images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

На війні загинув молодий воїн з Шумської громади

Понеділок, 13 березня 2023, 10:47

На війні загинув молодий воїн з Шумської громади
Тернопілля втратило на війні ще одного героя.

 

В бою з окупантами загинув Роман Корчемний з села Стіжок, 2003 року народження. Життя воїна обірвалося під час ворожого мінометного обстрілу.

Сумну звістку повідомив у Facebook очільник громади Вадим Боярський.

"Позитивний, спокійний, працьовитий юнак у якого здавалось усе життя ще попереду, не вагаючись підписав контракт та став на захист України, тому що любив її та прагнув жити у вільній та незалежній державі.

Він здійснив найбільший подвиг справжнього чоловіка – віддав своє життя за незалежність України. На віки-вічні його ім'я буде вписане в історію нашої громади та держави, як воїна – Героя", – йдеться у його дописі.

Висловлюємо щирі слова співчуття рідним та друзям загиблого.

Інформацію про зустріч тіла військовослужбовця та чин поховання мають повідомити згодом.

 

Тернопільська волонтерка виготовила прикраси з бойових гільз та продає їх, щоб допомогти ЗСУ (фото)

Понеділок, 13 березня 2023, 10:46

прикраси, виготовлені з гільзприкраси, виготовлені з гільз
Відома волонтерка з Тернополя Ольга Данченко втілила в життя свою мрію - молода жінка за допомогою спеціалістів виготовила перстні та сережки з відпрацьованих бойових гільз і продає їх усім охочим, щоб зібрати кошти для ЗСУ.

Про це жінка повідомила на власній сторінці у Фейсбук.

"Моя уява часто придумує щось цікаве. Намалювати не можу, але словами розказати вмію. Я давно хотіла такий перстень, як символ. Символ віри та незламності. Як частинка тої сили, яка щохвилини тримає оборону наших міст. Спільно з батьком @sergiinord ми це втілили в життя. І я готова поділитися цими неймовірними прикрасами з вами", - написала Ольга.

В першій колекції Ольги Данченко - 4 перстня та 3 набори- перстень+сережки. Матеріал - латунь.

"Виготовлені вироби з реальних гільз наших солдатів 67 омбр, які я привезла в Тернопіль. Минулі дні мої хлопці пережили справжнє пекло. Важкі бої в районі Бахмута. Величезні втрати людські та технічні. Зараз потрібно все, авто, дрони, тепловізори. Всі виручені кошти підуть на потреби цих хлопців. На першому фото мій перстень, всі решта продаються. Пропонуйте свою ціну в кометарях, або в приват. Готова передать в будь-яке місто, в будь-яку країну", - зауважила волонтерка.

 

 

 

 

 

Повідомили, коли у Тернополі завершиться опалювальний сезон

Понеділок, 13 березня 2023, 10:45

Повідомили, коли у Тернополі завершиться опалювальний сезон
Заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський розповів, чи вплине потепління на завершення опалювального сезону.

За його словами, температура ще коливається. Подачу тепла припинять, коли цей процес стабілізується.

"З прогнозів, які ми бачимо на найближчий тиждень, потепління буде навіть до +15 в окремі дні. Одночасно, буде декілька днів, коли температура буде опускатись до 0, особливо в нічний період.

Припиняти подачу теплоносія зараз не можна, але тільки будуть стабільні температури, ми відразу будемо виключати систему централізованого теплопостачання, але залишати гарячу воду", – зазначив Стемковський в ефірі програми "Наше місто Тернопіль".

Заступник мера каже, що були випадки, коли опалювальний сезон завершувався у травні, бо було холодно. Але також були роки, коли тепло вимикали в кінці березня.

Цього року все також залежатиме від погоди.

"Будемо дивитись на реальну ситуацію. Прогнозуємо, що, можливо, це буде в кінці березня, будемо орієнтуватись на температурний режим. Перепалювати і тратити газ дарма, зрозуміло, що ми не будемо", – підкреслив Владислав Стемковський.

 

Військовий Сергій Малкуш зі Збаражчини загинув під час ворожого обстрілу на фронті

Понеділок, 13 березня 2023, 10:42

Військовий Сергій Малкуш зі Збаражчини загинув під час ворожого обстрілу на фронті
Збаражчина втратила на війні ще одного героя.

10 березня на Луганщині загинув уродженець краю Сергій Малкуш, 1982 року народження. Сумну звістку повідомив голова громади Роман Полікровський.

Воїн був гранатометником десантно-штурмового взводу. Його життя обірвалося під час ворожого артобстрілу поблизу Кремінної.

"І знову у непоправна втрата та невимовний біль... Мешканці Збаразької громади щиро сумують із рідними та близькими нашого мужнього захисника. У скорботі схиляємо низько голови перед його подвигом. Вічна слава Герою!, – йдеться у дописі Романа Полікровського у Facebook.

Час та місце зустрічі тіла захисника мають повідомити згодом.

Військовий Сергій Малкуш зі Збаражчини загинув під час ворожого обстрілу на фронті

 

На Тернопільщину йде потепління: температура сягне +17º

Понеділок, 13 березня 2023, 10:41

На Тернопільщину йде потепління: температура сягне +17º
Початок тижня на Тернопільщині буде теплим.

Місцям температура сягатиме +17º. Опадів найближчі два дні синоптики не прогнозують, однак вже в середу ймовірні невеликі дощі.

За даними обласного гідрометцентру, сьогодні очікується хмарна з проясненнями погода без істотних опадів. Вранці на дорогах ожеледиця. Вітер південний, 7-12 м/с. Вдень передають 6-11º тепла.

У вівторок, 14 березня, на Тернопіллі буде хмарно та без істотних опадів. Вітер південно-східний, 9-14 м/с. Вночі передбачають 1-6º тепла, вдень – 12-17º.

Вночі 15 березня також без істотних опадів, а вже вдень очікуються невеликі дощі. Вітер північно-західний, 9-14 м/с. Вночі від 1 до 6º, вдень – 7-12º тепла.

 

Для родин полеглих Героїв у Тернополі запрацювала «гаряча лінія» для підтримки та допомоги

П'ятниця, 10 березня 2023, 12:22

Для родин полеглих Героїв у Тернополі запрацювала «гаряча лінія» для підтримки та допомоги
«Гаряча лінія» для підтримки та допомоги родин полеглих Героїв запрацювала у Тернополі.

Створили «гарячу лінію» для підтримки родин та дітей полеглих захисників в російсько-українській війні. Це один із заходів, який передбачено у межах Програм підтримки родин Героїв, які були прийняті на сесії міської ради.

«Сім’ї отримуватимуть комплекс безкоштовних соціальних послуг: соціального супроводу, соціальної адаптації, консультування, матеріальну та інші види допомоги. – пояснив міський голова Сергій Надал. – Програми підтримки родин та дітей Героїв Тернополя і громади прийняті на 2023- 2025 рік, в рамках яких затверджено ряд заходів, що реалізовуватимуться. Визначено осіб, які будуть закріплені за кожною сім’єю для допомоги у вирішенні проблем. Також для підтримку зв’язку створений спеціальний чат, де щодня можна буде отримати актуальну інформацію і повідомляти про свої потреби».

Також працюватиме «телефон довіри».

Звертатися за допомогою родини можуть на «гарячу лінію» 098 174 77 41.

Усі охочі надати допомогу теж можуть телефонувати за вказаним номером.

 

За місяць жителі Тернопільщини обміняли пів мільйона старих ламп

П'ятниця, 10 березня 2023, 12:22

За місяць жителі Тернопільщини обміняли пів мільйона старих ламп
Всеукраїнська програма безкоштовного обміну старих ламп на нові енергозберігаючі стартувала трохи більше, як місяць тому.

Тисячі мешканців Тернопілля взяли у ній участь.

Як повідомили в обласній державній адміністрації, за це період жителі краю обміняли пів мільйона старих ламп.

"На сьогодні обмін доступний і у великих містах, і в малих населених пунктах. Загалом на Тернопільщину надійшло 610 тисяч світлодіодів, які розподілені по відділеннях Укрпошти області. Проте, це не остаточна цифра, оскільки проєкт триває і енергозберігаючі LED-лампи ще надходитимуть в область", – зазначили у пресслужбі ОДА.

Нагадаємо, заяву на обмін можна подати в додатку "Дія" або обміняти старі лампи розжарювання безпосередньо у відділеннях "Укрпошти".

Про проєкт. Уряд запустив цю програму, щоб знизити навантаження на енергетичну систему країни та скоротити дефіцит електроенергії для користувачів. Узяти участь у ній можуть усі повнолітні громадяни України. Одна людина може замінити до 5 ламп.

 

У "Дії" запустили нове опитування про перейменування Південної залізниці

П'ятниця, 10 березня 2023, 11:33

У Дії запустили нове опитування про перейменування Південної залізниці
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ З TELEGRAM УКРЗАЛІЗНИЦІ

У новому опитуванні в "Дії" українцям пропонують обрати нову назву для Південної залізниці.

Джерело: віцепрем’єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram

Пряма мова: "Ви вже обрали в Дії нову назву для Південно-Західної залізниці. Проголосували 1,1 млн українців. З них — понад 417,2 тисяч за варіант Центральна залізниця.

Тепер час розібратися з Південною залізницею. Заходьте в Дію та обирайте нову назву. Там є 4 варіанти. Опитування триватиме до 17 березня".

Деталі: Федоров нагадав, що Південно-Західну та Південну гілки Укрзалізниці назвали ще за географічною прив'язкою до російської імперії, хоча територіально вони розташовані в інших регіонах.


 

Тернопільські поліцейські знайшли юних втікачів з Хмельниччини

П'ятниця, 10 березня 2023, 11:31


Трьох неповнолітніх виявили вранці, 9 березня, у Тернополі працівники поліції. Як з’ясувалося, усі вони втекли з дому.

Дітей без супроводу дорослих на пероні залізничного вокзалу помітили співробітники поліцейської станції №3. 14-річна дівчинка, її 10-річний брат та їхня 10-річна подружка приїхали потягом з міста Ямпіль Хмельницької області. Вони розповіли, що вночі втекли від п’яних батьків.

Мандрівників правоохоронці пригостили чаєм з солодощами та викликали на станцію працівників ювенальної превенції Тернопільського районного управління поліції. Юних утікачів відвезли до центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Спілкуючись з ними, ювенальні працівники з’ясували, що їхні батьки разом вживають алкогольні напої, знущаються та б'ють своїх дітей.

тернопільські поліцейські знайшли юних втікачів з хмельниччини

Правоохоронці повідомили колегам з Хмельниччини усю необхідну інформацію про місцеперебування неповнолітніх. Батьки про зникнення дітей на лінію"102" не повідомляли і зовсім не переймалися їхньою відсутністю. Їх притягнуть до відповідальності.

Питання безпеки та захисту дітей є одним із пріоритетних завдань працівників поліції. Правоохоронці оперативно реагують на кожне повідомлення про зникнення неповнолітніх адже, опинившись на вулиці, вони ризикують потрапити до рук зловмисників чи вчинити необдуманий та небезпечний вчинок.

Впродовж 2022 року до ювенальних поліцейських області надійшло 197  заяв щодо розшуку неповнолітніх, з початку цього року -34 таких повідомлення.

Завдяки злагодженим спільним діям правоохоронців та небайдужих громадян усіх дітей розшукали та повернули додому.

 

Двом жителям Тернопільщини загрожує до 4 років позбавлення волі за пропозицію неправомірної вигоди поліцейським

П'ятниця, 10 березня 2023, 11:30

Фігуранти пропонували співробітникам групи реагування патрульної поліції неправомірну вигоду, аби вони не складали на них адмінпротоколи за керування автомобілями у нетверезому стані. Факти корупційних правопорушень задокументовано у Кременецькому та Тернопільському районах.

У Почаєві під час несення служби співробітники поліції зупинили автомобіль за порушення правил дорожнього руху. За кермом перебував 53-річний місцевий житель. Під час спілкування та перевірки документів правоохоронці виявили у керманича ознаки алкогольного сп’яніння.

Аби уникнути адміністративної відповідальності за керування транспортом напідпитку, чоловік запропонував поліцейським 200 американських доларів. Даний факт задокументувала слідчо-оперативна група.

Ще один схожий випадок зафіксовано у селищі Велика Березовиця Тернопільського району. Водій, який сів за кермо у нетверезому стані, пропонував поліцейським 1 000 гривень за не складання на нього адмінпротоколу.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 1 за ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 4 років позбавлення волі.

Також поліцейські склали на водіїв протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 (Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) Кодексу України про адміністративні правопорушення. За таке правопорушення передбачений штраф у розмірі 17 000 гривень.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Купуйте безпечно: оплачуйте товар лише після отримання

П'ятниця, 10 березня 2023, 11:29

Два шахрайства, пов’язані з купівлею товарів через інтернет, задокументували співробітники Кременецького райвідділу поліції.

Потерпілі – двоє мешканців Кременецького району. 24-річний чоловік хотів придбати автомобіль. Оголошення про продаж транспортного засобу знайшов на одному із сайтів. Зв’язався з продавцем та перерахував йому 18 000 гривень завдатку за автівку. Після того, як гроші опинилися на рахунку афериста, він вимкнув свій телефон.

У схожу шахрайську пастку потрапила 23-річна дівчина. Вона хотіла купити собаку та перекинула продавцеві 3 000 гривень. Домашнього улюбленця потерпіла так і не отримала, і гроші їй не повернули.

За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають оперативно-розшукові заходи для розкриття злочинів.

Поліцейські радять жителям області проявляти пильність при купівлі товарів через мережу. Головне правило покупок в інтернеті – передоплату вносьте тільки перевірним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання. Попередьте своїх знайомих про такі афери та застережіть не перераховувати гроші наперед незнайомцям.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

В Тернополі виявили громадян з забороненими речовинами

П'ятниця, 10 березня 2023, 11:29


Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили три кримінальні провадження за фактом незаконного зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту щодо жителів обласного центру.

Військовослужбовці Національної гвардії впіймали чоловіка, який зберігав заборонені речовини. Під час патрулювання вулиць міста, військові помітили молодика, який побачивши людей в формі почав поводити себе підозріло. У ході проведення поверхневого огляду у нього виявили паперовий згорток із подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору.

Ще двох зловмисників впіймали працівники кримінальної поліції. Зловмисники 1988 та 1998 років народження зберігали при собі пакети з аналогічних вмістом.

Заборонені речовини правоохоронці вилучили та направили на експертизу в Тернопільський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 309 Кримінального кодексу України. Санкція передбачає штраф від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Так і не встиг створити сім'ю: біля Тернополя зустріли загиблого воїна Василя Зазуляка (фото)

П'ятниця, 10 березня 2023, 09:19

Так і не встиг створити сім'ю: біля Тернополя зустріли загиблого воїна Василя Зазуляка (фото)
9 березня назавжди повернувся додому 33-річний військовий Василь Зазуляк з села Настасів.

Чоловік загинув 4 березня у селі Федорівка на Донеччині.

Жителі громади навколішки зустріли загиблого захисника, тримаючи в руках квіти, українські прапори та лампадки.

На знак пошани люди створили живий коридор та провели героя в останню дорогу до рідної домівки.

Як повідомили у Великоберезовицькій селищній раді, Василь Зазуляк народився 8 вересня 1989 року. Закінчив місцеву школу, а згодом історичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка.

"Добре навчався, окрім історії захоплювався математикою, географією, кресленням. Був спокійним, щирим, ввічливим, привітним, акуратним і дуже розумним, завжди позитивним і надійним, хорошим другом", – зауважили у сільській раді.

На захист України чоловік став восени. Воїн так і не встиг створити власну сім‘ю, жорстока війна обірвала його життя.

Поховають бійця сьогодні о 12 годині. Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким.

330832540_1590518308116267_166753574744220278_n.jpg

330391893_752954176159948_1338486376199084081_n.jpg

330573804_530557565828641_1937056065430073457_n.jpg

330492515_914981553082730_7279475385625230828_n.jpg

330371649_736423907934450_2751236056752769536_n.jpg

 

Під час артобстрілу на Донеччині загинув воїн з села Городок Руслан Макух

Четвер, 09 березня 2023, 13:42

Під час артобстрілу на Донеччині загинув воїн з села Городок Руслан Макух
Жорстока війна, яку рф принесла в Україну, забрала життя ще одного Героя – Руслана Макуха з села Городок на Тернопільщині.

 

Трагічну звістку повідомила Заліщицька міська рада.

Солдат військової частини А0536 Макух Руслан Васильович загинув 4 березня виконуючи бойове завдання. Життя захисника обірвалося під час артилерійського обстрілу поблизу селища Сєверне Донецької області.

Про зустріч тіла Героя та чин похорону буде повідомлено додатково.

Щирі співчуття рідним і близьким!

Світла і вічна пам'ять Герою!

Читайте також: На Кременеччині попрощалися з загиблим Героєм Володимиром Чорним (ФОТО)

 

335043664_3509262945972486_7045879892269130015_n.jpg

 

Послуги ворожки стали горем для молодої тернополянки

Четвер, 09 березня 2023, 13:40

Послуги ворожки стали горем для молодої тернополянки
Молода тернополянка вирішила скористатися послугами ворожки.

Відповідне оголошення наприкінці лютого 35-річна жінка знайшла в інтернеті.

«Невідома представлялася в соцмережах Інесою Стоянович. Тернополянка списалася з нею і замовила послуги з передбачення та виготовлення захисних амулетів, - розповіли у поліції Тернопільської області. – Ворожка погодилася усе зробити, але після передоплати. Жінка перерахувала на електронний гаманець провидиці 14 тисяч гривень, а під час особистої зустрічі, яка відбулася 1 березня в Бердичеві, віддала їй ще й золоті вироби. Після цього ворожка щезла».

Зв’язатися з ворожкою тернополянці так і не вдалося. Жінка зрозуміла, що стала жертвою шахрайства і звернулася за допомогою до правоохоронців.

Триває слідство за фактом шахрайства. Зловмисницю розшукують, а також встановлють суму завданих збитків.

 

За розіграш картини тернопільського нацгвардійця, завдяки донатам глядачів, підрозділу Нацгвардії передали 5 далекомірів

Четвер, 09 березня 2023, 12:48

В прямому ефірі телепрограми «Говорить великий Львів» військовослужбовець Нацгвардії Андрій Саган вже традиційно малював картину напередодні Нового року, зобразивши на полотні наступний рік. Художник цього разу намалював цвітіння маків. Картину вирішили розіграти серед глядачів за донати, а на зібрані кошти закупити далекоміри для підрозділу Національної гвардії, який виконує бойові завдання на сході України.

«Як би я не старався зробити доволі світлу картину, виглядає дуже моторошно. Але, навіть, в такий час народжується справжнє мистецтво, яке відповідає життєвим обставинам. Це нагадування усім нам – ми повинні пам’ятати тих хлопців, які воюють на фронті, які загинули, щоб пам’ять про них жила вічно у живих квітах, - каже Андрій Саган під час ефіру «Говорить Великий Львів».

Протягом декількох тижнів, завдяки донатам глядачів телеканалу, спільно змогли зібрати близько 57 тисяч гривень, на які закупили 5 далекомірів нацгвардійцям. Ведучі програми передали лазерні пристрої особисто в руки художнику Андрію Сагану.

«Лазерні далекоміри є дуже необхідними. Адже в умовах бойових дій дозволяють вирішувати важливі бойові завдання. Зокрема, це: проводити розвідку місцевості та об’єктів противника, визначати координати цілей та коригувати вогонь, - говорить нацгвардієць Андрій. – Вдячні усім, хто пожертвував кожну гривню. Завдяки вашій допомозі наші бійці наближають перемогу!».

 

Польща передала Україні ще 10 Leopard 2 – міністр оборони

Четвер, 09 березня 2023, 12:01

Польща передала Україні ще 10 Leopard 2 – міністр оборони
СКРИНШОТ

У Польщі завершились навчання українських військовослужбовців на танках Leopard 2, і Україна отримала решту 10 з 14 обіцяних одиниць техніки з польського боку.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", на брифінгу в четвер заявив віцепрем’єр – міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

"Ми підтримуємо Україну в межах міжнародної коаліції. Крім польських 14 танків Leopard, у складі цього батальйону є також чотири танки з Канади, вісім танків із Норвегії, а також шість – із Іспанії", – зазначив міністр.

Він додав, що веде переговори з іспанською колегою Маргаритою Роблес щодо можливого надання Україні більшої кількості танків – "можливо, ще чотирьох".

"Тож ми, безумовно, маємо справу з батальйоном важких танків, які у випадку польської сторони вже передані, а у випадку наших союзників будуть передані Україні в дуже короткий час", – підкреслив він.

Польський міністр оборони також нагадав про ідею створення центру обслуговування танків Leopard 2 в Польщі, яку обговорює з Німеччиною.

"Проблема полягає в тому, щоб забезпечити запасні частини для цих танків. 20 років тому виробництво цих частин припинилося, але ми готові відновити це виробництво. Звичайно, у співпраці з німцями ми ведемо діалог про те, щоб танки Leopard, які були або будуть поставлені в Україну, обслуговувалися і ремонтувалися в Польщі", – пояснив Блащак.

Як відомо, перші чотири з 14 танків Leopard 2 Польща передала Україні на річницю повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Нагадаємо, Польща першою з західних союзників передала Україні сучасні танки Leopard. Також Варшава надасть 60 танків PT-91 Twardy.

 

Вантажівку з грабом та буком зупинили на Бучаччині поліціянти

Четвер, 09 березня 2023, 11:49


Шість метрів кубічних деревини без відповідних документів та бирок вилучили працівники сектору превентивної діяльності Бучача.

8 березня екіпаж, який патрулював дороги Чортківського району, зупинив транспортний засіб марки "ЗІЛ-131", завантажений дровами. Водій надав накладну на перевезення дуба, але документ не відповідав дійсності, оскільки вантажівка перевозила бук та граб.

Водій стверджував, що віз дрова місцевій мешканці, але коли поліціянти перевірили вказану адресу, то з'ясували, що жінка дрова не замовляла, бо уже кілька місяців знаходиться за кордоном.

У ході перевірки стало відомо, що деревину завантажили у лісовому масиві неподалік с. Гончарівка, Чортківського району, що належить Бережанському лісомисливському господарству.

Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 246 (незаконна порубка лісу) ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

вантажівку з грабом та буком зупинили на бучаччині поліціянти
 

Мобільне шахрайство: правоохоронці нагадують не розголошувати дані карток

Четвер, 09 березня 2023, 11:46


Черговий шахрай збагатився завдяки довірі. Невідомий обманув мешканця обласного центру.

Схема шахрайства вже добре відома, однак потерпілий таки потрапив в список тих, хто повірив у дзвінок працівника банку. Аферист запевнив чоловіка, що з його рахунку намагалися зняти кошти, однак служба безпеки банку вчасно заблокувала доступ до картки. Запевнив, що необхідно змінити захисні дані, аби рахунок надалі функціонував. Тернополянин виконав усі вказівки, не підозрюючи, що невідомий додзвонювач сам може виявитися шахраєм. Впевнився лише тоді, коли на мобільний прийшло повідомлення , що з карки знято понад 18 000 гривень. Жертва афери зателефонував до поліції. За фактом шахрайства відкрито кримінальне провадження.

Вкотре застерігаємо: ніколи не надавайте інформацію про свої картки третім особам, навіть якщо вони звертаються до вас нібито від імені банку або ж працівниками поліції. Якщо до вас телефонують і просять назвати чи змінити персональні дані, здійснити переказ коштів на інші рахунки - це однозначно шахраї.

Тому ніколи не повідомляйте пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код третім особам. Усі операції слід здійснювати лише у відділені фінансової установи станови.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Ворожка видурила у жінки 14 тисяч гривень та золоті прикраси

Четвер, 09 березня 2023, 11:43


35-річна жителька Тернополя потрапила на гачок ворожки-шахрайки.

Ще наприкінці лютого потерпіла в інтернет-мережі знайшла оголошення про послуги з ворожіння. Невідома представлялася в соцмережах Інесою Стоянович. Тернополянка списалася з нею і замовила послуги з передбачення та виготовлення захисних амулетів.

Ворожка погодилася усе зробити, але після передоплати. Жінка перерахувала на електронний гаманець провидиці 14 тисяч гривень, а під час особистої зустрічі, яка відбулася 1 березня в Бердичеві, віддала їй ще й золоті вироби. Після цього ворожка щезла.

Тернополянка намагалася зв'язатися з Інесою Стоянович, але не змогла і лише, коли зрозуміла, що потрапила на гачок аферистки, написала заяву до поліції. Дізнавачі внесли даний факт, як шахрайство. Встановлюють поліціянти суму збитків та розшукують зловмисницю.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Незаконно переправляли чоловіків за кордон: сімом перевізникам анулювали доступ до системи "Шлях"

Середа, 08 березня 2023, 15:05

Від електронної системи "Шлях" відключили сім перевізників, які систематично порушували правила перетину державного кордону військовозобов’язаними.

Про це повідомляє пресслужба Укртрансбезпеки.

Комісія з питань припинення доступу ліцензіатів до Єдиного комплексу інформаційних систем Укртрансбезпеки в середу, 8 березня, ухвалила рішення відключити на три місяці від Системи "ШЛЯХ" таких перевізників:

  • ФОП Ятчук І.В.;
  • ТОВ "Тамерлан ТУР";
  • ТОВ "Смарт Вей Логістик";
  • ФОП Палінчак Г.Є.;
  • ФОП Агронович Р.Р.;
  • ТОВ "Захід Сап Трейд";
  • ФОП Куничник А.І..

За матеріалами ДБР, вказані перевізники у період дії воєнного стану були причетні до організації каналів переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон.

"Особи, яким було організовано виїзд за межі України в якості водіїв автомобільного транспорту упродовж 60 днів не повернулися в Україну, чим порушили встановлені правила перетину державного кордону", – пояснили в Укртрансбезпеці.

Також Комісія отримала на розгляд ще десятки фактів зловживань із внесення даних у Систему. Після перевірки інформації по кожному випадку буде ухвалено рішення.

Нагадуємо:

Укртрансбезпека відкрила доступ до заявок на перетин кордону в системі "Шлях" для правоохоронців - це має покращити ефективність боротьби з корупцією.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

СБУ заблокувала 26 Telegram-каналів, які відслідковували роздачу повісток

Середа, 08 березня 2023, 13:24

СБУ заблокувала 26 Telegram-каналів, які відслідковували роздачу повісток
ФОТО СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки заблокували 26 Telegram -каналів, які допомагали ухилянтам уникати мобілізації.

Джерело: СБУ у Telegram

Дослівно служба: "Інтернет-ресурси "повідомляли" про заходи, які проводять Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях.

Насамперед вони "зливали" актуальні місця вручення військовозобов’язаним повісток та закликали ховатися від представників військкоматів".

Деталі: Відомості про "локації" канали отримували від інформаторів серед місцевих жителів.

 
ФОТО СБУ

Зазначається, що аудиторія деструктивних каналів перевищували 400 тисяч підписників.

Адміністратори каналів також вирішили зробити на цьому "бізнес" і запропонували свої платформи для розміщення комерційної реклами.

Під час слідчо-оперативних дій силовики встановили особи всіх організаторів злочинної діяльності.

 
ФОТО СБУ

Серед них були двоє власників SMM-компанії, яка займається просуванням інтернет-ресурсів з використанням так званих ботоферм.

Під час обшуків у фігурантів виявили комп’ютери та мобільні телефони із доказами протиправних дій; банківські картки, на які зловмисникам надходили гроші за розміщення реклами.

Наразі шести адміністраторам деструктивних Telegram-каналів планують повідомити про підозру за ч. 1 ст. 114-1 ККУ (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) з подальшим обранням міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує до 10 років ув’язнення.


 

У відділеннях IBOX BANK проходять обшуки – джерела

Середа, 08 березня 2023, 12:35

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки у середу, 8 березня, проводять обшуки в офісах та відділеннях "Айбокс банку", днем раніше НБУ позбавив його ліцензії.

Про це ЕП повідомили два непов’язані джерела в правоохоронних органах.

Напередодні, 7 березня, НБУ прийняв рішення позбавити банк ліцензії та ліквідувати банк у через систематичне порушення вимог закону щодо фінансового моніторингу.

"Айбокс банк" неналежним чином перевіряв клієнтів-надавачів послуг з організації та проведення змагань зі спортивного покеру, ризик ділових відносин з якими є високим.

Також банк неналежно розробляв та впроваджував внутрішні документи з фінмоніторингу з урахуванням вимог законодавства, результатів національної оцінки ризиків та оцінки ризиків, притаманних його діяльності.

Акціонерами "Айбокс банку" є Володимир Дробот (73,92% акцій) та Альона Шевцова (24,98% акцій).

Банк має 26 відділень по Україні, з них – 8 у Києві та мережу терміналів самообслуговування, а також є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

У січні 2022 року банк проходив у справі щодо відмивання доходів від нелегального грального бізнесу.

Як пише економіст ЦЕС Юрій Гайдай, тоді Голосіївський районний суд не побачив адміністративного правопорушення в діях посадовців "Айбокс банку", які у відповіді на запит у рамках виїздної перевірки НБУ з питань протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, приховали 7,5 млрд грн транзакцій з ТОВ "Фінансова компанія Леогеймінг Пей". Всього посадовці ПАТ "Айбокс банк" намагалися приховати транзакцій на 14+ млрд грн, плюс не надали інформацію про мерчантів за окремими МСС-кодами.

Економічна правда

 

Понад тисячу заяв на шлюб: у "Дії" підсумували перший тиждень роботи нової опції

Середа, 08 березня 2023, 12:12

У мобільному додатку "дія" за тиждень подали 1100 заяв на реєстрацію шлюбу.

Про це у коментарі "Українській правді. Життя" заявив керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік.

Він додав, що серед цих заяв були 19 звернень від одностатевих пар.

За тиждень запуску нової функції у "Дії" заяви на реєстрацію шлюбу схвалили для 764 пар.

Фото: stockasso/Depositphotos

"Це одна з наших найочікуваніших послуг серед користувачів, тому що тепер можна подати заяву про шлюб, не виходячи з дому. Також можна одразу обрати місце, час, формат і зал, де пройде церемонія", – пояснюють у Мінцифри.

Нагадаємо, що для реєстрації шлюбу через "Дію" треба авторизуватися на порталі Дія та перейти у розділ "Сім’я".

Обрати послугу "Заява про шлюб". Заповнити її, обрати місце та час реєстрації.

Сплатити адміністративний збір та підписати заяву електронним підписом.

Варто, зазначити, що заяву також має підписати партнер. Він має авторизуватися у своєму кабінеті та перейти на заяву із посиланням, щоб підписати її електронним підписом.

7 березня народна депутатка Інна Совсун також подала на реєстрацію законопроєкт "Про інститут реєстрованих партнерств".

Документ передбачає реєстровані партнерства. Це формат узаконених стосунків, проте не шлюб. Ним можуть скористатися військові та цивільні, одностатеві та різностатеві пари.

Вікторія Андрєєва

 

Поліцейські розшукують шахрая, який видурив у подружжя з Чортківського району 228 тисяч гривень

Середа, 08 березня 2023, 11:56


За вказану суму зловмисник обіцяв потерпілим доставити автомобіль з-за кордону. Проте свою обіцянку не виконав і гроші замовникам не повернув.

Як встановили правоохоронці, потерпілі на одному із сайтів знайшли оголошення про послуги щодо пригону та розмитнення автомобілів. Автор оголошення розповів, що уже тривалий час займається цим та скинув фото автівок, які може наразі пригнати з-закордону. Після того, як замовники визначилися з транспортним засобом, незнайомець попросив передоплату. Отримавши частину коштів — згодом видурив у них ще половину суми від вартості авто. Загальна сума, яку перерахували потерпілі, - 228 тисяч гривень.

Аферист тривалий час "годував" обіцянками замовників, що вже невдовзі автівка буде у них, а згодом перестав виходити на зв’язок і видалив усю переписку.

За даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ст. 190 ККУ (шахрайство). Правоохоронці вживають оперативно-розшукові заходи для встановлення особи зловмисника та його місця перебування.

Поліцейські закликають жителів області не вестися на спокусливі пропозиції і в жодному випадку не перераховувати гроші наперед незнайомцям. Оплачуйте товар лише після його отримання. Не довіряйте випадковим людям та сумнівним оголошенням у соціальних мережах.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Рятуючи заощадження, жінка віддала шахраям усі гроші

Середа, 08 березня 2023, 11:55


Майже 44 тисячі гривень втратила жителька Тернополя. Жінка самостійно віддала усі свої заощадження невідомій особі. Зрозумівши, що потрапила "на гачок" афериста, звернулася по допомогу до поліції.

Злочин трапився 6 березня. На мобільний до 54-річної місцевої мешканки зателефонував невідомий. Чоловік представився працівником служби безпеки України та повідомив, що з її банківської картки хтось намагається зняти гроші. Додзвонювач одразу запропонував убезпечити електронний гаманець та перекинути гроші на іншу картку, яку вони дистанційно для неї створять.

Жінка погодилася. Виконуючи усі рекомендації чоловіка, вона через термінал здійснила 6 переказів коштів і як результат - втратила майже 44 тисячі гривень. Лише згодом тернополянка зрозуміла, що немає жодних даних її нової картки. Додзвонитися до "представника служби" вона не змогла і зрозуміла, що віддала гроші невідомим.

Даний факт дізнавачі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 190 (шахрайство) ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Інтернет-шахрай ошукав жителя Тернопільщини

Середа, 08 березня 2023, 11:54


Зловмисники створюють недостовірні посилання з метою отримання інформації про банківські реквізити та конфіденційну інформацію. Як тільки громадяни заповняють відомості, з їх електронних гаманців зникають заощадження, які пройдисвіти знімають без труднощів.

Від такого роду злочину потерпів мешканець області. Чоловік розмістив на сайті-оголошень допис про продаж майна. До нього написав потенційний покупець й узгодив з продавцем умови покупки. Він надіслав краянину посилання для заповнення банківських реквізитів. Як тільки чоловік ввів дані з його електронного гаманця зникло 56000 гривень.

Відомості про події слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Такий вид шахрайства називається фішингова атака – це спроба отримати особисту інформацію через Інтернет оманливим шляхом. Зазвичай, вона здійснюються через електронні листи, оголошення або сайти, схожі на ті, які користувач відвідує. Наприклад, на електронну пошту може прийти лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку.

Зловмисники в посиланні просять вказати такі дані:

• Імена користувача та паролі;

• Номери соціального страхування;

• Номери банківських рахунків;

• PIN-коди (особисті ідентифікаційні номери);

• Номери кредитних карток;

• Дівоче прізвище матері;

• День народження.

Не варто відкривати посилання від незнайомих або малознайомих співрозмовників, проходити авторизацію на сторонніх сайтах, а також надавати платіжні дані. Саме таким чином на спеціально створених сайтах шахраї отримують доступ до ваших персональних даних.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Вчені дослідили генетичний код собак з Чорнобильської зони

Вівторок, 07 березня 2023, 14:46

Науковці з США дослідили генетичний код бродячих псів, які живуть на ЧАЕС та у зоні відчуження.

Вони проаналізували вплив радіоактивного випромінювання і знайшли певні схожості у генах собак з Чорнобильської зони. Про це йдеться у дослідженні, яке опублікували у Science Advances.

Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції в Україні в 1986 році місцеві жителі були змушені назавжди евакуюватися.

Вони залишали не лише свої будинки, а в деяких випадках і домашніх тварин. Влада намагалась знищити бездомних собак, але популяція вижила.

Фото: Photozirka/Depositphotos

Науковці вирішили дослідити хронічний вплив радіації на генетичний код тварин, які прожили у зоні відчуження 30 років.

Для експерименту вони взяли генетичний матеріал 302 бродячих собак з Чорнобильської зони.

Пси умовно поділені на 3 групи: ті, що живуть безпосередньо на території станції, а також на відстані 15-45 км від місця катастрофи. Їх порівнювали з собаками з Вінниці.

Загалом аналіз спорідненості виявив 15 сімей. Найбільша – охоплює всі місця збору в зоні радіоактивного відчуження. Тобто собаки мігрували між електростанцією та містом Чорнобиль та вільно парувались між собою.

Геном цих тварин відрізняється від матеріалу від інших собак, які можуть вільно розмножуватися в інших містах та регіонах.

Дослідники виявили, що загалом собаки, що живуть на електростанції, генетично відрізняються від собак із міста Чорнобиль. Виявилося, що між двома групами існував невеликий потік генів, що свідчить про те, що вони рідко схрещувалися.

Також науковці з'ясували, що собаки з ЧАЕС та собаки Чорнобиля мали змішане походження. Найбільше збігів вони мають з ДНК німецької вівчарки. У собак з Чорнобиля також були варіанти, які характерні для боксерів і ротвейлерів.

Дослідження проводили у 2017-2019 роках.

Вікторія Андрєєва

 

У Чехії невідомі викрали жеребця за 17 тисяч євро, який належав Кадирову

Вівторок, 07 березня 2023, 14:36

У Чехії невідомі викрали жеребця за 17 тисяч євро, який належав Кадирову
РАМЗАН КАДИРОВ, ФОТО ТАСС

Невідомий зловмисник викрав зі стайні в чеському селі Крабчице породистого коня, племінна вартість якого, за даними чеської поліції, становить майже 400 тисяч крон (17 тисяч євро).

Про це у вівторок повідомила речниця поліції Чехії Павла Кофрова, передає "Європейська правда".

"Крадіжка коня, ймовірно, сталася в ніч з 3 на 4 березня 2023 року", - сказала вона, додавши, що злодій зняв з розсувних дверей ланцюг з карабіном і забрав племінного жеребця.

"У 16-річного гнідого на лобі є мітка у вигляді білої зірки неправильної форми, а частина правої задньої ноги нижче гомілковостопного суглоба - також білого кольору", - додала Кофрова.

Blesk.cz пише, що викрадений породистий кінь належав чеченському "м'ясникові" Рамзану Кадирову. Чехія заморозила його майно, в тому числі кілька коней, на підставі міжнародних санкцій.

 

Сайт jezdci.cz повідомляє, що Кадиров купив коня навесні 2012 року в німецькій конюшні WH Sport International з наміром, щоб він успішно виступив на найдорожчих на той час перегонах у світі - чемпіонаті світу в Дубаї, де Зазу в підсумку фінішував п'ятим.

Чеченський лідер Кадиров відомий тим, що протягом багатьох років підлещувався до господаря Кремля. П'ять років тому він сказав, що Путін - супергерой і сподівається залишитися при владі на все життя. Сам Кадиров часто називає себе "пішаком" Путіна.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтримав ідею звільнення народів, які заселяють нинішню Росію, та утворення ними незалежних держав.

 

У Бахмуті залишається 38 дітей – Верещук

Вівторок, 07 березня 2023, 12:15

Попри напружену ситуацію у Бахмуті на Донеччині, у місті залишаються діти та частина мешканців.

Про це повідомила міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

"В Бахмуті станом на сьогодні залишається менше 4 тисяч людей, як мінімум 38 дітей", – сказала вона.

До повномасштабного вторгнення у місті проживало понад 70 тисяч людей, з яких 12 тисяч – діти. Тож 95% мешканців евакуйовано, зазначила посадовиця.

Фото з Facebook Ірини Верещук

Ірина Верещук підкреслила, що у місто наразі дуже важко дістатися через щільні обстріли.

Крім того, люди, які не поїхали, переховуються у підвалах, але не лишають жодних координат, щоб їх можна було знайти.

У Мінреінтеграції зазначають, що є спеціальні евакуаційні групи та бронетранспорт.

"Люди не виїжджають через бойові дії та інформаційний вакуум. Там складно зі зв'язком, і люди перебувають у стресовому стані, який обумовлено щільними обстрілами. Вони не оцінюють реальну загрозу, яка є для цивільних", – додала міністерка.

Нагадаємо, що у Бахмуті на початку лютого лишалось близько 200 дітей. Команда військових також долучається до евакуації цивільних. Ось, наприклад, історія порятунку 7-річного Стаса.

 

Лукашенко обізвав Зеленського "гнидою" і заявив, що "виклик кинуто"

Вівторок, 07 березня 2023, 11:51

Лукашенко обізвав Зеленського гнидою і заявив, що виклик кинуто 
ОЛЕКСАНДР ЛУКАШЕНКО, СКРИНШОТ ІЗ ВІДЕО "БЕЛТИ"

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко вважає, що "диверсією" щодо радіолокаційного літака А-50 на аеродромі Мачулище Україна кинула виклик Білорусі, а українського президента Володимира Зеленського він назвав за це "гнидою".

Джерело: "Белта"

Пряма мова: "Висновок один. Я ще якось думав, що Україні потрібен мир, що Зеленський вболіває за свій народ. Президент Зеленський – просто гнида. Просто гнида! Такі операції не проводяться без узгодження з керівником країни і головнокомандувачем. Це я вам кажу як президент.

Гнида тому, що він бігає навколо Білорусі, надсилає до нас людей і просить, як я вже говорив: "Давайте укладемо пакт про ненапад, давайте домовимося, у нас із вами немає жодних проблем".

На що я говорив: "Ми не збираємося нападати". – "Ні, давайте підпишемо договір під егідою Організації Об'єднаних Націй, що ви на нас не нападете". Ви чули мої всі ці заяви. І в цей час... Що ж, виклик кинуто.

Якщо вони розраховують, – я ж знаю, що вони хочуть нас втягнути у війну за командою американців, – якщо ви думаєте, що ви, кинувши цей виклик, втягнете нас у війну завтра, яка сьогодні йде вже по всій Європі, ви помиляєтеся".

Деталі: Лукашенко заявив, що Україна підготувала "терориста", а білоруси провели блискучу операцію і "за якихось 4-5 днів" змогли встановити всіх його посібників і затримати тих, хто в Білорусі.

Водночас він упевнений, що "розслаблятися в жодному разі не можна"

Пряма мова: "Ще раз хочу підкреслити, особливо місцевим мерзотникам і тим, хто втік: вони всі встановлені, ми їх знайдемо, там, за кордоном. А втікачам повторюю: готуйтеся, ми до вас уже прийшли. І не вийте. І не постіть у цих месенджерах. У нас нерви міцні, ми знаємо, що потрібно робити".

Передісторія:

  • 26 лютого на військовому аеродромі "Мачулищі" в Білорусі лунали вибухи. Потім з'явилася інформація, що був пошкоджений російський військовий літак А-50.
  • Представник ініціативи Bypol Олександр Азаров повідомив, що за цим стоять білоруські партизани. За його словами учасники ймовірної диверсії в Мачулищах залишили Білорусь і зараз перебувають у безпеці.
  • Після вибуху пул самопроголошеного президента Білорусі стверджував, що з літаком А-50 усе гаразд, і публікував нібито "свіжі відео", однак моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомила, що російський літак полетів на ремонт у Таганрог.
  • Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Росія наразі не може виробляти радіолокаційні літаки А-50, один із яких ймовірно пошкодили в білоруському аеропорту в Мачулищах.
  • ОЛЕНА РОЩІНА 
 

"Слава Україні!": побратими з 30-ї бригади назвали ім'я розстріляного військового

Вівторок, 07 березня 2023, 11:38

Слава Україні!: побратими з 30-ї бригади назвали ім'я розстріляного військового

За попередньою інформацією, загиблим від рук окупантів за вигук "Слава Україні!" є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура.

Джерело: пресслужба бригади у соцмережах, Генштаб ЗСУ

Дослівно: "Вчора в соціальних мережах та засобах масової інформації було оприлюднено відеозапис розстрілу військовослужбовця Збройних Сил України, якого російські окупанти стратили після його слів "Слава Україні!"

За попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура".

Деталі: Вказано, що Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут.

Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території.

У бригаді наголошують, що остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз.

Дослівно Генштаб: Розстріл беззбройного полоненого – цинічне й зухвале нехтування нормами міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни. Так вчиняють нікчемні вбивці, але не воїни. Російські окупанти вкотре засвідчили, що головною їхньою метою в Україні є лише звіряче винищення українців.

Жодна смерть нашого воїна не залишиться без відплати. Але ми зробимо це у законний та справедливий спосіб – на полі бою, в суді або в міжнародному трибуналі.

З холодною головою, з дотриманням правил війни та з честю ми обов’язково помстимося за кожного! Вічна пам'ять і Слава Герою!

Передісторія:

  • 6 березня в мережі з'явилося жахливе відео розстрілу українського військового, який потрапив у полон до російських окупантів. В останні миті свого життя український полонений промовив "Слава Україні!", судячи з відео.
  • Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо відео, на якому російські загарбники розстрілюють беззбройного українського солдата.
  • Український омбудсмен Дмитро Лубінець назвав "черговим воєнним злочином Росії" розстріл українського військового
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду розслідувати обставини розстрілу українського військовополоненого, про що стало відомо в понеділок.
  • Президент Володимир Зеленський відреагував на відео з розстрілом окупантами українського військового, який сказав "Слава Україні".
  • У соцмережах з'явилося кілька припущень щодо імені загиблого. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала дочекатись офіційного підтвердження особи українського військового, відео з розстрілом якого було оприлюднено напередодні.
  • ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 
 

Поліцейські попереджають: шахраї розміщують фейкові оголошення про виплати від міжнародних організацій

Вівторок, 07 березня 2023, 11:37


Можливість отримати допомогу від міжнародної організації обернулася втратою коштів для мешканки Скалатської громади.

В одній із соціальних мереж жінка побачила інформацію про виплати допомоги від ООН. У повідомленні пропонували перейти за посиланням, заповнити персональні дані та дані банківських карток для отримання коштів від міжнародної організації.

Жінка виконала всі вказівки, сподіваючись отримати гроші. Натомість перейшла на фішинговий сайт, де ввела конфіденційну інформацію, як наслідок, - з її картки незаконно списали понад 17 тисяч гривень.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.190 Кримінального кодексу України, поліцейські встановлюють усі обставини шахрайства та особу зловмисника.

Працівники поліції застерігають: не відкривайте жодні невідомі посилання в месенджерах, соціальних мережах та SMS. Не вірте оголошенням та повідомленням, які обіцяють якісь виплати. Інформацію про програми підтримки від держави завжди публікують офіційні джерела. Також відповідні сповіщення з’являються в «Дії». Не вводьте на сторонніх сайтах дані своєї картки.

Попередьте своїх батьків, дідусів і бабусь про такі шахрайства та наголосіть на правилах безпеки у подібних аферах.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліцейські попереджають: шахраї розміщують фейкові оголошення про  виплати від міжнародних організацій
 

Телефонні аферисти обшахраювали жителів Тернопільщини майже на 300 тисяч гривень

Вівторок, 07 березня 2023, 11:33


Ваш банківський рахунок заблоковано, збій системи або ж збільшення кредитного ліміту – саме під такими способами пройдисвіти телефонують до мешканців області та довідуються конфіденційну інформацію. Вони спустошують електронні гаманці, привласнюючи заощадження краян.

Від такого роду злочину й потерпіло четверо мешканців області. До громадян зателефонували невідомі та представлялися співробітниками фінансової установи. Вони входили в довіру та дізнавалися вміст смс-повідомлень, які надходили на телефони краян. Як наслідок четверо громадян втратило 273 115 гривень. Найбільше один з потерпілих: він позбувся майже 150 000 гривень.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Жінка стала жертвою аферистів, оформляючи грошову допомогу в інтернеті

Понеділок, 06 березня 2023, 12:01


10 000 гривень переказала 51-річна жителька Чорківського району на рахунок аферистів. Правоохоронці проводять оперативно-розшукові заходи аби встановити осіб причетних до протиправного.

Жінка розповіла правоохоронцям деталі події: в мережі Інтернет вона знайшла оголошення про можливість оформлення грошової допомоги для внутрішнього переміщенних осіб. Автор публікації зазначив, що проживає в Європі. В дописі, він розповів, що через відсутність спадкоємців хоче перерахувати свій спадок в розмірі 980 000 євро особам, які через події в Україні втратили свої домівки.

Зв’язавшись з автором публікації, сторони узгодили умови отримання коштів. Жінку попросили оплатити лише комісію для зарахування коштів в розмірі 10 000 гривень. Спершу жінка відмовилася, підозрюючи, що переписується з аферистами. Однак через місяць переписок з представником іноземця в Україні здійснила дві транзакції по 5 000 гривень. Вже через декілька днів вона переконалася в своїх здогадках й звернулася за допомогою до працівників територіального підрозділу поліції, аде ніяких зарахувань не отримала й втратила власні кошти.

Відомості про подію сслідч внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 Кримінального кодексу України.

Поліцейські звертаються до мешканців області з проханням не довіряти розміщенній в інтернеті такого роду інформації. Оформлення грошової допомоги здійснюється виключно через офіційний додаток «ДІЯ»

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

За незаконну порубку лісу жителю Саранчуківської громади загрожує до трьох років позбавлення волі

Понеділок, 06 березня 2023, 12:00

Поліцейські виявили чоловіка в урочищі поблизу села Мечищів. 34-річний мешканець Саранчуківської громади, найнявши ще двох односельців, вирубали декілька дерев. Загальна сума завданих збитків – майже 50 тисяч гривень.

З місця події вилучено трактор, завантажений деревиною, вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 246 Кримінального кодексу. Санкції статті передбачають покарання у вигляді штрафу від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Тернополянин обікрав дитячий магазин

Понеділок, 06 березня 2023, 11:58

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції жителю міста 1966 року народження. Йому загрожує позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

На лінію «102» надійшло звернення від працівниці дитячого магазину. Вона повідомила, що невідома особа викрала блоки для живлення дитячого електромобіля. Завдані збитки вона оцінила в 5000 гривень.

У ході оперативно-розшукових заходів працівники територіального підрозділу поліції вийшли на слід зловмисника. У скоєному він зізнався. Речові докази правоохоронці вилучили.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині перекинувся автомобіль

Понеділок, 06 березня 2023, 11:57


Повідомлення про те, що за містом Копичинці перекинувся автомобіль, надійшло на лінію "102" 4 березня близько 23:40.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій автомобіля Opel Vectra не впорався з керуванням і злетів у кювет. Після цього автівка перекинулася.

34-річного водія з забоями та травмами госпіталізували до реанімаційного відділення. У нього взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

на тернопільщині перекинувся автомобіль
 

Якою буде погода цих вихідних на Тернопіллі – прогноз гідрометцентру

П'ятниця, 03 березня 2023, 10:12

Якою буде погода цих вихідних на Тернопіллі – прогноз гідрометцентру
Найближчих вихідних на Тернопіллі здійметься вітер.

За даними гідрометцентру 4 та 5 березня його пориви сягатимуть 15-20 метрів на секунду.

В суботу та неділю очікують хмарну з проясненнями погоду.

У перший день вихідних обійдеться без істотних опадів, у ніч на неділю синоптики передають невеликий сніг, який має припинитися до ранку. На автошляхах краю – ожеледиця.

4 березня вночі передбачають від 4º морозу до 1º тепла, вдень 3-8º тепла. 5 березня вночі прогнозують 1-6º морозу, вдень від 0 до +5.

 

Рятувальники Тернопільщини отримали нові сучасні пожежні авто

П'ятниця, 03 березня 2023, 10:12

Рятувальники Тернопільщини отримали нові сучасні пожежні авто
Держслужба з надзвичайних ситуацій Тернопільщини отримала нову спецтехніку.

2 березня рятувальникам передали 10 пожежних автомобілів на шасі ISUZU. Як повідомляють у пресслужбі ДСНС, їх придбали за кошти держбюджету.

"Нові автоцистерни відрізняються від застарілих аналогів більшою потужністю двигунів, продуктивнішими пожежними насосами та можливістю вивозу більшої кількості води. Крім того, всі машини вже оснащені сучасним пожежно-технічним та аварійно-рятувальним обладнанням", – зазначили надзвичайники.

Ці транспортні засоби призначені для доставки засобів пожежегасіння та пожежно-технічного озброєння. Можуть гасити вогонь водою та повітряно-механічною піною.

Вчора автомобілі вирушили до підпорядкованих підрозділів.

Рятувальники кажуть, що з допомогою цієї техніки бійці ДСНС зможуть ще більш ефективно та швидко реагувати на надзвичайні ситуації.

332010452_645012040966744_4332111300343869299_n.jpg

332246214_512477087732503_3603220120870059438_n.jpg

331982042_135823959412159_6224282504246442893_n.jpg

 

Завтра на Чортківщині зустрічатимуть загиблого добровольця Олега Ставничого

П'ятниця, 03 березня 2023, 10:11

Завтра на Чортківщині зустрічатимуть загиблого добровольця Олега Ставничого 
У суботу, 4 березня, додому назавжди повернеться захисник з села Мала Лука Олег Ставничий.

Як повідомляє Гримайлівська селищна рада, полеглого бійця зустрічатимуть у центрі смт близько 12 години дня.

Чоловік добровольцем пішов на війну у перші дні повномасштабного вторгнення.

Воїн загинув 25 лютого внаслідок смертельних поранень, отриманих під час ворожого обстрілу неподалік Вугледара.

"Весь цей час оберігав наш із вами спокійний сон. Олег Ставничий став Героєм, який віддав своє життя за волю і незалежність України. Він є прикладом того, як потрібно любити свою державу", – йдеться у дописі на Фейсбук-сторінці громади.

 

Харківщина: Росія з безпілотників атакувала людей, що стояли у черзі за гуманітаркою

Четвер, 02 березня 2023, 15:01

Російська армія на Херсонщині атакувала людей, що стояли у черзі за гуманітарною допомогу, в результаті чого 9 з них отримали поранення.

Джерело: повідомлення Херсоньскої обласної прокуратури

Дослівно: "2 березня 2023 року збройні сили РФ, вчергове, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права здійснили обстріл деокупованої території Херсонщини.

У Бериславському районі, за попередніми даними, армія РФ дронами нанесла удар по цивільних особах, які стояли в черзі за гуманітарною допомогою поблизу школи.

Внаслідок обстрілу травмовано 9 цивільних, серед яких неповнолітня дитина".

Деталі: Остаточна кількість потерпілих уточняється. Також пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури.

 

"Вільні росіяни борються з режимом Путіна": відповідальність за події на Брянщині взяв на себе РДК

Четвер, 02 березня 2023, 14:40

РДК. ІЛЮСТРАТИВНЕ ФОТО

"Русский добровольческий корпус" заявив, що не "українська ДРГ", а його воїни зайшли на територію РФ 2 березня, щоб показати, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом Путіна.

Джерело: РДК у соцмережах, представник ГУР МОУ Андрій Юсов у коментарі "Суспільному", "Важные истории"

Дослівно: "Прямо зараз на всіх інтернет-ресурсах ви можете побачити новини про "українські ДРГ", які вбили дітей, узяли заручників, але, водночас, поспіхом втекли і так далі.

Усе це брехня кремлівських пропагандистів.

"Русский добровольческий корпус" прийшов у Брянську область, щоб показати співвітчизникам, що надія є, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом.

Деталі: РДК - це сформований у серпні 2022 року підрозділ російських добровольців, які воюють за Україну.Ситуацію також уже прокоментували в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

За словами представника ГУР Андрія Юсова, події в Брянській області РФ - це внутрішнє протистояння між громадянами Росії.

Пряма мова: "Так звана Російська Федерація - це абсолютно нестабільне утворення з колосальною кількістю внутрішніх конфліктів: міжнаціональних, соціальних, політичних. І справді, мають місце, зокрема, ось такі речі, що говорить про протистояння всередині самої Російської Федерації між громадянами самої РФ.

Це (заяви РДК -ред.) свідчить про те, що напевно народ Росії починає прокидатися проти кривавої Путінської диктатури.

Наскільки відомо, зокрема із заяви РДК, що вони воюють не проти цивільного населення, а виключно проти режиму Путіна і тих, хто йому служить".

Оновлено: Боєць РДК підтвердив "Важным историям", що РДК заходив на територію Брянської області

"Я щойно звідти. Нас на цьому завданні було 45 осіб. Зайшли, відзняли, зробили засідку на дві БМП. Дітей постраждалих я не бачив. Але був один постраждалий прикордонник. Ніяких заручників не брали", - заявив боєць РДК на умовах анонімності.

 

У Тернополі на вул. Андрія Малишка проведено роботи з демонтажу металевої огорожі

Четвер, 02 березня 2023, 13:52

02 березня постійно діючою робочою групою з організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, спільно з управлінням муніципальної інспекції, в присутності працівників поліції, демонтовано металеву огорожу, яка була розміщена поруч з будинком на вул. Андрія Малишка, 22  в м. Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 08.02.2023 року №103 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Демонтована  металева огорожа передана власникам на зберігання.

 

Тернопільська міська рада інформує про проведення громадських слухань з обговорення проектів містобудівної документації і Звіту про стратегічну екологічну оцінку

Четвер, 02 березня 2023, 10:26

Відповідно до ст.21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», Тернопільською міською радою здійснюється процедура розгляду та врахування пропозицій громадськості до проектів містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану м. Тернополя» та «Внесення змін до Плану зонування території м. Тернополя» і Звіту про стратегічну екологічну оцінку.

З врахуванням вимог Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 №555 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.2022 №1196), Тернопільська міська рада інформує про проведення громадських слухань з обговорення проектів містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану м. Тернополя» та «Внесення змін до Плану зонування території м. Тернополя» і Звіту про стратегічну екологічну оцінку, які відбудуться 10 березня 2023 року (початок о 12-00 год) в сесійному залі Тернопільської міської ради за адресою вул. Листопадова,5.

Реєстрація учасників відбуватиметься безпосередньо на громадських слуханнях відповідно до документу, який посвідчує особу та підтверджує місце реєстрації.

 

Для військовослужбовців з Тернополя передано на фронт автомобіль, а добровольчі формування отримали теплу форму

Четвер, 02 березня 2023, 10:26

Понад рік в Україні триває повномасштабна війна. Тернопіль продовжує надавати необхідну допомогу нашим військовослужбовцям і на фронті, і в тилу.

Сьогодні, 2 березня, на передову відправляється черговий транспортний засіб, а для добровольчих формувань передано 80 комплектів теплої військової форми.

«Продовжуємо допомагати Збройним силам України, однак нашої підтримки потребують і добровольчі формування, які вже більше року працюють в місті. Військові патрулюють Тернопіль та Тернопільський район, охороняють стратегічні об’єкти і допомагають правоохоронним органам, - розповідає міський голова Сергій Надал. - Довший час добровольці мали одяг, який був куплений за власні кошти, але і вона потребує оновлення. Минулого року міською радою була прийнята Програма забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону, в межах якої ми вдруге передаємо форму для добровольчих формувань».

Підприємці міста також не залишаються остронь та продовжують підтримувати захисників. Сьогодні  для бригади територіальної оборони, що сформана на базі міста передається вантажний автомобіль. Також військові отримають елементи одягу, зокрема теплі шкарпетки.

 

Ексглаву аеропорту "Бориспіль" і МАУ засудили до 5 років в'язниці

Середа, 01 березня 2023, 14:17

ФОТО: FB ЄВГЕНІЯ ДИХНЕ

Колишнього керівника "Міжнародного аеропорту "Бориспіль" та авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" Євгена Дихне засудили до 5 років позбавлення волі за зловживання службовим становищем.

Джерело: пресслужба САП

Дослівно: "Колишньому керівнику ДП "МА "Бориспіль" суд призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, на строк 3 роки та зі штрафом у розмірі 8,5 тис. грн".

Деталі: 1 березня колегія суддів ВАКС оголосила вирок, яким визнала винним Дихне та начальника служби орендних відносин у зловживанні службовим становищем, що завдало понад 15,7 млн грн збитків, тобто у вчиненні злочину за ч.2 ст.364 ККУ.

Начальника служби орендних відносин засудили до 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, на строк 3 роки та зі штрафом у розмірі 8,5 тис. грн.

Апеляцію на рішення суду можна подати протягом 30 днів до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Слідство встановило, що впродовж 2014-2019 років посадовці ДП здали підприємцям в оренду приміщення, яке належить Мінінфраструктури.

Право на передачу цього майна в оренду має лише Фонд держмайна за відповідною конкурсною процедурою.

Відзначається, що службовці за заниженою вартістю передавали приміщення підприємцям, що призвело до завдання збитків у сумі понад 15,7 млн грн.

АЛЬОНА МАЗУРЕНКО 

 

Росіяни вербують молодих палестинців на війну в Україну – ЗМІ

Середа, 01 березня 2023, 14:09

ФОТО: GETTY IMAGES

Росія вербує молодих палестинців, а також шукає сирійців для участі у війні проти Україні, на фронт вже відправили близько 300 людей.

Джерело: видання "The Media Line" з посиланням на джерела, "Радио Свобода"

Дослівно: "Джерело з урядової безпеки Лівану повідомило TML, що молодим палестинцям платять $350 на місяць за вступ до російської армії, в той час як елітні сирійські війська також вербуються".

Деталі: Вербуванням займаються люди, пов'язані з посольством Палестинської автономії в Лівані.

Крім того, до вербування має відношення ліванське радикальне угруповання "Хезболла" - допомагає знайти тих палестинців, які вміють керувати безпілотниками і мають досвід ведення партизанської війни в міських районах.

За даними видання, Росія відправляє палестинців на передову. Загалом на фронт після експрес-підготовки відправлено вже близько 300 осіб. Ще 100 палестинців готуються до відправки.

Більшість найманців родом з Ейн-аль-Халва, найбільшого табору палестинських біженців у Лівані, на південь від портового міста Сідон. Видання зазначає, що новобранці є членами руху ФАТХ, який очолює глава Палестинської автономії Махмуд Аббас.

Також, за даними видання, Росія шукає найманців у Сирії. Цим, зокрема, займається ПВК "Вагнер".

Крім того, на війну з Україною на боці Росії можуть вирушати і бійці сирійських регулярних військ, насамперед із військових частин, які куруються Росією. Ці бійці отримують за участь у бойових діях від $500 до $700 на місяць, що є за сирійськими мірками дуже великою зарплатою.

Що було раніше: У березні 2022 року Головне управління розвідки Міноборони заявляло, що частина сирійських найманців розглядають участь у війні на боці Росії як шанс для подальшого дезертирства та нелегальної міграції в країни ЄС.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

 

Поліцейські спілкувалися з школярами про небезпеку в інтернеті

Середа, 01 березня 2023, 14:07

Застерегти та убезпечити дітей від різних загроз – з такою метою ювенальні поліцейські відвідують навчальні заклади області. Про інтернет-спільноти, які пропагують насильство серед неповнолітніх, спілкувалися правоохоронці з учнями Тернопільської загальноосвітньої школи №10.

Однієї із тем для обговорення став молодіжний рух, який останнім часом стрімко поширюється серед молоді. Його учасники збираються у різних містах та влаштовують провокації. Правоохоронці роз’яснили учням, що такий метод росія використовує як інформаційно-психологічну операцію.

Правоохоронці застерегли дітей бути обачними в інтернеті, не вступати в переписку з незнайомцями, не викладати свої дані, фотографії в мережу. І пам’ятати, що онлайн спілкування – це не лише нові, а й часто небезпечні знайомства.

Важливу роль у тому, щоб діти не вступали у такі організації мають також відігравати батьки, вважає шкільний психолог Валерія Хориняк. Довірливі відносини дорослих з неповнолітніми допоможе вберегти підлітків від необдуманих вчинків.

Безпека дітей – пріоритетне завдання поліцейських, педагогів, батьків. Тому важливо постійно говорити з неповнолітніми, пояснювати їм ситуацію, яка відбувається навколо, аби вони не були втягнуті у різні провокації.

 

США перекинули до Європи "літак судного дня"

Середа, 01 березня 2023, 11:19

"ЛІТАК СУДНОГО ДНЯ". ФОТО З TWITTER U.S. EUROPEAN COMMAND

В Ісландії у вівторок приземлився літак E-6B Mercury, який виконує функції повітряного командного пункту Військово-морських сил США.

Про це йдеться у повідомленні командування військ США у Європі в Twitter, пише "Європейська правда".

"Літак E-6B Mercury Військово-морських сил США, підпорядкований першому крилу Стратегічного командування США, нещодавно прибув до Ісландії, виконуючи операції у зоні відповідальності Європейського командування Збройних сил США", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час перебування в Ісландії члени екіпажу літака зустрілися із послом США та іншими дипломатами та військовими.

E-6B Mercury – це американський військовий стратегічний літак управління і зв'язку, а також повітряний командний пункт ВМС США. Його ще називають "літаком судного дня".

Він призначений для зв'язку з атомними підводними човнами стратегічного призначення, що є носіями міжконтинентальних балістичних ракет. Йдеться про підводні човни класу Ohio. На борту кожної субмарини може перебувати до 24 ракет Trident II D5, здатних нести ядерні боєголовки.

E-6B Mercury зроблений на базі пасажирського лайнера Boeing 707-320. Він здатний підійматися на висоту до 12,8 км, практична дальність становить – 11 760 км.

Нагадаємо, після оголошення російського президента парламент Росії на засіданні 22 лютого проголосував за закон, що припиняє участь РФ у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію переглянути своє рішення про призупинення своєї участі у договорі про СНО, а президент США Джо Байден назвав його "великою помилкою".

Російська сторона покладає на США провину за своє рішення призупинити дію Договору про СНО-3 і запевняє, що не збирається у зв’язку з цим збільшувати власний ядерний арсенал.

 

Уродженець Черкаської області накриміналив в Тернополі

Середа, 01 березня 2023, 11:15

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує 27-річному чоловіку, який накриміналив в Тернополі.

На лінію «102» надійшло звернення від працівника однієї із АЗС міста. Чоловік попросив розшукати та притягнути до відповідальності невідомого, якому вдалося непомітно поцупити з торгового стелажа дороговартісну флісову куртку.

У ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці вийшли на слід зловмисника. Підозрюваний, житель Уманя у скоєному зізнався.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Його судитимуть по законах воєнного часу.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У трьох автопригодах на Тернопільщині постраждали люди

Середа, 01 березня 2023, 11:14

Три аварії з потерпілими трапилися на дорогах Тернополя та області 28 лютого.

О 9:30 в Кременці водій автомобіля Ford Transit на пішохідному переході збив людину. На місце пригоди виїжджали працівники поліції та бригада екстреної медичної допомоги. Потерпіла - місцева жителька 1951 року народження. Її і переломами та забоями госпіталізували до травматологічного відділення. У водія взяли взірці крові для перевірки на вміст алкоголю.

Не впорався з керуванням та з'їхав у кювет водій автомобіля Toyota Camry. Аварія трапилася о 9:40 на автодорозі Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам'янка, перед виїздом з Бережан. Кермувальник іномарки потрапив у ДТП, злетівши у кювет. В результаті автопригоди травмувалася пасажирка, але жінку не госпіталізовували. Водій попередньо тверезий.

У Тернополі водієві таксі стало погано за кермом, він втратив свідомість і як результат - з'їхав з дороги та врізався у металевий відбійник. На момент аварії в салоні авто був пасажир. Чоловік не постраждав, а кермувальника госпіталізували до лікарні.

По усіх автопригодах тривають перевірки.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліцейські впіймали серійного злодія

Середа, 01 березня 2023, 11:13

Працівники Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальні провадження щодо місцевого мешканця 1990 року народження. Тернополянин обікрав торговельні заклади міста.

Як встановили оперативники, підозрюваний діяв за однією схемою. Він обирав невеликі магазини, вичікував слушну нагоду та чинив задумане. З приміщення закладів він виносив невеликі товари, які непомітно ховав під верхній одяг.

Поліцейські довели причетність чоловіка до скоєння двох злочинів.

Підозрюваного затримали за статтею 208 Кримінального процесуального кодексу та поміщено в ізолятор тимчасового тримання.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 КК України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У жителя Вишнівецької громади поліцейські вилучили зброю

Середа, 01 березня 2023, 11:12

Реалізуючи оперативну інформацію, лановецькі поліцейські прийшли із санкціонованим обшуком до помешкання одного з жителів Вишнівецької громади. У 59-річного чоловіка вилучили незареєстровані мисливську гладкоствольну рушницю та набої.

У ході проведення комплексу профілактичних заходів щодо стабілізації криміногенної ситуації та вилучення з незаконного обігу вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових матеріалів оперативники відділення поліції №2 міста Ланівці отримали оперативну інформацію, про те, що житель одного з сіл Вишнівецької громади може зберігати заборонені предмети. Під час санкціонованого обшуку було виявлено та вилучено речові докази, які свідчили про причетність чоловіка до незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами. Вилучене направлено на експертизу.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до семи років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області.

 

Чергова жертва інтернет-шахраїв втратила свої заощадження

Середа, 01 березня 2023, 11:11


Правоохоронці продовжують документувати факти шахрайств пов’язаних з привласненням грошових коштів з чужих банківських рахунків. Громадяни оформляють грошову допомогу як від держави, так й від міжнародних організацій , а потрапляють в шахрайські пастки.

Аферисти створюють різноманітні сайти з інформацією про виплату матеріальної допомоги. В повідомленні шахраї вказують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

В таких випадках пройдисвіти використовують фішинг. Громадяни, вказуючи конфіденційні дані та автоматично передають їх шахраям. Володіючи такими даними зловмисники без труднощів привласнюються гроші.

Від такої афери й потерпіла 27-річна жителька Монастириської територіальної громади. Дівчина знайшла інформацію про можливість оформлення грошової допомоги від міжнародної організації. Й як тільки вона зробила все, що було вказано в дописі, отримала сповіщення про списання з кредитного рахунку 10630 гривень.

За даними фактом слідчі територіального підрозділу поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Кіберполіцейські вкотре закликають громадян бути пильними та радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел. Необхідно уважно перевіряти URL-адресу сайту - один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс. Не варто переходити за сумнівними посиланнями та не потрібно вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Справу організованої злочинної групи, члени якої переправляли військовозобов'язаних за кордон, слідчі Тернопільщини скерували до суду

Середа, 01 березня 2023, 11:09

Троє жителів Тернопільської області, двоє з яких - подружжя, постануть перед судом. Слідчі довели причетність членів організованої злочинної групи до незаконного переправлення чоловіків, які підпадають під мобілізацію, через державний кордон України.

Підозрювані від початку червня почали заробляти на військовозобов'язаних жителях краю та допомагали їм виїжджати до Польщі. Чоловіків вписували в документи другими водіями і вносили їх до системи «Шлях». За свої послуги просили від 300 до 3000 доларів.

У ході слідства, яке тривало під процесуальним керівництвом Тернопільської обласної прокуратури, працівники слідчого управління та карного розшуку встановили, що подружжя разом із помічниками за березень-листопад оформили водіями та допомогли перетнути державний кордон двадцяти особам. Частина чоловіків, яких оформили другими водіями, навіть не мала водійських посвідчень.

Члени ОЗГ відповідатимуть у суді відповідно до частини 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), частини 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється) та частини 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) КК України. За протизаконні дії жителям Тернопільщини загрожує позбавлення волі від 7 до 9 років з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Лукашенко прилетів до Китаю для зустрічі із Сі Цзіньпіном

Вівторок, 28 лютого 2023, 14:30

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 28 лютого прибув до Китаю, планує зустрітися з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Джерело: білоруське агентство Белта

Деталі: Літак Лукашенка здійснив посадку в аеропорту Пекіна. Він планує пробути в Китаї до 2 березня, щоб провести "низку зустрічей із вищими посадовими особами КНР і керівництвом провідних китайських корпорацій".

Білоруські ЗМІ повідомляють, що Лукашенко і Сі проведуть переговори у вузькому і розширеному складах. Очікується, що за підсумками переговорів буде підписано "великий пакет документів щодо розвитку відносин у ключових сферах".

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО 

 

В "Дії" запустили опитування щодо 8 березня

Вівторок, 28 лютого 2023, 14:14

У "Дії" запустили опитування, де українці можуть вирішити, чи залишати Міжнародний жіночий день 8 березня вихідним.

Кожен голос у "Дії" врахують перед ухваленням законопроєкту у Верховній Раді щодо скасування цього свята.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У мобільному застосунку українцям пропонують відповісти на запитання  – чи залишати вихідним 8 березня?

Фото: serezniy/Depositphotos

Громадяни можуть обрати один з трьох варіантів відповідей:

  • цей день має бути робочим,
  • залишаємо вихідним,
  • не можу визначитись.

"У більшості країн 8 березня є робочим днем, а от у пострадянських – офіційним вихідним", – сказала народна депутатка Марина Бардіна на відео в застосунку.

Опитування триватиме з 28 лютого до 6 березня.

Нагадаємо, на розгляд Верховної Ради подали законопроєкт, який пропонує скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята.

Анастасія Поя

 

В Московській області неподалік від станції "Газпрому" упав безпілотник

Вівторок, 28 лютого 2023, 13:25

СКРИНШОТ

В Московській області в районі Коломни неподалік від об'єкта, що належить "Газпрому", впав безпілотник.

Джерело: російське пропагандистське агентство "РИА Новости", яке цитує губернатора Московської області Андрія Воробйова, російське видання "Meduza", яке цитує російські телеграм-канали

Деталі: Воробйов заявив, що це сталося поблизу села Губастово, а ціллю, ймовірно, був об'єкт "цивільної інфраструктури", який не постраждав. За словами губернатора руйнувань на землі немає.

 
Фото: РИА Новости

Російські інформаційні телеграм-канали повідомляють, що безпілотник виявили "за кілька метрів від території газової компресорної станції - об'єкта, що належить "Газпрому".

Пізніше про це також заявили офіційні екстрені служби РФ.

Передісторія:

  • У вівторок в Адигеї, що в Південному федеральному окрузі Росії, упав невідомий літальний апарат, повідомив глава республіки.
  • Крім того, вночі в місті Туапсе в Краснодарському краї РФ сталися вибухи з подальшою пожежею на нафтозаводі "Роснефти", пабліки повідомляли, що це була атака безпілотників.
 

Третина українських біженців в ЄС хочуть повернутися додому - опитування

Вівторок, 28 лютого 2023, 11:24

СТОКОВЕ ФОТО GETTY IMAGES

Кожен третій український біженець відчуває себе частиною суспільства в приймаючій країні - але стільки ж хотіли б повернутися додому.

Про це свідчать дані опитування Агентства ЄС з основних прав (FRA), пише "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"Оскільки війна затягується, нам необхідно вжити ефективних довгострокових заходів, які дадуть змогу суспільствам, що приймають, і переміщеним особам адаптуватися до потрясінь, спричинених цією війною", - заявив директор FRA Майкл О'Флаерті.

14 685 українських біженців, які проживають у десяти країнах ЄС (Болгарії, Чехії, Естонії, Німеччині, Угорщині, Італії, Польщі, Румунії, Словаччині та Іспанії), відповіли на онлайн-опитування агентства в період із серпня до вересня 2022 року.

Незважаючи на те, що майже половина опитаних заявили, що почуваються пригніченими, 61 відсоток опитаних сказали, що від моменту прибуття до країни, що приймає, вони з оптимізмом дивляться в майбутнє.

Проте тільки третина респондентів має оплачувану роботу, 79 відсотків заявили, що стикаються з фінансовими труднощами.

Мова є основною перешкодою для отримання роботи: Чверть опитаних заявили, що не володіють мовою країни, в якій зараз живуть, а 41 відсоток сказали, що володіють, але погано.

За даними Агентства ООН у справах біженців, від початку війни понад 8 мільйонів українських біженців виїхали в іншу європейську країну, а близько 4,8 мільйона подали заяву на отримання тимчасового захисту в одній із країн ЄС.

Раніше повідомлялося, що в польських школах і дитсадках навчаються майже 188 тисяч українських дітей, які приїхали до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Віцепрезидентка Єврокомісії Дубравка Шуїця вважає, що країнам, які приймають українських біженців, таким як Німеччина та Польща, доведеться пристосовуватися до того факту, що українці залишаться в країні на довгі роки після закінчення війни.

 

Поліція Харкова запобігла заворушенням "ПВК Редан": взялась за організаторів

Вівторок, 28 лютого 2023, 11:16

ЗАТРИМАННЯ УЧАСНИКІВ "ПВК РЕДАН", ФОТО: БОЛВІНОВ У FACEBOOK

Правоохоронці запобігли масовим заворушенням симпатиків молодіжної субкультури під назвою "ПВК Редан" та почали проводити обшуки у можливих організаторів.

Джерело:начальник слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов у Facebook

Пряма мова Болвінова: "Сьогодні зранку вже проводимо 3 обшуки у можливих організаторів масових заворушень — один з них неповнолітній. Батьки явно були в шоці з того, чим займаються їх діти".

 

Деталі: За його словами, 27 лютого у Харкові прихильники ПВК мали намір влаштувати бійку з іншою субкультурою, так званих "офників".

 

Поліція вчасно дізналась про заворушення та не дозволила цьому статись. Було встановлено 245 осіб, які мали брати участь у заворушеннях, з яких тільки 30 повнолітні. З неповнолітніх - 149 хлопців та 66 дівчат.

Болвінов повідомив, що всі учасники були доставлені до відділів поліції для встановлення особи та деталей — слідчими перевіряється інформація щодо організаторів цих зібрань.

Крім того, поліція знайшла внутрішні чати в Telegram, через які підлітки збирались та координувались. Було встановлено особу кожного. Болвінов звернувся із закликом до батьків, щоб вони контролювали своїх дітей.

Знати більше: В Україні затримують прихильників російського руху "ПВК "Редан": що про нього відомо

Що було раніше: У Києві, Харкові, Львові, Житомирі та Івано-Франківську підлітки, які відносять себе до російської субкультури "ПВК Редан", збирались для масових бійок 27 лютого.

СТАНІСЛАВ ПОГОРІЛОВ 

 

Після призупинення польотів в Петербурзі вирішили перевірити сирени

Вівторок, 28 лютого 2023, 11:09

У середу 1 березня в Петербурзі перевірятимуть систему оповіщення населення: увімкнуть сирени.

Джерело: російське видання "Бумага", яке цитує прес-службу комітету з інформатизації та зв'язку міста

Деталі: За інформацією відомства сирени лунатимуть 1 березня з 10:35 до 10:45.

Дослівно: "Крім сирен, у місті увімкнуть гучномовці та технічні засоби оповіщення організацій. Також до перевірки системи оповіщення під'єднають телеканали і радіостанції".

Передісторія:

  • У вівторок у російському Санкт-Петербурзі закрили 200 квадратних кілометрів повітряного простору, а місцевий аеропорт Пулково перестав приймати літаки після того, як над містом помітили "непізнаний літаючий об'єкт".
  • Пізніше обмеження зняли.
 

Поліцейські попереджають: шахраї у соцмережах від чужого імені просять перерахувати гроші

Вівторок, 28 лютого 2023, 11:05


Зловмисники «зламують» сторінки користувачів соціальних мереж і розсилають їхнім знайомим повідомлення з проханням переказати гроші. Випадки таких інтернет-шахрайств все частіше фіксують правоохоронці.

До співробітників Чортківського районного відділу поліції надійшло повідомлення від жителя райцентру, що невідома особа шляхом обману виманила у нього 10 500 гривень.

За словами потерпілого, в одній із соцмереж йому написав знайомий і попросив терміново перекинути йому гроші. Кошти просив скинути на банківську картку, дані якої вказав. Заявник перерахував йому 10 500 гривень. Згодом потерпілий з’ясував, що сторінку його знайомого зламали невідомі і від його імені розіслали повідомлення з проханням позичити гроші.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 ККУ (шахрайство). Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські радять завжди перевіяти інформацію, яку отримуєте. Зв’яжіться особисто з людиною, яка вам написала, аби з’ясувати, що з нею трапилося. Також користувачам соцмереж варто подбати про надійний захист свого профілю. Використовуйте складний пароль та різний для кожної соцмережі. Ніколи не надсилайте приватні фото або фотокопії документів: у разі зламу – приватні дані опиняться у зловмисників. Не заходьте до акаунтів з чужих пристроїв.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Водій авто на переході збив двох школярів

Вівторок, 28 лютого 2023, 11:04


Із забоями до лікарні бригада швидкої привезла двох дітей. Неповнолітні хлопці потрапили під колеса автомобіля Mercedes-Benz. Аварія трапилася 27 лютого близько 8:12 на вулиці Крушельницької.

Поліцію та медиків викликав сам кермувальник. За його словами, він не встиг вчасно загальмувати, коли побачив, що діти вийшли на пішохідний перехід. Потерпілий 9 та 10 років. Їм надали меддопомогу та відпустили за місцем проживання. У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Отримала тілесні ушкодження та потрапила до травматологічного відділення і пасажирка маршрутного автобуса. Жінка близько 11:00 їхала в маршрутному автобусі і коли водій загальмував, вона впала та травмувалася.

Два факти внесені до ЄРДР згідно зі статтею 286 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Єврокомісія та Польща запускають ініціативу з пошуку викрадених росіянами українських дітей

Понеділок, 27 лютого 2023, 12:54

Європейська комісія та Польща започатковують ініціативу щодо пошуку українських дітей, який російські військові незаконно вивезли з окупованих територій України.

Про це повідомила речниця Єврокомісії Дана Спінант на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"За оцінками, з початку вторгнення російські війська відправили тисячі українських дітей до Росії. Викрадення українських дітей – це велика соціальна проблема, трагедія та злочин", - сказала Спінант.

"Саме тому разом із Польщею ми запускаємо цю ініціативу за підтримки агентств ООН. Мета – об’єднати сили для збору доказів, щоб знайти викрадених дітей, а відповідальні за злочини були притягнуті до відповідальності", - додала речниця.

Вона зазначила, що детальна інформація про ініціативу буде представлена за кілька днів.

Нагадаємо, у новому пакеті санкцій запроваджені обмеження проти осіб, які причетні до викрадення українських дітей і вивезення їх до Росії.

 

Сторінка 29 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер