images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж

На скільки подешавшали овочі на тернопільських ринках?

Середа, 29 серпня 2018, 11:26

ua_borshНa тернoпiльськoму ринку пoдешевшaли oвoчi, якi вхoдять дo бoрщевoгo нaбoру, прoте не всi. Oкремi, нaвпaки, стaли ще дoрoжчими.

Стoлoвий буряк нaйбiльше знизився у цiнi – aж нa 29,3%. Нинi купити кiлoгрaм гoлoвнoгo кoренеплoду для укрaїнськoгo бoрщу вaртує 12 гривень зa кiлoгрaм. Нa 27% здешевшaлa й мoрквa. Її у Тернoпoлi мoжнa купити пo 22 грн/кг.

Кiлoгрaм кaпусти бiлoкaчaннoї нa ринку кoштує 10 гривень, a це нa 3% менше, нiж у червнi-липнi.

Лiдерoм в цiнi стaлa цибуля. Її цiнa пiдстрибнулa дo 13 гривень зa кiлoгрaм, тoбтo нa 23%. Недешевa й кaртoпля – 9 грн/кг (12% бiльше нiж у липнi).

Oтже, нaйбiльше пoдешевшaли ялoвичинa, фiле курятини, кaпустa тa мoрквa. Прoте експерти прoгнoзують пiдвищення цiн у вереснi. Тoдi пришвидшиться iнфляцiя. Тaкoж пoчнеться девaльвaцiя гривнi.

Джерелo: Гaлaс

 

Завдяки соціально відповідальному бізнесу у Тернополі біля острівця «Чайка» оновили дитячий майданчик

Понеділок, 27 серпня 2018, 07:37

На День Незалежності України у Тернополі відкрили оновлений дитячий майданчик, який розташований на Набережній ставу (біля острівця «Чайка»). На відкриття прийшли десятки дітей з батьками, очільник Тернополя Сергій Надал, а також меценати – представники ТМ «Молокія», які й виконали реконструкцію майданчика.

«Оновлення одного з найвідвідуваніших дитячих майданчиків ще раз демонструє, що у Тернополі є соціально відповідальний бізнес, який і сплачує податки, і допомагає громаді якісними проектами, - зазначив міський голова Сергій Надал. – Переконаний, що цей дитячий майданчик буде одним з улюблених місць для відпочинку дітей та батьків та стане ще одним соціальним простором, який із задоволенням відвідуватимуть тернополяни».

 

У Тернополі нагородили чемпіонів світу з водно-моторного спорту одразу у трьох класах

Понеділок, 27 серпня 2018, 07:35

26 серпня на Тернопільському ставі завершилися перегони, які визначили призерів трьох етапів Чемпіонату світу з водно-моторного спорту. Нагадаємо, змагання у класах F150, F250 та F500 тривали протягом 25 та 26 серпня, участь у яких взяло 48 найкращих спортсменів з 15 країн.

Міський голова Тернополя Сергій Надал подякував президенту Національній федерації водно-моторного спорту України Віктору Шемчуку, організаторам та партнерам, завдяки яким у нашому місті відбулося це спортивне дійство.

«На ці декілька днів Тернопіль став світовою столицею водно-моторного спорту. Я дякую учасникам Чемпіонату за неймовірну атмосферу та емоції, а тернополянам - за підтримку та теплий прийом, - зазначив очільник Тернополя Сергій Надал. - Бажаю спортсменам нових досягнень та перемог і запрошую усіх до Тернополя на змагання у 2019 році».

Президент Національної федерації водно-моторного спорту України Віктор Шемчук розповів, що протягом останніх п’яти років в Тернополі проведено чотири чемпіонати світу, а цього року, вперше за всю історію водно-моторного спорту, відбулося одночасно три етапи чемпіонату світу (у класах F150, F250 та F50).

«Інфраструктура та рівень проведення змагань у Тернополі визнані найкращими у світі, а Чемпіонат щороку стає найважливішою подією у водно-моторному спорті світу», - додав Віктор Шемчук.

 

У Тернополі на однойменному бульварі відкрили пам’ятник Симону Петлюрі

Субота, 25 серпня 2018, 11:33

У День Незалежності Україні у Тернополі офіційно відкрили пам’ятник українському державному та військовому діячу часів Української революції, Голові Директорії УНР та отаману війська і флоту УНР Симону Петлюрі.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, Симон Петлюра – непересічна постать в історії України. Будучи українським державним, військовим та політичним діячем, він намагався у дуже складних умовах відновити українську державу і продовжував це робити у еміграції.

«Симон Петлюра, як вважають історики, є фундатором збройних сил України, - каже Сергій Надал. – Тому у час, коли Україна вже 27 років Незалежна, проте й надалі продовжує боротися за свою Незалежність у війні, дуже символічним є відкриття пам’ятника цій історичній постаті у Тернополі. Надіюся, що сучасне та наступне покоління буде вивчати досвід Симона Петлюри та так само віддано боротися за Україну, за її краще майбутнє, як вільної, незалежної та самостійної країни».

До слова, пам’ятник встановлений в однойменному сквері Симона Петлюри, де у 2017 році під час реконструкції бульвару було влаштовано дитячий та спортивний майданчики, пішохідні доріжки, а також оновлено вуличне освітлення.

 

Програма Чемпіонату світу з водно-моторного спорту у Тернополі

Субота, 25 серпня 2018, 11:28

Сьогодні та завтра Тернопіль стає ареною для світових змагань з водно-моторного спорту, участь у яких беруть представники 15 країн.

Чемпіонат світу з водно-моторного спорту на Тернопільському ставі триває ще 25-26 серпня, протягом яких гонщики змагаються у трьох етапах у класах F125, F250 та F500. У класі F500, в якому змагаються професійні спортсмени на швидкісних човнах, приймає участь і діючий чемпіон світу Аттіла Хавас (Австрія).

 

Програма Чемпіонату Світу з водно-моторного спорту - 2018

25 серпня

- 08.15 - 10.45 офіційні тренування

- 10.45 - 11.45 кваліфікаційні заїзди F125

- 11.45 - 12.45 кваліфікаційні заїзди F250

- 12.45 - 13.45 кваліфікаційні заїзди F500

- 15.00 - 15.30 перша гонка ЧС2018 F125

- 15.30 - 16.00 перша гонка ЧС2018 F250

- 16.00 - 16.30 перша гонка ЧС2018 F500

 

26 серпня

- 11.30 - 12.00 друга гонка ЧС2018 F125

- 12.00 - 12.30 друга гонка ЧС2018 F250

- 12.30 - 13.00 друга гонка ЧС2018 F500

- 14.00 - 14.30 третя гонка ЧС2018 F125

- 14.30 - 15.00 третя гонка ЧС2018 F250

- 15.00 - 15.30 третя гонка ЧС2018 F500

Урочиста церемонія нагородження переможців етапу чемпіонату світу розпочнеться о 20.00 год. на Набережній тернопільського ставу.

 

У Тернополі встановлять пам’ятник Симону Петлюрі

Четвер, 23 серпня 2018, 09:11

У Тернополі розпочали встановлення пам’ятника українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917-1921 рр., Голові Директорії УНР та отаману війська і флоту УНР Симону Петлюрі.

Пам’ятник буде облаштований в однойменному сквері Симона Петлюри, де у 2017 році під час реконструкції бульвару було облаштовано дитячий та спортивний майданчики, пішохідні доріжки, а також оновлено вуличне освітлення. Автор монументу - скульптор Дмитро Пилип’як.

Урочисте відкриття пам’ятника відбудеться під час святкування Дня Незалежності України, 24 серпня об 11.00 год.

Довідка: Симон Петлюра (1879, Полтава - 1926, Париж) - український державний, військовий та політичний діяч, публіцист, літературний і театральний критик. Організатор українських збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді Генерального секретаря з військових справ, Головний отаман військ Української Народної Республіки (УНР), Голова Директорії УНР.

 

На День міста п’ять тернополян отримають сертифікати на квартири

Четвер, 23 серпня 2018, 09:08

Враховуючи рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради про затвердження протоколів засідань громадської комісії з житлових питань та спеціально створеної робочої групи (щодо здійснення управління, контролю та координації порядку виділення і першочергового надання земельних ділянок та житла особам, які брали участь в антитерористичній операції і сім’ям, члени яких загинули під час участі в антитерористичній операції) та після розгляду звернень громадських організацій щодо забезпечення житлом пільгових категорій громадян з числа багатодітних сімей, ліквідаторів чорнобильської аварії та сімей учасників антитерористичної операції, виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення про виділення житла п’ятьом мешканцям Тернополя, що потребують покращення житлових умов. Серед них:

  • Кірілеску О.З, учасник ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 1 категорії, особа з інвалідністю II групи;
  • Паславська А. О., учасник антитерористичної операції, одинока мати, на утриманні в якої перебуває неповнолітня дитина-інвалід;
  • Ярошевський В.І., учасник антитерористичної операції з сім’єю у складі 5-ти осіб, зокрема дружина та троє неповнолітніх дітей, одна з яких - з особливими потребами;
  • Багатодітна сім’я Балик, у якій виховується 11 дітей (Лілії Балик присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»);
  • Багатодітна сім’я Задойоних, якій виховується 9 дітей, 2 з яких - інваліди з дитинства (Наталії Задойоній присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»).

 

Урочисте вручення сертифікатів на квартири міським головою Тернополя Сергієм Надалом відбудеться 28 серпня під час святкових заходів з нагоди відзначення Дня міста.

 

До Дня Незалежності у Тернополі відбудеться «Дитячий спортивний фестиваль»

Вівторок, 21 серпня 2018, 11:33

Тернопільський міський центр фізичного здоров’я населення запрошує тернополян та гостей міста на "Дитячий спортивний фестиваль 2.0", який відбудеться 24 серпня на Театральному майдані. Початок заходу о 15.00 год.

Під час спортивного дійства усі бажаючі зможуть ознайомитися з діяльністю тернопільських дитячо-юнацьких спортивних шкіл, організацій, танцювальних колективів, а також долучитися до майстер-класів та спробувати свої сили на різних спортивних локаціях. А на найменших тернополян цього дня очікує уже традиційний дитячий оздоровчий забіг, де маленькі спортсмени зможуть проявити свою швидкість та спритність.

У програмі заходу:

  • Показові виступи від колективів;
  • Майстер-класи з різних видів спорту;
  • Спортивні ігри та естафети;
  • Оздоровчий забіг для дітей;
  • Смуга перешкод;
  • Фотозона;
  • Гра в флорбол;
  • Нагородження учасників.
 

У парку ім. Т. Шевченка впорядковують пішохідну алею в межах острівця «Чайка»

Вівторок, 21 серпня 2018, 11:32

В тернопільському парку ім. Т. Шевченка завершуються роботи з реконструкції пішохідної алеї в межах острівця «Чайка» (ділянка від колонади до площі ім. С.Бандери).

Напередодні підрядники здійснили тут демонтаж старого асфальтобетонного покриття, влаштували щебеневу основу доріжки, замінили бордюри та облаштували алею фігурними елементами мощення.

Окрім того, працівники підрядної організації пофарбували перильні огорожі мосту, що веде на острівець «Чайка», а вздовж алеї встановлюють нові лавки та висаджують катальпи.

Нагадаємо, нещодавно тут завершилася реконструкція підпірної стінки в межах острівця «Чайка».

 

Центральну вулицю у Тернополі викладають гранітною бруківкою

Неділя, 19 серпня 2018, 10:40

На одній із найдавніших вулиць Тернополя, що вціліла у воєнні часи та носила назву Пасаж Адлера, цими днями підрядники влаштовують гранітну бруківку.

Нагадаємо, що тут триває капітальний ремонт дорожнього покриття, під час якого на частині проїзду від вул. Коперника до ДП «Тернопільський облавтодор» працівники підрядної організації демонтували старе асфальтобетонне покриття, провели повну заміну труб тепломережі та ділянки водопроводу, влаштували щебеневу основу дороги та розпочали роботи з вкладання гранітної бруківки.

Після завершення ремонту першої частини вулиці, підрядники приступлять до розбирання асфальтобетонного покриття на іншій ділянці - від бульв. Т. Шевченка до будинку №9 на вул. Кульчицької. Під час ремонту рух автотранспорту частково обмежений.

При сприятливих погодних умовах капітальний ремонт вулиці заплановано завершити до відзначення Дня міста Тернополя.

 

Рівно через тиждень Тернопіль прийматиме Чемпіонат світу з водно-моторного спорту

Субота, 18 серпня 2018, 10:57

Вже за тиждень Тернопіль стане ареною для світових змагань з водно-моторного спорту, участь у яких візьмуть представники 15 країн.

Чемпіонат світу з водно-моторного спорту на Тернопільському ставі триватиме три дні з 24 по 26 серпня, протягом якого гонщики змагатимуться у трьох етапах у класах F125, F250 та F500. У класі F500, в якому змагаються професійні спортсмени на швидкісних човнах, прийматиме участь і діючий чемпіон світу Аттіла Хавас (Австрія).

Реєстрація учасників розпочнеться 24 серпня об 11.00 год. на Набережній тернопільського ставу та триватиме впродовж дня до 20.00 год. Самі ж кваліфікаційні заїзди та гонки відбуватимуться 25 та 26 серпня.

 

Програма Чемпіонату Світу з водно-моторного спорту - 2018

24 серпня

- 11.00 - 20.00 реєстрації учасників

- 16.00 - 18.00 вільне тренування зареєстрованих учасників.

 

25 серпня

- 08.15 - 10.45 офіційні тренування

- 10.45 - 11.45 кваліфікаційні заїзди F125

- 11.45 - 12.45 кваліфікаційні заїзди F250

- 12.45 - 13.45 кваліфікаційні заїзди F500

- 15.00 - 15.30 перша гонка ЧС2018 F125

- 15.30 - 16.00 перша гонка ЧС2018 F250

- 16.00 - 16.30 перша гонка ЧС2018 F500

 

26 серпня

- 11.30 - 12.00 друга гонка ЧС2018 F125

- 12.00 - 12.30 друга гонка ЧС2018 F250

- 12.30 - 13.00 друга гонка ЧС2018 F500

- 14.00 - 14.30 третя гонка ЧС2018 F125

- 14.30 - 15.00 третя гонка ЧС2018 F250

- 15.00 - 15.30 третя гонка ЧС2018 F500

 

Урочиста церемонія нагородження переможців етапу чемпіонату світу розпочнеться о 20.00 год. на Набережній тернопільського ставу.

Акредитація для представників ЗМІ тут: https://goo.gl/forms/w1uCoiGALJytOPkG2

До слова, на час проведення змагань екскурсійно-прогулянкові поїздки теплоходами «Герой Танцоров» та «Капітан Т.Парій» на тернопільському ставі проводитися не будуть.

 

Звання «Почесний громадянин Тернополя» присвоїли п’ятьом городянам

П'ятниця, 17 серпня 2018, 10:08

П’ятьом тернополянам, чотирьом з яких посмертно, присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя». Відповідне подання було внесено очільником Тернополя Сергієм Надалом на сесії міської ради та підтримано депутатами.

«Традиційно до Дня міста ми нагороджуємо городян, які внесли свій вклад у розвиток міста, званням «Почесний громадянин міста Тернополя», - зазначає міський голова Сергій Надал. – На жаль, у зв’язку із останніми трагічними подіями, чотирьом із цьогорічного списку почесних громадян, звання буде присвоєно посмертно за вагомий особистий вклад у становленні української державності та мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. Також ще четверо осіб отримають відзнаку Тернопільської міської ради за вагомий внесок в розвиток науки, економіки, культури і мистецтва, та активну благодійну та громадську діяльність».

Нагородження відбудеться під час урочистих заходів з нагоди святкування Дня міста.

Список осіб, яким присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя»:

  • ЛІЩУК Володимир Савич – заступник директора з навчально-тренувальної роботи комунального закладу «Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа «Екстрім».

Посмертно:

  • МУЛЯР Руслан Станіславович (посмертно) – учасник АТО, полковник СБ України,
  • СТОЙКО Андрій Сергійович (посмертно) – військовослужбовець, учасник подій Революції Гідності,
  • ХАРА Олександр Іванович (посмертно) – учасник бойових дій в ДРА, полковник медичної служби,заслужений лікар України,
  • ГАП`ЮК Ярослав Федорович (посмертно) – науковець, активіст, депутат міської ради першого демократичного скликання.

 

Список осіб, яких нагороджено Відзнакою Тернопільської міської ради:

  • ДАНИЛЮК Михайло Петрович – начальник Управління Державної казначейської служби України у м. Тернополі Тернопільської області в період з 2011-2018 р.р.,
  • ГУДИМА Олеся Петрівна – художник, літератор,
  • ЯКИМЧУК Олена Анатоліївна – доцент судинної хірургії кафедри №1 ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського, хірург,
  • ЧИЖ Оксана Володимирівна – лікар медицини невідкладних станів в Центрі екстреної медичної допомоги медицини катастроф.
 

Тернопільський професійний клуб «Нива» користуватиметься міським стадіоном безкоштовно

П'ятниця, 17 серпня 2018, 10:07

17 серпня на позачерговій сесії Тернопільської міської ради було прийнято рішення про надання в безоплатне використання спортивної споруди комунального підприємства «Тернопільський міський стадіон».

З метою популяризації футболу, здорового способу життя серед широких верств населення та враховуючи рішення постійної комісії з гуманітарних питань, міська рада вирішила надати дозвіл Товариству з обмеженою відповідальністю «Тернопільський професійний клуб «Нива» на безоплатне користування Тернопільським міським стадіоном терміном на 11 місяців, для проведення матчів чемпіонату України з футболу серед команд Другої ліги сезону 2018/2019 років, згідно з календарем ігор.

Довідка. Тернопільський професійний футбольний клуб "Нива" засновано у Тернополі в січні 2016-го року. Клуб не є правонаступником тернопільської «Ниви», яка припинила існування наприкінці 2015-го року. 21 червня 2017 року на XXVI Конференції ПФЛ футбольний клуб "Нива" Тернопіль отримав статус професійної команди та був включений до складу Професійної футбольної ліги.

 

У Тернополі продовжують будівництво центру з водних видів спорту «Водна арена»

Четвер, 16 серпня 2018, 04:52

Очільник Тернополя Сергій Надал побував на місці, де наразі триває будівництво гідротехнічних споруд масштабного Центру веслування та водних видів спорту «Водна арена в м. Тернопіль».

«Тернопільська база веслування, яка колись розміщувалася тут, була однією із найсильніших в Україні, де періодично тренувалася наша Олімпійська збірна, та, з часом, це місце почало поступово занепадати та знищуватися. Проте цей канал досі має важливе значення для Тернополя, адже він є ідеальним місцем для проведення всеукраїнських та міжнародних змагань з усіх водних видів спорту, - наголошує Сергій Надал. – У місті зараз функціонує прекрасна веслувальна школа з чудовими тренерами, проте у нас є можливість розширити цю базу та звести унікальний повноцінний центр з водних видів спорту, якого досі в Україні не було.

Нагадаємо, спорудження Водної арени у Тернополі буде здійснено двома етапами. Раніше міським головою та Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом тут була закладена капсула під будівництво, а зараз на цьому місці уже зведена підпірна стінка з габіонів. Далі тут заплановано облаштування стартових та фінішніх вишок, трибун, ремонт технічних приміщень та будівництво нової дороги. Роботи першої черги будівництва планується реалізовувати до кінця року.

На другому етапі, який розпочнеться у 2019 році, будуть споруджені додаткові інфраструктурні елементи, зокрема ігровий зал з трибунами, спортивні майданчики, тенісні корти та інші спортивні атракції.

Сергій Надал додає, що вартість першої черги будівництва Центру веслування та водних видів спорту складає 17 млн. грн., 7 млн. грн. з яких фінансується за кошти бюджету Тернополя, а інші кошти - з Державного фонду регіонального розвитку.

 

У центрі Тернополя оновлюють водограй «Кульбаба»

Четвер, 16 серпня 2018, 04:50

У Тернополі на вул. Чорновола розпочалася реконструкція водограю “Кульбаба».

Працівники підрядної організації здійснюють тут заміну облицювання басейну, а також облаштують сучасну підсвітку та проведуть заміну обладнання машинного відділення. За сприятливої погоди оновлений водограй запрацює уже на День міста.

До слова, водограй "Кульбаба" востаннє оновлювали у 2008 році. Тоді це була реконструкція із повною заміною всього обладнання, підведенням нових труб та електрики, а також реконструкція чаші.

 

Для РРО запроваджено експериментальний проект

Середа, 15 серпня 2018, 13:32

Державна фіскальна служба спільно з Міністерством фінансів України розпочала пілотний проект щодо впровадження інноваційних технологічних рішень для реєстрації розрахункових операцій, який триватиме до кінця 2019 року.

Новітня модель програмних та/або програмно-технічних комплексів - це технологічне рішення для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі (у тому числі торгівлі з використанням Інтернету), громадського харчування, купівлі-продажу іноземної валюти, торгівлі через автомати з продажу (надання) товарів (послуг), надання послуг з приймання готівки для подальшого переказу, перевезення пасажирів та інших послуг, що не впроваджене в області застосування РРО.

Така новітня модель передбачає запровадження альтернативи касовим апаратам – замість традиційних РРО надана можливість використовувати мобільні телефони, планшети, ноутбуки та інші сучасні засоби комунікації.

Учасниками експериментального проекту є виробники (постачальники) та користувачі новітніх моделей комплексів, які виявили зацікавленість щодо участі в експериментальному проекті.

Нова інформаційна система передбачає оnline реєстрацію персональних комп’ютерів, планшетів, смартфонів, без подання до контролюючих органів будь-яких паперових документів та не потребуватиме абонентської плати за користування нею.

Даний експеримент законодавчо підкріплений постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2018 № 472 "Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій».

Детальніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10.

 

На День Незалежності у Тернополі виступить гурт "PIANOБОЙ"

Середа, 15 серпня 2018, 09:47

Протягом кількох днів святкувань Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України та Дня міста Тернополя, на мешканців та гостей очікує безліч урочистих заходів та розваг, зокрема спортивні змагання, танцювальні та гастрономічні фестивалі, ярмарки, шоу, концерти та вечірка під відкритим небом.

До 27-ї річниці Незалежності України на Набережній ставу у Тернополі виступлять кращі тернопільські гурти, а особливим гостем на хедлайнером святкової програми цьогоріч стане популярний гурт «Pianoбой».

Святковий концерт розпочнеться 24 серпня о 18.00 год на головній сцені поблизу причалу, який завершиться виступом «Pianoбой».

Довідка. Гурт «Pianoбой» - проект популярного українського музиканта, колишнього учасника гуртів Океан Ельзи та Esthetic Education Дмитра Шурова, створений 2009 року. Автором пісень і солістом гурту, який сьогодні здобув широку популярність та збирає повні зали у всіх містах України, є Дмитро, якого критики називають «флагманом української інтелектуальної поп-музики» та одним із найбільш прогресивних сучасних виконавців. У 2017 році Дмитро Шуров став членом оновленого складу журі шоу «Х-фактор»-8.

 

Чотири нових зірки з’явиться цьогоріч на Алеї зірок у Тернополі

Вівторок, 14 серпня 2018, 06:25

Традиційно на День міста, 28 серпня, тернопільська Алея зірок, що на вул. Гетьмана Сагайдачного, поповниться новими іменами. Цього року урочисто будуть відкриті чотири бронзові зірки:

Українському актору театру і кіно, режисеру, педагогу, громадському діячу, народному артисту, професору В’ячеславу Хім’яку;

Українському архівісту, педагогу, краєзнавцю, громадсько-культурному діячу, літератору Богдану Хаварівському;

Журналісту, громадсько-політичному діячу Григорію Бурбезі;

та з нагоди 150-річчя Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Імена, якими незабаром поповниться Алея зірок, було затверджено на сесії міської ради, а пропозиції подавалися громадськими організаціями, творчими спілками та депутатами.

Зірки встановлюватимуть вздовж приміщення Державного архіву у напрямку до Майдану Волі.

До слова, Алея зірок у Тернополі була відкрита 28 серпня 2011 року під час святкування Дня міста. Щороку на Алеї у бронзових зірках тернового цвіту з'являються нові імена видатних тернополян, які зробили вагомий внесок у розвиток міста. На сьогодні пам’ятна алея налічує 18 зірок.

 

Тернопільські муніципали перевірили дотримання правил рибальства на міському ставі

Вівторок, 14 серпня 2018, 06:24

Днями працівники муніципальної поліції Тернопільської міської ради провели черговий рейд з недопущення порушень природоохоронного законодавства на території Тернопільського ставу. За результаті рейду порушень природоохоронного законодавства не виявлено, а з рибалками, які здійснювали вилов риби у нічний період, проведено профілактичні бесіди на предмет дотримання правил рибальства.

Муніципальна поліція нагадує про заборону виловлювати рибу, меншу за мінімальні розміри риб і водних безхребетних, дозволених до вилову рибалками-любителями відповідно до Додатку до п. 4.11 Правил любительського та спортивного рибальства.

Відповідальність, передбачена за вилов риби на території природно-заповідного фонду, до якого належить Тернопільський став становить: за вилов щуки та сазана до 35 см і коропа до 25см. – штраф у розмірі 602 грн. за шт., за вилов судака до 42 см. - 903 грн. за шт., та ляща до 32 см. - 301 грн. за шт. Добова норма вилову риби на 1 людину не повинна перевищувати 3 кг.

Нагадаємо, з лютого 2017-го року працівників управління муніципальної поліції Тернопільської міської ради наділено повноваженнями патрулювати міський став з метою забезпечення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства.

 

Понад 400 операцій провели у відділі серцево-судинної та рентгеноендоваскулярної хірургії лікарні №2

Вівторок, 14 серпня 2018, 06:23

Від початку 2018-го року лікарями відділу серцево-судинної та рентгеноендоваскулярної хірургії комунального некомерційного підприємства «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» виконано 319 операцій на серці та 122 операції на різних судинах.

Також протягом семи місяців поточного року тут виконали 153 стентувань коронарних судин при гострому інфаркті міокарда.

Лікарями відділу виконуються операції на відкритому серці для лікування набутих вад клапанів серця, а також ускладнень ішемічної хвороби серця, таких як інфаркт міокарда, гострий коронарний синдром, стенокардія напруги. Такі операції дають шанс продовжити активне життя пацієнту на значний строк, особливо тоді, коли за допомогою агіографічного обладнання допомогти пацієнту неможливо.

Нагадаємо, у 2015 році на базі хірургічного, операційного відділення та служби рентгеноендоваскулярної хірургії комунальної міської лікарні №2 був створений відділ серцево-судинної та рентгеноендоваскулярної хірургії. Загалом за чотири роки тут прооперовано понад 1500 хворих із патологією різних судин людського організму.

 

Чи буде пільга із земельного податку, коли не подано вчасно документ на її підтвердження

Субота, 11 серпня 2018, 11:44

Тернопільська ОДПІ інформує, відповідно до п. 287.2 ст. 287 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) облік фізичних осіб – платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня.

Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Платник податків має право користуватися податковими пільгами за наявності підстав у порядку, встановленому ПКУ.

Відповідно до п. 30.2 ст. 30 ПКУ підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Водночас податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету (п. 30.4 ст. 30 ПКУ).

Від сплати земельного податку звільняються:

  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

  • пенсіонери (за віком);

  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок

Чорнобильської катастрофи (п. 281.1 ст. 281 ПКУ).

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених у п. 281.2 ст. 281 ПКУ.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.

Якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Також платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

- розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

Отже, фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, звільняється від сплати земельного податку за умови подання письмової заяви у довільній формі до 1 травня поточного року до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки (при наявності декількох ділянок – про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги) про надання пільги, яка починає застосовуватися з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Детальніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10, 43-46-46.

Погоджено:


______________________С.А. Бабій


 

Тернопільська міська рада оплачуватиме за навчання студентів, які стануть працівників комунальних установ та ОМС

П'ятниця, 10 серпня 2018, 07:10

На черговій сесії Тернопільської міської ради прийнято Порядок формування муніципального замовлення спеціалістів для комунальних підприємств, установ, організацій міської ради з числа студентів професійно-технічної та вищої освіти.

Цей порядок визначає механізм та критерії формування муніципального замовлення.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, міська рада буде оплачувати за навчання студентів-магістрів, які після завершення вищого навчального закладу повинні відпрацювати не менше трьох років у комунальних підприємствах, установах, організаціях або виконавчих органах міської ради.

«Відповідне рішення було прийняте у зв’язку з тим, що сьогодні комунальним підприємствам та виконавчим органам у Тернополі бракує кваліфікованих фахівцях у сферах: інженерії, ІТ-спеціальностей, бухгалтерського обліку, а також юристів, вихователів та іншого персоналу у дошкільних навчальних закладах», - наголошує Сергій Надал.

 

Відомих та молодих дослідників нагороджуватимуть премією Тернопільської міської ради

П'ятниця, 10 серпня 2018, 07:06

Відтепер талановиті вчені, дослідники та фахівці, які працюють у закладах освіти та наукових установах міста, отримуватимуть премії Тернопільської міської ради.

Відповідно до затвердженого положення, вік осіб, які висуваються на здобуття премії за рахунок коштів міського бюджету, не може перевищувати 35 років - для осіб, які мають вищу освіту другого (магістерського) рівня, та 50 років - для осіб, які мають науковий ступінь доктора наук або навчаються у докторантурі.

Претендувати на здобуття премії можуть наукові та науково-педагогічні працівники, працівники закладів загальної середньої освіти, коледжів, професійно – технічних закладів, управління освіти і науки ТМР, Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу, докторанти, аспіранти (ад’юнкти), стажисти-дослідники та інженерно-технічні працівники закладів вищої освіти та наукових установ, які розташовані на території міста Тернополя, проводять наукові дослідження, мають опубліковані наукові праці.

Кількість та розмір премій своїм рішенням щорічно затверджує сесія міської ради, проте для відомих учених та фахівців її розмір становитиме не менший 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб; для молодих учених і дослідників – не менший 7 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а для педагогів - новаторів – не менший, ніж 7 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленому станом на 1 січня календарного року з урахуванням усіх передбачених чинним законодавством України відрахувань.

За детальнішою інформацією можна звертатися в управління освіти і науки Тернопільської міської ради (бульвар Т. Шевченка, 1).

 

Тернопільські першокласники отримають електронний квиток «Картку тернополянина» безкоштовно

Четвер, 09 серпня 2018, 05:55

У Тернополі від початку навчального року усі першокласники середніх загальноосвітніх шкіл зможуть розраховуватися за проїзд у міському громадському транспорті електронним квитком «Карткою тернополянина».

Як повідомляє очільник Тернополя Сергій Надал, соціальну картку школярі отримають безкоштовно.

«Протягом навчального періоду першокласники, як і решта учнів, у всьому загальноміському транспорті оплачуватимуть 50% від вартості проїзду. Загалом такі безкоштовні картки уже на початку вересня отримають понад 3000 першокласників, - додає Сергій Надал. - Окрім того, наразі ведуться перемовини про можливість розрахунку даною карткою в шкільних їдальнях, а також про надання певних пільг під час покупок товарів в окремих торговельних мережах міста».

 

Депутати затвердили порядок нарахування щомісячної грошової допомоги членам сімей загиблих учасників бойових дій АТО та ветеранам ОУН-УПА

Четвер, 09 серпня 2018, 05:54

Положення про порядок надання щомісячної грошової допомоги членам сімей загиблих учасників бойових дій АТО, учасників-добровольців АТО та щомісячної доплати до пенсії особам, на яких поширюється статус ветеранів ОУН-УПА затвердили у Тернопільській міській раді.

Виплати здійснюватимуться членам сімей загиблих учасників бойових дій АТО, учасників-добровольців АТО, які брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції забезпеченні її проведення, а також особам, які зареєстровані та проживають у м. Тернополі та на яких поширюється статус ветеранів ОУН-УПА.

Наразі у Тернополі 41 особа з числа сімей загиблих учасників бойових дій АТО, а також 44 ветерани ОУН-УПА, яким видано відповідне посвідчення, отримують щомісячно грошову допомогу з міського бюджету у розмірі 500 грн.

До членів сімей загиблих належать :

  • утриманці загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв’язку з цим виплачується пенсія;
  • батьки;
  • один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
  • діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти.

 

Для отримання щомісячної грошової допомоги сім загиблих учасників бойових дій АТО подаються наступні документи:

  • заява на ім’я начальника управління соціальної політики;
  • копія посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого);
  • копія свідоцтва про смерть;
  • копія витягу з протоколу засідання Військово-лікарської комісії по встановленню причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв;
  • копія паспорта громадянина України (заявника);
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника.

 

Для отримання щомісячної доплати до пенсії подаються наступні документи:

  • заява на ім’я начальника управління соціальної політики;
  • копія посвідчення учасника боротьби ОУН-УПА, виданого Тернопільською обласною державною адміністрацією;
  • копія паспорта громадянина України (заявника);
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника;
  • номер особистого рахунку, відкритого в банківській установі.

 

Документи приймаються в управлінні соціальної політики Тернопільської міської ради (вул. Лисенка, 8).

 

На проспекті Злуки облаштують підвищений пішохідний перехід

Середа, 08 серпня 2018, 05:30

Задля попередження дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів та зниження швидкості автотранспорту під час руху, у Тернополі на просп. Злуки (поблизу «Універсаму) уже цього тижня розпочнуться роботи з влаштування підвищеного пішохідного переходу.

У зв’язку з цим з 9 серпня буде частково обмежений рух автотранспорту на ділянці дороги від транспортної розв’язки вулиць Збаразька – Злуки - Промислова – Текстильна – Енергетична в напрямку транспортної розв’язки вулиць Злуки – Тарнавського - Є. Коновальця – Галицька для проведення ремонтних робіт. Відповідне рішення було прийнято на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради.

Зі слів міського голови Сергія Надала, підвищений пішохідний перехід буде влаштований фігурними елементами мощення у формі «трапеції». Висота конструкції не перевищуватиме 7-9 см, що дозволить безперешкодно пересуватися низькопідлоговим автобусам та тролейбусам. При сприятливих погодніх умовах, роботи з облаштування пішохідного переходу заплановано завершити до святкування Дня міста.

Нагадаємо, у квітні цього року на вказаній ділянці дороги було проведено поточний ремонт дорожнього покриття методом холодного ресайклінгу.

 

Тролейбус №7 у Тернополі змінить маршрут

Середа, 08 серпня 2018, 05:29

На черговому засіданні виконавчого комітету прийнято рішення про зміни маршруту громадського транспорту. Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, ідеться про тролейбус №7, який буде курсувати зі Східного масиву через вулиці Промислова, Бродівська та Лук’яновича до Центрального ринку.

Раніше цей маршрут курсував зі Східного на вулицю Промислову. Тепер же він буде сполучений новими вулицями (Бродівською, Лук’яновича і Центральним ринком), також заїжджатиме на залізничний вокзал.

На маршруті курсуватимуть 4 тролейбуси.

На цей час на дорозі на Промисловій - Бродівській та Лук’яновича завершуються ремонтні роботи. Також проводяться роботи з влаштування зупинок.

 

Завершився капітальний ремонт міжквартального проїзду на вулиці 15 Квітня

Вівторок, 07 серпня 2018, 05:44

Працівники підрядної організації завершили капітальний ремонт міжквартального проїзду на вул. 15 Квітня, 23 – вул. 15 Квітня, 25. Тут напередодні здійснили заміну бордюрів, розбирання асфальтобетонного покриття тротуару та влаштування щебеневої основи тротуару. Також проведені роботи із влаштування пішохідної доріжки та проїзної частини фігурними елементами мощення.

Згідно з титульним списком капітального ремонту міжквартальних проїздів, від початку року у Тернополі капітально відремонтовано п’ять проїздів, а ще на двох об’єктах роботи тривають.

 

Нюанси нарахування єдиного внеску при мінімальній зарплаті

Вівторок, 07 серпня 2018, 05:38

Тернопільська ОДПІ інформує, відповідно до ст. 2 Закону України від 15 листопада 1996 року №504/96-ВР «Про відпустки» із змінами та доповненнями (далі – Закон №504) громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, мають право на відпустки.

Статтею 4 Закону №504 передбачено такі види відпусток: щорічні, додаткова відпустка у зв’язку з навчанням, творча відпустка, соціальні відпустки (у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у зв’язку з усиновленням дитини, додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи), відпустки без збереження заробітної плати.

Відповідно до частини п’ятої ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) для платників, зазначених у ст. 4 Закону №2464, встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної ст. 7 Закону №2464 бази нарахування ЄВ. Якщо база нарахування ЄВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ.

Згідно з п. 9 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 (далі – Інструкція №449), умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством.

Суми оплати відпустки відносяться до того місяця, за який вони нараховані. Якщо після виходу з відпустки загальна сума нарахованої заробітної плати та оплати частини відпустки, яка припадає на поточний місяць, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума ЄВ за цей місяць розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ.

Отже, найманим працівникам за основним місцем роботи, які після виходу з будь-якої відпустки, визначеної ст. 4 Закону №504, крім відпустки без збереження заробітної плати відповідно до п. 18 частини першої ст. 25 Закону №504, відпрацювали неповний місяць, в якому загальна сума нарахованого доходу за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, сума ЄВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, та ставки ЄВ у розмірі 22 відсотка.

Детальніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Майже 80 тисяч дорослого населення Тернополя обрали сімейного лікаря

Понеділок, 06 серпня 2018, 07:08

Cтаном на 1 серпня більше 79 тис. тернополян обрали сімейного лікаря з числа працівників комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» (ЦПМСД), що складає 45,7 % дорослих жителів міста.

Серед структурних підрозділів лідирує Амбулаторія № 5 (вул. Волинська,40) - 11472 підписані декларації.

Лікарі Трачук Ігор Павлович (АЗПСМ №5), Подедворна Уляна Михайлівна (АЗПСМ №5), Муран Оксана Мирославівіна (АЗПСМ №5), Свистун Лариса Миколаївна, Подедворна Уляна Михайлівна (АЗПСМ №5) та Яременко Неля Василівна (АЗПСМ №11) зареєстрували максимальну рекомендовану кількість - 1800 - декларацій і на даний час приписну кампанію припинили.

Медики закликають тернополян не зволікати із вибором сімейного лікаря і підписати декларацію в рамках рекомендованої кількості. Укладання декларацій відбувається за наявності паспорта, індивідуального податкового номера, мобільного телефона незалежно від місця реєстрації пацієнта.

Нагадуємо, у м. Тернополі можна підписати декларацію про надання первинної медичної допомоги за наступними адресами:

вул. Острозького, 6

Амбулаторії №№1, 2, 3, 4

вул. Волинська, 40

Амбулаторія № 5

вул. Петриківська. 25А

Амбулаторія № 6

вул. Золотогірська. 12

Амбулаторія №7

вул. Ст.Бандери. 72

Амбулаторія № 8

вул. Купчинського, 14

Амбулаторії № 9, 1, 11, 12, 13

вул. Куліша, 7

Амбулаторія № 14

вул. Курбаса, 6

Амбулаторія № 15

вул. Бродівська, 50б

Амбулаторія № 16

 

Інформацію про сімейних лікарів, які надають первинну медичну допомогу в КНП "ЦПМСД" можна отримати на офіційному веб-сайт закладу http://www.medical.te.ua/ у рубриці «Лікарі центру».

 

Випускникам педагогічних вишів тепер ще важче буде влаштуватися на роботу за спеціальністю

Понеділок, 06 серпня 2018, 07:06

Відтепер у випадках, коли необхідно терміново викликати спеціальні та аварійні служби, зробити це можна буде швидко та легко. Адже до послуг тернополян на офіційному веб-сайті Тернопільської міської ради з’явилася окрема рубрика «Контакти екстрених та аварійних служб міста Тернополя», де розміщена інформація про усі аварійно-рятувальні служби, комунальні підприємства, соціальні та медичні служби, а також балансоутримуючі організації, які обслуговують житловий фонд та прибудинкові території у місті.

Переглянути контакти чи місце знаходження необхідної служби можна у розділі «Громадянам» за посиланням http://rada.te.ua/gromadyanam/kontakti-ekstrenih-ta-avariynih-slugb/

Нагадаємо, у лютому 2018 року запрацював оновлений сайт Тернопільської міської ради. Проте ми і надалі працюватимемо над вдосконаленням нашого контенту, наповнення його новою корисною інформацією та розширенням інтерактивних елементів.

 

Перспективи розвитку локомотивного депо області обговорили під час виїзної наради

П'ятниця, 03 серпня 2018, 07:21

Локомотивне депо Тернопіль обслуговує дільниці Тернопіль-Ланівці, Тернопіль-Скалат-Підволочиськ, Тернопіль-Чортків, Тернопіль-Ходорів, Тернопіль-Золочів, Тернопіль-Львів, Тернопіль-Жмеринка, Чортків-Іване-Пусте, Чортків-Стефанешти, Чортків-Гусятин, Чортків-Бучач. Те, як працює депо, як справляється з обсягами робіт в умовах нестачі вагонів та як покращити цю ситуацію, з’ясовували під час виїзної наради за участі голови ОДА Степана Барни.

«Валовий продукт, котрий формується в області, в основному транспортується залізницею. І ми маємо зараз достатньо добру динаміку. З 3 075 тис. тонн продукції, яка виробляється на території області, маємо зріст до 4 700. Саме тому нам потрібно, щоб ефективно функціонував залізничний транспорт. На жаль, на даний момент ми не достатньо забезпечені ні вагонами, ні тягачами, котрі можуть транспортувати вагони», – зауважив Степан Барна.

Щоб вирішити дане питання, за словами голови ОДА, потрібен час, але над ним уже працюють. І вже є розуміння того, щоб збільшити кількість тягачів та вагонів на території області.

 

На вул. Протасевича, 6 капітально ремонтують двір

П'ятниця, 03 серпня 2018, 07:05

Цими днями у Тернополі тривають капітальні ремонти прибудинкових територій та міжквартальних проїздів. Зокрема, у дворі за адресою вулиця Протасевича, 6 працівники підрядної організації влаштували щебеневу основу дороги та здійснили заміну старого асфальтобетонного покриття пішохідної ділянки на фігурні елементи мощення, а також облаштовують бордюри. Окрім цього, тут заплановано влаштувати додаткові місця для паркування транспорту.

Станом на 2 серпня, капітальні ремонти виконуються також на об’єктах: двір на пр. Злуки, 2, міжквартальний проїзд вул. Бр. Бойчуків –вул. Бр. Бойчуків,17, двір на вул. Стадникової, 1, міжбудинковий проїзд бульвар Вишнівецького, 2 – вул. Морозенка, 3, двір на вул. Макаренка, 4, двір на пр. Злуки, 55 (5, 6, 7 під’їзди) та двір на вул. Симоненка, 1 (під’їзди 1, 2, 7, 8).

 

На вул. Олени Кульчицької демонтовують старе асфальтобетонне покриття

Четвер, 02 серпня 2018, 08:34

У Тернополі на вул. Олени Кульчицької (від вул. Коперника до бульв. Тараса Шевченка) розпочався капітальний ремонт дорожього покриття.

Як повідомляє начальник відділу технагляду Олег Вітик, цей ремонт виконуватиметься у два етапи. Відтак, наразі підрядники розпочали демонтаж асфальтобетону на першій частині ділянки - від вул. Коперника до повороту. У зв’язку з цим рух автотранспорту на ділянці тимчасово перекритий. Після завершення ремонту цієї частини, працівники підрядної організації приступлять до демонтажу асфальтобетону на другій ділянці вулиці - від повороту до бульв. Т. Шевченка.

Під час ремонту підрядники виконають тут заміну конструктивного елементу дорожнього покриття, а також заміну старого асфальтобетонного покриття проїжджої частини та пішохідної ділянки на нову гранітну бруківку.

При сприятливих погодних умовах, ремонт заплановано завершити до святкування Дня міста.

 

До уваги платників податків

Четвер, 02 серпня 2018, 08:14

Тернопільська ОДПІ інформує - триває експериментальний проект щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій.

Існуюча система реєстрації РРО є не досконалою, оскільки доволі обтяжлива, незручна та високо вартісна для платника податків.

Новий механізм реєстрації та обліку розрахункових операцій стане альтернативою традиційним касовим апаратам, що не потребуватиме додаткових знань та коштів.

Це пропонується сьогодні як альтернатива касовим апаратам, – абсолютно проста система, яка не потребує ніяких  додаткових знань, навиків. Основна її перевага - це гнучкість, а саме можливість цього програмного продукту використовуватись фактично любим пристроєм, який має доступ до мережі Інтернет.

Нова система дозволить платникам зекономити значні суми коштів. Так, наприклад, вартість касових апаратів на сьогодні складає 4-20 тис грн. Щомісячно за кожний з них суб’єкти господарювання лише на обслуговування витрачають ще 200 грн на місяць.

Новий програмний продукт матиме коннект з Електронним кабінетом платника податків. Реєстрація буде відбуватися за рахунок електронного цифрового підпису в кабінеті. Це відбувається в один крок, фактично в режимі «онлайн». Потім програмний продукт, який буде використовуватися за бажанням платника: чи це буде комп’ютер, чи ноутбук, чи інший пристрій, даватиме можливість платнику реалізовувати будь-які товари, які передбачено проводити через касовий апарат.

Автоматично електронний чек трансформуватиметься в спеціальний реєстр, який буде доступний для всіх бажаючих в Електронному кабінеті платника.

Система працюватиме безперебійно. Це забезпечуватиметься двома незалежними центрами обробки даних, які будуть територіально віддалені один від одного. У разі збоїв якогось із дата-центрів здійснюватиметься автоматичне переключення на інший.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників або за телефоном:

43-46-10, 43-46-46.


 

У Тернополі демонтували незаконно встановлені обмежувачі руху

Середа, 01 серпня 2018, 10:33

30 липня постійно діючою робочою групою організації проведення демонтажів тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, демонтовано обмежувачі руху за адресою вул. Січинського, 4 (біля закладу громадського харчування «Мюнхаузен») у Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 25.07.2018 року №573 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Зазначені демонтовані об’єкти знаходиться на території ПП «Східний масив», за адресою вулиця Лесі Українки, 5а. Для повернення демонтованої споруди власнику необхідно звернутись в управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради ради, що вул. Коперника, 1, з питання відшкодування коштів, затрачених на проведення робіт з демонтажу, перевезення та зберігання. При собі мати документи, що посвідчують право власності на демонтовані об’єкти.

rada.te.ua

 

Тернопільська міська рада оплачуватиме за навчання студентів у ВНЗ

Вівторок, 31 липня 2018, 12:09

Тернопільська міська рада оплачуватиме за навчання у магістратурі кращих студентів вищих навчальних закладів, які після завершення навчання працюватимуть у комунальних установах міста або ж у виконавчих органах ради.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, сьогодні комунальним підприємствам та виконавчим органам бракує фахівців у сфері інженерії, ІТ-спеціальностей, юристів, вихователів та іншого персоналу у дошкільних навчальних закладах.

Відтак, за муніципальним замовленням і на підставі розгляду заявок спеціально створеною комісією буде визначено, скільки фахівців певної спеціальності і у якому вищому навчальному закладі будуть навчатися. Після навчання фахівців, які здобули освіту, вони працюватимуть у комунальних установах або в структурних підрозділах Тернопільської міської ради.

rada.te.ua

 

Проведено обстеження тернопільського ставу на факт забруднення нафтопродуктами

Вівторок, 31 липня 2018, 12:06

Нещодавно у Тернополі поблизу пляжу «Циганка» перехожими було виявлено велику кількість нафтопродуктів у акваторії Тернопільського ставу. Жителі прилеглих будинків зазначали, що стійкий запах соляри відчували тут регулярно.

У зв’язку з цим Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області із фахівцями управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР було проведено перевірку наведених фактів і встановлено забруднення ставу в районі пляжу «Циганка» на площі 1000 м. кв. відходами нафтопродуктів.

Збитки, завдані навколишньому природньому середовищу, за даними Держекоінспеції, внаслідок цього забруднення становлять всього 11 грн.!

Під час обстеження комісією території на підприємстві, чиї стоки ймовірно можуть бути виведені у став, та оглянувши усі колодязі, каналізаційно-насосні станції та очисні споруди, фахівці помітили ймовірність, що забруднення йде саме від ремдепо “Укрзалізниця”.

«Під час візуального обстеження колодязів дощеприймальної системи каналізації ми виявили залишки нафтопродуктів на території гаражного кооперативу, наступні колодязі знаходяться на території ВП “Рівненсько-Тернопільське територіальне управління” філії будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель та споруд ПАТ “Укрзалізниця” Тернопільська дільниця водопостачання і водовідведення, - повідомляє заступник міського голови Владислав Стемковський. - Після них наступний колодязь знаходиться вже на вулиці Бродівській біля «рибної бази». Цей люк також був відкритий і досліджений нами, але там вже не було виявлено ні запаху, ні слідів нафтопродуктів. Отже, джерело забруднення нафтопродуктами знаходиться між вулицею Бродівська, де колодязі чисті, та вулицею Новий світ, де вже спостерігаємо забруднення. Отже, є великий відсоток ймовірності, що джерело забруднення знаходиться саме на території даного ремдепо «Укрзалізниці»».

Працівники ЖКГ міської ради закликають тернополян не бути байдужими та при виявленні подібних правопорушень не лише фіксувати їх, але й, не зволікаючи, звертатися із відповідними заявами.

rada.te.ua

 

"Служба зайнятості – надійний партнер громад ..."

Понеділок, 30 липня 2018, 12:37

Під таким гаслом відбулася зустріч Голови Великогаївської громади Олега Кохмана з директором Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Анатолієм Куриляком, начальником відділу активної підтримки безробітних Ігорем Кондирою та фахівцем з питань зайнятості Оксаною Гордійчук. На зустрічі були присутні начальники відділів Великогаївської сільської ради, директор КП «Громада-сервіс» та роботодавці.

Анатолій Куриляк поінформував щодо послуг, які надає Тернопільський міськрайонний центр зайнятості, зокрема, що стосується отримання свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації та підтвердження результатів неформального навчання за професією «кухар» в центрах професійно-технічної освіти ДСЗУ для надання послуг з харчування в навчальних закладах Великогаївської громади.

Олег Кохман підтримав пропозицію щодо створення віддаленого робочого місця для працівника Тернопільського міськрайонного центру зайнятості в приміщенні Великогаївської сільської ради, створення  комфортних умов праці.

Працівники центру зайнятості надали презентаційні матеріали, а також перелік актуальних вакансій для ознайомлення та висвітлення на сайті громади.


 

Хто з платників податків має подавати форму № 20-ОПП?

Понеділок, 30 липня 2018, 12:22

Тернопільська ОДПІ інформує, відповідно до п. 63.3 Податкового кодексу (далі – ПК), всі платники податків – як юридичні особи (у т. ч. їх відокремлені підрозділи), так і фізичні особи – підприємці, повинні повідомляти контролюючий орган (орган ДФС) про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, які належать їм на праві власності або якими вони користуються (далі – об’єкти оподаткування). Механізм такого повідомлення визначено в розд. VIII Порядку обліку платників податків, затвердженому наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588).

Повідомлення подається за формою № 20-ОПП, яка є додатком 11 до Порядку № 1588. Основна мета запровадження цієї форми – отримання від платників податків інформації про всі наявні в них об’єкти майна, їх місцезнаходження, переміщення та стан, у якому вони фактично перебувають (використовуються, тимчасово не використовуються, не використовуються тощо).

Докладніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

Будьте пильними у сплаті єдиного внеску

Понеділок, 30 липня 2018, 12:20

Тернопільська ОДПІ повідомляє, що фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

При несплаті (неперерахуванні) або несвоєчасній сплаті (несвоєчасному перерахуванні) єдиного внеску починаючи з 20-го числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, до фізичних осіб - підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, та допустили зазначене порушення, починаючи з 01.01.2015 та надалі накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Також за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати єдиного внеску фізичні особи - підприємці несуть адміністративну відповідальність.

Докладніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10.


 

У Тернопільському ліцеї №21- спеціалізованій мистецькій школі імені Ігоря Герети тривають ремонти

П'ятниця, 27 липня 2018, 06:11

Уже з 1 вересня у Тернопільському ліцеї №21-спеціалізованій мистецькій школі імені Ігоря Герети міської ради навчатимуться учні, які здобуватимуть повну загальну середню освіту, а також учні, які, одночасно із базовими предметами, поглиблено вивчатимуть предмети музичного та художнього циклів.

Наразі у навчальному закладі тривають активні роботи з капітального ремонту приміщення та прилеглої території. Стан виконання цих робіт сьогодні, 25 липня, особисто оглянув міський голова Сергій Надал.

«Після отримання ЗОШ №21 нового статусу, очікується, що уже з вересня цього року близько 11 класів (а це орієнтовно 350 дітей) з реорганізованої експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Герети навчатимуться в оновленому приміщенні за адресою просп. Злуки, 51, - зазначає очільник Тернополя. – І для того, щоб забезпечити учням якісне навчання, протягом усього літнього періоду тут ведуться активні ремонтні роботи за кошти, виділені з міського бюджету. Зокрема, триває ремонт у шкільній їдальні, облаштовуються додаткові приміщення для спеціалізованих класів, де проходитиме навчання мистецького спрямування, а також ремонт системи теплопостачання. Роботи будуть завершені до початку осені і вже 1 вересня учні зможуть повноцінно приступати до навчання у школі-ліцеї».

Сергій Надал додав, що з бюджету міста також виділені додаткові кошти на капітальний ремонт прилеглої території та під’їзних шляхів. Окрім того, передбачається виділити додаткові кошти після прийняття рішення на черговій сесії міської ради. Також очікується на надходження коштів на ремонтні роботи від Тернопільської обласної ради та обласної державної адміністрації

Нагадаємо, що 20 квітня на черговій сесії міської ради прийнято рішення про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Герети шляхом об’єднання з ЗОШ №21. У результаті реорганізації було створено єдиний заклад – Тернопільський ліцей №21 – спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради.

 

Проведено обстеження тернопільського ставу на факт забруднення нафтопродуктами

П'ятниця, 27 липня 2018, 06:10

Нещодавно у Тернополі поблизу пляжу «Циганка» перехожими було виявлено велику кількість нафтопродуктів у акваторії Тернопільського ставу. Жителі прилеглих будинків зазначали, що стійкий запах соляри відчували тут регулярно.

У зв’язку з цим Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області із фахівцями управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР було проведено перевірку наведених фактів і встановлено забруднення ставу в районі пляжу «Циганка» на площі 1000 м. кв. відходами нафтопродуктів.

Збитки, завдані навколишньому природньому середовищу, за даними Держекоінспеції, внаслідок цього забруднення становлять всього 11 грн.!

Під час обстеження комісією території на підприємстві, чиї стоки ймовірно можуть бути виведені у став, та оглянувши усі колодязі, каналізаційно-насосні станції та очисні споруди, фахівці помітили ймовірність, що забруднення йде саме від ремдепо “Укрзалізниця”.

«Під час візуального обстеження колодязів дощеприймальної системи каналізації ми виявили залишки нафтопродуктів на території гаражного кооперативу, наступні колодязі знаходяться на території ВП “Рівненсько-Тернопільське територіальне управління” філії будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель та споруд ПАТ “Укрзалізниця” Тернопільська дільниця водопостачання і водовідведення, - повідомляє заступник міського голови Владислав Стемковський. - Після них наступний колодязь знаходиться вже на вулиці Бродівській біля «рибної бази». Цей люк також був відкритий і досліджений нами, але там вже не було виявлено ні запаху, ні слідів нафтопродуктів. Отже, джерело забруднення нафтопродуктами знаходиться між вулицею Бродівська, де колодязі чисті, та вулицею Новий світ, де вже спостерігаємо забруднення. Отже, є великий відсоток ймовірності, що джерело забруднення знаходиться саме на території даного ремдепо «Укрзалізниці»».

Працівники ЖКГ міської ради закликають тернополян не бути байдужими та при виявленні подібних правопорушень не лише фіксувати їх, але й, не зволікаючи, звертатися із відповідними заявами.

 

Членство в політичних партіях та його обмеження

П'ятниця, 27 липня 2018, 05:58

Членом політичної партії може бути лише громадянин України, який відповідно до Конституції України ( 254к/96-ВР ) має право голосу на виборах.

Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.

Членами політичних партій не можуть бути:

1) судді;

2) прокурори;

3) поліцейські;

4) співробітники Служби безпеки України;

5) військовослужбовці;

6) працівники органів доходів і зборів

7) персонал Державної кримінально-виконавчої служби України;

8) працівники Національного антикорупційного бюро України;

9) державні службовці у випадках, передбачених Законом України "Про державну службу" ( 889-19 );

10) члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

На час перебування на зазначених посадах або службі члени політичної партії зупиняють членство в цій партії.

Порядок вступу до політичної партії, зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії.

Громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії. Членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних посадах в політичній партії.

Дія частини шостої цієї статті не поширюється на членів політичних партій, обраних на посади керівника та заступника керівника політичної партії. Членство в політичній партії зазначених керівників припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.

Членство в політичній партії є фіксованим. Обов'язковою умовою фіксації членства в політичній партії є наявність заяви громадянина України, поданої до статутного органу політичної партії, про бажання стати членом цієї партії.

Форма фіксації членства в політичній партії визначається статутом політичної партії.

Не допускається створення і діяльність структурних утворень політичних партій в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях.

 

 

 

Головне територіальне управління юстиції

У Тернопільській області


 

Тернопільська міська рада оплачуватиме за навчання студентів у ВНЗ

Четвер, 26 липня 2018, 00:00

Тернопільська міська рада оплачуватиме за навчання у магістратурі кращих студентів вищих навчальних закладів, які після завершення навчання працюватимуть у комунальних установах міста або ж у виконавчих органах ради.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, сьогодні комунальним підприємствам та виконавчим органам бракує фахівців у сфері інженерії, ІТ-спеціальностей, юристів, вихователів та іншого персоналу у дошкільних навчальних закладах.

Відтак, за муніципальним замовленням і на підставі розгляду заявок спеціально створеною комісією буде визначено, скільки фахівців певної спеціальності і у якому вищому навчальному закладі будуть навчатися. Після навчання фахівців, які здобули освіту, вони працюватимуть у комунальних установах або в структурних підрозділах Тернопільської міської ради.

 

Прибудову біля магазину «Східний» у Тернополі демонтують

Четвер, 26 липня 2018, 00:00

Незаконна прибудова біля магазину «Східний» на пр. Степана Бандери, 76 буде демонтована. Провести демонтаж самостійно зобов’язався забудовник у 7-денний термін.

У випадку, якщо демонтаж не буде проведений у встановлений строк, відповідне рішення про примусовий демонтаж буде прийняте на найближчому засіданні виконавчого комітету.

До слова, відділ державного архітектурно-будівельного контролю проводив перевірку документів на дане будівництво. Відтак, жодних документів про початок виконання робіт підготовчих робіт та повідомлення про початок виконання будівельних робіт за цією адресою немає.

 

У Тернополі відбудуться змагання «Race Nation» та «Nation Swim»

Середа, 25 липня 2018, 11:00

1-2 вересня у Тернополі відбудеться спортивно-масовий розважальний захід – старт осінньої естафети серії змагань «Race Nation» («Гонка Нації») та «Nation Swim».

Зокрема, 1 вересня, у Гідропарку «Топільче» пройде масштабний Забіг Сили від Race Nation, у якому близько 500 учасників з усіх регіонів України позмагаються у спринті з перешкодами 5 км+, 20 перешкод +. Початок змагань о 10:00 год.

Участь у Забігу можуть взяти як початківці, так і досвідчені спортсмени, попередньо зареєструвавшись на веб-сайті https://www.racenation.ua.

Кінцева дата реєстрації 29 серпня 2018 р.

Вже 2 вересня стане продовженням спортивних вихідних для жителів Тернополя та усіх, хто хоче випробувати свої сили та витривалість. Відтак, спортсмени долатимуть дистанції з плавання на Тернопільському ставі на 500м, 1000м, 2000м або 4000м (на вибір). Старт та фініш усіх дистанцій запланований біля «Острівця кохання». Початок заходу о 09:00 год.

Розклад змагань:

  • 10:00 год. - старт дистанції 1000м;
  • 10:05 год. - старт дистанції 2000м;
  • 10:10 год. - старт дистанції 4000м
  • 12:30 год. - старт дистанції 500m.

 

Участь у запливах можуть прийняти усі охочі віком від 18 років, попередньо зареєструвавшись на сайті https://www.racenation.ua/nationswim/ternopil/.

Детальніша інформація про змагання на офіційному веб-сайті https://www.racenation.ua/. Учасники змагань отримають пам’ятну медаль фінішера та ексклюзивну футболку.

Захід відбудеться під патронатом міського голови Тернополя Сергія Надала.

 

Де можна дізнатися про рахунки для сплати податків

Середа, 25 липня 2018, 10:54

Тернопільська ОДПІ нагадує, що банківські реквізити для сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, митних та інших платежів до бюджету визначаються Державною казначейською службою України (далі – Казначейство) і повідомляються територіальному органу ДФС, а тому для їх отримання платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу ДФС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності.

Крім того, інформація про реквізити рахунків, відкритих в органах Казначейства в розрізі адміністративно-територіальних одиниць України, оприлюднена на офіційному веб-порталі ДФС в рубриці Головна/Бюджетні рахунки (sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki) та рубриці Головна/Законодавство/Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (sfs.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/).

Водночас платник податків в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.

Докладніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10, 43-46-28.

Тернопільська ОДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області



 

Членство в політичних партіях та його обмеження

Середа, 25 липня 2018, 00:00

Членом політичної партії може бути лише громадянин України, який відповідно до Конституції України ( 254к/96-ВР ) має право голосу на виборах.

Громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.

Членами політичних партій не можуть бути:

1) судді;

2) прокурори;

3) поліцейські;

4) співробітники Служби безпеки України;

5) військовослужбовці;

6) працівники органів доходів і зборів

7) персонал Державної кримінально-виконавчої служби України;

8) працівники Національного антикорупційного бюро України;

9) державні службовці у випадках, передбачених Законом України "Про державну службу" ( 889-19 );

10) члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

На час перебування на зазначених посадах або службі члени політичної партії зупиняють членство в цій партії.

Порядок вступу до політичної партії, зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії.

Громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії. Членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних посадах в політичній партії.

Дія частини шостої цієї статті не поширюється на членів політичних партій, обраних на посади керівника та заступника керівника політичної партії. Членство в політичній партії зазначених керівників припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.

Членство в політичній партії є фіксованим. Обов'язковою умовою фіксації членства в політичній партії є наявність заяви громадянина України, поданої до статутного органу політичної партії, про бажання стати членом цієї партії.

Форма фіксації членства в політичній партії визначається статутом політичної партії.

Не допускається створення і діяльність структурних утворень політичних партій в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях.

 

 

 

Головне територіальне управління юстиції

У Тернопільській області


 

Чим можна погасити податковий борг

Вівторок, 24 липня 2018, 06:36

Згідно з п. 87.2 ст.87 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених ПКУ, а також іншими законодавчими актами.

Пунктом 87.3 ст. 87 ПКУ визначено перелік майна та коштів, які не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків.

Якщо здійснення заходів щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, не привело до повного погашення суми податкового боргу або у разі недостатності у платника коштів для погашення податкового боргу, контролюючий орган визначає дебіторську заборгованість платника податків, строк погашення якої настав, джерелом погашення податкового боргу такого платника податків (абзац перший п. 87.5 ст. 87 ПКУ).

Відповідно до п. 87.6 ст. 87 ПКУ у разі відсутності у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, майна, достатнього для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення згідно з ПКУ.

Докладніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10, 43-46-46.



Тернопільська ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області



 

Заокруглення копійок у фіскальному звітному чеку

Вівторок, 24 липня 2018, 06:33

Відповідно до п. 5 розділу І Положення про форму і зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13, розрахункові документи, що друкуються реєстраторами розрахункових операцій на паперовому носії, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, яка визначена технічними вимогами до спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій.

Таким чином, суб’єкти господарювання можуть додатково друкувати у реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чеку наступним чином:

- після рядка 7 фіскального чеку перед рядком 8 фіскального чеку додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» та «заокруглена знижка/заокруглена надбавка»;

- в рядку 8 фіскального чеку «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

До підсумку розрахункових операцій Z-звіту та Х-звіту відповідно до пп. 15 та 17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 №199, має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після заокруглення.

Наприклад:

Заокруглення до збільшення:

Загальна вартість товарів, які указані в чеку, становить 35 грн. 49 коп., тоді у рядку «надбавка» вказується – 1 коп., а у рядку «СУМА» зазначається «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення» – 35 грн. 50 коп.

Заокруглення до зменшення:

Якщо загальна вартість товарів, які указані в чеку, становить 35 грн. 44 коп., тоді у рядку «знижка» вказується – 4 коп., а у рядку «СУМА» зазначається «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення» – 35 грн. 40 коп.

До підсумку розрахункових операцій z-звіту та х-звіту потрапляє «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення», у наведених прикладах відповідно 35 грн. 50 коп. та 35 грн. 40 коп.

Докладніше – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1. Телефон для довідок: 43-46-10, 43-46-46.


Тернопільська ОДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області



 

Мешканці Тернопільщини пенсії отримають своєчасно

Понеділок, 23 липня 2018, 08:23

Проблем із виплатою пенсії в області у липні поточного року не буде. Про це звітують у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

«Фінансування та виплата пенсій відбувається у термін не пізніше 25 числа, через поштові відділення та установи банків. Станом на 20 липня 2018 року на виплату пенсій спрямовано 400,5 млн. грн. Виплату пенсійних виплат проведено на 70 % місячної потреби», — інформують у вказаному управлінні.


oda.te.gov.ua

 

У Тернопільському зоокутку оселилося сім нових тварин

Понеділок, 23 липня 2018, 08:21

До тернопільського зоокутка в гідропарку «Топільче», у якому наразі мешкає близько 60-ти звірів, днями привезли сім нових тварин, серед яких пара буйволів, пара лам, 2 яки та шотландська корова.

Зі слів керуючого парком «Топільче» Юрія Бойка, наразі тварини знаходяться на 21-денному карантині, протягом якого вони живуть в окремих вольєрах та адаптуються до нових умов проживання. Усі тварини добре пристосовані до місцевого клімату, зокрема і до дощових та снігових погодних умов, проте, на випадок негоди, для них буде зведено спеціальне укриття.

До слова, для зручності відвідувачів зоокутка, нещодавно навколо нього було капітально відремонтовано пішохідні доріжки.


rada.te.ua

 

Що робити, щоб емоції допомагали, а не заважали?

Понеділок, 23 липня 2018, 08:14

Ми всі різні: у нас різні вподобання, ми різні за віком, сімейним станом тощо. Але нас об’єднує те, що всі ми люди емоційні. Що ж робити, щоб емоції були нашими союзниками у житті.

Для того, щоб розібратись у цих інколи простих запитаннях, у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості провели чергове засідання «Клубу Бізнес - Подій". Спікер – Аліна Грицаєнко - заступник начальника відділу профорієнтації Тернопільського міськрайонного центру зайнятості.

Безробітні, що перебувають на обліку у пошуках роботи, обговорили такі питання: емоції - як з ними «потоваришувати»; де формуються емоції та які гормони за них відповідають; психосоматика; шкала емоційних тонів; поради щодо підвищення емоційного тону; Україна – це щаслива нація?

У засіданні клубу взяло участь 6 осіб.


 

Скільки коштує стати професіоналом у тернопільських вишах

П'ятниця, 20 липня 2018, 06:06

vstup_koledzh_001Вступну кампанію тернопільські випускники розпочали 12 липня. Триватиме подача документів до 26 липня. Кожен університет отримав різну кількість державного замовлення залежно від факультетів. Тим, кому не пощастить потрапити у число щасливчиків-державників, доведеться платити – від 25 до 155 тисяч гривень за навчання у тернопільських університетах, – пише Терен.

Інформація про вартість навчання опублікована на офіційних сайтах університетів, а також цю інформацію можна отримати у приймальних комісіях.

На сайті Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка подано детальні списки у розділі «Вартість навчання». Найдорожче тут буде здобути професію перекладача чи англійського філолога. Ціни – за 4 роки бакалаврату – 91 413 грн  для факультету перекладу, 83 304 грн  – для англійської філології.  Найдешевші факультети – хімії, біології, фізкультури – у межах 70 тис. грн.

Вартість навчання в ТНЕУ коливається від 1100 до 1980 грн в місяць. Тож роки бакалаврату коштують від 50 600 (факультет комп’ютерних технологій) до 91 080 грн (юридичний факультет, право).

У Тернопільському державному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського ціни сягають і понад 150  тис. грн. Це медичний факультет, за 6 років навчання на якому слід заплатити 155 400 грн. Стоматологи та фармацевти вчаться 5 років і платять 140 тис. грн і 96 тис. грн відповідно. Вивчитись на медсестру коштує 71 200 грн, а на парамедика – 50 400 грн. Детальна інформація із цінами за навчання розміщена на сайті університету у розділі «Інформаційний Центр Абітурієнта».
Суми подані за рік навчання. Якщо з університетом підписують контракт, то для студентів ця ціна залишається щороку однаковою до моменту закінчення університету, незважаючи на коливання курсу гривні, повідомили у прес-службі ТДМУ.

Найдоступніше навчання у Тернополі пропонують у ТНТУ імені І. Пулюя. Там верхня межа за бакалаврат сягає 60 тис. грн. Це факультет інформаційних технологій, архітектури і будівництва та факультет транспорту. За 45 480 грн можна закінчити механічну інженерію, електричну інженерію, харчові технології, телекомунікації та радіотехніку.

Нагадаємо, заяви на вступ абітурієнти подають через електронні кабінети.

Джерело: Терен

 

Порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації

Середа, 18 липня 2018, 12:41

Відповідно до частини 1 статті 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (надалі - Закон), рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України та його територіальних органів або до суду.

Частиною 2 статті 34 Закону передбачено, що Міністерство Юстиції України розглядає скарги :

1) на проведені державним реєстратором реєстраційні дії (крім випадків, якщо такі реєстраційні дії проведено на підставі судового рішення);

2) на рішення, дії або бездіяльність територіальних органів Міністерства юстиції України.

Територіальний орган Міністерства юстиції України розглядає скарги:

1) на рішення (крім рішення, згідно з яким проведено реєстраційну дію), дії або бездіяльність державного реєстратора;

2) на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації.

Окрім цього, слід зазначити, що Територіальний орган Міністерства юстиції України розглядає скарги стосовно державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, які здійснюють свою діяльність у межах території, на якій діє відповідний територіальний орган.

Також необхідно памятати, що рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації можуть бути оскаржені до Міністерства юстиції України та його територіальних органів протягом 60 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.


Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Порядок та процедура припинення діяльності громадської організації

Середа, 18 липня 2018, 12:41

Для припинення діяльності громадської організації, яка має статус юридичної особи, до управління юстиції подається рішення вищого статутного органу громадської організації.

Відповідно до пункту 1) та 2) частини 9 статті 17 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі Закон) подаються такі документи:

1) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про припинення юридичної особи;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, яким затверджено персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків (або відомості про серію та номер паспорта - для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), строк заявлення кредиторами своїх вимог, - у разі відсутності зазначених відомостей у рішенні учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - у рішенні відповідного державного органу, про припинення юридичної особи, а також звертаємо вашу увагу на те що відповідно частини 1 статті 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Після закінчення процедури ліквідації, передбаченої законом, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, голова ліквідаційної комісії уповноважена ним особа або ліквідатор повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) управлінню юстиції такі документи:

1) заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;

2) довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню. (пункт1) та 2) частини 12 статті 17 закону)



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Принципи утворення і діяльності громадських об'єднань

Середа, 18 липня 2018, 12:40

Відповідно до Закону України «Про Громадські об’єднання» (далі Закон), а саме частини 1 статті 3 Громадські об'єднання утворюються і діють на принципах:

1) добровільності;

2) самоврядності;

3) вільного вибору території діяльності;

4) рівності перед законом;

5) відсутності майнового інтересу їх членів (учасників);

6) прозорості, відкритості та публічності.

Добровільність передбачає право особи на вільну участь або неучасть у громадському об'єднанні, у тому числі в його утворенні, вступі в таке об'єднання або припиненні членства (участі) в ньому.

Самоврядність передбачає право членів (учасників) громадського об'єднання самостійно здійснювати управління діяльністю громадського об'єднання відповідно до його мети (цілей), визначати напрями діяльності, а також невтручання органів державної влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в діяльність громадського об'єднання, крім випадків, визначених законом.

Частина 4 цієї  статті Закону передбачає вільний вибір території діяльності передбачає право громадських об'єднань самостійно визначати територію своєї діяльності, крім випадків, визначених законом.

Рівність перед законом передбачає, що громадські об'єднання є рівними у своїх правах та обов'язках відповідно до закону з урахуванням організаційно-правової форми, виду та/або статусу такого об'єднання.

Відсутність майнового інтересу передбачає, що члени (учасники) громадського об'єднання не мають права на частку майна громадського об'єднання та не відповідають за його зобов'язаннями. Доходи або майно (активи) громадського об'єднання не підлягають розподілу між його членами (учасниками) і не можуть використовуватися для вигоди будь-якого окремого члена (учасника) громадського об'єднання, його посадових осіб (крім оплати їх праці та відрахувань на соціальні заходи).

Прозорість, відкритість передбачає право всіх членів (учасників) громадського об'єднання мати вільний доступ до інформації про його діяльність, у тому числі про прийняті громадським об'єднанням рішення та здійснені заходи, а також обов'язок громадського об'єднання забезпечувати такий доступ. Публічність означає, що громадські об'єднання інформують громадськість про свої мету (цілі) та діяльність.



Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області


 

Роздержавлення друкованих ЗМІ! Що потрібно знати?

Середа, 18 липня 2018, 12:38

На реформування державної преси було відведено три роки і 2018 – останній із них. Ті видання, які не встигнуть завершити передбачені законом процедури до 31 грудня 2018 року, можуть втратити свої свідоцтва про державну реєстрацію.

Триває останній рік роздержавлення і до кінця відведеного на перетворення строку залишилося тільки 5 місяців. Відповідно до частини 2 статті 11 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»-(далі Закон), неподання засновником заяви про перереєстрацію видання до 1 січня 2019 року є підставою для скасування його свідоцтва про державну реєстрацію.

За не реформування друкованого ЗМІ відповідальність несе його засновник. Саме державний орган має обов’язок вийти зі складу засновників власних друкованих ЗМІ та редакцій. Так, відповідно до частини 4 статті 4 Закону про реформування, навіть якщо трудовий колектив не подав пропозицію про бажаний спосіб реформування друкованого ЗМІ до 1 квітня 2016 року, то його засновник повинен ухвалити це рішення самостійно. За ухилення від перереєстрації друкованого ЗМІ передбачена відповідальність за статтею 186 (6) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Не нехтуйте формальностями – реформування завершується внесенням змін до реєстрів. Реформування не є завершеним, поки зміна засновників не буде відображена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (щодо редакцій) та Державному реєстрі друкованих ЗМІ та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності (щодо друкованих ЗМІ). Останньою дією, яку повинен вчинити засновник друкованого ЗМІ, щоб стверджувати про виконання вимог Закону про реформування є подання документів на перереєстрацію друкованого засобу масової інформації.

 

 

Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області



 

Жителям Тернопільщини пропонують великий вибір сезонних вакансій

Вівторок, 17 липня 2018, 12:52

Одним із дієвих напрямів активної політики зайнятості населення є організація громадських та інших робіт тимчасового характеру, який реалізовується у співпраці з місцевими органами влади і роботодавцями Тернопільською обласною службою зайнятості.

Щороку між службою зайнятості Тернопільщини та органами місцевого самоврядування, роботодавцями укладається більше 300 договорів на організацію понад 30 видів громадських робіт. Лише за 6 місяців цього року укладено 137 таких договорів.

Оскільки Тернопільщина є аграрною областю, більшість підприємств, розміщених у сільській місцевості, займаються обробітком посівних площ, вирощуванням сільськогосподарських культур, садівництвом, городництвом, відтак найбільша потреба у тимчасових працівниках припадає саме на весняно-осінній сезон.

Прикладом є співпраця Бучацького районного центру зайнятості з ТзОВ «Бучачагрохлібпром», який виробляє та реалізовує сільгосп- та молокопродукцію. Упродовж 2017-2018 років було створено 456 тимчасових робочих місць для виконання сільськогосподарських робіт на території Бучацького району, 440 з яких укомплектовані за сприяння Бучацького РЦЗ. На посівний сезон та час догляду за посівами, збору урожаю підприємство мало потребу в овочівниках, підсобних працівниках, слюсарях-ремонтниках с/г техніки тощо.

Також ефективна співпраця була налагоджена між Бережанським райцентром зайнятості та приватним підприємством «Агроспецгосп» - консервним заводом, де переробляють овочеву та плодово-ягідну сировину, вирощену на полях фірми. У 2017-му та за 6 місяців 2018 року до тимчасових робіт на заводі було залучено майже 360 безробітних.

Завдяки такій співпраці роботодавці можуть оперативно залучати нові кадри, оцінювати їхні професійні здібності та якості для подальшого постійного працевлаштування. Для учасників громадських робіт – це джерело доходу під  час пошуку роботи та отримання соціальних гарантій.


oda.te.gov.ua

 

На вулиці Чорновола облаштовують водопровід та теплотрасу

Вівторок, 17 липня 2018, 12:40

У Тернополі на вулиці Чорновола триває реконструкція пішохідної алеї. На період проведення ремонтних робіт на ділянці дороги від вул. І. Франка до вул. Б. Хмельницького рух автотранспорту перекрито. При сприятливих погодних умовах роботи заплановано завершити до кінця серпня.

Працівники підрядної організації уже здійснили там демонтаж старого асфальтобетонного покриття та бордюрів. Наразі тривають роботи з влаштування траншеї водопроводу, колодязів та траншеї теплотраси. Облаштовані траншеї засипають піском для подальшого здійснення робіт.

Капітальний ремонт дорожнього покриття у місті ведеться також на вул. Руській (вздовж дамби Тернопільського ставу)та на вулицях Бережанській і Тролейбусній. Під час здійснення ремонтних робіт на вказаних ділянках можливе часткове перекриття руху транспортних засобів.

 

У Тернополі стартує конкурс для здійснення соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів

Понеділок, 16 липня 2018, 08:52

На черговому засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради було прийнято рішення про оголошення управлінням соціальної політики конкурсу між недержавними суб’єктами, що надають соціальні послуги (громадські та благодійні організації) для здійснення соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів. Членами виконавчого комітету також було затверджено Положення конкурсу, відповідно до якого до кінця 2018 року соціальне замовлення здійснюватиметься для надання наступних послуг : Денний догляд (особи з інвалідністю з дитинства після 18 років) та Паліативний/хоспісний догляд (особи з онкологічними захворюваннями IV стадії).

Протягом шести місяців спеціально створена робоча група, до складу якої увійшли представники громадських організацій, вивчала та моніторила потреби 15 соціальних послуг, і, відповідно до результатів анкетування і опитування мешканців міста, розпочала впровадження у Тернополі механізму соціального замовлення. Зокрема найбільша потреба серед населення спостерігається у 4-ох послугах, таких як паліативна допомога, надання соціальних послуг для осіб з інвалідністю, соціальна адаптація дітей- інвалідів та соціальна адаптація учасників бойових дій.

Оскільки цей проект є пілотним у Тернополі, то до кінця 2018 року з міського бюджету Тернополя виділено 100 тис. грн для вирішення двох найбільш гострих соціальних проблем, а саме: 50 тис. грн. для надання послуги «Денний догляд» та 50 тис. грн. для впровадження «Паліативної/хоспісної допомоги». Впровадження механізму соціального замовлення дозволить підвищити адресність надання цих соціальних послуг, встановити чіткі терміни їх надання, а також - підвищити соціальну зайнятість населення.

Прийом конкурсних пропозицій з соціального замовлення здійснюватиметься за адресою: вул. Лисенка, 8, к. №14 до 13 серпня 2018 року.

Детальніша інформація щодо конкурсу.

 

Тернопіль гостинно приймав британця Марка Елісона, який здійснює благодійний навколосвітній марафон

Понеділок, 16 липня 2018, 08:50

13 липня у Тернополі свій 47-й день народження зустрів британський бігун Марк Елісон, який заради збору коштів для онкохворих людей здійснює навколосвітній пробіг загальною протяжністю 32 тис. км.

Представники міської ради та Тернопільського національного економічного університету гостинно зустріли благодійника та організували прийом і ночівлю у місці, де Марк зміг відпочити, скуштувати страви місцевої кухні, аби з новими силами вирушити у нелегку подорож.

Як повідомляє Марк, його благодійний марафон, протягом якого заплановано пробігти 20 країн, розпочався після смерті онкохворої матері, що лікувалася у клініці Святого Бенедикта в Англії. І тепер, здійснюючи пішу подорож світом лише з веловізком, що має назву «Чаппі», Марк Елісон прагне зібрати близько 600 тис. фунтів стерлінгів задля допомоги хоспісу Святого Бенедикта у лікуванні онкохворих. Через Тернопіль пролягає уже 5-та частина маршруту британця навколо світу, яка розпочалася у Белграді, Сербії та завершиться 24 липня у Києві. А перша частина благодійного марафону стартувала ще у 2007 році у Великобританії, далі у 2011 році він пробіг через США, у 2013 - здолав Австралію, у 2016 році у Марка був забіг частиною Європи, а вже цього року його маршрут проходить через Україну.

За мандрівкою бігуна можна стежити у соцмережі Facebook під тегом Run Geordie Run. А також усі охочі допомогти можуть зробити благодійну пожертву, увійшовши за посиланням

https://uk.virginmoneygiving.com/fundraiser-display/showROFundraiserPage?userUrl=rungeordierun&pageUrl=10

rada.te.ua

 

 

Фестивальний дайджест Dark Stage «Файного Міста»

П'ятниця, 13 липня 2018, 07:27

Для поціновувачів важкого року, цьогорічна Dark Stage фестивалю Файне Місто здивує новими шаленими виступами. Протягом трьох днів на одній сцені зустрінуться популярні музичні зарубіжні та українські рок-виконавці. Відкиньте справи та детальніше загляньте у музичний дайджест найвибуховішої сцени фестивалю!

20 липня

Чимало меломанів збере навколо Dark Stage популярний нью-метал гурт «Роллікс». Група виникла ще у 2001 році, тому встигла зробити свій вагомий вклад у розвиток вітчизняної рок-музики. Виконавці співпрацювали з Тартак, ТНМК VovaZIL’Vova та іншими. «Роллікс» записав три студійних альбоми, до яких увійшли чимало популярних синглів та відеокліпів. У 2017 році виконавці оновили склад гурту і готові запалювати Dark Stage «Файного Міста».

Усі пам’ятають вибуховий перформанс гурту «АННА» на минулорічному «Файному Місті»? Ці талановиті виконавці повертаються з ще більшим зарядом енергії та якісної рок-музики! Цікаві пісні у стилі сладж та нью-метал завойовують все більшу кількість поціновувачів важкої музики. До слова, гурт неодноразово ставав учасником близько 16 різних музичних фестивалів. Назва гурту — абревіатура «Atomic Nuclear No-core-up-ted Attention», яку з часом вирішили не змінювати. Після тривалої паузи та розпаду у 2015 році «АННА» відновили свою діяльність і продовжують дарувати якісні сингли для уже роками сформованої публіки поціновувачів.

Окрім українських рок-виконавців, виступи на Dark Stage переповняться й вибуховими перформансами музикантів світової слави. Відтак, 20 липня поціновувачі важкого року відриватимуться під хіти популярних шведів з гурту «ADEPT».

Закриватиме перший фестивальний день шалена американська нью-метал група «Dope». У 1997 гурт увірвався в рок-індустрію та одразу вирізнявся унікальним звучанням музики. Виконавці вдало поєднали нью-метал та індастріал стиль. На ранніх етапах творчості було складно, тому хлопці вдавалися навіть до продажу наркотиків, щоб назбирати гроші на музичні інструменти. Складні етапи позаду, з тих часів, хіба що назва гурту залишилася незмінною, яка, до речі,  в перекладі означає «наркотик».

21 липня

Драйвовим стартом другого фестивального дня стане неординарна галицьковолинська обрядова hip-hop-дайбоже-етно-чорт ватага «Joryj Kłoc». Спершу гурт позиціонував себе в електронному стилі, маневруючи давніми етно-мотивами у музиці. Ці оригінальні виконавці успішно гастролюють не лише Україною, але й знані в Австрії, Німеччині, Канаді та Франції. А їхні архаїчні фольк-рок мотиви знаходять нові звучання в сучасній обробці.

Цікавим виконавцем Dark-сцени стане київський метал-гурт «Ignea». Дивуватимуть яскравими музичними перформансами італійський рок-гурт «Sharks in Your Mouth». Гурт утворився у 2011 році, а вже наступного року музиканти записали свій перший альбом  «Rinse your mouth before you speak». У 2016 році вийшов у світ рок-ритмів другий альбом під назвою «Promisies». Виконавці продовжують активно працювати над новим студійним альбомом, пісні з якого відвідувачі фестивалю зможуть почути уже зовсім скоро! Також на фестивальний день завітають київський метал-гурт «MegamasS», який грає у стилі sport rock. Окрім них, дивуватимуть відвідувачів «Morphine Suffering», які, до слова, цього року святкують десятиріччя своєї діяльності.

Завершуватиме насичений другий день Dark Stage фестивалю «Файне Місто» німецький транскор-гурт «To the Rats and Wolves», заснований у 2012 році. Їхній дебютний альбом отримав неабиякий успіх, зайнявши друге місце в німецьких ITunes-Metal-Charts. Після такого успішного старту, музиканти вирушають в тур «Wieder Geil-Tour 2015» та продовжують приймати запрошення на різні популярні музичні фестивалі Німеччини. У 2016 році виконавці записують свій другий альбом «Dethroned», і вперше в Україні він прозвучить саме на «Файному Місті».

22 липня

Іноземними гостями дарк-сцени стане гурт з Молдови «Infected Rain», що створений у 2008 році у Кишиневі. Восени 2013 року «Infected Rain» відправилися у тур по Румунії, Україні, Росії та Болгарії. В 2014 році метал-гурт випустив повноформатний альбом «Embrace Eternity». В 2014 «Infected Rain» стали учасниками фестивалів «FajtFest 2014» в Чехії, «Maraton Festival» та інші. А цьогоріч вони зустрінуться з українською публікою на фестивалі «Файне Місто».

Справжніми військовими мотивами сповнена музика львівського гурту «1914», поява якого приурочена 100-річчю Першої світової війни. Бойова атмосфера та важкі метал-ритми перетворюють виступ виконавців у військові баталії. Їхня платівка «Eschatology Of War» поєднує в собі жанри дез/блек/дум-металу та змусить здійснити уявну мандрівку жорстокими історіями військової епохи.

Ближче до вечора на відвідувачів фестивалю чекає справжнє дарк-шоу у виконанні легенд дез-треш металу польського гурту «Vader». Історія гурту датується ще далекого 1983 і протягом цього періоду до сучасності метал-бенд заслужено зайняв лідируючі позиції музичної сцени важкої музики у Польщі. У гурту випущено 12 альбомів, які у свій час збирали поціновувачів метал-музики всього світу. Остання платівка датується 2016 роком та отримала чимало схвальних відгуків від музичних критиків важкого року.

Фінальним фестивальним гуртом, який отримав почесне право закривати Dark Stage 2018 стануть «Betraying the Martyrs» з Франції. Християнський дет-кор гурт з Парижу створений у 2008 році і вже наступного року випустив свій дебютний альбом. У 2014 році група випустила кавер-версію «Let It Go», яка була взята з оскароносного фільму «Холодне серце». Того ж року, світ побачив другий альбом «Phantom». Останню платівку гурт випустив у 2017 під назвою «The Resilient», яка продовжує завойовувати все більше нових поціновувачів важкого року. 22 липня яскравий виступ та запальні ритми «Betraying the Martyrs» завершуватимуть Dark Stage  фестивалю «Файне Місто»

Такий лайн-ап Dark Stage точно не залишить байдужим жодного поціновувача важкого року. Буде вибухово в дотриманні справжніх традицій dark-сцени. Усі на «Файне Місто», кайФАЙНЕмо?





 

Відповіді на поширені запитання щодо порядку надання населенню житлових субсидій

Четвер, 12 липня 2018, 08:38

Управлінням соціальної політики Тернопільської міської ради представлено збірку відповідей на актуальні запитання щодо порядку надання населенню житлових субсидій.

У збірці тернополяни можуть знайти відповіді на найпоширеніші питання щодо: обчислення сукупного доходу, призначення субсидій на понаднормову площу житла; визначення членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства; термінів призначення/припинення/поновлення субсидій; повернення коштів невикористаних і зайве нарахованих субсидій; обмеження права на призначення субсидій на житлові приміщення великої площі; призначення субсидій з урахуванням перебування за кордоном більше 60 днів та інше.

Нагадаємо, у Тернополі триває процедура оформлення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Призначення субсидій здійснюється в управлінні соціальної політики міської ради на підставі поданої заяви та декларації.

Графік прийому громадян управління соцполітики (вул. Лисенка, 8):

  • понеділок-четвер: з 08.00 год. до 17.00 год.,
  • п’ятниця - з 08.00 год. до 16.00 год.

Збірка відповідей на запитання щодо порядку надання населенню житлових субсидій


rada.te.ua

 

 

Сторінка 68 з 110

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер