Здоров'я
Чому помер чоловік з пересадженою свинячою ниркою? Вчені кажуть, що причина не в трансплантації
Понеділок, 10 лютого 2025, 08:54
Перший пацієнт, який отримав генно-відредаговану свинячу нирку, помер через 52 дні після операції від ішемічної хвороби серця. Однак після його смерті вчені перевірили нирку і не знайшли жодних ознак відторгнення органу.
Про це йдеться у результатах дослідження, опублікованих в журналі New England Journal of Medicine, пише Medpage today.
У 2018 році Річард Слейман, який страждав від захворювання нирок через діабет 2 типу, отримав орган від посмертного донора. Але вже незабаром він був змушений повернутися до гемодіалізу через інфекцію та погіршення стану через діабет. Організм також втрачав сили через рецидивуючу діабетичну нефропатію.
"Імовірність отримати трансплантацію протягом 5 років становила лише 16%. Пацієн мав 76% ймовірності померти або стати занадто хворим до того, як отримати трансплантацію", – зазначають дослідники.
Але в березні 2024 року 62-річному пацієнту пересадили орган від свині з 69 геномними змінами. На той момент в анамнезі чоловіка вже був інфаркт міокарда, важка васкулопатія, серцева недостатність і тотальна паратиреоїдектомія.
Трансплантат запрацював одразу, діаліз пацієнту більше не був потрібний.
Але через тиждень після операції аналізи Річарда погіршились, а через місяць медики були змушені провести біопсію пересадженої нирки. Лікарі не побачили жодних ознак відторження органу, який працював до самої смерті пацієнта.
Нагадаємо, раніше FDA в США дозволило вдом біотехнологічним компаніям експериментальну пересадку органів свиней для пацієнтів з нирковою недостатністю.
Адже друга пацієнтка з ксенотрансплантації вже понад 2 місяці живе з пересадженою свинячою ниркою.
Скільки часу щотижня приділяти фізичній активності, аби довго жити? Відповідь вчених
Четвер, 30 січня 2025, 09:26
Вчені виявили, що 150 хвилин помірної чи інтенсивної фізичної активності щотижня позитивно впливають на здоров’я людини, зокрема і у похилому віці, та допомагають знизити ризик смертності на 31%.
Про це йдеться в огляді досліджень, опублікованому в науковому журналі Canadian Medical Association Journal, пише Medical News Today.
Дослідники стверджують, що вік – не завада фізичній активності, адже багато літніх людей, які мають хронічні захворювання чи ведуть малорухливий спосіб життя, можуть покращити своє самопочуття, якщо будуть більше рухатися.
Окрім того, науковці висловили припущення, що фізична активність може вирішити деякі проблеми зі здоров’ям, з якими стикаються літні люди, без вживання медикаментів.
"Фізичні вправи мають низку переваг, як-от зниження смертності, профілактику травм, покращення когнітивних здібностей та психічного здоров'я. Активність є більш безпечною, ніж ліки та операції, і має менше побічних ефектів.
Завжди є ризики травмування, загострення симптомів захворювання та/або ризик серцево-судинних ускладнень. Однак вони існують й при фармацевтичних та хірургічних методах лікування, а користь від фізичної активності, як правило, переважає ризики", – зазначив Раян Глатт, директор програми FitBrain в Тихоокеанському інституті неврології в Санта-Моніці (Каліфорнія, США).
Вчені кажуть, ніколи не пізно додати більше активності у своє життя. Утім, перш ніж це зробити, варто проконсультуватися з лікарем, щоб виявити фактори ризику чи протипоказання.
Фахівці порадили літнім людям починати з ходьби чи плавання, а потім поступово збільшувати навантаження до 150-300 хвилин на тиждень за умови стабільного стану здоров’я.
"Люди похилого віку, які стають більш фізично активними, потенційно можуть продовжити тривалість свого життя, а також покращити його якість", – сказала Джейн Торнтон, докторка медичних наук.
У США жінка вже понад 2 місяці живе з пересадженою свинячою ниркою: це – рекорд
Вівторок, 28 січня 2025, 11:16
Американка Тована Луні, якій трансплантували свинячу нирку, прожила з новим органом уже 2 місяці – і наразі це рекордний показник.
За словами лікарів, пацієнтка "здорова і сповнена енергії", повідомляє MedicalXpress.
Раніше лише 4 американцям трансплантували свинячі органи (два серця і дві нирки), але жоден з них не прожив більше двох місяців.
Нині Луні тимчасово проживає у Нью-Йорку, де проходить постопераційні обстеження, але лікарі сподіваються, що за місяць вона зможе повернутися додому у Гадсден, що у штаті Алабама.
"Якби ви побачили її на вулиці, ви б і гадки не мали, що вона єдина людина у світі, яка ходить з функціональним свинячим органом", – сказав доктор Роберт Монтгомері з Нью-Йоркського університету Лангоне, який керував операцією з трансплантації.
Монтгомері назвав функцію нирок Луні "абсолютно нормальною". Команда лікарів сподівається, що новий орган пацієнтки працюватиме і надалі, та й сама жінка налаштована оптимістично.
"Я – супержінка", – сказала Тована Луні Associated Press.
Нині у США понад 100 тисяч людей стоять у черзі на трансплантацію органів, здебільшого нирок, і тисячі з них помирають, так і не дочекавшись донорського органу.
Медики почали пересаджувати органи від свиней до людей, щоб вирішити проблему гострої нестачі людських органів для трансплантації. Для цього вчені змінюють свинячі органи за допомогою методу генетичного "редагування" CRISP, щоб вони більше нагадували людські.
Японська компанія PorMedTec вже заявила, що вивела трьох геномодифікованих поросят, органи яких будуть придатні для трансплантації людині.
Нагадаємо, першим у світі свинячу нирку отримав 62-річний Річард Слейман зі США, якого прооперували у березні 2024 року. Однак пацієнт прожив лише трохи менш ніж 2 місяці.
Другою людиною, якій провели таку операцію, стала 52-річна важкохвора американка Ліза Пізано. Проте за 47 днів орган довелося видалити через серцево-судинні проблеми, адже пацієнтка також мала імплантований серцевий насос, і невдовзі Ліза померла.
Реформа МСЕК: пацієнт може робити відеозапис процесу оцінювання, але є нюанс
Вівторок, 21 січня 2025, 11:48

З 1 січня 2025 року ліквідовані медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) замінили експертні команди лікарів, які проводять оцінювання повсякденного функціонування.
Які права мають пацієнти та медики під час цього процесу – розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.
І пацієнт, і лікарня можуть робити аудіо- та відеофіксацію оцінювання. Однак такий запис має використовуватися тільки для з’ясування об’єктивних обставин – наприклад, у процесі оскарження. Публічне його розміщення без згоди сторін є порушенням прав людини та вимог законодавства.
Представник пацієнта може бути присутнім на оцінюванні, але за умови наявності відповідної заяви.
Якщо пацієнт не згоден з рішенням чи має сумніви, він може подати скаргу протягом 40 днів з моменту його винесення. Скаргу розгляне Центр оцінювання функціонального стану особи.
Також у МОЗ додали, що наразі вже створили понад 1,5 тисячі експертних команд, до роботи в яких залучено майже 6 тисяч лікарів. Команди працюють у 290 медзакладах по всій країні та вже розглянули більш ніж 10 тисяч справ.
"Пацієнт має право і можливість на незгоду з рішенням та його оскарження. Важливо чітко зафіксувати обґрунтування щодо рішення у протоколі та повідомляти пацієнтів про можливість оскарження, зокрема допомогти з більш детальною інформацією щодо оформлення скарги, яка доступна на сайті МОЗ України.
Тиск, образи, погрози чи агресивна поведінка є неприпустимими з будь-якого боку. Це не тільки порушує етичні норми, а й шкодить ефективному спілкуванню", – наголосили у відомстві.
Подати скаргу можна в електронній або паперовій формі.
Для подання електронної скарги необхідно звернутися до лікаря, який раніше направив пацієнта на проведення оцінювання.
Також скаржник або його уповноважений представник може надіслати скаргу в паперовій формі поштовим відправленням до Центру оцінювання функціонального стану особи.
Раніше у МОЗ опублікували покрокову інструкцію для оскарження рішення експертної команди лікарів.
Чи варто додавати квашену капусту, кефір чи комбучу у щоденний раціон: в чому користь ферментації
Вівторок, 21 січня 2025, 11:47

Квашена капуста та комбуча не завжди спадають на думку, коли говорять про здорову їжу.
Водночас все більше досліджень показують, що регулярне вживання ферментованих продуктів справді може принести користь організму.
"УП. Життя" використала джерела Healthline, WebMD, Cell, The New York Times та Harvard Health Publishing, щоб розповісти, як саме ферментовані продукти можуть впливати на здоров’я та чому їх потрібно вживати.
Що таке ферментація
Процес ферментації здавна використовувався для того, щоб довше зберігати продукти та запобігати їх псуванню.
До ферментованих продуктів відносяться:
- квашені овочі (капуста, помідори, огірки тощо);
- кисломолочні продукти (кефір, йогурт, сир);
- хліб на заквасці;
- комбуча.
Якщо ви покладете капусту на полицю на кілька тижнів – вона зіпсується. Але якщо ви приготуєте квашену капусту, вона зберігатиметься місяцями. Така ж концепція діє і з кисломолочними продуктами – сир зберігається набагато довше, аніж молоко.
Ферментація – це природний процес, за допомогою якого мікроорганізми (дріжджі та бактерії) перетворюють вуглеводи в складі продуктів на спирт або кислоти.
Спирт або кислоти діють як природний консервант та надають ферментованим продуктам виразні пікантність і терпкість.
Ферментація також сприяє росту пробіотиків. Це живі мікроорганізми, які позитивно впливають на травлення, імунну функцію та здоров’я серця.
Також ферментація впливає на кількість поживних речовин у складі продуктів. Наприклад, вживаючи ферментовані овочі, вегетаріанці можуть отримати вітамін В12, який не міститься в рослинній їжі.

Якщо ви покладете капусту на полицю на кілька тижнів – вона зіпсується. Але якщо ви приготуєте квашену капусту, вона зберігатиметься місяцями.
Чому корисно їсти ферментовані продукти
З ферментацією пов'язана низка переваг для здоров'я.
Ферментовані продукти можуть бути навіть більш поживними, ніж їх неферментована форма. Ось як вони впливають на організм:
- покращують травлення;
Додавання ферментованих продуктів до раціону може бути корисним для роботи кишківника.
Пробіотики, що утворюються під час ферментації, допомагають відновити баланс корисних бактерій у кишківнику та полегшити деякі проблеми з травленням.
Дані свідчать, що пробіотики допомагають при неприємних симптомах синдрому подразненого кишківника (СПК) – поширеного розладу травлення.
Одне дослідження за участю 274 дорослих із СПК показало, що щоденне вживання 125 грамів йогурту покращує такі симптоми, як здуття живота.
Ферментація допомагає розщеплювати поживні речовини в складі квашених продуктів, завдяки чому вони легше засвоюються, ніж неферментовані.
Наприклад, лактоза (вуглевод у складі молока) під час ферментації розщеплюється на простіші речовини – глюкозу та галактозу.
Люди з непереносимістю лактози, як правило, добре переносять кисломолочні продукти з ферментованою лактозою (кефір та йогурт).
Також ферментація допомагає розщеплювати та знищувати антипоживні речовини, такі як фітати та лектини – сполуки, що містяться в насінні, горіхах, зернах і бобових та перешкоджають засвоєнню поживних речовин.
Дослідження, опубліковане в Journal of Food Science, показує: споживання ферментованих бобів покращує засвоєння корисних поживних речовин, роблячи їх більш поживними, ніж неферментовані альтернативи.
- позитивно впливають на імунну систему;
Бактерії, які живуть у кишківнику, мають значний вплив на імунну систему.
Завдяки високому вмісту пробіотиків, ферментовані продукти можуть зміцнити імунну систему.
Крім того, багато ферментованих продуктів багаті на вітамін С, залізо і цинк, які також сприяють зміцненню імунної системи.
- можуть мати позитивний вплив на психічне здоров'я;
Відповідно до досліджень, певні пробіотики, які містяться у ферментованих продуктах, пов’язані зі зменшенням симптомів тривоги та депресії.
- корисні для здоров'я серця.
Ферментовані продукти пов'язані з меншим ризиком серцевих захворювань.
Пробіотики можуть помірно знижувати кров'яний тиск та сприяти зниженню загального і «поганого» холестерину.

Ферментовані продукти можуть бути навіть більш поживними, ніж їх неферментована форма.
Скільки квашених продуктів варто вживати та чому іноді краще утриматися від цього
Результати досліджень вчених зі Стенфордського університету показали, який вплив ферментовані продукти можуть мати на кишківник та імунну систему.
Для дослідження вчені набрали 36 здорових дорослих людей і розділили їх на дві групи. Одна група повинна була збільшити споживання рослинної їжі, багатої на клітковину, а інша – їсти багато ферментованих продуктів (йогурт, квашену капусту, кефір, комбучу тощо).
Учасники дотримувалися дієти протягом 10 тижнів, поки дослідники відстежували маркери запалення в їхній крові та шукали зміни в мікробіомах кишківника. До кінця дослідження перша група подвоїла споживання клітковини – з 22 грамів на день до 45 грамів на день. Друга група майже не споживала ферментованих продуктів в минулому, а тепер їла близько шести порцій на день.
Після 10-тижневого періоду в жодній з груп не відбулося значних змін у показниках загального імунного здоров'я. Але в групі, яка вживала ферментовану їжу, помітно знизився рівень 19 запальних сполук. Серед сполук, які показали зниження, був інтерлейкін-6 (запальний білок, який має тенденцію до підвищення при таких захворюваннях, як діабет 2 типу та ревматоїдний артрит). У групі з високим вмістом клітковини, навпаки, не було виявлено загального зниження тих самих запальних сполук.
Швидше всього, 6 порцій – це надзвичайно велика кількість ферментованих продуктів на день (особливо, якщо попередньо ви їх не вживали взагалі). Проте починати додавати у свій раціон йогурт, стакан комбучі чи квашену капусту можна спробувати вже сьогодні.
Якщо ви ферментуєте продукти в домашніх умовах – переконайтеся, що точно дотримуєтеся рецептів. Неправильна температура, час ферментації або нестерильне обладнання можуть призвести до псування продуктів, що робить їх небезпечними для вживання.

Завдяки високому вмісту пробіотиків, ферментовані продукти можуть зміцнити імунну систему.
Ферментовані продукти вважаються безпечними. Однак деякі люди можуть відчувати побічні ефекти після їх вживання.
Через високий вміст пробіотиків найпоширенішим побічним ефектом ферментованих продуктів є здуття живота та підвищене газоутворення.
Ці симптоми можуть погіршитися після вживання багатих на клітковину ферментованих продуктів, таких як квашена капуста.
Хоча більшість людей не відчувають цих побічних ефектів, вони можуть тимчасово розвинутися. Точно невідомо, чому у деяких людей виникають такі симптоми, але вони зазвичай зникають через кілька тижнів безперервного вживання пробіотиків.
Щоб зменшити ймовірність небажаних наслідків вживання ферментованої їжі, почніть з низької дози квашених продуктів та, за бажанням, повільно спробуйте збільшити її. Це допоможе вашому організму пристосуватися до пробіотиків в складі.
Якщо вас турбують метеоризм, здуття живота або будь-які інші побічні ефекти – припиніть вживання квашених продуктів та зверніться до лікаря щодо корекції раціону.
Важливо також зазначити, що не всі ферментовані продукти однаково корисні. Деякі продукти можуть містити високий вміст цукру, солі та жиру.
Більше статтей...
- Трамп оголосив про вихід США зі складу Всесвітньої організації охорони здоров’я
- Вакцинація проти ВПЛ і зміна схем за віком: в Україні хочуть змінити календар профілактичних щеплень
- Медсестри зможуть проводити огляд дітей вдома: МОЗ затвердило новий порядок
- Чому з носа йде кров, як правильно її зупинити, і коли йти до лікаря?
Сторінка 3 з 83
«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»