images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


"Укрпошта" показала нову марку, присвячену українським захисникам та захисницям

Вівторок, 01 жовтня 2024, 14:04

Укрпошта показала нову марку, присвячену українським захисникам та захисницям

"Укрпошта" створила поштовий набір "Під покровом Богородиці" на честь Дня захисників та захисниць України – він складається із шести марок, конверта та картки.

Про це повідомив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

"Сьогодні, як і щодня, день, коли варто сказати дякую тим, завдяки кому ми маємо можливість сказати своїм рідним "Доброго ранку" – це наші захисники та захисниці! Вітаємо з їх днем та, перш за все, бажаємо перемоги та можливості одного дня сказати своїм рідним "я повернувся" або "я повернулася"!" – написав він.

На новій марці – зображення Пресвятої Богородиці авторства українського художника Олександра Охапкіного, якому вдалося відобразити "глибокий зв’язок між українськими воїнами та їхньою духовною покровителькою".

Символ християнської святої обрали неспроста – 1 жовтня козаки урочисто відзначали свято Покрови Пресвятої Богородиці. На сайті "Укрпошти" розповідають, що воно також мало іншу назву – Козацька Покрова.

 

На Сумщині примусово евакуюють дітей з батьками із 90 населених пунктів

Вівторок, 01 жовтня 2024, 13:53

У 90 населених пунктах 7 територіальних громад Сумського району оголосили обов’язкову евакуацію дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками у примусовий спосіб.

Джерело: Сумська районна рада

Деталі: Указ про евакуацію 30 вересня підписали керівники Сумської ОВА та Оперативно-тактичного угруповання "Сіверськ".

Це стосується Білопільської та Ворожбянської міських територіальних громад, Краснопільської та Хотінської селищних територіальних громад, Юнаківської, Миропільської та Миколаївської сільських територіальних громад Сумського району.

Дослівно: "До організації примусової евакуації дітей та їх батьків залучено соціальні служби органів місцевого самоврядування та державної влади, поліцію, рятувальників та військових".

  • 13 травня у Сумській області почали евакуювати людей з міст Білопілля та Ворожба.
  • 23 травня через посилення обстрілів з боку РФ влада Сумської області оголосила про евакуацію людей з прикордонних громад Охтирського району.
  • На початку квітня 2024 року у двох територіальних громадах Сумщини оголосили обов’язкову евакуацію дітей у примусовий спосіб.
  • Голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх 12 серпня повідомив, що від початку евакуації із Сумщини вдалося евакуювати 19800 людей, близько 2 тисяч із них – діти.

 




На фасаді тернопільської школи №24 відкрили меморіальну дошку на честь Назарія Шимківа

Вівторок, 01 жовтня 2024, 13:39

1 жовтня на фасаді Тернопільської загальноосвітньої школи № 24 урочисто відкрили меморіальну таблицю захиснику, тернополянину та випускнику цієї школи Назарію Шимківу. До її відкриття долучився міський голова Сергій Надал спільно з духовенством, родичами, друзями та школярами.

«Дуже символічно, що саме у День захисників і захисниць України та свята Покрови Богородиці ми відкриваємо меморіальну дошку на честь воїна Назарія Шимківа, який віддав своє життя за незалежність України. Назар був не тільки учнем цієї школи, а й справжнім патріотом, який у вирішальний момент обрав шлях захисника своєї Батьківщини. Він був стрільцем і кулеметником, а також надійним товаришем і відважним воїном, - зазначає міський голова Сергій Надал. - На жаль, Назар загинув у боях під Бахмутом, але його подвиг навічно залишиться в серцях українців і в історії нашого міста. Його приклад буде натхненням для майбутніх поколінь та учнів цієї школи, які щодня бачитимуть пам’ятний знак і згадуватимуть про його жертовність та любов до країни. Щирі співчуття рідним Назарія Шимківа та вічна пам’ять усім загиблим Героям».

Довідка. Назарій Шимків народився 17 лютого 1991 року в Тернополі. Він навчався у школі № 24, проходив службу в армії, а після повернення працював механіком. Влітку 2022 року добровільно пішов на фронт де загинув 9 лютого 2023 року під час виконання бойового завдання на Донеччині. Похований 16 лютого 2023 року на Алеї Героїв Микулинецького кладовища.

Військовому посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин Тернополя» за вагомий особистий внесок у становлення української державності та особисту мужність і героїзм у виявленні у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 

Тернопіль вшановує полеглих захисників меморіальною стелою «Воїнам, загиблим за волю України»

Вівторок, 01 жовтня 2024, 13:36

Сьогодні, 1 жовтня, з нагоди Дня захисників і захисниць України відкрили оновлену меморіальну стелу «Воїнам, загиблим за волю України» в парку ім. Тараса Шевченка. Стелу присвячено захисникам, які віддали своє життя за незалежність України під час російсько-української війни.

Міський голова Сергій Надал разом із родинами Героїв, військовослужбовцями, їхніми побратимами та представниками громадськості взяв участь у молебні та покладанні квітів до меморіальної стели та пам’ятника Степанові Бандері.

«Сьогодні ми зібралися тут, аби увіковічнити пам’ять наших захисників, які не пожаліли найдорожчого - свого життя заради того, щоб усі ми сьогодні жили у незалежній українській державі. Меморіальна стела - це не просто камінь і метал. Це символ вічної поваги, невимовного болю та водночас нашої гордості і вдячності - звернувся до присутніх міський голова Тернополя Сергій Надал. - Кожне ім'я, викарбуване тут, є символом мужності, самопожертви та справжньої любові до Батьківщини. Їхній приклад виховує сучасне покоління, і їх наслідуватимуть майбутні. Нехай ця стела завжди нагадує нам про ціну державності та незалежності, а їхні імена надихають нас так любити та захищати Україну, як це робили вони. Вічна пам'ять і слава загиблим Героям».

До 9 років ув'язнення загрожує тернополянину та його спільниці, які переправляли чоловіків через кордон

Вівторок, 01 жовтня 2024, 11:25

До 9 років ув'язнення загрожує тернополянину та його спільниці, які переправляли чоловіків через кордон
37-річному тернополянину та його 47-річній спільниці загрожує до 9 років в'язниці за незаконне переправлення військовозобов'язаних через кордон.

Вони допомагали чоловікам потрапили в інші країни поза межами пропускних пунктів.

У ході досудового розслідування слідчі встановили, що підозрюваний разом зі своєю спільницею підшуковували бажаючих нелегально виїхати з України. Надалі тернополянин доправляв своїм автомобілем "клієнтів" на територію Закарпатської області, надаючи поради та вказівки, як перейти кордон.

Організатора незаконної схеми затримали у місті Берегове, неподалік прикордонної смуги. Він саме віз одного з "замовників" до обумовленого місця, щоб допомогти йому перетнути кордон.

"На підставі зібраних доказів фігурантам було оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів) Кримінального кодексу України. Наразі обвинувальний акт скеровано до суду", – повідомили у Нацполіції краю.

За скоєне обвинуваченим загрожує до 9 років позбавлення волі.

 

Сторінка 4 з 1490

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер