images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Бережанські поліцейські та представники Міжнародної організації з міграції навчали дітей правил безпеки під час перебування за кордоном

Четвер, 11 травня 2023, 11:16

Інтерактивне заняття з правил безпеки під час подорожей та працевлаштування за кордоном провели для юних жителів Бережан. Захід організували представники Міжнародної організації з міграції спільно з працівниками ювенальної превенції Бережанського відділу поліції.

Мета інтерактиву - дати базові знання молоді, які допоможуть їм розпізнати небезпеку та знайти вихід у кризових ситуаціях під час перебування за межами України. Серед слухачів були школярі, учні місцевого коледжу та представники юнацького корпусу поліції «Бережанські шерифи».

Як розповідає представниця Міжнародної організації (МОМ), асистентка проєкту «Захист» Ольга Артюхова, для старшої групи дітей організували тренінг про безпечне працевлаштування за кордоном, а школярам розповіли про безпечні подорожі.

Захід проходив у бережанському осередку громадського простору «Рідне місто». Тут відбувалися різноманітні квести, діти отримували завдання та навчалися ефективно долати труднощі.

Як правильно підготуватися до поїздки за кордон, захистити себе та не стати жертвою торговців людьми, як навчись розпізнавати ризиковані пропозиції, як не потрапити у тенета шахраїв, що робити, коли втратив паспорт за межами України – усі ці та інші ситуації в ігровій формі розібрали учасники інтерактиву.

«Завдяки Міжнародній організації з міграції, діти мали можливість в ігровій формі отримати знання щодо того, як підготувати документи для поїздки за кордон, як перетинати кордон, як правильно спілкуватися з іноземцями і як не потрапити під вплив шахраїв під час поїздки за межі України», - розповідає старший інспектор сектору ювенальної превенції Бережанського відділу поліції Ростислав Степанчак.

Інтерактив став пізнавальним та інформативним для представників юнацького корпусу поліції «Бережанські шерифи». Хлопці та дівчата активно співпрацюють з поліцейськими, тож щоразу прагнуть підвищувати свою правову обізнаність у різних питаннях.

Чимало цінної інформації почерпнули для себе і наймолодші учасники тематичного заходу. Вони запам’ятали для себе основні правила безпеки під час поїздки за кордон і як діяти у випадку екстремальної ситуації.

Подібні заходи ювенальні поліцейські організовуватимуть і надалі, адже безпека дітей – пріоритетне завдання у їхній роботі.

 

У квітні тернопільські поліцейські склали 212 адміністративних протоколів за керування транспортними засобами у нетверезому стані

Четвер, 11 травня 2023, 11:12


Минулого місяця співробітники поліції оформили 11 103 адміністративних правопорушень в сфері безпеки дорожнього руху.

Серед найпоширеніших порушень: перевищення безпечної швидкості, порушення правил обгону, керування транспортними засобами без документів та напідпитку, недотримання правил дорожнього руху пішоходами.

У квітні на дорогах Тернопільщини трапилося 160 дорожньо-транспортних пригод. З них 34 – з потерпілими, в яких 5 людей загинули та 51 – отримали травми.

Серед причин ДТП: перевищення швидкісного режиму, порушення правил маневрування, недотримання безпечної дистанції та інтервалу.

Десять аварій вчинили водіями, які сіли за кермо напідпитку. В результаті цих автопригод одна людина зазнала травм. Також поліцейські виявили на дорогах області 212 нетверезих водіїв. На порушників склали адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За керування автомобілем в стані сп’яніння передбачено 17 000 гривень штрафу з позбавленням права керування на 1 рік.

Поліцейські звертаються до усіх учасників дорожнього руху бути уважними, взаємовічливими на дорогах, неухильно дотримуватися правил дорожнього руху.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Працівники КП «Тернопільводоканал» проводять обстеження технічного стану колонок-качалок

Четвер, 11 травня 2023, 11:11

Цими днями працівники КП «Тернопільводоканал» проводять обстеження технічного стану колонок-качалок на території міста. Першими перевірили трубчасті колодязі у мікрорайонах «Кутківці» та «Дружба».

У КП «Тернопільводоканал» зазначають, через особливості рельєфу деякі свердловини тут доволі глибокі. Так, працівники зафіксували кількість натискань на важіль кожної колонки-качалки, відібрали проби води для лабораторії, намітили ремонт окремих механізмів й впорядкування території навколо цих альтернативних джерел водопостачання.

Обстеження колонок-качалок в інших мікрорайонах Тернополя тривають.

Звертаємо увагу, для колонок, якими тернополяни користуються регулярно, достатньо кількох натискань на важіль, щоб потекла вода. Якщо колонка-качалка використовується рідше – потрібно докласти зусиль, а після 20-25 натискань хвилину-дві перечекати, щоб стекла застояна вода. Кількість та інтенсивність натискань на важіль також залежать від глибини свердловини.

До слова, громадяни можуть скористатись колонкам-качалками та бюветами з питною водою, що позначені на інтерактивній карті.

 

У Тернопільській школі №3 провели перший спортивний фестиваль «ВідкрийТЕ спорт. SummerSnow»

Четвер, 11 травня 2023, 11:04

10 травня на спортивному майданчику Тернопільської спеціалізованої школи №3 з поглибленим вивченням іноземних мов відбувся перший спортивний фестиваль «ВідкрийТЕ спорт. SummerSnow». Близько 50 другокласників, які навчаються у школах мікрорайону «Центр» взяли участь у цій події.

Для школярів організатори підготували цікаву та пізнавальну програму, зокрема, учні ознайомилися зі спортивним інвентарем, який використовують для підготовки чемпіонів зі сноубордингу та фрістайлу.

Також тренери продемонстрували різноманітні акробатичні елементи, які діти можуть вивчити, тренуючись в «Спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву «Екстрім» під керівництвом професійних тренерів.

Організатори заходу: управління розвитку спорту та фізичної культури, Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву «Екстрім».

До слова, наступний фестиваль проведуть на базі ТЗОШ №19 у п’ятницю, 12 травня.

 

На Тернопільщині стартувала операція “Зброя”

Середа, 10 травня 2023, 10:52

З 9 по 24 травня в області триватимуть профілактичні відпрацювання з метою стабілізації криміногенної ситуації, протидії злочинності, а також виявлення та вилучення з незаконного обігу вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухівки.

У ході відпрацювань поліцейські перевірятимуть громадян на яких зареєстрована нарізна зброя та умови її зберігання, а також транспортні засоби з метою виявлення та вилучення незаконної вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухівки . Окрім цього правоохоронці вживатимуть заходів на блок–постах області, з метою недопущення потрапляння в регіон зброї військового зразку.

Нагадуємо, що незаконне зберігання зброї, боєприпасів, вибухівки — це злочин, за який законом передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України (Носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу) передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Водночас, згідно з ч.3 цієї ж статті ККУ, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка добровільно здала органам влади зброю, боєприпаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі водій іномарки спровокував дорожньо-транспортну пригоду

Середа, 10 травня 2023, 10:50


Троє людей отримали тілесні ушкодження в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Аварія трапилася 9 травня близько 22:30 на вулиці Богдана Хмельницького.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій автомобіля Audi Q7 не впорався з керуванням, не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення із попутним автомобілем ВАЗ 2106, а потім за інерцією врізався ще й в Honda Accord, яка також рухалася попереду.

У результаті удару з тілесними ушкодженнями до лікарні звернулися двоє пасажирів із ВАЗу 1991 та 1998 років народження.

До лікарні бригада швидкої госпіталізувала водія Audi. Інші кермувальники не постраждали. У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно із частиною 1 статті 286-1 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Шахрай викрав з банківської картки чортківчанки майже 20 000 гривень

Середа, 10 травня 2023, 10:41

Налякавши жінку втратою коштів, зловмисник змусив її повідомити дані банківської картки, внаслідок чого потерпіла втратила всі збереження.

До співробітників Чортківського районного відділу поліції звернулася 35-річна жителька райцентру і повідомила про шахрайські дії, скоєні щодо неї невідомою особою. Зі слів потерпілої, їй зателефонував якийсь чоловік, назвався представником банківської установи і попередив про те, що грошима з її картки хтось намагається розрахуватися за товар. Аби запобігти цьому - запропонував допомогу, проте умовою було вказати дані банківської картки та зміст смс-повідомлень, які надходили. Чотківчанка, не задумуючись, виконала умови невідомого і лише потім збагнула, що таким чином її ошукали.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство.

Поліцейські застерігають краян не довіряти зловмисникам, котрі називаються працівниками банків чи співробітниками служби безпеки фінустанов, чи ще кимось, і в телефонному режимі пропонують вирішити питання, пов’язані з вашими картками чи рахунками. Ніколи і нікому не повідомляйте реквізити банківських карток.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі тривають ремонти прибудинкових територій та проїжджих частин у різних мікрорайонах

Середа, 10 травня 2023, 10:40

У Тернополі працівники підрядних організацій продовжують ремонтні роботи дворів, міжквартальних проїздів та відновлення дорожнього покриття у різних мікрорайонах міста.

Відтак на вул. Бродівській (ділянка від шляхопроводу в напрямку вул. Збаразька) проводяться роботи з влаштування корита тротуару, влаштування піщано-щебеневої основи тротуару та підготовка ремонтних карт. Такі ж роботи з підготовки ремонтних карт тривають і на вул. Збаразькій, просп. Злуки, вул. Промисловій, Бродівському шляхопроводі.

Асфальтування доріг виконуватиметься на вул. Збаразькій, просп. Злуки, вул. Промисловій.

Окрім того, проводяться роботи з відновлення покриття у дворах за адресами: вул. Євгена Коновальця, 18, вул. Чернівецька, 52-58, просп. Степана Бандери, 72, вул. Лесі Українки, 8, вул. Лесі Українки, 31.

Також роботи із впорядкування пішохідної доріжки та сходового маршу здійснюються на вул. Михайла Вербицького, 10, а на просп. Злуки влаштовується пандус в межах сходів і пішохідного переходу.

 

У Тернополі демонтували дев’ять рекламних конструкцій, що були розміщені на електроопорах

Середа, 10 травня 2023, 10:39

  • розмір шрифту 

10 травня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції, демонтовано дев’ять рекламних конструкцій (власники невідомі), які були розміщені на електроопорах за адресами: вул. Галицька, вул. Мирона Тарнавського, вул. Київська, вул. Збаразька, вул. Миколи Пирогова, вул. Олександра Довженка в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 28.12.2022 року № 1601 «Про демонтаж рекламних засобів».

Демонтовані рекламні конструкції знаходяться на території під охороною, що на вул. Лесі Українки, 5-А.

Для повернення рекламних конструкцій власникам необхідно звернутися в ПП «Східний Масив» за адресою просп. Степана Бандери, 94.

Робота з виконання рішення виконавчого комітету продовжується.

 

415 жителів Тернопільської громади отримають компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у квітні

Середа, 10 травня 2023, 10:37

З 1 по 5 травня у тернопільському Центрі надання адміністративних послуг тривав прийом документів для компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб у попередньому місяці. За цей період відповідні документи подали 423 громадян.

Усі заяви опрацьовані працівниками виконавчих органів міської ради, зокрема:

415 особам визначено обсяг компенсації витрат осіб, що тимчасово розмістили ВПО, які перемістились у період воєнного стану на територію Тернопільської міської територіальної громади всього на суму 467 263,72 грн;

8 особам – відмовлено у зв’язку із наданням громадянами недостовірної інформації (причини: невірно вказано кількість днів; ВПО не зареєстровані в Єдиній інформаційній базі або вибули в інше місце проживання; при перевірці встановлено факт непроживання ВПО за вказаною адресою; не вірно вказані ін.код та розрахунковий рахунок).

Компенсація особам, що розмістили внутрішньо переміщених осіб, виплачується у безготівковій формі на особисті рахунки громадян, що вказані у поданих заявах.

До слова, у Тернополі з березня 2022 року по квітень 2023 року компенсацію за тимчасове розміщення ВПО загалом нарахували 7332 власникам житла на загальну суму понад 11,5  млн грн.

Нагадаємо, нарахування компенсації витрат власникам житла за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) будуть здійснюватися за розміщення ВПО, які перемістились із територій, що є складовою частиною переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Зокрема, відтепер буде нараховуватися компенсація витрат за тимчасове розміщення (перебування) ВПО, які перемістилися на територію Тернопільської міської територіальної громади з початку тимчасової окупації території України, що розпочалась ще у 2014 році.

Детальніше ознайомитися з порядком подання документів для отримання компенсації можна за посиланням.

 

Планшети, повербанки та бандажі: «Українська команда» Тернопільщини відправила ще кілька партій допомоги на передову

Вівторок, 09 травня 2023, 11:30

Планшети, повербанки та бандажі: «Українська команда» Тернопільщини відправила ще кілька партій допомоги на передову
Волонтерський штаб «Українська команда» на Тернопільщині продовжує щоденно допомагати українським воїнам.

За останні декілька днів волонтери відправили багато необхідних речей на фронт. Про це розповів волонтер «Української команди», лікар-невролог Андрій Надкевич.

– Волонтери «Української команди», центру « Я-Волонтер» та ГО «Десантно-козацький рій» передали для мужніх азовців з 3 окремої штурмової бригади  зарядні станції, планшети, монітори. А для воїнів 105 бригади територіальної оборони на східний фронт – повербанки, ізраїльські бандажі, евакуаційні ноші, тактичні ліхтарики від наших друзів з Швейцарії. Щира подяка за таку своєчасну і необхідну допомогу! Дякую кожному, хто долучається і продовжує бути поряд з Україною! зазначив Андрій Надкевич.

Окрім цього,  турнікети, медикаменти, гемостатичні бинти, ізраїльські бандажі «Українська команда» передала для воїнів Повітряних Сил на східному напрямку.

– Також забезпечили медиків 9 батальйону ізраїльськими бандажами, повербанками, мультитулами і тактичними ліхтариками. Дякуємо волонтерам зі Швейцарії за підтримку! Уся ваша допомога йде за призначенням!  наголосив Андрій Надкевич.

 

Микола Люшняк: Встановлюємо справедливість щодо військових, які загинули чи постраждали у навчальних центрах

Вівторок, 09 травня 2023, 11:26

Микола Люшняк: Встановлюємо справедливість щодо військових, які загинули чи постраждали у навчальних центрах
Днями Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект № 9110.

Документ розширює перелік категорій військовослужбовців та членів їх сімей, на яких поширюється дія положень закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Співавтором законопроекту став народний депутат з Тернопільщини Микола Люшняк. Парламентарій розповів, у чому полягає важливість документу та що він змінить.

– З початку повномасштабного вторгнення російські загарбники неодноразово завдавали ракетних, артилерійських, авіаційних ударів по військових навчальних закладах, навчальних частинах, військових частинах. Внаслідок цього загинуло чимало воїнів різних рангів, багато захисників отримали поранення, контузії, каліцтва. Відтак, законопроектом № 9110 ми маємо на меті створити більш сприятливі умови для забезпечення прав та інтересів таких захисників та захисниць України, а також членів їх сімей. Надати їм статус осіб з інвалідністю внаслідок війни або статус сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України,  зазначив Микола Люшняк.

Він зауважив, що йдеться також про пільги та гарантії, а для сімей загиблих захисників і захисниць України передбачено право на виплату одноразової грошової допомоги.

– Дякуємо українським воїнам, які рятують весь світ від російського зла! Разом з колегами-депутатами працюємо над тим, щоб вони отримали належний соціальний, матеріальний та правовий захист!  підсумував Микола Люшняк.

 

На деяких вулицях Тернополя зникла вода

Вівторок, 09 травня 2023, 11:17

На деяких вулицях Тернополя зникла вода
Декілька вулиць Тернополя залишились без води.

Зокрема, водопостачання тимчасово відсутнє на Київській, 21, 25, 23а, 9г, 9б, на Юрія Іллєнка та Якима Яреми.

Це пов'язано з аварією на Київській, 21, повідомляють у водоканалі.

Роботи планують завершити до 20 години.

Нагадаємо, що мешканці міста можуть отримувати сповіщення про відключення води, газу, тепла та світла у мобільному додатку "е-Тернопіль" та за допомогою сервісу "Сіті-бот Назар".

 

Майже рік був зниклим безвісти: на Тернопільщині поховали військового Дмитра Боднара

Вівторок, 09 травня 2023, 10:54

Майже рік був зниклим безвісти: на Тернопільщині поховали військового Дмитра Боднара
У селі Теофіпілка попрощались з воїном Дмитром Боднаром.

Захисник зник безвісти 5 червня 2022 року, виконуючи бойове завдання поблизу Краматорська на Донеччині. 6 травня в громаду надійшла трагічна новина: смерть бійця офіційно підтвердили.

Як повідомили у Козівській селищній раді, Дмитро був доброю працьовитою людиною. У свої 15 років після смерті матері опікувався 4 сестрами і братами. Один з них зараз також боронить Україну від ворога.

Поховали чоловіка 8 травня. У військового залишилася дружина та донька.

"Його життєва дорога обірвалась надто рано, та його подвиг залишиться назавжди у нашій пам’яті… Дмитро Боднар – воїн-захисник, відважний та жертовний. Низький уклін і щира вдячність йому від усіх нас", – зазначили у селищній раді.

Читайте також: Під Бахмутом загинув 34-річний військовий з Борщівщини Ярослав Ткач

345440436_1096828034584917_4322052573726186858_n.jpg

345602160_583851010583620_4385687073967936353_n.jpg

345443776_950031199523805_3878789070789677842_n.jpg

345590147_228650813106445_7428686548439728624_n.jpg

6d78d8d5a5bbb04bbb5c00fae1301b6d_XL.jpg

 

Непоправна втрата: війна забрала життя ще одного захисника з Тернопільщини

Понеділок, 08 травня 2023, 14:39

Непоправна втрата: війна забрала життя ще одного захисника з Тернопільщини
Сумна та болюча звістка прилетіла на Тернопільщину – на Донеччині загинув 30-річний військовослужбовець Швець Ярослав Степанович.

Його життя несподівано обірвалося 5 травня під час виконання бойового завдання. Про це повідомив голова Шумської територіальної громади Вадим Боярський.

«Швець Ярослав Степанович, 1993 року народження, уродженець села Літовище, був призваний на військову службу Тернопільським РТЦК та СП Тернопільської області. Служив гранатометником, вірний військовій присязі хоробро захищав Україну та кожного з нас.

Дбайливий чоловік та батько, надійний друг та побратим, людина з великим серцем, який ніколи не уникав труднощів, а мужньо та хоробро долав їх. Важко підібрати слова, які б зараз могли заспокоїти згорьовану родину Героя. Молитвою, добрим словом, згадаймо воїна, який боронив рідну землю і віддав життя за Україну», - йдеться у дописі в мережі «Фейсбук».

Висловлюємо щирі слова співчуття рідним та друзям загиблого. Вічна пам'ять та шана Герою!

Про зустріч тіла та чин поховання загиблого Героя буде повідомлено згодом.

 

Чортківська лікарня за власні 2,5 млн. гривень придбала надсучасне обладнання для комплексного обстеження ШКТ (фото)

Понеділок, 08 травня 2023, 14:37

Чортківська лікарня за власні 2,5 млн. гривень придбала надсучасне обладнання для комплексного обстеження ШКТ (фото)
Чортківська центральна міська лікарня закупила нове дороговартісне обладнання, яке обійшлося у 2,5 млн гривень. Йдеться зокрема про систему ендоскопію з відеогастроскопічним та відеоколоноскопічним елементами.

 

Тож тепер у мед закладі можна буде оглянути весь шлунково-кишковий тракт (стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, товстий кишечник) і виявити будь-яку органічну патологію. При цьому, за бажанням пацієнта цю процедуру можна виконувати під анестезією.

«Обладнання вдалось придбати за зароблені завдяки злагодженій роботі колективу кошти та правильному електронному звітуванню про надані пацієнтам послуги перед Національною службою здоров’я України», - каже директор Чортківської лікарні Ростислав Шульський.

За словами лікарів-ендоскопістів, тепер вони зможуть бачити слизову оболонку в природньому кольорі, такою, яка вона є. Це допомагає із правильним визначенням діагнозу. Відтак, навіть мінімальні зміни у шлунково-кишковому тракті буде дуже важко пропустити із таким обладнанням, яке дає неабиякі можливості для ще більш якісного лікування пацієнтів.

А ще весь процес обстеження можна буде фіксувати на фото та відео. Тоді у пацієнта буде можливість показувати запис іншим спеціалістам та отримувати за бажання консультацію у інших медичних закладах. Що важливо, дані обстеження будуть абсолютно безкоштовними для пацієнтів стаціонару Чортківської центральної міської лікарні, а також у випадку наявності електронного скерування від лікуючого чи сімейного лікаря.

345886744_1248613369348314_3396249810888239044_n.jpg

345876785_3391951991122910_489214082790717436_n.jpg

 

 

Офіційне звернення міського голови Тернополя з нагоди Дня пам’яті та примирення

Понеділок, 08 травня 2023, 11:54

Дорогі тернополяни! Українці!

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної московської агресії.

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили вирішальний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини.Близько шести мільйонів українців воювали у лавах радянської армії з Німеччиною. Понад 100 тисяч пройшли через УПА, що ставила метою будівництво Незалежної України, 250 тисяч воювали у арміях союзників антигітлерівської коаліції. Понад мільйон, переважно із західних областей, були депортовані до Сибіру у перші передвоєнні та післявоєнні роки. На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл. Загинуло понад вісім мільйонів українців.

Про непоправні втрати свідчить історія нашого Тернополя. У 1945 році тут фактично не залишилося жодної вцілілої будівлі. Тому Україна є справжньою державою-переможцем, а українці – нацією-переможцем.

Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором.  Знову у центрі Європи нацисти зі свастикою «Z» рівняють з землею українські міста, вбивають українців.

Однак тепер це – путінська московія. Сьогодні саме болотна країна увібрала в себе всі злочинні практики нацизму й комунізму, зазіхає на нашу територіальну цілісність і зруйнувала мир у Європі.

Україна неодмінно переможе, бо ми захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій рашистських злочинців.

Український народ народжений бути вільним.

Сьогодні, у День пам’яті та примирення, згадаймо усіх, хто ціною свого життя приніс мир всьому світу. Схилімо голови в пам’ять про загиблих.

Миру всьому світу після перемоги українського добра над московським злом!

Слава Україні!

Героям Слава!

 

Міський голова                                                                Сергій Надал

 

 

До рідного дому на Підгаєччину повернувся загиблий воїн Іван Солтис

Понеділок, 08 травня 2023, 11:47

До рідного дому на Підгаєччину повернувся загиблий воїн Іван Солтис
7 травня на Підгаєччині навколішки зустріли тіло 50-річного захисника Івана Солтиса.

Військовий загинув у Донецькій області. Чоловік без роздумів пішов добровольцем у ЗСУ і віддав своє життя у боротьбі за незалежність країни.

"Воїн Іван Солтис повернувся додому, на жаль, вже назавжди, щоб боронити життя українців із лав небесного війська. Вічна слава і пам’ять захиснику України! Щирі співчуття родині, близьким, побратимам та друзям!", – повідомили у Підгаєцькій міській раді.

Поховають героя сьогодні о 12:00. 8 травня на території Підгаєцької громади оголошено день жалоби.

Читайте також: Обстріляли авто медслужби: на фронті загинув випускник тернопільського університету

Підтвердили загибель військового з Тернопільщини, який зник влітку минулого року

345459921_940269093960677_4052067249099030079_n.jpg

345583195_594468109310340_4548054258727396104_n.jpg

345449618_6457393104298770_1983394222004596332_n.jpg

345287749_762195292054254_4701210212947038703_n.jpg

 

У тернопільській багатоповерхівці загорівся балкон (фото)

Понеділок, 08 травня 2023, 11:46

У тернопільській багатоповерхівці загорівся балкон (фото)
На вихідних у Тернополі на бульв. Довженка, 7 сталась пожежа.

Як повідомили в обласному управлінні ДСНС, загоряння виникло 7 травня о 4:40 на балконі на 5 поверсі багатоквартирного житлового будинку.

На щастя, надзвичайники вчасно загасили вогонь та не дали йому поширитись на інші квартири.

Причина виникнення пожежі поки що невідома. Її з'ясовують фахівці.

Читайте також: Тернопільські рятувальники у спецодязі піднялися на найвищу вершину українських Карпат

Фото: Головне управління ДСНС України у Тернопільській області

345430249_1272811916652762_4443980638574928950_n.jpg

 

Ще одна втрата: на фронті загинув військовий з Кременеччини Віталій Мазурок

Понеділок, 08 травня 2023, 11:46

Ще одна втрата: на фронті загинув військовий з Кременеччини Віталій Мазурок
Кременеччина втратила ще одного захисника.

На фронті обірвалось життя жителя села Богданівка Віталія Мазурка, 1985 року народження.

Як повідомили в районній держадміністрації, воїн загинув 3 травня у Донецькій області.

"Зустрічаємо Героя 8 травня біля Трьох Валетів о 11:30. На Майдані Волі прощання о 12:00. 9 травня о 12:00 прощання вдома, після того проводжаємо в церкву села Дунаїв.

Сили рідним, близьким, друзям та усім, хто знав Віталія, пережити цю втрату", – йдеться у дописі РДА у Facebook.

 

На 9 травня рф може влаштувати провокації, - представник ГУР

Понеділок, 08 травня 2023, 11:43

На 9 травня рф може влаштувати провокації, - представник ГУР
рф часто обирає символічні дати для вчинення провокацій.

Про це зазначив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Андрій Юсов попередив про імовірні провокації рашистів 9 травня.

«Починаючи з 2014 року, окупанти використовують подібного роду провокації і не виключено, що і зараз ми з цим стикнемось. У цій ситуації провокації можуть бути спрямовані російськими спецслужбами проти російського цивільного населення і приурочені до певних дат, наприклад, 9 травня», — зазначив Андрій Юсов.

Водночас представник ГУР припустив, що росіяни можуть спрямувати провокації і проти білорусі: така російська «операція під фальшивим прапором» може мати на меті втягнути білоруську армію у війну проти України.

«Ніхто ані в Україні, ані в решті світу в подібні вистави вже не повірить. Хоча це не означає, що провокацій не буде», — підкреслив Андрій Юсов.

 

 

В бою за Україну загинув військовий з Тернопільщини Микола Ваврикович

П'ятниця, 05 травня 2023, 11:47

В бою за Україну загинув військовий з Тернопільщини Микола Ваврикович
Тернопільщина втратила ще одного захисника.

На фронті в бою за Україну загинув 51-річний житель села Вишнівчик Микола Ваврикович.

Сумну звістку повідомили у Золотниківській громаді.

"На жаль, Україна втратила ще одного патріота і свого захисника. Висловлюємо щирі співчуття всім рідним та друзям, односельчанам, побратимам Андрія, всім тим, хто буде завжди пам'ятати про мужній вчинок Героя, який віддав за Україну життя", – йдеться у дописі на Фейсбук-сторінці ТГ.

Вічна пам'ять воїну.

 

Тернополянин працював на окупанів у Бердянську

П'ятниця, 05 травня 2023, 11:44

Тернополянин працював на окупанів у Бердянську
За даними слідства, колишній житель Тернополя переїхав до Бердянська.

Чоловік 17 травня 2022 року добровільно вступив до складу незаконного правоохоронного органу, створеного на тимчасово окупованій території Запорізької області - «управление внутренних дел по городу Бердянску и Бердянскому району».

Зрадник працював на окупантів, зокрема, на посаді помічника оперуповноваженого відділу кримінальної поліції вищеназваного управління він здійснював опитування свідків, надсилав запити до лікувальних закладів, проводив незаконні обшуки і вилучення зброї у жителів Бердянська та виконував інші злочинні завдання окупаційної влади.

Чоловіка обвинувачують за частиною 7 статті 111-1 КК України - добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території.

Справу зрадника передали до суду.

 

"Поки без палаючого Кремля": Укрпошта відкрила передпродаж нової марки

П'ятниця, 05 травня 2023, 11:42

Укрпошта відкрила передпродаж нової марки з бійцями Національної гвардії, яку випустить 9 травня. Попри очікування українців, вона не матиме пророчого зображення Кремля у вогні.

Про це повідомив генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

"Попри те, що марка з палаючим Кремлем ще попереду, ми робимо все, щоб підтримати цей "вогник позитиву". І тому Укрпошта оголошує 9 травня 2023 року випуск нової марки – "Гвардія Наступу", – розповів він.

Ігор Смілянський назвав цю марку особливою: "замість "бессмертного полка" грає Гвардія Наступу".

Фото: Ігор Смілянський

Усі кошти, які отримають за передзамовлення нової марки протягом 4-9 травня, перерахують на допомогу спецпідрозділів "Гвардії наступу".

"Тобто і себе можна потішити, і в контрнаступі взяти безпосередню участь", – додав гендиректор Укрпошти.

Марку створив заслужений художник України Олександр Охапкін. У блоці лише 3 марки, тираж – 235 тисяч аркушів.

"Гвардія наступу" – це добровольчі штурмові бригади у складі Нацгвардії, Нацполіції та Держприкордонслужби, які, зокрема, звільнятимуть тимчасово окуповані території України.

Крім "Гвардії наступу", Укрпошта планує також випустити марки, присвячені Служби безпеки України та Головного управління розвитки, які доповнять серію.

Нагадаємо, Укрпошта на початку квітня виставила на продаж рамки з першою воєнною маркою, щоб зібрати на дрони для ЗСУ.

 

У супермаркеті Тернополя «на гарячому» затримали молодика, який вкрав алкоголь

П'ятниця, 05 травня 2023, 11:40

У супермаркеті Тернополя «на гарячому» затримали молодика, який вкрав алкоголь
Крадіжка трапилась в одному із супермаркетів Тернополя.

Про підозрілого покупця у поліцію повідомили охоронці супермаркету. Чоловік намагався непомітно пронести спиртні напої повз касу.

«Під час поверхневого огляду правоохоронці виявили у чоловіка крадений товар. Зловмисником виявився 32-річний житель Тернополя. Чоловік не вперше потрапляє в поле зору поліцейських – він фігурує підозрюваним у двох кримінальних провадженнях, пов’язаних з крадіжками приватного майна», - повідомили у поліції Тернопільської області.

Тернополянина, який будучи під слідством, вчинив новий злочин – затримали відповідно до ст. 208 КПК.

За даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ч.2 ст.15, ч.4 ст. 186 (закінчений замах на грабіж) Кримінального кодексу України.

 

У містах країн ЄС організують літні табори для дітей з України

П'ятниця, 05 травня 2023, 11:32

Комітет регіонів ЄС та Асоціація міст України організовують літні табори у країнах Євросоюзу для українських дітей.

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда".

У таборах діти з України зможуть отримати психологічну допомогу для стабілізації емоційного стану та відволікання від травматичного досвіду.

У 2022 році мер Києва Віталій Кличко під час пленарного засідання Ради Європи закликав міста та регіони ЄС організувати літні табори для українських дітей. Понад 12 міст та областей відгукнулися на його заклик та взяли участь в організації таборів, загалом прийнявши 1248 дітей.

Для цьогорічної організації літних таборів 50 місцевих і регіональних органів влади з України, Іспанії, Литви, Ірландії, Швеції, Німеччини, Італії, Фінляндії, Естонії, Польщі та Латвії взяли участь в інформаційній сесії в Раді Європи, однак процес ще не завершений.

Організатори також розраховують на підтримку ЮНІСЕФ, який співпрацює з Радою Європи, щоб допомогти регіонам і містам у плануванні, координації та проведенні змін літніх таборів.

Метою створення цих літніх таборів також є можливість мовного та культурного обміну для українських дітей. Програма включає відвідування регіональних визначних пам'яток, культурних заходів та спілкування з місцевими жителями.

Нагадаємо, 10 квітня влада Іспанії ініціювала кампанію з організації літніх канікул для українських дітей, що жили й живуть в умовах бомбардувань, як гуманітарний жест і спосіб нагадати про викрадення неповнолітніх Росією.

 

Не стало знаного священника з Тернопільщини, який боровся за незалежність в лавах УПА

П'ятниця, 05 травня 2023, 10:51

Не стало знаного священника з Тернопільщини, який боровся за незалежність в лавах УПА
На 91-ому році життя відійшов у вічність отець з Тернопільщини Михайло Павко.

Сумну звістку повідомив у Facebook Байковецький сільський голова Анатолій Кулик.

"Усе своє життя він присвятив Богові та Україні! На його долю випало дуже багато випробувань. Народився у Польщі, тож у 1945 році разом з родиною був насильно депортований в Україну. Як справжній патріот вступив у ряди Української Повстанської Армії. Був засуджений. Деякий час перебував у засланні", – йдеться у його дописі.

У Парафії Непорочного Зачаття розповіли, що отець народився у 1931 році в селі Вислок Великий, на території Польщі. В 1945 році був переселений в село Оліїв, Зборівського району, Тернопільської області.Там закінчив середню школу – 10 класів.

В молоді роки був членом ОУН-УПА, за що був засуджений до 25-ти років, але в тюрмі сидів лише 1, адже був звільнений після смерті Сталіна в 1953 році.

Після цього закінчив духовну семінарію в Луцьку. Священицькі свячення отримав в 1963 році. Разом з дружиною виховали двох дітей.

В 1973 році Михайло Павко заочно закінчив Богословську академію, захистив дисертацію.

Перша парафія, де служив отець, була у село Пелатківці, Борщівського району. Був там священником протягом 11 років. Ще 14 років служив у селі Ласківці, що на Теребовлянщині. За 60 років пастирювання отець Михайло залишив свій духовний слід у багатьох селах Тернопільщини. У селі Лозова побудував церкву.

В 1999 році священник переїхав жити в село Гаї Гречинські, де заклав хрест під будівництво храму.

345047470_900807924356129_5233288870460082337_n.jpg

 

На фронті обірвалося життя 26-річного випускника Тернопільського училища №4 Романа Литвина (ФОТО)

Четвер, 04 травня 2023, 12:03

На фронті обірвалося життя 26-річного випускника Тернопільського училища №4 Романа Литвина (ФОТО)
Обороняючи Україну на війні загинув 26-річний випускник Тернопільського вищого професійного училища № 4 імені М. Паращука Роман Литвин.

Роман Литвин навчався у ТВПУ № 4 імені Михайла Паращука протягом 2011-2014 років за професією слюсар з ремонту автомобілів, електрогазозварник.

«Пекучий біль і гіркий смуток війни чорним крилом знову торкнувся нашої училищної родини. Обірвалося ще одне молоде життя… 21.04.2023 р. загинув випускник нашого училища Роман Литвин», - повідомили у навчальному закладі.

В училищі згадують Романа завжди веселим, з посмішкою на обличчі.

«Добрий, дружелюбний, спритний, готовий прийти на допомогу. Саме ці риси були поштовхом до того, що з перших днів війни Роман пішов захищати нашу землю. Щирі співчуття і подяка батькам за сина. Ромчику! Вічна тобі пам’ять і слава, низький уклін і подяка за те, що захищав рідну Україну і кожного з нас!», - зазначили в училищі.

Висловлюємо співчуття рідним і близьким…

Вічна пам’ять Герою!

 

13-337x450.jpg

12-600x450.jpg

 

 

«Золотий хрест» від Головнокомандувача ЗСУ Залужного отримав воїн з Великогаївської громади

Четвер, 04 травня 2023, 12:02

«Золотий хрест» від Головнокомандувача ЗСУ Залужного отримав воїн з Великогаївської громади
Високу державну нагороду отримав воїн з села Великі Гаї поблизу Тернополя.

Нагрудний знак «Золотий хрест» від Головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного отримав житель Великогаївської громади Андрій Сагаль.

«Справедлива та висока оцінка майстерності та відваги нашого бійця. 45-річний чоловік пішов захищати країну в перші дні повномасштабного вторгнення. Був поранений. Незважаючи на травми, знову повернувся на службу. Пишаємося! Зичимо подальших успіхів і звершень! Чекаємо вдома з перемогою!», - зазначили у громаді.

 

345191854_720959166473499_899276159821640679_n.jpg

 

Чи можуть чоловікам вручати повістки через їхніх родичів? Відповідь юриста

Четвер, 04 травня 2023, 11:42

На початку квітня Уряд дозволив територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (військкоматам) вручати призовникам повістки незалежно від місця їхнього обліку.

Незабаром у соцмережах почали поширювати повідомлення про те, що військкомати нібито можуть вручати повістки через родичів військовозобов'язаних, якщо ті проживають разом.

Таку заяву зробив юрист в етері одеського "7 каналу" – а деякі ЗМІ поширили інформацію.

Чи дійсно військкомати можуть передати повістку через родичів військовозобов‘язаних – "Українська правда. Життя" запитала адвоката юридичної фірми "Міллер" Андрія Новака.

"Повістки через родичів вручати не можна. Це не передачено жодною нормою – ні законом, ні іншим нормативно-правовим актом.

У змінах, на які посилався юрист в тому інтерв‘ю і що в подальшому було розтиражовано в різних ЗМІ, вирішується питання тільки про те, що військкомати можуть призивати й оповіщувати військовозобов‘язаних, незалежно від місця перебування їх на військовому обліку", – каже Андрій Новак.

Читайте також: Чи видаватимуть повістки в "Дії" і які послуги будуть доступні призовникам?

 

 

Не відбулося ніяких змін до законодавства у тому, хто й кому може вручати повістку, додає юрист.

Постанова Кабміну від 7 квітня дозволяє територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки вручати військовозобов’язаним повістки незалежно від місця військового обліку.

Однак ця постанова не вирішує питання вручення повісток родичам.

Читайте також: Що загрожує українцям, які проігнорували повістку для уточнення даних – юристи

Повістка – це письмовий документ, який виписується на ім‘я конкретної особи. Вона має вручатись виключно особисто – і призовник має особисто підписати її або відмовитись від отримання.

"Немає можливості передавати через родичів, тому що на відповідному корінці на повістці має бути підпис військовозобов‘язаного. Саме цей корінець при врученні повістки і є документом, на підставі якого ТЦК буде визначати, ухиляється громадянин чи не ухиляється.

Якщо родичі отримають повістку і підпишуть – де гарантія, що ці родичі передадуть повістку сину, чоловіку, батьку? Якщо він не прийде в ТЦК у зазначений термін – на кого покладати відповідальність? А якщо батьки відмовляються – на кого складати акт відмови: на батьків чи на військовозобов'язаного?", – розповідає Новак.

Отже, ніяких змін не відбулося: вручення через родичів залишається незаконним і не передбаченим процедурою.

Нагадаємо, раніше ми пояснювали, що змінює нововведення Кабміну, чи будуть видавати повістки на блокпостах, якщо призовник тимчасово або проїздом перебуває в іншій області, і в який ТЦКСП потрібно йти в такому разі.

Також юристи припускали, в яких випадках можна відмовитись від повістки на військову службу. А омбудсмен розповів, хто і як може вручати повістки потенційним бійцям.

 

Мама не годує і постійно п’яна: з антисанітарних умов забрали 8-річну дівчинку в Тернополі (ФОТО)

Четвер, 04 травня 2023, 11:12

Мама не годує і постійно п’яна: з антисанітарних умов забрали 8-річну дівчинку в Тернополі (ФОТО)
В антисанітарних умовах з купою сміття, бруду і пустих пляшок з алкоголю зростала 8-річна дівчинка у Тернополі.

Про жахливі умови проживання дитини і неналежний догляд 3 травня патрульним поліцейським повідомила небайдужа жінка.

«Інспектори негайно прибули за вказаною адресою. Двері до помешкання відчинила жінка, яка не знала, де перебуває її дитина. В квартирі патрульні побачили антисанітарні умови для життя, купу сміття, брудні речі та пусті пляшки. Поліцейські спільно з матір'ю дитини перевірили прилеглу територію та в одному із дворів багатоповерхівок виявили дитину», - розповіли у патрульній поліції.

Дитина розповіла, що мама її не годує та систематично вживає алкогольні напої. Патрульні заспокоїли та нагодували дівчинку.

З огляду на виявлені обставини, інспектори не могли далі залишати дівчинку за адресою проживання. Тому повідомили про подію працівників служби у справах дітей та соціальних працівників. Склали на матір протокол за ч. 1 ст. 184 (Неналежне виконання батьківських обов'язків) КУпАП.

Дівчинку тимчасово вилучили з родини, допоки батьки не забезпечать належні умови для проживання дитини.

 

345039306_2859927314137537_2660372968197096575_n.jpg344682384_1163064954369544_3553571426122840112_n.jpg344845526_777777713923285_2893880497315488789_n.jpg344923909_1939698693052751_7635366704303615314_n.jpg

 

 

Військовий з Тернопільщини отримав відзнаку Головнокомандувача ЗСУ

Четвер, 04 травня 2023, 10:42

Військовий з Тернопільщини отримав відзнаку Головнокомандувача ЗСУ
Баворівчанин Андрій Паряк отримав почесний нагрудний знак "Золотий хрест" від Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Про це повідомив у Facebook голова Великогаївської громади Олег Кохман.

За його словами, військовий вже понад рік захищає нашу державу.

"Сміливий, безстрашний, розумний. Дякуємо за мужність та героїзм! Пишаємося і чекаємо вдома! Слава Україні! Слава її Героям!", – написав сільський голова.

Читайте також: Військового з Чорткова, який втратив на фронті обидві ноги, нагородили "За честь і відвагу"

344737950_1585348551972076_8892496673454695010_n.jpg

 

Поліцейські розшукують на Тернопільщині кіберзлочинця (фото)

Четвер, 04 травня 2023, 10:41

Поліцейські розшукують на Тернопільщині кіберзлочинця (фото)
Кіберполіцейські Харківщини розшукують Радюкова Вʼячеслава Олександровича, 2002 року народження.

Як повідомили у ГУ НП у Тернопільській області, хлопець підозрюється у скоєнні злочинів передбачених ч.3, ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу України – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах.

Ріст розшукуваного 170 см, має спортивну статуру і волосся темне.

"Якщо ви володієте будь-якою інформацією про нього, телефонуйте за номерами: 097-902-92-42, 096-957-26-27 або на лінію "102", – просять правоохоронці.

Читайте також: 74-річна тернополянка віддала 105 000 гривень, щоб врятувати травмовану дочку

Радюк Вʼячеслав, фото: Поліція Тернопільської області

344884787_249489477606518_6395597313120572152_n.jpg

 

У Тернополі демонтують сім незаконно встановлених тимчасових споруд

Середа, 03 травня 2023, 11:04

З метою усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування, враховуючи звернення управління муніципальної інспекції, у Тернополі демонтують сім тимчасових споруд, власники яких не встановлені.

Відповідне рішення прийнято на черговому засіданні виконавчого комітету.

Зокрема, демонтажу підлягають наступні об’єкти:

  • тимчасова споруда (гараж) - вул. Андрія Малишка,25;
  • п’ять тимчасових споруд (гаражі) - вул. Київська, 6;
  • тимчасова споруда (кіоск «Квас») поруч з будинком на вул. Євгена Коновальця, 18.

Постійно діюча робоча група проведе роботи з демонтажу тимчасових споруд у 15-ти денний термін з дня прийняття рішення. Суб’єкти господарювання можуть самостійно демонтувати об’єкти в 10-ти денний термін з дня прийняття рішення.

 

З Тернополя для потреб захисників передали чотири сучасних квадрокоптери Mavic 3T

Середа, 03 травня 2023, 11:04

Тернопіль залишається надійним тилом для наших військовослужбовців та постійно передає обладнання, тактичне спорядження, автомобілі та інші необхідні речі.

Цими днями для потреб захисників військової частини А4030 передали військове обладнання, а саме: чотири квадрокоптери DJI MAVIC 3T. Техніку придбали в рамках «Програми забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2023 рік». Окрім того, також нашим захисникам з інших військових частин закуплена та передана інша комп’ютерна техніка та обладнання.

Як зазначає міський голова Сергій Надал, традиційно допомога надається відповідно до запитів наших захисників, адже на фронті таке обладнання є дуже необхідним у виявленні ворожих позицій.

 

 

Рада продовжила дію воєнного стану і мобілізації

Вівторок, 02 травня 2023, 13:54

Рада продовжила дію воєнного стану і мобілізації
ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО З УНІАН

Верховна Рада ухвалила продовження дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні до 18 серпня.

Джерело: нардеп Ярослав Железняк в Telegram, законопроєкти 9259 та 9260

Деталі: Дія воєнного стану та мобілізації продовжується з 05:30 20 травня строком на 90 діб. За відповідні постанови 9259 та 9260 віддали 324 та 333 голоси.

Нардеп повідомляє, що це було сьоме голосування Ради за воєнний стан з початку повномасштабної війни.

 
 

Що цьому передувало:


 

У стічних водах різних країн знайшли зразки 18 нових видів психоактивних речовин

Вівторок, 02 травня 2023, 12:30

Дослідники з австралійського Університету Квінсленда знайшли у зразках стічних вод 16 країн світу 18 нових видів психотропних речовин.

Як йдеться у дослідженні, вчені з 2019 по 2022-й роки аналізували зразки у в 47 містах Європи, США, Канади, Нової Зеландії, Австралії, Китаю, Бразилії та Кореї.

Нові психоактивні речовини (НПС)  це сполуки, розроблені для імітації ефекту звичайних заборонених наркотиків, зокрема, героїну, кокаїну та МДМА.

"Правоохоронним органам важко контролювати обіг цих сполук, оскільки вони, як правило, виробляються в набагато менших кількостях, ніж традиційні заборонені наркотики, і багато з них мають "сірий" легальний статус", йдеться у дослідженні.

Фото: LaCameraChiara/Depositphotos

Зазвичай інформацію про поширеність використання НПС отримують із судово-медичних аналізів, опитувань і тестування таблеток, а також із моніторингу соціальних мереж. Для оцінки кількості вживання населенням наркотиків також використовують аналіз стічних вод.

Нове дослідження демонструє, що НПС використовуються на різних континентах і в різних країнах. Найбільше споживання синтетичних речовин зафіксували у новорічний період, що вказує на використання наркотиків на фестивалях і вечірках.

Утім, у новорічний період 2020 року спостерігалося зниження вживання психоактивних речовин через пандемію COVID-19.

"Результати цього дослідження підкреслили необхідність глобальної кампанії, оскільки проблема використання NPS впливає на всі країни на різному рівні та ступені", кажуть вчені.

 

Вдарив у обличчя і тулуб: у київському парку чоловік побив двох підлітків

Вівторок, 02 травня 2023, 10:32

8636
2 травня 2023

У Києві чоловік  побив двох підлітків, які каталися на скейтах у парку Партизанської слави Дарницького району.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом конфлікту, повідомляє поліція Києва.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група управління поліції та ювенальні поліцейські.

Правоохоронці повідомляють, що 30 квітня отримали інформацію про інцидент. До 12-річного та 13-річного хлопців підійшов невідомий чоловік та почав сварити за те, що вони нібито ображають маленьких дітей. Потім він їх вдарив в обличчя та тулуб.

Побиття підлітків. Фото: поліція Києва

Поліція встановила його особу впродовж доби. Це місцевий 36-річний мешканець.

За їхніми словами, відтепер учаснику конфлікту загрожує покарання у вигляді штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Або ж громадські роботи терміном від 200 годин до одного року (ч. 1 ст. 125 ККУ).

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, у столиці чоловік побив дружину та доньку на очах в онучок.


 

Мешканця Житомирщини, який напав і погрожував розправою жінкам, підозрюють у "хуліганстві"

Вівторок, 02 травня 2023, 10:28

Поліція Житомирщини відкрила кримінальне провадження за фактом нападу і побиття жінок у Коростені. На відео, опублікованому потерпілою, можна побачити, як один із чоловіків тягне жінку за волосся і кидає на асфальт.

Інцидент, учасниками якого є, ймовірно, троє чоловіків та двоє жінок стався 28 квітня, повідомляє поліція Житомирської області.

Наразі оголошено підозру 59-річному чоловіку – його дії кваліфікували як "хуліганство" (ч. 2 ст. 296 КК України). Йому загрожує до 4 років позбавлення волі.

Як повідомила "УП. Життя" речниця Нацполіції в Житомирській області Алла Ващенко, раніше учасники конфлікту не були знайомі.

Правоохоронці додають, що свідків інциденту вже опитали, а потерпілим надали направлення на проходження судово-медичної експертизи, щоб встановити рівень тяжкості побоїв.

Особи учасників події і чоловіка, який побив жінок, встановили. Йому загрожує обмеження волі до 5 років або позбавлення волі на термін до 4 років.

Що сталося?

28 квітня потерпіла мешканка Коростеня опублікувала допис з відео, на якому чоловік застосовує до неї фізичну силу.

Конфлікт, за її словами, виник через паркування авто.

"Вся історія почалася з того що мене з подругою підвезли до нашого товариша. Тільки мама почала виїжджати, позаду її "підперло" авто Юрія. Вона дала йому проїхати. Після цього він відразу почав погрожувати та висловлюватися нецензурною лексикою", – зазначила жінка.

Вона додає, що чоловік кричав, що вони "не знають, куди приїхали і кому перекрили дорогу", а тоді зателефонував своїм друзям.

За кілька хвилин, наголошує потерпіла, приїхав цілий бус з чоловіками, які почали звинувачувати жінок, що ті "образили Юрія". Чоловіки погрожували, що переїдуть жінок машинами, неетично ображали їх, а потім перейшли до дії.

Також потерпіла заявила, що один із нападників взяв її маму за волосся.

"Це жінка 150 см зросту та вагою приблизно 50 кг", – пише потерпіла.

Вона хотіла допомогти матері.

"Тоді я полетіла за волосся на асфальт, а після він переможно спитав "і що тепер?". На цьому погрози не закінчилися. Один представився військовим з Бахмута та сказав що є зброя, яку він використає проти нас. Військові погрожують цивільним?" обурюється жінка.

Учасниця конфлікту також написала, що поряд була неповнолітня дівчина, яка намагалась зняти конфлікт на відео. Їй також погрожували розправою.

Нагадаємо, у Києві чоловік побив дружину та доньку на очах у двох малих онучок.

 

Вихованці Станції юних техніків здобули перемогу у фестивалі робототехніки «Vinnytsia RoboCamp-2023»

Вівторок, 02 травня 2023, 10:10

Вихованці комунального закладу «Станція юних техніків» взяли участь у IV відкритому фестивалі робототехніки «Vinnytsia RoboCamp – 2023». Захід проходив упродовж 29-30 квітня у Вінницькому палаці дітей та юнацтва імені Лялі Ратушної.

Команда юних тернополян розділила І призове місце із вихованцями КЗ «Вінницький ліцей №6» із проєктами «Школа майбутнього», «Непереможний Київ» та «Військова база».

Гуртківці представили цікаві моделі будівель, пристроїв та механізмів, елементів розумного будинку, промислової автоматики, які розроблялись учасниками з використанням деталей Lego або інших наборів.

Вітаємо юних тернополян з високими результатами та бажаємо нових творчих здобутків!

 

У Тернополі продовжується демонтаж незаконної реклами з електроопор

Вівторок, 02 травня 2023, 10:09

Понад 125 незаконних рекламних засобів демонтовано з електроопор Тернополя за два місяці. Демонтажі виконує постійно діюча робоча група спільно з працівниками управління муніципальної інспекції.

Відповідно до чинного законодавства, забороняється розміщення реклами та/або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення.

Демонтаж проводиться на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 28.12.2022 року № 1601 «Про демонтаж рекламних засобів» та буде тривати надалі.

Звертаємося до мешканців нашого міста, якщо ви бачите на електроопорах чи елементах контактної мережі рекламу чи рекламні засоби, просимо надсилати фото та адресу (або геолкацію) муніципальним інспекторам на вайбер за номером  +38 (073) 015 1481 (Viber).

 

З 1 травня змінюється вартість на водні прогулянки теплоходами на Тернопільському ставі

Вівторок, 02 травня 2023, 10:08

З 1 травня змінюється тариф на водні прогулянки Тернопільським ставом на теплоходах «Ян - Амор Тарновський», «Капітан Парій» та «Сигма».

Подорож  на теплоходах «Ян - Амор Тарновський» і «Капітан Парій» триває 30 хвилин (повне коло по Тернопільському ставу), вартість поїздки  - 75 грн. Для дітей віком від 6 до 12 років - 30 грн, для дітей віком до 6 років - проїзд безкоштовний.

40 грн - в одну сторону від центру до «Дального пляжу». Звертаємо увагу! Якщо пасажир бажає зійти з теплохода на причалі «Дальній пляж», необхідно завчасно сповістити матросів.

Круїз на теплоході «Сигма» триває 45 хвилин. Вартість поїздки  складає 100 грн. Подорож проходить із заходом на «Водну арену Тернопіль» без зупинок.

Здійснити водну прогулянку на теплоходах можна з понеділка до п’ятниці з 14:00 до 21:00 год, у вихідні та святкові дні - з 11:00 до 22:00 год. У дощову та штормову погоду теплоходи не працюватимуть.

 

 

У Тернопільській міській дитячій лікарні відкрили нове хірургічне відділення

Вівторок, 02 травня 2023, 10:07

1 травня у Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні відкрили нове хірургічне відділення. Тут створили всі умови для комфортного перебування пацієнтів та батьків з маленькими пацієнтами, а також – належні умови для комфортної роботи медичного персоналу.

Відділення має 12 багатофункціональних ліжок з ортопедичною та протипролежневою системою, які обладнано сучасними системами індивідуального цілодобового моніторингу вітальних функцій пацієнта. Вони розраховані для потреб дітей хірургічного, ортопедо-травматологічного та отоларингологічного профілю.

«Сьогодні відкрили нове хірургічне відділення. Палати тут з комфортними умовами перебування, під’єднано резервне джерело живлення, постачання кисню, гаряча вода та інші речі, які необхідні для успішного лікування пацієнтів, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Через реформу медицини у сьогоднішніх умовах лікувальні заклади хочуть бути конкурентоспроможними, тому багато коштів вкладається у нове обладнання. Це робиться як коштом з бюджету міста, так і зусиллями медичних закладів, меценатів, спонсорів. Дякую керівництву та працівникам лікарні, які спільно провели великий обсяг робіт. Маємо хороший результат – нове сучасне відділення, де зможуть лікуватись не лише мешканці громади, а й з інших населених пунктів».

У відділенні наявний операційний блок, що дозволяє мінімізувати маршрут післяопераційного хворого та палати післяопераційного перебування важких хворих, які потребують цілодобового моніторингу після хірургічного втручання. Встановлена сучасна потужна система проточно-витяжної вентиляції, яка запобігає розповсюдженню інфекції та зменшує вірогідність появи ускладнень.

«Основним напрямом роботи новоствореного відділення є ортопедо-травматологічна допомога. Наразі уже відпрацьовуємо механізми надання цілодобової такої допомоги. Зокрема, у нас є можливість надавати мешканцям  кваліфіковану медичну допомогу, запрошуючи сюди лікарів інших спеціальностей та тих лікарів, які виконують найскладніші операції. Відділення забезпечено усіма умовами для забезпечення і проведення оперативних втручань», – зазначає завідувач хірургічного відділення міської дитячої лікарні Олександр Середа.

Нагадаємо, нещодавно у міській лікарні швидкої допомоги відкрили нове реабілітаційне відділення, в якому надається допомога хворим після травм, інсультів та з порушеннями опорно-рухового апарату.

 

Розклад занять на цей тиждень для людей поважного віку у Терцентрі

Понеділок, 01 травня 2023, 12:25

Відділення денного перебування Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг) запрошує людей «золотого віку» активно та з користю провести своє дозвілля.

Взяти участь у будь-яких запропонованих Центром подіях можна за попереднім записом.

У заходах можливі доповнення. Детальна інформація за телефонами: (0352) 22-02-62, (0352) 22-02-52, (067) 530-59-40.

Тернопільський міський територіальний центр соціального обслуговування населення знаходиться за адресою: вул. Лисенка, 8.

Понеділок, 1 травня

10:00 - Заняття з йоги (перша група);

12:00 - Соціальний проект «Здорові люди» похід в аквапарк «АЛІГАТОР»;

12:00 - Психолого-корекційне заняття група «Сонечко»;

12:00- Зустріч волонтерів «Турбота про літніх»;

14: 00 - Фотосесія для реклами магазину «Ferrizo» у фотостудії «Colibri»;

14:00 - «Смартфон для батьків» - заняття з гаджетології.

Вівторок, 2 травня

10:00 - 19:00 - Хочу бути  красивою: відвідування салону краси «Таміла» (запис за телефоном - 097 396 70 07);

11:00 - Клуб «Психея». Курс – Світ почуттів. Тема: «Страх» (перша група);

11:00/ 13:00 - Соціальний проект «Здорові люди» відвідування Spa-клубу «Delmar»;

11:00 - Оздоровче плавання (запис закрито);

12:00 - Соціальний проект «Час жити» відвідування ресторану «Сапсан»;

13:00 - Відкриття вело сезону «Велорух», відпочинок у ресторані «Хутір»;

14:00 - Клуб «Психея». Курс – Світ почуттів. Тема: «Страх» (друга група).

Середа, 3 травня

10:00 - Заняття з йоги (друга група);

11:00 - Індивідуальні заняття на тренажерах та Дошці Євмінова (кабінет №6);

12:00 - Психолого-корекційне заняття, група «Сонечко»;

12:00 - Соціальний проект «Здорові люди» Wellness centre «Каруна»;

13:00 - Ігровий клуб за інтересами, гра у настільний теніс у тенісному клубі «Masters»;

15:00 - Соціальний проект «Здорові люди» обстеження слуху у медичному центрі «Лорімед» (попередній запис обов’язковий).

Четвер, 4 травня

10:00 - Заняття на Шведській стінці та Дошці Євмінова (кабінет 6);

10:00 - Група здоров’я з Іваном Стелігою;

12:00 - «Робимо добрі діла разом». Ліплення вареників для ЗСУ;

11:00 - Польська мова у рамках Університету ІІІ віку;

14:00 - Індивідуальні психологічні консультації з Наталією Жученко. Запис за телефоном (096) 111 64 29.

П’ятниця, 5 травня

11:00 - Індивідуальні заняття на тренажерах та Дошці Євмінова (кабінет №6);

11:00 - Оздоровче плавання (запис закрито);

11:00 - Арт-терапія. Мистецтво та дизайн мандала (кабінет №8);

12:00 - «Смартфон для батьків» - заняття з гаджетології;

16:00 - Відвідування оздоровчого комплексу «Еней» (попередній запис обов’язково).

 

 

Тепло, хмарність і невеликі дощі очікують у найближчі дні на Тернопільщині Завтра, 2 травня, у Тернопільській області очікується мінлива хмарність. Погода без опадів, вітер південно – східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі становитиме 3 – 8° тепла, вдень

Понеділок, 01 травня 2023, 12:19

Тепло, хмарність і невеликі дощі очікують у найближчі дні на Тернопільщині
Завтра, 2 травня, у Тернопільській області очікується мінлива хмарність.

Погода без опадів, вітер південно – східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі становитиме 3 – 8° тепла, вдень 19 – 24° тепла.

«2 травня погоду області визначатиме західна периферія антициклону над Білоруссю. У місті Тернопіль буде мінлива хмарність. Без опадів, вітер південно – східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 4 – 6° тепла, вдень 20 – 22° тепла», - розповіли у Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології.

3 травня мешканцям Тернопілля слід очікувати мінливу хмарність, без істотних опадів. Вітер південний, 7 – 12 м/с. Температура вночі становитиме 4 – 9° тепла, вдень 15 – 20° тепла.

4 травня синоптики прогнозують невеликі дощі, а також хмарну погоду з проясненнями. Вітер північно – східний, 7 – 12 м/с. Температура вночі 5 – 10° тепла, вдень 11 – 16° тепла.

 

Піцою на вулицях Заліщиків пригощали місцевих жителів, воїнів та переселенців (ФОТО)

Понеділок, 01 травня 2023, 12:17

Піцою на вулицях Заліщиків пригощали місцевих жителів, воїнів та переселенців (ФОТО)
На вулицях міста Заліщики Тернопільської області волонтери пригощали піцою усіх охочих.

 

На вихідних до Заліщиків приїхали волонтери з Європи. БО Siobhans Trust Ukraine подорожують Україною та готують піцу для місцевих жителів, військовослужбовців і внутрішньо переміщених осіб.

У Заліщиках волонтери відвідали 4 локації: КНП «Заліщицька центральна міська лікарня», де лікуються наші воїни; 4 Відділ Чортківського РТЦК та СП; КНП «Заліщицький обласний госпіталь інвалідів війни та реабілітованих»; КНП «Заліщицький обласний дитячий санаторій».

«Всі, хто скуштували смачну свіжовипечену піцу дякували за гарну ініціативу, а діти дарували щирі усмішки та патріотичні сувеніри, зроблені своїми руками. Дякуємо за підтримку в такий складний час», - зазначили у Заліщицькій міськраді.

 

342412596_245171481351449_7634148585212035712_n.jpg

342719518_226380683337098_3528947824696219972_n.jpg

342546022_783587003016907_5653828481301265935_n.jpg

342391144_759936492253413_2020464501321931376_n.jpg

342454889_119214927796315_2447263131364516369_n.jpg342659393_1363558464207689_1291058448755164370_n.jpg

344219520_245951064752057_3330724480572446541_n.jpg

343131302_780286177068306_5055357806047071262_n.jpg

344580237_630528268926306_8840928389637673353_n.jpg

342471760_574867651377755_528446613443138509_n.jpg

342707464_199943199514238_2679034534613051395_n_1.jpg342540018_1233257550654881_5220085469345951402_n.jpg344183725_768868991287500_2142880928068289906_n.jpg

342536669_2146308108913108_6460119509240307255_n.jpg342372965_785655223124123_3522639823729312015_n.jpg

342521914_787018539368396_7196394912182027806_n.jpg

342689455_911132176612045_440029400458888010_n.jpg

 

 

Знайшли зниклого хлопчика Олега Дичка з Микулинецької громади

Понеділок, 01 травня 2023, 11:34

Знайшли зниклого хлопчика Олега Дичка з Микулинецької громади
На Тернопіллі знайшли зниклого хлопчика з села Дворіччя Микулинецької громади.

Поліцейські розшукали неповнолітнього жителя села Дворіччя Микулинецькоі ТГ Дичка Олега Івановича 2008 року народження.

Тернополяни писали раніше: На Тернопільщині зник безвісти неповнолітній: поліція оголосила хлопця у розшук

Нагадаємо, повідомлення про зникнення дитини надійшло до правоохоронців вночі, 1 травня.

Відомо, що за час відсутності хлопчик не став обʼєктом злочинних посягань.

 

Роулінг, Лоу, Памук і понад 100 діячів культури просять Путіна звільнити Навального

П'ятниця, 28 квітня 2023, 13:53

Роулінг, Лоу, Памук і понад 100 діячів культури просять Путіна звільнити Навального
ОЛЕКСІЙ НАВАЛЬНИЙ. ФОТО З ЙОГО СОЦМЕРЕЖ

128 діячів культури зі світовим ім'ям попросили президента Росії Володимира Путіна надати ув'язненому політику від опозиції Олексію Навальному екстрену медичну допомогу і звільнити його.

Джерело: видання "Медуза", яке публікує текст відкритого листа російською мовою

Деталі: Серед підписантів зокрема - нобелівські лауреати з літератури Світлана Алексієвич, Маріо Варгас Льоса, Герта Мюллер, Орхан Памук, Ольга Токарчук, творець Гаррі Поттера, письменниця Джоан Роулінг, історик Тімоті Снайдер, актори Девід Духовни, Бенедикт Камбербетч, Джуд Лоу, Жан Рено, колишній футболіст "Манчестер Юнайтед" Ерік Кантона та інші.

Дослівно: "Ми пишемо Вам про те, що Ви і так добре знаєте: Олексія Навального утримують в ІК-6, одній із найсуворіших колоній у Вашій країні. Його знову і знову поміщають в одиночну камеру, бетонний куб розміром із собачу будку, без вентиляції. Відвідування родичів і телефонні дзвінки йому заборонені, адвокати не можуть отримати до нього доступу. Незважаючи на високу температуру, він змушений весь день проводити стоячи.

Ми доєднуємо свої голоси до вимог 600 російських лікарів, які заявляють, що Олексій Навальний повинен негайно отримати екстрену незалежну медичну допомогу. Припинити тортури Навального і надати йому медичну допомогу вимагають також 100 російських адвокатів і 100 регіональних депутатів.

Навальний відбуває тюремне ув'язнення за звинуваченнями, які ніколи не були б прийняті жодним незалежним справедливим судом. Ми підтримуємо заклик уряду Німеччини, влади США і Євросоюзу, які вимагають його негайного звільнення. Це у Ваших силах".

Нагадаємо: Діячі культури вже зверталися з листом до Путіна з проханням надати Навальному доступ до медичної допомоги.

Передісторія:

  • У 2014 році після захоплення Росією Криму Навальний на питання щодо півострова відповів: "Крим - це що, бутерброд з ковбасою, чи що? Його туди-сюди повертати ...".
  • У 2016 році Навальний говорив, що має намір провести "нормальний" референдум в окупованому РФ Криму в разі своєї перемоги на президентських виборах у Росії.
  • У 2021 році глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав українців не зачаровуватися Навальним і заявив, що "бутерброд доведеться повернути, причому не надкушеним і свіжим, в гарному стані".
  • В березні 2022 року режим Путіна засудив Навального до 9 років колонії у справі про шахрайство і неповагу до суду. В жовтні 2022 року. Навального звинуватили в пропаганді тероризму і в закликах до нього.
  • У лютому 2023 року політв'язень Навальний опублікував нові принципи своєї політичної платформи, що передбачають повагу до міжнародно визнаних кордонів України 1991 року і компенсацію нашій країні збитків за війну.
  • ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 
 

Путін дозволив саджати на довічне за держзраду

П'ятниця, 28 квітня 2023, 13:50

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про посилення покарання за державну зраду аж до довічного ув'язнення.

Джерело: російське пропагандистське агентство "РИА Новости"

Деталі: Інформація про це міститься на офіційному інтернет-порталі правової інформації.

Відтепер за шпигунство, видачу іноземцям відомостей, що становлять держтаємницю, перехід на бік супротивника або надання фінансової, матеріально-технічної, консультаційної чи іншої допомоги в діяльності, спрямованій проти Росії, може бути покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Раніше за ці злочини загрожував тюремний термін до 20 років зі штрафом у розмірі до 500 тисяч рублів.

Крім того, Путін підписав указ про посилення кримінальної відповідальності за диверсії і тероризм.

Передісторія:

 

У Тернопільській області московський патріархат покинули 36% церков

П'ятниця, 28 квітня 2023, 09:23

У Тернопільській області московський патріархат покинули 36% церков
Після повномасштабного вторгнення росії українські церкви стали активніше переходити до ПЦУ.

За даними, опублікованими на сайті Релігійно-інформаційної служби України, найбільше громад покинуло УПЦ МП у Хмельницькій області – 257, 199 парафій перейшло до ПЦУ на Волині. Більше сотні громад змінили юрисдикцію в Вінницькій (157), Київській (153) та Житомирській (131) областях.

По одній громаді змінили конфесійну приналежність у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, по 6: на Миколаївщині та Харківщині. В столиці московський патріархат покинули 7 громад.

Якщо говорити у відсотковому співвідношенні, то найвищі показники в Галицькому регіоні. На Львівщині московський патріархат позбувся майже 46% своїх парафій, на Івано-Франківщині 43,75%, а в Тернопільській області УПЦ МП покинули 36% церков.

Більше чверті парафій московський патріархат також втратив на Волині та Хмельниччині.

Станом на зараз УПЦ МП в Україні має понад 11 тисяч парафій. Найбільше у Вінницькій та Хмельницькій областях. Також доволі висока концентрація громад залишається у Дніпропетровській, Одеській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Волинській, Рівненській та Закарпатській областях.

На карті вказані дані про кількість парафій по регіонах, які покинули УПЦ МП, станом на середину квітня.

286099_MPc-UPc_new_4000x2083_0.jpg

 

"Рятувала експонати в окупації": колеги згадують директорку музею в Куп'янську, яка загинула від обстрілу РФ

Четвер, 27 квітня 2023, 12:01

25 квітня Росія обстріляла ракетами Куп'янський краєзнавчий музей у Харківській області.

На своєму робочому місці загинули директорка Ірина Осадча та співробітниця музею Олена Водоп’янова.

Трагічну звістку повідомили у Департаменті культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, а також обласній військовій адміністрації.

"Ірина Анатоліївна за час перебування на посаді директора зробила все, щоб музей став одним з кращих на Харківщині.

Після звільнення Куп’янська продовжила роботу з рятування нашої культурної спадщини. До останньої миті дбала про музей та його колектив", – розповіли про директорку.

Олена Барсукова

 

У комітеті ВР відповіли, чи планують заборонити чоловікам призовного віку вступати у виші

Четвер, 27 квітня 2023, 11:57

У Верховній раді наразі не планують забороняти чоловікам вступати до вищих навчальних закладів.

Про це повідомила голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина в ефірі "Радіо Свобода".

За її словами, офіційної інформації про підготовку законопроєкту про заборону чоловікам вступати у ВНЗ немає, а інформація поширюється на рівні "чуток

"Жодної офіційної інформації про такі законодавчі ініціативи у нас немає. Такі обмеження мають бути передбачені спеціальними законами. Станом на зараз немає у розробці в комітеті освіти точно, в інших комітетах також не чула про спеціальні такі закони, які встановлювали б заборони", – зазначила депутатка.

Юлія Гришина додала, що заборона на отримання освіти чоловікам є нелогічною і такого закону, на її думку, не може бути, оскільки це дискримінація.

Відповідно до статті 53 Конституції України "Кожен має право на освіту".

Водночас, згідно зі статтею 64 КУ, заборона на отримання вищої освіти чоловіками можлива, оскільки на період дії воєнного стану можуть обмежуватися певні конституційні права і свободи людини.

Нагадаємо, в українських вишах збільшилась кількість студентів платної форми навчання: цьогоріч кількість нових "контрактників" зросла майже на 40%, а якщо виокремити чоловіків – на 82%.

Таке зростання може бути пов'язаним зі спробами уникнути мобілізації.

Анастасія Поя

 

Оперативники розшукали трьох осіб, які обікрали автомат з іграшками у торговому центрі Тернополя

Четвер, 27 квітня 2023, 11:42

Співробітники карного розшуку Тернопільського райуправління поліції встановили особи зловмисників та місце їх перебування.

Повідомлення про крадіжку надійшло до співробітників поліції від приватного підприємця. Невідомі особи пошкодили та викрали дитячі іграшки з вендиногового автомату, який був встановлений в одному із торгово-розважальних закладів Тернополя. Збитки заявник оцінив у 20 тисяч гривень.

Факт крадіжки зафіксувала камера відеоспостереження. Це допомогло працівникам кримінальної поліції оперативно встановити осіб, причетних до викрадення іграшок. Ними виявилися двоє мешканців Тернопільського району та жителька обласного центру. Фігуранти вперше потрапляють в поле зору працівників поліції.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від п'яти до восьми років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські Теребовлянщини розслідують факт жорстокого поводження з твариною

Четвер, 27 квітня 2023, 11:35


Жорстоке поводження з тваринами інкримінують працівники відділення поліції №3 (м. Теребовля) мешканці Тернопільського району. Жінка тяжко травмувала собаку.

Під час моніторингу соцмереж, поліцейські виявили  на сторінці Фейсбук інформацію, опубліковану місцевою жителькою. Вона повідомила, що мешканка села Долина з невідомих причин травмувала свого собаку сокирою.

Під час перевірки дана інформація знайшла своє підтвердження. Як з’ясували поліцейські, тяжко поранену тварину забрали сусіди та відвезли до ветеринара. Наразі собака потребує подальшого лікування.

Власниця  травмованї собаки свій жорстокий вчинок пояснити не змогла. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження згідно ст. 299 (жорстоке поводження з тваринами) КК України. Правоохоронці встановлюють усі обставини події. Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У ТРЦ Тернополя обікрали автомат з іграшками: камера зафіксувала злочинців

Четвер, 27 квітня 2023, 11:32

У ТРЦ Тернополя обікрали автомат з іграшками: камера зафіксувала злочинців
В одному з торгових центрів Тернополя обікрали автомат з іграшками.

«Невідомі особи пошкодили та викрали дитячі іграшки з вендиногового автомату, який був встановлений в одному із торгово-розважальних закладів Тернополя. Збитки заявник оцінив у 20 тисяч гривень», - розповіли у поліції Тернопільської області.

Зловмисників зафіксувала камера відеоспостереження. Завдяки цьому правоохоронці оперативно встановили осіб, причетних до викрадення іграшок.

На протиправне зважились тернополянка і двоє жителів Тернопільського району.

Триває слідство за ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Зловмисникам від п'яти до восьми років позбавлення волі.

 

На півночі Польщі знайшли уламки ракети

Четвер, 27 квітня 2023, 10:49

На півночі Польщі знайшли уламки ракети
На півночі Польщі виявили уламки військового об'єкта.

Про це повідомили у Міноборони країни.

"Поблизу міста Замостя, приблизно за 15 км від Бидгоща, виявлено залишки невпізнаного військового об’єкта. Ситуація не загрожує безпеці мешканців. Місце знахідки досліджують співробітники поліції, військкомату та сапери", – зазначили у Міністерстві національної оборони Польщі.

Генпрокурор Збігнєв Зьобро заявив, що вже розпочате розслідування.

За даними польського видання RMF24, поблизу Бидгоща виявили уламки ракети "повітря-земля". Ймовірно, вона впала деяких час тому.

Журналісти зазначають, що на уламках нібито були написи російською мовою, це може вказувати на радянську зброю. За попередніми даними, у ракеті відсутня бойова частина.

1й1й2ц3у3к4е5н6гш.jpg

 

У різних мікрорайонах Тернополя продовжуються поточні ремонти дорожнього покриття

Четвер, 27 квітня 2023, 10:33

У Тернополі цього тижня активно тривають локальні поточні ремонти дорожнього покриття та відновлення міжквартальних проїздів і тротуарів.

Так, 27 квітня роботи продовжуються у різних мікрорайонах міста, зокрема:

  • вул. Бродівська (ділянка від шляхопроводу в напрямку вул. Збаразька) триває влаштування плит перекриття та підняття колодязів інженерних мереж, влаштування дощоприймачів;
  • вул. Л. Українки (заїзд до ГК «Східний») – проводиться влаштування щебенево-пісковою сумішшю основи тротуару та вкладання фігурних елементів мощення.

Підготовку ремонтних карт (фреза мала) проводять на вулицях: Євгена Петрушевича, Квітки Цісик та Омеляна Польового.

Разом з тим, верхній шар асфальтобетонного покриття влаштовують на таких вулицях – Фредерика Шопена, Юрія Тютюнника, Парковій, Зеленій, Євгена Петрушевича, Квітки Цісик та Омеляна Польового.

У місті проводять роботи з благоустрою на міжквартальних проїздах та прибудинкових територій за адресою: вул. Євгена Коновальця, 18; вул. Чернівецька, 52-58. Впорядковується пішохідна доріжка та сходовий марш на вул. Богдана Лепкого, 5.

 

У Тернополі чоловік ножем поранив свого пасинка

Середа, 26 квітня 2023, 11:53

У реанімаційне відділення з колото-різаною раною живота бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала 26-річного тернополянина. У чоловіка медики констатували пошкодження внутрішніх органів. Тернополянина прооперували. Загрози його життю немає.

Травми потерпілий отримав 23 квітня близько 21:00 у дворі будинку на вулиці Текстильна.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група. У ході досудового розслідування стало відомо, що травми потерпілий отримав після суперечки зі своїм вітчимом. Чоловіки були у дворі будинку та сварилися. Під час розмови вітчим витягнув ніж, вдарив ним родича у живіт та втік.

Швидку викликали очевидці. За кілька годин оперативники карного розшуку спільно зі слідчими та працівниками кримінального аналізу встановили місцеперебування 41-річного підозрюваного. Чоловік у скоєному зізнався.

Йому слідчі уже оголосили підозру згідно із частиною 1 статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) ККУ. Вирішується питання про обрання тернополянину запобіжного заходу. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Кіберполіція викрила зловмисника у збуті баз із персональними даними громадян України та ЄС

Середа, 26 квітня 2023, 11:50

Загалом бази містили персональну інформацію понад 300 мільйонів осіб, громадян України та країн ЄС.

В залежності від обсягу даних фігурант просив за них від 500 до 2000 доларів.

Попередньо встановлено, що покупцями були і громадяни країни-агресора. Оплату за продаж баз даних громадянам рф фігурант отримував за допомогою заборонених на території України валют.

У рамках досудового розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України та на підставі ухвали суду правоохоронці прийшли до фігуранта для проведення обшуку.

Зловмисник перешкоджав проведенню слідчих дій, а пізніше – завдав співробітнику кіберполіції тілесних ушкоджень. Фігуранта затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та помістили до ізолятора тимчасового тримання.

В оселі зловмисника правоохоронці провели обшук. Вилучено мобільні телефони, три десятки жорстких дисків, SIM-карти, комп’ютерну техніку та серверне обладнання, на якому кіберполіцейські виявили бази даних з обмеженим доступом. Наразі встановлюється походження цих баз.

За фактом нападу на кіберполіцейського слідчі Шепетівського районного управління поліції розпочали досудове розслідування за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. Тривають слідчі дії.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України

 

37 роковини трагедії на Чорнобильській АЕС

Середа, 26 квітня 2023, 11:41

26 квітня минає 37 років, відколи світ сколихнула найбільша техногенна катастрофа 20-го століття, – аварія на атомній електростанції, розташованої в колишньому райцентрі Київської області місті Чорнобиль.

Сьогодні ми чітко усвідомлюємо, що трагедія, котра забрала і скалічила мільйони життів людей не лише в Україні, а й далеко за її межами, - результат бутафорської діяльності злочинного московського режиму.

Ліквідатори, яких тоді злочинна влада кинула на боротьбу з невидимим ворогом, згадують, що про їхню безпеку не думав ніхто. Тоді імперія зла переслідувала єдину мету - приховати від світу масштаби трагедії, яку допустила на українському Поліссі.

26 квітня особливий і трагічний день для багатьох українців. Серед них – колишні працівники органів внутрішніх справ, адже вони одними з перших були відряджені до місця аварії.

Сьогодні біля пам’ятника Жертвам Чорнобильської катастрофи в Тернополі зібралися жителі міста та області, аби згадати ті страшні роковини. Панахида та покладання квітів – в пам'ять про тих, хто віддав своє життя, рятуючи світ від «мирного атому». Поклав квіти до підніжжя монумента і керівник поліції Тернопільщини Олександр Богомол.  Подяки та грамоти – вшанування тих, хто є очевидцем тих страшних подій. Ліквідаторам-колишнім співробітникам органів внутрішніх справ відзнаки вручив заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Олег Ляхович.

 

У парку Національного відродження вшанували пам'ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

Середа, 26 квітня 2023, 11:37

Щороку 26 квітня в Україні відзначають День пам’яті Чорнобильської трагедії та вшановують полеглих учасників ліквідації наслідків аварії. Цьогоріч минають 37 роковини від дня трагедії.

Мітинг-реквієм «Місце пам’яті, скорботи та надії», на знак шани полеглим ліквідаторам, відбувся у парку Національного відродження біля меморіалу «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань».

«26 квітня вся Україна вшановує пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 1986 рік забрав частину території нашої країни, яка стала непридатною для життя. Тисячі понівечених людських життів, адже багато хто втратив житло і люди змушені були покинути зону ураженою радіацією та стати  біженцями. Це велика трагедія як в історії України, так і в історії людства, - зазначає міський голова Сергій Надал. - На жаль, у 2022 році під час повномасштабного вторгнення московські окупанти напевно знову хотіли повторити цю трагедію. Захопили Чорнобильську АЕС, стріляли прямим наведенням з танків по Запорізькій АЕС. Завдяки мужності та професійності працівників атомної сфери вдалося запобігти екологічній катастрофі. Висловлюю слова вдячності усім Героям Чорнобиля, щиро молимося за полеглих ліквідаторів».

 

Якою буде погода 27 квітня на Тернопільщині

Середа, 26 квітня 2023, 10:03

Якою буде погода 27 квітня на Тернопільщині
Тернопільській області завтра, 27 квітня погоду визначатиме східна периферія антициклону з центром над Німеччиною.

Про це зазначили у Тернопільському обласному центрі з гідрометеорології.

У Тернопільській області очікується хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно-західний, вночі 5 – 10 м/с, вдень 9 – 14 м/с. Температура повітря вночі 1 – 6° тепла, на поверхні ґрунту заморозки 0 – 3°; температура повітря вдень 8 – 13° тепла.

У місті Тернопіль теж буде хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно-західний, вночі 5 – 10 м/с, вдень 9 – 14 м/с. Температура повітря вночі 1 – 3° тепла, на поверхні ґрунту заморозки 0 – 2°; температура повітря вдень 9 – 11° тепла.

«Попередження про метеорологічні явища. Область: 27 квітня вночі та вранці на поверхні ґрунту заморозки 0 – 3°. Місто: 27 квітня вночі та вранці на поверхні ґрунту заморозки 0 – 2°. (І рівень небезпечності, жовтий – НМЯ І)», - зазначили у центрі з гідрометеорології.

За словами синоптиків, 28 квітня буде хмарно з проясненнями. Без істотних опадів. Вітер північно-західний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі 1 – 6° тепла, на поверхні ґрунту заморозки 0 – 5°; температура повітря вдень 9 – 14° тепла.

Погода 29 квітня обіцяє бути хмарною та без істотних опадів. Вітер південно-східний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі 1 – 6° тепла, вдень 10 – 15° тепла.

 

Львівські хірурги вперше в Україні провели 15-річному тернополянину унікальну операцію на мозку

Середа, 26 квітня 2023, 10:01

Львівські хірурги вперше в Україні провели 15-річному тернополянину унікальну операцію на мозку
15-річний Максим Волович з Тернополя з восьмирічного віку страждав від сильних епілептичних нападів.

Судоми у хлопчика викликала пухлина в мозку, повідомляє Перше медичне об'єднання Львова. З роками вона виросла і напади посилились.

Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла. Мама Максима не могла з цим змиритися і звернулась до львівських лікарів.

Ті після ретельного обстеження дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима – це операція на мозку з пробудженням – AWAKE SURGERY. Раніше ніхто з українських лікарів не робив цього.

Зважились стати першими заради порятунку життя дитини львівські нейрохірурги Лікарні Святого Миколая. Вперше в історії української медицини хлопчику провели операцію на мозку з пробудженням.

"Під час найважливішої частини операції – видалення самої пухлини – лікарям вдалося розбудити Максима. Це потрібно аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають.

Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи", – розповіли лікарі.

Операція тривала сім годин. Після неї Максим на радість мамі та медикам заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів у хлопчика більше немає.

342373374_918276342626760_3158455765223876959_n.jpg

343314116_908246510458394_7021637762191857281_n.jpg

343331479_1031517254484803_7362387456945510680_n.jpg

343304380_780510116655476_1658841941302015339_n.jpg

342985461_988402835656827_2176142889699269985_n.jpg

343182146_621655032833709_6523080763408777425_n.jpg

343041612_1381073209401343_8919304047129833205_n.jpg

 

Втрачені гроші за неіснуючий транспорт: правоохоронці фіксують нові випадки шахрайств

Вівторок, 25 квітня 2023, 12:09

Залишився без мотоциклу 31-річний мешканець Тернопільщини. Незважаючи на численні застереження про шахрайства в мережі, чоловік відправив невідомому продавцю чималі гроші за техніку, а товару так і не дочекався.

Потерпілий знайшов в соцмережі оголошення про продаж двоколісного транспорту. Продавець телефоном запевнив, що транспорт віддає дешевше, аніж той вартує, бо гроші потрібні терміново. Покупець перевів через термінал невідомому майже 50 тисяч гривень. Однак, вже домовитися про строки доставки техніки не зміг - мобільний продавця перестав відповідати, а оголошення про продаж аферист швидко видалив. Довелося звертатися за допомогою до поліцейських.

За фактом шахрайських дій розпочато кримінальне провадження, правоохоронці встановлюють осіб, причетних до скоєння протиправного порушення.

Працівники поліції нагадують про необхідність перевіряти інформацію щодо інтернет-магазинів чи продавців перед придбанням дороговартісного товару та не поспішати не здійснювати передоплату.  Зазначені в оголошеннях номери телефонів перевіряйте через пошукові системи Інтернету та на сайті Кіберполіції, не виключено, що хтось уже став жертвою шахрая.

Якщо є можливість, зустрічайтеся з продавцем особисто і розраховуйтеся за товар лише після його отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дзвінок від псевдопрацівника банку вартував краянину майже 50 тисяч гривень

Вівторок, 25 квітня 2023, 12:07


Черговий факт шахрайства задокументували працівники Кременецького районного відділу поліції вчинений щодо мешканця одного із місцевих сіл. Після спілкування з додзвонювачем з його карткового рахунку зникла чимала сума.

Потерпілий розповіла правоохоронцям обставинам події: до нього зателефонував невідомий та представився співробітником фінустанови. Він зазначив, що в банківській системі відбувається перепис інформації й аби не відбулося автоматизоване блокування рахунку, необхідно зазначити персональні дані. Чоловік 1962 року народження зробив те що його попросили. Однак за деякий час він отримав сповіщення про списання заощаджень в розмірі 46500 гривень.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби не потрапити на гачок такого роду шахраїв, поліцейські радять бути уважними. Працівники банку не телефонують клієнтам, щоб дізнатися інформацію про пароль та особисті дані. У разі такої ситуації і коли названий працівник дзвонить зі звичайного номера мобільного телефону, завершуйте розмову і передзвоніть за номером банку.

Якщо ви все таки потрапили на гачок шахраїв, не зволікайте, телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 25 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер