images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Автомобіль злетів з дороги і перекинувся: у ДТП на Чортківщині потрапила мати з сином

Четвер, 01 червня 2023, 12:12

Автомобіль злетів з дороги і перекинувся: у ДТП на Чортківщині потрапила мати з сином
Аварія трапилась на Тернопільщині на автошляху «Монастириськ-Бучач-Чортків».

Поблизу села Білобожниця близько 21:10 години 31 травня водійка автомобіля Dacia не впоралась з керуванням. Внаслідок цього транспортний засіб з’їхав у кювет і перекинувся.

«Жінка та її 9-річний син отримали тілесні ушкодження. Обом лікарі надали допомогу, але обійшлося без госпіталізації», - розповіли у поліції Тернопільської області.

Триває слідство.

 

Кохання без перешкод: у Збаразькій виправній колонії відбулось весілля (ФОТО)

Четвер, 01 червня 2023, 12:09

Кохання без перешкод: у Збаразькій виправній колонії відбулось весілля (ФОТО)
У Збаразькій виправній колонії №63 відбулась урочиста церемонія шлюбу.

Нову сім’ю молода пара створила у місці несвободи, адже саме там відбуває покарання новоспечена дружина.

На знак щирої любові молодята скріпили свій союз обручками та щирими поцілунками 30 травня.

«Як показує практика, створення нової сім′ї в умовах позбавлення волі має позитивний вплив на морально-психологічний клімат та поведінку засуджених, які стають відповідальнішими, дисциплінованішими, докладають ще більше зусиль, щоб швидше повернутися додому, до своєї сім'ї», - поділилися у відділі СВПР.

Молоду пару привітали представники адміністрації, побажавши у спільному житті багато любові, щастя, гармонії, благополуччя, достатку, сімейного затишку, ніжності та взаєморозуміння.

Нагадаємо, цьогоріч у лютому Воїн ЗСУ одружився з коханою, яка відбуває покарання у Збаразькій колонії (ФОТО)

Читайте також: Автомобіль злетів з дороги і перекинувся: у ДТП на Чортківщині потрапила мати з сином

350620860_771833627909239_8070770903072755416_n.jpg

350099655_1258418274789953_1239024147418129562_n.jpg

350280650_270287012032562_3364871071193442518_n.jpg

350492527_1045805626392512_4251219263312924778_n.jpg

 

У Тернополі муніципальні інспектори разом з правоохоронцями проводять перевірки щодо дотримання правил благоустрою

Четвер, 01 червня 2023, 11:55

У Тернопільській громаді працівники управління муніципальної інспекції спільно з поліцейським офіцером громади сектору взаємодії з громадами ВП ПП Тернопільського РУ поліції ГУНП в Тернопільській області, проводять перевірки на предмет дотримання та виконання вимог Правил благоустрою на території Тернопільської міської територіальної громади, зокрема в частині належного санітарного утримання території міста.

З громадянами проводиться як інформаційно-роз’яснювальна робота, так і відповідно до чинного законодавства складаються адміністративні протоколи.

Відповідно до Правил благоустрою складування будівельних матеріалів, засмічення прилеглих території до приватних будинковолодінь будь-якими відходами категорично заборонено.

Перевірки здійснюються на постійній основі, тому в управлінні муніципальної інспекції просять  мешканців громади впорядкувати прилеглі території до своїх будинків та утримувати їх в належному стані. За невиконання затверджених Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 152 КУпАП.

 

Фермер з Бережан перерахував шахраєві майже 100 000 гривень за міндобрива

Четвер, 01 червня 2023, 11:35


До співробітників Бережанського відділу поліції звернувся місцевий фермер із заявою про шахрайські дії, вчинені щодо нього невідомою особою. Підприємець замовив у фірми, яка начебто зареєстрована у Харкові, мінеральні добрива, однак постачальники не відправили йому товар і кошти не повернули.

Як встановили поліцейські, до підприємця зателефонував чоловік, який представився менеджером однієї із агрокомпаній, яка знаходиться у Харкові, та запропонував придбати у них міндобрива. Незнайомець скинув на електронну пошту фермера договір та рахунок. Відтак заявник перерахував зловмиснику майже 100 000 гривень. Аферист ще декілька разів виходив на зв'язок з потерпілим, «годував» його різними обіцянками. Проте домовленостей не виконав.

Відомості за даним фактом дізнавачі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство. Поліцейські вживають оперативно-розшукових заходів для розкриття злочину.

Правоохоронці застерігають: перед тим, як укладати договори та платити кошти варто ретельно перевірити, чи справді фірма зареєстрована, чи займається вона реалізацію саме того товару, який ви шукаєте, почитати відгуки. Намагайтеся купувати товар лише у перевірених постачальників і оплачуйте замовлення лише після отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

«Замінування Рівненської ОДА»: триває евакуація працівників

Четвер, 01 червня 2023, 09:38

«Замінування Рівненської ОДА»: триває евакуація працівників
У Рівному надійшло повідомлення про замінування будівлі обласної державної адміністрації.

Про це повідомив голова ОДА Віталій Коваль.

«Отримали анонімне повідомлення про замінування Рівненської ОДА. Згідно правил, евакуюємо працівників. Схоже, ворог продовжує «бавитися» у мінера», - розповів Віталій Коваль.

Про результати обстеження будівлі Віталій Коваль обіцяв повідомити згодом.

 

Шестеро травмованих - результат аварій на Тернопільщині за добу

Четвер, 01 червня 2023, 09:36

Чотири дорожньо-транспортних пригоди трапилося на дорогах Тернопільщини 31 травня. До лікарні за меддопомогою звернулися 6 потерпілих, троє з них - неповнолітні.

З тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги привезла жительку Тернополя 1945 року народження. Жінку на проспекті Степана Бандери збив водій автомобіля Daewoo Lanos. У ході перевірки з'ясувалося, що потерпіла переходила дорогу за межами пішохідного переходу. Після надання меддопомоги пенсіонерку відпустили за місцем проживання.

Не переконався в безпечному русі та почав здійснювати маневр повороту ліворуч водій автомобіля Mazda CX-9. У цей час своєю смугою рухався велосипедист. Водій двоколісника спробував уникнути удару, вивернув кермо та врізався у припаркований на узбіччі автомобіль. Аварія трапилася в обласному центрі на вулиці Карпенка. 24-річного хлопця госпіталізували до травматологічного відділення.

Потрапили до лікарні з множинними тілесними ушкодженнями і двоє неповнолітніх з Залозецької територіальної громади. Юнаки каталися на мотоциклі, а під час повороту праворуч на трасі Броди-Тернопіль водій мототранспорту не впорався з керуванням та допустив зіткнення із заднім колесом вантажівки МАН 10220.

Ще одну аварію зареєстрували працівники поліції о 21:10 на дорозі "Монастириськ-Бучач-Чортків", поблизу с.Білобожниця. Водійка, керуючи автомобілем Dacia, не впоралася з керуванням, з'їхала у кювет та перекинулася.

Жінка та її 9-річний син отримали тілесні ушкодження. Обом лікарі надали допомогу, але обійшлося без госпіталізації. По усіх аваріях тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

шестеро травмованих - результат аварій на тернопільщині за добу

 

У пожежі на Чортківщині загинула жінка

Четвер, 01 червня 2023, 09:35


На виклик про пожежу 31 травня близько 10 ранку виїжджав наряд служби надзвичайних ситуацій. Після того, як вогонь загасили й рятувальники зайшли до помешкання, то в приміщенні літньої кухні на ліжку виявили бездиханне тіло пенсіонерки.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. При попередньому огляді експерт виявив, що тіло частково обгоріло, але остаточна причина смерті 92-річної жінки стане відома після проведення судово-медичної експертизи.

Встановлюють працівники ДСНС і причину виникнення пожежі. Даний факт внесений в ЄРДР згідно зі статтею 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у пожежі на чортківщині загинула жінка
 

Залишили без вибору: у Тернополі скандал через розподіл місць на інтернатуру для студентів медичного університету

Четвер, 01 червня 2023, 09:21

фото ілюстративнефото ілюстративне
У п'ятницю ввечері, 26 травня, Міністерство охорони здоров'я опублікувало інформацію про - місця для розподілу в інтернатурі на 2023 рік.

Студенти Тернопільського Національного медичного університету були шоковані, адже згідно документу, студенти державної форми навчання мають право проходити інтернатуру тільки у вибраних МОЗ медичних закладах Тернопільської та Рівненської областей і все.

Натомість студенти контрактної форми навчання, за кошти фізичних осіб мають право вибирати будь-яку лікарню в будь-якому регіоні України.

"Міністерство охорони здоров'я в п'ятницю ввечері відправили доступні лікарні та місця для проходження інтернатури студентами державної форми, ми були не в захваті, якщо чесно,ділиться студент випускник ТНМУ (особисті дані є в редакції). Згідно з документу, випускник нашого університету може проходити інтернатуру лише на базі лікарень у Тернопільській та Рівненській областях і переважно не в обласних центрах. Здебільшого це медичні заклади на периферії, які не мають достатньої матеріально-технічної бази".

Студенти визнають те, що лікарі необхідні скрізь, але як можна здобути якісні навички в далеких лікарнях з недостатнім забезпеченням?!

І така ситуація спостерігається з кожним медичним ЗВО.

За кожним закладом закріплена певна кількість областей куди студент державник може потрапити на інтернатуру.

"Цього року для випускників медичних університетів, що навчались на державній формі у МОЗ зробили суттєві обмеження, щодо проходження інтернатури (довідка: інтернатура - це здобування певної медичної спеціальності і лише після цього складання екзамену і отримання звання лікаря). Наприклад для випускників Тернопільського медичного це лише дві області Тернопільська і Рівненська, для Львівського медичного це Львівська і відповідно Волинська. І основна проблема в тому, що немає ніякого адекватного механізму зміни запропонованих областей, - каже випускник. - Або наприклад інша сторона цієї проблеми - для Київського медичного для проходження інтернатури доступні лікарні Києва, та навіть найкращий студент якогось іншого медичного університету немає шансу за них поборотись. За такого механізму розподілу це неминуче призведе до того, що кількість бажаючих вступити до Тернополя зменшиться, а до Києва - збільшиться".

Студенти ТНМУ хочуть надати суспільного розголосу не справедливому розподілу місць для студентів державної форми навчання для проходження інтернатури.

“Ми звертались до адміністрації університету, вони також зацікавлені у вирішенні цього питання, домоглись деяких змін, але цього недостатньо. Навіть якщо в цьогорічному розподілі вже нічого не змінити, тому що до нього залишилося 10-12 днів, ми хочемо щоб в майбутньому цей розподіл відбувався чесно та об’єктивно і найкращі студенти кожного ЗВО могли боротись за кращі місця виключно за допомогою своєї успішності протягом всього терміну навчання, - зауважує майбутній інтерн.Бо зараз виходить так, що пропозиція контрактної форми навчання виглядає більш привабливою, тому що після неї можна проходити інтернатуру будь де, звісно це за кошти фізичних осіб, але це не непідйомна сума, а студенти бюджетники, які завідомо більш мотивовані, замкнені в обмеженій кількості областей і лікарень".

 

Зеленський призначив нового очільника Одеської області

Середа, 31 травня 2023, 13:59

Зеленський призначив нового очільника Одеської області
ОЛЕГ КІПЕР. ФОТО З ЙОГО FACEBOOK

Президент Володимир Зеленський призначив ексочільника Київської міської прокуратури Олега Кіпера на посаду голови Одеської ОВА.

Джерелоуказ глави держави від 30 травня, оприлюднений у середу

Дослівно: "Призначити Кіпера Олега Олександровича головою Одеської обласної державної адміністрації".

Що передувало: Кандидатуру Кіпера погодили на засіданні Кабінету міністрів напередодні.

Довідка прокуратури: Олег Кіпер почав працювати в органах прокуратури у 2001 році.

Він обіймав посади слідчого Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області, прокурора відділу прокуратури Одеської області, прокурора відділу Генеральної прокуратури, начальника управління прокуратури Івано-Франківської області, заступника прокурора Івано-Франківської області, заступника начальника управління – начальника відділу Генпрокуратури.

9 червня 2020 року генпрокурор Ірина Венедіктова призначила Кіпера на посаду заступника прокурора м. Києва.

Від УП: Олега Кіпера було люстровано, але у вересні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва повернув йому посаду старшого прокурора Головного управління нагляду, вважаючи, що люстрація його була безпідставною, а причетність до узурпації влади Віктором Януковичем – не встановлена.

ЗМІ повідомляли про спільний бізнес дружин Олега Кіпера та Сергія Кізя, колишнього заступника генпрокурора Юрія Луценка. Журналісти "Схем: корупції в деталях" повідомляли, що Кізь їздить на машині Кіпера (BMW X5 2010 року).

До призначення на посаду голови Київської міської прокуратури Кіпер був позаштатним радником голови ОПУ Андрія Єрмака.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

У київському метро жінка потрапила під потяг: обмежено рух поїздів

Середа, 31 травня 2023, 13:54

У київському метро жінка потрапила під потяг: обмежено рух поїздів
ФОТО УП

У Києві зачинили три станції метро на "синій" гілці через потрапляння жінки під потяг.

Джерело: пресслужба КМДА

Дослівно: "Рух поїздів синьою лінією метро здійснюється від станції "Героїв Дніпра" до станції "Майдан Незалежності" та від станції "Либідська" до станції "Теремки".

Зачинені на вхід та вихід станції: "Площа Українських Героїв" (колишня "Площа Льва Толстого"), "Олімпійська" та "Палац "Україна".

Деталі: У КМДА уточнили, що на станції "Палац "Україна" пасажирка потрапила під потяг. На місце події викликали всі необхідні служби, зокрема й медиків. Проводиться необхідна робота.


 

У Росії будують гігантські бази для зберігання трупів окупантів – ГУР

Середа, 31 травня 2023, 10:37

У Росії будують гігантські бази для зберігання трупів окупантів – ГУР
ТРУПИ РОСІЙСЬКИХ ОКУПАНТІВ ЛЕЖАТЬ ПОБЛИЗУ ІРПЕНЯ ПІД КИЄВОМ. ФОТО: GETTY IMAGES

У Росії будують масштабні комплекси для сортування й зберігання трупів ліквідованих на війні проти України окупантів.

Джерело: пресслужба Головного управління розвідки Міністерства оборони України

Дослівно: "У Курську та Ростові-на-Дону росіяни будують масштабні комплекси для сортування, аналізу й зберігання трупів ліквідованого на війні проти України особового складу".

Деталі: За інформацією ГУР,  площа кожного об’єкта – понад 4000 квадратних метрів.

Комплекси мають включати:

  • пункти для проведення слідчих дій та досліджень над тілами;
  • рефрижераторні з холодильними камерами на 1000 місць;
  • склади з трунами та іншим похоронними декораціями;
  • скорботна зала.

Закладена вартість будівництва комплексу у Ростові-на-Дону, за інформацією української розвідки, становить близько 600 мільйонів рублів, у Курську – понад 800 мільйонів рублів. Вартість рефрижераторного обладнання оцінюється у понад мільярд рублів для кожного комплексу.

Дослівно: "Головне управління розвідки Міністерства оборони України констатує, що терористична росія уже не здатна приховувати масштаб втрат особового складу у війні проти України.

Будівництво вказаних комплексів на території московії підтверджує факт, що путінський режим посилає свою окупаційну армію на смертельний конвеєр, але не справляється з потоком загиблих".

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО 

 

"І в бій не страшно іти": у Нацгвардії показали мобільний барбершоп для військових.ФОТО

Середа, 31 травня 2023, 10:30

Працівники індустрії краси організували справжній мобільний барбершоп для військових на Запорізькому напрямку.

Про це повідомляють у Південному оперативно-територіальному об’єднанні Нацгвардії України.

"Барбершоп" складається з імпровізованого перукарського столика та валізи з усіма необхідними інструментами.

Один із тих, хто скористався такою послугою, – боєць з позивним Грім. Нацгвардієць розповів, що не вагався з вибором зачіски – обрав коротку стрижку.

Барбершоп на передовій. Фото: Південне оперативно-територіальне об’єднання Нацгвардії України

"Можу сказати, що зачіска дуже впливає на настрій, почуваєш себе впевнено в усьому, тоді і в бій не страшно йти", – зазначає військовослужбовець.

Нацгвардієць з новою стрижкою. Фото: Південне оперативно-територіальне об’єднання Нацгвардії України

Боєць з позивним Історик зрадів, що нарешті матиме улюблений напівбокс (коротка зачіска, коли біля тім’яної зони залишають довге волосся – до 8 см), а також підстрижену бороду.

"Зараз на військових всі дивляться, беруть приклад, тому важливо виглядати на всі сто відсотків", наголошує нацгвардієць.

Барбери "задають стилю" нацгвардійцям. Фото: Південне оперативно-територіальне об’єднання Нацгвардії України

Барбери зауважили, що бійці  на фронті часто позбавлені елементарних речей.

"Ми раді, що в нас відбулася така співпраця, і найголовніше, що це виявилося потрібним для військових", – розповіли вони.

Барбери на передовій. Фото: Південне оперативно-територіальне об’єднання Нацгвардії України

Також вони додали, що і надалі будуть проводити такі благодійні акції та пообіцяли, що обов'язково приїдуть до захисників ще.

Нагадаємо, нацгвардієць Михайло, який працював водієм-далекобійником у Польщі, власною фурою повернувся в Україну і став на захист Батьківщини

Тетяна Денисенко


 

Залишений велосипед без нагляду – легка здобич для крадіїв

Середа, 31 травня 2023, 10:19


Чимало громадян, особливо тих, хто мешкає у багатоповерхівках, залишають своє майно на сходовій клітці, щоб не нести його в помешкання. Однак нерідко таке рішення обертається втратою цього майна.

Залишені без нагляду дитячі візочки, велосипеди, притягують крадіїв. Навіть якщо вам здається, що кодовий замок чи наявність домофона на вхідних дверях під’їзду надійно захищають ваше майно – ви помиляєтесь.

Крадієві нічого не вартує підібрати комбінацію цифр коду чи видати себе за сантехніка, щоб безперешкодно пройти в під’їзд. Зловмисник отримує вільний доступ до покинутих без нагляду речей мешканців.

Не залишили осторонь зловмисники й майно 32-річної тернополянки. Потерпіла повідомила що невідома особа викрала її велосипед, який вона оцінила в 9000 гривень.

У ході розшукових заходів поліцейські встановили особу крадія. Ним виявився неодноразово судимий за вчинення майнових злочинів місцевий мешканець 1986 року народження. Викрадене майно чоловік реалізував, а кошти витратив на власні потреби.

Ще одного велосипедного злодія впіймали правоохоронці Тернополя. Вони довели, що 22-річний підозрюваний поцупив чужий велосипед з під’їзду багатоповерхівки. Викрадене він одразу реалізував.

Відомості про події працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці звертаються до мешканців краю, пам’ятати про заходи безпеки. Не забувайте, що залишені ті чи інші речі в легкодоступних місцях легка нажива для зловмисників.

У разі якщо ви стали жертвою крадіїв не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Смерть у результаті ДТП зареєстрували слідчі на Бережанщині

Середа, 31 травня 2023, 10:17

Про смерть в результаті дорожньо-транспортної пригоди в одному із сіл Бережанської територіальної громади слідчим повідомив лікар бригади швидкої допомоги. 30 травня близько 11:30 медики виїжджали на виклик про аварію, але констатували смерть.

За попередніми даними, 65-річний чоловік, виїжджаючи із власного господарства на тракторі Т-25, не впорався з керуванням і як результат - техніка перекинулася і смертельно травмувала водія.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 2 статті 286 ККУ.

З тілесними ушкодженнями того ж дня потрапила до лікарні й жителька Тернополя. Тринадцятирічну дівчину на нерегульованому пішохідному переходіна вулиці В.Великого збила водійка автомобіля Honda Civic.

Потерпілу госпіталізували до хірургічного відділення. У водійки взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Школярі із села Зеленче Теребовлянської громади наярмаркували на тепловізор для 65-ої механізованої бригади

Середа, 31 травня 2023, 10:12


У невеличкому селі Зеленче Теребовлянської громади волонтерський рух зорганізувався з першого дня повномасштабного вторгнення. Почалося все з в’язання маскувальних сіток та збирання продуктів харчування, яким займалися дорослі. Приклад старших надихнув місцевих школярів і вони, продаючи свої іграшки та власноруч виготовлені вироби, стали збирати на потреби українських захисників.

Одним з ініціаторів дитячого волонтерського руху став 10-річний Арсеній Трусь. Хлопчик захоплюється конструюванням різних предметів з картону та паперу, тому вирішив продавати їх.

«Я люблю робити вироби з картону, паперу. В мене їх було дуже багато, тоді й прийшла ідея – продавати їх, а на виручені кошти допомагати армії», - розповідає Арсеній Трусь.

Хлопчик разом з друзями взялися втілювати задумане. Спершу обрали локацію на шляху, що веде до Підгорянського монастиря, але там - небагато машин, тому перебралися до головної дороги. Згодом таку ярмарку організували й дівчатка. Діти розділилися і одна група волонтерила на в’їзді в село, інша – на виїзді.

Батько Арсенія – заступник начальника сектору превенції патрульної поліції відділення поліції №3 міста Теребовлі Володимир Трусь розповідає, що спочатку хвилювався за сина, адже розумів, що таке захоплення може бути небезпечним, бо діти стояли близько до проїзної частини дороги, зупиняючи автівки і пропонуючи свої вироби. Та хлопчика було не зупинити.

«Щойно надворі світало, наші гамірні волонтери вже бігли на свої, так би мовити, робочі місця. Починали з того, що поставили маленький столик на узбіччі і там розкладали свої іграшки, власні вироби, аби пропонувати їх водіям, що проїжджали дорогою. Ми лише настановляли щодо безпеки, бо хоч траса не жвава, але ж небезпека є завжди».

Ціле літо і до пізньої осені діти працювали. І якими були щасливими, коли за зароблені гроші, а це понад 50 000 гривень, було придбано тепловізор для їхнього односельчанина, котрий з перших днів боронить Україну у складі 65-ої окремої механізованої бригади.

Усі школярі чекають останнього дзвоника. А зеленченські – з особливим нетерпінням. Бо на канікулах знову будуть заробляти для допомоги ЗСУ. З їхнього села у лавах захисників сьогодні воює 11 добровольців.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

школярі із села зеленче теребовлянської громади наярмаркували на тепловізор для 65-ої механізованої бригади
 

У Тернополі триває висадження квіткових клумб та вертикального озеленення

Середа, 31 травня 2023, 10:10

У Тернополі триває підготовка до літнього сезону, висаджують нові квітники, встановлюють вертикальні клумби та впорядковують сквери.

Наразі на території паркових зон міста встановлено 27 фігур (акри, серце, букети) та 154 окремі елементи вертикального озеленення (вазони на електропорах). Для оформлення квіткових композицій використовуються рослини ампельної форми – пеларгонії та сурфінії.

На сьогодні вертикальне озеленення уже висаджено у парках Національного відродження та Сопільче. Роботи ще тривають у парку імені Тараса Шевченка. Висаджується вертикальне озеленення на вул. Руській та просп. Степана Бандери.

Триває впорядкування зелених зон і висадження літніх квітників. Висаджено квіти на бульв. Тараса Шевченка, у сквері Кобзаря, на вул. Листопадовій, вул. Петра Конашевича-Сагайдачного, площі Героїв Євромайдану, а на просп. Степана Бандери облаштували квітник у формі тризуба.

Також розпочалось висадження квітів на ландшафтній композиції у кольорах прапорів Європейського Союзу, країн США, Польщі та Великобританії, що на вул. Євгена Коновальця. Влаштовано вертикальне озеленення на майдані Волі та вул. Соломії Крушельницької.

 

Виконком погодив укладання додаткової угоди на безоплатне перевезення пасажирів до садівничих товариств

Середа, 31 травня 2023, 09:25

З метою покращення якості перевезень пасажирів в Тернопільській міській територіальній громад, на засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про укладання додаткової угоди  до Договору на перевезення пасажирів автомобільним транспортом в Тернопільській міській територіальній громаді до садівничих товариств.

Відповідно до рішення, з 1 червня перевізник здійснює безоплатне перевезення пільгових категорій пасажирів, визначених чинним законодавством, в тому числі до садівничих товариств «Ветеран» та ін.. по електронних квитках «Соціальна карта Тернополянина», згідно затверджених розкладів руху, без обмеження їх кількості.

Графіки руху автобусних маршрутів до садівничих товариств можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, для пасажирів працюватимуть два автобусних маршрути: №33 «видавництво «Збруч» - обласний геріатричний будинок - дачі «Ветеран» та сезонний маршрут «вул Львівська - Другі дачі».

 

Тернопільський обласний краєзнавчий музей відзначив 110-ту річницю від дня створення

Середа, 31 травня 2023, 09:19

30 травня Тернопільський обласний краєзнавчий музей відзначив 110-ту річницю від дня заснування. З цієї нагоди у закладі окрім урочистостей провели екскурсії виставковими проектами та музейною експозицією, а також цікаві майстер-класи.

Міський голова Тернополя Сергій Надал привітав колектив музею з нагоди свята.

«Починаючи з далекого 1913 року музей пройшов знакові історичні події. Впродовж всього часу заклад створював нові експозиції, збагачував свої фонди і став, насправді, культурної Меккою Тернопілля. Сьогодні Україна проживає одні з найважчих часів за весь період новітньої історії, у зв’язку з російською окупацією. Ворог нищить не лише міста, а й пам’ятки культури, архітектури, обкрадають музеї, - відзначає міський голова. - Впевнений завдяки нашим Збройним силам України ми згодом все повернемо. А після деокупації Донецької, Луганської областей, українського Криму ми відновимо наші культурні, національні і духовні традиції. Бажаю усім працівникам музею міцного здоров’я, надійного матеріального забезпечення і щоб ближчим часом ми побачили експозицію, яка буде присвячена перемозі України над росією».

 

11 років отримав тернополянин, який зарізав малознайому жінку і скинув її тіло з балкона

Середа, 31 травня 2023, 09:17

11 років отримав тернополянин, який зарізав малознайому жінку і скинув її тіло з балкона
До 11 років в'язниці засудили тернополянина за вбивство жінки.

Подія сталася у в одному із спальних мікрорайонів Тернополя 6 грудня 2021 року, передає Zaxid.net. Вранці на вулиці Лозовецькій під під'їздом перехожі знайшли труп жінки з багатьма ножовими пораненнями.

Тернопільські поліцейські по гарячих слідах затримали підозрюваного у вбивстві. Ним виявився 19-річний чоловік з колишнього Лановецького району, який пів року орендував квартиру у цьому ж під'їзді.

Слідство встановило, що вбивця із 22-річною жінкою були знайомі всього кілька годин. Познайомилися напередодні на залізничному вокзалі, де загибла працювала продавцем. Чоловік запросив її на орендовану квартиру, а після суперечки наніс понад 20 ножових поранень.

Під час судового засідання підозрюваний розповів, що познайомився з жінкою на вокзалі і одразу запросив її додому випити. Коли вже вони перебували в квартирі, то він помітив, що з полиці зникла його золота каблучка і почав вимагати в жінки повернути його річ. Однак вона заперечувала, що її взяла, і побігла до дверей, щоб вийти з квартири. Тоді чоловік взяв ножа і почав завдавати удари.

Після вбивства він ще добу протримав тіло в квартирі на балконі, навіть запрошував друзів до свого помешкання, хоча вони не знали, що за дверима лежить труп. А вже на наступний день хлопець скинув тіло з вікна балкона на четвертому поверсі, а речі вбитої відніс на смітник.

Тернопільський міськрайонний суд присудив чоловіку 11 років позбавлення волі за жорстоке вбивство. Також він повинен відшкодувати 2 млн гривень моральної шкоди на користь неповнолітньої дочки загиблої та її бабусі.264782265_4544501422338251_5621040561264344008_n.jpg

265400241_4544501419004918_4821588620851579104_n.jpg

 

В Озерянську громаду "на щиті" повернувся воїн і батько 3 дітей Олег Стахів (фото)

Середа, 31 травня 2023, 09:16

В Озерянську громаду "на щиті" повернувся воїн і батько 3 дітей Олег Стахів (фото)
30 травня у рідну Озерянську громаду назавжди повернувся воїн ЗСУ Олег Стахів.

40-річний батько трьох дітей з перших днів вторгнення був на фронті. Він не міг залишатися осторонь, коли окупанти напали на Україну.

Захисник служив у 35-му окремому стрілецькому батальйоні стрільцем-помічником гранатометника.

Чоловік отримав важкі поранення в бою з ворогом. Лікарі боролися за його життя, але, на жаль, не змогли врятувати.

Олег народився у 1982 році в селі Яцківці, сім’ю створив в Сироварах. У своїй рідній церкві був старшим братом.

Поховають військового сьогодні, 31-го травня, в селі Сировари.

350294800_3397690417147533_4352575972365773445_n.jpg

350537511_105338952582694_3358191759909612060_n.jpg

350534486_271670958575532_3078414578989116616_n.jpg

350807139_1308075293448364_9108202173354950202_n.jpg

 

Рада зменшила граничний вік призовників в Україні

Вівторок, 30 травня 2023, 13:51

Рада зменшила граничний вік призовників в Україні
ПРИЗОВ НА СТРОКОВУ СЛУЖБУ, ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО ГЕНШТАБУ ЗСУ

Верховна Рада зменшила граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

Джерело: нардеп Олексій Гончаренко в Telegram, нардеп Ярослав Железняк у Telegramкартка законопроекту, Міноборони

Деталі: За відповідне рішення віддали 304 голоси.

Що цьому передувало:

  • Пропозиції щодо зменшення граничного віку розробило Міноборони на початку травня.
  • У міністерстві пояснили, що тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації.
  • Крім того, необхідність їхнього щорічного прибуття до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, у тому числі для проходження медичних оглядів, призводить до додаткових фінансових витрат, навантаження на медичних працівників та збільшення черг для проходження ВЛК. Тоді як призов на строкову військову службу під час воєнного стану не здійснюється.
  • 5 травня Кабінет міністрів схвалив зміни до законопроєкту "Про військовий обов'язок та військову службу", зменшивши граничний вік призовників на військовому обліку з 27-ми до 25-ти років.

 

У зв’язку з обривом контактної мережі змінено рух тролейбусів

Вівторок, 30 травня 2023, 09:56

У зв’язку з обривом контактної мережі рух тролейбусів між масивами «Східний» та «Сонячний» тимчасово призупинено.

Зокрема:

  • тролейбус №10 тимчасово не курсуватиме;
  • тролейбус №11 курсуватиме від вул. Тараса Протасевича через просп. Степана Бандери у центр;
  • тролейбуси №5 та №7 курсуватимуть через вул. Київська, 15 Квітня, просп. Злуки та далі по маршруту.

Просимо пасажирів врахувати інформацію при плануванні маршрутів.

 

У Тернополі демонтували 10 рекламних конструкцій, що були розміщені на електроопорах

Вівторок, 30 травня 2023, 09:45

30 травня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею,  спільно з управлінням муніципальної інспекції, демонтовано 10 рекламних конструкцій (власники невідомі), які були розміщені на електроопорах  за адресами: вул. Лесі Українки, вул. Шпитальна, вул. Татарська, вул. Михайла Вербицького та на Збаразькому кільці (на клумбі) в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 28.12.2022 року № 1601 «Про демонтаж рекламних засобів».

Демонтовані рекламні конструкції знаходяться на території, що охороняється. Для повернення рекламних конструкцій власникам необхідно звернутися в ПП «Східний масив» за адресою просп. Степана Бандери, 94 та КП «Тернопільміськсвітло», що на вул. Князя Василя Костянтина Острозького, 32.

Робота з виконання рішення виконавчого комітету продовжується.

 

Оформлення грошової допомоги обернулося для краян криміналом: правоохоронці проводять розшукові заходи

Вівторок, 30 травня 2023, 09:27

Майже 18 000 гривень – привласнили аферисти, знявши гроші з карткових рахунків жителів області. Громадяни намагалися оформити грошову допомогу для громадян, однак стали жертвами пройдисвітів й втратити ще й власні заощадження.

Афера з оформленням "грошової допомоги полягає в наступному: – переходячи за посиланням, яке пропонує отримати кошти, людина потрапляє на фішинговий сайт. Насправді людина думає, що зайшла на сайт свого банку, а по факту – це сайт-двійник шахраїв, який візуально дуже схожий, адреса сайту відрізняється зазвичай всього на одну літеру. Якщо на такому фішинговому сайті людина вводить номер картки, мобільного телефону, паролі – шахраї можуть отримати доступ до її рахунків і зняти всі кошти.

Так двоє мешканців області втратили гроші. Тернополянка позбулася 13 937 гривень, а 49-річний житель району майже 4000 гривень.

Відомості про події слідчі територіальних підрозділів поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують, що отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, потрібно лише з офіційних джерел, не потрібно переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах. Якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку, повідомте про випадок шахрайства в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі авто збило велосипедиста, а у Бережанах водій іномарки втік з місця ДТП

Вівторок, 30 травня 2023, 09:25


Про дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими на лінію "102" повідомив учасник автопригоди. Додзвонювач заявив, що збив велосипедиста.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що аварія трапилася 29 травня близько 9:15 на вулиці Карпенка у Тернополі. За попередньою інформацією, водій автомобіля Huyidai Sonata допустив зіткнення з велосипедистом. Останнього з тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні.

За порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, а також залишення місця дорожньо-транспортної пригоди згідно з адміністративним кодексом України відповідатиме і житель селища Козова.

О 16:40 до відділу поліції №1 Бережан надійшло повідомлення від лікаря екстреної медичної допомоги про аварію на трасі "Стрий-Ізварино", неподалік села Геленків.

У ході перевірки з'ясувалося, що водій автомобіля Honda Acord при виїзді з другорядної дороги на головну, не пропустив автомобіль марки Mersedes Benz Sprinter і врізався у нього. Після аварії кермувальник, який порушив ПДР, залишив місце події. Його розшукують правоохоронці.

Водієві буса надали меддопомогу без госпіталізації.

По обох автопригодах триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Трагічна звістка надійшла до Великогаївської громади. Сьогодні там зустрічають тіло полеглого захисника України.

Вівторок, 30 травня 2023, 09:21

Тіло 35-річного воїна з Баворова Романа Мричка зустрічають у Великогаївській громаді
Трагічна звістка надійшла до Великогаївської громади. Сьогодні там зустрічають тіло полеглого захисника України.

Захищаючи Україну на фронті загинув воїн з села Баворів Роман Романович Мричко (19.02.1988р.н.).

Роман Мричко народився та проживав у селі Баворів. Після закінчення Баворівської школи проходив службу у лавах ЗСУ у Львові.

«Працював на різних будівельних роботах у різних містах України. Допомагав здійснювати благоустрій у рідному селі. З перших днів війни став на захист нашої країни», - розповіли у громаді.

Сьогодні, 30 травня, тіло Романа привезуть до рідного дому.

Жителів громади просять вийти на вулиці сіл, щоб зустріти полеглого бійця.

Тіло воїна зустрінуть біля сільради у Великих Гаях. Після цього траурний кортеж відправиться до Кип’ячки і Товстолуга.

Орієнтовно о 12:00 тіло воїна зустрічатимуть у с. Білоскірка (біля зупинки), о

12:15 – у с. Грабовець біля церкви, о 12:30 – у с. Баворів (при в'їзді в село).

Панахида відбудеться сьогодні о 20:00 год. у рідному домі воїна.

Щирі співчуття рідним і близьким.

Вічна памʼять Герою!


 

За місяць через перевищення швидкості у ДТП на Тернопільщині загинули 9 людей

Вівторок, 30 травня 2023, 09:20

За місяць через перевищення швидкості у ДТП на Тернопільщині загинули 9 людей
З початку місяця тернопільські патрульні винесли майже 3 тисячі постанов за перевищення швидкості.

Фіксували порушення за допомогою приладу TruCam.

Перевищення швидкості стало причиною 159 ДТП, в яких травмувалися 66 людей та 9 загинули.

"Якщо водій їде надто швидко, у нього менше часу, щоб зреагувати на несподівані ситуації, наприклад, раптове гальмування автомобіля перед ним, або на пішохода, який виходить на дорогу.

Під час їзди на високих швидкостях навіть найменші помилки можуть мати серйозні наслідки. Наприклад, якщо водій надто швидко заїжджає в поворот, його автомобіль може занести, або навіть перекинутися. Це може призвести до серйозних травм, або смерті", – повідомили у Патрульній поліції.

Крім того, додали правоохоронці, перевищення швидкості може спричинити більш важкі травми у водіїв, пасажирів та пішоходів.

 

Вночі безпілотники атакували Москву: що відомо

Вівторок, 30 травня 2023, 09:16

Вночі безпілотники атакували Москву: що відомо
Цієї ночі Москву атакували безпілотники.

Мер міста Сергій Собянін повідомив, що у кількох будинках "відбулися незначні пошкодження".

Російське видання "РИА Новости" з посиланням на джерело в екстрених службах пише, що один дрон влучив у верхні поверхи житлового будинку на вулиці Профсоюзній, 98. В результаті зруйновано фасад та скління будинку.

Другий дрон потрапив в 24-поверховий житловий будинок на вулиці Атласова в Новій Москві.

За інформацією Baza, у Підмосков'ї вранці 30 травня збили понад десять безпілотників, більшість із яких – в Істринському, Красногірському та Одинцовському районах.

 

У Тернополі попрощались з командиром стрілецької роти Олександром Захарківим (фото)

Вівторок, 30 травня 2023, 09:14

У Тернополі попрощались з командиром стрілецької роти Олександром Захарківим (фото)
На алеї Героїв поховали командира стрілецької роти 82 батальйону 105 бригади капітана Олександра Захарківа.

Життя військовослужбовця обірвалось біля міста Куп’янськ у Харківській області.

Як повідомили у 105 бригаді територіальної оборони ЗСУ, Олександр захищав Батьківщину з 2014 року.

Чоловік пішов добровольцем в полк Сил спеціальних операцій, коли в Україні почалась АТО. Також служив в батальйоні охорони артилерійської бригади. З перших днів повномасштабного вторгнення долучився до лав бригади територіальної оборони, в березні минулого року в складі зведеної роти вибув в район виконання бойових дій.

Попрощатися з військовослужбовцем прийшло чимало тернополян: найрідніші люди, друзі, знайомі. Священнослужителі провели на Микулинецькому кладовищі панахиду, а керівництво центру комплектування вручило сім'ї бійця грамоту пошани від Головнокомандувача ЗСУ.

"Відійшов у вічність улюблений брат, син, побратим. Це велика втрата для нас. Він був там де його побратими, не боявся ні куль, ані вибухів, і сьогодні на передовій, залишався відданим військовій присязі разом, до кінця.

Командир роти Олександр Захарків віддав життя за Україну яку так любив, якою пишався, за синьо-жовтий прапор, за мову! Співчуваємо рідним Героя! Вічна слава і спокій захиснику! На щиті! Помстимося!", – йдеться у дописі бригади у Facebook.

Читайте також: "Віддав наказ відійти, а сам залишився", – у Чорткові поховали артилериста Олега Гуменюка (фото)

Прощання з Олександром Захарківим, фото: 105 окрема бригада територіальної оборони ЗСУ

350459737_1172032870142039_4618632986776366671_n.jpg

350669079_479889987646103_120479051694190146_n.jpg

350346024_650358770270402_723477413268614137_n.jpg

350442235_3410305769186442_6738270326516786577_n.jpg

349200776_977951973642389_45267506238313611_n.jpg

 

Не мали права обгороджувати і закривати: у мерії Тернополя відреагували на ізольований дитячий майданчик

Понеділок, 29 травня 2023, 13:06

Не мали права обгороджувати і закривати: у мерії Тернополя відреагували на ізольований дитячий майданчик
Вчора, 28 травня, "Тернополяни" писали, як співвласники ОСББ "Файний двір", що у Тернополі на вулиці Тарнавського обгородили кліткою та закрили на замок дитячий майданчик і не пустили туди жінку з двома її малолітніми доньками.

У Тернополі на вулиці Тарнавського, ОСББ "Файний двір" обгородили дитячий майданчик на прибудинковій території кліткою, встановили замок, і не пускають дітей з інших будинків навіть на гойдалки.

Коли тернополянка Ніно зі своїми двома дочками завітали на майданчик, то жінці довелося постояти під кліткою, а її діти видерлися на огорожу.

Ні дітей, ні маму ніхто не пустив на дитячий майданчик.

У мерії пояснили, що ділянку у лютому 2022 року передали на баланс ОСББ, але без права що - небудь обгороджувати і закривати.

"Рішенням сесії міської ради ОСББ «ФАЙНИЙ ДВІР» передано земельну ділянку у постійне користування.  Одночасно даним рішенням вказано «без права огородження місць загального користування та земельної ділянки».  Тернопільська міська рада рекомендує ОСББ дати доступ для усіх дітей для відвідування цього дитячого майданчика",коментують у мерії загородження та закриття дитячого майданчика.

А ось і власне саме рішення про надання земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку за адресою провулок Генерала М.Тарнавського,2 ОСББ «ФАЙНИЙ ДВІР».

І в рішенні чорним по білому пише про умови передачі:

- забезпечувати прохід та проїзд через земельні ділянки до суміжних землекористувачів та об’єктів благоустрою;

- заборони будівництва, реконструкції, встановлення тимчасових споруд без відповідних дозволів;

- дотримуватися правил експлуатації інженерних мереж при проведені ремонтних робіт, не чинити перешкоди в прокладанні нових комунікацій;

- дотримання принципів добросусідства;

- без права огородження місць загального користування та земельної ділянки.

 

 

Грошова допомога на Тернопіллі: шахраї масово надсилають фейкові посилання та крадуть гроші у людей

Понеділок, 29 травня 2023, 13:03

Грошова допомога на Тернопіллі: шахраї масово надсилають фейкові посилання та крадуть гроші у людей
Жертвами шахраїв продовжують ставати мешканці Тернопільської області.

Серед них – жителька Почаєва, яка втратила 39 тисяч гривень.

«Жінка в месенджері отримала повідомлення про ймовірне надання матеріальної допомоги. Перейшовши за вказаним у повідомленні посиланням, ввела дані своєї банківської картки. Після цього у неї з рахунку зникло майже 39 000 гривень, натомість допомоги вона не отримала», - повідомили у поліції Тернопільської області.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Правоохоронці закликають громадян не переходити за сумнівними посиланнями та у жодному разі не вводити там дані своїх банківських карток.

«Аби не потрапити у тенета шахраїв, не вірте оголошенням та повідомленням, які обіцяють якісь виплати. Інформацію про програми підтримки від держави завжди публікують офіційні джерела. Не можна надавати дані банківських карток, особисті дані та паролі невідомим людям», - наголосили у поліції.

 

До 28 градусів тепла прогнозують на Тернопільщині

Понеділок, 29 травня 2023, 13:03

До 28 градусів тепла прогнозують на Тернопільщині
У Тернопільській області завтра, 30 травня, погоду визначатиме поле підвищеного атмосферного тиску.

Очікується мінлива хмарність, без опадів, повідомили у Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології.

«Вітер північний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 8 – 13° тепла, вдень 22 – 27° тепла. Рівень небезпечності – відсутній», - зазначили синоптики.

31 травня погода обіцяє бути з мінливою хмарністю та без опадів. Вітер північно-західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі становитиме 9 – 14° тепла, вдень 22 – 27° тепла.

У перший день літа, 1 червня, слід також очікувати мінливу хмарність. Без опадів. Вітер південно-західний, 5 – 10 м/с. Температура вночі 7 – 12° тепла, вдень 23 – 28° тепла.

 

У школі-ліцеї №6 ім. Назарія Яремчука оновили куточок живої природи в рамках «Шкільного громадського бюджету 2022»

Понеділок, 29 травня 2023, 11:07

Ще один освітній заклад Тернополя, навчально-вихований комплекс «Школа-ліцей №6 ім. Назарія Яремчука», успішно реалізував проект «Шкільного громадського бюджету 2022».

Проект «Модернізація куточка живої природи» реалізовано з метою утримання в належних умовах папуг та шиншил. Таку ініціативу запропонували учнівська команда: Вікторія Петрів, Ангеліна Хлиповка, Дарина Якимишин, Тереза Грицюк.

Для тварин зроблено нові будиночки, виготовлено нові годівнички, встановлено декоративну решітку, пофарбовано стіни, замінено дерев’яні оглядові конструкції на металопластикові.

Реалізація учнівських ініціатив в освітніх закладах триває.

Нагадаємо, у школі №14 ім. Богдана Лепкого в рамках шкільної ініціативи оновили спортивний інвентар, у спеціалізований школі №29 з поглибленим вивченням іноземних мов з’явилася сучасна шкільна їдальня, у школу №8 придбано звукову апаратуру.

 

Ворог ударив "Іскандером" по Харківщині: серед постраждалих – вагітна і двоє дітей

Понеділок, 29 травня 2023, 10:38

Росіяни вдарили раетою "Іскандер" по селищу міського типу Ківшарівка на Харківщині: поранено трьох жінок літнього віку, постраждала вагітна і двоє дітей.

Джерело: голова Харківської ОВА Олег  у Синєгубов у соцмережах

Деталі: За даними Синєгубова, ворог завдав ракетного удару, попередньо ракетою "Іскандер", по смт Ківшарівка Куп'янського району.

Поранення зазнали три літні жінки: 73-х, 85-ти та 90 років. Крім того, постраждала вагітна жінка, підліток 14 років та 10-річна дитина.

В селищі пошкоджено будівлю гуртожитку, 2 приватні будинки та газопровід.

Також обстріляне село Глушківка Куп'янського району. Там осколкові поранення отримала 60-річна жінка

"Усі постраждалі госпіталізовані, наразі медики надають їм допомогу. На місці працюють екстрені служби. Інформація уточнюється", повідомляє очільник ОВА.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Удар по Дніпропетровщині: у Покровській громаді 1 загибла і 9 постраждалих

Понеділок, 29 травня 2023, 10:24

Російські війська 29 травня завдали удару по Покровській громаді у Дніпропетровській області, внаслідок чого одна людина загинула і 9 осіб постраждали.

Джерело: голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій ЛисакДніпропетровська обласна прокуратура

Пряма мова Лисака: "Ворог вдарив по Покровській громаді Синельниківського району. Є загибла. Також постраждало 9 осіб. Серед них 11-річна дитина.

Зруйнований приватний будинок. Там виникла пожежа, яку рятувальники вже загасили.

Інформація уточнюється".

Деталі: За даними прокуратри, тип зброї, застосованої ворогом 29 травня на Дніпропетровщині, ще встановлюється.

Пошкоджено будівлю спорткомплексу, приватні будинки, господарчі споруди, автівки.

ОЛЕНА РОЩІНА 

 

Жителю Кременеччини загрожує до восьми років позбавлення волі за крадіжку

Понеділок, 29 травня 2023, 10:10

Зловмисник з подвір‘я релігійної громади викрав 25 обрізних дощок. Лісопродукцію використав у власному господарстві.

До співробітників поліції надійшла заява від жителя села Татаринці про те, що невідома особа з подвір‘я релігійної громади, що в в селі Якимівці викрала обрізні дошки.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку Кременецького районного відділу поліції встановили особу причетного до заволодіння чужим майном. Як з’ясувалося, спокусився на лісопродукцію 44-річний житель села Якимівці. У зловмисника вилучили частину краденого, решту він встиг використати.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 (крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає позбавлення волі до восьми років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дев'ятеро людей звернулися по допомогу після автопригод

Понеділок, 29 травня 2023, 10:09


Чотири дорожньо-транспортних пригоди зареєстрували працівники поліції на дорогах Тернополя та області впродовж трьох останніх днів минулого тижня. Дев'ять людей звернулися за медичною допомогою.

У ніч з 25 на 26 травня у Ланівцях водій у стані алкогольного сп'яніння, керуючи автомобілем ВАЗ 2101, допустив зіткнення з мотоциклістом. На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. За попередньою інформацією, кермувальник авто, здійснюючи розворот, не переконався у безпечному русі і як результат, врізався у двоколісний мототранспорт. Водія мотоцикла з тілесними ушкодженнями госпіталізували до травматологічного відділення.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 1 статті 286-1 Кримінального кодексу.

26 травня з переломом гомілкового суглоба до лікарні бригада екстреної медичної допомоги привезла 26-річного тернополянина. Чоловіка близько 12:00 збив водій автомобіля BMW 428I. Аварія трапилася на стоянці для автомобілів.

У суботу, 27 травня, неподалік села Смиківці, не розминулися автомобілі KIA K5 та LEXUS RX350.

Попередня причина ДТП - водій KIA K5, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив авто, яке рухалося головною трасою. В результаті удару до лікарні зверталися обидвоє водіїв та семирічний пасажир з LEXUS. Після надання медичної допомоги усіх відпустили за місцем проживання.

Дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими зареєстрували поліціянти й 28 травня. У Тернополі на вулиці Захисників України зіткнулися дві іномарки. Водій Ford Mondeo виїхав на смугу зустрічного руху та допустив зіткнення із Citroen C4.

До травматології потрапив кермувальник Ford Mondeo. Тілесні ушкодження отримав й інший водій та двоє пасажирів. Проте їх не госпіталізовували.

У всіх учасників ДТП взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині судитимуть групу осіб, які вимагали у приватного підприємця пів мільйона гривень неіснуючого боргу

Понеділок, 29 травня 2023, 09:00

Упродовж тривалого часу зловмисники безпідставно вимагали у приватного підприємця гроші та погрожували йому фізичною розправою у разі несплати коштів. Чотирьом обвинуваченим може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

У ході досудового розслідування було встановлено, що 45-річний житель Тернополя вирішив «вибити» неіснуючий борг у приватного підприємця. До справи залучив трьох своїх знайомих. Шляхом погроз вони вимагали у потерпілого спочатку майже 500 тисяч гривень. Згодом їхні «апетити зросли» до мільйона гривень.

Свої вимоги зловмисники висували при кожній телефонній розмові та зустрічі з підприємцем. Від словесних погроз перейшли до фізичної розправи – нанесли чоловіку тілесні ушкодження. Фігуранти також залякували родичів бізнесмена та погрожували їм у разі ненадання коштів.

Побоюючись за своє життя та рідних, потерпілий звернувся за допомогою до правоохоронців. Спецоперацію із припинення діяльності злочинної групи провели співробітники управління Служби безпеки Тернопільщини спільно з поліцейськими.

Під час санкціонованих обшуків у трьох вимагачів виявлено зброю: два пістолети та набої.

Фігурантам повідомлено підозри у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 189 (вимагання) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснювала Тернопільська окружна прокуратура. Наразі слідчі Головного управління Нацполіції області завершили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт до суду.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

на тернопільщині судитимуть групу осіб, які вимагали у приватного підприємця пів мільйона гривень неіснуючого боргу
 

Нацгвардійці виявили тернополянина з забороненими речовинами

П'ятниця, 26 травня 2023, 11:24


Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту щодо мешканця міста.

Під час патрулювання місцевості, військовослужбовці помітили молодика, який побачивши людей в формі почав поводити себе підозріло. У ході проведення поверхневого огляду у нього виявили паперовий згорток з подрібненою кристалічною речовиною.

Тернополянин 1987 року народження у скоєному зізнався.

Заборонені речовини поліцейські вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У автопригодах, які трапилися на Тернопільщині, загинули та травмувалися люди

П'ятниця, 26 травня 2023, 11:15


За минулу добу працівники поліції задокументували на дорогах Тернопільщини три автопригоди, одна з них – зі смертельними наслідками.

Смертельне ДТП трапилися поблизу с. Шибалин, Бережанської громади. Водій "Volkswagen Pasat" не вибрав безпечної швидкості руху та здійснив наїзд на трактор «John Deere». Унаслідок зіткнення автівка виїхала на зустрічну смугу та потрапила під вантажівку "МAN". Одна з пасажирок від отриманих травм загинула на місці події, кермувальника іномарки та ще одну пасажирку з тяжкими травмами госпіталізували медики.

З тяжкими тілесними ушкодженнями до лікарні Івано-Франківська бригада екстреної медичної допомоги доправила неповнолітнього мешканця Космирин, Чортківського р-ну. Травми він отримав в результаті ДТП. У ході перевірки стало відомо, що 11-річного хлопчика на вулиці села збив мотоцикліст. Правоохоронці встановили особу винуватця ДТП, його розшукують.

На вулиці у Кременці не розминулися дві автівки. На перехресті вулиць Осовиця – Льотчиків Визволителів автомобіль "BMW" допустив зіткнення із автомобілем «Volkswagen».

Травми отримали пасажири останньої іномарки, зокрема в пологове відділення Кременецької лікарні з загрозою переривання вагітності медики доправили 35 річну та 29-річну мешканок села Лідихів.

У водіїв здійснено забір крові на вміст алкоголю. По усіх автопригодах тривають перевірки.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у автопригодах, які трапилися на тернопільщині, загинули та травмувалися люди
 

Поліцейські затримали на місці скоєння злочину крадія

П'ятниця, 26 травня 2023, 11:12

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники відділу поліції № 1 м. Бережани жителя Підгайців. Чоловік спокусився на товар, який законно привласнив.

Підозрюваний хотів непомітно винести з приміщення магазину майно, яке сховав під верхній одяг. Однак працівники торгового закладу це помітили, а вже на виході з крамниці його затримали та зателефонували в поліцію.

Працівники слідчо-оперативної групи, які прибули на місце події встановили особу підозрюваного. Чоловік у скоєному зізнався.

Його затримали в порядку статті 208 Кримінального кодексу України та помістили в ізолятор тимчасового тримання.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Псевдобанкіри ошукали жителів Тернопільщини на чималу суму

П'ятниця, 26 травня 2023, 11:11

Громадяни продовжують довіряти невідомим особах, які представляються співробітниками банківських установ. Афристи входять в довіру, довідуються бажану інформацію та спустошують рахунки краян.

Від такого роду злочину потерпіло двоє мешканців області. Додзвонювачі діяли за аналогічною схемою: вони представлялися працівниками банку, входили в довіру та дізнавалися персональні власників карткових рахунків. Завдяки отриманим даним аферисти спустошували рахунки: житель Кременця втратив 22014 гривень, а мешканець Тернопільського району майже 2000 гривень. За допомогою вони звернулися до правоохоронців.

Працівники поліції проводять розшукові заходи, аби встановити осіб причетних до злочинів. За фактами шахрайств слідчі відкрили кримінальні провадження.

Поліцейські звертаються до власників карткових рахунків:

  • не повідомляйте ПІН-код картки та ні в якому разі не зберігайте ПІН-код у гаманці чи разом з карткою;
  • не повідомляйте ваші персональні дані (пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код) третім особам, навіть якщо вони представляються працівниками банку.

Працівники банку ніколи не перевіряють ваші персональні дані. Окрім цього не потрібно розголошувати коди, які приходять вам на ваш мобільний номер, і не набирайте на вашому телефоні невідомі вам комбінації цифр.

У разі, якщо ви підозрюєте, що спілкуєтесь з аферистами, завершуйте телефонну розмову та телефонуйте на гарячу лінію банківської установи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині розпочалися заходи з протидії кримінальним правопорушенням у сфері обігу підакцизних товарів

П'ятниця, 26 травня 2023, 11:09

З 19 травня поліцейські Тернопільщини розпочали заходи, спрямовані на підвищення ефективності боротьби з нелегальним ринком підакцизної продукції та ліквідації незаконної торгівля алкогольними, тютюновими виробами та пальним.

Перший тиждень приніс уже перші результати. З незаконного обігу вилучено понад півтисячі пачок цигарок та 60 кілограмів подрібненого тютюну, понад 200 літрів алкогольної продукції. З них 120 пляшок - в одному з торгових закладів Заліщицької громади, які були розлиті у півлітрову пластикову тару без етикеток. Також оперативники управління стратегічних розслідувань припинили діяльність незаконної заправки в Теребовлі. За усіма фактами незаконної реалізації підакцизних товарів розпочато кримінальні провадження.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителю Тернополя поліцейські інкримінують погрозу вбивством

П'ятниця, 26 травня 2023, 07:33

Зловмисник, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, вирішив вгамувати компанію підлітків, які відпочивали у дворі його будинку.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення про те, що на вулиці Шашкевича невідомий чоловік під час конфлікту дістав предмет, зовні схожий на пістолет, і почав ним погрожувати 15-річному хлопцеві.

Конфлікт припинили правоохоронці, які прибули за викликом. Під час поверхневої перевірки поліцейські виявили у 41-річного тернополянина пневматичний пістолет. Чоловік був у стані алкогольного сп’яніння.

За попередніми даними, зловмиснику не сподобалося те, що у дворі його будинку відпочивала компанія підлітків, які начебто вели себе дуже галасливо. Він зробив їм зауваження, проте вони не відреагували. Взявши пістолет, він почав погрожувати одному із хлопців розправою. Свідки та очевидці події зателефонували до поліції. Правоохоронці вилучили зброю.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 129 Кримінального кодексу України (погроза вбивством). Санкція статті передбачає максимум до двох років обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У селі Шибалин на Бережанщині сталась смертельна аварія (фото)

П'ятниця, 26 травня 2023, 07:25

У селі Шибалин на Бережанщині сталась смертельна аварія (фото)
Ще одна смертельна ДТП сталася у селі Шибалин неподалік Бережан.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, 25-го травня о 22:01 на автодорозі М-30 водій автомобіля Volkswagen Passat, здійснюючи обгін, зіткнувся з трактором John Deere, а після цього виїхав на зустрічну та врізався у вантажівку MAN.

Внаслідок ДТП загинула 1 людина, ще 2 – зазнали травм.

Одну жінку з понівеченого авто довелося звільняти рятувальникам. Надзвичайники деблокували потерпілу та передали її  медикам.

Нагадаємо, у 2021 році у цьому селі у ДТП загинуло подружжя. Смертельна аварія трапилась 8 листопада. Водій автомобіля Skoda Yeti, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з Daewoo Lanos. Жінка та чоловік, які перебували в цьому авто, померли миттєво. Їх 5-річний син опинився в реанімації.

ДТП у Шибалині, фото: Головне управління ДСНС України у Тернопільській області

349366051_6257044594372006_7631501196853129632_n.jpg

 

Під час нічної атаки рф випустила по Україні 17 ракет та 31 безпілотник

П'ятниця, 26 травня 2023, 07:23

Під час нічної атаки рф випустила по Україні 17 ракет та 31 безпілотник
Чергова атака російських окупантів розпочалась наприкінці минулої доби о 22:00 і тривала до 5 ранку 26 травня.

Як повідомили у Повітряних Силах ЗСУ, цього разу ворожі війська націлилися на Схід та вдарили по об’єкти критичної інфраструктури та об'єктах Сил оборони України.

Загалом було зафіксовано пуски 17 ракет різних типів та 31 ударного дрона іранського виробництва. Їх здійснювали з літаків Ту-95мс з району Каспійського моря, з території тимчасово окупованої Запорізької області, а також з південного та північного напрямків.

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, було знищено 10 крилатих ракет повітряного базування Х-101/х-555, 23 ударних дрони "Shahed-136/131" та  2 БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10" і "Мерлін-ВР".

У Харківській та Дніпропетровській областях зафіксовано влучання ударних БпЛА та кількох зенітних керованих ракет С-300/С-400.

Намагалися окупанти атакувати й Київщину. Як інформують у КМВА, усі ворожі цілі в повітряному просторі столиці були виявлені і знищені.

Внаслідок падіння уламків ракети в Оболонському районі пошкоджений дах одного з торговельно-розважальних центрів. Обійшлося без займання і критичних руйнувань. На парковці в іншій частині району пошкоджені автомобілі.

У Шевченківському районі частини ракети впали на приватний будинок. Пошкоджено дах та вікно. Попередньо, інформація щодо постраждалих відсутня. Дані уточнюються.

349621279_1918744858499671_4040957776740026177_n.jpg

 

ДОВІДКА щодо алгоритму отримання суб’єктами господарювання дозволів на придбання, перевезення та зберігання вибухових матеріалів.

Четвер, 25 травня 2023, 10:12


Відповідно до пункту 9 Положення про дозвільну систему, затвердженого постановою КМУ від 12.10.1992 № 576 на придбання, зберігання та перевезення вибухових матеріалів поширюються вимоги дозвільної системи.

Порядок видачі дозволів на придбання, зберігання та перевезення вибухових матеріалів визначається Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом МВС від 21.08.1998 № 622 (далі – Інструкція).

На сьогодні для отримання дозволів Національної поліції України суб’єкт господарської діяльності разом із клопотанням подає:

 

На придбання вибухових речовин (строк дії до 6 місяців) –

1. свідоцтво Державної служби України з питань праці (далі – Держпраці) на придбання вибухових матеріалів;

2. дозвіл на ведення підривних робіт виданий Держпрацею

3. акт про придатність приміщення, де зберігатимуться вибухові матеріали (комісія з представників НПУ, ДСНС, Держпраці та зацікаіленої організації, що відкриває об'єкт);

4. платіжне доручення (квитанція) за послугу.

 

На зберігання вибухових речовин (строк дії до 3 років) –

1. свідоцтво органів Держпраці на експлуатацію місця зберігання вибухових матеріалів;

2. паспорт власника складу вибухових матеріалів і акт приймання місця зберігання вибухових матеріалів в експлуатацію (за відсутності паспорта додаються схема складу і план прилеглої місцевості в радіусі, який відповідає безпечній відстані, розрахованій за ударною повітряною хвилею від найбільшого за місткістю сховища ВМ, а для пересувного складу - зазначається район, який обслуговується складом);

3. акт про придатність приміщення, де зберігатимуться вибухові матеріали (комісія з представників НПУ, ДСНС, Держпраці та зацікавленої організації, що відкриває об'єкт);

4. наказ про призначення особи (осіб), відповідальної за зберігання вибухових матеріалів;

5. список осіб, що будуть мати доступ до вибухівки чи охороняти їх;

6. платіжне доручення (квитанція) за послугу.

 

На перевезення територією України (строк дії до 3 місяців) –

1. дозвіл органу поліції на зберігання вибухових матеріалів;

2. відомості про осіб, відповідальних за перевезення;

3. найменування, кількість вантажу, що буде перевозиться, вид транспорту, маршрут, початковий і кінцевий пункти перевезення територією України, підстава перевезення, термін;

4. відомості про осіб, відповідальних за охорону вибухових матеріалів;

5. копія договору про охорону або накази керівника підприємства про призначення осіб, відповідальних за охорону та перевезення;

6. свідоцтво про підготовку уповноваженого з питань безпеки перевезення вантажів;

7. свідоцтво про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі;

8. свідоцтво про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів;

9. чинний договір обов’язкового страхування;

10. свідоцтво про допуск водія до перевезення територією України відповідного небезпечного вантажу;

11. свідоцтво про допуск транспортного засобу до перевезення територією України ВМ;

12. платіжне доручення (квитанція) за послугу;

13. технічні умови або стандарти вибухових матеріалів, що підлягають перевезенню територією України.

 

На ввезення на територію України (строк дії до 3 місяців) –

1. договір або контракт, що підтверджує доцільність видачі дозволу на перевезення вибухових матеріалів та їх компонентів (експорт/імпорт);

2. нотаріально завірена копія дозволу Державної служби експортного контролю України на здійснення відповідного експорту/імпорту;

3. погодження Держпраці на право придбання і використання вибухових матеріалів та їх компонентів імпортного виробництва;

4. технічна документація, зразки ввезених на територію України та розроблених новітніх вибухових матеріалів (для Експертної служби МВС);

5. дозвіл на перевезення територією України небезпечних вантажів виданий у порядку, визначеному Правилами дорожнього перевезення;

6. платіжне доручення (квитанція) за послугу.

 

Як виключення, перевезення вибухових матеріалів територією України без дозволу органів поліції здійснюється у разі:

1. централізованого перевезення із заводів-виготовлювачів на склади за наявності дозволів на зберігання вибухових матеріалів;

2. з одного складу суб’єкта господарювання на інший, але лише в межах однієї області (міста) на підставі нарядів-накладних;

3. до місць проведення підривних робіт - за нарядами-путівками.

 

За детальною інформацією щодо процедури отримання дозволів на придбання вибухових матеріалів можете звертатися до сектору контролю за обігом зброї Головного управлінння Національної поліції в Тернопільській областіі за телефонами: (0352) 27-13-11, 27-18

 

Фейкові юридичні послуги обійшлися жителю Тернополя у понад 56 тисяч гривень

Четвер, 25 травня 2023, 10:11

Хотів отримати правову допомогу, а натомість потрапив у пастку шахраїв житель обласного центру. Співробітники Тернопільського райуправління поліції проводять оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Як встановили поліцейські, потерпілий в одному із месенджерів знайшов оголошення про надання юридичних послуг. Зателефонував за номером, вказаним у дописі. Під час спілкування з представниками начебто юридичної фірми, тернополянина запевнили, що допоможуть вирішити його питання. Потерпілий впродовж декількох днів консультувався з псевдоюристами, скидав їм свої документи. Аферисти видурили у нього 56 тисяч гривень за свої послуги. Проте, отримавши гроші, більше на зв’язок не виходили.

Тернополянин звернувся за допомогою до працівників поліції. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Працівники поліції застерігають: не відкривайте жодні невідомі посилання в месенджерах, соціальних мережах та SMS. Не вірте оголошенням та повідомленням, які обіцяють якусь допомогу. Користуйтеся послугами лише перевірених компаній. У жодному разі не перераховуйте кошти наперед незнайомцям. Розраховуйтеся за послуги лише після отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

фейкові юридичні послуги обійшлися  жителю тернополя у понад 56 тисяч гривень
 

Сумку з наркотиками загубили у центрі Тернополя: її знайшов місцевий житель (ФОТО)

Четвер, 25 травня 2023, 10:08

Сумку з наркотиками загубили у центрі Тернополя: її знайшов місцевий житель (ФОТО)
У центрі Тернополя місцевий житель виявив сумку з наркотиками.

Про знахідку тернополянин повідомив у поліцію. Барсетку з підозрілим вмістом чоловік знайшов біля свого подвір'я на вулиці Стадникової.

«Додзвонювач розповів, що чорну барсетку на дорозі побачив ще вранці 23 травня. Сумку не відкривав, а повісив збоку на паркані з надією, що повернеться господар. Проте, коли ввечері чоловік повернувся додому, сумка залишалася на місці. Заглянувши до середини, виявив чимало закладок», - розповіли у поліції Тернопільської області.

Сумку вилучили правоохоронці. У ході перевірки з'ясувалося, що в барсетці було 155 закладок з амфетаміном та солями. На чорному ринку її вартість становить майже 155 тисяч гривень.

Даний факт внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 ККУ. Вилучене направили на експертизу.

Триває слідство.

 

646e0c4536a67832215597.jpg

646e0c572214d167560353.jpg

646e0c576010e389850609.jpg

 

Чоловіків, які незаконно виїхали з України, після повернення чекатиме покарання

Четвер, 25 травня 2023, 10:06

Чоловіків, які незаконно виїхали з України, після повернення чекатиме покарання
В Україні готують законопроект щодо покарання чоловіків, які незаконно виїхали з України під час війни.

Це буде спільна ініціатива парламенту та уряду. Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, зараз не передбачено ніяких покарань для тих, хто незаконно перетнув кордон і потім повернувся в Україну.

"На сьогоднішній день таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що по закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон", – сказав він.

Міністр зазначив, що зараз вивчається міжнародний досвід. Серед варіантів, які розглядають, – позбавити таких людей права їздити за кордон.

 

Трагедія на Кременеччині: на санній трасі під час тренування загинула дев'ятикласниця (фото)

Четвер, 25 травня 2023, 10:05

Трагедія на Кременеччині: на санній трасі під час тренування загинула дев'ятикласниця (фото)
У селі Млинівці на Кременеччині під час тренування загинула неповнолітня спортсменка.

Як повідомили у поліції, трагедія сталася 24 травня на території обласної дитячої спортшколи.

Під час спуску по санній трасі відламався фрагмент дерев'яної дошки і травмував 15-річну дівчинку. Ушкодження виявилися несумісними із життям – дев'ятикласниця загинула на місці події.

Тренування відбувалися під наглядом тренера закладу.

Даний факт слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 2 статті 275 Кримінального кодексу – порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд, що спричинило загибель людей. Триває слідство.

Нагадаємо, про те, що санна траса у Кременці може стати смертельною, не раз говорили у публічному просторі.

 

У Чернівецькій області уламки "шахеда" пошкодили 3 житлових будинки та лінії електропередач

Четвер, 25 травня 2023, 10:05

У Чернівецькій області уламки "шахеда" пошкодили 3 житлових будинки та лінії електропередач
На Чернівеччині внаслідок падіння уламків "шахеда" пошкоджено 3 житлових будинки та лінії електропередач.

Про це повідомив у Telegram начальник обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк.

"О 04:18 в Дністровському району Чернівецької області внаслідок падіння уламків БПЛА "Шахед-136" виникла пожежа в гаражі, пошкоджено 3 житлових будинки. Уламками пошкоджено дві лінії електропередач. Інформація про постраждалих не надходила", – йдеться у його дописі.

За словами очільника ОВА, 140 абонентів залишилися без світла.

Нагадаємо, у ніч на 25 травня рф атакувала Україну ударними дронами іранського виробництва. ЗСУ збили усі 36 БПЛА.

 

ПЦУ з 1 вересня перейде на новий календар. Коли буде Різдво, Покрова, Миколая?

Середа, 24 травня 2023, 11:12

Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейде на новоюліанський календар для нерухомих свят.

Наразі триває Архієрейський собор, на якому обговорюється календарне питання, повідомляє ВВС News Україна.

"Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть – українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому – трішечки на московському", – розповів журналістам митрополит Вінницький Симеон.

"Українська правда. Життя" чекає на завершення Собору та на коментар від ПЦУ.

Якщо ПЦУ підтримає перехід на новоюліанський календар, зміняться дати інших нерухомих свят.

Зокрема, Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Покрову будуть відзначати 1 жовтня, Водохреще – 6 січня, а День Святого Миколая – 6 грудня.

 

Фото ілюстративне: ПЦУ

Святкування рухомого Великодня і прив'язаних до нього подій залишиться без змін. Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалить після Архієрейського собору у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року. Однак  предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній сказав ВВС, що питання вже вирішене і перехід відбудеться.

Нагадаємо, раніше УГКЦ ухвалила рішення про перехід на григоріанський календар.

А Синод ПЦУ вже дозволив громадам, які бажають перейти на новий календар, зробити це за відповідною процедурою.

Новина доповнюється...

Олена Барсукова

 

Шахрай видурив у чоловіка 90 тисяч гривень за доставку автомобіля з Європи. Поліцейські розшукують зловмисника

Середа, 24 травня 2023, 11:10


Шахрайство, пов’язане з купівлею автомобіля, розслідують співробітники Чортківського районного відділу поліції. Потерпілий перерахував 90 тисяч гривень незнайомцю, який пообіцяв йому допомогти пригнати мікроавтобус з-за кордону.

Як встановили правоохоронці, заявник на одному із сайтів знайшов оголошення про продаж автівки. Зв’язався з продавцем, який запевнив, що машина наразі знаходиться в Європі і він готовий доставити її в Україну. Попросив завдаток за послуги. Для переконливості зловмисник скинув потерпілому в месенджер копію нібито свого паспорта.

Аферист декілька тижнів годував обіцянками замовника і видурював у нього гроші. Загальна сума, яку перерахував потерпілий, – 90 тисяч гривень. Проте продавець своїх обіцянок не виконав, кошти не провернув та перестав виходити на зв'язок.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Поліцеські з'ясували, що шахрай використав чужі документи. Вони належать людині, яка теж потрапила у пастку афериста.

Поліцейські звертаються до жителів області не довіряти незнайомцям та не вестися на сумнівні пропозиції, а тим паче, коли мова йде про гроші. Користуйтеся послугами лише перевірених продавців та компаній. Вони допоможуть вибрати машину під ваші вимоги. У жодному разі не перераховувати кошти наперед незнайомцям. Розраховуйтеся за товар лише тоді, як отримаєте й особисто оглянете його.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Афери з SIM-картками: зловмисники крадуть гроші, блокуючи номер мобільного. Поліцейські застерігають від таких злочинів

Середа, 24 травня 2023, 11:08


Спроби отримати доступ до банківської інформації телефоном – один з найбільш поширених способів шахрайства.  Часто зловмисники намагаються викрасти гроші з банківської картки за допомогою послуги "Віддалена заміна SIM-карти". Саме у такий спосіб невідомий  обшахраював мещканку обласного центру.

За словами жінки, до неї зателефонував незнайомець, який назвався представником одного з телефонних операторів. Повідомив, що на лінії ведуться технічні роботи, і можливі перебої зв’язку. Щоб SIM-картка у ході робіт не заблокувалася, додзвонювач попросив назвати три останні вихідні та три вхідні номери.

Потерпіла, не запідозривши афери, повідомила куди телефонувала. Згодом картка таки перестала працювати. Звязок не відновлювався протягом дня і потерпіла звернулася в сервісний центр мобільного оператора. Вже там  з'ясувала, що номер мобільного було заблоковано, а “власнику” вже видано дублікат. Неприємні сюрпризи продовжилися: згодом з’ясувалося, що з її банківської картки зникло понад 20 тисяч гривень.

Про шахрайство жінка повідомила у поліцію. У ході слідчо-оперативних заходів з’ясувалося, що зловмисник, дізнавшись останні набрані номери абонентів, переоформив на себе SIM-картку потерпілої. Після цього шахрай отримав доступ до банківського мобільного додатку і зняв усі доступні кошти.

Правоохоронці розшукують шахрая і звертаються до мешканців міста та області не повідомляти жодної інформації невідомим особам.

Захистіть телефонний номер, який прив’язаний до банківського рахунку. Більшість громадян прив’язує свій номер телефону до банківських карток та до сторінок у соцмережах, що дає можливість зловмисникам отримати доступ до банківського рахунку.

Щоб убезпечити своїх абонентів, оператори радять свою SIM-картку прив'язати до паспортних даних та відключити послугу віддаленої заміни сім-карти у свого мобільного оператора. У такому випадку під час її заміни абонент повинен буде прийти до сервісного центру та пред’явити документи, що засвідчують особу.

Тримайте в секреті логін на пароль до онлайн-кабінету мобільного оператора, смс-коди операторів; puk-код та серійний номер cім-картки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У аварії на Кременеччині загинув 29-річний водій

Середа, 24 травня 2023, 11:07

Дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими зареєстрували слідчі у Кременці. 24 травня близько 8:24 на вулиці Київська (колись 107-ї Кременецької дивізії) зіткнулося три автомобілі.

На місце пригоди виїжджала поліція, бригада швидкої та наряд служби надзвичайних ситуацій. За попередньою інформацією, водій автомобіля Nissan X-Trail, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не пропустив транспорт і як результат - врізався у ЗІЛ-131. Вантажівка підім'яла під себе легковий автомобіль і після цього їх відкинуло на смугу зустрічного руху, де вони зіткнулися ще й з AUDI.

Вивільняти водія та пасажира з Nissan X-Trail довелося рятувальникам. В результаті удару кермувальник від отриманих травм помер ще до приїзду бригади екстреної допомоги. Восьмирічну дитину з численними травмами доправили до лікарні. Водії інших автівок травм не отримали.

Вирішується питання про внесення даного факту в ЄРДР згідно із частиною 2 статті 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі затверджено Стратегію відновлення прибудинкових територій «Зелений двір»

Середа, 24 травня 2023, 10:54

На черговому засіданні виконавчого комітету міської ради затверджено Стратегію відновлення прибудинкових територій «Зелений двір» у Тернополі.

Основною метою Стратегії є забезпечення комфортних умов проживання мешканців багатоквартирних житлових будинків шляхом створення та формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень прибудинкових територій, збалансованого розвитку міської зеленої зони та виконання нею екологічних, соціально-економічних та урбаністично-планувальних функцій.

Стратегія розроблена як один зі структурних елементів формування подальших заходів проєкту нової Програми охорони навколишнього природного середовища Тернопільської громади на 2024-2028 рр.

Виконання завдань стратегії дозволить:

  • забезпечити оптимальне озеленення прибудинкових територій міста, у тому числі на умовах співфінансування;
  • створити системи зелених насаджень у житлових мікрорайонах, більш стійких до умов міського середовища;
  • досягнути рівня збалансованості в системі природно-економічного розвитку.
  • зберегти, підсилити та систематично відтворити біологічне і ландшафтне різноманіття;
  • формувати безперервну зелену стільникову систему міста як невід’ємну складову єдиної регіональної екологічної мережі;
  • покращити зовнішню привабливість житлових мікрорайонів.

Нагадаємо, діє також затверджена Концепція комплексного озеленення м. Тернополя. Так, на території громади у рамках двомісячників благоустрою щорічно організовуються заходи з озеленення з метою збільшення площі озеленених територій, урізноманітнення видового складу насаджень, формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища особин.

Зокрема, впродовж 2015-2023 рр. на території Тернопільської громади загалом висаджено близько 9200 дерев та 3700  чагарників.

 

На умовах співфінансування у Тернополі відремонтують покрівлі, ліфти та інженерні мережі

Середа, 24 травня 2023, 10:50

24 травня на засіданні виконавчого комітету затверджено титульний список ремонту житлового фонду на умовах співфінансування на території Тернопільської міської територіальної громади на 2023 рік.

Відповідно до титульного списку, проводитимуться ремонти покрівель, ремонт і заміна внутрішньобудинкових інженерних мереж, елементів обладнання, ремонт ліфтів тощо. Роботи з виконання ремонту житлового фонду та їх оплата здійснюватиметься на умовах співфінансування за рахунок видатків спеціального фонду місцевого бюджету.

Нагадаємо, що у  багатоквартирних будинках Тернополя на умовах співфінансування можна провести ремонт житлового фонду. Детальніше ознайомитися з можливостями можна тут.

Перелік вулиць, на яких заплановано проводити ремонтні роботи доступний нижче.

 

В Укрзалізниці запровадять спеціальні жіночі купе

Вівторок, 23 травня 2023, 11:07

 
УЗ

В "Укрзалізниці" запровадять послугу спеціальних жіночих купе, квитки на такі місця можна буде придбати через застосунок компанії, коли його допрацюють.

Про це повідомив  керівник з комунікацій та маркетингу пасажирського напрямку УЗ Олександр Шевченко в Facebook.

До таких купе допускатимуть жінок, трансжінок, мам з дітьми до 6 років будь-якої статі. Але це питання ще обговорюється.

На яких маршрутках буде доступною послуга в компанії ще не визначили, але це будуть маршрути далекого сполучення, пасажири яких проводять у дорозі багато часу.

Компанія збирається протестувати нововведення впродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями ухвалить рішення, чи робити їх постійною практикою. Критеріями, за словами Шевченка, стануть попит та відгуки.

Купити квиток до такого купе можна буде через застосунок "Укрзалізниці". Ця функція буде передбачена в одному з його наступних релізів. Доплачувати за жіноче купе буде не потрібно.

Згодом Шевченко видалив свій допис, а в пресслужбі компанії заявили, що УЗ "розглядає можливість запровадження жіночих купе".

Для цього потрібно розробити IT-рішення, внести зміни до нормативних актів. А також проконсультуватися з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями.

"Поряд з цим ми працюємо над комплексним підвищенням безпеки поїздок: усі нові та модернізовані вагони — а це вже близько 15% вагонів у активному використанні — оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника", - додали в компанії.

"Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища.

Тому поточне рішення залізниці — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане "пілот" з жіночими купе", — зазначив голова правління "Укрзалізниці" Євген Лященко.

Економічна правда


 

На Чортківщині поліцейські виявили нелегальний посів коноплі

Вівторок, 23 травня 2023, 10:09

На Чортківщині поліцейські виявили нелегальний посів коноплі
Незаконну посадку марихуани знайшли правоохоронці у Чортківському районі.

Працівники районного відділу поліції отримали інформацію про те, що мешканець одного з сіл зберігає вдома заборонені речовини.

Охоронці порядку, на підставі ухвали суду, вирушили туди із обшуком.

Як повідомили в ГУНП, під час візиту поліцейські виявили на території домогосподарства нелегальний посів наркотиків, зокрема – 13 рослин коноплі.

Речовини вилучили та направили на експертизу.

За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження відповідно до ч.1 ст. 310 Кримінального кодексу України – посів або вирощування снотворного маку чи конопель. Слідчі дії тривають.

 

«Легенда УПА»: школярі Тернопільщини зіграли у традиційну теренову гру (ФОТО)

Вівторок, 23 травня 2023, 09:45

«Легенда УПА»: школярі Тернопільщини зіграли у традиційну теренову гру (ФОТО)
У Тернопільській області традиційно відбулася теренова гра «Легенда УПА».

«Легенда УПА» з 2003 року загартовує справжній український дух, волю та характер школярів і молоді, допомагає формувати національно-патріотичні ідеї та командну відповідальність.

Цьогоріч теренову гру присвятили Головнокомандувачу УПА, провіднику ОУН, Герою України Роману Шухевичу.

Протягом двох днів команди змагалися за перемогу. За підсумками, перше місце здобув – ДНЗ Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою; друге місце – Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст; третє місце – Чортківська ЗОШ №5 І-ІІІ ст.

 

347913259_1266237320672434_4969349162828289101_n.jpg

347881991_611161300969224_6347567369121834069_n.jpg

347825277_959024751962823_2389517348752848994_n.jpg

348667176_704652381418649_6191217263832714731_n.jpg

347140249_643986077093923_6253776149808420787_n.jpg

348582318_214840581324940_1058189592379412497_n.jpg

347141371_727518262453234_3558793066369339029_n.jpg

348663828_579174277532154_5653743130047964213_n.jpg

348550554_638001554466981_4228489073485555725_n.jpg

348463837_624449159611735_6991824600504110354_n.jpg

348257284_1522540235220002_7443598390178420769_n.jpg

348460499_759060365912332_1789071179632035079_n.jpg

 

До вечора на масиві "Сонячний" у Тернополі не буде газу

Вівторок, 23 травня 2023, 09:42

До вечора на масиві "Сонячний" у Тернополі не буде газу
23 травня масив "Сонячний" тимчасово залишиться без газопостачання.

Як повідомляє "Тернопільміськгаз", відключення пов'язане з виконанням аварійно-ремонтних робіт на газопроводі низького тиску, що на вул. Василя Симоненка.

Газу не буде до 18:00.

Адміністрація комунального підприємства просить вибачення у споживачів за тимчасові незручності.

 

 

Один з мікрорайонів Тернополя залишиться без води

Вівторок, 23 травня 2023, 09:41

Один з мікрорайонів Тернополя залишиться без води
Завтра на вулиці Микулинецькій та в мікрорайоні "Березовиця" не буде води.

Про це повідомляє "Тернопільводоканал".

"У зв'язку з перепідключенням нової мережі на вулиці Микулинецькій, 24 травня з 9 до 20 години тимчасово не буде води в мікрорайоні "Березовиця", а також на вулицях Микулинецькій-бічній та Микулинецькій, починаючи з будинку за номером 40", – зазначили у комунальному підприємстві.

Мешканців цих вулиць просять заздалегідь зробити запаси.

Нагадаємо, що жителі міста можуть отримувати сповіщення про відключення води, газу, тепла та світла у мобільному додатку "е-Тернопіль" та за допомогою сервісу "Сіті-бот Назар".

 

В останню дорогу провели молодого воїна зі Збаражчини Володимира Кантицького

Вівторок, 23 травня 2023, 09:40

В останню дорогу провели молодого воїна зі Збаражчини Володимира Кантицького
Мешканці Збаразької та Лановецької громад з почестями провели в останню дорогу захисника України Володимира Кантицького.

30-річний воїн помер 13 травня. Його життя обірвалось внаслідок важких поранень, отриманих у бою на Луганщині.

Як повідомили у Збаразькій міськраді, уродженець села Хоми служив у парашутно-десантному батальйоні військової частини А1126.

"Заупокійні молитви за душу хороброго земляка линули у Ланівцях, селі Волиця, де жив Володимир із дружиною та маленьким синочком, у Збаражі, біля пам'ятника Героям Небесної сотні, у Гніздичному, де навчався, та у рідній домівці загиблого – у Хомах.

Ім'я Володимира Кантицького назавжди залишиться у вдячній пам'яті земляків, молоді та наступних поколінь, заради яких він віддав своє молоде життя", – йдеться у дописі мерії у Facebook.

Читайте також: У Тернополі попрощалися з 46-річним захисником Валентином Крулевським (фото)

6н7г8гш9ш999889898988.jpg

 

У Тернополі попрощалися з 46-річним захисником Валентином Крулевським (фото)

Вівторок, 23 травня 2023, 09:39

У Тернополі попрощалися з 46-річним захисником Валентином Крулевським (фото)
22 травня у Тернополі поховали військовослужбовця 82 батальйону 105 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ бригади Валентина Крулевського.

Життя 46-річного воїна обірвалося 17 травня неподалік Масютівки Куп'янського району на Харківщині.

У той день розпочався артобстріл, під час якого захисник отримав смертельне осколкове поранення.

Як розповіли у бригаді, Валентин Крулевський був стрільцем взводу стрілецької роти військової частини А7169. Чоловіка мобілізували 26 лютого 2022 року.

Друзі та побратими згадують його як порядну, добру та щиру людину, дисциплінованого військовослужбовця та справжнього патріота, який у перші дні війни став на захист України та пішов добровольцем боронити Україну від ворогів.

"На жаль, не зустріне вже на порозі рідного дому свого чоловіка дружина Світлана, не почує свого найріднішого сина мама – Марія Рудольфівна. Валентину назавжди 46. Поруч з янголами-воїнами! В строю!", – зазначили на Фейсбук-сторінці 105 бригади.

348653977_778167813922950_2797041819695488535_n.jpg

348873503_224402033675472_4659758561465145291_n.jpg

348814914_930167674876595_5319989375150726324_n.jpg

348690648_1267283210842794_2109981031992785612_n.jpg

348718113_215431884583953_4989870359634155721_n.jpg

347225354_263443336285844_2980285444164893933_n.jpg


 

Сторінка 23 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер