images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

Заробити на киберспорте - як правильно скласти прогноз?

Середа, 11 серпня 2021, 08:05

Заробити на киберспорте - як правильно скласти прогноз?


Ставки на кіберспорт можна порекомендувати всім тим, хто любить сучасні напрямки в спорті і непогано розбирається в проходять турнірах, ймовірних наслідках матчів та їх учасників

На кого краще поставити в майбутньому кіберспортивного матчі?

Віртуальний спорт об'єднує величезну аудиторію гравців, які заробляють завдяки перемогам улюблених клубів на ключових турнірах. Від Беттери лише потрібно вибрати підходящого букмекера для ставок, а також переконатися в правильності своєї передматчевій підготовки. На сайті https://parimatch.com/ru/e-sports можна ознайомитися з кіберспортивного подіями, які пройдуть найближчим часом , щоб скласти для себе уявлення про те, на кого в розділі eSports буде найкраще зробити ставку.

Популярні дисципліни кіберспорту

Далеко не всі комп'ютерні ігри можуть використовуватися для проведення турнірів. Це пов'язано з тим, що не завжди вдається дотримати баланс, в якому кожна ігрова фракція або персонаж будуть в рівних умовах з суперниками. З цієї причини можна виділити кілька ключових дисциплін, які можна відшукати в лінії надійного БК.

Ставки на CS: GO

З матеріалу https://isport.ua/other/cybersport/4963705-navi -gambit-rezultat-grand-finala можна дізнатися, що NaVi відігралися з 0: 2 і обіграли Gambit в гранд-фіналі RMR-турніру. З цієї причини команда з України в хорошій формі і ставки на неї в Counter Strike: Global Offensive буду виправданим рішенням. Дана кіберспортивного дисципліна є лідером глядацьких симпатій. Організатори турнірів це чудово розуміють, тому проводять безліч змагань між командами протягом усього року. Беттери можуть поставити на:

  • переможця або нічийний рахунок;
  • фору (мінусову - для фаворита, плюсову - для Андердог);
  • індивідуальний тотал гравців;
  • на статистику команди.

Стаття https://sportarena.com/betting / saw-wisla-krakow-stavki-na-kibersport-po-cs-go-15 / дозволила скласти прогноз, як буде проходити матч між sAw - Wisła Kraków. Ставки на кіберспорт по CS: GO актуальні практично протягом усього року, а в момент, коли в турнірному графіку починається затишшя, гравці можуть ставити на Dota 2.

Ставки на Dota 2

Ця розрахована на багато користувачів гра відбувається між двома командами, які змагаються за перемогу, намагаючись знищити фортецю супротивника. У кожної зі сторін є 5 гравців, які на початку матчу вибирають собі героя. В доті зазвичай роблять ставки на результат в матчі, тотал з убивств, а також результат з форою або тривалість зустрічі між суперниками.

 

Тернопільський обласний художній музей запрошує на відкриття виставки

Вівторок, 10 серпня 2021, 08:48

Тернопільський обласний художній музей запрошує на відкриття виставки

13 серпня о 14:00 год. у виставковому залі художнього музею відбудеться урочисте відкриття виставки сакрального живопису Народного художника України Богдана Ткачика.
0Експозиція присвячена 70-річчю від дня народження мистця.
Переглянути виста
 

«З Україною в серці»: Тернопільська обласна філармонія запрошує на концерт

Вівторок, 10 серпня 2021, 08:48


«З Україною в серці»: Тернопільська обласна філармонія запрошує на концерт

З нагоди 30-річчя Незалежності України у філармонії презентують концертну програму «З Україною в серці».

0Участь у заході візьме Академічний симфонічний оркестр, Академічний ансамбль танцю «Надзбручанка», Академічний ансамбль народної музики «Візерунок», Академічний камерний хор «Бревіс», Вокальний квартет «АКОРД», Вокальне тріо «Солов’ї Галичини» та солісти обласної філармонії.

Ведуча заходу — заслужена артистка України Адріана Онуфрійчук.

Початок концерту 23 се


 

Тернопільські спортсменки повернулись із медалями чемпіонату Європи з пауерліфтингу у Чехії

Понеділок, 09 серпня 2021, 09:21

Тернопільські спортсменки повернулись із медалями чемпіонату Європи з пауерліфтингу у Чехії

Чемпіонат Європи з пауерліфтингу серед всіх вікових груп з 2 до 8 серпня 2021 року тривав у чеському місті Плзень. За право називатися «найсильнішою державою європейського континенту» боролися в складі збірних команд різних країн 283 спортсмени. Серед них і троє представниць Тернопільської області, які мали честь представляти нашу державу в складі збірної команди України, – повідомляє Федерація пауерліфтингу області.

Зокрема, у дівчачій групі (до 18 років) виступали Полянська Марія (вагова категорія до 52 кг) та Бздир Софія (вагова категорія до 63 кг), а серед юніорок (до 23 років) – Канюка Олена (вагова категорія до 57 кг). Ці троє спортсменок є вихованками Тернопільської обласної ДЮСШ з літніх видів спорту, і право виступу на міжнародному турнірі в складі збірної команди України дівчата вибороли на чемпіонаті України з пауерліфтингу, який відбувся в квітні цього року.

Отож, у перший день змагань європейської першості у Чехії збірна України серед дівчат завоювала 5 золотих та 4 срібні медалі, посівши перше командне місце! А тернополянки в актив української команди долучили дві срібних нагороди. Так, у ваговій категорії до 52 кг другу сходинку п’єдесталу пошани посіла Полянська Марія з сумою 335 кг, виконавши всі 9 підходів. У вправі присідання зі штангою спортсменка показала результат 140 кг (3 місце), жим лежачи – 65 кг, станова тяга – 130 кг (1 місце). Тренують Марію Полянську Погребінський В.А., Лисий І.В., Злочовський А.П.

А Бздир Софія, яка, до речі, також є студенткою факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка, у ваговій категорії до 63 кг зібрала усі срібні нагороди та завершила виступ з результатом у сумі 340 кг. Софія присіла зі штангою 140 кг (2 місце), жим лежачи – 65 кг (2 місце) та у становій тязі впоралась із вагою у 135 кг (2 місце). Софія тренується під керівництвом В.А. Погребінського, А.В. Лисої, А.П. Злочовського.

Підхопили тріумфальну естафету на чемпіонаті Європи після юнаків та дівчат і наші юніорки, теж завоювавши перше командне місце! Так, тернополянка Канюка Альона посіла другу сходинку на європейському п’єдесталі та здобула срібну медаль у ваговій категорії до 57 кг. Альона без проблем впоралась з вагою у 155 кг в присіданнях зі штангою (2 місце), у жимі лежачи – 65 кг (2 місце) та завершила свій виступ з вагою 140 кг у становій тязі. Тренери спортсменки І.В. Лисий; А.В. Лиса, А.П. Злочовський.

Тернопільська федерація пауерліфтингу висловлює подяку за підтримку і чудову організацію поїздки на чемпіонат Європи Національній Федерації пауерліфтингу України (IPF), президенту Федерації Сіражутдіну Базаєву, генеральному секретарю Федерації Тетяні Мельник, старшому тренеру збірної команди України Вадиму Воронецькому, а також начальнику управління молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА Андрію Човгану та начальнику відділу спорту Ігорю Угрину.

 

ХХХІІ Олімпійські Ігри у Токіо завершились, - у здобутку українських атлетів 19 медалей

Понеділок, 09 серпня 2021, 09:20

Одну золоту, шість срібних та дванадцять бронзових нагород вибороли українські спортсмени на Олімпіаді-2020 у Токіо. Ці найпрестижніші світові змагання тривали у столиці Японії з 23 липня до 8 серпня. Завоювавши 19 медалей, Україна посіла 16 місце за загальною кількістю здобутих нагород серед 206 країн-учасниць.

Українськими медалістами Ігор ХХХІІ Олімпіади стали:

«Золото»:

- Жан Беленюк (греко-римська боротьба, в\к 87 кг)

«Срібло»:

- Михайло Романчук (плавання, 1500 м вільним стилем)

- Парвіз Насібов (греко-римська боротьба, в\к 67 кг)

- Анжеліка Терлюга (карате, в\к до 55 кг)

- Людмила Лузан та Анастасія Четверікова (веслування на байдарках і каное, каное-двійка, 500 м)

- Олександр Хижняк (бокс, в\к до 75 кг)

- Олена Старікова (велоспорт-трек, спринт)

«Бронза»:

- Дар’я Білодід (дзюдо, в\к 48 кг)

- Ігор Рейзлін (фехтування, шпага)

- Олена Костевич та Олег Омельчук (кульова стрільба, мікст)

- Михайло Романчук (плавання, 800 метрів вільним стилем)

- Еліна Світоліна (теніс)

- Алла Черкасова (жіноча боротьба, 68 кг)

- Ірина Коляденко (жіноча боротьба, 62 кг)

- Марта Федіна та Анастасія Савчук (артистичне плавання, дует)

- Людмила Лузан (веслування на байдарках і каное, каное-одиночка, 200 м)

- Станіслав Горуна (карате, до 75 кг)

- Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва, Катерина Резнік, Анастасія Савчук, Ксенія Сидоренко, Марта Федіна, Аліна Шинкаренко, Єлизавета Яхно (артистичне плавання, група)

- Ярослава Магучіх (легка атлетика, стрибки у висоту)

Окрім медалістів, ще 23 українських спортсмени зупинились буквально в кроці від п’єдесталу, посівши 4-6 місця у фінальних змаганнях.

Додамо, що в Токіо українці суттєво перевершили результат попередньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро (2016), коли було здобуто 11 олімпійських медалей (2 золоті, 4 срібних та 5 бронзових нагород), незважаючи на те, що команда була представлена більшою кількістю атлетів (206). Загалом, участь в Олімпійських Іграх у Токіо взяли 153 українських спортсмени. Єдиною представницею від Тернопільщини на Олімпіаді-2020 була легкоатлетка Наталія Стребкова, яка виступала у бігу на дистанції 3000 метрів з перешкодами. Наталя - майстер спорту України міжнародного класу, представниця Тернопільської обласної школи вищої спортивної майстерності та обласного ФСТ «Динамо-Україна», випускниця факультету фізвиховання ТНПУ ім. Володимира Гнатюка.

 

Українці почали рідше помирати від "паленки" чи передозування алкоголем – Опендатабот

П'ятниця, 06 серпня 2021, 10:13

2,5 тис. українців померли в 2020 році через передозування алкоголем, а також вiд випадкових отруєнь, причиною яких часто стає так званий "палений" алкоголь.

Цей показник, порівняно з випадками смерті 16-річної давності, в 4 рази нижчий, повідомили в Опендатабот.

Якщо в середині нульових алкоголем кожен день фатально труїлося в середньому по 28 людей, то тепер – по 7.

Зокрема, у 2005-му році від перепою і "паленки" пішли померло більше 10 тис. людей.

Фото:  belchonock/Depositphotos

У сумі за 16 минулих рокiв алкоголь вбив понад 81 тис. людей.

"Серед причин смерті, що традиційно пов’язуються з випивкою, більше життів за цей час забрала тільки серцева недостатність – сумарно 85 203 смертей від алкогольної кардіоміопатії", – повідомляють в Опендатабот.

У першому кварталі 2021-го року від алкогольних отруєнь вже померло 580 українців.

 

На Тернопільщині відбудеться Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

П'ятниця, 06 серпня 2021, 09:58

На Тернопільщині відбудеться Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

Фестиваль триватиме два дні, 7—8 серпня, в м. Монастириська. У програмі — огляд експозиції Музею лемківської культури та побуту, хід учасників по місту, покладанні квітів до пам'ятників Т.Г. Шевченку, Пам'ятного знаку депортації лемків, Меморіалу «Борцям за волю України», фігури Покрови Пресвятої Богородиці.

Урочисте відкриття ХХІІ міжнародного фестивалю розпочнеться о 13:00 год.

Детальніше у сюжеті:
 

Палив сміття, а підпалив ліс: мешканець Тернопільщини отримав 175 тис. грн штрафу

Четвер, 05 серпня 2021, 12:35

Чоловік із Шумська Тернопільської області має сплатити понад 175 тис. грн штрафу за пожежу в лісі, яку він спричинив, спалюючи сміття поблизу

Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Чоловік спалював сміття поблизу лісопосадки. Через сильний вітер вогонь перекинувся на дерева.

Полум’я обпалило 94 сосни та сухостій. Загалом вогонь знищив 0,15 га рослинності.

Фото: Тернопільська обласна прокуратура

Порушника визнали винним за ч. 1 ст. 245 Кримінального кодексу України (знищення або пошкодження лісових масивів)

У суді чоловікові призначили покарання у вигляді 2 років обмеження волі з іспитовим строком на 1 рік та штраф на суму понад 175 тис. грн.

Нагадаємо, рада збільшила штрафи за знищення або пошкодження навколишнього середовища.

Ось 11 причин, чому не варто спалювати листя.

 

Учасниця Олімпійських Ігор у Токіо тернополянка Наталя Стребкова подякувала усім за підтримку

Середа, 04 серпня 2021, 09:29

Учасниця Олімпіади-2020, єдина представниця від Тернопільщини на іграх у Токіо легкоатлетка Наталія Стребкова висловила вдячність своїм землякам, шанувальникам спорту за підтримку. «Хочу подякувати всім, хто мене підтримував словами, хто писав коментарі і повідомлення! Я не очікувала такої підтримки. Ви нереальні!», - написала спортсменка на своїй сторінці у соцмережах.

 

Наталія Стребкова дебютувала на Олімпійських Іграх у Японії у бігу на дистанції 3000 метрів з перешкодами та зупинилась на етапі кваліфікації. Легкоатлетка показала 11-й результат в першому забігу з підсумковим результатом 9:49,15 хвилин, чого було недостатньо для виходу до фіналу. За правилами, у фінал виходять по три найсильніші спортсменки з кожного з трьох забігів плюс шість кращих за часом.

Як ідеться у коментарі Наталії Стребкової щодо свого виступу для інтернет порталу «Жорстка Атлетика», спортсменка не витримала 37-градусної спеки у Токіо та високої вологості. «Підготовка йшла дуже добре, я була в Карпатах, там дуже добре попрацювала. Всі тренування заходили чудово. Звісно, розраховували з тренером на високий результат», - говорить атлетка.

До речі, жіночий стипль на 3000 метрів став олімпійською дистанцією, починаючи з Олімпійських Ігор 2008 року в Пекіні. Українські стаєрки були представлені на кожній з Олімпіад, але подолати кваліфікаційні забіги поки що нікому не вдавалось: 2008 в Пекіні Україну представляла Валентина Жудіна, в 2012 році в Лондоні до Валентини долучилась Світлана Шмідт, в 2016 році в Ріо єдиною українкою в даному виді змагань була керчанка Марія Шаталова, і вже в Токіо – тернополянка Наталія Стребкова. Найкращий виступ мала Марія Шаталова 2016 року в Ріо, яка показала і найшвидший час серед всіх українок на Іграх – 9:30.89, і була лише в 35 сотих від виходу в фінал.

Додамо, що у легкій атлетиці, зокрема, у спортивній ходьбі, спортивну честь України і Тернопілля захищала свого часу на олімпійських змаганнях відома тепер тренерка, майстер спорту України міжнародного класу, Віра Зозуля, яка була учасницею трьох Олімпійських ігор (2000 Сідней, Австралія; 2004 Афіни, Греція; 2008 Пекін, Китай).

Для Наталії Стребкової - майстра спорту України міжнародного класу, представниці Тернопільської обласної школи вищої спортивної майстерності та ФСТ «Динамо», випускниці факультету фізвиховання ТНПУ ім. Володимира Гнатюка (тренер Олександр Степанюк) Олімпійські Ігри у Токіо були дебютом. Відтак, сподіваємося, що ці змагання, потрапити на які було величезної мрією Наталії,  стануть для спортсменки впевненою сходинкою для нових досягнень і перемог.

 

Представники Тернопільського «Інваспорту» Катерина Кухарчук та Едуард Каськів здобули два «золота» і «бронзу» на чемпіонаті України з пауерліфтингу

Вівторок, 03 серпня 2021, 13:24

Представники Тернопільського «Інваспорту» Катерина Кухарчук та Едуард Каськів здобули два «золота» і «бронзу» на чемпіонаті України з пауерліфтингу

Золоту і бронзову нагороди виборола на чемпіонаті України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату представниця Тернопільського регіонального центру «Інваспорт» Катерина Кухарчук. Такі змагання відбулися у місті Дніпро, і участь у них взяло понад 30 жінок та 76 чоловіків. Виступаючи у ваговій категорії 55 кг, наша землячка із жимом 61 кг стала чемпіонкою України серед юніорок, а серед жінок виборола бронзу і вперше виконала норматив кандидата у майстри спорту. Катерина - учениця обласного навчально-реабілітаційного центру, уродженка міста Ланівці. А ще одну золоту медаль завоював для збірної нашої області тернополянин, майстер спорту України Едуард Каськів серед чоловіків у ваговій категорії до 97 кг.

Також Тарас Дигідь із міста Підгайці здобув п’яте місце серед чоловіків у ваговій категорії до 72 кг, а Володимир Чайковський із села Грабківці був дев’ятим у ваговій категорії до 80 кг.

Готували спортсменів до змагань тренери Віктор Юзчишин та заслужений працівник фізичної культури і спорту України Олег Юзчишин.

 

В Україні змінили дату святкування Дня молоді

П'ятниця, 30 липня 2021, 12:01

Відтепер День молоді в Україні буде відзначатися щороку 12 серпня.

Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленськийповідомляють на сайті глави держави.

Зазначається, що Україна відзначатиме цей день разом з усім світом в Міжнародний день молоді.

Документ набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Фото Syda_Productios/Depositphotos

"Глава держави підписав відповідний указ № 333/2021 з метою підтримки прагнення української молоді до інтеграції у європейську спільноту, утвердження цінностей демократії та свободи, а також ураховуючи ініціативу молодіжних організацій та рухів", – йдеться у повідомленні.

При цьому втратив чинність указ президента від 22 червня 1994 року "Про День молоді", відповідно до якого це свято відзначалося в нашій країні щороку в останню неділю червня.

 

В Ізраїлі жінка народила дитину, в животі якої лікарі виявили ембріон.

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:58

В Ізраїлі жінка народила дитину, в животі якої лікарі виявили ембріон.

Випадки зародження плоду в плоді є дуже рідкісними та виникають приблизно один раз на 500 тисяч народжень, пишуть в The Times of Israel.

Про інцидент розповіли працівники медичного центру в Ашдод, де народилася дівчинка.

На пізніх стадіях вагітності медики виявили, що живіт немовляти збільшився.

При огляді після природних пологів лікарі впевнилися, що всередині дитини щось є. Додатково також провели УЗД та рентген.

"Ми були здивовані, виявивши, що це був ембріон", – зауважив директор відділення неонатології медичного центру Ассута Омер Глобус.

Фото ziggy_mars/Depositphotos

Бригада фахівців медичного центру провела операцію та видалила ембріон.

За їхніми словами, це не був повністю сформований ембріон – він розвинувся лише частково. Лікарі змогли побачити тільки деякі кістки та серце.

Операція пройшла успішно, і очікується, що дівчинка повністю одужає. Її разом з мамою вже виписали з лікарні.

На думку Омера Глобуса, існує кілька теорій щодо того, як виникають такі випадки.

Згідно з однією із них, вагітність починається з двох ембріонів, але потім один з них поглинає іншого.

"Це відбувається в процесі розвитку плоду, коли є порожнини, які закриваються під час розвитку, і один з ембріонів потрапляє в такий простір.

Всередині плід частково розвивається, але не виживає і залишається там", – пояснює лікар.

 

Затримали чоловіка, який влаштував вибухи в поштоматах у Києві та Одесі

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:46

Правоохоронці затримали чоловіка, який надіслав до Києва та Одеси відправлення з піротехнічними виробами, які у поштоматах здетонували.

Джерело: Київська міська прокуратура, речниця відомства Надія Максимець у коментарі УП, столична поліція

Деталі: У четвер 29 липня близько шостої години ранку у приміщенні одного із ТЦ на Оболоні у скриньці поштомату "Нової пошти" стався вибух. Під час вибуху ніхто не постраждав. Згодом аналогічний інцидент стався у поштоматі в Одесі.

Увечері цього ж дня за результатами слідчих (розшукових) заходів правоохоронці встановили особу підозрюваного та затримали його у місті Чернівці. Затриманим виявився 32-річний уродженець АРК Крим, мешканець Чернівців, раніше не судимий.

У ході невідкладних обшуків за місцем проживання чоловіка правоохоронці виявили частини саморобного вибухового пристрою, пакети з порошкоподібною речовиною, схожою на вибухову, засіб для заглушування GSM сигналу, товарні накладні "Нової Пошти", чорнові записи тощо.

 

Вилучені предмети та речовини направлено на експеризи.

Також у затриманого виявили паспорти громадянина України та РФ, видані на його ім’я.

За цей час черівчанина доставили до Оболонського управління поліції ГУ НП в м. Києві для проведення слідчих дій.

Чоловіку готується повідомлення про підозру за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) КК України та вирішується питання про обрання запобіжного заходу. За вказаний злочин підозрюваному загрожує до десяти років тюремного ув’язнення.

Пряма мова Максимець: "За попередніми даними, зловмисник в обох випадках використовував саморобні вибухові пристрої малої потужності, які були введені у дію годинниковим механізмом. На цей час слідство встановлює мотиви і обставини вчинення злочинів.

Враховуючи суспільний резонанс і особливу складність кримінального провадження, вчинення  пов’язаних між собою злочинів на теритоії декількох областей України, для оперативного проведення слідчих дій створено спільну слідчу групу ,до складу якої включено слідчих з декількох регіонів країни".

Передісторія:

  • 29 липня стався вибух у комірці поштомату Нової пошти в Києві, а згодом у комірці поштомату в Одесі. Під час вибухів ніхто не постраждав.
  • Після цих інцидентів компанія "Нова пошта" заявила, що буде перевіряти усі посилки та вантажі за допомогою рентгену та кінологічних служб.


Українська правда
 

На Тернопільщині відбудеться Чемпіонат України з санного спорту на санкороликах

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:38

На Тернопільщині відбудеться Чемпіонат України з санного спорту на санкороликах

У рамках Чемпіонату, який пройде в Кременці з 30 липня по 1 серпня, свої здібності демонструватимуть юніори та юніорки. Проведуть Чемпіонат з нагоди 30-ої річниці Незалежності України.
0Програма змагань:
30 липня — офіційні тренувальні заїзди, одномісні сани;
31 липня — урочисте відкриття змагань, змагальні заїзди, одномісні сани, нагородження переможців і призерів;
1 серпня — командні змагання (естафета).
 

У Тернопільському обласному центрі охорони та наукових пам'яток культурної спадщини розповіли про знаного українського дослідника

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:38

У Тернопільському обласному центрі охорони та наукових пам'яток культурної спадщини розповіли про знаного українського дослідника

Нещодавно виповнилося 98 років з дня народження відомого українського археолога, дослідника палеолітичної доби Південно-Західної Волині, кандидата історичних наук Савича Володимира Петровича. У Центрі окреслили віхи його життєвого шляху.

0Народився Володимира Савич 27 липня 1923 року в селі Ігровиця Тернопільського району. У 1947—1952 роках навчався у Львівському державному педагогічному інституті. З 1952 по 1967 рік працював заввідділом первісної археології Львівського історичного музею.
У 1968—1989 роках відбулася його експедиція до палеолітичної стоянки Кременця, яка розташовувалася на горі Куличівка. Упродовж понад 20-ти років польових досліджень вдалося накопичити величезний фактичний матеріал. На ділянці площею близько 3000 квадратних метрів, було виявлено понад 600 тисяч крем’яних артефактів, які знаходяться у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Це дало можливість створити в експозиції відділу стародавньої історії розгорнуту картину життя і побуту людей періоду палеоліту.
1Паралельно з роботою у складі експедиції Володимир Савич також проводив археологічні розвідки на території нашої області. Найбільш продуктивними в цьому аспекті робіт можна вважати 1986—1988 роки, впродовж яких вдалося визначити місцезнаходження більше ніж 50-ти об’єктів археології в населених пунктах північної частини області (с. Великі Бережці, с. Малі Бережці, с. Старий Вишнівець, с. Цеценівка, с. Дунаїв, с. Двірець, с. Новий Кокорів та ін). Крім того дослідник обстежив декілька об’єктів, зокрема стоянки та поселення,  біля Малашівців, стоянку в околицях Долішнього Івачева, — розповідають у Центрі.
 

У Бережанах триває будівництво спортивного комплексу

П'ятниця, 30 липня 2021, 11:30

У Бережанах триває будівництво спортивного комплексу

У рамках програми Президента України «Велике будівництво» триває зведення спортивного комплексу в Бережанах. Згідно з проєктом, це спортивний зал розміром 24 х 42 м, басейн та приміщення для глядачів. Як заявив керівник підрозділу інвестицій та розвитку спортивної інфраструктури Міністерства молоді та спорту України Володимир Манін, який нещодавно побував на цьому об’єкті, такий комплекс надасть можливість проводити спортивні турніри з багатьох видів спорту, а місцеві жителі матимуть вільний доступ до зайняття спортом. На його думку, в майбутньому спорткомплекс стане «інвестиційним магнітом», що сприятиме пожвавленню не тільки спортивного життя регіону, але й сприятиме розвитку низки суміжних галузей з оздоровлення та відпочинку.

Під час зустрічі гостя було ознайомлено зі станом ведення будівельних робіт, строками їх виконання та остаточного завершення будівництва. Обговорено окремі організаційні питання при здійсненні робіт (особливо залу з басейном) та вибір системи опалення з використанням альтернативних і відновлювальних джерел енергії, зокрема, сонячної енергії з допомогою геліоколекторів.

Також представник Міністерства висловив зацікавлення з приводу використання в майбутньому цього об’єкта для організації тренувальних зборів та змагань із різноманітних видів спорту державного та регіонального рівнів. Під час обговорення цього питання запропоновано низку рішень для розширення інфраструктури спортивних споруд міста з метою залучення спортсменів у легкоатлетичних видах спорту, а також організації дозвілля та харчування учасників тренувальних зборів і змагань, - повідомляє Бережанська міська рада.

 

Золоту та срібну нагороди вибороли тернопільські веслувальники у фінальній частині командного чемпіонату України

Четвер, 29 липня 2021, 09:37

Понад 450 юних веслувальників зібралися в місті Умань, щоб розіграти комплекти нагород командного чемпіонату України з веслування на байдарках і каное серед юнаків та дівчат. Команду Тернопільської області представляли вихованці КДЮСШ з водних видів спорту Тернопільської міської ради та Бережанської ДЮСШ, які попередньо пройшли "сито" відбору на зональних змаганнях, що відбулись в селі Добротвір Львівської області. За умовами відбору, до фінальної частини чемпіонату допускались лише веслувальники, які завоювали призові місця на зональних змаганнях.

Отже, золоті нагороди вибороли Єлізавета Ліщина та Яніна Кушнір у байдарці-двійці на дистанції 1000 метрів серед дівчат молодшої вікової групи.


Срібна нагорода дісталася Ірині Марцюк у байдарці-одиночці на 200 метрівці серед дівчат старшої вікової групи. Тренери Ігор Ладика та Валентина Кудрявцева з КДЮСШ з водних видів спорту.

Четвертими фінішували Максим Самборський та Богдан Гасій у байдарці-двійці на 500 та 200 метровій дистанції серед юнаків старшої вікової групи.

Ірина Марцюк у парі з Богданою Казмірчук показали шостий результат у байдарці-двійці на 200 метрівці серед дівчат старшої вікової групи.

Також шостий результат у вихованки Бережанської ДЮСШ Олександри Ковальської у байдарці-одиночці на дистанції 1000 метрів серед дівчат молодшої вікової групи.

 

Instagram посилює заходи щодо захисту дітей і зробить їхні акаунти закритими

Середа, 28 липня 2021, 11:49

Соціальна мережа Інстаграм змінює політику конфіденційності, яка стосується неповнолітніх користувачів.

Відтепер під час реєстрації профілі користувачів, яким не виповнилося 16 років (або 18 років в деяких країнах), будуть за замовчуванням переведені в приватний режим.

Про такі зміни повідомили у блозі компанії.

Особисті облікові записи дозволяють користувачам контролювати, хто бачить їх контент або відповідає на нього.

Фото IgorTishenko/Depositphotos

Сторонні користувачі, які не матимуть підписки на сторінку дитини, не зможуть переглядати її публікації, історії, геомітки, хештеги, чи залишати коментарі.

Діти, у яких вже є загальнодоступні сторінки, отримають повідомлення про переваги приватного облікового запису і поясненням, як змінити налаштування конфіденційності.

Тобто діти матимуть вибір – перемкнути профіль на приватний режим, чи залишити його відкритим.

Щоб сприяти захисту дітей, мережа також ускладнить пошук дитячих сторінок для потенційно підозрілих акаунтів.

"Під "потенційно підозрілою поведінкою" ми маємо на увазі облікові записи, що належать дорослим, які, наприклад, могли бути нещодавно заблоковані або про які повідомив неповнолітній користувач", – пояснюють у компанії.

Ці люди не будуть бачити профілі неповнолітніх у своїх рекомендаціях, їхні коментарі на інших сторінках та не зможуть на них підписатися.

Додатково Instagram обмежить можливості рекламодавців по залученню молоді.

"Через кілька тижнів ми дозволимо рекламодавцям націлювати рекламу на людей молодше 18 років (або старше в деяких країнах) в залежності від їх віку, статі та місця розташування.

Це означає, що попередні варіанти орієнтування, наприклад, на основі інтересів або їх активності в інших додатках і вебсайтах, більше не будуть доступні рекламодавцям", – розповідають у компанії.

А також  додають, що  такі зміни будуть застосовуватися до Instagram, Facebook і Messenger.

Коли користувачу виповниться 18 років, його повідомлять про варіанти орієнтування, які рекламодавці тепер можуть використовувати для його охоплення, і  доступні  інструменти для управління своєю рекламою.

 

Українка вперше піднялася на найнебезпечнішу гору світу

Вівторок, 27 липня 2021, 09:29

Ірина Галай стала першою українкою, яка піднялася на другу за висотою гірську вершину світу – Чогорі (К2).

Своє сходження альпіністка здійснила о 8.42 за місцевим часом.

Вона присвятила його 30-річчю незалежності України, повідомляють в "Укрінформі".

Українці вдалося підкорити гору висотою 8 611 метрів.

Фото Ірина Галай

Через надзвичайну складність сходження вершину також називають Дикої горою або "горою-вбивцею".

Рівень смертності при сходженні на цю вершину становить рекордні 23%.

Це означає, що кожен четвертий альпініст, який підіймається на К2, зазнає трагічних наслідків.

Станом на 2021 рік, на К2 піднялося лише 337 альпіністів, серед них 20 жінок, додають в "Інтерфакс-Україна".

Українська експедиція на К2 стартувала ще на початку липня.

До команди увійшли альпіністи Ірина Галай та Дмитро Семеренко, а також фотограф Назарій  Кривошеєв.

Дмитро разом з Іриною піднялися на вершину Чогорі, а Назарій зупинився у базовому таборі на висоті 6 800 метрів.

 

Чому при схудненні важливо займатись спортом

Вівторок, 27 липня 2021, 09:06

Регулярні фізичні вправи мають дуже важливе значення для підтримання хорошого здоров’я під час втрати ваги та допомагають підтримувати «нову вагу». І не потрібно лякатись терміну «вправи». Вони не обов’язково повинні бути складними та обтяжливими, а навпаки. Тридцять хвилин швидкої ходи можуть мати такий самий ефект, як біг. Люди, які генетично схильні до ожиріння, можуть значно знизити ризик його розвитку, щоденно проходячи пішки до 30 хвилин. Про це говорять дослідники з Департаменту з харчування в Гарвардській школі охорони здоров’я.

За повідомленням Центру з контролю та профілактики захворювань, створюючи дефіцит калорій, фізична активність дійсно допомагає підтримувати нову вагу. Вправи також сприяють збереженню м’язової маси, яку люди, що сидять на дієтах, зазвичай втрачають.

Дієта в поєднанні з фізичною активністю допомагає огрядним людям скинути вагу – дві доповіді, опубліковані в JAMA (Журнал Американської медичної асоціації) показали, що особи, які страждають навіть сильним ожирінням, можуть скинути значну кількість ваги, якщо вони дотримуються різноманітної програми схуднення, включаючи в себе фізичну активність.

Команда Фреда Хатчинсона з онкологічного наукового центру виявила, що для втрати ваги будь-яка програма повинна включати дієту та спорт. Але чи збільшують фізичні навантаження апетит, що веде до збільшення ваги? Ні! Фахівці називають це одним із найбільших міфів, що популярний серед людей із надлишковою вагою. Американська академія спортивної медицини процитувала Джанет Ранкін, доктора філософії та спеціаліста в галузі харчування та фізичних вправ, який сказав: «Заперечення думки, що фізичні вправи ніби змушують вас їсти більше та набирати вагу, полягає в тому, щоб просто подивитись на живі приклади. Якщо б це було так, то найтовстішими були б ті, хто більше за всіх займався спортом. Але ж це нонсенс!».

Які вправи краще за все підходять для схуднення? Експерти говорять, що аеробіка та силові тренування ідеальні для швидкої, ефективності та довгострокової втрати ваги. Отож, існує два типи вправ, які можна розглянути. Це насамперед, аеробні вправи – часто відомі, як «кардіовправи», що передбачають активні вправи, які сприяють циркуляції кисню через кров та викликають почащене серцебиття (катання на велосипеді, плавання, біг та швидка хода). Тренування на опір – також відомі, як «силові тренування», що передбачають вправи, які викликають скорочення м’язів та нарощування сили, анаеробної витривалості та розміру скелетних м’язів, тобто роблять вас сильнішими та збільшують розмір ваших м’язів.

Аеробні вправи більш ефективні для втрати ваги, ніж тренування з обтяженням. Однак, більшість спортивних вчених та спеціалістів з контролю за вагою підкреслюють, що програма вправ повинна включати обидва види вправ.

Група експертів з фізіології в університеті Дьюка після порівняльного аналізу аеробних та силових тренувань прийшли до висновку, що аеробні вправи більш ефективні для спалювання жиру. Вони стверджують, що їх дослідження, яке було опубліковано в журналі Applied Physiology, є найбільшим дослідженням з оцінки змін у складі тіла в результаті виконання різноманітних видів вправ серед повних людей, які не страждають на діабет.

Вправи на опір в поєднанні з аеробними тренуваннями гарантують найкращий результат –  провідний дослідник Леслі Х. Уілліс, додав, що учасники їх досліджень, які виконують аеробні та силові тренування, продемонстрували найбільше зменшення в об’ємі талії. В той час, як аеробні вправи дозволяють спалити більше калорій за хвилину, ніж тренування з обтяженням, це не означає, що ви повинні ігнорувати останнє.

Вправи на опір допомагають підтримувати м’язову масу, яку ми ризикуємо втратити під час дієти. Чим більше у вас м’язів, тим більше калорій за хвилину ви будете спалювати навіть під час  відпочинку. Тренування на опір не обов’язково означає використання тяжкої ваги – дослідження, проведене в Університеті МакМастер в Канаді, показало, що такого самого ступеня нарощування м’язової маси можна досягти за допомогою легкої ваги, за умови, якщо тренуватися до м’язової втоми при кожному підході. Керівник дослідження, професор Стюарт Філіпс сказав: «Замість того, щоб мучитись під великою вагою, ви можете взяти вагу набагато легшу, але повинні піднімати вагу так довго, поки зможете. Ми впевнені, що ріст м’язів означає їх стимуляцію будувати нові м’язові білки, процес в організмі, який з часом призведе до збільшення м’язів». Пам’ятайте, якщо ви виконуєте вправи, включаючи вправи на опір, ваша форма тіла може змінюватись скоріше, ніж ваша швидкість втрати ваги. Один кубічний сантиметр м’язів важить набагато більше, ніж кубічний дюйм жиру. Тому краще оцінювати свої успіхи шляхом вимірювання талії. Ваша талія може зменшуватись швидше, ніж ваша загальна вага.

Підготовлено за матеріалами Інтернет-видань

Фото з відкритих джерел

 

Представники тернопільського «Інваспорту» Назар Хом’як та Ростислав Паньків здобули по дві золотих і дві срібних медалі на чемпіонаті України з шашок

П'ятниця, 23 липня 2021, 06:45

У чудовому куточку України на базі практик «Гарт», яка розташована на березі озера Світязь, що знаходиться в селі Світязь Ковельського району Волинської області, відбувся чемпіонат України з шашок-100 з класичної та блискавичної гри (чоловіки, жінки) та чемпіонат України з шашок-100 з класичної та блискавичної гри (молодь) серед спортсменів з порушеннями слуху. У цих змаганнях взяло участь 52 спортсмени з 15 регіонів України (38 дорослих та 14 юніорів). Збірну Тернопільського регіонального центру та ДЮСШІ «Інваспорт» представляло п’ять учасників, а також учень Тернопільської спеціальної школи Тернопільської обласної ради. Отож, у складі команди виступали ПАНЬКІВ Ростислав, ХОМЯК Назар, кандидат у майстри спорту ХАРЧУК Лариса, КАРАГОДІН Сергій, ПЕТРУНИК Ярослав.

Наші спортсмени досягли таких результатів:

У RAPID (молодь U 23) блискавична гра за коловою системою 7 турів:

І місце - ХОМЯК Назар;

ІІ місце - ПАНЬКІВ Ростислав.

У класичній грі за коловою системою 7 турів (молодь U 23):

І місце - ХОМЯК Назар;

ІІ місце - ПАНЬКІВ Ростислав.

У чемпіонаті України з блискавичної гри за коловою системою 9 турів (жінки):

4 місце - кандидат у майстри спорту ХАРЧУК Лариса.

У класичній грі за коловою системою 9 турів (жінки):

4 місце - кандидат у майстри спорту ХАРЧУК Лариса.

У чемпіонаті України з класичних шашок серед чоловіків:

4 місце - КАРАГОДІН Сергій (набрав 12 очок з 18 очок).

Готував спортсменів до цих відповідальних змагань тренер-викладач вищої категорії ДЮСШІ, майстер спорту ЯБЛОНСЬКИЙ Пантелеймон.

Тернопільський регіональний центр та ДЮСШІ «Інваспорт» висловлює щиру вдячність директору Тернопільської спеціальної школи СМАЧИЛУ Івану за розуміння та співпрацю у підготовці спортсмена.

 

У «Козацьких забавах» та «Богатирських іграх» у Яблунові мірялися силою найсильніші

Середа, 21 липня 2021, 09:23

У «Козацьких забавах» та «Богатирських іграх» у Яблунові мірялися силою найсильніші

«Козацькі забави» серед юніорів віком від 14-18 років та «Богатирські ігри» для учасників вікової категорії 18 і старші відбулись у селі Яблунів. Спортивна програма для юніорів віком 14-18 років складалася з п’яти вправ: станова тяга класичний хват, поштовх гирі за одну хвилину, прогулянка фермера 40 м за одну хвилину, коромисло 20 м за одну хвилину, колесо (Тайгер Фліп) за одну хвилину. За сумою результатів пройдених вправ перше місце здобув Нападій Тарас, друге місце зайняв  Євчин Василь і третю сходинку п’єдесталу посів Схаб Ростислав. Для дорослих (18 і старші) змагання відбувалися в двох категоріях: до 90 кілограмів і більше 90 кілограмів. Програма складалася з шести вправ. Зокрема, до тих, що вже були вказані у змаганнях юніорів, додалась ще вправа – колодязь та замість штовхання гирі чоловіки піднімали гантель за одну хвилину.

За результатами виконання всіх вправ в категорії до 90 кг з великим відривом чемпіоном став Балабух Андрій, друге місце зайняв Фречка Євгеній і третє місце виборов Нефельт Владислав, а в категорії більше 90 кг перемогу здобув Бойко Володимир, другу сходинку п’єдесталу посів Токар Василь, третє місце зайняв Слабковський Максим.

Також відбулися командні змагання, де п’ять учасників з кожної команди випробовували себе в чотирьох вправах: піднімання гирі 16 кг, присідання з штангою за 1хв, стрибки в мішках, стрибки на скакалці за 1 хв. За сумою очок перемогла команда під назвою «Ромашки», другими стала команда «Копичинці» та третіми стала команда «Барвіночок».

Організатори змагань: староста села Яблунів, Копичинецька міська ТГ, ГО «Час волонтера» та Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

 

 

Тернополяни здобули дві золотих і одну срібну нагороди на VIII Всеукраїнському турнірі з греко-римської боротьби серед юніорів 2001-2004 років народження пам’яті Євгена Ворка у Тернополі

Середа, 21 липня 2021, 09:22

Тернополяни здобули дві золотих і одну срібну нагороди на VIII Всеукраїнському турнірі з греко-римської боротьби серед юніорів 2001-2004 років народження пам’яті Євгена Ворка у Тернополі

Близько ста борців з усієї України та збірна команда Республіки Польща стали учасниками VIII Всеукраїнського турніру з греко-римської боротьби серед юніорів 2001-2004 років народження пам’яті президента Федерації греко-римської боротьби Тернопільської області Євгена Ворка. Такі змагання 16-18 липня 2021 року відбувались у Тернополі, на базі фізкультурно-оздоровчого комплексу «КДЮСШ з ігрових видів спорту» Тернопільської міської ради (вул. Братів Бойчуків, 4А). Тернополяни завоювали на турнірі дві золотих та одну срібну нагороди.

Так, у ваговій категорії 60 кг переможцем став Едуард Стрільчук (Тернопільська область, місто Тернопіль/«КДЮСШ з греко-римської боротьби»ТМР/студент ЗУНУ), а «срібло» виборов Володимир Войтович (Тернопільська область, місто Тернопіль/ШВСМ/студент ЗУНУ). А ще одне перше місце і відповідно, золоту медаль здобув у ваговій категорії 63 кг Василь Васильківський (Тернопільська область, місто Тернопіль/ШВСМ/студент ЗУНУ).

Організатори висловлюють вдячність за сприяння у проведенні турнірі Міністерству молоді та спорту України; Тернопільській обласній державній адміністрації; Тернопільській міській раді, Генеральному директору ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» Юрію Ворку (віце-президент Федерації греко-римської боротьби Тернопільської області); броварні ТОВ «Микулинецький бровар»; директору КУТОР ТО «ШВСМ» Любінському Олегу Євгеновичу (віце-президент Федерації греко-римської боротьби Тернопільської області), - ідеться на інтернет-сторінці Федерації греко-римської боротьби міста Тернополя.

 

Вступна кампанія-2021: коли вона відбудеться та які документи потрібні

Четвер, 15 липня 2021, 09:52

ОНОВЛЕНО 14.07.2021

Незалежно від епідеміологічної ситуації вступна кампанія 2021 року буде проходити у звичному режимі, проте з дотриманням карантинних обмежень.

Про це повідомили у Міністерстві освіти та науки.

У відомстві також розповіли, які документи потрібно підготувати вступникам та як їх можна подавати.

Дати проведення вступної кампанії-2021

Реєстрація електронних кабінетів для вступу на 1 курс для здобуття ступеня молодшого бакалавра або бакалавра розпочалася 1 липня.

Медичні огляди та інші доконкурсні процедури, якщо це викликано особливими умовами конкурсного відбору, проводяться до 9 липня

❗️Прийом заяв і документів розпочався 14 липня.

❗️Для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів, прийом документів закінчується о 18:00 16 липня.

❗️Абітурієнти, які вступають за результатами ЗНО, а також вступних іспитів та творчих конкурсів, які були складені з 1 до 13 липня, повинні подати заяви та документи до 18:00 23 липня.

Фото  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду /Depositphotos

Вступні іспити та творчі конкурси проводяться в кілька сесій:

  • з 1 до 13 липня включно – для вступників на місця державного та регіонального замовлень;
  • з 14 до 23 липня можуть проводитись додаткові сесії творчих конкурсів для вступників на контракт;
  • з 17 до 19 липня включно проводяться співбесіди.

У 2021 році списки рекомендованих до зарахування на бюджет оприлюднять в такі терміни:

  • для тих, хто проходив співбесіди та за квотою 2 – не пізніше 20 липня;
  • для інших – не пізніше 28 липня.

Переведення на вакантні бюджетні місця будуть тривати до 19 серпня.

Які документи потрібні для вступу

Цьогоріч вступники можуть подати 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення на будь-які спеціальності.

Максимально можна подати 30 заяв на контрактну форму навчання.

Вступників попереджують, що доступ до їхнього електронного кабінету, через який вони можуть подавати документи на вступ, повинен бути лише у них.

Це допоможе уникнути ситуації, коли батьки чи рідні реєструють замість них електронні кабінети та на власний розсуд подають заяви на вступ.

"У таких ситуаціях нерідко вже нічого не можна змінити, якщо таку заяву на бюджет з вказаним пріоритетом зареєстрував заклад освіти.

Вступник вже не зможе скасувати та подати замість цих заяв інші, а отже – вступити на бюджет до омріяного університету", – пояснюють у Державному підприємстві "Інфоресурс".

Абітурієнти мають право вступати у вищий навчальний заклад на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018, 2019, 2020 та 2021 років.

Загалом є два способи подачі заяви на вступ – в електронній та паперовій формі.

Електронна форма

Вступники, які подають заяви в електронній формі, реєструють особистий електронний кабінет на цьому сайті. Він працює під час вступної кампанії.

Під час реєстрації вступник зазначає такі дані:

  • адресу електронної пошти, до якої має доступ (вказана адреса буде логіном для входу до кабінету);
  • пароль для входу до кабінету;
  • номер, пін-код і рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;
  • серію та номер документа про повну загальну середню освіту;
  • середній бал додатка до вказаного документа.

Середній бал обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин та розраховується як середнє арифметичне всіх оцінок у додатку атестата.

Водночас предмети, за якими зроблено запис "звільнений(а)", а також факультативи, в загальну кількість не враховуються.

Паперова форма

Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто оригінали:

  • документа, що посвідчує особу;
  • військово-облікового документа для військовозобов’язаних (крім випадків, передбачених законодавством);
  • документа державного зразка про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;
  • документів, які підтверджують право вступника на зарахування за співбесідою, на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів та/або квотою-1, квотою-2, квотою-3 чи квотою-4 на основі повної загальної середньої освіти.

До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає такі документи:

  • копію документа (одного з документів), що посвідчує особу;
  • копію військово-облікового документа (у військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення, а у призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць);
  • копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;
  • копію сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання;
  • чотири кольорові фотокартки розміром 3х4 см.

Детальніше про те, які вступники мають право подавати заяви у паперовому виді, читайте за посиланням.

В умовах прийому 2021 не передбачено, що вступники повинні  подавати медичну довідку.

Проте виші можуть встановити додатковий перелік документів, необхідних для вступу на певну спеціальність або конкурсну позицію.

Тому це варто уточнити у приймальній комісії вишу.

Вступники, які проходять вступні іспити та творчі конкурси, повинні мати із собою оригінал документу, що посвідчує особу, екзаменаційний листок з фотокарткою та документ, що підтверджує право на участь у вступному іспиті.

 

Де не варто купатися в Україні? Перелік пляжів

Середа, 14 липня 2021, 07:17

Центр громадського здоров'я опублікував список перелік водойм із відхиленнями показників якості води.

На цих пляжах рекомендовано встановити щити про заборону купання, а також взяті на повторні дослідження проби.

У цьому сезоні ЦГЗ спостерігає за якістю води на 189 річкових пляжах по Україні та на 83 пляжах на території південних областей.

Перелік пляжів, де не варто купатися, станом на 9 липня 2021 року:

У Донецькій області

Відхилення від стандарту за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички):

  • міський пляж у Маріуполі у районі водної станції "Куточок");
  • пляжі "Кокос", "Арбор" у місті Лиман;

Знайдені небезпечні збудники:

  • громадські пляжі у селах Мелекіно, Урзуф, смт Ялта.
Фото: Leonid_Andronov/Depositphotos

У Запорізькій області

Відхилення від стандарту за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички):

  • пляж у місті Бердянськ;
  • пляж "Правий берег" у Запоріжжі;
  • пляж у місті Енергодар (також відхилення за хімічними показниками).

У Миколаївській області

  • пляж у місті Южноукраїнськ – відхилення від стандарту за індексом ЛКП;
  • пляжі у місті Миколаїв – відхилення за хімічними показниками.

У Херсонській області

  • пляж "Молодіжний" у Херсоні – відхилення за індексом ЛКП.

У Києві

  • пляжі "Веселка", "Венеція", "Дитячий", "Золотий", "Молодіжний", "Передмістна слобідка", "Центральний", "Чорторий", "Троєщина", "Тельбін", "Райдуга", "Вербне", "Пуща-Водиця", "Галерний" – відхилення за індексом ЛКП;
  • пляжі "Вербне", "Пуща-Водиця" – відхилення за хімічними показниками.

З повним переліком пляжів і якістю води можна ознайомитися за посиланням.

Також у МОЗ заявили, що морська вода у Затоці непридатна для купання.

Гігієнічним вимогам не відповідають проби води у трьох зонах: прибережна зона район "Центральний", прибережна зона район "Сонячний", прибережна зона район "Лиманський".

 

Верховна Рада провалила легалізацію медичного канабісу в Україні

Середа, 14 липня 2021, 07:16

Верховна Рада провалила голосування законопроєкту №5596, що надає доступ хворим до медичного канабісу в Україні та регулює його обіг.

"За" проголосували 184 народні депутати. "Проти" – 33. Ще 61 утримався.

Законопроєкт не повернули на повторне перше читання і відправили на доопрацювання.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я закликало нардепів ухвалити відповідний закон, щоб пацієнти отримали доступ до медичного канабісу.

Завдяки закону пацієнти могли б придбати необхідні ліки, що допоможуть вгамувати біль, але тільки за електронним рецептом від лікаря.

Ліки на основі канабісу будуть у вигляді піґулок, олій, спреїв і навіть пластирів. Вони не викликають звикання у пацієнтів.

"Зараз їх терміново потребують понад два мільйони українців.

Це – паліативні та онкохворі, близько 20 тис. дітей із важкою формою епілепсії, ветерани війни, які мають ПТСР, пацієнти з хворобою Паркінсона, Альцгеймера, розсіяним склерозом, псоріазом і багато інших", – розповідає народна депутатка від партії "Голос" Ольга Стефанишина.

Медичний канабіс сьогодні дозволений у понад 60 країнах світу.

В Україні він досі заборонений. Пацієнти або не можуть його купити, або змушені купувати нелегально.

Цей законопроєкт повинен був дозволити:

✅ тяжкохворим можливість лікуватися медичним канабісом в Україні легально;

✅ українському бізнесу вирощувати рослини канабісу та виробляти з них ліки в Україні;

✅ українським науковцям досліджувати ці препарати.

Після ухвалення законопроєкту мав відбуватися електронний реєстр усіх препаратів на основі канабісу.

Також повинно було здійснюватися ліцензування будь-якої діяльності, пов’язаної з обігом медичного канабісу.

Фото: JanMika/Depositphotos

"Ми 100% не дозволимо цим законом використовувати канабіс не в медичних цілях. Кожен кущ, який вирощуватиметься для медичних цілей, матиме GPS трекер.

Національна поліція зможе відслідковувати шлях від виробника до хворого. Це також буде контролюватися Міністерством внутрішніх справ та Міністерством охорони здоров‘я.

Сподіваюся, що буде контроль громадськості", – розповів голова медичного Комітету ВР Михайло Радуцький.

За ухвалення закону боролися важкохворі пацієнти та небайдужі – 13 липня вони вийшли до Верховної Ради на акцію протесту "Зупиніть наш біль: зараз у нас є лише "Потерпін".

Активісти вимагали якнайшвидше проголосувати за "Закон для Софійки" – законопроєкт № 5596 про легалізацію медичного канабісу.

 

У КМДА розповіли, хто і коли зможе щепитися Pfizer у столичному центрі вакцинації

Вівторок, 13 липня 2021, 11:54

У київському центрі вакцинації із 16 липня почнуть щеплювати препаратом Pfizer проти COVID-19.

Але тільки людей віком від 60 років, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Відповідний запис вже відкрито в системі HELSI.ME, де можна зареєструватися на конкретний час.

Окрім вакцини виробництва Pfizer, для людей 60+ залишається доступним і CoronaVac виробництва Sinovac.

Фото: grejak/Depositphotos

У центрі вакцинації молодших за 60 років і надалі щеплюватимуть вакциною CoronaVac.

Коли Pfizer стане доступним у центрі вакцинації для всіх охочих – наразі не відомо.

"Велике прохання до киян: донесіть цю інформацію до своїх старших родичів. У разі необхідності – допоможіть їм записатися, адже не всі люди похилого віку "дружать" з гаджетами.

Також непогано буде, якщо ви зареєструєтеся на щеплення і самі: з одного боку, супроводжуватимете на вакцинацію близьку людину, а з іншого – також отримаєте захист від COVID-19.

Проте нагадую: у Центрі вакцинації проти COVID-19 молодших за 60 років осіб щеплюють вакциною CoronaVac", – наголосила Гінзбург.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що COVID-вакцина Pfizer стала доступною для всіх охочих у центрах масової вакцинації, але з пріоритетом для людей похилого віку та людей із супутніми захворюваннями.

Згодом координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк заявив, що COVID-вакцини Pfizer на всіх охочих в столиці не вистачить.

Але у МОЗ цю інформацію спростували, зазначивши, що вакцини має вистачити для всіх охочих, оскільки людей щеплюватимуть поступово.

 

«Спортивне літо» завітало у «Барвінок»

Вівторок, 13 липня 2021, 11:38

«Спортивне літо» завітало у «Барвінок»

Фізкультурно-оздоровчий захід «Спортивне літо» працівники Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» провели в стаціонарному дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Барвінок», що в селі Мшанець. Усі хлопчики та дівчатка, які відпочивають у цьому таборі, залюбки взяли участь у спортивних естафетах. Проходило спортивне дійство на великому просторому стадіоні закладу. Хороша сонячна погода тільки сприяла заняттям фізичною активністю на свіжлму повітрі.

Діти під запальну музику вправлялися на естафетах «Швидкі та спритні», «Баскетбол», «Мішечки в ціль», «Фрізбі», «Боулінг». Але, що найголовніше, - гарний настрій, море позитиву, заряд енергії та нагородну атрибутику з логотипом «Спорт для всіх» і друковану продукцію від ТОВ «Видавництво «Школярик» отримав кожен учасник фізкультурно-оздоровчого заходу.

 

 

На Водній арені «Тернопіль» відбулись змагання з веслування на Кубок Федерації каное Тернопільщини серед юнаків і дівчат

Вівторок, 13 липня 2021, 11:37

На Водній арені «Тернопіль» відбулись змагання з веслування на Кубок Федерації каное Тернопільщини серед юнаків і дівчат

Близько двохсот юних шанувальників веслувального спорту з різних міст західного регіону України стали учасниками Відкритого Кубку Федерації каное Тернопільщини серед юнаків і дівчат з веслування на байдарках і каное. Змагання відбувались впродовж двох днів, 10-11 липня, на Водній арені «Тернопіль». Окрім тернополян – вихованців КДЮСШ з водних видів спорту, змагались представники таких команд, як Хмельницька ДЮСШ №3 «Спартак», Хмельницька ДЮСШ №4, Івано-Франківська СК «Альбатрос», ОДЮСШОР «Олімп» (м. Ковель, Волинська область), Дубенська ДЮСШ (Рівненська область), Волочиська ДЮСШ (Хмельницька область), Долинська ДЮСШ (м. Долина, Івано-Франківська область), СДЮСШОР «Веслярик» (м. Львів), Бережанська ДЮСШ (Тернопільська область), ДЮСШ «Добротвір» (м. Кам’янка-Бузька Львівської області), ДЮСШ-1 м. Бурштин (Івано-Франківська область). Урочистості з нагоди відкриття регати розпочались із підняття Державного прапора України та прапора Національного Олімпійського комітету на честь Національної олімпійської збірної команди України – учасників Ігор Олімпіади у Токіо. Було зачитано звернення Президента НОК України Сергія Бубки з вітанням з нагоди старту Ігор ХХХІІ Олімпіади та підтримки атлетів, які змагатимуться під синьо-жовтим стягом на аренах олімпійського Токіо.

Учасників змагань привітали Президент Федерації каное Тернопільщини Віктор Кузяк, заступник голови обласного відділення НОК України Віталій Ігнатенко, президент фірми АВАКС-ПРОФ Олександр Ярмоленко. Про регламент розповів присутнім головний змагань, суддя національної категорії, голова колегії суддів України Богдан Балабан.

Почесною гостею спортивного свята стала веслувальниця Іванна Дяченко – бронзовий призер чемпіонату Європи з веслування на байдарках і каное в місті Познань (2021 р.), яка побажала своїм юним колегам успіхів у досягненні мети та спортивних звершень.

Відтак впродовж двох днів юні веслувальники, виступаючи у байдарках-одиночках та каное, змагались у своїх вікових категоріях на дистанціях 100, 200 та 500 м і після завершення змагань  переможці та призери учасники були нагороджені медалями.

 

Олімпійський день побував на Монастирищині

Вівторок, 13 липня 2021, 11:36

Олімпійський день побував на Монастирищині

Спортивне свято провели у Монастириську з нагоди відзначення Олімпійського дня. Офіційне відкриття заходу, участь у якому взяли учні загальноосвітніх шкіл, вихованці ДЮСШ, відбулося у центральному парку. Учасників привітали голова Монастириської територіальної громади Андрій Старух, заступник голови з гуманітарних питань Зіновія Павельчак, провідний спеціаліст сектору молоді та спорту управління освіти, культури, молоді та спорту Монастириської міської ради.

Під час дійства відбулись показові виступи юних боксерів та масовий пробіг центральною вулицею міста. А продовжувалося свято турнірами з волейболу та футболу.

 

За підсумками змагань кращі спортсмени нагороджені грамотами та пам’ятними сувенірами від Тернопільського регіонального відділення НОК України.

Додамо, що проведення такого заходу яскраво доводить, що юна молодь Монастириська сповідує спортивні принципи та Олімпійські ідеї.

 

Тернопільська легкоатлетка Наталія Стребкова виступатиме на Олімпійських Іграх у Токіо

Понеділок, 12 липня 2021, 10:47

Виконком Національного олімпійського комітету України за поданням національних федерацій та згідно з міжнародною й національною системою відбору затвердив поіменний склад Олімпійської збірної України для участі в Іграх ХХХІІ Олімпіади в Токіо-2020. Незважаючи на вплив всесвітньої пандемії та суттєві зміни спортивного календаря, зокрема перенесення Ігор з 2020 на 2021 рік, українські спортсмени долали жорсткий кваліфікаційний відбір, виборюючи право представляти країну в змаганнях найсильніших атлетів Планети. Україну на найголовнішому спортивному форумі чотириріччя представлятимуть 158 олімпійців у 25 видах спорту (30-ти дисциплінах). Наші спортсмени виступатимуть у бадмінтоні, боксі, боротьбі вільній (та жіночій) греко-римській, важкій атлетиці, велоспорті (шосе, трек, маунтенбайк), веслуванні академічному, веслуванні на байдарках і каное (веслувальному слаломі), гімнастиці спортивній, гімнастиці художній, дзюдо, карате, кінному спорті, легкій атлетиці, плаванні, плаванні артистичному, стрільбі з лука, стрільбі кульовій, стрибках у воду, стрибках на батуті, сучасному п'ятиборстві, тенісі, тенісі настільному, триатлоні та фехтуванні.

Найбільша кількість спортсменів від України буде делегована у легкій атлетиці - 47. Серед них виступатиме і тернопільська спортсменка Наталія Стребкова. Вже 1 серпня наша атлетка стартуватиме в олімпійських змаганнях легкоатлетів на дистанції 3 тисячі метрів з перешкодами. Наталя Стребкова – майстер спорту України міжнародного класу, представляє Тернопільську обласну школу вищої спортивної майстерності та ФСТ «Динамо», тренер Олександр Степанюк.

У складі олімпійської збірної буде і ще одна тернополянка, - серед шести фехтувальників, які у Японії захищатимуть честь України, буде них вихованка тернопільської фехтувальної школи, шпажистка Олена Кривицька. Наша землячка стала переможницею Європейського кваліфікаційного турніру в Мадриді (Іспанія) і завоювала єдину олімпійську ліцензію, яку розігрували в жіночій шпазі. У фіналі українська шпажистка перемогла Олександру Ндоло з Німеччини – 15:12. Для Олени Кривицької Олімпіада в Токіо буде третьою в кар’єрі.

Загалом, склад олімпійської збірної України на Олімпійських іграх будем таким:

Бадмінтон: Артем Почтарьов, Марія Улітіна

Бокс: Микола Буценко, Ярослав Харциз, Олександр Хижняк, Цотне Рогава, Анна Лисенко

Боротьба: Василь Михайлов, Олександр Хоцянівський - вільна, Оксана Лівач, Аліна Грушина, Ірина Коляденко, Алла Черкасова, Алла Белінська - жіноча, Ленур Терімов, Парвіз Насібов, Жан Беленюк - греко-римська

Важка атлетика: Ірина Деха. Каміла Конотоп

Велосипедний спорт: Яна Беломоїна - маунтінбайк, Олена Старікова, Любов Басова - трек, Анатолій Будяк, Валерія Кононенко - шосе

Веслування академічне: Ігор Хмара, Станіслав Ковальов

Веслування на байдарках і каное: Павло Алтухов, Юрій Вандюк, Дмитро Янчук, Людмила Лузан, Анастасія Четверікова, Марія Повх, Анастасія Тодорова, Марія Кічасова-Скорик, Людмила Кукліновська, Юлія Юрійчук

Веслувальний слалом: Вікторія Ус

Спортивна гімнастика: Ігор Радівілов, Петро Пахнюк, Євген Юденков, Ілля Ковтун, Діана Варінська

Художня гімнастика: Вікторія Онопрієнко, Христина Погранична, Анастасія Возняк, Єва Малащук, Маріола Боднарчук, Марія Височанська, Дарина Дуда

Дзюдо: Артем Лесюк, Георгій Зантарая, Кеджау Ньябалі, Яків Хаммо, Дар'я Білодід, Єлизавета Каланіна, Анастасія Турчин

Карате: Аніта Серьогіна, Анжеліка Терлюга, Станіслав Горуна

Кінний спорт: Олександр Продан, Інна Логутенкова

Легка атлетика: Андрій Проценко, Гліб Піскунов, Михайло Кохан, Богдан-Іван Городиський, Микола Нижник, Олександр Сітковський, Едуард Забуженко, Іван Лосєв, Ігор Главан, Мар'ян Закальницький, Іван Банзерук, Микита Нестеренко, Михайло Гаврилюк, Назар Коваленко, Ігор Мусієнко, Олександр Погорілко, Микита Барабанов, Данило Даниленко, Владислав Мазур, Сергій Смелик, Ярослава Магучіх, Юлія Левченко, Ірина Геращенко, Марина Бех-Романчук, Ольга Саладуха, Ірина Климець, Ірина Новожилова, Анна Рижикова, Вікторія Ткачук, Тетяна Мельник, Катерина Климюк, Анастасія Бризгіна, Євгенія Прокоф'єва, Дар'я Михайлова, Людмила Оляновська, Марія Сахарук, Марина Килипко, Ольга Голодна, Вікторія Калюжна, Ганна Шевчук, Наталія Пироженко-Чорномаз, Наталія Семенова, Яна Гладійчук, Наталія Стребкова, Марія Миколенко, Аліна Логвиненко, Яна Качур

Плавання: Владислав Бухов, Денис Кесіль, Михайло Романчук, Ігор Трояновський, Сергій Фролов, Сергій Шевцов, Дарина Зевіна, Христина Панчішко

Синхронне плавання: Анастасія Савчук, Марта Федіна, Єлизавета Яхно, Владислава Алексіїва, Марина Алексіїва, Ксенія Сидоренко, Катерина Резнік, Аліна Шинкаренко, Вероніка Гришко

Стрільба з лука: Олексій Гунбін, Вероніка Марченко, Анастасія Павлова, Лідія Січенікова

Стрільба кульова: Павло Коростильов, Олег Омельчук, Олег Царьков, Сергій Куліш, Олена Костевич

Стрільба стендова: Ірина Маловічко

Стрибки на батуті: Микола Просторов

Стрибки у воду: Олексій Середа, Олег Сербін, Олег Колодій, Вікторія Кесарь, Анна Письменська, Софія Лискун

Сучасне п'ятиборство: Павло Тимощенко

Теніс: Еліна Світоліна, Марта Костюк, Даяна Ястремська, Людмила Кіченок, Надія Кіченок

Теніс настільний: Коу Лей, Маргарита Песоцька, Ганна Гапонова

Триатлон: Юлія Єлістратова

Фехтування: Богдан Нікішін, Ігор Рейзлін, Роман Свічкар, Анатолій Герей, Ольга Харлан, Олена Кривицька.

Ігри ХХХІІ Олімпіади в Токіо триватимуть з 23 липня по 8 серпня.

 

Юні борці вільного стилю з Тернопілля вибороли п’ять медалей на Літній Гімназіаді України

П'ятниця, 09 липня 2021, 08:40

У Хмельницькому завершились фінальні змагання за програмою ІІІ Літньої Гімназіади України з вільної боротьби серед учнів закладів загальної середньої освіти України. На килимах спортивного комплексу Хмельницького національного університету свою майстерність продемонстрували понад чотириста учасників 2004-2005 і 2006-2008 р.н. зі всієї України. У складі збірної Тернопілля виступали юні спортсмени з Борщева, Скали-Подільської, Теребовлі, Збаража, Вишнівця та Тернополя. В результаті представники нашої команди здобули на цих змаганнях дві золоті і три бронзові медалі. Так, вихованки ТОДЮСШ з літніх видів спорту Вероніка Кондратенко завоювала золоту нагороду серед спортсменок 2004-2006 р.н. у ваговій категорії до 46 кг, її сестра, Катерина Кондратенко стала переможницею серед учасниць 2006-2008 р.н. у ваговій категорії до 58 кг, а Надія Шимків виборола бронзову медаль у ваговій категорії 36 кг. Тренер спортсменок Сергій Кондратенко. Також «бронзу» у цій віковій групі здобув ще один представник ТОДЮСШ з літніх видів спорту з Теребовлі Руслан Сірак (в/к до 75 кг, тренер Володимир Перхалюк).

Бронзова нагорода на рахунку і у вихованця Збаразької ДЮСШ Петра Вінтоновича (в/к до 44 кг), який займається під керівництвом тренерів Петра Короля та Олександра Шафранського. Додамо, що Назар Баньковський з Вишнівця був п’ятим (в/к до 41 кг, тренери Петро Король та Олег Борисевич).

 

Кабмін дозволив йти у декрет батьку та іншим родичам дитини

Четвер, 08 липня 2021, 08:56

абінет Міністрів України 7 липня затвердив порядок надання відпустки при народженні дитини.

У декретну відпустку тепер може йти не тільки мати, а й інші члени родини.

Передусім, документ вводить такі поняття як "одинока мати", "одинокий батько" та "інший повнолітній родич дитини".

Згідно з документом, піти у декретну відпустку мають право:

  • чоловік, жінка якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває в шлюбі з матір’ю, але вони ведуть спільне господарство;
  • бабуся, дідусь, а також інший повнолітній родич дитини (брат або сестра), які доглядають за дитиною одиноких матері або батька.

Така відпустка надається одноразово.

Фото: ufabizphoto/Depositphotos

Її тривалість, визначається працівником у письмовій заяві про надання (але не більше ніж 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів) та не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

Відпустка має бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини і не підлягає поділу на частини.

У разі народження двох і більше дітей від однієї вагітності тривалість відпустки не збільшується.

Заробітна плата працівникам за час цієї відпустки виплачується не пізніше трьох днів з дня її початку.

Також визначено перелік документів, які особи мають надати для отримання відпустки. Зокрема, свідоцтво про народження дитини та заяву.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон, який розширює можливість чоловіка у праві догляду за дитиною.

 

«Спортивне літо» побувало в оздоровчому таборі «Збруч» на Тернопіллі

Четвер, 08 липня 2021, 08:31

«Спортивне літо» побувало в оздоровчому таборі «Збруч» на Тернопіллі

Фізкультурно-оздоровчий захід «Спортивне літо» провів Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» на території оздоровчого комплексу «Збруч», що в смт Скала-Подільська. Програма заходу включала індивідуальні змагання на локаціях: «Мішечки», «Боулінг», «Біг змійкою», «Футбольна естафета», «Човниковий біг», «Вправа на скакалці», «Баскетбол», «Естафета з тенісними м’ячиками», «Естафета «Швидкі і спритні». Кожен із дітей, які відпочивають у цьому літньому таборі, мав змогу випробувати свої сили та вміння. Спортивне свято відбувалось у теплій приємній атмосфері під щирі дитячі посмішки. Всі учасники після перемоги на локаціях отримували «талони здоров’я», які після закінчення заходу обмінювали на медалі, відзнаки, нагородну атрибутику з логотипом «Спорт для всіх» та друковану продукцію від ТОВ «Видавництво «Школярик».

 

У тернопільських легкоатлетів-юніорів дві «срібла» і «бронза» у Луцьку

Середа, 07 липня 2021, 08:03

У тернопільських легкоатлетів-юніорів дві «срібла» і «бронза» у Луцьку

Три медалі вибороли тернопільські атлети на чемпіонаті України з легкої атлетики серед юніорів, який впродовж минулого тижня проходив у Луцьку, - повідомляє Федерація легкої атлетики Тернопільської області. Срібні нагороди вибороли Ігор Висоцький (тренери Панасюк Іван, Головацький Микола) в метанні диску з результатом 49.06 м та Віктор Гнатів (тренери Богдан та Оксана Дуди) в бігу на 3000 м з перешкодами (9.27,29 сек), і бронзова медаль - за Тетяною Когут (тренери Володимир та Богдан Дуди) також в бігу на 3000 м з перешкодами (11.05,65 сек). Усі призери представляють обласну ШВСМ.

Також треба відзначити виступ на змаганнях у Луцьку вихованців обласної ДЮСШ. Так,  Сулило Дмитро (тренери Богдан та Оксана Дуди) у бігу на 3000 м з перешкодами з результатом 9.45,30 сек зайняв четверте місце, а Дарина Мостова (тренери Шмуляєва Галина, Дахновський Леонід), метнувши спис на позначку 33,32 м, виборола сьоме місце.

 

Чим корисні та сприяють прогулянки велосипедом

Середа, 07 липня 2021, 08:02

Велопрогулянки останніми роками набули великої популярності. Доступність цього виду транспорту, поєднання фізичного навантаження і позитивних емоцій під час їзди велосипедом, можливість перебування на свіжому повітрі, що поєднується із дотримуванням прагнення до здорового способу життя і спортивного проведення дозвілля, зробили велопрогулянки однією із складових сучасного життя. Особливо із розвитком відповідної інфраструктури у багатьох містах - поява велодоріжок, велопарковок тощо.

Свої «плюси» велоспорту виставляють i медики. Цей вид спорту, окрім того, що вельми приємний, є й дуже корисним. Він зміцнює легеневу, серцево-судинну, м’язову та нервову системи, тканини кісток, сприяє зниженню ваги, розвиває координацію рухів.

Їздити можна як на простому велосипеді, підкоряючи звичайні простори, так і на більш підготовленому до подолання різних рельєфів та дистанцій. А взимку справжній велосипед чудово заміняє велотренажер, де можна займатись, не виходячи з дому.

Велопрогулянкам фахівці радять приділяти денні та вечірні години: з 11 до 12.30, з 14 до 16, із 17.30 до 18. В цей час організм краще сприймає навантаження. Велотренуваннями в денні години ви більше впливаєте на розвиток м’язової тканини та роботу серцево-судинної системи, а у вечірні – на жирові відкладення.

Займайтесь 3-4 рази на тиждень через день. Для велопрогулянок достатньо від 40 хвилин до 1,5 години, але це залежить від вашого самопочуття і тренованості. Не варто зразу давати організму максимальне навантаження, бо ризикуєте проходити декілька днів на напівзігнутих ногах від болю у м’язах.

Велопрогулянки можна проводити на різній швидкості. Якщо ви будете їхати повільно, час тренування можна трохи збільшити, швидка поїздка забере більше енергії, але на неї витрачається менше хвилин. Людям більш поважного віку корисні велопрогулянки впродовж 40 хвилин 1-2 рази на тиждень, а от діти можуть кататись на велосипеді по 30-40 хвилин щоденно, бажано у вечірні години.

Для занять велопрогулянками існують декілька протипоказів та обмежень. При хворобах ендокринної системи достатньо прогулянок до півгодини у повільному темпі. Обмеження існують для людей із захворюваннями серцево-судинної системи, таких, як тахікардія, інфарктні стани, слабкість серцевого м’яза, анемія.

Тим, хто хворий на астму, велопрогулянками краще не займатись. Людям з великою втратою зору теж не потрібно сідати на велосипед. Протипоказами є хвороби ревматоїдного плану: запалення суглобів, хвороби системного характеру. А от, навпаки, корисні велопрогулянки тим, у кого хребет зі слабкою м’язовою системою, невисокі координаційні здібності.

Підготувала Олена Гикава.

Фото з мережі Інтернет

 

Які небезпечні хвороби, крім COVID-19, можуть спіткати туристів? Розповідають у ЦГЗ

Вівторок, 06 липня 2021, 08:56

Варто пам’ятати, що окрім пандемії COVID-19, є й інші хвороби, які можуть загрожувати здоров’ю й життю мандрівників.

Це можуть бути і кишкові інфеції, і хвороби після укусів комах.

Про них докладно розповіла Катерина Матюшкіна, начальниця відділу статистики та аналізу Центру громадського здоров’я, повідомляють на сайті ЦГЗ.

Харчові отруєння та гострі кишкові інфекції

Основна недуга влітку — це гострі кишкові інфекції.

Зокрема, за 5 місяців 2021 року в Україні вже зареєстрували 12,5 тис випадків ГКІ та 30 групових спалахів ГКІ, у результаті яких захворіло 263 людини, у т. ч. 237 дітей.

З них 14 спалахів встановленої та невстановленого походження (постраждали 124 людини, зокрема 118 дітей), 10 спалахів ротавірусного ентериту (постраждали 73 людини, зокрема 71 дитина), 5 спалахів сальмонельозу (постраждали 49 людей, у т. ч. 32 дитини) та один спалах вірусного гепатиту А (постраждали 17 людей, зокрема 16 дітей).

Переважали спалахи в дитячих дошкільних закладах (63%) та школах (13%), решта спалахів сталися в побуті, оздоровчих закладах та ймовірно були пов’язані із закладами громадського харчування.

Зокрема, цьогоріч уже зареєстрували 2 спалахи ГКІ в дитячих оздоровчих таборах в Одеській і Миколаївській областях. Епідрозслідування ще тривають. Тож варто пам’ятати, що дітей потрібно навчати правил особистої гігієни перед відправкою на відпочинок.

Інша проблема — ботулізм. За 5 місяців 2021 року в Україні зареєстрували 43 випадки ботулізму, серед захворілих 1 дитина. Шестеро дорослих померли.

Імовірними харчовими продуктами, які призвели до захворювання, були в’ялена й солена прісноводна та морська риба (40%), м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви, інші м’ясні вироби.

Від отруєння грибами постраждали 35 людей, зокрема, 12 дітей. Троє постраждалих, у тому числі 2 дитини, померли.

Правила харчування під час подорожей

  • Туристам варто не забувати про безпеку харчових продуктів. Особливо якщо подорожуєте в глиб країни або сільську місцевість.
  • Бажано уникати вуличної їжі, не вживати сиру й мало термічно оброблену їжу, дбати про особисту гігієну, часто мити руки, мити всі овочі і фрукти, уникати екзотичних страв, у якості яких ви не впевнені.
  • У будь-якій країні важливо дотримуватися правил особистої гігієни, вживати лише безпечну воду.
  • Мити руки, посуд, сирі овочі та фрукти також необхідно безпечною водою.
  • Важливо мати медичне страхування та звертатися по медичну допомогу в разі погіршення самопочуття.

Укуси кліщів

Кліщовий бореліоз або хвороба Лайма — одна з кліщових інфекцій, яка найчастіше трапляється в Україні.

Під час перебування на території, де може присмоктатися кліщ - а це будь-яка територія, де є трави та кущі - необхідно:

  • надягати світлий закритий одяг,
  • бажано закривати тіло повністю,
  • заправити штани в шкарпетки,
  • не виходити за межі стежки в траву обабіч.

Можна скористатися спеціальним репелентом, який відлякує кліщів. Також за можливості кожні дві години варто проводити огляд одягу та тіла.

"Особливу увагу треба звернути на місця резинок шкарпеток і білизни, підколінної впадини, лінії волосяної частини голови, за вухами. Після повернення необхідно прийняти душ, одяг одразу ретельно випрати або пропрасувати. Перевірте на наявність кліщів домашніх тварин, якщо брали їх на прогулянку", - наголошують у ЦГЗ.

Якщо кліщ усе ж присмоктався, після його видалення необхідно стежити за місцем укусу та звернутися до лікаря за порадами з профілактичного лікування.

Якщо в місці укусу з’являється кільцеподібна еритема (почервоніння з просвітленням у центрі), це може бути симптомом бореліозу або хвороби Лайма. Необхідно пройти лабораторне тестування та приймати специфічне лікування відповідно до призначення лікаря.

Обережно, кліщ: енцефаліт, бореліоз та як цього уникнути

Фото: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Екзотичні хвороби

Найпоширеніші випадки завізних захворювань в Україні — це малярія, лейшманіоз, гарячки (Чікунгунья, денге, Західного Нілу), холера.

Об’єднує всі ці захворювання те, що вони передаються через укуси комах. Основна профілактика однакова — використовувати репеленти, засітчувати вікна в приміщеннях, захищати тіло, не виходити в години найбільшої активності комах — вранці та в сутінках.

Проти холери та інших кишкових інфекцій допоможе споживання безпечної води та харчових продуктів.

"Також варто пам’ятати і про безпечність води для побутових потреб і гігієнічних процедур — миття посуду, прання, миття фруктів і овочів тощо. Використовуйте бутильовану, кип’ячену або відстояну воду. Не радимо купатися у відкритих прісних водоймах, особливо в сільській місцевості, які не мають для цього дозволу", - кажуть у ЦГЗ.

Як уникнути малярії?

Щороку в Україні реєструють до 40–50 завезених випадків малярії. На жаль, до 10% пацієнтів помирають.

Профілактика малярії передбачає два шляхи — профілактика укусів комарами та хіміопрофілактика протималярійними препаратами.

Малярія поширена в країнах Африки, Південної Америки, Азії та Океанії. Перед подорожами та тривалими відрядженнями в ці регіони необхідно звернутися до сімейного лікаря, який призначить курс хіміопрофілактики.

Профілактичне лікування необхідно приймати до виїзду, увесь час перебування в ендемічній країні та після повернення. Кратність прийому залежить від препарату. Вагітним жінкам радять уникати подорожей до ендемічних країн.

Крім хіміопрофілактики, також необхідно захищатися від укусів комарів: носити закритий одяг, обробляти одяг і відкриті ділянки тіла репелентами, уникати перебування на відкритому повітрі у вранішні та сутінкові години, коли комарі найактивніші.

Спати в приміщеннях із засітченими вікнами або мати захисний полог над ліжком. Сітки також можуть оброблятися спеціальними репелентами.

Після повернення в Україну за перших симптомів хвороби (озноб, лихоманка, прояви ГРВІ чи діареї) при зверненні по медичну допомогу необхідно відразу повідомляти лікареві, коли й у якій країні ви перебували й чи приймали хіміопрофілактику. Діагностується малярія шляхом мікроскопії препаратів крові.

Лікування проводять специфічними протималярійними препаратами. Самолікування категорично заборонено, оскільки навіть при правильному лікуванні, але пізньому зверненні, кожен десятий в Україні помирає.

Вакцинація для подорожуючих

Будь-які щеплення варто робити заздалегідь, адже імунітет формується в людини через певний час після щеплення.

У разі подорожей у країни, де поширена Жовта лихоманка (країни Південної Америки та Африки), обов’язково потрібно отримати щеплення та міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке видається через десять днів після щеплення.

Проти гепатиту А рекомендується отримати 2 дози з інтервалом у 6 місяців. Перед подорожами необхідно отримати хоча б одну дозу. Вакцинація дітям дозволена з 1 року життя.

Під час подорожей у країни, у яких поширеність гепатиту В вище 2% (переважно країни Азії та Африки), рекомендується отримати серію із 3 щеплень проти гепатиту В, якщо ви їх не робили раніше.

 

"Не знаю, чому погодилася": 12-річна дівчинка чекає на дитину від 17-річного хлопця

Вівторок, 06 липня 2021, 08:32

"Не знаю, чому погодилася": 12-річна дівчинка чекає на дитину від 17-річного хлопця

Ця новина шокувала українців - 12-річна дівчинка з села Дроздівці (Чернігівська область) чекає на дитину. Батько дитинии - 17-річний хлопець. Зараз Наталія перебуває на 6 місяці вагітності і проживає разом з батьком майбутньої дитини.

Про це повідомляє Суспільне.
"Я сиділа у хаті, - каже Наталія. - Вийшла на вулицю на лавочку, в Інтернет зайти, коли заходить він у двір. Я спочатку засоромилась. Він запропонував статевий акт. Я спочатку відмовилася, а потім погодилася. Не знаю, чому".
А Сергій – батько майбутньої дитини – каже, що "мріяв стати батьком у 20 років, а вийшло – у 18".

Взимку Наталії часто ставало зле, у школі порадили звернутися до лікаря. УЗД показало 10,5 тижнів вагітності. Родина вирішила переїхати в інше село – у Дроздівку. Наталія стала на облік до гінеколога. До Сергія приїхала поліція.

Речниця Нацполіції області Наталія Слабеняк повідомила, що 14 квітня 2021 року до поліції надійшло повідомлення від медиків про те, що до них прийшла на прийом неповнолітня вагітна дівчина.

Слідчий відкрив провадження за частиною 4 статті 152 Кримінального кодексу України. Такі дії караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.
Про покарання за секс з неповнолітньою Сергій нібито не знав.

Родина Наталії кілька років перебуває на обліку у соцслужб. З дівчиною спілкувався психолог, каже директорка Центру соціальних служб Куликівської селищної ради Лариса Карцева.
"Висновки психолога: мама недостатньо приділяла уваги доньці. Як бачимо, мама сама вела такий спосіб життя, тому дитина була поза увагою. Мама сама не очікувала, що таке трапиться. Зараз ми відвідуємо дану родину. Питання про вилучення дітей розглядалося", – сказала Лариса Карцева.

Виховувати дитину 12-річна Наталя планує разом із Сергієм. Хочуть одружитися і купити будинок та жити окремо від батьків.

 

Спортивне літо завітало на Борщівщину

Вівторок, 06 липня 2021, 08:29

Спортивне літо завітало на Борщівщину

Нещодавно, в оздоровчому таборі «Лісова пісня», що розташований у місті Борщів, побувало «Спортивне літо». Відбувся захід з метою залучення дітей та молоді до систематичних занять фізичною культурою і спортом, організації їхнього активного дозвілля під час літніх канікул та популяризації здорового способу життя.

Проведено обласний фізкультурно-оздоровчий захід «Спортивне літо» Тернопільським обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Під веселу музику діти, які відпочивають в таборі, проявили себе на спортивних локаціях на розвиток швидкості, координації рухів та влучності.

За перемогу у цікавих спортивних випробуваннях діти отримували «талони здоров’я», які в результаті обмінювали на медалі, відзнаки, нагородну атрибутику з логотипом «Спорт для всіх» та друковану продукці

 

Менше ніж 10% українців цього літа поїдуть за кордон. Опитування

П'ятниця, 02 липня 2021, 09:10

Майже половина українців (48%) планують відпочивати влітку поза домом.

З них лише 9,2 % вибирають для себе відпочинок за кордоном.

При цьому 22,5% не мають можливості, щоб кудись поїхати, а 35% залишаться вдома.

Такими є дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) в червні.

Фото efired/Depositphotos

Щодо місць які українці найчастіше вибирають для відпочинку, то на першому місці – відпочинок у Карпатах та інших місцях України (18,8%).

Понад 11% обирають відпочинок на дачах та заміських будинках.

До Криму, як і рік тому, планує їхати 1% опитаних українців.

Поїздку за кордон частіше планують жителі сіл (10,5%), ніж жителі міст (8,9%).

При цьому містяни радше хочуть поїхати влітку відпочивати на дачі (11,6%).

Серед тих, хто не має можливості відпочивати більше чоловіків (25,9%), ніж жінок (19,7%).

Залишатися вдома на відпочинок планують 40,1% жінок і 28,2% чоловіків.

Відпочинку вдома та на дачі частіше віддають перевагу люди старшого віку.

Але в людей молодшого віку є більше бажання поїхати до родичів в село (18-29 років – 15,0%).

Поїздки до Карпат та за кордон найбільше планують представники таких вікових категорій 18-29 років ( 23,6% та 14,7%) та 30-39 років ( 24,4% та 14,8%).

При цьому чим нижче дохід в людей, тим більше тих, хто не поїде відпочивати або залишиться вдома цього літа.

Жителів, які не мають змогу відпочивати, найбільше у Західному регіоні (25,1%), а найменше – у Східному (19,6%).

Поїздку до Карпат та інших місць України найбільше планують жителі Західного і Південного регіонів (20,7% та 20,0%).

А відпочивати за кордономнайчастіше прагнуть жителі Центрального та Західного регіонів (11,8% та 10,4%).

Дослідження проводилося з 8 по 9 червня 2021 року методом телефонних інтерв’ю.

Було опитано 2007 респондентів, що мешкають у 108 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і з дизайн-ефектом 1.1) не перевищує: 2.4% для показників, близьких до 50%.

 

Які місця для відпочинку українці обирають цього літа. Google-тренди

П'ятниця, 02 липня 2021, 09:09

Тенденції пошуку у Google показують, що з поширенням вакцин проти COVID-19 інтерес до подорожей починає зростати.

Все більше українців шукає варіанти літнього відпочинку як всередині країни, так і за кордоном.

У компанії Google проаналізували пошукові запити українських користувачів зі словами "отпуск в/відпочинок в" за останні 3 місяці, щоб сформувати рейтинг.

Цього сезону українці більше цікавляться відпочинком всередині країни.

Найпопулярнішими напрямками стали Бердянськ, Залізний Порт та Коблеве.

Фото Gladkov/Depositphotos

А до першої десятки за результатами пошуку в Google увійшли такі місця:

  • Бердянськ
  • Залізний Порт
  • Коблеве
  • Затока
  • Кирилівка
  • Одеса
  • Арабатська Стрілка
  • Сєдове
  • Скадовськ
  • Щасливцеве

Крім того, зростає число запитів про відпочинок на закордонних курортах.

Вкотре найпопулярнішим серед українців напрямком відпочинку за кордоном залишається Туреччина. Серед інших:

  • Туреччина
  • Кіпр
  • Албанія
  • Болгарія
  • Чорногорія
  • Хорватія
  • Греція
  • Єгипет
  • Грузія
  • ОАЕ

Вас тако

 

Тернополянка Олеся Крисюк – бронзова призерка чемпіонату Європи-2021 з боксу серед чоловіків та жінок до 22 років

Четвер, 01 липня 2021, 09:09

Тернополянка Олеся Крисюк – бронзова призерка чемпіонату Європи-2021 з боксу серед чоловіків та жінок до 22 років

В італійському місті Розетто-Дельї-Абруцці завершився чемпіонат Європи-2021 з боксу серед чоловіків та жінок до 22 років. Збірна України U-22, за інформацією Федерації боксу України, завоювала на цих змаганнях 11 медалей, і серед них 1 золоту, 5 срібних та 5 бронзових. За загальною кількістю нагород українці посіли на цьому престижному турнірі друге місце, а за кількістю очок – третє. Одна із бронзових медалей у загальній скарбничці команди належить тернополянці Олесі Крисюк, яка виступала у ваговій категорії до 81 кг. Олеся Крисюк - майстер спорту України, вихованка Тернопільської обласної школи вищої спортивної майстерності. Тренер спортсменки Руслан Фірман.

 

Тернополяни стали призерами Чемпіонату України з картингу «Rotax Max 2021»

Четвер, 01 липня 2021, 09:05

25-27 червня у м. Кам’янське (Дніпропетровська область) проходив ІІІ етап Чемпіонату України з картингу «Rotax Max 2021».

До участі в змаганнях долучилася тернопільська команда у складі вихованців комунального закладу «Станція юних техніків».

За підсумками змагань юні картингісти здобули три призові місця, з них:

- І місце - Ілля Жеграй – пілот, виступив у класі «Rotax Max Micro»;

- ІІ місце - Матвій Грабець – пілот, КМС виступив в класі «Rotax Max Junior»;

- ІІІ місце - Юрій Красуля – пілот, КМС виступив у класі «Rotax Max Senjor».

Тренер команди - Андрій Грабець.

Вітаємо призерів Чемпіонату! Бажаємо нових перемог, незрадливої вдачі та успіху у підкоренні нових вершин.


 

У Підволочиську провели фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Дня молоді

Середа, 30 червня 2021, 09:07

У Підволочиську провели фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Дня молоді

Фізкультурно-оздоровчі з нагоди Дня молоді відбулись у неділю, 27 липня 2021 року, у смт. Підволочиськ. На майданчику зі штучним покриттям, що біля місцевого стадіону, Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» провів змагання з дворового футболу на майданчику ЮКА. Прототипом цієї гри виступили такі відомі футбол, хокей, гандбол, баскетбол, водне поло, теніс, настільний теніс, хокей з м’ячем, бадмінтон, мотобол, автобол та велобол.

Оригінальність такого дворового футболу полягає в тому, що влучати потрібно не у ворота, а у ціль у вигляді циліндра, висотою 20-25 см і діаметром 6-8см, або пляшку з водою, на круглому майданчику для гри. Влучити в ціль потрібно із-за меж неігрової зони діаметром 3 м. Характерною особливістю вищезгаданих спортивних ігор є те, що в них сперечаються між собою невеликі команди, що складаються з одного або двох учасників. Майданчики ЮКА можна встановити у будь-якому місці, а грати можуть як діти, так і люди середнього та похилого віку, та люди з обмеженими фізичними можливостями. Гравці в результаті отримують чимале фізичне навантаження, а ще - емоційно розвантажуються та загартовують не тільки тіло, але й дух.

Отже, десять команд-учасниць, з них шість команд хлопців та чотири команди дівчат змагались між собою у дворовому футболі на майданчику ЮКА. Як хлопці, так і дівчата отримали багато позитивних емоцій та виявили неабияку волю до перемоги. Дві з половиною години тривали футбольні баталії.

Окрім цього, діти взяли участь ще й у змаганнях з дартсу та фрізбі. Переможці та призери змагань з дворового футболу нагороджені медалями та сувенірною продукцією з логотипом «Спорт для всіх». А учасники змагань з фрізбі та дартсу отримали друковану продукцію від ТОВ «Видавництво «Школярик».

Усі учасники змагань нагороджені відзнаками від Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

 

Всеукраїнський флешмоб «Олімпійська зарядка» відбувся в Тернополі

Середа, 30 червня 2021, 09:06

Всеукраїнський флешмоб «Олімпійська зарядка» відбувся в Тернополі

В рамках відзначення Олімпійського дня вся Україна долучилася до нового формату святкування - проведення одночасно в усій країні «Олімпійської зарядки» під гаслом «Заряджайся спортом», яку розробила бронзова призерка Олімпійських ігор з художньої гімнастики Анна Різатдінова та відзняла разом із зірками спорту та шоу-бізнесу. Тернопіль теж долучився до даного флешмобу, і на літній сцені парку ім. Тараса Шевченка під керівництвом стипендіатки регіонального осередку Іванни Попадюк провели танцювальну зарядку.

Презентували її для юних тернополян міста учасниця літніх Олімпійських ігор з важкої атлетики, рекордсменка світу Вікторія Шаймарданова, українська акторка, комік Тетяна Песик, персональний тренер, віце-міс WABBA World Championship Евеліна Кушнір, завідувач кафедри фізичної реабілітації і спорту Західноукраїнського національного університету Роман Гах разом зі студентами Дмитром Берекетою та Степаном Саварином.

Хочеться зазначити, що тільки об’єднуючись і розділяючи олімпійські цінності, з’являється можливість з позитивною енергією  та натхненням залучати наших співвітчизників до активного та здорового способу життя,  тим самим заряджатися спортом. І це вкотре вдалося зробити!

 

Тернопільська веслувальниця Іванна Дяченко - бронзова призерка чемпіонату Європи

Вівторок, 29 червня 2021, 09:56

Тернопільська веслувальниця Іванна Дяченко - бронзова призерка чемпіонату Європи

Чемпіонат Європи з веслування на байдарках і каное серед юніорів та молоді до 23 років завершився у польскому місті Познань. Виступаючи у категорії «юніори», вихованка Тернопільської обласної школи вищої спортивної майстерності, студентка ЗУНУ Іванна Дяченко у байдарці-одиночці на дистанції 200 м посіла третє місце і здобула бронзову нагороду. Тренери спортсменки Анжела Дяченко та  Володимир Гикавий. До речі, для Іванни Дяченко це четверта медаль юніорського чемпіонату Європи (до цього були срібло і дві бронзи на Євро- 2019), - інформує Федерація каное України.

Загалом на чемпіонаті Європи з веслування на байдарках і каноє серед молоді і юніорів, який проходив в Познані з 24 до 27 червня, збірна України завоювала 5 медалей - 1 срібну і 4 бронзові. Три медалі (всі – бронзові) в активі юніорів, дві – у молодіжної збірної (1 срібло, 1 бронзові). Відзначимо, що три медалі були завойовані в «байдарці-одиночці, 200», дві – в каное-двійці (500 м – юніорки, 1000 м – молодь).

 

Тернопільські віндсерфінгісти на регаті в Тернополі стали чемпіонами України у всіх номерах програми

Вівторок, 29 червня 2021, 09:55

Тернопільські віндсерфінгісти на регаті в Тернополі стали чемпіонами України у всіх номерах програми

На Тернопільському ставі впродовж чотирьох днів тривав Чемпіонат України з вітрильного спорту. Відбувались змагання у класах вітрильної дошки Techno293 cеред спортсменів та RS-X серед дорослих. Учасниками регати стали понад 20 спортсменів з Миколаєва, Курахово (Донецька область) та Тернополя. «За три дні було проведено десять перегонів, і переможці визначалися за підсумками набраних місць у кожному з них, – розповідає голова перегонового комітету змагань Валерій Чеботарьов із міста Одеси. – Тернопільський став – ідеальна акваторія для проведення змагань з вітрильного спорту, хоча цього разу спостерігались і кардинально різні вітрові умови, аж до майже повного штилю. В перший день через слабкий вітер навіть не вдалося провести жодного перегону, однак ми надолужили цю вимушену перерву за наступні. Сподіваємося, що такі змагання вдасться організувати в Тернополі і наступного року».

 

Отож, за результатами десяти перегонів серед дорослих спортсменів в олімпійському класі RS-X перше та друге місця здобули тернополяни Олександр Тугарєв та Мар’ян Воловець, брогзовим призером став представник Миколаєва Олександр Гончаренко. У класі Techno293 серед юнаків до 17 років переміг тернополянин Тимур Данієлян, другим був його колега по команді Олександр Городиський. У молодшій групі (спортсмени до 15 років) перші два призових місця здобули також тернополяни Давид Огородник та Костянтин Городиський, а третім був Руслан Рудомьотов із Донеччини.

У старшій віковій групі у класі Techno293 серед дівчат до 17 років звання чемпіонки України виборола тернополянка Аліна Нижегородова, друге місце посіла ще одна представниця нашої команди Єва Золота-Авдєєнко, а третьою стала Катерина Голобокова з Донецької області.

Також були відзначені і наймолодші учасники регати, які вперше виступали на змаганнях всеукраїнського рівня, однак пройшли дистанцію на всіх десяти перегонах. Це Єва Мороз, Марк Мороз та Дем’ян Варода.

Юні тернопільські віндсерфігністи є вихованцями відділення віндсерфінгу ДЮСШ з водних видів спорту міста Тернополя, а старші представляють обласну ШВСМ. Тренери команди Олексій Нижегородов та Олександр Тугарєв (старший).

Додамо, що чемпіонат України з віндсерфінгу в Тернополі проводився вдруге, а загалом такі регати з вітрильного спорту в Україні організовуються ще з 1991 року.

 

У Pfizer заявили, що їхня COVID-вакцина дуже ефективна проти штаму "Дельта"

П'ятниця, 25 червня 2021, 10:02

Вакцина Pfizer проти COVID-19 приблизно на 90% ефективна проти штаму "Дельта", який вже виявили в Україні.

Про це заявив офіційний представник Pfizer в Ізраїлі, повідомляє Reuters.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, вперше виявлена ​​в Індії, Delta стає домінуючою в світі версією коронавируса.

"Дані досліджень вказують на те, що наша вакцина дуже ефективна, близько на 90%, у запобіганні COVID-штаму "Дельта", – розповів Алон Раппапорт, медичний директор Pfizer в Ізраїлі.

Водночас глава відділу охорони здоров'я Міністерства охорони здоров'я Ізраїлю Шарон Олрой-Прейс заявила, що країні наразі не вистачає даних для повного уявлення про ефективність вакцини проти штаму "Дельта".

Фото: alexraths/Depositphotos

"Ми зараз збираємо дані. Ми тільки зараз спостерігаємо перші випадки штаму "Дельта" в Ізраїлі – близько 200, так що скоро ми дізнаємося більше", – сказала Олрой-Прейс.

В Ізраїлі більше половини 9,3-мільйонного населення отримали вакцини Pfizer, і різке скорочення числа випадків спонукало до скасування більшості економічних обмежень.

Але за останні кілька днів кількість підтверджених випадків COVID-19 збільшилася, і органи охорони здоров'я закликали батьків вакцинувати своїх дітей у віці від 12 до 15 років.

Олрой-Прейс сказала, що близько 65% населення Ізраїлю було захищене від COVID-19 або за допомогою вакцинації, або шляхом одужання від хвороби, і ця цифра, за її словами, все ще далека від забезпечення "колективного імунітету".

Нагадаємо, дослідження показало, що одна доза вакцин AstraZeneca чи Pfizer менш ефективна проти штаму "Дельта" в порівнянні з "Альфа" (британський): через три тижні після першої дози вакцини забезпечували 33% захист від симптоматичного захворювання, спричиненого "Дельта". Від "Альфа" одна доза препарату захищала приблизно на 50%.

Загалом вакцина від Pfizer після двох доз на 88% ефективна проти симптоматичного перебігу COVID-19, спричиненого штамом "Дельта".

 

Тернопіль чекає ряд спортивних заходів з нагоди Дня молоді та Дня Конституції

П'ятниця, 25 червня 2021, 09:33

Тернопіль чекає ряд спортивних заходів з нагоди Дня молоді та Дня Конституції

Цьогоріч Тернопіль зустрічатиме День молоді та День Конституції України не лише помпезно та урочисто, але й по-спортивному. Відтак, з цієї нагоди у місті відбуватиметься ряд змагань та інших спортивних заходів. Зокрема, вже 24 червня на акваторії Тернопільського ставу розпочався чемпіонат України з вітрильного спорту. На цих перегонах, що проходитимуть в районі пляжу «Циганка», виступатимуть віндсерфінгісти з Тернополя, Миколаєва та міста Курахова Донецької області. Триватимуть змагання на вітрильних дошках під яскравими різнокольоровими вітрилами до 27 червня. У суботу, 26 червня, об 11 годині на вулиці Золотогірській, 16 розпочнеться урочиста імпреза з нагоди відкриття спортивного майданчика, після якої на усіх присутніх чекають цікаві та захоплюючі спортивні змагання.

Цього ж дня з 12 години у фізкультурно-оздоровчому комплексі на вулиці Братів Бойчуків, 4А проходитиме Кубок міського голови з тайського боксу. А на універсальних спортивних майданчиках ЗУНУ відбуватиметься Відкритий кубок міста Тернополя з міні-футболу імені Івана Дедюха (ВОЇН) серед дітей U8.

 

Юні веслувальники з Бережан Арсен Лизак та Тарас Гончар – срібні призери чемпіонату України

П'ятниця, 25 червня 2021, 09:32

Юні веслувальники з Бережан Арсен Лизак та Тарас Гончар – срібні призери чемпіонату України

Бережанські веслувальники Арсен Лизак та Тарас Гончар повернулися зі срібними нагородами з  чемпіонату України з веслування на байдарках і каное серед юнаків та дівчат, який відбувся в місті Ковель Волинської області. Успіх Арсену та Тарасу приніс заїзд в байдарці-двійці на дистанції 200 метрів серед юнаків молодшої вікової групи. Готувала спортсменів до змагань тренер Бережанської ДЮСШ Марта Сеньків. А от веслувальникам КДЮСШ з водних видів спорту Тернопільської міської ради на цих змаганнях не таланило. За крок до п’єдесталу пошани опинились Юрій Слюсаревський у каное-одиночці на 200 метрівці, також четверте місце у байдарці-одиночці на дистанції 1000 метрів посіла Єлізавета Ліщина. Ірина Марцюк в байдарці-одиночці на 200 метрівці теж була четвертою. А ще одне четверте місце у дівчат Олександри Казмірчук та Яніни Боднар у байдарці-двійці на 200 метрівці.

Що на одну сходинку нижче опустились інші тернопільські учасники. Так, п’яте місце у екіпажу юнаків Максим Самборський та Богдан Гасій у байдарці-двійці на 200 метрівці. Ще одне п’яте місце у екіпажу каное-двійки у складі Назар Гураль та Марко Мудрий на 1000 метрівці.

Наразі тренери КДЮСШ з водних видів спорту вносять деякі корективи у хід підготовки юних веслувальників, які планують довести своє право на нагороди спочатку на зональних змаганнях командного чемпіонату України серед юнаків та дівчат, що відбудеться з 2 до 4 липня в місті Добротвір Львівської області. А потім - і на фінальній частині змагань, які заплановані на кінець липня у місті Умань.

 

Кременецькі «літаючі лижники» відкрили літній сезон змагань

П'ятниця, 25 червня 2021, 09:31

Кременецькі «літаючі лижники» відкрили літній сезон змагань

В Кременці, на комплексі лижних трамплінів, 19-20 червня 2021 року пройшов чемпіонат України серед юнаків та дівчат з особистих дисциплін на трампліні зі штучним покриттям зі стрибків на лижах з трампліна та чемпіонат України серед юнаків та дівчат з особистих дисциплін на трампліні зі штучним покриттям з лижного двоборства. Вдало виступили на турнірі учні ТОДЮСШ із зимових видів спорту, завоювавши багато нагород різного гатунку,  - повідомляється на сторінці школи у соцмережах. У стрибках на лижах з трампліна (трамплін К-40 м) серед юнаків 2006-2007 р.н. перше  місце виборов Дворецький Владислав, 2 місце у Шовкопляса Олександра, 3 місце у Чернуха Назара. Серед дівчат цієї ж вікової групи 3 місце зайняла Ільчук Дарина.

Юнаки та дівчата 2008-2009 р.н. також стрибали з трампліна К-40. Серед юнаків 1 місце здобув Дворецький Владислав, 3 місце Вілівчук Сергій. Серед дівчат чемпіонкою стала Козлова Каріна.

У віковій групі 2010 р. н. і молодші на трампліні К-30 м серед юнаків весь п'єдестал зайняли учні школи, а саме: 1 місце Євдокімов Станіслав, 2 місце Струмінський Олександр, 3 місце Кисорець Тарас. Серед дівчат 2 місце розділили Щерба Анастасія та Цибульська Олена!

У змаганнях з лижного двоборства юнаки 2006-2007 р. н. стрибали з трампліна К-40 м та бігли гонку на лижоролерах 4 км. І знову весь п'єдестал зайняли учні нашої школи. Чемпіоном став Шовкопляс Олександр, 2 місце зайняв Чернух Назар, 3 місце Дворецький Владислав.

Юнаки і дівчата 2008-2009 р. н. також стрибали з трампліна К-40 м. і бігли гонку на лижоролерах 3 км. Серед юнаків 1 місце у Пилипчука Дениса, а Рудак Данило зайняв 3 місце. Серед дівчат чергову перемогу, посівши перше місце, здобула Козлова Каріна.

Юнаки і дівчата 2010 р. н. і молодші стрибали з трампліна К-30 м. та бігли гонку на лижоролерах, юнаки 2 км, а дівчата 1 км. Серед юнаків 1 місце зайняв Струмінський Олександр, 2 місце Євдокімов Станіслав. Серед дівчат 2 місце у Цибульської Олени, 3 місце у Щирби Анастасії.

Вітаємо також тренерів школи з успішним виступом вихованців: Карпця Ярослава Тимофійовича, Точинського Олександра Васильовича, Нікіфорука Василя Івановича, Стрільчука Василя Володимировича та Скибу Владислава Михайловича.

 

 

Волейболісти Тернопільської КДЮСШ-1 стали чемпіонами України в «Дитячій лізі» серед юнаків 2004 року народження

Четвер, 24 червня 2021, 10:20

Волейболісти Тернопільської КДЮСШ-1 стали чемпіонами України в «Дитячій лізі» серед юнаків 2004 року народження

Впродовж п’яти днів, з 18 до 22 червня, у Тернополі тривали поєдинки фінального туру чемпіонату України «Дитяча ліга» з волейболу сезону 2020-2021 років серед юнаків 2004 року народження. Відбувалися ігри в спортивних залах ЗУНУ та ФОК, що на вулиці Братів Бойчуків. За звання чемпіона України боролися шість команд: м. Тернопіль (КДЮСШ-1), м. Полтава (СДЮСШОР-2), м. Черкаси (КДЮСШ-1), м. Київ (КСЛІ), м. Сокаль (ДЮСШ, «Соколяни»), м. Біла Церква (ДЮСШ-2).

В результаті, за підсумками зіграних матчів, переможцем турніру, здобувши перше місце, стала команда з Тернополя. На другому місці були кияни, а третє місце посіла команда з Білої Церкви.

 

У Тернополі побували учасники велопробігу, присвяченого 25-ї річниці Конституції України та пам’яті загиблих захисників країни

Четвер, 24 червня 2021, 10:19

У Тернополі побували учасники велопробігу, присвяченого 25-ї річниці Конституції України та пам’яті загиблих захисників країни

Понад 1000 км Україною, проїхавши за маршрутом «Ужгород-Київ», планують подолати учасники велопробігу, присвяченого відзначенню 25-ї річниці Конституції України та пам’яті про захисників країни, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Організували його ветерани АТО/ООС Закарпаття, відтак стартував з міста Ужгорода Закарпатської області 21 червня, а завершиться 27 червня у Києві. Учасники семиденного велопробігу побувають у семи областях. А вчора, 23 червня, велосипедисти відвідали Тернопіль. Разом із представниками родин загиблих учасників АТО/ООС, представниками влади, волонтерами іони вшанували пам’ять загиблих та поклали квіти до стели «Борцям за волю України».

Голова обласної державної адміністрації Володимир Труш подякував учасникам за наполегливість та витривалість. «Наше місто вітає учасників велопробігу, яких об’єднує ідея вшанування пам’яті тих, хто загинув в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Такі акції дуже потрібні сьогодні, адже нагадують про подвиг кожного Героя. Зараз ми перебуваємо біля стели, на якій викарбувані імена наших земляків, які віддали життя за те, щоб ми мали мирне небо над головою. І дуже хотілося б, щоб на цій пам’ятній дошці не з’являлися нові прізвища», - зазначив Володимир Труш.

 

Як розповів організатор і капітан команди, начальник відділу Міністерства у справах ветеранів у Закарпатській області України Іван Балашов: «Мета велопробігу – підтримка ветеранів АТО/ООС, популяризація спортивної реабілітації та здорового способу життя серед ветеранської спільноти».

За матеріалами прес-служби Тернопільської ОДА

 

Юні футболісти з Копичинець стали переможцями фіналу ДЮФЛ України серед 17-річних юнаків

Вівторок, 22 червня 2021, 09:20

Юні футболісти з Копичинець стали переможцями фіналу ДЮФЛ України серед 17-річних юнаків

Фінальний поєдинок Дитячо-юнацької футбольної ліги України серед 17-річних юнаків (перша ліга) між командами ТО ДЮСШ з ігрових видів спорту «Надія» (місто Копичинці) та «Любомир» з Київської області (смт Ставище) завершився перемогою наших земляків. Відтак, обігравши суперників з рахунком 2:0, футболісти з Копичинець стали чемпіонами турніру.

 

Фінал «чотирьох» Дитячо-юнацької футбольної ліги України серед 17-річних юнаків (U-17) відбувався в Умані (Черкаська область). За титул переможця змагались команди «Люботин» з Харкова, «Любомир» з смт Ставище Київської області, футболісти із міста Одеси та представники Тернопільської ОДЮСШ з ігрових видів спорту із Копичинець.

Аби пробитись до фіналу, нашій команді вдалося у півфіналі  з рахунком 1:0 здолати команду «Люботин» з Харківської області, яка в результаті посіла на цих змаганнях третє місце, а одесити були четвертими.

Також гравець копичинецької команди Максим Бутенко здобув звання «Кращий гравець турніру», а Ілля Поповський став «Кращим зв’язковим».

Готували команду до змагань тренери Ігор Шпікула, Михайло Хоптовий, Андрій Хоптовий, Ярослав Шпікула та Назар Західний.

Фото із сайту Асоціації футболу Тернопільщини

 

Наталя Стребкова та Іван Стребков здобули «золото» і «срібло» чемпіонату України з легкої атлетики у Луцьку

Вівторок, 22 червня 2021, 09:20

Наталя Стребкова та Іван Стребков здобули «золото» і «срібло» чемпіонату України з легкої атлетики у Луцьку

У Луцьку 18-20 червня проходив чемпіонат України з легкої атлетики, на якому кращі легкоатлети виборювали право участі в Олімпійських іграх в Токіо. Як повідомляє Федерація легкої атлетики області, представниця тернопільської команди Наталя Стребкова посіла перше місце на дистанції 3000 м з перешкодами і показала кращий результат сезону - 9.39,08 сек, випередивши найближчу суперницю майже на хвилину. Однак, аби виконати олімпійський норматив (9.30,00), нашій землячці не вистачило дев’яти секунд. Але Наталя ще матиме шанс продовжити боротьбу за Олімпійську ліцензію під час чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, який цими вихідними проходитиме у Сербії.

 

Ще одну медаль, але срібного гатунку, виборов на змаганнях у Луцьку тернополянин Іван Стребков у бігу на 5000 м з результатом 14.11,06 сек.

Іван та Наталя Стребкови представляють ФСТ «Динамо» та обласну ШВСМ (тренери Олександр Степанюк та Михайло Борейко), Наталя є випускницею Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, а Іван закінчив магістратуру цього університету.

Щодо виступів інших тернопільських легкоатлетів на чемпіонаті України у Луцьку, то Олександр Шилівський та Ігор Висоцький в метанні диску з результатами 47.06 м та 43.86 м зайняли п’яте та сьоме місця, а також Ігор був десятим у метанні ядра. До речі, для Ігоря Висоцького, який ще виступає у категорії «юніори», це був перший «дорослий» чемпіонат. Таким саме випробуванням стали змагання у Луцьку і для юніорки Тетяни Когут, яка в бігу на 1500 м з особистим досягненням 4.41,17 сек посіла дев’яте місце. Також Денис Загалюк в стрибках в висоту з результатом 205 см на турнірі був одинадцятим.

Олександр Шилівський, Ігор Висоцький та Денис Загалюк представляють факультет фізвиховання ТНПУ імені Володимира Гнатюка, а Тетяна Когут - першокурсниця ЗУНУ. Усі спортсмени є вихованцями обласної ШВСМ, де їх тренують Іван Панасюк, Ольга Стефанишина та Володимир Дуда. А Денис Загалюк  - учень ОДЮСШ (тренер Михайло Васірук).

Фото: ФЛАУ та з архіву

 

У Чорткові сяяло «Музичне сузір’я-2019»

П'ятниця, 08 листопада 2019, 10:55

01

23

45


Вже не один рік поспіль викладач музично-теоретичних дисциплін Євгенія Гулей об’єднує в мистецьке сузір’я своїх талановитих колег та студентів Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського, які пропагують творчість видатних композиторів, ознайомлюють із відомими творами митців.
Цьогоріч у мистецькому вечорі «Музичне сузір’я-2019», що присвячений Міжнародному дню музики, брали участь викладачі відділення «Музичне мистецтво» виконавці – Наталя Іванків, Ольга Ільяшенко, Наталія Русінко,Тетяна Байдак, Галина Корецька, Орест Слободян, Федір Щур, Володимир Корчак; концертмейстери – Ірина Остапчук, Наталія Мельничук, Віра Ножак, Людмила Довгань, Галина Торончук, Марта Кікис, Ольга Попадюк; талановиті студенти – А.Стемпель (клас викладача О.Фучило), Н.Загнійна (клас викладача Ю.Радка), Ю. Матійчук (клас викладача М.Кікис), С.Сухацький (клас викладача О.Ільяшенко), Л.Ганушевська (клас викладача М.Кікис), М. Балянт (клас викладача О.Ільяшенко), В.Дмитрнишин (клас викладача Н.Іванків), Н.Кручак (клас викладача О.Слободяна), І.Шаварин (клас викладача Н.Мельничук), вокальне тріо у складі Т.Голояд, М.Балянт, І.Рацької, вокальний дует у складі В.Макогонського та Н.Кручак, фортепіанний дует у складі Т. Голояд і М.Іжук, народний художній жіночий хор «Берегиня» (художній керівник Н.Равлів).
Розповідь ведучої була вдало доповнена відеоматеріалами, підготовленими викладачем Задорожною Р.Р..

 

«Його пісні кликали у бій»

П'ятниця, 04 жовтня 2019, 10:18

0

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки діє книжкова виставка, присвячена нашому краянинові, уродженцю с. Розгадів (нині Зборівського району) Роману  Купчинському до 125-річчя від дня його народження.

Роман Купчинський —  поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик, громадський діяч. Він є автором поезій та пісень стрілецької тематики, багато з яких створено на Тернопільщині, зокрема: «Ой там, при долині» (1915), «Як з Бережан до Кадри», «Човен хитається» та інших.

Увазі користувачів представлено твори Романа Купчинського, а також публікації у періодичних виданнях, які розкривають його літературну творчість та громадську діяльність.

Книжкова виставка діятиме до 9 жовтня 2019 року.

http://library.te.ua

 

ЦНАП Скалатської об’єднаної територіальної громади розпочав оформлення біометричних паспортів

Четвер, 03 жовтня 2019, 14:10

Коли є підтримка однодумців, вдається все – це підтверджує команда Центру надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) Скалатської об’єднаної територіальної громади. 3-го жовтня там урочисто відкрили робоче місце адміністратора з оформлення та видачі паспорта громадянина України у формі ID-картки та паспорта для виїзду за кордон.

Від ідеї до першої прийнятої заяви пройшло декілька місяців. За допомогу у втіленні задуму в реальність начальник ЦНАПу Галина Журавель подякувала голові ОТГ Петру Савончаку, очільникам району та області, керівництву міграційної служби Тернопільщини.

Зі значною подією громаду привітав начальник Управління Державної міграційної служби Тернопільської області Ярослав Давибіда. Він зазначив, що це вже четвертий ЦНАП в області, який здійснює оформлення біометричних документів, а отже, ці послуги стали вчетверо ближчими до людей. Побажав не зупинятися на досягнутому, збільшувати кількість послуг та робити їх іще якіснішими.

Першим опробував нову послугу в ЦНАПі юний скалатчанин Любомир. Школяреві нещодавно виповнилося 14-ть, відтак він звернувся для оформлення першого «дорослого» документа - паспорта громадянина України у формі ID-картки. Хлопець щиро радів, що його особиста визначна подія співпала зі святом для громади.

 

УДМС України в Тернопільській області

 

На Тернопільщині відбувся відкритий обласний турнір з швидких шахів та шашок, присвячений Міжнародному дню людей похилого віку

Четвер, 03 жовтня 2019, 14:09

З нагоди Міжнародного дня людей похилого віку в рамках  проведення фізкультурно-оздоровчих заходів «Спорт для всіх – радість життя» у приміщенні шахово-шашкового клубу «Авангард» міста Тернополя 1 жовтня 2019 року відбулись змагання з шашок та шахів серед чоловіків 60 років і старших. Спочатку змагались любителі шашок, а після цього розпочались змагання серед шанувальників шахів. Після шестигодинних баталій у шахах і шашках результати виявились такими: перше місце виборов Тарас Турчин, друге місце завоював Ростислав Шумський, третє місце виборов Орест Палихата.

У змаганнях з шахів перше місце здобув Віктор Юзюк, друге місце завоював Борис Волянюк, третє місце посів Петро Монько.

Найстарший учасник змагань – Сава Цигипало, йому 75 років, нагороджений призом від «Спорту для всіх», а переможці та призери – грамотами та медалями, учасники – призами з логотипом «Спорт для всіх».

Організували змагання:Тернопільський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», колективне підприємство Шахово-шашковий клуб «Авангард», м. Тернопіль.

Джерело: управління фізичної культури і спорту ТОДА

 

Увага! Поліцейські розшукують зниклого жителя краю.

Четвер, 03 жовтня 2019, 12:38

Працівники Бучацького відділення поліції розшукують мешканця районного центру, Зарівного Михайла Михайловича, 1967 року народження.
9 вересня чоловік вийшов з дому й не повернувся.
Був одягнений в сіру сорочку на короткий рукав, світло-сині джинси й в світлі босоніжки.
Усіх, хто бачив краянина або володіє будь-якою інформацією про його можливе місце перебування, поліцейські просять телефонувати за номером у Бучачі (03544) 2-12-45 або на лінію «102».
Відділ комунікації поліції
Тернопільської області


 

Завтра в Україні очікується суха погода

Вівторок, 01 жовтня 2019, 11:39

Завтра в Україні очікується суха погода

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. В Україні у середу, 2 жовтня, очікується суха погода, місцями вдень до 26 градусів тепла. Про це УНН повідомили в Укргідрометцентрі.

"Завтра очікується суха погода; температура вночі 5-10°, на крайньому півдні країни 11-13°, вдень 18-23°, на Закарпатті та Прикарпатті до 26°", - повідомили синоптики.

У четвер у західних, північних, Вінницькій та Черкаській областях пройдуть дощі, на Закарпатті та Прикарпатті значні дощі; температура вночі 6-13°, вдень 18-25°, на заході країни похолодає до 11-16°.

У пятницю в більшості областей, крім західних, дощитиме, в Карпатах можливий мокрий сніг; в Україні очікується зниження температури на 3-8°.

Нагадаємо, українців попередили про погіршення погодних умов.

 

Джерело: УНН
 

Запрошуємо до обговорення правил утримання домашніх та безпритульних тварин на території Тернопільської громади

П'ятниця, 12 липня 2019, 08:52

11 липня стартує електронне обговорення "Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади".

Запрошуємо жителів Тернопільської громади впродовж наступних 14-ти днів на порталі «Електронні консультації з громадськістю» подавати власні пропозиції та зауваження до проекту нормативно-правового акту щодо реєстрації домашніх та безпритульних собак, умов утримання домашніх тварин, стерилізації, вигулу, вилову безпритульних собак та інших розділів.

Коментарі можна залишати окремо до кожного розділу, ідентифікувавшись через ЕЦП або Bank ID).

 

Звiльнення вiд сплати земельного податку

Понеділок, 04 лютого 2019, 10:53

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України (далі – ЗКУ), а справляння плати за землю – Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Підпунктом 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 ПКУ встановлено, що плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до ст. 206 ЗКУ використання землі в Україні є платним.

Згідно зі ст. 269 ПКУ платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Статтею 270 ПКУ визначено, що об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Щодо пільг зі сплати земельного податку, то відповідно до п. 281.1 ст. 281 ПКУ від сплати податку звільняються такі категорії громадян:

- інваліди першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пунктом 281.2 ст. 281 ПКУ встановлено, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Враховуючи зазначене, фізичній особі, яка не оформила відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування або відповідно до цивільно-правових угод та відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, і використовує земельну дiлянку за видом використання в межах граничних норм, зазначених в ст. 281 ПКУ, надано право на звiльнення вiд сплати земельного податку.


Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області


 

В Україні ввели штрафи за булінг

Неділя, 03 лютого 2019, 08:25

19 січня 2019, в Україні набув чинності закон №2657-VIII щодо протидії булінгу.

Тепер учасники освітнього процесу нестимуть адміністративну відповідальність за діяння, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Відтепер вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи буде каратися штрафом від 850 до 1700 грн. або громадськими роботами від 20 до 40 годин.

Знущання, вчинені повторно упродовж року після або групою осіб каратимуться штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн. або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.

У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.

До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн. або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу.

Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн. або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

Адміністративну відповідальність вчителів за приховування випадків булінгу закон не передбачає.

Після того, як повідомлення про вчинення булінгу надійшло до органів правопорядку, підрозділи поліції у справах неповнолітніх складають протокол про вчинення адміністративного правопорушення.

Після цього справа передається на розгляд до відповідного суду або судді за місцем вчинення правопорушення.

Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення та призначають вид і розмір покарання.

Строк розгляду справи судом – 15 днів з для отримання ним протоколу про адміністративне правопорушення та матеріалів справи.

Доказами у справах про факти цькування можуть бути:

  • пояснення особи, яку притягують до відповідальності;

  • пояснення потерпілого та свідків;

  • висновок експерта (якщо в результаті вчинення правопорушення була завдана фізична чи психологічна шкода);

  • речові докази у вигляді зіпсованих особистих речей постраждалого,

письмові документи;

  • матеріали листування, в тому числі – переписки в соціальних мережах, відео-матеріали, на яких зафіксовано процес цькування.

Притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) без рішення суду неможливе.

До прийняття змін до законів щодо протидії цькуванню відповідальності за його вчинення в Україні не існувало.

За даними міжнародних організацій, із булінгом в колі однолітків стикаються близько 67% дітей.

Із будь-яких питань, пов'язаних із захистом прав дітей, діти й дорослі можуть звертатися на Національну дитячу «гарячу» лінію за номерами 116 111 (з мобільного) або 0 800 500 225 (зі стаціонарного телефону).

Додамо, що закон №2657-VIII щодо протидії булінгу був прийнятий Верховною радою 18 грудня 2018 року.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Податкові міліціонери Тернопільщини відзначили четверту річницю створення спецпідрозділу «Фантом»

Неділя, 03 лютого 2019, 08:11

Відеоселекторною нарадою та урочистими зборами податкові міліціонери Головного управління ДФС у Тернопільській області відзначили четверту річницю створення спецпідрозділу оперативного забезпечення зони проведення Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил «Фантом». Учасниками цього спецпідрозділу є працівники податкової міліції, які займаються боротьбою з економічною злочинністю та контрабандою вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

Захід пройшов за участю заступника Міністра фінансів України Сергія Верланова, виконуючого обов'язки Голови Державної фіскальної служби України Олександра Власова, першого заступника Голови ДФС України Сергія Білана. У селекторній нараді також взяли участь начальник фіскального відомства області Ігор Комендат та його перший заступник Віталій Дума, заступники Петро Якимчук та Володимир Білий, учасники «Фантому» на чолі з начальником оперативного управління Олегом Гаркушею.

Опісля відбулися урочисті збори особового складу податкової міліції Тернопілля. На початку учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто загинув у зоні бойових дій. Зокрема, Дмитра Жарука - старшого лейтенанта податкової міліції, старшого оперуповноваженого ГУ ДФС у Херсонській області, який загинув 2 вересня 2015 року, а також  двох колишніх курсантів Університету ДФС, один з яких Герой України – Сергій Цимбал та п’яти студентів Університету, один з яких Герой Небесної сотні – Дмитро Максимов.

Відзначаючи важливий внесок фахівців оперативного управління у забезпеченні безпеки кордонів нашої держави, перший заступник начальника ДФС в області Віталій Дума наголосив: «Представники податкової міліції Тернопільщини на достойному рівні представляють наш регіон на Сході України і їхня служба відзначена належним чином. Зокрема, 19 працівників були представлені до державних нагород та отримали відзнаки Президента України «За участь в Антитерористичній операції». Також працівники нагороджувались відзнаками Державної фіскальної служби, військового командування Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, Донецької та Луганської військово-цивільних адміністрацій, тощо». Він констатував, що в непростих умовaх вони виконувaли свої службові обов’язки, пaтрулюючи лінію зіткнення у склaді мобільних груп, перешкоджaли незaконному переміщенню товaрів, наркотичних засобів, готівки, яку використовувaли для фінaнсувaння терористичної діяльності, проникненню на контрольовану територію учасників незаконних збройних формувань, виявляли схрони зі зброєю та боєприпасами.

Віталій Дума також повідомив, що у лютому цього року завершують чотиримісячну службу на сході країни троє податкових міліціонерів. Відтак у складі чергової, вже чотирнадцятої ротації, до зони проведення операції Об’єднаних сил вирушать двоє співробітників. Від почaтку воєнних дій нa сході крaїни відбулося 13 ротацій спецпідрозділу податкової міліції і за чотири роки службу у ньому пройшли 44 співробітники подaткової міліції Тернопільщини.

Не обійшлося і без нагород. Так, за бездоганне виконання обов’язків в операції Об’єднаних сил достроково присвоєно звання «Підполковник податкової міліції» одному податковому міліціонеру. Ще двоє працівників оперативного управління отримали подяки за високі досягнення у роботі за 2018 рік.

Сектор комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області



 

Сторінка 63 з 110

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер