images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Як отримати другу дозу COVID-вакцини в Україні, якщо перша зроблена за кордоном? Роз’яснює МОЗ

Четвер, 28 жовтня 2021, 08:12

Другу дозу вакцини проти COVID-19, якщо перша була зроблена за кордоном, можливо отримати в Україні.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу 27 жовтня.

Він назвав три кроки, які необхідно зробити для того, щоб отримати друге щеплення.

Крок 1

Після першого щеплення за кордоном ви маєте отримати довідку, у якій повинні бути зазначені:

  • дата щеплення,
  • назва та серія препарату,
  • місце проведення.

Вона повинна бути завірена тим закладом чи лікарем, який провів це щеплення.

Фото: Esbenklinker/Depositphotos

Крок 2

Покажіть цю довідку своєму сімейному лікарю в Україні, щоб він вніс дані в електронну систему охорони здоров’я.

Крок 3

Зверніться в найближчий пункт щеплення чи центр масової вакцинації, де є необхідна вакцина, та отримайте другу вакцину проти COVID-19.

Якщо у вас є запитання чи вам відмовили в отриманні другої дози, у МОЗ радять звернутися до контакт-центру 0 800 60 20 19.

Нагадаємо, у МОЗ розповіли, що робити тим, хто пропустив другу дозу COVID-вакцини.

 

Instagram дозволив усім користувачам вставляти посилання у сторіз

Четвер, 28 жовтня 2021, 08:08

Instagram дозволив усім користувачам вставляти посилання у сторіз, незалежно від кількості підписників.

Про це повідомили на офіційній сторінці платформи.

"Сьогодні ми розширюємо можливість додавати посилання у сторіз для всіх акаунтів", – написали вони.

Однак з метою безпеки ця функція не буде доступна для тих, хто часто порушує правила спільноти, поширює хейтспіч або дезінформацію.

Фото: Depositphotos/Автор IgorTishenko

Раніше поширювати посилання у "сторіз" могли тільки верифіковані користувачі й ті, хто має від 10 тис. підписників.

"Ми почули від решти нашої спільноти, що вони також хочуть ділитися з друзями і сім'єю тим, що для них важливе.

Що б це не було, від кулінарії до волонтерства або шопінгу, тепер у вас є простір для поширення у сторіз, незалежно від популярності акаунту", – заявили розробники.

Щоб додати посилання до своїх історій, достатньо клікнути на "Link" (Посилання) на верхній панелі.

"Від організації та просвітництва стосовно рівності, соціальної справедливості і ментального здоров'я, до показу нових товарів для споживачів – посилання корисні для багатьох речей. Зараз ми даємо доступ усім акаунтам", – додали в Instagram.

"Штам "Дельта" і тотальне зневоднення, вірус проявив найвідразливіші симптоми": лікар про недугу в наймолодших

Четвер, 28 жовтня 2021, 08:01


"Штам "Дельта" і тотальне зневоднення, вірус проявив найвідразливіші симптоми": лікар про недугу в наймолодших

Штам "Дельта" продовжує завдавати шкоди українцям. Вірус викликає надзвичайно серйозні ускладнення та надважкі симптоми, поводячи себе цілковито непередбачувано. Медики б'ють на сполох і закликають громадян України не нехтувати карантинними рекомендаціями.

Як повідомляє "Укрінформ", Олександр Тесліцький, в.о. генерального директора Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні розпитав про особливості штаму "Дельта", його вплив на дитячі організми, щоденні госпіталізації малих пацієнтів і про необхідність масової вакцинації як дорослих, так і дітей.

"Якщо у попередні періоди при циркуляції інших штамів коронавірусу діти мали більш легкий перебіг, то зараз вони потребують лікування, часто навіть у відділенні інтенсивної терапії. Це діти з лихоманкою, яка погано коригується, діти з пневмоніями, з дихальною недостатністю, яким ми налагоджуємо подачу кисневої терапії.

Частка таких дітей, які потребували респіраторної підтримки, раніше була меншою. Зараз їх побільшало. Це діти, які потрапляють до нас із порушенням водно-електролітного обміну, які потребують інфузійної терапії. Маються на увазі крапельниці із введенням електролітних розчинів у судинне русло з метою корекції дефіциту гідробалансу в дитини",- зазначив лікар.

"Враховуючи наявність підтвердженого діагнозу в когось із дорослих і те, що дитина є контактною, а в неї піднімається температура тіла, то батьки вже розуміють, про яке захворювання іде мова. Зазвичай типовим є завчасне звернення по медичну допомогу...

Хоча трапляється, самі батьки хворіють і не обстежуються. Відповідно, дитина, яка є контактною, також починає хворіти. Потім, у зв’язку із декомпенсацією стану дитини, батьки звертаються у лікувальний заклад. Ми обстежуємо дитину, маму й отримуємо позитивні результати на COVID-19. Зазвичай так буває у людей, які не вважають за потрібне вчасно здати мазки, обстежитися і зорієнтуватися, чим саме вони захворіли...

Була частка дітей, які мали порушення роботи з боку шлунково-кишкового тракту: діарею, блювання, що також призводило до вираженого зневоднення у дітей, і тут потрібні були невідкладні дії...

Поки що ми спостерігаємо таку тенденцію, коли кожен новий штам COVID-19 вражає більше дітей. Вірус у них протікає все важче",- пояснив лікар.

 

BlaBlaCar змінив правила перевезення пасажирів

Середа, 27 жовтня 2021, 11:21

 BlaBlaCar змінив правила перевезення пасажирів

Популярний сервіс транспортнихх перевезень BlaBlaCar змінив правила перевезення пасажирів. Зміни пов'язані із погіршенням ситуації пов'язаної із захворюванням на коронавірус та встановлення КМУ нових правил пасажирських перевезень.

Про це інформують на сайті сервісу. 
"Кабінет Міністрів України ухвалив зміни щодо пасажирських перевезень автомобільним транспортом. З 21 жовтня на рейси до областей із “жовтим”, “помаранчевим” та “червоним” рівнем епіднебезпеки будуть допущені лише ті водії та пасажири, які матимуть при собі один із цих документів:
паперовий документ про повний курс вакцинації або отримання хоча б однієї дози вакцини;
онлайн-сертифікат про повну вакцинацію або документ про отримання хоча б однієї дози вакцини (з мобільного додатка “Дія”);
негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту (не більше 72 годин з моменту здачі тесту).

"Напади тотальної слабкості, просто валить з ніг": перебіг ковіду в деталях описав вакцинований

Середа, 27 жовтня 2021, 09:40

"Напади тотальної слабкості, просто валить з ніг": перебіг ковіду в деталях описав вакцинований

Письменник і журналіст Максим Бутченко захворів на ковід навіть після вакцинування. Врешті чоловік вирішив описати в деталях, як проходив перебіг хвороби. Довсідом він поділився на своїй сторінці в Фейсбуці.

«Тиждень тому тест показав коронавірус. все почалося з нежитю дуже жорсткого, як при грипі та температурі. кілька днів температура не підвищувалася вище 37,4 градусів. потім один день пішла. знову з'явилась. потім різко впала.

через день були незрозумілі напади тотальної слабкості (просто валило з ніг). начебто основна стадія запалення пішла, але вірус постійно повертається - намагається повернутися. та організм, антитіла з ним борються.

якась циклічність містична - день все нормально, наступного немає сил.

але температура більше піднімалася. реактивний білок був максимум 25 (для пневмонії досягає близько 40). був трохи підвищений ддімер - на межі референсу, довелося пити дуже недешевий ксарелто.

Вчора тест ще показав наявність вірусу в організмі, але реактивний білок сильно впав – до 4. отже основна частина хвороби пройдена. нюх повертається. кашлю не було.

це моя перша корона і тепер я розумію, як підступний цей вірус - якщо у моїй відносно легкій формі просто вирубувало з ніг. я не уявляю, як важко переносять люди з ослабленим імунітетом без вакцини та вироблених антитіл.

Чи буду я щеплюватися? звичайно, так я зміг якось убезпечити свою сім'ю, не кашляв, не чхав. поки вакцина єдиний спосіб перенести цю гидотну», – написав Бутченко.

 

Сторінка 782 з 1430

«ПочатокПопередня781782783784785786787788789790НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер