images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Росіяни завдали 3 удари по Хмельницькому: загинули 2 рятувальники

Понеділок, 27 лютого 2023, 11:58

ВЛАДИСЛАВ ДВОРАК І СЕРГІЙ СЕВРУК. ФОТО З FACEBOOK КЛИМЕНКА

Дві людини загинули та ще 3 дістали поранення у результаті російських ударів по місту Хмельницький уночі 27 лютого.

Джерело: голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій у Telegram, мер Хмельницького  Олександр Симчишин у Telegram, голова МВС Ігор Клименко у Facebook

Пряма мова Гамалія: "Вночі рашисти вчергове атакували Хмельниччину. Завдано 3 удари по місту Хмельницькому. За попередньою інформацією, маємо 1 загиблого та 4 поранених".

Деталі: Голова ОВА зазначив, що постраждали цивільні будинки. Станом на 7:30 ранку триває гасіння пожеж.

Мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив, що загиблий – рятувальник ДСНС. Він загинув під час виконання службового обов’язку.

Оновлено: Пізніше Гамалій повідомив, що троє поранених перебувають у лікарні у важкому стані, але наразі їхньому життю уже нічого не загрожує.
Одну постраждалу дівчину відпустили на амбулаторне лікування.

Оновлено о 10:48: Ще пізніше Гамалій повідомив, що лікарям не вдалося врятувати життя ще одного героя-рятувальника. Таким чином, у Хмельницькому у результаті нічної атаки росіян загинули 2 рятувальники.

Голова МВС Ігор Клименко повідомив, що загинули 21-річний Владислав Дворак та 31-річний Сергій Севрук.

Він розповів, що рятувальники ліквідовували наслідки атаки російських БПЛА, коли ворог завдав повторного удару.

Ще троє рятувальників отримали поранення.

Передісторія:

 

Двом жителям Тернопільщини загрожує кримінальна відповідальність за пропозицію неправомірної вигоди поліцейським

Понеділок, 27 лютого 2023, 11:52


Водії-порушники намагалися вирішити питання за хабарі, аби на них не складали адмінпротоколи за керування автомобілями у стані сп’яніння. Факти корупційних правопорушень задокументовано у Чортківському та Тернопільському районах.

У місті Копичинці Чортківського району під час патрулювання співробітники групи реагування патрульної поліції зупинили легковий автомобіль за порушення правил дорожнього руху. При спілкуванні поліцейські помітили, що водій поводився неадекватно. Огляд у медзакладі підтвердив, що 29-річний чоловік перебував у стані наркотичного сп'яніння. За нескладання адміністративних матеріалів керманич запропонував інспекторам 300 американських доларів.

Ще один факт пропозиції неправомірної вигоди задокументувала слідчо-оперативна група у Тернопільському районі. 38-річний житель Залозецької громади, який сів за кермо скутера у стані алкогольного сп’яніння, намагався за 200 американських доларів відкупитися від адмінвідповідальності.

За обома фактами слідчі розпочали кримінальні провадження за ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 4 років позбавлення волі.

Також поліцейські склали на водіїв протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 (Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Двоє пішоходів потрапили під колеса автівок на дорогах Тернопільщини

Понеділок, 27 лютого 2023, 11:51


Один чоловік загинув, а ще один потрапив до травмпункту - наслідки дорожньо-транспортних пригод, які слідчі зареєстрували на дорогах Тернополя та області.

24 лютого близько опівночі на лінію "102" надійшло повідомлення від лікаря бригади екстреної медичної допомоги про те, що на проїжджій частині дороги від Збаразького кільця в напрямку с.Смиківці виявили бездиханне тіло чоловіка.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що на автодорозі  Стрий-Умань-Дніпро-Ізварине водій автомобіля Mercedes-Benz Sprinter 313 за межами пішохідного переходу здійснив наїзд на людину.

Потерпілий чоловік від отриманих травм помер на місці ДТП. У водія відібрали зразки крові на вміст алкоголю. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно із частиною 2 статті 286 ККУ.

На трасі Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече 25 лютого не розминулися вантажівка DAF та Volksvagen Jetta. Аварія трапилася в селі Кровінка о 12:15. За попередніми даними, водій вантажівки виїхав на смугу зустрічного руху і врізався у легківку. У автопригоді люди не постраждали. Працівники патрульної склали адмінпротокол відповідно до статті 124 (порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів) КУпАП.

До травмпункту з тілесними ушкодженнями бригада швидкої доправила 20-річного хлопця. Потерпілий переходив дорогу на нерегульованому пішохідному переході на вулиці Замонастириського в Тернополі, коли його збила водійка автомобіля Opel Zafira. Тернополянину надали меддопомогу та відпустили додому. Триває перевірка.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

двоє пішоходів потрапили під колеса автівок на дорогах тернопільщини
 

Майже 67 тисяч гривень за радіостанції перерахував шахраєві житель Чортківського району – поліцейські розшукують зловмисника

Понеділок, 27 лютого 2023, 11:50


Придбати три радіостанції для потреб захисників мав намір житель Хоростківської громади Чортківського району. Не переконавшись у надійності продавця, він перерахував йому майже 67 тисяч гривень.

Як встановили правоохоронці, на одному із сайтів потерпілий знайшов оголошення про продаж портативних радіостанцій. Продавець висунув умову – відправить товар після повної оплати. Коли замовник перерахував усю суму, оголошення зникло з сайту. Товар потерпілий не отримав і гроші йому не повернули.

За даним фактом дізнавачі Гусятинського відділення поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 ККУ (шахрайство). Тривають заходи для розкриття злочину.

Поліцейські радять жителям області проявляти пильність при купівлі товарів через мережу. Головне правило покупок в інтернеті – передоплату вносьте тільки перевірним продавцям, з іншими оплачуйте товар після отримання.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

365 днів захисту свободи: українці у США проводять акції до річниці вторгнення РФ. ФОТО

П'ятниця, 24 лютого 2023, 13:23

Українці, які проживають в Америці, 24лютого влаштовують масові акції на підтримку України до річниці повномасштабного вторгнення РФ.

Заходи під назвою "Ukraine: 365 Days of Defending Freedom" ("Україна: 365 днів захисту свободи") пройдуть також 25 та 26 лютого за підтримки активістів спільноти  KLYCH.

"Акції щоб подякувати за підтримку у наближенні спільної перемоги та боротьбі за свободу, що триває в Україні", – йдеться в повідомленні.

Демонстрації пройдуть у найбільших містах США: Нью-Йорку, Чикаго, Сан-Франциско, Х’юстоні, Сан Антоніо, Лос-Анджелесі та ще в понад шістдесяти містах.

Фото: Olena Bravo, San Antonio, TX

Активісти виходять з плакатами, кожен з яких розповідає про один з 365 днів великої війни в Україні.

Фото: Olena Bravo, San Antonio, TX

У такий спосіб учасники хочуть показати щоденну боротьбу українців за свободу для всього світу. Також українці закликають разом пригадати, яким був рік повномасштабної війни та подякувати світу за допомогу.

"Коли світ дав нам три дні, ми дали їм рік. Українці надихають людей світу і надалі залишатимуться маяком світла через єдність", – розповіла Олександр Крапівкін, членкиня спільноти KLYCH.

Анастасія Поя

 

Перед посольством Росії у Берліні виставили підбитий російський танк

П'ятниця, 24 лютого 2023, 11:25

Один з російських танків, знищених в Україні, виставили як експонат перед посольством Росії у Берліні.

Про це повідомляє Bild, пише "Європейська правда".

Зазначають, що привезли на місце близько 4 ранку 24 лютого, він має залишатися перед посольством як експонат протягом обох вихідних днів.

Рано вранці посол України у Німеччині Олексій Макеєв натякнув, що один з танків експонуватимуть у Берліні, але не уточнив, де саме.

Як розповідає Bild, це Т-72, який підірвався на міні під Києвом 31 березня 2022 року, він був у складі одного із російських підрозділів, який перекинули для нападу на Україну з-під кордонів Монголії.

 

Проєкт ініціювали німецькі активісти Віланд Гібель та Енно Ленце, останній неодноразово бував в Україні.

"Цей танк - це наша акція протесту проти війни, яку розв’язала Росія, і наше висловлення солідарності з Україною", - зазначив Гібель.

Над тим, щоби танк доїхав до Берліна, працювали кілька місяців - у тому числі через суперечки з місцевою владою і громадою, оскільки хтось наполягав, що танк може лякати людей, які переїхали до Німеччини, рятуючись від війни у Сирії, або може відволікати велосипедистів від дорожньої ситуації; що габарити танка не дозволять провезти його через дорожні тунелі і не буде достатньо потужного крана, щоб згрузити його. Врешті адміністративний суд дозволив виставку.

Танк виставлений на тому ж трейлері, на якому його привезли через Польщу. Витрати на проєкт профінансували з донатів.

 

Поліцейські встановили осіб, причетних до протиправного

П'ятниця, 24 лютого 2023, 11:19


Магазинні крадіжки - один з найпоширеніших злочинів, які вчиняються зловмисниками різного віку задля легкого збагачення в торговельних закладах. Зловмисники обирають невелике майно, яке з легкістю ховають під верхній одяг й непомітно проносять повз каси.

Такого роду злочини задокументували й поліцейські Тернопільщини. Трьом підозрюваним загрожує позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Одна з подій трапилася в обласному центрі. 20-річний уродженець Закарпаття обікрав невеличкий магазин.

Аналогічний злочин вчинив раніше судимий уродженець Дніпра, 1977 року народження. Чоловік перебуваючи в Почаєві скоїв протиправне.

Натомість 34-річний чоловік, який обікрав крамницю в Підволочиську, вперше попав в поле зору правоохоронців.

Тепер всім підозрюваним доведеться відповісти за вчиненні майнові злочини. Відповідно до ч.4 ст. 185 КК України, їм загрожує позбавлення волі.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У сараї житель Тернопільщини зберігав вибухонебезпечні предмети

П'ятниця, 24 лютого 2023, 11:17

Інформацію про те, що житель одного із населених пунктів Зборівщини зберігає у своєму помешкання вибухонебезпечні предмети, на лінію "102" повідомили сусіди. Люди розповіли, що чоловік вихвалявся перед ними тим, що має міни часів Другої світової війни.

Під час проведення санкціонованих обшуків слідчі виявили у сараї та вилучили кілька предметів. На місце знахідки виїжджали вибухотехніки. У ході попереднього огляду вони констатували, що граната та одна з мін загрози не становлять, а от ще одна міна могла в будь-який момент здетонувати. Її фахівці вивезли на полігон та знищили.

На даний час чоловік знаходиться за кордоном, а його родичі кажуть, що він знайшов заборонені предмети у полі під час робіт.

За цим фактом слідчі відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 263 ККУ. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Медики врятували підлітка з Бахмута, в якого уламок снаряда застряг біля серця

Четвер, 23 лютого 2023, 14:53

Львівські медики врятували життя 16-річного Микити з Бахмута, який внаслідок артобстрілу отримав важке мінно-вибухове поранення.

Уламок снаряда застряг поблизу серця підлітка, повідомляють у Першому медичному об’єднанні Львова.

Зі слів медиків, 31 січня хлопець вийшов з дому набрати води, коли в Бахмуті розпочався артобстріл. Як наслідок, за кілька міліметрів від аорти у його грудній порожнині застряг уламок снаряда розміром 3 см.

"Двоє людей загинули, четверо постраждало, серед них і сам Микита", – пишуть у Першому медичному об’єднанні.

Команда медиків, які прооперували підлітка. Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Додають, що він отримав не лише важке поранення, а й численні переломи рук і ніг, а також пошкодження лівої легені.

"Каретою швидкої Микиту терміново доправили до Дніпра. Місцевим медикам вдалося стабілізувати стан хлопця. Далі евакуаційним потягом його доправили до Львова", – повідомили медики.

Вони наголосили, що для порятунку життя Микиті, виконали дві операції. Спершу видалили уламок із грудної порожнини, а пізніше – дрібні уламки з м’яких тканин, стегна та плеча.

Транспортування підлітка до Львова. Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Медики додають, що операцію проводила команда  дитячих хірургів. На випадок виникнення ускладнень в операційній чергували кардіохірурги.

"Наразі життю Микити травми більше не загрожують. Однак попереду у хлопця тривалий процес відновлення. Для цього з ним щоденно по кілька годин працюють фахівці з реабілітації", – кажуть в медцентрі.

Додають, що сам хлопець сподівається на швидке одужання, мріє про перемогу та повернення додому.

Нагадаємо, 77% дітей-переселенців стали свідками обстрілів і бомбардувань, 73% перебували у сховищі, а майже 30% пережили окупацію.

Тетяна Денисенко

 

Працівники 5 медзакладів і ВЛК у Києві штампували "діагнози" чоловікам для виїзду за кордон

Четвер, 23 лютого 2023, 14:36

ФОТО ПРОКУРАТУРИ

Правоохоронці викрили працівників 5 столичних медичних закладів та членів лікарських комісій в організації схеми незаконного перетину кордону.

Джерело: пресслужба Київської міської прокуратури

Деталі: Силовики викрили організовану групу з 15 осіб, у тому числі працівників 5 столичних медичних закладів та членів лікарських комісій, які шляхом підроблення документів організували схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України.

Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинної групи підробляли документи, що засвідчували нібито наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань.

 

Фальшиві діагнози надавали підстави для визнання цих чоловіків тимчасово непридатними для військової служби, усуваючи таким чином їм перешкоди для перетину держкордону.

До схеми були залучені особи, які підшуковували бажаючих уникнути мобілізації, а також особи, які безпосередньо виготовляли пакет необхідних документів, а саме працівники різних медичних установ столиці, члени медико-соціальної експертної комісії та комісії з питань перевірки стану військового обліку.

Також учасники схеми обговорювали з замовниками "діагнози" та фіктивно оформлювали перебування цих осіб на стаціонарному лікуванні у медичних закладах.

Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила 3 тисяч доларів США з особи.

Діяльність групи була викрита під час підготовки пакету документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них грошових коштів.

При документуванні злочину один із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі цих документів безперешкодно перетнув кордон.

У межах слідства правоохоронці провели 35 обшуків за місцем проживання та роботи фігурантів, під час яких виявили грошові кошти, отримані внаслідок злочинної діяльності, чорнові записи, переписку з мобільних телефонів, відомості про внесення в базу "eHealth" фіктивних діагнозів тощо.

 

За результатами слідчих дій 7 фігурантам повідомлено про підозру у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України, у тому числі трьом з них - у складі організованої групи.

Як уточнили УП в пресслужбі прокуратури, суд уже обрав підозрюваним запобіжні заходи: чотирьом - нічні домашні арешти, трьом – особисті зобов'язання.

Слідчі дії з іншими фігурантами провадження тривають.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Столичний блогер "поклав до кишені" 340 тисяч донатів для ЗСУ

Четвер, 23 лютого 2023, 13:48

ФОТО ПОЛІЦІЇ

Столичного блогера викрили у заволодінні 340 тисяч донатів для Збройних сил України.

Джерело: Київська міська прокуратура, речниця відомства Надія Максимець у коментарі УП, столична поліція

Деталі: Мешканцю міста Києва оголосили підозру за фактом шахрайського заволодіння коштами, зібраними для потреб ЗСУ.

За даними слідства, 24-річний підозрюваний, маючи особистий акаунт для ведення прямих ефірів на популярному сайті, створеному для збору коштів для ЗСУ, дізнався про вразливість програмного забезпечення цього сайту та вирішив скористатися цим у власних інтересах.

 

Отримавши несанкціонований доступ до віртуального гаманця сайту, чоловік почав систематично виводити кошти, зібрані громадянами з усього світу на потреби української армії, на власний рахунок.

Правоохоронці викрили понад 30 фактів незаконного виведення грошових коштів з електронного гаманця сайту. У такий спосіб зловмисник заволодів 340 тисячами гривень донатів.

У ході обшуку за місцем проживання зловмисника вилучили носії інформації, які підтверджують протиправну діяльність, та грошові кошти, здобуті злочинним шляхом.

Як пояснила УП речниця прокуратури Надія Максимець, запобіжний захід блогеру ще не обирали. Наразі підозрюваний висловив готовність співпрацювати зі слідством та відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. 

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Все пішло жахливо не так: FT дізналася, як Путін готував вторгнення в Україну

Четвер, 23 лютого 2023, 13:36

ВОЛОДИМИР ПУТІН, ФОТО: GETTY IMAGES

Президент країни-агресора Володимир Путін підготував вторгнення в Україну потай від свого оточення та викликав незадоволення еліт військовою агресією.

Джерело"Financial Times"

Дослівно: "Все вище керівництво Кремля дізналося про вторгнення лише тоді, коли побачило, як Путін оголосив про "спеціальну військову операцію" (війну – ред.) по телебаченню того ранку".

Деталі: Пізніше в Кремлі зібралися російські олігархи. "Всі були повністю розгублені", - розповідла людина, яка була присутня на заході.

Один з олігархів запитав міністра закордонних справ Сергія Лаврова, як Путін міг спланувати таке масштабне вторгнення в такому вузькому колі, що більшість високопосадовців Кремля, економічного кабінету  та її бізнес-еліти не вірили, що це взагалі можливо. "У нього є три радники", - відповів Лавров, -"Іван Грозний. Петро Перший. І Катерина Велика".

"Згідно з планом вторгнення Путіна, російські війська мали захопити Київ за лічені дні в результаті блискучого, порівняно безкровного бліцкригу. Натомість війна виявилася для Росії болотом історичних масштабів", - пише видання.

Навіть коли величезна ціна вторгнення для Росії стає для Путіна очевидною, кремлівський лідер, як ніколи, сповнений рішучості довести справу до кінця, кажуть люди, які його знають. "Ідея ніколи не полягала в тому, щоб загинули сотні тисяч людей. Все пішло жахливо не так", - заявив колишній високопоставлений російський чиновник.

Путін шукає нові аргументи для виправдання військових дій, наполягаючи на тому, що у нього не було іншого вибору, окрім як продовжувати вторгнення будь-якими засобами.

За словами колишнього урядовця, Путін каже близьким йому людям: "Виявляється, ми були абсолютно не готові. В армії безлад. Наша промисловість у безладі. Але добре, що ми дізналися про це саме зараз, а не тоді, коли НАТО вторгнеться до нас".

Люди, які знають Путіна, описують його як лідера, який з початком війни став ще більш ізольованим. "Сталін був лиходієм, але хорошим менеджером, тому що його не можна було обдурити. Але ніхто не може сказати Путіну правду", - каже один. "Люди, які нікому не довіряють, починають довіряти дуже невеликій кількості людей, які їм брешуть".

Також повідомляється, що ізоляція Путіна поглибилася під час пандемії Covid-19. У той час був значною мірою відрізаний від порівняно ліберальних, прозахідно налаштованих довірених осіб, які раніше були з ним на зв'язку. Натомість провів перші кілька місяців у своїй резиденції на Валдаї з наближеним олігархом Юрієм Ковальчуком, який надихнув Путіна на роздуми про його історичну місію утвердження величі Росії, подібно до Петра Великого.

Крім того, коли Путін почав розробляти плани можливого вторгнення, його кум Віктор Медведчук наполягав на тому, що українці зустрінуть російські війська з розпростертими обіймами.

Одна з частин плану передбачала залучення президента-втікача Віктора Януковича. Він мав виступити з відеозверненням, яке надало б Медведчуку легітимності на управління Україною "за підтримки" Росії.

У той час як війна продовжує розпалюватися, Путін почав усвідомлювати масштаби російських прорахунків, що спонукає його шукати більше інформації від людей на нижчих рівнях, кажуть люди, які його знають.

Іноді Путін використовував інформацію зі своїх неофіційних каналів, щоб публічно підставляти під удар високопоставлених чиновників.

Новоявлений скептицизм Путіна, однак, обмежується його небажанням визнати, що вторгнення було помилкою в першу чергу, кажуть джерела видання. Деякі з ліберальних чиновників, які виступають проти війни, намагаються переконати його припинити її, вказуючи на економічну шкоду, яку санкції, ймовірно, завдадуть російській економіці.

Але Путін каже їм, що він вже прорахував витрати. "Він каже: "Ми платимо величезну ціну, я розумію. Ми недооцінили, наскільки це може бути важко".

"Але як можна переконати божевільного? Його мозок зруйнується, якщо він зрозуміє, що це була помилка", - підсумував співрозмовник видання.

 

У Лондоні на дорозі біля посольства РФ намалювали величезний прапор України

Четвер, 23 лютого 2023, 13:31

ФОТО З САЙТУ ЄП

Вранці 23 лютого одна з центральних вулиць Лондона поблизу російського посольства була розфарбована в синьо-жовті кольори українського прапора на знак протесту проти дій РФ.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання My London.

На фотографіях, поширених у соціальних мережах, видно, що вулиця Бейсуотер-роуд, поблизу Гайд-парку в Кенсінгтоні, залита синьо-жовтими кольорами.

Чотири людини, троє чоловіків і одна жінка, були заарештовані за підозрою в злочинному пошкодженні і перешкоджанні руху на шосе, підтвердила столична поліція. Їх доставили до поліцейської дільниці на заході Лондона, де вони перебувають і зараз. Поліція заявляє, що з'ясовує, що сталося.

Акцію організувала кампанія "Led by Donkeys", заявивши, що вона приурочена до п'ятничної першої річниці вторгнення Росії в Україну.

"Завтра перша річниця імперіалістичного вторгнення Путіна в Україну. Всупереч твердженням російського диктатора та його апологетів, Україна є незалежною державою і народом, який має повне право на самовизначення. Існування величезного українського прапора біля його посольства в Лондоні слугуватиме йому нагадуванням про це", – йдеться в заяві групи.

Учасники кампанії розповіли, що створили прапор, розливши 170 літрів жовтої фарби на проїжджій частині зі східного боку і стільки ж синьої фарби на західній стороні. Водії, які проїжджали повз, розмазали фарбу по дорозі.

Активісти додали, що фарба була "високоякісною, нетоксичною, без розчинників, екологічно чистою, такою, що швидко сохне, призначеною для створення дорожнього мистецтва".

 

Суд арештував майно дружини Медведчука на понад 5,6 мільярда гривень

Четвер, 23 лютого 2023, 13:27

МАЄТОК МЕДВЕДЧУКІВ. ФОТО ПРОКУРАТУРИ

Суд арештував майно дружини кума Путіна Віктора Медведчука Оксани Марченко, яка підозрюється у фінансуванні російських окупаційних угруповань, загальною вартістю більше 5,6 млрд гривень.

Джерело: пресслужба СБУ, прокуратура Івано-Франківщини

Деталі: За даними спецслужби, рішення суду (Івано-Франківський міський суд -ред.) стосуються пакетів по 14% акцій у двох обленерго та понад 4% у третьому, якими Марченко володіє через п’ять офшорних компаній.

Також накладено арешт на 2 земельні ділянки, 4 житлових будинки у Києві та Криму і 10 автомобілів, які належать фігурантці.

Крім того, арештовано активи Марченко у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах.

Серед них – київські компанії "Терра-Інвест", "Укркапітал" і "Спорт-Тур", які дружина Медведчука використовувала для проведення підривної діяльності проти України.

Саме вони заснували фірму за законами РФ, через яку Марченко переводила мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму, а також сплачувала "податки" до російського бюджету, наголошують у спецслужбі.

Що передувало: Слідчі СБУ повідомили Оксані Марченко та очільниці афілійованої кримської фірми про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Наразі за цією ж статтею повідомлено про підозру топменеджеру "Укркапіталу" і "Спорт-Туру".

Зловмисника затримано та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Довідково: Злочин, в якому підозрюється Марченко та менеджери причетних компаній, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі з конфіскацією майна. Арешт активів забезпечить можливість їх конфіскації за рішенням суду та убезпечить майно від перереєстрації на інших осіб.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО 

 

«Кампанія «Гвардія наступу» є яскравим прикладом людиноцентричного підходу до рекрутингу, який проводиться за кращими світовими стандартами», — офіцер Нацгвардії про набір у новостворені штурмові бригади МВС

Четвер, 23 лютого 2023, 13:08

8️ штурмових бригад, метою яких є звільнення захоплених українських земель, формуються в системі Міністерства внутрішніх справ України. Найбільше їх у складі Нацгвардії: «Азов», «Буревій», «Спартан», «Рубіж», «Червона калина», «Кара-Даг». По одній — у складі Нацполіції («Лють»), та Держприкордонслужби («Сталевий кордон»). Комплектація бригад здійснюється не на мобілізаційній, а виключно на добровільній основі.

Про новостворені військові формування та про те, як долучитися до їхніх лав, розповіли у програмі «Межа правди» її учасники.

 

Чи складатимуть ДПА учні 11-х класів – Уряд ухвалив рішення

Четвер, 23 лютого 2023, 13:00

Чи складатимуть ДПА учні 11-х класів – Уряд ухвалив рішення
Учнів 11-тих класів звільнять від складання ДПА.

 

Відповідний урядовий проєкт Закону України, який визначає формат вступу у 2023 році підтримали народні депутати.

«За» проголосували 285 депутатів.

Вступне випробування для здобуття вищої освіти проводитиметься у форматі національного мультипредметного тесту.

НМТ міститиме завдання з трьох предметів. Два обов’язкові предмети: українська мова і математика. На вибір вступника один предмет: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

«Надважливо, що тестування відбуватиметься протягом одного дня. Безпека була, є і буде на першому місці. Дякую депутатам ВРУ, освітянам, батькам та усім, хто долучився до обговорення і підтримав це важливе рішення», - зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

 

«Після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська Віра Мотелюк

Четвер, 23 лютого 2023, 12:57


Майже сім місяців в окупації, у постійному страху, стресі та викривленій російською пропагандою реальності, провели жителі Харківської області. Підтримати місцеве населення та допомогти їм оговтатися від пережитого намагалася тернопільська поліцейська Віра Мотелюк. Жінка за фахом психологом. Після деокупації Харківщини вона однією із перших зголосилася у складі зведеного загону поїхати на звільнені території.

Це була вже друга ротація поліціянтки у зону бойових дій. У 2016 році начальниця сектору організації відбору та проведення атестування поліцейських управління кадрового забезпечення поліції Тернопільщини Віра Мотелюк брала участь в антитерористичній операції – несла службу в населених пунктах Донецької області, поблизу лінії розмежування. Тоді Віра перебувала на посаді поліцейського психолога.

«після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська віра мотелюк

«Кажуть: щоб зрозуміти, що відчуває інша людина, треба взути її черевики й пройти її дорогу. Це був, мабуть, основний мотив моєї поїздки: побачити на власні очі те, що там відбувається, щоб знати, як допомагати людям, котрі звідти повертаються».

«після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська віра мотелюк

Рік тому, 24 лютого, вона оперативна зібралася і прибула на роботу. Тоді ще ніхто не розумів ситуації і не міг знати, що всіх очікує. Коли виникла ідея створення зведеного загону поліцейських, який поїде на схід України, Віра поповнила його лави. Тоді рідні підтримали жінку.

Віра ретельно готувалася: впродовж кількох місяців вона разом з іншими поліцейськими посилено тренувалася, опановувала нові навички поводження зі зброєю, основи тактичної підготовки та бойового злагодження. Вона не знала, куди буде їхати, але була готова виконувати свої службові обов’язки.

У вересні 2022 року зведений загін тернопільських поліцейських вирушив у звільнені від окупантів населені пункти Харківщини. Серед основних завдань, які виконували там правоохоронці: несення служби на блокпостах, патрулювання, опитування людей та допомога місцевому населенню.

«після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська віра мотелюк

Розгубленість, відчай, страх за себе та своїх близьких, гнів - це ще не весь перелік емоцій, які відчували люди, котрі провели тривалий час в окупації. У перші дні після звільнення вони до кінця не усвідомлювали, що відбувається. Не скаржилися, нічого не просили, найбільше, що вони потребували – це виговоритися, комусь розповісти про ті жахіття, які їм довелося пережити.

«Я маю певні знання та досвід як психолог. Тут роль зіграло ще й те, що я жінка. У першу чергу, люди мали довіру до мене. Вони приходили, розповідали свої історії. Їм хотілося просто поговорити, вони не скаржилися на безгрошів’я чи нагальні потреби - ні, вони просто йшли й хотіли розмовляти про пережите».

Кожна життєва історія — це трагедія втрати, скалічені долі, загублене дитинство, невимовний біль, страждання. Окупанти відрізали зв'язок, інтернет, забороняли спілкуватися з родичами по телефону. Люди провели майже сім місяців у повній ізоляції від України, без доступу до будь-якої інформації про новини з нашої території. Тим часом російські війська почали репресії проти цивільного населення. Допитували та катували тих, хто служив в армії, брав участь в антитерористичній операції, хто мав будь-яку дотичність до правоохоронних структур.

«після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська віра мотелюк

«Історій у кожного було багато, і в кожного своя трагедія. Дуже складно було слухати людей, які втратили родинні зв’язки. Чиїсь рідні виїхали добровільно. У когось забрали родичів, тому що вони були під підозрою. Хтось поїхав у росію через необхідність лікування, а назад в Україну їх не випускали. Відбулася примусова розлука з рідними, бо іншого виходу не було».

«після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська віра мотелюк

Серед безлічі історій Віра пригадує розповідь однієї літньої жінки, яка, попри небезпеку, намагалася передати нашим військовим інформацію про позиції росіян. Вона дивилася, де розташовані ворожі війська, їх зброя, техніка - і потім намагалася усе це переказати нашим захисникам. Жінка усвідомлювала ризики, але хотіла допомогти вигнати російських загарбників зі своєї рідної землі.

Тернопільські поліцейські всіляко підтримували місцевих жителів. У людей були різні потреби, тож правоохоронці намагалися кожному посприяти у їх вирішенні. Допомоги потребували не лише люди, а й домашні тварини. На деокупованих територіях багато з них опинилися на вулицях, самотні та безпорадні. Поліцейські підгодовували їх. Віра привезла додому котика і назвала його Антоном. Тепер він живе у неї вдома.

«після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська віра мотелюк

«Тварини – коти та собаки – до нас приходили на блокпости, ми їх підгодовували. А цей кіт просто залазив на руки, не випрошував їжу, а лише хотів, щоб його гладили. Потім він ішов назад, на руїни будинку, і когось чекав. Кіт завжди повертався в один і той самий розбитий будинок. Очевидно, там був колись його дім, його господарі».

«після окупації люди хотіли поговорити про жахіття, які їм довелося пережити» - тернопільська поліцейська віра мотелюк

Віра вважає всіх українців героями. Хтось захищає рідну країну на передовій, хтось у тилу робить усе можливе для перемоги України. Ця жахлива війна згуртувала та об’єднала людей, допомогла зрозуміти, хто є хто. Навіть довга окупація не здатна зламати український дух.

«Люди на деокупованих територіях нас зустрічали з теплом, вони прагнули від нас почути обнадійливі слова про те, що росіяни більше не повернуться».

Поліціянтка впевнена, що День Перемоги стане найбажанішим днем у житті кожного українця. Очікування виснажує та водночас додає сил і віри, що невдовзі ми почнемо писати нову сторінку історії у вільній Україні.

 

Виїзд на смугу зустрічного руху - причина ДТП на Тернопільщині

Четвер, 23 лютого 2023, 12:57


З забоями та переломом ребра до лікарні потрапив пасажир автомобіля ВАЗ. Чоловік травмувався в дорожньо-транспортній пригоді.

Аварія трапилася 22 лютого близько 10:36 на автодорозі Доманове-Тереблече. Водій автомобіля ВАЗ не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху і допустив зіткнення з автомобілем Renault Master.

Потерпілому пасажирові надали меддопомогу. Від госпіталізації чоловік відмовився. Триває слідство згідно зі статтею 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

виїзд на смугу зустрічного руху - причина дтп на тернопільщині
 

Поліція та рятувальники Тернопільщини шукають чоловіка, який перепливав Дністер

Четвер, 23 лютого 2023, 12:54

"На Дністрі перекинувся човен і з нього випав чоловік", - повідомлення такого змісту надійшло на лінію "102" від 16-річної жительки Чортківського району 22 лютого близько 14:25. Дівчина, йшовши берегом, у воді помітила людину.

На місце пригоди виїхали одразу рятувальники та працівники поліції. Вони витягнули металевий човен на берег, але чоловіка уже не було.

У ході перевірки стало відомо, що зниклий - 52-річний мешканець Чортківського району. Чоловік човном намагався переплисти Дністер з Чернівецької в Тернопільську область. Правоохоронці кажуть, що того дня була сильна течія, яка перекинула човен. Пошуки чоловіка тривають.

Даний факт слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно з частиною 1 статті 115 ККУ з поміткою "нещасний випадок".

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліція та рятувальники  тернопільщини шукають чоловіка, який перепливав дністер

 

Школярі з Козови дізнавались про загальнолюдські та Олімпійські цінності завдяки проєкту «OlympicLab»

Четвер, 23 лютого 2023, 10:14

Школярі з Козови дізнавались про загальнолюдські та Олімпійські цінності завдяки проєкту «OlympicLab»

Зі спортивно-інтерактивним проєктом серед дітей та молоді під назвою «OlympicLab» у День Єднання завітав у Козлівський ліцей місцевий осередок НОК України в Тернопільській області. Під час заходу для майже 40 учнів 5-6 класів було реалізовано напрям проєкту «Олімпійські та загальнолюдські цінності». В гості до школярів завітав стипедіат НОК України в Тернопільській області, КМСУ з легкої атлетики, переможець та призер Кубку України з легкої атлетики Олександр Хома. Спортсмен розповів учасникам заходу про діяльність місцевого осередку, проєкти, що реалізуються НОК України та мету сьогоднішньої зустрічі. Олександр говорив також із дітьми про загальнолюдські та Олімпійські цінності, а зокрема повагу, рівноправність, солідарність і досконалість. Наголосивши наскільки важливо бути єдиними у боротьбі проти загарбника та маленькими спільними кроками наближати перемогу!

Захід розпочався з драйвової розминки від школярів, а з її завершенням перейшов у майстер-клас зі стрибків у висоту від Олександра Хоми. Після цього під керівництвом вчителів фізичної культури діти взяли участь у цікавих та емоційних естафетах, де змогли проявити свої здібності та згуртуватись в командній роботі заради перемоги.

 

Пригожин показав гору трупів вагнерівців: каже, вбили через "снарядний голод"

Середа, 22 лютого 2023, 13:29

ЄВГЕН ПРИГОЖИН, ФОТО: GETTY IMAGES

Власник кишенькової ПВК "Вагнер" Євген Пригожин продемонстрував на світлині втрати російських найманців, які начебто загинули 21 лютого через те, що керівництво регулярних військ не дає вагнерівцям снаряди.

Джерело: пресслужба Пригожина

Пряма мова Пригожина: "Боєприпаси нам як не давали, так і не дають. Зараз 10 година ранку 22 лютого. Жодних кроків щодо видачі боєприпасів не зроблено. У чому проблема? Пояснюю. Я нижче викладаю фотографію. Це одне з місць збору загиблих. Це хлопці, які загинули вчора через снарядний голод так званого. Їх мало бути в 5 разів менше".

 

Деталі: За його словами, ніхто з вищого військового керівництва не хоче приймати рішення, ні міністр оборони Сергій Шойгу, ні командувач угруповання російських військ в Україні Валерій Герасимов.

При цьому Пригожин оприлюднив потреби бойовиків в боєприпасах на добу для того, щоб продовжити вести наступ на Бахмут.

 

Пригожин каже, що формально ПВК "Вагнер" не існує, і раніше видачу боєприпасів оформлювали на інші підрозділи. Зараз же цього не робиться.

Що було раніше: 21 лютого Пригожин заявив, що російське Міноборони бреше суспільству, заявляючи, що окупанти мають боєприпаси на Бахмутському напрямку. Пригожин скаржиться, що найманці "Вагнера" недоотримують 80% боєприпасів.


 

Україна презентувала в ОАЕ нову САУ "Богдана", яка визволяла Зміїний

Середа, 22 лютого 2023, 12:45

На міжнародній виставці IDEX-2023 в столиці ОАЕ представили оновлену українську САУ 2С22 "Богдана", яка, зокрема, проявила себе під час деокупації острова Зміїний.

Джерело: Мілітарний

Деталі: САУ презентував Краматорський завод важкого верстатобудування. На стенді вказано, що установка калібру 155 мм адаптована для швидкого розгортання на всіх типах місцевості, має комп’ютеризовану систему автоматичного наведення та супроводження цілі.

Виробник повідомляє, що "Богдана" може вести вогонь зі швидкістю до 5 пострілів на хвилину, а її боєкомплект складає 20 снарядів. Екіпаж – 5 людей.

Замовник може обрати різні модифікації – на шасі вантажівок виробництва компаній Tatra, Kraz або MAN.

На виставці презентували установку у вигляді САУ на шасі української вантажівки КрАЗ 6×6 та альтернативного варіанту на базі чеської Tatra T815 8×8 із броньованою кабіною від компанії "Українська бронетехніка".

"Мілітарний" наголошує, що останній варіант має значні відмінності через появу механізму заряджання для артилерійських боєприпасів.

Передісторія:

  • 21 лютого в Об’єднаних Арабських Еміратах стартувала виставка озброєння IDEX-2023, на якій українські виробники представили свою продукцію.
  • Цьогоріч свої розробки демонструють "Українська бронетехніка", КБ "Луч", "Авіаційні системи України", "Радіонікс", UkrSpecSystems, "Трител", UkrTac, КЗВВ, "Авіасервіс-Київ".

Що цьому передувало:

  • 9 лютого міністр оборони Олексій Резніков заявив, що вже укладені перші контракти на постачання "Богдани".
  • ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО
 

В окупованому Криму загострюється дефіцит ліків для цивільних – підпілля

Середа, 22 лютого 2023, 12:16

За даними українського підпілля, на тимчасово окупованому росіянами півострові Крим загострюється гуманітарна криза.

Джерело: "Центр національного спротиву", створений Силами спецоперацій

Деталі: Зазначається, що через переорієнтування медичної системи тимчасово окупованих територій України на потреби російських військових, в Криму зростає дефіцит ліків для цивільних. Пріоритет використання медикаментів зміщений на потреби окупантів. Зокрема більшість йде на лікування військових РФ.

Гуманітарна криза на півострові загострюється, адже окрім ліків медична система загалом переорієнтування на обслуговування окупантів. Так, як і на інших тимчасово окупованих територіях, цивільні медичні заклади  перепрофільовують у військові шпиталі.

За інформацією кримського підпілля, раніше Москва пообіцяла так званому "очільнику" півострова Аксьонову, що в Криму таких проблем, як в інших регіонах, не буде.  Натомість зараз в уряді РФ  Аксьонову відповіли згідно з пропагандистськими методичками: "все для победы, все для армии", зазначають у ЦНС.

Центр національного спротиву закликає мешканців тимчасово окупованих територій, за можливості, покидати ТОТ та виїжджати на підконтрольні українському уряду території.


 

Резніков: Найближчим часом ми очікуємо перші танки від партнерів

Середа, 22 лютого 2023, 12:07

ФОТО: ФБ РЕЗНІКОВА

Міністр оборони України Олексій Резніков показав, як розбиті російські танки відправляють на виставку в Європу. За його словами, найближчим часом Україна очікує отримати перші танки від партнерів.

Джерело: Резніков у Facebook

Пряма мова: "Вільний світ створив "танкову коаліцію", щоб допомогти Україні перемогти у цій війні

Вже найближчим часом ми очікуємо перші танки від партнерів з підготовленими українськими екіпажами.

Тим часом сьогодні (22 лютого - ред.) вночі 4 російські танки "вдерлися" до ЄС та НАТО. Але, як то кажуть, є нюанс. Завдяки українським воїнам.

24 лютого громадяни чотирьох країн - Німеччини, Литви, Латвії та Естонії - одночасно побачать, що російські танки можуть потрапити до Європи через Україну тільки у вигляді музейних експонатів".

 
ФОТО: ФБ РЕЗНІКОВА

Деталі: Резніков нагадав, що влітку перші експозиції розбитої російської техніки приймали у Польщі та Чехії.

Міністр вважає, що це також має стати сигналом для росіян: "У Європі зблизька подивляться на їхнє справжнє обличчя. Яке раніше викликало тотальний страх, а тепер все частіше – огиду та презирство".

Глава Міноборони переконаний, що більше європейців переконається, що Росію треба перемагати на полі бою: "І краще це зробити в Україні, щоб потім не довелося зупиняти ворога біля свого будинку".

 

Не шубами єдиними: у Владивостоці дружинам загиблих окупантів роздали ковбасу і паштет

Середа, 22 лютого 2023, 12:05

ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ З САЙТУ PIXABAY.COM

Адміністрація російського Владивостока вручила дружинам загиблих в Україні російських військових ковбасу, консерви та паштети.

Джерело: видання The Insider із посиланням на пост аміністрації в Telegram

Деталі: Видання зазначає, що пізніше відомство чомусь видалило публікацію.

 
СКРИНШОТ З АРХІВУ СТОРІНКИ

Повідомляється, що родичі загиблих в Україні окупантів отримали від місцевої влади продуктові набори від компанії "Ратимир".

На її сайті зазначено, що це "один із провідних російських брендів м'ясної продукції на Далекому Сході". Серед продукції "Ратимира" – ковбаси, сосиски, паштети, консерви та напівфабрикати.

The Insider нагадує, що дружин і матерів російських військових, які беруть участь у війні проти України, регулярно нагороджують подібними подарунками. Родичам загиблих окупантів вручають їжу, рушники, медалі та гроші. Усе це знімають на фото і відео.

Передісторія:

  • Раніше повідомлялось, що дружинам загиблих окупантів з так званої "ДНР" роздали 21 шубу.  На відео удови вбитих вишикувались в один ряд, щоб подякувати за "допомогу". Закадровий голос чоловіка заявляв, що шуби надійшли від "російського активу".
  • Але згодом стало відомо, що після зйомок відеоролика з подякою шуби у жінок забрали.
  • ІРИНА БАЛАЧУК 
 

В аеропорту Новосибірська помітили сотню трун із тілами військових РФ – росЗМІ

Середа, 22 лютого 2023, 11:40

СКРИН З ВІДЕО

В аеропорт російського Новосибірська доставили понад сто трун із тілами окупантів, у тому числі "вагнерівців".

Джерело: "Сибирь.Реалии"

Деталі: Свідки опублікували відео, записане, як стверджується, в одному з приміщень аеропорту Толмачово. На кадрах видно понад сто дерев’яних ящиків, до більшості з яких прикріплені свідоцтва про смерть. Виразно видно лише один документ – свідоцтво про смерть уродженця Хакасії Сергія Юмашова.

Журналісти змогли підтвердити особу військового. Юмашов загинув  27 січня у районі Бахмута Донецької області. Його завербувала ПВК "Вагнер". Однокласники стверджують, що тіло мали доставити до села Аршанове Алтайського району Хакасії, в якому він народився.

Інша труна підписана "Гербольд ...., Бурятія". Родичі 39-річного Геннадія Гербольда з Бурятії підтвердили "Сибирь.Реалии", що "представники ПВК" повідомили їм про загибель чоловіка два тижні тому, а напередодні його привезли до Новосибірська.

Сестра Гербольда повідомляє, що з колонії він зник у листопаді. Про те, що брат завербований і перебуває в Україні, вона дізналася тільки в грудні. За її словами, вони говорили 27 листопада, і брат запевняв, що не поїде в Україну. 28-го числа Гербольд зник, і сестра дізналася про "його вибуття".

Водночас в аеропорту заперечили, що на відео зображене одне із приміщень аеропорту.

ТЕТЯНА ЛОЗОВЕНКО

 

Двоє фермерів з Тернопільщини перерахували шахраям загалом майже мільйон двісті тисяч гривень, спокусившись дешевою ціною на міндобрива

Середа, 22 лютого 2023, 11:37

До співробітників Гусятинського та Зборівського відділень поліції звернулися місцеві фермери із заявами про шахрайські дії, вчинені щодо них невідомими особами. Обоє господарників замовили у підприємства, яке начебто зареєстроване у Харкові, мінеральні добрива, однак після оплати половини вартості товару постачальники перестали виходити на зв'язок.

Як встановили поліцейські, товариство з обмеженою відповідальністю, з яким уклали договори фермери, начебто зареєстроване, проте чи інформація актуальна на даний час, чи шахраї лише називалися представниками цієї компанії – з‘ясовується. Зі слів потерпілих, перемовини та переписку з менеджерами товариства вони вели в телефонному режимі та з допомогою електронної пошти.

Один із заявників перерахував зловмисникам майже мільйон гривень, інший – майже двісті тисяч. Спокусилися на дешеву ціну. Щойно гроші були зачислені на вказані невідомими особами рахунки, зв'язок обірвався.

Відомості за обидвома фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею шахрайство. Тривають слідчі дії.

Правоохоронці застерігають: перед тим, як укладати договори та платити кошти варто ретельно перевірити, чи справді фірма зареєстрована, чи займається вона реалізацію саме того товару, який ви шукаєте, почитати відгуки. І найголовніше – завжди майте підозру, якщо вам пропонують товар за здешевленими цінами. Це привід ще раз ретельно обдумати своє рішення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Чортківські поліцейські оперативно розшукали зниклого неповнолітнього

Середа, 22 лютого 2023, 11:37


Близько трьох годин знадобилося працівникам поліції, аби встановити місцезнаходження 15-річного хлопця.

21 лютого близько 21 години до чергової частини Чортківського районного відділу поліції зателефонував працівник Центру соціально-психологічної допомоги та повідомив про зникнення неповнолітнього.

Чоловік розповів, що один з вихованців закладу самовільно покинув заклад. Неповнолітній родом з Рівненщини, через складні життєві обставини перебуває у чортківській соціальній установі, має проблеми зі здоров’ям.

На місце події виїхали інспектори ювенальної превенції та співробітники кримінальної поліції. В результаті злагоджених дій поліцейські оперативно встановили місцезнаходження підлітка - хлопця знайшли на автодорозі за містом.

Жертвою злочинних посягань він не став, його неушкодженим повернули до центру.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

чортківські поліцейські оперативно розшукали зниклого неповнолітнього
 

На пішохідному у Чорткові ДТП: переїхали 52-річну жінку

Середа, 22 лютого 2023, 11:30

На пішохідному у Чорткові ДТП: переїхали 52-річну жінку
Аварія трапилась на нерегульованому пішохідному переході у Чорткові.

Вранці, 21 лютого, водійка автомобіля Ford Escape здійснила наїзд на 52-річну жінку.

«У ході перевірки стало відомо, що кермувальниця автівки перед пішохідним переходом не встигла вчасно загальмувати і як результат – здійснила наїзд на перехожу. Потерпіла знаходилася на нерегульованому пішохідному переході», - зазначили у поліції Тернопільської області.

Жінку з тілесними ушкодженнями госпіталізували до травматологічного відділення.

За попередніми даними, водійка була твереза, але у неї взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю.

Триває слідство.

 

РФ викликала посла США: висловлює претензії за підтримку України

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:51

До міністерства закордонних справ Росії викликали посла США Лінн Трейсі, де висловили їй претензії у зв’язку зі зростаючою підтримкою України, а також щодо розслідування диверсій на "Північних потоках".

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявили в МЗС РФ.

"Керівниці американської дипмісії 21 лютого висловили демарш у зв’язку з усе ширшою залученістю США у бойові дії на боці київського режиму", - заявили в МЗС.

У заяві додали, що "накачування України зброєю" та передача інформації про цілі "доводять неправдивість тверджень американської сторони, що США не є стороною конфлікту" та що Росія вважає зброю, яка надається Україні, та обслуговуючий персонал, "включно з громадянами США", своїми законними цілями.

МЗС РФ заявляє, що для деескалації відносин з Росією США мають вжити кроків, що передбачають "виведення американсько-натівських військових і техніки та припинення ворожої антиросійської діяльності" (можливо, мають на увазі військових, якими посилили східний фланг НАТО після відкритого нападу Росії на Україну).

Також Росія вимагає пояснень щодо вибухів на гілках газопроводу "Північний потік" і "не заважати об’єктивному розслідуванню". Зазначають, що обговорювали також інші двосторонні питання.

Як відомо, вдень 21 лютого президент РФ виступив з посланням до Федеральних зборів, у якому, серед іншого, заявив про призупинення участі Росії у договорі New START із США.

Також він перекладав провину за війну на Захід і дорікав, що росіян "хочуть змусити страждати", говорив про наміри відновити ядерні випробування "якщо США проведуть їх першими". 

 

Міський голова Тернополя звернувся в компетентні органи з вимогою розслідувати справу Богдана Покітка

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:15

Міський голова Тернополя звернувся в компетентні органи з вимогою розслідувати справу Богдана Покітка
Набув загальноукраїнського розголосу скандал довкола загибелі захисника з Тернополя Богдана Покітко, якого 12 лютого відправили на фронт, а вже 16 лютого чоловік загинув на передовій під Бахмутом.

Відправка на передову непідготовлених бійців – один з кричущих проблем у Збройних силах України. І справа Богдана Покітка може змінити теперішню недосконалу систему мобілізації та підготовку мобілізованих до фронту. Тому міський голова Тернополя відразу звернувся у компетентні органи розібратися у цій жахливій ситуації, щоб така трагедія більше не повторилася. Наразі у Тернопільському обласному територіальному центрі комплектування проходить службова перевірка. Винних обіцяють покарати.

Сергій Надал – на фронт мають йти воїни, які пройшли вишкіл

Міський голова Тернополя у своєму коментарі у соцмережах заявив, що ганебна практика відправки на фронт мобілізованих без підготовки більше не має повторюватися. Це не врятує життя Богдана Покітко, але дасть змогу врятувати сотні життів наших воїнів.

«Немає більшого горя, ніж втрата близької людини. Немає нічого страшнішого, ніж війна, яка забирає життя захисників і звичайних українців. Я підтримую родичів загиблого Покітко Богдана Івановича і направляю звернення у компетентні органи розібратися у цій ситуації. Безумовно, на фронт мають іти люди, які пройшли відповідний вишкіл. Життя Богдана це не поверне, але якщо такий факт підтвердиться, будуть врятовані сотні життів наших воїнів».

Родина Покітко вимагає встановити та покарати конкретного службовця

Родина Богдана Покітко вимагає встановити, яка конкретно посадова особа Тернопільского військокомату ухвалила рішення направити непідготовлену людину на передову, що призвело майже миттєво до загибелі?

Хто конкретно відповідав за бойову підготовку перед виїздом, що було для цього зроблено?

В обласному ТЦК просять почекати

Тернопільський обласний територіальний центр комплектування оголосив, що триває службова перевірка, чому так швидко Богдан Покітко опинився на передовій.

«12 лютого солдата Богдана Покітка було переведено до нового місця проходження служби, де він загинув внаслідок бойових дій 16 лютого 2023 року. На даний час у Тернопільському ОМТЦК призначено службову перевірку, за результатами якої буде встановлено осіб, які відповідали за підготовку та навчання особового складу. Такий випадок, який стався з солдатом Богданом Покітком, не є системним. Звертаємось до суспільства дочекатись завершення службової перевірки, результати якої будуть оприлюднення найближчими днями», – йдеться у повідомленні Тернопільського обласного ТЦК.

Нагадаємо

16 січня Богдану Покітко, підприємцю у Тернополі, виповнилось 33 роки. В цей день на автобусній зупинці у Тернополі йому вручили повістку, він негайно пройшов медогляд, та 18 січня став солдатом ЗСУ.

Спочатку Богдана зарахували до складу роти охорони Тернопільського військомату. Він стояв у караулах та брав участь у роздачі повісток. За свідченням близьких, він один раз виїзжав на полігон, та відстріляв не більше одного магазина, ніякої іншої підготовки не було. Родина чекала, що час для підготовки настане пізніше.

11 лютого Покітко отримав наказ висуватись на Донбас у бойову частину. 16 лютого Богдан Покітко загинув у бою.

У родині Покітко два рідних брати. Михайло - діючий військовослужбовець, тобто один родич у родині вже служить.

 

Сергій Надал: У Тернополі підприємцям заплатять за кожне нове робоче місце

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:13

Сергій Надал: У Тернополі підприємцям заплатять за кожне нове робоче місце
На засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради прийнято рішення «Про фінансову підтримку малого та середнього підприємництва», яким передбачено Порядок компенсації роботодавцям витрат на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новостворені робочі місця (після 01.01.2023 року).

Умови виплат

Збереження рівня заробітної плати в розмірі не менше ніж дві мінімальні заробітні плати у місяці сплати єдиного соціального внеску за особу, працевлаштовану на нове робоче місце, а також не зменшення штатної чисельності працівників та фонду оплати праці – в іншому разі роботодавець втрачає право на компенсацію.

Підстава для компенсації

Підставою для включення суб’єкта господарювання до переліку отримувачів компенсації є офіційно поданні документи: заява щодо отримання компенсації та повідомлення про наявність або відсутність факту отримання державної допомоги.

Обсяг компенсації

Визначається як розмір сплаченого єдиного соціального внеску за новостворені робочі місця. Компенсація виплачується одноразово протягом 3 місяців з дня працевлаштування.

Підприємці, які мають право на компенсацію

  • юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які зареєстровані, здійснюють діяльність на території Тернопільської міської територіальної громади та сплачують податки до бюджету громади;
  • є представниками малого та середнього підприємництва, згідно з положеннями Господарського кодексу України, окрім тих, діяльність яких пов’язана із виробництвом та реалізацією підакцизних товарів та грального бізнесу;
  • забезпечують робочими місцями не менше 3 осіб;
  • не перебувають у стані ліквідації, реорганізації, банкрутства;
  • у яких відсутня заборгованість щодо сплати податків і зборів перед бюджетами всіх рівнів, а також відсутня заборгованість із сплати єдиного внеску та/або страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Інші пільги для підприємців

  • Ще раніше виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення звільнити підприємців, які орендують майно комунальної власності, від орендної плати;
  • ще на початку повномасштабного московського вторгнення, виконком прийняв рішення, що підприємці Тернопільської громади звільнені від сплати за оренду комунальних приміщень;
  • також підприємці, які працюють у сфері зовнішньої реклами, звільнені від плати за місця розташування рекламних засобів (білборди, призматрони, сітілайти, світлові екрани-монітори).
 

Правоохоронці розшукали магазинних злодіїв

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:12

Таємне викрадення чужого майна інкримінують працівники Тернопільського районного управління поліції інкримінують двом громадянам, які перебуваючи в обласному центрі пішли на злочин.

Один з підозрюваних 1980 року народження спокусився на чоловічу туалетну воду, яку проніс повз каси. Натомість інший, 47-річний зловмисник, привласнив портативні навушники.

Факти крадіжок задокументували камери відеоспостереження, записи з яких допомогли вийти на слід зловмисників.

Перевіряється причетність громадян до вчинення аналогічних протиправних дій на території обласного центру.

Відомості про події слідчі територіального підрозділу поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Працівники поліції застерігають: торгуйте та купуйте онлайн безпечно!

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:09


За минулу добу від шахраїв постраждали двоє мешканців краю. Вони намагалися придбати товар онлайн.

Мешканка обласного центру оплатила понад 3 тисячі гривень за туристичний інвентар, який до неї так і не приїхав.

Ще дві тисячі заробив невідомий аферист на 43-річному тернополянину. Чоловік купував взуття і натрапив на інтернет-злодія. Гроші за товар він перекинув на картку, однак товар до нього не надійшов.

Працівники поліції застерігають: не поспішайте оплачувати товар! Завжди намагайтеся використовувати магазини та сайти, які перевірені часом та відомі серед інших покупців . В них є внутрішні системи захисту користувачів, служба підтримки. Купувати щось у неперевірених продавців не варто. В нагоді стануть відгуки про таких продавців на сторінках соціальних мереж або ваших друзів, що вже купували у них товар.

Якщо продавець не погоджується на покупку із післяоплатою, накладний платіж, чи покупку у межах маркетплейсу, натомість повну передоплату і пропонує переходити за невідомими посиланнями для оплати — це ознака шахрая.

Більшість добросовісних продавців, які упевнені у своєму товарі, згодні на оплату після огляду та отримання продукції.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Телефонні аферисти ошукали жителя області

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:08


Ваш банківський рахунок заблоковано – саме під таким приводом пройдисвіт телефонував до мешканця області та довідався конфіденційну інформацію. Він спустошив електронний гаманець, привласнивши заощадження краянина.

Від такого роду злочину й потерпів мешканець Чорткова. До нього зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Ввійшовши в довіру він дізнався вміст смс-повідомлення, яке надійшло на телефон заявника. Як наслідок з рахунку краянина зникло майже 51 000 гривень

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники Тернопільщини встановили особу тракториста, який втік з місця ДТП

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:07

Четверо людей з тілесними ушкодженнями потрапили до лікарні в результаті дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилася 7 лютого близько 21:00 на автодорозі Тернопіль-Скалат, неподалік села Малий Ходачків.

Водій Mercedes-Benz Vito в’їхав у колоду, яка знаходилася на проїжджій частині дороги. Водій трактора віз її без будь-яких світловідбивальних знаків. Кермувальник буса не побачив попереду перешкоду і врізався в неї. В результаті удару до лікарні бригада швидкої доправила пасажирів – маму і її трьох дітей.

Після зіткнення тракторист залишив кріплення до трактора та деревину на дорозі і втік.

Його особу встановили правоохоронці. Це - житель села Малий Ходачків 1971 року народження. Водій у скоєному зізнався. За вчинене правопорушення чоловік відповідатиме відповідно до статті 286 ККУ.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Теребовлянщині автівка переїхала жінку

Вівторок, 21 лютого 2023, 12:05

З численними переломами в хірургічне відділення Теребовлянської лікарні бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала жінку. Травми вона отримала в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Аварія трапилася 20 лютого близько 19:20 у Теребовлі.

При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що водій автомобіля RENAULT допустив наїзд на невідому. За словами кермувальника, жінка знаходилася на проїжджій частині дороги і він її не помітив.

48-річну теребовлянку доправили до лікарні. У водія взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На Тернопільщині перекинувся автобус із Буковеля, є загиблі й поранені

Понеділок, 20 лютого 2023, 14:09

ДТП НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ, ФОТО ДСНС

Внаслідок ДТП з пасажирським автобусом на Тернопільщині троє осіб загинули, ще троє дістали поранень.

ДжерелоДСНС Тернопільської області

 
ДТП НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ, ВСІ ФОТО ДСНС

Дослівно: "19 лютого о 22:26 на номер екстреного виклику "101" надійшла інформація про те, що на автодорозі Н-18 в межах с. Стара Брикуля Микулинецької ТГ Тернопільського району на узбіччя перекинувся автобус "Neoplan", що здійснював нерегулярні перевезення з м. Буковель Івано-Франківської області до м. Тернопіль.

На момент дорожньо-транспортної пригоди в автобусі перебували 39 людей, зокрема 1 дитина. Внаслідок ДТП 3 особи загинуло та 3 травмовано. Потерпілих доставили до Теребовлянської міської лікарні".

Деталі: Співробітники ДСНС врятували пасажирку, яку деблокували з-під автобуса. Також рятувальники вжили заходів, аби не допустити пожежі. Автобус підняли з узбіччя на проїжджу частину.

 

Обставини виникнення ДТП встановлюються.

 
 

Жителю Скалатської громади загрожує до 4 років ув’язнення за пропозицію неправомірної вигоди поліцейським

Понеділок, 20 лютого 2023, 10:48


За 10 000 гривень 21-річний житель Скалатської громади хотів уникнути адміністративної відповідальності за керування транспортом у стані алкогольного сп’яніння. Факт корупційного правопорушення задокументувала слідчо-оперативна група.

Під час патрулювання співробітники групи реагування патрульної поліції зупинили легковий автомобіль за порушення правил дорожього руху. При спілкуванні водій мав ознаки алкогольного сп'яніння, однак від проходження освідування відмовився. За нескладання адміністративних матеріалів керманич запропонував інспекторам неправомірну вигоду у розмірі 10 000 гривень.

За пропозицію, обіцянку неправомірної вигоди службовій особі, відповідно до ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України, слідчі розпочали кримінальне провадження. За таке правопорушення жителю Скалатської громади загрожує до 4 років позбавлення волі.

Також поліцейські склали на водія протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 (Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

жителю скалатської громади загрожує до 4 років ув’язнення за пропозицію неправомірної вигоди поліцейським
 

Працівники поліції нагадують не розголошувати конфіденційні дані невідомим

Понеділок, 20 лютого 2023, 10:26


До поліцейських продовжують надходити заяви про крадіжки з банківських карток. Люди не зважають на численні застереження і допомагають аферистам красти власні гроші.

Майже 30 тисяч гривень заробили зловмисники за декілька хвилин телефонної розмови. Класична шахрайська схема "Дзвінок з банку"  вкотре спрацювала – двоє мешканців області надали усю інформацію: свої дані та коди, які надходили через смс-повідомлення на телефон.

Невідомий  зняв увесь залишок – 19 тисяч гривень у мешканки Бережан. Жінку запевнив, що гроші переведуть на інший рахунок, аби вберегти їх від крадіжки.

Ще один невідомий зловмисник зумів виманити понад 8 тисяч гривень у 35-річної тернополянки. Психологічний прийом афериста «у вас намагаються вкрасти гроші з картки» знову спрацював: жінка повірила, що це справжній працівник банку і почала допомагати аферисту красти власні кошти з картки. Довелося згодом телефонувати в поліцію.

Вкотре нагадуємо – не довіряйте незнайомим людям конфіденційну інформацію. Банк ніколи не запитуватиме у клієнта персональні дані клієнта, тож ні в якому разі не надавайте дані своєї картки людині, що представилася співробітником вашого банку, а тим паче покупцям чи продавцям інтернет-сайтів.

У випадку, коли до вас телефонують з проханнями перевести гроші на безпечний рахунок, збільшити строк дії картки, і при цьому вимагають захисні дані чи коди з смс, кладіть слухавку та самостійно перевіряйте усю інформацію у відділені банку.

 

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

На подвір'ї однієї зі шкіл Тернополя працівники виявили протитанкову міну

Понеділок, 20 лютого 2023, 10:26

Працівник школи при обході території навчального закладу біля запасного виходу побачив круглий зелений предмет, схожий на протитанкову міну. Про ймовірно небезпечну знахідку він повідомив директора закладу, а також поліцію.

На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група й вибухотехніки.

Учнів та учителів навчального закладу евакуювали. Вибухотехніки вилучили даний предмет та направили на експертизу. У ході перевірки стало відомо, що протитанкова міна навчальна. Керівництво школи запевняє, що міна не їхня. У них таких предметів немає.

Даний факт дізнавачі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 296 (хуліганство) ККУ. Правоохоронці встановлюють, хто приніс на територію школи міну і з якою метою. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

на подвір'ї однієї зі шкіл тернополя працівники виявили протитанкову міну
 

Раніше судимий краянин обікрав тернополянина

Понеділок, 20 лютого 2023, 10:20

Позбавлення волі строком від п’яти до восьми років загрожує жителю обласного центру. Щодо нього працівники Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження за фактом крадіжки.

Заявник зазначив, що в нічний період невідома особа пошкодила навісний замок, проникла в підвальне приміщення багатоповерхівки та поцупила майно.

Оперативники встановили, що підозрюваний привласнив дороговартісні електроінструменти, які хотів продати. Однак реалізувати задумане йому завадили правоохоронці.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України.

Перевіряється причетність чоловіка до вчинення аналогічних дій на території міста.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Понад 76 000 гривень шахраї видурили у жительки Тернополя

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:41

Схема шахрайства не нова: назвавшись представником банку, шахрай телефонує жертві, лякає втратою грошей, пропонує допомогу, вивідує реквізити картки і, як наслідок, - людина втрачає свої збереження.

До 42-річної жительки обласного центру на мобільний зателефонувала невідома особа з номера із кодом Києва, представилася співробітником служби безпеки банку, клієнткою якого є жінка, і повідомила про те, що хтось намагається викрасти кошти з її кредитної картки. Замість перевірити дану інформацію у фінустанові, жінка погодилася вирішити проблему в телефонному режимі. Зробила все, як велів незнайомець, і отримала сповіщення: з картки знято 76 000 гривень.

Із заявою про злочин потерпіла прийшла до поліції. Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 ККУ.

Правоохоронці застерігають: у жодному разі не можна повідомляти стороннім особам дані банківської картки. Не розголошуйте коди, які надходять вам із банку. Підключіть смс-інформування стосовно операцій з платіжною карткою. Будь-які банківські операції варто проводити виключно особисто в фінансовій установі. Про випадки та спроби шахрайства слід відразу повідомляти на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Житель сусідньої області накриміналив в Тернополі

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:34

Факт крадіжки задокументували працівники Тернопільського районного управління поліції вчинений жителем Рівного 1968 року народження.

На лінію «102» надійшло звернення від керуючої магазину. Жінка повідомила, що переглянувши записи з камер відеоспостереження вона виявила, як невідомий чоловік вчинив протиправне. Невідомому вдалося привласнити товар на суму майже 3500 гривень.

У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські вийшли на слід зловмисника. В минулому він вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 4 статті 185 Кримінального кодексу України. Санкція передбачає позбавлення волі строком від п’яти до восьми років.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Оперативники Тернопільщини розшукали водіїв, які залишили місця ДТП

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:32

Обмеження волі на строк до двох років або позбавлення волі на той самий строк - таке покарання очікує кожного, хто залишає в небезпеці людину, яка потрапила у біду. До восьми років за ґратами можна провести, якщо потерпілий помер або ушкодження спровокували тяжкі наслідки.

З кінця листопада 2022 року і по лютий 2023-го працівники відділу розслідування злочинів у сфері транспорту на дорогах Тернопільщини зареєстрували чотири факти, коли після ДТП водій тікав, залишивши потерпілих у небезпеці.

Усіх винуватців розшукали і вони відповідатимуть у суді відповідно до статті  135 Кримінального кодексу України. Вирішуватиметься окремо питання щодо відповідальності втікачів згідно зі  статтею 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху) ККУ.

29 листопада в Кременці водій автомобіля збив чоловіка 1962 року народження і не зупинився, а поїхав далі.

У ході перевірки стало відомо, що потерпілий на момент нещастя лежав на проїжджій частині дороги, а кермувальник, не помітив його та переїхав. Врятувати 62-річного чоловіка не вдалося. Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники поліції встановили і марку автівки, і особу втікача.

У стані алкогольного сп'яніння сів за кермо SKODA-SPACEBAC, збив пішохода та втік ще один кермувальник. Аварія трапилася 13 грудня біля 20:10 в обласному центрі на вулиці Збаразькій. Потерпілий помер в кареті швидкої допомоги. Уже через кілька годин працівники УПП та карного розшуку розшукали чоловіка, причетного до смертельної аварії, який залишив потерпілого помирати на дорозі.

Повідомлення про ДТП з потерпілими у селі Ступки Тернопільського району надійшло на лінію "102" 30 грудня. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що під колесами невстановленого автомобіля загинув перехожий. Водій втік, але його помітили перехожі й повідомили правоохоронців.

У ході відпрацювання території працівники поліції встановили марку та номери вантажівки. 2 січня водія зупинили на території Львівської області. Водій запевняв, що не помітив, коли збив чоловіка, а тому й не зупинився.

12 січня загинув під колесами автомобіля і житель Збаража. Потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Водій втік. Опрацьовуючи камери відеоспостереження поліціянти встановили марку автівки, причетної до ДТП, а також особу кермувальника.

Працівники поліції наголошують, що тікати з місця пригоди не можна. Рано чи пізно вас розшукають, а втеча - це не лише штраф, але й кримінальна відповідальність.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

оперативники тернопільщини розшукали водіїв, які залишили місця дтп

 

У ДТП на Кременеччині загинув велосипедист

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:31

На автодорозі Доманове—Ковель—Чернівці—Тереблече 16 лютого працівники поліції зареєстрували дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими.

В селі Білокриниця близько 13:30 водійка автомобіля Mercedes-Benz В-180, уродженка Рівненської області, допустила наїзд на велосипедиста. За попередніми даними, потерпілий їхав проїзною частиною. 49-річний чоловік від отриманих травм помер на місці події.

У жінки взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство згідно із частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

у дтп на кременеччині загинув велосипедист

 

Тепловізори по 2 тисячі доларів, пістолети по 700: керівництво патрульної поліції Тернопільщини звинувачують у продажі гуманітарної допомоги (фото)

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:29

Богдан Шевчук, начальник управління патрульної поліції в Тернопільській області зліва та справа на фото Василь Дідик, уже колишній заступник командира роти ТОР УПП в Тернопільській області, ДПП капітан поліціїБогдан Шевчук, начальник управління патрульної поліції в Тернопільській області зліва та справа на фото Василь Дідик, уже колишній заступник командира роти ТОР УПП в Тернопільській області, ДПП капітан поліції
У час війни, коли країна, волонтери, діаспора об’єдналися, щоб забезпечити українських військових усім необхідним для загальної перемоги над російськими окупантами, працівники патрульної поліції Тернопільської області отримували, присвоювали, а згодом продавали гуманітарну допомогу.

Василь Дідик та продаж розвантажувально-поясних систем

Так, 10 січня 2023 року у Тернопільському міськрайонному суді головуючий суддя Лілія Делікатна оголосила вирок Дідику Василю Євгеновичу, уже колишньому працівникові патрульної поліції Тернополя.

Правоохоронця підозрювали, а в суді довели, що він займався шахрайством – заволодів чужим майном шляхом обману, а саме безкоштовно отримав у благодійника 19 одиниць розвантажувально-поясних систем марки «Helikon-Tex», запропонував своїм колегам їх купити, зібрав з патрульних 6800 гривень, гроші благодійнику не передав, а присвоїв собі.

photo 2023 02 02 10 41 11

на фото: розвантажувально-поясні системи марки «Helikon-Tex»

Оскільки пан Дідик свою винну у суді повністю визнав, йому призначили максимальну міру покарання за частиною 1 статті 190 КК України  - штраф у розмірі 51 тисяча гривень.

У патрульній поліції Тернопільщини прокоментували даний випадок, назвавши його ганебним.

«Цей ганебний випадок ми категорично засуджуємо.  Як тільки, нам стала відома інформація про незаконні дії працівника поліції, відразу ж було проведено службове розслідування. Так, 06.09.2022 капітану поліції Дідик В. слідчим ДБР повідомлено про підозру в учиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України,йдеться у повідомленні патрульної поліції Тернопільщини.Керівництвом УПП в Тернопільській області ДПП за результатами службового розслідування встановлено факт грубого порушення службової дисципліни капітаном поліції Дідиком В. Дії Дідика В., визнано такими, що підривають авторитет Національної поліції та довіру до нього як до носія влади, а також свідчать про його низькі морально-ділові якості та недисциплінованість, що унеможливлює подальше виконання ним  службових обов’язків».

За вчинення дисциплінарного проступку 31.10.2022 року до Дідика В., застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення із служби в поліції.

10.01.2023 року Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

331018603 1786874361696079 9163476581055095887 n

на фото: Василь Дідик, колишній заступник командира роти ТОР УПП в Тернопільській області, ДПП капітан поліції

Присвоєння та продаж гуманітарної допомоги керівництвом патрульної Тернопільської області

Та, як з’ясувалося злочин Василя Дідика, це тільки вершина айсберга діяльності патрульної поліції Тернопільської області під час військового стану в Україні.

За словами діючого працівника патрульної поліції Тернопільщини Василя Заболотного, Василь Дідик виявився «цапом-відбувайлом», взявши всю провину на себе, а масштаби розкрадання та продажу гуманітарної допомоги просто вражають.

«Насправді у цій корупційній схемі з розкраданням гуманітарної допомоги, і мова зараз піде не тільки про розвантажувальні системи, але й про добротні тепловізори з дальноміром та прилади нічного бачення, шоломи, бронежилети, розгрузки, берці, тактичні рукавиці, ножі, та інше тактичне екіпірування, брали участь - керівник патрульної поліції Тернопільської області Богдан Шевчук, його заступник – Сергій Ганський, командир батальйону патрульної поліції Тернопільської області Павло Денькович»,розповів Василь Заболотний.

photo 2023 02 16 17 14 37

на фото: зліва командир батальйону патрульної поліції Тернопільської області Павло Денькович, посередині начальник чергової частини Анатолій Кіт, та справа - заступник начальника патрульної поліції Тернопільщини – Сергій Ганський

За словами працівника патрульної, усі ці схеми з присвоєння, розбазарювання та продажу гуманітарної допомоги розпочалися у березні, практично з початком повномасштабної війни в Україні та завершилися у липні 2022 року, поки діючі працівники поліції  роти ТОР не написали заяви по даному факту свавілля керівного складу Тернопільської патрульної поліції.

«Ця справа по розвантажувально-поясних систем марки «Helikon-Tex» дійшла до суду, бо одного дня працівники патрульної, що у Дідика, свого колеги, їх купили, зустріли на вулиці благодійника, який безкоштовно передав нам це обладнання,відзначив Василь Заболотний. Слово за слово і зясувалося, що благодійник віддав системи безкоштовно, більше того, жодних грошей за них не просив, та жодних коштів від Дідика не отримував».

Тоді 6 працівників патрульної написали заяви, відкрили справу, до суду дійшло тільки 4 скарги, бо двох працівників патрульної, які написали заяви на Василя Дідика, уже звільнили.

«Були збори роти ТОР в актовому залі УПП, Ганський Сергій нам сказав, що звільнить усіх, хто написав заяви, що мовляв Дідик «оступився», так буває, що не треба було писати заяви,та привертати увагу до керівництва, - пригадує патрульний. – Та суть не в Дідику, він взяв все на себе, адже з березня  керівництво патрульної поліції Тернопільщини систематично привласнювало, а дальше розпродувало усю гуманітарну допомогу, яка надходила з-за кордону чи від волонтерів».

За словами Василя Заболотного, діаспора українців в Америці, зокрема церква Святого Юрія у Нью-Йорку, передала для користування тактичне спорядження, павербанки, наколінники, налокітники, розгрузки, ліхтарі та інші речі. Всі ці речі відправлялись поштою великими коробками до України на прізвище фізичної особи - Лісова Галина, яка була старшиною роти ТОР, саме вона продавала форму американського бренду «5.11 Tactical».

photo 2023 02 16 17 15 08

на фото: Лісова Галина, сьогодні тимчасово виконує обов'язки інспектора кадрового забезпечення (на декретному місці), була старшиною роти ТОР та командир батальйону патрульної поліції Тернопільської області Павло Денькович

Пізніше, у червні місяці до України прибув благодійник з Америки пан Фабела разом зі своїм сином Ендрю Фабелою з благодійною місією відвідати літній табір дітей та передати цілий бус екіпіровки та дорогої техніки для ЗСУ щоб пришвидшити перемогу.

До слова, пан Фабела з Америки, є співзасновником компанії VimpelCom Ltd, однієї з найбільших телекомунікаційних груп у світі. Пан Фабела є відданим філантропом і благодійником. Він і його дружина заснували Fabela Family Foundation, благодійну організацію, яка підтримує програми правоохоронних органів, ранню освіту та християнські ініціативи.

Як стверджують свідки, ця допомога також успішно продавалася керівництвом патрульної поліції Тернопільщини.

«Ми на початку війни з хлопцями поїхали у Київську область. Поки ми в Ірпіні перший час були в чорній формі поліції, вони в тилу ходили у формі, завішані як «Рембо»пригадує Василь Заболотний. В Києві нас екіпірували в тактичне спорядження, бронь 5+ клас, каска, розгрузки, наколінники. В той час на місці Богдан Шевчук та його заступники отримували пачки з Америки з підсумкаминаколінниками, розгрузками, рукавицями, плитоносками, взуттям, павербанками, фонариками, футболками. Більшість гумдопомоги зберігалось у кабінеті начальника чергової частини Анатолія Кота. Далі Шевчук та компанія збували все це в групах «Тактична барахолка» та на сайті «ОЛХ», це все купували переважно волонтери для потреб ЗСУ».

photo 2023 02 02 10 30 07

на фото: продаж плитоносок та форми на сайті оголошень ОЛХ

Як відзначають свідки, поки зведений загін патрульних воював, Шевчук і компанія на Тернопільщині торгували «гуманітаркою», адже жодних документів про прихід допомоги не оформлювали, на баланс нічого не ставили, звіти жодні не давали.

А розцінки були такі – павербанки – 50 доларів за штуку, розвантажувальні системи майже 50 доларів – 1700 гривень, шоломи з Америки – продавалися «наліво» по 600 доларів, тепловізори «йшли» найдорожче – по 2 тисячі доларів за штуку.

photo 2023 02 02 10 30 12 3

на фото: ящики з гуманітарною допомогою, які приходили патрульним Тернопільщини

І так тривало з березня по липень, поки шестеро патрульних не написали заяви.

Та чомусь, що поліція, яка розслідувала справу, що працівники СБУ та ДБР, які проводили перевірки за фактами масового розкрадання гуманітарної допомоги керівництвом патрульної поліції Тернопільщини, змогли відправити до суду тільки справу по 19 розвантажувально-поясних систем марки «Helikon-Tex», де як ви вже знаєте Василь Дідик взяв всю провину на себе, був звільнений по статті та отримав штраф у розмірі 51 тисячі гривень.

Все решта залишилося поза увагою правоохоронної системи України.

Отже, судячи з інформації, в час війни, керівник патрульної поліції Тернопільщини Богдан Шевчук з компанією отримує численні ящики гуманітарної допомоги з-за кордону та від місцевих волонтерів, не ставить усе це на облік, а згодом продає безкоштовну гуманітарну допомогу, а гроші присвоює.

photo 2023 02 02 10 30 12 2

на фото: окуляри, які прийшли з-за кордону особисто на ім'я колишнього підлеглого Богдана Шевчука - Василя Дідика

Пістолет – 700 доларів та продаж бойових гранат

Далі ще цікавіше, зрозумівши, що покарання за таку діяльність пан Шевчук та його компанія так і не отримає, керівництво патрульної пішло ще дальше – продавши чужий травматичний пістолет марки «Форт-12Р» та дві бойові гранати «РГД-5».

«На початку війни на одному з блокпостів, чоловік уже не призивного віку їхав за кордон, через ТернопільЧоловік віддав пістолет для зберігання поліції, (він хотів його викинути) поліція забрала пістолет, а згодом за вказівкою Шевчука пістолет був привезений на базу, де в кабінеті Шевчука вони прийняли рішення його продати за 700 доларів,відзначив Василь Заболотний. – Так само з гранатами ми були на навчанні, кидали гранати, залишилося дві, привезли у відділення, підлеглий Шевчука сказав, що поставить їх в сейф, згодом їх продав».

photo 2023 02 11 14 37 50

на фото: бойові пістолети, які були продані працівниками патрульної поліції Тернопільщини

Здача Тернопільської області

Та що говорити про розкрадання гуманітарної допомоги, коли 24 лютого 2022 року росія повномасштабно здійснила вторгнення на територію України, а керівник патрульної поліції Тернопільщини Богдан Шевчук зібрав весь особовий склад і сказав, що – в разі заходу техніки в область, або висадки десанту в аеропорту, вони залишають місто та займають оборонну позицію Львова.

«Іншими словами здаємо Тернопільську область та людей,зауважив Василь Заболотний. – Тобто він ще 24 лютого 2022 року розглядав можливість здати місто».

Щодо решти фактів діяльності патурльної поліції Тернопільщини, крім Василя Дідика, у керівництві патрульної поліції області прокоментували, що ця інформація неправдива.

P.S. В редакції є усі контакти дійових осіб даної історії.

 

Арештований у Німеччині шпигун мав передати ФСБ координати поставлених Україні HIMARS – ЗМІ

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:09

Справа підозрюваного у шпигунстві співробітника Федеральної розвідувальної служби (BND) виявилась більш вибухонебезпечною, ніж було відомо раніше.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Tagesshau, про це стало відомо Spiegel.

Зокрема, російська спецслужба ФСБ намагалася через співробітника BND, якого наразі заарештовано, отримати дані про місцезнаходження артилерійських позицій та позицій ППО української армії.

Відповідно, ФСБ доручила агенту BND зняти і передати їй GPS-дані з реактивних систем залпового вогню HIMARS, поставлених США, і системи протиповітряної оборони IRIS-T, поставленої Берліном.

Як винагороду за послуги співробітник отримав шестизначну суму, гроші були знайдені у нього при затриманні.

Однак, за словами інсайдерів, малоймовірно, що такі дані були передані.

Як повідомлялося, 21 грудня Федеральна прокуратура Німеччини заарештувала співробітника Федеральної розвідувальної служби країни за підозрою у державній зраді – чоловіка підозрюють у шпигунстві на користь Росії.

Пізніше стало відомо, що Росія могла отримувати секретну інформацію про ситуацію в Україні через затриманого співробітника спецслужби.

 

Auchan Україна "шокований" розслідуванням про допомогу армії РФ: вимагає пояснень від французького офісу

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:04

В Auchan Україна заявили, що шоковані розслідуванням журналістів про допомогу окупаційним військам з боку російської дочки "Ашану" і вимагають пояснень від французького офісу.

Про це йдеться у заяві Auchan Україна у Facebook.

"Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки.

Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію", - йдеться у позиції Auchan Україна.

Читайте також: Шерше ля "Ашан". Замість виходу французька компанія розширює бізнес у Росії

Бізнес на крові українців: які міжнародні компанії фінансують російську армію

Нагадаємо:

Від початку повномасштабного вторгнення російська "дочка" французького "Ашану" постачала товари російським військовим на окупованих українських територіях під виглядом гуманітарної допомоги цивільним, а також допомагала військкоматам набирати мобілізованих, йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde і Bellingcat.

Мережа супермаркетів "Ашан" входить до десятки найбільших іноземних компаній Росії. У Росії французька мережа "Ашан" управляє 241 магазином, де працюють близько 30 тис людей. Ринок країни-агресора генерує для материнської Auchan Holding 11% доходів.

Раніше гендиректор Auchan Ів Клод заявив, що мережа продовжить роботу в Росії, оскільки "діє в інтересах цивільного населення".

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Оперативники Тернопільщини розшукали водіїв, які залишили місця ДТП

П'ятниця, 17 лютого 2023, 11:54


Обмеження волі на строк до двох років або позбавлення волі на той самий строк - таке покарання очікує кожного, хто залишає в небезпеці людину, яка потрапила у біду. До восьми років за ґратами можна провести, якщо потерпілий помер або ушкодження спровокували тяжкі наслідки.

З кінця листопада 2022 року і по лютий 2023-го працівники відділу розслідування злочинів у сфері транспорту на дорогах Тернопільщини зареєстрували чотири факти, коли після ДТП водій тікав, залишивши потерпілих у небезпеці.

Усіх винуватців розшукали і вони відповідатимуть у суді відповідно до статті  135 Кримінального кодексу України. Вирішуватиметься окремо питання щодо відповідальності втікачів згідно зі  статтею 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху) ККУ.

29 листопада в Кременці водій автомобіля збив чоловіка 1962 року народження і не зупинився, а поїхав далі.

У ході перевірки стало відомо, що потерпілий на момент нещастя лежав на проїжджій частині дороги, а кермувальник, не помітив його та переїхав. Врятувати 62-річного чоловіка не вдалося. Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники поліції встановили і марку автівки, і особу втікача.

У стані алкогольного сп'яніння сів за кермо SKODA-SPACEBAC, збив пішохода та втік ще один кермувальник. Аварія трапилася 13 грудня біля 20:10 в обласному центрі на вулиці Збаразькій. Потерпілий помер в кареті швидкої допомоги. Уже через кілька годин працівники УПП та карного розшуку розшукали чоловіка, причетного до смертельної аварії, який залишив потерпілого помирати на дорозі.

Повідомлення про ДТП з потерпілими у селі Ступки Тернопільського району надійшло на лінію "102" 30 грудня. При виїзді слідчо-оперативної групи стало відомо, що під колесами невстановленого автомобіля загинув перехожий. Водій втік, але його помітили перехожі й повідомили правоохоронців.

У ході відпрацювання території працівники поліції встановили марку та номери вантажівки. 2 січня водія зупинили на території Львівської області. Водій запевняв, що не помітив, коли збив чоловіка, а тому й не зупинився.

12 січня загинув під колесами автомобіля і житель Збаража. Потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Водій втік. Опрацьовуючи камери відеоспостереження поліціянти встановили марку автівки, причетної до ДТП, а також особу кермувальника.

Працівники поліції наголошують, що тікати з місця пригоди не можна. Рано чи пізно вас розшукають, а втеча - це не лише штраф, але й кримінальна відповідальність.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У ДТП на Кременеччині загинув велосипедист

П'ятниця, 17 лютого 2023, 11:52


На автодорозі Доманове—Ковель—Чернівці—Тереблече 16 лютого працівники поліції зареєстрували дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими.

В селі Білокриниця близько 13:30 водійка автомобіля Mercedes-Benz В-180, уродженка Рівненської області, допустила наїзд на велосипедиста. За попередніми даними, потерпілий їхав проїзною частиною. 49-річний чоловік від отриманих травм помер на місці події.

У жінки взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство згідно із частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Понад 76 000 гривень шахраї видурили у жительки Тернополя

П'ятниця, 17 лютого 2023, 11:42


Схема шахрайства не нова: назвавшись представником банку, шахрай телефонує жертві, лякає втратою грошей, пропонує допомогу, вивідує реквізити картки і, як наслідок, - людина втрачає свої збереження.

До 42-річної жительки обласного центру на мобільний зателефонувала невідома особа з номера із кодом Києва, представилася співробітником служби безпеки банку, клієнткою якого є жінка, і повідомила про те, що хтось намагається викрасти кошти з її кредитної картки. Замість перевірити дану інформацію у фінустанові, жінка погодилася вирішити проблему в телефонному режимі. Зробила все, як велів незнайомець, і отримала сповіщення: з картки знято 76 000 гривень.

Із заявою про злочин потерпіла прийшла до поліції. Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 ККУ.

Правоохоронці застерігають: у жодному разі не можна повідомляти стороннім особам дані банківської картки. Не розголошуйте коди, які надходять вам із банку. Підключіть смс-інформування стосовно операцій з платіжною карткою. Будь-які банківські операції варто проводити виключно особисто в фінансовій установі. Про випадки та спроби шахрайства слід відразу повідомляти на лінію 102.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

У гідрометцетрі розповіли, чи буде весна такою ж аномально теплою як зима

П'ятниця, 17 лютого 2023, 10:50

У гідрометцетрі розповіли, чи буде весна такою ж аномально теплою як зима
Цієї зими в Україні фіксували рекордно високі градуси.

За оцінками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського центру середньотермінових прогнозів, весна також очікується теплою, повідомляє гідрометцентр.

"За сезон середня температура повітря може бути вищою за норму на 1-2⁰ С. Такі ж аномалії очікуються і для середньої за місяць температури", – зазначили фахівці.

Арктичне повітря з півночі, північного заходу та сходу зумовлюватимуть нестійку погоду, особливо у першій половині весни.

Нагадаємо, у січні середня температура повітря  була на 1-5 градусів вищою за кліматичну норму, а на Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6⁰ С і більше.

"Мова йде про нову кліматичну норму 1991-2020 роки. Якщо ж оцінювати погодні умови відносно 1961-1990, то ці аномалії будуть ще більшими на 2-3⁰ С. І це середні за місяць аномалії температури повітря!

Добові аномалії температури нерідко сягали 10-15⁰ С. Тобто, в окремі дні січня температура повітря була такою, як за звичай спостерігається у листопаді, чи навіть жовтні", – розповіли у гідрометцентрі.

Синоптики кажуть, що причиною такої аномально-теплої погоди є зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, та особливості атмосферної циркуляції, які спостерігались у північній півкулі.

Останній місяць зими також ймовірно буде на 2-3⁰ С теплішим, ніж передбачає кліматична норма.

 

На Тернопільщині посадовці присвоїли чужу сою, вартість 9 млн грн, та відправили її до Білорусі

П'ятниця, 17 лютого 2023, 10:50

На Тернопільщині посадовці присвоїли чужу сою, вартість 9 млн грн, та відправили її до Білорусі
Привласнили чуже майно на понад 9 млн грн – на Тернопільщині підозрюють 3 посадовців агропідприємств та 2 пособників.

За процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури  повідомлено про підозру 3 посадовцям агропідприємств та 2 пособникам у заволодінні чужим майном, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах та його легалізації (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209 КК України).

За даними слідства, підозрювані, діючи у змові, у листопаді 2019 року незаконно заволоділи майном товариства на Тернопільщині – понад 1432 т соєвих бобів, нібито для зберігання їх на складі.

Знаючи, що  ця соя є власністю іншого товариства, у грудні 2019 році зловмисники незаконно переправили її  залізницею та автотранспортом до Білорусі для продажу.

Збитки, завдані їх незаконними діями, становлять понад 9 млн грн. Вирішується питання про обрання підозрюваним  запобіжних заходів.

Триває досудове розслідування, що здійснюється СУ ГУНП за оперативного супроводу УСР в Тернопільській області.

 

ЄС планує заборонити постачання в Росію унітазів – ЗМІ

Четвер, 16 лютого 2023, 13:03

Нові санкції ЄС, покликані послабити російську військову машину, включають і символічні товари, які  не зачіпають стратегічні галузі промисловості.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euobserver з посиланням на 146-сторінковий список товарів, які більше не будуть експортуватися до Росії.

Основна мета торговельного ембарго вартістю 11 млрд євро на рік - зупинити продаж високотехнологічних товарів, які можуть бути використані в російських системах озброєнь.

Згідно з документами, з якими ознайомився EUobserver, це електроніка, лазери, радіообладнання, програмне забезпечення, авіоніка, морські камери і рідкоземельні мінерали.

Інша частина нової торговельної заборони має на меті завдати удару по промисловому потенціалу Росії в більш широкому сенсі.

До цього списку потрапили "біде, унітази, зливні бачки та подібні сантехнічні вироби", а також світлодіоди, конопляна пряжа, вилочні навантажувачі, поштові сортувальні машини, димохідні труби, цегла, шини і навіть "пера для ручок і наконечники для них".

Унітази стали символом того, що 24-річне правління російського президента Владіміра Путіна нічого не зробило для покращення життя росіян, коли російські солдати почали їх красти, спочатку в Грузії в 2008 році, а тепер в Україні - адже в кожній п'ятій російській оселі їх досі немає.

"Нехай забирають унітази - вони їм знадобляться в дорозі - і повертаються додому", - сказав президент України Володимир Зеленський у своїй промові в січні.

"Ви знаєте, вони [росіяни] раніше говорили про свою найбільшу мрію - побачити Париж і померти... Тепер їхня мрія - вкрасти унітаз і померти", - сказав він також у квітні минулого року.

Санкції ЄС мають набути чинності до 24 лютого - першої річниці війни.

Але включення символічних предметів і незрозумілих технологій відбувається в той самий час, коли російська алмазодобувна і ядерна промисловість знову залишаються поза увагою санкційного тиску.

10-й пакет санкцій ЄС також обговорюватиметься міністрами закордонних справ наступного тижня перед ухваленням і все ще може бути змінений.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 15 лютого представила офіційну пропозицію щодо десятого пакета санкцій проти Росії.

 

В'язати шкарпетки, знімати ролики у формі зірки і прибирати могили: у РФ придумали, як святкувати річницю війни

Четвер, 16 лютого 2023, 12:56

Адміністрація президента Росії направила в регіони рекомендації щодо організації різних акцій 20-24 лютого, приурочених до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну і дня захисника вітчизни.

Джерело: російське пропагандистське видання "РБК" із посиланням на джерела

Деталі: У рамках акції "нашим героям" регіональній владі рекомендували провести понад десяток різноманітних заходів з охопленням якомога більшої кількості жителів.

Однією з основних планують зробити акцію "герої нашого часу", в рамках якої росіяни вишикуються у формі "зірки героя" і записуватимуть відеоролики з привітаннями "захисникам вітчизни".

Зйомку рекомендується проводити на тлі пам'ятників і графіті, "присвячених героям вітчизни і героям СВО (так у Росії називають війну проти України – ред.)", також, за словами джерела, бажано розповісти "про героїв" якісь важливі факти.

Крім того, регіонам рекомендують створити на вулицях російських міст графіті "з портретами героїв СВО і описом їхнього подвигу". Акція називатиметься "обличчя героїв".

Також пропонується організовувати майстер-класи з в'язання теплих шкарпеток і рукавиць, виготовлення окопних свічок і кисетів для окупантів. На кисетах мають бути вишивки: "Чекаємо з перемогою", "Вперед до перемоги", "Рідному герою" тощо, а всередині – лист для військових "з теплими і щирими побажаннями".

У рамках акції "листи перемоги" в різних установах і організаціях планують встановити коробки для збору послань для окупантів.

Пізніше всі шкарпетки, рукавиці, окопні свічки, кисети та листи планують передати російським загарбникам, які перебувають в Україні.

У лікарнях, де лікуються російські окупанти, вирішили організувати концерти, вручення подарункових і продуктових наборів, а також записати відеопривітання "зі словами подяки".

У рамках заходу "спадкоємці перемоги" планують влаштувати зустрічі окупантів, які повернулися з війни в Україні, з ветеранами Другої світової. Робити це хочуть у школах за участю учнів.

Крім того, для школярів рекомендують провести "уроки мужності" та акцію "герої поруч" із розповідями про те, "який подвиг здійснюють російські військовослужбовці", які вторглися в Україну.

Також планується в ці дні вітати ветеранів і дарувати їм подарунки.

У рамках акції "пам'ять поколінь" регіонам радять організувати заходи з прибирання місць військових поховань, меморіальних комплексів і покладання квітів.

Крім того, рекомендують публікувати привітання ветеранам і військовослужбовцям у "ВКонтакте" – зокрема, розміщувати фото або відео, на яких учасники акції "обіймають своїх рідних захисників вітчизни... розповідають про них особисті історії, пишуть слова подяки".

Окремі рекомендації є для жінок – їм пропонують "подякувати своїм захисникам за їхній захист і роботу" за допомогою відеопривітань у соцмережах.

Повідомляється, що ключовий захід відбудеться 22 лютого в Москві – на цей день у Лужниках запланований мітинг-концерт за участю російського диктатора Володимира Путіна.

ІРИНА БАЛАЧУК

 

Понад 74 тисячі гривень шахрай викрав з картки жительки Шумська

Четвер, 16 лютого 2023, 12:55


Поліцейські вживають заходи з метою встановлення особи зловмисника та притягнення його до кримінальної відповідальності.

До співробітників Шумського відділення поліції надійшло повідомлення від 60-річної жительки Шумська про те, що невідома особа незаконно списала з її банківської картки понад 74 000 гривень

Зі слів потерпілої, до неї зателефонував незнайомець, який представився працівником банку та повідомив, що з її картки намагаються викрасти гроші. Для того, щоб запобігти цьому необхідно провести деякі операції в телефонному режимі. Жінка виконала усі вказівки незнайомця – підтверджувала усі сповіщення, які надходили їй на телефон. Як наслідок, з її кредитної картки викрали понад 74 000 гривень.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

Працівники поліції вкотре радять жителям області бути обережними. Не надто довіряйте інформації, яку отримуєте від незнайомців через мобільний телефон, перевіряйте її. У жодному разі не повідомляйте нікому дані своєї картки та коди, які надходять вам на телефон. Також не варто робити будь-які операції з карткою по телефону, краще особисто піти у банк.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

До дитсадків та шкіл Тернополя першочергово прийматимуть дітей за пропискою

Четвер, 16 лютого 2023, 11:05

До дитсадків та шкіл Тернополя першочергово прийматимуть дітей за пропискою
У Тернополі за навчальними закладами закріпили території обслуговування.

Про це повідомили у міській раді. Відповідне рішення прийняли на черговому засіданні виконавчого комітету.

Закріплення території обслуговування за закладами дошкільної та середньої освіти планується на 2023 – 2024 навчальний рік.

«Право на першочергове зарахування до закладів дошкільної та середньої освіти мають ті діти, які зареєстровані на території обслуговування цієї школи чи дитячого садка. Території обслуговування закріплені, зокрема, за 39-ма дошкільними навчальними закладами та 38-ма закладами загальної середньої освіти Тернопільської міської ради», - пояснили у міськраді.

Електронна реєстрація та прийом документів для зарахування дітей у заклади освіти з розпочнеться з 1 березня 2023 року.

Перелік навчальних закладів і територій їхнього обслуговування відображні у додатках: додаток 1додаток 2.

 

До дитсадків та шкіл Тернополя першочергово прийматимуть дітей за пропискою

Четвер, 16 лютого 2023, 11:05

До дитсадків та шкіл Тернополя першочергово прийматимуть дітей за пропискою
У Тернополі за навчальними закладами закріпили території обслуговування.

Про це повідомили у міській раді. Відповідне рішення прийняли на черговому засіданні виконавчого комітету.

Закріплення території обслуговування за закладами дошкільної та середньої освіти планується на 2023 – 2024 навчальний рік.

«Право на першочергове зарахування до закладів дошкільної та середньої освіти мають ті діти, які зареєстровані на території обслуговування цієї школи чи дитячого садка. Території обслуговування закріплені, зокрема, за 39-ма дошкільними навчальними закладами та 38-ма закладами загальної середньої освіти Тернопільської міської ради», - пояснили у міськраді.

Електронна реєстрація та прийом документів для зарахування дітей у заклади освіти з розпочнеться з 1 березня 2023 року.

Перелік навчальних закладів і територій їхнього обслуговування відображні у додатках: додаток 1додаток 2.

 

Вважався зниклим безвісти: підтвердили загибель військового з Кременця

Четвер, 16 лютого 2023, 10:59

Юрій КачановЮрій Качанов
Стало відомо про загибель захисника з міста Кременця, що на Тернопільщині.

У групі "Кременець Інформ" пишуть, що 35-річний Юрій Качанов з міста Кременець вважався безвісти зниклим, та на жаль сьогодні, 16 лютого підтвердилося найгірше.

"Стало відомо про смерть захисника з Кременця, який вважався зниклим 2 місяці. Загинув 35-річний Герой Юрій Качанов з Кременця. Вічна та світла пам'ять Герою,який захищав Україну від російських загарбників. Сили та витримки рідним пережити цю важку втрату",пишуть у повідомленні.

Вічна пам'ять Герою.

 

 

Поліцейські встановлюють осіб причетних до привласнення грошей з електронних гаманців краян

Середа, 15 лютого 2023, 12:16


Збільшення кредитного ліміту, перепис клієнтів банку, захист рахунків від аферистів - саме під такими приводами аферисти телефонували до мешканців області та привласнювали їхні гроші. За даними фактами працівники поліції розпочали досудові розслідування.

Зловмисники діяли за аналогічною схемою: телефонували до краян та представлялися співробітниками фінансових установ. Вони під різними приводами входили в довіру до громадян та довідувалися необхідну їм інформацію для реалізування задуманого. Потерпілі робили все, що просили додзвонювачі, а невдовзі отримували сповіщення про списання заощаджень. Завдані збитки становлять майже 29 000 гривень.

Відомості про події поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці звертаються до власників банківських рахунків:

• не повідомляйте ПІН-код картки та в жодному разі не зберігайте їх у гаманці чи разом з карткою;

• не повідомляйте ваші персональні дані (пін-код, номер картки, логін і пароль, cvv-код) третім особам, навіть якщо вони представляються працівниками банку.

Працівники фінансових установ ніколи не перевіряють ваші персональні дані. Окрім цього, не потрібно розголошувати коди, які приходять вам на ваш мобільний номер, та набирати на телефоні невідомі вам комбінації цифр.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Чортківські оперативники розшукали зловмисника, причетного до крадіжки з кав’ярні

Середа, 15 лютого 2023, 12:14


До співробітників Чортківського райвідділу поліції надійшло повідомлення від власника мобільної кав’ярні про те, що невідома особа обікрала їхній заклад.

Як встановили поліцейські, до пересувної кав’ярні проникли вночі, пошкодивши вікно. З каси викрали понад 8 000 гривень та забрали товар.

У ході оперативно-розшукових заходів співробітники кримінальної поліції встановили причетну до крадіжки особу. Ним виявився 16-річний уродженець Теребовлянської громади. Хлопець вперше потрапляє в поле зору правоохоронців. У нього вилучили частину товару, викраденого з кав’ярні.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в умовах воєнного стану). Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Поліцейські перевіряють причетність фігуранта до скоєння інших злочинів на території обслуговування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

 

Поліціянти Тернопільщини викрили юнака, який заробляв на реалізації наркотиків

Вівторок, 14 лютого 2023, 14:58

Правоохоронці Теребовлянщини запобігли розповсюдженню наркотиків серед населення. Опрацьовуючи оперативну інформацію, вони вийшли на слід юнака, який методом закладок продавав наркотики.

Під час отримання чергової посилки з майстер-кладами 22-річного хлопця піймали поліціянти. Юнак одразу зізнався у протиправному і віддав усе, що надійшло поштою, а це майже 200 грамів амфетаміну.

Окрім цього хлопець сказав, що частину наркотиків отримав раніше. Заборонені речовини, серед яких 47 розфасованих пакетиків з PVP та 98 згортків з амфетаміном, він видав добровільно.

"Бізнесмен" каже, що у вересні минулого року побачив в інтернеті оголошення про "легкі гроші". Він списався з роботодавцями та погодився заробляти методом закладок. Він отримував партії наркотиків, фасував їх та розвозив за вказаними адресами. Зарплату отримував криптовалютою.

Хлопцеві уже оголосили підозру відповідно до частини 3 статті 307 ККУ та обрали запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

поліціянти тернопільщини викрили юнака, який заробляв на реалізації наркотиків
 

У повітряному просторі Румунії помітили аеростат, підняли винищувачі

Вівторок, 14 лютого 2023, 14:32

Система повітряного спостереження ВПС Румунії виявила у вівторок невелику повітряну ціль, за характеристиками схожу на метеорологічну кулю.

Про це йдеться у заяві Міноборони Румунії, пише "Європейська правда".

Об'єкт зафіксували близько 12:30 на висоті близько 11 000 метрів в національному повітряному просторі, на південному сході Румунії.

"Румунська влада застосувала всі стандартні процедури з моменту виявлення об'єкта, і два літаки МіГ-21 LanceR ВПС Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО піднялися в повітря з 86-ї авіабази у Фетешті близько 12:40 і направилися в район, звідки надійшло повідомлення про повітряну ціль", - йдеться у заяві.

Екіпажі двох літаків не підтвердили наявність повітряної цілі ні візуально, ні на бортових радарах.

Літаки перебували в цьому районі близько 30 хвилин, до повного з'ясування повітряної обстановки, після чого повернулися на авіабазу.

"Румунські ВПС постійно здійснюють моніторинг, у співпраці з силами Альянсу, національного повітряного простору і прилеглої території", - зазначили в міністерстві.

Нагадаємо, за останні кілька тижнів над Північною Америкою збили вже три невизначені об’єкти. У Білому домі зазначили, що збиті об’єкти, найімовірніше, були повітряними кулями.

 

Шахраї вкрали майже 100 млн грн з рахунків мешканців Маріуполя - СБУ

Вівторок, 14 лютого 2023, 11:52

ФОТО СБУ

Правоохоронці ліквідували потужну фінансову схему допомоги псевдореспублікам "Л/ДНР".

Джерело: пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора

Деталі: За даними слідства, з травня 2022 року в окремих регіонах України у змові з представниками квазіреспублік діяла група осіб, яка займалася фінансовими махінаціями.

 

Їхньою метою було заволодіння грошовими коштами, які знаходилися на банківських рахунках громадян України на тимчасово окупованих територіях, зокрема Донецької та Луганської областей.

До організації оборудки причетне злочинне угруповання з тимчасово окупованого Донецька, яке заволоділо клієнтськими базами захоплених банківських філій, зокрема в Маріуполі.

Це були персональні дані майже 4 тисяч місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до РФ і мали заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території.

Зловмисники телефоном, використовуючи спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків, звертались до українських банків нібито від імені власників рахунків і отримували доступ до онлайн-банкінгу.

Для масового "обдзвону" українських банків організатори схеми використовували кол-центр у тимчасово окупованому Донецьку, співробітники якого через мережу "Інтернет" та спецобладнання на неокупованій території України зв’язувались з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків.

 

Щоб приховати сліди злочину, учасники схеми "конвертували" викрадені гроші у криптовалюту.

В подальшому ці кошти через криптобіржі перераховувались, у тому числі представникам "Л/ДНР". Гроші використовувалися в інтересах учасників терористичних організацій для нанесення шкоди національній безпеці України.

В рамках розслідування кримінального провадження було проведено 27 обшуків у 8 областях нашої держави. Вилучено речові докази, що підтверджують злочинну діяльність. Також накладенно арешти на криптоактиви в розмірі 65 млн грн. Загальна ж сума викрадених коштів, за даними СБУ, сягає 100 мільйонів гривень.

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО

 

Сторінка 30 з 110

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер