images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Як говорити з дитиною про зайву вагу?

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:41

Можливо, я вас здивую, але говорити дитині про те, що  помітили, що у неї є зайва вага не потрібно.
Будьте певні, за вас це вже зробили однокласники сина чи доньки або  друзі з двору, а фільми і реклама нав'язали існуючі стандарти краси. Під цим пресом ніхто так жорстоко не засуджує власне тіло, як сама дитина ( особливо у підлітковому віці!).
Тому будьте максимально тактовними. Не засуджуйте, не повчайте і не наказуйте.  Категорично забороняється жартувати про зовнішність дитини, обзивати її, використовуючи образливі слова, що стосуються ваги. Розмовляючи на цю тему, сфокусуйте увагу на здоров'ї і фізичній витривалості. І ні слова про зовнішність.
Зокрема, ви можете сказати:
"Я помічаю, що ти мало рухаєшся. Знаєш, я теж мало рухаюся. Чим би нам зайнятися разом, щоб бути більш спортивними?"
"Твої харчові звички- нездорові. Як будемо вирішувати цю проблему?"
"Я помічаю, як змінюється твій раціон і те, як ти себе почуваєш. Давай переглянемо список покупок."
Найкраще, що можуть зробити батьки- це забезпечити дитині атмосферу розуміння і підтримки вдома, де дитина відчуватиме, що її люблять незалежно від ваги, зросту, оцінок чи ще чогось.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

 

43% населення планети страждає від неврологічних захворювань – вчені

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:38

У 2021 році кількість пацієнтів із відповідними діагнозами зросла до 3,4 мільярда – це близько 43% населення планети.

Серед найпоширеніших неврологічних розладів у 2021 році вчені зафіксували головний біль (близько 2 мільярдів випадків) і мігрені (майже 1,1 мільярда випадків).

"Основною причиною смертності є інсульт", – сказав автор дослідження Джеймі Стейнметц.

Серед інших захворювань, які найчастіше призводять до смертності, науковці виділяють:

менінгіт;

▲ епілепсію;

Неврологічні захворювання – від мігрені до інсульту, хвороби Паркінсона та деменції – є основною причиною погіршення здоров'я людей в усьому світі.

Згідно з результатами дослідження, яке опублікували в журналі Lancet, у 2021 році від неврологічних розладів померло 11,1 мільйона людей, пише The Guardian.

Вчені з Інституту показників та оцінки здоров'я, які вперше проаналізували розлади нейророзвитку, зокрема, аутизм й неврологічні розлади у дітей, з’ясували, що вони стали причиною втрати 80 мільйонів років здорового життя.

Дослідники також виявили, що упродовж останніх 30 років у світі зросла кількість людей, які живуть із неврологічними захворюваннями або помирають від них.

▲ хворобу Альцгеймера;

▲ черепно-мозкові травми у новонароджених;

▲ неврологічні ускладнення у дітей, народжених до 37 тижнів вагітності;

▲ пошкодження нервів, спричинені діабетом, аутизмом та раком нервової системи.

Поширення неврологічних недугів у світі дослідники пов’язують зі збільшенням чисельності людей на планеті, неправильним способом життя, а також впливом навколишнього середовища.

Науковці зазначили, що 80% смертності від неврологічних розладів припадає на країни з низьким і середнім рівнями доходу. Йдеться, зокрема, про країни західної та центральної частин Африки.

Дослідження підкреслило важливість профілактичних заходів для зниження ризику розвитку деяких неврологічних станів. Найголовнішим вчені називають зниження високого артеріального тиску.

За їхніми даними, профілактичні заходи можуть запобігти 84% захворювань, інвалідності та передчасної смерті від інсульту.

Раніше ми розповідали, які психічні розлади найбільш поширені у старшому віці.

АНАСТАСІЯ ПОЯ 

Без ґрат на вікнах і з доступом до інтернету: які зміни для психлікарень ухвалило МОЗ

Вівторок, 12 березня 2024, 13:27

1327

У стаціонарах психіатричних лікарень пацієнтам дозволять користуватися інтернетом і вільно спілкуватися з відвідувачами, а також перестануть замикати двері палат і вішати ґрати на вікна.

Такі зміни ухвалили, щоб позбутися методів "каральної психіатрії" радянського зразка, повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

"Страх та стигма щодо лікування у психіатричних лікарнях часто заважають людям зважитися принаймні на звернення до сімейного лікаря з питаннями про своє ментальне здоровʼя. Причина – памʼять про методи каральної психіатрії, які діяли в Радянському Союзі і які стають ще більш жорстокими в сучасній Росії.

Але в України інший шлях – європейський, з орієнтацією на визнання і дотримання прав людини", – йдеться у повідомленні.

Новий порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах передбачає, зокрема:

  • заборону надавати психіатричну допомогу особам до 18 років у відділеннях для дорослих;
  • обовʼязковий огляд і фіксацію всіх тілесних ушкоджень у разі госпіталізації пацієнта;
  • заборону замикати вхідні двері до приміщень і палат, а також встановлювати ґрати на вікнах;
  • гарантії вільного спілкування пацієнтів тз відвідувачами без присутності персоналу;
  • право вести телефонні розмови та користуватися інтернетом;
  • необмежене конфіденційне спілкування з уповноваженим ВР з прав людини, адвокатом, законним представником, представниками міжнародних організацій;
  • відповідність приміщень стаціонарів до будівельних і медико-санітарних вимог;
  • постійний і вільний доступ пацієнтів до питної води, засобів гігієни, санітарного обладнання.

Утім, як і раніше, задля безпеки лікар-психіатр може обмежити пацієнтів у деяких діях. Зокрема, це стосується прийому відвідувачів наодинці, купівлі та використання деяких побутових предметів, а також перебування на самоті.

Чому новий порядок необхідний?

За даними МОЗ, в Україні до 50% всіх дітей і підлітків, які мають психічні розлади, досі отримують субоптимальний рівень лікування або й взагалі його не отримують, попри наявність ефективних методів.

При цьому діти зі складними психічними розладами мають особливо високий ризик неадекватного лікування.

Поправки до Закону України "Про психіатричну допомогу" були ухвалені ще у 2017 році. Тоді ж Кабмін затвердив Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я в Україні до 2030 року.

А у грудні 2023 року МОЗ затвердило Порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах. Це перший такий комплексний документ із 2000 року, кажуть у МОЗ.

Порядок має сприяти "доступності та вдосконаленню послуг з охорони психічного здоровʼя". Також він покликаний захистити пацієнтів у психіатричних закладах, запобігти фізичному, психологічному чи експлуатаційному насильствам над ними.

"Затверджений наказ змінює підходи у лікуванні пацієнтів психіатричних лікарень. Він про права і гідність людини, про ефективні та сучасні, а не про виправні методи, які нам дістались у спадок від радянської системи психіатрії.

Психіатричний стаціонар – це не тюрма і не виправна колонія, а медичний заклад, де пацієнти отримують необхідну їм допомогу і лікування", – сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Нагадаємо, раніше у МОЗ повідомили, що в лікарнях з’являться посади клінічного психолога та психотерапевта.

Також у НСЗУ пояснювали, як отримати психіатричну допомогу вдома за допомогою психіатричних мобільних команд.

ОЛЕНА БАРСУКОВА 


 

За технологією клонування вівці Доллі: вчені наблизилися до створення яйцеклітин із клітин шкіри

Понеділок, 11 березня 2024, 14:17

Вчені стали на крок ближче до створення яйцеклітин для штучного запліднення з клітин шкіри. Вони адаптували процедуру, за якою створили вівцю Доллі – першу клоновану тварину.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Science Advances.

Процедура може допомогти безплідним людям, які втратили статеві клітини через хворобу, старіння або лікування раку, мати генетично споріднених дітей.

Також вона відкриває можливості для пар чоловіків: їхня ДНК може бути об'єднана в заплідненій яйцеклітині, яку виносить сурогатна матір.

Група американських вчених провела експеримент зі створення яйцеклітини на мишах. Вони видалили ядро з донорської яйцеклітини й перенесли до неї ядро з клітини шкіри. Потім дослідники культивували яйцеклітину, щоб вона втратила половину хромосом. Створення такої яйцеклітини займає дві-три години.

За словами науковців, перевагою цього методу є те, що він дозволяє уникнути тривалого культивування, яке використовується в інших підходах для перепрограмовування клітини. Під час нього є ризик великої кількості генетичних змін.

"До початку клінічного застосування цієї технології може пройти ще десяток років. До того ж вона потребуватиме ретельної оцінки безпеки, ефективності та етичних аспектів.

Однак її потенціал для розв'язання проблем, пов'язаних із фертильністю, відкриває великі перспективи для майбутньої репродуктивної медицини", – зазначив Алєксєй Міхальченко з Орегонського університету здоров'я і науки.

За допомогою подібного процесу – перенесення ядер соматичних клітин – у 1996 році створили вівцю Доллі. Науковці витягли ядро з клітини молочної залози і з'єднали його з яйцеклітиною, отримавши ембріон, який ніс всю ДНК вівці.

У 2022 році під час експериментів інших американських учених з яйцеклітинами народилося троє живих мишенят. Однак частка їхнього успіху склала менше 1%.

Нагадаємо, науковці вперше у світі створили штучні ембріони, схожі на людські без яйцеклітин і сперми.

АЛЬОНА ПАВЛЮК 

У Вінниці провели унікальне для України протезування: пацієнт зможе ходити вже за шість тижнів

Вівторок, 05 березня 2024, 14:59

Вінницькі лікарі провели унікальне для української медицини протезування. Воно здатне повернути пацієнтові чутливість і допомагає пришвидшити реабілітацію.

Перші кроки на таких протезах можна робити вже на другий день після операції, повідомили у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені М. І. Пирогова.

Остеоінтеграційне протезування – це вживлення імплантата всередину кістки ампутованої кінцівки пацієнта. Надалі до його зовнішньої частини фіксують компоненти протеза.

"Ця методика є інноваційною для України й спрямована на те, щоб підвищити мобільність пацієнта та пришвидшити реабілітацію після ампутації.

Важлива перевага остеоінтеграції в тому, що вона повертає пацієнтові чутливість, він може відчувати й розрізняти поверхні, на які наступає", – розповіли у лікарні.

Перші кроки на протезах пацієнт зможе робити вже на другий день після операції. Ще за шість тижнів він буде повноцінно ходити.

Проводити операцію вінницьким медикам допомагав австралійський ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс. Він уже зробив півтори тисячі подібних втручань по всьому світу.

"Ідея остеоінтегрування – це швидка реабілітація та повернення до самостійного життя. Я маю пацієнтів по всьому світу – це люди, які потрапили в автокатастрофу, військові з мінно-вибуховими травмами, а також постраждалі внаслідок інфекційних та інших хвороб", – зазначив Аль Мудеріс.

Нагадаємо, в Україні випустили посібник "Дороговказ пораненого" з важливою інформацією для військових із пораненою кінцівкою – від етапу евакуації до моменту лікування.

 

Сторінка 1 з 64

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер