images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Сьогодні в Україні відзначають День Героїв, започаткований вояками ОУН

Вівторок, 23 травня 2023, 09:37

Сьогодні в Україні відзначають День Героїв, започаткований вояками ОУН
Щорічно 23 травня відзначають День Героїв.

Цього дня Україна вшановує пам'ять всіх тих, хто до останнього відстоював незалежність та боровся за суверенітет держави.

Започаткували цю традицію у 1941 році вояки ОУН. День цей обрали невипадково: 23 травня 1938 року був убитий полковник армії УНР, державний, військовий і політичний діяч Євген Коновалець, один з головних ідеологів українського націоналізму.

День Героїв є офіційним державним святом, але зазвичай відзначається органами місцевої влади.

З 2014 року у цю дату вшановують пам'ять про полеглих на неоголошеній російській війні захисників та захисниць України.

Вітання міського голови Сергія Надала з Днем Героїв України

Шановна громадо!

Сьогодні вся Україна віддає шану Героям України всіх часів. Героям, які поклали життя за незалежність та свободу України.

Свого часу засновник та провідник Організації Українських Націоналістів Євген Коновалець, в пам’ять якого відзначають День героїв України говорив: «У великій світовій драмі наших днів ми маємо вибір: або бути творцями, або жертвами історії».

Українські Герої XX століття пройшли через криваві війни та випробування, зберегли українську націю, стали творцями своєї історії. Українська нація відбулася. Українці вибороли незалежність.

Тепер же українські Герої XXI століття показали всьому світу, що українці – не лише творці своєї власної історії, ми творимо нову історію Європи та світу. Сьогодні героїчне гасло «Слава Україні» звучить з вуст президента США, канцлера Німеччини і прем’єра Великої Британії. Ми довели всьому світу, що українці – це нація Героїв. Нація переможців.

Здоров’я та Божого благословення захисникам та захисницям України! Вічна пам’ять всіх загиблим Героям!

Слава Україні!

Героям Слава!

den-geroiv-23052023.jpg

 

На Тернопіллі оголосили пожежну небезпеку найвищого класу та ввели деякі заборони

Вівторок, 23 травня 2023, 09:37

На Тернопіллі оголосили пожежну небезпеку найвищого класу та ввели деякі заборони
Через посушливу погоду зріс рівень пожежної небезпеки.

Найближчими днями він сягатиме найвищого класу.

Про це повідомили в обласному управлінні ДСНС.

"За прогнозом Українського гідрометеорологічного центру, 23-25 травня в Україні, в тому числі й на Тернопільщині, очікується надзвичайна пожежна небезпека найвищого 5-го класу. Значно зростає загроза виникнення пожеж! У першу чергу загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах, які важко виявити у початковій стадії", – зазначили рятувальники.

Мешканців краю закликають бути обережними із вогнем, не спалювати суху рослинність, а при перебуванні у лісовій місцевості дотримуватись правил пожежної безпеки.

В умовах надзвичайної пожежної небезпеки забороняється розведення багать у лісах та в’їзд до них транспорту. Також при 5-му класі передбачається введення обмеження на відвідування населенням хвойних насаджень.

Жителів області просять з розумінням поставитися до вимушених заборонних заходів, бути відповідальними та дотриматись цих вимог. А при виявленні ознак пожежі у лісі та на відкритих територіях негайно телефонувати до Служби порятунку за номером "101".

347552917_628016555597582_4897738426964339920_n.jpg

 

Зеленський прибув на фронт

Вівторок, 23 травня 2023, 08:32

Зеленський прибув на фронт
ФОТО: ЗЕЛЕНСЬКИЙ У FAСEBOOK

Президент Володимир Зеленський 23 травня прибув на фронтову ділянку, щоб привітати захисників з Днем морської піхоти ВМС ЗСУ.

Джерело: президент в Telegram, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Telegram

Дослівно: "Наші захисники. Фронтова ділянка. Сьогодні (23 травня - ред.) я тут, щоб привітати наших воїнів із їхнім Днем морської піхоти ВМС ЗСУ. Слава кожному і кожній, хто захищає Україну".

Деталі: Де саме на передовій побував президент, не зазначається.

Водночас, 22 травня Зеленський записав відеозвернення до українців в дорозі. Лише 21 травня Зеленський був у Японії на саміті G7, де провів зустрічі із міжнародними партнерами України. Зокрема, із президентом США Джо Байденом.

На полях саміту Байден обговорив із Зеленським навчання українських пілотів на F-16 і майбутню передачу Україні винищувачів. Проте наразі в адміністрації Байдена ще не вирішили, чи будуть США самі їх передавати.

 

Житель Тернопільщини потерпів від рук товариша

Вівторок, 23 травня 2023, 08:25


Правоохоронці відділення поліції № 2 м. Зборів відкрили кримінальне провадження щодо 41-річного місцевого мешканця. Чоловік обікрав свого приятеля й за це йому доведеться відповісти перед судом.

На лінію «102» надійшло звернення від чоловіка. Він розповів, що його односельчанин привласнив його майно. Зі слів заявника знайомий прийшов до нього погостювати. У чоловіків виник словесний конфлікт, після його гість взяв його мобільний телефон та пішов додому.

У ході перевірки отриманої інформації, правоохоронці довели причетність підозрюваного до злочину. Зловмисник у скоєному зізнався. Його затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому міри запобіжного заходу.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Йому загрожує позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ні собаки, ні грошей, або як краянка купувала через інтернет домашнього улюбленця

Вівторок, 23 травня 2023, 08:23

Мешканка Чортківського району хотіла придбати нового домашнього улюбленця. В мережі Інтернет вона знайшла оголошення про продаж тваринки, а потрапила в шахрайську пастку.

Привабила дівчину дешева ціна на породисту тваринку: продавець просив перерахувати завдаток в розмірі 2200 гривень. Краянка погодилася та здійснила транзакцію. Вона чекала телефонний дзвінок аби продавець підтвердив зарахування коштів й умови доставки, однак він так й не зателефонував. Натомість вимкнув телефон та видалив допис. За допомогою вона звернулася до правоохоронців.

Відомості про подію слідчі територіального підрозділу поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Вкотре нагадуємо: приваблива ціна, поспішність з оплатою, а також вимоги оплатити товар наперед – так, зазвичай, діють шахраї. Торгуйте безпечно, не погоджуйтеся переводити гроші маловідомим людям, у яких немає відгуків про їх роботу, відповідного рейтингу. Перевіряйте номер мобільного в інтернеті, а також, чи не дублюються фото товару в інших оголошеннях.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В Україні створили інтерактивну мапу ймовірних місць зникнення військових

Понеділок, 22 травня 2023, 11:28

Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин створив інтерактивну мапу, де зазначені ймовірні місця зникнення українських бійців.

Про це повідомляють в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Аби розширити дані про можливі місця зникнення військових, у Штабі закликають до співпраці, зокрема, їхніх родичів.

"Всю інформацію про ймовірне місце зникнення чи останнє відоме місце знаходження військовослужбовця, якою володіють родичі зниклих безвісти, варто передавати до Офісу Уповноваженого",– додають у відомстві.

Фото: Aleksashka_/Depositphotos

При цьому у Координаційному штабі зауважили, що через бойові дії не завжди є можливість забрати тіла загиблих бійців. Відповідні заходи пошукові групи проводять після визволення й розмінування території.

Нагадаємо, близьким родичам військовослужбовців необхідно володіти певною інформацією, яка у разі непередбачуваних ситуацій, допоможе у пошуку бійця. Перелік даних можна знайти за посиланням.

Якщо в інтернеті ви побачили фото чи відео, де впізнали безвісти зниклу особу, то необхідно звернутися до правоохоронців та дотримуватися алгоритму дій.

Також Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими відкрив новий безкоштовний номер для консультацій, де можна уточнити необхідну інформацію.

 

Житель Вишнівецької громади на Тернопільщині пропонував 1000 американських доларів поліцейським за те, що сів за кермо у стані сп‘яніння

Понеділок, 22 травня 2023, 10:01

Дорожні «пригоди» закінчилися для 38-річного чоловіка кримінальним провадженням та двома адміністративними протоколами.

На дорозі у селищі Вишнівець Кременецького району працівники поліції документували факт порушення правил дорожнього руху одним з місцевих жителів. У цей час на поліцейського, котрий стояв на узбіччі, ледь не наїхав інший водій. Правоохоронці зупинили автівку і помітили, що кермувальник нетверезий. Що сів за кермо напідпитку – зловмисник не заперечував, але запропонував вирішити питання, проїхавши до нього додому. Обіцяв 1000 американських доларів хабара.

Поліцейські на місце події викликали слідчо-оперативну групу і задокументували факт пропозиції неправомірної вигоди. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частино 1 статті 369 ККУ. Щодо порушника також складено адміністративні протоколи за статтями 122 (перевищення встановлених обмежень швидкості руху) та 130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп‘яніння) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Представившись працівником банку, шахрай видурив у жительки Тернополя 30 тисяч гривень

Понеділок, 22 травня 2023, 10:00


Поліцейські вживають заходів з метою встановлення особи зловмисника та притягнення його до кримінальної відповідальності.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції надійшло повідомлення від жительки обласного центру про те, що невідома особа незаконно списала з її банківської картки 30 000 гривень

Зі слів потерпілої, до неї зателефонував незнайомець, який представився працівником банку та повідомив, що з її картки намагаються здійснити оплату за планшет. Жінка сказала, що нічого не замовляла. Щоб відмінити трансакцію, співрозмовник попросив жінку продиктувати йому номер її банківської картки та інші дані. Потерпіла надала зловмиснику усю конфіденційну інформацію. Як наслідок, з її кредитної картки зняли гроші.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Працівники поліції вкотре радять жителям області бути обережними. Не надто довіряйте інформації, яку отримуєте від незнайомців через мобільний телефон, перевіряйте її. У жодному разі не повідомляйте нікому дані своєї картки та коди, які надходять вам на телефон. Також не варто робити будь-які операції з карткою по телефону, краще особисто піти у банк.

Якщо у вашій слухавці пролунало: «Я – співробітник банку, надайте мені персональні дані вашої картки» – відразу звертайтесь у найближчий відділ поліції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські затримали жителя Чортківського району за незаконне заволодіння транспортним засобом

Понеділок, 22 травня 2023, 09:59


Зловмисник, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, викрав автівку та вчинив дорожньо-транспортну пригоду.

Повідомлення про аварію надійшло до співробітників Чортківського районного відділу поліції від очевидців події. Близько 1 години ночі вони помітили пошкоджений автомобіль в кюветі.

Виїхавши на місце події, поліцейські виявили за кермом легківки водія з ознаками алкогольного сп’яніння. Пристрій Drager підтвердив, що чоловік – нетверезий. Документів на транспортний засіб у нього не було. Під час з’ясування обставин виявилося, що автівка належить іншій особі і чоловік її викрав.

Зловмисник скористався тим, що власники автівки перебувають за кордоном. Вночі, пошкодивши вікно, проник до їхнього гаражного приміщення та викрав звідти машину. Проте далеко заїхати на чужому авто чоловіку не вдалося – не впорався із керуванням та з'їхав у кювет.

Поліцейські затримали 22-річного жителя Чортківського району відповідно до ст.208 КПК. Вирішується питання про оголошення йому підозри за ч. 2 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене з проникненням у приміщення) Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські виявили тернополянина з заборонені речовини

Понеділок, 22 травня 2023, 09:58

Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили два кримінальні провадження щодо мешканця обласного центру за фактами незаконного зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Йому загрожує позбавлення волі строком до трьох років.

Вперше оперативники виявили 34-річного підозрюваного 19 травня на одній із вулиць міста. Під час проведення йому поверхневого огляду він добровільно видав поліетиленовий пакет з кристалічною речовиною білого кольору.

Вже через два дні тернополянина затримали бійці роти поліції особливого призначення. Чоловік знову порушив закон та зберігав при собі пакет з аналогічним вмістом.

Речовини правоохоронці вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України. Міру покарання йому обере суд.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За два дні на Тернопільщині у ДТП постраждало 7 людей

Понеділок, 22 травня 2023, 09:55


Шість дорожньо-транспортних пригод впродовж 19-20 травня зареєстрували на дорогах Тернополя та області працівники поліції. У аваріях травми отримали 5 людей, а двоє жителів Кременеччини загинули.

Близько 13:00 19 травня в селі Козярі Скориківської територіальної громади травмувався місцевий житель. Про потерпілого на лінію "102" повідомив фельдшер смт.Підволочиськ. У ході перевірки стало відомо, що чоловік, керуючи мототрактором Forte, не впорався з керуванням та перекинувся. Непритомного водія бригада швидкої доправила до лікарні.

Ще одну автопригоду з потерпілими зареєстрували того ж дня поліціянти в селищі Старий Вишнівець. Близько 16:00 водій автомобіля Ford Transit під час обгону допустив зіткнення Volkswagen Passat B2, який рухався в попутному напрямку. В результаті удару до лікарні госпіталізували кермувальника легкового авто.

Не впорався з керуванням, з'їхав з дороги та опинився після цього на території приватного домогосподарства водій автомобіля ВАЗ. Аварія трапилася о 16:40 на автодорозі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече в селі Сухостав Чортківського району. У результаті ДТП кермувальник отримав тілесні ушкодження і його госпіталізували до лікарні.

Дорожньо-транспортна пригода, в якій загинуло двоє людей, зареєстрували слідчі на Кременеччині. 20 травня на трасі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече не розминулися Volkswagen Jetta, Volkswagen Scirocco та автобус. В результаті удару автівку Volkswagen Jetta викинуло на смугу зустрічного руху і вона в'їхала під автобус Scania.

Від легкового автомобіля нічого не залишилося, а водій та пасажирка, жителі села Горинка, 1957 та 1958 років народження, загинули на місці події. Водія Volkswagen Scirocco, 23-річного уродженця Франківщини, затримали відповідно до статті 208 КПК.

Не був достатньо уважним та, рухаючись заднім ходом збив перехожого водій автомобіля Volkswagen Crafte. Аварія трапилася у суботу на стоянці, що на вулиці Перля, 3. Тернополянку 1969 року народження з тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні.

Ще одна аварія трапилася того ж вечора у Тернополі. На вулиці Лучаківського водій автомобіля Skoda Fafia допустив наїзд на велосипедиста. Потерпілому надавали меддопомогу, але без госпіталізації.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У тернопільській школі №29 оновили їдальню в рамках «Шкільного громадського бюджету 2022»

Понеділок, 22 травня 2023, 09:55

«Сучасна шкільна їдальня» - такий проект «Шкільного громадського бюджету 2022» успішно реалізували у Тернопільській спеціалізованій школі №29 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Ідею щодо оновлення шкільної їдальні подали  одинадцятикласниці Христина Потіха та Христина Фільварська.

За кошти виділені в рамках проекту було закуплено нові сучасні меблі для їдальні (прямокутні та круглі столи з кольоровими стільницям та більш високі столи, м’які стільці). Завдяки новим меблям простір їдальні вдалося зонувати на місця для харчування молодших школярів та місця для старшокласників.

Авторами проекту було запропоновано зробити і новий дизайн стін, який доповнив зміни і перетворив їдальню на затишне та красиве шкільне кафе, куди із задоволенням поспішають діти та вчителі.

 

У Тернополі працює Координаційний центр з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин

Понеділок, 22 травня 2023, 09:53

Десятий рік триває війна. За цей час загинуло, зникло безвісти та перебуває в полоні багато захисників та захисниць. З метою пошуку громадян, в Україні створено Координаційний центр з питань зниклих безвісти.

Задля допомоги сім'ям військових в кожній області працює представник Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин. Тож тернополяни, які розшукують своїх рідних можуть звертатися до Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин за адресою вул. Михайла Грушевського, 8, каб.218.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: +38 (096) 490 - 49 - 74, +38 (097) 003 - 54 - 05.

 

На Театральному майдані працює намет дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ

Понеділок, 22 травня 2023, 09:52

Нещодавно на Театральному майдані розпочав працювати намет дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ «Спільно». Тут для дітей різних вікових категорій організовано цікаві та пізнавальні заняття.

«Локація від дитячого фонду ООН – ЮНІСЕФ «Спільно»  у Тернополі відновила свою роботу. Вперше цей проект розпочав працювати у квітні минулого року. Це простір, де діти можуть почувати себе безпечно та спокійно,  - розповідає міський голова Сергій Надал. - На жаль, найбільш вразливі у війні діти, адже їх лякають сигнали повітряної небезпеки, діти переживають за батьків, які перебувають на фронті і, звичайно, новини, які лунають звідусіль. У цьому дитячому наметі діти зможуть корисно провести час, відпочити, вивчити основи англійської мови, пограти у рухливі ігри тощо. Дякую компанії ЮНІСЕФ за постійну підтримку і всебічну допомогу».

Для відвідувачів намет працює щодня з 10:00 до 19:00 год. Дізнатися розклад занять на щодень можна у телеграм-каналі «Спільно».

 

У Тернополі вшанували пам'ять жертв політичних репресій комуністичного режиму

Понеділок, 22 травня 2023, 09:52

День пам’яті жертв політичних репресій - національний пам’ятний день в Україні, який щорічно відзначають у третю неділю травня. У Тернополі у цей день відбувся мітинг-реквієм біля Тернопільського історико-меморіального музею політичних репресій, в підвалах якого було приміщення колишнього КДБ, там же утримували політичних в’язнів і репресованих.

Віддати шану політв’язням і покласти квіти до пам’ятної стели жертвам політичних репресій прийшли представники влади, духовенства та громадськість міста.

«Внаслідок масових репресій у 1927-1938 роки людські втрати в країні, за різними даними, становили щонайменше 4,4 мільйони осіб. А прямі й опосередковані демографічні втрати України від сталінського терору та війн у той період можуть сягати 45 млн. осіб. В умовах нормального демографічного розвитку, українці могли б стати стомільйонним народом. Це був страшний геноцид української нації, - відзначає міський голова Сергій Надал. - Сьогодні рашисти, як і їх попередники, здійснюють новий геноцид української нації. Трагедія Маріуполя, Бучі, Ірпеня, Ізюму та інших міст трагічними літерами вписана в історію України поряд з трагедіями Биківні, Рутченкового поля та інших. І лише завдяки нашим Героям-захисникам цей список не збільшується. Врятовані мільйони життів українців, а українська земля горить під ворогом. Вклоняємося мужності наших Героїв. Божого захисту Героям, нехай Богородиця накриває їх своїм покровом».

 

Поліцейські викрили задум шахрая і допомогли потерпілому повернути понад 80 тонн зерна

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:20

До співробітників Чортківського районного відділу поліції надійшла заява від жителя Білобожниці. Чоловік продав незнайомцеві понад 80 тонн зерна пшениці, однак оплати за товар так і не дочекався.

Зі слів потерпілого, він в Інтернеті розмістив оголошення про продаж агропродукції. Зателефонував невідомий, обговорили ціну і за декілька днів від покупця приїхало три великогабаритні вантажівки і забрали товар. Продавець неохоче відпускав завантажені власним зерном чужі автівки, однак незнайомець переконував, що ось-ось приїде і розрахується. Сума – майже пів мільйона гривень.

Грошей потерпілий так і не дочекався й одразу ж звернувся до поліцейських. Співробітники Чортківського районного відділу поліції у співпраці з колегами з інших регіонів затримали завантажені автівки у Вінницькій області. Машини повернули із зерном до власника. Як з’ясувалося, водіїв шахрай найняв, тому вони не знали, що везуть крадений товар.

Наразі поліцейські вживають заходів щодо встановлення особи шахрая. Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 190 ККУ. Тривають слідчо-оперативні заходи.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські викрили задум шахрая і допомогли потерпілому повернути понад 80 тонн зерна

 

Тернополянин вчинив серію злочинів

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:19

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує мешканцю обласного центру 1990 року народження. Тернополянин впродовж декількох днів двічі пішов на злочин.

На лінію «102» надійшло звернення від керуючої одного із магазинів міста. Жінка попросила знайти й притягнути до відповідальності невідомого чоловіка, який привласнив товар. Зі слів заявниці, камера відеоспостереження задокументувала, як незнайомець двічі чинив протиправне з проміжком 4 доби.

У ході оперативно-розшукових заходів працівники поліції вийшли на слід зловмисника. У скоєному він зізнався.

Відомості про події слідчі внесли в ЄРДР відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянка хотіла підзаробити, а як наслідок потрапила в шахрайську пастку

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:19

Правоохоронці Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства від якого потерпіла мешканка обласного центру. Поліцейські проводять розшукові заходи щодо встановлення осіб причетних до протиправного.

За словами потерпілої в інтернеті вона знайшла оголошення про можливість легкого заробітку. Зв’язавшись з автором допису, чоловік запевнив дівчину, що підзаробити можна. Для цього необхідно переслати на його рахунок гроші, а натомість вона отримає чималий відсоток від їх обігу. Тернополянка погодилася й здійснила транзакцію. Як тільки гроші надійшли на електронний гаманець пройдисвіта він вимкнув телефон. Суму завданих збитків вона оцінила в 2000 гривень. За допомогою заявниця звернулася до правоохоронців.

За фактом шахрайства працівники Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження відповідно до ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Вберегти власні кошти можна, для нього не потрібно пересилати гроші на рахунки невідомих. Слід пам’ятати, що кожного дня все більше громадян шукають легких спосіб, аби привласнити чужі заощадження.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Три золота здобула на чемпіонаті України з марафону з веслування на байдарках і каное пам’яті воїна-спортсмена Ігоря Присяжнюка тернополянка Дарія Довбня

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:18

Три золота здобула на чемпіонаті України з марафону з веслування на байдарках і каное пам’яті воїна-спортсмена Ігоря Присяжнюка тернополянка Дарія Довбня

Три «золота» здобула на чемпіонаті України з марафону з веслування на байдарках і каное пам’яті воїна-спортсмена Ігоря Присяжнюка студентка ЗУНУ з Тернополя Дарія Довбня. Такі змагання відбулись у місті Вінниці. Перше золото Дарія виборола у байдарці-одиночці у «спринтерському марафоні» на дистанції 3,4 км. Ще одну золоту нагороду спортменці приніс виступ у байдарці-одиночці на класичній марафонській дистанції 22, 6 км. А третю золоту медаль Дарія завоювала, виступаючи в екіпажі байдарки-двійки разом з веслувальницею з міста Дніпро Поліною Нуровою на дистанції 26,4 км.

Дарія Довбня - студентка Західно-українського національного університету, вихованка обласної школи вищої спортивної майстерності, Майстер спорту України. Тренує спортсменку тренер КУТОР ТО ШВСМ Володимир Гикавий.

 

Понад 60 сакур висадили у Лановецькому ботсаду

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:16

Понад 60 сакур висадили у Лановецькому ботсаду
У Лановецькому ботанічному саду з'явилися нові рослини.

Про це повідомили міській раді.

"Роботи з декоративного та квіткового оформлення території Лановецького зооботсаду не припиняються. Зокрема висаджено 70 саджанців троянди сорту Каталіна, 120 барбарисів Тунберга, 63 саджанці сакури двох сортів: Аманогава та Роял Бургунді", – розповіли у мерії.

Крім того, на території облаштували квітники з лаванди та хризантем.

Мешканців громади просять берегти насадження та не нищити їх.

347266959_962993651383451_5333629550455982863_n.jpg

347248736_2305230409656852_7569709225961121821_n.jpg

346839348_916956922892338_7919968026315138089_n.jpg

347583280_6030644233714773_2471228287895853952_n.jpg

 

Оформлював, як водіїв: на Тернопільщині підприємець відправив за кордон 24 ухилянти

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:16

Оформлював, як водіїв: на Тернопільщині підприємець відправив за кордон 24 ухилянти
На Тернопільщині повідомили про підозру місцевому підприємцю, який разом з водіями вивезли за кордон 24 військовозобов'язаних чоловіки, які згодом не повернулися в Україну.

Слідство встановило, що з липня по листопад 2022 року, місцевий підпреємець змовився з 6 водіями і далі вносив неправдиву інформацію в систему Державної служби з безпеки на транспорті, оформлюючи ухилянтів, як водіїв міжнародних перевезень.

Таким чином за 5 місяців з Тернопільщини виїхали 24 чоловіки, які мали йти до війська, натомість втекли за кордон і не повернулися.

Підприємцю вручили підозру за частиною 2 статті 332 ККУ - незаконне перенаправлення військовозобов'язаних чоловіків через держкордон.

 

На Тернопільщині 22-річний чоловік продав гвинтівку "Мосіна": у поліції порушили кримінальну справу

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:15

На Тернопільщині 22-річний чоловік продав гвинтівку "Мосіна": у поліції порушили кримінальну справу
22-річному чоловікові  - жителю Івано-Франківщини оголошено підозру за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу.

Молодий чоловік на Тернопільщині продав вогнепальну зброю - гвинтівку "Мосіна".

Чоловіка затримали за незаконний збут зброї.

Триває розслідування.

Загалом з початку проведення операції «Зброя та вибухівка» поліцейські Тернопільщини вилучили майже триста набоїв, 10 гранат, п’ять одиниць нарізної вогнепальної зброї, дві одиниці переробленої під вогнепальну та саморобної зброї, триста грамів вибухової речовини.

Відомості за шістнадцятьма фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Цієї ночі російські окупанти атакували Львівщину та ще 5 областей України

П'ятниця, 19 травня 2023, 09:02

фото з Кривого Рогуфото з Кривого Рогу
Україна під обстрілами. Ситуація в регіонах станом на ранок.

Львівщина Близько 4 години ранку ворог намагався атакувати обʼєкт критичної інфраструктури міста. Атакували шахедами. Постраждалих немає.

"Те, що можу повідомити станом на цю годину. Між 4 та 5 годинами ранку Львівську область атакували «шахеди». Спрацювали сили й засоби нашої ППО. Постраждалих нема", - відзначив Максим Козицький, голова ЛОВА.

Дніпропетровщина

Цiєї ночі кілька вибухів пролунало у Кривому Розі. Ворог вдарив по приватному промисловому підприємству. Постраждала 64-річна жінка. Її госпіталізували у важкому станi. Легкі поранення отримав 45-річний чоловік.

Миколаївщина

Вночі на Миколаївщині силами ППО збито три російські крилаті ракети «Калібр». Також ворог завдавав артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади. О 02:00 обстрілів зазнало агропідприємство Степівської громади. Пошкоджено техніку та будівлю підприємства, навчальний заклад та приватні будинки. Постраждалих немає.

Херсонщина

російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; у 2 заклади охорони здоров'я та заклад культури у Херсоні. Через російську агресію двоє людей дістали поранення. Фото: наслідки обстрілу Кривого Рогу.

Київ атакували "Шахедами"

У КМВА розповіли, що станом на 19 травня це вже десята повітряна атака на столицю.

За попередніми даними, окупанти знову запустили по Києву баражуючі боєприпаси "Shahed". Це був напад у кілька хвиль – з короткими інтервалами між атаками. Такою тактикою ворог намагається виснажити нашу ППО, а також психологічно впливати на цивільне населення.

Однак усі виявлені повітряні цілі, які рухалися в напрямку Києва, були знищені силами і засобам нашої протиповітряної оборони. Ударів по Києву не допущено.

На Київщині працювала ППО

Київську область російські окупанти атакували БПЛА. Під час повітряної тривоги активно працювала ППО. На щастя, фактів влучань у регіоні не зафіксовано. Інформація про постраждалих також відсутня.

На Рівненщині лунали вибухи

Під час повітряної тривоги вночі вибухи також чули на Рівненщині. Однак зранку в ОВА повідомили, що в регіоні влучань не зафіксовано – спрацювала ППО.

Скільки загалом знищено ракет та дронів

У Повітряних силах розповіли, що російські окупанти атакували Україну з північного та південно-східного напрямків ударними дронами "Shahed-136/131" та крилатими ракетами "Калібр" з кораблів у Чорному морі. Зафіксовано пуски 22 "Шахедів" та 6 "Калібрів".

Протягом цієї нічної атаки силами та засобами протиповітряної оборони повітряних командувань "Центр", "Захід" та "Південь" Повітряних сил ЗСУ знищено три крилаті ракети та 16 ударних дронів.

 

Запрошуємо тернополян та гостей міста до участі у благодійному аукціоні «Файна справа»

Четвер, 18 травня 2023, 10:21

25 травня у приміщенні «Текстильник Sports Factory» відбудеться перший благодійний аукціон «Файна справа», який об’єднує громадські та волонтерські організації задля надання допомоги воїнам Збройних сил України.

Благодійний аукціон «Файна справа» - це своєрідний майданчик, де:

- кожна волонтерська та громадська організація може представити власні лоти та долучитись до збору коштів на потреби наших захисників;

- всі бажаючі (фізичні та юридичні особи) зможуть придбати лоти та підтримати своїм внеском чи донатом аукціон  і пришвидшити, таким чином, нашу спільну перемогу.

Серед лотів буде представлено військові трофеї, спортивні атрибути та витвори дитячого мистецтва.

Всі кошти виручені з аукціону буде спрямовано на закупівлю сучасного військового обладнання, медикаментів, засобів першої необхідності для успішної боротьби проти ворога.

Організатори:Благодійний фонд «Тернопіль», Тернопільський міський центр фізичного здоров'я населення.

 

Для тернопільських військовослужбовців передали ще 120 комплектів форми та три квадрокоптери

Четвер, 18 травня 2023, 10:20

Тернопіль продовжує спрямовувати необхідне обладнання, амуніцію та спорядження для захисників, щоб пришвидшити нашу перемогу й звільнити українські території від російських загарбників.

«Сьогодні в черговий раз передали для наших військових 120 комплектів літньої форми, три квадрокоптери DJI Matrice 30 series та ліхтарі. Нехай ця допомога сприяє нашій перемозі. Бережіть себе! Слава Героям України», – зазначає міський голова Сергій Надал.

Міський голова додає, цей тактичний одяг шиють на замовлення у нашому місті і він відповідає усім сучасним стандартам та вимогам Збройних сил України.

До слова, традиційно допомога надається відповідно до запитів наших захисників, адже на фронті квадрокоптери є дуже необхідними у виявленні ворожих позицій.

Нагадаємо, нещодавно для наших військових передали ще один позашляховик та необхідне спорядження.

 

Запрошуємо жителів та гостей міста на благодійний концерт команди «V.I.P Тернопіль»

Четвер, 18 травня 2023, 10:17

11 червня у Палаці культури «Березіль» ім. Леся Курбаса відбудеться благодійний концерт команди «V.I.P Тернопіль».

Гумористи виступатимуть з патріотичною програмою «Глорі ту Юкрейн» та хітами гурту «Кіп’яткок».

Всі кошти із квитків та аукціону буде спрямовано на купівлю автомобілів для  військовослужбовців тернопільських бригад.

Придбати квитки на концерт усі охочі можуть за посиланням.

 

Сьогодні проїзд у громадському транспорті Тернополя для пасажирів у вишиванках – безкоштовний

Четвер, 18 травня 2023, 10:14

Сьогодні проїзд у громадському транспорті Тернополя для пасажирів у вишиванках – безкоштовний
Сьогодні, 18 травня, у Всесвітній день вишиванки, проїзд у громадському транспорті Тернополя для пасажирів у вишитих сорочках – безкоштовний.

Відповідне рішення було прийнято засіданні виконавчого комітету, повідомили у міській раді.

У мерії додали, що проїзд у маршрутках, тролейбусах та автобусах для осіб у національному українському вбранні буде безкоштовним і 24 серпня, у день відзначення 32-ої річниці незалежності України, а також 28 серпня, у День міста.

Нагадаємо, 20 травня з нагоди відзначення Дня вишиванки на набережній Тернопільського ставу відбудеться символічний пробіг.

 

Сауна «Чайка» припиняє роботу в Тернополі

Четвер, 18 травня 2023, 10:13

Сауна «Чайка» припиняє роботу в Тернополі
У Тернополі популярна сауна «Чайка» не працюватиме з технічних причин.

«Чайка» - один з найкультовіших та улюблених відпочинкових комплексів у Тернополі. Офіційна назва – КП «Еней» Тернопільської міської ради.

Нагадаємо, «Тернополяни» писали раніше: Культове місце у Тернополі: сауна радянського типу "Чайка" користується шаленою популярністю (фоторепортаж)

Про тимчасове призупинення роботи комунального підприємства «Еней» повідомили у міській раді Тернополя.

«У зв’язку з проведенням ремонту обладнання на котельні, комунальне підприємство «Еней», за адресою вул. Глибока, 18 тимчасово призупинило надання послуг», - зазначили у міськраді.

Також у міськраді наголосили, що роботи з відновлення обладнання на підприємстві триватимуть по 26 травня.

Читайте також: "Назад в ссср!": як виглядає пральня у колишній сауні "Чайка" (відео)

 

 

Українці за пів дня "задонатили" 14 млн гривень на захист для ППО

Четвер, 18 травня 2023, 10:11

Українці за пів дня "задонатили" 14 млн гривень на захист для ППО
Фонд "Притули" за 12 годин зібрав гроші на засоби захисту ППО.

За пів дня українці "задонатили" 14 мільйонів гривень.

Оскільки потрібна сума вже є, збір оголосили закритим. Про це повідомив керівник фонду, волоyтер Сергій Притула.

"Вдалося акумулювати 14 179 341,31 гривень. Тож ППО матиме надійний захист від російських Ланцетів. А позаяк зібрали традиційно більше, то й більше допомоги зможемо надати. Придбаємо ще більше захисту, тепер вже і для зенітних ракетних полків.

Дякую всім українцям та друзям України, які долучились донатом! Дякую небайдужим бізнесам, які приєднались до збору!", – йдеться у його дописі у Facebook.

Нагадаємо, Притула оголосив збір коштів на протиланцетні засоби вранці 17 травня. На їх закупівлю потрібно було 10 млн грн.

 

На Тернопільщині у вишиванки одягнули пам'ятники Бандери, Шевченка, Лепкого та Флоріана (фото)

Четвер, 18 травня 2023, 10:10

пам'ятник Степану Бандері у Бережанахпам'ятник Степану Бандері у Бережанах
Сьогодні, 18 травня, у День вишиванки на Тернопільщині організували оригінальний флешмоб.

У вишиванки одягнули пам'ятники.

Зокрема у місті Бережани вишиванку отримаи видатні українці  - Тарас Григорович Шевченко, Степан Бандера та Богдан Лепкий, а ось у Тернополі у вишиваний одяг зодягнувся монумент святому Флоріану.

"Святковий настрій до Дня вишиванки та підняття патріотичного духу відображаються не тільки у згуртованості українців щодо вшанування національного вбрання, а ще у вбранні у вишиванку пам’ятників видатних українців. Сьогодні пам’ятник Тарасу Шевченку в Бережанах зодягли у вишиванку волонтери україномовного клубу «Файно» та ГО «Бережанський Майдан", - йдеться у дописі Бережанської міської ради.

На зображенні може бути: пам’ятник

Також у  Бережанах у Всесвітній день вишиванки вперше «батько наш Бандера» та Богдан Лепкий святково одягнені у генетичний код українця – вишиванку.

У 2022 році громадська організація “Всесвітній день вишиванки” відтворили точну копію вишиванки, яку носив колись Степан Бандера, за єдиною світлиною, на якій видатний українець зображений у вишиванці.

Команда масштабувала орнамент з фото, провела кольорокорекцію, знайшла ідентичні орнаменти відповідного часу і регіону у проєкті “Вишивка в одязі видатних українців”.

Унікальна сорочка виглядає цілком стильно і сучасно – з малюнком одного кольору, сіро-чорного, який вишито хрестиком.

Вишиванка Богдана Лепкого у жовтих, помаранчевих та червоних кольорах, техніка – низинка, візерунок поширений на Поділлі, Буковині.

Над втіленням бережанського проєкту вишиванки Степана Бандери (її ще називають бандерівською) та вишиванки Богданові Лепкому, впродовж 2 місяців працювали: Олена Мельничук, ініціаторка проєкту, начальниця відділу культури, туризму та релігій Бережанської міської ради, однодумці та майстрині Наталія Бойко, директорка Бережанського краєзнавчого музею, Вікторія Порохняк, головний зберігач фондів краєзнавчого музею.

 

 

 

 

В той же час рятувальники з Тернополя одягли у вишиванку свого покровителя – Святого Флоріана.

"18 травня, у Тернополі з нагоди Дня вишиванки співробітники ДСНС поєднали два сакральних символи – Святого Флоріана, покровителя вогнеборців європейських країн та вишиту сорочку – код нації, її оберіг, який сьогодні є символом єднання українського народу в боротьбі з російськими загарбниками", - повідомляють надзвичайники

 

 

Суд в Ростові кинув за грати трьох кримських татар: понад 10 років тюрми

Середа, 17 травня 2023, 14:00

Суд в Ростові кинув за грати трьох кримських татар: понад 10 років тюрми
АВТОР ФОТО: AZEMDEGA

Російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив незаконний вирок кримським татарам – Олександру Сізікову, Аліму Суф'янову та Сейрану Хайрединову. Їм дали від 12 до 17 років в'язниці.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram

Деталі: За його словами, до 17 років позбавлення волі засуджено Олександра Сізікова, який має інвалідність І групи по зору. Аліму Суф'янову та Сейрану Хайрединову суд призначив по 12 років колонії суворого режиму.

Усіх трьох визнали винними в причетності до релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", яка вважається в Росії терористичною, але діє без обмежень на рівні національних законодавств у багатьох країнах світу, зокрема, в Україні.

Лубінець звертає увагу на те, що "вироки" оголошені напередодні 18-го травня – Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, що надає їм особливого цинізму.

Омбудсмен закликав світову спільноту відреагувати на "чергове ганебне судилище" і посилити тиск на Росію.

 

Казахстан і Китай підписали угоду про безвіз

Середа, 17 травня 2023, 13:58

Казахстан і Китай підписали угоду про безвіз
ФОТО: ПРЕССЛУЖБА ТОКАЄВА

Уряди Казахстану і Китаю підписали угоду про взаємний безвізовий режим.

Джерело: пресслужба президента Казахстану

Деталі: У рамках державного візиту Токаєва до Китаю було підписано 23 документи, серед яких угода між урядами Казахстану і КНР про взаємне звільнення від візових вимог.

Згідно з документом, дійсними проїзними документами для казахстанців будуть:

  • паспорт громадянина РК;
  • свідоцтво на повернення в РК.

Для громадян Китаю:

  • напівслужбовий паспорт громадянина КНР;
  • паспорт громадянина КНР;
  • тимчасовий проїзний документ.

Відзначається, що підписання угоди дасть імпульс до "зміцнення тісного співробітництва" між Казахстаном і Китаєм.

 

У Georgian Airways грубо відповіли грузинам, обуреним відновленням рейсів до РФ

Середа, 17 травня 2023, 13:56

Авіакомпанія Georgian Airways опублікувала відкритого листа у відповідь на протести під її головним офісом проти відновлення прямих рейсів до Росії, назвавши протестувальників "нікчемами".

Як пише "Європейська правда", заяву опублікували на офіційній сторінці компанії у Facebook нібито від імені співробітників, її переклад з грузинської наводять "Ехо Кавказу" та "Новости-Грузия".

Приводом стали негативні коментарі під оголошенням, що з 20 травня авіакомпанія почне літати до Росії, якщо на той момент отримає всі необхідні дозволи, а також акція протесту під головним офісом Georgian Airways.

Відповідь почали фразою "Геть брудні руки від Georgian Airways!" і твердженням, що проти авіакомпанії почали "брудну кампанію", що вона не політична організація і "має виконувати замовлення грузинського народу" і виконувати ті рейси, на які є запит.

У заяві відкидають звинувачення у байдужості, відсутності патріотизму і "зраді" в такому рішенні, нагадавши, що під час війни в Абхазії літаки Georgian Airways вивозили людей буквально із зони бойових дій, а під час війни у 2008 році виконували рейси для західних журналістів, які прямували у Грузію висвітлювати події.

"Нас не змогли налякати артилерія і танки, військові літаки ворога. Тим більш не зможуть налякати такі комічні нікчеми, як ви", – пишуть у заяві.

Через таку тональність заява викликала резонанс у грузинських соцмережах, деякі користувачі висловлюють припущення, що сторінку компанії зламали і звернення опублікували сторонні особи.

Після все більшого розголосу режим коментарів на сторінці обмежили, сам пост залишається відкритим.

Нагадаємо, 10 травня президент РФ Владімір Путін скасував візовий режим для громадян Грузії і водночас зняв заборону на польоти російських авіакомпаній до Грузії.

За останні дні Грузія дозволила двом авіакомпаніям виконувати прямі авіарейси до РФ. За попередньою інформацією, авіасполучення між Росією і Грузією відновиться 19 травня.

Дивіться відеоблог "ЄвроПравди" на цю тему: Авіарейси Москва-Тбілісі: пас РФ для влади Грузії.

 

З нагоди Дня вишиванки 18 травня у Тернополі пройдуть культурно-мистецькі заходи

Середа, 17 травня 2023, 13:16

Традиційно у третій четвер травня в Україні та в усьому світі відзначають Міжнародний день вишиванки. Це свято має на меті зберегти народні традиції створення вишитого українського одягу.

З нагоди свята 18 травня о 13:00 год у місті розпочнуться культурно-мистецькі заходи, які пройдуть на відкритому сценічному майданчику біля пам’ятника Іванові Франку:

  • дефіле у вишиванках «Я душу одягну у вишиванку»;
  • презентація виставки рушників;
  • пісні українських перемог «Я вільна...»;
  • презентація артбуків «Історія української культури», «В її душі і Бог, і Україна».

Також у день свята о 15:00 год усі охочі зможуть безкоштовно переглянути фільму «Спадок нації», у приміщенні кінотеатру «Злата» за адресою вул. Івана Франка, 8.

До слова, 18 травня проїзд у громадському транспорті Тернополя для пасажирів у вишиванках буде безкоштовним.

 

200 000 ворогів «грузом 200» - це означає, що Україна вже пройшла іспит для вступу в НАТО, - Палатний

Середа, 17 травня 2023, 13:15

200 000 ворогів «грузом 200» - це означає, що Україна вже пройшла іспит для вступу в НАТО, - Палатний
На найближчому саміті НАТО Україна має отримати чіткі умови та терміни вступу до Альянсу.

«Випробувальний термін» наша країна вже пройшла, про що свідчить цифра у 200 000 знищених ворогів.

Про це заявив керівник «Української команди» Артур Палатний у Facebook, коментуючи оприлюднені Генштабом цифри втрат окупантів, які перевищили 200 тисяч.

«200 000 ворогів грузом 200. Україна на найближчому саміті НАТО має отримати чіткі умови та терміни вступу до Альянсу. Україна вже пройшла «випробувальний термін» для вступу в НАТО, заплатила та платить у цей момент дуже високу ціну, знищуючи росію на полі бою. Сьогоднішня цифра вбитих російських вояк - яскраве тому підтвердження»,заявив Палатний.

Керівник «Української команди» наголосив, що увесь світ вже зрозумів: для путінського режиму багатотисячні втрати не є аргументом припинення війни. Тому міцні Збройні сили України - найголовніша запорука безпеки європейського континенту та стабільності в світі.

«Доки є потік зеків та чмобіків, путін буде намагатися продовжувати війну. Тому для звільнення української землі ми маємо розбити та знищити путінське військо. росія та росіяни на багато поколінь мають боятися глянути в бік України. А тим більше знову наважитися на війну проти нашої країни. Тому Україна має отримати безмежну військову допомогу від наших партнерів. Сучасна західна військова авіація, далекобійні ракети, ще більше сучасних комплексів ППО/ПРО, сучасний флот – це саме та необхідна інвестиція у безпеку України та світу»,підкреслив Артур Палатний.

Як повідомлялося, за даними Генерального штабу ЗСУ, станом на 17 травня кількість знищених ворогів перевищила позначку в 200 тисяч і склала 200 590 особового складу (+610 за добу).

 

Прокуратура просить у ВРП дозволу арештувати Князєва. Захист вважає затримання незаконним

Середа, 17 травня 2023, 12:16

Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулась до Вищої ради правосуддя з поданням про дозвіл на арешт колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва, призначено засідання.

Джерело: пресслужба САП, адвокат Володимир Клочков, якого цитує "Укрінформ"

Деталі: 17 травня керівник САП Олександр Клименко звернувся до ВРП з поданням про надання дозволу на утримання під вартою колишнього голови Верховного суду, який разом з адвокатом підозрюється в одержанні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди.

Засідання призначено на 11:00 год. 18 травня 2023 року.

Водночас захист Князєва наполягає, що правоохоронці не мали права затримувати їхнього підопічного без згоди Вищої ради правосуддя.

Адвокат Володимир Клочков попросив звільнити Князєва під час засідання Вищого антикорупційного суду 17 травня, на якому розглядається скарга захисту на затримання ексголови ВС.

Захист Князєва наполягає, що немає підстав для утримання його під вартою, оскільки суддю можна затримати відразу після скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину.

В інших випадках на це має надати свою згоду Вища рада правосуддя. Однак, як зазначив Клочков, прокурор САП продемонстрував захисту подання до ВРП про відсторонення Князєва лише перед судовим засіданням з розгляду скарги на його затримання. За словами адвоката, рішення ВРП з цього приводу досі немає.

Пряма мова Клочкова: "Правоохоронці, коли ми вказували на незаконність їхніх дій під час затримання нашого клієнта, говорили, що обшуки іще не закінчилися. Дійсно, обшуки іще проходили в інших місцях. Але зараз мені достеменно відомо, що всі обшуки закінчені, підозри оголошені. Затримання порушує гарантії мого клієнта на недоторканність як судді.

Крім того що мій клієнт є суддею, він також має статус адвоката. Про його затримання не була повідомлена адвокатська рада регіону, а її представники не були присутні під час обшуку. Тому прошу суд наше клопотання задовольнити".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

ДТП біля Тернополя: з розбитого авто рятувальники витягнули потерпілого (ФОТО)

Середа, 17 травня 2023, 10:02

ДТП біля Тернополя: з розбитого авто рятувальники витягнули потерпілого (ФОТО)
Аварія трапилась у селі Підгороднє Тернопільського району.

Вранці, 16 травня, рятувальники надавали допомогу потерпілому після зіткнення автомобіля з відбійником.

«Групою рятувальних робіт проведено розвідку, огороджено місце зіткнення, забезпечено заходи пожежної безпеки та здійснено роботи з деблокування потерпілого», - зазначили у АРЗ СП ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

Триває слідство.

 

347105868_1923904454632316_8835232848174787676_n.jpg

 

СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які "засвітили" роботу ППО

Середа, 17 травня 2023, 09:56

СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які засвітили роботу ППО
ФОТО СБУ

Правоохоронці встановили особи шістьох мешканців столиці, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки Росії на Київ.

Джерело: пресслужба СБУ, Київська міська прокуратура

Деталі: В ніч на 16 травня ці кияни здійснили несанкціоновану фото- та відеозйомку роботи української протиповітряної оборони та розмістили відповідні матеріали у соцмережах.

 

 

Серед іншого – фігуранти зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. Тим самим вони могли розкрити місцеположення та специфіку роботи вітчизняної ППО.

За лічені хвилини ці відео "підхопили" численні Телеграм-канали та російські пропагандистські пабліки. Серед них – інтернет-ресурси, які підконтрольні спецслужбам країни-агресора.

Однією з викритих правоохоронцями зловмисників є дружина наркодилера Юрія Чернецького, який нині відбуває термін у в’язниці, співачка Інна Воронова.

Під час нічної атаки росіян на Київ 16-го травня вона зняла в сторіз кадри роботи української ППО. Невдовзі Воронова видалила відео і записала звернення з купою вибачень.

Крім того повідомляється кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони.

 

За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі кількох столичних комерційних структур.

При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола "користувачів", які виклали відео нічної атаки на Київ у загальному доступі в Youtube.

Отриману таким чином інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України.

Під час невідкладних слідчих дій за місцями фактичного проживання фігурантів було вилучено мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення забороненого контенту.

За вказаними фактами слідчі СБУ зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує від 5 до 8 років ув’язнення.

 

Правоохоронці вкотре наголошують на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали щодо діяльності Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів.

Публікація таких фото- і відеоматеріалів у мережі "Інтернет" розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

 

У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» запрацював ще один номер телефону для споживачів

Середа, 17 травня 2023, 09:49

Як повідомляє «Тернопільміськтеплокомуненерго», з метою покращення якості надання послуг для споживачів запрацював ще один номер телефону.

Відтепер при виникненні запитань щодо надання послуг із постачання теплової енергії у Тернополі в позаробочий час та у вихідні дні громадяни можуть телефонувати за номером +38(050) 550-12-58.

За вказаним номером телефону тернополяни можуть з’ясувати, що є причиною відсутності гарячого водопостачання у їхньому помешканні. Зокрема, це може бути проведення аварійно-ремонтних робіт на котельнях чи на зовнішніх мережах теплопостачання та гарячого водопостачання.

У теплокомуненерго нагадують, що підприємство не здійснює обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Ці обов’язки покладено на управителів будинків та керівників ОСББ. Тому при виникненні перебоїв із наданням вказаних послуг передусім варто звертатися саме до баланосоутримувача (керівника ОСББ) або до аварійних служб, із якими управителі уклали угоди. На базі кількох підприємств у Тернополі створено аварійно-диспетчерські бригади, які здійснюють ліквідацію пошкоджень на внутрішньобудинкових мережах центрального опалення, тепло – водо – та електропостачання, які виникають у позаробочий час.

Якщо ж гаряче водопостачання (ГВП) в окремих будинках відсутнє через аварійні ситуації на централізованій мережі або через зупинку котелень, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» завжди інформує про це споживачів за допомогою сіті – боту «Назар» та у мобільному додатку «Е-Тернопіль».

Також у підприємстві нагадують, що тернополяни у будь-який час мають можливість контролювати стан особових рахунків за допомогою «Осбистого кабінету», який функціонує на сайті теплокомуненерго. У сервісі можна подавати показники, бачити стан розрахунків за послуги, інформацію про споживання, а також проводити оплату за спожиті послуги.

 

 

До 8 років ув'язнення загрожує блогерам, які "засвітили" роботу ППО у столиці

Середа, 17 травня 2023, 09:21

Фото ілюстративнеФото ілюстративне
Служба безпеки України встановила особи шістьох мешканців столиці, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки рф на Київ.

У ніч на 16 травня вони здійснили несанкціоновану фото- та відеозйомку роботи української протиповітряної оборони та розмістили ці матеріали у соцмережах.

Як повідомили у СБУ, також фігуранти зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет.

"Тим самим вони могли розкрити місцеположення та специфіку роботи вітчизняної ППО. За лічені хвилини ці відео "підхопили" численні Телеграм-канали та російські пропагандистські пабліки. Серед них – інтернет-ресурси, які підконтрольні спецслужбам країни-агресора", – зазначили у Службі безпеки.

Крім того, кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони.

За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур. При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола "користувачів", які виклали відео нічної атаки на Київ у загальному доступі в Ютуб. Отриману інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів.

У фігурантів вилучили мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення забороненого контенту. Слідчі СБУ зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

У СБУ наголошують, що публікація подібних фото- і відеоматеріалів розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

 

Біля "Шостого" у Тернополі збільшили кількість смуг (фото)

Вівторок, 16 травня 2023, 12:00

Біля "Шостого" у Тернополі збільшили кількість смуг (фото)
На вулиці Бродівській у Тернополі завершились ремонтні роботи.

Як повідомили у міській раді, в районі зупинки "Шостий магазин" повністю відновили дорожнє полотно, а також підняли в рівень з дорогою та відремонтували люки-колодязі.

Крім того, на ділянці кільцевого руху збільшили кількість смуг для проїзду транспорту. У мерії кажуть, що це допоможе розвантажити рух та зменшити затори.

На відремонтованій ділянці триває влаштування бордюрів та піщано-щебеневої основи тротуару.

Також розпочався поточний ремонт дорожнього покриття на розв’язці вулиць Мазепи - Кривоноса - Львівська - Бережанська.

 

На фронті загинув 36-річний тернополянин Андрій Саломон

Вівторок, 16 травня 2023, 12:00

На фронті загинув 36-річний тернополянин Андрій Саломон
Тернопіль втратив на війні ще одного захисника.

На Донеччині загинув 36-річний воїн Андрій Саломон.

Про це повідомив у Facebook мер Тернополя Сергій Надал.

"На превеликий жаль, маємо сумну звістку для нашої громади. На фронті загинув Саломон Андрій Вікторович (09.12.1986 р.н.).

Життя Героя обірвалося 13 травня у Донецькій області під час виконання бойового завдання. Царство небесне Герою. Вічна та світла памʼять!", – написав міський голова.

 

Злодій спустошив автомобіль тернополянки вночі біля її будинку

Вівторок, 16 травня 2023, 11:58

Злодій спустошив автомобіль тернополянки вночі біля її будинку
Крадіжка з салону автомобіля трапилась у Тернополі.

З автівки зникла жіночка сумочка з документами та гаманцем, зазначили у поліції Тернопільської області.

Потерпіла жінка розповіла, що залишила свою машину в дворі будинку, а зранку виявила, що її обікрали.

Оперативники встановили, що до крадіжки причетний 32-річний тернополянин. Вкрадені з гаманця 6 тисяч гривень зловмисник встиг витратити на власні потреби, документи поліцейські вилучили.

Відомо, що чоловік раніше притягувався до відповідальності за вчинення майнових злочинів.

Триває досудове розслідування за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу.

 

Молодого шахрая, який перебував у розшуку, знайшли в Тернополі

Вівторок, 16 травня 2023, 11:57

Молодого шахрая, який перебував у розшуку, знайшли в Тернополі
У Тернополі на «Східному» масиві зупинили порушника, який виявився давно розшукуваним шахраєм.

Чоловіка, який перебував у розшуку, знайшли патрульні поліцейські на вулиці Слівенській.

«Інспектори помітили автомобіль Audi, водій якого порушив ПДР України. Поліцейські зупинили автомобіль та, під час перевірки інформації про водія згідно з базами даних, інспектори встановили, що 25-річний громадянин перебуває в розшуку за вчинення шахрайства», - розповіли у патрульній поліції Тернопільської області.

На водія склали відповідні адмінматеріали та доставили його до поліцейського відділку для подальшого з’ясування усіх обставин.

*фото ілюстративне з вільних джерел

 

У Тернополі на вул. Лесі Українки, 31 триває ремонт прибудинкової території

Вівторок, 16 травня 2023, 11:47

Продовжуються ремонтні роботи як на магістральних шляхах та дорогах, так і на великих об’єктах Тернопільської громади.

Цими днями активні ремонтні роботи тривають у дворі на вул. Лесі Українки, 31.

Як зазначає міський голова Сергій Надал, на цій прибудинковій території уже виконали роботи зі зрізання аварійних дерев, влаштували корито тротуару, бордюри, піщано-щебеневу основу тротуару. Наразі на об’єкті працівники підрядної організації влаштовують бетонну відмостку та вкладають тротуар фігурними елементами мощення. Після завершення усіх ремонтних робіт тут впорядкують зелені зони.

Цими днями у місті також тривають роботи з відновлення асфальтобетонного покриття на міжквартальних проїздах і прибудинкових територіях за адресами: вул. Євгена Коновальця, 18; вул. Чернівецька, 52-58; вул. Лесі Українки, 8; вул. Максима Кривоноса – вул. Петриківська. Впорядковується пішохідна доріжка та сходовий марш на вул. Михайла Вербицького, 10 та влаштовують пандус в межах сходів й пішохідного переходу на просп. Злуки.

 

У Зарваниці висадили алею дубів в пам'ять про героїв-захисників

Понеділок, 15 травня 2023, 13:34

У Зарваниці висадили алею дубів в пам'ять про героїв-захисників
Вчора, 14 травня, у Марійському духовному центрі Зарваниця, що на Тернопіллі, відбулась проща матерів та дружин загиблих Героїв, під час якої закладали і дубовий гай в пам'ять про захисників, які віддали свої життя за Україну.

 

До символічного заходу приєдналось чимало родин, які втратили на війні своїх чоловіків, синів, братів та друзів…

За словами Ольги Барни – вдови загиблого на війні захисника-патріота Олега Барни, висаджуючи дерева кожен у Зарваниці робив це зі слізьми, тугою, але й також і з великою гордістю.

«Цей маленький паросток я висадила в пам'ять про Олега Барну. Чоловіка, який завжди твердо стояв на своєму, був непохитний у своїх переконаннях, сильний вірою, духом та тілом, був людською подобою кремезного дуба. Дуба, якого не могли залякати, зламати, нагнути чи перетягнути на сторону зради.

Здавалось, клята війна його спопелила. Але Герої не вмирають! Вони у словах-настановах, у добрих справах, які залишили після себе, у нашій пам'яті та молитвах. Вони у квітці, що розцвіте на місці руїни, у пташині, яка заспіває попри всі негаразди, у дереві, яке зашумить навіть тоді, коли вітру ще не чути ... І виростуть і народяться нові дуби, щоб підхопити знамено боротьби "за Україну, за честь і славу, за народ"...

І цей виросте, бо посаджений з любов'ю і вірою, і ... скроплений сльозами. Все буде Україна!», - йдеться у дописі дружини загиблого Олега Барни.


 

Дзвінки і листи: від імені керівників держструктур Тернопільщини шахраї «збирають» гроші на ЗСУ

Понеділок, 15 травня 2023, 10:37

Дзвінки і листи: від імені керівників держструктур Тернопільщини шахраї «збирають» гроші на ЗСУ
Від імені очільників державних структур Тернопільської області «збирають» гроші на ЗСУ.

Зокрема листи від імені керівника Тернопільської обласної військової адміністрації, а також від очільників Нацполіції, Служби безпеки, прокуратури Тернопільщини й інших державних структур почали надходити на адреси підприємців краю. У них, начебто керівники просять перерахувати частину коштів на потреби Збройних Сил України.

Про це під час брифінгу сьогодні, 15 травня, повідомив начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол.

За його словами, такі листи отримали кілька представників бізнесу Тернопільщини. Вони надруковані на якісно підробленому документі з усіма вихідними даними та мокрою печаткою.

Також у листах вказано розрахунковий рахунок для переказу коштів.

Олександр Богомол наголосив, що такі листи – фейкові.

«Голова області», який начебто надіслав лист, обіцяє усім підприємцям, які долучатимуться до збору коштів, бонус – податкову пільгу – зменшений податок на прибуток, пропорційний внесеній сумі у звітному періоді, - зазначили у поліції Тернопільщини. – Оперативникам кримінальної поліції наразі відомо про 3 підприємців, які отримали такі листи. Проте жоден із них переказати гроші не встиг».

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 190 ККУ.

Ще одним методом збору коштів стали «дзвінки від імені голови ОВА». Для цього у месенджерах створюються фальшиві профілі з фотографіями керівників обласних держструктур. З таких номерів і телефонують потенційним жертвам.

«Бізнесменам телефонує «сам очільник краю» і просить допомогти грошима для покупки тепловізора або іншої техніки для наших захисників. Очільник ОВА та керівник поліції краю закликають громадян бути уважними й не піддаватись на провокації. Пам'ятайте, коли влада організовує благодійні акції чи збір коштів, то анонсує про це відкрито або при особистих зустрічах», - зазначили у поліції.

Аналогічні злочинні схеми правоохоронці виявляють по всій Україні.

«Проведеними оперативно-розшуковими заходами оперативникам вдалося вийти на слід зловмисників. Три групи шахраїв, причетних до цих правопорушень, уже затримані на території різних областей нашої держави», - зазначив Олександр Богомол.


 

Смертельна ДТП: під колесами BMW загинув пішохід на Тернопільщині

Понеділок, 15 травня 2023, 10:35

Смертельна ДТП: під колесами BMW загинув пішохід на Тернопільщині
Аварія трапилась ввечері 13 травня у селі Смиківці на Тернопільщині.

Відомо, що водій автомобіля BMW близько 22:07 години збив пішохода, 1978 року народження.

«Потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Чоловік від отриманих травм помер ще до приїзду бригади швидкої допомоги», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Подію внесли у Єдиний реєстр досудових розслідувань за статтею 286 ККУ.

Триває слідство.

 

На Тернопільщині зафіксували 165 звернень про пошкодження майна внаслідок обстрілів

Понеділок, 15 травня 2023, 10:32

На Тернопільщині зафіксували 165 звернень про пошкодження майна внаслідок обстрілів
На вихідних Тернопіль та дві громади області – Тернопільська та Великогаївська – опинились під ударом російських ракет.

Поліція збирає дані про наслідки та пошкодження, завдані в результаті атаки.

Як повідомив начальник ГУНП Тернопільщини Олександр Богомол, станом на сьогодні на лінію "102" надійшло 165 звернення про спричинення шкоди.

У Тернополі з приводу цього збиралася комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Було прийняте рішення про створення штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів.

"Комісія буде обстежувати та фіксувати завдані збитки та руйнування на тих об'єктах, які постраждали", – зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

За його словами, для отримання компенсації необхідно зателефонувати на лінію "102" та заявити про збитки. Слідчо-оперативна група має виїхати на місце події та зафіксувати шкоду. Тоді спецкомісія повинна визначити обсяг руйнувань та дати свій висновок, чи підлягає відновленню пошкоджене майно.

"Після цього власник приміщення чи об'єкта самостійно замовляє незалежного експерта, який визначить, якою буде вартість відновлення. Рекомендую врахувати всі збитки, це стосується й асфальтного покриття, землі, будь-яких витрат. Після завершення війни москалі повинні компенсувати повну вартість. Це відбудеться через суд. Важливо задокументувати все.

Про збитки можна повідомляти на  "гарячу лінію"  0 800 303 522 або на тел. 067 447 29 19 чи 15 80. Туди варто звернутись, аби комісія виїхала та зафіксувала завдану шкоду", – сказав мер.

За словами Сергія Надала, про пошкодження житлового будинку наразі є лише 1 звернення, всі інші – від суб'єктів господарювання. Загалом їх  у Тернопільській громаді було 43.

Власники пошкоджених дач у Великогаївській громаді мають звертатися до місцевої влади, яка теж повинна створити комісію для фіксації усіх збитків.

 

У постраждалого внаслідок ракетного удару по Тернополю в опіках майже 30% тіла

Понеділок, 15 травня 2023, 10:31

У постраждалого внаслідок ракетного удару по Тернополю в опіках майже 30% тіла
Ракетна атака Тернополя та двох громад – Тернопільської та Великогаївської – обійшлася без людських жертв.

Під час першого "прильоту" по складських приміщеннях в обласному центрі було поранено 2 людей.

Як повідомив під час брифінгу начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш, один чоловік отримав уламкові поранення. Йому надали медичну допомогу та відпустили на лікування додому.

Інший постраждалий отримав майже 30% опіків. Його стабілізували в обласній лікарні та доправили до Львівського опікового центру.

Нагадаємо, пожежу на складах у Тернополі загасили, однак є загроза обвалів.

 

У Львові оштрафували матір школяра, який нецензурно лаявся на однокласника

Понеділок, 15 травня 2023, 08:48

У Львові суд оштрафував матір учня шостого класу, який вживав нецензурні слова у листуванні з однокласником.

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на рішення Залізничного суду Львова.

Як йдеться у матеріалах справи, мати школяра не виконала свої батьківські обов’язки з виховання дитини. Зокрема, йдеться про те, що її малолітній син нецензурно лаявся та ображав іншу дитину у переписці.

Внаслідок чого могла бути завдана шкода психічному здоров`ю постраждалого. Матір постраждалого стверджувала, що хлопчик вчиняв булінг проти її сина неодноразово.

Фото: tupungato/Depositphotos

Матір хлопця свою вину у вчиненні адміністративного правопорушення визнала частково. Вона пояснила, що її сина спровокували на відповідну поведінку та слова і просила суворо не карати.

Суд вирішив оштрафувати жінку на 850 гривень. Також вона мусить заплатити 1 536 грн судового збору.

Нагадаємо, Залізничний районний суд Львова виніс вирок раніше судимому місцевому мешканцю, який викрав дезодоранти в місцевому магазині.

Яна Осадча

 

На вул. Бродівській завершились роботи з відновлення покриття проїжджої частини

Понеділок, 15 травня 2023, 08:38

У Тернопільській громаді продовжуються ремонти на дорогах і магістральних шляхах, ведуться роботи з ліквідації аварійності й ремонти на великих об’єктах.

Цими вихідними на вул Бродівській, на ділянці від зупинки «6-магазин» до Бродівського шляхопроводу, працівники підрядної організації влаштували верхній шар асфальтобетонного покриття проїжджої частини.

На цьому об’єкті уже повністю відновлено дорожнє полотно, піднято в рівень з дорогою і відремонтовано люки-колодязі. На ділянці кільцевого руху збільшено кількість смуг для проїзду транспорту, що допоможе розвантажити рух та уникнути заторів. Наразі триває влаштування бордюрів та піщано-щебеневої основи тротуару.

Окрім того, у місті сьогодні, 15 травня, триватимуть роботи з підготовки ремонтних карт (фреза мала) з влаштуванням асфальтобетону на вулицях: Полковника Морозенка, Леся Курбаса, проїзд 15 Квітня–Пантелеймона Куліша.

Також розпочався поточний ремонт дорожнього покриття на розв’язці вулиць Івана Мазепи - Максима Кривоноса - Львівська-Бережанська. На вул. Олександра Брюкнера працівники підрядної організації розбирають покриття дороги.

Нагадаємо, раніше працівники підрядної організації провели ремонт проїжджої частини Бродівського шляхопроводу.

 

У столичному зоопарку бегемота Лілі перевели у літній вольєр. ФОТО

П'ятниця, 12 травня 2023, 12:11

У Київському зоопарку бегемота на прізвисько Лілі вперше після зими випустили у літній вольєр.

Спеціально до літнього періоду для тварини облаштували "пляж з піском", повідомляють у звіринці.

Тварині 9 років, її вага близько 1,9 т.

"Вона любить смачну та корисну їжу і за день споживає близько 60 кг кормів", – пишуть в звіринці.

Фото: Київський зоопарк

В щоденний раціон Лілі входить:

  • трава та рослинність – 42 кг;
  • фруктово-овочева суміш – 5 кг;
  • спеціальний гранульований корм – 3 кг.
Фото: Київський зоопарк

В зоопарку додають, що бегемот обожнює водні процедури, тому на літній сезон у вольєрі облаштували "пляжик з пісочком" та двометровою парасолькою зі справжнього пальмового листя.

Фото: Київський зоопарк

Нагадаємо, Київський зоопарк показав, як виріс лемур Байрактар та інші "дитинчата війни".

 

У Тернополі на «золоту» медаль претендують 190 одинадцятикласників

П'ятниця, 12 травня 2023, 11:32

У Тернополі на «золоту» медаль претендують 190 одинадцятикласників
У Тернополі «золоті» медалі можуть отримати 190 учнів 11-тих класів.

У 2023 році свідоцтво про повну загальну середню освіту отримають 1513 випускників та випускниць, з них 190 є претендентами на нагородження золотою медаллю, 31 – срібною.

За інформацією Тернопільської міської ради, на учнівських олімпіадах учні здобули такі результати: на міських етапах – І місце – 55 дітей, ІІ місце – 98 і ІІІ місце – 150; на обласних етапах відзначено – 47 призерів; на всеукраїнському рівні перемогу здобули – 24 учні.

Читайте також: Теплі вихідні: якою буде погода у Тернополі та області

Тернопільщина виступає проти скандального законопроекту 9103 про інститут реєстрованих партнерств

345634915_2546219752212892_7510996719787058030_n.jpg

 

Теплі вихідні: якою буде погода у Тернополі та області

П'ятниця, 12 травня 2023, 11:31

Теплі вихідні: якою буде погода у Тернополі та області
Якою буде погода протягом наступних трьох днів на Тернопільщині розповіли синоптики.

За інформацією Тернопільського обласного центру з гідрометеорології, на вихідні погоду області визначатиме південна периферія антициклону з центром над Балтійським морем.

Зокрема завтра, 13 травня у Тернопільській області очікують хмарну погоду з проясненнями, без істотних опадів. Вітер південно-східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі становитиме 5 – 10° тепла, вдень 16 – 21° тепла.

У Тернополі погода буде теж хмарною з проясненнями і без істотних опадів. Вітер південно-східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 6 – 8° тепла, вдень 18 – 20° тепла.

У День матері, 14 травня, слід очікувати мінливу хмарність, без опадів. Вітер південно-східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 4 – 9° тепла, вдень 18 – 23° тепла.

15 травня, за словами синоптиків, буде хмарно з проясненнями та без істотних опадів. Вітер південно-східний, 7 – 12 м/с, вдень пориви 15 – 20 м/с. Температура вночі коливатиметься від 7 до 12° тепла, вдень 19 – 24° тепла.

 

На Тернопільщині уже місяць розшукують зниклу собаку: господарі пропонують 50 тисяч винагороди

П'ятниця, 12 травня 2023, 11:30

На Тернопільщині уже місяць розшукують зниклу собаку: господарі пропонують 50 тисяч винагороди
У Тернопільській області власники собаки уже місяць розшукують зниклу тварину.

Господарі в розпачі і вже пропонують 50 тисяч гривень за будь-яку інформацію про їхню домашню улюбленицю.

"Увага розшук. Шукаємо собаку породи російський хорт, яка зникла 14.04 з приватного подвір'я в с.Смиківці Тернопільського району. Порода російський хорт. Кличка Поля. 73 см в холці. Прошу максимального репосту знову. Прошу вас при репості відмітити друзів, які живуть в іншому населеному пункті, районі чи селі. Дякую всім вам за допомогу . Прошу дайте мені ще один шанс знайти Поладу. +380951445314 Тетяна Янковська",пише Наталя Коптюх.

 

Немає опису світлини.

 

18 травня у Тернополі пасажири у вишиванках не платитимуть за проїзд

П'ятниця, 12 травня 2023, 11:29

18 травня у Тернополі пасажири у вишиванках не платитимуть за проїзд 
Вже традиційно проїзд у громадському транспорті Тернополя у День вишиванки буде безкоштовним для пасажирів у національному одязі.

Про це повідомили у міській раді.

"18 травня, у Всесвітній день вишиванки, проїзд у комунальному громадському транспорті Тернополя для жителів та гостей міста у вишиванках чи вишитих сорочках буде безкоштовний.

Відповідне рішення прийнято на черговому засіданні виконавчого комітету", – йдеться на сайті мерії.

До слова, проїзд у комунальних маршрутках, тролейбусах та автобусах для осіб у національному українському вбранні буде безкоштовним і 24 серпня, у день відзначення 32-ої річниці незалежності України та 28 серпня, у День міста.

Нагадаємо, 20 травня з нагоди відзначення Дня вишиванки на набережній Тернопільського ставу відбудеться символічний пробіг.

 

Сенат Польщі схвалив резолюцію про вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою

П'ятниця, 12 травня 2023, 08:23

Сенат Польщі виступив за пришвидшений вступ України до НАТО за прикладом Швеції і Фінляндії і ключовим на цьому шляху вважає саміт Альянсу у Вільнюсі в липні.

Відповідну резолюцію, як повідомляє "Європейська правда", Сенат Польщі ухвалив у четвер одноголосно, її текст наводить "Польське радіо".

"Після року жахливої ​​війни ми знаємо, що Україна, протистоячи Росії, захищає Європу і є ключовою ланкою, що захищає континент від агресії зі Сходу", – наголошено в резолюції.

Як зазначено у тексті документа, "Україна сьогодні має найсильнішу армію на континенті з надзвичайним бойовим досвідом. Українська армія швидко переозброюється технікою НАТО та використовує оперативне мистецтво та тактику, яку розробляли десятиліттями західні союзники".

"Захисникам потрібна реальна підтримка через тіснішу політичну та військову співпрацю з країнами НАТО", – сказано у документі.

У резолюції зазначено, що під час майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі Україна має отримати "набагато більше, ніж у попередніх заявах про політику відкритих дверей". Вільнюський саміт має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства, наголосили сенатори.

Сенат Польщі вважає, що вступ України до НАТО має бути політичним рішенням – як у випадку Фінляндії та Швеції – та результатом стратегічного аналізу викликів і загроз за межами східного кордону Альянсу.

У резолюції також сказано, що якщо Росія переможе Україну, вона не зупиниться на її західному кордоні. "Альянс визначив цю загрозу під час минулорічного саміту НАТО в Мадриді. Польща, Литва, Латвія та Естонія правильно оцінили російську загрозу. Більшість європейських столиць лише зараз погоджуються з нами", – йдеться у резолюції.

Також зазначено, що Фінляндію та Швецію "запросили приєднатися до НАТО за процедурою, яку ніколи раніше не використовували".

"І хоча Швеція все ще залишається поза структурами пакту, союзники вирішили, що захищатимуть її. Сенат Республіки Польща закликає країни-члени НАТО застосувати подібну надзвичайну процедуру до України", – сказано у ухваленій резолюції.

У резолюції також висловили підтримку вимогам країн, що межують з Росією, щодо міцних гарантій безпеки для України.

Як відомо, президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити її членство в НАТО.

Україну не влаштує жодне інше рішення саміту НАТО у Вільнюсі в липні, окрім реальних кроків щодо її членства в Альянсі, заявляв глава МЗС Кулеба.

 

Правоохоронці Тернополя розшукали магазинних злодіїв

П'ятниця, 12 травня 2023, 08:15

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує чотирьом мешканцям області, які накриміналили в обласному центрі. Зловмисники діяли по-різну, однак за аналогічною схемою.

Один з підозрюваних неодноразово судимий тернополянин 1986 року народження. Чоловік на шлях виправлення не став, натомість продовжив чинити протиправне. Він виносив товар з магазинів, непомітно ховавши його під верхній одяг.

Троє інших крадіїв 1995, 1982 та 1989 років народження діяли ідентичним способом. Вони привласнювали різного роду товар й завдавали матеріальних збитків.

Всі факти крадіжок документували камери відеоспостереження, записи з яких допомогти правоохоронцям вийти на їх слід.

Відомості про події слідчі територіального підрозділу поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники затримали раніше судимого жителя обласного центру за вчинення грабежу

П'ятниця, 12 травня 2023, 08:13


Зловмисник відкрито викрав пляшку дорогого алкогольного напою в одному з супермаркетів Тернополя.

На лінію 102 надійшло повідомлення від охоронця одного з мережевих торгових закладів про те, що невідома особа відкрито викрала з вітрини пляшку дорогого алкоголю. Оперативно відреагувавши на повідомлення, співробітники управління карного розшуку та розшуківці Тернопільського районного управління поліції затримали зловмисника. Ним виявився неодноразово судимий за майнові злочини житель обласного центру, 1998 року народження.

Тернополянину оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 186 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років.

Вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Слідчі клопотатимуть про взяття підозрюваного під варту.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сергій Надал взяв участь в онлайн-марафоні з нагоди Тижня відкритого урядування

П'ятниця, 12 травня 2023, 08:10

11 травня відбувся онлайн-марафон з нагоди Тижня відкритого урядування щодо розширення можливостей місцевих громад через залучення громадян до процесу відновлення.

До заходу долучився і міський голова Сергій Надал, розповівши про інноваційні підходи до залучення молоді задля стійкого відновлення. Міський голова поділився досвідом Тернопільської громади щодо участі молоді у прийнятті рішень та розбудови громади.

«Три роки поспіль ми проводимо опитування в рамках ініціативи «Індекс благополуччя молоді», яке стосується різних сфер громади. Завдяки цьому дізнаємось проблематику, де варто приділити більше уваги молодіжному сектору, або навпаки ті ділянки, які молодь вважає успішними. Щороку з міського бюджету спрямовуємо кошти на підтримку молодіжних ініціатив, –  зазначає Сергій Надал. – З 2010 року у місті діє Молодіжна міська рада – консультативно-дорадчий орган, який створений при міській раді. Обраний молодіжний міський голова є радником міського голови Тернополя та працює офіційно. Рішення, що стосуються молодіжного середовища – обговорюються з нашою молоддю. А у 2020 році Тернопіль став молодіжною столицею України і нам вдалось цей статус отримати завдяки спільним зусиллям й з честю пройти цей рік».

Міський голова додає, рішенням сесії міської ради прийнято програму розвитку молодіжного середовища, діє програма підтримки Пластового руху. Під час повномасштабного вторгнення росії наша молодь створила десятки волонтерських штабів на території громади. А це – тонни вантажів, які прийняли і передали для потреб ЗСУ, деокупованих регіонів та внутрішньо переміщених осіб.

До слова, захід організовано в рамках проєкту «Посилення багаторівневого врядування, демократії та прав людини на місцевому рівні в Україні», який виконується Конгресом у рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та реконструкція» на 2023-2026 роки.

 

Понад 1500 тернопільських випускників отримають цьогоріч свідоцтво про повну загальну середню освіту

П'ятниця, 12 травня 2023, 08:09

Незабаром для учнів тернопільських шкіл завершиться навчальний рік 2022 - 2023. Це другий рік, коли школярі навчалися в умовах повномасштабної війни, однак незважаючи на це, діти брали участь в олімпіадах міського, обласного і всеукраїнського рівнів та здобули високі результати.

Відтак, на учнівських олімпіадах, які цьогоріч відбулися школярі здобули:

  • на міських етапах – І місце – 55 дітей, ІІ місце – 98  і ІІІ місце – 150;
  • на обласних етапах відзначено - 47 призерів;
  • на всеукраїнському рівні перемогу здобули - 24 учні.

У 2023 році свідоцтво про повну загальну середню освіту отримають 1513 випускників та випускниць, з них 190 є претендентами на нагородження золотою медаллю, 31 - срібною.

Окрім цього учні активно долучалися до всеукраїнських та міжнародних мовно-літературних конкурсів ім. Тараса Шевченка, Петра Яцика та конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої». Відповідно до результатів, 82 призових місця школярі вибороли на міському та обласному етапах вказаних конкурсів.

Нагадаємо, 1 червня для учнів тернопільських шкіл завершується навчальний рік та розпочинаються літні канікули, які  триватимуть з 5 червня по 1 вересня.

 

У Львові викрили псевдонауковця, який будував кар’єру завдяки підробленим дипломам

Четвер, 11 травня 2023, 14:04

Василь Андріїв – співробітник одного з львівських вишів, який став професором права, маючи лише заочну освіту.

Як з’ясували правоохоронці, чоловік зміг побудувати кар’єру науковця в Україні та Польщі завдяки підробленим дипломами та вигаданій біографії.

3 травня псевдонауковцю повідомили про підозру в шахрайстві, після чого він виїхав за кордон, де досі продовжує працювати адвокатом.

Більше про кар’єру "професора" розповіли журналісти "Наших грошей. Львів".

За даними журналістів, чоловік народився 11 жовтня 1963 року в селі Мишин біля Коломиї, з 16 років працював робітником на одному з місцевих заводів.

На сайті Who is who, де публікують "причесані" біографії, йдеться про те, що Андріїв працював на заводі, а пізніше долучився до лав Радянської армії.

В біографії йдеться, що в 1985 році чоловік був зарахований студентом Київського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю "Правознавство".

Утім, після вручення підозри та обвинуваченні у шахрайстві Василя Андріїва інформацію про нього видалили.

Як встановили журналісти, в 1991 році чоловік отримав диплом спеціаліста КНУ, де заочно навчався на юридичному факультеті.

Паралельно з навчанням Андріїв продовжував працювати у Коломиї і через кілька років став директором комплексу "Планета" та торгового центру "Гуцульщина".

У 45-річному віці, завдяки підробленому диплому кандидата юридичних наук, чоловік вирішив влаштуватися викладачем права у Львівському національному університеті природокористування (ЛНУП).

Через три роки в ЛНУП він приніс "диплом" доктора юридичних наук.

Кар’єра Андріїва рухалася вгору й у 2016 році чоловік влаштувався на кафедру права у Львівському національному університеті ветеринарної медицини і біотехнологій, яку через рік очолив.

Ще через рік вчена рада університету підтримала пропозицію присвоїти Василю Андріїву вчене звання професора, а Міністерство освіти і науки затвердило це рішення.

У травні 2021 року з нагоди Дня науки президент Зеленський присвоїв Андріїву звання "Заслужений діяч науки і техніки України".

Василь Андріїв зі студентами Фото: архів/Наші гроші. Львів

На цьому кар’єра псевдонауковця обірвалася – в серпні 2022 року львівська поліція почала розслідування проти Андріїва за підозрою у шахрайстві.

"Отримавши від Міністерства освіти підтвердження про фальшиві дипломи кандидата і доктора юридичних наук, поліція звернулась до адміністрації ветеринарного університету, де Андріїв очолював кафедру права. За кілька днів зібралася вчена рада, до складу якої офіційно входив і Андріїв. Але на засідання, де його позбавили звання професора, він не прийшов і незабаром звільнився", – зазначають журналісти. 

Попри підозру у вчиненні злочину, нині Василь Андріїв продовжує працювати адвокатом, адже його ліцензія, видана у 2012 році, досі чинна.

Кар’єра в Польщі

Серед різних довідок, які подавав Василь Андріїв для отримання наукових знань, є твердження, що у 2007-2009 роках він працював викладачем права у Вищій гуманітарно-природничій школі у польському місті Судомир.

Підтвердити це журналістам не вдалося.

Водночас розслідувачі з’ясували, що з 2015 року Андріїв викладає в Інституті правничих наук Університету імені Яна Кохановського в польському Кельце. Там він працює й донині.

Окрім того, Андріїв працює в адвокатському бюро "Павел Вебер і партнери" (Paweł Weber i współpracownicy) у Кракові. Це підтвердив керівник компанії Павел Вебер.

Під час пошуку інформації про псевдонауковця журналісти виявили, що у 2009 році надзвичайно схожа на Андріїва людина (алгоритми визначають схожість з ймовірністю близько 85%) опинилася на спільному фото зі скандально відомою у Львові активісткою Оленою Живко, яку підозрювали у масштабній афері з польськими візами.

Схожий на Василя Андріїва чоловік з Оленою Живко під час новорічної вечірки 2009 року. Фото: 
ZAXID.NET

На світлині поруч із ними сидить колишній консул генконсульства Польщі у Львові Кшиштоф Циганчук, який втратив роботу в результаті афери за участі Живко.

Олена Живко, як і Василь Андріїв, була викрита в спробі підробки диплома юрфаку КНУ ім. Т. Шевченка.

Також в біографії Андріїва вказано, що він є почесним професором (doktor honoris causa) приватного Університету Данила Галицького в Івано-Франківську, втім у ректораті заперечили будь-яку його причетність до університету.

Зазначається, що не вдалося підтвердити авторство Андріїва у понад 100 наукових робіт.

"Ми знайшли лише п’ять його робіт за допомогою платформи Web of Science, а у переліку наукових робіт Національної бібліотеки імені Вернадського є лише три його наукові роботи – на тему сільського господарства та економіки", – йдеться в розслідуванні.

Волонтерство і корисні знайомства

Нині Василю Андріїву 59 років, тому в період воєнного стану він не може виїжджати з України.

З грудня 2022 року для перетину кордону чоловік використовує посвідчення особи з інвалідністю 3 групи. Його справжність підтвердити не вдалося.

Перебуваючи під слідством, з серпня по листопад 2022 року, Андріїв виїжджав за кордон через систему "Шлях", яка дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон України в умовах воєнного стану.

Те, що"науковець" волонтерив й допомагав з доставкою вантажів за кордон, підтвердили в благодійному фонді "Віддані та відважні".

"Він співпрацював з нами і був дуже корисним для нашої організації, тому ми подавали прохання про виїзд для нього через систему "Шлях". Якийсь час ми вже не співпрацюємо" пояснив керівник БФ Анатолій Козак, але не змін пояснити причини припинення такої співпраці.

Також відомо, що з 2007-го по 2013-й Василь Андріїв був позаштатним радником мера Львова Андрія Садового. Інформацію підтвердили у Львівській міськраді.

Вручення підозри й слідство

Наразі триває досудове розслідування, Василю Андріїву офіційно інкримінують підробку документів та шахрайство.

Санкції статті передбачають до 8 років позбавлення волі.

Згідно з матеріалами справи, Андріїв сплатив понад 107 тис. грн застави, тому на час слідства він не обмежений у своїх діях чи пересуваннях.

Нагадаємо, МОН звернулося до поліції через ймовірну підробку Спартаком Субботою документів про освіту.

Анастасія Поя

 

Росіяни захопили собор ПЦУ в Криму: ламають двері, виносять майно – ЗМІ

Четвер, 11 травня 2023, 11:30

Росіяни захопили собор ПЦУ в Криму: ламають двері, виносять майно – ЗМІ
КАФЕДРАЛЬНИЙ СОБОР ПЦУ У СІМФЕРОПОЛІ, ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З УКРІНФОРМУ

Російські окупанти захопили Кафедральний храм святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги Православної церкви України в Сімферополі.

Джерело: Крим.Реалії з посиланням на головного редактора газети "Кримська світлиця" Андрія Щекуна

Деталі: За його словами, окупанти виламують двері храму, описують і крадуть майно.

Щекун повідомляє, що у пограбуванні беруть участь представники так званого "фонда госимущества республики Крим РФ" разом зі "службовими приставами республіки Крим РФ". За його словами, захопленням храму керує московський судовий пристав Євген Новіков.

"Крим.Реалії" повідомляють, що офіційних повідомлень від російської влади наразі немає.

Доповнено від 14:18: Російське "міністерство майна і земельних відносин Криму" заявило, що "звільнення" собору нібито відбувається на законних підставах.

Стверджується, що українська церква у встановлені строки не переоформила документи відповідно до законодавства Росії. У зв'язку з цим так званий "арбітражний суд Криму" постановив розірвати договір оренди.

  • Сімферопольський Кафедральний храм святих рівноапостольних Володимира і Ольги – єдина церква ПЦУ в Криму.
  • У 2020 році окупаційна влада півострова ухвалила "рішення" щодо виселення громади Православної церкви України з собору.
  • У тому ж році Європейський суд з прав людини звернувся до російської влади через утиски ПЦУ в Криму.
  • У лютому 2022 року Верховна Рада України ухвалила рішення про передачу в державну власність майна Кафедрального собору рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у Сімферополі.
 

Порноакторка поскаржилась на криві дороги у Чернівцях: міськрада "запросила" її на роботу

Четвер, 11 травня 2023, 11:22

Чернівецька міськрада жартома запросила на роботу українську порноакторку Юлію Сенюк, відому під псевдонімом Джозефіна Джексон.

Передісторією до "запрошення" став коментар дівчини про дороги у Чернівцях. Відповідаючи на запитання підписників в Instagram, Сенюк сказала, що у Чернівцях "криві дороги" і важко їздити через бруківку, як і у Львові.

На слова зірки відреагував перший заступник начальника департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міськради Григорій Прохоренко і запросив її виправити ситуацію, пише Hromadske.

У соцмережах виникла дискусія і хвиля мемів.

 

Фото: "Молодий буковинець"

Нещодавно підписники порноакторки та блогерки Юлії Сенюк запитали, чи сподобалося їй у Чернівцях. Дівчина відповіла ствердно, але додала ремарку про дороги:

"Я там була двічі, місто мені сподобалось, чимось нагадує Львів, особливо бруківка. І одна й та сама проблема, як і у Львові, я думаю, в багатьох містах, де ще є бруківка – що дорога дуже крива і дуже важко їздити.

Це такі основні мінуси, що прям ріжуть око, і не тільки око, а все, що можна. А так загалом мені дуже подобається, сподобався готель, де я була. Вразив мінібар, бо такі мінібари нечасто зустрінеш навіть у Європі у готелях. І плюс дешево", – сказала порноакторка.

Олена Барсукова

 

Сторінка 24 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер