роботу у відділі SpaceX, Кайрен Квайзі разом із матір’ю планує переїхати з Каліфорнії, де мешкає зараз, до штату Вашингтон.

Кайрен Квазі. Фото: Instagram / thepythonkairan

Хлопець ріс дуже здібною дитиною. У два роки вже міг говорити повними реченнями. У дитячому садку розповідав іншим дітям і вихователям новини, які почув по радіо. Коли хлопцеві було 9 років, батьки зрозуміли, що шкільні завдання для нього були надто простими, тому допомогли йому вступити до коледжу в Каліфорнії.

"Мені здавалося, що я вчуся на тому рівні, на якому мав би", – сказав Кайрен про навчання в коледжі.

Того ж року він склав тест на рівень IQ вище, ніж 99,9% населення планети, зазначає BrainGain magazine.

Кілька місяців потому Кайрен проходив стажування в компанії Intel Labs як дослідник штучного інтелекту. В 11 років вчив інформатику та інженерію в Університет Санта-Клари.

Про свою нову посаду хлопець повідомив 8 червня.

"Я приєднаюся до найкрутішої компанії на планеті як інженер-програміст у команді інженерів Starlink. Це одна з рідкісних компаній, яка не використовувала мій вік як застарілий показник зрілості та здібностей", – написав Кайрен у LinkedIn.

 

Росіяни вдарили ракетами по Авдіївці: влучили у багатоповерхівку, 2 поранених

Понеділок, 12 червня 2023, 11:36

Росіяни вдарили ракетами по Авдіївці: влучили у багатоповерхівку, 2 поранених
ФОТО: TELEGRAM КИРИЛЕНКА

Російські загарбники вранці 12 червня з авіації вдарили ракетами по місту Авдіївка Донецької області, 2 людей було поранено.

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко у Telegram

Пряма мова Кириленка: "Рашисти вкотре вдарили по місту сьогодні вранці, о 09:10, двома ракетами. За попередньою інформацією, минулося без загиблих".

 

Деталі: За його словами, у результаті удару було поранено 2 людей, яких доправили у місцеву лікарню.

 

Також було понівечено Будинок культури на Центральному проспекті та житлові багатоповерхівки у 9-му кварталі.

Що було раніше: Щонайменше 4 людини загинули та 14 дістали поранення у результаті російських обстрілів Херсонської та Донецької областей 11 червня.


 

Заборонено купатися та вживати рибу: Ляшко розповів про епідситуацію через підрив Каховської ГЕС

Понеділок, 12 червня 2023, 11:22

Випадків виявлення інфекційних хвороб у районах підтоплення внаслідок підриву військами РФ Каховської гідроелектростанції не зафіксовано, стверджує глава МОЗ Віктор Ляшко.

Нині ситуація стабільна, але напружена, повідомив міністр охорони здоров'я в ефірі телемарафону "Єдині новини" 11 червня.

За його словами, у зоні підтоплення діють пости спостереження, які щоденно відбирають воду для досліджень з різних джерел, зокрема з водойм та бочковозів, які привозять питну воду.

"Вода в централізованій водопровідній мережі повністю відповідає санітарним нормам і правилам, й безпечна для вживання. Так само відповідає нормам питна вода", – розповів очільник МОЗ.

Водночас у поверхневих водоймах ситуація інша.

"Ми фіксуємо значне фекальне забруднення і в разі, якщо ця вода потрапить на стіл, яку люди можуть вжити, або її використовуватимуть для купання, це може призвести до виникнення інфекційних хвороб", – наголошує Віктор Ляшко.

Він закликав громадян не купатися у водоймах і не вживати у їжу рибу звідти у будь-якому вигляді.

За словами міністра, це може призвести до спалахів епідемій кишкових інфекцій.

"Просимо всіх утриматися й не купувати нічого на стихійних ринках, які можуть бути біля цих водойм. Сам по собі спалах не відбудеться, якщо хтось не порушить вимог санітарних норм і правил", – додав Віктор Ляшко.

Він зазначив, що наразі немає випадків інфекційних хвороб.

Нагадаємо, у селі Мар’янське Дніпропетровської області внаслідок руйнування дамби Каховської гідроелектростанції та обміління водосховища загинуло понад 850 кілограмів водних організмів, зокрема риби.

 

На дорозі загорівся MAN з вугіллям: пожежа у Почаєві (ФОТО)

Понеділок, 12 червня 2023, 11:06

На дорозі загорівся MAN з вугіллям: пожежа у Почаєві (ФОТО)
У Почаєві виникла пожежа автомобіля MAN з причепом.

Транспортний засіб перевозив дерев'яне пресоване фасоване вугілля.

Пожежа трапилась 10 червня на вулиці Березина поблизу 23-го державного пожежно-рятувального поста.

«Пожежа успішно ліквідована, автомобіль не пошкоджений. Ніхто з учасників не постраждав», - розповіли рятувальники.

Читайте також: У пожежі в Бережанах згорів автомобіль, пошкоджений будинок і гараж (ФОТО)

 

353054254_584113600579519_1063596575127409569_n.jpg353429409_584113593912853_8716885592671450091_n.jpg

353608802_584113213912891_577824158428129605_n.jpg

351204656_584113730579506_3787681973080345760_n.jpg

353429301_584113720579507_1596899338936844396_n.jpg

 

Окупанти підірвали дамбу біля Новодарівки на Запоріжжі

Понеділок, 12 червня 2023, 11:03

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
Військові рф підірвали дамбу в районі Новодарівки у Запорізькій області.

Про це повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень в ефірі національного телемарафону.

За його словами, противник нервує та використовує будь-які засоби, щоб не допустити прориву своєї оборони на Запоріжжі.

Речник додав, що підрив дамби не зупинить контрнаступ ЗСУ.

"У нас є інформація, що біля населеного пункту Новодарівка ворог підірвав дамбу, і це призвело до затоплення обох берегів річки Мокрі Яли. На ведення наступальних дій сил оборони Таврійського спрямування це не впливає", – сказав Шершень.

Нагадаємо, в рамках контрнаступальних дій, українські військові взяли під контроль три села на Донеччині.

348387351_794441182054520_3745892893418618303_n.jpg

 

На вулиці 15 Квітня у Тернополі – ДТП: зіткнулися вантажівка та легковик

Понеділок, 12 червня 2023, 11:02

На вулиці 15 Квітня у Тернополі – ДТП: зіткнулися вантажівка та легковик
Автопригода за участю вантажівки та легкового автомобіля Renault сталася на вулиці 15-го Квітня.

Як повідомили у Патрульній поліції, аварія обійшлася без травм.

У зв’язку з дорожньо-транспортною пригодою, рух транспорту на даній ділянці дороги частково ускладнений.

"Плануйте маршрут своєї поїздки з урахуванням цієї інформації.

Кермуйте відповідально та неухильно дотримуйтесь правил дорожнього руху", – закликали поліцейські.

 

Контрнаступ ЗСУ: від окупантів звільнили 3 населених пункти

Понеділок, 12 червня 2023, 10:48

Контрнаступ ЗСУ: від окупантів звільнили 3 населених пункти (відео) 
Українські військові деокупували три села у Донецькій області.

11 червня заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила про звільнення Благодатного і Макарівки.

"На півдні є просування по двох напрямках від 300 до 1500 метрів. На Бахмутському напрямку наші війська продовжують штурмові дії. Є успіх в районі Берхівського водосховища. Просунулись вперед на 250 м. На напрямках, де наші війська в обороні, жодної позиції не втрачено", – йдеться у її дописі у Telegram.

Ще одне село на Донеччині звільнили одеські морпіхи. В рамках контрнаступальних дій українські військові взяли під контроль Сторожове, яке знаходилося в окупації з березня 2022 року.

В результаті зачистки населеного пункту було знищено біля півсотні рашистів, чотирьох взято в полон.

"Сьогодні державний прапор знову майорить над Сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю", – зазначили у 35 бригаді морської піхоти.

photo_2023-06-11_20-54-54.jpg

 

Перша молитва після анафеми: у Києво-Печерській Лаврі молитимуться за упокій Івана Мазепи

П'ятниця, 09 червня 2023, 13:40

У Києво-Печерській лаврі вперше в історії святині відправлять панахиду за її меценатом і ктитором  гетьманом Іваном Мазепою. Богослужіння відбудеться 11 червня 2023, в день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, збудованої коштом Івана Мазепи. Панахиду проведуть з нагоди 325-річчя освячення храму.

Про це повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

"У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором – гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті "проклинати" Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році. Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено", написали в повідомленні.

У МКІП зазначили, що панахида за гетьманом Мазепою стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури.

"А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників та захисниць нашої країни та нашого народу", додали в повідомленні.

Фрагмент портрету Гетьмана Івана Мазепи в латах. Невідомий художник. 1700 рік. З колекції Художнього музею Дніпра

На заході оголосять про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, які відбуваються за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні, а також презентують новий проєкт  Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його доба" (локація — Онуфріївсь

Анафема на гетьмана Івана Мазепу була накладена 12 листопада 1708 року за наказом російського царя Петра І, у зв'язку з переходом гетьмана на бік шведського короля Карла XII у Великій Північній війні. Це стало початком боротьби російського царату з українською державністю.

У вересні 2018 року Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви зробили заяву, що вони ніколи не визнавали дійсною анафему на Івана Мазепу, тому що вона була політично вмотивована.

Ганна Щокань

 

Евакуація з Херсона триватиме ще кілька днів, ситуація складна, волонтерів не пускають

П'ятниця, 09 червня 2023, 13:32

Евакуаційна операція в Херсоні у зв'язку з підривом росіянами Каховської ГЕС триватиме ще кілька днів, в'їзд волонтерів було обмежено, а жителів міста закликають не чекати спаду води й евакуюватися.

Джерело: керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк на брифінгу, який цитує "Інтерфакс-Україна", Херсонська ОВА й ДСНС

Пряма мова Гуменюк: "Рятувальна операція відбувається фактично на лінії фронту. Оповіщати про кількість людей, залучених до цієї операції, абсолютно недоцільно. Повідомляти про кількість техніки, яка задіяна на цьому напрямку, абсолютно неможливо.

Ми не намагаємося приховати, ми хочемо розуміння, і говоримо: сил і засобів зараз абсолютно достатньо. Саме тому сьогодні в Херсон навіть було обмежено прибуття волонтерської допомоги".

Деталі: За словами Гуменюк, операція з евакуації та ліквідації наслідків триватиме ще кілька днів, і допомога може знадобитися згодом, однак зараз в'їзд волонтерів краще призупинити.

Сили оборони запевнили, що наразі там є все необхідне, і також не слід наражати на ризик більшу кількість людей через обстріли з боку військ РФ.

Пряма мова Гуменюк: "Проведення такої роботи евакуаційної в умовах дуже серйозної загрози обстрілів має свої правила. І для того щоб не створювати зайвого скупчення людей, не перевантажувати медичні заклади та інші структури і Сили оборони, є необхідність дозувати допомогу, яка надходить.

Вона ще буде потрібна в наступні дні, коли виснажиться той ресурс, який задіяний зараз".

Деталі: Вранці 9 червня Херсонська обласна військова адміністрація повідомила: "Через постійні російські обстріли та погіршення безпекової ситуації в Херсон просимо волонтерів з човнами, які планували долучитися до рятувальної операції, утриматися від відвідування міста. За необхідності ми окремо повідомимо, якщо буде потреба в такій допомозі! Нині достатньо сил, щоб рятувати людей та тварин із затоплених територій".

А Державна служба з надзвичайних ситуацій закликала громадян негайно евакуюватися з районів підтоплення в Херсонській області, зокрема з мікрорайону Острів у Херсоні.

В. о. директора департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Михайло Гриб зазначив, що район Острів повністю затоплений, вода досягає перших поверхів, але "люди, які перебувають на шостих-сьомих поверхах, не хочуть евакуюватися".

За його словами, вони чекають, що скоро вода спаде, і не розуміють, наскільки складна ситуація.

"Вода зійде, проте це буде тривалий процес. Рятувальники не можуть постійно підвозити продукти харчування та воду. Тож закликаємо всіх покинути небезпечні ділянки. Ми маємо всі сили і засоби для того, щоб евакуювати людей", – пояснив Гриб.

ОЛЕНА РОЩІНА 

 

На Київщині заборонили всі розважальні заходи після 21:00

П'ятниця, 09 червня 2023, 13:29

На Київщині заборонили всі розважальні заходи після 21:00
ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО: PIXABAY

Рішенням оперативного штабу на Київщині запроваджують обмеження: всі розважальні заходи мають закінчуватись не пізніше 21:00.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація у Telegram

Дослівно: "На засіданні оперативного штабу КОВА ухвалили рішення про часові обмеження. Відтак на Київщині всі розважальні заходи мають закінчувати свою роботу не пізніше 21:00.

Комендантська година продовжує діяти з 00:00 до 5:00. Тому на цей період усі розважальні заклади без винятку повинні припиняти свою роботу".

Деталі: В обладміністрації нагадують, що за порушення комендантської години законом передбачена відповідальність.

Повідомляється, що перевірки щодо дотримання норм у регіоні будуть проводитися регулярно із залученням працівників поліції.

 

Лукашенко і Путін зустрілися у Сочі: оголосили, коли завезуть ядерну зброю до Білорусі

П'ятниця, 09 червня 2023, 13:27

Лукашенко і Путін зустрілися у Сочі: оголосили, коли завезуть ядерну зброю до Білорусі
ОЛЕКСАНДР ЛУКАШЕНКО, ВОЛОДИМИР ПУТІН, ФОТО: "ПУЛ ПЕРВОГО"

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко в черговий раз приїхав до Росії на зустріч з російським диктатором Володимиром Путіним.

Джерело: провладне білоруське інформагентство "Белта", російські пропагандисти "ТАСС", Telegram-канал "Пул первого"

Деталі: Білоруський та російський диктатори зустрічаються у Сочі у неформальній обстановці.

На зустрічі Путін оголосив, що розміщення російської ядерної зброї в Білорусії почнеться відразу ж після того, як 7 - 8 липня завершиться підготовка споруд для неї.

Пряма мова Путіна: "Щодо найбільш чутливих питань, про які ми з вами домовлялися, все йде за планом. Ви знаєте, 7 - 8 липня закінчується підготовка відповідних споруд. І одразу ж розпочнемо заходи, пов'язані з розміщенням на вашій території відповідних видів зброї. Так що все за планом, все стабільно".

Що було раніше: Напередодні візиту Лукашенко на зустрічі з секретарями рад безпеки держав - членів ОДКБ в черговий раз закликав до переговорів задля досягнення "миру" у війні проти України.


 

На Тернопільщині у ДТП загинув чоловік

П'ятниця, 09 червня 2023, 10:00

Про перекинутий трактор та непритомного чоловіка в результаті дорожньо-транспортної пригоди на лінію "102" повідомив житель Тернопільського району. На місце аварії виїжджала слідчо-оперативна група та лікарі.

Нещастя трапилося на території Конюхівського лісництва філії "Бережанське ЛМГ" ДП "Ліси України" 8 червня близько 21:20.

У ході перевірки стало відомо, що чоловік, керуючи трактором "Shifeng SF 350L", перетягував на ланцюговому щепленні колоди дерев. В якийсь момент задні колеса сільгосптехніки почали буксувати та транспорт перекинувся. 27-річний водій від отриманих травм помер на місці події. Даний факт внесений в ЄРДР згідно із частиною 2 статті 286 ККУ.

Ще одна автопригода з потерпілими трапилася в селі Літятин Тернопільського району о 23:40.

На місці ДТП працювали поліціянти. За попередньою інформацією, водій Toyota Corolla не впорався з керуванням та допустив зіткнення із припаркованим на узбіччі автомобілем ВАЗ 2107.

На момент аварії у ВАЗі був водій та пасажирка. Жінка звернулася за меддопомогою до лікарні.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

на тернопільщині у дтп загинув чоловік

 

У травні поліцейські виявили на дорогах Тернопільської області 275 нетверезих водіїв

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:59

Минулого місяця співробітники поліції оформили 12 915 адміністративних матеріалів у сфері безпеки дорожнього руху. Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, недотримання правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку.

У травні на дорогах Тернопільщини трапилося 193 дорожньо-транспортних пригоди. З них – 49 з потерпілими, в яких 9 людей загинули та 70 отримали травми.

Серед причин ДТП: перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування, недотримання безпечної дистанції та інтервалу.

Зареєстровано 20 аварій, вчинених водіями, які сіли за кермо напідпитку. У результаті цих автопригод 7 людей зазнали травм. Також у травні тернопільські поліцейські склали 275 адміністративних протоколів за керування транспортними засобами у нетверезому стані.

Поліцейські закликають громадян дотримуватися правил дорожнього руху, не сідати за кермо в стані алкогольного сп’яніння, адже ви наражаєте на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих. Крім того, на вулицях побільшало дітвори, адже зараз тривають літні канікули.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у травні поліцейські виявили на дорогах тернопільської області 275 нетверезих водіїв

 

Підприємцям, майно яких пошкоджене внаслідок воєнних дій, зменшено ставку плату за землю та податок на нерухоме майно

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:47

На черговому засіданні сесії міської ради прийнято рішення про встановлення ставок плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для суб'єктів господарської діяльності, майно яких знищено або пошкоджено внаслідок воєнних дій, спричинених збройною агресією російської федерації на території Тернопільської міської територіальної громади.

Так, з 1 червня 2023 року до закінчення воєнного стану встановлено ставки місцевих податків і зборів, затверджені п.1.4 рішення міської ради від 06.06.2019р. № 7/35/5 «Про місцеві податки і збори Тернопільської міської територіальної громади»:

  • в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в розмірі 0,01 відсотка від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року для об'єктів, які знищені або пошкоджені внаслідок воєнних дій, спричинених збройною агресією російської федерації на території Тернопільської міської територіальної громади;
  • в частині земельного податку – за земельні ділянки різного цільового призначення, нерухоме майно, на яких знищено або пошкоджено внаслідок воєнних дій, спричинених  збройною агресією російської федерації на території Тернопільської міської територіальної громади – в розмірі 0,01 відсотка від нормативної грошової оцінки землі;
  • в частині орендної плати за землю – за земельні ділянки різного цільового призначення, нерухоме майно, на яких знищено або пошкоджено внаслідок воєнних дій, спричинених  збройною агресією російської федерації на території Тернопільської міської територіальної громади – в розмірі 0,01 відсотка від нормативної грошової оцінки землі.
 

Головнокомандувач нагородив дітей з Тернополя за допомогу ЗСУ

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:41

Головнокомандувач нагородив дітей з Тернополя за допомогу ЗСУ
У Тернополі дітлахи, які своєю працею допомагають військовим, отримали грамоти від Головнокомандувача.

Як повідомили в Тернопільському обласному центрі комплектування, генерал Валерій Залужний на знак вдячності відзначив хлопців і дівчаток почесними грамотами.

Нагородження найменших помічників Збройних Сил відбулося 8 червня у драмтеатрі.

"Наближаймо перемогу разом!", – закликали у ЦК.

Читайте також: У Тернополі відбудеться благодійний концерт на підтримку ЗСУ

Фото: Тернопільський обласний ТЦК СП

352675047_1605952973217053_8106820054036642545_n.jpg

352734219_939602530489699_3635114721562760831_n.jpg

352770509_1293974581543085_2889745971308212620_n.jpg

352564067_1199507567406656_7372751386571411795_n.jpg

352708750_1682311508881909_1831942538790233898_n.jpg352783210_288475823615584_8726321669119593782_n.jpg

352358824_1412238862897932_2848434539065155816_n.jpg

352555334_1870271690013860_726528283948868834_n.jpg

352676558_185696101123189_3913396789540821673_n.jpg

 

На Тернопільщині розшукують кіберзлочинця (фото)

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:41

На Тернопільщині розшукують кіберзлочинця (фото)
Правоохоронці розшукують жителя села Личківці Гусятинської громади Федака Миколу Миколайовича.

Як повідомили у поліції, 25-річний чоловік переховується від органів досудового розслідування за вчинення злочинів передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 229 КК України  – незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару.

Усіх, хто володіє будь-якою інформацією про розшукуваного, просять телефонувати за номерами (0352) 27-16-27, 27-11-70 або на лінію "102".

Читайте також: Двох людей пограбували на Кременеччині за добу

Федак Микола, фото: Поліція Тернопільської області

352136878_279805581131984_1434744310368558347_n.jpg

 

Рятувальники розповіли, яка ситуація з рівнем води на Херсонщині

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:40

Рятувальники розповіли, яка ситуація з рівнем води на Херсонщині 
Ситуація у Херсоні стабілізується.

Як повідомили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, місцями спостерігається невелике зниження рівнів води.

"На даний час рівень води складає 5,4 метра. Разом з цим, вже є велика кількість населених пунктів, що підтоплені. Нижче по Дніпру, по руслу річки Інгулець, відбувається підняття рівнів води", – розповів директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Віктор Вітовецький.

Він додав, що, за прогнозами Укргідрометцентру, надалі в Херсоні спостерігатиметься тенденція щодо зниження рівнів води з короткочасним підвищенням на 1-5 см. В руслі р. Інгулець навпаки – вода підніматиметься.

За даними ДСНС, станом на ранок 9 червня підтоплено 46 населених пунктів, у тому числі 14 – на тимчасово окупованій території. Загалом у Херсонській області у зоні підтоплення опинилося близько 600 кв. км території, з яких 30% – на правому березі.

Рятувальники продовжують евакуацію населення. Робити це доводиться під обстрілами росіян.

"На жаль, навіть на правому березі наші фахівці не в безпеці. Вчора внаслідок ворожих обстрілів було поранено 2 співробітники ДСНС, вони в лікарні, стан стабільний. Тому небезпека є і вона постійно залишається", – зазначив Віктор Вітовецький.

Загалом від початку робіт з небезпечних районів евакуйовано 2 336 осіб.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські війська підірвали Каховську ГЕС. Споруда повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

 

З посади звільнили керівника поліції Тернопільщини Олександра Богомола

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:40

Олександр БогомолОлександр Богомол
Сьогодні, 9 червня, "Тернополянам" стало відомо, що з посади начальника ГУ НП у Тернопільській області звільнили Олександра Богомола.

Власні джерела підтверджують інформацію, що Олександра Богомола звільнили близько тижня тому за вказівкою Івана Вигівського, який з січня цього року тимчасово виконує обов'язки голови Національної поліції України.

На останніх селекторних нарадах правоохоронців, Тернопільська область завжди була у трійці лідерів за найнижчими показниками щодо розкриття злочинів та ведення слідства.

Олександр Богомол постійно отримував зауваження щодо непридатного вигляду форми правоохоронців на Тернопільщині - вона здебільшого вигоріла та зношена.

Також були претензії щодо не встановлення освітлення на блокпостах області у нічну пору доби.

Як відзначили у керівництві Нацполіції, за 8 років Олександр Богомол встиг звикнути і до регіону і до посади та на жаль це негативно вплинуло на роботу правоохоронців у Тернопільській області.

Кого призначать на місце керівника поліції Тернопільщини поки що невідомо, найімовірніше це буде один із начальників районного управління поліції зі столиці.

До слова, Олександр Богомол народився 10 лютого 1977 року в Тернополі.

Закінчив Харківський університет внутрішніх справ (1998, спеціальність — юрист).

Працював слідчим та заступником начальника слідчого Тернопільського міського відділу міліції (1994—2014), першим заступником начальника-начальник слідчого управління УМВС України в Тернопільській області (2014—2015), начальником Управління МВС України в Тернопільській області (2015—2016), від 2016 — начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області. Генерал поліції 3-го рангу.

Голова «Федерації волейболу Тернопільщини.

 

П'яний водій вчинив у центрі Тернополя ДТП (фото)

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:39

П'яний водій вчинив у центрі Тернополя ДТП (фото)
8 червня у Тернополі на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Качали сталась аварія.

Інформація про ДТП надійшла близько 19-ї години, повідомили у Патрульній поліції.

Як з'ясували правоохоронці, водій автомобіля Skoda скоїв зіткнення із Nissan. Транспортні засоби отримали механічні пошкодження. На щастя, в автопригоді ніхто не постраждав.

Спілкуючись з винуватцем аварії, патрульні помітили у нього ознаки алкогольного сп'яніння. Чоловік погодився пройти алкотест. Здогадки інспекторів підтвердилися – прилад зафіксував 3,03 проміле.

На водія поліцейські склали два протоколи: за порушення ПДР, що спричинило ДТП, та за керування у стані сп'яніння.

Читайте також: На Кременеччині п'яний водій намагався дати поліцейським 1000 доларів хабаря

ДТП у центрі Тернополя, фото: Патрульна поліція

352393260_636252675202715_6042861028452420043_n.jpg

 

На Збаражчині вогонь охопив житловий будинок

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:39

На Збаражчині вогонь охопив житловий будинок
Приватний житловий будинок горів на Збаражчині.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, пожежа виникла вранці 8 червня у селі Шили.

На місце події негайно прибув черговий караул та ліквідував загоряння.

Внаслідок пожежі знищено покриття і перекриття житлового будинку на площі орієнтовно 120 кв. м та речі домашнього вжитку.

Фахівці встановлюють причину займання та підраховують суму матеріальних збитків.

Читайте також: На Житомирщині уламки ракети зруйнували будинок: 1 людина загинула

347277813_1245465376116366_8200813582053699943_n.jpg

На Збаражчині вогонь охопив житловий будинок

 

Україна розпочала контрнаступ проти Росії – західні ЗМІ

Четвер, 08 червня 2023, 12:52

Неназвані джерела заявили в інтерв'ю західним ЗМІ, що Україна в четвер розпочала довгоочікуваний контрнаступ проти Росії.

Джерело: ABC NewsThe Washington Post

Деталі: ABC News повідомляє, що двоє українських чиновників, включаючи джерело, близьке до президента Володимира Зеленського, підтвердило, що зараз триває активна фаза українського контрнаступу.

Минулого тижня західні чиновники заявили, що добре підготовлені українські війська збиралися в стратегічних точках поблизу лінії фронту протягом останніх днів.

Українські війська посилили атаки на лінії фронту на південному сході країни, за словами чотирьох представників Збройних сил України, які говорили на умовах анонімності, оскільки вони не мають права публічно обговорювати розвиток подій на полі бою.

До складу українських військ входять спеціалізовані штурмові підрозділи, озброєні західним озброєнням і навчені тактиці НАТО. Атаки на південному сході країни означають значне просування вглиб окупованої Росією території.

Російські так звані "воєнкори" заявляють про запеклі бої в Запорізькій області. Українські захисники можуть мати на меті розірвати так званий сухопутний міст між материковою Росією і окупованим Кримським півостровом, відрізавши найважливіші російські лінії постачання.

Західні ЗМІ припускають, що українські бійці також можуть спробувати звільнити Мелітополь та Енергодар, де розташована Запорізька атомна електростанція.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО

 

Під час евакуації в Херсоні росіяни вбили людину, наслідок обстрілу є і потерпілі

Четвер, 08 червня 2023, 12:47

Російські окупанти вчергове обстріляли Херсон, де триває евакуація населення з підтоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС: загинула людина.

Джерело: Херсонська обласна прокуратура

Деталі: За даними слідства, 8 червня російські військові обстріляли обласний центр та населені пункти у Херсонському районі.

Через прицільні удари окупантів під час проведення евакуаційних заходів у місті загинула цивільна особа. Ще двоє людей отримали травми. Дані уточнюються.

В одному із сіл через обстріли травми отримали четверо місцевих мешканців.

Пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури.

За процесуального керівництва Херсонської та Олешківської окружних прокуратур розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

На Полтавщині стався землетрус

Четвер, 08 червня 2023, 12:43

На Полтавщині стався землетрус
ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З DIGITALGOV.GOV

На Полтавщині зранку 8 червня стався землетрус магнітудою 3,7 за шкалою Ріхтера.

Джерело: сайт Головного центру спеціального контролю

Дослівно: "За класифікацією землетрусів відноситься до відчутних. Він відчувається небагатьма людьми, які знаходяться всередині приміщення; під відкритим небом – тільки в сприятливих умовах.

Коливання подібні зі струсом, утвореним легкою вантажівкою. Уважні спостерігачі помічають коливання легких предметів, трохи сильніше – на верхніх поверхах".

Деталі: Головний центр спецконтролю повідомляє, що джерело землетрусу знаходиться у 26 км на південний схід від Полтави, на глибині 10 км.

Подібні за силою землетруси в Полтавській області реєструвалися, зокрема, 26 травня та 14 січня 2023 року з магнітудами 3,5 та 2,7.


 

ДТП на Об`їздній Тернополя: є постраждалі

Четвер, 08 червня 2023, 10:40

У зв’язку з дорожньо-транспортною пригодою з потерпілими, що сталася за участю вантажівки на перехресті вулиці Текстильної та автодороги Р-41 Обʼїзд міста Тернополя — рух транспорту ускладнений. Про це повідомляють у патрульній поліції.

На місці працюють патрульні, медичні працівники та слідчий по ДТП.

Плануйте маршрут своєї поїздки з урахуванням цієї інформації. Кермуйте відповідально, неухильно
дотримуйтесь правил дорожного руху, – наголошують у поліції.

 

Ганялись за водієм Tesla: у Тернополі патрульні ловили зухвалого порушника

Четвер, 08 червня 2023, 10:39

Ганялись за водієм Tesla: у Тернополі патрульні ловили зухвалого порушника (ВІДЕО)
Водій Tesla зухвало порушував комендантську годину та ігнорував патрульних у Тернополі.

Випадок трапився учора, 7 червня, на вулиці Степана Будного.

«Інспектори помітили автомобіль Tesla, водій якого перебував на вулиці в період дії комендантської години. Поліцейські спробували зупинити автівку, та водій, не виконавши вимоги про зупинку транспортного засобу, продовжив рух, порушуючи правила дорожнього руху. Інспектори розпочали переслідування та зупинили автомобіль правопорушника вже в селі Великі Гаї», - розповіли у  патрульній поліції Тернопільщини.

За словами патрульних, під час спілкування водій поводив себе агресивно, відмовився пред'явити посвідчення водія та документи на автівку.

Правоохоронці відсторонили чоловіка від керування автомобілем, встановили особу порушника та склали на водія протокол за ст. 122-2 (Невиконання вимоги про зупинку транспортного засобу), винесли постанову за ч. 2 ст. 122 (Порушення правил дорожнього руху) КУпАП.

 

Рекомендації про те, як не потрапити в халепу, шляхом втрати грошових заощаджень на банківській картці

Четвер, 08 червня 2023, 10:19

В Україні знову почастішали випадки телефонного шахрайства – вішинг та смішинг. У першому випадку банківські реквізити вимагають під час телефонного дзвінка, у другому – через sms-повідомлення, яке штовхає жертву зателефонувати зловмисникам.

Поліціянти та працівники банку рекомендують, як не потрапити на гачок шахрая:

- нікому й ніколи не повідомляйте свій ПІН-код, номер і термін дії картки, а також її CVV-код (останні три цифри на зворотній стороні карти);

- у жодному разі не надавайте особисту інформацію у відповідь на електронні листи чи ж дзвінки із начебто банку. Краще самі перетелефонуйте на офіційний номер call-центру вашої фінустанови і з'ясуйте ситуацію (короткий номер зазначено на звороті картки);

- працівник банку ніколи не буде дзвонити до вас із закритого номера. Якщо вас просять надіслати пароль або інші карткові дані, не робіть цього, поки самі не зв'яжетесь із банком і не переконаєтесь, що це не спроба шахрайства;

- працівник банку ніколи не може сам дзвонити вам, аби запитати ваше «контрольне слово» з анкети;

- практикуючи купівлю-продаж через Інтернет, краще заведіть для цього окрему картку. І зберігайте там стільки грошей, скільки потрібно для конкретної операції. Не використовуйте для оплати в Інтернеті картки, на яких постійно знаходяться великі суми грошей;

- не залишайте персональні дані й дані про свою картку на інтернет-сайтах в оголошеннях;

- встановіть ліміт зняття готівки з картки: добовий і на кожну операцію. За потреби, ви зможете легко його змінити, а от шахраям це обмежить простір для дій;

- під'єднайтеся до sms-банкінгу, аби знати про усі операції по вашому рахунку;

- не вірте обіцянкам отримати «легкі» гроші, яких ви не очікували (надбавки до зарплати, пенсії, соцвиплати, грошові призи або «компенсації від держави»). Для того, щоб отримати надбавку, приз або компенсацію, досить сказати номер своєї картки. Інші дані карти для здійснення грошового переказу на ваш рахунок – не потрібні;

- пам’ятайте, що шахрай може прикинутися ким завгодно: працівником банку, співробітником пенсійного або іншого фонду, правоохоронцем, волонтером, покупцем товару, який ви виставили на продаж тощо.

Якщо ви встигли повідомити шахраям дані карти, то негайно її заблокуйте!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

рекомендації про те, як не потрапити в халепу, шляхом втрати грошових заощаджень на банківській картці

 

Повіривши невідомому, чоловік втратив понад 127 тисяч гривень

Четвер, 08 червня 2023, 10:09

Щодоби на лінію "102" надходять повідомлення про шахрайства. Люди звертаються до правоохоронців з проханням повернути втрачені кошти. Проте часто-густо це зробити просто нереально.

7 червня 25-річний житель села Петриків втратив майже 128 тисяч гривень. Гроші опинилися на електронному гаманці шахрая. За словами потерпілого, до нього о 15:50 зателефонував невідомий, представився працівником банку і сказав, що необхідно перевипустити картку, оскільки з наявної хтось намагається зняти гроші.

Виконуючи рекомендації псевдопрацівника служби безпеки фінансової установи, чоловік власноруч перерахував на продиктований рахунок усі кошти. Коли зрозумів, що потрапив на "гачок" аферистів, звернувся до поліції.

Майже 36 тисяч втратила і жителька Зборова. Жінка також довірилася незнайомцю, який зателефонував та представився працівником банку і вивідав секретні дані. Потерпіла продиктувала всі цифри та коди, про які запитував додзвонювач. У результаті - з її картки щезло 35885 гривень.

Обидва факти розслідують правоохоронці та встановлюють хто та звідки телефонував, а також, куди пішли усі гроші. Але впіймати та звинуватити «банківського» афериста дуже важко.

Жертвами шахраїв стають усі - від молодих до пенсіонерів. Проте найактивніше користуються картками люди середнього віку.

Пам'ятайте, банки заявляють, що порушення безпеки даних з вини клієнтів перебувають поза межами їхнього контролю. Тобто ніхто, крім вас не несе відповідальність за те, що ви видали шахраю секретну інформацію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

повіривши невідомому, чоловік втратив понад 127 тисяч гривень

 

Оперативники Тернопільського райуправління викрили жителя району у крадіжці з магазину

Четвер, 08 червня 2023, 10:08

Зловмисник шляхом вільного доступу викрав зі службового приміщення продуктової крамниці у Тернополі гаманець продавчині.

Потерпіла і не одразу помітила зникнення майна. Вже під кінець робочої зміни виявила, що з сумки викрали гаманець з документами та банківською карткою. Про факт крадіжки жінка повідомила працівників поліції.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився раніше неодноразово судимий 53-річний житель Тернопільського району. З краденої картки йому вдалося зняти кілька сотень гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 ККУ. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Правоохоронці перевіряють причетність тернополянина до інших майнових злочинів на території обслуговування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

оперативники тернопільського райуправління викрили жителя району у крадіжці з магазину

 

Тернопільський суд прийняв рішення щодо депутатки міської ради, яка сіла за кермо напідпитку

Четвер, 08 червня 2023, 09:48

Мар'яна Юрик-Том'якМар'яна Юрик-Том'як
Сьогодні, 8 червня, у Тернопільському міськрайонному суді розглядали справу щодо чинної депутатки Тернопільської міської ради від партії "ЄС" Мар'яни Юрик-Том'як.

Депутатку звинувачували в тому, що вона сіла за кермо власного автомобіля, перебуваючи напідпитку.

Сьогодні, суддя Віктор Братасюк відзначив, що депутатка Мар'яна Юрик-Том'як є винною згідно статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення та призначив їй покарання у вигляді - 17 тисяч гривень штрафу та один рік позбавлення права керування транспортним засобом.

До слова, Юрик-Том'як Мар'яна Ігорівна є чинною депутаткою Тернопільської міської ради від партії колишнього президента України Петра Порошенка "Європейська Солідарність".

В минулому працювала журналісткою, на сьогодні зареєстрована, як фізична особа підприємець.

 

На фермі у Кременецькому районі захворіли тварини

Четвер, 08 червня 2023, 09:44

На фермі у Кременецькому районі захворіли тварини
На Кременеччині зафіксували спалах лейкозу у великої рогатої худоби.

Хворобу виявили на фермерському підприємстві у селі Попівці, повідомили у РДА.

7 червня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній військовій адміністрації.

Комісія ухвалила рішення оголосити неблагополучним пунктом фермерське господарство "Б.Н.М." та затвердити План заходів по ліквідації лейкозу ВРХ.

Довідково. Лейкоз ВРХ – це хронічне інфекційне захворювання, яке характеризується порушенням процесу дозрівання клітинних елементів крові, злоякісним розростанням кровотворної та лімфоїдної тканини, утворенням пухлин у кровотворних та інших органах.

В інфікованих вірусом лейкозу тварин змінюються обмінні, біохімічні процеси і, як наслідок, відбуваються зміни якісних характеристик молока і м'яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей продуктів обміну.

351455862_1390755605035696_1350599517591736592_n.jpg

 

Тернопіль сумує з приводу загибелі захисника Вардецького Романа.

Середа, 07 червня 2023, 13:20

Мало виповнитися 42 роки: на фронті загинув військовий з Тернополя
Тернопіль сумує з приводу загибелі захисника Вардецького Романа.

Трагічну звістку у мережі повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

"Сумна звістка для нашої громади. Перебуваючи на військовій службі у Харківській області помер Вардецький Роман Григорович (23.06.1981 р.н.). Щиро співчуваємо родині та близьким захисника. Вічна та світла пам’ять!", - написав Сергій Надал.

Співчуваємо рідним та близьким загиблого Героя.

 

Без урочистостей, медалей та свідоцтв: у Чорткові заборонили традиційний випускний

Середа, 07 червня 2023, 11:15

Без урочистостей, медалей та свідоцтв: у Чорткові заборонили традиційний випускний
На території Чортківської громади під забороною звичні урочистості з нагоди випускного.

«Ні вже звичної ходи випускників до площі Героїв Євромайдану, ні урочистого вручення золотих та срібних медалей цьогоріч у Чортківській громаді не буде. Рада оборони Тернопільської області заборонила проведення загальноміських заходів з нагоди вручення документів про здобуття освіти, в тому числі під забороною урочиста хода випускників», - зазначили у Чортківській міськраді.

Таку заборону пов’язують з імовірними ракетними обстрілами, які можуть завдати військові рф. Тому випускники шкіл громади отримуватимуть свідоцтва у своїх навчальних закладах. Про дату вручення повинне сповістити керівництво кожної школи.

Раніше у Чортківській громаді провели опитування серед мешканців стосовно проведення звичних урочистостей з нагоди випускного. Участь взяли 130 осіб, більшість з них підтримали традиційне проведення випускного на центральній площі міста.

 

Відділення соціальної реабілітації з’явилося у Зборові (ФОТО)

Середа, 07 червня 2023, 10:48

Відділення соціальної реабілітації з’явилося у Зборові (ФОТО)
Відділення соціальної реабілітації сьогодні, 7 червня, відкрили у Зборові.

Працюватиме воно на базі Центру надання соціальних послуг.

Соціальні послуги у відділенні надаватимуть безкоштовно, за плату або зі встановленням диференційованої плати відповідно до законодавства, зазначили у ТОВА.

Послуги зможуть отримати діти та особи з інвалідністю, особи/сім’ї, які перебувають в СЖО, ВПО, учасники бойових дій у АТО/ООС та члени їхніх сімей, особи похилого віку.

У новому відділенні функціонують: кабінет фізичної реабілітації, кабінет набуття навичок самообслуговування, ресурсна кімната, кабінет логопеда, кабінет психолога. Фахівці індивідуально визначатимуть обсяг послуг, залежно від ступеня потреб людини.

Найближчим часом ще чотири Центри надання соціальних послуг обіцяють відкрити у Борщеві, Вишнівці, Скала-Подільській та Почаєві.

Нагадаємо, проєкт «Надання соціальних послуг в громаді» реалізовували впродовж 2019-2023 років за сприяння УФСІ, що фінансується Японським фондом соціального розвитку.

 

347586879_918330739241580_7520411475588769450_n.jpg348473616_603070191613958_2404741868431406128_n.jpg347401959_594906729287645_4300944269847411461_n.jpg

347252899_1396135074290515_1151218233602320110_n.jpg

347564521_781761910325707_8065674875482148392_n.jpg

347599592_964997128154254_8219518389152360718_n.jpg

347236808_979658113169343_3123418411074995888_n.jpg

347236339_757013432774498_3385149219231862945_n.jpg

347258012_916055192820141_3098231215496276774_n.jpg

347430587_779340186965799_2019181566878600007_n.jpg

 

Сторінка 21 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер