images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Правоохоронці задокументували шахрайство пов'язане з оформленням грошової допомоги

Четвер, 23 березня 2023, 12:16


З початком російського вторгнення спостерігається тенденція до зростання випадків шахрайств під приводом "оформлення грошової допомоги". Громадяни не отримують нічого, натомість втрачають власні заощадження.

Переходячи за посиланням, яке пропонує отримати кошти, людина потрапляє на фішинговий сайт. Це двійник надійного легального сайту, розміщений за схожою електронною адресою – людина думає, що зайшла на сайт свого банку, а насправді – це сайт-двійник шахраїв, який візуально дуже схожий, адреса сайту відрізняється зазвичай всього на одну літеру. Якщо на такому фішинговому сайті людина вводить номер картки, мобільного телефону, паролі – шахраї можуть отримати доступ до її рахунків і зняти всі кошти.

Тернополянка 1962 року народження позбулася 21 000 гривень, які аферист зняв без труднощів.

Відомості про злочин працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські закликають: не довіряти повідомленням в соцмережах та телеграм-каналах, які просять перейти за невідомим посиланням та ввести секретні дані банківської картки нібито для оформлення "грошової допомоги".

Нікому ніколи не потрібно повідомляти секретну інформацію про свій банківський рахунок, паролі карток тощо. Всі операції щодо банківського проводьте безпосередньо у відділенні банку.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають від шахраїв: не купуйте талони на пальне через інтернет та у незнайомих осіб

Четвер, 23 березня 2023, 12:15


Факт шахрайства, пов'язаний з придбанням талонів на дизпаливо, задокументували співробітники Тернопільського відділення поліції. Житель обласного центру перерахував невідомому 12 тисяч гривень за купівлю неіснуючих паливних карток.

Зі слів потерпілого, знайомий дав йому номер телефона чоловіка, який нібито продає талони на пальне. Тернополянин зв’язався з продавцем. Незнайомець сказав покупцеві, на якій саме заправці він зможе забрати картки на пальне та попросив оплатити за товар 12 тисяч гривень. Тернополянин через термінал перекинув гроші на рахунок продавця. Проте коли приїхав на заправку за талонами, то з’ясувалося, що його обдурили.

За даним фактом розпочали кримінальне провадження за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські проводять оперативно-розшукові заходи для розкриття злочину.

У жодному разі не переказуйте кошти наперед незнайомцям та ніколи не купуйте талони з рук у сторонніх осіб. Картки на пальне можна придбати лише через офіційні компанії та регіональні представництва автозаправних станцій. За будь-який товар розраховуйтеся лише після його отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Квадроцикл, за який оплатив чоловік, виявився фейковим

Четвер, 23 березня 2023, 12:13

Майже 77 тисяч гривень втратив житель Чортківського району. Чоловік мріяв про квадроцикл, а в результаті - втратив усі заощадження. Із заявою про втрату грошей до поліції звернувся потерпілий. Він розповів, що на одному із вебсайтів він знайшов оголошення про продаж квадроцикла. Зв'язався з продавцем і обговорив ціну та деталі покупки. Однією з умов покупки була передоплата. 32-річний покупець погодився оплатити за товар і на вказаний номер перерахував 76700 гривень. Після транзакції товару заявник так і не отримав, а продавець перестав відповідати на телефонні дзвінки. Працівники поліції встановлюють особу продавця, а також перевіряють рахунок на який пішли гроші.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Збаражчині зіткнулися два автомобілі

Четвер, 23 березня 2023, 12:09

З тілесними ушкодженнями та переломами до травматологічного відділення лікарні бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала 65-річного тернополянина. Травми чоловік отримав в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Потерпілий - водій одного з автомобіля.

Аварію з потерпілими зареєстрували працівники поліції 22 березня близько 17:30. На трасі Доманове-Тереблече  зіткнулися дві іномарки. За попередньою інформацією, транспортні засоби рухалися в попутному напрямку. Проте водій автомобіля Mercedes-Benz не обрав безпечної швидкості та не дотримуючись дистанції, врізався у Renault Logan, який їхав попереду. Травми отримав лише кермувальник Renaul.

У водіїв взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Стало відомо про 18 потерпілих від ракетного удару по Запоріжжю

Середа, 22 березня 2023, 11:54

За попередньою інформацією внаслідок влучання російської ракети в багатоповерхівки в Запоріжжі постраждали 18 людей.

Джерело: секретар міськради Анатолій Куртєв

Пряма мова: "Під обстріл цієї підступної наволочі потрапили два дев’ятиповерхових будинки з мирними людьми. На цей час відомо про 18 постраждалих (з них двоє дітей 7 та 9 років).

11 дорослих госпіталізовано (з них четверо знаходиться у важкому стані, семеро - у середньому). Ще п‘ятеро людей отримали медичну допомогу на місці прильоту. Дітей зараз везуть до медичних закладів".

Доповнюється…

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

Без черг та заповнення декларацій: відправити посилку за кордон тепер можна через застосунок Meest Пошта

Середа, 22 березня 2023, 11:46

 
MEEST

Доставка доступна у понад 40 країн світу, включно з Польщею, США, Францією, Іспанією тощо

Поштово-логістична група компаній Meest додала послугу оформлення відправлення через власний застосунок. Тепер клієнтам не треба фізично приходити у відділення та заповнювати декларацію — все буде зроблено автоматично.

Для цього треба створити відправлення у застосунку Meest Пошта і додати кінцевим пунктом адресу міжнародного сортувального центру компанії на вул. Зеленій, 147 міста Львів. Після надходження фахівці Meest самостійно оформлять посилку, запакують її, заповнять декларацію — без необхідності додаткового втручання з боку користувача — та відправлять у зазначену країну.

 
MEEST

"Мати справу з логістичними документами може бути серйозним викликом, особливо для тих, хто ніколи раніше з ними не стикався. Наша мета — максимально спростити процес обміну посилками, навіть якщо адресат знаходиться за тисячі кілометрів від клієнта", — підкреслює президент міжнародної групи компаній Meest Ростислав Кісіль.

Поштово-логістична компанія Meest здійснює відправлення з України у понад 40 країн світу, зокрема, Польщу, США, Канаду, Францію, Іспанію, Болгарію, Естонію, Латвію, Литву, Німеччину, Італію, Грузію, Великобританію та інші популярні напрямки. Відправити посилку можна на локальні відділення та поштомати компаній партнерів, а також адресно, за допомогою кур’єрських послуг.

 
MEEST

Тарифи на доставку залежать від пункту призначення. Водночас вартість, зокрема, у Польщу складе всього від 230 грн — завдяки, зокрема, партнерству Meest з польським оператором InPost. Відправити посилку людині у Польщі тепер можна не тільки кур’єром, а і на місцеві відділення та поштомати InPost.

 

"Укроборонпром" відправив захисникам першу партію своїх 122-мм артилерійських снарядів

Середа, 22 березня 2023, 11:33

Укроборонпром відправив захисникам першу партію своїх 122-мм артилерійських снарядів
ФОТО: ПРЕССЛУЖБА "УКРОБОРОНПРОМУ"

Держконцерн "Укроборонпром" відвантажив Збройним силам першу партію вітчизняних 122-мм снарядів, виробництво яких налагодив за кордоном.

Джерело: пресслужба "Укроборонпрому"

Дослівно: "Державний концерн "Укроборонпром" у кооперації з країною НАТО налагодив виробництво артилерійського 122-мм снаряду за кордоном та вже встиг відвантажити партію Збройним силам України".

 

Деталі: Повідомляється, що це вже третій вид боєприпасу після мінометної 120-мм міни та танкового 125-мм снаряду, який виготовляється за українською технологією та із залученням українських фахівців на закордонних потужностях.

В держконцерні уточнили, що снаряд калібру 122 мм використовується українською артилерією при роботі з причіпними гаубицями Д-30 (максимальна дальність ураження – 15400 м) та САУ 2С1 "Гвоздика" (максимальна дальність ураження – 15200 м).

Характерно, що кількість осколків для даного типу снаряду значно перевищує осколковість штатного "радянського" зразку.


 

У Тернополі поліцейські вилучили у водія-порушника підроблені документи

Середа, 22 березня 2023, 11:22

Тернополянин замовив фальшиве водійське посвідчення через інтернет. За використання підробленого документу чоловіку загрожує кримінальна відповідальність.

Під час патрулювання в обласному центрі поліцейські зупинили водія легкового автомобіля, який порушив правила дорожнього руху. Перевіривши документи, правоохоронці з’ясували – водійське посвідчення чоловіка має ознаки підробки та належать іншій особі.

Водій, 37-річний тернополянин, зізнався, що придбав фальшиві документи через оголошення в інтернеті. За підробку заплатив понад 7 тисяч гривень.

За даним фактом дізнавачі Тернопільського райуправління поліції розпочали кримінальне провадження ч.1 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують, що за підроблення або використання завідомо підробленого документа чинним законодавством передбачено покарання у вигляді штрафу, піврічного арешту або обмеження волі строком до 2 років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Посмертно нагороди від Президента отримали двоє військових з Тернопільщини

Середа, 22 березня 2023, 10:29

Посмертно нагороди від Президента отримали двоє військових з Тернопільщини
Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами двох військових з Тернопільщини (посмертно).

Так, за виявлені у захисті державних інтересів особисті мужність і відвагу, зміцнення обороноздатності та безпеки України Жолоденка Сергія та Крижанівського Василя нагороджено медаллю “Захиснику Вітчизни” ( посмертно).

Вічна пам'ять Героям.

 

Вночі Україну атакували дронами-камікадзе

Середа, 22 березня 2023, 09:12

Вночі Україну атакували дронами-камікадзе
Цієї ночі, 22 березня, окупанти завдали по Україні масованого авіаційного удару безпілотниками "Шахед-136".

Через російську атаку у низці областей оголошували повітряну тривогу.

За попередньою інформацією Генерального штабу, 16 дронів із 21 запущеного було знищено нашими захисниками.

ППО спрацювала в Київській, Хмельницькій і Житомирській областях. Наразі не відомо, куди влучили ще пʼять БПЛА.

Росіяни намагалися вдарити по столиці, але силам оборони вдалося ліквідувати всі дрони.

"Ворог не припиняє атаки на Київ. Цієї ночі країна-терорист знову запустила свої смертоносні БПЛА в напрямку столиці. За попередньою інформацією, це були баражуючі боєприпаси "Shahed".

Силами нашої ППО всі цілі, виявлені в повітряному просторі навколо Києва, були знищені. За даними на цю мить – без жертв та руйнувань", – повідомили у КМВА.

У Генштабі наголошують: загроза завдання ударів залишається по всій території України.

 

Сформували новий стрілецький батальйон Києва

Вівторок, 21 березня 2023, 12:53

Сформували новий стрілецький батальйон Києва
ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО КМДА

Окремий стрілецький батальйон міста Києва cформовано, бійці проходять підготовку.

Джерело: Київська міська військова адміністрація в Telegram

Деталі: У професійній підготовці бійців 401 окремого стрілецького батальйону столиці під час чергових тренувань підрозділу особисто переконався начальник КМВА Сергій Попко.

Особовий склад  батальйону зараз проходить вишкіл на різних тренувальних локаціях Києва.

Зараз триває злагодження підрозділів на рівні взводів і рот. Окрім цього, на базі одного з навчальних закладів офіцери штабу батальйону проходять підготовку за стандартами НАТО, з використанням засобів імітаційного моделювання, йдеться в повідомленні. 

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

В Одесі міськрада погодила демонтаж меморіальної дошки Горькому

Вівторок, 21 березня 2023, 12:41

Міськрада Одеси прийняла рішення про демонтаж меморіальної дошки радянському письменнику Максиму Горькому. Про це повідомила громадська організація "Декомунізація. Україна" у своїх соцмережах.

Активісти супроводили свій пост фотографіями офіційного листа директора Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції. У ньому він повідомляє, що рішення про демонтаж дошки Горькому було прийнято на засіданні історико-топонімічної комісії міськради 16 березня.

 

Меморіальна дошка Горькому в Одесі. Фото: Vikont

 

Також в іншій відповіді на запит активістів директор департаменту повідомляє, що найближчим часом буде розглянуто питання про демонтаж пам'ятника юному Леніну.

Максим Горький – російський і радянський письменник, драматург, прозаїк, поет та публіцист. Член Російської соціал-демократичної робітничої партії та найбільший спонсор більшовицької фракції, співпрацював з більшовицькими газетами "Звезда" та "Правда". Був оголошений "родоначальником радянської літератури". Український письменник Микола Хвильовий у памфлеті "Україна чи Малоросія?" назвав Горького "великодержавником, проповідником російського месіанізму".

Марія Кабацій

 

УПЦ МП обурена: їй закрили доступ до печер і мощів Києво-Печерської лаври

Вівторок, 21 березня 2023, 12:29

УПЦ МП обурена: їй закрили доступ до печер і мощів Києво-Печерської лаври

Ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей.

Джерело: Українська православна церква Московського патріархату

Дослівно УПЦ МП: "20 березня 2023 року від керівництва національного заповідника "Києво-Печерська лавра" на адресу монастиря надійшов лист з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості "культурних цінностей" (саме так представники Мінкульту та заповідника називають мощі преподобних та інші святині).

Також у зв’язку із цим припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм). Тобто молитва в цих храмах буде неможлива".

Деталі: Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент повідомив, що комісія працює з 20 березня, дата закінчення її роботи невідома, але під час роботи комісії віряни не зможуть поклонятися мощам.

У листі чиновника Мінкульту повідомляється, що внаслідок створення комісії, яка буде визначати "наявність, збереженість та стан збереження культурних цінностей", "доступ до об’єктів (тобто, храмів та печер) буде обмежено".

В УПЦ МП заявили, що "зачинення печер заповідником без попередження є безпрецедентним проявом обмеження прав українських вірян, які цими днями масово їдуть з різних регіонів в надії вклонились Києво-Печерським святиням".

Передісторія:

  • 10 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано. У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на Лаврській 11 і Лаврській 15 у Києві.
  • Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко підкреслив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату мають наприкінці березня залишити усі приміщення Києво-Печерської лаври.
  • УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на це немає. Ченці УПЦ МП відмовилися виселятися з Києво-Печерської Лаври.
  • 20 березня представники УПЦ МП хотіли зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, а коли це не вдалося, опублікували звернення до нього, в якому закликали не забирати в них Києво-Печерську лавру.
  • У 2022 році Служба безпеки України провела десятки обшуків у різних будівлях УПЦ МП, зокрема й у Києво-Печерській лаврі. Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.
  • ОЛЕНА РОЩІНА 
 

Рада виділила додаткові пів трильйона на оборону: кому спрямують кошти

Вівторок, 21 березня 2023, 12:24

 
GETTY IMAGES

Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до державного бюджету, яким видатки на оборону збільшуються на понад пів трильйона гривень.

Про це повідомила голова Бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа, супровідні документи до законопроєкту №9105.

За законопроєкт за основу проголосували 322 народні депутати, в цілому - 325.

Закон передбачає збільшення видатків державного бюджету на 537,2 млрд грн.

Зокрема, 518 млрд грн спрямовується на потреби військових, а саме – на грошове забезпечення, харчування, та виробництво і закупівлю БПЛА.

Підласа зауважила, що потреба у збільшенні видатків на діяльність усіх видів і родів військ зумовлена збільшенням чисельності військовослужбовців. Наприклад, у рамках проекту "Гвардія наступу" планується сформувати 8 нових бригад. Крім того, збільшення видатків необхідно через зміну прогнозу щодо ведення активних бойових дій до кінця 2023 року.

Згідно додатків до законопроєкту, додаткові кошти отримають:

  • Міністерство оборони у сумі 372,5 млрд грн, передусім на забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ тощо;
  • Міністерство внутрішніх справ у сумі 98,4 млрд грн, які розподіляються між Державною прикордонною службою, Нацгвардією, ДСНС та Нацполіцією;
  • Держспецзв’язку у сумі 31,6 млрд грн, передусім на "забезпечення спеціальною технікою та обладнанням";
  • Служба безпеки у сумі 9,3 млрд грн;
  • Головне управління розвідки МО у сумі 4,6 млрд грн;
  • Управління державної охорони, яке отримає 961,9 млн грн на охорону органів державної влади та посадовців;
  • Служба зовнішньої розвідки у сумі 807 млн грн;
  • Національне антикорупційне бюро у сумі 50,6 млн грн.

Також 19 млрд грн спрямовується на поповнення Резервного фонду державного бюджету, який використовується для непередбачених та невідкладних заходів. Кошти Резервного фонду мають бути використані, зокрема, на виплату одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців (не менше 3 млрд грн у 2023 році) та на будівництво фортифікаційних споруд (не менше 2 млрд грн).

Джерелами покриття таких додаткових видатків пропонується визначити:

  • 419,3 млрд грн – збільшення дефіциту державного бюджету, тобто фактично через внутрішні і зовнішні запозичення;
  • 60,7 млрд грн – збільшення доходів бюджету за рахунок збільшення надходження ПДФО, ПДВ з вироблених товарів та частини чистого прибутку державних банків;
  • 50,3 млрд грн – скорочення видатків на обслуговування державного боргу;
  • 6,9 млрд грн – зменшення витрат на забезпечення державних гарантій.

Закон набуде чинності після підпису президентом.

Читайте також: 30 тисяч отримають не всі. Як змінилися зарплати та пенсії для військових з 1 лютого

Рекордні витрати на армію у 2023 році. Що збирається робити уряд?

Нагадуємо:

Кабінет міністрів у понеділок, 13 березня, підтримав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537 мільярдів гривень.

Раніше ЕП писала, що закладені в законі про держбюджет обсяги фінансування армії не остаточні і мають покрити потреби Сил оборони в першій половині року. Після цього уряд буде вносити зміни до кошторису, як робив це у 2022 році.

 

Мінкульт посилив вимоги для виїзду артистів за кордон

Вівторок, 21 березня 2023, 12:21

Міністерство культури та інформаційної політики посилило вимоги для виїзду артистів за кордон.

Все для того, щоб запобігти зловживанню перетину кордону, наприклад, як сталося з Андрієм Щегелем та режисером Тарасом Голубковим, пишуть на сайті Міністерства.

"МКІП разом з правоохоронними органами було змушене ініціювати посилення вимог  для виїзду за кордон чоловіків призовного віку", – зауважують у відомстві.

Тепер для підготовки листа щодо сприяння перетину кордону МКІП потрібно також надати військово-облікові документи.

Фото: AllaSerebrina/Depositphotos

Згідно з законодавством, під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонено виїзд з країни чоловіків  призовного віку, які є  громадянами України.

Втім Мінкульт може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону.

Це можливо за двох умов: якщо артист належать до сфери культури й інформації та має на меті виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені.

А також – якщо артист зобов’язується повернутися в Україну.

Нагадаємо, стендап-комік Андрій Щегель, який втік з України через дозвіл Мінкульту, сказав, що українці самі зробили вибір "гинути на війні".

Пізніше він опублікував відео-вибачення, де заявив, що його слова вирвали з контексту і він не те мав на увазі.

Анастасія Поя

 

Громадяни втратили майже 25 тисяч гривень оформляючи грошову допомогу

Вівторок, 21 березня 2023, 11:53

Жителі області намагалися оформити грошову допомогу для громадян в період війни, однак стали жертвами аферистів й втратити свої заощадження. Правоохоронці проводять розшукові заходи аби встановити осіб причетних до протиправного.

Афера з оформленням так званої "грошової допомоги полягає в наступному: –переходячи за посиланням, яке пропонує отримати кошти, людина потрапляє на фішинговий сайт. Це двійник надійного легального сайту, розміщений за схожою електронною адресою – людина думає, що зайшла на сайт свого банку, а насправді – це сайт-двійник шахраїв, який візуально дуже схожий, адреса сайту відрізняється зазвичай всього на одну літеру. Якщо на такому фішинговому сайті людина вводить номер картки, мобільного телефону, паролі – шахраї можуть отримати доступ до її рахунків і зняти всі кошти.

Так двоє мешканців області втратили гроші. Чоловік позбувся 12 733 гривень, а інша потерпіла 10 500 гривень

Відомості про подію внесено в ЄРДР відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України .

Правоохоронці наголошують, що отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, потрібно лише з офіційних джерел, не потрібно переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах. Якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку, повідомте про випадок шахрайства в поліцію

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Правоохоронці нагадують мешканцям Тернопільщини правила кібербезпеки

Вівторок, 21 березня 2023, 11:50


Майже щодня працівники поліції документують факти шахрайства, пов’язані з банківськими операціями. Аферисти входячи в довіру до краян, дізнаються всю необхідну інформацію за допомогою якої спустошують електронні гаманці жителів Тернопільщини.

Від такої шахрайської схеми потерпіло троє мешканців області. Один з заявників розповів, що до нього зателефонував невідомий чоловік, який представився співробітником служби безпеки банку. Аферист повідомив про несанкціоноване втручання в систему фінустанови невідомими особами, в результаті чого кошти в небезпеці. Пройдисвіт запевнив власника карткового рахунку, що гроші можна вберегти, але для цього йому необхідно уточнити персональні дані, що й зробив чоловік. За лічені хвилини він отримав сповіщення про списання 34 826 гривень. Ще краян потерпіло він аналогічної схеми: тернополянка втратила 6600, а житель області 4309 гривень. За допомогою вони звернулися до працівників поліції.

Відомості про події внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 частини Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують місцевим мешканцям, ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Якщо ж ви потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, одразу телефонуйте на лінію «102».

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Нетверезий водій за 500 доларів намагався уникнути відповідальності – за даним фактом розпочато кримінальне провадження

Вівторок, 21 березня 2023, 11:47


54-річний житель Монастириської громади хотів уникнути адміністративної відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані. За це порушнику загрожує від двох до чотирьох років позбавлення волі.

Під час патрулювання співробітники групи реагування патрульної поліції Бучацького відділення поліції зупинили мікроавтобус за порушення правил дорожнього руху. За кермом транспортного засобу перебував 54-річний житель одного із сіл Монастириської громади з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Це також підтвердив огляд, який він пройшов на місці зупинки за допомогою алкотестеру.

За нескладання адміністративних матеріалів за керування автомобілем напідпитку керманич почав пропонувати поліцейським неправомірну вигоду. Правоохоронці попередили його що за такий вчинок передбачена кримінальна відповідальність. Та це не зупинило чоловіка – він запхав у кишеню інспектора 500 американських доларів.

На місце події поліцейські викликали слідчо-оперативну групу, яка задокументувала факт кримінального правопорушення та вилучила кошти.

За пропозицію неправомірної вигоди службовій особі, відповідно до ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України, слідчі розпочали кримінальне провадження. Окрім цього, на водія складено адмінпротокол за ст. 130 (Керування транспортними засобами у стані сп’яніння) КУпАП.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

03 квітня розпочинається реєстрація на участь у національному мультипредметному тесті

Вівторок, 21 березня 2023, 11:41

Міністерство освіти і науки України відповідним наказом затвердило календарний план організації та проведення НМТ (національного мультипредметного тесту) у 2023 році.

Відповідно до наказу реєстрація осіб на участь у національному мультипредметному тесті (НМТ) триватиме з 03 квітня по 03 травня 2023 року.

Тестування проходитиме у дві сесії:

  • основна: 5 червня - 23 червня;
  • додаткова: 11 - 24 липня.

Як повідомляє Український центр оцінювання якості освіти, до 7 травня 2023 року зареєстрований учасник матиме змогу в персональному кабінеті внести зміни (вибрати інший предмет додаткового блоку чи змінити населений пункт в Україні/ за кордоном, у якому він бажає пройти НМТ).

У додатковий період (5–12 червня) зможуть зареєструватися  особи, які не змогли з поважних причин зареєструватися для проходження НМТ під час основного періоду реєстрації; реєструвалися в основний період реєстрації, але яким було відмовлено в реєстрації для участі.

Не пізніше ніж за десять календарних днів до початку проведення основної сесії НМТ для зареєстрованих учасників з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних сторінок запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ. Учасники ж додаткової сесії НМТ матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування не пізніше ніж за три календарних дні до проведення додаткової сесії НМТ.

Інформацію про результати основної сесії НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено на персональних сторінках учасників тестування до 28 червня 2023 року, додаткової сесії – до 29 липня 2023 року.

До слова, учасникам НМТ на сайті УЦОЯС вже доступні демонстраційні варіанти тесту з «Історії України», «Фізики»та «Англійської мови».

 

 

Організатори НМТ оприлюднили дати проведення тестування

Понеділок, 20 березня 2023, 14:55

Міністерство освіти і науки України затвердило календарний план організації та проведення НМТ (національного мультипредметного тесту) у 2023 році.

Про це повідомляє Український центр якості оцінювання освіти з посиланням на наказ МОН.

Тестування випускників проходитиме у дві сесії:

  • основна: 5 червня–23 червня;
  • додаткова: 11–24 липня.

Реєстрація для участі в основній сесії НМТ триватиме з 3 квітня до 3 травня 2023 року.

Фото: belchonock/Depositphotos

До 7 травня 2023 року зареєстрований учасник матиме змогу внести зміни у своєму персональному кабінеті. Зокрема, вибрати інший предмет додаткового блоку чи змінити населений пункт в Україні або за кордоном, у якому він бажає пройти НМТ.

На додаткову сесію (5-12 червня) зможуть зареєструватися учні, які не змогли з поважних причин зробити це під час основного періоду реєстрації. А також ті, які реєструвалися в основний період, але їм було відмовлено в реєстрації для участі.

Не пізніше ніж за десять календарних днів до початку проведення основної сесії НМТ для зареєстрованих учасників з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних сторінок запрошення. Там будуть зазначені дата, час і місце проведення тесту.

Учасники додаткової сесії НМТ матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування не пізніше ніж за три календарних дні до проведення додаткової сесії.

Інформацію про результати основної сесії НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено на персональних сторінках учасників тестування до 28 червня 2023 року, додаткової сесії – до 29 липня 2023 року.

Нагадаємо, цьогоріч українські випускники, як і минулого року складатимуть НМТ з трьох предметів. Обов’язковими предметами є математика та українська мова, третій предмет учень обирає самостійно.

Яна Осадча

 

Путін і Сі Цзіньпін зустрілися в Кремлі

Понеділок, 20 березня 2023, 14:32

Путін і Сі Цзіньпін зустрілися в Кремлі
ВОЛОДИМИР ПУТІН, СІ ЦЗІНЬПІН, СКРИНШОТ

Президент Росії Володимир Путін і голова КНР Сі Цзіньпін розпочали переговори в Кремлі.

Джерело: російські пропагандистські інформагентства

Деталі: Зустріч відбувається в представницькому кабінеті першого корпусу Кремля.

На зустрічі Путін передусім заявив, що радий особисто привітати Сі Цзіньпіна з переобранням на пост голови КНР.

 

Президент країни-агресора також сказав, що уважно ознайомився з планом Китаю щодо України.

За його словами, план Пекіна можна обговорити, бо "Росія завжди відкрита для переговорного процесу".

Що було раніше: В Міністерстві закордонних справ заявили, що стежать за візитом глави Китаю Сі Цзіньпіна до Російської Федерації і розраховують, що Пекін використає свій вплив на Москву, щоб змусити окупантів припинити агресивну війну проти України.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

 

У Тернополі відбудеться літературний поєдинок «Поетичний герць»

Понеділок, 20 березня 2023, 14:12

У Тернополі відбудеться літературний поєдинок «Поетичний герць»
Літературний поєдинок «Поетичний герць» пройде у Тернополі вже завтра.

Безкоштовний літературний вечір у Тернополі - "Поетичний герць" відбудеться  21 березня о 18:00  в креативному кластері "Na пошті".

До Міжнародного дня поезії креативний кластер Na пошті організовує «Поетичний герць» - можливість  заявити себе як поета, поділитися з публікою своїми працями та детальніше пізнати культуру міста.

На сцені виступатимуть молоді тернопільські поети, які попередньо пройшли відбір. Поетичні читання проходитимуть у вигляді батлу поезій. Переможця чекають лаври та приз від організаторів, всіх учасників – увага та аплодисменти. А для вас, глядачі, це шанс стати на крок ближче до культурного життя Тернополя.

Розпочнуть вечір з презентації фільму про воркшоп "Монокль", який проходив у листопаді завдяки мистецькому фестивалю "Ї", а також переглянуть створену під час фестивалю відеопоезію.

Запрошуйте своїх друзів та знайомих, близьких та рідних, щоб разом насолоджуватися літературою міста та зробити свій внесок у її розвиток.

 

Мешканцям Тернопільщини, ймовірно, доведеться платити за світло в рази більше, ніж зараз

Понеділок, 20 березня 2023, 14:08

Мешканцям Тернопільщини, ймовірно, доведеться платити за світло в рази більше, ніж зараз
Вже від квітня 2023 року в Україні можуть запровадити нові тарифи на електроенергію для населення. Скільки платитимуть тернополяни?

Наразі тариф під час споживання до 250 кВт*година становить 1,44 грн, а якщо витрачати більше – кожна кВт*година коштуватиме 1,68 грн.

Підвищення тарифів на світло в Україні дасть змогу відновлювати пошкоджену окупантами інфраструктуру. Втім, поки в уряді не озвучують варіантів перегляду цін.

Експерт Олег Попенко припускає, що нові тарифи можуть запровадити від квітня, хоча офіційних прогнозів та оцінок досі немає.

«Ймовірно, ціну не підвищать до 2,3-2,5 грн за кВт*годину. Припустимо, якщо зараз ви використовуєте 250 кВт*год, то щомісяця потрібно платити за струм 360 грн (при споживанні 251 кВт*год – вже 421,6 грн). Якщо вартість електроенергії збільшать вдвічі, то за споживання 250 кВт*год доведеться платити вже 720 грн», - каже він ТСН.

При цьому, економічно обґрунтована ціна на електроенергію має бути приблизно вчетверо вища за тариф для населення. Так, бізнес, який платить за ринковими цінами, вже за кожну кВт*годину віддає 6,05 грн.

Тож не виключено, що тарифи на електроенергію можуть вирости й учетверо. У Кабміні наразі розглядають пропозиції.

 

Україна посіла 92 місце у світовому рейтингу щастя. Які країни увійшли в топ

Понеділок, 20 березня 2023, 12:46

Фінляндія шостий рік поспіль стала найщасливішою країною світу за версією рейтингу World Happiness Report.

Водночас Україна посіла 92 місце у рейтингу найщасливіших країн World Happiness Report 2023, пише CNN.

У 2021 році вона була на 110 місці, а у 2022 році – на 98-му.

Автори звіту зазначають, що в Україні відбулося "зростання доброзичливості" протягом 2020 та 2021 років. У 2022 році доброзичливість людей різко зросла в Україні, але впала в Росії.

"Незважаючи на масштаби страждань і збитків в Україні, оцінки життя у вересні 2022 року залишалися вищими, ніж після російської анексії 2014 року", – йдеться у звіті.

Дослідники кажуть, що оцінки життя підкріплюються більш сильним відчуттям спільної мети, доброзичливості та довіри до керівництва держави.

Які країни стали найщасливішими у світі?

Фото:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду /Depositphotos

У першу двадцятку в рейтингу світового щастя 2023 потрапили:

  • Фінляндія;
  • Данія;
  • Ісландія;
  • Ізраїль;
  • Нідерланди;
  • Швеція;
  • Норвегія;
  • Швейцарія;
  • Люксембург;
  • Нова Зеландія;
  • Австрія;
  • Австралія;
  • Канада;
  • Ірландія;
  • США;
  • Німеччина;
  • Бельгія;
  • Чехія;
  • Велика Британія;
  • Литва.

Звіт World Happiness Report, підготовлений ООН, ґрунтується на даних глобального опитування людей у понад 150 країнах світу. Країни ранжуються за рівнем щастя на основі їхніх середніх оцінок життя за три попередні роки – у цьогорічному звіті йдеться про період з 2020 по 2022 рік.

Звіт визначає найщасливіші країни та чинники, які впливають на щастя людей, зокрема: тривалість життя, здоров'я, ВВП на душу населення, соціальна підтримка, відчуття свободи при ухваленні основних життєвих рішень, щедрість людей, низький рівень корупції.

Скандинавські країни (Фінляндія, Данія, Ісландія, Швеція та Норвегія) отримали дуже високі оцінки за всіма параметрами.

Ізраїль за останній рік піднявся з дев’ятого місця на четверте.

Зазвичай одні й ті ж країни з року в рік з'являються в топ-20, але у цьогорічному рейтингу з'явився новий "лідер" – Литва.

"За останні шість років ця балтійська країна неухильно піднімалася з 52-го місця у 2017 році до 20-го у 2023. Інші балтійські країни Естонія (31 місце) та Латвія (41 місце) також піднімаються в рейтингу", – йдеться у звіті.

Водночас Франція випала з "двадцятки найщасливіших" та опинилась на 21 місці в цьогорічному звіті.

Польща посіла 39 місце, Латвія – 41, Японія – 47, Китай – 64, РФ – 70, Грузія – 90.

Нижче за Україну у рейтингу щастя опинилися Кот-д'Івуар, Габон, Нігерія, Камерун, Мозамбік, Ірак, Палестина, Марокко, Іран, Сенегал, Мавританія, Буркіна-Фасо, Намібія, Туреччина, Гана, Пакистан і Нігер (ця країна в Західній Африці посіла останнє 109 місце).

За словами дослідників, "загальна доброзичливість" у світі зросла приблизно на 25%, порівняно з періодом до пандемії, а "глобальне щастя" не постраждало за три роки COVID-19.

Нагадаємо, станом на вересень 2022 року 68% українців вважали себе щасливими, незважаючи на війну.

Олена Барсукова

 

Делегація УПЦ МП приїхала на Банкову: хочуть зустрітися з Зеленським

Понеділок, 20 березня 2023, 12:35

Делегація УПЦ МП приїхала на Банкову: хочуть зустрітися з Зеленським
ФОТО УПЦ МП

Члени синоду Української православної церкви Московського патріархату на чолі з митрополитом Онуфрієм прибули до Офісу президента "з метою донести до керівництва держави позицію УПЦ МП.

Джерело: інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, стріми в Facebook

Деталі: Як свідчать стріми, які пресслужба УПЦ МП веде в соцмережі, церковники прибули з якимись документами, вони зазначили метою – зустрітися з главою держави.

Як зазначив під час включення один із представників делегації, УПЦ МП наголошує на своїй патріотичності, а також церковники запевняють, що "підтримують ЗСУ та інші воєнізовані формування, які боронять Україну".

Представниці ОП, яка вийшла до делегації, церковники заявили, що не мають якогось письмового звернення, а хочуть особисто зустрітися із Зеленським.

Передісторія:

  • 10 березня 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано.
  • У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на вул. Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.
  • УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на це немає і виселення її чоловічого монастиря з Києво-Печерської лаври є просто "забаганкою чиновників з Мінкульту".
  • Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко підкреслив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату мають наприкінці березня залишити усі приміщення Києво-Печерської лаври.
  • У 2022 році Служба безпеки України провела десятки обшуків у різних будівлях УПЦ МП, зокрема й у Києво-Печерській лаврі.
  • Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.
 

Рада звільнила трьох міністрів

Понеділок, 20 березня 2023, 12:26

Верховна Рада на засіданні 20 березня відправила у відставку 3 міністрів – міністра освіти і науки, міністра з питань стратегічних галузей промисловості та міністра цифрової трансформації.

Джерело: співрозмовники "Української правди" у парламенті

Деталі: Зокрема, Раді підтримала відставку Сергія Шкарлета з посади міністра освіти і науки.

Також депутати проголосували за звільнення Павла Рябікіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Крам того, парламент підтримав відставку віце-прем'єр-міністра України – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Читайте також: Чому відставка Шкарлета важливіша за партійну дисципліну

Передісторія:

 

Оперативники розшукали зловмисника, який викрав електровелосипед з-під громадського закладу у Тернополі

Понеділок, 20 березня 2023, 12:01

Лиходій скористався тим, що двоколісний транспортний засіб був залишений без нагляду та не пристебнутий захисним тросом.

Повідомлення про крадіжку надійшло до співробітників Тернопільського районного управління поліції від 22-річного жителя обласного центру. Чоловік залишив свій електровелосипед біля закладу громадського харчування, а коли повернувся його вже не було. Збитки заявник оцінив у 50 тисяч гривень.

Оперативники розшукали причетну до крадіжки особу. Ним виявився 25-річний житель Тернополя. Чужий двоколісник він встиг продати на ринку.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження. Тернополянину інкримінують частину 4 статті 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від п'яти до восьми років позбавлення волі.

Тернополян поліцейські просять подбати про безпеку своїх велосипедів та не залишати їх без нагляду. Намагайтеся паркувати свій транспортний засіб лише у спеціально відведених для цього місцях та використовуйте велозамки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські застерігають: через фейкові посилання на оплату аферисти крадуть гроші

Понеділок, 20 березня 2023, 12:00


 

Попри усі застороги поліцейських з приводу шахрайств,  чимало краян з легкістю потрапляють на гачок аферистів та довірливо віддають їм свої заощадження.

Черговою жертвою зловмисників стала мешканка обласного центру. Вона хотіла продати самокат, натомість допомогла злодію вкрасти гроші. Схема не нова: відома платформа з продаж, на якій виставлено товар, пропонує безпечну оплату. ЇЇ суть полягає в тому, що з карти покупця кошти списуються тільки в той момент, коли він підтверджує своє бажання зробити покупку. При цьому на карту продавця кошти надходять лише тоді, коли покупець отримав товар і переконався в його якості та відповідності своїм очікуванням. Саме на цій послузі і спекулюють аферисти. Вони надсилають покупцю фейкові посилання на оплату або ж фейкові розрахунки за товар.

У таку пастку потрапила і тернополянка. Покупець надіслав їй у месенджер посилання на оплату, аби жінка ввела всі дані картки куди він переведе кошти. Однак, замість отримати 9 тисяч, за товар з її рахунку зник ще й залишок - 2 тисячі.

За факом шахрайства розпочато кримінальне провадження.

Пам'ятайте найголовніші правила: фішингові сайти можуть копіювати оригінал до найдрібніших деталей, а шахрай, користуючись психологічними прийомами, здатний переконати вас надати необхідну інформацію. Не покладайтеся на удачу, перевіряйте посилання!

Мають одразу насторожити:

Посилання в особисті повідомлення. Не переходьте за посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях нібито для купівлі товару, скасування угоди, повернення ваших коштів.

Зазвичай офіційна доставка немає ніяких збоїв, при яких угода скасовується і вам потрібно знову вводити дані карти для повернення коштів або повторної оплати. Якщо продавець не відправить товар — кошти повертаються на вашу карту автоматично.

Будьте обережні, якщо на сторонньому сайті у вас запитують введення даних авторизації, а також платежів — адже це і є мета шахраїв: отримати доступ до ваших персональних даних, які вас попросять ввести для здійснення покупки (номер картки, термін її дії, cvv).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині оперативники управління карного розшуку виявили підпільний гральний заклад

Понеділок, 20 березня 2023, 11:51


Діяльність незаконного грального закладу, який функціонував у центрі Чорткова, припинили співробітники обласного управління карного розшуку спільно з Тернопільською обласною прокуратурою. Коли до ігрової зали навідалися правоохоронці, там перебували відвідувачі та адміністратор.

Заклад був облаштований в орендованому приміщенні та працював цілодобово в закритому режимі. Розпізнавальних вивісок чи реклами не було. Потрапити всередину могли лише перевірені клієнти. До приміщення пускали за ідентифікації з допомогою камер відеоспостереження, які були встановлені на вході.

Незаконну діяльність з проведення азартних ігор організував 42-річний житель Чорткова. До справи залучив трьох жінок, які виконували роль адміністраторів у закладі. Бізнес приносив чималий прибуток – за добу заробляли від 20 до 40 тисяч гривень. Відвідувачі робили ставки, сплачували кошти та отримували доступ до гри.

Під час проведення санкціонованого обшуку поліцейські вилучили в ігровому закладі 21 системний блок, 63 монітори, 3 мобільних телефони, чековий апарат, майже 14 тисяч гривень, чорнові записи клієнтської бази та виручених коштів за добу.

Також чимало речових доказів протиправної діяльності правоохоронці виявили за місцем проживання організатора. У нього вилучили два ноутбуки, монітор, мобільний телефон, а також готівкові кошти: понад 224 тисячі гривень, 5 300 американських доларів та більше 6 800 євро.

Вилучену комп’ютерну техніку направлено на експертизу.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 1 ст. 203-2 (незаконна діяльність з організації або проведення азартних ігор, лотерей) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає штраф від десяти тисяч до сорока тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жителі області стали жертвами афери

Понеділок, 20 березня 2023, 11:48

Правоохоронці Тернопільщини відкрили кримінальні провадження за фактами шахрайств вчинених щодо мешканців краю. Громадяни хотіли допомогти своїм знайомим, однак стали жертвами афер.

Всі п’ятеро краян потерпіли від однієї шахрайської схеми: до них в різких соціальних мережах надходили повідомлення від знайомих, які просили про допомогу. Вони просили позичити різні суми. Гроші вони обіцяли повернути, як тільки б вирішили фінансові труднощі. Громадяни здійснювали транзакції, а через певний проміжок часу розуміли, що їх ошукали. Їхні реальні друзі повідомляли, що шахраї взламували сторінки та просили гроші, а вони до цього не мають ніякого відношення. Сума завданих збитків майже 25 000 гривень.

Відомості про події правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці радять у разі отримання такого повідомлення зателефонувати цій людині і запитати про надсилання подібного прохання. Водночас для уникнення проблем із шахраями необхідно :

  • не надавати особистої інформації на незнайомих сайтах, що стосується паспортних і платіжних даних, номеру телефона, логінів тощо;
  • не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазинах та використовувати післяплату;
  • не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей, зокрема, щодо швидкого заробітку або кредитів;
  • перевіряти прохання про матеріальну допомогу, навіть якщо вони надходять з акаунтів знайомих людей.
  • встановлювати подвійну аутентифікацію на месенджерах;
  • в разі підозри щодо зламу сторінки – припиняти всі сесії месенджера на всіх пристроях через налаштування.

Якщо ви все-таки потерпіли від рук аферистів, не зволікайте, телефонуйте в поліцію.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Ланівцях волонтера, який віз військову машину на СТО, оштрафували за неробочу лампочку

П'ятниця, 17 березня 2023, 09:19

У Ланівцях волонтера, який віз військову машину на СТО, оштрафували за неробочу лампочку
У місті Ланівці на Тернопіллі поліція оштрафувала водія, який доставляв військове авто з кордону на станцію обслуговування.

Як розповіла у Facebook Наталя Гамера, неприємний інцидент стався вранці 16 березня.

За словами жінки, причиною штрафу став неробочий покажчик повороту. Авторка допису каже, що автомобіль якраз прямував на огляд у майстерню, однак правоохоронці не взяли до уваги цю інформацію.

О 15 годині лановецькі волонтери поїхали до кордону з Польщею по чергове авто для ЗСУ, близько четвертої ранку повернулися. Декілька годин відпочили та вирушили на СТО, адже через 3 дні бус мав вирушити на фронт.

"Машину потрібно оглянути, поремонтувати те, що необхідно, пофарбувати і передати військовим справною. Валерій подолав уночі 300 км цим течиком, а вранці в Ланівцях його зупинили свої патрульні і склали протокол про правопорушення... Яке? А лампочка повороту не світила!

Каже поліцейський, що робота в нього така – виявляти порушення. І йому начхати, що машина перетнула кордон майже опівночі, про що свідчать відповідні документи, і відомий вже не тільки в нашому регіоні волонтер їде нею в майстерню, щоб перевірити, чи все в порядку", – поділилася Наталя Гамера.

Жінка додала, що кермувальник просив не виносити цю ситуацію на загал, але її дуже обурила ця ситуація.

У Патрульній поліції Тернопільщини прокоментували, що Ланівці поза межами їх управління і штраф був оформлений не їх інспекторами.

 

Де шукати українські книжки закордоном: активісти створили мапу у 22 країнах

Четвер, 16 березня 2023, 12:26

З'явилася віртуальна мапа, на якій можна знайти українські книжки за кордоном. Більшість із них створені після початку повномасштабного вторгнення країни-терориста Росії в Україну. Зараз на мапі представлені 388 простори у 22 країнах, де розміщені українські книжки.

Проєкт реалізували сайти про літературу й читання "Читомо" й "Litсentr". Ознайомитися з книжковою мапою можна на Ukrainian Bookshelves. Worldwide,

Наразі на мапі представлені простори з 22 країн світу, а саме: Австрія, Бельгія, Греція, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Південна Корея, Португалія, Республіка Кіпр, Румунія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія. Одним із лідерів є Німеччиніа – там функціонують 140 книжкових полиць.

Переважна більшість майданчиків існують при бібліотеках. Інші розташовані при громадських та благодійних організаціях, освітніх закладах, центрах для біженців, а також при українських посольств.

"Перебуваючи в крихкому та загрозливому стані, українська книговидавнича сфера залишається мужньою, видавництва, незалежні ініціативні групи та бібліотекарі організовують книжкові полиці за кордоном, щоб допомогти українським дітям-біженцям та їхнім батькам відчути зв’язок із втраченими домівками та далекою батьківщиною", – розповіла координаторка дослідження проєкту Городиська Поліна.

Наразі на сайті можна ознайомитися із мапою полицьтекстом дослідження про їхню діяльність, а також порадником для створення української книжкової полиці та книжковими добірками, якими ви можете наповнити полиці. Результати доступні українською та англійською мовами.

"Якщо раніше бібліотеки закуповували лише російську книгу, а читачі давно звикли, що українську навіть у відділі "літератури іноземними мовами" годі й шукати – ми віримо, що завдяки волонтерам, громадським об’єднанням та, звісно ж, надзвичайно якісній продукції українських видавництв ця ситуація суттєво змінилась. Українська книжка повинна бути помітною за кордоном", – наголошує Оксана Хмельовска, головна редакторка сайту "Читомо".

В рамках проєкту проводять дослідження книжкового ринку. Фото: пресслужба

Дослідження втілювали протягом жовтня-грудня минулого року за підтримки Стабілізаційного фонду культури та освіти Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. 
Партнерами проєкту стали Український інститут книги, Українська бібліотечна асоціація, Німецька бібліотечна асоціація, Goethe-Institut в Україні, Міністерство закордонних справ України.

Мета проєкту Ukrainian Bookshelves Worldwide – підсвітити зусилля організаторів ініціатив, дізнатися про їхню роботу і виклики, з якими вони стикаються, та зробити їхній досвід корисним для тих, хто збирається створити українську книжкову полицю у своєму місті, організації, закладі або ж покращити роботу вже наявної, хоче допомогти українським книжкам бути доступнішими за кордоном.

Всі, хто хоче додати на книжкову мапу свою ініціативу – можуть надіслати на пошту проєкту лист із темою "Додайте нашу книжкову полицю на мапу".

Ганна Щокань

 

В Авдіївці запрацювала евакуаційна група поліції "Білий Янгол"

Четвер, 16 березня 2023, 12:20

Поліціанти з Авдіївки створили евакуаційний екіпаж "Білі Янголи". Вони займатимуться евакуацією цивільних, наданням першої медичної допомоги, доставкою гуманітарної допомоги та транспортуванням тіл загиблих воїнів.

Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції у Донецькій області.

До складу екіпажу "Білий Янгол" увійшли уродженці Авдіївки – поліцейські Геннадій Юдін і Дмитро Соловій. Вони рятували жителів Очеретинської громади з початку російського вторгнення.

Для виконання евакуації правоохоронці пройшли підготовку з тактичної медицини, а їхнє авто має броню та забезпечене дитячими бронежилетами, аптечками тощо.

Евакуація дитини. Фото: Нацполіція

"Авдіївка – стратегічно важливе місто. З 2014 року тут тривають бойові дії, які останнім часом значно посилились. У місті залишаються близько 2000 мешканців, 14 дітей, які потребують порятунку. Тому ми разом з Нацполіцією знайшли можливість та організували ще один екіпаж "Білий Янгол", п’ятий на території нашої області", – зазначив начальник поліції Донеччини Руслан Осипенко.

5 евакуаційних екіпажів охоплюють Авдіївський, Бахмутський, Великоновосілківський, Мар’їнський і Лиманський напрямки. Поліціанти евакуювали понад 5 тисяч цивільного населення, з них більше 400 – це діти.

Мешканці живуть серед руїн

Під час першого рейсу вони вивезли з бомбосховища 8-річну Дарину, її сім'ю та папугу Лимончика до Мирнограда.

"Попри важку ситуацію, дитина наполегливо вчилася дистанційно – це було можливо завдяки генератору. Але найбільше Даринка мріяла піти на кружок з гімнастики", – розповіли у Нацполіції.

Правоохоронці зазначають, що спершу дівчина була налякана, уважно роздивлялась розбите рідне місто через вікно в авто та перепитувала у поліціантів чи безпечна ця подорож.

Але після приїзду у Мирноград стала частіше посміхатися та першим ділом помчала на дитячий майданчик.

Дарина та Лимончик після евакуації

Гаряча лінія евакуаційної групи "Білий Янгол" на Авдіївському напрямку – 066 56 19 102.

Вікторія Андрєєва

 

Оперативники затримали раніше судимого тернополянина за крадіжки акумуляторних батарей

Четвер, 16 березня 2023, 11:58

У вчиненні крадіжок автомобільних акумуляторів співробітники Тернопільського райуправління поліції підозрюють 42-річного жителя обласного центру. Поліцейські встановили причетність чоловіка до трьох фактів незаконного заволодіння чужим майном.

До правоохоронців надійшло повідомлення про те, що невідома особа вночі проникла на територію одного із підприємств Тернополя та викрала з вантажівки дві акумуляторних батареї. Завдані збитки заявник оцінив на суму понад сім тисяч гривень.

Крадені акумулятори співробітники карного розшуку Тернопільського райуправління поліції виявили на одному із пунктів металобрухту. Вже невдовзі поліцейські встановили особу зловмисника та затримали його відповідно до статті 208 КПК. Причетним до злочину виявився 42-річний житель Тернополя.

З’ясувалося, він вчинив ще дві схожі крадіжки на території обласного центру. Зловмисник вночі обікрав дві автівки на масиві «Східний». З обох транспортних засобів зняв акумулятори.

Фігурант вже не вперше потрапляє в поле зору правоохоронців – був раніше судимий за майнові злочини. Слідчі оголосили йому підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 4 ст. 185 (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. За вчинене йому загрожує до 8 років позбавлення волі. Вирішується питання про обрання йому міри запобіжного заходу.

 

Одна людей загинула, а двоє отримали травми – наслідки двох ДТП на Тернопільщині

Четвер, 16 березня 2023, 11:56


Дві дорожньо-транспортних пригоди зареєстрували слідчі у середу, 15 березня. У одній з них загинула людина.

Дорожньо-транспортна пригода зі смертельними наслідками трапилася в селищі Старий Вишнівець. За попередньою інформацією кермувальник вантажного автомобіля "Man, здійснюючи рух заднім ходом, допустив наїзд

на пішохода. Потерпілий, 56-річний тернополянин, від отриманих травм помер на місці події.

У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Відомості за даним фактом слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 286 КК України. Триває розслідування.

Ще одна автопригода з потерпілими трапилася у Тернополі на вулиці Бродівська. Водій автомобіля "Renault Trafic" не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення із автомобілем "ВАЗ 21091" . Від удару авто виїхало на зустрічну смугу руху та зіткнуся із автомобілем "Mercedes Benz".

У результат зіткнення травми отримали двоє пасажирів ВАЗу. Потерпілим медики надали допомогу.

Поліцейські встановлюють усі обставини автопригоди.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жінка втратила заощадження, оформляючи грошову допомогу в інтернеті

Четвер, 16 березня 2023, 11:55


3000 гривень – саме стільки привласнили аферисти, знявши гроші з карткового рахунку жительки Чортківського району. Жінка намагалася оформити грошову допомогу для громадян в період війни, однак стала жертвою аферистів й втратила свої заощадження.

Афера з оформленням так званої "грошової допомоги полягає в наступному: –переходячи за посиланням, яке пропонує отримати кошти, людина потрапляє на фішинговий сайт. Це двійник надійного легального сайту, розміщений за схожою електронною адресою – людина думає, що зайшла на сайт свого банку, а насправді – це сайт-двійник шахраїв, який візуально дуже схожий, адреса сайту відрізняється зазвичай всього на одну літеру. Якщо на такому фішинговому сайті людина вводить номер картки, мобільного телефону, паролі – шахраї можуть отримати доступ до її рахунків і зняти всі кошти.

Від такого роду злочину потерпіла й 41-річна заявниця, яка втратила 3000 гривень.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України. Правоохоронці проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити осіб причетних до протиправного.

Слід пам’ятати, що отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, потрібно лише з офіційних джерел, не потрібно переходити за сумнівними посиланнями та не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах. Якщо ж фінансову інформацію розголошено, негайно зверніться до банку та заблокуйте картку, повідомте про випадок шахрайства в поліцію

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські викрили жителя Лановецької громади у крадіжці банківської картки

Четвер, 16 березня 2023, 11:51


Зникнення банківської картки потерпілий помітив лише після того, як йому надійшло повідомлення про списання коштів з його рахунку. Із заявою про крадіжку звернувся до працівників Лановецького відділення поліції.

У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили особу зловмисника. Ним виявився 47-річний житель Лановецької громади. Чоловік раніше був судимий за крадіжки.

Правоохоронці з’ясували, що зловмисник напередодні приходив до будинку заявника. Там непомітно викрав картку господаря. Чужим платіжним засобом розрахувався у магазині.

За даним фактом розпочато кримінальне провадженням за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Поліцейські перевіряють причетність фігуранта до скоєння інших злочинів на території обслуговування.

Поліцейські радять: якщо ви виявили зникнення банківської картки, негайно зв'яжіться з банком і заблокуйте її. Це допоможе убезпечити особисті кошти і не дасть іншим можливість зняти з неї гроші.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі під час затримання наркоторговець з ножем напав на працівників поліції

Четвер, 16 березня 2023, 11:48

Незаконний збут психотропних речовин серед споживачів наркотиків на території Тернополя інкримінують оперативники управління боротьби з наркозлочинністю чотирьом жителям обласного центру.

За словами начальника УБН в Тернопільській області Михайла Димиди, організував незаконні заробітки раніше судимий за ДТП зі смертельними наслідками та розповсюдження наркотиків 39-річний житель обласного центру.

Згодом до "прибуткової справи" залучив співмешканку, її подругу та товариша.

Усі вони розповсюджували психотропні речовини та прекурсори. Клієнтами групи були лише перевірені особи. Товар передавали з рук в руки.

Впродовж кількох місяців слідчі спільно з працівниками карного розшуку та відділу кримінального аналізу документували діяльність групи.

У ході обшуків, проведених у помешканнях підозрюваних, працівники поліції виявили та вилучили 160 грамів психотропної речовини «Альфа-PVP», близько 250 грамів «канабісу», ваги, 30 мобільних телефонів й понад 200 тисяч гривень.

Під час спецоперації, проведеної бійцями спецпідрозділу РПОП та під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури, організатор намагався втекти та напав на правоохоронців з ножем. Його затримали.

Тернополянину оголосили підозру відповідно до частини 3 статті 307 ККУ та обрали запобіжний захід - тримання під вартою без права внесення застави. Вирішується питання про оголошення підозри й згідно зі статтею 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) ККУ.

За кілька днів затримали оперативники ще одного зі спільників. У нього, окрім наркотиків та грошей, знайшли ще 2 предмети, схожих на пістолети. Їх передали на експертизу.

Працівники поліції встановлюють шляхи надходження наркотиків на територію Тернополя. Триває слідство.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У Тернополі продовжується будівництво дощового колектора на вул. Галицькій

Четвер, 16 березня 2023, 11:44

У Тернополі тривають роботи з будівництва дощового колектора, який покращить відведення дощових і талих вод з території житлових районів «Канада», «Східний», «Сонячний», «Центр», «Мікрорайон № 6», «Північний».

Наразі на вул. Галицькій працівники проводять роботи з облаштування нової частини колектора, яка буде протягуватися аж до вул. Енергетичної, а в перспективі – до мікрорайону «Канада».

«Цього року продовжуються роботи з будівництва Галицького колектора. Зараз уже введено в експлуатацію частину колектора, відповідно стічні води забираються з вул. Веселої, вул. Збаразької та вул. Галицької. Після завершення робіт нова частина колектора буде підключена до існуючої і таким чином ми вирішимо проблему відведення дощових вод з мікрорайону «Канада», масиву «Сонячний», вул. Галицької і прилеглих вулиць, - розповідає міський голова Сергій Надал. - На тій ділянці, де минулого року було облаштовано сам колектор зараз встановлюються плити перекриття, щоб уникнути попадання сторонніх предметів та створити безпечні умови для руху пішоходів».

Після завершення робіт у перспективі на ділянці поруч з будівництвом колектора по вул. Галицька буде влаштована проїжджа частина, яка має стати паралельною до вул. Збаразької, відтак водії зможуть рухатися у напрямку до вул. Енергетичної з виїздом на просп. Злуки. А в перспективі заплановано будівництво дороги до мікрорайону «Канада».

 

Неповнолітній парубок пішов на злочин

Середа, 15 березня 2023, 12:06

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники відділення поліції № 2 м. Бучач жителю обласного центру, який вчинив злочин. Йому загрожує позбавлення волі.

Подія трапилася в одному із сіл Чортківського району. Заявник повідомив, що невідома особа пошкодила навісний замок до підсобного приміщення й викрала з середини електродвигун. Завдані збитки він оцінив в 5000 гривень.

У ході розшукових заходів оперативник и територіального підрозділу поліції встановили, що протиправне скоїв 17-річний тернополянин. У скоєному злочині він зізнався.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Його судитимуть по законах воєнного часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Кримінальна відповідальність за зберігання наркотичних речовин загрожує двом жителям обласного центру

Середа, 15 березня 2023, 12:02


В обох зловмисників правоохоронці вилучили згортки із забороненими речовинами. Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу.

Одного з підозрюваних поліцейські зупинили на масиві Новий світ поблизу лісосмуги, іншого виявили військовослужбовці Національної гвардії поблизу Кутківець. Ймовірно, чоловіки забрали так звані закладки.

Вилучені речові докази направлено на експертизу.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Заробіток виявився шахрайством

Середа, 15 березня 2023, 12:00


Додатковий заробіток обернувся втратою власних коштів для 37-річної мешканки обласного центру.

Жінка в соцмережі знайшла інформацію про роботу в Інтернеті. Роботодавець обіцяв непоганий заробіток лише за декілька годин роботи на день. Потерпіла перейшла за вказаним в оголошенні посиланням, заповнила анкету та розпочала платне опитування, однією з умов якого було надати реквізити карток та паспортні дані. В результаті з картки потерпілої зникло понад 7 тисяч гривень.

Жінка звернулася за допомогою в поліцію. за фактом шахрайських дій розпочпто кримінаьне провадження. Особу зловмисника встановлюють.

Аби убезпечитися від такого шахрайства:

  • надайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням; у жодному разі не повідомляйте стороннім особам свої персональні дані та не передавайте фото документів;
  • не здійснюйте передплату та не робіть ніяких внесків за товар;
  • шукайте роботу в надійних компаніях та організаціях.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Раніше судимий чоловік обікрав тернополянина

Середа, 15 березня 2023, 11:59


Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує тернополянин 1991 року народження. Міру покарання йому обере суд.

На лінію «102» надійшло повідомлення від місцевого мешканця. Він попросив розшукати та притягнути до відповідальності крадія, який викрав у нього дороговартісний зарядний пристрій. У протиправному чоловік запідозрив знайомого, який напередодні зникнення майно гостював у його помешканні.

Здогадки заявника вдалося підтвердити й працівникам поліції. Підозрюваний у скоєному злочині зізнався. Викрадене майно він реалізував в ломбард, а кошти витратив на власні потреби.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У ВООЗ спрогнозували, коли завершиться пандемія коронавірусу

Середа, 15 березня 2023, 09:50

У ВООЗ спрогнозували, коли завершиться пандемія коронавірусу
Пандемія СOVID-19 може завершитися вже цього року.

Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус у ході виступу на церемонії вручення премії за внесок в охорону здоров'я, передає "Укрінформ".

"Вперше щотижнева кількість зареєстрованих смертей нижча, ніж три роки тому, коли ми вперше використали слово "пандемія". Поліпшення значне. Я впевнений, що в якийсь момент цього року ми зможемо сказати, що COVID-19 закінчився як надзвичайна ситуація в галузі охорони здоров'я", – сказав голова ВООЗ.

За його словами, пандемія стала випробуванням для багатьох країн і деяким з них було непросто впоратися з таким навантаженням на систему. Саме тому, зазначив Тедрос Гебреїсус, важливо засвоїти цей урок.

З огляду на це, ВООЗ закликає усі держави інвестувати в охорону здоров’я, особливо в первинну медичну допомогу.

 

З електроопор Тернополя знімають незаконну рекламу (фото)

Середа, 15 березня 2023, 09:49

З електроопор Тернополя знімають незаконну рекламу (фото)
У Тернополі продовжують боротьбу із незаконною рекламою.

Як повідомили в Управлінні муніципальної інспекції, 14 березня з електроопор міста було демонтовано 18 таких вивісок.

Рекламні конструкції були встановлені без дозволів, а власники їх – невідомі.

Демонтаж відбувся на вулицях Текстильна, Симоненка, Тарнавського, Київська, 15 Квітня, Купчинського та Володимира Великого.

Рішення зняти ці рекламні засоби було прийняте на засіданні виконавчого комітету міської ради.

Фото: Управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради/Facebook

335449654_586598580174286_3778710118543543241_n.jpg

335307235_942902666738704_7976850164575330010_n.jpg

 

Жителі Шумщини навколішки зустріли загиблого на війні Михайла Бондарука (фото)

Середа, 15 березня 2023, 09:48

Жителі Шумщини навколішки зустріли загиблого на війні Михайла Бондарука (фото)
У Шумську навколішки та зі сльозами в очах зустріли тіло полеглого героя – 39-річного Михайла Бондарука.

Наприкінці липня 2022 року житель села Боложівка був призваний на військову службу. Чоловік виконував обов’язки механіка-водія механізованого батальйону.

Загинув воїн 1 березня внаслідок ворожого обстрілу у смт Білогорівка на Луганщині.

"На площі Героїв Майдану священники відправили панахиду за полеглим військовослужбовцем. Пізніше траурний кортеж рушив до рідної домівки захисника, де вздовж усієї дороги його зустрічали односельчани", – повідомили на Фейсбук-сторінці громади.

Знайомі та близькі згадують Михайла, як людину із добрим серцем та відкритою душею.

Поховають бійця сьогодні у селі Боложівка. 15 березня у Шумській громаді оголошено днем жалоби.

335669595_974470233555235_4609207698939837269_n.jpg

335524408_1411566716253250_2666867511562799029_n.jpg

335530410_100245643020823_621022689838624987_n.jpg

 

Військові отримали порошки від застуди без інструкцій: що відомо про їхній склад та виробника

Вівторок, 14 березня 2023, 13:04

Волонтери надіслали військовим Збройних сил України порошки від застуди без зазначення складу та діючої речовини.

Про це повідомила медикиня ЗСУ Валентина Афанасьєва.

На упаковці написано, що порошки треба приймати "всередину три рази на день та запивати водою". Також є логотипи виробника: "Івано-Франківський Національний медичний університет. Навчально-практичний центр "Фармація".

"От за що? Ну? Цілий медуніверситет, без жодного зазначення, що то за чарівні порошки!" пише Валентина Афанасьєва.

На факультеті розповіли, що у складі порошків від простуди є чотири речовини

"УП. Життя" звернулася до деканеси фармацевтичного факультету ІФНМУ Ірини Федяк, яка відповідає за виготовлення ліків для військових, щоб з'ясувати склад лікарського засобу.

За словами Ірини Федяк, ліки для військових при університеті готують з травня 2022 року. Займаються цим викладачі – кандидати та доктори наук – та студенти, майбутні фармацевти.

Ірина Федяк каже, що за правилами оформлення екстемпоральних (виготовлені про запас за часто повторюваними технологіями) ліків ручної роботи на етикетці склад не пишеться, тому що це  рецепт лікаря конкретному пацієнту.

"Однак на партію, коли ми передаємо волонтерам, ми даємо детальну інструкцію зі складом, діючими речовинами. На етикетці, що наклеюється на первинну упаковку не передбачено вказання складу засобу, згідно діючого законодавства. На етикетці пишемо застосування, термін придатності і емблему університету", каже Ірина Федяк.

На факультеті розповіли, що у складі порошків від простуди є чотири речовини: парацетомол (500 мг у пакетику), аскорбінова кислота, кальцію лактат і рутин.

В одній пачці міститься 6 порошків. Її собівартість складає 9,5 гривень. Кошти на них в унівесритеті збирають самі. За словами деканеси, виробники ліків мають сертифікати якості на всі речовини, зокрема, парацетомол закуповують у Запоріжжі.

"Відгуки від військових позитивні. Кажуть, що єдиний недолік – таких порошків мало. Мені дуже шкода, що до шановної медикині не потрапила інструкція. Нам це, звичайно, не приємно, але всі зараз емоційні і переживають за наших військових", говорить Ірина Федяк.

Вона також зазначила, що якщо з якихось причин військовий медик не отримав інструкції до застосування, виробники готові надати її ще раз.

Окрім порошків від застуди НПЦ "Фармація" при університеті виробляє ще 6 видів препаратів для військових. Зокрема, протигрибкову та зігріваючу мазі, антисептичну протимікробну пасту для стоп тощо.

Усього з травня 2022-го у НПЦУ випустили 27, 5 тис. упаковок різних засобів.

Яна Осадча

 

В окупованому Маріуполі школярів змушують піднімати російський прапор та співати гімн – міськрада

Вівторок, 14 березня 2023, 12:52

В окупованому Маріуполі загарбники запровадили "патріотичне" виховання у школах.

Вони змушують учнів вишукуватися у лінійку, слухати гімн держави-терориста та піднімати російський прапор, повідомляють у Маріупольській міській раді.

"Кожен тиждень у школах починається з так званого "патріотичного виховання", а насправді – промивки мізків дітей", – кажуть у міськраді.

Там також зазначають, що окупанти вдаються до героїзації вбивць та катів Маріуполя. Зокрема, у школах з'явились стенди з "героями "ДНР", на яких є фото та історії загарбників.

Школярі на лінійці підіймають прапор під гімн РФ. Скриншот з відео

Крім того, росіяни продовжують руйнувати маріупольські школи. 14 березня загарбники остаточно зруйнували школу №30.

"В українському Маріуполі працювало 63 школи. Робилося все для того, щоб наші діти отримували у них нові можливості та сучасне навчання.

За попередніми даними, росіянами пошкоджено 54 навчальних закладів середньої освіти. З них, 19 мають критичні ушкодження. 8 шкіл зруйновано повністю", – розповів мер Вадим Бойченко.

Нагадаємо, що попри російську агресію, 7 %українців досі вважають, що у школах треба вивчати російську літературу.

Вікторія Андрєєва

 

У Києві приберуть частину блокпостів і засиплють частину окопів

Вівторок, 14 березня 2023, 12:40


У Києві приберуть частину блокпостів і засиплють частину окопів
ФОТО КМДА

Міська влада Києва спільно з військовими вирішили удосконалити систему інженерних загороджень столиці – частину блокпостів приберуть, частину переведуть у "сплячий" режим, а деякі – навпаки оновлять і укріплять.

Джерело: Київська міська військова адміністрація у Telegram

Пряма мова начальника КМВА Сергія Попка: "Деякі блокпости та інженерні споруди залишаться функціонувати; частина інженерних загороджень перейде в "сплячий" режим; інші інженерні загородження будуть повністю демонтовані".

Деталі: Інженерні споруди, які й надалі повинні виконувати свою безпекову функцію для столиці, залишать і вдосконалять. Зокрема, непридатні бетонні блоки, мішки з піском, протитанкові їжаки замінять на нові, бліндажі укріплять, а окопи приведуть до ладу.

Частина інших інженерних загороджень, які матимуть значення для оборони міста, залишиться існувати у "сплячому" режимі. Тобто, блокпости приберуть з проїжджої частини, але бетонні блоки, мішки з піском, протитанкові їжаки тощо залишать у визначених місцях. Це потрібно, щоб у разі виникнення загрози для столиці, оперативно привести загородження у бойових режим.

На таких "сплячих" спорудах обіцяють провести ревізію з подальшою заміною/відновленням непридатних елементів.

Решту системи інженерних загороджень Києва, в яких зараз немає потреби, – демонтують. Тобто блокпости приберуть з проїжджої частини; бетонні блоки, мішки з піском та протитанкові їжаки вивезуть; окопи засиплють, а бліндажі демонтують.

У КМВА пояснили, наразі пряма загроза бойових дій в Києві – мінімальна, а оптимізація мережі загороджень зробить Київ більш комфортним для мешканців. Зокрема, будуть розвантажені дороги столиці, і кияни зможуть більш вільно пересуватися містом.

Водночас Попко підкреслив, що війна в Україні триває і повністю воєнну загрозу з північного напрямку ніхто не знімав.

 

Через Лавру Кирил написав скарги на Україну в різні інтуїції

Вівторок, 14 березня 2023, 12:30

Через Лавру Кирил написав скарги на Україну в різні інтуїції
КИРИЛ ГУНДЯЄВ. ФОТО PATRIARCHIA.RU

Глава РПЦ Кирил Гундяєв поскаржився на Україну в різні інституції та міжнародні організації у зв'язку з тим, що заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із монастирем УПЦ МП і попросив священників і ченців покинути територію лаври до 29 березня.

ДжерелоНовая газета з посиланням на цитати зі звернень Гундяєва, оприлюднені на офіційних сайтах РПЦ

Деталі: Повідомляється, що Кирил розіслав свої послання папі Римському Франциску, іншим лідерам християнського світу та главам низки міжнародних організацій. Зокрема, генсекам ООН та ОБСЄ, Верховному комісару з прав людини і навіть директору демонізованого російською пропагандою європейського Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

За даними видання, Гундяєв, який з моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну твердив про "братів" і "єдиний народ", раптом назвав українців окремим від російського народом.

Кирил також визнав існування в Україні законного державного керівництва, яке до того ж декларує "прихильність демократичним нормам, європейському шляху розвитку, дотриманню прав і свобод людини".

Гундяєв запевняє, що у вимозі до УПЦ МП покинути лавру немає "достатніх юридичних обґрунтувань".

Для довідки: Заповідник "Києво-Печерська лавра" є державною власністю. Але його культовими будівлями та іншим майном десятиліттями безкоштовно користувалася УПЦ МП.

У березні заповідник повідомив, що договір від 2013 року про безоплатне користування храмами релігійною організацією буде розірвано. УПЦ МП має покинути цю територію до 29 березня.

Комісія, яка працювала в Нижній же лаврі протягом двох останніх місяців, виявляла порушення умов договору про користування пам'ятками.

Зокрема, намісник лаври митрополит Павло Лебідь побудував на її території 36 неузгоджених із державою споруд, включно з власним особняком, і розвинув багатопрофільну комерційну діяльність.

Залишати територію Лаври священики і ченці УПЦ МП відмовляються.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

Мешканці Москви та області почали масово скаржитись на невідомі безпілотники – ЗМІ

Вівторок, 14 березня 2023, 11:59

Мешканці Москви та області почали масово скаржитись на невідомі безпілотники – ЗМІ
ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО GETTY IMAGES

За останні дні мешканці Москви та Підмосков’я стали масово повідомляти про невідомі безпілотники, начебто більшість з яких кружляла над будинками, а один знаходився біля нафтопереробного заводу.

Джерело"Baza"

Деталі: Повідомляється, що перший підозрілий БПЛА був помічений 10 березня над селищем Рогово під Москвою. На місце одразу ж викликали поліцейських, яким не вдалося знайти ні безпілотник, ні його власника.

Однак уже за три дні над цим селищем знову начебто помітили невідомий дрон.

Також 10 березня 4 безпілотники начебто кружляли над кількома селищами і селами неподалік від зоопарку "Планета мавп" на Калузькому шосе.

А 12 березня черговий дрон, що, як твердять, летів на низькій висоті, побачили в селищі Краснопахорське. БПЛА прямував до АЗС "Татнефть" на Калузькому шосе, після чого розвернувся і полетів назад - орієнтовно в бік населених пунктів Михайлово-Ярцевське і Армійський.

Ще про 2 безпілотника повідомлялося вдень 13 березня: один із них летів над населеним пунктом Вороновське, а другий - через Борисовські ставки на півдні Москви в бік Капотні, де розташований НПЗ "Газпромнефти". Приналежність БПЛА не була встановлена.

Останній дрон виявили близько третьої години ночі 14 березня біля станції метро "Каховська" в населеному пункті Зюзіно. Цього разу співробітникам Росгвардії вдалося вирахувати двох операторів БПЛА, які згодом пояснили, що начебто знімали нічні вулиці для себе, але їх все одно затримали.

Що було раніше: 13 березня повідомлялось, що московська влада почала вирубувати ліси, щоб розмістити системи ППО в російській столиці.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ

 

Поліцейські бригади "Лють" вдосконалювали навички психологічної готовності в екстремальних умовах

Вівторок, 14 березня 2023, 11:46


В рамках Всеукраїнської  програми ментального здоров’я психологи поліції Тернопільщини продовжують проводити серію тренінгових занять, спрямованих на побудову та формування навиків надання первинної психологічної підтримки колегам та громадянам. Під час таких навчань пропрацьовується  ряд психологічних технік психологічної самодопомоги.

Вузькопрофільне, спеціально підготовлене психологами поліції інтерактивне заняття з психологічної підготовки і тактики дій  пройшли поліцейські бригади «Лють», які після зарахування до лав поліції проходять навчання на базі тренінгового центру ГУНП в Тернопільській області.

Як стверджує поліцейська психологиня Алла Круть, в сучасних умовах проходження служби психологічна готовність, вміння психологічно самоорганізуватися, надати первинну психологічну допомогу як поліцейським так і громадянам, котрі постраждали унаслідок бойових дій - одне  базових бойових завдань працівника поліції, особливо, коли необхідно застосовувати  силу, зброю або спеціальні засоби.

Під час навчання учасники обговорили дієві способи надання взаємопідтримки у колективі під час війни, методи ефективної комунікації з різними верствами населення та способи врегулювання різних видів конфлікту. Особливу увагу психоли приділили формуванню навиків психологічного відновлення поліцейських, які пережили гостру реакцію на стрес внаслідок  травматичних подій.

Організатори тренінгу також провели  ментальний розбір ситуацій, які потенційно можуть виникати під час виконання завдань штурмової бригади.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники Тернополя встановили особу жінки, яка викрала у сусідки 343 тисячі гривень

Вівторок, 14 березня 2023, 11:44


Про зникнення великої суми грошей потерпіла дізналася випадково й одразу зателефонувала до поліції. Жінка розповіла, що з її сховку щезло 343 тисячі гривень.

Потерпіла - внутрішньо переміщена особа 1944 року народження, яка уже рік  живе в Тернополі. Вона разом з двома тернополянками орендувала в обласному центрі будинок.

Переселенка мала заощадження і зберігала їх вшитими у підкладку сумки. Про те, що коштів не залишилося, дізналася, коли до неї прийшла дочка, аби позичити гроші. Жінка відкрила сховок і виявила з 343 тисяч гривень лише 9 тисяч.

Вона викликала поліцію і сказала, що підозрює сусідку по будинку, оскільки остання два дні тому з'їхала без попередження.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники поліції встановили місцеперебування ймовірної підозрюваної. Жінка перебувала у Бучачі, а коли до неї прийшли слідчі, то одразу зізналася у крадіжці. Вона розповіла, що мала ключ від кімнати сусідки і впродовж кількох місяців витягувала зі сховку гроші.

Зловмисниця на власні потреби витратила майже все. Потерпілій повернула близько 70 тисяч.

24-річній жінці інкримінують частину 4 статті 185 ККУ. Вирішується питання про оголошення їй підозри та обрання запобіжного заходу. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Псевдобанкіри ошукали жителів Тернополя на чималу суму

Вівторок, 14 березня 2023, 11:43

Правоохоронці області задокументували два факти шахрайства вчиненні щодо мешканців Тернополя. Громадяни вірили додзвонювачам, повідомляли персональні дані та втрачали заощадження.

Аферисти діяли за аналогічною схемою. Вони телефонували до потерпілих та представлялися співробітниками банку. Вони входили в довіру та під різними приводами дізнавалися персональні дані власників карткових рахунків. Згодом вони без труднощів спустошували електронні гаманці потерпілих. Чоловік втратив понад 20000 гривень, а тернополянка 9000 гривень.

Відомості про події працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці вкотре наголошують краянам ніколи, ні за яких обставин, не повідомляти особисті дані невідомим. Інформація щодо карткових рахунків вважається конфіденційною, нею повинні володіти лише власники електронних гаманців.

Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять і уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили і представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на гарячу лінію фінустанови. Всі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на гарячу лінію і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці – карту заблокувати.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Перемога за нами, адже в єдності наша сила», - поліцейський штурмової бригади «Лють» Василь Кишкан

Вівторок, 14 березня 2023, 11:43

Серед охочих потрапити до штурмової бригади Національної поліції України «Лють» – люди з військовим досвідом й без нього. Не зміг залишитися осторонь й 30-річний Василь Кишкан, який має за плечима 24 ротації в зону проведення антитерористичної операції.

Чоловік розповідає, що взяв зброю до рук ще в 2014 році, коли росія розпочала неоголошену війну. Тоді йому був лише 21 рік. В той час він дізнався про створення добровольчого батальйону патрульної служби тоді ще міліції особливого призначення «Тернопіль» та вступив до нього одним із перших, аби стати на захист своєї країни.

«перемога за нами, адже в єдності наша сила», - поліцейський штурмової бригади «лють» василь кишкан

Василь неодноразово перебував в зоні проведення антитерористичної операції та зоні проведення Операції об’єднаних сил. На той час правоохоронці служили в Луганській області, а дислокувалися в Лисичанську та Сєверодонецьку. Поліцейські забезпечували публічну безпеку, працювали над виявленням диверсійно-розвідувальних груп, а також несли службу на блокпостах.

Маючи за плечима не тільки бойовий досвід, а й досвід парамедика, чоловік вміє діяти правильно в небезпечних ситуаціях, при цьому рятуючи життя. Він знає не на словах, що на нього чекатиме в штурмовій бригаді «Лють».

«перемога за нами, адже в єдності наша сила», - поліцейський штурмової бригади «лють» василь кишкан

У 2019 році Василь залишив службу в поліції. І вже зараз про набір до поліцейської штурмової бригади «Лють» дізнався від своїх побратимів, які також, як і він, виявили бажання змінити свою лють на зброю та вступили до лав штурмового формування.

«перемога за нами, адже в єдності наша сила», - поліцейський штурмової бригади «лють» василь кишкан

За словами Василя Кишкана, сам відбір в спецпідрозділ не з легких, адже там необхідно показати свою наполегливість, характер, моральну витримку, фізичну підготовку та, звичайно, психологічну стійкість.

- Це страшна війна, ворог відкрито вдерся на нашу рідну землю, тому я усвідомлюю ризики, на які йду. Моя думка – саме ми маємо боронити край, захищати мирне населення, рідних та близьких,– впевнений поліцейський.

Василь переконаний, що стоячи пліч-о-пліч, українці зможуть привести країну до перемоги, бо в єдності - сила.

 

Номерні знаки, рулон лінолеуму: що українці забувають в поїздах

Понеділок, 13 березня 2023, 14:35

Від початку року до контактного центру Укрзалізниці з проханнями знайти загублені речі звернулися 1370 разів.

Про це повідомляють в компанії "УЗ".

З їхніх слів, 63% речей, які забули у поїздах під час мандрівки, було повернуто власникам.

"Найчастіше наші пасажири забувають у поїздах гаманці, іграшки, телефони, зарядні пристрої, ноутбуки, документи, годинники та ключі", – повідомляють в "Укрзалізниці.

Фото: gabczi/Depositphotos

Перед виходом з вагона працівники радять зайвий раз перевірити наявність цих речей у кишенях і валізах.

Найнетиповіші знахідки:

  • номерні знаки для автомобіля;
  • церковна шапка;
  • дитячий горщик;
  • тепловізор;
  • рулон лінолеуму;
  • медичний корсет;
  • кінна амуніція;
  • капи для зубів;
  • апарат для вирощування насіння;
  • шахова дошка.

"Від початку року вже були випадки, коли пасажири випадково обмінювалися валізами. Також залишали в туалеті золоті обручки з дорогоцінним камінням. Знаходили ліцензію на продаж алкоголю. Також різні суми грошей, заховані в постіль. Був великий тубус з плакатом", – розповіла "УП. Життя" виконуюча обов’язки керівниці контактного центру "Укрзалізниці" Анна Пилипенко.

Вона додає, що дуже часто знаходили лижне спорядження: окуляри, палиці, шоломи. Ще білизну, ляльки ручної роботи. Був випадок, коли пасажири залишили дитячий візок, а дитину просто понесли на руках.

Якщо ви загубили в поїзді щось важливе, для повернення речей потрібно заповнити електронну форму, попередньо описавши цю річ.

Також можна звернутися до контакт-центру Укрзалізниці (0 800 503 111) або залишити повідомлення через форму зворотного звʼязку в застосунку Apple Messages, Telegram, Viber чи Facebook Messenger.

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни в Україні Укрзалізниця евакуювала потягами понад 102 тисячі тварин.

Тетяна Денисенко

 

Росіяни скасують обов’язкове вивчення української в окупованій частині Запорізькій області – РосЗМІ

Понеділок, 13 березня 2023, 14:30

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області окупаційна влада планує скасувати обов’язкове вивчення української мови з нового навчального року.

Про це повідомила так звана "міністерка" освіти та науки Запорізької області Олена Шапурова, пишуть російські видання ТАСС та "Коммерсантъ".

Окупанти стверджують, що вересня 2023 року батьки зможуть обрати, яку мову – російську чи українську – вивчатимуть їхні діти як рідну.

"Цього навчального року українська мова обов'язкова для всіх, діти вчать її протягом трьох годин на тиждень. З 1 вересня 2022 року, за програмою, вона була рідною мовою, але після (псевдореферендуму – ред.) референдуму, згідно із законами Російської федерації , кожна людина може вибрати, яку мову вона вивчатиме як рідну", – сказала Шапурова.

За її словами, діти, які оберуть російську, з нового навчального року  матимуть дев'ять годин на тиждень російської мови та літератури, а української не матимуть взагалі.

Окупаційна влада повідомляє, що обрати мову батьки мають до 1 травня.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Сєвєродонецьку на Луганщині росіяни не змогли організувати навчальний процес.

 

Посилки для наших захисників на передову уже доставляють волонтери центру «Допомога армії від Тернополя»

Понеділок, 13 березня 2023, 13:26

Частину посилок уже отримують тернопільські захисники у напрямку Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Луганської, Харківської та Сумської областей. Їх доставляють волонтери центру «Допомога арії від Тернополя», які у середу, 8 березня, вирушили у чергову поїздку.

«Допомога армії від Тернополя» доставляється нашим захисникам. Дякую волонтерам, які з рейсу в рейс привозять допомогу нашим воїнам в різних напрямках фронту. Дякую ГО «Схід і Захід єдині назавжди» і Василю Коньку. Підтримую зв’язок з нашими воїнами. Вони роблять для перемоги все. І допомога, яку передають тернополяни, є дуже важливою. Слава нашим Героям!», –  зазначає міський голова Сергій Надал.

Окрім 70 адресних посилок, з нашого міста для захисників передано ще буржуйки, військову форму та взуття, спальні мішки, павербанки та генератори, вантажний автомобіль для однієї з бригад, тепловізійні прилади для підрозділів, які перебувають на лінії розмежування бойових дій.

Також бійці, які воюють у цих напрямках, зможуть отримати безкоштовно соматологічну допомогу. Це вже сьома поїздка лікарів та мобільного стоматологічного кабінету на бойові позиції наших військових. Загалом з початку роботи мобільного кабінету вдалось надати стоматологічну допомогу 622 захисникам.

 

За заклики до повалення влади, вбивства чиновників та депутатів, мешканець Тернопілля отримав 3 роки тюрми

Понеділок, 13 березня 2023, 13:24

За заклики до повалення влади, вбивства чиновників та депутатів, мешканець Тернопілля отримав 3 роки тюрми
Жителя Тернопільщини засуджено до 3 років позбавлення волі за заклики до повалення влади, вбивства чиновників, депутатів, поліцейських.

За публічного обвинувачення прокурора Тернопільської обласної прокуратури Бучацький районний суд засудив місцевого жителя до 3 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна, окрім житла, за публічні заклики до насильницької зміни, повалення конституційного ладу (ч. 3 ст.ст. 109 КК України).

Прокурор довів у суді, що житель м. Бучач на своїй сторінці у соціальній мережі «Facebook» впродовж листопада 2019 – липня 2020 року публікував дописи із закликами виходити на вулиці, йти на Київ, вчинити переворот, вбивати вищих посадових осіб держави, депутатів, усіх чиновників, поліцейських, суддів та їх сім’ї. Приводом для дописів була невдоволеність чоловіка діяльністю  поліції щодо розшуку його автомобіля.

При призначенні покарання було враховано суспільну небезпеку й  наслідки кримінального правопорушення. Відтак за публічні заклики до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади винна особа проведе 3 роки за ґратами.

Вирок ще не набрав законної сили й може бути оскаржений в апеляційному  порядку

 

Масові шахрайства на Тернопільщині: «працівники банків» обкрадають клієнтів

Понеділок, 13 березня 2023, 13:22

Масові шахрайства на Тернопільщині: «працівники банків» обкрадають клієнтів
Тривають пошуки шахраїв, які вкрали кошти з рахунків жителів Тернопільщини.

Лише за одну добу аферисти збагатились більше, ніж на 37 тисяч гривень. Серед потерпілих 32-річна тернополянка.

«До жінки зателефонував невідомий, який представився співробітником банку. Аферист спитав жінку чи вона оформляла онлайн-кредит. Заявниця заперечила. Тоді шахрай повідомив, що її банківська карта заблокована працівниками служби безпеки, а для збереження грошей, продиктував їй рахунок, на який необхідно перерахувати заощадження. Потерпіла виконала вказівки афериста та втратила 18 000 гривень», - зазначили у поліції Тернопільщини.

Отримати 15 тисяч гривень кредитних коштів шахраям допомогла ще одна тернополянка. Жінку запевнили, що доступ до її рахунку отримали мобільні злодії та «допомогли» змінити паролі. Замість вберегти гроші, потерпіла їх втратила.

Окрім цього понад 4 тисячі гривень втратив пенсіонер з Тернопільського району. Під час телефонного дзвінка псевдо-працівник банку запевнив його, що з пенсійної картки намагаються зняти кошти. Чоловік скористався вказівками і допоміг перевести кошти на рахунок невідомого злодія.

Розпочаті кримінальні провадження за усіма фактами шахрайств. Слідчі встановлюють особи зловмисників.

Як не стати жертвами мобільного шахрайства нагадують правохоронці:

отримуйте інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел — сайтів міністерств, відомств тощо;

не вказуйте власні персональні дані на неперевірених сайтах;

нікому не повідомляйте термін дії банківської карти та CVV-код;

перевіряйте гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній;

співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство.

 

НМТ-2023: вступники можуть пройти тренувальний тест з історії України

Понеділок, 13 березня 2023, 12:23

Український центр оцінювання якості освіти опублікував тренувальний варіант національного мультипредметного тесту з Історії України.

Він містить 30 завдань, а теми завдань охоплюють події другої половини XVI – початку ХХІ століття.

Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.

30 завдань тесту відповідають розділам 6-32 програми ЗНО з історії України й  охоплює теми, що стосуються подій з другої половини XVI до початку ХХІ століття.

Фото: dmvasilenko/Depositphotos

Під час проходження демонстраційного НМТ, як і на реальному тестуванні, учень зможе обрати послідовність виконання завдань або змінити варіанти відповідей.

Після проходження демонстраційного тесту, учень отримає результат.

Учасники мають змогу пройти тест в онлайновому середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти за посиланням.

"Інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання демонстраційний варіант аналогічний вступному тесту", – йдеться в повідомленні.

Також, можна завантажити файл із демонстраційним варіантом тесту з історії України, виконати завдання та звірити свої відповіді з правильними.

Нагадаємо, вступники можуть пройти тренувальний НМТ з української мови та математики.

Анастасія Поя

 

Хто і де має право вручати повістку: роз'яснення омбудсмана

Понеділок, 13 березня 2023, 12:16

Хто і де має право вручати повістку: роз'яснення омбудсмана
ФОТО З САЙТУ УП ЖИТТЯ

Омбудсман Дмитро Лубінець пояснює, що уповноважені особи мають право видавати повістки на вулиці та в громадських місцях.

Джерело: Лубінець у Телеграм

Деталі: Наголошується, що видача повісток під час воєнного стану повинна відбуватися відповідно до законодавства України, проводитися з дотриманням прав і свобод громадян, забезпечуючи їх захист від незаконного втручання в особисте життя та недоторканність.

При цьому вказується, що місце вручення повісток ніяк не регламентовано законодавством: це може бути робота, блокпост, кафе чи вулиця.

Вручати повістку мають право: органи місцевого самоврядування; керівники підприємств, установ, організацій, закладів освіти (незалежно від підпорядкування і форми власності); управителі багатоквартирних будинків; посадові особи районного чи міського центру комплектування та соціальної підтримки.

При цьому громадянин має право дізнатись, хто видає повістку, та перевірити посвідчення посадової особи.

Перед тим, як прийняти повістку, омбудсман радить уважно переглянути як посвідчення, так і саму повістку, перевіривши правильність заповнення документів. Не варто хвилюватись чи соромитись це робити, додає Лубінець.

Нагадаємо: Воєнний стан в Україні триває, тому військовозобов’язаним продовжують вручати повістки різного виду.

Речник Нацгвардії полковник Руслан Музичук пояснював, що планова мобілізація і створення добровольчих бригад "Гвардії наступу" покликані в першу чергу сформувати резерви, штурмові підрозділи та забезпечити можливість ротації військових для виконання завдань щодо оборони держави.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

В Україну намагались завезти 37 млн готівки у валізах: ймовірно викрадена на окупованих територіях

Понеділок, 13 березня 2023, 12:07

В Україну намагались завезти 37 млн готівки у валізах: ймовірно викрадена на окупованих територіях
ФОТО СБУ

Служба безпеки України викрила ділків, які у валізах намагалися завезти в Україну готівки на 37 мільйонів гривень.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: За даними слідства, п’ятеро учасників схеми намагалися приховано провезти ці кошти до Чернівецької області через пункт пропуску "Порубне". При цьому частину готівки вони заховали у валізи, а частину – примотали собі до тіла.

 

За попередньою інформацією, ці гроші були викрадені з тимчасово окупованих територій України.

У подальшому здобуті злочинним шляхом кошти вивозили до однієї з країн Близького Сходу, а потім через європейські країни до митного кордону нашої держави.

Ділки намагались завезти готівку у Чернівецьку область під виглядом туристів на рейсовому автобусі.

Наразі за матеріалами СБУ на вилучені кошти накладено арешт.

Вивчається версія, що незаконно ввезені гроші могли призначатися для фінансування російської агентури в Україні, зазначають у спецслужбі.

Також вказано, що в співпраці з Державною службою фінансового моніторингу України відстежуються всі маршрути нелегального каналу та причетні до цього особи.

 

Дослівно: "Частину коштів, які були вилучені у "транзитній" країні ЄС раніше, зараз заблоковано. Вирішується питання щодо їх стягнення на користь України.

Досудове розслідування триває, вживаються комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх учасників схеми. СБУ наголошує на невідворотності покарання за злочини проти національної безпеки України".

Нагадаємо: В січні в Сумській області викрили і затримали громадян, які допомагали російським окупантам обмінювати награбовану в українців валюту на російські рублі.

 

Герой Мацієвський, страчений за слова "Слава Україні", виявився громадянином Молдови

Понеділок, 13 березня 2023, 11:56

Герой Мацієвський, страчений за слова Слава Україні, виявився громадянином Молдови
ФОТО СБУ

Розстріляний у полоні боєць тероборони з Чернігівщини Олександр Мацієвський мав також громадянство Молдови.

Як повідомляє "Європейська правда", про це стало відомо із заяви Міністерства закордонних справ та євроінтеграції Молдови.

"Після підтвердження української сторони, що солдат, страчений російськими військовими - Олександр Мацієвський, рішуче засуджуємо вбивство громадянина Молдови, що може кваліфікуватися як воєнний злочин і грубе порушення міжнародного гуманітарного права. Висловлюємо глибокі співчуття родині і друзям Олександра Мацієвського та висловлюємо солідарність з українським народом", - йдеться у заяві.

У ній МЗС також нагадує, що Кишинів засуджує війну РФ проти України.

Місцеві видання Чернігівщини, які писали про прощання з Олександром Мацієвським у лютому, зазначали, що він народився у Кишиневі та проживав у Молдові перші 28 років життя – до 2008 року, коли з дружиною та сином переїхав у Ніжин.

За даними джерел "Європейської правди", Мацієвський після переїзду в Україну не здійснив вихід з громадянства Молдови, тому юридично зберігав подвійне громадянство Молдови та України, хоча, очевидно, вважав себе саме українцем.

Його кишинівське походження, втім, викликало резонанс у Молдові: історія зі стратою героя, яка від початку висвітлювалася у медіа та обговорювалася у соцмережах, після підтвердження особи Мацієвського набула особливого значення.

 

У чотирьох автопригодах, які трапилися на Тернопільщині, загинули та травмувалися люди

Понеділок, 13 березня 2023, 11:54

Чотири дорожньо-транспортних пригоди зареєстрували працівники поліції на дорогах Тернопільщини впродовж 10-12 березня.

Дві аварії трапилися у п'ятницю. З тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги доправила жителя Тернополя 1996 року народження. Травми чоловік отримав в результаті ДТП. У ході перевірки стало відомо, що на автодорозі Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече, в межах селища Велика Березовиця, водій маршрутного таксі не переконався в безпечному русі і почав здійснювати маневр В результаті - в нього врізався Volkswagen Caddy, який в цей час їхав своєю смугою. Травми отримав водій Caddy, але від госпіталізації чоловік відмовився.

З переломами та тілесними ушкодженнями того ж вечора потрапила до травматологічного відділення 80-річна жителька Бучача. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що жінка йшла попри колію, коли нею рухався вантажний потяг. Потерпіла отримала травми. Причини нещастя встановлять у ході слідства. Даний факт внесений в ЄРДР згідно з частиною 2 статті 276 (Порушення правил безпеки руху залізничного транспорту) ККУ.

11 березня о 5:14 на мості в селі Великий Говилів водій автомобіля ВАЗ не впорався з керуванням та врізався в бетонну огорожу. В результаті удару 21-річний кермувальник загинув, а пасажира авто госпіталізували до медзакладу.

Стало погано за кермом і водієві іншого легкового автомобіля марки ВАЗ. У момент руху транспорту чоловік 1998 року народження втратив свідомість та з'їхав у кювет. Водія доправили до реанімаційного відділення.

По усіх автопригодах тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Сторінка 28 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер