images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

На Тернопіллі через зміну назви вулиці скликають громадські слухання

Вівторок, 04 квітня 2023, 17:39

На Тернопіллі через зміну назви вулиці скликають громадські слухання
На Тернопільщині вулицю Миру, що в с. Білобожниця, хочуть перейменувати на честь загиблого Героя.

Так, з цього приводу відбудуться громадські слухання.

«Згідно з розпорядженням Білобожницького сільського голови від 31 березня 2023 року № 39-од, 03 травня 2023 року о 15:00 год. в приміщенні Білобожницької сільської ради за адресою: Чортківський р-н, с. Білобожниця, вул. Лесі Українки, 34 (зал засідань, І поверх) відбудуться громадські слухання з розгляду питання: "Щодо зміни назви вулиці Миру, в селі Білобожниця Чортківського району" у зв'язку з ініціативою жителів даної вулиці про її перейменування на честь Героя Андрія Павлюка», - йдеться в повідомленні на сторінці Білобожницької громади в соцмережі «Фейсбук».

Громадян, які мають інші пропозиції щодо нової назви вулиці просять подавати їх до 2 травня в письмовій формі поштою чи особисто та в електронному форматі на електронну адресу Білобожницької сільської ради -  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

В Одесі врятували хлопчика, який під час гри отримав кулю в серце

Вівторок, 04 квітня 2023, 11:07

В Одеській дитячій клінічній лікарні зробили операцію  7-рінчому хлопцю, який отримав кульове поранення у серце.

Двоє братів 7-ми та 8-ми років гралися зарядженою гвинтівкою, повідомили у департаменті охорони здоров’я Одеської обласної адміністрації.

У результаті один з хлопчиків отримав поранення лівої частини грудної стінки з проникненням кулі у серце.

Як розповів "Українській правді. Життя" завідувач відділенням серцево-судинної хірургії Одеської дитячої обласної клінічної лікарні Володимир Бузовський, діти взяли гвинтівку без дозволу батьків.

"З розповіді батьків, 8-річний хлопчик не знав, що вона заряджена і випадково поцілив у брата. Батьки були, мабуть, поряд, але не бачили. Родина здається адекватною. Мама і дідусь миттєво взяли поранену дитину на руки і повезли до Татарбунарської лікарні. Звідки на "швидкій" хлопчика відвезли у нашу", – розповідає лікар.

Медики вилучили кулю на операційному столі

Куля зайшла у грудну клітину, а далі у серцеву сумку (перикарду), уразила задню стінку лівого шлуночка.

За словами лікаря, куля застрягла "як пробка від шампанського" у міліметрі від важливих судин.

Куля застрягла "як пробка від шампанського" у міліметрі від важливих судин

"Якщо б їх заділо, хлопчик помер би миттєво. Дитина народилася у "сорочці", – каже лікар.

Медики вилучили кулю на операційному столі. Наразі хлопчика перевели у палату, він у свідомості, розмовляє, почувається краще. За словами Володимира Бузовського, загрози для життя дитини немає.

Вчасно оперативне втручання врятувало життя дитини

Наразі невідомо, чи мали батьки дитини дозвіл на зберігання зброї.

Нагадаємо, львівські медики прооперували 10-річного хлопчика з Харкова, який пережив 5 хірургічних втручань.

Яна Осадча

 

У Хмельницькому міськрада забрала в УПЦ МП право на землю собору, де побили військового

Вівторок, 04 квітня 2023, 10:56

У Хмельницькому міськрада забрала в УПЦ МП право на землю собору, де побили військового
СВЯТО-ПОКРОВСЬКИЙ КАФЕДРАЛЬНИЙ СОБОР, ФОТО: СУСПІЛЬНЕ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Хмельницька міська рада вирішила припинити право користування землею на території Свято-Покровського кафедрального собору, де священослужитель УПЦ МП і віряни побили військового. Пісня інциденту собор перейшов до ПЦУ.

Джерело: "Суспільне"

Дослівно: "Депутати Хмельницької міської ради на позачерговій сесії припинили право користування земельною ділянкою на території Свято-Покровського кафедрального собору, що належав УПЦ (МП).

Рішення ухвалили одноголосно 38 присутніх депутатів".

Оновлено: Місцеве видання vsim.ua повідомляє, що міськрада також припинили право постійного користування земельними ділянками для ще 11 храмів УПЦ МП.

Згодом ці храми, за словами мера Хмельницького Олександра Симчишина, можуть перейти до ПЦУ і право на користування земельними ділянками передадуть новим релігійним громадам. Вже української церкви.

Передісторія:

 

Укрпошта випускає марку, присвячену річниці перемоги Kalush на Євробаченні

Вівторок, 04 квітня 2023, 09:22

Укрпошта запускає нову марку, присвячену річниці перемозі українського гурту Kalush Orchestra на пісенному конкурсі "Євробачення-2022".

Її презентують 10 квітня, повідомив головний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Цього ж дня марку погасять в місті Калуш Івано-Франківської області разом з лідером гурту Олегом Псюком та його учасниками. Також погасять штемпелем "Перший день" у Києві. Після того розпочнеться продаж марки в усіх містах України. Її тираж складає 130 тисяч листів.

Автором марки є Святослав Романчак, автор картки – Юрій Сосницький, художниця конвертів – Олеся Вакуленко.

Блок з аркуша марок, листівки та конверта. Фото: Укрпошта

Передпродаж стартує 4 квітня. Замовлення можна оформити на сайті Укрпошти. Або – оформити абонемент до 9 квітня, повідомляє гендиректор.

"Майже рік минув з того часу, як вся країна вболівала за Kalush Orchestra на конкурсі "Євробачення-2022" і сподівалася почути слова, які могли б звернути міжнародну увагу на війну в Україні та сотню українських військових, які тоді перебували під обстрілом на "Азовсталі".

Поранені, без води, їжі та ліків. Саме тоді зі сцени пролунали відомі слова: "Save Mariupol, save Azovstal now!" – згадує Смілянський.

Він додав, що це є ще одним символом війни та сміливості наших людей – робити все, щоб бути почутими.

Нагадаємо, в Укрпошті анонсували випуск марки, присвячену річниці звільненню Київської області від російських окупантів. Вона називається "Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель".

Раніше українці визначили найкращу воєнну марку. Нею стала перша і найвідоміша, яка називається "Русскій воєнний корабль, іді..!".

 

Батальйон був розбитий: донька загиблого рекордсмена з Тернопільщини розповіла про останній бій батька

Вівторок, 04 квітня 2023, 09:12

Батальйон був розбитий: донька загиблого рекордсмена з Тернопільщини розповіла про останній бій батька
Василь Шевчук з Хоросткова пішов на фронт майже у 60 років.

До війни чоловік вів активний спосіб життя та займався спортом. Декілька років тому він встановив національний рекорд у номінації "Найдовша відстань зимового забігу з голим торсом", подолавши 42 км без верхнього одягу.

Рекордсмен пішов захищати країну 9 березня 2022 року. У війську Василь отримав позивний "Марафонець". Був двічі поранений, але повернувся на фронт. А через рік загинув під Бахмутом, тримаючи позицію.

Про останній свого батька розповіла в інтерв’ю "ФАКТАМ" донька полеглого героя Тетяна Шевчук.

"Третього березня тато з побратимами був відправлений в розвідку. Після трагічної смерті командира Да Вінчі (7 березня), їхнім завданням було втримати позиції під Бахмутом. У неділю, 12 березня, почались сильні бої. Майже весь батальйон був розбитий важкою артилерією москалів",  – зазначила дочка захисника.

Тетяна каже, що лише 8 побратимів залишились живими. Майже всі тіла згоріли, тільки 5 було врятовано, серед них був її тато.

"Подробиці розповідали вцілілі побратими на похоронах батька. Розповідали, що 9 днів майже нічого не їли, жили в окопах, тримали позиції. Тато з побратимом Йосипом з Тернопільщини вирішили піти вперед та тримати позицію там. Від ранку до пізньої ночі в неділю тривали страшні бої. Батько загинув від обстрілів артилерії. Та позицію було втримано", – говорить донька героя.

За словами Тетяни Шевчук, батько дуже любив життя, був позитивним та завжди допомагав іншим.

"Він любив жити. Щодня. Любив контакт з природою: ходив босим по траві та камінцях, спав на лавочці на свіжому повітрі, щодня купався в джерельній воді. Його так і назвали – "фантастичний життєлюб". Також він любив та вмів розкривати дитячі таланти. Тато обожнював дітей, вчив їх плавати, заохочував до спорту", – пригадує жінка.

Василя Шевчука поховали на міському кладовищі в його рідному Хоросткові. Попрощатись з воїном прийшла понад тисяча людей.

336983290_729371688868027_3532766206564318143_n.jpg

35479-7134.jpg

 

Вночі Україну атакували іранськими дронами-камікадзе

Вівторок, 04 квітня 2023, 09:06

Вночі Україну атакували іранськими дронами-камікадзе
Вночі 4 квітня російські окупанти атакували Україну з південного напрямку ударними безпілотниками іранського виробництва.

Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, загалом було зафіксовано до 17 запусків БПЛА.

Найімовірніше їх здійснювали з району східного узбережжя Азовського моря.

Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 14 дронів: небі над Одещиною 13, один – над Миколаївщиною.

Як розповів спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук, під час атаки відбулося влучання по одному з підприємств на Одещині. Виникла пожежа, але до ранку рятувальникам вдалось її ліквідувати. Попередньо, обійшлося без жертв.

 

Кремль планує "Парад перемоги" цього року

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:44

Кремль планує Парад перемоги цього року
ПАРАД У МОСКВІ 9 ТРАВНЯ 2022 РОКУ, CHINA NEWS SERVICE VIA GETTY IMAGES

У Кремлі планують провести "Парад перемоги" на Красній площі в Москві 9 травня 2023 року, незважаючи на великі втрати у війні проти України, розв'язаній Володимиром Путіним.

Джерело: ТАСС

Деталі: Як очікує російська влада, парад Перемоги у так званій "Великій вітчизняній війні" (Другій світовій) відбудеться на Красній площі 9 травня, а його генеральна репетиція пройде 7 травня.

У Кремлі вже відкрили акредитацію на парад для преси.

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що для забезпечення безпеки на параді 9 травня вживають посилені заходи, але змін у святкуванні не передбачається.

Нагадаємо: 2022 року в Москві традиційно відбувся парад, приурочений до 77-ї річниці "Перемоги у Великій вітчизняній війні", але на тлі розв'язаної проти України війни він відбувався не в такому святковому настрої, з меншою кількістю техніки і без авіації.


 

ППО встановили біля резиденції Путіна в Сочі – ЗМІ

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:35

ППО встановили біля резиденції Путіна в Сочі – ЗМІ
ТУТ І ДАЛІ ФОТО NAVALNY.COM

Команда Олексія Навального повідомила, що на Красній поляні в Сочі, де розташована секретна резиденція президента Росії Володимира Путіна, встановили зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1".

ДжерелоНавальний LIVE

Деталі: Соратники Навального показали фото ЗРПК на тлі гір. Вони встановили, що "Панцир-С1" стоїть на Красній поляні, де любить відпочивати російський диктатор.-

 

За кілометр від протиракетної установки розташований комплекс будівель на 20 га землі з вертолітним майданчиком і власним підйомником з ВІП кабінками, який за документами належить Газпрому.

 

Але, за інформацією Навальний LIVE, насправді це секретна зимова резиденція Путіна – місце, де він катається на лижах.

Повідомляється, що шале побудували до Олімпіади. Одночасно з іншим дуже схожим шале по сусідству – зимовою дачею заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва.

У січні зенітні ракетно-гарматні комплекси Панцир-С1 помітили біля двох резиденцій Путіна – на Валдаї та в Ново-Огарьово.

Також встановили ППО і на дахах кількох будівель у Москві. Зокрема – на даху ГУВС Москви, на будівлі Міноборони і на даху бізнес-центру в Тетеринському провулку.

Зазначається, що ЗРПК встановлені так, щоб закривати підльоти до Кремля з усіх боків.

Видання "Медуза" нагадує, що офіційно у президента Росії є три резиденції, не рахуючи Кремля. Це Ново-Огарьово в Московській області, "Бочарів струмок" у Сочі, "Довгі бороди" ("Валдай" або "Ужин") в Новгородській області.

Також повідомлялося, що московська влада почала вирубувати ліси, щоб розмістити системи ППО в російській столиці.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

За зберігання наркотичних речовин відповідальність понесе житель Тернопільського району

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:18

Поліцейські вилучили у 35-річного чоловіка три згортки з речовиною рослинного походження, схожою на канабіс, та пристрій для викурювання дурману.

Співробітники сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №1 міста Тернополя за порушення правил дорожнього руху зупинили автомобіль за кермом якого перебував 35-річний житель села Лучка. Під час поверхневої перевірки у чоловіка було виявлено три згортки із подрібненою речовиною, а також металеву деталь круглої форми із залишками кіптяви та попелу. Речові докази вилучено та направлено на експертизу.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Двоє дітей потрапили до лікарні в результаті ДТП на Тернопільщині

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:16


Три дорожньо-транспортних пригоди трапилося на дорогах Тернополя та області 31 березня та 1 квітня. У всіх аваріях постраждали люди.

31 березня близько 15:30 на автодорозі Тернопіль – Львів – Рава-Руська, а саме в селі Озерна, зіткнулося три автомобілі. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водійка автомобіля BMW-325ХІ, жителька Запорізької області,

не обрала безпечної швидкості руху й не дотрималася дистанції. Жінка допустила зіткнення з "Citroen Jumpy", який їхав попереду. Від удару Citroen відкинуло на смугу зустрічного руху і він врізався в Renault-Scenic.

В результату аварії до лікарні бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала двох дітей 10 та 15 років. Звернулися за меддопомогою і водії Renault-Scenic та Citroen.

О 21:10 того ж дня у селі Великі Гаї під колеса автомобіля Proton 415 GLI потрапив перехожий. Потерпілий переходив проїзну частину дороги у невстановленому місці. Його з тілесними ушкодженнями госпіталізували до травматологічного відділення.

Першого квітня у Тернополі водій автомобіля Peugeot 3008, здійснюючи маневр розвороту на вулиці Торговиця, допустив зіткнення з Mitsubishi Lancer. До лікарні звернулася пасажирка Mitsubishi.

У всіх водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Тривають перевірки і слідчі встановлюють причини аварій.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Купив неіснуючу техніку: правоохоронці застерігають від продавців-аферистів

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:15


У шахрайську схему потрапив мешканець Чортківського району. Він втратив чималі кошти, довірившись невідомому покупцеві.

Потерпілий хотів придбати квадроцикл. Він вирішив пошукати кращі пропозиції в соцмережі. Побачив оголошення про продаж техніки з-закордону за вигідною ціною та зателефонував продавцю. Невідомий запевнив, що транспорт у нього відмінної якості, але працює лише по передоплаті. Запевнив, що вже впродовж доби він оформить доставку.

Однак, квадроцикл так і не отримав нового власника,  аферист заробив майже 70 тисяч гривень, а його мобільний телефон перестав відповідати. Жертва афери звернулася з заявою до поліції.

За фактом злочину слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські вкотре закликають мешканців області не здійснювати покупок на сумнівних сайтах, а також перераховувати кошти за товар тільки після його отримання. Намагайте дізнатися якнайбільше інформації про продавця: читайте відгуки, перевіряйте банківські картки та телефони на сайті кіберполіції, адже шахраї вже можуть знаходитися у відповідній базі:  https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/

Не довіряйте власні кошти невідомим!

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Житель Кременеччини намагався відкупитися від поліцейських

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:10


Працівники Кременецького районного відділу поліції задокументували факт надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище. Аби уникнути адміністративної відповідальності житель району, пропонував готівку поліцейському.

Під час патрулювання місцевості, працівники сектору реагування патрульної поліції зупинили підозрілий автомобіль за порушення ПДР. За кермом автомобіля перебував 45-річний місцевий мешканець. У ході спілкування з водієм правоохоронці відчули різкий запах алкоголю, однак пройти огляд на стан сп’яніння кермувальник категорично відмовився. Натомість, аби уникнути адміністративної відповідальності, чоловік запропонував поліцейським гроші. Спробу надати неправомірну вигоду зафіксували нагрудні камери правоохоронців.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група.

За даним фактом слідчі територіального підрозділу поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 1 ст. 369 – «пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» Кримінального кодексу України, а також поліцейські винесли адміністративні матеріали

Правопорушнику загрожує штраф від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліціїтТернопільської області

 

Розпочалася реєстрація для участі у національному мультипредметному тесті 2023

Понеділок, 03 квітня 2023, 12:09

Сьогодні, 3 квітня, розпочалася реєстрація для участі в цьогорічному національному мультипредметному тесті. Триватиме вона до 3 травня. Український центр оцінювання якості освіти забезпечить її в безпаперовій формі.

Щоб зареєструватися, потенційному вступнику/потенційній вступниці потрібно буде за допомогою спеціального сервісу на вебсайті Українського центру створити персональний кабінет (зазначити реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, дані документа, що посвідчує особу) і виконати в ньому такі дії:

  • вказати реєстраційні дані (контактну інформацію, категорію випускник/ця поточного року або випускник/ця минулих років, потребу створення особливих (спеціальних) умов), вибрати із запропонованих переліків навчальний предмет додаткового блоку та населений пункт в Україні або за кордоном, де він/вона планує проходити НМТ;
  • завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів;
  • підтвердити бажання взяти участь у НМТ і надіслати внесену інформацію та копії документів на обробку до регіонального центру.

Український центр( УЦОЯО)  підготував демонстраційні  варіанти тестів з усіх предметів. Ця інформація допоможе вам у виборі предмета додаткового блоку, а про те, де можна пройти НМТ за кордоном, тут.

Після надсилання на обробку рекомендуємо переглядати інформацію в персональному кабінеті, і якщо там замість повідомлення про успішну реєстрацію і можливості сформувати сертифікат буде запис про потребу виправити недоліки, потрібно якнайшвидше це зробити. Перелік недоліків буде вказано (надання недостовірної інформації; ненадання копій документів або надання копій документів, які не відповідають вимогам законодавства; неможливість створення особливих (спеціальних) умов для проходження НМТ, зазначених у медичному висновку). Виправити і повторно надіслати все на перевірку до регіонального центру можна до 7 травня.

Після надсилання своїх даних на обробку з 3 квітня до 7 травня в персональному кабінеті вступник/ця матиме змогу вносити зміни до інформації про:

  • назву навчального предмета додаткового блоку, з якого бажає пройти тестування;
  • населений пункт в Україні або за кордоном, де перебуватиме в дні проведення НМТ;
  • потребу в проходженні НМТ під час додаткової сесії.

Докладна інформація про процедуру реєстрації — у рубриці «Процедура реєстрації».

 

Зеленський і лідери чотирьох країн приїхали до Бучі у річницю звільнення

П'ятниця, 31 березня 2023, 12:14

Зеленський і лідери чотирьох країн приїхали до Бучі у річницю звільнення
СКРИНШОТ

Президент Володимир Зеленський 31 березня прибув до Бучі разом з лідерами Словаччини, Хорватії, Словенії та Молдови, щоб вшанувати пам’ять загиблих під час російської окупації.

Події транслює Офіс президента на своїй сторінці у Facebook, пише "Європейська правда".

Зеленський прибув до Бучі у річницю звільнення з главою уряду Словаччини Едуардом Гегером, прем’єром Словенії Робером Голобом, прем’єром Хорватії Андреєм Пленковичем та президенткою Молдови Майєю Санду.

Лідери прибули до церкви Святого Апостола Андрія Первозванного, де були знайдені масові поховання вбитих мешканців Бучі.

Раніше повідомлялося, що лідери чотирьох країн прибули до Києва в п'ятницю, щоб взяти участь у саміті, присвяченому річниці звільнення Бучі.

Інформація про проведення цього саміту не була публічною, візити іноземних лідерів не анонсували.

 

Силовики викрили церковника УПЦ МП, який допомагав ухилянтам тікати від мобілізації

П'ятниця, 31 березня 2023, 12:10

Священнослужителя монастиря УПЦ МП на Буковині викрили на незаконному переправленні військовозобов’язаних через держкордон.

Джерело: ДСР Національної поліції, СБУпрокуратура Чернівецької області

Деталі: Інформацію про можливу причетність служителя помічник настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП поліцейські отримали від ОВА.

В ході подальших заходів, які проводили оперативники управління стратегічних розслідувань у Чернівецькій області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції, ця інформація підтвердилася, зазначають у ДСР.

За даними слідства, у вересні 2022 року, священнослужитель сприяв організатору незаконного перетину держкордону доправити трьох чоловіків призовного віку за кордон.

Спільники фігуранта нібито мали забезпечити клієнтів документами для вільного пересування на території ЄС.

Але замість "обіцяних" документів клієнтів доправили до прикордонного району і показали "зеленку", через яку вони начебто можуть перейти до сусідньої країни, зазначають в СБУ.

Спочатку до військовозобов’язаних доставили на територію монастиря, де їх інструктував сам священнослужитель. До лінії розмежування України з Республікою Румунія громадян супроводжували треті особи – жителі прикордоння, які добре орієнтувались на місцевості. Їх наразі встановлює слідство.

Вартість "трансферу" становила 4000 доларів США.

30 березня священнослужителю УПЦ МП повідомили про підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон України.

Щодо його спільника – справа вже розглядається у суді.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Лукашенко заявив, що в Білорусь планує вторгнутись НАТО

П'ятниця, 31 березня 2023, 12:05

Лукашенко заявив, що в Білорусь планує вторгнутись НАТО
ОЛЕКСАНДР ЛУКАШЕНКО, СРИНШОТ

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко у посланні білоруському народу заявив, що країни НАТО готуються до вторгнення на білоруську територію.

Джерело: Лукашенко у посланні білоруському народу та національним зборам

Пряма мова Лукашенка: "Повірте на слово, я вас ніколи не обманював. Вони (країни НАТО – ред.) готуються вторгнутися на територію Білорусі для знищення нашої країни".

Деталі: Білоруський диктатор пояснив своє твердження тим, що сьогодні, за його словами, прискореними темпами йде перекидання військ НАТО у східному напрямку.

За його оцінками угруповання блоку лише в Польщі та країнах Балтії налічує понад 21 тисячу військовослужбовців, 250 танків, майже 500 бронемашин, близько 150 літаків і вертольотів. "І вся ця армада демонстративно тренується біля кордонів Білорусі та Росії", - поскаржився Лукашенко.

Крім того, Лукашенко почав лякати, що на Заході також формують полки та легіони, щоб здійснити переворот в країні. Однак він не розповів деталей. "Прийде час, я вам розповім про це все. Сьогодні не час, триває копітка закрита робота", - підсумував Лукашенко.


 

Бійці бригади "Лють" пройшли останній етап відбору - співбесіду

П'ятниця, 31 березня 2023, 11:51

Одинадцять добровольців, які виявили бажання вступити до воєнізованого підрозділу поліції "Лють", проходили кінцевий етап - співбесіду. 31 березня з кандидатами спілкувалися члени поліційної комісії.

Під час відбору правоохоронці звертали увагу на патріотичну мотивацію кандидатів та на психологічну стійкість. Майбутні бійці успішно подолали попередні етапи відбору - подачу заявок, військово-лікарську комісію, перевірку рівня фізичної підготовки, спецперевірку та різноманітні тести.

Сімох осіб, які пройшли співбесіду, попереду чекає практичне навчання, де вони освоюватимуть тактику бою, домедичну та вогневу підготовку, а також навчатимуться працювати групами в екстремальних ситуаціях.

Від початку оголошення набору у штурмову бригаду «Лють» на Тернопільщині заявки на вступ подали майже пів тисячі кандидатів. Є серед них і новачки військової справи, і ті, хто має бойовий досвід і готовий ним ділитися.

Основні завдання бійців підрозділу "Лють" - проведення штурмових дій, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп та незаконних збройних формувань ворога, аеророзвідка, виявлення позицій ворога та знищення противника.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Справу учасників організованого угруповання слідчі Тернопільщини скерували до суду

П'ятниця, 31 березня 2023, 11:48

Поліція завершила досудове розслідування та направила до суду обвинувальний акт щодо організованої групи з 4 осіб, які умисно знищили чуже майно шляхом підпалу.

В ході досудового розслідування, яке здійснювалося під процесуальним керівництвом прокуратури області, поліцейські встановили, що один із обвинувачених здійснював з потерпілими спільну підприємницьку діяльність у Тернополі. Згодом між ними виникли розбіжності у бізнесових питаннях. Чоловік вирішив застосувати злочинні методи впливу: він зорганізував злочинну групу, аби умисно пошкодити майно колишніх бізнес-партнерів. До вчинення протиправних дій організатор залучив з близького оточення двох виконавців та пособника, які протягом чотирьох місяців 2022 року умисно підпалили три елітні автомобілі марки Mercedes-Benz та BMW, які належали потерпілим та їх близькому оточенню. Свою злочинну діяльність організована група здійснювала згідно заздалегідь обумовленого розподілу ролей. ЇЇ організатор планував кожен підпал та координував усі дії

Працівники поліції затримали групу. Під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили у помешканнях зловмисників вогнепальну зброю та наркотичні засоби.

Слідчі повідомили фігурантам групи про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 194, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України.

З метою забезпечення відшкодування шкоди потерпілим на майно організатора підпалів накладено арешт на суму 35 млн грн.

Наразі досудове розслідування кримінального провадження завершено. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Бучацькі поліцейські встановили осіб, причетних до незаконного видобутку каменю

П'ятниця, 31 березня 2023, 11:45

На лінію 102 надійшло повідомлення від жителя Бучача про те, що двоє невідомих осіб здійснюють видобуток корисних копалин у самовільно розробленому кар’єрі поблизу села Вербка Коропецької громади. На місце події виїхала слідчо-оперативна група відділення поліції №2 міста Бучача.

Видобувачів каменю в кар‘єрі вже не було – вони втекли, залишивши заготовлені копалини та підручний інвентар. Проте поліцейським вдалося встановити їх. Це двоє жителів Тлумацького району Івано-Франківської області. Також з‘ясувалося, що родовище розроблене самовільно без відповідних дозволів.

З місця події поліцейські вилучили камінь, який був готовий до транспортування та підручні засоби з допомогою яких здійснювався видобуток.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 240 Кримінального кодексу. До розслідування будуть залучені фахівці екологічної служби з метою встановлення породи каменю та суми завданих збитків.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

бучацькі поліцейські встановили осіб, причетних до незаконного видобутку каменю
 

Кожного, хто зриватиме роботу операторів лінії "102", притягуватимуть до відповідальності

П'ятниця, 31 березня 2023, 11:42

24 години триває чергування оператора лінії «102». В Головному управлінні Нацполіції в Тернопільській області на зміну заступають 5-6 операторів.

За словами керівника відділу служби “102″ УОАЗОР ГУНП в Тернопільській області Євгенії Іваськів, з перших днів війни оператори приймають виклики не лише від жителів Тернополя та області, але й з території Херсонщини. Навантаження на операторів збільшено втричі. Щодоби на лінію "102" надходить близько тисячі повідомлень про різноманітні події, вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень.

Проте часто-густо трапляються випадки, що додзвонювачі не повідомляють жодної інформації, а телефонують, аби покричати до операторів, ображають їх, матюкаються та принижують. На будь-які зауваження ці люди не реагують.

Такі дії, каже Євгенія Іваськів, зривають роботу операторів, а люди, яким реально необхідна допомога, не можуть вчасно дотелефонуватися.

Від початку 2023 року правоохоронці зафіксували 40 фактів вчинення протиправних дій щодо операторів спецлінії.

Працівники поліції попереджають, що хулігани або жартівники, які телефонують на номер «102» та ображають операторів лінії, будуть притягнуті до відповідальності, передбаченої статтями 173 (Дрібне хуліганство) та 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) КУпАП.

Правоохоронці закликають громадян телефонувати на спецлінію «102» тільки у тих випадках, коли справді необхідна допомога правоохоронців або вони мають інформацію про вчинення злочину, бажають повідомити про обставини його скоєння чи мають відомості про місцеперебування розшукуваних осіб.

Пам'ятайте, що немотивовані дзвінки відвертають увагу правоохоронців. Тож будьте виважені у своїх вчинках і не забувайте, що «гарячі» телефонні лінії спецслужб існують виключно для екстрених випадків.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Фермерське господарство «ГАДЗ» представило свою продукцію на міжнародній виставці в Берліні

П'ятниця, 31 березня 2023, 08:51

Фермерське господарство «ГАДЗ» представило свою продукцію на міжнародній виставці в Берліні (відео)
У лютому цього року фермерське господарство «ГАДЗ», яке є одним із лідерів виробництва фруктів в Україні, взяло участь у міжнародній профільній виставці Fruit Logistica» в Берліні.

Український плодоовочевий сектор був представлений у межах колективного стенду, організованого проєктом ІТС.

– Незважаючи на те, що в Україні війна, наші експортери дуже цілеспрямовані. Вони націлені на розвиток європейського ринку. Уже є певні досягнення в цьому напрямі,  розповіла  національний менеджер проекту ІТС «Сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектору на зовнішні ринку та включення їх у ланцюжки доданої вартості» Альона Коломойцева.

Менеджер з експорту ФГ «ГАДЗ» Василь Кузь подякував проєкту ІТС за організацію. Він також зазначив, що фермерське господарство «ГАДЗ» продовжує розвиватися та освоювати нові ринки.

– На цій виставці нас забезпечили місцем, облаштували для нас стенд. Все на високому рівні. Представляємо нашу продукцію в такий нелегкий час, аби познайомити з нею весь світ. На сьогодні продукція «ГАДЗ» поширюється у 30 країн. Під час війни експортували її Африку, Малайзію, Швецію, Велику  Британію. Клієнти дуже задоволені, тож ми постійно збільшуємо обсяги продаж,  наголосив Василь Кузь.

 

Двоє працівників лісгоспу постануть перед судом за незаконну зрубку дерев

Четвер, 30 березня 2023, 11:59

Слідчі Головного управління Нацполіції Тернопільської області скерували до суду обвинувальні акти щодо двох лісників одного з лісогосподарських підприємств області. Мешканці Підгаєчинни обвинувачуються як в незаконній порубці, так й в розтраті чужого майна.

Як встановили правоохоронці, один з обвинувачених, зловживаючи своїм службовим становищем, на ввіреній йому ділянці здійснив незаконну порубку різних порід деревини, чим заподіяв екологічних збитків на суму 64 тисячі гривень. Окрім цього, він не забезпечив збереження лісопродукції та здійснив її розтрату, завдавши матеріальних збитків підприємству на суму понад 26 тисяч гривень.

Працівники поліції під час досудового розслідування зібрали достатньо доказів причетності зловмисника до скоєння протиправного та повідомили йому про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.246 КК України (незаконній порубці дерев у лісах, що спричинило істотну шкоду) та ч. 1 ст. 191 КК України( розтраті чужого майна, яке було ввірене особі).

Натомість інший підозрюваний, вчинив лише порубку лісу та своїми протиправними діями заподіяв екологічних збитків на суму близько 68 тисяч гривень. Його дії кваліфікували за частиною 1 статті 246 Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування завершено. Справи слідчі передали до суду.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянку судитимуть за сутенерство

Четвер, 30 березня 2023, 11:55

Слідчі Головного управління Національної поліції Тернопільської області скерували до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, розпочатому щодо 21-річної жительки обласного центру. Підозрюваній інкримінують частини 1 та 2 ст. 303 КК України – сутенерство.

У ході досудового розслідування поліцейські встановили, що зловмисниця шукала молодих дівчат, котрі погоджувалися займатися проституцією, забезпечувала їх житлом, але за це брала частину зароблених коштів. Інтимні послуги надавалися в орендованих квартирі та будинку в Тернополі.

За час документування злочинної діяльності сутенерки поліцейські зафіксували одинадцять випадків втягнення жінок у зайняття проституцією. За усіма фактами були розпочаті кримінальні провадження.

Згідно санкцій інкримінованої обвинуваченій статті  їй загрожує до семи років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Комісія Мінкульту не змогла зайти в першу церкву Лаври: її закрили

Четвер, 30 березня 2023, 11:16

Комісія Мінкульту не змогла зайти в першу церкву Лаври: її закрили
ПРИХОЖАНИ УПЦ МП У ЛАВРІ 30 БЕРЕЗНЯ. ФОТО З FACEBOOK УПЦ МП

Комісія Мінкульту, яка має передати майно Києво-Печерської лаври державі і яка 30 березня мала розпочати процес перевірки об'єктів святині, не змогла потрапити у перше приміщення, бо воно виявилось закритим.

Джерело: Суспільне з посиланням на представницю комісії, директорку департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар'яну Томин

Пряма мова Томин: "Ми прийшли з комісією і мали зайти до 111 корпусу і розпочати перевірку. Так як люди моляться, співають, поки що з невідомих причин, які зараз будемо встановлювати, корпус закритий, тобто церква закрита. Тому ми зараз зафіксуємо всі ці речі і будемо продовжувати нашу діяльність".

Деталі: За її словами, до складу комісії увійшли 15 людей, зокрема, троє з лаврського монастиря УПЦ МП. Про перевірку представників церкви попереджали.

Наразі комісія планує звертатися до правоохоронних органів через перешкоджання її роботі.

Зокрема, вони хочуть з'ясувати, чому не було відкрите приміщення. Томин також закликала членів монастиря дати комісії зробити все, відповідно до вимог закону і в межах її повноважень.

За словами представниці Мінкульту, загалом комісія на території Лаври має працювати 3 місяці.

Для довідки: Комісія Мінкульту має провести інвентаризацію 79 об'єктів, які були передані монастирю в безоплатне користування у 2013 році. Їх мають перевірити і скласти акти прийому-передачі.

Що було раніше: Представники УПЦ МП, попри вимогу залишити святиню 29 березня, станом на ранок 30 березня все ж лишаються в лаврі і навіть провели богослужіння в одному з храмів.

Комісію Міністерства культури, яка мала проводити інвентаризацію майна "Києво-Печерського заповідника", не пустили до лаври прихожани УПЦ МП. Їх підбурював це робити сам намісник Лаври Павло.

Він також пригрозив журналістам побити їх палицею.

Читайте також: "Кричать не Слава Богу, а Слава Україні", – віряни УПЦ про виселення з Лаври

Передісторія:

  • У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня.
  • Священники УПЦ МП мали залишити лавру 29 березня, провівши там останнє богослужіння.
  • Але намісник Лаври митрополит Павло заявив, що вони не планують цього робити і подають позов проти національного заповідника "Києво-Печерська лавра".
  • Він також відкрито погрожував президенту України Володимиру Зеленському, а міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка назвав "одержимим диявольським збісненням".
  • Увечері 29 березня сайт УПЦ МП повідомив, що Господарський суд Києва відкрив провадження по справі за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (Чоловічий монастир) до Нацзаповідника "Києво-Печерська лавра" з приводу розірвання договору оренди з боку заповідника.
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов запевнив, що духовенство УПЦ МП силою не будуть виганяти із Києво-Печерської лаври.
 

БІПА розгромила «Прикарпаття-Говерлу»

Четвер, 30 березня 2023, 11:10

БІПА розгромила «Прикарпаття-Говерлу»ФБУ

У четвер, 30 березня, під час бабла ігор баскетбольної Суперліги у Черкасах стосунки з'ясували одеська БІПА та «Прикарпаття-Говерла» з Івано-Франківська.

У всіх чотирьох чвертях поєдинку успіху добивалися гравці БІПИ, які зрештою здобули перемогу із солідною перевагою – 69:48.

Одеська БІПА у трьох матчах черкаського бабла ігор здобула три перемоги. «Прикарпаття-Говерла», навпаки, у всіх поєдинках у Черкасах програло.

Суперліга України

БІПА – Прикарпаття-Говерла – 69:48 (19:17, 14:7, 13:12, 23:12)

БІПА: Агафонов 16 + 8 передач + 6 підбирань + 2 перехоплення, Рябчук 11 + 5 перехоплень + 4 передач + 4 підбирання - 4 втрати, Кадигроб 10, Кабацюра 6 + 9 підбирань + 3 передачі, Шашков 5 — стар, Унгурян 15 + 8 підбирань, Конєв 4, Ткаченко 2, Рудик 0, Устименко 0.

Прикарпаття-Говерла: Аврахов 12, Чугунов 5, Лесик 6 + 8 підбирань, Старцев 4 + 3 передачі - 4 втрати, А.Тимофійчук 0 — стар, Хрисостоміді 8 - 4 втрати, Дроздов 7, М.Тимофійчук 4, Водолазський 2, Лонюк 0.

 

Пам’ятник воїнам, які загинули у Другу світову війну, відреставрують у Великих Гаях

Четвер, 30 березня 2023, 10:41

Пам’ятник воїнам, які загинули у Другу світову війну, відреставрують у Великих Гаях
У Великогаївській ОТГ відбудуться громадські слухання.

Жителі громади до 28 березня подавали кращі концептуальні ідеї пристосування та реставрації пам'ятного знаку воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни (1941-1945) у селі Великі Гаї.

Пропозицію винесли на обговорення з метою благоустрою пам'ятного знаку, що пов'язаний з опором та вигнанням нацистських окупантів з України, увічненого місця поховання 179 військовослужбовців, які загинули в роки Другої світової війни та на виконання рішення сесії Великогаївської сільської ради.

У Великогаївській сільській раді розповіли, що перед учасниками конкурсу поставили завдання розробити кращу концептуальну ідею, щодо: назви Пам’ятки; об’єктів монументального і монументально-декоративного мистецтва; композиційної узгодженості з урахуванням містобудівного значення місця розташування; проведення комплексного благоустрою території.

Громадські слухання ініціативи щодо розгляду ескізно-проєктної пропозиції проведення робіт з пристосування та реставрації пам'ятного знаку воїнам-землякам, які загинули в роки Другої світової війни (1941-1945) села Великі Гаї, Тернопільського району відбудуться о 10:30 год. 31 березня за адресою: село Великі Гаї, вул. Галицька, 47 (зал засідань адмінбудинку – 2 поверх).

«До участі запрошуємо фахівців, авторські колективи, представників громадськості, які подали на конкурс проєкти ескіз-ідей в текстовій та графічній формі на адресу Великогаївської сільської ради», - зазначили в ОТГ.

 

Засудженого за антивоєнний малюнок доньки росіянина, який втік з РФ, затримали в Мінську

Четвер, 30 березня 2023, 10:40

Засудженого за антивоєнний малюнок доньки росіянина, який втік з РФ, затримали в Мінську
ОЛЕКСІЙ МОСКАЛЬОВ У СУДІ. ФОТО З СОЦМЕРЕЖ

Засудженого за антивоєнний малюнок доньки росіянина Олексія Москальова, який втік з-під домашнього арешту, затримали в Мінську.

Джерело: видання SOTA з посиланням на джерела, "Радіо Свобода"

Деталі: Ймовірно, спецслужбам вдалося вирахувати місцезнаходження Москальова, щойно він увімкнув мобільний телефон.

Адвокат росіянина Дмитро Захватов не зміг точно підтвердити затримання свого підзахисного, але зазначив, що "за непрямими даними все так і є". Захватов додав, що телефон Москальова зараз не відповідає.

Навесні 2022 року дочка Олексія Москальова, 12-річна Маша, намалювала на уроці ІЗО жінку, яка стоїть біля прапора України і загороджує дитину від ракет, що летять з боку Росії.

 

Вчителька малювання розповіла про це директору школи, та звернулася в поліцію. У квартирі у Москальових пройшов обшук.

У соцмережах батька, який сам виховує доньку, поліція знайшла коментарі на підтримку України, а також карикатури на президента Росії Володимира Путіна. Після цього на Москальова спочатку склали протокол за статтею адміністративного кодексу про дискредитацію російської армії, оштрафувавши на 32 тисячі рублів, а потім порушили і кримінальну справу за цим самим звинуваченням.

Москальова помістили під домашній арешт, а його дочку відправили в реабілітаційний центр для неповнолітніх. У притулку в дівчинки забрали мобільний телефон, не дозволяючи спілкуватися з батьком і не допускаючи до неї правозахисників і волонтерів.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Російські військові могли привезти до Білорусі нову партію ракет – ЗМІ

Четвер, 30 березня 2023, 10:30

Російські військові могли привезти до Білорусі нову партію ракет – ЗМІ
ФОТО: "БЕЛАРУСКІ ГАЮН"

Російські військові могли доправити в Білорусь нову партію ракет для зенітно-ракетних комплексів С-300/400.

Джерело: моніторингова група "Беларускі Гаюн"

Дослівно: "З 25 до 30 березня 2023 року в аеропорт "Гомель" прилітали чотири важкі транспортні літаки Ан-124 "Руслан" ВКС РФ. Ми вже звертали увагу на цю активність".

Деталі: Повідомляється, що вранці в Гомельському районі помітили колону військової техніки з п'яти сідельних тягачів (імовірно, КамАЗ) без реєстраційних знаків, які могли перевозити по чотири ракети для ЗРК.

Очевидці кажуть, що колона рухалася у напрямку аеродрому "Зябрівка", де перебувають російські військові, а також ЗРК.


 

WSJ відреагувало на затримання їхнього журналіста в РФ: Стурбовані безпекою

Четвер, 30 березня 2023, 10:23

Видання The Wall Street Journal висловило стурбованість безпекою їхнього журналіста, якого затримала російська ФСБ в Єкатеринбурзі за звинуваченням у шпигунстві.

Джерело: The Wall Street Journal, прессекретар Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова в Telegram

Дослівно WSJ: "The Wall Street Journal глибоко стурбований безпекою пана Гершковича".

Деталі: Видання повідомляє, що Еван Гершкович готує репортажі про Росію у складі відділу редакції WSJ в Москві. Він акредитований для роботи в якості журналіста в РФ Міністерством закордонних справ Росії.

Прессекретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Гершковиш нібито використовував журналістську діяльність як прикриття:

Пряма мова: "Те, чим займався в Єкатеринбурзі співробітник американського видання The Wall Street Journal, не має стосунку до журналістики.

На жаль, це не перший випадок, коли статус "іноземного кореспондента", журналістську візу й акредитацію використовують іноземці в нашій країні для прикриття діяльності, яка не є журналістикою. Уже не першого відомого західника "хапають за руку"

Передісторія:

  • 30 березня російська ФСБ затримала в Єкатеринбурзі журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, проти нього порушили кримінальну справу про шпигунство.
  • У заяві ФСБ йдеться, що пан Гершкович, "діючи за завданням американської сторони, збирав відомості, що становлять державну таємницю, про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу".
  • ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО
 

У "Дії" розпочалося голосування за національне журі Євробачення 2023

Четвер, 30 березня 2023, 10:20

Відсьогодні, 29 березня, у мобільному застосунку "Дія" розпочинається голосування за склад національного журі, яке оцінюватиме учасників у другому півфіналі та фіналі пісенного конкурсу Євробачення 2023.

Голосування, на якому українці можуть обрати склад національного журі, відбудеться вперше в історії участі України в Євробаченні. В попередні роки в українців часто виникали питання до оцінок, які від імені нашої країни ставили конкурсантам.

До відбору кандидатів до національного журі можна долучитися впродовж тижня – з 29 березня по 5 квітня включно. Щоб проголосувати, потрібно відкрити застосунок у розділі "Послуги" та натиснути на "Опитування".

 

Фото: Суспільне

 

Кожен українець віком від 14 років зможе віддати один голос за одного члена журі, якого треба обрати зі списку кандидатів.

Список кандидатів на участь в національному журі Євробачення 2023:

  • співачка та авторка пісень Roxolana
  • оперна співачка Олена Гребенюк
  • засновник гурту "ADAM", вокаліст, композитор Михайло Клименко
  • українсько-венесуельський співак, хореограф Амадор Лопес
  • заслужена артистка України Тоня Матвієнко
  • учасник гурту ТНМК Олександр "Фоззі" Сидоренко
  • фронтмен і засновник гурту "СКАЙ" Олег Собчук
  • співачка Світлана Тарабарова
  • композитор, піаніст Євген Хмара
  • хореографка-постановниця Олена Шоптенко

Фото: Суспільне

За результатами голосування буде сформовано рейтинг. П'ятеро кандидатів з найбільшою кількістю голосів зможуть стати членами національного журі Євробачення 2023. Головою журі стане той, хто отримає найбільшу підтримку під час опитування.

Євробачення 2023: де та коли

67-й пісенний конкурс Євробачення пройде в Ліверпулі. Півфінали відбудуться 9 і 11 травня, а гранд-фінал 13 травня. Однією з чотирьох ведучих гранд-фіналу Євробачення 2023 стане фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна.

Євробачення 2023 мало відбутися в Україні, адже у 2022 році на конкурсі переміг український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania. Це була третя перемога України у міжнародному пісенному конкурсі.

Однак у червні організатор конкурсу Європейська мовна спілка (EBU) опублікувала заяву, що з міркувань безпеки не проводитиме наступний конкурс в Україні. У липні EBU і телеканал ВВС підтвердили, що Євробачення 2023 пройде у Великій Британії замість України.

Україну на цьогорічному конкурсі представить гурт TVORCHI з піснею "Heart of Steel". У гранд-фіналі TVORCHI виступатимуть під номером 19.

Марія Кабаційжурналістка УП.Куль

 

Комісію Мінкульту не пустили в Лавру, намісник заявив: Комісія не має працювати – ЗМІ

Четвер, 30 березня 2023, 10:07

Комісію Мінкульту не пустили в Лавру, намісник заявив: Комісія не має працювати – ЗМІ
ПРИХОЖАНИ УПЦ МП НА ТЕРИТОРІЇ ЛАВРИ ВРАНЦІ 30 БЕРЕЗНЯ. ФОТО З FACEBOOK УПЦ МП

Комісію Міністерства культури, яка мала проводити інвентаризацію майна "Києво-Печерського заповідника", не пустили до лаври прихожани УПЦ МП.

Джерело: Радіо Свобода у Telegram

Дослівно Радіо Свобода: "Комісію Мінкульту не пустили в лавру".

Деталі: Видання повідомляє, що з комісією почали сваритися віряни УПЦ МП.

Настоятель київської Лаври Павло (Лебідь) заявив парафіянам, що комісія "ні в якому разі працювати не може".

Пряма мова Лебедя: "Ви стоїте тихо, смиренно, молитесь. Але не може ні в якому випадку ніяка комісія працювати. У них немає ніяких дозволів, немає ніяких прав робити це. Чому? Тому що військовий стан, вони не повинні розривати ніяких договорів. І коли закінчиться війна, тільки через 4 місяці після цього вони можуть спілкуватися з нами. У них також немає рішення суду".

Деталі: Він також закликав парафіян знімати журналістів, які прийшли висвітлювати події в лаврі, але при цьому зазначив, що не треба нічого порушувати, оскільки представники ЗМІ "лізуть ось так" і все знімають.

Павло додав, що "журналісти незрозуміло, що за люди, вони не знають ні культури, ні поведінки" і "нехай Господь воздасть і їм, і їхнім дітям".

Що було раніше: Представники УПЦ МП, попри вимогу залишити святиню 29 березня, станом на ранок 30 березня все ж лишаються в лаврі і навіть провели богослужіння в одному з храмів.

Комісія 30 березня мала перевірити дві будівлі.

Представники Мінкульту заявили, що якщо їм будуть перешкоджати і надалі, то вони звернуться в поліцію.

Передісторія:

 

Поліцейські та рятувальники нагадують громадянам про правила пожежної безпеки

Четвер, 30 березня 2023, 09:54

Спільні превентивні рейди проводять серед населення рятувальники та працівники поліції краю. Вони закликають громадян дотримуватись правил  безпеки задля запобігання виникнення пожеж в природних екосистемах та в побуті.

З приходом весни, збільшується кількість випадків спалювання листя та зрізаного гілля у приватних секторах, а також сухостою на полях. Такі загорання у суху та вітряну погоду дуже швидко поширюються на великі території, шкодячи довкіллю, а ще можуть спричинити лісові пожежі чи житлових будівель, стати причиною травмувань і загибелі людей.

поліцейські та рятувальники нагадують громадянам про правила пожежної безпеки

Першочергово, правоохоронці працюють на профілактику - громадянам роз’яснюють про шкоду, яку завдають довкіллю пожежі в екосистемах, наголошують на відповідальності за такі дії. Рятувальники, у свою чергу, роздають інформаційні листівки – застереження та нагадують основні правила пожежної безпеки.

поліцейські та рятувальники нагадують громадянам про правила пожежної безпеки

Нагадуємо, що за випалювання сухої рослинності та провокування пожеж у екосистемах законодавством передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а в період воєнного стану навмисний підпал сухої рослинності кваліфікується як диверсія.

Закликаємо громадян відповідально ставитись до встановлених вимог, не завдавати шкоди і довкіллю, і власному здоров’ю.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У жителя Івано-Франківської області бережанські поліцейські вилучили наркотичну речовину

Четвер, 30 березня 2023, 09:53

За даним фактом розпочато кримінальне провадження. Поліцейські встановлюють звідки чоловік взяв заборонену речовину та з якою метою зберігав.

Під час патрулювання у Бережанах співробітники групи реагування патрульної поліції зупинили водія мікроавтобуса за порушення правил дорожнього руху. Увагу правоохоронців привернув пасажир автівки, який поводився підозріло. Поліцейські провели поверхневу перевірку молодого чоловіка та виявили в нього прозорий поліетиленовий пакет з білою порошкоподібною речовиною, схожою на наркотичну.

Правопорушник, 22-річний житель Івано-Франківської області, вперше потрапляє в поле зору правоохоронців.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу України. За незаконне зберігання наркотичних засобів фігуранту може загрожувати до 5 років обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В УПЦ МП пояснили, як зможуть залишитись в Лаврі

Середа, 29 березня 2023, 10:28

В УПЦ МП пояснили, як зможуть залишитись в Лаврі
НАМІСНИК ЛАВРИ ПАВЛО. СКРИНШОТ З ВІДЕО

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником "Києво-Печерська Лавра".

Джерело: коментар митрополита Павла, Єдиний держреєстр судових рішень

Пряма мова: "У вівторок прийшов лист про те, що 30 числа з храму преподобного Агапіта почнеться "перехід" Лаври державі.

Закон на нашому боці. Ми залишимось у Лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу.

Нам запропонували "компроміс": виїжджають з Лаври блаженніший Онуфрій, семінарія, і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають.

Ми не потребуємо таких "компромісів". Вони хочуть забрати нашу Лавру, Почаївську, і перейти до жіночих монастирів".

Деталі: Митрополит Павло заявив, що завдяки молитвам духівників і парафіян УПЦ МП всі президенти України ставали президентами.

29 березня стало відомо, що до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/УПЦ (МП).

У Лаврі подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

Що було раніше: 29 березня служителі УПЦ МП повинні покинути Києво-Печерську лавру. У цей день у Лаврі зібралися сотні вірян, а духовенство УПЦ МП відмовляється покидати святиню.

Нагадаємо:

  • Митрополит ПЦУ Епіфаній запевняє, що монастир на території Києво-Печерської Лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов’янська разом із сучасною українською мовою.
  • У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені покинути монастир і всі будівлі.
  • Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну. Також запроваджено низку санкцій стосовно функціонерів УПЦ (МП) та РПЦ.
  • Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.
  • РОМАН РОМАНЮК, АЛЬОНА МАЗУРЕНКО
 

Через пожежу в храмі на Кременеччині відкрили кримінальну справу (ФОТО)

Середа, 29 березня 2023, 10:16

Через пожежу в храмі на Кременеччині відкрили кримінальну справу (ФОТО)
У селі Кордишів на Кременеччині підпалили новозбудований храм громади Української Православної Церкви.

Нагадаємо, Тернополяни повідомляли про це: "Згоріло все", – на Кременеччині підпалили храм УПЦ (фото)

«Повідомлення про пожежу у храмі надійшло до правоохоронців у ніч з 27 на 28 березня близько 3 години ночі. На місце пожежі виїжджали рятувальники та працівники поліції. Наразі встановлюються причини виникнення пожежі», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Відомо, що дану будівлю місцеві жителі вже використовували як храм. Дане молитовне приміщення готувалося до освячення у 2023 році.

В результаті пожежі вогонь пошкодив перекриття та покрівлю будівлі на площі 20 квадратних метрів, знищив церковний інвентар.

Рятувальники ліквідували пожежу. Слідчі розглядають кілька версій займання, в тому числі підпал.

З місця події експерти вилучили скляну пляшку та запальничку. Усе передали на експертизу. Під час пожежі загиблих та травмованих немає.

Причину пожежі встановить пожежно-технічна експертиза.  Даний факт внесений в ЄРДР згідно з частиною 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна) ККУ.

Триває слідство.

 

66e98f1787f0597d31b918ec9369ad41_M.jpg

337987425_575577407884924_2035744833585840388_n.jpg

337875228_268364382190335_1877289248624729952_n.jpg

337883729_1213944859315278_34200934970365494_n.jpg

338174494_750866600001448_244858243353887493_n.jpg

 

У військовому госпіталі помер воїн з Чортківщини Василь Коропецький

Середа, 29 березня 2023, 10:13

У військовому госпіталі помер воїн з Чортківщини Василь Коропецький
Ще одного захисника втратив Чортківський край.

21 березня у військовому госпіталі помер солдат ЗСУ Василь Коропецький, житель села Дорогичівка.

Сумну звістку повідомила у Facebook Товстенська селищна рада.

"Василь мужньо захищав свою країну, але життєва стежина нашого захисника обірвалась... Боляче усвідомлювати, що війна забирає сильних духом, світлих і порядних людей.

Вдячну пам’ять про Василя зберігатимуть усі, хто його знав, товаришував та мріяв про щасливе майбутнє у вільній країні. Світла та вічна пам’ять тобі, наш Герою!", – йдеться у дописі.

Інформацію про тіла воїна та чин поховання мають оприлюднити згодом.

Висловлюємо співчуття рідним.

 

В УПЦ МП пояснили, як зможуть залишитись в Лаврі

Середа, 29 березня 2023, 10:08

В УПЦ МП пояснили, як зможуть залишитись в Лаврі
НАМІСНИК ЛАВРИ ПАВЛО. СКРИНШОТ З ВІДЕО

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником "Києво-Печерська Лавра".

Джерело: коментар митрополита Павла, Єдиний держреєстр судових рішень

Пряма мова: "У вівторок прийшов лист про те, що 30 числа з храму преподобного Агапіта почнеться "перехід" Лаври державі.

Закон на нашому боці. Ми залишимось у Лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу.

Нам запропонували "компроміс": виїжджають з Лаври блаженніший Онуфрій, семінарія, і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають.

Ми не потребуємо таких "компромісів". Вони хочуть забрати нашу Лавру, Почаївську, і перейти до жіночих монастирів".

Деталі: Митрополит Павло заявив, що завдяки молитвам духівників і парафіян УПЦ МП всі президенти України ставали президентами.

29 березня стало відомо, що до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/УПЦ (МП).

У Лаврі подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

Що було раніше: 29 березня служителі УПЦ МП повинні покинути Києво-Печерську лавру. У цей день у Лаврі зібралися сотні вірян, а духовенство УПЦ МП відмовляється покидати святиню.

Нагадаємо:

  • Митрополит ПЦУ Епіфаній запевняє, що монастир на території Києво-Печерської Лаври не буде закрито, а мовою богослужінь буде давня слов’янська разом із сучасною українською мовою.
  • У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві, тож ченці змушені покинути монастир і всі будівлі.
  • Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну. Також запроваджено низку санкцій стосовно функціонерів УПЦ (МП) та РПЦ.
  • Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.
  • РОМАН РОМАНЮК, АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 
 

На Тернопільщині чоловік не впорався з керуванням та потрапив до реанімації

Середа, 29 березня 2023, 10:06


З тяжкими тілесними ушкодженнями до реанімації Чортківської лікарні бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала 43-річного чоловіка.

Житель села Яблунів, керуючи автомобілем марки Chevrolet Aveo, потрапив у дорожньо-транспортну пригоду.

Аварія трапилася 28 березня близько 15:30 у місті Копичинці. При виїзді на місце пригоди слідчо-оперативної групи стало відомо, що чоловік не впорався з керуванням, з'їхав у кювет та після цього врізався у дерево.

Водія госпіталізували до лікарні. Триває слідство згідно зі статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Причину пожежі у храмі на Кременеччині встановлюють працівники поліції

Середа, 29 березня 2023, 10:03


Про підпал недобудованого приміщення церкви у селі Кордишів Кременецького району надійшло повідомлення в ніч з 27 на 28 березня близько 3 години ночі. На місце пожежі виїжджали рятувальники та працівники поліції.

У ході огляду місця події стало відомо, що дану будівлю місцеві жителі вже використовували як храм.  Дане молитовне приміщення готувалося до освячення у 2023 році.

В результаті пожежі вогонь пошкодив перекриття та покрівлю будівлі на площі 20 квадратних метрів, знищив церковний інвентар.

Рятувальники ліквідували пожежу. Слідчі розглядають кілька версій займання, в тому числі підпал.

З місця події експерти вилучили скляну пляшку та запальничку. Усе передали на експертизу. Під час пожежі загиблих та травмованих немає.  Причину пожежі встановить пожежно-технічна експертиза.  Даний факт внесений в ЄРДР згідно з частиною 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна) ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

причину пожежі у храмі на кременеччині встановлюють працівники поліції
 

У ДТП під Волочиськом потрапив автобус: понад 20 постраждалих, серед них і діти (фото)

Вівторок, 28 березня 2023, 14:18

У ДТП під Волочиськом потрапив автобус: понад 20 постраждалих, серед них і діти (фото)
Страшна автопригода трапилася сьогодні, на Хмельниччині, яку, як і Тернопілля, замело снігом. Неподалік Волочиська у кювет перекинувся автобус з людьми.

Світлини з місця аварії виставили в спільноті Хмельницький Live. На виклик прибула поліція, рятувальники та кілька карет швидкої допомоги.

За словами очевидців, станом на 11.00 попередньо є 20 постраждалих, серед них - діти. Із автобусу витягнули двох важкотравмованих. Одна людина без свідомості. Дітей, які на момент ДТП знаходились в автобусі, витягував водій.

До слова, на автобусі є маркування перевізника. Це Flixmobility GmbH — німецька транспортна компанія. Вона спеціалізується на організації пасажирських автобусних перевезень.

"Попередньо встановлено, що водій автобуса «Неоплан» сполученням «Варшава — Одеса» не впорався з керуванням та з’їхав у кювет, після чого автобус перекинувся. У салоні було 25 пасажирів, серед яких двоє дітей. Наразі з ними працюють медики, які визначають ступінь важкості отриманих травм. Про загальну кількість травмованих буде відомо дещо пізніше", - розповідають у ГУНП в Хмельницькій області.

На місці продовжують роботу працівники екстрених служб.

3368022137232511428637907778439949205757633n_6422a1ce06132.jpg

 

Слава Україні: в Ніжині перейменували вулицю на честь розстріляного героя

Вівторок, 28 березня 2023, 12:20

В Ніжині перейменували вулицю на честь загиблого Героя України Олександра Мацієвського, якого беззбройного після слів "Слава Україні" розстріляли російські окупанти.

Джерело: мер Ніжина Олександр Кодола у Facebook

Пряма мова Кодоли: "Сьогодні під час сесії Ніжинської міської ради, депутати прийняли рішення про перейменування вулиці 3-й мікрорайон на вулицю імені Олександра Мацієвського – новітнього Героя України, останніми словами якого були "Слава Україні!"".

Деталі: Мер повідомив, що цьому рішенню передувало тривале спілкування з мамою загиблого Героя.

Кодола зазначив, що упродовж минулого року у Ніжині перейменували 5 вулиць на честь загиблих захисників. І з огляду на те, що війна триває, а громада продовжує втрачати своїх захисників, робоча група прийняла рішення призупинити процес перейменування вулиць до закінчення війни.

Проте перейменування вулиці на честь Мацієвського він назвав винятком, оскільки президент присвоїв йому звання Герой України (посмертно).

Мер зазначив, що на розгляді влади є ще низка пропозицій щодо увіковічнення та вшанування пам’яті Героя – зокрема щодо встановлення пам’ятника.

 

Вища рада правосуддя перевірить скарги на суддю, яка винесла вирок щодо зґвалтування дівчинки на Закарпатті

Вівторок, 28 березня 2023, 12:10

Скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу про зґвалтування дівчинки на Закарпатті та призначила трьом неповнолітнім кривдникам умовний термін, перевірить Вища рада правосуддя.

Правозахисники наголошують, що таке рішення прийняли у зв’язку з активним обговоренням у ЗМІ вироку Воловецького районного суду Закарпатської області.

"На етапі досудового розслідування на основі зібраних доказів у слідства не було вагань у тій кваліфікації, яку обрали. Це була ч. 3 ст. 152 ККУ, саме зґвалтування групою осіб", – каже речниця Нацполіції Закарпатської області Анна Дан.

У вироку вже було написано, що хлопці вчинили дії сексуального характеру, не пов'язані з проникненням у тіло неповнолітньої потерпілої.

Фото: Tinnakorn/Deositphotos

Відповідно, вирок винесли за іншою статтею – ч. 3 ст. 153 ККУ, яка передбачає м’якше покарання.

"Вища рада правосуддя розділяє занепокоєння громадськості, журналістської спільноти, уповноважених осіб органів влади щодо об’єктивності проведеного досудового та судового розслідування у вказаній справі", – зазначають на сайті ВРП.

У ВРП зауважують, що не можуть порушувати питання про відкриття дисциплінарної справи за власною ініціативою через повідомлення у ЗМІ. Однак додають, що право на звернення із дисциплінарною скаргою на суддю має будь-хто.

Дисциплінарна відповідальність передбачена, якщо доведуть, що судді дії були некоректними (ст. 106 Конституції України).

Йдеться про "умисну або незаконну відмову в доступі до правосуддя внаслідок недбалості. Також інше істотне порушення норм права під час його здійснення, якщо воно унеможливило судовий процес і призвело до істотних негативних наслідків".

Правоохоронці нагадують, що не наділені повноваженням втручатися в розгляд судами справ, надавати оцінку доказам, перевіряти у законності та обґрунтованості судових рішень чи коментувати їх.

"Перевірка законності та обґрунтованості судового рішення належить виключно до компетенції суду вищої інстанції, у даному випадку – апеляційного суду", – додають у ВРП.

З їхніх слів, вирок суду першої інстанції наразі не набрав законної сили і може бути оскарженим. Прокуратура  оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, на Закарпатті у селі Верхні Ворота брати-близнюки та ще один 15-річний хлопець у 2021 році зґвалтували 14-річну дівчинку.

24 серпня вони заманили дівчинку на подвір’я одного з них, а потім до підвалу. Один із дітей вдарив дівчину в живіт, а потім вони по черзі ґвалтували її та знімали знущання на відео.

 

Журналісти показали статки нардепа від забороненої ОПЗЖ Шуфрича

Вівторок, 28 березня 2023, 11:45

Журналісти показали статки нардепа від забороненої ОПЗЖ Шуфрича
НЕСТОР ШУФРИЧ. ФОТО ОПЗЖ

Видання BIHUS Info з’ясовувало, якими статками, записаними на підставних осіб, володіє близький соратник Віктора Медведчука, народний депутат Нестор Шуфрич.

Джерело: розслідування BIHUS Info

Дослівно: "Близький соратник Медведчука Нестор Шуфрич досі на волі, попри свої проросійські погляди, інцидент із фотографуванням блокпосту, невизнання Росії агресором та інші речі, що мали б насторожувати, але чомусь ніяк не впливають на політика.

Крім того, що Шуфрич досі з мандатом, він ще й із тисячами квадратних метрів і гектарів землі по всій країні, включно з Кримом".

Деталі: У розслідуванні йдеться про те, що родинні активи Шуфрича можна розділити на дві групи.

Перша – персональні, тобто там, де власниками є або сам Шуфрич, або його дружина чи батько, син чи багаторічний парламентський помічник В'ячеслав Черепаня.

Друга – корпоративні. Там, де власниками є компанії, записані в основному на тих же людей.

Зокрема, родина Шуфрича володіє чотирма маєтками у Конча-Заспі. Це понад 2 тисячі квадратних метрів нерухомості, більше гектара землі – власність на чверть мільйона гривень лише в Козині.

Один з маєтків на майже гектарі – з виходом до води – оформлений за договором дарування. Орієнтовна вартість "подарунка" становить 120-130 млн грн.

Другий маєток площею 358 м кв. і 15 соток землі записані на дружину Шуфрича Катерину Майкову і її фірму.

Третій маєток – у власності сина нардепа Олександра і знаходиться поруч із батьковим. Площа цього маєтку 300 м кв., а його вартість становить близько 30 млн грн.

Четвертий маєток належить компанії, створеній батьком Шуфрича. Ця компанія згодом опинилася у власності кіпрської структури і жінки Тетяни Скакун із пропискою в селі Харпачка Вінницької області.

На початку березня замість Шуфрича-старшого у компанію зайшов угорець Дьорч Штофа.

Крім того, в центрі Києва у Шуфрича і його сина є 6 квартир площею 430 кв. м, вартість яких може сягати 130 млн грн.

Також родина нардепа має землю, квартири, будинки в Ужгороді.

Наприкінці січня 2014 року батько Шуфрича став власником апартаментів в Одесі на 500 кв. м і двох паркомісць. У липні 2021 року син нардепа купив у місті одразу три паркомісця і два нежитлових приміщення площею 630 кв. м.

Загалом нежитлові приміщення Шуфричів можуть коштувати більше 100 млн грн.

У сюжеті йдеться і про те, що в селі Проців Київської області батькові Шуфрича належить комплекс "Конюшня Бутенко". Ще частина землі та нерухомості записана на помічника нардепа Черепаню

Загалом Черепаня є співвласником низки агрокомпаній, які орендують та обробляють тисячі земельних ділянок в Івано-Франківській, Тернопільській і Львівській областях.

Також із Шуфричем пов'язані мисливські угіддя у Закарпатській, Сумській областях і посеред заповідної зони на Київщині.

Крім того, одним із найвідоміших активів, в якому фігурує Шуфрич, є "Київський річковий порт".

Серед акціонерів "Київського річкового порту" – угорська компанія "St George Residence", яка належить родині вже згадуваного Штофи.

Ще Шуфрич має маєток у тимчасово окупованому Криму, він розташований біля маєтку Медведчука.

Нагадаємо:

  • Рішенням Верховної Ради в Україні заборонено діяльність проросійських партій, до яких належить і ОПЗЖ, чия фракція у парламенті днями офіційно перестала існувати.
  • На початку березня Шуфрича було затримано батальйоном Тероборони за спробу сфотографувати блокпост. Сам він заявив, що "робив селфі, щоб показати, що він у Києві".
 

Автобус "Варшава – Одеса" з 25 пасажирами перекинувся на Хмельниччині

Вівторок, 28 березня 2023, 11:13

Автобус Варшава – Одеса з 25 пасажирами перекинувся на Хмельниччині

На Волочищині Хмельницької області перекинувся автобус сполученням "Варшава – Одеса" з 25 пасажирами. На місці працюють екстрені служби – про травмованих повідомлять згодом.

Джерело: поліція Хмельницької області

Дослівно: "Дорожньо-транспортна пригода сталася сьогодні, 28 березня, на Волочищині. Наразі на місці події працюють слідчі відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП.

Попередньо встановлено, що водій автобуса "Неоплан" сполученням "Варшава – Одеса" не впорався з керуванням та з’їхав у кювет, після чого автобус перекинувся".

Деталі: У салоні автобуса було 25 пасажирів, серед яких 2 дітей.

Наразі з ними працюють медики, які визначають ступінь важкості отриманих травм. Про загальну кількість травмованих повідомлять пізніше.


 

Оперативники Тернопільського райуправління поліції розшукали зловмисника, причетного до крадіжки з автомобіля

Вівторок, 28 березня 2023, 11:12


Лиходій вночі викрав акумулятор з автомобіля, який власник залишив в дворі будинку, де проживає.

Повідомлення про крадіжку надійшло до співробітників Тернопільського районного управління поліції від 50-річного чоловіка. Він вранці виявив свій автомобіль відчиненим та без акумуляторної батареї.

У ході оперативних заходів співробітники карного розшуку встановили особу зловмисника. Причетним до протиправного виявився 52-річний житель одного із сіл Тернопільського району. Крадений акумулятор зловмисник здав на металобрухт.

З’ясувалося, фігурант причетний ще до однієї схожої крадіжки - поцупив два акумулятори з вантажівки.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за частиною 4 статті 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Псевдобанкіри збагатилися за рахунок краян майже на 60 000 гривень

Вівторок, 28 березня 2023, 11:09

Правоохоронці поліції Тернопільщини задокументували два факти шахрайства пов’язані з привласненням грошових коштів власників карткових рахунків. Після спілкування з додзвонювачами потерпілі втратили чималі суми.

Жителька Скалата розповіла, що псевдопрацівник банку зателефонував до неї під приводом розблокування інтернет-банкінгу. Жінка навіть не зрозуміла, як повідомила аферистові всю конфіденційну інформацію щодо свого електронного гаманця. Невдовзі їй надійшло сповіщення про зняття залишку в розмірі 29 744 гривень.

Ще один заявник повідомила, що невідомі намагаються привласнити його гроші. Аферист запевнив чоловіка, що кошти можна вберегти, однак для цього треба повідомити дані власника. Як наслідок розмова з псевдобанкіром обійшлася мешканцю Гусятина в 29 000 гривень.

Відомості про події працівники територіальних підрозділів поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські навчали дорожній грамоті вихованців дитсадочка

Вівторок, 28 березня 2023, 11:08

Чому світлофор має три кольори, як правильно переходити вулицю, для чого потрібно бути помітним в темну пору: саме стільки цікавих тем обговорили працівники відділення поліції №4 (м. Заліщики) з вихованцями місцевого  дошкільного навчального закладу «Калинонька».

Правоохоронці розповіли дошкільнятам як важливо бути дисциплінованими, навчатися дорожній грамоті,  застерегли від ігор на проїзній частині та поблизу доріг.

Дітки уважно слухали гостей у погонах, радували їх своїми знаннями: добре знали, на який сигнал світлофору треба переходити дорогу, де можна кататися на самокаті чи гратися з м’ячом. Вони обіцяли зростати чемними та законослухняними.

На вихованців садочку чекав ще один сюрприз – поліцейський  автомобіль, у якому всі бажаючі змогли посидіти, побачити, як користуватися рацією та гучномовцем, вмикати звукову сирену і проблискові вогні.

За цікавий та пізнавальний урок поліцейським подякували вихователі закладу. Вони впевнені, що спільні зусилля працівників поліції, вихователів та батьків допоможуть зберегти найцінніше –дитяче здоров’я та життя.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

16 українських видавництв продовжують публікувати більше книжок російською, ніж вимагає закон

Понеділок, 27 березня 2023, 13:11

16 українських видавців перевірять на дотримання вимог законодавства про державну мову. За даними Книжкової палати, у 2022 році вони видали українською менше, ніж передбачені законом 50% назв.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про це повідомила пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

"Це може свідчити про порушення вимог частини першої статті 26 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", – йдеться в повідомленні мовного омбудсмена.

В офісі Уповноваженого нагадали, що відповідно до цієї статті закону, яка набрала чинності 16 липня 2021 року, видавець зобов’язаний видавати державною мовою не менше 50 відсотків усіх виданих ним упродовж календарного року назв книжкових видань.

Ця вимога не поширюється на продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

 

16 видавців перевірять на дотримання закону про мову. Фото: Vim / Depositphotos

 

 

Також через рік після цього, 16 липня 2022 року, набрала чинності стаття 188-52 Кодексу про адміністративні правопорушення. Згідно з нею порушники закону про застосування державної мови у книговиданні можуть бути притягнуті до відповідальності із накладенням штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн).

 

Шлях Сковороди: у Тернополі презентували виставу для дітей «Вар-Сава» (фото)

Понеділок, 27 березня 2023, 13:02

Шлях Сковороди: у Тернополі презентували виставу для дітей «Вар-Сава» (фото)
У Тернопільському академічному театрі актора і ляльки відбулася прем’єра вистави для найменших - «Вар-Сава».

Глядачі зустрілися з Григорієм Сковородою та разом вирушили у філософську мандрівку.

Заповнений зал, бурхливі оплески, вигуки «Браво!», щасливі очі дітей та найкращі відгуки.

По завершенню вистави, усіх присутніх привітав з народженням нового перформансу директор-художній керівник театру Іван Шелеп та приготував сюрприз.

Перший глядач, який завітав на прем’єру «Вар-Сава» отримав в подарунок книгу «Буквар миру» Григорія Сковороди.

Наступний сеанс у середу, 29 березня о 17:00.

 

 

 

Зі Львова до Рівне курсуватиме модернізований інклюзивний електропоїзд

Понеділок, 27 березня 2023, 12:59

Зі Львова до Рівне курсуватиме модернізований інклюзивний електропоїзд
З 28 березня курсуватиме черговий капітально модернізований інклюзивний електропоїзд маршрутом №804/803/806/805 «Львів — Рівне — Львів».

Про це повідомили в «Укрзалізниці».

Поїзд №806/805 відправлятиметься зі Львова щоденно, крім суботи, о 16:35, і прибуватиме до станції Рівне о 19:25. Зі ст. Рівне поїзд відправлятиметься по п’ятницях та неділях о 13:20 і прибуватиме до Львова о 16:10.

Поїзд №804/803 відправлятиметься зі Львова по п’ятницях та неділях о 9:50 і прибуватиме до ст. Рівне о 12:40. Зі ст. Рівне поїзд відправлятиметься щоденно, крім субот, о 6:45 і прибуватиме до Львова о 9:35.

«Квитки вже доступні онлайн — у застосунку Укрзалізниці, в чат-боті та на сайті, а також — в касах вокзалів. Продовжуємо покращувати якість приміського сполучення для пасажирів», - пояснили в «Укрзалізниці».

 

photo_2023-03-27_11-34-18.jpg

photo_2023-03-27_11-34-13.jpg

 

В Японії студент прийшов на випускний в образі Зеленського на знак солідарності. ФОТО

Понеділок, 27 березня 2023, 12:00

Студент Кіотського університету одягнувся на випуск як президент Зеленський. Таким чином хлопець висловив свою солідарність з українським народом.

Про це він розповідає на своїй сторінці Twitter.

"Ми пам'ятаємо про вас. На жаль, я не можу підтримати вас інакше, ніж скромним донатом, але колись я ступлю на вашу землю, щоб допомогти вашому відновленню", – написав він.

У Японії та зокрема у Кіотському університеті є традиція для випускників. Вони можуть приходити на церемонію вручення дипломів у будь-якому вбранні, копіюючи будь-якого персонажа або історичну постать.

Фото студента-випускника у Японії

Професор університету Джеффрі Дж. Холл розповів, що студент спеціально 3 місяці відрощував бороду, аби перевтілитися, як він каже, в найсміливішу людину.

Ще випускник взяв із собою плакат на підтримку України. На ньому – цитати з промови Зеленського в Конгресі.

Вікторія Андрєєва

Фото з випускного

Вікторія Андрєєва

 

У нацпарку "Джарилгацький" на Херсонщині окупанти хочуть відстрілювати тварин – ЦЖР

Понеділок, 27 березня 2023, 12:00

У тимчасово окупованому Скадовському районі Херсонської області, в природному нацпарку "Джарилгацький" окупанти хочуть відстрілювати диких тварин та зайнятися ресторанним бізнесом.

Про це повідомляє Центр журналістських досліджень.

У ЦЖР пишуть, що згідно з реєстраційними документами росіян, у лютому окупанти незаконно зареєстрували парк "Джарилгацький" за російським законодавством.

Так зване "міністерство природних ресурсів і екології Херсонської області" призначило директором парку громадянина РФ Сергія Страмнова.

Муфлони. Фото: ЦЖД

У реєстраційних документах йдеться, що основним видом діяльності нацпарку є "мисливство, відлов та відстріл диких тварин".

Також в нацпарку окупанти хочуть дозволити рибальство, видобуток глини й солі, будівництво, перевезення пасажирів водним транспортом, екскурсійні послуги та ресторанний бізнес.

"Схожі види діяльності окупанти прописали й для інших захоплених природоохоронних установ Херсонщини", – пишуть в ЦЖР.

Руда лисиця. Фото: pimleijen/Depositphotos

За словами Івана Мойсієнко, завкафедри Херсонського державного університету, зрадником нацпарку став заступник директора – екскерівник Держекоінспекції в Херсонській області Сергій Суворов.

"Ще одним колаборантом став заступник директора НПП "Нижньодніпровський" Кірін Дмитро Леонідович. І він, і Суворов відсторонені з займаних посад, а перед звільненням правобережної Херсонщини 11 листопада 2022 року обидва втекли на окуповану територію", – додав Іван Мойсієнко.

Раніше ми повідомляли, що російські окупанти розстрілюють на Херсонщині птахів, які входять до Червоної книги.

Анастасія Поя

 

УЗ запускає модернізований інклюзивний електропоїзд зі Львова до Рівного

Понеділок, 27 березня 2023, 11:43

"Укрзалізниця" оголосила, що капітально модернізований інклюзивний електропоїзд з вівторка, 28 березня, курсуватиме маршрутом №804/803/806/805 Львів - Рівне - Львів.

Про це повідомляє пресслужба УЗ в Telegram.

"Поїзд №806/805 відправлятиметься зі Львова щоденно, крім суботи, о 16:35, і прибуватиме до станції Рівне о 19:25. Зі ст. Рівне поїзд відправлятиметься по п’ятницях та неділях о 13:20 і прибуватиме до Львова о 16:10.

Поізд №804/803 відправлятиметься зі Львова по п’ятницях та неділях о 9:50 і прибуватиме до ст. Рівне о 12:40. Зі ст. Рівне поїзд відправлятиметься щоденно, крім субот, о 6:45 і прибуватиме до Львова о 9:35", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що квитки вже доступні онлайн - в застосунку Укрзалізниці, в чат-боті та на сайті, а також - в касах вокзалів.

 
ФОТО: УЗ
 
ФОТО: УЗ

Нагадаємо:

"Укрзалізниця" презентувала перший український електропоїзд ЕПЛ9Т, модернізований на власних потужностях.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

У Росії пригрозили США "унікальною зброєю, здатною знищити Америку"

Понеділок, 27 березня 2023, 11:28

У Росії пригрозили США унікальною зброєю, здатною знищити Америку
МИКОЛА ПАТРУШЕВ. ФОТО З САЙТУ "РИА НОВОСТИ"

У Раді безпеки РФ заявили, що Росія має унікальну зброю, здатну знищити навіть Америку.

Джерело: російські пропагандистські видання "РИА Новости" і ТАСС із посиланням на секретаря Радбезу РФ Миколу Патрушева

Пряма мова Патрушева: "У Росії є унікальна зброя, якою вона здатна знищити будь-якого супротивника, зокрема США, у разі загрози своєму існуванню".

Деталі: Він також додав, що "думки американських політиків про те, що РФ на превентивний ядерний удар США відповісти вже не зможе – недалекоглядна і небезпечна дурість".

За словами Патрушева, Росія після розпаду СРСР нібито "провела роботу над помилками" і зараз "може забезпечити як внутрішню стабільність, так і безпеку від загроз ззовні".

Він також заявив, що США зараз намагаються "придушити" РФ, а потім нібито візьмуться за КНР.

Російський чиновник традиційно повторив мантру про те, що "Захід серйозно прорахувався, розраховуючи на крах економіки РФ і зростання протестних настроїв унаслідок санкцій", і про те, що Росія нібито "виважено ставиться" до санкційного тиску.


Передісторія:

 

УЗ повертатиме повну вартість квитків навіть після відправлення потяга: умови

Понеділок, 27 березня 2023, 11:25

Укрзалізниця дозволила повертати квитки на потяги вже після відправлення - відтепер можна буде повернути не 10% від вартості, а майже повну суму, крім вартості плацкарти.

Про це повідомляє пресслужба УЗ.

У суботу вступили в дію зміни до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України.

Згідно з ними, зокрема, офіційно дозволено повертати пасажиру повну вартість квитка і половину вартості плацкарти, якщо пасажир повертає квиток не менше ніж за 6 годин до відправлення поїзда (раніше - не менше ніж за 9 годин).

Також дозволено повертати повну вартість квитка (а не 10%, як це було раніше) після відправлення поїзда, але не більше, ніж за годину після відправлення. При цьому вартість плацкарти не повертається, а повернення квитка після відправлення можливо тільки офлайн.

Крім цього, урегульовано питання замовлення перевезень автомобіля через електронні сервіси, уточнено порядок оплати за перевезення собак та дрібних кімнатних тварин, введено нову категорію поїздів, якої раніше юридично не існувало - місцеві поїзди.

Під цією категорією маються на увазі поїзди, пристосовані для зʼєднання інфраструктури різних видів транспорту, а також визначено порядок оформлення, проїзду та повернення проїзних документів для такого сполучення.

Також офіційно спрощено процес оформлення замовлень для перевезення організованих груп пасажирів. Раніше  оформлювати таке замовлення можна було тільки в письмовому вигляді особисто, тепер процедуру дозволено перенести в онлайн.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

 

В Україні різко похолодає, потепління прийде в квітні

Понеділок, 27 березня 2023, 11:22

Вітер з південно-східного поступово переходитиме на північно-західний, 5-12 метрів за секунду. Пориви можуть досягати штормових значень, до 15-22 метрів за секунду.

 

У багатьох областях України різко похолоднішає, до +1+7 градусів.

У східних областях ще затримається тепла погода, завтра там +10+16 градусів. У центральних областях та на півдні очікується +6+12 градусів.

У Києві 28-го березня також передбачається ускладнення погоди. Опади: дощ з переходом у мокрий сніг, можливі сильні опади.

Вітер північно-західний, пориви до штормових, до 15-20 метрів за секунду.

За словами Діденко, у столиці очікується "аномальний хід" температури повітря.

Найближчої ночі у Києві буде тепло, до +12 градусів, а вдень температура повітря почне знижуватися до +5+3 градусів.

Надалі похолодання охопить всю Україну та посилиться до невеликих морозів.

Синоптик додала, що потепління прийде аж в суботу-неділю, тобто 1-2 квітня.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

Злочинний дует постане перед судом за крадіжку

Понеділок, 27 березня 2023, 11:14

Поліцейські відділення поліції №1 (м. Борщів) встановили двох підозрюваних у скоєнні крадіжки. Зловмисники проникли на місцеве підприємство.

Повідомлення про протиправні дії  надійшло від власника деревообробного господарства в селі Озеряни. Він повідомив, що невідомі проникли до недіючого цеху та викрали електродвигун.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів працівники поліції натрапили на слід зловмисників. Ними виявились двоє мешканців Борщівської ТГ. Обоє підозрюваних в минулому вже притягувалися до відповідальності за крадіжку зварювального апарату. Чините протиправне не полишили.

Чоловіки проникли до приміщення, зламавши навісний замок, та,  демонтували електричний двигун. Його відвезли в помешкання до одного з учасників крадіжки, а згодом продали односельчанину. Викрадене правоохоронці вилучили та повернули власникам.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.4 ст.185 (крадіжка) КК України. Слідчі дії тривають.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Чотири автопригоди за минулі вихідні зареєстрували правоохоронці на Тернопільщині

Понеділок, 27 березня 2023, 11:12


Четверо людей отримали травми в результаті дорожньо-транспортних пригод на дорогах Тернополя та області. Серед травмованих двоє неповнолітніх.

Три автівки зіткнулися 26 березня на дорозі Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка, неподалік села Кам’янки Підволочиської територіальної громади.

За попередньою інформацією, водій автомобіля Toyota Prado не впорався з керуванням, виїхав частково на смугу зустрічного руху та врізався у Hyundai Elantra. В результаті удару Hyundai відкинуло на іншу смугу і там в іномарку в'їхав автомобіль ВАЗ.

До лікарні за меддопомогою звернувся кермувальник ВАЗу та пасажир Hyundai. У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння стало причиною автопригоди у Тернополі. Водій Volkswagen Golf, рухаючись проспектом Степана Бандери, не дотримався безпечної дистанції і допустив зіткнення із попутним транспортним засобом - з Hyundai Santafe. Легкі тілесні ушкодження отримав пасажир Volkswagen Golf.

Двоє неповнолітніх потрапили до лікарні в результаті аварії. ДТП трапилася 26 березня в селі Колодіївка Скалацької громади. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що шістнадцятирічний житель Гусятина їхав разом з однолітком на мотоциклі Loncin. Юнак не обрав безпечну швидкість руху, не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху та врізався в автомобіль Opel Astra. Кермувальника мототранспорту госпіталізували до реанімації. Його пасажир також потрапив до медзакладу.

Ще одну автопригоду того ж вечора зареєстрували у селі Петриків. Водійка автомобіля Volkswagen Passat допустила наїзд на пішохода 2006 року народження. Потерпілого з тілесними ушкодженнями доправили до лікарні.

Усі аварії внесені в ЄРДР. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі працівники поліції об'єдналися з громадськістю, аби боротися з рекламою наркотиків

Понеділок, 27 березня 2023, 11:10


Розповсюдження наркотиків, реклама інтернет-магазинів про те, де можна придбати заборонені речовини, а також заклики до вживання отрути - проблема сьогодення.

Якщо для старшого покоління розписані стіни на будинках, підстанціях чи інших приміщеннях - це всього-на-всього витівки хуліганів, то молодь добре знає, що це оголошення про те, де можна придбати наркотики.

"Такої реклами стає все більше, - розповідає заступник начальника УБН в Тернопільській області Андрій Шафранський, - а єдиний метод боротьби з нею - замальовувати. Проте це повинні робити не лише працівники поліції, але й громадськість, представники ОСББ та ЖЕКів. Такі написи потрібно знищувати одразу, бо кожна хвилина зволікань може призвести до того, що підліток введе дану адресу та вирішить спробувати чогось новенького".

Невідомі написи - це прихована реклама, яка, як правило, розміщена у телеграм-каналах. Тому молодь все чудово розуміє і знає, де можна придбати щось "цікаве". Поспілкувавшись у месенджері, покупець оплачує за товар і отримує адресу, де схована та чи інша "закладка".

Саме такі надписи, каже Андрій Шафранський, - це перший крок до того, що молоді люди, шукаючи легкий підробіток, стають наркокур'єрами. Платять "драгдилери" й за нанесення написів.

Працівники поліції закликають жителів міста та області знищувати приховану рекламу наркотиків самостійно одразу або повідомляти про неї ОСББ й ЖЕКи. У разі виявлення осіб, які обмальовують стіни, повідомляти дільничного інспектора.

 

Ні товару, ні грошей – краянка потерпіла від рук аферистів

Понеділок, 27 березня 2023, 11:09

Поліцейські вкотре попереджають: не замовляйте товар у неперевірених продавців, а оплату здійснюйте лише після отримання та перевірки бажаного майна.

Невідомі розміщують на різних інтернет-платформах оголошення про продаж різноманітного товару. Як правило, майно вони оцінюють за значно нижчою ціною від ринкової, тим самим заманюють покупців. Обов’язковою умовою являється передоплата, яка є головною ознакою злочинної пастки. Як тільки кошти надходять на рахунки аферистів, вони зникають із легко привласненими грішми.

Від такого роду злочину потерпіла 30-річна жителька Кременецького району. Заявниця втратила майже 2300 гривень, які перерахувала невідомій особі як завдаток за покупку неіснуючого майна.

Відомості про подію правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Працівники поліції наголошують про прості правила, як не стати жертвами інтернет-шахраїв:

- перевіряйте інформацію про продавця, почитайте відгуки про нього в інтернеті;

- при надходженні товару перевірте його на пошті;

- використовуйте функцію післяоплати;

- не повідомляйте реквізити вашої картки, які маєте право знати лише Ви: термін дії карти, коди, одноразові паролі, які приходять на телефон.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції за номером «102»

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: шахраї розсилають фейкову інформацію про виплати

Понеділок, 27 березня 2023, 11:00

14 тисяч гривень зникло з рахунку 58-річного чоловіка після того, як він ввів реквізити своєї банківської картки на невідомому сайті.

Як встановили правоохоронці, потерпілий - мешканець Запорізької області, наразі проживає в одному із сіл Кременецького району. В одному із месенджерів чоловік побачив оголошення про виплати грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам від міжнародного фонду. У сповіщенні було посилання на невідомий веб ресурс. Чоловік перейшов на вказаний сайт та ввів там дані своєї банківської картки. Вже за кілька хвилин отримав повідомлення про те, що з його рахунку зняли гроші.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські застерігають громадян: не переходьте за підозрілими посиланнями та у жодному разі не вводьте дані своїх банківських карток. Перевіряйте інформацію про грошові виплати на офіційних джерелах. Уважно перевіряйте чи існують такі організації, від імені яких ви отримали повідомлення. Встановіть індивідуальні ліміти на операції з вашою платіжною карткою.

Якщо ж фінансова інформація розголошена, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку, повідомте про випадок шахрайства до поліції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Працівники поліції нагадують продавцям про відповідальність за продаж алкоголю неповнолітнім

П'ятниця, 24 березня 2023, 13:15

Вже наступного тижня у багатьох навчальних закладах області розпочнуться весняні канікули. Під час відпочинку підлітки часто без догляду дорослих організовують своє дозвілля. Аби відпочинок підростаючого покоління минув без негативних наслідків від вживання алкоголю, інспектори ювенальної превенції та дільничні офіцери поліції проводять роз'яснювальну роботу з продавцями у торгових закладах області.

Поліцейські Теребовлянщини з представниками служби у справах дітей  провели профілактичний рейд місцевими крамницями. Вони попередили реалізаторів про адміністративну відповідальність за продаж цигарок, пива чи інших міцних напоїв неповнолітнім. У кожній крамниці правоохоронці залишали інформаційні пам’ятки, щоб підлітки їх бачили й знали, що такий товар для них під забороною.

Поліцейські звертаються до громадян з проханням неухильно дотримуватися вимог законодавства України. та нагадують що про заборону щодо продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Продавець зобов'язаний отримати у покупця, який купує пиво, алкогольні напої паспорт або інші документи, які підтверджують його вік.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники Тернополя вийшли на слід крадія

П'ятниця, 24 березня 2023, 13:14

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції місцевому мешканцю. Кишенькар обікрав тернополянина в громадському місці.

Потерпілий розповів, що коли він перебував на території залізничного вокзалу у нього поцупили засіб зв’язку, який він зберігав в кишені верхнього одягу

Оперативникам територіального підрозділу поліції вдалося розшукати підозрюваного Це тернополянин - 1998 року народження.

Викрадене майно крадій реалізував, а кошти витратив на власні потреби.

Поліцейські перевіряють причетність зловмисника до скоєння аналогічних злочинів на території області.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч.4 ст. 185 ККУ. Санкція передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські задокументували шахрайство пов'язане з орендою житла

П'ятниця, 24 березня 2023, 13:12


3000 гривень втратила заявниця 1982 року народження. Жінка оплатила суму за найм квартири, однак як виявилося згодом, потрапила в шахрайську пастку.

Вона розповіла, що на сайті-оголошень знайшла допис про оренду квартири в Чернівцях. Заявниця зателефонувала до орендаря та узгодила умови найму. Чоловік попросив здійснити попередню оплату, як гарантію домовленості. Потерпіла за лічені хвилини перевела кошти, а вже наступного дня, зрозуміла, що її ошукали, адже мобільний орендаря був вимкнений.

За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 ККУ.

Правоохоронці розповідають, що аби не потрапити на гачок, необхідно знати кілька простих фактів про оренду квартир подобово. Перш за все реальні власники квартир ніколи не обмежують свою рекламу одним інтернет-ресурсом. Якщо вам сподобалась пропозиція на сайті-оголошень, під час телефонної розмови запитайте, де ще можна знайти ці апартаменти. Нерідко в людини, яка займається здачею житла в оренду, є особистий сайт. В такому разі, можете бути спокійним за свою безпеку.

Щоб перевірити реальність пропозиції самотужки, достатньо лише ввести номер власника або адресу квартири в пошуковій системі. Ви отримаєте список сайтів, де розміщувались квартири цієї людини.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники поліції впіймали викрадачів мобільних телефонів

Четвер, 23 березня 2023, 12:18

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує двом чоловікам які привласнили чужі мобільні телефони. Міри покарання їм обере суд.

Один зі злочинів задокументували працівники Тернопільського РУП в обласному центрі. Зловмисник зайшов до крамниці та скористався слушною нагодою, коли працівниця обслуговувала відвідувачів. Він привласнив дороговартісний телефон, який жінка зберігала під прилавком.

Поліцейські встановили, що це раніше ще судимий житель Києва.

Аналогічний злочин задокументували працівники відділення поліції № 2 м. Ланівці. Підозрюваний поцупив майно свого приятеля. За словами заявника, після гостювання знайомого в його будинку, зник мобільний телефон.

Здогадки заявника вдалося підтвердити й правоохоронцям. Викрадене майно вони вилучили.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 27 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер