images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Тернопільські дзюдоїсти і самбісти провели майстер-клас у межах #OlympicLab

Понеділок, 15 листопада 2021, 09:54

Тернопільські дзюдоїсти і самбісти провели майстер-клас у межах #OlympicLab

Всеукраїнський спортивно-масовий захід Національного олімпійського комітету України #OlympicLab за напрямком «Розвиток/добробут - пізнай себе» відбувся в рамках урочистого відкриття багатофункціонального спортивного майданчика зі штучним покриттям Острівської загальноосвітньої школи. Проходило дійство у село Острів Великоберезовицької громади. Під керівництвом тренера з дзюдо і самбо Віталія Гнатишина спільно з колегами та спортсменами було проведено захоплюючий показовий виступ і майстер-клас з єдиноборств.

Учасники і гості заходу із задоволенням та дуже уважно спостерігали за показовими вправами акробатики, різноманітними кидками та ударною технікою. Деякі учасники навіть виявили бажання продемонструвати вивчені елементи самозахисту із боротьби самбо.

Також під час дійства Віталій Гнатишин як представник регіонального осередку НОК України в Тернопільській області розповів про олімпійський рух, підкреслив, що цьогоріч на літній сесії Міжнародного олімпійського комітету самбо було визнано олімпійським видом спорту. В також зазначив, що самбо - це не лише вид спортивного єдиноборства, а й система виховання, яка сприяє розвитку морально-вольових якостей людини. Заняття самбо вчать елементів самозахисту і допомагають формувати твердий характер, стійкість і витривалість, також сприяють виробленню самодисципліни і розвитку якостей, необхідних для досягнення життєвих цілей.

На завершення олімпійського модуля всі учасники на згадку отримали подарунки від регіонального осередку НОК України в Тернопільській області, які вручили заступник голови ТОО ФСТ «Динамо» України Володимир Небесний та голова селищної ради Андрій Галайко.

 

55-річному жителю Кременеччини загрожує відповідальність за вирощування та зберігання нарковмісних рослин

П'ятниця, 12 листопада 2021, 09:53

Під час санкціонованих обшуків поліцейські виявили та вилучили 140 рослин коноплі та вже подрібнений дурман.

55-річному жителю одного з сіл Скалатської територіальної громади слідчі відділення поліції №5 селища Підволочиськ інкримінують дві статті Кримінального кодексу, пов’язані із незаконним обігом наркотичних речовин.  Чоловікові доведеться відповісти за незаконний посів та вирощування конопель – частина 1 статті 310 ККУ, адже на його присадибній ділянці було виявлено та вилучено 140 рослин дурману. Також під час санкціонованого обшуку за місцем проживання підозрюваного виявлено вже висушену подрібнену речовину рослинного походження, ззовні схожу на марихуану. Як результат, розпочато ще одне кримінальне провадження за частиною 1 статті 309 (незаконне зберігання наркотичних засобів) ККУ.

Вилучені речові докази відправлено на експертизу.

Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/55-richnomu-zhitelyu-kremenechchini-zagrozhuje-vidpovidalnist-za-viroshhuvannya-ta-zberigannya-narkovmisnix-roslin/

 

Три «срібла» і дві «бронзи» у здобутку тернополян на Всеукраїнському юнацькому турнірі з вільної боротьби на призи Павла Олійника у Хмельницькому

П'ятниця, 12 листопада 2021, 08:57


Понад двісті учасників із Житомирської, Київської, Рівненської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей та міста Києва стали учасниками Всеукраїнського юнацького турніру з вільної боротьби серед юнаків та дівчат на призи Заслуженого майстра спорту України з вільної боротьби, чемпіона Європи, бронзового призера чемпіонатів світу Павла Олійника. Такі змагання відбулись у Хмельницькому.

У складі команди Тернопільської області виступали і вихованці ТОДЮСШ з літніх видів спорту. У своїх вагових категоріях юні борці показали такі результати:

2 місце у в/к до 47 кг – Баран Валентин (Теребовля, тренер Перхалюк В.М.);

2 місце у в/к до 53 кг – Комаровський Назар (Тернопіль, тренер Лозинський І.А.);

2 місце у в/к до 59 кг – Крючковський Владислав (Теребовля, тренер Перхалюк В.М.);

3 місце у в/к до 38 кг – Юнь Олександр (Тернопіль, тренер Лозинський І.А.);

3 місце у в/к до 53 кг – Вархоляк Іван (Тернопіль, тренер Куриляк О.Ю.), -

ідеться на сторінці ш

 

Чи перевірятиме поліція COVID-сертифікати на вулицях?

Четвер, 11 листопада 2021, 10:37


Чи перевірятиме поліція COVID-сертифікати на вулицях?

В Україні розпочалась активна перевірка ковід-сертифікатів. У Національній поліції України наголосили, що не перевірятимуть документи про вакцинацію проти коронавірусу на вулицях.

Про це 10 листопада на брифінгу розповів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.
"Йдеться про перевірку виключно у громадських місцях, а не на вулицях. Ми говоримо про перевірку COVID-сертифікатів виключно у тих місцях, де відбувається скупчення людей", – сказав міністр.
Він перелічив, де правоохоронці можуть перевіряти документи про вакцинацію:
– громадський транспорт;
– зупинки;
– заклади харчування;
– масові заходи, наприклад концерти.

Також Монастирський нагадав, що перевірку сертифікатів може здійснюватися не лише працівниками поліції, але й прикордонниками під час в’їзду до України та в інших, передбачених законом, місцях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
 

Сьогодні – дзеркальна дата: що обов’язково варто зробити?

Четвер, 11 листопада 2021, 10:36

Сьогодні – дзеркальна дата: що обов’язково варто зробити?

Сьогодні – дзеркальна дата: що обов’язково варто зробити?

Сьогодні 11-ий день 11-го місяця. Такі дати мають свою енергетику і сприяють втіленню найзаповітніших бажань. Однак для того, щоб все задумане збулося, слід знати певні нюанси, пише slovofraza.

Дзеркальна дата 11.11 – передостання цього року та ще й вважається однією з найсприятливіших за весь місяць через сили одиниці. Дуже важливо почати цей день з позитивного настрою і любові до себе і світу.

Одиниця означає допомогу, підтримку і активність. Це день, в який можна і потрібно починати нові справи. Необхідно реалізовувати свої бажання, йти вперед, прагнучи до гармонії і до підкорення нових вершин.

Одиниця символізує собою початок, божественне втручання в справи. Потрібно займатися тими справами, які приносять добро вам і оточенню або, як мінімум, нікому не шкодять. Ангели-хранителі будуть прагнути брати активну участь в житті людей.

Слідуйте за внутрішнім голосом. Не потрібно слухати оточення. У цей день експерти настійно радять не звертати увагу на поради з боку друзів, колег і навіть найближчих людей. У кожного своя голова на плечах, а поради будуть тільки шкодити.

Як правильно загадати бажання 11.11

Загадувати бажання в цей день можна і потрібно, але дотримуючись простих правил: не бажати того, що може нашкодити оточенню — в цю добу будь-який негатив не зникає, а бумерангом повертається в життя; загадувати бажання в спокійному і умиротвореному стані, зваживши свої мрії і вибравши ту, яка дійсно може стати реальністю.

 

Поліцейські задокументували нещасний випадок

Середа, 10 листопада 2021, 10:03

Тривожне повідомлення надійшло на лінію «102» 9 листопада. Житель обласного центру повідомив, що виявив тіло особи в тернопільському ставі.

Працівники Тернопільського районного управління поліціїї, які виїжджали на місце події встановили особу потопельниці. Нею виявилася жителька міста 1966 року народження , яка від 28 жовтня знаходилася в розшуку.

Під час огляду трупа слідів насильницької смерті не виявлено. Тіло направили для проведення судово-медичної експертизи.

Триває слідство.

 

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/policzejski-zadokumentuvali-neshhasnij-vipadokshle/

 

Розшуківці Тернопільського районного управління встановили зловмисника, причетного до крадіжок велосипеді

Середа, 10 листопада 2021, 10:01

24-річний тернополянин виявився причетний до семи злочинів. Під час санкціонованого обшуку за його місцем проживання поліцейські вилучили чотири велосипеди. Ще три крадених двоколісники зловмисник встиг продати невідомим особам.

З початку листопада до співробітників Тернопільського районного управління поліції почали надходити заяви від потерпілих тернополян про крадіжки велосипедів. Майже всі заявники зберігали двоколісники на сходових клітках, прив’язавши до перил трос-замками. Та це не стало на заваді зловмисникові.

Під час оперативних заходів співробітники карного розшуку встановили особу зловмисника. У поле зору правоохоронців потрапив 24-річний житель  обласного центру. У злодійській справі – початківець – раніше проблем із законом не мав. Однак кримінальний старт вражає – майже щодня з початку листопада молодик вчиняв крадіжку.

На даний час встановлено семеро потерпілих. Суми збитків – десятки тисяч гривень.

Відомості за даними фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 185(крадіжка) Кримінального кодексу. За скоєне зловмисникові загрожує до п’яти років обмеження років.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/rozshukivczi-ternopilskogo-rajonnogo-upravlinnya-vstanovili-zlovmisnika-prichetnogo-do-kradizhok-velosipediv/

 

Представники дев’яти команд стали учасниками чемпіонату Тернопільської області та відкритого чемпіонату ОДЮСШ з літніх видів спорту з вільної боротьби серед юнаків 2008-2009 р.н.

Середа, 10 листопада 2021, 09:30

Представники дев’яти команд стали учасниками чемпіонату Тернопільської області та відкритого чемпіонату ОДЮСШ з літніх видів спорту з вільної боротьби серед юнаків 2008-2009 р.н.

У Тернополі відбувся чемпіонат області та відкритий чемпіонат КУТОР «ТОДЮСШ з літніх видів спорту» з вільної боротьби серед юнаків 2008-2009 років народження. На килимах спортклубу «Галицькі леви» свою майстерність демонстрували учасники дев’яти команд – понад сто юних борців з Тернополя, Збаража, Вишнівця, Теребовлі, Шумська, Підволочиська, Борщева і Скали-Подільської.

 

В особистому заліку чемпіонами і призерами стали:

Вагова категорія 26 кг:

І – Андруник Владислав (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

ІІ – Стаськів Захар (Тернопіль, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Дрозда Артем (Тернопіль, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Гриньків Святослав (Борщів)

Вагова категорія 29 кг:

І – Лісий Богдан (Скала-Подільська)

ІІ – Кукела Владислав (Борщів)

ІІІ – Григоращук Михайло (Збараж, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Малиняк Артем (Борщів)

Вагова категорія 32 кг:

І – Смакула Олександр (Збараж, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІ – Криворучко Денис (Борщів)

ІІІ – Дмитрук Артур (Шумськ, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Рись Олег (Вишнівець)

Вагова категорія 35 кг:

І – Ткач Віталій (Збараж)

ІІ – Максимчук Іван (Вишнівець)

ІІІ – Рябий Микита (Борщів)

ІІІ – Парасинчук Віктор (Скала-Подільська)

Вагова категорія 38 кг:

І – Ільницький Павло (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

ІІ – Гуска Назар (Тернопіль, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Палчинський Олег (Теребовля)

ІІІ – Яворівський Арсен (Збараж, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

Вагова категорія 42 кг:

І – Ранецький Євген (Тернопіль, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІ – Ковальчук Денис (Шумськ)

ІІІ – Мізинчук Ілля (Борщів)

ІІІ – Роговський Костянтин (Теребовля, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

Вагова категорія 47 кг:

І – Кутник Володимир (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

ІІ – Баран Валентин (Теребовля, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Скорохід Олександр (Борщів)

ІІІ – Загребельний Артем (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

Вагова категорія 53 кг:

І – Комаровський Назар (Тернопіль, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІ – Салдан Василь (Тернопіль, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Чорний Тарас (Теребовля, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Соцький Станіслав (Борщів)

Вагова категорія 59 кг:

І – Марчак Ілля (Борщів)

ІІ – Крючковський Владислав (Теребовля, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІІ – Царик Максим (Підволочиськ)

ІІІ – Петрик Станіслав (Борщів)

Вагова категорія 66 кг:

І – Проць Олександр (Тернопіль, ОДЮСШ з літніх видів спорту)

ІІ – Масик Едуард (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

ІІІ – Добринський Олександр (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

Вагова категорія 73 кг:

І – Логойда Назар (Підволочиськ)

ІІ – Бородін Богдан (Борщів)

ІІІ – Ладишко Максим (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

Вагова категорія 85 кг:

І – Сич Олександр (Збараж)

ІІ – Хом’як Євген (Вишнівець)

ІІІ – Колісник Богдан (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

ІІІ – Сівак Вадим (Тернопіль, КДЮСШ № 1)

Всі переможці і призери нагороджені медалями і грамотами.

Як ідеться на сайті ТОДЮСШ  з літніх видів спорту у соцмережах, провести змагання на високому рівні, в доброзичливій атмосфері допомогли начальник управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА Андрій Човган, начальник відділу спорту Микола Бурий, директор Тернопільської КДЮСШ №1 Катерина Барабаш, директор КУТОР «ТОДЮСШ з літніх видів спорту» Олександр Куриляк, наставники спортсменів Іван Лозинський, Сергій Кондратенко, Валерій Красовський, Олександр Шафранський, Володимир Перхалюк, Руслан Омелянчук, Петро Король, Олег Борисевич, Руслан Антонюк, Василь Логойда, Сергій Недокіс, Ярослав Боднар, Олег Жирій та батьки юних борців. Окрема подяка — за можливість юним вихованцям Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту тренуватися в чудовому залі Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка — ректорові вишу професору Богданові Буяку.

 

Тернополянка обшахраювала чоловіка, привласнивши його засіб зв’язку

Вівторок, 09 листопада 2021, 13:30

Правоохоронці Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження щодо 30-річної мешканки міста. Підозрювана вчинила злочин й тепер їй доведеться відповісти за скоєне.

На лінію «102» надійшло повідомлення від 52-річного чоловіка. Він попросив розшукати та притягнути до відповідальності дівчину, яка його обшахраювала. За його словами до нього підійшла незнайомка та попросила телефон, аби зв’язатися з рідними. Вона пояснила, що її мобільник розрядився. Краянин погодився й передав телефон зловмисниці. Не встиг потерпілий озирнутися, як шахрайка зникла з привласненим майном.

У ході оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили, що до протиправного причетна місцева мешканка 1991 року народження. Реалізувати викрадену техніку їй завадили працівники поліції.

Відомості про подію слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/ternopolyanka-obshaxrayuvala-cholovika-privlasnivshi-jogo-zasib-zv-yazku/

 

Наближається до завершення відкритий обласний відеоконкурс «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину, і ще можна встигнути до нього долучитися!

Вівторок, 09 листопада 2021, 09:52


На Тернопільщині з 18 жовтня до 15 листопада триває відкритий обласний відеоконкурс «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину. Від дітей та дорослих не тільки з Тернопільщини, але й з інших регіонів України, вже надійшло 165 відеороликів, в яких любителі фізичної культури і спорту демонструють, як вони виконують ранкову зарядку, вправи на різні групи м’язів, анонсують заняття улюбленими видами спорту, зокрема стрибки з трампліну.

Організатори із захопленням спостерігають, як хлопчики, дівчатка, юнаки, люди середнього та старшого віку демонструють рівень свої фізичної підготовленості, вмінь та навичок, отриманих ними раніше. Вражає, як діти самотужки намагаються якісно виконувати складні гімнастичні вправи, що потребують як хорошої координації рухів, так і високого рівня загальної фізичної підготовки. І насправді, у більшості випадків це їм вдається. Отже, можна зробити висновок, що учасники, які продемонстрували свої улюблені спортивні заняття, дійсно розуміють важливість систематичних занять фізичною культурою і спортом та, коли є вільний час, ними успішно займаються.

Цікаво дивитись і на прийоми самомасажу для людей старшого та середнього віку, велопрогулянки, зокрема в тандемі, самостійні заняття дітей з футболу та, до прикладу, легкою атлетикою в домашніх умовах.

До завершення відеоконкурсу залишається зовсім мало часу, а свої фізичні якості та вміння вже продемонстрували 996 учасників, тобто майже тисяча осіб. Отож, у вас ще є час та можливість долучитися, показати усім, якими видами спортивної активності вам подобається займатися, як ставитеся до занять фізичною культурою та спортом. Надсилайте нам свої відеоролики. Чекаємо!

Нагадуємо, що відеоролики, надіслані на конкурс, повинні відображати рухову активність на свіжому повітрі або в приміщенні. Участь у цих креативних, творчих та цікавих змаганнях можуть взяти усі бажаючі без вікових обмежень. Роботи мають бути авторськими, і допускається лише один відеоролик від одного автора.

Надсилати їх потрібно на електронну адресу:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або через месенджер на Фейсбук-сторінку Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» https://www.facebook.com/tr.sport.for.all/

Відеороботи авторів будуть опубліковані у соціальній мережі фейсбук на сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»

Докладно з Положенням щодо проведення Відкритого обласного відеоконкурсу «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину можна ознайомитись на фейсбук-сторінці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (https://www.facebook.com/tr.sport.for.all) та у розділі “Положення” сайту: https://oblsport.te.ua/.

Надсилайте свої відеоролики на відкритий обласний відеоконкурс «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» під час карантину у Тернопільський обласний центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх». Чекаємо на ваші творчі роботи та заняття! Долучайтесь!

 

Додаткові вихідні: як українці відпочиватимуть у період новорічних свят (КАЛЕНДАР)

Вівторок, 09 листопада 2021, 09:50

Додаткові вихідні: як українці відпочиватимуть у період новорічних свят (КАЛЕНДАР)

Додаткові вихідні: як українці відпочиватимуть у період новорічних свят (КАЛЕНДАР)

Вже зараз варто планувати відпустку тим, хто планує провести новорічно-різдвяні свята не вдома. Часу для відпочинку буде вдосталь, адже додасться зайвих вихідних, пише УНІАН.

Новорічні вихідні 2022: всі дати

Перший вихідний українці отримають наприкінці грудня на католицьке Різдво. Свято народження Христа випадає на суботу 25 грудня, тому вихідний переноситься на наступний робочий день – понеділок 27 грудня. Таким чином українці відпочиватимуть три дні поспіль – з 25 по 27 грудня.

Наступні вихідні також будуть подовженими на честь Нового року. 1 січня випадає на суботу, тому неробочий день знову перенесуть на понеділок. Неробочими будуть дні з 1 по 3 січня.

Вихідні на Новий Рік та Різдво 2022 / фото ТСН

Вихідні на Новий Рік та Різдво 2022 / фото ТСН

Вихідні на Новий Рік та Різдво 2022

7 січня Різдво відзначать православні християни. У 2022 році воно випадає на п'ятницю, так що вихідний не переводиться. Таким чином вихідні на православне Різдво триватимуть з 7 по 9 січня. А в перший тиждень січня ми будемо працювати лише 3 дні.

 

За минулий тиждень поліцейські Тернопільщини виявили 521 порушення карантинних вимог

Понеділок, 08 листопада 2021, 14:17

На території області щоденно працює майже 50 рейдових груп, які стежать за виконанням карантинних обмежень як суб’єктами господарювання, так і громадянами. До їх складу входять поліцейські, представники Держпродспоживслужби, муніципальної поліції, органів місцевого самоврядування та військовослужбовці.

Упродовж минулого тижня правоохоронці зафіксували 521 порушення правил карантину: складено 126  адмінпротоколів за недотримання протиепідемічних заходів та винесено 395 постанов через перебування осіб у громадських місцях без засобів індивідуального захисту.

Перед проведенням рейдів члени мобільних груп проходять відповідний інструктаж. Під час відпрацювань активно перевіряють не лише дотримання протиепідемічних норм, а й наявність ковід-сертифікатів у закладах громадського харчування, спортзалах та на рейсах міжобласного сполучення. Відповідно до встановлених вимог кожен громадянин повинен мати при собі ковід-сертифікат або негативний ПЛР-тест.

При виявленні грубих ігнорувань встановленими обмеженнями  поліцейські складають протоколи за ст. 44-3 “Порушення правил щодо карантину людей” Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушення відповідної статті тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу. Для громадян це від 17 000 до 34 000 гривень, для посадових осіб – від 34 000 до 170 000 гривень. Ігнорування норми щодо наявності захисної маски передбачає штраф від 170 грн до 255 гривень.

Наразі на території Тернопільщини встановлено жовтий рівень епіднебезпеки. Проте це не означає послаблення карантинних заходів. Правоохоронці звертаються до краян дотримуватися встановлених правил та не нехтувати ними.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/za-minulij-tizhden-policzejski-ternopilshhini-viyavili-521-porushennya-karantinnix-vimog/

 

У Польщі скликають війська територіальної оборони на допомогу прикордонникам

Понеділок, 08 листопада 2021, 14:05

БІЖЕНЦІ ЗІ СТОРОНИ БІЛОРУСІ ШТУРМУЮТЬ КОРДОН ІЗ ПОЛЬЩЕЮ (СКРИНШОТ)

Керівництво військ територіальної оборони Польщі опублікувало сповіщення для учасників загонів територіальної оборони, закликаючи їх ближчим часом бути готовими вирушити на допомогу прикордонникам через очікувану провокацію білоруського режиму.

Відповідне оголошення опублікували в офіційному Twitter.

Учасників загонів просять перевірити своє обладнання та попередити роботодавців і рідних.

Людей, що проживають у прикордонних з Білоруссю воєводствах, просять бути готовими рушати на збір через 6-12 годин, з воєводств у центрі країни - у межах доби.

 

Диктант об'єднає українців: в Україні проведуть 21-й Всеукраїнський радіодиктант

Понеділок, 08 листопада 2021, 13:25


Диктант об'єднає українців: в Україні проведуть 21-й Всеукраїнський радіодиктант

Уже 21 рік поспіль радіодиктант національної єдності об'єднує українців по усьому світі. Завтра, 9 листопада, о 10:00 на всіх платформах Суспільного мовлення, а також на хвилях "Українського радіо" та "Радіо Культура" розпочнеться трансляція Радіодиктанту.

Про це повідомляє Держкомітет телебачення і радіомовлення України.
Спочатку учасникам розкажуть про правила диктанту, сам текст розпочнуть читати о 10:30. Цього року автором тексту та читцем буде письменник Юрій Андрухович.

Як взяти участь
Учасники мають добу для того, щоб надіслати в режимі онлайн готовий текст диктанту на перевірку. Для цього необхідно:
зробити фото або скан тексту і відправити його на електронну пошту [email protected]; або відправити через електронну форму, яка з'явиться на сайті ukr.radio 9 листопада.

Ті, хто "не дружать" із сучасними засобами зв’язку, можуть надіслати паперовий лист з диктантом за адресою м. Київ, вул.Хрещатик 26, 01001.
Також диктант можна перевірити самому. Текст опублікують на сайті ukr.radio 11 листопада.

 

8 листопада: яке сьогодні свято та що сьогодні можна робити

Понеділок, 08 листопада 2021, 11:59


8 листопада: яке сьогодні свято та що сьогодні можна робити

Сьогодні, 8 листопада, тернополяни разом з іншими православними відзначатимуть важливе церковне свято - Дмитрів день.

Святому мученику Дмитру моляться про зцілення, полегшення тягот військової служби і про мужність перед серйозними труднощами.
З давніх-давен вірили, що в цей день душі покійних прилітають на могилу в образі птахів. Тому люди відвідували цвинтарі і розсипали на місцях поховання зерно.

Що не можна робити 8 листопада

Не можна 8 листопада їсти перший млинець, який приготували господині. Вірили, що він призначений для небіжчиків.
Також забороняється фізично навантажуватися.
Не можна в цей день брати кредити, давати і брати гроші в борг. Вас можуть обдурити і весь рік будуть фінансові проблеми.Не можна 8 листопада прати і прасувати білизну.
Наші пращури вважали, що часник потрібно посадити до Дмитра. Тоді він буде дорідний і гарний.

Народні прикмети на 8 листопада:
Відлига на Дмитра — зима буде мокрою та теплою, а весна — ранньою.
День на Дмитра без снігу — зими поки що не буде
Земля на Дмитра замерзла і дме холодний вітер — снігу не буде до свят
Сніг і мороз на Дмитра — весна буде пізня й холодна
На Дмитра тепло — весна буде рання, м’яка

 

П’ятеро представників Тернопільського «Інваспорту» стали стипендіатами Президента України

Понеділок, 08 листопада 2021, 11:56

П’ятеро представників Тернопільського «Інваспорту» стали стипендіатами Президента України

Згідно Україну Президента України №566/2021 від 5 листопада 2021 року «Про призначення стипендій Президента України для дітей з інвалідністю, які мають високі досягнення у всеукраїнських спортивних змаганнях, та їх тренерів», відзначено кращих представників «Інваспорту». За успіхи, продемонстровані цьогоріч на змаганнях всеукраїнського рівня, стипендіатами стали і троє спортсменів та двоє тренерів з Тернопілля. Зокрема, стипендії Президента призначено:

ІЛЬЄНКО Єлизаветі Костянтинівні, 2005 року народження, – срібній призерці всеукраїнських спортивних змагань з легкої атлетики (Тернопільська область);

МАРГУСЮ Ігорю Володимировичу, 2005 року народження, – чемпіонові всеукраїнських спортивних змагань з легкої атлетики (Тернопільська область);

ПРИЙДУН Софії Степанівні, 2007 року народження, – чемпіонці всеукраїнських спортивних змагань з пляжного волейболу (Тернопільська область);

ВОРКУ Віктору Ігоровичу – тренерові срібної призерки всеукраїнських спортивних змагань з легкої атлетики Ільєнко Є.К. (Тернопільська область);

НІКОЛЮКУ Петру Романовичу – тренерові чемпіонки всеукраїнських спортивних змагань з пляжного волейболу Прийдун С.С. (Тернопільська область).

На головному фото: легкоатлетка Єлизавета Ільєнко та її тренер Віктор Ворко. Фото з відкритих джерел

 

Осінній фітнес: Секрети підтримання мотивації для занять у холодну пору року

Понеділок, 08 листопада 2021, 11:54

Осінній фітнес: Секрети підтримання мотивації для занять у холодну пору року

Процес пошуку мотивації до тренувань у час, коли на вулиці стало темно, холодно та вогко, ніколи не буває простим. Насправді зміна пір року може бути ідеальним часом для фізичної активності. Тренування восени дозволять краще зігрітись, знизять апетит на увесь час свят, що наближаються, збережуть здорові звички, - наголошують у добірці порад щодо секретів підтримання мотивації для занять спортом у холодну пору року фахівці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

 

Як знайти мотивацію для занять фізичними вправами

1. Вам потрібно просто піти і зробити те, що ви повинні.

Не варто чекати, поки мотивація несподівано з’явиться, схопить вас за руку та потягне до дверей із помешкання. Можливо, у вашій голові звучить тихий голос, який закликає залишитись у ліжку та перенести тренування на завтра, який може нити, як дитина: «Я сьогодні не налаштований на спорт». Ігноруйте його. Вам потрібно просто піти і зробити те, що ви повинні – займатися. Знайте, в той момент, коли ви увійдете в душ, а потім підете на тренування, будете радіти, що все таки це зробили.

2. Будьте розумнішими за свої виправдання.

Легко сказати – «Не шукай виправдань для того, щоб не займатися». Ви вже встигли придумати їх так багато і вони настільки чудові, що можна тільки дивуватись, як це не приходило вам на думку раніше. Деякі причини, які ви собі знайшли, можуть бути навіть творчими: «Я сьогодні зробила зачіску, тому не можу тренуватися, оскільки не хочу її зіпсувати». Справді? Чи варто відмовлятись від здорового тіла і мозку, аби декілька годин походити з гарною зачіскою? Це просто нерозумно.

3.Одягніть свій тренувальний одяг.

Бажання тренуватись може прокинутись, як тільки ви одягнете свій тренувальний одяг. Ви можете бути вражені силою цієї незначної на перший погляд дії. Дайте цьому методу шанс, та подивіться, що вийде.

4. Дайте собі десять хвилин.

Якщо ви попробували реалізувати вищезгадані поради, проте все ще сидите на дивані, то вам потрібно встати та почати щось робити – що завгодно протягом найближчих десяти хвилин. Ви можете, наприклад, прогулятись по кварталу свого міста,  виконати декілька віджимань, присідань  або підстрибувань. Встановіть таймер на десять хвилин та скажіть собі, що будете робити те, що вибрали. Просто витратьте десять хвилин свого часу, і ви знайдете в собі мотивацію.

5. Купіть нові кросівки.

Неважливо, яку обновку ви купите собі для занять спортом – кросівки, шапочку чи сонцезахисні окуляри. Будь-що із цих аксесуарів, навіть новий дорогий тренажер, може стати ідеальним компаньйоном при виконані вправ та надати додатковий потенціал для того, щоб виконувати звичні дії швидше та навіть з більшою легкістю.

6. Складіть список тренувань.

Якщо ви та людина, яка перед тим, щоб щось зробити, повинна щось запланувати, або ви любите складати списки і розклад, то це вам обов’язково потрібно зробити з тренувальним процесом. Таким чином ви значно підвищите шанси на те, що вирушите на тренування, якщо воно у вас на порядку денному. Запишіть його у відповідну графу та закінчіть з цим питанням. Розпишіть свій тренувальний процес на день або хоча на два дні наперед. Знайдіть момент, щоб поглянути у свій записник та знайдіть там тренування. Після цього у думках уявіть, як ви її проводите.

За декілька секунд намалюйте собі картинку тренувального процесу. Окрім цього, приділіть секунду часу, щоб впевнитись: у вашій сумці є все те, що вам потрібно, та відповідно ваше тренування відбудеться. Збережіть ці думки в голові з початку дня, й швидше за все цього дня ви таки вирушите на тренування.

Джерело: Elizabeth Quinn. Fall fitness - tricks for maintaining exercise motivation. sportsmedicine.about.com. 2013, November 06.

 

У музеї жителів Тернопільщини запрошують переглянути виставку

П'ятниця, 05 листопада 2021, 12:46

У музеї жителів Тернопільщини запрошують переглянути виставку

Сьогодні, 5 листопада, виповнюється 80 років від дня народження Заставецького Богдана Івановича — вченого-географа, педагога, краєзнавця, громадсько-політичного діяча.
0«Усіх, хто знав і поважав Богдана Івановича, запрошуємо відвідати виставку, змонтовану з матеріалів, які родина передала до музею (книги, атласи, світлини, посвідки...), — закликають у музеї. — Виставку підготувала Антоніна Баран, завідувачка відділу природи».
Діятиме виста
 

«Навчання на основі головоломок»: педагогів з Тернопільщини запрошують долучатися до спецкурсу

П'ятниця, 05 листопада 2021, 12:45

«Навчання на основі головоломок»: педагогів з Тернопільщини запрошують долучатися до спецкурсу

Національний центр «Мала академія наук України» анонсує спецкурс з математики «Навчання на основі головоломок».
0
Навчання для педагогічних та науково-педагогічних працівників, зокрема керівників гуртків математичного профілю та вчителів/викладачів математики проходитиме з 16 листопада до 16 грудня (лекції відбуватимуться щовівторока та щочетверга о 16:00 год.) на платформах «Zoom» та «Google Classroom».
Для участі в спецкурсі необхідно до 18:00 год. 12 листопада заповнити реєстраційну форму за посиланням.
«Група слухачів/учасників спецкурсу буде формуватись з педагогів, які вчасно зареєструвалися до участі та пройшли конкурсний відбір, — розповідають у Тернопільському обласному відділенні МАН України. — Інформацію про зарахування на спецкурс та доступ до відповідного електронного ресурсу буде надіслано учасникам на електронну адресу, зазначену під час реєстрації, 15 листопада. Участь безкоштовна».
За результатами навчання та підсумками роботи (у випадку успішного виконання принаймні 65% від усіх завдань і захисту проєкту: «Ідеї та організація власного конкурсу головоломок») учасники й учасниці отримають сертифікати.
 

Оперативники Тернополя впіймали викрадача електросамокату

П'ятниця, 05 листопада 2021, 12:45

21-річному мешканцю Петриків загрожує позбавлення волі строком до п’яти років. Парубок спокусився на чужий електросамокат й тепер йому доведеться відповісти за скоєне.

Подія трапилася в вечірю пору доби в обласному центрі. Заявник припаркував транспорт поблизу торгового закладу. Коли чоловік повернувся, то виявив його відсутність. Факт крадіжки задокументувала камера відеоспостереження.

У ході розшукових заходів поліцейські вийшла на слід підозрюваного. У скоєному він зізнався.

За даним фактом слідчі Тернопільського районного управління поліції відкрили кримінальне провадження відповідно до статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.


Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/operativniki-ternopolya-vpijmali-vikradacha-elektrosamokatu/

 

Волейболістки ОДЮСШ виграли чемпіонат області серед дівчат 2007 року народження

П'ятниця, 05 листопада 2021, 08:32

Волейболістки ОДЮСШ виграли чемпіонат області серед дівчат 2007 року народження

Чемпіонат області з волейболу серед дівчат 2007 року народження і молодших відбувся в Тернополі. Змагання були проведені за сприяння Федерації волейболу Тернопільської області та управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОДА. Участь у турнірі взяло сім команд. Ігри проводились за змішаною ігровою системою.

За підсумками двох днів учасники змагань у турнірній таблиці розмістились таким чином: 7 місце посіла команда Чортківської ДЮСШ, 6 місце - команда Великодеркальської ДЮСШ, 5 місце – команда ОДЮСШ під керівництвом тренера Козубської Н., 4 місце - Теребовлянська ДЮСШ, 3 місце - Монастириська ДЮСШ (тренер Дронь І.М.), 2 місце - Хоростківська ДЮСШ (тренер Здоровцова А.Є.). А перемогу у чемпіонаті здобули волейболістки ОДЮСШ, які займаються під керівництвом тренера Гереги О.Г. Переможці та призери змагань були нагороджені кубками, медалями та грамотами.

 

Псевдобанкір спустошив електронний гаманець тернополянки

Четвер, 04 листопада 2021, 11:04

1200 гривень зникло з карткового рахунку жительки обласного центру спілкування з телефонним шахраєм. За даним фактом працівники Тернопільського РУП відкрили кримінальне провадження.

За слова потерпілої, до неї зателефонував незнайомець, який представився співробітником служби безпеки фінансової установи.  Чоловік запевнив, що кошти краянки в небезпеці й аби їх убезпечити необхідно повідомити персональні дані. Тернополянка зробила все, що її попросили, а вже згодом збагнула, що її ошукали. Їй надійшло сповіщення про списання грошей.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 «шахрайство» ККУ.

Правоохоронці застерігають жителів краю, не довіряти невідомим. Запам’ятайте: працівники фінансових установ, ніколи ні за яких обставин не телефонуватимуть своїм клієнтам та не будуть дізнаватись особисту інформацію. Всі дані, якими ви володієте, щодо вашого електронного гаманця є конфіденційною інформацією.

Не повідомляйте, пін-коди від електронних гаманців. Не виконуйте за вказівками злочинців дії з терміналами та банкоматами. Ви самі того не розуміючи, замість отримати, переведете кошти на інші рахунки, які потім зникають безслідно. У шахраїв на меті лише одне, легко збагатитися за ваш рахунок.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/psevdobankir-spustoshiv-elektronnij-gamanecz-ternopolyanki/

 

Мандруємо Тернопіллям: Кудринецький замок

Четвер, 04 листопада 2021, 10:39

Мандруємо Тернопіллям: Кудринецький замок

Фортеця у селі Кудринці, що розкинулось по обидва береги Збруча і поділене між Тернопільською та Хмельницькою областями, стоїть на тернопільському боці.

0На початку XVIІ ст. власники містечка Кудринці — шляхтичі Гербурти взялися за спорудження фортеці. Місцем нового будівництва обрали гору Стрілка, що виступає видовженим хребтом над долиною річки Збруч. Мури заклали міцні — товщиною півтора метра. Замок мав вигляд неправильного чотиригранника з трьома кутовими вежами. Найбільш неприступною була східна стіна, надійно захищена обривистим схилом гори та річкою біля її підніжжя. У більшій квадратній башті була вʼїзна брама. Великі розміри та форми вежі були максимально пристосовані до ведення фронтального й флангового вогню.

Історичні хронічки свідчать, що влітку 1648 року козацькі загони під керівництвом Максима Кривоноса та повсталі селяни вигнали з фортеці польський гарнізон. Двічі замок захоплювали турки. І хоча турецьке панування у Кудринцях було нетривалим, воно запам’яталося людям. Існує легенда про дух дівчини, яку піддані султана замурували в одній зі стін. Відтоді, йдеться у оповіді, привид нещасної не знаходить спокою і його бліді обриси можна побачити в ясні місячні ночі.

У XVIІІ ст. нові власники твердині — магнати Гуменицькі перебудували частину замку під палац. У ньому розмістили приватний музей із археологічною та нумізматичною колекціями і картинною галереєю. Подільський воєвода Стефан Гуменицький був великим прихильником старовини та любив влаштовувати у замку виставки колекцій золотих, срібних і бронзових прикрас, зброї посуду, знайдених у навколишніх поселеннях. Після його смерті значну частину експонатів було втрачено.

Згодом Кудринці удостоїлися герба графів Козібродських. Вони перетворили замок на справжній музей.1

Нині замок знаходиться в напівзруйнованому стані. Найбільших руйнувань він зазнав на початку ХХ ст. Цікаво, що від однієї стіни руїни залишилися у формі тризуба. Нині частково збереглися південна, західна та північна стіни, а також п’ятигранна вежа на висоту трьох ярусів, шестигранна триярусна башта й частина надбрамної вежі. В одній із стін замку видно аркоподібний проріз. Дослідники твердять, що це неглибока хвіртка, яку використовували для несподіваного нападу на ворога. Неглибока западина в землі біля однієї з башт вказує, що тут колись була криниця. Багато ходить легенд про тутешні підземелля, дехто навіть каже, що вони простягнулися аж до Камʼянця-Подільського, а це — 25 кілометрів.

Сьогодні до Кудринецького замку приїжджають чимало як українських, так польських і німецьких туристів, аби доторкнутися до історії, до минувшини. Біля Стрілки у видолинку Збруча вони розкладають табір, запрошуючи тутешній фольклорний колектив познайомити їх з місцевими звичаями й піснями. Гора Стрілка, замок, інші природні та рукотворні багатства села — все це багатий матеріал для вивчення історії, народознавства, краєзнавства. Одним словом, для пізнання світу, України.

Джерело: Тернопільська обласна бібліотека для молоді

 

У Тернопільській обласній філармонії запрошують переглянути дитячу оперу

Четвер, 04 листопада 2021, 10:38

У Тернопільській обласній філармонії запрошують переглянути дитячу оперу

9 листопада о 13:00 год. у Тернопільській обласній філармонії покажуть дитячу оперу «Коза-Дереза» Миколи Лисенка.

0

Концерт відбудеться за участю академічного камерного хору «Бревіс».

Головний диригент — заслужений артист України Святослав Дунець.

Концертмейстер — Олег Кирилюк.

Головний режисер — Світлана Умриш.

Ведуча — заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук.

Довідки за тел.: (0352) 25 – 07 – 48; (097) 942 – 02 – 88.

 

 

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді оприлюднили розклад клубів з вивчення англійської мови на листопад

Четвер, 04 листопада 2021, 10:34

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді оприлюднили розклад клубів з вивчення англійської мови на листопад

У Тернопільській обласній бібліотеці для молоді діють безкоштовні курси німецької, англійської та польської мов для різних рівнів знань.

Зокрема, створено кілька клубів вивчення англійської мови, які засідають за графіком:

– English Speaking Club (розмовний англійський клуб) – щовівторка о 17:00 год.;
– English Club for Kids (клуб англійської мови для дітей) – щосереди о 15:00 год.;
– English for Seniors (клуб англійської мови для літніх людей) – щочетверга о 12:00 год.;
– English for Beginners (клуб англійської мови для початківців) – щочетверга о 17:00 год.;
– Discussion Club (дискусійний клуб) – щонеділі о 14:00 год.
«Заняття є безкоштовними, проте потрібно мати читацький квиток бібліотеки на 2021 р. Його можна оформити на касі бібліотеки. Вартість – 30 грн/рік», — зазначають у бібліотеці.
0
 

Тернопільські легкоатлети привезли «срібло» і «бронзу» зі змагань з кросу з Ужгорода

Четвер, 04 листопада 2021, 10:31

Тернопільські легкоатлети привезли «срібло» і «бронзу» зі змагань з кросу з Ужгорода

В Ужгороді відбувся чемпіонат України з кросу серед дорослих, молоді, юніорів та юнаків та чемпіонат України з кросу серед ДЮСШ та СДЮШОР, участь у яких взяли і легкоатлети нашої області. Як повідомляє Федерація легкої атлетики Тернопільщини, насамперед треба відзначити представників обласної ДЮСШ, які у командному заліку посіли третє місце.

Щодо особистих результатів учнів школи, то срібну нагороду в бігу на 2 км серед дівчат 2004-2005 р.н. з результатом 7.19 сек виборола Марущак Діана (тренери Дуда Богдан, Дуда Оксана, Токарчук Василь). В бігу на 6 км серед юніорів Віктор Гнатів зайняв четверте місце (19.40 сек), а Дмитро Сулило був шостим з результатом 20.03 сек. Обоє спортсменів є вихованцями Богдана та Оксани Дудів. У бігу на 8 км серед молоді Олег Ковальчук, який тренується під керівництвом Ольги Стефанишиної, виборов п’яте місце (26.32 сек).

Вдало також виступив і вихованець Заліщицької ДЮСШ Максим Шляпський (тренер Токарчук Василь). Вперше стартуючи на чемпіонаті України на дистанції 2 км, спортсмен зумів зайняти шосте місце (6.45 сек).

В естафетному бігу 4х1 км, в суперечці з найсильнішими бігунами України, команда з вихованців Заліщицької, Бережанської та обласної ДЮСШ в складі Максима Шляпського, Діани Марущак, Тетяни Когут, Віктора Гнатіва виборола бронзові нагороди (12.44 сек) (тренери Токарчук Василь, Дуда Володимир, Дуда Богдан, Дуда Оксана).

В командному заліку обласна ДЮСШ, набравши 185 очок, посіла третє місце.

 

На Тернопільщині знайшли покинутого новонародженого у пакеті

Середа, 03 листопада 2021, 11:25

На Тернопільщині місцева мешканка знайшла немовля в пакеті.

Новонародженого хлопчика залишили на території недіючого молокозаводу селища Товсте, повідомили в Національній поліції.

Жінка, яка там проходила, почула дитячий плач, підійшла ближче та побачила дитину. Вона занесла немовля в місцеву їдальню та викликала поліцію.

Малюка відправили до лікарні з переохолодженням, але загрози життю немає.

Новонародженого хлопчика залишили на території недіючого молокозаводу

За словами правоохоронців, хлопчик народився приблизно добу тому, доношений.

Наразі працівники поліції просять усіх мешканців Чортківського району, а особливо селища Товсте, повідомляти інформацію про жінок, які перебували на останніх місяцях вагітності.

Цікавлять й ті, хто нещодавно народжував, але дитини немає.

Пакет, в якому знайшли дитину

Анонімність гарантується. Інформацію можна повідомити на лінію "102" або за номером (068) 075 44 02, (067) 803 46 09.

Даний факт внесений в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно ч.2 ст. 135 (залишення в небезпеці, матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані) Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років.

 

Жителів Тернопільщини безкоштовно навчають іноземних мов

Середа, 03 листопада 2021, 08:35

Жителів Тернопільщини безкоштовно навчають іноземних мов

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці анонсували розклад клубів з вивчення іноземних мов на листопад 2021-го року.

«Приєднуйтеся! На вас чекають: цікаві та незвичайні теми; неординарні методи освоєння мови; дружня та приємна атмосфера; багато позитивних вражень та емоцій!» — закликають у бібліотеці.

Більше інформації тут.

 

Армрестлери з Тернопілля здобули на чемпіонаті Європи у Литві дев’ять медалей

Середа, 03 листопада 2021, 08:34

Армрестлери з Тернопілля здобули на чемпіонаті Європи у Литві дев’ять медалей

ХХХ Чемпіонат Європи з армрестлінгу серед юнаків, юніорів, молоді, дорослих та ХХІІІ чемпіонат Європи з пара-армрестлінгу завершився днями у Литві. Участь у європейській першості, що з 24 до 31 жовтня тривала у Вільнюсі, взяли команди 22 країн. Збірну України представило 120 учасників (молодь, дорослі, ветерани та пара-спортсмени).

Як повідомляє Федерація армрестлінгу України, наші спортсмени показали видовищну боротьбу та цікаві поєдинки, домінуючи майже у всіх категоріях. У підсумку українські армрестлери завоювали рекордні 156 медалей, а саме: 63 золотих, 66 срібних та 27 бронзових. У командному заліку збірна Україна здобула перше загальнокомандне місце та стала найкращою серед 22 країнах Європи!

Надзвичайно приємно, що дев’ять нагород додали до медальної скарбнички України і представники Тернопілля - шестеро спортсменів з Кременця, які представляли «Pushkar Team». Виступаючи у різних вікових та вагових категоріях, наші земляки показали такі результати:

Серед юніорів до 19 років:

1. Білик Владислав (вагова категорія 60 кг) - 4 місце на праву руку.

2. Савелюк Олена (вагова категорія 50 кг) - 1 місце на праву та ліву руки.

Серед молоді до 22 років:

1. Бочков Святослав (вагова категорія 60 кг) - 2 місце на ліву та 3 місце на праву руку.

2. Поліщук Максим (вагова категорія 80 кг) - 1 місце на ліву та праву руки.

Серед дорослих:

1. Пасєка Ігор (вагова категорія 100 кг) - 2 місце на ліву та 3 місце на праву руки.

2. Стецюк Вадим (вагова категорія 110 кг) - 3 місце на ліву та 4 місце на праву руку.

Загалом, оцінюючи переможний виступ збірної України на чемпіонаті Європи у Вільнюсі, фахівці стверджують, що це - історична перемога українського армрестлінгу та спорту в цілому, яка має дати потужний поштовх для розвитку і нових звершень.

«Ми пишаємося кожним спортсменом і дякуємо за високий результат! Також дякуємо тренерам за професійну підготовку своїх вихованців, всім партнерам - за підтримку та допомогу! А тим часом, розпочинається підготовка до чемпіонату Світу, який вже за місяць відбудеться в місті Бухарест, Румунія», - ідеться на сторінці Федерації армрестлінгу України у соцмережах.

 

Поліцейські Тернополя встановили особу, причетну до вибуху

Вівторок, 02 листопада 2021, 13:32

Вибух невідомого предмета в результаті якого травмувалася жінка працівники поліції зареєстрували о 7 ранку 26 жовтня.

Невідома особа встановила на підвіконні першого поверху саморобний вибуховий пристрій. Останній спрацював і розбив вікно. На момент злочину у кімнаті перебувала жінка з п’ятирічною дитиною. Уламки скла травмували руку тернополянці.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники Тернопільського райуправління поліції встановили особу, причетну до вибуху. Це - житель обласного центру. У ході слідства стало відомо, що він неодноразово залякував місцеву родину.

У вересні він кинув у вікно петарду, за деякий час розмалював родині двері з вимогою повернути гроші, а 26 жовтня поклав на підвіконня петарду, обмотану різними металевими деталями.


Даний факт працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань згідно із ч.4 ст.296 (хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Процесуальне керівництво над справою здійснює окружна прокуратура. Триває слідство. Встановлюють оперативники і інших осіб, ймовірно причетних до злочину.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/policzejski-ternopolya-vstanovili-osobu-prichetnu-do-vibuxu/

 

Жінку, яка викинула власну дитину, розшукують поліцейські Тернопільщини

Вівторок, 02 листопада 2021, 13:27

Новонародженого хлопчика в пакеті на території недіючого молокозаводу селища Товсте знайшла місцева мешканка.

Жінка, проходячи повз, почула дитячий плач. Коли підійшла ближче, то побачила дитину. Вона забрала її, занесла в місцеву їдальню та викликала поліцію.

За словами правоохоронців, хлопчик доношений, народжений, приблизно, добу тому. Його доправили до лікарні з переохолодженням, але загрози життю немає.

Працівники поліції просять усіх мешканців Чортківського району, а особливо селища Товсте, повідомляти інформацію про жінок, які перебували на останніх місяцях вагітності. Цікавлять й ті, хто нещодавно народжував, але дитини не видно. Анонімність гарантується. Інформацію можна повідомити на лінію "102" або за номером (068) 075 44 02, (067) 803 46 09.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно ч.2 ст. 135 (залишення в небезпеці, матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк. Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/zhinku-yaka-vikinula-vlasnu-ditinu-rozshukuyut-policzejski-ternopilshhini/

 

З 1 листопада набудуть чинності зміни до ПДР: з’являться нові дорожні знаки і розмітка

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 10:11

З 1 листопада набудуть чинності зміни до правил дорожнього руху, з’являться нові дорожні знаки та розмітка.

Джерело: перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олег Білошицький

Дослівно:

"Нові дорожні знаки

Житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для зарядки електромобілів, платна дорога та її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

 

Останні дні жовтня будуть сухими та теплими

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 10:10

ФОТО ІВАННИ КОСТІНОЇ

Найближчими днями в Україні очікується суха погода.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Укргідрометцентру

Деталі: В ніч на суботу та вранці 30 жовтня у східній частині України місцями туман. Температура вночі 3-8° тепла, вдень 10-15°, у західних областях 16-18°.

У Києві без опадів, температура вночі 6-8° тепла, вдень 12-14°.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії у столиці 30 жовтня найвища температура вдень була 18,3° у 2013 р., найнижча вночі -16,7° у 1920р.

У неділю в Україні опадів також не очікується.

Вітер південно-західний, 5-10 м/с.

Температура вночі від 3° тепла до 2° морозу, у східних областях 1-6° морозу; вдень 8-13° тепла, на Закарпатті та у південних областях 10-15°.

У столиці 31 жовтня без опадів. Вітер південно-західний, 5-8 м/с. Температура вночі 1-3° тепла, вдень 11-13° тепла.

 

4 мільйони українців завантажили Covid-сертифікати у "цифрі"

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 10:09

Українці отримали в цифровому форматі 4 мільйони сертифікатів про вакцинацію проти Covid-19, завантаживши їх за допомогою застосунка чи порталу "Дія".

Джерело: Telegram "Дія" та міністра цифрової трансформації Михайла Федорова

Дослівно Дія: "Уже 4 мільйони Covid-сертифікатів згенеровано в Дії! Вакцинуйтеся та генеруйте Сovid-сертифікати в застосунку й на порталі Дія! Щоб і "червоної" зони не боятися, і подорожувати безпечно".

Пряма мова Федорова: "4 мільйони українців вже успішно згенерували ковідні сертифікати. 24/7 працюємо разом із командою МОЗ, щоб спростити процеси, покращити якість даних у реєстрі. Ми бачимо кожну проблему з номерами партій вакцин, відсутністю коректної інформації про вакцинацію.

Лікарі неймовірно перевантажені роботою, і ми намагаємося автоматизувати для них процеси. Щодня приймаємо рішення, запускаємо оновлення, що їх вирішують. Найближче велике оновлення – вирішення всіх складнощів із Дія.Підпис".

Деталі: За даними Міністерства охорони здоров'я, станом на ранок 29 жовтня в Україні "жовтий сертифікат" про проходження повного курсу щеплень може мати 7 292 521 людина, а "зелений сертифікат" про перше щеплення можуть мати ще 2 497 757 осіб (адже першу дозу вакцини отримали вже 9 790 278 людей).

 

Instagram дозволив усім користувачам вставляти посилання у сторіз

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 10:08

Instagram дозволив усім користувачам вставляти посилання у сторіз, незалежно від кількості підписників.

Про це повідомили на офіційній сторінці платформи.

"Сьогодні ми розширюємо можливість додавати посилання у сторіз для всіх акаунтів", – написали вони.

Однак з метою безпеки ця функція не буде доступна для тих, хто часто порушує правила спільноти, поширює хейтспіч або дезінформацію.

Фото: Depositphotos/Автор IgorTishenko

Раніше поширювати посилання у "сторіз" могли тільки верифіковані користувачі й ті, хто має від 10 тис. підписників.

"Ми почули від решти нашої спільноти, що вони також хочуть ділитися з друзями і сім'єю тим, що для них важливе.

Що б це не було, від кулінарії до волонтерства або шопінгу, тепер у вас є простір для поширення у сторіз, незалежно від популярності акаунту", – заявили розробники.

Щоб додати посилання до своїх історій, достатньо клікнути на "Link" (Посилання) на верхній панелі.

"Від організації та просвітництва стосовно рівності, соціальної справедливості і ментального здоров'я, до показу нових товарів для споживачів – посилання корисні для багатьох речей. Зараз ми даємо доступ усім акаунтам", – додали в Instagram.

 

МОЗ оприлюднило перелік протипоказань та застережень щодо COVID-вакцинації

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 10:06

У Міністерстві охорони здоров’я визначили перелік медичних протипоказань та застережень до вакцинації проти COVID-19.

Відповідні рекомендації оприлюднили на сайті МОЗ.

Протипоказання до вакцинації може встановлювати сімейний або лікуючий лікар.

За потреби він може направити пацієнта до профільного спеціаліста.

Протипоказання до вакцинації можуть бути абсолютними, тобто, коли людині не можна робити щеплень взагалі або тимчасово.

Фото AlexLipa/Depositphotos

Єдиним абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція (алергія) на першу дозу якоїсь вакцини.

У цьому випадку пацієнтові буде рекомендовано щепитися від COVID-19 іншою вакциною за умови її наявності.

Також є таке поняття як "застереження" або "вакцинація з пересторогою". Тут мова йде про випадки, коли рішення щодо вакцинації приймає лікар з урахуванням переваг над ризиками від щеплення та захворювання на COVID-19.

Тимчасовими протипоказаннями до вакцинації проти COVID-19 є:

Гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C

Вакцинація може бути проведена після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби.

Довідка видається на термін до 2 тижнів від початку захворювання.

Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою

Вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення курсу терапії. Термін дії довідки – 3 місяці.

Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб

Щеплення проти COVID-19 має бути проведене через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб (за винятком інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити одночасно з антиковідною вакциною в різні руки).

В проміжку між першою та другою дозою вакцини проти COVID-19 можуть бути введені інші вакцини з дотриманням 14-денного інтервалу.

Термін дії довідки – 14 днів.

Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA)

У разі необхідності провести пробу з туберкуліном або IGRA, її слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на 4 тижні після проведення вакцинації проти COVID-19.

Вакцинація від COVID-19 може бути здійснена в будь-який час після завершення всіх етапів проби з туберкуліном.

Термін дії довідки – до завершення оцінки проби/IGRA.

COVID-19

Вакцинацію може бути відтерміновано на 3 місяці від часу перебігу COVID-19.

Але щеплення можна зробити і раніше, проте щонайменше через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19.

Якщо людина захворіла на COVID-19 після отримання першої дози COVID-вакцини, друга доза може бути введена відповідно до затверджених схем вакцинації конкретних вакцин, але знову ж таки не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або встановлення діагнозу.

Термін дії довідки – до 3-х місяців.

Вакцинація з пересторогою, або особливі стани:

Онкологія

Вакцинація проти COVID-19 осіб з онкопатологією є пріоритетною. Незалежно від того, чи перебуває людина в ремісії, чи отримує протипухлинну терапію.

Для щеплення людей з онкодіагнозами можна використовувати будь-яку вакцину з наявних.

Однак в деяких випадках вакцинацію можна відтермінувати на деякий час.

Мова йде про алогенну та аутогенну трансплантацію та клітиннну терапію. У цьому випадку щеплення рекомендують відкласти щонайменше на 3 місяця.

Щеплення переносять і у випадку проходження курсу інтенсивної цитотоксичної хіміотерапії.

Вакцинуватися проти COVID-19 можна лише після відновлення абсолютної кількості нейтрофілів.

Хірургічне втручання

Операція також може бути причиною відтермінування щеплення.

Перш за все через те, що якщо у пацієнта після вакцинації підвищиться температура, медики не зможуть зрозуміти, яка причина симптому: реакція на вакцину чи ускладнення після втручання.

Для більш складних оперативних втручань (наприклад, видалення селезінки, або які можуть призвести до імуносупресивного стану) може бути рекомендований більш широкий часовий проміжок (+/- 2 тижні).

Аутоімунне захворювання

Пацієнти, які проходять лікування препаратом "Ритуксимаб", повинні відкласти вакцинацію щонайменше на 4 тижні після останньої дози цього препарату.

Люди з імунодефіцитом

Наразі недостатньо наявних даних для оцінки ефективності та ризиків вакцинації для людей із важкими імунодефіцитними станами.

Враховуючи, що вакцина не є "живою", а пацієнти з імунодефіцитом мають вищий ризик важкої хвороби та смерті від COVID-19, вони можуть бути вакциновані, але за рекомендацією лікаря.

Якщо в пацієнта є протипоказання до щеплення однією з вакцин проти COVID-19 за можливості особа має вакцинуватися іншими типами.

Крім того, існують протипоказання до введення окремих вакцин.

Наприклад, CoronaVac протипоказаний вагітним, але протипоказань щодо Pfizer немає.

Рутинне проведення тесту на вагітність перед вакцинацією проти COVID-19 не рекомендоване.

Жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень.

Якщо у вас є питання щодо вибору вакцини, зверніться до свого сімейного лікаря.

Перевірка кількості антитіл або інші лабораторні дослідження перед вакцинацією від COVID-19 не потрібні.

Вакциновані люди, які перебувають у тісному контакті, повинні продовжувати носити маски, дотримуватись принципів соціального дистанціювання та інших рекомендацій щодо профілактики COVID-19.

 

Правоохоронці Тернопільщини затримали закладчика, який мав при собі майже кілограм наркотиків

П'ятниця, 29 жовтня 2021, 08:00

Пів кілограма амфетаміну, 150 штук МДМА, канабіс, гашиш та ПВП - усе це працівники роти поліції особливого призначення спільно з оперативниками управління боротьби з наркозлочинністю в Тернопільській області виявили та вилучили у жителя Львівської області.

Двадцятичотирирічного чоловіка, який поводився підозріло, 27 жовтня під час відпрацювання Тернополя побачили правоохоронці на вулиці Текстильній. Під час спілкування невідомий почав погрожувати поліцейським ножем та фізичною розправою. Молодика затримали і викликали на місце події представників УБН й слідчо-оперативну групу. Зловмисник повідомим, що має при собі наркотичні речовини.

За словами начальника управління боротьби з наркозлочинністю в Тернопільській області ДБН НПУ Михайла Димиди, затриманий - уродженець Львівщини. Чоловік уже кілька місяців працює складменом та закладчиком в інтернет-магазині з продажу наркотиків.

Він облаштовував наркотичні сховки в Тернопільській та Львівській областях. Їздив між регіонами на орендованому авто марки "Opel Astra". Розповсюдження наркотиків було основним джерелом доходів затриманого. За одну закладку отримував від 60-100 гривень, а за добу встигав сховати від 100 до 150 закладок.

При собі львів'янин мав кілька закладок, частину яких встиг розкласти, а в авто оперативники виявили ще тисячу закладок.

Загальна сума вилученого складає близько 500 тисяч гривень. Чоловіка затримали згідно статті 208 КПК. Йому інкримінують ч.2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Вилучене слідчі передали на експертизу. Після її висновків статтю можуть перекваліфікувати. Відповідатиме львів'янин і  за погрозу вбивством щодо працівника правоохоронного органу згідно ч1 ст.345 ККУ. Вирішується питання про оголошення йому підозри та обрання запобіжного заходу. Процесуальне керівництво над провадженням проводить місцева прокуратура.

Триває слідство. Встановлюють оперативники організаторів інтернет-магазину, а також шляхи надходження наркотиків.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/pravooxoronczi-ternopilshhini-zatrimali-zakladchika-yakij-mav-pri-sobi-majzhe-kilogram-narkotikiv/

 

Як отримати другу дозу COVID-вакцини в Україні, якщо перша зроблена за кордоном? Роз’яснює МОЗ

Четвер, 28 жовтня 2021, 08:12

Другу дозу вакцини проти COVID-19, якщо перша була зроблена за кордоном, можливо отримати в Україні.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу 27 жовтня.

Він назвав три кроки, які необхідно зробити для того, щоб отримати друге щеплення.

Крок 1

Після першого щеплення за кордоном ви маєте отримати довідку, у якій повинні бути зазначені:

  • дата щеплення,
  • назва та серія препарату,
  • місце проведення.

Вона повинна бути завірена тим закладом чи лікарем, який провів це щеплення.

Фото: Esbenklinker/Depositphotos

Крок 2

Покажіть цю довідку своєму сімейному лікарю в Україні, щоб він вніс дані в електронну систему охорони здоров’я.

Крок 3

Зверніться в найближчий пункт щеплення чи центр масової вакцинації, де є необхідна вакцина, та отримайте другу вакцину проти COVID-19.

Якщо у вас є запитання чи вам відмовили в отриманні другої дози, у МОЗ радять звернутися до контакт-центру 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, у МОЗ розповіли, що робити тим, хто пропустив другу дозу COVID-вакцини.

 

Instagram дозволив усім користувачам вставляти посилання у сторіз

Четвер, 28 жовтня 2021, 08:08

Instagram дозволив усім користувачам вставляти посилання у сторіз, незалежно від кількості підписників.

Про це повідомили на офіційній сторінці платформи.

"Сьогодні ми розширюємо можливість додавати посилання у сторіз для всіх акаунтів", – написали вони.

Однак з метою безпеки ця функція не буде доступна для тих, хто часто порушує правила спільноти, поширює хейтспіч або дезінформацію.

Фото: Depositphotos/Автор IgorTishenko

Раніше поширювати посилання у "сторіз" могли тільки верифіковані користувачі й ті, хто має від 10 тис. підписників.

"Ми почули від решти нашої спільноти, що вони також хочуть ділитися з друзями і сім'єю тим, що для них важливе.

Що б це не було, від кулінарії до волонтерства або шопінгу, тепер у вас є простір для поширення у сторіз, незалежно від популярності акаунту", – заявили розробники.

Щоб додати посилання до своїх історій, достатньо клікнути на "Link" (Посилання) на верхній панелі.

"Від організації та просвітництва стосовно рівності, соціальної справедливості і ментального здоров'я, до показу нових товарів для споживачів – посилання корисні для багатьох речей. Зараз ми даємо доступ усім акаунтам", – додали в Instagram.

 

"Штам "Дельта" і тотальне зневоднення, вірус проявив найвідразливіші симптоми": лікар про недугу в наймолодших

Четвер, 28 жовтня 2021, 08:01


"Штам "Дельта" і тотальне зневоднення, вірус проявив найвідразливіші симптоми": лікар про недугу в наймолодших

Штам "Дельта" продовжує завдавати шкоди українцям. Вірус викликає надзвичайно серйозні ускладнення та надважкі симптоми, поводячи себе цілковито непередбачувано. Медики б'ють на сполох і закликають громадян України не нехтувати карантинними рекомендаціями.

Як повідомляє "Укрінформ", Олександр Тесліцький, в.о. генерального директора Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні розпитав про особливості штаму "Дельта", його вплив на дитячі організми, щоденні госпіталізації малих пацієнтів і про необхідність масової вакцинації як дорослих, так і дітей.

"Якщо у попередні періоди при циркуляції інших штамів коронавірусу діти мали більш легкий перебіг, то зараз вони потребують лікування, часто навіть у відділенні інтенсивної терапії. Це діти з лихоманкою, яка погано коригується, діти з пневмоніями, з дихальною недостатністю, яким ми налагоджуємо подачу кисневої терапії.

Частка таких дітей, які потребували респіраторної підтримки, раніше була меншою. Зараз їх побільшало. Це діти, які потрапляють до нас із порушенням водно-електролітного обміну, які потребують інфузійної терапії. Маються на увазі крапельниці із введенням електролітних розчинів у судинне русло з метою корекції дефіциту гідробалансу в дитини",- зазначив лікар.

"Враховуючи наявність підтвердженого діагнозу в когось із дорослих і те, що дитина є контактною, а в неї піднімається температура тіла, то батьки вже розуміють, про яке захворювання іде мова. Зазвичай типовим є завчасне звернення по медичну допомогу...

Хоча трапляється, самі батьки хворіють і не обстежуються. Відповідно, дитина, яка є контактною, також починає хворіти. Потім, у зв’язку із декомпенсацією стану дитини, батьки звертаються у лікувальний заклад. Ми обстежуємо дитину, маму й отримуємо позитивні результати на COVID-19. Зазвичай так буває у людей, які не вважають за потрібне вчасно здати мазки, обстежитися і зорієнтуватися, чим саме вони захворіли...

Була частка дітей, які мали порушення роботи з боку шлунково-кишкового тракту: діарею, блювання, що також призводило до вираженого зневоднення у дітей, і тут потрібні були невідкладні дії...

Поки що ми спостерігаємо таку тенденцію, коли кожен новий штам COVID-19 вражає більше дітей. Вірус у них протікає все важче",- пояснив лікар.

 

BlaBlaCar змінив правила перевезення пасажирів

Середа, 27 жовтня 2021, 11:21

 BlaBlaCar змінив правила перевезення пасажирів

Популярний сервіс транспортнихх перевезень BlaBlaCar змінив правила перевезення пасажирів. Зміни пов'язані із погіршенням ситуації пов'язаної із захворюванням на коронавірус та встановлення КМУ нових правил пасажирських перевезень.

Про це інформують на сайті сервісу. 
"Кабінет Міністрів України ухвалив зміни щодо пасажирських перевезень автомобільним транспортом. З 21 жовтня на рейси до областей із “жовтим”, “помаранчевим” та “червоним” рівнем епіднебезпеки будуть допущені лише ті водії та пасажири, які матимуть при собі один із цих документів:
паперовий документ про повний курс вакцинації або отримання хоча б однієї дози вакцини;
онлайн-сертифікат про повну вакцинацію або документ про отримання хоча б однієї дози вакцини (з мобільного додатка “Дія”);
негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту (не більше 72 годин з моменту здачі тесту).

 

"Напади тотальної слабкості, просто валить з ніг": перебіг ковіду в деталях описав вакцинований

Середа, 27 жовтня 2021, 09:40

"Напади тотальної слабкості, просто валить з ніг": перебіг ковіду в деталях описав вакцинований

Письменник і журналіст Максим Бутченко захворів на ковід навіть після вакцинування. Врешті чоловік вирішив описати в деталях, як проходив перебіг хвороби. Довсідом він поділився на своїй сторінці в Фейсбуці.

«Тиждень тому тест показав коронавірус. все почалося з нежитю дуже жорсткого, як при грипі та температурі. кілька днів температура не підвищувалася вище 37,4 градусів. потім один день пішла. знову з'явилась. потім різко впала.

через день були незрозумілі напади тотальної слабкості (просто валило з ніг). начебто основна стадія запалення пішла, але вірус постійно повертається - намагається повернутися. та організм, антитіла з ним борються.

якась циклічність містична - день все нормально, наступного немає сил.

але температура більше піднімалася. реактивний білок був максимум 25 (для пневмонії досягає близько 40). був трохи підвищений ддімер - на межі референсу, довелося пити дуже недешевий ксарелто.

Вчора тест ще показав наявність вірусу в організмі, але реактивний білок сильно впав – до 4. отже основна частина хвороби пройдена. нюх повертається. кашлю не було.

це моя перша корона і тепер я розумію, як підступний цей вірус - якщо у моїй відносно легкій формі просто вирубувало з ніг. я не уявляю, як важко переносять люди з ослабленим імунітетом без вакцини та вироблених антитіл.

Чи буду я щеплюватися? звичайно, так я зміг якось убезпечити свою сім'ю, не кашляв, не чхав. поки вакцина єдиний спосіб перенести цю гидотну», – написав Бутченко.

 

Юні тернопільські волейболістки Богдана Гицик та Владислава Губенко - срібні призерки Міжнародного турніру у Мінську

Середа, 27 жовтня 2021, 09:19

Юні тернопільські волейболістки Богдана Гицик та Владислава Губенко - срібні призерки Міжнародного турніру у Мінську

У Мінську (Білорусь) 21-23 жовтня тривав Міжнародний турнір з волейболу пам’яті заслуженого тренера БССР П.В. Ковальова. В рамках підготовки до чемпіонату Східно-європейської зональної асоціації (СЄВЗА), участь у змаганнях взяли молодіжні збірні України, - повідомляє Федерація волейболу України. В результаті юнацька збірна України (U-18) посіла перше місце, а дівоча команда (U-17) стала срібним призером змагань.

 

Серед дівчат у складі команди виступали дві вихованки Тернопільської КДЮСШ з ігрових видів спорту Богдана Грицик та Владислава Губенко. А тренер-вихователь КДЮСШ з ігрових видів спорту Людмила Борознова була на турнірі тренером збірної команди U-17.

Отож, за підсумками ігрових днів українські спортсменки вибороли друге місце у турнірі, поступившись дівчатам збірної Білорусії 1:3 та отримавши дві перемоги над представницями інших колективів, - йдеться на сторінці школи у соцмережах.

Організатори також визначили кращих гравців у кожній з команд. В складі української збірної були відзначені Євген Бойко (Нова Каховка, Херсонська область) та Богдана Грицик (місто Тернопіль). Зазначимо, що у листопаді відбудуться матчі чемпіонату Східно-європейської зональної асоціації. Українські волейболістки (U-17) відправляться до Естонії, де зіграють у підгрупі А проти Естонії, Грузії, Росії. Всього в чемпіонаті EEVZA візьме участь 8 команд - Естонія, Литва, Латвія, Грузія, Росія, Білорусь, Польща, Україна. Турнір відбудеться з 24 до 29 листопада.

Переможець чемпіонату EEVZA отримає не лише золоті нагороди, а ще й путівку до фінальної частини першості континенту.

 

Поліцейські застерігають мешканців області: через фейкові посилання на оплату аферисти крадуть гроші

Вівторок, 26 жовтня 2021, 11:05

потрапляють на гачок аферистів та довірливо віддають їм свої заощадження.

Черговою жертвою зловмисників стала мешканка обласного центру. Дівчина хотіла придбати фотоапарат, натомість допомогла злодію вкрасти гроші. Схема не нова: відома платформа з продаж, на якій виставлено товар, пропонує безпечну оплату. ЇЇ суть полягає в тому, що з карти покупця кошти списуються тільки в той момент, коли він підтверджує своє бажання зробити покупку. При цьому на карту продавця кошти надходять лише тоді, коли покупець отримав товар і переконався в його якості та відповідності своїм очікуванням. Саме на цій послузі і спекулюють аферисти. Вони надсилають покупцю фейкові посилання і крадуть дані банківських карток.

У таку пастку потрапила і тернополянка. Продавець надіслав їй у месенджер посилання на оплату, жінка ввела всі дані, однак замість 12 тисяч, з рахунку зникли всі кошти – понад 24 тисячі. Зник і продавець з товаром.

За факом шахрайства розпочато кримінальне провадження.

Пам'ятайте найголовніші правила: фішингові сайти можуть копіювати оригінал до найдрібніших деталей, а шахрай, користуючись психологічними прийомами, здатний переконати вас надати необхідну інформацію. Не покладайтеся на удачу, перевіряйте посилання!

Мають одразу насторожити:

Посилання в особисті повідомлення.  Не переходьте за такими посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях нібито для купівлі товару, скасування угоди, повернення ваших коштів.

Зазвичай офіційна доставка немає ніяких збоїв, при яких угода скасовується і вам потрібно знову вводити дані карти для повернення коштів або повторної оплати. Якщо продавець не відправить товар — кошти повертаються на вашу карту автоматично.

Будьте обережні, якщо на сторонньому сайті у вас запитують введення даних авторизації, а також платежів — адже це і є мета шахраїв: отримати доступ до ваших персональних даних, які вас попросять ввести для здійснення покупки (номер картки, термін її дії, cvv).

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/policzejski-zasterigayut-meshkancziv-oblasti-cherez-fejkovi-posilannya-na-oplatu-aferisti-kradut-groshi/

 

Трьом особам, підозрюваним у підробленні ПЛР-тестів, слідчі Тернопільщини оголосили підозру

Вівторок, 26 жовтня 2021, 11:04

Під час досудового розслідування вдалося встановити шість фактів підроблення офіційних документів. За фальшивки зловмисники отримували грошову винагороду у розмірі 100 гривень.

Слідчі слідчого управління ГУНП в Тернопільській області повідомили про підозру трьом жителям обласного центру. Усі обґрунтовано підозрюються у підробленні офіційних документів за попередньою змовою групою осіб - частина 3 статті 358 Кримінального кодексу.

Злочинну діяльність зловмисники розпочали у лютому цього року. За грошову винагороду виготовляли підроблені довідки про проходження лабораторного дослідження на наявність захворювання – COVID-19, зазначаючи в них завідомо неправдивий результат дослідження - негативний, а також інші дані, необхідні для можливості використання таких документів як дійсних.

Слідством встановлено, що підозрювані сфальшували щонайменше шість офіційних документів, використовуючи дані як приватних медичних лабораторій, так і обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я.

За скоєне зловмисникам загрожує до п’яти років позбавленням волі.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/trom-osobam-pidozryuvanim-u-pidroblenni-plr-testiv-slidchi-ternopilshhini-ogolosili-pidozru/

 

Авантюрну комедію «Де гроші» привіз до Тернополя мегапопулярний DZIDZIO

Вівторок, 26 жовтня 2021, 10:14

Авантюрну комедію «Де гроші» привіз до Тернополя мегапопулярний DZIDZIO

Співак, актор, режисер-постановник Михайло Хома, він же DZIDZIO представив у Тернополі свій новий фільм — пригодницьку комедію-квест «Де гроші». Разом із Михайлом до файного міста на прем’єру прибула продюсерка Діана Юраш та блогер Дмитро Варварук, який зіграв у стрічці одну із ролей.

Як розповів Михайло Хома, це вже третій художній фільм від компанії Dzidziofilm і перший проєкт команди, реалізований за підтримки Держкіно.

Праця над стрічкою тривала два роки.

«Ідея у мене з’явилася, коли я загубив гроші. Хтось зателефонував, я відволікся на розмову, а тоді перевернув усе навкруги, бо не міг знайти коштів ні вдома, ні на студії. Аж ввечері побачив, що кишеня розійшлася по шву і купюри зісковзнули вниз по штанині. А я вже всіх почав підозрювати, навіть себе. Оце для мене був квест», — поділився спогадами Михайло.

У фільмі окрім Михайла Хоми знялися Ада Роговцева, Ахтем Сеітаблаєв, Юрій Горбунов, Володимир Остапчук, Віктор Андрієнко, Олексій Тритенко, Сергій Либа та інші українські актори. Зйомки відбувалися на кіностудії імені Олександра Довженка й на Личаківському кладовищі у Львові. До слова, для створення цієї комедії професіонали майже два місяці облаштовували декорації з рухомими елементами.

Сюжет фільму розповідає про пригоди піаніста Міші, який зневірився в улюбленій професії та заробляє на життя шахрайством. Обікравши іноземних туристів, Михайлу та його товаришу-напарнику доводиться тікати від поліції. Друг від правоохоронців відірватися не зумів, а от Михайло заховався від стражів закону в цвинтарній капличці. Саме там аферист знайомиться із немолодою багачкою Адою Потоцькою. Вдова володіє великим будинком, мешканці якого і вдень, і серед ночі переймаються єдиним питанням: «Де гроші?»

Михайло Хома зауважив: робота над цією стрічкою стала для нього викликом, адже фільм виходить у прокат в час жорстких карантинних обмежень. Окрім цього, зйомки доводилося поєднувати з концертами, поїздками, інтерв’ю, участю в телешоу, тож подекуди мусив боротися з втомою. Проте, на думку Михайла, ідеального періоду для реалізації задумів не буває, тому треба втілювати творчі плани тут і тепер. А ще, на відміну від головного героя фільму, ніколи не варто зраджувати власним мріям.

Михайло Хома, як режисер-постановник також не відрікається від амбітних цілей. Артист зізнався, що в майбутньому сподівається отримати за котрусь із кіноробіт «Оскар», а також уже докладає всіх зусиль, аби нова комедія найближчим часом вийшла на міжнародний ринок. Наразі команда розпочала роботу над англомовним тонуванням стрічки, тобто іноземною версією фільму.

Переглянути комедію-квест «Де гроші» можна в кінотеатрі Miromax, що в ТРЦ «Подоляни» з 25 жовтня.

Маряна Бобрівець


 

За зберігання наркотичних речовин відповідальність понесуть троє жителів області

Понеділок, 25 жовтня 2021, 09:34

Частину 1 статті 309 (незаконне зберігання наркотичних речовин) Кримінального кодексу  слідчі інкримінують тернополянину та жителям Кременецького і Чортківського районів. Їм загрожує до трьох років позбавлення волі.

У жителя обласного центру та мешканця села Великі Дедеркали Кременецького району речовини, схожі на наркотичні, поліцейські вилучили під час поверхневого огляду. Молоді люди, побачивши на вулиці правоохоронців, помітно почали нервувати, що і викликало підозру. У 24-річного тернополянина виявили поліетиленовий згорток у якому знаходилася речовина рослинного походження зеленого кольору.  Паперовий згорток з речовиною, схожою на марихуану, 16-річний житель Кременеччини видав добровільно. Слідчі Тернопільського районного управління поліції розпочали кримінальні провадження.

Під час слідчих дій співробітники відділення поліції №4 міста Заліщики по місцю проживання 28-річної жительки селища Товсте виявили та вилучили 300 грамів речовини, схожої на марихуану. Жінка заявила, що зберігала «зілля» для власного вжитку.

Усі вилучені речові докази направлено на експертизу. Триває досудове розслідування.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області

Національна поліція України - лого
0-800-50-02-02

безкоштовна гаряча лінія

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/za-zberigannya-narkotichnix-rechovin-vidpovidalnist-ponesut-troje-zhiteliv-oblasti/

 

Телефонні аферисти обшахраювали мешканців Тернопільщини

Понеділок, 25 жовтня 2021, 09:33

Найчастішим способом шахрайств являється викрадення коштів з банківських карток. Громадяни потерпають від зловмисників, які через телефон або Інтернет, зловживаючи довірою, отримують доступ до банківських карток.

Від такого роду злочину потерпіло двоє мешканців області. До заявника зателефонував чоловік та представився працівником банку. Він попросив уточнити персональні дані, адже відбувся збій системи. Краянин без роздумів зробив те, що його попросив додзвонювач. Згодом він збагнув, що його ошукали, адже виявив, що з рахунку зникло майже 2000 гривень.

Ще одна заявниця після спілкування з псевдобанкіром виявила, що через мобільний додаток на її ім’я оформили кредит на 35 тисяч гривень. За допомогою вона звернулася до правоохоронців.

Відомості про події слідчі внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські розповідають, щоб захиститися від зловмисників, досить не піддаватися паніці і не розголошувати свої дані. Аби розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, слід запам'ятати:

- співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;

- якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;

- дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/telefonni-aferisti-obshaxrayuvali-meshkancziv-ternopilshhini/

 

«День у музеї»: для слухачів Тернопільського обласного відділення МАН України провели навчальне заняття на базі Бережанського краєзнавчого музею

Понеділок, 25 жовтня 2021, 09:27

«День у музеї»: для слухачів Тернопільського обласного відділення МАН України провели навчальне заняття на базі Бережанського краєзнавчого музею

У Тернопільському обласному відділенні МАН України навчається чимало слухачів, які відвідують секцію історичного краєзнавства та історії України.

0Як зазначають у закладі, краєзнавство займає одне з провідних місць в системі історичної науки, тим паче, що ресурс для краєзнавчої діяльності в нашому краї настільки значний та багатий, що вистачить, мабуть, на кільканадцять поколінь юних дослідників.

«Історична тематика в дослідженнях вихованців МАН України є чи не найдавнішим напрямом наукових пошуків. З цією метою на базі Бережанської філії було організоване заняття «День у музеї» в якому взяли участь слухачі Бережанської, Зборівської та Теребовлянської філій, — розповідають у Тернопільському обласному відділенні МАН України. — Привітала учасників заходу Лариса Костянтинівна Таран, завідувачка кабінету професійного розвитку педагогів НЦ «МАНУ» м. Київ, яка побажала юним дослідникам не втрачати запалу до дослідницької діяльності та плідної праці. А далі історики-дослідники попрямували знайомитись із маленьким галицьким містечком, де минуле та сучасність переплелися настільки тісно, що легко забути, який зараз рік і століття (красується у місті ратуша, годинник, який повертає нас у реальність, вірменські дворики, пам’ятники і монументи)».

Микола Павлович Проців, науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею, викладач Тернопільського обласного відділення МАН України, після невеличкого екскурсу історичними пам’ятками міста, привів слухачів до краєзнавчого музею.1

«Музей — це духовна скарбниця, що зберігає безцінні пам’ятки історії, культури та мистецтв, які служать суспільству та його розвиткові. Оповідач ознайомив учнів з експозицією та організував практичне заняття «Робота з історичними джерелами: впорядкування публікацій, фотоплівок, монет», — додають у закладі. — Володимир Васильович Старка, доктор історичних наук, доцент ТНПУ ім. Володимира Гнатюка, розповів про організаційні засади пошукової діяльності слухачів обласного відділення МАН України (проблематика та тематика наукових проектів)».

По завершенню виступів викладачів, учасники навчального заняття поділились враженнями від заходу й темами наукових проектів, над якими працюватимуть.


 

Гімнастка з Тернополя Анастасія Бачинська показала найкращий за 22 роки результат України у вільних вправах на чемпіонаті світу і посіла сьоме місце

Понеділок, 25 жовтня 2021, 09:18

Гімнастка з Тернополя Анастасія Бачинська показала найкращий за 22 роки результат України у вільних вправах на чемпіонаті світу і посіла сьоме місце

У японському Кітакюшю визначилися медалістки чемпіонату світу зі спортивної гімнастики у фіналі вільних вправ серед жінок. Єдиною українською представницею в цьому фіналі була 18-річна тернополянка Анастасія Бачинська, яка вперше в кар'єрі подолала кваліфікацію на чемпіонаті світу. В дебютному фіналі особистого багатоборства Бачинська ввійшла до топ-10, а у вільних вправах посіла сьоме місце, - повідомляє «Суспільне. Спорт».

У вільних вправах українка змагалася ще iз сімома гімнастками, які пройшли кваліфікацію. У відборі Бачинська посіла десяте місце з 13.1 бала, але цього вистачило завдяки правилу, що у фіналі можуть узяти участь лише дві гімнастки від збірної. А отже дві спортсменки, які були вище за Анастасію, – японка Хітомі Хатакеда та американка Емджей Фрейзер – відсіялися як треті номери своїх країн.

Таким чином Бачинська стала першою українкою у фіналі вільних вправ за 18 років, адже востаннє це вдавалося Альоні Кваші – ще в 2003-му. Тоді українка посіла восьме місце.

Фінальний виступ Насті Бачинській удався майже так само, як у кваліфікації. Наша землячка успішно виконала вправу, припустившись лише кількох дрібних помилок у формі й приземленні та заробивши 13.033 бала. В підсумку це принесло їй сьоме місце. Анастасія покращила позицію, порівняно з кваліфікацією, випередивши японку Юну Хірайву, яка мала падіння.

А це означає, що Бачинська показала найкращий результат України в цьому виді змагань за 22 роки. Востаннє українська гімнастка входила до топ-7 у вільнах вправах на чемпіонаті світу в 1999 році, коли Тетяна Ярош стала шостою.

Чемпіонкою в Кітакюшю стала бронзова призерка Олімпійських ігор-2020 у Токіо в цій дисципліні – японка Маї Муракамі. Щоправда, спершу їй мало дістатися «срібло», адже вона отримала 13.966 бала, що було нижче за оцінку представниці РФГ Ангєліни Мєльнікової (14). Але після перегляду оцінки Муракамі додали один бал, який урешті приніс їй друге в кар’єрі «золото» чемпіонату світу в цій вправі – після 2017-го.

Нова абсолютна чемпіонка світу й олімпійська чемпіонка Мєльнікова, яка також подавала заявку на перегляд оцінки, але безуспішно, завершила змагання зі «сріблом», а американка Ліенн Вон (віцечемпіонка в багатоборстві) – з «бронзою».

Єдину українську медаль на чемпіонаті світу в Японії завоював Ілля Ковтун, який виборов «бронзу» в багатоборстві – лише другу в історії України. А у завершальному фіналі змагань на поперечині Ілля посів сьоме місце.

Спортивна гімнастика. Вільні вправи (жінки), фінал

Маї Муракамі (Японія) – 14.066

Ангєліна Мєльнікова (РФГ) – 14

Ліенн Вон (США) – 13.833

...

7. Анастасія Бачинська (Україна) – 13.033

 

Працівники поліції розслідують шахрайство з фейковою фінансовою біржою

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 13:28

Думав, що грав на біржі, а насправді пересилав кошти шахраю мешканець Тернопільського району. Чоловік втратив понад 6 тисяч доларів.

Оголошення про торги потерпілий знайшов на одному з сайтів. По телефону представник фірми гарантував високий прибуток, за умови вкладення коштів. Зловмисник навіть  імітував проведення торгів на різних фінансових ринках, які насправді не відбувалися. У такий спосіб він привласнив гроші вкладника.

Оголошення зникло, номер псевдоброкера перестав відповідати і обманутий клієнт зрештою звернувся з заявою в поліцію. За фактом шахрайських дій слідчі розпочали досудове розслідування.

Правоохоронці застерігають: не ризикуйте оплачувати рахунки на незнайомих ресурсах, не вірте невідомим про захмарні заробітки, за які потрібно заплатити наперед. Не торгуйте  за допомогою сумнівних компаній, це можуть бути сайти-підробки, які є частиною схеми шахрайства.

Відділ комунікації поліції Тернопільської області
Національна поліція України - лого
0-800-50-02-02

безкоштовна гаряча лінія

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/praczivniki-policziji-rozsliduyut-shaxrajstvo-z-fejkovoyu-finansovoyu-birzhoyu/

 

На Тернопільщині працюють посилені мобільні групи для перевірки дотримання протиепідемічних обмежень

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 09:16

Мобільні рейдові групи, які складаються з поліцейських, представників Держпродспоживслужби та інших уповноважених осіб, не припиняють свою діяльність на території нашої області та посилено контролюють дотримання вимог карантину.

З метою запобігання погіршення ситуації із станом захворюваності, поліцейські Тернопільщини активізували превентивні заходи. Їхні основні зусилля спрямовані на проведення профілактичної та роз'яснювальної роботи щодо важливості виконання встановлених обмежень. Надалі до порушників, які нехтуватимуть карантинними правилами та ігноруватимуть їх,  застосовуватимуть заходи адмінвпливу.

Щодня в нашій області працює більше пів сотні мобільних груп, до складу яких входить майже дві сотні поліцейських. Вони перевіряють суб’єкти господарювання, які проводять діяльність у сфері обслуговування населення, громадський транспорт, заклади громадського харчування (кафе, бари, їдальні, тощо), ринки, заклади культури та освіти.

За минулу добу мобільні групи перевірили 413 об’єктів господарювання.

З 21 жовтня в Україні набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень, які передбачають можливість поїздки між регіонами лише для осіб, які мають COVID-сертифікат або довідку про вакцинацію. Поліцейські перевірятимуть перевізників на наявність у водіїв та пасажирів документів щодо вакцинації.

Нові правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних пасажирських перевезень. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах та залізничний транспорт міжобласного сполучення. Відповідні вимоги не будуть застосовуватись до міських та внутрішньообласних перевезень.

Відповідальність за наявність у всіх водіїв, а також у пасажирів зазначених документів несе перевізник. Перевірку здійснюватимуть працівники патрульної поліції,  поліцейські сектору реагування патрульної поліції територіальних підрозділів області, а також поліцейські у складі мобільних груп за участю працівників Укртрансбезпеки. У разі відсутності документу, працівники поліції складатимуть адміністративні протоколи за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП (порушення правил карантину щодо людей).

Поліцейські закликають громадян із порозумінням ставитися до нинішньої складної епідеміологічної ситуації, і не допускати порушень карантинних обмежень.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/Informacziya/na-ternopilshhini-praczyuyut-posileni-mobilni-grupi-dlya-perevirki-dotrimannya-protiepidemichnix-obmezhen/

 

Велосипедному злодію доведеться відповісти за скоєний злочин

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 09:14

Таємне викрадення чужого майна інкримінують правоохоронці Тернопільського РУП мешканцю міста 1984 року народження. Міру покарання йому обере суд.

Заявник звернувся на лінію 102 з проханням розшукати невідому особу, яка привласнила його велосипед. Зі слів чоловіка, майно він зберігав на сходовій клітці багатоповерхівки. Однак в нічний період зловмисник поцупив транспорт.

У ході оперативних заходів працівники поліції встановили особу підозрюваного – це тернополянин. Він неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Тепер йому доведеться відповісти відповідно до частини 1 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції
Тернопільської області

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/kriminal/velosipednomu-zlodiyu-dovedetsya-vidpovisti-za-skojenij-zlochin/

 

Тернопільська обласна філармонія запрошує на вечір музики

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 08:58

Тернопільська обласна філармонія запрошує на вечір музики

Вечір музики А. Кос-Анатольського відбудеться у філармонії 26 жовтня.

0Початок о 18:30 год.

Концерт пройде за участю солістів філармонії у супроводі Олега Кирилюка (фортепіано) та камерного оркестру.

Головний диригент – Олена Єфремова.

Анатолій Кос-Анатольський – видатний український композитор, педагог, піаніст, музикознавець, музично-громадський діяч.

Анатолій Йосипович увійшов в історію вітчизняної музичної культури як один з яскравих, самобутніх й активних її творців. Його піс­ні, хори, вокально-інструментальні твори часто звучать по радіо, на телебаченні, концерти виконуються знаними симфонічними оркестрами, а опери та балети ставляться академічними театральними колективами.

Музика А. Кос-Анатольського щедро увібрала різноманітні інтонації, фольклорні жанри, поширені у західних областях України. Це, насамперед, оптимістичні, задерикуваті коломийкові мотиви, що своєю рухливою, моторною структурою, жвавими танцювальними ритмами особливо добре відповідають життєрадісному змісту його пісень.

 


 

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розповіли історію замку в Скалі-Подільській

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 08:53


У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розповіли історію замку в Скалі-Подільській
Початок побудови замку можна простежити від часів панування на Поділлі князів Коріатовичів. Вважається, що будівництво замку тривало у 60–70-их роках ХIV ст.
0«Місце для замку вибрали з урахуванням природних оборонних властивостей місцевості. Об’єкт розташований на високій горі, обмеженій, з однієї сторони, долиною річки Збруч, з іншої – долиною потічка Темна Криниця. Гора повернута гострим мисом на північ. Таким чином, з півночі та зі сторони обох річок мури замку підсилені природними «укріпленнями». З напільної сторони перед муром був рів з підйомним мостом, а ворота прикривала порохова вежа, яка збереглася до наших днів, — зазначає Андрій Лесіцький, старший науковий співробітник відділу стародавньої історії музею. — Незважаючи на такі оборонні властивості, замок протягом наступних трьох століть неодноразово руйнувався татарами, турками, волохами. Руйнувалося і саме місто, тому жителям Скали неодноразово доводилося відбудовувати все заново».1
У XV ст. Західне Поділля остаточно відійшло до складу королівства Польща. Скала стала центром Скальського повіту. У цей період неодноразово змінювалися ті, кому король доручав розпоряджатися містом. Зазвичай ці люди мали завдання організації оборони у краї, або ж відбудови міста після чергового руйнування.
«Замок постраждав під час Хмельниччини та Руїни XVII ст. У XVIII ст. старостами міста призначають представників роду Тарло. Замок був зруйнованим і закинутим. Нові господарі знову відбудовують його та будують новий палац. Через кілька років у палац потрапляє блискавка, і його знищує пожежа. З того часу замок більше не відбудовувався. Відпала потреба в обороні, а палац, нові власники — представники родини Голуховських, збудували в іншому місці», — додає науковець.
2В експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігається мініатюра з портретами Аґенора Голуховського та його дружини, а також панорамою Скали, на якій можна побачити вигляд містечка, костел, руїни замку, обеліск Голуховських, який стояв навпроти замку та невелику будівлю на території самого замку, яка була,



 

Жителів Тернопільщини запрошують на незвичну мандрівку мальовничими куточками рідного краю

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 08:53

Жителів Тернопільщини запрошують на незвичну мандрівку мальовничими куточками рідного краю
«Незвична мандрівка Тернопіллям: від минулого до сьогодення...» — інтерактивна екскурсія, під час якої учасники мають змогу почути пізнавальну розповідь про різноманітність царства рослин і тварин, взаємовідносини між ними, побачити, як виглядали давні мешканці планети, стати палеонтологом і відправитись на пошуки залишків справжніх давніх істот, а також навчитись розуміти і любити природу довкола.
Як зазначають у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, завдяки інтерактивній екскурсії з'являться нові вміння. Зокрема, впізнавати голоси птахів, розрізняти сліди тварин, визначати скам'янілості, сортувати сміття й розпізнавати різні види тварин і рослин, що занесені до Червоної книги.
«По закінченню екскурсії на учасників чекає пізнавальний квест природничо-екологічного спрямування «Дослідники природи», — зазначають у музеї.


 

Навіть вакцинованих від ковіду вакцинуватимуть ще раз – рішення МОЗ

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 08:48


Навіть вакцинованих від ковіду вакцинуватимуть ще раз – рішення МОЗ

МОЗ України планує у 2022 році почати ревакцинацію населення від COVID-19. Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін, пише УНІАН.

Наразі, як зазначив санлікар, все свідчить про те, що українцям доведеться вакцинуватися від коронавірусу щороку, оскільки імунітет з часом слабішає, навіть після щеплення.

"Ми розуміємо, що імунітет до коронавірусу не постійний і через певний час він стає все менше і менше. Тому ті люди, які пройшли повний курс щеплення, повинні пройти повторне щеплення, щоб поновити імунну відповідь", - сказав Кузін.

В Україні встановлено черговий рекорд вакцинації – позавчора щеплення від COVID-19 отримали понад 250 тис. осіб. Одну дозу отримали 165 тис. 649 людей, повністю імунізовані - 85 тис. 605 людей.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплені 8 млн 373 тис. 550 осіб, з них повністю імунізовані та отримали дві дози вакцини – 6 млн 743 тис. 615.

Інфографіка УНІАН

Інфографіка УНІАН

 

18-річна тернополянка Анастасія Бачинська - у топ-10 багатоборства на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики у Японії

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 08:42

18-річна тернополянка Анастасія Бачинська - у топ-10 багатоборства на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики у Японії

У фінал особистого багатоборства серед жінок на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики, який цими днями проходить у японському Кітакюшю, пройшли дві українки - Анастасія Бачинська та Єлизавета Губарєва. Причому гімнастка з Тернополя Настя Бачинська показала дев’ятий результат у кваліфікації, набравши 52.655 очки. Для Бачинської та Губарєвої це був перший фінал на рівні чемпіонату світу. У 2021-му Бачинська брала участь у фіналі багатоборства на Євро, проте там посіла лише 20-е місце, - повідомляє «Суспільне. Спорт». На чемпіонаті світу Бачинська суттєво покращила результат. Однак за підсумковими балами виступила гірше, аніж у кваліфікації.

Як відомо, фінал особистого багатоборства серед жінок складається з чотирьох вправ - вільні вправи, вправи на колоді, різновисоких брусах та опорного стрибку. Залежно від складності вправ та самого виконання гімнасткам нараховуються бали.

Основними вправами для Бачинської та Губарєвої у фіналі особистого багатоборства були вільні вправи, а також вправи на різновисоких брусах та колоді, де вони також змагалися для потрапляння в особисті фінали.

Бачинська показала найкращий результат у вправах на колоді, отримавши оцінку 12.800, і у цьому виді стала сьомою. Була близькою до місця у топ-10 українка і у вільних вправах, але в заключний момент її змістила на 11-е місце представниця ФГР Ангеліна Мельнікова.

Попри лише одне місце у топ-10 за підсумками чотирьох вправ, Бачинській вдалося посісти 10-е місце після суми усіх оцінок в особистому багатоборстві. Її результат склав 51.833 бали.

У порівнянні із кваліфікацією, Бачинська виступила гірше. Тоді вона посіла дев’яте місце із результатом 52.655 бали.

Щодо іншої українки Єлизавети Губарєвої, то вона у двох вправах - різновисокі бруси та колода - посіла дев’яте місце і також претендувала на місце у топ-10.

Проте у підсумку Губарєва зайняла 14-е місце, покращивши свою позицію у кваліфікації на одну сходинку. У опорному стрибку українська гімнастка показала 20-й результат, чим погіршила своє підсумкове місце у заліку особистого багатоборства.

Чемпіонкою світу у багатоборстві стала представниця ФГР Мельнікова, яка випередила американку Лін Вон на 0.3 бали. Бронзовою призеркою була Кайла Дічелло (США).

Спортивна гімнастика. Особисте багатоборство, фінал

1. Ангеліна Мельнікова (ФГР) - 56.632

2. Лі Вон (США) - 56.340

3. Кайла Дічелло (США) - 54.566

...

10. Анастасія Бачинська - 51.833

14. Єлизавета Губарєва - 51.599

Результат Бачинської та Губарєвої у фіналі особистого багатоборства на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики є найкращими за 18 років. Востаннє дві українські гімнастки фінішували так високо у 2003 році: Ірина Яроцька посіла четверте місце, а Аліна Козич стала восьмою.

Загалом це втретє в історії виступів жіночої збірної України на чемпіонатах світу, коли у фінал після кваліфікації пройшли дві гімнастки. У 2006-му Аліна Козич посіла 13-е місце, а Дарія Згоба фінішувала 22-ю.

Нагадаємо, що Анастасія Бачинська є вихованкою Тернопільської КДЮСШ №2 імені Юрія Горайського (тренери Ганна Лев, Оксана Першина та заслужений тренер України Тетяна Геращенко). Спортсменка – кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, нагороджена Почесною відзнакою Тернопільської ОДА – нагрудним знаком «Гордість Тернопіля», майстер спорту України міжнародного класу зі спортивної гімнастики,

Найкращим результатом Анастасії Бачинської на міжнародному рівні залишається «золото» Євро-2020 у командній першості. У 2021-му вона також стала бронзовою призеркою Євро у вправах на колоді.

В особистому багатоборстві Бачинська вдруге фінішує у топ-10 на рівні чемпіонатів світу та Європи. У 2019 році вона стала п’ятою на Євро.

За програмою чемпіонату світу зі спортивної гімнастики у Японії у неділю, 24 жовтня, Анастасія Бачинська ще виступатиме у вільних  вправах, оскільки окрім виходу у фінал в особистому багатоборстві, спортсменка подолала кваліфікацію і у вільних вправах.

П'ятниця, 22 жовтня, 12:00. Особисте багатоборство (Ілля Ковтун)

Неділя, 24 жовтня, 10:25. Опорний стрибок (Назар Чепурний)

Неділя, 24 жовтня, 12:35. Вільні вправи (Анастасія Бачинська)

Неділя, 24 жовтня, 13:10. Перекладина (Ілля Ковтун)

А загалом, додамо, що чемпіонат світу зі спортивної гімнастики розпочався у японському Кітакюшю 18 жовтня і триватиме до 24 жовтня. Вперше з 1996 року він проходить в олімпійський сезон, адже Ігри-2020 відбувались на рік пізніше через пандемію коронавірусу.

На змаганнях розігрується 12 комплектів медалей: по одному в чоловічому й жіночому особистому багатоборстві, а також у шести чоловічих фіналах в окремих видах і чотирьох жіночих.

На минулому чемпіонаті світу-2019 Україна завоювала дві «бронзи»: Олег Верняєв – у багатоборстві, Ігор Радівілов – у опорному стрибку.

За всю історію участі в чемпіонатах світу під українським прапором збірна здобула 35 медалей: 7 золотих, 12 срібних і 16 бронзових.

У Японії від України виступають десять гімнастів: шість чоловіків і чотири жінки.

Фото з архіву

 

85% українців планують змінити роботу в найближчий рік – опитування

Четвер, 21 жовтня 2021, 09:42

 
UNSPLASH

85,6% опитаних українців планують змінити роботу у найближчий рік, якщо буде можливість, 9% ще не думали про зміну роботи найближчого року, а 5,4% опитаних все влаштовує.

Про це свідчать результати опитування, яке провів сайт для пошуку роботи Jooble.

При цьому, 53,3% опитаних спеціалістів зазначили, що для своєї кар'єри обрали б працювати на одному місці якомога довше та змінювати роботу тільки через певні обставини.

 

Водночас 27?8% обрали б поступово зростати в межах однієї компанії.

А 16,5% вважають, що краще змінювати роботу раз у 2-5 років із перспективою зростання доходів та підвищення посади. 2,4% спеціалістів змінювали б роботу частіше одного разу на 2 роки за потреби.

"49,7% опитаних спеціалістів розповіли, що після зміни роботи їхня заробітна плата здебільшого зростала. Винагорода залишалася без змін - у 32%. У 9,8% опитаних залишалася заробітна плата без змін, але було більше додаткових опцій (страхування, нематеріальні заохочення тощо).

 

8,5% спеціалістів вказали, що під час зміни роботи їхня зарплата зменшувалася", - повідомляють автори дослідження.

Серед причин, які мотивують змінювати роботу, опитані українці назвали, зокрема, такі: відсутність можливостей для зростання зарплати, відсутність можливостей для кар'єрного розвитку та ненадійність роботодавця.

 

Також поширеними причинами, які обрали опитані спеціалісти, були токсичність на робочому місці, бажання змін, конфлікт на робочому місці, зміна спеціалізації/професії.

 

Опитування провели аналітики Jooble на основі анкетування 1530 українських пошукачів у період з 6 вересня по 6 жовтня 2021 року. Провели опитування спеціалістів з галузей виробництва, освіти, медичної сфери, державного сектора, будівництва, готельно-ресторанна сфери, IT, аграрний сектор, логістика та інші.

Анкетування було анонімним та складалося з 10 питань із запропонованими варіантами відповідей та можливістю написати власний варіант у деяких запитаннях, щоб розширити межі відповідей та дати респонденту можливість виразити свою точку зору. Опитування не проводилося в АР Крим та на непідконтрольній українській владі частині Донецької та Луганської областей. В опитуванні взяли участь респонденти віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 3%.

Нагадаємо:

42,4% опитаних українцв відповіли, що досить давно не отримували підвищення заробітної плати, при цьому, 74,1% опитаних спеціалістів зазначили, що незадоволені рівнем своєї заробітної плати.

 

На околицях села Пилипче Тернопільської області спелеологи віднайшли нову печеру

Четвер, 21 жовтня 2021, 09:09


На околицях села Пилипче Тернопільської області спелеологи віднайшли нову печеру

Нещодавно київські спелеологи під керівництвом Ігоря Стефанишина відкрили на Борщівщині нову печеру.
0«Першовідкривачі, увійшовши в порожнину, були впевнені, що сюди ніколи не ступала людська нога. Проте, під час обстеження виявили залишки керамічного посуду. Також спелеологи натрапили на людське поховання. Тому вирішили долучити фахівця з археології», — розповідають у Борщівському обласному комунальному краєзнавчому музеї.
Так, на запрошення спелеологів, обстеження у печері продовжив археолог Михайло Сохацький. Йому вдалося встановити датування керамічного посуду — це період середньовіччя. Науковець визначив, що людські останки належать трьом особам, серед них: два останки підлітків та один — дорослої людини. Та щоб намалювати більш цілісну картину, знахідки потрібно детальніше дослідити антропологам.
«Окрім того, це випадкове відкриття є підтвердженням того, що недосліджені печери — це не тільки цікаві природні об’єкти, але й підземний світ, що приховує ще багато таємниць і несподіваних речей», — додають у музеї.
1 2


 

«Бути донором благородно і корисно»: у Тернопільському обласному центрі служби крові розповідають, як стати донором

Середа, 20 жовтня 2021, 06:57

«Бути донором благородно і корисно»: у Тернопільському обласному центрі служби крові розповідають, як стати донором

У КНП «ТОЦСК» щоденно приймають донорів, адже лікарні краю потребують донорської крові.

0«Для кроводачі донорам необхідно мати паспорт або ID-картку, допускається використання додатку «Дія». Перед медичним обстеженням донор заповнює анкету, даючи відповіді на поставлені у ній запитання та завіряє їх особистим підписом. В організмі людини міститься в середньому 5 літрів крові, тобто 7% від ваги. Доза кроводачі — 450 мл, що абсолютно нешкідливо та безпечно для здоров’я донора. Після здачі крові у донора зберігається добре самопочуття, апетит, нормальна працездатність», — розповідають у центрі.

Рекомендації донорам:

- не варто здавати кров після роботи у нічну зміну;

- за три доби до кроводачі з раціону слід виключити жирну та копчену їжу і не вживати спиртні напої;

- ввечері, напередодні донації, — легка вечеря, а вранці, в день донації, слід обмежитись легким солодким чаєм з хлібом, або печивом;

- безпосередньо після здачі крові не можна займатися важкою фізичною працею, вживати спиртні напої, керувати транспортними засобами, працювати на висоті.

«Для донорів проводиться безкоштовне медичне та лабораторне обстеження  з видачею довідки про стан здоров’я (гепатит В і С, сифіліс, ВІЛ, група крові, резус-належність). З січня 2021 року розпочато додаткове безкоштовне тестування всіх донорів на наявність СоV2, IgG з видачею довідки, — зазначають у закладі. — Здаючи кров, Ви рятуєте не одне життя. Бо ніколи не знаєш, кому вона може знадобитися: новонародженій дитині, породіллі, онкохворому, чи людині, що потрапила в ДТП. До того ж — здача крові покращує стан здоров’я донора. Широко відомо, що організм людини здатний до самовідновлення і не тільки кількісного, але й якісного. У всьому світі на донорів крові дивляться з повагою і захопленням. Приєднуйтесь і Ви до армії небайдужих».

Детальніше на сайті КНП «ТОЦСК».

 

«Симфонія барв Тетяни Балбус»: Тернопільська обласна бібліотека для молоді запрошує на виставку

Середа, 20 жовтня 2021, 06:56

«Симфонія барв Тетяни Балбус»: Тернопільська обласна бібліотека для молоді запрошує на виставку

21 жовтня о 14:00 год. у секторі мистецтв бібліотеки відбудеться відкриття персональної виставки «Симфонія барв Тетяни Балбус».
Тетяна Балбус є засновником та ідейним натхненником жіночого мистецького гурту «Палітра».
«На виставці експонується 40 робіт майстрині. Тут, як у симфонії, переплітаються кольори, історія, звичаї, традиції, словом, народне мистецтво», — розповідають у бібліотеці.
0
 

У Коропецькому обласному ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою відбулися змагання з міні-футболу

Середа, 20 жовтня 2021, 06:56

У Коропецькому обласному ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою відбулися змагання з міні-футболу

З метою залучення учнів до занять спортом і змістовного відпочинку в ліцеї-інтернаті провели змагання з міні-футболу, за підсумками яких І місце зайняв 11-А клас, ІІ місце — 11-Б клас, а ІІІ місце — 10-В клас.

«Найкращим воротарем став Смоленський В., учень 11-Б класу, найкращим гравцем — Олійник А., учень 10-В класу, а найбільше голів (23) у ворота суперників забив Сідоран В., учень 11-А класу», — розповідають у ліцеї-інтернаті.

 

Спортсмени з Тернопільщини — переможці «Гонки майбутніх чемпіонів»

Середа, 20 жовтня 2021, 06:55

Спортсмени з Тернопільщини — переможці «Гонки майбутніх чемпіонів»
У Луцьку відбулися Всеукраїнські змагання з літнього біатлону «Гонка майбутніх чемпіонів», присвячені Дню захисників та захисниць України.
Біатлоністи змагалися в естафетній гонці.
«Чемпіонами змагань стали спортсмени з нашої області — учень Тернопільської обласної ДЮСШ із зимових видів спорту Назарій Парадовський та випускниця цієї школи, а зараз — учениця ТО ШВСМ Тетяна Тарасюк, які тренуються під керівництвом Назарія Бурика», — розповідають у школі.
01


 

У Великому Глибочку відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Спорт для всіх в парках і скверах»

Середа, 20 жовтня 2021, 06:50

У Великому Глибочку відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Спорт для всіх в парках і скверах»

Фізкультурно-оздоровчий захід «Спорт для всіх в парках і скверах» провели для учнів Великоглибочецької загальноосвітньої школи І-Ш ступенів імені Ярослава Стецька Білецької сільської ради Тернопільського району. Відбулось дійство серед збірних команд учнів 5-9 класів на шкільному майданчику зі штучним покриттям. За переможні місця п’єдесталу пошани змагались п’ять команд-учасниць: «Чемпіон», «Блискітки», «Реал-Мадрид», «Королі спорту» та «Зелені квіти».

Чудова осіння погода сприяла учасникам змагань, а осіннє яскраве сонечко піднімало настрій усім присутнім. Команди у боротьбі за перемогу виявили хороші швидкісні якості та чудову спритність. В результаті перше місце виборола команда «Чемпіон», друге - завоювали «Королі спорту», а третє - посіли «Зелені квіти».

Команди-переможці та команди-призери нагороджені грамотами та призами з логотипом «Спорт для всіх» від організатора заходу - Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», а усі учасники отримали відзнаки та зошити від видавництва «Школярик».

 

Сторінка 59 з 109

«ПочатокПопередня51525354555657585960НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер