images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


До 79-ої річниці створення УПА для жителів Тернопільщини підготували виставку

Четвер, 14 жовтня 2021, 10:13

До 79-ої річниці створення УПА для жителів Тернопільщини підготували виставку

До 79-ої річниці створення УПА у фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею розгорнуто виставку: «Українська Повстанська Армія: історія нескорених».

0«На 22-их повноколірних банерах висвітлена історія українського визвольного руху 1942–1960-их років. У фоторепродукціях рідкісних світлин і документів показано етапи становлення УПА, її розгортання у різних регіонах України, формування старшинських кадрів. Описано однострій повстанців, їхній побут, велику увагу приділено видавничій та пропагандивній роботі. Висвітлено протиповстанську боротьбу як німецьких нацистів так і радянських каральних органів, зокрема, спецбоївок НКВС, які діяли під виглядом УПА», — розповідають у музеї.
Унікальна та перша в Україні у своєму роді, виставка створена у 2007-му році, і є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Українського інституту національної пам'яті та Служби безпеки України.
Діятиме виставка до 1-го листопада.
 

ВООЗ рекомендує третю дозу вакцини проти COVID-19 для людей з ослабленим імунітетом

Середа, 13 жовтня 2021, 08:23

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендувала людям з імунодефіцитом отримати третю, бустерну дозу вакцини проти COVID-19.

Люди з ослабленим імунітетом повинні мати можливість отримати додаткове щеплення однією з затверджених ВООЗ вакцин, заявили у Стратегічній консультативній групі експертів з імунізації, повідомляє The New York Times.

"Людям з імунодефіцитом  потрібна третя доза як додатковий процес підготовки, щоб вони були повністю захищені", – сказав голова комітету Алехандро Кравіото.

Зокрема, імунокомпроментованими особами є:

  • пацієнти з ВІЛ/СНІДом,
  • хворі на рак,
  • пацієнти з трансплантованими органами,
  • ті, хто приймає певні імуносупресивні препарати,
  • ті, в кого є спадкові захворювання, які впливають на імунну систему (наприклад, вроджена недостатність імуноглобуліну A) та багато інших.
Фото: Depositphotos/Автор: Wavebreakmedia

Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) рекомендує вакцинуватися третьою дозою щонайменше за 6 місяців після другого щеплення.

Наразі до переліку схвалених ВООЗ вакцин проти COVID-19 належать: Pfizer-BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Sinopharm і AstraZeneca.

Водночас  масову вакцинацію додатковими дозами експерти ВООЗ не рекомендують.

Раніше вони закликали ввести мораторій на бустерні дози до кінця року, щоб більша кількість вакцин могла надходити до країн, де люди майже не отримали щеплення.

Кетрін О'Браєн, директорка департаменту ВООЗ з імунізації, вакцин та біопрепаратів, сказала, що додатково вакцинувати здорових людей, яким достатньо двох доз, це "як дати комусь два рятувальні жилети і залишити інших без жилета взагалі".

У ВООЗ також порадили людям віком від 60 років, які отримали щеплення китайськими вакцинами Sinopharm або Sinovac, отримати третю дозу від того ж виробника.

Нагадаємо, третя доза мРНК-вакцин проти COVID-19 викликає менше системних побічних ефектів, ніж друге щеплення.

Тернопільські легкоатлети-метальники повернулись з медалями зі змагань в Мукачево

Середа, 13 жовтня 2021, 08:00

Тернопільські легкоатлети-метальники повернулись з медалями зі змагань в Мукачево

Вдало виступили тернопільські атлети на І етапі Кубку України з метань та Всеукраїнських змаганнях з метань присвячених заслуженому тренеру України Є. Сючу. Такий турнір впродовж 9-10 жовтня тривав у Мукачево. Як повідомляє Федерація легкої атлетики області, в метанні диску серед юніорів з результатом 48.74 м перемогу і відповідно, золоту нагороду, здобув Ігор Висоцький (обласна ШВСМ, тренери Іван Панасюк, Головацький Микола).

Ще один вихованець Івана Панасюка - Максим Лаврик виборов «бронзу» серед юнаків молодшої вікової групи в штовханні ядра з результатом 12.93 м (ОДЮСШ з літніх видів спорту). А сам тренер Іван Панасюк, виступаючи серед дорослих, став бронзовим призером у метанні диска 2 кг з результатом 42.28 м.

Відзначилися на змаганнях в Мукачево і вихованці тренерів Галини Шмуляєвої та Леоніда Дахновського з обласної ДЮСШ: Дарина Мостова стала срібним призером в штовханні ядра 4 кг серед юніорок з результатом 10.55 м, а в метанні спису з результатом 33.30 м зайняла четверте місце.

«Бронзу» серед старших юнаків в метанні спису 700 г виборов Степан Петришин (51.96 м). Також треба відзначити і штовхальників ядра 5 кг, які змагалися серед юнаків старшої вікової групи - Максима Прокопця та Олексія Навроцького, які з особистими рекордами 14.31 м та 13.89 м зайняли шосте та сьоме місця.

 

"Вражає у десятки разів більше": коли і де найлегше підхопити небезпечний штам "Дельта"

Вівторок, 12 жовтня 2021, 11:00

"Вражає у десятки разів більше": коли і де найлегше підхопити небезпечний штам "Дельта"

"Вражає у десятки разів більше": коли і де найлегше підхопити небезпечний штам "Дельта"

В Україні і на Тернопільщині зокрема зростає кількість хворих на ковід. Лютує штам Дельта,який є значно небезпечнішим. За даними медиків, найлегше заразитися – у громадському транспорті. Особливо – в години пік, коли салони просто переповнені.

Головний шлях передачі штаму Дельта – повітряний. Лікар-епідеміолог,  голова ГО "Інфекційний контроль в Україні" Андрій Александрін розповів Оглядачу про власне дослідження, яке він нещодавно провів за допомогою аналізатора вуглекислого газу в громадському транспорті. Аналіз показав високий рівень CO₂ (вуглекислий газ або двоокис вуглецю – CO₂, вважають особливо шкідливим газом, що в разі достатньої концентрації негативно впливає на організм людини).

"Рівень CO₂ у транспорті просто зашкалював, що доводить можливість поширення через повітря різних біологічних агентів", – зазначив лікар.

Він заявив, що особливо ризикують заразитися люди в годину пік, коли транспорт буквально "забитий" пасажирами.

"Небезпеку становлять і маршрутки, і автобуси, і трамваї, і метро. В певні години вони забиті людьми, що збільшує ризики інфікування", – підкреслив Александрін.

Він рекомендував у боротьбі з поширенням інфекції звернути особливу увагу саме на дотримання санітарних норм у транспорті, оскільки "не вирішивши цю проблему, влада буде стикатися з високими ризиками навіть після введення червоних зон".

Говорячи про заразність штаму Дельта, Александрін акцентував на тому, що якщо спочатку заражений "уханьським" коронавірусом міг інфікувати 2-3 людини під час контакту з іншими, то тепер носій нового варіанту вражає за раз у десятки разів більше.

Україна та ЄС підписали довгоочікувану угоду про "відкрите небо"

Вівторок, 12 жовтня 2021, 10:55

ФОТО: PIXABAY

Україна та Європейський Союз підписали довгоочікувану угоду про Спільний авіаційний простір, відому як угоду про "відкрите небо".

Джерело: "Європейська правда" із посиланням на церемонію підписання, яка відбулась в рамках саміту Україна-ЄС 12 жовтня у Києві

Деталі: З української сторони угоду підписав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, зі сторони ЄС - глава дипломатії Жозеп Боррель та посол Словенії в Україні Томаш Менцин.

Угода про "відкрите небо" має на меті урівняти у деяких правах українські та європейські авіакомпанії, зняти монополію на окремі маршрути, встановлену двосторонніми договорами, полегшити відкриття нових маршрутів між українськими та європейськими містами, та як наслідок – має зменшити ціни на квитки.

У ЄС наголошують, що одним з наслідків підписання угоди має бути вхід до України нових лоукост-авіаліній та підвищення туристичної привабливості України.

Угода була парафована ще у 2013 році, проте досі не була підписана через британсько-іспанську суперечку щодо належності Гібралтара.

Підписання очікувалося 11 лютого у Брюсселі, але на початку лютого в офісі президента заявили, що підписання зірвалося.

28 червня Рада ЄС дала згоду на підписання з трьома країнами, у тому числі Україною, Угоди про спільний авіаційний простір.

Читайте детальніше:  Не тільки лоукостери: коли запрацює та що змінить "відкрите небо" з ЄС.

 

Сторінка 789 з 1430

«ПочатокПопередня781782783784785786787788789790НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер