images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Бучацькі школярі вивчали технічні характеристики стрілецької зброї

Вівторок, 25 квітня 2023, 12:04

Практичні заняття в рамках вивчення предмету «Захист України» відбулися у відділенні поліції № 2 м. Бучач. Учнів 11 класу ознайомили з автоматом Калашникова.

Старшокласники опанували теорію військової науки: технічні характеристики зброї, методику розбирання та складання автомату. Організатор навчань, вчитель Пилявської школи I-III ступенів Іван Гугул вважає, що національно-патріотичне виховання молоді треба зосереджувати не лише на суспільних ідеалах, а й на практичних навиках – така вимога часу.

"Війна вимагає від молодих українських патріотів уміння відстояти, власну домівку та рідну країну", - зазначив вчитель.

Правоохоронці, у свою чергу, розповіли дітям про інше службове спорядження, яке використовується в роботі спецпідрозділів та нагадали правила поводження у разі виявлення небезпечних предметів.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Митрополит Павло поскаржився, що не має світла вдома зарядити електронний браслет

П'ятниця, 21 квітня 2023, 12:29

Митрополит Павло поскаржився, що не має світла вдома зарядити електронний браслет
ФОТО: ПРЕССЛУЖБА СБУ

Митрополит Павло, якого УПЦ МП вважає намісником Києво-Печерської Лаври, на судовому засіданні у Київському апеляційному суді 21 квітня заявив, що не може зарядити електронний браслет, який його зобов’язали носити, через відсутність електропостачання у своєму будинку. Тим не менше, суд залишив його під домашнім арештом.

Джерело: "Укрінформ"

Пряма мова Павла: "Я живу у Воронькові. От мені дзвонять, що в мене розряджається браслет. Чим його зарядити? Світла немає. А про зв'язок взагалі можна і не говорити".

Деталі: Також під час розгляду його скарга на рішення Шевченківського райсуду столиці про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобово домашнього арешту із зобов'язанням носити електронний браслет, Павло почав переконувати, що він не виступав і не виступає проти держави.

"Я громадянин своєї держави і залишаюся їй вірним, тому це (домашній арешт - ред.) впливає на проведення богослужіння", - заявив він.

Що було раніше:

  • 1 квітня Служба безпеки вручила підозру наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Павлу (Лебедю).
  • Після обрання запобіжного заходу Павлу одягли електронний браслет у приміщенні Шевченківського районного суду Києва.
  • Сам Павло заявив, що через хворобу не може носити електронний браслет, але йому все одягли браслет.

 

Укрпошта випустила нові марки із зображенням писанок

П'ятниця, 21 квітня 2023, 12:17

Укрпошта запустила у продаж нові марки з українськими писанками.

Придбати їх можна з 21 квітня у поштових відділеннях та онлайн, повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

На нових марках зображені великодні яйця-писанки з орнаментами Гуцульщини, Львівщини, Івано-Франківщини та Вінниччини.

"Наші писанки міцніші, ніж у ворога. І писанки, до речі, непрості. Бо, як знаєте, наші предки в кожну рисочку та кружечок закладали свій сенс та сакральне значення. Наприклад, на марці-писанці з Львівщини зображено хрест з орнаментом "качачі лапки", такий відбиток вважався оберегом", – каже Ігор Смілянський.

Нові марки від Укрпошти

У коментарях під постом Ігоря Смілянського деякі користувачі не зрозуміли, чому етнокультурний регіон Гуцульщину "відокремили" від Прикарпаття.

"І знову...двійка, тим разом з етнографії і географії. Якщо писанки відображають узори, які домінують в згаданих областях, то Гуцульщина це український етнокультурний регіон, в склад якого входять частини Івано-Франківської, Закарпатської і Чернівецької областей", – пише користувач Олександр Жарівський.

Нагадаємо, до річниці легендарної фрази "Русский воєнний корабль, іди нах*й" Укрпошта виставила на продаж рамки з першою воєнною маркою, щоб зібрати на дрони для ЗСУ.

Яна Осадча

 

На околицях Бахмута українські військові висадили ліс Перемоги.

П'ятниця, 21 квітня 2023, 12:10

У Бахмуті українські військові висадили ліс Перемоги.

Саджанці разом із гуманітарною допомогою бійцям передали лісівники з Карпатського офісу Державного підприємства "Ліси України".

Військові висадили на околицях Бахмута саджанці із закритою кореневою системою, вирощені на території філії "Рава-Руське лісове господарство" і надіслали відео.

"Наші лісівники домовилися з хлопцями, що крім гуманітарки передадуть сіянці – близько 50 штук", – розповіли "Українській правді. Життя" у ДП "Ліси України".

На підприємстві зазначили, що це, звичайно, символічна висадка, однак проблема серйозна – ліси сходу та півдня надзвичайно сильно страждають від бойових дій.

"Статистика з цієї висадки нікуди не йде. Це підтримка бойового духу. Весною ми висаджуємо ліс по всій країні. Цього року військові дуже часто долучаються до процесу, навіть самі виступають ініціаторами, і ми цьому дуже раді", – кажуть на підприємстві.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як правильно посадити дерево, щоб воно прижилося.

 

75-річний волонтер з Японії відкрив у Харкові безкоштовне кафе

П'ятниця, 21 квітня 2023, 12:07

У Харкові 75-річний японський волонтер Фумінорі Цучіко, який 8 місяців ховався від обстрілів у метро, відкрив безкоштовне кафе.

У закладі готують гарячі обіди та печуть пиріжки, повідомляє "Укрінформ".

Кафе під назвою FuMi Caffe розташоване у районі Салтівки, неподалік від станції метро "Героїв праці". Фумінорі орендує приміщення на місцевому ринку.

Заклад підтримують благодійники, співвітчизники японця.

Фото: Укрінформ

"Принаймні раз на день я можу забезпечити людей їжею", – говорить волонтер.

У меню закладу є супи, борщ, каші, макарони, м’ясо, а також випічка: пиріжки, булочки, пампушки з часником і чай.

"Хочу, щоб люди посміхалися", – каже він.

Громадянин Японії приїхав в Україну у січні 2022 року як турист. Іноземець відвідував місця, пов’язані з Другою світовою війною, їздив у Польщу, аби побачити нацистські концтабори. До Києва приїхав, щоб побачити Бабин Яр.

24 лютого 2022 року Фумінорі був у Варшаві, і на вокзалі побачив тисячі біженців з України. Японець вирішив підтримати українців. Він повернувся до Києва, а у травні поїхав до Харкова. Якийсь час жив на станції метро, купував за власну пенсію продукти та речі для харків’ян, а також влаштовував заходи для дітей.

Чоловік продав свій будинок на батьківщині. Фумінорі планує залишатися в Україні та допомагати людям.

Яна Осадча

 

У двох жителів Тернопільщини поліцейські вилучили наркотичні речовини

П'ятниця, 21 квітня 2023, 11:39

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ст. 309 Кримінального кодексу України. Поліцейські встановлюють звідки фігуранти взяли заборонені речовини та з якою метою зберігали.

Співробітники відділення поліції №1 міста Тернопіль виявили 24-річну жительку одного із сіл Тернопільського району, яка мала при собі чотири поліетиленові пакетики з речовинами, ззовні схожими на наркотичні.

Заборонені речовини вилучили поліцейські також у 21-річного жителя Чорткова. У нього знайшли поліетиленовий пакет із порошкоподібною речовиною, схожою на наркотичну.

Обидва випадки поліцейські задокументували та вилучене направили на експертизу в Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр.

За незаконне зберігання наркотичних засобів фігурантам може загрожувати до п’яти років обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

46 нових лавок для відпочинку встановили у Тернополі від початку двомісячника благоустрою

П'ятниця, 21 квітня 2023, 11:28

У Тернопільській громаді продовжується двомісячник благоустрою, у рамках якого триває очищення території громади від забруднення після зимового періоду.

У рамках заходів триває впорядкування територій багатоквартирних будинків, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, висадка нових дерев та кущів, прибирання зелених зон на території міста і населених пунктів громади.

Станом на 21 квітня у місті проведено такі роботи:

  • очищено 773 прибудинкових територій;
  • ще на 48 дитячих майданчиках проведено ремонт та фарбування конструкцій; в належний вигляд приведено один спортивний майданчик;
  • на 32 дитячих майданчиках зроблено ремонт та фарбування пісочниць, ще на 19 – встановлено нові пісочниці;
  • завезено 64 куб. м піску у пісочниці на дитячі майданчики;
  • відремонтовано та пофарбовано ще 137 лавок;
  • встановлено 46 нових лавок для відпочинку;
  • впорядковано 755,7 кв. м зелених зон та квітників на прибудинкових територіях;
  • висаджено 604 одиниці дерев та 67 п. м. чагарників;
  • очищено 232 горищ, 371 підвал;
  • проведено санітарний ремонт сходових кліток у 45 під’їздах;
  • відремонтовано 197 п. м водостічної системи;
  • здійснено ремонт сходів до під’їздів за 24 адресами та 6 сходових маршів - переходів між житловими будинками;
  • відремонтовано (замінено) 38 вхідних дверей в багатоквартирні будинки та 3 - у сміттєвих контейнерах;
  • відновлено покриття майданчиків перед входом в житлові будинки – 202 кв. м та 49 кв. м перед сміттєвими майданчиками;
  • ліквідовано 31 напис-графіті на фасадах житлових будинків.
 

Банківський шахрай видурив у жительки обласного центру понад 18 тисяч гривень

П'ятниця, 21 квітня 2023, 09:48

До співробітників Тернопільського районного управління поліції із заявою про шахрайство звернулася 25-річна тернопільчанка. Зі слів потерпілої, на мобільний їй зателефонував невідомий чоловік, назвався співробітником банку, клієнткою якого вона є, і повідомив про те, що хтось намагається провести незаконні трансакції з її карткою. Жінка виконала усі «поради» незнайомця і, як наслідок, втратила понад 18 тисяч гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 ККУ.

Поліцейські нагадують: банківські працівники ніколи не телефонують клієнтам! Тому повідомлення від так званих співробітників служби безпеки будь якого банку – це все ретельно продумана шахрайська схема.

Зміст повідомлень може трохи різнитися: то хтось хоче зняти ваші гроші, то потрібно перерахувати свої статки на резервний рахунок, то ваша картка вже заблокована, або буде заблокована та інше.

Правила безпеки: не слухайте таких «співробітників банку», одразу переривайте бесіду; ніколи і нікому не кажіть даних вашої банківської картки чи зміст смс-повідомлень, які почали надходити на ваш телефон; якщо у вас виникли якісь сумніви - перетелефонуйте на гарячу лінію банку, клієнтом якого ви є, або ж підіть до найближчого відділення.

Якщо ви будете відповідальними та уважними, ніхто і ніколи не зможе вас обдурити.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

банківський шахрай видурив у жительки обласного центру понад 18 тисяч гривень
 

Вакцинальний автобус вирушає в ще одну громаду Тернопільщини

П'ятниця, 21 квітня 2023, 09:40

Вакцинальний автобус вирушає в ще одну громаду Тернопільщини
25 квітня у Шумськ прибуде  "вакцинальний автобус".

Усі охочі можуть отримати у ньому консультацію лікарів, або одразу зробити щеплення.

"У вівторок з 9:30 до нас завітає "вакцинальний автобус". Розташування – на парковці біля адміністрації у м. Шумськ.

Запрошуємо отримати вичерпну консультацію про вакцинацію в дорослому віці від дифтерії, правцю та коронавірусної інфекції. За потреби та бажання отримати ліки та вакцинацію безпосередньо на місці", – повідомили у центрі сімейної медицини.

Нагадаємо, напередодні МОЗ України передало Тернопільському центру контролю та профілактики хвороб 4 автобуси Ankai для проведення вакцинальної кампанії проти COVID-19 та рутинної імунізації під час війни. Перший візит відбувся до Золотниківської громади.

 

Мешканка Херсона виступила у Конгресі США і розповіла про воєнні злочини РФ

Четвер, 20 квітня 2023, 11:09

На засіданні комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США виступила 57-річна українка з Херсона, яка розповіла про воєнні злочини РФ.

Про це повідомляє CNN, пише "Європейська правда".

Жінка на ім'я Любов розповіла, що російські військові били її, погрожували зґвалтуванням і змушували копати собі могилу.

Також на слуханнях виступив 16-річний українець Роман, якого силою вивезли до Росії, там помістили в сім'ю і намагалися перевиховати.

На прохання самих українців комітет не розголошував їхні прізвища.

Генпрокурор України Андрій Костін, який також був присутній на слуханнях, повідомив, що Офіс генпрокурора зареєстрував близько 80 тисяч випадків потенційних воєнних злочинів, і на сьогодні українські суди винесли вирок щодо 31 росіянина за воєнні злочини.

"Це більше ніж воєнні злочини. Це більше ніж злочини проти людяності. Те, що ми спостерігаємо в Україні, є геноцидом", – заявив у своєму вступному слові голова комітету Майкл Маккол.

Нагадаємо, 17 квітня генеральний прокурор США Меррік Гарленд анонсував призначення прокурора до міжнародного центру розслідування агресії Росії та юридичного радника в посольство в Україні для допомоги українській владі.

Крім того, за підтримки Євроюсту було створено Спільну слідчу групу для збору доказів та розслідування основних міжнародних злочинів, скоєних в Україні. До складу Спільної слідчої групи входять Міжнародний кримінальний суд, Україна, а також Литва, Польща, Естонія, Латвія, Словаччина, Румунія та Естонія.

А до початку літа 2023 року в Гаазі має почати роботу Міжнародний центр переслідування за злочин агресії проти України, який об'єднає прокурорів для підготовки майбутніх справ до судового процесу переслідування злочину агресії проти України.

 

У російському Петербурзі почали розсилати електронні повістки

Четвер, 20 квітня 2023, 10:56

У російському Петербурзі почали розсилати електронні повістки
РОСІЙСЬКІ ПРИЗОВНИКИ. ФОТО BLVESTI.RU

У Санкт-Петербурзі почали розсилати електронні повістки в тестовому режимі в рамках весняного призову в Росії.

Джерело: місцеве видання "Фонтанка" з посиланням на головного військового комісара Санкт-Петербурга Сергія Качковського

Деталі: Повідомляється, що тестові повістки приходять росіянам в особистий кабінет на Держпослугах.

Також, за словами Качковського, зараз опрацьовується питання оповіщення за допомогою смс.

Передісторія:


 

У Тернополі 41-річну жінку збив водій електросамокату

Четвер, 20 квітня 2023, 10:00

З забоями та іншими ушкодженнями до лікарні звернулася 41-річна тернополянка. Жінка отримала травми в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Про потерпілу на лінію "102" повідомив черговий лікар.

Аварія трапилася 19 квітня близько 17:15 на вулиці Бродівська. Жінка каже, що знаходилася на тротуарі, коли її збив водій електросамокату. Після наїзду чоловік не зупинився. Триває перевірка.

Працівники поліції нагадують, що згідно з правилами, в містах України їздити на самокатах потрібно велодоріжками зі швидкістю до 20 км/год, пішохідними зонами — до 5 км/год. Пересуватися проїжджою частиною або трамвайними шляхами не можна.

Заборонено: їздити у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, перевозити пасажирів, триматися під час руху за інший транспортний засіб, користуватися телефоном під час їзди.

Під час катання звертайте увагу на пішоходів та завжди поступайтеся їм дорогою. Пам'ятайте про інших водіїв та транспортні засоби.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у тернополі 41-річну жінку збив водій електросамокату
 

Слідчі розпочали кримінальні провадження за фактами пропозиції та надання неправомірної вигоди поліцейським

Четвер, 20 квітня 2023, 09:59

У Чортківському районі двоє водіїв-порушників намагалися відкупитися від адміністративної відповідальності. Факти корупційних правопорушень задокументувала слідчо-оперативна група.

Під час несення служби співробітники групи реагування патрульної поліції відділення поліції №4 міста Заліщики за порушення правил дорожнього руху зупинили автомобіль «Mercedes-Benz» . За кермом перебував житель Чернівецької області. Під час оформлення поліцейськими адмінматеріалів водій поклав у службову автівку 400 гривень неправомірної вигоди, аби його відпустили.

Ще один випадок зафіксовано у Заліщиках. Водій автомобіля «Citroen Berlingo», який сів за кермо у нетверезому стані, запропонував поліцейським 10 000 гривень неправомірної вигоди за нескладання на нього адмінпротоколу.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 1 за ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 4 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

слідчі розпочали кримінальні провадження  за фактами пропозиції  та надання неправомірної вигоди поліцейським

 

Основний тягар бере на себе піхота, – тернопільський депутат про оборону Бахмута

Четвер, 20 квітня 2023, 09:55

Основний тягар бере на себе піхота, – тернопільський депутат про оборону Бахмута
Історик, депутат Тернопільської облради та з 2022 року військовослужбовець ЗСУ Богдан Бутковський перебуває під Бахмутом.

У інтерв'ю тижневику ВО "Свобода" захисник розповів, що зараз основний тягар війни бере на себе піхота, яка стримує окупантів.

Передвеликодня субота не стала винятком. За словами тернополянина, у цей день він копав окоп.

"Хоча волонтерську паску таки їв. Їх тут усі отримали. Мій побратим жартує, що на наші позиції скинули кілька кілотонн пасок. Ми старанно знешкоджуємо ці продуктові запаси", – зазначив Богдан.

На запитання "чого зараз найбільше не вистачає на війні?" боєць відповів, що зброї для піхотинців, а не "Хаймарсів".

"Нам катастрофічно бракує крупнокаліберних кулеметів, мінометів, автоматичних гранатометів, підствольників, гранат до підствольників. Зараз основний тягар війни на себе бере піхота, яка стримує ці полчища орків в Бахмуті і має втрати, яких можна було б уникнути.

Благодійні фонди купують міномети, а держава тратить гроші на дороги. Ви розумієте абсурдність ситуації? Горить хата, а ми обговорюємо, які фіранки повісимо на вікна", – підкреслив військовий.

Тернополянин розповів, що пише повість про війну. Хоча каже, часто натхнення не вистачає, та й справ є немало.

"У вільний день вирішуєш побутові питання – наприклад, переш речі, бо зараз тут багато болота. А ще часто трапляються нагоди зустрітися з побратимами, друзями, які зараз воюють поряд. Тому на творчість часу майже не лишається", – говорить Богдан.

За словами захисника, його повість – це художній текст, в якого є мета – описати сучасні події, передати ідеологічні змісти і запропонувати суспільству картину майбутнього.

"Я б не писав художнього тексту, якби люди легше сприймали публіцистику. Але сьогодні українці радше мислять емоціями, аніж раціонально, тому доводиться писати прозу", – додав тернополянин.


 

Шахраї виманюють гроші у родин зниклих військовослужбовців

Середа, 19 квітня 2023, 14:47


Зловмисники за винагороду пропонують надати інформацію про зниклого безвісти чи полоненого військовослужбовця, передати медикаменти, продукти харчування одяг. Однак, після отримання грошей зникають.

Мешканка Чортківщини розшукувала свого безвісти зниклого чоловіка, який воює в лавах ЗСУ. У соцмережі родичі військовослужбовця розмістили пости з проханням відгукнутися усіх небайдужих та допомогти у пошуках будь-якою інформацією.

Через деякий час брату зниклого бійця надійшло повідомлення з невідомого номера. У ньому зазначалося, що його родич живий, але перебуває в полоні і потребує грошей на лікування. Рідні повірили та задля порятунку воїна двічі перевели на невідомий рахунок гроші. Потерпілі збагатили шахраїв на 30 000 гривень. За фактом шахрайства розпочато кримінальне провадження.

Поліцейські нагадують: пошуком зниклих безвісти або військовополонених українців займаються лише поліція, СБУ та Уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин.

Закликаємо не публікувати в соцмережах і не передавати персональні дані стороннім особам. Варто бути дуже пильними й обачними, аби не стати жертвами ошуканців. Зловмисники з метою збагачення можуть представлялися представниками Міністерства оборони України, Червоного Хреста, членами різних формувань країни-агресора та уміло використовувати уразливий психоемоційний стан родичів.

Коли зв'язку з вашим близьким немає і ймовірніше за все, він зник безвісти, потрібно звернутися у такі інстанції: військову частину,  на гарячі лінії Міноборони (тел. 0 800 500 44) і Нацполіції (0 800 21 21 51 або +38 089 420 80 67), Національне бюро при Мінреінтеграції (16 48 або 044 287 81 65), Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених (тел. +38 067 650 83 32 або +38 098 087 36 01),.

Рідні військовослужбовців з Тернопільщини також можуть отримати допомогу у пошуку зниклих в Регіональному центрі Західного регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Телефон гарячої лінії Західного РЦ – 0-800-300-541, для дзвінків з-за кордону – +380322295754.

Будьте пильними!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі відбулася великодня вистава для дітей Героїв, дітей з соціально незахищених категорій та ВПО

Середа, 19 квітня 2023, 14:41

Цими днями у Палаці культури «Березіль» імені Леся Курбаса відбулася великодня вистава. Захід відвідали діти Героїв, діти з соціально незахищених категорій та діти з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

Виступи для присутніх підготували вихованці Центру творчості дітей та юнацтва м. Тернополя. Гостей розважали народний театр танцю «Посмішка» керівники Лариса, Тимофій і Даниїл Шевіли. Танці «Весняний козачок», «Веснянка», «Гра в бубенець», «Барви Карпат» та підтанцівки на пісні «Писанка» і «Веснянка».

Ініціатори заходу управління освіти і науки та управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради.

Нагадаємо, напередодні Великодня у Центрі науки Тернопіль відбувся майстер-клас з писанкарства «Великодня писанка».

 

У Москві пенсіонерку оштрафували за комплімент Зеленському

Середа, 19 квітня 2023, 14:32

У Москві пенсіонерку оштрафували за комплімент Зеленському
ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ. ФОТО ОП

У Росії 70-річну москвичку засудили за "дискредитацію армії" через розмову в їдальні санаторію.

Джерело: російський правозахисний центр "Меморіал"

Деталі: Щербинський районний суд Москви оштрафував 70-річну Ольгу Слєгіну на 40 тисяч рублів (приблизно 490 доларів -ред.) за "дискредитацію" армії. Зазначається, що судове засідання тривало не більше 5 хвилин.

Пенсіонерку судили за бесіду в їдальні санаторію: вона перекинулася кількома фразами про Україну і зробила комплімент президенту Володимиру Зеленському.

У грудні 2022 року Слєгіна відпочивала в нальчикському санаторії ім. Кірова ФСВП. Кірова ФСВП. 24 числа пенсіонерка вечеряла в їдальні з жінкою родом з Одеси. За столом зав'язалася жартівлива розмова про те, як правильно вимовляється українське слово "паляниця". Під час розмови Ольга поцікавилася у сусіда-чоловіка, за Росію він чи за Україну, при цьому ніяк не згадуючи війну.

Після вечері до столу підійшла офіціантка Наталія Захарова, у якої Ольга також запитала, чи знає вона слово "паляниця" і за кого вона. У відповідь Захарова заявила, що Зеленський - "урод".

Ольга відповіла, що "Зеленський - гарний молодий чоловік із гарним почуттям гумору, всі раніше сміялися над його жартами". Також поцікавилася: "У вас у республіці українці не кричать, як у нас у Москві: "Слава Україні"?".

27 грудня о 12 годині дня до Слєгіної в номер прийшов чоловік у цивільному одязі. Він показав "якийсь документ" і повідомив, що три людини звернулися в поліцію із заявами. У них зазначено, що Ольга "вихваляла Зеленського". Жінка відповіла, що в розмові йшлося тільки про зовнішність президента України.

Пенсіонерку на очах відпочивальників під конвоєм довели до поліцейської машини і доправили у відділ.

Після допиту вона підписала документ, який, як зазначає "Меморіал", не змогла прочитати, оскільки була без окулярів і до того ж страждає на катаракту.

У протоколі слова жінки переінакшили. Там, зокрема, було сказано, що вона кричала "Слава Україні" і "висловлювала своє невдоволення ситуацією, що склалася в країні".

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

У Білорусі силовики провели для школярів показовий арешт їхнього однолітка

Середа, 19 квітня 2023, 14:07

У Білорусі силовики провели для школярів показовий арешт їхнього однолітка
ДЕЯКІ З ПРИСУТНІХ ПІДЛІТКІВ ПЛАКАЛИ. ФОТО - "ГОМЕЛЬСКАЯ ПРАВДА"

У Білорусі силовики показово арештували підлітка на очах учнів міських закладів освіти.

Джерело: державне видання "Гомельська правда"

Деталі: Це сталося в актовій залі відділу внутрішніх справ адміністрації Центрального району міста Гомель.

Повідомляється, що з учнями міських закладів освіти силовики "обговорили тему відповідальності за вчинення "наркотичних" злочинів, показали тематичні фільми", а потім до зали завели неповнолітнього хлопця в кайданках.

 

Це колишній учень одного з коледжів обласного центру, якого нещодавно затримали за незаконний обіг наркотиків. Хлопець був відрахований, відучившись лише два курси.

Орган попереднього слідства клопотав про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Заступник прокурора Гомеля Віталій Савенчук зазначив, що прокуратура дала на це згоду.

Зазначається, що "заарештований звернувся до своїх однолітків і порекомендував їм ніколи не пов'язувати своє життя з наркотиками".

"Пам'ятайте, що біля кожної закладки стоїть міліціонер", - заявив також заступник голови комісії у справах неповнолітніх облвиконкому.

Як свідчать фотографії "Гомельської правди", деякі з присутніх на цьому "виховному заході" підлітків плакали.

 

Оперативники затримали раніше судимого жителя Тернополя за вчинення велосипедних крадіжок

Середа, 19 квітня 2023, 12:53

Зловмисника, який викрадав велосипеди з багатоповерхівок в обласному центрі, викрили співробітники карного розшуку Тернопільського райуправління поліції. Поліцейські встановили причетність фігуранта до трьох фактів незаконного заволодіння чужим майном.

До співробітників Тернопільського райуправління поліції почали надходити повідомлення від жителів мікрорайону «Новий світ» про крадіжки велосипедів Потерпілі зберігали свої двоколісники на сходових клітках у під’їздах. Транспорт у них викрадали переважно у вечірню пору.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили особу зловмисника. Ним виявився неодноразово раніше судимий 28-річний житель Тернополя. Крадені велосипеди він здавав у ломбард. Поліцейські перевіряють причетність тернополянина до вчинення інших злочинів на території міста.

Слідчі оголосили йому підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. За вчинене йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Тернополян поліцейські просять подбати про безпеку своїх велосипедів та не залишати їх без нагляду. Найнадійніше зберігати двоколісники у квартирі, будинку чи в гаражі. Використовуйте надійні велозамки та намагайтеся паркувати свій транспортний засіб лише у спеціально відведених для цього місцях.

 

Тернопільські поліцейські склали близько ста двадцяти адмінпротоколів про розповсюдження безакцизних товарів

Середа, 19 квітня 2023, 12:50

Опубліковано 19 квітня 2023 року о 12:32

Поліцейські Тернопільщини проводять перевірки щодо порушень порядку провадження господарської діяльності та правил торгівлі алкогольними і тютюновими виробами. Основна мета - припинити нелегальну торгівлю без сплати податків на ринках пального, лікеро-горілчаних та тютюнових виробів.

Співробітники поліції перевіряють об’єкти роздрібної торгівлі: ринки, магазини, кіоски і місця стихійної торгівлі. На порушників складають адміністративні протоколи, а нелегальний товар вилучають.

В ході відпрацювань від початку 2023 року поліцейські превенції склали 125 адмінматеріалів, а саме: 62 факти за ст. 156 (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння) КУпАП, 63 – за ст. 164 (Порушення порядку провадження господарської діяльності) КУпАП.

Профілактичні відпрацювання з протидії правопорушенням у сфері обігу підакцизних товарів та стихійній торгівлі триватимуть й надалі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Кременеччині за кермом автомобіля помер водій

Середа, 19 квітня 2023, 12:43

Повідомлення про те, що в результаті дорожньо-транспортної пригоди загинув чоловік, на лінію "102" надійшло 18 квітня від фельдшера екстреної медичної допомоги. На місце аварії виїжджала слідчо-оперативна група.

За попередніми даними, 64-річний чоловік перебував за кермом автомобіля Volkswagen. В якийсь момент він втратив свідомість і не встиг загальмувати. Його автівка не зупинилася, а врізалася в припарковане на узбіччі Reno-21, а після цього ще й збила пішохода.

Лікарі, які виїжджали на місце ДТП, констатували смерть кермувальника. Потерпілу перехожу з переломами госпіталізували до травматологічного відділення. Надавали медики допомогу і пасажирці з Volkswagen. Триває перевірка.

Ще одну автопригоду зареєстрували в Кременці поліціянти. О 18:30 водій автомобіля Mercedes sprinter збив пішохода. Потерпілого доправили до лікарні. У кермувальника взяли кров для перевірки на вміст алкоголю.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянка хотіла допомогти родичці, а потрапила в шахрайську пастку

Середа, 19 квітня 2023, 12:42


Правоохоронці Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства вчиненого щодо мешканки обласного центру. Жінка хотіла допомогти своїй сестрі грішми, однак стала жертвою шахраїв.

Потерпіла розповіла, що в одній із соціальних мереж їй надійшло повідомлення від родички з проханням позичити гроші. Тернополянка погодилася, адже авторка повідомлення обіцяла повернути кошти в найкоротші строки. Заявниця переказала на вказаний рахунок 4300 гривень. Однак згодом зателефонувала сестрі, а та в свою чергу повідомила, що її соцмережу взламали.

Відомості про подію правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці радять у разі отримання такого повідомлення зателефонувати цій людині і запитати про надсилання подібного прохання. Водночас для уникнення проблем із шахраями необхідно :

  • не надавати особистої інформації на незнайомих сайтах, що стосується паспортних і платіжних даних, номеру телефона, логінів тощо;
  • не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазинах та використовувати післяплату;
  • не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей, зокрема, щодо швидкого заробітку або кредитів;
  • перевіряти прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунтів знайомих людей.
  • встановлювати подвійну аутентифікацію на месенджерах;
  • в разі підозри щодо зламу сторінки – припиняти всі сесії месенджера на всіх пристроях через налаштування.

Якщо ви все-таки потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, телефонуйте в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Дві тисячі гривень житель Чортківського району пропонував поліцейським за те, що сів за кермо нетверезий

Середа, 19 квітня 2023, 12:40


Намагаючись відкупитися хабарем, чоловік тепер нестиме ще й кримінальну відповідальність.

На лінію 102 надійшло повідомлення від інспектора групи реагування патрульної поліції відділення поліції №2 міста Бучача про те, що водій автомобіля ВАЗ надав неправомірну вигоду за непритягнення його до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

На місці події слідчо-оперативна група задокументувала корупційне діяння 49-річного жителя села Пилява Чортківського району. З’ясувалося, чоловіка зупинили в селі, де він мешкає, за порушення правил дорожнього руху. У ході спілкування поліцейські помітили, що він нетверезий. Тестування на стан алкогольного сп’яніння водій відмовився проходити, натомість кинув до службового автомобіля поліцейських дві тисячі гривень.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 369 (надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі. Відповідальність за статтею 130 (керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння) КУпАП зловмисник теж нестиме.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернопільські поліцейські викрили чоловіка у заробітку на ухилянтах

Середа, 19 квітня 2023, 12:37


Мешканця Тернопільщини працівники ДВБ та слідчі тернопільської поліції викрили на схемі незаконного «переправлення» військовозобов’язаних осіб через державний кордон. Фігуранту загрожує до дев’яти років позбавлення волі.

тернопільські поліцейські викрили чоловіка у заробітку на ухилянтах

У Тернопільській області місцевий житель за 6500 доларів США пропонував ухилянтам виїхати до іншої держави під виглядом комерційного перевізника шляхом внесення фіктивних відомостей про особу до спеціалізованої бази даних. Також зловмисник надавав нелегалам довіреності на  користування транспортними засобами, призначених для здійснення міжнародних перевезень.

За матеріалами оперативників УДВБ співробітники слідчого управління ГУНП у Тернопільській області розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Поліцейські Тернопільщини спільно з працівниками Департаменту військової контррозвідки СБУ затримали чоловіка під час отримання грошових коштів. Предмет злочину вилучили.

Під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної  прокуратури слідчі поліції оголосили зловмиснику про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років.

Триває слідство.

 

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України

 

Міський голова Сергій Надал зустрівся з представниками польських міст-партнерів Хожув та Єленя-Гура

Середа, 19 квітня 2023, 12:32

Цими днями у Тернопіль завітала польська делегація у складі керівників та представників міста-побратима Хожув та міста-партнера Єленя-Гура.

Міський голова Сергій Надал провів робочу зустрів з друзями-поляками, під час якої обговорили питання розвитку та подальшої співпраці між містами.

«З перших днів війни ми отримували від поляків допомогу для військових, переселенців і жителів міста. Під час сьогоднішнього візиту польські партнери також передали генератори, речі для внутрішньо переміщених осіб та потребуючих тернополян, – розповідає Сергій Надал. – Окрім цього, досягнуто домовленості про організацію відпочинку у Польщі для 50 дітей наших полеглих захисників, дітей із соціально незахищених категорій та дітей з-поміж ВПО».

Міський голова також додає, що польська та українська сторона готуються до спільної поїздки на Міжнародний саміт місцевого самоврядування, який буде відбуватися в Києві під керівництвом Президента України, Голови ВРУ, Прем’єр-міністра та за участі міжнародних партнерів.

 

На фасаді Тернопільської школи №3 відкрили меморіальну таблицю захиснику України - Роману Стецюку

Середа, 19 квітня 2023, 11:58

Сьогодні, 18 квітня, на фасаді Тернопільської спеціалізованої школи I-III ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов відкрили меморіальну таблицю захиснику України, випускники школи – Роману Стецюку.

До її відкриття та освячення долучився міський голова Сергій Надал спільно з духовенством, родичами, друзями, адміністрацією та учнями школи.

«Роман був молодим, перспективним хлопцем, який добре грав у футбол, любив життя та мав свої плани на майбутнє. Та, коли ворог вторгнувся на нашу землю, він з честю виконав обов’язок військового, справжнього патріота і, на жаль, поклав найдорожче - своє життя за Україну, за можливість кожному з нас навчатися, працювати та розвивати нашу країну, - відзначає міський голова. – Пам'ять про Героя назавжди в історії України і в наших серцях. Вічна і світла пам'ять Роману та усім нашим полеглим українським воїнам».

Довідка. Стецюк Роман Петрович - український футболіст, військовослужбовець (старший солдат), учасник російсько-української війни. Народився 6 лютого 1998 року у м.Тернополі. Випускник тернопільської школи №3, ДЮСШ, грав у юнацьких футбольних командах донецького «Металурга», «ДСО Поділля», «Козова» та «Говерла». У дитячо-юнацькій футбольній лізі України зіграв 63 матчі. На дорослому рівні дебютував у 2016 році в чемпіонаті Тернопільської області.

Загинув 3 березня 2022 року, проходив військову службу за контрактом на посаді розвідника підрозділу Збройних сил України.

Похований захисник на Алеї Героїв, що на Микулинецькому цвинтарі в м. Тернополі.

Нагороди: Кавалер ордену «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно), почесний громадянин міста Тернополя (посмертно).

 

На Закарпатті вдруге за місяць зареєстрували землетрус

П'ятниця, 14 квітня 2023, 09:53

1257
14 квітня 2023

14 квітня приблизно о 5:00 на Закарпатті зареєстрували другий землетрус за місяць.

Про це  повідомляють у Головному центрі спеціального контролю.

Науковці зафіксували підземні поштовхи, магнітуда коливань яких сягнула 3,2 бали за шкалою Ріхтера.

"Епіцентр землетрусу знаходився за 6 км на схід від міста Іршава. Поштовхи фіксувалися на глибині 7 км", – додають у центрі спеціального контролю.

Мапа землетрусу. Головний центр спеціального контролю

За класифікацією науковців, подія відноситься до ледве відчутних окремими людьми, які знаходилися в спокійному стані всередині приміщення, зокрема на верхніх поверхах.

"Якщо ви відчували землетрус, залиште повідомлення. Це допоможе нам в уточненні енергетичних параметрів землетрусу", – зазначають науковці.

У центрі спеціального контролю додали, що останній землетрус у цьому районі зареєстрували 5 квітня 2023 року з магнітудою  2,2 за шкалою Ріхтера.

Нагадаємо, 3 січня на Закарпатті науковці зафіксували землетрус, магнітуда коливань якого сягнула позначки 3,8 бала за шкалою Ріхтера.


 

У духовному центрі «Зарваниця» відбулася Проща родин загиблих Героїв

Четвер, 13 квітня 2023, 11:43

Цими днями у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відбулася Проща родин загиблих Героїв, які віддали свої життя у час жорстокої боротьби із російським загарбником.

Рідні Героїв відвідали Божественну Літургію, мали можливість приступити до Святої Тайни Сповіді та прийняти Святе Причастя. Біля каплички святого великомученика Юрія Переможця, яка встановлена на честь воїнів, що загинули за Україну, відбувся молебень за нашу перемогу та панахида за загиблими воїнами. Також провели екскурсію-молитву Хресною дорогою, молилися за усіх воїнів, за поранених та полонених, за дітей та цивільне населення, яке перебуває під окупацією росії, за медиків, рятувальників й волонтерів.

Під час молитовної зустрічі родини наших Героїв супроводжував головний капелан Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Микола Квич.

До слова, в рамках програми «Родини Героїв Тернопільської міської територіальної громади» такі зустрічі планують зробити традиційними, щоб сім’ям полеглих Героїв надавати особливу підтримку.

Висловлюємо щиру вдячність за сприяння в проведенні заходу Високопреосвященному архиєпископу і митрополиту Тернопільсько-Зборівської УГКЦ Кир Василію Семенюку, ректору Марійського духовного центру у Зарваниці – Володимиру Фірману, отцю Оресту Павліському.

Організували поїздку управлінням сім'ї молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради спільно з Марійським духовним центром «Зарваниця» та КЗ ТМР Тернопільський міський центр соціальних служб.

 

Житель Тернопільщини «придбав» дрова у шахраїв – залишився без грошей і товару

Четвер, 13 квітня 2023, 11:04

Житель Тернопільщини «придбав» дрова у шахраїв – залишився без грошей і товару
Житель Тернопільщини втратив 9 тисяч гривень, довірившись невідомому продавцю.

Оголошення про продаж дров чоловік знайшов в одній з соцмереж. Після цього зв’язався з продавцем, який сказав, що відправить товар після оплати.

«Чоловік перекинув на банківську картку незнайомця гроші. Після цього зловмисник більше не виходив на зв'язок, - зазначили у поліції Тернопільської області. – Занадто низька ціна на виставлений товар – це одна із ознак шахрайського оголошення. Найкращий спосіб не потрапити у тенета аферистів – не купувати дистанційно і в жодному разі не переказувати ні завдаток, ні передоплату. Користуйтеся послугами лише перевірених продавців та розраховуйтеся за товар лише після його отримання».

Триває слідство за фактом шахрайства.

 

Львівські депутати використовують систему "Шлях", щоб відпочивати за кордоном – "Наші гроші"

Вівторок, 11 квітня 2023, 12:30

З початку дії заборони на виїзд за кордон для чоловіків призовного віку львівські чиновники почали використовувати систему "Шлях" не для ввезення в країну гуманітарної допомоги, а для відпочинку за кордоном.

Джерело: "Наші гроші Львів"

Дослівно: "Уже понад рік всім українським чоловікам призовного віку (18-60 років) заборонений виїзд за кордон, за поодинокими винятками. Одним з можливих варіантів виїзду стала система "Шлях", яку використовують волонтери для ввезення в країну гуманітарної допомоги.

Серед таких волонтерів є багато публічних осіб, в тому числі й депутатів місцевих рад. Найактивніше дозволи на виїзд через систему "Шлях" роздають на Львівщині і "Наші гроші. Львів" виявили, що нею скористались десятки депутатів Львівської обласної і міської рад".

Деталі: Частина депутатів справді возять гуманітарку в Україні, беруть участь у важливих зустрічах чи відрядженнях, але деякі депутати виїжджали на тривалі терміни і разом з сім’ями задля відпочинку. 

Назарій Бербека

Так, місцевий депутат фракції "Європейської солідарності" у Львівській міськраді і забудовник Назарій Бербека один з тих, хто під час війни зміг виїжджати за кордон за гуманітарною допомогою.

За даними журналістів, Бербека мінімум 7 разів отримував дозвіл через систему "Шлях", а подання для його виїзду робили щонайменше 5 різних організацій.

Один із таких дозволів він отримав за листом від ГС "Українська гільдія активістів". За даними YouControl організація зареєстрована в Києві. Вказаний при реєстрації телефонний номер не чинний, на сторінці організації у Facebook остання активність була ще у 2021 році, а в Instagram – взагалі жодних дописів.

Тож торік Бербека відвідав узбережжя Адріатичного моря в Хорватії.

Про відпочинок повідомила його дружина Ірина в Instagram, яка опублікувала світлини і відео з дітьми біля п’ятизіркового готелю Le Meridien Lav Split, що коштує від 15000 грн на добу.

Журналісти також з’ясували, що Бербека виїжджав з України 11 серпня і повертався 25 серпня одним автомобілем разом з ними.

Сам депутат запевняє, що просто підвозив свою сім’ю: "Я забирав свою родину, а по дорозі мав справи пов’язані з гуманітарною допомогою. Ми спільно перетинали кордон і поверталися".

За його словами, він забирав родину з Хорватії додому і "перебував у готелі", проте депутат не зміг згадати скільки саме днів "перебував" в готелі.

Бербека пообіцяв за кілька днів уточнити, що саме він привіз після поїздки в Хорватію.

Пізніше він повідомив, що результатом його поїздки стала передача терміналів Starlink і квадрокоптера з тепловізором 72-й бригаді ЗСУ, наголосивши, що він возить не чужу благодійну допомогу, а купує все за власні гроші й передає бійцям.

Під час другої розмови він уже більш щиро говорив про поїздку в Хорватію: "Чи я був? Так, декілька ночей переночував у тому готелі з родиною. Я цього не приховую і кажу вам це відверто. Поїхав, повернувся, відпочив, щасливий".

Анатолій Дейнека

Депутат Львівської облради від "Слуги народу" та керівник Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства 55-річний Анатолій Дейнека торік виїжджав за кордон 8 разів. Більшість з цих поїздок були одноденними і, судячи з соцмереж Дейнеки, справді робочими.

Втім двічі депутат виїжджав за кордон на тиждень разом зі своєю дружиною: у серпні та грудні 2022 року. У серпневу подорож Дейнеки взяли з собою і 16-річну доньку Світлану.

Для виїзду в обох випадках він скористався системою "Шлях" за поданням ДП "Рава-Руський лісгосп".

Вперше Дейнеки разом виїхали з України 7 серпня, а вже 9 серпня 16-річна донька депутата опублікувала допис з Хорватії в Instagram.

Журналісти запитали Дейнеку, чи був він в серпні 2022 року у Хорватії, але депутат не зміг дати відповідь на це запитання.

Він заявив, що і в серпні, і в грудні їздив з дружиною в Інсбрук (Австрія), де вона проходила медичне обстеження і паралельно завіз в Польщу документи на отримання гуманітарної допомоги.

Пряма мова Дейнеки: "Ситуація така, що дружина в мене має майже інвалідність першої групи. І вона консультується, лікується за кордоном. Кожні півроку-рік треба їхати і проходити обстеження. Відповідно, паралельно я завіз документи для організації на отримання гуманітарної допомоги, а дружину брав з собою – поєднав усі моменти".

На уточнюючі питання щодо серпневого відпочинку, депутат не відреагував, а за якийсь час після цієї розмови його донька видалила всі фотографії з Хорватії.

Юрій Ломага

Ще одним депутатом Львівської міськради, який скористався "Шляхом" для відпочинку, був 47-річний Юрій Ломага з "Європейської солідарності".

1 жовтня минулого року він перетнув кордон разом з дітьми, причому він їхав в одній машині, а діти – в іншій.

Назад кордон Ломага перетнув пішки 11 жовтня, а діти приїхали автомобілем на наступний день.

На пряме запитання чи виїжджав він на відпочинок на початку жовтня, Юрій Ломага відповів, що не пам’ятає.

Однак судячи з Instagram його доньки, у цей період вона з сім’єю відпочивала поблизу Дубаї – у п’ятизірковому готелі Ajman Saray, де тиждень у двокімнатному номері без сніданків коштує від 19000 доларів. Зараз доступ до сторінки доньки закритий.

Ломага у розмові з журналістами не зміг заперечити своє перебування у Дубаї, але заявив, що не пам’ятає, що саме він там робив.

Через кілька днів після першої розмови із журналістами Ломага відповів, що проходив в Дубаї "кількаденне лікування".

Ломага скористався дозволом на перетин кордону через систему "Шлях" за клопотанням благодійного фонду його близького бізнес-партнера і патрона Григорія Козловського "Домівка Милосердя".

Цей фонд створили у 2019 році, а восени 2022 року ще один бізнес-партнер Козловського, депутат Львівської міськради Олексій Різник зареєстрував ще один благодійний фонд зі схожою назвою "Милосердна домівка".

Северин Хобзей

Депутат Львівської обласної ради від "Голосу" 34-річний Северин Хобзей загалом 8 разів виїжджав за кордон за допомогою системи "Шлях".

Сім поїздок йому забезпечила ГО "Спільнота діємо разом" нардепа Ярослава Рущишина, і одну – ЛММГО "Станиця Пласту – НСОУ".

"Спільнота діємо разом" займається гуманітарною допомогою, тож Хобзей цілком міг їздити як волонтер у справах цієї організації.

Втім, одна закордонна поїздка Хобзея видалась підозрілою, адже тривала майже два тижні і стосувалася його сім’ї.

30 червня Северин Хобзей виїхав з дружиною Христиною та двома доньками на одній машині, а повернулася родина в Україну 11 липня.

Коли ми спитали, де він був та чим займався упродовж цього часу, Хобзей спочатку заявив, що не пам’ятає, а згодом він передзвонив і розповів, що їздив у червні-липні до Риму, а по дорозі залишив сім’ю в Варшаві у свого друга.

Пряма мова Хобзея: "Я перетнув кордон з Польщею, лишив дружину з дітьми в Варшаві, і сам поїхав у Рим подивитись, чи є можливість там робити виставку творів мистецтва. Приїхав в Рим, не поїду ж туди-назад, лишився переночувати на день-два і поїхав назад на машині… Напевно, ще на пару днів лишився в Польщі, у Варшаві".

Сказати конкретно, скільки днів він перебував в Римі, а скільки у Варшаві з цих двох тижнів, депутатові згадати не вийшло.

Захар Миляник

Депутат Львівської облради від "Голосу"  34-річний Захар Миляник – один з тих, хто теж активно користувався системою "Шлях". Подання для його виїзду в основному робили від громадської організації "Діємо разом" та "Спільнота діємо разом". Крім того, один раз про нього клопотав навіть Львівський палац мистецтв.

У 3-х закордонних поїздках Миляник виїжджав однією автівкою зі своєю дружиною та 4-річним сином на досить тривалі терміни.

Так, у червні-липні 2022 року сім’я провела закордоном три тижні, потім у серпні – ще два тижні. На Різдво і Новий рік родина теж не була вдома – виїхали 23 грудня, а повернулись вже 5 січня.

Пряма мова Миляника: "А що, це якось заборонено? Це мій неповнолітній син, моя дружина, що вони не можуть мене супроводжувати? У мене дружина у декретній відпустці. Період, коли садочки не працювали, світла не було, звичайно, то брав з собою. Так і є, таке життя".

Депутат погодився надати інформацію, з ким саме він зустрічався і яку допомогу привіз з цих трьох поїздок, але за тиждень жодної інформації так і не надіслав.

 

Рада заборонила салюти

Вівторок, 11 квітня 2023, 12:29

Рада заборонила салюти
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт, яким забороняється використання і продаж майже усіх видів феєрверків та салютів.

Джерело: повідомлення нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка

Деталі: За відповідний законопроєкт №7438 проголосували 290 нардепів.

В пояснювальній записці до проєкту вказується, що він "покликаний запровадити обмеження продажу, передачі та використання піротехнічних виробів задля забезпечення здоров’я та безпеки як людей, так і тварин".

Дослівно: "Статтею 24 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" забороняється використання та продаж феєрверків, зокрема салютів та петард, окрім феєрверків класу F1, які мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму, що не перевищує 60 дБ, а також встановлено вікове обмеження щодо їх купівлі (16 років).

Також, відповідно до Директиви, встановлюється регулювання використання й продажу сценічних піротехнічних виробів".

Читайте також: Страх, паніка, флешбеки. Чому психологи закликають заборонити феєрверки в Україні

Передісторія:

 

На Волині також заборонили УПЦ МП

Вівторок, 11 квітня 2023, 12:28

На Волині також заборонили УПЦ МП
МИТРОПОЛИТ УПЦ МП ОНУФРІЙ. ФОТО З TELEGRAM УПЦ МП

Волинська обласна рада на позачерговій сесії 11 квітня заборонила діяльність УПЦ Московського патріархату в області.

Джерело: перший заступник голови облради Юрій Поліщук у Facebook, ІА "Конкурент"Суспільне

Деталі: Рішення підтримали усі 54 депутати.

Також рада рекомендувала Волинській ОВА розірвати договір оренди на комплекс споруд з релігійною організацією "Святогорський Успенський Зимненський Ставропігіальний жіночий монастир Волинської області" й відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури.

Також депутати підтримали текст звернення до вірян УПЦ МП із закликом розірвати будь-які зв’язки з російською православною церквою.

В облраді наголосили, що припинення діяльності московських церков на Волині – це стратегічне питання, бо "керівництво цієї організації вже давно має російські паспорти".

Передісторія:

 

Кабмін дозволив вручати повістки незалежно від місця військового обліку

Вівторок, 11 квітня 2023, 11:09

Кабмін дозволив вручати повістки незалежно від місця військового обліку
ФОТО З САЙТУ ZN.UA

Кабінет міністрів України передбачив, що "територіальні центри комплектування" можуть здійснювати призов на військову службу під час мобілізації й на особливий період незалежно від місця перебування чоловіків на військовому обліку.

Джерелопостанова Кабміну №318 від 7 квітня

Деталі: Уряд вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою КМУ №154 від 23 лютого 2022 року.

Зокрема, абзац 11-й пункту 9 тепер викладено в такій редакції: Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки "здійснюють заходи оповіщення та призову громадян (крім військовозобов’язаних та резервістів СБУ та Служби зовнішньої розвідки): на військову службу за призовом осіб офіцерського складу; на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву); на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку)".

Раніше таких уточнень у положенні не було.

Крім того, Кабмін виключив абзац 16-й пункту 10 (що ТЦК Автономної Республіки Крим, областей, міст Київ та Севастополь беруть участь у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони у відповідній зоні територіальної оборони) та абзац 17-й пункту 11 (що районні ТЦК беруть участь у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони у відповідному районі територіальної оборони).

Пункт 14 доповнено абзацом про те, що керівник ТЦК в АРК, Києві й Севастополі відповідає за "здійснення заходів оповіщення та призову громадян на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву) та на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, відповідно до порядку мобілізаційного розгортання", визначеного Міноборони та Генштабом ЗСУ, а також на військову службу за призовом офіцерів.


 

Перейшовши за фейковим посиланням, жителька Тернополя втратила понад 23 тисячі гривень

Вівторок, 11 квітня 2023, 11:08

Поліцейські встановлюють обставини шахрайства та застерігають громадян: не переходьте за підозрілими посиланнями та у жодному разі не вводьте дані своїх банківських карток.

Зі слів потерпілої, вона продавала взуття через інтернет. Оголошення розмістила на одному із сайтів. Їй написала незнайомка, яка начебто захотіла купити товар та скинула посилання, яке було потрібно заповнити для доставки. Тернополянка перейшла за посиланням та ввела там дані своєї банківської картки. Після цього з її рахунку зникли понад 23 000 гривень.

За даним фактом співробітники Тернопільського райуправління поліції розпочали кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають заходи для розкриття злочину.

Торгуючи в мережі, не забувайте про правила безпеки. Якщо ви випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті – негайно телефонуйте до банку за номером, вказаним на звороті картки та блокуйте її. Також по випадки шахрайства повідомляйте на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині оперативники УБН затримали двох продавців марихуани

Вівторок, 11 квітня 2023, 11:07

Тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 214 тисяч кожному обрав суд двом чоловікам. Підозрюваним слідчі Тернопільщини інкримінують частину 2 статті 307 Кримінального кодексу України - незаконний збут наркотичного засобу «канабіс».

За словами начальника управління боротьби з наркозлочинністю Михайла Димиди, оперативники спільно зі слідчими впродовж кількох місяців документували незаконну діяльність двох чоловіків.

Підозрювані - жителі Тернопільської та Запорізької областей. Обоє уже потрапляли в поле зору працівників поліції.

Уродженець Кременеччини відбувся умовним терміном покарання за наркозлочини, а його спільник влітку 2022 року звільнився з місць позбавлення волі, де відбував покарання за майнові злочини.

Чоловіки вирішили заробляти, торгуючи марихуаною. За склянку дурману просили 1000 гривень. Клієнтами дуету були лише їхні знайомі та друзі.

Під час чергової реалізації забороненого товару "бізнесменів" затримали працівники УБН спільно з оперативниками карного розшуку, бійцями роти поліції особливого призначення та кінологами. Усе відбувалося під процесуальним керівництвом військової прокуратури.

У ході обшуків у помешканні затриманих правоохоронці виявили та вилучили близько 200 грамів «канабісу», ваги, мобільні телефони, пристрої для вживання наркотичних засобів.

Чоловікам оголосили підозру та обрали запобіжний захід. Оперативники встановлюють, де підозрювані брали товар для продажу. Триває слідство.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі відбувся обласний конкурс камерно-інструментальних ансамблів та оркестрів «Консонанс 2023»

Вівторок, 11 квітня 2023, 10:57

Упродовж двох днів, 1-2 квітня, у Тернопільській музичній школі №2 імені Михайла Вербицького відбувся обласний конкурс камерно-інструментальних ансамблів та оркестрів «Консонанс 2023».

Участь у конкурсі взяли 30 колективів з міста та області у трьох номінаціях:

  • ансамблі малих форм;
  • ансамблі великих форм;
  • оркестри.

Переможцями Гран-прі стали дует братів Карп’юків Тернопільської музичної школи №2 імені Михайла Вербицького та ансамбль гітаристів Тернопільської музичної школи №1 імені Василя Барвінського.

Засновником та організатором конкурсу є управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради.

 

Михайло Поплавський йде з посади ректора КНУКіМ

Понеділок, 10 квітня 2023, 11:20

Ректор Київського національного університету культури і мистецтва Михайло Поплавський оголосив, що йде з посади.

Шоумен повідомив про це в Instagram 9 квітня, напередодні ювілейної дати – 30 років, як він очолив КНУКіМ.

Поплавський каже, що хоче передати повноваження молодому наступнику, а сам готовий бути головою Вченої ради і допомагати.

"21 квітня – 30 років, як я очолюю легендарний Університет культури! Головне для кожного артиста: своєчасно піти зі сцени під оплески! Я хочу передати повноваження молодому ректору і бути головою Вченої ради, допомагати", – написав Поплавський.

 

Фото: Facebook Поплавського

"Завжди має бути межа і почуття міри. Університет майбутнього – це моя мрія, яку ми реалізовуємо разом з командою. Я бажаю кожному пройти свій український шлях. Власним прикладом доводжу, що в житті немає нічого неможливого!" – додав співочий ректор.

Нагадаємо, Михайло Поплавський очолив Університет культури у 1993 році. Також він почав створювати пісні, заснувавши проєкт "Співаючий ректор", і вести TikTok.

Нещодавно Поплавський втрапив у сексистський скандал під час зустрічі з абітурієнтами, образивши дівчину. Також він заявив, що 80% студенток – "тьолки".

Олена Барсукова

 

Українські медики у прифронтовому госпіталі врятували бійця з уламками в животі та серці

Понеділок, 10 квітня 2023, 11:13

Медичні Сили ЗСУ врятували бійця з осколковими пораненнями у серце та живіт.

Про успішну операцію повідомила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

"Дива не просто трапляються – вони втілюються руками наших хірургів!

Операція, що була втілена днями в одному з прифронтових шпиталів у народі називають "дістали з того світу", – зазначила вона.

Фото: kalinovsky/Depositphotos

Медики евакуювали бійця 8 квітня. У нього діагностували вогнепальне уламкове поранення в живіт та множинні уламки в серці.

Лікарі негайно провели операцію. Хірург Дмитро Бешлей та його команда "зшили" серце, зупинили кровотечу, ліквідували закупорку легені кров'ю та герметизували грудну клітину.

Наразі стан бійця стабільний, його евакуювали в іншу клініку, де він продовжить лікування на шляху до одужання.

Нагадаємо, у лютому медики на Хмельниччині дістали уламок міни з серця 37-річного бійця.

Вікторія Андрєєва

 

У російських Курську і Бєлгороді скасували парад на 9 травня: не хочуть "провокувати" Україну

Понеділок, 10 квітня 2023, 10:59

У російських Курську і Бєлгороді скасували парад на 9 травня: не хочуть провокувати Україну
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ З PIXABAY.COM

Губернатори двох російських областей, що межують з Україною, вирішили скасувати військові паради на 9 травня, щоб "не провокувати противника" скупченням військових і техніки.

Джерело: російське пропагандистське видання РБК із посиланням на губернатора Курської області Романа Старовойта і на губернатора Бєлгородської області В'ячеслава Гладкова, російський Telegram-канал ASTRA

Деталі: Повідомляють, що в Курську не проводитимуть парад на 9 травня "з міркувань безпеки".

За словами Старовойта, це пов'язано з позицією оперативного штабу регіону, який минулого тижня вирішив посилити антитерористичні заходи.

Також парад скасували в Бєлгороді.

Пряма мова Гладкова: "Можу сказати вже зараз, що параду не буде, щоб не провокувати противника великою кількістю скупчення техніки і військовослужбовців у центрі Бєлгорода".

Питання салюту і ходи "безсмертного полку", за словами губернатора, розглянуть на найближчому засіданні оперштабу і будуть виходити з питань безпеки.

 

15 000 гривень пропонував поліцейським тернополянин за уникнення відповідальності через нетверезу їзду

Понеділок, 10 квітня 2023, 10:47


45-річного водія – жителя обласного центру співробітники сектору реагування патрульної поліції Підволочиського відділення зупинили в місті Скалат за порушення правил дорожнього руху. Спілкуючись, поліцейські помітили, що водій нетверезий. Чоловік, аби залагодити питання, запропонував патрульним 15 000 гривень. Слідчо-оперативна група задокументувала факт пропозиції неправомірної вигоди.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 369 Кримінального кодексу - пропозиція неправомірної вигоди службовій особі. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Адміністративний протокол за керування транспортом у стані сп‘яніння щодо тернополянина теж складено.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: купуючи через інтернет, не оплачуйте товар наперед

Понеділок, 10 квітня 2023, 10:46


Два факти шахрайства, пов’язаних з купівлею товарів через інтернет, задокументували поліцейські. Віртуальні меблі обійшлися жительці Тернополі у понад 8 500 гривень, а житель Бережан перерахував невідомій особі за дрова майже 6 000 гривень.

Як встановили правоохоронці, 42-річна тернополянка в одній із соцмереж знайшла оголошення про продаж необхідних їй меблів. Зв’язалася з продавцем, який запевнив, що відправить товар лише після повної оплати його вартості. Жінка повірила і перерахувала на картку зловмисника гроші. Після цього аферист вимкнув свій телефон. Ошуканка тернополянка звернулася за допомогою до поліції.

У схожу шахрайську пастку потрапив мешканець Бережан. Він теж здійснив оплату за дрова наперед. Проте товару не отримав і гроші йому не повернули.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочинів.

Поліцейські радять жителям області проявляти пильність при купівлі товарів через мережу. Головне правило покупок в інтернеті – передоплату вносьте тільки перевірним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання. Попередьте своїх знайомих про такі афери та застережіть не перераховувати гроші наперед незнайомцям. Не довіряйте випадковим людям та сумнівним оголошенням у соціальних мережах.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За крадіжку шкільного майна жителю Кременеччини загрожує до восьми років позбавлення волі

Понеділок, 10 квітня 2023, 10:44

Огорожу зі шкільного подвір’я 19 річний житель Борсуківської громади переніс до свого обійстя. Поліцейські вилучили крадене.

До співробітників відділення поліції №2 міста Ланівці із заявою про крадіжку звернувся директор Борсуківської загальноосвітньої школи. Зв слів заявника, під час обстеження території навчального закладу у селі Синівці, який уже два роки не функціонує, він виявив відсутність частини металевої огорожі.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку відділення поліції встановили, що до крадіжки причетний житель Синівці, 2004 року народження. Молодик мешкає неподалік школи, тож пізно ввечері, аби ніхто не бачив, обрізав секції огорожі та носив додому. Поліцейські виявили та вилучили речові докази.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Скільки людей скаржилися щодо хабарництва у лікарнях – дані НСЗУ

П'ятниця, 07 квітня 2023, 11:20

З 1 січня 2022-го по 30 березня 2023-й Національна служба здоров’я України отримала 771 скаргу на медиків за вимагання коштів.

Про це "УП. Життя" повідомили у НСЗУ.

Скарги стосувалися вимагання грошей з пацієнтів за ліки, надання медичних послуг та витратних матеріалів, які покриваються Програмою медичних гарантій.

Найбільше скарг до НСЗУ надійшло у другий місяць повномасштабної війни: у березні 2022-го про вимагання хабаря лікарями повідомляли 118 разів.

Найменше – у жовтні 2022-го, а саме 34 скарги.

У березні 2023-го до НСЗУ надійшло 52 скарги на медичних працівників.

Майже 15% (115) скарг були від пацієнтів міста Києва. В 11,4% скарг регіон не зазначили.

10,6% надійшли з Дніпропетровщини, майже 10% – з Одещини, 8% – з Львівщини – 5,3%.

Найменше скарг надходило з Луганської та Херсонської областей – по 0,5% або по 4 з кожного регіону.

Як карають лікарів, які вимагають кошти

У НСЗУ кажуть, що служба не є каральним органом.

При виявленні порушень НСЗУ може:

  • звертатися до закладу з вимогою повернути кошти пацієнту; застосовувати штрафні санкції до закладу;
  • розірвати договір з медзакладом;
  • звертатися до правоохоронних органів.

"Наголошуємо, що для того, щоб скарга мала позитивний результат – важливо надати якомога більше фактів та доказів вимагання коштів (чеки, фото чи відео, імена медпрацівників, які вимагали кошти). Це допоможе встановити факт вимагання та повернути пацієнту кошти", – кажуть у НСЗУ.

Після отримання скарги НСЗУ проводить перевірку.

НСЗУ надсилає листи до закладу охорони здоров’я з проханням надати обґрунтоване пояснення ситуації та просить поновити права пацієнта і повернути кошти.

Також служба надсилає лист до власника закладу, оскільки питання організації медичного обслуговування населення належать до компетенції органу місцевого самоврядування.

Якщо головний лікар (заклад охорони здоров’я) не поновлює права пацієнта або не повертає коштів за послуги, за які вже заплатила держава, то НСЗУ направляє листи до правоохоронних органів. Зокрема до Національної поліції України, органів прокуратури.

Також медзаклад, в якому вимагали гроші з пацієнта, ризикує втратити договір з НСЗУ і залишитися без фінансування із бюджету.

Якщо надавачі медичних послуг не усувають порушення і не надають документи, які підтверджують недоцільність скарги, НСЗУ має право застосувати штрафні санкції.  Наприклад, повернути 0,1% від суми договору за відповідним пакетом медичних послуг за кожний виявлений випадок оплати пацієнтом безоплатних послуг.

Як подати скаргу до НСЗУ

Якщо у закладі, який має договір із НСЗУ, вимагали самостійно купувати ліки, або оплачувати послуги, які є безплатними за Програмою медичних гарантій і наявні у Національному переліку основних лікарських засобів, можна подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ.

Це можна зробити у розділі "Громадянам":

  • зазначте прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження (в форматі день, місяць, рік) і дату події, яка сталась з пацієнтом;
  • правильно вкажіть назву лікарні;
  • напишіть посаду, прізвище, ім’я та по батькові людини, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали;
  • детально опишіть ситуацію: які саме ліки у вас вимагають докупити, за можливістю зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити, або яку з вас вимагали, додайте копії чеків на ліки чи медичні послуги, які довелося придбати за власний кошт;
  • вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер телефону, електронну адресу;
  • якщо залишилися питання щодо оформлення звернення зі скаргою, подзвоніть у контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що робити, коли вимагають гроші за послуги чи медикаменти.

Яна Осадча

 

Священнику УПЦ МП, який понад 2 роки розбещував доньок, обрали запобіжний захід

П'ятниця, 07 квітня 2023, 11:05

У Дніпрі обрали запобіжний захід священнослужителю УПЦ (МП), який тривалий час розбещував власних неповнолітніх доньок. Його затримали 6 квітня та повідомили про підозру.

Підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

У коментарі для "УП.Життя" в прокуратурі зазначили, що знущання тривали більше 2 років.

Слідчі встановили, що 47-річний чоловік після смерті дружини почав розбещувати своїх доньок 13 та 15 років. Загалом у сім'ї було 4 дітей, двоє вже досягли повноліття.

Фото: lufimorgan/Depositphotos

Дівчата розповіли про дії батька старшому повнолітньому брату, який одразу повідомив поліцію. Ймовірно, вони були у такому психологічному стані, що звернулись по допомогу.

"УП.Життя" зверталась у Нацполіцію, однак деталей цієї справи поки не розголошують.

Дітей опитали в "зеленій кімнаті": вони підтвердили інформацію щодо розпусних дій священника. Дівчата наразі перебувають у лікарні.

У прокуратурі розповіли, що "зелена кімната" – це спеціальне безпечне місце для опитування дитини, яка стала свідком чи жертвою злочину. Інтерв'ю проводять таким чином, щоб не допустити ретравматизації.

"Сама "зелена кімната" нагадує звичайну дитячу кімнату. В ній є іграшки, м’які меблі різного розміру, фарби, олівці тощо. А розмова з дитиною автоматично записується", – пояснили у прокуратурі.

Правоохоронці додали, що завдяки цим аудіо- та відеозаписам можна уникнути повторних допитів дитини іншими учасниками процесу та повернення її у травматичні події.

Священнослужителя мають позбавити волі на строк від 5 до 8 років.

Служба у справах дітей вирішуватиме питання щодо встановлення тимчасової опіки над дітьми.

Як пояснили у прокуратурі, за законодавством брат може стати опікуном, однак це вирішуватиметься під час розгляду справи у суді та позбавлення священнослужителя батьківських прав.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо про низку зґвалтувань на Закарпатті.

14-річну дівчину з села Верхні ворота зґвалтували підлітки, але суддя пом'якшила покарання. Проте прокуратура подала на апеляцію.

Після розголосу цієї історії 12-річна дівчина з Закарпаття повідомила про те, що мати примушувала вступати з вітчимом у статеві зносини. Він ґвалтував дівчину понад 1,5 року.

 

На Одещині посадовець військової частини "відібрав" у солдат доплати на 600 тисяч – ДБР

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:57

На Одещині посадовець військової частини відібрав у солдат доплати на 600 тисяч – ДБР
ФОТО: ДБР

ДБР повідомило про підозру начальнику матеріального забезпечення однієї з військових частин Одещини, який погрозами вимагав з підлеглих військовослужбовців віддавати йому частину щомісячних надбавок.

Джерело: пресслужба ДБР

Дослівно: "Працівники ДБР задокументували понад 30 фактів вимагання та одержання посадовцем грошей з підлеглих на

загальну суму понад 600 тисяч гривень".

Деталі: Посадовець погрожував підлеглим проблеми з проходженням служби та навіть фізичною розправою, якщо вони не будуть "ділитись" з ним надбавками, встановленими на період воєнного стану.

Військовослужбовцю повідомлено про підозру у вимаганні чужого майна з погрозою насильства, одержанні неправомірної вигоди, умисному невиконанні наказу, застосуванню насильства до підлеглого.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

 

Окупанти створили "мобільні групи", які силою вручають паспорт РФ на півдні – ЦНС

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:54

На окупованих територіях півдня України діють "мобільні групи" паспортизації окупантів, які вдаються до насильства, нав’язуючи українцям російські паспорти.

Джерело: пресслужба Центру національного спротиву

Дослівно: "Наприкінці березня Володимир Путін висловив своє невдоволення темпами паспортизації на ТОТ. У відповідь окупаційна адміністрація розробила плани паспортизації й запустила "мобільні групи" з паспортизації.

За фактом ці групи їздять по домівках місцевого населення й "агітують" мешканців отримувати паспорт. Проте нерідко, що під час таких "агітацій" окупанти вдаються до тиску: від погроз до застосування фізичної сили".

Деталі: ЦНС повідомляє, що силу використовують проти тих, хто відмовляється брати паспорт РФ.

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО

 

В Україні загинув ще один воїн з Грузії: число полеглих грузинів перевищило 40

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:53

На війні в Україні загинув уродженець грузинського міста Зугдіді Арсен Кецбая.

Про його смерть повідомили товариші по службі, пише "Європейська правда" з посиланням на "Новости-Грузия".

Останні роки Кецбая жив в Україні і служив у лавах ЗСУ, деталізує видання. Про обставини його загибелі не повідомляють.

Це вже четверте з початку квітня повідомлення про загибель грузинського бійця в Україні.

1 квітня стало відомо про загибель 29-річного Михаїла Мазанашвілі родом із Горійського муніципалітету. Через два дні повідомили про загибель під Бахмутом Вахтанга Барабадзе і Давида Кучукяна.

Кучукян - 32-річний уродженець села Кизил-Кіліса у регіоні Квемо-Картлі. 44-річний Барабадзе був одним із 24 грузинських добровольців, які потрапили до минулорічного квітневого списку Слідчого комітету РФ.

З 24 лютого минулого року в Україні в боях на боці ЗСУ загинули понад 40 бійців - громадян Грузії та уродженців Грузії, які мають українське громадянство.

 

Шахрайства під час працевлашування: поліцейські радять як не потрапити в аферу

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:46

Шукав роботу в соцмережі, натомість знайшов шахрая мешканець Тернополя. Чоловік заплатив за неіснуючу вакансію 6 тисяч гривень.

Посередник телефоном розповів, що для працевлаштування з високою зарплатнею необхідно пройти навчання за спеціальною програмою, після закінчення якої він "100 відсотків" буде прийнятий на посаду. Потерпілий повірив та оплатив тренінг, після цього липовий роботодавець зник з мережі. У підсумку - ні навчання, ні грошей, ні роботи.

Поліцейські наголошують: для того, щоб отримати якісний сервіс і справжню хорошу роботу, потрібно вибрати для співпраці надійну компанію. Як мінімум, треба почитати відгуки про установу, де плануєте працювати, а також варто знайти її сайт. Нікому не переказуйте гроші за вакансію. Нікому не надсилайте паспортні дані та код банківської картки. Не реєструйтеся на невідомих сервісах і не проходьте верифікацію. Завжди  мисліть критично - якщо людина не надає ніякої інформації про компанію, найімовірніше, це шахрай.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: шахраї зламують акаунти користувачів месенджерів і розсилають повідомлення з проханням позичити гроші

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:44


У шахрайську пастку потрапив житель Бережан. Аферисти видурили у чоловіка 2 тисячі гривень.

Зі слів потерпілого, у месенджері він отримав повідомлення від знайомої про те, що їй терміново потрібні гроші. Чоловік вирішив допомогти та перекинув на вказаний рахунок гроші. Коли через деякий час зателефонував знайомій, то з’ясував, що її акаунт зламали шахраї та від її імені надіслали повідомлення з проханням про фінансову допомогу.

За даним фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

Аби не стати жертвою такого виду шахрайства, кіберполіцейські радять:

– при отриманні схожих повідомлень не перераховуйте гроші, не перевіривши інформацію. Зв’яжіться особисто з людиною, яка вам написала, аби з’ясувати, що з нею трапилося;

– не переходьте за підозрілими посиланнями. Навіть, якщо це вам надіслали знайомі. Краще зателефонувати до них та уточнити, що за посилання вам скинули;

-встановлюйте надійні паролі на ваші особисті гаджети (смартфони, планшети, ноутбуки) та періодично їх змінюйте.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

НАЗК маніпулює інформацією щодо премій міського голови Тернополя, не надає протокол для ознайомлення, але публікує його у соцмережах

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:40

НАЗК нарешті оприлюднило протокол у соціальних мережах і це стало єдиною можливістю з ним ознайомитися для міського голови Тернополя. Оскільки до цього часу НАЗК не надсилав протокол ні міському голові, ні на адресу Тернопільської міської ради, тим самим порушуючи конституційна права та норми законодавства.

Відповідно міський голова не мав можливості подати свої пояснення, які повинні бути відображені у протоколі, або ж відмовитися від підпису протоколу та вказати мотиви відмови. До речі, про факт складання протоколу міський голова теж дізнався з публікації на сайті НАЗК.

Розмір премії.

Повномасштабна війна в Україні розпочалася 24.02.2022 року. І всупереч гучним заголовкам у публікації НАЗК, розмір премії міського голови з цієї дати не перевищувала 100% розміру посадового окладу. Окрім того, інформація про розмір премії надавалася на запити усіх бажаючих і на час війни вона становила, у березні 2022 року – 90%, з квітня по листопад-100%, а у грудні – 0%. Окрім того, розмір цієї премії є нижчим, аніж у інших посадових осіб міської ради.

Також у 2022 році міський голова взагалі не отримував матеріальної допомоги.

Відповідно, публікації НАЗК щодо розміру премії на час війни та інформація про отримані матеріальні допомоги – неприйняті та є неправдивими. І загалом така дискусія з НАЗК щодо цих питань повинна відбуватися в іншій площині, що передбачена чинним законодавством.  Оскільки публікації НАЗК порушують один із основних принципів – принцип презумпції невинуватості, який закріплений у ст. 62 Конституції України. Цей принцип встановлює правило, відповідно до якого, особа вважається невинуватою у вчиненні правопорушення, доки її вину не буде доведено в законному порядку, тобто у судовому рішенні.

Хто встановлював розмір премії

Теперішня каденція міського голови Сергія Надала розпочалася у 2020 році. На першому засіданні виконавчого комітету була створена комісія з визначення розміру премії міському голові, яка й скеровувала до виконання офіційний документ щодо розміру премії. Таким чином, міський голова не встановлював собі розмір премії, а лише як розпорядник коштів скеровував рішення Комісії до виконання.

Тому відсутні правові підстави стверджувати про максимальний розмір премії міського голови, оскільки такий розмір премії нормами законодавства не встановлений. А у цьому випадку щомісячний розмір премії міського голови визначається у кожному місяці бюджетного року в межах фонду оплати праці окремою Комісією.

Щодо терміну конфлікту інтересів

У зазначеній публікації НАЗК вказує, що у Базі знань НАЗК (покликання http://bit.ly/43dgUjC) можна дізнатися про те, як отримувати премії без конфлікту інтересів, однак, здійснивши  детальне вивчення цих матеріалів можна дійти висновку, що там відсутні будь-які роз’яснення, що стосуються правовідносин, описаних у протоколі НАЗК та погодитись з тим,  що  конфлікт інтересів під час прийняття керівником рішення про встановлення того чи іншого виду виплати буде відсутній, якщо він зобов’язаний встановити конкретний розмір виплати, і законодавство не дає змоги йому зробити вибір щонайменше із двох чи більше можливих варіантів розмірів виплати (відсутність дискреції).

Тай загалом, з часу повномасштабного вторгнення робота міських голів полягала не лише межах виконання «функціональних обов’язків чи дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової дисциплінки», - як це у протоколі пише НАЗК, а й передбачала цілодобову роботу для забезпечення життєдіяльності міста в час війни.

 

У Тернополі працівники муніципальної інспекції виявили факт продажу алкогольних напоїв в нічний час

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:37

6 квітня під час нічного рейду торговельними закладами міста  працівники управління муніципальної інспекції виявили та задокументували факт продажу алкогольних напоїв в заборонений час, що суперечить  Протоколу засідання комісії з питань ТЕБ та НС від 22.09.2022 р.

Правопорушення зафіксовано в одному із магазинів, що на вул. Олександра Довженка.

Водночас інспектори помітили громадянина, який мав ознаки алкогольного та наркотичного сп’яніння, сів за кермо та почав керувати транспортним засобом. З метою запобігання виникнення аварійних ситуацій інспектори почали рух за автомобілем та сповістили про виявлену особу на лінію 102.

Реагуючи на повідомлення, працівники патрульної поліції м. Тернополя зупинили автомобіль білого кольору на перехресті вул. Лесі Українки - вул. Тараса Протасевича. Відповідно до чинного законодавства, водієві було запропоновано пройти тест на вміст алкоголю в крові, прилад показав 1,38 проміле. Чоловік чинив опір працівникам поліції тож був затриманий, автомобіль громадянина переміщено на арештмайданчик.

Звертаємо увагу, якщо ви стали свідком фактів продажу алкогольних напоїв в заборонений час, просимо повідомляти про це управління муніципальної інспекції для реагування за номерами телефонів: +380730151481(Viber)+380674473186+38 067 447 3278.

 

Правоохоронці Тернопільщини реєструють всі факти домашнього насильства

Четвер, 06 квітня 2023, 09:42

Економічне, психологічне, сексуальне та фізичне - усе це види домашнього насильства з яким щодня ведуть боротьбу працівники територіальних структурних підрозділів та підпорядкованих їм відділів, відділень поліції та секторів поліцейської діяльності ГУНП в Тернопільській області.

Страждають від цього виду злочину жінки, чоловіки та діти.

За словами Василя Дідуха, заступника начальника управління привентивної діяльності ГУНП в Тернопільській області, за три місяці цього року правоохоронці склали понад 1300 адміністративних протоколів за вчинення домашнього насильства.

Сьогодні на профілактичному обліку за вчинення домашнього насильства перебуває 2605 осіб, з них – 343 жінки. Від початку 2023 року працівники поліції виявили та задокументували 44 кримінальних правопорушення.

Аби захистити постраждалих та запобігати домашньому насильству, правоохоронці виписують терміновий або обмежувальний заборонний приписи, ставлять кривдника на спеціальний облік та притягують винних до відповідальності за вчинене насильство

Якщо ви стали жертвою або очевидцем насильства – телефонуйте на лінію "102". Вчасно надана інформація та допомога можуть врятувати чиєсь здоров’я або навіть й життя.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

правоохоронці тернопільщини реєструють всі факти домашнього насильства

 

20 000 гривень переказала жителька Тернопілля шахраєві за не притягнення сина до кримінальної відповідальності

Четвер, 06 квітня 2023, 09:40

«Родич в поліції» - це один із видів злочинів, пов’язаних із привласненням коштів шляхом обману: люди віддають гроші та цінності, аби їх рідні уникнули неіснуючої відповідальності.

Від такого злочину постраждала й 62-річна жителька Тернопільського району. Пенсіонерка переказала аферистові 20 000 гривень за спасіння свого сина від кримінальної відповідальності.

Як встановили працівники територіального підрозділу поліції, до потерпілої зателефонувала невідома особа, яка представилася співробітником поліції. Шахрай повідомив, що син жінки причетна до бійки, за що їй загрожує кримінал. Окрім цього, він розповів, що уникнути відповідальність можна, але за це потрібно заплатити за лікування потерпілого обумовлену суму.

Пенсіонерка погодилася на умови додзвонювача та переказала гроші на номер рахунку, який зазначив аферист. Вже пізніше жінка запідозрила щось не ладне. Адже аферист зателефонував ще раз попросив переказати додатково 50 тисяч гривень. Після цього краянка зателефонувала синові, який спростував інформацію про бійку.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 ( шахрайство ) Кримінального кодексу України.

Запам’ятайте, якщо від вас вимагають гроші – це аферисти!

У разі якщо телефонує невідомий та просить грошей: запитайте, як його звати і в якому відділі поліції він працює, перепитайте прізвище та ім’я родича. Після цього шахраї зазвичай кидають слухавку.

Обов’язково зателефонуйте родичу. Якщо його телефон не відповідає чи відключений – не панікуйте! Зателефонуйте до поліції й дізнайтеся, чи знаходиться там ваш родич.

Завжди перевіряйте отриману інформацію від незнайомців. Не поспішайте виконувати їх умови!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині завершили посів ранніх зернових: на черзі – буряки, соняшник та картопля

Четвер, 06 квітня 2023, 09:33

На Тернопільщині завершили посів ранніх зернових: на черзі – буряки, соняшник та картопля
Аграрії Тернопільщини завершили посів ранніх зернових культур.

Як повідомляють в ОДА, це 100% площ ярої пшениці, ячменю та вівса.

Також на території краю вже висіяний горох та ріпак.

Зараз аграрії приступили до сівби цукрових буряків, соняшнику та посадки картоплі.

"Всього на Тернопільщині буде засіяно понад 800 тис. га. Зокрема 588 тис. га ярими культурами, з яких вже посіяно 112 тис. га. Озимі займають площу понад 250 тис.га. Це пшениця, жито, ячмінь та ріпак", – зазначили в обласній державній адміністрації.

Нагадаємо, до сівби ярих культур на контрольованій Україною території приступили всі області. Найбільше зернових та зернобобових культур посіяли аграрії Тернопільщини, на другому місці Вінниччина, третя – Хмельниччина.

Соняшник почали сіяти аграрії Одещини, Хмельниччини та Буковини.

 

Через Тернопільщину знову курсуватиме "Дністровський експрес"

Четвер, 06 квітня 2023, 09:27

"Укрзалізниця" повертає "Дністровський експрес".

Потяг, який повторює історичний маршрут "Люкс-торпеди", знову курсуватиме на Тернопіллі. Про це повідомляють у Чортківській міськраді.

"Відновив свою роботу регіональний експрес №802/801 Чернівці – Львів", – зазначили в мерії.

Потяг і надалі курсуватиме із Чорткова до Львова щоденно – і в будні, і у вихідні. З Чернівців транспорт вирушатиме о 5:55 ранку, о 8:24 прибуватиме до Чорткова, о 10:18 до Тернополя, а до кінцевої станції – Львова – о 12:20.

Зворотно – зі Львова до Чернівців – виїжджатиме о 15:38, до Тернополя прибуватиме о 17:39, до Чорткова о 19:35, до Чернівців – о 22:26.

У продажі, як і раніше, є квитки на сидячі місця першого та другого класу.

Нагадаємо, маршрут потяга проходить через Заліщики, Тернопіль, Золочів та інші міста.


 

У 9 місяців мав 20 см волосся: хлопчика-рекордсмена з Вінниці постригли. ФОТО

Середа, 05 квітня 2023, 13:40

Хлопчику з Вінниці, який мав рекордну довжину волосся у 9-місячному віці, змінили зачіску.

Про це повідомила керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.

На початку лютого 2023 року, дев'ятимісячний Данило Коваленко отримав звання рекордсмена України у категорії "Найдовше волосся у немовляти", відростивши шевелюру довжиною 20 сантиметрів.

Втім, довге волосся малюка вирішили обрізати й змінити на коротку чоловічу стрижку типу "бокс".

Фото: Лана Вєтрова

Під час встановлення рекорду, Лана Вєтрова зазначала, що, поглянувши на фото хлопця, може здатися, що у нього перука, утім волосся Данила – натуральне.

"Думаю, йому більше пасує ім'я не Данило, а Лев", – казала Лана Вєтрова.

Фото: Лана Вєтрова

Як розповіли керівниці Нацреєстру батьки малюка, у жодного з них змалечку не було такого шикарного волосся.

Нагадаємо, 9-річна дівчинка з Чернігова обрізала волосся, щоб допомогти ЗСУ.

Анастасія Поя

 

Торги в мережі закінчилися втратою грошей

Середа, 05 квітня 2023, 13:22


До співробітників Кременецького районного відділу поліції із заявою про шахрайство звернувся житель Шумської територіальної громади. Зі слів потерпілого, з його банківської картки зникло майже п’ять тисяч гривень.

Чоловік напередодні на одному з сайтів розмістив оголошення про продаж автомобільних дисків. Згодом до нього телефонував начебто покупець для узгодження умов купівлі. Домовилися про безпечну доставку і невідомий скинув шумчанину посилання за яким останній мав оформити відправлення товару. Проте посилання виявилося фейковим і потерпілий, ввівши дані банківські картки, втратив власні кошти.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 190 ККУ.

Аби не потрапити на гачок аферистів, поліція рекомендує громадянам купувати та продавати товари лише на перевірених сайтах, не переходити за сумнівними посиланнями, надісланими сторонніми, уважно перевіряти URL-адресу, адже один зайвий символ на адресній панелі може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У результаті ДТП до лікарні потрапив 32-річний чоловік

Середа, 05 квітня 2023, 13:21


Дорожньо-транспортна пригода з потерпілими трапилася 4 квітня близько 21:30. На автодорозі Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече, поблизу с. Білокриниця,

водій автомобіля Audi 80 виїхав на смугу зустрічного руху і допустив  зіткнення з двома вантажівками DAF XF.

В результаті удару водія легкового транспортного засобу госпіталізували до лікарні в травматологію. У водіїв вантажівок взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю, а кермувальник Audi здавати кров відмовився. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оренда житла обернулася для краянки відкритим кримінальним провадженням

Середа, 05 квітня 2023, 13:17


5000 гривень переказала 19-річна дівчина незнайомцю за оренду квартири. Правоохоронці проводять оперативні заходи аби розшукати шахрая.

Потерпіла розповіла, що знайшла в інтернеті оголошення про оренду житла. Зателефонувавши автору допису, псевдоорендар розповів, що працює тільки за передоплатою. Краянка погодилася й здійснила транзакцію. Однак згодом зрозуміла, що її ошукали, адже телефон афериста був вимкнений, а допис видалений.

Відомості про подію працівники відділення поліції № 3 м. Теребовля внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці розповідають, що аби не потрапити на гачок, необхідно знати кілька простих фактів про оренду квартир. Перш за все реальні власники квартир ніколи не обмежують свою рекламу одним інтернет-ресурсом. Якщо вам сподобалась пропозиція на сайті-оголошень, під час телефонної розмови запитайте, де ще можна знайти ці апартаменти. Нерідко в людини, яка займається здачею житла в оренду, є особистий сайт. В такому разі, можете бути спокійним за свою безпеку.

Щоб перевірити реальність пропозиції самотужки, достатньо лише ввести номер власника або адресу квартири в пошуковій системі. Ви отримаєте список сайтів, де розміщувались квартири цієї людини.

Ще одне, на що слід звернути увагу, так це банківська картка, на яку просять перечислити кошти. Якщо при спробі сплатити суму не показується, на чиє ім'я вона оформлена, краще відмовитися від такої броні. Аферисти відкривають рахунки саме в таких банках, щоб їх важче було упіймати.

Окрім цього шахраї створюють щоразу нові профілі, адже для цього достатньо лише купити нову сім-карту. Після того, як домовляться про певну кількість завдатків, просто вимикають старий номер і реєструють новий профіль. Тому величезне значення має, як давно власник зареєстрований.

Спробуйте також знайти відгуки про цю квартиру на інших ресурсах. Аферисти вже точно не можуть похвалитися такими досягненнями.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі затвердили Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками ветеранів війни

Середа, 05 квітня 2023, 09:58

На черговому засіданні виконавчого комітету затверджено Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Згідно з рішенням, фінансування здійснюється  відповідно до  Програми «Турбота» на 2022-2024 роки та в межах передбачених бюджетних асигнувань на відповідний рік.

Для одержання путівки, громадянин пільгової категорії, повинен перебувати на обліку в управлінні соціальної політики та бути з числа осіб, зареєстрованих на території Тернопільської міської територіальної громади.

Термін санаторно-курортного лікування становить 18 днів. Громадянин пільгової категорії має право вільного вибору санаторно-курортного закладу, розміщеного на території України (крім закладів, розташованих на тимчасово окупованій території України).

Гранична вартість санаторно-курортного лікування (ліжко-дня) визначається,  для:

- осіб з інвалідністю внаслідок війни в розмірі 35% від встановленого прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність станом на 01 січня поточного року (без ПДВ);

- учасників бойових дій, учасників війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни в розмірі 35% від встановленого прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність станом на 01 січня поточного року збільшеної на двадцять відсотків (з ПДВ).

Оплата путівки здійснюється Управлінням шляхом безготівкового перерахунку коштів санаторно-курортному закладу відповідно до укладеного договору.

Детальнішу інформацію можна отримати в управлінні соціальної політики – відділ обслуговування учасників АТО, ООС, ветеранів війн та осіб з інвалідністю за телефонами: (0352) 22-04-37(0352) 25-76-29+38(067) 395-88-63

Ознайомитися із затвердженим Порядком можна за посиланням.

 

 

У Тернополі реалізують унікальні для України програми підтримки родин та дітей загиблих Героїв

Середа, 05 квітня 2023, 09:54

У Тернополі реалізують унікальні для України програми підтримки родин та дітей загиблих Героїв
Програми Тернопільської міської ради «Діти Героїв» та «Родини Героїв» не лише доповнять допомогу, яку родини вже отримують від держави.

Всі учасники програми мають постійний соціальний супровід, за кожною родиною закріплено окремого соціального працівника. Кожна родина Героїв-тернополян та вимушених переселенців, які проживають у Тернополі, буде під опікою громади.

Міський голова Тернополя Сергій Надал розповів, що таке соціальний супровід дітей та родин загиблих Героїв.

За кожною родиною закріплено соціального працівника

«Обов'язок нашої громади - підтримати сім'ї, які втратили сина, чоловіка, батька, брата, годувальника, захисника. Наша громада завжди пам’ятатиме про їхню участь у нашій майбутній перемозі. Учасники програми мають відчути особливу турботу і підтримку, максимальне сприяння від міської ради Тернополя та всієї Громади. Учасники програм діти та родини Героїв Тернополя» отримають матеріальну, соціальну та психологічну допомогу. Кожна родина отримає повноцінний соціальний супровід. За кожною дитиною та родиною загиблих Героїв закріплений окремий соціальний працівник, який буде вивчати їх потреби та проблеми. Він буде працювати, щоб вирішити ці проблеми, якщо це у межах компетенції міської влади чи комунальних підприємств. Якщо ці проблеми не в межах компетенції міської влади, соціальний працівник буде допомагати вирішувати проблему у інших державних інституціях. Крім того соціальний працівник буде вивчати соціально-побутові проблеми та допомагати їх вирішувати. Соціальні працівники вже поспілкувалися з представниками майже всіх родин загиблих Героїв. Робота почалася»,пояснив Сергій Надал.

Окрім того діти загиблих Героїв мають цікаву пізнавальну програму. Так минулого тижня діти відвідали Студію Файного міста, де познайомились з процесом створення роликів і програм, дізнались, як працює радіо та багато чого цікавого з світу журналістики.

Міський голова також закликав підприємцями ставати наставниками діток.

«Звертаюсь до успішних та відомих людей Тернополя, підприємців, меценатів ставати наставниками для цих діток. Долучайтесь до їх підтримки, діліться своїм досвідом, знайомте їх зі своїми професіями та запрошуйте на екскурсії на підприємства. Звертайтесь за телефоном гарячої лінії 098 174 77 41», - заявив Сергій Надал.

Нагадаємо

Програма «Діти Героїв Тернополя» передбачає матеріальну, соціальну та психологічну допомогу дітей загиблих Героїв.

Програма включає багато заходів, які будуть сприяти розвитку талантів та захоплень, допомагати з організацією дозвілля, а також надаватимуть підтримку в питаннях здоров'я та соціальної адаптації.

Для дітей наших Героїв, які загинули на війні, буде безкоштовним навчання в усіх позашкільних закладах, спортивних секціях, працюватиме соціально-психологічна підтримка, «телефон Довіри». Місто організує оздоровлення та відпочинок дітям. Також вони матимуть право отримати грошові виплати від громади міста.

Програма «Родини Героїв Тернополя» передбачає першочергове виділення Родинам земельних ділянок для безоплатної передачі у власність під будівництво та обслуговування індивідуальних житлових будинків на території громади.

Буде створено Центр підтримки для родин Героїв Тернополя, де вони зможуть отримати кваліфіковану психологічну, соціальну допомогу, там буде «Телефон довіри».

В управлінні соціальної політики працюватимуть спеціалісти для соціального супроводу і консультування родин.

 

Маршрутний автобус у Тернополі травмував пішохода

Вівторок, 04 квітня 2023, 17:41

З тілесними ушкодженнями до травмпункту звернувся житель Тернополя, 1947 року народження. Чоловік повідомив, що травми отримав в результаті наїзду маршрутного автобуса. Про дорожньо-транспортну пригоду медики повідомили чергового поліції.

За попередньою інформацією, аварія трапилася 3 квітня близько 7:45 на вулиці Мазепи. Водій автобуса Богдан А-602, від'їжджаючи від зупинки, задньою частиною транспортного засобу зачепив пішохода.

Потерпілий у момент ДТП нічого не заявляв, а звернувся до медзакладу за кілька годин після травмування. Чоловіка не госпіталізовували. Даний факт внесений в ЄРДР згідно зі статтею 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

маршрутний автобус у тернополі травмував пішохода

 

Поліцейські Тернополя розшукали викрадача мотоцикла по гарячих слідах

Вівторок, 04 квітня 2023, 17:40


Правоохоронці Тернополя отримали за лінією «102» повідомлення, що в одному з гаражних кооперативів викрали мотоцикл «Ямаха». Зловмисник проник до гаража, зламавши навісний замок. Це бачив власник транспортного засобу, описав поліцейським злодія і вказав напрямок його руху.

Слідом за крадієм виїхали два екіпажі правоохоронців і невдовзі в одному з приміських сіл помітили мотоцикл марки і кольору викраденого. Хоч його водій проігнорував вимогу поліцейських зупинитися, але втекти йому не вдалося.

За словами молодшого інспектора взводу №1 роти реагування батальйону УПО Володимира Коваля, завдяки злагодженій співпраці поліцейських охорони з патрульними, вся операція – від отримання повідомлення до затримання зловмисника – зайняла не більше п’ятнадцяти хвилин. У ході розмови правоохоронці виявили, що підозрюваний поводиться дивно. Чоловік погодився пройти огляд на стан сп'яніння у медзакладі.

Згодом з’ясувалося, що викрадач неодноразово судимий. Кримінальне провадження щодо нього і нині розглядається в суді. Тепер до нього додасться ще одне.

Слідчі Тернополя чоловікові оголосили підозру відповідно до ч. 2 ст. 289 («Незаконне заволодіння транспортним засобом») ККУ. Обрали йому й запобіжний захід - тримання під вартою на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 214720 гривень. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопіллі через зміну назви вулиці скликають громадські слухання

Вівторок, 04 квітня 2023, 17:39

На Тернопіллі через зміну назви вулиці скликають громадські слухання
На Тернопільщині вулицю Миру, що в с. Білобожниця, хочуть перейменувати на честь загиблого Героя.

Так, з цього приводу відбудуться громадські слухання.

«Згідно з розпорядженням Білобожницького сільського голови від 31 березня 2023 року № 39-од, 03 травня 2023 року о 15:00 год. в приміщенні Білобожницької сільської ради за адресою: Чортківський р-н, с. Білобожниця, вул. Лесі Українки, 34 (зал засідань, І поверх) відбудуться громадські слухання з розгляду питання: "Щодо зміни назви вулиці Миру, в селі Білобожниця Чортківського району" у зв'язку з ініціативою жителів даної вулиці про її перейменування на честь Героя Андрія Павлюка», - йдеться в повідомленні на сторінці Білобожницької громади в соцмережі «Фейсбук».

Громадян, які мають інші пропозиції щодо нової назви вулиці просять подавати їх до 2 травня в письмовій формі поштою чи особисто та в електронному форматі на електронну адресу Білобожницької сільської ради -  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

В Одесі врятували хлопчика, який під час гри отримав кулю в серце

Вівторок, 04 квітня 2023, 11:07

В Одеській дитячій клінічній лікарні зробили операцію  7-рінчому хлопцю, який отримав кульове поранення у серце.

Двоє братів 7-ми та 8-ми років гралися зарядженою гвинтівкою, повідомили у департаменті охорони здоров’я Одеської обласної адміністрації.

У результаті один з хлопчиків отримав поранення лівої частини грудної стінки з проникненням кулі у серце.

Як розповів "Українській правді. Життя" завідувач відділенням серцево-судинної хірургії Одеської дитячої обласної клінічної лікарні Володимир Бузовський, діти взяли гвинтівку без дозволу батьків.

"З розповіді батьків, 8-річний хлопчик не знав, що вона заряджена і випадково поцілив у брата. Батьки були, мабуть, поряд, але не бачили. Родина здається адекватною. Мама і дідусь миттєво взяли поранену дитину на руки і повезли до Татарбунарської лікарні. Звідки на "швидкій" хлопчика відвезли у нашу", – розповідає лікар.

Медики вилучили кулю на операційному столі

Куля зайшла у грудну клітину, а далі у серцеву сумку (перикарду), уразила задню стінку лівого шлуночка.

За словами лікаря, куля застрягла "як пробка від шампанського" у міліметрі від важливих судин.

Куля застрягла "як пробка від шампанського" у міліметрі від важливих судин

"Якщо б їх заділо, хлопчик помер би миттєво. Дитина народилася у "сорочці", – каже лікар.

Медики вилучили кулю на операційному столі. Наразі хлопчика перевели у палату, він у свідомості, розмовляє, почувається краще. За словами Володимира Бузовського, загрози для життя дитини немає.

Вчасно оперативне втручання врятувало життя дитини

Наразі невідомо, чи мали батьки дитини дозвіл на зберігання зброї.

Нагадаємо, львівські медики прооперували 10-річного хлопчика з Харкова, який пережив 5 хірургічних втручань.

Яна Осадча

 

Сторінка 26 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер